jen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat 5 | 2014 | Lehti yhdistää tukkukauppo Ahopellon Armas-keittiö menestyy s. 12. 6 Mustapekalla uudet eväät Viinanpolttoa Tukkutorilla Kukkakauppa kauppakeskuksessa s. 8 s. 4 s
Puolueiden vaalitaktiikka näyttää olevan tärkeämpää kuin valtakunnan etu. Vasoja on paljon ja ne ovat isoja, runsaalla tattisadolla lihoneita. Luomuliitto haluaakin palkita nimenomaan suomalaisia luomutuotteita. Stubb tilasi ilmaiset neuvot Ruotsin entiseltä valtiovarainministeri Anders Borgilta, mistä Rinne pillastui. Vavesaarella on maatila ja elintarvikejalostuksen tilat Kangasniemellä Keski-Suomessa. Tyrnimysliä on kehitetty nyt niin, että se sopii myös vehnättömään ja vähäsokeriseen ruokavalioon. Tyrnissä on paljon terveyshyötyjä ja on hienoa, että sitä jalostetaan hyviksi tuotteiksi, toteaa raadin ja Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila. Sitten Suomessa sorruttiin ”Sari sairaanhoitajan” perässä ylisuuriin palkankorotuksiin, joissa Rinne oli ay-johtajana osallisena. 010 322 2240 0400 847 350 www.coquus.fi www.cema.fi Esitteet, kuvastot, logot pakkaussuunnittelu, nettisivut, kaikki yrityksesi graafinen suunnittelu TTT - Graafinen Suunnittelu 040 572 9272 www.ttt-gs.fi. Viime vuosi oli esimerkki siitä, kuinka luonnon olosuhteista riippuvaista poroelinkeino on. Vuonna 2005 perustettu verkkokauppa www.deliporo.fi myy poronlihaa suoraan kotitalouksille. Joko Rinteen riitely riittää Stubbille. – Onneksi tämä vuosi on paljon parempi. +358 9 7539390 Fax +358 9 717148 Email info@berrymasters.com Web www.berrymasters.com saksan, venäjän ja englannin kielisenä, koska Vavesaari pyrkii laajentumaan ulkomaan markkinoille. Puolueen tuore puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Antti Rinne nostaa riidan asiasta kuin asiasta, jotta ennättäisi saada näkyvyyttä ja puolueen kannatuksen nousuun ennen kevään eduskuntavaaleja. Myslissä käytettyä kauraa viljellään omalla tilalla sekä ostetaan tarvittaessa muilta luomutoimijoilta. Vihreät ja vasemmistoliitto eivät vastuulliseen hallitukseen kuulu. Vihreät saivat pullautettua itsensä Arhinmäen peesissä oppositioon, ja pääsivät rasittavasta hallitusvastuusta. Vuoden Luomutuote julkistettiin 2.10. Voikin ennustaa, että seuraavassa hallituksessa tulevat olemaan keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset. Tiedossa on puoli vuotta poliittista riitelyä ja halvaantunutta hallitusta. Sääntömääräiset eduskuntavaalit ovat huhtikuun 19. Nyt tarvittaisiin maahan jämäkkää johtajuutta. päivänä 2015. Poronliha loppui kesken kauden. Vuoden Luomutuote -raadissa olivat mukana maataloustuottaja Jukka Lassila, keittiömestari Kim Palhus, luomututkija Jaakko Nuutila sekä Pro Luomu ry:n puheenjohtaja ja SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotu. Sitä on saatavana sekä kuluttaja- että suurkeittiöpakkauksina. Suomen ja Ruotsin taloushan kehittyi yhtä jalkaa vuoteen 2006. Soinia itseään polttaa jo ministeriksi pääsy, mitä hänen on vaikea peitellä. – Meillä Ylä-Lapissa tilanne on hyvä. TÄYDEN PALVELUN MARJA- JA SIENITUKKU Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. Demarit pelaavat tempuillaan itsensä ulos. Hallitus kuitenkin riitelee pikkuasioista kuten eläkeläisten kalastusmaksuista ja soidensuojeluohjelmasta. uomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteeksi Vavesaaren tyrnimyslin. Leuto talvi ja lämmin kesä ovat olleet suotuisia, vaikkakin eteläisissä paliskunnissa elokuulle asti jatkunut helle on vesittänyt poromiesten toiveita täydestä elpymisestä, kertoo Vanhanen. Helsingissä Luomuelintarvikepäivässä. Koskelontie 16 b, 02920 Espoo Puh. Sokeria lukuun ottamatta kaikki ainesosat ovat kotimaista luomua. Hän varmaan kiroilee mielessään, kun ei ääneen kehtaa. Puheenjohtaja Juha Sipilän vaatimattomuus ja asiakeskeisyys herättävät luottamusta yli puoluerajojen. Luottoluokittajien usko Suomen kykyyn ratkaista ongelmat alkaa hiipua: ensimmäisenä Standard & Poor’s laski Suomen luottoluokitusta yhden pykälän. Vavesaarella on tuotettu myslejä 12 vuotta. 2 | Tukkutori | 5 | 2014 | Pääkirjoitus Jouko Tikkanen Tyrnimysli Vuoden luomutuotteeksi L Vaalit tammikuulle Vienti ei vedä ja kotimarkkinat tarpovat liisterissä. Ensimmäiset poroerotukset on pidetty ja lihatoimitukset kohti etelää käynnistymässä. Mysli makeutetaan hunajalla, kuivatulla porkkanalla sekä raakaruokosokerilla. Vavesaari tuottaa viljatuotteiden lisäksi mehuja sekä marmeladeja. Vihreiden Ville Niinistö pelottelee Putin-kortilla niin, että ulkopolitiikasta vastaavaa Sauli-setää hirvittää. Myös pakkaus saa kiitosta raadilta. Perussuomalaisten Timo Soini kuvasikin kolumnissaan osuvasti, kuinka demarit harjaavat Stubbia politiikan pulloharjalla. Keskusta on noussut gallupeissa piikkipaikalle. Ankaran talven aiheuttama vasakato ja isot petovahingot verottivat suurimmassa osassa poronhoitoaluetta myyntiin saadusta poronlihasta useita kymmeniä prosentteja normaalivuoteen verrattuna. Eduskunnan hajottamiseen ei kuitenkaan nykyään riitä presidentin päätös, vaan aloite täytyy tulla pääministeriltä. Tuotetiedot löytyvät kotisivuilta pian myös Katovuoden jälkeen poronlihaa saa taas T ämän syksyn poronlihaa on nyt saatavissa, kertoo verkkokauppa Deliporon toimitusjohtaja Matti Vanhanen Inarista. Suomi menetti kilpailukyvyn, mutta Ruotsissa ay-liike oli maltillinen ja työväki korjaa nyt hedelmät. Pakastekuljetukset toimitetaan ympäri maata yli 70 noutopisteeseen, joista asiakkaat voivat hakea tilaamansa paketit. Alexander Stubbin kuherrusaika pääministerin pallilla jäi lyhyeksi. Kansalaisten kulutushalut ovat vähissä, vaikka rahaa olisikin. Sanotaan, että hyvät neuvot ovat kalliit. Paljon parempi ratkaisu olisi pikaiset vaalit ja toimintakykyinen hallitus. Nämä ovat valkoista juurikassokeria terveellisempiä vaihtoehtoja. Ongelmien taustalla on demarien kannatuksen heikkous. Niitä voi nauttia tuttuun tapaan maitotuotteiden kanssa tai hyödyntää myös leivonnassa. – Mysli on maukas, mutta ei liian makea
Nyt niitä saa Helsingin K-supermarket Lauttasaaresta, K-citymarket Malmilta ja Vantaan K-supermarket Hakunilasta. Muodokkaiden merkittävin ero kauniisiin kavereihinsa on 11 Lähiruoan käyttäjä on muutosvalmis juuri ulkonäkö – ja hinta. Juttu on luettavissa arkistosta, www.tukkutori.eu —> Digilehti (5 €). Rumat kasvikset myydään asiakkaille edullisempaan hintaan. luokkaan. 12 Kukkakauppa kauppa keskuksessa Hanna Vehkalampi sitoi Suomen mestariksi Viskiä odotellessa myydään giniä. Kasvisten laatuvaatimukset ja merkinnät ovat lakisääteisiä. Juniorisarjan paras oli Päivi Lehti Kaisan Kukasta Hämeenlinnasta. Rumia kasviksia myyvien K-kauppojen valikoima on monipuolinen: tarjolla on paitsi käyriä kurkkuja, myös perunaa, tomaattia ja kaalia. Monet kuluttajat innostuivat kysymään, eikö rumia kasviksia voisi myydä Suomenkin ruokakaupoissa. Esimerkiksi Pirkka Luomu porkkanasoseen valmistuksessa käytetään porkkanoita, jotka eivät täytä tasakokoisuuden vaatimuksia. Ilmiö sai Suomessa huomiota sosiaalisessa mediassa, kun ranskalaisen kauppaketjun Intermarchén video rumista kasviksista levisi kesällä. 14 Heinon messuilla esiteltiin uutuuksia ” K ukkasidonnan Suomen mestaruuskilpailun voittajaksi kukitettiin Hanna Vehkalampi syyskuun 28. Katso video youtubesta: Intermarché ”Inglorious Fruits and Vegetables” Tunnustuspalkinto osoitettiin Ragni Rissaselle. Meiltä saat kaikki HoReCa-tuotteet www.klavus.fi Redberry Oy Ltd - Helsinki Klåvus 02-2435000 • 040 5688567. 6 ” Se tulee olemaan maailman ainoa viskilämmitteinen sauna.” – MIKKO MYKKÄNEN s. Kaikki tuotteet ovat kotimaisia. Tervon haastattelu julkaistiin Tukkutorin numerossa 2/2014. 2 ”Kaikkihan ne meitä jyrsii…” – JOUNI EKHOLM s. 6 Armas-keittiö menestyy Kluuvissa Heikki Ahopellon meijeri ajautui konkurssiin. Suomen mestarilla Hanna Vehkalammella on myös mahdollisuus lähteä edustamaan Suomea kukkasidonnan EM-kilpailuun Italian Genovaan huhtikuussa 2016. 8 Hanna Vehkalammen os. Ulkonäöltään poikkeavia kasviksia ei luokitella lainkaan tai ne luokitellaan 2. – kauppaostot voidaan vaihtaa suoraostoihin. päivänä Oulussa. Kilpailukomiteassa olivat Taisto Taskinen, Anne Friman, Marianne Helin ja Pasi Kivilompolo. Kilpailun tuomareina toimivat Hanne Heikkilä, Jouni Seppänen ja Linda Johnsen Norjasta. ”Vasoja on paljon ja ne ovat isoja, runsaalla tattisadolla lihoneita.” – MATTI VANHANEN s. | Tukkutori | 5 | 2014 | 3 Sisällysluettelo Rumat kasvikset komeilevat K-kaupan hyllyssä 4 Mustapekalla on uudet eväät Kauppias Jouni Ekholm on saanut uusia kilpailijoita. Pari viikkoa sitten rumat kasvikset otti valikoimiinsa Jounin kaupan kauppias Sampo Kaulanen. 15 Kultainen kolmio ja kuppi kahvia Taulavuori muistuttaa levon tärkeydestä. Suomessa rumia kasviksia hyödynnetään jo nyt paljon teollisuudessa. Torin tuorein kalatukku Myös luomutukku H E S FI SH FR Harriet Granström vertailee etuja ja haittoja. Hanna voitti viime keväänä myös Helsingin avoimet kukkasidontakilpailut, silloin vielä omalla, Tervo-sukunimellään. 4 ”Jonkinlaisena referenssinä on kai se, että konkurssissa meni myös oma talous.” – HEIKKI AHOPELTO s. Toisen sijan saavutti Pirjo Koppi Espoosta ja kolmas sija meni Merja Korkeakoskelle Kukkapalvelu Willi Pionista Nivalasta. Hanna työskentelee Järvenpään Kukkatalossa. 8 Viinanpolttoa Tukkutorilla K eskon verkkosivuilla kyseltiin, joko olet kuullut rumista kasviksista. Maussa ei ole eroa
Tulee olla eri pakkauskokoja, Lounasbuffetissa on tarjolla kolmea lämminruokaa, jonka hinta on sama kuin salaattibaarinkin tuotteiden.. – Kauppiasura on ollut nousukiitoa tähän saakka, toteaa Jouni Ekholm. Se kuvaisi konkreettisesti, että kotimaisia elintarvikkeita käyttämällä, voit luoda työpaikkoja. – Kaikkihan ne meitä jyrsii, myös Tammiston K-citymarket tekee hyvää työtä. – Minun lauseeni olisi ”syö lamaa”. Lisäarvoa ei tule siitä, että samaa tuotetta on useita merkkejä rinnakkain, vaan valikoima on sovitettava asiakkaiden tarpeisiin. Onneksi iso osa kuluttajista käyttää sitä valintaperusteena, sanoo Jouni Ekholm. – Kuluttajat eivät ole tehneet takinkääntöä ja siirtyneet takaisin halvempiin tuotteisiin, vaan Terveelliseltä kassalta myydään vain terveellisiä tuotteita kuten lähituottajan omenamehua. Käpylän asemalla sijaitseva Mustapekka on saanut läheisyyteen useita uusia kilpailijoita: S-market ja toinen K-supermarket Haagaan, Lidl ja Kaaren kauppakeskukset. 4 | Tukkutori | 5 | 2014 | Mustapekalla on uudet eväät K-supermarket Mustapekan kauppias Jouni Ekholm sanoo, että taloudessa ei ole kysymys lamasta vaan pysyvästä olotilasta, johon kaupan on sopeuduttava. Jounin oma kauppiasura alkoi vuonna 2001 Pasilan asemalta ja kiertyi Hyrylän kautta takaisin Mustapekkaan vuonna 2007. – Alamme yksi kilpailija onkin asuminen. Hyvä ruoka ja herkuttelu säilyvät Mustapekassa tehtiin viime kesänä iso remontti, jossa uusittiin kassalinjat, palvelulinjastot ja kaikki tuoretavarahyllyt, vaikka kuusi vuotta aikaisemmin tehdyn remontin jälkeen kauppa oli vielä kohtuullisessa kunnossa. Hän kieltää kirjoittamasta, että jokainen viikko ensimmäisen 10 vuoden aikana oli edellisvuoden vertailukelpoista viikkoa parempi, sillä monet voisivat pitää sitä brassailuna – toimittaja kuitenkin uhmaa kieltoa. – Remontti olisi pitänyt tehdä jo ennen uuden pääkilpailijan tuloa, mutta parempi myöhään, kun ei milloinkaan. Katsoin, että tavarat piti saada muuttuneiden kuluttajatottumusten mukaiseen järjestykseen ja nuhruiset vanhat kylmäkalusteet uusiksi energiaa säästäviksi. he ovat uskollisia omille ajatuksille ja ovat linjansa pitäneet. Mustapekan myyntiala ei ole enempää kuin 1950 neliötä, mutta kaupasta tuntuu saavan kaikkea. Nopeus elintarvikkeella pelloilta ja vesistä lautasille tarkoittaa parempaa makua. Jouni Ekholm toteaa kuluttajien olevan aiempaa tarkempia siinä, mitä ostavat. – Kotimaisuudelta halutaan hyvää makua. Maksamalla kovia asumiskustannuksia ei valitettavasti synny työpaikkoja. Ekholm toteaa, että brändituotteiden kampanjat ovat hidastuttaneet kaupan omien merkkien kasvua. – Kuluttajat haluavat edelleen syödä hyvin ja herkutella, mutta järkevästi. Jouni Ekholm on tyytyväinen sushibuffan saamaan vastaanottoon. Selkeästi on aistittavissa, että kampanjoiden myynti ja merkitys on kasvanut. J ouni Ekholm oli Mustapekassa hevi-hoitajana 90-luvulla, jolloin hän siivitti silloisen kauppiaan Pekka Taavitsaisen Mustapekan useita kertoja valtakunnallisten hevi-kilpailujen voittoon. – On hyvin vaikuttavaa, että kun jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla li- sää suomalaisia ruokaa, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa. Kotimaisuuden, läheisyyden ja tuotantomenetelmien eettisyyden arvostus on säilynyt. Mustapekan verollinen myynti on kasvanut vuoden 2007 16,5 miljoonasta viime vuoden 38 miljoonaan. Ekholm katsoo, että kun elintarvikkeiden osuus kotitalouksien menoista on enää vain 12–13 prosenttia, niin kuluttajilla olisi suuri vaikutusmahdollisuus työllisyyteen. Jouni Ekholmilla on ollut kymmenvuotinen nousukiito kauppiaana, mutta nyt kilpailijoita on tullut lisää ja käyttöön tarvitaan uusia eväitä. Samoista asiakkaistahan me taistellaan, naurahtaa Jouni ja sanoo, että nyt on totuteltava siihen, ettei kasvua ole helpolla odotettavissa. ”Syö lamaa” Kauppias Jouni Ekholm ei kuitenkaan pidä kotimaisen ruoan puolesta tehtyä ”Sinivalkoinen jalanjälki”- kampanjointia tarpeeksi vaikuttavana. – Minulla on sata kotimaista suoratoimittajaa ja minulle on hyvin tärkeää, että he tulevat toimeen. – En usko, että artikkeleiden lukumäärä ratkaisee, vaan valikoiman tulee olla aito. Suomalaisen ruoan hyväksi onkin makuero
vaihtoehtoja. Jouni Ekholm sanoo ihmisten ajatusten muuttuneen entistä viisaammiksi ja he ovat tarkkoja taloudestaan. Viimeisimpänä on ”sushibuffa”. Lisäksi säästämme pakkaustarvikkeissa. Olemme uudistaneet myös leivänpaistokonseptia. Kyllä vähittäiskaupan pitää niitä tarjota, toteaa Jouni. Siinä kolmen vaihtoehdon lämminruoka ja salaattibaarin tuotteet voidaan kerätä ja punnita samassa kaksiosaisessa rasiassa, kun kaikki ovat samanhintaista. Sushibuffa valloittaa Mustapekassa on luotu uusia vaihtoehtoja asiakkaille. – Maailman suurkaupungeissa sushipaikkoja on kaksi kertaa useammin kuin hampurilaispaikkoja. OIK. Nyt piirakat ynnä muut myydään suoraan paistopelleiltä, jolloin vähennämme tiskiä ja sisäistä logistiikkaa, kertoo Jouni uudistuksista. JA KULUTTAJAPAK. Hän on asettanut tavoitteeksi myydä buffasta vuodessa 300.000–400.000 euron arvosta. Miksi Suomessa sushit pitäisi jäädä vain ydinkeskustaan. Toisena uutuutena on lämminruokabuffet. | Tukkutori | 5 | 2014 | gluteenittomia ja laktoosittomia ym. – Nyt he eivät heitä roskiin ruokaa entiseen malliin. Meidän terveellisellä kassalla on nyt syksyllä papuja ja kotimaista omenamehua, toteaa Jouni. – Tämä on otettu hyvin vastaan. Jokerina Jounin hihassa on terveellinen kassa. Se on iso haaste ruoka-alalle ja vaikuttaa kauppaan, ehkä leipäkauppaan eniten. KUPAKOODIT VA VÄRILLISET PORKKANAT PORKKANAHILLOT PULLED PORK BBQ www.porkkanaa.fi Irmeli Vinnikainen 040 544 4110 irmeli.vinnikainen@orastavaaurinko.fi Savijoki, Forssa Jälkiruokaherkku Erätuli juustoleivästä UUTUUS 1097 RO ROUTE OUTE 55 PULLED PORK BBQ 200 GG, me 4 LIHAISAT LIHAPYÖRYKÄT Erätuli juustoleipä – siinä maistuu lähitilan maito! Vaalan Juustola Oy Puusepäntie 4, 91700 Vaala myynti@vaalanjuustola.fi puhelin 044 512 1712 www.vaalanjuustola.fi LIHAA UUTUUS VAALAN J U U STO LA Lue kauppahaastatteluita Tukkutorin digitaalisista näköispainoksista www.tukkutori.eu 85% 934 93 9 3 LLIHAISAT LIHAPYÖRYKÄT 350 G, me 3 www.lihajaloste-korpela.fi 5. – Yleensä kassalla on tupakkaa ja karkkia sekä muita houkutuksia. www.kylmanen.fi tä! s ä t t e d u u t u Tilaa u S. Tarkkuus ei perustu niinkään tietoisiin päätöksiin, vaan se tulee selkäytimestä, kun uutiset taloudesta ovat negatiivisia
Suomalaista kebabia ja pirkanmaalaista tapasta Helsingin Kluuvin kellarikerroksessa toimii Armas Keittiö & Viinitupa, joka on Armas Helsinki Oy:n liiketoimintaa. Heikki Ahopelto on luotsannut menestyksellisesti Kluuvin lähiruokaravintolaa. Lähiruoan pioneeri ei kuitenkaan lannistunut. Armas Keittiö & Viinituvan juliste härnääkin helsinkiläisiä, kun siinä seisoo, että ”Kenties parasta ruokaa Tampereen ulkopuolella?” Toisessa tekstissä vakuutetaan, että ”Maaseudun voi tuoda”, kun MTK:n taannoinen kampanjatunnus oli ”Maaseutua ei voi tuoda”. Vertailussa pitää pärjätä, sillä lama-aikana asiakkaat ovat tarkkoja, mistä kympin lounaan ostavat. Heikki Ahopellon ruokabisnekset jatkuvat myös Pirkanmaalla. – Juustoilla oli hyvä kysyntä, mutta toiminta oli liian pientä. – Iltaisin on yksityistilaisuuksia ja illalliset ovat fiinimpiä. Lounasravintoloiden kilpailu on järjettömän kovaa, mutta olemme luottaneet omaan tekemiseen. Hän perusti vanhalle Anu Lapinleimu on paahtimon uusi työntekijä. – Tarjoamme edullista lou- Terttu Ilonen paistaa leipää puulämmitteisessä kiviarinauunissa. Ravintolassa on 120 asiakaspaikkaa ja se työllistää enimmillään kymmenkunta henkilöä. Lähiruokainnostus vei kuitenkin Heikin mukanaan. Heikki Ahopelto on moneen kertaan palkittu työstään lähiruoan puolesta. Kyyttö palaa. Lisäksi siellä on erillinen nurkkaus, jossa tarjotaan yrityssopimuksella buffetlounasta jopa sadalle hengelle. – Olen saanut kaikilta siunauksen jatkaa, kun konkurssi ei ollut tuottamuksellinen. Lounaslistalla ovat vahvasti esillä suomalaisista raaka-aineista tehdyt kebabit ja myös pienet tapakset eli armakset. – On tärkeää, että pystymme hoitaman normaaliruokailijoiden päälle vaikkapa 100 hengen keitarauksen. Armasperheen tuotteet olivat haluttuja ja palkittuja, mutta meijeritoiminnan talous sakkasi. Kotiseuturakkauden viestittäminen on yllättävän isossa roolissa, tunnustaa Heikki. H eikki Ahopellon työ pirkanmaalaisen lähiruoan edistäjänä jatkuu vahvana, vaikka Armas Maitokauppa Oy ja Suomen Pikaruokalat Oy kaatuivat. Tarjonnassa pyritään muutoin konstailemattomaan kotiruokaan. Hän ryhtyi yrittäjäksi perustamalla 2010 meijerin, jossa hän kehitti kyytönmaidosta valmistettuja Armas-juustoja ja muita kyytönmaitojalosteita. Alkuperäinen idea lähiruoasta ja terveellisen ruoan konseptista toteutuu nyt hienolla tavalla täällä Helsingissä. Taustalla on pirkanmaalaisuuden korostaminen eri keinoin. nasta hyvistä raaka-aineista. Asiakas saa valita mieleisensä kahvipavut, jotka paahdetaan ja jauhetaan paikanpäällä.. 6 | Tukkutori | 5 | 2014 | Armas-keittiö menestyy Kluuvissa Keittiömestari Heikki Ahopelto hankki kannuksensa lähiruoan käyttäjänä ja puolestapuhujana jo vuosituhannen alussa Tampereen huippuravintoloissa. Ravintolassa yhtiökumppanina on Viinitalli, joka tuo maahan pienvalmistajien viinejä eri puolilta maailmaa. Jonkinlaisena referenssinä on kai se, että konkurssissa meni myös oma talous, sanoo Heikki avoimesti. Konseptiin kuuluu myös kalansavustamo, kahvipaahtimo ja puulämmitteinen kiviarinauuni, jossa aletaan paistaa leipää myös myyntiin. – Onneksi kaikki munat eivät olleet samassa korissa, toteaa Heikki ja jatkaa pohdiskelua siitä, voiko yrittäjänä jatkaa, vaikka on jossakin epäonnistunut. Hän nosti lähiruoan ja kyytönmaidon arvoon 2000-luvun alussa toimiessaan Näsinneulan ja Ravintola Henriksin keittiöpäällikkönä. Isot rahoituskuviot toiminnan laajentamiseksi eivät näin lama-aikana onnistuneet, selvittää Heikki. Kun Kluuvin kauppakeskus avattiin 2011 Heikki Ahopelto tuli Eat&Joy Maatilatorille ensin juustojensa kanssa, sitten alivuokralaiseksi ja kun Eat&Joy poistui Kluuvista, laajensi Ahopelto vuonna 2013 ravintolatoimen käsittämään lähes koko ruokakellarin – 260 neliötä. – Nyt on vielä enemmän motivaatiota, että saa nurin menneestä liiketoiminnasta aiheutuneet laskut maksettua
krs 00580 HELSINKI www.primulator.fi 09-726 0622 primulator@primulator.fi Todellinen uutuus gluteeniton Mattilan mustamakkara www.veljeksetmattila.fi. Heikki Ahopelto sanoo, että Armas-juustot ovat ”standby” -tilassa. Loimulohen mausteseos on oma salainen resepti. pohdiskelee Heikki rakkaudestaan Suomen maatiaiskarjaan. – Niin makaa kuin petaa, se on itsestä kiinni. Meillä Vihiluodossa kalat savustetaan Hailuodon leppälastusavulla samaan tapaan kuin on tehty satoja vuosia. Heikki epäilee, että lähiruokabisneksessä voi tulla yritysuhreja vieläkin, vaikka hän on yhtenä pioneerina avannut tietä muille. – Ei ole lähiruoan vika, jos yritystoiminta ei onnistu. Heikki Ahopellon oma toiminimi on Hahhah-ravintolapalvelut, jonka palveluksessa on 2–4 henkilöä ja toimintana on kokkikouluja, illallisia ja ruokakursseja. Samat ideat ja asiat ovat minulle yhtä tärkeitä edelleen. Siitä tuli sitten pitempi versio toiminimelleni, naurahtaa Heikki. – Kyytöt eivät ole nyt roolissa, mutta eivät ne lähde mielestä kulumallakaan pois. – Niihin palataan vielä, mutta ensin täytyy löytää oikea tulokulma ja haarukoida, missä kannattavuuden raja on. 7 AIDOSTI AITO - LAGERBLAD FOODS KOKKIEN TEKEMÄÄ RUOKAA VUODESTA 1998 Lagerblad Foods Oy | Hermannin Rantatie 20, 00580 HELSINKI Puh. Niihin palataan vielä, mutta se vaatii varallisuutta. 08 521 2725 - info@vihiluodonkala.fi - www.vihiluodonkala.fi Palveleva tukkuliike Pirkanmaalla ja Hämeessä. Ahopellon mukaan lähiruoka on hieno ala, jossa on valtavasti mahdollisuuksia. Palkintona voidaan pitää kannattavan liiketoiminnan aikaansaamista. Työpajankatu 10 A, 1. Vihiluodon kalasta saa tuoretta villikalaa suoraan sopimuskalastajiemme pyydyksistä; siikaa, kuhaa, ahventa, muikkuja ja haukea. Hän on osakkaana ravintola C:n yrittäjien kanssa Armas C’atering -firmassa, joka hoitaa Hämeenpuiston Pikkupalatsin juhlapalveluiden lisäksi Ravintola Suomalaisen Klubin ravintolatoimintaa sekä nyt myös Armas Kuppilan lounastoimintaa. Miten pystyisi kyytön asemaa parantamaan, ilman että itselle siitä tulisi kohtuuton rasite. +358 10 832 7000 | Fax +358 9 7277 0630 lagerblad@lagerbladfoods.fi | www.lagerbladfoods.fi Komeat kalapaketit kauppoihin Tuoretta villikalaa ja lohta Valikoimassa on graavi- ja loimulohi, sekä lämmin- ja kylmäsavulohipakkaukset. | Tukkutori | 5 | 2014 | pälkäneläiselle sukutilalle Juhlatalo Willa Pintele -nimisen yrityksen. – Yritin 90-luvulla rekisteröidä sähköpostiksi etukirjaimiani, mutta HA oli liian lyhyt. Omien ravintoloiden tarpeisiin aion valmistaa juustoja heti, kun se on mahdollista
Seámus Holohan nostaa 28 litran viskitynnyriä. Viskin kypsyminen vie kolme vuotta. Hän suunnittelee jatkavansa viskin teon salojen opiskelua Skotlannin yliopistossa. Päätoimisesti yrityksessä työskentelee irlantilainen Seámus Holohan. Se laimennetaan 47-prosenttiseksi giniksi. Osa yrteistä tulee ulkomailta ja kotimaisen katajanmarjan soveltuvuutta testataan. – Helsingin vesi on hyvälaatuista. Viskin valmistusta odotellessa asiakkaille tarjotaan giniä, omenaviinaa ja elämyksiä. Kolmantena kimpassa on Kai Kilpinen, joka oman toimensa ohella vastaa yhtiön markkinoinnista ja tuotteiden brändäyksestä. Helsingin Tislaamo käyttää raaka-aineina kotimaista viljaa – ruista ja ohraa. Ei oppi ojaan kaada Mikon harrastaminen ei kuitenkaan ole ollut vain viskin naukkailua, vaan se on ollut syvällistä perehtymistä viskin saloihin. – Olen harrastanut viinien ja oluiden tekemistä. Odotteluaikana ei kuitenkaan jäädä ilman juomia. Viskiä olen harrastanut käyttäjän näkökulmasta jo liki parikymmentä vuotta, kertoo Mikko Mykkänen. H elsingin kaupungin suunnitelmien mukaan Tukkutorin Teurastamon alueesta tehdään Kalasataman alueen ”keittiö ja olohuone”. Hän on opiskellut Skotlannissa ja puolessa kymmenessä muussa viskimaassa. Hyvän tavaran tislaaminen on lisäksi taitolaji. Nyt vanhan lämpökeskuksen piipun juuressa on pannu käynnissä: korpikyyneleen sijaan tislaamossa valmistetaan viskiä. Helsinki Distilling Companyn saneerataan tilat kolmessa vaiheessa entiseen lämpökeskukseen. – Ginissä on kymmenkunta raaka-ainetta ja haasteena on, miten ne saadaan keskenään Mikko Mykkänen tutkii ginin raaka-ainetta, joka juoksee ämpäriin 88-prosenttisena. – Tekemisen kautta oppii, mutta teoreettinen pohja on oltava. Kaupunkiviljelijöiden kontissa oleva ”Kaikki on hyvää” -graffiti sopii myös tislaamolle, joka ei itse voi mainostaa tuotteitaan.. Tislaamossa valmistuu giniä ja asiakkaiden omenoista calvadosin tyyppistä viinaa. Helsinki Distilling Company on kolmen kaverin yritys. Hän on suorittanut virkatyönsä ohessa elintarvike-alan ammattitutkinnon Tuorlassa. – Jotta viljasta saa hyvänmakuista, vaatii se kemian osaamista. Tislaamme sen kuitenkin ensin, toteaa Mikko. Niitä myydään jo nyt 2195 euron hinnalla, vaikka viskin maisteluun pääsee vasta kolmen vuoden kuluttua. Virkamiestaustainen Mikko Mykkänen on tislaamon tislaajamestari eli varsinainen viskin valmistaja. On myös tunnettava sekä EU:n että Suomen lainsäädäntö, sanoo Mikko. 8 | Tukkutori | 5 | 2014 | Viinanpolttoa Tukkutorilla Kolmen kaverin perustama The Helsinki Distilling Company on aloittanut viskin valmistuksen yli 100 vuoden tauon jälkeen Helsingissä. Suunnitelma toteutuukin paljon ripeämmin kuin 20 000 uuden asukkaan Kalasataman rakentaminen
SalaattiMestari palveluksessanne Kiinnostaako konsepti. Rakennuksessa on hiilikuiluna toiminut holvi, johon tulee kabinetti ja katolle terassi, suunnittelee Mikko ensi kesänä avattavaa elämyspaikkaa. Äläpä hätäile! Tarjoamme teille: Voit lukea lehteä digitaalisena näköispainoksena osoitteessa Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Helsingin Tukkutorin projektisuunnitelman mukaan rakennuksen uusiokäyttö toteutetaan kolmessa vaiheessa. – Se tulee olemaan maailman ainoa viskilämmitteinen sauna, myhäilee Mikko Mykkänen. Mikko on valmistanut koemielessä myös votkaa. | Tukkutori | 5 | 2014 | kemiallisesti toimimaan. Ruokapaikkoja Teurastamon alueella on riittävästi ja meidän ravintola tulee olemaan lop- 9 puillan paikka. – Se oli harjoitustyö, jossa haettiin votkaan pehmeyttä. Ohjaamme ja tuemme henkilökuntaa, jotta salaattibaarista tulee kannattavaa liiketoimintaa ja tavaravirrat pysyvät hallinnassa. – Voitimme kesällä 2013 kaupungin ideakilpailun rakennuksen tulevasta käytöstä, toteaa Mikko. Kolmannessa vaiheessa piippuun rakennetaan kolmen kerroksen sauna. Nyt on saneerattu ensimmäisen kerroksen tuotantotilat, jossa on tislaamo, mäskäyshuone ja varastot. Yritys toimii Työpajankadun ja Sörnäistenkadun kulmassa pitkän piipun juurella. Lisäksi päivystämme 24h. Tavoitat meidät aina. 09 - 753 8378 avoinna | ma-pe 8-18 | la 8-16 www.reininliha.fi Vanhat lehdet hukassa. Aistinvaraisesti voidaan arvioida, mutta silti hyvien makujen tekeminen on oma juttunsa, pohdiskelee Mikko. Ne hyväksyttiin pari kuukautta sitten. Rakennus on entinen Teurastamon lämpökeskus, joka on kaukolämmön tulemisen jälkeen toiminut niin elintarviketehtaina kuin autokorjaamonakin. Sauna rakennetaan piippuun Helsinki Distilling Company on firmana ollut olemassa jo vuoden, jona aikana haettiin valmistuslupia ja saneerattiin tuotantotiloja. www.tukkutori.eu —> arkisto • • • • Tilaa maukkaat savukalat Hailuodosta! jesse.kokko@hailuodonkalasavustamo.fi puh. Tilaa omasi jo tänään www.salaattimestari.fi Ota yhteyttä: Rami Kahlos • Asiakkuuspäällikkö 040 713 8677. 0440988966 Laadukkaat ja tuoreet tuotteet Kilpailukykyiset hinnat Henkilökohtaisen palvelun Toimivan logistiikan Yrittäjäntie 34, 01800 Klaukkala Puh. TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Tuoretta karitsanlihaa Tuoretta hirven- ja peuranlihaa Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Toimipisteesi tuottavimmat neliöt SalaattiMestari on itsepalveluperiaatteella toimiva salaattibaari, jossa kuluttaja on oman salaattinsa kokki SalaattiMestari tarjoaa sinulle: • Valmiin konseptin, konseptimanuaalin ja suunnittelutyökalut • Houkutteleva ja trendikäs kokonaisuus • Yksi kumppani, jolta hankit kaikki tarvikkeet ja raaka-aineet Annamme aluksi ohjeistuksen ja koulutuksen salaattibaarin ylläpitoon ja järjestämme henkilökunnalle aloitusvalmennuksen sekä jatkossa säännöllisiä lisäkoulutuksia. Votkan valmistus ei kuitenkaan minua kiinnosta. – Toisessa vaiheessa avaamme toiseen kerrokseen baarin
10 | Tukkutori | 5 | 2014 | Villiruoalla suomalaista ruokakulttuuria maailmalla Taantuma rokottaa palveluiden verkkokauppaa P ohjoismaiden ruokakulttuuri oli monipuolisesti esillä NORTH 2014 -ruokatapahtumassa, joka esitteli paikallisia ruokia ja keittiömestareita 12.–20. Verkkokauppatilaston mukaan suomalaiset ostivat tavaroita, palveluja ja sisältöjä verkosta tämän vuoden alkupuoliskolla yhteensä 4,9 miljardilla eurolla. Ainekset ovat puhtaasta luonnosta kerättyjä villiyrttejä ja vihanneksia kuten kallioimarteella maustettuja villisieniä sekä väinönputkivanukasta, punajuurta ja mustikoita. NORTH 2014 -ruokatapahtumaan osallistui yhteensä yli 25 pohjoismaista keittiömestaria. Taantumasta huolimatta tavaroiden ostaminen verkosta yleistyy. Sami Tallbergin kokkikurssilla valmistettiin villiruokaa. syyskuuta New Yorkissa. Samaan aikaan koko vähittäiskauppa menetti Tilastokeskuksen mukaan liikevaihtoa puoli prosenttia.. Kuva Visit Finland HERKULLISTA VALMISRUOKAA T E E M M E K A I K K I R U O K A M M E K Ä S I T YÖ N Ä . Näin varmistamme toimituksen tuoreuden. Verkkokaupan suurimpaan ryhmään, matkailupalveluihin, käytettiin rahaa 9 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Valmistamme puhdasta, aitoa, tuoretta ja maukasta valmisruokaa. – Suomen maantieteellinen sijainti ja loputon villiluonnon aarreaitta kiinnostaa suurkaupunkilaisia salettiin, heille meidän touhu on eksoottista ja monelle varmasti jopa uskomatonta, Sami pohti innokkaana ennen lähtöä. Suomesta mukana NORTH 2014 -ruokafestivaaleilla olivat villiruokaan erikoistunut Sami Tallberg sekä Michelin-tähdellä taannoin palkittu Sasu Laukkonen. Toista kertaa mukana ollut Sasu Laukkonen puolestaan teki Suomi-ruokaa isoäidin perinteisillä resepteillä: karjalanpiirakoilla, graavilohella ja lihapiirakoilla. Se on lähes 4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. ähittäiskauppa kasvoi verkossa vuoden alkupuoliskolla selvästi. Sen sijaan palveluita suomalaiskuluttajat ostivat verkosta aiempaa vähemmän, minkä takia koko verkkokauppa kääntyi laskuun. Ota yhteyttä! Timo Marttinen Heikki Hynninen 040 526 5158 040 566 9526 Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi RUOKAMME ON KOTONA TEHDYN MAKUISTA JA NÄKÖISTÄ. Lasku johtui siitä, että palveluja ostettiin nyt verkosta aiempaa vähemmän. V Mustikka on arvostettua villiruokaa. Pohjoismainen ruokabuumi maistui ja näkyi Manhattanilla ja Brooklynissa ruokatapahtumien, kokkikurssien ja katuruokafestivaalien levittäytyessä viikoksi kaupungin ravintoloihin, keittiöihin ja kaduille. Emme tee ruokaa varastoon, vaan valmistamme kaikki herkut tilauksesta. Molemmat valmistavat niin suomalaisia perinneherkkuja kuin erikoisannoksia villisti maustettuna. Verkkokauppatilastosta selviää, että vähittäiskaupan tuotteita ostettiin verkosta yhteensä 1,7 miljardilla eurolla eli 9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavan aikaan
Lähiruokaan sitoutuneilla kuluttajilla yleisistä elämää ohjaavista arvoista korostuvat itseohjautuvuus ja virikkeellisyys. Myös lähiruoasta kiinnostuneille nämä olivat merkityksellisiä tekijöitä, mutta heillä lähes yhtä tärkeitä olivat hinta ja saatavuus. | Tukkutori | 5 | 2014 | 11 Lähiruoan käyttäjä on muutosvalmis – ostot muualta kuin ruokakaupasta! K uluttajat suhtautuvat positiivisesti lähiruokaan, mutta lähiruoan käyttäjiksi sitoutuneet poikkeavat arvoiltaan ja asenteiltaan muista kuluttajista. Tavoitteena oli tuottaa tietoa, jota ruoka-alan toimijat voivat hyödyntää lähiruokaa koskevassa viestinnässä ja kysynnän edistämisessä. Lisäksi heillä korostuvat itsensä ylittämisarvot eli heille luonnon ja muiden ihmisten hyvinvointi ovat tärkeämpiä kuin muulle väestölle. oli laadun jälkeen toiseksi tärkeintä. Lähiruoan käyttäjille laadun jälkeen toiseksi tärkeimmät tekijät ovat tuotantoketjun läpinäkyvyys sekä ruoan sosiaaliset ja ympäristövaikutukset. www.puutarha-sanomat.net W WW.P EK K AV EH VI L AI N EN .F I. – Huomioiden kuitenkin ruoasta kiinnostuneiden mahdollisesti suurempi vastaamisalttius, voidaan arvioida ruokapiireihin kuuluvan noin 1 prosentti kotitalouksista, arvioivat tutkijat. Suomalaisen ruoan puhtaus ja turvallinen ruokatuotanto ovat eräitä menestystekijöistä, joiden varaan rakennam- me elintarvikevientiämme, jatkaa Wrang. Lähiruoan kuluttajien muutosvalmiusarvot todennäköisesti saavat heidät käyttämään vaihtoehtoisia ruoanhankintatapoja, kuten ostamaan suoraan viljelijältä, lähiruokakaupasta tai ruokapiiristä. – Olemme tietyissä tuoteryhmissä, kuten erikoisruokavaliotuotteissa, edelläkävijöitä Euroopassa. Kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista kiinnittää ruokaostoksia tehdessään huomiota lähiruokaan. helsinki.fi/ruralia/julkaisut/julkaisut.htm Tutkimus toteutettiin Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ”Lähiruoka arkipäivän valinnaksi – LÄHIVALINTA” -hankkeessa, jota rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus EU:n maaseuturahastosta. He ovat itsenäisiä ajattelijoita, valmiita uusiin haasteisiin ja kokemuksiin, pohtivat ruokaan liittyviä kysymyksiä, arvottavat luontoa ja sosiaalisia suhteita sekä haluavat tukea paikallisia tuottajia ja pienyrittäjiä. Suomalaiset herkut esittäytyivät SIAL-messuilla E lintarvikealan Team Finland vientiohjelman puitteissa järjestetty ensimmäinen messuesiintyminen nähtiin elintarvikealan ammattilaisten ykköstapahtumassa SIALissa Pariisissa 19.–23.10.2014. Lähiruokaan sitoutuneilla korostuvat myös sosiaaliset ja ympäristöarvot. – Lähiruokaan sitoutuneet ovat erittäin muutosvalmiita ja yli 60 prosenttia heistä ostaisi ruoan mieluiten muualta kuin tavallisesta kaupasta, täräyttävät tutkijat Annukka Valkeapää ja Oona Kasslin. Suomessa on panostettu innovatiivisten tuotteiden tuotekehitykseen jo vuosikymmenten ajan, sanoo elintarviketoimialan johtaja Esa Wrang Finprosta. Kyselyyn vastanneista ruokapiireihin kuului noin 2,4 prosenttia. Kyselyaineiston perusteella muodostettiin kolme kuluttajaryhmää: lähiruokaan sitoutuneet, lähiruoasta kiinnostuneet sekä ei-kiinnostuneet. Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ” Lähiruoka arkipäivän valinnaksi” -hankkeessa tehdyssä tutkimuksessa, jossa selvitettiin lähiruokaa koskevia arvoja ja asenteita Suomessa. Kyselytutkimus vahvisti aikaisemmissa tutkimuksissa esille tullutta näkemystä siitä, että sosioekonomiset taustatekijät selittävät osaltaan lähiruoan käyttöä ja kuluttajien kiinnostusta lähiruokaan. Raportti tutkimuksen tuloksista julkaistaan marraskuussa 2014 Ruralia-instituutin Raportteja-sarjassa: www. Ruoan laatu oli merkittävin tekijä ruokahankinnoissa kaikissa kuluttajaryhmissä. Ruokapiireissä ehkä vain 1 prosentti Ei-kiinnostuneille taas ruoan hinta ja helppo saatavuus tavallisesta kaupasta Kuluttajat ovat kiinnostuneita hankkimaan ruokaa suoraan tuottajalta tai pienvalmistajalta. Yhteisosastolla tuotteita maistatti keittiömestari Matti Jämsén, joka edustaa Suomea arvostetussa Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailussa vuonna 2015. Food from Finland -osastolla oli kahdeksan yritystä: Maalahden Limppu Oy, Orkla Foods Finland Oy, Nofu Oy, Herkkumaa Oy, Kaskein Marja Oy, Olvi Oyj, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy ja FP-Kotaja Oy. – Esimerkiksi suomalaiset terveysvaikutteiset ja allergiavapaat elintarvikkeet, luomu, marjat, kauratuotteet, lasten ja iäkkäiden erikoistuotteet sekä ruokaturvallisuusosaaminen ovat arvossaan maailmalla. Food from Finland -maapaviljongissa esiteltiin suomalaisia vientituotteita, puhtaita raaka-aineita ja herkullisia makuja
Osa perinteisistä kukkakaupoista on hakeutunut kauppakeskuksiin asiakasvirtojen läheisyyteen, mutta sekään ratkaisu ei aina ole auvoista. 12 | Tukkutori | 5 | 2014 | Kukkakauppa kauppakeskuksessa Harriet Granström pitää Kukkakeidas-nimistä kukkakauppaa Järvenpään Prisma-keskuksessa. Harriet Granström toteaa, että kauppakeskuksessa on ihmisvirtaa, eikä siellä voi olla omassa rauhassa niin kuin omassa putiikissa. K ukkakauppa-alalla rakennemuutos on ollut käynnissä jo aiemmin kuin muussa erikoiskaupassa. Erikoisliikkeiden aukioloajat on määrätty kauppakeskuksen vuokrasopimuksessa. – Täällä on lusittu nyt kolme kesää, heittää Harriet tuntemuksiaan. Enhän minä mitään kukkakaupasta tiennyt, mutta sain tutun mukaan ja hän opasti minut kädestä pitäen alalle. Kukkakeidas on Järvenpään Prisma-keskuksen pääkäytävän piristys. Valmiskimppu on heräteostos, jota menee kaupaksi kauppakeskuksessa enemmän kuin kivijalkamyymälässä.. Harriet sanoo kypsyneensä seitsemässä vuodessa kivijalkakukkakauppaan ja hän myi liikkeen pois vuonna 2001. Omistaja kehotti minua rupeamaan kukkakauppiaaksi ja myymään hänen viljelemiään kukkia. – Uuden lain mukaan voisin pitää yhtenä päivänä viikossa kiinni. Kukkakeidas on auki arkisin 10–20, lauantaisin 9–17 ja sunnuntaisin 12–16. Harriet aloitti uudelleen kukkakauppiasyrittäjänä toukokuussa 2012. Kukkien volyymit kulkevat nyt markettien kautta ja kukkien arvostus on laskenut. Sidontatyöt ovat jääneet kivijalkakaupoille. Harriet toteaa, että kun kukkakauppa on omalla sisäänkäynnillä, voi sen avata äitienpäivänä vaikka aamulla seitsemältä ja toisaalta pystyy tarvittaessa sulkemaan aiemmin. Kukkakeidas sijaitsee Järvenpään Prisma-keskuksen pääkäytävällä, joten väkeä kulkee päivittäin paljon ohitse. Harriet Granström aloitti kukkakauppiasuran 20 vuotta sitten Tikkurilan Leinikkitiellä. Kauppakeskus määrää aukiolon – Kukkakauppayrittäjyys oli kuitenkin säilynyt selkärangassa. Sen jälkeen hän oli kymmenisen palkkatöissä, yhden vuoden Jorin Torin palveluksessa vetäen Nummelan K-citymarketissa olevaa kukkapistettä. – Toisaalta kukkakaupan paras myyntipäivä olisi äitienpäivä, mutta kauppakeskus on silloin suljettu kuten kirkollisina pyhäpäivinä. Hänellä on aikaisempaa kokemusta myös kivijalkakukkakaupasta. Kiinniolopäivä olisi sunnuntai, mutta pidän palvelumielessä silloinkin auki, vaikka myynnillisesti se on heikko päivä eikä sitä kannata teettää vieraalla työntekijällä, laskee Harriet. – Olin aiemmin työntekijänä Nordströmin kauppapuutarhassa Hiekkaharjussa. Kun näitä vertailee, löytyy molemmista sekä plussia että miinuksia. Kun mainitsin hollantilaiselle tavaratoimittajalle, että voisin pyörittää taas omaakin liikettä, tämä tarjosi Järvenpään Prismassa olevaa kukkakauppaansa minulle
Sanoin muutama vuosi sitten, etten itse niinkään välitä ruskan väreistä. 13 PALVELEVA KUKKATARVIKETUKKU Harriet sanoo tuotevalikoiman ja palvelun olevan suurin piirtein samanlaista kauppakeskuksessa kuin kivijalkamyymälässä. Samantyyppisiä reaktioita saavat minussa aikaan muutamat pohjoisamerikkalaiset floristitaiturit. – Pyrin välttämään samojen kukkien myyntiä. Ei markettien kanssa kannata hinnoilla kilpailla. Viereinen Coffee House pyysi, että laittaisin kukkia seinäkkeeksi kahvilan asiakaspaikkojen ja kulkukäytävän välille, kertoo Harriet hyvästä yhteistyöstä. Harriet lähestyy virallista eläkeikää, mutta hänellä ei ole vielä aikomustakaan jäädä eläkkeelle. Palkannostajilla tuntuu olevan erilaiset ajatukset kuin yrittäjillä, toteaa kukkakauppayrittäjä Harriet Granström. Voin toki olla väärässä ja vain huomaan ne erilailla, sillä kiinnitän niihin nyt enemmän huomiota. – Kauppakeskuksessa on ihmisvirtaa. Moni ei viihtyisi täällä ollenkaan, kun joku aina katsoo tai seuraa sinua – se voi aiheuttaa stressiä. Minulle oli vieraampi ajatus työssäkin käyttää punaista, keltaisesta ja oranssista puhumattakaan. Tavallaan. Maku muuttuu. Aiemmin minusta keltainen ruskaväritys oli vaan jotenkin surullista ja kalpeaa. Tai sitten vaan tulen vanhemmaksi ja viisaammaksi. Harriet jättää yöksi ruukkukukat myymälänsä ulkopuolelle. | Tukkutori | 5 | 2014 | Heräteostoksia enemmän Harrietilla on yksi vakituinen työntekijä, Satu Jalkanen, jota Harriet kiittelee erittäin päteväksi kukkakaupan ammattilaiseksi. – Kuulun jääräpäitten sukupolveen. Mutta niin kauan kuin puissa on lehtiä tai itse asiassa vielä parempi, jos ne ovat jo maassa, käyttäkää ne hyväksenne. – Opastan päivittäin ihmisiä löytämään WC:n tai pankkiautomaatin tai jopa itse Prisman, kun se on kulman takana. Pyyntöjä tulee myös kolikoiden saamisesta ostoskärryyn tai taksin soittamisesta. Harriet kertoo toimivansa Prisma-keskuksen toisena infopisteenä, joka on pyyteetöntä työtä. Tämä on aiemmin minimalismia kannattaneessa itsessäni jälleen jotain mummoutumisen tai vastaavan merkkejä. Samoin kuin ruskaväreille, olen lämmennyt venäläiselle floristiikalle vasta viime vuosina. Laadukas verkkokauppa www.suomenkukkatarvike.fi Niko 044-4400 004 • Markku 0400-242 673 • Pauli 0400-242 674 Kauppapuutarha-Kukkatukku Kokkolassa Luotettava yhteistyökumppani pitkällä kokemuksella. Nyt kuitenkin jopa keltainen kelpaa, kunhan se hehkuu kunnolla. Ja sitten vielä laitetaan kaikki asetelmat hehkumaan upeissa väreissä, niin jo vain saa pimeys ja talvikin tulla! Vaihda vapaalle, hae uusi Oma PIHA lehtipisteestä! www.omapiha.info. Ei voi olla töykeänä, sillä se voi jäädä mahdollisen asiakkaan muistiin. Näyttäisi myös jostain syystä omaan silmääni siltä, että ympäri maailmaa floristit käyttävät entistä enemmän juuri tänä vuonna näitä ruskan sävyjä. Liikenteessä kolme tarvikeautoa. puh. Kukkakeitaalla on virallisia vuokraneliöitä 16, joista vuokraa kertyy maksettavaksi hyvän matkaa toista tonnia. Teen myös hää- ja hautajaissidontaa. Täällä ei ole omaa rauhaa kuten omassa putiikissa, vertailee Harriet. Oikeastaan oikein odotan, että puut kellastuvat. Muotokieli on kaukana minimalismista, mutta useimmiten asetelmat ovat todella hyvällä maulla toteutettuja ja teknisesti hyvinkin vaikeita. Tämä on aivan eri maailma kuin kivijalkakaupassa. Ehkä mummoudun, mutta vuosi vuodelta juuri nuo värit alkavat kiehtoa elokuun helteiden jälkeen enemmän. Ainoastaan kunnon tummanpunaiset ruskalehdet herättivät minussa edes jotain ihastusta muistuttavaa. Nykyisin ajat ovat sellaiset, että hautajaisiin viedään pienempiä ja pienempiä laitteita ja usein vain yhtä ruusua tai kallan oksaa. Ilmaisena infopisteenä Viereisessä Prismassa myydään ruusunippuja ja ruukkukukkia. Eläkeiän nostaminen ei minua hetkauta, enkä tajua sitä, että ihmiset ovat siitä hysteerisiä. Ihan oikeasti nyt joka puolelta maapalloa verkkokalvoilleni palaa kuvia toinen toistaan upeammista floristiikan taidonnäytteistä, joiden väreinä on ainoastaan keltainen, punainen ja oranssi. Näin pimeyden keskellä runsaus on minulle ainoastaan hyve, eihän kukaan pientä piiperrystä pimeässä nurkassa huomaa. Mutta jokin pieni ääni sisälläni haluaa sanoa, että ei se välttämättä niin ole. Vaikka kauppakeskus avataan aamuisin kaksi tuntia ennen kuin hän tulee paikalle, ei koskaan ruukkukukkia ole hävinnyt eikä muutakaan häiriötä ole esiintynyt. Ja niin pääsimme taas yhtäkkiä keskelle kauneinta syksyä pimeneviin iltoihin ensilumia odottelemaan. Harriet sanoo marketin hintojen olevan usein sellaisia, että hänenkin kannattaisi ostaa sieltä eikä tukusta. Venäjältä näyttäisi tulevan paljon hehkuvia, todella upeita floristiikan töitä. – Valmiita kimppuja menee täällä kuitenkin enemmän, kun ihmiset tekevät heräteostoksia. Venäjälle sopivasti ne ovat hyvin runsaita ja täynnä mitä mielenkiintoisimpia materiaaleja. Kaiken tuon sanottuani, on varmaankin sanomattakin selvää, mitä tulee seuraavaksi. Vanhemmiten huomaa itsestään erikoisia asioita. Suomalaiset kanssafloristit, tehkää syksystä ja alkutalvesta entistäkin runsaampi! Tällä tarkoitan jokaista, pienintäkin, asetelmaa! Runsaus on itsestäänselvyys kaikkina vuodenaikoina kivijalkakaupassanne, mutta antakaa runsauden näkyä uhkeina muotoina ja hehkuvina väreinä siinä pienimmässäkin perjantaipuketissa, jonka asiakas ostaa vain ajatuksella ”Kunhan nyt jotain kivaa arkeen.” Tiedetään, tiedetään, Suomessa materiaali maksaa ja ne muut perusongelmat. Ostetussa materiaalissa kannattaa kiinnittää huomiota entistä enemmän muotokieleen, sillä kyllähän runsaasta ja muodoltaan valuvasta oksasta saa enemmän irti kuin yhdestä tönkkönä seisovasta ruusunoksasta. – Voin levittää kukkia hieman laajemmalle, sillä ovathan kukat kauppakäytävän piristys. 06-8326500 www.lindellflowers.com virvan tulet Runsaat muodot kunniaan! Kirjoittaja Virva Antila tekee töitä freelance-floristina. Kukkakeitaan käytössä on varastotilaa Prisman alakerrassa, jossa voi tehdä myös istuksia
Sukula kertoi Huttulan Kukko Oy:n olevan Suomen uusin ja nykyaikaisin siipikarjan kasvattaja, teurastamo ja jalostaja. Omenapaloissa on kalsiumaskorbaattia estämässä hapettumista. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. JAKELU 6000 kpl ruokakaupoille, ravintoloille, kukkakaupoille ja tukuille Digitaalinen näköisversio www.tukkutori.eu 5€/ numero ILMESTYMINEN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2014 kuusi kertaa; seuraavan kerran 27. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Isotalon mukaan hedelmäpalojen menekki lisääntyy. Lehti tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita on saatavissa. – Veljekset Mattilan saunapalvituotteissa on mukana se todellinen aito, perinteinen, konstailematon palvin maku, joka säilyy maukkaana myös suurissa erissä, sillä yrityksellä on Suomen suurin leppähaloilla lämpiävä savusauna, kertoi Suvi. marraskuuta. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä.. Monipuoliseen tuotevalikoimaan kuuluu perinteisen saunapalvin lisäksi laaja valikoima uunituotteita, leikkeleitä sekä makkaroita. Sen ainesosina ovat sianliha, verijauhe, riisi, sipuli, perunajauho ja suola. 010 387 0880 TILAUSHINTA Vuonna 2014 tilaushinta on 35 euroa S uvi Muurikainen esitteli Veljekset Mattilan tuotteita. Vaikutteita on tullut Euroopasta. Ohuet kokolihaviipaleet marinoidaan ja ladataan pystyvartaaseen, jonka jälkeen tuote valmistetaan hitaasti grillaten sähkö- tai kaasugrillissä. 441 763 Painotuote TUKKUTORI-lehti on pääkaupunkiseudun ja maakuntien yritysten kohtaamispaikka. M agnus Bergroth maistatti pietarsaarelaisen Ab Korv-Görans Kebab Oy:n lihapyöryköitä. – Nämä ovat herkkulihapyöryköitä, joissa on ainoastaan lihaa, mausteita ja vettä. – Niitä tarjotaan hotellien aamupaloilla ja opiskelijaravintoloissa sekä kokouksissa pullan sijaan. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Lihapitoisuus on 78 prosenttia, kun yleensä lihapullissa lihaa on 20–50 prosenttia. Asiakaspalvelu puh. Gyros tehdään useimmiten sianlihasta, mutta myös broileria ja joskus jopa vasikanlihaakin käytetään. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Avustavat toimittajat Virva Antila Graafinen suunnittelu ja taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala Puh. – Huttulan Kukon filosofia perustuu todelliseen lähiruoka-ajatteluun, sillä jokainen vaihe jyvästä markettiin asti on omissa käsissämme. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk Voit lukea lehteä myös digitaalisena näköispainoksena www.tukkutori.eu hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Vähittäiskauppoihin valmistamme kuluttajapakattuja salaatteja ja hedelmätuotteita. TUKKUTORI Tukkutori -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. – Yritys tuottaa tuoreita salaatteja ja kasvikomponentteja ruoanvalmistukseen erityisesti ammattikeittiöille. 14 | Tukkutori | 5 | 2014 | Heinon messuilla M onitoimimies Jyrki Sukula on mukana Huttulan Kukko Oy:ssä, jonka tuotteena ovat Naapurin maalaiskanat ja symbolina niitä halajava kettu. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali Painopaikka SLY-Lehtipainot Oy/ Kirjapaino Uusimaa ISSN 1796-5012 9. Magnus esitteli myös Gyros-varrasta, joka on kreikkalainen versio turkkilaiselle döner-kebabille. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. – Kanat ovat terveempää Cobb-rotua ja ne ruokitaan puhtaalla suomalaisella viljalla. esiteltiin uutuuksia Heinon perinteiset tukkumessut olivat Messukeskuksessa syyskuun alussa. R itva Isotalo maistatti Valmix-hedelmäpaloja Vitario Oy:n osastolla. Tavarantoimittajat esittelivät uutuustuotteitaan, joihin kävivät tutustumassa tuhatmäärin Heinon Tukun asiakkaita. Tuotteet ovat laktoosittomia ja gluteenittomia. Kanat kasvavat pidempään ja tilavammin. – Uutuutena on gluteeniton mustamakkara. – Valmistamme Gyrosta sekä kypsänä irtopakastettuna lastuna että raakapakastevartaana. – Mottomme on” Ihanan tuoretta”, ja sitä todellakin haluamme tarjota asiakkaillemme, sanoi Ritva Isotalo, joka vastaa Vitarion markkinoinnista ja tuotekehityksestä
Myös etniset ruokapaikat tarvitsevat erikoisuuksia. Lintukankaan ja Palojoen vuonna 2012 kirjoittamaa kirjaa ”Kouluruokailu kutsuu nauttimaan ja oppimaan” on käytetty paljon opetusmateriaalina niin arjen työssä kuin opettajankoulutuksessa. Puolen tunnin reipas lenkki piristää kummasti ja auttaa muun muassa hyvän unen saannissa. – Pulled Pork on valmis ja maukas sekä helppokäyttöinen. Tuote on ekologinen ja eettinen, hiilijalanjälki on hyvin pieni. Hyvä ja terveellinen ruoka on syksyllä kasvipainotteista, mikä sisältää runsaasti vitamiineja ja muita kehoa puolustavia aineita. Nyt on siis hyvä laittaa syksyn alkaessa kehon lihakset ja nesteet liikkeelle istuntojen välillä. Maista niin muistat, huikkaa Janne Katajamäki. Perusteluissaan Juhlarahaston neuvottelukunta toteaa, että Ragni Rissanen on lähes kuudenkymmenen vuoden ajan ollut suomalaisen ravintolakulttuurin soihdunkantaja ja alan arvostettu edelläkävijä sekä kansainvälisen ruokakulttuurin maahantuoja. Yritys työllistää noin sata henkilöä Huittisten ja Honkajoen tuotantolaitoksilla. Laajaan tuotevalikoimaan kuuluvat aidot savusaunatuotteet, perinteiset ruoka- ja leikkelemakkarat sekä erilaiset kokoliha- ja erikoisvalmisteet. Ravintolan yhteydessä toimi Suomen ensimmäinen kala-äyriäisravintola ja myöhemmin myös Helsingin ensimmäinen pizzeria. TAULAVUORI Kultainen kolmio ja kuppi kahvia! Kirjoittaja Timo Taulavuori on Helsingin Tukkutorin toimitusjohtaja Syksyn edetessä tarvitaan voimia ja jaksamista. M arko Kapanen on Heinon Tukun heviostaja. Yhä useampi asiantuntija vakuuttaa, että jaksamiseen tarvitaan ainoastaan kolme arkista asiaa: Hyvää ja terveellistä ruokaa, sopivasti liikuntaa ja kunnon yöunta. Työ ja yrityselämä käyvät täysillä ja pimeys pukkaa kaiken päälle. – Nykypäivänä ihmiset kiertävät maailmaa ja haluavat saada Suomestakin samoja tuotteita. Tuote on maukas ja siinä on hyvät rasvat, kehui Timo. Timo iloitsi kanan paluusta, kun kana oli unohtunut broilerin tehotuotannossa. Apurahan (6000 euroa) saivat Helsingin Yliopiston professori Päivi Palojoki ja filosofian tohtori Seija Lintukangas Kouluruokailukirjan ajantasaistamiseen ja käännättämiseen englanniksi. Se sopii salaatteihin ja hampurilaisiin. – Kanat ovat munintansa lopettaneita. L ihajaloste Korpela Oy:n Janne Katajamäellä oli uunituore tuoteuutuus, Pulled Pork, jota hän maistatti savunmakuisen Santa Marian American BBQ -kastikkeen kanssa. | Tukkutori | 5 | 2014 | L agerblads Foodsin keittiömestari Timo Luotonen otti halaukseen esittelijäkollegat ja kertoi yrityksen valmistavan kanapyöryköitä ja keväistä kanapihviä, joihin raaka-aine saadaan Huttulan Kukolta. Monella on herätyskello soimassa, mutta yhä useampi tarvitsisi nukutuskellon, sillä päivän pituus ei millään tunnu riittävän kakkien asioiden tekoon ja nukkumaanmeno aika siirtyy… Oikein hyvää syksyä kaikille! Yhtä en näiden lisäksi vaihda nimittäin hyvää kahvia, joka auttaa syysmatalan torjunnassa! 15 Kouluruokakirjan käännökseen tukea ja Ragni Rissaselle tunnustusta Heinon Tukku oy:n 100-vuotisjuhlarahaston apurahan ja tunnustuspalkinnon saajat julkistettiin 3.9.2014. Hän esitteli sekä kotimaisia vihanneksia että eksoottisia hedelmiä. Nyt kannattaa ottaa itseään sarvista kiinni ja tähytä kultaiseen kolmioon. Heinon Tukun tunnustuspalkinto myönnettiin ravintoloitsija Ragni Rissaselle. Ragni Rissanen on loistava esimerkki peräänantamattomasta yrittäjästä, joka jaksaa viedä alaa luovasti eteenpäin niin myötäkuin vastatuulessa, todetaan perusteluissa.. Korpela on vuonna 1958 perustettu satakuntalainen liha-alan yritys. Mikään muu ei tee niin hyvää kuin kunnon rentouttava yöuni. Hänen vuonna 1962 perustamansa Rivoli-ravintola oli Suomen ensimmäisiä ranskalaistyyppisiä ravintoloita. Sen viestinä on nähdä kouluyhteisö kasvattajuuden ja ruokakulttuurin voimavarana. Viimeaikaiset tiedot kertovat, että jo kahden tunnin yhtäjaksoinen istuminen tappaa. Säännöllinen ruokarytmi vähentää ylensyömistä ja pitää energisyyttä yllä. Suomalainen kouluruokailu on kansainvälinen menestystarina. Route 55 Pulled Porkia on vähittäiskaupoissa saatavana 200 gramman rasioissa ja HoReCa-käyttöön 1000 gramman erissä. Kaikki nämä kolme asiaa vieläpä keskenään tukevat toisiansa. Hyvä ruoka pitää mielen ja kehon hyvässä vireessä. – Hänen sisukkuutensa ja näkemyksellisyytensä suomalaisen ravintolaelämän piristämiseksi on maistunut meistä monelle ”suunmukaisesti”. Sohva kutsuu syksyllä, kun illat pimenevät ja säät viilenevät. Ragni Rissanen on toiminut aktiivisesti monissa ravintola- ja hotellialan järjestöissä ja edistänyt alan kehitystä