10 6 | 2016 | Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun. 4 Vartiaisen madonluvut yleissitovuudelle s. 12 Suomi menestyi kokkiolympialaisissa s. 8 Reinin liha laajensi s. Ari Koivulan bisneksissä on energiaa s
Kilpailun tuomaristo piti Frostellin menua tasalaatuisena ja ylisti pääruokana ollutta kananrintaa täydelliseksi. – Kokit ymmärtävät luomun päälle edelleenkin todella vähän. Avain Suomen menestykseen on se, että ay-liike saadaan ymmärtämään, että työntekijöillä ja työnantajilla tulee olla oikeus sopia työehtojen yksityiskohdat keskenään. Annokset olivat erinomaisia sekä visuaalisesti että maultaan, Launis kertoo. Norjasta löytyi voittaja Benjamin Frostell ei ehtinyt jäädä parrasvaloihin patsastelemaan, sillä hän matkusti heti Ruotsiin, jossa Nordic Organic Food Fair -luomumessujen yhteydessä 17.11. Murheenkryyninä olleeseen Talvivaaran kaivokseen voi olla tulossa ulkopuolinen rahoittaja, sillä tuskinpa muuten pääministeri Juha Sipilä olisi esiintynyt Terrafamen pipossa. Uusikaupunkiin palkataan yli tuhat henkilöä valmistamaan Mersun katumaastureita. Monet peräänkuuluttavat sesonkiajattelua, mutta minusta se ei yksin riitä, myös raaka-aineiden tuotantotapaan pitää kiinnittää huomiota, kertoo Frostell, joka kokkaa itse luomuraaka-aineista aina kun se on mahdollista. Vasta nyt olemme saavuttaneet vuoden 2006 bruttokansantuotteen tason ja vielä olemme reippaasti jäljessä vuoden 2008 bkt:stä. Vuoden luomukokkina hän aikoo viedä luomusaarnaa eteenpäin ravintoloihin ja kokeille. Elintarviketaloutta jäytää edelleen Venäjän vastapakotteet, mutta positiivisena uutisena on Atrian saama sianlihan vientilupa Kiinaan. Tekeviä käsipareja tarvitaan lisää. Valoa akkunassa Suomen talous on ollut alamaissa vuodesta 2008 lähtien, kun vuonna 2009 bruttokansantuote putosi peräti 8,3 prosenttia. ELMA-messuilla Helsingissä järjestetyn kilpailun finaali pidettiin lauantaina 12.11. l Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. Hyvinvointiyhteiskuntaa on ylläpidetty ottamalla velkaa: Suomen valtion velka on 8 vuodessa tuplaantunut ja ylittää nyt jo 100 miljardia. Hyvät talousuutiset ruokkivat positiivista ilmapiiriä koko Suomen elinkeinoelämään. (09) 761 470 Fax. Finaalissa käytetyt pakolliset raaka-aineet olivat luomukananrinta, luomupunajuuri, turkkilainen luomujogurtti, maustamaton luomutofu ja tumma luomuleivontasuklaa. – Frostellin annoksissa oli selkeää teknistä varmuutta ja kaikki komponentit täydensivät toisiaan. (09) 773 68 68 www.heikinlihaoy.com Gluteenittomat tattaripastat myynti: Heinon Tukku Oy KESPRO Oy Suomalaista luomu kvinoaa Gluteeniton Tilaa suoraan tilalta 500g–5kg pakkauksissa Tiedustelut: puh. Voitaisiinko Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä viettää jo nousevien talouslukujen vallitessa. 2 | Hyvää Pataa | 6 | 2016 |. Julkinen velka ylitti jo viime vuonna EU:n vakausja kasvusopimuksen mukaisen 60 %:n viitearvon suhteessa bruttokansantuotteeseen. Kilpailun voittaja suuntasi heti Ruotsiin edustamaan Suomea pohjoismaisessa Luomukokki-kilpailussa. Frostellin assistenttina toimi Alfred Tallberg. Benjamin Frostellista Vuoden Luomukokki Benjamin Frostell valmisti pääruoaksi paahdettua kananrintaa, kaskinaurista, emmervehnää sekä paahdettu sipulilientä. Kilpailun voitto meni kuitenkin Norjaan, voittoon kiri ilman dopingia Håvard Klempe. Frostellille luomu on tuttua juttua Benjamin Frostell toimii Gastrobar Emon keittiömestarina. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen B enjamin Frostell voitti Vuoden Luomukokki 2016 -kilpailun. Tarjonnan lisäys synnyttää uutta toimeliaisuutta. Kansalaisten ei juuri ole tarvinnut kokea elintason heikkenemistä, vaikka kansakuntana emme ole omaa toimeentuloamme tienanneetkaan. Matkailu Suomeen on myös hyvässä kasvussa. Viime vuonna tämä lahjakkuus oli myös Vuoden kokki -kisan semifinalisti, mutta kokee että Vuoden luomukokki -titteli sopii hänelle paremmin, sillä luomu on lähellä sydäntä. Kilpailussa oli mukana neljä finalistia, jotka kokkasivat kolmen ruokalajin menun luomuraaka-aineista. Viime viikkoina on positiivisia talousuutisia kuitenkin tippunut roppakaupalla. Joulupukki kiehtoo kiinalaisiakin. Pienempinä hankkeina on julkistettu ST1:n ja SOK:n yhteisyrityksen bioetanolihanke Pietarsaareen ja Kajaanin tehtaan laajennus. Tälle vuodelle valtiovarainministeriö ennustaa 1,1 prosentin kasvua ja kasvu jatkoisi samalla tasolla pari seuraavaakin vuotta. Suomi on pudonnut EU:n mallioppilaasta kotiläksyjään tekemättömäksi takarivin Taaviksi. Tässä lehdessä on talousosaaja Juhana Vartiaisen näkemykset. Kilpailukykysopimus oli tarpeen, mutta se on vain hetkellinen korjausliike. Häntä huolestuttaa huoltosuhde ja ay-liikkeen sementoiva vaikutus Suomen talouteen. järjestettiin pohjoismainen Luomukokki-kilpailu. Tuloksen julkistanut tuomari, Aromi-lehden toimituspäällikkö Maaret Launis kertoi eron toiseksi tulleeseen finalistiin olleen merkittävä ja tuomariston olleen yksimielinen. Ammatiltaan hän on merkonomi, ja kokiksi hän on opiskellut töitä tekemällä. Voittaja valmisti alkuruoaksi marinoitua tofua, glaseerattua porkkanaa, marinoitua fenkolia sekä juustokuminakreemiä, pääruoaksi paahdettua kananrintaa, kaskinaurista, emmervehnää sekä paahdettu sipulilientä ja jälkiruoaksi suklaakakkua, punajuurta sekä jogurttia. Kiinalaisrahan voimin Kemiin ja Kemijärvelle suunnitellaan yhteensä kaksi miljardia maksavia biojalostamoita. Yleissitovuudesta on päästävä, sillä ei sitä ole muissakaan Pohjolan hyvinvointivaltioissa. 0400 802 052 Isohallintie 10, Yliskulma Lieto Nettikauppa: www.luomukvinoa.. Äänekosken biotuotetehdas käynnistyy ensi vuonna ja Kuopiossa kootaan rahoitusta maailman suurimman havusellutehtaan rakentamiseksi
Toimimme koordinaattorina Siika 2005 -hankkeessa, joka oli lähtölaukaus taloudellisesti kannattavalle siian kasvatukselle, Raisioaquan liiketoimintajohtaja Tomi Kantola kertoo. Nyt 99 prosenttia Suomessa kasvatetusta kalasta on WWF:n vihreällä listalla. 3 FR E S H FIS H Torin tuorein kalatukku Suomalainen siika kelpaa WWF:lle Siika on kaunis kotimainen valkolihainen kala. 4 Mitaleita Suomelle kokkiolympialaisissa Kaksi joukkuetta tulessa: kultaa ja hopeaa saalina. vesistökuormituksesta on nykyään marginaalinen. Kasvatettu kirjolohi on ollut vihreällä listalla jo kaksi vuotta. Raisioaqua on edelläkävijä siian ruokinnan ja rehujen kehityksessä. 5 Tonnikala-perunalaatikon korvannut ja yön yli eli 16 tuntia kypsytetty ahven-perunalaatikko. – Turvallisen elintarvikkeen takaavat ammattitaitoiset kalanviljelijät. l | Hyvää Pataa | 6 | 2016 | 3. 6 Kiinassa tykätään krokotiilistä, kun se edustaa voimaa. Kalanviljelyn osuus Kun neljä vuotta sitten päätimme lähteä seuraaviin kokkiolympialaisiin, päätimme tehdä sen kunnolla. Sandelinin mukaan Suomen Kalankasvattajaliiton arvoihin kuuluu kotimaisen terveellisen kasvatetun kalan saannin turvaaminen jokaiselle suomalaiselle. Kotimaan vihreäntuotannon lisäämistä tukee se, että ulkomailta tuotu kala on valtaosin WWF:n keltaisella ”osta harkiten” taikka punaisella ”vältä käyttämästä”-listoilla. MARIANNE NORDBLOM s. Kotimainen kalanviljely tekee vastaisuudessakin töitä toimialan kehittämiseksi. He huolehtivat kasvatettavien kalojen hyvinvoinnista, terveydestä, korkealaatuisesta ravinnonsaannista ja etenkin seuraavat toiminnan vaikutuksia ympäristöön. ” S iika ui kirjolohen rinnalle kuluttajan kalaoppaan suositeltavien kalalajien joukkoon. 12 Onko vastuullista ostaa kala ulkomailta ja samalla ulkoistaa tuotannon ympäristövaikutukset ja yritystaloudelliset hyödyt. MERJA AHOLA s. Raisioaquan lanseerasi kalankasvatuksen fosforipäästöjä pienentävän rehun jo lähes kymmenen vuotta sitten. Se on noussut yhdeksi suursuosikeista. ANU-MARI SANDELIN s. Kalankasvattajat ovat saavuttaneet tuloksia ympäristövaikutusten vähentämisessä. Sisällys 3 Suomalainen siika kelpaa WWF:lle Kasvatetusta kalasta on jo 99 % vihreällä listalla. – Viimeisin innovaatiomme Baltic Blend Itämeri -rehu parantaa kalankasvatuksen kestävyyttä huomattavasti. Ravintona siika on kevyt ja terveellinen ostovalinta niin itselle kuin ympäristölle. – Kalaa syödään yhä enemmän, mutta kotimaisten tuottajien harmiksi vain pieni osa on kotimaista. 12 Ari Koivulan bisneksissä on energiaa ”Hullukrokiitili”pureejo”punaistahärkää”. 8 Juhana Vartiainen: Yleissitovuudesta irti Mallia Pohjoismaiden työsopimuksista 10 Reinin liha valmistaa nyt myös makkaraa Joulu on lihatalon kiireisintä aikaa. – Voidaankin kysyä onko vastuullista ostaa kala ulkomailta ja samalla ulkoistaa tuotannon ympäristövaikutukset ja yritystaloudelliset hyödyt, ihmettelee Sandelin. Kalanviljelyn kehitystä Suomessa vaikeuttavat jäykät ympäristöpoliittiset asenteet ja tiukat tuotantorajoitukset, sanoo toiminnanjohtaja Anu-Maria Sandelin Suomen Kalankasvattajaliitto ry:stä. Siika sisältää erityisen paljon D-vitamiinia ja paljon hyviä ravintoaineita. 6 Vuoden Keittiöteko Sodankylän kunnalle Hankintarenkaasta irti ja lähiruokaa pataan. Kalankasvatuksen ympäristövaikutusten arvioinnissa kalanrehulla on keskeinen asema. ARI KOIVULA s. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ravinnekuormitus on leikattu puoleen. Sandelin vaatii, että vastuullisen ja nykyaikaisen ympäristöpolitiikan on mahdollistettava kalanviljelyn lisääminen kotimaassa
Esittelin esivalmistellut raaka-aineet tuomareille kylmälevyjen päällä, kokkimaajoukkueen kapteeni Kristian Vuojärvi kertoo. Puolentoista vuoden matka huipentui kilpailun voittoon pahimman kilpakumppanin, Fazer Culinary Team Swedenin jäädessä nuolemaan näppejään. Kiitosta joukkue sai etenkin maa-artisokkaterriinistä. Harmoniasta joukkuetta kiiteltiin myös kylmän pöydän Culinary Art ja Pastry Art -kokonaisuuksien äärellä. Fazer Culinary Team oli ensimmäinen catering-sarjaan osallistuva suomalainen joukkue kilpailun historiassa. Kolmen ruokalajin illallisen kruunasi likimain täydellinen jälkiruoka puolukasta ja kinuskista. Kuvassa (vas.) kokkimaajoukkueen Simo Pietarinen, Marika Korhonen, Jenni Bergström, Aki Kinnunen, Mikko Pakola, Emeliina Papinniemi, joukkueenjohtaja Tapio Laine, Fazerin Tapio Bergström ja Sami Toropainen, kokkimaajoukkueesta Samuel Mikander, Jarkko Pulkkinen, assistentti Niall Larjala, Fazerin Juha Aalto,kokkimaajoukueen assistentti Duy Le, Janne Töllinen, Fazerin Lilli Jyräs, Reko Riikonen ja Matti Tikka, kokkimaajoukkueen kapteeni Kristian Vuojärvi, Fazerin Teemu Hokkanen, joukkueen kapteeni Mika Pesonen ja joukkueenjohtaja Karri Käki sekä Joona Lehto kokkimaajoukkueesta. Annokset pysyivät kasassa ja kokonaisuus harmoniassa, vaikka komponentteja oli esimerkiksi alkuruoassa tuomaris ton mukaan runsaasti. li kotimaisista juureksista. Sekä alkuruoan kolmella tapaa valmistettu järvikasvatettu kirjolohi että pääruoan valkohäntäpeuran filee nojasivatkin rohkeasti ensiluokkaiseen raaka-aineeseen. 4 | Hyvää Pataa | 6 | 2016 |. MÄTIÄ JOULUPÖYTÄÄN! HUMMERIT JA HERKUT UUDEKSI VUODEKSI 2017! K okkileijonat esiintyivät Erfurtin kokkiolympialaisissa määrätietoisesti ja tyynesti. – Tuomaristo nosti suurimpana positiivisena asiana ammattimaisen työskentelymme, siisteytemme ja kuinka hyvin olimme valmistautuneet ensikertalaisiksi. Kuusenkerkkäkastike ja rapea poronjäkälä toivat pääruokaan terää, kun taas muhevaa pyöreyttä tuTeksti Mariaana Nelimarkka Kuvat Eva Tordera Nuño Mitaleita Suomelle kokkiolympialaisissa Suomen kokkimaajoukkue ja ensi kertaa olympialaisiin osallistunut Fazer Culinary Team tekivät historiaa Erfurtissa: Suomi nousi ensimmäistä kertaa palkintopallille. Koko kokkimaajoukkue ei mahtunut lämpimään keittiöön. Kokkiolympialaisissa maun osuus on vain puolet pisteistä, toinen puoli kertyy työskentelystä, hygieniasta, siisteydestä ja ilmapiiristä. Arktiset maut perustuivat huolella valikoituihin raaka-aineisiin. Lounas sisälsi keiton, kaksi lämmintä ruokaa, yhden kasvisruoan, lisukkeet, salaattibuffetin ja jälkiruoan. Esivalmistelut niin kylmään pöytään kuin lämpimään keittiöönkin tehtiin koko 11 hengen joukkueen voimin, ja myös joukkueen johtaja Tapio Laine oli tapansa mukaan ”kädet savessa”. – Kaikki oli mietitty todella tarkasti. Puhtauden voi siis sanoa olevan puoli ruokaa! Suomalainen ruokakulttuuri uuteen aikaan Molemmat Suomea edustaneet joukkueet onnistuivat historiallisen hienosti. Meillä oli jääkaapissa nimetyt paikat eri raaka-aineryhmille. Puolentoista vuoden harjoittelu huipentui 150 hengelle tarjottuun lounaaseen, jonka raaka-aineiden sekä ruokien tuli kertoa kotimaan ruokakulttuurista. Kokkimaajoukkueen historiallinen hopea kokonaiskilpailusta syntyi lämpimän keittiön parhaasta esityksestä ja kylmän pöydän toiseksi parhaista pisteistä. Puolukkabavaroisesta, -marengista ja -kinuskista sekä mantelikakusta ja suolakinuskijäätelöstä koostetussa annoksessa oli jotain kylmää, kuumaa, pehmeää ja rapeaa. Catering-sarjassa työskentelyaikaa oli viisi tuntia ja kustannukset annosta kohden noin viisi euroa. Olympialaisissa se laskettiin eduksi: jo ennen lämpimän keittiön suorituksen alkua kokkimaajoukkue sai keittiötuomareilta kiitosta hyvin suoritetuista esivalmisteluista ja hienosti järjestetystä keittiöstä. Ruoka puhui puolestaan: 110 hengelle valmistetulla illallisella lautaset täyttyivät pohjoisen luonnon innoittamista mauista. Molemmat joukkueet järjestelmällisiä Suomalaisia kokkeja on joskus syytetty liiankin teknisestä lähestymistavasta ruoanlaittoon. Siihen tarvittiin Kokkijoukkueet tuulettavat yhdessä olympiamitaleitaan. Fazer Culinary Team tarjoili Suomi-makuja, muun muassa palsternakkakeittoa palvatun hirven kanssa sekä tyrni-omena-kaurajälkiruokaa. Myös Fazer Culinary Team sai kehuja säntillisestä keittiötyöskentelystä. Kapteeni Kristian Vuojärvi tiimissä kokkasivat varakapteeni Jarkko Pulkkinen, Aki Kinnunen, Samuel Mikander, Mikko Pakola ja Simo Pietarinen. Kovan harjoittelun tuloksena tiimi oli hitsautunut hyvin yhteen, eikä suorituksen aikana tarvittu juurikaan sanoja. Suorituksessa näkyi kilpailun tuoma paine, mutta suoritus oli tasainen ja varma, kertoo Fazer Culinary Team Finlandin kapteeni Mika Pesonen. Catering-sarjaan osallistui 20 joukkuetta ympäri maailman. Fazer Culinary Teamille cateringsarjan voitto Ensimmäistä kertaa olympialaisiin osallistunut Fazer Culinary Team Finland voitti kultaa kokkiolympialaisten catering-sarjassa. Assistenttina toimi Jenni Bergström
(09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Hopea oli myös parasta, mitä Pohjoismaat saavuttivat Erfurtin kokkiolympialaisissa tänä vuonna. 4. Vuoden 2013 alussa avattiin samalla konseptilla toimiva lihakauppa/ravintola uusittuun Hietalahden halliin. Olympialaisten jälkeen johtaja ei voi kuin hymistä tyytyväisenä: Fazer Food Services suhtautui kilpailuun tosissaan ja se kantoi hedelmää. Kun neljä vuotta sitten päätimme lähteä seuraaviin kokkiolympialaisiin, päätimme tehdä sen kunnolla. Lihakauppa Roslund on vuonna 1935 perustettu perheyritys ja tänä päivänä yrityksen palveluksessa toimii jo neljäs sukupolvi. Höglund hankki joukkueelle yhteistyökumppanit, joiden tuen varassa hanke onnistui. Vahvin usko olympiamitaliin on ollut toiminnanjohtaja Nils-Gustaf ”Nile” Höglundilla. Heidän käsistään lähtivät Suomen kauneimmat annokset, joita tuomaristo kuvaili jopa liian täydellisiksi. – Catering-ala kehittyy koko ajan ja haluamme tarjota tulevaisuuden osaajille edelläkävijän näköalapaikkoja, Nordblom sanoo. TERVETULOA ASIOIMAAN ROSLUNDILLE! ROSLUND HIETALAHTI Hietalahden kauppahalli Lönnrotinkatu 34 00180 Helsinki Puh. 020 755 9890 kauppahalli@roslund.fi TEURASTAMON PORTTI Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. ”Pöytämme oli tuomaripalautteen mukaan eheä, harmoninen kokonaisuus. Tavoitat meidät aina. Kultaa pokkasi Singapore ja pronssia Sveitsi, Norja ja Ruotsi jäivät sijoille 5. Kokkimaajoukkueen kapteeni Kristian Vuojärvi ja joukkueenjohtaja Tapio Laine saivat hopeamitalit, mutta menettivät tukkansa. Olympiahopeasta voi laskea uuden aikakauden alun. Lisäksi on tarvittu muita kokeneita ammattilaisia: – Olen tehnyt tiiviisti yhteistyötä päävalmentajamme Gert Klötzken kanssa, jotta olemme saavuttaneet tämän sijoituksen. Teimme yhteistyötä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa ja käytimme sparraajina ulkomaisia, pitkän linjan kilpailukokemuksen keittiömestareita, Nordblom kertoo. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Pakastamattomat, tuoreet joulukinkut ja kalkkunat Tuoretta karitsanlihaa Tuoretta hirvenja peuranlihaa avoinna ma-pe 8–18 la 8–16 määrätietoista harjoittelua ja valtava panostus taustajoukoilta. Lihakaupan lisäksi toiminta on laajentunut myös ravintola-alan puolelle. Talon omat huippukokit toivat kultaa! Nordblom pitää historiallista menestystä suurena asiana koko alalle. Joukkueenjohtaja Tapio Laine on omistautunut yhtä lailla vuodesta 2010 lähtien täysin kokkimaajoukkueelle. Kokkimaajoukkuetoimintaa Suomessa on vuodesta 2010 lähtien tuotu ammattimaiselle tasolle. Marika Korhonen ja Emeliina Papinniemi tekivät uskomattoman tarkkaa työtä petit fours’ien parissa. 2.–3. Vuonna 2012 avattiin Teurastamon alueella uuden aallon lihakauppa, Teurastamon Portti, josta saa tutun lihakaupan valikoiman lisäksi herkullista kotiruokalounasta sekä Josperhiiligrillissä valmistettuja lihaisia herkkuja. Meillä on ollut myös muita mentoreita maailmalta, Laine summaa. Suomi nousi viime olympialaisten seitsemänneltä sijalta kokonaiskisan toiseksi. 020 755 9895 teurastamonportti@roslund.fi Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. l 1. ja 6. Culinary Art -kokonaisuuden kruunannut showplate kalasta ja äyriäisistä. Showplatemme yhteydessä kehuttiin Latimerian meille suunnittelemaa vatia ja sen ruokien kanssa muodostamaa hienoa kokonaisuutta”, Kristian Vuojärvi kertoo. Kivikonlaita 32, 00940 Helsinki Puh. 1 2 3 4 | Hyvää Pataa | 6 | 2016 | 5. Fazer Food Services lähti kokkiolympialaisiin tavoitteena nostaa catering-alan arvostusta, kertoo Fazer Food Servicesin gastronomiasta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja Marianne Nordblom
Merja Ahola kertoo Sodankylän kunnan irrottautuneen hankintarenkaasta ja keskuskeittiön uusitun lähiruoan käytön ehdoilla. Vuoden Keittiöteko -kilpailussa etsittiin tekoa tai tiimiä, joka on luonut ammattikeittiöön uusia toimintamalleja, teknologiaa tai palvelumalleja, luonut elämyksiä aterian nauttijalle sekä uudistanut vanhoja, toimimattomia malleja sekä tehostanut yrityksen tai Suomen yhteisten varojen käyttöä tinkimättä mausta ja laadusta. Vanhan Sataman aulatiloissa olivat yritykset uutuustuotteineen esillä. Marraskuun 8. järjestetyssä Ateria-tapahtumassa oli runsaudenpula esitelmistä, kun niitä tarjottiin non-stoppina kolmessa salissa. – Lähiruoka on saanut kuntalaisilta erinomaisen vastaanoton: esimerkiksi tonnikala-perunalaatikon korvannut ja yön yli eli 16 tuntia kypsytetty ahven-perunalaatikko on noussut yhdeksi suursuosikeista, kertoi uuden toimintamallin kehittänyt Sodankylän ruokapalvelupäällikkö Merja Ahola. Lisäksi raati kiinnitti huomion Sodankylän kunnan vastuulliseen toimintaan oman alueen hankinnoissa ja toivoi tämän rohkaisevan muita kuntia. – Nyt tilaratkaisut mahdollistavat lähiruoan vastaanottamisen suoraan tuottajilta. Hinta 29 € , kun tilaat useamman ei postituskuluja. . Keudan opiskelijaravintola Perttula ja Bistro Cumuluksen lastenlista jakoivat raadin äänestyksessä kolmannen sijan. S odankylässä on pitkäjännitteisesti kasvatettu lähiruoan osuutta kunnan ruokapalveluissa, ja näin edistetty paikallisten ruoantuottajien pääsyä mukaan kunnan ruokahankintoihin. Tuhti pöytäkalenteri, koko A5, sivuja 220, kierreselkä, tuplakannet, runsaasti muistiinpanotilaa, artikkelit nettikaupasta, kukkakoruista ja luonnonmateriaalista sidonnassa. Kaikkiaan ehdotettiin 38 eri tekoa. Voittajatiimi palkitaan matkalla Lyoniin kannustamaan Suomen edustajaa Eero Vottosta tiimeineen kokkien olympialaisissa, Bocuse d’Or -kilpailussa, tammikuussa 2017. Katso lisää ja tilaa: hyvaapataa.fi Tilauksetasiakaspalvelustammepuh.0103870880(ark.klo8–16). Ensimmäistä kertaa järjestettyyn Vuoden Keittiöteko -kilpailuun tuli maalis-lokakuun aikana lähes 70 ehdotusta, joista osassa mainittiin sama ehdokas. Hankinnat lähiruoan tuottajille Merja Ahola totesi, että Sodankylän kunnan keskuskeittiö uusittiin vuonna 2014 lähiruoan käytön ehdoilla. l Vuoden Keittiöteko Sodankylän kunnalle Fredmanin perustama Vuoden Keittiöteko -palkinto 2016 myönnettiin Ateria 2016 -tapahtumassa Sodankylän kunnan ruokapalveluille. Loopin toimintamalli on monistettavissa, ja raati halusi kunniakirjalla kannustaa Loopin tiimiä kasvun tiellä. Lähiruoasta tehdään myös puolivalmisteita ja komponentteja myöhemmin hyödynnettäväksi. Lähiruoalla mahdollistetaan alueen oman ruokakulttuurin säilyminen ja kehittyminen ja kuntalaisille tarjotaan tuoreista, hyvistä raaka-aineista tehtyä ”tuttua” ruokaa. 29 € + postituskulut 3,10 € 6 | Hyvää Pataa | 6 | 2016 |. Sisältää mm. Tilaa joululahjaksi asiakkaillesi ja työntekijöillesi. Se täytti Vuoden Keittiöteko -kilpailun kriteerit erinomaisesti. Kunniakirjat kolmelle rohkealle uudistajalle Toiselle sijalle raadin äänestyksessä sijoittunut hävikkiruokaravintola Loop on luonut täysin uudenlaisen ravintolakonseptin, joka vastaa vahvasti ruokahävikistä käytyyn keskusteluun. Kukkakauppiaille, kukkien suoramyyjille. Sodankylä on irrottautunut isosta hankintarenkaasta viime vuonna ja keskittää nykyisin hankinnat lähiruoan tuottajille. Multaisille juureksille on oma pesueli renssaushuoneensa ja lähiruoan tuottajille raaka-aineiden vastaanottoalueella oma käsienpesupaikka. Vuoden Keittiöteko -kilpailun raati kiitti päätöksenteossaan Sodankylän mallia rohkeudesta ja kyvystä ajatella ja toteuttaa perinteisiä asioita uudella tavalla. Laita kalenterien lasku verotukseen tulonhankkimisvähennyksinä, ota ALV:t pois! Kukkakauppakalenteri 2017 ilmestyy pian Tilaa ammattilaiskalenteri nyt. mallisidontatyön joka viikolle, kukkien nimistön, talouslaskennan pohjat
– Meillä on 700 maidontuottajaa ja kahdeksan keräilymeijeriä eri puolilla Suomea. 060427* 6042 Luumu Taskutorttu 60 x 55 g LAKTOOSITON 069352* Joulutuotteet 6935 Tähtitorttu Hillotettu 40 x 60 g LAKTOOSITON Lisätietoja muista joulutuotteistamme: myllynparas.. Arla on ottanut 23 prosentin markkinaosuuden Suomen maitotuotemarkkinoista. Sami Pyhälahti kertoi, että maidot, piimät ja kermat ovat 100-prosenttisesti kotimaisesta raaka-ainetta. Tutustu lisää: www.solotop.?/greengood HoReCa Kiireetöntä Joulua Myllyn Paras -joulutortuilla! Käytä valmiiksi hillotettuja joulutorttujamme ja totea itse, miten paljon säästät aikaa muihin jouluvalmisteluihin. Pienissä kaloissa hävikki on jopa 75 %, mikä nostaa niistä tehtyjen kalatuotteiden hintaa. Globaalisti tulemme vähentämään valkoista sokeria miljoona kiloa vuonna 2018, kertoi Sami yrityksen lupauksesta. Roberts on suomalainen perheyritys ja se on perustettu 1910. – Kypsät perunat ovat täysin lisäaineettomia. Valmistamme keitettyjä tyhjiöpakattuja perunatuotteita sekä veitsikuorittuja raakoja perunatuotteita ammattikeittiöille. Julkiselle sektorille tarjotaan 1 desin rasioita ja vähittäiskauppaan 2 desin annoksia. Pirkko Toivanen kertoi, että marjat ovat kotimaisia ja niissä on monta makua. Päivän marjat -tuotteita on valmistettu kolmen vuoden ajan. Marjat ovat jauhettu ja marjapitoisuus on 50 prosenttia. Kotimaisista marjoista juotavia annoksia Perunaa moneen makuun Kotimaista kalaa ja kasvista Arlan hankinta kotimaasta | Hyvää Pataa | 6 | 2016 | 7. Robertsin Berrie-tuoteperhe tarjoaa päivän marjat helposti ja tasalaatuisesti. – Sopimusviljelijämme saivat kaiken sadon varastoon hyvissä olosuhteissa. Kirjolohipyörykät ovat edullisimpia, totesi Mika Lindfors. Prosessissa ei käytetä minkäänlaisia lisäaineita, vain puhdasta vettä. – Vähennämme jogurttien ja rahkojen sokerimäärää. /horeca Ruokatrendi Ateria 2016 -messuilla: Kotimaisuutta enemmän, sokeria ja suolaa vähemmän Heikki Hakkarainen esitteli Jepuan Perunan eli JEPOn tuotteita. JEPO on 40-vuotias perunanviljelijöiden omistama yritys. Kuntapuolella suolaa voi käyttää vain 0,8 %, mikä asettaa valmistajille haasteen saada makua tuotteisiin. Hakkarainen kertoi, että JEPOlla on nyt kuorimo myös Huittisissa, jonka logistinen sijainti on hyvä. Muut kalat hankimme kalamassana. Timo Luotonen ja Mika Lindfors kertoivat, että yritys on mukana hoitokalahankkeessa, jossa järvestä poistetaan särkeä ja lahnaa. Pakkaavat meijerit ovat Sipoossa ja Hämeenlinnassa. Lagerblads Foods on laajentanut tuotevalikoimaa kotimaisiin järvikaloihin ja kasviksiin. Ne ovat juotavassa muodossa. Kaikki makeus tulee marjoista ja hedelmistä, kun tuotteeseen on käytetty omenauutetta. – Tuotteisiin ei ole lisätty lainkaan valkoista sokeria. – Muikun ostamme perattuna ja se on meidän suurin kalatuote. Lagerblads Foods tekee piiraita myös kauppojen palvelutiskeihin. Luonto+ -tuotteissa ei ole lisättyä valkoista sokeria
– Taloustieteilijätkään eivät ole riittävästi tähdentäneet työn tarjonnan merkitystä, vaan työllistymistä on ajateltu työn kysynnän kautta. – Ikääntyneitä ihmisiä on alettu pitää iltaruskon porukkana ja jarrutuskaistalla olevina. Tähän Vartiaisella on rivikansanedustajaa paljon laajempi perspektiivi, sillä hän on työskennellyt sekä Suomessa että Ruotsissa taloudellisten tutkimuslaitosten johtajana. päivänä pidetyssä seminaarissa, mikä meitä suomalaisia nyt vaivaa. Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan Vartiaisen mukaan työttömyysturvaa trimmattiin Ruotsissa jo kymmen vuotta sitten ja siellä rohkaistiin myös työperäiseen maahanmuuttoon. Hän on ollut Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja ja sitä ennen Ruotsin kansallisen taloustutkimuskeskuksen (Konjunkturinstitutet) tutkimusosaston johtaja. Vartiaisen mukaan yksilötasolle menevää palkan määräytymistä ei ole muualla käytössä. – Sen sijaan valtion ja kuntien talous on kestämättömällä uralla. Tarvitsemme paljon enemmän käsipareja töihin. 8 | Hyvää Pataa | 6 | 2016 |. Vuosi 2009 oli taitepiste, jossa työikäisten määrä kääntyi laskuun, kun suuret ikäluokat eläköityivät. Pohjoismaista otettava mallia Juhana Vartiainen sanoi, että kilpailukykysopimuksen hintana oli paikallisen sopimisen uudistuksen vesittyminen kokonaan. – Kiky ei riitä, vaan on muutettava toimintatapoja palkoista ja muista asioista neuvoteltaessa. Julkisen talouden tulonsiirtojen rahoitusta ei voi vyöryttää velanoton avulla eteenpäin, vaan ne on rahoitettava itse. Juhana Vartiainen katsoi, että yksityiselle yrittäjyydelle tulee antaa mahdollisuus myös julkishallinnon tehtävissä. Harvoin pakolaisista on vahvistamaan kansantaloutta. Kansanedustaja Juhana Vartiainen: ”Yleissitovuuteenjoudutaanpalaamaan” Kansanedustaja Juhana Vartiainen ruoti Keski-Uudenmaan Elinkeinoseminaarissa Suomen talouden ongelmia. Vartiainen piti työttömyysputkea työllisyyden kannalta erityisen vahingollisena. Vartiaisen mukaan eläkeuudistuksessa tehty eläkeiän kiinnitys odotettavissa olevaan elinikään auttaa kestävyysvajeeseen. Juhana Vartiainen korosti, että paikallisessa sopimisessa ei ole kysymys palkan alennuksista. – Suomi joutuu huoltosuhteen ongelmaan ensimmäisenä. – Sodan jälkeen vaurastuttiin nopeasti. – Julkisen vallan on oltava napakka siinä, että ihmiset tekevät töitä. Vartiaisen mukaan kilpailukykysopimus oli tarpeen, mutta se tulee olemaan pelkkä korjausliike. – Muissa Pohjoismaissa työehtosopimukset ovat paljon väljempiä. Nyt vahvojen eriarvoistumisen trendien vallitessa on paljon vaikeampaa tehdä uudistuksia. Kun työttömyysputken alaikärajaa on nostettu, työllisyysaste on noussut. – Tarvittavia uudistuksia on harvoin saatu aikaan, kun on ollut pyrkimys konsensukseen ay-liikkeen kanssa ja se ei lähde luopumaan saavutetuista eduista. – Meidän on mentävä muiden Pohjoismaiden suuntaan. – Yksilöllisessä palkanmuodostuksessa palkat voisivat nousta jopa nopeammin. Olemme kaksi vuosikymmentä perässä Ruotsia, jossa tehtiin uudistuksia optimismin aikaan. Meidän on pakko saada ihmisiä enemmän työelämään. Työehtosopimuksilla sovitaan siedettävät vähimmäisehdot, mutta subjektiivinen oikeus solmia työsopimus tulee olla työntekijällä ulkoa tulevien määräysten sijaan. Huoltosuhde huolettaa Juhana Vartiainen totesi, että Euroopassa on meneillään vaihe, jossa aktiivisten käsiparien määrä ei kasva, mutta hoivaa tarvitsevien määrä kasvaa. Kikyllä saatiin tasokorjaus, mutta se ei muuta toimintatapoja. – Meillä työperäinen maahanmuutto on vielä kiistanalainen ja se menee sekaisin pakolaiskeskustelun kanssa. Ei ole takeita siitä, etteikö uudelleen pudota liian kalliiksi maaksi Euroalueen sisällä. – Tarvitsemme lahjakkaita kolmekymppisiä nuoria myös muualta kuin ETA-alueelta. l Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen oli SDP:n jäsen vuosina 1975–2015. – Meillä ei tarvitse puhua eläkepommista, sillä maksut ja työeläkevarat riittävät eläkkeiden maksuun, jos talous palaa normaaliksi. Myös pienten lasten äidit tulee saada nopeammin työelämään. Globaalin maailmantalouden, eurojäsenyyden ja väestön ikääntymisen johdosta Suomen päätöksenteon traditiot ovat muuttuneet painolastiksi. – Jos halutaan pitää julkinen monopoli yllä, pitää sille olla perustelut. Yleissitovuuteen joudutaan vielä palaamaan. WWW.PEKKAVEHVILAINEN.FI J uhana Vartiainen pohdiskeli marraskuun 8. Todistustaakka on niillä, jotka haluavat estää kilpailun. – Kiky-sopimuksesta maksettiin liian kova hinta
Viime toukokuussa tehdyn suhdannetiedustelun mukaan yritysten suhdannenäkymät ponnistivat plussalle ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. L uomuliitto valitsee vuosittain vuoden luomutuottajan. l mä keskusliitto EK:n suhdannebarometriin. Eikä puiden laatu tai kasvu siitä kärsi mitään. Tänä vuonna tittelin sai Aurassa toimiva Suomisen Maito Oy. Jyrki Sukula tietää, miten tehdään M atkailuja ravintola-alan yritykset kuvaavat suhdannetilanteensa pysyneen jonkin verran tavanomaista heikompana, selviää marraskuussa julkaistusta matkailuja ravintola-alan suhdannebarometrista. Jäätelöön ei tosin saada makua petun raaka-aineesta eli nilasolukoista, vaan ne saadaan mäntyjen vuosiversoista. Myyntihinnat ja kannattavuus kohoaisivat vähän. Mara-alan suhdannebarometri perustuu Elinkeinoelämaukasta ravintoa, Erkki Mikola tietää, miten tehdään hyviä brändejä ja tuotteita markkinoidaan. Lisäksi Jymy on päässyt kaikkien kauppaketjujen ostoslistalla sekä Finnairin ja VR:n ruokalistoille, missä ulkomaisetkin matkustajat pääsevät puhtaan suomalaisen makuun. Horst Neumann osaa yritystoiminnan, niinpä hän sai hoitaakseen yrityksen toimitusjohtajan vakanssin. Loppuvuodelle odotetaan aavistuksen kasvua. Yrityksen tarina on lähes uskomaton: Runsaan kahden vuoden toimintansa aikana sen tuottama Jymy-jäätelö on saanut pohjoismaisen palkinnon vuoden uutena luomuelintarvikkeena ja nyt yritys on vuoden luomutuottaja Suomessa. Loppuvuodelle ja vuoden 2017 ensimmäiselle neljännekselle ennustetaan kuitenkin paranevaa suhdannekuvaa. Jymyn muutkin raaka-aineet ovat luomutuotteita. Ensi vuoden uutuus tulee olemaan Jymy 1917 -mäntyjäätelö. l Suomisen Maito Oy vuoden luomutuottaja Mara: suhdannenäkymät varovaisen positiiviset Teksti ja kuva Juhani Piirainen Nuoret yrittäjät Olli ja Samuli Suomela tarttuvat innolla uusiin haasteisiin, nyt on edessä uusien jäätelömakujen luomisen lisäksi luomumunien tuottaminen. Suhdannenousua ennustaa 21 prosenttia vastaajista, kun taas 15 prosenttia enteilee tilanteen synkkenevän talvikauden aikana. Mahdollisuuksien mukaan raaka-aineet ostetaan läheltä, esimerkiksi mansikat tulevat naapurikunnasta Keskitalon tilalta. Jymy-jäätelön pääraaka-aine eli luomumaito tulee tehtaan lähistöllä toimivalta Vennan luomutilalta, joka on kahden omistajan Olli ja Samuli Suomisen kotitila. Jymyyn ne kerätään Sauvon Karunassa sijaitsevasta luomumetsästä. Henkilökunnan määrä on pysynyt lähes ennallaan. | Hyvää Pataa | 6 | 2016 | 9. Tiedustelun mukaan myynnin määrä on pysynyt viime kuukaudet lähes ennallaan. Lähikuukausille odotetaan jonkin verran myynnin kasvua. Maku saadaan siis hyvin vanhana suomalaisena elintarvikkeena tunnetusta männystä. Kolme muuta omistajaa tulevat vähän kauempaa, mutta heillä on omat osaamisalueensa. Luomumunat saadaan pian maidon tapaan ”omasta” tuotannosta, kun Suomisen pojat paneutuvat luomumunien tuotantoon. Suosion takana ovat hyvin yksinkertaiset asiat: Puhtaat, ekologiset raaka-aineet ja laadukas käsityö sekä tuotekehittely
– Chiliboomi on ollut menossa jo ohi, mutta meidän chiligrilleriä arvosteluraati kiitteli lihaisesta koostumuksesta ja tasapainoisesta maustamisesta. Lihanleikkaamo on Tukkutorilla ja se palvelee oman hallimyymälän lisäksi noin sataa ravintola-asiakasta ja myös laatua arvostavia vähittäiskauppiaita. Faktat Reinin Liha Oy HiSTORiA Reini ja Hilja Passinen perustivat yrityksen 1972 Hakaniemen halliin. Maahanmuuttajat käyttävät paljon karitsaa, toteaa Kjell. Sen hinta kohtaa ulkomaisen lampaan hintaa. Heidän tyttärensä Pirjo Passinen ja irmeli Söderman jatkavat hallissa ja irmelin puoliso Kjell Söderman vastaa Tukkutorin leikkaamosta. Viime keväänä se laajensi toimintaansa makkaroiden kypsentämiseen. Vuosikymmeniä sitten lampaan maine pilattiin, kun kauppiaat halusivat halpaa lammasta. Kysyntää tukittiin rasvaisilla pässeillä. Tuorekinkut verkotetaan ja suolataan. Karitsoiden ruhojen ympäröimä Kjell Söderman tekee 14-tuntista työpäivää ja hän on töissä myös lauantaisin. Syksyisin leikkaamossa käsitellään myös hirvenlihaa. Kastén Oy:ltä. Akateeminen Kiuas-Seura ry valitsi vuoden 2016 parhaaksi grillimakkaraksi Reinin Lihan Chiligrillimakkaran. – Syksyllä leikkaamme 500– 600 karitsan ruhoa viikossa. Reinin liha myy joulukinkkuja noin 60 tonnia. – Se syö kotimaista tuotantoa ja pitää kotimaiset tuottajat ahtaalla, vaikka kuluttajat haluaisivat kotimaista tuotantoa. Helsingin Tukkutorin alue on viime vuosina kokenut suuria muutoksia, kun alueelle on tullut ravintoloita ja tapahtumia. – Emme käytä pakastettuja kinkkuja. Karitsa on Reinin lihan eniten käsittelemä raaka-aine. Tehtaanmyymälöitä lisää. 10 | Hyvää Pataa | 6 | 2016 |. R einin Liha on palvellut kuluttaja-asiakkaita Hakaniemen hallissa vuodesta 1972 alkaen. Luomukinkun osuus on noin 5 prosenttia. Yritys ostaa karitsat Ahvenanmaan ja rannikkoseudun lampureilta. Kjellin mukaan lampaankasvattajien tilanne on parantunut, kun maahan on tullut pieniä teurastamoja. – Aloimme valmistaa Chili Grillimakkaraa viime kesänä ja Akateeminen Kiuas-Seura valitsi sen parhaaksi grillimakkaraksi, sanoo Mikko ylpeänä. Heidän poikansa Patrik Söderman jatkaa yritystä kolmannessa polvessa. Joulukinkut tuorelihasta Joulu on lihatalon tärkein pyhä. Kotimainen viljakinkku on yhtä hyvää ja puhtaasti kasvatettua kuin luomusika. – Kotimaisen karitsan suosio on kasvanut. Vuositasolla määrä on 15 000 ruhoa, kertoo Kjell. LiiKEVAiHTO noin 8–9 miljoonaa euroa. Lisäksi yritys tekee rahtityönä makkaroita ravintoloiden reseptien mukaan. Makkarapuolen vetäjänä on Mikko Granlund, jolla on pitkä kokemus Ab A. Toimitamme K-supermarket ketjulle karitsaa ja se myydään meidän brändillä, kertoo Kjell Söderman. Reinin Liha valmistaa kymmentä sorttia raakamakkaroita. Reinin liha on valmistanut raakamakkaroita jo neljännesvuosisadan, mutta uutta on makkaroiden kypsennys. – Saimme muutama vuosi sitten vuokrattua lisätilaa kaupungin saneeraamista TeurasReinin Liha valmistaa nyt myös makkaraa Reinin Liha Oy on vuosikymmenten aikana noussut ravintolaja kuluttaja-asiakkaiden keskuudessa erinomaisen lihatalon maineeseen. – Nyt teurastettavat karitsat ovat vain 5–8 kuukauden ikäisiä ja lihaa voi verrata vasikanlihaan. Karitsan kysyntä kasvaa Kjell toteaakin, että heidän ei kannata bulkkia tehdä, vaan ainoastaan laatutuotteita. Investoimme liki puoli miljoonaa palvija pakkauslinjastoihin, kertoo Kjell Söderman. Reinin Liha käyttää vain kotimaista sikaa, mutta Kjell Söderman tietää, että maahan tuodaan Saksasta ja Espanjasta halpaa sikaa, josta tehdään makkaroita ja palvia. TYöNTEKiJÄT Leikkaamossa on 12 henkilöä, kuljetuksissa 2 ja myymälässä 5–10, ruuhka-aikaa jopa 20 henkilöä. tamon tiloista
Tähän haetaan nyt muutosta, jotta eurooppalainen ruoka-ala voi kehittyä, uudistua ja kasvaa. l Mikko Granlund on erikoistunut makkaroiden ja muiden lihavalmisteiden valmistukseen. Patrik Söderman jatkaa Reinin Lihan tarinaa kolmannessa polvessa. Sääntelyn lisäämisen seuraukset olisivat kotimaisen elintarvikeketjun kilpailukyvyn, työllisyyden ja kuluttajien kannalta arvaamattomat, sillä yksityiskohtainen puuttuminen toimitusketjun kaupallisiin käytäntöihin jäykistäisi toimintaa ja lisäisi kustannuksia. EU-tason lainsäädäntö turvaa tasavertaisen kohtelun myös suomalaisille maatilaja elintarvikeyrityksille. Yksi ehdotuksista on uusi puitelainsäädäntö, joka koskisi elintarvikeketjun kauppatapoja. Työryhmä esittää maatalousyrittäjien avuksi EU-lainsäädäntöä, jotta reilu peli voisi toteutua kaikkialla. Hallikauppiaiden väistötilaksi on suunniteltu torille sijoitettavaa lasihallia, joka remontin valmistuttua siirrettäisiin Tukkutorille. l MTK kannattaa: Ruokamarkkinoiden pelisääntöjä EU:ssa uusiksi | Hyvää Pataa | 6 | 2016 | 11. Sopimukset ovat sanelua, ja riskit sysätään heikommalle osapuolelle. MTK:n mukaan myös Suomessa on todettu, että ruokamarkkinat tarvitsevat säätelyä. krs 00580 HELSINKI – Koen muutoksen positiivisena. Kalasatamaan on tulossa paljon asutusta ja vähittäismyynti tukisi myös ravintoloiden toimintaa. Suomen kohdalla avaus on merkittävä, sillä kansallisen lainsäädännön valmistelu on junnannut paikallaan. MTK edellyttää, että Suomi asettuu tiukasti tukemaan työryhmän rakentavia esityksiä. Politikointi tässä asiassa olisi vastuutonta ja vastoin Suomen omaa hallitusohjelmaa, jossa sääntelyn purku on nimenomaan yksi kärkihankkeista, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto painottaa. Kjell Söderman katselee suunnitelmia positiivisella mielellä. Suomi ei ole kannattanut sopimusketjun sääntelyä ja viesti Suomen kannasta on tähän asti ollut selvä. M TK on tyytyväinen EU:n komission erityistyöryhmän suosituksiin, joilla kitketään ruokamarkkinoiden epätervettä kilpailua. Komission sääntelyehdotuksen taustalla olevat syyt kuten suullisten sopimusten ongelmat ja yritysten välisten sopimusten pitkiksi venyvät maksuajat eivät ole ongelmia suomalaisessa järjestelmässä. Lihaliikkeiden mielestä nykyinen lastaushalli voitaisiin muuttaa vähittäismyyntitilaksi, jossa voisimme tehdä kauppaa. Nykyisin liian usein pelkona on kilpailuviranomaisten tiukat tulkinnat. Hakaniemen hallissa alkaa peruskorjaus vuoden 2018 joululta. – Kokemukset vapaaehtoisuuteen perustuvista järjestelmistä ovat turhauttavia. Työryhmän mukaan ruokamarkkinoiden suurin ongelma on se, että vahvat toimijat käyttävät valtaa häikäilemättömästi ja kuristavat näin pienten yritysten elintilaa. EU:n komission maataloustyöryhmä ehdottaa useita toimenpiteitä maataloustuottajien aseman parantamiseksi markkinoilla. Komission raportti peräänkuuluttaa lisäksi uusia työkaluja maatalousyrittäjien välisen yhteistyön vahvistamiseksi. Lisäsääntelyyn ei Suomessa ole tarvetta eikä perusteita. Kantaan on perustellut syyt. – Suomen tulee jatkossakin vastustaa sitä, että elinkeinonharjoittajien välisiä sopimussuhteita säänneltäisiin yksityiskohtaisesti kansallisesti tai EU-tasolla. PTY vastustaa Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan Suomen on linjakkaasti vastustettava EU:n lisäsääntelyä myös elintarvikeketjussa. Se antaa selkänojan, jota voidaan täydentää kansallisilla sovellutuksilla. Myös Suomen hallitusohjelmaan on kirjattu, että maatalousyrittäjän asemaa elintarvikeketjussa vahvistetaan. www.primulator.fi 09-726 0622 primulator@primulator.fi Työpajankatu 10 A, 1. MTK tukee tässäkin työryhmän esityksiä. EU-tason avaus antaa hyviä työkaluja Suomen hallitukselle ohjelmansa toteuttamiseen
Kaikkialle maailmaan Energiajuomia valmistetaan lukuisissa tehtaissa, Euroopan markkinoille pääosin Hollannissa. Maailman parhaat brändit yhdestä tilauskanavasta Tilaukset ja koko valikoima hintoineen 24/7 www.suppilog.fi Laaja valikoima e t isesti tuotet uja luomuelintarvik eita ja superfo deja. Älä epäröi kokeilla. Pastöroituja juomia Koivula ihmettelee Suomessa käytävää keskustelua energiajuomien kofeiinihaitoista ja jotkut kauppiaat ovat rajoittaneetkin niiden myyntiä alle 15-vuotiaille. – Kiinassa tykätään krokotiilistä, kun se edustaa voimaa, myhäilee Ari. WWW.HAMPPUFARMI.FI Myös uusille kauppiaille suunniteltu sopiva aloituspaketti. – Varmistamme juomiemme säilyvyyden pastöroinnilla, 15 minuuttia 72 C-asteessa. – Palpan perustaja panimot suojelevat reviireitään. Se vaatii investointeja ja hidastaa valmistusta ja siten maksaa. Muilla länsimaisilla brändeillä ei tuollaisia lupia ole, sanoo Ari ylpeänä. Valmistuksen aloitus Meksikossakin on mahdollinen; riippuu siitä mitä Trump aikoo NAFTA:n suhteen tehdä, toteaa Koivula. – Vettä ei kannata kuljettaa pitkiä matkoja. Vaikka hyllytilasta taistellaan, sanoo Koivula, ettei hän näe oikeutetuksi maksaa kynnysrahoja kaupalle. – Olen saanut yhdeltä kauppaketjulta palautetta, että 60 x 60 senttiä lattia-alasta vievä jääkaappini on ollut ketjun kaikkein tuottoisin pinta-ala. Suomeen Koivula joutui perustamaan oman jakelufirman, kun sovittu yhteistyö Olvin kanssa ei oikein mennyt hyvin. Koivulan krokotiili kiertää sponsoroimassa tapahtumia. MURTOLAN HAMPPUFARMI proteiinia kuitua omega-rasvoja HAMPPUFARMI MURTOLAN S U O M A L A I S I A _ H A M P P U T U O T T E I T A Suomalaista kasviproteiinia! Härkäpapurouhe 3,5 kg Tilaukset: 045 124 7900 tai Suppilogin & Kespron kautta www.vihreaharka.fi A ri Koivulan omistamat brändit ovat Mac-Croc, Red Devil ja Croc-Tail. MYÖS IRTOTAVARA PAKKAUKSET. suojaussäännöt toimivat haitallisesti viennissä. Suomalaista superfoodia parhaimmillaan! Kaarlo Impola • 040 725 0065 Kämmäkäntie 754, 32730 Sastamala posti@kaarloimpola.. Näillä energiajuomilla on jakelijat 60 maassa ja tuotteita löytyy vielä useammasta. – Olen ollut oikeilla jäljillä, kun ryhdyin ensimmäisenä valmistamaan virvoitusjuomien makuisia energiajuomia, hekottelee Ari. • www.kaarloimpola.. Nyt jääkappeja on tarjolla kaikenkokoisiin myymälöihin, kooltaan ne ovat 18 litrasta 800 litraan. Ari Koivula kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan puolet maailman ihmisistä inhoaa perusenergiajuoman makua ja naisista peräti 70 prosenttia. – Suomessa juodaan eniten kahvia. SUPPILOGISTA HELPOSTI SUOSITUT HAMPPUFARMIN TUOTTEET. Koivulan energiajuomissa ei ole natriumbentsoaatti-säilöntäainetta, joka voi muodostaa syöpää, allergioita, ihottumaa sekä ADHD:tä. Mad-Croc oli marraskuussa Levillä Slalomin World Cup -kilpailun sponsori. – Olvi oli ohjeistanut myyjiään, että minun merkkejäni ei saa aktiivisesti tarjota, parahtaa Koivula. – Kiinan markkinoille pääsimme 6 vuoden valmistusja myyntilupaprosessin jälkeen ensimmäisenä länsimaisena energiajuomana ja valmistamme juomat siellä. Kotimaiset elintarvikkeet ja ravintolisät öljyhampusta. Ari Koivula kritisoi Suomen Palautuspakkaus Oy:n Palpa-järjestelmää, jossa mukanaolo edellyttää muusta Euroopasta poikkeavia viivakoodeja. – Myyn edullisesti ja asiakkaani tienaavat alan yleistä tasoa paremmin juomistani. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasta EFSA sanoo, että kahvia ja kofeiinipitoisia juomia on riskitöntä jopa lasten juoda tietyin määrin, toteaa Ari Koivula ja hakee netistä perustelut (1. Koivula toteaa, että hän joutuu pitämään Suomea varten yhtä suuria varastoja kuin suureen osaan Euroopan ja maailman muihin maihin, joissa toimii monikielinen tölkki. Kaupan velvollisuus on myydä tuotteita, joita kuluttajat haluavat ostaa. KOTIMAINEN, LAADUKAS JA NYT MYÖS LUOMUNA. Tämä Kuusiston saaresta maailmalle lähtenyt mies myy hyvän makuisia energiajuomiaan ympäri maapallon. Kofeiinin on todettu estävän syöpää ja diabetesta sekä suojaavan maksaa ja parantavan muistia. Koivula uudisti krokotiilijuomiensa pakkauksen tölkin de1) www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/efsaexplainscaffeine150527.pdf Ari Koivula on tehnyt energiajuomistaan kansainvälisen brändin. Kiinan valtavilla markkinoilla Ari on päässyt alkuun alueellisilla sopimuksilla, kun valmistuskapasiteetti ei ole riittänyt koko maan kattamiseen. Kaupan myyvin neliö Koivulan jakelufirma toimittaa myymälöihin jääkaapin myyntitelineeksi ja siihen hyllykartan, jonka mukaan kaappi täytetään ja saadaan paras myynti. 12 | Hyvää Pataa | 6 | 2016 |. Valmistusta on myös USA:ssa, Puolassa, Turkissa, Venäjällä, Japanissa Kiinassa, Intiassa ja piakkoin myös Brasiliassa. Kolikolla on kuitenkin kaksi puolta ja Ari Koivulan bisneksissä on energiaa Kunpa Ari Koivulan saisi monistettua, niin ongelmat suomalaisten huonoista myyntitaidoista poistuisi kerralla. Ari kertoo vanhustenkodin terveyssisaren sanoneen, että vanhuksille pitäisi antaa joka aamu energiajuomaa, jolloin he virkistyisivät ja hoito helpottuisi ja laatu paranisi
Niistä jäi mieleen, että bisneksessä ei ole ongelmaa, kun pitää kiinteät kulut alhaisina, kertoo Ari tärkeimmän ohjenuoransa. Pitää olla halua oppia uusia asioita. Hän kertoo tekevänsä töitä aamuviidestä iltakymmeneen eikä pyhällä ja arjella ole eroa. – Elintarvikkeet ja juomat ovat hyvä ala, kunhan saa bisneksen kulkemaan. WWW.HAMPPUFARMI.FI Myös uusille kauppiaille suunniteltu sopiva aloituspaketti. Kuvassa ajava Ben Hanley otti aikuisten luokassa Euroopan mestaruuden. Eri maissa asuessaan hänelle on karttunut noin 8 kielen taito. MURTOLAN HAMPPUFARMI proteiinia kuitua omega-rasvoja HAMPPUFARMI MURTOLAN S U O M A L A I S I A _ H A M P P U T U O T T E I T A Suomalaista kasviproteiinia! Härkäpapurouhe 3,5 kg Tilaukset: 045 124 7900 tai Suppilogin & Kespron kautta www.vihreaharka.fi Mad-Croc kartingautoja on myyty kymmeniin maihin. Liikemies henkeen ja vereen. sign-pohjan krokotiilinnahkakuvioiseksi 2007. Mainonta on energiajuomabisneksessä olennainen osa. l Ari Koivula on 66-vuotias kaupparatsu. – Kerran aioin pitää jouluaaton vapaata, mutta iltapäivällä tuli puhelu Japanista. – Kiinaa opiskelen puhumaan, mutta loppuuko miehen matka ennen kuin se on hallussa, pohtii Ari ja sanoo, ettei hän aio jäädä eläkkeelle lainkaan. Koulu on kuitenkin teoriaa, joten pitää oppia käytännössä. En voinut olla vastaamatta, nauraa Ari remakkaan tyyliinsä. KOTIMAINEN, LAADUKAS JA NYT MYÖS LUOMUNA. • www.kaarloimpola.. Kotimaiset elintarvikkeet ja ravintolisät öljyhampusta. Maailman parhaat brändit yhdestä tilauskanavasta Tilaukset ja koko valikoima hintoineen 24/7 www.suppilog.fi Laaja valikoima e t isesti tuotet uja luomuelintarvik eita ja superfo deja. Eihän minun elämäntapani ole aivan normaalin ihmisen hommaa. Viimeiseltään Koivula on mukana Euroopan mestaruudenkin voittaneen MadCroc Karting autojen valmistajan toiminnoissa ja olipa hän yhtenä pääyhteistyöpartnerina Levillä pujottelun maailman cupin avauskisoissa nyt marraskuussa. Hänen esikuntansa on niin pieni tai sitä ei ole ollenkaan, että juomien tilausten vastaanotto ja toimitukset sekä laskutukset on siirretty suurelta osin suoraan tehtaille. Hän on myynyt niin talvitakkeja Neuvostoliiton maatuskoille kuin elektroniikkaa Englantiin. Ari Koivula tekee pitkää päivää kahvin ja tupakan voimalla. SUPPILOGISTA HELPOSTI SUOSITUT HAMPPUFARMIN TUOTTEET. – Jos myyn energiajuomabisnekseni, on minulla jo uusia projekteja muhimassa. Mac-Croc on ollut Formuloissa Sauber-tallin sponsorina. Kun asiakkaina oli pörssiyhtiöitä, vakavaraisia yrityksiä ja osuuskuntia, niin tehtaat mieluusti rahoittivat välivaiheen. – Työnteon pitää olla hauskaa. Kiinaa ja kahvia Ari Koivula on asunut liikemiesuransa aikana pitkälti yli 10 maassa, mutta viimein hän on asettunut asumaan Luxemburgiin. Koivula ei ole ryhtynytkään juomatehtaita perustamaan, vaan aina on löydettävissä kumppaneita. Matkapäiviä hänelle kertyy nykyisin 150, kun niitä oli Aasian pyrkimisen aikoina 230 päivää. – Pakkaus vaikuttaa suuresti, kuittaa Koivula. – Kaveri luki ekonomiksi ja luin hänen kirjoja. Ulkoasun vaihtaminen tuplasi myynnin. MYÖS IRTOTAVARA PAKKAUKSET. Tehtaat tilittävät Koivulalle hänen osuutensa. Kiinteät kulut alas Koivulan koulupohja rajoittuu markkinointi-instituuttiin, mutta se ei ole rajoittanut liike-elämässä menestymistä. On vaikea päästä alkuun, mutta sitten se on tasaista puurtamista, sillä joka päivä syödään ja juodaan. – ihmisen pitää olla utelias ja seurata aikaansa. Hän ryhtyi myyntihommiin jo poikasena, joulukuusten myynnistä se alkoi. Sanoivat minulle vain, että tee sinä vaan kauppaa, muistelee Ari ja sanoo, ettei hän halua käyttää ulkopuolisia rahoittajia, sillä hän vierastaa velkaa rahoituslaitoksiin. Suomalaista superfoodia parhaimmillaan! Kaarlo Impola • 040 725 0065 Kämmäkäntie 754, 32730 Sastamala posti@kaarloimpola.. Älä epäröi kokeilla. – Rajun kasvun vaiheessa pääomani eivät olisi riittäneet tuotannon kasvun rahoittamiseen. Energiajuomabisnes alkoi parikymmentä vuotta sitten. Yrityksiä hänellä on aina ollut, eikä kaikki ole menestyneet
09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ ROPAKONNOKKA OY Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. 09-753 1224 www.suomeniglu.fi Hermannin rantatie 12 B 00580 Helsinki 09 7744 360 www.talousadvisor.com Tamminen haluaa kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa hyvää joulua sekä uutta vuotta 2017! God Jul ochGott Nytt År! TTT Graafinen Suunnittelu 040 572 9272 | suunnittelu@ttt-gs.fi Toimitus kiittää yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta! 14 | Hyvää Pataa | 6 | 2016 |. (09) 761 470 Fax. (09) 773 68 68 Kukkivaa Joulua! TAA TUSTI TU O R E FR E S H FIS H Torin tuorein kalatukku www.kylmanen.fi NIEMISEN PUUTARHA Tapani/0400-203 728 • Marko/040-562 8869 • Markku/0400-315 296 www.pottumies.fi Hakaniemen halli 00530 Helsinki Puh. www.yrttiahlberg.fi Sipoo Suomi ayriaistukku.fi Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh
010 387 0880 (ark. Kukkakauppakalenterissa on viikoittain Floristitiimin tekemä asetelma sidontaohjeineen. Artikkeliosiossa on ohjeet nettikauppaan, artikkeli kukkakoruista ja luonnonmateriaalien käytöstä kukkasidonnassa sekä kesäkukkauutuudet ja kasvien nimistö. Laskelmat ovat osoittautuneet tärkeäksi kukkakauppiaille heidän pyrkiessä kannattavaan liiketoimintaan. Kun nyt ilmestyy 8. Joulutähdet, hyasintit, amaryllikset ja tulppaanit. Siinä taulussa liikevaihdosta vähennetään ostot ja huomioidaan hävikki. ILMESTYMINEN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2016 kuusi kertaa, seuraavan kerran 17. Päivittäin kukkakauppias voi merkitä muistiin myynnin, asiakasmäärän sekä työtunnit. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona www.lehtiluukku.fi —> Hyvää Pataa hintaan 5 €/nro, löydät sieltä myös kaikki Tukkutorilehden numerot vuodesta 2006 alkaen. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. helmikuuta 2017. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Tämän kertaisessa kalenterissa on myös kukkien ja vihannesten kylvötaulu ja puuvartisten koristekasvien leikkausohjeet, sillä kukkakauppiaat joutuvat neuvomaan usein asiakkaitaan puutarha-asioissa. Kukkakauppakalenteri sisältää kalenteriosiossa kätevät pohjat myynnin ja talouden seurannalle. kerran | Hyvää Pataa | 6 | 2016 | 15. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS PL 28 04131 SIPOO Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala, 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.hyvääpataa.fi Ilmoitusmateriaali Painopaikka Painotalo Plus Digital Oy, Lahti ISSN 1796-5012 11. 8–16). Erityisen hyödylliseksi myynninja talouden seuranta tulee, kun lukuja vertaa edellisvuosina muistiin merkittyihin lukuihin. Palvelemme viimeiseen asti! Helsinki Tampere Kuopio 010 396 83 04 010 396 83 60 010 396 83 72 Seinäjoki Oulu 010 396 83 90 010 396 83 80 Soita tai tilaa verkosta www.kukkatoimitus.fi/kauppa K ukkakauppakalenteri 2017 ilmestyy jouluksi. Kukkakauppakalenterin hinta on 29 euroa (postitusmaksu 3,10 €). Floristitiimiin kuuluvat Carola Flytström, Pirjo Huuskonen, Pirjo Koppi, Tiina Koskinen, Tomi Simolin, Taisto Taskinen ja Elisabet Valtasalmi. Kalenteria voi tilata Hyvää Pataa -lehden asiakaspalvelusta, puh. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. TILAUSHINTA Vuonna 2016 tilaushinta on 35 €. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. kalenteri, on seitsemän floristin tiimi luonut jo 412 kukka-asetelmaa kalentereihin. Siitä on ilmestynyt aikaisemmin jo seitsemän vuosikertaa ja kalenteri on saanut kukkakauppiaiden ja floristien keskuudessa vankan suosion. Kuukausittaisille pohjille voidaan tehdä talousseuranta. JAKELU 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, kukkakaupoille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Kierreselkäisyys tekee niistä helposti avattavia ja lujia jokapäiväiseen käyttöön. Kalenterissa on 224 sivua ja paksut tuplakannet. 010 387 0880 4041 0763 Painotuote Joulukukat Huiskulasta! Turku Helsinki Hämeenlinna Iisalmi Jyväskylä Lahti Savonlinna Tampere Vaasa Taimitukku Ketjuasiakkaat puh 020 790 7000 www.huiskula.fi Kotimaiset kukat Huiskulan puutarhalta. ASIAKASPALVELU puh. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. l Kukkakauppakalenteri ilmestyy jo 8. Ne summataan viikkotauluun
Vahvat Brändit! Parhaat Katetuotot! Myyvät Pakkaukset! Tunnetut Tuotteet! Maistuvimmat Maut! Ilta Sanomat 07.06.2016 Maku Testi Voittajat Kaikki Red Devil & Mad-Croc Energiajuomat tilattavissa Ruokakesko Oy / Kesko Foodnet Supplilog Oy /www.suppilog.fi Energy Brands Oy, Asentajankatu 5 00880 Helsinki Varasto order@energybrands.eu 040 7628283 1L 250ml 500ml 500ml 250ml 500ml Muistin Virkistämiseksi Parhaimman Makuiset Maito Kahvi & Maito Kaakao Suomen Markkinoilla Nyt myös Aikuisten Makuun Energiajuomia Virvoitusjuomien Maku Energiajuoman Vaikutus Suomessa ja Maailmalla Parhaan Makuiseksi Arvostettu Energiajuoma Red Devil Original 250ml & 500ml & Red Devil Golden Energy 500ml niille jotka haluavat Ladata Patterisinsa Huomattavasti Järkevämpään Hintaan! 250ml 250ml 250ml 250ml 250ml 250ml Säilöntäaineettomat Pastöroidut Tölkkituotteet Kaikki Tuotteet Heti Toimitukseen! 7g x 40g 100g 250ml 500ml 500ml 250ml Energy Brands Oy Savonkatu 3 53100 Lappeenranta Hyvä Kauppias! Jos Ette Jo Myy Juomiamme Niin Tutustu ja Tilaa Ilmainen Näytelähetys osoitteesta: order@energybrands.eu Väsymystä Vastaan Ainoat Markkinoilla Olevat Noin 5 x Nopeampi Tehoiset Mad-Croc Energiapurukumi & Energia Viinikumi, kuin Kahvi