10 s. TU KK U TOR I
Tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
[ 1 · 2006 ]
Uusi lehti Tukkutori-alueen yrityksille ja niiden asiakkaille
Tori elää on kesä!
s. 3 Tori on kohtauspaikka s. 8 Viinipullojakin "paljottain" Tukkutorin keskeisyys luo kilpailuedun
Alue kokee pian muutoksia, kun metro alkaa pysähdellä Kalasatamassa ja satama väistyy asutuksen tieltä Vuosaareen. T:mi 040-5164909. kesäkuuta, 31. Lehti tarjoaa alueella asioiville yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita alueelta on saatavissa. Lehti on luotu palvelemaan alueen yritysten ja niiden asiakkaiden tarpeita. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIOT Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Tukkutori-alueen sielu kuitenkin pysyy. Tukkutori [ 1 · 2006 ]
2
Tukkutori -lehden toimitus löytyy kartalta ruudusta 8
Pääkirjoitus
Jouko Tikkanen
1
24
Va ra stok atu
2
Tukkutorilla tärppää
Helsingin Tukkutori on ainutlaatuinen yritysalue, ei vain Helsingissä vaan koko Suomessa. TILAUSHINTA vuonna 2006 on 20 , jolla saa lehden perille postin kantamana. joulukuuta. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Alue rajoittuu lännessä Sörnäistenkatuun ja vankilan muureihin. lokakuuta ja 5. TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C, 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443, jouko.tikkanen@tukkutori.eu Toimittajat Saila Routio, Tarja Hyyryläinen Taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Myyntineuvottelija Tarja Kolehmainen, 044-355 4304 tarja.kolehmainen@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali aineisto@tukkutori.eu Painopaikka Iprint, Vaasa ISSN 1796-5012 1. Hermannin rantatien toisella puolella oleva Verkkosaaren ja kalasataman yritysalue muodostavat toisen puolen tämän päivän Tukkutorista. JAKELU 6000 kpl alueen yritysten asiakkaille ILMESTYMINEN vuonna 2006 neljä numeroa: 16. Myös kuuluisassa Silicon Valley´ssä eli Piilaaksossa on business kehittynyt kiihtyen, kun useat yritykset ovat keskittyneet alueelle. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä.
Kotimaiset vihannekset
Vihannestukku Backman P. Molemmat saavat hyötyjä, kun alueen monipuolinen tuotteiden ja palvelujen tarjonta ja saatavuus tulevat lehden kautta esille. vuosikerta LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky
Tynnyrintekijänkatu
Panimokatu
COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Tukkutori-lehden iskulause on "tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä". Siellä viisauden odotetaan kertautuvan, kun monen alan professorit, tutkijat ja opiskelijat ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa keskenään. Lehdessä pääsevät ääneen myös tukkuasiakkaat, ja he voivat antaa kehittämisideoita alueen yrittäjille. elokuuta, 12. Kampuksella käsitetään yliopistoaluetta. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Tukkutori on yrittämisen korkeakoulun aluetta, se on yrityskampus. Alueen tärkeys tukkukaupan ja yrityselämän keskittymänä on nähty myös Helsingin kaupungin strategioissa. Tukkutori ei ole enää pelkkä vihannesten myyntitori, vaan se on pitkälle yli sadan yrityksen ja toimijan muodostama keskittymä, josta saa kymmeniä tuhansia tuotteita ja joka pursuaa mitä moninaisimpia osaajia ja palveluita. Toiminnan syke alkaa anivarhain aamulla ilman liikenneruuhkia, sillä muualle Helsinkiin työhön tulevat ihmiset ovat vielä nukkumassa. Tukkutori-alueen voi katsoa alkavan metrolinjan vierestä Lautatarhankadulta. Siellä olevat yritykset ja alueella käyvät yritysasiakkaat voivat tiiviissä vuorovaikutuksessa saada synergiaetua, joka kertautuu. Tukkutori-alueelle on helppo tulla. Asiakkaan ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä Tukkutorilla tärppää.
3 4
24
23 Agroksenmäki
21 22
5
19 27
6 7 8
2
18
20
TUKK U TOR I
-lehti
oVe rkknka tu saare
14
9
16 Sörnäistenkatu
15
Vanha Talvitie
10 11
1
13 12 11
26
9 5 6 7 8 Työpajankatu
12
3 4
13
TUKKUTORI
TUKKUTORI-lehti on alueen yrittäjien, yritysten sekä muiden toimijoiden asiakaslehti
- Kaupankäynti on muuttunut. Viljelin itse varhaisperunaa Sipoossa meren rannalla ja hain vihanneksia päivittäin täältä Tukkutorilta. Tämä sukupolvi on suuntautunut marketteihin. Ennen ostajat olivat aidan takana kolmessa rivissä. 3
Tukkutori [ 1 · 2006 ]
Sisällysluettelo [ 1 · 2006 ]
Pääkirjoitus
Tukkutorilla tärppää 2
Tori elää - on kesä !
Tukkutorista voi sanoa kuten Juha Watt Vainio lauloi Kööpenhamista: "Ei Tukkutori ole kuin ennen...". Aloitin kaupankäynnin vuonna 1965 Porvoon torilla. - Nyt olen ollut kolme vuotta eläkkeellä. Sitten ne laittoivat peilin ja kymmenen banaania näyttikin jo kahdelta kymmeneltä. Auto pitää saada lähelle ja tavarat kärryllä autoon. Ja siellä tapaa aidot ihmiset. - Kun aloitin torihommat, kaupoissa oli vain pilkullisia afrikkalaisia banaaneita. 09-7740 4455. Toreista on tullut kohtauspaikka, toteaa Backström.
Kotkan ruusua Tukkutorille
Antti Narinen on lähtenyt aamulla neljän aikaan Kotkan Mussalon Hevossaaresta kohti Helsingin Tukkutoria.
Helsingin Tukkutori
on kanava hyvän ruoan ja palvelun lähteille
14
Pääministeri Vanhanen
Yritykset luovat hyvinvoinnin
15
Håkan Backström on käynyt Tukkutorilla 40 vuoden ajan ja nähnyt torin muutoksen.
Patakunkun on piirtänyt Maria Viitaniemi
·
LOMAPULLAN AIKA!
Taitaa olla...
Lomapullat · Aamiais- & lounastuotteet · Kokoustarjoilut ...herkut herkkusuille
Tukkutorilla, Vanha talvitie 8 · auki mape 07.0016.00 · puh. Kun torivalvoja Saarinen puhalsi tasan kello seitsemän pilliin, niin ketjut avattiin ja ostajat ryntäsivät varaamaan tuotteita viljelijöiltä. Kaupankäynnin volyymit ovat siirtyneet toriaukiolta ympäröiviin tukkuliikkeisiin ja kaupan logistiikkayrityksille.
Tori elää on kesä!
Vaikka Tukkutori ei ole kuten ennen, aamuvarhainen elämä siellä on kuitenkin vilkasta ja elämyksellistä
3-4
Kukka-Jussi näkyy torilla
Helsingin Kukkatoimitus Oy on volyymeillä mitattuna maamme ykköstoimija niin kesäkukissa kuin syksyn kanervissakin
5
T
Erikoistumalla erinomaisuutta
Siemenliike Sirenin esimerkki onnistuneesta mukautumisesta markkinoiden muutokseen
6
Hertta Seiska
toivottaa aurinkoista suvea
7
Logokisa
Tunnistatko brändit
7
Viinipullojakin "paljottain"
Heinon viiniklubi on avattu
8-9
Jokeri-palsta
Saila Roution tutustuminen Tukkutoriin
9
Tukkutorin keskeisyys luo kilpailuedun
Veijo Votkin on luonut laatumerkin
10 - 11
Microbi varoittaa mikrobeista
Jani Poussun yritys on esimerkki Tukkutorin asiantuntijapalveluista
12
Yrittäjäyhdistyksen ovet ovat avoinna 2 1 Pata Kunkku
Ajankohtaista asiaa torilta ja torin laidalta 13
ukkutori on kuitenkin edelleen paikka, josta löytyvät kesän ensimmäiset perunat ja mansikat sekä sämpyläkahvit pahvimukista. Täytyy ymmärtää lepäillä, sanoo 63 vuotta täyttävä Håkan Backström. Sitten kaupat alkoivat kilpailla sillä, että ne hakivat joka aamu tuoreet vihannekset Tukkutorilta, muistelee Backström.
Anna Suomalainen on tullut Vantaalta ostamaan Kotkan ruusuja Antti Nariselta.
- Torikauppa on mennyt alaspäin. Yksi Tukkutorin veteraaneista on porvoolainen Håkan Backström
Tukkutori [ 1 · 2006 ]
- Käyn täällä pari kertaa viikossa. Sitten taasen Haminaan ja Kotkaan. - Tämä on niin erilainen maailma. Kotona olen iltapäivällä kahden kolmen aikoihin. Vaimon loma alkaa heinäkuussa, ja sitten hän säätelee lomanviettoni. - Kun koulut loppuvat, kuljen kesäkuun torilla. Ei kaikissa voi aina käydä, kertoo Narinen. Matkalla käyn Kotkassa, Loviisassa ja Porvoossa. Se oli ratkaisevan tärkeää, sillä silloin oli lama tulossa. Ajan myös kolmion muotoista lenkkiä eli menen täältä Mäntsälään ja Lahteen. Olen sanonut Jarmolle, että lopetan heti Tukkutorilla käynnin, kun tämä alkaa maistua työnteolta.
Torilta elämystä
Jukka-Pekka Alanko on peruskoulunopettaja Salosta. Antti Narisella on 4700 neliömetrin kauppapuutarha. - Vuosien kokemus on opettanut missä täytyy käydä milloinkin. Jukka-Pekka Alanko sanoo käsittämättömäksi sitä, kun osa ihmisistä tekee aktiivityön tähän aikaan aamusta. Hän on kulkenut Tukkutorilla viljelijä Jarmo Vileniuksen kaverina jo yli kymmenenä kesänä.
Kun valokuvaaja pyytää Ari Kuneliusta HL-vihanneksesta nostamaan sipulipuntit olkapäiden korkeudelle näytille, hän sanoo, "ei nämä ole mitään kaloja", mutta suostuu pyyntöön kumminkin.
Jukka-Pekka Alanko viettää opettajan kesälomaansa lähtemällä aamulla kolmen aikaan Salosta Tukkutorille myymään Jarmo Vileniuksen nauriita ja paprikoita.
Yksi on ylitse muiden...
Tapiola Iso-omena Lauttasaari Ruoholahti Forum Itäkeskus Myyrmäki. Viljelyssä on leikkoruusua, ruukkukukkia, sipulikasveja ja amppeleita. Jokainen piste vie tietyn ajan, kun joutuu odottamaan. Meillä on sovittu aika lähteä kolmelta aamulla, mutta Jarmo tulee hakemaan jo kymmentä vaille. Haen täältä Tukkuto-
4
rilta kukkia pari kertaa viikossa. Tämä on elämää täysillä, tämä on suuri elämys. - Kukkakauppiaan työpäivät venyvät sesongin aikoihin 12 14 tuntiin, kertoo Anna, jolla on Pekka Vainion kanssa kukkakauppa Vantaalla. Anna Suomalainen ostaa Nariselta ruusuja. - Olen viljellyt 22 vuotta ja 90-luvun alussa aloin käydä Tukkutorilla. Ykköstie on niin hiljainen, ja kun tulee tukkutorille, on täällä vilske parhaimmillaan
- Olemme ykköstoimija määrillä mitattuna myös kesäkukissa, mutta niiden markkinat poikkeavat muista kukista. Se on liiankin matala. Kesäkukkia kasvattaa hyvin lukuisa määrä puutarhoja ja ne myyvät tuotteensa suurelta osin suoraan asiakkaalle, kertoo Juhani Kotilainen. - Kilpailu on kiristynyt, kun asiakkaat ovat ketjuuntuneet. "Kukka-Jussi" näkyy torilla
Helsingin Kukkatoimitus Oy:n johtaja Juhani Kotilainen tunnetaan paremmin lempinimellä Kukka-Jussi. Kotilainen kertoo, että ihmiset laittavat pihaansa yhä enemmän. Odotan Viron talouden ajavan monilla aloilla Suomen ohi vielä meidän elinaikanamme, sanoo Juhani Kotilainen. Lempinimeen on vahvat syyt, sillä Jussi pyörittää miljoonittain kukkia suomalaisille. Touko-kesäkuussa yritys välittää 2 3 miljoonaa kesäkukkaa ja syksyllä kulkee kappalemäärin saman verran callunaa ja kanervaa. asti vain Tukkutorin ja Lauttasaaren myymälöistä noudettuna.
1
29
/kpl (sis. Onneksi nyt ovat pojat Lasse, Tapio ja Juha sekä peränpitäjänä tytär Roosa jo mukana toiminnassa.
Viron merkitys kasvaa
- Tuontimaita ovat Saksa, Ruotsi, Hollanti ja Viro. Virossa ovat suomalaiset sijoittajat ostaneet kartanoita ja mukana on tullut puutarhojakin. (09) 6816 5293 Avoinna ma-pe klo 816 · www.lindell.fi Kukka-Jussi kertoo, että Helsingin Kukkatoimitus mainostaa olevansa auki vuoden jokaisena päivänä. - Tänä keväänä jatkuvat hallavaroitukset pidensivät kesäkukkasesongin ja kauppaa tehdään juhannukseen saakka. Viro on jo läheisempi kauppakumppani kuin Lahti. alv 22%) Täysin laatikoin.
ATK- JA TOIMISTOTARVIKEMYYMÄLÄ
Vanha Talvitie 8 B, 00580 Helsinki · p. Koko ajan haetaan uusia juttuja. Helsingin Kukkatoimituksella on myyntikonttorit Seinäjoella, Oulussa ja Tampereella. (09) 2705 4540 Lauttasaarentie 52, 00200 Helsinki · p. Pidämme kyllä joulu- ja juhannuspäivät kiinni, mutta silloin ei kukaan ole aukioloa tarkastamassa.
H
elsingin Kukkatoimituksen kukkarullakoiden meri luo Tukkutorille vahvan näkymän. Eivät kaikki henkilökunnastanikaan tiedä minun oikeaa nimeä, sanoo Kukka-Jussi.
5
Tukkutori [ 1 · 2006 ]
Kesäsiivous toimistoissa voi nyt alkaa!
MUOVIMAPIT kaikki värit
Tarjous voimassa 30.6. - Toimitamme kukkia Hangosta Ivaloon, rekisterissä on pari tuhatta asiakasta. Juhani Kotilainen kertoo yrityksensä organisaation olevan matala. Yrityksellä on oma toimisto myös Pietarissa. - Tuomme ulkomailta uutuuksia ja parin vuoden kuluessa suomalaiset puutarhurit ottavat ne tuotantoon, ja kotimainen viljely lisääntyy.
Baltiaan ja Venäjälle. 22 23 miljoonaa euroa.
Kysy tarjous: suunnittelu@ttt-gs.fi. Omia autoja on 15 ja
vakituisia sopimusliikennöitsijöitä on puoli tusinaa. Jotta saisi saman tuloksen, tulee joka vuosi myydä 10 20 prosenttia enemmän, kertoo Kukka-Jussi. Erityisen vahvoja olemme Itä- ja Pohjois-Suomessa, Pielisenkin ympäri kulkee meidän vakiolinja kolmesti viikossa. Se on muotijuttu, tarvitaan puita, pensaita, perennoja ja kesäkukkia. - Virossa on tehty rohkeata talouspolitiikkaa, siellä on käytössä tasaveromalli ja yritysverotus on pientä. Meillä on vahvasti myös vientiä Viroon, muualle
TTT - GRAAFINEN SUUNNITTELU
Taitto | Logot | Esitteet | Julisteet KUVITUS Akvarellit | Vektorigrafiikka | Sekatekniikat
Helsingin Kukkatoimitus Oy:n liikevaihto tulee olemaan tänä kalenterivuonna n
- Suuri osa myynnistä menee rekalla suoraan asiakkaalle. Maalta on siirrytty merelle ja ostamme isoja eriä kerralla. Se on halvempaa ja ekologisempaa, mutta suuret erät vaativat suunnitelmallisuutta ja ennakkomyyntiä. - Olen nyt 65-vuotias.Yrittäjä saa nostaa eläkettä ja tehdä työtä niin paljon kuin haluaa. Tämä myymälä on huolto- ja tankkauspaikka. Tukkutori [ 1 · 2006 ]
6
Siemenliike Sirenin resepti:
Erikoistumisella erinomaisuutta
FAKTAT
Siemenliike Siren Oy
PERUSTETTU 1992 SUKUPOLVENVAIHDOS vuonna 2005 nyt omistajina ovat Pertti Sirenin lisäksi Tommi, Olli ja Pasi Siren, kullakin 25 % osakkeista TOIMITUSJOHTAJA Tommi Siren LIIKEVAIHTO 3,5 milj. Nyt omistan yrityksen tasaomistuksin kolmen po-
jan kanssa. Ruukkubuumi lähti liikkeelle 4 5 vuotta sitten. Liikevaihdosta jo puolet tulee jälleenmyyntituotteista, jotka toimitetaan puutarhamyymälöihin ja tavarataloihin.
P
ertti Siren on tyytyväinen kaupankäyntiin. Kauppa käy hyvin, mutta nyt eletään kansainvälisessä kilpailutilanteessa. Meillä niitä sattumalta on, sanoo Pertti Siren. Isot,
vanhemmat firmat ovat saaneet yksinmyynnin johtavien jalostajien lajikkeisiin. Toimitilojemme pinta-ala on nyt 2000 neliötä, kun ostimme viereisen rakennuksen kaupungilta.
Pertti Siren toteaa, että suomalaisille pitää olla tarjolla laaja ruukkuvalikoima. - Aiemmin myös sipuli-istukkaat oli säännöstelty lisensioinnin avulla. Kun ihmiset käyvät ulkomailla, täällä pitää saman tien olla tarjolla samanlainen ruukku, joka on nähty Roomassa tai Pariisissa.
Olli, Pasi, Tommi ja Pertti Siren ovat sekä omistajia että ainoita työntekijöitä Siemenliike Sirenissä.
TYÖNTEKIJÄT vain omistajat, samalla työntekijämäärällä alusta alkaen
Siemenliike Siren on muuttanut toimintakonseptiaan markkinoiden muuttumisen mukana. Pitää erikoistua hirveän hyvin, eikä pidä pyrkiä myymään kaikkea.
Kasvinsuojelussa vahvuutta
- Meidän vahvat sektorit viljelypuolella ovat siemenet, kasvinsuojeluaineet, lannoitteet ja biologinen torjunta. - Puutarhurit ovat Uudellamaalla vähentyneet ja siemen- ja tarvikemyyjät taistelevat heistä kykyjensä mukaan. Trendi tulee kyetä haistamaan. Pertti Siren sanoo siemenkaupan olevan kaikista hankalinta. Ei yksinmyyntihommaa saisi enää olla, sillä se käy hinnoitteluun ja tarhurit kärsivät. Tämä on vanhanaikainen ala. Pystymme tarjoamaan myös kokonaispakettia, kun monet tarhurit hahmottelevat jo syksyllä tarpeensa vuodeksi eteenpäin. Ei tätä ymmärrä lopettaa, kun on niin hauskaa hommaa, hymyilee Pertti Siren.
Ruukkumuoti haistettava
Siemenliike Sirenin myynti jakaantuu puoliksi ammattiviljelijöiden, puoliksi puutarhamyymälöiden kesken. Laiskojen kauppiaiden kulta-aika onneksi loppui, ja nyt istukaskauppa on vapaa kenttä.
Rakennusoikeutta on käyttämättä myös ylöspäin. - Teimme sukupolvenvaihdoksen viime vuonna heti, kun hallitus teki verohelpotusratkaisun. Kokonaismyynnistä asiakkaat noutavat vain 5 10 prosenttia, sanoo Siren pitäen tärkeänä myymälän palvelumahdollisuutta.
Hallittu sukupolvenvaihdos
Sirenin mukaan yrityksen tulee menestyäkseen katsella määrätietoisesti 10 15 vuotta eteenpäin. - Olemme siirtyneet ulkomaan hankinnoissa käyttämään containerkuljetuksia. Viljelijät pyytävät tarjouksia, se on hyvä ja terve linja
"Suvasen Suviteltat"- lempinimen saaneet katokset suojaavat auringolta, sateelta sekä lintujen jätöksiltä. Puutarhurit kiittelevät Tukkutoria siitä, että tukkujen ja muiden asiakkaiden keskittyminen yhdelle alueelle helpottaa tuotteiden toimittamista.
herttaseiska@tukkutori.eu
Tukkutorin kukkatarvikeyrittäjät kertovat, että tämän kesän trendivärit ovat kirkkaita ja raikkaita. kartasta.
12 11 10 11 8
nyt myös Tukkutorilla
Kesän aukioloajat Tukkutorilla alkaen viikolta 25 Ma-Pe 6.00-14.00 La 6.00-11.00 Su Suljettu
Sunflower
Tukkutori puh. Vaikka tukkutorin alueella on vielä puutteita toripaikkojen merkkaamisissa ja liikennejärjestelyissä, saa tori puutarhureilta paljon positiivista palautetta keskeisen sijaintinsa ja hyvien kulkuyhteyksiensä ansiosta. Kesäkuussa valtaosa mansikoista on tuontimarjoja, mutta heinäkuussa kotimaiset mansikat ovat parhaimmillaan, kun avomaan sadot kypsyvät.
Maanantaina 12.6.06 vietettiin Helsinki-päivää monin erilaisin tapahtumin. Torilla höpötetään, että Tukkutori-lehteen tulisi saada senssipalsta. Helsingin nimikkokukka on syreeni, joka normaalisti ehtii kukkia ennen Helsinki-päivää, mutta tänä kesänä syreeni on kukkeimillaan kesäkuun puolivälissä.
Uusi toimipaikkamme Tukkutorilla, Työpajankatu 2 krs 2, kadun puolella
AUTOT VUOKRAA - RENT A CAR
Autonvuokrauspalvelua vuodesta 1912
Pakettiautot | Kuorma-autot | henkilöautot | pikkubussit | tila-autot
Puh. Tuleva Vuosaaren satama ja Kalasataman metroasema vielä vähentävät ruuhkia ja parantavat kulkuyhteyksiä. Aurinkoinen keltainen, raikas pinkki, kesäinen lime ja puhdas turkoosi ovat nyt in. Poutasää saa sekä myyjät että asiakkaat hyvälle tuulelle! Suosittelen aurinkoisena aamuna aikaista heräämistä ja torille tulemista, täältä saa reipasta energiaa päivään!!! Helsingin kaupungin kesäkuun alussa pystyttämät torikatokset marja- ja vihannesmyyjille ovat saaneet paljon kiitosta alueen yrittäjiltä. Aurinkoista suvea
Tukkutorin aamun paras ilonaihe on ehdottomasti aurinko. Iloiset värit tuovat kesämieltä sateisinakin päivinä.
Sisustaminen ja puutarhanhoito ovat taas suosiossa. Tukkutorilla on useita yrityksiä, joiden valikoimia kannattaa käydä katsomassa.
Uutisia, nimityksiä ja sisäpiiritietoa voit lähettää Hertta Seiskalle sähköpostilla tai tekstiviestillä aina, kun jotain tukkutorilla tapahtuu.
PS. 03 873 540 fax 03 752 1167
8
www.sunflower.fi
Lisätietoa löydät osoitteesta. 09 766 744 fax 09 711 002 Espoo puh. Erilaisia ruukkuja ja koriste-esineitä hankitaan entistä enemmän sekä ulos että sisälle. (09) 350 5590 fax (09) 351 3510 Keskusvaraamo
Hertta Seiskan kokosi Tarja Kolehmainen
Varaukset ja lisätiedot www.transvell.fi | Muihin maihin www.sixt.fi
Tunnista logot
9 10 8 9 8 9
katso sijainti sivun 2. 09 4133 4100 fax 09 4133 4151 Lahti puh. Sehän ei ole meistä kiinni, rohkeat uroot ja ihanat immet, ottakaapa yhteyttä, niin avataan palsta elokuun lehdessä.
Marjoista mansikka pitää pintansa ykkösenä
- Kotona ei usein ole tilaa kun-
non viinikaapille tai viinikaappi toimii käsivarastona, jossa ei ole tarkoituksenmukaista kellaroida vuosien kypsytystä vaativia viinejä. Seinärakenne muodostuu kahdesta noin metrin paksuista kiviseinästä, joiden välissä on puolen metrin levyinen ilmarako,
joka toimii eristeenä. - Aluksi purettiin kaikki ja sitten rakennettiin lattiasta kattoon uusiksi. Tukkutori [ 1 · 2006 ]
8
Sörnäisten Viinikellari on yksityinen klubi, jossa jäsenet saavat pitää omia tilaisuuksiaan.
FAKTAT
Tukkuheino Oy
Heino vuonna 2006
Viinipullojakin "paljottain"
Heinon Tukun perustaja Fritjof Heino sai vuonna 1899 luvan harjoittaa liha- ja muiden ruokatavaroiden kauppaa "vähittäin ja paljottain". Tänä päivänä meri on paennut jo 500 metrin päähän kellarin ovelta. Jykevä, kiviseinäinen rakennus on aikoinaan ollut Sörnäisten Panimon jääkellari. Paloturvallisuussyistä panimo raken-
nettiin 1860-luvulla karulle maalle, kaupungin laidalle ja meren ääreen, josta jäitä voitiin kesää varten kellarin uumeniin nostaa. Suomen liityttyä EU:hun vuonna 1995 sai Heinon Tukku Oy luvan harjoittaa myös alkoholitukkukauppaa.
PERUSTETTU Lasketaan perustetuksi vuonna 1899, kun Asikkalasta Helsinkiin tullut Fritjof Heino aloitti lihan myynnin Helsingin kauppatorilla. Heinon Tukku Oy vuokrasi rakennuksen vuoden 2005 keväällä ja viime vuoden syksyllä aloitettiin rakentaminen. Täällä on luonnostaan hyvä kosteus, sanoo Petri Heino tyytyväisenä, vaikka rakentamiseen meni rahaa hieman enemmän kuin kuviteltiin. Toimitusjohtaja Petri Heino kertoo idean viinikellarista lähteneen viiniharrastajan ongelmasta, eli kysymyksestä, missä viinejä voisi säilyttää juuri niille parhaissa olosuhteissa. Meillä tuli Tukkutorin edellisen toimitusjohtajan Antti Holamon kanssa vahingossa juttua tästä torikauppiaiden varastona olleesta paikasta. Ulkopuolelle ei saanut tehdä mitään, mutta sisäpuolelle sai tehdä muutoksia, kun kunnioitti vanhaa. Tämä on ihanteellinen tila viinikellarille. (09) 710 085 gsm: 0400-45 85 85
Kylmä/ lämminja pakastekuljetukset Muutot, jakelukuljetukset muuttolaatikot pakkaustarvikkeet Veneiden maahantuonti
Elämyksiä huvijahdilla!
www.reen.fi. Panimotoiminta loppui jo vuonna 1918. Vuokralaiset saavat käyttää hyväkseen viinikellarin tiloja edustamiseen. - Yrityksillä on ongelmana omaleimaisten edustuspaikkojen puute. TYTÄRYHTIÖT Heinon Tukku Oy Kolme toimitustukkua: Espoo, Turku ja Tampere Kaksi pikatukkua: Sörnäinen (Tukkutori) ja Vantaan Koivuhaka Heino Juomat Oy 3000 artikkelia (vrt. Se oli kaupungin omistama ja museoviraston suojelema.
Kellari rakennettiin uusiksi
Sörnäisten Viinikellarin seinät ovat liki kolme metriä paksut. HENKILÖSTÖÄ 350 ASIAKKAITA 12 000, etupäässä HoReCaasiakkaita OSAKKAANA Tuko Logistics Oy:ssä
N
yt Heino on perustanut Sörnäisten Viinikellarin, josta yksityiset ja yritykset voivat vuokrata tilaa viiniensä asianmukaiseen varastointiin. Viinikellarissa lämpötila on 16
Kuljetukset maalla ja merellä
Työpajankatu 2 1C, 00580 Helsinki Puh. Alkossa 1700 nimikettä) Heinon Toimistopalvelut Oy LIIKEVAIHTO vuonna 2005 162 milj. Rakennus oli välillä pitkän aikaa ilman kattoa ja viimeiset vuodet se oli torikauppiaiden varastona. Sörnäisten Viinikellari sijaitsee Vanhan Talvitien päässä, Agroksenmäen kupeessa
Kun yksityinen tai yritys vuokraa kopin, hän voi tulla tänne mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Ainoastaan jäsenet voivat järjestää täällä omia tilaisuuksia kuten syntymäpäiväjuhlia tai yritystapahtumia. Missä. Muiden säännöt lakkaavat pätemästä täällä. Olin osa salaseuraa, yksi valituista. Tilojen käyttö sisältyy vuosivuokraan. Mitäpä asiaa sinne olisi. Kun kerron olevani työssä Tukkutorilla, kohtaan kysyvän katseen. Dynaaminen ympäristö antaa voimia ja intoa. Kellarissa on 64 erillistä koppia, joita vuokrataan vuoden jaksoissa. Olin työssä kukkakaupassa. Portista sisään tullessa jää moottoritien kohina taakse ja tilalle astuu italialainen kaaos. Vaikutus on sama kuin kofeiinitabletilla. Tämä toimii yksityisen klubin periaattein. Tai no, houkutti. 9
17 astetta ja ilman kosteus 70 prosenttia. Koskaan ei tiedä, minkä kulman takaa ajoneuvo hyökkää. Moniko on siellä käynyt. Suurimpiin koppeihin mahtuu 6 7000 pulloa. Tänne voi tilata myös cateringpalvelun, kertoo Petri Heino.
Petri Heino kertoo, että Sörnäisten Viinikellarista voi vuokrata oman viinikaapin tilasta, joka on suunniteltu viininharrastajan tarpeita ajatellen. Ei liikennevaloja, ei jalkakäytäviä. Tienasin opiskeluajan ropoja ja helpotin kukkakaupan joulu- ja äitienpäiväruuhkaa. Kaikki alkaa olla valmista, kun viimeisiä viinitelineitä kootaan Sörnäisten Viinikellarin tiloissa. Ikuinen vilinä, liike ja kaupanteko kuin muurahaispesässä. Kurvasimme kukkatukkujen eteen. Sain työpaikan Tukkutorilta. Täältä kaupat siis hakevat ihanat uutuudet. Vapautemme liikkua missä lystää on muuten niin kahlittu. Piti hakea leikkokukkia Tukkutorilta. Pienimmät kopit ovat kooltaan metri kertaa metri ja niiden telineisiin mahtuu noin 200 pulloa ja lisäksi viinilaatikoita. Itsekään en uskaltanut tulla, ennen kuin työtoveri pakotti. Myöhemmin, kun minulla oli
oma yritys, sain taas tulla hakemaan tarvikkeita Tukkutorilta. Viiniharrastus on kohtuullisessa kasvussa, ja tämä klubi luo yhteisöllisyyttä jäsenten kesken. Mikä auringonpaiste! Ulkona odottivat kymmenet rullakot, värikkäitä kesäkukkia täynnä. Pienen kopin vuosivuokra on 2200 euroa.
Tukkutori [ 1 · 2006 ]
Viinikellari on yksityinen klubi
- Viinikellarin markkinointi on nyt alullaan. Tunsin päässeeni kurkistamaan salaseuraan. Nyt näen ne kukkarullakot työhuoneen ikkunasta.. Portilla lukee "vain Tukkutorilla asioiville", joten sisään ei uskalleta tulla. Kuhina ja liike vaikuttavat piristävästi. Jotenkin pidän siitä. Niin kuin elämässä usein käy, kohtalo heitti minut taas samaan paikkaan. Maistelutila ja keittiö ovat jo-
kaisen jäsenen vapaassa käytössä. Sisällä hallissa, sikinsokin mitä mielenkiintoisimpia kasveja. Joskus tulin syyttä, ihan vaan katsomaan ja nuuskimaan. Rakennusvaihe on kestänyt 8 kuukautta ja rakentamisessa on tarvittu paljon käsityötä.
oim hden t ha -le ma Pi
ittaja.
.K.A ri A Joke
.
io on Rout Saila
O
M
JOKERI
Torin laidalta
itkä ihmeen tukut, mikä Tukkutori. - Tämä ei ole viinin myyntibisnes, vaan jokainen tuo omat viininsä
Meillä on 70 henkilöä töissä ja kaikki ovat aina olleet vakituisessa työsuhteessa lukuun ottamatta muutamaa opiskelijaa, jot-
V
eijo Votkin on työskennellyt Tukkutorilla jo 36 vuotta. Tiloja on jo kolme kertaa laajennettu. Koskaan ei kuitenkaan ole tarvinnut vähentää väkeä, vaan kasvua on ollut. Aika kuitenkin oli sellainen, että silloin luotettiin miehen sanaan: kun vakavalla naamalla kertoi asiansa, sai ostettua velaksi.
ka käyvät ekstraamassa lauantaisin keskustan myymälässä. Kun omistaja vuonna 1978 lopetti toiminnan kan-
nattamattomana, halusin kokeilla, miltä tuntuu olla lihatukkukauppiaana, muistelee Veijo 28 vuoden takaista päätöstä ryhtyä itsenäiseksi yrittäjäksi. Tukkutorin keskeinen sijainti mahdollistaa sen, että pystymme palvelemaan kaikkia pääkaupunkiseudun asiakkaita saman päivän aikana, kertoo Veijo Votkin.
70 työntekijää vakituisessa työsuhteessa
Veijo Votkin iloitsee siitä, että on pystynyt kasvattamaan yritystä eikä saneerauksia ole tarvittu. - Aloitin totaalisesti ilman omaa pääomaa, tilillä oli 2000 markkaa rahaa, jolla ei olisi saanut ostettua sonniakaan. Tulin vuonna 1969 teurastamon aputyömieheksi. Tehtaan kokonaispinta-ala on 2500 neliötä, minkä lisäksi kaupungilta on vuokralla 300 neliötä pakastamotilaa.
Yrityksestä jo neljällä henkilöllä on Rôtisseurs-käädyt (Veijo Votkin, Pauli Salonen, Tuomo Pelander, Asmo Votkin) Tehtaanmyymälä sai Rôtisseurskilven vuonna 2004 Yritykselle on myönnetty HACCP-laatujärjestelmän sertifikaatti vuonna 2002 ja ISO 14001-ympäristösertifikaatti vuonna 2004 NETTISIVUT www.chef-wotkins.com
puh. - Aina liike-elämässä on ollut nousuja ja laskuja ja niin tulee jatkumaankin. Sitä ennen yritys toimi 18 vuotta lihatukkuhallin tiloissa. Liha-ala on välillä kokenut kovia ja vuonna 1972 silloinen työnantaja vähensi työntekijöitä aluksi neljästä kahteen ja kun kahdesta putosi yhteen, jouduin lähtemään. Asiakkaat soittavat meille ja pyrimme hoitamaan tilaukset huolella. Lihatukku Veijo Votkin on toiminut nykyisissä tiloissa kymmenen vuoden ajan. - Menin toiseen tukkuliikkeeseen ainoaksi työntekijäksi. 09-726 81 206/208
Yrityksellenne lounassopimus
- myös kuljetuspalvelu
Myös PIZZAT!
Mirja Kiviojan käyttämältä makkararuiskulta tulee Kesätappi-mökkimakkaraa, joka on laadukasta salamimetvurstia.. Viimeisen, lähettämöön ja konttoritiloihin kohdistuneen laajennuksen lihatukku sai valmiiksi äskettäin. Tukkutori [ 1 · 2006 ]
10
TEKSTI Jouko Tikkanen KUVAT Vesa Koivu
Veijo Votkin:
Tukkutorin keskeisyys luo kilpailuedun
Yritys käsittelee päivittäin 15 000 kiloa lihaa, josta ruhoina tulee 10 13 tonnia. Leikkaamossa käsitellään alkuperältään vain suomalaista lihaa.
FAKTAT
Lihatukku Veijo Votkin Oy
LIIKEVAIHTO Huhtikuussa 2006 päättyneellä tilikaudella 12,9 miljoonaa euroa Kasvua edellisestä vuodesta 26 prosenttia TYÖNTEKJÄT Puoliso Irja hoitaa toimiston Poika Asmo vastaa lihatukun päivittäistoiminnosta Poika Aki työskentelee keskustan myyntipisteessä Työntekijöitä 70, ja kaikilla heillä on vakituinen työsuhde MUUTA Irja ja Veijo Votkin valittiin vuoden 2004 helsinkiläisiksi yrittäjiksi
Lihatukku Veijo Votkin Oy:llä ei ole myyntiä lainkaan, mutta tilausten vastaanottoa sitäkin enemmän
Meillä on kiinteät hinnat ja muutamme kerran vuodessa hintoja, jos silloinkaan. - Tukkutori on ensimmäinen teollisuuskortteli, kun lähdetään Rautatientorilta eli Helsingin 0-pisteestä. Niiden raaka-aineet maksavat 3 - 4 euroa kilo, kun markkinoilla on tarjolla 1,5 2 euron hintaista valmista makkaraa. Kaiken A ja O on ollut se, että olemme lähteneet satsaamaan laatuun. - Se, että meillä ei ole myyntiä ollenkaan, vaatii paljon tavarantoimittajalta. - Meidän makkarat maksavat 5 12 euroa kilo. 11
Veijo Votkin ja Renny Tarvainen tarkastelevat brasilialaista pihvilihaa.
Tukkutori [ 1 · 2006 ]
Asmo Votkin, 25 vuotta, sanoo tekevänsä "puolipäiväistä" työtä. Ne ehtivät jakamaan kaksi kuormaa päivässä per auto. Meillä on viisi kylmäkuljetusautoa, jotka sahaavat ympäri pääkaupunkiseutua. Sitten jatkoin, että olen maistellut myös kilpailijoiden 1,5 euron makkaroita. 09-7744910. Aamulla työt alkavat kuudelta ja päättyvät illalla noin kuudelta.
- Tehtaanmyymälässä ei ole pakasteita lukuun ottamatta mitään, mitä emme olisi itse leikanneet tai valmistaneet. - Avasimme kuluttaja-asiakkaille tehtaanmyymälän kuusi vuotta sitten ja viime joulukuussa avasimme myyntipisteen S-marketissa, Helsingin Sokoksella. Kun olemme keskellä Helsinkiä, meillä on mahdollisuus nopeisiin ja täsmällisiin toimituksiin, sanoo Veijo Votkin. Jos olisimme 20 kilometrin päässä, suoriutuisivat autot vain yhdestä jakolinjasta päivässä. Emme pysty ohjaamaan kysyntää hinnoittelun avulla. Kerroin olleeni vakuuttunut siitäkin, että myös niissä on hinta ja laatu kohdallaan, myhäilee Veijo Votkin.
Toimitusjohtaja Veijo Votkinilla on 36 vuoden liha-alan kokemus.
Votkinin tehtaanmyymälä palvelee vähittäisasiakkaita.
Viheralan ammattilainen
Tukkutorilla vuodesta 1992 Puh. Jotkut hinnat ovat samat kuin kymmenen vuotta sitten.
Ravintolat ovat avainasiakkaita
- Ehdottomasti tärkein asiakasryhmä ovat ravintolat ja muut suurkeittiöt. Vientiä Venäjälle ja Viroonkin on ollut, mutta viennin merkitys on
"Laatu ja hinta kohdallaan"
Veijo Votkin kertoo, että yritys ei ole hakeutunut hintakilpailuun. Asiakkaalle, joka on päättänyt meiltä ostaa, eivät viimeiset kymmenet sentit ole puoleen tai toiseen ratkaisevia. - Kuljetusliikkeiden avulla palvelemme asiakkaitamme ympäri Suomea. - Kun kerran talouslehden toimittaja kyseli meidän makkaroiden hintojen rakenteesta, vakuutin hänelle, että meidän makkaroissa on laatu ja hinta kohdallaan. Vähittäismyynnin osuus liikevaihdosta on hieman yli 20 prosenttia.
olennaisesti vähentynyt
Poussu on myös Helsingin Tukkutorialueen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja.
E
lintarvikeinsinööri Jani Poussu on kouluttanut neljän vuoden aikana pari tuhatta helsinkiläistä elintarvikealan työntekijää ymmärtämään hygienian merkityksen. Hallitus 2006 Puheenjohtaja Jani Poussu Microbi jani.poussu@microbi.fi Varapuheenjohtaja Pertti Siren Siemenliike Siren pertti@siemenliikesiren.fi Taloudenhoitaja Jouko Lipponen Sia Finland Oy josse.lipponen@siafinland.fi Sihteeri Kati Kouvonen SHT-Tukku Oy helsinki@sht-tukku.fi Marja Pousi Krunex Food Technology Oy marja.pousi@krunex.fi Jan-Christian Hamberg Intercom Design Oy janchi.hamberg@intercom.fi Juhani Kotilainen Helsingin Kukkatoimitus Oy juhani.kotilainen@helsinginkukkatoimitus.fi Veijo Votkin Lihatukku Veijo Votkin Oy Peter Backman Vihannestukku Peter Backman Leena Jääskeläinen Finnish Freshfish Oy/ Kalamesta leena.jaaskelainen@kalamesta.fi Jouko Tikkanen Tietoverkosto Eksakti/ Puistomedia jouko.tikkanen@tukkutori.eu
J
ani Poussu sanoo yhtenä yhdistyksen tehtävänä olevan yhteydenpito kaupungin elimiin. Sen sijaan ympäristöjärjestelmien käyttöönotosta on mitattavissa olevaa hyötyä, kun sähkölasku alenee, jätteiden määrä pienenee, tapaturmat ja sairauspoissaolot laskevat sekä säästetään vesimaksuissa. Yhdistys on myös järjestänyt koulutusta jäsenyrityksilleen. - Yksi yritykseni tuotteista on yritysten omavalvontasuunnitelmien rakentaminen ja kehittäminen sekä niihin sisältyvä HACCP-ajatus. Jätehuollon kilpailuttaminen on mahdollisesti seuraavaksi esillä.
KK-KUKKATARVIKE
www.omapiha.info
Vanha Talvitie 10 G Puh. Olemme edistäneet yritysten
yhteistyötä ja viimeaikaisia projekteja on ollut Transbox-laatikoiden pesun järjestäminen alueella keskitetysti ja sähkön kilpailuttaminen. Kussakin yrityksessä on siis selvitettävä, mitä vaaroja tai haittatekijöitä eri tuotteet juuri ao. Koulutuksen jälkeen osallistuja suorittaa kyseisen testin.
Laatujärjestelmistä kilpailuetua
Jani Poussu kertoo yritystoimintansa lähteneen liikkeelle tarpeesta saada tietotaito kehittymään tällä alueella. Tukkutori [ 1 · 2006 ]
12
Microbi varoittaa mikrobeista
Tukkutorilla on paljon pieniä asiantuntijayrityksiä. Vuonna 2001 voimaan tuli terveydensuojelulaki. yrityksessä voivat kohdata ja kuinka näitä vaaroja voidaan torjua ja valvoa, ettei mitään haitallista pääse sattumaan. (09) 7736 917. HACCP-suunnitelman laatiminen on vain ensi askel omavalvonnassa. HACCP konsepti (HA = Hazard Analysis = vaarojen arviointi ja CCP = Critical Control Point = kriittiset valvontakohteet). Sen toimivuus voidaan varmistaa ulkopuolisen arvioijan avulla eli yritys saa sertifikaatin. Sen jälkeen on huolehdittava, että suunnitelman mukainen valvontaohjelma toteutetaan päivittäin ja että koko järjestelmän toimivuus arvioidaan määräajoin ja lisäksi aina, kun yrityksen toiminnassa tapahtuu muutoksia.
Jani Poussu toivoo lisää aktiivisia jäseniä yrittäjäyhdistykseen
on imagollinen. Teen kartoituksen yrityksessä, laitan asiat paperille ja hoidan niin omavalvontasuunnitelmat kuin ympäristölupahakemuksetkin viranomaisiin päin täysin räätälöitynä yritykselle. Veijo Votkin rohkaisi minua perustamaan oman yrityksen. Yhdistys haluaa lisää ennen kaikkea aktiivisia jäseniä. Niistä yhtenä esimerkkinä on Microbi, jonka omistaja ja ainoa työntekijä on Jani Poussu. Yrityksessämme on molempien tuotteiden tietotaito. Poussun mukaan HACCP-laatujärjestelmän hyödyt eivät ole helposti mitattavissa. Hän neuvoo, opastaa ja kouluttaa myös muiden paperitöiden, kuten elintarvikealaan liittyvien lupien kanssa.
Yrittäjäyhdistyksen ovet avoinna
Puheenjohtaja Jani Poussu kertoo, että Helsingin Tukkutorialueen yrittäjäyhdistyksen jäsenmäärä on noin 50 yritystä. Siinä varmistetaan tuoteturvallisuutta ja hyöty
Jani Poussu kouluttaa Tukkutorialueen elintarviketyöntekijöitä hygieniaosaamiseen joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina.
Mikä ihmeen "haspi"?
Euroopan yhteisön direktiivi yleisestä elintarvikehygieniasta samoin kuin kotimainen lainsäädäntömme edellyttävät, että kukin toiminnanharjoittaja selvittää oman yrityksensä toimintaan liittyvät elintarviketurvallisuutta vaarantavat tekijät ja laativat yrityskohtaisen suunnitelman näiden aiheuttamien riskien kontrolloimiseksi. - Alueella on meneillään Hermanni-projekti. (09) 7017 216 00580 Helsinki Fax. Vieraanamme on ollut niin kaupungin virka- kuin luottamusmiehiäkin. Otamme kantaa ajankohtaisiin asioihin, kuten kaavoihin ja liikennejärjestelyihin. - Järjestän koulutusta Tukkutorilla joka kuukauden ensimmäinen tiis-
tai. - Merkittävä osa koulutettavista on ollut täältä Tukkutorin alueelta. - Kun yritys haluaa kehittää toimintaansa omavalvontaa pidemmälle, lähdetään muodostamaan HACCP-laatujärjestelmää. Se edellyttää, että vuodesta 2005 alkaen kaikki elintarvikehuoneistossa helposti pilaantuvia ja pakkaamattomia elintarvikkeita käsittelevät henkilöt ovat hyväksytysti suorittaneet hygieniaosaamistestin ja näin saavat niin sanotun hygieniaosaamiskortin, kertoo Poussu. Lisäpalveluna Jani Poussu tekee yritykselle räätälöityjä ISO 22000 -laatujärjestelmiä, elintarvikealaan liittyviä hakemuksia, ympäristölupia ja turvallisuus- sekä pelastautumissuunnitelmia. Tästä lähtökohdasta on kehitetty ns. Poussun mukaan aika sähkön kilpailutukselle on nyt epäedullinen, kun hinnat ovat huipussaan. Jäsenmaksu on 50 euroa vuodessa.
HELSINGIN TUKKUTORIALUEEN YRITTÄJÄYHDISTYS ry. HACCP -konsepti käsittää seitsemän tärkeää periaatetta, joita johdonmukaisesti seuraamalla voidaan parhaiten varmistaa elintarvikkeiden turvallisuus. Se edistää kehitystä tukemalla HACCP-laatujärjestelmien ja ISO 14001 ympäristöjärjestelmien rakentamista ja käyttöönottoa. - Yrittäjäyhdistys on kantanut huolta alueen vartioinnista ja imagosta
Paikat on hyvä pitää siistinä. Joukko-osaston sotapäiväkirjoista saa yksityiskohtaisemmat selostukset siitä, mitä porukalle kuului.
Kerrankin lintuinfluenssapelottelusta oli hyötyä. Mitä mieltä ollaan Helsingin Tukkutorilla. On suurempi mahdollisuus saada tuhat kertaa lottovoitto kun lintuinfluenssa. Ennen oli tautia jos jonkinlaista. Risto Romunen, Puutarhamyymälä Rentun Ruusu: Tosi sairasta liioittelua. Kun tekee hakemuksen esimerkiksi kantakortin saamisesta, niin muutamassa päivässä kopio siitä on saatavissa. Helsingin kaupungin ympäristökeskus on määrännyt muun muassa, että tori- ja ulkomyynnissä myytävät elintarvikkeet on suojattava katoksilla. Into Säteri, Pyymäen puutarha, Toijala: Vaikea sanoa, varovaisuus on tärkeää, sillä naapurimaissa influenssaa on jo löytynyt. Kaikkia eläimiä on ruokittava niin kuin ennenkin, mieluummin vielä enemmän. Tämä koskee myös vihannesten, marjojen ja hedelmien myyntiä. Varsinkin täällä torilla puhtaus on tärkeää, roskikset eivät saa olla levällään.
Matti Reiman, Laurilan puutarha: On liioiteltu, sillä ainuttakaan tapausta ei ole vielä löytynyt Suomesta.
Ismo Laurila, Laurilan puutarha: Ehkä on vähän liioiteltu, sillä lähimaillakaan ei ole mitään lintuinfluenssaa.. Sukututkimus on yleisin käyttötarkoitus. Ehkä on ollut vähän panikointia. Jos asianomaisen henkilön kuolemasta on yli 50 vuotta, niin tietojen saantiin ei tarvitse perusteluja. Onkohan meillä pakkanen vienyt sen. Lintujahan on joka puolella. Silloin kun kello näytti aikaa, kaupankäynti alkoi seitsemän reikä-reikä.
Sota-arkisto sijaitsee Työpajankatu 6:ssa.
Lintuinfluenssa gallup
KUVAT ja TEKSTI Tarja Hyyryläinen
ONKO LINTUINFLUENSSAA LIIOITELTU?
Kuluneen kevään aikana kansalaisia on ohjeistettu erilaisilla varotoimenpiteillä lintuinfluenssan varalta. Mikä on ollut pahasta ja mikä sitten hyvästä, vaikea mennä sanomaan. Lintujen ruokinta on luonnollisesti kiellettyä. Jos haluaa kantakorttikopion elossa olevasta henkilöstä, tulee häneltä saada kirjallinen lupa. Kantakortti on tiedoiltaan varsin niukka, mutta sillä pääsee alkuun. He tulevat nyt jo aamuyöstä. Kantakirjasta saa myös tietoa taisteluista, joihin asevelvollinen on osallistunut. Pakkasten aikaanhan ilmeni jossain päin suuri lintujen joukkokuolema. patakunkku@tukkutori.eu
Sukututkimusta Sota-arkistosta
Tukkutorilla sijaitsevasta Sota-arkistosta voi helposti saada selville, mitkä olivat isän tai jonkun muun sukulaisen sotaretket. Palvelu on maksutonta, vain kopiointikulut peritään. Jokaisesta vuoden 1896 jälkeen syntyneestä asevelvollisesta on laadittu kantakortti, josta selviää hänen palveluksensa puolustusvoimissa. Kantakortista löytyy henkilötietoja kuten sotilasarvo ja aselaji. Tutkimuslupahakemuksen allekirjoituksella sitoudutaan siihen, että tietoja ei käytetä tutkittavan henkilön vahingoksi tai halventamiseksi. Viranomaiset ovat julkituoneet myös kansalaisia koskevat ohjeet mahdollisen pandemian varalta. Esa Korpi-Filppula, Lihakonttori: Tulee se todennäköisesti tänne, kun on muuallekin tullut. Tanne Tiilikka, Tannen Tupakahvila: On mielestäni liioiteltu, koska asian kanssa pitää elää, eikä sitä voi estää. Tukkutorin Sota-arkistossa on 40 hyllykilometriä asiakirjoja. Siitä löytyy myös tietoa joukko-osastoista, joissa asianomainen henkilö on palvellut. Jos henkilön kuolemasta on alle 50 vuotta, tulee tutkimuslupa perustella. torin marjapaikoille saatiin katokset auringonpaistetta ja vesisadetta varten.
K
Kun pakastamon kellosta putosivat viisarit, hävisi Tukkutorilla kävijöiltä ajantaju
Ja sen, että alueella on noin 1000 suomalaiselle työpaikka!
Helsingin elinkeinopalvelut uudistuvat
"Pidän elinkeinojen edistämistä johtamistyöni painopisteenä.Elinkeinopalveluiden vahvistaminen on osa Helsingin kaupungin keskushallinnon uudistamista", toteaa ylipormestari Jussi Pajunen. 1930luvulla toiminta siirtyi nykyiselle alueelle, jonne perustettiin Euroopan modernein teurastamolaitos. Alueen neljä kukkatukkua, kukkatarviketukut ja kukkaviljelijät tarjoavat monipuolisen valikoiman kasveja ja tuotteita alan yrityksille pääkaupunkiseudun ulkopuolisia alueita myöten. parhaat äyriäiset ja eksoottisimmat kasvikunnan tuotteet. Toimintaa vetämään on nimitetty elinkeinojohtaja Eero Holstila,jonka yksikköön on yhdistetty sekä yritys- että matkailupalvelut. Kukkaja vihannestori tarjoaa tuoretuot-
Jalompaan muotoon
Viimeaikainen kehitys on nostanut tukkutorin profiilia hyvän ruoan lähteenä. Makumatkan voi tehdä Kaukoidän tai Välimeren alueiden herkkuja myyvissä tukuissa.
teita kesäaikana heti aamukolmen jälkeen, joten hiljaisia tunteja on Tukkutorilla kesäaikana vähän. Samalla hankitaan tuoreita kukkia ja sidontatarvikkeita. Jo 1700-luvulla kaupunki varmisti tuoreen ja hygieenisesti käsitellyn lihan saannin käynnistämällä kaupungin teurastamon, jotta pääkaupungin väki sai hyvää lihaa syötäväkseen. Tukkutori [ 1 · 2006 ]
TEKSTI Timo Taulavuori
14
Helsingin Tukkutori
kanava hyvän ruoan ja palvelun lähteille
Helsingin Tukkutori on ainutlaatuinen yritysalue koko Suomessa. Teurastustoiminta lakkautettiin, mutta tuotevalikoima on vuosikymmenien aikana laajentunut tuoreisiin kasviksiin, kukkiin ja kalatukku- sekä pakastustoimintaan. Suurin haaste on kehittää aluetta niin, että sen vanhat rakennukset saadaan toimimaan tehokkaasti huomioiden nykypäivän kaupalliset ja elintarvikehygieeniset vaatimukset. Vetovoimaisen kaupungin tulee olla yritysten kannalta kilpailukykyinen ja kyetä houkuttelemaan myös entistä enemmän turisteja ja kongressivieraita. Kaupungin elinkeinopalvelut ovat lisäksi apuna niin uusien kuin vanhojenkin yritysten kehittämisessä. Parhaita herkkuja tuodaan niin koti-Suomen maakunnista kuin kansainvälisiltä ruokamarkkinoiltakin pääkaupunkiseudun ravintoloiden tarjottaviksi. Moni tekee viikoittain pyhiinvaellusmatkan tukkutorin kukkatukkuihin nähdäkseen mikä on "in". Alueen ravintolat ja catering-yritykset tarjoavat niitä edelleen kuluttajille ja varmistavat monen juhla- ja yritystilaisuuden onnistumisen. Se miten kaupunki panostaa yrityselämään näkyy elinkeinopalveluiden uudelleenorganisointina. Ensimmäiset aamukahvit voi nauttia jo kello kolmesta alkaen. Tukkutori on yksi vanhimpia kaupungin "virastoja". Hyvän ruoan ja kukkien lisäksi alueella toimii joukko yrityksiä, jotka tarjoavat palveluja alueen yrityksille ja alueella asioiville. Tuttujen perustuotteiden lisäksi alueelta löytyvät mm. Lisätietoja: www.hel.fi. Ruoka-alan yritysten lisäksi viinin maahantuojat tarjoavat ravintoloiden valikoimiin laadukkaita viinejä viideltä mantereelta. - Elinkeinoasioiden käsittelyn sujuvuus, läpinäkyvyys ja reagoivuus ovat uudistuksen keskeisiä arvoja, toteaa Holstila. Hyvä tuotekehitys tuo markkinoille niin uusia kasvistuotteita, lihavalmisteita kuin eineksiäkin. Pääkaupunkiseudun parhaat lihat ja lihavalmisteet löytyvät Votkinin ja Lihakonttorin tehtaanmyymälöiden valikoimista. Tukkutorin palveluksessa on 22 työntekijää, jotka hoitavat alueen palvelu- ja vuokraustoimintoja, pitävät alueen toimintakuntoisena vuoden ympäri ja korjaavat ja kunnostavat alueen toimitiloja. Tiesitkö muuten, että Tukkutorilla on oma, Helsingin suurin kylmäntuotantoyksikkö ja sähkölaitos muuntamoineen. Hermannin kaupunginosassa, 17,5 hehtaarin alueella toimii noin 130 yritystä, joista suurin osa on erikoistunut hyvän ruoan tuotantoon, varastointiin ja kauppaan.
V
oidaan hyvin väittää, että sitä mitä Tukkutorin alueen yritykset eivät tarjoa yritysasiakkaille, sitä ei vielä tarvitakaan! Uusia tuotteita tulee jatkuvasti myyntiin, joten huomisen herkut ovat pian saatavilla alueen valikoimista. Tukkutori toivottaa lämpimästi uusia asiakkaita alueelle, kokeilemaan uusia tuotteita ja asioimaan uusien yhteistyökumppaneiden kanssa!
Yksityisille ruokaa
Vaikka pääosa yrityksistä on avoimia vain yritysasiakkaille, vähittäisasiakkaat ovat tervetulleita vieraita alueen ravintoloihin ja kahviloihin. Kaikki nämä toiminnat on perustettu toimijoiden toiveiden pohjalta. Vaativan ja trendikkään gastronomisen alan ostajat ovat ajan hermolla. Nykyisin Helsingin kaupungin Tukkutori hallinnoi, ylläpitää ja kehittää aluetta yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa. Monet yritykset ovat erikoistuneet tuottamaan puolivalmiita ja valmiita herkkuja hyvistä raakaaineista kauppojen ja ravintoloiden ruokalistoille. Erikoistuminen ja
Toimitusjohtaja Timo Taulavuori sanoo: "mitä Tukkutori-alueen yritykset eivät tarjoa yritysasiakkaille, sitä ei tarvitakaan".
Helsingin kaupunki ja Tukkutori
Mikä tehtävä Helsingin kaupungilla on Tukkutorin toiminnassa. Alueen tapahtumajärjestäjillä on puolestaan vilkastuttava vaikutus kaupungin kulttuuri- ja elinkeinoelämälle.
ruokainnovaatiot nostavat tukkutorin toimijoiden profiilia. Tukkutorilla julkaistaan lehtiä, siellä toimii mainostoimistoja, sidontakoulu, toimistotarviketukku, LVI-alan yrityksiä, tilitoimisto ja puutarhatarviketukku. Juhlatiloja voi vuokrata Agroksenmäen vanhan olutpanimon tunnelmallisista holvikellareista niin yritysten kuin yksityistenkin tarpeisiin.
Kukkii seitsemänä päivänä viikossa
Helsingin Tukkutori on kukka-alan suurin keskittymä Suomessa
Sillä tavoitetaan niin asiakkaat kuin tukkutorin toimijatkin. Helsingin kaupungin Tukkutori haluaa kehittää aluetta niin, että tori kehittyy pääkaupunkiseudun houkuttelevimpana kukka- ja elintarvikealan toimintaympäristönä. Yritysasiantuntijat uskovat, että tällaisen yrityspuiston vetovoima on vielä selvästi suurempi kuin yksittäisten yritysten yhteenlaskettu houkuttelevuus! Lisäksi terve keskinäinen kisailu pitää yritystoiminnan timmissä kunnossa ja asiakkaiden silmissä kilpailukykyisenä. Vajaan vuoden kuluttua pidettävien eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan hallituksen tehtäväkenttä tuskin tulee nykyisestään helpottumaan. Näissä tulevaisuuden haasteissakin ratkaisut kytkeytyvät pitkälti yritysten menestymisen eväisiin. Yhteistyön avulla kehitetään uusia tuotteita, hiotaan työnjakoa, vaikutetaan kustannuksiin ja houkutellaan yhdessä asiakkaita. Kannattava yritystoiminta luo paitsi hyvinvointia työntekijöille ja omistajille myös verotulot, joilla rahoitamme julkiset palvelut ja tarpeelliset tulonsiirrot. Tämän vuoksi myös ilahduttaa joka kerta, kun saa havaita jossakin päin syntyvän uutta yritystoimintaa tai muuta yritysten aktivoitumista. Jatkossa tukkutorin yritystoimintojen menestyminen vaatii nykyistä enemmän ja tiiviimpää yhteistyötä niin yritysten, kaupungin kuin asiakkaidenkin kanssa. Uskallan väittää, että myönteisiä tuloksia näkyy siinä,
www.puutarha-sanomat.net
ovat yhteiskunnan hyvinvoinnin edellytys
että yrittäjiä on nyt enemmän kuin koskaan ja yrityksissä syntyy nyt koko ajan enemmän uusia työpaikkoja kuin mitä joudutaan vähentämään. Jokaisen yrityksen menestyminen on viime kädessä kiinni yrityksestä ja yrittäjästä itsestään, viranomaiset ja poliittiset päättäjät eivät voi koskaan varmistaa yhdenkään yrityksen kannattavuutta. Muotisana verkostoituminen kuvaa hyvin tätä kehitystä. Ajatellaan, että suuruus on valttikortti, kun puhutaan menestymisestä. Matti Vanhanen
FR
H E S FI
SH. Logistisena etuna on se, että alueen yritykset tarjoavat kaiken tarvittavan kertakäynnillä! Menestystä kaupankäynnille ja Onnea uudelle Tukkutori -lehdelle! Timo Taulavuori toimitusjohtaja Helsingin Tukkutori
K
ukapa meistä ei haluaisi olla hiukan parempi ja isompikin tulevaisuudessa. Poliittisten päättäjien tehtävänä on kuitenkin huolehtia siitä, että yritystoiminnan edellytykset ovat kunnossa ja kilpailukykyiset. Ideana on ollut alusta alkaen se, että pienet ja keskisuuret yritykset hyötyvät yhteenlasketusta vetovoimasta ja
Pääministeri Matti Vanhasen tervehdys:
Kannattavat yritykset
H
yvinvointi yhteiskunnassa syntyy menestyvästä yritystoiminnasta. Koolla ei ole väliä, mutta menestys on usein pienestä oivalluksesta kiinni. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki kasvu alkaa pienestä! Helsingin Tukkutori on alueena suuri ja sillä on mainio historia takanaan. Tästä huolehtiminen on ollut tämän hallituksen yksi keskeisimpiä lähtökohtia ja tehtäviä. Myös tämä uusi lehti Tukkutori - on mitä parhain yhteistoimintamuoto edistämään näitä tavoitteita. Tukkutorin yritysten yhteistoiminnan kehittyminen on mitä myönteisin ilmiö. 15 TAULAVUORI
Tukkutori [ 1 · 2006 ]
[ Halu kasvaa ja kehittyä ]
hyvästä sijainnista. Moni yritys on aloittanut täällä lähes nollasta ja kasvanut isoksi. Keskittymällä ydinosaamiseen ja siihen, että asiakkaiden tarpeet tyydytetään ja mielellään hiukan ylitetään, saavutetaan usein se paras toiminnallinen tulos. Meidän suomalaisten on tuolloin löydettävä keinot, joilla kykenemme väestön vanhetessa entistä pienemmällä työikäisten mää-
rällä ylläpitämään ja kohentamaan hyvinvointia samalla kun tiukkeneva kilpailu uhkaa koko ajan viedä meiltä työtä muualla tehtäväksi. Tavoitteena on, että yritysasiakkaat hyödyntäisivät asioidessaan Tukkutorilla yhä useamman yrityksen palveluita. Toivotan parhainta menestystä Tukkutorin alueen yrityksille, niiden yhteistyölle ja uudelle Tukkutori-lehdelle. Yritykset voivat lisätä voimaansa ja kehittää toimintojaan tekemällä joitakin asioita myös yhdessä. Ainakin näin voi päätellä seuraamalla yritysmaailman kehittymistä. Monessa maassa tämä on havaittu jo sukupolvia sitten, ja yritysten hyvä menestys rakentuu juuri toimivaan yhteistyöhön. Meillä on Suomessa kosolti vielä opittavaa ja kehittymisen varaa yritysten yhteistyössä ja verkottumisessa. Halu kasvaa ja kehittyä on tärkeää myös jokaiselle pk-yritykselle. Pienetkin yritykset voivat kehittyä ja parantaa kannattavuuttaan hiomalla toimintaansa
polven ajan Heinoa einon tarina alkoi Fritjof Heinon lihapöydästä Helsingin tukkukauppaa ja maahantuontia Helsingissä, Turussa ja Tampereella. www.heinontukku.fi Tänä päivänä Heino on perheyritys, joka harjoittaa monipuolista tukkukauppaa ja maahantuontia Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Yli sadan vuoden ja neljän yrittäjäsuku-
H H
Tänä Kauppatorilla 1899. www.heinontukku.fi
H
einon tarina alkoi Fritjof Heinon lihapöydästä Helsingin Kauppatorilla 1899. Yli sadan joka harjoittaa monipuolista päivänä Heino on perheyritys, vuoden ja neljän yrittäjäsuku-
heino_210x260.indd 1
16.1.2006 13:22:36
heino_210x260.indd 1
16.1.2006 13:22:36
heino_210x260.indd 1
16.1.2006 13:22:36. Kauppatorilla 1899. Yli sadan vuoden ja neljän yrittäjäsukuwww.heinontukku.fion vienyt eteenpäin vahva yrittäjähenki. polven ajan Heinoa on vienyt eteenpäin vahva yrittäjähenki. Tänä päivänä Heino on perheyritys, joka harjoittaa monipuolista einon tarina alkoi Fritjof Heinon lihapöydästä Helsingin tukkukauppaa ja maahantuontia Helsingissä, Turussa ja Tampereella. polven ajan Heinoa on vienyt eteenpäin vahva yrittäjähenki