8 Haasteena Euroopan paras ruokakauppa s. 2 1 | 2018 | Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun. 4 Alexista tuli myös ravintoloitsija s. Kallionporauksesta kalabisnekseen s. 6 Käsityöoluista haetaan makuja s
Jussi tutkaili Ruotsia ja Tanskaa. Yes Yes Yes -ravintola on saanut kasvisruoan maistumaan. K-citymarket Järvenpään kauppias haastaa rohkeasti tekemään Euroopan parasta ruokakauppaa. S-ryhmällä on näytön paikka, millaisia Herkut ovat vuoden kuluttua. Siellä oltiin olutkulttuurissa pitkällä Suomeen verrattuna. Tutustumismatka vei myös Japaniin. Hallissa on nyt 3000 litran keittolaitteisto ja kuusi kuuden kuution ja neljä kahden kuution kypsytystankkia. Laajennusinvestointeja varten yritys järjesti vuosi sitten Käsityöoluista haetaan makuja Makua vai mättöä. Maku Brewing -panimo on yksi 90:stä käsityöoluiden valmistajista. Syitä ruoan alennustilaan voi etsiä sysistä ja sepistä. Kaupat ovat viime vuosina ottaneet kilvan lähituottajien tuotteita myyntitiskeihin, kun asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita paikallisuudesta. Kiinnostus on kasvanut myös luomua kohtaan. Tässä lehdessä esitellään esimerkkejä hyvän ruoan tekijöistä ja niiden myyjistä. Jussi Tamminen uhkuu innostusta käsityöoluiden valmistukseen. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen M aku Brewing on valmistanut olutta Tuusulan Ristikallion teollisuusalueella vuodesta 2014 lähtien. Kuluttajina voimme katsoa peiliin. Hän matkusti bussilla kuukauden ajan USA:n länsirannikkoa San Diegosta Kanadaan. Jussi tapasi Irlannissa Juhani Revon. – Laitteistoon on uponnut rahaa puoli miljoonaa euroa, toteaa Jussi. Hittolainen, tässä olisi jujua, innostuu Jussi muistellessaan. Kilpailutusten seurauksena monissa kunnissa lapsille ja vanhuksille tarjotaan mautonta mössöä. – Hänen kanssaan vitsailtiin, kuinka hauskaa olisi perustaa pienpanimo. Hillitön hintakisa on aiheuttanut seurauksensa ketjun alkupäähän: viljelijöiden määrä on laskenut 20-vuodessa puoleen ja loputkin voivat taloudellisesti heikosti. Se olisi myös kansanterveydellisesti oiva linja. Maku Brewing -panimo käyttää Tuusulan tekopohjavettä, joka on laadultaan luonnollisen pohjaveden kaltaista, alkuperältään Päijänteen Asikkalanselältä. Kuluttajavalistuksen lähtökohdaksi voitaisiin ottaa: vähemmän, mutta parempaa. Teiden varsilla ketjuravintoloiden noutopöydissä ei pääruoasta pysty aina tunnistamaan, onko se kalaa vai kanaa. Uutena on vakuutus tuotantoeläinten hyvinvoinnista, kun antibioottivapaat lihat tulevat kauppoihin. Stockmann Herkkujen siirtyminen S-ryhmän omistukseen herätti asiakkaissa pelkoa laatuun panostavan ruokakaupan menettämisestä. Toimarin sijaan Jussi käyttää tittelinään makujohtajaa. Kaupat ovat käyneet markkinaosuuskilpailua sillä, mikä ketju myy halvimmalla. Mättöä se ainakin on. Uupuvat ihmiset eivät jaksa aina huolehtia tuotantoeläimistään. – Tein uraa it-alalla Irlannissa. Idea panimosta lähti itämään duplinilaisessa pubissa. Edellinen ostos on kuluttajalle edullisempi ja se jättää myös kaupalle paremman katteen. Hän oli myös it-alalla ja harrasti oluiden valmistusta kotona. Hintakorivertailuja tehdään, jotta ketjut saadaan laittamaan yhä raflaavampia tarjousilmoituksia. Olut kypsyy tankeissa 7 viikkoa, jona aikana hiiva syö sokerin ja se muuttuu alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Asiakkaiden keskuudessa on kuitenkin vastakierre: osa meistä on alkanut vaatia parempaa ruokaa ja arvostaa sen tekijöitä. Se on harventanut kilpailijoiden joukkoa: T-ryhmän kaupat ovat enää historian lehdillä. – Valmistuksessa käytetään vain luonnollisia raaka-aineita: kotimaista ohraa, humalaa, hiivaa ja vettä. Tiedotusvälineissä mässäillään leipäjonoilla, vaikka hyvän ruoan raaka-aineet ovat köyhänkin ostettavissa. Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun hyvaapataa.fi Pienpanimo-oluita ei kanneta mäyräkoirina kotiin kalsarikänniä varten, vaan niitä haistellaan ja maistellaan kaveriporukoissa baareissa tai käytetään kotona ruokajuomana. – Kaikkialla oli olutta ammatikseen tekeviä ihmisiä, joilla oli samanlainen palo taustalla. Yksi purkki aromikasta käsityöolutta antaa paremman nautinnon ja olotilan kuin sixpack-tarjousolutta. Sain ahaa-elämyksen, kun ymmärsin, miten monipuolinen juoma olut on. Pienpanimoiden oluet ovat tästä hyvä esimerkki. 2 | Hyvää Pataa | 1 | 2018 |. Suomen Lähikaupan Siwat, Valintatalot ja Ekamarketit sentään vielä muistetaan. Tiedotusvälineet ovat olleet lietsomassa ruoan halpuuden korostamista. Suorastaan surullista on ollut ruoan arvostuksen romahdus. Kaupparyhmällä onkin resursseja tehdä Stockmann Herkkujen sekä Tampereen ja Jyväskylän Sokos-Herkkujen pohjalta laatua korostavat elämyskaupat jokaiseen maakuntaan. Huulenheitto jäi kytemään, ja otin 9 kuukautta sapattivapaata kiertääkseni olutharrastuksen parissa maailmaa. Luonnollisista raaka-aineista Jussi ryhtyi keräämään ihmisiä ympärilleen soittaen myös Juhani Revolle, joka lupasi tulla messiin ja on nyt Maku-reseptien takana. Yrityksen virallinen nimi on Jussi Olut Oy toimitusjohtaja Jussi Tammisen mukaan. Elintarviketeollisuus pyristelee irti massasta ja yksilöi lihapalansa jo tuottajan tarkkuudella. Hyvä vesi vaikutti panimon sijaintipäätökseen. Panimon IPA:t, APA:t ja ALE:t ovatkin pokanneet palkintoja monissa makuraadeissa ja äänestetty yleisön suosikiksi. Kun juoksemme tarjousten perässä, on kierre yhä heikompaan laatuun valmis. Asiakkaille halutaan tarjota elämyksiä ja erilaisuutta. Puheissa on vakuutettu, että tähtäin on korkealla
New Zealand lager-oluet maustetaan Uudesta Seelannista tuotavalla humalalla. Maku Brewing alkoi pakata ensimmäisenä mikropanimona olutta tölkkeihin pullojen sijaan. 4 ” Markkinassa on aina mahdollisuus tehdä paremmin, ja se kiinnostaa minua.” ALEX NIEMINEN S. Alumiinitölkkien hiilijalanjälki on pieni ja alumiini kiertää uuskäyttöön hyvin, sanoo Jussi. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Lammasta pääsiäiseksi | Hyvää Pataa | 1 | 2018 | 3. Veroetu ei kuitenkaan riitä tasaamaan hintoja, sillä mittakaava suurpanimoilla on aivan toinen: 410 miljoonan litran tuotannosta 90 pienpanimolla on 4–5 prosentin markkinaosuus ja loppuja hallitsee muutama suuryritys. Vakituisesti valmistuksessa on kuutta laatua, ja lisäksi panimolta valmistuu kausioluita ravintoloihin. 6 ”Moni epäili, että olen seonnut, kun lähden kilpailulle elintarvikealalle.” VESA LAPPI S. – Olemme vuosittain tuplanneet valmistusmäärän. 12. 4 Euroopan paras ruokakauppaa KCM Järvenpään Markku Hautala haastaa 6 Alex Niemisestä tuli myös ravintoloitsija YES YES YES on supersuosittu ja OH LA LAA avautuu Stockmannille. 2. l avoinna ma–pe 8–18 la 8–16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. Niitä sitten talutetaankin mäyräkoirina kotiin. Alkoholiprosentin nosto voi merkitä pienpanimoille enemmän, sillä oluen maun ja alkoholipitoisuuden välillä ei tarvitse tehdä niin paljoa kompromisseja. Maukkaat käsityöoluet on helppoja juoda ja suuhun sopivia. Se sallii enintään 5,5-prosenttisten oluiden myynnin kaupoista ja mahdollisuuden saada käsityöläisoluen myyntiluvan suoraan valmistuspaikalta. – Olut on tehty nautittavaksi. Vahvimmat ravintoloihin ja Alkoon toimittamamme oluet ovat 8,5-prosenttisia. – Olemme teollisuusalueella, joten suoramyynti ei tule olemaan kovin suurta; tavoitteena on, että 15 prosenttia liikevaihdosta tulisi suoramyynnistä, toteaa Jussi. Suoramyyntiin lupa Lisäpotkua pienpanimoille antaa alkoholilain uudistus. Tölkin kuvituksena on sikäläistä elämänmenoa. Viime vuonna liikevaihtoa kertyi 800 000 euroa ja tänä vuonna mennään yli miljoonan, ennustaa Jussi. Jussi Tamminen laskee, että he maksavat 0,33 litran tölkissä alkoholiveroa 25 senttiä, kun isot merkit maksavat tuplaten. Käsityöoluet maksavat kaupoissa noin 3 euroa tölkiltä, kun suurpanimoiden oluita saa puolta halvemmalla. osakeannin, jossa omistajiksi tuli runsaasti yksityisiä henkilöitä. – Nyt on uutta tekniikkaa tullut saataville. Pienpanimot saavat veroetua suurpanimoihin verrattuna. Panimo valmisti viime vuonna jo runsaat 200 000 litraa olutta. 8 Kallionporauksesta kalabisnekseen Vesa Lappi aloitti toisen yrittäjäuran harrastuksestaan. Juustokansi voitti kansikisan Hyvää Pataa ja Tukkutori -lehdistä on 78 numeroa näköispainoksina. Pulloista tölkkeihin Maku Brewing panostaa aromikkaisiin tuoksuihin humaloilla, jotka tulevat eri puolilta maailmaa, kun kotimaasta ei vielä kasvateta humalaa. Panimo jakaa myös vinkkejä oluiden ja ruokien yhteensopivuudesta. Tölkkeihin ja etiketteihin on piirretty tunnelmakuvia. 2 ” Rima pitää asettaa sille korkeudelle, missä ovat Euroopan parhaat ruokakaupat.” MARKKU HAUTALA S. Niitä ostetaan pieniä määriä verrattuna suurpanimoiden oluisiin. 8 Makustelusetti koostuu neljästä eri laatua olevasta oluttölkistä. Sisällys 2 Käsityöoluista haetaan makuja Jussi Tamminen on makujohtaja. – Repertuaarimme kauppoihin toimitettavissa oluissa uudistuu kevään mittaan. 10 Valtuutettu katsastamaan ruokaketjun toimivuutta Työryhmä valmisteli elintarvikemarkkinalakia. ” ”Olut on tehty nautittavaksi.” JUSSI TAMMINEN S. Aluehallintovirasto on jo myöntänyt Maku Brewing -panimolle myyntiluvan. – Teemme yrityksille ja kuluttaja-asiakkaille lahjapakkauksia, jotka ovat vaihtoehto lahjaviineille. 11 S-ryhmällä oli hyvä vuosi Myynti kasvoi ja tulos parantui
lua tulla. Silloin avautuu huppukokki Matti Jämsénin luotsaama ravintola, joka on symbioosissa elintarvikekaupan kanssa. Lisätilaa on rakenteilla tulevaa Sesonki-nimistä ravintolaa varten. Asiakas voi saada kaupastamme asioita, joita hän ei tavallisesti saa. Haastan muutkin uudistamaan väMatti Jämsén ja Markku Hautala näyttävät, että näistä kaupan tuotteista tullaan tekemään maistuvia aterioita Sesonki-ravintolassa vapusta alkaen. Ihmiset tunsivat yleistä turvattomuutta, kun oli Kreikan kriisiä ja Ukrainan tapahtumia sekä sosiaalinen media oli muuttanut kaiken julkiseksi, analysoi Markku Hautala asiakkaiden muuttunutta käyttäytymistä. Elintarvikeosastosta uudistuu kokonaan 800 neliötä. Hautala oli kutsuttu puhumaan helmikuun 1. Viime vuonna Hautalan kauppa valittiin K-citymarket-ketjun parhaaksi. Myymme nyt yli 1000 pitsaa viikossa ja tavoite on kaksinkertainen. – Johtopäätökseni on, että kun evoluutio ei toimi, tarvitaan revoluutio. Vuonna 2016 tuli sushibaari, ja sushin tekoa opeteltiin Japanissa saakka. Matti Jämsén on Vuoden kokki 2005 ja hän on sijoittunut Bocuse d’Or -kilpailussa viidenneksi vuonna 2011 ja neljänneksi 2015. Teemme kaupasta asiakkaillemme sellaisen, että se helpottaa hänen arkeaan. Hautala on hyvin tyytyväinen kaupunkiin ja sen kehityshaluiseen johtoon. Raaka-aineet tulevat ravintolaan kaupan hyllyistä ja palvelutiskeiltä – kauppa on ravintolan varasto. Hän siirtyi porvoolaisesta K-market Marskista Järvenpään K-citymarketin kauppiaaksi vuonna 2007. On selvitetty, mikä sytyttää ja mikä sammuttaa halun tulla kauppaan. Hautala sanoo tekevänsä tosissaan kauppaa ja hän halusi oikeasti tietää, mitä asiakkaat haluavat. – Jos valikoiman laajuus yksin riittäisi, kauppaa olisi kovin helppoa tehdä. Nyt hänen uransa K-citymarketissa on kestänyt 11 vuotta ja vielä olisi 15 vuotta matkaa eläkeikään. Kauppias ei tiedä vastaavaa konseptia olevan maailmalla. – Järvenpääläisten yritysten ei tarvitse viedä asiakkaitaan helsinkiläisiin ravintoloihin, kun täältä voi saada huippulaatuista ruokaa ja ravintolapalvelua. päivänä pidettyyn Kaupan tutkimuspäivän seminaariin; annettuna aiheena oli ”Euroopan paras ruokakauppa”. Tekisimme kauppaa asiakkaita varten, eikä tehtäisi sitä ketjulle tai maahantuojille. Kaupan ja ravintolan symbioosi Vappuun mennessä muutoksen vauhti kiihtyy. – Juomaosastoa suunniteltaessa pyrittiin tekemään asiat asiakkaiden ehdoilla. – Pitsauuni on Italiasta, samoin pitsamestari. Se merkitsee meidän kaupan kohdalla erilaistamista. Tutkiskelin ilmiötä laajemmin ulkomaita myöten, ja olen tehnyt 50 havainnointimatkaa neljän vuoden aikana. – Me olemme pieni kansa täällä saaressa, sillä kaikkihan tänne tuodaan laivoilla. Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. Haastatteluja on tehty myös kilpailijoiden asiakkaille. Hautala on tehnyt yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa ja syvähaastatellut asiakkaita. – Mitä järkeä on ostaa asiakkaita kauppaan, jos he eivät haMarkku Hautala haastaa tekemään Euroopan parasta ruokakauppaa Diplomikauppias Markku Hautala on uudistanut K-Citymarket Järvenpäätä rajusti viimeisen vuoden aikana, mutta varsinainen vallankumous nähdään vappuna. – Jos ravintolan asiakas kokee saaneensa erinomaisen pihviaterian, voi hän ostaa samanlaisen pihvin ja muut aterian ainekset kaupasta ja valmistaa ne kotona, kuvaa Markku Hautala kaupan ja ravintolan symbioosia. Markku Hautala alkoi jo pari vuotta sitten toteuttaa vallankumousta. – Vahvoja oluita myydään oletettu määrä, ei se mitään isoa ole. Maailmalla on jo kaupan ja ravintoloiden yhdistelmiä. Muutosta rakennettiin oletuksella, että lakiuudistus vahvempien oluiden sallimisesta menee läpi, kuten se viimein tekikin. – Me toteutamme sen kuitenkin kunnianhimoisemmin: meille tulee Matti Jämsénin huippuravintola, jossa on järkevät hinnat. Muutosta selvittämään – Nelisen vuotta sitten huomasin, että jotain on asiakkaissa tapahtunut, kun myynti ei reagoinut painoinpa kaasua tai jarrua. Gluteenittomat tuotteet saatiin näkyvästi esille omalle seinähyllylle ensimmäisenä kauppana. Entä jos pystyisi tekemään kaupan, jonne asiakkaat haluavat tulla. Erilaistaminen liikeideaksi Hautala jakaa kaupan valinnan kolmeen syyhyn: sijaintiin, halpuuteen ja vaihtoehtoon, jossa on laatua, elämyksellisyyttä ja valikoimaa. Toukokuussa avautuva Sesonki Gastro Bar on avattu järvenpääläisiä varten. – Loikka oli iso marketista citymarkettiin, jossa minun edeltäjiäni olivat olleet Reijo Aaltonen ja Eero Luhtasaari, molemmat tunnettuja hyviä kauppiaita. Vahvemman lonkeron myynti kasvaa selkeimmin. Kun ravintolan raaka-aineet ovat kaupasta, on se asiakkaille laadun tae myös kaupan tuotteista. Meilläkin on 20 000 tuotetta, mutta 10 prosenttia tärkeimmistä asiakkaistamme ostaa vain 50 tuotetta. (09) 761 470 Fax. – Lidl ja Aldi olivat toki hyvässä vauhdissa, mutta jotain muutakin oli tapahtunut ihmisten mielissä. Juomapuolen Markku pani uusiin kuosiin käyttäen siihen seitsemän kuukautta suunnitteluaikaa. Muutosta loivensi se, että Hautala oli ollut K-market-ketjun puheenjohtaja, mikä oli ollut hyvä koulu isompiin saappaisiin. (09) 773 68 68 www.heikinlihaoy.com M arkku Hautala on kauppias kolmannessa polvessa. Viime vuonna Deli-osastolle perustettiin aito italialainen pitseria. 4 | Hyvää Pataa | 1 | 2018 |
hittäiskauppaa, sillä suomalaiset ansaitsevat parempaa, ei kalliimpaa. Markku Hautalan ja Matti Jämsénin takana on italialainen pitsauuni. Yhteydenotto: myynti@vaalanjuustola.?, 044 512 1712. sushit, hummerit... Siksi ne maistuvat niin hyviltä. Minulla on luontainen tarve oppia koko ajan uutta. Vähäsuolainen ja proteiinirikas perinneherkku täyttää vaativimmankin ammattilaisen toiveet niin salaateissa, ruoanlaitossa kuin jälkiruoissakin. Meiltä on jatkuvasti kyselty, koska tulemme keskustaan ja nyt meille avautui mahdollisuus tehdä edellistä suurempi kebabravintola, ravintoloitsija Reima Mäenpää kertoo. 2. Saatavilla GN-mittaisessa 1,2 kg pakkauksessa, tarjoiluvalmiina esimerkiksi salaattibaareihin ja noutopöytään. – Rima pitää asettaa sille korkeudelle, missä ovat Euroopan parhaat ruokakaupat. Sesonki gGastro Bar on rakenteilla pitserian takana olevalle terassille. Neljä vuotta sitten avattu ja kulttimaineeseen noussut Döner Harju sai sisar-ravintolan Döner Harju Cityn Pitkänsillan toiselle puolella, aivan ydinkeskustassa, Makkaratalon CityCenterissä. Muutoksen vuori ylitettävä Markku Hautala sanoi heräävänsä joka aamu töihin ajatuksenaan halu uudistaa suomalaista vähittäiskauppaa. Lisäksi yritys harjoittaa viinin maahantuontia. Laktoosittomat Juustoleipäkuutiot on valmistettu puhtaista raakaaineista ja tuoreesta kotimaisesta lähitilojen maidosta. – Välillä on yksinäinen olo, kun hiihtää umpihankeen eikä keltään voi kysyä. Tämä on aallonmurtajan hommaa, toteaa Hautala ja aikoo pyrkiä tavoitteeseen tinkimättömästi. Kauppias Hautala on panostanut juomaosaston uudistukseen paljon. – Döner Harjun megasuosio jatkuu edelleen. Avoinna: to-pe klo 12.00-18.00 Tilaa ennakkoon esim. Kokeneiden keittiömestareiden ja nykyisin ravintoloitsijoina toimivien Mäenpään ja Lönnbergin ravintolaryppääseen kuuluvat uuden Döner Harju Cityn lisäksi Döner Harju Kalliossa, Palema Teurastamon alueella, Werner avohiiligrilliravintola Bulevardilla sekä Harjun Makkaratehdas. l Döner tuli Helsingin keskustaan | Hyvää Pataa | 1 | 2018 | 5. 09 2709 2990 Quinoa Uutuus! Uutuus Helmi Couscous 4 kg! Helmi Couscous JUUSTOLEIPÄKUUTIOT NYT LAKTOOSITTOMANA! Raikas lähitilan maito on makumme salaisuus. Pienpanimoiden oluet ovat suosittuja. – Dönerit eivät ole pikatai katuruokapaikkoja vaan keittiömestarin luotsaamia ravintoloita. 1 2 R avintolayrittäjien Reima Mäenpään ja Jari Lönnbergin ravintolaperhe kasvoi jälleen. Markkinoi: Suomen Iglu Oy puh. Vähittäiskaupalla täytyy olla muukin rooli kuin elintarvikeketjun logistiikan hoitaminen kuluttajille. Tutustu koko valikoimaan: vaalanjuustola.. Hautala kokee saaneensa myös kollegoilta kannustusta. Katso lisää ja tutustu koko valikoimaan: vaalanjuustola.. Mäenpää kertoo, että Döner Harjun annokset niin Kalliossa kuin cityssä perustuvat tuoreisiin kasviksiin, reiluun maustamiseen, yrtteihin ja mutkattomuuteen. Markku Hautala on kiitollinen Keskon pääjohtaja Mikko Helanderin linjauksiin siitä, että K-kaupat voivat olla erilaisia. l 1
Alexin ei pitänyt tulla ravintolatoimintaan mukaan, vaan hän syötti ideaa Ville Alex Niemisestä tuli myös ravintoloitsija Wikipedia listaa markkinointiviestintäkonserni N2:n toimitusjohtaja Alex Niemisen työja harrastushistorian pitkäksi ja hyvin monipuoliseksi, mutta viimeiset Alexin vaiheet eivät sinnekään ole ehtineet. – Minä olen 20-henkisen ravintolaväen joukossa ainoa kasvissyöjä, joten henkilökunta tekee kasviksista ruokaa, joka maistuu heille itselleenkin. Alex toteaa, että ravintolan nimi viestii myös ”kyllä” tuoreille mauille, ”kyllä” voimakkaalle maustamiselle ja ”kyllä” tavallisille ihmisille. – Emme korosta sitä, että olemme vegeravintola. – Koko ajan pitää tehdä töitä reseptiikan, palvelun, cocktailien, viinivalikoiman ja musiikin valinnan suhteen. Päätyö on edelleen mainosja viestintätoimisto N2:ssa. On onnistuttava joka päivä Alex muistuttaa, että vaikka ravintolassa käy nyt kova hässäkkä, on ravintolan suosio hankittava joka päivä. – Itse en ole omistajana Yes Yes Yes -ravintolassa, olen ravintoloitsija. Yes Yes Yes -ravintola kuuluu Royal Ravintolat -konsernin Hawaii-ravintolaryppääseen. N2:n toimistossa työskentelee 60 luovaa ihmistä. – Usein kasvisruokalat menevät tärkkelys edellä tai kasvisruokana tarjotaan tofuja ja ituja, joita ihmiset eivät käytä muuten. – Kaikista tutkimusmateriaalista näki, että on paikka koko kansa kasviskeittokirjalle. Äskettäin hänet nimitettiin kaikkien Hawaii-ravintoloiden keittiöpäälliköksi. ADHD-tyypiksi hän ei kuitenkaan tunnustaudu, vaan luonnehtii itseään kurinalaiseksi. A lex Nieminen sanoo aina olleensa intohimoisesti utelias ja kiinnostuneensa kaikesta uudesta. Alexin pääharrastuksiin kuuluvat musiikki, sukeltaminen ja kokkaaminen. Yes Yes Yes -ravintolan keittiöpäällikkönä on Linnea Vihonen. Olen kuitenkin ankara itselleni siinä, ovatko ideat hyviä vai huonoja. Siinä vetäjinä ovat Ville Relander ja Richard McCormick, joiden perustamat The Cock, Holiday Bar ja Sandra-ravintolat kuuluvat myös Hawaiin. Alexista on tullut ravintoloitsija. Hän kirjoitti 2005 supersuositun ”Vege! – Tuoreita makuja kotikeittiöstä” -kirjan yhdessä Riikka Sukulan kanssa. Sitouttamisen kannustimet ovat riittävät, hymyilee Alex. 6 | Hyvää Pataa | 1 | 2018 |. Sisään astuessamme kaikki kolme sanoimme spontaanisti ”yes”, ja siitä syntyi ravintolan nimeksi Yes Yes Yes, kertoo Alex. Kasvisruoasta kieltäytymisen sijaan olemme lähteneet kasvisten mausta, jotka antavat valtavasti mahdollisuuksia tehdä sekasyöjillekin hyviä ruokia. Yes Yes Yes -ravintola vetää väkeä Alex toimii ravintoloitsijana marraskuussa avatussa Yes Yes Yes -ravintolassa, jossa paikat ovat täyttyneet ilta illan jälkeen kahteen ja jopa kolmeen kertaan. Parsat, puikulat, sienet, marjat, tryffelit ovat asioita, joita ei ajatella kasvisruokana. Katsastimme Iso Robertinkatu 1:ssä olevia tiloja, josta McDonalds oli vetäytynyt ja rasvarannut olivat vielä lattiassa. Toimitusjohtajan tehtävien lisäksi Alex tekee asiakasyrityksiin strategiatyötä: kiteyttää, konseptoi, suunnittelee, innostaa, kehittää ja edistää uusia asioita. – Markkinassa on aina mahdollisuus tehdä paremmin, ja se kiinnostaa minua. En ole rajoittanut sitä, mitä aihealuetta kiinnostus koskee. Alex Nieminen teki ruokaharrastuksellaan uuden aluevaltauksen, kun hän ryhtyi ravintoloitsijaksi. En käy alan tilaisuuksissa iltaisin, vaan omistaudun iltaisin perheelle. Päätös syntyi siellä, ja Ville ja Richard houkuttelivat minut mukaan. – Teimme tutustumismatkan Berliiniin Cookies Cream -kasvisravintolaan. – Kun mainostoimistossa asiakassuhde kestää tyypillisesti 5–10 vuotta, pitää ravintolassa joka annos loihtia nollasta. Kirja myy hyvin vieläkin, toteaa Alex onnistuneesta pistostaan kultasuoneen. Relanderilla ja Richard McCormickille. – Teen töitä aamu yhdeksästä iltaviiteen. Haluamme antaa sekasyöjillekin mahdollisuuden nauttia. Alex omistaa ryppäästä 40 % ja Taivas-taustainen Jussi Nurmio saman verran. Seitsemästä yhtiöstä koostuvan N2-konsernin liikevaihto oli viime vuonna 8,3 miljoonaa ja tulos ylsi 1,1 miljoonaan euroon. – Projekti kesti kaksi vuotta, kun etsimme paikkaa ja remontti venyi. Odotukset kasvavat, kun asiakkaat saavat hyviä kokemuksia. Royal Ravintolat omistajina Alexin mukaan kasvisruoka lähtee ideologiasta ja itse ruoka jää usein kakkosasemaan
Mitähän seuraa, kun parin vuoden kuluttua Alexille koittaa viidenkympin villitys. Vuonna 2014 avatun Kaskiksen ravintoloitsijat ovat Erik Mansikka, Topi Pekkanen ja Simo Raisio. Vuodenajat ja suomalaisen ruoan sielu ovat oivallettu uudella tavalla. Samalla paikalla aiemmin toiminut Kaskenahde oli Turun vanhin yksityinen ravintola. Annokset asetellaan kauniisti ja keittiö seisoo ylpeänä maistelumenunsa takana annoksia salissa esitellessään. – Suuri osa myynnistä tulee olemaan take away -myyntiä, sillä lounas halutaan usein mukaan. Kaskiksen ruokafilosofia perustuu klassiseen ranskalaiseen keittotaitoon, mutta annoksiin on saatu omaleimaisuutta uusien tekniikoiden, suomalaisten huippuraaka-aineiden ja toimivien makuparien kautta. Ei juustokuutiosalaatteja tarjoavia paikkoja enää tarvita. Kaliforniassa ei koskaan saa huonoa salaattia, mutta meillä ei koskaan saa hyvää salaattia, lataa Alex. / puh. Se on rentoa, mutta asiantuntevaa, Kaskikseen ja sen asiakkaille sopivaa, luonnehtii Kim Palhus uutta Vuoden ravintolaa. Alex korostaa ruoissa tuoreutta. l S uomen Gastronomien Seura on myöntänyt vuoden 2018 Vuoden ravintola -tunnustuksen turkulaiselle ravintola Kaskikselle. KERROMME MIELELLÄMME LISÄÄ. – Usean vuoden ajan olen hiljaisesti työstänyt konseptia terveellisen vaihtoehdon saamiseksi lounasruokailuun, sillä lounasmarkkinoilla ei Suomessa ole ollut vaihtoehtoa. Kaikki ruoat tullaan valmistamaan omassa keittiössä saman päivän aikana ja niillä täytetään hyllyjä menekin mukaan. Se kuluu myös Royal Ravintoloihin. Alex on valinnut salaattien ja yrttien toimittajaksi turkulaisen Lindrothin puutarhan, johon hän on käynyt tutustumassa paikan päällä. Minulle tulee stressi, jos ei ole tekemistä. – Kaskiksessa vakuuttaa ruokatuotteen pitkäjänteinen kehittäminen persoonallisella otteella. l Turkulainen Kaskis on Vuoden ravintola Ravintoloitsija Erik Mansikka otti Vuoden ravintola plakaatin ylpeänä vastaan. 0405665219 / 0405307489 Kivikonlaita 32, 00940 Helsinki Puh. – Vaikutuksen tekee myös paikallisuus niin lautasella, kuin palvelussakin. – Fiilis on hyvä ja rentous on meillä tärkeintä. Lounas edellyttäisi lisäväen palkkaamista ja on vaikea löytää hyvää henkilökuntaa lisää. Vaatii rohkeutta, että ei kasvata tyhjää liikevaihtoa. • www.jhvihannes.. Alex toteaa, että lounastarjoilua on paljon mietitty. – Emme halua tehdä lounaassa kompromisseja, kun meidän innovatiivisuus ei ole riittävä. Uutta keittokirjaa ja ketjutusta. Yes Yes Yes -ravintola aukeaa kello 16 eikä siten ole lounaspaikka. info@hamppufarmi.. MYÖS LUOMUNA. Hän jatkaa musiikin tekemistä ja juontaa Basso-kanavalla musiikkiohjelmaa. Keittokirjakin pitäisi tehdä ja Oh la laa -konseptia voisi ketjuttaa, suunnittelee Alex Nieminen. Ravintoloitsijana oleminen ei ole vienyt Alexilta muita harrastuksia. Säilykepurkista lisätään täytteittä, se on mahdoton yhtälö. – Salaatti on ollut ravintoloille välttämätön pakko eikä siihen ole ollut intohimoa. Toki olemme tehneet menestyksemme eteen paljon työtäkin, joten kiva, että tällaisia hienoja tunnustuksia tulee. NÄMÄ KAIKKI HAMPUSTA: SIEMENET, ROUHEET, MAKUROUHEET, PAAHDETTUNA, KUORITTUNA, PROTEIINIT, ÖLJ ÖLJYT, SNACKSIT, SUKLAAT, KAHVIT TARJOAMME RAVINTORIKKAAN JA LAADUKKAAT SUOMALAISET ÖLJYHAMPPUTUOTTEET SUORAAN TUOTTAJALTA. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.. Saksan kielen opiskelun Alex aloitti pari vuotta sitten nollasta. PYYDÄ TUOTE-ESITE. Viime vuonna hän teki Oskari Saaren kanssa Formulacast-ohjelmia. Haetaan 100–150 grammaa halvinta salaattia ja leikataan se isoiksi, jotta lautanen näyttää täydeltä. Annoksissa näkyy ja maistuu aito rakkaus ruoanlaittoon. Nimekseen se on saanut ”Ooh la laa” -salaattibaari. Salaattibaari Stockmannille Ilman hyvää kasvislounasta ei Helsingissä jatkossa jäädä, sillä Alex on ollut rakentamassa uutta gourmet-tason salaattibaaria, joka avataan pian Stockmannille Keskuskadun puolelle katutasoon. Tavoitat meidät aina. | Hyvää Pataa | 1 | 2018 | 7. – Nautin paljosta tekemisestä. – Stockmannilla on oma standardi ja sen päälle haluan vielä yllättää jokaisen asiakkaan positiivisesti raikkailla ja yllättävillä mauilla, asettaa Alex rimaa myöntäen samalla, että tavoite on kova. Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Vuoden ravintola -tunnuksesta vastaavan Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus toteaa, että Kaskiksessa perinne, luonteikkuus ja tuore toteutus kietoutuvat yhteen, mitä edesauttavat Kaskiksen elävä tunnelma ja kodikas sisustus
Vuonna 2014 Kala-Lapin ensimmäiset kylmäsavulohet kauppoihin TUOTTEINA kylmäsavulohi, tulisavulohi, graavilohi, tartar-tuotteet Tuotteet 800 kaupassa ja HoReCa-alan yrityksissä Vienti alkamassa LIIKEVAIHTO 2017 oli 3,1 milj.€ Kala-Lapin graavilohta. Vesa perusti rivakasti elintarviketehtaan Siilinjärven Toivalaan, ja ensimmäiset kylmäsavulohet olivat kaupoissa jo pääsiäisenä. – Maistatimme ja myimme siellä kolmen esittelijän voimin lähes tuhat kiloa tuotteitamme. – Kalastin, kalastin ja kalastin. Vesa Lappi kertoo, että hänellä on erilainen valmistusmenetelmä kuin muilla. Silloin minulla välähti: intohimosta kalastukseen teen liiketoiminnan. 8 | Hyvää Pataa | 1 | 2018 |. Olin sapatin aikana katsonut jo kahta muuta yritystä, mutta ne eivät sytyttäneet minussa kipinää. Vesa on kiertänyt kymmenessä Euroopan maassa esittelemässä lohituotteitaan kauppaketjuille, HoReCa-tukuille ja kuluttajille. Kyse ei kuitenkaan ollut helppoudesta, vaan kalanjalostus on minulle osa elämää. Läpi harmaan kiven Vesa Lappi ei ole ensimmäistä kertaa maailmalla, sillä hänen aiempi uransa oli kallioporalaitteiden valmistuksessa ja viennissä. Olin ollut työhullu ja nyt olin kalahullu. Vesa Lappi suolaa kotimaista kirjolohta. – Rakastan tehdä tätä hommaa ja asiakkaiden palaute antaa minulle lisää intohimoa. Nyt yrityksen tuotteet ovat esillä jo 800 kaupassa, ja vienti on vahvasti alkamassa. Yrittäjä antaa kaikkensa, ja jos ei anna, ei hän välttämättä menesty. Harrastuksesta liiketoimeksi Vesa Lappi vetäytyi sapattivapaalle ja kalastusharrastuksensa pariin. Saksalaisten kuluttajien palaute oli 95-prosenttisesti ylistävää, sanoo Vesa Lappi tyytyväisenä reissuun. Loppusyksystä 2013 uistelin Kallaveden Suvasvedellä 32 päivää ja ryhdyin mietiskelemään, sillä loma oli minulle kuitenkin outo käsite. Nyt täytyy resursoida asiat ja palkata vientipäällikkö, suunnittelee Vesa. Etsin kumppania, joka sitten halusikin ostaa liiketoimintamme vuonna 2007. Viime marraskuussa Kala-Lappi muutti nykyisiin 600 neliön tiloihin, jotka oli remontoitu kalanjalostukseen tarpeisiin. – Perustin Kone-Lappi Oy:n vuonna 1992 ja päätoimiseksi yrittäjäksi ryhdyin vuonna 1996. Vesa Lapin tarina Kallionporauksesta kalabisnekseen Kala-Lappi toimitti ensimmäiset kylmäsavulohet kauppoihin vajaa neljä vuotta sitten. Itse perehdyin 90-luvulla savustukseen. Olin yrityksen palveluksessa vuoden 2013 alkuun, mutta menetin intohimoni, kun ala oli jo koluttu. – Veimme poria Eurooppaan ja Venäjälle, mutta viennin laajetessa Pohjois-Amerikkaan ja Lähi-Itään meidän 34 henkeä työllistävä yritys oli liian pieni. – Suvussani on tehty kylmäsavulohta kauan. Vesa Lappi on koonnut työporukan maistelemaan tuotteita. Testasin erilaisia tapoja, tein muistiinpanoja ja heräsin yöllä säätämään kylmäkaapin savuja. Kehitimme kaivinkonesovitteisen kallioporalaitteen, jonka automatiikka hoitaa reiän poraamisen kallioon. Vesa on juuri lauantai-iltana kotiutunut maailman suurimmilta ruokamessuilta, Berliinin Grüne Wochelta. Faktat Kala-Lappi Oy OMISTAJA Vesa Lappi, 52 vuotta PERUSTETTU 1992 Kone-Lappi Oy:nä, menestystuotteena automaattinen kalliopora sovitettuna kaivinkoneisiin. Tänä keväänä on messuosallistumisia vielä Brysselissä ja Münchenissä sekä kotimaassa Gastrossa ja HoReCa-tukkujen tapahtumissa. – Tontilla on 1200 neliötä rakennusoikeutta ja kolmen vuoden kuluttua tehtaan koko on tuplattu. V esa Lappi ottaa sunnuntain aamuna toimittajan vastaan Kuopion Rissalan lentokentän yrityspuistossa Kala-Lapin tiloissa. – Moni epäili, että olen seonnut, kun lähden kilpailulle elintarvikealalle. Erilainen savustustekniikka Menekin lisääntyessä tehdasta laajennettiin kolme kertaa. Mikä sai kallioporakoneitten parissa ensimmäisen elämäntyönsä tehneen koneinsinöörin ryhtymään kalatehtailijaksi. – Minne vain menemme, niin meillä on paras tuote
Tuotanto on kuitenkin joustava ja joulusesonkina oli 25 työntekijää. Rotukarjan terveys ja hyvinvointi ovat vahvasti sidoksissa tuottajaan, joka takaa karjalle ensiluokkaiset olosuhteet suunnitelmallista kasvatustapaa toteuttamalla. Mitä enemmän ihmiset ja elintarvikkeet reissaavat, sitä nopeammin ja todennäköisemmin uhattuna ovat myös suomalaiset kuluttajat l Atrialta antibioottivapaata possua | Hyvää Pataa | 1 | 2018 | 9. Atria Perhetilan -tuotteiden pakkaukset kertovat tilan tarkkuudella lihan alkuperän. Niitä käytetään broilereiden kasvun edistämiseen ja ennaltaehkäisemään sairauksia. Kala-Lapin tuotteiden raaka-aineena on tuore suomalainen kirjolohi, Norjan lohta ei käytetä lainkaan. – Tulisavutuotteessa käytämme metrisiä leppähalkoja ja savupesässä on leppälastut. Tuotannossa on vain 4–5 henkilöä. Ensi kesänä antibioottivapaus laajenee grillaustuotteisiin. l A tria Perhetila -possunlihapakkauksiin tulee helmikuussa 2018 ”Antibioottivapaa -kasvatettu ilman antibiootteja” -merkintä, joka kertoo, ettei possujen kasvatuksessa ole käytetty lainkaan antibiootteja. Mitä tekee Vesa Lappi vapaa-aikana. Tuoteperhe sisältää kattavan valikoiman kuluttajapakattuja naudanlihatuotteita arkikäyttöön, herkutteluhetkiä unohtamatta. l Pirkanmaan vientipalkinto 2017 Kalaneuvos Oy:lle K alaneuvos Oy on saanut Tampereen kauppakamarin ja Tampereen nuorkauppakamarin myöntämän Pirkanmaan vientipalkinnon 2017. Eläimet on hoidettu niin hyvin, ettei niiden kasvatuksessa ole käytetty lainkaan antibiootteja. Jokainen asiakas on tärkeä. – Meillä on vuosittain ollut kaupoissa 1500–1900 maistatusta, joita tekee kolmisen kymmentä tuoteasiantuntijaa. Suomalainen kala-alan perheyritys Kalaneuvos Oy (aiemmin V. Vuonna 2019 valmistuvalla noin 15 miljoonan euron laajennuksella pystymme panostamaan jalosteiden vientiin entistä voimakkaammin ja tulemme rekrytoimaan Sastamalaan noin 30 henkeä lisää, toimitusjohtaja Veijo Hukkanen kommentoi. Ensimmäisessä vaiheessa helmikuussa Atrian tuotevalikoimiin tulee antibioottivapaata possun ulkoja sisäfilettä sekä kinkkuleikkeleitä. Viennin osuus on jo 20 prosenttia liikevaihdosta. Atrian antibioottivapaassa sikaketjussa mukana on noin 70 Perhetilaa. Atria Perhetiloilla possujen terveys selittyy eläinten hyvillä elinolosuhteilla, asianmukaisella ruokinnalla, huolellisella hygienialla ja järjestelmällisellä eläintautien ehkäisytyöllä. – Menen talvella pilkille. Tarkat suunnitelmat ulottuvat vuoteen 2022 ja visiot ovat 10 vuoden päähän. Kuluttaja ja laatu ovat keskiössä. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 40 prosenttia meidän kaikesta sikatuotannosta on todistetusti antibioottivapaata vuonna 2018. Tammisen Rotukarja naudanliha on kotoisin valikoiduilta, suomalaisilta kotitiloilta, joissa lajityypilliseen kasvatukseen erikoistuneet tilalliset huolehtivat vastuullisella toiminnallaan nautojen hyvinvoinnista. Kala-Lappi on samalla y-tunnuksella kuin aikoinaan Kone-Lappi. Tunnetuimmat Suomessa kasvatettavat liharodut ovat Aberdeen Angus, Charolais, Hereford, Limousin ja Simmental. Me menemme laatu edellä. Kun tuijotan päivän reikään, ajatukset jäävät ja tulee mielenrauha. Enää ei tarvitse yöllä herätä, sillä tietokone hoitaa ohjelman. – Olemme luoneet järjestelmällisen toimintamallin laatuketjuumme, yhteistyössä emokonsernimme HKScan Finland Oy:n kanssa. Tämä mahdollistaa eläinten lääkityksen ja erityisesti lääkitsemättömyyden seurannan koko rotukarjaketjussamme, kertoo toimitusjohtaja Pasi Tamminen. Vesa Lappi toteaa, että he tuovat valikoimiin 1 tai 2 uutta tuotetta vuodessa, keväällä tulee valmisruoka. Alle 20% suomalaisesta naudanlihasta on Rotukarjaa. Tämä vaatii koko ketjun tiivistä yhteistyötä, jolla mahdollistetaan yksilöjäljitettävyys aina porsastilalta kuluttajapakkaukseen saakka, kertoo Atria Sika johtaja Jaakko Kohtala. – Kiiruhdamme hitaasti, sillä jokaisen tuotteen tulee laadullisesti erottua olemassa olevista. Meidän tavalla valmistetussa D-leikatussa fileessä hävikki on 20 prosenttia, sillä poistamme nestettä rakenteen ja maun parantamiseksi. – Tehokkaita valmistuskoneita on olemassa, joissa ei synny hävikkiä, kun nestettä lisätään kalaan. Toimimme systemaattisesti ja analysoimme palautteita säännöllisesti. Hukkanen Oy) on merkittävällä tavalla edistänyt Suomen kala-alan vientiä ja kansainvälistymistä. – Ulkomaillakin käytämme nimeä Kala-Lappi emmekä sotke siihen Lappland-sanaa. Palkinnon perustelujen mukaan yli 40 vuotta alalla toiminut kalatalousneuvos Veijo Hukkanen on kehittänyt, kouluttanut ja nostanut kala-alan laatutasoa ja vaikuttanut suomalaisen kala-alan osaamisen ja työllisyyden kehittymiseen. Tällä henkireiällä pystyn nollaamaan itseni. – Me luomme kysynnän ja varmistamme sen. l Tammiselta antibioottivapaata nautaa L ihatukku Harri Tamminen Oy tuo helmikuussa 2018 päivittäistavarakauppoihin 100 % antibioottivapaasti kasvatettua Rotukarjan naudanlihaa. Uutuustuotteita harkitusti Vesa Lappi on tehnyt kalanjalostuksessa tarvittavat koneet ja laitteet itse. Totta kai hän menee kalaan ja onneksi puolisokin tykkää kalastaa. Kalaneuvoksen yrittäjäperhe on ostanut kaksi ruotsalaista yritystä ja laajentanut toimintaansa niin Euroopassa kuin Aasiassakin. – Palkinto on hieno tunnustus jo pitkään tekemällemme vientityölle ja kannustaa koko yritystämme uusiin viennin tavoitteisiimme. Tämä on haaste, jonka mielelläni otan vastaan. Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut antibioottiresistenssin leviämisen yhdeksi suurimmista globaaleista terveysuhkista. Palkinto tuli yllätyksenä, vaikka olemme kasvattaneet vientiämme yli 50 prosenttia viime vuonna. Nyt yritykset työllistävät yli 230 henkilöä. Näissä maissa lihasta löytyy niin ikään paljon antibioottiresistenttejä bakteereita, jotka voivat levitä ihmisiin elintarvikkeiden välityksellä tai suoraan eläimistä. . Systemaattista suunnittelua ja seurantaa – Meidän hallittu kasvu pohjautuu tarkkaan suunnitteluun, budjetointiin ja seurantaan. Mutta nyt ne kertovat myös sen, miten eettisesti liha on tuotettu. WWW.PEKKAVEHVILAINEN.FI – Vuosien varrella löysin erilaisen tavan, jossa on 72 erilaista jaksoa 3 päivän aikana 3 C-asteen lämpötilassa. Vesa toteaa, että pohjoisessakin pidetyissä tuote-esittelyissä Lappi-sanan oleminen tuotenimessä ei ole aiheuttanut närää. Tuote valmistuu tulen ja savun sinfoniassa. Suomalainen Rotukarjaketju on luonnollisesti puhdas, jonka johdosta mikrobiologisia lääkkeitä käytetään harvoin. Kysyntä luodaan ensin Kala-Lappi on markkinaorientoitunut yritys, sillä se hankkii ensin asiakkaiden kiinnostuksen tuote-esittelyjen avulla. Eurooppalaisille Suomi kokonaisuudessaan on pohjoista aluetta. Emme voi kuluttajalupaustamme pettää. Vesa Lappi kertoo viennin osuuden olevan vielä vain muutamia prosentteja, mutta pitkän tähtäimen suunnitelmissa se tulee olemaan yli puolet. Monissa maissa antibiootteja syötetään tuotantoeläimille rutiininomaisesti
– Nykyisillä lainsäädännöllisillä toimilla emme pysty vahvistamaan ruokamarkkinoiden toimivuutta ja tasapuolista kilpailuasemaa, eikä vapaaehtoisuuskaan näytä siihen yksin riittävän. Suositukset eivät kuitenkaan ole julkisia, jollei lautakunta myönnä julkistamislupaa. Siksi myyjän toivomuksesta sopimus voidaan tehdä suullisesti, lisää Kaila. – Esimerkiksi puutarhatuotteilla markkinahinnat voivat vaihdella satotilanteen mukaan. Sopimusten tulee sisältää myös toimitusajankohdat, rahdin maksajan ja muut toimitusehdot. Työryhmä koostui kolmen ministeriön sekä kilpailuja kuluttajaviraston virkamiehistä. Hänellä tulisi olemaan tiedonsaantioikeus, kuvailee Kaila. – Jos yritys toimii oikein, ei laista ole ongelmaa, vaan päinvastoin asiansa hoitavat yritykset hyötyvät tästä. Valtuutettu sovittelee ensin Ehdotuksen mukaan lakiin tulisi pykälät elintarvikemarkkinavaltuutetun virasta. – Valtuutettu tultaisiin nimittämään 5 vuodeksi kerrallaan, ensimmäisen kerran vuoden 2019 alusta, kun Ruokavirasto aloittaa toimintansa. Valtuutetulla on mahdollisuus antaa huomautus tai julkinen varoitus, jos sopimuskäytäntöjä ei noudateta. – Ainakin 15 EU:n jäsenvaltiota on jo tehnyt kansallista lainsäädäntöä elintarvikeketjun sopimuskäytännöistä ja hyvien kauppatapojen vastaisista menettelyistä. Maataloustuotteiden ostosopimukset tulee esityksen mukaan tehdä kirjallisesti. Elintarvikemarkkinavaltuutettu voisi myös hakea uhkasakolla tehostetun kiellon määräämistä markkinaoikeudelta, jos kyse on kohtuuttomista sopimusehdoista tai sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa. Nykyisellään Suomessa on kilpailulaissa yksi pykälä, jossa määritellään, että päivittäistavarakaupan markkinoilla yli 30 prosentin markkinaosuuden omaavat yritykset ovat määräävässä markkina-asemassa. Kirjalliset sopimukset pohjana Hyvien kauppatapojen varmistamiseksi työryhmä päätyi esittämään myös velvoitetta tehdä maataloustuotteiden ostosopimukset kirjallisesti maatalousyrittäjän ja ensiostajan välillä. – Sellaista voi olla muun muassa sopimusehto, jonka mukaan toisella osapuolella on oikeus yksipuolisesti muuttaa sopimusta jälkikäteen tai vastikkeettomien maksujen periminen, sanoo Kaila esimerkkeinä. Kirjallisissa sopimuksissa tulee olla määrä ja hinta tai hinnan määräytymisen peruste. Asiantuntijoina työryhmässä olivat Päivittäistavarakauppa ry:n, Elintarviketeollisuusliiton, Matkailuja Ravintolapalvelut MaRa ry:n ja tuottajajärjestöjen edustajat. Lisäksi 5 muuta jäsenvaltiota ovat tehneet muutoksia kilpailulainsäädäntöön. 10 | Hyvää Pataa | 1 | 2018 |. Tältä työryhmältä odotetaan konkreettisia esityksiä tilanteen parantamiseksi, evästi Leppä. – Jos poliittinen harkinta on työryhmän esityksen mukainen, tulee valtioneuvosto antamaan lakiesityksen eduskunnalle ensi syksynä, ennakoi Minna-Mari Kaila. Kaupan ja teollisuuden asiantuntijat katsoivat, että uudistettu Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta olisi riittävä turvaamaan hyvät kauppatavat. l Virkamiestyöryhmän esitys: Valtuutettu katsastamaan ruokaketjun toimivuutta Tammikuun lopussa mietintönsä jättänyt Elintarvikemarkkinalakityöryhmä esittää, että Suomeen perustetaan elintarvikemarkkinavaltuutetun virka. Työryhmän ehdotus lähtee lausuntokierrokselle ja valtioneuvoston valmisteluun. MTK:n ja ruotsinkielisen tuottajajärjestön SLC:n edustajat olisivat halunneet lakiin esitettyä tiukemmat vaatimukset ja seuraamukset. Nykyisin lautakunnalle voi jättää ilmoituksen myös anonyymisti. Myöskään MaRa ei pitänyt lakia tarpeellisena, kertoo Kaila. Työryhmän toimeksiantoon sisältyi myös ruoka-asiamiehen viran valmistelu. Minna-Mari Kaila toteaa, että työryhmän esityksessä valtuutetulla olisi mahdollisuus ottaa myös oma-aloitteisesti epäiltyjä markkina-aseman väärinkäyttötapauksia tarkasteltavaksi. Niitä ei tarvita, jos ostaja on alle 50 henkeä työllistävä tai alle 10 miljoonan liikevaihtoa pyörittävä yritys. Keskuskauppakamarin yhteydessä toimiva lautakunta voi antaa suosituksia, mutta sillä ei ole tiedonsaantioikeutta. PTY ja ETL vastustavat säätelyä Maaja metsätalousministeri Jari Leppä asetti viime syyskuussa työryhmän valmistelemaan hallituksen esitystä elintarvikemarkkinalaiksi. Kailaa ihmetyttää, miksi kaupan ja teollisuuden edustajat olivat vastaan lainsäädäntöä. – Työryhmän esitys oli yksimielinen, mutta asiantuntijoiden mielipiteet poikkesivat. Osastopäällikkö Minna-Mari Kaila katsoo, että työryhmän ehdottama elintarvikemarkkinalaki tulee toteutuessaan tasapainottamaan elintarvikeketjun valtasuhteita. T yöryhmän puheenjohtajana toiminut osastopäällikkö Minna-Mari Kaila maaja metsätalousministeriöstä kertoo, että niin Suomessa kuin yleisesti EU:ssa on kannettu huolta alkutuottajien heikosta neuvotteluasemasta elintarvikeketjussa. Valtuutetun tehtävänä on neuvoa, seurata ja valvoa elintarvikeketjun toimintaa ja puuttua havaittuihin epäkohtiin. – Nyt työryhmän esittämät toimenpiteet eivät siis ole mikään poikkeus EU:n yhteismarkkinoilla, painottaa Kaila. ETL ja PTY puolestaan olisivat halunneet jatkaa itsesääntelyä ja vastustivat lakia. – Vaatimus kirjallisista sopimuksista rajoittuu kuitenkin keskisuuriin ja suuriin yrityksiin
Rahaa asiakasomistajatalouksille maksettiin keskimäärin 164 euroa vuodessa, kun mukaan lasketaan bonusten lisäksi maksutapaetu, ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. – Jo suurilta osin käyttöön otettu keskus on malliesimerkki automaation tuomasta säästöpotentiaalista. S-ryhmän vuoden 2018 operatiivisen tuloksen odotetaan olevan vuoden 2017 tasolla. JAKELU 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, kukkakaupoille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. • Henkilöstömäärä oli vuoden lopussa 36 694 (ed. SOK-yhtymän operatiivinen tulos nousi puolestaan 41 miljoonaan euroon edellisvuoden 29 miljoonasta. 7 074 milj. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Viime vuosien suurin investointikohde on ollut uusi päivittäistavarakaupan logistiikkakeskus, joka saadaan kokonaisuudessaan käyttöön vuoden 2018 loppuun mennessä. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS PL 28 04131 SIPOO Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@hyvaapataa.fi Taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala, 044-355 4304 hannele.iskala@hyvaapataa.fi Mediakortti hyvaapataa.fi Ilmoitusmateriaali Painopaikka Statusprint ISSN 1796-5012 13. – Hyvä tuloskehitys jatkui erityisesti tavaratalokaupassa, hotelleissa ja ravintoloissa sekä ABC-asemilla. euroa). S-ryhmän investoinnit olivat viime vuonna 492 miljoonaa euroa. euroa). • Vähittäismyynti kasvoi 2,3 prosenttia. SOK-yhtymän operatiivisen tuloksen odotetaan edelleen kasvavan. Vaihda vapaalle , hae uusin Oma PIHA lehtipisteestä! omapiha.info TILAUSHINTA Vuonna 2018 tilaushinta on 35 €. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. • Asiakasomistajia oli vuoden lopussa 2 355 963 (ed. Investoimme lisäksi muihin mittaviin digitaalisiin hankkeisiin ja palveluihin sekä energiatehokkuuteen, Heikkilä kertoo. 93 milj. l S-ryhmällä hyvä vuosi SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä S-ryhmä kokonaisuudessaan (osuuskaupat + SOKyhtymä) 1–12/2017 • Veroton vähittäismyynti oli 11 273 miljoonaa euroa (ed. • Investoinnit olivat 492 miljoonaa euroa (ed. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. Ruokakauppojen kasvanut myynti on kompensoinut lasketuista katteista syntyvää tulosvaikutusta, ja ryhmän markkinaosuus on edelleen vahvistunut. ASIAKASPALVELU puh. Koko ryhmän veroton vähittäismyynti kasvoi viime vuonna 2,3 prosenttia ja oli 11 273 miljoona euroa. euroa). Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. v. SOK-yhtymä (SOK + tytäryhtiöt) 1–12/2017 • Liikevaihto (IFRS) oli 7 064 miljoonaa euroa (ed. v. 1 633). v. 010 387 0880 4041 0763 Painotuote S -ryhmän vuoden 2017 operatiivinen tulos oli 344 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2016 oli 290 miljoonaa euroa. 6 722 henkilöä). v. Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. • Toimipaikkojen kokonaislukumäärä oli vuoden lopussa 1 631 (ed. v. 510 milj. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. v. | Hyvää Pataa | 1 | 2018 | 11. v. v. euroa) • Operatiivinen tulos (FAS) oli 41 miljoonaa euroa (ed. ILMESTYMINEN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2018 kuusi kertaa, seuraavan kerran 27. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. euroa). • Operatiivinen tulos oli 344 miljoonaa euroa (ed. Sokoksen ja Emotionin kirkkaasti plussalla oleva tulos on hyvä suoritus haastavassa markkinatilanteessa, SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä korostaa. v. euroa). 290 milj. Osuuskaupat maksoivat bonusta jäsenilleen yhteensä 334 miljoonaa euroa. • Henkilöstömäärä oli vuoden lopussa 6 095 henkilöä (ed. huhtikuuta. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona hyvaapataa.fi —> lehdet hintaan 5 €/nro, löydät sieltä myös kaikki Tukkutori-lehden numerot vuodesta 2006 alkaen. 37 397). 29 milj. 2 292 039). 11 020 milj. Tehokas logistiikka on keskeinen tekijä halvemmille hinnoille ja hyvälle saatavuudelle. Myös S-ryhmän päivittäistavarakaupan tulos on säilynyt hyvällä tasolla. • Investoinnit olivat 58 miljoonaa euroa (ed. v
Toisen pikkukuvan jutussa tutustuttiin Tapiolan Ainoa-kauppakeskuksessa avattuun Stockmann Herkkuun ja kolmannessa pikkukuvassa oli Tuula Repo matkalla Pietarin viemään elintarvikenäytteitä tukkuostajille. Kolmannessa kuvassa on Jethro Rostedt, joka vakuuttaa, että nyt ei lähde halvalla. Lehden lukijat osallistuivat nettisivuilla innokkaasti kilpailuun ja he äänestivät parhaaksi kanneksi numeron 4/2016. Kansi keräsi liki 19 prosentin kannatuksen. Samaa vuosimallia on Raimokin. Kolmannessa pikkukuvassa on KasvuOpen tiimiläiset, jotka houkuttelivat nälkäisiä yrityksiä myllytykseen. Lehtien 3 ensimmäistä sivua on ilmaisia ja koko lehden voi ostaa 5 € hintaan. Toisessa pikkukuvassa on kotisirkkoja, joista toivottiin jo tuolloin bisnestä. Toiseksi suosituin kansi oli lukijoiden mielestä numero 1/2017. Kolmanneksi äänestettiin kansi numero 2/2017, jonka kannessa komeilee kuljetusyrittäjä Raimo Stenvall ja vuoden 1937 mallia oleva Chervolet. Yhdessä Puutarha-Sanomat -lehden kansikilpailun kanssa pidetyssä arvonnassa matkalahjakortti meni Jenni Haapasalolle Koski TL:ään. Pienjuustola on Leivonmäellä ja se valmistaa aidolla menetelmällä cheddaria. Siinä Markku Liias Jukolan Juusto Oy:stä kantaa cheddar juustoa olkapäällään. Pikkukuvassa on Suomen joukkua Bocuse d’Or -kilpailusta. Äänestyksessä kansi keräsi 11 prosentin kannatuksen. Toisessa pikkukuvassa on Stefan Åsten Oy Emil Halme Ab:stä, joka on 119-vuotias leipomo Espoosta. Kaikki Hyvää Pataa -lehden ja sen edeltäjän Tukkutori-lehden numerot ovat Lehtiluukku-palvelussa. Pikkukuvissa viitattiin Mannerheimin makumuistoihin, sillä esittelyssä oli Mikkelin klubi. Kansi keräsi 23 prosenttia äänistä. E dellisessä lehdessä oli kansikuva-kilpailu Hyvää Pataa -lehden kansista. Numeroita on kaikkiaan 78 arkistoituna digitaalisina näköislehtinä. Siinä on otsakkeena Viskiä Fiskarsista ja kuvassa on viskimestari Tomi Purhonen Ägräs Distillerystä. Kuvassa ovat Pekka Terävä, Miikka Manninen, Matti Jämsén ja Eero Vottonen. Voittajakannen ensimmäisessä pikkukuvassa on Simona Milazzo porvoolaisesta SicaPelle ravintolasta ja juttu on otsikoitu Porvoon parhaat maut Smakussa. Lehtiin pääsee www.hyvaapataa.fi —> lehdet. Onnea Jennille! l Juustokansi voitti kansikisan. Juttu oli otsikoitu ”Kaikkea se Raimo puhelee..” yrityksen slogania mukaillen