Uusi malli tarjoaa entistä parempaa kontrastia.
80 KOKEILU:
OPPO HM-31 -HDMI-KYTKIN
8 UUTISET
32
53 TESTI:
SIMEX SA4TI -LATTIAKAIUTIN
Liitäntöjen loppuessa näyttölaitteesta tai vahvistimesta, kolme HDMI-tuloa tarjoava kytkin rientää apuun.
Testasimme jakosuotimeltaan päivitetyn version Anniversary-sarjan lattiakaiuttimesta.
81 KOLUMNI:
JARNO LAINE
Fasaani, lokit ja Myrskyluodon Maija
54 NOSTALGISTA HIFIÄ:
REGA PLANET LEVY- JA CD-SOITTIMET
82 HD-LEVYARVOSTELUT
Blu-ray-elokuvia koekatseltuna
Uusia tuotteita ja hifialan uutisia.
16 VERTAILUTESTI:
LATTIAKAIUTTIMET 3 000 3 500 EUROA
Brittiläisen Regan ensimmäiset soitinyksilöt niin analogi- kuin digipuolelta on nimetty Planetiksi. Ne ovat säilyttävät arvonsa pitkään.
84 LEVYARVOSTELUT
Kuunneltavana hyvää ja laadukasta musiikkia
58 TESTI:
TANNOY MERCURY F1 CUSTOM -KAIUTIN
Arvokkaammat lattiakaiuttimet tarjoavat kiinnostavan vaihtoehdon yleiselle pienten kaiuttimien ja subwooferin yhdistelmälle.
90 HIFIMARKKINAT
Käytettyjen laitteiden markkinapaikka yksityishenkilöille
Paranneltu perusmalli tarjoaa tasapainoista ääntä kohtuulliseen hintaan.
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
3. Vertailimme kymmentä markkinoilta löytyvää mallia.
76 HIFIMAAILMAN VÄKI:
JAAKKO ERÄPUU
50 TESTI:
JVC DLA-HD100 -PROJEKTORI
Lehden tekijöiden harrastusta valottava juttusarjamme jatkuu pitkän linjan kultakorvalla, joka pitäytyy tiukasti kahdessa kanavassa.
JVC:n D-ILA-tekniikka on ottanut askeleen eteenpäin. Testasimme malliston huipulle sijoittuvat hopeiset kaiutin- ja välikaapelit.
Eräpuu kuuntelee mihin ranskalaisen viininvalmistajan vesa yltää kaiutin- ja vahvistinrakennuksen saralla.
72 HERMUSET:
LEHMANN AUDIO BLACK CUBE 2006 JA SE ÄÄNIRASIAESIVAHVISTIMET
32 TESTI:
TRIODE CORPORATION TRV-35SE JA TRV-CD4SE
Putkivahvistimiin erikoistuneen japanilaisen TRI:n palettiin on hiljattain ilmestynyt myös CD-soitin. Kokeilimme sen yhdessä valmistajan tuoreen integroidun kanssa.
Vinyylitoiston viehätystä voi poimia esiin saksalaisen Lehmannin esivahvistimilla, tavallisen tai parannetun virtalähteen kera.
74 KOKEILU:
RECKHORN B-1 JA A-400
34 VERTAILUTESTI:
SUBWOOFERIT 400 500 EUROA
Reckhornilla on apuvälineet basson viilaamiseen linjatasoisena sekä subwoofer-vahvistimeen yhdistettynä.
Puolen tonnin subwooferista voi olla iloa pienten kaiuttimien kanssa. TÄSSÄ NUMEROSSA 5/2008
60 HARRASTUKSENA HIFI:
KAI PELTONEN
25 KOLUMNI:
KIMMO NIINIMÄKI
Jälki on vaikuttavaa, kun teatterihuoneessa yhdistyy kodikkuus ja omistajan into laitteiston hienosäätöön.
Musiikki saa ihmisen paremmalle tuulelle
63 KOKEILU:
LOGITECH SQUEEZEBOX DUET
26 TIETOA JA TAITOA:
16
34
KAIUTINTESTIEN MITTAUKSET
Mitä kaiutintestien yhteydessä tehtävät mittaukset kertovat suorituskyvystä ja ominaisuuksista?
Tietokoneen musiikkikirjaston siirto toiseen huoneeseen onnistuu laadukkaasti Squeezeboxin uusimmalla versiolla.
66 SILLÄ KORVALLA:
OCELLIA GRANDIS CALLIOPE .30 JA QUAERO SE
28 KOKEILU:
HOMEGROWN AUDIO -KAAPELIT
Amerikkalaisen yhtiön valikoimista löytyy kaapelitarvikkeiden lisäksi valmiita tuotteita
4
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
JULKAISIJA JA KUSTANTAJA HIFI-Mediat Oy Olarinluoma 15, 02200 Espoo Puhelin: 010 778 6401 Faksi: 010 778 6410 Sähköposti: toimitus@hifimaailma.fi Internet: www.hifimaailma.fi VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA Teppo HirviKunnas teppo.hirvikunnas@hifimaailma.fi PÄÄTOIMITTAJA Samu Saurama samu.saurama@hifimaailma.fi TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ Mauri Eronen mauri.eronen@hifimaailma.fi AD Johannes Siikonen johannes.siikonen@hifimaailma.fi AVUSTAJAT Jaakko Eräpuu, Matti Hermunen, Mikko Järvikivi, Antti Kelloniemi, Jarno Laine, Samu Mielonen, Mikael Nederström, Risto Niska, Jani Pesonen, Jarno Rannanpää, Klaus Riederer, Ilkka Rissanen, Petri Teittinen, Pekka Tuomela MITTAUKSET Risto Niska Klaus Riederer ILMOITUSMYYNTI Teppo HirviKunnas Puhelin: 010 778 6401 teppo.hirvikunnas@hifimaailma.fi TILAUKSET JA OSOITTEENMUUTOKSET Puhelin: 010 778 6400 (arkisin klo 816) Faksi: (03) 424 653 41 Sähköposti: tilaukset@hifimaailma.fi Internet: www.hifimaailma.fi (kohdassa palvelut) Tai lehden palvelukupongilla TILAUSHINNAT 6 kk kestotilaus 32 12 kk kestotilaus 59 6 kk määräaikaistilaus 34 12 kk määräaikaistilaus 62 Ulkomaantilaukset +24 VUOSIKERTA: 8 NUMEROA 6 kk tilausjakso sisältää 4 numeroa 12 kk tilausjakso sisältää 8 numeroa Kestotilaus on tilaus, jossa tilausmaksu laskutetaan määrätyin laskutusvälein. Kestotilaushinta on aina edullisempi kuin vastaavan pituisen määräaikaistilauksen hinta. Ei siis ole selvää jazz-jätkää, klasari-kaveria ja disco-dudea. Vastaavasti elokuvien tehosteet tuottavat vain ärsyttäviä häiriöääniä, jos resurssit loppuvat heti alussa kesken. Peruutus tulee voimaan 23 viikon kuluessa. Kolme tuhatta euroa ja mahdollisesti rapiat päälle on jo sellainen summa kaiutinparista, että se kertoo ostajan olevan etsimässä oikeasti hyvää ääntä. Edullisten subwooferien vertailu osoitti toki senkin, että metsikköönkin voidaan mennä oikein kunnolla. Kaikissa kaiuttimissa oli omat piirteensä ja kun otetaan huomioon ostajien monenlaiset makumieltymykset, kuuntelutilat ja vielä oheiselektroniikka niin varmasti mihin hyvänsä voi ihastua.
Insinööri vai astrologi
Subwoofertestissä tuli vastaavasti eteen asioita, joita on vaikea ymmärtää hifistin näkökulmasta (muovilaatikkopinomarkettirimpulat suunnitellaan ihan jonkun muun kuin äänenlaadun perusteella ja ne onkin suunnattu muille kuin hifiharrastajille). Tilaus jatkuu kuitenkin maksetun tilausjakson loppuun. Kun katselee kolmen kuuntelijan arvioita, voi nähdä jokaisella omia mieltymyksiä ja painotuksia. Makuasioita toki on ja kompromisseja pitää yleensä tehdä. Hifimaailma kuuluu EISAn audio/ kotiteatteri -paneeliin.. Samaa oli paljon vajaa vuosi sitten kun testasimme tuplasti kalliimpia bassolaatikoita. Tämä siitä huolimatta, että vertailun valmistajista lähes kaikilla löytyy monta kertaa kalliimpiakin malleja. Vaikka testin parhaat olivatkin parhaimmillaan oikein toimivia, sovittaminen erilaisiin käyttöympäristöihin vaikuttaisi hoituvan ulkoistetun ennustajapalvelun kautta talon omien insinöörien sijaan. Minusta aiheessa on jo paljon samaa kuin aikoinaan 4x100 wattisina myydyissä autostereoissa, joista mitattiin parhaimmillaan yli kymmenen wattia per kanava oikeaa tehoa. Kun kuluttaja koittaisi kotonaan sovittaa tähän kaiuttimeen subwooferia, hän todennäköisesti kokeilee jakosuodinruuvia 60-80 hertsin alueella. Vaan kukapa voisi arvata, että jakosuotimen säätöruuvi minimiasennossakin bassoa tulee aina 80 hertsiin saakka. ISSN 1796-6507 PAINOPAIKKA
Makuasioita vai outoja ratkaisuja?
Kaksi isoa vertailutestiämme osoittivat jälleen kerran hyvin, kuinka monella eri tavalla voidaan päästä omassa luokassa hyvään lopputulokseen. Otetaan esimerkiksi kuunteluissa käyttämäni Gradient Prelude, jonka bassopää ylettyy vähän huoneesta ja sijoituksesta riippuen tyypillisesti jonnekin 60-80 hertsin alueelle. Tämä siitä huolimatta, että kaikki kuuntelemme kaikki hyvin monenlaista testimateriaalia löytääksemme kaiuttimien ominaispiirteet. Subwooferin toiminnalle tärkeitä asioita ovat Päätoimittaja Samu Saurama vähintään kohtuullinen ulottuvuus jakotaajuussäädön asennosta riippumatta ja mahdollisuus sovittaa kapistus niin järeämmille kuin köykäisemmillekin kaiuttimille omilla jakosuotimillaan. Kestotilaus jatkuu ilman erillistä uudistamista, ellei tilaaja katkaise tai peruuta tilaustaan. Tilaus voidaan katkaista tai peruuttaa puhelimitse tai lehden palvelukupongilla. Nämäkin edelleen niin, että alarajataajuus ei mainittavasti nouse. Musiikinkuuntelijalle nopeus ja sävykkyys tuppaavat olemaan tärkeämpiä kuin viimeinen vahvahdukseen yltävä ulottuvuus tai äänenpaineresurssit niillä aivan alimmilla taajuuksilla. Räikein esimerkki on jakosuotimien toiminta, jota on hyvin vaikea saada selväksi ilman mittauksia. Tilaukset toimitetaan force majeure -varauksin (lakko, tuotannolliset syyt, alihankkijoiden viivästykset yms.). Tilaajarekisteriä voidaan käyttää yhtiömme suoramarkkinointiin, ellei tilaaja sitä erikseen kiellä. Ellei suunnitteluryhmä ymmärrä näitä perusasioita, on ammatinvalinta ollut väärä.
HIFIMAAILMA | 5 | 2008 5
Hifimaailma on myös arvostetun European Imaging and Sound Association (EISA) jäsen. Jos uutta tilausjaksoa ei ole maksettu, veloitetaan tilaajan jo saamien lehtien hinta. Teatteriväen tarpeita palvelee kyky hoitaa tarvittaessa LFE-kanava sinne 120 hertsiin saakka ja saada subwooferin oma jakosuodin niin haluttaessa kokonaan ohitettua ilman. Ainakaan minua ei ihmetytä yhtään, että jokaista kaiutinta myydään ihmisille, jotka ovat tyytyväisiä hankintaansa
MAREK
6
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
SOUND ILMOITUS
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
7
SACD-soitin CD-S1000 ja integroitu A-S1000-vahvistin ovat ulkoisesti viime vuonna esiteltyjen klassisesti muotoiltujen laatutuotteiden kaltaisia. Eikä siinä vielä kaikki, yhteensopivuuden takaamiseksi mukana toimitetaan hybridi-SACD, josta voi nauttia kaikilla tavallisillakin CD-soittimilla. Levyllä on myös 5.1-kanavainen Dolby Digital -ääni. Suuri kapasiteetti on saavutettu yhdistämällä 20 25 gigatavun levykerrosta. Vuosi sitten Helsingin käräjäoikeus katsoi, että DVD-levyn kopiosuojauksen ohittaminen on niin helppoa, että menetelmää ei voida luokitella teknisesti tehokkaaksi. Molemmista on saatavilla sekä hopeat että mustat versiot, ja hinnat alustavien tietojen perusteella asettuvat Suomessa tuhannen euron tietämiin.
Lisätietoja: Kesko Oy, puh. Uusissa malleissa television yläreunaan on sijoitettu sensori, joka laskeutuu ruudun eteen 120 tunnin välein tarkastamaan valkotasapainon. elokuuta. 044 3045 552, www.laatulaite.com
YAMAHALTA NUORTA NOSTALGIAA EDULLISEMMIN
Yamahan nostalgiaa huokuvat S2000-sarjalaiset ovat saaneet samoin elementein maustetut pikkuveljet. Puupäädyt, tai siis viilutetut lastulevyt, muistuttavat 80- ja 90-luvuista, kun Yamaha keskittyi myös raskaan sarjan kaksikanavatoistoon. HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Digitaalinen tarjonta on pääsääntöisesti ladattavissa 320 kbps MP3-tiedostoina, joten DRM:stä ei tarvitse huolehtia. Hovioikeuden mukaan suojaus kuitenkin on tehokas, sillä tavallinen käyttäjä ei sen mukaan voi kiertää suojausta vahingossa. Lisätietoja: Kymen Laatulaite, puh. Täten sen kiertämisestä ei tuomittaisi tekijänoikeuslain nojalla. 2- ja 5.1-kanavaisten LPCM-raitojen lisäksi sisällön purkua voi kokeilla uusimpien Dolby True HD- ja DTS HD Master Audio -raitojen avulla, kaikki 24bit/192kHz huippulaadulla. Paneelin valotehoa ei siis tarvitse säätää käsin suuremmalle, kun aurinko alkaa paistaa. Heinäkuun lopulla avattuun The Groundiin sisältöä tarjoavat lukuisten suomalaisten levy-yhtiöiden lisäksi ulkomaiset indie-yhtiöt ja EMI. Ensimmäisen kerran CSS purettiin vuonna 1999, kolme vuotta DVD-formaatin debyytin jälkeen. Messulipun hinta on 2 euroa. Sensoria voidaan käyttää myös kirkkauden ja kontrastin hienosäätöön huoneen valaistusolosuhteiden muuttuessa. (010) 53 031, www.yamaha.fi
···
Doupattu Blu-ray tarjoaa 500 gigatavua Pioneer uskoo vielä optisen median voimaan. Lisätietoja: www.theground.com
···
Hifimessut Karhulassa Kymen Laatulaite järjestää alueensa ensimmäiset hifimessut 23. Tapahtumassa on 14 vuoden ikäraja. Maksun voi suorittaa Mastercardilla, VISA- tai VISA Electron -korteilla sekä Sammon, Nordean, Osuuspankin ja Aktian verkkopankeista. Täyttä uuden levyn kapasiteetin hyödyntämistä nykysoittimilla lienee silti turha odottaa.
···
BEOVISION 9 SÄÄTÄÄ ITSENSÄ
Tanskalaisen Bang & Olufsenin lippulaivatelevisio, Beovision 9, kalibroi itsensä automaattisesti. BLU-RAYLTÄ PUHTAASTI ÄÄNTÄ
Norjalainen Trondheim Solistene -orkesteri on 2L-levy-yhtiön alla julkaissut maailman ensimmäisen Blu-ray-äänitteen. Käyttöä ei siis rajoiteta ajallisesti tai soitin- tai alustakohtaisesti. Albumin voi hankkia myös sähköisesti DSD- tai FLAC-muodossa. Tähän asti näin suurten levyjen ongelmana on ollut kerrosten välinen ylikuuluminen. Tuomitut aikovat hakea valituslupaa korkeim9 masta oikeudesta. DSD-raidat ovat sekä stereona että monikanavaisena. Levyn hinta nettikaupasta tilattuna on noin 30 euroa postikuluineen. Toistaiseksi uutuuslevystä on tulossa ainoastaan luettava versio. Videota levyllä ei ole käyttöä helpottavan valikkorakenteen lisäksi lainkaan. Hovioikeuden mielestä toisto-ohjelman asentaminen Linuxkäyttöjärjestelmään on niin vaativa toimenpide, että sen voidaan katsoa olevan tarkoituksenhakuista suojauksen kiertämistä. Tällä vältetään plasmapaneelin ikääntymisestä aiheutunut kuvan vähittäinen kellastuminen. Haastavista jousiorkesterisävellyksistä koostuva Divertimenti sisältää Benjamin Brittenin, Grazyna Bacewiczin, Terje Bjørklundin ja Béla Bartókin teoksia.
Lisätietoja: www.2l.no
Suojaamatonta musiikkia The Ground on Suomen ensimmäinen ainoastaan suojaamattomia MP3-tiedostoja myyvä verkkomusiikkikauppa. 50-tuumainen FullHD-huipputelevisio maksaa noin 21 000 euroa.
Lisätietoja: www.bang-olufsen.com Hovioikeus: DVD:n kopionti laitonta DVD-levyjen CSS-kopiosuojauksen ohittaminen on sittenkin laitonta, päätti Helsingin hovioikeus. CD-soittimessa on molemmille kanaville oma DA-muunnin ja hiljaisen arvokas, metallisella levykelkalla varustettu koneisto. Pioneer lupailee yhteensopivuutta olemassa olevien Blu-ray-soittimien kanssa, sillä optiikka on molempien järjestelmien lukupäissä samanlainen. S2000-sarjan balansoidut XLR-liittimet on heivattu mäkeen, ja vahvistimen pääteasteen kondensaattorit ovat menettäneet kapasiteetistaan neljänneksen, mutta muutoin laitteiden välillä ei ole järisyttäviä eroja. Kaksi suojauksen kiertävän ohjelman tehnyttä suomalaista tekijänoikeusaktivistia tuomittiin tuoreessa uusintakäsittelyssä, mutta rangaistuksia ei langetettu teon vähäisyyden vuoksi. Motorisoitu sensori mittaa sekä tumman että valkoisen pään värilämpötilan ja tekee säädöt täysin itsenäisesti. Mittauksen voi suorittaa myös käsin, vaikka 120 tunnin aikajakso ei olisi vielä kulunut. Myös CDlevyt kuuluvat valikoimaan, eikä niistä tarvitse maksaa Suomen sisällä toimitettuna postikuluja. Ääntä valmistaja kehuu musikaalisemmaksi kuin kilpailijoiden levyjä pyörittäviä tietokoneita. Teknisesti veljekset ovat valmistajan mukaan lähes samanlaisia, ja A-S1000 on sisäiseltä rakenteeltaan balansoitu ja symmetrinen. Kotkan kupeessa, Karhulassa, pidettävien messujen tapahtumapaikkana on hotelli Karhula, jossa 20 valmistajaa ja maahantuojaa esittelevät hifi- ja kotiteatterilaitteistoja ripauksella high endiä ja autohifiä. Merkeistä ovat esillä ovat muun muassa B&W, Denon, Harman/Kardon, Monitor Audio, Tannoy ja kotimaiset kaiutinosaajat Amphion, Chorus, OR ja DSPeaker. Yhtiö on kehittänyt 500 gigatavua tallennustilaa tarjoavan monikerroslevyn. Ääniformaatteja on sitten senkin edestä
Kaiken osaamisensa huippumallissa hyödyntävä valmistaja kertoo, että huoneen täyttävä puhdas ääni tyydyttää kriittisimmänkin kuuntelijan vaatimukset. Vain kymmenen senttiä leveä ja viisi senttiä korkea putkilomainen vahvistin riittää 2 x 30 watin pääteteholla hyvin peruskäyttöön. 25 toimintavuoden kunniaksi Martin Logan tuo markkinoille juhlamalli CLX:n. TUOTEUUTISET KOONNUT MAURI ERONEN
STAATTINEN SYNTYMÄPÄIVÄ
Martin Logan on esitellyt uusia malliston yläpäähän sijoittuvia kaiuttimia. Toista ääripäätä edustaa PH-30-pienois/kuulokevahvistin. Toistokaistaksi valmistaja ilmoittaa 56 23 000 Hz (±3 dB). DC-222 sisältää etuasteessa 4 12AU7-triodiputkea ja päätteessä 2 x 95 watin (8 ohm) edestä puhkuvat Toshiban transistorit. Runsaasti mitoitettu virtalähde antaa AB-luokassa 160 W 8 ohmiin ja kuorman puolittuessa ihanteellisesti 320 W. 050 910 5073, www.arkham.fi, www.tonewin.cn
10
www.genevalab.fi www.tadistribution.fi HIFIMAAILMA | 5 | 2008. DC-222 maksaa 719 euroa, DV-3.3 1 159 euroa ja PH-30 139 euroa.
Lisätietoja: Arkham Oy, puh. Samoja teknisiä periaatteita käyttävä Spire on hybridimallinen, eli sen bassotaajuudet toistetaan perinteisen koteloidun elementin avulla. 10-tuumaiselle alumiinibassolle on oma 200 watin vahvistin. Staattoreita CLX:ssä on kaksi kappaletta, bassoille ja yläpäälle omansa. (09) 681 37951, www.highendstudio.fi, www.martinlogan.com
Hifilaitteisto näyttää nyt tältä.
PUTKIA JA PUHTIA
Kiinalainen Tonewin valmistaa perinteikkäiden, pienitehoisten putkivahvistimien lisäksi hybridirakenteisia tehopakkauksia. Kahden linjatulon välillä valitaan takalevyn kytkimellä. Rajoitettuna eränä valmistetusta CLX-mallista Suomeen tulee kaksi kappaletta, ja toinen pari on kuultavana syksyn messuilla. Martin Logan CLX:n parihinta on 27 995 euroa, Spiren 9 995 euroa.
Lisätietoja: Highend Studio Finland Oy, puh. Toistoa voi hienosäätää ±10 desibeliä 35 hertsin alueelle vaikuttavalla ekvalisaattorilla. Bassostaattori on tasapainotettu siten, että takaheijastusten bassoja vaimentava vaikutus minimoituu. Mukana on luonnollisesti elektrostaatin suuntaavuuden avulla saavutettu huoneheijastusten minimointi ja tarkka stereokuva. Pääosan äänestä toistaa 57 tuumaa korkea kaareva XStat-elementti. Pääteasteille on kaksi virtalähdettä eli laite on rakenteeltaan tuplamonoblokki. Putkitoimiselle (2x 6922EH) etuasteelle on oma R-muuntaja. Toinen integroitu, DV-3.3 toimii, A1-luokassa 10 wattiin asti. Läpi päästettävän virran määrästä vastaa Alpsin moottoroitu potentiometri
Päätös vahvistaa jo viime vuonna tiedotetun yhteistyöaikeen. Uuden yhtiön nimi on JVC Kenwood Holdings, joka valmistaa sekä koti- että autoäänentoistoon tarkoitettuja laitteita. Länsinaapurin tarjoamassa kaiutinvalikoimassa Form sijoittuu sinne edullisimpaan päähän, ja tarjolla on lattia- ja keskikaiutin sekä subwoofer. of Japan on japanilaisen Matsushita-elektroniikkajätin tytäryhtiö.
···
Samsung vauhdittaa LCD-paneelia Samsung tuplaa LCD-paneelin virkistystaajuuden 240 hertsin Blue Phase -prototyypillä. Texas Instrumentsin tekniikkaan nojautuva FullHD-laite käyttää uusinta 0,95-tuumaista DarkChip3-DLP-piiriä yhdessä kontrastia parantavan DynamicBlacktekniikan kanssa. Subwooferissa elementti on pitkäiskuinen 10-tuumainen, ja vahvistin toimii D-luokassa tarjoten 400 wattia tehoa. Blue Phase -paneeli ei myöskään kärsi tummentumista, jos sen pintaan kohdistuu paine. Mitä vielä, ikääntyminen tapahtuu epätasaisesti eri osaväreillä; tuhannen tunnin jälkeen sininen oli menettänyt loistostaan 12, vihreä 8 ja punainen 7 prosenttia. 200 watin lampun odotettu elinikä on 2 500 tuntia. Yksi maailman suurimmista levy-yhtiöistä liittyy Universalin ja Sonyn seuraan, mikä tarkoittaa Nokialle merkittävää osuutta tarjolla olevasta musiikista. Käytännön kokeissa DisplaySearch kuitenkin havaitsi, että OLED-television kuva oli kilpaileviin tekniikoihin verrattuna ylivertaista. Yleisenä eliniän mittarina käytetty valotehon puoliintuminen täysvalkoisella kuvalla tapahtuu jo 5 000 tunnin kuluttua. Uuden LCD-paneelin valmistustekniikka poikkeaa merkittävästi nykyisistä markkinoiden nestekidenäytöistä. Pinta on aina pianolakattu, ja viimeistelyn voi valita mustasta ja valkoisesta maalista tai pähkinä-, kirsikka- ja vaahteraviilusta. Form Floor maksaa 4 500 euroa parilta, keskikaiutin Form Centre 2 100 euroa ja Form Sub 3 100 euroa.
Lisätietoa: Hifihuone, puh. Yhdistymisen syynä on Japanin ankara markkinatilanne pienten ja keskisuurten kuluttajaelektroniikkavalmistajien keskuudessa. Siinä ei tarvita TN-, IPS- ja VA-tyyppisissä paneeleissa käytettyä kohdistuskerrosta, joten valmistuskustannukset ovat vähempien työvaiheiden ansiosta tavallista alhaisempia. Massatuotantoon tekniikan odotetaan saapuvan vuonna 2011.
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
11. Liikkeen kerrotaan olevan täysin sulaava 1080p24-yhteensopivuuden ansiosta, jota voidaan tuoda sisään kahden HDMI-tulon kautta. 10-kiloinen D60 vie kattotilaa 492 x 180 x 420 mm verran ja maksaa alle 4 000 euroa, kun se syyskuun aikana tulee myyntiin.
Lisätietoja: Cinema Trading, puh. Vaativammassa käytössä näytön uudelleenkalibrointi on siis tarpeen tavallista useammin. Sen teettämien testien mukaan Sonyn XEL-1-OLED-televisio ei kestä käytössä mainospuheiden vertaisesti. Victor Co. Laajempi väriavaruus saavutetaan kuutta osaväriä käyttävällä BrilliantColor-väripyörällä. Syyksi Wall Street Journal -lehti kertoi tällöin Nokian MOSH-palvelun, joka Warnerin mukaan mahdollisti piraattikopioiden levittämisen.
···
OLED-paneeli himmenee etuajassa Tutkimusyhtiö DisplaySearch kyseenalaistaa OLED-televisioiden eliniän. Vuoden jälkeen ladattu musiikki toimii edelleen. Sony itse ilmoittaa XEL-1:n käyttöajaksi 30 000 tuntia. 7-tuumaisella bassokeskiäänisellä refleksiviritetyn lattiamallin toistokaistaksi ilmoitetaan 36 Hz - 40 kHz 3 desibelin vaihteluvälillä. Subbari on aina musta. Lisäksi katalogi tulee saataville ostoperusteiseen Comes With Music -palveluun. (02) 538 7703, www.cinematr.fi, www.sim2.com
···
JVC ja Kenwood yhdeksi lokakuussa JVC-tuotemerkistään parhaiten tunnettu japanilainen Victor ja Kenwood yhdistyvät viimeistään lokakuussa. Päivitystaajuuden nopeuttamisella Samsung pyrkii entistä häiriöttömämpään liiketoistoon. Sisustuksellisista näkökohdista luotu kolmionmallinen kotelo täyttää myös akustisen funktion; valmistajan mukaan rakenne auttaa kaiuttimen olinpaikan katoamisessa. Comes With Music potkaistaan käyntiin tämän vuoden loppupuolella, ja siinä puhelimen ostettuaan kuluttaja saa vuodeksi vapaan pääsyn laajaan musiikkivalikoimaan. Refleksikotelon avulla toisto uppoaa 19 hertsiin. Zoom ja fokusointi tehdään käsikäyttöisesti. Ensimmäinen prototyyppi uuden ajan LCDpaneelista on 15-tuumainen. Kokeissa valotehon huomattiin heikentyvän merkittävästi jo tuhannen tunnin jälkeen, ja käytännön eliniäksi tyypillisellä videokuvalla saatiin 17 000 tuntia. Kolmeen muistipaikkaan voidaan tallentaa haluttuja asetuksia, kuten kirkkaus, kontrasti sekä väri- ja gammasäädöt. Muista malleista tuttujen Accutonin valmistamien keraamisten elementtien parina Form-sarjassa käytetään nauhadiskanttia. KOLMEN KULMAN KAIUTIN
Alkuvuodesta esitelty Martenin Form-kaiutinsarja on rantautunut Suomeen. Kun Nokia lanseerasi musiikkikauppansa viime vuonna, Warner jättäytyi viime hetkellä kelkasta. Yhdessä kokoaan vaihtavan iiriksen kanssa kontrastisuhteeksi ilmoitetaan yli 10 000:1. Nopean vasteajan saavuttamiseksi ei myöskään tarvita overdrive-ylijännitettä. 1,2-kertainen zoomoptiikka liikkuu pystysuunnassa (+60%/40%) asennuksen helpottamiseksi. (03) 2130 750, www.hifihuone.fi, www.marten.se
Warner Nokian matkaan Levy-yhtiö Warner Music Group tuo tarjontansa Nokian musiikkikauppaan. Tulevat AMOLED-paneelit eivät yhtiön mukaan kärsi samoista ongelmista.
EDULLISEMPAA ITALIASTA
High end -projektorivalmistaja SIM2 levittää hintahaitariaan aavistuksen alemmas Domino-sarjan D60:llä. Samaa elementtiä käyttävällä suljetulla keskikaiuttimella alaraja on 70 hertsiä
Pääkaiutinlähtöjen lisäksi takapaneelissa on vain matalille taajuuksille soveltuvat linjalähdöt subwooferille. 044 580 0051, www.audioshop.fi, www.trafomaticaudio.com
12
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Valmistaja on ajatellut kokeilunhaluisia transistorilaitteiston käyttäjiä; HEAD ONEa voidaan hyödyntää varsinaisen käyttötarkoituksensa ohella myös putkiesivahvistimena. Linja-annon suorituskyky on valmistajan mukaan erinomainen, koska laadukkaan lähtöpuolen muuntajan ansiosta takaisinkytkennän voimakkuus on vain 1,8 dB. Television kaksi digitaalista viritintä toimivat antenniverkossa (DVB-T), ja maksullisia kanavia varten on CA-korttipaikka. Linjalähdön antojännite on yhden prosentin kokonaissäröön rajoitettuna 3,2 volttia. Yhtiö on itse vuosien varrella haalinut arvokkaita tuotemerkkejä haaviinsa. Se tallentaa lähetystä taustalla automaattisesti ja mahdollistaa ohjelman kelaamisen jopa tunnin verran taaksepäin. Muita laatuosia ovat äänenvoimakkuuden säätöön tarkoitettu Alpsin potentiometri ja vähäkohinainen EZ80/EZ81-tasuriputki. Puu- ja metalliosia yhdistelevä kuulokevahvistin maksaa 890 euroa.
Lisätietoja: Audioshop Ratilainen, puh. Jos kauppa toteutuu, D&M poistuu Tokion pörssin listalta. PG6900 on saatavilla 42- ja 50-tuumaisina hintaan 1 699 ja 2 199 euroa. Myös lyhyen ja pitkän tähtäimen suunnitelmat saavat tuulta alleen joustavamman rahoituksen turvin. Myös tallennusten ajastaminen on mahdollista, ja kiintolevylle mahtuu kaikkiaan noin 40 tuntia ohjelmaa. Linjatuloja on kaksi kappaletta, joiden välillä valitaan takalevyn kytkimellä. Yksityisomistuksessa D&M uskoo pärjäävänsä paremmin nopeasti muuttuvilla markkinoilla ja näin palvelevan paremmin osakkeenomistajien etua. Ohjelman keskeyttämiseen tai tallennukseen ei tarvita erillisiä laitteita. Viallinen tai huono pikseli loistaa punaisena, vihreänä, sinisenä tai valkoisena tai on täysin pimeä. Aiemmin takuu on kattanut vain tietyt mallit, mutta nyt television voi ostaa turvallisin mielin.
Lisätietoja: LG Electronics Finland, puh. Bain Capital Partnersin yksi perustajajäsen on tämän vuoden Yhdysvaltain presidenttikilvassakin nähty Mitt Romney.
TALLENTAVA PLASMA PIKSELITAKUULLA
LG:n uusi PG6900-plasmatelevisio sisältää 160 gigatavun kiintolevyn. LG on myös laajentanut FullHD-televisoidensa takuuta ja lupaa vaihtaa laitteen uuteen, jos siinä esiintyy takuuaikana yksikin viallinen pikseli. (09) 774 6500, www.lg.fi
LÄMMÖLLÄ KORVIEN VÄLIIN
Trafomatic Experience HEAD ONE on putkitoiminen kuulokevahvistin, joka sisältää erikoislaatuisia ominaisuuksia. Osapuolet ovat päässeet sopimukseen kaupasta, jossa D&M:n osakkeista tarjotaan 510 jeniä kappaleelta, mikä on noin 37 prosentin preemio viimeisen puolen vuoden osakekurssin keskiarvoon nähden. Kuulokeliitännän antoimpedanssi on valittavissa etulevyn kiertokytkimestä 30, 100 tai 300 ohmiksi. TUOTEUUTISET KOONNUT MAURI ERONEN
Denon, Marantz, McIntosh yhdysvaltalaisomistukseen Amerikkalainen pääomasijoitusyhtiö Bain Capital Partners LLC on tehnyt julkisen tarjouksen kaikista D&M Holdingsin osakkeista. Japanilaisen D&M Holdingsin omistukseen kuuluu muun muassa Denon, Marantz, McIntoshin ja Boston Acoustics. Venäläinen 6S45P-putki on valittu pääteasteeseen sen riittävän antotehon vuoksi näin putkien määrä on saatu pidettyä yhtenä. LG televisioista vastaava myyntipäällikkö Jan Lindgren sanoo, että pikselivikoja on vaikea valvoa, mutta asiakkaat eivät saa kärsiä tästä. Takuu kattaa sekä LCD- että plasmamallit
PUUSTA PITKÄLLE
Puun käsittelyssä kunnostautunut kotimainen WWSpeakers on tuonut pienemmän W3-mallin aikaisemmin esitellyn W1 Tympanum -lippulaivan oheen. Tilauksesta värin voi valita 4 000 eri sävystä, ja etulevynkin pähkinästä, vaahterasta tai mustasta vaahterasta. Suotimessa vilahtelee muun muassa sellainen nimi kuin Duelund Coherent Audio. Erikoisväreillä 7530 euroa.
Lisätietoja: WW-Speakers Oy, puh. W3 perustuu samoihin periaatteisiin kuin W1; kotelo on 2,5-tiekaiuttimessa suljettu, mikä mahdollistaa sen käytön pienemmissäkin huoneissa tai lähellä seinää. Uusitun diskanttisuuntaimen myötä huippumallikin on päivitetty. 045 1395 360, www.ww-speakers.com
TEE RUOKAS LAULELLEN
Vaikka kesä alkaakin olla jo loppusuoralla, löytyy JBL:n valikoimista lämpimien päivien ratoksi langattomat On Air Control 2,4G -kaiuttimet. Järjestelmään kuuluu kaksi pientä kaiutinta, joissa on sisäänrakennettu vahvistin ja langattoman signaalin vastaanottoon sekä lähetykseen tarvittava elektroniikka. Kaiutin on massiivipuusta tehtyä etulevyä lukuun ottamatta kiiltävän valkoinen ja sandwichrakenteella toteutettu. (09) 8553 400, www.harmanconsumerfinland.com, www.jbl.com
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
13. Sisätilojen kaiuttimia ei tarvitse huudattaa, sillä viisut kantautuvat kätevästi vaikkapa grillikatokseen, kun järjestelmän kytkee kotistereoihin, tietokoneeseen tai kannettavaan soittimeen. Parihinta W3:lle on 6830 euroa. Kahden kaiuttimen kanssa paketin hinta on 299 euroa.
Lisätietoja: Harman Consumer Finland, puh. Mustanpuhuvan paketin kantamaksi luvataan 21 metriä, ja yhteen lähetin-/vastaanotinyksikköön voidaan liittää yhteensä neljä kaiutinta. Tinkimättömiä komponentteja käytetään myös kaiuttimen sisällä. Järjestelmää voi ohjata kaukosäätimellä, joka kontrolloi äänenvoimakkuuden lisäksi äänilähdettä
Kakkoshuonetta varten vahvistimessa on omat kaiutinlähdöt ja tuki eri lähteiden toistamiseen samanaikaisesti eri tiloissa. Edellisvuoden menestyksekkään 605-mallin pävitetyn version kaikki 4 HDMI-tuloa osaavat monikanavaisen SACD- ja PCM-äänen lisäksi purkaa bittivirtana tuodut Dolby Digital Plus-, Dolby TrueHD-, DTS-HD- ja DTS-HD Master Audio -äänet. (03) 3642 477, www.troipac.com, www.octavainc.com
14
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. (09) 4150 0255, www.simex.fi, www.eu.onkyo.com
HDMI:LLE OMISTAUTUNUT
Amerikkalainen Octava valmistaa HDMI-tuotteita ammattikäyttöön, mutta mikään ei estä niiden käyttämistä kotona. TUOTEUUTISET KOONNUT MAURI ERONEN
EVÄÄT TERÄVÄPIIRTOON
Onkyon TX-SR606 tuo HD-ääniformaattien purun edullisempaan hintaluokkaan. Teräväpiirtoajan TX-SR606 maksaa 679 euroa.
Lisätietoja: Simex Oy, puh. Audysseyn äänenkäsittelypiiri muokkaa voimakkuutta tasaisemmaksi kompressoivassa Dynamic EQ -tilassa, ja kalibrointia varten on mikrofonilla tehtävä 2EQ-mittaus. Valikoimaan kuuluu jakajia, vahvistimia ja kytkimiä eri hintaluokissa, ja ne välittävät kivuttomasti myös uusimmat kotiteatterin edellyttämän kuvan ja äänen. Käyttämättä jääneet takasurroundpäätteet voi valjastaa pääkaiuttimien kaksoisvahvistukseen. Mallistossa on esimerkiksi 3 sisääntuloa ja 8 lähtöä sisältävä jakaja/vahvistin, joka valitsee automaattisesti tulevan signaalin tai tottelee kaukosäädintä. Laitteita on saatavilla syyskuusta alkaen, ja 3x8-jakajan suositushinta on 469 euroa.
Lisätietoja: Troipac Oy, puh. Kaiuttimien jakotaajuuden voi valita kahdeksasta vaihtoehdosta 40200 hertsin välillä. Yhden soittimen kuvan saa laitteella helposti useaan kodin televisioon, ja tarvittaessa Octavalta voi hankkia pitkiä vetoja varten 30 metriin asti toimivan HDMI-vahvistimen. Faroudjan prosessoinnilla analogiset videolähteet muuntuvat HDMI-lähtöön ja skaalautuvat 1080i-tarkkuuteen
BDP-S350 ja BDP-S550 säätävät Sonyn XrossMediaBar-käyttöliittymän, joka on valmistajan mukaan selkeä ja nopea. 020 742 1250, www.sony.fi
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
15. BDP-S350 maksaa 349 euroa, BDP-S550 449 euroa.
Lisätietoja: Sony Finland, puh. BD-Live- ja BD-Java-sovellukset tuovat pääsyn moniin verkkopalveluihin, jotka laajentavat katselukokemusta. BDP-S550:ssä BD-Live- ja BD-Java-ohjelmistot ovat vakiona. Hyvän äänenlaadun takaavat Dolby TrueHD ja Dolby Digital Plus dekooderit ja DTS®-HD- ja Master Audio bit-stream -lähdöt uusimpia kotiteatterivahvistimia varten. Uudet soittimet tulevat myyntiin syyskuussa. EDISTYNEEMMÄT BLU-RAY-SOITTIMET
Sonyn uudet pöytä-Blu-ray-soittimet tarjoavat uusia ominaisuuksia. Ne lukevat myös itse kuvatut AVCHD-levyt, joissa käytetään laajennettua x.v.Color-väriformaattia. Toistokelpoisten levyjen joukkoon kuuluvat BD-R/RE (BDMV ja BDAV), DVD+R/+RW, DVD-R/-RW, CD, CD-R/RW (CD-DA) ja JPEG. BonusView -toiminto mahdollistaa toisen videokuvan samanaikaisen seuraamisen BD-levyltä. BD-Live-valmius BDP-S350:ssä tarkoittaa, että lokakuussa ladattavissa olevan firmware-päivityksen jälkeen soittimet ovat täysin BDLive-yhteensopivia. Se osaa myös purkaa suoraan DTS-HD Master Audio -ääniformaatin ja sisältää analogisen 7.1-kanavaisen äänilähdön vahvistimiin, joissa ei ole HDMI-liitäntää. BRAVIA Sync mahdollistaa BD-soittimen, BRAVIA-television ja äänentoistolaitteiston keskitetyn hallinnan HDMI-kaapelin välityksellä. Tämä näkyy pikkukuvana varsinaisen ohjelmasisällön kanssa
VERTAILUTESTI
KAIUTTIMET 3 0003 500 EUROA
LAATUA 3000 EUROLLA
Kaiuttimen voi toteuttaa teknisesti monella tavalla, mutta rakenteen yksityiskohtia tärkeämpää on se, miten asiat on saatu yhdistetyksi kokonaisuudeksi.
VERTAILUTESTI Audio Physic Tempo VI Davis Acoustics Sisley JBL LS-80 Martin Logan Source Reference 3a Veena System Audio Ranger
TEKSTI: PEKKA TUOMELA M I T TA U K S E T : K L A U S A J R I E D E R E R J A P O J U A N T S A L O / T K K K U VAT : S A M U S A U R A M A J A P E K K A T U O M E L A
16
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
Suurilla kaiuttimilla onkin selviä etuja. Lisäksi stereoparissa voi olla enemmän äänenpainevaroja kuin yhdessä pienessä subwooferissa. Sama koskee tanskalaista System Audiota. Viimeistely on hyvää tasoa, ja monissa yksityiskohdissa on käytetty laadukkaampia ratkaisuja kuin perustason malleissa. Keskittämällä suurempi osa äänestä kuuntelupaikkaa kohti toisto saadaan säilymään tavallisessa olohuoneessa tarkempana kuin hyvin laajalle säteilevillä pikkukaiuttimilla. Reference 3a on kanadalainen valmistaja, jonka tuotteita on nykyisen edustajan toimesta tuotu maahan parin vuoden ajan. Merkeistä aivan tuore Suomessa on ranskalainen Davis Acoustics. otiteatteri on tehnyt suosituksi kokoonpanon, jossa pääkaiuttimet ovat pieniä, ja koko bassoalueesta vastaa subwoofer. Vielä pitempään maassamme on nähty amerikkalaisen Martin Loganin sähköstaatteja ja hybridimalleja. Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, että paras tulos saadaan täysikokoisilla kaiuttimilla, ja subwooferia käytetään vain alimpien toistoon, jos on tarpeen. Davisilla on nykyään mallistossaan parikymmentä erilaista kotikaiutinta ja lisäksi subwoofereita ja autokaiuttimia. Molempien kaiuttimia on testattu aiemminkin Hifimaailmassa. Kun bassot toistetaan samalla yksiköllä kuin alakeskiäänet, paljon energiaa sisältävälle alueelle ei synny ongelmallisia saumakohtia ainakin, jos suunnittelija on tehnyt työnsä hyvin. Saksalainen Audio Physic on jo ehtinyt vakiinnuttaa asemansa Suomessa seitsemän tuontivuotensa aikana. Myös bassotoiston jakautuminen kahteen kohtaan huoneessa saattaa tasoittaa toistoa. Se on perheyritys, joka on valmistanut kaiuttimia vuodesta 1986. Tämänkertaisessa vertailutestissämme on runsaan 3 000 euron hintaisia kaiutinpareja. Kuudes osallistuja, toinen amerikkalaismerkki JBL on ollut alalla mukana niin kauan kuin on ollut laadukasta äänentoistoa. Perustaja Michel Visan oli jo sitä ennen ollut alalla, muun muassa Siaren palveluksessa. Hintaluokka tarjoaa varaa sijoittaa myös
HIFIMAAILMA | 5 | 2008 17. Kaiuttimen koko tarjoaa myös mahdollisuuden hallita paremmin sen suuntaavuutta. Saimme siltä testiin aivan uuden LS-sarjan huippumallin.
K
Poikkeavia teknisiä ratkaisuja
Vaikuttavan näköisiä lattiakaiuttimia saa jo 10001500 eurolla. Testin kaiuttimien hinta ei ole kuitenkaan syntynyt tyhjästä. Useimmat ovat tuttuja merkkejä, mutta mukana on uusikin tuttavuus
Sen toistossa on suuren tasokalvon tarkkuutta ja puhtautta, mutta keskialueen yhtenäisyydessä olisi parantamisen varaa. Etenkin System Audion sisällä on varsin Teknisten ratkaisujen todellinen hyöty punnitaan kuuntelussa. Jopa alumiininen liitinpaneeli on vaimennettu bitumilla ja kiinnitetty neopreenikumisella tiivisteellä joustavasti ilman ruuveja. Sävy on kirkas ja avoin, ja soinnissa on erottelua ilman mainittavaa taipumusta rasittavuuteen. Ferriittirungon tai -sydämen avulla häviöitä aiheuttavaa sarjaresistanssia voidaan pienentää ja lisäksi säästää kallista kuparilankaa. Audio Physicin paneeli on kiinnitetty kumivaimentimen avulla ilman ruuveja.
elementtien tekniikkaan. JBL LS80 on dynaaminen ja iskevä. Martin Loganissa on myös liitin suurjännitelähteen verkkolaitteelle. Kaiuttimessa on piiri, joka nostaa tavallisesta verkkolaitteesta saatavan pienjännitteen (esim. Audio Physic on pyrkinyt estämään värähtelyjä harvinaisen monella tavalla. Se on peräisin saksalaiselta Gabrielyhtiöltä (www.gabriel-chip.com). Sen toimintaa on selostettu oheisessa laatikkojutussa. Riippuu osien materiaaleista, mitoituksesta ja piirikytkennästä, tuleeko tämä ilmi käytännössä. Perinteinen tapa on puuttua seinämien värähtelyihin tukevoittamalla koteloa. VERTAILUTESTI KAIUTTIMET 3 0003 500 EUROA
Davis Acousticsissa, JBL:ssä, Reference 3a:ssa ja System Audiossa on kaksoisjohdotuksen mahdollisuus. Davis Acoustics tarjoaa diskantin toistoon kevlar-kartiota vaihtoehdoksi tavanomaiselle kalotille. Pisimmälle Audio Physic on vienyt vaimennuksen keskiäänielementissä. Siinä basso-keskiääninen on suunniteltu siten, että sen vasteen pitäisi laskea itsestään sopivasti jakotaajuuden kohdalla.
mutkikas tukirakenne. Tässä hintaluokassa seinämiä jäykistävät ja vaimentavat toimenpiteet ovat yleisiä. Äänessä on kuitenkin selviä eroja, ja kolmen kuuntelijan antamien pisteiden keskiarvot jakautuivat tasaisesti välille 8,0-8,6. JBL on ottanut käyttöön ammattiäänentoistossa ja vanhoissa hifikaiuttimissa yleisen painekammiotorven. 9-12 V) tuhansien volttien suuruiseksi tasajännitteeksi. Eniten tavallisesta poikkeaa Martin Loganin sähköstaattinen elementti. Tämä johdetaan kalvoon ja staattoriin, jolloin niiden väliseen ohueen ilmatilaan syntyy voimakas sähkökenttä, ja kalvo varautuu sähköisesti. Testin kaiuttimet osoittautuivat varsin hyviksi, kuten hinnan perusteella voi odottaakin. Siten elementin ja etulevyn välillä ei ole suoraa kytkentää. Ylemmällä keskialueella on kuitenkin taipumus jäädä jonkin verran diskantin ja voimakkaan bassotoiston varjoon. Niiden fysikaalista toimintaperiaatetta ei ole kerrottu. Jakosuotimien komponenttien laatu ja määrä herättää usein keskustelua. Materiaalina on yleensä mylar-muovi, ja kalvon paksuus on tyypillisesti 0,0050,01 millimetriä. Davis Acoustics Sisley välittää hyvin läsnäolon tunnun. Reference 3a:ssa on kiinnitetty seinämille paksu huopapinnoite. Tässäkin oma lukunsa on Reference 3a, jossa ei ole minkäänlaista kelaa. Ehkä erikoisin yksityiskohta on kuitenkin keskiäänisen magneetin taakse liimattu kiekko, virityslastu. Lisäksi elementtiin ja jakosuotimen kondensaattoriin on sivelty paksua sinistä erikoismaalia. Toisaalta suurilla tehoilla ferriitti voi kyllästyä, jolloin kela tuottaa säröä. Sointi on aavistuksen ohut alakeskialueen vaimeuden takia. Reference 3a toistaa selkeän ilmavasti. Sen sanotaan olevan eduksi äänenlaadulle. Sen ansiosta kartion liikkeen aiheuttamat voimat pyrkivät kumoamaan toisensa. Se saa aikaan sähkökentän muutoksia, ja kalvo värähtelee niiden mukana.
18
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Esimerkiksi kriittisimmässä kohdassa diskantin kanssa sarjassa ne ovat muovieristeisiä. Sen vahvuutena on tasapainoisuus. Kärkeen sijoittui System Audio Ranger. JBL:n refleksiputki on huomattavan suuri, läpimitaltaan 95 mm. Sen molemmilla puolilla on sähköä johtava reikälevy tai ritilä, jota nimitetään staattoriksi. Huonona puolena on, että alakeskialueen vaimeus tekee soinnin helposti liian ohueksi. Sillä on mallistossaan laaja valikoima tarvikkeita, joiden sanotaan vähentävän radiotaajuussaasteen (Electric Smog) haittavaikutuksia. Sen elementtien kiinnitysruuvien vastamutterit ovat kumisissa holkeissa. Kelojen kohdalla toteutuksissa on hajontaa. Siinä on kaksoisrunko: kartio on ripustettu sisempään muovirunkoon, ja ulkoinen metallirunko pitää koko rakennelman koossa. Martin Logan Source on hieman hankala arvioitava. Erikoinen poikkeus on Reference 3a, jossa on kallis paperiöljyeristeinen kondensaattori. Kaiutin sopii todennäköisesti paremmin pienehköihin huoneisiin.
Tasapainoisuus valttia Värähtelyjä vastaan
Kaikenlaisten värähtelyjen vaimentaminen on aina ajankohtainen asia. Testin kaiuttimista Davis Acoustics ja Martin Logan ovat pitäytyneet käyttämään pelkästään ilmasydänkeloja. Ennen lopullista arviointia kokeilimme kaiuttimien paikan vaikutusta Hifimaailman kuuntelu-
Näin sähköstaattinen elementti toimii
Äänen lähteenä on kehikkoon pingotettu ohut muovikalvo. Audio Physic on perustellut lastujen käyttöä sillä, että heidän tutkimustensa mukaan ne tekevät äänen avoimemmaksi ja tarkemmaksi.
huoneessa ja valitsimme kullekin kaiuttimelle kokonaisuutena parhaat tulokset antavan sijoituksen. Yläbassojen korostus taas edellyttää sopivan sijoittelun löytämistä. Testatuissa malleissa on ylläpidetty tiettyä vähimmäistasoa. Muovieristeinen malli on tyypillisesti vähähäviöisempi ja kestävämpi. Vahvistimesta tulevan äänisignaalin jännitettä suurennetaan muuntajan avulla, ja se johdetaan staattorin puoliskojen välille. Audio Physic Tempo VI on pitkälti samantyyppinen. Sen basso ulottuu alemmaksi, mutta varsinkin pienissä huoneissa täyteläisyyttä voi olla liikaa. Tempo VI:n bassoelementit on asennettu kumpaankin kylkeen, lähes toisiaan vasten
(019) 483 160 www.ah-hifisystems.fi, www.system-audio.dk
Tekniset tiedot
Mitat (l x k x s): Massa: Toimintaperiaate: Elementit matalat äänet: korkeat äänet: Jakotaajuudet: Nimellisimpedanssi: Suurin suositeltu teho: Magneettisuojaus: Liitäntä naparuuvit: banaanihylsyt: kaksoisjohdotus: 13x116x32 cm 28 kg 2,5-tie, refleksi 4 kpl 10 cm 2,5 cm 900 ja 2200 Hz 4 ohmia 300 W on on on on
ÄÄNI
Mikael Nederström
9-
S
ystem Audio on huomattavan kapea, ja sen erikoisuutena on osittain kotelosta ulkoneva etulevy. Vaimennusaineena on vaahtomuovi. Vertailujoukon dynaamisimpien kaiuttimien tasolle ei basson potkussa ylletä, mutta esimerkiksi rumpalin virvelin taonta välittyy erittäin autenttisesti. Näiltä osin ripaus kuivakkuutta ja raakaa voimaa tekisi hyvää. Sisäinen johdotus on tehty käyttäen Nordostin Spellbinder-kaapelia. Bassoelementit ovat vain kymmensenttisiä, mutta niitä on neljä. Ei täysin virheetön, mutta kokonaisuutena ryhmän avartavin.
Tasapainoisen elävä
Avoimen puhdas ja varsin tasapainoinen ääni ei tasoittele hyviä äänitteitä, mutta ei äksyile heikommilla. Tarkkuudella on kyllä hintansa, sillä joidenkin äänitteiden ankara tulkinta saattaa aiheuttaa kuunteluväsymystä. Alue 300 Hz 1 kHz voisi kuitenkin olla aavistuksen voimakkaampi. Bassopää tuntuu kiinteältä ja tarkalta, ja ulottuvuuskin on käypäistä tasoa. System Audion ääni on avoin ja pääosin tasapainoinen. Kokonaisuutena joukon tasapainoisin, enemmän kuitenkin ekstrovertti kuin hiljainen hissukka.
ÄÄNI
9-
System Audio Ranger
Hinta: 3 200 /pari Lisätietoja: AH-Hifisystems, puh. Bassot ovat varsin hyvin kohdallaan. Suuremmilla tasoilla matalia ääniä sisältävä signaali yrittää vinkuen paeta refleksiputken lisäksi etulevyn erillispalan ja kotelon tiivisteiden välistä. Lauluäänet soivat vakaasti, mutta suurempiin orkesteriesityksiin voisi kaivata himpun verran lisää ilmaa ympärille. Ilmiö tosin lievenee, kun kaiuttimia kääntää ulospäin ja kuuntelukolmiota levittää. Äänessä on rytmistä sykettä, ja musiikki kulkee hyvin, vaikkei tahtipuikko naputakaan koko ajan otsassa. HIFIMAAILMA | 5 | 2008 19. Kaikki jakosuotimen kondensaattorit ovat muovieristeisiä. Ylempi jako näkyy vain pienenä kuoppana 2,5 kilohertsin kohdalla.
+ Hyvä tasapaino alueiden välillä + Avoin sointi Lievää taipumusta ylikirkkauteen
Jakosuotimessa on kaksi ferriittikelaa ja yksi ilmasydänkela. Valtaosa materiaalista tosin toistuu ilmavana ja läsnä olevana ilman rasittavuuksia, eli suuresta ongelmasta ei ole kyse. Tehovasteapproksimaatio (musta). Vanhatkin äänitteet saavat uutta verta kaiuttimilla, joita voi parhaiten kuvailla artikuloiviksi. Diskanttikalotin edessä on laakea suuntain. Äänikuvallisesti kaiutin pitää asiat sopusuhtaisesti nipussa, ajoittain jopa selkeästi keskelle painottuneina. Etulevy on erittäin paksu, ja sisällä on mutkikas tukirakenne. Suuntaavuusindeksi (10010000 Hz): 5 dB Herkkyys (1 m, 2,83 V, 10010000 Hz): 86 dB Alarajataajuus (-6 dB): 43 Hz Lisäviive 1 kHz: 0,25 ms Kokonaisuutena vasteet ovat tasaiset. Stereokuva pysyttelee hallittuna, mutta on hieman suuripiirteinen. Lisäksi elementtien rakenne on järeä, ja kartion liikevara on suuri. Huomio ei silti kiinnity vain siihen, vaan taustajoukkojen esillepano pystyy hyvin harmoniassa, ja suurestakin äänimassasta palapelin palikat pulpahtelevat esiin. Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Napakoita detaljeja
Solisti tahi muu keskelle miksattu pääosanesittäjä heilahtaa lähelle kuuntelupistettä kaikkine kauneusvirheineen. Kondensaattorit ovat muovieristeisiä.
Basso-keskiääninen on pieneen kokoonsa nähden tukevaa tekoa. Oheislaitteiston valinnassa kannattanee silti välttää ne kylmimmät vaihtoehdot. Bassopäästään kaiutin on enemmänkin pehmeä kuin tymäkkä. Varsinkin diskantti soi sen verran kirkkaasti, että se tuo ylimääräistä erottelun tuntua peltisoundeihin. Toistossa on täyteläisyyttä ilman kuminaa, ja ulottuvuuskin on vertailun keskitasoa.
Pienimuotoisen kirkas
Puhdas ja kohtuullisen tasapainoinen toisto, jossa ääripäät saattavat olla himpun verran tavallista enemmän esillä. Kokonaisuus on sellainen, että se toimii parhaiten hiukan pienimuotoisemmalla musiikilla, jossa sävymaailma ratkaisee enemmän kuin puhdas pauke ja dynamiikan tuntu.
Mittaustulokset
dB 95 85 75 65
KAR
SA ranger 100 1000 10000 Hz
20
ÄÄNI
8+
Vapaakenttävaste kohtisuoraan edessä 2,5 m:n etäisyydellä (punainen), 20 astetta sivussa (sininen) ja 60 astetta sivussa (vihreä). Toisaalta rasittavuutta ei ole kuultavissa, joten ongelma ei ole vakava. Elementeistä kahta ylintä käytetään myös yläkeskialueen toistoon. Kotelon alapäässä on erillinen viiden litran kammio, jonka voi täyttää hiekalla. Kuminaa ei ole kuultavissa, mutta basson painotus on enemmän keski- kuin alabassoilla. Soinnissa on aavistus terävyyttä, mutta se ei häiritse useimmilla äänitteillä. Jopa siinä määrin, että äärimmäisen tutusta äänitteestä löytyi uusia harmonioita
Yhdessä avaraan kenttään muodostuvan stereokuvan kanssa puhaltelua kuuntelee ilokseen. Yläpää on balanssiltaan hillityn siisti, ja toimii ärsyttämättä hevimmälläkin matskulla. Se on parhaimmillaan luonnollisesti tallennetuilla akustisilla äänitteillä, mutta toimii studiotuotoksillakin. Värähtelyjen estämiseksi on tehty monia toimia: keskiäänisessä on kaksoisrunko, elementtien kiinnitysmutterien ympärillä on kumivaimentimet, ja jopa liitinpaneelin asennus on joustava. Toisaalta jotkut kirkassoundiset studiotuotokset saavat osakseen hiukan turhankin ylävireisen kohtelun. Ääni kuulostaa useimmilla näytteillä varsin aineettomalta ja samalla aavistuksen kirpeältä, mikä toimii varsinkin silloin, jos levyn miksaus on tehty tummasointiseksi. Muutenkin kaiuttimen ominaisuudet puoltavat vahvasti sellaisen musiikin parissa kuuntelua, jossa sävyillä ja äänikuvalla on tylyä vääntöä ja armotonta basson pauketta suurempi merkitys. Vapaakenttämittauksen perussuunta on valmistajan suosituksen mukaisesti 25 astetta. Varsinkin akustisella musiikilla, jossa orkesteri on normaalia kauempaa äänitetty, kaiutin on omimmillaan. Rytminen puoli on sekin hyvin menevä. Suuntaavuusindeksi (10010000 Hz): 3,5 dB Herkkyys (1 m, 2,83 V, 10010000 Hz): 85 dB Alarajataajuus (-6 dB): 22 Hz Lisäviive 1 kHz: 0,20 ms Tehovaste on tasaisen loivasti laskeva, ja jakotaajuuden ympäristössä oleva kuoppakaan ei ole kovin suuri. Hyvä yleistoistin, jonka ulottuvuus alapäässä on siro olemus huomioon ottaen yllättävää.
Räväkkä ja menevä
Läsnäoloa välittyy ihan mukavasti, vaikka stereokuvaa maalataankin varsin isolla pensselillä. Kotelo levenee hieman taaksepäin, ja kyljet ovat kaarevat. Alttofoniin eksyy ripaus kimakkuutta ylemmillä sävelillä, mutta alempana sävy on herkullisen täyteläinen, ehkä hieman silotellunkin oloinen. Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Muheva
Niin vasteelta kuin äänikuvaltaankin ilmavaa ja kuultavaa yleissoundia sotkee runsas basso. Napakasta virveliniskusta puuttuu viimeisin säpsäyttävä voima, ja rumpusetissä huomion vie voimakkaasti tömähtävä basari. Perussävy tuntuu oikealta, isoja heittoja ei ole suuntaan tai toiseen. Luonteessa on tarvittaessa räväkkyyttä. Artikulaatio on selkeää, mutta korostumatonta. Tarkoituksena on tasata elementtien ajallista toistoa pidentämällä diskantin äänen kulkumatkaa. Keskiäänisessä on sylinterimäinen vaiheplugi. Miellyttävää on toisaalta se, että kaiutin herättää kuivasoundiset studioäänitteet eloon ilmavan aineettomalla otteellaan. Yläpää on kirkas eikä mainittavasti silottele kehnompia äänitteitä, mutta hyvillä levyillä avoimuutta on kiitettävästi. Keskiäänisen magneettiin on liimattu virityslastu, jonka tarkoitus on vähentää radiotaajuista saastetta. Tehovasteapproksimaatio (musta). Etenkin big bandiin kaiuttimen alarekisteri tuo sopivasti jytyä. Tämä ei hiivi hissukseen huopatohveleilla, vaan musiikki virtaa innostavana ja rytmikkäänä.
ÄÄNI
8½
Audio Physic Tempo VI
Hinta: 2 990 /pari Lisätietoja: Hifi Guru Oy, puh. Kasassa hyvin pysyvä bassokitara johdattaa rytmiryhmää tanakalla poljennolla, eikä toistoa voi luonnehtia lörpöksi lievästä runsaudesta huolimatta. Basso jysähtää sävykkäästi ja tanakasti, mutta ihan viimeinen nopeus uupuu. Toimiva mutta samalla melko valikoiva soundi.
Mitat (l x k x s): Massa: Toimintaperiaate: Elementit matalat äänet: keskiäänet: korkeat äänet: Jakotaajuudet: Nimellisimpedanssi: Suurin suositeltu teho: Magneettisuojaus: Liitäntä naparuuvit: banaanihylsyt: kaksoisjohdotus:
18,7x100x32cm 20 kg 3-tie, refleksi 2 kpl 17 cm 14 cm 2,5 cm 150 ja 3000 Hz 4 ohmia 150 W ei on on ei
Mittaustulokset
dB 95 85 75 65
KAR
ÄÄNI
8½
Audio Physics Tempo VI 100 1000 10000 Hz
20
Vapaakenttävaste 2,5 m:n etäisyydellä 25 asteen (punainen), 45 asteen (sininen) ja 85 asteen (vihreä) kulmissa kohtisuoraan nähden. + Aineettoman tuntuinen ääni + Bassotoisto ulottuu alas Keskibassot hieman korostuneet
Bassot on asennettu kaiuttimen kylkiin lähes toisiaan vasten. Bassotoistoa varten on kaksi elementtiä, jotka on sijoitettu vastakkaisille sivuille. Bassot ovat tanakat ja ulottuvat alas, mutta saattavat olla pieneen huoneeseen turhankin voimakkaat.
Kirkas ja ilmava ääni, jossa on runsaasti epäkaiutinmaisuutta. (019) 418 877 www.hifiguru.fi, www.audiophysic.de
ÄÄNI
8+
Tekniset tiedot
Mikael Nederström
Ilmavan valikoiva
A
udio Physicille on ominaista kallistettu kotelo. Äänellisesti kaiutin on läsnä oleva, aineettoman tuntuinen ja kirkas. Runsasbassoinen materiaali aiheuttaa kuitenkin dynamiikan latistumista, eli kaikkein kovimmille luukuttajille subbari on pakkohankinta. 20 HIFIMAAILMA | 5 | 2008
Keskiäänisen magneettiin on kiinnitetty Perfect Sound -virityslastu.
Ilmiö ei ole paha, mutta se kuitenkin kuuluu useimmilla levyillä lauluäänien taustalle vetäytymisenä ja ylemmän keskialueen kirpeytenä, joka tulee esiin särökitaran ylimääräisenä aktiivisuutena. Diskantti heläjää hyvin kauniisti ilman pistävyyttä tai metallisuutta ja säilyttää siistin olemuksensa tasosta riippumatta. 120 sentin korkuiseen koteloon on sijoitettu neljä elementtiä. KAIUTTIMET 3 0003 500 EUROA VERTAILUTESTI
Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Neutraalisti tasapainossa
Ei mielistele fonin soundia tippaakaan, mutta jättää kuitenkin selvän välin riipivyyteen. Bassot pysyvät mukavasti koossa, mutta yläbassojen alueella on korostusta, joka voi hankaloittaa sopivan sijoituksen löytymistä huoneessa.
D
Artikuloivan viileä
Keskialueeltaan etäinen ja hiukan vaimea esitys, joka tuo mieleen lievän loudness-sävyisyyden. Soundia voi kutsua jopa herkullisen autenttiseksi. HIFIMAAILMA | 5 | 2008 21. Tämä tuo tiettyä mekaanisuutta ääneen, vaikka parhaimmat levyt soivatkin mukavasti. Yksi ryhmän moniruokaisimmista ja kuunneltavimmista kaiuttimista, joka ei yllä kärkeen jokaisella osaalueella, mutta on toimiva ja tasainen suoriutuja.
Särmikäs ja dynaaminen
Stereokuvaltaan melko kompakti ja hallittu, ei yhtään ylenpalttisesti leviävä. Joillakin äänitteillä yleissävy on kuitenkin turhan kirpeä, ja toisinaan kaipaisi mukaan enemmän alakeskialueen lämpöä. Instrumenttien lisääntyessä ei aivan parhaiden tapaan erottele tasoja äänimatosta, mutta ei silti äidy mössöksi. Sisätila on vaimennettu käyttämällä runsaasti synteettistä vanua. Diskantin laatu on hyvä. Kyljet ovat kaarevat, ja pinta on kiiltävä. Kaikki sen kelat ovat ilmasydämisiä ja kondensaattorit muovieristeisiä. Liittimiä on kaksi paria. Syvyyssuunta aukeaa keskimääräistä paremmin. Toisaalta artikulaatiokin on varsin tarkkaa. Efekti tuo ääneen myös näennäistä tarkkuutta ja artikuloivuutta, mikä saattaa nopealla kuuntelulla tuoda ylimääräisiä yksityiskohtia ilmoille. Basson määrä on runsaahko, mutta potku tulee ajallaan ja napakasti. Sen materiaalina on Kevlar, kuten keskiäänisessäkin. Kaksi bassoa toistaa samaa taajuusaluetta. Jakosuotimen osat ovat laadukkaat. Kaiuttimen sointi on varsin läsnä oleva ja yksityiskohtia selkeästi artikuloiva. Tehovasteapproksimaatio (musta). Suuntaavuusindeksi (10010000 Hz): 5,5 dB Herkkyys (1 m, 2,83 V, 10010000 Hz): 86 dB Alarajataajuus (-6 dB): 53 Hz Lisäviive 1 kHz: 0,19 ms Yläkeskialue on hieman koholla, mutta elementtien toisto sulautuu hyvin yhteen, ja suuntaavuus kasvaa hallitusti kulman lisääntyessä. 0400 667 234 www.telema.fi, www.davis-acoustics.com
ÄÄNI
8½
Tekniset tiedot
Mitat (l x k x s): Massa: Toimintaperiaate: Elementit matalat äänet: keskiäänet: korkeat äänet: Jakotaajuudet: Nimellisimpedanssi: Suurin suositeltu teho: Magneettisuojaus: Liitäntä naparuuvit: banaanihylsyt: kaksoisjohdotus: 23x120x30cm 30 kg 3-tie, refleksi 2 kpl 17 cm 17 cm 5,5 cm 400 ja 4000 Hz 4 ohmia 200 W ei on on on
Mikael Nederström
avis Acoustics on varsin näyttävä ja siististi viimeistelty kaiutin. Alemmalla keskialueella voisi sen sijan olla enemmänkin lämpöä ja mehevyyden tunnetta joillakin levyillä ääni on kaikessa napakkuudessaan aavistuksen viileä. Mikään äänialue ei jää junasta äänenvoimakkuutta nostettaessa, ja toisto pysyy tasapainoisena. Iskevän kuulas pianosoundi yltää joukon kärkipaikoille, Jacques Loussierin Bachia soitteleva trio vetelee harvinaisen iloisesti. Mikään ei ole pahemmin pielessä, mutta musiikki ei samalla tavalla tempaa mukaansa kuin testin parhaimmilla toistimilla.
Mittaustulokset
dB 95 85 75 65
KAR
ÄÄNI
8
Davis Acoustics Sisley 100 1000 10000 Hz
20
Vapaakenttävaste kohtisuoraan edessä 2,5 m:n etäisyydellä (punainen), 20 astetta sivussa (sininen) ja 60 astetta sivussa (vihreä). Basso ei ole erityisen tymäkkä, mutta pysyy hyvin kasassa, joten kaiutin kestää nikottelematta hiukan kovempaakin luukuttamista. Läsnäoloa on niin, että solisti tuppaa suurimmalla osalla levyjä jo suoraan syliin saakka. Erikoisuutena on kartiotyyppinen diskanttielementti. Bassopää sen sijaan tuntuu vähän mumisevalta eikä pärjää joukon parhaille.
ÄÄNI
8½
Davis Acoustics Sisley
Hinta: 3 095 /pari Lisätietoja: Telema Oy, puh. Bassoalueella on selvä korostus välillä 70110 Hz.
+ Elävä sointi + Puhdas diskantti Kirpeyttä yläkeskialueella Yläbassot korostuneet
Jakosuotimen osat ovat laadukkaita, mutta kokoonpano on hieman sekava.
Diskantti on kartiotyyppinen, materiaalina on kevlar-muovi. Hirvittävän alas asti toisto ei ulotu, eikä dynamiikka yllä vavisuttaviin mittasuhteisiin, mutta bassotoiston luonne on silti vaivaton ja riittää lähes kaikelle materiaalille. Keskialueella ja yläpäässä on särmää, dynamiikkaa ja eloa, joka voi jo karsia äänitevalikoiman heikoimmat yksilöt pois
Toiminviitteellinen kuin akustisesti syvätarkka. syistä sivuääniä ei pitäisi kuulua. Kaikenlainen materiaali hoituu ilman rasittavuuksia, ja konemusakin paukahtelee tanakasti ilman subbaria. Bassoissa on potkua ja dynamiikkaa eniten testatuista. BL jatkaa uudessa LS-sarjassaan paluuta Erottelua ylimmillä taajuuksilla kyllä riittää, mutta torvien käyttöön hifikaiuttimissa. Etenkin vanhemmat levyt soivat alkuperäisen tunnelman hienosti rakentaen. Alemmalla keskialueella miesäänet saavat aivan aavistuksen nasaalimaisen sävyn, mutta virhe on varsin merkityksetön. Diskantti on rauhallinen eikä käy korville äkäisemmilläkään äänitteillä, mutta vastaavasti se viimeinen ilmavuus puuttuu. Basson ulottuvuus ei ole erikoinen, ja sävyjäkin ehkä oiotaan hieman, mutta potkua siitä irtoaa ja suuremmalla voimakkuudella rintakehä notkuu. + Hyvä syvyysvaikutelma + Hyvä dynamiikan tuntu Bassot painottuvat ylös Diskantissa paikoin sihisevyyttä
on syvällä etulevyn takana.
Jakosuodin on kahdessa paikassa ja kolmella piirilevyllä. Se on myös lyhyt, joten miellyttävä, mutta dynaaminen ja hallittu. Ylimpiä taajuuksia varten on kan sääli, koska kaiuttimen keskialue on melko siisti rengasmainen kalvo ja soikea suuntain. (09) 8553 400 www.hcf.fi, www.jbl.com
ÄÄNI
Mikael Nederström
8+
Tekniset tiedot
Mitat (l x k x s): Massa: Toimintaperiaate: Elementit matalat äänet: korkeat äänet: Jakotaajuudet: Nimellisimpedanssi: Suurin suositeltu teho: Magneettisuojaus: Liitäntä naparuuvit: banaanihylsyt: kaksoisjohdotus: 26x110x42cm 36 kg 3,5-tie, refleksi 2 kpl 20 cm 5 cm ja 1,9 cm 400,2500 ja 8000 Hz 6 ohmia 200 W ei on on on
Sihisevän dramaattinen
J
Ensimmäisenä huomio kiinnittyy kaiuttimen diskant-
tiin, jota sävyttää kirkkaus mutta myös selvä sihinä. Diskantti pysyy siistinä korkeammillakin äänenvoimakkuuksilla. Takana on suuriläpimitei ole hifimielessä oikeaoppinen, eikä edes erityisen tainen refleksiputki. Moja vailla mitään pahoja värittymiä. Vahvalkantin pääosan toistaa titaanikartioinen la ohisuuntauksella ilmiö lievenee hiukan, mutta ei katoa kokonaan. Yleisbalanssi on neutraali, eikä bassotoiston reservejä kannata sekoittaa yliannostukseen. Muuten toisto on tasainen. ja itse elementti
Mittaustulokset
dB 95 85 75 65
KAR
8-
JBL LS80 100 1000 10000 Hz
20
Vapaakenttävaste kohtisuoraan edessä 2,5 m:n etäisyydellä (punainen), 20 astetta sivussa (sininen) ja 60 astetta sivussa (vihreä). Samoista iskevyys ohittaa sävykkyyden ja miellyttävyyden. Ei aivan ilmavin ja vapautunein, mutta erotteleva myös syvyyssuunnassa. Napakkaa potkua riittää takapuolenheilutusmusiikilla niin, että pienimuotoisemman kamariorkesterimusiikin ystävää hirvittää. en. Disniiden sävy on turhankin pintaan liimattu. Lisäksi tällä tavoin ylempi keskialue painekammioelementti, jossa on suoraalkaa karata dominoivan diskantin alle. Äänikuvallisesti kaiutin on ilmava ja enemmänkin ta vain toinen toistaa yläkeskialueen. Jälkimmäinenkin tosin luonnistuu ongelmitta, vaikka keskialue ei itseään tuokaan esiin läpikuultavammalla mahdollisella tavalla. Energia painottuu kui- Painekammiotorven rakenne on pitkä, tenkin enemmän alueen yläpäähän. Tämä on hiukulmainen torvi. Hyvä, dynaaminen yleiskaiutin.
Hillityn tarkka
Stereokuvaltaan selvästi testin tarkin. Kokonaisuus taperiaate on 3,5-tie. Yleissävy on neutraali, mutta rauhallinen ja hillitty. Myös basso toimii lievää muhkeutta ja pehmeyttä lukuun ottamatta lempien säteilykuvio on leveämpi vaakasuun tasapainoisesti ja melko hyvin kokonaisuuteen istunassa. Tehovasteapproksimaatio (musta). Korkeilla äänillä on myönteisen kirkkauden lisäksi ajoittain myös pistävyyttä. Yleissävy on siisti ja melko neutraali. Suuntaavuusindeksi (10010000 Hz): 6 dB Herkkyys (1m, 2,83V,10010000 Hz): 87,5 dB Alarajataajuus (-6 dB): 44 Hz Lisäviive 1 kHz: 0,36 ms Tehovaste laskee melko paljon bassoilta yläkeskialueelle ja nousee hieman diskantissa. Äänikuva on luonnollisen avara, ei hurjan tarkka, mutta aukeaa syvyyssuunnassakin hyvin. Keskialue toistuu miellyttävästi mutta ylemmiltä osiltaan hieman etäisesti. 22 HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Etulevy on studiokaiutinmaisen karu, mutta kiiltäväpinÄÄNI taiset kyljet tuovat ulkoasuun loistoa. Ei aivan neutraali, mutta varsin miellyttävä.
ÄÄNI
9-
JBL LS-80
Hinta: 3 000 /pari Lisätietoja: Harman Consumer Finland, puh. Piano ei kilkahtele koleasti, mutta säilyttää silti olennaisimman särmänsä. Siksi mieleen tulee väkisinkin pa-kaiuttimien maailma, jossa viritystaajuus on melko korkealla. Alimmat taajuudet pysyvät myös hyvin hanskassa, Bassoelementtejä on kaksi kappaletta, joisvaikka levyllä olisi hiukan tymäkämpääkin tavaraa. Herkkyys on suurehko. Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Muheva
Kaiutin vastaa toiveisiin, kun viinin maistelijan hissutteluvaihde tarvitsee törkätä pykälää isommalle
Stereokuva on tarkka. Kyllä tätä kannattaa kokeilla ainakin, jos oma musiikkimaku kallistuu enemmän akustiselle puolelle.
ÄÄNI
8
Martin Logan Source
Hinta: 2 995 /pari Lisätietoja: Highend Studio, puh. Tehovasteapproksimaatio (musta). Jakosuotimessa on kaksitiekaiuttimeksi runsaasti komponentteja. Kaikkea musiikkia leimaa pienimuotoinen keskialuekorostus, joka häiritsee joillakin levyillä enemmän kuin toisilla. Äänikuva on vakaa ja kolmiulotteinen, hyvin vakaasti tilaan hahmottunut. (09) 4553 685 www.highendstudio.fi, www.martinlogan.com
ÄÄNI
Mikael Nederström
8-
Tekniset tiedot
Mitat (l x k x s): Massa: Toimintaperiaate: Elementit matalat äänet: korkeat äänet: Jakotaajuus: Nimellisimpedanssi: Suurin suositeltu teho: Magneettisuojaus: Liitäntä naparuuvit: banaanihylsyt: kaksoisjohdotus: 24,5x130x37cm 21 kg 2-tie, refleksi 20 cm 22 x 71 cm 470 Hz 5 ohmia 200 W ei on on ei
M
artin Logan on valmistajan perinteiden mukainen hybridi. Se sisältää refleksikoteloidun bassoosan ja ylempiä taajuuksia toistavan sähköstaattisen elementin. Kuulostaa uskolliselta äänentoistolta, mutta liika on liikaa. Mittausten perusteella nousu on kuitenkin hieman turhan suurta. Bassot ovat sävykkäitä, eikä niillä ole taipumusta kumisevuuteen.
Korrektin kaukainen
Utuinen ja etäinen ääni, joka on ääripäistään hiukan vaimea mutta samalla rauhallinen. Stereokuvassa jompaankumpaan kaiuttimeen enemmän miksattu ääni taas paikallistuu kaiuttimien väliselle linjalle, mikä luo esitykseen epäjatkuvuutta. Varsinkin kevyen musiikin toivomuslistalla on ensimmäisenä iskevyys ja eloisuus. Sointi tuntuu sopivan parhaiten akustiselle musiikille. Ajoittain esiintyy kuitenkin hyökkäävyyttä ja keskialueen korostusta, ja kaiuttimen suuntaus vaikuttaa tavallista enemmän ääneen. Ääni on pehmeäsävyinen, siisti ja poikkeuksellisen puhdas, mutta samalla ylemmältä keskialueeltaan vähän tukkoinen. Basso ei mene kauhean alas tai ole erityisen dynaaminen, mutta on luonteeltaan kiinteä, sävykäs ja sopivan kuivakka. CD-levykin kuulostaa toisinaan pölyiseltä vinyyliltä rahinoineen, ja hyökkääväksi äänitetty trumpetin kiekaisu on miellyttävästä kaukana. Elektroniikka on sijoitettu bassokotelon pohjalle, ja se saa käyttöjännitteensä verkkojohdossa olevasta virtalähteestä. Analysoivassa kuuntelussa ominaisuus laskettakoon plussaksi, mutta painostavana temppuna se ei ole omiaan musiikista nauttimiseen. Bassopää toimii oikein hyvin, sävyjä ja tarkkuutta on, ja ulottuvuuskin riittää normaaliin musiikinkuunteluun. Neutraaliksi miksatut äänitteet toistuvat balanssiltaan paremmin, mutta basso tuuttaa hieman keskimääräistä pyöreämmin. Mielipideasia, mutta keskelle miksatun äänen sijoittuminen pistemäiseksi mölisijäksi kuuntelijan naamalle ei rohkaise antamaan sympatiapisteitä. + Puhdas sävy + Tarkka stereokuva Keskialueella epätasaisuutta
Jakosuotimessa on vain ilmasydämisiä keloja.
Kotelon pohjalle sijoitettu piiri kehittää tuhansien volttien polarisaatiojännitteen sähköstaattista elementtiä varten. Stereokuva on varsin tarkka ja selkeä, artikulaatio poikkeuksellisen puhdasta. KAIUTTIMET 3 0003 500 EUROA VERTAILUTESTI
Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Detaljisinko
Äänikuvaltaan ryhmän outo lintu. Toisaalta valmiiksi eloisasoundisilla ja räikeillä levyllä korrekti esillepano on omiaan. Suuntaavuusindeksi (10010000 Hz): 8 dB Herkkyys (1m, 2,83V,10010000 Hz): 88,5 dB Alarajataajuus (-6 dB): 39 Hz Lisäviive 1 kHz: 0,40 ms Vapaakenttävaste on tehty tarkoituksellisesti nousevaksi 500 hertsin yläpuolella, jotta elementtien suuntaavuuserot saataisiin tasatuksi. Läheisyys tuo ääneen hurjan määrän ylimääräistä informaatiota, joka tosin äityy välillä lähes ärsyttäväksi asti. Sähköstaattinen paneeli suuntaa voimakkaasti. Toisto pysyy kasassa reippaammallakin soitannalla, ja yleissointi tuntui menevän hyvin yksiin Opethin kaltaisen mätön kanssa.
Puhtaasti artikuloiva
Hankalan kaksijakoinen tapaus, optimaalista sijoitusta kuunteluhuoneeseen ei tuntunut löytyvän. Tuntuu, että ääni voisi kaivata vähän lisää iloa ja eloa. Kokonaisuutena otteeltaan hiukan varovainen kaiutin, joka epäilemättä toimisi parhaiten skarppisoundisen oheislaitteiston ja levyhyllyn kanssa.
Mittaustulokset
dB 95 85 75 65
KAR
ÄÄNI
8½
Martin Logan Source 100 1000 10000 Hz
20
Vapaakenttävaste kohtisuoraan edessä 2,5 m:n etäisyydellä (punainen), 20 astetta sivussa (sininen) ja 60 astetta sivussa (vihreä). Lisäksi se istuu kokonaisuuteen kohtuullisen hyvin. HIFIMAAILMA | 5 | 2008 23. Se on dipoli, mutta alin kolmannes siitä on bassokotelon edessä, ja tällä alueella paneelin takana on vaimennusainetta. Paneeliosa on muotoiltu kaarevaksi, jotta suuntaavuus ei olisi liian voimakasta vaakatasossa. Kaiuttimen ääni on epäkaiutinmaisen avara, ilmava ja puhdas. Rytmisellä puolella asiat ovat hallussa, driveä ja menoa riittää. Kaikki kelat ovat ilmasydämisiä. Efekti kuulostaa jokseenkin samalta kuin erittäin lähelle tuotu keskikaiutin. Ongelma on melko äkäisessä sävyssä, joka rankkaa ison joukon levyjä epämiellyttäviksi
Toisaalta klassinen soi mukavasti, kun sinfoniaorkesteri levittäytyy koko salin leveydeltä. Kaukana takaseinästä rytmipuoli jää vaillinaiseksi, mutta lähempänä potkua ja driveä alkaa olla riittävästi. KAIUTTIMET 3 0003 500 EUROA VERTAILUTESTI
Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Höyhensarjalainen
Porukan yleisluonteesta selkeästi poikkeavin kaiutin. Dynamiikkakin on mukavasti hallussa. Diskanttielementti on sijoitettu epäsymmetrisesti keskilinjaan nähden. Pienessä huoneessa tummasävyisen elektroniikan kanssa mahdollisesti toimiva.
Kevyt ja ilmava
Sävy poikkeaa muusta joukosta ollen selvästi ohut. Stereokuva on avara. Vaatii huolellista sovitusta huoneeseen.
R
Avoin, napakka ja subjektiivisesti poikkeuksellisen nopea soundi. Vaikutelman hyvyys riippuu paljolti levystä: akustisella tavaralla voisi toivoa uskollisempaa läpivalaisua, kevyemmälle musiikille löytyy sopivassa suhteessa ilmaa ja tilaa. Rauhallisessa kuuntelussa läpikuultavuus on nautittavaa, mutta kun kuuntelija nostaa tasoa saadakseen myös bassot kuuluviin, soundi muuttuu liian läpitunkevaksi. Sijoitus lähemmäs takaseinää auttaa keskialueen ohuuteen, mutta bassoalue tahtoo nousta turhankin pintaan ja muuttuu päällekäyväksi. Tämä tosin vaatii kohtuullisen matalaa kuuntelutuolia, sillä korkeammalta kuuntelupaikalta soundi on ohut ja nasaali. Naisäänet toisaalta ovat vahvaa aluetta, kunhan eivät aivan kiljumiseksi ylly. Kotelon sisällä on vanun lisäksi huopamaista levyä seinämillä. 24 HIFIMAAILMA | 5 | 2008
Elementtien epäsymmetrisen sijoituksen takia taajuusvaste on erilainen vasemmalle ja oikealle.. Se on iskevä mutta samalla myös ohuehko. Pianon äänen muutos verhoutuneesta kolkoksi äänialalla noustessa on häiritsevää. Kontrabassonkaan alimpia säveliä ei juuri kuulu, mikä rajoittaa kaiuttimen käyttöaluetta melko lailla. Suurikokoisen paperi-öljykondensaattorin kuori on sivelty sinisellä vaimennusaineella. Reference 3a:n ääni antaa vaikutelman keveydestä ja nopeudesta. Stereokuvassa on ilmavuutta ja vapautuneisuutta, mutta myös tarkkuutta ja selkeyttä vaikka artikulaatio jääkin vähän parhaista. Suuntaavuusindeksi (10010000 Hz): 4,5 dB Herkkyys (1 m, 2,83 V, 10010000 Hz): 84 dB Alarajataajuus (-6 dB): 40 Hz Lisäviive 1 kHz: -0,01 ms Vasteet ovat melko tasaiset, mutta 500 hertsin alapuolella laskeva taso edellyttää huoneen rajapintojen tuomaa vahvistusta. Soinnin saa täyteläisemmäksi seinän lähellä, mutta tällöin bassot voivat korostua liikaa. Kolme metallista tukijalkaa varmistaa kaiuttimen pystyssä pysymistä. Soinnillisesti kaiutin saattaa olla aavistuksen keskimmäisille taajuuksille kallellaan, mutta yleinen tasapaino on silti melko onnistunut. Rajoittuneelle, kevyelle materiaalille sopiva kaiutin, popmusiikilla tai rokilla kuuntelu ei innosta ohuuden vuoksi. Äänikuva on enemmänkin ilmava ja vaikuttavan iso kuin pistemäisen vakaa. Toisaalta napakan esityksen toisena puolena on puhtauden ja läpinäkyvyyden tunne, joka ulottuu matalille taajuuksille saakka. Tehovasteapproksimaatio (musta). Korkealaatuiset liittimet on asennettu suureen alumiinipaneeliin. Basso-keskiäänisen luontainen vaste on siisti, eikä se tarvitse lainkaan normaalia yläpään suodatusta. Subbarin kanssa kaiutin voisi olla kova luu missä tahansa hintaluokassa.
Mittaustulokset
dB 95 85 75 65
KAR
Reference Audio 3A Veena 100 1000 10000 Hz
ÄÄNI
8½
20
Vapaakenttävaste kohtisuoraan edessä 2,5 m:n etäisyydellä (punainen), 20 astetta sivussa (sininen) ja 60 astetta sivussa (vihreä). Mitään dramaattisen jyrkkiä mutkia tai värittymiä ei ole kuultavissa. Tämä ei ole selkeä ja helppo tapaus vaan vaatii käyttäjältään sopivan huoneen ja riittävästi kärsivällisyyttä hyvän paikan etsimiselle.
ÄÄNI
8
Reference A Veena
Hinta: 3 495 /pari Lisätietoja: AVI-Palvelu Arminen, puh. + Avoin ja ilmava sointi Alakeskialueen vaimeus tuo ohutsävyisyyttä
Jakosuodin on pelkistetty. Alempi keskialue, eli miesäänet ja vaikkapa pianon keskimmäiset koskettimet, toistuu huomattavasti pidättyvämmin. Siksi jakosuodin on voitu saada hyvin yksinkertaiseksi: paperi-öljy-eristeinen kondensaattori ja kaksi vastusta. Etulevyn kallistus keventää ulkoasua ja tasaa elementtien toiston aikaeroja. Ilmiö liittyy yleiseen tasapainoon, sillä ikäviä värittymiä ei ole. Keskialue kuulostaa puoliväkisin erottelevan kuuloiseksi suunnitellulta. Keveähkö esitys lyö leimansa myös alempaan keskialueeseen ja bassotoistoon, jotka voisivat olla tukevampiakin. (044) 338 6247 www.stereo.fi, www.reference3a.com
ÄÄNI
Mikael Nederström
7½
Tekniset tiedot
Mitat (l x k x s): Massa: Toimintaperiaate: Elementit matalat äänet: korkeat äänet: Jakotaajuus: Nimellisimpedanssi: Suurin suositeltu teho: Magneettisuojaus: Liitäntä naparuuvit: banaanihylsyt: kaksoisjohdotus: 21x93x33cm 15,5 kg 2-tie, refleksi 18 cm 2,8 cm ei ilmoitettu 8 ohmia 120 W ei on on on
Menevän kepeä
eference 3a on testin pienin kaiutin. Bassotoiston vajavaisuus korostuu ohuen ja kirpeän yleissoundin vaikutuksesta. Bassoilla on 60 hertsin ympäristössä korostusta
Tässä yhteydessä ei tarkoiteta pelkästään laitteita, sillä myös moni muu tekijä on vaikuttamassa elämykseen. Alanko minäkin, 30-vuotias, olla jo seniili. Moni kokee analogisen äänilähteen läsnäolevammaksi ja hyvin säädettynä CD:n tasoiseksi äänenlaadultaan. Tähän voivat vaikuttaa musiikkiteos ja sen herättämät mielikuvat, hyvä laitteisto, itse DIY-henkisesti rakennetut laitteet tai yksinkertaisesti tilanne, jossa musiikki kuullaan. Yksinkertaisesti muistuttaa kaikkia myös niiden kokonaisuuden muiden osasten tärkeydestä. Monessa tilanteessa yksinkertainen on kaunista. Maailma on käden ulottuvilla ja heti saatavilla. Toisaalla vanha vinyyliharrastus tekee uutta
H
Kimmo Niinimäki ajautui hifikauppiaaksi sitä tavanomaisinta tietä, harrastuksen kautta. Erilaiset tavat lähestyä yhtä ja samaa asiaa, musiikkia, vaihtelevat yksilöllisesti. Elävä musiikki on taas oma lukunsa tässä sopassa. Käyttö vaatii kuitenkin enemmän kuin pienen kannettavan soittimen kansioiden selailu. Kaapelien valmistus ja myynti ovat saaneet rinnalleen maahantuontitoiminnan ja muutaman käsin poimitun edustuksen. Ihmiset kokevat hyvin yksilöllisesti kylmänväristyksen kuullessaan musiikkia. Kiire ja rauhattomuus pirstaloivat korvien välisen alueen hermokeskuksen. Odotetaan, että kaikki toimii samalta istumalta. Tapaamisissa on tärkeä kuunnella ihmistä kokonaisuutena, ei vain ongelmaa. Siellä se musiikkielämys syntyy.
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
25. Musiikkielämys on lopputulos. Kumpainenkin tapa tuottaa laadukkaan lopputuloksen henkilökohtaiset mieltymykset siis ratkaisevat. Useimmiten se kylmänväristys aiheuttaa aivoissa välittäjäainetoiminnan muutoksia kansankielellä hyvän mielen. Eikä ratkaisuksi riitä välttämättä vain ongelman korjaaminen. Kenties olen sitä viimeisintä vuosikertaa, joka on vielä tottunut hoitamaan asioita henkilökohtaisesti kasvotusten. Digitaalinen media tuo musiikin nykyisin helpommin ja nopeammin saataville. Toisaalla kukoistaa suvaitsemattomuus kanssaharrastajien tapoihin ja näkemyksiin. Vuosien varrella olen oppinut hyväksymään myös erilaisia näkemyksiä ja etsimään lopputulosta monenkin mutkan kautta. Tämä heijastuu myös malttamattomuutena tarkastella kokonaisuutta. Varsinaisessa ammatissani sairaanhoitajana kohtaan monenlaista. Espoon Otaniemessä sijaitseva Niinimaen.com-myymälä avautui yleisölle viime syksynä.
vahvaa nousuaan, ja levyjäkin saa paremmin kuin aikoihin. Välillä on tosin vaikea erottaa kumpi aiheuttaa näitä suuria tunteita enemmän laitteet vai musiikki itse. Tai edes puhelimitse. Välillä on hyvä pysähtyä tuunaamaan myös itseään. KIMMO NIINIMÄKI
KOLUMNI
HYVÄ MUSIIKKI SAA IHMISEN PAREMMALLE TUULELLE
ifi ja hifilaitteet molemmat erinomaisia aihealueita suurille tunteille. Liiallinen osa-alueisiin tuijottaminen tuottaa helposti sovitusvaikeuksia ja monimutkaistaa toimivan lopputuloksen saavuttamista. Joskus myös hiljaisuus voi olla musiikkia korville, ja pieni rauhoittuminen avaa monasti uusia näkökulmia. Parilla näppäimenlyönnillä niin itä kuin länsikin ovat näytöllä. Tarjontaa on valtavasti ja kaikkien kauppiaiden tuotteet ovat niitä "parhaita". Oma ajatukseni äänentoistosta seuraa hyvin pitkälle tätä näkemystä. Tänä päivänä tuntuu siltä, että ihmiset ovat varsin orientoituneita johonkin yksittäiseen tekijään laitteistoketjussa, ja sitä muokkaamalla yritetään hakea lopullista elämystä. Se pätee tässäkin usein. Miksipä sitä musiikkia muuten kuunneltaisiin. Tarkoitukseni. Internet ja sähköposti ovat anonyymeja, 24/7 toimivia yhteydenpito- ja kaupantekovälineitä: koko maailma on saatavilla jatkuvasti
Kauttimien vapaakenttävaste mitataan 2.5 m etäisyydellä, yleensä ylimmän elementin korkeudelta suoraan edestä. Kaikki tulokset ilmoitetaan vakiintuneesti 1.0 m etäisyydelle. Koska huoneessa merkittävä osa kuultavasta äänestä tulee korviin eri pintojen kautta heijastuen, myös muihin kuin kuuntelusuuntaan kohdistuva taajuusvaste vaikuttaa sointiin. Koska mittaus perustuu äärelliseen määrään mittauksia, mittaustuloksen tarkka nimitys on tehovasteapproksimaatio. Se vaikuttaa ääneen enemmän kuin pitemmän matkan kulkevat, myöhemmin saapuvat heijastukset.
Kaiuttimista mitataan kuitenkin kaiuttomassa huoneessa kaikkiaan 36 taajuusvastetta. Siellä on Suomen suurin kaiuton huone, joka antaa parhaat mahdollisuudet tutkia kaiuttimen toistoa ilman huoneen vaikutusta.
TEKSTI: PEKKA TUOMELA K U VAT : K L A U S A J R I E D E R E R
Vapaakenttä- ja tehovaste
Keskeisin kaiuttimen mitattavista ominaisuuksista on taajuusvaste. Kaiutinta pyöritetään pysty- ja vaaka-akselinsa ympäri täysi kierros ja vaste rekisteröidään 20 asteen välein. Testeissä julkaisemme kolmen eri suunnan
(0, 20 ja 60 astetta) taajuusvasteet eli vapaakenttävasteet. Se kuvaa, miten tasaisesti eri taajuiset äänet toistuvat. 20 asteen mittaus antaa käsityksen käyttökelpoisen kuuntelualueen leveydestä. 2005 remontoidusssa TKK:n isossa kaiuttomassa huoneessa, jonka alarajataajuus on noin 70 Hz. Näiden perusteella voidaan laskea kaiuttimen kaikkiin suuntiin säteilemä energia eri taajuuksilla eli tehovaste. Tehovasteapproksimaatioita varten kaiuttimet mitataan vaaka- ja pystyasennossa, 20 asteen välein.
KAIUTINTESTIEN MITTAUKSET
Hifimaailman kaiutintestien mittaukset tehdään Teknillisen korkeakoulun Akustiikan ja äänenkäsittelytekniikan laboratoriossa. 60 asteen mittaus taas vastaa suunnilleen sitä vastetta, joka tulee heijastumalla vain yhden, kaiuttimen vierellä olevan seinäpinnan kautta korviin. Bassomittaukset tehdään lähikentässä, 0.5 m etäisyydellä. Niistä ensimmäinen, mittaus kohtisuoraan eteenpäin, kuvaa tavallista kuuntelusuuntaa. Kaiuttimen taajuusvaste on erilainen eri suuntiin. TIETOA JA TAITOA
KAIUTINTESTIEN MITTAUKSET TKK:LLA
Kaiutinmittaukset tehdään v. On periaatteessa eduksi, että kuuntelu-
26
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
Suurempia arvoja saadaan käyttämällä suuntaavampia rakenteita, bassoalueella dipolia ja korkeilla taajuuksilla suuntaimia tai laajapintaisia tasoelementtejä. Tavallisessa huoneessa myös kaiuttimen suuntaavuus vaikuttaa voimakkuuseroihin. Pieni alarajataajuus on toivottava. Suuressa huoneessa bassojen vahvistuminen on vähäisempää. Säröarvojen mittauksissa tarvitsemme lisäksi tosiaikaista FFTanalysaattoria ja kompression selvittämiseen (sini)signaaligeneraattoria.
suunnan vapaakenttävaste on mahdollisimman tasainen ja suora. Tavallisten kotelokaiuttimien äänienergia leviää matalilla taajuuksilla yhtä paljon kaikkiin suuntiin. Bassojen korostuminen on suurinta pienessä kivitalon huoneessa. Usein keskiäänet toistuvat diskanttiin nähden viivästyneitä. Laajalle säteilevä kaiutin kuulostaa äänekkäämmältä kuin voimakkaasti suuntaava, jos herkkyydet ovat samat.
Lisäviive
Vaikka kaiutin toistaisi eri taajuudet oikeissa voimakkuussuhteissaan, niiden välillä on tavallisesti ajallista eroa. Aiemmin alueena oli 2508000 Hz. Tyypillisen kotelokaiuttimen suuntaavuusindeksi on 4-5 dB. Myös se voi vaatii usein vaakasuorasta poikkeavaa vapaakenttävastetta, jotta kaiuttimen tehovaste saataisiin halutuksi. Akustikaan laboratoriossa mittaukset tehdään (vielä toistaiseksi) alan vanhalla vakiintuneella mittaussoftalla MLSSA:lla, ja Brüel&Kjaerin 1/2" referenssimikrofoneilla. Lisäviive voi heikentää iskuäänten tarkkuutta ja tilavaikutelman luonnollisuutta. Herkkyys kuvaa periaatteessa kaiuttimen antamaa suhteellista äänenvoimakkuutta
Suuntavuuusindeksi
Suuntaavuusindeksi kuvaa kaiuttimesta koh-
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
27. Ylempänä suurempi osa äänestä kohdistuu kuuntelusuuntaan. Myös vasteen laskun loivuus on eduksi, sillä se säilyttää bassoäänten sävyt paremmin ja helpottaa toiston sovitusta huoneeseen.
tisuoraan eteenpäin lähtevän äänen voimakkuutta verrattuna kaiuttimen koko äänisäteilyyn. Jos kaiutin säteilee tasaisesti kaikkiin suuntiin, suuntaavuusindeksi on 0 dB. Kaiuttimen lähellä olevat rajapinnat vahvistavat matalia taajuuksia. Käytännössä tästä on kuitenkin usein poikettava. Testissä mitataan sen takia myös lisäviive. Sama koskee puurunkoista taloa, jossa merkittävä osa bassoenergiasta pääsee väliseinien läpi. Tehovaste antaa monissa tapauksissa hyviä viitteitä kaiuttimen yleisestä sointitasapainosta tyypillisessä asuinhuoneessa. Jos esimerkiksi bassoelementti on kotelon alapäässä tai kaiutin sijoitetaan lähelle seinää, sen vasteen tulee olla selvästi muita elementtejä pienemmällä tasolla. Laajennettu mittausalue antaa tyypilliselle kotelokaiuttimelle noin yhden desibelin pienempiä arvoja.
tietyllä vahvistimen voimakkuussäätimen asennolla. Parhaissa tapauksissa se voi kuitenkin olla pienempi kuin 0,05 ms. Syinä tähän ovat jakosuodin ja se, että diskanttielementin akustinen keskipiste on yleensä lähempänä kuuntelijan korvia. Kaiuttimen säteilyn laajuus vaihtelee taajuuden mukaan. On myös mahdollista, että selvästi ennen keskiääniä toistuvat korkeat äänet kuulostavat korostuneilta, vaikka niiden taso ei olisi liian suuri.
Herkkyys
Herkkyys on kaiuttimesta kohtisuoraan eteenpäin lähtevä äänenpainetaso metrin etäisyydellä, kun siihen syötetään 2,83 voltin (= 1 W, 8 ohmia) signaalijännite. Myös herkkyyden mittauksessa arvo ilmoitetaan nykyisin taajuusalueen 10010000 Hz keskiarvona. Yhden kilohertsin mittaustaajuudella lisäviive on tavallisesti suuruusluokkaa 0,150,30 millisekuntia. Testeissä ilmoittamallamme alarajataajuudella taso on vaimentunut 6 desibeliä yläbassojen tason verrattuna. Suuntaavuusindeksi lasketaan nykyisissä testeissä taajuuskaistalta 10010000 Hz. Yleensä sointitasapaino on luonnollisin, kun tehovaste laskee tasaisesti ja loivasti korkeita taajuuksia kohti, 510 dB välillä 10010000 Hz.
Alarajataajuus
Kaiuttimen toisto alkaa väistämättä vaimentua matalilla taajuuksilla, tietyn kohdan alapuolella. Tällaiseen tilaan sopii parhaiten kaiutin, jonka bassot laskevat vähitellen noin 150 hertsin alapuolella
Ne valmistetaan huolellisesti käsityönä puhtaasta hopeasta. KOKEILU
HOMEGROWN AUDIO -KAAPELIT
T E K S T I : J A N I P E S O N E N K U VAT : S A M U S A U R A M A
HOPEINEN PARIVALJAKKO
Erityisesti kaapelitarvikkeista tunnettu Homegrown Audio tarjoaa harrastajille myös valmiita ratkaisuja. Poikkeuksellisen hyvä taipuisuus ja lukkiutuvat liittimet helpottavat kytkentöjen tekemistä.
28
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Suomessa merkkiä edustaa Niinimäen.com audio, joka toimitti vertailtavaksi sekä väli- että kaiutinkaapelit suoraan malliston huipulta.
DNA-välikaapeleita on myös ilo katsella
Suuremman johdinmäärän ansiosta kaiutinkaapeli on selvästi välikaapelia jäykempi, joten pituuden suhteen ei välttämättä kannata kitsastella. Kaapelit kruunaa malliston parhaat lukkiutuvat liittimet, joiden keskitappi on puhdasta hopeaa. Muistutan kuitenkin, että terävämpää piirtoa haluttaessa siirrytään kyllä jo todel-
la kovan tason kaapeleihin. Tästä todisteena etenkin merkin huokeampien kaapeleiden lukuisissa yhteyksissä saamat kehut. X32-kaiutinkaapeleissa oli havaittavissa selkeää sukulaisuutta välikaapelin kanssa. Punos on hyvin löyhä, joten johtimien pituus on selvästi kaapelin nimellistä mittaa suurempi. Varmuudeksi kokeilin molempia. Välikaapelit on yhdistetty logoin varustetulla puupalalla, jonka vaikutus lie enimmäkseen esteettinen. DNA:n kohdalla äänialueet olivat täysin balanssissa. Toisaalta se myös karsii tehokkaasti epäonnistuneet luomukset mallistosta. Soinnissa oli selkeyttä, joka ylitti helposti huomattavasti edullisemmat vakiokaapelini. Yritys tosin on perustettu jo vuonna 1998 Kevin Walshin toimesta. Ymmärrettävästi kaiutinkaapeleiden kohdalla hinta kasvaa nopeasti lisäpituutta kaivattaessa.
H
Laadukkaista komponenteista
HGA on alusta asti panostanut laadukkaisiin komponentteihin sekä myös valmistusmenetelmiin. Mikään yllätys tämä ei tietenkään ollut, sillä ovathan molemmat suunnittelijansa näkemyksiä hyvästä äänentoistosta. Plus- ja miinusjohtimet haarautuvat siististi kaapeleiden päihin sijoitetuista puuosista.
Puhdas ja eloisa
Kaapeleiden eroja kuulee parhaiten kun on aikaa rauhoittua kuuntelemaan musiikkia. Kokeilussa olleet DNA-välikaapelit sijoittuvat omalla asteikollani 710 euron hinnallaan jo selvästi ylempään keskitasoon. Valmiiden kaapeleiden ominaisuuksia ei kuitenkaan kannata ryhtyä jäljittelemään, ja onhan ulkonäölläkin tietysti merkitystä. HGA:n mallistossa hopeakaapeleiden hinnat alkavat 148 eurosta. DNA-sarjan välikaapeli perustuu kahdeksaan eristettyyn hopeajohtimeen, jotka on punottu yhdeksi pyöreäksi johdinputkeksi. Kaiutinkaapeleista aiheutui pieni ylimääräinen pähkinä purtavaksi: sopisiko X32 paremmin Revolutioneiden dipolibassojen vai koaksiaalien signaalia syöttämään. (HGA) on verrattain uusi tuttavuus Suomen kaapelimarkkinoilla. Kokeilu ei siten tarjonnut munakasta bassotoistoa tai armotonta erottelua. Ei siis ihme,
HIFIMAAILMA | 5 | 2008 29. Tosin pientä kummastusta laadunvalvonnan osalta aiheutti se, että toimitetun välikaapelin johtimista löytyi merkittävä pituusero vasemman ja oikean kanavan välillä. Punoksen sisus on tehty joustavasta materiaalista, jonka tarkoituksena on valmistajan mukaan vaimentaa myös värähtelyistä aiheutuvaa mikrofonisuutta. Samalla kokeilu antoi myös uusia näkökulmia käyttämieni kaapeleiden heikkouksista ja vahvuuksista. Tällä kertaa sekä väliettä kaiutinkaapelit viihtyivätkin laitteistossani tavanomaista kauemmin. Liittiminä käytetään rodiumpinnotteisia haarukoita tai banaaniliittimiä. Tuolloin hänen ideanaan oli luoda äänenlaadultaan laadukkaita kaapeleita kohtuulliseen hintaan. Toisaalta niistä löytyi myös aavistus kohteliaisuutta, joka kuului särmikkäämmin tuotettujen äänitteiden kohdalla. Liittimen eristeenä niissä on käytetty teflonia. Koko komeus on päällystetty mustalla nailonilla. Lisäksi ylärekisterissä oli hieman tavanomaista enemmän särmää, mikä saattoi osittain viedä huomiota hieman miedolta alarekisteriltä. Tulipa niitä kokeiltua ajoittain myös putkitoimisen Staxin kuulokeadapterin kanssa. Siinä on käytetty puuvillaa, jota yleisesti pidetään äänenlaadultaan yhtenä parhaista eristeistä. Esoteerisiin kaapeleihin tutustuneet tietävät, että hopeakaapeleista on useimmiten maksettava merkittäviä summia. Vaikka erot Chord-merkkisiin vakiokaapeleihini olivat selviä, ei niistä aiheutunut ongelmia musiikin seurattavuuden suhteen. Johtimen, jota valmistajan mukaan kuluu yhteen kaapeliin noin sata metriä, eristemateriaalina on käytetty teflonia. Hopeakaapelit mielletään joskus jopa häiritsevän ylikirkkaiksi. Sukulaisuudesta huolimatta kaiutinkaapeleista löytyi muutama huomion arvoinen seikka. Bassotoistoa ja myös alempaa keskialuetta voi kuvailla lyhyesti hienostuneeksi. Toki lievä painotus ylärekisterin suuntaan oli tarkemmassa syynissä havaittavissa, mutta hyvin tasapainotetulla laitteistolla se on useimmiten vain eduksi. Selvästi edullisempaan vakiokaapeliin verrattuna olisi tehnyt mieli säätää jakosuotimesta bassojen tasoa aavistuksen suuremmalle. Valmistaja käyttää suunnittelussa apuna myös komparaattoria, joka hyvin helposti johdattaa ominaisuuksiltaan samantyyppisiin kaapeleihin. Esimerkiksi X32:n keskialueelle sijoittuva erottelu oli vokaalimusiikilla huippuluokkaa. DNA-välikaapeleiden äänimaailma avautui parhaiten kuulokekuuntelussa. omegrown Audio Co. Pidän tätä hyvänä asiana, sillä kokonaisen järjestelmän johdottaminen saman merkin eri hintaluokkaan sijoittuvilla tuotteilla on helppoa. Välikaapeleiden kanssa oli helpompaa, sillä ne löysivät paikkansa nopeasti soittimen ja etusen väliltä. Tämän suhteen kokeiltujen kaapeleiden viimeistelystä ei löydy huomautettavaa, vaikka niissä onkin havaittavissa lievä kotikutoisuuden leima. Ei siis mitään mullistavaa, mutta se on selkeästi toiminut. HGA:n kohdalla koin erilaisuuden pelkästään piristävänä seikkana. Selitykseksi voi tarjota materiaalikustannuksia, sillä onhan hopean markkinahinta yli nelinkertainen kupariin verrattuna. Sitä voi onneksi liikuttaa kaapelin päästä toiseen, joten yhdis-
tämisestä aiheutuvat haitat ovat minimoitavissa. Tämä onnistuu helpoiten kun kuuntelujakso kestää useita viikkoja. Samoin myös 1,8 metrisenä 741 euron hintainen X32-kaiutinkaapeli. X32-kaiutinkaapeli koostuu nimensä mukaisesti 32 puhtaasta hopeajohtimesta, jotka on myös punottu yhdeksi putkimaiseksi johtimeksi. Tästä syystä pidin eniten kaapeleiden ylä-äänten ja keskialueen toistosta. Sen sijaan DNA suoriutui päätehtävästään siis musiikin välittämisestä kuulijalle varsin mallikkaasti. Punoksesta huolimatta rakenne on erittäin taipuisa. Komponentteja voi ostaa erikseenkin, mikäli omien kaapeleiden rakentaminen saa sormet syyhyämään
(040) 861 8050, www. Yli tuhannen euron hintaluokasta kaapeleita hankkivalle X32 on varmasti yksi varteenotettava vaihtoehto, mutta samanlaista hohdokkuutta ja loistoa kuin DNA:n kohdalla en niissä henkilökohtaisesti kokenut. Hienoa rakennetta ei kannata piilottaa mustaan nailonkuoreen.
Lisätietoja
Niinimaen.com audio, puh. Kaunis hopeapunos on harmittavasti kätketty mustan nailonvaipan alle.. Tähän yksinkertaisuus sitten päättyykin, sillä sopivan häiriöttömyyden tason jokainen määrittelee itse. Useimmat audiokaapelit suoriutuvat päätehtävästään moitteetta. Aina jää varaa tulkinnalle. Mielestäni hopealla ei kuitenkaan ole mitään vakiintuneita äänenlaadullisia ominaisuuksia. On hyvä muistaa, että kokonaan hopeajohtimista valmistetut kaiutinkaapelit ovat harvinaisia. Kaiutinkaapeli on hieman hankalampi tapaus. Parhaan vastineen rahoille saa rauhallisemman musiikin parissa. Lisäksi olisin kaivannut kaapelille visuaalisesti hieman uskaliaampaa ulkomuotoa. Erimerkkiset hopeakaapelit eroavat toisistaan siinä missä kuparikaapelitkin. Yksiselitteisen vastauksen antaminen on käytännössä mahdotonta. Ja kenelle. HGA:n kaapelit eivät kuitenkaan muuta laitteiston yleisluonnetta, vaan ainoastaan tukevat sitä. niinimaen.com, www.homegrownaudio.com
+ Hyvä äänenlaatu + Välikaapeleiden taipuisuus + Laadukkaat liittimet Etenkin kaiutinkaapeleiden ulkoasu saisi olla viimeistellympi
30
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
X32-kaiutinkaapelit näyttävät hintaan nähden hieman askeettisilta. Homegrown Audion näkemys parhaista kaapeleista ei vaadi pankkilainaa, mutta vaikea niitä on hyvällä omallatunnolla edullisiksikaan sanoa. On pakko tunnustaa että pidin DNA-välikaapelista selvästi kaiutinkaapeleita enemmän. Ehkä ne olisivat soineet omassa laitteistossani tasapainoisemmin.
Yksityiskohtia kaipaavalle
Kaapeleita vertaillessa mukana seuraa jatkuvasti kysymys siitä, millaiseen laitteistoon ne parhaiten sopisivat. Mallistosta löytyy hyvin istuva hopeakaapeli kaikkiin laitteistoihin.
Hinnat
HGA DNA (1,0 m pari) Hinta: 710 HGA X32 (1,8 m pari) Hinta: 741
hieno yksityiskohtien toisto. Ne tarjosivat äänenlaatua, jota ei aina löydy selvästi kalliimmistakaan kaapeleista, ja mikä parasta, ne toimivat laitteistossani heti ilman totuttelua. X32:sta on saatavilla myös kaksoisjohdotettava versio, jota valitettavasti ei juuri nyt maahantuojalta löytynyt. Tästä syystä pidin eniten kaapeleiden ylä-äänten ja keskialueen toistosta."
Maahantuojan sanoin
että koaksiaalielementtejä syöttämäänhän ne lopulta joutuivatkin. Lisäksi monimutkainen geometria sekä parhaat käytettävissä olevat materiaalit huolellisesti valmistettuna tuottavat äänenlaadullisesti yhteneväisiä huippukaapeleita. Omiin kokemuksiini viitaten väittäisin kaapeleiden soveltuvan parhaiten henkilöille, joiden musiikkimaku on hyvin laaja. Ja voimme varmasti olla yhtä mieltä siitä, että päätehtävä kaikessa yksinkertaisuudessaan on musiikin häiriötön siirto laitteelta toiselle. Sama luonnollisesti pätee myös laitepuolella. Äänenlaadussa ei sinänsä ole moittimista, mutta niiden kanssa saattoi aistia selvästi merkittävämpää laitteistoriippuvaisuutta. KOKEILU HOMEGROWN AUDIO -KAAPELIT
"Selvästi edullisempaan vakiokaapeliin verrattuna olisi tehnyt mieli säätää jakosuotimesta bassojen tasoa aavistuksen suuremmalle. Tällöin tulee esiin parhaiten kaapeleiden tasapainoisuus sekä
HGA-kaapeleita edustavan Kimmo Niinimäen mielestä tuotteet tarjoavat hopean parhaat äänelliset ominaisuudet edulliseen hintaan. Silti niille löytyy oma asiakaskuntansa
Dynaudion pitkä kokemus kaiutinelementtien suunnittelijana ja valmistajana oli vahva etu Excite-mallistoa kehitettäessä. f i
www.propellihattu.fi. m r h i f i . Exciten uusi elementtiteknologia hyödyntää tehokkaasti vahvistimesi jokaisen watin, muuttaen alkuperäisen äänisignaalin puhtaaksi nautinnoksi.
Mr Hifi
Uusi Dynaudio Excite -sarja nyt kuultavissa! Hinnat alkaen 790 pari.
Musiikki on elämys.
HIFIMAAILMA | 5 | 2008 31 R a s t i l a n r a i t t i 5 A , 2 0 0 m R a s t i l a n m e t ro a s e m a l t a · Avo i n n a t i p e 1 2 1 8 s e k ä l a 1 0 1 4 · Pu h e l i n 0 9 - 3 4 4 3 9 4 9 · N e t t i k a u p p a : w w w. OLE USKOLLINEN MUSIIKILLE, ÄLÄ LAITTEISTOLLESI: DYNAUDIO EXCITE
Uskollinen äänentoisto ei enää välttämättä vaadi mittatilaustyönä yhteensovitettua laitteistoa ja kaiuttimia
Kaiutinliittimet ja linjaotot ovat poikkeuksellisen asiallista tekoa. TESTI
TRIODE CORPORATION TRV-35SE-VAHVISTIN JA TRV-CD4SE-CD-SOITIN
Triode Corporation TRV-35SE -vahvistin
Hinta: 2 090 Mitat (l x k x s): 34,0 x 18,5 x 31,5 cm Massa: 15 kg + Siisti viimeistely + Tukevat liittimet Korkea antoimpedanssi Ei kaukosäädintä
TEKSTI: MIKAEL NEDERSTRÖM K U VAT : S A M U S A U R A M A M I T TA U K S E T : R I S TO N I S K A
Mittaustulokset
Tehonkulutus-tyhjäkäynnillä/ 10 W/8 ohm/kanava antoteholla 110/145 W Pääteasteet antoteho, jatkuva, 1 kHz resistiivinen kuorma 8 ohmin anto, 8/4 ohmiin 33/25 W 33/28 W 6 ohmin anto, 8/4 ohmiin antoimpedanssi, 1 kHz, 8/6 ohmin anto 6,3/4,8 ohmia -kuulokeannon impedanssi,1 kHz 480 ohm Linjaotto "LINE1" -häiriöetäisyys,10 W/8 ohmiin, CCIR 84 dB 239 mV -herkkyys -kanavatasapaino 30 dB voimakkuusasetuksella 1,2 dB
Japanilainen Triode Corporation on Suomessa tuntematon suuruus, vaikka se täytti taannoin 15 vuotta. Kaiuttimille voi valita joko kuuden tai kahdeksan ohmin liitännät. Tämä on erityisen ilahduttavaa, koska kyseessä on selvästi aito kulttuurinen piirre, eikä tyypillinen yritys ratsastaa muiden mukana trioditrendin uudella tulemisella.
Turvallisesti AB-luokassa
Nimestään huolimatta nyt kokeiltava vahvistin, Tri TRV-35SE, ei ole single end -laite. Massavalmistajien juhlaviin mid end -soittimiin
32
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Löytyypä valmistajalta komponenttivalikoimistaan laatuvastuksia ja perinneputkiakin. Valikoima on laajentunut tasaisesti mutta harkiten. Firman ajatus on alusta saakka pyörinyt triodiputkien ympärille rakennetuissa vahvistimissa. Päätemuuntajien suojana oleva kotelo on piristävän metallinpunainen, josta joko pitää tai sitten ei. Myös vahvistimen etulevyssä on linjaotto, mikä helpottaa väliaikaisia kytkentöjä. Myöhemmin tuotepalettia on laajennettu kuulokevahvistimen ja CD-soittimen suuntaan.
TRIODIEN AIKA
Triode Corporation TRV-CD4SE -CD-soitin
Hinta: 2 090 Mitat (l x k x s): 34,0 x 10,0 x 33 cm Massa: 12 kg + Tukevat liittimet + Miellyttävä ääni
Y
Mittaustulokset
Häiriöetäisyys, CCIR, -80 dB signaalilla 99 dB Harmoninen särö, 1 kHz, 0/-60 dB 2,6/0,8% Antojännite, 1 kHz, 0 dB 2,0 V Antoimpedanssi, 1 kHz 1,6 kilo-ohmia Kanavatasapaino, 1 kHz 0,1 dB Yhteensopivuus -CD, R/RW/ROM/MP3/SACD X/X/X/-/-kopiosuojatut CD:t, CDS-100/ X/X/X CDS-200/Key2Audio Lisätietoja: NIINIMAEN.COM AUDIO, puh. Linjaottoja on takapaneelissa kaksi, joiden lisäksi löytyy nauhurianto sekä päätevahvistinotto. (040) 861 8050 www.niinimaen.com, www.triode.co.jp
htiön ensimmäinen laajempaa suosiota saanut vahvistin perustui legendaariseen 300B-putkeen. Vahvistin näki päivänvalon jo 1997, mutta sen tuotanto jatkuu vuonna 2003 tehdyn päivityksen jälkeen edelleen. Nykyisin valikoimassa on eri tavoin toteutettuja single end -vahvistimia sekä push pull -koneita niille, jotka kaipaavat enemmän tehoarsenaalia laitteistoonsa. Viimeistelynsä puolesta Tri erottuu kuitenkin edukseen monista kiinalaisista yrittäjistä. Pitkä miinus vahvistimelle tulee kuitenkin siitä, ettei varustukseen kuulu kaukosäädintä.
Putkitoiminen soitin
CD-soitin on niin ikään tukevaa tekoa. 15 kilon massa pitää huolen siitä, että liittimiä voi väännellä edestakaisin ilman, että laite liukuu alta karkuun. Tekniikka perustuu AB-luokkaan ja EL34-pääteputkiin, joista saadaan irti keskimäärin noin 30 wattia.
Koska kysymys on putkiwateista, tehoa voi pitää riittävänä hyvin monenlaisiin laitteistoihin. Hintaa on reilut 2 000 euroa, joten vahvistin sijoittuu melkoisen kilpailtuun hintaluokkaan. Kotiteatterihötkyilyyn ei ole lähdetty, vaan kaikkea leimaa vahva japanilainen puristisuuden ja konservatiivisuuden henki. Muotoilu on pykälää kapoisempi kuin normaali räkkileveys, joten vahvistin antaa itsestään varsin kompaktin vaikutelman. Ulkomuoto on riisuttu mutta samalla asiallinen. Kaikkia Triode Corporationin tuotteita yhdistää putkitekniikan hyödyntäminen tavalla tai toisella. Referenssituote on hybriditoiminen monopäätevahvistin, TRV-M88PP, josta irtoaa 200 wattia tehoa ja joka maksaa lähes 30 000 euroa/pari. Kuulokeliitäntä on mukava lisä, joskin sen käyttökelpoisuutta parantaisi hiukan pienempi antoimpedanssi
Muutamaan otteeseen oli erikseen estettävä ajatuksia harhailemasta musiikin mukana, eli vaikeasti kuvailtava musikaalisuus on näiltä osin hyvin hallussa. Kokonaisuutena se toimi ehkä yleispätevämmin ja palveli paremmin musiikkia. Kuunteluvaikutelmat, vahvistin
Mikael Nederström
Kuunteluvaikutelmat, CD-soitin
Mikael Nederström
Tiukasti läsnä
ÄÄNI
8½
Musikaalisesti eheä
ÄÄNI
9
Kokeilin vahvistinta kahdella erilaisella kaiutinkuormalla, Amphion Argon2 Anniversaryllä sekä toimituksen vakiotoistimella, Gradient Evidencellä. Vahvistin ei ole huono, mutta se vaatii oheissysteemiltä selvästi enemmän yhteensopivuutta. Hengittävyyttä on kyllä jo kohtalaisen mukavasti. HIFIMAAILMA | 5 | 2008 33. Neliohminen Aurelia Magenta paukkuu poikkeuksellisen rytmikkäästi, ja funkin syke välittyy erinomaisesti. Pääteputkien virkaa toimittavat neljä EL34:sta, joiden esivirrat
asetetaan trimmeripotentiometreillä. Laulaja on läsnä ja eloisa. Ensimmäinen yllätys on vahvistimen yleissoundi, jossa ei ole tippakaan putkiin usein yhdistettyä pehmoilua tai miellyttävyyttä. Levykelkka voisi olla järeämpikin, niin kuin monessa muussakin tämän hintaluokan soittimessa. Toiminnassa ei ole muuten mitään valittamista, mutta soittosessioita voi häiritä kirkkaansininen ledi, joka paistaa aina kun levy on pyörimässä. Amphionillakaan bassotoisto ei kouraise välttämättä kovin alhaalta, mutta se mikä tulee, tulee kuin ammuttuna. Sama efekti löytyy akustisen kitaran kielistä ja lyömäsoittimista, jotka paukkuvat ja napsuvat parhaimmillaan livemäisesti. Sen sijaan kuunteluissa CD-soitin ja vahvistin osoittautuivat hyvin erityyppisiksi ja siksi ehkä toisiaan täydentäviksi laitteiksi. Ylimääräistä lämpöä tai tukkoisuutta ei kuulu edes sellaisilla näytteillä, joissa siihen on tottunut. Kannattaa kuunnella huolella ja valita oheiskalusto harkiten. Basso on enemmänkin pehmeä kuin tymäkkä. Värinä on persoonallisen metallinpunainen.
ÄÄNI
Samu Saurama
9Trin vahvistimen olemus on melko karu ja asiallinen. Tämä pätee valitevasti myös bassotoistoon, sillä se on selvästi vertailuvahvistinta kevyempi ja ponnettomampi, kun kuormana on Gradient. Soitin ei ole millään tavalla tumma, mutta se onnistuu luomaan illuusion rauhallisuudesta ja jonkinlaisesta kokonaisvaltaisuudesta, joka ei kannusta analysoimaan liiaksi soundia. RCA-annot ovat erinomaisen tukevat, joiden lisäksi takaa löytyy XLR-tyyppiset analogia-annot. Kokonaisuutena puhdas ja selkeä, mutta kuuntelijaa mielistelemätön
ÄÄNI
9-
Potkua ja pauketta putkista
Skarppi ja selkeä luonne ilman mitään pehmoilua tai utuista romantiikkaa. Kuormana hankalalla Evidence MK3:lla kahdeksan ohmin annosta ylempi bassoalue toimii napakasti, mutta voima uupuu. Varsinkin ylimmät taajuudet pelteineen soivat poikkeuksellisen sopuisasti. Alapäässä on sekä sävyjä että ruutia poikkeuksellisen mukavasti, vaikkakaan ei ihan viimeistä vasara ja alasin -kontrollia. Putkiromantiikkaa ei tästä laitteesta saa irti, muuten hyvää musiikkia kyllä.
Oheislaitteet: Amphion Argon2 Anniversary- ja Gradient Evidence mk3 -kaiuttimet, Arcam FMJ A32 -vahvistin ja Naim 5i CD-soitin
lianto on sekä optisena että koaksiaalisena.
Eri planeetalta
tottuneelle viimeistely voi olla kotikutoisen näköinen, mutta siisti asiallisuus on jälleen kerran avainsana soittimen sieluelämään. Keskialue on napakka, nopea ja läpinäkyvä. Vahvistimen korkea antoimpedanssi ei osoittautunut ainakaan kuuntelussa käytetyllä kaiuttimella ongelmaksi. Äänikuva on enemmän avara ja yleisen ilmava kuin pistemäinen, mikä saattaa syödä aavistuksen aitoa akustiikan tuntua levyiltä. CD-soittimessa ei ole teknisesti mitään sen kummempaa kikkailua. Miellyttävä masiina.
Myös CD-soittimen varustukseen kuuluu luonnollisesti putki: antoasteena toimii venäläinen 6922-kaksoistriodi. Mielenkiintoinen ja aika temperamenttinen kone. Metallikapula on karu mutta uskottava. Toisaalta pehmeäsointisen soittimen syleilyssä tiukinta jyskettä ei muista aina kaivatakaan. Digitaa-
Sisäinen toteutus jättää siistin ja vakuuttavan kuvan.
Tri oli kokonaisuutena mukava tuttavuus. Sisällä on myös muutama pieni piirilevy. Musiikin kuuntelu soittimella sujuu kuin itsestään. Hyvin artikuloivassa ja elävässä soundissa ei ole mitään äänitteeseen kuulumatonta pehmeyttä tai lämpöä. Työn jälki on toteutustavan huomioiden asiallista. Vaihdettaessa kuuden ohmin antoon Evi murahtaa jo auktoriteetilla, eikä vahvistinta voisi kuvitella putkikoneeksi. Eroja löytyi jonkin verran kaiuttimesta riippuen, eli ostajan kannattaa miettiä etukäteen, minkälainen kaiutin sopii Trille. Positiivinen yllätys oli molempien laitteiden hyvä viimeistely ja kohtuullisen hyvät mittaustulokset. Koneiston soitin on lainannut maanmiehensä Sonyn valikoimista. Suuri osa komponenteista on juotettu suoraan putkien kantoihin. Siinä missä vahvistin oli napakka, nopea ja viileä, CD-soitin oli poikkeuksellisen miellyttävä ja sävyisä kuunneltava. Kokonaisuus toimii monenlaisella musiikilla kohtuullisen hyvin, mutta ehkä parhaimmillaan se on akustisella tavaralla ja kitaramusiikilla, jolla basson lievä vaimeus ja vilpoisuus eivät vaivaa. Stereokuva aukeaa vaivattoman avoimeksi mutta liioittelemattomaksi. Samu Saurama
Soinnillisesti erittäin miellyttävä ja kauttaaltaan pehmeäsävyinen tuttavuus. Liialliseen minimalismiin ei silti ole lähdetty, vaan vahvistin toimii push pull -periaatteella AB-luokassa, joka tarjoaa 30 wattia puhdasta putkitehoa.
Artikulaatiota ja sävyjä
Ilmavuutta ja hengittävyyttä on kohtalaisen hyvin, mutta stereokuva on myös tarkka ja selkeä. Toisto on Gradientilla aavistuksen pehmoilevampi, vähemmän särmikäs ja miellyttävämpi kuin Amphionilla. Perussävy on hyvin tarkasti neutraali
riksi se ien pa toteutu ar p im ttäviä kaiutin n lattiakaiutt kset yli dotu uje testatt kosta myös o ou löytyy j
34 HIFIMAAILMA | 5 | 2008. VERTAILUTESTI
SUBWOOFERIT 400500 EUROA
TEKSTI: MAURI ERONEN M I T TA U K S E T : K L A U S A J R I E D E R E R J A P O J U A N T S A L O / T K K K U VAT : M A U R I E R O N E N J A S A M U S A U R A M A
VERTAILUTESTI Cerwin-Vega! CVHD-12S ELAC SUB 111.2 ESP Jamo Sub 550 JBL ES150P Klipsch RW-10d Mirage Prestige S8 MJ Acoustics Pro 50 mk II Q Acoustics 1000Si Velodyne CHT-8R Wharfedale Diamond SW150
BASSOA PIKKURAHALLA
vän aan hy aksam dessä tunut m o ei tässä leh jou yleensä bassokuuti ikaan, ista on n nta olis oofer n vali 0 euro ainoisi ta subw aikka alle 50 kaas tasap Laaduk in hinnan. V ksia
Kotelo kapenee taaksepäin.
Ei vain bassojen tähden
Hyvällä subwooferilla saadaan ulottuvamman ja voimallisemman toiston lisäksi parannusta myös sen toistaman äänialueen yläpuolelle. Bassonhallinta kannattaakin jättää linjatasoisena toimivan aktiivilaitteen hoidettavaksi, jos vain mahdollista. 70-luvulla perustettu kanadalainen Mirage on osa yhtä Pohjois-Amerikan suurinta kaiutinvalmistajaa, Audio Products Internationalia, jonka talliin kuuluu muun muassa Energy. Liian alas viritetty subwoofer
HIFIMAAILMA | 5 | 2008 35. MJ Acousticsin suositushinta nousi kesken vertailun yli asetettujen hintarajojen, mutta koska se oli jo mitattu ja kuunneltu, sai se jäädä täydentämään ryhmän nättiin tasalukuun. Tästä
on erityistä hyötyä koaksiaalista elementtiä käyttävillä kaiuttimilla, jossa diskanttielementti sijaitsee bassokeskiäänisen keskellä. Refleksikotelon suunnittelu on osaksi tasapainoilua ulottuvuuden ja häiriöäänien välttämisen välillä. Passiivinenkin suodatus saattaa toisaalta parantaa merkittävästi integroitumista tai helpottaa pääkaiuttimien aiheuttamien ongelmataajuuksien eliminoin-
nissa. ELACissa suodatus tehdään 220 µF kondensaattorilla, eli se alkaa vaimentaa taajuuksia 90 hertsistä alaspäin (8 ohmin kuormalla). Wharfedale on 389 euron hinnallaan joukon edullisiin. Velodynessä suodon voi valita 80 tai 100 hertsistä, ja suodatus tehdään myös linjalähtöihin. Toisaalta tehot menevät harakoille, jos suodatus tehdään kaiutintasoisena passiivikomponentein esimerkiksi subwooferissa. Tällöin pienempitehoinenkin vahvistin riittää. ELAC ja Velodyne tarjoavat mahdollisuuden kaiutinsignaalin reitittämiseen ja bassojen suodattamiseen subwooferin kautta. Muita amerikkalaisia ovat kovaäänisestä maineestaan tunnettu Cerwin-Vega!, subbareihin pitkään keskittynyt Velodyne ja hifialan pioneeri JBL. Diskantin säteilykuvio pysyy vakiona, kun suuntaimena toimiva elementti ei heilu vallattomasti. Cerwin-Vega!:ssa on myös kaiutinlähdöt, mutta se ei käsittele signaalia.
Kuristimella tai ilman
Refleksikotelo on tässä hintaluokassa selvästi suosituin tapa saavuttaa ulottuvuutta ja painetta. Myöskään vahvistimen resurssit eivät mene hukkaan, kun sen ei tarvitse syöttää kaiuttimille paljon tehoa edellyttäviä matalia ääniä pieni kaiutin ei niitä toistaisi kuitenkaan. Subwooferien kaiutinlähtöjen ylipäästö on useimmiten toteutettu yhdellä kondensaattorilla, mikä tekee suodosta erittäin loivan: 6 dB/oktaavi. "Tärkeintä on, että subwooferia käytetään sen tarjoamien puhtaiden äänenpaineresurssien puitteissa ja oikein säädettynä."
assotoistoltaan vaatimattomien jalustakaiuttimien tukevoittaminen on yksinkertaisinta mataliin taajuuksiin erikoistuneella kaiuttimella, subwooferilla. ELAC saapuu Saksasta.
B
JBL ei häpeile äänellään eikä ulkonäöllään. Tämänkertaisen vertailun malleista suurin osa sopiikin parhaiten pienempien kaiuttimien pariksi. Ainoa suljettuun rakenteeseen perustuva on MJ Acoustics, jonka vastetta on korjattu ulottuvammaksi sähköisesti. Euroopasta Englantia edustavat MJ Acoustics ja Q Acoustics. Samasta saarivaltiosta lähtöisin oleva Wharfedale on nykyisin osa kiinalaista International Audio Groupia. Kaiuttimen basso-/keskiäänielementti ei törmää fyysisiin rajoitteisiinsa niin aikaisin, kun kalvoa voimakkaimmin heiluttavat bassotaajuudet on ohjattu subwooferille. Kun pääkaiuttimilta suodatetaan, esimerkiksi AV-vahvistimella, matalimmat taajuudet, yltävät pienemmätkin kaiuttimet dynaamisempaan toistoon. Tanskalainen Jamo kuuluu nykyisin amerikkalaisen Klipschin omistukseen, molemmilla on edustajansa vertailussa. Valittu hintahaarukka keräsi maahantuojilta kymmenen mallia. Kaikki merkit ovat Suomessa ennestään tuttuja
tautunut, mutta sen ulottuvuus on jo selkeästi Kompressio syntyy usein epätasaisesti taaheikompi. kasvattaa maksimiäänenpainetta teoriassa 6 Myös Wharfedale on tällä saralla kunnosdesibelillä. kuutta, vaikka lähdeSamu Saurama kuunteli subwooferit kaiutintasoisena liitettynä Arcamin materiaali tai volumestereovahvistimeen. Lääkkeeksi vahvistimen asetuksista määritelty pieneksi 120 hertsin suodolla. antamaan mahdollisimman oikeudenmukaiset lähtökohdat. MJ Acoustics kustannuksella äänenpainevaroja saadaan kompressoi ylemmillä taajuuksilla ja antaa enemmän käyttöön. tännössä hyvä suorituskyky ja äänenlaatu Velodyne kompressoi signaalia muita jommassakummassa on merkki menestykenemmän mutta tekee sen tasaisesti laajalla sestä myös toisessa. Jamo matalalle ulottuvasta toistosjuusspektrissä siten, että ylempien taajuuksien taan huolimatta yliohjautuu kuultavasti vasta vielä voimistuessa matalammat alkavat hiipua. Annetuilla eväillään hyvän tasapainon löytäneitä ovat JBL ja Cerwin-Vega!. Tasoa hienosäädettiin kuunteluvairajoittaa äänenvoimakheessa korvakuulolta, mikäli siihen ilmeni tarvetta. Elokuvilla sallittaneen taajuusalueella. Tämä tapahtuu yleensä elementin liikeradan Usein subbareita luokitellaan joko eloloppuessa. VERTAILUTESTI SUBWOOFERIT 400500 EUROA
Cerwin Vega Hinta Mitat (kxlxs) Paino Elementti Kotelo Vaihe (portaat) 499
ELAC 485
Jamo 489
JBL 400 457x337x387 18 kg 10" refleksi 0/180°
Klipsch 499 452x318x483 18 kg 10" refleksi 0-180° (10°)
Mirage 499 321x321x321 12 kg 8" refleksi portaaton
MJ Acoustics 599 280x320x280 12 kg 10" suljettu portaaton
Q Acoustics 399 330x350x320 11 kg 8" refleksi 0/180°
Velodyne 420 387x305x416 20 kg 8" refleksi 0°, 90°, 180°, 270°
Wharfedale 389 330x330x370 16 kg 10" refleksi 0/180°
451x426x419 400x257x396 396x325x530 22 kg 12" refleksi 0/180° 13 kg 8" refleksi 0/180° 22 kg 10" refleksi portaaton
Otot, Linja Kaiutin Annot, Linja Kaiutin/ylipäästö Alipäästö (portaat) Jaon ohitus EQ-tiloja Kaukosäätö Auto on/off Muuta
stereo, LFE x
LFE x
stereo x stereo
stereo
stereo x
LFE x
LFE x
LFE x
stereo x stereo x/x
stereo x stereo
x/50150 Hz x
x/x 40180 Hz 40150 Hz 50150 Hz x 1 40120 Hz (5 Hz) x 2 x (sensori) 40120 Hz x 20120 Hz 45175 Hz
40120 Hz
3585 Hz (10 Hz)
3 x x x yötila
x
x
x
x 3 muistipaikkaa
toistaa matalammalle, mutta alkaa haastavalla materiaalilla tai suuremmilla äänenvoimakkuuksilla käyttäytyä kontrolloimattomasti. Pääkaiuttimina hän käytti suodattamattomia Grasäädin kasvua edeldient Prelude -jalustakaiuttimia. Sen takia vertailun osallistujille pyrittiin dettynä. myöhään. kompressioon tohtori Subwooferien jakosuotimien ominaisuuksien vuoksi niitä ei kuunneltu
suodattamattomien lattiakaiuttimien kanssa. Jakosuotimen ja tason sekä mahdollisten taajuuskorjaimien säätö tehtiin erikseen mittaamalla ennen kunkin subsyntyy, kun subwoofer wooferin kuuntelua mahdollisimman tasaisen vasteen saavuttamiseksi. Ne eivät toista yhtä alas kuin testin parhaat, mutta pitävät
Velodyne on vertailun ainoa kaukaa säädettävä subwoofer.
ylimääräiset mölyt mahassaan, kun valtaosa määrää lisäsubbareita; määrän tuplaaminen muista alkaa puhista, tuhista ja anoa armoa. Evidencet toistavat toimituksen kuunteluhuoneessa 30 hertsiin, eikä yksikään testatuista subwoofereista tarjoa näin alhaista jakotaajuutta.
36
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Tähän on todennäköisesti pääkuitenkin tilanne, jossa puhtaimman äänen dytty särön pitämiseksi alhaisena. Mauri Eronen käytti Harman/Kardonin kotiteatterivahvistinta Gradient Evidence mk3 -lattiakaiuttimilla, jotka oli lyttäisivät. Tärkeintä erityisesti alempien tulla voimakkaana korkean särön musiikilla on, että subwooferia käytetään sen Näin kuunneltiin tarjoamien puhtaiden äänenpaineresurssien Subbarien kuuntelussa suurin mielikuvaan vaikuttava tekijä on yleensä puitteissa ja oikein sääsovitus pääkaiuttimien kanssa. Monet vierastavat Jokainen kuunneltava subwoofer sijoitettiin huoneessa samaan, vasteelahdistavaksi luokiteltaan optimaaliseksi mitattuun paikkaan hieman kaiuttimien keskilintavaa tunnetta, joka jalta poiketen seinän viereen. Käyviestii päätevahvistimen tehon puutteesta. alkaa kompressoida eli Ulkoisia taajuuskorjaimia ei käytetty. Ylempien taajuuksien kompressio kuva- tai musiikkikäyttöön sopivaksi
prosentin särölukemat on siis mitattu eri äänenpaineilla, Q Acoustics 82,5 Vasteen muotoon vaikuttadB:llä ja Jamo 98 dB:llä. Kytkin onlä taajuudella 100 desibelin voimakkuudella, jolloin särön määrä on 94
prosenttia. Kompressio- ja särökuvaajien tulkinnassa täyragen alipäästösuodin ei hoida tyy ottaa huomioon, että ne noudattavat subwoofereiden vastetta. Parhaiten pohjansa säilyttävät Jamo ja Mirage, Mittaustulosten tulkinta joilla muutosta ei käytännössä tapahdu lainkaan. Jamolla heittoa on vain kaksi hertsiä (40/42 Hz), mutta JBL:lläkin jo 13 hertsiä (50/63 Hz). Lähimmäksi totuutta pääsevät Jamo ja JBL. Jamoa voi käyttää matalallekin toistavien pääkaiuttimien kanssa, jos käytössä ei ole niiden ylipäästöä mahdollistavaa vahvistinta. Räikein esimerkki on MJ Acoustics, jonka ostaja saattaa luulla, että jakosuotimen minimiasennossa subwoofer toistaa vain alle 20 hertsin taajuudet näinhän alipäästöä säätävän ruuvin vieressäkin lukee. Jamon käyrä kertoo kuinka paljon vähemmän äänenpaine kasvoi voimakkuuskaksiasentoinen "boundary gain säätimen muutokseen verrattuna. Mirage käyttäytyy samankaltaisesti, ja on ominaisuuksiensa puolesta toimiva valinta rauhalliselle musiikinkuuntelijalle, joka haluaa joskus irrotella elokuvilla.
Epäselvät säätimet
Lähes kaikkien testattujen subwooferien jakosuotimien merkinnöillä ei ole mitään tekemistä todellisten, mitattujen arvojen kanssa. Oikeasti säätöalue alkaakin vasta 80 hertsistä. tehtäväänsä kunnolla taajuusTäten on muistettava, että ne eivät ole suoraan toistensa kanssa vertaialueen yläpäässäkään; toisto ei lukelpoisia, sillä esimerkiksi 25 hertsin taajuus on 100 desibelin särökuvaajassa Q Acousticsilla 15,5 desibeliä vaimeampi kuin Jamolla. via asetuksia on Jamossa, KlipKompressiokäyrää tulkitaan niin, että nollatason yläpuolelle sijoittuva schissä ja Velodynessä. Vähintään oktaavin verran heittävät myös Klipsch, Velodyne ja Wharfedale. Toinen jakosuotimiin liittyvä valituksen aihe on alarajataajuuden nousu jakotaajuutta
asennossa tuotti säännönmukaisesti tasaisimnostettaessa. alueelle, ja R&B/Rock luo kapeamman korosEniten ulottuvuus heikkenee MJ Acousticsiltuksen 50 hertsin tienoille. Ihanteellisen subwooferin eleman lopputuloksen. Valtava särön osuus selittää myös sen, miksi kompressiokäyrä on negatiivinen; kokonaisäänenpaine on särön kasvun johdosta noussut yli 20 desibeliä 80 desibelin referenssimittaukseen verrattuna.
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
37. Toisaalta MiJokaisesta subwooferista on mitattu kaiuttomassa huoneessa vaste jakosuotimen ääriasennoissa. Cerwin-Vega! ei ole dista yläbassopainotteisen suodattaen alimpia merkittävästi parempi; 28 hertsin alaraja nousee 46 hertsiin. Velodynessä ri säädettäisiin toistamaan myös korkeampia Movies-valinta korostaa melko tasaisesti koko taajuuksia vaikkapa 120 hertsiin asti, kuten taajuuskaistaa painottuen kuitenkin 40 hertsin kotiteatterin LFE-kanava edellyttää. Punainen käyrä +5 dB:n kohdalla tarcompensation" poistaa matalimkoittaa, että 20 desibelin (80 dB 100 dB) nosto toi todellisuudessa vain 15 desibeliä lisää äänenpainetta. mentin ja jakosuotimen yhteispeli on hoidettu Klipschin Punch-asento korostaa 60 hertniin, että ulottuvuus ei muutu, vaikka subbasin aluetta ja Depth 30 hertsiä. pien taajuuksien korostuksen, kun subbari on sijoiteltu lähelle Helposti 25 hertsiin suorana toistava MJ Acoustics on mitattu kyseiselseinää tai nurkkaa. Noin 20 ulotu kuin 88 hertsiin. Games tekee sounla, 16 hertsistä 43 hertsiin. "Hyvällä subwooferilla saadaan ulottuvamman ja voimallisemman toiston lisäksi parannusta myös sen toistaman äänialueen yläpuolelle."
säestämänä
Subwooferin vaiheen säätäminen korvakuulolta on haastavaa erityisesti silloin, kun säädin on portaaton. Pääsääntöisesti subbarien ohjekirjat neuvovat säätämään vaiheen siten, että bassotoisto on voimakkainta.
Pistetaulukko Ääni (60%) Mittaukset (30%) Ominaisuudet (10%) Yhteensä
Cerwin Vega 7,6 7 6 7,3
ELAC 6,8 6 6 6,5
Jamo 8 9 7,5 8,3
JBL 8 6,5 6 7,4
Klipsch 6,9 7 8 7,0
Mirage 7,4 6,5 7 7,1
MJ Acoustics Q Acoustics Velodyne Wharfedale 7,4 6 7 6,9 6,1 5 6 5,8 7,6 6 8,5 7,2 6,9 5 6 6,2
38
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Kaveri kannattaa tällöin patistaa ruuvaamaan subbaria. Vaikka pelkän subwooferin toistaman
taajuusalueen saisikin menetelmällä varsin hyväksi, pääkaiuttimien vaste muuttuu vallan toiseksi, kun lattialta siirrytään takaisin kuuntelutuoliin. Tämän jälkeen vaiheen täyskäännös 180 astetta antaa asetuksen, jolla matalat taajuudet saapuvat kuuntelupaikalle kaiuttimen kanssa samassa vaiheessa. Jazz/Classical ohittaa ekvalisaattorin.
Vaiheen vaikeus
Vanhan kansan neuvo istuttaa subbari kuuntelupaikalle ja ryömiä itse lattianrajassa tasapainoisinta ääntä etsien sisältää yhden ongelman; siinä pääkaiuttimien ja subwooferin välinen integraatio ei tule otetuksi huomioon. Suhteellisen yksinkertainen ratkaisu on syöttää toiseen pääkaiuttimeen ja subwooferiin siniaaltosignaalia jakotaajuuden ympäristöstä ja etsiä vaihe, joka pudottaa äänenvoimakkuuden lähes
kuulumattomiin. VERTAILUTESTI SUBWOOFERIT 400500 EUROA
"Subbarin säätäjän paras ystävä on tietokone ja ilmainen RoomEQWizardohjelma."
pois ja nostaen 60 hertsin aluetta. Jos subwooferin vaihesäätö kattaa vain välin 0180°, voi käännön tehdä lähes kaikista AV-vahvistimista
23 hertsin alarajataajuus pysyy käytännössä muuttumattomana jakotaajuudesta huolimatta. Suorituskyvyltään Jamo oli ryhmän paras. Toisto pysyy kasassa sivuäänittä ja ahdistumatta, vaikka puristisimpaan huomaamattomuuteen ei ylläkään; yliampuvaa muhkeutta ilmenee aika ajoin. Hyvien äänenpainevarojen ja ulottuvuuden hyödyntämisessä auttaa erinomaisesti toimiva jakosuodin. Etulevyyn sijoitettu äänenvoimakkuussäädin on heppoinen ja epäherkkien kaiuttimien kanssa vaikea saada säädettyä riittävän hiljaiseksi kaiutintasoisia ottoja käytettäessä. Joukon toimivinta päätä.
ÄÄNI
8
ÄÄNI
8
S
ivupöytää muistuttava Jamo kuuluu testin kookkaimpiin. Tasainen toimivuus sekä musiikilla että elokuvilla siivittävät Jamon vertailun voittoon.
Jamo Sub 550
Hinta: 489 Lisätietoja: Loud Group, puh. Hyvällä hyötysuhteella toimivan vahvistimen säätöpaneeli on kattava.. RCA-liittimin toteutettu linjasignaali voidaan ketjuttaa eteenpäin esimerkiksi toiselle subwooferille. Jamo on siis mahdollista integroida stereojärjestelmässä myös hieman suurempien pääkaiuttimien pariksi. Musiikilla integraatio onnistuu vähän sinnepäin heikon voimakkuussäädön takia, mutta elokuville luonne istuu mainiosti vaikka ei ihan puristisen oikeaoppinen olekaan. Leffatoiston yhtenä mittatikkuna toimineen Finding Nemon akvaariokoputustestin suvereeni voittaja.
Tuhti ja ulottuva
Tuhdisti ja lämminsävyisesti potkaiseva, mutta ei ollenkaan tukkoinen tai tukahtuneen paksu. Virran voi kytkeä käsin tai antaa automaatin hoitaa herättäminen, kun subwoofer saa signaalin. Voimaa löytyy varsin alas saakka vaikka aivan vavahdustasolle ei päästäkään. VERTAILUTESTI SUBWOOFERIT 400500 EUROA
Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Tanakat pohjat
Ryhmässä harvinainen yksilö sikäli, että tarjoaa jo selkärangassa asti tuntuvia tutinoita. 40 HIFIMAAILMA | 5 | 2008
Refleksiaukko on kapea vako kotelon yläreunassa. Pohjan jalkoja ei voi säätää epätasaiselle alustalle sopivaksi. (020) 198 6200, www.loudgroup.fi, www.jamo.com
Mittaustulokset
dB -5 -10 -15 -20 -25 -30 -35 Jamo Sub 550 10 50 100 200 Hz
KAR
Vapaakenttävaste jakosuotimen ääriasennoissa.
30
10
3
1 % Jamo Sub 550 0.3 Hz 20 25 31.5 40 50 KAR 63
Harmoninen särö (THD) 80 dB (vihreä), 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
5
0
-5 dB Jamo Sub 550 20 25 Hz 31.5 40 50 KAR 63
Kompressio 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
+ Jakosuotimen toiminta + Ulottuvuus + Painereservit Voimakkuussäädin
Refleksiaukko on kapea vako kotelon yläreunassa. Kymmentuumainen elementti on sijoitettu pohjaan, ja kapea refleksiaukko on takaseinämän yläreunassa. Ihmetystä aiheuttaa takapaneelin boundary gain compensation -kytkin, joka on-asennossa tarjoaa suoremman vasteen kuin pois kytkettynä. Selvittää voimakkaammatkin funkahtelut auktoriteetilla ja yllättää alimpien taajuuksien kuuluvalla toistolla. Suotimen minimiasennon tarjoama 42 hertsin jakotaajuus on testin alhaisin. Signaaleille on linjatasoinen stereotulo ja kaiutinotto. Hyvällä hyötysuhteella toimivan vahvistimen säätöpaneeli on kattava
(09) 855 3400, www.harmanconsumerfinland.com,www.jbl.com
Mittaustulokset
dB -5 -10 -15 -20 -25 -30 -35 JBL ES150P 10 50 100 200 Hz
KAR
Vapaakenttävaste jakosuotimen ääriasennoissa.
30
10
3
1 % JBL ES150P 0.3 Hz 20 25 31.5 40 50 KAR 63
Harmoninen särö (THD) 80 dB (vihreä), 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
5
0
-5 dB JBL ES150P 20 25 Hz 31.5 40 50 KAR 63
Kompressio 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
+ Ääni musiikilla + Ulkoasu Vaatimattomat painevarat Kaiutinoton puute
Vahvistin vaipuu lepotilaan 10 minuutin toimettomuuden jälkeen. Mehukas ja sävykäs toisto yllyttää kuuntelemaan kaikenlaisella materiaalilla, myös äänenpaineresursseja on riittävästi. Jakotaajuuden säädin on JBL:ssä tavallista lähempänä totuutta, alin jako on 63 hertsiä. Voimaa on kohtalaisen hyvin ja aivan alimmat jäävät pois ilman sivuoireita. Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Rytmi hallussa
Tarjoaa helppoa seurattavuutta ja ajallista napakkuutta, vaikka ei venykään vavahduttavimpiin mataliin tai sulaudu huomaamattomimmaksi jatkeeksi muun järjestelmän kanssa. 27 hertsin alarajataajuus kuuluu ryhmän keskikastiin, kuten myös 43 hertsin ulottuvuus jakosuotimen maksimiasennossa. Joka tapauksessa joukon kärjessä kuuntelemisen ilolla mitattuna, eikä kontrolloitu ote ei herpaannu vaativallakaan materiaalilla. HIFIMAAILMA | 5 | 2008 41. Ominaisuuksiltaan ja mittaustuloksiltaan kaikin puolin keskikastiin sijoittuva JBL hurmasi raadin kuuntelukokeissa. Integraatio on joukon paras, subwoofer tuo selvästi lisää auktoriteettia nousematta kuitenkaan ollenkaan omaksi äänilähteekseen. Elokuvilla sijoittuu keskitason yläpuolelle; ei tutise valtavasti, mutta ei myöskään kärsi sivuäänistä. Vaihesäätö on kaksiasentoinen, linjatasoinen signaali tuodaan stereo-RCA-liittimiin ja jakosuotimen voi halutessaan ohittaa. Virran tilasta kertova ledi on upotettu subbarin päälle hopeisen JBL-logon viereen. Hyvä tasapaino ulottuvuuden ja vaivattomuuden välillä.
Vaivattomasti toimiva
Toisto on kontrolloitua, mutta ei tukahtunutta tai yhtään ahdistunutta. Liitännät ja säädöt ovat vähäiset.
Refleksiaukko on kapea vako kotelon yläreunassa. Testin yleispätevin ja lähes kaikilla alueilla paras toistin.
ÄÄNI
8-
ÄÄNI
8+
Y
ksiväristen kuutioiden seassa taaksepäin kapeneva JBL on piristävä poikkeus; harjattua alumiinia muistuttavaa grafiitinharmaata pintaa reunustavat vaaleat puukyljet. Hyvällä hyötysuhteella toimivan vahvistimen säätöpaneeli on kattava. Vahvistinmoduulin varustukseen kuuluu peruskattaus säätimiä ja liitäntöjä. Vaikka äänenpaineresurssit tai ulottuvuus eivät yltäneetkään ryhmän parhaimmistoon, JBL saavutti silti jaetun ykköstilan menevällä esityksellä ja häiritsevien sivuäänien puutteella.
JBL ES150P
Hinta: 400 Lisätietoja: Harman Consumer Finland, puh
(08) 311 8384, www.jjhifi.com, www.cerwinvega.com
Mittaustulokset
dB -5 -10 -15 -20 -25 -30 -35 Cerwin Vega CVHD-12 S 10 50 100 200 Hz
KAR
Vapaakenttävaste jakosuotimen ääriasennoissa.
30
10
3
1 % Cerwin Vega CVHD-12 S 0.3 Hz 20 25 31.5 40 50 KAR 63
Harmoninen särö (THD) 80 dB (vihreä), 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
5
0
-5 dB Cerwin Vega CVHD-12 S 20 25 31.5 Hz 40 50 KAR 63
Kompressio 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
+ Riittävästi ruutia + Kontrolloitu toisto Jakosuotimen toiminta Ulottuvuus jakosuodin ohitettuna Vaatimaton viimeistely
Perinteinen vahvistinelementti jäähtyy siilillä.
Refleksiaukko on kapea vako kotelon yläreunassa. Kuuntelukokeissa Cerwin-Vega! sijoittuu kuitenkin kärkipäähän hyvillä voimavaroillaan ja kontrolloidulla toistollaan. Kuuluu joukossa lämpimien mutta sävykkäiden toistimien ryhmään, jotka eivät anna suoranaisia tuntemuksia oikeista sub-taajuuksista. Pohjaan on liimattu neljä kumitassua, joten epätasaisten pintojen vaatima säätäminen ei onnistu. Jälkimmäinen ohittaa subwooferin oman jakosuotimen. VERTAILUTESTI SUBWOOFERIT 400500 EUROA
Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Ryhdikäs paukuttaja
Ei tee itsestään numeroa rauhallisessa kuuntelussa, mutta säväyttää laahaamattomalla rytmiikallaan, kun annetaan hanaa. Ei räjäytä pankkia tai tärykalvoja, vaan jättää toivomaan vapautuneempaa irtiottoa.
Paljon potkua
Voimaa riittää vähän reilumpaankin paukutukseen, mutta soundi ei silti ole tukkoinen tai liian suoraviivainen. Hyvällä hyötysuhteella toimivan vahvistimen säätöpaneeli on kattava.
42
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Linjatuloja tarjotaan sekä stereona että monona. Kontrolliakin on sopivasti, toisto ei karkaa löysäksi. Jakosuotimen toiminta ansaitsee pyyhkeitä; alhaisin jakotaajuus on 78 hertsiä, ja suodin ohitettuna alarajataajuus nousee vertailujoukon ylimmäksi, 46 hertsiin. hyvän musiikkisuorituksen jäljiltä leffoilla hienoinen pettymys. Merkin tavaramerkiksi luettava punaripustuksellinen bassoelementti on ainoa piristysruiske muuten mustassa, vinyylillä päällystetyssä kotelossa. Minimiasennossa ulottuvuus on valmistajan ilmoitusten mukaisesti 28 hertsiä, ryhmän keskitasoa. Kaiutintasoinen tulo on toteutettu ruuviliittimin, ja signaali voidaan vetää pääkaiuttimille suodattamattomia lähtöjä pitkin. Tämän joukon toimivammasta päästä ja etenkin jos tarvitaan kunnolla äänenpainetta, paljon parempi valinta kuin "pienet hienostelijat".
ÄÄNI
7½
ÄÄNI
8-
K
ovaääniseksi kaiutinvalmistajaksi itseään tituleeraavan Cerwin-Vegan edustaja on myös ulkomitoiltaan vertailun kookkain. Ulottuvuus ei riitä alimpiin murahduksiin, mutta toisaalta sillä on saatu reserviä keski- ja yläbassoille hyvin. Mittauksetkin vahvistavat, että säröarvot pysyvät hyvin hallinnassa kautta linjan, sillä toistoa ei ole yritetty venyttää luonnottoman alas.
Cerwin-Vega! CVHD-12S
Hinta: 499 Lisätietoja: Oulun JJ-Hifi, puh
Hyvällä hyötysuhteella toimivan vahvistimen säätöpaneeli on kattava.
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
43. (019) 418 877, www.hifiguru.fi, www.velodyne.com
Mittaustulokset
dB -5 -10 -15 -20 -25 -30 -35 Velodyne CHT R Series 10 50 100 200 Hz
KAR
Vapaakenttävaste jakosuotimen ääriasennoissa.
30
10
3
1 % Velodyne CHT R Series 0.3 Hz 20 25 31.5 40 50 KAR 63
Harmoninen särö (THD) 80 dB (vihreä), 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
5
0
-5 dB Velodyne CHT R Series 20 25 31.5 Hz 40 50 KAR 63
Kompressio 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
+ Yleispätevä ääni + Rakenne + Kattavat ominaisuudet Korkea jakotaajuus Rajoitettu suorituskyky
Digitaalisuudesta huolimatta jakotaajuuden säätö tehdään analogisesti. Kokonaisuutena leppoisa kuunneltava. Todellinen jakotaajuus on säätimen minimiasennossa oktaavin korkeammalla kuin merkinnät antavat ymmärtää. Elokuvilla puhti yltää joukon keskitason tienoille, ja subbari luokin riittävän kivijalan leffaelämykselle.
Jykeväsointinen
Voimaa ja auktoriteettia on tässä joukossa varsin mukavasti. Soundi on jykevä ilman keskibassojen päällekäymistä vaikka alimmat jäävätkin toistumatta. Ajoittain kontrabassoon eksyi kuitenkin aavistus liiallista pyöreyttä. Rajoittaa ulosantia suuremmassa höykytyksessä niin, että kontrollin menetystä ei varsinaisesti kuule. Etenkin elokuvakäyttöön varsin käypäinen laite.
ÄÄNI
8-
ÄÄNI
7½
V
elodynen kauko-ohjattavan CHT-R-sarjan pienin malli on vertailun toinen digitaalisuutta hyväksi käyttävä subwoofer. Nopeudessa tiukimmat kiirehtivät napakampaan rytmiin, mutta kyllä tämäkin kohtalaisen hyvin integroituu. Ääneltään Velodyne kuuluu joukkoon, joka tarjoaa kuultavaa tukea ja potkua yleissoundiin. Kokoonsa nähden painava laite on pakattu huolellisesti, eikä koti-insinööri pääse helposti laitteen sisuksiin käsiksi tutkiminen jäi vahvojen liimausten takia haaveeksi myös testaajaryhmältä. Enemmän kuitenkin tuhti kuin napakan nopea. Ominaisuudet ovat ryhmän laajimmat.
Refleksiaukko on kapea vako kotelon yläreunassa. Ainoana laitteena Velodynen mukana toimitetaan kaukosäädin, jolla tärkeimmät toiminnot voi hoitaa kuuntelupaikalta käsin. Yleisvaikutelma on jämptin laadukas. 31 hertsin alarajataajuus sijoittuu vertailuryhmässä keskitason huonommalle puolen, mutta jakotaajuuden nosto ei vaikuta ulottuvuuteen hirvittävästi. Kuunteluiden perusteella irtoaa jaettu nelossija, vaikka subjektiivisella suorituskyvyllä se ei kärkiryhmää uhkaakaan.
Velodyne CHT-8R
Hinta: 420 Lisätietoja: Hifi Guru, puh. Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Lämmin tukevoittaja
Ei kaikkein huomaamattomimmin integroituva, mutta tuo mukavasti lämpöä ja svengiä musiikkiin napakkuuden kärsimättä. Äänenvoimakkuus ja jakotajuuden valinta tehdään digitaalisuudesta huolimatta takalevyn vahvistinmoduulista, vaikkakin voimakkuussäätö kytkinpainikkein
(020) 198 6200, www.loudgroup.fi, www.miragespeakers.com
Mittaustulokset
dB -5 -10 -15 -20 -25 -30 -35 Mirage Prestige S8 10 50 100 200 Hz
KAR
Vapaakenttävaste jakosuotimen ääriasennoissa.
30
10
3
1 % Mirage Prestige S8 0.3 Hz 20 25 31.5 40 50 KAR 63
Harmoninen särö (THD) 80 dB (vihreä), 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
5
0
-5 dB Mirage Prestige S8 20 25 Hz 31.5 40 50 KAR 63
Kompressio 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
+ Napakka toisto + Jaosta riippumaton alaraja + Paljon murinaa elokuvilla Toiston aikainen herpaantuminen Ylätaajuuksien ulottuvuus
Viileänä toimivan vahvistinmodulin kontrolleista löytyy Refleksiaukko on kapea vako kotelon yläreunassa. Linjatasoinen signaali liikkuu mono-RCA:ta myöten, ja myös kaiutintasoinen ääni saadaan tuotua subbariin. Hiljaisessa kuuntelussa särötasot ovat hyvin hallinnassa, mikä ilmeni myös kuunteluissa tarkkana toistona.
MIRAGE Prestige S8
Hinta: 499 Lisätietoja: Loud Group, puh. Elokuvilla murahtelu tuottaa jo hieman tuntemuksia, eikä kuutio ala päästellä epämääräisiä sivuääniä, vaikka ote revittelyssä muuttuukin holtittomaksi.
Nopea ja kevytliikkeinen
Testijoukon kärjessä nopeuden ja integroituvuuden suhteen. VERTAILUTESTI SUBWOOFERIT 400500 EUROA
Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Hiljaa hyvin
Erittäin rauhallisessa kuuntelussa luonnollinen pääkaiuttimien jatke, mutta intensiivisemmässä nautiskelussa pyöristeleväinen ote hävittää nopeasti tunteen tiukimmasta kontrollista. Napakka ja pehmoilematon ote toimii hyvin musiikilla, mutta kapasiteetin loppuminen ja kontrollin pettäminen melko aikaisessa vaiheessa voimakkailla matalilla signaaleilla tuskin suosivat elokuvakäyttöä. Hyvällä hyötysuhteella toimivan vahvistimen säätöpaneeli on kattava. Jakosuodin saa kiitosta toiminnallaan; 27 hertsin alarajataajuus ei muutu jakoa nostettaessa. Yläpäästään toisto jää vajaaksi, eikä LFE-kaistan edellyttämään 120 hertsiin päästä. Mirage yllättää elokuvilla äänenpainevaroillaan, mutta voimallinen toisto on osaksi harhaa, sillä suurin osa metelistä muodostuu säröstä. Vaihesäätö on portaaton. Alhaisin jakotaajuus saisi kyllä olla alempana, mutta 59 hertsiä on tässä joukossa hopeakorokkeelle oikeuttava suoritus. Ulottuvuus on käypäinen kunhan kuunteluvoimakkuus on järkevä.
ÄÄNI
8-
ÄÄNI
7
T
asamittainen pianolakattu kuutio seisoo neljän terävän piikin päällä, ja parkettia tai muita kovapintaisia alustoja varten mukana toimitetaan suojatassut. Säädettävyys ja liitännät ovat riittävää perustasoa. kaikki tarvittava portaatonta vaihetta myöten. Viimeisin eläväinen syke jää uupumaan musiikilla. Toistoa ei ole alapäästä kuristettu, ja kahdeksantuumainen elementti päätyykin äärirajoilleen nopeahkosti. 44 HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Alapään rehevyys istuu joillekin äänitteille, mutta joukon iloisimpien esityksien tasolle ei päästä
Kaikki tehdään digitaalisesti. (020) 198 6200, www.loudgroup.fi, www.klipsch.com
Mittaustulokset
dB -5 -10 -15 -20 -25 -30 -35 Klipsch RW-10D 10 50 100 200 Hz
KAR
Vapaakenttävaste jakosuotimen ääriasennoissa.
30
10
3
1 % Klipsch RW-10D 0.3 Hz 20 25 31.5 40 50 KAR 63
Harmoninen särö (THD) 80 dB (vihreä), 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
5
0
-5 dB Klipsch RW-10D 20 25 Hz 31.5 40 50 KAR 63
Kompressio 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
+ Alhainen särö + Muistipaikat Kotelon resonanssit Jakosuotimen toiminta
Klipschin vahvistinmoduuli ei sisällä lainkaan säätimiä. Selvästi kuuluvat kotelon häiriöäänet kuitenkin verottavat käytännön maksimivoimakkuuksia etenkin hyvin matalia taajuuksia sisältävällä materiaalilla. Integraatiota hankaloittaa myös taipumus jyskiä omaa tahtiaan. Alimmat taajuudet jäävät kuulumattomiin ja ylemmällä alueella on vähän turhaa paksuutta. Toisto ei myöskään pysynyt parhaiden tapaan kontrollissa, mutta 2563 hertsin taajuuksilta mitattu alle 2 prosentin kokonaissärö 90 desibelin keskimääräisellä tasolla oli ryhmän alhaisin.
Klipsch RW-10d
Hinta: 499 Lisätietoja: Loud Group, puh. Hyvällä hyötysuhteella toimivan vahvistimen säätöpaneeli on kattava. Suorituskykypisteitä pudottaa verkkainen tahti, joka ei vähänkään suuremmalla voimakkuudella tunnu noudattavan pääkaiuttimien kanssa samaa puikkoa.
Dynamiikka hakusessa
Vähän ontto perussävy ja potku on melko vaatimatonta. Vahvistimen takaseinässä on virtaliittimen lisäksi vai linja- ja kaiutintasoiset signaalitulot säätäminen äänenvoimakkuutta myöten tehdään yläreunan näytöllisestä ohjainpaneelista. Musiikilla ja leffoilla Klipsch täräyttää rintalastaa ryhmän keskitasoa paremmin, eikä ulottuvuuskaan ole hassumpi. Toisto ei yläpäästään aivan ulotu 120 hertsiin suodin ohitettuna. Sovitus on hankalaa suurien tasonsäädön portaiden takia, joko jää vaisuksi tai sitten puskee päälle. Lisäksi jakosuotimen minimiasennossa (40 Hz) mitattu jako on oktaavin korkeammalla 81 hertsissä. Refleksiaukko on kapea vako kotelon yläreunassa. Ohutseinäinen refleksiputki on sijoitettu koteloon jyrkässä kulmassa siten, että sen pituus on saatu maksimoitua. Jakosuotimen osalta tuttu virsi pätee myös Klipschiin; jakotaajuuden nostaminen nostaa myös alarajataajuutta. Kun lisäksi dynamiikka tuntuu vaatimattomalta, niin laite jää testin häntäpäähän.
ÄÄNI
7+
ÄÄNI
6½
A
merikkalainen Klipsch on vertailun toinen digitaalisia kontrolleja käyttävä subwoofer. Kouraisee musiikilla sopivasti, mutta liioittelee yläbassoja. Kaikki asetukset tallentavia muistipaikkoja on kolme. Takapaneelissa on kaukosäätöä varten IR-vastaanotin, mutta ohjainkoodit yleiskaukosäätimeen täytyy pyytää valmistajalta. Äänenpainereserveiltään Klipsch sijoituu parempaan puoliskoon. HIFIMAAILMA | 5 | 2008 45. Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Keskibassojen kuningas
4060 hertsiä tuuttaavat joukon iskevimmin, mutta matalimmilla virta hieman hiipuu. Mustaan saarnikoteloon ja muoviosiin kasattu subwoofer antaa itsestään halvahkon tunteen
Ulottuvuutta on alimpia vavahduksia myöten, mutta kapasiteetti loppuu vaikealla materiaalilla hyvin aikaisessa vaiheessa. Jakosuotimen asento vaikuttaa merkittävästi alarajataajuuteen; minimissä toisto ulottuu alle 20 hertsin, toisessa ääriasennossa jäädään 43 hertsiin. Vaikuttavasta ulottuvuudesta ei olekaan käytännössä hyötyä, sillä äänenpainevarat loppuvat ennen kuin niiden taso nousee kuultavaksi. Integroituminen sujuu melko siististi, mutta vasta pieni nopeuden nosto auttaisi kärkikastiin siinä suhteessa. Hyvällä hyötysuhteella toimivan vahvistimen säätöpaneeli on kattava.
46
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Vaihesäätö on portaaton.
M
MJ Acoustics Pro 50 mkII
Hinta: 599 Lisätietoja: Soundata Oy, puh. Kaiutintasoinen signaali tuodaan mukana toimitettavalla Speakon-kaapelilla. (09) 4769 3300, www.soundata.fi, www.mjacoustics.co.uk
Mittaustulokset
dB -5 -10 -15 -20 -25 -30 -35 MJ Acoustics PRO 50 MkII 10 50 100 200 Hz
KAR
Vapaakenttävaste jakosuotimen ääriasennoissa.
30
10
3
1 % MJ Acoustics PRO 50 MkII 0.3 Hz 20 25 31.5 40 50 KAR 63
Harmoninen särö (THD) 80 dB (vihreä), 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
5
0
-5 dB MJ Acoustics PRO 50 MkII 20 25 31.5 Hz 40 50 KAR 63
Kompressio 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
+ Alas ulottuva toisto + Tasainen taajuusvaste + Kompakti koko Jakosuotimen toiminta Korkea jakotaajuus Äänenpainevarat
Kaiutin- ja linjatasoisille tuloille on omat säätimet. 28 cm kanttiinsa oleva kotelo on mitoitettu niin pieneksi kuin 10-tuumainen elementti sallii. Kokonaissärön määrä taas nousee hyvin nopeasti, ja esimerkiksi 25 hertsillä 89 desibelin äänenpaine tuottaa jo yli 40 prosenttia harmonista säröä. Erikoisuutena MJ Acousticsissa on erilliset voimakkuus- ja jakotaajuussäätimet molemmille tuloille. VERTAILUTESTI SUBWOOFERIT 400500 EUROA
Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Maltilliselle musiikille
Kuivan tarkka toisto, ja subbari on helppo integroida pääkaiuttimien saumattomaksi jatkeeksi. Jakosuotimen säätöalue alkaa merkintöjen mukaan niinkin alhaalta kuin 20 hertsistä, mutta mittausten perusteella jako on alimmillaan noin 80 hertsissä. Ulottuvuuden sähköinen venyttäminen näin pienessä subwooferissa on kyseenalaista, sillä vahvistimen tehoreservit menevät helposti kaikkein alimpien taajuuksien ruokkimiseen. Linjatasoisen äänen liitäntä tapahtuu yhdellä RCA-kytkennällä. Yhteiskäyttö lattiakaiuttimien kanssa ilman AV-vahvistimen tarjoamia suotimia on siis haastavaa. Elokuvakäytössä tuntemukset jäävät uupumaan kokonaan, mikä pudottaa merkittävästi yleisarvosanaa.
Pehmeän lämmin
Enemmän pehmeän lämmin kuin napakan nopea, mutta kohtalaisen sävykäs laite kylläkin. Elementti on sijoitettu pohjaan, joten kotelon lattiasta nostavat jalat lisäävät korkeutta neljällä sentillä. Molemmat kaapelit toimitetaan paketissa.
Refleksiaukko on kapea vako kotelon yläreunassa. Rauhalliseen nautiskeluun sopiva, mutta ei luukutuslaitteeksi painepojille.
ÄÄNI
8-
ÄÄNI
7
J Acoustics on vertailujoukon pienikokoisin ja ainoa suljettua koteloa käyttävä subwoofer. Omimillaan pienten jalustakaiuttimien kanssa, matalalle toistavat lattiakaiuttimet tarjoavat parempaa impaktia sinällään. Kotelo on tukevaa tekoa, ja viimeistelynä on käytetty lähes mattaa mustaa maalia. Huomaamattomuus edellyttää kuitenkin maltillisia äänenpaineita, sillä toisto muuttuu laahaavaksi dynaamisemmalla tai erittäin matalia sisältävällä materiaalilla
8 ohmin kaiuttimia käytettäessä ylipäästö asettuu siten noin 90 hertsiin 6 dB/ okt vaimennuksella. Välillä tuntuu, että pientä taipumusta yksinuottisuuteen on. Puhdaslinjainen kotelo kahdeksantuumaisella elementillä kuuluu ryhmän kevyempään puoliskoon ja antaa itsestään heppoisen vaikutelman. Suoraksikin mitatulla kalibroinnilla taipuvainen paksuuteen, johon auttaa maltillinen subbarin tason laskeminen. Malli on kuitenkin saatavilla myös kirsikan, mustan ja titaanin värisenä. Impedanssin puolittuessa taajuus kaksinkertaistuu 180 hertsiin. Jakosuotimen säätöalue alkaa 40 hertsistä, mutta todellisuudessa alin jakotaajuus on noin 73 hertsiä. Musiikillisesti se tuo pienten kaiuttimien tueksi lämpöä, mutta elokuvapumpuksi on saatavilla suorituskykyisempiäkin vaihtoehtoja.
ELAC SUB 111.2 ESP
Hinta: 485 Lisätietoja: Scanteknik Oy, puh. Reservit loppuvat matalassa päässä melko aikaisin joten järkevin käyttö on leppoisassa kerrostalokuuntelussa eikä kellariteatterin paineistamisessa. (09) 2230 0780, www.scanteknik.fi, www.elac.de
Mittaustulokset
dB -5 -10 -15 -20 -25 -30 -35 Elac 111.2 ESP 10 50 100 200 Hz
KAR
Vapaakenttävaste jakosuotimen ääriasennoissa.
30
10
3
1 % Elac 111.2 ESP 0.3 Hz 20 25 31.5 40 50 KAR 63
Harmoninen särö (THD) 80 dB (vihreä), 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
5
0
-5 dB Elac 111.2 ESP 20 25 Hz 31.5 40 50 KAR 63
Kompressio 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
+ Ulottuvuus suotimen maksimiasennossa Korkea alin jakotaajuus Vaatimattomat painevarat
Kaiutintuloja ja -lähtöjä on poikkeuksellisesti kolme. Integroituu vaivatta, mutta ei juuri tuo lisäarvoa ulottuvampien kaiuttimien toistoon. HIFIMAAILMA | 5 | 2008 47. Lähdöt on suodatettu.
Refleksiaukko on kapea vako kotelon yläreunassa. Kaiutintasoisia tuloja on kolme kappaletta, ja ulostulossa käytetään suodatukseen 220 µF kondensaattoria. Hyvällä hyötysuhteella toimivan vahvistimen säätöpaneeli on kattava. Integroitumiseltaan parhaasta päästä ja ulottuvuudeltaan keskitasoa.
ÄÄNI
6+
ÄÄNI
7+
S
aksalainen ELAC eroaa tummanpuhuvasta joukosta hopeanharmaaksi maalatulla viimeistelyllään. Jää leffakäytössä häntäpäähän vaatimattomien reserviensä takia.
Rauhallisen eleetön
Mehevä ja pehmeän lämmin kunhan äänenpaineet pysyvät hillittyinä. Kontrolli katoaa matalimpia sisältävällä materiaalilla joukon ensimmäisenä. Linjatulolle on yksi RCA. Isoon tilaan liian köykäinen ratkaisu. Toisto ulottuu tällöin 31 hertsiin, eikä suodin maksimiasennossaan nosta alarajataajuutta kuin hieman, 35 hertsiin. Hyvin maltillisilla äänenvoimakkuuksilla ELAC on käypä laite pieneen tilaan. Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Höyhensarjaa
Pienimuotoiseen järjestelmään pikkukaiuttimien kaveriksi
Ylemmälle bassoalueelle saadaan kyllä melko mukavasti jyskettä, joskaan ei aivan terävintä potkua. Ääni vaimenee jyrkästi matalia taajuuksia kohti, mikä osaltaan selittää Wharfedalen häiriöttömyyden vaativalla materiaalilla, kun äänenvoimakkuus pidetään aisoissa. Tarjoaa groovahtavaa, helposti seurattavaa bassoa, kunhan taso pysyy matalana. Mittaustulosten perusteella äänenpainevarat ovat joukon vaatimattomimmat. Takapaneeli tarjoaa kaiken välttämättömän, vaikka vaihekytkimen soisikin olevan portaaton. VERTAILUTESTI SUBWOOFERIT 400500 EUROA
Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Puskematta parempi
Taustakuoroon sijoittuva basso, jonka avut tulevat parhaiten esille, kun siltä ei odoteta liikoja. Korkealle jäävän alarajataajuuden ja pienten paineresurssien takia soveltuu lähinnä pikkusatelliittien pariksi.
Tiukasti kontrolloitu
Kohtuullisen napakka, mutta vähän jo tukahtuneeksi ylikontrolloitu luonne. Menettää tahdikkuuden ja alkaa yliohjautua kuultavasti varsin nopeasti sekä musiikilla että elokuvilla. Linjatasoisen signaalin voi ketjuttaa eteenpäin stereona, ja kaiutinsignaalille on ruuviliittimet. Yleissointi muuttuu ahdistuneeksi reippaammassa menossa, mutta tarjoaa pienimuotoisemmassa järjestelmässä soljuvaa bassotoistoa.
Wharfedale Diamond SW150
Hinta: 389 Lisätietoja: Audelec, puh. (010) 387 8980, www.audelec.fi, www.wharfedale.co.uk
Mittaustulokset
dB -5 -10 -15 -20 -25 -30 -35 Wharfedale Diamond SW150 10 50 100 200 Hz
KAR
Vapaakenttävaste jakosuotimen ääriasennoissa.
30
10
3
1 % Wharfedale Diamond SW150 0.3 Hz 20 25 31.5 40 50 KAR 63
Harmoninen särö (THD) 80 dB (vihreä), 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
5
0
-5 dB Wharfedale Diamond SW150 20 25 31.5 Hz 40 50 KAR 63
Kompressio 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
+ Letkeän rytmikäs Ulottuvuus Korkea jakotaajuus Painevarat
Jakotaajuuden säätö on poikkeuksellisesti 10 hertsin välein porrastettu.
Refleksiaukko on kapea vako kotelon yläreunassa. Toisto ulottuu 6 desibelin vaimennuksella 36 tai 42 hertsiin suotimen asennosta riippuen. Hyvällä hyötysuhteella toimivan vahvistimen säätöpaneeli on kattava.
48
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Jakosuodin toimii yleensä riittävän tihein 10 hertsin portain, mutta merkinnät ovat tavanomaiseen tapaan harhaanjohtavat; 35 hertsin asento vastaa käytännössä 86 hertsin jakoa. Matalia bassoja ei tule ollenkaan, mutta toisaalta mitään häiriöitäkään ei esiinny vaikka materiaali olisi hankalaa. Vinyylipinnoitteesta huolimatta yleisilme on tukevan laadukas, ja käyttökytkimet ovat tunnokkaita. Rauhalliseen menoon toimiva peli, mutta suuria tuntemuksia tällä ei herätetä.
ÄÄNI
7-
ÄÄNI
7
K
okoisekseen painavan Wharfedalen 10-tuumainen elementti mahtuu nipin napin koteloonsa
Jakosuotimen maksimiasennossa kuuden desibelin vaimentuma asettuu 45 hertsiin, ja vaste ulottuu lähes viivasuorana 200 hertsiin. Suuremmilla voimakkuuksilla koteloresonanssit ja korvin kuultava harmoninen särö tuovat oman ikävän mausteensa. Hifikaiuttimien seuraksi heikko valinta, pienille satelliiteille järkevämpi seuralainen.
ÄÄNI
6
ÄÄNI
6+
V
aatimattoman oloinen Q Acoustics on joukon kevein laite. Refleksiputki osoittaa taakse. Myös alipäästösuotimen todellinen jako on vertailun korkeimpia; toisto vaimenee vasta 85 hertsissä. HIFIMAAILMA | 5 | 2008 49. Joko edes keskibassoille ei saa yhtään lisää voimaa tai sitten yläbassot nousevat paksuina pintaan. Kuunteluarviot
Mauri Eronen Samu Saurama
Ylävireinen
Mataliin jyrinöihin subbari ei veny, mutta ylemmillä bassoilla on aavistus voiman tunteesta. Integroiminen on hankalaa ilman että soundi muuttuu kumimaiseksi. Kotelo on täytetty villalla, ja pienestä koostaan huolimatta rakenne on sisäisesti tuettu. Se tarjoaa todellisia äänellisiä resursseja vasta yli 50 hertsin taajuuksilla, ja lisäksi toistoa sotkevat lukuisat sivuäänet. Vaihesäätö on kaksiasentoinen Matalat taajuudet jäävät uupumaan, ja alaraja onkin ryhmän korkein, 39 hertsiä. Samaiset hyvin tuuttaavat yläbassot nousevatkin sitten niin pahasti pintaan, että tason reilu pudotus vie viimeisenkin pohjan sub-taajuuksiksi määriteltävistä äänistä. Matalaa ei tule ollenkaan ja yleinen luonne on enemmän taustalle jäävä kuin rytmiä luova. Vähiten subwooferiksi luokiteltava esitys, vaikka pikkusatelliiteilla tuoneekin rokille sopivasti iskevyyttä.
Hankalasti integroituva
Vaikeasti integroitava tapaus. Soveltuu vain kaikkein pienimpien satelliittikaiuttimien pariksi.
Q Acoustics 1000Si
Hinta: 399 Lisätietoja: Kruunuradio, puh. Sekä mittauksissa että kuuntelukokeissa Q Acoustics sijoittui vertailun häntäpäähän. (09) 6840 0010, www.kruunuradio.fi, www.qacoustics.co.uk
Mittaustulokset
dB -5 -10 -15 -20 -25 -30 -35 Q Acoustics 1000 Si 10 50 100 200 Hz
KAR
Vapaakenttävaste jakosuotimen ääriasennoissa.
30
10
3
1 % Q Acoustics 1000 Si 0.3 Hz 20 25 31.5 40 50 KAR 63
Harmoninen särö (THD) 80 dB (vihreä), 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
5
0
-5 dB Q Acoustics 1000 Si 20 25 Hz 31.5 40 50 KAR 63
Kompressio 90 dB (sininen) ja 100 dB (punainen) tasolla.
Matalien puute Vaikea integroitava
Vaatimattoman näköinen vahvistin tarjoaa perustoiminnot.
Refleksiaukko on kapea vako kotelon yläreunassa. Voimaa on keskibassoilla jonkin verran, mutta yleinen suorituskyky on kyllä joukon heikoin. Kahdeksantuumainen elementti on sijoitettu etulevyyn, ja sitä suojaava pyöreä kangaskehikko uppoutuu etulevyn tasalle. Hyvällä hyötysuhteella toimivan vahvistimen säätöpaneeli on kattava. Takapaneelin tarjonta on peruskauraa RCA-linjatuloineen ja kaiutinliittimineen
Siirron laajuus yhdessä Fujinon-merkkisen objektiivin pitkän zoomin kanssa mahdollistavat asentamisen lähes tilaan kuin tilaan. Lähempi tarkastelu paljastaa nopeasti, että HD100 ei ole puhtaalta pöydältä suunniteltu uusi tuote, vaan HD1:n paranneltu versio. Myös pintamateriaali vaikuttaa erilaiselta; se kiiltää vähemmän, eikä ole enää niin perso sormenjäljille. Ulkonäöllinen ero edeltäjään on luotu värillä: HD100 on täysin musta. TESTI
VIDEOPROJEKTORI JVC DLA-HD100
JVC:n videoprojektorin liitännät ovat identtiset edeltäjän, DLA-HD1:n kanssa.
MUSTAN UUSI TULEMINEN
Kiitetyn DLA-HD1:n seuraaja tuplaa natiivikontrastin, mutta tarjoavatko kuvanlaadulliset edistysaskeleet vastinetta hinnalle?
L0 DLA-HD100 jatkaa siitä, mihin DLA-HD1 jäi. Säätö on yhä kovin epätarkka ja heppoisen tuntuinen, mutta lukittuu vakaasti paikoilleen eikä siirtyile itsekseen. Liittimet löytyvät samasta paikasta projektorin takaa, ilmanotto- ja poistoaukot sijaitsevat edessä linssin molemmin puolin, käyttönappulat ovat helposti esillä projektorin päällä ja optiikan jäähdytykseen tarvittava ilma otetaan pohjassa olevasta aukosta suodattimen läpi. Kuva muodostetaan yhä kolmella 0,7 tuuman D-ILA-kennolla, mutta ne ovat uutta sukupolvea, joiden väitetään pystyvän jopa 40 000:1 natiivikontrastiin. Parantamisen varaa toki löytyy edelleen.
D
Päällisin puolin
HD1:n muhkea kotelo on siirretty HD100:aan lähes sellaisenaan. Projektorin natiivikontrastiksi JVC ilmoittaa silti 30 000:1. Käyttäjän on ensin otettava kankaalle esiin projektorin sisäinen säätöruudukko, sen jälkeen pidettävä pohjassa vasenta nuolinappulaa se-. Objektiivin siirto tapahtuu HD1:n tapaan pyörittämällä kahta projektorin pohjassa olevaa rullaa. Poissa on hopeinen raita projektorin päältä, ja kromin väriset ilmaaukkojen ritilät on korvattu mustilla ritilöillä. Kaksi D-ILA-projektoreja perinteisesti vaivannutta ongelmaa, kuvan keskustaa vaaleammat kulmat ja kuva-alan ulkopuolelle vuotava valo, ovat nyt menneen talven lumia uusitun valopolun ansiosta. Objektiivin siirto aiheuttaa kuitenkin ääriasennossa kuvaan pahan konvergenssivirheen, eikä projektorin konvergenssisäätö ole riittävä sen korjaamiseen.
Uutta kannen alla
Kuorien sisällä on tapahtunut koko joukko kuvanlaatua parantavia uudistuksia. JVC:n insinöörit ovat korjanneet osan HD1:tä vaivanneista ongelmista ja tuloksena on edeltäjäänsä parempi projektori. Yksi merkittävimmistä parannuksista on objektiivin sähköinen säätö: zoom ja tarkennus hoituvat kaukosäätimellä. Lampun luukku on
50 HIFIMAAILMA | 5 | 2008
kotelon sivulla, eikä projektoria tarvitse ottaa alas katosta lampun vaihtamista varten. Tätä ei uskoisi kaukosäätimen nappuloiden perusteella, sillä säädöt on piilotettu pirullisen nerokkaasti
TESTI VIDEOPROJEKTORI JVC DLA-HD100
Harmaasävyjen väritasapaino ennen kalibrointia.
Harmaasävyjen väritasapaino kalibroinnin jälkeen.
tä on käytännön kuvanlaadun kannalta ANSIa tärkeämpi tekijä. Korkean natiivikontrastin avulla kuvassa on roppakaupalla kolmiulotteista syvyyttä. Säädön käyttäminen sotkee tosin samalla valkotasapainon. HD100:n rinnalla DLP-projektorien kuva vaikuttaa kuitenkin jollain tapaa luonnottoman skarpilta. HD1:n testissä listattu 420:1 ANSI johtuu erilaisista olosuhteista ja mittaustavasta. Parin tunnin uhraaminen projektorin kalibrointiin ei mene hukkaan, vaikka HD100 onkin paketista nostettaessa aivan käyttökelpoisissa säädöissä.
Värit kuriin
HD1 sai aikoinaan kritiikkiä Rec.709-standardia laajemmasta väriavaruudestaan, minkä ansiosta värit näyttivät hyvin ylisaturoituneilta. Värikylläisyyden vähentäminen 30:een kavensi gamutin jo varsin lähelle 709-standardia. HD100:n väriavaruus on vielä laajempi ja värit vahvempia, eikä senkään valikoista löydy kunnollista värienhallintaa. Silkkaa mustaa, varjoja ja kirkkaita alueita sisältävät kohtaukset toistuvat vahvasti ja vaivattomasti, eikä kuvassa näy hitustakaan sitä hailakkuutta, joka vaivaa joitain dynaamisella iiriksellä varustettuja projektoreita. Standardia reilusti laajempi väriavaruus näkyy välittömästi ylisaturoituneina väreinä, mutta silmä tottuu siihen yllättävän nopeasti, minkä jälkeen kalibroidun projektorin värit tuntuvat kovin ponnettomilta. Mikäli HD100:aa
HD100:n väriavaruus (ulompi kolmio) on reilusti 709-standardia laajempi.
Väriavaruutta voi kaventaa Color-säädöllä.
pienin kuvakoko on/off JVC HD100 (vanha mittari) NATURAL CINEMA 23 500:1 22 435:1
pienin kuvakoko ansi
suurin kuvakoko on/off
suurin kuvakoko ansi
täyden aukon lumenit
dB
193:1 193:1
17 210:1 15 650:1
207:1 206:1
451 429
32,2 x
JVC HD100 (uusi mittari) NATURAL CINEMA DYNAMIC 31 000:1 29 600:1 34 850:1 191:1 191:1 197:1 x x x x x x x x x x x x
52
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Säätöpisteitä on 12 kappaletta välillä 595 %. HD100:n sävytoiston saa silti edeltäjäänsä parempaan kuosiin, sillä siinä on säädettävä gamma kullekin päävärille. HD1:stä puuttuu värienhallintajärjestelmä, joten sen kalibrointiin tarvitaan ulkoinen värienhallinnan taitava laite, jonka läpi kuva ajetaan matkalla projektoriin. Testailun aikana kävi ilmi, että ylettömän laajaa väriavaruutta voi kaventaa asetusvalikon Color-säädöllä. Kolmikennoisuuden ja siirrettävän optiikan takia HD100:n kuva ei ole niin partaveitsenterävä kuin yksikennoisten, kiinteäoptiikkaisten DLPprojektorien. Samalla tavalla mitattuna HD1:n ANSI olisi hyvin lähellä HD100:n tulosta.
yrittää kalibroida, kannattaa ensin vähentää värikylläisyyttä ja ruuvata gammakäyriä vasta sen jälkeen.
Yhteenveto
JVC DLA-HD100 tuottaa hyvin filmimäisen kuvan, jota on ilo katsella
Alemman keskialueen ohuus ja bassotoiston kepeys syövät kuitenkin soundista auktoriteettia ja alemman alueen energiaa. Kokonaisuus vaatisi kuiten-
Samu Saurama
Sujuvan helppo
Ilmava ja avoin soundi on tallessa, myös läsnäoloa on oikein mukavasti. Viimeistely ja rakenne ovat kauttaaltaan asialliset, vähintään sitä tasoa, mitä 350 euron kaiuttimelta voi vaatia. Tehovastekin on tasoittunut, vaikka muutos on siinä hieman pienempi, koska tehovasteapproksimaatio lasketaan terssin levyisin kaistoin. Tämä innostaa kuuntelemaan musiikkia varsin sujuvasti.
ÄÄNI
8+. Äänikuva on pääosin kohdallaan: ei tarkin mahdollinen, mutta kuitenkin kohtuullisen mukavasti nipussa ja samalla irti kaiuttimista. Myöhemmin saimme kuulla, että Simex oli pyytänyt alihankkijaansa parantamaan tuotetta, ja myyntiin oli saatu kohennettu versio. Kuten alkuperäisessä testissäkin totesimme, basson yleistaso on varsin hillitty. Sen voi ennustaa sopivan hyvin varsinkin pienehköön huoneeseen, jossa on esimerkiksi kirja- tai lehtihyllyjä akustiikkaa pehmentämässä.
Mittaustulokset
dB 95 85 75 65
KAR
Vanhan (oik.) ja uuden mallin jakosuodin. (09) 4150 0200, www.simex.fi
imex on kehittänyt Anniversarykaiutinsarjansa SA4T-lattiamallista SA4Ti-version. Mittauskäyristä näkyi, että SA4T:n vasteissa oli kapea mutta selvä korostuma noin neljän kilohertsin ympäristössä. Kuuntelimme ja mittasimme, miten kaiutin on muuttu-
Tekniset tiedot
Mitat (l x k x s): Massa: Toimintaperiaate: Elementit matalat äänet: korkeat äänet: Nimellisimpedanssi: Suurin suositeltu teho: Magneettisuojaus: Liitäntä naparuuvit: banaanihylsyt: kaksoisjohdotus: 14x96x24cm 13 kg 2-tie, refleksi 2x10 cm 2,5 cm 8 ohmia 150 W ei on on on
nut. Kaiutin on ulkoisesti täysin entisen kaltainen. Suuntaavuusindeksi (10010000 Hz): 4,5 dB Herkkyys (1 m, 2,83V,10010000Hz): 84,5 dB Alarajataajuus (6 dB): 42 Hz Lisäviive 1 kHz: 0,20 ms
Kepeän kimakka
ÄÄNI
8-
kin subbarin avukseen, jolloin voisi puhua jo jonkinlaisesta äänellisestä yleispätevyydestä.
+ Ilmava sointi + Ei taipumusta kuminaan Bassot hieman ponnettomat
Avoin ja vakaa, mutta samalla pienen ja ponnettoman kuuloinen sointimaailma. Tehovasteapproksimaatio (musta). Hifimaailman kuunteluhuoneen bassoenergiaa syövässä akustiikassa lopputulos ei ole kuitenkaan paras mahdollinen. Se on varmaankin osasyynä siihen, ettei ääni tuntunut olevan täysin tasapainossa. Simexin SA4T-kaiuttimen testissä (Hifimaailma 2/2008) totesimme, että kaiutin on hintaluokassaan hyvä, vaikka yläkeskialueella kuuluukin selvästi havaittavaa terävyyttä. Entä sitten ääni. Edullista lattiakaiutinta hankkivalla on entistä suurempi syy koekuunnella uudistettua SA4Ti:tä. Basso on normaalivoimakkuuksilla sävykäs ja napakka, mutta rajumpi pauke hukkaa kontrollin. Diskantti soi kohtuullisen siististi ja avoimesti, ja keskialueellakin on tervettä avoimuutta. Jakosuodinta tarkasteltaessa havaitaan, että sen piirilevy on uusittu ja kytkentään on lisätty yksi vastus. Hyvänä puolena on sitten kaikenlaisen kuminan puuttuminen. Varsinkin sellaiset instrumentit, joiden perustaajuus liikkuu usein alle 100 hertsin tuntumassa, tuntuvat kutistuvan luontaisesta koostaan. Siten oli mielenkiintoista tutkia, mitä tehty muutos vaikuttaa käytännössä. Jäljellä on tietty määrä metallista sävyä ja ohuutta, mutta vaikutelma on miellyttävämpi. Mittaustuloksista on nähtävissä, että vapaakenttävasteiden piikitys on lähes täysin
kadonnut. Keskialueella on pientä taipumusta yliartikulointiin, ja s-äänteet ovat aavistuksen pinnassa. Muutoksen vaikutus on epäilemättä kuultavissa, ja se on pelkästään myönteinen. Testien ensisijainen tarkoitus on antaa ostajille vihjeitä hankintaa varten. Mutta sitä parempi, jos myös valmistajat tekevät niiden perusteella johtopäätöksiä. Muuten yleinen tasapaino on hyvin kohdallaan, hieman kirkkaana ja kevyenä kaiutin kestää takaseinän läheisyyttäkin. T E K S T I : P E K K A T U O M E L A M I T TA U K S E T : K L A U S A J R I E D E R E R J A P O J U A N T S A L O / T K K K U VAT : S A M U S A U R A M A J A P E K K A T U O M E L A
PIIKITYS POIS
S
Simex SA4Ti
Hinta: 349 /pari Lisätietoja: Simex Oy, puh. Se on monia huoneita ajatellen hyvä asia, varsinkin kun toisto ulottuu hintaan nähden varsin alas, 42 hertsiin (6 dB). Uudessa suotimessa on yksi vastus enemmän.
Simex SA4T 100 1000 10000 Hz
20
Kuunteluarviot
Mikael Nederström
Vapaakenttävaste kohtisuoraan edessä 2,5 m:n etäisyydellä (punainen), 20 astetta sivussa (sininen) ja 60 astetta sivussa (vihreä). Pienimuotoisemmilla äänitteillä soundi toimii paremmin, vaativammilla vastaavasti heikommin. On myös kiistämätöntä, etteivät kaiuttimen kaksi kymmensenttistä elementtiä pysty tuottamaan maanjäristybassoja. Alkuperäismallin etenkin räikeiksi tuotetuilla äänitteillä hyökkääväksi yltynyt pistävyys on saatu kuriin
NOSTALGISTA HIFIÄ
REGA PLANET LEVY- JA CD-SOITTIMET
T E K S T I : J A A K KO E R Ä P U U K U VAT : S A M U S A U R A M A
PLANEETAT HIFIN
Brittiläinen Rega tunnetaan parhaiten edullisista mutta laadukkaista levysoittimistaan ja äänivarsistaan. Tarina ei kerro onko Regaa edelleen luotsaavan Roy Gandyn taustalla tähtitieteen opintoja, mutta sekä levy- että CD-soitinsarjojen ensimmäiset laiteyksilöt kantavat mallinimeä Planet.
54
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
KIERTORADALLA
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
55
Ensimmäiset levysoittimet herättivät sen verran kovaa kiinnostusta, että Royn oli rekrytoitava väkeä avukseen. NOSTALGISTA HIFIÄ REGA PLANET LEVY- JA CD-SOITTIMET
970-luku oli yhä vinyylin ja levysoitinten kulta-aikaa. Sittemmin myös Linn, Micro Seiki ja monet muut. Planeteja vietiin tuolloin jo useampaankin maahan, ja malliston laajeneminen oli edessä. Suoravetoisista sorveista ei sitten koskaan tullutkaan remmipyöritinten voittajaa, vaikka 80-luvun aluilla siltä saattoi näyttääkin. 1975 lanseerattiin ensimmäinen versio aiheesta Planar 2 ja pari vuotta myöhemmin Planar 3. Mutta vaikka laserluentaisuus levisikin kulovalkean lailla valtamediaksi, mustaa muovia kyntävät kapineet eivät suostuneet katoamaan musiikinystävien maailmankartalta. Voiton vei uusi uljas formaatti CD, joka jyräsi vinyylin varjoonsa pariksi vuosikymmeneksi. Hihnaveto oli valttia, kuten tänäkin päivänä. Se ensimmäinen oli pienehkö kaksiteinen lattiakaiutin Ela. Noista muutamista päivistä tuli sitten kuitenkin 15 vuotta kestänyt työsuhde Regaan! Kysynnän kasvaessa Ford sai sittemmin jäädä, samoin Tony Relph. Vahvistinosastolle Gandy ryhtyi 1991 lanseeraamalla Elixirin ja Elicitin, kaksi integroitua vahvistinta, ja vähän myöhemmin Cursa/Maia-etus-pääteparin.. Itse asiassa konstruktio muistuttaa yhteen tasoon litistettyä planeettaa kiertolaisineen, joten tästähän Gandy on saanut mallinimi-idean, ja hieman kauempaa haettuna kenties jopa joidenkin hifiharrastajien jumaloima flat earth -lii-
56
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Regan legendaariset omat äänivarret, RB 300 ja RB 250, näkivät päivänvalon vasta vuonna 1983. Elettiin vuotta 1973, ja Gandy oli vielä tuolloin päätoimisesti Fordin autotehtaan mekaanikko, joka harjoitti itsellistä laitevalmistusta vain iltaisin ja öisin. Näin esimerkiksi rouva Gandy, Royn äiti, lupautui auttelemaan poikaansa muutamaksi päiväksi. Pitkään digiä vastaan harasi myös Rega, mutta taipui sitten suuren yleisön tahtoon. 1989 sai alkunsa Rega-kaiutinten sarja. Sitä saatiinkin sitten odottaa vuoteen 1997 asti.
Sukulaisia sorvin ääressä
Lapsesta asti mekaanista lahjakkuutta osoittanut Roy Gandy aloitteli hifipuolella rakentamalla kaiuttimia ja modaamalla tuttaviensa levysoittimia. Hard core -hifiharrastajien parissa digitaalisuus on tätä nykyä liki kirosana. Ensimmäiset äänirasiansa, Biaksen ja Elysin, Rega sai markkinoille viisi vuotta myöhemmin. Tuskastuneena niiden ongelmiin hän päätti ryhtyä valmistamaan omaa versiotaan aiheesta ja näin syntyi Planet. Nuokin alkuperäisen Planetin tapaan ulkopuolisten tahojen valmistamien äänivarsien ja -rasioiden kera. Regan syntysanat lausuttiin analogian auvoisuuden vallitessa 35 vuotta sitten, kun Tony Re(lph) ja Roy Ga(ndy) yhdistivät voimansa Regaksi.
1
laisvetoiseksi. Ei kuitenkaan mennä asioiden edelle. Thorens, Luxman, Lenco, Garrard, AR ja Connoiseur olivat yleisimpiä kovimpia nimiä musiikinkuuntelijoiden keskuudessa. Aluksi homma hoitui kaveripohjalta, mutta laajeni sittemmin myös suku-
Kiekot kiertoradalle
Se ensimmäinen Rega-tuotos, levysoitin Planet, on aika erikoisen näköinen kapine ainakin yhdessä suhteessa: levylautasen virkaa toimittaa rakennelma, joka koostuu noin 15 cm läpimittaisesta pyöreästä metallitasosta, johon on kiinnitetty vaaksan mittaisten tankojen avulla kolme alumiinista, yläpuolisin kumirenkain varustettua kiekkoa. Puuttui siis enää CD-soitin, jotta sortimentti olisi kattanut koko hifin kentän
Ensin mainitun työsti Burr-Brown, jälkimmäinen syntyi yhteistyössä Sonyn ja Sanyon kanssa. Soitin keräsi myönteisiä kommentteja useimmissa siitä julkaistuissa testeissä. Käytettyjen hifilaitteiden markkinoilla vinyyli-Planetia näkee harvoin. Ja pitäytynyt kaksikanavaisessa audiossa. CD-Planet on pitänyt kutinsa hyvin, sillä uutena noin 800 euroa maksaneesta, minttikuntoisesta yksilöstä pyydetään enimmäkseen useamman satasen hintaa. 35-vuotias levysoittimempi Planet toimii yhä moitteettomasti ja soi niin hyvin kuin siihen kytketty äänirasia antaa myöten. Jotain arvostuksesta kertonee sekin, että useammin törmää "halutaan ostaa"- kuin "myydään"-ilmoitukseen.
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
57. Tukevuuden tunnun takaa kotelo, joka koostuu kahdesta yhteen kiinnitetystä valualumiinikappaleesta. Planetin runko on sittemmin Planareista tutuksi tulleen simppeli, mustaksi maalattu kuitulevylankku, jonka alla on kolme elastista jalkaa hoitamassa ulkoisten äänten vaimentamisen. Varressa on SMEtyyppinen, irrotettava rasiakelkka, ja sen sivuttaisvedon säätö hoituu elegantisti/edistyksellisesti magneetin myötävaikutuksella. Planetin ensiasennusrasiasta ei löytynyt tietoa miltään taholta, mutta sen yksilön, joka kirjoittajalla on hallussaan, varren nokassa killuu korkeamman lähtöjännitteen NOS Coral MC 700 -rasia ja hyvin istuu perinnevälinekokonaisuuteen. Näillä suuntaviivoillahan Rega on toiminut koko historiansa ajan. Kollega John Atkinson oli hieman varauksellisempi, mutta myönsi soittimen kyvyn houkutella kuuntelemaan musiikkia.
Arvonsa pitävät
Molemmat Rega Planetit edustavat kunnialla Roy Gandyn jo varhain omaksumaa tuotefilosofiaa: äänenlaadun ehdoilla suunniteltua ja valmistettua, mutta helppokäyttöistä, kestävää ja kohtuuhintaista sen oleman pitää. rakkaalla CD-soittimella on monta lempinimeä, ja onhan alkuperäinen Planet-CD-soitin aika poikkeava ilmestys laatikkomaisten kieputinten rinnalla joskin omalla karulla tavallaan jopa tyylikäs tapaus. Omaperäisen "levylautasen" eduiksi mainitaan staattisten varausten muodostumisen vähäisyys, mutta toisaalta levyn tuenta ei taida olla optimaalista tasoa. Ei ole vaikea ymmärtää, että alkuperäistä Planet CD-soitinta pidettiin markkinoille saavuttuaan soinnillisesti eräänä lajinsa "vinyylimäisimmistä", millä useimmat tarkoittivat digitaalisen karheuden vähäisyyttä. Siellä toimii myös maailman ainoa, joskin epävirallinen Rega-museo.
Kiiltävää kannen alle
"Parila", "Vohvelirauta", "Verkonpaino"... Huojuntaa, hurinaa tai mitään muutakaan häiriökäyttäytymistä ei ilmene. Myöhemmissä malleissa Rega siirtyi lasisiin lautasiin. Päältä ladattavan Planetin pyörityskoneisto on Sonyn valmistama, mutta integroidulla klampilla varustettu viskoosivaimennettu luukkumekanismi on aitoa Regaa. Samat sanat koskevat myös CD-soitin Planetia, mutta sillähän onkin mittarissa vain vähän toista vuosikymmentä. Suomessa noita tuskin lienee montaakaan. Stereophilen Sam Telling luonnehti Planetia hämmästyttävän hyväksi ja piti sitä hinta/laatusuhteeltaan
yhtenä hifin historian tapauksista. Myös niissä, joiden tekijät eivät luottaneet kokeneisiin korviin, vaan mittailivat vasteita ja prosentteja. Sataprosenttisen manuaalisesti. Samainen yritys valmisti OEM:nä myös varhaisten Planarien varret tyyppimerkillä R200. Kyseinen soitin on muuten peräisin Tanskasta, jossa Rega on ollut hyvin suosittu merkki 1970-luvun aluilta asti. Kevyesti S-muotoisen, keskiraskaan varren on valmistanut japanilainen Koshin, ja se tunnetaan Acos/Lustrena. Runko kätkee sisälleen AC-mottorin, joka pyörittää "levylautasta" lyhyen kumilenkin välityksellä. kekin, innoituksensa. Roy Gandy puuttui myös soittimensa komponenttien suunnitteluun, sillä sekä muunnin että analogiaosa sisältävät hänen ideoitaan. Pyörintänopeuden valinta tapahtuu kumilenkin sijoitusta moottorin akselin jatkeena olevan kappaleen puitteissa varioimalla. Ennen vuotta 1983 valmistuneiden Regalevareiden tapaan Planetinkin äänivarsi on lainatavaraa. Ja jämäkkä, vaikka soittimelle onkin kertynyt painoa vain vaatimattomat 3,5 kiloa
(09) 4769 3300 www.soundata.fi, www.tannoy..com
takakaiutin. Refleksiputki tukittuna kaiutin istuu kyllä seinää vasten varsin sujuvasti. Näistä halvin F1 Custom maksaa 229 euroa parilta, joka on 30 euroa enemmän kuin perustana ollut Fusion 1.
Tekniset tiedot Hopeaa kaapeleissa
Mitat (l x k x s): Massa: Toimintaperiaate: Elementit matalat äänet: korkeat äänet: Jakotaajuus: Nimellisimpedanssi: Suurin suositeltu teho: Magneettisuojaus: Liitäntä naparuuvit: banaanihylsyt: kaksoisjohdotus: 17x30x21 cm 4,3 kg 2-tie, refleksi 13 cm 2,5 cm 2 900 Hz 8 ohmia 100 W on on on ei
Mittaustulokset
dB 95 85 75 65
KAR
Tannoy Mercury F1 Custom 100 1000 10000 Hz
annoyn pitkään valmistama edullinen Mercury-sarja on ollut menestys, ja sen laatua on pystytty parantamaan uusissa sukupolvissa. Bassojen ulottuvuus on kokoon nähden tavanomainen.
Basso-keskiääninen on valurunkoinen ja magneettisuojattu
Jakosuotimen piirilevy on perusmallin kaltainen, mutta valmistajan mukaan komponentteja on parannettu. Kohtuuvoimakkuuksilla soundi on kuitenkin harvinaisen hyvin toimiva kompromissi pikkukaiuttimeksi.
Stereokuva aukeaa lähinnä leveyssuunnassa. Vaimennusaineena on synteettistä villaa. Kun dynamiikkaa alkaa olla reippaammin, kaiuttimen ääni muuttuu ahdistuneemmaksi. TESTI
T E K S T I : P E K K A T U O M E L A M I T TA U K S E T : K L A U S A J R I E D E R E R J A P O J U A N T S A L O / T K K K U VAT : S A M U S A U R A M A J A P E K K A T U O M E L A
EDULLINEN YLEISKAIUTIN
Tannoy Mercury F1 Custom
Hinta: 229 /pari Lisätietoja: Soundata, puh. Luukutettaessa alapää menee melko nopeasti iskuista tukkoon. Suuntaavuusindeksi (2508000 Hz): 5 dB Herkkyys (1 m, 2,83 V, 2508000 Hz): 86 dB Alarajataajuus (-6 dB): 65 Hz Lisäviive 1 kHz: 0,17 ms Taajuusvasteet ovat kunnossa pientä keskialueen mutkittelua lukuun ottamatta. Jakosuotimen komponenttien laatua sano-
20
Vapaakenttävaste kohtisuoraan edessä 2,5 m:n etäisyydellä (punainen), 20 astetta sivussa (sininen) ja 60 astetta sivussa (vihreä). Custom-sarjassa on jalustalle ja lattialle sijoitettavat pääkaiuttimet sekä keskikaiutin ja
T
Perusrakenne on vakiomallin kaltainen: kaksitiekaiutin, jossa on viiden tuuman magneettisuojattu basso-keskiääninen ja tuuman läpimittainen kalotti. Sointibalanssi saattaa olla hitusen keskimmäisille taajuuksille kallellaan, mutta tällaisenaan se sopii erittäin hyvin monille levyille. Refleksiputki on etusivulla. Varsinkin bassopäässä rajat tulevat kuuluvasti vastaan. Tehovasteapproksimaatio (musta). Kokonaisuutena ääni on puhdas ja siisti sekä diskantin että sopusuhtaisen bassotoiston osalta, mikä tekee kaiuttimesta hyvin yleispätevän toistimen. Erityisen hyvää on tasaisuus 60 asteen kulmassa ja tehovasteessa. Mitään erityistä vapautuneisuutta tai eloisa avoimuutta ei ole, mutta selkeyttä ja hillityn eleetöntä piirtoa kyllä. Kotelo on tehty 15-millisestä lastulevystä, ja etulevyn materiaalina on tiiviimpi mdf. Särmää ja sulosointisuutta on juuri sopivassa suhteessa. Bassoalue on kiinteä ja napakka, eikä alakeskialue kaipaa seinustan tuomaa tukevoitusta. Suoritus on silti näiltäkin osin tasaisen toimiva. Monenlaiset näytteet toistuvat vailla ärsyttävyyttä tai muita värityksiä. Ei silti tylsän tasapaksu vaan rauhallisen tasapainoinen.
58
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Kovin suuriin äänenpaineisiin ei bassoalue huomioiden päästä. Seinämien resonanssien vaimennusta ja elementin kytkeytymistä koteloon on tehostettu eri materiaaleista tehtyjen tukien avulla. Valmistajan mukaan Customissa on tehty muutoksia sekä sähköiseen puoleen että kotelon rakenteeseen. Yksi kondensaattoreista on levyn alapuolella.
Kuunteluarviot
Mikael Nederström
Tasaisen toimiva
ÄÄNI
8+
Samu Saurama
Eleettömän rauhallinen
ÄÄNI
8
+ Miellyttävä sointisävy + Sopiva bassojen yleistaso Tilavaikutelma vain keskinkertainen Rajallinen bassojen dynamiikka
Melkoisen tasainen ja soinnillisesti ärsyttämätön toisto. Keskialue on rauhallinen ja aavistuksen etäinen, mutta hyvin tasapainoinen eikä mitenkään päällekäyvä tai ärsyttävä. Muutama vuosi sitten valmistaja tosin jostain syystä muutti sen Fusioniksi, mutta uusimmat, Custom-lisämääreellä varustetut mallit ovat jälleen Mercury-nimisiä. Kaikenlainen musiikki soi rauhallisen siististi, mutta parhaiden äänitteiden eloisuus, innostavuus ja säihke jäävät vaatimattomiksi. Äänikuvaltaan kaiutin ei ole mikään tilaihme, laulaja on hiukan pinnassa, eikä akustiikka avaudu aivan loppuun saakka
Messinkiset, kullatut liittimet ovat nyt entistä jykevämmät. Poikkeamat neutraalista ovat pieniä, ja monenlainen musiikki toistuu miellyttävästi. Leveyssuunnassa on riittävästi erottelua, mutta sySisäinen johdotus on van den Hulin valmistamaa M.C. (09) 605 080 www.audiostar.fi
Palvelemme:
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
ma pe 10 18 la 10 14
59. Sisäinen johdotus on tehty van den Hulin hopeapäällysteistä kaapelia käyttäen. Sävy on rauhallinen ja ärsyttämätön, mutta särmää ja iskuakin on tarvittaessa. Hintaluokassaan se on ehdottomasti parhaita malleja. Tasapainoisen toistonsa ansiosta kaiutin sopii moneen makuun.
Liittimet ovat laadukkaammat kuin perusmallissa.
Konstailematon ääni
Tannoyn suurin äänellinen vahvuus on ilman muuta sointitasapaino. Tässä suhteessa se voittaa monet huomattavasti kalliimmatkin kilpailijansa. Stereokuva on karunpuoleinen. Kun musiikissa on voimakkaita bassoääniä, toisto muuttuu väkinäiseksi ja puuroutuu. Suotimessa on kaksi kelaa, kaksi muovikondensaattoria, kaksi elektrolyyttiä ja neljä vastusta. CS 18 -kaapelia.
enrich life through technology
Uutuus!
DP-700 SACD-soitin
· Digitaalinen antotasonsäätö
16.900
· Lopullinen ratkaisu musiikin kuuntelijalle
Eerikinkatu 8 00100 Helsinki puh. Suuremmilla kuuntelutasoilla kaiuttimen rajallinen kapasiteetti tulee ilmi. Tannoy Mercury F1 Custom on helppo sijoittaa kaiutintarjonnan kenttään. Tämä on osasyynä siihen, että monista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta F1 Custom ei tuota sellaista läsnäolon tunnetta kuin jotkin hienostuneemmat kaiuttimet. taan parannetun. Kotelo on pinnoitettu puujäljitelmällä, vaihtoehtoiset lajit ovat omenapuu ja tumma tammi.
vyysulottuvuus jää vajaaksi, ja vaikutelma on hieman lattea ja kaiutinmainen
HARRASTAJA
KAI PELTONEN
T E K S T I J A K U VAT : M A U R I E R O N E N
LAADUN TASAPAINO
Janakkalassa, Hämeenlinnanväylän varrella, pääsee tutustumaan harvinaislaatuiseen kotiteatteriin. Jazzpainotteisen musiikkivideorundin jäl-
60
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Takaosan juomatiski tarvittavine nesteineen on viimeisin päivitys. Varsinaista kylmäkonetta ei kesähelteitä varten ole asennettu, mutta ilmanvaihto ja huoneen sijainti talon pohjoisseinällä ovat Kaitsun mukaan riittäneet.
Hyppysellinen suolaa, ripaus pippuria
Teatterissa elävät sulassa sovussa paneelikai-
uttimet, CRT-pohjainen kuvantoisto ja signaaliketjun alkupäässä uusi tekniikka Blu-ray- ja verkkosoittimia myöden. Tässä viihteen pyhätössä ei äänen- ja kuvantoistoa ole pyritty piilottamaan rakenteisiin, vaan kaikesta huomaa, että myönnytyksiä ei ole tehty sisustuksen ehdoilla. Jos pesukonekaupasta saatavalle kotiteatteripaketille täytyisi keksiä vastakohta, tällä sopalla päästäisiin aika lähelle. Kaiutinkierros on koottu kokonaisuudessaan Magnepanin paneeleista. Taaempi istuinrivi on korotettu. Huoneessa on säilytetty ripaus kotoisuutta, eikä loistokkaan kuvankaan nimessä tummen-
nuksia ole toteutettu lepakkoluola mielessä. Järjestelmä on kalibroitu taaempaa riviä painottaen, mutta eturivissäkään istuvat suuremman kuvan ystävät eivät pääse pettymään; ääni on aineeton ja epäkaiutinmainen. Työhuoneeksi alun perin tarkoitettu omakotitalon laajennusosa muuttui pienellä timpuroinnilla oivan kokoiseksi kotiteatteriksi. Merkittäviä rakenteellisia muutoksia Kai ei akustiikan hyväksi ryhtynyt tekemään, mutta teatterihengen nostattamiseksi laskettu katto on katselupaikkojen osalta kauttaaltaan mustan Ecophon Sombra -akustiikkalevyjen peitossa. Tila toimii elokuvakäytön lisäksi päivittäisessä televisionkatselussa, ja käytön helpottamiseksi Philipsin kaukosäätimeen on ohjelmoitu valmiit makrot tarvittavien perustoimintojen kytkemiseksi. Seiniä päällystävät elokuvahenkiset pinnat James Deanin ja Marilyn Monroen kaltaisilla klassikkotähtien tauluilla maustettuina. Kai Peltosen elokuvatila on sekä kodikas että viimeisen päälle hienosäädetty.
O
lohuoneesta punaisella verholla eristetty teatteritila on ainoastaan sisustuslehtiä selanneelle yllätyksiä täynnä. Perinpohjaisen akustoinnin puutteesta huolimatta ääni on tasapainoinen, ja erityisesti bassopään napakkuus on vaikuttavaa, kun Ramsey Lewisin juontama Legends of Jazz lämmittelee sekä settiä että kuuntelijoita
Äärimmäinen tarkkuus ei yllä pikselitykkien tasolle sen Kaitsukin osoitti lainassa olleen Epsonin FullHD-tykin kuvaa vilauttamalla. Soundi on hieman yläpääpainotteinen, lattialaudat eivät aivan samalla tavalla tymäjä kuin viimeisessä kolmessa samaa pätkää toistavassa teatterissa. Gammakorjain, armoton säätäminen ja tietokoneavusteinen värikalibrointi
reissään. Käsiaseet täristävät jo luonnottomasti, kuten äänitarkkailja varmasti oli tarkoittanut. Die Hard 4 ei aidosti hyödynnä kaikkia takakaiuttimia 5.1-kanavaisella miksauksellaan, mutta häviötön DTS-HD Master Audio -raita liikkuu saumattomasti edestä taakse ja vasemmalta oikealle.
ovat viimeistelleet suorituskyvyn tasolle, joka ei häpeile uusimpiakaan HD-projektoreita; mustan taso on tumman pään erotteluineen, noh, lähestulkoon täydellinen, ja kuvan filmimäisyys sekä sulavuus parhaiden julkkisimitaattoreiden tapaan parempi kuin esikuvansa. keen annan Kaitsun pyöräyttää haluamansa leffan. Kaitsu sanookin olevansa konservatiivinen basson annostelija, mutta kääntää pyynnöstä subbaria äänekkäämmäksi parempi. Samalla huoneilma pysyy viileämpänä, sillä Barcon poistoilma ohjataan Papstin ja SilenX:n valmistamin tuulettimin välikaton kautta yläkertaan. Tietokoneelta streamautuva lomitettu digitallenne on kova pala useimmille toistolaitteille, mutta ISTAR yhdessä iScan VP50 -prosessorin kanssa hoitaa homman nykimättä asetusten tarkistuksen jälkeen. Keskikaiuttimena oli aiemmin kilpailevan Martin Loganin Vignette, mutta elektro- ja magnetostaattien välinen kilpajuoksu on nyt historiaa. Viime vuoden kesänä hankittua Barcoa aiemmin katossa on ehtinyt roikkua useita Sonyn tykkejä. Hyllystä löytyvien hyvien leffojen arvo ei putoa mihinkään, kunhan vain on soitin, jolla niitä voi katsoa. Die Hard 4 teräväpiirtomuodossaan tuntuu olevan erityisessä suosiossa kotiteatteristien parissa. Neljä tuntia vierähti visiitillä nopeasti, ja iltakahveeta tarjotessa isäntä muistaa vielä mainita terassikaiuttimet, jotka saavat äänensä Pioneerin monihuonelähdöistä. Ainakin, jos eteen ei satu sopivanhintaista Sonyn lippulaivaa, G90:ää...
Löhöilysohvassa, kolmen hyvin säädetyn silmän alla kelpaa rentoutua. Mutta miksipäs ei; se tarjoaa sopivasti pauketta ja vaihtelevasti tummia sekä kirkkaita kohtauksia kokonaisvaltaista esittelyä varten. Mutta kuten niin monesti, kokonaisuus on pikkuseikkoja tärkeämpää. Kymmenvuotiaaseen Barcoon on vaihdettu muun muassa optiikka ja virtapuolen komponentteja sekä johtimia erottelun parantamiseksi. Äänikuva on yhtenäinen sekä edessä että takana. Uusimpia teräväpiirtoformaatteja varten lenkissä on HDMI:n VGA:ksi muuntava HDFury-palikka. Kai Peltosen teatteri on kerännyt myös useita harrastajia katsastamaan hyvää kokonaisuutta.
Viimeisimpänä valmistunut baarinurkkaus tarjoaa virvoketta tai muuten vaan pohjat paremmalle musiikkielämykselle. LCD-monitorista hoituu vaikkapa ohjelmien ajastus ilman tykin käynnistämistä.
Positiivinen yhtälö
Uusi ja vanha tekniikka kohtaavat jälleen, kun Kaitsu pyöräyttää demon lopuksi vielä teräväpiirtomateriaalia kotiteatteri-PC:n korvanneella ISTAR-verkkosoittimella. Taustalla yksi neljästä, hyvin huoneeseen sulautuvasta Magnepantakakaiuttimesta.
Parasta A-luokkaa
Kuvapuolen viimeisestä lenkistä vastaava Barco Data 808s -videotykki on hyvä osoitus Kaitsun harrastuneisuudesta. Putkien käyttämätön kuva-ala on päällystetty heijastusten ehkäisemiseksi mustalla kartongilla, ja jäähdytys on menestyksekkäästi tehty sekä hiljaiseksi että tehokkaaksi. Putkilaitteisiin hurahtaneilla olivat he sitten video- tai äänipuolen harrastajia tuntuu olevan yhteistä se, että vanhan tekniikan nimeen vannotaan, ja siitä ollaan valmiit ottamaan kaikki irti. Hiljennyksen yhteydessä Kaitsu huomasi myös, että tykin värikohdistus- eli konvergenssisäädöt ovat erittäin kranttuja lämpötilan vaihtelulle. Tykin takaosassa oleva näyttö ilmoittaa tuulettimille menevän jännitteen, ja lukeman tasaantuessa säätämisen voi aloittaa turvallisin mielin. Blu-rayn ja HD DVD:n välisestä taistosta ja jälkimmäisen kuolemasta isäntä ei ole järin nä-
HIFIMAAILMA | ··· | 2008
61. Digitaalisuus kyllä kiinnostaa, ja JVC:n uusimmat tuotokset ovat allekirjoittaneen lisäksi vakuuttaneet myös Kain, mutta toistaiseksi vanha uskollinen saa pysyä katossa. HD DVD:n hautajaisten yhteydessä järjestetyistä alennusmyynneistä Kaitsu haali vielä viimeiset täytteet kokoelmaan. Ilta-auringossa pääsee taustamusiikista nauttimaan paljussa lilluen.
Dolby Digital -kyltti ei kuulu enää teräväpiirtoaikaan, TrueHD-plakaati viestii ajan hengestä
Pinta on kontrastia parantavan tumma, muttei liian synkkä.
62 HIFIMAAILMA | 5 Maahantuonti:| 2008 www.ah-hifisystems.fi. 1m 89,Elokuvahistorian makupaloilla viimeistelty seinä koristaa teatteria. 1080p ja HDMI 1.3 -yhteensopiva (340 MHz, xvYCC väriavaruus). Uusi Evo 9 -äänivarsi! Hinta 1399,- ilman äänirasiaa
SA talentkaiutin on kuin kotonaan hankalissa paikoissa: seinällä, hyllyllä, tasolla. HARRASTAJA KAI PELTONEN
Laitehyllyssä on vekotin jokaista mediaformaattia varten. Upea yhdistelmä esimerkiksi SA talent-kaiuttimien kanssa! VISO 2, 1099,-
vdHul HDMI Flat, uutuus nykyajan HDMI-sovelluksiin. Hinnat alk. Äänenlaadusta tinkimättä! SA talent 350,-/kpl
Laitteisto
Pääkaiuttimet: Keski- ja takakaiuttimet: Subwoofer: AV-vahvistin: HD DVD -soitin: Blu-ray-soitin: Verkon mediasoitin: Videoprosessori: Videotykki: Valkokangas: Digiboksi: Magnepan MG 1.4 Magnepan MC1 JBL 15", 100 l, Simex 480 W Píoneer VSX-LX60 Toshiba HD-E1 Samsung BD-P1400 ISTAR Mini HD DVDO iScan VP50 Barco Data 808s 2,5 m leveä Screenline (1,2 gain) Topfield TF5100
NAD VISO 2, tyylikäs uutuus vaativalle. Äänet nivoutuvat yhteen Pioneerin vahvistimessa iScan VP50 -prosessorin vastatessa kuvan käsittelystä.
Pro-ject 6Perspex, Huippuuutuus, kelluva apurunko magneettijousituksella
T E K S T I J A K U VAT : M A U R I E R O N E N
LOGITECH SQUEEZEBOX DUET
KOKEILU
Menestyksekkään Squeezebox-sarjan verkkotoistimien käyttöliittymä on siirtynyt kaukosäätimeen. Muutos on käytettävyyden kannalta pääosin onnistunut.
MUSAKOKOELMA KÄPÄLÄSSÄ
Viimeksi mainituilla pyritään hallittuun resonointiin keinoin, jotka eivät ole niinkään kaukaista sukua soitinrakennuksen
metodeille. Yhteistyökumppaniksi löytyi parisen vuotta aiemmin PHY-HP-laajakaistaelementtinsä tuotantovaiheeseen saanut maanmies, Bernard Salabert. Ne kytkevät kuulijan musiikkiin hämmentävän herkullisesti. Nimenomaan yhdessä.
S
66
ukupolvien ajan eteläisessä Ranskassa jaloa Armangnac-alkoholijuomaa valmistaneen Furon-suvun varttunut vesa, Samuel, vaihtoi kymmenisen vuotta sitten aistinautinnon tuottamisen suuntaa laittamalla tislaamon hanat kiinni ja ryhtymällä itse suunnittelemiensa kaiuttimien rakennuttajaksi. Ocellian kaiutinvalikoima on kasvanut vuosien saatossa kuuden mallin kokoiseksi, ja niitä kaikkia yhdistävät Salabertin työstämien elementtien ohessa tietyt rakenteelliset ratkaisumallit: laajakaistaisuus, kaiutinkoteloiden ohutseinämäisyys ja osittainen avoimuus, kennorakenteisuus, kokoamisessa hyödynnetyn liiman ja pintakäsittelyssä käytettyjen aineiden tarkoin harkittu koostumus, kaarevat muodot ja epäsymmetria. Pienen poikkeaman PHY-HPlinjasta muodostaa Ocellia Calliope .16, mal-
liston edullisin kaiutin (3 900 /pari), jossa on Supravoxin elementti, mutta sekin on käynyt Monsieur Salabertin pajassa modifioitavana. Kaiutinten ohessa Ocellian tuoteperheeseen kuuluvat tätä nykyä myös vahvistimet ja kaapelit. Salabertin tuotteet komistavat yhä Furonin Ocellia-kaiutinten julkisivua, vaikka vahvojen persoonien symbioosi onkin ollut ajoittain katkolla. SILLÄ KORVALLA
OCELLIA GRANDIS CALLIOPE .30 JA QUAERO SE
T E K S T I : J A A K KO E R Ä P U U K U VAT : S A M U S A U R A M A
LUODUT TOISILLEEN
Kun kaiuttimien kehittelyyn erikoistunut taho suunnittelee vahvistimen, on syytä olettaa, että synergiaedut ovat kiistattomat. Huhuja on kuulunut myös Ocellian CD-soittimen ilmaantumisesta markkinoille. Jokaista Ocellia-tuotetta koskevassa teknisessä erittelyssä mainitaan lyhenne MDI, tai paremminkin siitä johdettu käsite Anti-MDI. Sen analogiaosa perustunee putkiteknologiaan, mikä on aivan luonnollista, sillä Ocellian vahvistimetkin ovat kaikki putkitoimisia. Tällä tarkoitetaan lyhyesti ja epäteknisen henkilön vapaasti suomentamana periaatetta, jonka mukaan luonnonmateriaaleja hyväksi käyttäen pyritään ehkäisemään korkeataajuista
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Ocellian Quaero SE ja Grandis Calliope .30 todentavat oletuksen
Tai hyvä ja hyvä. Kuin myös sisäänleivotulla verkkovirtasuotimella, massiivipuisilla sivupaneeleilla ja samasta puusta sorvatuilla säätönupeillakin. Furon ei ole banaani- tai haarukkaliitinten ylin ystävä, näemmä. Vahvistin sisältää neljät linjatason ottoliittimet ja kaiutinliittimet, joihin sopii vain paljas johto. Ja tulihan sitä myös kokeiltua lukuisia eri laitekoostumuksia, vaikka valtaosa tutkailusta tapahtuikin koko Ocelliamerkkisiä laitteita yhdessä kuunnellen. Näin siis rossipohjaisen puutalon lievästi notkuvalla lankkulattialla. Avainsana on tässä suhteessa kokonaisvaltaisuus, sillä soundi pysyi hyvin kasassa kaiutinparin välisessä maisemassa, eikä tehnyt edes mieli bongailla tuotannollisia yksityiskohtia musiikillisten tapahtumien seurannan sijasta. Ensimainitut hoitelevat esiasteen ja draiverin tonttia, jälkimmäiset tuuppaavat kaiutinliittimiin 2 x 7 watin tehon. Eikä siinä kaikki. Virtalähteen merkkivalo voisi olla hillitympikin. Toisaalta: 300B-pääteputkien otetta bassoista ei pidetä ylipäätäänkään erityisen tiukkana. Sen rosteriselta kannelta hehkuvat putkiparit tottelevat tyyppimerkintöjä 5814 A (12AU7, ECC82) ja 300B. Samuel Furonin nimenomaisesta vaatimuksesta. Tuo uskomus sai hivenen lisää pontta, kun kaiutinten kaveriksi kytkettiin pentodiperustainen, vuorovaihetoiminen 2 x 15W Shindo Montille -stereopääte, joka sai signaalinsa
Yhdessä ja erikseen
Kaiuttimet, vahvistin ja niiden mukana kokeiluun toimitetut Silver Signature -kaapelit viihtyivät journalistin kuunteluhuoneessa, Blueno-
68
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Ja mikäs siinä, epäjatkuvuuskohtia on signaalitiellä muutenkin riittävästi. Esimerkiksi flyygelin ja puhallinten sointiväreissä ilmeni sellainen määrä realismia, että kokeneenkin kuuntelijan on todettava moisen olevan tuiki harvinaista purkitetun musiikin puitteissa. A-luokassa, täysin ilman negatiivista takaisinkytkentää toimeen tulevan vahvistimen toimintaperiaate on single end -triodi, SET. Myös äänten syttymisen nopeus ja jälkisoinnin luonteva hiipuminen lisäsivät todentuntuisuuden illuusiota. Toki painoon vaikuttaa myös rakenteen vankkuus. SILLÄ KORVALLA OCELLIA GRANDIS CALLIOPE .30 JA QUAERO SE
lia-kaiutinten pintaviimeistelyn värisävyt voi valita useasta vaihtoehdosta.
Takuulla tuhti
Vaikka alun perin olikin tarkoitus kuunnella vain Grandis Galliopea, mukaan sessiohin tuli myös Ocellia Quaero 300B SE integroitu vahvistin. Vaikka syyttävän sormen voikin suunnata kohti kuuntelutilaa, aiempien kokemusten valossa, tässä saattaa hyvinkin olla muutoin mainion soinnin se osa-alue, jonka kanssa joutuu tekemään töitä. Journalistin selkä oli todella kovilla, kun hän nosteli liki 40-kiloista järkälettä koestuksen eri käänteissä. Kuuntelusessiot alkoivat kaiuttimien parhaan sijoitus- ja kuuntelupaikan haarukoinnilla, ilman piikkejä, luukku kiinni. Quaero SE:n muuntajat ovat Ocellian omaa valmistetta ja vahvistimen painosta päätellen melkoisesti ylimitoitetut. Kaikki liittimet ovat kuitenkin täyttä hopeaa, millä lienee oma vaikutuksensa vahvistimen hintaan. Dynaamisten kontrastien välittymisen luonnollisuuskin teki vaikutuksen, niin klassisella orkesterimusiikilla kuin pienimuotoisemmallakin tavaralla. Ehkä se kuitenkin jaksaa tuikkia kirkkaasti kaikki ne viisi vuotta, jotka valmistaja myöntää vain tilauksesta valmistettavalle vahvistimelle takuuajaksi.
te Koala -soittimen kaverina viikkotolkulla, mikä olikin asiallista, sillä setin virittäminen optimaaliseksi edellytti tavanomaista enemmän yrityksiä ja erehdyksiä. Luukku aukikin sointitasapaino vaikutti sen verran bassopitoiselta, että piikit löysivät nopeasti tiensä kaiutinten alle. Kronos Quartetia, Iiro Rantalan uutta trioa, Tri-
lok Gurtua, John Zornia, Jonas Hellborgia, Arttu Takaloa, John Surmanin ja urkurin duettoja, pakolliset Mahlerit, kaikki nuo ja monet muut välittyivät riittävän selkeästi ilmoille singottuina Putkivahvistin + laajakaistakaiuttimet = värittynyttä miellyttävyyttä -yhtälön paikkansapitämättömyys kävi toteen jo ensitahdeista, vaikka Ocellia-kattauksen nautittavuusaspekti olikin korkeata luokkaa. Tulipahan kuitenkin todettua, että 65 sentin syvyys on paljon, olletikin, kun melko pian selvisi, että toimivin balanssi edellytti takaseinän luukun avaamista liki maksimiin. Jos nyt huone ei satu olemaan keskimääräistä suurempi, jolloin rajapintojen läheisyyden vaikutukset on helpompi minimoida. Laite kun on värähtelyjen minimoimiseksi ja häiriösuojauksen maksimoimiseksi jaettu sisäisesti useisiin erillisiin osastoihin. Ja hyvä niin, kuten tulemme myöhemmin huomaamaan. Fokuksesta puheen ollen, Grandis Calliope .30 -pari Ocellia-oheiskattauksella ei suostunut tarjoilemaan hifistisen veitsenterävää, monitorimaista äänikuvaa, vaikka äänitteiden sisältämät tila-asiat vaivattomasti erottuivatkin. Niillä oli terveellisen kiinteyttävä vaikutus alapäähän, ja fokuskin tuntui niiden avulla tarkentuvan. Etuasteen putkien kylkeen leimattu logo jäi tarkistamatta, koska putket olivat varsin tiukasti kannoissaan, metallilieriöiden kätköissä. Kaiutinten mittasuhteet aiheuttivat pientä päänvaivaa sijoituksen suhteen, vaikka käytettävä huone noin 24 neliömetrin pinta-aloineen ja liki 3 metrin korkeuksineen ei varsinaisesti nahistanutkaan. Äänenvoimakkuussäätimen ja ohjelmavalitsimen alkuperä ei ole tiedossa, mutta täsmällisesti ja juohevasti toimivat. Pääteputket ovat legendaariset Western Electricit. Totuuden nimessä on kuitenkin todettava, että basson yliannostusta ei tahtonut saada oikein millään menetelmällä aisoihin
Ocellian Signature-kaapeleista vain sen verran, että ne tuntuivat vaikuttavan äänenlaatuun samansuuntaisesti kuin journalistin vakiokalustoon kuuluvat Magnanit. Tulipahan taas saatua vahvistusta sille ajatusmallille, että vahvistin ja kaiutin ovat joko "marriage made in heaven" tai sitten jotain vähemmän. Sellaisia ei nyt kuitenkaan sessioiden tuoksinassa tullut haalittua, joten oli tyytyminen klassiseen Western Electric -soundiin, sävykkäine keskialueineen ja hienoisesti pehmoilevine bassoineen. Tapsa pääsi kuulostelemaan kattausta sen löydettyä lopulliset virityksensä. Onneksi maahantuoja oli toimittanut muun tavaran ohessa parin irtoSilver Signature -kaiutinkaapeleita, ettei tarvinnut alkaa käydä Grandis Calliopejen kiinteisiin letkuihin käsiksi. Näin Quaero SE:n ja Grandis Galliope .30:n äärellä piipahtivat niin valokuvat ottanut Samu Saurama kuin omien PHY-HP -baffeliensa kanssa pitkään elänyt Tapsa Suonperäkin. Omine testilevyineen varustautunut Saurama suhtautui Ocellioihin kaksijakoisin tuntein. Bassot asettuivat em. Se perhanan basso oli taas maksimaalisen kuuntelunautinnon tiellä. Tsekkiläiset Kronithan ovat tunnettuja hieman tyrnempinä tapauksina, joskaan eivät absoluuttisen hienovaraisina yläpäänsä osalta. Näin mahdollistui Shindon Lafite -laajakaistojen kytkeytyminen Quaerointegroidun perään. Siinä kaikki.
Triodien taisto
Pitihän sitä ottaa vahvaimesta tyypit myös omilla kaiuttimilla. Samu pölähti paikalle koeponnistusten alkumetreillä, jolloin kaiuttimet olivat vielä piikeittä ja sijoituksen suhteen hiukka hakusessa. Elementin takatuki ja kaiutinkaapelin vedonpoistokin hoidetaan ilman synteettisiä palikoita.
saman valmistajan Aurieges-etuselta. Siis toimii, vaikka pienin basso-osaston potkuisuus- ja sähinä-sektorin siloisuusvarauksin Furonin jälkitoimituksena Suomeen saattamat DIN-moduulit eivät vaikuttaneet äänenlaatuun kovinkaan paljon. Koko kuuntelusessioiden ajan aktiivisesti vinkkejä jaellut Monsieur Furon on ilmeisesti itsekin havainnut saman kuin journalistikin, sillä Ranskasta tuli pyytämättä sähköposti, jossa vahvistimen isä suositteli kokeilemaan KR:n
300B putkia WE:n tilalla. Yhdistelmä Aurieges - Flauto 45 SET - Grandis Calliope putosi soinnillisesti em. Se vaikeasti sanoiksi puettava taika, jonka Ocellia Quaero SE sai ulos Grandis Calliopeista väheni samassa suhteessa. Kyllä juu. OK alapään kontrolli ja 90 prosenttia soinnillisesta magiasta tulivat saldoksi, kun pariwattinen nostalgiavahvain pukkasi musiikkia menemään. Journalisti luukutteli huvikseen hyllyiltään löytyvän tarjonnan äkkiväärintä ryminää, sähköllä ja ilman, eikä jäänyt päästely päälle vyörymättä. Luomulla MDI:tä vastaan. Kun oikein pinnisteli, saattoi kuvitella soinnin avoimuuden aavistuksen lisääntyneen ja ehkä myös ylempien alueiden klangin karvan verran siistiytyneen. Siitäkin huolimatta, että Ocellia-setti vaikuttaa niistävän särmikkäimmästä rytmimusiikista rosot pois, rokki hoituu ja tanner tömisee. Yhtä kaikki. Mitäpä muuta laadukkailta kaapeleilta voi edes vaatia?
Vierailevia taiteilijoita
Kun talossa on Ocellian tasoista tavaraa tutkailtavana, kuunteluhalukkaita vierailijoita ei tarvitse varsinaisesti houkutella paikalle. kalustolla astetta kipakampaan ja kuivakkaampaan kuosiin, mutta mutta. Hän piti sointia rauhallisena,
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
69. Entäpä yleinen ja normihifistien hellimä ajatus siitä, että putkilla ajettu laajakaista rajaa käyttökelpoisesta kuuntelumateriaalista pois kaiken muun paitsi akustisen herkistelyn. kombinaatioiden väliin. Furonin näkemys vahvistinteknologian olennaisista asioista osoittautui vallan osuvaksi, vaikka musiikki ei soljunutkaan niin aseistariisuvan läpikuultavasti ja herkkävireisesti kuin vakiokalustona pitkään toimineella Aurieges/Flauto 45 -putkosparilla, jossa se vihonviimeinen vahvistus tapahtuu Emission Labsin solid plate 45 -triodein. Eli musiikki virtasi hiekkatäytteisessä ulkokuoressa sijaitsevien paperieristeisten hopeajohtimisten kaapelien läpi kauniisti ja huomaamattomasti. Ja niin kuin aina: kuunteluissa havaitut asiat kertovat yhtä paljon kuuntelijasta kuin kuunneltavastakin. Hui hai
Signaalin optimi kulkusuunta ei jää arvailujen varaan.
toisaalta hän piti soinnin koherenssia ja dynamiikkaa parhaina kuulemistaan. Systeemin loihtima äänikuva kirvoitti Tapsalta adjektiivin hieno. Toki jossain vaiheessa tuli höristeltyä korvia soinnin ominaispiirteillekin. Tapsankin mielestä Ocelliat toimivat nimenomaan yhdessä paremmin kuin erikseen.
Ikävä tuli ja melkein meni
Kun Ocelliat lähtivät talosta, tilanne herätti kahdenlaisia tunteita. Tiukkaus tapahtuu kuusiokoloruuvein. Eli kun musiikki vie mukanaan, kynä ja lehtiö unohtuvat. Suonperän mielestä Occellioiden ääni on iso, ehkä jopa liioittelevallakin tavalla, mutta
70
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Näinhän se käy, kun asialla ovat musiikkilähtöiset harrastajat. Siellä kävi kuulemma selväksi sekin, että allekirjoittanut journalisti ei ole näkemyksineen Ocelliasta aivan yksin. MOT.
Lisätietoja
High End Studio Tampere / Mitro Koskiluoma, 03-222 7811, www.musicalaudio.fi, www.ocellia.com
Ocellia Quaero SE
Hinta: 7 900 Mitat (l x k x s): 35,5 x 27 x 54 cm Paino: 37 kg Putket: 2 x 5814A, 2 x 300B
Ocellia Grandis Calliope .30
Hinta: 11 900 /pari Mitat (l x k x s): 55 x 119,5 x 65 cm Paino: 37 kg/kappale Elementti: PHY-HP KM 30 SAG
Ocellia Silver Signature RCA
Hinta: 690 /1 m pari
Ocellia Silver Signature Speaker
Hinta: 1 770 /3 m pari
levollisena ja mehevänä, mutta hieman turhankin "laid backina". Journalistin parempi puolisko huokaisi helpotuksesta, kun tilanpuutteen vuoksi kuistille kärrätyt Lafitet palasivat paikoilleen. Keskusteltiin trumpetistin fraseerauksesta ja Andras Schiffin halusta työstä Beethovenin pianosonaatteja livenä levylle. Ocellioiden kunniaksi on sanottava myös se, että todella harvoin pitkäkestoinen ja intensiivinen kokeiluperiodi tuottaa yhtä vähän merkintöjä muistiinpanopapereihin. Toki pienen palautumisjakson jälkeen omatkin kamat nousivat taas ansaitsemaansa arvoon, mutta en pitäisi mahdottomana, että jos aloittaisin puhtaalta pöydältä kasaamaan laitteistoa ja taskussa olisi pari kymppitonnia irtovaluuttaa, ettenkö saattaisi hyvinkin kallistua maahantuojan välityksellä Furonin puoleen hankinta-aikeissa. Journalistin on myönnettävä, että Ocellioista luopuminen aiheutti lieviä vieroitusoireita. "Eihän tämä setti ole mikään jokamiehen unelmakattaus, mutta sille, joka tietää mitä etsii, kyseessä saattaa hyvinkin olla The Laitteisto", summasi Tapio havaintonsa ja poimi varmemmaksi vakuudeksi Ocelliat myös omaan kuunteluhuoneeseensa kokeiltavaksi. Hän ehti jo hetken kauhistella, että taasko tuota miestä viedään... Siis sillä musiikkiystävällisellä tavalla, jonka puitteissa huomio kiinnittyy muusikoiden luontevaan kanssakäymiseen. Samun mielestä bassotoisto vaikutti numeroa liian isolta, ja hän kirjasi myös tietyn vauhdikkuuden ja iskevyyden puutteen. Hoitivathan ne musiikin välittämistehtävänsä tavalla, jonka ansiosta levyhyllyille tapahtuva edestakainen liikenne kasvoi normaalia vilkkaammaksi. Tapsa otti kuuntelurupeaman musiikin kannalta, eikä noiden tuntien aikana paljon soundista haasteltu. SILLÄ KORVALLA OCELLIA GRANDIS CALLIOPE .30 JA QUAERO SE
Luukku, letku ja epäsymmetrian leimaama kotelorakenne.
Neljän linjatason ottoliitännän Ocellia Quaero SE hyväksyy vain paljaat kaiutinjohdon päät. "Ihan jees, mutta ei tule voi hyvänen aika -fiilistä", kiteytti Samu kuulemansa. Mikä taas kerran kertoo aivan yhtä paljon haikailijasta kuin haikailun kohteestakin
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
71
Niinpä Lehmann on Black Cuben parantelun ohella laajentanut valikoimaansa ylös- ja vähän alaspäinkin. Black Cuben RIAA-korjaus tehdään passiivikomponenteilla. Kaikesta huolimatta vinyylitoistossa on sellaista elävyyttä, äänikuvan avaruutta ja soinnin luontevuutta, jota CD:ltä ei löydy. Levyn resonansseja vaimentaa Thorensin puolikiloinen levypaino, jota ilman soittimen tasapainotus ei toimi oikein. Korjausta edeltää, ja sen
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Vuosien tauosta huolimatta tummien kiekkojen sointi säilyi mielessä. HERMUSET
LEHMANN AUDIO BLACK CUBE 2006 JA SE ÄÄNIRASIAESIVAHVISTIMET
Vaihtamalla paranee
Vinyylin viehätys ei unohdu. Regan 300-sarjalaisessa äänivarressa on AudioTechnican AT-OC7-MC-rasia. Nimensä mukaisesti mustaan pieneen kuutiokoteloon sijoitettu äänirasiaesivahvistin oli melkoinen menestys. Siihen on vaihdettu raskaampi ja paremmin vaimennettu levylautanen, lisäpainon kantava vankempi jousitus, järeämpään pohjalevyyn kiinnitetyt tukevat kartiot normaalijalkojen sijaan ja parempi virtalähde. Pahimmillaan seurantaongelmista johtunut särö varastaa osan kuuntelunautinnosta. Usean vuoden tauon jälkeen päätin kokeilla, onko tenho tallella.
V
72
Soittimeni on oululaisen PCE Systemsin Juha Hurskaisen voimallisesti parantelema Thorensin klassinen TD160. On pakko mennä esivahvistinkauppaan ja saada mustat aarteet soimaan.
inyylin riesat ovat tuttuja: levyn urien virheiden tuottamat napsahdukset ja joidenkin levyjen voimakas pohjakohina. Osa tärkeästä musiikistakin on vain vinyylillä. Äänirasian seurannan huonontuminen levyn loppu-urilla osuu kiusallisesti yhteen klassisella musiikilla usein loppuun sijoittuvan rehvakkaan nousun kanssa. Soitin kykenee aika hyvään toistoon, jos siltä lähtevä signaali hoidetaan kunnialla kaiuttimille.
Musta kuutio
Norbert Lehmann aloitti vuonna 1995 tuomalla markkinoille alkuperäisen Black Cuben. Nyt se valmistaa kuulokevahvistimia ja onpa tarjolla 20-wattinen päätevahvistinkin, joka esiteltiin Hifimaailman numerossa 4/2008
Jo Black Cuben perusversiolla kuuntelu oli juhlaa. Vahvistusta nostettiin 66 dB:iin asti, jotta Black Cube toimisi paremmin pieniantoisten MC-rasioiden kanssa. Jos vaikka ääni sillä muuttuisi, jopa paranisi. Seuraa tätä palstaa. Kokeiluun tuli Black Cube 2006, jossa on pienehkö kevyt virtalähde. PWX-virtalähteen kanssa myytävää valmista pakettia valmistaja kutsuu Black Cube SE:ksi.
kyys olivat edelleen kohdallaan. Vahvistinosa on pienessä paketissa, 114 x 44 x 108 mm. Tulos on myös todiste siitä, että Black Cuben peruskonstruktio on terve, kun siinä on näin paljon kasvunvaraa. Olkoonkin että CD soi napakammin ja puhtaammin, matkalla digitaivaaseen on soinnista tippunut jotain olenaista. Siksi Black Cube 2006:n virtajohto on irrallinen ja varustettu Neutrikin XLR-liittimellä. Samalla tavoin ristiriitaisen hieno levytys on niin ikään turhan sihiseväksi miksattu The Best of Joan Baez (A&M AMLH 64668), jonka elävyyttä ei CD:ltä tavoita. Lehmannin yksi teesi on, että RIAA-esivahvistimen virtalähdettä parantamalla parannetaan samalla äänenlaatua. Jos halutaan ottaa askel parempaan, niin vaihdetaan vain järeämpi virtalähde tilalle. Mikään oikein toimiva soitin ei pysty piilottamaan sen huikean sihiseväksi miksattuja ylimpiä diskantteja. Enkä nyt puhu siitä että ääni olisi oikeampi kuin CD:llä. Tai sitten 1957 Lontoossa Abbey Roadin studioissa äänitetty Paul Kletzkin levytys Mahlerin 4. Kokonaisuus vain toimii nautittavasti. Vai pitäisikö ensin parantaa pyörityskoneistoa, äänivartta ja rasiaa. Kotelon pohjassa olevilla mikrokytkimillä herkkyydeksi valitaan 0,38 mV tai 3,8 mV MM- tai MC-rasioita varten. Ei muuta kuin PWX perusvirtalähteen tilalle. Ehkä joku päivä saat vastauksen.
Mikä siinä vinyylissä oikein viehättää?
Ohessa esimerkkinä muutama levytys, joista yksikään ei ole audiofiilipiireissä kovin arvostettu, mutta joista hyvin toimiva soitin saa irti ihmeellisiä asioita. Vaikkapa musiikiltaan toivottoman tahmainen Quincy Jonesin Sounds... Poissa oli basson lievä tuhnuisuus, tilalla sävyjä, voimaa ja potkua. Pari iltaa hurahti arkistojen aarteiden parissa. Parannusten myötä koko äänestä tuli selkeämpi. sinfoniasta (Seraphim S-60105). Toisaalta äänitys on tekijänsä taidonnäyte. Monissa levyissä kohina ja rapsahdukset olivat lisääntyneet. Ottoimpedanssivaihtoehdot ovat 47 kOhm, 1 kOhm tai 100 ohmia, ja lisäksi piirikortilla on paikka käyttäjän omille virityksille. Niistä kaikki eivät enää ole paraatikunnossa, koska hellävaraisesta kohtelusta huolimatta runsas soitto oli jättänyt jälkensä. Vaikka Salmen Jormalta lainaksi saadun levyn äänityksestä kuuluu sen ikä, on äänikuvassa hämmästyttävää selkeyttä ja elävyyttä. Kyllä se parani
Äänirasia näytti edelleen olevan timmissä. Tiettyä avoimuutta äänikuvasta, heleyttä ja kirkkautta diskantista ja ennen kaikkea voimaa ja erottelua bassosta. Liittimet ovat hyvälaatuiset RCA:t. Tarkkoihin toleransseihin ja pienikohinaisuuteen tähdätään käyttämällä erikoiskondensaattoreita ja metallikalvovastuksia. Testilevyjen perusteella sen seurantakyky ja jäykEntä miltä mahtaisi kuulostaa Black Cubesta seuraava, Decade, olisiko parannus yhtä iso hyppäys eteenpäin. Kannattaisiko lähteä päivittämään suosikkilevyt 180 gramman painoisiin uudelleen masteroituihin audiofiiliprässäyksiin.... Diskanttikin tuntui aukenevan selvästi. Mitä sitten puuttui. Ja katso, tai paremminkin kuule: ääni parani melkoisesti. Parempi virtalähde nostaa Black Cube 2006:n hyvätasoisesta RIAA-asteesta monta pykälää paremmaksi. Ei lupaillut myyjä turhia. Samoin joidenkin soittimien sävyt ovat hätkähdyttävän "oikean" oloisia.
Tekniset tiedot
Hinta Black Cube 2006 Black Cube SE Tyyppi Tuloherkkyys Vahvistus Lisätietoja 450 650 MM- ja MC-rasiaesivahvistin MM 3,8 mV/1 kHz MC 380 µV/1 kHz MM 46 dB, MC 66 dB Kruunuradio Puh. Häiriöetäisyys oli riittävä; vahvistimen omaa pohjakohinaa ei saanut kuuluviin kuin liioitelluilla voimakkuuksilla. Eikä Black Cube 2006:n äänenlaadussa ollut isommin moittimista. Kokeilun perusteella 200 euroa virtalähteen vaihtoon on kannattava investointi.
nille vastiketta. Ja juttujen teon myötä on ollut tilaisuus kokeilla useimpia Suomeen tuotavia huippusoittimia. Kondensaattorit vaihdettiin pienempihävikkisiin MKS-tyyppeihin, ottoastetta paranneltiin ja virtalähteen johtoihin sijoitettiin häiriöitä vaimentavat kuristimet. (09) 6840 0010 www.kruunuradio.fi, www.lehmannaudio.com
Ja sitten. and Stuff Like That (A&M SP 4695). Siksi tiesin ettei tässä vielä kaikki. Saisiko tonnin investoin-
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
73. Laitteen toimittajan lupausten innostamana otin vaihtoehdoksi tömäkämmän PWX-virtalähteen. PWX-virtalähteen komponentit ovat luokkaa järeämpiä kuin perusversiossa.
jälkeen on aktiivinen lineaarivahvistin. Mutta eivät ne estä nauttimasta musiikista. Lehmann teki vuonna 2006 parannuksia Black Cubeen. Puhumattakaan Leonard Cohenin Recent Songsista (CBS 86097), jossa Jennifer Warnesin taustalaulu, Abraham Laborielin bassotyöskentely, John Bilezikianin Oudin helinä ja varsinkin Raffi Hakoplanin ylitsevuotava viulu luovat The Traitoriin tunnelman, jota ei digiversiolta löydy. Mutta aikaisemmin omistin useita vuosia Rae Santun SME:n 5-sarjan äänivarrella varustetun, raskaasti modifioidun Oraclen soittimen, jonka ääni oli loistoluokkaa. Ratkaisulla vältetään aktiivisen RIAA-korjauksen mahdollisesti mukanaan tuomat vaihevirheet. Useita asteita parempaa halajaville on tarjolla 1 600 euron Decade, ja tinkimättömät hankkivat Silver version, jonka hinta on vaatimattomat 2 800 euroa. Signaali tulee toisesta päästä sisään ja lähtee toisesta, maadoitukselle on terminaali, ja virralle omansa. Black Cube käyttäytyi hyvin sivistyneesti. Kertaakaan ei syntynyt häiriöääniä eikä hurinoita, vaikka maadoitusjohtoa ei edes ollut kytketty. Soitinten erottelu, varsinkin lauluäänet ja sähköbasson sointi sekä sävyt, ovat diskanttiongelmaa lukuun ottamatta hienot, diskanttiongelmasta huolimatta
Korostuksen tarkkuus ylemmillä taajuuksilla ei ollut kummoinen; 120 hertsin asennossa korostuksen keskitaajuus asettui 60 hertsiin. Laitetta kytkettäessä oletus oli, että se ei vaikuta taajuusvasteeseen lainkaan, kun kaikki säätimet on käännetty minimiasentoihinsa myös ohjekirjan havainnolliset käppyrät antoivat ymmärtää näin. Tasaiseksi vaste muuttui vasta, kun boost-säätimellä 20 hertsille asetti noin 7 desibelin korostuksen. Kello kolmessa, eli ohjekirjan mukaan 120 Hz:ssä, kolmen desibelin vaimennus osuu 50 hert-
74
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Taajuudeltaan säädettävät subsonic- ja alipäästösuotimet sekä lisäksi voimakkuudeltaan säädettävät korostusja A-400:n vaimennussuodin lupailevat hyvää. Kuuntelussa havaitun köyhän bassotoiston jäljiltä tehty mittaus osoitti, että oletus ei pitänyt paikkaansa.
Nolla-asennossa B-1 alkaa hiljalleen vaimentaa bassoja jo 200 hertsin alapuolella. Valmistaja markkinoi B-1:ä sen kyvyillä ulottaa kaiuttimien toistoa puolisen oktaavia alemmaksi. KOKEILU
RECKHORN A-400-SUBWOOFER VAHVISTIN JA B-1-BASSOKORJAIN
BASSOA PARANNELLEN
T E K S T I J A K U VAT : M A U R I E R O N E N
S
aksalaisen Reckhornin valikoimiin kuuluu kaiuttimien ja subwooferin lisäksi aktiivinen B-1-linjasuodin ja A-400-subwoofer-pääte, joilla toistoa voi muokata monipuolisemmin kuin tavallisen vahvistimen basso- ja diskanttisäätimillä. Signaali on vaimentunut 6 dB 40 hertsillä ja lähes 12 dB 20 hertsillä. Samalla vahvistimen tehoreservejä säästyy, kun kaikkein matalimmat taajuudet suodatetaan pois. 12 desibelin maksimikorostus riitti todellisuudessa 20 hertsillä vain 3 dB lisävoimaan. Ainakaan, jos aiempi 20 hertsin korostus säilytetään, jotta vaste pysyisi suorana. Etulevyssä on viisi jämäkästi toimivaa potentiometriä tason, subsonic-taajuuden (10150 Hz), korostuksen määrän (012 dB), korostustaajuuden (20120 Hz) ja alipäästön (50150 Hz) säätämiseksi. Subsonicin säätöalueesta menee hukkaan puolet, sillä klo 712:n välillä sillä ei ole käytännössä vaikutusta signaaliin. Se sijoitetaan etu- ja pääteasteiden väliin tai integroidussa vahvistimessa erotusliittimien puuttuessa esimerkiksi tape-rec- ja -monitor-liitäntöjen väliin. Subsonic-suo-
dattimen jyrkkyydeksi ilmoitetaan 24 dB/ oktaavi ja korostustaajuuden vaikutusalueeksi yksi oktaavi. B-1 sisältää linjatulot ja -lähdöt stereoRCA-liittimin. Subwooferkäytössä ylemmät taajuudet suodattavan alipäästön voi kytkeä päälle tai pois painonapilla
Korjaamaton (vihreä) ja +12dB@20Hz korjattuna sekä 40 Hz:stä alipäästettynä (punainen).
Halvat pikaliittimet kaiutinsignaalin tulolle vahvistimen takapaneelissa eivät sovi muuten hyvälaatuiseen ja tukevaan imagoon. 12 desibelin korostus 20 hertsille
nosti kyseistä taajuutta 14 desibeliä vaimentuen loivasti korkeammille taajuuksille. Suodon jyrkkyys on kuitenkin vain 12 dB/okt ilmoitetun 24 dB/ okt sijasta. Lopputulos on vähemmän ihanteellinen stereojärjestelmässä suurien pääkaiuttimien kanssa, mutta varsin toimiva osana kotiteatteria. Säädin täysin koilliseen käännettynä merkinnät pitävät paikkansa, ja 3 dB -piste asettuu 150 hertsiin. Korostuksen muoto osui hyvin yksiin Tymphanyn laskevan vasteen kanssa, kun alipäästön sääti lisäksi 40 hertsiin. Toroidimuuntajaan puollelle painottuneessa A-400:ssa signaali muokataan erillisellä piirilevyllä, joka on yhdistetty pääteasteeseen lattakaapelilla.
siin. (040) 728 7717, www.poppikoneet.com, www.reckhorn.com
Mittaustulokset Yhteenveto
Ulkoisesti vakuuttavat Reckhornit olivat ristiriitainen tapaus. Tuloksena oli ±3 dB heitolla suora toisto 2260 hertsin välillä huoneessa lähietäisyydeltä mitattuna. Parametrisistä korjaimista tuttua laajuuteen vaikuttavaa Q-arvon valintaa ei ole, ja suodin vaimentaa kaikkia taajuuksia 20100 hertsin välillä niin tasaisesti, että käytännön hyötyä esimerkiksi huonemoodien taltuttamisessa ei ole.
ta, vaikka vasteeseen vaikuttavien säätöjen vaikutusalue onkin turhan laaja. B-1:n toiminta ei vastannut odotuksia tai valmistajan ilmoituksia, eikä sitä siten voi suositella. Kokeilu suoritettiin yhdessä Tymphany LAT-500 -subwooferin kanssa, joka koeponnistettiin Hifimaailman numerossa 4/2008. Vasteen muotoa voi boostin ja subsonicin yhteispelillä viilata lähelle haluamaansa, mutta kokonaisuutena laitteen toiminta oli pettymys.
Korjaava pääte
A-400-subwoofervahvistimelle lupaillaan tehoa 170 wattia 8 ohmiin, 250 wattia 4 ohmiin ja 400 wattia vielä 2 ohmiinkin. Linjatulojen lisäksi signaalin voi pikaliittimistä tuoda kaiutintasoisena. B-1:stä poiketen päätteen taajuusvaste on tasainen, ja boost-säädin toimii lähes luvatusti. Suljettuun koteloon perustuvan, itse kasatun passiivisubbarin vasteen oikaisuun se soveltuu kuitenkin mainiosti.
Reckhorn A-400
Hinta: 259 Mitat (l x k x s): 425 x 100 x 240 mm Paino: 8 kg
Reckhorn B-1
Hinta: 72,90 Mitat: (l x k x s): 155 x 48 x 130 mm Paino: 0,7 kg Lisätietoja: Augustin Imports, puh. Päätteestä lähtevät kaiutinliittimet ovat tukevaa tekoa. Satelliitteja varten on ylipäästösuodin ja linjalähdöt. Kontrollit ovat lähes samat kuin B-1:ssä, mutta korostuksen lisäksi signaalia voi vaimentaa equalizer-säätimellä, ja subwooferille on tarpeellinen vaihesäätö portaattomana. Tärkeimmät liitännät ovat kuitenkin kullattuja ja jämäkkää tekoa.
B-1 taajuusvasteet. B-1-linjasuotimen virrankulutus on vain 3 wattia, ja potentiometrit on juotettu suoraan piirilevylle. Korkea ylärajataajuus selittyy Tymphanyn korkealta laskevalla vasteella. Säätimet nollassa (vihreä), +7dB@20Hz (violetti), +12dB@20Hz (sininen), HIFIMAAILMA | 5 | +8dB@20Hz ja subsonic@75Hz (keltainen). A-400:n vaimentava equalizer-suodin toimii varsin laajalla taajuusalueella. 2008
75. 60 hertsillä signaali oli vielä 3 desibeliä voimistunut ja 40 hertsillä 6 desibeliä. A-400 suoritti tehtävänsä subwoofer-päätteenä moitteetA-400:n vaikutus suljettua koteloa käyttävän kaiuttimen (Penaudio Infiltrator) bassovasteeseen. A-400 on oivallinen pari Tymphanylle, jonka vaste laskee ylhäältä loivasti bassotaajuuksia kohti
HIFIMAAILMAN VÄKI
JAAKKO ERÄPUU
T E K S T I : J A A K KO E R Ä P U U K U VAT : S A M U S A U R A M A
MUSIIKIN EHDOILLA
MENNÄÄN
ollut mielenkiintoista havaita, miten kaukana laadukkainkin tallenne on "alkuperäisestä" äänestä. Olenhan päässyt kuulostelemaan mitä moninaisinta musiikkia prosessin siinä vaiheessa, jossa tavaraa ei ole vielä säilötty mihinkään, suoraan laadukkaiden mikrofonien ja äänipöydän välityksellä. "Nimenomaan. Jos äänitekokoelman koostumusta pitäisi luonnehtia, voisi sanoa vaikka näin: 50 % jazzia, 25 % klassista, 15 % rockia ja 10 % muuta. "Musiikkia työkseenkin kuunteleva ajautuu helposti erilaisuuden estetiikan pariin", Eräpuu
S
Kuka sitä Hifimaailmaa oikein tekee. Jo aiemmin hän oli ryhtynyt äänitysalalle, missä hän sinnittelee edelleen. Huippumuusikoiden esittämää rockia, jazzia, klassista, studioissa ja livenä", Eräpuu kelailee ja vakuuttaa, että on. "Äänityshommat ovat tarjonneet mukavasti mahdollisuuksia tutustua kaikensorttiseen ääneen, mistä on ollut hyötyä myös hifipuolella. Enpä ole tainnut yhtään levyä hankkia soinnillisten ominaisuuksien perusteella. Toki minulta löytyy myös kourallinen nk. Mutta jako on vain viitteellinen, sillä ristikkäisyys ja päällekkäisyys aiheuttavat sen, että asiantuntijanakin itseään pitävän on vaikea sanoa, mistä jazz alkaa ja mihin rock päättyy. 76 HIFIMAAILMA | ··· | 2008
uomenkielisen hifilehdistön historia ulottuu jo kolmen vuosikymmenen taakse. Puhdasoppisuus ja tiukat genrerajat eivät musiikillista löytöretkeilijää ole juuri johdatelleet. No, soundithan ovat kuitenkin vain soundeja. Musiikin sisältöhän on se juttu, vai kuinka. Musiikin ehdoilla totta kai. audiofiililevyjä, mutta käytän niitä lasinalustoina", Jaakko päästelee melkein tosissaan ja viittaa kuunteluhuoneensa seiniä reunustaviin hyllyihin, jotka ovat tupaten täynnä musiikkia. Ja lähes kaikki nuo vuodet mukana alan kehityksen tiellä on pyörinyt myös eräs tietty Eräpuu. Levynsä, laitteensa, eukkonsa ja koiransa pari vuotta sitten omenapuiden katveeseen roudannut Eräpuu aloitteli toimittajan uransa kirjoittamalla musiikista, äänitteistä, konserteista ja muusikoista. Levyarvostelijasta laitetestaajaksi ja osittain takaisin. Sekä vinyyli- että CD-formaatissa. Edellisessä numerossa alkaneessa sarjassa pengomme lehtemme kirjoittajien sielunelämää ja hifiharrastuksen vaiheita
Osaan myös arvostaa esimerkiksi Lavardinin, Accuphasen, Sugdenin, Burmesterin ja Naimin kaltaista transistoritavaraa, Tannoyta, Regaa, Reference 3a:ta, Crevassea ja torvikaiuttimia, vaikka ne eivät olekaan juuri sitä, mihin tunnen juuri nyt eniten vetoa", jakaa Jaakko tunnustusta kokeilujen kautta tutuksi tulleelle kalustolle. hyvän hifisoundin, jolla ei välttämättä ole paljoakaan tekemistä musiikintoiston olennaisten asioiden kanssa, pariin pääsee montaa tietä. Klassisella puolella Jaakolle ovat säveltäjistä mieluisimmat vähemmän eksoottiset Mahler, Sibelius, Shostakovitsh ja Bach, modernimman konserttimusiikin tarjonnasta viehättävät ainakin Guibadulina, Lindberg, Saariaho ja Glass.
SET:ti soikoon!
Eräpuun musiikilliset mieltymykset ovat vaikuttaneet myös hänen laitearsenaaliinsa, jonka syvin olemus on vuosien ja kokemuksen myötä muokkautunut hyvin musiikkilähtöiseksi. Edullisesti ja itsensä kipeäksi maksaen. Jaakko listaa pyynnöstä nipun tämänhetkisistä suosikeistaan., mutta muistuttaa oitis, että jo ensi viikolla lista voisi olla aivan toisen näköinen. "Kyllä ja ei. Edellyttääkö hyvän hifisoundin piiristä musiikin ytimeen yltäminen katsomista taaksepäin. Putkia ja pahvia! Eikö modernimpi mainstream oikein nappaa. jotka hankin mielenkiintoisina kuriositeetteina, "Eivätkä ne erot synny suinkaan ainoastaan mutta jotka valtasivat paalupaikan kierrätykputkien kylkiin leimattujen tuotemerkkien tai seen päätyneiltä referenssiedeltäjiltään, romuthintalapun nollien perusteella", Jaska vakuuttavat kyynikonkin harhakuvitelmat siitä, että taa ja esittelee pyynnöstä kalleimman vahvispienitehoisilta single end -päätteiltä ja yhdellä tinaarteensa, siis ei hinnaltaan, mutta soinnilkahdeksantuumaisella elementillä varustetulta taan. Itsekin olen poukkoillut sinne tänne vuosien varrella. nergiaa laajakaistojen kanssa, kasvoin kiinni Eräpuu pitää uniikkeja, käsinpoimituista pikkuhiljaa jo pitkälti toista vuosikymmentä komponenteista konstruoituja Flautoja yksinä sitten. Kaikista etapeista on kuitenkin jäänyt päänsisäiselle kovalevylle opettavaista dataa", toteaa Jaakko, jonka laite-
kanta on nykyisin varsin putki- ja laajaRysäksi kutsuttu nostalgiakattaus kaistapitoinen. Esimerkiksi ECM-, Winter & Winter-, Rune Grammophon-, Tzadik- ja HutHat-levy-yhtiöiden katalogeista. Tein tuolloin juttusarjaa alan harrasparhaista koskaan kuulemistaan vahvistimista, tajista, ja aina kun jäin jonkun harrastajan mutta myöntää toki auliisti, että vajaan kahden luona vieraillessani kuuntelemaan musiikkia, watin ulostuloteho ei ole paljon, joskin aivan unohtaen laitteet, kyseessä olivat putkitoimiset riittävä ajamaan hänen käyttämiään 9398 koneet. hoitelee kuulokesysteemin virkaa. "Sanoisin niin, että pitkään jatkunut erilaisten laitteiden tutkailu on kiteyttänyt ajatuksia siitä, millaiset tekniset ratkaisumallit palvelevat musiikkia isolla ämmällä ja millaiset eivät. Kuristimet, potikat ja peltipurkkivajetta. konkatkin. Siis nyt: Scorch Trio, Thomaz Stanko, Cuong Vu, Ellery Eskelin, Marilyn Mazur, Marc Ducret, Jim Black ja Dave Douglas. laiteyksilöitä ja sillä tiellä ollaan", Jaska juttelee Tuo kapine tuplaa vahvistimen näkemän kuorja haluaa tähdentää, että käsite "putkisoundi" mitusimpedanssin, mistä tuntuu olevan soinon lievää törkeämpi yleistys. Musiikilla Jaakko tarkoittaa tässäkin yhteydessä sitä katoavaa kansanperinnettä, jonka päällimmäinen piirre on sisällön substanssi. "Laajakaistat, joiden suhteen olen hyvin valikoiva, löysin vasta muutama vuosi sitten, mutta putkien maailmaan, jossa tuntuu olevan selkeää systeemisyjoskin legendaariset Tangot. Ladonovia ja kiukaita myöten. sillä ne kompensoivat mukavasti elementin Useimmat komponentitkin ovat vuosikymmefyysisten mittojen aiheuttamaa pientä alapäänien takaa. Pääteputkia lukuun ottamatta huoneella ja sijoituksellakin on osansa pelissä, koneet ovat siis niin NOS:ia kun olla voivat. Pääpaino on tätä nykyä kuulemma sillä, miten kalusto kykenee pureutumaan kulloinkin kuunneltavan äänitteen musiikilliseen sisältöön ja tarjoamaan aidonoloisen illuusion elävästä soittotilanteesta. "putkisoundeja" on yhtä monta kuin masiinoi"Nuo Flautot ja Shindon Lafite-laajakaistat, takin. Tekninen suorituskyky, käyttömukavuus ja ulkoinen uskottavuus ovat jääneet toisarvoisiksi seikoiksi. Tasuri on Telefunkenin AZ12, resonoivaa koteloa, mutta ne eivät liene ainoat pääteputki EML 45 ja draiveri Siemensin trioselitykset soinnin säväyttävyyteen. Puolijohtein ja putkin, pömpelein ja paneelein. Tuli sitten koeponnistettua ihan hendB/W:n kaiuttimia, joihin vahvistimet on kytkilökohtaisellakin tasolla jokusia kiinnostavia ketty Paul Speltzin autoformerin välityksellä. Huone tukevoittaa myös Omega Super 5 -jaMuuntajat ovat sentään vähän tuoreemmat,
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
77. kaiuttimelta ei luonnistu muu kuin akustinen Eipä ole erityisen eksklusiivinen tuo harpitsinnypläys", Jaakko hymähtää ja kertoo usemaan karu monopäätepari, jonka etulevyissä ammastakin talossa vierailleesta alan mieheson teksti Flauto, Eintakt-Triodeverstärker, 45, tä, joilta on huuli pyöristynyt Tony Williamsin basis: Westinghouse 1928. Toki Lafite hyödyntää kolme putkea, joista yksi hoitaa tasasuuntaukelementtinsä moottorina field coil -systeemiä sen, yhden toimiessa pääteputkena ja yhden magneetin sijasta ja kaarevalinjaista, hallitusti sille draiverina. Kannella nököttää piestessä settiään Trio Of Doomin laittaessa milliampeereita näyttävän WE -mittarin ohessa haisemaan levyltä livenä. Stancoria, Allan Bradleyta, Prehiä... Mutta eihän siitä ole kovinkaan kauan, kun hehkutin julkisesti amerikkalaista T-amppia. Epäilemättä dikytketty C3g. Kokemani negatiivinen korrelaatio mittaus- ja kuuntelutulosten välillä on osoittanut, että menestys mittapenkissä on usein saavutettu musiikin toistumisen kustannuksella", lataa aistihavainnoinnin ammattilainen, mutta loiventaa tulokulmaa asiaan toteamalla, että laitteiden välisen sähköisen yhteensopivuuden arvioinnin lohkolla mittarointi tuottaa raudanlujaa faktaa, korva vain mutua. Hänen mielestään nillisesti pelkkää etua. naurahtaa ja jatkaa, että juuri valtavirran ulkolaidalta löytyvät ne kiinnostavimmat jutut, joita hän haluaa nostaa esiin myös levyarvioissaan. "On tullut myös selväksi, että nk
No siksi, että Jecklinin Float Elektrostatic -kuulokkeet edellyttävät kaiutinliitäntää ja muutamaa kymmentä wattia yleensä soidakseen. Radiota Jaska huudattaa hyvin harvoin. "Kyllä puussa ja vinyylissä on yhä taikaa", velmuilee Jaakko ja siunailee sitä, ettei hurahtanut taannoin digiformaattiin niin täysillä, että olisi hukannut kaikki älppärinsä pois. Ehkä siksi virittimenä toimii Creekin ensimmäisen sukupolven verme, joka sieppaa signaalin vaikeissa vastaanottoolosuhteissakin vaivatta, mutta jonka varustukseen eivät kuulu monipuoliset asemanvalintatoiminnot. Flauto 45 ja sen ensimmäisen watin tärkeys. Taustalla luuraa Shindo Montille.
lustakaiutinten alapäästän kevyehköä, mutta muuten iskevää ja dynaamista toistoa. Lafiteihin, jotka hän on haalinut haltuunsa eri puolilta Eurooppaa kuten suurimman osan muustakin kalustostaan. Aurieges, joka on Jaskan mielestä musiikille hienosti oikeutta tekevä etunen, sisältää laadukkaan MM-levysoitinesiasteen, jolle on käyttöä, kun vinyylivaranto alkaa ajoittain viehättää. Jaakon viimeisin vinyylihankinta on laatikollinen Paavo Berglundin puikottamaa Sibeliusta. Pentodiperustainen Montille ei ole Jaakon mukaan aivan niin aseistariisuvan herkullinen vahvain kuin trioditoimiset Flautot, mutta sen ulosannissa on särmää ja luontevaa läsnä olevuutta hieman enemmän. Ikävä vain, että jokusten totuuden torvien taustalta löytyy hurmosta lähentelevän fanaattisuuden, oman hännän noston ja guruilta kritiikittä omaksuttujen ajatusmallien ohessa kaupalliset intressit, vaikka sanoma naamioidaankin kanssaharrastavuuden valekaapuun", toteaa Jaakko, mutta pitää
78
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Ja mahdollistavathan sen järisyttävät teholukemat (2 x 15 W) hieman epäherkempienkin kaiutinten kanssa pelehtimisen. "Näitä valaistuneita käännyttäjiä riittää ilman minuakin. Coral MC -aski poimii musiikkia urilta, Illusion 14 etunen, joka CD-käytössä operoi passiivi-modessa, käsittelee rasian annin kymmenine E88CC -putkineen aktiivisena ja tuuppaa sen sitten VTL 30/30 -putkipäätteelle. Miksi päätteelle. Tuo mittarihifistien painajainen osoittautui jo edesmenneen lehden sokkotestissä erinomaisesti musiikkia valottavaksi soittimeksi, jopa hiukan ontuvilla vakioputkilla, eikä putkien vaihto 60-luvun kulttirööreihin ole ainakaan laimentanut soundin elämänmakuisuutta. Samaisesta materiaalista on valmistettu osa äänivarrestakin. Niille lukijoista, joista kaapelit ovat elämää
suurempi asia, Jaakko paljastaa käyttävänsä milloin mitäkin. Nostalgiaa on tarjolla myös rasia- ja vahvistinosastolla. Köyhä äänisuunnittelija/toimittaja on tosin joutunut "tyytymään" Shindon entry level -tasoon, Aurieges -etuvahvistimeen, Montille-vuorovaihepäätteeseen ja em. "Hetken mielijohteesta KOVAäänisiksi Ruotsista, SVT:n roskiksesta kuvaannollisesti tietty dyykkaamani suht kookkaat, 15-tuumaisella bassoelementillä, samankokoisella passiivisäteilijällä ja torvikuormitteisella diskantilla varustetut JBL-studiomonitorit eivät laita rankalla rytmimusalla paljonkaan paremmaksi kuin nuo teoriassa toivottomat kevyttoistimet, vaikka sitä tiettyä impaktia ja äänenpainetta irtoaakin runsaammin", Eräpuu esitelmöi.
Shindoa, vinyyliä ja Ylen ykköstä
Flautojen ja OTL:n ohessa Jaakko diggailee myös Shindosta. Ei ole kuulemma tullut ikävä moninkertaisesti kalliimpia referenssisoittimia henkilökohtaisesta lähihistoriasta. Samoin Martin Logan CLS.
Kahdella kanavalla
Pitkän linjan ammattilaisharrastaja on löytänyt oman audionirvanansa pääosin perinnepuolelta, mutta vaikka hänen henkilökohtaiset valintansa perustuvatkin keskimääräistä mittavampaan kokemukseen, hän ei halua tyrkyttää omia mielipiteitään ehdottomana totuutena. HIFIMAAILMAN VÄKI JAAKKO ERÄPUU
Perinteinen monopääte putkien kulta-ajan hengessä. Juuri se sama, joka esiintyy toisaalla tässä lehdessä Nostalgista hifiä -otsikon alla. Shindot osuivat tähtäimeen
sopivasti juuri ennen kuin EU:n ROHS-direktiivi puuttui peliin ja hankaloitti perinteisin metodein, käsityönä valmistettujen putkilaitteiden hankkimista. "Onhan tämä aika omituinen, joskin osin klassikoista rakennettu rysä", Jaakko myhäilee raottaessaan kuulokesysteeminsä osin kätkevän kaapin ovea. Näin hän voi halutessaan kaivaa hyllystä esimerkiksi Miles Davisin In a Silent Wayn, Tom Waitsin Small Changen tai Jethro Tullin Stand Upin, jotka soivat hänen mielestään paremmin mustina kuin hopeisina. No jopas: CD-soittimena modattu, shindonvihreä Pleikkari tai kiinanihme MHZS 88E, levysoittimena Rega Planet. Kaapeleissa kun on niitä eroja.
Kummajaisia kuulokeosastolla
Valtaosa Eräpuun kuunteluista tapahtuu kaiuttimien välityksellä, mutta kasattuaan jokin aika sitten nurkissaan pyörivistä laiteyksilöistä erillisen kuulokesetin hän on huomannut sujauttavansa pääkoppansa korvakaiutinten väliin aiempaa useammin.. "Sähköstaattisessa toimintaperiaatteessa on kyllä sitä jotakin", tuumaa useammatkin eslut omistanut Jaakko. Toki signaalitielle tarvitaan myös set up -muuntaja, sillä alan gurun tappiin virittämän Oraclen kannella killuvan Grace G-714 -unipivot-äänivarren nokassa nököttää Benz Micron pienen lähtöjännitteen MC-äänirasia, jonka runko on muuten puuta. Siis Planet, ei Planar. Tarvittaessa löytyy niin sinistä, punaista kuin mustaa ja vihreääkin, amerikkalaista, saksalaista, brittiläistä, ruotsalaista ja japanilaistakin. Ja silloinkin ainoastaan klassista tai puhetta pukkaavaa Ylen ykköstä. Hänen mielestään Quadin ESL 57 ja 63 edustavat kaiutinten ehdotonta aatelia vielä tänäänkin. Hopeakiekkoja kieputtaa Eräpuun iloksi enimmäkseen Bluenote Koala, jonka analogia-anti tapahtuu Siemensin Cca-putkiparin välityksellä. Vintagea 70-luvulta ja kaikkien Planarien äiti. Jaskan mielestä 4,5 tuuman elementillä varustetut Omegat tarjoavat sekä Flautojen että pienen italialaisen OTL-päätteen ajamina tiukan vastuksen monta kertaluokkaa hintavammillekin töttöröille musiikin elämyksellisen välittymisen lohkolla. Flautojen vajaan kahden ja OTL:n kuuden tehoyksikön voimalla ei paljon pullistella alle 90 dB/W kaiutinten kanssa. Sekä miehestä että hänen luomuksistaan
Television katselu on meillä ulkoistettu piharakennukseen, jos sitä tarkoitat", Jaakko murahtaa.
"...menestys mittapenkissä on usein saavutettu musiikin toistumisen kustannuksella."
Sukunimi velvoittaa: vinyyliä kynnetään osin puisin välinein.
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
79. Tai peiliin katsoen: lyhytjänteinen seilaaminen laitteesta toiseen, joka on tuottanut käytetyn hifin markkinapaikoille käsitteen "Eräpuun entinen". Korkean hankintahinnan pitäminen automaattisena laadun takeena, ja kaiutin-
ten merkityksen ylikorostus herättävät Jaskassa yhtä paljon kummastusta kuin tarve soinnillisten kokonaisuuksien tärvelemiseen subbarein. Jopa vuoroin vieraissa. Kotiteatteri. "Vanhaa kansanviisautta mukiellen: moni kanava päältä kaunis, vaan silkkoa sisältä. Monikanava. Ja henkilökohtaisen kuuntelunautinnon. Siksihän minäkin noiden kanssa vehtaan, vaikka sydämeltäni musamies olen-
kin", Jaakko toteaa ja viittaa äänitekokoelmiensa suuntaan. "Musiikin ehdoillahan tässä kuitenkin elellään. Aivan kuten musiikkivetoisilla harrastajillakin, joiden kanssa on ollut kuulemma mukava vaihtaa ajatuksia. Tai sitten sähköisen viestinnän välityksellä, globaalissa mittakaavassa. Kahdessa kanavassa kyllä aion pysytellä jatkossakin.Itse asiassa monokin riittäisi musiikillisten elämysten saavuttamiseen, mutta pitäähän sitä viran puolesta väijyä vähän niitä äänikuviakin", pudottelee Eräpuu. Joidenkin laitepainotteisten hifiharrastajien laumasieluisuutta, auktoriteettiuskoa tai rajatonta luottamusta mittausten kaikkivoipaisuuteen Jaakko ei aina kykene ymmärtämään. "Mikä se on. Statussymbolit, insinöritieteet ja -ismit erikseen, vaikka onhan laitteiden ja putkien kanssa räplääminen toki myös antoisaa, tiettyyn rajaan asti. kuitenkin alalla toimivien kaupallisten tahojen enemmistöä asiallisena porukkana, joilla on perspektiiviä yli yhden asian liikkeiden
Laitteita piti sammutella ja käynnistellä pari kertaa, ennen kuin Oppo ja Yamaha suostuivat hyväksymään toistensa olemassaolon. Etupaneelissa on neljä merkkivaloa, infrapunasilmä sekä HDMI-tulon valintanappi. HM-31:n lisääminen
Oppo HM-31
Hinta: 99 Mitat (l x k x s): 18,7 x 11,6 x 2,7 cm Paino: 250 g Virrankulutus: 2,6 W Liitännät: 3 x HDMI-tulo, 1 x HDMI-lähtö, IR-tulo, RS-232C Resoluutio: max. Kytkimen lisäksi paketissa on piskuinen kaukosäädin ja 5 voltin muuntaja. Kun
80
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. PS3:ssa ei ole CEC-tukea, eikä sen lisäämisestä ohjelmistopäivityksellä ole varmaa tietoa.
ykköstuloon kytketty laite käynnistetään, valitsee kytkin sen automaattisesti vaikka käyttäjä sattuisi sillä hetkellä katsomaan kuvaa tuloista 2 tai 3. Kakkostulo menee samalla tavalla kolmosen edelle. Kuvassa tai äänessä ei kuitenkaan esiintynyt häiriöitä, joten niiden poistamista Oppon kytkimellä ei voitu testata. Testeissä soittimen välittämä 1080/24p-kuva kulki moitteettomasti Oppon läpi vahvistimeen ja sieltä HD-televisioon, joka siirtyi heti 24p-tilaan. Mikäli niin pitkälle viety automaatio ei kiinnosta, voi kytkimeen liittää pitkällä johdolla varustetun ulkoisen (erikseen myytävän) infrapunasilmän ja piilottaa sen laitehyllyyn kaukosäätimen näkyville. Nokkimisjärjestys pätee myös laitteiden sammuessa: kun kolmostuloon kytketty laite sammutetaan, tarkistaa kytkin ensin ykköstulon ja valitsee sen kakkostulon sijaan, mikäli ykköseen syötetään signaalia. Myös kytkimen päällä on infrapunasilmä seinäasennuksen varalta.
kokoonpanoon ei aiheuttanut kuvaan tai ääneen häiriöitä.
24p ja muut herkut
Kytkimen HDMI 1.3 -tukea testattiin asentamalla se Panasonic DMP-BD30 -Blu-ray-soittimen ja Yamaha RX-V1800 -vahvistimen väliin. Sen ominaisuudet ottavat hyvin huomioon sekä peruskäyttäjän että edistyneemmän kotiteatterirakentajan tarpeet.
Helppo asennus pitkänkin johdon päähän
Tyylikkään näköinen kytkin on helppo asentaa laitteiston jatkeeksi pienen kokonsa ansiosta. 1080p@60Hz tai 720p/1080i@120Hz 12-bittisillä osaväreillä Lisätietoja: Mareksound Oy, Puh. Näyttävän kangaspussin sisuksista paljastuva HM-31 on HDMI 1.3 -standardin mukainen HDMI-kytkin. 040 538 7266, www.mareksound.fi, www.oppodigital.com + HDMI 1.3 + pieni koko + siisti ulkonäkö Automaattinen tulovalinta vaatii totuttelua
Oma-aloitteisuutta
Kaukosäätimessä on neljä nappia, joista kolmella valitaan suoraan HDMI-tulo 13. Myös Dolby TrueHD- ja DTS-HD Master Audio -ääniraidat siirtyivät ongelmitta kytkimen läpi bittivirtamuodossa Yamahan purettavaksi. Ominaisuutta testattiin halvalla 15 metrin mittaisella HDMI-johdolla, joka kytkettiin ensin PlayStation 3:n ja HD-television väliin. Kytkin vaihtaa myös itse tuloa noudattaen tärkeysjärjestystä 1 > 2 > 3. HM-31:n takapaneelissa on kolme HDMI-tuloa ja yksi HDMI-lähtö, infrapunavastaanottimen liitin ja RS-232Cliitäntä. KOKEILU
OPPO HM-31 HDMI-KYTKIN
T E K S T I J A K U VAT : P E T R I T E I T T I N E N
VAIHTOEHTO LAITEHYLLYN TAKANA ÄHKIMISELLE
Mikä eteen, kun talouteen tulee uusi HDMI-liittimellä varustettu laite, eikä TV:ssä tai vahvistimessa ole ainuttakaan vapaata HDMI-tuloa?
M
uutamalla HDMI-tulolla varustetun kytkimen hankkiminen on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin välijohtojen alituinen vaihtaminen laitteesta toiseen. Automaattisen tulovalinnan kanssa täytyy painia kotva, jotta siitä on enemmän iloa kuin harmia. Panasonicin ja Samsungin Blu-raysoittimet kytkivät Sonyn HD-television päälle aloittaessaan levyn toiston ja television sammuttaminen sammutti myös Blu-ray-soittimet. Käyttöoppaan mukaan HM-31 sisältää myös signaalivahvistimen, joka mahdollistaa pitkät HDMI-vedot. Oppo välittää CECkomennot eteenpäin reagoimatta niihin itse. HDMI 1.3 -standardin mukaiset laitteet voivat ohjata toisiaan CECkomennoilla. HM-31 on kätevä ja suhteellisen edullinen tapa lisätä kokoonpanoon muutama HDMI-tulo. Kytkimen voi asentaa myös kokonaan katseilta piiloon ja ohjata sen toimintoja RS-232C:n kautta. Neljännellä napilla siirrytään seuraavaan aktiiviseen HDMI-tuloon
Määrä jyrää laadun, ja korvatulpat tulevat tarpeeseen vielä sadan metrin päässä lavasta. Palautteen pystyy huutamaan tai vaikkapa heittämään lavalle. Keväällä motoristi hakee pyöränsä tallista ja veneilijä heittää kipponsa veteen toivoen, että se menee jäistä läpi. Kelataanpa nauhaa taaksepäin. Maantieteellinen peitto on yhtä vaikuttavaa. Tuskin lienee tarkoituskaan olla, vaan jostain paljon syvemmästä kokemuksista ja elämyksistä. Intiimimmissä konserteissa interaktio itse esiintyjän kanssa toimii myös. Vaan onko kylmässä sateessa jätesäkki päällä kuunneltu unkarilainen speedfolk-yhtye hifismiä. Kuten Alivaltiosihteeri luonnehti: Toinen tykkää äidistä ja toiset meistä ovat lokkeja. Näennäisesti puitteet ovat ainakin sinne päin miljoonaluokan laitteisto, luonnollinen ääni, joka on niin lähellä alkuperäistä, että tuntuu kuin esiintyjiin voisi koskea. Standardi heittää vielä lisää kylmää vettä live-musiikin niskaan. Hyväksyttäneen siis, ettei kesäisillä festareilla ja kaikenlaisilla livekeikoilla ole kysymys hifistä. Hifisti raahaa harvoin laitteitaan mukana kesänviettopaikkoihinsa, jolloin lomalaisen kuuntelukokemukset rajoittuvat usein matkaradion merisäähän ja käen kukuntaan. Legenda kertoo, että onpa joku bändi joskus jopa soittanut pyynnöstä yleisön toivekappaleita. Harmonisen korvasäryn arviointi on helpompaa. Akustiikka ulkoilmakonserteissa on yleensä kohdallaan, varsinkin heijastukset ovat tosi vähissä. Itse asiassa, luonnolliset konserttiäänenpaineet ovat toisille yllättävän kova pala. Toisin sanoen, kesällä suomalainen ottaa äkkilähdön arjesta, itse tehokkaimmaksi kokemallaan tavalla. Ihmismassa kirjaimellisesti imee sen osan äänestä, joka ei raikaa suoraan taivaalle. Suomen järvissä vallitsee talvella käänteinen terminen kerrostuneisuus, mutta näkyvätkö vuodenajat CD-levyjen tai vahvistimien myyntiluvuissa. Suomalaisiin kesäharrastuksiin luetaan perinteisesti myös grillausaseman siirto autotallista pihalle ruostumaan ja mökkeily, karavaanaus sekä ihan normaali matkustaminen. Hifi rajoittuu "tallennetun äänen toistamiseen", jota "harrastetaan kotona". Vastustavat ryhmät pyrkivät torjumaan melusaastetta kaikenlaisilla verukkeilla, kuten lintujen pesimäaikoihin vedoten. Onhan Suomemme kesäfestivaalien ja kaikenlaisten musiikkiaiheisten tapahtumien luvattu maa. Teknisiä vaadittavia parametreja standardeille on helppo keksiä vaikka hatusta, mutta äänenlaadun hyvyys on edelleen subjektiivinen käsite. Ero on sama, kun söisi purkkiruokaa Sundmansin fasaanigalantiinin sijaan. Joku saksalainen viisas määräsi, että DIN 45500 -standardin täyttävässä oikeassa hifilaitteistossa on vähän jos lainkaan kohinaa ja säröä. Kesän aikana olen erinäisillä festareilla yrittänyt arvioida kahdeksanmetristen PA-kaiuttimien epäharmonisen särön määriä. Eläväisempi yksilö saattaa pakata merimiessäkkinsä ja lähteä kuuntelemaan lemppariartistiaan paikan päälle. Koko kuuloalueen kaista tulee neljäviisviissatasessa voida toistaa luonnollisilla äänenpainetasoilla, mutta konserttijärjestäjät ottavat yleensä tässä koh-
M
taa varman päälle. JARNO LAINE
KOLUMNI
FASAANI, LOKIT JA MYRSKYLUODON MAIJA
iten musiikinkuuntelu kesällä poikkeaa musiikinkuuntelusta talvella. Se on hankalampaa kuin luulisi. Keikan hyvyydestä pääsee keskustelemaan reaaliajassa ventovieraan vierustoverin kanssa. Juhannuksena Myrskyluodon Maijaa täysillä kuunnellessa naapurisaaresta 300 metrin päästä huudettiin, että MUSIIKKI HILJEMMALLE TAI TULEE TURPIIN! Niillä oli vielä kova vastatuuli.
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
81. Spekseistä löytyy raja-arvot myös numeroina, insinöörimielisille. Purkkiruoka on takuulla samaa joka kerta, fasaani taas ikuinen mahdollisuuksien maailma. Haluaako Bruce Springsteeninsä nauttia pimeässä takkahuoneessa tutun turvallisilla Geneleceillään vai Olympiastadionilla eturivissä huutomeren keskellä. Tilaisuuksia päästä seuraamaan humalaisia esiintyjiä ja tuomitsemaan kuuroja miksaajia on satoja. Deutsches Institut für Normung ei myöskään ota kantaa hifiin sosiaalisena tilanteena, jolloin konsertit olisivatkin vahvoilla. Valikoima kattaa aukottomasti kaiken perinteisten jazzin, bluesin ja rockin kautta afrikkalaisiin etnotunnelmiin asti. Melko varmasti mökiltä ei tarvitse poistua kuin kylille asti, kun jo löytyy kissanristijäiset, joissa esiintyy tangomarkkinoiden esikarsintojen ensimmäinen putoaja
Lazicilla on omat pianistiset oikkunsa, mutta soiton helmeilevää liukkautta ja mielikuvituksellista bravuuria ei voi asettaa kyseenalaiseksi. Heikki Valsta MUSIIKKI ÄÄNI (CD)
RAUTAVAARA
Manhattan Trilogy, Sinfonia 3 Helsingin kaupunginorkesteri/Leif Segerstam (Ondine SACD) Helsingin kaupunginorkesterin esitykset Einojuhani Rautavaaran teoksista tulevat jäämään yhdeksi suomalaisen levytetyn orkesterimusiikin kohokohdaksi. Tällä levyllä hienon tunnelman varmistaa Edinburghin Greyfriarin kirkossa tehty erinomainen äänitys, joka sopivassa suhteessa piirtää yksityiskohdat terävinä holviston kaikuja vasten. Cappella Nova on erinomainen laulajisto, joka ottaa musiikin vokaalisista tehoista kaiken irti säilyttäen samalla rivit suorina ja kudoksen selkeästi artikuloituna. Levyn nimi Liaisons, (rakkaus)suhteita, valaisee ideaa yhdistää oivaltavasti näennäisen etäisiä maailmoja. Vielä enemmän ne tarjoavat monikanavaisuuteen hurahtaneelle, edellyttäen tietenkin, että jättiläismäisen orkesteri- ja kuorokoneiston hahmotus on hallittu viiden kanavan palapelissä. Heikki Valsta MUSIIKKI ÄÄNI
MUSIIKKI
ÄÄNI
84
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Palkinto saadaankin päätösosan uskonvarmuuteen kohottautuvassa ylevyydessä. MacMillan on tämän päivän skotlantilaisista säveltäjistä tunnetuin. Yhtä lailla siitä hyötyvät ensi osan koraalimaiset jättiaallot ja trio-jakson keveämpi sipsuttelu. Vanhatestamentillisena, ankarana ja peräänantamattomana ilmestyksenä se ojentuu jähmeästi valtavaan korkeuteen. sinfonian, ja muutaman vuoden takaisen sävelfreskon Rautavaaran opiskeluajan maisemista New Yorkin Manhattanilla. Verkkaisella aloituksella Marek Janowski ei helpota sinfonian laajojen kaarien hahmottumista. Musiikki liukuu pitkiksi ajoiksi lapsenomaiseen unohdukseen ja vienoihin tanssimuistumiin, mutta se on vain harhaa. Suurin ero syntyy Scarlattin vakavan fuugan ja Bartókin järeän Kossuth-surumarssin tai kirpeän riitasointisten Mikrokosmos-tanssien välille. Brucknerilta jäi sinfonia kesken; juhlavin jousilinjoin laulava hidas osa päättää teoksen murskaavan nousun jälkeiseen hiljentymiseen. Sinfonian hitaassa osassa säveltäjä rakentaa uljaista sointupilareista komean kaaren, jota finaalissa seuraa bruckneriaanisiin mittoihin kasvava nousu. Kun yli puolituntisessa finaalissa isorumpu, kahdet patarummut, kaksi tam-tamia ja pikkurumpu alkavat uhkaavan hitaan paisutuksen, pauhinan kasvulle ei tunnu tulevan loppua. Valtaisa leiskaus ikuiseen kirkkauteen tapahtuu viime minuuteilla. Mutta kroatialais-itävaltalainen pianisti Dejan Lazic todistaa toisin. Brucknerin aikalaisille oli liikaa loppunousun sointupilari, jossa soi molliasteikon kaikki seitsemän säveltä. LEVYARVOSTELUT
ERÄPUU, ISOPURO, KUKKONEN, KUPIAS, MYLLYJOKI, PESONEN, RANNANPÄÄ, RUISHALME, SUONPERÄ, VALSTA
MONIK MONIK
MAHLER SINFONIA NRO 2
Budapestin festivaaliorkesteri/Iván Fischer (Channel Classics, 2 SACD)
ANAVA ÄÄNIT E
ANAVA ÄÄNIT E
Gustav Mahlerin sinfoniat ovat hifistin toivemusiikkia. Fischer on napakka ja määrätietoinen Mahler-tulkki, joka pitää ryhdin ja suunnan täyteen pakkautuvissa jännitteissä. Äänityksen vaikuttavin yksittäinen piirre on dynamiikka. Toisaalta musiikin hiljaiset, pehmeät ja etäiset sävyt pysyvät uskollisen vaimeina, silti läsnä olevina tai uskottavina. Monet hänen sävellyksistään ovat kannanottoja ympäröivään yhteiskuntaan ja kulttuuriin. On onni, että Iván Fischerin johtama Budapestin festivaaliorkesteri on Philipsin jälkeen päätynyt Channel Classicsille. Kaihoisana piirtyvä kaupunkikuvien trilogia näyttäytyy tämän päivän kuulijalle ehkä tutumpana kuin rohkeasti kaksitoistasäveltekniikan keinovaroista rakentuva, mutta romantiikan tyylikeinoihin tukeutuva nuoruudensinfonia. Itse flyygelin sointi on sanomattoman jalo ja loistokas, täydellinen yhdistelmä vaikeasti äänitettävän soittimen vasaroivaa ja laulavaa ominaisuutta. Kuoron hyrisemä hymni kietoo kuulijan lohduttavaan vaippaansa. Kokonaisuuden yhtenä ansiona on yhtenäinen ja säveltäjän hienostuneelle orkesterinkäytölle oikeutta tekevä äänityksen lavea sointi, joka ei kuitenkaan hukkaa yksityiskohtia sointimereen. Mukana hiljaa laulavan sopraanosolistin vähittäinen erottautuminen joukosta on taianomainen hetki, kuin auringon vapahtava säde Jukka Isopuro MUSIIKKI ÄÄNI
SCARLATTI BARTÓK
Dejan Lazic (Channel Classics SACD) Äkkiseltään ajateltuna eivät 1700-luvun Domenico Scarlatti ja 1900-luvun Béla Bartók sovi yhteen. Koko sinfonian levoton julistus jännittyy monisäikeisenä näiden ääripäiden väliin. Itäisen Euroopan uuden orkesterimaailman tähti on saatu pelastetuksi monikanavaisuudelle. Jukka Isopuro
MUSIIKKI
ÄÄNI
MONIK
ANAVA ÄÄNIT E
BRUCKNER SINFONIA NRO 9
Orchestre de la Suisse Romande/Marek Janowski (Pentatone SACD) Anton Brucknerin yhdeksäs sinfonia on kuin ikiroudasta heräävä dinosaurus. Mahlerin Ylösnousemussinfonia ei ole pelkkää pauhua. Pääosan lähes puolentoista tunnin mitasta vievät raastavat epätoivon ja epäuskon purkaukset, jotka yhä hysteerisemmiksi käytyään hiljentyvät taivaallisten porttien aukenemiseen lintujen liverrellessä ja kuoron hymistessä. Juuri ennen katkeamistaan jyly on hirvittävä, silti täysin särötön, ilmava ja tanakkaa bassokumua myöten jäsentynyt. Monikanava ei mene tukkoon, vaan ottaa tästä raastavasta ääni-ilmiöstä parhaan irti. Sarjan tuorein uutuus yhdistää nuoren säveltäjän läpimurtoteoksen, vuonna 1961 valmistuneen 3. Jukka Isopuro
TENEBRAE
James MacMillanin kuoromusiikkia Cappella nova (Linn Records SACD) Brittein saarten monisatavuotinen katolisen kirkkomusiikin perinne jatkuu skotlantilaisen James MacMillanin hienostuneissa kuorosävellyksissä. Hänen musiikkinsa kertoo tarinaa; oli sitten kyseessä Isobel Gowdien kohtaloon liitetty orkesterisävellys, lyömäsoitinkonsertto Veni, veni, Emmanuel tai latinankieliseen tekstiin kirjoitetut motetit. Monikanavaisen äänityksensä puolesta levy ottaa paikan pianolevyjen ykkösenä. Scherzo-osa on tavallisesti vikkelä tai leikkisä, mutta tässä se jyskyttää kuin kivivasara. Sen hollantilainen Channel Classics osaa yli kahdeksankymmenen SACD-levyn kokemuksella. Sävelkieleltään MacMillan osoittautuu voimasta ilmaisua käyttäväksi uusromantikoksi, jolle varsinkin ihmisäänelle kirjoittaminen sujuu luontevasti. Kansanmusiikki, vetävä rytmi ja pianistinen ilottelu yhdistävät Scarlattin lyhyitä barokkisonaatteja ja Bartókin näpsäköitä tanssi- ja tunnelmakuvia
Konserton ensimmäiset osat ovat lyyristä kehittelyä, kaunista mutta hieman väsähtänyttä soittoa. Nimi juontaa juurensa D.H. Läsnäolon tunne on hyvä. Sekä esittäjälleen että kuulijalleen vaikeana pidetyn Schönbergin konserton modernismin ja sen epätavallisen harmonisen maailman päälle Hahn rakentaa vahvasti romantiikan perinteeseen ja laulavuuteen nojaavan tulkinnan. Winter & Winterin soundimaailma palvelee muusikoiden pyrkimyksiä oikein hyvin. Ensimmäinen CD on Charlie Hadenin 50-vuotisjuhlakonsertti, toinen vuotta myöhemmin miehen kotiseuduillaan pitämä. Vasta päätösosassa päästään käsiksi boomiin musiikin herätessä lentoon. Tapio Suonperä MUSIIKKI ÄÄNI
FREE FALL
The Point in a Line (Smalltown Superjazz) Vapaaseen improvisaatioon soittonsa pohjaava Free Fall koostuu klarinetteja puhaltavasta Ken Vandermarkista, kontrabassoa näpelöivastä Ingebrigt Håker Flatenista sekä pianoa käskyttävästä Håvard Wiikista. Mielenkiintoisimmillaan Robertsin musiikki on kuitenkin silloin, kun hän johdattelee kumppaninsa konsertti- ja maailmanmusiikillisen jazzin hämärille vesille, joista ei ole kovinkaan pitkä matka psykedelian valtakuntaan. Salosen johtama ruotsalaisorkesteri piirtää voimakkaat ja tarkat tulkinnat kummastakin teoksesta. Sibeliuksen konserttoon hän puolestaan ottaa hieman toisenlaisen näkökulman etäännyttäen teoksen kiihkeyttä kohti klassisia rakenteita. Mainittakoon, että Haden osallistui myös Lonely Womanin alkuperäiseen levytyssessioon vuonna 1959 Ornette Colemanin basistina. Se, että hänet luetaan kotimaassaan Norjassa eturivin pianistiksi, kertoo miehestä paljon. Aivan sitä vapaan improvisoinnin lopullista kliimaksia, jossa soittajat lakkaavat olemasta erillisiä olioita ja sulautuvat yhdeksi yhteiseksi hengeksi, ei ehkä ihan tavoiteta, mutta lähellä käydään. Levyn esipuheessa hän mainitsee, ettei Beethovenin sinfonioiden sointia saa eläväksi pelkästään soittimia vaihtamalla, vaan temppu tehdään oikeanlaisella lähestymistavalla ja soittotekniikoilla. The Private Collection sisältää kaksi CD:tä ja kaksi keikkaa Quartet Westin alkuajoilta. Monipuolisen levyn tunnelmat ovat enemmän lyyrisellä puolella kuin varsinaisella paahtolinjalla. Muusikot tavoittavat toistensa mielenliikkeet ja tunnelmat hyvin. Kaiken kruunaa aivan ylivertainen tekniikka, joka kohottaa hänen viulisminsa liki aineettoman vaivattomaksi. Näistä Vandermark ja Flaten ovat tuttuja moninaisista eri ympyröistä. Aavistus kouriintuntuvampaa läsnäoloa ja huikan resoluutiota lisää niin viideskin tähti olisi napsahtanut, mutta hyvä näinkin. Pianistina on Nelson Goerner, orkesteri on Odensesta johtajanaan Paul Mann. Levyn soundeista vastaavat Ken Christiansson ja Julian Vereker. Lawrencen runosta, jossa lapsi istuu pianon alla "in the boom of the tingling strings". Ja Pentatonen äänitys on luonnollisesti normaalia hyvää laatua. Wiik on hiukan tuntemattomampi. Sellisti on nimittäin ymmärtänyt kiinnittää uusimman albuminsa kanssamuusikoiksi kitaristi Marc Ducretin ja rumpali Jim Blackin, jotka ovat kuin kotonaan Robertsin reviirinlaajennuksen rakennustyömaalla. Levyn ehdoton kohokohta on huikea yli 22-minuuttinen versio Ornette Colemanin kappaleesta Lonely Woman. Levyn äänitys on sävykäs, dynaaminen ja avara. Tapio Suonperä MUSIIKKI ÄÄNI
HANK ROBERTS
Green (Winter & Winter) Jazzinsukuisen musiikin ympyröissä vaikuttaa kaksikin kiinnostavaa sellistiä, Eric Friedlander ja Hank Roberts, joista jälkimmäinen omaa, ennakkoluulottomuuden ohessa, korvaa erinomaisille soittokumppaneille. Jaakko Eräpuu
MUSIIKKI
ÄÄNI
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
85. Uusimmalla konserttolevyllään Hahn yhdistää kaksi 1900-luvun suurta viulukonserttoa tuoden kummankin tulkintaan uusia sävyjä. Heikki Valsta
JOHN LORD
Boom of the Tingling Strings (EMI) John Lord mullisti rockia ja räjäytti rockin kuuntelijoiden tajuntaa, kun hän Deep Purplen koskettimistossa loi uudenlaista upeaa musiikkiaan. Hänen teoksensa ovat ilmaisultaan melko tavanomaisia, rakenteiltaan ja melodiakuluiltaan kuitenkin mielenkiintoisia. Soundimaailma on naimimaiseen tapaan hieman kuivakkaan puoleinen, mutta ehkä kuitenkin totuttua mehukkaampi. Musiikki on tyypillistä Quartet Westiä sen parhaalta ajalta. Hänen soitossaan on myös vakavuutta, joka ei kuitenkaan kompastu tylsyyteen tai hurskasteluun. HILARY HAHN
Orchestre de la Suisse Romande/Marek Janowski (Pentatone SACD) Yhdysvaltalaisen nuoren viulistin Hilary Hahnin tulkinnoissa on ihailtavaa ehdottomuutta. Trio kun ei pitäydy aivan avantgarden asialla, vaikka vapaiden äänten äärillä käväiseekin. Ja tämä näyttää purevan nykyaikaisia soittimia käyttävän antwerpeniläisorkesterinkin tulkintoihin. Äänitys on oikein hyvä, mutta ei kuitenkaan loistava. Hän on tehnyt pitkän päivätyön monissa tunnetuissa yhtyeissä, joista Quartet West lienee yksi merkittävimmistä. Sellisti tarttuu jopa mikkiin ja koukkailee rockin puolelle, "vakavampien" viritelmien väleissä. Vuonna 2002 Lord jätti rockin ja keskittyi klassiseen musiikkiin. Vuosikymmeniä ikään kuin sivuraiteella kyyhöttänyt teos saa tällä levyllä tulkintaperinteeseensä aivan uutta eloa. Studioteknologian kosketus kuuluu vain niillä biiseillä, joilla se tuottaa lisäarvoa. Elämää ja rosoa ei ole yritettykään hieroa pois. Levyn toisen teoksen, Disguises jousiorkesterille, kokonaisvaikutelma on koherentimpi, musiikillisesti jännitteisempi ja koskettavampi. Vuonojen maasta kun on viime vuosina tullut melkoinen joukko huippuluokan musikantteja. Heikki Valsta MUSIIKKI ÄÄNI
BEETHOVEN
Sinfoniat 5 ja 8 Royal Flemish Philharmonic/Herreweghe (Pentatone SACD) Aikalaissoittimia käyttävien soittajistojen kapellimestarina kannuksensa hankkinut Philippe Herreweghe tekee musiikkia niin kuin kirjoittaa. DeFilharmonie soittaa selkeällä soinnilla ja aistit valppaina. Lord on säveltänyt jo useita konserttoja eri instrumenteille, mutta täysmittainen pianokonsertto on ollut hänen unelmanaan jo vuosikymmeniä, ja Boom on tulos. Puhki soitetut sinfoniat saavat raikkaan tuulahduksen, ja muusikot ilmaisuunsa lennokkuutta. Soittajat ovat hyvässä vedossa, ja erityisesti hienot muusikot, saksofonisti Ernie Watts ja pianisti Alan Broadbent, nousevat vahvasti esiin. Pirkka Ruishalme MUSIIKKI ÄÄNI
MUSIIKKI
ÄÄNI (CD)
CHARLIE HADEN
The Private Collection 2-CD (Naim) Pitkän linjan jazz-basisti Charlie Haden ei varmasti esittelyjä kaipaa
ja 28. ja 28. Hifimaailma
HIFIMESSUT
+KOTITEATTERI
HELSINKI HIGHEND & HIFIMAAILMA 2008
Laadukkaan äänen- ja kuvantoiston messut
Messuilla on esillä laadukas kaksi- ja monikanavainen äänentoisto eri hintaluokissa, HighEnd, kotiteatterilaitteet ja -installaatiot, teräväpiirtotelevisiot, Blu-Ray, videotykit, isot plasma- ja LCD-näytöt, huippukaiuttimet, kuulokkeet, välijohdot, tarvikkeet, ääni- ja kuvatallenteet...
27. syyskuuta 2008, Radisson SAS Royal Hotel, Helsinki
Katseltavaa ja kuunneltavaa kuudessa kerroksessa, yli 40 osastoa.
Tule kokemaan miltä laatu kuulostaa ja näyttää!
27. syyskuuta 2008, Radisson SAS Royal Hotel, Helsinki
www.hifimaailma.fi/messut2008
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
89
Ovh 2995 , hp. Puh. HIFIMARKKINAT
YKSITYISHENKILÖIDEN MYYNTI- JA OSTOPALSTA
MYYDÄÄN
Myynnissä olisi Acoustic Zenin Hologram ll -kaiutinpiuhat, haarukkaliittimet, pituus 2,4 metriä. 3500 /tarjous! Puh. Puh. Hintapyyntö 1700 , uusi 2500 . 044-3526366, larisuo@gmail.com Canton Karat -sarja. Puoli vuotta vanhat. 500 . 044-5519678, janne.bjorklund@iki.fi Beogram 8002 -tangentiaalilevysoitin, 450 . 2 kpl Amphion Helium+ (hopea). 2 x 180 W, 8 Ohm, hopea, 2kk vanha. 350 /tarjoa. 25 . Genelec 1029 -aktiivikaiutin, musta, 250 . Härmänkieliset käyttöohjeet löytyy. Kaiuttimet ovat hyvässä kunnossa. Puh. Puh. 045-6354496, jyrki1.niskanen@pp.inet.fi AKG K240 MONITOR. Puh. Elementit: basso-keskiääninen Seas P 17 REX, diskantti Seas 27 TAFC/G Prestige. Ovh 880 , hp. vesa@wallden.fi Genelec 8020A, valkoiset, käyttämättö-
90
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. 0400-633561, matti.sadinkangas@paperinkerays.fi AV-Viritinvahvistin Cambridge Audio Azur 540R V2, hopea, naarmuton ja ehyt, käyttöohjeet ja alkup. m_i_k_k_o_8_1@hotmail.com Cambridge 540A vahvistin + Cambridge 340C -CD-soitin + TaraLabs-välikaapeli. 050-3900218, matikki@luukku.com Täysin käyttämättömät. Kotelo 18 mm:n vaneria. 041-5451952, ahallami@gmail.com B&W 804 -kaiuttimet, kirsikanväriset. Saatan myydä myös erikseen. Puh. Puh. Puh. Puh. 050-3298707, arzi.j@luukku.com Amphion Athene 2 -lattiakaiuttimet, koivuviilu, virheettömät. Puh. Mustat metallikotelot, siistit ja hyvin soivat pikkukaiuttimet, jotka sopivat autoonkin. Puh. Puh. 03-2653952 Crevasse-dipolikaiuttimet, n. Puh. Puh. Hintaa paketilla 1700 . Hinta vain 5800 . 045-6354496, jyrki1.niskanen@pp.inet.fi Myydään Bladelius Balder päätevahvistin. Mustia. Sijaitsee Helsingissä. 0400-653510, jorma.ukkola@kymp.net Amphion Impact 500 (black), ostettu tammikuussa 2007 ja ollut melko vähäisessä käytössä, hyväkuntoinen myös päältä. Myydään tilanpuutteen vuoksi. 560 . Puh. Puh. Hintapyyntö on 800 .Laite Tampereella, jos haluaa nähdä ennen ostopäätöstä. 040-8714627, teijo-@luukku.com Uudet 13,5 l:n diy-kaiuttimet. 2 kpl Boston Acoustics VR2 yht. Kaiuttimet sijaitsevat Tampereella. Puh. Erittäin siistit. Hp. Noin vuoden vanha, kuin uusi. 044-0228700, ilpo.aalto@aalto.fi B&W Matrix 800 -huippukaiuttimet. 5 vuotta käytetyt, 7200 . Nouto Helsingistä (Kivihaka). Tee tarjous! Puh. "Puhelinkopin" kokoiset ja painoiset. Kakekin on tallessa. 890 . Puh. Hintaa paketille aattelin 300 . Hp. 1750 + rahti. Pintakäsittely Empire perusmaali A (valkoinen) puolikiiltävä alkydimaali. Pakettihinta 600 . Hinta 100 + pk. Puh. 1150 . 1 kpl Boston Acoustics VRC 260 , 6 kpl Boston Acoustics CR67 140 /pari. 046-6823147, jarno160269@hotmail.com Myynnissä olisi vaikka makuuhuoneeseen taikka lapsille DVD-soitin, midikokoonen Denver dvd-7748, 2 leffaa katottu ja jäänyt tarpeettomaksi. Tavarat Porissa ja matkahuolto kuljettaa muualle (ostaja maksaa postikulut). 050-4380639 Audio Technica AT-SP50 -3-tie-kaiuttimet. 59,90 , hp. Puh. 09-2789426, erkki.pohjola@luukku.com Myyn muuton takia kuin uudet vaahteranväriset Dynaudio Confidence C2 -kaiuttimet. 050-5531993, reijo.kiilunen@kolumbus.fi Myydään vuonna 1999 ostetut Dali 606 -lattiakaiuttimet. 850 , vuoden vanha, hp. 050-64507, ari.karima@siemens.com B&W DM330 -kaiuttimet. Hinta 800 /tarjous. Puh. Ovh. Väri musta. L800 DC -lattiakaiuttimet, L100-jalustakaiuttimet, CM7keskikaiutin, AS 300 -subwoofer, kaikki hopeanvärisiä. www.bladelius.com. 044-0967957, hiski.haartti@saunalahti.fi Dali Suite -kotiteatterikaiuttimet. Hp. Takuuta yli 4v jäljellä 750 .Hamina. 5900 . 600 tai tarjous. 1800 . 014-5511234, a.salmi@kolumbus.fi Bel Canto CD-2 -CD-soitin, sisältää antotason säädön, voi ajaa suoraan päätteeseen balansoituna, takuuta jäljellä. En voi lähettää kuvia. Sadan euron lisähintaan saa mukaan JBL:n 5.1-kaiutinsetin. 0400-901266, paanko@suomi24.fi Myydään Amphion-kaiutinpaketti. Kaikki yht. Voin toimittaa ne myös pääkaupunkiseudulle. Tai tee tarjous. Kone on vähällä käytöllä ja on lähes uudenveroinen. Kaiuttimet löytyvät Säkylästä. Ovh. hinta 300 . 2kpl Suite 2.5 + 2 kpl Suite 3.5 ja Suite Center. 040-7174543, contrail150@dropzone.com Denon AVR-1907 -kotiteatterivahvistin, 7.1. 3 kpl Amphion Argon 2 (koivu) + 2 kpl Atacama Nexus 7 -jalustat (hopea). Kerrostalossa asunnossa olleet, joten ei luukutettu. 040-8460112, toninakari@hotmail.com Denon DMD-800 -minidisc recorder + 180 levyä ja yksi valokaapeli. Ruusupuuta, ainoa pari suomessa. Kaiuttimet Tampereella. 050-5119321 1kpl Audio Physic Yara monitor, pyökinvärinen nyt nettohintaan 250 . laatikot löytyy. Soita ja tarjoa. Tee tarjous! Puh. Puh. Taajuuusvaste 35-20000 Hz (-6 dB), tehonsieto 150 W jatkuvaa tehoa, herkkyys 85 dB (W/m). 040-5758022, perttij.karkkainen@gmail.com Myyn laadukkaat ja lähes käyttämättömäksi jääneet reilun vuoden vanhat Cambridge Audion Azur 540R-S -viritinvahvistimen ja HDMI-liitännällä varustetun Cambridge Audion DVD86-DVD/ CD-soittimen. 050-5900439, pj.hyytiainen@gmail.com Coplandin 277-CD-soitin myynnissä
Kaupan päälle ihan kelpo Sonyn CDsoitin. +358-40 861 8050 e-mail kimmo.niinimaki@niinimaen.com www.niinimaen.com Avoinna sopimuksen mukaan
JVC RX-774RBK -viritinvahvistin (kotiteatteri, pro-logic), 5x100w. 340 . Hinta 500 . 1200 . Uusi n. 045-6354496, jyrki1.niskanen@pp.inet.fi 15m Lindyn gold hdmi-hdmi-kaapeli, käyttämätön! Hp. H. 32mm paksu mdfkotelo, beige. 040-5135657, juha.kotila@pp1.inet.fi Harman Kardon AVR-8500 -highend-AVviritinvahvistin. Tuotteet erittäin hyväkuntoisia. 600 . 400 . Puh. Hp. Vahvistimessa ja kauittimessa ei pieniäkään naarmuja eikä vikoja! Puh. Teuvo Nieminen. 3000 . 630 + läh.kulut. Mm. 040-8331152, juha.liimatta@fenet.fi Martin Logan SL3 -kaiuttimet. 170 . Hp. Tavarat Oulussa. Lk-1:ssä kehuttu levysoitinvahvistin sekä MM- että MC-rasioille. Järvenpää. 040-7205275, hanna.simes@kolumbus.fi
Magnat 507 -pari + 1 kpl 503 ruusupuun värisenä, virheettömät. 040-4633774, maestro84@jippii.fi Martin Logan Aeon -luxuskaiuttimet. Puh. Elegantti vaalea tammikehys paneeleissa ja musta runko. Hp. Voi koekuunnella. 125 posteineen. Kiikinki. Faroudjan kuvanprosessointi. Puh. Suomessa harvinaiset ylistetyt testimenestyjät nyt uskomattoman edullisesti uusien alta pois 2400 (svh. 70 . Musta Cambridge Audio P500 -päätevahvistin, virheetön. Uudet maksavat n. Manuaalit ja materiaalit löytyy. Lahjaksi saatu. Paukkuja on kuin pienessä pitäjässä. Puh. Mukaan 2 kpl adaptereita (8050-408) mikrofonijalustoille (Ovh 50 kpl). 250 . Vuoden vanha, hyvin pidetty, kuin uusi. 2 kpl. athaapa@paju.oulu.fi Line Drive The Mod Squad etsii hyvää kotia omistajan ostettua jotain halpisroinaa. Jamo Concert Center ja Jamo Surround 300. Mag. 040-5684731
Genelec 8050 2 kpl, huippukunto, uudenveroiset! (Ovh n. Puh. Salo Puh. Paketin hinta 1950 . marko.laatikainen@jippii.fi Linn LK1 -esivahvistin + Naim Nap160 -pääte. Hp. 270 . Hinta 1600. 044-5182671, lahdelma@operamail.com Myydään Meridian 577 CD, 24 bittinen upeaääninen laite, soittaa myös MP3. 550 . Huippu aktiivikaiuttimet! Mukana Genen kumijalat ja seinäkiinnikkeet. 0504612382, bljale@yahoo.com DVD Marantz DV6600. MM/MC. Ikää 6 vuotta, lähtöinä analogiset RCA ja bal sekä digitaalinen RCA. 040-5959744, jopeil00@students.oamk.fi Myydään tarpeettomana vähän soitetut, mutta käytön jälkiä omaavat HIFIkaiuttimet: Jamo Concert VII. 100 . 960 ). Laitteet Espoossa Puh. Ostettu 6/2008, kuitti löytyy. 43Hz-22kHz vastealue ja 89dB herkkyys luo täydellisen luonnollisen soundin. Puh. Puh. Tässä mukana kaikki uutena tulevat tarvikkeet ja hinta on huippuhalpa eli 70 . Uusilla & paremmilla Mesh-putkilla + uudet etuasteputket (yht. Vain kokeiltu. Ovh 5500 , hp. 040-7435230 Vähän käytetty NAD C521BEE. niinimaen.com audio
HIFI - HIGH END - DESIGN - ACCESSORIES
Tekniikantie 21, 02150 ESPOO Puh. Tampere. Puh. 1600 . 850 . Hp. Ikää runsaat pari vuotta, käytetty lähinnä tv-kaiuttimina ja siihen tarkoitukseen en tarvitse High End -kaiuttimia. Hinta 550 . Nopeimmalle Porvoosta! Puh. Hintapyyntö 950 . Puh. Melkein uudet, alkuperäinen paketti ja ostokuitti tallessa. Jenkkimalli, 220V->110V invertteri mukaan, ei vaikutusta ääneen. Puh. pakkaukset + manuaalit. Puh. 040-8411822, juhawilska@hotmail.com
MAAHANTUONTI JA MYYNTI:
www.audist.fi
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
91. 8000 ilman jalustoja ja ovat sarjaa 201/2 ja 202/2. Magnat-kauittimet (kirsikkapuun väriset) Quantum 503 90/150w. 040-5535536 Harrin Kaiutin Sarja 6, valmiit kaittimet 3kpl. Dual-Mono-rakenne. Myös vaihto mahdollinen. -putkivahvistin. Puh. Uutena n. Yaqin MS-6V6 A-luokan putkivahvistin kaukosäädöllä ja autobiasilla, 2 X 12W, virheetön. 040-7251285, markku.hartikainen@uta.fi Mastersound 845 Compact -putkivahvistin. Hp. Myydään vähäisen käytön takia. Tee tarjous! Puh. Espoossa. 040-7715274, teijo.palo@kolumbus.fi Myytävänä olisi Krell KAV-250 -CD-soitin. 4990 ). Myydään myös erikseen. Täysin tikkikunnossa. 0400-860444, matti-karell@hotmail.com Elokuvateatterin High-End-keskikaiutin ja hi-fi-takakaittimet. 0466861851 Mastersound 300 B.P.S.E. 040-7715274, teijo.palo@kolumbus.fi
mät, virheettömät. Lisäksi Vogelin tykkiteline mallia VPC545, tämäkin käytännössä uusi, kerran asennettu. Myydään vain yhdessä Hp. 0400-640180, pekka.rotkonen@tahtikuva.fi Logitech Harmony 1000 -kaukosäädin tarpeettomana. Parhaat Gradot varsinkin käyttömukavuudeltaan. 040-5522141 KEF Reference 201, isot jalustakaiuttimet, kirsikka + alkuperäiset jalustat sekä Reference C 202 -keskikaiutin myös kirsikka. Mukaan myös tarvittavat kaapelit. Hinta 1500 . Virheetön kunto. Espoossa. 040-5811075, kalle.kahanpaa@nsn.com Uudet GRADO GS-1000 -kuulokkeet. 040-5273047, jose.kapyaho@luukku.com Marantz-vahvistin integrated amplifier pm-80. Hp. Hp 380 . Laitteet kokeiltavissa Kirkkonummella. Puh. Musta Yamaha RX-V640 -AV-viritinvahvistin, virheetön. Kuvia ja lisätietoja s-postitse. Hinta yht. Tampere. Tampereella. Nouto Espoo/Laajalahti. Puh. Alkuperäisillä 6V6/12AU7/12AT7 -putkilla, kuulokeliitäntä. Erikseen LK-1 290 , nap160 350 . Yht. Puh. 180 . Puh. 1500 . suoj. Saksalaisen
Audio lehden REFERENZ-luokitus. 3500 . 050-5552787, juha.tolvanen@wippies.com Magneplanar 1.6 SE mustilla kankailla. paljon kiitelty. 1500 kpl). Tykkisuunnitelmat kääntyivät LCD telkan ostoon, joten kamppeet jäivät ylimääräisiksi. 045-1379949, harri.lindholm@hel.fi MJ Acoustics pro 50 subwoofer, kuin uusi, takuuta 3kk. Kake luonnollisesti. Acapella Harlekin -kaiuttimet. Marantzin DVD:llä nautit parhaasta mahdollisesta kuvasta HDMI-liitännän kautta. 500 . hanna.simes@kolumbus.fi Puh. 040-5776462, kipparinlahti@hotmail.com Musical Fidelity A308cr -esivahvistin. Naim Nap160 watteja 50. Puh. Väri harmaa ja musta. Puh. Hp. Huippuääninen putkivahvistin hyvään kotiin. Nordost Frey -huippuvälikaapelit 0,6m. Hp. Siistit, alkup
300 , laite on Nokialla. Uutena ollut yli 600 . 040-7435230 Squeezebox Duet, 3kk vanha. 045-6354496, jyrki1.niskanen@pp.inet.fi Yamaha DSP AZ1, hopea. Ehjä, toimiva, siisti, käytetty max. + RCA. Hinta 7000 . 850 . hammashihna poikki (uusi hihna on). Nyt tämä hintaan 220 . 040-5758022, perttij.karkkainen@gmail.com Thorens 125; SME 9"; 2 kpl ADC 27, toinen käyttämätön, koko systeemiä pyöritetty n. 300 . Puh. Ilmoitustilan myynti ja varaukset toimituksesta: Hifi-Mediat Oy, Olarinluoma 15, 02200 Espoo, puhelin 010 778 6401, faksi 010 778 6410. Puh. 4500 , hp. Nop. 045-6354496, jyrki1.niskanen@pp.inet.fi Von Schweikert kokoäänialueen pääkaiuttimet VR-4gen3. Soittele. Salo. Kummatkin siistissä kunnossa. 100 . Puh. 040-5776462, kipparinlahti@hotmail.com Ostetaan kotiteatterijärjestelmään sopivat kaiuttimet ja subbari (5.1). Kuin uusi, myydään ajanpuutteen vuoksi. Hp. Sony-minikotiteatterisarja. Olen kiinnostunut mielellään
92
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Virheetön kunto. 5.1. Puh. Harmaat. Laitteet moitteettomassa kunnossa. H. Väri musta, hinta 150 . Tehtaan pakkauksessa. Puh. 040-7708454, ari.heinonen@kuvalehdet.fi Myynnissä joutilaana Velodynen muutaman vuoden takainen lippulaivasubbari, HGS-18. 050-4380639 Velodyne subbari F-1200, 350 . Puh. Puh. 450 , Helsinki. SME 309 -varrella. Tarjoa! Puh. Palvelemme myös iltaisin ja viikonloppuisin.
OTAMME MYÖS LAITTEITA MYYNTIIN LAADUKKAITA VAIHDOKKEJA JA TARJOUKSIA
P. 1195 . Väri: musta. 2000 . (ilman rasiaa) Vika: Epävireinen. 050-4136466, hsonnine@cc.hut.fi Rega Planet -CD-soitin, tarpeettomana, otettu käyttöön 1997, hp. Dunlavy 1 -kaiuttimet + jalustat 750 . Puh. Myös vaihtolaitteissa maan paras valikoima. Ja kauppa käy vilkkaana. Puh. Puh. sääd. 1900 . Puh. Highendtason peli! Ovh. Levysoitin DUAL 505-3 vm. Von Schweikert LCR-35 keskikaiutin. 044-19460 Transparent MW Plus 2.4m -kaiutinjohto (ei MM) 350 . 0400-687494, juhani.romppainen@arkjr.fi ROTEL RCD-02, melkein highend-laatua oleva todella vähän käytetty CD-soitin. HIFIMARKKINAT YKSITYISHENKILÖIDEN MYYNTI- JA OSTOPALSTA
NÄIN ILMOITAT HIFIMARKKINOILLA Julkaisemme Hifimarkkinat-palstalla ilmaiseksi yksityishenkilöiden äänen- ja kuvantoistolaitteiden myynti- ja ostoilmoituksia. Myydään tarpeettomana (muutto). 0440-531390, sakari.silvennoinen3@luukku.com Subbari REL Strata 5, musta, täysin uudenveroinen. Ovh 3950 , hp. Ei mitään käytön jälkiä. Puh. Dualissa hieno aito pähk.viilu. Liitännät: Bal. Voit jättää ilmiotuksen internetsivujemme lomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen aineistot@hifimaailma.fi. Puh. 050-5864426/09-2715439, ilkka.lallank@elisanet.fi
AV-viritinvahvistin Pioneer VSX-AX2AV, 500 . 3995 , nyt käytetty vain 1795 ! Puh. Ilmoitusaineistot toimituksen osoitteeseen tai sähköisessä muodossa aineistot@hifimaailma.fi.
· HIGH-END · KOTITEATTERI · TARVIKKEET ·
TL-Audio
Parhaat merkit ja kattavimmat valikoimat high-end ja kotiteatterilaitteita. Puh. Ovh 7995 , hp. A-luokan kytkentä. 044-5533045 Vanhaa viallista hifiä: vahvistin Yamaha AX-592 vm -98. Uudenveroinen, HDMI 1.3, DLNA, HDMI-CEC, 1080p skaalaus... Takuut jäljellä! H. Puh. Kaukoohjain. Ovh. Mielellään nouto Oulusta Puh. lion.heart@jippii.fi Sony DVPS7700 -DVD-soitin, 100 . Esim. H. Soundstyle-laiteteline neljällä lasihyllyllä. 3100 . Sijainti: Helsinki, Lauttasaari Puh. 0500-789 692 tai 03-617 1018 Tähtiportinkatu 18, 13130 Hämeenlinna
www.tlaudio.fi
Sugden Masterclass -CD-soitin. 040-7507429, k.selin@pp.inet.fi DVD-soitin Pioneer 989. Väri hopea. Laite Oulussa. 700 . Elac, Kef, Tannoy, Infinity, Amphion jne... Videoprojektori Panasonic PTAE900 700 . Tampere. Hinta 1300 . Laitteet siistejä päältä. 100 tuntia. ILMOITUSTILAN MYYNTI HIFIMARKKINOILLE Yritykset voivat ilmoittaa Hifimarkkinoilla maksullisilla ilmoituksilla. Nakamichi 480 kasettimankka, 200 . Laite on noin 1,5 vuotta vanha ja täysin uuden veroinen. 044-3351027, cgylfe@yahoo.com Myydään hyväkuntoinen, vähän käytetty punainen Project Debut III -vinyylilevysoitin. 040-7364237 Videotykki Sanyo PLV-Z1. 0400-930037, hydenin@gmail.com
HIFI GURU OY
OSTETAAN
Dynaudio C1 -kaiuttimet. Helsingissä. Espoossa. Hinta 220 . 040-7715274, teijo.palo@kolumbus.fi Sota Star Sapphire -pyöritin, ruusupuinen. -89. 040-5668386 Taralabs Prism 5 -RCA-välijohto, 2 paria löytyy, parihinta 15 . Hp. 040-58199611, harri.tondi@luukku.com
Pioneer VSX-LX70 -vahvistin. H/K 31 -DVD-soitin, 50 . 200 h. Vika: ohjelmanvalitsin pätkii. Puh. Tarjoa
Huomioin myös muunlaiset Orb-kokoonpanot. Infinity Beta tai Alpha 50. KUULOKKEIDEN KUNINGAS
STAX
HIFIHUONE
melko pienikokoisista, seinään kiinnitettävistä ja ohjehinnaltaan noin 3000 olevasta kaiutinsarjasta. 1890
Ostetaan Hypexin HS80 subwoofer moduli. 03-2130750, www.hifihuone.fi
www.genelec.fi
www.isoteksystems.com
Ostetaan kaiuttimet Jamo e750 tai siitä seuraava malli ylöspäin. 050 303 9999, kari.eramaa@gmail.com Ostaisin 1 kpl ELAC 301 -kaiutinta, hopeanvärisenä. Puh. (lattiakaiuttimet eivät valitettavasti sovellu). Puh. Esim. Puh. 040-7492463, kamppi@hotmail.com Laadukkaat, mutta edulliset lattiakaiuttimet. velisalo@hotmail.com Hypex DS 2.0 -subbarivahvistin. 050-4200484, kari_reinikainen@kolumbus.fi Subfoower, Genelec 7070A tai 7071A tai Velodyne DD15. jamppaa84@suomi24.fi Gradient Prelude yksi kpl kirsikanvärinen tai pari minkä väriset tahansa. jay51@suomi24.fi
Aleksanterinkatu 30, Tampere P. Puh. Hintaa saisi olla alle 400 . Maksan 200300 sopivasta yksilöstä. Tarjota voi ehjää ja siistiä, värillä ei väliä. 044-9072399 tai 044-9064743, janne.suominen@turku.fi Harrin Kaiutin Kakadu 1kpl. 0400-531212, seppo.suominen@gmail.com Ostetaan Gradient 1.0 - 1.3. Puh. Tarjoa. Puh. Saa tarjota laadukkaita soittimia hintaluokassa <600 . Puh. Sovitaan hyvä hinta! Felix_54@jippii.fi
Onkyo TX-SR875 tai 605, voit ehdottaa myös muita samantapaisia. Puh. Mielellään värinä kirsikka. 044-9517921, mikko.nevalainen@telemail.fi Ostetaan Nad 214 -päätevahvistin. 040-5438496, jyrki.lyytikka@pp.inet.fi
8020A
STAX SRS 4040II sh. 044-0790603, didgesam@hotmail.com NAD-stereovahvistin B&W 330i -lattiakaiuttimille. Ei vanhempaa kuin 10 vuotta, ei hapettumia, ohjaimet kunnossa oleva. Puh. Puh. monikanava). 0400-636110, erkki.parkkinen@malkit.fi SACD-soitin (miel. marko.laatikainen@jippii.fi Orb Audion kaiutinsetti. 046-8112924, bprieste@gmail.com
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
93
Puhelin: 010 778 6400 (arkipäivisin klo 816). Tilaus jatkuu pääsääntöisesti aikaisemmin maksetun tilausjakson loppuun. fi tai käyttäen lehden palvelukuponkia.
TILAUSHINNAT 2008 6 kk kestotilaus 32 euroa. Hifimaailma ei takaa lehdessä julkaistujen artikkeleiden, rakennusselosteiden ja/ tai ohjeiden täydellistä virheettömyyttä, mutta pyrkii saamaan ne mahdollisimman luotettaviksi. Hifimaailman kirjoituksia ja kuvia ei saa käyttää eikä lainata, ei edes osittain, muutoin kuin lehden toimituksen ja/tai kustantajan luvalla. Tämä voidaan tehdä puhelimitse, internetissä tai lehden palvelukupongilla. Toimitettuja lehtiä ei tarvitse palauttaa. Vuosikerta: 8 numeroa 6 kk tilausjakso sisältää 4 numeroa 12 kk tilausjakso sisältää 8 numeroa TILAUSTEN SÄÄNNÖT Määräaikaistilaus on tilaus, jossa lehteä toimitetaan määräaikainen tilausjakso (6 tai 12 kk) alkaen ensimmäisestä mahdollisesta numerosta ja päättyen siitä alkaen sovitun aikajakson loppuun. Kestotilaus jatkuu ilman erillistä uudistamista, kunnes tilaaja katkaisee, peruuttaa tai muuttaa tilauksen määräaikaiseksi. Kestotilaus on tilaamistapa, jossa tilaus jatkuu ilman erillistä uudistamista, ja tilausmaksu laskutetaan määrätuin laskutusvälein (6 tai 12 kk) voimassa olevaan kestotilaushintaan, joka on aina edullisempi kuin vastaavan jakson pituisen määräaikaistilauksen hinta. Kustantajalla on oikeus käyttää ja luovuttaa tietoja suoramarkkinointitarkoituksiin, mikäli tilaaja ei sitä erikseen kiellä.
94
HIFIMAAILMA | 5 | 2008. Lehteen ja sen internetsivuille lähetetyt palautteet, viestit ja mielipiteet voidaan toimituksen harkinnan mukaan julkaista lehdessä toimituksellisessa tarkoituksessa, ellei viestin tai mielipiteen kirjoittaja ole sitä erikseen kieltänyt. 12 kk määräaikaistilaus 62 euroa. Määräajan jälkeen tilaaja on velvollinen maksamaan jo saamiensa lehtien hinnan. Uusi tilaus (määräaikainen tai kestotilaus, myös kestotilauksen uusi tilausjakso) voidaan kuluttajasuojalain (KSL 6:15) perusteella peruuttaa kuluitta 14 vuorokauden kuluessa tilausvahvistuksen ja/tai tilausta koskevan laskun vastaanottamisesta. Tarjottu ja julkaistavaksi hyväksytty ja tilattu juttuaineisto julkaistaan pääsääntöisesti sillä ehdolla, että Hifimaailma-lehti ja sen kustantaja saa siihen vapaan käyttöoikeuden ilman erilliskorvausta. YLEISTÄ ASIAA TEKSTISISÄLLÖSTÄ Hifimaailma on äänen- ja kuvantoiston erikoislehti, joka julkaisee sitoumuksetta kuva- ja tekstimateriaalia edustamaltaan aihealueelta. Tilaus laskutetaan tilauksen alkaessa ja aina uuden tilausjakson alussa. Ulkomaantilauksien postimaksulisä + 24 euroa. Tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien julkaisemisesta ei makseta erillistä korvausta ja lähettäessään edellä mainitun materiaalin lehdelle, katsotaan tekijän luopuneen niiden tekijänoikeuksista. TIETOSUOJA Hifimaailma-lehden tilaajat ovat lehden julkaisijan ja kustantajan asiakasrekisterissä, ja tietoja voidaan käyttää asiakassuhteen normaaliin ylläpitoon ja hoitoon. Peruutus astuu voimaan kahden viikon kuluessa ilmoituksen tekemisestä. 12 kk kestotilaus 59 euroa. ASIAKASPALVELU
Tilaukset, osoitteenmuutokset ja tilausten peruutukset hoituvat helpoiten soittamalla suoraan asiakaspalveluumme. 6 kk määräaikaistilaus 34 euroa. Hifimaailma ei myöskään vastaa taloudellisesti julkaisemisensa artikkeleiden mahdollisten virheiden ja/tai testitulosten aiheuttamista vahingoista. Hifimaailma ei vastaa tilaamatta lähetetyn materiaalin (artikkelien, kirjoitusten ja kuvien) säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Palvelut ovat käytettävissänne myös internetissä www.hifimaailma.fi (kohdassa palvelut) tai voitte olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen tilaukset@hifimaailma. Kaikki tilaukset toimitetaan force majeure -varauksin (lakko, tuotannolliset syyt, alihankkijoiden viivästykset, yms.) ilman vahingonkorvausvelvollisuutta. Jos uutta tilausjaksoa ei ole vielä maksettu, päättyy tilaus jo saatuun numeroon, mutta tilaajalta veloitetaan ennen irtisanomisen voimaantuloa toimittujen lehtien hinnat irtonumerohinnoin. Tilaus maksetaan tilauksen alkaessa
Planets ja Bella Luna Diamante -mallit testissä. HIFIMAAILMA 6/2008 ILMESTYY 16.9.2008 TULOSSA SEURAAVASSA NUMEROSSA:
ELOKUVIEN YSTÄVILLE vertailutesteissä 50-tuumaiset televisiot ja Blu-ray-soittimet. INFOCUS X10 -PROJEKTORI on tuore tulokas Full HD -projektorien alle 2 000 euron hintaluokkaan.
HIFIMAAILMA 6/2008 ILMESTYY 16.9.2008
HIFIMAAILMA | 5 | 2008
95. Mikä on kuvanlaatu teräväpiirrolla ja tavanomaisemmilla lähteillä. PERINTEITÄ ARVOSTAVALLE musiikinkuuntelijalle tutkimme neljä noin tuhannen euron hintaista putkivahvistinta. DUEVELIN KAIUTINMALLISTO perustuu ympärisäteilevään rakenteeseen