8 1 | 2017 | Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun. 4 Leipomolla on tarina s. Nälkäiset yritykset myllytykseen s. 12 Bocuse d’Or -kisa 30 vuotta s. 10 Viskiä Fiskarsista s
Pääkirjoitus Jouko Tikkanen H ärkäpapuosaaja Verso Foodin liikevaihto nousi vuonna 2016 kahteen miljoonaan euroon, edellisvuonna liikevaihto oli tasan 200 000 euroa. . Asiasta tehtiin tukku kanteluita, jotka eduskunnan oikeusasiamies totesi perusteettomiksi. Tänä vuonna haluamme vähintään kolminkertaistaa vuoden 2016 liikevaihdon, Ollila paljastaa. Ei suostuta näkemään, että ilman rakenteiden uudistusta ja kilpailun avaamista, maamme terveysja sosiaalitoimi on menossa pankrottiin. Yhtiö on viitenä edellisenä vuonna tehnyt yhteensä miljoonan euron verran tappiota, kun se on satsannut tuotekehitykseen. He ripittävät puolustusministeri Jussi Niinistöstä lähtien kaikkia niitä, jotka ymmärtävät, että kansalliseen turvallisuuteen liittyvissä tärkeissä tehtävissä sotilaalla pitää olla vain yksi isänmaa, jolle hän on uskollinen. Ylellä on ylivoimaiset resurssit muihin mediataloihin nähden. Presidenttikisaan hamuava Kainuun kasvatti, europarlamentaarikko Merja Kyllönen onkin avauksessaan rohjennut ottaa esille meitä suomalaisia vaivaavan naiiviuden ja hölmöyden suhteessa Venäjään. Verso Food työllistää tällä hetkellä viisi ihmistä. Esittelemme mielenkiintoisia uutuuksia jälleen helmikuussa. 2 | Hyvää Pataa | 1 | 2017 |. Härkiksen menekki on ylittänyt yhtiön odotukset. Muutama Ylen toimittaja on sentään ymmärtänyt lähteä. Hän jänkkää ilta toisensa jälkeen, mikä taas on pielessä. l Härkis-firma kymmenkertaisti liikevaihtonsa Suomalaista kasviproteiinia! Härkäpapurouhe 3,5 ja 1 kg Tilaukset: 045 124 7900 tai Suppilogin & Kespron kautta www.vihreaharka.fi hamppufarmi O M E G A T P R O T E I I N I T K U I D U T Tuotteita kauppiaille ja keittiöihin, pyydä Tuote-esite. Härkis teki härkäpavun hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet suomalaisille tutuksi. . Ylessä on väkeä niin paljon, että uutisissa toimittaja haastattelee toista Ylen toimittajaa: ”sotekirjeenvaihtaja” Tiina Merikantoa. Tuoreimpana sensaationa toimittajat ovat pyörittäneet puolustusvoimissa harjoitettua kaksoiskansalaisten asemaa. Yhtä naiiveja olivat 70-luvun toimittajat, kun he kertoivat Neuvostoliiton ihanuudesta. . Esimerkiksi yhtiön granoloiden ja härkäpapurouheseoksen menekki viisinkertaistui syksyn aikana. Hänen esteellisyyttään Terrafamen pääomittamisessa puitiin tiedotusvälineissä ja oppositiossa pohjamutia myöten. Sitä me Yle-veron maksajat juuri edellytämme: rakennetaan parempaa Suomea yhdessä. Olemme saaneet aikaan suoranaisen härkäpapubuumin, Ollila toteaa. Pyrimme pitämään organisaation jatkossakin pienenä. Muut maat kiertävät Venäjän asettamaa elintarvikkeiden tuontikieltoa, mutta Suomi pelaa puhtoisilla säännöillä ja häviää siksi otteluita. Jokainen tulosta tekevä yritys ja yksityinen veronmaksaja joutuvat maksamaan Yle-veroa; yritykset jopa 3000 euroa ja yksityiset ihmiset 143 euroa vuodessa. Pääministeri Juha Sipilä on saanut ylen paljon lokavettä päälleen. Väärin pelastettu. Liikeideaamme kuuluu, että tuotantomme on ulkoistettu alansa parhaille osaajille, ja me vastaamme itse vain tuotekehityksestä, myynnistä ja markkinoinnista, Ollila sanoo. Putinin ja Trumpin viitoittamassa itsekkyyden maailmassa Suomi ei pärjää naiiviudella. Verso Food Oy tavoittelee myös tänä vuonna ripeää kasvua. Susanna Päivärinta on purkautunut, ettei hänen arvoihinsa istu päätoimittaja Atte Jääskeläisen linjaus siitä, että Ylen tehtävä on rakentaa parempaa Suomea. . www.hamppufarmi.fi / info@hamppufarmi.fi, puh. Terrafame on pelastettu, ympäristöongelmat on pääosin ratkottu ja Terrafame tuottaa lähivuosina jo 3000 miljoonan vientitulot. Härkis on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten lautasilla, ja sen kulutus on edelleen kasvusuunnassa. Härkis on tukenut myös Verso Foodin muiden tuotteiden kysyntää. Sote on kestoaihe, jonka kommentoijia riittää, vaikka heillä ei ymmärrystä olisikaan. Ei tämän ymmärtämiseen lakia tarvittaisi. 0405665219 Kerromme mielellämme lisää !! TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista puutarha-sanomat.fi Ylen paljon naiiviutta Kun katsoo Ylen uutisia ja ajankohtaisohjelmia, niin joutuu ihmettelemään, minkälaista vihersmoothia toimittajat ovat nauttineet. Verso Foodin elokuussa lanseeraama Härkis on saanut kuluttajilta erittäin myönteisen vastaanoton. Suuresta kysynnästä huolimatta olemme onnistuneet takaamaan toimitukset, mistä olemme saaneet kaupalta ja kuluttajilta paljon kiitosta, Verso Food Oy:n toimitusjohtaja Tarja Ollila sanoo. Meidän on lupa odottaa rahoillemme vastineeksi fiksua journalismia, ei naiivia toimittajien itsekorostusta
Muualla maailmassa antibioottien holtiton käyttö muodostaa uhan myös ihmisten terveydelle. WWF sortuu populismiin ja osatotuuksiin MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila katsoo, että WWF levittää osatotuuksia ja harjoittaa populismia uudessa lihaoppaassaan. Nykyistäkin ympäristöystävällisempi maatalous tehdään teknologian ja tuottavuuden kehityksellä. Kaikki kasvisproteiinit ympäri maailmaa tuskin kuitenkaan ansaitsevat vihreää leimaa. – Merkittävä osa maatalousmaastamme on ravitsemuksellemme ja huoltovarmuudellemme tärkeän kotieläintuotannon rehujen viljelyalana, joka ei sääolosuhteiden tai maaperän takia sovellu kasvisten tai leipäviljan viljelyyn, MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola sanoo. ” Olen tyytyväinen suoritukseen, mutta pettynyt sijoitukseen! EERO VOTTONEN s. SUSANNE KANKARE s. 6 Joukkorahoituksella rahoitettiin laitteiden ja raaka-aineiden hankinnat. 14 Hukkasten kalabisnes laajenee Ruotsissa Liikevaihtoa on jo 110 miljoonaa euroa. Suomen maatalouden osuus maailman kasvihuonekaasuista on 0,01 %. (09) 761 470 Fax. 4 Halpuuttaminen on uusi termi, mutta sehän on osuuskaupan perustehtävä. 6 HOK-Elanto porskuttaa Marketkauppa kasvoi yli 6 prosenttia ja liikevaihto hipoo 2 miljardia. VELI-MATTI LIIMATAINEN s. Lihansyönnin tai muun suomalaisen ruuan kulutuksen vähentämisellä ei ole tosiasiallista tekemistä Itämeren suojelun kanssa, Pietola muistuttaa. – Lihantuotannon vahvuus Suomessa on eläinten hyvä hoito, minkä vuoksi eläimiä ei tarvitse turhaan lääkitä antibiooteilla. (09) 773 68 68 www.heikinlihaoy.com Sisällys 3 WWF sortuu populismiin Suomalaisen lihatuotannon vahvuuksia ei nähdä. 8 Karppauksen aikaan leivän syöntiä vähennettiin, mutta pullan syönti lisääntyi. – Maataloutemme Itämeren suojelussa on viime vuosina edistytty ja ravinnevalumia Itämereen on saatu pienenemään, etenkin rantavesissä. 8 Viskiä Fiskarsista Ägräs Distillery on saanut jo käsityöleiman. STEFAN ÅSTEN s. l avoinna ma–pe 8–18 la 8–16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. 10 Myllärit eivät silittele eivätkä säästele. – Ruokavaliostaan ei tarvitse stressata, mikäli suosii suomalaista, syö kohtuullisesti ja monipuolisesti sekä välttää ruokahävikkiä, Marttila summaa. Kotieläintalous tukee myös maaseudun monimuotoisuutta. Meillä veden riittävyys ei ole ongelma, eikä sademetsiä raivata lihantuotannon tieltä, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. On hyvä, että WWF on antanut tuotteille eri sävyjä ja kotimaisuuden vahvuuskin on joskus keltaisena. WWF ei tunnista vahvuuksiamme, mutta onneksi maatilamme ovat ottaneet itse haasteen vastaan. Kipupisteet otetaan käsittelyyn. Marttilan mukaan teknologia ja tuottavuus etenevät vinhaa vauhtia. JANNE ROIHA s. 4 Bocuse d’Orin juhlakisassa nappisuoritus Silti Eero Vottosen tiimi jäi kuudenneksi. 10 Leipomolla on tarina 118-vuotias Emil Halme Oy luottaa ruisleipään. Suomalaisen tuotannon keskeisimmät vahvuudet on lakaistu maton alle. Suomalainen liha on jo vastuullisempaa, laatulihaa, siksi Suomessa kannattaa panostaa lihantuotannon kehittämiseen ja kasvuun. Ongelmana on Itämeressä jo oleva ravinnekuormitus. M TK:n mielestä WWF sortuu populismiin ja osatotuuksien levittämiseen juuri julkaistussa lihaoppaassaan. – Maatalousyrittäjät ansaitsevat kiitoksen ja kannusteita, eivät jatkuvaa mustamaalausta. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Lammasta pääsiäiseksi Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. 12 | Hyvää Pataa | 1 | 2017 | 3. 12 Kasvunälkäiset yritykset pääsevät myllytykseen Kasvu Open -tapahtuma kasvaa roihuten
Vottonen puntaroi, että makumaailma saattoi olla liian skandinaavinen, vaikka tavoitteena olivat universaalit maut. Kisatehtävään kuului tuoda kotimaasta kaksi leimallisesti omaa ruokakulttuuria edustavaa raaka-ainetta. Keittiötyöskentely onnistui omasta mielestä hyvin, tuomareiden mielestä ei täydellisesti. Niitä korostin suomalaisen luonnon mauilla: herkkutatilla ja kuusenkerkällä. Eero Vottonen vei mukanaan metsän makuja: – Halusin luoda modernin vegaanisen annoksen, joka on uskollinen tyylilleni. – Olisikohan ensi kerralla muillakin mahdollisuus voittaa, kun jenkit saivat voittonsa nyt, Matti Jämsén pohtii pilke silmäkulmassa. Järjestäjät pudottivat marraskuun lopussa vegaanipommin. Tiedän että pystyn menestymään siellä, ja moni nappaa mitalin toisella kilpailukerralla, Vottonen sanoo. Lyonissa kaikki meni toisin: Suomen tiimi onnistui keittiössä kolme juuri suunnitellulla tavalla, ja kun vastassa olivat koko maailman parhaat maat, kuudes sija oli nieltävä, vaikkei tavoitetta mitalisijoituksesta täyttänytkään. ELO-säätiö järjestää karsinnan edustuspaikasta kaudelle 2018–2019 syksyllä. Kilpailemisesta innostuneita kokkeja kuuluu olevan jo jonossa! Uusin voimin Suomen Bocuse d'Or -organisaatio muuttuu. Annoksen lähtökohtana olivat maanläheiset, juurevat raaka-aineet – juurekset ja viljat. – Emme tehneet virheitä, emmekä olisi voineet tehdä mitään paremmin. Tarjolla oli pitkälti yli sata raaka-ainetta, tosin monet suomalaisen keittiön suosikit kuten kaalit, palsternakka ja selleri puuttuivat. Kehut jäivät tyhjiksi puheiksi. Siellä tiimi ei pystynyt parhaaseensa, ja kuudenneksi jääminen oli kova pala. – Jos en ole keksinyt mitään fiksua syksyyn mennessä, voin hakea uudestaan Bocuse d'Or -edustajaksi. Eero Vottonen ja Miikka Manninen harjoittelivat Lyonin Bocuse d'Or -kilpailua varten määrätietoisesti liki kaksi vuotta. Ilman isoja maita ja niiden menestystä koko kilpailua ei olisi. Vottonen paljastaa, että kisamenestys jäi kaihertamaan. Maanläheinen vegaaniannos Kasvisannoksen raaka-aineet poimittiin kisaa edeltävänä päivänä Metro-tukun vihannestorilta. Kilpailijat odottivat kala-annoksen pakollista raaka-ainetta, ja spekulaatioissa ui etenkin hauki, klassinen lyonilainen kala. Uudistumista kaivannut kilpailu ponkaisi kertaheitolla kasvisruokatrendin harjalle. Bocuse d'Or -kilpailuja tulee uusia Suomen tiimi uskoo, että menestystä on luvassa vielä jonain vuonna. Tosin rakko oli muotoiltu lasista ja kullasta. Sinijalkaista kanaa rakon sisällä Vottonen uskoi vatisuunnittelun kansainvälisesti tunnetun muotoilijan Harri Koskisen vastuulle. Kanan täydellinen pari oli paksu kanakerma, jonka Vottonen maustoi valkoviinillä, ruskistetulla voilla ja sitruunalla. Suomen tiimille sateli kahdenkeskisissä juttutuokioissa runsaasti kehuja tuomareilta. Sinijalkaisena tunnettu Bressen kana tuotiin tuomareiden silmien eteen sian virtsarakossa, kuten se lyonilaisittain tarjoillaan. Valmentaja Matti Jämsén piti sopivasti jöötä. Kasvisannoksia tuomaroineen Suomen joukkueen presidentin Pekka Terävän mukaan se osoittautui yhdeksi kilpailun hienostuneimmista ja tasapainoisimmista annoksista. Kisavadilta leijaili katajan lisäksi niin männyn, kuusen, metsäsienten kuin myös tryffelin tuoksu. Yllättäen tehtävänanto olikin 100 % kasvisruokaa. Vottosen toiseksi pääraaka-aineeksi valitsema euroopanhummeri aseteltiin grillin päälle, missä se savustui katajalla vielä vadin kunniakierroksen aikana. Bocuse d'Or on bisnestä, joka tähtää ranskalaisen gastronomian levittämiseen. Toki kokeneet kisaketut tiesivät, että menestys on totta vasta kun pisteet ovat taululla ja mitalit kaulassa. Makupisteissä Suomi ei jäänyt paremmilleen paljoa. Työskentelimme kurinalaisesti ja hyvin, ei tullut hävikkiä. Vottosen vegaaniannos onnistui hienosti, siinä oli parhaiden Bocuse d'Or -lautasten siroutta, erilaisia rakenteita ja runsaasti umamia. Koko salissa leijui hummeria savustavan katajan tuoksu. – O len tyytyväinen suoritukseen, mutta pettynyt sijoitukseen! Emme saaneet niin hyviä pisteitä kuin olisimme toivoneet. Me käänsimme omasta mielestämme kaikki kivet, täytyy vain olla parempi, Vottonen sanoo. Niitä ei lopulta suomalaisille osunut. Vatitehtävässä kokit pääsivät treenaamaan vuonna 1987 järjestetyn ensimmäisen Bocuse d'Or -kilpailun raaka-aineen Bressen kanan ja valitsemansa äyriäisen yhdistelmää Poulet aux écrevisses -klassikon hengessä. Rentous paljasti, että urakka oli kokeille mieluisa. Joitakin kokkeja varmasti ärsytti yllätys, mutta Eero Vottonen otti sen positiivisena haasteena. – Henkilökohtaisesti tuli mitta täyteen. Pitkään mukana ollut Pekka Terävä veti omat johtopäätöksensä. Yhteistyössä visioitu soikea jaloteräsvati sisälsi pari persoonallista yllätystä. Hän valmisti vadille Bressen kanaa ja euroopanhummeria modernisti ja suomalaisin sävyin. Tämä on ollut pitkä marssi suomalaisen gastronomian lipunheiluttajana, ja nyt on seuraavan vuoro! Hän on tyytyväinen ammattilaistumisen loikkaan, jonka Teksti Mariaana Nelimarkka Kuvat Kaapo Kamu Bocuse d'Or 30 vuotta Juhlakisassa nappisuoritus riitti kuudenteen sijaan Suomen Bocuse d'Or -tiimi onnistui kilpailun finaalissa Lyonissa hienosti, mutta joutui pettymään nappisuorituksella hellinneeseen sijoitukseen. 4 | Hyvää Pataa | 1 | 2017 |. Tulkitsin annosta modernisti ja suomalaisin sävyin: savustamalla hummerin katajalla ja nostamalla kanan rinnalle vahvoja ja syviä aromeja, Vottonen kertoo. Meidän tasomme riitti tähän, Eero Vottonen summaa. Hieno suoritus nostatti odotuksia Vottosen tiimi iloitsi ensimmäiselle kilpailupäivälle osuneen suorituksensa jälkeen kaiken sujuttua kuin leikki. Emme tiedä, mistä keittiöpisteitä otettiin, kun saimme niitä 20 vähemmän kuin top neljä, Vottonen kertaa. Eero Vottosen työ on valmis. Pettymys oli karvas, mutta maisteltuaan kuudetta sijaa muutaman päivän Vottonen osaa suhteuttaa asiat. 30-vuotias gastronomian jättiläinen Bocuse d'Or oli 30-vuotisjuhlan kunniaksi niin perinteiden kuin uuden perässä. – Bressen kana ja äyriäiset kunnioittivat kilpailun 30-vuotista historiaa. En voi kuitenkaan olla kiukkuinen mistään. – Meillä on realistinen mahdollisuus olla top kolmosessa. Matka kulki toukokuussa 2016 Budapestissä järjestetyn Euroopan-karsintakilpailun kautta
2. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.. – Saavutimme 4., 5. sijan, siitä voin olla ylpeä. Tavanomaisen maidontuotannon kannattavuuskerroin oli 0,35. 5. Vottonen ja assistentti Miikka Manninen saivat peukut. Tavoitteena on, että pääsisimme insider-porukkaan ja voisimme olla Bocuse d'Orin yhteistyökumppani. l | Hyvää Pataa | 1 | 2017 | 5. 4. Unkari 1 565 p. 6. Suomalaisten luomutilojen kannattavuus on ollut tavanomaisia maatiloja parempi vuodesta 2008 lähtien. Ranskalaisen gastronomian muhkein markkinointimies, Michelin-ukko, tarkasti keittiön numero kolme. Liisa Niemen kanssa vuodesta 2008 alkaen kehitetty järjestelmä on Bocuse d'Or -kokeille mahdollistanut. Lippu korkealla etiäpäin, Terävä kannustaa. Tutkimuspäällikkö Arto Latukka Lukesta arvioi, että luomun parempi kannattavuus johtuu monista tekijöistä: tavanomaista tuotantoa suuremmasta tilakoosta, paremmasta markkinahinnasta ja korkeammista tuista sekä tavanomaista tuotantoa merkittävästi pienemmistä tarvikekustannuksista. 3. Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Tavoitat meidät aina. USA 1 644 p. • www.jhvihannes.. ja 6. 3. Kivikonlaita 32, 00940 Helsinki Puh. l 1. "Arvostelulajeissa tapahtuu tällaista", tiimin presidentin tehtävistä väistyvä Pekka Terävä totesi. Seuraava varmaan kehittää systeemiä vielä paremmaksi. Ainoastaan luomumaidontuotanto saavutti kannattavuuskertoimeksi 1,01. men Bocuse d'Or -tiimin presidenttinä. Ranska 1 562 p. Mitä suurempi tila, sitä kannattavampaa tuotanto keskimäärin on. Luomu kannattaa paremmin kuin tavanomainen maatalous L uomutuotanto kannattaa taloudellisesti paremmin kuin tavanomainen maataloustuotanto, kertoo Luken kannattavuuskirjanpito. Eero Vottosta valmentanut Matti Jämsén ottaa roolin SuoTulokset 1. Silloin yrittäjän työlleen saama korvaus vastaa maataloustyöntekijän palkkaa ja omalle pääomalle on saatu korkoa 4,6 %. 2. – Meillä on tältä vuosikymmeneltä niin monta hyvää sijoitusta, että palkintopalli ei ole kaukana. Norja 1 600 p. Osana tätä haemme aktiivisesti Euroopan-kisoja, Jämsén paljastaa. Kannattavuusero on kasvamaan päin: luomun kannattavuus nousee ja tavanomaisen tuotannon laskee. Islanti 1 581 p. Kokin oma maku määritti vegaaniannosta: suosikkijuures maa-artisokka sai seurakseen muun muassa tattia ja kuusenkerkkää. – Luomutilat ovat tulleet koko ajan ammattimaisemmiksi ja niiden tilakoko on kasvanut. Vahvoja, juurevia makuja, joille tuomarit eivät lämmenneet täysillä. Suomi 1 545 p. Pekka Terävä, Miikka Manninen, Matti Jämsén ja Eero Vottonen pettyivät aidosta sydämestä ammennettujen kehujen ja sijoituksen väliseen ristiriitaan. Molemmat tuotantosuunnat ovat kuitenkin tappiollisia, sillä kannattavaa tuotanto on vasta kun kannattavuuskerroin on 1. Uusimmat luvut ovat vuodelta 2015, jolloin luonnonmukaisen maaja puutarhatalouden kannattavuuskerroin oli 0,64 ja tavanomaisen 0,30
Luomu tuplataan HOK-Elanto on suurin luomutuotteiden myyjä maassamme ja vuonna 2015 sen 43 miljoonan euron myynti oli viidennes koko Suomen luomumarkkinoista. Uudet asiat ja trendit tulevat Suomeen tätä kautta ja lähtevät leviämään muualle Suomeen. Teemme kirjalliset hankintasopimukset ja käytämme sähköistä tilausjärjestelmää. – Hyödynsimme kaupan aukiolojen vapautumisen. Lähituottajien kirjoa lisää 30 pienleipomoa. – Uskomme yhteiseen ketjutoimintaan ja uusiin logistisiin järjestelmiin. l HOK-Elanto kasvaa ja kehittyy Helsingin Osuuskauppa Elannon marketkaupan liikevaihto kasvoi viime vuonna yli 6 prosenttia ja konsernin liikevaihto hipoo jo kahta miljardia euroa. Kysynnän ja kulutuksen ennustaminen on tärkeällä sijalla. Nettikauppa kehityksessä HOK-Elanto on kehittänyt jo kuuden vuoden ajan asiakkaiden mahdollisuutta ostaa ruokaa netistä. – Nettimyynti vastaa ison S-marketin myyntiä. – Halpuuttaminen on uusi termi, mutta sehän on osuuskaupan perustehtävä. Pääkaupunkiseudullakin on paikallisia vihannesja marjatuottajia etenkin kesäaikaan. Jatkamme ympärivuotista aukioloa maaliskuun 3. Halpuutus on perustehtävä Liimataisen mukaan HOK-Elanto ei tee tarjouskampanjointia, vaan lähtökohtana on joka päivä edulliset hinnat. – Asiakkaat ovat tyytyväisiä, kun huomaavat, että he tulevat kuulluksi. päivästä alkaen ja pysyvää aukioloa tarkastellaan kesän jälkeen, kertoo Liimatainen. – Kuluttajat hyödynsivät sitä, ja olimme positiivisesti yllättyneitä yöllä käyvien asiakkaiden määrästä. Pystymme räätälöimään niin, että tuote sovitetaan niihin myymälöihin, joihin sitä riittää. Kauppa auki 24/7 Liimatainen kertoo, että asiakkaat voivat esittää Alepa ketjun myymälöissä Korttelitoiveita henkilökunnalle ja toiveet analysoidaan ja valikoimiin tehdään myymäläkohtaisia täydennyksiä Korttelitoiveiden pohjalta. Veli-Matti Liimatainen näkee Kauppakassi-palvelussa monia etuja etenkin vanhuksille ja kiireisille lapsiperheille. Prisman Kauppakassin kerätään Kaaren Prismassa ja Alepan Kauppakassi Tammistossa olevassa myymälässä, joka ei ole auki yleisölle. Täydennämme paikallisella tekemisellä valtakunnallisesti toimivia ketjuja. – Marketkauppa kasvoi yli 6 prosenttia, paljastaa Liimatainen tyytyväisenä. Vuosina 2014–2015 HOK-Elannon liikevaihto juroi 1,9 miljardin alapuolella, mutta vuonna 2016 se ylsi reippaaseen kasvuun: liikevaihto nousi 1,953 miljardiin euroon. – Väkimäärä kasvaa 18 000 ihmisellä vuodessa. Itse olen käyttänyt jo neljänä jouluna meidän perheen ostoslistaa helpottamaan joulun hankintoja, naurahtaa Veli-Matti. Osuuskauppa on tiukasti mukana trendeissä, luomukaupan osalta se on kasvun vauhdittaja. HOK-Elannon osuus koko S-ryhmän päivittäistavarakaupasta on noin viidennes. HOK-Elannon Prismat ovat auki 23:een saakka. Alepan Kauppakassi noudattaa ketjun hintoja ja ruokakassi tuodaan kotiin alkaen 5,90 euron toimitusmaksulla. Prisman Kauppakassi tulee noutaa Kaaren Prismasta tai parista muusta noutopaikasta. Säästöt siirrämme tuotteiden hintoihin. Avasimme 20 uutta toimipistettä, 16 Alepaa ja 4 S-markettia. Tehostamme omaa toimintaamme ja leikkaamme kuluja energiasta, markkinoinnista ja muista taustatoiminnoista. – Roolituksena SOK:n ja osuuskaupan välillä on se, että SOK vastaa isoista kuvioista ja me hoidamme myymäläverkoston ja sovitamme valikoiman vastaamaan asiakkaittemme tarpeita. Vauhtia kiihdytetään entisestään, lupaa Liimatainen. Veli-Matti Liimatainen toteaa, että ruoan verkkokaupassa ongelmana ei ole liikevaihdon kasvattaminen, vaan liiketaloudellisesti järkevän mallin löytäminen, jota sitten lähdetään skaalaamaan suurempiin volyymeihin. Eniten luomua myydään kantakaupungissa, Viikissä ja Espoon tietyissä osissa. Myös halpuuttamisen asiakkaat ovat ottaneet hyvin vastaan, analysoi Liimatainen myynnin kasvun syitä. Joulukuussa Kannelmäen Prismalla oli kokeiluna ympärivuorokautinen aukiolo. Siitä yksi vuosi on kulunut, jolloin euromääräinen kasvu oli 20 % ja volyymin kasvu yli neljänneksen. – Tuotannon rajallisuus on oma haaste meille. Kaksi vuotta sitten S-ryhmä aloitti hintojen pitkäaikaisen halpuuttamisen aluksi elintarviketeollisuuden tuotteissa, sitten luomutuotteissa ja tänä vuonna myös kasviksissa. SOK vastaa isoista kuvioista Veli-Matti Liimatainen tuli osuustoiminnan palvelukseen 1995, jolloin Suomi oli päässyt laman kourista nousukiitoon. Pääkaupunkiseudulla on positiivinen kierre menossa. Silloin hän aloitti Ässä-Partners Oy:n kenttäkoulutettavana ja nyt hän vastaa Suomen suurimman osuuskaupan päivittäistavarakaupasta. Osuuskaupalle riittää tulos, jolla turvataan osuuskaupan tulevaisuus ja kehittäminen, selvittää Liimatainen. – Tilaamisen pohjana voi käyttää järjestelmään tallennettua, sillä ihmisillä on tapana ostaa samoja tuotteita kerta toisensa jälkeen. Vaikein rasti ei ole kasvattaa myyntiä, vaan löytää liiketaloudellisesti kannattava setti. – Meidän ei tarvitse maksimoida tulosta, sillä meidän takana ei ole pääomasijoittajia. – Olemme asettaneet tavoitteeksemme tuplata luomun myynnin kolmessa vuodessa. Sillä on iso merkitys asiakasomistajille ja homma toimii. HOK-Elannon markkinaosuus oli vuonna 2015 sen toiminta-alueella 41 prosenttia, joten markkinaosuuden lisäystä voi ounastella. H OK-Elannon varatoimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen toteaa pääkaupunkiseudun olevan omanlainen ympäristö Suomessa. Alueen sisälle syntyy 5 000–10 000 asukkaan uusia asuinalueita eli ikään kuin pieniä kaupunkeja. Kehitysvaihe on päällä. – Kuluttaja on paras tuomari päättämään aukioloajoista. Myös kuusi Alepaa ja kuusi S-markettia ovat auki ympäri vuorokauden. Veli-Matti Liimatainen toteaa, että aukiolosäätelyn purku osoittaa, että kuluttajat voivat haluta käyttäytyä eri tavalla kuin on luultu. – Myynti kasvaa kautta koko toimialueen, mutta suuria eroavaisuuksia on myymälöiden välillä. 6 | Hyvää Pataa | 1 | 2017 |. Valikoimaltaan kahta samanlaista myymälää ei meillä ole
l • Osuuskunta on perustettu 1905, Elannon leipomo 1907 • Yhteiskunnalliset ristiriidat jakoivat osuustoiminnan 1916 eri leireihin: Elannoksi ja SOK:ksi. HOK-Elannon historia | Hyvää Pataa | 1 | 2017 | 7. Nikseissä perisuomalainen käytännönläheinen ongelmanratkaisukyky yhdistyy haluun jakaa hyvää, ja mukana on aimo annos pilkettä silmäkulmassa, sanoo Keskon johtaja Lauri Peltola. Voitaisiin sanoa, että maailmalla levinnyt life hack -ilmiö keksittiin alun perin Suomessa. Nouseeko Suomi sukkahousujen uusiokäytöllä. • Liikkeet laajenivat elintarviketeollisuuteen ja ravintolaja hotellialoille. Liikevaihto 2016 oli 1953 miljoonaa euroa. Suomalaiset ovat ehdottaneet Pirkka-lehden Niksi-Pirkka-palstalle vuodesta 1974 lähtien 100 000 niksiä, joista 40 000 on julkaistu. Elanto Ja HOK olivat sen jälkeen toistensa kilpailijoita yli kahdeksan vuosikymmenen ajan. K-ryhmän yhteinen Suomi 100 -hanke nostaa valokeilaan sukkahousut, niksit ja suomalaisten kekseliäisyyden. • E-osuusliikkeet fuusioidaan OTK:hon, josta muodostui EKA. – Suomi tunnetaan maailmalla Nokiasta, Angry Birdsistä ja koulutusjärjestelmästään, mutta yhtä usein törmää ajatukseen suomalaisista hiukan hulluna kansana. • Helsingin Osuuskauppa perustettiin 1919. Ensimmäisen esikarsintakierroksen 20 niksivideota on jo julkaistu. Vuonna 2015 markkinaosuus 41 prosenttia. • Asiakasomistajia 600 000 ja henkilökuntaa vajaat 6000. Sivuilta löytyy myös niksibussikiertueen aikataulu. Kilpailu ja äänestys tapahtuvat osoitteessa Niksienmaa.fi. • HOK ja Elanto fuusioituivat Helsingin Osuuskauppa Elannoksi vuoden 2004 alussa ja vuonna 2004 markkinaosuus oli 34%. • Elanto kulki kivuliaamman tien yrityssaneerauksen kautta, mutta nousi ahdingosta vuoteen 2001 mennessä. ww w.y rjo wi gr en .fi ”Jos ei tehdä hyvää, ei sitten tehdä ollenkaan!” Anna Wigren Laatua vuodesta 1917 Kannelmäen Kaaren Prismassa henkilökunta kerää asiakkaan puolesta Kauppakassista tilatut tuotteet. Mistä löytyy niksien niksi. K -ryhmä juhlistaa satavuotiasta Suomea ja suomalaisten kekseliäisyyttä nikseillä. Kaikkien aikojen niksille ja niksauttajalle 10 000 euron palkinto. Juhlavuoden kunniaksi K-ryhmä etsii kaikkien aikojen niksiä sekä julkaisee 100 niksivideota ja suomalaista kansanluonnetta niksien valossa tarkastelevan dokumentin. • S-ryhmässä talouden ryhtiliike alkoi 1980-luvun lopulla, jolloin voimavarat keskitettiin päivittäistavarakauppaan, ketjumaiseen toimintaan ja logistiikkaan. Vuoden aikana niksibussi kiertää halki tuhansien niksien maan. Painostuksesta huolimatta Elanto päättää pysyä itsenäisenä. Bussikiertueen tunnelmia ja niksivideoita voi seurata myös Niksi-Pirkan Facebook-sivulta osoitteesta Facebook.com/ NiksiPirkka. Asiakas noutaa ostokset Prisman yhteydessä olevasta noutopisteestä
Yritys perustettiin syksyllä 2015. Ägräs Distillery on aloittanut viskin valmistuksen Fiskarsin entisen auratehtaan tiloissa. – Perunatisleessä uutetaan Viskiä Fiskarsista Ägräs Distillery on pientislaamo Fiskarsin Ruukin idyllisessä yhteisössä Raaseporissa. Tislaamolla on tilaa 200 neliötä, jonka päälle on 70 neliön maisteluhuone, Tap room. Joukkorahoitus onnistui – Olen toiminut Fiskarsin alueella pitkään ja minulla on hyvät verkostot, kuvaa Susanna sotkeutumistaan alkoholibisnekseen, josta hänellä ei ole ollut aikaisempaa kokemusta. Suomessa viskin arvostus on vähäistä ja se on kallista; Alkossa kahdeksankymppiä pullo. Yrityksen kaksi työntekijää valmistavat alkoholijuomia 50 000 – 80 000 litraa vuodessa. Alkon valikoimassa ovat jo Ägräksen gini ja akvaviitti. – Gini on viljapohjainen ja siinä päämausteina on kotimaista kuivattua katajanmarjaa, väinönputken siemeniä ja lehtiä sekä puna-apilaa, lisänä vielä pippuria, sitruksen lehtiä ja kuorta. Yrityksen nimi tulee suomalaisten epäjumalilta. Ägräs Distillery on hoitanut markkinoinnin kuitenkin jo etuajassa ammattitaidolla. 8 | Hyvää Pataa | 1 | 2017 |. Tynnyreihin on juuri laitettu kypsymään ensimmäinen erä viskiä. Tomi Purhonen on yrityksen viskimestari. Lisäksi perustajaosakkaina on yksityisiä henkilöitä, joista Susanna Kankare toimii toimitusjohtajana. Viskin kypsyminen kestää vähintään kolme vuotta, mutta yritys on myynyt jo ensimmäisen pienerän tynnyreitä osakasomistajille ja muille oman viskitynnyrin omistamisesta kiinnostuneille asiakkaille. Tomi odottaa murrosta, kun viskin harrastajia on paljon ja Jarkko Nikkanen on tehnyt neljä viskikirjaa. – Ehkäpä uusi sukupolvi ottaa tuotteen omakseen, kun he eivät ole maistaneet Kolmen Leijonan viskiä, naurahtaa Tomi ja lisää, että ensin tulee kuitenkin valmistaa tuote, jota markkinoidaan. Ägräksen akvaviitin pohjana on kotimainen perunaviina, jota tekee tyrnäväläinen Shaman Spirits. Tislauspannut ovatkin niin arvokkaita, ettei niitä paranisi antaa poliisien kirveellä särjettäväksi. Ägräs Whisky on saanut Fiskarsin ympäristössä käsityöleiman jo vuosia ennen viskin kypsymistä. – Joukkorahoituksella rahoitettiin laitteiden ja raaka-aineiden hankinnat. Suomessa on jo puoli tusinaa tislaamoja, jotka tähyävät kotimaan markkinoiden ohella myös vientiin. Pottuviina pohjana Tislaamolta on Alkon tilausvalikoimissa myynnissä jo Ägräs Gin ja Ägräs Akvavit. Vuoden 2016 alkupuolella yritys haki joukkorahoituksella pääomia: tuloksena oli 350 osakasta ja 360 000 euroa. Osansa on myös sillä, että yritysosakkaana on bränditoimisto Packlab Oy. Menekkiä on jonkin verran ravintoloissa ja taxfree-myyntinä. Niissä maistuu Suomen luonto. Vasemmalla Ägräksen ginin ja oikealla akvaviitin mausteita. Ägräksen pulloista on aistittavissa, että yritys tulee käsityöja taiteilijaympäristöstä. Tänä vuonna pitäisi päästä tekemään jo kunnon liikevaihtoa, arvioi Susanna. V iinan valmistusta ei enää tarvitse tehdä korven kätköissä, vaan sitä voi tehdä laillisesti Valviran luvalla. – Viskimme tulee olemaan maultaan savuinen ja turpeinen, lupaa Tomi. Samassa rakennuksessa väliseinän erottamana toimii Rekolan Panimo, joka on pääosakkaana tislaamossa. Ägräksen viskimestari on Tomi Purhonen, joka siirtyi yritykseen Rekolan Panimosta eli väliseinän takaa. – Tynnyrien osto-oikeudet tulivat myyntiin helmikuun ensimmäisenä päivänä, mutta tieto siitä pääsi leviämään, ja lähes kaikki pienet tynnyrit oli myyty jo tammikuun viimeisenä päivänä, kuvaa Susanna viskin ystävien innostusta. Aiemmin hän toimi Rekolan Panimon palveluksessa. Nämä tuovat giniin parfyymisen pyöreyden ja tuoksun, kuvailee Susanna. Viskimurros tulollaan Pienten tammitynnyrien koko on 32 litraa ja suurten 250 litraa
Susannan mukaan Ägräs Akvavit ei ole snapsi vaan avec-juoma, joka sopii kahvin kanssa. l Susanna Kankare on yksi Ägräs Distilleryn perustajaosakkaista ja hän on yrityksen toimitusjohtaja. Lisäksi Fiskars Oyj on antanut Ägräs Distilleryn ja Kasvitarhurin kouluttamille poimijoille luvan yrttien poimintaan yrityksen mailta, mikä ei ole aivan vähän, sillä maanomistusta sillä on toiseksi eniten Suomen valtion jälkeen. Asiantuntijaraati valitsee yritysten kilpailuun lähettämistä uutuustuotteista enintään seitsemän finalistia eri käyttötarkoituksia edustavista ryhmistä, jotka ovat: arjen apulainen, herkutteluhetki, hyvinvointia elämään, juomaidea, kotikokeille, mauista parhain ja superinnovaatio. Mikael Agricola kirjoitti niistä vuonna 1551: ”Egres hernet Pawudh Naurit loi / Caalit Linat ia Hamput edestoi” eli nykykielellä ”Egres loi herneet, pavut ja nauriit sekä antoi kaalit, pellavat ja hamput”. l | Hyvää Pataa | 1 | 2017 | 9. Fiskarsissa asustelee paikallinen yrttimaestro, skottilainen Kenneth McMaster, joka on ollut mukana suunnittelemassa tuotteiden reseptiikkaa. Yritykset voivat lähettää tuotteitaan raadin arvioitavaksi 21.2.2017 saakka. Ägräs Distellery on jumalten suosiossa, sillä se sai helmikuun alussa alkoholijuomien jakelijakseen Servaali Oy:n, jolla on kotimaan ravintolajakelun lisäksi vientikanavat Eurooppaan. Raadin valitsemat finalistit jatkavat huhtikuussa pidettävään yleisöäänestykseen, ja Vuoden Suomalainen Elintarvike 2017 -voiton korjaa eniten yleisön ääniä saava tuote. Villiyrttien keruu kunnossa Ägräksen tuotteiden vahvuutena on monipuoliset luonnonyrttimausteet. – Meillä on todella hyvät resurssit yrttien poiminnassa, kiittelee Susanna. Perinteikkään uutuustuotekilpailun tavoitteena on esitellä suomalaisten elintarvikeyritysten maistuvia uusia oivalluksia ja kannustaa yrityksiä tuotekehitykseen. – Ägräs-brändi on ainutlaatuinen ja tuotteiden laatu on kansainväliselläkin mittapuulla todella korkea, myhäilee Servaalin tuotepäällikkö Juho Koivula. WWW.PEKKAVEHVILAINEN.FI kotimaista kuminaa, väinönputkea, sitrusta, vaniljaa ja anista. Akvaviitti muhii kuukauden valkotammitynnyreissä, missä se saa hennon toffeemaisen maun, vähän lakritsiin pyöristyvän. Myös paikallinen Kasvitarhuri-yritys on kouluttanut kauppayrttien poimijoita. – Akvaviitti toimii myös cocktailissa, julkistamme listat ennen terassikauden alkua. Kilpailun voittaja julkistetaan Elintarvikepäivässä 16.5.2017. Vuoden Elintarvike -kilpailu käynnissä E lintarviketeollisuusliiton järjestämään Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailuun voivat osallistua Suomessa kehitetyt ja valmistetut tuotteet, jotka ovat tulleet myyntiin vuoden 2016 aikana. Brändi on peräisin muinaissuomalaisten epäjumalilta
– Karppausboomi on mennyttä aikaa, mutta terveellisyysaspekti on vahvasti esillä. Leipomossa on kaksi tiiliuunia, joista vanhempi Werner Pfleidererin uuni on ollut lämpimänä yhtäjaksoisesti vuodesta 1952. Emil suunnitteli lähtevänsä siirtolaiseksi Amerikkaan, mutta myöhästyi Hangosta lähteneestä laivasta. Jaamme leivät kauppoihin, eräisiin jopa kolme kertaa päivässä. Työntekijät saavat tuplapalkan kello 21–6 välisiltä tunneilta. Werner Pfleidererin uuni on ollut lämpimänä yhtäjaksoisesti vuodesta 1952. Uuni lämpimänä 65 vuotta – Meidän leipomo on keskikokoinen, työllistämme 30 ihmistä. Leipomon asiakkaina ovat pääkaupunkiseudun vähittäiskaupat. Lähiruokaa kauppoihin Stefanin mukaan ruistuotteet liikkuvat kaupoissa hyvin. – Olemme varmaan jo poikkeus, kun olemme pysytelleet arkipäivissä. Halmeen leipä valmistetaan leipomossa, jossa käsityöperinne elää edelleen. Siinä on paistopinta kahdessa kerroksessa, yhteensä noin 10 neliötä. Tämän vastoinkäymisen jälkeen hän perusti oman leipomon Kauklahteen. Liikenteessä on 3–5 jakeluautoa päivästä riippuen. Perimätiedon mukaan Halme sai ensimmäisen jauhosäkkinsä lainana ystävälliseltä Lasaroff-nimiseltä "laukkuryssältä". Markkinoi: Suomen Iglu Oy puh. Kaupoissa omat paistopisteet yleistyvät, kun Lidlin myymälöissä tuli ensimmäisenä paistopisteet yleisesti käyttöön. – Emme voi kilpailla hinnoilla, vaan laadulla ja paikallisuudella. Tekoprosessi on meille ominainen; ruisjuuri on avonaisessa säiliössä, mistä se saa oman makunsa ja arominsa, sanoo Stefan ja lupaa tunnistavansa vaikka sokkona Halmeen ruisleivän. Valmistamme kaikki leivät kotimaisista jauhoista, myös ruis on Helsingin Myllyn kanssa tehdyn hankintasopimuksen mukaan aina 100-prosenttisesti kotimaista, kertoo toimitusjohtaja Stefan Åsten. – Suurin osa tuotteista leivotaan ilman lisäaineita. 10 | Hyvää Pataa | 1 | 2017 |. Niissä lämmitetään pääsääntöiOy Emil Halme Ab:n Leipomolla on tarina Ruisleipä äänestettiin 100-vuotiaan Suomen kansallisruoaksi. Halmeen leivät leivotaan tänä päivänäkin samojen reseptien mukaan käyttäen imellystä ja hapanjuurta. Kaupat ovat auki 7 päivää viikossa, mutta Halmeella ei ole lähdetty viikonlopputyöhön. Leivän lopullinen aromi ja maku syntyvät tiiliuunin tasaisessa lämmössä. Leipä on päivän tuote, toki se on syömäkelpoista pari kolme päivää. Paistopisteet kilpasilla Leipomossa työskennellään yöllä ja aamulla. Työntekijämme arvostavat viikonloppuvapaita. Leipomon myynnistä 50 prosenttia on ruokaleipää, 30 prosenttia kahvileipää ja loput konditoriatuotteita sekä eineksiä. Emil Halmeen leipomo on leiponut sitä jo 118 vuotta ja edelleen ruisleipä on yrityksen tärkein tuote. – Olemme todenneet, että on kannattavaa tehdä yön ja aamun aikaan, sillä kaupat haluavat leivät puoleen päivään mennessä, ennen leipäosaston hoitajan työvuoron loppumista. Turkulainen Emil Halme meni 16-vuotiaana leipurin oppiin ja kisällinkirjan hän sai vuonna 1896. Karppauksen aikaan leivän syöntiä vähennettiin, mutta pullan syönti lisääntyi, naurahtaa Stefan. 09 2709 2990 E mil Halmeen leipomo on ollut samalla tontilla Espoon Kauklahdessa jo vuodesta 1899 alkaen. Se on tiettävästi myös Espoon vanhin yritys. – Ruisleipään käytetään ruisjauhoa, suolaa ja vettä
Niitä olivat karjalanpiirakat, paistetut kalat perunamuusin kera, hernekeitto, graavi kala, kalakeitto, maksalaatikko, mustikkapiirakka, mämmi, viili ja pitsa. Leipomon omistus on edelleen Halmeen suvulla ja Stefanilla on omistusta siivu. Muiden ruokafinalistien saamat äänimäärät jäivät kauas kärkikaksikosta. Vanhat lehdet hukassa. Nyt näyttää siltä, että monet kaupat ovat luopumassa omista paistopisteistä, sillä se työllistää liikaa. Stefan Åsten on tyytyväinen lähiruoan arvostuksen kasvuun. Yrityksen liikevaihto on kasvanut ja nyt se on jo 2,3 miljoonaa euroa. Kansallisruokaäänestyksen järjestivät Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO, Maaja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK sekä maaja metsätalousministeriö. Äänestyksen eri vaiheisiin osallistui yhteensä lähes 50 000 suomalaista. Stefan tuli toimitusjohtajaksi vuonna 2012, kun 42 vuotta yritystä johtanut Kaj Halme jäi eläkkeelle. – Isoilla yrityksillä on käynnissä yt-neuvotteluja, mutta meillä on positiivinen kehitys. Stefan katsoo paistopisteillä olevan hyvätkin puolensa, sillä se täydentää tarjontaa. – Tammi-helmikuussa leipien myynti on vähäisempää, mutta kausituotteet kuten Runebergin tortut ja laskiaispullat paikkaavat sen. Yrityksellä on oma verkkokauppa. l Ruisleipä on maamme kansallisruoka Suomalaiset päättivät syksyllä 2016 järjestetyllä äänestyksellä, että 100-vuotiaan Suomen kansallisruoka on ruisleipä. Halmeen leipomon konditoriamyymälä Kauklahdessa avaa ovensa kello seitsemän ja sieltä voi noutaa uunituoreet sämpylät ja pullat jo aamiaispöytään. Pyrimme työllistämään suomalaisia ja työvoiman saanti on ollut turvattu, kun teemme yhteistyötä ammattioppilaitos Omnian kanssa. | Hyvää Pataa | 1 | 2017 | 11. Kausivaihtelu on vähäistä. – Tulin Halmeelle kesätöihin 1998. Suositut vegaaniset ja gluteenittomat pastat pavuista, linsseistä, riisistä ja kikherneistä – nyt jo 12 eri tuotetta samassa tuoteperheessä! PROTEIINIRIKAS & KUITUPITOINEN TILAUKSET Heinon Tukku • Suppilog • Ruokakesko GREEN ROOM OY info@greenroom.fi +358 (0)50 326 0003 Aarnivalkeantie 5 D 02100 Espoo LINSSIJA KIKHERNEPASTAT PAPUPASTAT sesti ulkomaille valmistettuja raakapakasteita. – Paistopisteillä on ollut negatiivinen vaikutus lähileipomoiden myyntiin. Kovin haastaja äänestyksessä oli karjalanpaisti. Stefan Åsten iloitsee lähiruoan ja perinteisen ruisleivän arvostuksen lisääntymisestä. – Kauppojen tilausjärjestelmät ovat niin fiksuja, että ne osaavat määrittää oikean tilausmäärän kullekin päivälle eikä hävikkiä synny. Äläpä hätäile! Voit lukea lehteä digitaalisena näköispainoksena osoitteessa hyvaapataa.fi —> lehdet hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut Tukkutori ja Hyvää Pataa -lehdet. – Jos leipomon tuotteet alkavat loppua, niin paistopisteen tuotteilla voidaan hyllyjä täydentää. En ole leipuri, vaan koulutukseltani it-insinööri, kertoo Stefan. Tilaukset menekin mukaan Emil Halmeen leipomo ei ota myymättä jääneitä tuotteita kaupasta takaisin kuten jotkut isot leipomot tekevät
– Kukaan ei pysty hallitsemaan kaikkea, mutta sparraajat ovat alueensa parhaita asiantuntijoita ja he tuntevat palveluverkoston ja mitä hankkeita on käynnissä. Kasvuohjelmien vetäjinä olivat muun muassa Matti Härkönen ja Nina Rautiainen, jotka päätyivät perustamaan 2009 Kasvun Roihu Oy -nimisen yrityksen. Samalla he tuovat uutta tietoa ja uusia kontakteja yrittäjälle. Kasvu Open pystyttiin laajentamaan valtakunnalliseksi tapahtumaksi 2013, kun Nordea tuli mukaan sponsoriksi. Tapaamisia kertyy 10 eli yritystä sparraa kymmenen eri alojen kokenutta asiantuntijaa. – Kaikki yritykset saavat hakea. Seniorivalmentaja Janne Roiha, myyntiassistentti Anna-Mari Blek ja palvelupäällikkö Anni Hintikka esiintyvät koulutustilaisuuksissa kasvunvihreissä takeissa. Näiden yritysten liikevaihto 2015 oli yhteensä 108 miljoonaa euroa, ja yritykset arvioivat sen olevan vuonna 2019 peräti 732 miljoonaa euroa, joten kasvutavoite oli liki 600 prosenttia. l Kasvunälkäiset yritykset pääsevät myllytykseen Kasvu Open on roihuten kasvanut Suomen suurimmaksi sparrausohjelmaksi, joka auttaa maksutta pk-yrityksiä kasvuun. Roiha kertoo, että mukaan pääsevät yritykset joutuvat aukaisemaan oman yrityksensä liike-elämän asiantuntijoille, joita kutsutaan mylläreiksi. Kipupisteet otetaan käsittelyyn. – Missiona on auttaa suomalaisia yrityksiä kasvamaan, kiteyttää senior coach Janne Roiha, joka nimestään huolimatta ei ole Kasvun Roihun perustajia tai osakas. Kansainvälistyminen tähtäimessä Kasvu Open huipentuu ensi lokakuun 25.–26. – Valituille yrityksille järjestetään kaksi niin sanottua kiitoratapäivää, jossa eri alan asiantuntijat käyvät kunkin yrityksen kanssa erikseen 45 minuutin session. – Myllärit eivät silittele eivätkä säästele. Myllärit ovat vilpittömästi auttamassa yritystä, kun he haastavat yrittäjän. K asvu Open on syntynyt virallisten yritystukirakenteiden ulkopuolella. 1000 yritystä hakee kasvupolulle Roihan mukaan isot yritykset pikemminkin supistavat henkilöstömääränsä kuin kasvattavat sitä ja työllistämisen vastuu on jäänyt pk-yrityksille. Professori Marko Seppä toi idean yritysten sparrausprosessista Kalifornian Piilaaksosta. Kyselyyn vastanneet 123 yritystä aikoi yli kaksinkertaistaa henkilöstömääränsä kolmessa vuodessa. – Vastanneista yrityksistä 91 prosenttia piti kiitoratapäiviin osallistumisen parantaneen heidän valmiuksiaan kasvuun. Kustakin kasvupolusta pääsee kaksi parasta valtakunnalliseen loppukilpailuun. – Siellä julkistetaan Kasvu Open -kilpailun voittajat Start again -sarjassa eli toimivien yritysten sarjassa ja Start up -yritysten sarjoissa. Kilpailussa palkitaan useampiakin yrityksiä palkintomatkalla Piilaaksoon, toteaa Janne Roiha. Vuosien varrella 1500 asiantuntijaa on antanut osaamisensa ja verkostonsa ilman korvausta kasvunälkäisten yritysten käyttöön. Lisäksi on valtakunnallisia teemapolkuja, meneillään on nyt maaseudun ja biotalouden kasvupolut. Suunnittelussa on matkoja Shanghaihin, asukasluvultaan maailman suurimpaan kaupunkiin. – Suomen juhlavuonna tullaan valitsemaan 100 yritystä loppukilpailuun, joten villejä korttejakin tullaan jakamaan. Hän sovelsi sitä aluksi Jyväskylän yliopistossa ja vuonna 2007 hän toi sen Keski-Suomen Kauppakamarin kasvuvaliokuntaan, joka järjesti yritysten ensimmäiset kasvuohjelmat. Tänä vuonna on 30 kasvupolkua, joihin hakee liki tuhat yritystä. Kasvu Open jalkautuu alueille, joissa yrityksiä kutsutaan kasvamaan kasvupolulle. päivinä Kasvun Karnevaaleihin, jotka pidetään Jyväskylän Paviljongissa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui 1500 ihmistä, kun kaikkiaan Kasvu Open -tapahtumiin osallistui 12 000 ihmistä. Kiitoratapäiviltä vauhtia kasvuun Yritykset pitävät esittäytyessään ns. – Kilpailu on hyvä keino saada huomiota. Kontaktiverkostot käyttöön Roiha sanoo, että Suomi on siiloutunut ja lokeroitunut maa, ja yrittäjän on vaikea tietää, kehen hänen tulisi olla yhteydessä missäkin ongelmassa kuten investoinnin rahoituksessa, markkinoinnissa tai kansainvälistymisessä. Roiha sanoo, että toiminta on lähtenyt maakuntatasolta ja levinnyt valtakunnalliseksi, joten seuraavaksi autetaan yrityksiä kansainvälistymään. Näin kukin yritys on saanut 20 asiantuntijalta kultakin 45 minuuttia henkilökohtaista ohjausta maksutta, laskee Janne Roiha. 12 | Hyvää Pataa | 1 | 2017 |. Se on pääjärjestäjänä Kasvu Open -kilpailussa. Valinnassa tärkein kriteeri on se, että yrityksellä on halu kasvaa. Olemme halunneet synnyttää kasvun nälkää, kuvailee Roiha. – Loppukilpailun kiitoratapäivinä yritykset kohtaavat jälleen kukin kymmenen valtakunnan tason asiantuntijaa ja sama mylläys toistuu. Kasvuyritykset ovat väistämättä murroksessa ja juuri silloin hyvät neuvot ovat tarpeen. Kuhunkin polkuun valitaan 15 yritystä, joten yli puolet jää ulkopuolelle. Viime vuonna Kasvu Openiin osallistuneista yrityksistä tehdyn kyselytutkimuksen mukaan yrityksillä on voimakas kasvuhalu. – Ruotsin markkinoille meillä on tarjota Nordic-paja. Siinä oma liikeidea "myydään" muille eli kerrotaan kiinnostavasti ja ytimekkäästi, mistä omassa toiminnassa on kyse. hissipuheen eli muutaman minuutin pituisen pitchin. Eniten yritykset ilmoittivat hyötyneensä uusista verkostoista ja strategian päivittämisestä vastaamaan paremmin heidän tavoitteitaan, tulkitsee palvelupäällikkö Anni Hintikka raporttia
Ruokamme ei tule tehtaasta, vaan keittiöstä. Kansainvälistymisen suurimpina kimmokkeina suomalaiset yritysjohtajat näkivät ympäristösäännökset, uuden teknologian sekä kilpailijoiden käytöksen. Metsäteollisuuden tuotteiden vienti oli lähes edeltävän vuoden tasolla, mutta koneiden ja laitteiden vienti väheni. Kuljetusvälineiden tuonti kasvoi eniten. Lähes kaikkien päätoimialojen vienti oli alavireistä vuonna 2016. l Kauppataseen alijäämä kasvoi merkittävästi Kun suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen… Logot, esitteet, mainokset, yritysilmeen päivitys, pakkaussuunnittelu, nettisivut – kaikki mainostoimistopalvelut yrityksellesi TTT Graafinen Suunnittelu 040 572 9272 | | Hyvää Pataa | 1 | 2017 | 13. Pohjoismaiden välinen yhteistyö on hyvillä kantimilla ja suomalaisia toimijoita arvostetaan, Danske Bankin yritysliiketoiminnasta vastaava johtaja Leena Vainiomäki kertoo. Suomalaisten yrittäjien mielestä haastavimmat kumppanit löytyvät Tanskasta (18 %) ja Norjasta (16 %). Timo 040 526 5158 / Heikki 040 566 9526 / myynti@kruunuherkku.fi Haluatko tarjota asiakkaillesi parempaa käsintehtyä kotiruokaa. Kojeiden ja mittareiden sekä mobiiliteknologian verkkolaitteiden vienti oli pirteää. Ruotsalaisista suomalaisilla ei sen sijaan ollut pahaa sanottavaa: ainoastaan kolme prosenttia vastanneista piti asiointia ruotsalaisten kanssa haastavana. Vuonna 2016 investointitavaroiden tuonti kasvoi reippaasti. Vaje oli suurin sitten vuoden 2011, jolloin kauppataseen alijäämä oli 3,7 miljardia euroa. Ainoastaan ruotsalaisia pidettiin vähemmän haastavina kumppaneina kaikista pohjoismaalaisista yrityksistä. Kauppatase jäi ennakkotietojen mukaan 2,9 miljardia euroa alijäämäiseksi vuonna 2016. Suomalaiset olivat pohjoismaalaisista toiseksi miellyttävimpiä heti ruotsalaisten jälkeen. Pohjoismaat – Tanska, Norja, Ruotsi ja Suomi ovat Danske Bankin kotimarkkinaa, sanoo Leena Vainiomäki. Vastaajayritysten koko vaihteli 20 hengen yrityksistä yli 1000 henkilöä työllistäviin yrityksiin. Kaikkiaan puolet tutkimukseen vastanneista yrityspäättäjistä suunnittelevat hakevansa kasvua ulkomailta tulevaisuudessa. – Tutkimuksen tulokset ovat erinomainen viesti suomalaisille yrittäjille. Ruotsalaisista vastaajista 10 prosenttia piti kaupankäyntiä suomalaisten kanssa hankalana, norjalaisilla vastaava prosentti oli kahdeksan ja tanskalaisilla 11. Tutkimusta varten haastateltiin 800 yritysjohtajaa Tanskasta, Ruotsista, Norjasta ja Suomesta kesän 2016 aikana. Vienti oli arvoltaan 51,7 miljardia euroa. Kokonaistuonti jäi viime vuonna edeltävän vuoden tasolle. Öljytuotteiden viennin arvo sen sijaan kasvoi maltillisesti, mutta muun kemianteollisuuden vienti pienentyi. Kannustamme yrittäjiä olemaan rohkeita, ja autamme mielellämme kansainvälistymisessä. Energiatuotteiden sekä raaka-aineiden ja tuotantohyödykkeiden tuonti sen sijaan laski. Vuonna 2015 vienti laski myös neljä prosenttia, mutta tuonti väheni kuusi prosenttia. EU-maiden ulkopuolisten maiden kanssa käytävä kauppa oli puolestaan ylijäämäistä 415 miljoonaa euroa. Tuonnin arvo sen sijaan pysyi lähes edellisvuoden tasolla ja oli arvoltaan 54,6 miljardia euroa. Ruotsalaisten, norjalaisten ja suomalaisten mielestä tanskalaiset ovat haastavimpia kauppakumppaneita, kun taas tanskalaisten mielestä norjalaiset ovat hankalia yhteistyökumppaneita. Kauppataseen alijäämä kasvoi viime vuonna huomattavasti edellisvuoteen verrattuna. Kuljetusvälineiden vienti laski päätoimialoista eniten, mutta myös metalliteollisuuden tuotteiden vienti väheni merkittävästi. Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi S uomen tavaraviennin arvo laski vuonna 2016 neljä prosenttia Tullin ennakkotietojen mukaan. Danske Bankin teettämässä tutkimuksessa tutkittiin pohjoismaalaisten yritysjohtajien kokemuksia ja näkemyksiä kansainvälistymisestä. Vuonna D anske Bankin teettämän tutkimuksen mukaan pohjoismaiset johtajat pitävät suomalaisia miellyttävinä kauppakumppaneina. Alijäämä EU-maiden kanssa käydyssä kaupassa kasvoi yli 3,3 miljardiin euroon viime vuonna. – Tässä hitaan kasvun taloustilanteessa yritysten on pakko kääntää katseet ulkomaille, mikäli kasvu kiinnostaa. l 2015 kauppataseen alijäämä oli vain 613 miljoonaa euroa. Tutkimuksen mukaan haastavin ilmasto kansainväliselle yhteistyölle löytyy Tanskasta. Kulutustavaroiden tuonti oli myös kasvussa
Yhteistyön uskotaan sujuvan yhteiLuontoa säästävä kalalaatikko Suomalainen Kalaneuvos pakkaa nyt tuorekalafileet vuototiiviisiin EcoFishBox™-aaltopahvilaatikoihin styroxin eli EPS-laatikoiden sijaan. – Odotamme innolla yrityksen tulevaisuutta ja kehitystä Hukkasen yrittäjäperheen kanssa, Christer ja Patrik Slott iloitsevat. Laatikot ovat vuototiiviitä ja ne kestävät pinoamista erinomaisesti. Tammikuussa Kalaneuvoksen tuoretta kalaa alettiin pakata kotimaisesta puukuidusta valmistettuihin aaltopahvilaatikoihin. Se tuottaa ruokakalaa noin 1,2 miljoonaa kiloa, minkä lisäksi sillä on noin kahden miljoonan kalanpoikasen vuosituotantokapasiteetti. Hukkanen Oy:lle, perustelee markkinointiviestintäpäällikkö Mari Heikkilä. Kirjoloheen keskittyvä kalankasvatus tukee perheyrityksen strategiaa, jonka mukaan konserni tavoittelee kasvua erityisesti tarjoamalla asiakkailleen kirjolohta eri muodoissaan. – Kun oma elinkeino liittyy luonnonantimiin, on ympäristövastuullisuus itsestään selvä arvo Kalaneuvos-tuotteiden taustalla olevalle perheyritys V. euroa Slotts Lax Ab HENKILÖKUNTAA 6 TOIMINTA Ruokakalan kapasiteetti 1,2 milj. Kaupan pakkauksissa yleisesti käytetty aaltopahvi on 100-prosenttisesti kierrätettävä materiaali, jolla on Suomessa kattava keräysja kierrätysjärjestelmä. kiloa/vuosi Poikastuotannon kapasiteetti 2 milj. Jääpussit asetellaan aaltopahviseen ja vuototiiviiseen aaltopahvilaatikkoon. Hukkanen Oy:n toimitusjohtaja Veijo Hukkanen. V uonna 1985 perustettu Slotts Lax Ab on Nordic Fish -konsernin pitkäaikainen ruokakalan toimittaja. sen historian perusteella hyvin jatkossakin. Yrityksellä on tällä hetkellä vientiä noin 10 eri maahan ja uusia kohdemaita etsitään aktiivisesti. kpl/vuosi LIIKEVAIHTO n. Kalojen ja meriluonnon kannalta aaltopahvilaatikon parhaita puolia on se, että se ei päädy sadoiksi vuosiksi luontoon. Yrityksen entiset omistajaveljekset Christer ja Patrik Slott sekä koko muu henkilökunta tulevat jatkamaan vanhoina työntekijöinä. – Yrityskauppa kahden perheyrityksen välillä eteni hyvässä hengessä ja aikataulussa. Litistettävä ja täysin kierrätettävä EcoFishBox™ tuo jopa 60 prosentin säästöt pakkausjätteen käsittely-, kuljetusja kierrätysmaksuihin. Hukkasten kalabisnes laajenee Ruotsissa Hukkasen yrittäjäperheen omistama Nordic Fish Oy laajentaa kalankasvatustoimintaansa ostamalla Ruotsissa toimivan Slotts Lax Ab -kalankasvatusyrityksen koko osakekannan. 5 milj. kiloa Nordic Fishillä 30 toimipistettä mantereella, Ahvenanmaalla ja Ruotsissa LIIKEVAIHTO 105 milj. Slottin veljekset ovat aina halunneet kehittää yritystä eteenpäin ja pyrkineet tekemään asioita paremmin. Kaupalle kuitupakkauksiin siirtyminen merkitsee helpotusta kalapakkausten kierrätykseen. Kuten Hukkasten yritys myös Slotts Lax Ab on toisessa polvessa toimiva perheyritys. l 14 | Hyvää Pataa | 1 | 2017 |. – EcoFishBox™-aaltopahvilaatikot vedenkestävyys perustuu kartongin pintaan laminoituun barrierkalvoon ja innovatiiviseen kulmarakenteeseen, joka lukitsee pakkauksen vuototiiviiksi, kertoo tuotekehityshankkeesta vastannut myynnin kehityspäällikkö Vesa Penttinen Stora Ensosta. Faktat Hukkasten kalaalan yritykset HENKILÖKUNTAA noin 250 TOIMINTA Kalaneuvos-tuotemerkki, kaupan private label -tuotteita Vuosittainen kalanmyynti yli 20 milj. euroa Kalankasvatusaltaita saaristomerellä. Jäämurskaan pakattava tuore kala vaatii pakkaukselta hygieenisyyttä ja kosteudenkestävyyttä. On hienoa tehdä yhteistyötä asiantuntevien yrittäjien kanssa, kertoo Nordic Fish Oy:n toimitusjohtaja Toni Hukkanen. Kasvua kansainvälistymisestä Kalaneuvos-tuotemerkillä myytävistä kalajalosteistaan tunnettu Hukkasen yrittäjäperhe vahvistaa yritysostolla raaka-aineen saatavuutta. – Pitkälle tulevaisuuteen katsovana perheyrityksenä, meille on tärkeää vahvistaa asemaamme pohjoismaisena vientiyrityksenä, tämä yrityskauppa tukee tavoitteitamme, toteaa V
Tarjolla on jatkuvasti 4000 ruusua, yli 50 lajiketta. huhtikuuta. Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Jokainen yhdistää henkilökohtaisesti ruusuun tunnekokemuksia. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. 010 387 0880 4041 0763 Painotuote Kauneimmat kevään kukkaset Helsinki Tampere Kuopio 010 396 83 04 010 396 83 60 010 396 83 72 Seinäjoki Oulu 010 396 83 90 010 396 83 80 Soita tai tilaa verkosta www.kukkatoimitus.fi/kauppa Vaihda vapaalle , hae uusin Oma PIHA lehtipisteestä! www.omapiha.info B erliinin Kurfürstendamm on kaupungin arvokkain katu kaikkine maailman muotiliikkeineen. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS PL 28 04131 SIPOO Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala, 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.hyvääpataa.fi Ilmoitusmateriaali Painopaikka Painotalo Plus Digital Oy, Lahti ISSN 1796-5012 12. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. – Vain ruusu voi ilmaista niin voimakkaita tunteita. Terävät piikit osoittavat surua, tuskaa ja haavoittuvuutta. Kurfürstendamm on saanut vaikutteensa Pariisin Champs-Élysées -avenuelta. ILMESTYMINEN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2016 kuusi kertaa, seuraavan kerran 28. Ahmedin isä työskenteli leipomossa. Rosentraum-kukkakauppa tuo ruusuja kukkakaupan ulkopuolelle kiinnittämään ohikulkijoiden huomiota. Ruusu symboloi erityisesti kaksijakoisen ihmisen. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Kaunis kukka sen voimakkaine tuoksuineen edustaa rakkautta, iloa ja kauneutta. Sen numerossa 162 on ihastuttava ruusukauppa Rosentraumen. Vuodesta 2012 johdossa on ollut Ramona Tiess. JAKELU 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, kukkakaupoille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. Ruusujen tuli olla aina tuoreita kuten leipäkauppiaan tuotteiden. Kukkakaupan myyntitila on kooltaan 150 neliömetriä. Sen perusti turkkilaissyntyinen Ahmed Akku 2006. Ruusut on lajiteltu yhdeksään kokoon, 30 senttimetristä 180 senttiin. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. Katso video Rosentraum-kukkakaupasta: www.hyvaapataa.fi —> lehdet l Ihastuttava ruusukauppa Berliinissä | Hyvää Pataa | 1 | 2017 | 15. Ahmed Akku piti Kurfürstendammia ruusukaupalleen sopivana "boutique tason" katuna. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. TILAUSHINTA Vuonna 2016 tilaushinta on 35 €. Ramona Tiess toteaa, että ruusu on hienoin kukka ja sillä on tärkeä rooli kaikissa kulttuureissa. Jopa helmikuisena kylmänä talvipäivänä oli ruusunlehtiä levitetty jalkakäytävälle. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona hyvaapataa.fi —> lehdet hintaan 5 €/nro, löydät sieltä myös kaikki Tukkutori-lehden numerot vuodesta 2006 alkaen. ASIAKASPALVELU puh. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen