4 Työn tuottavuus tärkeää Järvikala käy nyt pyydykseen Hanna valloitti Helsingin s. jen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat 2 | 2014 | Lehti yhdistää tukkukauppo Heikki on Vuoden Kokki s. 16. 12 s. 2 s
Suomessa tulonjaon oikeudenmukaisuus on mennyt taloudellisen kasvun edelle, päätteli Vanhanen. – Kilpailukyvystä puhuttaessa kiinnitetään huomio yksikkökustannuksiin eli työtunnin hintaan. Vihreiden ministerien hyppäämistä oppositioon on povattu jo pitkään ja hetkikin on selvillä eli silloin, kun hallitus päättää esittää eduskunnalle Fennovoiman ydinvoimaluvan täydentämistä. Sehän heille suotakoon, sillä mönkään on mennyt kuntauudistus eikä tiestön kunnossa sen enempää kuin Suomen viennissäkään ole hurraamista. Hän on oikein viisas mies, kun lähtee etsimään vihreää oksaa EU:n komissiosta ja jättää Suomi-laivan ristiaallokkoon lillumaan. ”Käsillä oleva kriisi on ainutlaatuinen, sillä talouskasvun pysähtyminen johtuu työn tuottavuuden supistumisesta, mitä ei ole koskaan aiemmin tapahtunut nyt koetulla tavalla. Tuottavuuden alenemisen seurauksena työllisyyden heikkeneminen on jäänyt pelättyä vähäisemmäksi.” Sailas korosti, että työn tuottavuuden heikkenemiseen ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota. 2 | Tukkutori | 2 | 2014 | Pääkirjoitus Jouko Tikkanen Kuin rotat laivasta TTS juhlaseminaari: Työn tuottavuus on entistä tärkeämpää Tuntuu tietenkin äkkiseltään rumalta verrata hallituksesta pois hyppiviä ministereitä rottiin. Jos presidentti Sauli Niinistö on oikein viisas mies, hän sopii pääministerin kanssa syysvaaleista. – Yrittäjän päätöksiin vaikuttaa hänen maailmankuvansa, motiivinsa ja intonsa, ja sitä tulisi rohkaista. Robotit käyttöön Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen muistutti TTS:n seminaarissa, että globaaleilla markkinoilla toimivat suuryritykset ovat joutuneet siirtämään työntekoa matalapalkkamaihin. Laskelmoinnin aloittivat kuntaministeri Henna Virkkunen, ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ja liikenneministeri Merja Kyllönen, kun he ilmoittautuivat ehdolle EU-parlamenttiin. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei sen sijaan ole lähdössä vapaaehtoisesti. Maaliskuinen kehysriihi oli sopiva pelastusrengas Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäelle. 010 322 2240 0400 847 350 www.cema.fi. Tällöinhän ylistetään rottien viisautta, sillä nehän eivät aio upota laivan mukaan. Nyt hän pääsee vapaasti arvostelemaan sixpackin aikaisia kavereita nimittelemällä hallitusta vaikkapa luuviitoseksi, joka kurittaa pienpalkkaisia. – Ei ole nähtävissä, että nämä työpaikat palaisivat Suomeen. Vanhasen mukaan EU:n alueen pankkien vakavaraisuussäännösten johdosta on pankkien vedettävä pois markkinoilta 3200 miljardia yritysten luottoja. Jos kesäkuussa Suomen pääministeriksi nousee Jan Vapaavuori ja valtiovarainministeriksi Antti Rinne, tulevat kapteenin ja perämiehen käskytykset ja käsitykset laivan asemasta menemään ristiin. Hänen surmakseen voi koitua ammattiyhdistysjyrä Antti Rinne, joka on haastanut Jutan demareiden puheenjohtajakisassa. Nyt sellainen on nähty, nimittäin Jyrki Katainen. Pääministerin ilmoitus luopua Kokoomuksen puheenjohtajuudesta ja samalla Suomen pääministeriydestä oli hänen kannaltaan mitä viisain päätös. Kilpailukykyyn vaikuttaa myös työn tuottavuus, joka on laskenut. ”Suomen talousahdingon tärkeimmät syyt ovat suurelta osin rajojemme ulkopuolella; korjaavat keinot on kuitenkin löydettävä kotimaassa”, siteerasi Sailas talousprofessoreiden raporttia. Laskelmoituja ovat ministerienkin lähdöt hallituksesta. Teollisen tuotannon jatkaminen Suomessa edellyttää robotiikan suurta käyttöönottoa, sillä robotti maksaa meillä saman kuin Kiinassa. Sanontahan kuuluu, että rotat jättävät uppoavan laivan. +358 9 7539390 Fax +358 9 717148 Email info@berrymasters.com Web www.berrymasters.com Tuoretta, aitojen leipureiden leipomaa leipää seitsemänä päivänä viikossa. 20€ veroton minimistos, ei toimituslisiä. Meidän tulee sallia vaurastuminen, ja muokata verotuksen rakenteita niin, että yksityiset pääomat voisivat hakeutua riskipitoiseen yritystoimintaan. Vanhasen mukaan valtiovallan taholta pyritään ohjaamaan yritysten päätöksentekoa numeerisilla tekijöillä ja unohdetaan inhimillisten tekijöiden vaikutukset. huhtikuuta. Näin ei käynyt edes 1990-luvun laman aikana. TÄYDEN PALVELUN MARJA- JA SIENITUKKU Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. Näin totesi entinen valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas seuran 90-vuotisjuhlaseminaarissa 7. Aapelin Siunattu hulluus -näytelmässä Ana Rummukainen kyseli velimieheltään Filippukselta, oletko sinä koskaan nähnyt oikein viisasta miestä. Raimo Sailas siteerasi kolmen arvostetun professorin – Bengt Holmströmin, Sixten Korkmanin ja Matti Pohjolan – helmikuussa julkaisemaa selvitystä Suomen talouskriisin luonteesta ja kasvun edellytyksistä. Jos Rinne päihittää Urpilaisen, ovat valtion kukkaron avaimet sellaisen ahtaajan käsissä, joka lastaa lisävelkaa jo ennestään liian syvällä uivaan laivaan. – Jokaisella työnteon tasolla on herättävä ottamaan maailmalta käyttöömme uusinta uutta tekniikkaa ja työtapoja, jotta tuottavuus tehostuisi. T yötehoseura TTS ry perustettiin 90 vuotta sitten edistämään maatalouden tuottavuutta. Raimo Sailas ja Matti Vanhanen. Jauhot suuhun vuodesta 1928. Suomi-laivalla ei ole varaa ajelehtia ensi kevääseen ilman ohjausta. Samalla huuhtoutuu Sotsin ”väsähtely” ihmisten mielistä pois. – Yritykset tarvitsevat enemmän omaa pääomaa taseisiinsa, kun rahalaitosten ei ole enää mahdollista tehdä riskipitoisia rahoituspäätöksiä. TTS:n 90-juhlavuoden seminaarissa alustivat mm. Molemmilla oli huolena suomalaisen työn tuottavuus. Tänä päivänä TTS on valtakunnallisesti toimiva koulutus- ja tutkimusorganisaatio, jonka tehtävä työn tuottavuuden kehittämisestä on entistä ajankohtaisempi kaikilla toimialoilla. Ville Niinistö ja Pekka Haavisto saattavat välttyä lähdöltä, jos Fennovoiman omistus kääntyy venäläisvoittoiseksi ja hanke peruuntuu. www.nurmileipä.fi • +358 44 7211 301 Sörnäinen, Tukkutori Koskelontie 16 b, 02920 Espoo Puh
Talousahdingon syyt ovat rajojen ulkopuolella, korjaavat keinot on kuitenkin löydettävä kotimaassa. hl-vihannes.. G astro-messujen järjestäjät olivat panneet Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lapin alustuksen aiheen ”Ravintola-alako ahdingossa” perään kysymysmerkin. H E S FI SH FR Torin tuorein kalatukku Ravintolakulutuksen osuus alkoholista on enää 10 prosenttia. Tuoreita vihanneksia www. 18 Teurastamolla on uutta elämää Timo Lappi kritisoi voimakkaasti ravintola-alaan kohdistuneita veronkorotuksia. ILKKA ALAROTU s. 8 Myös luomutukku. RAIMO SAILAS s.2 Ravintola-alaa on pidetty verolehmänä, mutta raja on tullut vastaan. – Ravintola-alaa on pidetty verolehmänä, mutta raja on tullut vastaan. ” Yökulkijakin saa hampurilaisen. HEIKKI LIEKOLA s. Vuokriin menee 10 % ja samoin muihin kuluihin. 4 Kuluttajatutkimukset osoittivat, että suomalaisuuden merkitys kasvaa. Timo Lappi näki positiivisena merkkinä nuoren sukupolven ravintolakäynnin kasvun ja aasialaisten lisääntyneen matkailun, mutta venäläisten matkailu Suomeen voi vähentyä. Puheenvuoronsa aluksi Lappi sanoi, että kysymysmerkin sijaan tulee olla huutomerkki. Pitkän aikavälin näkymänä on, että hallitus tappaa lehmän, kun ravintolat joutuvat hinnoittelullaan ulos. – Vuosina 2011–2013 työvoiman hinta on noussut 5,2, vuokrat 5,6 sekä alkoholin ja elintarvikkeiden hinta yli 11 prosenttia. Raaka-aineiden osuus on keskimäärin 29 % ja palkkojen 25 %. – Ravintola-alalla uidaan kuin täi tervassa, kiteytti Timo Lappi tilanteen. Lapin mukaan valtion budjetin paikkaamisessa alkoholiverotuksen korotusten linja on käyty loppuun, sillä veronkorotukset pienentävät kulutusta ja alkoholiveron tuotto laskee, kun alkoholin matkustajatuonti Virosta lisääntyy. – Vuoteen 2008 ravintola-alan tilanne oli OK ja ravintolaruoan arvonlisäveron alennus oli vielä plussaa. 16 Floristi Hanna Tervo valloitti Helsingin Avoimet Hanna valmistuu floristimestariksi. | Tukkutori | 2 | 2014 | 3 Tässä numerossa MARAn Timo Lappi: 4 Heikki Liekola on Vuoden 2014 Kokki Ravintola-ala on ahdingossa! Toni Yksjärvi oli ykkönen Vuoden Tarjoilija -kisassa. 6 Kuopion kauppahalli sai uuden elämän Valituksesta 7 miljoonan vahingot 8 Kotimaista on S-ryhmän vastaus Private label -tuotteet korvaavat Rainbow-tuotteita 10 Snellman panostaa aitouteen Aidot ihmiset purevat mainonnassakin 12 Kotimaista järvikalaa on nyt saatavissa Heinon Tukku Kuopiossa hoitaa enemmän kuin puoli valtakuntaa. Ravintola-aterian hinnasta menee 27 % veroihin. TIMO LAPPI s. Nyt verot ja kustannukset ovat olleet hirveässä nousussa ja kysyntä laskussa. 3 Tällä alalla on yleistä, että lähdetään ulkomaille töihin ilmaiseksi
– Kun Henry siirtyi Kämpiin, hän palkkasi minut. – Kun tekee pitkiä päiviä, tulee nauttia työnteosta. – Monelle tämä on elämäntapa. Kahvi juodaan pilkkomisen ja paistamisen ohessa. Työ on hektistä ja vitsiä lentää. Tällä kerralla olin rennolla mutta itsevarmalla otteella. Vuoden Kokiksi 2014 kruunattiin Heikki Liekola (Grotesk Meat Bar, Helsinki). Menin sinne oppimaan uutta ja näkemään isoa maailmaa. Lisäksi tuomaristoon kuuluivat Michael Björklund (Smakbyn), Erik Mansikka (Kaskis) ja Jouni Toivanen (Luomo & Pure Bistro). Ovat nekin hyviä, mutta minun ruokani olisi modernia ja terveellistä ilman, että ne laitettaisiin bistro-nimiseen laatikkoon. Ranskalaiseen ja englantilaiseen keittiöön kuuluu armeijamainen kuri. Se oli minun ensimmäinen oikea työpaikka, toteaa Heikki kiitollisena. Kun Heikki tulee iltavuoroon kello 16 aikoihin, pääsee hän kotiin puolenyön aikoihin. H elsingin Ludviginkadulla sijaitsevassa Grotesk-ravintolan keittiössä kokkaava Heikki Liekola (29 v.) näyttää nuorelta, mutta kokemusta on ehtinyt karttua. Ei kukaan ilkeyttään sano kovasti, se on vain se hetki, kuvailee Heikki keittiön tunnelmia. Kun keittiössä on hyvä henki, se auttaa paljon. Haaveena oma ravintola Heikki Liekolan ajatuksissa siintää oman ravintolan perustaminen, vaikka kilpailu on kovaa ja talousnäkymät jatkuvat heikkoina. Vuoden Kokki -kilpailu käytiin Gastro-messujen yhteydessä 19.–20. Toiseksi sijoittui Ismo Sipeläinen (ravintola G.W. Finaalissa olikin tiukka skaba enkä tiedä, mistä tarvittavat pisteet sain, toteaa Heikki Liekola ja arvelee kokemuksesta olleen hyötyä, sillä hän oli osallistunut Vuoden Kokki -kilpailuun myös vuosina 2010 ja 2012. 4 | Tukkutori | 2 | 2014 | Heikki Liekola on Vuoden Kokki Heikki Liekola nappasi Vuoden Kokki 2014 -tittelin Gastro-messuilla järjestetyssä kaksipäiväisessä kilpailussa. Alkuruoan pakollisina raaka-aineina olivat nahaton haukifilee ja kananmuna. Vuoden Kokki on tiukka skaba Heikki Liekola valmistaa jälkiruoka-annoksia. Minulle riittää yksi työ etenkin, kun Vuoden Kokki -tittelin myötä on tullut tapaamisia ja sponsorihommia. Heikin voitto ei ollut alan tunteville yllätys, sillä olihan mestarille takana liki kymmenvuotinen ura Michelin-ravintoloissa ja hopea- ja pronssisija aiemmista mestaruusmittelöistä. – Eka kerralla kädet tärisi, mutta tulin toiseksi. Heikin mielestä Helsingissä on hyviä yksityisten kokkien perustamia ravintoloita eivätkä ketjupaikat hallitse enää niin paljoa kuin aikaisemmin. Jos tätä tekisi vain duunina, ei jaksaisi. Heikki Liekola sanoo, että vaikka kokkiala on välillä rankkaa, ei pettymyksiä ole tullut. Heikki on ollut nyt puoli vuotta Groteskissa, mutta alkutalvesta hän piti palkkatyöstä kuukauden tauon. Työskentely ulkomailla on kovaa valuuttaa, kun palaa kotimaahan. Heikin työhistoriassa Michelin-tähdellä palkittuja ravintoloita ovat Postres ja G.W.Sundmans Helsingistä sekä länsinaapurista F12-ravintola ja Lux Stockholm. Heikin mielestä television kokkiohjelmista yleisesti saa kokin ammatista ruusuisen kuvan. – Kodin lähellä oli Espoon ravintolakoulu, jonne menin. – En pitänyt itseäni nuorena lahjakkuutena. Heikki tunnustaa itsekin katselleen yläasteella ollessaan Heikki Liekola tarjoili kastiketta Vuoden Kokki -kilpailun tuomareille: vasemmalta Jari Vesivalo (Olo), Kari Aihinen (Savoy) ja Filip Langhoff (Ask). Jälkiruoan pakollisina raaka-aineina olivat puolukka, kaurahiutale ja crème fraîche. Pääruoan raaka-aine oli kokonainen karitsan satula ja karitsan kateenkorva. Pohjoismainenkin työkokemus on kovassa huudossa, tietää Heikki. – Olen ollut yhdeksän vuotta putkeen Michelin-ravintoloissa Helsingissä ja Tukholmassa, toteaa Heikki. Räyhääminen on vanhanaikaista – Ääripäänä on kuitenkin Gordon Ramsayn tähdittämä Hell´s kitchen -konsepti. Ihmiset mieltävät sen rennommaksi ja edullisemmaksi, mutta ruokatuotteen ei pitäisi vaikuttaa tunnelmaan. Jos joku sanoo, että on kokkina rahan vuoksi, hän valehtelee. – Tein reissun New Yorkiin ja olin siellä töissä ravintolassa – ilmaiseksi. – Tällä alalla on yleistä, että lähdetään ulkomaille ilmaiseksi, jotta saadaan jalkaa ovenväliin. – Bistrosta tulee mieleen ceasarsalaatti ja pihvi bearnaisella. Sundmans, Helsinki) sekä kolmannelle palkintopallille nousi Toni Kostian (ravintola G.W. – Kun aikaa vastaan kokkaa, on siinä oma momenttinsa: ei ehdi tehdä uusiksi, jos jotain mokaa. Raha ei houkuta kokiksi Heikki Liekola nimeää nuoruuden esikuvakseen Henry Tikkasen. – Keittiössä siedetään kuitenkin paljon enkä itsekään ole esimiehenä ollessani pyhimys, kun on kova kiire ja maksavat asiakkaat odottavat. Groteskissa työskentelee kuusi kokkia – kolme aamussa ja kolme illassa. Räyhääminen on kuitenkin vanhanaikaista tyyliä ja uskon, että kokit osaavat ja pystyvät tekemään parempaa työtä, kun heille ei huudeta. Vuoden Kokki -kilpailijat valmistivat liki viisi tuntia kestäneessä finaalissa yhteensä kolme ruokaa. – En näyttänyt semifinaalissa vielä kaikkia kikkojani, kun tiesin pääseväni finaaliin. Ensimmäisen vuoden jälkeen kiinnostus syttyi ja kokkipuoli alkoi vetää selkeästi salipuolta enemmän. – Kun ei ole serviisiä, on kiire tehdä valmistelutöitä lounasta ja iltaa varten. Ravintola-alalle Heikki ajautui peruskoulun jälkeen sattumalta, kun yläasteella hän ei tiennyt, mitä olisi ruvennut tekemään. Pääsin toisena vuotena harjoittelemaan G.W.Sundmansille ja siellä olevilta kokeilta oppimalla ja heitä kunnioittamalla sain hyvän alun uralle, kertoo Heikki. Ravintola voi olla edullinen ja kunnianhimoinen ilman että on bistro, paaluttaa Heikki. Kokkisotaa ja sen kasvattaneen kiinnostusta alaa kohtaan. Marenkiin saadaan väriä paahtamalla. Sundmans, Helsinki). – Minulle bistro on sanana kirosana. Monet nuoret hakevat koulusta kokkiluokille, kun kokki on seksikäs ammatti TV-ohjelmien takia. maaliskuuta. Toisella kerralla lähdin yrittämään liikaa ja epäonnistuin, mutta huonollakin suorituksella tuli pronssia. Kokkikoulussa hyvä kaverini oli lahjakas. Pieni jännitys pitääkin olla, luonnehtii Heikki Liekola kilpailutuntojaan.
Tavoitat meidät aina. Ohjaamme ja tuemme henkilökuntaa, jotta salaattibaarista tulee kannattavaa liiketoimintaa ja tavaravirrat pysyvät hallinnassa. Siitä syntyy elämys. Lisäksi tarjoilijoiden tuli valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemaan menuun sopivat viinit, valita tarjoiltavat juustot, valmistaa ja tarjoilla tilatut kahvit sekä esitellä ja tarjoilla avec-juomat. Vuoden Tarjoilijaksi 2014 kruunattiin Toni Yksjärvi (Gastrobar Emo, Helsinki). Kilpailijoiden tasoerot olivat pienet ja kokonaisuus hyvin tasainen. Finalistien tehtävänä oli viiden hengen seurueen päivällisen tarjoilu ruokajuomineen. | Tukkutori | 2 | 2014 | Heikki Liekola sanoo, että häntä kiinnostaa tällä hetkellä eniten kasvikset ja lisäkkeinä proteiinit: kala ja liha, kun yleensä kasviksia pidetään lisäkkeinä. – Nyt on paras aika alka- massa, kun aletaan saada uutta kotimaista kasvissatoa ja villiruokaa luonnosta. www.kylmanen.fi Tarjoamme teille: • • • • Toni Yksjärvi tarjoili viiden hengen seurueelle Heikki Liekolan valmistamaa ruokaa. Toimipisteesi tuottavimmat neliöt SalaattiMestari on itsepalveluperiaatteella toimiva salaattibaari, jossa kuluttaja on oman salaattinsa kokki SalaattiMestari tarjoaa sinulle: • Valmiin konseptin, konseptimanuaalin ja suunnittelutyökalut • Houkutteleva ja trendikäs kokonaisuus • Yksi kumppani, jolta hankit kaikki tarvikkeet ja raaka-aineet Annamme aluksi ohjeistuksen ja koulutuksen salaattibaarin ylläpitoon ja järjestämme henkilökunnalle aloitusvalmennuksen sekä jatkossa säännöllisiä lisäkoulutuksia. Tilaa omasi jo tänään www.salaattimestari.fi Ota yhteyttä: Rami Kahlos Asiakkuuspäällikkö 040 713 8677 Petri Tähtinen Asiakkuuspäällikkö 045 139 3844 5. Yksjärvi oli ykkönen Samaan aikaan kokkikilpailun kanssa järjestettiin salipuolen mestaruuskisa. Hän on kihloissa toisen ravintolan salissa työskentelevän Sannan kanssa ja elokuussa odottavat häät. Huomiota kiinnitettiin erityisesti kokonaisuuden hallintaan sekä hyvän tunnelman luomiseen ja loppuun asti saattamiseen. – Vuoden kokki -titteli on poikinut hyvän lisän hääbudjettiin, naurahtaa Heikki. Ravintolassa saa vain istua alas ja nauttia, antaa henkilökunnan tehdä parhaansa. Heikki Liekolalla on myös henkilökohtaisesti paras aika alkamassa. SalaattiMestari palveluksessanne Kiinnostaako konsepti. Yksjärvi itse totesi, että ravintolatyö on kutsumusala sekä salissa että keittiössä. Kilpailussa haettiin oikeaa etäisyyttä; pitää olla läsnä ja fokus asiakkaassa, Yksjärvi kertoi. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Lisäksi päivystämme 24h. Kokki itse katselee taustalla, kun hänen luomustaan kuvataan facebookiin. Toni Yksjärven ohella finaalissa olivat Marjo Lindberg (Wanha Laamanni, Porvoo), Laura Nissinen (Hotelli Torni, Helsinki), Tanja Pöyhönen (Pöllöwaari, Jyväskylä), Pekka Rantala (G.W.Sundmans, Helsinki) ja Kata Shecter (Musta Lammas, Kuopio). – Teemme työtä yhdessä, ja sitä myös kilpailu alleviivaa. Laadukkaat ja tuoreet tuotteet Kilpailukykyiset hinnat Henkilökohtaisen palvelun Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Yrittäjäntie 34, 01800 Klaukkala Puh
– Kun Savossa ollaan, tulee ruisleivän olla tiivistä ja tiukkaa, sanoo Pirjo. Kuopion kauppahalli on kaunis jugend-tyylinen rakennus. Kävijämäärät ovat kasvaneet huimasti, luonnehtii konditoriakahvila Burtsowin yrittäjä Hanna Kokko. kun ei ole asiakkaita, toteaa Hannu Sutinen, joka itse pitää kauppaansa kauppahallissa. Kukka-Hanskin yrittäjä Hannu Sutisella on jo 27 vuoden kokemus halli- ja torikaupasta Kuopiossa. Toivo Laitinen sanoo asiakkaitten toivottaneen hänet lämpimästi tervetulleeksi Kuopioon takaisin, kun hän oli ollut kaupungin suurin ruokakauppias vuonna 1990, jolloin vakava sairastuminen keskeytti Topin kauppiasuran. Simo Pasanen hoitaa Savo-Karjalan Liha Oy:n kauppaa hallissa ja yrityksen toinen suurempi vähittäiskauppa on Matkuksen kauppakeskuksessa. Leipäkauppa Tildan Puodin yrittäjä Pirjo Lötjönen on ollut 14 vuotta yrittäjänä kauppahallissa. – Kauppahalli ja tori kuulu- Eveliina Tirkkonen palvelee konditoriakahvila Burtsowissa. Karkkikauppa Pikkumakkeen yrittäjä Inkeri Inkinen esittelee itsensä, että pitkään piti etsiä miestä, jonka sukunimi sointuu hänen etunimensä kanssa. Olen nähnyt havainnekuvia, ja torista tulee niin vehreä paikka, että se hakee vertaistaan Suomesta, odottaa Hanna Kokko. Samalla aikaa kauppahallia remontoitiin. – Torilta puuttuvat vielä istutukset. Uudistettu kauppahalli avattiin viime toukokuussa ja nyt se on herännyt uuteen kukoistukseen. Nyt tilanne on hyvä. Luomuun erikoistuneen yrityksen pyörittäminen pienellä paikkakunnalla on ollut kymmenen kertaa vaativampaa kuin Kuopiossa marketkauppiaana toimiminen, naurahtaa Topi ja jatkaa, että vuosittain perustetaan kymmenkunta luomukauppaa ja lähes saman verran niitä suljetaan. Ulkoseinillä on satakunta eläinhahmoa ja piirrosta. Heille on huhupuheiden mukaan syntynyt poissaolon aikana pienokainen, joten senkin odotus jännittää. Pertti Lötjönen on puheenjohtajana Kuopion Kauppahallin Kauppiasyhdistyksessä, joka järjestää yhteismainontaa ja luo tapahtumia. – Olen ollut 55 vuotta kaupan hommissa, joten syvyyttä ja taustaa on. mään jo paremmin kuin ennen remonttia. Pitkä aika oli, kun remonttia tehtiin kolme vuotta ja sitten halli oli neljä kuukautta kokonaan suljettuna. Autolla voi tuoda tavaraa ja nostaa hissillä ne halliin. – Parkkitila ei vielä toimi, kun asiakkaat pitkään kestäneen toriremontin aikaan tottuivat käyttämään kauppojen ilmaisparkkeja. – Vanhan kalahallin säilyttämisestä oli kiistaa, kun ei tiedetty päästäänkö tänne. Heikin Kalan yrittäjä Heikki Launonen on toiminut hallissa yhdeksän vuotta. 6 | Tukkutori | 2 | 2014 | Satavuotias kauppahalli sai uuden elämän Kuopion kauppahalli on ollut jo 112 vuoden ajan kaupungin sykkivä sydän. Kerralla siirryttiin sata vuotta ajassa eteenpäin, luonnehtii Lötjönen. – Viimeksi laitettiin vielä ilmastointi kuntoon, kun unohtivat tehdä sen, haastelee Inkeri Inkinen, joka on ollut 14 vuotta halliyrittäjänä. – Kauppa on ruvennut käy- Tildan Puodin yrittäjä Pirjo Lötjönen esittelee Tähkän ruisleipää, jonka jauhoista osa on jauhettu riihitetyistä rukiinjyvistä. Nyt asiakkaat ovat löytäneet halliin takaisin ja uusia on tullut, iloitsee Pirjo. Toriremontti oli pitkä ja kulkureitti torilta halliin oli vaikea. Nyt tori on saanut katteen ja asiakkaat pääsevät esteettä asioimaan kauppahallissa. vat yhteen. Tori on kuitenkin ollut raastettuna auki viimeisen neljän vuoden ajan mittavien parkkihallitöiden vuoksi. Maan alla olevalla kauppakäytävällä on ankeaa, Anniina Huumonen laittaa uusia luomutuotteita esille Topin Maatilamyymälään. Tildan Puodissa myydään maakunnan pienvalmistajien leipiä ja tarjolla on 15 erilaista ruisleipää. Liike on kolmisenkymmentä vuotta vanha. Asiakkaille on runsaasti parkkipaikkoja. Myymme kotimaista lihaa, josta 80 prosenttia tulee läheltä. – Olemme kauppahallissa uutena yrityksenä, joten vertailukohtaa aiempaan myyntiin ei ole. –R oikuimme torimontun reunalla neljä vuotta. Yrittäjien varasto- ja sosiaaliset tilat ovat huippua. Teurastus teetetään rahtityönä Sastamalassa. Inkeri Inkinen tekee ”makkeeta” kauppaa.. – Meillä on nyt aivan uskomattoman hieno kauppahalli. Topin maatilamyymälä on avannut toisen myymälän kauppahallissa, kun vuonna 1999 perustettu luomumyymälä toimii Muuruvedellä. Hanna Kokko odottaa vielä, että hallin päähän kuuluva Velj´miehen patsas ja toiseen päähän tuleva Siskotyttö-patsas saadaan paikoilleen vappuun mennessä
Viimeisessä vaiheessa niitä tuli lisää 585 paikkaa. | Tukkutori | 2 | 2014 | TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Kesän parhaat herkut saat Reiniltä Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. Valmistamme puhdasta, aitoa, tuoretta ja maukasta valmisruokaa. TAMMINEN It. avoinna ma-pe 8-18 la 8-16 Heikki Launonen myy Kallaveden kuhaa. Kauppahallin saneeraus oli erillinen urakka ja sen kustannukset olivat 3,3 miljoonaa euroa. Suomalaiset laatulihat ravintolasi listalle HERKULLISTA VALMISRUOKAA T E E M M E K A I K K I R U O K A M M E K Ä S I T YÖ N Ä . Pöyryn laskelmien mukaan valitus aiheutti 7 miljoo- nan euron ylimääräiset kustannukset. Hallinto-oikeus oli samaa mieltä, että kalahallin purkamisen mahdollistava rakennuslupa oli laiton. Valkoisenlähteentie 21, 01260 Vantaa HoReCa-myynti puh. Ota yhteyttä! Timo Marttinen Heikki Hynninen 040 526 5158 040 566 9526 Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi RUOKAMME ON KOTONA TEHDYN MAKUISTA JA NÄKÖISTÄ. 09 - 753 8378 www.reininliha.fi Hannu Sutinen on myy kukkia sekä torilla että kauppahallissa. Kaupungin omistama pysäköintiyhtiö vei asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka kumosi vuoden 2011 lopulla Kuopion hallinto-oikeuden päätöksen. Torin alla on nyt 1285 autopaikkaa kolmessa kerroksessa. Nyt paikalla on kahvilapaviljonki, joka toimii houkuttelevana kulkutienä kauppahalliin. Seitsemän miljoonan euron valitus Kauppahallin kyljessä olleesta kalahallista tuli kallis riita Kuopiossa. Simo Pasanen hoitaa lihakauppaa hallissa myyden lähialueiden lihaa. Vihreiden kaupunginvaltuutettu Erkki Björk valitti vuonna 2010 kalahallin purkamisesta Kuopion hallinto-oikeuteen pitäen purkamista laittomana. Kiistan aikana kalahalli jouduttiin tukemaan ilmaan toriparkkitöiden ajaksi. Uudet parkkipaikat ja torin alla olevan kauppakäytävän, Alatorin, kustannukset teknisine tiloineen tulivat maksamaan 48 miljoonaa euroa. (09) 868 9000 • www.tamminen.. Emme tee ruokaa varastoon, vaan valmistamme kaikki herkut tilauksesta. Näin varmistamme toimituksen tuoreuden. 7. Kun jugendtyylinen kauppahalli rakennettiin vuonna 1901–1902, tuli se maksamaan 98 561 kultamarkkaa ja 44 penniä
Ravintola Ask on 24. Olemme jo pitkään miettineet, miten voisimme kääntää kotimaisten tuotteiden laskevan myynnin nousuun. – Valinta oli tänä vuonna erittäin haastava, sillä niin monta erinomaiseksi luokiteltavaa ravintolaa löytyy nyt myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, Lähteenoja-Niemelä kiittää. Myös viinivalinnoissa pieni on kaunista. Osoitteen fine dining -perinteitä jatkava Ask aloitti Vironkadulla vuonna 2012, ja huhujen mukaan Michelin-tarkastajat ovat jälleen löytäneet osoitteeseen. – Vaihto tehdään joustavasti niin, että valmistajat voivat kuluttaa hankkimansa pakkausmateriaalin loppuun. Safkan jälkeen huoneistossa operoi Michelin-tähdenkin tienannut Luomo. Heti avajaissyksynä signature-annokseksi nousivat Muijaniityn nauriit ja lantut, jotka tarjoiltiin ohuina lastuina uusimaalaisen rypsiöljyn kera. Ruuan lisäksi asetimme erityispainoa laadukkaalle palvelulle, jolla Ask erottautui edukseen, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Tiina Lähteenoja-Niemelä toteaa. Palvelun juhlaa Askissa saa lämmintä palvelua suomen lisäksi ruotsiksi, englanniksi, norjaksi ja espanjaksi. K ruununhakalainen Ask ammentaa tarjontansa mahdollisimman lähellä ja puhtaasti kasvaneista raaka-aineista. 8 | Tukkutori | 2 | 2014 | Ilkka Alarotu kertoo S-ryhmän Kotimaista-tuotteiden täyttävän kuluttajien odotukset sekä kotimaisuuden että edullisuuden puolesta. –V alikoima laajenee koko ajan ja kesän jälkeen niitä tulee olemaan jo yli 200 erillistä tuotetta, kertoo Ilkka Alarotu, joka on S-ryhmän päivittäistavarakaupan valikoimajohtaja. Valikoima laajenee kesän aikana yli 200 tuotteeseen. Siten kaikki kotimaassa valmistetut tuotteet eivät pääse uuden tuotemerkin alle. Tämä pakottaa elämään raaka-aineen mukaan ihan eri tavalla, Filip Langhoff kuvailee. – Ensiluokkaisten raaka-aineiden ominaisuuksien tuntemus ja niiden persoonallinen hyödyntäminen ovat Askissa huipputasolla. – Meille S-ryhmässä on aina ollut tärkeää, että elintarvikeketju tarjoaa työpaikkoja ja pitää maakuntia sekä maaseutua elinvoimaisena. Omistajapariskunta huomioi henkilökohtaisesti jokaisen asiakkaansa ja luo puitteiltaan miellyttävän ruokailuelämyksen. – Kysymme samalla myös, aikovatko seurueet syödä neljän vai kahdeksan ruokalajin menun, joten toisinaan voimme ottaa vielä toisen kattauksen loppuiltaan. Jauheliha on ollut ensimmäinen Kotimaista-merkillä myytävä tuote. Seura perustelee valintaa Askin makuelämysten, tunnelman ja palvelun ensiluokkaisella yhdistelmällä. S-ryhmä lanseerasi maaliskuussa oman kotimaisuutta korostavan private label -tuotesarjan. tunnustuksen saanut ravintola. Esimerkiksi ensimmäisen syksymme juuriannos ei onnistunut toisena syksynä, koska takana oli niin kuiva kesä, että lanttu ja nauris maistuivat ihan erilaiselta. Raaka-aineiden huolellinen valikointi ja ennen kaikkea niiden omia makuja kunnioittava käsittely ovat Langhoffin luonnonläheisen tyylin takana. Askin 26 asiakaspaikkaa täyttyivät jo ennen valintaa Vuoden ravintolaksi. Pieniä ravintoloita riivaavan no show -ilmiön salista vastaava Stenman-Langhoff henkilökuntineen on onnistunut karsimaan minimiin ottamalla tavaksi soittaa jokaiselle varauksen tehneelle seurueelle päivään aiemmin. Peruutusten varalta meillä on käytössä jonotuslista, Stenman-Langhoff kertoo. Tuotteissa on mukana myös Hyvää Suomesta -merkki tai Sirkkalehti-lippu. Olemme kehittäneet nyt tuotesarjan, joka vastaa molempiin vaatimuksiin. Linda Stenman-Langhoffin suositusviinit tulevat poikkeuksetta pieniltä eurooppalaisilta tiloilta. Alarodun mukaan S-ryhmä oli valmistellut Kotimaista-tuotemerkkiä jo pitkään. Esimer- Ask on vuoden ravintola 2014 Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2014 -tunnustuksen helsinkiläiselle ravintola Askille. – Tutkimme valmistajien kanssa mahdollisuuksia, voivatko he vaihtaa raaka-aineen kotimaiseksi. Persoonallisen säväyksen annokset saavat villiruuan luontevasta käytöstä - niin myös valinnan varmistaneella käyntikerralla, jolloin jo tutuksi tulleen syvän makuisen metsäsienirisoton maustoi ketunleipä ja pikanttia hapokkuutta kuha-annokseen toivat suolatut karhunlaukan siemenet. Kotimainen Rainbow korvautuu Kotimaassa ja kotimaisesta raaka-aineista valmistetut 160 Rainbow-tuotetta tullaan korvaamaan Kotimaista-tuotteilla. Ravintola on meidän toinen olohuoneemme, ja jos ihmiset viihtyvät täällä, mekin viihdymme, Linda Stenman-Langhoff kuvailee. Lavea tarjonta haastoi valitsijoita Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneelle ravintolalle vuodesta 1985 lähtien. Toisaalta edullisen hinnan merkitys myös kasvaa näinä taloudellisesti vaikeina aikoina. – Kuluttajatutkimukset osoittivat, että suomalaisuuden merkitys kasvaa. Ensimmäisenä merkin alla ryhdyttiin myymään jauhelihaa ja nyt on myös maitohyllyssä jo useita Kotimaista-tuotteita. Vuoden ravintolan titteli meni toistamiseen samaan osoitteeseen, sillä Vironkatu 8:ssa toimi 20 vuotta sitten Safka, joka sai Vuoden ravintolan tunnustuksen vuonna 1994. Askin annokset syntyvät pientuottajien luomu- ja biodynaamisista tuotteista sekä villiriistasta ja -kalasta. – Lähiruuan suosiminen vaatii vähän enemmän suunnittelua ja raaka-aineiden etsintää, en voi vain soittaa ja tilata porkkanaa säkissä. Juomapakettien mielenkiintoisuutta lisäävät satunnaiset luomusiiderija -olutvalinnat. (Ruokatieto - Mariaana Nelimarkka). – Raaka-aineiden kotimaisuusvaatimuksina ovat samat kriteerit kuin Hyvää Suomesta -merkillä ja kasviksissa Sirkkalehti-lipulla. – Kun perustimme ravintolan, päätimme toimia juuri kuten itse haluamme. Yllättävänä kuriositeettina seuran raati mainitsi perusteluissaan Askin alkoholittoman mehumenun, joka on rakennettu viinisuositusten kaltaisesti tukemaan jokaista 4 tai 8 ruokalajin menukokonaisuuden annosta. Askin valinnan taustalla onkin pitkäjänteinen työ, jonka ansiosta keittiömestari Filip Langhoff on parissa vuodessa onnistunut luomaan ravintolassa useita klassikon veroisia annoksia. S-ryhmä vastaa kilpailuun Kotimaista-tuotesarjalla Kaupparyhmittymät nostavat kilvan kotimaisuutta esille. – Saa nähdä, enteileekö valintamme jälleen myös kansainvälistä tunnustusta, Lähteenoja-Niemelä aprikoi viitaten tähtiin, joita useille vuoden ravintoloille on valinnan jälkeen jaettu. Pieni on kaunista Askin ravintoloitsijat Linda Stenman-Langhoff ja Filip Langhoff ovat hakeneet kokemuksensa helsinkiläisten huippuravintoloiden lisäksi Pohjoismaista ja Etelä-Euroopasta, ja inspiroituneet raaka-aineita kunnioittavasta ruuanlaitosta
Se ei ole oikein. Tämän myötä ulkomaiset tuotteet ovat lisääntyneet, eikä suomalaisten tuotteiden ja elintarvikeketjun kilpailukyky ole aina riittänyt. – Usein kampanjoissa tyydytään vain käskemään suomalaisia ostamaan kotimaisia tuotteita. krs 00580 HELSINKI www.primulator.fi 09-726 0622 primulator@primulator.fi Lagerblad Foods Oy | Hermannin Rantatie 20, 00580 HELSINKI Puh. – Tämä on puolestaan johtanut elintarvikkeiden omavaraisuuden laskuun ja tuottajien toiminnan heikkoon kannattavuuteen varsinkin liha-alalla, tietää Ilkka Alarotu. Ilkka Alarotu sanoo, että elintarvikeketjun toimijoiden on pystyttävä vastaamaan siihen, mitä suomalaiset haluavat. – Teemme töitä sen eteen, että myös luomutuotteet ovat yhä useammille saatavilla, lupaa Alarotu. +358 10 832 7000 | Fax +358 9 7277 0630 lagerblad@lagerbladfoods.fi | www.lagerbladfoods.fi 040 572 9272 | OLE NOTKEA JA LIIKU LIUKKAAMMIN ÄYRIÄISET TEKEE SEN! ayriaistukku.fi 9. Kotimaista-sarjaan tulee mukaan edullisia luomutuotteita. Käskyä vastaan toimiminen, eli edullisten ulkomaisten tuotteiden ostaminen, aiheuttaa pahaa omaatuntoa. | Tukkutori | 2 | 2014 | kiksi ruisleipä voi olla hankala, kun kotimaisen rukiin riittävä saatavuus on epävarmaa, pohtii Alarotu. Liha-alalla heikko kannattavuus EU:n sisällä elintarvikkeet liikkuvat vapaasti ja olemme osa kansainvälistä kilpailukenttää. – Kotimaista-tuotteiden raaka-aineet ovat suomalaisia, ne on jalostettu Suomessa ja niitä myydään suomalaisten asiakkaiden omistamassa kaupassa. – Myös sillä on paljon merkitystä, että kotimainen alkuperä on helposti tunnistettavissa niin, että siihen voi luottaa. AIDOSTI AITO - LAGERBLAD FOODS KOKKIEN TEKEMÄÄ RUOKAA VUODESTA 1998 Esitteet, kuvastot, kaikki yrityksesi graafinen suunnittelu TTT - Graafinen Suunnittelu Työpajankatu 10 A, 1. Kaikilla ryhmän tuotteilla on myös kotimaisuudesta kertova Joutsenlippu- tai Sirkkalehti-merkki, tiivistää Ilkka Alarotu S-ryhmän linjan. Monelle luomusta kiinnostuneelle hinta on ollut ostamisen este
– Suomessa on jalostettu sadan vuoden ajan maatiaissikaa. Lähde: Evira W WW.P EK K AV EH V IL A I N EN .F I. Näihin kasveihin siirretään geenejä, jotka saavat aikaan kestävyyden tietylle torjunta-aineelle tai antavat vastustuskyvyn joidenkin tiettyjen tuhohyönteisen toukkia vastaan. Muuntogeeniset ainesosat näkyvät pakkausmerkinnöissä. Tällöin tuotteen valmistuksessa tai eläinperäisen elintarvikkeen tuotannossa ei todistetusti ole käytetty muuntogeenisiä ainesosia. – Meillä on oma hankinta naudassa ja siassa. Suhde kuluttajiin perustuu luottamukseen, painottaa Tommi Fors. Yleisimmin geenitekniikkaa käytetään soijan ja maissin jalostukseen. Meille gmo-vapaus on kuitenkin merkityksellinen ja niin näyttää olevan myös useimmille kuluttajille. Eläimistä saatavia tuotteita (esim. Snellman on tehnyt myös valinnan kotimaisen sikarodun puolesta. Muuntogeeninen tarkoittaa eliötä, esimerkiksi kasvia, jonka perimää ja ominaisuuksia on muunnettu geenitekniikan menetelmin. Ehtoihin kuuluu muun muassa, että rehuissa ei ole geenimuunneltuja raaka-aineita kuten gm-soijaa. – Nykyään valtaosa lihajalosteista valmistetaan ilman natriumglutamaattia, kun se aiemmin oli yleinen lisäaine kaikkialla. Päätimme ottaa vastuun rodun säilymisestä Suomessa emmekä ole lähteneet ulkomaisten rotujen perään, vakuuttaa Fors. Jos valmistuksessa on käytetty muuntogeenisiä kasveja tai niistä valmistettuja ainesosia yli 0,9 %, tehdään siitä merkintä tuotteen pakkaukseen. Me kutsumme sitä maatiaispossuksi, joka on vähärasvainen ja lihaksikas. Muuntogeeniset elintarvikkeet on valmistettu muuntogeenisistä aineksista tai ne sisältävät niitä. Snellman panostaa aitouteen Pietarsaarelainen Snellmanin Lihanjalostus Oy on tehnyt useita onnistuneita markkinointikampanjoita kasvattaen siten markkinaosuutta ja kuluttajien luottamusta yrityksen tuotteisiin. – Teettämämme kuluttajatutkimuksen mukaan gmo-vapautta jauhelihassa ja lenkkimakkaroissa piti erittäin tärkeänä 37 % ja melko tärkeänä 28 % vastaajista. M arkkinointipäällikkö Tommi Fors sanoo, että Snellman panostaa eniten tavallisiin perustuotteisiin, joka ovat kuluttajille tärkeitä. 10 | Tukkutori | 2 | 2014 | Snellman hankkii sian- ja naudanlihan omilta sopimusviljelijöiltä, jotka ovat sitoutuneet gmo-vapaan rehun käyttöön. – Kun valmistusteknologia ja jakelutien kylmäketju ovat kehittyneet, mahdollistaa se entistä luonnonmukaisempien elintarvikkeiden tuottamisen. Sopimustuottajamme perhetiloilla kasvattavat eläimiä Maatilan parhaat -laatuohjelman mukaisesti. Elintarvikevalmistajat voivat käyttää vapaaehtoista ”gmo-vapaa”-merkintään (gmo = geeniteknisesti muunnettu organismi). – Näytämme myös mainoksissa aitoja ihmisiä, jotka ovat Snellmanin tuotteiden takana. – Pyrimme kohti luonnollisempia tuotteita, joissa on entistä vähemmän lisäaineita, painottaa Fors ja kertoo, että Snellman poisti makua vahvistavan natriumglutamaatin eli E621:n jo vuonna 2010 kaikista tuotteistaan. Gmo-vapaus tärkeää kuluttajille – Evira toteaa muuntogeenistä ainesta sisältävän eläinrehun olevan turvallista. Jos tuotteessa ei ole ilmoitettu muuntogeenisten aineosien käytöstä, se ei ole muuntogeeninen. Muuntogeenisiä elintarvikkeita ja rehuja ei saa myydä tai markkinoida, ellei niille ole myönnetty lupaa EU:ssa. liha, muna ja maito) ei kuitenkaan merkitä, vaikka eläintä on ruokittu muuntogeenisellä rehulla. Siten kaksi kolmesta ihmisestä vierastaa gm-rehun käyttöä tuotantoeläinten kasvatuksessa, toteaa Tommi Fors. Tommi Fors sanoo, että he eivät ota yrityksenä kantaa siihen, onko geenimuunneltu rehu tai gm-elintarvike vaarallisempaa tai epäterveellisempää kuin gmo-vapaa tuote. Kyseessä on yritykselle tärkeä arvovalinta ja valinnan mahdollisuus halutaan antaa kuluttajalle. Snellmanin mainoksissa esiintyy yrityksen työntekijöitä ja sopimustuottajia, ja mainonta on saanut hyvän vastaanoton. Mitä muuntogeeninen tarkoittaa. Maatiaispossun puolesta Fors kertoo, että yritys luopui fosfaatin lisäämisestä makkaroihin vuonna 2012
Yrittäjän aikaa säästyy reilusti HankintaSampo on ensimmäinen hankintoja ja viestintää varten kehitetty, täysin tietokantapohjainen verkkopalvelutuote. – HankintaSampo-palvelun avulla saamme helposti kontaktin yrityksiin. ästä! t t a v a t t a l l i r Tilaa g JAPAK. Pienhankintatyökalun käyttöönotto on myös yksi kaupungin uunituoreen elinvoimaohjel- man tavoitteista, sanoo Vantaan elinkeinojohtaja Jose Valanta. – HankintaSampo on tehty sekä tarjouspyynnön että tarjouksen tekijän kannalta mahdollisimman helpoksi. KUPAKOODIT TTA VAS. OIK. – HankintaSampon kautta yritykset saavat aikaisempaa paremmin tietoa siitä, mitä kaupunki on hankkimassa ja voivat halutessaan tarjota palveluitaan kaupungille. Hankintalain raameissa niitä voidaan ohjata paikallisille yrityksille ja edistää alueemme elinvoimaisuutta. eKeiretsu Oy:n toimitusjohtaja Petteri Vahla kertoo, että yrittäjiltä on tullut paljon positiivista palautetta palvelusta. Yrittäjä tekee tarjouksen sen kautta murto-osassa siitä ajasta, mikä kului ennen työkalun käyttöönottoa, vakuuttaa Vahla. | Tukkutori | 2 | 2014 | 11 HankintaSampo helpottaa kilpailutusta L ahden ja Vantaan kaupungit ottivat HankintaSampo-palvelun ensimmäisinä käyttöönsä pienhankintojen kilpailutuksissa. Myös pienkilpailutukset saadaan hoidettua tehokkaasti. Kehitystyö on tehty eKeiretsu Oy:n, Lahden kaupungin ja LADECin välisenä yhteistyönä. Suuret hankinnat ilmoitetaan edelleen Hankintailmoitukset.fi-palvelussa. Vastaavanlaista verkkopalvelua, johon pienet, alle julkisen hankintarajan olevat hankinnat voidaan koota, ei aikaisemmin ole ollut. Mahdollisimman pitkälle automatisoitu palvelu helpottaa yrittäjien työtä tarjousten laadintavaiheessa. Tämäkin sisältyy uuteen kaupunginhallituksen hyväksymään hankintaohjelmaan, Lahden kaupungin hankintapäällikkö Minna Halonen toteaa. Tämä on signaali paikallisillekin yrittäjille siitä, että kaupunki toivoo niiden osallistuvan sekä tavaroiden että palveluiden kilpailutuksiin. JA KULU UUTUUS 864 GRILLIAUROORA 300 G, me 10 Meiltä saat kaikki HoReCa-tuotteet 868 GRILLIJUUSO 300 G, me 10 www.klavus.fi Klåvus 02-2435000 • 040 5688567 Puutarhamyymälä kotonasi UUTUUS www.viherpeukalot.fi 865 GRILLIJUUSO EXTRA, me 10 TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista www.puutarha-sanomat.net www.lihajaloste-korpela.fi
Jakelualueena Kuopion yksikölle kuuluu Vaasa-Jyväskylä-Lappeenranta -linjan pohjoispuolella oleva Suomi. Avainasiakaspäällikkö Antti Rytkönen on ylpeä diplomista, joka todistaa hänet maailman kolmanneksi parhaaksi kalakukontekijäksi.. On hieno asia, että koulun takana kasvaneet marjat ja peruna voidaan toimittaa koululle, sanoo toimitusjohtaja Jari Korhonen. – Rospuuttokautena saamme Savon Taimenen kasvattamaa siikaa ja kuhaa, lisää Korhonen ja toteaa, että tänä talvena pyyntikausi jäältä jäi lyhyeksi. Jakelualueena pääosa Suomea Heinon Tukun maahantuonti- ja päävarasto on Espoossa. Korhonen näkee, että lähituottajilla ja paikallisille pientoimittajilla on sijansa julkisissakin kilpailuissa. Kun Tukkupojat Oy:stä tuli Heinon Tukun tytäryhtiö, muuttui se alueellisesta tukusta enemmän valtakunnalliseksi toimijaksi, mikä mahdollisti paremmin kilpailutuksiin osallistumisen. Yrityksen strateginen painopiste on kotimaisen järvikalan saatavuuden turvaaminen. – Meidän sijaintimme täällä Kallaveden rannalla on huippu asia. – Ravintoloiden ei tarvitse nimetä listaansa epävarmasti ”päivän kala”, vaan kotimaisten kalojen saanti on varmistunut. – Ydinbisneksemme on tukkukauppa eikä autoilijana oleminen. – Kilpailu on aina ollut kovaa, mutta reilua. Heinon Tukun tytäryhtiö Kuopiossa on paitsi täysiverin HoReCa-tukku, niin myös tuotantolaitos, jossa perataan ja fileoidaan kalaa, mutta savustus on ulkoistettu. Kiinnostus kaupalliseen kalastukseen on lisääntynyt ja toimittajina on kymmenkunta päätoimista kalastajaa sekä lisäksi kalastusosuuskuntia. Heinon Tukku Kuopio Oy markkinoi vuosittain 1,3 miljoonaa kiloa kalaa. R avintoloiden menu ei ole enää kalaonnesta kiinni, vakuuttaa toimitusjohtaja Jari Korhonen Heinon Tukku Kuopio Oy:stä. Kuopio toimii Pohjois-Suomen varastona ja sinne on nykyään keskitetty myös Oulun yksikön toiminnot. Julkisella sektorilla on isot volyymit ja viime aikoina on voitettu, kertoo Jari Korhonen. – Olemme palanneet perinteiseen kalakauppaan siten, että kalastaja tuo meille koko saaliin ja ostamme kaiken emmekä vain arvokaloja, kertoo Jari Korhonen. Ehkä vahvistunut kuhakanta on syrjäyttänyt filee-kokoisen ahvenen, arvelee Korhonen. – Julkikuvaksi voi tulla, että meillä myyntiaika on lyhyt, kun päinvastoin asiakas saa tuoretta kalaa. Loput 300 tonnia on kotimaista järvikalaa. – Lähituottajan toimitukset eivät ole tukkuliikkeeltä pois, vaan päinvastoin. – Käytämme lyhyempää myyntiaikaa, mitä se voisi olla, sillä säilytysolosuhteet asiakkailla vaihtelevat, selvittää Jari Korhonen. Lapissa meidän tavarat kulkevat sulassa sovussa kilpailijoiden tavaroiden kanssa, sillä mittaamme hiilijalanjälkeä eikä olisi ekologista ajaa omilla kuljetuksilla, selvittää Jari. Kun olemme pitäneet laatutason korkeana, olemme saaneet siitä hyvää palautetta. Korhosen mukaan kilpailutuksissa on menty hyvään suuntaan ja tukkuliikkeiden ja kilpailuttajien välinen ymmärrys on parantunut ja asioita osastaan tulkita oikein. Toimitusjohtaja Jari Korhonen iloitsee hyvistä kalansaalista. – Vain isosta ahvenesta on pulaa, pientä saadaan riittävästi. Heinon Tukku osti vuonna 2009 Jari Korhosen omistaman Tukkupojat Oy:n, jonka Jari oli pari vuotta aikaisemmin ostanut Pertti ja Timo Virtaselta. Ehkäpä on jotain tehty oikein, sanoo Jari Korhonen vaatimattomasti ja lisää, että mitä luvataan tehdä, se tehdään. Kuopion toimintojen liikevaihto on 30 miljoonaa euroa, kun koko Heinon Tukku -konsernin liikevaihto on noin 220 miljoonaa euroa. – Jakelun 24 tunnin lupaus ulottuu käsivarren Lappiin. – Hinnassa on edelleen pääpaino, mutta myös laatu ja logistiikka otetaan huomioon. Tuore kala on meillä nopeimmin kasvava tuote. – Liikevaihto on kasvanut seitsemässä vuodessa liki kymmenkertaiseksi, vaikka on koko ajan ollut enemmän tai vähemmän lama. 12 | Tukkutori | 2 | 2014 | Kotimaista järvikalaa on saatavissa Heinon Tukun tytäryhtiö Kuopissa on kasvattanut myyntiään rivakasti, vaikka yleisesti HoReCa-alan myynti on polkenut viime vuodet paikallaan. Tästä määrästä noin miljoona kiloa on lohta ja kirjolohta. Lähitoimittajilla on sijansa Kuopion tukulla on kolme omaa kuorma-autoa ja yksi pakettiauto, mutta ulkopuoliset yrittäjät hoitavat 80 % kuljetuksista. Tukussa merkitään kalalaatikoihin pyyntipäivämäärä ja pyyntialue sekä keskimäärin 5 päivän myyntiaika kylmäketjussa. Välillä voitetaan ja välillä hävitään
Uhka Putinille tuleekin Venäjän omasta yksipuolisesta taloudesta, joka perustuu edelleen vain öljyyn, kaasuun ja muihin raaka-aineisiin, joiden vientihinnat pysyvät taantuman johdosta alhaisina. Venäjä vei Krimin ja muut jäivät vikisemään. patakunkku@tukkutori.eu K Nälkä jäi Liki 40 yrittäjää tarjosi katuruokaa Streat Helsinki -tapahtumassa 22. Nouseeko valtaan todellinen nationalisti. Länsipakotteet eivät pane Putinia polvilleen, vaan hän saa venäläiset yhä tiiviimmin taakseen. Taloudellinen vaikuttaminen on toinen keino, ja odotettavissa on muitakin pakotteita kuin Putinin läheisten matkustuskieltoja. PataKunkku odotti toiveikkaana, että pääsisi maistelemaan sitä kunnon katuruokaa, kun tähän mennessä oli ruokasivistystä karttunut porilaisen ja hodarin verran. Elie Saab osoittautui Beirutissa varttuneeksi arabiksi, joka ryhtyi vaatesuunnittelijaksi. Voi olla, että PataKunkkukin muistelee vielä Putinia hyvällä. Siitä PataKunkku ryhtyi googlettamaan, löytyykö yhteyttä ruotsalaiseen automer- kin ja parfyymin välillä. Saabin uusi tuleminen PataKunkku kierteli tax-free ostoksilla lentoasemalla, kun silmiin osui tuttu merkki: Saab, tosin väärässä yhteydessä. Kun kansan elintaso laskee, kapina alkaa, ellei keksitä ulkoista vihollista, joka yhdistää kansan ja taloudellisista puutteista syytetään länsimaitten fasisteja. PataKunkku ei näe mitään järkeä sallia Tullin linjauksenkaan mukaista viinarallia. Saabin PataKunkku tuntee perinpohjin, kun hän 80- ja 90-luvuilla oli vannoutunut saabisti.. maaliskuuta. Järjestäjät odottivat 10 000 kävijää, mutta nälkäisiä tallaajia kerääntyi Kauppatorin ja Senaatintorin välisiin Torikortteleihin moninkertainen määrä. Ei pinna kestänyt satojen ihmisten jonoja, vaan PataKunkku paineli pitkin Aleksia syömään Grande Grill -ravintolaan, jossa oltiin autuaan tietämättömiä muutaman sadan metrin päässä olevasta massiivisesta katuruokatapahtumasta. terve aikuinen voi itse kantaa laivalta maihin. Viinakset kantoon Suomessa on noin 350 Alkoa. Mutta kuka tulee Putinin jälkeen. Tullin mukaan kantamusten määrän on myös oltava sellainen, jonka ns. Länsimaat ja Nato eivät sekaannu Ukrainan tilanteeseen sotilaallisesti. Eipä löytynyt. Parfyymimerkin koko nimi oli Elie Saab. Nyt Putinin käsikirjoituksen mukaan murennetaan Ukrainan itäosia. Tässä munavaunussa kokattiin BBQ on Wheels -burgereita yhden kappaleen minuuttivauhtia, mutta en jaksanut jonottaa. Pakollinen Putin PataKunkulla on pakkomielle Putinista: häntä ei voi jättää kommentoimatta. PataKunkku on maistellut Tullin uutta linjausta, jonka mukaan Virosta bussilla tulevien on jatkossa kannettava alkoholipitoiset tuomisensa omin avuin Suomen kamaralle. Yksinkertaisia apuvälineitä kuten perinteisiä kaljakärryjä, saa silti käyttää, ohjeistaa Tulli. Kyllä litra väkevää ja laatikko olutta riittää, sanokoot EU:n direktiivit tavaran vapaasta liikkumisesta mitä tahansa. Virosta tuotavan alkoholin määrä vastaa noin 150 Alkon myymälän myyntiä, lasketaan Alkossa
Lausala sanoo, että yhtä arvokasta kuin lisätä ostoja on vaihtaa ulkomainen tuote kotimaiseen. Epäilyt siitä, onko alkuperällä kuluttajille merkitystä, ovat hävinneet, painottaa Lausala. Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan pääsanomana on, että kun jokainen suomalainen lisää kotimaisten tuotteiden ostoja 10 eurolla kuukaudessa, luo se 10 000 työpaikkaa. Avainlippu syntyi vuonna 1965 iskeväksi ja isänmaallisuuteen vetoavaksi kampanjatunnukseksi. Amerikan malliin – Oman maan tuotannon suosiminen korostuu taloudellisesti vaikeina aikoina. Esimerkiksi Itävallassa koetaan ylpeyttä omista tuotteista. Kaikki suomalaista alkuperää ilmentävät merkit tulevat olemaan mukana Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa. – Ilmeni, että Suomalaisen Työn Liiton joulukampanjoita pidettiin sinänsä hyvinä, mutta yritykset halusivat kotimaisuusviestit kauppoihin kuluttajan valintatilanteeseen. Toimitusjohtaja Tero Lausala korostaa, että kuluttajien pienillä ostopäätöksillä voi olla suuri positiivinen vaikutus työllisyyteen ja kansantalouteen. Kahden rinnakkaisen merkin pattitilanteesta päästiin, kun Kotimaisen tuotannon valtuuskunta ja Suomen Työn Liitto yhdistyivät vuoden 1978 alusta Kotimaisen Työn Liitoksi. Ensimmäisen puolen vuosisadan ajan kotimaisuutta merkittiin Kuusi- sekä Leijonanpää-merkeillä. Elokuussa 2011 Avainlippu sai rinnalleen uuden tunnuksen, Design from Finland -merkin. Toimitusjohtaja Tero Lausalalla on takana vahva kansainvälisen kaupan kokemus työskenneltyään muun muassa Wärtsilässä ja Finpron vienninedistämisorganisaatiossa sekä viimeksi tietotekniikka-alalla Market-Visio -perheyhtiössä. Valtionjohtoa emme kuitenkaan ole pyytäneet mukaan, sillä käytännön päätökset tehdään kuluttajien arjessa, perustelee Tero Lausala. Kun otimme yhteyttä kapparyhmittymiin, Ruokakesko oli kiinnostunein ja kotimaisuuskampanja sopi K-ryhmän kauppiasmalliin, kertoo Lausala kampanjan synnystä. Suomalaisen Työn Liitto on 102-vuotias Edistykselliset liikemiehet perustivat suomalaista osaamista edistämään Suomalaisen Työn Liiton Tampereella yli sata vuotta sitten 1912, jolloin rautatie oli juuri saatu ulottumaan Lappiin ja maahan oli tuotu ensimmäiset autot. Kotimaisten kasvisten sirkkalehti-merkki oli syntynyt jo vuonna 1990. Parhaillaan on sosiaalisessa mediassa meneillään haastekampanja, jossa voi haastaa ystäviään ostamaan kotimaista tuotetta lisää 10 eurolla kuukaudessa. Suomalaisten elintarvikkeiden merkki, joutsenlippu, perustettiin EU-jäsenyyden kynnyksellä vuonna 1993. Laskelma perustuu Oulun yliopiston taloustieteen professori Osmo Forssellin tutkimuksiin. – Yhdysvalloissa ”Made in USA” -boomi on massiivinen esikuva meille, kun kauppajätti Walmart kampanjoi yli tuhannen amerikkalaisen tavarantoimittajan kanssa. Myös muissa maissa kampanjoidaan kotimaisuuden puolesta. – Terve ylpeys omista tuotteista kantaa myös viennissä ja tämä puuttuu Suomesta. – Elintarvikealalla vaikutus on vielä suurempi: kympillä kuussa syntyy 15 000 työpaikkaa, korostaa Lausala. Tero Lausala on pannut ilolla merkille, että myös saksalaisomisteinen Lidl ja S-osuuskaupparyhmittymä ovat liputtamassa suomalaisuuden puolesta. – Kotimaisuus on kovassa nousussa. Hän näkeekin suomalaisten puutteena liian vähäisen itsetunnon. Paikallisilla toimijoilla – niin kauppiailla kuin pientuottajilla – on iso merkitys. – Taloudellisesti vaikeina aikoina kuluttajia ei voi kutsua talkoisiin kuluttamaan lisää, mutta hän voi tehdä valintoja kotimaisuuden puolesta. Kampanjan ensimmäinen huippu osuu Vappuun, suomalaisen työn päivään. 14 | Tukkutori | 2 | 2014 | ”Sinivalkoinen jalanjälki” luo työpaikkoja Tero Lausala on ollut Suomalaisen Työn Liiton ruorissa puolitoistavuotta ja nyt hänellä on ohjattavana mittava ”Sinivalkoinen jalanjälki” -yhteistyöprojekti Ruokakeskon ja tavarantoimittajien kanssa. Valtio kustansi Osta suomalaista -kampanjan tasapainottaakseen kansantaloutta ja perusti kotimaisuuskampanjointia varten erityisen Kotimaisen tuotannon valtuuskunnan. Mainontaa ja somea Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjaan on kutsuttu julkisuuden henkilöitä Robinista Lenita Airistoon. Valtion takaama ja käyttäjille täysin ilmainen Avainlippu-alkuperämerkki oli menestys, jonka suosio ohitti hujauksessa Suomen Työn Liiton Leijonanpää-merkin. Suomen elintarvikkeiden tuonnin ja viennin tase on heikentynyt, harmittelee Lausala. Myös järjestöt kuten maatalousyrittäjien MTK ja elintarviketyöläisten SEL ovat mukana kampanjassa. Myös muissa maissa kuten Espanjassa ja Britanniassa tämä näkyy. Kauppajätti Walmart puolustaa amerikkalaista työtä.. Tavoitteena on, että työ pysyy Amerikassa, vaikka siellä tuonnin osuus on merkittävästi pienempi kuin Suomessa, kuvailee Lausala. Ruokakesko tulee järjestämään massiivista mainontaa. V aikuttavan kampanjoinnin tarve tuli esille, kun Tero Lausala kierteli vuosi sitten liiton jäsenyrityksissä kyselemässä, mitä voitaisiin tehdä. Avainlipusta tuli uuden liiton jäsenmerkki. – Tässä on kansanliikkeen aineksia. Onnistunut viestintä ohjaa kuluttajia valitsemaan kotimaisen vaihtoehdon
LÖYDÄ KANSSAMME MENESTYKSESI RESEPTIT Alueesi myyntiedustaja ja asiakaspalvelukeskuksemme ovat apunasi puh. 020 555 3368 tai sähköposti skmyynti@fazer.com www.fazerpro.fi. UUTTA! i t p e s n o k i l l i r -g S e i reissum konseptiMATERIAALEJA myyntipisteeseesi grillitaskuja tarroja julisteita pöytäständejä Aloita lämpimien Reissumies-leipien myynti valmiin konseptipaketin avulla! Voit tehdä leivät itse Reissumies-leivästä tai käyttää valmiita Reissumies-eväsleipiä
16 | Tukkutori | 2 | 2014 | Hanna Tervo valloitti Helsingin Floristi Hanna Tervo voitti Helsingin Avoimet 2014 -kukkasidontakilpailun, joka käytiin huhtikuun 5. Ensimmäisenä kilpailutehtävänä oli sidonta Aalto-maljakkoon. Kilpailuun osallistui 20 kilpailijaa. Toiselle sijalle tuli Virve Holm ja kolmannelle sijalle Taru Kaukonen. PALVELEVA KUKKATARVIKETUKKU Liikenteessä kolme tarvikeautoa. Numero 15 on Hanna Tervon työ, joka arvioitiin parhaaksi. 06-8326500 www.lindellflowers.com Esitteet, kuvastot, kaikki yrityksesi graafinen suunnittelu TTT - Graafinen Suunnittelu 040 572 9272 |. Arviointiin vaikuttaa, mikä on tehtävän anto: esimerkiksi kuinka kauan kuk- kien edellytetään kestävän. Kilpailu oli yksipäiväinen ja kaikki kolme työtä olivat yllätystöitä. puh. Helsingin Avoimet 2014 -kilpailun tulokset. – Työnantaja tukee ja kannustaa kilpailemiseen ja itsensä kehittämiseen, kiittelee Hanna. Hanna Tervo työskentelee floristina Järvenpään Kukkatalossa, josta on tullut mestarisitojia usein aikaisemminkin. Itse tykkään tehdä isompia töitä, joissa saa käyttää eri työkaluja, sanoo Hanna. Kevätmessujen yhteydessä. Vuosittain valmistuu vain 2–5 floristimestaria ja valmistumisprosentti on ehkä vain 20. Tällä kertaa Helsingin Avoimet -kilpailuun osallistui Järvenpään Kukkatalosta Hannan lisäksi Eine-Maria Nieminen ja Tiina Eskelinen. Olen opiskelijaedustajana toimikunnassa, joka uudistaa tutkintoa. – Floristimestariksi opiskelu työn ohessa on haastavaa. Toiset ovat taitavia sitomaan pieniä hääkimppuja, jotkut taasen tekevät upeita isoja töitä. Kauppapuutarha-Kukkatukku Kokkolassa Luotettava yhteistyökumppani pitkällä kokemuksella. Hanna sai ensimmäisestä ja toisesta työstä parhaat pisteet, mitkä riittivät selvään kokonaiskisan voittoon. –K ilpailufiilis oli hyvä, kilpailun puitteet olivat erinomaiset ja järjestelyt toimivat, kiittelee Hanna. Työnantaja kannustaa – Tuomarit olivat ylipäätään tarkkoja eikä huippupisteitä saanut kukaan. – Suljetussa arvioinnissa tulokset heittelevät yllättävästi, kun kaikki lähtevät jokaiseen kilpailutyöhön samalta viivalta eikä vanha menestys auta. Tuomarointi toteutettiin suljettuna, eikä kolmihenkinen tuomaristo tiennyt, kenen työ milloinkin oli heidän arvioitavanaan. Laadukas verkkokauppa www.suomenkukkatarvike.fi Niko 044-4400 004 • Markku 0400-242 673 • Pauli 0400-242 674 Hanna Tervo on töissä floristina Järvenpään Kukkatalossa, joka on puhjennut kevään kukkaloistoon. Toisena työnä oli ”Kevät kehyksissä” ja kolmantena ”Aavikon aarteet”. Hanna Tervon mukaan kukkasidonnan arvostus on noussut. floristimestariksi ja valmistuminen oli odotettavissa viikko kisojen jälkeen. Ensimmäisenä työnä oli ”Aalto”, joka tuli tehdä Aalto-maljakon kevään uutuusväriin, sade. Floristimestariksi Mäntsälästä Työnsä ohella on opiskellut Keudan Mäntsälän yksikössä Toisena kilpailutyönä oli ”Kevättä kehyksessä”, josta Hanna sai myös parhaat tuomaripisteet
– Minulla on oppimisen ja onnistumisen nälkä. Hän itse puhuu asetelmistaan nimellä woodland creations eli vapaasti suomennettuna metsäluomukset. erilaisissa kimpuissa ja pöytäkoristeissa. Näistä tikuista ja leikkaus- Lue kukkakauppahaastatteluita Tukkutorin digitaalisista näköispainoksista www.tukkutori.eu pinnoista muodostuvat isot pinnat ovat myös pitempään sykähdyttäneet. Olen ennenkin kannattanut luonnonantimien hyödyntämistä, mutta nyt olen täysin ihastunut ja inspiroitunut puunkappaleista ja risuista. | Tukkutori | 2 | 2014 | – Marketeista haetaan edullisia kimppuja, mutta kun halutaan erikoisempaa, tullaan kukkakauppaan. Lisää Francoisesta ja hänen töistään löydät osoitteesta francoiseweeks.com. Joko niitä tippuu puista, leikkaan niitä pensaista tai niitä vaan ilmaantuu jostain. – Syksyllä on Suomen mestaruuskilpailut, mutta en vielä tiedä osallistunko. 17 Puutarhan tyttö Hanna Tervo on ollut kukkien parissa koko ikänsä. Haravoidaan, kaivetaan kukkapenkkejä, leikataan pensaita. Uskoisin meihin suomalaisiin tämäntyyppisten asetelmien uppoavan kuin kuuma veitsi voihin, sillä meihin on niin syvälle rakennettu yhteys metsään ja luontoon. Hänen lapsuudenkotinsa on Äänekosken Liimattalassa, jossa vanhemmat olivat kauppapuutarhayrittäjiä. Työn ohella hän opiskeli floristiksi vuonna 2009. Mutta onneksi taitava floristi pystyy soveltamaan osaamistaan tekniikoista myös tähän käyvät ja voi luoda omia komeuksiaan ilman kurssiakin. Hän pitää paljon tällaisia metsäluomuskursseja ympäri maailmaa, tällä hetkellä kuitenkin eniten Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Hanna sanoo, ettei oma kukkakauppa ole lähitulevaisuuden suunnitelmissa. Omassa puutarhassani olen tehnyt harvinaisen paljon töitä kaikkien niiden epämääräisten risujen kanssa. Hanna sai kesätöitä Järvenpään Kukkatalosta ja valmistuttuaan hän meni sinne vakituiseen työsuhteeseen. – Olen saanut kasvatuksen yrittämiseen ja työntekoon, joten omakin kauppa voi olla tulevaisuudessa. Hän toimi Taitaja-kisoissa tuomarina ja arvioi floristitutkinnon ja puutarhureiden näyttöjä. Mahtavimmat ja eniten ideoita antaneet tekeleet ovat tulleet Francoise Weeks –nimiseltä floristilta Yhdysvalloista. Nykyisin yrittäjänä on Hannan veli Lassi. Hannan pikkusisko on myös floristi, mutta nyt hän pitää taukoa työelämästä saatuaan kolmoset. Meiltäkin tilataan tulppaanikimppuja, kun halutaan siihen jotain mukaan. Hääkimppuihinkin ne ovat tiensä löytäneet. virvan tulet Risuja kevääksi Kirjoittaja Virva Antila tekee töitä freelance-floristina. Toinen toistaan hienomman muotoisia ja värisiä. Kun risuja koko ajan näkyy, ne alkavat muuttua mielessä myös mahdollisuuksiksi. Kaipa olen oikealla alalla, naurahtaa Hanna. Parasta näissä metsäisissä asetelmissa on, että tekniikka on sovellettavissa kuinka suureen tai pieneen luomukseen tahansa. Puutarhan kuopsuttaminen on jo alkanut monilla pihoilla harvinaisen aikaisen kevään ansiosta. Hanna Tervo sanoo tulevaisuuden olevan avoin. Näitä näkee niin kimppuina, asusteina kuin pöytäasetelminakin. Tällaisissa ”tikkuasetelmissa” minua eniten kiehtovat jostain syystä ne näkyvissä olevat leikkauspinnat. – Lapsena sanoin, ettei minusta tule puutarhuria. Mahdollisuudet ovat siis rajattomat. Enkä puhu nyt perinteisistä pajunvitsoista, vaan kaikista erilaisista risuista, joita luonnosta ja puutarhoista löytää vaikka millä mitalla. Paljon näkee tikuiksi leikattuja risuja mm. Siellä huomasin ensimmäisillä kukkasidontatunneilla, että sidonta on kivaa ja osaan sitä, muistelee Hanna. Kevätasetelmissani voisivat pääosaa näytellä tänä vuonna haaleat, pastellinväriset kukat, mutta ennen kaikkea risut. Maailmalta tulevissa floristiikan tuulissa ovat nämä nousseet keskiöön jo hetken aikaa. Menin kuitenkin Jämsään puutarhurikouluun. Muutama isompi jo sammaloitunut puunkappale pääsee myös ehdottomasti mukaan kevätpöytäasetelmaan. Kevättä ja kesää kohden käydään siis nyt kera risujen! Hyvää kevättä! Kaikkea kivaa kevääseen! Taatusti tuoreet äitienpäiväkukat Tutustu istutus- ja kimppuvalikoimaamme! Muista nettikauppa! puh 020 790 7000 www.huiskula.fi/kauppiaat Turku - Espoo - Helsinki - Hämeenlinna - Iisalmi - Jyväskylä Lahti - Savonlinna - Tampere - Vaasa Taimitukku - Ketjuasiakkaat. Metsäluomukset ovat äärettömän hienostuneita ja yksityiskohtaisia, mutta silti niissä on hurmaava metsän tuntu ja puun näkee selvästi. Jos tällainen kurssi olisi yhtään lähempänä, osallistuisin heti
Myös nämä paikat tulevat hakuun toukokuun aikana. Nyt saneerattuihin Teurastamon tiloihin sikiää uusia yrityksiä ja toimintaa. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Avustavat toimittajat Virva Antila Graafinen suunnittelu ja taitto Taija-Tuulia Tammelin köintihalli. Kari Niinivaara ja Misha Jaari kokkaavat Bsmokeryssa perjantaina ja lauantaina. Taustalla on Nurmileivän myyntipiste, joka palvelee päivisin. Hieno investointi talousvaikeuksissa kamppailevalta maalta. Tuoretori.fi on verkkopalvelu, joka tarjoa lähiruokaa netissä ja ostokset voi noutaa Tuoretorin noutopisteestä Teurastamolta. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Portinvartijan pienessä rakennuksessa on lisäksi Roslundin laadukas bistro, grilli, puoti ja perinteinen lihakauppa, joka on nimellä Teurastamon portti. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä.. Vanhan Tukkutorin perinteitä edustaa kahvilaravintola Palema, joka aukeaa aamuyöstä. Asiakaspalvelu puh. Flavour Studio on uusi opetuskeittiö- ja tapahtumatila, jossa järjestetään kaikille avoimia kursseja raaka-aineista, tekemiseen painottuvia workshop -tapahtumia, laajempia kokkauskursseja sekä maistelutapahtumia. Ensimmäinen vuosi on ollut kävijämääriltään menestyksellinen ja halli on saanut paljon uusia kanta-asiakkaita. TAULAVUORI Satsaus kauppahalleihin kannattaa Kirjoittaja Timo Taulavuori on Helsingin Tukkutorin toimitusjohtaja Vierailin vastikään Barcelonassa, joka on tunnettu kauppahalleistaan. Myös verkkokauppa MakuMakun toimipiste on Teurastamolla. Hietalahden kauppahallissa on toiminut ensimmäisenä vuotena pääasiallisesti Vanhan kauppahallin kauppiaita, jotka muuttivat sinne Vanhan kauppahallin remontin tieltä. MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala Puh. Barcelonan uusin hanke on kunnostaa Sant Antonion halli reilulla 80 miljoonalla eurolla nykyaikaiseksi ”kaupunkikeskukseksi”. Hakaniemen kauppahallissa on parhaillaan haettavissa myyntipaikkoja sekä hallin ensimmäisessä että toisessa kerroksessa. Jädelino on pieni jäätelötehdas ja kahvila, joka valmistaa ja myy italialaista artesaanijäätelöä. Hallit tuovat kaupallista, sosiaalista ja kulttuurista pääomaa sekä kaupungille että sen asiakkaille – turisteista puhumattakaan! Erityisesti loppuviikosta hallit pursuavat asiakkaita ja herkullisia tuotteita. Kauppahalleista vapautuu myyntipaikkoja Hietalahden kauppahalli on toiminut ruokahallina nyt runsaan vuoden. Helsingin kahvipaahtimon tuotteita on myynnissä Tuoretorilla ja Kellohallissa. Teurastamolla toimii lukuisa joukko muitakin kuluttajia palvelevia yrityksiä. Uudet kauppiaat pääsevät aloittamaan tulevan kesän aikana. Samalla ihmetellään erikoiskaupan ja keskustojen kuihtumista. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Monessa muussa kaupungissa on perustettu massiivisia automarketteja kaupunkien laidoille. Uudet kunnostetut hallit tarjoavat ympäristöystävällistä, helppoa ja erityisen kaikkia aisteja miellyttävää asiointia kaupunkilaisten näkökulmasta. Nyt kun Vanha kauppahalli avaa kesällä jälleen ovensa ja suurin osa kauppiaista palaa takaisin kotihalliinsa, Hietsun hallista vapautuu kerralla useita myyntipaikkoja. Helsingissä on myös havaittu kauppahallien merkitys ja pian kaupunki voi olla ylpeä kolmesta toimivasta ruokahallistaan, kun Vanha kauppahalli avataan tyylikkäästi uudistettuna kesäkuun alussa. Pasta Factory Helsinki on pieni pastatehdas, jonka tavoitteena on tarjota suuria makuelämyksiä tuoreempana kuin mistään muualta. 010 387 0880 TILAUSHINTA Vuonna 2014 tilaushinta on 35 euroa Opastaulu kertoo yökulkijoille, mistä löytyy sokkeloisen Teurastamon uusia elämyskohteita. TUKKUTORI Tukkutori -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Asiasta tiedotetaan lähiviikkoina Tukkutorin internetsivuilla. 441 763 Painotuote TUKKUTORI-lehti on pääkaupunkiseudun ja maakuntien yritysten kohtaamispaikka. Haussa ovat asiastaan innostuneet, laadukkaan ja tuoreen ruoat tarjoajat, niin kauppiaat kuin ravintolatai kahvilayrittäjät. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk Voit lukea lehteä myös digitaalisena näköispainoksena www.tukkutori.eu hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Kaupunki päätti jo parikymmentä vuotta sitten, että hallit ovat strateginen valinta ja kaupungin noin 40 kauppahallia kunnostetaan kaupunginosien eläväisiksi keskuksiksi. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Lehti tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita on saatavissa. Myös Vanhasta kauppahallista vapautuu muutamia myyntipaikkoja ennen kesän avajaisia. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. toukokuuta. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali Painopaikka SLY-Lehtipainot Oy/ Kirjapaino Uusimaa ISSN 1796-5012 9. 18 | Tukkutori | 2 | 2014 | Teurastamolla on uutta elämää T eurastus lopetettiin Helsingin Tukkutorin yhteydessä olleessa kaupungin teurastamossa 20 vuotta sitten. Jäätelö on aina tuoretta, sillä se tehdään käsityönä pienissä erissä. Tiedot näistä myyntipaikoista löytyvät Tukkutorin internetsivuilta. Pian nämä ostoskolossit saattavat olla tyhjillään ja vaikeuksissa, koska kauppa siirtyy nettiin ja yhä useampi haluaa asioida lähellä kotiaan helposti. Tukkutori alkaa hakea Hietalahden kauppahalliin ja Vanhaan kauppahalliin uusia kauppiaita toukokuun aikana. Uusina ravintoloina Teurastamolle ovat tulleet kiinalaiseen katukeittiökulttuuriin pohjautuva ravintola Ho’s Food ja slow foodia nopeasti tarjoava Bsmokery. Antto Melasniemen puolitoista vuotta sitten perustama ravintola Kellohalli on jo vakiinnuttanut asemansa kulttipaikkana. Perinteisten kauppahallipalveluiden lisäksi maan alle hallin yhteyteen tulee keskikokoinen supermarket, kauppoja, huoltotiloja ja pysä- JAKELU 6000 kpl ruokakaupoille, ravintoloille, kukkakaupoille ja tukuille Digitaalinen näköisversio www.tukkutori.eu 5€/ numero ILMESTYMINEN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2014 kuusi kertaa; seuraavan kerran 30
Juntunen toteaa, että lähiruoka ei tullut sen kalliimmaksi kuin aikaisemmat hankinnat. Yksi tällainen tekijä on pitkäaikainen Kiuruveden ravitsemispäällikkö Helena Juntunen. – Toinen haaste oli saada alkuperäistuotteiden tuotteistaminen esikäsitellyiksi tuotteiksi, jotta työ helpottuisi keittiössä. Juntunen toteaa, että raaka-aineista saatiin omasta pitäjästä ja 100 kilometrin säteeltä puolet ja vain 5 % oli ulkomaisia tuotteita kuten hedelmiä. Lähiruoan ja luomun osuus nousi yli 60 prosentin. Hänen työnsä palkittiin Gastro-messuilla Suomen Ruokakulttuuriteko -kunniamaininnalla. Kiuruveden ravitsemispäällikkö Helena Juntunen palkittiin Suomen Ruokakulttuuriteko -kunniamaininnalla työstää lähi- ja luomuruoan puolesta. Juntusen ansiosta Kiuruveden kaupungin koululaiset ovat saaneet nauttia kouluissaan oman paikkakunnan lähiruokaa jo 2000-luvun alusta. | Tukkutori | 2 | 2014 | 19 Kunniaa lähiruoan toimeenpanijalle M onet puhuvat lähiruoasta, mutta harva tekee sellaisia tekoja, joilla lähiruokaa saadaan kuntalaisten pöytään ohi kilpailutuskarikoiden. Koululaiset oppivat ymmärtämään lähituotannon merkityksellisyyden ja arvostamaan sitä, kun kiersimme puhumassa luokasta luokkaan. Näin kalliit raaka-aineet kuten lihaliemet ja keittopohjat jäivät pois. Raaka-aineiden hinta ei noussut Juntusen mukaan päättäjät oli helpompi saada uskomaan lähiruokaan kuin viljelijät. http://www.snellman.fi/gm-vapaa. Puhdas, suomalainen liha on meille raaka-aine, jota arvostamme yli kaiken. – Vaikka raaka-ainetta lähiympäristössä oli, niin sitä tuli saada kerralla paljon. Kaikki ruoka tuotetaan ilman lisäaineita. Nyt jo eläkkeellä oleva Helena Juntunen muistelee, että vaikeaa oli saada viljelijät uskomaan, että kaupunki on tosissaan hankimassa lähiruokaa. Viljelijät olivat hyvillään päätöksestä, mutta heidät piti saada uskomaan, että he ryhtyisivät tekemään ruokaa isommasti. Hinta ei muuttunut, kun elettiin sesonkien mukaan. LUONNOLLISUUTEEN EI OLE OIKOPOLKUA. Nyt kaupungin strategisena tavoitteena on tarjota terveellistä ja maukasta lähiruokaa, joka ei rasita luontoa ja turvaa osaltaan kestävän kehityksen. Snellmanin perhetiloilla possut ja naudat ruokitaan jatkossakin vain GM-vapaalla rehulla. – Raaka-aineet saadaan tuoreena ja raha kiertää omalla alueella. Juntusen aloitteesta Kiuruvedellä aloitettiin pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen tuotekehitysyhteistyö alueen pientuottajien kanssa, ja tuotetarjonta räätälöitiin ensin koulukeittiöihin laajentaen sitä myös kaupungin työpaikkaruokailuun. Patistin heitä, että panostakaa, kyllä me ostetaan, naurahtaa Juntunen. – Muutimme reseptiikkaa jättäen lisäaineelliset raaka-aineet pois ja vaihdoimme luomuraaka-aineisiin. Helena Juntunen näkee lähiruoasta olleen paljon hyötyä Kiuruvedellä