4 Quo vadis, kauppa. 10 Ruoka kohtasi designin s. 14 5 | 2016 | Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun. Luomulla pitää tehdä fyrkkaa s. s. 6 Kotilaisen neuvot: Sesonkituotteet massaan, laatua lisää ja hymyilevää palvelua s
Kari Kaipainen aloitti spelttituotteiden kehittelyn vuonna 2000 ja tuotevalikoima on kasvanut jauhoista lisukkeisiin, pastaan, näkkileipiin ja lakuihin. Sunnuntaisin maksetaan tuplapalkkaa, vaikka tuotteiden hintoihin ei korotusta voi tehdä. Pöljän kylän tapaus tulee mieleen, kun nyt kaupat saavat aivan luvan perästä olla aina auki. Spelttikuitulisät sopivat nautittavaksi smoothieissa tai maitotuotteiden kanssa. – Halusimme tuoda markkinoille kotimaista superfoodia, jota speltti, tyrni ja mustikka ovat parhaimmillaan. Niihin on suoraan otettu mukaan myös englanninkieliset tekstit, koska spelttikuitulisiä on nyt jo esitelty myös yhdysvaltalaisilla markkinoilla. Pöljän kylän – vai oliko se Hölmölän – tapaus tulee mieleen: kun peitto ei yltänyt korville, leikattiin pala jalkopäästä ja ommeltiin yläpäähän. l Marjaisat Spelttikuitulisät valittiin Vuoden Luomutuotteeksi Sunspeltin Kari Kaipainen oli yhtä hymyä, kun spelttikuitulisät julkistettiin Vuoden Luomuelintarvikkeeksi Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä. Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Kaupan maksama palkkasumma on alkuvuonna kasvanut, sillä vapautuneet aukiolot ovat lisänneen työtunteja. Kaikista päivittäistavarakaupoista yli puolet, 56 prosenttia, pitääkin vapaita aukioloja aikaisempaa sääntelyä huonompana. JAA OMA COUSCOUS-RESEPTISI L uomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteiksi SunSpeltin Luomu Spelttikuitulisä mustikalla ja Luomu Spelttikuitulisä tyrnillä. Kauppiaan kotiapteekkikin palveli syrjäseudulla, kun asukkailla oli hankalaa lähteä apteekkiin pitkien matkojen taakse. Se ei ole helppo yhtälö suomalaiselle tuotteelle tässä hintakeskeisessä ajassa, mutta olemme pitäneet kiinni arvopohjastamme ja onneksi kauppa on myös ottanut tuotteemme valikoimiin, toteaa Kari Kaipainen. Jos syödään aikaisempaa enemmän, on syytä huolestua kansanterveydestä, sillä liikalihavuus on jo ennestäänkin suomalaisten ongelma. Myös luomuspeltin viljely Suomessa ja tietoisuus alkuperäisviljojen hyödyistä on lisääntynyt paljon. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen Markkinoi: Suomen Iglu Oy puh. Ammattikeittiösarjan voitti Valion novobox-maidot eli 10 litran ammattikeittiöihin tarkoitetuissa pakkauksissa myytävät kevytja rasvaton luomumaito. Syövätkö suomalaiset nyt enemmän, kun asiakkaita käy myös iltayöstä ja pyhäaamuina hypermarketeissa. Näemme mielellämme, että palkitsemisen tuoma näkyvyys hyödyttää luomua kokonaisuutena Suomessa, kertoo Sunspelt Oy:n toimitusjohtaja Kari Kaipainen. Nyt sitä kiitellään kaupankin puolelta hyväksi normien puruksi, kun ei kehdata sanoa, ettei oikeasti oltukaan sitä mieltä. Todellakin vuosikymmenet sitten maaseudulla oli mahdollista käydä kaupassa ”sisän kautta” eli kauppiaan yksityisasunnon puolelta niin pyhänä kuin iltaisinkin. ”Aena aak” Pari vuosikymmentä sitten 5-tien varrella Siilinjärven Pöljän kylän vaiheilla oli pieni kyläkauppa, joka mainosti itseään sloganilla ”Aena aak”. Myös leipomot ovat joutunut pyhätöihin palvellakseen tuoreella leivällä sunnuntain shoppaajia. Spelttikuitulisät on suunniteltu myös kansainvälisille markkinoille, ne ovat suomalaista superfoodia. Kauppa oli vuosikaudet vaatinut aukioloaikojen purkua, mutta hallituksen viimesyksyinen myönteinen päätös olikin sitten yllätys. Erityisesti lapsiperheet ja suurissa kaupungeissa asuvat kokevat kauppojen vapautuneiden aukiolojen helpottavan arjen järjestelyjä. Suuret kaupat ovat pääosin tyytyväisiä, kun aukioloon tuli vapaus. 2 | Hyvää Pataa | 5 | 2016 |. Se ei ilahduta pieniä päivittäistavarakauppoja, sillä ne ovat menettäneet myyntiään. Lopputuloksena peitto lyheni joka jatkokerralla ainakin saksien leikkaaman osan. – Olemme halunneet maksaa niin sanottua ”reilun kaupan” hintaa niin viljelijöille kuin elintarvikejalostuksen kumppaneillemme. Tyhmänä voisin luulla, että samat vatsat vetävät saman verran ruokaa. Nyt lisätään kalliilla kustannuksilla iltaja pyhämyyntiä ja kärvistellään asiakkaiden harvetessa arkipäivät. Kaupan liiton selvityksen mukaan aukiolojen vapautuminen on lisännyt kilpailua ja helpottanut kuluttajien arkea. Raati ylisti moderneja kuitulisiä, joissa on marjaa jopa noin 20 % ja upeat pakkaukset. Näin varmasti on, mutta se tapahtuu aluksi kaupan, ja pian tavarantoimittajien kustannuksella. Valitsijaraadissa oli mukana Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie, S-ryhmän marketkaupat kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu, Luomuliiton elintarvikeasiantuntija Jaana Elo ja Laurea ammattikorkeakoulun Ravintola BarLaurean keittiömestari Ilari Paananen. Kunniamaininnan sai Valio Luomu™ maasdam-juusto. 09 2709 2990 Jaa meille oma couscousreseptisi ja voit voittaa 4 hengen kokkauskurssin ravintola Nokassa (arvo 600€) tai upeita tuotepalkintoja Katso palkinnot ja osallistu kilpailuun lineaverde. Voittajat julkistettiin 6.10. Runsas 80 prosenttia päivittäistavarakaupoista kokee kilpailun kiristyneen nimenomaan aukiolojen vuoksi
Näin neuvoo ”Kukka-Jussi” 50 vuoden myyntikokemuksella. Toiseksi tuli Leif Bergman Ahvenanmaan Getasta ja kolmanneksi Reijo ja Merja Veneranta Merikarviasta kraavisilakallaan. Parhaimman maustesilakan palkinnon voitti Liisa Vainio Taivassalosta. Silakkamarkkinoista on muotoutumassa perinteisten markkinoiden ja myyntitapahtuman lisäksi kaikkien kaupunkilaisten juhla. Stadin Silakkamarkkinat on yksi Suomen vanhimmista perinnetapahtumista vuodelta 1743. Ku VA E etu A ha ne n Itseironialla ja tekemällä itsensä pelleksi Lidl on saanut suomalaisten mielissä sympatiaa. He ovat täysin epäuskollisia, vihonviimeistä porukkaa kohderyhmäksi. 12 MTK avasi pop-up -myymälän Ruokaasuomesta.fi -verkkokauppa vetää 13 Munaxista on moneksi Uutuustuotteita putkahtelee Laitilan Kanatarhasta. Silakkayllätys-sarjassa voiton vei Åkerfelts Service Sipoosta chili-rakuuna silakalla. Stadin Silakkamarkkinoiden järjestäminen siirtyi keväällä 2015 Helsingin Satamalta Helsingin Tukkutorille, joka vastaa torien ja kauppahallien, Teurastamon alueen ja kaupungin ruokakulttuuristrategian kehittämisestä. Sisällys 4 Ruoka kohtasi designin Supper Fest oli osa Helsinki Design Week -tapahtumaa 6 Quo vadis, kauppa. TIMO HANSIO s. Yllätyin, miten montaa erilaista makuyhdistelmää raati pääsi maistamaan, kertoo raadin ensikertalainen Linda Stenman-Langhoff. Tapahtumapaikkana on perinteisesti merellinen Helsingin Kauppatori laitureineen. Kalan maku ei kuitenkaan saa jäädä piiloon, korostaa Askistakin tuttu ravintoloitsija. 14 | Hyvää Pataa | 5 | 2016 | 3. Ei ole enää maailmanlopun tunnelma, vaan taloudessa on piristymisen merkkejä. 8 Golli-palvelun avulla lisää tehokkuutta Pientuottajakin pääsee suurten toimittajaksi. MARKO KULMALA s. 6 Luomutarinaa ei kannata kertoa edelläkävijöille. Kauppa2017 tapahtumassa luodattiin tulevaa. JUHANI KOTILAINEN s. 11 Ruoalla menee hyvin, mutta suomalaisen ruoan tekijöillä huonosti. 10 ”Luomulla pitää tehdä fyrkkaa” Luomun suurin este on ollut luomuala itse. Kakkoseksi tuli maustesilakkakilpailussakin loistanut Leif Bergman – tällä kertaa ylellisellä Hummerisilakallaan, jonka nahaton silakkafilee sai kastikkeekseen majoneesia, crème fraîchea, chilikastiketta ja tilliä. Silakkamarkkinat on vuosien mittaan muuttunut ruoanhakumatkasta yleisötapahtumaksi, jossa yhdistyvät Helsingin merellinen saaristolaisperinne ja moderni ruokakulttuuri. 12 Nyt on selkeästi erilainen syksy, kuin viime vuonna. JUHA MARTTILA s. – Oli mielenkiintoista olla mukana. l Silakkamarkkinat vuodesta 1743 alkaen Silakkamarkkinat olivat 250 vuoden ajan ruoanhakumatkoja, mutta viime aikoina ne ovat olleet merellisen Helsingin yleisötapahtumia. Avajaispäivän silakkaraati valitsi vuoden 2016 voittajat. ” FR E S H FIS H Torin tuorein kalatukku Myös luomutukku S tadin Silakkamarkkinat järjestettiin lokakuun ensimmäisellä viikolla. 14 Sesonkituotteet massaan, laatua ja hymyä lisää. Tukkutorin tavoitteena on jatkossakin säilyttää Silakkamarkkinoiden perinteinen tunnelma ja tukea kalastajien elinkeinoa. Kolmannen sijan sai Magnus Nyholm Porvoosta punasipulilla ja puolukkamehulla maustetulla Suutarin morsian -silakalla
Isännän elkein Festivaalia isännöinyt Matti Jämsén sai parikseen Jasmin Anoschkinin, jonka leikkisät puuja posliiniveistokset jäävät lähtemättömästi mieleen. 4 | Hyvää Pataa | 5 | 2016 |. Keittiömestarin ja taiteilijan tavoitteena on kehittää suomalaista ruokakulttuuria poikkitaiteellisin keinoin. Teemalla The way to Wonderland matkattiin aistien ihmemaahan. Installaatioiden lähtökohtana oli karkea, ruosteinen keramiikka, jossa on samaa henkeä kuin Paikkarin rouheissa veistoksissa. Kaikkina iltoina käytettiin hänen studioltaan lähteneitä gourmet-pöydän amusé-alustoja, lautasia ja muita tarjoiluesineitä. Jämsénin rakensi festivaalin kolmantena iltana musiikin, valojen, ruoan ja taiteen kokonaisuuden, joka vastasi myyntipuhetta uniikista illallisesta. www.pottumies.fi Puhtaita ja tuoreita kasviksia Utajärveltä M atti Jämsénin ja Pekka Paikkarin ideoima uusi ruokafestivaali Supper Fest osana Helsinki Design Weekiä yhdisti Pohjolan huippukokkeja ja suomalaisia taiteilijoita. Vieraat framille Norjalainen Bocuse d’Or -voittaja Ørjan Johannessen sai parikseen Markku Salon ja otti tilan haltuun teemalla Secret road to Norway. Nyt Paikkari oli suunnitellut tapahtumaa varten kokonaisen kattauksen. Vaikka festivaaleilSupper Fest: Ruoka kohtasi designin Helsinki Design Week sai tänä syksynä uutta maistuvaa sisältöä, kun kansainvälisesti arvotetut kokit toivat designin rinnalle ainutlaatuiset herkut. On kiinnostavaa nähdä millä tavoin omien alojensa huiput täyttävät heille annetun tilan. Supper Fest koostui neljästä uniikista viiden ruokalajin illallisesta. Festivaalin päätti Walk to the wild side -ilta Tommy Myllymäen ja Kim Simonssonin tapaan. He inspiroivat toisiaan ja päästävät luovuutensa valloilleen. Äläpä hätäile! Voit lukea lehteä digitaalisena näköispainoksena osoitteessa lehtiluukku.fi —> Hyvää Pataa hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Rajoituksia ei liiemmin ole, joten yhteistyöstä saattoi syntyä mitä vain, Pekka Paikkari hehkuttaa. Taide oli ensimmäisenä iltana hiljattain Kaj Franck -muotoilupalkinnon saaneelle Salolle tyypillistä herkkää lasimuotoilua. – Halusin totta kai tarjota parasta, mitä Suomesta löytyy. Omassa menussani korostuivat makean veden kalat ja sesongin kasvikset, Jämsén kuvailee ajatuksiaan ruoan taustalla. Siksi valitsin muutaman suomalaisen raaka-aineen, jotka olivat kaikille pakollisia: rypsipossun, maidon ja oluen. Toisen illan tähtiä olivat tanskalainen Bo Bech ja Pekka Paikkari teemalla Mystic ride from Copenhagen to Helsinki. Ruotsin tunnetuimman kokin Myllymäen ja posliiniveistoksistaan tunnetun kuvanveistäjä Simonssonin maailmat kohtasivat täyttäen odotukset: – Taiteilijat ja kokit tuovat iltoihin aivan omanlaisensa tunnelman. Teksti Mariaana Nelimarkka Kuvat Supper Fest Matti Jämsén Pekka Paikkari Jasmin Anoschkin Bo Bech Vanhat lehdet hukassa. Supper Fest – ei vain ruokaa ja designia, vaan kokonaisvaltainen elämys kaikille aisteille. Syyskuun alun iltoina vastakunnostettu Valkoinen sali huokui persoonallista tunnelmaa – jokaisena iltana erilaista. Ajatuksena oli, että kokit saavat inspiraatiota taiteilijoiden töistä – vähän samaan tapaan kuin Matti Jämsénin ja Pekka Paikkarin ensimmäisissä yhteistyökuvioissa, joissa Paikkari suunnitteli Jämsénille veistoksellisia tarjoiluesineitä Bocuse d’Or -kilpailuun
Toki olemme kilpailuhenkisiä, mutta nautimme myös yhteistyöstä. Anoschkin tunnetaan ennakkoluulottomana kuvanveistäjänä, joka leikittelee muodoilla ja väreillä. l 1. Matti Jämsénin annoksia 1 2 3 4 | Hyvää Pataa | 5 | 2016 | 5. – Kokit muodostavat yhteisön. Mehukkaat veistokset ottavat muotonsa koriste-esineistä, astioista ja lelueläimistä. krs 00580 HELSINKI la haettiin taiteen ja ruoan vuoropuhelua, ansoihin ei haksahdettu. Seuraavat tilaukset ovat kuitenkin kotimaahan – ilahduttavaa kyllä, niitä alkoi tulla heti Supper Festin jälkeen. Supper Festin tarina jatkuu myös kirjan muodossa. (Puutarhurin näköisen työn virallinen nimi on AllotmentHilma DillNeck.) Pohjolan kokkiyhteisö yhteistyössä Myllymäki, Bech ja Johannessen aloittelevalla suomalaisella festivaalilla, miten se on mahdollista. Matti Jämsén on kansainvälisesti verkostoitunut kokki, joka tuntee kollegat niin Suomessa kuin naapurimaissakin. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Kesän parhaat herkut saat Reiniltä www.primulator.fi 09-726 0622 primulator@primulator.fi Työpajankatu 10 A, 1. Kivikonlaita 32, 00940 Helsinki Puh. Nimekkäät kollegat olivat vain puhelinsoiton päässä, ja festivaali muotoutui helposti. Niinpä esimerkiksi rypsipossu, jonka Jämsém oli valinnut pakolliseksi raaka-aineeksi kaikille kokeille, ei saanut seuraa possutaiteesta. Bo Bech nautti sukelluksesta tuntemattomaan: – Me kokit olemme kontrollifriikkejä. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Ruoka kohtaa taiteen jatkossakin. Se sopisi hyvin Milanon biennalen ja muiden kansainvälisten design-tapahtumien kylkeen, Jämsén visioi. Siksi olikin todella mielenkiintoista sukeltaa tähän projektiin, johonkin ennalta tuntemattomaan. Minulle tärkeintä on pitää hauskaa, Jämsén perustelee. Anoschkin toi kuitenkin saleihin poron ja bambin. Tämä oli kuitenkin vain esimakua: Jämsén ja Paikkari aikovat luoda konseptista vientituotteen. avoinna ma-pe 8-18 la 8-16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. Tavoitat meidät aina. Kuvanveistäjä Jasmin Anoschkinin leikkisä puutarhuri inspiroi kokkeja taiteen ja ruoan vuoropuheluun. 2.–4. Myös iki-ihana puutarhuri oli hommissa, kastelemassa festivaalin vihermattoa
Tämä kannattaa huomioida kaupassa ja elintarviketeollisuudessa, neuvoi Rehn. – Kaupan liitto kutsuu sidosryhmiä rakentamaan sen sisältöä yhteistyössä. Elinkeinoministeri Olli Rehn ja toimitusjohtaja Juhani Pekkala olivat yhtä mieltä kaupan merkityksestä Suomen kansantaloudelle. Kaupan liitto järjesti lokakuun 11. – Yritysten kilpailukyvyn korjaaminen on hallituksen päätavoite. päivänä Kauppa2017-tapahtuman, johon oli enimmillään 614 euroa maksaneen pääsylipun lunastanut 380 kaupan tulevaisuudesta kiinnostunutta. Ekologisesti tuotettu ruoka on myyntivaltti. Tavoitteen saavuttamiseksi työttömyysturvaa muutetaan aktivoivaksi, innovaatiosetelit otetaan käyttöön ja huolehditaan henkilöyrityksen työttömyysturvasta. Saksa saavutetaan 2020 Rehnin mukaan Suomi saavuttaa maltillisella palkkalinjalla Ruotsin kilpailukyvyn 2018 ja Saksan pari vuotta myöhemmin. Kiky-sopimuksen myötä voidaan luoda 40 000 uutta työpaikkaa ja kansainväliset luottoluokittajat uskovat suomalaisten sopimuskykyyn, totesi Rehn. He hankkivat aktiivisesti tietoa alkuperästä ja tuotantotavoista. Kaupan liiton puheenjohtaja ja SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä haastoi sidosryhmiä rakentamaan palvelualojen tulevaisuusohjelman sisältöä yhteistyössä. – Hallituksen tavoitteena on 72 prosentin työllisyysaste ja 110 000 uutta työpaikkaa. 6 | Hyvää Pataa | 5 | 2016 |. Toimitusjohtaja Heikki Väänänen Tokmannilta kertoi yrityksen pyrkivän enenevästi kaupunkien keskustoihin. – Laaja-alaisella palvelualojen tulevaisuusohjelmalla voimme luoda Suomeen uutta kasvua, joka vahvistaa kansantalouttamme, edistää kotimarkkinoiden elinvoimaisuutta ja ylläpitää hyvinvointia, katsoi Heikkilä. Kaupan liiton puheenjohtaja ja SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä katsoi, että Suomi tarvitsee palvelualojen tulevaisuusohjelman. Rehn kertoi norminpurkutalkoiden etenevän, josta kaupan aukioloaikojen vapauttaminen jo saanut myönteisen vastaanoton. – Ruoka on ”in” ja kuluttajat ovat entistä vaativampia. Kaupalline n johtaja Timo Hansio Lidlistä totesi, että mainonnassa itseironia hälvensi suomalaist en ennakkolu ulot saksalaista kauppaket jua kohtaan. Tavoitteena on, että ohjelman sisältö näkyy myös seuraavan hallituksen ohjelmassa. l Quo vadis, kauppa. Elinkeinoministeri Olli Rehn korosti puheenvuorossaan kaupan tärkeää osaa kansantaloudessa. – Tukkuja vähittäiskaupan osuus on 10 prosenttia kansantalouden bruttoarvosta ja ala työllistää 300 000 suomalaista. verkkokaupan muodossa. K aupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala totesi avauspuheenvuorossaan kaupan kohtaavan kansainvälisen kilpailun mm
– Tiukka konsepti vapauttaa tekemään asioita. Väänänen näki, että suosittelutalous tulee Suomeen ja kuluttajat verkostoituvat yhä enemmän. Olemme selkeä hintajohtaja, mutta pyrimme parantamaan asiakkaiden myymäläkokemusta ja saamaan keskiostoksen nousuun. – Sitoutamme hänet valikoimaan ja hintaan, meillä ei ole kanta-asiakaskorttia, vaan olemme koko kansan kauppa. Hän itse testasi tuotesarjan ennen kuin suostui mainontaan mukaan, mikä vahvisti meillekin tuotteiden erinomaisen laadun. Niitä poistaaksemme, aloimme tehdä pilkkaa itsestämme, kertoi Hansio. Tokmannin ja Stockmannin markkina-arvot ovat nykyisin samaa suuruusluokkaa. Hyvää Pataa -lehti kertoo tiivistetysti kahden kauppaketjun – Lidl Suomi Ky:n ja Tokmanni Oy:n – tarinan siitä, kuinka ne ovat tehneet kasvua perinteistä brändiä kehittämällä. – Perustamme uusia myymälöitä noin viisi vuodessa ja tänne mahtuu noin 200 myymälää. Myyntiartikkelit supistettiin 80 000 nimikkeestä 25 000:een. Saksalainen Schwarzin perheen omistama Lidl on Euroopan suurin päivittäistavarakaupan ketju, jolla on yli 10 000 myymälää ja yli 200 000 henkilöä palveluksessa. Heikki Väänänen sanoi Tokmannin olevan fiksun ihmisen ostopaikka. Seuraavassa vaiheessa Lidlin pääsanomat olivat: ”Taattua laatua vai Lidlistä” ja ”Laadukkaasti halpa”. Vuonna 2002 Lidlin mainonnan pääsanoma oli, että Lidl on halpa. Kakkoset voittivat nimikiistan, kun Kakkosten mukaan ”stockmann” on suomeksi tukkimies, kun taas ”tok man” on hullu mies, joka myy niin halvalla. Uuden sukupolven ostokäyttäytyminen on erilainen. HoReCa-avainasiakaspäällikkö | Juha Ojala puh. Hankintatoimessa siirryttiin ostamaan ulkomailta suoraan yhdessä norjalaisen Europrisin kanssa. Se sai lähettilääkseen entisen keihäänheittäjä Seppo Rädyn, joka epäonnistui Stuttgartin MM-kisoissa 1993 todeten haastattelussa, että Saksa on paska maa. Timo Hansio totesi vuonna 2016 talouden olevan haastava. Hansio totesi, että Lidl ei ole uhka vaan myös mahdollisuus. Lojaliteettia vahvistetaan Väänäsen mukaa asiakkaiden käyttäytyminen on muutoksessa. 040 542 7242 | sami.virtakoski@myllynparas.. Tokmanni Group Oyj on Pohjoismaiden suurin käyttötavaroiden myyntiin keskittynyt halpakauppaketju, mutta valikoimiin kuuluu myös ruoka. Kaupallinen johtaja Timo Hansio kertoi, että Lidlin konseptia pidetään tiukkana. ”Epäilevä Tuomas” -mainonta korjasi tämänkin epäluulon. – Valta on asiakkailla ja brändi syntyy hänen päässään. Tutkimme tyhjiksi jääneitä Anttilan tiloja, sillä kaupunkilaistuminen on trendi. Kauppa2017-päivässä oli runsaasti tulevaisuutta luotaavia esitelmiä. Miten meidän ”apsi” siellä hänen ruudussa näkyy. Vahva brändi kasvattaa lojaliteettia, uskoi Väänänen. Viime tilikauden liikevaihto oli 755 miljoonaa. Viennin arvo on jo useita kymmeniä miljoonia euroja. – Vuonna 2009 ja 2010 teimme brändisuunnitelman, kun kuluttajakyselyt osoittivat, että meistä on paljon ennakkoluuloja. Palveluksessa on yli 5000 henkilöä ja viime tilikauden liikevaihto 1 360 000 miljoonaa euroa. Henkilökuntaa on runsas 3000. Vuonna 2014 Lidl lanseerasi Isokari-tuorekalabrändin. 040 547 3836 | juha.ojala@myllynparas.. Lidl pääsi itseironialla suosioon ”Tokmannista fiksun ihmisen ostopaikka” | Hyvää Pataa | 5 | 2016 | 7. Viime keväänä yritys listautui pörssiin. – Viikko mainonnan alkamisesta myynti pompsahti kaksinumeroisin prosentein ylös. Konseptimme on selkeä ja yksinkertainen – yksinkertaisuus on kuitenkin kaikkein vaikeinta. Toimitusjohtaja Heikki Väänänen kertoi Suomessa olevan nyt 158 Tokmannia, jotka kaikki tuottavat voittoa. Halpaketjut yhdistettiin Tokmanni-brändin alle yhdeksi myymäläkonseptiksi. Itseironialla ja tekemällä itsensä pelleksi Lidl on saanut suomalaisten mielissä sympatiaa. Haluamme olla relevantti ystävä. HoReCa Tutustu tuotevalikoimaamme myllynparas.fi/horeca Kysy lisää myynniltä: HoReCa-myyntipäällikkö | Sami Virtakoski puh. Kansainvälisenä isona yrityksenä näemme tulevat trendit. – Jouluja pääsiäismyynnin aikoihin tarjolla Lidleissä on ollut Deluxe-tuotesarja, jonka mainonnan tähdeksi saatiin keittiömestari Hans Välimäki. Vuonna 2012 Tokmanni myytiin pääomasijoittaja Nordic Capitalille. – Monikanavaostaja on tärkeä, sillä moni aloittaa tutustumisen tuotteeseen kotisohvalta. – Kännykästä on tulossa elämänhallintatyökalu. Lidlin kautta viemme suomalaisia elintarvikkeita 24 maahan. – Nyt on momentum, jolloin kannattaa toimia. Miten lisätä näitä sekä verkossa että myymälässä asioivia. Suomeen Lidl rantautui vuonna 2002 ja nyt sillä on 153 myymälää. Viime vuonna viennin kasvuluvut olivat 20 prosenttia ja tänä vuonna vielä enemmän. Lidl vie Suomesta 24 maahan Hansio kertoi grillimaisteri-kilpailun ja -mainonnan purreen hyvin, kun suomalaiset ovat grillikansaa. Stockmann tavaratalo haastoi Kakkoset käräjille Tokmanni nimestä. – Hedelmien ja vihanneksien kotimaisuutta ei havaittu. – Haluamme tukea suomalaista elintarviketeollisuutta. – Silloin haluttiin provosoida ja iskostettiin halpuus mieliin, kertasi Hansio. Vuonna 2004 Tokmannin pääomistajaksi tuli pääomasijoittaja GapMan, joka haali omistukseensa seitsemän alueellista perheyritystä. Mainonta ja markkinointi hoidetaan paikallisesti. – Räty antoi mainospalkkion lasten ja nuorten yleisurheilun tukemiseen, paljasti Hansio Rädyn kunnioitettavan teon. Alkunsa Tokmanni-konserni on saanut Kyösti ja Kari Kakkosen vuonna 1989 perustamasta Okman Oy:stä, joka muutti nimensä vuonna 1991 Tokmanniksi
SOK on rakennuttanut Sipooseen uuden pitkälle automatisoidun keskusvaraston. Lidl ei vielä ole mukana. – Nyt pientuottajalla on nettiselaimella käytettävän Golli-pilvipalvelun avulla helppo mukautua niihin ilman kalliita investointeja. GS1 järjestelmä on maailmanlaajuinen numerointijärjestelmä, jota ymmärretään kaikilla kielillä. Golli-palvelun avulla lisää tehokkuutta tilaus-toimitusketjuun Suomi oli eturintamassa 40 vuotta sitten, kun viivakoodit otettiin käyttöön. Toimitustietojen mukana hän voi lähettää tarkempaa dataa kuten tuotteiden parasta ennen päiväyksiä, jotka ovat jäljitettävyyden kannalta kaupalle tärkeitä. Laskutus tulee mukaan Gollin käyttäjä pystyy tulostamaan GS1-standardin mukaiset lavaja kollilaput sekä lähettämään sähköisen rahtikirjan. Lisätiedot: www.gs1.fi sekä www.synkka.fi Samaan aikaan lainsäädännön tuomat vaatimukset tuotteiden jäljitettävyydelle lisäävät tarvetta pystyä seuraamaan jopa yksittäisten tuotteiden tapahtumia toimitusketjun aikana. Web-käytön lisäksi Golli-palvelu on mahdollista integroida yrityksen nykyiseen toiminnanohjausjärjestelmään. – Yrittäjä pärjää siten yhdellä järjestelmällä, jonka kautta hän voi vastaanottaa tilaukset ja välittää sähköiset toimitussanomat ja laskut yhdestä palvelusta. Suomessa GS1 Finlandin omistavat Elintarviketeollisuusliitto ETL (64 %), Päivittäistavarakauppa ry (18 %) ja Keskuskauppakamari (18 %). – Loppuvuodesta tulee käyttöön sähköinen laskutusominaisuus, jonka jälkeen yrittäjä pystyy lähettämään Gollista sähköisen EDI-laskun tilaajalle, kuvailee Santamäki. Sähköinen tieto menee etukäteen tilaajalle ja logistiikkakeskuksissa voidaan tehdä automaattinen vastaanotto. GS1 syntyi tammikuussa 2005 kun EAN (European Article Numbering Association) ja UCC (Uniform Commercial Code) yhdistyivät. Tuotoilla varmistetaan palveluiden ylläpito ja kehittäminen GS1 toimii 111 maassa erilaisin omistusrakentein. Paavo Reponen, Elina Santamäki ja Tuomo Kronbäck kertovat GS1 Finland Oy:n palveluista, joilla mahdollistetaan sujuva tilausja toimituslogistiikka elintarvikeyritysten ja kaupan järjestelmien kesken. Hän ei tarvitse kalliita investointeja – läppäri, lukija ja tulostin riittävät, kertoo Elina Santamäki. Gollin kautta yrittäjä voi tilata sähköisen kuljetustilauksen kuljetusyritykseltä. Sen voi nopeimmillaan ottaa käyttöön tunnissa. Golli-pilvipalvelu maksaa ensi vuoden alusta 74,90 euroa kuukaudessa, kertoo Elina Santamäki. – Tämä vuosi on ollut palvelun käyttöönottovuosi ja mukana on vuoden loppuun mennessä liki sata yritystä, kertoo Paavo Reponen GS1 Finland Oy:stä. Logistiikan digitalisoinnissa olemme kuitenkin jäljessä, mutta nyt Gollipalvelu tuo pientuottajatkin samalle viivalle suurteollisuuden kanssa. Pientuottaja voi vastaanottaa Gollin kautta sähköisesti kaupan tilaukset, jotka hän voi kuitata esimerkiksi älypuhelimella. Tähän mennessä integraation ovat rakentaneet Kesko, S-ryhmä ja Tuko. – Kaupparyhmät kiristävät omia logistisia prosessejaan. – Golli on kehitetty nollasta. G S1 Finland lanseerasi vajaa vuosi sitten päivittäistavarakaupan tavarantoimittajille suunnatun Golli-palvelun sähköisten tilausten käsittelyyn ja toimituksiin. l Vaihda vapaalle, hae uusin Oma PIHA -lehti lehtipisteestä! omapiha.info Uusi Pihakalenteri ilmestyy pian! Tilaa itsellesi tai lahjaksi suosittu pihan pikujättiläinen. Pientuottaja on tähän saakka ollut kaupan näkökulmasta haaste, kun hän ei ole pystynyt sähköisiin sanomiin ja kahdenvälisten yhteyksien rakentaminen on kaikille osapuolille kallista. Idea Golli-palvelusta syntyi kolme vuotta sitten ja prototyyppi kehitettiin vuonna 2014. GS1 on voittoa tavoittelematon ja puolueeton organisaatio. 8 | Hyvää Pataa | 5 | 2016 |. Jokaisella kaupan keskusliikkeellä on omat toiminnanohjausjärjestelmänsä, jotka on integroitu Golli-pilvipalveluun. Käyttötavarapuoli on jo toiminnassa ja elintarvikepuoli siirtyy kokonaisuudessaan Kilosta Sipooseen vuonna 2018. Faktat Mikä GS1 on
Alle 0,5 miljoonan yritykselle yritystunniste maksaa 110 euroa vuodessa. GTIN-koodista käytetään edelleen tuttavallisesti nimeä ”enari”, vaikka se on virallisesti GTIN-koodi (Global Trade Item Number). Golli-palvelun käytön edellytys on se, että yrityksellä on oma GS1 Finlandin myöntämä yritystunniste. Kerran maksettava liittymismaksu on myös 400 euroa. ”Enarin” hinta on porrastettu liikevaihtoon. Vuoteen 2014 saakka yritykset tallensivat tuotetiedot Sinfos-järjestelmään, mutta sen tekniikka vanhentui. Lukusarjan kaksi ensimmäistä numeroa kertovat koodin myöntäjämaan ja esimerkiksi 64-alkuiset ovat suomalaisia. Synkka uudistuu ensi vuoden alusta. Viimeinen 13. Liki kaikissa kauppojen tuotteissa on painettuna viivakoodi, joka luetaan maksutapahtuman yhteydessä kassapisteellä. Silloin se välittää tuotetietojen lisäksi myös kuvaja muut media-aineistot tuotetietojen vastaanottajille helposti ja yhdellä kertaa. Suomi yritys tuote tarkastusnumero Logot, esitteet, mainokset, yritysilmeen päivitys, pakkaussuunnittelu, nettisivut – kaikki mainostoimistopalvelut yrityksellesi TTT Graafinen Suunnittelu 040 572 9272 | | Hyvää Pataa | 5 | 2016 | 9. Muun muassa kaikki tieto, mikä pakkauksista löytyy, tulee olla myös Synkassa, kertoo Tuomo Kronbäck GS1 Finland Oy:stä. Näin kaikkien asiakkaiden käytössä on yhdenmukainen ja ajantasainen tuotetieto ja kuvat. Aikoinaan yritystunnisteen myönsi Keskuskauppakamarin Synkka-palvelun kautta voi jatkossa välittää myös tuotekuvat EAN-koodi on virallisesti GTIN-koodi Synkkaa käyttää jo lähes 700 tavarantoimittajaa ja yli 50 vastaanottajaa, mukaan lukien Kesko, SOK sekä Tuko. – Synkka on palvelu, jolla tavarantoimittajat jakavat tietoa tuotteistaan vastaanottajille. Kronbäckin mukaan taustalla on lain vaatimus siitä, että samat tiedot tulee löytyä verkosta kuin kaupasta. Uusi tuotetietopalvelu on nimeltään Synkka, jonka hallinnoinnista vastaa GS1 Finland Oy. GTIN-koodin ensimmäiset 7-9 numeroa yksilöivät tuottajan ja seuraavat 3-5 ovat tuottajan itse valitsemia numeroita. Alle 1 miljoonan liikevaihdon yritykselle Synkan käyttö maksaa 400 euroa vuodessa. Yhteensä näistä muodostuu jokaiselle tuotteelle yksilöllinen numerosarja. Siihen voidaan syöttää jopa 3250 erillistä tuotetietoa kustakin tuotteesta. numero on tarkistusnumero, joka määräytyy edellä mainittujen 12 numeron perusteella. GTIN-13 on yleisin tuotenumero tuotteiden yksilöimistä varten ja se laitetaan EAN-13 viivakoodiin. • • hannungluteeniton.. Kun viivakoodi skannataan viivakoodinlukijalla, kassajärjestelmä tietää mistä tuotteesta on kysymys ja järjestelmästä haetaan koodia vastaava tuotteen hinta. Synkan vastaanottajina ovat myös lukuisat HoReCa-toimijat. Viivakoodissa oleva numerosarja on siis avain laajempaan tietoon myytävästä tuotteesta. tavaralautakunta, sitten EAN Finland ja vuodesta 2005 alkaen GS1 Finland Oy
– Uudenlaisia kiehtovia luomutuotteita on tulossa, lupasi Hurme. LISÄTIEDOT info@greenroom.fi TILAUKSET Suppilogista P ro Luomu ry:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Alarotu esitteli tuoretta luomuselvitystä. Hurme kertoi, että tavanomainen tuottaja tukee vielä luomutuottajia, mutta jatkossa luomun pitää kantaa itse kustannukset. SOK:n kaupallisena johtajana toimiva Alarotu sanoi, että S-ryhmän kuittirividatan perusteella erityisesti nuoret vanhemmat ja pääkaupunkiseudulla sekä opiskelijakaupungeissa asuvat ostavat luomua. – Ei riitä tavaran kopioiminen luomuksi, vaan pitää olla enemmän kunnianhimoa. Hurmeen mukaan Valion luomutuotteiden kasvu on tänä vuonna 7 % ja lähivuosina luomu kasvaa portaittain 2–3 kertaiseksi vuoteen 2020 mennessä. Puutetta on muun muassa luomupossun lihasta. l ”Luomulla pitää tehdä fyrkkaa” Luomuelintarvikepäivässä kopisteltiin pölyjä luomun ympäriltä ja vaadittiin tiukkapipoisen kieltolinjan sijaa iloista kaupanteon henkeä. Maailman parhaat brändit yhdestä tilauskanavasta Tilaukset ja koko valikoima hintoineen 24/7 www.suppilog.fi Laaja valikoima e t isesti tuotet uja luomuelintarvik eita ja superfo deja. – Vastuullinen ostaminen on trendikästä. – Suomalaisen ruoan puhtaus ei ole illuusio, vaan se on fakta. – Luomulla pitää tehdä fyrkkaa, sillä muuten se loppuu. Nyt nämä ajat ovat ohi. Tänä vuonna luomu puhkaisee 2 % osuuden elintarvikemyynnistä – luomumyynnin arvo on 265 miljoonaa euroa. Kaikki suklaat* ovat 100% luomua, Reilun kaupan mukaisesti tuotettuja ja käsintehtyjä Englannissa. 10 | Hyvää Pataa | 5 | 2016 |. Luomua tulee saada riittävästi samalle alueella, jotta keräily on tehokasta, totesi Hurme ja kertoi ylpeänä Riihimäelle valmistuvasta modernista tehtaasta. – Viimeisen vuoden aikana luomun myynti vähittäiskaupassa on kasvanut 12 prosenttia. • www.kaarloimpola.. Jos niitä on käytetty, on ehdotonta, ettei näiden lehmien maito tule käyttöön. HOK-Elannon varatoimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen kertoi luomun halpuutuksen lisänneen 20 prosenttia myyntiä, mutta osuuskauppa tähtää vielä ripeämpään kasvuun, kun luomu ”tavistetaan” sopimaan kaikille. Luonto ja luovuus ovat tärkeitä Seed and Beanille. – He haluavat ostaa perustuotteita. Suomalaista superfoodia parhaimmillaan! Kaarlo Impola • 040 725 0065 Kämmäkäntie 754, 32730 Sastamala posti@kaarloimpola.. Saana Häkkinen ja Heidi Kuivajärvi Valiolta maistattivat Luomuelintarvikepäivässä maasdam-juustoa, joka sai kunniamaininnan Vuoden luomuelintarvike -kilpailuissa. Suomessa käytetään vähiten antibiootteja eläimillä. Meillä on EU:n puhtainta ruokaa. Jopa 27% proteiinia * CORNISH SEA SALT ja COCONUT AND RASPBERRY eivät kuulu Reilun kaupan piiriin. Valion toimitusjohtaja Annika Hurme kertoi Valion luomutuotteiden kasvun olleen tänä vuonna 7 % ja myynti jopa kolminkertaistetaan vuoteen 2020 mennessä. Aikaisemmin on ajateltu, että suomalaiset tuotteet ovat kyllin puhtaita. Luomua ei ole, jos ei pystytä tehostamaan. Modernit, luonnolliset maut yhdistettyinä puhtaaseen suklaaseen luovat 'kaleidoskooppisia nautinnon hetkiä'. Kuluttaja elää trendien kautta ja vastakkainasettelu puhtaudesta on turhaa. – Luomumaidon osuus on 1 prosentti hankinnasta. Marko Kulmala sanoi, että kieltojen sijaan tarvitaan hyviä tarinoita, jotta luomu saadaan lentoon. Seminaariväen odotuksissa on luomuloikka kulutukseen, mihin antoi viitteitä viimeajan hyvät myynnin kasvuluvut. Ilkka Alarotu sanoi, että asiakkaat olisivat ostaneet enemmän luomutuotteita, jos niitä olisi ollut runsaammin tarjolla. Markkinointisession puheenjohtajana toiminut Peter Westerholm Pajuniemi Oy:stä totesi, että luomun kanssa ei pidä olla liian ujo. Kotimaisen ruuan puhtaus on fakta Toimitusjohtaja Annika Hurme Valiosta totesi, että vastuullisuus ei ole Valiossa trendi, vaan se on tapa toimia. Alarodun mukaan luomutuotteen pitää tuntua luomulta. Kotimaiset elintarvikkeet ja ravintolisät öljyhampusta
Unelmana on, miten Suomesta voidaan myydä luomua miljardille ihmiselle. Kulmalan mukaan kaikki, jotka ovat uudessa bisneksessä, pyrkivät venyttämään rajoja. Maslowin tarvehierarkia ei pidä paikkaansa. Voitaisiinko myydä ”siirtymäluomua” tai ”puoliluomua” ja näin auttaa luomutuotantoon siirtymisessä. Ruoka ei ole ruokaa vaan tapa ilmaista itseään. – Tarvitaan luomuun henkilöitä ja kasvoja, joka puhuvat luomun tavallisemmaksi kuin se on. – Voimmeko auttaa tuottajia siirtymään luomutuotantoon, mikä on käsittääksemme haasteellista. Suurin este luomutuotteiden käytölle on hinta. Luomutarkastus tulisikin siirtää kansalaisille – eihän se mene läpi, mutta voihan sitä ehdottaa, hymyili Marko Kulmala esityksensä päätteeksi. – He ovat täysin epäuskollisia, vihonviimeistä porukkaa kohderyhmäksi. Suomalaista superfoodia parhaimmillaan! Kaarlo Impola • 040 725 0065 Kämmäkäntie 754, 32730 Sastamala posti@kaarloimpola.. Edes yksi luomutuote lautaselle, niin porttiteorian mukaan siihen tartutaan entistä useammin. Ruuassa voidaan tehdä käsittämättömiä innovaatioita ja oivalluksia. HOK-Elannon toimialueella luomumyynnissä on suuria alueellisia eroja. Suomessa ollaan innokkaita rakentamaan esteitä niiden poistamisen sijaan. Kotimaiset elintarvikkeet ja ravintolisät öljyhampusta. – Suomessa voidaan tehdä täysin poikkeuksellisia asioita. | Hyvää Pataa | 5 | 2016 | 11. LISÄTIEDOT info@greenroom.fi TILAUKSET Suppilogista HOK-Elanto kolminkertaistaa luomumyynnin Pääkaupunkiseudulla ja pääradan varressa operoiva osuuskauppa HOK-Elanto on Suomen suurin luomumyyjä. – Pelisäännöt ovat ihmisten rakentamia. Tarvitaan kevytanarkiaa. Suomessa on maailman rehellisin kansa ja asiakkailla on kaikki valta. Marko Kulmala Insano Productions Oy:stä on ollut mukana Pro Luomu ry:n tarinan luomisessa ja hän käytti seminaarissa puheenvuoron otsakkeelle ”Luomussa on kaikki ja ei mitään”. Tuottajista on tulossa tähtiä, kun kymmenen vuotta sitten kokit olivat staroja. Luonto ja luovuus ovat tärkeitä Seed and Beanille. – Luomulla voi ostaa itselleen mielenrauhaa. Kusetus leviää sekunnissa sosiaalisessa mediassa. Heitä ei pidä ”Luomussa on kaikki ja ei mitään” syyllistää, jos he syövät muutakin. Jopa 27% proteiinia * CORNISH SEA SALT ja COCONUT AND RASPBERRY eivät kuulu Reilun kaupan piiriin. • www.kaarloimpola.. Pienimmillään luomun osuus ruokakaupan myynnistä on 1,5 % ja enimmillään liki 7 %. – Olemme asettaneet itsellemme tavoitteen tuplata luomun myynnin kolmessa vuodessa. Suomessa ja koko Euroopassa ei ole ainoatakaan ihmistä, joka miettisi, löytyykö ruokaa huomenna. – Luomua ei pidä tuoda esiin rajoitteiden kautta, vaan mielenkiintoisten tarinoiden avulla. Kaikki suklaat* ovat 100% luomua, Reilun kaupan mukaisesti tuotettuja ja käsintehtyjä Englannissa. Halpuutimme luomua ja myyntimme hyppäsi 10 prosentin kasvusta 20 prosentin kasvuun. Pääkaupunkiseudulla jo 90 prosenttia talouksista ostaa luomua ja 12 prosenttia ostoskoreista sisältää ainakin jonkun luomutuotteen. Veli-Matti Liimatainen vetosi luomutoimijoihin, jotta lisää luomuvalikoimaan saataisiin tarjolle. Luomua lähestytään kuin uskontoa, vaikka luomumaidon kantaminen kotiin on hyvin arkista. Luomutuottajista staroja Marko Kulmalan mukaan onnellisuus on maailman suurin bisnes. – Puolet kuluttajista arvioi luomuostoksiensa lisääntyvän lähitulevaisuudessa. Varatoimitusjohtaja Veli-Matti Liimataisen mukaan yritys myy luomua 43 miljoonalla eurolla, mikä on liki viidenneksen koko valtakunnan luomumyynnistä. Kuka ottaa haasteen vastaan, kyseli Liimatainen. – Luomumyynnin supistamiseen on erikoistunut luomuala itse. Luomu kuuluu kaikille, ja haluamme sen ”tavisten” pöytään. Kulmalan mukaan luomutarinaa ei kannata kertoa edelläkävijöille, joita on vain 3 prosenttia ihmisistä. Luomuun perehtyessään Kulmala kertoi osoittautuneen, että luomu onkin viranomaisasia, sillä kaikki on kiellettyä. – Ruoka ei ole enää ruokaa. Maailman parhaat brändit yhdestä tilauskanavasta Tilaukset ja koko valikoima hintoineen 24/7 www.suppilog.fi Laaja valikoima e t isesti tuotet uja luomuelintarvik eita ja superfo deja. Modernit, luonnolliset maut yhdistettyinä puhtaaseen suklaaseen luovat 'kaleidoskooppisia nautinnon hetkiä'. Meillä vain ajatellaan liian pienesti. Haluamme ”tavistaa” luomun sopimaan kaikille, mikä edellyttää sopivaa hintaa, valikoiman osuvuutta ja tuotteiden löydettävyyttä, kuvasi Liimatainen keinoja, millä myynnin nopea tuplaaminen tehdään ja luomu kaapataan hipstereiltä kansalle. Vapaus kiinnostaa ihmisiä. – On poistettava esteitä siltä, että asiakkaat eivät koe itseään tyhmäksi
MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi on ollut mukana kehittämässä ruokaasuomesta-verkkokauppaa. Verkkokaupan on kehittänyt start-up yritys LähiPro Oy, jonka osakekannasta MTK:n omistuksessa oleva Viestilehdet Oy omistaa tällä hetkellä 49 prosenttia. Haluamme olla eturintamassa tarjoamassa uusia mahdollisuuksia ruuan myyntiin ja jakeluun, totesi Marttila. – Kun asiakas toivoo jotain, pyrkimys on, että järjestyy. – Paljon on pöhinää. – Entistä useampi maatilayritys harkitsee nyt ruuan suoramyynnin aloittamista maatalouden heikentyneen kannattavuuden, ruuan halpuuttamisen ja vaikean markkinatilanteen vuoksi. P op up -myymälä toimii elokuussa lanseeratun verkkokaupan noutopisteenä niille ruokaja juomatuotteille, jotka ovat esillä myymälässä kyseisellä viikolla. Maaseudulla on työvoiman reserviä Tigerstedtin mukaan postitusmaksu ei ole ongelma, sillä siitä on neuvoteltu edullinen hinnasto eikä maksu ole sidottu lähetyksen painoon. – Pop up -myymälä mahdollistaa mukana oleville lähiruokayrityksille myynnin lisäksi tärkeän kuluttajapalautteen ja kehitysideoiden saamisen myös perinteisin menetelmin, kasvokkain asiakkaan kanssa. Syväniemi totesi, että viljelijöiden keskuudessa suoramyynti on nousussa, sillä kyselytutkimuksen mukaan tuhat maatilayrittäjää on kiinnostunut siitä. 12 | Hyvää Pataa | 5 | 2016 |. Myymälässä hän maistatti ruusukvittenistä sekä mustaherukasta ja mustikasta tehtyjä mehuja. Mahdottomissa kestä hieman kauemmin, totesi Maria Tigerstedt. Maria Tigerstedt sanoi, että hänelle ja hänen työntekijöilleen oli kynnys lähteä leikkiin, kun heille some ei ole tuttua. Ruokaa voidaan toimittaa yrittäjästä riippuen kotiinkuljetuksena, Matkahuollon, Postin tai suoramyyntipaikkojen kautta. Maria Tigerstedt kertoi yrityksen valikoimiin kuuluvan paljon muutakin kuin viinit. Ensimmäisellä viikolla myymälässä päivysti Mustila Viini Elimäeltä. l MTK avasi ruoan pop up -myymälän Maaja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK avasi 13. Yrittäjä vastaa itse ruokatoimituksista. Marttila totesi kylmäketjun olevan verkkokaupassa haaste. – Kun Ruokaasuomesta-verkkokauppa avattiin, tilauksia tuli niin, että postitusmateriaali loppui. – Kapasiteetti ei ole verkkokaupassa ongelma, sillä maaseudulla on saatavissa käsipareja. Verkkokaupan osalta ollaan vasta tien alussa. Keskeisellä paikalla oleva noutopiste on eräs vaihtoehto verkkokaupan volyymien kasvattamiselle ja tunnetuksi tekemiselle. – Paljon on sijaa lyhyemmälle toimitusketjulle. Pop-up -konseptilla saadaan kuluttajat mukaan, ja tuottajat saadaan uskomaan mahdollisuuksiin. Tämä on ollut piristysruiske syksyyn. Uusia logistisia ratkaisuja etenkin kylmäkuljetuksiin kehitetään parhaillaan lisää. – Ruoalla menee hyvin, mutta suomalaisen ruoan tekijöillä huonosti, kun matkalla on liian monta väliporrasta, sanoi MTK:n ja Viestilehdet Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Marttila myymälän avauksen yhteydessä. – Ruuan verkkokaupan pullonkaula on logistiikka, mutta pääkaupunkiseudulla on paljon potentiaalia ruuan myynnille suoraan maatiloiltaja pk-elintarvikeyrityksistä. Maaseutuyrittäjä Maria Tigestedt ja MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila esittelivät verkkokaupan pop up -myymälää Forumin Kukontorilla. Ilahduttavaa on, että samat asiakkaat tekevät toistamiseen tilauksia, sanoi Tigerstedt. Mahdollisesti muitakin verkkokaupan noutomyymälöitä on tulossa. – Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen siihen, miten verkkokauppa on lähtenyt liikkeelle. Kasvokkain kuluttajan kanssa MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi katsoi, että digitalisaatio ja sosiaalinen media tukevat ruuan suoramyynnin kasvua. Maatilan emännät tulevat mielellään muutamaksi päiväksi töihin. Suomeen syntyy ekosysteemejä, uusia moderneja ratkaisuja. Markkinat voivat olla lähempänä kuin arvataankaan. Ruokaasuomesta.fi -palvelussa kullakin yrittäjällä on oma verkkokauppansa. Sitten oli suvantovaihe, mutta nyt kun asiaa pidetään esillä, tilauksia kilahtelee. Myymälässä voi tehdä ostoksia suoraan maatilaja pk-elintarvikeyrittäjiltä ilman välikäsiä, tutustua yrittäjiin ja maistella tuotteita. Myymälässä tuottajat vaihtuvat viikoittain ja myymälä on avoinna keskiviikosta lauantaihin näillä näkymin jouluun saakka. – Tällä hetkellä verkkokaupassa on jo mukana 115 yritystä ja 530 eri tuotetta. Työkalut on luotu, maailma on avoin, rohkaisi Marttila. Keskeisimpänä tavoitteena on kasvattaa mukana olevien yrittäjien määrää sekä kehittää jakelua yhteistyössä asiakkaiden ja yrittäjien kanssa, sanoi LähiPro Oy:n toimitusjohtaja Eero Kananen. Paljon pöhinää jakelussa Marttila ennusti ruokakaupan uudistuvan vielä rajusti. lokakuuta pop up -myymälän Ruokaasuomesta.fi -verkkokaupan yrittäjille Helsingin kauppakeskus Forumiin
Sen tuotemerkkejä ovat Laitilan Kanatarhan ja Laitilan Proegg -tuotteet. Kananmunasmoothiet löytyvät supermarketeista kananmunahyllyn yhteydestä. – Tuotekehitykseen panostamalla olemme yrittäneet löytää kotimaiselle kananmunalle uusia käyttömahdollisuuksia ja tuoda esille kananmunatuotteiden terveellisyyden. | Hyvää Pataa | 5 | 2016 | 13. – Munax Oy perustettiin tyhjästä vuonna 2003. Janne Torikka iloitsee, kun Munax on onnistunut yhdistämään mansikan ja kananmunavalkuaisen smoothie-tuotteeksi. Alkuun pakattiin kananmunia perheen voimin ja nyt yhtiössä on 80 työntekijää, kertoo yhtiön perustaja Janne Torikka. Luomumunat olkirasiassa Laitilan Kanatarhan isot suomalaiset luomumunat pakataan jatkossa uudenlaiseen ympäristöystävälliseen pakkaukseen. Haluamme tarjota kuluttajalle mahdollisuuden valita kananmunarasian, joka säästää luontoa ja tukee kestävää kehitystä. Puolen litran tölkissä on 12 munan valkuaista ja marjoja: mustikka-mustaherukkaa, omena-vaniljaa ja viimeksi tänä syksynä tuli markkinoille mansikkaa ja kananmunavalkuaista sisältävä smoothie. – Pähkäilyä on ollut, mihin välipalaksi sopiva smoothie sijoitetaan kaupassa – supermarketeissa ne ovat munien vieressä. Munaxin smoothiet eivät ole ravintolisiä vaan ne ovat ruokaa, tähdentää Lisa Savola Munaxilta. l Munaxista on moneksi Perheyritys Munax Oy:stä putkahtaa maailmaan uusia innovaatioita vähän väliä. Omistajina on Torikan lisäksi kaksi muuta tuottajataustaista omistajaa. Huhtamäen valmistama GreeNest-pakkaus on maailman ensimmäinen teollisesti valmistettu ruohokuitupohjainen pakkaus. – Kananmunan kulutus on noussut 10 vuotta peräkkäin, tänäkin vuonna 6 prosenttia. Kananmunaa kulutetaan 210 munaa henkilöä kohden vuodessa. Kulutus on 65,6 miljoonaa kiloa, kun tuotanto on 75 miljoonaa kiloa. Ä skettäin ovat tulleet markkinoille myös munavoi ja valmiiksi kypsennetty valkuaistanko, joka sopii salaatteihin. Laitilan Proegg Protein Smoothie palkittiin Vuoden tuotteena Varsinais-Suomessa viime vuoden elokuussa. Kulutuksen laskua oli 10 vuotta, kunnes virheellinen käsitys kananmunasta saatiin oikaistua. Sen raaka-aineista 50 % on luonnonmukaista ruohoa ja toinen puoli kierrätyspaperia. Janne Torikan mukaan kananmuna on ilmiömäinen tuote. Nyt ollaan kuitenkin vasta samalla tasolla kuin vuonna 1995, jolloin kananmunaan liitettiin kolesteroli ja sydänsairaudet. Virikehäkkimunien tuottajahinta on noin 85 senttiä kilolta, mutta luomumunien hinta on jopa kolminkertainen. Virikehäkeissä tuotetaan 63 prosenttia, vapaan kanan munia on 31 ja luomumunia 5 prosenttia. – Pahvista valmistetut kananmunarasiat ovat kaikki kierrätettäviä, mutta tämä uudenlainen ruohokuitupohjainen rasia on entistä ekologisempi valinta. Tuotekehityksen viimeisimpiä tuotteita ovat munavalkuaista ja marjaa sisältävät smoothiet ja maailman ensimmäinen teollisesti valmistettu ruohokuitupohjainen pakkaus luomumunille. Yksi arvoistamme on ympäristön huomioon ottaminen kaikessa toiminnassamme ja sitä ajatusmallia tämä rasia tukee hyvin, kertoo Munax Oy:n kehitysjohtaja Hannu Majander
– Ajankohtaiset artikkelit tulee laittaa näyttävästi esille. Kotilaisen mukaan hyvälaatuista kukkien kuluttajahinnat eivät kilpailutilanteessa ole paljoakaan korkeammat. Ihmiset eivät ole enää narrattavissa pelkästään hinnalla. Halpoja eriä suosivien myymälöiden myynti juroo paikallaan tai taantuu. – Myymälä ei saa näyttää samalta kuin mitä se oli viime kuussa. Myyjien tulee olla hereillä ja maalaisjärkeä kannattaa käyttää, sillä jos vain tietokoneelta nörttien ohjeistusta odottaa, voi myöhästyä sesongista, ja nörtit ohjeistavat seuraavan sesongin kuolleeksi, kun ei mennyt kaupaksi tänäkään syksynä ja näin on hukattu sekin sesonki, opastaa Kotilainen. Ehkä saaristossa pystyttäisiin viljelemään myös kanervaa ja callunaa; tarvittaisiin rohkea nuori yrittäjä jatkamaan, kun viljelijän oma poika kuoli tapaturmaisesti, mistä on ollut suurta surua myös Kukkatoimituksessa. Callunat ovat menneet erityisen hyvin kaupaksi. Massavaikutelma myy jopa sata kertaa enemmän kuin jos tuote on jäänyt hyllyyn nököttämään. – Ulkokrysanteemikin on vaihtunut kotimaiseksi. l Kotilaisen neuvot: Sesonkituotteet massaan, laatua lisää ja hymyilevää palvelua Helsingin Kukkatoimitus on myy valtaosan callunoista ja kanervista kauppaketjuille ja kukkakaupoille. Logistiikkakeskuksessa käy säpinä, kun näitä päivässä puretaan enimmillään 18 irtoperää ja lähetetään toisilla rekoilla matkaan. Kotimaisuutta kaivataan Juhani Kotilainen esittelee ylpeänä kotimaista sypressiä, jota viljelee Rosenbackenin puutarha Ahvenanmaan Vårdössa. Myönteisyydellä myydään Juhani Kotilainen korostaa massaesittelyn merkitystä etenkin sesonkituotteissa. – Kate tulee volyymistä. Asiakaspalvelun asenne ja motivoitunut henkilökunta ovat tärkeitä. 14 | Hyvää Pataa | 5 | 2016 |. – Ne ketjut ja myymälät, jotka ovat panostaneet kukkien laatuun, ovat suurimpia menestyjiä. Tämä on uusi ilmiö. Kukkatoimituksen logistiikkakeskus on Porttipuistossa Kehä III:n ja Lahden moottoritien kainalossa. Satamasta irtoperävaunut kelkotaan tänne, matkaa ei ole kuin 10 kilometriä, toteaa Kotilainen tyytyväisenä sijaintiin. Muutoksen syynä on se, että callunoista onnistuttiin kehittämään pystykasvuisia lajikkeita ja ne ovat kestävämpiä kuin kanervat. Tarhat ajettiin sammuksiin, kun ei arvostettu muuta kuin hintaa, harmittelee Kotilainen tapahtunutta. – Irtoperävaunut lastataan Saksassa laivoihin ja ne tulevat Vuosaaren satamaan ilman nuppia ja kuljettajaa. – C allunoiden osuus on nykyisin 80 prosenttia ja kanerville jää 20 prosenttia, kun 20 vuotta sitten suhde oli toisinpäin, kertoo toimitusjohtaja Juhani Kotilainen. – Välitimme puutarhalle parikymmentä vuotta sitten callunan, kanervan ja sypressin pistokkaita. Kanervaa ja callunaa saapuu joka syksy 200–300 irtoperävaunua ja lähetetään ympäri Suomea viiteen omaan jakeluja noutotukkuun, kauppaketjujen myymälöihin, puutarhamyymälöihin ja kukkakauppoihin. – Tietyn tuotteen huippumyyntiaika voi olla vain viikon tai parin. Fakta Calluna onkin kanerva Purppuraisesta kellokanervasta (tieteelliseltä suvultaan Erica) käytetään kansankielessä nimitystä kanerva. Nyt olisi kotimaisilla kukilla kysyntää, mutta kotimaisista tuottajista on pula. Aitokanervaa ( Calluna) kutsutaan callunaksi, sen lähisukulaisia kasvaa kotoisissa metsissä lähes Suomen pohjoisimpia kolkkia myöten. Asiakkaalle jää hyvä maku suuhun ja hän tulee seuraavanakin vuonna ostamaan samasta paikasta. Laadun arvostus noussut Juhani Kotilainen sanoo kuluttajien arvostuksessa tapahtuneen selvän muutoksen, mikä heijastuu laadukkaan tavaran kysyntänä. Ritva Rojo, Tiina Ulmanen ja Juha Kotilainen työskentelevät Kukkatoimitus Logisticsissa Vantaan Porttisuolla. Ystävällisyys ja kuuluva tervehtiminen luovat hyvää ilmapiiriä, neuvoo Jussi ja sanoo hymyillen: ”Mikäpä minä olen muita neuvomaan, kun olen itse varautunut ja jämähtänyt.” – Mietin kyllä joskus, miltä tuntuisi, jos yksi päivä vuodessa olisi vaikkapa McDonadsissa ihan perinteinen suomalainen palvelupäivä: ei opetettuja reippaita tervehdyksiä, ei kiitoksia, vain muminaa itsekseen, syntyisikö kapina ja myynnin romahdus, kyselee Juhanin Kotilainen 50 kauppavuoden kokemuksella. Ne ovat tuplanneet myyntinsä. Kotilainen neuvoo uudistamaan kaiken aikaa. Kotilaisen mukaan kotimaassa tummasävyiseksi kasvava sypressi on paljon paremman laatuinen kuin Belgiassa ja Hollannissa kasvaneet. Näitä syksyn pihakukkia yritys tuo Saksasta vuosittain neljäviisi miljoonaa eli keskimäärin liki yhden ruukun jokaiselle suomalaiselle. Sypressi lähti heti ”lentoon” ja muille ei jäänyt tilaa puutarhassa
Toimialakohtaisiin rajoituksiin ja lupaprosesseihin on tulossa helpotusta. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.hyvääpataa.fi ilmoitusmateriaali painopaikka Painotalo Plus Digital Oy, Lahti ISSN 1796-5012 11. Villiruoalla kansainvälisille markkinoille Edistyksellisiä esimerkkejä villiruokaa hyödyntävistä yrityksistä ovat Helsinki Wild Foods sekä Fiskarsin oma, Suomen ensimmäinen joukkorahoituksella avattu tislaamo, Ägräs Distillery. Aitous, paikallisuus ja osaaminen korostuvat tuotteissa, joilla on kasvot. Tämä koskee erityisesti villiruokaa, sen keruujärjestelmiä ja elintarvikkeisiin liittyvää lainasäädäntöä. Ravintolakoulu Perho ja ELO-säätiö pilotoivat vuonna 2015 monipuolisen villiruokakoulutuksen, jonka tavoitteena on, että vuonna 2017 Suomessa on vähintään 100 uutta villiruokaosaajaa. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. 010 387 0880 TilAusHiNTA Vuonna 2016 tilaushinta on 35 €. Pohjoinen ulottuvuus ja sen tarinat ja elämykset tarjoavat yhä kasvavia mahdollisuuksia lähiruoan ja matkailun saralla toimiville. – Villija lähiruoka tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia uusiin liikeideoihin sekä laajempaan yhteistyöhön alan toimijoiden kesken. Lisääntynyt kysyntä tuo tullessaan tarpeen alan uusille osaajille. Verkostoituminen sekä yhteinen ideointi ja kehittäminen hyödyttävät monipuolisesti kaikkia alan toimijoita. Tuoteturvallisuuteen ja -saatavuuteen on myös panostettava. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. Toisaalta rajoituksia olisi kevennettävä. marraskuuta. Suuri, luonnon supermarkettimme on kaikkien vapaasti hyödynnettävissä ja tarjoaa ravinnerikasta ruokaa läpi vuoden sekä mahdollistaa myös uusien työpaikkojen synnyn. villiyrtteihin, kaloihin, marjoihin ja riistaan, niiden valmistukseen sekä kestävän gastronomian perusteisiin. JAkelu 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, kukkakaupoille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. Päivä oli samalla kenraaliharjoitus 6.10.2017 pidettävälle villiruokapäivälle, joka järjestetään niin ikään Fiskarsin Ruukissa osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. vuosikerta COpYRiGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. leHDeN kusTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOiMiTus PL 28 04131 SIPOO päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Taitto Taija-Tuulia Tammelin MeDiATieDOT ilmoitukset Hannele Iskala Puh. – Nyt pitäisi Äänekosken jälkeen saada maalin ainakin kaksi vireillä olevista Kemijärven, Kemin ja Kuopion tehdashankkeista, ja siihen vielä päälle muutama pienempi bioenergiahanke. Yhteisiä pelisääntöjä, lisää koulutusta ja ennen kaikkea voimien yhdistämistä kaivataan, jotta suomalainen, puhdas lähija villiruoka löytäisi yhä enenevissä määrin tiensä lautasille. Eräisäntä Markus Maulavirta painottaa luonnon ja luonnonantimien voimaannuttavaa vaikutusta ja tarinoiden merkitystä ruoan tukena. Juhlavuonna esittäydytään entistä rohkeammin ja tuodaan valmiit tarinat koettaviksi. – Nyt on selkeästi erilainen syksy, kuin viime vuonna. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona www.lehtiluukku.fi —> Hyvää Pataa hintaan 5 €/nro, löydät sieltä myös kaikki Tukkutori-lehden numerot vuodesta 2006 alkaen. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. l Villiruoka kiinnostaa Villiruokalähettiläs Sami Tallberg (oikealla) muistuttaa, että luonnon oma supermarket on avoinna meille kaikille ja pitkä sesonki kestää reilusti yli puoli vuotta. Omalla alallanikin usko tulevaan on parantunut, nähty uusia kasvihuoneinvestointeja jopa kukka-alalla. ilMesTYMiNeN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2016 kuusi kertaa, seuraavan kerran 25. Helsingin Kukkatoimitus tytäryhtiöineen työllistää noin 100 henkilöä. Kotilainen toteaa Turun telakan risteilijätilausten olevan isompi asia kuin ehkä ymmärretäänkään. Niitä ei kuitenkaan kannata muistella, vaan kannattaa muistella sitä, kun on noustu ylös, periksi ei meillä anneta. Myös tarinallistaminen on tärkeää; asiakkaille on osattava kertoa mistä ruoka tulee, miten se kuuluu suomalaiseen ruokaperinteeseen ja miksi se on valittu tarjolle. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. Parsalle, lakritsalle ja monelle muulle ruoka-aineelle löytyvät vastaavat tuotteet luonnosta ja metsistämme. Molempien yritysten uudet, ruokaja juomatuotteet suunnataan suoraan isoille, kansainvälisille markkinoille. Perheyhtiön liikevaihto on tänä vuonna noin 34 miljoonaa. vAsTuu viRHeisTÄ JA ReklAMAATiO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. 100 uutta villiruokaosaajaa vuonna 2017 Jotta ala voisi kehittyä vauhdikkaammin, tarvitsee se tuekseen toimivia järjestelmiä ja lisää koulutusta. AsiAkAspAlvelu puh. Villiruoan saatavuuden takaamiseksi on kehitteillä valtakunnallinen rekisteri, jossa ostajat ja myyjät voivat kohdata toisensa. Juhani Kotilainen sanoo, että 50 vuoden yrittäjäuraan on mahtunut hyvää ja huonoa aikaa. Juhani Kotilainen on ylpeä kotimaisesta sypressistä, kun hän oli sen synnyttämisen kummina. – Bioja sellutehtaat nostaisivat kuitupuun hintaa ja sahureiden näkymiä; heillä ongelmana on tukkien sahauksessa kertyvän kuitupuun käyttö. Koulutuksessa perehdytään mm. Villiruoalla ja erityisesti villiyrteillä on laajat käyttömahdollisuudet myös ulkomailta tuotetun ruoan korvaamisessa. K iinnostus villija lähiruokaan sekä luontomatkailuun on voimakkaasti kasvava trendi. Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Vuosittain Helsingin Kukkatoimitus on myynyt niitä 150 000 kappaletta ja niitä menisi kaupaksi moninkertaisesti, jos vain tuotantoa olisi. | Hyvää Pataa | 5 | 2016 | 15. 4041 0763 Painotuote Talous on piristynyt Juhani Kotilainen on ollut kukka-alan hommissa puoli vuosisataa ja hän seuraa tarkoin talouden tapahtumia. Ägräsin tislaamon giniä maustavat yrtit tulevat kaikki suomalaisilta kerääjiltä. Näitä asioita pohdittiin syyskuun lopulla uudessa, alan ammattilaisille suunnatussa Slow meets Wild -päivässä Fiskarsin Ruukissa. Kantorahatulot säteilisivät piristystä maakuntiin ja muillekin aloille, myös kukkakauppa-ala hyötyisi. – On ollut vaikeitakin aikoja, viimeksi pari vuotta sitten. Intoa ja tahtoa tekemiseen on, nyt haemme keinoja, linjaa ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki ja sanoo, että Fiskarsin yrittäjien yhteistyö on suomalaiselle ruokamatkailulle esimerkki, jota voi ylpeänä esitellä. Ei ole enää maailmanlopun tunnelma, vaan taloudessa on piristymisen merkkejä ja ihmiset uskaltavat taas investoida, esimerkiksi auton vaihtaminen on lisääntynyt
Bioferme Oy:n perustaja Merja Sarlin kehitti ensimmäisenä maailmassa probioottisen kauravalmisteen fermentoimalla kauraa tarkoin valituilla probioottisilla maitohappoja bifidobakteereilla. Ruoan valmistaja voi jättää oman kädenjälkensä. Tuttuun tapaan myös Alkoholimaailmassa, joka on muilta kuin alkoholiluvan omaavilta asiakkailta suljettu alue, esiteltiin uutuuksia alan ammattilaisille. Potwellin Marko Hovinmäki esitteli Maatilatuotesarjan perunoita – Nämä ovat vakuumissa eikä niissä ole säilöntäaineet. Makuvaihtoehtoja on Välimeren tomaatti, Meksikon pippuri ja Original, jonka voit maustaa haluamallasi tavalla. Tuote on laktoositon ja gluteeniton. Säilöntäaineet jäivät pois jo 3–4 vuotta sitten. Valion MIFUa paistoivat Samuli Pohjamo ja Paavo Hellberg – MIFUn menekki on kova. Heinon Tukkumessut on kohdennettu ravintola-alan, suurkeittiöiden ja kaupan alan ammattilaisille. Sitä on kolmea laatua, nyt paistamme Välimeren tomaattia. Valio lähti lihattomaan proteiinibuumiin omalla innovaatiollaan. Se valmistetaan Seinäjoella, kertoili Paavo Hellberg. MIFU on maidosta valmistettu paistettava ruoan pääraaka-aine lämpimään ruoanlaittoon. Pyörykät ovat miedosti maustettua eivätkä pippurit hyökkää silmille. päivänä jo 16. Lihajaloste Korpelan Harri Tiihonen esitteli naudanlihapyöryköitä – Nämä pyörykät on valmistettu suomalaisesta lihasta ja ovat sydänystävällisiä, sillä suolapitoisuus on vain 0,9 prosenttia. l Karla Javanen Harri Tiihonen Samuli Pohjamo ja Paavo Hellberg Marko Hovinmäki 16 | Hyvää Pataa | 5 | 2016 |. N äytöskeittiössä esiteltiin perinteiseen tapaan alan uusimpia tuotteita ja tekniikoita. Sitä voi käyttää crème fraîchen ja kermaviilin tapaan. Tukkumessuilla tapahtui Heinon Tukkumessut järjestettiin syyskuun 13. Karla Javanen esitteli Yosa-tuotteita – Kauravälipalatuotteita on markkinoilla 16 ja nyt uutuutena on ensimmäinen ruoanvalmistustuote Yosa Food Luomu Kaurafraiche. Maatilan tuotteiden pieni hiilijalanjälki on seurausta lyhyestä ja tehokkaasta tuotantoketjusta, sekä sen korkeasta laadusta. Messuilla oli lähes kaksisataa ravintola-, suurkeittiö ja kaupan alan näytteilleasettajaa. Maatilan veitsikuoritun perunan 10 kg hiilijalanjälki on pieni, vain 34 g/100 g tuotetta kohti, joten niiden ilmastovaikutus on vähäinen. Itsessään miedon makuiset rakeet saavat makunsa maustekastikkeista, jotka sisältävät kotimaista rypsiöljyä ja mausteita. Perunat ovat laadukkaita, puhtaita ja hyviä. kerran Helsingin Messukeskuksssa