Bockin panimo Vaasassa s. 8 3 | 2016 | Lehti yhdistää tukkukauppojen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat Ruohonjuuri hioo bisnestään s. 10 Bocuse d’Or on kova kisa s. 4 Yrittäjät valmistelevat vastatoimia s. 6
Meillä on monipuolinen ja ruokasuvaitsevainen kulttuuri. Sitten tuli suuri pudotus, mitä syvensi Neuvostoliiton bilateraalisen kaupan loppuminen. Punanutut kuitenkin tulivat ja veivät Suomea kuin pässiä narusta. Viivyttelyn hinta vain on pirun kova, ja se iskee joka jätkään. SKS vastaa myös vuonna 2017 kirjana ilmestyvän Ruoka-Kalevalan sisältötyöstä ja toimii sen kustantajana. Suomella on takanaan loistavat mahdollisuudet olla maailman paras monelle mittarilla, mutta peli tuhrittiin. Marttaliitto hyödyntää omia kanaviaan ja aktiivista jäsenistöään ruokatarinoiden keräämisessä. Suomen kansa odotti jääkiekon maailmanmestaruutta Moskovasta. Suomen tämän päivän tilanne on varsin samanlainen kuin sukupolvi sitten, jolloin vietettiin kulutusjuhlia valuuttaluotoilla eivätkä suomalaiset tuotteet kelvanneet maailmalle. Suomi yritti vimmatusti tasoitusta, mutta viimeisellä sekunnilla Kanada löi tulokseksi 2–0 tyhjään maaliin. Viis kilpailukyvystä – mennään kaljoille Ukkometsoon. On hienoa, että nyt pystymme yhdessä kokoamaan yhtenäisen tarinan suomalaisten ruokakokemuksista, sanoo Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä. Lisäksi palvelu kokoaa yhteen #ruokakalevalaja #suomiruoka-tunnisteella varustettuja kuvia, twiittejä ja postauksia. Sisäisen devalvaation tien – eli palkkojen alentaminen tai lisätyön tekeminen samalla palkalla – on osoittautumassa toiveajatteluksi. Siksi lähdemme kokoamaan suomalaisen ruokakulttuurin tarinaa, linjaa SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä. Nytkin eletään velaksi eivätkä tuotteet käy kaupaksi. Tuleeko viimeinen niitti tyhjään maalin, selvinnee touko-kesäkuun vaihteessa. Lisävaikeudet tulivat Venäjän asettaman tuontikiellon johdosta. ”Suomen niemellä, Suomen kielellä äijät huutaa lailla perkeleen ja kun Suomi pelaa lätkää se iskee joka jätkään kaljaa koneeseen ja Ukkometsoon” Näin tulkitsee Popedan Pate Mustajärvi suomalaisuuden sisintä: ”Katto kallellaan siinä kuusen alla/Seisoo vielä mökki paikallaan/Kun ostokeskuksen ohi kuljen/tiedän sen kohta tullut oon Ukkometsoon.” Hallituksen esityksistä Suomen talouden jarrumiehille on tähän mennessä kelvannut vain kauppojen aukiolon vapauttaminen ja vahvan oluen saaminen ruokakauppoihin. Haluamme kutsua suomalaiset saman pöydän ääreen jakamaan ruokamuistonsa, summaa hankkeesta SOK:n osalta vetovastuussa oleva kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu. Kalevalakin kerättiin kansan parista kertomus kerrallaan ja nyt kerätään ruokamuistoja tarina kerrallaan, nykyaikaista tekniikkaa hyödyntäen. Kilpailukyvyn palauttaminen tulisi tehdä heti, sillä joskus se on pakko tehdä. l Martat ja S-ryhmä keräävät ruokamuistoja TÄYDEN PALVELUN MARJAJA SIENITUKKU Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. Yksi tehtävistämme on edistää avointa ruokakeskustelua ja lisätä suomalaisen ruoan arvostusta. Operaation tavoite on kerätä yhteen 100 000 suomalaisten ruokamuistoa ja -kokemusta. S-ryhmä vastaa ruokamuistojen ja tarinoiden keräämisestä: keräys tapahtuu Ruokakalevala.fi-nettipalvelun avulla. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen M arttaliiton, S-ryhmän ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteistyössä toteuttama Ruokakalevala.fi-nettipalvelu ja sen keräämistä tarinoista syntyvä Ruoka-Kalevala-kirja kokoavat yhteen suomalaisten ruokamuistoja ja -kokemuksia. Ruoka-Kalevalan ilmestyttyä SKS tallentaa keräyksen annin arkistoonsa tulevien tutkijapolvien käyttöön. Sipilän joukkue on taistellut kilpailukykysopimuksen aikaansaamiseksi, mutta vastustaja on juonikkaampi. +358 9 7539390 Fax +358 9 717148 Email info@berrymasters.com Web www.berrymasters.com FR E S H FIS H Torin tuorein kalatukku TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista puutarha-sanomat.fi 2 | Hyvää Pataa | 3 | 2016 |. Takanahan oli loistava tulevaisuus, kun Suomi oli voittanut kisoissa yhdeksän peliä ja edessä oli viimeinen ottelu vastassa Kanada, joka oli jo kertaalleen voitettu alkusarjassa. Ruokakalevala.fissä jokainen käyttäjä voi jakaa omia ruokatarinoitaan ja nähdä muiden tarinoita. Meillä ei vain ole enää käytettävissä devalvaatiota kilpailukyvyn palauttamiseksi. – Suomi sijaitsee idän ja lännen välissä, ja olemme erilaisten ruokakulttuurien tiivistymä. – Elämme sormi suomalaisen ruokakulttuurin valtimolla. Ja siellä, missä on ruokaa, syntyy muistoja. Yhtälailla käydään peliä Suomen selviytymisestä taloudessa. – S-ryhmä on Suomen suurin ruokatoimija ja suomalaisten ihmisten omistama kuluttajaosuuskunta. SKS on kustantanut Elias Lönnrotin kokoamat Kalevalat, ensimmäisen version vuonna 1835. Kaikki esitykset lisätyön tekemiseksi kelpaavat yleislakolla uhittelun syyksi
Kilpailun järjestää Elintarviketeollisuusliitto. Mukana kehittämisessä olivat myös suomalaiset viljelijät. 6 Harrastelusta hiuottuun bisnekseen Ruohonjuuren tarina on talousoppia. Ryhdymme jo kesän aluksi tarkemmin selvittämään Puhtikauran maailmalle viemistä, Teppo Ylä-Hemmilä iloitsee. 8 ”Tuotepakkaus on edelleen alikäytetty resurssi. (09) 773 68 68 www.heikinlihaoy.com avoinna ma-pe 8-18 la 8-16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. 4 ”Ekoja luomutuotteita ei myydä ryppyotsaisuudella.” ARTO RAHTA-AHO s. 12 ” Myös luomutukku P uhtikaura-kaurapuuteri on valittu Vuoden parhaaksi suomalaiseksi elintarvikkeeksi. 4 Bocuse d’Or -kilpailun taso on kova Eero Vottonen tuli Euroopan osakilpailun kuudenneksi. – Puhtikaura tarjoaa täysin uudenlaisen tavan käyttää kauraa helposti ja nopeasti. Tuote on Vääksyssä toimivan, 16 henkeä työllistävän, leipomon keksintö, eräänlainen ”juotava kaurapuuro”. Sisällys 2 Martat ja S-ryhmä keräävät ruokamuistoja SKS kokoaa Ruoka-Kalevalan. Finalistit valinnut kilpailuraati kehui erityisesti suomalaisen kauran innovatiivista käyttöä ja Puhtikauran monikäyttöisyyttä. 15 Greener vihreyttää pihat Viherrakentamisen arvo on toista miljardia. 6 ”Maailman joustavin palkanmuodostus on Virossa ja jäykin Suomessa.” MIKAEL PENTIKÄINEN s. 12 Mikä on onnistunut ruokaostos. Upeimmillaan juomissa, smoothieissa ja juotavana puurona. Puhtikaura toimii myös palauttavana juomana treenien jälkeen. Nyt lataan kaikki paukut Lyoniin.” EERO VOTTONEN s. Kilpailun voittaja valittiin viidestä finalistista yleisöäänestyksellä huhtikuussa 2016. Periaatteessa hienojakoista ja ravitsevaa kaurapuuteria on valmistettu jo pitkään. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Kesän parhaat herkut saat Reiniltä | Hyvää Pataa | 3 | 2016 | 3. Viipurilainen Kotileipomo ja Jalasjärvellä toimiva Taivalkosken mylly ryhtyivät yhdessä kehittämään siitä kuluttajille sopivaa vaihtoehtoa noin vuosi sitten. Sitä voi nauttia aamuja välipalana tai käyttää erilaisissa juomissa ja smoothieissa. – Ryhdyimme miettimään, että mistä löytyisi todella nopea, ravitseva ja herkullinen aamupala, jolla jaksaisi pitkälle päivään, kertoo idean isä, Viipurilaisen kotileipomon toimitusjohtaja ja yrittäjä Teppo Ylä-Hemmilä. Uskomme, että tuotteella on potentiaalia niin Suomen markkinoilla kuin ulkomaillakin. Puhtikaura on kauran ytimestä valmistettua erittäin hienojakoista jauhetta. l Puhtikaurasta tuli Vuoden Suomalainen Elintarvike 2016 Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. ”Minimitavoite täyttyi. (09) 761 470 Fax. Puhtikaura jatkaa suomalaisten kaurainnovaatioiden menestystarinaa. Kokonaisuuden kruunaa kaunis pakkaus, palkintoperusteluissa sanotaan. Idea tuotteelle lähti leipurien varhaisista ja kiireisistä aamuista. Se koetaan luotettavaksi ja siinä on paljon potentiaalia.” HANNU SAARIJÄRVI s. 10 Bockin pienpanimo herätti Pukinkulman eloon Bockin oluita myydään ympäri Suomen. Entä milloin ostaja tuntee pettymystä ostoksiinsa. Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa kehitetyt ja valmistetut vähittäiskauppatuotteet, jotka ovat tulleet myyntiin edellisen vuoden aikana. Vuodesta 1988 lähtien järjestetty Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailu palkitsee suomalaisen elintarviketeollisuuden parhaita uutuustuotteita. 8 Pentikäinen: ”Vastatoimia valmistellaan” Yrittäjät eivät siedä luottamusmiespakkoa. Se sekoitetaan nesteeseen, jolloin siitä tulee tasaista ja juotavaksi sopivaa. – Koko perheen uudenlainen välipalan täydentäjä tai treenaajan kotimainen vaihtoehto ravintolisille
Kuudes sija oli tiukan rutistuksen jälkeen erinomainen saavutus. Kukkakaalit, parsakaalit ja valkoiset parsat jalostuivat nuoren miehen bravuureiksi. Lyon säilyy päämääränä! Huono startti Suomen joukkueen keskittymistä häiritsi juuri ennen starttia tullut tieto, että kisakeittiön ulkopuolella ei saa säilyttää mitään tarvikkeita. Pääosin ajallaan, Jämsén vakuutti ensimmäisten tuntien aikana. Tiedossa oli, että Pohjoismaat tulevat antamaan kovan vastuksen, kuten aina näissä kisoissa, mutta myös isäntämaa Unkarin panosten uskottiin haastavan jopa vahvimmat ehdokkaat. suomi-katsomossa oli muun muassa paljon kokkikollegoita ja suomen joukkueen yhteistyökumppaneita. Valmentaja Matti Jämsénin ensimmäiseksi tehtäväksi tulikin pelastaa viinin rippeet pakin pohjalta. Hymyn kautta Valmentaja muistutti Vottosta ja Mannista hymyn tärkeydestä ja hoputti samalla asiaankuuluvasti pysymään aikataulussa. Järjestäjien määräämä kala, sterletti, on maultaan vaatimaton, joten Vottonen valitsi sen pariksi hienostuneen kuningasravun, josta tuli myös kaunis punainen väri lautasen tärkeimpään osaseen. Kala-annokseen oli valittu osana kilpailua unkarilaiselta vihannestorilta parin lisukkeen ainekset, joten niiden käsittely alkoi alusta. Samalla tuli käyttöä rakuunalle, joka arvottiin ensimmäisen päivän kilpailijoiden pakolliseksi mausteyrtiksi. 4 | Hyvää Pataa | 3 | 2016 |. Parsa kypsennettiin rakuunaliemessä ja tuli tarjolle rakuunalla viimeistellyn kukkakaalipyreen kanssa. Suomen edustaja Eero Vottonen sijoittui kuudenneksi ja jatkaa kilpailu-urakkaansa finaalissa Lyonissa tammikuussa. Keittiötuomarit karsivat myös mukaan otettuja makuaineita: persiljaöljy hävitettiin ja valkoviini sählättiin muuten vain nurin. Joukkueen assistentin Miikka Mannisen vastuulla olivat kasvikset. Taustalla Bocuse d´Or Finland presidentti, tuomarina urakoinut Pekka Terävä. Kun gongi kolahti ensimmäisenä kilpailupäivänä klo 9.10, pääsi varsinainen työ alkuun. Saksanhirvelle ytyä porosta, savusta ja katajasta Lihavadin helmiä olivat saksanhirven paistista ja potkasta valmistettu mosaiikki sekä poron luuytimellä kruunattu filee. Aluksi Vottonen työsti saksanhirven vasan takaneljänneksen, joka oli pakollinen raaka-aine. toukokuuta järjestetyssä Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa oli todella korkea taso. T eam Finland, Eero Vottonen ja Miikka Manninen, harjoitteli vuoden alusta lähtien täysipäiväisesti tähtäimenään mitali jo Budapestissä. Kiire yllätti Suomen työparin, joka on harjoituksissa suoTeksTi Mariaana Nelimarkka KUVaT Jussi Ulkuniemi/ELO-säätiö Bocuse d’Or -kilpailun taso on kova Budapestissä 10.–11. Vottonen rakensi sterletistä ja kuningasravusta kala-annoksen kingin. Tuomareiden kaikkia aisteja hemmoteltiin: lihavadille tulevan kroketin täytteeksi päätynyt maa-artisokka karamellisoitiin ja se sai lisämakua fenkoliuutteesta. Vottoselle ja Manniselle ehti tulla hiki, kun he järjestivät varusteensa yllätyksenä tulleiden uusien sääntöjen mukaisesti. Mannisella piti kiirettä lukuisten lisukkeiden kanssa. Kuin kunnianosoituksena kilpailun isäntämaalle Unkarille Vottonen käytti myös hanhenmaksaa mosaiikissa, johon kilpailusäännöissä edellytettyä kansallista makua toivat kylmäsavustettu peuransydän ja katajanmarja. Omaa luokkaansa oli myös kokonaisena kärvennetty kaali, jonka aromien salaisuus oli tryffelivoi. Kisakeittiöön toimitettu liha vastasi harjoitusmateriaalina käytetyn saksanhirven laatua, ja fileet ja paistit olivat nopeasti Vottosen suunnittelemassa muodossa. Unkari järjestikin hienot kisat ja kaiken päälle korjasi vielä voittopotinkin. Muistilistalla jokainen työvaihe oli listattu ja kuittaantui vuorollaan tehdyksi. Fileelle antoivat ilmettä ja makua färssi, jonka Vottonen kääri saksanhirven verkkomahaan, sekä päälle asetellut luuydinnapit. Suomalaisia jännitti Eero Vottosen sijoitus draaman kaaren täyttäneen kisapäivän jälkeen. Valmentaja Matti Jämsén tarkkailee färssiä viimeistelevän Eero Vottosen työskentelyä. Mitaleille ylsivät myös Norja ja Ruotsi. Muutenhan kokkien tavoite on tuoda keittiöön mahdollisimman viimeistellyt “misat” eli täysin esivalmistellut, valmiiksi punnitut ja mitatut ainekset. Jatkoonpääsystä ei ollut epäilystäkään, sillä kokit selättivät haasteet ammattimaisin ottein
– Minimitavoite täyttyi. 3. 020 755 9895 teurastamonportti@roslund.fi riutunut etuajassa 5 tunnin ja 35 minuutin urakastaan. – Kun marginaalit ovat noin pieniä, ei ole mahdollisuuksia, jos ei kaikki toimi. Suomen tuomari Pekka Terävä piti kisaa todella kovatasoisena. l 1 2 3 1. Budapestissä mitalisteja juhlittiin riehakkaasti: Podiumille nousivat Unkarin, Norjan ja Ruotsin tiimit. Eeron lihavati valmistui ja lähti kunniakierrokselle. Nyt lataan kaikki paukut Lyoniin, Vottonen kommentoi tulosten selvittyä. Joukkue ei ollut myöhässä, ja kaikki saatiin aiotussa muodossa lautasille ja vadille. Vuonna 2012 avattiin Teurastamon alueella uuden aallon lihakauppa, Teurastamon Portti, josta saa tutun lihakaupan valikoiman lisäksi herkullista kotiruokalounasta sekä Josperhiiligrillissä valmistettuja lihaisia herkkuja. Se ei kuitenkaan näkynyt lopputuloksessa, sillä rautaiset ammattilaiset pelastivat vielä tuntia ennen kalan h-hetkeä heikolta näyttäneen tilanteen. TERVETULOA ASIOIMAAN ROSLUNDILLE! ROSLUND HIETALAHTI Hietalahden kauppahalli Lönnrotinkatu 34 00180 Helsinki Puh. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Kohti Lyonia Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailun 11 parasta maata jatkavat finaaliin, joka järjestetään Lyonissa tammikuussa 2017. | Hyvää Pataa | 3 | 2016 | 5. Lihakauppa Roslund on vuonna 1935 perustettu perheyritys ja tänä päivänä yrityksen palveluksessa toimii jo neljäs sukupolvi. Kaikki aistit on oltava hereillä, jotta Lyonissa palkintokoroke häämöttää! Tästä on hyvä polkaista kohti Lyonia, ei jäänyt mitään hampaankoloon, Terävä summaa. Kuudes sija ei vastaa tavoitetta, jonka Eero Vottonen oli itselleen asettanut. Eero Vottosen kala-annos on valmiina maisteltavaksi. Kaikki jatkoon menneet maat olivat 300 pisteen sisällä toisistaan. Kun erot ovat pieniä, on myös palkintopallille pääsy pienestä kiinni. Kivikonlaita 32, 00940 Helsinki Puh. Pistesijoille jäivät täpärästi Ranska, Islanti ja Suomi. 020 755 9890 kauppahalli@roslund.fi TEURASTAMON PORTTI Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. Tavoitat meidät aina. Sijoitus on silti samaa tasoa kuin edellisellä edustajallamme – Matti Bocuse d’Or Europe -kilpailusta Budapestistä jatkoon pääsivät Unkari Norja Ruotsi Ranska Islanti suomi alankomaat sveitsi Belgia Tanska Viro Kisa jatkuu Lyonissa 24.–25.1.2017 Jämsén oli karsinnassa viides vuonna 2014. Vuoden 2013 alussa avattiin samalla konseptilla toimiva lihakauppa/ravintola uusittuun Hietalahden halliin. Lihakaupan lisäksi toiminta on laajentunut myös ravintola-alan puolelle. 2
l Ruohonjuuren tarina Harrastelusta hiuottuun bisnekseen Samaan aikaan kun ruokakaupan myynti juroo paikallaan, Ruohonjuuri kasvaa kohisten. Ruohonjuuri oli pioneeri ekoja luomutuotteiden kaupassa. – Meillä on yhtiökokouksen valtuutus laajentua myös Ruotsiin. Toimme vegaaniruuan, raakaravinnon ja superfoodin. Peräti 96 % asiakkaista voi suositella meitä ystävilleen ja tänä vuonna tavoitteena on nostaa sitä vielä pari prosenttiyksikköä. Liikevaihtoa 2016 20 miljoonaa euroa Ruohonjuuri Oy:llä on kahdeksan myymälää, joista puolet on Helsingissä ja loput Turussa, Raisiossa, Oulussa ja Tampereella. Siksi viestintämme on omaperäistä ja tunnistettavaa. Myyjät ovat tilanneherkkiä ja pumppaamme koko ajan, jotta ”spiritti” pysyy yllä. Vuonna 2013 liikevaihto ylitti 10 miljoonaa, ja viime vuonna se oli jo 16 miljoonaa euroa. Jos jätämme perehdytyksen hoitamatta, voimme epäonnistumisesta syyttää vain itseämme, sanoo Ranta-aho. Avaamme elokuussa myymälän Isoon Omenaan ja Kalasatamaan vuonna 2018. Kesäkuussa verkkokauppa saa uuden alustan. Lisäksi on parisataa pienomistajaa ja osakkeiden vaihtoa käydään Privanet.fi:ssä LIIKETOIMINTa 8 myymälää ja verkkokauppa, tarkoitus laajentua 2 myymälän vuositahtia, myös Ruotsiin LIIKEVaIHTO 2015 oli 16,3 miljoonaa ja liikevoitto 1,1 miljoonaa euroa. – Havaitsimme, että ekoja luomutuotteita ei myydä ryppyotsaisuudella. Ehkä voimme olla alusta jakamistalouden bisnekselle, mihin tekniikka antaa mahdollisuudet. – Koskaan ei voi käyttää liikaa aikaa rekrytointiin ja perehdytykseen. Pilkettä silmäkulmassa Ranta-aho toteaa, että anarkistitaustasta huolimatta yritystoiminta on ollut hyvin edistyksellistä. – Olemme hyvin haluttu työpaikka ja vaihtuvuus on vähäistä, vuosittain vain 8 prosenttia. Vaikka maailmalla on paljon ekoja luomukauppoja, Rantaaho katsoo, että Ruohonjuurta vastaavaa konseptia ei ole. Valikoima laajeni pian kehitysmaaja ekotuotteisiin. – Haluamme olla ajassa ja haemme uutta bisnestä. Liikevaihto on tarkoitus tulplata kolmessa vuodessa. Myymäläpäällikköä valittaessa myös myymälän henkilökunta haastattelee ehdokkaita. Otimme varhaisessa vaiheessa käyttöön integroidun toiminnanohjausjärjestelmän ja sähköiset tilausjärjestelmät, joihin verkkokauppa on kytketty. Nyt vuorossa on hyönteisruoka heti, kun sitä koskeva lainsäädäntö EU:ssa selkiytyy ja saadaan myyntilupa. Myös lapsille on tapahtumia. Haluamme varmistua siitä, että hän on Ruohonjuuren kulttuuriin sopiva. Myymälöiden miljöö on palvelumuotoilijoiden suunnittelema ja saman elämyksellisen kokemuksen pyrimme antamaan myös verkkokaupassa. Arto Ranta-aho sanoo Ruohonjuuren missiona olevan tuottaa iloa ja elinvoimaa. – Tänä vuonna tulemme ylittämään 20 miljoonan euron rajan. – Asiakas pääsee mobiilin avulla virtuaalikauppaan, jotta hän voi hahmottaa saman kokonaisuuden, mitä tarjoamme myymälöissä, selvittää Ranta-aho. Ruohonjuurella on oma delikeittiö Alppilassa ja luomukauneushoitola Kampissa. – Kokenut myymäläpäällikkö ”koutsaa” uutta myymäläpäällikköä puoli vuotta. – Asiakaspalvelumme on käsite ja asiakkaamme ovat sitoutuneita. ravintolapäivää ja Foodieaplikaatiota, joka edistää myymälöiden ruokahävikin hyödyntämistä. Ne lisäävät yhteisöllisyyttä ja saamme mediatilaa etenkin sosiaalisessa mediassa. Toimitusjohtaja arto Ranta-aho sanoo Ruohonjuuren arvojen pysyneen samoina sen perustamisesta lähtien. Rekrytoinnissa tarkka syyni Ruohonjuuren henkilökunnassa on 120 ihmistä ja yritys panostaa tavarantoimittajiensa kanssa paljon henkilökunnan koulutukseen. – Yrityskultuurimme, brändi ja tapamme toimia muodostavat meidän kokonaisuuden ja maailmalta ei löydy vastaavanlaista. Valinnan jälkeen aloitetaan perehdytys, johon kaikki antavat oman osuutensa. Maantaisin aamupäivällä asiakkaat saavat heittää kassalla noppaa. Elämänilo ja hyvä fiilis tarttuvat. – Porukka viihtyy, kun heillä on vapaus tehdä työtä omilla keinoilla yhteiseen päämäärään. – Otimme Suomessa toisena liikeyrityksenä käyttöön maksupäätteet. Onnellinen asiakas on meille kunnia-asia. – Ne kopsaavat meiltä valikoimaa ja pystyvät tehokkaalla logistiikalla kilpailemaan hinnoilla. Koeaikana hänen kanssaan keskustellaan kuukausittain. – Olemme aina olleet rohkea edelläkävijä. Uutena liiketoiminta yritys tutkii jakamistaloutta. Järjestämme paljon tapahtumia kuten sinkkuiltoja ja erikseen miesten ja naisten iltoja. – Toiminnan arvot olivat mökin seinässä ja ne ohjaavat Ruohonjuuren toimintaa tänäkin päivänä, kertoo toimitusjohtaja Arto Ranta-aho, joka tuli yrityksen palvelukseen vuosituhannen vaihteessa. Ruohonjuuren verkkokaupan myynti vastaa nykyisellään yhtä kivijalkamyymälää, mutta verkkokauppa on yrityksen parhaiten kasvava osa. – Tuotteittemme kautta ihmiset voivat paremmin. R uohonjuuri Oy sai alkunsa vuonna 1982, kun vaihtoehtotoiminnasta kiinnostuneet opiskelijanuoret alkoivat tuoda uusiopaperia Saksasta. 6 | Hyvää Pataa | 3 | 2016 | Faktat Ruohonjuuri Oy PERUSTETTU 1982 Helsingissä, myymälä VR:n makasiineilla Suurimpia omistajia ovat ympäristöjärjestö Dodo ry, Ympäristöja kuluttajapoliittinen yhdistys sekä Juhani Tenhunen. Huonoille paikoille emme menekään, paaluttaa Arto Ranta-aho. Olemme satsanneet rekrytointiin. Meillä on kuitenkin premiumtuotteet ja ammattitaitoiset myyjät, jotka osaavat valmentaa asiakkaita hyvinvointiin, kehuu Ranta-aho. Avainasia on kuitenkin onnistunut rekrytointi, jotta saadaan motivoituneita ihmisiä. Yritys on edelläkävijä yhteisöllisyyden käyttämisestä myynnin edistäjänä. Ruohonjuuren lanseeramia tuotteita on saatavilla nykyisin monista marketketjuista. Jos kutonen tulee, asiakas saa yllätyslahjan. Siellä ekokaupassa tulee olla myös deli ja kahvio. – Palvelemme asiakkaitamme hymyssä suin ja pilkettä silmäkulmassa. Olemme jonottamassa liiketilaa Sellosta ja Jumbosta. Se on erikoistunut luomuruokaan, luonnon kosmetiikkaan ja terveystuotteisiin. Olemme tukeneet apurahoilla mm. Jakamistaloudesta uutta bisnestä Ranta-aho toteaa yrityksen organisaation olevan matala, ketterä ja itseohjautuva. Myyntipaikkana oli VR:n makasiinien vieressä ollut puurakennus
Ruohonjuuri haluaa tuottaa iloa ja hyvää fiilistä. 08-5352600 Palvelutukku Pohjoinen Kitkantie 135, KUUSAMO p. – Työpaikka on erittäin mielenkiintoinen, kun koko ajan oppii uusia asioita. /horeca Nyt tarjoillaan gluteenitonta Uusi Gluteeniton Kahvituslevykakkumme on myös laktoositon ja soveltuu hyvin erilaisiin kahvitustilanteisiin. 08-853 030 www.palvelutukkupohjoinen.fi Ruohonjuuren toimiston seinällä on kuva alkuperäisestä myymälästä, joka sijaitsi eduskuntatalon edessä VR:n makasiinien luona. | Hyvää Pataa | 3 | 2016 | 7. Sirkku Pilvi on myymäläpäällikkönä Kampissa. FI-016-013 6417 Gluteeniton Kahvituslevykakku 1 x 2000 g kypsäpakaste, GLUTEENITON, LAKTOOSITON 6655 Solmuwiener 18 x 80 g kypsäpakaste, LAKTOOSITON 6371 Briossisämpylä 36 x 75 g kypsäpakaste, LAKTOOSITON 6619 Lihapiirakka 24 x 200 g kypsäpakaste, LAKTOOSITON 064173* 066559* 063718* 066191* Katso myös muut uutuustuotteemme: POHJOIS-SUOMEN PALVELEVIN JA JOUSTAVIN TUKKU Palvelutukku Pohjoinen Voudintie 8, OULU p. HoReCa Lisätietoja tuotteistamme: myllynparas.
Myös IT-alan työntekijöitä siirtyy Suomesta sinne. Vaikka pk-yritykset työllistävät lähes miljoona suomalaista ja ovat luoneet 2000-luvulla yli 100 000 uutta työpaikkaa, ei Suomen Yrittäjiä ole kelpuutettu työmarkkinapöytään, jossa työntekijöitä edustavat ammattiliittojen keskusjärjestöt ja työnantajia Elinkeinoelämän keskusliitto EK. – Itse asiassa Suomessa työmarkkinat joustavat. Pentikäinen sanoo, että Suomen Yrittäjissä mietitään vastatoimia jo siltä varalta, että yritykset pakotetaan järjestäytymään. Meiltä puuttuu kasvu ja me kansakuntana elämme yli varojemme. Jäsenyrityksistä runsas puolet on yksinyrittäjiä ja vajaa puolet työnantajayrityksiä, jotka työllistävät suoraan 650 000 palkansaajaa. – Jos käy niin, että kilpailukykysopimuksen hintana on täysin vesitetty työpaikkasopiminen, haitat ovat suuremmat kuin hyödyt. Yrittäjien Pentikäinen luottamusmiespakosta: ”Vastatoimia valmistellaan” 8 | Hyvää Pataa | 3 | 2016 |. – Jos nämä on betonoitu, on vaikea kilpailussa pärjätä. – Se olisi kylmä suihku uusien työpaikkojen saamiselle. – Jos paikallisesti ei päästä sopimukseen tai haluta sopia, voi valtakunnallinen työehtosopimus olla perälautana, jos sellainen on. Sitä emme tule missään oloissa hyväksymään. Nyt keskusjärjestöjen pöydässä sorvataan kakskantaan helmikuussa vaivoin kasaan saadun kilpailukykysopimuksen alakohtaista toteutusta. Jotta tässä kilpailussa pärjätään, pitää olla käytössä kaikki keinot – myös työvoimakustannukset ja työehtoihin liittyvät asiat. Apparaatti on päästetty kuskin paikalle yhteiskunnan kehittämisen ja talouden rakenteen uudistamisessa, pudottelee Pentikäinen. Uusia työpaikkoja on syntynyt vain pieniin ja keskisuuriin yrityksiin viimeisen 10 vuoden aikana. Keskitetty malli ei anna siihen riittävästi työkaluja. Tuona päivänä hän julkaisi kolumnin otsakkeella ”Yrittäjäliike on vahva työväenliike” ja ajoi itsensä rymisten talouspolitiikan tantereelle haastamaan työmarkkinakartellin ja sen loputtoman jahkailun. On selvää, että naapurimaa houkuttaa yrityksiä. Jäykin palkanmuodostus Suomessa – Työpaikkasopiminen on fundamentaalinen asia yritysten kannalta. – On erittäin suuri vaara, että siinä toteutetaan luottamusmiespakkoa. – Kaikkein hankalinta hallitukselle on ollut työmarkkinakartellin kanssa operointi. Kaikista ehdoista pitää voida sopia työpaikolla, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. kaupan, liikenteen, palvelujen, teollisuuden ja urakoinnin toimialoilta. – Välissä on 138 maata. Järjestäytymisvapaus on perustuslaissa Yrittäjien suurimpana ärsytyksen aiheena on se, mitä työmarkkinoiden keskusjärjestöt tulevat esittämään paikallisesta sopimisesta. – Jokaisella yrityksellä on erilaiset tarpeet. Yrittäjien nokkamies on syvästi huolestunut Suomen taloustilanteesta. M ikael Pentikäinen aloitti Suomen Yrittäjien toimitusjohtajana vappuna. Yritysten ja työntekijöiden on oltava samalla viivalla riippumatta siitä, kuuluvatko he työmarkkinakartelliin liittojensa kautta vai eivät. – Me emme halua olla valtakunnallisessa työmarkkinapöydässä mukana, vaan haluamme siirtää nämä pöydät työpaikoille, paaluttaa Pentikäinen. Mikael Pentikäinen siteeraa Maailman talousfoorumin selvitystä, jonka mukaan maailman joustavin palkanmuodostus on Virossa ja jäykin Suomessa. – Ongelmat ovat ratkaistavissa, kun parannetaan yrittäMikael Pentikäinen sanoo Suomen talouden pelastuksen olevan yrittäjyydessä, jonka tieltä on esteet poistettava. Pentikäinen toteaa, että hallitusohjelman kirjaukset paikallisen sopimisen edistämisestä ja työllistämisen esteiden purkamisesta olisivat toteutuessaan oikeanlaiset. Paikallinen sopiminen toisi siihen lisää puhtia, mutta kilpailukykysopimuksen mahdollisesti sisältämä luottamusmiespakko veisi yrityksiltä työllistämishaluja. Kaikki uudet työpaikat ovat syntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana pk-yrityksiin, muistuttaa Pentikäinen. Mutta ne joustavat työttömyyden, yksinyrittäjyyden sekä työpaikkojen ja yritysten ulkomaille siirtymisen kautta. Yritykset kohtaavat kovan ja hyvin dynaamisen kansainvälisen kilpailun kotimarkkinoilla ja viennissä. Se on määrä esittää maan hallitukselle toukokuun lopussa. Massatyöttömyys hintana Suomen Yrittäjien 115 000 jäsenyritystä koostuvat mm. – Meillä on valtava työttömyys, 450 000 henkilöä, kun työnhakijoihin lisätään työllistämispalveluissa mukana olevat. – Suomi on vapaa maa ja perustuslaki antaa järjestäytymisvapauden. Pentikäinen toteaa, että pkyritysten kustannuksista erittäin suuri osuus muodostuu työvoimakustannuksista
Alkutuotannon työllistävä vaikutus on pienempi. Jo pienillä arkisilla valinnoilla, kuten esimerkiksi sillä, että kaupassa valitsee suomalaisen tuotteen, tulee tukeneeksi kaikkia suomalaisen elintarvikkeen valmistukseen ja jakeluun osallistuneita osapuolia, Lausala toteaa. Pentikäisen mukaan nykyhallituksella on hyvä yritys sekä tahto päästä eteenpäin. Silloin saadaan työpaikkoja, verotuloja, kasvua ja voidaan paremmin rakentaa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää yhteiskuntaa myös tuleville sukupolville. Suomalainen alkuperä ja paikallisuus lisäävät myös kuluttajien luottamusta ruoan laatuun ja puhtauteen. Voimme yhdessä huolehtia siitä, että laadukasta, suomalaista ruokaa on tarjolla tulevaisuudessakin, Jäske sanoo. – Ammattijärjestöjen johtoporukka on fiksua väkeä ja he näkevät kyllä tilanteen, mutta rohkeus ei ole riittävä isoihin toimenpiteisiin. Ostamalla suomalaisia ja paikallisia elintarvikkeita kuluttaja voi vaikuttaa suoraan työllisyyteen. – Historia on osoittanut, että työmarkkinakartelli ajattelee liian paljon jäsentensä etua kansakunnan edun sijaan. (koko suomi) 26 % arvostetaan tarpeeksi 72 % arvostetaan liian vähän 2 % arvostetaan liikaa Tunnistaako kaupassa riittävän hyvin suomalaisen elintarvikkeen. – Työmarkkinakartellin hallittu purkaminen ei näytä kuitenkaan onnistuvan. – Suomelle vahva talouspolitiikka on erityisen tärkeä, sillä olemme syrjässä maailmanmarkkinoilta ja sijaitsemme haastavassa turvallisuuspoliittisessa ympäristössä, vetoaa Mikael Pentikäinen. Jos emme itse saa kuntoon asioita, muut tulevat ne laittamaan. Työmarkkinakartelli purettava Pentikäinen uskoo, että sama analyysi yhteiskunnan tilasta jaetaan laajalti, mutta talouden korjaamisen toimenpiteistä on erilaisia näkemyksiä. – Jos Suomessa meno ei muutu, joutuu seuraava hallitus tekemään vielä huomattavasti kovempia päätöksiä. – Kotimaisten elintarvikkeiden suosimisen syistä erityisesti työllistävä vaikutus on noussut kuluttajien arvostuksessa viimeisen vuoden aikana. Merkinnöistä näkee tiedon yhdellä silmäyksellä ilman, että asiakkaiden tarvitsee lukea tuoteselostetta jok’ikisen ostoksen kohdalla, kertoo Keskon vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske. Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksen mukaan suomalaisia ruoantuottajia ei kuitenkaan arvosteta tarpeeksi. – Suomalaisten tuotteiden hyvä tarjonta on niin kauppiaiden, tuottajien kuin kuluttajienkin etu, ja haluamme panostaa tähän jatkossakin. Yhteisömerkeistä tunnistaa suomalaisen tuotteen – Suomalaisista 68 prosenttia on sitä mieltä, että kaupassa tunnistaa riittävän hyvin suomalaisen elintarvikkeen. Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan kyselytutkimuksesta käy ilmi, että vain neljäsosan mielestä suomalaisia ruoantuottajia arvostetaan tarpeeksi. Kesko käyttää valikoimissaan olevien tuotteiden yhteydessä tunnettuja alkuperämerkintöjä, kuten kotimaisuudesta kertovaa Avainlippumerkkiä, kun merkkien kriteerit täyttyvät. – Kannattaa katsoa esimerkkejä kriisimaista. 68 % kyllä 32 % ei Tero Lausala sanoo, että suomalaiset ymmärtävät, että Suomeen tarvitaan uusia työpaikkoja. Lausalan mukaan ruoantuottajiin liittyy kuitenkin myös muita arvostustekijöitä kuin työllisyys, kuten mielikuva suomalaisen ruoan laadusta ja turvallisuudesta. Suomalaiset ymmärtävät, että Suomeen tarvitaan uusia työpaikkoja ja että työllisyysaste pitää saada nousuun, Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala sanoo. l S uomalaisia elintarvikkeita ostamalla kuluttajat haluavat tukea paikallista työllisyyttä. Suurin vaikutus syntyy elintarvikkeiden jalostuksessa, jakelussa ja myynnissä. Pentikäinen toteaa, että usein vasemmistojohtoiset hallitukset ovat joutuneet tekemään monissa maissa kipeimmät talouden korjausliikkeet. – Tärkeimmät syyt ostaa suomalaisia elintarvikkeita ovat laatu, työllistävä vaikutus ja turvallisuus. Maksamme siitä hintaa massatyöttömyytenä ja kasvun puutteena. Erityisesti työllistävä vaikutus on noussut kuluttajien arvostuksessa viimeisen vuoden aikana. – Kuluttajien valinnoilla on todella vaikutusta suomalaiseen työllisyyteen. Esimerkiksi Hyvää Suomesta -merkki ja Avainlippu auttavat kuluttajia tunnistamaan suomalaisia työllistävät tuotteet ruokakaupoissa. Liittokansleri Gerhard Schröder palautti Saksan talouden kilpailukyvyn ja Ranskassa presidentti François Hollande yrittää viedä työelämän uudistuksia läpi laajoista protesteista välittämättä. jyyden edellytyksiä. Vaihda vapaalle, hae uusi Oma PIHA lehtipisteestä! www.omapiha.info | Hyvää Pataa | 3 | 2016 | 9. Olisi tärkeää, että se voitaisiin purkaa hallitusti, sillä muutoin menemme syvän kriisin kautta. Lisäksi K-kaupoissa nostetaan esiin paikallisia ja lähituottajien tuotteita, esimerkiksi K-supermarketit järjestävät kesän mittaan noin sata ”Paikallista sinulle” -tapahtumaa ympäri Suomen. l Mielipidetiedustelu kertoo: Ruoantuottajia arvostetaan liian vähän Arvostetaanko suomalaisia ruoantuottajia tarpeeksi. Peräti 72 prosenttia pitää arvostusta liian vähäisenä
l TeksTi ja KUVaT Camilla Heikkilä Pienpanimo herätti Pukinkulman eloon Jura Mikkonen ja Bocks´n miljöö. Brasilialaisesta lihasta valmistettu pihvi olisi varmaankin hieman edullisempaa. Ravintola avattiin yleisölle maaliskuun lopulla 2015 nimellä Bock’s Corner Brewery. Bockin oluita voi kutsua keskieurooppalaisiksi. Kolmas olut oli tumma Dunkel. Pale Ale avaaa enemmän makuaisteja se on hedelmäinen ja sen makuun on helppo tottua. Tällä tavalla rahat pysyvät lähialueella. Sen jälkeen kun meillä oli peruspaketti kunnossa, pystyimme siirtymään kehittelyssä eteenpäin, sanoo Jura. Heillehän näitä tuotteita kuitenkin tehdään, toteaa Jura. – Siellä on tietoa oluista ja siellä tiedetään, mistä asiakkaat pitävät. Bock’s Corner Brewery -pienpanimosta tuli nopeasti hitti. Tänä päivänä Bockilla on jo 14 erilaista tuotetta, joista yksi on omenasiideri. – Isäni muutti painotalonsa Pukinkulmaan ja haaveili sinne enemmän elämää. – Ostamme kaiken lihan tilaltamme Maksamaalta. Yritys kehittää parasta aikaa uutta tuotetta, mallaslimsaa. Alueella on monta pientä viljelmää, mutta nekään eivät riitä, sillä Bockin panimo tarvitsee vuosittain 40–50 tonnia omenaa. Me täällä Bockilla haluamme ihmisten huomaavan sen, että oluestakin voi nauttia. Logistiikan ja kuljetuksen kanssa on vielä hiottavaa, jotta saisimme homman toimimaan fiksusti. Me halusimme alusta asti tehdä olutta, joka maistuisi kuluttajille. Pils, Pale Ale ja omenasiideri ovat kolme eniten myyvää tuotetta. Bock on myös paljon muuta kuin ravintola ja panimo. – Ravintola avattiin nopeasti ja keskeneräisenä. Oluen pano oli kuitenkin loppunut 30 vuotta sitten ja kulmakunta hiljentynyt. – Usein tällaiset pienpanimot alkavat tuottaa ehkä hieman liiankin erikoisia makuja. Kuitenkin maun pitäisi erottua sen verran edukseen, jotta se erottuu kaupoissa kaiken aikaa saatavilla olevista oluista. Hän omistaa panimon yhdessä isänsä Sture Uddin kanssa. Tunnelma on ainutlaatuinen ja vierailija tuntee olonsa heti kotoisaksi. Siellä järjestetään erilaisia tapahtumia kuten kirppareita, taidenäyttelyitä, kesäteatteria sekä orkesteri-iltoja. Panimossa on 1000 litran vetoiset kupariset pannut.. Pukinkulma on Vaasan kaupunginosa, joka on saanut nimensä paikalla sijainneesta Bockin olutpanimosta. Bock haluaa kulttuurillisten elementtien lisäksi tukea lähituotantoa ja tämän huomaa myös ruokalistasta. Aluksi Bock alkoi tuottaa Pilsiä, joka on hyvin perinteinen keskiolut, mutta maukkaampi versio. Keskieurooppalaisia vaikutteita Oluen valmistuksen aloittaminen ei tuottanut yrittäjille suurempaa päänvaivaa ja luvatkin hoituivat helposti. – Olemme lapsiystävällinen ravintola ja sunnuntaisin meillä on perheille suunnattua ohjelmaa. – On mielenkiintoista tasapainotella maun kanssa, koska se ei saisi olla liian poikkeava siitä, mihin on totuttu. – Haluan kutsua tuotteitamme kulttuurituotteiksi. Remontti aloitettiin keväällä 2014 ja oluen panoon kiirehdittiin jo viime vuoden helmikuussa. Meillä monet asiakkaat ovat todenneet, että eivät ole aiemmin olleet oluen juojia. – Mallas on erittäin terveellinen raaka-aine, jota on tutkittu paljon. Mallaslimsasta tulee tuote pienimmille asiakkaillemme sekä heille, jotka eivät käytä alkoholia. Hän suunnitteli kaikkea kahvilasta panimon perustamiseen, kertoo Jura Mikkonen Pohdinnassa päädyttiin panimoon ja laskelmat osoittivat, että on järkevää perustaa myös ravintola. Bockin tuotteita myydään kaupoissa jo ympäri Suomea ja myös kymmenkunta ravintolaa Vaasassa tarjoilee Bockin juomia. Nyt vasta meillä alkaa olla kaikki valmista, toteaa Jura. – Siiderimme on erilainen kuin se, mihin suomalaiset kuluttajat ovat tottuneet, koska emme valmista sitä perinteisellä suomalaisella tavalla. Tuote on ollut sellainen, joka on jakanut mielipiteitä, Jura toteaa. Mallas ostetaan Lahdesta ja ruismallas Laihialta. Bockilla tapaavat kaikenikäiset ihmiset toisiaan, seurustelevat ja nauttivat hyvästä juomasta. Jollain tavalla meidän pitäisi saada nämä omenat kerättyä ihmisiltä. Emme suorittaneet testikierrosta ollenkaan, vaan pistimme sen heti myyntiin. – Pale Ale tuli seuraavaksi. Piha-alueella asustavat myös kaksi maskottiamme, pukit Rocky ja Rally, toteaa Jura. Bockin panimo ja ravintola sekä paikassa järjestettävät monet tapahtumat ovat herättäneet eloon uinuvan kaupunginosan. Seuraavaksi mallaslimsaa Jura pohtii, miten saisi tarpeeksi paikallista omenaa siiderin valmistusta varten. – Yksityisillä pihoilla on paljon omenapuita, mutta niiden omenat eivät koskaan pääse käyttöön. Kun tiloista tuli lopulta paljon isommat kuin mitä alun perin oli suunniteltu, paikka tarjoaa tiloja tapahtumille ja myös kokousja konferenssipalveluita. 10 | Hyvää Pataa | 3 | 2016 |. He jotka pitävät valkoviinistä, pitävät yleensä siideristämme. P ienpanimobuumi näkyy ja tuntuu Vaasassa
Palvelutukku Pohjoinen on osa Suomen Palvelutukkurit -ketjua, jonka 10 paikallista tukkua toteuttavat lähitukkuri-filosofiaa. Naiset suosivat keskimääräistä enemmän kasviksia ja marjoja, kun taas miehet pitävät naisia enemmän lihasta, makkarasta ja kalasta. Tutkimuksemme mukaan myös ympäristöystävällisyys on syy paikallisten elintarvikkeiden suosimiseen, Mantila sanoo. – Paikallisuus nostaa edelleen päätään. Toista sijaa pitää mansikat. – Toimimme Palvelutukku Pohjoisen nimellä HoReCa-markkinoilla ja Kasvishovin nimellä kuluttajapuolella. toukokuuta 2016 alkaen. Kasvishovi Oy on kasvanut viime vuosina rivakasti ja vuoden 2015 liikevaihto oli 13,4 miljoonaa euroa. Asiakkaat ovat kiinnostuneet, missä tuotteet on viljelty ja missä ne ovat jalostettu. Toimintansa alussa Marjamakasiini osti puutarhaja luonnonmarjoja suoraan poimijoilta Oulun torinrannassa historiallisessa makasiinirakennuksessa. Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus komppaa Sääksmäen kommenttia: kasvikset ja marjat pitävät listan kuuden suosituimman paikallisen ruoankärkeä. Lisäksi kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia tietämään elintarvikkeiden alkuperästä. Tälle vuodelle olemme budjetoineet 15 miljoonan liikevaihdon, kertoo Isohätälä. – Kampanjatutkimuksesta käy ilmi, että paikallisia elintarvikkeita ostamalla halutaan ennen kaikkea tukea paikallisalueen työllisyyttä ja elinvoimaa, Suomalaisen Työn Liiton Merja Mantila kertoo. Kolmanneksi eniten suositaan muita vihanneksia ja kasviksia. Kasvishovilla on 1100 neliön tuotantoja varastotilat Oulun Limingantullissa. Vertailtaessa kasvisja liharuokien suosiota, tutkimuksessa näkyy sukupuolikohtaisia eroja. l S uomalaiset haluavat kesäpöytään erityisesti lähellä tuotettuja vihanneksia, marjoja ja kasviksia, selviää Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan tutkimuksesta. Kasvishovi on palvellut asiakkaitaan PATU-Palvelutukkuna jo vuodesta 2011, ja aputoiminimellä halutaan viestiä vahvemmin valikoiman monipuolisuutta, mutta myös yhtenäisyyttä muiden Palvelutukkujen kanssa. Kasvishovi on jatkumo vuonna 1987 perustetulle Oulun Marjamakasiini Oy:lle, joka taasen perustettiin jatkamaan Hätälä Oy:n 1930-luvulla aloittamaa marjaja torikauppaa. – Kesä on kotimaisten paikallistuotteiden parasta aikaa ja lähiruokaa on tarjolla laajasti. – 40 prosenttia suomalaisista suosii paikallista, koska he haluavat tietää, mistä ruoka on päätynyt kauppaan. Kasvishovi on myös salaattiemme brändi, selventää toimitusjohtaja Henri Isohätälä oululaisesta Kasvishovista. Toiminta Kuusamossa jatkuu nimellä Palvelutukku Pohjoinen ja Auno Törmänen jatkaa toiminnan kehittämistä entisen tiiminsä kanssa Kuusamossa. Paikallisia elintarvikkeita suositaan myös terveyssyistä: niiden uskotaan olevan puhtaampia ja terveellisempiä. Näissä paikallisuus onkin suomalaisille erityisen tärkeää. Kasvikset, marjat ja uudet perunat ovat joka vuosi odotettuja ja kysyttyjä herkkuja. Palvelutukku Pohjoinen on nimensä mukaisesti Pohjois-Suomen palvelutukkuri. Vasta kasvimaan antimien jälkeen listalta löytyvät kala, liha ja kana. Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus puolestaan paljastaa syitä ostopäätösten taustalla. – PATU-ketjuun liittymisen myötä saimme kokonaisvaltaisen valikoiman, kun aiemmin olimme lähinnä HeVi-tukku ja meillä on ollut lisäksi oma keittiö. l Kesäpöydän herkkuina perunat ja marjat Kotimaiset Kasvikset ry / antti Hallakorpi Henri Isohätälä on ylpeä Kasvishovin omista lounassalaateista. Paikallisruokien ykkösenä on kuin onkin uudet perunat. Kasvishovilla on useita kymmeniä paikallisia toimittajia, joista marja-alan toimijat korostuvat. Suomalaisen Työn Liiton teettämän bränditutkimuksen mukaan peräti 77 prosenttia suomalaisista suosii paikallisesti tuotettuja elintarvikkeita aina kuin mahdollista. Marjoissa mansikkaa voittanutta ei ole. K asvishovi Oy osti Kuusamon Perunan liiketoiminnan 1. Kasvishovi Oy laajeni Kuusamoon | Hyvää Pataa | 3 | 2016 | 11. Kala-, lihaja kanatuotteiden osalta taas arvostetaan yleisesti kotimaisuutta, kertoo K-supermarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki. Kestosuosikki, uusi peruna, saa kilpailijan muista kasviksista
Kyselyn toteutti TNS Gallup haastattelemalla 1817 mannersuomalaista. Ruuhkat kaupassa ja pitkät kassajonot ovat tietenkin harmillisia aattopäivinä ja viikonlopun ostoksilla. Selvityksen mukaan viikonloppuja juhlaruoan ostamisen kuluttaja kokee onnistuneeksi etenkin silloin, kun hän on sen jo etukäteen tarkasti suunnitellut. Mainonta on tärkeää Puolet ihmisistä käyttää mobiilia ostamisessa. Tuotepakkaus on luotettava lähde Juhlaruoan ostoksia tekevistä 70 prosenttia haki tietoa myymälästä, mutta peräti 85 prosenttia haki sitä myös ennakkoon verkosta: näistä puolet tietokoneella, neljännes tabletilla ja neljännes älypuhelimella. Se koetaan luotettavaksi ja siinä on paljon potentiaalia, vakuuttaa Hannu Saarijärvi. Kuluttajat kokevat onnistuneensa juhlatai viikonloppuruoan ostamisessa, kun he ovat tehneet päätöksen etukäteen. Meillä suomalaisilla on huonona tapana puhumattomuus: kiitosta annetaan harvoin ja kielteistä palautettakaan ei hennota antaa, vaan äänestetään jaloilla. Professori Hannu Saarijärvi ja pääekonomisti Jaana Kurjenoja selvittivät kuluttajien ostoprosesseja mm. K auppiaan ja myyjän on hyvä tietää, milloin asiakas tuntee ostoksissa onnistuneensa ja milloin jotain jäi hampaankoloon. Ruokaostoksissa mobiililla haetaan myymälän sijaintia, alennuskuponkeja tai alennuskoodeja ja ostoslistoja. – Tietoa kuten reseptejä haetaan runsaasti verkosta myös ostamisen jälkeen. Juhlatai viikonloppuruoan epäonnistuneeksi koetussa ostamisessa jäi vastaajia harmittamaan se, että parasta ennen päiväys on umpeutunut tai tuote on pilaantunut tai sisältänyt jotain siihen kuulumatonta. – Verkkokaupan chat-palvelut ja anonyymit somearviot eivät kuluttajien mielestä ole luotettavia, mutta kaveripiirin tietoihin luotetaan, toteaa Kurjenoja. Kalassa, hedelmissä ja vihanneksissa mielipahaa aiheuttaa se, että ne eivät ole tuoreita. Kaupan vähäinen valikoima tai tuotteiden loppuminen koettiin myös huonoksi. – Mobiilin osuus tulee kasvamaan. 12 | Hyvää Pataa | 3 | 2016 |. Ostamisessa hintaa tärkeimpiä ovat kaupan sijainti ja valikoimat sekä aiempi hyvä kokemus. Mobiilimaksamisen osuus on vielä muutama prosentti, mutta sekin tulee kasvamaan, uskoo Kurjenoja. Heräteostosten osuus onnistuneiksi koetuissa ostoksissa on vain 12 prosenttia, referoi tutkimusta pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta. Myös maksamisen vaikeudet kuten maksukortin toimimattomuus ja kaupan nettiyhteyksien kaatuminen koettiin harmillisina ostoprosesseja selvittävässä tutkimuksessa, jonka tilasivat Kaupan liiton ja Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulu. Asiakkaat listasivat epäonnistuneiksi juhlaruoan ostokokemuksiksi myös sen, että hinta kassalla ei ollut sama kuin hintalapussa. Mikä jää harmittamaan. Tässä tietokoneen osuus oli selvästi suurempi kuin tabletin tai puhelimen. l Mikä on onnistunut, mikä epäonnistunut ostos. – Onnistuneessa ostoksessa päätös on tehty etukäteen 53 %:ssa ja vielä 31 prosentilla tuoteluokka on etukäteen tiedossa vaikkakaan ei merkkiä. Onnistuneessa ostoksessa tärkeässä roolissa ovat mainokset. juhlaja viikonloppuruoan ostamisessa. Onnistuneessa juhlaruoan ostamisessa asiakkaat kokivat tiedonhankinnassa tärkeimmäksi myymälän (39 %), kun verkon osuus oli 17 %. Kaupan liitto on selvittänyt yhdessä Tampereen yliopiston professori Hannu Saarijärven kanssa kuluttajan ostoprosesseja, joista yhtenä aiheena oli juhlaruoan ostaminen. Monet kokevat myös pakkauskoot liian suuriksi. Kaupan myyjä ja tuote-esittely koettiin nekin varsin luotettaviksi. Luotettavin tietolähde ruoassa on tuotepakkaus. Sitä piti hyvin luotettavana 23 ja melko luotettavana 66 prosenttia vastaajista. – Tuotepakkaus on edelleen alikäytetty resurssi. Myös asiantuntijan tuotearvosteluun luotetaan liki yhtä paljon kuin tuotepakkaukseen. – Ostopaikan valintaan vaikuttaa muissa tuoteryhmissä eniten hinta, mutta viikonloppuruokien ostamisessa hintaa tärkeimpiä ovat kaupan sijainti ja valikoimat sekä aiempi hyvä kokemus. Toki juhlaruoan hintaa, tuotteen sopivuutta ja saatavuutta on selvitetty ennen ostosta
Senpä vuoksi ne antavatkin enemmän sisua aktiiviseen arkeen. OLE HYVÄ JA NAUTI tulossa [ SISUTUOTTEET ] AKTIIVISEEN ARKEEN Sisu on myyttinen suomalaisen periksiantamattomuuden ja lujan luonteen määritelmä. sisutuotteet.fi TAHDON VOIMAA Kymenlaakson omat Maire-tuotteet löydät maitoja kermahyllystä! mairemaito.fi. Sisutuotteissa on rutkasti enemmän proteiinia ja D-vitamiinia kuin tavallisissa maitotuotteissa, sekä tietenkin vähemmän sokeria ja rasvaa
Trendinä on lisätä kauppakeskusten elämyksellisyyttä. Kauppakeskus muodostuu liikerakennuksesta, jossa myymälät ja palvelut avautuvat sisäänpäin käytäville tai keskusaukiolle. Kauppakeskukset eivät ole tulevaisuudessa pelkästään nimensä mukaisesti kauppojen keskittymiä, vaan ne ovat myös oleskelupaikkoja. Ahon mukaan kauppakeskusten luonnollisin sijainti on osana yhdyskuntarakenteen kokonaisuutta, jossa hyvä saavutettavuus on keskeistä. Rediin tulee 1200 asuntoa. Viihtymiseen panostetaan myös kaupunkikeskustojen suunnittelussa. Kauppakeskusten kokonaismyynti ylsi vuonna 2015 yhteensä 5,9 miljardiin euroon. 20 suurinta kauppakeskusta 2015 ylsivät 3,6 miljardin euron myyntiin. Vähittäiskaupan kokonaismyyntimäärän pysyessä liki ennallaan kauppakeskusten markkinaosuus koko vähittäiskaupasta nousi hivenen. – On tärkeää luoda merkityksellisiä ja yhteisöllisiä tiloja, jotka toimivat ihmisten kohtaamispaikkoina. 20 suurinta kauppakeskusta Suomessa Kauppakeskusten rakentaminen kiihtyy Kauppakeskus Paikkakunta Vuokrattava Kävijämäärä Myynti Muutos % Myynti €/ liikeala m² milj. Vuokrattavan liiketilan määrä on yleensä vähintään 5000 kerrosneliötä. Kaupallista liiketilaa siihen tulee 60 000 neliötä, minkä lisäksi alueelle nousee pilvenpiirtäjiä 132 metrin korkeuteen. Hypermarket ei ole kauppakeskus, vaan kauppakeskuksessa tulee olla vähintään 10 myymälää eikä minkään yrityksen osuus liiketilan kokonaismäärästä saa olla yli 50 prosenttia. Kauppakeskusten myynti liki 6 miljardia Nyt rakenteilla on Helsingin Kalasatamassa Redi, Pasilassa Tripla, Herttoniemessä Hertsi, Lauttasaaressa Lauttis, Itäkeskuksessa i3. Myös Lahden Trio on läpikulkupaikka. Vuokrattava liikeala kasvoi ja uusia keskuksia avattiin yksi. milj.€ 2015-2014 kävijä 1 Itis Helsinki 100 992 19,5 376,1 2,3 19,3 2 Sello Espoo 97 900 23 388 1,8 16,9 3 Ideapark Lempäälä 91 712 7,2 250 0,0 34,7 4 Jumbo Vantaa 85 000 10,6 396,1 -1,7 37,4 5 Matkus Kuopio 65 000 3 82 12,3 27,3 6 Mylly Raisio 58 375 4,6 172 * 37,4 7 Willa Hyvinkää 53 514 7,1 178 -0,6 25,1 8 Iso Omena Espoo 51 600 8 210,1 * 26,3 9 Veturi Kouvola 48 500 3,1 117,5 -2,1 37,9 10 Kaari Helsinki 47 445 5,3 178 0,0 33,6 11 Hansa Turku 39 980 12,8 236,5 0,0 18,5 12 Forum Helsinki 39 950 13,9 204 18,4 14,7 13 Puuvilla Pori 36 728 4,8 68,2 * 14,2 14 Trio Lahti 24 160 6,7 43,9 * 6,6 15 Skanssi Turku 38 455 3,4 122,2 4,4 35,9 16 Myyrmanni Vantaa 30 200 6,5 140,2 -2,7 21,6 17 Karisma Lahti 33 500 2,9 82,9 3,8 28,6 18 Kamppi Helsinki 33 241 38 232 0,0 6,1 19 Zeppelin Kempele 29 817 3,6 102,7 -3,4 28,7 20 Pasaati Kotka 28 746 3,6 62 0,0 17,2 1 034 815 187,6 3642,4 2,0 23,8 Lähde: Kauppakeskukset 2016 14 | Hyvää Pataa | 3 | 2016 |. henk. Myynnillisesti suurin oli niukasti Vantaalla sijaitseva Jumbo, mutta sen myynti laski -1,7 prosenttia, vähennys kuitenkin loiveni edellisvuodesta, jolloin se oli viisi prosenttia. Uusia kauppakeskuksia nousee etenkin pääkaupunkiseudulle ja myös merkittäviä laajennuksia on tekeillä. Toisella sijalla oli Espoon Sello ja kolmantena tuli Itis. Suomessa on nyt yhteensä 97 kauppakeskusta. Kävijämäärältään suurin oli Helsingin Kamppi, mutta siellä keskiostos oli pienin runsaat 6 euroa. R akennuttajat ja kaupan alan toimijat uskovat kauppakeskusten olevan tulevaisuutta. Espoossa on kaksi merkittävää laajennusta, Iso-Omena ja Tapiolan Ainoa. Vantaalle on nousemassa Kivistö, Jyväskylään Seppä, Seinäjoelle Lakeuden Ankkuri, Lohjalle Melba ja Tampereelle Ratina. Kävijämäärät kasvoivat 374 miljoonan vuosittaiseen kävijään. Kaupunkikeskukset toimivat keskeisinä vetureina tarjoten elinvoimaisia palveluiden, työssäkäynnin ja asumisen alueita, perustelee toiminnanjohtaja Johanna Aho Suomen Kauppakeskusyhdistyksestä. l Helsingin Kalasataman metroaseman ympärille valmistuu vuonna 2018 kauppakeskus Redi
Siitä asuinja yritysympäristön rakentaminen ja hoito kattaa 700 miljoonaa, kunnat 250, seurakunnat 100, tielaitos 50 ja golfkentät 70 miljoonaa euroa. Uimosen mukaan alalla on 17500 työpaikkaa, josta kausityövoimaa 6500 henkilöä. alkaen) ma-pe 6.00 16.00 la 7.00 11.00 su 7.00 13.00 V uosi 2016 on nimetty Vihervuodeksi. Suomessa ollaan lapsenkengissä Saija sanoo, että jokaisen kohteen tarjouksen laskeminen lähtee paikalla käymisestä, sillä hinta riippuu monesta seikasta, muun muassa vesipisteen etäisyydestä. ilMesTYMiNeN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2016 kuusi kertaa, seuraavan kerran 26. 4041 0763 Painotuote www.kukkatoimitus. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. Viheralalla on noin sata päätoimista taimitarhaa, viheralan urakoitsijoita on 500, maisemasuunnittelutoimistoja sata ja puutarhakauppaa harjoittavia myymälöitä pari sataa, joista puolet on ketjujen myymälöitä ja puolet yksityisten yritysten myymälöitä. Piha koetaankin olohuoneen jatkeena. Yksi ripeästi kasvava viherrakentaja on Greener, joka on osa Helsingin Kukkatoimitusta. Saija kertoo, että rikkaruohon torjuntaaineita käytetään. Niissä huolehdimme kevääksi orvokkien, kesäksi kesäkukkien ja syksyyn syyskukkien istutukset ja koko aikaisen hoidon. Saija Kohvakka toteaa viheralan olevan kasvussa taantumasta huolimatta. – Teemme hoitoja istutuspalveluja yksityisille, yrityksille, isännöitsijätoimistoille ja julkiselle sektorille. – Viheralan arvostus kasvaa, kun televisiossa ja lehdissä se saa paljon näkyvyyttä kuten sisustaminenkin. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. Silti Suomessa ollaan vielä lapsenkengissä. | Hyvää Pataa | 3 | 2016 | 15. Seija Kohvakka on ollut viheralalla 15 vuotta eri yritysten palveluksessa. vuosikerta COpYRiGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Jyri Uimonen Puutarhaliitosta arvioi pari vuotta sitten, että viheralan vuotuinen arvo on 1,2 miljardia euroa. leHDeN kusTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOiMiTus PL 28 04131 SIPOO päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Taitto Taija-Tuulia Tammelin MeDiATieDOT ilmoitukset Hannele Iskala Puh. – Pienilläkin asioilla voi vaikuttaa siihen, että pihasta tulee näyttävä. – Mielellämme kitkisimme käsin, mutta harva asiakas on siitä valmis maksamaan. Hoidossamme on 300 kiinteistöä, kertoo Saija Kohvakka. AsiAkAspAlvelu puh. syyskuuta. vAsTuu viRHeisTÄ JA ReklAMAATiO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. JAkelu 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, kukkakaupoille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. – Kun samalla alueella on usea taloyhtiö, tulee työ tehokkaammaksi ja hinta edullisemmaksi. Viherala on kasvava, jo yli miljardin euron bisnes. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.hyvääpataa.fi ilmoitusmateriaali painopaikka Painotalo Plus Digital Oy, Lahti ISSN 1796-5012 11. Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. /kauppa 010 396 83 04 helsinki@kukkatoimitus.fi www.kukkatoimitus.fi Aukioloajat Kesällä (20.6. – Paljon on hoitosopimuksia julkisiin tiloihin, terasseille sekä ravintoloiden ja kauppojen edustoille. Taantuman aikaan tingitään mieluummin kaukomatkoista ja ollaan kotona, jolloin lähiympäristön merkitys kasvaa. – Teemme isoja ja pieniä urakoita, myös neuvontaa ja konsultointia. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona www.lehtiluukku.fi —> Hyvää Pataa hintaan 5 €/nro, löydät sieltä myös kaikki Tukkutori-lehden numerot vuodesta 2006 alkaen. l Greener vihreyttää pihat Viheralan arvoa on vaikea määrittää Viheralan tuotannon arvon määrittämisen ongelmana on viheralan toimijoiden sekä osasektoreiden moninaisuus ja tilastotietojen puute. Saija kertoo, että eniten tehdään pihojen saneerauksia. Voimme olla neuvomassa vaikkapa taloyhtiön talkooporukkaa. Usein huoltoyhtiö hoitaa ruohonleikkuun ja me muut työt. Taantuma näkyy viheralalla vähiten, sillä hoitotöiden tarve on jatkuva. Puoli tuhatta viherrakentajaa urakoi niin yksityisiä pihoja kuin julkisia puistoja viihtyisäksi. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. Torjunta-aineita voivat käyttää vain kasvinsuojelukoulutuksen saaneet työntekijämme. Lisäksi miljoona pihanomistajaa tekee työtä tai harrastaa omassa pihassaan. – Uuden palvelun käynnistäminen on ollut antoisaa. 010 387 0880 TilAusHiNTA Vuonna 2016 tilaushinta on 35 €. Viherrakentamisessa tarvitaan paljon pienkoneita. Greener aloitti toimintansa syksyllä 2014 ja tällä hetkellä sillä on 17 henkilöä vihertöissä pääkaupunkiseudulla