Kuvilla varustettuja esimerkkitarinoita kunnostamistamme ajoneuvoista löydät osoitteesta www.trianglemotor. Täysin entisöitävässä/ kunnostettavassa autossa omistaja pystyy valitsemaan autonsa värit, sisustusmateriaalit, lisävarusteet, mahdolliset modernisoinnit jne. Ainutlaatuinen yksilö. Me Triangle Motor Co:ssa räätälöimme autot täysin asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Pertronix -sytytysosat, useiden merkkien alkuperäiset NOS (New Old Stock) -varaosat, käsintehdyt Mota-Lita -ratit ja vanhempiinkin ajoneuvoihin tyylillisesti sopivat radio/CD-soittimet.
Klassikkoautojen entisöinnit, huollot ja korjaukset Otamme klassikkoja myös välitettäväksi
Tutustu yritykseemme ja entisöimiimme ajoneuvoihin osoitteessa www.trianglemotor.com!
Orikedonkatu 32, Turku Puh. com.
VARAOSAT
Pystymme toimittamaan lähes kaikki klassikko- tai harrasteautosi tarvitsemat varaosat ja tarvikkeet edulliseen hintaan. Tuloksena on auto, jollaista ei kaupasta pysty ostamaan. Valikoimamme kattaa niin tekniikan kuin korinkin kunnostamiseen tarvittavat osat. Meiltä mm. TÄYDEN PALVELUN KLASSIKKO- JA HARRASTEAJONEUVOTALO
NÄIN PALVELEMME:
ENTISöINTI
Laadukkaasti suoritetun entisöinnin tuloksena on täysin käsityönä koottu auto, joka usein on jopa alkuperäistä parempi. 02-416 2300 GSM 040-900 6030 www.trianglemotor.com Näytöt sopimuksesta.
TRIANGLE MOTOR
Yhteistä meille autoharrastajille on usein tai jopa pääsääntöisesti suunnaton intohimo harrastukseen. Kaikki palaute sekä kehitys- ja juttuideat ovat myös tervetullutta postia.
Ari Isosomppi Päätoimittaja ari.isosomppi@klassikot.fi
01/08. Jos kuitenkin lehti julkaisee tilaamatta lähetettyjä kirjoituksia ja/tai kuvia lehdessä tai verkkosivuillaan, katsotaan tekijän luopuneen em. Tässä ensimmäisessä lehdessä esittelemämme MB 220D, Toyota Corolla, Opel Ascona, Saab 96 ja Chevrolet Nova 300 antavat ensimakua tulevasta. materiaali Klassikot ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. 03-2251 948 (ma-pe 8.30-16.00) E-mail tilaajapalvelu@klassikot.fi www.klassikot.fi > Tilaajille pääToimiTTaja Ari Isosomppi ToimiTuspäällikkö Kari Mattila ToimiTTaja Petri Juola avusTajaT Tomi Eronen, Markku Ikonen, Juha-Pekka Lindfors, Minna Mattila, Timo Pietarinen, Jape Tiitinen TuoTanTopäällikkö Tomi Saloniemi ulkoasu Tero Björklund, Markku Ikonen posTiosoiTe Klassikot, PL 350, 65101 Vaasa toimitus@klassikot.fi käynTiosoiTe Klassikot Hovioikeudenpuistikko 13 A 65100 Vaasa kusTanTaja Viipalekustannus Oy Puh. Noina vuosikymmeninä Suomi autoistui muun teollistuneen maailman vanavedessä sekä tekniikka kehittyi isoin askelin. Lisäksi tekemämme harrasteautoilututkimuksen mukaan aihepiiri kiinnostaa laajaa harrastajaryhmää, eikä suomalaista lehteä "tavallisista" harrasteajoneuvoista ole aikaisemmin ollut. Raportoimme myös jatkossa kiinnostavimmistä tapahtumista sekä Suomesta että maailmalta. Maustetta sisältöön tuomme hieman erikoisemmilla ajoneuvoilla, kuten vuoden ´51 Austin A40 Sportsilla, josta voit lukea sivulta 42 alkaen. Toukokuun alussa järjestetystä erinomaisesta Classic Motor Show´sta olemme koonneet 8-sivuisen raportin. lakko) voida julkaista lehti ei vastaa tästä mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. 06-2810 170, fax 06-2810 112 ilmoiTusmyynTi Susanne Laine: 050-4147 553 Eeva Viljamaa: 040-5596 904 Peppe Haapala: 050-4147 559 Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@klassikot.fi www.klassikot.fi > Mediakortti painopaikka PunaMusta, Joensuu myynTi R-Kioskit, huoltoasemat ja Lehtipisteet kautta maan. materiaalin tekijänoikeuksista Viipalekustannus Oy:n hyväksi lähettäessään materiaalin lehdelle.
6
Suomalaista lehteä "tavallisista" harrasteajoneuvoista ei ole aikaisemmin ollut.
esittelemme harrasteautojen helmiä. Ilmoitusasiakas on vastuussa ja korvausvelvollinen mainontansa aiheuttamista mahdollisista vahingoista kolmannelle osapuolelle ja/tai Viipalekustannus Oy:lle. Joka lehden sivuilla on myös kaksipyöräisten historian havinaa. Samaa intohimoa pyrimme toteuttamaan täällä KLASSIKOT-toimituksessa ja tuottamaan lukunautintoa lukijoillemme. Ensimmäisestä numerosta löydät artikkelin Tunturi Super Sportista, joka tuo varmasti monelle meistä kaksitahtisia muistoja mieleen joko ajajana tai silloisten nuorten miesten vanhempina. Tulemme kirjoittamaan enimmäkseen vuosien 1950 ja 1985 välisen aikakauden "tavallisista" ja hinnaltaan järkevistä ajoneuvoista, pääpainona kuitenkin 60- ja 70-luvut. Pääkirjoitus
Tuleva klassikko
Lotus Cortina
Tunturi Super Sport
Autoilun nostAlgiAA 1950 - 1985 · www.klassikot.fi · 01/08 · Hinta 7,50
414883 684808
Ukko-Pekan matkassa
Museokatsastus
Klassikkomarkkinat
Uusi lehti...
A
joneuvot ovat hienoja luomuksia, olipa sitten kyseessä käyttö-, harraste tai -hyötyajoneuvo. Mikäli tallissasi on auto tai kaksipyöräinen jolla on tarina kerrottavanaan, ota rohkeasti yhteyttä. issn: 1797-6715
Copyright Osittainenkin aineiston lainaaminen ilman Klassikot-lehden kirjallista lupaa on kielletty. Klassikot ilmestyy kuusi kertaa vuodessa eli parin kuukauden välein
08001 >
Tilaajapalvelu Puh. Osaa autoharrastajista kiinnostaa kaikki kulkupeleihin liittyvä tieto, kuten tekniikka ja suorituskyky, toiset taas innostuvat ajoneuvojen historiasta tai muotoilusta. ilmoitukset Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä (esim. Viipalekustannus Oy:n vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai virheestä ilmoituksessa rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrään palauttamiseen. Miksi. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisuajankohdasta
20 Chevrolet Chevy II s. Kalevi Heikkinen onnistui löytämään yhdellä omistajalla olleen Super Sportin, joka ei entisöintiä kaipaa.
s. Tutuksi ovat tulleet niin Euroopan lomakohteet, Pohjoismaiden kauniit autoilureitit kuin kotoisen Hämeenlinnan kadutkin. Entisöinti oli kertaluokkaa haastavampaa ennen internetin avaamia mahdollisuuksia tiedon- ja osien hankintaan.
48 LotusCortina´64
Jukka Tuomisto rakensi itselleen nopean Historic-kilpurin, projektiin kului aikaa ja rahaa eikä vastoinkäymisiltäkään vältytty. Välillä kyydissä on ollut taksimatkustajia, toisinaan taas ratin takana vuokraauton kuljettaja.
26 toyotaCorolla´70
Esa Välioja Kuopiosta vaalii suvussa uudesta asti ollutta ensimmäisen sukupolven Corollaa arvonsa mukaisesti.
30 SteyrPuch500DL´61
Pieni ja sympaattinen Steyr Puch on uskomattoman hienosti entisöity pienimpiä yksityiskohtia myöten. 60 Porsche 924
Nuorisokäyttöön suunnatut mopomallit tuskin selvisivät alkuperäiskunnossaan muutamaa kuukautta kauemmin. Tässä numerossa
Ajoneuvot
Haminalaisen Erkki Saksan Satakakskolmonen on käytännössä vasta sisäänajettu: mittariin on rullautunut nimittäin vasta reilut 120 000 kilometriä.
6 Mercedes-Benz220DA´79
20 ChevroletChevyII300´62
Tämä kovan tien kulkija on nähnyt maantietä jo vuosikymmenet. Nämä piirteet on havaittavissa myös tästä kauniista Ysikuutosesta siitä viimeisestä tylppänokkaisesta.
68 Porsche924CarreraGt´81
Tuusulalainen Heikki Puska löysi Ruotsista muutama vuosi takaperin todellisen aarteen Carrera GT -mallia on valmistettu kaikkiaan vain 406 kappaletta.
74 tunturiSuperSport´81
s.30
s. 42 Austin A40 s. 74 Tunturi Super Sport
01/08. Vaikea kuvitella, että lähtökohtana oli kauttaaltaan ruostunut aihio, jonka papereiden metsästyskin oli jo oma lukunsa.
36 opelAsconaBDiesel´80
s.6
Alkuperäisiä dieselmoottorisia malleja ei ole jäljellä enää turhan montaa, ja tämänkin yksilön kohtalo muuttui vasta viime metreillä.
42 AustinA40SportsConvertible´51
Merkin uudempien avoautojen varjoon jäänyt pieni A40 Sports omaa sekin mielenkiintoisen historiansa. Valmistuttuaan auto on osoittautunut luotettavaksi eikä ulkonäössäkään ole moitteen sijaa.
s.26
60 Saab96´64
Ruotsalaismerkin historiaan liittyy melkoisesti teknisiä innovaatioita, kilpamenestystä sekä edistyksellistä turvavarustelua
80 Wanhat Mobiilit
s. 54 Ma-katsastus
s. 59 Scalextric
s. Näiltä sivuilta löydät monta hyödyllistä tai muuten vain hauskaa ostosvinkkiä.
Rompetorin ohella legendaarinen Ahveniston moottorirata täyttyi toinen toistaan upeammista klassikkoautoista.
89Klassikkomarkkinat 94 tulevaklassikko
Helpoiten harrastamaan pääset hankkimalla valmiin klassikon.
Koko perheen tapahtuma jossa näkemistä riitti koko päiväksi.
Tampereen monipuolinen autonäyttely tarjosi kävijöiden nähtäväksi monipuolista kalustoa meiltä ja muualta.
Pienellä budjetilla ja vaivannäöllä saattaa onnistua hankkimaan itselleen mielenkiintoisen harrasteauton, jonka arvo saattaa nousta jo lähivuosien aikana. 94 Tuleva klassikko
01/08. 73 HAK Rompetori
s. Ensimmäisenä esittelyvuorossa lelu joka ei vanhene: Scalextric-autorata.
59 Klassikkoesine
78 AmericanCarShow,helsinki 80 Wanhatmobiilit,Porvoo
Yksi maamme suurimpia autoalan tapahtumia keräsi halleihinsa myös mielenkiintoisia klassikkoautoja.
86 Rompetori
Toisenlainen museoajoneuvotapahtuma, jonka tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen.
82 hälläpyörämarkkinat,hämeenlinna 84 Zoolandiankokoontumisajo,Lieto 88 hotRod&RockShow,tampere
Markkinoilla on paljon harrastajalle suunnattuja uusia tuotteita sekä pitkään myynnissä olleita, mutta hieman pimentoon jääneitä hyödyllisiä osia. Matkustimme Classic Motorshow -tapahtumaan tyylikkäästi Ukko-Pekan vetämällä messujunalla.
12 ClassicMotorshow,Lahti
18 ukkopekanmatkassa
65 volksworld,Saksa
54 Museokatsastus
VW-miesten megatapahtuma tarjoaa jotakin kaikkien tyylisuuntien edustajille kunhan alla vain on Volkkari.
Millainen ajoneuvo täyttää museorekisteriin vaadittavat kriteerit. s.65
s.12
tAPAhtuMAt
Ensimmäistä kertaa järjestetty suurnäyttely ylitti kaikki odotukset. Peugeot 205 GTI on varmasti yksi tulevaisuuden klassikoista.
VAKIONOPEUS eli kuulumisia klassikkojen maailmasta sivulla 56.
s. Näyttelykalusto tarjosi hienon läpileikkauksen Suomen motorisoidusta historiasta, eikä harrasteparkkikaan jättänyt kävijöitä kylmäksi.
s.18
ARtIKKeLIt
Oikeaan höyryjunatunnelmaan pääsee vain hyppäämällä sellaisen kyytiin. Mietteitä ja faktaa tämän päivän museokatsastuksesta.
73 hAKRompetori,helsinki
Pääkaupunkiseudun harrastajat kokoontuivat vaihtamaan ylimääräiset osat rahaksi ja samalla moikkaamaan alan ihmisiä.
vAKIoPALStAt
Autojen sekä kaksipyöräisten ohella maailmaan mahtuu paljon teknisiä vempaimia, jotka aiheuttavat katsojassa samoja nostalgisia tunteita
Hamina
01/08
Ikiliikkuja
Mercedes-Benz 220d A W123 ´79 Kun puhutaan kestävästä automallista, nousevat Mercedes-Benzin dieselmallit ja erityisesti W123mallisukupolvi usein esille keskusteluissa. Haminalaisen Eero Saksan yksilön mittarissa on vasta alun toistasataatuhatta kilometriä, joten autolla taitaa olla taivalta jäljellä enemmän kuin monilla aivan uusilla autoilla.
01/08
Coupen akseliväli oli 85 millimetriä lyhempi kuin neliovisissa. Vuonna 1977 markkinoille tuli myös 63 sentillä perusmallista jatkettu Lang-versio. Korin linjojen voisi sanoa mukailleen jo aiemmin uudistuneita kallimpia S-sarjalaisia, mutta yleisilme oli sirompi. Harmaa ja automaattivaihteinen 220D sai diplomaattikäytöstä kielivät CD-kilvet, ja oli Suomen-sisariinsa nähden runsaasti varusteltu siinä oli automaattivaihteiston ohella sähkötoimiset sävylasit edessä sekä takaniskatuet, joita ei juuri täkäläisissä yksilöissä
01/08. Varusteilla Mercedes ei päässyt liiemmin ylpeilemään, vaan jopa isossa W123:ssa ohjaustehostin oli lisävaruste vuoteen 1982 saakka aivan kalleimpia malliversioita lukuun ottamatta. Mercedes-Benz 220D A W123
mersun sisällä on jotenkin aikakonemainen tunnelma. Hieman virkeämpi oli 300D:n kolmilitrainen vitosmylly, muttei sekään 80 hevosellaan saanut autoa kiihtymään rakettimaisesti. Eivätkä nelisylinterit dieselit olleet liian tehokkaita muinakaan versioina, kahden desin lisäys sylinteritilavuuteen toi 5 lisähevosvoimaa ja reilut toistakymmentä vääntöyksikköä. W123 oli melkoisen moderni ilmestys korvatessaan pystylamppuisen W115-korin 32 vuotta takaperin. Myös sisävalaistuksissa oli eroa. Ehkä tunnetuin taksi-Mersu on nykyisin se omankin sukupolveni lapsuuden läpi tolppia vartioinut W123, jota valmistettiin vuosina 1976-1985. Sikäläisissä malleissa oli myös isommat turvapuskurit. Kestävyydellään moottorit kuitenkin loistivat ja loistavat edelleen. Tuskin löytyy yhtä lujana tunnettua moottoria kuin Mersun vanhemman polven diesel. Ambulanssina W123 olikin Suomessa aikanaan kohtuullisen yleinen näky, sen sijaan Mersu-hautausautot ovat olleet meillä
aina vähemmistönä. W123:n aikaan puhuttiin yleisesti taksi- ja matkamalleista, joista ensin mainitussa oli jälkimmäisestä poiketen vinyylipenkit ja taksamittarin pahka kojetaulussa. Korimallia valmistettiin lähes 2,7 miljoonaa kappaletta, eikä siinä tunnettu koskaan olevan mitään erikoisia heikkoja kohtia, mutta pellistä aika otti voiton myös W123:n tapauksessa. Dieselmoottoreiden tehot kasvoivat mallivuodelle 1980 ja samaan aikaan 220D-vaihtoehto pudotettiin pois valikoimasta. Mallisukupolvi on silti vaihtunut matkan varrella moneen otteeseen. Pienimmän, mutta varsin yleisen 200D:n moottori oli näin jälkikäteen ajatellen luvattoman heikko, huipputeho oli nimittäin vuoteen 1979 saakka vain 55 hevosvoimaa ja maksimivääntö 113 newtonmetriä. Ulkonäkökin muuttui hieman matkan varrella, ja pyöreät ajovalot vaihtuivat neliskanttisiin syyskuussa 1982, joskin 280-bensaversioissa ne olivat Euroopan markkinoilla olleetkin aina kulmikkaat.
Yhdysvalloissa, missä W123 oli myös suosittu, käytettiin omia, pyöreitä ajovaloja aina vuoteen 1985 saakka. Coupe esiteltiin keväällä 1976 ja farmari seuraavan vuoden syksynä.
Runsas mallivalikoima
Moottorivaihtoehdot olivat läpi mallisarjan 2-, 2,2-, 2,4- ja 3-litraiset dieselit sekä 2-, 2,3-, 2,5- ja 2,8-litraiset bensiinimyllyt. ei niin, että tuntisi varsinaisesti astuneensa toiseen aikakauteen, vaan niin, että yhtäkkiä tajuaa kuinka nopeasti vuosikymmenet vaihtuvat.
Teksti ja kuvat: Tomi Eronen
J
Tuskin löytyy yhtä lujana tunnettua moottoria kuin Mersun vanhemman polven diesel.
o useiden sukupolvien ajan on tietty Mercedes-Benzin henkilöautojen kokoluokka opittu tuntemaan kotoisasti taksi-Mersuna. Langia sai tehtaalta myös pelkkänä alustana täydellisellä keulalla varustettuna, mikä sopi mainiosti ambulanssi- ja ruumisautotehtaille. Korimalleina oli saatavilla tunnetuimman neliovisen sedanin ohella myös farmari sekä kaksiovinen coupe. Liekö siinä syy siihen, että mallisukupolvi tuntuisi olevan nykyään yleisempi Kaliforniassa kuin Uudellamaalla.
Diplomaatin silmäterä
Haminalaisen Eero Saksan nykyisin omistama W123-yksilö ensirekisteröitiin joulukuussa 1978
Tarkentavien kyselyjen jälkeen Pohjois-Karjalassa, Juuassa, ollut yksilö osoittautui niin mielenkiintoiseksi, että sitä sovittiin mentävän katsomaan Joensuuhun, jonne myyjä lupasi tulla vastaan. Kolmea vuotta myöhemmin työkalu vaihtui uudempikoriseen W124malliin, mutta W123 painui lujasti mieleen ensimmäisenä omana taksina. nähty. Niinpä pidetty ajopeli, josta oli muodostunut jo melkein perheenjäsen, päätyi myyntiin.
Tampereella asuva Tapio Keränen sai vihiä Helsingissä majailleesta hyvää kotia hakevasta huippuyksilöstä, ja pienen mutkan kautta Mersu päätyi Itä-Suomeen hänen veljensä Matias Keräsen arkiajokiksi vain 44 300 kilometriä ajettuna. Saksan mieltymys Mersuihin juontuu jo vuosikymmenien takaa, myös hänen isällään oli nimittäin useita Mersuja. Mieleistä kulkupeliä ei kuitenkaan raaskittu myydä.
Johtotähden matka jatkuu
2000-luvulle tultaessa ikä alkoi painaa alkuperäisiä omistajia, ja isännän saavuttaessa kunnioitettavan 85 vuoden iän pääsi ajokorttikin lopulta vanhenemaan. Kilometrejä harmaa 220D keräsi ensimmäisellä omistajallaan hämmästyttävän vähän, itse asiassa järjettömän vähän suhteessa painavan auton suureen dieselveroon. Autosta löytyvät sähköisten etulasinnostimien lisäksi sävylasit ja takapääntuet.
W123-mAllisArjA ryhmäkuvassa: coupe, sedan ja farmari.
KUVA: DAIMLER
MEDIA
01/08. Ei kylläkään taksikäytössä, vaikka isä ehti 50-luvulla samaa ammattia harjoittaa. Vaikka autossa oli suomenkielinen huoltokirja, ovat kaikki leimat aina vuoteen 1984 saakka Berliinistä, joka oli noihin aikoihin koko lailla toinen kaupunki kuin nykyään, jos ovat muuttuneet Mersutkin. Auto hankittiin alun alkaen työmatkoihin Saksassa, mutta kun omistajat eläkkeelle jäämisen myötä 1980-luvun puoli-
W123 painui lujasti Eeron mieleen ensimmäisenä omana taksina.
välissä muuttivat takaisin koti-Suomeen, väheni ajomäärä olemattomiin. Tuolloin vossikkana oli kuitenkin amerikkalainen ´50 Buick. Pienimmällä moottorilla varustettu auto oli myös manuaalivaihteinen. Vuonna 1982 oman taksin hankinta tuli ajankohtaiseksi, ja valinta osui siniseen 200D:hen, joka oli varustukseltaan tyypillinen suomalainen taksi-W123. "Oikeastaan etsin jotain vanhempaa, mutta sitten MB-klubin lehdessä oli kaupan tämä vasta alun toistasataa tuhatta ajettu W123", Eero kertoo. Muutama vuosi takaperin Eero alkoi katsella harrastekäyttöön sopivaa Mersua, tallista löytyi jo ennestään museokatsastettu ´66 Kupla. Kaikki Satakaksnelosen seuraajat työkäytössä ovat olleet tähtikeulaisia,
ja myös Eeron vaimon käytössä oleva ´99 A-sarjalainen edustaa tuttua merkkiä. Eero tutki auton huolellisesti tuttavansa kanssa, ja kun alustasta ei löytynyt nosturilla
Alkuperäinen Becker-radio oli onneksi säilytetty, vaikka sen paikalle oltiin välillä asennettu uudempi soitin. Eero itse aloitti taksinkuljettajauransa vuonna 1976, ja alkuvuosina työaika kului Toyotan sekä Volvon ratissa. Ei Mersusta mitään kiertotähteä tullut siinäkään vaiheessa, vaan mittarissa oli vasta 110 000 kilometriä, kun Keränen myi auton haminalaiselle Eero Saksalle huhtikuussa 2005. 220D-yksilö on useimpia suomisisariaan paremmin varusteltu
mään käytettyyn, koska alkuperäinen oli kolhaistu johonkin", Eero selvittää. yksilön vähän aikaa omistanut Tapio keränen hankki auton nykyiset tekstiilimatot.
10
01/08. Tekniikan puolella näin vähin kilometrein ovat Saksan Mersulle riittäneet oikeastaan perushuollot.
Ei entisöity, vaan säilynyt
Tämänikäinen 220D on korimallin valtavasta kokonaisvalmistusmäärästä huolimatta yllättävän harvinainen. "Pyöränkapselien korin väriset keskiosat maalasin myös uudelleen, koska niiden pinta oli vuosien varrella päässyt huonoon kuntoon." Tähän yksilöön ei ole siis juuri entisöintiosia tarvittu, mutta MercedesBenzin harrastettavuus yleisesti on moniin muihin merkkeihin nähden harvinaisen helppoa, sillä osia saa uusina vanhoihinkin malleihin. harraste-W123:n rinnalla työajossa on tuore e-sarjalainen, vaimon pääasiallisessa käytössä taas A-mallin tähtikeula.
TAkApenkki näyttää istumattomalta, ja lähestulkoon sitä se myös tässä autossa taitaa olla.
irTomATTojA ei ensimmäisen omistajan aikaan ollut autossa, vaan jalat kopisteltiin huolella joka kerta ennen autoon istuutumista. Mercedes-Benz 220D A W123
60-hevosvoimAinen 2,2 litran diesel on käytännössä vasta sisäänajettu.
"Mersun mukana tuli vanhat Michelinkesärenkaat, joiden uskon olevan auton alkuperäiset."
käyttämisen yhteydessäkään mitään huolestuttavaa, lähtivät miehet kohti Haminaa harmaalla 220D:llä. Auton upeasta kunnosta kertoo myös se, että se kelpasi museokatsastuksessa lähes sellaisenaan. Tehdas panostaakin vahvasti myös vanhojen autojen säilyttämiseen, ja Mersun virallinen uusi museo Stuttgartissa on automaailman upeimpia. Joulukuussa rekisteröidyt autot edustavat lähes poikkeuksetta seuraavan vuoden mallia, koska tuotantovuosi vaihtuu yleensä elokuussa. "Takapuskurin vaihdoin virheettö-
eero saksaa voi hyvällä syyllä kutsua mersumieheksi. Myös kuskin puolen takavalo oli rikki, mutta muuten auto oli listoituksia myöten virheettömässä kuosissa. Vuoden 1979-mallisia taas 220 Dieseleitä on valmistettu manuaali- ja automaattivaihteisina yhteensä vain 1446 kappaletta, joten Saksan yksilöä voi todella kutsua harvinaisuudeksi varsinkin kun ottaa huomioon sen vähäiset ajokilometrit
Tallessa ovat myös kaikki autoon liittyvät paperit.
01/08
11. Omapaino 1380 kg, rengaskoko 175/80 R14
09 Suorituskyky
Huippunopeus 130 km/h, 0-100 km/h 29,1 s
10 Valmistusmäärä
Tuotannossa 1976-1979, 1979 valmistui 1446 220D:tä. W123mallisukupolvea valmistettiin kaikkiaan lähes 2,7 miljoonaa kappaletta
merceDes on takakonttia myöten pitkälti uutta vastaavassa kunnossa. Nykyisin pelkästään kesäkauden harrasteajossa olevan Mersun mittarissa on vasta 122 000 kilometriä, joten ei tätä yksilöä taida kukaan enää ajamalla loppuun saada mikäli se ylipäätään W123:n kohdalla olisi edes mahdollista.
OM615.941, 2197 cc, nelisylinterinen dieselmoottori, teho 60 hv, vääntö 126 Nm
05 Voimansiirto
4-vaihteinen automaatti, takaveto
06 Alusta
MacPherson-joustintuet, erillisjousitus, levyjarrut
07 Kori
4-ovinen sedan, sähkötoimiset lasinnostimet edessä
08 Mitat
Pituus 472,5 cm, leveys 178,6 cm, korkeus 143,8 cm, akseliväli 280 cm. Olemattoman ajon kääntöpuoli kun on kumiosien ja tiivisteiden hapertuminen auton seistessä sekä kaikkien paikkojen jumiutuminen käytön puutteessa ruostepeikosta puhumattakaan, kin. Sisältä Eeron auton voi sanoa olevan täysin uutta vastaavassa kunnossa, eikä ulkokuorestakaan paljoa käytön jälkiä löydä, vaan kunto vastaa täysin ajokilometrejä, vaikka iän unohtaisi-
01 Merkki ja malli
Mercedes-Benz 220D A W123
02 Vuosimalli
1979
03 Ajomäärä
122 000 km
04 Moottori
Nykyisin pelkästään kesäkauden harrasteajossa olevan Mersun mittarissa on vasta 122 000 kilometriä, joten ei tätä yksilöä taida kukaan enää ajamalla loppuun saada.
lä, koska vähäiset kilometrit eivät suinkaan aina takaa vanhan auton hyvää kuntoa. "Itse asiassa auton mukana tulivat jopa vanhat Michelin-kesärenkaat, joiden uskon olevan auton alkuperäiset." Muutenkin 220D on ollut selvästi uudesta asti huolellisilla käyttäjil-
ellei autoa ole säilytetty ehdottoman kuivassa tallissa. Suurin korjaustoimi taitaa olla takaäänenvaimentimen uusiminen
Halleissa oli ilahduttavan hyvin esillä juuri sitä kalustoa, mihin suurella yleisöllä liittyi paljon muistoja. Taaempi yksilö on alunperin umpikylkinen Delivery-malli, joka on muutettu ikkunamalliksi vasta sen saavuttua suomeen.
mukavasti. Autoilun historiaan liittyvää oheisrekvisiittaa oli niin ikään esillä
eTualan opel olympia Caravan on kaikilla aikansa herkuilla varustettu farmarimalli. Kolmeen messuhalliin oli koottu kaikenikäisten henkilöautojen lisäksi monipuolinen valikoima ihmisten matkustamiseen liittyviä menopelejä. Näihin päiviin saakka Suomesta on puuttunut varsinainen päätapahtuma vanhojen ajoneuvojen harrastajille. Classic Motorshow korjasi tilanteen, ja yleisön reaktioista päätellen tapahtuma tuli jäädäkseen.
V
apun jälkeisenä viikonloppuna Lahdessa järjestetty Classic Motorshow oli Suomen mittakaavassa huomattavan suuri ja ennen kaikkea monipuolinen tapahtuma. messuhallin parhaat parkkipaikat oli varattu yli 25 vuotta vanhoille ajoneuvoille, katseltavaa riitti useamman tovin ajaksi jo ennen sisätiloihin astumista.
harvinaisen mk1 -mallisen Triumph spitfiren erottaa uudemmista painoksista helpoiten erilaisesta perän muotoilusta.
PikkuisTa 100a Datsunia valmistettiin myös neliovisena mallina, joskin myynti painottui ymmärrettävästi kahdella suuremmalla ovella varustettuun versioon.
ClassiC Motorshow
Teksti ja kuvat: Kari Mattila
osa näyttelyautoista etsi uutta omistajaa, kuten tämä 70-luvun alun 6-sylinterisellä moottorilla varustettu Toyota Crown.
LAHTI 3.-4.5.2008. Paikalta löytyi kaikille tuttuja laitteita mopoista aina linja-autoihin ja moottorikelkkoihin saakka. Esimerkkinä voisi mainita vanhat huoltoasemavarusteet tai vaikkapa Coventry Climax -moottorilla varustettu palokunnan vesipumppun, jonka pohjalta kehitettiin kuuluisan Sunbeam Imp:n voimanlähde. Urheilu- ja erikoisautot ovat ilman muuta teknisesti sekä historiallisesti arvokkaita ja kiinnostavia laitteita, mutta kyllä vanhan Soliferin tai 100A Datsunin näkeminen herättää katso-
12
01/08. Itse näyttely tarjosi kattavan läpileikkauksen maamme motorisoidusta historiasta. Näyttelyn ajankohta sekä sijainti osuivat hyvin kohdalleen, sillä useimmat autoharrastajat aloittavat ajokauden juuri vappuna ja esimerkiksi Helsinkiin verrattuna Lahden kadut tarjoavat huomattavasti helpomman ympäristön vanhan ajoneuvon kuljettajalle. Tämä näkyi myös kaupungin katukuvassa sekä messuhallin eteen
rajatulla harrasteparkilla, nähtävää nimittäin riitti uskomattoman paljon jo ennen messuhalliin astumista
Yksi tapahtuman kohokohtia olikin Historic-autojen näytösajo, joka ei tällä kerralla tarkoittanut paraatissa köröttelyä. simCa 1000 taisi olla yksi maamme aliarvostetuimmista automalleista 80-luvulla. T5-korinen urheiluauto myytiin uutena Californiassa vuoden 1959 loppupuolella.
01/08
13. auto on aikanaan toiminut presidentti kekkosen virka-autona.
kuvankaunis Ducati 900ss vuodelta 1979. Vaikka kilvanajolaitteet eivät olleet erityisenä teemana Lahden näyttelyssä, oli tähänkin puoleen panostettu erityisen huolellisesti. Lyhyen radan varrelle kerääntynyt yleisö sai nähdä ja ennen kaikkea kuulla vanhat kilpurit tositoimissa.
Turvallisuuden nimissä aivan äärirajoille ei sentään menty, mutta siitä huolimatta moni katsoja yllättyi iloisesti Historic-autojen suorituskyvystä. toukokuuta.
milloin viimeksi törmäsit volga-merkkiseen taksiautoon. väritys on juuri se oikea.
jassa mukavia mielleyhtymiä menneen ajan tunnelmiin. Seuraava Classic Motorshow järjestetään Lahdessa ensi vuonna 2.-3. hyvinkäälTä oli tullut näytille tämä pirteällä värityksellä varustettu Porsche 356B. Omakohtaista kosketuspintaa kun löytyy useimmilta juuri näihin arkipäivän kulkimiin.
Historic-kisakalusto monipuolisesti esillä
Autoiluun on aina liittynyt kilpailua kuskien ajotaidoista sekä ajokkien suorituskyvystä, voisi jopa sanoa moottoriurheilun olevan kiinteä osa ajoneuvojen historiaa. Autot on tehty ajettaviksi, ja kilpa-autot on tehty vastaavasti kovaan ajoon. Esillä olleet
kilpurit antoivat hyvän yleiskuvan suomalaisen ralliautoilun peruskalustosta useamman vuosikymmenen ajalta. hienon somistuksen keskellä seisova sumppi oli onnistuttu tuomaan paikalle ilman näkyviä puhdistumia vuosikausien aikana kertyneessä pölykerroksessa. Ensimmäinen kansallisen tason klassikkonäyttely saavutti sille asetetut odotukset kevyesti ja yli 12 000 kävijän ansiosta näyttää vahvasti siltä, että tapahtuma lunasti kertaheitolla vakiopaikan tulevien vuosien tapahtumakalentereista. Sumppien, Escortien ja Kostajien ohella joukkoon mahtui myös erikoisempaa kalustoa, kuten Jukka Suvisalmen Renault 8 Gordini erittäin harvinaisella Le Mans -voimanlähteellä varustettuna. ei kuulemma ollut ihan helppo homma.
suomen vaakuna sopii hienosti yhteen Cadillacin jyhkeiden keulamuotojen kanssa. nyt näitä erittäin sympaattisia yksilöitä soisi näkevänsä hieman useamminkin.
laTolöyTö. kattotelineeseen kiinnitetyt mainosliput olivat hauska yksityiskohta
Jari Tabell on omistanut tämän historic -ratakäyttöön rakennetun spitfiren jo vuodesta 1980. T:mi sami lassilan kojussa pääsi tutustumaan vanhojen autojen rengastarjontaan. Joukosta löytyy myös muunneltuja yksilöjä, kuten keskellä näkyvä pitkän matkan erikoisajokki.
14
01/08. kalen oma kokoelma käsittää reilut 100 mopoa, osa entisöityjä, toiset taas kauniisti ajan patinoimia. Palkintokaappiin on kertynyt tähän mennessä noin 70 pokaalia. moPeDien erikoismies kalevi heikkinen oli mukana oman osaston voimin. kuva 2479
yksi lahden näyttelyn parhaita puolia oli lähes jokaisen kaupallisen osaston liittyminen harrasteautoiluun tavalla tai toisella
hieno idea kilpurin esillepanoon.
TraBanT 601P -ralliauto ei tarjoa kuljettajalleen kovin ylellistä työympäristöä. ainuTlaaTuinen näky tämäkin. vanha Bugatti kilpa-auto lähdössä ajamaan omaa näytösajoaan.
rauno aaltonen toi tämän tehtaan rakentaman austin healey 3000:n suomeen vuonna 1962. vauhtipahvia liikuttaa 600-kuutioinen kaksitahtimoottori, joka tuottaa noin 55 hevosvoimaa.
01/08
15. eero soutulahti näytti miten vanha volvo taipuu. nykyisellä omistajallaan aluminikorinen kaunotar on ollut jo vuodesta 1965.
häikäisevän kaunis renault alpine 110 ajan hengen mukaisen huoltoauton kera.
yleisölle tarjoutui mahdollisuus tutustua renault 8 Gordini -ralliauton tekniikkaan sekä turvavarusteisiin kaikessa rauhassa. sama mies teki aikanaan pioneerityötä volvo 142 -mallin rallimenestyksen eteen ja voitti esimerkiksi salpausselkä-rallin vastaavalla autolla 37 vuotta sitten.
hisToriC -ralliautojen näytöslähdöissä ei kalustoa säästelty. messuosaston vetonaulana toimi ilkka Pohjosen kaunis ja nopea lancia Fulvia, jolla on kierretty historic-kilpailuja kohtalaisen hyvällä menestyksellä. yleisöllä oli ainutlaatuinen tilaisuus nähdä aidot kilpalaitteet tositoimissa.
klassikoT-lehTi esittäytyi ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle
Petterin kommenteista huolimatta auto eteni yllättävän vauhdikkaasti mäkeä ylös. hymy ei irronnut kasvoilta vielä pitkään aikaan maaliintulon jälkeen.
16
01/08. kuvaT varikolTa: Johanna helin
ToimiTTaJa ja kievarin villeksi ristitty sunbeam imp mittailevat toisiaan ennen h-hetkeä. noin kolme minuuttia sen jälkeen kun oli istahtanut autoon tulelta suojaava ajopuku päällä, alkoi käsittää, kuinka kuuma täytyy kuskilla olla kesän kilpailuissa. ylämäkeen kulkeva rata ei vaikuttanut etukäteen parhaalta mahdolliselta pienelle, vain 1000-kuutioisella moottorilla varustetulle sumpille.
rALLIsuMpIn KyydIssä
allekirjoittaneelle tarjoutui mahdollisuus kokea aidon härmän häjyt sunbeam imp -ralliauton tunnelmat pelkääjän paikalta käsin, ja tarjoukseen piti tietenkin vastata myöntävästi sen enempiä miettimättä. näyTösTyylisesTä ajosta huolimatta sekä kuskilta että kartturilta vaaditaan asianmukaiset ajovarusteet. kievarin villeksi ristitty häjy on yksi alkuperäisistä maahantuojan rallitiimiin kuuluneista autoista, jonka Petteri sappinen on kunnostanut lähes lohduttomista lähtökohdista. alustan pito oli erinomainen ja kun jousitus mahdollisti vielä pienet leikkaamiset kaasua hellittämättä, kohosi vauhti suorastaan häkellyttävän nopeaksi. "imp on hyvä ja ketterä ajaa. imp oli aikoinaan erittäin kilpailukykyinen auto omassa sarjassaan. lähtöön varustautuminen alkoi noin puoli tuntia ennen omaa ajovuoroa. ammattimiehen ottein sappinen käänsi sumpin mutkayhdistelmän läpi, eikä kaasua juuri tarvinnut nostaa edes soraosuudelle tullessa. Tosin toinen tunnettu imp-kuljettaja Timo mäkelä saattaa toisinaan katkaista voittoputken. vaikka kyseessä olikin pelkkä näytösajo, vaadittiin sekä kuskilta että kartturilta asianmukaiset ajovarusteet turvallisuussyistä. Parhaimmillaan se on kolmos- ja nelosvaihteella ajettavilla, suht nopeilla pätkillä", valaisee Petteri. kyydit tarjosi härmän häjyt -tallin Petteri sappinen. Projektin valmistumisen jälkeen Petteri ja kievarin ville on ollut lähes voittamaton yhdistelmä luokassaan. 1000-kuutioinen moottori kehittää noin 100 hevosvoimaa, eikä niillä eväillä saavuteta kovin rajuja kiihtyvyyksiä ylämäkeen, vaikka auto onkin kevyt. moottorin käynnistymisen jälkeen alkoi pieni epämukavuus häipyä taka-alalle, eikä lähtölipun heilahduksen jälkeen juuri ehtinyt edes miettiä mitään ylimääräistä. lahden messuhallin yhteyteen järjestetty rata ei ollut pienelle sumpille paras mahdollinen, sillä koko rata kulkee ylämäkeen ja sisältää useamman tiukan mutkan
PunamusTa rallye kadett lisävalopatteristolla sekä konepellin sokkalukituksilla näytti vahvasti kisahenkiseltä. useita eri työvaiheita sisältävä operaatio kestää tyypillisesti 10 minuuttia, joten kaikkein hätäisimmille tämä laite ei sovellu. vakiomoottorin 17,5 hevosvoimaa on kasvatettu noin neljäänkymmeneen ja ainoa huippunopeutta rajoittava tekijä lienee kuskin rohkeus. Tekniikkana 1,6-litrainen 2T-C yhdistettynä 2-vaihteiseen Toyoglide-automaattiin.
siisTeJä CouPe-DaTsuneiTa kaksin kappalein. Pirteä pikkuauto keräsi ympärilleen reilusti ihailijoita heti parkkipaikalle saavuttuaan.
harrasTeParkin erikoisuuksiin kuulunut Corolla näytti ensivilkaisulla ke20-perusmallilta. vasemmanpuoleinen on meilläpäin harvemmin nähty 280Z, useimmat maahan tulleet 260- ja 280-Datsunit taisivat olla nelipaikkaisia ZX-malleja.
avausPäivänä harrasteautoparkissa vieraili todella siistikuntoinen avenger-yksilö.
PuukaasuTrakTorin käynnistäminen kiinnosti monia. kaunis kesäpäivä ja punainen mG rättikatolla, pientä kateutta herättävä yhdistelmä.
FiaT 500D vuodelta ´62 on rakennettu valokuvien sekä tekniikkatietojen perusteella vastaamaan Fiat abarth 695ss assetto Corsa -mallia. Turvakaaret korostivat vaikutelmaa entisestään. vielä hiljattain kuvan kaltainen menopeli oli tuttu näky kesälomien aikoihin, nyttemmin näitä ei juuri tien päällä näe.
01/08
kaksiTahTisTen moottoripyörien ystävänä oli hienoa nähdä, ja etenkin kuulla, useamman kolmemukisen kawan saapuvan ajamalla paikalle.
17. Tarkempi tutkiminen paljasti auton kuitenkin yhdysvalloissa myydyksi Te21:ksi. vW T3 oli viimeinen "oikea" retkeilybussin korimalli
Puisten vaunujen tunnelmassa ei ole juurikaan yhtymäkohtia niiden nykyaikaisiin vastineisiin. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy lukemattomiin yksityiskohtiin, joiden tehtävänä on ainoastaan näyttää kauniilta. Messumatkalaisten kuljetusvälineenä toimi Englannissa kunnostettu, vuonna 1994 rautatieliikenteeseen hyväksytty Hr1 1009.
Leppoisaa matkantekoa
Ukko-Pekka ei ole niitä junia, joiden kyytiin hypätään viime tipassa. Istuimet ovat hieman pieniä ja epämukavia, mutta vastapainoksi niiden asettelu sekä korkeus jättää matkustajalle
18
01/08. Iloinen, koko matkan jatkunut puheensorina vahvistaa tunnetta siitä, että tämän tyyppisessä kyydissä on helppo rentoutua ja antaa ajan kulua. Vaikka yleisesti tiedetään Hr1-veturin olevan suhteellisen suurikokoinen, taisi moni siitä huolimatta yllättyä todellisesta mittakaavasta. Väkisinkin nousee mieleen kysymys, onko tekniikan kehitys sittenkään vienyt asioita eteenpäin vai peräti päinvastoin. Useimmille pakalla
olleille liikkuvan höyryjunan näkeminen luonnossa oli ensimmäinen kerta, joten ennen kyytiin nousemista laitetta kierreltiin uteliaasti tutkien sekä kuvia räpsien. Tämän päivän kustannustehokkuudesta ja toiminnallisuudesta ei näy jälkeäkään ja parempi niin. Tunnelmaa värittää vielä ikkunasta avautuva näkymä, jossa savupilvet sekä niiden aiheuttamat varjot leikkivät kilpaa vauhdilla vilistävän maiseman kanssa. Teksti ja kuvat: Kari Mattila
H
KUn matkustetaan tyylillä, on junan henkilökuntakin pukeutunut viimeisen päälle.
öyrymoottorin vaimean rytmikästä jyskytystä, tyylikkäästi sisustettujen vaunujen keinuntaa, pillin vihellystä sekä mietoa savun tuoksua. Yli 100 km/h tuntinopeuksiin pystyviä järkäleitä valmistettiin kotimaisin voimin kaikkiaan 22 kappaletta, joista käyttökunnossa on tänä päivänä 2 yksilöä. Hr1 Ukko-Pekka reissaa edelleen erilaisten tapahtumien yhteydessä ja sen voi myös tilata yksityiseen käyttöön kohtuullista korvausta vastaan.
Ukko-Pekan matkassa
Museoissa tai kaupunkien somisteena komeilevia höyryvetureita kelpaa ihailla, mutta aitoihin tunnelmiin pääsee ainoastaan kiskoilla. Suurikokoiset sekä voimakkaat Ukko-Pekat hankittiin Valtion Rautateiden käyttöön vastaamaan nopeiden yhteyksien kasvaneeseen kysyntään. Teknisistä tiedoista jäi elävästi mieleen, että 22 metriä pitkän ja 155 tonnia painavan laitteen vetopyörillä on läpimittaa 1,9 metriä. Helsingin rautatieasemalla ei kovin usein näe aitoa höyryveturia. Helsingistä Lahteen messuvieraita kuljettanut Hr1-tyypin höyryveturi tunnetaan parhai-
ten lempinimellä Ukko-Pekka. Kun saavuimme Helsingin rautatieasemalle liki tuntia ennen höyryveturin ilmoitettua lähtöaikaa, oli asemalaiturilla jo useamman ihmisen ryhmä odottelemassa savupilven ilmestymistä taivaanrantaan. Classic Motorshown yleisöllä oli mahdollisuus matkustaa kuuluisan Ukko-Pekan vetämällä messujunalla Helsingistä Lahteen. Vanhan ajan junamatka hemmottelee satunnaisen matkalaisen kaikkia aisteja tavalla, josta ei voi edes haaveilla nykyaikaisessa, muusta maailmasta eristetyllä ja vaimennetulla junalla matkustaessa. Junan peruuttaminen laiturille oli tapahtuma sinänsä
Kyyti on erittäin miellyttävää ja höyrymoottorin ääni sekä sen tuottamat tuoksut luovat tunnelmasta jotakin aivan ainutlaatuista, aivan kuin olisi päässyt sisään vanhaan Suomifilmiin. Kiinnostuneet saavat lisää tietoa aiheesta www.houruveturimatkat1009.fi nettisivuilta.
01/08
19. Nykyaikaisella kalustolla
matka olisi taittunut puolta nopeammin, mutta toisaalta Ukko-Pekan kyyti ei edes tuntunut matkustamiselta vaan pikemminkin rentouttavalta ja mukavalta oleskelulta. Takimmaisen vaunun perimmäisen oven ikkunasta on mukava katsella asemilla ja
UKKo-PeKKa on kunnostettu englannissa vuonna 1994. Valitettavasti mahdollisuuksia siihen on tarjolla enää aniharvoin.
MessUjUnassa oli kolme vaunua, jotka olivat kaikki keskenään erilaisia mutta takuuvarmasti ajan hengen mukaisia. Ukko-Pekka on helppo erottaa muista matkustajavetureista kyljissä näkyvien tuuliohjaimien ansiosta.
muutakin näkemistä kuin edessä olevan penkin selkänojan. Radan varrelle on kertynyt myös muutamia junabongareita ammattimaisen kuvauskaluston ja retkijakkaroiden kera ikuistamaan UkkoPekan matkantekoa. Nuoremmat kaivavat digipokkarin taskusta hieman hämmästyneen näköisenä, kun taas vanhempi väki vilkuttaa iloisena. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy lukemattomiin yksityiskohtiin, joiden tehtävänä on ainoastaan näyttää kauniilta.
HöyryjUnassa on tunnelmaa. Massiivinen etuosa peittää hieman näkyvyyttä eteenpäin, joten varmuuden vuoksi kannattaa hieman kurkotella. Ja kun säästettyjä tunteja ei todellisuudessa voi edes varastoida mihinkään, niin mieluiten sitä siirtyisi paikasta toiseen tyylillä. Massiivinen veturi painaa 155 -tonnia ja on suorituskyvyltään voimakkain matkustajaliikenteeseen hankittu höyryveturi suomessa. Ukko-Pekka numero 1009 kuuluu Höyryveturimatkat 1009 oy:lle ja sitä huolletaan vapaaehtoisten harrastajien voimin. Parin tunnin matkustamisen jälkeen saavutaan messualueelle. Liikkeelle lähdetään sankan savupilven saattelemana hissukseen nopeutta lisäten. Vanhan ajan hengessä matkustajien oli helppo ottaa rennosti ja iloinen puheen sorina täytti vaunut koko kaksi tuntia kestäneen matkan ajan.
ValMiina lähtöön. Käyttökuntoisia Hr1 yksilöitä on maassamme kaksi kappaletta, kaikkiaan niitä valmistettiin 22 yksilöä.
radan varrella olevien ihmisten ilmeitä
Kovan tien kulkija
Chevrolet Chevy II ´62 Pauli Nykäsen vanha Chevy näyttää niin ryhdikkäästi alkuperäisessä kunnossa säilyneeltä yksilöltä, että luulisi mittariin kertyneen huomattavan vähän maileja ja nekin ainoastaan kesäajeluista. Asia on kuitenkin toisin.
Hämeenlinna
20
01/08
01/08
21
Maaseudun rauhassa Letukka sai hieman hengähtää ja nauttia hiljaisuudesta aivan omissa oloissaan. nova-lisänimi oli käytössä alkujaan vain kalleimmassa 400-versiossa.
22
01/08. Edullisempa lla na ta.
Paulin letukka on hieman paremmin varusteltu Chevy ii 300 -malli, jonka erottaa edullisemmasta versiosta helpoiten listojen sekä takakulman merkkien perusteella. Vuonna 1962 valmistunut ja uutena maahan tuotu Chevy joutui kovaan kouluun heti kättelyssä. Tilaisuuksia siihen on ainakin ollut riittävästi, sillä tarinan Chevy II on kerännyt niillä kulmilla maileja mittariin ympärivuotisesti jo useamman vuosikymmenen ajan. Chevrolet Chevy II
Teksti ja kuvat: Kari Mattila
H
Chevyn ensimmäinen omistaja oli taksikuski Virtanen, jonka intresseihin ei pirssin turha seisottaminen kuulunut.
ämeenlinnan suunnalla liikkuneet ovat saattaneet nähdä tien päällä palan suomalaisen autoilun historiaa. Kuinka monta kertaa auton matkamittari on pyörähtänyt ympäri aikojen saatossa, sitä ei uskalla kuin arvailla. Jokainen taksimittariin ilmestynyt lukema kun tarkoitti käytännössä kassakoneen iloista kilinää. Ensimmäinen kolhu Chevylle sattui juuri taksiaikoina, jolloin se joutui pienen kolaroinnin osapuoleksi. Selvää on ainoastaan se, että lukemat vaihtuivat varsinkin ensimmäisen vuosikymmenen aikana kiivasta tahtia, eikä Letukka ole eläkkeellä vielä tänäkään päivänä. Ensimmäinen omistaja kun oli paikallinen taksikuski, herra Virtanen, jonka intresseihin ei luonnollisesti kuulunut pirssin turha seisottaminen. Vakavasta onnettomuudesta ei ollut kyse ja pirssikin tuli korjaamolta täydessä iskussa takaisin, mutta kaikesta huolimatta Virtanen päätti luopua epäonnisesta ajokista ja myi sen Janakkalan suuntaan maanviljelijä Ylöstalolle. Sitä rauhaa ei kuitenkaan kauaa kestänyt, sillä auton kohtalona oli joutua seuraavan tehokäyttäjän omistukseen ja samalla takaisin kaupunkimaisemiin.
Ensimm äisT En vuosien aikana Chev ainoastaan ka y on se suurem ksi moottorivaihtoehtoa ii -malliin oli saatavilla pi, 194-kuut , versiona tarjo iotuumaine joista tämän yk silön no n ku ka ttiin pienem pää rivinelos toskone
Alkuperäinen manuaalivaihteisto toimi moitteetta 80-luvulle saakka, jolloin Pauli korvasi sen Nätkinin Pekalta hankkimallaan automaattivaihteistolla. Elettiin vuotta 1972, kun Pauli lunasti ajopelin pojaltaan 2600 markan korvausta vastaan.
valmistusvuosina oli 153-kuutiotuumainen rivinelonen, Iron-Duke. Inflaation kehitystä kuvaa hauskasti se, että
01/08
23. Ympäri Eurooppaa
Ahveniston moottoriradan liepeillä sijaitsevassa Poltinahon liikenneympyrässä oli aikoinaan hyvin palveleva Kesoil-huoltamo. Kasikonehan tuli markkinoille vasta vuosikymmenen puolivälissä, joskin niitä asennettiin Amerikan mantereella uusiin autoihin piirimyyjien toimesta jo melko varhaisessa vaiheessa. Silloinkaan vaihdon syy ei löytynyt tekniikasta. Niihin aikoihin henkilöauto ei ollut aivan jokaisen kansalaisen peruskalustoa eikä vuokraustoimintakaan pohjautunut päivän-parin ajaksi tilapäisautoa tarvitsevien ympärille. Konstailematon toiminnallisuus sekä luotettava rakenne ovat lyömätön yhdistelmä vielä tänäkin päivänä.
Huoletonta matkantekoa
Vaikka autolla oli takanaan kohtuullisen paljon kilometrejä ja ikääkin jo kymmenen vuotta, ei sen yleiskunnossa ollut juurikaan huomauttamista. Meno ei kuitenkaan hiljenty-
nyt, sillä Tapsa suorastaan "asui" autossa ollen tien päällä aina kun muilta kiireiltään vain suinkin ehti. Toisinaan vuokra-aika oli huomattavasti pidempi matkakohteen ollessa joku Euroopan suosittu kesälomakaupunki. Ongelmia ei ole esiintynyt sen koommin auton muissakaan osissa. Usein vuokra-auto otettiin alle vapaa-ajan käyttöön, esimerkiksi lähdettäessä viikonlopuksi pohjoiseen jääneitä sukulaisia tervehtimään. Bensa-Sakun aikoina Chevyllä tehtiin lomamatkat muun muassa Italiaan ja Kreikkaan, arkisemmista Pohjoismaiden kierroksista puhumattakaan. Värikkäiden vuokravuosien jälkeen Chevrolet siirtyi vihdoin yksityiseen käyttöön. Erityistä kiitosta on saanut kampiakselin tuenta seitsemän runkolaakerin avulla, pitkissä moottoreissa akselivauriot kun olivat turhankin yleisiä. Teknisesti kutoskone oli melko pitkälle kehittynyt voimanlähde, olihan se hiljattain suunniteltu juuri tätä automallia varten. Aseman vetäjänä toimi Bensa-Saku-lempinimen saanut kauppias, jonka liiketoimiin kuului polttoaineen myynnin ohella myös autojen vuokraus. Jatkuva ajelu verotti nuoren omistajan kukkaroa polttoainelaskun muodossa siinä määrin, että hän päätti laittaa auton myyntiin jo reilun kahden vuoden kuluttua ostohetkestä, tarkoituksenaan hankkia Letukan tilalle hieman pienempiruokaisempi kulkine. Hyvä suunnittelu on osoittanut toimivuutensa myös käytännössä,
ChEvy ii -mallin yksinkertaiset muodot ovat jollakin erikoisella tavalla myös hyvin kauniit. Vuosi oli 1969 ja ylpeä omistaja Tapsa, auton nykyisen omistajan poika. Kutosen ohella ainoa tehtaan asentama moottorivaihtoehto ensimmäisinä
"Katselin muistiinpanoistani, että yhden pitkän viikonlopun aikana poika oli kuluttanut 260 litraa bensiiniä."
ja Pauli kertookin moottorin kestävän useamman sadan tuhannen kilometrin ajosuoritteen ilman ongelmia, kunhan huollot vain hoidetaan tunnollisesti. "Kerran katselin muistiinpanoista, että yhden pitkän viikonlopun aikana poika oli kuluttanut 260 litraa bensiiniä", muistelee isäukko Pauli Nykänen. Paulin yksilö on varustettu sillä suuremmalla moottorilla, eli 194-kuutiotuumaisella rivikuutosella. Käytiinpä sillä jopa Marokossa saakka. Kuten arvata saattaa, tarinamme auton seuraava asemapaikka oli juurikin Bensa-Sakun vuokra-autojen rivistössä
Lienee turha mainita, että herra on ansainnut aikanaan leipänsä auton peltitöitä tekemällä.
Paulin letukka sai automaattivaihteet 80-luvun puolivälin tietämillä. Uusi laatikko on osoittautunut yhtä luotettavaksi kuin edellinenkin, sillä se on toiminut hienosti jo yli kahden vuosikymmenen ajan.
Pientä pintaremonttia
Jos auto onkin kulkenut kesät talvet halki vuosikymmenien ilman tekniikkamurheita, ei taival ole sujunut kokonaan ilman vastoinkäymisiä. Takaoven ulkopelti oli painunut niin syvälle, että se oli osunut jo sisäpeltiin, joka sekin kaipasi pientä oikomista. Chevrolet Chevy II
ulKoKuorEn pelkistettyjen muotojen ohella myös auton verhoilu oli toteutettu enemmän käytännöllisyyden kuin kikkailun ehdoilla.
näiTä trippimittarin korvikkeita oli vielä 80 -luvun alkupuolella käytössä suuria määriä, mutta ne katosivat samaan tahtiin kuin oikeat tripit yleistyivät autojen mittaristoissa.
peruskunnostettu vaihteisto maksoi vuonna 1984 tasan 2600 markkaa, eli täsmälleen saman summan kuin koko auto 12 vuotta sitten. Taksiaikojen kolaroinnin jälkeen seuraava peltikolhu sattui Tapsan noutaessa talvirenkaita varastosta. "Tapsa kysyi että mistäs löydetään äkkiä uusi takaovi. Koulukadun risteykseen pysähtynyt Laakson öljyauto karkasi kuljettajansa käsistä, kun rasvainen kumisaapas lipsahti kytkinpolkimelta sivuun. Neljän tunnin kuluttua ovi oli enää maalaria vaille", naureskelee Pauli. Lipsahduksen seurauksena raskas kuorma-auto törmäsi Chevyn kylkeen aiheuttaen melko
pahan näköistä jälkeä. alkuperäinen manuaalivaihteisto toimisi varmaan tänäkin päivänä, mikäli se olisi jätetty paikoilleen.
KahdEn harmaasävyn, kromipinnan ja kiillotetun alumiinin yhdistely tuottaa rauhallista ilmettä, vaikka linjoista ei aivan samaa selkeyttä löytyisikään.
24
01/08. "Halkaisin oven keskeltä kahtia ja naputtelin puoliskot oikeaan muotoonsa ja hitsasin palat lopuksi yhteen. Vastasin vaan, että en tiedä, mutta irrotappa se ovi niin pistetään kuntoon saman tien", tarinoi Pauli
Ryhdikäs autovanhus on kuljettanut tyytyväistä omistajaansa yhtäjaksoisesti jo 36 vuotta, eikä miehellä ole tuona aikana ollut käytössä toista ajopeliä. Ensimmäinen Chevy ii -vuosikerta oli ´62 ja silloin tarjolla oli kaikkiaan kolme varusteversiota kahden moottorin voimin. Pelkistetyin malli oli tunnukseltaan 100 ja hienoimmilla varusteilla ladattu merkattiin nova 400 -lätkillä. Takaveto.
05 Alusta
Jäykkä taka-akseli yksilehtisin lehtijousin, edessä erillisripustus kierrejousin
06 Kori
Neliovinen sedan, varustetasoltaan Chevy II 300
07 Suorituskyky
Teho 120 hv/4400 rpm
08 Mitat
Paino noin 1150 kg, akseliväli 279 cm, pituus 464 cm, leveys 179 cm, korkeus 139 cm
09 Mallihistoria
KulmiKas muotoilu ja suuri ikkunapinta-ala mahdollistavat hyvän näkyvyyden kaikkiin suuntiin. Nova-malleja valmistettiin kaikkiaan neljän sukupolven ajan aina vuoteen 1988 saakka.
01/08
25. väliin mahtui vielä 300-malliversio, jollainen tarinankin auto on. varsinkin parkkeerauksessa kunnon ikkunoista sekä selkeistä muodoista on myös konkreettista hyötyä.
Ensimmäisen sukupolven Chevy II -mallia valmistettiin vuosina 1962-1967. vaikka auto onkin sen aikaisiin "full size" -jenkkeihin verrattuna melko kompaktin kokoinen, on se kuitenkin suhteellisen kookas. Chevy on kirjaimellisesti ollut liikkeellä ympärivuotisesti. Ensimmäisen sukupolven aikana malli koki ainoastaan pieniä kosmeettisia muutoksia, mutta tekniikan puolella autourheilumenestys sekä asiakkaiden toiveet johtivat vuonna 1964 ensimmäisiin v8-versioihin. vuosina 19651966 tarjolla oli jopa 350 hevosvoimaa tuottava l-79-moottori, mutta siitä luovuttiin, ettei se söisi markkinoita juuri esitellyltä Camarolta. Chevroletilla oli tuohon kokoluokkaan jo yksi automalli, takamoottorinen Corvair, mutta se oli muihin pelureihin nähden hieman liian eksoottinen eikä myyntilukuihin vaikuttanut positiivisesti sen saama maine maailman turvattomimpana autona. vuosi 1967 oli myös tämän korimallin viimeinen, sillä seuraavana vuonna markkinoille tuli täysin uudistettu sulavalinjainen korimalli.
Pauli nykänen ja vanha Chevy ovat olleet yhdessä tien päällä jo vuodesta 1972, eikä suunnitelmia uuden auton hankkimiselle ole vieläkään. KasiKonE asiaKKaidEn vaatiMuKsEsta
vuonna 1961 esitelty Chevy ii oli kokonaan uusi auto kilpailtuun kompaktiautojen luokkaan. Kilpapuolella menestystä tuli reippaasti eikä meno ole rauhoittunut kokonaan tänäkään päivänä: varsinkin kiihdytyspuolella Chevy ii on edelleen kova sana. Korimalleja oli heti ensimmäisenä vuonna tarjoilla runsaasti kaksiovisesta coupesta avoauton kautta farmarimalliin. "Eihän auto tarvitse kuin automaattilaatikon, kun se on niin pirun hyvä kaupungissa. (uutena tarjolla oli ainoastaan kaksiportainen automaatti sekä 3- ja 4 -vaihteiset manuaalivaihteistot). Korimalleja oli kaikkiaan viisi: Sport Coupe, farmari, avomalli sekä 2- ja 4-oviset sedanit. Ei tuo tuosta vaihtamalla mihinkään parane." Ja oikeassahan Pauli tietenkin on. Kevyt ja varsinkin kaksiovisena melko vauhdikkaan näköinen kori otettiin kilpaautopiireissä innolla vastaan. Ja miksi pitäisi ollakaan, onhan letukka osoittanut olevansa luotettava ja mukava kaveri.
hämEEnlinnan nurkilla liikkuville Paulin Chevrolet on tuttu näky onhan se ollut ympärivuotisessa ajossa uudesta saakka samoilla kulmilla.
Pari muutakin pientä kolaria on matkan varrelle sattunut, mutta niillä kerroilla vastapuolella on ollut nykyaikaisempaa henkilöautokalustoa, joten vauriotkin ovat jääneet Chevyn osalta lähinnä kosmeettisiksi toisista osapuolista ei voi sanoa aivan samaa. vaikka tehtaan asentamana ei kasikonetta ensimmäisten valmistusvuosien aikana autoon saanutkaan, oli se alusta saakka suosittu jälkiasennuskohde jopa merkkiliikkeiden piirissä. Lopuksi on aivan pakko kysyä, onko herrasmiehen mieleen milloinkaan juolahtanut ajatus modernimman ajopelin hankinnasta. Useimmat huomattavasti nykyaikaisemmat autot olisivat antautuneet tässä koulussa jo moneen kertaan, mutta aito Amerikanrauta ei osoita vielä minkäänlaisia väsymisen merkkejä.
01 Merkki ja malli
Chevrolet Chevy II
02 Vuosimalli
1962
03 Moottori
Kuusisylinterinen rivimoottori, tilavuus 194 kuutiotuumaa (3,2 litraa)
04 Voimansiirto
Jälkeenpäin asennettu kolmiportainen automaattivaihteisto. "Ollaan me emännän kanssa sentään joskus oltu liikkeellä polkupyörilläkin", toppuuttelee Pauli
Kuopio
26
01/08
Kuopiolainen Esa Välioja omistaa upean ensimmäisen sukupolven yksilön, joka on kulkenut hänen suvussaan uudesta saakka.
01/08
27. Se ensimmäinen
toyota corolla 2d ´70 Toyota Corolla on eri mallipolvineen maailman eniten myyty automalli
kielivät myös mustapohja
corollaa saattaa sopivassa valossa luulla helposti valkoiseksi, mutta se on oikeasti vaaleankeltainen. Uusi Toyotan pikkuauto ei oikeastaan ollut millään tapaa mullistava tai erikoinen auto, mutta olipahan
kaikin puolin taloudellinen ja toimiva kokonaisuus, jossa ei ollut toisaalta ihmeempiä ärsyttäviäkään seikkoja. Pientä, vain 2,2 metrin akselivälistä ensimmäistä sukupolvea sai viitenä eri korimallina; kaksi- ja neliovisena sedanina, kaksiovisena Sprinter-viistoperänä ja kaksiovisena HT:a sekä kaksiovisena farmarina. Toyota Corolla 2D
tämän yksilön 1990-luvulle saakka n kupeessa, mistä kotipaikka oli Haapajärve iset o-kilvet. Noihin aikoihin täkäläisiä automarkkinoita hallitsivat vielä VW Kuplan ohella halvat itäautot, eikä moni tainnut osata povata Corollalle sellaista menestystä, jonka se on vuosien ja uusien mallisukupolvien myötä saavuttanut. Lisäksi mallin kehuttiin kestävän poikkeuksellisen hyvin huippunopeudella ajamista. Corollan kerrottiin edustavan
maailman huippua luokassaan niin kiihtyvyyden kuin huippunopeudenkin suhteen. Suomen-tuontiautot oli varustettu yksikaasuttimisilla perusmoottoreilla. Toyotan maahantuonti Suomeen oli käynnistynyt paria vuotta aiemmin perin toisenlaisella ajokilla, isolla ja jenkkimäisellä Crownilla, joka oli jo saavuttanut vankan kannattajakuntansa meilläkin. Corolla kaikkine eri vuosimalleineen onkin nykyään maailman kaikkien aikojen eniten myyty automalli, jota on pelkästään Suomeen tuotu lähes 300 000 yksilöä.
28
01/08. Ke11-corollan muotoilussa eivät vielä jenkkivaikutteet näy, toisin kuin seuraavissa malleissa.
Teksti: Tomi Eronen Kuvat: Jape Tiitinen
K
aukaisilta tuntuvat nykyään ne ajat, jolloin Corolla oli tuntematon ja tuore automalli, mutta sellainen oli tilanne vielä 1966 kun malli ensiesiteltiin Japanissa. Suomeen tuodut yksilöt oli tiettävästi varustettu nelivaihteisella manuaalivaihteistolla, jenkkimarkkinoilla taas käytettiin paikallisen tavan mukaan automaattivaihteistoa, joka oli kaksinopeuksinen. Moottorivaihtoehdot olivat 1,1-litrainen 1K ja vuodesta 1969 lähtien 1,2-litrainen 3K, joita molempia oli Japanin markkinoilla saatavana kahdella kaasuttimella varustettuina tehoversiona. Mallien sukulaissuhteesta kertoi muuten pienen uutukaisen nimikin, Corolla tarkoittaa pientä kruunua, kun Crown on yksinkertaisesti kruunu. Tähän samaan konseptiin Corollan menestys on perustunut vuosikymmenien ajan. Suomeen ensimmäiset Corollat rantautuivat keväällä 1967
"Ajoa sedälle kertyi melkoisen vähän. Sen lisäksi, että Corollalla on suvussa jo kolmas käyttäjä, on taksiautolijana toimivalla Esalla työkalunaan tuore Avensis, joka ei ole edes miehen ensimmäinen lajissaan.
01 Merkki ja malli
Toyota Corolla KE11
02 Vuosimalli
1970
03 Moottori
3K 1,2-litrainen nelisylinterinen OHV-bensiinimoottori, teho 68 hv
04 Voimansiirto
4-vaihteinen manuaali, takaveto
05 Alusta
MacPherson-joustintuet edessä, rumpujarrut edessä ja takana, jäykkä taka-akseli ja lehtijouset
06 Kori
2-ovinen sedan, itsekantava korirakenne
07 Mitat
Pituus 385,5 cm, leveys 148,5 cm, korkeus 138 cm, omapaino 700 kg. "Kun setä joutui ajamaan Corollalla sadekelillä, hän pesi sen aina samantien ja laittoi talliin. KE11 maalautettiin uudelleen alkuperäisellä värillä, ja entisöitiin muutenkin tarpeellisilta osin. eTuisTuimeT on verhoiltu uudelleen aidolla nahalla, mutta malli on täsmälleen alkuperäisen kaltainen. Corolla siirtyi perintönä Esalle. Monia tavallisilta tuntuvia kulutusosiakin saattaa joutua metsästämään hämmästyttävän kaukaa, vaikka kyseessä olisi yleinen ja perusrakenteeltaan yksinkertainen automalli. "Huonoa tuuriakin oli, nimittäin vain kolmisen viikkoa ennen kuin Corollaan alettiin kerätä uusia osia, oli paikallinen Toyota-liike kuljettanut
ensimmäisen sukupolven corolla oli oikeasti pieni auto. "Suurin minun autolle tekemäni muutos oli se, että renkaisiin asennettiin irtovalkosivut, koska käyttöohjekirjan kuvassa Corollan alla olleet valkosivurenkaat näyttivät hyvältä." KE11 onkin ollut Esalle erittäin huoleton harrasteauto ja miksei olisikin. Luotettavan auton maine tuntuu kulkevan ainakin Väliojan suvussa tehokkaasti. Corolla palveli arkiajossa aina 1990-luvun alkuun saakka, kunnes setä päätti jättää sen kauniiden säiden harrasteajokiksi. "Nopeuttakaan Corollalla ei varmasti usein yli kahdeksankymmenen
kilometrin kertynyt." Käytössä rispaantuneet etupenkit verhoiltiin uudelleen uusiksi aidolla nahalla täsmälleen alkuperäisten kaavojen mukaan. Kevyen entisöinnin yhteydessä puskureille riitti huolellinen kiillotus, minkä lisäksi takalamppujen kuplineet kehykset sekä joitakin korin listoja uusittiin. Tässä tapauksessa vanhaa japanilaisautoa ei onneksi tarvinnut hitsailla, vaan vuosien huolellinen ylläpito oli kantanut hedelmää. Etu- ja takapenkit näyttävätkin verhoiluiltaan aivan samanlaisilta, vaikka takana pinta on edelleen alkuperäistä mustaa keinonahkaa, joka on paitsi hiostavaa, paljon huonommin käyttöä kestävää. esa halusi corollan renkaisiin valkosivut, koska sellaiset olivat myös käyttöohjekirjan kuvan autossa.
Corolla palveli arkiajossa 90-luvun alkuun saakka, kunnes setä päätti jättää sen kauniiden säiden harrasteajokiksi.
vanhan varaston roippeet kaatopaikalle", Esa muistelee. "Minulla Corolla on ollut pelkästään huviajossa, enkä ajele sillä kuin aurinkoisilla keleillä", Esa kertoo. Muutenkin autoa öljyttiin, massattiin ja hoidettiin aina harvinaisen hyvin." Tekniikalle ei jouduttu tuolloin, eikä itse asiassa ole tähänkään mennessä jouduttu tekemään käytännössä mitään. Akseliväli 228,5 cm. Kun auto oli taas hienossa kunnossa, se museorekisteröitiin.
Perintökalu
Montaa vuotta setä ei valitettavasti ehtinyt huippukuntoisesta Toyotastaan nauttia, hän nimittäin kuoli vuonna 1996. "Vanhalla herralla oli tapana vaihtaa autoa vuosittain uuteen, tai viimeistään silloin kun autosta tuli uusi malli markkinoille", Välioja selvittää. Käyttöauton tehtävät lankesivat uudemman, 1986-vuosimallisen Corollan kontolle. Autolla kun on ajettukin vasta 143 000 kilometriä. Pituutta oli reilusti alle neljän metrin ja painoakin vain 700 kiloa. Autolla lähinnä käytiin kerran viikossa Kuonan kylältä Haapajärvellä sekä joskus Kuninkuusraveissa", Esa muistelee naureksien. Ensimmäisellä omistajallaan Corolla ei kuitenkaan ehtinyt olla kuin vuoden päivät. KE11 taas myytiin alle 10 000 kilometriä mittarissaan Esan sedälle, Seppo Väliojalle, Haapajärven kupeessa sijaitsevaan Kuonan kylään. "Ainoa vastaan tullut murhe oli puhki syöpyneet jarruputket pari vuotta takaperin."
Uudet alkuperäisosat löytyivät tilalle Belgiasta saakka. Sedältä sedälle
Jutun vaaleankeltaisen kaksiovisen porrasperä-Corollan hankki uutena Haapajärvelle auton nykyisen omistajan, Esa Väliojan, sedän setä. Vanhojen japanilaisten harrastamisen erikoisena piirteenä onkin varaosien yllättävän heikko saatavuus etenkin kotimaasta. Jälkimmäinen taisi olla tässä tapauksessa se suurin syy auton vaihtoon: vuonna 1971 tuli nimittäin markkinoille Corollan seuraava KE20-mallipolvi. Kulutus 8 l/100 km
01/08
29. Corolla on tunnettu kautta mallipolvien yhtenä automaailman huolettomimmista ajokeista, ja Esan vähän ajettua yksilöä on selvästi pidetty poikkeuksellisen hyvänä uudesta asti. Toisaalta juuri Corollan tapauksessa perustekniikka on sen verran luotettavaa, ettei suurempiin remontteihin ole usein tarvettakaan. Rengaskoko 6.00-12
08 Suorituskyky
Huippunopeus 140 km/h, 0-100 km/h 16,9 s
Kahden vuoden urakoinnin jälkeen auto on saatu takaisin tien päälle.
Hollola
30
01/08. Kääpiöauto Itävallasta
Steyr puch 500dl `61 Hollolasta kotoisin oleva Vesa Rantasalo hankki ensimmäiseksi museoautoprojektikseen melko huonokuntoisen ja paperittoman Steyr Puchin
01/08
31
Ajankohtakin oli juuri sopiva, sillä hän oli hiljan saanut entisöimänsä Royal Endfield -moottoripyörän myytyä, joten käytössä
oli hieman ylimääräistä aikaa sekä rahaa. "Juu, siihen piti laittaa uusi lattia, helmat ja lokasuojan kaaret ja vähän muutakin... Ensivaikutelma vie ihan oikeaan suuntaan,
Suurin ero saapasmaan tuotteeseen on konehuoneen puolelta löytyvä 2-sylinterinen, 16 hevosvoimaa kehittävä bokserimoottori. Tehokkain versio tuotti jopa 40 hevosvoimaa, joka on auton painoon ja ajo-ominaisuuksiin nähden vähintäänkin riittävä lukema.
"Siskon mies on vetänyt Suomen Steyr Puch -kerhoa jo pidemmän aikaa, ja sitä kautta automalli on tullut vähän väkisinkin tutuksi", hän kertoo.
sillä kyseinen ajopeli on todellisuudessa lisenssillä valmistettu Fiat 500 itävaltalaistehtaan tekniikalla varustettuna.
SympaaTTinen yksityiskohta on "vasenkätinen" nopeusmittari josta löytyvät myös oikeat vaihtokohdat, jolloin erillistä kierroslukumittaria ei tarvita. Kipeimmin projektiauto kaipasi reilusti uutta peltiä, sillä tämäkin yksilö oli mallille tyypilliseen tapaan ruostunut melko pahasti. Projektiauton rekisteriote ja kilvet olivat kadonneet jäljettömiin aikojen saatossa, eikä edes vanha rekisteritunnus ollut tiedossa. matkamittarin alapuolelta löytyvät tarpeelliset varoitusvalot.
Kipinä syttyy
Vesa sai ensimmäisen kipinän Steyrin hankintaan sukulaisten kautta. Kyseessä ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä, vaan ajatusta pähkäiltiin pitemmän aikaa. Onneksi Puchin historiasta tiedettiin sen verran, että se oli lähtöisin Turusta. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi ajoneuvon kantakortin jäljittäminen runkonumeron perusteella. Muutaman sadan kilometrin päässä sijaitsevaa projektia lähdettiin katsomaan työmaalta lainatulla pakulla, jonka perään oli varmuuden vuoksi kytketty kohdeauton mentävä peräkärry. Steyr Puch 500
pieni auto on äärimmäisen pelkistetty, vain ajamisen kannalta välttämättömät varusteet löytyvät.
Teksti: Kari Mattila Kuvat: Minna Mattila
KaTTo näyttää kaksiosaiselta, ja sitä se on myös käytännössä. Kyseisen seudun kantakortteja säilytetään puolestaan Turun lääninhallituksen arkistoissa, mutta sieltäkään ei pystytty autta-
32
01/08. "Siskon mies on vetänyt Suomen Steyr Puch -kerhoa jo pidemmän aikaa, ja sitä kautta automalli on tullut vähän väkisinkin tutuksi", hän kertoo. Perusversion sylinteritilavuus oli vain 0,5 litraa, mutta autoa sai myös suuremmilla moottoreilla varustettuna. mitä noista nyt tahtoo mennä", kertaa Vesa vaatimattomana peltitöiden laajuutta.
Paperit arkistosta
Ennen varsinaiseen työhön ryhtymistä piti tehdä hieman salapoliisityötä, jotta auto varmasti saataisiin aikanaan takaisin liikenteeseen. "Oikeastaan sen reissun aikana innostuin aiheesta enemmän, mutta sopivia aihioita ei oikein ollut missään tarjoilla." Muutaman vuoden kuluttua Vesa sai kaverilta vinkin kunnostuskelpoisesta yksilöstä. Tehdas on tunnettu lähinnä ammattikäyttöön suunnatuista maastoautoistaan sekä alihankintana toimittamistaan nelivetojärjestelmistä, kun taas tarinan auton ulkonäkö ja mallimerkintä viittaavat vahvasti Italian suuntaan. Steyr muuttuu lähes avoautoksi kattopellin irroituksella, rättikatto on lisävaruste ja sellainen on haussa myös tähän yksilöön.
S
teyr Puch 500DL on automallina täysin tuntematon laite jopa useimmille autoharrastajille. Perillä Vesa totesi auton vastaavan suurin piirtein odotuksia, joten se lastattiin peräkärryyn ja kuskattiin kotitallin suojiin. Reilu vuosikymmen sitten kaverukset lähtivät Itävallan kokoontumiseen neljän hengen seurueen voimin, kulkupelinä toimi harvinainen farmariSteyr
Sivustolta löytyy reilusti lisää tietoa aiheesta sekä tietenkin kymmenittäin kuvia jäsenten ajopeleistä. "Virkailija kertoi erään henkilön käyneen lähes päivittäin puolentoista kuukauden ajan, ennen kuin oikea dokumentti osui kohdalle."
"Uustuotanto-osia sai mukavasti Itävallasta, mutta niiden valmistuksessa käytettävät alkuperäismuotit ovat jo aika kuluneita, joten osia ei voi käyttää sellaisenaan." Ongelman muodostivat lähinnä pelteihin prässätyt pokkaukset ja kulmat, joiden terävyys oli kaukana alkuperäisestä. Toimintaan voi tutustua myös erilaisissa mobilistitapahtumissa, joissa yhdistys on useimmiten paikalla monen ajoneuvon voimin.
STeyr puch on koriltaan itävallassa lisenssillä valmistettu Fiat 500. Ensimmäinen vuosi vierähti korin kunnostuksen parissa.
01/08
33. eniten harmeja kasautuu luonnollisesti marginaalimerkkien kanssa puuhasteleville, kun valtavirran mukana kulkevat pääsevät yleensä hieman helpommalla. Moottori koki täydellisen peruskorjauksen, jonka yhteydessä uusittiin kaikki liikkuvat osat. kaapioautoyhdistys.fi. Kesälomalla oli hyvää aikaa poiketa Turkuun. Osia löytyi suhteellisen mukavasti, mutta pakoputken
Korin kulmat kuntoon
Kun paperihommat olivat vihdoinkin asianmukaisessa kunnossa, uskalsi projektiin myös satsata kunnolla. Lääninhallitukseen saavuttuaan seurue ohjattiin kellaritiloihin, jossa itse arkisto sijaitsee. "Virastosta toivotettiin harrastaja tervetulleeksi penkomaan arkistoja, jos vain mielenkiintoa löytyy."
KaKSiSylinTerinen moottori on varustettu ilmajäähdytyksellä. Vaikka pienissä sarjoissa valmistetut osat tulevat väkisinkin maksamaan, saadaan hinta yhteistyön avulla painettua varsin harrastajaystävälliseksi. Tänä päivänä Kääpiöautoyhdistyksellä on hyvät kontaktit kymmenen muun maan vastaaviin kerhoihin. Virastosta toivotettiin kyllä harrastaja tervetulleeksi penkomaan arkistoja, jos vain aikaa ja mielenkiintoa löytyy. Sylinterit porattiin ylikokoon ja kampiakseli hiottiin vastaavasti alikoon laakereille sopivaksi. ajatuksena oli koota yhteen kääpiöautoja harrastavat ja niistä kiinnostuneet ihmiset, ja sitä kautta pyrkiä helpottamaan harvinaisen ajopelin kanssa elämistä. Suomen yhdistys tuottaa esimerkiksi messerschmittiin uusia kattokupuja, alumiinilistoja, vaihdelaatikon osia ja pakoputkistoja sekä muita tarpeellisia huoltotarvikkeita. Suomen Kääpiöautoyhdistys perustettiin kolmen messerschmitt-harrastajan toimesta jo vuonna 1979. Kaikkiaan koritöihin kului arviolta nelisensataa tuntia, joista osa kului luonnollisesti eri työvaiheiden opetteluun.
Pirteä tekniikka
Korin seistessä maalaamon tiloissa oli sopiva hetki keskittyä auton tekniseen puoleen. Osa harrastajista olisi todennäköisesti katsonut näitä epäkohtia läpi sormien, mutta Vesa viimeisteli kaikki muodot huolellisesti. Onnea oli matkassa, sillä oikea paperi löytyi jo puolentoista tunnin selailun jälkeen. Kerhojen välinen yhteistyö on erittäin pitkälle kehittynyttä ja sisältää jopa uustuotanto-osien valmistusta. Kantakortit olivat karkeasti iän mukaan lajiteltuina suurissa laatikoissa, joita varastohuoneesta löytyi kymmenittäin. Kääpiöauton tai vaikkapa skootterin omistajan tai ostoa suunnittelevan kannattaakin tutustua yhdistyksen verkkosivuihin osoitteessa www. Sukulaisuus näkyy helpoiten sivukuvasta, mutta edestä tai takaa katsottuna näiden mallien erottaminen onnistuu helposti.
maan ilman rekisteritunnusta. Ja löytyihän sitä. paketti on yksinkertaisuudessaan kaunis näky.
SuoMen KääPiöautoyhdiStyS
Vanhojen autojen varaosien ja tietotaidon hankinta saattaa tuottaa ongelmia kokeneemmallekin harrastajalle
Tarinan autoa on myös käytetty kisoissa omistajapariskunnan toimesta, silloin oli kyseessä museoajoneuvoille hyvin soveltuva tasanopeuskilpailu.
01 Merkki ja malli
Steyr Puch 500 DL
02 Vuosimalli
1961
03 Moottori
500 DL 493 cc 2-sylinterinen 4-tahtibokseri
04 Voimansiirto
Neliportainen manuaalivaihteisto, 2, 3 ja 4-vaihteet synkronoitu, takaveto
05 Alusta
Poikittainen lehtijousi edessä, kierrejouset takana
06 Kori
Kaksiovinen, tavaratila edessä, irroitettava katto, kaappariovet
07 Suorituskyky
19,8 hv/4600 rpm, huippunopeus 125 km/h, polttoaineenkulutus 4,5 l/100 km
06 Mitat
Paino 480 kg, pituus 2965 mm, leveys 1320 mm, korkeus 1370 mm, akseliväli 1840 mm
08 Valmistusmäärä
Malliston kokonaistuotanto noin 60 000 kpl vuosina 1957-1968, Suomeen tuotu n. "Kaveritkin ovat alkaneet epäillä, ettei moottori ole ihan vakio, sillä auto kulkee selvästi reippaammin kuin heidän vastaavat autonsa", naureksii Vesa. Sen syksyn Itävallan kokoontumiseen ajettiin omalla autolla.
STeyr puch oli aikoinaan kova sana myös autourheilupiireissä ja luokkavoittoja on irronnut useissa arvokisoissa. "Väänsin uudet osat tarkalleen alkuperäisten mittojen mukaisesti, mutta materiaalina käytin kestävyyssyistä ruostumatonta terästä", selventää Vesa. "Kaverit ovat alkaneet ihmetellä, miksi tämä kulkee selvästi heidän autojaan reippaammin."
ja lämmönvaihtimen osalta jouduttiin turvautumaan käsityöhön. Kesän mittaan auto toimi ilman murheita, ellei sellaiseksi voida laskea epäilyttävän ripeää suorituskykyä. Muuten voimansiirron osalta riitti pelkkä huolellinen puhdistus ja tarkistus. 400 kpl vuosina 1960-1963
09 Mallihistoria
Variaatiot: 500 D, 500 DL, 700 C (farmari), 650 (643cc noin 21hv), 650 T( 643cc 25 hv), 650 TR(ralliversio 660cc 27-70 hv), 650TR2 (päivitetty versio edellisestä), Haflinger (saman kokoinen maastoauto) Edeltäjä: Steyr 50 1939
34
01/08. Parisen kuukautta myöhemmin kori saapui takaisin maalaamosta ja huolellinen kasausvaihe saatiin käyntiin. Viime vuoden keväällä kahden vuoden urakka oli vihdoin saatu päätökseen ja auto sai ansaitsemansa museokilvet. Ennen talven seisontaa Vesa toteutti vielä yhden haaveen. Moottorin ollessa työn alla oli emäntä verhoillut istuimet uutta vastaavaan kuntoon, joten tässä vaiheessa auto eteni suorastaan vauhdilla. Vaihteisto ja tasauspyörästö olivat pääpiirteittäin kunnossa, ainoastaan kehäpyörän katkenneita pultteja joutui uusimaan
11.400,Jaguar XJ 40 Sovereign 1992 ............... 11.800,Jaguar XJS Coupe 1987 ........................13.500,Jaguar XJ 40 1991 .................................. 02-416 2300 MOTOR
GSM 040-900 6030 · www.trianglemotor.com
Kestotilauksena vain 39,90
Autoilun nostalgiaa kätevästi kotiisi kannettuna!
Tuleva klassikko
Tulev Lotus a klassikko Cortina
Tunturi Super Sport
Lotus Cortina
Tunturi Super Sport
· Hinta 7,50 Autoilun nost lassikot.fi · 01/08 - 1985 · www.k AlgiAA 1950 AlgiAA 1950 - 1985 · www.k lassikot.fi · 01/08 Autoilun nost
· Hinta 7,50
08001
>
Ukko-Pekan matk
6
6
414883
inat Klassikkomarkk Ukko-Pekan matk sastus assa Museokat assa Museokat sastus Klassikkomarkk inat
08001
684808
414883
684808
>
Autoilun nostAlgiAA 1950 - 1985 · www.klassikot.fi
(6 nroa/vuosi). tarjousten perusteella BMW 3.0 SA 1974 ................................. 11.800,Buick GS 350 1968 ................................13.600,Cadillac Fleetwood 1969 .....................12.800,Chevrolet Corvette Conv. tarjousten perusteella Jaguar E-Type V12 S 3 Coupe 1974....38.000,Jaguar XJ 6 S 1 1972................................9.900,Jaguar XJ-C 12 S 2 1975..........................9.800,Jaguar XJ 6 S 3 1985.............................. 1969...........59.900,Daimler Double Six 1992.....................19.800,Ferrari 308 GTB 1978............................28.400,Ford Cortina 1966...................................4.100,Imperial Crown Coupe 1968...............12.700,Jaguar Drop Head Coupe 1946 ........142.000,Jaguar MK II 1960 projekti ....................2.800,Jaguar MK II 1963.................................14.800,Jaguar MK X 1963.................................15.800,Jaguar MK II 1965...................................9.800,Jaguar S-Type 1965...... tarjousten perusteella Mercedes-Benz 170 1949......................22.600,Mercedes-Benz 220 S Cabriolet A 1956 ................................97.000,Mercedes-Benz 230 SL 1963 ................33.800,Mercedes-Benz 300 1952......................36.000,Mercedes-Benz 300 SEL 3,5 1971........14.700,MG MGA 1959 ......................................28.800,MG MGB 1966 ......................................13.300,Morris Minor 2D 1962 ...........................6.900,Opel GT 1973 ........................................12.900,Packard Clipper de Luxe 4D 1953 .....33.600,Packard Clipper Super Panama 2D 1955........................33.600,Packard Clipper Custom 1956............22.800,Plymouth Valiant V200 1961.................9.800,Plymouth Barracuda 1968...................12.800,Pontiac Firebird Convertible 1967 .....31.800,Pontiac GTO Convertible 1969...........30.900,Rolls-Royce Silver Cloud 2 1960 ........46.400,Rolls-Royce Silver Cloud 2 1961 ........48.000,Rolls-Royce Silver Shadow 1966 ........24.800,Rolls-Royce Silver Spirit 1988............... 11.900,Jaguar XJ 40 1993 ..................................14.400,La Salle 4D Sedan 1939........................32.000,Lamborghini P 400 SV-Miura 1971.............. KLASSIKKOjA MyyTäväNä:
Alfa-Romeo Montreal 1974.................42.900,Austin-Healey 100/6 1957 .................... hinta pyydettäessä Rover P5B Coupe 1968 ........................10.800,Skoda Roadster 2+2 1939..........hinta pyydettäessä SS Jaguar 4D Saloon 1939 .........hinta pyydettäessä Toyota Crown 1964 ................................7.500,Triumph TR 3 1960...............................29.800,Volvo PV 444 1956 ..................................7.100,-
Näytöt sopimuksesta!
www.presco.fi
TRIANGLE Orikedonkatu 32, Turku · Puh
Projektin päästyä käyntiin oli kuitenkin lähellä, ettei tuliseinää siirretty ja moottori saanut paria sylinteriä lisää. Loppujen lopuksi harvinainen diesel-Ascona entisöitiin viime hetkillä.
01/08
36. Rauhallinen raksuttaja
Opel AscOnA 2.0D ´80 Siitä piti tulla vain kesäauto, johon vaihdettaisiin nurkissa pyörivä bensamoottori
Hikiä
01/08
37
Polvitila takana oli tämän päivän autoihin verrattuna pienehkö, mutta kahdelle muotoiltu takapenkki melko kaltevine selkänojineen tarjosi kohtuullisen istuma-asennon kahdelle aikuiselle. Vuonna 1970 Opel julkaisi Mantaksi ristityn coupen ja hieman myöhemmin sedan- ja farmarimalliset Ascona
38
01/08. Aikakauden tyyliin väreiksi sai tavallisten ohella myös kirkkaita vihreitä, oransseja ja keltaisia. Tuplakaasarit mourusivat nakkarin kulmilla ja pikkuteillä iltaisin.
sisäpUolelTA Ascona on hämmästyttävän hienossa kunnossa, jopa kattoverhoilu on puhtaan luonnonvalkoinen. Vaihteistot olivat 4-portaisia. mustan ohella maskista on olemassa myös vaaleanharmaita versioita. Suosio perustui mallin rallimenestykseen, hyvään ajettavuuteen, takavetoon sekä suhteellisen kookkaisiin moottoreihin, joihin oli
Ascona oli suosittu harrasteauto: tuplakaasarit mourusivat nakkarin kulmilla ja pikkuteillä iltaisin.
saatavana runsaasti viritysosia. Ford Taunus mk1 sekä Peugeot 304.
70 -luvun värisävyin
Vuonna 1975 Opel esitteli Asconan toisen sukupolven Frankfurtin autonäyttelyssä. Tepon yksilössä paneeli on yleisimmin käytössä ollut, eli korin värinen.
UUdemmAn mallisessa maskissa on ruutukuvio ja keskellä opelin Blitz-logo: ympyrä ja salama. oranssi vilkunlasi on reilun kokoisen "akvaarioumpion" kirkkaan lasin alla.
Teksti: Petri Juola Kuvat: Kari Mattila
A
scona B, B Ascona, Bascona, Cona rakkaalla lapsella on monta nimeä. Moni pitää sitä edelleen eräänä 70-luvun parhaiten muotoilultaan onnistuneena eurooppalaisena automallina. Opel Ascona B oli varsinkin 80- ja 90-luvulla Suomessa ja Ruotsissa suosittu harrasteauto. Uusi Ascona B oli edeltäjäänsä huomattavasti nykyaikaisemmin muotoiltu, suorastaan moderni. Rinnan suunniteltiin myös näyttävästi muotoiltua 2-ovista coupea samalle pohjalevylle. Opel tarjosi näin edullisen ja luotettavan matkakulkineen keskikokoiseen koriin, ja Ascona olikin mm. myyntiedustajien ja pitkien etäisyyksien Pohjois-Suomen asukkaiden suosima malli. AsconA kyläkaupan pihassa tankilla vuonna 1980 (vai sittenkin 2008...). Kilpailijoita markkinoilla olivat mm. Takavalojen muotoilu on tarkoituksenmukaista, joissakin malleissa takavalopaneeli oli maalattu mustaksi ja sitä saattoi kiertää myös kromilista. 2000luvulla liikenteessä olevat Asconat ovat vähentyneet huomattavasti, kun autot ovat saavuttaneet 20-30 vuoden iän. Joitain autoja kerrotaan myös valmistetun 1.2 litran OHV-moottorilla. Niinpä on erittäin mukava nähdä, että joku on säilyttänyt ja kunnostanut ajoon alkuperäiskuntoisen Asconan ja vieläpä dieselmallina!
A -perheautot. 2-ovisessa mallissa taakse kulkeminen
A niin kuin Ascona
60-luvun loppupuolella Opel päätti aloittaa keskikokoisen perheauton suunnittelun hyvin markkinoilla menestyneen Kadettin ja sitä reilusti isomman Rekord/ Commodoremalliston väliin. Moottoreina olivat Rekordista tutut 1.6- ja 1.9-litraiset, luotettavat ja helppokäyttöiset CIH (Cam In Head) -kaasutinmoottorit 60- ja 90-hevosvoimaisina versioina. Vyötärölinja oli matala, näkyvyys suurista ikkunoista oli hyvä ja autossa oli tilan tuntua. sisustuksen kunnostaminen oli projektin helpoimmasta päästä, pinnat pestiin kunnon aineilla ja lisäksi asennettiin uusi hattuhyllyn verhoilu.
Moni on jo unohtanut, että B-mallia valmistettiin ja tuotiin Suomeen myös dieselmoottorisena versiona. Kojetaulu oli aiempaa matalammalla ja mittaristo oli erillisessä kuvussa, mikä lisäsi osaltaan tilan tuntua. Auto oli hieman A-mallia isompi niin ulkomitoiltaan kuin sisätiloiltaan
Uusi muotoilu kesti pitkästi 80-luvulle saakka tällä pienellä faceliftillä. Moottoreista oli tarjolla sekä 92-oktaanisella polttoaineella toimeen tulevat N-versiot että korkeampipuristeiset S-versiot, jotka vaativat 98-oktaanista bensaa. Vauhtipyörä oli painavampi ja isommalle 9-tuumaiselle kytkimelle suun-
niteltu. opel myös luokitteli Ascona i2000 -mallin (2.0 ciH 125hv) A-ryhmään 2 kpl 45 mm solex AddHe -tuplakaasuttimin ja paremmalla pakosarjalla. Vaihteistot olivat tuttuja 4-vaihteisia. Kromipuskurit vai muoviset. sR-vanteet vai reikävanteet. sRmalleissa oli kaksi isoa mittaria, kierrosluku ja nopeus, sekä pikkumittarit öljynpaineelle, lataukselle, vedenlämmölle ja bensan määrälle.
AsconAn muotoilu on kevyt sekä tasapainoinen oikeastaan kaikista suunnista katsottuna. Uudet 1.3 litraiset OHC (Over Head Cam) -aluminikantiset
"Ascona B:tä valmistettiin vuosina 1975-81 yhteensä yli 1,2 miljoonaa kappaletta."
60-75 hv moottorit korvasivat entiset 1.2 OHV:t, ja merkittävänä uutuutena lisättiin Rekord-mallistosta tuttu 2litrainen OHC-diesel 58 hv tehoisena. Ascona B:tä valmistettiin vuosina 1975-81 yhteensä yli 1,2 miljoonaa kappaletta. Pyöräkoko oli edelleen 13" renkaiden ollessa nyt lähinnä vyörenkaita, kun moni A-malleista tuli tehtaalta ristikudosrenkailla.
Dieselversio markkinoille
Vuonna 1979 moottorivalikoima uudistui jälleen. Kun alustan osat sekä rengastus ovat kunnossa, Ascona B on edelleen yksi parhaista keskikokoisista takavetoista autoista ajo-ominaisuuksiltaan ja se suorastaan yllättää vertailtaessa sitä muihin aikakautensa autoihin. Kevytmetallista vaklistetun kannen rakenne oli OHC eli nokka-akseli oli kannen yläpuolella pukeissa eikä kannen sisällä kuten bensiinimoottoreissa. Vuonna 1982 julkaisiin seuraaja Ascona C. Kromiset ikkunakehyket vai satiinimustat. Dieselin nokka-akseli liikutti painamalla suoraan laahaintyyppisiä keinuvipuja, kun taas bensiinimallissa oli nostajat ja keinuvivut. Suosituimmat moottorimallit Suomessa olivat 1.6S (90 hv), 1.6SV (82 hv) ja 2.0i (115 hv).
Tepon raksuttaja
Ilta-aurinko heijastuu Asconan kyljestä sen saapuessa tapaamispaikal01/08
39. Tiuha ritilämaski muuttui harvemmaksi ristikoksi ja kapeat kromipuskurit leveämmiksi muovipuskimiksi. Öljypumpun pesä ja rattaat olivat pidemmät, jolloin sen tuotto oli suurempi kuin bensiinimoottorissa. pikkuritilä vai iso ruudukko maskissa. siinä makuasioita, johon kullakin opel Ascona B -mallista kiinnostuneella on oma mielipide. 69,8 mm) ja kiertokangen kaulat olivat isommalla halkaisijalla. Vuonna 1979 myös Asconan ulkonäkö muuttui. Erona A-malliin nyt myös alatukivarret olivat tukevampia kolmiotukivarsityyppisiä, mikä paransi ajettavuutta raideleveyden reilun kasvun ohella. Moneen Menoon
B Asconaa valmistettiin useilla varustetasoilla, mm. Kylkilistat vai ei. Lähes joka huoltoasemalla tarjottiin 100- tai 99oktaanista bensiiniä, joten maahamme tuotiin pääasiassa tehokkaampia S-moottoreita. Moottoreina olivat edelleen 1.6- ja 1.9-litraiset CIH-moottorit sekä energiakriisin tunnelmissa Kadett-mallistosta kaivetut pienemmät 1.2 OHV (Over Head Valve) -kaasutinmoottorit 55-60-heppaisina. Moottorit olivat kaikki OHCtyyppisiä ja niitä oli laaja valikoima alkaen 1.6D-dieselistä aina 130-heppaiseen 2.0GT-sporttiin. Mallista riippuen omamassa oli luokkaa 900-1020 kg. Etuakselistossa oli kierrejousitus päällekkäisillä tukivarsilla ja vakaajalla. Niinpä 4-ovinen malli oli suosittu, vaikka moni pitikin 2-ovista linjakkaamman näköisenä. Usein näkeekin yksilöitä, joihin on sekoitettu eri vuosimallien yksityiskohtia omistajan oman maun mukaan ja ne näyttävät ihan mahdollisilta tehtaan malleilta, vaikka eivät aivan alkuperäisiä olekaan. Kätevää tietenkin kesähelteillä, mutta myös talvella, kun kuski saa halutessaan suunnattua kasvoilleen sopivasti viileämpää ilmaa.
sAKsAlAisTA selkeyttä mittaritaulussa. J, luxus, Berlina ja sR, ja niillä oli 70-luvun tyyliin myös omia ulkoisia tunnusmerkkejä: kylkiraitoja, kromilistoja, satiinimustia maalauksia, vanteita ynnä muuta. Talvella hiekkasäkki takakontissa on toki tarpeen, sillä lukkoperä oli vakiona ainoastaan harvinaisessa sR-mallissa. 80-luvun värimaailmasta löytyi useita varsin rohkeita sävyjä, joista tämä räikeämmän pään oranssi toimii hyvänä esimerkkinä.
oli tietenkin hieman ahdasta Opelin kätevistä turvavyönojentimista huolimatta. suomessa ja Ruotsissa sillä on ajettu soraralleja hyvällä menestyksellä 2-, A-, F- ja nationel-ryhmissä. Uutuutena auto oli nyt etuvetoinen ja pohjautui GM:n uuteen maailmanlaajuiseen J-Car-pohjalevyyn. Sen lohko oli samantyyppinen mutta muutaman sentin korkeampi, kampiakseli oli pidempi-iskuinen (85 mm vs. Myöhemmin vuonna 1978 isompi CIH kasvoi 2-litraiseksi ja 2.0S-version teho nousi 100 hevosvoimaan. näin mallista luotiin voittaja-auto A-ryhmään viritettynä 170-hevosvoimaiseksi. Taka-akseliston onnistunut geometria lisää pitoa kiihdytettäessä eikä auto vierasta myöskään sora-, lumi- tai jääpintaisia teitä. ei siis ihme, että B Asconasta tuli aikanaan erittäin suosittu kilpa-autoaihio. Loppuvuodesta malliston tehokkaimmaksi versioksi saapui bensiinikäyttöinen 2.0E CIH -moottori Bosch L-Jetronic -polttoaineensuihkutuksella ja elektronisella sytytyksellä. 1998-kuutioisen OHC dieselin desing perustui CIH-bensamoottoriin. euroopassa asfalttirallit ja erilaiset kansalliset kaksilitraisten ratakilpailuluokat olivat sen ominta aluetta.
KoJeTAUlUn keskellä on opelin tyyliin suunnattavat ja säädettävät raitisilmasuuttimet, joista puhaltaa ulkoilmaa ohi lämmityslaitteen kennon. Taka-akselisto oli takavetoiseen autoon hyvin tuettu Kadett B/Ascona A -tyyppinen eli kierrejousitus, pitkittäistukivarret, poikit-
tainen panhard-tanko, vakaaja sekä kardaaniputki eli kolmas pitkittäinen tuki keskellä autoa, joka nosti koria kiihdytettäessä ylöspäin ja painoi samalla vastaavasti pyöriä alaspäin kiinni tiehen
oHc dieselmoottoreissa oli alumiinikansi ciH-bensasisaruksistaan poiketen. 24-vuotias Teppo Keskitalo Hausjärveltä on hurahtanut vanhoihin takaveto-Opeleihin kunnolla: pihalta löytyy Kadett C Coupe ´77, Ascona A ´75 harvinaisella 1.2-moottorilla, kolmiovinen Ascona A Voyage farmari ja päälle vielä varaosa-Opelit. Tepon suunnitelmat oranssin diesel-Asconan suhteen olivat alkuvaiheessa melko radikaalit: bensamoottori keulille ja käyttöauto kesäksi! Au-
toa tarkemmin tutkittaessa huomattiin, kuinka hyväkuntoisesta ja huolella pidetystä yksilöstä oikein oli kyse. Hetken kuluttua kuuluu jo raksutuskin, vaikka vieressä on vilkkaasti liikennöity maantie. Moottoritilassa riitti pesu ja kynäruiskulla tehdyt paikkamaalaukset. Lokakuussa 2007 entisöintikärpänen puraisi Teppoa, ja siitä alkoikin julmettu kiire, sillä museokatsastussäännökset olivat muuttumassa vuodenvaihteessa. Auto ei ollut mikään kiertopalkinto, sillä se oli ollut ensimmäisellä omistajallaan 10 vuotta ja toisella noin 15. Puupyöräviruskin on siis päässyt tarttumaan. Jos juuri 27 vuotta täyttänyttä autoa ei ehtisi ensin museotarkistaa, liikennekatsastaa ja samalla muutoskatsastaa museoautoksi ennen joulukuun loppua, olisi odotettava tuskastuttavat kolme vuotta ennen kuin se olisi taas mahdollista. Jos autoa ei ehdittäisi museokatsastaa ennen vuodenvaihdetta, olisi odotettava 3 vuotta ennen kuin se olisi taas mahdollista.
Tämän korimallin ikkunapinta-ala oli ajan hengen mukaisesti kohtalaisen suuri. Asconan sisustaan oli tarjoilla useita eri värivaihtoehtoja, kuten vaaleanruskea, punainen, sininen ja musta.
40
01/08. Aivan, autohan on diesel ja vuodelta 1980 silloinhan ne raksuttivat kaikki. Vuodenvaihteessa näet museoajoneuvon alaikäraja nousi 30 vuoteen.
Kiirettä pitää
Aihio oli hyväkuntoinen, mutta kaipasi joitakin pieniä ruostepaikkauksia ja uutta maalipintaa. Opel-taudistaan huolimatta Teppo kertoo pään kääntyvän aina, kun näkee liikenteessä vanhemman auton merkistä riippumatta. Tuplat akut varmistivat dieselmallin käynnistyksen kovillakin pakkasilla.
YKsinKeRTAisUUs ja selkeälinjaisuus ovat olleet valttia myös oviverhoilua suunniteltaessa, sävy mukailee istuinverhoilun väriä. Oranssi väri todella erottuu harmaiden, hopeiden ja tummansinisten nykyautojen seasta. seikka korostuu, kun autoa katsoo yläviistosta käsin.
lemme. Tepolla on myös serkkunsa kanssa yhteisomisteinen F-ryhmän ralliauto, Ascona B ´75, jolla ajetaan ensimmäinen kilpailu alkukesästä. Jopa konepellin huopa
HUolellA putsattu ja kynäruiskulla paikkamaalattu moottoritila on huippukunnossa, jopa konepellin äänieriste on siistinä paikallaan
Aikataulu oli alkujaankin tiukka, ja kun töissäkin piti päivisin käydä, jäivät yöunet viimeisinä viikkoina vähiin. "Jos myöhästyy, niin sitten siirretään tulipeltiä 20 senttiä ja laitetaan pari sylinteriä lisää eikä jäädä odottelemaan viittä vuotta", oli Teppo todennut hetkellä, jolloin aikataulu näytti ylivoimaiselta. Kaiken lisäksi joulukuun lopussa konttorit ovat pyhäpäivien takia monta päivää kiinni. istuma-asento ja muu matkustusmukavuus ovat siitä huolimatta kohdallaan, eivätkä pidemmätkään reissut rasita kyytiläisiä liikaa.
Teppo Keskitalo harrastaa vanhoja opeleita ilman ennakkoluuloja. Maalauksen jälkeiseen kasaukseen saapui onneksi monta kaveria auttamaan ja auto valmistui ajoissa. Auton tuli läpäistä molemmat katsastukset ennen vuodenvaihdetta, joten uu-
sintanäyttöihin ei olisi juuri varaa. nYKYAUToiHin verrattuna Asconan takamatkustajille on tarjolla melko vaatimattomasti jalkatilaa. Muuten riitti hionta, kunnon pohjamaali, kittaus ja oranssi alkuperäissävyinen pintamaali. Siistikuntoisesta takaluukusta löytyy alkuperäiset tummanharmaat paneelit. Autoon onkin hankittu reikävanteet mustilla keskikupeilla ja mutterinsuojuksilla, "kiikarimankka" ja uusi hattuhyllyn verhous. Museotarkastaja kävi katsomassa autoa pari kertaa jo projektin aikana. museokatsastetun Asconan ohella tallista löytyy myös tämän korimallin pohjalta toteutettu F-ryhmän ralliauto.
on edelleen hyväkuntoisena paikallaan. Vuosien varrella osa alkuperäisosista oli kadonnut tai niitä oli muokattu. "Jäihän ylimääräistä aikaa kokonaista yksi arkipäivä ja uudenvuodenaatto... olisikohan konttorit olleet edes auki silloin", vitsailee Teppo ja jatkaa: "Kiitokset Tompalle ja kaikille muille projektissa auttaneille!" Oranssi raksuttaja jatkaa matkaansa 2010-luvulle entistä ehompana hyvissä käsissä.
01 Merkki ja malli
Opel Ascona 2.0D
02 Vuosimalli
1980
03 Moottori
2.0D OHC, diesel, 1998 cc, 4-sylinterinen rivimoottori, valurautalohko, alumiinikansi, kannen yläpuolinen nokka-akseli ja keinuvivut, 2 venttiiliä/sylinteri
04 Voimansiirto
4-vaihteinen manuaalivaihteisto, takaveto
05 Alusta
Edessä kierrejouset, päällekkäiset kolmiotyyppiset tukivarret, kallistuksen vakaaja takana kierrejouset, jäykkä taka-akseli, kardaaniputki, pitkittäistuet, poikittaistuki, kallistuksen vakaaja
06 Kori
4-ovinen sedan
07 Mitat
Pituus 432 cm, leveys 167 cm, korkeus 138 cm, akseliväli 252 cm, omamassa 1080 kg
08 Suorituskyky
58 hv/4200 rpm, 115 Nm/2400 rpm, 0-100 km/h noin 22 sek, huippunopeus noin 140 km/h
09 Valmistusmäärä
1,2 miljonaa yksilöä
10 Mallihistoria
Edeltäjä Ascona A vuosina 1970-1975, Ascona B 1975-1981, seuraaja Ascona C 1982-1988
01/08
41. Hän oli ollut aikanaan Opelilla töissä ja antoi mielellään vinkkejä, millaisia oikeantyyppiset osat olivat olleet. Maalaus suoritettiin huolella ja kaikki vaurioituneet kohdat hiottiin pellille asti
Vaasa
42
01/08
Piskuinen avoauto ei ehkä nauti Austin-Healeyn klassikkoasemasta tai FX4-taksimallin tunnettuudesta, mutta sillä on oma, yhtä lailla mielenkiintoinen lukunsa autoilun historiassa.
01/08
43. Sympaattinen sivuaskel
Austin A40 Sports Convertible on oiva esimerkki automallista, joka on kuitattu valmistajansa historiankirjoituksessa pelkällä sivulauseella
eteenpäin 4-litrainen rivikuutonen, oli Austinin pikkuavon tyytyminen 1,2-litraiseen nelosmoottoriin. A40 Sportsin kutsuminen urheiluautoksi onkin hieman liioittelua: kyse on pikemminkin mukavaan matkailuun suunnitellusta laitteesta, josta katon voi säiden salliessa pukata syrjään. Nykypäivänä pohjalevyjen ja moottorien vaihto autovalmistajien välillä on tuiki tavallista, mutta korkeita kustannuksia kampitettiin yhteistyötä tekemällä jo puoli vuosisataa sitten. Pienelle tehtaalle yhteistyö Austinin kaltaisen jätin kansssa oli kuitenkin elintärkeää, joten Jensen on varmasti tehnyt parhaansa. Vaikka Austinin haaveet urheilullisuudesta jäivätkin puolitiehen, syntyi Devonin pohjalle kaikin puolin kelpo auto. Austin A40:n korin suunnitteli ja valmisti toinen brittiläinen valmistaja, Jensen Motors, joka sai vaihtokaupassa käyttöönsä Austinin moottoritekniikkaa omaa Interceptor-urheiluautoaan varten. Varsinkin alumiinikori oli tuon
Mukava, vaan ei sporttinen
Rinta rinnan kehitetyt autot esiteltiin vuoden 1950 aikana, eikä lähtötilanne ollut Austinille täysin edullinen. Tehtaita muutettiin sotatuotannon jäljiltä jälleen siviiiliautoilun käyttöön ja katseet oli suunnattu toiveikkaina vientimarkkinoille. Vuonna 1947 esitelty A40-mallisto oli vielä sekoitus uutta ja sotaa edeltävää tekniikkaa, joten 2-ovisen Dorsetin ja 4-ovisen Devonin rinnalle kaivattiin urheilullisempaa versiota, joka toisi mallistoon ripauksen PohjoisAmerikan markkinoilla kaivattavaa glamouria ja kimallusta. Siinä missä Jensen Interceptoria polki
44
01/08. Austin A40 Sports Convertible
Teksti ja kuvat: Markku Ikonen
E
nglantilaisille autonvalmistajille toisen maailmansodan jälkeiset vuodet merkitsivät voimakkaan laajentumisen aikaa. Menestys vaati monipuolista mallistoa, mikä oli myös Austinin perinteikästä autotehdasta johtaneen Leonard Lordin tavoitteena. Jälkikäteen Jensenin osallistuminen projektiin
Korin suunnitellut Jensen Motors sai vaihtokaupassa käyttöönsä Austinin moottoritekniikkaa omaa urheiluautoaan varten.
saattaa hieman ihmetyttää, pääsihän se suunnittelemaan kilpailijaa omalle mallilleen
Juuri ja juuri nelimetriseen koriin saatiin mahtumaan asiallinen kangaskattomekanismi sekä paikat neljälle matkustajalle ja verrattain suurelle tavaratilalle. Nykyinen omistajakunta ei tosin ole täysin yksimielinen siitä, kenen omistama yksilö rainassa nähdään.
Tehtaanomistajalta koulupojalle
Tarinamme Austin on tuotu uutena
vuonna 1786 valmistunut, vaasan palostakin selvinnyt Mustasaaren kirkko on kesäisin erittäin suosittu vihkikirkko. Auton muuten modernia mainetta rassannut puolihydraulinen (edessä hydrauliset, takana mekaaniset jarrut) Girling-jarrujärjestelmäkin jäi historiaan vuonna 1951 GD3-malliversion myötä, kun taaksekin saatiin hydrauliset jarrut. Viimeistään vuonna 1953, kun ensimmäiset uudet Austin-Healey 100:t rullasivat ulos Longbridgen tehtailta, vanhan avoauton tarina oli lopullisesti ohi: Austin-Healeyn 90-hevosvoimaisen moottorin ja sulavalinjaisen muotoilun rinnalla A40 näytti auttamatta vanhentuneelta. Yhteensä 4011 valmistetusta A40
Sportsista 2500 kappaletta päätyi vientiin ja loput Brittein saarten kotimarkkinoille. Suomi-filmien ystävät voivat bongata kyseisen automallin Tapio Rautavaaran tähdittämästä elokuvasta Salakuljettajan laulu. Samassa yhteydessä kojelaudan ilme
uudistettiin ja vaihteenvalitsin siirtyi lattialta ohjauspylvääseen.
Aika ajaa A40:n ohi
Vaikka A40:n markkinointiin satsattiin Leonard Lordin johdolla voimakkaasti, ei se missään vaiheessa lunastanut kaikkia siihen kohdistuvia odotuksia. Tuoreen hääparin kuljetus oli myös tarinamme austinin neitsytmatkan tarkoituksena.
kuvaT: ol
dc arM an
cT.coM ualproje
MyynTiesiTTeen kuvitusta 50-luvulta.
01/08
45. Kun hävikkiä vuosikymmenten saatossa väistämättä syntyy, autoja arvioidaan olevan jäljellä Suomessa 3-4 yksilöä ja Ruotsissa saman verran. ajan laitteissa jotain aivan edistyksellistä. A40-sarjasta tuttu 40-heppainen moottori varustettiin Sports-mallin keulalla kahdella SU-kaasuttajalla, mikä nosti maksimitehon 50 hevosvoimaan
Tänä päivänä Austinit ovat keskittyneet vahvasti maan länsirannikolle, sillä kaksi muuta tiedossa olevaa suomalaisyksilöä löytyvät Pietarsaaresta, 100 kilometriä Vaasasta pohjoiseen. Austin A40 Sports Convertible
ausTin of englandin komea keulakoriste.
suoMalaisen viranomaisen Mr-kilpi ei täysin istu 50-luvun brittikilvelle varattuun tilaan.
a40 oli austinille tärkeä vientimalli, joten ratti on ollut vasemmalla jo tehtaalta saakka.
Suomeen ja perimätiedon mukaan sen alkuperäinen omistaja oli porilainen tehtaanjohtaja Bremer. Rikkinäistä bensapumppua lukuunottamatta auto on tällä hetkellä täysin ajokuntoinen. Kun leffa pian lähetettiinkin pian osana Rautavaara-spesiaalia, laittoi hän videot nauhoittamaan ja käytti elokuvaa A40-kuvamateriaalina!
Gd3-Mallisukupolven autot erottaa vanhemmista malleista nopeiten kuljettajan tonttia vilkaisemalla: vaihteenvalitsin on ohjauspylväässä, kun vanhemmissa malleissa se sijaitsi lattialla.
Rakas kesäauto
Kaikkine työvaiheineen Austin oli Herrasella kesken lähes vuosikymmenen ajan. Herranen kirjoitti televisioon ja toivoi edellämainittua Salakuljettajan laulua uusittavaksi. Austinin ja Herrasen perheen tiet erosivat lopulta vuonna 1999, kun auto myytiin helsinkiläiselle autojopparille. "Hermo meinasi mennä moneen
46
01/08
otteeseen. Myyjä ja ostaja kohtasivat lehti-ilmoituksen perusteella, kaupat tehtiin ja Austin matkasi uuteen kotiinsa Virroille. Harvinaisen brittiklassikon rakentaminen tyhjästä ei ole ensiprojektina sieltä helpoimmasta päästä, ja välillä Vesakin aprikoi, oliko tullut haukanneeksi liian ison palan. 1980-luvun puolessavälissä auto oli samalla paikkakunnalla asuvan pariskunnan omistuksessa ja kipeästi entisöinnin tarpeessa. Austin Counties -kerhoon liittyminen toi kaivattuja kontakteja, mutta erikoisin apu tuli kuitenkin Yleisradion taholta. Autoon ei löytynyt osia, ei tietoa ei mitään", nyt nelikymppinen Herranen muistelee. Virroilla asuvaa, vasta 15-vuotiasta Vesa Herrasta oli puolestaan klassikkokärpänen juuri puraissut. Vanhemmat omistivat kotipaikkakunnan Shell-huoltoaseman, joten puitteetkin harrastukselle olivat kunnossa. Kun vaihtoehtoina olivat autonruuvaus, kaksipyöräisten kanssa
Autoa koskeva materiaali oli kiven alla ja Herranen joutui tekemään monia osia itse pelkkien valokuvien perusteella.
puuhastelu tai yleinen joutilaisuus, sai nuorimies vanhempansa helposti ensimmäisen vaihtoehdon taakse. Kim Enan omistama GD3 vuodelta 1952 on moitteettomassa kunnossa ja. Nykyiselle vaasalaisomistajalleen se päätyi kolme vuotta myöhemmin, eikä kilometrejä ole sen jälkeen kertynyt mittariin kuin satakunta. Lopulta vuonna 1993 Austin kyyditsi vastavihityn Herrasen pariskunnan kirkolta häävastaanotolle asianmukaisesta viimeistelytyöstä kertovilla mustilla kilvillä varustettuna.
Valmistumisen jälkeen auto jäi vähälle käytölle: sitä ulkoilutettiin vain pari kertaa kesässä. Ennen internet-aikakautta materiaali oli tosiaan kiven alla ja Herranen joutui tekemään autoon monia osia itse pelkkien valokuvien perusteella. Kipinä auton valmiiksi saattamiseen liittyi tyttöystävälle annettuun lupaukseen
Jäämmekin odottamaan päivää, jolloin kaikki nämä kolme 50luvun alussa Englannista saapunutta herrasmiestä kohtaavat alkuperäisessä loistossaan jossakin päin Pohjanmaan lakeuksia.
Kokonaistuotanto 4011 kpl vuosina 1950-1953 lähTeeT: classic Motor Magazin 05/2002 autoWiki.fi oldclassiccar.co.uk austinmemories.com
M ena
pieTarsaarelaisen kim enan austin a40.
kuva: ki
01/08
47. Enan valmiiksi rakentama GD3 oli aikoinaan toistakymmentä vuotta Herrasen hallussa varaosa-autona, joten autoilla on yhteistä historiaa myös sitä kautta. aavistuksen korkean ja kömpelön ulkonäön sekä vaatimattoman moottoritehon takia mallista ei koskaan tullut kovin suosittua, ja tuotanto lopetettiin vain 4011 valmistuneen yksilön jälkeen.
01 Merkki ja malli
Austin A40 Sports Convertible
02 Vuosimalli
1951
03 Moottori
1200 cc 4-sylinterinen rivimoottori
04 Voimansiirto
Takaveto, 4-vaihteinen laatikko, vaihdekeppi ohjauspylväässä
05 Alusta
Erillisjousitus kierrejousilla edessä, puolielliptiset lehtijouset takana
06 Kori
Kaksiovinen alumiinikori, nelipaikkainen, tavaratila takana
07 Suorituskyky
50 hv / 5000 rpm, huippunopeus 125 km/h, 0-100 km/h 25,6 s 1,2-liTrainen moottori oli tehtaalta tullessaan varustettu kahdella kaasuttajalla, tässä yksilössä niitä on jäljellä enää yksi.
08 Mitat
Omapaino 934 kg, pituus 404 cm, leveys 161 cm, korkeus 145 cm, akseliväli 235 cm
09 Valmistusmäärä
vuotta vanhemman GD2:n restaurointi raadosta näyttelypeliksi on moottorin ja alustan osalta jo valmiina. jensen interceptor -urheiluautoon perustuneen a40 sportsin muotoilu tuotti austinin johtoportaalle lievän pettymyksen
Hyvinkää
48
01/08
Yksi legendaarisimmista on Lotuksen tekniikalla varustettu Cortina.
49. Lotus Cortina
01/08
Fordin tyyli toteuttaa nopeita sarjatuotantoautoja yhdistämällä tavalliseen perheautoon pienten erikoispajojen teknistä osaamista on synnyttänyt lähihistorian aikana useita erittäin haluttuja klassikkoja
Kuvan väriyhdistelmä oli ainoa tarjolla ollut vaihtoehto ensimmäisen korimallin Lotukseen.
Teksti ja kuvat: Kari Mattila
M
oni Ford-harrastaja pitää tähtiperä-Cortinaa yhtenä kauneimmista 60-luvun pienistä perheautoista. Ulkoisesti Lotukset erosivat kansanmalleista mustan maskin sekä kaksivärisen maalauksen ansiosta. Historic-rallin parissa motivaatio oli koetuksella pariinkin otteeseen. Varsinkin ensimmäiset Lotus Cortinat olivat erittäin eksoottisia laitteita; esimerkiksi ovet sekä luukut oli valmistettu alumiinista ja tekniseltä puolelta löytyi yhtä lailla erikoisia ratkaisuja. Lotus Cortina oli luonnollisesti kilpakäyttöön räätälöity erikoispainos, mutta sellaisen sai myös normaali kuluttaja hankkia itselleen niin halutessaan. Takana oli tosin yksi GT Corollalla ajettu rallikilpailu vuosituhannen vaihteesta, mutta silloin kipinä ei riittänyt kyseistä suoritusta pidemmälle. Kakkosryhmän luokitukseen olisi riittänyt tuhannen auton erä, mutta suosittua vauhtimallia valmistettiin vaatimuksiin nähden lähes kolminkertainen määrä. Korin alumiiniosat tulivat maksullisiksi lisävarusteiksi jo vuoden 1964 kuluessa ja todella tiheästi välitetty Elanin vaihteisto vaihtui hieman muunneltuun GT Cortinan askiin. Saman kohtalon sai myös vaurioalttiiksi todettu takaakselisto, joka ei teoreettisesta etevyydestään huolimatta ollut käytännön tilanteissa juurikaan GT:n yksinkertaisempaa mallia parempi. Lotus Cortina
Lempinimensä tähtiperä on saanut persoonallisista takavaloistaan. Moottoriurheilun luonteeseen kuuluu valitettavasti käytetyn kaluston alttius romuttua kesken suorituksen, ja tämän kohtalon on kokenut myös moni alkuperäisistä Lotuksista. Kun kyseinen auto vielä jatkojalostettiin Lotuksen tehtaalla muun muassa modernilla twin cam -moottorilla sekä lukuisilla kilpa-automaisilla yksityiskohdilla, oli aikansa kuumin kahvipöytien puheenaihe valmis. Neljän valmistusvuoden kuluessa auto menetti suuren osan ensim-
"Nopea ja kevyt auto saavutti kilpakuskien varauksettoman suosion myös Euroopan ulkopuolella."
mäisen version varusteistaan. Jäljelle jääneet yksilöt ovat melko harvinaisia ja hyväkuntoisesta autosta joutuu maksamaan lähes tähtitieteellisiä summia.
Kahdesti rakennettu
Hyvinkäältä kotoisin oleva Jukka Tuomisto aloitteli ralliharrastustaan Historic-luokan 1,2-litraisella tähtiperällä kolmisen vuotta sitten. Vaihdelaatikko oli peräisin Lotus Elanista ja neljällä tukivarrella tuettu taka-akseli oli varustettu kierrejousilla, jonka ansiosta myös pohjapeltiin oli tehty joitakin vakiomallista poikkeavia ratkaisuja. Ajan hengen mukaisia kisavanteita on tarjoilla useammallakin valmistajalla.
50
01/08. Nopea ja kevyt auto oli kilpailijoihinsa nähden erinomainen ajettava, joten se saavutti kilpakuskien varauksettoman suosion myös Euroopan ulkopuolella. Pahin isku sattui,
nykyaikaisista ralliautoista poiketen Cortinan alla pyörii 13" vanteet joiden leveys on 5,5". Kaikki ensimmäisen sukupolven Lotus Cortinat olivat väriltään valkoisia ja vihreällä kylkiraidalla koristeltuja
Jarrut sekä voimansiirto päivitettiin vastaamaan Lotuksen vastaavia ja samalla koriin tehtiin niiden vaatimat muutokset. Uuden auton rakennuksen pohjana käytetyn
aihion historia on melko mielenkiintoinen, sillä se on aikanaan muutettu vastaamaan melko täydellisesti Lotus-mallia kevytmetallista valmistettuja luukkuja myöten. Vuosien varrella vanhasta rata-autosta oli kuitenkin riisuttu jokainen vähänkin arvokas ja harvinainen osa, mutta mikään ei tietenkään estäisi kyseisen yksilön muuttamista Lotus-replicaksi toistamiseen. Käyntikuntoinen voimanlähde todettiin kaikin puolin asialliseksi, joten se asennettiin nokalle sellaisenaan. "Yksi kaveri kertoi, että hänellä on tuollainen kori ylimääräisenä ja sitä sitten lähdettiin hakemaan", muistelee Jukka tarinan auton alkuvaiheita. Lotuksen moottori sekä vaihdelaatikko ovat luonnollisesti kysyttyä tavaraa, mutta netin välityksellä Jukka onnistui hankkimaan molemmat Ruotsin puolelta. Kunnostustyön suurin ongelmakohta oli auton ulkokuori, joka oli saanut pahoja kolhuja kivikossa pyörimisen seurauksena. kun hiljattain hankittu Cortina romuttui melko pahasti heti ensimmäisessä kisassa tapahtuneen ulosajon seurauksena. Jukka päätti ryhtyä tuumasta toimeen.
Tekniikka Ruotsista
Perusmallin muuttaminen FIA-hyväksytyksi Lotus Cortina -ralliautoksi onnistuu ainoastaan muokkaamalla kaikki oleelliset yksityiskohdat vastaamaan esikuvaansa. Tarjoilla ollut kori näytti kunnostuskelpoiselta yksilöltä, ja jonkin ajan kuluttua kaverilla olikin alla molempien autojen osia yhdistelemällä aikaansaatu ralliauto. Takaiskusta huolimatta hanskoja ei heitetty tiskiin, vaan uusien osien hankinta aloitettiin hyvin pian onnettomuuden jälkeen. Käytännössä kaikkien teknisten osien tulee olla täsmälleen alkuperäisen luokitustodistuksen mukaisia ja poikkeuksia sallitaan tai oikeastaan vaaditaan lähinnä turvavarusteiden osalta. Seuraavissa kilpailuissa kuljettaja onnistui pitämään auton ojien välisellä alueella, mutta melko pian vaatimattoman tehoisen laitteen suorituskyky alkoi tuntumaan vähän liian kesyltä. Taka-akseliksi valittiin uudempi
"Välillä teki mieli vain luovuttaa: kuukaudet vaihtuivat ja rahaa meni, mutta valmista ei vain tullut."
kromatut pisarapeilit ovat ehdoton varuste tämän aikakauden vauhtilaitteissa siitäkin huolimatta, etteivät tämänkään auton peilit olleet alkujaan tätä tyyppiä.
Lotuksen logon keskiosan kuvio koostuu tehtaan perustajan, Anthony Colin Bruce Chapmanin, päällekkäin asetelluista nimikirjaimista.
Lotuksen twin cam -moottori tuottaa nykykunnossaan 153 hevosvoimaa, joiden avulla ajo-ominaisuuksien rajat löytyvät suhteellisen helposti.
01/08
51
Iskunvaimentimien osalta Jukka päätyi perinteisiin Bilsteinin tuotteisiin. Tehtaan ilmoituksen mukaan Lotuksen moottori tuottaa 105 hevosvoimaa, eikä lukema ole ainakaan alakanttiin ilmoitettu. Ensimmäinen kilpailu osoittautui kuitenkin pienoiseksi pettymykseksi. "Männät toi kaveri jenkeistä, nokkaakselit teetettiin Belgiassa ja pienemmät osat tulivat pääasiassa Englannista", selventää Jukka osien kulkureittejä. Tähän vaikuttavat useammat tekijät, kuten mäntien sekä nokka-akselien kehittyminen. Muutostyöt veivät useamman kuukauden illat sekä viikonloput, mutta lopulta Cortina alkoi olla väritystä myöten esikuvansa kaltainen. Normaalin päivityksen yhteydessä uusittavat osat tuovatkin yleensä mukanaan muutaman lisähevosvoiman. Lohkon ja kampiakselin koneistukset sujuivat ilman murheita, mutta kannen kanssa vastoinkäymisiä riitti turhankin paljon. Auton FIAhyväksyttyyn tankkiin lisätään bensiiniä takakontin kautta.
52
01/08. Niinpä tehoeroa nykyaikaistetun työntötankomoottorin ja hieman kuluneen Lotuksen välillä ei loppujen lopuksi tainnut olla montaakaan hevosvoimaa.
Vastoinkäymisten kautta voittoon
Jukka päättikin remontoida moottorin läpikotaisin ja samalla vaihtaa kriittiset sisäosat sääntöjen mukaisiin, mutta nykyaikaisiin komponentteihin. Työ luvattiin tehdä pikaisella aikataululla, mutta todellisuudessa mitään ei tapahtunut. Värikkäiden vaiheiden ja kuuden kuukauden jälkeen kansi saatiin pois verstaalta, jonka jälkeen se vietiin saman tien toiseen kansipajaan Riihimäelle. "Välilllä teki mieli vain luovuttaa: kuukaudet vaihtuivat ja rahaa meni, mutta valmista vain ei tullut." Motivaatio oli eniten koetuksella sylinterikannen kanssa. Varaosia Lotuksen moottoriin ei tietenkään löydy paikallisen kauppiaan hyllystä, vaan lähes jokainen tuote tilattiin
ulkomailta. Vaikka Historic-luokan autot pyritään kaikin keinoin valmistamaan alkuperäisen kaavan mukaisesti, tahtovat nykyiset teholukemat olla väkisinkin alkupeHauska yksityiskohta on vanhaan malliin kerätyt "matkamuistotarrat" sivuikkunoissa.
räisiä korkeammalla tasolla. Lotus Cortina
sisätiLat paljastavat auton täysveriseksi kilpalaitteeksi. Vaikka auto olikin nyt entistä vakaampi ajettava, ei voimaa sittenkään löytynyt aivan omistajan toivomalla tavalla. Historic-sääntöjen mukaisesti turvalaitteet sekä istuimet ovat nykyaikaa.
malli, joka on varustettu ainoastaan kahdella pitkittäistuella sekä lehtijousilla. "Itse asiassa sinne halusin viedä
aLkuperäisen Lotuksen vararengas sijaitsi painopisteen vuoksi tavaratilan lattiassa, mutta FIAhyväksytty polttoainetankki on tässä yksilössä vienyt sille varatun tilan.
kaunis polttoainesäiliön korkki on nykyään pelkkä koriste
Lukema oli varsin vakuuttava: 152 hevosvoimaa ja vääntölukemakin oli muhkeat 172 newtonmetriä. "Kanssakilpailijat satsaavat nekin tosissaan, joten mikäli voittokannassa haluaa pysyä, on aina koetettava hieman kehittyä." Historic-luokan säännöt on onneksi rajattu tiukasti kulloisenkin aikakauden mukaiseen varustukseen, joten aivan rajattomasti ei näitä autoja saa eikä voi rakentaa. Hommaa ja rahanmenoa kyllä riittää siitäkin huolimatta esimerkiksi alumiinisten korinosien metsästyksessä. "Koko homma lähti rullaamaan kunnolla, kun Roikosen Seppo otti moottorin rakennuksen vastuulleen, siitä erittäin suuri kiitos!" Pienen sisäänajon jälkeen auto vietiin tehopenkkiin säädettäväksi ja samassa yhteydessä mitattiin myös senhetkinen huipputeho. Takaluukku sekä nokkapelti pysyvät kiinni varmimmin erillisten nahkaremmien avustamana. kannen alun perinkin, mutta virittäjän kiireiden takia päädyin toiseen vaihtoehtoon." Kun välillä hukassa olleet nokatkin vihdoin saapuivat oikealle omistajalleen, alkoi tunnelin päässä lopulta näkyä valoa. Parhaimmillaan luokkavoitto on irronnut reilulla marginaalilla, mutta liialliseen itsevarmuuteen ei silti ole aihetta. Uusitun tekniikan myötä alkoivat pikataipaleetkin taittua toivottuun malliin ja kisoista on
kotiin saatu tuliaisena pokaali jos toinenkin. Luokitustodistuksen mukainen välitetty vaihteisto.
05 Alusta
Bilstein
06 Kori
Kaksiovinen sedan
07 Mitat
Pituus 426 cm, leveys 160 cm, akseliväli 248 cm, paino noin 800 kg
08 Suorituskyky
vanHa sekuntikello on "pakollinen" varuste vanhaan kilpuriin. Vaikka kilpurit ovat historiallisia, on kilpailu kovaa.
01 Merkki ja malli
Lotus Cortina
02 Vuosimalli
1964
03 Moottori
Lotus twincam 1589 cm3
04 Voimansiirto
Edessä kierrejouset, takana lehtijouset ja jäykkä taka-akseli, tasauspyörästön lukko. Nykyaikaiset pikalukot ovat toki kätevämpiä käyttää, mutta ne eivät tyylillisesti sopisi tämän tyyppiseen ajopeliin alkuunkaan.
01/08
53. Katkaisijoiksi on kelvannut ainoastaan ajan hengen mukaiset mallit, vain sääntöjen määräämä päävirtakytkin sekä käynnistykseen liittyvät komponentit ovat tätä päivää lähinnä turvallisuussyistä.
153 hv/172 Nm
09 Jarrut
Edessä levyt, takana 9" rummut
10 Yhteistyökumppanit
Erityiskiitokset Hyvinkään AutoExpert/ Seppo Roikonen, SP-Automaalit/Veini Pirttilahti sekä Kai Perttula, Samu ja Reijo Kuittinen, Janne Muuri ja Vaunula Hyvinkää
kovassa ajossa ja erityisesti hyppyreissä ovat ralliauton korin osat koetuksella
uudistetussa laissa museoajoneuvon määritelmä kuuluu lyhykäisyydessään seuraavasti: Museoajoneuvo on katsastustoimipaikan valtakunnallisen rekisteröidyn museoajoneuvojärjestön lausunnon perusteella museoajoneuvoksi hyväksymä ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entistetty asianmukaisesti.
54
01/08. 1992 museoajoneuvoista säädettiin asetuksella ja vuonna 2003 museoajoneuvot sisällytettiin ajoneuvolakiin. Tarkastustodistuksen perusteella ajoneuvo voidaan sitten rekisteröidä katsastuskonttorilla virallisesti museoajoneuvoksi.
Mitä museoajoneuvolta vaaditaan?
Tarvittavan iän lisäksi auton rakenteen ja ilmiasun on lähtökohtaisesti vastattava sitä, millaisena se olisi voinut tehtaalta uutena tulla. Museoajoneuvoon voidaan hyväksyä myös aikakauden mukaisia lisävarusteita. Maalipinnan ja muiden pintakäsittelyjen tulisi olla alkuperäistä vastaavassa kunnossa ja sisustusmateriaalien sekä tavaratilan verhoiluiden puhtaita ja ehjiä. Tässä kuitenkin ykkös-escortiin alkuperäisoptiona saadut Rs-aluvanteet.
Mikä Museokatsastus?
Museoajoneuvostatus lisää ajoneuvon arvostusta ja alentaa kevyessä harrastekäytössä olevan kulkupelin käytännön kuluja. Itse säännökset eivät ole tuona aikana kovinkaan paljoa muuttuneet, mutta niiden tulkintaan liittyviä seikkoja on täsmennetty viimeksi vuosi takaperin. Tarkalleen ottaen mainittu aika pitää olla kulunut ajoneuvon valmistumisvuoden päättymisestä. Muutoksen voimaantulossa oli kuitenkin viiden vuoden siirtymäaika, joten uusimmat tähän mennessä museoajoneuvoiksi hyväksytyt on valmistettu vuonna 1981, vaikkei sen ikäistä enää siirtymäajan päätyttyä saa mustakilpiseksi. Osia ei tietenkään saisi puuttua ja kromiosien tulisi niin ikään olla siistejä. Museoajoneuvon pitää olla teknisesti toimiva ja kauttaaltaan puhdas. Lisäksi kun museoajoneuvot sisällytettiin ajoneuvolakiin vuonna 2003 (Ajoneuvolaki, luku 2, 24 §), määrättiin museoajoneuvon vähimmäisiäksi 30 vuotta, kun se aiemmin oli 25 vuotta. Siten on mahdollista, että museoajoneuvoa on varusteltu alkuperäisosin lisää jälkikäteen, eikä se silti riitä museoajoneuvostatuksen eväämiseen. Ajoneuvolaki kun jättää museoajoneuvojärjestön valtuuttamalle tarkastajalle melkoisesti tulkinnanvaraa niin auton kunnon, varustelun kuin uudistustenkin suhteen. Periaatteessa juuri siinä onkin kaikkien ma-tarkastusta koskevien kysymysmerkkien ydin. Ma-tarkastus ei siis ole Matching Numberseikä alkuperäisvarustetarkastus, joten siinä ei takerruta siihen, onko juuri kyseinen ajoneuvo tullut tehtaalta siinä olevin varustein, vaan ainoastaan siihen, että niin olisi voinut olla. Tiedossa on myös, että oikean näköisiä uustuotantovanteita on hyväksytty museoautojen varustukseen. Mitä kaikkea museoajoneuvolta vaaditaan ja miten itse tarkastus tapahtuu, on kuitenkin jäänyt monilta hämärän peittoon.
Teksti: Tomi Eronen
Y
leisesti museokatsastuksena tunnettuun museoajoneuvotarkastukseen tuntuu liittyvän hämmästyttävän paljon mystiikkaa etenkin kun ottaa huomioon sitä koskevien pykälien näennäisen yksinkertaisuuden. Samaten monissa tapauksissa vaihteisto- ja perätyypin voi vaihtaa toisenlaiseen sekä asentaa ohjaus- tai jarrutehostimen jälkikäteen. Ajoneuvolta ei kuitenkaan edellytetä uutta vastaavaa kuntoa, vaan kulunutkin alkuperäiskunto kelpaa, kunhan auto on ehjä ja ilmi-
MääriTElMä MusEoajonEuvosTa
Museoajoneuvo määriteltiin ensi kerran liikenneministeriön päätöksellä vuonna 1978. Tänä vuonna museoajoneuvoksi hyväksyttävän laitteen on siis oltava valmistettu vuonna 1977 tai aiemmin. Museoajoneuvoja on rekisteröity Suomessa jo 30 vuoden ajan. Museoajoneuvojärjestöt, kuten Suomen Ajoneuvo-Historiallinen Klubi SA-HK sekä nykyään myös Finnish Hot Rod Association FHRA, voivat valtuuttaa sopivaksi katsomiaan henkilöitä tekemään museoajoneuvotarkastuksia
Tai ajoneuvo, jota on muutettu ehkä reilustikin jo yli vuosikymmeniä sitten. Missään ei kuitenkaan määritetä, etteikö esimerkiksi auton väriä saisi vaihtaa toiseen sävyyn, jossa mallia on uutena saanut. Ajoneuvoon saa myös asentaa liikenneturvallisuutta edistäviä laitteita, kuten turvavöitä, vilkkuja tai heijastimia. Museoajoneuvoilta ei peritä vuotuisia käyttömaksuja eikä
käyttövoimaveroa, eikä niiden vuotuinen ajomäärä saa ylittää 30 vuorokautta. verhoilujen paikkaamiset sallitaan toki silti. Eivätkö nämäkin ole museoajoneuvoasetusten hengen mukaisia ja säilyttämisen arvoisia asioita. Lähtökohtana kun
museoajoneuvosäädöksissä vaikuttaisi olleen se, että auton täytyy näyttää siltä, miltä se olisi voinut näyttää 30 vuotta sitten, vaikka periaatteessa alkuperäisyyttä edellytetäänkin. lausunto vahvistetaan sekä tarkastajan että omistajan allekirjoituksilla.
Ma-edellyTyksiin kuuluu se, että ajoneuvon on oltava ulkoasultaan alkuperäistä vastaava. Usein on myös hyväksytty sähköjohtojen ja joidenkin sähkölaitteiden sekä akun korvaaminen nykyaikaisilla.
Museoajoneuvon pitää olla teknisesti toimiva sekä kauttaaltaan puhdas ja sen sisustusmateriaalien sekä verhoiluiden puhtaita ja ehjiä. aieMMin museoautojen rekisteritunnukset oli tapana vaihtaa MR-alkuisiin mustapohjaisiin, nykyisin yleisempää on säilyttää alkuperäistunnukset olivat ne sitten musta- tai valkopohjaiset.
asultaan ryhdikäs. Mutta entäpä yli 30 vuotta vanha tai sen kaltainen erikoismaalaus, eikö se ole aikakauden mukaista koristelua?
TäMä ´27 Ford Roadster Pick-up rakennettiin nykyasuunsa rapakon takana tiettävästi jo yli 30 vuotta sitten. Tarkastusmaksu on sa-Hk:n ja FHRa:n jäseniltä 70 euroa ja muilta 140 euroa, hylätystä tarkastuksesta peritään 20 euroa. Ellei alkuperäisosia ole todella saatavilla, voidaan museoajoneuvoon hyväksyä oikean aikakauden vastaavia osia. Tarkastaja voi periä tarkastusmaksun lisäksi tarkastuksesta aiheutuvat matkakulut. Näkyvää ruostetta tai lommoja ei museoajoneuvossa saisi olla, mutta muutamia pieniä virheitä, kuten vähäisiä korjausjälkiä voidaan sallia. eivätkö vanhat, kauan sitten pitkälti rakennetut autotkin ansaitsisi museoajoneuvostatuksen. Näin ollen esimerkiksi vanteiden, lisävalojen, fender skirtien ja spoilereiden suhteen on tulkinnanvaraa mikä on tietysti aivan oikein. Tässä tapauksessa etuistuimen repeämä on korjattu käyttämällä apuna pientä alkuperäismateriaalin palaa.
MusEoajonEuvoTarkasTus
Tarkastus varataan ottamalla yhteyttä johonkin valtuutetuista ma-tarkastajista. Siten liikennevakuutuskin peritään vain kuukaudelta per vuosi, ja museoajoneuvovakuutuksen ottaja lupaa olla ajamatta autolla kalenterivuoden aikana yli 30 päivää. siinä tapauksessa värinvaihdon on oltava täydellinen ja ulotuttava myös konehuoneeseen, takakonttiin ja ohjaamoon.
01/08
55. Mutta entäpä yli 30 vuotta vanha tai sen kaltainen erikoismaalaus, eikö se ole aikakauden mukaista koristelua. Esimerkiksi väärän värisen sylinterilohkon tai vääränlaisella kankaalla verhoillun istuimen ei pitäisi olla este museoajoneuvostatukselle etenkään jos alkuperäisväriä on hankala määrittää tai alkuperäiskangasta vaikeaa tai jopa mahdotonta hankkia.
Entäpä erikoisvarusteet?
Aikakauden mukaisia lisävarusteita voidaan hyväksyä matarkastuksessa, valitettavasti vain käytäntö tuntuu vaihtelevan eri tarkastajien välillä melkoisesti. Tarkastuspaikan on oltava valoisa, riittävän tilava ja autonosturilla varustettu. uutta maalia ruiskutetaan kaikkialla, mutta patinaa ei voi rahalla ostaa. Museoajoneuvolausuntoa ja arkistointia varten tarvitaan ajoneuvosta neljä kappaletta samanlaisia valokuvia
Mielenkiintoinen hanke on ollut Pauli ja Marjo-Riitta Uotilan haaveissa jo pidemmän aikaa, mutta mahdolliseksi sen toteuttaminen tuli vasta äskettäin, sopivien tilojen löytymisen myötä. · autourheilun sekä urheiluautoilun suurmies, Enzo Ferrari, menehtyi 90 vuoden ikäisenä 14. Parasta aikaa kunnostus- ja muutostöiden alla on vanha, vuonna 1905 rakennettu hirsirakennus, joka on aikoinaan toiminut muun muassa kouluna. · Jämsän ja Jyväskylän välinen oikorata avattiin liikenteelle 13 vuotta kestäneiden rakennustöiden jälkeen.
H
20 vuotta sitten
· Japanissa julkaistiin Sega Mega Drive -pelikonsoli 29. Piha-alueelta löytyy myös vanha metallipaja, joka on valjastettu pariskunnan omaan käyttöön moottoripyörien kunnostusta sekä varastointia silmälläpitäen.
Koulurakennukseen valmistuva näyttelytila tarjoaa hienot puitteet noin 100 pyörän esillepanoon, minkä lisäksi rakennuksesta löytyy myös reilunkokoinen kahvilapuoli sekä pieni kabinetti. päivänä. Kahvilatoiminnan ohella tiloja voi myös vuokrata kohtuullista korvausta vastaan esimerkiksi moottorikerhon kokoontumistilaksi tai vaikkapa prätkähullun hääpaikaksi. Vakionopeus
Kuulumisia klassikkojen maailmasta
50 vuotta sitten
· Maineikkaista nelivedoista tunnettu Subaru valmistaa ensimmäisen autonsa. syyskuuta. Avajaisten yhteyteen on suunniteltu pienimuotoista kokoontumisajoa, joka huipentuu letkan saapumiseen museon avajaistilaisuuteen. Avajaiset maan ilmeisesti ainoalla kokonaan moottoripyöriin keskittyvällä museolla pidetään heinäkuun 27. · Kaksinkertainen F1-maailmanmestari Mika Häkkinen syntyi 28. elokuuta.
ämeenlinnan kupeessa sijaiteseva Parola saa pian uuden mielenkiintoisen nähtävyyden panssarimuseon lisäksi, kun sinne avataan pelkästään moottoripyöriin keskittyvä museo. · Rallin historiaan melkoisen jalanjäljen jättänyt Ford Escort tuli markkinoille.
Pauli uotilan omasta tallista löytyy noin kolmenkymmentä japsipyörää, joiden joukossa on useampia hieman harvinaisempiakin laitteita.
lours: 4
BOM:Bullitt SE Finland DVD
Sell-Thru Sleeve File:614
900_WRSEA_BULLIT Op:B.Noble
(HS-P) Date:Tue 12-07-
2005 8:47AM GMT
Page:1 of 1
Moottoripyörämuseo Parolaan
Moottoripyöräharrastus on ollut kovassa nousussa jo vuosikausia, mutta siitä huolimatta maastamme puuttuu juuri tähän aiheeseen keskittyvä museo. Lisätietoja hankkeesta löytyy osoitteesta www.mpuyhtiot.com.
56
01/08. L THRU · Edellisenä vuonna laukaistu Sputnik 1 -satelliitti syöksyi maahan tammikuun 4. · Ruotsalainen F1 -kuljettaja Ronnie Peterson menehtyi Monzan GP:n joukkokolarissa saamiinsa vammoihin. · Pyöreästi muotoiltu Opel Vectra korvasi vanhahtavan asconan. "Sitä minä oikestaan vähän toivonkin ja esimerkiksi aukioloaikoja voidaan säädellä sen mukaan, miten ihmiset alkavat paikalla viihtymään", kertoo 36 vuotta moottoripyöriä ja niiden kunnostusta harrastanut Pauli Uotila. lokakuuta. Monipuolinen kokonaisuus mahdollistaa myös esimerkiksi suurempien ryhmien, kuten kerhojen, joukolla tekemät vierailut. · Suomessa varsinkin taksiautoilijoiden suosiossa olleen Pobedan valmistus VE - Z14 - BULLITT - FINLAND - SEL lopetettiin. Asiaan on tulossa korjaus aivan lähiaikoina.
30 vuotta sitten
· lähes jäljettömiin kadonnut kätevä perheauto, Fiat Ritmo, esiteltiin yleisölle. Vahnan koulun pihamaalta löytyy parkkitilaa runsaasti eikä liene kovin kaukaa haettu ajatus, että tämän kokonaisuuden ympärille muodostuu myös prätkämiesten, ja tietenkin -naisten, säännöllinen kokoon-
tumispaikka. K A H E N L Explorer 1 päivä.DuSa:n E V Y N E R saatiin matkaan IKOISJULKA ISU saman kuun viimeisenä päivänä.
E
Z14 38926
40 vuotta sitten
· Klassikkoelokuvan maineeseen kohonnut Bullitt sai ensi iltansa. Tarkka aikataulu ilmestynee yrityksen nettisivulle hyvissä ajoin
Tällä hetkellä Gulf-asemia löytyy mm. Historic ratakilpailu Kemora, Veteli 19.7. Kansallinen Museoajoneuvopäivä 7.6. Suomen osalta ketjuun haetaan omistajavetoisia asemia, joilla on hyvät valmiudet korkealuokkaiseen palveluun sekä korjaamo- ja huoltotoimintaan.
US-Partsista kerrotaan, että tämän tyyppisiltä yrittäjiltä onkin kuulunut toiveita klassikkomerkin paluusta mittarikentille jo pidemmän aikaa. SaHK:n Retkeilyajot Pietarsaaren seutu 6.-8. Top Weekend, Sappee 17.8. lohjan 18. Polttoainetoimitusten osalta US-Parts on solminut pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen Suomalaisen Energiaosuuskunnan eli SEO:n kanssa. 38. 7. 8. Valtatie-8 Romutori, laitila 14.-15. Opel-harrastajien kesätapahtuma Eteläinen teollisuustie 7, Hartola 7.6. 7. Piipsjärven Ympäriajo Weteraanimopedeille, Piipsjärvi 7.7. Mopediajot Kuusjoen kierros, Kuusjoki 22.8. Kangasalan Restaurantapäivä 11.-13. 6. Mopo GP / MP rompetori Tattarisuon mikroautorata, Helsinki
01/08
57. i.P.M. 6. Helsingin Seudun automobiiliklubi Ry: n perinteinen kulttuuriajo, Pääkaupunkiseutu 15.-17. 8. Perinteinen kokoontumisajo Vuoksen valli, imatra 2.-3. Haikko Picnic, Haikko 1.6. Nyt tämä sopimus on saanut harrastajia kiinnostavaa jatkoa, sillä uusien suunnitelmien myötä myös Gulf-logolla va-
rustetut huoltoasemat tekevät paluun kotimaiseen maantiemaisemaan. Onnittelut voittajalle!
elokuu
1.-3. 8. Historic Rally EM, lahti 9.8. 6. Koljonvirran Rompepäivät ja Terva-ajot Koljonvirran leirintäalue, iisalmi 8.-10. 8. Valtakunnalliset Weteraanikonepäivät. Kesä-Heikki, Mobiilimäki, Turku 13.-15. Valtakunnalliset Weteraanimopedipäivät, Rantapirtti, Koskenpää 12.7. Sa-HK:n retkeilyajot Bothnia 2008 Pietarsaari 11.-12. Ford Nationals, alastaro 8.-10. Kuopion rompepäivät ja ruskaajot, Kuopion automuseo, Kuopio 30.8. 8. Mopediajot, Pyhäjärven ajo Yläne, Pyhäjärvi 25.-27. Skodakerhon kokoontuminen Rasua Camping, Jämsänkoski 14.-15. Kaiken lisäksi tarkoituksena on tavoitella vanhan ajan meininkiä myös palvelumielessä, sillä yrittäjävetoisten asemien yksi tavoite on tarjota polttoainemyynnin ohella myös autojen huoltotoimintaa. Koskenpään Yleinen Rompetori Rantapirtti, Koskenpää 12.-13. Vuonna 1978 perustettu SEO on itsenäisten kauppiaiden omistama polttonesteiden hankinta- ja jakeluyhteisö, jonka verkosto käsittää tällä hetkellä 180 asemaa eri puolella maata.
Toteutimme keväällä harrasteautoilijoille suunnatun kyselytutkimuksen. 7. -6. Kokko-treffen Sautinkaari, Himanka 6.-8. 6. Peugeot Finland Naantali 13.-15. Osallistujien kesken arvotun 200 euron lahjakortin uS-Partsiin voitti Sakari Markula Somerolta. 7. Rompetori ja wanhat traktorit -näyttely, Kauhajoki HiETaSaaRENKaDuN Gulf asema Vaasassa 60-luvun puolivälissä.
heinÄkuu
4.-6. VW Kesäpäivät Santalahden leirintäalue, Kotka 6.-8. Muistojen imatranajo Vanha GP-katurata, imatra 3.8. Nykyasemillahan ei oikein onnistu edes ajovalopolttimon vaihto puhumattakaan vaativimmista operaatioista. 7. 8. Rompetori ja ajoneuvonäyttely Kuortaneentie, Seinäjoki 8.6. Historic Grand Race ahveniston moottorirata, Hämeenlinna 29.-31. Törnänhovin ja Perinnekeskuksen alue, Oulainen 5.7. idän ihmeet kohtaavat Manso Camping, ikaalinen 8.-10. Pick-Nick Pilvenmäen ravirata, Forssa 8.-10.8. lohirannan rompepäivät lohirannan lomakylä, Sukeva 7.6. Visailuajo, Tampere 22.-24. Viii Museoajoneuvo tutuksi -päivä Merstolan pysäkin piha-alue, Harjavalta 7.6. Suomen lisäksi yrityksen vastuulla on vastaavat toiminnot myös Virossa sekä muissa Baltian maissa. Suomeen Gulf rantautui uudelleen vuonna 2002, jolloin US-Parts FinnAM solmi lisenssisopimuksen Gulf-voiteluaineiden myynnistä ja markkinoinnista. Rompetori Tanhuhovi, lohja 7.-8. 8. Lähes legendan maineeseen kohonnut tuotemerkki vetäytyi Euroopan markkinoilta jo 70-luvun alkupuolella, mutta on nyttemmin tehnyt paluuta useaan eri maahan. Englannista, Hollannista, Belgiasta sekä naapurimaastamme Ruotsista, jossa on jo 100 jakeluaseman ketju. Vanhan ajan palveluja kaipaaville on luvassa helpotusta tulevan Gulf-ketjun muodossa.
M
onet vanhemman polven autoharrastajat muistelevat kaiholla aikaa, jolloin Gulf-huoltoasema vielä löytyi kulmilta. Vi Classic Vesijärvi-kierros Messilän leirintäalue, lahti 6.6. 6. 6. 6. tapahtumakalenteri
kesÄkuu
1.6. Oulun Rompemarkkinat Oulun automuseo, Oulu 27.-28. Neukkumasinistien kokoontumisajo, Rauma
Gulf-huoltoasemat Suomeen
Huoltoasemarintama on kehittynyt viime vuosina voimakkaasti elintarvikkeita sekä ravintolapalveluita tarjoavien viihdekeskuksien suuntaan. 8. 6
Carl Jöns, legendaarinen Opel-kilpakuljettaja, Valier ja Sander olivat viimeisinä lähtöpaikalla toivottamassa onnea yritykseen. RAK 2 oli suunniteltu saavuttamaan 200 km/h nopeuden, mutta kukaan ei oikeasti tiennyt, kuinka kovaa se tulisi lopulta kulkemaan. Joka kerran kun kuljettaja painoi poljinta, syttyisi aina 2 uutta rakettia mukaan. Von Opel sen sijaan saavutti oman tavotteensa 30. Von Opel polkaisi sytytyspoljinta ja RAK 2 syöksyi matkaan raivoisan metelin ja savuvanan saattelemana. Kaikki hänen sivuillaan sumeni näkökentän kaventuessa. Sikarinmuotoinen musta kori oli asennettu Opel 10/40 PS:n rungolle, laskennallisesti arvioitua nostetta kompensoimaan oli asennettu kaksi suurta siipeä. Mikäli olet itse toteuttanut ja dokumentoinut oman autosi kunnostus- tai entisöintityön, niin kerro siitä meille! Julkaisemme tulevissa numeroissa mahdollisuuksien mukaan kuvitettuja projektikertomuksia joten ottamalla yhteyttä toimitukseen, voit saada oman työnjälkesi Klassikot -lehden sivuille. päivä vuonna 1928 3000 kutsuvierasta todisti Berliinin AVUS-kilparadalla, kun Opel RAK 2 saavutti rakettimoottoristen autojen nopeusennätykseksi huiman 238 km/h. Toimin täysin vaistojeni varassa, kun hallitsemattomat voimat raivosivat selkäni takana." Hän sytytti loput raketeista saavuttaen lopulta 238 km/h nopeuden. 29-vuotias Fritz von Opel asettui ohjauspyörän taakse lentäjätakki ja -lasit varusteinaan. Hän polki nopeaan tahtiin neljä kertaa lisää. päivän kohdalta reilusti tilaa itäSuomen visiitille. Tapahtuman tähtivieraaksi on tulossa yksi ratamoottoripyöräilyn suurimpia legendoja, peräti 15 maailmanmestaruutta voittanut Giacomo agostini, joka varmisti ensimmäisen mestaruutensa juuri imatralla vuonna 1966. syyskuuta vuonna 1929, kun hänestä tuli ensimmäinen rakettilentokoneella lentänyt. Esimerkiksi Das Motorrad -lehden kerrotaan kirjoittaneen: "Kukaan ei voi paeta ajatusta, että olemme siirtyneet uudelle aikakaudelle. Seuraavana vuonna mies suoritti ensimmäisen lennon rakettimoottorein varustetulla lentokoneella.
muistojen imatranajo
Vanhoista moottoripyöristä ja etenkin urheilullisista sellaisista kiinnostuneiden kannattaa ruksata kalenterista elokuun 2.3. Kuljettajana oli Opel Motor Car Companyn perustajan, Adam Opelin, pojanpoika Fritz von Opel.
V
esittele kunnostusprojektisi
Museoajoneuvon kunnostus on mittava projekti eikä useimmat ihmiset edes osaa ajatella kaikkea työhön liittyviä yksityiskohtia tai siihen kulutettua aikaa. Hän painoi toisen, kolmannen ja neljännen kerran. "Lopetin ajattelun. Von Opelista ja hänen rakettiautostaan tuli maailmansensaatio yhdessä yössä, kun lehdistö kaikkialla hehkutti tapahtunutta. Kyseisenä päivämääränä järjestetään Muistojen imatranajot, joiden tapahtumapaikkana toimii imatran vanha katurata. Von Opelista oli tullut sankari, "Rocket Fritz".
Kun adrenaali vielä virtasi ajon jälkeen, von Opel ilmoitti lopullisen tavoitteensa: "Haluan lentää rakettimoottorisella lentokoneella." Hän jatkoi: "Unelmoikaamme päivästä, jolloin ensimmäinen avaruusalus kiertää maapallon nopeammin kuin aurinko." Kului vielä pari vuosikymmentä, ennen kuin ihmiskunta saavutti tuon merkkipaalun. Nopeuden kasvaessa auton keula nousi lopulta ilmaan: siivet eivät tuottaneetkaan tarpeeksi maahan painavaa voimaa! Vain kokeneen lentäjän reaktiot pitivät auton radalla estäen katastrofin. Vakionopeus
Kuulumisia klassikkojen maailmasta
FRiz von Opelista tuli sankari kertaheitolla rakettiautojen nopeusennätysajon jälkeen. Kiihtyvyys oli huimaava. Tavoitteena on hankkia miehen ajettavaksi 350- ja 500-kuutioiset MV-agusta ratapyörät, jolloin yleisöllä olisi mahdollisuus nähdä ja kuulla mestari tositoimissa. Auton voimanlähteenä oli 24 rakettia, joissa oli yhteensä 120 kiloa kiinteää polttoainetta. Neljättä kertaa järjestettävä tapahtuma sisältää myös paljon muutakin katsottavaa, kuten esimerkiksi sadan Tuuttihondan voimin suoritettavan näytöskierroksen sekä Japsistarojen järjestämän klassikkopyörien näyttelyosaston.
Opelin rakettiauto 80 vuotta
Toukokuun 23. Opelin auto rakettimoottoreineen voi olla ensimmäinen käytännöllinen askel avaruuden valloituksessa."
58
01/08. "Rauhattomat ajatukset tuntuivat menevän ampumalla lävitseni, istuinhan 120 kiloa räjähdysainetta takanani, riittävästi räjäyttämään koko lähiympäristöni ilmaan" kerrotaan von Opelin jälkeen päin
kertoneen. Kuvia sekä lisätietoja aiheesta voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen toimitus@klassikot.fi
iimeisin rakettiautoversio RAK 2 oli suunniteltu edeltäjäänsä teknisemmin ja aerodynaamisemmin
Aktiiviharrastajiin on pesiytynyt kahden koulukunnan väkeä: keräilijät haalivat harvinaisia autoja vitriinei-
hinsä ja kisaajat pyrkivät yhä parempiin kierrosaikoihin. Ensimmäiset, vielä jousiviritteiset Scalex-autot valmistuivat Englannissa 50-luvun alussa. Scalextric-ratojen autot ovat pääosin mittakaavassa 1:32. Aivan ensimmäiset radat oli valmistettu kumista. Klassikkoesine
Rakas rata
Teksti ja kuva: Markku Ikonen
Tällä palstalla esittelemme arjen esineitä, jotka ovat ansainneet klassikon statuksen. Toden teolla autoradan kysyntä ampaisi kasvuun vuonna 1960, kun autojen valmistusmateriaalissa siirryttiin muoviin, joka mahdollisti entistä yksityiskohtai-
semmat autot. Autojen esikuvat ovat olleet aikakautensa seuratuimmissa ratasarjoissa ja malleja on vuosikymmenien saatossa valmistettu tuhansia erilaisia. Tietotekniikka on kuitenkin maltettu jättää taka-alalle kilpailumenestyksen ratkaisee edelleenkin kaasukahvan näppärä operointi.
01/08
59. Virtalähde toimii ajanottajana sekä lähettäjänä eri kilpailumoodeja ajettaessa. Ensimmäisen numeron ollessa kyseessä emme tohdi vielä poiketa kovin kauas kumia käryttävistä nelipyöräisistä mittakaavan vaihdos riittänee.
T
Vasemmanpuolinen auto on scalextricin takavetoinen a.C. Cobra, josta puuttuu tuulilasi ja kuljettajafiguuri. Radan kehittäneen Bertram Francisin älynväläys oli varustaa tinakuoriset autot sähkömoottorilla, joka sai virtansa radassa olevasta urasta. Ohituksia varten radassa on erityisiä kaistanvaihtoelementtejä. Batman, James Bond ja Simpsonit ovat saaneet omat erikoisautonsa radalle. Onpa toimituksen tiedossa myös muutamia lapsia, joita autoradassa kiinnostaa pelkkä leikin viehätys... Viihdemaailmasta esim. 90luvulla esiteltiin myös mittakaavassa 1:64 oleva Micro, joka on edelleen tuotannossa. Kun ennen kaasukahvalla annosteltiin tiettyyn uraan kohdistuvan sähkön määrää, nyt ohjaaminen on aidosti autokohtaista ja samassa urassa voi paahtaa useampi auto kerralla. Scalex ja sähkö, electric, kohtasivat: syntyi Scalextric. Suurin mullistus sitten muoviin siirtymisen esiteltiin vuonna 2004, kun Scalextric Digital toi ohjaussirut autoihin. oikealla kirjoittajan isän itse tekemä, alumiinirunkoinen ja nelivetoinen audi Quattro, jossa pahvista ja epoksiliimasta muotoiltu kori.
ekniikan hurjan kehityksen myötä hyvin harva lelu säilyttää mielenkiintonsa edes muutamia vuosia saatika sitten sukupolvelta toiselle. Scalextricin autoradassa on kuitenkin sitä jotakin, joka saa kaikenikäiset pörisijät kuin hypnotisoituna tuijottamaan mustaa rataa kiertäviä autoja. Vaikka Scalextric on klassikon statuksensa ansainnut, ei kehitystyö ole suinkaan pysähtynyt. Vähintään yhtä tärkeä menestystekijä olivat helposti toisiinsa kiinnittyvät muoviset Plexytrack-rataelementit, joista harrastajat pystyivät kokoamaan haluamansa muotoisia ja pituisia ratoja. Yhtiö teki 60-luvun lopulla harharetken 1:24 mittakaavan autoihin, mutta palasi hyvin nopeasti tuttuun kokoon. Isukin on turha esitellä Meccanojensa hienomekaniikkaa, kun poika huutaa kurkku suorana Pokemonien perään
Vaasa
60
01/08
Kaunis kaksitahtinen
Saab 96 ´64 1940-luvun lopun tyylikkäät muodot koristivat Saab-henkilöautojen urheilullisia koreja aina ensimmäisen automallin esittelystä ysikuutosen ensimmäisiin vuosiin saakka. Viimeinen "tylppänokka" 96 valmistettiin vuonna 1964.
01/08
61
Autonvalmistus eriytettiin omaksi yhtiökseen vasta vuonna 1990, kymmenen vuotta ennen merkin siirtymistä kokonaan GM:n omistukseen. Yhtäläisyys oli ymmärrettävää, olihan ilmailu Svenska Aeroplan AB:n päätoimiala. Ohjauspylvääseen sijoitettu vaihteenvalitsin takasi nopeat vaihdot niin, ettei kättä tarvinnut siirtää kovin kauas ratista. 96-mallin ensimmäinen, ainoastaan 750-kuutioinen ja kolmesylinterinen voimanlähde kasvatettiin pian tilavuudeltaan 841 kuutiosenttiin. "Kotipuolessa oli useampikin vastaava malli ja kaiken lisäksi isä ajoi joitakin kilpailuja 96 Sportilla", selventää Mikki.
Kansa otti ysikuutosen omakseen ja malli keikkui Suomen myyntilistan kärjessä useamman vuoden ajan.
lattialla sijaitsevaan valitsimeen. Saabin menestys rallipoluilla oli monen tekijän summa, eikä osaavien pohjoismaisten kuskien osuutta voi suinkaan vähätellä. Mikki Hatanmaan kohdalta ei kannata lähteä hakemaan yhtä ainoata motiivia, sillä sellaista tuskin löytyy mieheltä jolla on ollut useita kymmeniä, ellei peräti satakunta erilaista autovanhusta 25 harrastevuoden aikana. Teholukemat vaihtelivat ensimmäisten vuosien 38-hevosvoimaisista perusmalleista yli 50 hevosvoimaa tuottaviin, kolmella kaasuttajalla sekä tuoreöljyvoitelulla varustettuihin sporttiversioihin saakka. Saab 96
Vuonna 1964 valmistettiin viimeinen tylppäkeulainen ysikuutonen, seuraavan vuosimallin pidempi keula teki tilaa suuremmalle moottorille sekä toisentyyppiselle jäähdytinratkaisulle.
Teksti: Kari Mattila Kuvat: Tomi Saloniemi
S
aab on koko historiansa ajan tunnettu edistyksellisestä tekniikasta sekä toimivasta turvallisuusajattelusta. Saab oli kuin kotonaan huonoilla teillä eikä meno muuttunut epävakaaksi suuremmissakaan nopeuksissa. Tämä oli yksi kisakuskien arvostamista ominaisuuksista, lähes kaikki muut valmistajathan olivat siirtyneet
Kansa ottikin ysikuutosen omakseen ja malli keikkui Suomen myyntilistan kärjessä useamman vuoden ajan. Toisilla taas motiivina on ainoastaan intohimo tekniikkaan sekä vanhoihin ajoneuvoihin. Edeltäjä, Saab 93, oli sekin hyvä auto, mutta seuraajan paremmat sisätilat sekä suurempi tavaratila muokkasivat mallista laajemmalle käyttäjäkunnalle sopivan ajopelin.
Kestävyyttä ja ergonomiaa
Pohjolan oloissa suunniteltu auto oli laadukkasti toteutettu ja ajo-omi62
01/08. Ysikuutonen oli oikeastaan se malli, jolla ruotsalaisvalmistaja löi itsensä lopullisesti läpi autovalmistajana. Suuri suosio käyttäjien piirissä yhdistettynä menestykseen autourheilussa toimi pohjana tämän automallin taipaleella toimivasta käyttöpelistä halutuksi klassikkoautoksi.
Muistoja vuosikymmenten takaa
Monesti impulssi klassikkoauton hankintaan lähtee omista, vuosikymmenien takaisista kokemuksista. Ensimmäisten mallien korimuotoilu oli erittäin sulavalinjaista ja loi selkeän mielleyhtymän aikansa lentokoneisiin. Omaperäisen muotoilun ohella ensimmäisiä Saab-malleja yhdisti konehuoneessa majaillut kaksitahtimoottori. Osa autoista on hankittu silkasta ihastuksesta, osaan taas liittyy tunnesiteitä pidemmältä aikaväliltä, kuten tämänkin tarinan ysikuutoseen. Harrastuksen kohde saattaa olla sellainen ajopeli, jolla omat vanhemmat ajelivat arkiajonsa 60-luvulla, tai vaikkapa omaa ensimmäistä ajokkia vastaava kulkine. Moottorista valmistettiin myös harvinaisempaa, 819-kuutiosenttistä muunnosta, jonka avulla vältettiin ison veden takana yli 50-kuutiotuumaisia moottoreita koskevat päästörajoitukset.
naisuuksiltaan parempi kuin monet pykälää suuremmat menopelit
"Olin haeskellut hyväkuntoista ´64-mallia jo pidemmän aikaa ja sovin kaupat tästä yksilöstä heti ilmoituksen nähtyäni", kertaa Mikki viime syksyn tapahtumia. Seuraava vuosimalli oli jo varustettu modernimman näköisellä pitkällä keulalla, jonka myötä muotoilusta hävisi paljon alkuperäistä ideaa, vaikka sivukuva olikin edelleen melko kaunis. Osa harrasteautoista on tullut näin ollen ikään kuin työn kautta, toisia taas on jouduttu varta vasten haeskelemaan pidemmän aikaa. Oikeastaan se on yhtä tukeva kuin
CoupEMallisEsTa korista huolimatta saab 96 näyttää laiskanpulskealta, mutta todellisudessa temperamenttinen kaksitahtimoottori vaatii kuljettajalta aktiivista otetta.
01/08
63. Kauppamiehenä piirimyyjä hankkiutui vieraaksi tulleesta merkistä pikaisesti eroon ja otti tilalle uuden laitteen omasta leiristä.
MiKin ysikuutonen on säilynyt 90-luvun puolivälissä maalattua pintaa lukuunottamatta alkuperäisessä kunnossaan. Hänen omistusaikanaan hieman himmentynyt maalipinta sai uuden värikerroksen ja alle vaihdettiin uudet renkaat. Auton ensimmäinen omistaja oli loviisalainen Saab-piirimyyjä, jonka käytössä ysikuutonen oli ainoastaan muutaman kuukauden ajan. "Hyvin tehty auto se on, ei nitise eikä kolise vaan kulkee oikein vakaasti. Ajamalla autoa ei sentään tohdittu siirtää Loviisasta Vaasaan, vaan sitä lähdettiin hakemaan trailerin kanssa. Viisasta sinänsä, sillä pitkiä aikoja seisseen auton luotettavuus tien päällä on toisinaan vähän niin ja näin. Lyhyeksi jäänyt omistajuus selittyy sillä, että vuonna 1965 Saabin jälleenmyynti siirtyi Scan-Autolle ja samalla kyseinen piirimyyjä jäi ilman ruotsalaismerkin edustusta. 90-luvun puoliväliin tultaessa erittäin vähän ajettu klassikko kaipasi ainoastaan pientä pintaremonttia jonka suoritti sen aikainen omistaja, herra Karlsson. Mikin Saab 96:n luovutushuolto tehtiin heinäkuussa ´64 ja se lieneekin viimeisiä maahan tulleita tylppänokkaisia ysikuutosia. "Oikeastaan se on yhtä tukeva kuin saman aikakauden Volvot, vaikka onkin paljon pienempi."
Perheen monipuolinen autokanta selittyy sillä, että isä ja poika ovat molemmat pitkän linjan autokauppiaita. Kevään tullen autovanhus pääsi jo vähän pidemmille ulkoilureissuille, mutta kilometrejä ei edelleenkään ole kertynyt kovinkaan suuria määriä. Ysikuutosen mittariin oli kertynyt ainoastaan 137 000 kilometriä, kun Karlsson jätti autosta myyntiilmoituksen Klassikko Supermarket -lehteen. Menopelin persoonallinen luonne on toki ehtinyt jo tulla tutuksi. Toki autoon on matkan varrella tehty myös joitakin pieniä huoltotoimia, mutta esimerkiksi sisusta on säilynyt täysin koskemattomana. autolla on ajettu kolmen omistajan voimin ainoastaan 137 000 kilometriä.
ETupääsTään ensimmäiset ysikuutoset muistuttavat voimakkaasti merkin aikaisempia malleja, perä uudistui 93malliin verrattuna huomattavasti enemmän.
Vähillä kilometreillä
Vaikka ensimmäinen omistaja vaihtuikin melko nopeasti, ei tästä yksilöstä onneksi tullut niin sanottua kiertopalkintoa. Saabista tehtiin todellakin kaupat ainoastaan puhelinkeskustelun sekä ilmoituksen perusteella. Vaasaan päästyään Mikin uusi hankinta joutui lähes suoraan talviteloille, kunhan se ensin oli todettu hyväksi päällisin puolin tutkimalla sekä pienimuotoisilla koeajoilla. Viime syksynä Loviisasta hankittu punainen Saab kuuluu jälkimmäiseen joukkoon. Hyvän huolenpidon ohella erinomainen kunto selittyy kohtuullisen pienillä kilometreillä
ajamisen opettelu vaatii kuulemma pientä totuttelua.
saab on panostanut turvallisuuteen alusta saakka. ratin keskiössä komeilee saabin vanha, lentokoneaiheinen logo.
KolMisylinTErinEn kaksitahtimoottori on todella kompaktin kokoinen paketti, toisaalta tilavuuttakin sillä on ainoastaan 841 kuutosenttiä. Saab 96
pyörEillä mittareilla varustettu kojelauta on kieltämättä tyylikäs paketti kaikessa yksinkertaisuudessaan. "Kierroksista se tykkää, vetoalue
MiKäpä olisi parempi tapa viettää kaunista kevätpäivää kuin kierrellä etsimässä kuvauspaikkoja vanhalla kaksitahtisella ja samalla bongailla kauniita klassikkoautoja.
alkaa oikeastaan vasta kolmesta tuhannesta ylöspäin eikä sen alapuolella juuri ole voimaa." Toinen erikoinen piirre on kaksitahtisen haluttomuus toimia nätisti tasakaasulla ajettaessa. prototyyppi ristittiin saab Monsteriksi, eikä nimi viitannut huimiin teholukemiin vaan lähinnä haasteellisiin ajo-ominaisuuksiin. Tänä päivänä pehmustetut turva-häikäisysuojat saattavat herättää pientä hilpeyttä, mutta aikanaan ne olivat yksi osa matkustajien suojaamiseen tähtäävää kokonaissuunnittelua.
TäMä 96-yksilö on kauniin värinen päältä, mutta sisäpuolen punaisen ja valkoisen yhdistelmä on suorastaan häikäisevän hieno. yksi lähes kokonaan unohduksiin jäänyt sivuaskel on kaksimoottorisen prototyypin kehittäminen 50luvun lopulla. Monsteri on nykyään entisöity vanhaan loistoonsa ja sitä voi käydä ihastelemassa tehtaan museossa Trollhättanissa.
64
01/08. Veto päällä kone käy nätisti ja kuulostaa hyvältä, mutta heti kun meno tasaantuu, alkaa pakoputkesta kuulua tuttua räimettä ja röpötystä. auto on verhoilultaan täysin alkuperäisessä kunnossa.
saman aikakauden Volvot, vaikka onkin paljon pienempi", kertoo Mikki ajotunnelmista.
Tuttua röpötystä
Kaksitahtimoottori on oma lukunsa, vaikka se ei nykyaikaisia voiteluaineita käytettäessä savutakaan vanhaan malliin paitsi ehkä kylmänä. Molemmat voimanlähteet olivat erillisiä yksiköitä, joten kyseessä ei ollut varsinaisesti kuusisylinterinen moottori. valmistettiin 95-mallia.
Kahdella KaKSiTahTiSella
saabin kilpamenestys ei tullut itsestään, vaan tehtaalla pyrittiin tarmokkaasti kehittelemään keinoja merkin nostamiseksi kiinni voittokantaan. Varsinkin ralliautoilu koettiin tärkeäksi osaksi tehokasta markkinointia, joten siihen satsattiin erityisesti. Kokonaisuutena peli toimi kuitenkin varsin kehnosti, sillä kevytrakenteinen ja aerodynaamisesti hieman kyseenalainen kori osoittautui melko epävakaaksi suurilla nopeuksilla. Kierrejouset sekä putki-iskunvaimentimet molemmissa päissä.
06 Kori
Kaksiovinen coupe
07 mitat
Paino 950 kg, pituus 405 cm, leveys 157 cm, akseliväli 248 cm
08 Mallihistoria
Edeltäjä Saab 93 seuraaja Saab 99 Rinnakkaismallina farmarikorista
(1956-1959), (1968-1984). Testeissä laite ylsi kohtuulliseen, 196 kilometrin tuntinopeuteen eikä kiihtyvyydessäkään ollut moittimista äärimmilleen kevennetyn korin ansiosta. Toisaalta juuri nämä äänet sekä tuoksut tekevät autosta entistäkin kiinnostavamman.
01 Merkki ja malli
Saab 96
02 Vuosimalli
1964
03 Moottori
Kolmisylinterinen, kaksitahtinen rivimoottori, tilavuus 0,841 litraa
04 Vaihteisto
Nelivaihteinen manuaali, vaihteenvalitsin rattipylväässä
05 Alusta
Edessä erillisjousitus, takana U-profiiliakseli. pienen kaksitahtimoottorin virityspotentiaali ei tuntunut riittävältä, joten tehtaan kilpaosasto yhdisti kaksi kolmesylinteristä 750kuutioista moottoria erikoisen kytkin-vaihteistoyhdistelmän jatkoksi paremman suorituskyvyn toivossa. Kaiken lisäksi kaksitahtisen äkkinäinen käytös korostui lisätehon myötä siinä määrin, ettei kaarreajokaan onnistunut enää vanhaan malliin. Silti sen käyttämisessä on edelleen omat niksinsä, jotka kuskin tulee tuntea
Jos Itellan kalusto olisi tällaista, olisin itsekin posteljooni.
susI lampaan vaatteissa, huomaa turvakaaret... Tämä neliovinen entinen taksi oli ajettu näyttelyyn Bulgariasta saakka! PyöreäkeulaIsemPaa avo karmann Ghiaa tehtiin vain vuosina 195859.
VolksWorld Show
Teksti ja kuvat: timo Pietarinen kirjoittaja on harrastanut ilmajäähdytteisiä Volkkareita 16-vuotiaasta asti, noin puolet elämästään ja omistanut parisenkymmentä eri mallin ja vuosimallin Volsua. Tällä hetkellä tallista löytyy `54 kupla, `71 Bussi ja `65 Typ3 VW 1500s.
Lontoo 29.30.3.
Klassikot vieraili Brittein saarilla järjestetyssä maailman suurimmassa Volkkarinäyttelyssä.
K
unnioitettavaan 21 vuoden ikään ehtineen VolksWorldlehden järjestämä, maailman suurimmaksi ilmajäähdytteisten Volkkareiden sisänäyttelyksi mainostettu VolksWorld Show avasi ovensa tänä keväänä maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. räTTIkaTTooVaalIssa oli ajan henkeen viritetty alkuaan 30-heppainen moottori.
01/08
65. Koko viikonlopun paikalla viettäneille harrastajille oli hyvät tilat leiriytymiseen radan nurmilla. Autoja ja myyjiä oli saapunut ympäri Eurooppaa ja tarjolla oli myös välittäjien Ausseista ja Etelä-Afrikasta uittamia oikealta ohjattavia sekä USA:n kuivista osavaltioista tuotuja projektibusseja.
Vahatut ja viimeistellyt
Sisällä radan päärakennuksessa oli esillä yli 100 toinen toistaan erikoi-
sempaa upeaa autoa. Saapuessamme paikalle sunnuntaina aamupäivällä olivat suuret parkkialueet päärakennuksen edessä pullollaan päiväkävijöiden harraste- ja siviilipirssejä sekä kerhojen ajoneuvorivistöjä. Tapahtumapaikka oli Lontoon kupeessa Esherissä, Sandown Parkin laukkaradalla. Mm.
junakeulapakuharrastajien Split Screen Van Club juhlisti 25-vuotista historiaansa komealla kokoelmalla eri kuntoisia "junakeuloja" aina 50-luvun alun rotta-Barndooreista viimeisen vuosimallin (´67) entisöityyn Westfalia-retkeilybussiin. Monille ainut oikea vannevalinta näytti olleen alumiinista
Vähän ajettu alkuperäinen VW 1500 Porrasperä ´62. Taso oli kova. Myös myynnissä oleville autoille oli järjestetty oma alueensa. Aihioiksi valitaan useimmiten ennen vuotta 1958 valmistettu Kupla, eli harrastajapiireissä tutummin takaikkunan muodon mukaan "Ovaali" tai "Splitti", vieläpä mieluiten meillä Pohjolassa harvemmin nähdyllä rättikattoluukulla varustettuna. Huippuviimeisteltyjä show-Kuplia oli useita, vaikutti siltä ettei vahaamatta ja viimeistelemättä oltu jätetty korin ja rungon välistä tiivistettäkään. Sekä Euroopassa että Amerikassa ovat nyt muodissa supermatalat alkuperäiskoriset "restolookkerit", Weber 48IDA -kaasuttimin varustettuine yli kaksilitraisine koneineen
näissä vanhempaa sonderbusia vastaavissa malleissa oli vaatimattomammista versioista poiketen iso, peltinen kattoluukku.
nIIn ikään harvemmin nähty kuplan Formula Vee -erikoismalli seitkytluvun alusta.
JenkeIssä tarjolla olleen emPI GTV-kuplan kopio, tehty mallista 1302. John ja matthew keeler ajoivat Peking-Parisrallin `58 kuplallaan viime vuonna!
01/08
67. www.earlyBay.comin rivistöä. GTV-pakettiin kuuluivat sprint star -vanteiden ja etuspoilerin ohella kuvan kaltaiset C stripe -teippaukset joko hopean- tai kullanvärisinä.
PakuJen pyrstöt rivissä. Tässä "pallokeulainen" deluxe-bussi. VW Fridolin -kummajainen tehtiin saksan postin autoksi.
amerIkoIsTa uitettu alkuperäinen Westfalia-retkeilybussi korotettavalla katolla.
ensImmäIsTen vuosien busseja kutsutaan Barndooreiksi valtavan moottoriluukkunsa vuoksi, ei sivuoviensa, kuten moni erheellisesti luulee.
myynTIkenTän kermaa
Kolmisen vuotta takaperin Puska sai käsiinsä 924-mallin, jollaista ei tule joka päivä vastaan.
Tuusula
68
01/08. Eksoottinen perus-Porsche
Porsche 924 carrera GT ´81 Tuusulalainen Heikki Puska on tuttu monille sekä automaalarina että Porsche-harrastajana
01/08
69
Sulavalinjainen, luukkulampuilla varustettu kori on paitsi jäykkä, myös yksi automaailman varmasti vähiten ruostuvia peltikoreja. No, oli Turbossa myös erilaiset, viisipulttiset vanteet ja konepellissä pieni NACA-scooppi, mutta ei varsinaisesti mitään, joka olisi hypännyt silmille. Myös takaspoileri oli paljon tavallisen turboversion siipeä muhkeampi, ja äkkinäinen saattaisikin helposti sekoittaa Carrera GT:n sitä huomattavan paljon yleisempään perus-944:ään. Harvinaisuutta lisää vielä se, että tuohon kokonaisvalmistusmäärään kerrotaan kuuluvan myös prototyyppien. Vuonna 1980 esitelty 937 eli Carrera GT oli vieläkin ruudikkaampi. Se vaihtoi kuitenkin omistajaa melkoisen pian, ja vuonna 2003 Hessu hankki seuraavan stuttgartilaisen harrastekohteensa,
70
01/08. Teknisesti Carrera GT oli periaatteessa 924 Turbo, jonka puristussuhdetta oli nostettu 7,5:1:stä 8,5:1:een ja johon oli lisätty ahtoilman välijäähdytin. Autoista valtaosa, 200 yksilöä, oli Saksan markkinoille, Brittein saarille vietiin 75 kappaletta ja muualle maailmaan 131 autoa. Vannekoko oli joko 15 tai 16 tuumaa.
Teksti ja kuvat: Tomi Eronen Kirjoittaja on omistanut ´76 Porsche 924:n sekä ´86 Porsche 944:n.
M
uotoilultaan paljon aikaansa edellä ollut 924 on varmasti parjatuin Porsche-malli koskaan aiheetta. Tekniikasta eroja löytyi enemmän. Ensimmäinen 924, jonka suorituskyky alkoi vastata muita ominaisuuksia oli 931-mallitunnuksen saanut, vuonna 1978 lanseerattu Turbo, joka erosi ulkoisesti perusmalleista oikeastaan vain keulapellin ilmanottoaukkojen ja takaspoilerin
osalta. Perus-924:t varustettiin tehtaalla Audi 100- ja VW LT -sukuisella kahden litran ruiskukoneella, joka luovutti 125 hevosvoimaa. Vaihteistona oli Getragin sport-kaavioinen 5-lovinen, ja KKK:n turboahtimen avulla moottorista kutiteltiin 177 hevosvoimaa. Malli kiihtyi 210-hevosvoimaisine patoineen nollasta sataan 6,7 sekunnissa ja sen luvattiin kulkevan yli 240 km/h. Vuonna 1985 markkinoille tuli 924S, joka oli varustettu samalla 2,5-litraisella kokonaan Porschen suunnittelemalla moottorilla kuin isosisar 944.
Tehoa ylipaineistuksella
Ruudikkaimpien 924-versioiden voimanlähteenä oli kuitenkin turboahdettu 2-litrainen moottori. Joka nurkasta löytyivät perusmallia tehokkaammat 928-tyyppiset levyjarrut. Porsche 924 Carrera GT
UrheilUllisemman pään Porsche-malleihin perinteisesti yhdistetty Carrera-sana on italiaa ja tarkoittaa kilpailua.
924 Carrera GT -mallin vakiovarustukseen kuuluivat 911-tyyppiset Fuchs-takovanteet kiillotetuin reunuksin ja mattamustin keskiosin. Selkein ero ison scoopin ohella onkin takalokasuojissa, joiden levitykset ovat 924
"GTS-mallin umpioilla näitä kerrotaan lähteneen tehtaalta 52 kappaletta."
Carrerassa "irralliset", kun taas 944: ssä on yhtenäiset, leveät lokasuojat.
Porsche-miehen Carrera
Tuusulalainen Heikki Puska maalaa työkseen Porscheja ja tekee niiden korikorjauksia, joten ei ole yllättävää, että merkkiä löytyy myös omasta käytöstä. Mallia valmistettiin punaisena, mustana ja hopena ja kaikkiaan vain 406 kappaletta, päämääränä saavuttaa sille Le Mans -luokitus. Toki se on teknisesti vähemmän eksoottinen kuin useimmat sukulaismallinsa, mutta toisaalta juuri siksi sen omistaminen ja käyttö on huomattavasti helpompaa. Hessun ensimmäinen oma Porsche oli 944, jonka hän hankki vuosituhannen vaihteessa. 931:n
NACA-ilmanottoaukko oli korvattu isommalla scoopilla ja mallin leveät lokarit oli tehty pu-muovista
Kuluvan vuosikymmenen puolivälissä Puska kuuli Ruotsissa kaupan olevasta 924 Carrera GT:stä, joka alkoi kiinnostaa toden teolla. Auto oli todella varustettu jo uutena Carrera GTS -mallin "kiinteillä" ajovaloilla, GT:ssä kun lamput ovat muiden Ysikaksnelosten tapaan luukulliset. raTTina Carrera GT:ssä on 911-malleista tutumpi nahkapintainen ja kolmipuolainen.
sPorTTiPenKiT ovat samaa tyyppiä kuin ensimmäisissä 911 Turboissa.
964 Carrera 2:n, joka oli muutettu vastaamaan koriltaan täysin 993-mallisukupolvea. Sieltä tulivat nimittäin tiedot yksilön tehdasvarusteista. Auto todellakin oli yksi aidoista Carreroista. "Tehtaalla oli varastossa alkuperäisiä Carrera GT:n iskareita kaikkiaan viisi kappaletta, ja kun tilasin sarjan omaan autooni, tehdas lähetti viidennen ja viimeisen kaupanpäällisinä", Hessu kertoo naureksien. Uutena Saksassa myyty, mutta jo varhain Ruotsiin viety Porsche oli ollut ajamattomana peräti 12 vuotta keräilijäomistajansa hoteissa, ja sinä aikana jopa bensiini oli ehtinyt
kivettymään. "Autoon oli tehty myyjäliikkeessä 55 000 kruunun hintaiseksi tullut perusteellinen huolto, jossa oli uusittu esimerkiksi kaikki polttoainelinjat." Syynä moiseen oli auton pitkä seisomisaika. Hessu hyppäsi kuitenkin heti seuraavana päivänä koneeseen ja lensi Ruotsiin autoa katsomaan. Mallin harvinaisuus oli hyvin tiedossa, joten odotukset yksilön aitouden suhteen eivät olleet kovin korkealla. Moottori hyrähtää helposti käyntiin ja mylly pyörii yllättävän siististi ja tasaisesti, vaikkei moottorityyppiä varsinaisesti siitä ole tunnettu. Itse istuimet ovat 924 Carrera GT:ssä samankaltaiset kuin alkupään 911 Turboissa. Pitkän seisomisen piikkiin voidaan laskea toinenkin korjaus, jonka Hessu joutui 924:lle tekemään heti kättelyssä. Nopeusmittarin suurin lukema, 260 km/h kielii virkeämmästä versiosta, mutta yllättävää kyllä, ahtopainemittaria on turha hakea. Myös 16-tuumaiset renkaat korvattiin uusilla alkuperäistä vastaavilla. Vaihteensiirto on kankea ja jotenkin
01/08
TaKaloKasUojien levitykset ovat tämän kaltaiset ainoastaan 924 Carreroissa.
71. Tovin kauppoja harkittuaan Hessu tekikin Carrera GT:stä kaupat ja oli jo maanantaina autoineen Suomen kamaralla. Vastauksena kyselyyn tulikin saman tien Porschen aitoustodistus, joten enempiin selvittelyihin ei ollut aihetta. "Pyysin veljeäni kysäisemään autoa kaupanneelta erikoisautoliikkeeltä yksilön valmistenumeroa, jotta saataisiin selvitettyä, millaisesta yksilöstä oli kyse", Hessu muistelee. "GTS-mallin umpioilla näitä kerrotaan lähteneen tehtaalta 52 kappaletta", Hessu selvittää. Iskunvaimentimet olivat nimittäin kelvottomat, todennäköisesti siksi, että auto oli seissyt pitkään pukeilla. Erikoista oli myös se, että auto oli
"Tehtaalla oli varastossa alkuperäisiä Carrera GT:n iskareita kaikkiaan viisi kappaletta, ja kun tilasin sarjan omaan autooni, tehdas lähetti viidennen ja viimeisen kaupanpäällisinä."
tilattu alkuperäisellä neljän kaiuttimen stereo-optiolla, johon kuului myös keskikonsolin hauska fadersäädin. Kytkimen liikerata on normaalin tuntuinen, kaasu sen sijaan tuntuu hämmästyttävän herkältä, ja autoa on kierrättää liikkeelle lähdettäessä liikaakin. Musta, punaisilla liituraidoilla koristeltu verhoilu on miellyttävän tuntuista materiaalia, ja edelleen erittäin siistissä kunnossa. Ratti on Carrera GT:ssä perusversioista poiketen nahkapintainen kolmipuolainen, kuten samanikäisissä 911:issa. Sivuttaistukea on siis huomattavasti Porschen peruspenkkejä enemmän. Pian 924:stä alkoi selvitä lisää mielenkiintoisia asioita, Hessu kun on työnsä kautta läheisissä väleissä
Porsche-maahantuonnin kanssa. "Auto on myös radalla yllättävän nopea, itse asiassa nopeampi kuin meidän nimenomaan rata-ajoon Suomessa viritelty 924." Miltä se sitten tuntuu käytännössä?
Raaka muttei epämukava
Ovet toimivat jämäkästi ja kuskin penkkiin pääsy on helppoa. Pyyntihinta oli toki sen mukainen
Mitään vikaa vaihteistossa ei sinällään ole, ja pykälät löytyvät täsmällisesti paikoiltaan. Jo 2 000 kierroksen jälkeen menoa alkaa säestää selkeästi sisään kantautuva turbon ujellus, ja nopeus kasvaa suorastaan huomaamattomasti. Noin sadankahdenkympin tuntumissa tulee esille 944:stä tuttu seikka, ratin täryyttäminen, jota ainakin 944:ssa on usein hankalaa poistaa, koska malli on herkkä kaikille välyksille ja pienillekin epätasapainoille. Kakkosella lähelle punarajaa, kolmonen pesään, ja aiemmin
kankealta tuntunut vaihteensiirto näyttäytyykin lähinnä napakkana. Ei 924:sten ajettavuutta turhaan ole kehuttu. 924 Carrera GT on aidosti nopea. Alustan jäykkyys sen sijaan ei jää havaitsematta, ja sen seurauksena myös monet sisustan kovamuoviset osat helisevät kielien auton iästä. Omapaino 1180 kg, rengaskoko 225/50 R16
08 Suorituskyky
Teho 210 hv, vääntö 280 Nm, huippunopeus yli 240 km/h, 0-100 km/h 6,7 s.
09 Valmistusmäärä
Tuotannossa 1980-1981, valmistusmäärä 406 kappaletta.
ValmisTenUmerosTa näkee selvästi "937:n" lähtökohdan - numerosarja alkaa tunnuksella "931".
ylimääräinen lukkopesä kuskin puolen kyljessä liittyy alkuperäiseen varashälyttimeen, jollainen tähän yksilöön on tehtaalta tilattu.
KonePellin suurikokoinen scooppi johdattaa ilmaa moottorin päälle asennetulle välijäähdyttimelle.
72
01/08. Jarrut tuntuvat tehokkailta ja ovat ohjauksen tapaan tunnokkaat, joten pelkoa äkkinäisestä lukkiutumisesta ei ole.
Kaarran auton hymy suupielissä Puskan automaalaamon pihaan ja jätän moottorin hetkeksi pyörimään tyhjäkäyntiä. Auto nimittäin todella haluaisi mennä lujempaa kuin rajoitukset sallivat. Myös käännetty vaihdekaavio takavasemmalla olevine ykkösvaihteineen on tähän autoon oikein mainio kakkosen ja kolmosen väli on varmasti käytetympi kuin ykkös-kakkos-akseli. Se ei nimittäin ole minun.
01 Merkki ja malli
Porsche 924 Carrera GT
02 Vuosimalli
1981
03 Moottori
2,0-litrainen turboahdettu polttoaineen suihkutuksella varustettu nelisylinterinen OHC-bensiinimoottori
04 Voimansiirto
5-vaihteinen Sport-manuaali, tasauspyörästön lukko, takaveto
05 Alusta
MacPherson-joustintuet edessä, takana vääntövarsijousitus
06 Kori
2-ovinen coupe
07 Mitat
Pituus 432 cm, leveys 173,5 cm, korkeus 127 cm, akseliväli 240 cm. Vitosvaihteella ääntäkin on nopeuteen nähden vähän. Hiljaisessa nopeudessa auto hämmästyttää vakaudellaan eikä ääntäkään ole moitittavaksi asti. Porsche 924 Carrera GT
TaKaisTUin on muodokas, muttei kovin houkutteleva ainakaan aikuiselle. Mieltä vaivaa kuitenkin yksi seikka, joka on itse asiassa 924 Carrera GT:n ärsyttävin piirre. Liian pian onkin jo aika ottaa oikea kaista ja laskeutua pois moottoritieltä tai ehkä ihan sopivasti ajokortin säilyttämisen kannalta. Ilmiöön kuitenkin tottuu äkkiä ja kuski oppii välttämään nopeuden, jolla vapina tulee pahimmin esille. Moottori vääntää nöyrästi ja ohjaus on tehostamattomuudestaan huolimatta kevyt.
Baanalla
Moottoritielle siirryttäessä päästään sitten Carrera GT:lle kotoisempiin ympyröihin. Yhtä kaikki, 924 Carrera GT on normaalissa ajossa yllättävän mukava ja helppo, eikä kaupunkiajokaan vaadi minkäänlaista erityiskokemusta. Kaksi lasta takapenkille sen sijaan mahtuu varsin mukavasti.
eTUloKasUojien linjat muistuttavat pitkälti myöhempiä 944-malleja, mutta 924 Carrerassa lokasuojat ovat muovia, kun taas 944:issä käytettiin peltilokareita Taustalla näkyy Puskan 964/993.
hitaan oloinen ihan kuten muissakin ajamissani tämän ikäluokan Porscheissa. Ohjaus on tunnokas ja kuljettaja todella tuntee olevansa osa autoa. Kotimaiset nopeusrajat ylittyvät liian nopeasti ja on selvästi huomattavissa, että Carrera GT:llä voisi taittaa mukavasti matkaa reilusti sallittua suuremmilla nopeuksilla - auto on siis ansainnut Gran Turismo -lisänimensä
Harrastajien kohdatessa vaihtuvat viimeiset kuulumiset ja muistellaan vanhoja kaupankäynti onkin usein sivuosassa näissä tapahtumissa. Keskisen Untamon monipuolisesta valikoimasta ei tällä kerralla löytynyt juuri oikeanlaista mallia, joten etsintä jatkui seuraavissa pöydissä.
RompeToRilla on tunnelmaa. Hyrylän kauneimpia kuorma-autoja oli tämä J6 petteri.
NyKyiSiä sekä tulevia klassikkoautoja. leHTiSeN olli toi myyntiin hieman eksoottisempaa jenkkikalustoa. Tapio ja Kirsti Ruutiainen haeskelivat 70-luvun radioa vuoden ´72 Triumph Spitfireen. Varsinkin ajan patinoima avolavainen rodi tuntui kiinnostavan yleisöä.
HAK Rompetori
Hyrylän urHeilupuisto 10.5.
Helsingin seudun automobiiliklubin rompetorilla vaihtoivat osat sekä kokonaiset ajoneuvot omistajaa leppoisana alkukesän lauantaipäivänä.
Teksti: Kari Mattila, kuvat: Juha-pekka lindfors
P
ääkaupunkiseudun autoharrastajat kokoontuivat Helsingin Seudun Automobiiliklubin organisoiman rompetorin merkeissä Hyrylän urheilupuistoon toukokuun alkupuolella. Osa oli tekemässä löytöjä toripöydistä, osa ainoastaan viettämässä leppoisaa lauantaipäivää samanhenkisessä seurassa.
RaSKaammaN kaluston harrastajamäärät tuntuvat olevan nousussa ainakin eri tapahtumissa nähtyjen yksilöiden määrän perusteella. NoSTalgiSeN ajopelin ei välttämättä tarvitse olla alkuperäisessä asussaan. Jonon ensimmäisen paikan oli varannut Donkervoort D8C Roadster.
VaiKKa tapahtuman kohderyhmäksi lienee ajateltu alun perin hieman alkuperäiskuntoisempien ajoneuvojen omistajat, olivat erilaiset rodit hyvin edustettuna.
01/08
73. Torialueella ei vapaita ruutuja juurikaan näkynyt ja yleisöäkin oli paikalla runsaasti. Museoajoneuvojen ohella tapahtuma houkutteli paikalle useamman rodin sekä muutamia tulevaisuuden klassikoiksi luokitel-
tavia urheiluautoja. Vahvasti autonrakentelun alkuaikojen tyyliin toteutettu rodi lättäpää-kasilla ja valkosivuilla on näyttävä ilmestys. parkkipaikalle oli kertynyt melkoisen eksoottisesta kalustosta koostuva autorivi, josta löytyi urheiluautoja monelta viime vuosikymmeneltä
Alkuperäiskuntoinen sporttimalli
TunTuri Super SporT ´81 Hyvässä alkuperäiskunnossa säilyneitä mopoyksilöitä ei ole kovin hankala löytää. Tehtävä vaikeutuu kuitenkin huomattavasti, mikäli hakusessa on pappamallin sijasta jokin urheilullisempaan ajoon markkinoitu laite.
Lahti
74
01/08
01/08
75
Harmi sinänsä, sillä kova kilpailu toisen suuren kotimaisen
valmistajan, Soliferin, kanssa piti huolta siitä, että merkkien nuorisomallit olivat aina viimeisten trendien mukaisessa asussa. ainakin jos haluaa käyttää ajokkiaan myös ajamiseen.
KaleVi "Kale" Heikkinen tunnetaan monipuolisena mopoharrastajana. Nolot polkimet vaihtuivat moottoripyörämallisiin jalkatappeihin ja samalla siirryttiin 4-portaiseen vaihteistoon, jota käytettiin miehekkäästi vasemmalla jalalla. Yksi näistä oli valurautaisen sylinteriputken käyttö edellisen mallin kovakromisylinterin sijasta. Kickstart eli potkukäynnistys oli kolmas prätkämäinen piirre, joka viimeistään herätti voimakasta kateuden tunnetta edeltävien vuosimallien omistajissa. Yhteisiä osia kaksikolla oli toki muitakin, mutta urheilullisen version erotti sisarmallista heti ensivilkaisulla. Periaatteessa tämä uudistus toi hieman teknistä takapakkia, sillä kovapinnoite kesti kulutusta sekä siirsi lämpöä valurau-
76
01/08. Mopokansa vaati uudistuksia myös tekniikan puolelle, joten näiden vehkeiden ansiosta kulloinenkin aikakausi peilaantuu aivan toisella tavalla kuin vanhemman väen suosimista malleista.
Urheilullisempaan suuntaan
60-luvun alussa varustelukilpa ei ollut vielä kiivaimmillaan, joten ensimmäinen Tunturi Sport joutui jakamaan saman rungon pappamallin kanssa. Sama kuljettajakaarti seuraa herkeämättä myös käytettyjen markkinoita, joten ajoneuvojen kuluminen loppuun jo muutamassa vuodessa onkin enemmän sääntö kuin poikkeus. Tunturi Super Sport
Kapea ohjaustanko oli paikallaan jo silloin, kun ensimmäinen omistaja osti mopon liikkeestä. Lahdesta kotoisin oleva mopokeräilijä Kalevi "Kale" Heikkinen onnistui hankkimaan itselleen juuri tällaisen poikkeusyksilön, täysin alkuperäisessä asussaan olevan Tunturi Super Sportin vuodelta 1981. Kokonaan uuden rungon Sport sai vuosikymmenen puolivälissä, mutta lakisääteiset polkimet estivät jalkavaihteisiin siirtymisen. mittariin ei ole kovin suurta lukemaa kertynyt ja sen kyllä huomaa entisöimättömän mopon kunnostakin.
toksen vaikutukset näkyivät Sportissa välittömästi. polttoaineletkun edessä olevaa mustaa nappia painamalla kaasutin "uittaa yli" ja startti on varma joka säässä.
Teksti ja kuvat: Kari Mattila
K
un ajoneuvoon, olkoonkin pelkkä mopo, liitetään urheilullisia mielikuvia, valikoituu myös kohderyhmäksi sporttisemman ajotavan omaavia kuljettajia. Soliferin omistajat olivat jo vuosikausien ajan leveilleet ajokkiensa putkirungolla Tunturi-kuskien joutuessa tyytymään vanhahtavaan peltirunkoon. Hänen kokoelmiinsa kuuluu niin entisöityjä kuin alkuperäisessä kunnossa olevia ajokkeja, mukaan mahtuu myös hieman muunneltujakin yksilöitä.
Vuonna ´77 esitelty Tunturi Super Sport oli varustettu nykyaikaisella kaksoiskehtoputkirungolla, mutta myös moottori oli muuttunut vanhaan Sport-malliin verrattuna. Kun varaosien saanti on kaiken lisäksi suhteellisen helppoa eivätkä hinnat ole turhan suolaisia, ovat näillä moottoreilla varustetut mopedit erinomaisia ensimmäiseksi harrastuskohteeksi. esimerkiksi kovakromisylinteristä luovuttiin ja tilalle tuli ylikokomännät mahdollistava valurautaputki alumiinisylinteriin istutettuna.
VanHa kunnon Bing-kaasari, jossa kylmäkäynnistyksen yhteydessä käytetään aitoa ryyppyä kuristimen sijaan. Poljinpakko poistui vihdoin 70-luvun koittaessa ja lakimuu-
VaaTimaTon nopeusja matkamittari sekä kierroslukumittarin tilalle liimattu menokypärämainos ovat säilyneet naarmuuntumattomina vuosikymmenet. Elettiin vuotta 1977, kun uusi Tunturi Super Sport esiteltiin ensimmäistä kertaa yleisölle. Tunturin sporttimallit ovat jääneet hieman legendaarisen pappa-Tunturin varjoon. liekö kyseessä harvinainen poikkeus vai myyjäliikkeen asentama erikoisvaruste. Kun tanko on kuitenkin ollut paikallaan uudesta saakka, ei sitä ole tarkoitus vaihtaa tavallisempaan malliin nytkään.
pucH moottori on osoittautunut luotettavaksi ja muutenkin käyttäjäystävälliseksi voimanlähteeksi. Super-etuliite toi mukanaan edellä mainitun runkorakenteen ohella myös useita teknisiä muutoksia. Muilta osin uutuus edusti sen ajan muotoilua parhaimmillaan. Modernin kaksoiskehtorungon ilmaantuminen samana vuonna molempien valmistajien sporttimalleihin kertoo omalta osaltaan silloisista kilpailuasetelmista
"oikea vastaus riippuu täysin siitä, haluaako vain entisöidä vai myös ajaa aktiivisesti", tuumaa yli 100 mopon kokoelman omistava Kalevi Heikkinen. Reilut 3000 kilometriä matkannut Tunturi on täsmälleen sellainen kuin 80-luvulla yläasteen polkupyörärivistön viereen parkkeerattu peli aikanaan.
KlassiKKoMopon oMistajaKsi?
mopoharrastus on kasvattanut suosiotaan tasaisesti vuosi vuodelta. Kuluvan ajokauden aikana järjestetään useita kokoontumisajoja sekä ajotapahtumia klassikkomopojen omistajille. Kun ulkonäkökin oli ostajakunnalle mieluinen, alkoi Super Sportin koko 80-luvun kestänyt voittokulku myyntilistoilla sekä liikenteessä. pappamallinen Tunturi on kivunnut suuren kysynnän ansiosta hintahaitarin yläpäähän, mutta esimerkiksi hyvän Super Sport -aihion saa jo muutamalla satasella. "Ainoa outo piirre tässä yksilössä on kapea ohjaustanko, jollaista ei tiettävästi ole ollut näissä uutena. nuorisokäytössä ylimääräiset heijastimet sekä roiskeläpät olisivat saaneet ensimmäisenä kyytiä.
"Näin hieno Super Sport on mielestäni arvokkain entisöimättömänä."
taa paremmin. Oli ohjaustanko alkuperäinen tai myyjäliikkeessä vaihdettu tarvikeosa, se on saanut jäädä paikoilleen. mikäli haluaa keskittyä pelkästään ajamiseen, voi hankkia ajokkinsa valmiiksi entisöitynä, jolloin liikutaan 1500 euron kieppeillä.
Ensimmäiseltä omistajalta
Kale löysi tarinamme yksilön Heinolasta jokunen vuosi sitten. entisöintikohteena mopo on monin verroin moottoripyörää tai autoa helpompi. Mopon omistajalle päivitys oli kuitenkin tervetullut, sillä se mahdollisti sylinterin porautuksen sekä ylikokomäntien käytön ja alensi siten käyttökustannuksia. "Näin hieno Super Sport on mielestäni arvokkain entisöimättömänä, sillä alkuperäiskuntoisia yksilöitä ei juurikaan ole jäänyt jäljelle", perustelee Kale päätöstään pitää mopo alkuperäiskunnossaan. Varaosia löytyy kohtuullisen helposti useimpiin merkkeihin, mutta varsinaisten kulutusosien kohdalla tilanne on hankalampi. alalle vihkiytyneiden henkilöiden ylläpitämiä verkkosivustoja sekä merkkikerhoja löytyy nykyään myös marginaalisempien merkkien harrastajille. muutaman kymmenen kilon painoista laitetta on helppo liikutella ja varastointi- sekä kunnostustilaksi riittää pienikin lämmin tila. Perusteluihin on helppo yhtyä, sillä kevyt patina tuo ajoneuvoon jotakin sellaista, mitä ei entisöintityön yhteydessä kyetä juurikaan säilyttämään. "Kahteen moottoriin, puchiin sekä Sahcsiin, valmistetaan varaosia edelleen, joten niillä varustetut mopot ovat järkevin valinta ensimmäiseksi harrastemopoksi", Kale neuvoo. Sinisellä metallinhohtovärillä maalatun polttoainetankin tarratkin ovat säilyneet lähes virheettömässä kunnossa neljännesvuosisadan ajan, samoin kuin nopeusmittarin vieressä
01/08
77. esimerkiksi mäntä ja laakerit ovat vanhoissa mopedeissa kulutusosia siinä missä vaijerit ja rattaat. Myyjä kuitenkin vakuutti sen olleen kiinni jo ostohetkellä", kertoo Kale. Tunturin ja Soliferin kova kilpailu piti huolta siitä, että merkkien nuorisomallit olivat aina viimeisten trendien mukaisessa asussa.
01 Merkki ja malli
Tunturi Super Sport
02 Vuosimalli
1981
03 Moottori
Valmistaja: Puch Sylinteritilavuus 49 cc Isku/halkaisija 43 x 38 mm Kaasutin Bing 85/11/101 Teho 1,5 hv
04 Mitat
Paino ajokunnossa 57,5 kg Pituus 186 cm, akseliväli 123 cm, korkeus 98 cm, leveys 72 cm, polttoainesäiliön tilavuus 6 l
05 Suorituskyky
Huippunopeus 46 km/h * Polttoaineenkulutus 1,9 l/100 km * Kiihtyvyys 0-200 m 21 s *
* Kalevi Heikkisen mittaustuloksia
ValupyöräT sekä avonainen runkorakenne saavat Super Sportin näyttämään edeltäjiään kevyemmältä ja samalla hieman urheilullisemmalta. Häkellyttävän hienosti alkuperäisessä kunnossa säilynyt mopo oli ollut omistajallaan uudesta saakka. runko oli uuden rakenteensa ansiosta jonkin verran vanhempia malleja tukevampi.
alKuperäiSen yksilön kaikki yksityiskohdat ovat tallella juuri sellaisina, miltä ne näyttivät tehtaalta lähtiessään. Ajo-ominaisuuksiltaan uusi Superi oli erinomainen. Vanhat laitteet kun eivät vastaa laadultaan aivan tämän päivän kalustoa. Sama pätee myös suomenkielisiin painotuotteisiin. Vaikka klassikkomopojen hinnat ovat moninkertaistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana, ei sellaisen hankinta jää yleensä rahasta kiinni. niitä kuitenkin tarvitaan, mikäli tarkoituksena on ulkoiluttaa mopoa myös liikenteessä. Tietoa on siis tarjolla ja muihin alan harrastajiin saa luotua suhteita entistä vaivattomammin, mutta millainen olisi sopiva laite noviisin ensimmäiseksi harrastepeliksi. komeileva tarra, jossa mainostetaan kotimaista Meno-kypärää. Vaikeammissakin olosuhteissa rauhallisesti käyttäytyvä runko sai paljon kiitosta, kuten hyvin alakierroksilta vetävä Puch VZ50 N4 -moottorikin
Tänä vuonna keskelle jenkkiautohallia oli rakennettu "Leppäsuon Esso" FHRA:n ja Suomi-cruisingin alkuaikojen muistoksi. esimerkiksi näitä ensimmäisen sukupolven Chargereita saa vielä toisinaan aihiokunnossa yllättävän halvalla.
78
01/08. autolla on ajettu vasta 50 000 kilometriä, ja se saapui Suomeen vasta vuonna 2007 Japanista!
OLLi Lehtisen ´63 Ford Pick-up edustaa konstailematonta aitoamerikkalaista työkalua aidoimmillaan.
Kåre Mogemarkin Buick Caballero ´58 on kunnoltaan uskomattoman upea. Itse asiassa täysin alkuperäiskunnossa olevien autojen suhteellinen osuus American Car Shown kalustosta lienee
kuitenkin lisääntynyt vuosi vuodelta. Jo 1970-luvulta lähtien järjestetty näyttely esitteli jälleen kerran sangen komean autokatraan.
Teksti ja kuvat: Tomi eronen
arSKa Kannelan ´70 Olds 442 edustaa autokalustoa, jolla pyörittiin Leppäsuon essolla jo Suomi-cruisingin alkuaikoina.
V
aikka maan suurin näyttely ei olekaan nimeltään Hot Rod Show monien muiden alan tapahtumien tapaan, on suuri osa kalustosta enemmän tai vähemmän muunneltua. Esillä oli myös jo pian 30 vuotta takaperin cruisingeihin osallistunutta kalustoa. Myös mallina se ilmentää lukuisine kromikoristeineen upeasti aikakautensa uskomatonta muotokieltä, josta on funkkis kaukana!
American Car Show 2008
Helsingin messukeskus, 21.24.3. Kari Taattolan ´74 Carina 1600ST hT on malli, jollaista ei toista Suomesta löydy. Vanha Carina, muttei mikä tahansa sellainen. Euro- ja japaninautopuolen harvat
museoikäiset autot löytyivät Tuning-hallin puolelta, ja siellä olikin nähtävillä modernimmilla tekniikoilla varustettujen kartanomallisen Volvo Amazonin ja Toyota Crownin ohella myös käytännössä alkuperäiskuntoista kalustoa, kuten Kari Taattolan upea ´74 Toyota Carina HT.
MuSKeLiauTOJen hinnat ovat nousseet hurjaa vauhtia viimeisten kymmenen vuoden ajan, mutta silloin tällöin saattaa silti tehdä loistavia löytöjä
earLy-VeTTeT ovat autoja, joita monet himoitsevat. Tässä kuitenkin arvoisessaan kunnossa oleva kyseisen aikakauden edustaja, ´74 Ford Gran Torino, joka oli mukana Starsky & hutch -elokuvassa.
1970-LuVun alun Firebirdejä koristeltiin aikanaan siihen tahtiin erilaisilla tarvikespoilereilla, kylkiputkilla ja kirjavilla erikoismaalauksilla, että pääsi melkein unohtumaan, miten kaunis malli on ilman niitä.
Janne haarakankaan ykkös-Golf täyttää klassikon statuksen mainiosti muutoksineen päivineen. Tyylisuunta leveine hunajakennovanteineen ja rajuine madalluksineen alkaa olla museoajoneuvoiässä, kuten ovat olleet ykkös-Golfitkin jo hyvän aikaa.
1983-1987 valmistettu luukkulamppuinen toinen honda Prelude -sukupolvi on nättilinjainen. Tätä upeaa yksilöä katsellessa ei ainakaan tarvitse ihmetellä syytä sille.
TaiTaa käydä niin, että 1970-luvun puolivälin jenkkimallien arvo ymmärretään Suomessa vasta, kun suurin osa aihioista on päässyt kohtuuttoman huonoon kuntoon. näistäkin vanhimmat ovat 25 vuoden ikäisiä, ja monessa suhteessa loistavia aikansa ikoneita.
KaraMeLLiMainen Buick Limited Convertible ´58 kuului samalle omistajalle kuin saman vuosimallin vihreä farmarikin.
01/08
79
Hyvien tarkoitusperien ohella myös paikalle saatu kalusto oli erittäin tasokasta ja vanhan tiilirakennuksen tunnelma on aivan omiaan luomaan vanhan ajan henkeä myös pihamaalle kokoontuneiden harrasteautojen ympärille.
P
arempaa säätä ei olisi voinut edes toivoa Porvoossa äitienpäiväviikonloppuna järjestetyn mobiilinäyttelyn kohdalle. 35 vuoden päästä hän päätti hankkia ja entisöidä itselleen täsmälleen samanlaisen mopon. Kaksitahtinen 175cc moottori on siivittänyt olavin neljän sM -mitalin arvoiseksi kuljettajaksi juuri tämän pyörän sarvissa.
Wanhat Mobiilit
Porvoo 10.11.5.
Teksti ja kuvat: Kari Mattila
eriTTäin kauniisti viimeistelty simca ariane oli asko Viitasen ensimmäinen auto, jonka hänen veljensä muiden sukulaisten avustuksella entisöi askolle 70-vuotislahjaksi.
Porvoon maalaiskunnan Lions Club kerää vuosittain järjestetyn mobiilitapahtuman avulla varoja hyväntekeväisyyteen. Kyseessä on israelissa valmistettu ´51 Henry J. perävaunulla sekä hankiajoa helpottavalla suksiparilla.
MaTTi laaksonen hankki solifer 4-speed -mopon Helmer Karlssonin urheiluliikkeestä heinäkuussa 1971. näMä kaksi kromikylkisillä tankeilla varustettua mustaa CZ-moottoripyörää olivat molemmat peräisin olavi peltomäen tallista. Ensimmäinen Wanhat Mobiilit -näyttely oli jo vuonna 2004, eli tästäkin tilaisuudesta näyttää muodostuvan mukava perinne muiden tapahtumien rinnalle. Konepellin alta löytyy 2,2-litrainen nelosmoottori, joka tuottaa vajaat 70 hevosvoimaa. Tämänkertaisen kokoontumisen teemana olivat moottoripyörät.
nuorisotyöhön: ennakoivaan huumeiden vastaiseen työhön sekä muuhun yhtä tärkeään. etualalla näkyvä "Vinku" on 125 cc malli vuodelta ´61, taaempi on tasan kymmenen vuotta vanhempi ja 150 cc moottorilla varustettu yksilö.
espanJalainen Bultaco Cebra vuodelta ´69 kuuluu herralle nimeltä olavi peltonen. näyttelyyn oli mukava saapua koko perheen voimin, sillä lapsiakin oli muistettu jäätelökioskin sekä ilmapallojen ohella myös poniratsastusmahdollisuudella.
80
01/08. Tapahtumapaikkana
Porvoo on mitä mainioin, sillä kauempaa tulleet näyttelyvieraat voivat tutustua samalla reissulla hienon pikkukaupungin muihin matkailuvaltteihin sekä erinomaiseen ruokatarjontaan. Näyttelyn pääsymaksuista sekä pinssimyynnistä ja kahvilan tuotoista kertyvät rahat käytetään hyväntekeväisyyteen, tarkemmin sanottuna
ruoTsin puolustusvoimilla käytössä ollut Jawa 350 army oli varustettu mm. Todellinen outolintu oli tämä erikoisesti muotoiltu ajopeli joka taitaa jäädä tunnistamatta useammilta harrastajilta. solifer hyväksyttiin museorekisteriin vuoden kunnostuksen jälkeen vuonna 2007.
TaideTeHTaan vanha tiilirakennus tarjosi hienot puitteet tapahtumalle
4,5-litraisella kasilla varustettu urheiluauto on vuodelta 1974.
paiKalla oli ainakin yksi filmitähti. Kuvan Triumph dayton T-100 esiintyi tuoreessa remu aaltosen elämänkertafilmissä. Kutoskoneisen vauhtimallin erottaa helposti erikoisesta ajovalojen asettelusta.
TapaHTuMan aikoihin liikkui myös kaupungin kaduilla poikkeuksellisen kaunista kalustoa. Taustalla häämöttää harvinainen norton Wankel-moottorilla varustettuna.
01/08
81. YKsi parkkialueen helmiä oli tämä tulipunainen austin Healey sprite vuodelta 1960.
piHaMaa oli varattu vanhojen autojen vapaalle kokoontumiselle ja paikalla nähtiinkin mielenkiintoista kalustoa. Citroen amin persoonalliset muodot jaksavat kiehtoa kerta toisensa jälkeen.
rinTalan Harrin alkuperäiskuntoinen Mercedes edusti näyttelyautojen nuorempaa kalustoa. TriuMpH Vitesse on hieman harvinaisempi näky, ainakin jos verrataan arkisempaan Heraldiin
RaDan varrelta löytyi myös hieman raskaampaa kalustoa. ei ole kovin yleinen näky tämäkään.
82
01/08. Hälläpyörämarkkinat on Hämeen Mobilistit ry:n järjestämä vuotuinen
tapahtuma, joka nimensä mukaisesti kokoaa alueelle useita osa- sekä muita myyjiä. Mielenkiintoista lisänähtävää tarjosivat kolme varikkoalueelle tuotua maamoottoria, joiden rauhallista säksätystä jäivät useat ohikulkijat hetkeksi kuuntelemaan.
sympaaTTinen iFa F9 on muotoiltu kokoisekseen melko virtaviivaisen näköiseksi. Rompetorin ohella Hälläpyörämarkkinoiden ympärille on muodostunut pienimuotoinen autonäyttely, joka tälläkin kerralla keräsi paikalle
reilusti vanhaa kalustoa. 60-luvun lopun Bedford-paloauton taakse parkkeerattu Kontio-sisu kuului maanteiden vakiokalustoon useamman vuosikymmenen ajan.
Hälläpyörämarkkinat
Teksti: Kari Mattila Kuvat: Juha-Pekka Lindfors
Hämeen Mobilistien järjestämät Hälläpyörämarkkinat keräsi jälleen kerran Ahveniston Moottoriradan varikkoalueen täyteen alan harrastajia.
a
hveniston moottorirata tarjoaa loistavat puitteet paitsi autokilpailuille, myös erilaisille vanhojen autojen harrastetapahtumille. auton aerodynamiikka toimii myös käytännössä, sillä sen ilmanvastuskerroin 0,42 oli aikoinaan kohtuullisen hyvä.
KaDonneen pölykapselin metsästäjälle tämä tontti tarjosi tutkittavaa useammaksi toviksi.
ValKoiseKsi maalattu katto luo 240C Datsuniin pientä luksuksen tuntua
malli on muuttunut vuosien aikana vain vähän, mutta ensimmäiset vuosimallit on helppo erottaa maskiin upotetuista ajovaloista. alueelta poistuvat pääsivät halutessaan ajamaan lähes koko radan läpi ja arvatenkin useimmat käyttivät tilaisuuden hyväkseen rauhallista vauhtia kurvaillen toki.
Vanha lantikka on mainio kesäauto eikä dieselmallin korkeata käyttövoimaveroa tarvitse huomioida, mikäli auto on museorekisterissä. myöhemmissä malleissa ne sijaitsevat lokasuojien etuosassa.
sTellan lukinmaa on kiertänyt rompetoreja jo 80 -luvulta saakka. pappamallit ovat kysytyimpää tavaraa, ja pelkästään solifer export -malleja on stellan ehtinyt myymään jo parikymmentä kappaletta.
alKupeRäisessä kunnossa oleva Tippa-Rellu vuodelta ´74 oli myynnissä kohtuulliseen 1600 euron hintaan. auto on ollut samalla perheellä uudesta saakka.
01/08
83. pääasiallisesti kaupankäynti on keskittynyt kaksipyöräiseen kalustoon, josta vanhat mopot näyttelevät pääosaa. VanhaT jenkit olivat vallanneet pääsuoran alkupään
Kermanväristä kaunotarta liikuttaa kahdella yläpuolisella nokka-akselilla varustettu 3,8 -litrainen rivikuutonen.
Zoolandian kokoontuminen
Liedossa, Zoolandian parkkipaikalla vapunpäivänä järjestetty vanhojen autojen kokoontumisajo tarjosi nähtävää koko perheelle.
TOisTaKyMMeNTä mopoharrastajaa ajoi Zoolandiasta auroajoen rantakahvilaan ja takaisin. Auranmaan mopedija ajoneuvoharrastajien organisoima retki suoritettiin tietenkin ajamalla. Kattoteline ja erityisesti sinne pakattu matkalaukku oli kiva idea.
MalMiN lentokentän vanha aurausauto oli varustettu kotimaisella, Forssin veljesten valmistamalla hiekoituslaitteella. Kokoontumisen yhteydessä nähtiin toistakymmentä vanhaa mopoa, joiden kuljettajat
vierailivat päivän aikana Aurajoen rantakahvilassa. Itse tapahtumaan yleisöllä oli vapaa pääsy. Isäntäväelle riitti ihmeteltävää parkkialueen harrasteajoneuvojen lisäksi rompetorissa, jonne tavaroita
kauppaamaan oli kerääntynyt viitisenkymmentä myyjää. Pasi Nurmen siistikuntoinen Fiat 600 oli varustettu ajan hengen mukaisilla herkuilla. Onni sarjonmaan Volvo Titan on vuosikertaa 1956.
lasse laitisen Jaguar MK2 ´61 on saapunut maahan Kalifornian auringosta. Yksi osatekijä reilun rompetoritarjonnan taustalla oli edullinen, vain 10 euroa maksanut myyntipaikka. ajan hengen mukaiset maitotonkat lavalla viimeistelevät kokonaisuuden.
84
01/08. Reissu kesti kolmisen tuntia.
Lieto 6.5.
Teksti: Kari Mattila Kuvat: Juha-Pekka Lindfors
Z
oolandian kokoontumisajoon suunnistaneiden ei tarvinnut keksiä lapsille sen kummempaa tekemistä, sillä tapahtumapaikasta oli suora pääsy eläinpuiston asukkeja katselemaan. Maisemareittejä kulkien matkaan kului reilun kahvitauon kanssa noin kolme tuntia.
HyVässä käyttökunnossa oleva simca ariane on toiminut saman omistajan yhdistettynä käyttö- sekä harrasteautona jo 13 vuoden ajan.
KaaRiNaN suunnalta oli paikalle saapunut todella upeaan kuntoon saatettu Fordson Thames -kuorma-auto. ilman tasauspyörästön lukkoa kyseinen varuste olikin melko tarpeellinen jäisissä olosuhteissa
KaKsi punaista autoa urheilulliselle kuljettajalle, muuta yhteistä näillä punaisilla ajopeleillä ei sitten olekaan. OMaPeRäiNeN Harley jäykällä perällä ja crossirenkailla (!) varustettuna. erilaisten keräilytuotteiden kohdalla kauppa kävi erityisen hyvin, mutta yhtä lailla tavaroita ostettiin esimerkiksi sisustuksen rekvisiitaksi.
HieMaN modifioitu Fiat 850 oli sympaattisen piristävä näky.
WaNHOJa Volkkareita näkyi päivän aikana useampiakin, näyttävimmästä päästä oli tämä hieno T1 Kastenwagen hienolla väriyhdistelmällä ja saman sävyisillä ruutuverhoilla varustettuna.
ZOOlaNdiaN parkkipaikalle kerääntyi ajoneuvoharrastajia kaikista leireistä. Pirteä idea, vaikkakaan ei ehkä kaikista mukavin ajettava.
KaKsi Opelin sporttimallia hieman eri vuosikymmeniltä. Tapahtumapaikka tarjosi hyvät puitteet vapunpäivän viettoon koko perheen voimin.
FiaT 126 on pikkuhiljaa saavuttanut harrastajien suosiota ja nykyään niitä näkeekin ihailtavan usein. etualalla lotus europe s2, rättikatolla varustettu peli on puolestaan kolmannen sukupolven Pontiac Catalina.
ROMPeTORilTa löytyi auton- ja mopon varaosia joka lähtöön, mutta yhtä lailla myös kaikkea muuta rekvisiittaa menneitä aikoja arvostavalle. Pieni kaksisylinterinen on helppo ja suhteellisen edullinen omistettava, ja huomioarvoa sillä on monin verroin kokoansa enemmän. Vaikka autoissa ei teknisesti ole juuri mitään yhteistä, on samankaltaisuus selkeästi nähtävissä.
01/08
85
Rompetori Tarpeellista tavaraa harrastajalle
Klassikkoauto perheen pienemmille
SpeedTwin Oy on erikoistunut perin mielenkiintoisiin tuotteisiin. Mielenkiintoisena lisäpalveluna auton saa hankittua myös käsityönä maalatuilla koristeluilla, näin laite erottuu takuulla muista vastaavista. Katkaisija maksaa 17,50 euroa eli hintakaan ei muodostu esteeksi. Luonnollisesti myös korjaamot, maalaamot ja muut vastaavat yritykset kaipaavat työn alla olevien autojen siirtelyyn kevennystä. www.usparts.fi. Parhaimmillaan irroitettu akku saattaa säästää jopa tulipalolta. com ja www.stringo.se.
Uudista muoviumpiot
Presco on tuonut markkinoille uuden ajovalolinssien ja pleksipintojen uudistajan. Hintaesimerkkinä voisi mainita kuvan vaaleanpunaisen unelman, jonka saa matkaan 280 euron maksusuoritusta vastaan. Stringojen käyttöaluetta ovat esimerkiksi automuseot tai -kokoelmat, joiden tilat saattavat estää autojen liikuttamisen ajamalla. Mikäli siis katsastusmies herjaa muoviumpioiden harmaudesta ja valotehon riittämättömyydestä, kannattaa ainetta kokeilla. Headlight Restoration Crémellä poistat pienet naarmut, himmentymät sekä pinttyneen lian ajovalojen linsseistä, samalla käsittelyllä uudistat ne jälleen kirkkaiksi. Harvinaisemmat yksilöt firma maahantuo itse ja helpoimmat tapaukset tulevat varastoon alan suuremmilta maahantuojilta. Muun muassa tämän tuotteen löydät netistä osoitteesta www.brittiosa.com
Varaosia haasteellisempiin amerikkalaisiin
Kulutusosien saanti on yleisesti ottaen kohtuullisen helppoa niiden jenkkiautojen kohdalla, jotka ovat ansainneet klassikkostatuksen kotimaassaan. Lisätietoja www.presco.fi
Edullinen varmuusväline
Harrasteautot jäävät useasti seisomaan pidemmäksi ajaksi, joskus jopa keskellä ajokautta. Lisätietoja Stringo-tuotteiden maahantuojalta: Triangle Motor Co, 040 900 6030, www.trianglemotor. Muiden automallien kohdalla laitteen pitäminen liikenteessä saattaa muodostua yllättävän haasteelliseksi tehtäväksi, kun kuluneen pallonivelen tilalle ei kerta kaikkiaan löydy korvaavaa osaa. Yrityksen valikoimista löytyy nimittäin runsas valikoima erilaisia polkuautoja, joita yhdistää vanhojen autojen muodot. Tuote on nopea sekä helppokäyttöinen ja vaatii ainoastaan yhden työvaiheen. Brittiosan valikoimista löytyvän lisävarusteen avulla akun poiskytkeminen onnistuu niin helposti, että sen jaksaa tehdä pienestä kiireestä huolimatta eikä työkaluja tarvita. Aiheesta kiinnostuneet voivat tiedustella lisää numerosta 041 544 9155.
"Stringo soveltuu jopa 5000 kiloa painavien ajoneuvojen liikuttamiseen."
Apua autojen liikutteluun
Ruotsalainen Famek on erikoistunut ajoneuvojen siirtelyyn käytettävien laitteiden kehittelyyn sekä valmistamiseen. Pidemmän seisonta-ajan jälkeen käy monesti niin, ettei akussa riitä virtaa enää käynnistykseen, mikäli akkukaapeleita ei ole muistanut kytkeä irti ennen pitempiaikaista parkkeerausta. Hintaa tämän tyyppisellä palikalla on 80-185 euroa mallista riippuen. Kuvassa hieman järeämpi 550 Crash -malli. Rare Parts on erikoistunut nimensä mukaisesti hieman hankalampien tuotteiden valmistukseen 86
01/08
ja vaikka katalogista ei aivan jokaiseen pulmaan ratkaisua löydykään, on siellä joka tapauksessa tuhansia vaikeaksi miellettyjä varaosia. Korjaamosekä harrastetoimintaan ehkäpä parhaiten soveltuu Stringo 360, jossa riittää kapasiteettia 2000 kilon painoisiin ajoneuvoihin saakka ja se on myös ulkoisten ominaisuuksiensa puolesta ketterä ja helppokäyttöinen. Useampia eri malleja käsittävä Stringo-tuoteperhe pitää sisällään 5 erikokoista siirtoalustaa, joista 2 suurempaa soveltuu jopa 5000 kiloa painavien ajoneuvojen liikuttamiseen. Pääsääntöisesti pellistä valmistetut autot ovat joko retrohenkisiä nykytuotteita tai vaihtoehtoisesti tarkalleen alkuperäisen lelun kaltaisia jäljennöksiä. Maahantuojan, USPartsin, hyllystä löytyy yllättävän mukavasti kyseisen yrityksen tuotteita, kuten vaikkapa kuvan osa, jonka avulla ´62-65 Fairlanen tukivarsi kiinnittyy runkoon. Useimmiten tämä toimenpide unohtuu tai jää tekemättä yksinkertaisesti siitä syystä, ettei sopivaa työkalua ollut juuri sillä hetkellä käsillä
Lisätietoja saat soittamalla Sporttiauton numeroon 02 5332 686.
Free Technics toimittaa uudet Weberit
Vanhojen, loppuun kuluneiden kaasuttimien kanssa taisteleminen on jäämässä pikkuhiljaa historiaan, sillä suosituimpien harrasteautojen Weber-kaasuttimia valmistetaan jälleen. Kerättävää ainakin riittää, sillä esimerkiksi Model Mania Oy:n valikoimista löytyy peräti 1000 erilaista mallia. Valikoimasta voisi poimia vaikkapa Ford Taunuksen tai Opelin Kadett C -mallin, jotka molemmat kuuluvat kysytyimpien kunnostuskohteiden joukkoon. Gulfin valikoimiin on ilmestynyt jo jokin aikaa sitten uutuustuote, joka on syystä tai toisesta edelleen jäänyt hieman tuntemattomaksi. Yksi hiljattain esiteltyjä uutuuksia on 1:18 mittakaavassa toteutettu Bugatti T35 vuodelta 1924. Materiali kestää öljyä sekä uv-säteilyä ilman haurastumista, eikä kova kulutuskaan vaikuta siihen läheskään yhtä heikentävällä tavalla. Joustava valmistaja pystyi ottamaan asiakkaan toiveet huomioon täysin toisella tavalla kuin suuret ulkomaiset kilpailijansa. Litrahintaa öljyllä on 12,35 euroa ja sitä löytyy harrastemyönteisistä varaosaliikkeistä. Valmistaja on Saksalainen CMC. Viimeisin uutuus on Fiat 500 -malliin soveltuva yksikurkkuinen 26IMB, jolle kerrotaan hinnaksi kohtuulliset 185 euroa. Monet hankkivat omaa harrasteautoaan vastaavan pienoismallin, kun taas toisilla koko harrastus keskittyy ainoastaan miniatyyrikaluston keräämiseen. Uretaanipuslia vanhempaan kalustoon
Klassikkoauton ajo-ominaisuudet saattavat olla yllättävän vetelät, vaikka mitään varsinaista vikaa ei löytyisikään. Aikanaan öljyn seassa käytettiin lisäaineena sinkkiä, joka eliminoi kyseiset ongelmat varsin tehokkaasti. Yksi selitys voi piillä auton kumipuslissa, jotka haurastuvat ja pehmenevät ajan myötä, vaikka kilometrejä ei mittariin kertyisikään. Hieno teos maksaa 39,50 euroa ja helpoiten sen saa omakseen kustantajan verkkokaupasta tilaamalla. Gulf-tuotteiden maahantuoja on US-Parts Finn-Am.
Koristusta kirjahyllyyn
Korkealaatuiset pienoismallit ovat aina tyylikkäitä koristeita. Joissakin moottorityypeissä esimerkiksi nokka-akselin voitelu on alkujaan toteutettu hieman puutteelisesti tai seuraajien materiaali ja geometriset ongelmat nostavat kulumisherkkyyttä turhankin korkealle. Weberkaasuttimia sekä niiden osia voi tiedustella Free Technics -yrityksen numerosta 02 2432 781.
Voiteluaine vanhoihin moottoreihin
Nykyaikaiset voiteluaineet poikkeavat vuosikymmenien takaisista liemistä monellakin eri tavalla, ja pääsääntöisesti kehitys on ollut positiivista. Sporttiauton maahantuoma Superflex valmistaa puslia polyuretaanista, jolla on monia ylivertaisia ominaisuuksia perinteiseen kumiin verrattuna. Kyseessä on nimenomaan vanhoihin moottoreihin suunniteltu voiteluaine, joka sisältää muiden lisäaineiden ohella myös sinkkiä. Markku Mäkipirtti on tehnyt historiallisesti arvokasta työtä kokoamalla merkin historian yksiin kansiin. Vuosina 19481971 kotimaassamme valmistettiin pienessä Vanajan tehtaassa laajaa kuorma-automallistoa. Apali Oy:n kustantamassa Vanaja-kirjassa on kattavasti teknisiä tietoja sekä hienoa kuvamateriaalia sekä menneiltä ajoilta että nykypäivän entisöidyistä autoista. Myös asennustyö on helpompaa ja onnistuukin useimmiten ilman erikoistyökaluja. Hintaa 926:sta eri osasta kootulla Bugatilla on 209 euroa. Esimerkiksi legendaarinen 45 DCOE irtoaa 780 euron parihintaan. Nykymoottoreiden kanssa modernit moottoriöljyt toimivatkin erinomaisesti, mutta vanhojen patojen kanssa saattaa tulla pieniä yhteensopivuusongelmia. Nykyään sinkin käyttö on lopetettu lähes kokonaan, sillä se ei sovellu nykyaikaisten päästö- ja muiden vaatimusten mukaisiin kohteisiin. www.apali.fi/kauppa
01/08
87. Ehdottomasti suosituimmat uudet Weberit löytyvät luonnollisesti Historic-kilpureihin soveltuvista vaaka- sekä pystyimumalleista. Lisää tietoa Bugatista sekä tuhannesta muusta pienoismallista löydät osoitteesta www.modelmania.fi
"Markku Mäkipirtti on tehnyt historiallisesti arvokasta työtä kokoamalla merkin historian yksiin kansiin."
Vanajan historiaa
Suomalainen autoteollisuus pitää sisällään paljon muutakin kuin alihankintana kootut henkilöautot. Vuosien saatossa tehtaalta lähti lukuisia eri käyttöön soveltuvia työkoneita, joilla oli oma tärkeä roolinsa sodanjälkeistä Suomea rakennettaessa
Fleetwood Sixty Special on harvemmin nähty versio himoituista ´59 Cadillaceista. Vihreä flake-maalipinta vei väkisinkin ajatukset vuosikymmenten taakse.
tuuSulAlAiSen Jone Kaasisen ´31 Ford Pick-up edusti vanhan koulukunnan rodeja parhaimmillaan. ´62 Rambler Ambassador ei ole ihan jenkkifarmarien yleisimmästä päästä varsinkaan 327 cid V8:lla varustettuna. Konstailemattomat muodot ja ongelmaton tekniikka miellyttävät monia. todella komea laite silti.
VAnhemmAn polven jenkkipakut ovat Suomessa todella vähissä. tämä ´60 kuului alavieskalaiselle nina Kuopanportille.
RuotSAlAiSen Anders Jacobssonin ´57 Chevy Bel Air "the Green mezcal" oli rakenneltu korkeutta myöten klassiseen Gasser-henkeen. X-RunKoiSten Chevyjen hinnat ovat nousseet vuosi vuodelta jo pitkään, eikä loppua taida olla näkyvissä. tAmPeRelAiSen Ville Järvenpään ´69 Plymouth Roadrunner edusti vaaleankeltaisine värityksineen hienosti muskelivuosien tehdas-hotroddingia.
88
01/08. tässä klassiseen vanityyliin rakennettu ´69 Chevy Van.
Hot Rod & Rock SHow 2008
AVo-SquAReBiRdiSSä on vanhan ajan filmitähtiglamouria varsinkin punaisena. Kullanhohtoinen väritys valkosivurenkaineen toi ulkoasuun sopivan annoksen hienostuneisuutta.
Mansen nimensä mukaisesti hot rod -painotteinen show on monille jenkkiautoharrastajille vuoden odotetuin näyttely.
pirkkahalli, tampere 26.27.4.
teksti ja kuvat: tomi eronen
1970-luVun alun Ford Cortinat ovat saaneet melkoisesti huomiota life on mars -tv-sarjan kautta
Katsastettu ja hyvin toimiva. 750 , 044-9146437, Imatra
Ford Galaxie -64 renkaat 215/75/14 ja nyt alla edessä 215/65/15 takana ihan uudet 255/60/15. 4000 , 040-5110597, Seinäjoki
Ford Country squire -76 rullaava jättifarmari (paku), omamassa 2300kg. Puuttuu kone+loota, ollut 400+c6. 9400 , 040-5009895, Karkkila
Ford Transit -75 museorekisteröity toimiva Transit! Tee käteistarjous, h. 3.8 6-kone, 265hv, n. 0400-843 083 90
KAUNO KOSKINEN OY
01/08
CAR-KOIVISTO KY
kari koivisto gsm 0500-726 383, Usa:ssa +1 561 389 6295 www.teuva.fi/carkoivisto/. En myy osina, voin vaihtaakin johonkin, h. 240km/h, teknisesti täysin kunnossa, h. Ikäisekseen siisti ja hyväkuntoinen, alkuperäisyysaste lähes 100%, h. 44500 , 0400627628, Mouhijärvi Mercedes-Benz 280 S -70 alkuperäinen, helppo projekti, myydään kilvitettynä, h. Oikeassa etukulmassa ruttu, ei paha, levyjarrut ja 9perä. 2000. 21000 , 044-5888933, Pori Ford Thunderbird -64 maalipinnassa pientä sanomista, sisältä hyvä. Vastaava auto myös rakennussarjana kaikilla luokitelluilla osilla, melkein kaikki löytyy paitsi penkit ja vyöt, korissa ei ole juurikaan peltitöitä., h. Kysy lisää, h. 4900 , 0445695352, Pori Jaguar E-type FhC Series 1 -63 hienokuntoinen ykkössarjan klassikko (valmistettu kaikkiaan n. Vaihdossa voisi harkita avolavaa/ pakua, h. tekniikaltaan toimiva, kats. Klassikko Markkinat Osta, myy tai vaihda klassikkosi
Ford Capri 1.6 L -78 aj. 227000 km, museorekisterissä, vetokoukku, kuppipenkit ym. Maalattu 10/07, uutta mm: sisätilan verhoilu, takakontin matto, renkaat/vanteet, kaasari, imusarja, nokka, virranjakaja, pakoputkisto, akku, sivuikkunoiden alatiivisteet, peräkontin tiiviste, kats. Siisti, suorakylkinen, ei ruosteessa, päiväykset voimassa penkeissä ja vöissä. PYYDÄ TARJOUS!
Käytetyt autonosat: · moottorit · peltiosat · vaihteistot · sisustusosat ackfältin autohuolto & autopurkaamo
68410 ALAVETELI · www.backfalt.fi Purkaamo: 040-7332 493 · Korjaamo: 06-8648 493 · Automyynti: 040 8234 100
Peltotie 5, 19600 HARTOLA · E-mail: kkoy@phnet.fi Puh. 6500 , 0400-843889, Hauho
Mercedes-Benz 115 220D -76 -78 siisti klassikko! Auto ei kuitenkaan ole uusi, kysele lisää, h. 4990 , 0400-808312, Helsinki
Ammattilaisen autonhoitotuotteet
Yli
purettua VOLVO henkilöautoa
S80, S&V70, S&V40, 900, 850, 700, 400, 300, 240, 140-sarjat
400
hyvä valikoima hUolto-osia ja tarvikkeita!
tUomme aUtoja ja osia Usa:sta. Puskurit on vähän huonot, muuten ei juuri sanomista. 6500 , 045-6701561, Imatra
Mercedes-Benz 220 D -72 hienokuntoinen, alkuperäinen matkamalli ohjaustehostimella, Suomi auto, museokatsastettu v. 1400 , 0505820559, Vammala
Ford Fairlane 500 -66 302+C4, Suomiauto, harvinainen. 14000kpl), joka käyttökunnostettu Suomessa: tuotu Kaliforniasta 1980-luvulla, ruosteeton, katsastettu vuosittain. 03-874870 Fax 03-7161750 · Kari koskinen puh. www.kotiposti.net/jukkaseppa/album/Freak%20Race/2007/ Vaihto enskapyörään, h. ota yhteyttä aUtoja osa-asioissa.
www.cartec.fi · tuotetuki @ cartec.fi
UUTTA!
Duett PV Amazon -sarjan sekä 140-sarjan uusia osia!
AUTOMAATTIVAIHTEISTOJEN
-Kunnostukset amerikkalaisiin ja muihin merkkeihin -Automaattivaihteistojen uudet ja käytetyt osat -Syöttöpumput ja suuttimet kunnostettuina omasta penkistä -6.2D, 6.5D ja 5.7D uudet, käytetyt ja kunnostetut osat EILLE SOITA M SI! -VAN/PICK UP/STW uudet osat edullisesti EK VIIMEIS -Huollot. 3.4. 25.4 , 0400-363977, Kuortane
Ford Mustang avo -70 nahkasis., sumuvalot, erittäin hyväkuntoinen, museotarkastettu, 302cid ja C4 automaatti, paljon uusittu osia, h. 2500 , 040-5574111, Seinäjoki hillman IMP Rallye 998 -64 Historic G1-luokan kilpa-auto. Jotain kuvia viime kesältä
Ei tuunattu, ei papereita, ei takuuta, h. 104000 km, alkuperäinen, pilaamaton, lukkoperä, lisämittarit, koristelistat, sisusta ehjä, ilmatakaiskarit Monroe, mukaan uusi takahiekkapelti, takakylkipala. 51000 km, kopsakka Mosse, yllättävän kovapeltinen, alkuperäiskunnossa, sisusta ehjä. -91, ei kuitenkaan taivasalla, h. 500 , 040-8675853, Jalasjärvi
Plymouth Barracuda Sport Coupe Aut -65 h. Mercedes-Benz SL 280 Roadster -74 aj. Osiltaan 99% täydellinen ja rullaava.Luulin kunnostavani "joskus" itse, en luule enää, h. Erittäin hyvä, sopivasti lisävarusteita. Ei pitäisi olla kovin suuri projekti laittaa tiellekään, h. Kone ei pidä minkäänlaista nakutusta, laitettu joskus tehdasuusi alakerta, millä on ajettu n. 1500 , 0440-755929, Siilinjärvi
Opel Olympia -62 ajokuntoinen projekti, ei rek., 050-5407321, Uusikaarlepyy Peugeot 403 Commerciale -61 projektiksi tai varaosiksi pitkä Pösö Indenor dieselillä. 6650 , 040-5949328, Orivesi
Plymouth Valiant V100 -64 aj. Auto esitelty Ilta-Sanomissa 5.9.2003, h. Kaikki lasit ehjiä, tuulilasissa yksi pieni kiven iskemä. 200 , 0400-210146, Tyrnävä Opel Commodore A GS hT coupe
4x4 jakoVaihtEistot usa-autot
Nyt varaosat myös nettikaupasta www.jamant.fi
EXIDE-akut harrasteajoneuvoihinkin!
Autohuolto JAmAnt oy
Voitontie 12, 02820 Espoo puh. Kulkee omillaan, tarvii peltitöitä ja maalauksen, alkup. Konehuoneessa kaikki alkuperäisessä kunnossa, kone ei ole jumissa. 62000 km, museorekisterissä, halpa vakuutus 25/v.Voidaan myös
Moskvitsh 403 -65 ollut museokilvissä, EI REK., lohko halki, h. Kone + loota rempattu ja paljon uutta. 13999 , 040-5367983, 09-7546542, Helsinki
Opel KADETT B -73 seissyt katon alla 10-v. Katto, renkaat ym., 040-5069625, Kuusankoski
MG MGB Roadster -65 museorekisterissä, juuri katsastettu. 214000 km, nahkasis., stereot, CD, ohj.teh, originaali rättikatolla, kaikki toimii, h. 2000 , 040-5792759, Vimpeli
Valitse paras klassikko.
Moskvitsh Elite -70 aj. 09-855 8035, 0400-812 535
avoinna: ma-ke 13.00-20.00, to-pe 10.00-17.00
Katso lähin jälleenmyyjäsi:
www.exide.fi
AKKUJEN YKKÖNEN
01/08
91. Alkuperäinen avokori, 4d paperit. Seisonut v. kilvet. 70tkm. 350 , 040-5792621, Muurame
Plymouth Fury -69 hyväkuntoinen avoauto, musta katto, KV. Asiallinen 383 + 727 toimii. 12900 , 0503288837, Helsinki
-71 aj. Laatikko pelaa moitteettomasti, samoin perä, jarruja pitäisi aukaista ja putsata
3800 , 0400-797963, Joroinen
Paradise Cars Repair Oy
Britti spesialisti suomessa
· eNtisÖiNti · KorJaus · Huolto · ViritYs · Varaosat · tarViKKeet
Tuomme myös tilauksesta autoja Euroopasta!
Triumph herald CONVERTIBLE 13/60 -71 , h. 1970. Juuri leimattu (15.5) ja taas ilman mi-
Porsche 914 Roadster -71 matala ja urheilullinen Porsche-harvinaisuus, 914/4.2l boxer-moottori. 02-728 7282 · Fax 02-728 7202
92
01/08
Triumph Spitfire 1500 -70 aj. Ehjä musta nahkapenkkisarja (etux2+takapenkki) mukaan, Nardin puuratti, sähköinen ylivaihde. 9500 , 050-3860813, Siuntio Saab 99 -77 aj. 51300 km, ajaton klassikko etsii uutta kotia. 1600 , 0400-807198, Orimattila Triumph 2000 MK1 2.5 overdrive tc -68 aj. Tarjoa, h. 07/-2007, asiallinen, siisti, vaihdossa museomoottoripyörä,
Toyota Crown 2000-RS50/2690 -71 kone vaihdettu -89, uusittu vesipumppu, kytkin -07, 2xalut. Klassikko Markkinat Osta, myy tai vaihda klassikkosi
vaihtaa: jenkit, museoautot, classikot, Mersut, moottoripyörät, veneet ym.. 53000 km, vm. Takkatie 13 · 00370 Helsinki · Puh. Kalliimpaan vaihdossa väliraha max 2000. (09) 550 917
Triumph GT-6 -72 , h. Kuskin penkki ruskea, muuten alkuperäinen kunto, siisti, h. 19000 , 040-7275200, Tampere Porsche 911 Targa sc -76 aj. Roadster avoauto irroitettavalla kattolevyllä, miehekäs ääni, juuri katsastettu. 104300 km, 1-omistaja, ikänsä tallissa pidetty, seissyt n. Uudet renkaat, uusi syyläri, toimii hienosti, h. Erittäin kova väri, pohjoisen auto, h. Alkuperäinen väri, vasta katsastettu, uusilla kesärenkailla, h. 5-vuotta, mutta avaimesta lähtee käyntiin. 10000 , 0400-523712, Turku
Triumph herald 13-60 -70 aj. 2271 , 040-5543119, Lahti
Moottorikoneistusten erikoisliike
Nokka-akselien korjaus- ja virityshionnat Kampiakselien täyttöhitsaukset, myös iskun pit.muutokset Nokkalinjan ja laakeripesien aarporaukset Runsas valikoima vanhempien autojen laakereita ja tiivisteitä. 22500 , 040-7071838, Nurmijärvi h. 11900 , 041-5132456, Helsinki Renault 4cv Sport Sedan -56 rekisterissä, kats. 2000 , 050-5702001, Puumala
Porsche 911 -66 lisää osoitteesta: www.korutukku.com/seppotuomas/ auto/911porsche1967/ h. 89000 km, näitä enää kourallinen Suomessa, uutta: pakoputkisto, kärjetön sytytys, koneen kumityynyt. 5500 , 044-2986204, Savonlinna
www.paradisecars.com
isohiidenkatu 1211 · 25380 rekijoki · puh. Autolla ajettu kunnostuksen ja uudelleenrekisteröinnin jälkeen n.14tkm, lähes uuden. -77 (kori ja runko) alunperin Herald 13/60 vm. 5500 , 0405021074, Haapajärvi tään huomautuksia. Täysin ajokuntoinen, mutta laittoakin toki on, mustakilpinen, h. Toimii, kulkee ja kerää katseita, ei sovellu kuminpolttamiseen, h. 75300 km, KOHTA AURINKO PAISTAA
Sisustus oli sporttinen ja koriin tehtaan muotoiluosasto suunnitteli spoilereita, helmoja, raidoituksia ja näkyviä mallimerkintöjä. 1.9-litraisella varustetussa mallissa oli myös tukevampi etuakselisto kolmioalatukivarsilla pikkuautotyyppisen akseliston sijaan, 15-tuumaiset vanteet sekä levyjarrut myös takana. Autoluokka oli menestys: tavallinen autonostaja pystyi hankkimaan urheilullisen ja katseita kääntävän auton kohtuurahalla. Moottorit olivat kierrosherkkiä ja vaihteistot tiuhasti porrastettuja. 1986 1,6-litraisen rinnalle julkaistaan 130-hevosvoimainen 1,9 GTI. Autoluokan yleisnimitykseksi myöhemmin vakiintunut GTI-auto lähti liikkeelle sen ensimmäisen edustajan, VW Golf 1 GTi:n, mukaan. Autot olivat kevyitä ja tehokkaita ja niissä oli madallettu alusta ja leveät matalaprofiilirenkaat jo tehdasasenteisina. Tuleva klassikko Peugeot 205 1.9 GTI
Leijonanpentu
Peugeotin vastaisku GTI-luokan tehokilpailussa oli 130-hevosvoimaisen moottorin asentaminen jo ennestään ripeään 205-sporttimalliin. Japanilaiset valmistajat lähtivät toki myös mukaan: Honda Civic 1.6 i-Vt, Mazda 323 GTI, Mitsubishi Colt Turbo ja Toyota Corolla GTi ovat nekin jääneet legendaarisina hauskanpitoautoina mieliimme. Se
julkaistiin 70-luvun viime hetkillä ja oli välitön menestys. Samalla pienimoottorisen mallin teho nousee 115 hevosvoimaan.
94
01/08. Lopputulos on kiistatta yksi tulevaisuuden haluttuja klassikkoautoja.
Toimittaja: Petri Juola Kuvaaja: Juha-Pekka Lindfors
8
KonEhuonE on ranskalaisen suurpiirteinen ja kätkee sekamelskaan tehokkaan ja vääntävän 1.9 litran moottorin.
0-luvulla syntyi uusi "Hot hatches" -autoluokka, kun eurooppalaiset autovalmistajat laittoivat kilvan isoja moottoreita pieniin 3-ovisiin monikäyttömalleihin. Muut eurooppalaiset valmistajat, kuten Ford, Opel ja Peugeot, ehtivät villitykseen mukaan vasta 80-luvun puolella. Lähteestä riippuen GTI 1.9 -malleissa oli vakiona tai lisävarusteena puoli-
1984 Ensimmäinen sport-malli, 205 GTI 1.6 (105 hv), julkaistaan.
MaLLihistoria
1983 Peugeot 205 tulee markkinoille, aluksi perusmallien voimin. Peugeot lähti kilpaan mukaan kierrosherkällä 105-hevosvoimaisella 205 GTI 1.6 -mallilla vuonna 1984. "Have fun with cars" -sanonta toteutui nyt myös kaupasta ostettavalla autolla eikä ollut enää vain autonrakentajien tai oikeiden urheiluautojen omistajien yksinoikeus. Saman vuoden lopulla rinnalle tuli pidemmällä iskunpituudella varustettu GTI 1.9, joka tarjosi 130hevosvoimaisena entistä enemmän vääntöä ja laajemman vetoalueen. Vuonna 1986 teho nousi 115 hevosvoimaan. Autoluokkaa on kutsuttu myös GTI-autoiksi
Aikaisemmin hieman konservatiivisesta valmistajasta tuli automuotoilun edelläkävijä. 01 Merkki ja malli
Peugeot 205 GTI 1.9
02 Vuosimalli
1989
03 Moottori:
4-sylinterinen rivimoottori, 2 venttiiliä/sylinteri, polttoaineen suihkutus, elektroninen sytytys, 1905 cc, poraus 83 mm, isku 88 mm, puristussuhde 9.6:1, teho 130 hv/6000 rpm, vääntömomentti 161 Nm/4750 rpm
04 Mitat
Pituus 370 cm, leveys 157 cm, korkeus 135 cm, akseliväli 242 cm, omamassa 875-930 kg
05 Kori
Kolmiovinen, varustettu tehtaan kattoikkunalla.
06 Kiihtyvyys
0-100 km/h 7.8 s, 0-400m 15.8 s, huippunopeus 206 km/h
07 Hinta uutena
Kevät 1990; 123 900 mk
09 Arvo tänään
Katsastettu 1500 , siisti yksilö 2000-3000 , hyvä 4000-5000
205 aloitti uuden aikakauden Peugeot:in muotoilumaailmassa. 205:n suunnittelu onnistui kerralla nappiin: auto oli tuotannossa yli 10 vuotta ilman merkittäviä faceliftejä.
1989 122-hevosvoimainen 1.9 GTI -katalysaattoriversio tulee 130-hevosvoimaisen moottorin rinnalle.
1988 Lievän faceliftin yhteydessä kojelaudan muotoilu uudistuu ja ohjauspyörä vaihtuu uuteen, 3-puolaiseen malliin.
1990 ABS-jarrut tulevat lisävarusteeksi 1.9 GTI -malliin.
01/08
95
80-luku oli hot hatchesien kulta-aikaa: aina vain nopeampia malleja julkaistiin, nopeimmat kiihtyivät nollasta sataan alle 8 sekunnissa ja huiput olivat yli 220 km/h. useampia yksilöitä on "tuunattu" varsinkin koriltaan, joten alkuperäisiä yksilöitä on jäljellä vain vähän.
Mitsubishi coLt turbo 1.5-8V, 125 hV
Japanilaisten vastaus GTI- ja turbo-kuumeeseen. 1.6litraisen mallin valmistus päättyy. Avattaessa lukitus pääsee paine tiivisteestä pois ja lasi liikkuu taas helposti.
VW GoLF 2 Gti 1.8-16V, 139 hV
Saksalaisen harkittuja urheilullisia yksityiskohtia ulkonäössä ja sisustuksessa. Yhteensä 205 GTI:n valmistusmäärä ylitti 330 000 kappaletta.
MaLLihistoria
1992 GTI 1.9 -malleissa katalysaattorilla varustettu moottori vakiona (122 hv). Hän tapasi hankkia itselleen hienompia uusia Peugeoteja ja myydä ne sitten pois hyvin vähän ajettuina, kun uusia mielenkiintoisia malleja tuli tilalle. Pelastakaa näitä jälkipolville!
oPeL kadett e Gsi 16V 2.0-16V, 156 hV
Munanmallinen kori oli aerodynaamisesti onnistunut, joten huippunopeutta auto kulki 225km/h, minkä lisäksi se kiihtyi alle kahdeksassa sekunnissa sataseen osaavan kuljettajan käskemänä. Sitä edustivat Opel Kadett GT/E ja Kadett GSi, Ford Escort RS Turbo sekä VW Golf 2 GTi tehokkaine 115-156 hevosvoimaisine ja vääntävine moottoreineen. Tuleva klassikko Peugeot 205 1.9 GTI
nahkaverhoilu ja sähköikkunat. Niinpä sporttihenkisen autoharrastajan mielestä 80-luvun GTI-autot ovat usein mielenkiintoisempia kuin uudemmat.
kiLPaiLiJat
Ford escort rs turbo 1.6-8V, 136 hV
Aikanaan eksoottinen turboahdin yhdistettynä kulmikaaseen ja tasapainoisen kauniiseen koriin. Martin GTI:n sisustus on hyvin säilynyt vuosien saatossa. Korimalli on ollut myös erittäin suosittu rakentelun kohde, jota on myös monesti toteutettu jälkikäteen tekniikanvaihtona. Monen GTI-auton seuraaja oli nyt hitaampi, mutta tilavampi ja mukavampi kuin 80-luvun edeltäjänsä. näin lasi pysyy paikallaan ja vesi ulkona. Erikoinen kulmikas korimuotoilu, joka oli monen mieleen ja toisten taas ei. 90-luvulla autojen paino alkoi nousta ja kokokin kasvaa turvallisuusmääräysten ja mukavuusvaatimusten mukana. Peugeot 205 GTI 1.6 oli ulko- ja sisämitoiltaan selkeä pikkuauto, lähimpinä vertailukohtinaan Corsa A GSi, Fiesta XR2i ja VW Golf 1 GTi. ISo lasikattoluukku on kiva kesällä. hyvä ajettava varsinkin mutkaisella asfalttitiellä. Tiiviste on yhteydessä moottoritilaan letkullla ja se paineistuu tiiviisti lasiin kiinni, kun luukun asento on säädetty sopivaksi. Peugeot valmisti myös isompikorista 309 GTI -mallia enemmän tilaa tarvitseville asiakkailleen. Martin isällä oli autoliike, jossa myytiin
PunAISTA on sisällä käytetty reippaasti ja se luo todella tyylikkään ja urheilullisen kokonaisuuden. Ne olivat myös suhteellisen meluisia: moottorin reippaat äänet sekä jäykän alustan pikku kitinät ja kolinat kuuluivat kuvaan. Autosta tehtiin myös useita luokitusversioita kilpakäyttöä varten. 1.9-moottoriversio nosti Peugeotin suorituskyvyltäänkuitenkin luokkaa isompien GTI-autojen luokkaan. Kooltaan Pösön ja Golfin välimaastossa. Yhteensä autoja valmistettiin yli 5 miljoonaa kappaletta.
96
01/08. Edistyksellinen moottorinohjaus ja neliventtiilikansi tekivät moottorista helpon ajettavan. Myös Martti Niemenpalo oli jo nuorena "leijonalauman" jäsen. 1996 Viimeiset tavalliset Peugeot 205 -mallit valmistetaan. Aito on aina aito, muista se jos olet hankimassa tällaista harrasteautoksi!
1994 Viimeiset 1,9 GTI:t valmistetaan. Autot olivat kevyitä, 9001100-kiloisia. Se ei kuitenkaan painavampana ja muotoilultaan vähemmän urheilullisena saavuttanut koskaan 205 GTI:n kulttimainetta. Mittaristosta oli saatavana myös "ritariässäversio".
toyota coroLLa ae82 Gti 1.6-16V, 121 hV
Toyota halusi myös mukaan jakamaan GTI-kakkua. Turbomalleja ei myyty montaakaan edes uutena ja nykyään ne ovatkin erittäin harvinaisia maassamme. Selvää klassikkoainesta!
Martin GTI 1.9
Tämän hienon pikkuleijonan ensimmäinen omistaja oli edesmennyt Maan Auto Oy:n perustaja, omistaja ja sen toimitusjohtajana toiminut Aimo Aho. S1-mallia (´8485) tuli maahamme vähän, S2-mallia (´86) jo enemmän. Luotettava moottori on saman kaltainen kuin rallipoluilta kuuluisassa takavetoisessa AE86 "Coupe-Corollassa". Parempi ajettava kuin perusmallit, mutta ei aivan Kadett GSI / Golf GTi -tasoa
"Tehopainosuhde! Auto painaa kaikkine varusteineen vain 930 kg ja
HuoMIoI TäMä ennen kauPPoJa!
GTI-auto on varmasti saanut riittävästi kovaa kyytiä historiassaan, joten kuluneet voimansiirron osat, kuten kytkin, vetonivelet, vaihteistot ja koneenkorvat kuuluvat ikävä kyllä usein asiaan. Aluksi hän ajoi 205:lla rataa mm. PunAISTA tehosteraitaa on käytetty tehtaalla riittävät ja silti harkiten. maahantuojan GTI-Klubin ajoharjoittelupäivillä, mutta nyttemmin auto on Martin omin sanoin "Klubi-auto", jolla ajetaan vain kesäisin ja etupäässä kerhon tapahtumien yhteydessä. Auto oli varmasti hyvin pidetty ja juuri sellainen malli, jota hän himoitsi. Suomesta tapahtumaan lähti Klubilta 10 autokuntaa. Mikä 205 1.9 GTI:ssä sitten viehättää omistajan mukaan. Peugeot 205:n kori on sinkitty, joten ruostevaurioita on vähän auton ikään nähden. Paikalle tullee Peugeotin
"Mutkaisella pikkutiellä auto on varsinainen namu, se todellakin pysyy kiinni tiessä!"
omistajaperheestä Thievre Peugeot ja merkin menestyneitä suomalaisia autourheilusankareita, kuten Grönholm, Salonen ja Vatanen. Vannemalli on siitä erikoinen että siinä ei ole varsinaista keskireikää. Se sopii tumman grafiitinharmaan värin kanssa hyvin yhteen.
PIEnEn auton sporttisen äkkinäiset ajo-ominaisuudet vaativat leijonankesyttäjän ratin ja penkin väliin.
GTI 1.9 vannekoko on 15". Tasapainotus vaatiikin tietynlaisen koneen.
uusia Peugeot-autoja. Lähes tarkalleen 11 vuotta sitten, 19. Samalla hän pelasi itselleen aikaa, kun hyvä yksilö jäi lähipiiriin. Viime kesänä autolla käytiin IPM (International Peugeot Meeting) -tapahtumassa Slovenian pääkaupungissa Ljublianassa. toukokuuta vuonna 1997, Martti sai perheeseensä vain 45000 km ajetun huippuyksilön. Juuri sillä hetkellä ylimääräisen auton hankinta ei sopinut kuvioihin, joten Martti pelasti auton hyviin käsiin kertomalla siitä työkaverilleen Anne Lönnforsille. huonot kolarikorjaukset saattavat kuitenkin aiheuttaa tikittävän aikapommin. Tänä kesänä IPM järjestetään Suomen Naantalissa 46.6. Niinpä Martti sai kuulla tämän 205 GTI 1.9:n tulosta myyntiin ensimmäisenä. Myöhemmin Anne päätti hankkia erilaisen auton ja silloin Martille tarjoutui tuhannen taalan paikka hankkia unelmiensa auto. Se oli niin paljon mukavampi päivittäisessä ajossa, että 205 GTI jäi Martille harrasteautokäyttöön. Alkuperäisyyttä, luotettavuutta ja tehtaan ratkaisuja arvostavan täytyy tietenkin muistaa tarkistaa, että auto on aito GTI eikä tekniikanvaihto.
01/08
97. Kannattaa maksaa tonni enemmän hyvin pidetystä ja ajallaan huolletusta autosta kuin kunnostaa itse edullisemman yksilön voimansiirto ja alusta. Aluksi vaimo käytti sitä kauppakas-
sina, mutta pikku-GTI:n ominaisuudet, kuten tavalliseen ajoon liiankin napakka alusta, johtivat siihen, että perheeseen hankittiin hieno sininen Peugeot 206 CC. Alustan puslat ja nivelet sekä iskunvaimentimet kuluvat tavallista autoa nopeammin, kun autolla kurvaillaan tosissaan. Arviolta 300
autoa ympäri Eurooppaa oli saapunut tapaamiseen pitkämatkalaisimpien tullessa Australiasta asti. Martti on aktiivinen Peugeot Club of Finlandin, tuttavallisemmin Klubin, jäsen. Martin veli taas toimi Maan Autossa automyyjänä ja myi Aimo Aholle monet uudet keräilyautot. Reissussa leijonan mittariin tuli 5000 nautinnollista kilometria lisää
Joku onkin sanonut että
205 1.9 GTI on viimeisiä todellisia GTI-autoja: sellaisia joissa on ääntä, jäykkä alusta, terhakka kone ja kevyt kori. Nykyään kokoa valmistaa lähinnä vain Michelin." Aurinkoinen kevätpäivä kääntyy iltaa kohti ja Martti kurvaa pakoputkiston äkäisen murinan saattelemana pois kauniilta kuvauspaikaltamme, Hvitträskin entiseltä arkkitehtikodilta, joka nykyään toimii nähtävyytenä, kahvilana ja juhlapaikkana. "Mutkaisella asfalttipintaisella pikkutiellä auto on varsinainen namu, se pysyy todellakin kiinni tiessä. Vaihteensiirto on tarkka, joskin kepin liikkeet ovat hieman pitkät.
"Have fun with cars" -sanonta toteutui nyt myös kaupasta ostettavalla autolla eikä ollut enää vain autonrakentajien tai oikeiden urheiluautojen omistajien yksinoikeus.
Autoon onkin kuulemma saatavana vaihdevälin lyhentäjiä", kertoo Martti. Martti jatkaa jutustelua innostuneesti: "Sisustuksia on ollut saatavana puna-musta ja sini-musta. Puna-musta on ilmeisesti paljon yleisempi, koska sini-mustaa ei ole luonnossa vastaan tullut. Esitteen mukaan huippunopeus on 206 km/h, vaikka sitä ei ole tullut kokeilluksi. Ehkäpä sitä sai vain tiettyjen ulkovärien kanssa. Hiekkatielle alusta on jo liian kova ja joka paikka tuntuu kolisevan." Entäpä auton sisustus ja varusteet. Kolmas ja neljäs pykälä ovat mutkaiselle tielle parhaat. "Ratatapahtumissa auto on jäykän alustansa ansiosta on paljon parempi ajaa kuin vaikkapa uudempi 206 GTI. Entä rata-ajo, millainen 205 1.9 GTI on siellä. Autollahan on ajettu vain 102000 km, joten istuimet ovat vielä ryhdissään. Kirkkonummen mutkaiset asfalttitiet kutsuvat.
LEIJonAnPEnTu on kotonaan myös sorateillä, vaikka kovan alustan puolesta onkin parhaimmillaan kuivalla kestopäällysteellä.
98
01/08. Kun muistaa auton kokoluokan ja valmistusvuoden, on tämä auto on tilattu tehtaalta reilusti lisävarustettuna: lasinen kattoluukku, sähköiset lasinnostimet, kauko-ohjattu keskuslukitus ja nahkaverhoilu. Tuleva klassikko Peugeot 205 1.9 GTI
KoLMIPuoLAInEn sport-ratti ja vaihdekepin nuppi on suunniteltu kimppaan ja hyvältä näyttää!
hArVInAInEn rengaskoko 185/55r15 on ollut käytössä ranskalaisissa GTI-autoissa.
tehoa on reippaat 130 hv. Moottori myös vääntää hyvin ja ohituskiihtyvyys on hyvä: kolmonen sisään ja ohi. Eihän siinä varsinaista kilpaauton alustaa ole, vaan kompromissi, jolla voi ajaa myös kadulla." Miten sitten mutkaisella maantiellä. Istuin on tukeva, sekä sivutuki että ristiselän tuki sopivat isommallekin kuskille. Rengaskoko on harvinainen 185/55 R15H, ilmeisesti sitä on käytetty vain ranskalaisissa pikku-GTI-autoissa. Vaihteiston neljä ensimmäistä vaihdetta on porrastettu juuri tälle moottorille sopiviksi ja vitonen on matkavaihde. Pienet kuopatkaan eivät haittaa menoa vaan kovaa saa ajaa. Se tarkoittaa nollasta sataan kahdeksaa sekuntia
Klassikot 02/08 ilmestyy 7.8.2008
CIAO!
.fi Olen uusi 500 Vuoden Auto 2008. Nähdään Delta-Autossa. you are, we car.
HELSINKI, Konala, Ruosilantie 5, 0207 408 501 · HELSINKI, Malmi, Takoraudantie 2, 0207 408 511 · LAHTI, Tupalankatu 5, 0207 408 751 · OULU, Vasaraperä, Pauketie 4, 0207 408 601 · TAMPERE, Lakalaiva, Lakalaivankatu 1, 0207 408 631 · TURKU, Rieskalähteentie 71, 0207 408 641 · VANTAA, Vantaanportti, Antaksentie 4, 0207 408 761
Kuluttajasuojalain mukainen hintatieto: Soittajahinta kaikkiin (Delta-Auton) 0207-alkuisiin numeroihin on lankapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 6,9 snt/min (alv 22 %) ja matkapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 14,9 snt/min (alv 22 %).