4. Ruokapiireissä on jo volyymia s. 6 Kukilla lisämyyntiä kauppoihin s. 14 ”Halpuutus otetaan kaupan katteesta” s. 9 3 | 2015 | Lehti yhdistää tukkukauppojen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat Teurastamo luo uutta historiaa s
Bonusta tuleviin sairauskuluihin voisi kerryttää kuntoilulla, painonhallinnalla, terveellisellä ruoalla, tupakoimattomuudella ja päihteettömyydellä. – Helsingin kaupunki halusi Kauppatorille erilaista tarjontaa. Työelämässäkin hänelle voitaisiin myöntää terveysvapaita sairauspäivien sijaan. Työttömyysaste on jo yli 10 prosenttia ja työttömyyskorvauksiin käytetään 5 miljardia euroa vuodessa. Sen periaatteena olisi, että julkishallinto maksaisi tietyn osuuden, esimerkiksi puolet, kansalaisten sairauskuluista. 2 | Tukkutori | 3 | 2015 |. Käytetäänhän autojakin katsastuksessa, joten sairausmaksujen minimointia tavoitteleva kansalainen voisi käydä terveyskatsastuksissa määrävälein. (09) 773 68 68 www.heikinlihaoy.com Isoja loikkia tarvitaan Hallituksen muodostaja Juha Sipilä on peräänkuuluttanut isoja loikkia, jotta Suomen kilpailukyky ja julkinen talous saataisiin kuntoon. Äläpä hätäile! Voit lukea lehteä digitaalisena näköispainoksena osoitteessa www.lehtiluukku.fi —> Tukkutori hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Onko lääkärien tehtävänä toimia jumalana ja tuomarina. Kaverukset perustivat kesällä 2013 Harjun makkaratehtaan ja runsas vuosi sitten Döner Harju -nimisen kebabravintolan, joka valittiin vuoden parhaaksi pikaravintolaksi. – Raakamakkaramme kannattaa kypsentää yhtä huolellisesti ja tarkasti kuin esimerkiksi filetai paistipalat: vain 3–4 minuuttia puoleltaan kuumahkolla pannulla tai grillissä. (09) 761 470 Fax. Toukokuun alussa he aloittivat kesäravintolan pitämisen Kauppatorilla. Makkaraja kasvislautasten hinta on 9 euroa ja hodari irtoaa vitosella kuten myös seitanpiirakka, joka on kasvispohjainen. Vanhat lehdet hukassa. Heidän työllistämisekseen tarvitaan uusia keinoja. Ei kelvannut. Parhaiten he saavat työtä työllistämällä itsensä mikroyrityksenä, josta voi kehkeytyä kasvuyritys. Terveellisten elintapojen osoittaminen ja mittaaminen aiheuttaa hiukan pähkäilyä, mutta on ratkaistavissa. TÄYDEN PALVELUN MARJAJA SIENITUKKU Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. Kauden kasviksia grillistä Reima toteaa toukokuu kaksi ensimmäistä viikkoa olleen alakuloisia, kun oli kylmää ja sateista, mutta loppukuusta tahti muuttui ja ravintolateltta täyttyi asiakkaista, jotka halusivat maultaan gourmet-tasoista ruokaa kioskihintaan. Sipilän ehdottama mahdollisuus vaihtaa työttömyysturva starttirahaksi olisikin kiireesti otettava käyttöön. Ratkaisuna voisi olla se, että kansalainen itse päättää jo aiemmin terveenä olleessaan, hoidetaanko hänet yhteiskunnan varoin sairauden sattuessa. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen Reima Mäenpää ja Jari Lönnberg ovat vallanneet Helsingin Kauppatorilta – aivan Kolera-altaan viereltä – parhaan paikan teltalleen. Sotessa ei kuitenkaan pelkkä hallintouudistus riitä, sillä sairausmenot kasvavat räjähdysmäisesti, kun väestö vanhenee ja uudet entistä kalliimmat hoitomuodot yleistyvät. Varmasti tietoa ja tahtoa on tehdä tarvittavat uudistukset, mutta vaarana ovat ay-liikkeen masinoimat lakot, jos uudistuksiin ryhdytään. +358 9 7539390 Fax +358 9 717148 Email info@berrymasters.com Web www.berrymasters.com Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. Osalla on kysymys työhalun puutteesta, joka on ay-liikkeen erityisessä suojelussa. Järjestetyssä kilpailutuksessa puolet pisteistä tuli teemasta ja puolet yrityksen tarjoamasta vuokrahinnasta, kertoo Reima Mäenpää ja toteaa vuokrahinnan olevan korkean. Terveyttä tukevilla elintavoilla kansalainen voisi alentaa tulevia sairauskulujaan niin, että hänen maksettavakseen ei jäisi sen enempää kuin nykysysteemissäkään. Tätä kirjoitettaessa ei ole vielä tiedossa, mitä kolmen ässän neuvotteluissa hallitusohjelmaksi on sovittu. Vain muutaman sadan metrin säteeltä löytyvät pääkaupunkimme huippuravintolat, joiden maailma on Reimalle ja Jarille tuttua heidän aiemmasta elämästä. Kysymys ei ole työn puutteesta, sillä tekemätöntä työtä maassamme riittää. Kokkien katuruokaa Kauppatorilla Anton grillaa kasviksia, raakamakkaroita ja kasvispohjaisia seitanpiirakoita. – Käytämme annoksissamme kauden parhaita raaka-aineita, nyt grillailemme innolla parsaa, fenkolia ja kesäkurpitsaa ja uusia perunoita, kertoo Reima. Suurin riippa Suomi-neidon jalassa on työttömyys. – Uskalsimme lähteä pitämään toriravintolaa, kun olimme saaneet erittäin hyvää palautetta ravintolapäivistä ja katuruokatapahtumista, joissa olimme olleet mukana. Kansalainen voisi vakuuttaa itseään lisää, ei rahalla vaan hoitamalla terveyttään. Kuka tulee päättämään, hoidetaanko vai jätetäänkö hoitamatta. Se on jo puolet Sipilän tavoitteesta saada aikaan 10 miljardin sopeutus. Hän tarjosi työmarkkinaosapuolille yhteiskuntasopimusta, jolla olisi kurottu 5 prosentilla kiinni kilpailukykyä Saksaan ja Ruotsiin verrattuna. Globaalisen kilpailun johdosta paljon on joutunut työttömäksi työhaluista ja osaavaa väkeä. Ehdotan kansalaisten henkilökohtaista sairausvakuusja terveydenylläpitojärjestelmää. Reima ja Jari luovat niihin reseptit ja mausteseokset sekä valvovat ajoittain valmistusprosessia, että rakenne on halutunlainen. Rakenneuudistusten tarve on polttava ja tätä lukiessa tulevassa hallitusohjelmassa on paalutettu sosiaalija terveysalan uudistus. Harjun makkarat teetetään alihankintana Votkinin tehtaalla Tukkutorilla. Jos 200 000 työtöntä saataisiin työllistettyä, talous aktivoituisi ja toinenkin puoli sopeutustarpeesta tulisi kuitattua. Liha on kotimaista sikaa, hirveä tai lammasta. Suomalaista työmiestä ei rakennuksille tahdo saada, ja rakennusalan veronumeron on hakenut jo 60 000 ulkomaalaista työntekijää
Reima Mäenpää sanoo naurahtaen, että he ovat hyviä kokkeja mutta huonoja bisnesmiehiä. Olemme hyviä kokkeja, mutta huonoja bisnesmiehiä. 12 Arla luo kilpailua Suomen meijerialalle Sipoossa kehitettyä Arla Proteinia viedään Britanniaan. Keittiömestarisarjaan semifinalistissa kisaa Vuoden kokiksi 2015 valittu Ismo Sipeläinen ja ravintola Olon kolmikko Paalanen–Myllyvirta–Mustonen. 9 Kukilla saadaan lisämyyntiä kauppoihin. kesäkuuta Tukholmassa pohjoismaisen Linie Award -kilpailun finaalissa. Baarimestarisarjan finaaliin osallistuva Jere Vihervaara on 23-vuotias Son of a Punch -ryhmän drinkkitaituri, joka vaikuttaa tällä hetkellä Helsingin Kampissa sijaitsevan 100 Dogs -baarin tiskin takana. | Tukkutori | 3 | 2015 | 3. – Jakelemme makkarat itse emmekä peri kuljetusmaksua pienistäkään toimituseristä. Joukko nuoria suomalaisia keittiömestareita ja cocktail-taitureita kilpailee 10. REIMA MÄENPÄÄ s. 4 Päivittäistavarakauppa on matalan tuottavuuden ala, joka perustuu volyymeihin. Järvenpään Prismassa kukkien volyymit kasvavat 10 L’uomu Nokka tähtää maailmalle Arto Jokinen startuppaa luomubroileria. – Raakamakkaroiden menekki kuitenkin kasvaa koko ajan. Vuodesta 2005 järjestetty Linie Awards nostaa esiin nousevia keittiöja baarimestarikykyjä Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Uransa KokoEmme ole kuitenkaan lainaa ottaneet ja viivan alle on jäänyt jotain, vaikka palkka onkin ollut vähäinen. ARTO JOKINEN s. mossa ja Groteskissa aloittanut Vihervaara on nuoresta iästään huolimatta toiminut alalla jo lähes puoli vuosikymmentä. Ne on valittu vuoden makkaraksi kahtena perättäisenä vuonna. Reima Mäenpää tarjoaa 9 euron makkaralautasta Harjun Makkaratehtaan Toriravintolassa. Drinkkipuolen suomalaisena tuomarina toimii Son of a Punchin baarimestari Pekka Välitalo. 10 ” Mikäli makkaroita kypsentää liikaa on vaarana, että makkaran mehukkaat nesteet valuvat hukkaan, neuvoo Reima. 14 Ruokapiireissä on jo volyymia Tuottaja ja kuluttaja yhteen REKO-ringeissä. Meillä on jo 30 jälleenmyyjää ja makkaramme ovat parinkymmenen huippuravintolan listoilla. Linie Award -kilpailussa on kaksi sarjaa: keittiömestareille ja baarimestareille omansa. Myös luomutukku FR E S H FIS H Torin tuorein kalatukku www.cema.. Kilpailun tuomaristossa istuu ravintolaja baarialan huippuasiantuntijoita jokaisesta osallistujamaasta, esimerkiksi Suomesta Michelin-palkitun ravintola Askin keittiömestari Filip Langhoff. 8 Paulalta potku Hietsun halliin Paula Koivuniemi tarjoutui kauppahallin kummiksi. MATTI SANTALA s. Sisällys 4 Teurastamo luo uutta historiaa Matti Santala on makujen mesenaatti 6 ”Halpuutus otetaan kaupan katteesta”, lupaa SOK:n kakkosmies Arttu Laine. Koskelontie 16 b, 02920 Espoo Puh. Tämän vuoden kilpailuun osallistuu ensimmäistä kertaa finalisteja myös Saksasta. – Tein lopputyön ilmakuivatusta lihasta ja kokeilin paljon reseptejä. ARTTU LAINE s.6 Viranomaistoiminta on ollut kasvun jarru ja viennin este. Semifinalisteista yksi lähtee Tukholmaan edustamaan Suomea. 2 Teurastamo ei ole ostoskeskus eikä elämyskeskus, vaan se on osa suurempaa historiallista tarinaa. Innovatiivista makkaran maustamista Reima on opiskellut ravintolakokiksi Haaga Heliassa. Osallistujien tehtävänä on luoda huipputason annoksia ja cocktaileja pohjoismaisista lähiraaka-aineista. 010 322 2240 0400 847 350 Redberry Oy Ltd Helsinki Nuoret kokit ja baarimestarit kisaavat Tukholmassa Baarimestari Jere Vihervaara edustaa Suomea Linie Award -kilpailussa Tukholmassa. Ravintolalista muuttuu tiuhaan, mutta makkarassa voi hioa reseptiikkaa vaikka kuinka monta kertaa, jotta mausteiden suhteet saadaan täydelliseksi. Ravintola Kuurnassa ollessani valmistin paljon raakamakkaroita. – Makkaran innovatiivinen maustaminen tuntui sellaiselta. Harjun raakamakkarat ovat lisäja säilöntäaineettomia. Reima kertoo päätyneensä Jarin kanssa makkaratehtailijaksi, kun he olivat miettineet, miten omaa osaamistaan voisivat parhaiten hyödyntää
– Teurastamo on Tukkutorille paras vaihtoehto, sillä se luo positiivista mielikuvaa koko alueesta. Teurastamon syntyminen on useiden sattumusten tulos. www.pottumies.fi Puhtaita ja tuoreita kasviksia Utajärveltä GMO-vapaata siipikarjaa • Kukkopoika • Ankka • Sorsa • Kalkkuna • Peltopyy www.riistalihaa.fi p. Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja on Matti Santala, joka on yrittäjänä sekä ravintola Kellohallissa että Flavour Studiossa. Teurastamoprojekti starttasi syksyllä 2011, kun Helsinki sai vuonna 2012 kunnian olla World Design Capital. Santala ideoi yrityksille ja yhteisöille markkinoitavia teurastamokierroksia. Tukkualueella on toiminut vuosikymmenet rekisteröimätön yhdistys, nimeltään Helsingin tukkutorialueen Yrittäjäyhdistys. – Teurastamo ei ole ostoskeskus eikä elämyskeskus, vaan se on osa suurempaa historiallista tarinaa. Piha-alue muodostaa ainutlaatuisen ympäristön kehittää kuluttajille vetovoimaisia tapahtumia. Molemmat alueet tukevat toisiansa. Yhteistyöhön tukkuyritysten kanssa. Jokainen kävijä on osa tarinaa Santala sanoo Teurastamon olevan mielenkiintoisten toimijoiden yhteisön, jolla on oma tapa rakentaa historiallisen alueen tulevaisuutta. Santala ei näe mitään ristiriitaa vanhojen Tukkutori-alueen toimijoiden ja uuden kuluttajille suunnatun Teurastamon alueen yritysten välillä. – Logistisia haittoja tulee olemaan, mutta Teurastamon hyödyt Tukkutorin yrityksille ovat suuremmat kuin haitat, uskoo Santala. Siellä toimii kymmenkunta yritystä. Siitä on paljon hyötyä tukkubisnekselle, sillä elintarviketeollisuus ei nykyaikana voi piilossa toimia, vaan ihmiset haluavat läpinäkyvyyttä. Sen rakentamiseen voi jokainen kävijä vaikuttaa tulemalla tänne hetkeksi. Näin yrittäjät voivat osallistua vahvemmin siihen, kuinka Teurastamoa markkinoidaan ja mitä tapahtumia alueella järjestetään esimerkiksi organisoimalla itse tapahtumia ja kutsumalla yhteistyökumppaneita järjestämään tapahtumia kanssaan. – Se on paljon parempi kuin suunnitelmissa ollut ”Hyvän ruoan keskus”. – Vuona 1933 punatiilinen suuri rakennus tehtiin Helsingin kaupungin teurastuslaitokseksi. – Teurastamon pihapiiri on kansainvälisestikin ainutlaatuinen: se on tilava, tunnelmallinen ja suljettu, joten se antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää toimintoja. Sen maaliskuisessa kokouksessa herätettiin yhteistyötarve ja mahdollinen yhdistyminen Teurastamon yrittäjäyhdistyksen kanssa. Kaupungin suhtautuminen on positiivista, mutta kehittämiseen ei sillä ole riittäviä resursseja, toteaa Santala ja jatkaa, että yrittäjät ovat ikään kuin lisäresurssi, joka ottaa vastuuta kehittämisestä yhteistyössä yleisön ja Teurastamosta kiinnostuneiden kanssa. Teurastamo tarjoaa toisenlaista kokemusta kuin ostoskeskukset tai huvipuistot. Tarinan mukaan Italian ex-pääministeri Silvio Berlusconin vuonna 2005 esittämät halventavat arviot suomalaisesta ruoasta saivat monet suomalaiset ja Helsingin ylipormestari Jussi Pajusen ehdottamaan Helsingin ruokakulttuuristrategian tekemistä kaupungin vetovoimatekijäksi. – Teurastamon kehittämisessä on alkamassa uusi aika kun yrittäjät ottavat enemmän vastuuta. 0440 204 880 ville@riistalintuja.fi Helsingin kaupunki on saneerannut Tukkutorin alueella olevan Teurastamon kuluttajia palvelevaksi alueeksi. Teurastomon alueella on kymmenkunta yritystä. Ostoskeskuksissa juostaan vailla päämäärää, mutta täällä pysähdytään hetkeksi, kuvailee Santala Teurastamon visioita. Yhdistyksen avulla yrittäjät luovat yhteisen tahtotilan mihin alueen kehitystä viedään. 4 | Tukkutori | 3 | 2015 |. Käynti täällä on hetki isossa historiallisessa kaaressa. Berlusconista potkua Matti Santala on tyytyväinen Teurastamon nimeen. – Teurastamo on uusi ulottuvuus. – Siinä kolmisenkymmentä vierailijaa voisi kulkea ohjatusti yrityksestä toiseen ja nähdä kulissien taakse. Matti Santala haluaa jatkaa Teurastamon tarinaa yhdessä yleisön kanssa. Yhdistys on hakenut apurahaa sen historian selvittämiseksi ja tarkoituksena on haastatella alueen vanhoja työntekijöitä, kertoo Santala. Meillä on halu tehdä yhdessä yleisöä kiinnostavaa toimintaa, sillä alueen yritykset eivät koe olevansa keskenään kilpailuasetelmassa, sanoo Matti Santala. Teurastamo luo uutta historiaa Yrittäjät ovat ottamassa vastuun Teurastamon alue kehittämisestä, kun he ovat järjestäytyneet Teurastamon yrittäjät ry:ksi
| Tukkutori | 3 | 2015 | 5. Santalan yritykset ovat A21 Helsinki Oy ja K17 Helsinki Oy. Tavoitat meidät aina. Kun meille tarjottiin vuonna 2011 viereisiä ravintolatiloja, lähdimme kehittämään Matti Jämsénin kanssa konseptia, jossa makujen ympärille yhdistettiin ruoka ja juomat. Halliin suunnitellaan lisäksi pitsauunia ja keittiö siirretään peremmälle hallissa, kertoo Santala. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Kesän parhaat herkut saat Reiniltä www.kylmanen.fi www.lagerbladfoods.fi Lihaisat makkarat Lagerbladilta! Tarjoiluehdotus: Lagerwurstia ja Urugualaista Chorizoa tapaslautasella myynti@hedvi. avoinna ma-pe 8-18 la 8-16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. Aiemmin hän toimi Suomen Washingtonin suurlähetystön kokkina. Santalan makukoulutusta tarjoava Flavour Studio aloitti Teurastamolla 2012. Hänellä on palveluksessa parikymmentä henkilöä. – Olemme vuoden ajan uudistaneet tilaa ja rakennamme vielä Kellohallin identiteetin uudestaan. Petri Hotti on Kellohallin uusi keittiömestari. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Vuoden 2014 alusta hän otti hoitaakseen Antto Melasniemen perustaman Kellohalli-ravintolan. – Huippuhetkemme oli helmikuussa, kun pääsimme esittelemään osaamistamme maailman huippukokeille Madrid Fusion -tapahtumassa. OTA VALIKOIMIIN: VUODEN GLUTEENITON TUOTE! Sinua varten Elintarviketukku Rikainen Oy Logot, esitteet, yritysilmeen päivitys, pakkaussuunnittelu, nettisivut – kaikki mainostoimistopalvelut yrityksellesi TTT Graafinen Suunnittelu | 040 572 9272 | Matti on makujen mesenaatti Matti Santala omistaa kaverinsa Timo Siitosen kanssa kansainvälistä kuuluisuutta saaneen A21 cocktail -loungen ja A21 Dining -ravintolan Helsingin Annankadulla. Yrittäjäntie 34, 01800 Klaukkala Puh. – Lounge perustettiin 2007 koulutuskeskukseksi ammattilaisille, mutta baaritoiminta vei voiton
S-ryhmän markkinaosuus päivittäistavaramyynnistä oli alimmillaan 16 prosentin pinnassa, mutta viimeisen parin vuosikymmenen ajan se on kasvanut ripeästi ja A.C. Vuonna 1983 pääjohtajaksi tuli Juhani Pesonen, jonka johdolla saneeraus aloitettiin. Laine oli vuosi sitten vielä Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtajana ja hän arvioi, että siellä S-ryhmän markkinaosuudesta muodostui kolmannes kauppapalvelujen ylläpidosta paikoissa, jotka eivät näytä kaikkia kiinnostavan. Kaupparyhmä vakuuttaa, että hinnan alennusta ei oteta elintarviketeollisuuden ja tuottajien osuudesta, vaan kaupan katteesta. Kolme syytä menestykseen Arttu Laine erottelee S-ryhmän nousun syiksi kolme tekijää: ketjutoiminnan aloittaminen ja alueosuuskaupparakenteen uudistaminen, hankintayhteistyö Inexissä Tradekan kanssa ja asiakasomistajuuden nostaminen keskiöön. Osuuskaupoilla on nykyisin yli 2 miljoonaa asiakasomistajaa. Kaupparyhmän nousu konkurssin partaalta liki puolta ruoan markkinoista hallitsevaksi jätiksi on ollut hämmästyttävä saavutus. S-ryhmä osti Tradekan ulos Inexistä vuonna 2005 ja Tradeka siirtyi käyttämään Tuko Logisticsin palveluita. Meidän on oltava tehokkaita ja pidettävä itsemme kuosissa, jotta ruokakaupat säilyvät suomalaisina. 1990-luvun alussa S-ryhmä ja Tradeka perustivat Inex Partnersin hoitamaan kummankin kaupparyhmän logistiikkapalveluita. Teknologia mahdollisti magneettikortin käyttöönoton ja bonuskortti saatiin toimimaan. Pirstaleisesta rakenteesta luovuttiin ja keskityttiin kolmeen ketjuun ja muut myymälät laitettiin kiinni. – Yksittäistä jäsentä ei kiinnosta, mitä markkinaosuus on, vaan se, että hänen lähellään on kauppapalvelut. – Kun osuustoiminnallisten kaupparyhmien volyymit yhdistettiin, pääsimme hankinnoissa kilpailukykyisemmäksi suhteessa Keskoon, muistelee Laine. 6 | Tukkutori | 3 | 2015 |. Ei pelkkä aate kuitenkaan kanna, vaan asiakasomistajien tulee saada todellisia etuja. Laine myöntää, että vihreän kortin merkitys on kaupparyhmän nousussa ollut suuri. – Markkinaosuus ei ole itsetarkoitus. S-ketjuissa on alennettu pysyvästi tiettyjen tuotteiden hintoja. – Asiakasomistajuus on meidän alku ja juuri, ja se otettiin keskiöön. Määräävässä markkina-asemassa on vastuuta Arttu Laine korostaa, että vaikka S-ryhmä on Suomessa suuri, on se kansainvälisesti pieni. Onko se jo tapissaan, kenttäjohtaja Arttu Laine. – Kaupparyhmä oli 80-luvulla kriisissä, tehtiin tappiota ja rahat olivat loppu. Olemme rakentaneet tasapuolista verkostoa kaikille jäsenille, mitä ei pienellä markkinaosuudella voisi tehdä. Kilpailijamme Lidl on kymmenen kertaa suurempi. Käyttötavarakauppa Suomessa on jo siirtynyt pitkälti ulkomaalaisille yrityksille. Arttu Laine SOK: ”Halpuutus otetaan kaupan katteesta” S-ryhmä aloitti tammikuussa hintakilpailun suuren julkisuuden saattelemana. Nielsenin mukaan osuus on ollut kahtena viimeisenä vuonna peräti 45,7 %. – Meidän osuutemme Euroopan ostovoimasta on vain 0,46 prosenttia. Suuri valta asettaa suuren vastuun, tiedostetaanko se S-ryhmässä. – Kun markkinaosuuden korkeutta on kritisoitu, olenkin kysynyt, mistä päästä sitä pitäisi alentaa eli kauppoja lakkauttaa. – Eivät ruokakaupatkaan ole piilossa kansainväliseltä kilpailulta
Haluamme toimia hyvässä yhteistyössä koko ketjun kannalta ja hakea hyviä ratkaisuja. Jos pelkästään arvonlisävero poistettaisiin, oltaisiin Britannian hintatasolla ja hyvin lähellä Saksaa. Raja koskee sekä myyntiä että hankintaa. S-ryhmä lanseerasi tammikuussa ruoan halpuuttamisen, mikä herätti huolta teollisuudessa ja tuottajissa. Hän on myös konsernijohtoryhmän jäsen ja toimii pääjohtajan varamiehenä. Haemme tehostamista volyymin kasvusta ja hakemalla säästöjä jokaiselta kuluriviltä. Kenttäjohtaja Arttu Laine on harmistunut julkisuuden kuvasta, jonka mukaan ruoka on kallista keskittyneen kaupan vuoksi. – Alueellisuudessa on vahvuutensa. Pienten tavarantoimittajien suhteen olemme avoimia ja läpinäkyviä. Arttu Laine pitää valitettavana sitä, että yleisö luulee kaupan osuuden elintarvikkeen hinnasta olevan sama asia kuin kaupan voitto. Se on kuitenkin vielä uusi ja eikä osuus ole suuri. Arttu Laineen mukaan S-kaupan omat merkit eivät syö teollisuuden merkkejä, vaan S-kaupat ovat ensisijaisesti teollisuuden merkkien myyjiä. Sementtitehtaankatu 2 C, 04260 Kerava puh: (09) 7518 3300 • fax: (09) 7518 3333 sähköposti: savustamo@saunalahti.fi www.savustamo.com VAALAN JUUSTOLA Kesäinen salaatti Vaalan juustoleivästä! Vaalan valmiit salaattikuutiot ovat näppärä lisä salaatteihin. Vanhat lehdet hukassa. – Tyypillinen kaupan voitto on 2–3 prosenttia. Halpuutus ei koske hevi-tuotteita, sillä saatavuuden ja hintojen vaihtelevuuden vuoksi niiden hintoja ei voi pitkäaikaisesti päättää. Tuote on keskusliikkeiden ja ketjujen valikoimissa. Epäily nousee siitä, kasvaako kaupan kate hevi-tuotteissa, kun halpuutetuissa tuotteissa kate pienenee. Kilpailulakiin lisättiin vuonna 2013 säännös, jonka mukaan päivittäistavarakaupan määräävän markkina-aseman raja on 30 prosenttia, minkä S-ryhmä ylittää kirkkaasti. Tunnemme vastuumme ja noudatamme hyvän kauppatavan pelisääntöjä, lupaa Laine. – Myös kotimainen teollisuus on keskittynyt ja tasapaino on olemassa – tarvitsemme toisiamme. Tuottajille ymmärrystä Laine kertoo halpuuttamisstrategian johtavan uusiin hinnanalennuksiin sitä mukaa, kun säästöjä saadaan. Vaalan Juustolan tuotemerkkejä ovat Haapalan juustoleipä ja Erätuli. SOK:n omistaa 20 alueosuuskauppaa. Osuuskaupat ovat hyvin kiinni markkinassa ja liikepaikkojen valinnassa sekä hoitavat paikallista hankintaa. Kotimaisuus on arvossaan S-ryhmän elintarvikemyynnistä 80 prosenttia on valmistettu Suomessa. – Ainut kestävä tapa on, että lasketaan omaa katetavoitetta. Näin siitä huolimatta, että Suomi on kustannuksiltaan muutoinkin kallis ja harvaanasuttu maa, joten kauppa on tehokas. Laine pitää MTK:n kampanjointia kaupan kasvaneesta osuudesta elintarvikkeiden hinnoissa epäreiluna, sillä kaupalle on siirtynyt kustannuksia kuten logistiikka, joka aiemmin oli pääsääntöisesti teollisuuden hoitamaa. Muu osa menee palkkoihin, vuokriin ja muihin kuluihin. – Ymmärrän tuottajien huolen tuotannon kannattavuudesta. | Tukkutori | 3 | 2015 | 7. Aamulla kello 4 tietokoneet ovat jauhaneet tuloksen, miten edellisenä päivänä pärjäsimme, kuvailee S-ryhmän kakkosmies kilpailua. Osuuskaupat ovat maakunnissa kasvollisia yrityksiä, ja päätöksiä tehdään siellä omanlaisin vivahtein. Niissä maistuu lähitilojen tuore maito! myynti@vaalanjuustola.fi puhelin 044 512 1712 www.vaalanjuustola.fi Kenttäjohtaja Arttu Laineen alaisuuteen on keskitetty kaikki S-ryhmän ketjuohjaukset ja ketjujen hankinta. Arttu Laine näkee S-ryhmän perusrakenteen hyväksi eikä tiedossa ole alueosuuskauppojen uusia yhdistymisiä. Markkinahinnoissa on kova kilpailu joka päivä. Kun 9,40 euroa maksavan naudanjauhekilon hinnasta 23 prosenttia on kaupan osuutta, siitä jää kaupan käyttökatteeksi kulujen jälkeen 10 senttiä. Äläpä hätäile! Voit lukea lehteä digitaalisena näköispainoksena osoitteessa www.lehtiluukku.fi —> Tukkutori hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Laine vakuuttaa, että hintojen laskua ei maksateta muilla, vaan se otetaan kaupan katteesta. Sen lupaamme, että omaa katetta emme nosta. www.coquus.. S-ryhmän menestyksen taustalla on kolme pääseikkaa: ketjutoiminta ja alueosuuskauppojen paikallistuntemus, keskitetty hankintavoima ja S-bonuskortti. Ei ole järkeä siirtää kuluja taskusta toiseen, vakuuttaa Laine. – Emme kuitenkaan voi luvata, että joidenkin tuotteiden hintoja ei joskus nostettaisi, kun niiden tuotantokustannukset nousevat. Ruoassa kotimaisuuden arvostus on kääntynyt uudelleen nousuun. Kauppainvestointeja tulee jatkossa vähemmän, mutta asiakasomistajien bonuksia ei ole tarkoitus pienentää. – ”Kotimaista”-tuotesarjan myynti on käynyt hyvin. – On muistettava, että verojen osuus ruoasta on kaikkiaan 40 prosenttia. Halpuuttaminen kasvattaa suomalaisten tuotteiden volyymia. – Niin ei tulla menettelemään. – Päivittäistavarakauppa on matalan tuottavuuden ala, joka perustuu volyymeihin. Ne tekevät vihannessalaatista ruokaisamman ja tuhdimman pääruokasalaatin saat lisäämällä mukaan savukalaa tai grillattua lihaa! Kätevässä 200 g annosrasiassa, myyntierä 6 kpl
RUOKAMME ON KOTONA TEHDYN MAKUISTA JA NÄKÖISTÄ. Lisäksi hallissa on ranskalaistyylinen Stiina Kuisman ja Ulla Saarisen vetämä ravintola Le Marche, jossa voi syödä aamusta iltaan ruokaisan croque monsieur-leivän tai Nizzan salaatin. Toivon, että halli saa jatkossa ansaittua positiivista huomiota, Paula jatkaa. Kuva Maija Astikainen. Hietalahden hallissa on kevään aikana aloittanut yli kymmenen uutta kauppiasta, joiden valikoimista löytyy tuotteita espanjalaisista munakkaista ja portugalilaisista juustoista suomalaiseen saaristolaisleipään ja japanilaiseen nuudelikeittoon. Hietsussa on paitsi loistava palvelu, monipuolinen valikoima ja kodikas tunnelma niin sitä paljon puhuttua arjen pientä luksusta, Paula Koivuniemi muistuttaa. Kuvassa vasemmalta alarivissä: Menchel Pullinen (Coconut Street), Andre Serranho, Ella Takala (Robert’s Coffee), Teppo Halonen (Sun Smoothie Bar), Jenna Raateranta (Robert’s Coffee), Valerio Venti (Jäätelöbaari Jädelino), Ricardo Miguel. Portugalilaisia juustoja, oliiviöljyjä ja lihoja myyvät puolestaan iloiset Ricardo Miguel ja Andre Serranho. – Hietalahden kauppahallin sijainti on erinomainen kehittyvän Jätkäsaaren ja Hernesaaren kupeessa, jossa kasvaa uutta kaupunkikulttuuria, Le Marche -ravintolan perustaja Stiina Kuisma toteaa. Ajatus kummin roolista syntyi Koivuniemen omasta aloitteesta. Valmistamme puhdasta, aitoa, tuoretta ja maukasta valmisruokaa. Timo Marttinen 040 526 5158 Heikki Hynninen 040 566 9526 Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi Paula Koivuniemi on Helsingin Hietalahden eli Hietsun kauppahallin uusi kummi. Lisäksi Hietsussa ovat toimineet helmikuusta 2013 lähtien Roslundin Liha, Tmi Merja Valo, Soppakeittiö, Siirtomaatavaraliike Parhiala, Robert’s Coffee ja Super Kebab. Kansainvälisen keittiön makuja tarjoilevat Coconut Streetin filippiiniläissyntyinen Menchel Pullinen ja vietnamilainen Ngoc Le. Emme tee ruokaa varastoon, vaan valmistamme kaikki herkut tilauksesta. Paula Koivuniemi poseeraa kummiyritystensä kanssa. – Kummina toimiminen on sekä hauska että haastava tehtävä. – Haluan houkutella kauppahalleja rakastavat helsinkiläiset ja muualtakin tulevat kylään kotihalliini Hietalahteen, joka unohtuu ostospaikkana monelta nykyarjessa. Kevään kuluessa Hietalahden hallissa on aloittanut kymmenkunta uutta kauppiasta. Paula Koivuniemi on Hietsun kauppahallin kanta-asiakas. Ota yhteyttä! HERKULLISTA VALMISRUOKAA TEEMME KAIKKI R UOKAMME KÄSITYÖNÄ. Paulalta potkua Hietsun halliin 8 | Tukkutori | 3 | 2015 |. Näin varmistamme toimituksen tuoreuden. Kuvassa vasemmalta ylärivissä: Ngoc Le (Coconut Street), Paula Leppe (Mama’s Deli), Lotta Yli-Ketola (Ny Interior), Merja Valo (Tmi Merja Valo), Mindi Nummelin (Siirtomaatavaraliike Parhiala), Ulla Saarinen (Le Marche), Anna-Kaisa Tapanainen (Soppakeittiö), Paula Koivuniemi, Stiina Kuisma (Le Marche),Teemu Pesonen ja Mervi Roslund (Roslundin Liha), Toni Immonen (Robert’s Coffee, halllikauppiaiden pj.), Adel Beyrs (Frangipani Bakery). Nuorimmat heistä ovat Sun Smoothie Barin 24-vuotiaat superjuomien tekijät Teppo Halonen ja Kim Hannelius
Kukkaosasto on aktiivialuetta käyttötavarassa, ja käymme sitä jatkuvasti huoltamassa. – Äitienpäivänä meillä oli massaesittelyt ja koulujen päättäjäisiä varten olemme tehneet suuret ruusuvaraukset. Kukilla saadaan lisämyyntiä kauppoihin Kaisa Pesonen toteaa, että lähituottajan karjalanneito-amppeli on myyvä tuote. – Illalla viemme leikkokukat takatilan kukkakylmiöön säilytykseen. Tarkastamme kukkien laadun päivittäin. Kesäpihalla on myynnissä puutarhatarvikkeita, multia, lannoitteita, yrttejä, kesäkalusteita ja laajalti myös kesäkukkia, amppeleita ja puita ja pensaita. Kesäpiha palvelee Prisman käyttötavaraan kuuluu myös Kesäpiha, jonne päästään sekä kadulta että Prisma-keskuksen alla olevasta parkkihallista. – Kukilla on helppoa saada lisämyyntiä, sillä ne ovat heräteostoksia ja niitä ostetaan tunteella. Käyttötavaran myyntipäällikkö Sari Sormunen sanoo, että kukat ovat nykyisin merkittävä tuoteryhmä myynnillisesti. Hoitotason ja esillepanon tulee olla siistiä ja kaupallisesti herättelevää. HKT listaa valikoiman Sari kertoo, että Helsingin Kukkatoimitus on Järvenpään Prisman päätoimittaja. Kukat ovat kauden mukaan ja samoissakin kukissa värilajitelma voi kauden mukaan muuttua. – Me saamme kesäkukat ja amppelit Matti Lindströmin puutarhalta. – Ruukkukukat ovat altakastelupöydillä ja kastelu tapahtuu pääasiassa iltaisin. Kylmätiskissä olevat leikkokukat ja valmiskimput saavat olla paikoillaan. Kerran viikossa puhdistamme kukkapöytien alustat. Saamme kuormat maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. 06-8326500 www.lindellflowers.com PALVELEVA KUKKATARVIKETUKKU Liikenteessä 4 tarvikeautoa, verkkokauppa ja varastomyymälä www.suomenkukkatarvike.fi Niko 044 4400 004 • Markku 0400 242 673 • Pauli 0400 242 674 • Mika 045 1232 667 Kukkamyynnin volyymit ovat siirtyneet päivittäistavarakauppoihin ja kukkakaupat erikoistuvat sidontaan. – Palvelu on hyvin joustavaa. Sari toteaa, että Järvenpään Prismassa myydään vuositasolla enemmän ruukkukukkia. – Kukkatoimitus tekee meille kukkavalikoimalistauksen, joka on 2–3 viikkoa voimassa. – Tulppaani myytiin pääsääntöisesti kuivana. | Tukkutori | 3 | 2015 | 9. Kaisa lisää vielä, että he ovat lähitoimittajasta hyvin kiitollisia. Tarvittaessa saamme lisätoimituksia myös lauantaina. – Kukat ovat hyvin mielenkiintoinen tuoteryhmä, sillä niissä näkyvät eri kaudet hyvin ja esillepanoissa voi käyttää omaa luovuuttaan, ne tuottavat myös hyvää mieltä sekä minulle että asiakkaille, pohdiskelee Sari. – Viikonlopuksi lisäämme kukkaesittelyä pyörötelineillä ja massoilla. Sari Sormunen toteaa, että kukilla on helppoa saada lisämyyntiä käyttötavaraan, sillä kukat ovat heräteostos. Juhlapyhien alla levitämme kukkia laajemmalle alueelle ottamalla tilaa muulta käyttötavaralta. Kauppapuutarha-Kukkatukku Kokkolassa Luotettava yhteistyökumppani pitkällä kokemuksella. puh. Järvenpään Prismassa kukkamyynti kuuluu käyttötavaraan. Meillä kukat ovat asiakaskierron alussa ja asiakkaat näkevät ne ensimmäisenä. Ainoastaan esittelykylmiössä olevat tulppaanit olivat vedessä. He toimittavat ne suoraan ja lyhyelläkin toimitusajalla, kertoo Kaisa Pesonen, joka on kodin, rakentamisen ja remontoinnin sekä puutarhan myyntialuevastaava. Myös hortensioita ja pionikimppuja on tulossa juhlapöytiin
– Toimitamme nyt joka viikko tuotteita parin sataan kauppaan ja vientiä on Ruotsiin. Pajuniemen strategiaksi otettiin luomu eli yhtiö palasi juurilleen, kun Pekka Pajuniemikin tuli seitsemän vuoden tauon jälkeen omistajaksi. L’uomu Nokka on tuotteistanut broilerinruhon kokonaan. Niitä myydään sekä tuoreena että pakasteena. Markkinoita on niin Kaukoidässä kuin Arabimaissa. – Tavoitteena on saada emopolvi Suomeen, kun nyt luomumunat tuodaan hautomoon Tanskasta. Hinnasta huolimatta ne ovat löytäneet käyttäjänsä. Luomu Invest Oy:n toimitusjohtaja Arto Jokinen sanoo, ettei hän puhuisi haasteista, vaan ongelmista. 10 | Tukkutori | 3 | 2015 |. Pajuniemen hallituksessa todettiin, että luomubroileri on niin erilaista bisnestä, että on parempi hoitaa se omana yrityksenään, kertoo Arto Jokinen. – EU:n luomuasetus on hyvä ja valvonta tiukka. Luomuviljelty rehu on puolet tavanomaista kalliimpaa. Tuoteniminä on Juoksujalkaa, Vauhtisiipeä ja Rottinkirintaa sekä kokonaista broileria. – Odottaisin viranomaisilta yhteistyöhalua ja ratkaisuhakuista toimintaa. Vastassa oli tavanomaisesti tuotetun broilerin halpamarkkinat ja suomalaisten viranomaisten byrokraattisuus heidän tulkitessaan luomusääntöjä, kun yhtenäistä hyvän käytännön opasta ei Suomessa ole. Suomen puhtaus vahvuutena Jokinen perustelee mikroyrityksen vientihalukkuutta sillä, että kriittinen massa tuotantovolyymissä saavutettaisiin. L’Uomu Nokan broilerit tulivat markkinoille viime syksynä. Näin lopputuotekin on hinnaltaan kaksin jopa kolminkertainen. GMO-vapaus on maailmalla suuri arvo. Luomubroileri on Hubbard CY -rotua, joka on pienikokoinen ja aktiivinen. Arto Jokinen otti uuden haasteen, kun hän lähti luomaan luomubroilerin tuotantoja markkinointiverkostoa. Viranomaistoiminta on ollut kasvun jarru ja viennin este, purki Jokinen tuntojaan Elintarvikepäivän seminaarissa, jossa hän luennoi otsikolla ”Luomulla startupista vientiin voiko mikroyritys viedä elintarvikkeita”. – Luomusika saatiin kehitettyä pitkälle. Kimmo Jokinen markkinoi L’Uomu Nokka -tuotteita. Se on ollut taistelua tuulimyllyjä vastaan. Arvolupauksemme osoittautui kiinnostavaksi. Suomessa on erittäin hyvä jäljitettävyys: tiedetään miltä tilalta linnut tulevat ja mitä rehua ne ovat syöneet. Strategiana on pärjätä omistajien rahoituksella ja välttää vierasta pääomaa. – Olimme helmikuussa esittelemässä BioFach-messuilla, joka avasi silmät. Kuluttajien ostovoima on heikentynyt, mutta silti luomutuotteiden kulutus on kasvanut. kasvattajineen, kaikkiaan kahdeksan osakasta. Suomessa luomutuotannon vahvuutena on eläinten hyvä terveystilanne ja salmonellavapaus. Teurastamo ja leikkaamo Keltasiipi Oy on Köyliössä. Hän tuli Pajuniemi Oy:n pääomistajaksi ja toimitusjohtajaksi vuonna 2007, jota ennen Jokinen oli ollut Elopak Oy toimitusjohtaja. Hautomo on Huittisissa, kasvattajatilat ovat Punkalaitumella, Seinäjoella ja Loimaalla. Luomusäännöissä sen oikeus ulkoiluun on turvattu. Kaupparekisterissä yhtiön nimi on Luomu Invest Oy ja Lallin Luomu. Luomukananpojat ovat luomuun kehitettyä Hubbard CY -rotua, joka elää luonnollisen pituista elämää: elinpäiviä on noin 60–70 kuin tehobroilerin kasvatusaika on puolet lyhyempi. Jokinen sanoo, ettei vielä tiedä, onko luomubroileri bisnestä vai ei. Vienti on tavoitteena Jokinen kuvailee L’Uomu Nokkaa verkostoyritykseksi, jossa omistajana on tuotantoketju luomubroilerin Luomubroileri nokkii läpi markkinoilla Yrittäjä Arto Jokinen otti kovan haasteen, kun hän lähti luomaan bisnestä luomubroilerista. Jokinen uskoo, että Suomesta löytyy prosentti ostokykyistä väkeä, joka on valmis maksamaan eettisesti tuotetusta ruoasta. Hän myi omistuksena Pajuniemessä ja lähti luomaan start up -yritystä. Luomubroilerin osuus broilerimarkkinoista on parin promillen luokkaa ja L’Uomu Nokan tavoitteena on saavuttaa kotimaassa yhden prosentin osuus ja viedä ulkomaille 30 % tuotannosta. Arto Jokinen ei kuitenkaan ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. – Luomutuotantoa ohjeistavilla ja valvovilla viranomaisilla on ylikireitä tulkintoja, alueittain erilaisia tulkintoja, yksittäisten tarkastajien omia ja jopa mielivaltaisia tulkintoja. Jokisen mukaan koko viranomaisketjulla on paljon parannettavaa
• Kustannustehokasta nykyaikaista tilitoimistopalvelua • Kirjanpitopalvelu (Netvisor e-accounting sähköinen tilitoimistopalvelu) • Palkkahallintopalvelut • Verosuunnittelu Ajanmukaiset ratkaisut talousja palkkahallintopalveluun Tilipiste La?a?k. Kotimaisuutta lisää kaupan merkkeihin Maaseudun Tulevaisuus -lehden haastattelussa (20.5.)S-ryhmän marketkaupan ryhmäpäällikö Antti Oksa kertoo, että S-kaupan omissa merkeissä kotimaassa tehtyjen tuotteiden myynnin osuus on 67 prosenttia ja vuodessa osuus on noussut kuusi prosenttia. Tuonti on kasvanut voimakkaasti myös muista Pohjoismaista, Alankomaista sekä Virosta ja Puolasta. Vastaavasti elintarvikevienti vuonna 2014 oli vain 1,56 miljardin euron arvoinen. Vastaavia vienninedistämisohjelmia on luotu hiljattain useissa muissakin EU:n jäsenmaissa. 09 2709 2990 Lupaamme, että säästät aikaa ja rahaa Hoidamme talousasiasi ammattitaitoisesti ja kannattavasti. Viime vuonna elintarvikkeiden ulkomaankauppavaje kaventui hieman ensimmäisen kerran vuoden 2001 jälkeen. Kampanjan tunnuksena on Sinivalkoinen jalanjälki , jonka sanoma on: ”Jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa.” www.puutarha-sanomat.net TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista | Tukkutori | 3 | 2015 | 11. Elintarvikkeiden ulkomaankauppataseen merkitykseen on kiinnittynyt entistä enemmän huomiota myös muualla Euroopassa. Viimeisen viiden vuoden aikana kaikkein voimakkaimmin on kasvanut elintarviketuonti Saksasta. Tavoitteena ruokaviennin tuplaus Suomen maatalousja elintarviketuotteiden ulkomaankauppatase on ollut negatiivinen koko EU-jäsenyyden ajan. – Pirkassa on pitkää suosittu suomalaisia valmistajia. Markkinoi: Suomen Iglu Oy puh. Elintarviketuonnin kasvu Saksasta jatkui, vaikka tuonti lähes kaikista muista maista laski tai pysyi ennallaan. S-ketju lanseerasi viime vuonna ”Kotimaista” -sarjan, kun kotimaisuus on huomatta lisäarvo myös kaupan omille merkeille. Suomen elintarviketuottajien on kilpailtava yhä kiivaammin ulkomaisten tuottajien kanssa säilyttääkseen asemiaan kotimaan markkinoilla ja pärjätäkseen kansainvälisessä kilpajuoksussa, sanoo erikoistutkija Csaba Jansik Luonnonvarakeskuksesta. Nyttemmin elintarvikkeiden viennin edistäminen on nostettu eri ohjelmissa tärkeäksi tavoitteeksi. Useimmiten sellainen löytyy. Myös suuret suomalaiset vähittäiskauppaketjut ovat hankkineet kasvavissa määrin saksalaistuotteita, useimmiten omien merkkiensä laajenevaan tarjontaan. Saksan elintarvikemarkkinat ovat kilpailluimmat koko Euroopassa, joten sieltä virtaa edullisia peruselintarvikkeita Suomen markkinoille. Kaupalla on iso vastuu elintarviketaseesta Kesko on kampanjoinut vuodesta 2014 alkaen kotimaisten tuotteiden puolesta yhdessä Suomalaisen Työn Liiton kanssa. Tämä on ollut valttikorttina taloustaantuman aikana kuluttajien muuttuessa yhä hintatietoisemmiksi. 89x160.indd 1 6.2.2015 13.17 Suomen elintarviketuonti on paisunut yli kolminkertaiseksi EU-jäsenyyden aikana, yli 4,7 miljardiin euroon vuonna 2014. Viimeksi syyskuussa 2014 startannut Team Finland -vientiohjelma tavoittelee elintarvikevientimme kaksinkertaistamista vuoteen 2020 mennessä. Myös jakelukanavat, etenkin Lidlin voimakas nousu vähittäiskaupassa, ovat mahdollistaneet saksalaistuotteiden menestystä. Saat kuukausittain tietoa yrityksi taloudellisesta tilanteesta selkokielellä. Mikäli sekä laatu, saatavuus että hinta natsaavat kohdalleen, sarjaan valitaan kotimainen tuote. Keskon tavararyhmähallintojohtaja Harri Hellman arvioi Maaseudun Tulevaisuudessa, että K-ryhmässä kaikkiaan omien merkkien raaka-aineiden kotimaisuusaste pyörii noin 50 prosentissa. – Saksalaiselintarviketuonnin vuoden 2009 jälkeinen jyrkkä kasvu ei ole johtunut yksin Lidlin toiminnasta. Vuonna 2014 saksalaiselintarvikkeita tuotiin Suomeen yli 700 miljoonan euron arvosta, mikä oli 15 prosenttia koko elintarviketuonnista
Säilyvyyttä lisää ilman lisäaineita Poikolaisen mukaan kysyntää kilpailun lisääntymiselle on ollut. Lisäksi Arlalla on seitsemän yhteistyömeijeriä eri puolilla maata. Maito on monen ruoan raaka-aine. Yrityksen liikevaihto on 380 miljoonaa euroa ja se työllistää 400 henkilöä. Olemme vahvasti paikallinen, mutta hyödynnämme myös kansainvälistä kulmaa, luonnehtii Mikko Poikolainen, joka aloitti viime syksynä Arlan Foodservicen myyntipäällikkönä. Hankintarenkaat ovat kasvaneet ja kilpailutukset ovat kovia. – Venäjän pakotteet eivät ole puraisseet Arlaan pahasti, sillä konsernin liikevaihdosta suurin osa kertyy Iso-Britanniasta, Ruotsista, Saksasta ja Tanskasta. – Asiakkaan tuntemus ja ymmärrys on sk-kaupassa avainasia. Arlan omat autot toimivat etelässä ja yhteistyökumppanit jakelevat tuotteita muualla Suomessa ja osin Etelä-Suomessa. Sipoossa kehitettyä proteiinirahkaa on alettu viedä Englantiin. Se on tuonut kilpailua sekä maidon hankintaan että meijerituotteiden myyntiin. 12 | Tukkutori | 3 | 2015 |. Arla Foods on maailman kuudenneksi suurin meijerialan yritys, sen liikevaihto oli viime vuonna 10,6 miljardia euroa. Rakennuskompleksin toinen puoli on Unileverin käytössä, kun Ingman myi vuonna 2011 jäätelövalmistuksensa brittiläis-hollantilaiselle Unileverille. – Olemme maksaneet maidontuottajille keskimäärin kolme senttiä parempaa hintaa kuin Valio. Vuosi sitten Arla-Ingmanin nimestä putosi jälkimmäinen osa pois ja Suomen toiminnot ovat nyt nimellä Arla Oy. Maidontuottajia on siirtynyt meille, kertoo Poikolainen, joka uskoo kilpailun maitoalalla kiristyvän entisestään, kun 30 vuotta käytössä ollut EU:n maitokiintiöjärjestelmä poistui käytöstä maaliskuun lopussa. Suomeen Arla tuli vuoden 2006 lopulla, kun se osti 30 % suomalaisen Ingman Foodsin meijeriliiketoiminnasta ja loppuosan pari vuotta myöhemmin. Mikko Poikolainen työskenteli aiemmin runsaat kahdeksan vuotta Unilever Foodsolutions -yksikössä, viimeksi maajohtajana. On oltava ammattikunnan iholla, toteaa Poikolainen. Suomalaisuudella merkitystä Paikallisuuden vakuudeksi Arlan maitopurkeissa kerrotaan, että 19 000 suomalaista lehmää tuottaa maitoa Arlalle. Poikolaisen mukaan Arla on kehittänyt keskusliikkeiden ja tukkuliikkeiden kanssa jakeluyhteistyötä, mutta kilpailussa ei pärjätä ilman omaa logistiikkaa. Maidolle annamme säilyvyysajaksi 8 päivän sijaa 20 päivää ja tuorekermalle jopa 30 päivää. Arlan päämeijeri on Sipoon Söderkullassa ja muita meijereitä on Kiteellä ja Ranualla. Kaikkiaan Arlalle maitoa tuottavia maatiloja on 650 kappaletta. Sipoossa sijaitsee myös tuotekehitysosastomme, joka vastaa tuoremaitotuotteiden tuotekehityksestä. Arlan juuret Suomessa lähtevät 1920-luvulta, jolloin sipoolainen Hjalmar Ingman ryhtyi myymään äitinsä valmistamaa viiliä helsinkiläisille. Meijerituotteissa markkinaosuus on 23 prosenttia. Ravinnon terveellisyys on yhä merkittävämpi asia ja tuotteet suunnitellaan sen mukaisesti. – Olemme pystyneet lisäämään maidon ja kerman säilyvyysaikoja ESL (Extended Self Life) -käsittelyn ja valoa läpäisemättömien pakkausten avulla. Arla tuo kilpailua meijerialalle Arla on kotoutunut Suomeen ja se korostaa paikallisuutta. Oma tuotekehitys ja laaja oma tuotanto ovat etu, ja pystymme vastaamaan asiakkaiden haasteisiin laadulla ja tuoreella näkökulmalla, katsoo Poikolainen. – Valmistamme Sipoon meijerissä yli 200 tuotetta. – Olemme hyvä haastaja – raikas ja ketterä. – Julkisella sektorilla hinnan merkitys korostuu. Hänen vetämässään Food service -yksikössä on kahdeksan henkilöä, joista kolme palvelee ketjuasiakkaita ja neljä on kentällä. Myyntipäällikkö Mikko Poikolainen toteaa, että Luonto+ -jogurtissa makeus tulee hedelmien ja marjojen sokereista eikä siinä ole lisäaineita. Arla toimii Sipoossa Ingmanin rakentamissa tiloissa
Työ tuo ruoan pöytään (41 %) Työ on kiva osa elämää (32 %) Työ on minulle tapa toteuttaa itseäni (17 %) Työ on intohimoni (6 %) Työ on minulle pakkopulla (5 %) Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan, suomalaista työtä koskevaan kyselyyn. Keinotekoiset makeutusaineet poistetaan, joten lisäämme mieluummin sokeria kuin aspartaamia. TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista www.puutarha-sanomat.fi Mitä nuorempi yrittäjä on, sitä vähemmän hänellä on lomapäiviä: 25–44-vuotiaat yrittäjät lomailivat keskimäärin 23 päivää viime vuonna, kun vastaava luku 55–64-vuotiailla yrittäjillä oli 26 päivää. OMISTAJANA 13 500 maidontuottajaa seitsemässä Länsi-Euroopan maassa, toistaiseksi ei suomalaisia LIIKEVAIHTO 10,6 mrd. Sen sijaan 25–49-vuotiaille työ on muita useammin keino ansaita elanto: näin ajattelee kyseisestä ikäluokasta noin puolet. € TOIMINTA SUOMESSA 3 omaa ja 7 yhteistyömeijeriä, joille maitoa toimittaa 650 tuottajaa. – Suomalainen työ uudistuu ja kehittyy koko ajan. PääKONTTORI Tanskan Aarhusissa. Näin työ voi jatkossa olla vieläkin useammalle keino toteuttaa itseään, hän lisää. Työ ja vapaa-aika sekoittuvat keskenään mahdollisesti myös loman aikana, ja työtä tehdään paljon muuallakin kuin fyysisellä työpaikalla. – Sokerimäärää olemme vähentäneet jogurteissa. Jopa 50 prosenttia yrittäjistä on ilosta ja merkityksellisyydestä haluamme suomalaisesta työstä kertovan Avainlippu-merkin 50-vuotisjuhlavuonna muistuttaa, toteaa Brand Manager Reetta Mentu Suomalaisen Työn Liitosta. Lähes joka kolmas yrittäjä tasapainottaa työn ja perhe-elämän yhdistämistä tehden etätöitä aina kun mahdollista. Yrittäjät, jotka arvioivat työvireensä kasvaneen viimeisen vuoden aikana, pitivät keskimäärin 31 lomapäivää, kun taas työvireensä heikentyneeksi arvioivat pitivät keskimäärin 21 lomapäivää. – Mobiililaitteet tarjoavat yrittäjille mahdollisuuden joustavampaan työn ja perhe-elämän tasapainottamiseen, kun monia työasioita voi hoitaa etänä vaikkapa mökiltä käsin, pohtii Soneran yrittäjäasiakkaista vastaava johtaja Tuomo Laukkonen. – On ilahduttavaa huomata, että kolmasosa vastaajista koki työn iloiseksi elämän osa-alueeksi ja että viidesosalle se tarjosi keinon itsensä toteuttamiselle. Kopla Helsinki Oy:n tekemä kyselytutkimus toteutettiin lomakekyselynä M3 Research Finlandin paneelissa maaliskuussa 2015 ja siihen vastasi 1001 iältään 15–79-vuotiasta suomalaista. Mikko Poikolainen on ylpeä siitä, että Sipoossa valmistettu Arla Protein -rahka on päässyt brittiläisen Tesco-kauppaketjun valikoimiin. Kysyttäessä tuhannelta suomalaiselta heidän suhdettaan työhön 32 prosenttia vastaajista koki, että työ on kiva osa elämää, ja 17 prosentille se on tapa toteuttaa itseään. Poikolainen pitää turhauttavana laktoosittomuuden vaatimusta kuluttajatuotteissa, sillä vain pienellä osalla ihmisistä on maitosokerin imeytymishäiriöitä. Puolet suomalaisista yrittäjistä on vähentänyt omia harrastuksiaan työn ja perhe-elämän tasapainottamiseksi. Edes vähälaktoosisia tuotteita on turha tarjota kilpailutuksiin, sillä täysi laktoosittomuus on tullut standardiksi. Luonto + -tuotteissa ei ole lainkaan lisättyä sokeria. Tutkimuskysymys: miten kuvaisit omaa suhdettasi työhön. – Suurkeittiössä laktoosittomuuden ymmärtää, sillä se helpottaa keittiön toimintaa. Uskomme, että tulevaisuudessa työ tuntuu tekijöilleen merkitykselliseltä esimerkiksi silloin, kun heitä osallistetaan työpaikoilla nykyistä enemmän. – Terveysboomi ei osoita laantumista, vaan myös suurkeittiöissä mietitään yhä enemmän ravintoarvoja. Lomapäivien määrä sekä yrityksen liikevaihdon kehitysnäkymät korreloivat myönteisesti yrittäjän työvireen kanssa. Yrittäjien työelämä näyttää olevan kokonaisvaltaisempaa kuin palkkatyötä tekevillä. Suurin osa, tässä tapauksessa 41 prosenttia vastaajista, kuvasi työn kuitenkin tuovan ruoan pöytään. Yrittäjillä vapaa ja työaika iloisesti sekaisin Töitä tehdään joko leivän tai ilon vuoksi Reeta Mentu muistuttaa työn ilosta ja merkityksellisyydestä Avainlipun 50-vuotisjuhlan aikana. 400. Keskimäärin suomalaisille kertyy vuosilomaa 30 päivää vuodessa. | Tukkutori | 3 | 2015 | 13 Faktat Arla Foods Arla Foods syntyi ruotsalaisen osuuskunta Arlan ja tanskalaisen osuustoiminnallisen yhtiön MD Foodsin yhdistyessä vuonna 2000. Juuri tällaisesta työn Työvireeseen vaikuttaa merkittävästi myös käsitys oman yrityksen taloudellisista tulevaisuudennäkymistä. Työn ja perhe-elämän yhdistäminen vaatii yrittäjiltä usein luopumista niin harrastuksista kuin sosiaalisesta elämästä. Kyselytulosten mukaan vanhemmat ikäluokat pitävät huomattavasti useammin työtä sekä hyvänä osana elämää että tapana toteuttaa itseään kuin nuoremmat. Suomalaisesta työstä kertoo Avainlippu-merkki, joka täytti toukokuussa 50 vuotta. Ensisijaisesti työn katsotaan kuitenkin käytännönläheisesti tuovan leivän pöytään. Liki puolet Suomalaisen Työn Liiton teettämään kyselyyn vastanneista suomalaisista kokee työn positiiviseksi osaksi elämää tai keinoksi toteuttaa itseään. Vientituote Sipoosta Britteihin Poikolainen toteaa Arlan tuotteissa korostettavan luonnollisuutta ja lisäaineettomuutta. karsinut harrastuksiaan ja 47 prosenttia tinkinyt sosiaalisesta elämästään perheen vuoksi. LIIKEVAIHTO Suomessa 380 milj.€ MARKKINAOSUUS noin 23 % TYöNTEKIJöITä n. Maitotuotteissa rahkat, skyrit ja proteiinirahkat ovat lisänneet rajusti osuuttaan. Soneran teettämästä Yrittäjäkyselystä selviää, että lomapäivien määrä korreloi positiivisesti työvireeseen
REKO-ringeissä tuottajien ja kuluttajien yhteistyö ulottuu jo maatilan toimintoihin saakka. Silloin täällä on jo odottamassa sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole muistaneet ajoissa tilata. Kun kimppatilaukset laajentuivat viime syksynä lihaan, oli tarpeen löytää kylmätilat jakoa varten. – Pakastemansikka tulee 500 kiloa kerralla Rääkkylästä. REKO-ringit ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Mayor’s Gymin Luomuruokapiiri maksaa Lihakonttorille vuokraa käyttämistään kylmäja pakastetiloista, joten se joutuu ottamaan pienen siivun tuottajaja kuluttajahinnan välistä. – Tuotteet ovat pääosin luomua tai kuluttajat pyytävät tuottajia siirtymään luomuun – tämä kokemus on tullut nyt myös Suomesta. – Laitoin tilauslistan kuntosalin facebookin ja hetkessä tuli 100 tilausta täyteen. – Meille on nyt 500 luomukanan jako, noutajia on kolmisensataa. Nyt yritys saakin ruokapiiriläisistä uusia asiakkaita, uskoo Minna. – Kun edellinen kuntosaliyrittäjä meni konkurssiin, päätimme ostaa kuntosalilaitteet ja jatkoimme kuntosalitilan vuokrausta, kertoo yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Minna. – Lähetimme kaikille tiedossa olleille Tukkutorin yrittäjille kyselyn. Tuottajien ja kuluttajien yhteistyö hurjassa kasvussa ostavat satoa ennakkoon tai ovat mukana mahdollistamassa investointeja maatilalla. Minna Lahti oli kysellyt luomumunia tuottajilta ja Kuorttisen kanala Lappeenrannasta ilmoitti toimitusmäärän minimiksi 100 kennoa eli 3000 munaa. Se on ollut nyt viisi vuotta salinkäyttäjien perustaman yhdistyksen omistuksessa. Kuluttajat maksavat sadosta ennen satokautta. Mayor’s Gymin Luomuruokapiirin Minna Lahti jakoi luomukanoja Helsingin Tukkutorilla Lihakonttorin Deli-myymälässä. Kaikki alkoi munista. – Suomessa ns. REKO-rinki syntyi keväällä 2013 ja mallin Suomeen kehitti pietarsaarelainen luomuviljelijä Thomas Snellman, joka tunnustaa ”varastaneensa” idean Ranskasta. Sille on tullutkin jo yli 6000 tykkääjää, kun kuntosalilla on 900 käyttäjää. Ainoastaan Lihakonttori vastasi. Kaupassa se maksaa 23 euroa, laskee Minna hyötyä, minkä ruokapiiriläiset saavat. Luomuruokapiiriläiset tekevät varaukset netissä, mutta maksavat tilauksensa vasta noutaessaan tilausta. Minna kertoo, että ruokatilaukset täyttivät kuntosalin facebook-päivitykset ja oli tarpeen tehdä luomuruokapiirille oma facebook-tili. Lisäksi järjestämme noutamatta jääneiden erien myynnistä erillisiä jakotilaisuuksia, kuvailee Minna käytäntöjä, joilla ruokapiiri pyörii ilman hävikkiä. REKO-ringeissä tuottajat ja kuluttajat kokoavat tilauksen omissa Facebook-ryhmissä. Varsinaisissa kumppanuusmaatalous malleissa kuluttajat osallistuvat tuotannon kehittämiseen ja Ruokapiireissä on jo volyymia Minna Lahti ojentaa asiakkaalle neljän luomupakastekanan pussia Lihakonttorin Delissä. Lihaja pakastejaot Tukkutorille Mayor’s Gym -kuntosali sijaitsee Helsingin Ruoholahdessa. Ruokapiirit eivät ole enää pienen idealistijoukon puuhastelua, vaan tuottajat voivat toimittaa niille tukkuerittäin tuotteitaan. Tuottaja saa reilun korvauksen työlleen ja pystyy investoimaan etukäteismaksujen ansiosta, selvittää Snellman toimintaperiaatteita. Niissä on yli 35 000 jäsentä eri puolilla Suomea ja uusia jäseniä tulee nyt satoja päivässä, kertoo Thomas Snellman. Joka viikko on tänä keväänä ollut jonkin tuotteen jako. 14 | Tukkutori | 3 | 2015 |. Ensimmäinen ns. Viljelijä saa paremman hinnan ja kuluttaja saa tuotteen halvemmalla kuin kaupasta, sillä ruokapiirit toimivat vapaaehtoisvoimin. – Osa ei muista noutaa ja otimme käytäntöön sen, että tuntia ennen jakotilaisuuden päättymistä noutamattomat tuotteet tulevat vapaaseen myyntiin. Maksu vasta noudettaessa Ruokapiiri on tehnyt kimppatilauksia ylämaankarjan ja hirven jauhelihasta, kyytön lihasta, luomukaritsasta, luomupossusta, pakastelakasta, luomujäätelöstä, luomuruisleivästä, ankasta, pakastemansikasta sekä koirille luomuluista ja luomujauhelihasta. Luomumunat maksavat kaupassa 6 euroa, me maksamme niistä tuottajalle 4,50 euroa ja välitämme ne tilaajille samaan hintaan. Kumppanuusmaatalous on Suomessa uusi termi ja syntynyt käännöksenä englannista: Community Supported Agriculture. Ranskalainen Alter-Conso -osuuskunta on sopinut tasapuolisen työnjaon ja aikataulutetun toimintamallin, johon sekä kuluttajat että tuottajat sitoutuvat. Hinta voi olla alhaisempi kuin kaupoissa, koska tuottoa ei valu välikäsille. Kannallisen mansikan hinta on 6 € ja peratun ykkösluokan mansikan hinta on 10,50 € kilolta. Ruokapiirit ovat löytäneet facebookin myötä tehokkaan tavan toimia
Tukkutori -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. – Olemme kehittäneet kevyen korjausmenetelmän. Oiva-raporttien laittaminen esille on ollut pakollista vuoden 2014 alusta alkaen. Suomalainen nauttii ja käyttää myös lomarahojaan tavanomaista avokätisemmin. Lehti tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita on saatavissa. AsiAkAspAlvelu puh. Kun aiemmin kylmähuoneet pellitettiin, niin nyt asennamme muovisia saneerauslevyjä, toteaa Santala. Mitä leveämpi hymy, sitä paremmin asiat ovat. TUKKUTORI-lehti on pääkaupunkiseudun ja maakuntien yritysten kohtaamispaikka. Harvoin myöskään kattoa tarvitsee korjata. Sisäänkäyntien yhteyteen laitetaan alkuperäinen, postitse toimitettava Oiva-raportti. Tarkoitus on, että kuluttaja voi tutustua raporttiin ennen asiointipäätöstään. Jos yritys markkinoi elintarvikkeita verkkosivuillaan, tulee yrityksen lisäksi linkittää Oiva-raportit avaussivulle näkyvälle ja helposti havaittavalle paikalle. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu ilmoitusmateriaali painopaikka SLY-Lehtipainot Oy/ Kirjapaino Uusimaa ISSN 1796-5012 10. Keskinen kertoo havainneensa, että rullakoilla kolhitaan kylmiöiden seiniä, mutta pakkasvarastoissa ei useinkaan vaurioita ole, sillä kukaan ei viihdy kauaa pakkasessa. Parhaimmillaan suomalainen voi jopa tutustua toiseen suomalaiseen tai ulkomaan ystävään. Lisääntynyt valvonta ja tulosten julkistus on poikinut lisää toimeksiantoja kylmätilojen saneeraajille. 010 387 0880 TilAusHiNTA Vuonna 2014 tilaushinta on 35 euroa JAkelu 6000 kpl ruokakaupoille, ravintoloille, kukkakaupoille ja tukuille Digitaalinen näköisversio www.tukkutori.eu 5€/ numero ilMesTYMiNeN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2015 kuusi kertaa; seuraavan kerran 28.8.2015 leHDeN kusTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOiMiTus Vanha Talvitie 10 C 00580 HELSINKI päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Graafinen suunnittelu ja taitto Taija-Tuulia Tammelin MeDiATieDOT ilmoitukset Hannele Iskala Puh. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Erillistä hymiötarraa ei oviin ole tulossa. Tarkastustulokset ovat julkisia ja niistä kerrotaan paitsi raportein myös yksinkertaistettuna Oiva-hymiöillä. Linkitysmääräys on ollut voimassa viime vuoden heinäkuusta alkaen. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk Voit lukea lehteä myös digitaalisena näköisversiona www.lehtiluukku.fi —>Tukkutori hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Santala arvioi, että kustannukset jäävät neljäsosaan aiempien menetelmien kustannuksista. | Tukkutori | 3 | 2015 | 15. Oiva-järjestelmä laajenee noin 7600 elintarvikealan yritykseen vuonna 2015. Kesä lisää ylenjuontia, -syöntiä ja kaikilla ei ole aina kesälläkään hauskaa, sillä esimerkiksi avioerot ja yksinäisyyskin lisääntyvät lomakaudella. Kesä on täynnä aktiivista kaupunkielämää, perhejuhlia ja jokainen maaseutupitäjäkin sonnustautuu mökkiläisten iloksi kesäkarnevaaleihin. Kesällä suomalainen tapaa tuttujaan, käy kesäteatterissa ja jopa tansseissa. Uusia Oiva-järjestelmän tarkastuskohteita vuonna 2015 ovat esimerkiksi makeistehtaat, leipomot, myllyt ja lihaa, kalaa, maitoa tai munia käsittelevät laitokset. Oivassa jo mukana olevia myymälöitä ja ravintoloita on noin 37 500. Santala kertoo, että saneeraus voidaan toteuttaa ilman, että mitään stoppia toimintoihin tulee. Toivottavasti akut kuitenkin latautuvat. Parhaimmillaan kesän lopussa ollaan uudestisyntyneitä, pahimmillaan (loppuun) palaneita. TUKKUTORI Suomalainen elää! TAULAVUORI Kirjoittaja Timo Taulavuori on Helsingin Tukkutorin toimitusjohtaja Kesä, silloin suomalainen elää. Kaikkien tarkastettujen yritysten Oiva-raportit ovat myös nähtävillä netissä osoitteessa www.oivahymy.fi ”Oiva-paneelilla” saadaan hymy takaisin Vesa Santala ja Juhani Keskinen toteavat ”Oivapaneelin” olevan kustannustehokas saneerauslevy. Talven synkkyys ja työstressi huuhdotaan mereen tai tuoppiin. Alkuun tarkastusten kohteena olivat ravintolat, pikaruokapaikat ja myymälät sekä suurkeittiöt. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. – Olemme ristineet levyn Oiva-paneeliksi, koska sillä saa hymynaaman takaisin, naurahtaa Juhani Keskinen. Juhani Keskinen Petikon Remontista ja Vesa Santala Viima Oy:stä ovatkin saaneet pistää asentajansa töihin korjaamaan rikkoutuneita seiniä kylmiössä. Levyt ovat kevyitä kantaa, joten asentaja voi tuoda ne tullessaan. Tänä vuonna tarkastettavien elintarviketeollisuusyritysten tulokset on julkistettava viimeistään vuoden 2016 alussa. Kotimaasta nautitaan täysillä. Kymmenen neliön tilan voi yksi ihminen levyttää päivässä. – Kylmälaitteita ei tarvitse purkaa pois. Omaan kesääni kuuluvat urbaanin Kaivarinrannan tunnelma ja vastapainona leppoisa maaseutuelämä. vAsTuu viRHeisTÄ JA ReklAMAATiO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. Levyjen asentamiseen ei tarvita asennusporukkaa, vaan yksi ihminen voi sen hoitaa. Kesällä suomalainen elää ilman minuuttiaikataulua paitsi silloin, kuin ollaan myöhästymässä sukulaisen kesähäistä. Toivotan kaikille oikein rentouttavaa kesäkautta! Nautitaan kaikesta sopivasti kohtuudella ja pidetään huolta läheisistämme. vuosikerta COpYRiGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Oiva on taaperoiässä Oiva-järjestelmä täyttää toukokuussa kaksi vuotta. Tärkeintä on varata sellaista aikaa, jolloin voi tehdä sitä, mitä ei muulloin ehdi tai vaihtoehtoisesti olla tekemättä sitä! 4041 0763 Painotuote Elintarvikeviranomaiset ovat käyneet systemaattisesti nuuskimassa kauppojen ja ravintoloiden takahuoneita ja elintarvikkeiden säilytysoloja. Kaverusten yhteinen yritys on Suomen Kylmätilat Oy, joka hoitaa markkinoinnin ja saneerauslevyjen tuonnin. Suomalainen vie eikä vikise. Raportti sijoitetaan niin, että se on helposti kuluttajien luettavissa ja sopivalla korkeudella. Suomalainen syö, juo, grillaa, kalastaa, matkustaa, lomailee, mökkeilee, ui, maistaa mansikoita ja ruskettuu
Kauppasi tuottavimmat neliöt Muokkaa omasi Entistä laajempi valikoima Rami Kahlos Asiakkuuspäällikkö 040 713 8677 Tom Esselström Asiakkuuspäällikkö 050 354 2657 Petri Tähtinen Asiakkuuspäällikkö 045 139 3844 Mika Kaitala Asiakkuuspäällikkö 050 357 5665 SalaattiMestari palveluksessanne Valmistettu Suomessa www.salaattimestari.fi SALAATTIMESTARI UUDISTUU UUSI SUUREMPI 10 GN –VAUNU JA NÄPPÄRÄ 3 GN –VAUNU! SALAATTIMESTARI TARJOAA SINULLE: • valmiin konseptin • koulutuksen salaattibaarin avaukseen ja tuen toiminnan kehittämiseen • yksi kumppani, jolta saat kaikki tarvittavat tarvikkeet ja raaka-aineet • komponenteissa ei sulatushävikkiä • toimitukset jopa 6 kertaa viikossa • sähköinen tilaus