9 EM-kisaajan kukkavinkit s. TU KK U TOR I
Tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
[ 7 · 2007 ]
Lehti tukkukauppiaille ja tukkujen asiakkaille
Tukkutori -lehti kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa
HyvääJouluaja Menestyksellistä Vuotta 2008
Paista mureat pihvit
s. 21
Moderni Prisma Viikkiin
s. 14 Pekkarinen joulujuhlassa s. 4
Drinkkitehtävässä oli asiakkaana Marsalkka Mannerheim, joka pyysi hovimestarilta mansikka-samppanjaboolia. Kinkkurullat ovat luuttomia ja rasvattomia verkkoon pakattuja 3 - 5 kiloa painavia joulupaisteja. Joulukinkkujen kulutus on laskusuunnassa, ja tuodun kinkun osuus näyttää kulutuksessa lisääntyvän. Finalisteina olivat Janne Marinin lisäksi Sanna Gullstén (Lapland Hotel Sky Ounasvaara, Rovaniemi) ja Teppo Nevala (Vanajanlinna, Hämeenlinna). CC-kilta Ry on valtakunnallinen vuonna 1962 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on vaalia ja kehittää hovimestari-, esimies- ja vieraanvaraisuustaitoja, sekä hotelli- ja ravintolakulttuuria ja sen perinteitä Suomessa.
13 Puretaan ja rakennetaan
Patakunkku tutkii ajankohtaisia aiheita
14 Ministeri Mauri Pekkarinen ässähaastattelussa
Ministeri kävi Tukkutorin joulujuhlassa
16 "Valvo yöt tai ole ripeä"
Floristi Markku Lähdeaho antaa sidontavinkkejä
18 Heinon messuilla 5000 vierasta
Tavarantoimittajat kohtasivat asiakkaansa
Kotimainen kinkku käy kaupaksi
Yli seitsemään kymmenestä suomalaistaloudesta aiotaan ostaa kinkku tänä jouluna, selviää tuoreesta Finfood Lihatiedotuksen teettämästä tutkimuksesta. Semifinaalit olivat Heinon Tukkumessujen yhteydessä lokakuussa ja loppukilpailu marraskuun 2. Ensimmäisenä oli ruokatehtävä, jossa koottiin kylmä alkuruokalautanen. Juomatehtävänä oli Marskin ryypyn sekoittaminen pulloon. 10
Suomessa ollaan siirtymässä palkkakeskeisestä yrittäjävetoiseen näkemykseen
- MAURI PEKKARINEN, s. Perinteinen kinkku on suurin kaupan oleva kinkku ja se painaa 8 -12 kiloa. Valtaosa kinkuista myytiin vuonna 2006 pakastettuina tai tuoresuolattuina ja paistettiin kotona, mutta aiempaa useampaan talouteen kinkku ostettiin valmiiksi kypsennettynä. Tänä vuonna valittiin jo toisen kerran vuoden hovimestari 2007, sillä aiemmin on valittu Vuoden Hovimestari seuraavalle vuodelle ja tämä on aiheuttanut sekaannuksia. Vuoden 2007 hovimestarikilpailun voittaja pääsee opintomatkalle Laurent Perrierin samppanja-
taloon Ranskaan. Tuonnin osuus oli 8,5 prosenttia, ja kinkkuja tuotiin eniten Tanskasta ja Saksasta. Tutkimukseen osallistui 1 300 yli 15-vuotiasta suomalaista. 3
Tukkutori [ 7 · 2007 ]
Sisällysluettelo [ 6 · 2007 ]
4 Pihvin tulee olla riippunutta
Brassiliha mureutuu matkalla
6 Talvitomaatti lisääntyy
Kotimaiset tuoreet tomaatit ja kurkut ovat haluttuja pimeään aikaan
8 Tukkutorilta EM-kisoihin Sloveniaan
Katja Nurminen antaa joulukukkien koristeluvinkkejä
10 Lagerblad Foods sai ammattijohtajan
Janne Marin G.W.Sundsmannista voitti Vuoden Hovimestarikilpailun, jossa yhtenä tehtävänä oli Marskin ryyppy.
Petri ja Timo ovat kokkeja eivätkä kemistejä
Janne Marin valittiin Vuoden Hovimestariksi
Janne Marin G.W.Sundsmannista voitti Vuoden Hovimestarikilpailun, jonka järjesti Collegium Culinarium eli CC-Kilta ry. Perinteisten kinkkujen osuus puolestaan väheni ja oli 23 prosenttia. Kinkun hankkivista talouksista 92 prosenttia suunnittelee ostavansa suomalaisen kinkun. Nyt valinta kohdistuu kuluvaan vuoteen. Tuonnin osuus oli noin kaksi prosenttia. 16. Valmiiksi kypsennettyjen kinkkujen määrä oli 15 prosenttia. Viime vuonna Suomessa syötiin yhteensä 6,2 miljoonaa kiloa kinkkua, mikä on reilu kilo jokaista suomalaista kohden. Vuoden Hovimestarikilpailun suojelijana toimi tänä vuonna Kauppaneuvos Satu Tiivola. päivänä Kaivohuoneella.
12 Sipoon ryöstö -romaanissa huikea juoni
Helsinki onkin bulvaani, uhka tulee idästä
L
oppukilpailussa oli viisi tehtävää. Viidentenä tehtävänä oli
seurustella Marsalkan kanssa. 14
Kukkakauppiaat tulevat perinteisesti silmät ristissä Tukkutorille ja kehuvat, kuka on nukkunut vähiten.
- MARKKU LÄHDEAHO, s. Yllätystehtävänä oli kesken ruokailun myydä itsensä töihin Kaivohuoneelle hovimestariksi. Pienet juhlakinkut ja kinkkurullat kasvattivat suosiotaan, ja niiden osuus oli jo 62 prosenttia kokonaiskulutuksesta. Kalkkunaa syötiin noin 401 000 kiloa, mikä on noin 40 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2005. Kaksi prosenttia talouksista ilmoittaa ostavansa suomalaisen ja ulkomaisen kinkun, ja kuusi prosenttia kertoo ostavansa pelkästään ulkomaisen kinkun. Tutkimuksen toteutti Suomen Gallup Elintarviketieto Oy. (Finfood)
20 Maaseutu tuli kaupunkiin
Elma-messuilla oli pienten maaseutuyritysten esiinmarssi
Sinkkumaista menoa, tätä ei voi jättää väliin!
- HERTTASEISKA s. Juhlakinkut ovat 4-6 kiloa painavia luuttomaksi leikattuja verkkoon pakattuja kinkkuja, joissa on usein mukana potkaluu. Kalkkunaa syötiin eniten rintafileinä ja rullina. 7
Petri leijui välillä ilmassa rakentaen "lakritsihimmeleitä".
- TIMO LUOTONEN, s. Noin kahdeksaan prosenttiin talouksista aiotaan hankkia pelkästään kalkkuna ja seitsemään prosenttiin kinkku ja kalkkuna. Tällä hetkellä meillä on kaksi vuoden 2007 hovimestaria: Janne Marinin lisäksi Christina Suominen (Ravintola Näsinnneula), viime vuoden voittaja
Pannun tulee olla riittävän kuuma, eikä siihen saa laittaa kerralla pihvejä liikaa. HENKILÖSTÖÄ Yhteensä 25
Keittiömestari Tuomo Pelander
Ylinnä brasilialaisen ruohovasikan ja härän ulkofilettä. Vieraat voivat olla jo alkuruokaa syömässä, kun pihvit laitetaan pannulle. Brasilialainen liha on aina riippunutta, sillä se on matkannut 0-asteisessa kontissa neljän viikon ajan. Öljy on parempaa pihvien paistamisessa kuin voi. Pihvi on a´la minute tuote eli se paistetaan juuri ennen tarjoi-
lua. - Pihvejä paistetaan kerran molemmilta puolilta. Tuomo Pelander käyttää maustamiseen suolaa ja pippuria pyörittäen myllyä paistuneen puolen päällä. Tukkutori [ 7 · 2007 ]
4
Keittiömestari Tuomo Pelander:
Pihvin tulee olla riippunutta
Keittiömestari Tuomo Pelander opastaa pihvin paistamiseen. Parasta on kun suola ja pippuri ovat rouhittuja. Keittiömestari Tuomo Pelander työskentelee Votkinilla. Maustamiseen rouhittua suolaa ja pippuria.
STC-meatin vähittäiskauppamyyntipäällikkö Pasi Räsänen keskustelee pihvin paistamisesta Pelanderin kanssa.. Jos haluaa kypsän pihvin paistamista voi jatkaa hetken tai laittaa pihvit 3 4 minuutiksi 175 asteiseen uuniin. Pelander korostaa, että lihan pitää olla hyvin riippunutta. Pelander varottaa paistamasta pihviä liian kauan, sillä se kuivuu. Hän sai Paistinkääntäjien Veljeskunnan Rotisseur-käädyt vuonna 2005.
FAKTAT
STC-Meat Oy
OMISTAJINA toimitusjohtaja Peter Rajalin (90 %) ja myyntipäällikkö Timo Kuusiaho (10 %) STC-MEAT GROUPIIN KULUVAT MYÖS Cawi Foods OU Virossa ja Cawi Foods SIA Latviassa sekä STC-Meat Kft Unkarissa ja STC-Meat Ltda Brasiliassa sekä STC Meat Ab Ruotsissa. Pihvit tulee leikata sopivaan annoskokoon. Lihana hän käyttää brasilialaista ruohovasikan ulkofilettä ja härän ulkofilettä.
-R
uohovasikan liha on punertavampaa kuin muutoin ruokitun. Pelander käyttää pannulla öljyä. - Kaupasta pihvilihoja valitessa kannattaa etsiä vanhimpia päivämääriä, kun muissa tuotteissa on tapana hakea tuoreinta päiväystä. Kun kääntämisen jälkeen lihasnestettä nousee pintaan, pihvi on medium. Liian tuore pihviliha on sitkeätä. Paistamiseen ryhdyttäessä pihvien tulee olla huoneenlämpöisiä. Pihvit laitetaan kuumalle pannulle ja käännetään kerran
Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 24,9 miljoonaa euroa. 5
Tukkutori [ 7 · 2007 ]
STC-Meat kasvaa hurjasti mutta hallitusti
STC-Meat Oy on Suomen suurin lihanmaahantuoja. Vähittäiskauppapakkaukset 200 g, suurtalouskoko 1000 g.
KÄYTTÖVINKKI
Marja Puree! -mansikkasose maistuu tuoreille mansikoille ja sopii erinomaisesti aamupuuron ja murojen päälle, lettujen tai pannarin kera, jäätelökastikkeeksi, kakkujen täytteeksi. Koko maassa on arviolta 170 miljoonaa päätä pihvikarjaa ja Brasilian rooli kansainvälisillä lihamarkkinoilla on tärkeä. Menetelmän ansiosta marjojen kuoriosan ja siementen arvokkaat suoja-aineet, kuidut, flavonoidit ja siemenöljyt tulevat käyttökelpoisiksi. Brasiliasta saa tuoda EU-alueelle vain pihvikarjarotuun kuuluvien, 20 - 24 kuukauden ikäisten urospuolisten härkien lihaa. Lisää tuotteeseen hitunen tärkkelystä ja vettä, niin saat ihanan kiisselin.
Entä voiko hyvä olla terveellistä. - Myynnistämme menee tällä hetkellä ravintolatukuille noin 50 prosenttia, 40 prosenttia lihasta menee vähittäiskauppaan ja 10 prosenttia teollisuudelle, kertoo Räsänen. Brasiliassa teurastamolla oleva EU-tarkastaja tarkastaa ruhot.
VOIKO TERVEELLINEN OLLA HYVÄÄ?
Kyllä! Pakkasmarjan Marja Puree! on maukas terveyspommi Marja Puree! -sose valmistetaan ainutlaatuisella kylmäsoseutustekniikalla. Yleisesti oli myös tapahtunut muutoksia lihan kulutustottumuksissa ja myöskin asenteissa. - Suuren muutoksen ja kasvun yritykselle aiheutti kaupparyhmittymien mukaantulo asiakkaiksi, valottaa Räsänen ja kertoo ensimmäisenä vuonna 2000 tulleen Stockmannin, vuonna 2004 S-ryhmän ja vuonna 2005 K-ryhmän. Lihat laivataan tyhjiöpakattuina kylmäkontteihin, jolloin ne raakakypsyvät noin 30 päivän ajan. - Suurin kasvu tapahtui Peter Rajalinin ostettua yrityksen enemmistösouuden vuonna 2001, jolloin liikevaihto oli 5 miljoonaa euroa ja nyt se on 25 miljoonaa euroa. mietipä sitä.
www.pakkasmarja.fi. Brasilia kuuluu maailman suurimpiin lihanviejämaihin ja lihantuotanto keskittyy valtavan kokoisen maan keski- ja eteläosiin. Se on hilloihin verrattuna vähäsokerinen, joten se sopii loistavasti välipalaksi myös sellaisenaan. STC-Meat Oy tuo pääasiassa tuoretta lihaa, sen osuus on yli 90 prosenttia. Vitamiinit eivät haihdu. Perusta kaikelle toiminnalle on kuitenkin luotu ravintolatukkupuolella hyvällä laadulla. Yritys tuo Brasiliasta härkää Suomeen vuosittain noin runsaat 1,3 miljoonaa kiloa ja Uudesta Seelannista lammasta ja karitsaa vajaa 0,8 miljoonaa kiloa. Härän ja lampaan lisäksi STC Meat Oy tuo broileria ja kalkkunaa Brasiliasta ja Ranskasta. - Kaupan segmentti on hyvin tärkeä ja varmasti jatkossa vieläkin tärkeämpi. STC-Meat vie lihaa myös Ruotsiin, Viroon ja Latviaan. - Brasilialainen liha tuli tutuksi suurelle yleisölle, sillä sitä alkoi olla esillä lähes joka lihahyllyssä. Kehitys on ollut aika hurjaa, mutta kuitenkin hallittua. Marja Puree! -pakastesosetta on saatavissa mansikasta, mustaherukasta, tyrnistä ja puolukasta. Pasi Räsänen STC-Meatin Tukkutorin toimistosta kertoo, että yritys on perustettu vuonna 1995
Useana vuonna olemme päässeet yli 100 kilon vuosisatoihin. Maanantaista perjantaihin aamuisin ja vielä lauantaina iltapäivällä, kertoo Sune. - Viljelemme kurkkua kolme kiertoa vuodessa, eli kullakin kasvustolla on 14 -15 satoviikkoa. Viljelijät ovat lisänneet talvitomaatin viljelyä, mutta kurkkumäärä pysynee edellisen vuoden tasolla.
Ove Grandell lupaa talvitomaatin määrien kasvavan 15 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
O
ve Grandell Närpiön Vihannes Oy:stä kertoo tomaatin viljelypinta-alan kasvavan Pohjanmaalla noin 15 prosenttia. Lisäksi kurkkupula on ollut jatkuvaa, niin satsasimme siihen, kertoo Ilkka Korpela. Ne riittävät viljelykauden pidentämiseen, mutta joulukuussa huoneet ovat tyhjänä. 09 - 653 141. Talvitomaatin kulutus painottuu pääkaupunkiseudulle ja siellä tomaattia on kuitenkin eniten tarjolla, toteaa Grandell. - Poimimme kurkkua kuutena päivänä viikossa. - Ei voi luvata, että kaikille kaupoille riittää kotimaista tomaattia. On huhuttu, että sähkö nousee peräti 50 prosenttia. Ilkka Korpelan mukaan tomaatin viikkosadot ovat runsas kilo neliöltä ja vuodessa saadaan 50 55 kiloa neliöltä. 09 - 8256 5220 Samasta myymälästä laadukkaat liha- ja leipomotuotteet Nurmileivän keskustan myymälä Senaatintorilla, Kiselleffin talossa, Unioninkadun ja Aleksanterinkadun kulmassa Puh. - Kotimainen kurkku kattaa talvella puolet kulutuksesta. Jos tuotantoa lisätään tästä suuremmaksi, niin kurkusta saatava hinta putoaa alle kannattavuusrajan.
Kasvihuone on hygieeninen työpaikka
Sune ja Anne-Maj Ekström viljelevät kahdessa kasvihuoneessa kurkkua ympärivuotisesti ja yhdessä huo-
neessa tomaatti perinteisesti ilman valotusta. Viljelijöitä huolestuttavat öljyn ja sähkön korkeat hinnat.
Korpela lisää kurkkua
Haminalaisella Korpelan puutarhalla on jo yli 10 vuoden kokemus ympärivuotisesta viljelystä. Tukkutori [ 7 · 2007 ]
6
Talvitomaatti lisääntyy
Kuluttajat haluavat kotimaisia vihanneksia ympäri vuoden. Pelkään, että sitä ei saada siirrettyä tuotteen hintaan.
Vanha Talvitie 8 Puh. Anne-Maj viihtyy kurkkuhuoneessa, sillä ränneissä viljeltäessä huone on hyvin puhdas ja viehättävä ja työ taimien parissa on kevyttä verrattuna aikaisempiin aikoihin. - Talviviljely on vielä kannattavaa, kun sähkön hinta on 40 euron tasolla megawattitunti ja siirtohinnat ovat 25 euroa päälle. Kesällä pidämme viljelyssä väliaikaa kuukauden ajan. - Koko ajan tulee lisää pinta-alaa tuotantoon. Tomaatin satotasoa pitäisi pystyä kohottamaan. Vähensimme tomaattia 1200 neliötä viime vuoteen verrattuna, kun kuulimme juttua, että Pohjanmaalla on lisätty talvituo-
Ilkka Korpela toteaa tomaatin maistuvan, kun sen annetaan kypsyä punaiseksi. Tammikuun puolivälissä kaikki talvituotanto on jo mukana eli määrät lisääntyvät siihen saakka. Puutarha aloitti valoviljelyn yhdessä huoneessa vuonna 2000 ja toiseen huoneeseen lamput asennettiin viittä vuotta myöhemmin. Ilkka Korpela pitää kriittisenä kysymyksenä sähkön hinnan kehitystä. Kurkun talvituotantomäärien Grandell arvelee pysyvän viimetalvisella tasolla. Täksi talveksi tomaattialaa on pudotettu ja kurkkua lisätty. Korsnäsissä sijaitsevan puutarhan kokonaispinta-ala on 3600 neliötä. - Kirsikkatomaatti viljellään huoneissa, joissa lampputeho on vain 100 wattia neliöllä. - Kurkkua on valojen alla 4600 neliötä ja tomaattia on ympärivuotisessa viljelyssä tänä vuonna 2400 neliötä. Huhtikuun lopusta alkaen kurkunhinta on tänä vuonna ollut 10 senttiä parempi kuin edellisenä vuotena. Sato alkaa istutuksesta kolmen viikon kuluttua, kertoo Ilkka. Paikallislisä on kutistunut, se on 5 10 senttiä. Yrityksessä on suunnitteilla sukupolvenvaihdos, kun poika Jens on kouluttautunut puutarhuriksi. Ekströmit ovat tyytyväisiä kurkun tämän syksyn hintaan, joka on ollut 50 senttiä korkeampi kuin viime syksynä. - Pääsemme kurkulla keskiarvona 2,5 kg viikkosatoon neliömetriltä. Korpelan Puutarhalla viljellään kurkkua, tomaattia, kirsikkato-
maattia ja ruukkusalaattia. Omien kiertolaatikoiden ansiosta säästyy kilolta 6 senttiä kuluja.
Sune Ekström on ollut tyytyväinen kurkusta syksyllä saatuun hintaan.
tantoa
Voitto meni Saksaan ja Itävalta tuli toiseksi. - Jääkaapin koristelu oli yllätystyö johtuen siitä, että jääkaappitehdas oli tapahtuman sponsoroijana. Olin paras ensikertalainen ja voitin juniorisarjan, mihin osallistuivat ne, jotka eivät olleet ennen kilpailleet. - Oppisopimusoppilaat käyvät Kukkakinkereillä saamassa teoriaopetusta, mutta teoriaa opetettaessakin tehdään aina jotain kukkien kanssa. Näitä oppeja he soveltavat omalla työpaikallaan käytännössä. Kukkakinkereillä on pienimuotoisia kursseja kukkakauppiaille ja muille alasta kiinnostuneille. Katja antaa joulukukkien koristeluvinkit Tukkutori -lehden lukijoille.
-K
ilpailumatka oli rankka, en olisi uskonut kuinka rankka se oli. Helsingin Kukkatoimitus sponssasi kukat suoraan Hollannista kilpailupaikalle ja harjoituksiin. - Kukkakaupoissa olen ollut vain harjoittelujaksojen ajan sekä nykyään vain sesonkiaikoina. Voitin myös kokonaiskilpailun. Tukkutori [ 7 · 2007 ]
8
Katja Nurmisen neilikoista sitoma morsiuskimppu arvosteltiin EM-kisoissa.
Katja taitaa sidonnan
Tukkutorilta EM-kisoihin Sloveniaan
Kukkakinkereillä työskentelevä Katja Nurminen edusti Suomea kukkasidonnan Euroopan mestaruuskilpailussa syys-lokakuun vaihteessa. Katjan sijoitus oli yhdestoista, kun kilpailuun osallistui 20 Euroopan maata. Katja Nurminen on opiskellut alkuaan puistopuutarhuriksi, sitten floristiksi ja floristimestariksi. Katjalla oli Slovenian matkalla tukena Kukkakinkereiden kollegat Carola Flytström ja Pirjo Maho-
senaho sekä lisäksi floristimestarikollega Annis Aunola. Raskaan päivän päätteeksi tehtynä kaikki olivat jo siinä vaiheessa puhki.
Katja Nurminen kisasi vuonna 2006 Suomen mestaruudesta. Työ Kukkakinkereillä alkoi vuonna 2004.
Floristimestari Katja Nurminen kouluttaa Kukkakinkereissä tulevia ammattilaisia.
Tulppaani Amaryllis Hyasintti Joulutähti
NIEMISEN PUUTARHA
019-688 9096
JOULUKUKAT. Kansainvälinen floristiliitto järjestää kilpailun neljän vuoden välein. - Taso oli yllättävän kova ja tasaväkinen. Niiden materiaalit rahdattiin lentorahtina kilpailupaikalle. Kisamatka oli opettavainen kokemus. Katja työskentelee välillä Tukkutorilla ja välillä Forssassa aikuiskoulutuskeskuksessa arvioitsijana. Voittaja sai pisteitä 464,6, ja itse sain 440,8 pistettä. Matkalla tuli myös solmittua uusia kontakteja. - Ennalta oli annettu kolme työtä. Silloin tuli iso laatikko pystejä kotiin. Varmasti lähtisin uudelleen, jos tulisi mahdollisuus. Sain sponsoreita ja säätiön apurahoja. Rahat täytyi hommata itse. Morsiuskimppu tuli tehdä vain neilikoista, ja tämä työni arvosteltiin toiseksi parhaaksi morsiuskimpuksi
Parhain menekki tällaisille koristeluille on kaupunkilaiskukkakaupassa,
MAISEMA Puulaatikkoon tai muuhun vähäeleiseen astiaan tehty asetelma. 9
Tukkutori [ 7 · 2007 ]
Katja Nurmisen jouluvinkit
Kukkakinkereiden Katja Nurminen antaa Tukkutori-lehden lukijoille helppoja vinkkejä jalostaa joulukukkia asetelmiksi.
AMARYLLIS Istutetaan suojaruukkuun, joka antaa yleensäkin paljon lisäarvoa. Multaan on pistetty punaisia tikkuja ja niitä on kiinnitetty toisiinsa punaisilla nippusiteillä. Hyvää joulunaluspuuhaa koko perheelle.
JOULUTÄHTI Korissa on joulutähti, hyasintti ja mehitähti. Multa on peitetty sammaleella. Asetelman täydennykseksi sopii myös piparkakku-ukot tai linnut, mutta ei välttämättä enkelit. Amarylliksen varteen on pistetty nuppineuloja, jossa on punaisia laakerinmarjoja.
Uusi toimipaikkamme Tukkutorilla, Työpajankatu 2 krs 2, kadun puolella Lanka- / putkituotteet Myynti- / mainoskalusteet mittojen mukaan
Jäspilänkatu 13, Kerava Puh. Suurikokoiselle valkoiselle kukalle on jätettävä tilaa avautua. Havuna voi myös käyttää mainiosti kuusenoksaa ja pajun sijaan voi käyttää koivua. Sammalta on laitettu mullan päälle, sillä multa ei sovi moderniin asetelmaan. Kuumaliimapistoolilla on kiinnitetty joulupalloja. Lisänä on kaksi vihreää havunoksaa, kryptomeriaa, ja kolme viljan kortta tähkineen. Koristeina on pihtahavua, viljaa ja rusetti. Voisin kuvitella asetelman pirtinpöydälle. Mehitähtejä ja koreja on saatavilla erilaisia. Ruukun päälle on vielä kierretty luonnonniintä. Mullan päälle asetellaan sammalta, jotta multa ei paista ruukusta. Asetelma on pelkistetty ja luonnollinen, kasveissa näkyy luonnollinen kasvumuoto. Jos haluaa käyttää poroja tai huovutettuja tonttuja, niitä voi laittaa istuskelemaan puupinon päälle. Vierailulle mentäessä joulukukkaistutuksessa riittää pitempään katseltavaa kuin yhdessä kasvissa muoviruukussaan. Kun hyasintti on kukkinut jatkavat muut kukat vielä komeasti kukkimista.
AMARYLLIS 2 Ruukku on koristeellisempi kuin ensimmäisessä asetelmassa. (09) 350 5590 fax (09) 351 3510 Keskusvaraamo
Varaukset ja lisätiedot www.transvell.fi | Muihin maihin www.sixt.fi. Asetelma ei vaadi paljon tavaraa. 0400-210 001 www.man-metalli.fi
AUTOT VUOKRAA - RENT A CAR
Euroopan ensimmäinen autovuokraamo 1912
TRANSVELL OY
Pakettiautot | Kuorma-autot | henkilöautot | pikkubussit | tila-autot
Puh. Jouluna useat kukkakaupat jalostavat joulukukkia erikokoisiksi istutuksiksi. Kukan avautumiseen asti pääosassa on koristelu. Koristeina on pajutikkuja, käpyjä ja kivi. Siinä on kolme kasvia: sypressi, mehitähti ja lamosalaali. Ruukkuun on kiinnitetty nippu pajun oksia, joita voi joko liimata tai laittaa rautalangalla kiinni
Petri sanoo, ettei hän ole tunnistanut itsessään toimitusjohtajan ominaisuuksia. - Lagerblad eli laakerinlehti on oiva nimi ruoka-alan yritykselle. Tekemisen moraali on korkealla, sanoo Timo. - Palkkasimme keittiömestareita, jotka olivat kyllästyneet piisiduuniin ja hallitsivat klassisen keittiön. Vahvuutena on ollut se, että molemmat ovat tuoneet omat näkemyksensä yritykseen. Olen tyytyväinen, että Mikan myötä laivalle on saatu jämäkkä kapteeni, joka tuo ammat-
timaisen johtajuuden ja tulevaisuuden näkymät yritykseen. He haluavat antaa ison kiitoksen Veijo Votkinille ja Finnairin eläkkeellä olevalle pääkylmäkölle Sirkka Gustafssonille, joka antoi vanhat reseptit kaverusten käyttöön. Toimimme jopa neljässä kerroksessa, pinta-alaa oli silloin käytössä 280 neliötä. Ideologiamme on tuottaa premium-tuotteita teemalla aidosti aito, vakuuttaa Timo Luotonen.
Muumitalosta moderniin tehtaaseen
Lagerblad Foodsin lihapiirakka on syntynyt Petri Laukontauksen isoäidin innoittamana viipurilaisesta reseptistä. - Meidän lihapiirakassamme on lihaa, joten se ei tarvitse nakkia kyytipojaksi. Vaihdon nimen kuitenkin takaisin, jotta vaimon ei tarvinnut olla tehtaan kanssa naimisissa, nauraa Petri. Yritys aikoo tuoda markkinoille myös vähittäiskauppatuotteita.
10
P
etri Laukontaus perusti Lagerblad Foodsin vuonna 1998. On päästy näin pitkälle. Petri sai pian kaverikseen Timo Luotosen. Vanhoissa tiloissa ei uusien EU-säädösten astuessa voimaan olisi voitu jatkaa.
Mika Lindfors aloitti kuukausi sitten Lagerblad Foodsin luotsaamisen.
- Nyt toiminnan malli on muuttunut. 09 - 278 6070
TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista
www.puutarha-sanomat.net. Se on enemmän prosessiluonteista, unohtamatta kuitenkaan Lagerblad Foodsin arvoja ja strategiaa. Lähdin toimimaan huijausta vastaan. Uusi tehdas mahdollistaa valtakunnallisen toiminnan. Uusiin tiloihin siirryttyämme, työn luonne muuttui prosessivoittoiseksi, jolloin piisi alkoi taas kiehtoa, luonnehtii Timo. Lammaspyörykän tulee maistua lampaalta ja hirvipyörykän hirveltä, toteaa Petri. - Bulkki ei kuitenkaan ole meidän juttumme, vaan tuotteet ovat meidän nimellämme. Mika Lindfors sanoo, että yrityksen liikeidea tulee olemaan edelleen tehdä laadukasta kotiruokaa pääosin Horeca-sektorille. Tuo vaatimus kuvaa vanhan
tehtaan työn fyysisyyttä ja raskautta, selvittää Timo.
Kapasiteetti tehokäyttöön
Timo luonnehtii Petrin välillä leijuneen ilmassa rakentaen "lakritsahimmeleitä" ja hän itse tarpoi maassa "betonisaappaat" jaloissa. Se oli sellainen muumitalo. - Iso muutos entiseen on myös se, että yrityksessä on nykyään naisia töissä. He ovat ottaneet Lagerblad Foodsin kodikseen ja tsekkaavat uusien työntekijöiden sopivuuden porukkaan. Siksi meidän tuotteiden lisäaineluettelo on hyvin lyhyt, nauraa Timo. Vuoden 2006 alusta Lagerblad Foods sai käyttöönsä uudet 1500 neliön tilat Hermannin rantatien varrelta. Pakkaamon automatisointi oli iso juttu, toteaa Mika. Mika Lindfors sanoo yrityksen
Petri Laukontaus sanoo, että tavoitteena on saada asiakas tyytyväisenä hymyilemään, kun hän maistaa yrityksen tuotteita.
Arttu Eloranta muotoilee lihamureketta, jota valmistetaan alihankintana yhteistyökumppanille.
Kala- ja äyriäistuotteiden erikoisliike
Tehtaanmyymälä avoinna torstaisin ja perjantaisin 12.00-18.00
www.arvokokkonen.fi
Kuussillantie 16, 01230 Vantaa, puh. - Joskus suuret kilpailijat ovat udelleet, kuinka pannupihvimme on tehty. Palema oli ja on kuin valo yössä. Me perustamme klassiseen keittiöön. Olemme vastanneet, että jokainen voi hyvistä keittokirjoista katsoa, miten se tehdään. Timo ja Petri kertovat, että Tukkutori-alue on upea paikka toimia. Homma perustuu rehelliseen ajatteluun. Muutin oman nimeni seitsemän
vuoden ajaksi tähän vanhaan muotoon, ajokortissa se on vieläkin. Hyvä on hyvää, toteaa Timo. Petri kertoo yrityksen nimen syntyneen suvun vanhasta nimestä, jonka isoisä muutti suomalaiseksi nimeksi. Tukkutori [ 7 · 2007 ]
Lagerblad Foods sai ammattijohtajan
Suurkeittiöitä ja ravintoloita palveleva Lagerblad Foods Oy sai marraskuun alussa johtajakseen Mika Lindforsin. Ilman sen sämpyläkahveja emme olisi jaksaneet, toteaa Timo. Petri ja Timo muistelevat yrityksen alkuaikoja Työpajankatu 2:ssa. - Iso kiitos kuuluu myös Paleman Risto Saastamoiselle. Entisessä tehtaassa kriteerinä naisille oli, että pitää pystyä työntämään kuulaa noin 16 metriä päästäkseen yritykseen töihin. Firmassa on loistava ydintiimi. Tuotteen pitää maistua aidolta. Teemme tuotteita myös alihankintana asiakkaan reseptin mukaan. Olemme molemmat taustaltamme kokkeja emmekä kemistejä. - Meillä on haasteena tehokkaampi toiminta. Isot kiitokset myös Rauskille klassisen keittiön arvojen ylläpitämisestä
4 miljoonaa euroa HENKILÖKUNTAA 18 20 ISO 22000 sertifikaatti saatu lokakuussa 2007
Timo Luotonen korostaa verkostoitumisen merkitystä. Koko ajan on kehitettävä uutta ja pystymme valmistamaan täsmätuotteita asiakkaan tarpeen mukaisesti. - Valmisruuan luontainen kysyntä kasvaa. Se joka puhuu meistä kaiken, on tuote, luottaa Mika laadun mukanaan tuomaan kysyntään. Tällä alalla ei voi mitään patentoida. Olemme olleet keittiömestareiden kanssa Sallassa villiporon erotuksissa.
Samppa Jyvä laittaa raakamakkaraa, urugualaista choritzoa, paistumaan linjalle. Meillä on hyvä draivi ja tekemisen meininki. Mika Lindforsin mukaan Lagerblad Foodsin valtteina ovat nopeus ja ketteryys. Toisaalta olemme sopivan kokoinen ja voimme tehdä myös määriä valtakunnalliseen jakeluun.
Tukkutori [ 7 · 2007 ]
Liikevaihto kasvaa rivakasti
- Liikevaihdon kasvu on tämän vuoden 10 ensimmäisenä kuukautena ollut 39% ja sen tulee jatkossakin olla iso, jotta kiinteät kustannukset saadaan katetuiksi. Paistamisen jälkeen ne pakastetaan.. 11
olevan menossa VK-puolelle. Kuusi pakasteena myytävää tuotetta on suunnittelussa. Pyrimme lisäämään jalkoja, joilla yritys seisoo. 4 miljoonaa euroa. Tuloksen tekeminen on iso haaste, toteaa Mika ja kertoo liikevaihdoksi tulevan vajaa
FAKTAT Lagerblad Foods Oy
PERUSTETTU 1998 UUDET TILAT KÄYTTÖÖN 2006 OMISTUS Wilhelm Rosenlew yhtiöittensä kautta 80 % Mika Lindfors 10 % Petri Laukontaus 5 % Timo Luotonen 5 % LIIKEVAIHTO n
Nytkin on yksityisliikennettä, ja se pitäisi sulkea yleisöltä. Siellä pidettiin Nissan-hyötyajoneuvojen katselmus, mutta potentiaaliset asiakkaat olivat huonosti informoitu tapahtumasta. YIT lupaa Asunto Oy Helsingin Sininen Kuun 72 huoneistoa valmistuvan vuoden kuluttua. Ismo Peltonen on työskennellyt ensimmäisen kerran Tukkutorialueella vuodesta 1969 alkaen, jolloin hän toimi Lihapihassa myynnissä ja noutopisteessä. Ismo Peltonen katselee kaiholla Vanhan Talvitien toiselle puolelle, jossa juuri puretaan entisiä Lihapihan rakennuksia.
Timo Sundell Helsingin Laaturuuvi Oy - Kyllä, se toisi enemmän alueelle tunnettuutta. Maria Drockila Oy:llä on myymälöitä myös Orimattilassa ja Ulvilassa sekä joulupajoja mm. Nissanin valikoimasta oli esillä kevyitä hyötyajoneuvoja, painoltaan 2,815 tonnia. Yli sata opiskelijaa, työtöntä tai muun ammatin edustaa allekirjoitti sitoumusken, joka alkoi sanoin "Länsimaisen kulutustason kestämättömyydestä johtuen..." Luetaankohan itäisen Venäjän kerskakuluttajat länsimaiseen kestämättömään kulutustasoon", kyselee Patakunkku.
Gallup - TULEEKO TUKKUTORI AVATA YLEISÖLLE
Tukkutorille suunnitellaan vähittäisasiakkaita palvelevaa herkkumyymäläaluetta. Niinpä toria voidaan hyödyntää monessa muussa tapahtumassa. Nyt ei yleisö uskalla ajaa portista sisään. Alue on tukkukauppaa varten. Vuosaaren Columbuksessa ja Vantaan Jumbossa.
Peter Backman Vihannestukku Backman P. Siellä voitiin tehdä ostamattomuussitoumus kyseisen päivän ajaksi. Rahoitusta helpottamaan järjestetyn taloyhtiölainan osuus on 70 prosenttia.
K
Autokauppaa vihannestorilla
Talviaikaan vihanneksia ei juuri näy Tukkutorilla. Vanhan Talvitien varrella revitään alas maineikkaiden lihatalojen kiinteistöjä. Jälleenmyyjät löytävät meidät messuilta. Nyt täällä saa toimia rauhassa. - Avaaminen aiheuttaisi suotta liikennettä. Se toisi asiakkaita lisää meillekin. Meidän asiakkaat myymälässä ovat pääosin yksityisasiakkaita. Katso tarkemmin Timo Taulavuoren palstalta, sivulta 21.
Ismo Kesänen Porvoon Kukkatalo/ Joensuun Kukkatalo Oy - Ei pitäisi avata. Tiettävästi kauppa ei ole ollut kovinkaan huolestunut teemapäivästä, sillä se ei näy millään tavoin myyntiluvuissa. Poikkeuksena ovat koulutustilaisuudet, joita järjestetään muun muassa kukkakauppa-alalle opiskeleville.
Ismo Peltonen Lihakonttori Oy - Totta kai yleisöä saa tulla, niin saadaan liikettä. T:mi - Ei minun mielestäni. Suomessa myyntiä on 14 paikkakunnalla. Kaikki vaan kasaan ja uutta lasitornia tilalle!
Hei, me rakennetaan!
Agroksenmäelle, Sörnäistenkadun jatkeen varrelle, vankilan muuria vastapäätä on rakenteilla asuintaloja. Petri Simonaho kertoi, että Nissan on käynnistänyt syyskuussa jälleenmyyntiyhteistyön Volvo Trucksin kanssa valituilla Euroopan markkinoilla. Ei näkynyt talonvaltaajia eikä vanhan arkkitehtuurin suojelijoita. Jos tori avattaisiin, tulisi haittoja lisää. patakunkku@tukkutori.eu
Hei, me rikotaan!
Nyt se on sitten alkanut, vanhojen rakennusten purku uusien komeiden toimisto- ja asuintalojen tieltä. Vieläkin talon seinässä oli Lihapihan kyltti, kun dinosaurusmaisen kaivinkoneen kauha repi seinän alas. Peter Backman on ollut alalla vuodesta 1965 ja vuodesta 1970 alkaen yksityisyrittäjä, aluksi perunakauppiaana.. Sellaisia autoja ovat uusi Nissan Cabstar sekä uudistetut Atleonja Interstar-mallit. Saataisiin asiakkaita enemmän. Velaton neliöhinta pienissä kaksioissa on lähes 5000 euroa ja suuremmissa kolmioissa 4000 euroa. Tänä vuonna päivää vietettiin myös verkossa. Timo Sundell kertoo yrityksen myyvän pääsääntöisesti työkaluja ja tarvikkeita yrityksille. - Olemme myyneet jo 40 hyötyajoneuvoa kolmeen kuukauteen, kertoo Simonaho.
"Nämä kämpät vaativat kuninkaaliset tulot"
"Älä osta mitään!"
Marraskuun viimeisenä päivänä vietettiin perinteikästä "Älä osta mitään" päivää. Hän on työskennellyt 6 - 7 vuotta Laaturuuvin asiakaspalvelussa.
Kristiina Lehtinen Maria Drockila Oy - Totta kai. Kesällä minulla voi olla 20 lavaa tomaattia, eikä kukaan ikinä varasta mitään. - Myymälämme on ollut Työpajankadulla reilun vuoden, ja vähitellen asiakkaat ovat löytäneet meidät
Tilaisuudessa puhunut kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen iloitsi uusien yritysten syntymisvauhdista. Maailman talouden veto on kuitenkin hiipumassa ja Suomen kustannuskehitys on lähtenyt ylöspäin, jolloin menetämme suhteellista kilpailukykyä, varoittaa ministeri Mauri Pekkarinen Tukkutori-lehden joulujuhlassa.
HAE OMA PIHA LEHTIPISTEESTÄ
Tai tilaa kestotilauksena vain 29,70 /vuosi
KATSO LISÄÄ: www.omapiha.info. - Kasvun perustana on snellmanilainen ajattelu, jonka mukaan pienen kansakunnan menestys voi olla vain sivistyksessä, osaamisessa ja taitamisessa. Pekkarinen tuo esimerkkeinä yrittäjyyden vastaisia säännöksiä. Suomessa yrittäjähalukkuus ei ole ollut kovin suuri OECD:n maita koskevassa vertailussa. Sodan jälkeen syntyneillä suurilla ikäluokilla on suuri vaikutus. Voi olla, että ensi vuoden luvut eivät ole niin hyviä kuin aiemmin. Pekkarinen ei kuitenkaan ole tyytyväinen Suomen ilmapiiriin yrittäjyyttä kohtaan. Pekkarinen kertoo, että vuosi 2008 tule olemaan 14. Pekkarisen mukaan Suomen talous on ollut hyvässä kasvussa. Pekkarinen kertoo johtaneensa kauppavaltuuskuntaa Saudi-Arabiaan. Niitä ovat osaaminen, uusi teknologia, management ja työyhteisön johtaminen.
Suljetulta sektorilta lisää tuottavuutta
Pekkarinen korostaa, että Suomen kansantalouden menestyksen kan-
nalta on tärkeää myös kansainväliseltä kilpailulta suljettujen alojen tuottavuuden kehitys. - Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa on kuitenkin viiden vuoden ajan ollut hanke, jossa valmiuksia yrittäjyyteen on lisätty. Uutta kakkua leipovien määrä on siten pienempi. Missään muualla maailmassa näin dramaattisen suurta muutosta ei ole. Kasvu on ollut kaksi kertaa suurempaa kuin läntisen Euroopan kasvu.
Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen kertoi Tukkutori-lehden joulujuhlassa joulun olevan yrityksille ihana asia. Väkilukumme on alle promillen maailman väestöstä, ja on yllätys, että voimme olla niin monella alalla kärjessä. - On kaksi sanaa osaaminen ja yrittäjyys joilla voidaan väestön vanheneminen ja ikääntyminen kompensoida, toistaa ministeri Mauri Pekkarinen. - Pienten yritysten ei kannata hävetä kokoaan, sillä samat asiat ovat pienessäkin yrityksessä menestyksen perusta. peräkkäinen vuosi, jolloin kaupan volyymi ja arvo kasvavat. Syitä on monia, mutta yksi syy on koulutusjärjestelmässä, joka kouluttaa toisen työhön eikä valmista yrittäjyyteen. Tukkutori [ 7 · 2007 ]
14
Ässä-haastattelu
Ministeri Mauri Pekkarinen:
Yrittäjyys ja osaaminen ovat avainsanat kansantalouden kasvun turvaamisessa, kun Suomen väestön ikääntyessä käytettävissä oleva työpanos laskee, toteaa ministeri Mauri Pekkarinen.
Yrittäjyyteen tulee rohkaista
T
ukkutori-lehden joulujuhlaa vietettiin 20. Nettomääräinen kasvu oli suurempaa kuin koskaan aikaisemmin. Suomessa ollaan siirtymässä palkkakeskeisestä yrittäjävetoiseen näkemykseen, koska se tuottaa positiivisia seurauksia. Tarvitaan yrittäjyyttä niitä jotka laittavat itsensä likoon ja ovat valmiita ottamaan riskiä. Viime vuonna maahamme syntyi 11 100 yritystä enemmän kuin poistui. - Tulevaisuudessa työpanoksen määrää ei voida juuri lisätä, vaikka työttömiä motivoidaankin työhön. Silloin on paljon kysyntää, silloin on paljon bisnestä.
Toki Baltiassa, Kiinassa ja Intiassa kasvu on ollut Suomea korkeampaa. Vielä vuoteen 2005 saakka yrittäjän puoliso ei päässyt työttömyysturvan piirin, jos hän jäi yrityksestä työttömäksi.
Suomessa on maailman kärkiyrityksiä
- Taloudellinen logiikka muuttaa kuitenkin perinteisiä asenteita. Mukana olleista 12 yrityksestä yhdeksän oli maailman kolmen suurimman joukossa omalla segmentillään. - Jos tuottavuus ei palveluissa, kaupassa ja julkisella sektorilla kasva, tulee se lankeamaan niiden harteille, jotka ovat avoimessa kilpailussa. Silloin 19 64 vuotiaita tulee olemaan 130 000 ihmistä vähemmän kuin nyt. - Suomi on joutunut välillä sotien vuoksi antamaan takamatkaa Ruotsille, mutta se on kiritty kiinni. - Suomessa on vuonna 2020 yli 65-vuotiaita 434 000 ihmistä enemmän kuin tällä hetkellä. Jotta kansantalouden kasvu säilyy, tulee tuottavuuden kasvu lisääntyä yli kolmen prosentin.
Kustannuskehitys kuriin
- Tämän saavuttamiseksi tarvitaan entistä enemmän osaamista, taitamista, teknologiaa, työskentelyprosessien parantamista ja johtamista. Vanhat jäänteet ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että yrittäjyys ei houkuttele. - Kansantalouden noin kolmen prosentin kasvu on tähän saakka koostunut yhden prosenttiyksikön osalta työpanoksen lisäyksestä ja kahden prosenttiyksikön osalta tuottavuuden kasvusta. päivänä marraskuuta Agroksenmäen holvikellarissa. - Suomen taloudellinen kasvu on perustunut maailman talouden hyvään kysyntään ja Suomen kohtuulliseen kustannuskehitykseen. Yrittäjyyttä on rohkaistava
Mauri Pekkarisen valinta kauppa- ja teollisuusministeriksi on varmaan otettu kauhulla vastaan ministeriön virkamiespiirissä. Muutos kokoaa saman hallinnon alle niin työtä vailla olevat, kuin työtä tarjoavat. Perheelliset virkamiehet ovat helisemässä. Ministeri Mauri Pekkarisen pu-
heen lisäksi ohjelmassa oli nuorten Sibelius-lukion oppilaiden lauluesityksiä. Musiikkiesitykset avasi laulaja Arvo Isohanni jo perinteiseen tapaan Vladimir Vysotskin Ystävän laululla. Väsymys ei näkynyt ja ministerin innostava puhe kosketti kuulijoita. Ministeri sopii palavereita iltamyöhään, kun normaalin työpäivän tunnit eivät riitä. Hän tuntee asioiden yksityiskohdat usein paremmin kuin esittelevä virkamies. Hä-
nen vauhdissaan eivät muut tahdo kestää. Kun ministeri kävi Tukkutori-lehden joulujuhlassa puhumassa yrittäjille, oli meneillään päivän kahdeksas puhe ja puheiden välit olivat täyttyneet intensiivisellä asioiden valmistelulla ja ministeriön toimeenpanon ohjailulla. On sellainen tuntu, ettei superministeriön johtamisesta kukaan muu voisikaan selvitä kuin Super-Marionin suomalainen versio.. Koristekynttilät olivat Maria Drockilalta ja valkoiset liinat SHT:stä.
Joke
n kkane uko Ti A. 010 766 1047 tehtaanmyymala@chef-wotkins.com www.chef-wotkins.com
LIHATUKKU VEIJO VOTKIN OY MYYNTIPISTE
T
ukkutori-lehti järjesti marraskuun 20. 15
Tukkutori [ 5 · 2007 ]
Laa tua lautaselle
Joulujuhlassa nautittiin Tukkutori-alueen yritysten valmistamista jouluisista herkkuruuista.
Tukkutori virittyi joulun tunnelmaan
Kotimaiset tuoresuolatut joulukinkut
Suolaamiseen käytämme Lohjanharjun lähdevettä
Sokos Helsinki, Postikatu 2 puh. Agroksenmäen holvikellariin oli kynttiläkoristusten avulla saatu lämminhenkinen tunnelma. Työpäivämme saattavat venyä sellaisiin mittoihin, että jos samanlaisia tuntimääriä teettäisimme työntekijöillä, niin meidät laitettaisiin työaikalain ja työsuojelulain rikkojina häkkiin. ri A.K
M
Sibelius-lukion kamarikuoro viihdytti Tukkutori-lehden joulujuhlassa erittäin korkeatasoisilla lauluesityksillään.
JOKERI
Ahkeruutta, asiantuntevuutta ja aikaansaavaa
e yrittäjät pidämme itseämme ahkerina ihmisinä. Kinkut olivat Votkinilta ja Pajuniemeltä, kalat Kalamestasta, dippivihannekset Vihannespörssistä ja maukas joulupuuro Palemasta sekä kanelimauste Cemasta. Päätoimittaja Jouko Tikkanen kiitti Tukkutorialueen yrityksiä ti-
laisuuteen saaduista lahjoituksista. päivän iltana joulujuhlan yrittäjille ja yritysten henkilökunnille. Ministerin työpäivä oli alkanut aamulla kello neljä, joten työtä oli takana jo 15 tuntia. Yleisesti irvailemme virkamiehiä ja poliitikkoja, joiden ajattelemme pääsääntöisesti väistelevän työntekoa ja viettävän aikaa lomaillen. Jo . Tunnettua on ministeri Pekkarisen paneutuminen asioihin. Kun olen päässyt seuraamaan ministeri Mauri Pekkarisen touhuja, niin käsitys poliitikon päivästä on muuttunut totaalisesti hänen osaltaan. Mauri Pekkarinen saa vuodenvaihteessa johdettavakseen superministeriön, kun työvoimaministeriö yhdistetään kauppa- ja teollisuusministeriön kanssa. Oppositioaikana kansanedustaja Pekkarinen kävi ärhäkkäästi silloisen pääministeri Lipposen kimppuun, ja Lipponen joutuikin uhkaamaan kuolemanjälkeisellä tapaamisella "nahkurin orsilla". Toivottavasti muutos helpottaa työn kohtaamisongelmaa ja tempputyöllistämisestä voidaan siirtyä askel oikeaan työn tekemiseen ja teettämiseen
Asetelman myyntihinta on 60 80 euroa. Heitän lonkalta 40 60 euroa. Markun mukaan materiaalin käyttö on se, millä pystyy erottumaan. päivänä. Asiakasta ei tule huijata, vaan aina tulee käyttää hyvää materiaalia. Markun mukaan kukkakauppiaat tulevat perinteisesti silmät ristissä Tukkutorille ja kehuvat, kuka on nukkunut vähiten. Tukkutori [ 7 · 2007 ]
16
Markku Lähdeahon neuvo:
Markku Lähdeaho antoi kukkasidonnasta näytöksiä ja samalla kertoili kukkakauppiaan kokemuksia Helsingin Kukkatukun joulukauden avajaistilaisuudessa. Lähdeahot sulkivat perinteisen kukkakauppansa syyskuussa aloittaen uudenlaisen, tilauksiin perustuvan toimintatavan.
"Valvo yöt tai ole ripeä"
F
loristi Markku Lähdeaho Kukkahuone Clarkiasta antoi 11 vuotta kestäneen töölöläisen kukkakauppiaan kokemuksella neuvoja kollegoilleen. Olen joskus sanonut, että käypä hakemassa Italiasta niitä ilmaisia vihreitä.
- Elottomat risupohjat ja muut sellaiset ovat hyviä, kun niihin voi liimata rohkeasti kuumaliimalla eikä jää ruskeita läikkiä. Itse olen rakastunut huopanauhaan. Kukkana on kotimaista ruusua. Asiakas sanoo, että laita paljon niitä vihreitä, kun ne eivät maksa mitään. Jos haluaa myydä paljon sidontatöitä, on oltava joko ripeä ja nopea tai tehdä yöt töitä. On myös ajankäytännöllisesti mielekästä pitää aina tuoretta materiaalia, niin ei tarvitse vaihdella vesiä. asiakkaiden toivomuksen mukaan. Yksi täti valitti, että minkä ruukkukasvin se miniä on ostanut, kun se jo 7 viikon jälkeen kellastui. Kysykää, annan kaiken ammattitaitoni teidän käytettäväksi ja voitte tänään käyttää minua törkeästi hyväksi, kehotti Markku Helsingin Kukkatukun järjestämässä koulutustilaisuudessa marraskuun 21. Emme myy sitomattomia kukkia lainkaan, sillä niissä on kova hintakilpailu. Se on pehmeä ja miellyttävä materiaali, joka sopii talveen. Asiakas sanoo, että
Joulututustumistarjous 15 /krt Vanha talvitie 10 A, 00580 Hki LAHJAKORTIT JOULUKSI!
SUOLAHUONE
Hyvänolonklinikka Raila Kero Puh. Taidehistoriaa lukeneena tiedän, että nykyiset tekniikat on tunnettu jo antiikissa. - Uutta materiaalia saa rautakaupoistakin. - Vaimo on tehnyt yhden ihmisen kanssa yöt laittaen myymälän uusiksi ja minulla on päivisin ollut myyntitiimi. Riippuu asiakkaasta. 0400 172 877
RAVINTOLA · RESTAURANT
Kyläsaarenkatu 14 · Avoinna ma-pe 6-17 Lounas- 2 lämminruoka vaihtoehtoa, buffet salaatti, leipä, juomat 7,50 ja kahvi sisältyvät hintaan
Meiltä myös pizzat ja kebabit alkaen 4,- · myös mukaan · Tervetuloa!
TIIRA
AIVOJUMPPAA TYÖSSÄ JAKSAMISEEN!
ILMAINEN ESITTELYILTA 8.1.2008 klo 18.00 - 20.00 www.kinesiologia.fi
Vanha talvitie 10 A, 2.krs, 00580 HKI Ilmoittaudu: 040- 821 7115. Kuumaliimapannu on kimpun sidonnassa kätevämpi kuin liimapistooli, opastaa Markku. - Jos haluaa myydä vaativia käsitöitä, niitä pitää olla esillä. - On paljon materiaaleja, jotka kestävät kuivana. Se kestää sienessä paremmin kuin vedessä. - Varsinkin vanhat ihmiset sanovat herkästi, että he eivät ota valmiskimppuja, tee minulle tuoreesta. Ostovihreät eivät ole taloudellisia käyttää tähän aikaan vuodesta. - Kun ei ole lainkaan ruukkukukkia vaan pelkästään asetelmia, on se työläs tapa pitää kukkakauppaa, mutta kun tykkään kehuista ja luonne on kunnianhimoinen ja narsistinen, selvittää Markku kukkakauppansa ideologiaa.
Käytä sidontaan tuoreita kukkia
- Asiakkaan tulee saada enemmän kuin hän odottaa. Noin seitsemän metrin mittaisen kanukkaketjun, jossa tikut ovat 4 5 sentin välein, valmistamiseen Markku arvioi käyttäneensä aikaa 15 20 minuuttia.
keksiä, mutta välillä unohtuneita voi ottaa uudelleen käyttöön. - Ei ole täydellinen, mutta asiakas ostaa. Markku Lähdeaho kehottaa kauppiaita tekemään niin sanottuja runkoja valmiiksi, joita voi koristella
Floristi Markku Lähdeaho teki ketjutetusta korallikanukasta tukirakennelman, jonka hän jäykisti parilla kanukan oksalla. Asiakkaan on nähtävä, että myymälässä on käsityötaitoa. Pitää itse hinnoitella. - Käytän mielelläni myös rustriikkista ympäristöä. Yleisö haluaa tietää sidontatyön hinnan. - Teen täällä tänään jouluisia kimppuja eli aivan normaaleja myyntitöitä, mahdollisimman taloudellisesti ja mahdollisimman nopeasti. Olen kuin olisin omassa kukkakaupassani töissä, sanoi Markku rohkaisten yleisöä. Ilmoittelun sijaan käytämme mainosmarkat tekemällä valmiita sidontatöitä esittelyyn. Uusia tekniikoita ei voi enää
Pidä sidontataitoa esillä
Puhuessaan Markku on sitonut ensimmäisen työnsä ja arvostelee sen. Orkidea ei tule vihreän kanssa niin hyvin esiin kuin rustriikkisessa ympäristössä.
"Laita paljon vihreätä, kun se ei maksa mitään"
Markku kertoo tykkäävänsä käyttää paljon erilaisia pohjia. Markku opastaa, että pysyvän liiketoiminnan kannalta on parempi heittää vanha kukka pois tai myydä rehellisesti se puoleen hintaan, jolloin asiakas tulee toiseenkin kertaan. - Teen yleensä selkeän koristeellista 1 2 kukkalajilla ja laitan pikkuisen mukaan jotain ekstraa. - Arabiantähdikki kestää useita viikkoja, ja siitä voi tehdä reilusti etukäteen valmiiksi töitä. Meillä firmassa on sääntö, että jokaisen pitää nukkua joulusesongin aikaan vähintään kuusi tuntia, kertoo Markku. Eucalyptus säilyy kuivana iät ajat. Kyseessä oli arabiantähdikki sienityönä, naurattaa Markku. Jos joku ihastuu, on hän valmis maksamaan siitä joulun aikaan, neuvoo Markku kollegojaan
Mitä tykätään tehdä, sitä asiakkaat ostavat. Kun leikkauspinnan sulkee, niin kukka kestää.
Vuolukivikiuas FUGA Ainavalmis FORTE Mocca 6 kV kiuas Vega Steel
Jaana Salmi on tullut Lopelta seuraamaan sidontaesitystä. 17
ihana tuoksu. Trendi luodaan itse. Nyt teemme vain tilausmyyntiä. Markku ja Tanja Lähdeaho ovat pitäneet Kukkahuone Clarkiaa Töölössä Museokadulla syksystä 1996 lähtien. Hän avaa joulumyyntiin "Lopen kukkakimppu" -nimisen kukkakaupan.
Lähin SLO-myymäläsi: Hermannin Rantatie 24 puh. - Emme hallinneet kolmeen viimeiseen vuoteen ajankäyttöämme, paljastaa Markku ja jatkaa. - Teimme syyskuussa rohkean päätöksen, kun suljimme kukkakaupan ovet ja uudistimme sen esittely- ja neuvottelutilaksi. Minusta se haisee, kun on tehnyt 60 kimppua. Yksikään työ ei ole ennakkoon loppuun asti mietitty.
SLO Oy on maan merkittävin sähkö- ja telealan tukkuliike, osa kansainvälistä Sonepar-yhtymää, Euroopan suurinta sähkötukkualan yritystä.
Lisää löylyä joulusaunaan!
Markun mukaan mainio tapa lisätä orkidean myyntiä ja katetta on käyttää oksan sijaan kelloja sidonnassa. 010 283 2550
AMMATTILAISTEN SÄHKÖTUKKU
www.slo.fi. Markku kertoo käyttävänsä paljon salimia. Nuorena alalle tulleena kysyin, mikä on trendi, niin sain vastauksen, että se on sitä, mitä on eniten kaupassa. Markku Lähdeaho kertoo vierastavansa sanaa "trendikäs". Pyrimme tekemään vain hyvää työtä.
Tukkutori [ 7 · 2007 ]
Itsenäisyyspäivä ja uusivuosi ovat vuosi vuodelta tärkeämpiä kukkakauppiaille, sillä silloin "visiteerataan" ja tarvitaan sidottuja töitä.
Arabiantähdikki kestää useita viikkoja, ja siitä voi tehdä reilusti etukäteen valmiiksi töitä.
Kukkasidonnan SM-pronssia syksyllä voittanut Markku Lähdeaho sanoo improvisoivansa paljon. Leikkovihreät ovat usein voimakastuoksuisia maustekasveja. Silloin saa haluamansa kokoisen. Niitä kannattaa tehdä valmiiksi. En välttämättä käytä valmista pohjaa, vaan muotoilen siitä itse kimppupohjat
Pizzaa uudella tavalla Metoksen SelfCookin Centerissä valmisti Olli Vuori. Tukkutori [ 7 · 2007 ]
18
Heinon messut keräsi 5000 ammattilaista
Heinon Tukkumessujen 150 näytteilleasettajaa saivat esitellä tuotteitaan liki 5000 ostajalle. Messuilla järjestettiin Vuoden hovimestari 2008 -kilpailujen semifinaali. Wine Master Challenge 2007 -kutsukilpailussa voiton vei Pasi Ketolainen, Winestate Oy.
Näytöskeittiö kiehtoi
Näytöskeittiön ohjelmasta vastasivat pääosin Heinon yhteistyökumppanit. - Pääjuttumme on kuitenkin Kukko pils -olut. Catena Zapata, Gonzalez Byass ja Spier Wines. - Valmistamme kangasrouskusta sienihilloketta ja sienipikkelssiä. päivinä Helsingin Messukeskuksessa järjestetyillä messuilla vieraili kahden päivän aikana 4 940 rekisteröityä kävijää. - Olemme tottuneet isoihin kulauksiin.
Antti Rytkönen Heinon Olarin toimitustukusta totesi vihannesten ja marjojen esittelyn olevan hyvin suosittu ja syötävä orkidea kiehtoi ravintolaväkeä.
Lehtipersiljaa ja pateita
Famifarm Oy:n tuotepäällikkö Mia Varis kertoo lehtipersiljan olevan uutuustuotteen. Näytteilleasettajina oli myös Heinon ulkomaisia päämiehiä, mm. Jepuan Peruna Oy:n Alf-Håkan Romar totesi Jepuan
Valmis- esikeitettyjen perunoiden olevan laajalti suurkeittiöiden käytössä ja käyttö lisääntyy jatkuvasti mm. Tällä hetkellä Hartwall on britannialainen Scottish & Newcastle-panimon omistuksessa. Markku Lilja Vehmaan Maut Oy:stä kertoo yrityksen olevan lihanja kalanjalostamo sekä leipomo. kunta- ja terveydenhuoltosektorilla. Se maistuu ketunleivälle, kertoo Mia. Yrityksen päätuote on kuitenkin pienpakkauksiin pakattava siemenperuna. Anniskeluluvan omaavilla yrityksillä oli mahdollisuus tutustua myös alkoholijuomien tuoteesittelyihin. Aki Nykänen ja Outi Aihtisalo Maa-aitta Oy:stä Pieksämäeltä esittelivät sienten jatkojalosteita. Messuilla järjestettiin hovimestarikilpailun semifinaali ja esityksiä näytöskeittiössä.
Mia Varis Famifarm Oy:stä esitteli uutuusyrtteinä lehtipersiljaa ja viinisuolaheinää.
L
okakuun 9. Tukkumessuilla noin 150 näytteilleasettajaa esitteli Heinon valikoimissa olevia tuotteitaan: elintarvikkeita, virvoitus- ja alkoholijuomia, savukkeita, keittiö-, kattaus- ja toimistotarvikkeita. Mukana ostotarjouksen suunnittelussa on pääomasijoittaja Ari Salmivuori ja hänen Ajanta -sijoitusyhtiönsä. Ohjelman aloitti Unileverin Sami Rekola ja Kastikkeiden maailma. Perunat laitetaan kuumaan veteen, kuumennetaan kiehuvaksi ja keitetään noin 5 minuuttia. Kun se on pehmeälehtinen, niin moni mieltää sen mukavaksi käyttää. - Syynä on niiden helppous ja nopeus. Vierailijoiden lisäksi messuihin tutustui yli 700 näytteilleasettajien edustajaa. Asiakkaitamme ovat ravintolat ja muut suurkeittiöt. Se on koristeellinen ja käy salaatteihin sekä
sopii kermaviilin kanssa hyvin. Mainioista olutherkuista kertoi Sinebrychoffin
Icecoolin näyttävä pakastevihannesesittely herätti värikkyydellään kiinnostusta.
Ville-Pekka Koski kertoi, että Wanhanajan limonadeja saa perinteisissä lasipulloissa.
Maa-aitta Oy:n sienihilloke ja sienipikkelssi ovat valmistetut kangasrouskusta.
MUISTA: MÄDIT JOULUPÖYTÄÄN HUMMERIT UUDEKSI VUODEKSI. - Toinen kiinnostusta herättänyt uutuus on viinisuolaheinä. Turun Sanomien (27.10.) mukaan Laitilan Wirvoitusjuomatehdas suunnittelee ostotarjouksen tekemistä Hartwallista. Vajaa kolmannes tuotteistamme menee laivoille ja vientiin.
Tukkumessujen oheisohjelman mielenkiintoiset aiheet ja jännittävät kilpailut keräsivät runsaasti katsojia. - Se on maultaan kähäräpersiljan tapainen, kuitenkin miedompi. Kotimaisia pk-elintarvikeyrityksiä oli runsaasti. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan myyntiedustaja Ville-Pekka Koski on tyytyväinen Wanhanajan limonadien kysyntään. - 10. - Taikinapäälliset pateet ovat tärkeä tuoteryhmämme. Toimitusjohtaja Rami Aarikka sanoo, että kysymyksessä ei ole vitsi, vaan vakavasti otetta-
va hanke
09 - 753 8378 www.reininliha.fi avoinna ma-pe 8-18 la 8-16
Jepuan Peruna Oy:n toimitusjohtaja Alf-Håkan Romar (keskellä) totesi, että suurkeittiöasiakkaat tuntevat jo hyvin Jepuan Valmis -perunoiden ominaisuudet.
Markku Lilja Vehmaan Maut Oy:stä toteaa taikinapäällisten pateiden olevan hyvin suosittuja.
Janna Wahlberg esitteli, kuinka irlantilainen Millac Gold -tuotteen volyymi kasvaa vaahdotettaessa kolminkertaiseksi, kun kerman tilavuus kasvaa vain kaksinkertaiseksi.
TUKKU
Työpajankatu 2 00580 Helsinki puh. 020 755 9880 faksi 020 755 9889 e-mail: myynti@roslund.fi
KAUPPAHALLI
Vanha kauppahalli 00130 Helsinki puh. Juontajana ja messuemäntänä toimi Taru Valkeapää. Apurahan sai Ruokateatteri Entree, Liisa Ruuskanen ja Harri Vehviläinen ja tunnustuspalkinnon Viisi Tähteä -lehden Eat & Joy -tapahtuma. Atrian Sami Hiltunen ja Maxxiumin Kari Kovamäki yhdistivät Klassisia liharuokia ja viinejä. 020 755 9890 faksi 020 755 9899 e-mail: kauppahalli@roslund.fi Aukioloajat: arkisin 8-18, la 8-16
www.roslund.fi. 19
Anikó Lehtinen ja Villimpää villisikaa esitteli riistapastori Petri Huhta Polaricalta. Anniskeluluvat omaavilla oli lisäksi mahdollisuus osallistua Torres, Masi ja Hennessy -tastingeihin. Ranskalaisista juustoista ja jälkiruoista kertoi Sopexan Heikki Valtanen. Anuliina Pinedan aiheena olivat Heinon Herkut. Jo vakiintuneen käytännön mukaan Heinon Tukkumessujen ylimääräiset elintarvikenäytteet lahjoitettiin Pelastusarmeijalle.
Tukkutori [ 7 · 2007 ]
TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ
Pakastamattomat, tuoreet joulukinkut ja kalkkunat
Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. Sirpa Nordqvist päätti näytöskeittiön aiheellaan Tee Hetkestä Elämys. Tukkumessujen yhteydessä julkistettiin Heinon Tukun 100vuotisjuhlarahaston apurahan sekä tunnustuspalkinnon saajat
- Eikä tämä jää tähän. Lisää hyviä uutisia saimme marraskuussa. Prisma-keskus tarjoaa työpaikan noin 180 työntekijälle. Ville kertoo välillä tuuraavansa myös Kalatorien hoidossa. Suunnitelman ensimmäisessä vaiheessa nykyisen torin ja pakastamon alue uudistuu ja tyhjälle kulmatontille rakennetaan nykyistä toimivampi pakastamo. On jo nyt myös selvää, että Helsingin kaupunki ei pysty rahoittamaan uusia rakennushankkeita, joten kiinnostuneita investoijia ryhdytään etsimään. Jos museovirasto suo, vanha piha-aluekin saa lisää uudisrakennusoikeutta, jotta siitä saadaan mahdollisimman toimiva ja elävä. Meillä on run-
saasti myös luomutuotteita. noutotukkutoi-
[ Tähtäin tulevaisuudessa ]
mintaa ja alueen liikennöintiä. - Koko nuoruuden olen ollut kaupan alalla, sillä vanhemmat olivat K-kauppiaita.
TAULAVUORI
Alueen tukkutoimintoja päästään kehittämään, sillä kaupunginsuunnitteluviraston kanssa tehty rakennuskannan ja liikenteen kehittämissuunnitelma valmistui. On mielenkiintoista nähdä, miltä tukkutori näyttää muutaman vuoden päästä! Timo Taulavuori
V
uosi sitten saimme kuulla hyviä uutisia. Nykyiset toimijat ovat etusijalla ja heidän investointihalukkuutensa ja rakentamistoiveensa otetaan ensiksi huomioon. Puolet kauppakeskuksen energiankulutuksesta tulee olemaan tuulisähköä. 6,80 )
Tarjous voimassa joulukuun ajan
Vain tällä kupongilla.. Pysäköintitilaa on noin tuhannelle autolle. Sunnuntaisinkin on hyvin kävijöitä. Titta Nousiainen toteaa, että vielä on vaikea myyntitavoitteita asettaa, sillä uutuuden viehätys on kova. Hyvänä esimerkkinä on vilkas Boroughtukkutorialue Lontoossa. - Kauppa tuntuu olevan oikealla paikalla. - Hevi-tuotteista myyvät nyt parhaiten klementiinit. Uusien suunnitelmien pohjalta Tukkutori saa myös lisää rakennusoikeutta.
LOUNASRAVINTOLA
VALKOINEN
Verkkokatu 6, 00580 Helsinki puh: (09) 7518 3300 fax: (09) 7518 3333 sähköposti: savustamo@saunalahti.fi
Vanha talvitie 2-6 (2 kerros) | Avoinna: ma 10.00 - 16.00 ti-pe 10.00 - 23.00 www.valkoinenpelikaani.com Otamme vastaan yksityistilaisuuksia Puh. Siitä on hyvät yhteydet myös Herttoniemen, Myllypuron ja muun Itä-Helsingin suuntaan sekä länteen Vanhankaupungin ja Käpylän suuntaan. Mahdollisuudet ovat mainiot. 21
Tukkutori [ 7 · 2007 ]
Viikin Prisma avattiin joulukauppaan
HOK-Elannon yhdestoista Prisma avattiin Viikkiin, Lahden moottoritien varteen marraskuun 8. HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi toteaa, että Viikin Prisma täydentää tuntuvasti Itä-Helsingissä asuvien asiakasomistajien palvelua ja käyttötavaran tarjontaa. Viikin Prisman kylmälaitteiden ja lauhdelämmön talteenottoon on kiinnitetty erityistä huomiota. Verkkosaaren yritysten tarpeet uusille toimitiloille olisivat jo nyt kiireellisiä, sillä vuosi 2010 lähestyy kovaa vauhtia. 041 547 2629
Pelikaani
LOUNASPÖYTÄ
Haluatko Tukkutori -lehden kotiin kannettuna?
Tilaa numerosta 09- 239 6168 tai 040 846 8224
JOULUPIZZA + III-TUOPPI
( pekoni, poronliha )
www.savustamo.com
9,80
5,20
( Norm. Hypermarket painottaa ekologisuutta käyttäen tuulisähköä ja pitäen luomuosaston runsaana.
V
iikissä on pääkaupunkiseudun nykyaikaisin Prisma. Viikin Prisma-keskus palvelee viereisen yliopistokampuksen asukkaiden lisäksi ainakin Viikin, Veräjämäen, Pihlajamäen ja Pihlajiston asukkaita. päivänä. Suunnitellut parkkipaikka-alueet parantavat entisestään mm. Siinä aluetta kehitetään perinteisen tukkukaupan ja tuotannon lähtökohdista, parantaen nouto-tukkutoimintaa ja kehittäen kokonaan uusi myös vähittäisasiakkaita palveleva herkkumyymäläalue. Niillä on täällä hyvä tilaus, sillä Viikki tunnetaan myös ekologisesta asumisesta. Keskuksen yhteydessä on myös asiakkaiden jätteiden lajittelua palveleva ja kierrätystä edistävä Ekopiste. Prisma-keskuksessa ovat myös Alko, ravintola Chico´s ,Yliopiston Apteekki, Marimekko, Kaivokukka,
Hevi-hoitaja Titta Nousiainen toteaa, että kotimainen tomaatti on kysytty tuote Viikin uudessa Prismassa.
parturi-kampaamo Eka-Salongit, luontaistuotekauppa Ikivireä, Tiimari, Elisa Shopit, Silmäasema, Viikin eläintarvike ja Lahjatalo Aarreaitta. Ongelmana tässä vaiheessa ovat vain raha ja aikataulu. - Myynnissä on kuitenkin vahva painotus loppuviikkoon. Hevihoitaja Titta Nousiainen kertoo ensimmäisten viikkojen olleen kiireisiä ja mielenkiintoisia. vapaita rahoitusmarkkinoita. Tukkutorin päätontin vuokrasopimusta jatkettiin 30 vuodella. Seuraava Prisma avataan Itäkeskuksessa vuoden kuluttua.Itäkeskuksen Prisman myyntiala tulee olemaan 14 000 m².
Ville Wallin Mestaripalveluista hoitaa Pajuniemen palvelutiskiä Viikin Prismassa. Viikin Prismaan hevituotteet tulevat Inex Partners Oy:stä ja Veikko Laineelta.
Seuraava Prisma Itäkeskukseen
Kooltaan Prisman myyntipinta-ala on lähes 9 000 m² ja se jakautuu kahteen kerrokseen. Tukkutorin tyyppisille ruokakeitaille on ollut kysyntää kaikissa suurkaupungeissa. Prisma-keskuksen bruttoala, pysäköintitalo mukaan luettuna, on noin 49 000 m², josta kauppakeskuksen liiketilojen osuus on noin 12 400 m². Titta työskenteli aiemmin Jumbon Prismassa teollisissa elintarvikkeissa, jota aiemmin hän hankki hevi-kokemusta Savonlinnan Prismassa. Tämän jälkeen sijoittajien halukkuutta lähdetään etsimään kilpailuttamalla ns. Tämän jälkeen päästäneen kehittämään vanhaa historiallista pihaaluetta niin, että sinne voidaan sijoittaa hyvän ruoan myymälöitä, ravintoloita ja kukka-alan vähittäismyymälöitä. Tarvetta hypermarketille on olemassa
020-711 8550 fax 09-753 0975
Pakkasmarja Oy
Puh. JOHANSSON
Puh. 09-759 9940 Fax 09-75999 444 Työpajankatu 2 00580 Helsinki myynti@hevitukkurit.fi
Laatuhunajaa luonnosta.
SAM Reilun kaupan hunajaa kätevässä pullossa ja annospikarissa omasta tukustasi.
Yksi on ylitse muiden...
P. (09) 7736 917
FR
H E S FI
KANERVON PUUTARHA KY
Puh. 0400 - 863 197
KK-KUKKATARVIKE
Vanha Talvitie 10 G 00580 Helsinki Puh. T:mi
040-5164909
Hermannin Rantatie 20, 00580 Helsinki tel: +358 (0)9 727 70 60 fax: +358 (0)9 727 70 630
www.lagerbladfoods.fi
NARISEN PUUTARHA KY
Puh. 09-753 1224
Viheralan ammattilainen
Tukkutorilla vuodesta 1992 Puh. 09-897 999
Kotimaiset vihannekset Vihannestukku Backman P. 0400-475 008
SH
KAUPPAPUUTARHA H.E. 09-7744910. 05-260 4843
Hedelmä- ja vihannestukku
Nordig Finland Oy
Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. (09) 7017 216 Fax. Hyvää Joulua ja menestyksellistä UuttaVuotta 2008
HERKKUJA MAAILMALTA
Cedars Foods Oy
Puh: Fax: E-mail: +358 (0)9- 8240 8110 +358 (0)45- 673 9209 +358 (0)9- 7539 016 cedars.foods@dlc.fi www.cedarsfoods.fi
Verkkokatu 6, 00580 Helsinki puh: (09) 7518 3300 fax: (09) 7518 3333 sähköposti: savustamo@saunalahti.fi
Hyvää joulua ja mainiota uutta vuotta!
Helsingin Tukkutorin henkilökunta
www.savustamo.com
Puh. 040 300 0570 Fax 040 300 0590 markkinointi@pakkasmarja.fi www.pakkasmarja.fi
ROPAKONNOKKA OY
Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. 0400-495 276
FROSTERUKSEN PUUTARHA
Puh
ammattilaisen paras ostospaikka
www.heinontukku.fi