6 Aitoa cheddaria Leivonmäeltä s. 8 4 | 2016 | Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun. 10 Porvoon parhaat maut Smakussa s. Nyt ei lähde halvalla! s. 4 Kotisirkoista toivotaan bisnestä s
l S amanaikaisesti Herkkujen Suomen kanssa 20. Hinta on keskeinen tekijä ja elintarvikkeet netissä maksavat enemmän. syyskuuta. Tapahtuman järjestäjänä on Valkosipulin Ystävät – Allium Sativum ry. päivinä. Suomalaiset käyvät useita kertoja viikossa kaupassa. Kauppiaat ja kauppaketjut ovat muuttaneet suhtautumistaan lähiruokaan. Kuluttaja ei laske hintaa omalle kaupassakäynnille, vaikka häneltä kuluu siihen matkoineen helposti tunti tai kaksi. Pienet tavaraerät eivät sovellu suurtukkujen logistiikkaan. Toinen haluaa banaanin kypsänä, toinen raaempana, eikä sitä nettikaupassa voi valita. Lähiruoan tilaaminen netin kautta ei ole sama asia, kuin tuottajan näkeminen kasvokkain. Pia Torniainen oli tullut Laitilasta saakka Keravalle myymään valkosipuleja. Laajan lähiruokavalikoiman ylläpitäminen on kuitenkin kaupoille kustannuserä, joka aiheuttaa lisätyötä ja huolta. Seuraava myyntitapahtuma on hänellä Kauhajoen ruokamessut 2.–4. Verkkokauppojen valikoima on usein rajallinen ja kuluttajan on kuitenkin mentävä myymälään puuttuvia tuotteita hakemaan. l Aurinkotarhojen Marko Hauhtonen oli tullut Kouvolan Anjalasta esittelemään ja myymän vihanneksia, suurikokoinen salaatinkerä on nimetty Pirttihirmuksi. Basilika paleltuu joutuessaan samaan kassiin pakasteiden kanssa. Monille se on kaivattu sosiaalinen tapahtuma, jota netti ja ruokalähetti eivät voi korvata. Herkkujen Suomi ja olutjuhlaa Kerava maistui ja tuoksui valkosipulilta TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista puutarha-sanomat.fi Suomen Parhaat Oluet 2016 Mufloni Pilsner Beer Hunter´s panimo 5,5 % 2015 Siperia Stout Koskipanimo, 8,0 t% 2014 American Lager Stadin Panimo, 4,5 t% 2013 Imperiaali Stout Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, 9,2 t% 2012 Prykmestar Wehnäbock Vakka-Suomen Panimo, 6,2 t% 2011 Sinebrychoff Porter Sinebrychoff, 7,2 t% 2 | Hyvää Pataa | 4 | 2016 |. Laurean ammattikorkeakoulun opiskelijat esittelivät Uudenmaan tuotteita: Malmgårdin viljatuotteita ja Backers Bakerin leipää, Linexpon sienikeittoja, Silmusalaattia, Pajuniemen lihatuotteita ja Pampa Foodsin mausteisia makkaroita, sekä Kal’sin hilloja ja kastikkeita. kerran Valkosipulifestivaalit, joka kerää kaupungin keskustaan jopa 50 000 vierailijaa maistelemaan ja haistelemaan valkosipulia. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen H erkkujen Suomi ja Syystober oli kuudetta kertaan Helsingin Rautatientorilla elokuun 18.–20. Kun keräily tehdään palveluna ja tuodaan kotiin, syntyy siitä 50 euron kassiin vähintään kymppi lisää. Myyjän ruokavinkki voi maistua paremmalta ja on uskottavampi kuin netistä tulostettu. Logistiikka on haasteellista, kun ne tarvitsevat ainakin kahta lämpötilaa – viileää ja pakkasta. Elintarvikkeet ovat vaikea tuoteryhmä siirrettäväksi nettiin. Kilpailuun osallistui 30 panimoa. Suppilog on kehittänyt järjestelmän, joka kokoaa pientuottajien tavarat yhteen logistiseen putkeen ja siten tuo kustannussäästöä kauppiaalle. Etäkaupassa on lainmukainen 14 vuorokauden palautusoikeus, mutta sitä ei kuitenkaan tarvitse antaa helposti pilaantuville tuotteille. Makean puolen ystäville löytyy Huhtasrinteen hunajaa, suklaata à la Petris Chocolate, Herrgårds Glassin jäätelöä. Kuluttajat ovat ostaneet ruokansa mieluummin marketista, vaikka he tekevät kulutustavaroiden hankintoja netistä. Kuluttaja haluaa nähdä ja jopa hiplata elintarvikkeita ennen ostopäätöstään. Yksi suosituimmista tuotteista on valkosipulijäätelö. Uudistunut tapahtuma kokosi maakuntaosastojen lisäksi ruokakojujen street food -tarjontaa, jota yhdistettiin pienpanimojen 40 eri olutlatuun. elokuuta järjestettiin Keravalla jo 31. Verkkokauppoja on perustettu innokkuuden ja idealismin hengessä, mutta moni kurki on kuollut ennen kuin suo on sulanut. Suoraosto on mutkallista Ruoan nettikauppa on Suomessa ollut hitaasti kehittyvä ala. Nyt ne kilvoittelevat siitä, kenellä on parhaimmat pientuottajien ja lähiviljelijöiden valikoimat, kun aikoinaan parjattiin sitä, että kaupan takaoven saranat kuluvat liian monista tavarantoimittajista. Valkosipulilla on maustettu lähes kaikkea. Suomen Paras Olut 2016 on Beer Hunter's -panimon Mufloni Pilsner, joka voitti myös Vaalea lager -sarjan. Vaikka motiivina olisi niin sanottujen välikäsien ohittaminen, suorahankintaan tulee logistiikan kustannuksia runsaasti
MARKKU LIIAS s. Helsingissä ensimmäinen uusittu asema avattiin elokuun 18. 6 Hyönteisbisnestä valmistellaan Myynti elintarvikkeeksi odottaa vielä lupaa. JARI LASONEN s. SAMI LÄHDE s. 10 Jethro:”Nyteilähde halvalla” Jethron myyntikoulutus on supersuosittu. – Muutoksessa on kyse uudenlaisesta palvelukulttuurista, jossa asiakas ja laatu ovat kaiken toiminnan ydin. 6 80 prosentilla kaupoissa myytävistä cheddareista ei ole mitään tekemistä aidon cheddarin kanssa. Neste K-asemat haastamaan ABC-ketjua Ovitamme myymälän kylmäkalusteet lasi-tai acryyliovilla, kaikki kalustemerkit. Asiakkaamme myös ostavat meiltä runsaasti ruokatarvikkeita, niinpä liikenneasemien valikoimat pysyivät edelleen monipuolisina, kertoo kauppias. – Uudistuksessa molempien asemien kahvilat saivat lisää asiakaspaikkoja ja lisäsimme kahvilan tuotevalikoimaa. ABC-liikennemyymälöitä on hieman yli sata. Hollannissa sirkkoja myydään, mutta meillä viranomaiset eivät ole sitä hyväksyneet. ”Paremman pysähdyksen taktiikan” mukaisesti haluamme tarjota asiakkaillemme niin hyvää palvelua, että Neste K on ohittamaton vaihtoehto kaikille tien päällä liikkuville. päivänä. 8 Pienjuustolasta aitoa cheddaria Jukolan Juusto Oy ohitti kuolemanlaakson. – Haluamme tarjota asiakkaillemme laadukkaita ja yksilöllisiä palveluita, nopeasti ja vaivattomasti. 12 Wanhat Wehkeet vetävät väkeä Monialainen matkailukeskus on toimiva ratkaisu. Ensimmäinen Neste K asema avautui maaliskuussa Tampereella. EU:ssa on kähmäinen lakitilanne. 0400 471 272 • 040 175 1000 petrem@petrem.fi • www.kylmahuone.fi FR E S H FIS H Torin tuorein kalatukku avoinna ma-pe 8-18 la 8-16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. Sisällys 4 Smaku esittelee Porvoon parhaat maut Porvoossa maistuvat muutkin kuin etanat. Investoinnin arvo on kokonaisuudessaan kymmeniä miljoonia euroja. 15 Pirjo Koppi kukkalähettiläänä Floristimestari ihastui Nousevan Auringon maahan. päivänä Sörnäisiin. 13 Lähiruoalle uusia nettikanavia MTK on mukana ruokaasuomesta.fi -palvelussa. l Neste K Sörnäinen avattiin uudistettuna elokuun 18. Myös uusperustantaa tehdään ja tavoitteena on 100 Neste K-aseman verkosto. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Kesän parhaat herkut saat Reiniltä | Hyvää Pataa | 4 | 2016 | 3. Hyötynä energian säästö, myymälän ilme kohenee ja henkilökunnan viihtyvyys. Suomen Kylmätilat Oy puh. Syyskuussa avautuu Neste K Hermanni. 8 Sähköpostit joutavat hevon helvettiin, asiakas on tavattava face-to-face. Keskon päivittäistavarakaupan johtaja Jorma Rauhala sanoo, että liikenneasemien uudistus on osa Keskon lähimarkkinastrategiaa. JETHRO ROSTEDT s. 12 ” N este ja Kesko uudistavat 70 huoltamomarkettia Neste K -liikenneasemiksi. Haluamme antaa kauppiasyrittäjille tilaa toteuttaa omaa näkemystään – jokainen Neste K on näin ollen erilainen ja ainutlaatuinen, kuvailee Rauhala. 10 Olemme onnistuneet yhdistämään monta osa-aluetta, josta on syntynyt kannattava kokonaisuus. Molempien liikenneasemien yrittäjänä jatkaa K-kauppias Sari Kullberg
Asiakkaat ovat löytäneet ne hyvin heti tapahtuman käynnistyttyä. KEITETTYNÄ! SKULAA 09 774 5020 P orvoolaiset pyysivät helsinkiläisen ruokakulttuurivaikuttajan Timo Santalan konsultoimaan ruokamatkailua, ja lopputuloksena syntyi uusi ruokatapahtuma. Haukiröraa, etanavohveleita,spelttirisottoa,tartarpihviä–mainiotmaistiaiset Smaku-tapahtumasta kannustavat testaamaan 14 ravintolan kaikki 22 annosta joko ravintolasta toiseen kiertämällä tai tapahtuman huipentumana 27. Vuodelta 1761 peräisin olevaan taloon pieteetillä remontoidut tilat palvelevat myös joulusesongin aikaan. Jokiranta yllättää Fryysarinranta on viisi kesää toiminut sisäpihan yllättäjä Jokikadun varrella. Fine diningia mäen päällä SicaPellessä on tullut aika päästää kokit irti. Tähän annokseen hauki tulee merestä, se on suolattu ja savustettu. Aiemmin bistromaisuutta korostaneen ravintolan keittiö saa nyt ottaa raakaaineista parhaat puolet fine dining -tyyliin. Spelttirisotto kiteyttää myös ravintoloitsija Riku Stenrosin mielestä SicaPellen tyylin. SicaPellen ensimmäisessä Smaku-annoksessa on vuohenmaitojogurttia sesongin kasvisten ja yrttien kera. – Smaku syntyi ravintoloitsijoiden innostuksesta tehdä jotain yhdessä. elokuuta kulttuuritalo Grandissa, missä kaikki annokset ovat maisteltavina saman katon alla. Kai Kallion ja kumppaneiden uusi ravintola L’Amour avautuu syys-lokakuun vaihteessa vanhaan pankkitaloon Mannerheiminkadun tuntumaan – siihen mistä vanhakaupunki alkaa. Vanhankaupungin ”portilla” on mitä mainioin liikepaikka, todistaa Zum Beispiel, jossa käy kesäsesongin aikana peräti 400–600 lounastajaa päivässä. Neljä vuotta sitten Taidetehtaalle avautunut Sinne uudisti Porvoon ravintolamiljöötä ja on näinä vuosina todistanut, että myös vanhankaupungin ulkopuolella on elämää. Toivomme, että Smaku antaa ylimääräisen sysäyksen lähteä retkelle Porvooseen, Santala toteaa. Tutustuminen kaupungin ravintoloihin saa hyvälle mielelle, niin innostunut ilmapiiri on. Ruokaturistien kesäinen kuhina toki keskittyy mukulakivikaduille, ja Sinnenkin omistajat haluavat osallisiksi siitä. – Raaka-aine on tässä otettu huomioon täydesti. SicaPellen vastapariksi esittelee Porvoon parhaat maut TEKSTi Mariaana Nelimarkka KuVAT Anette Sundström Miltä Porvoo maistuu. Ravintolat laittavat tarjolle yhden tai useamman nimikkoannoksen viiden euron hintaan. Saa kikkailla! Maku esiin Stenros vaimonsa Johannan kanssa on porvoolaisen vieraanvaraisuusbisneksen suuri tekijä kahdella ravintolalla ja kahdella hotellilla. Upeat umamit yhdistettynä sommelier Lauri Vainion suosittelemaan slovenialaiseen alkuviiniin hivelevät herkkusuun aisteja. Smaku Simona Milazzo SicaPelle 4 | Hyvää Pataa | 4 | 2016 |. Ammattitaitomme tekee raaka-aineista huipputuotteen, kokki toteaa. Meillä ei ole tarvetta toppuutella keittiötämme, se pääsee nyt tekemään sitä, mitä on koko ajan halunnut. Yksikin neljän hengen amerikkalaisseurue söi parillakympillä koko porukka, kun he valitsivat etanavohvelit, kihertelee ravintoloitsija Teemu Laakko. Maistelupäivänä mukana oli muun muassa grillattua avomaankurkkua ja hernettä, mainio pari Liljendalin jogurtille! Toinen maisteluannos räjäyttää potin: Malmgårdin spelttiä ja pistaasia Sisiliasta, yksinkertaisesti risoton tapaan valmistettuna. – Raaka-ainepainotteisuus on meidän juttumme. Vilkas ravintolakaupunki Porvoo yllätti Santalan myönteisesti. STADIN PARHAAT RAVUT! ELÄVÄNÄ TAI KUOLL... Täällä ylläpidetään Porvoon etanoiden mainetta ja Smaku-annoksessa maistuvat Merja Tammen kuuluisaksi tekemät etanat. – Loimme robustit etanavohvelit. Keittiömestari Simona Milazzo arvostaa paikallisia tuottajia, mutta tuo annoksiin twistiä sisilialaisen taustansa myötä. – Teemme kestävää lähiruokaa. Käsin tehty luomuruoka maistuu niin paikallisille kuin vieraillekin, ja Smaku-tapahtumassa tarjolla oleva haukiröraannos vakuuttaa talon tyylistä. Punajuuri on paikallista, piparjuuri tulee omasta puutarhasta, siianmäti on villiä, kukkakaalia on kolmea eri laatua, kuvailee ravintoloitsija Georg Simojoki Zum Beispielin nimikkoannosta
Annokset ovat maisteltavina 26. Yksinkertaisuuden ylistys! Café Postresin Smaku-annos on viime aikoina jäätelöntekoon paneutuneen Samuli Wirgentiuksen ruskistetusta voista ja pinjansiemenistä loihtima herkku. Emme kysy kypsyysasteesta vaan tarjoamme naudanlihan aina medium miinuksena, Stenros kertoo. Uudet ravintolat sijaitsevat talossa, joka tunnettiin pitkään Porvoon etanoiden kotina. krs 00580 HELSINKI avautui keväällä ensin Café Postres ja sitten Meat District. Uutuus! www.primulator.fi 09-726 0622 primulator@primulator.fi Työpajankatu 10 A, 1. Myös kasvikset ovat vahvuutemme, ja meillä on asiakkaita, jotka palaavat meille kasvismenumme takia, Stenros paljastaa. 27. Tartaria maustavat katajanmarja ja sinapinsiemenet. Stenrosien ravintoloille on yhteistä se, että niissä pyritään tuomaan makua runsaammin esiin. l Zum Beispiel haukiröra SicaPellen spelttirisotto SicaPelle | Hyvää Pataa | 4 | 2016 | 5. Smaku-tapahtumassa ovat mukana myös Kannonnokka, Haikon Kartano, Wanha Laamanni, Eloisa, Alba Rio, Rafael’s Steak House, La Fiesta ja Vitriini. – Iso menu on monen tunnin ruokafestivaali itsessään, siinä on todella paljon lihaa. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Me käytämme dry aging -menetelmää, joka tuo lihaan voimakkaan maun, ja olemme opettaneet asiakkaille, että kokki tietää, mitä lihalle kannattaa tehdä. Uteliaaseen maisteluun kannustaa myös ravintolan menuehdotus, ”all in” tai ”half in”. elokuuta Porvoossa juhlitaan Smakun lisäksi taiteiden yön henkistä Moon Riveriä. Kivikonlaita 32, 00940 Helsinki Puh. Esimakua Meat Districtin ruokailottelusta tarjoaa Smakuannos Bosgårdin naudasta. Tavoitat meidät aina. Ihmiset ovat kokeilunhaluisia. elokuuta asti ravintoloissa. – Meat District haastaa suomalaista makua. Keinot vain ovat erilaiset
– Koekasvatusta tehdään kahdella maatilalla, mutta kiinnostusta on pitkin Suomea, toteaa Sami. Muninnasta 8–10 päivän kuluttua kuoriutuu hyvin pieniä mustia sirkkoja. Jos sirkat häviävät keinolihalle hyväksyn sen, mutta tässä vaiheessa hyönteiset ovat fiksumpi ratkaisu. Lähdin kotisirkkojen kasvatukseen, josko se voisi tuoda jotain. Sirkkoja tuotteistetaan Kotisirkkoja on maistateltu monenmoisissa tilaisuuksissa, mutta niitä ei saa myydä elintarvikkeena. Sami pitää sirkkojen syöntiä ekologisena vaihtoehtona, jos se vähentää lihan syöntiä. Panu Ollikkala (vasemmalla) on kasvattanut sirkkoja koemielessä. Yliopistoopiskelijat ovat innostuneet tekemään hyönteisruosta bisnestä, mutta EU-byrokratia estää toistaiseksi sirkkojen myynnin elintarvikkeeksi. Hyönteiset eivät ole halparuokaa Kotisirkkakilon hinta on Hollannissa 100–180 euroa, mutta Suomessa niistä ei saa tulovirtaa, kun myyntilupaa ei ole. – Olin miettinyt bisnestä, jossa voisin hyödyntää koulutustani. Ollikkalan koekasvattamo on seitsemän neliön huone, jossa on nelisenkymmentä 70 litran muovilaatikkoa. – Munintaa varten on multaa rasiallinen, joka on suojattu verkolla. Alkuun kotisirkka-bisneksestä oli kiinnostunut kuutisen opiskelijaa, mutta jäljellä on Samin lisäksi enää vain Lauri Jyllilä. Hän haluaa rakentaa ekologisesti kestävää liiketoimintaa. Tarkoituksena on tuotteistaa kotisirkat valmiiksi siihen, kun myynti sallitaan. Laatikot ovat täynnä munakennoja, joissa sirkat viihtyvät. – Sirkkojen kasvatuksessa kasvihuonepäästöt ovat pienet. – Sirkkoja voidaan syödä kokonaisena esimerkiksi friteerattuna. Ne voidaan jauhaa jonkin tutun tuotteen raaka-aineeksi. Niitä kasvatetaan 6–8 viikkoa. Olen kiinnostunut ekologisista asioista ja haluan tehdä oikeasti jotain ilmastomuutoksen hillitsemisen hyväksi. M aaja metsätaloustiedettä opiskeleva Sami Lähde kertoo törmänneensä kotisirkkoihin katsellessaan englannin tunnilla Youtube-videota, jossa hollantilaiset tutkijat kertoivat aiheesta. Kotisirkat syövät muun muassa vihanneksia ja asuvat mieluusti munakennoissa. Kuivatuissa sirkoissa sitä on 60–80 prosenttia. – Sirkkojen proteiini on arvokasta. Lauri Jyllilä pohtii niiden tuotteistusta. Kotisirkasta on hyödynnettävissä 95 prosenttia, kertoo Sami. Ne tarvitsevat hyvin vähän vettä, ja syövät mitä vaan kuten ylijäämäviljaa ja vihanneksia. Sami Lähde innostui sattumalta sirkoista. 6 | Hyvää Pataa | 4 | 2016 |. – Sikatilan kannattavuus on niin huono, että olin miettinyt, pannaanko siat pois vai mitä tehdään. Finsect on hakenut hankerahaa Tekesiltä onnistumatta. Kiinnosti tehdä hyvää ja isosti. Kaverukset ovat perustaneet Finsect-nimisen firman ja etsineet sirkkojen kasvattajia. Kotisirkkojen kasvatus hoidetaan suomalaisella hygienialHyönteisbisnestä valmistellaan Sikaja maitotilojen kannattavuus on niin alhainen, että pelastusta haetaan jopa kotisirkoista. Hollannissa niitä myydään, mutta meillä viranomaiset eivät ole sitä hyväksyneet. – EU:ssa on kähmäinen lakitilanne. Finsect on välittänyt sirkkoja helsinkiläisille kokeille, jotka ovat testailleet niitä ja tehneet tuotekehitystä. Ymmärrän, että säädösten pitää olla tiukat, mutta kun puolet maailman ihmisistä niitä syö, ei niistä voi olla vaaraa, pohdiskelee Sami. Ilmajokinen emakkosikalan pitäjä Panu Ollikkala on lähtenyt pioneerina mukaan sirkkojen kasvatukseen
Tilaukset ja koko valikoima hintoineen 24/7 www.suppilog.fi Jopa 27% proteiinia Selätä verenpaine ja diabetes Suomalaista kasviproteiinia! Härkäpapurouhe 3,5 kg Tilaukset: 045 124 7900 www.vihreaharka.fi P ietarsaarelainen Friends & Brgrs avasi Kööpenhaminassa ensimmäisen kansainvälisen ravintolansa heinäkuun lopulla. Maailman parhaat brändit yhdestä tilauskanavasta KÄSINTEHDYT KOTIMAISET LUOMUSUKLAAT Arctic Choc Oy Portti 7 02270 Espoo www.arcticchoc.com Kotimaiset elintarvikkeet ja ravintolisät öljyhampusta. • www.kaarloimpola.. Sitten ne pakastetaan. – Jos tämä tila on täydessä tuotannossa, niin saan 0,5–1 kilon sirkkoja päivässä. Friends & Brgrs ei käytä hampurilaisten valmistuksessa oikoteitä, vaan tekee ne alusta alkaen itse –sämpylöiden leipomisesta ja lihan jauhamisesta alkaen. Panu Ollikkala toteaa, että sirkoilla rehun hyötysuhde on paras eläimistä. Panu odottaa, että vuoteen 2018 mennessä kotisirkkojen myynti elintarvikkeeksi tulisi sallituksi. Panu Ollikkala toteaa, että niissä tuotantomäärissä hommasta tulisi kannattavaa edellyttäen, että tuottaja saisi puolet sirkkojen kauppahinnasta. Muut ravintolat ovat Pietarsaaressa, Tampereella, Helsingissä ja Oulussa. l. Sirkka selviää siten miljoonaosaa vähemmällä rehulla, mutta sen kokokin on pieni. Tuhannen sirkkaa kuluttaa 9–35 grammaa rehua päivässä, kun yksi sika käyttää 2,5 kiloa. l Friends & Brgrs avasi Köpiksessä la ja sirkat hoidetaan hengiltä eettisesti parhaalla tavalla. Suomalaista superfoodia parhaimmillaan! Kaarlo Impola • 040 725 0065 Kämmäkäntie 754, 32730 Sastamala posti@kaarloimpola.. Ravintolalla on noin 100 istumapaikkaa ja kolmisenkymmentä osaja kokopäiväistä työntekijää. Näin laskien koko 600 neliön sikalan ollessa sirkoilla, voisi päiväsaalis olla vajaa 10 kiloa. Rehun hyötysuhde sirkoilla paras – Kun sirkkoja on ruokittu 6–8 viikkoa, elävät sirkat kopistellaan puhtaaseen laatikkoon ja laitetaan jääkaappiin, jolloin ne menevät luonnolliseen horrokseen. Kööpenhaminan ravintola on ketjun viides, ja ensimmäinen Suomen ulkopuolella
Markku Liias on tyytyväinen cheddarien valikoimaan. Markku kertoo, että cheddarista imetään hera pois, kun juustolimppuja käsityönä käännellään 25 minuutin välein 3,5 tunnin ajan. Olemme Suomessa ainoa oikean cheddarin valmistaja, toteaa Markku. Pertillä on Leivonmäellä Jukolan maitotilalla kolme sataa lehmää, jotka pääsevät käyskentelemään vapaasti. Kahvilasta näkee juuston mylläystä Juustola ja kahvila muodostavatkin ohikulkijalle houkuttelevan pysähdyspaikan. Viimeksi olin viemässä kevyen juuston tietämystä Kanadaan, kun rypsijuustot ovat minun käsialaa. Kahvila on sekoitus keskieurooppalaista kahvilakulttuuria ja suomalaista talonpoikaistyyliä. Lasi-ikkunan läpi voi katsella juuston valmistusta. Juustolla on koukuttava tarina ja se on levinnyt sosiaalisessa mediassa. Markku oli valmistunut liki kolme vuosikymmentä sitten juustomestariksi. – Meillä ei ole mitään saloja, kaikki on avointa. Parasta on kuitenkin pysähtyä Leivonmäellä ja todeta itse artesaanijuustolan ja Karoliinan Kestikievarin palvelujen henki. Sisustus on nostalginen katsaus 60-luvun Suomeen. Kahvilan tiloissa on Jukolan Juuston myymälä. Pienjuustolasta aitoa cheddaria Jukolan Juusto Oy:n aito cheddar sopii lähiruokaboomin paremmin kuin nenä päähän. Jukolan Juusto Oy ja Karoliinan Keskikievari huokuttelevat Nelostien matkaajia pysähtymään Leivonmäellä. – Tein 18 vuoden ajan Oltermannia Isossakyrössä. Juustomestari Aki Paloniemi myllää juustolimppuja käsityönä, jotta niistä saadaan hera pois. – Suoramyyntiä varten tarvitaan kahvila ja ehdotin asiaa Pirjo Soilulle, jonka Karoliinan Kahvimylly oli jäänyt syrjään Nelostien parannusten yhteydessä. Meillä on hyvä yhteistyö. Siellä opiskelin cheddarjuuston teon, kertoo Markku. Veljekset olivat katsastaneet vuosia tyhjillään olevan Leivonportin sopivaksi juustolarakennukseksi. J ukolan tilan veljekset Markku ja Pertti Liias päättivät vuonna 2013 perustaa pienjuustolan, kun Pertti halusi maidolle kannattavampia väyliä. Hänen mukaansa 80 prosentilla kaupoista myytävistä cheddareista ei ole mitään tekemistä aidon cheddarin kanssa. 8 | Hyvää Pataa | 4 | 2016 |
Filmin tuotannosta vastasi PohjantähtiElokuva. UUSI SAVUSTAJAN-LEIKKELESARJA, KUN KEVYESTI SAVUSTETTU EI RIITÄ. Filmi kertoo vuonna 1873 perustetun panimon uudelleenkäynnistämisestä. Myynti on kasvanut ja nyt on helpompi hengittää. Jukolan Aito Cheddar on saanut jalansijan Tanskaan, kun pietarsaarelaisen Friends & Brgrs -yrityksen ravintola avattiin Kööpenhaminassa. Nyt 13. Jukolan Juustolan valttina on aamumaito, joka on juustokattilassa pari tuntia lypsyn jälkeen. Näkyvä mureus ja verkossa kypsennetyn leikkeleen hienosti savustettu pinta houkuttelevat kokeilemaan. Cheddarin minikypsymisaika on 4 kuukautta, mutta varastossa on kaksi vuotta kypsyneitä juustoja. Ohjaajana toimi Jami Teirikari, kuvaajana Kalle Jurvelin ja leikkaajana Pekka Pohjanheimo. Jos tiedossa on merkkipäivä kahden vuoden päästä, voimme tehdä tapahtumaan oman erikoisjuuston. – Nyt pääsevät tanskalaisetkin herkuttelemaan pienen artesaanijuustolan cheddarilla, iloitsee Markku Liias. Me suomalaiset pidämme savusta ja uusissa leikkeleissämme sitä on. – Nyt on päästy hyvään alkuun ja toiminnalle on edellytykset. Savustajan-leikkeleet viipaloidaan kokonaisista paisteista ja leistä ja kypsennetään mureaksi ajan kanssa. Juustot ovat päässeet kauppojen valtakunnalliseen jakeluun. Filmin tähtenä nähdään Lapin Kullan entinen tehtaanjohtaja ja panimomestari Leo Andelin, joka toimii mentorina panimon uudelleenkäynnistämisessä. Savustajan ammattitaidolla tehdyissä leikkeleissä aidon leppäsavun syvä maku on voimakas ja pehmeä. Olemme Nelostien varrella, ja tietä pitkin kulkee kaikki runkolinjat. Rahoittajat suhtautuivat nuivasti hankkeeseen. l T ornion Panimon paluusta kertova filmi ”Sangen – The Sound of Superior Taste” on palkittu pronssilla PR-sarjassa International Business Awards -festivaalilla USA:ssa. Aamumaidosta aitoa juustoa Markku muistelee, että yrittäjien alkutaival oli vaikea, kun ensimmäinen vuosi meni tilojen saneeraukseen ja investointeihin. Lapin alueen vanhimman teollisuuslaitoksen lopettaminen oli alueellinen tragedia, ja samalla katkesi Pohjois-Suomen 136 vuotta jatkunut oluen panemisen perinne. Pertin maitotilan tuotannosta viidennes tulee juustolaan, joten tuotannon moninkertaistaminen oman tilan maidolla on mahdollista. – Logistiikka on erittäin tärkeä asia. – 20 kilon juustoharkko voidaan maustaa yksilöllisesti. Logistiikka toimii Jukolan Juuston cheddareita on valikoimissa liki kymmenen erilaista. Olemme tehneet sahticheddaria ja kolmen tähden jaloviinalla maustettuja juustoja. – Cheddarin kuiva-ainepitoisuudeksi tulee 70 prosenttia kun edamissa se voi olla alla 40 %. kertaa järjestetyn International Business Awards -festivaalin palkinnot jaetaan Roomassa järjestettävässä gaalassa 21.10.2016. Toimintaa jatkaa nyt vuonna 2015 perustettu Sangen Oy, joka keräsi panimon käynnistämiseksi joukkorahoituksella ennätysmäiset 1,2 miljoonaa euroa. Lapin Kullan vanhana tehtaana muistettu panimo on ollut kylmillään vuodesta 2010, jolloin Hartwall siirsi tuotantonsa Torniosta Lahteen. Kilpailuun osallistui yli 3800 työtä 60 eri maasta. l Sangenille ja Tornion Panimolle pronssia USA:ssa | Hyvää Pataa | 4 | 2016 | 9
Tarina myy Jethro opetti esimerkein, että tarina myy. Rumakin sana voitiin sanoa. Nyt yrittäjät haluavat kuulla hauskaa myyntitykkiä, Jethro Rostedtia, vieläpä maksutta. – Menkää itteenne, funtsikaa, voitteko nousta tuhkasta kuin Feeniks-lintu. Rupesin heräämään tuntia aikaisemmin ja annoin sen ajan itselleni. Tilauslistat täyttyivät ja sain pian ostettua neljä maastopyörää, kertoili Jethro. Yritä siinä sitten olla hyväntuulinen myyntimies. – Asenne ratkaisee kaiken. K eski-Uudenmaan Kehittämiskeskus, Keuke, kutsui Jethron – maksusta – antamaan myyntikoulutusta 18. Tilaisuudesta tuli kaikkien aikojen suosituin, kun yrittäjiä ilmoittautui ilmaiseen koulutukseen puoli tuhatta, joten salikin oli vaihdettava suurimpaan saatavissa olevaan, Sibelius-saliin. Jethro yltyi kertomaan tarinoitaan puolentoista tunnin setissään monin verroin vauhdikkaammin kuin, millaisena olemme hänet tottuneet televisiossa näkemään. Sitten avaamme television, josta kuulemme ikäviä uutisia ja töihin mennessä törmäämme iltapäivälehtien lööppeihin, joissa ei ole kuin negatiivisia asioita, koska vain negatiivisuus myy. Jethron myyntikoulutus Nyt ei lähde halvalla! Taakse ovat jääneet ajat, jolloin yrittäjät maksoivat filosofi Esa Saarisen tai yritysvalmentaja Jari Sarasvuon luennoista. Negatiivisella asenteella ette pärjää. – Aamu kolmen lapsen kanssa oli kiireinen, työt eivät enää kiinnostaneet, siirtelin ikäviä asioita eteenpäin eikä uni tullut. Tarina päättyi lopulta selkäsaunaan, kun meikkitarvikkeiden tilaukset olivat jääneet Jethrolta maksamatta. – No thaimaalaiset, tulevat tänne lentokoneella ja vievät meidän puolukat! – Mikset itse poimi niitä. Jethro piti oikeaa asennetta ykkösasiana. – Ketkä vievät. Olen kiertänyt Suomea ja olen todella huolissani suomalaisten yrittäjien ja myyntimiesten asenteista. Jethro kertoi pitäneensä Konnevedellä yrittäjätilaisuutta, kun esiintymislavan sivusta tuli viiden-kuudenkympin ikäinen mies käsi nyrkissä ja uhosi: Perkeleen Jethro, nyt ne vievät meidän puolukat. Korjaus oli hyvin yksinkertainen. Myynnin helmiä hauskasti Loistavaan stand-up-koomikon esitykseen sisältyi todellisia kultajyviä siitä, miten myydään. – Älkää aliarvioiko tarinan voimaa. Heti herättyämme avaamme facebookin ja luemme sontaa. – Eiväthän he voineet vastustaa pulleaa nappisilmäistä poikaa, joka haluaa maastopyörän. – Ei se ole valkoisen miehen hommaa! Tällaisilla esimerkeillä Jethro pohjusti suomalaisten kansanluonnetta: pelätään hirveästi muualta tulevia ja kilpailua. Jethro kuvaili päivää, kuinka keräämme negatiivisuutta päällemme. Kohderyhmäksi hän valitsi lastentarhojen tädit. Näillä asenteille ei saada Suomea nousuun. Pitää ensin ymmärtää, kenelle minä myyn eikä vain huiskita menemään. – Miksi minuun liitetään aina etutai takaliite: Perkeleen Jethro tai Jethro-Perkele. Huippumyyjällä on aina tarina, niin on yrityksilläkin. Hän keksi ryhtyä äidiltä salaa myymään äidin tilaamia Oriflame-tuotteita. elokuuta Järvenpäähän. – Kun asenne on kunnossa, voidaan ryhtyä puhumaan myynnistä. – Kun saavumme työpaikalle, meidän mielemme onkin täynnä kuraa. 10 | Hyvää Pataa | 4 | 2016 |. Hän halusi 13-vuotiaana maastopolkupyörän, mutta ei ollut rahaa. Asenne aluksi kuntoon Jethro kertoi havahtuneensa siihen, että hän oli muuttunut 2002 ensimmäisen konkurssin uhatessa negatiiviseksi, vaikka oli lähtökohdiltaan pullea iloinen poika
Asiakkaiden ostopäätöksiä tehdään nyt kotona. – Asiakkaan kohtaamisessa on vain kolme sekuntia aikaa herättää luottamus. Asiakas sanoo, ettei sähköposti ole tullut. Esimerkillään Jethro korosti tuotetietämyksen tärkeyttä: mitä on myymässä, se täytyy tuntea. Autokauppaan tullessaan asiakas on tehnyt vertailua netissä eri merkkien ja mallien välillä, ja tulee autokauppaan varmistamaan päätöstään. – Myynti on yksinkertaista. Sillä herätetään asiakkaan luottamus. Jos olet kenkäkauppias, keskity myymään kenkiä. Jethro ei myöskään usko sosiaalisen mediaan. Hän kiinnittää huomion hyvään palveluun ja siisteyteen. Ennen myyjä piti kortistoa asiakkaistaan, johon hän rekisteröi huomionsa. Tuotetietous hanskaan Jethro kyseli yleisöltä, mitä myynti on. – Kuinka sinä tuonkin muistit, ihastelee asiakas. Hän valehtelee, se tulee aina kun osoite on oikea. Luin kaikki myytävät naistenlehdet tarkoin. Pitkää päivää tekevä myyntimies saa enemmän aikaiseksi. – Kaikki vastaavat, että laita sähköposti. – Kerron teille salaisuuden. Se on asiakkaan johdattamista haluttuun suuntaa ilman väkivaltaa. Asiakas on tavattava kasvokkain Asiakkaan kiinni saaminen on vaikeaa puhelimella. l | Hyvää Pataa | 4 | 2016 | 11. Tämä tarina on kuultava livenä, sillä ei sitä voi paperille laittaa. Palvelua ale-hinnan sijaan Jethro painotti ahkeruutta. – Ei hän muista, mitä tuote maksaa muualla. Settinsä lopussa Jethro kertoi tarinan vaimonsa kanssa käydystä episodista, jossa aiheena oli säästäminen Teneriffan matkaa varten ja vastakkain olivat Jethron kaljanlipitys ja vaimon kalliit meikkiostokset. Kun myyntimies on odotellut muutaman päivän vastausta, hän rohkenee soittaa uudelleen. Jethro opetti, että myyntimiehen sympaattisuus on tärkeä. – Siinä myynti muuttuu markkinoinniksi. – Tykkäsin siitä hommasta valtavasti. Myynnissä on tehtävä sitä mitä pyydetään. Yksikään suomalainen firma ei ole tienannut killinkiäkään somesta. Yksi huippumyyjän vahvuus on tarkkaavaisuus. Sähköpostit joutavat hevon helvettiin, asiakas on tavattava face-to-face, opetti Jethro. On myös opittava kättelemään oikein, sillä jos käsi on kuin veltto limainen limppu, se ei herätä luottamusta. Jethro kertoi asiakkaiden hintamuistin olevan heikko pienissä hankinnoissa. Jethro kertoi tarinaansa, kuinka hän 17-vuotiaana puhelinmyyjänä takoi ennätyksiä. – Ahkeruus ei ole koskaan muodista pois. Siellä voi olla, mutta älkää tehkö sitä myynnin varjolla
Yritys osoittaa, että elämää on Kehä III:n ulkopuolellakin. l Jari Lasonen ja Merja Välilehto ovat asettuneet 1928 vuodelta olevan Fordiin. Jari Lasonen on intohimoinen vanhojen autojen entisöijä. Harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Morris Oxford Bullnose Touver sekä T-Ford Touring vuodelta 1926. Wanhat Wehkeet ovat yllätyksiä täynnä. Matkailuvaunuilla tulevat alkoivat kysellä, voiko tänne jäädä yöksi. Hänen poikansa latasi Jarin puhelimeen Sports tracker -sovelluksen, joka osoitti Jarin kävelevän 19 kilometriä 13 tunnin työpäivässä palvellessaan asiakkaita. Museon yhteydessä on myös Wanhan Ajan Kahvila, jossa voi tauon aikana palata menneiden vuosikymmenten tunnelmiin. 12 | Hyvää Pataa | 4 | 2016 |. Monet osat yhdessä tuovat kannattavuuden Automuseosta löytyy yli 100 ajoneuvoa eri vuosikymmeniltä. Teatteritoimintaa ylläpitää yhdistys, ja tämän kesän hittinäytelmänä on ollut Olavi Virran elämä. Piha alkoi kuitenkin täyttyä ja pariskunta osti vuonna 2004 kunnalta vanhat varastorakennukset, joihin kunnostettiin aluksi automuseo, kun kunnassa ei ollut ennestään mitään nähtävyyttä. Moottori on 3,9 litrainen ja 4-sylinterinen, jossa on tehoja 40 hevosvoimaa. He luopuivat Karstulan kirkonkylällä pitämästään ravintolasta vuosikymmen sitten, mutta sieltä ovat jääneet maukkaat pitsat Wanhojen Wehkeiden ravintolan ruokalistalle. Camping-alueen mökit ovat korkeatasoisia. Kaksi vuotta sitten teimme historiamme suurimman laajennuksen, kun rakensimme Myllyjoki Camping -alueen, jossa on 80 vaunupaikkaa. Automuseossa on toista sataa ajoneuvoa eri vuosikymmeniltä. Tuoreimpana tapahtumana on elokuun lopussa pidettävät Wenetsialaiset ilotulituksineen. Campingia ja hohtokeilaa – Kun oli juhlia, tarvittiin myös majoitusta. Vanhimmat kulkupelit ovat 1920-luvulta. Moottoripyörien ystäville ihastusta herättää Harley Davidson vuodelta 1917 sekä Punainen Lokakuu vuodelta 1930. Nyt on 13 hotellihuonetta ja 7 mökkiä. – Ryhdyimme miettimään siihen muutakin toimintaa. Niin kävi Karstulassa sijainneelle Lomakouherollekin sen jälkeen, kun juoksija Martti Vainio myi sen ulkopuolisille. Jokainen yksilö on entisöity uudenveroiseen loistoonsa. Uskon tämän yritystoiminnan tulevaisuuteen ja meillä on suunnitteilla siihen uusia virityksiä. Avasimme ravintolan ja kunnostimme entisen rekka-autokorjaamon juhlasaliksi, johon mahtuu 200 henkilöä, kertoo Jari. Wanhat Wehkeet Oy:n omistajina ovat Jari Lasonen puolisonsa Merja Välilehdon kanssa. Jari Lasonen myhäilee tyytyväisyyttä, kun Wanhat Wehkeet vetää väkeä. Yrittäjällä on monta rautaa tulessa. Wanhat Wehkeet vetää väkeä Wanhat Wehkeet on matkailukeskus Karstulassa, Suomenselän karuissa metsämaisemissa. Alueella on saunojille vaihtoehtoina telttasauna, tynnyrisauna ja korsusauna ja vielä lämmitetty uima-allas. Ravintolassa pidetään suosittuja karaokeiltoja. Kesän aikana on tullut jo yli 2000 ajoneuvoa, sanoo Jari tyytyväisenä alueen saamasta suosiosta. – Olemme onnistuneet yhdistämään monta osaaluetta, josta on syntynyt kannattava kokonaisuus. – Matkailijavirta on kasvanut hyvin. Rakennusten uumenista löytyy kuusiratainen keilahalli Täyskaato, joka on kunnan kanssa tehty yhteisprojekti. M onet maaseudun matkailupyydykset ovat hiipuneet. Rakennusryppään kyljessä on myös kesäteatteri, jonka esityslavat, kulissit ja katsomot Jari on rakentanut. Kannattavuus muodostuu menen osa-alueen natsaamisesta yhteen. Museossa on paljon erilaisia näyttelyitä kuten vanha koululuokka, hammaslääkäri ja hirsitalovalmistajan Honkarakenteen juhlavuosinäyttely sekä Lottamuseo
S uoramyynnin pioneerina ovat olleet tuottajain perustamat Reko-renkaat ja kuluttajien ruokapiirit. Laitteesta on 15 vuoden kokemukset eri puolilta maailmaa. Kukin yrittäjä vastaa itse ruokatoimituksista ja tavaran tuoreudesta. Sen sijaan nettikaupan alku on käynnistynyt hyvin hitaasti, vaikka sitä on harjoiteltu jo vuosituhannen vaihteesta asti. Se soveltuu hävittämään kauppojen ravintoloiden, vihannestukkujen, teurastamoiden ja kalankäsittelylaitosten biojätteet. Viimeksi on lanseerattu ruokaasuomesta.fi -palvelu, joka on vakavasti otettava yritys, sillä rahoittajana on MTK:n Viestilehdet Oy. Lähiruoalle uusia nettikanavia Kuluttajille suunnattu ruoan nettikauppa versoo yhä uusia palveluita, vaikka tähän saakka nettikauppojen kannattavuus on ollut heikko.Uusintulokas–ruokaasuomesta.fi–tähtäämerkittäväksi tekijäksi, sillä rahoittajana on tuottajajärjestö MTK:n Viestilehdet. Susanna Lindroosin viisi vuotta sitten aloittama Keittiökaverin osti ruotsalainen nettikauppa Linas Matkasse ja yritys jatkaa nyt nimellä Sannan ruokakassi. Juha Marttila kantaa huolta tuottajien tulojen romahtamisesta. l S olotop on aloittanut Green Good -kompostorin maahantuonnin. Uskomattoman nopea kompostoituminen perustuu jätteen jatkuvaan mylläykseen, mikro-organismeihin ja Biojäte muuttuu 24 tunnissa mullaksi lämpötilaan. Tavaraverkko.com on virolainen tukkukauppa, joka toimittaa elintarvikkeet kylmäkuljetuspalveluna kotiin. Nettisukupolven kuitenkin odotetaan muuttavan ostoskäyttäytymistä ruoassakin verkon hyväksi. Kauppahalli24 toimii Uudellamaalla. Ruoka.net toimii pääkaupunkiseudulle, samoin Kauppakassi.com. – Biojätteet ovat pääosaltaan vettä ja vuorokaudessa jätemassan tilavuus pienenee kymmenesosaan alkuperäisestä. Ruoan verkkokaupan liikevaihdon arvioidaan vastaavan yhden suuren ruokakaupan myyntiä, noin 30 miljoonaa euroa. Ruokaa voidaan toimittaa yrittäjästä riippuen kotiinkuljetuksena, Matkahuollon, Postin tai suoramyyntipaikkojen kautta. Laite muuttaa myös rasvakeittimen öljyn mullaksi. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoi, että uusi verkkokauppa tuo tuottajille ja pienille elintarvikeyrityksille mahdollisuuden myydä ruokaa ohi päivittäistavarakauppojen ja saada näin suurempi osuus ruuan hinnasta – Kaupoissa nyt vallalla oleva ruuan halpuuttaminen on supistanut tuottajan osuutta ruuan hinnasta ja laskenut tuottajahinnat hälyttävälle tasolle, Marttila sanoi. Suurin malli kykenee muuttamaan 1500 kiloa biojätettä vuorokaudessa mullaksi. Elokuun 18. Luomuun ja pientoimittajien tuotteisiin erikoistunut tuoretori.fi näyttää myös hiipuneen. Esimerkiksi 30 kilon biojätemäärän käsittelyyn tarvittava GG 10 -malli toimii valovirralla, mutta suuremmat mallit tarvitsevat voimavirtaa. l Matti Kamppinen markkinoi hygieenistä ja nopeatoimista kompostoria elintarvikealan yrityksiin. S-ryhmän Foodie ja K-ruokakauppa.fi. Palvelu pyrkii saamaan lähiruoan tuottajat ja kuluttajat samaan osoitteeseen. Uusia logistisia ratkaisuja etenkin kylmäkuljetuksiin pyritään kehittämään. Se tarjoaa tuottajille valmiin verkkomyynnin alustan. Mukava Ruoka Oy joutui pienin resurssein lopettamaan nettikaupan. Tämä ennakkotilauksiin perustuva kauppa on toiminut. Ruokaasuomesta.fi -palvelun on kehittänyt pihtiputaalainen start-up -yritys LähiPro Oy. päivänä lanseeratussa palvelussa on noin 80 tuottajaa tarjoamassa oman tilansa tuotteita. Laitteessa voidaan kompostoida myös paperia ja pahvia. Uutena yrittäjän mukana on Tilatori, joka aloitti Pirkanmaalla. Laite on hygieeninen, hajuton eikä siinä viihdy tuholaiset, kertoo Matti Kamppinen Solotopilta. | Hyvää Pataa | 4 | 2016 | 13. Makumaku.fi -domainin on vallannut ruotsalainen autokauppa. Vain harvat myymälät ovat mukana näissä systeemeissä, sillä kannattavuus on ollut heikko. – Kompostori muuttaa kaikenlaisen biojätteen vuorokaudessa mullaksi. Green Good -kompostorin valmistaja on Optin-niminen yritys Etelä-Koreasta. Kompostori hygienisoi biojätteen lämmittämällä massan 70 asteeseen ja pitämällä lämpötilan yli tunnin ajan. Ruoan nettikauppaa tekevät mm. Mullan voi lahjoittaa puutarhoihin eikä tarvitse maksaa kaatopaikkamaksuja, korostaa Kamppinen. Green Good -kompostori on jatkuvakäyttöinen: biomassan pienetessä voidaan laittaa uutta orgaanista jätettä lisää. Tänä vuonna voimaan astuvan lain mukaan biojätteet eivät saa päätyä enää kaatopaikalle. Kamppisen mukaan hinta on nopeasti hankittu takaisin säästyneinä biojätemaksuina. Kuluttaja saa tilaamansa ruoat kuljetusmaksulla kotiinsa tai hän voi noutaa tilaamansa ruoat valmiiksi kerättyinä kaupan noutopisteestä. Keräily aiheuttaa palkkakustannuksia, sen sijaan kaupassa käyvät asiakkaat poimivat ostoksensa kärryyn ilmaiseksi. Kapasiteetiltaan 30 kg vuorokaudessa oleva kompostori maksaa noin 15 000 euroa. Yksityiseltä pohjalta on perustettu lukuisia nettikauppoja, kun on ollut innokkaita koodareita ja idealistisia yrittäjiä
Myös pk-yritysten osallistumista tarjouskilpailuihin on tarkoitus parantaa. Valtioneuvoston hyväksymän periaatepäätöksen mukaan valtion elintarvikehankinnoissa otetaan teV uoden Luomukokki -kilpailun ilmoittautuminen on avattu. – Asiakkaiden palvelu jatkuu keskeytyksettä ja Espoon henkilökunta siirtyy pääosin Tukkutorille. Lisäksi Helsinki-Vantaa sai ”Great Transformation of Airport F&B offering” -kunniamaininnan ruokaja juomatarjooman muodonmuutoksesta. luomumaidon, saparollisen possun, nokkansa säilyttäneen broilerin ja salmonellavapaiden munien käyttöä julkisissa ruokapalveluissa. Sen myötä lentoasemalle on saapunut joukko merkittäviä kansainvälisiä yrityksiä, jotka tukevat Helsinki-Vantaan kasvua johtavaksi vaihtolentoasemaksi Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä. Viranomaisille ja kunnille haluttaisiin nykyistä paremmat mahdollisuudet ottaa huomioon hankintojen laatu ja se, että ne tukevat esimerkiksi työllisyyttä, työoloja, terveyttä ja ympäristönsuojelua. Kokonaisuudistuksen tavoitteena on muun muassa yksinkertaistaa hankintamenettelyjä. Samoin SHT Interior keskittää Uudenmaan toimintansa Tukkutorille ja se on lopettanut Espoon palvelutukun. Sijoitukset ovat Finavialle kansainvälinen tunnustus onnistuneesti toteutetusta Helsinki-Vantaan kaupallisesta palvelu-uudistuksesta. – Muutoksen taustalla on erikoiskaupan pitkään jatkunut volyymien lasku ja sen johdosta kahden toimipisteen jatkaminen pk-seudulla on käynyt mahdottomaksi. Helsinki-Vantaan Wine & View -viinibaari nappasi voiton ”Airport Wine Bar of the Year” -kategoriassa. FAB Awards (Food and Beverage Awards) on arvostettu kansainvälinen ravintolapalveluiden kilpailu, joka palkitsee vuosittain lentoja rautatieasemilla toimivia toimijoita innovatiivisista ja menestyksekkäistä ravintolaja kahvilakonsepteista. klo 18 asti. Suomen ensimmäinen Vuoden Luomukokki -kilpailu järjestetään Helsingissä ELMA-messujen yhteydessä 11.–13.11.2016. l Ekokokkikilpailuun, joka pidetään marraskuun lopulla Malmössä Ruotsissa. Suomalainen ruoantuotanto, jos mikä, on kestävää ja vastuullista, Minna-Mari Kaila jatkaa. Vuoden viinibaarina palkittiin Helsinki-Vantaan Wine & View. Sht-interior avaa uuden verkkokaupan osoitteessa www.seljat.fi lähiviikkoina. H allitus antoi julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön kokonaisuudistusta koskevan esityksen eduskunnalle juhannuksen alla. l Huiskula ja SHT keskittävät Tukkutorille 14 | Hyvää Pataa | 4 | 2016 |. Muutoksen perusteissa mainittiin uudistuksen kattavuus, kun kymmeniä ravintoloita on uusittu ja samalla on luotu uusia liikepaikkoja. Kilpailuun voi ilmoittautua 15.9. Ammattilaissarjan voittaja lähtee edustamaan Suomea pohjoismaiseen hostetusti huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus. Wine & View -viinibaarin ravintolaoperaattorina Helsinki-Vantaalla toimii SSP. Vuonna 2013 Finavia käynnisti Helsinki-Vantaalla lentoaseman historian mittavimman palvelu-uudistuksen. Tuomaristo perusteli voittoa valikoiman laajuudella Helsinki-Vantaan ravintolapalvelut maailman kärkeä erityisesti laseittain myytävien viinien kohdalla, tyylikkäällä ravintolasuunnittelulla sekä asiakkaiden suosiolla. SHT Interior uudistuu syksyn 2016 aikana. Uudistuneen Tukkutorin toimipisteen esimiehenä toimii syyskuun alusta alkaen Espoon toimipisteen esimies Pekka Valkonen, kertoi toimitusjohtaja Jaakko Rantanen Huiskula Oy:stä. Periaatepäätöksen tavoitteena on edistää mm. Lisäksi Helsinki-Vantaa sai kunniamaininnan F&B-tarjooman muodonmuutoksesta. Osana tätä kehitystyötä yritys keskittää toimintansa Uudellamaalla Helsingin toimipisteeseen Tukkutorille. Uskomme, että muutoksen myötä pystymme tarjoamaan Tukkutorilta käsin entistäkin kilpailukykyisemmät tukkupalvelut kaikille asiakkaillemme, totesi Rantanen. Vuoden Luomukokki -kilpailu on kaksivaiheinen. l F inavia sijoittui kahdessa sarjassa kansainvälisessä ja arvostetussa lentoasemien ravintolapalveluiden kilpailussa. l Hankintalain kokonaisuudistus Eduskunnassa Vuoden Luomukokki -kilpailu avattu E spoon Huiskulan toiminta yhdistyy Huiskulan Helsingin Tukkutorin toimipisteeseen. – Suomalaisen ruoantuottajan kannalta on mahtavaa, että hallitus sitoutuu ostamaan ruokaa kunnioittaen niitä sääntöjä, joiden noudattamista oma lainsäädäntömme edellyttää omilta ruoantuottajiltamme, MTK:n maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila sanoo. Tarkoitus on saada laki voimaan vielä tänä vuonna, mutta monet EU-direktiivin edellyttämät asiat on kuitenkin pitänyt ottaa huomioon jo huhtikuusta alkaen. Lain voimaantulo on siten myöhästynyt EU:n asettamasta aikataulusta niin Suomessa kuin monessa muussakin maassa. Reseptien perusteella finaaliin valitaan neljä kilpailijaa kummassakin sarjassa. – Toivottavasti tämä näkyy käytännössä julkisissa keittiöissä tarjottavan laadukkaan suomalaisen ruoan määrän kasvuna. Ensimmäisessä vaiheessa kilpailijat suunnittelevat kolmen ruokalajin menun, jonka annosten reseptit ja valokuvat he lähettävät ilmoittautumisen yhteydessä järjestäjille. Kilpailussa on omat sarjat keittiöalan ammattilaisille ja opiskelijoille
vAsTuu viRHeisTÄ JA ReklAMAATiO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. – Lähdimme jo viime vuonna ideoimaan yhteisesiintymistä ja kaikki on sujunut todella hienosti ja meillä on ollut hauskaa tehdä projekteja yhdessä. Pirjon yhteistyötaho Flowerschool Linokan Kumi Henttinen oli järjestänyt monipuolisen tapahtumakokonaisuuden, joka käsitti esiintymisiä eri puolilla Japania. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. Tänä vuonna on kohteina Belgia, Kroatia, Italia, Espanja ja uudelleen Japani. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Pirjo taisteli viittä japanilaista kukkasitojamiestä vastaan. 4041 0763 Painotuote F loristimestari Pirjo Koppi vie suomalaista kukkasidontaa maailmalle. Puutarhat antavat oman fiiliksensä. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.hyvääpataa.fi ilmoitusmateriaali painopaikka Painotalo Plus Digital Oy, Lahti ISSN 1796-5012 11. Ympäristö on inspiroiva. – Matkan ihanuutta ei voi sanoiksi pukea. | Hyvää Pataa | 4 | 2016 | 15. –Tupa oli täynnä väkeä ja tunnelma katossa. Japanissa on rauhallinen ja seesteinen tunnelma, vaikka ihmisiä on paljon. leHDeN kusTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOiMiTus PL 28 04131 SIPOO päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Taitto Taija-Tuulia Tammelin MeDiATieDOT ilmoitukset Hannele Iskala Puh. l www.kukkatoimitus. Kukkatukuissa on meille uusia lajeja. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona www.lehtiluukku.fi —> Hyvää Pataa hintaan 5 €/nro, löydät sieltä myös kaikki Tukkutori-lehden numerot vuodesta 2006 alkaen. AsiAkAspAlvelu puh. Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Toivottavasti tulevaisuudessakin pääsisimme tekemään kukkaprojekteja yhdessä. JAkelu 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, kukkakaupoille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. Pirjo sanoo Nousevan auringon maata hyvin kiehtovaksi. Pirjo Kopin ”kukkalähetysmatkat” maailmalle jatkuvat. Mahtava kokemus kertakaikkiaan, Pirjo naurahtaa Pirjo kertoo ystävystyneensä Aritaka Nakamuran kanssa, joka tuli viime vuonna kukkasidonnan maailmanmestaruuskisoissa neljänneksi. vuosikerta COpYRiGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. Pirjo Koppi kukkalähettiläänä Pirjo Koppi ja Aritaka Nakamura esiintyivät yhdessä kukkasidontanäytöksissä. Kukkataistelu vaatinee selityksen. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Pirjo saavutti samassa kilpailuissa kolmannen sijan, ja Pirjo oli Euroopan Mestaruuskilpailuiden kolmonen. Pirjo eteni koko kilpailun voittajaksi. Hän palasi äskettäin kolmen kuukauden Japanin kiertueelta. Yleisö äänesti jatkoon menijän. Kolmen kuukauden aikana Pirjo nähtiin monessa eri kukkatapahtumassa. Taistelut käytiin pareittain ja kumpikin taistelija toteutti oman kukka-asetelman viiden minuutin erän aikana. 010 387 0880 TilAusHiNTA Vuonna 2016 tilaushinta on 35 €. Kaduilla kasvaa neidonhiuspuita. ilMesTYMiNeN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2016 kuusi kertaa, seuraavan kerran 21. Minulla on ollut kukkasidontanäytöksiä, kurssien pitämistä ja Hanaikebattle-kukkataistelu, kertoo Pirjo. – Estetiikkaa on ruoassakin. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. lokakuuta. – Meillä oli kaksi yhteistä näytöstä. /kauppa Seinäjoki Oulu www.kukkatoimitus.fi Helsinki Tampere Kuopio 010 396 83 90 010 396 83 80 010 396 83 04 010 396 83 60 010 396 83 72 Kaunista syksyä Kukkatoimituksella Kanervat ja Callunat saapuneet! Floristimestari Pirjo Koppi opetti kukkasidontaa japanilaisille kollegoille
HKScan Finland Oy Honeycomb Project Management Ltd Monty Bojangles Huhtamäki Foodservice Nordic Oy Hunajainen SAM Oy Hunt-Fish Group Ltd Interván S.A. Feldt’s Fisk & Skaldjur Fiblon Oy Ab Fine Foods Oy Ltd Finn Spring Oy Florentin BV Fredman Group Oy FrieslandCampina Consumer Products Europe B.V. Gustav Paulig Oy Ab Haribo Lakrids Oy Ab Hartwall Oy Ab Haugen-Gruppen Oy Hedvi Markkinointi Oy Heino lahjapalvelu Heinon Toimistopalvelu Oy Heinon Tukku Kuopio Oy Heinon Tukku Oy Hel-Pack Oy Helsingin Mylly Oy Herkkumaa Oy Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading B.V. JEPO John W. Fromi Froosh Oy Gavrielides Foods Gourmet Gruppen Finland Oy Grandi Salumifici Italiana S.P.A. ELINTARVIKE JA NONFOOD Aguila Ky Alen Oy Apetit Ruoka Oy Arctic Milk Arla Oy Aromi / Omnipress Oy Atria Suomi Oy Aviko B.V. Barry-Callebaut Berner Pro Bioferme Boiron Bonne Juomat Oy Brander Oy Bravo Foods S.R.L Bunge Finland Oy Casa Gusto Casas de Hualdo Conaxess Trade Finland Oy Ab Continental Foods Finland Oy DAVA Foods Finland Oy Dayton Oy, Jura kahvilaitteet DENCON Foods Oy Didess Duni Oy Eesti Pagar As Electrolux Professional Oy Electrolux-näytöskeittö Esselte Office Products Oy ETS Fallot Europicnic Oy Fazer Leipomot Oy Fazer Makeiset Oy Feelia Oy Helsingin Messukeskuksessa suurempina kuin koskaan Tervetuloa! Katso lisätiedot ja ilmoittaudu ennakkoon www.heinonmessut.fi Hae messuilta tuorein tieto tuotteista sekä palveluistamme ja tapaa mukana olevat yhteistyökumppanimme. Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab Orkla Foods Finland Oy Delice Europe SARL Pajuniemi Oy Param Para Ab / HERMANS Polarica Oy Poppamies Oy Potwell Oy Pouttu Oy Horeca Prescott Oy Publico Oy Puljonki Oy Ridderheims / Atria Suomi Oy Rollfoods Oy Ab Saaremaa Delifood OÜ Saaremaa Piimatööstus AS Saarioinen Oy Salico Oy Santa Maria Finland Oy Satamaito Osuuskunta SCA Hygiene Products Oy Ab SeaGood Oy Fort Deli Sergejeff Oy Ab Sevan Ab Sinebrychoff Oy Ab Snellman Pro Oy Starfood Finland Oy Suomen Nestlé Oy Tarbal Food S.L. www.heinontukku.. Tab Green Line Srl Grupo Alimentario Argal S.A. TFT Topfoods Trading Oy Unilever Finland Oy Unilever Food Solutions Unique Food Nordic Oy Valio Oy Food Service Veljekset Mattila Oy Vitario Oy Äyriäistukku ALKOHOLIMAAILMA vain A/B-anniskeluluvallisille, yli 4,7%, K-18 Alpha Beverages / Wennerco Altia Finland Arvid Nordquist Finland Beverage Partners Finland Oy Bloks Diamond Beverages Oy Hartwall Oy Ab Henkell&CO Suomi Oy Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Olvi Oyj Pernod Ricard Finland Oy Pyynikin käsityöläispanimo Oy Servaali Sinebrychoff Oy Ab Solera Finland Suomenlinnan Panimo Teerenpeli Panimo & Tislaamo Oy Uniq Drinks Finland Vakka-Suomen Panimo Osakeyhtiö Winestate Oy HEINON TUKKUMESSUT ti 13.9.2016 klo 10-18 www.heinontukku.fi. Halla Oy Kaivon Liha Kaunismaa oy Kent & Fraser Ltd KiiltoClean Oy Korv-Görans Kebab Oy Ab Kronfågel Oy Kylmänen Food Oy Kymppi-Maukkat, Laihian Mallas Labeyrie Lactalis Finland Oy Lagerblad Foods Oy Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Lantmännen Unibake Leipomo Pekan Parhaat Lejos Oy Lihajaloste Korpela Oy Lihatukku Harri Tamminen Oy Löfbergs Lila AB Makua Foods Oy Mauste-Sallinen Oy Meira Oy Melting Pot Metsä Tissue Oyj Mixtec Oy Mondelez Finland Oy Mondo Fresco MT Company Oy Multicatering Oy Munax Oy Munkkimiehet Oy Myllyn Paras Oy Konserni Nettoimport Oy Norvida Oy Nuova Castelli SpA / Frederico Oy Oatly Oy Ab / Frederico Oy/ Ole´s Fast Food Olives Et Al Olvi Oyj OneMed Oy Onion Specialties International B.V