8 1 | 2015 | Lehti yhdistää tukkukauppojen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat Team Finland juhli neljättä sijaa s. 10 Goodman myy hyvin s. Suomi vauhtiin: investoinneille 100 % poistot heti! s. 6 Luomu pitää pintansa s. 4
Viimeisimpinä askeleina ovat olleet kotimaisen kalan tarjonta ja karjalanpiirakoiden paistaminen myymälöissä. Vähittäiskauppa on viime vuodet ollut luisussa, eikä 2000-luvun alun kasvuvauhtiin lähivuosina palata. Tarvitseeko Suomen kansa halpaa ruokaa. Hintasodassa kauppakin menee halpaan, kun se sahaa omaa oksaansa ja kannattavuus romahtaa. Kaupan liitto ennustaa vähittäiskaupan myynnin määrän, eli hintavaihteluista puhdistetun liikevaihdon, pienenevän tänä vuonna edelleen, mutta kääntyvän ensi vuonna hitaaseen puolen prosentin kasvuun. Tänä vuonna jo pelkästään epävarmuus omasta työllisyydestä ajaa kuitenkin säästämään ja vähentämään kuluttamista, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo. Kuitenkin asiakaspalautuksia paljon suurempi osa myyntikatteista on käytetty uusien kauppapaikkojen rakentamiseen. Myynnin volyymin odotetaan kasvavan tänä vuonna puolitoista prosenttia. Ensi vuodeksi Kaupan liitto ennustaa kahden prosentin kasvua. Viime aikojen hintasodan syynä pidetään Lidlin kasvua. Tavarantoimittajien – elintarviketeollisuuden ja tuottajien – asema on kilpailutilanteeseen nähden toinen. S-ryhmä lanseerasi sunnuntaina 18. Tukkukaupassa kasvuun yllettäneen jo tänä vuonna. Talouskasvua avittaa etenkin alhainen öljyn hinta, joka piristää maailman taloutta ja Suomen vientimarkkinoita. Viron kielessä halpa (halb) tarkoittaa huonoa. Esimerkiksi suomalaista pk-teollisuutta voidaan palvella yhtä hyvin Suomesta kuin vaikkapa Puolasta. – Vaikka ennustammekin ensi vuonna vähittäiskaupalle pienoista kasvua, menneiden vuosien kasvuvauhtiin ei päästä pitkiin aikoihin. Pelkästään viime vuonna alalta poistui 8 000 palkansaajaa. Erilaisiin maksuihin ja alennuksiin verhotut kynnysrahat ovat olleet todellisuutta. Suurimmat kaupparyhmät ovat tehneet kieltämättä tulosta. Kaupan yrityksissä Orastavaa kasvua putken päässä Jaana Kurjenoja katsoo, että tukkukaupassa kasvuun yllettäneen jo tänä vuonna. Kilpailu on ollut niin kovaa, että T-ryhmä hävisi kartalta ja samoin kävi E-liikkeelle ja sen peruja oleva Suomen Lähikauppa joutui brittiläisen rahastoyhtiö Tritonin omistukseen. Kansa saa halpaa ja huonoa. Olisi paljon fiksumpaa niin kuluttajien rahakukkaron kuin heidän terveytensäkin kannalta syödä vähemmän mutta parempaa. Redberry Oy Ltd Helsinki 2 | Tukkutori | 1 | 2015 |. – Poliittisten päättäjien tulisikin linjata, tarvitaanko suomalaista kauppaa, ja mikä olisi toimintaja työllistämisedellytyksiltään kilpailukykyinen ympäristö. Sitten Lidl ”suomettui” hyläten lyhyet kassapöydät ja ottaen ulkomaisten halpatuotteiden sijaan myös suomalaisia tuotteita näkyvästi valikoimiinsa. Lähikauppakin ilmoitti seuraavansa perässä. Myös kansainvälistä kilpailukykyä parannetaan, Kurjenoja sanoo. K-ruokakaupat alkoivat markkinoida alennuksia ”Tuntuvasti halvemmat hinnat” -teemalla ilman suurempaa kohua. S-ryhmän voittokulussa suurena tekijänä on ollutkin vihreä kortti, jolla perheet on saatu keskittämään ostoksensa osuuskauppaan. tammikuuta elintarvikkeiden ”halpuuttamisen”. Tilanne on kuitenkin viime vuosina pientuottajille helpottunut, kun kuluttajat ovat alkaneet arvostaa lähiruokaa ja laatua halvan hinnan sijaan. Autokaupassa taas myynnin volyymin ennustetaan kasvavan tänä vuonna puolitoista ja ensi vuonna kaksi prosenttia. Sitä on liiennyt jaettavaksi myös asiakkaille plussina, bonuksina ja nyt myös pinsseinä. Myös alhainen inflaatio tukee tänä vuonna kotitalouksien ostovoimaa, mutta työttömyyden vuoksi kotitalouksien kulutus pysyy heikkona. Niinpä Lidl onkin kasvattanut markkinaosuutta ohi Lähikaupan ja kuitannut moninkertaisesti alkuvuosien tappiot. Varsinkin tukkukaupassa työpaikkojen siirtyminen ulkomaille on selvä uhka, kun yritysten on kilpailtava globaalisti. Niiden näkökulmasta kilpailu ei toimi, kun ostajia on vähän. Vielä 2000-luvun alussa vähittäiskaupan keskimääräinen kasvu oli noin neljä prosenttia. Ruohonjuuritasolla tiedetään kauppojen käyvän ankaraa kilpailua asiakkaista ja tarjousrumba on kiivasta. Hitaan talouskasvun ympäristössä vähittäiskauppakaan ei voi investoida ja työllistää entiseen tahtiin, Kurjenoja muistuttaa. Ihmiset ovat sitä lihavampia, mitä halvempia kalorit ovat. Tutkimuksen mukaan halpa ruoka laukaisee kuluttajissa itsehillintäongelmia. Pääjohtaja Taavi Heikkilä perusteli alennuksia tehostamisella, kustannusten karsimisella ja kaupparakentamisen vähentämisellä. – Kun työllisyys hitaasti kasvaa ensi vuonna, myös kotitalouksien kulutukselle on kasvuedellytyksiä. Ne kilpailevat keskenään ja halajavat kaupan sisäänostajien suosiota saadakseen hyllypaikat kauppaketjusta. Kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä, mutta viime vuosina alan työllisyys on vähentynyt selvästi. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen Halpuuttaminen on huonontamista Julkisuudessa on viime vuosina ollut paljon väitteitä, ettei Suomessa kaupan kilpailu toimi, kun Sja K-kaupat kattavat 80 prosenttia päivittäistavaramarkkinoista. Yhdysvaltalaisen National Bureau of Economic Researchin tutkimuksen mukaan ruoan hinnan halpuus selittää jopa 59 prosenttia amerikkalaisten vakavista ylipainotapauksista. – Kaupan rakenteellinen murros jatkuu lähivuosina niin vähittäiskaupan kuin tukkukaupankin puolella. Sen alkuperäinen toimintamalli sulkeutuneena laatikkomyymälänä ei vedonnut suomalaisiin ja yhtiö kirjasi raskaita tappioita alkuvuosina. Kun Suomeen oli rakennettu liikaa ostosparatiiseja, lähdettiin hukkaamaan rahaa Venäjälle ja Baltiaan. Kun kaupan sisäänostajat kiristävät hintasodassa tavarantoimittajiltaan halvempia hintoja, vääjäämättä elintarvikkeiden laatu heikkenee. Logot, esitteet, mainokset, yritysilmeen päivitys, pakkaussuunnittelu, nettisivut – kaikki mainostoimistopalvelut yrityksellesi TTT Graafinen Suunnittelu 040 572 9272 | toimintojen järjestäminen ja tehostaminen jatkuvat muun muassa digitalisaation avulla. Tukkukaupan kasvua vetää ennen kaikkea piristyvä vienti ja pk-teollisuus. Saksalainen Lidl tulikin vuonna 2002. Jos ennusteet toteutuvat, vuosien 2009–2016 keskimääräinen kasvu jää nollaan. Tavarantoimittajat ovat alisteisessa asemassa. Julkisuudessa on kaivattu ulkomaisia ketjuja Suomeen
Hyytyminen kestää noin 3 tuntia. Sillä haluamme viestittää, että rehuja myöten kotimainen luomutuotanto on meille sydämen asia. (Tulikuuma vanukas saattaa rikkoa ohuen lasin.) Peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin, jotta vanukas hyytyy. 12 Rikainen kasvaa kohisten Tampereelta jakelu alkaa Helsinkiin. 10 Taloustabut uudelleen arviointiin Lassi Mäkinen ehdottaa 100 % poistoja investointivuonna. Paperityö ei ole kuitenkaan ollut ongelma, vaan luomu tuntuu todella hyvältä ratkaisulta, kertoo Riitta Saloniemi. Riitta Saloniemi puhuu raakamaidon puolesta aktiivisesti. Tieteellinen selitys tälle löytyy ainakin siitä, että pastöroidessa maidosta tuhoutuu laktaasientsyymi, joka auttaa laktoosin hajoamisessa elimistössä. Ranskassa kukitetaan mummotkin. Kesäja joulusesonkeina myyntikanavia on enemmän ja myös tuotevalikoimaan tulee sesonkierikoisuuksia. TERO LAUSALA s. LASSIMÄKINENs.10 Lähiruoka on varsinkin tuoretavarassa myös edullista. 14 Miten olisi isoäidinpäivä. JANNERYÖMÄs.13 ” Luomuliitto on palkinnut Vuoden Luomuyrityksenä Saloniemen Juustolan, joka tuottaa 25 erilaista juustoa Suomen alkuperäiskarjarotujen lehmien, vuohien ja lampaiden maidosta. 9 Suomalaisuus löi läpi 2014 Elintarvikkeiden kotimaisuus on valttia. Teimme kaiken nappiin, ja olen pirun ylpeä meistä. Syksy tuo tullessaan omenat ja sienet, talvella puolestaan nautitaan juureksista. He myyvät myös raakamaitoa. Keväällä herkutellaan parsalla ja raparperilla, kesällä kasviksilla, kaloilla ja marjoilla. Siirrä kattila pois levyltä. Saloniemen Juustola on Vuoden Luomuyritys Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. Koskelontie 16 b, 02920 Espoo Puh. Kun mansikkakastike on jäähtynyt, kaada se hyytyneiden vanukkaiden päälle laseihin. Riitta ja Jouni Saloniemi ovat pitäneet tilaa vuodesta 1998, mutta luomuun siirryttiin virallisesti vasta 2012. (09) 773 68 68 www.heikinlihaoy.com FR E S H FIS H Torin tuorein kalatukku www.cema.. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos muuttuu sakeaksi ja kiehahtaa. 6 Goodmanin S-market myy hyvin Hämeenlinnan kauppakeskus on 3-tien päällä. (09) 761 470 Fax. Lisää soseutetut mansikat sokeriliemeen ja sekoita tasaiseksi. Katkaise levystä virta ja jatka sekoittamista vielä muutaman minuutin ajan. Sisällys 4 Suomi juhli Bocuse d’Orissaneljättäsijaa. 8 Luomu on pitänyt pintansa Lamasta huolimatta pientä kasvua. Saloniemen tilalla Laitilassa on noin 120 lypsävää vuohta ja 20 lypsylehmää, joista puolet ja puolet on Itäja puolet Länsi-Suomen alkuperäiskarjaa. Niin alkuperäisrotujen ja kuin myös luomueläinten maidon rasvahappokoostumuksessa on tieteellisesti havaittu terveyshyötyjä. Matti Jämsén antaa tilaa uusille kokeille. Koristele valmiit vanukkaat tuoreilla mansikoilla. Soseuta mansikat sauvasekoittimella. Tuotteita myydään vakituisesti 40 kaupassa. Kun sokeri on sulanut, ota kattila pois levyltä ja anna hetken jäähtyä. Kerrassaan raikasta ja kesäistä! 4–6 hengelle 1 dl kermaa 5 ½ dl maitoa ½ dl sokeria 2 tl vaniljasokeria ¾ dl maissitärkkelysjauhoa 1 kananmuna Mansikkakastike 2 dl mansikoita ½ dl vettä ½ dl sokeria Koristeluun mansikoita Mittaa kaikki aineet pinnoitettuun kattilaan ja sekoita hyvin ennen kuin alat kuumentaa. 3490 € + postituskulut 4,10 € | Tukkutori | 1 | 2015 | 3. – Monet tutut tuottajat varoittivat, että paperityötä on luomussa paljon. 9 Voitto ei ole tärkeää, vaan rahan riittävyys. – Viime vuonna saimme pakkauksiimme myös Leppäkerttu-merkin. MATTIJÄMSÈNs.4 Suomalaisuuden ympärille on syntynyt jo kansanliike. Kuva Marjukka Vähä-Ettala 124 125 Vaniljavanukas ja mansikkakastike Kotimaiset mansikat ovat hyviä ihan sellaisenaan. Mansikkakastike on valloittavan väristä ja sopii hyvin esimerkiksi jäädykekakuille, juustokakuille ja jäätelölle. Mittaa pieneen kattilaan vesi ja sokeri ja kiehauta. – Saloniemet ovat kehittäneet yritystä päättäväisesti ja saaneet maukkaan ja monipuolisen tuotevalikoiman markkinoille, kertoo valinnan tehneen Luomuliiton hallituksen puolesta toiminnanjohtaja Elisa Niemi. Anna hetken jäähtyä ja annostele laseihin. Saloniemen Juustola tuottaa 25 erilaista juustoa, jogurttia ja raakamaitoa. 010 322 2240 0400 847 350 Myös luomutukku Katso lisää: www.omapiha.info Oman pihan lähiruokaa Kausiherkkuja omasta pihasta -kirjan ruoka-ohjeet ja kuvat ryhmittyvät vuodenajoittain. Hän kuulee asiakkailtaan, että monet eivät voi juoda pastöroitua maitoa, mutta raakamaitoa voivat. Tässä kastike on päässyt kermaisen pehmeän vaniljavanukkaan seuraksi
Tällä kierroksella töitä tehtiin tiiviimmin kuin koskaan. Ammattimainen panostus näkyi, ja Suomen on hyvä jatkaa Bocuse d’Or -työtä tältä pohjalta. – Työtunteja ei laskettu, sillä tykkään tästä. – Tämä oli 12. (Ruokatieto Mariaana Nelimarkka) Suomi juhli Bocuse d’Orissa neljättä sijaa Matti Jämsén sijoittui hienosti sijalle neljä aivan Norjan, Yhdysvaltain ja Ruotsin vanavedessä poikkeuksellisen kovatasoisessa Bocuse d’Or -kilpailussa. Matti Jämsén tekee tilaa uusille nälkäisille kokeille, ja valmentaja Eero Vottonen vihjaa tulevasta. Toki kilpailuhenkistä kokkia kirveli niukka 11 pisteen tappio Ruotsin Tommy Myllymäelle, mutta koska oma suoritus osui nappiin, harmiteltavaa ei tällä kerralla jäänyt. Suomen joukkue koostui tuomaristossa olleesta Pekka Terävästä (vas), valmentaja Eero Vottosesta, kilpailija Matti Jämsénstä ja assistentti Antti Lukkarista. kerta, kun suomalainen kisaa Bocuse d’Orissa, ja jokainen kerta on opettanut paljon. – Teimme kaiken nappiin, ja olen pirun ylpeä meistä, sanoi kisan ja vuosien urakan jälkeen huojentunut Jämsén Suomi-tiimille. Matin ja tiimin rakentama upea metsätarina innosti ja se antaa uusia mahdollisuuksia tulevaisuuteen, Kurunmäki sanoo. 4 | Tukkutori | 1 | 2015 |. Kaksi vuotta treeniä Suomen tuomari Pekka Terävä korosti, että kilpailu oli tasokas ja hyviä joukkueita oli tavallista enemmän. Olen tosi tyytyväinen, tämä on ollut hauskaa aikaa, ja voin sanoa, että kannatti lähteä. Tarina jatkuu, sillä karsintaan seuraavan Bocuse d’Or -edustajan paikasta voi ilmoittautua. Jämséniä vastassa useampi toisen kierroksen konkari. Suomi keräsi Lyonissa eniten palkintoja, sillä parhaan lihavadin ja parhaan assistentin palkinnot annettiin Team Finlandille. – Tie oli tänä vuonna raivattava kovalla työllä viiden parhaan joukkoon – Suomen sijoitus on upea! Tämä on paras suoritus Suomelta ja se tuli kaikkien aikojen kovimmissa kisoissa. Antti Lukkari sai keittiötuomareilta kiitosta erinomaisesta työskentelystään kisan aikana ja lähti Lyonista kotiin ankan kanssa. Suomen tiimille rahoituksen ja kumppanuudet keränneen ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita tiiviistä kehittämistyöstä. Bocuse d’Or on ollut mahtava kokemus, Jämsén hehkuttaa kisasuorituksen jälkimainingeissa. Suomalainen metsätarina innosti Pekka Terävä muistuttaa, että ilman pitkäjänteistä työtä, eri tahojen yhteistä päämäärää ja sitkeää panostamista tällaiset tulokset eivät ole mahdollisia. Ensi kertaa Suomen joukkueelle tuli parhaan assistentin palkinto. Jämsénkin oli harjoitellut kisaa varten kaksi vuotta – kahteen otteeseen. Kala-annoksen inspiraationa on toiminut suomalainen arktinen luonto ja sen upeat revontulet. On hienoa, että Suomi on mukana kansainvälisissä kärkikahinoissa, ja nyt meillä on kaikkien aikojen suoritus. Purotaimenta Northern Lights. Nämä kilpailut kovenevat joka vuosi, ja erot ovat pisteissä marginaalisia, kalatuomarina työskennellyt Terävä kertoi. – Team Finland on tyytyväinen, onnistuimme niin hyvin kuin vain mahdollista, sanoo myös valmentaja Eero Vottonen
Tavoitat meidät aina. (Ruokatieto Mariaana Nelimarkka) Yksityiskohta helmikanasta. Lisäkkeenä oli sienikermaa, paistettua helmikanan sydäntä ja kivipiiraa. Täysipäiväinen harjoittelu Eero Vottosen johdolla, hyvän ystävän Rasmus Kofoedin rientäminen tueksi ja henkivalmentaja Ira Riihilahden sparraus takasivat sen, että Jämsén ja assistentti Antti Lukkari toimivat tyynesti, vaikka kalan hyytelöinti meni uusiksi. Kala-annoksen uutuus ja viidenneksen pisteistä tuova yksityiskohta oli tänä vuonna pakollinen kasvis, joka arvottiin neljästä vaihtoehdosta kisaa edeltävänä iltana. Jämsénin versio pakollisesta kalaraaka-aineesta oli kaunis kuin koru, ja sen aaltoilevaa muotoa tuki lautasen alle veistetty puutarjotin. Helmikanan rintaa maustoivat karpalo, puolukka ja tyrni sekä ilmakuivattu poro. Rohkeita värejä ja makuja vadille toivat räikeän vihreä persilja-kukkakaalivanukas ja vihreän vastaparina punaisena hehkuva marinoitu sipuli, jolle aromia antoivat omena ja ”Keisarin juusto”. | Tukkutori | 1 | 2015 | 5. Umamia annokseen toivat merelliset maut: kuningasrapu, osteri, savustettu taimenenmäti. Lapin revontulia muistuttava mosaiikki syntyi eri tavoin kypsennetyistä kalan osista ja se tarjoiltiin purotaimenesta ja kuningasravusta tehdyn mousselinen päällä. – Sparraajamme Rasmus Kofoed auttoi meitä tuomaan suomalaisuuden paremmin esiin ja kannusti rohkeisiin makuihin, kuten ronskiin persiljan käyttöön, Jämsén kertoo. Tämä oli toinen kerta, kun Suomen joukkue sai parhaan lihavadin palkinnon Lyonin Bocuse d’Or -kilpailussa. – Olen ylpeä siitä, miten paikkasimme kalan hyytelön kanssa päälle tulleen tilanteen. Koska lihavadin arvostelussa viidennes pisteistä tulee alkuperäisyydestä, vati oli ladattu parhailla suomalaisilla raaka-aineilla. Jämsénin metsäteemaa erinomaisesti ilmentävä vati oli henkeäsalpaavan kaunis. Toisen finaalipäivän kasvikseksi valikoitui fenkoli. Yrittäjäntie 34, 01800 Klaukkala Puh. Kastikkeessa maistuivat kuusenkerkkä ja tryffeli. www.lagerbladfoods.fi Pääsiäisen lammasherkut Lagerbladilta! Tarjoiluehdotus: Lagerblad Lammaspyörykät ja hummusdippi www.kylmanen.fi Jämsénin jo Tukholman kilpailussa palkittu lihavati palkittiin jälleen kisan parhaana. Hyytelö olikin ainoa, johon minulla oli tupla-aineet, Jämsén toteaa. Suomen joukkue rakensi kilpailusuorituksensa kertomaan suomalaisen metsän tarinaa. Jämsén kokosi liha-annoksen palkitulle vadille, jota muotoilijat Pekka ja Sirkka Paikkari muokkasivat niin, että sen orgaaniset luonnonmuodot saivat symmetrisemmän asun ja sopivat muun muassa pitelemään helmikanan koipea. Kilpailua pyritään tuomaan lähemmäs normaalia ravintolatyötä, ja kala-annos koottiin nyt jo toistamiseen Bocuse-historiassa vadin sijaan lautaselle, jolla puolet tuli olla kasviksia. Tanskalaisen Bocuse-konkarin Kofoedin ideasta jalostunut revontulimosaiikki leiskui purotaimenen pinnassa, kun hyytelö onnistui toisella yrittämällä. Hyytelöinnin uusimisesta ei hermostuttu Toisena finaalipäivänä keittiössä kaksi kilpailleen Jämsénin urakka sujui ilman suurempia Matin lihavati kilpailun paras kommelluksia. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Lihavadissa Suomen teemana on Helmikanaa Lapland. Koipi oli täytetty katajanmarjoilla ja mustilla torvisienillä
– Olemme panostaneet herkullisuuteen ja palveluun, sanoo Matti Maalehto. Rakentajana oli NCC ja vuonna 2013 omistajaksi tuli Keva. Alko on täydentämässä palveluja. Myymälä on lunastanut odotukset hyvin, kun sekä asiakasmäärän että myynnin tavoitteet on ylitetty, toteaa Maalehto S-marketin osalta. Kalatukkurit toimittavat kalat palvelutiskiin, Apetit-kalan toimittaa Inex. Sata miljoonaa euroa maksaneessa kauppakeskuksessa on 70 liikettä. – Meillä on laajasti lihaa ja kalaa tarjolla, samoin valmista lämmintä ja kylmää ruokaa. 6 | Tukkutori | 1 | 2015 |. – Täällä Hämeenlinnassa Goodman on jo niin vakiintunut, että se ei tuo mielikuvaa Irwinistä vaan hyvästä kauppakeskuksesta, uskoo marketpäällikkö Matti Maalehto. Salaattibaari on saanut huikean suosion. Itsepalvelukassoille pääsee yleensä jonottamatta. – Nyt on toimittu kolme kuukautta. Myymälässä on 40 työntekijää. Maalehto kertoo lähitoimittajia olevan runsaasti – joskin tavaroiden päävirta tulee kaupparyhmän oman logistiikan kautta Inexiltä. Käynti kauppaan on helppoa, kun portteja ei ole, vaan sisääntulo on avoin. Osuuskauppa Hämeenmaa on vuokrannut S-marketin lisäksi tilaa Marks & Spencer -vaatemyymälää, kauneuden ja hyvinvoinnin erikoisliike Emotionia sekä Coffee Housea ja Hesburgeria varten. Herkkuja ja palvelua S-marketin runsas hevi-osasto avautuu kauppakeskuksen pääkäytävälle. Marketpäällikkö Matti Maalehto kertoo salaattibaarin saaneen huikean suosion S-marketin sisääntulo on avoin ja Kauppakeskus Goodmanin pääkäytävältä on houkuttelevaa astua myymälään. Hevin jälkeen on salaattibaari, laaja palvelutori, oma leipomo Fazerin konseptilla ja erikoisjuustotiski. Hämeenlinnassa kauppapalveluita on aiemmin rakennettu kaupungin ulkopuolelle Tiiriöön, mutta uuden kauppakeskuksen myötä keskustan kaupallinen toiminta elävöityy. – Paikallisia toimittajia ovat leipomot ja vihannesten toimittajat, myös kanamunia tulee paikalliselta toimijalta. S-marketin myyntiala on 1750 neliötä ja se on hyvin suunniteltu kompakti kokonaisuus, Goodmanin S-market myy hyvin Viime lokakuussa avattiin kauppakeskus Goodman, joka oli rakennettu Hämeenlinnan keskustaa halkovan moottoritien päälle. Goodmanissa odotetaan vierailevan vuosittain 6,5 miljoonaa ihmistä ja myyntitavoite on 78 miljoonaa euroa. Hämeenlinnan kauppakeskuksen valmistelu alkoi vuonna 2002 ja rakentamaan päästiin vuonna 2011. Kesko on avannut Goodmaniin uudistetulla konseptilla toimivan Anttilan ja Kookengän. Kauppakeskuksen yhtenä veturiliikkeenä on uuden ajan S-market. Hämeenlinnan uusi kauppakeskus on nimetty kaupungin tunnetuksi tehneen taiteilijan Irwin Goodmanin mukaan. Kauppakeskus on rakennettu Helsinki–Tampere-moottoritien päälle ja vastaavalla tavalla tien päälle on rakennettu myös kauppakeskus Revontuli Rovaniemellä. Goodmanin 26 000 kauppaneliöstä runsas kolmasosa on pukeutumisen erikoisliikkeitä. Kauppakeskuksen avajaiset pidettiin 30.10.2014
Palvelutiski on harvinaisen laaja. Matti Maalehto toteaa, että itsepalvelukassat ovat palvelulisä eivätkä ne ole vähentäneet henkilökunnan tarvetta. Myymälän henkilökunnan tulee olla valvomassa tapahtumaa. | Tukkutori | 1 | 2015 | 7. Erikoisjuustoista on vara valita. Asiakkaat skannaavat itse tuotteensa ja maksavat kortilla. – Alkuun itsepalvelukassat aiheuttivat ihmettelyä, mutta muutoin palaute on ollut positiivista ja asiakkaat ovat nopeasti oppineet niitä käyttämään. – Myynnistä lähes 15 prosenttia menee itsepalvelukassojen kautta, asiakkaista osuus on vielä enemmän, sillä näillä kassoilla painottuvat pienet ostokset. VAALAN JUUSTOLA Kevyttä keittoa täydentävät ERÄTULI juustokuutiot Kysy lisää! Vaalan Juustola Oy Puusepäntie 4, 91700 Vaala myynti@vaalanjuustola.fi puhelin 044 512 1712 www.vaalanjuustola.fi Ammattikeittiöille 600 gr pakkauksissa! Toimipisteesi tuottavimmat neliöt www.salaattimestari. – Lähimaksamisen kautta korttien käyttö lisääntyy edelleen. Maalehto arvioi, että puolet asiakkaista maksaa nykyään kortilla ja puolet rahalla. Itsepalvelukassoihin on totuttu Kassalinjalla on pikakassa, jossa on neljä maksupistettä. Messukeskus, Helsinki (osasto 3e11) SalaattiMestari uudistuu nyt myös ruokaisat komponentit, hedelmät ja leivän täytteet ! jossa runsaasta tarjonnasta huolimatta ei ahtauden tuntua ole. Lounasaikana on kätevää, kun asiakkaan ei tarvitse jonotella kassoille, kertoo marketpäällikkö Maalehto. Asiakkuuspäällikkö Rami Kahlos 040 713 8677 laa omasi jo tänään Ota yhteyttä: SalaattiMestari tarjoaa sinulle: • valmiin konseptin • koulutuksen salaattibaarin avaukseen ja tuen toiminnan kehittämiseen • yksi kumppani, jolta saat kaikki tarvittavat tarvikkeet ja raaka-aineet • komponenteissa ei sulatushävikkiä • toimitukset jopa 6 kertaa viikossa • sähköinen tilaus Tule tutustumaan SalaattiMestari -konseptiin Fastfood & Cafe -messuille 25.–26.2
Esikarsintaraati valitsee yritysten kilpailuun lähettämistä tuotteista viisi finalistia keväällä pidettävään yleisöäänestykseen. Nutrition the Nordic Way – an inspirational toolbox –sivusto (www.nordicnutrition.org) kokoaa yhteen tutkimustiedon, hyvät käytännöt ja benchmarkkauksen. Kauppoihin tuli toivottu luomubroileri ja joulukinkkuja oli tarjolla ennätysmäärä. Työkalupakki on tarkoitettu Pohjoismaiden yhteistyön lippulaivaksi ruoka-alalla. olivat maailman suurimmat luomumessut (BIOFACH) Saksan Nurbergissä ja siellä oli pitkästä aikaa mukana Suomen paviljonki, jossa oli mukana 8 suomalaista yritystä. Elintarviketeollisuusliiton uutuustuotteita palkitseva Tähtituote-kilpailu on uudistunut. Runkona mallissa on Pohjoismaiden toimintaohjelma parempaan terveyteen ja elämänlaatuun ruokavalion ja liikunnan avulla. Viime vuonna kasvaneita tuoteryhmiä olivat erityisesti lastenruuat ja kahvi. Luomulihamarkkinat ovat kehittyneet aika hitaasti. Alkon luomualkoholijuomien myynti kasvoi viime vuonna jopa 26 prosenttia edellisvuodesta. Viime vuosi kuitenkin toi siihenkin kasvua. – Luomumyynnistä maidolla on yksittäisenä tuotteena merkittävin osuus. Toimintaohjelmassa keskitytään erityisesti ylipainoon sekä lasten ja nuorten syömiseen ja liikkumiseen. Yritykset Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailu tuovat vuosittain markkinoille jopa muutamia tuhansia uutuustuotteita, joista kaikkein parhaimmat oivallukset lähetetään kilpailuun, kertoo Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen. – Erityistä kysyntää on suomaisella luomukauralla, jonka laatua pidetään ylivertaisena. Luomu hiipi pikkuhiljaa myös ravintoihin, sekä yksityisiin että julkisiin. päivä Helsingissä Fastfood & Cafe & Ravintola -messuilta löytyy myös ”Luomua. Helmikuun lopulla 25.–26. Voittajaksi yltää eniten yleisön ääniä saava tuote. 8 | Tukkutori | 1 | 2015 |. Alueellisia ja kansallisia ravitsemusstrategioita ja hankkeita suunnittelevat asiantuntijat pääsevät nopeasti käsiksi muualla saatuihin kokemuksiin ja suunnitelmiin. Maitotuotteiden lisäksi toinen suuri luomuryhmä on HeVi, joka on viime vuosina kasvattanut osuuttaan valikoiman laajentuessa ja hintojen hilautuessa lähemmäs tavanomaisia tuotteita, kertoo Kottila. Ehkä vastoin odotuksia, luomuleivän myynti päivittäiskaupassa on viime vuosina laskenut. Sinua varten Elintarviketukku Rikainen Oy Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila sanoo, että lamasta huolimatta monissa luomutuotteissa on pientä kasvua. – Luomujauhoa riittäisi leipäänkin, mutta leipurien toivoisin paneutuvan luomuleivän reseptien kehittelyyn, patistaa Kottila. Kilpailun perusidea on edelleen sama kuin aikaisemmin: se esittelee elintarviketeollisuuden valovoimaisimpia uutuustuotteita ja kannustaa samalla yrityksiä tuotekehitykseen. Ilman muuta”-osasto – Siellä maistellaan luomua ja keskustellaan luomun saatavuudesta, hinnasta ja tietenkin mausta, lupaa Pro Luomu ry:n Marja-Riitta Kottila. Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti ovat ylpeitä siitä, miten ne ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä ravitsemussuositusten ja ruokapolitiikankin saroilla. Helmikuun 11.-14.2. Esittelyssä ovat muun muassa ruotsalainen avaimenreikä-merkki ja suomalainen Sydänmerkki, jotka kertovat elintarvikkeen olevan ravitsemuksellisesti hyvä valinta kategoriassaan. Kilpailun nimi on nyt Vuoden Suomalainen Elintarvike. Edellisvuonna luomuelintarvikkeita myytiin kaupoista 215 miljoonan euron arvosta ja niiden osuus oli 1,7 %. Suurin markkinaosuus tuoteryhmässään on kananmunilla, joissa se on jo yli 10 %. Malliksi maailmalle Tarkoituksena on myös hieman vetää rintaa rottingille kansainvälisillä areenoilla. Kottila olettaa, että monelle on uutinen, että suurin osa Suomessa tuotetusta luomuviljasta viedään jalosteina muille maille. Voittaja julkistetaan Elintarvikepäivässä 5.5.2015. Myös luomuviinit ja -oluet ovat kasvattaneet suosiotaan. Pohjoismaiden ravitsemustyökalut jakoon Pohjoismaiden ministerineuvosto on koonnut pohjoismaiset näkemykset ruuasta ja ravitsemuksesta yhteen uudelle englanninkieliselle sivustolleen. Luomu on pitänyt pintansa Marja-Riitta Kottila huomaa, että luomusalaatin pakkauksessa on nostettu tuotteen vähänitraattisuus esille. – Suomalainen elintarviketeollisuus kuuntelee tarkasti kuluttajien toiveita ja uudistaa tuotevalikoimaansa sen pohjalta. Parhaillaan käynnissä on viisi pohjoismaista suurta tutkimushanketta ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista. Niissä tutkitaan täysjyväviljan, merenelävien ja Itämeren ruokavalion vaikutuksia terveyteen sekä kestävään elämäntapaan. Ravitsemusstrategioiden ja seurannan lisäksi sivuilla tuodaan esiin elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen kehitystä, jotta ne tukisivat hyviä ruokavalintoja
Suomalaisuus löi kaupassa läpi 2014 Tero Lausala kertoo kuluttajatutkimuksen osoittavan, että kuluttajat arvostavat kotimaisuutta erityisesti ruokakaupassa. Ilmiö näkyy erityisesti ruokakaupassa, jossa alan toimijat ovat laajalti panostaneet suomalaisten tuotteiden valikoimaan ja esillepanoon. Timo Marttinen 040 526 5158 Heikki Hynninen 040 566 9526 Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi Suomalaisuuden merkitys tuotteiden ja palveluiden kilpailuetuna vahvistui viime vuonna. RUOKAMME ON KOTONA TEHDYN MAKUISTA JA NÄKÖISTÄ. – Kotimaisuuden merkitys kuluttajien mielissä on kasvanut jo muutaman vuoden ajan, mutta viime vuonna suomalaiset heräsivät laajalti pohtimaan omien kulutusvalintojensa vaikutuksia suomalaisten työllisyydelle ja hyvinvoinnille. Lausalan mukaan tulos kertoo erityisesti siitä, kuinka paljon suomalaiset arvostavat suomalaista työtä. Valmistamme puhdasta, aitoa, tuoretta ja maukasta valmisruokaa. Viime vuoden aikana lukuisat huonot talousuutiset ja suomalaisten kulutusvalintojen merkityksestä muistuttavat kampanjat kuten ”Sinivalkoinen jalanjälki” ja ”Nyt jos koskaan” nostivat monien kuluttajien mielissä kysymyksen, miten omilla valinnoilla voisi vaikuttaa taloustilanteen kohentamiseen. Ota yhteyttä! HERKULLISTA VALMISRUOKAA TEEMME KAIKKI R UOKAMME KÄSITYÖNÄ. Näin varmistamme toimituksen tuoreuden. Joka neljäs suomalainen olisi valmis maksamaan jopa 20 prosenttia enemmän. | Tukkutori | 1 | 2015 | 9. Suomalaisen Työn Liiton laskelmien mukaan Suomeen syntyisi vuositasolla 10 000 työpaikkaa, jos suomalaiset käyttäisivät kuukausittain 10 euroa enemmän suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin. Tutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen näkee kotimaisuuden hintaakin tärkeämpänä valintakriteerinä: 70 prosenttia suomalaisista olisi valmis maksamaan vähintään 10 prosenttia enemmän suomalaisesta tuotteesta tai palvelusta. Emme tee ruokaa varastoon, vaan valmistamme kaikki herkut tilauksesta. Kuluttajilla on paljon mahdollisuuksia omassa arjessaan tehdä valintoja, jotka luovat Suomeen työtä, Lausala sanoo. Suomalaisen työn arvostuksesta kertoo tuore Innolink Researchin tutkimus, jonka mukaan suomalaisista noin 70 prosenttia olisi valmis maksamaan enemmän suomalaisesta tuotteesta tai palvelusta. Asian ympärille on syntynyt jo kansanliike, joka näkyy erityisesti ruokakaupassa. Viime vuonna muun muassa Venäjä-pakotteet, kiristyvä taloustilanne ja kotimaisuuskampanjat herättivät laajalti keskustelua ja vahvistivat yleistä ilmapiiriä suomalaisen työn ja työllisyyden vahvistamiseksi, arvioi Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala. – Suomalaisuuden merkitys löi vahvasti läpi kuluttajien mielissä viime vuonna
Se auttaa yrittäjää nukkumaan yönsä rauhassa, sillä etukäteen tietää, että rahat riittävät ja jolleivät riitä, niin yrittäjä pystyy hoitamaan asiat. – Jos nykyisin joku yritys saa asiakkaalta maksuksi käteistä rahaa, vilpillinen yrittäjä saattaa laittaa sen taskuunsa lyömättä summaa kassakoneeseen. Jos ohimyyntiä tapahtuu, sen määrä on niin häviävän pieni, ettei se näy kansantalouden tilinpidossa. Lassi Mäkinen pitää verottajan toimia harmaatalouden poistamiseksi ylimitoitettuina ja haitallisina rehellisesti toimiville yrittäjille. Poistojen aikaistaminen olisi valtion verotulojen kannalta vain ajallinen kysymys. Itse teen toisinpäin eli ensin kassavirtalaskelman ja siitä johdan tuloslaskelman ja taseen. Esimerkiksi kaupalla on aina perusvarasto, jota ei voi vähentää. Verotuksen pitäisi suosia sitä, ettei nosteta rahaa pois yrityksestä vaan investoidaan – jopa riskipitoisesti. Jos tulee konkurssi, niin verottaja nollaa sen arvon samoin kuin vahvistetut tappiot. – Pääurakoitsijalle käännetty vastuu on katastrofi pienten alihankkijoiden kannalta: Kun tieto työntekijöistä tulee pääurakoitsijoiden tietoon ja hänen tarvitessaan lisätyövoimaa, on hänellä kaikki tiedot. Verojärjestelmä jarruttaa kasvua Mäkisen mukaan kirjanpitoammattilaiset tekevät ensin tuloslaskelman ja taseen, minkä jälkeen ne muutetaan kassavirtalaskelmaksi. Rakennusalan ilmoittamisvelvoite pikemminkin helpottaa pimeiden palkkojen maksua kun vähentää sitä. – Olen itse pitänyt 11 vuoden ajan joka päivä kassasuunnittelua. Samalla päästäisiin kassavirtaverotukseen, kun investoinnit voitaisiin huomioida heti. Jos yrittäjä uhraa rahaa investointiin, miksei sitä verotuksessa voisi vähentää saman tien. Mäkisen mukaan käteisellä rahalla tehdään Suomessa hyvin vähän kauppaa, sillä suomalaiset ovat siirtyneet maksukorttien ja verkkopankkien käyttäjiksi. – Kirjanpito on tätä tarkoitusta varten liian kallis järjestelmä. Suomea ei nosteta suosta alentamalla yritysverotusta, vaan sallimalla investointien poistot 100-prosenttisesti jo hankintavuonna. Mäkisen mukaan kassasuunnittelu ei tuota muunneltua tietoa kannattavuudesta ja vakavaraisuudesta eikä katso vain peruutuspeiliin, vaan se tuottaa tarkkaa tietoa yrityksen rahan riittävyydestä tulevaisuudessa. – Tämä on vanhaa perinnettä ja asenteita. Voitto ei ole tärkeää, vaan rahan riittävyys, paukauttaa Lassi. Lassi Mäkinen on kääntänyt ymmärrettävälle kansankielelle vaikeatajuista veroja talousjargonia myös julkaisemalla kirjoja: Yrittäjän ja kirjanpitäjän vero-opas vuonna 2014 ja Yrityksen kassasuunnittelu vuonna 2012. Mäkinen ehdottaakin, että yrityksen sallittaisiin tehdä poistot sataprosenttisesti jo investointivuonna. se ei vähennä harmaata taloutta, vaan se on silkkaa rehellisten yrittäjien kiusaamista. – Kirjanpito voidaan automatisoida siten, että sähköiset tiliotteet tulevat suoraan kassavirtalaskelmien tileille. Yrittäjä voi vähentää henkilökohtaista verotusta kerryttämällä yritykseen nettovarallisuutta: sen arvosta 8 prosenttia voidaan tulouttaa osinkoina, josta maksettava vero on 7,5 %. Jos yritys pystyy maksamaan eräpäivänä laskut, yritys on kunnossa eikä se voi mennä konkurssiin. Mäkinen selittää, että verotarkastaja katselee tarkastuspäivänä parin kuukauden vanhoja listoja yrityksen ilmoittamista työntekijöistä. Hän teki vuonna 1994 esityksen osakeyhtiön perustamista pienellä pääomalla, mikä toteutui vuonna 2006. – Tyyppihyväksyntä aiheuttaa lisäkustannuksia, mutta Lassi Mäkisellä on pitkä kokemus talousasioista. – Samanlainen tilanne on varastoissa, joita ei voi poistaa ostettaessa, vaan vasta myydessä. – Tällainen verojärjestelmä ei kannusta yrityksiä investoimaan ja kasvamaan, vaan sen johdosta pyritään välttämään riskejä ja tyydytään kasvattamaan varallisuutta. Kun tyyppihyväksyntä tulee, tämä yrittäjä laittaa rahan edelleen taskuunsa eikä lyö sitä tyyppihyväksyttyynkään kassakoneeseen. – Julkaisin 15 vuoden ajan talousaiheista verkkolehteä. Eläkepäivillä hän on jatkanut yrittäjien ja tilitoimistojen kouluttamista ympäri Suomea. Rakennusalan epärehellinen yrittäjä maksaa tarkastuskuukauden palkat virallisesti, Lassi Mäkinen haastaa taloustabut Ekonomi Lassi Mäkisen talousteesit rikkovat piintyneitä tietämyksiä ja asenteita. Lassi Mäkinen kritisoi valtiovarainministeriön asennetta, jonka mukaan poistot ovat nykyiselläänkin liian löysät. Hän sanookin säälivänsä yrityksiä, jotka menevät konkurssiin, sillä se olisi vältettävissä kassasuunnitellulla. Mäkinen ei ole tyytyväinen yritysverotukseen eikä yhteisöveron lasku vuoden 2014 alusta 24,5 %:sta 20 %:iin korjannut tilannetta. Kun voitot ja tappiot viedään taseeseen, se antaa aina väärän ja puutteellisen kuvan yrityksen tilanteesta. Nyt pidän blogia, Talousteema Oy:n kotisivuilla, osoitteessa www.talousteema.fi Lassi tuottaa lisäksi verouutisia ja ylläpitää avaintietoja, joita tilitoimistot julkaisevat omilla nettisivuillaan asiakkailleen. – Valtio ottaa yrittäjiltä velkaa nykyisellä poistosysteemillä. Kirjanpitolakia ollaan uudistamassa ja siihen tulisi selkeästi kirjata, että pienet yritykset voisivat pitää maksuperusteista kirjanpitoa, mitä nykyinenkään laki ei estä. Harmaan talouden torjumiseksi ollaan Suomeen puuhaamassa Ruotsin mallin mukaisesti tyyppihyväksyttyjä kassakoneita käteisellä myyviin yrityksiin. – On yksi lysti, onko oma pääoma negatiivinen vai positiivinen. Lassi Mäkisellä on yrittäjyydestä 33 vuoden kokemus, mistä ajasta 18 vuotta hän pyöritti tilitoimistoa. Harmaatalous on kärpänen mutta jälleen tarkastusta seuraavana kuukautena hän voi jättää maksamatta. – Nyt työmaalla olevat ihmiset voivat kertoa, etteivät he olleet vielä töissä silloin. – Näin saataisiin aikaan investointibuumi ja vauhtia hommaan. – Suomessa ei ole laajaa harmaata taloutta. Turhaa huomiota pääoman positiivisuuteen Lassi antaa vastaavan tuomion osakeyhtiölain vaatimukselle positiivisesta omasta pääomasta. Maksimietu on 150 000 euroa, joka edellyttää 1,875 miljoonaan nettovarallisuutta. Tietosuojavaltuutettu on nukkunut lakia säädettäessä, päättelee Mäkinen. 10 | Tukkutori | 1 | 2015 |. – Etenkin pienissä yrityksissä perinteinen kirjanpito tulisi voida vaihtaa kassasuunnitteluun, sillä tuloslaskelman viimeinen rivi valehtelee. Mäkisen mukaan yritys tarvitsee kirjapitoa vain verojen laskemista varten
Sitoumukset löytyvät sivustolta www.sitoumus2050.fi. Esimerkiksi maaja metsätalousministeriössä laadittu ilmasto-ohjelma nostaa hävikin vähentämisen yhdeksi tärkeimmistä ruokasektorin keinoista ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Tavoitteena on kotimaisten kalatuotteiden tuotannon kasvattaminen kestävällä tavalla, kalavarojen tilan parantaminen, yhteistyön parantaminen kalataloussektorin sisällä ja muiden toimialojen, kuten lähiruokasektorin, kanssa sekä kalatalouteen liittyvien ristiriitojen hallinta. Hinta 29 €, kun tilaat useamman ei postituskuluja Katso lisää ja tilaa: www.tukkutori.eu Kukkakauppakalenteri 2015 Tilaa ammattilaiskalenteri nyt. – Mitä on tehtävissä, jotta sivuvirraksi lipsahtanut aines saadaan uuden hyötyinnovaation bioraaka-aineeksi, pohdiskellaan Luonnonvarakeskuksessa. mallisidontatyön joka viikolle, artikkelin hääja surusidonnasta, kukkien nimistön, talouslaskennan pohjat. Laita kalenterien lasku verotukseen tulonhankkimisvähennyksinä, ota ALV:t pois! Kukkakauppakalenteri 2015 . Kansalle kotimaista kalaa! Hävikki voidaan kiertää hyödyksi Kuva Pro Kala ry Lupaamme, että säästät aikaa ja rahaa Hoidamme talousasiasi ammattitaitoisesti ja kannattavasti. Nykyisin vain noin 26 % syödystä kalasta on kotimaista. Valtiovalta on havahtunut ruokahävikin haitallisuuteen. Syömättä jäävä ruoka lisää ruuantuotannon ympäristövaikutuksia, kuluttaa niukkoja luonnonvaroja ja pitää yllä ruuan korkeaa hintaa heikentäen samalla maailman ruokaturvaa. Saat kuukausittain tietoa yrityksi taloudellisesta tilanteesta selkokielellä. – Haastamme mukaan kaikki kotimaisen kalan käytöstä kiinnostuneet, toteaa ministeriö. Suurin osa ruokahävikin vähentämiskeinoista on kuitenkin sosiaalisia innovaatioita – tapoja tehdä asiat toisin. 010 387 0880 (ark. Tilaukset asiakaspalvelustamme puh. Sitoumuksella edistetään myös kalaan ja kalastukseen liittyviä terveysja hyvinvointivaikutuksia. Osa vasta kehitteillä olevista keinoista on teknologisia innovaatioita, kuten Luonnonvarakeskuksessa kehitetty menetelmä, jolla perunaja rypsiteollisuuden sivutuotteista saadaan valmistettua bioaktiivisia peptidejä elintarvikekäyttöön. Sitoumuksen avulla kehitetään edellytyksiä kotimaisen kalan alkutuotannolle ja jatkojalostukselle, jotta suomalaiset saisivat kestävästi ja vastuullisesti tuotettua kalaa ruokapöytiinsä. 29 € Kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta jopa 30–50 prosenttia arvioidaan päätyvän hävikkiin. 89x160.indd 1 6.2.2015 13.17 | Tukkutori | 1 | 2015 | 11. klo 8–16). Kalan käyttö lisääntyy tasaisesti Suomessa, mutta se on edelleen alihyödynnetty luonnonvara. Kukkakauppiaille, kukkien suoramyyjille Sisältää mm. Kala on ravitsemuksellisesti hyvä vaihtoehto ja lihan ja ulkomaisen kalan korvaaminen kotimaisella kalalla vähentää ilmastopäästöjä ja muita haitallisia ympäristövaikutuksia. Tuhti pöytäkalenteri, koko A5, sivuja 220, kierreselkä, tuplakannet, runsaasti muistiinpanotilaa, sidontamalli jokaiselle viikolle, morsiusja surusidonta. Yhteiskuntasitoumusta toteutetaan muun muassa eri organisaatioiden omien toimenpidesitoumusten kautta. Hävikkiä vastaa suunnitellaan tehokeinoja. Lisäksi se on silkkaa rahan tuhlausta. • Kustannustehokasta nykyaikaista tilitoimistopalvelua • Kirjanpitopalvelu (Netvisor e-accounting sähköinen tilitoimistopalvelu) • Palkkahallintopalvelut • Verosuunnittelu Ajanmukaiset ratkaisut talousja palkkahallintopalveluun Tilipiste La?a?k. Maaja metsätalousministeriön kestävän kehityksen sitoumus liittyy Kestävän kehityksen toimikunnan ylläpitämään yhteiskuntasitoumusprosessiin – Suomi, jonka haluamme 2050. Maaja metsätalousministeriö on tehnyt kestävän kehityksen sitoumuksen. Kalataloudella on myös merkittäviä aluetaloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia
– Kutsumme asiakkaita esittelytiloihin, ja meille saa tulla koska vaan, lisää Antti. Täyden palvelun tukun kasvu on viime vuosina ollut vauhdikasta: tälle vuodelle tavoitellaan jo 16 miljoonan euron liikevaihtoa. Uudet tilat motivoivat Yrityksen kasvu jatkui ja vuonna 2011 kaikki liiketoiminta siirtyi Tampereen Tesomalle entisiin HK:n tiloihin. – Tuotevalikoima alkoi kasvaa ja vuonna 2004 siirsimme toiminnan kotitilalta pois, kun ostimme ensimmäiset toimitilat Vammalasta Nuupalan teollisuusalueelta, muistelee Antti. Kun vein perunaa Poriin tukkuliikkeiseen, ostin sieltä vihanneksia ja aloin jakaa niitä Vammalan seudulle, kertoo Janne. – Uudet toimitilat motivoivat meitä kaikkia tekemään enemmän töitä. Vuosituhannen vaihteessa multaperunan kysyntä heikkeni ja perustin kuorimon. – Vuonna 2007 saimme potkua kasvuun, kun Tampereen ympäryskunnat tulivat asiakkaiksemme. Janne ja Antti Ryömä ovat ylpeitä juuristaan, ja kotitilan ilmavalokuvan suurennos on yrityksen kokoustilan seinällä. Yritykseen palkattiin viisi henkilöä lisää, joten nyt palveluksessa on 35 henkilöä. Janne Ryömä sanoo lähituottajien tuotteiden olevan usein edullisimpia. Elintarviketukku sai alkunsa Janne Ryömän perunanviljelystä Sastamalan Rikaisten kylässä. – Myin jo 80-luvulla perunaa kotoa kuluttajille. Vuonna 2002 Janne perusti veljensä Antin kanssa Rikaisten Vihannes Oy:n. Tavoittelemme tänä vuonna 16 miljoonan euron liikevaihtoa, kun päättyneellä vuodella se oli 11,5 miljoonaa, asettaa Janne haastetta porukalle. Janne ja Antti sanovat palkkaavansa vain sellaisia henkilöitä, jotka opettaisivat heitä. Niinpä ryhdyimme uuden toimitilan rakentamiseen, naurahtaa Janne rikkomaansa lupaustaan. Juha Sarell on Rikaisten myyntipäällikkö. Perunan kuorinnasta luovuttiin pari vuotta myöhemmin ja siitä saakka olemme harjoittaneet vain tukkukauppaa, sanoo Janne. Kuljetuksia hoitaa päivittäin kolme omaa ja seitsemän sopimusautoa. Samalla yrityksen nimi muuttui Elintarviketukku Rikainen Oy:ksi. – Olin jo vannonut, etten ikinä enää rakenna hallia, mutta Tesomalla tilat kävivät pieniksi ja epäkäytännöllisiksi. Elintarviketukun uudet toimitilat Pirkkalassa ovat 2800 neliön suuruiset. 12 | Tukkutori | 1 | 2015 |. Rikainen kasvaa kohisten Elintarviketukku Rikainen Oy aloitti vuodenvaihteessa uusissa toimitiloissa Tampereen lentokentän kupeessa
Julkishallinnon hankinnoissa hinta lopulta ratkaisee. – Meille suomalaisille on selkeästi vielä vähän vierasta, että jakamalla kananmunan osat erikseen, pystyy niistä valmistamaan täysin eri kategoriaan kuuluvia elintarvikkeita, Kananmunan valkuaisesta Smoothieta Joustavuudella asiakkaita – Kaupoilla on pienet varastotilat ja tilanpuute kärjistyy juhlapyhinä. – Meidän valttina onkin osaava henkilökunta. Missään päin muualla maailmassa ei ole oivallettu, että pastöroitu munanvalkuainen, marjat ja hedelmät saadaan toimivaksi kokonaisuudeksi jossa suutuntuma ja ravintoarvot ovat kohdallaan. – Tampere on keskeinen paikka. – Olemme kaupoille kakkostoimittaja ja valttinamme on nopeus, sillä pystymme toimittamaan tuotteita jopa samana päivänä. Elintarviketukku Rikainen Oy:n osakkeista Jannella on 77 % ja Antilla on 23 %. – Hevi-tuotteet ovat myynnistämme kuitenkin vielä puolet. Rikaisten myynnistä 80 prosenttia menee suurkeittiöpuolelle ja 20 prosenttia vähittäiskauppoihin. – Kuluttajatutkimuksessa nousi esiin toiveet maidottomasta, gluteenittomasta ja vähempisokerisesta välipalavaihtoehtoehdosta. Tällaista tuotetta ei ole kehitetty missään muualla maailmassa. – Hintojen tulee myös olla kilpailukykyiset. Vaihda vapaalle – hae uusi Oma PIHA lehtipisteestä tai katso huipputarjous Tukkutori-lehden takannesta! www.omapiha.info muistuttaa Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikka. – Kun tänään tilaa, huomenna saa. Rikaisten jakelualue on runsaan sadan kilometrin säteellä Tampereelta. Äetsän kunta muodostui Kiikan ja Keikyän yhdistyessä vuonna 1981. Asiakkaita on Parkanossa, Jämsässä ja Hyvinkäällä. Ongelmana on, että viljelmät ovat pieniä, eivätkä pysty palvelemaan isoa keittiötä. Helmikuussa kauppoihin tulee myyntiin Laitilan Protein Smoothie. Uusi Sastamalan kaupunki syntyi vuoden 2009 alussa, kun Vammala, Mouhijärvi ja Äetsä yhdistyivät. Jos tulee tilausvirhe, asiakasta ei jätetä pulaan, vaan se paikataan nopeasti. Laitilan uusilla ja laadukkailla pastörointilaitteilla valkuaisesta tulee juoksevaa ja turvallisesti nautittavaa, korostaa tuotantojohtaja Emma Mäkelä. Iltatoimituksiinkin meillä on mahdollisuuksia. Kiinteistöyhtiön he omistavat puoliksi. Toisen puolen muodostavat lihat, kalat, maidot, pakasteet ja kuivatuotteet. Tärkeä osa palveluamme on se, että voimme toimittaa silloin, kun on tarvetta, sanoo Janne. Jakelu ulotetaan Helsinkiin Elintarviketukku Rikainen Oy on täyden palvelun tukkuliike, sillä yritys välittää myös tupakkaa ja alkoholijuomia, joissa yhteistyökumppanina on tamperelainen PM-Juomatukku Oy. Myöhemmin se hajosi kahteen osaan, Ala-Sastamalasta kehittyivät Tyrvää, Vammala, Kiikoinen ja Kiikka. Saimme kehitettyä juuri tällaisen tuotteen, jonka pääraaka-aine valkuainen tarjoaa myös näiden ominaisuuksien lisäksi laadukasta proteiinia koko perheelle, valaisee Munaxin markkinointija viestintäpäällikkö Lisa Savola. – Tuote ei ole enää raakaa, kuten moni saattaa kuvitella. | Tukkutori | 1 | 2015 | 13. Antti ja Janne katsovatkin, että yrityksen kasvun taustana on sen joustavuus ja nopeus – laadun tulee tietenkin olla kunnossa. Myös pienet lounaspaikkayrittäjät kilpailevat hinnoilla, joten raaka-aineiden tulee olla edullisia. Tästä ei rokoteta asiakasta, vaan se kuuluu palveluun. – Lähiruoka on varsinkin tuoretavarassa myös edullista. Sastamalan kuntaremppa Nyt kun kuntien rakenneuudistus on halvaantuneessa tilassa, voi esimerkiksi ottaa Rikaisten kylän vaiheet Sastamalassa, joka on käynyt monivaiheisen kuntauudistuksen vuosisatojen saatossa. Karkku ja Tyrvää liitettiin Vammalaan. Kananmunasta on moneksi ja kananmunan eri osia voidaan käyttää eri tarkoituksiin. Ensimmäiset jakeluautot lähtevät kello 3 ja viimeiset kello 12. Jakeluautot tekevät 2–3 lenkkiä päivässä. Janne paljastaa, että suunnitelmissa on solmia yhteistyökumppanuuksia eri puolilla Suomea olevien pienten tukkujen kanssa, jotta pystyttäisin tarjoamaan tuotteita valtakunnallisesti toimiville ketjuille. Jannen päävastuulla on henkilöstö ja Antti on yrityksen toimitusjohtaja. Vammala erosi itsenäiseksi kauppalaksi Tyrväästä vuonna 1915. Otamme valikoimiin tuotteen, vaikka yhtä asiakasta varten, lupaa Antti. Meillä on monta viljelijätoimittajaa ja kokoamme pienet erät yhteen. Janne Ryömä toteaa lähiruoan arvostuksen vakiintuneen vähittäiskauppapuolella, mutta myös suurkeittiöissä lähiruoka on lyömässä läpi. Pystymme toimittamaan monta kertaa päivässä ja myös lauantaina. Sastamalan muinaispitäjän tiedetään olleen olemassa jo 1200-luvulla. Pian aloitamme toimitukset myös Helsinkiin, sanoo Antti. Meille on tykätty tulla, eikä pois ole lähdetty. – Kananmunan valkuaisesta pystyy tekemään rasvattomia ja maidottomia tuotteita, vaihtoisesti keltuaisesta hyvin ravintorikkaita ja enemmän hyviä rasvoja sisältäviä ruokia – eikä kokonaisen kananmunan voittanutta ole, ylistää Torikka. Antti Ryömä toteaa kotimaisen omenan olevan menekkituote vielä talvellakin
Miehille suositellaan graafisten kukka-asetelmien lisäksi eksoottisia ruukkukasveja ja bonsaipuita. Teksti ja kuva Maaria Matsunaga Kukkakimppu kuuluu ranskalaiseen äitienpäivään. Miehiä unohtamatta Toki ranskalaiset muistavat myös isiä – ja isoisiä. Helmikuisen ystävänpäivän jälkeen tulee naistenpäivä ja sitten seuraavat pääsiäinen, äitienpäivä ja touko-kesäkuun vaihteessa valmistujaiset kouluista. Ne ovat näyttäviä myös työpöydällä. Moni tekee silloin kuudenneksen koko vuoden tuloksesta. Isänpäivä on juhannuksen tienoilla ja isoisiä juhlitaan lokakuussa. Äitienpäivä on kukkakauppiaille yksi vuoden vilkkaimmista päivistä. Kun äideille annetaan ruusuja ja muita punaisia kukkia rakkauden symbolina, on isoäideille varattu keltaoranssit sävyt. Keväisen ajankohdan vuoksi myös sipulikukat, kuten narsissit, hyasintit ja puutarhaleinikit ovat suosittuja. Isoäitejä muistetaan maaliskuussa isoäitienpäivänä. Ranskalaiset kuitenkin ihastuivat ajatukseen niin, että isoäitienpäivästä on tullut merkkitapahtuma, jonka ajankohta on kirjattu kalentereihin maaliskuun ensimmäiselle sunnuntaille. Keltainen kuvastaa rakastettuna olemista ja elämäniloa, punainen taas syvää rakkautta. Kukkapäiviin lisäystä isoäitienpäivästä Kevätpuolella on monia kukkien hyviä myyntipäiviä. Kukkia hankitaan heillekin. Huiskulan nettikauppa ammattilaisille uudistuu! puh 020 790 7000 www.huiskula.fi/kauppiaat Turku Espoo Helsinki Hämeenlinna Iisalmi Jyväskylä Lahti Savonlinna Tampere Vaasa Taimitukku Ketjuasiakkaat Uusitusta nettikaupastamme • entistä selkeämpi ja helppokäyttöisempi • taatusti tuoreet leikkoja ruukkukukat • Huiskulan omantuotannon kauden tuotteita • Huiskulan omantuotannon kimput ja istutukset • mahdollisuus ostaa leikkokukat suoraan Hollannin suurimmasta valikoimasta Kysy lisää omalta tukkumyyjältäsi! Uutta! Hollannin ruukkukukat suoraan suurimmalta ja kokeneimmalta Pohjoismaihin toimittavalta yritykseltä! Alunperin kyse oli isoäitien kahvina tunnetun Grand’Mère-kahvimerkin vuonna 1987 lanseeratusta mainoskampanjasta. Ranskassa listaan mahtuu vielä isoäitienpäivä. Kukkakaupan kannalta isoäitienpäivästä onkin tullut tärkeä päivä äitienpäivän ja ystävänpäivän rinnalle. Kukkalähetykset ovat omiaan silloin, kun perheenjäsenet asuvat kaukana toisistaan. Isoäideille hankitaan erityisesti ruusuja, tuoksuvia freesioita ja tulppaaneja. 14 | Tukkutori | 1 | 2015 |. Ranskassa satsataan erityisesti kukkakimppuihin ja ravintolaillallisiin. Niiden lisäksi hortensiat ja muut ruukkukukat löytävät myöhemmin tiensä isoäidin puutarhaan
Helsinkiä on ylistetty eläväisenä, turvallisena ja toimivana kaupunkina, jossa on mutkatonta elää. kertaa! Kilpailun järjestää tällä kertaa Varsinais-Suomen piiri ja kilpailupaikkana on Rauman idyllinen kaupunki läntisessä Suomessa. Tämänvuotinen kukkasidonnan Suomen mestaruuskilpailu järjestetään 49. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk Voit lukea lehteä myös digitaalisena näköispainoksena www.tukkutori.eu hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Pari Sveitsin kaupunkia ja Köpis kiilasivat ohitse. Hyvinvoinnin mittareina on aina pidetty bruttokansantuotetta ja talouden muita mittareita. Vast’ikään Helsinki valittiin maailman viidenneksi parhaaksi paikaksi asua. 06-8326500 www.lindellflowers.com Kukkasidonnan SM-kisat järjestetään Raumalla Kokouskutsu HelsinginTukkutorialueen yrittäjyhdistys ry:n vuosija järjestäytymiskokous jäsenyrityksille Ravintola Palemassa to 26.3.2015 • klo 14.00 Ilmoittautumiset ennakkoon puheenjohtajalle jani.poussu@microbi.. vuosikerta COpYRiGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. PALVELEVA KUKKATARVIKETUKKU Liikenteessä 4 tarvikeautoa, verkkokauppa ja varastomyymälä www.suomenkukkatarvike.fi Niko 044 4400 004 • Markku 0400 242 673 • Pauli 0400 242 674 • Mika 045 1232 667 Kauppapuutarha-Kukkatukku Kokkolassa Luotettava yhteistyökumppani pitkällä kokemuksella. SM-kilpailu järjestetään viimevuotiseen tapaan Rakenna-Sisusta-Asu -messujen yhteydessä ja kisa-ajankohta on 3.–4.10.2015 Rauman talviharjoitteluhallissa. TUKKUTORI-lehti on pääkaupunkiseudun ja maakuntien yritysten kohtaamispaikka. Veronkorotusten kannattajat lisäävät tietämättään alkoholihaittoja yhteiskunnassa, toteaa Karri Kunnas Alkoholijuomateollisuusyhdistyksestä. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. vAsTuu viRHeisTÄ JA ReklAMAATiO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. AsiAkAspAlvelu puh. Silloin yrittäjät ovat lähtökohdiltaan samalla viivalla ja hoitavat yhteiskunnalliset vastuunsa samansuuruisina, jolloin hyvää jaettavaa riittää yhteiskunnan rakenteen, ostovoiman Alkoholijuomien matkustajatuontitutkimuksen mukaan suomalaiset toivat Virosta väkeviä alkoholijuomia (ml. Aivan viime vuoden aikana on tullut paljon negatiivisia uutisia, sillä sekä kaupunkilaisten että matkailijoiden käyttämät eurot ovat vähentyneet ja kauppa on joutunut sopeuttamaan toimintaansa alenevaa kysyntää vastaavasti, mutta silti edelleen vaurautemme kansantaloutena on maailman huippua. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu ilmoitusmateriaali painopaikka SLY-Lehtipainot Oy/ Kirjapaino Uusimaa ISSN 1796-5012 10. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Lehti tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita on saatavissa. Helsingissä on ollut myös kuluttajapotentiaalia ja kauppa on kannattanut hyvin. Millaista on toimia yrittäjänä tai kuluttajana kaupungissa, jota niin monet kehuvat. liköörit) 5,3 miljoonaa litraa vuonna 2014. Tukkutori -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. • 0400 956136 Viron viinaralli on vahingollinen | Tukkutori | 1 | 2015 | 15. Kilpailukomiteassa ovat Anne Friman, kilpailunjohtaja sekä Niina Minkkinen-Westerlund ja Sari Pihko. Bhutanin köyhässä maassa kansalaisten hyvinvointia mitataan sen sijaan onnellisuudella eikä rahalla. TUKKUTORI Hyvinvoinnin mittarit TAULAVUORI Kirjoittaja Timo Taulavuori on Helsingin Tukkutorin toimitusjohtaja Suomi on paistatellut erilaisten houkuttelevuusja hyvinvointimittareiden kärjessä. 010 387 0880 TilAusHiNTA Vuonna 2014 tilaushinta on 35 euroa JAkelu 6000 kpl ruokakaupoille, ravintoloille, kukkakaupoille ja tukuille Digitaalinen näköisversio www.tukkutori.eu 5€/ numero ilMesTYMiNeN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2015 kuusi kertaa; seuraavan kerran 17.4.2015 leHDeN kusTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOiMiTus Vanha Talvitie 10 C 00580 HELSINKI päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Avustavat toimittajat Virva Antila Graafinen suunnittelu ja taitto Taija-Tuulia Tammelin 441 763 Painotuote MeDiATieDOT ilmoitukset Hannele Iskala Puh. Yhdistyksen mielestä alkoholiveron hallittu, asteittainen alentaminen pitkällä aikavälillä on paras keino pysäyttää suomalaisen alkoholijuomateollisuuden kilpailukyvyn alasajo ja torjua hallitsematon alkoholijuomien matkustajatuonti. Samana vuonna Alkossa vodkien ja viinojen myynti laski 14,6 miljoonaan litraan (-3,5 %) ja muiden väkevien myynti 7,8 miljoonaan litraan (-6,4 %). Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. puh. Tässä suhteessakaan Suomi ei jää heikoille, sillä suomalaiset ovat viimeaikaisten tutkimusten mukaan myös maailman onnellisimmasta päästä! sas matkustajatuonti Virosta syrjäyttää vauhdilla myyntiä Suomessa. Monet asiat toimivat ja esimerkiksi harmaata taloutta tai korruptiota on vähän, mikä on yritystoiminnan kannalta hyvä asia. Noin viisi prosenttia matkustajista tuo lähes puolet (49 %) kaikesta alkoholin matkustajatuonnista Virosta. – Väkevien alkoholijuomien erittäin runja vakauden ylläpitämiseen. Kaupunki kasvaa myös vauhdilla, mikä on aina positiivinen moottori talouden vinkkelistä
Tilaus jatkuu samaan edulliseen hintaan ellei sitä irtisanota. Saat käyttöösi myös Oma PIHA -lehden näköislehdet, yli 5000 sivun arkisto. Arvokas Pihakalenteri postitetaan heti, kun olet maksanut lehden tilausmaksun.. Vuodessa ilmestyy 6 Oma PIHA -lehteä. 010 387 0880 (arkisin klo 8–16) Oma PIHA on toivelehti jokaiselle pihan tai parvekkeen omistajalle! Kirjoittajina ovat maan parhaat asiantuntijat kuten puutarhaneuvos Aarno Kasvi! Lehden sivuilta löydät niin unelmia ja ideoita kuin myös käytännönläheiset ohjeet niiden toteuttamiseen. Tilaa nyt lehti huippuedulliseen hintaan 32,40 €/vuosi Tee tilaus helposti: Netistä: www.omapiha.info/tilaa, kampanjakoodisi on TAMMI Puhelimitse asiakaspalvelustamme, puh. Saat kaupan päälle uuden Pihakalenterin Tilaa nyt lehti huippuedulliseen hintaan 32,40 €/vuosi Pihakalenterin arvo 19,90 € Kestotilaajana voit saada 2 kertaa vuodessa kukkasipuleita tai -juurakoita, joiden arvo on jopa suurempi kuin tilauksen arvo