14 Rapukausi kuumimmillaan Kukkakaupoille kannattavuutta
s. 16 s. TU KK U TOR I
Tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
[ 2 · 2006 ]
Uusi lehti Tukkutori-alueen yrityksille ja niiden asiakkaille
Ylipormestari Jussi Pajunen:
Tukkutorin tulee kehittyä
s. 4. 8 Kaikilla mausteilla myy mielihyvää s
Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Tukkutori sisältää mitä moninaisimmat verkostot. Tukkutori [ 2 · 2006 ]
2
Tukkutori -lehden toimitus löytyy kartalta ruudusta D8
Pääkirjoitus
Jouko Tikkanen
A 1 2 3 4
B
Va ra stok atu
SLO-sähkötukku
C
D
E
F
Solmukohdassa
Tukkutori on tavaravirtojen solmukohta. Tukkutorilla kohtaavat tuhannet tuotteet ja taitavat tekijät.
Agroksenmäki
5 6
Kalamesta
7 8 9
Sörnäistenkatu
STC-meat Vihannestukku Backmann P. TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C, 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443, jouko.tikkanen@tukkutori.eu Toimittajat Saila Routio, Tarja Hyyryläinen Taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Myyntineuvottelija Tarja Kolehmainen, 044-355 4304 tarja.kolehmainen@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali aineisto@tukkutori.eu Painopaikka Iprint, Vaasa ISSN 1796-5012 1. Tukkutori kokoaa mitä erilaisimpien tavaroiden virrat ja jakaa ne edelleen. Tukkutori solmii myös tavarantoimittajat ja tavarantarvitsijat ajallisesti yhteen: ensimmäiset varhaisperunat ja saksiniekat tuodaan Tukkutorille ja sieltä ne lähtevät välittömästi asiakkaille. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä.. vuosikerta LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. kesäkuuta, 31. SHT-tukku HL-vihannes Oy Helsingin kukkatoimitus
TUKK U TOR I
-lehti
KK -kukkatarvike
oVe rkknka tu saare
Jorin tori Cafe Ramona Sunflower Siemenliike Siren
Kalevan kukkatukku
Vanha Talvitie
10 11
Cedar foods
Kuljetus Reen
Heinon tukku Helsingin laaturuuvi Palema kahvila-ravintola Royal kebab Maria Drockila kynttiläpaja SiXT/Transvell autovuokraus
12
Työpajankatu
13
Tynnyrintekijänkatu
Panimokatu
TUKKUTORI
TUKKUTORI-lehti on alueen yrittäjien, yritysten sekä muiden toimijoiden asiakaslehti. Tukkutori on myös taitajien paikka. Kun usea saman alan tukku on lähekkäin, aina löytää etsimänsä. Kukkien lisäksi hän saa myös tarvikkeet niin kukkamyyntiin kuin toimistoonkin ja henkilökunnan kahvituksiin, kaikki yhdellä parkkeerauksella ja nopeasti. Tukkutorin suuri pakastamo tarjoaa vuokratilat parille sadalle yritykselle. Heillä on puolestaan tukikohta Pakastamolla, jossa voi säilyttää ylimääräistä tuotetta sopivissa lämpötiloissa. TILAUSHINTA vuonna 2006 on 20 , jolla saa lehden perille postin kantamana. lokakuuta ja 5. Rapuja voi tulla Rautalammilta ja mustekalaa Murciasta ja molemmat voivat lähteä yhteisessä toimituksessa Helsingin ravintoloihin. Niihin voivat myös uudet Tukkutorin asiakkaat päästä sisään. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. JAKELU 6000 kpl alueen yritysten asiakkaille ILMESTYMINEN vuonna 2006 neljä numeroa: 16. Markkinatuntuma on Tukkutorilla herkimmillään. joulukuuta. Kukkakauppias kertoo tässä lehdessä, kuinka helppoa asiointi Tukkutorilla on. elokuuta, 12. Tukkutorin vihannestukut ostavat tomaattia rekka-autoittain vaikkapa Närpiöstä ja myyvät sen pienissä erissä vähittäis- tai torikauppiaille. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIOT Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Kattauksen koristeluunkin löytyy apu läheltä. Catering-firmat saavat täältä kaikki tarvitsemansa raaka-aineet ja jalostavat niistä ateriat ja vievät tarjoilun mihin päin Suomea tahansa kokoontuvalla väelle. Lehti tarjoaa alueella asioiville yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita alueelta on saatavissa. Tukkutori ratkoo logistiikkaongelmat ja taitajien apua löytyy yritysten moninaisiin tarpeisiin. Lehdessä pääsevät ääneen myös tukkuasiakkaat, ja he voivat antaa kehittämisideoita alueen yrittäjille
Tukkutori tulee olemaan yksi uuden alueen erikoistekijöistä"
- JUSSI PAJUNEN, S. 17
tu arenka Ky läsa
Herttaseiskan syystrendit
Atleetista kotletiksi kehittynyt puutarhuri etsii seuraa.
7
Kaikilla Mausteilla myy mielihyvää
Jyrki Sukula sanoo, etteivät he ole liikemiehiä, vaan kokkeja ja tarjoilijoita.
8
Jokerikolumni
Kalasataman metroasema on jo lähellä.
9
Vileniukselta vihanneksia
10
JOKERI
K ylä saar enk a tu
Monipuolinen vihannestoimittaja Salosta on käynyt torilla jo yli 40 vuoden ajan.
Yrittäjäyhdistyksen kuulumiset
Sähkön kilpailuttaminen etenee
12
Patakunkku
Suomessa asuu tänään 5.270.944 ihmistä.
13
Hellegallup
Vaikuttiko helle bisnekseen?
13
Kukkakaupoille kannattavuutta
Susan Toivonen on aloittanut Suomen Kukkakauppiaiden puheenjohtajana
14
Kim ja Tom Liemolan äyriäistukku
"Tämä on riskibisnestä, kukaan ei halua sitä vakuuttaa."
16
Pakastamosta palvelua parille sadalle yritykselle
Pakastamossa on sisällä jopa 30 miljoonaa kiloa elintarvikkeita.
18
Taulavuoren kuulumiset
Lehti piha-, puutarha-, ja parvekeharrastajalle
19
www.omapiha.info
Taulavuori ehdottaa yhteistoimintaa Tukkutorialueen kuljetuksiin.. 8
"En pelkää markettien harjoittaman kukkakaupan vievän leipää varsinaisilta kukkakaupoilta."
- SUSAN TOIVONEN, S.14
"Kun aiemmin tuplattiin vuodessa liikevaihto, niin nyt kasvu on vakiintunut 10 prosenttiin."
- KIM LIEMOLA, S. Me olemme vielä seitsemän vuoden jälkeen fyysisesti hyvissä voimissa, henkisistä ei ole tietoa."
- JYRKI SUKULA, S. 3
Tukkutori [ 2 · 2006 ]
Sisällysluettelo [ 2 · 2006 ]
G H I
Tukkutorin kalasatama-alue
J
K
Ylipormestari Jussi Pajunen kävi Tukkutorilla
Pajusella on omakohtaisia muistoja Tukkutorilta vuosikymmenien takaa
4
Hannu Helalan muistelua vuosikymmenten takaa
"Oli kuin karjalauma mylvien olisi rynnännyt taistelemaan tuotteista."
6
"Sompasaareen ei ole tarkoitus tehdä nukkumalähiötä, vaan alue jossa on asuntoja ja muuta toimintaa. 4
"On hyvän tsäkän tulosta, että olemme tehneet kannattavaa yritystoimintaa
Palvelevan myyjän tavoitat myös puhelimitse numerosta 010 283 2550
AMMATTILAISTEN SÄHKÖTUKKU
www.slo.fi
Jussi Pajunen tutustui Tukkutorin kukkatarjontaan.
Vähittäiskaupan uudistajasta Helsingin ykköspaikalle
Vuonna 1954 syntynyt Jussi Pajunen on tehnyt pitkän uran vähittäiskaupan parissa ja kunnallisvaikuttajana. Tukkutorin konseptia tulee kaiken aikaa kehittää. 5
ja viittaa New Yorkin Manhattanin länsiosassa olevaan alueeseen, joka on merkittävä boheemin kulttuurin maamerkki, tunnettu värikkäistä, taiteellisesti suuntautuneista asukkaistaan. Alepan ja Teesin liikeideat ovat muuttaneet vähittäiskauppaa kummallakin toimialalla. Jussi Pajunen on ollut aina valmis kohtaamaan muutoksia. - Yritysjohtaminen on helpompaa kuin julkisen järjestelmän johtaminen. Myös Malmin Ostosparatiisi toimi aikanaan suunnannäyttäjänä nykyiselle elintarvikekaupalle. Logististen järjestelmien toimivuus on pienyrityksille tärkeää, sanoo Jussi Pajunen viitaten Tukkutoriin. - Kun katsoo Tukkutoria 30 40 vuoden perspektiivillä, on siellä ihan erilaista kaupankäyntiä, mutta perusasiat ovat säilyneet. Yrityksiä on luotu ja kehitetty, niistä on luovuttu aikanaan ja uusia ideoita on aina riittänyt. - Tärkeintä on, että on tyytyväisiä asiakkaita. Kummassakin vaaditaan ammattitaitoa ja ihmisten kanssa toimeen tulemista. Yksikkökoko on kasvanut. - Jättiyksiköiden tulo luo tilaa pienyritysten toiminnalle niin kaupan alalla kuin ravintoloissakin. HOK ja Elanto yhdistyivät pari vuotta sitten. Uudistaessaan Helsingin kaupungin elinkeinopalveluita Pajusen tavoitteena on ollut tehdä yrittäjyydestä houkuttelevampi vaihtoehto ja luoda puitteet myös uusille yrittäjille Helsingissä.. Jussi Pajunen sanoo kaupan keskittyneen viimeisen 20 vuoden ajan. Yrittäjyys on edelleen läheinen asia. Kaupunginjohtaja Pajunen sanoo irtautuneensa kaikesta yritystoiminnasta. 1.6.2005 hän aloitti kaupunginjohtajana. Sen liikenteellinen sijainti on hyvä, sillä sieltä on helppo pääsy Itäväylälle, Lahden tielle ja Tuusulan väylälle. - Yrityksessä kaikilla on tavoitteena tehdä kannattavaa toimintaa ja pärjätä markkinoilla. Jo nuorukaisena hän aloitti työt isoisän perustamassa kauppaliikkeessä Edvard Pajunen Oy:ssä. Demokraattinen päätöksenteko on monimutkaisempaa ja haasteellisempaa, kun eri osapuolten ajatukset tulee tarkemmin ottaa huomioon. Pienestä perheyhtiöstä muodostui varsin mielenkiintoinen yritysrypäs. Tarpeiden muuttumisen tulee heijastua Tukkutorin toimintaan, katsoo kaupunginjohtaja. Kunnallispolitiikkaan Pajunen tuli vauhdilla mukaan 1990-luvulla ensin liberaalien riveissä ja myöhemmin Kokoomuksen edustajana. Kaupunginjohtajana hän on pyrkinyt varmistamaan Helsingin menestystekijöitä ja edistämään pääkaupunkiseudun kuntien yhteistoimintaa. Inhimillinen kanssakäyminen on olennaisen tärkeää molemmissa, toteaa ylipormestari Jussi Pajunen Tukkutori-lehdelle myöntämässään haastattelussa.
Tukkutori [ 2 · 2006 ]
SLO Oy on maan merkittävin sähkö- ja telealan tukkuliike, osa kansainvälistä Sonepar-yhtymää, Euroopan suurinta sähkötukkualan yritystä.
Valon, lämmön ja sähkön ammattilainen
Alan laajin sähkötarvikevalikoima Kaikki alan kärkitoimittajat
Yritysjohtaminen on julkista helpompaa
Vuonna 1987 Edvard Pajunen Oy möi 37 Alepa-myymälän ketjun SOK:lle. Tie Helsingin kaupungin johtoon on edennyt nopeasti. Lähtökohta suunnittelulle on, että liikenne toimii ja huoltoreitit pitää olla olemassa.
SLO:n 34 toimipisteestä yksi löytyy ihan läheltä, Hermannin Rantatie 24:stä. Kauppatieteen maisterin tutkinnon jälkeen hän siirtyi vetämään sukuyhtiötä 1980-luvulla. Jälleen muutos, jonka yhteydessä hän jättäytyi kokonaan pois perheyhtiön toiminnasta. - Helsingin kaupungin keskustan kehittämisessä elinvoimainen Tukkutori on merkittävä. Lautakuntajäsenyyksiä seurasi valtuustopaikka ja sitä kautta lopulta kaupungin hallituksen puheenjohtajuus
Siihen "vanhaan hyvään aikaan" myytiin kaikki, mitä irti saatiin, Hannu kertoo. Kukka-Hankinta siirtyi Hannun sisarelle Sinikka Vastamäelle vuonna 1984. Nykyään kukkakauppiaat käyttävät mielestäni enemmän kaikkea "krääsää" kimpuissaan kuin kukkia, Hannu toteaa. Ennen vanhaan tultiin aamuisin kukkatukkuun kahville ja seurustelemaan kollegojen kanssa ostamisen lisäksi. Työpäivät olivat yöpainoitteisia, koska laatikot noudettiin yöllä kahden jälkeen lentokentältä, vietiin tukkuun purettavaksi ja hinnoiteltaviksi. Ulkomaisia kukkia oli vähän tarjolla, joten kotimainen tuotanto teki hyvin kauppansa. Kokemusta oli kertynyt niin puutarhurikoulusta kuin jo 17-vuotiaana äidin kaupparekisteriin vahvistamalla valtakirjalla aloitetusta kukkakaupastakin.
Hannu ja Anja Helala 80-luvulla.
Tukkutori sijaitsi alkujaan Helsingin kauppatorilla Keisarinnankivellä. Hannu muistelee, että ulkomailta piti tilata oikein kevyttä ja lyhyttä tavaraa, jotta kukkia saatiin mahdollisimman paljon. Puutarhurit myivät tuotteitaan
samoilla hinnoilla sekä tukkuun että kukkakauppiaille. Sinikka myi toiminnan tyttärelleen Jaana Vastamäelle, joka muutti yrityksen nimen Fiori Fantasyksi. - Sitten tehtiin kuorma myytäväksi tukkutorille, jossa piti olla jo kuuden aikaan laittamassa "omaa loosia" navetassa kuntoon ennen kaupan alkua klo 7.00. Sosiaalinen elämä ja yhteenkuuluvuus alan ihmisten kanssa antoivat lisämausteensa työhön. - Poliisi myös vahti
liikennettä ja sakotti, mikäli ostajat ajoivat väärää kaistaa alueella. Me järjestimme paljon juhlia ja osallistuimme yhdessä moniin tapahtumiin ja yhteisille matkoille. Tukkutori [ 2 · 2006 ]
KUVAT JA TEKSTI Tarja Kolehmainen
6
Hannu Helala:
Kuin silloin ennen
Hannu Helala on pitkän kukka-alan kokemuksensa vuoksi mukava haastateltava. - Nykyään tietotekniikasta ym. kehityksestä huolimatta ihmisillä tuntuu aina olevan kiire. Hannu (67 vuotta) aloitti kukkatukkutoiminnan vaimonsa Anjan kanssa Helsingissä jo vuonna 1965.
H
annulla oli takanaan jo silloin kokemusta kukka-alasta. Myös vihreitä on nykyään valtavasti, 60 - 70-luvulla myimme paljon kotimaassa kasvatettua adiantumia ja sprengeriä, saniaisen lehtiä ja muita metsän tuotteita. Tukkutorilta tullessamme aamuasiakkaat olivat tukussa jo odottamassa. Vuonna 1958 tukkutori siirtyi nykyiseen paikkaansa Sörnäisiin, sisätilat olivat vanhassa navetassa. Liitutaulussa aukioloajat.
Neuvotteluvoitto
- Tukkurit maksoivat liikevaihtoveroa, jota puutarhureilla ei silloin ollut. Ulkomainen tuonti oli lisenssien varassa, ja kukista oli aina pulaa. Helaloiden perustama kukkatukku Kukka-Hankinta sijaitsi Iso Roobertinkadulla. Hinnoittelu alkoi aina tavaran punnitsemisella. Ulkomailta tuotiin lähinnä palmunlehtiä, sala-
lia ja nahkalehteä. Silloin otettiin käsimerkit avuksi, Hannu muistelee hymyssä suin. Toiminta jatkuu tänä päivänä Sun Flower Oy:n omistamana.. Helala kertoo, että oli monen neuvottelun takana, että tarhureiden kanssa saatiin sopimus 15 % alennuksesta, jotta pystyttiin myymään myös kotimaisia kukkia asiakkaille kilpailukykyisin hinnoin. Kukka- ja vihreävalikoimat olivat paljon suppeammat entisaikaan. - Ulkoalue oli aidattu, ja myynti alkoi tasan kello seitsemän torivalvojan Olle Saarisen puhallettua pilliinsä ja avattua portit, muistelee Hannu. - Tuotteet tulivat lentäen, ja hintaa lisäsi painotulli. Asiakkaat huutelivat rivimyyjille ja puutarhureille varauksia aidan takaa saadakseen tuotteita. Liike suljettiin jo klo 12 - 14, kun päivän toimitukset oli tehty.
Hannu Helala Kukka-Hankinnassa asiakkaan kanssa. Oli kuin karjalauma mylvien olisi rynnännyt torialueelle taistelemaan tuotteista. Torivalvoja siirsi moneen otteeseen toripöytiä kauemmas aidan luota, ettei kauppaa voitaisi käydä etukäteen
044355 4304
Kukkatarviketukuissa ruskan värit: erilaiset oranssit. Kukkasipulit ja syyslannoitteet ovat ilmestyneet siemenliikkeen hyllyille. Kukkatukut pursuavat värikkäitä kesäkukkanippuja, uljaita gladioluksia, kultaisia auringonkukkia, sekä syksyn väreissä hehkuvia astereita ja ulkokrysanteemeja. Aamulla saa laittaa jo villatakin päälle, mutta päivällä aurinko vielä lämmittää kesäisesti. ruskeat ja lämpöiset keltaiset piristävät hyllyjä ja houkuttelevat sisustamiseen. torikahvilassa tositarkoituksella
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Kuljetus Reen Palema Transvell Cedars foods Sunflower SHT-tukku Heinon tukku STC-Meat Drockila Ramona Kalevan kt SLO
Herttaseiskan kokosi Tarja Kolehmainen. Vaikka Tukkutorin paikoitus -ja liikennejärjestelyt saavat usein kritiikkiä, hyvällä tahdolla mahtuvat kaikki halukkaat sekaan, varsinkin, jos ajonopeutta hiukan lasketaan...
Toivon, että syksy tuo meille kaikille uutta puhtia tullessaan. Mansikoiden, vadelmien, herneen, uuden perunan ja sipulin pääsadot on kerätty, syöty ja säilötty, ja tori pursuu herukoita, omenoita, puolukoita , kilosipulia ja ulkomaisia kantarelleja. Nyt viimeistään koko kesän töitä ahkeroineet voivat toivottavasti hiukan hellittää ja pitää lomaa, ja me lomastamme nauttineet jaksamme porhaltaa energisinä eteenpäin!
Otan mielelläni vastaan uutisia Tukkutorin alueen tapahtumista, uusista tuotteista ja yrityksistä, ym. Rapuja on runsaasti markkinoilla ja rapukausi kestää vielä lokakuun loppuun. Laita postia minulle osoitteeseen herttaseiska@ tukkutori.eu tai soita, puh. Pajalla toimii kynttilänvalmistus, varasto sekä pajamyymälä, osoitteessa Työpajankatu 2. Myös viherkasvivalikoimat alkavat olla parhaimmillaan.
RISTIKKO
E S T C A S A K H S D R E T S R I S U M A P A L E R H C A L O R R T D T A I J A P I K T M D I K D I K Y T J O S C M S E H I R K A l E O A N O M A R O S C U D O D R E T A A U S L L U T L Ö F U I K O P R W T U L K T A R A M O E S K V A T I W O H A K E L U F A S P F R P U O O A T S L I S U K V P V L I A I A A K P K R T U F E A R T U A A S I J O D R K A W J K H N A L N A O T N S U N U E T U T N A N O U I T N E C S O K F N E C T S A L I A S R T O M P E E R T D M U O N S U L R F O A O G O A D T I R N A O R K M S L A M I C A T A A L O G A N E A E E R D O M T V U H I S E H P I F E N L A A L E T S Y V A K E S T H O E D E S I E T T H Ä E I O N R A I L O T H E I S L E S L L E V S N A R T P J I P I
Etsi ristikosta Tukkutori -lehden ilmoittajia. Nimet voivat sijaita pysty- tai vaakasuoraan, vinottain ylhäältä alas ja päinvastoin.
AN EISK TA AS S ERT T SIPAL H ENS S
Sinä Nainen mansikkaposki, muikunpyrstö, siansaparoinen herneenvirna, Sinua pitää kuin kukkaa kämmenellä pitkänhuiskea, atleetista kotletiksi kehittynyt puutarhuri. Vaikka olen ehdottomasti kesäihminen, syksyn kuulaus, pimenevät hämyiset illat, sateen ropina ja luonnon väriloisto tuntuvat upeilta. Tanskalainen huippufloristi Berit Skøttgaard Laursen antaa ideoita syksyyn Helsingissä tiistaina 5.9.
Senssipalstallemme on tullut viesti, lähtekää vain rohkeasti muutkin mukaan!
Tukkutorilla syksyn tulon huomaa parhaiten tuotteiden ja valikoimien muuttumisesta. Konttoritarviketukussa syksyn tuloon viittaa se, että vuoden 2007 kalenterit ovat ilmestyneet myyntitiskille. Nimim. Vain kotimaiset sienet puuttuvat.
Syksyn pimeneviä iltoja valaisemaan olemme saaneet Tukkutorille uuden yrittäjän, Maria Drockilan kynttiläpajan. Värikästä syksyä
Upean, kuuman ja kuivan kesän jälkeen vuodenajan vaihtuminen on taas tervetullutta. Paikan päällä voi käydä ihailemassa parafiinikynttilöiden valmistusta.
Liikenneruuhkat aamu -ja iltapäivisin viestittävät myös kesälomien loppumisesta. "Sähköiset toimistot "eivät ole vaikuttaneet paperien tai kynien menekkiin Yritykset täydentävät tarvikehyllyjään ahkerasti lomien jälkeen. Lounaspaikkojen ruokalistoille on ilmestynyt uusia makuelämyksiä syksyn herkuista.
herttaseiska@tukkutori.eu
SHT-tukussa kiertää Oasis Rainbow kiertue. uutisista. Grillikausi jatkuu vielä pitkälle syksyyn, tämän kesän suosikkeja ovat olleet kassler -ja porsaanpaistipihvit erilaisissa marinadeissaan makkaran ohella. Tule aamukahville kanssani tukkutorille, perjantaina kello kuusi, ehkä auramme sulautuvat yhteen. Onneksi Tukkutorilla työskentelevistä osa saa nauttia aamuyön hiljaisesta liikenteestä työmatkoillaan
- Me ei olla liikemiehiä, vaan kokkeja ja tarjoilijoita. Ei voinut enää jäädä puhelimen ääreen odottamaan tilausta. Porras ylitettiin jo fyysisestikin, kun siirryimme 100 neliön tiloista 700 neliön tiloihin Veijo Votkinin vuokralaisiksi. Niitä etsittiin tietoisesti Tukkutorin alueelta.
tyksiin vahvat siteet jo parinkymmenen vuoden ajan, Veijolta on ostettu lihat ja Vihannespörssistä kasvikset sen perustamisesta saakka. Kaikilla Mausteilla Catering Oy esivalmistaa tapahtumien ruuat Tukkutorilla, mutta varsinaisesti ruoka valmistetaan tapahtumapaikalla, jonne siirretään niin astiat kuin uunitkin.
K
un täällä raaka-aineet ovat lähellä, niitä ei tarvitse pitää omassa varastossa. Tehtiin vain töitä helvetisti ja hyvällä fiiliksellä, sanailee Jyrki Sukula TV:n ruokaohjelmista tuttuun tyyliinsä. - Emme osta mitään alueen ulkopuolelta. Huomaan, että meillä on suhteessa eniten kattoikkunoita, toteaa Marko. Muuton syyksi Jyrki Sukula kertoo isompien tilojen tarpeen. Marko Tuominen katselee edellisen Tukkutori-lehden kantta, jossa on ilmakuva Tukkutorin alueesta. Meillä on ollut alueen yri-
Tukkutori luo synergiaetua
Kolme kaverusta, Jyrki Sukula, Jyrki Lahti ja Marko Tuominen, perustivat Kaikilla Mausteilla Catering Oy:n vuonna 2000. - Laita siihen lehteen, että Kai-
killa Mausteilla -yrityksellä on enemmän näköalaikkunoita kuin millään muulla, riemastuu Sukula.
Duunia hyvällä fiiliksellä
- Paikan päällä huomattiin, että nämä tilat ovat hemmetin hyvät ja liiketaloudellisesti on järkevää olla täällä, jatkaa Sukula vakavoituen. - On hyvän tsäkän tulosta, että olemme tehneet kannattavaa yritystoimintaa. Yrityksemme jatkojalostaa Tukkutori-alueen raaka-aineita.
Jyrki Sukula ja Jyrki Lahti ovat hyvin tyytyväisiä Tukkutoriin, jossa yritykset luovat synergiaetua toisilleen. Monia catering-yrityksiä on ympärille tullut ja mennyt. Täällä on lihaa, kalaa, kasviksia ja kukkia. Päästiin juoksusta liikkeelle, kun oli asiakkaat ja palvelun tarve olemassa, muistelee Jyrki Lahti. - Meillä on hyvä fiilis, me liikutaan koko ajan. Olemme kasvaneet orgaanisesti, emme yritysostojen kautta.
ELINTARVIKE NOUTOTUKKUMYYMÄLÄ
Aukioloajat ma-pe 8.00-17.30 la 10.00-14.30 Työpajankatu 2 halli 1 C puhelin +358-9-8240 8110 fax +358-9-753 9016 cedars.foods@dlc.fi
"Catering-toiminnassa pitää kustannukset pystyä saamaan nopeasti alas ja kapasiteetti taasen nopeasti ylös.". Me olemme vielä seitsemän vuoden jälkeen fyysisesti hyvissä voimissa, sanoo Sukula ja jatkaa, että henkisistä voimista ei ole tietoa. - Olemme tehneet yhdessä työtä ravintoloissa ja catering-yrityksissä. Yritys perustettiin, kun oli tarve tehdä työkalu, jolla voitiin palvella asiakkaita juhlissa ja tapahtumissa. Olemme generoineet tänne myös muita alihankintapalveluita, kuten leipo-
moa ja erikoissuklaiden tekijöitä, sanoo Jyrki Sukula ja toteaa, että alueen yritykset saavat ehdottomasti toinen toisistaan vahvaa synergiaetua. - Meillä oli motivaatio ryhtyä yrittäjiksi. Sillä hetkellä ei ajateltu tulevaisuutta pidemmälle. Olemme saaneet onnistumisen kokemuksia, on hyvä tehdä duunia, jossa onnistuu. Mitä tuo Jyrki nyt on ammattikorkeakoulun käynyt restonomi, irvailee Sukula kaimalleen Jyrki Lahdelle. - Kun tulimme Tukkutorille, siirryimme yrityksenä sellaiselle ta-
solle, että jotain pitää tehdä kehittymisen eteen. Tukkutori [ 2 · 2006 ]
8
KUVAT Vesa Koivu
Kaikilla Mausteilla myy mielihyvää
Kaikilla Mausteilla Catering Oy:n tukikohta on vuodesta 2003 alkaen ollut Helsingin Tukkutori
Marko Tuominen sanoo, että kiireisimpien kuukausien liikevaihto on parikymmentä prosenttia koko vuoden liikevaihdosta. Kaikilla Mausteilla Catering Oy:n liikevaihto kipuaa tänä vuonna 2,5
Tukkutori [ 2 · 2006 ]
Kiireet vaihtelevat
Catering-busineksessa tulee Sukulan mukaan pystyä saamaan kustannukset nopeasti alas ja kapasiteetti nopeasti ylös. Sataman varastot ja autojen rivistöt eivät kuitenkaan paljasta alueen rikasta ja vilkasta menneisyyttä. Rekat ja haalariasut vaihtuvat kiiltäviin konepelteihin ja solmioihin sekä sataman värikkäät kontit fiksun näköisiin toimistotaloihin. Kalasataman alueesta tulee Kurvin merellinen vastapari. Marko Tuomisen vastuulla on tuotanto ja suunnittelu. Monet pistoraiteet ja lauttapaikat ovat jo hävinneet. Tänään bussilla ohi körötellessäni mietin, kuinka uudet liikenneyhteydet tulevat muuttamaan seutua. Nyt Kalasataman kautta kulkee kuusi bussilinjaa, mutta määrä toivottavasti tuplaantuu uusien asuinalueiden ja liikerakennusten myötä.
Helsingissähän pääsee bussilla lähes mihin vain, mutta vuorojen tihennys ja uusien linjojen tuoma ulottuvuus ovat tällä alueella tarpeen. Toivottavasti kauniit kalastusalukset tulevat sentään pysymään rannassa. - Äsken olimme Neste Rallissa Jyväskylässä, siellä keitrasimme
Vip-telttoja ja ruokailijoita oli 5000. Jyrki Lahti kertoo, että yrityksellä on 440 tilaisuutta vuodessa. Olenkin jo kuukausia malttamattomana odottanut uuden aseman avajaisia. Kun Itäväylältä avautuvia upeita maisemia ihaillessa korviin kantautuu metron kuulutus "Kalasatama Fiskhamnen", tulee siinä samalla tietoon pala kaupunkimme historiaa.. - Jyrki kokkaa silloin, kun on yleisöä, heittää Jyrki Lahti.
FAKTAT
Kaikilla Mausteilla Catering Oy
PERUSTETTU Vuonna 2000 OMISTAJINA Jyrki Lahti Marko Tuominen ja Jyrki Sukula Bel Mondo Group Oy:n kautta TOIMIALA yritys-, tapahtuma- ja juhlacatering TAVOITE tuottaa mielihyvää ruuan ja palvelun voimalla TOIMIPAIKKA Helsingin Tukkutorilla, josta mobiilikeittiö singahtaa mihin päin Suomea tahansa VAKIOHENKILÖKUNTAA 10 ja extraajia tilanteen mukaan LIIKEVAIHTO 2,5 miljoonaa euroa
Marko Tuominen vastaa Kaikilla Mausteilla Catering Oy:n tuotannon suunnittelusta ja raaka-aineiden hankinnasta.
miljoonaan euroon. Joulu on hiljaisin, kun taas tammikuussa on yrityksillä bonus-kekkereitä ja sitten tulevat pörssiyhtiöiden tulosten julkistamistilaisuudet. Kustannukset pitää saada nollille tiettyinä viikkoina, ja vuokrien pitää olla pienet. Mikä hienointa, uusi raitiolinja tulee kulkemaan metroaseman vierestä. Kun toimittaja kysyy Jyrki Sukulalta, että mitäs sinä teet täällä, menee sanavalmis kaveri hetkeksi hämilleen. - Me olemme 90 %:sti erikoistuneet yrityspuolelle, emmekä markkinoi aktiivisesti häiden ja hautajaisten catering-palveluja. - Meillä ei ole aukioloaikoja, vaan olemme sesonkeina 3-vuorotyössä. Minä olen kaikkien apuna. 9
Henkilökuntaa 10 150 henkeä
Sukula katsoo catering-alan kehittyneen saturaatiopisteeseen, jossa yritykset erikoistuvat ja hakevat sitä kautta kasvua ja parempaa tulosta. Extraajista 80 prosenttia on meidän palkkalistoilla ja vuokratyövoiman osuus on parikymmentä prosenttia, toteaa Jyrki Sukula.
.K.A ri A Joke
.
io on Rout Saila
O
oim hden t ha -le ma Pi
ittaja.
JOKERI
U
Itäväylän varrelta
uden Kalasataman metroaseman edistymistä voi päivittäin seurata Itäväylältä käsin, kunhan katsoo, ettei samalla aja lyhtypylvääseen. Vielä pari kuukautta, kuten joulua odottavalle lapselle on sanottava tähän aikaan vuodesta. Se on varma merkki kantakaupungin jengiin hyväksymisestä, kun uljas, saastuttamaton spåra kolisee kulman takaa. Hoidan tapahtumasuunnittelua, ideoin, teen liiketoiminnan suunnittelua, myyn konkreettisesti verkostojeni kautta sekä viikkotasolla teen kokkihommia. Vuotuinen kasvu on ollut keskimäärin 28 %. Henkilökuntaamme menee sinne 150, joista 100 on tarjoilijaa, luettelee Jyrki Lahti suu-
rimpia tapahtumia. Lokakuussa huolehdimme Valtakunnallisten yrittäjäpäivien illallisesta Hämeenlinnassa ja siellä on 1800 vierasta. Ruoka esivalmistetaan Tukkotorin tiloissa, mutta lopullinen valmistus tehdään tapahtumapaikalla. "Mobiilikeittiömme singahtaa minne puolelle Suomea tahansa", mainostavat yrityksen nettisivut. Eilenkin grillasin Kaivohuoneella. Vilkkainta on touko-kesäkuun ja elo-syyskuun vaihteissa. Syyskuun alussa on Naisten Eurooppa Tourin golf-kilpailu Helsingin Talin kentällä. Yrityksessä on 10 hengen vakiomiehitys. Alkukesällä pystytetty komea katos saa aseman näyttämään jo lähes valmiilta. Jyrki Lahti hoitaa myynnin Jani Himonaksen kanssa. Puun ja kalan taukoamaton purku ja lastaus on lakannut
Samalla myydään ajankohtaisia tuotteita, kuten kesäkukkia, rapuja, omenia ja vihanneksia, kertoo Jarmo. Koulu pitää tapahtumapäiviä puutarhalla. Meri-Vihanneksen viljelykset ovat hyvin vanhaa kulttuurimaisemaa. Asutusta tällä paikalla on ollut ainakin 7000 vuotta sitten, sillä niin vanhaa kiviesineistöä on täältä löydetty ja sitä säilytetään kansallismuseossa. Tänä kesänä neljä meidän entisistä työntekijöistä pääsi yliopistoon, sanoo Jarmo ylpeänä nuorten työntekijöiden menestyksestä. Vileniuksen tarha sijaitsee kahdeksan kilometriä Salosta MeriTeijoon päin. Mustat minipossut ovat lasten mielenkiinnon kohteena. Meri-Vihannes työllistää 4 ihmistä ympäri vuoden, joista yksi työskentelee kahviossa ja elintarvikekioskissa. 03 873 540 fax 03 752 1167
Meri-Vihanneksen kioskilta myydään runsaasti tilan omia tuotteita.
www.sunflower.fi
Lisätietoa löydät osoitteesta. Kesäaikaan vahvuus on noin 10 henkilöä. - Meille tulee hiihtolatu Salosta, ja retkiluistelun aloittaminen on jo suunnitelmissa. Nuorempana kävin jopa kuutena päivänä viikossa, mutta nykyään käyn kahdesti viikossa. 09 766 744 fax 09 711 002 Espoo puh. - Kotieläinpiha perustettiin pysäyttämään asiakkaita meidän elintarvikekioskiin. Myös Kaj Öberg Salon Säilykkeeltä toimittaa meidän eläimille pintavialliset kurkut. Nyt olen huomannut, että se on parina viimeisenä vuotena jälleen vilkastumassa.
Tukkutori [ 2 · 2006 ]
Porot ja kilit ovat sulassa sovussa Meri-Vihanneksessa.
Puutarhatilojen tulee avautua
Jarmo Vilenius on hyvin seurallinen ja avoin viljelijä. 11
läheisyydessä olevassa kauppapuutarhassa. Eipä ole yllätys, että hän on solminut hyvin syvällisen yhteistyön paikallisen koulun kanssa. Vileniusten kotieläintarha onkin kunnioitusta herättävä. - Puutarhan tunnetuksi tekemisessä parasta mainosta on kutsua koululaisten retkikuntia puutarhaan, antaa Jarmo vihjeen.
www.puutarha-sanomat.net
iloinen ja palveluhenkinen tukku
Aukioloajat Tukkutorilla
Jaspi-omena on osoittautunut hyväksi lajikkeeksi. Sen järjestää Halikonlahden taiteilijoista ja tieteilijöistä koostuva "Aurinkoinen tulevaisuus" yhdistys, sanoo Jarmo. - Kesätyöntekijät tulevat tänne 13 14 vuoden iässä, ovat useana kesänä töissä ja sitten he kirjoittavat ylioppilaiksi. Jarmo Vilenius kokee rapumertaa. Kymmenkunta vuotta sitten hän kaivatti lukuisia rapulammikoita lähelle meren rantaa.
TULE ja KOE
Ma-Pe 6.00-15.00 La 6.00-13.00 Su 9.00-13.00
Tukkutori puh. Olemme mukana Halikonlahden "Green art" näyttelyssä, joka on Halikonlahden ympärille kietoutuva taidenäyttelyiden kokonaisuus. 09 4133 4100 fax 09 4133 4151 Lahti puh. - Kasvihuoneista tulee kasvinjätettä ja ne syötetään kotieläinpihalla oleville eläimille. Olen käynyt vuodesta 1963 Tukkutorilla, ehkä 3 tai 4 myyntipäivää on jäänyt väliin. Sieltä löytynevät Suomen eteläisimmät porotkin. Tukkutori on muuttunut tänä aikana paljon. Jarmo Vilenius suuntaa kuormaautonsa jo kello kahden aikoihin kohti Helsingin Tukkutoria
Tukkutori [ 2 · 2006 ]
12
Pertti Siren:
Yrittäjien yhteistyöllä saadaan tuloksia
Pertti Siren on katsellut vuosikymmenten ajan Tukkutorin kehittymistä aitiopaikalta. Siren ennustaa, että Tukkutorin alue ei nykyisenä säily. - Yhdistyksen internetsivut uu-
Vetoomus Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirastolle
Tukkutorialueen yrittäjäyhdistys on huolestuneena seurannut Tukkutorialueen läpikulkuliikennettä, joka haittaa ja vaikeuttaa yrittäjien toimintaa sekä luo vaaratilanteita alueen yritysten työntekijöille. HELSINGIN TUKKUTORIALUEEN YRITTÄJÄYHDISTYS ry. Hallitus 2006 Puheenjohtaja Jani Poussu Microbi jani.poussu@microbi.fi Varapuheenjohtaja Pertti Siren Siemenliike Siren pertti@siemenliikesiren.fi Taloudenhoitaja Jouko Lipponen Sia Finland Oy josse.lipponen@siafinland.fi Sihteeri Kati Kouvonen SHT-Tukku Oy helsinki@sht-tukku.fi
Pertti Siren
S
iemenliike Siren on ollut Tukkutorin kulmalla 14 vuotta, mutta Pertti Siren on seurannut Tukkutorin elämää jo 1960-luvun lopulta, jolloin hän tuli Hortuksen palvelukseen. - Henkilökunnalle pitäisi olla omat parkkipaikat sivummalla, jotta asiakkaat pääsisivät paalupaikalle. Kaikki yrittäjät kaipaavat, että tehtäisiin jotain yhdessä, mutta käytännössä he tekevät omia töitä kuin viimeistä päivää. Samoihin aikoihin perustettiin Tukkutorin alueelle yrittäjäyhdistys, se on meidän yrittäjien oma yhdistys eikä se kuulu Suomen Yrittäjiin. Tukkutorialueen yrittäjäyhdistys on kuitenkin voinut vaikuttaa kaupungin kaavoitukseen, Kalasataman metroaseman saamisessa yrittäjäyhdistys sai riemuvoiton aloitteen tekijänä, iloitsee Siren. Poussu kertoo, että alueella käynnistetään Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja elinkeinopalvelun sekä yrittäjäyhdistyksen toimesta ympäristöprojekti, josta tulevaisuudessa kerrotaan lisää. Pertti Siren sanoo, että Tukkutorialueella liikenne ja parkkeeraaminen
Jan-Christian Hamberg Intercom Design Oy janchi.hamberg@intercom.fi Juhani Kotilainen Helsingin Kukkatoimitus Oy juhani.kotilainen@helsinginkukkatoimitus.fi Veijo Votkin Lihatukku Veijo Votkin Oy Peter Backman Vihannestukku Peter Backman Leena Jääskeläinen Finnish Freshfish Oy/ Kalamesta leena.jaaskelainen@kalamesta.fi Jouko Tikkanen Tietoverkosto Eksakti/ Puistomedia jouko.tikkanen@tukkutori.eu
Puheenjohtajan kuulumisia
distuvat syyskuun lopussa samalla, kun Helsingin kaupungin tukkutorin web-sivut uusitaan. Kaikki yrittäjät kaipaavat, että tehtäisiin jotain yhdessä, mutta käytännössä he tekevät omia töitä kuin viimeistä päivää, naurahtaa Pertti Siren joka on yrittäjäyhdistyksen varapuheenjohtaja.
ovat kuin villissä lännessä. Me jätämme omat autot kauemmaksi kadulle, mutta monet yrittäjät ja etenkin henkilökunta ajavat asiakaspaikoille. - Perustimme perheyrityksen vuonna 1992 pahimpaan lamaan. - Tukkutorialueella on yrittäjä, Laakson Pesu Oy, joka pesee laatikoita. Alueella sattuu tämän tästä läheltä piti -tilanteita ja usein myös peltikolareita. Muutosta tapahtuu, liikkeiden taso nousee ja tänne tulee korkeatasoista palvelua. Selvitämme myös, kuinka paljon yritykset käyttävät kyseisiä laatikoita. Tukkutori-lehden ensimmäinen numero on yhdistyksen mielestä hyvin onnistunut. Olemme saaneet yrityksiltä valtakirjoja kilpailutukseen. - Kyselemme yrittäjiltä sähköpostin välityksellä, onko Transbox-laatikoiden (liha- eineslaatikot) käyttöön tai niiden pesuun tarpeita. Toki suurin osa yrittäjistä on asuinpaikkakuntiensa yrittäjäyhdistysten kautta Suomen Yrittäjien jäseniä, kertoo Pertti Siren.
Liikenne kuin villissä lännessä
- Yrittäjät ovat laiskoja osallistumaan, kun oma yritystoiminta on kaikki kaikessa. Kilpailutus etenee. Harva myöskään noudattaa alueen nopeusrajoitusta, joka on 20 km/h. Aina täältä kuitenkin saa kalaa, kukkaa, vihannesta ja tarvikkeita. Aika on vaan kovin huono kilpailutukselle, kun sähkön hinta on korkea, harmittelee yhdistyksen puheenjohtaja Jani Poussu. Autot oikaisevat alueen läpi yleisesti, vaikka jokaisella portilla on läpiajokielto. Yhdistyksen mielestä Vanhan Talvitien pohjoispäädyn avaaminen liikenteelle Hermannin rantatielle vähentäisi Tukkutorin pohjoispäädyn läpikulkuliikennettä ja selkeyttäisi muutenkin pohjoispäädyn liikennejärjestelyjä.. Jos kaikki yrittäjät yhdistävät pesut kyseiselle yrittäjälle, volyymin kautta saamme laatikonpesulle muodostuvaa hintaa alennettua ja sijainnin pesulle läheiseksi, vetoaa Jani Poussu.
Marja Pousi Krunex Food Technology Oy marja.pousi@krunex.fi
Jani Poussu
T
ukkutorialueen yrittäjäyhdistys kilpailuttaa sähköntoimittajia
Tieto lukuisuudestamme on siis tuore uutinen päivittäin. Soitto Tilastokeskuksen suunnittelija Leo Kostiaiselle paljastaa,miten väkiluku kehittyy. Jukka Ahola Vihannespörssi: Tavarat paloivat peltoon, pulaa on ollut varsinkin kaaleista, salaateista ja juureksista. Ilmatieteen laitoksen pienhiukkaspäästöjen leviämisennusteen mukaan tilanne on lähipäivinä paranemaan päin. Savua nousee kuitenkin vielä kytevistä pesäkkeistä, joten savun tulo jatkuu tuulen suunnasta riippuen .
K
Yön aikana haistoin savua. Korvaavaa, viileämpää ilmaa saapuu mereltä ja se aiheuttaa etelätuulen, Hoikka opastaa. - Luku päivitetään joka päivä puoleltapäivin, kertoo tietopalveluneuvoja Kirsi Corander Väestörekisterikeskuksesta. Kylmähuoneiden kanssa on ollut vähän ongelmia. Perunasato jää 10 - 30 % pienemmäksi kuin viime vuonna. Torikatokset suojaavat auringonpaahteelta, joten helle ei ole vaikuttanut tuotteiden säilyvyyteen erikoisemmin. Ensi keväänä kotimaiset juurekset loppuvat normaalia aikaisemmin ja hinnat ovat korkealla.. Tuulen kääntyessä itään haju tuntuu heti nenässä. Kyselimme Tukkutorilla eri yritysten edustajilta, miten pitkä, kuuma kesä on vaikuttanut heidän kaupankäyntiinsä?
Kari Ape Nurmileipä Oy: Meillä on ollut normaali kesä, kaikki on toiminut entiseen malliin helteestä huolimatta. Vaikeuksia on ollut lähinnä pakasteruokien saannissa. Miten helle on vaikuttanut bisnekseen. - Päivisin ei savua pitäisi tulla, jos on merituulta, kertoo ympäristötarkastaja Matti Hoikka Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta. Kauppa on oikeastaan parantunut, kierto on ollut kovempaa, koska ihmisten kukat ovat kaivanneet uusimista kuivumisen takia enemmän kuin viime kesänä.
Jouni Matero Helsingin Kauppatori: Alkukesän helteet vetivät ihmiset rannoille, mutta sitten Kauppatorilla on ollut asiakkaita tasaisesti koko kesän. Yöllä tuuli pyörii, joten savuhaittoja saattaa silloin esiintyä. Meillä on niin hyvät kylmäkuljetuskontit, ettei sää ole vaikuttanut mitenkään lihan säilyvyyteen.
Ilpo Nurminen Nurmisen puutarha: Hellekesä on nopeuttanut kasvua, mutta tavaran koko on pienentynyt. Laskuri löytyy Lautatarhankatu 8 B:n seinästä.
Gallup - ONKO HELLEKESÄ OLLUT HYVÄKSI?
KUVAT ja TEKSTI Tarja Kolehmainen
Tänä kesänä on hellettä riittänyt! Kuumuus on koetellut kaikkia aloja, ilmastointilaitteet ja kylmiöt ovat olleet kovilla. Osasyynä on varmaan uusi terassimme. Kylmähuoneet ja kuljetukset ovat onneksi toimineet normaalisti.
Pasi Räsänen STC-MEAT: Kaunis sää on saanut ihmiset grillin ääreen ja grillituotteita on mennyt kaupaksi enemmän kuin viime kesänä. Jäätelö ja virvoitusjuomat ovat tehneet kauppansa ja terassit ovat täyttyneet janoisista ihmistä ilta illan jälkeen. Kylmätilat ovat myös toimineet moitteettomasti, joskin tiloja voisi olla hiukan enemmän.. Loppujen lopuksi vaikutus ei ole niin suuri, kuin olisin voinut kuvitella. Vihannekset ovat olleet kalliimpia kuin viime vuonna, mikä ei kuitenkaan näy ruokalistojemme hinnoissa. - Tilastokeskuksen ennusteen mukaan Suomen väkiluku on vuonna 2010 5.309.656 ja suurimmillaan vuonna 2030, jolloin se on 5.442.841 ja jonka jälkeen se alkaa pienetä. Työpaikkaruokalat, jotka ovat pääasiakkaitamme, ovat saaneet leipätoimituksensa ajallaan.
Iman Nikmehr Royal kebab: Ihme kyllä tänä kesänä lämmin ruoka, mm. Itärajan läheisyydessä olevat metsäpalot ovat kuitenkin, helpotus sentään, pienentyneet. Karjala tulee tuhkana takaisin. kebab ja pizza, on maistunut viime kesää paremmin, vaikka on ollut näin kuuma. brasilialaista pihvilihaa ja uusiseelantilaista lampaanlihaa sekä tuoreena että pakasteena. Kotimaisia sieniä ei ole saatu ollenkaan. Tuomme Suomeen mm. patakunkku@tukkutori.eu
Ei savua ilman tulta
Savusumuterveiset idästä jatkuvat. - Mutta meille tulee kuitenkin jatkuvasti pienhiukkasten kaukolaskeumia. Tavaraa on saanut normaalisti, eivätkä hinnat ole nousseet niin paljon kuin olisi voinut kuvitella. Entäpä ennuste, montako meitä kohta on. "Pahuksen venäläiset byrokraatit", murahdin ja käänsin kylkeä.
Montako meitä taas olikaan
Kulosaaren sillalle näkyy kiintoisa taulu, joka kertoo suomalaisten väkiluvun. - Merituulta esiintyy aurinkoisina päivinä, kun manner lämpenee ja sen ylle kertynyt ilmamassa kohoaa ylöspäin. Patakunkku kehottaa laittamaan ilmoituksia Herttaseiskan senssipalstalle, jotta Tukkutorilla riittäisi asiakkaita vuosikymmenien päästäkin.
Muista aina liikenteessä ja erityisesti Tukkutorilla monta vaaraa ompi eessä...
Suomen väkiluku 29.8.2006. Sade auttaa silloin puhdistamaan ilmaa
Kaikki menevät täällä kaupaksi, iloitsee Susan.
Sovellettua laatukoulutusta
Susan Toivonen on Rajamäen aikuiskoulutuskeskuksessa Kukkakauppiasliiton pilottiryhmässä opiskelemassa laadukkaan kukkakaupan kriteereitä ja toimintoja. Kukka-Pihlassa on kanta-asiakkaille omia iltoja, jolloin tehdään asetelmia, joulukoreja ja kimppuja. 2000 floristi v. Meidän toisessa kukkakaupassa Helsingin Kruununhaassa luonnon materiaalit ovat arvossaan ja siellä hileet ovat "out". On tosi hienoa, kun on saman alan edustajia useita, niin varmasti löytää tarvitsemansa. Tämä Tukkutori-lehti on tosi hyvä idea, ja sen kautta saa tietoa Tukkutorin muistakin palveluista, kiittelee Susan Toivonen.
Susan Toivosen onnittelukimpusta löytyy ruusuja, ruusubegoniaa ja ammi majusta.
olikin upeita asetelmia. - Järjestämme välillä eksoottisia päiviä, jolloin teemme mitä ihmeellisimpiä kukka-asetelmia. - Amarylliksessä on melkoinen hintaero meidän ja markettien välillä. Miellä on ollut opettajana saksalainen Gregor Lersch, joka pitää kesäisin muutaman päivän kursseja eri puolella Suomea. Meidän myynnistämme 80 90 prosenttia tulee omasta ammattiosaamisesta ja omasta työstä. Hankin sieltä 80 prosenttia tavaroista. Pääosin on oltu tyytyväisiä. - Alussa asiakkaat eivät tahtoneet vastata millään. Oli elokuu ja kukat olivat jo kukkineet, eikä minun mielestä ollut enää kuin heinää. Myymme vain ruukkukukkia sellaisenaan, mutta kaikki leikkokukat sidotaan kimpuiksi.
Jouluksi teemme koreja. - Asioin Tukkutorilla yleensä aamupäivisin ja joskus myöhään illalla, jolloin ainakin Helsingin Kukkatoimitus on auki. Tukkutorista on paljon apua. 2003 OMAT KUKKAKAUPAT Kukka-Pihla Espoon Bembölessä ja Madona Helsingin Kruununhaassa. Kun kiertää katsomassa kilpailijoita, havaitsee niiden heikkoudet. Tukkutori [ 2 · 2006 ]
14
Kukkakauppiasliiton uusi puheenjohtaja:
Kukkakauppojen kannattavuus sydämenasiana
Kukkakauppiasliiton uusi puheenjohtaja Susan Toivonen puhkuu intoa, positiivisuutta ja hyvää mieltä. Täällä Espoossa taasen hileet käyvät, kun meidän asiakaskuntamme on laidasta laitaan, kuvaa Susan.
Ammattitaitoa päivitetään
Susan Toivonen kertoo, että floristiikka kehittyy hirveää vauhtia. - Tukkutori on erinomainen paikka kukkakauppiaalle. 4 vakituista ja 3 osa-aikaista työntekijää MUUTA Suomen Kukkakauppiasliiton puheenjohtaja 22.8.2006 alkaen
S
usan Toivonen on noussut kukkakauppiaiden keulahahmoksi ennätysnopeasti. Sitten kun palaa omaan kukkakauppaan, ovat silmät avautuneet, ja huomaa omassakin toiminnassa virheitä. Ostan toimistotarvikkeet Lindelliltä, kukat kukkatukuista, tarvikkeet tarviketukuista ja käyn myös Heinon pikatukussa. - Kukkakauppiasliitto järjestää vuosittain koulutuspäiviä. Susan kertoo, että Espoon asuntomessujen järjestäjät huomasivat viime hetkellä, että olisi kiva saada kukkia puhujakorokkeen ympärille. - Pari vuotta sitten Gregor opetti Tuorlassa käyttämään Suomen luonnon materiaaleja. Silti asiakkaamme ostavat sen meiltä, sillä he haluavat antaa toiselle hyvälaatuisen kukan, koska heistä on kiva kuulla, että amaryllis teki monta kukkavanaa ja kukkii pitkään.
Tukkutori pelastaa
Susan Toivonen kertoo asioivansa Tukkutorilla päivittäin. Hänen tavoitteenaan on pienyrittäjille sovelletun laatukoulutuksen kautta saada Suomen kukkakauppojen tasoa ja kannattavuutta parannettua.
FAKTAT
Susan Toivonen
puutarhuri v. Oltuaan töissä kukkakaupassa hän päätyi vuonna 2003 ostamaan Leo ja Marja Isokselalta menestyvän kukkakaupan, Kukka-Pihlan Espoosta. - Kukkakaupan sijainnista riippuu, ovatko luonnon materiaalit kova juttu. Alan arvostus nousee näillä kursseilla, kun asiakkaat ovat itse yrittäneet sitoa kimppua, eivätkä ole saaneet syntymään samanlaista kuin kukkakauppias. Se ei vähentänyt meidän myyntiä lainkaan. Susan Toivonen ei pelkää markettien harjoittaman kukkakaupan vievän leipää varsinaisilta kukkakaupoilta. Kun laitoin palautelapun täyttämisestä palkinnoksi kanta-asiakkuuden ja sitä myötä kolmen
prosentin alennuksen, niin ryhdyin saamaan arvokasta tietoa. Hän valmistui vuona 2000 puutarhuriksi ja seuraavana vuonna floristiksi. - Koulutuksen ideana on kartoittaa ne tekijät, jotka saavat kukkakaupan menestymään ja kukoistamaan. - Menin Tukkutorille, ja löysin heti riittävän korkeat ruukut Sireniltä ja kukat kukkatukuista. - Marketit myyvät pelkkiä kukkia eikä niissä ole asiakaspalvelua. Niillekin löytyy sijansa. Seurasin tarkkaan, mitä läheisyyteen tullut kauppakeskus Sello merkitsi. Susan Toivonen on aloittanut systemaattisen asiakaspalautteen keräämisen, sillä se on hänen mukaansa tie kehitykseen. Tarkoitus on luoda kaikille
Kuvassa upeasti sidontaan sopiva ammi majus (isosudenporkkana). Kanta-asiakkaille ilta maksaa 10 euroa ja muille 15 euroa. Kun me haettiin materiaaleja, yht´äkkiä meillä
Asiakaspalautteella kehitystä
- Jos ihminen on yksin kukkakaupassaan, hän ei näe virheitään. - Olen usein ajatellut, että mitähän muuta Tukkutorilta voisi löytyä. Opiskelin floristiksi vuonna 2001 ja sen jälkeen on menty paljon eteenpäin. 2001 kukkakauppias v. - Kun olen innokas ja aktiivinen, niin päättivät elokuussa liiton vuosikokouksessa ehdottaa minua puheenjohtajaksi, enkä pistänyt hanttiin, sanoo Susan ja heläyttää iloiset naurut
Olen nähnyt mitä se on kovimmillaan. Toinen on kantava, joten täytynee pitää äitiysloma, ilkamoi Susan.
viljelystä ja markkinoinnista
www.puutarha-sanomat.net
TUOREINTA TIETOA
Kukkakauppiaskin tarvitsee lomansa
Susan Toivonen kertoo olleensa pienessä kukkakaupassa harjoittelijana. Isommille kukkakaupoille laatukoulutuksesta on apua markkinoinnissa. Kun esimerkiksi hävikit kirjataan ja huomataan, että joka viikko heitetään 20 neilikkaa roskiin, niin mietitään ratkaisu, millä hävikki estetään. gladioluksia, germineitä ja solidagoa.. Susan Toivonen korostaa sitä, että tarkoituksena on soveltaa oppeja käytäntöön. Haluan kuulla, mitä
toivomuksia esimerkiksi kukkatukuilla on meille esittää. Ehdotin hänelle, että minä voin hoitaa kauppaa viikonloput, ja viikonloppuvapaat olivat hänelle aivan uusi asia. Tavoitteena on, että laatukoulutus soveltuu myös yhden hengen kukkakaupalle, ja se saa kannattavuuttaan parannettua. Susan sanoo ottavansa joulun jälkeen kuukauden loman. - Yksin yrittäjälle sitova työ on ansa. - Tämä projekti on sydämenasiani, ja tavoitteena ei ole vähempi kuin koko Suomen kukkakauppojen tason ja kannattavuuden parantaminen, sanoo Susan ja on sanoissaan täysillä mukana.
tavuutta, jotta ne voivat palkata apua. Kun teen laatukoulutusta pidän mielessä yhden hengen kukkakaupat, ja pyrin luomaan niille kannat-
Saija Lallimo sitoo värikkääseen läksiäiskimppuun mm. - Kun olen pilottiryhmässä mukana, on meillä tarkoitus luoda kriteerit, joilla kukkakauppa voi saada "Laadukas kukkakauppa" sertifikaatin. Susan Toivonen sanoo, että Suomen Kukkakauppiasliitto palvelee jäsenkukkakauppoja, mutta myös yhteistyötahoja. 15
Tukkutori [ 2 · 2006 ]
Oikean kokoisella Troija- pajuhevosella saa ratsastaa vanhempien luvalla kukkakaupan pihassa.
kukkakaupoille lyhyt, yksinkertainen ja helppo koulutus kukkakaupan menestystekijöistä. Yrittäjä oli töissä jokaisen viikon päivänä aamusta iltaan saakka. Minulla on mies ja ihana poika sekä kaksi koiraa
Kim Liemola omistaa yrityksen yhdessä veljensä Tomin kanssa. - Suurin osa ravuista menee vähittäismyymälöihin, ravintoloihin ja catering-yrityksiin, kertoo Kim. Rapukausi on kuumimmillaan elokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, jolloin ravintoloissa on firmojen rapujuhlia. Heinon tukun, Keskon, Inexin ja Stockmannin kautta. Tuomme mä-
tiä Oulusta ja haita Hampurista, naurahtaa Kim. Isä Lasse aloitti katkarapujen tuonnin
Valintatalolle jo 1970-luvulla. Täpläravun vaalea tai sininen täplä löytyy ravun saksen hangasta.
Äyriäistukku Frish-Haus Finland Oy elää kuuminta rapusesonkia. Ravustuskausi alkaa heinäkuun 21. Meillä on ravun keittolupa ja mädin pakkauslupa. Tukkutori [ 2 · 2006 ]
16
Rapukausi kuumimmillaan
Täplärapu on jokirapua vankempaa tekoa; sen sakset ovat suuremmat ja se on myös harteikas. Myymme äyriäisiä mm. - Nyt keskusliikkeet tuovat katkaravut itse maahan ja me olemme erikoistuneet harvinaisempiin tuotteisiin. Sitä ennen tuonti oli säännösteltyä: tuontikiintiöt ja 50 prosentin arvotulli, kertoo toimitusjohtaja Kim Liemola. päivänä ja jatkuu lokakuun loppuun. - Ravintolat eivät enää keitä itse rapuja lähes ollenkaan, vaan ravut keitetään siihen luvansaanneilla alihankkijoilla, osan keitämme täällä
Tom Liemolan mukaan Äyriäistukussa menekki on suurimmillaan rapuaikaan, jouluna, uutenavuotena ja pääsiäisenä.. Olemme EU:n hyväksymä kalalaitos, toteaa Kim.
Satatuhatta saksiniekkaa
Syksyn sesonkituote on kotimainen rapu. Muun ajan vuodesta tämä Kim ja Tom Liemolan yritys markkinoi kalojen mätiä ja merien herkkuja pakasteina. Teimme aiemmin myös kukka- ja vihanneskauppaa. Sinnikkään 11 vuoden työn tuloksena äyriäiset ovat löytäneet tiensä suomalaisten ruokapöytään.
L
iemolat perustivat äyriäistukun vuonna 1995 Suomen liityttyä Euroopan Unioniin. Äyriäistukku hankki vuonna 2002 omaksi 720 neliön tilat Tukkutorilta, osa tiloista on edelleen vuokrattu
- Sumputuksella tasataan ravun markkinakausi. Tämä on riskibisnestä, sitä ei kukaan halua vakuuttaa, toteaa Kim. Kim Liemola kertoo, että keitetyn ravun hinta on täpläravulla 3,20 ja jokiravulla 4,20 euroa kappale. Kun elokuun lopulla kysyntä kasvaa, niin ravun saanti vähenee. - Täpläravun osuus kasvaa vuosi vuodelta. Ostamme palveluita konsulenteilta, jotka kiertävät myymälöissä pitämässä tuote-esittelyjä. Rapusesongin jälkeen Äyriäistukku käy kauppaa muikun mädillä. Ravut luokitellaan kolmeen luokkaan: 10 11 senttiä on normaali, 11 - 12 senttiä on valikoitu ja yli 12 senttistä kutsutaan jättiravuksi. Se oli aiemmin myös pyyntirajana, mutta nyt ravun alamitta on poistettu. Jokirapu on levinnyt Suomeen viimeisen jääkauden jälkeen. Täplärapu on taas tuotu Suomeen Pohjois-Amerikasta vuoden 1967 jälkeen. Rapuja sumputetaan Suonenjoella navetassa, johon mahtuu kiertovesialtaisiin kerrallaan jopa 50.000 rapua. Sen värjäykseen on käytetty kasvishiiltä ja paprikaa. - Katkaravut ovat eniten myyty tuote, sitten tulee mustekala, jota myydään paneroituna, leivitettynä
renkaana. Kun aiemmin tuplattiin vuodessa liikevaihto, niin nyt kasvu on vakiintunut 10 prosenttiin. Kim Liemola kertoo, että Cavi-Art on merilevästä valmistettu, sataprosenttinen "kasvismäti", joka soveltuu käytettäväksi paahtoleivän ja vihannesten kanssa. Katkaravut tulevat Norjasta, Islannista ja Tanskasta, simpukat tulevat Tanskasta, mustekalat Espanjasta ja jättikatkaravut Aasiasta. Liemolat ovat opettaneet Suomen kansaa äyriäisten syöntiin 11 vuoden ajan. Sitten tulevat siian ja kirjolohen mädit. - Tuomme säilykkeitäkin, mutta teemme niitä myös itse. Yritys hankkii meren herkkuja pakasteena monilta maailman meriltä. - Lämpimästä kesästä huolimatta isosta ravusta on pulaa.
Kukkasipulivalikoima NYT parhaimmillaan
Tulppaanit, Narsissit, Krookukset, Helmililjat, Lumikellot, ym Kuluttajapakkauset ja isot irtosipulisäkit
Viheralan ammattilainen
Tukkutorilla vuodesta 1992 Puh. Rapumaisen värin sille antaa paprika. 09-7744910. Pakkaamme mädin 150 gramman kuluttajapakkauksiin, kertoo Kim. Surimi valmistetaan turskasta ja rapu-uutteesta. Äyriäistukun hankkimista ravuista osa on jokirapua ja osa täplärapua. Täplärapu kasvaa kolmessa vuodessa sukukypsäksi, kun jokiravulla se vie pidempään, tietää Kim.
Tukkutori [ 2 · 2006 ]
Mustekalaa syödään maailmalla eniten
- Ravun alamitta on meillä 10 senttiä. Kookkaimpien rapujen hinta on yli 7 euroa. Mustekala on maailman eniten käytetty kalalaji.
Konsulentit kaupoissa
- Surimit ovat ravunmakuisia kalavalmisteita, joita valmistettiin Japanissa jo 1600-luvulla. Mökkiläiset ovat ahkeria ravustajia. 17
Tukkutorin kalalaitoksella. Äyriäistukku Frish-Haus Finland Oy myy vuosittain 100.000 rapua. Tärkeintä meille on tyytyväinen kuluttaja, joka yhä uudestaan haluaa nauttia meren herkuista.
Paneroidut mustekalarenkaat pakasteena.
FAKTAT
Frisch-Haus Finland Oy
APUTOIMINIMI Äyriäistukku Liemola PERUSTETTU vuonna 1995 OMISTUS Kim Liemola 52 % Tom Liemola 48 % TYÖNTEKIJÖITÄ 8 henkilöä LIIKEVAIHTO 2,4 miljoonaa euroa
Keitetyt täpläravut Stockmannille pakattuna.
Kim Liemola kertoo, että rapusesonki on joka vuosi erilainen. Automme kiertävät ympäri Suomea, etenkin Itä- ja Keski-Suomessa, mutta myös Lapissa saakka. - Tuote ei sisällä kolesterolia eikä lisäaineita. Pystymme pitämään tasaiset hinnat koko kauden, mikä on ostajien etu. Itse olemme hankkineet ammattitaitoa jokavuotisilta messuilta Brysselissä. Se on edullisempaa ja sen saatavuus on varmempaa. Kim Liemola kertoo, että alan kasvunäkymät ovat hidastuneet. Äyriäistukulla on valikoimissa yli 100 tuotenimikettä
Tämän lisäksi rakennuksen kautta välitetään kymmeniä miljoonia kiloja pakastamattomia tuoretuotteita, lähinnä vihanneksia, hedelmiä, perunaa, leipomotuotteita ja juustoja. Pakastamo kerää vuodessa 800.000 euron vuokratulot. Talo on kuudessa kerroksessa ja hyötyala on 11.438 neliötä ja tilavuus on 58.000 kuutiometriä. Elintarvikkeita pakastamossa voi kerrallaan olla peräti 30 miljoonaa kiloa. Pakastamon asiakkaina on vihannestukkureita, ravintoloitsijoita, torikauppiaita, liha- ja kalan alan yrityksiä sekä laboratorioita. Vuokra on 11 euron luokkaa neliöltä kuukaudessa ilman alvia, myös viileän tilan vuokrat ovat samat. - Meidän vuokraamamme kopit ovat pienimmillään 2,5 neliötä ja suurimmat tilat ovat 100 neliön pakastussaleja. On venäläisiä rekkamiehiä, jotka eivät puhu mitään muuta kieltä. - Silloin kaikki vuokraajat olivat suomalaisia. ilmanvaihtoa ja uusitaan pintoja vastaamaan nykyisiä elintarvikehygieniasäädöksiä, on hankesuunnitteluvaiheessa. 09-726 81 206/208
Tällä kupongilla ilmainen juoma valitsemasi annoksen kanssa
1 annos/ kuponki
Pakastamossa on valittavissa asiakkaiden tarpeen mukaisesti eri kokoisia tiloja. Pienissä kopeissa vuokra on 17 euroa neliöltä, selvittää Järvinen. Kylmätiloja on kaikenkokoisille yrityksille pienistä varastohäkeistä kokonaisiin pakastussaleihin. Saneeraus toteutetaan alustavien suunnitelmien mukaan vuosina 2008 ja 2009, kustannusarvio on lähes viisi miljoonaa euroa.
Pakastamo on parin sadan yrityksen tukijalka
Tukkutorilla oleva 1950-luvulla rakennettu pakastamo on Helsingin ainut pakastamohotelli, josta on vuokrattavissa kylmä- ja viileäsäilytystilaa elintarvikeyrittäjille. Tukkutori [ 2 · 2006 ]
Helsingin Pakastamo on rakennettu runsaat 50 vuotta sitten, jolloin se oli Pohjoismaiden suurin pakastamo. Järvisen mukaan monet torikauppiaat lopettavat kaupanteon talveksi, mutta he eivät luovu vuokratilastaan, jotta voivat keväällä olla varmoja vuokratilan saamisesta. He ovat kovia yrittämään ja oppivat yllättävän nopeasti puhumaan suomea. Voimme myös hakea asiakkaittemme firmoista tulkkausapua.
keimmät tuoteryhmät ovat maito- ja leipomotuotteet, kasvikset ja liha. - Asiakkaat voivat vuokrata myös
Vuokra 11 euroa neliöltä
Tapio Järvinen sanoo, että kaikki pakastamon tilat on vuokrattu ulos.
Kebab, kana, kala, pizza, falafel
puh. Nyt on paljon etnisen taustan omaavia yrittäjiä. Pienimmät ovat parin neliön häkkejä ja kuvassa oleva noin 100 neliön pakastussali on suurimpia vuokrattavia tiloja.. Ruotsinkielisiä lihakauppiaita oli monia. Kyllä heidänkin kanssa asiat saadaan elekielellä ja lippujen ja lappujen avulla hoidetuksi. Tär-
P
akastamonhoitaja Tapio Järvinen kertoo asiakaskunnan muuttuneen vuodesta 1971, jolloin hän tuli pakastamolle. Varastomies Mauri Vilenius kertoo, että pakastamolle tulee rek-
kamiehiä monista maista. Aikoinaan se oli Pohjoismaiden suurin pakastamo, joka aiotaan saneerata parin vuoden kuluttua.
Meillä on 190 vuokralaista eikä vapaata tilaa ole lainkaan. Lähivuosina on odotettavissa pakastamon saneeraus.
18
FAKTAT
Helsingin pakastamo
ALUEEN KYLMÄTUOTANTOKESKUS KYLMÄAINEET ammoniakki (10 tn) ja Freezium HENKILÖKUNTA 8 henkilöä, joista 4 kylmätuotannossa, loput asiakaspalvelussa ja siivouksessa HYÖTYALA 11.438 neliötä ja tilavuus on 58.000 kuutiometriä MUUTA Tilojen saneeraus, jossa parannetaan mm. Pakastamotilaa on neljässä kerroksessa ja + 4 C-asteen viileätilaa kahdessa kerroksessa. Pakastamo on rakennettu vuonna 1953 ja laajennettu vuonna 1974
19
lavapaikkoja, joissa ei ole häkkiä ympärillä. Tarvitaanko tästä huolimatta yhteistyötä nykyistä enemmän, jotta kilpailukykyä saadaan lisää. Se toimii virallisena maahantulotarkastuspaikkana tai vaikkapa tuotannon ja kysynnän vaihteluita puskuroivana paisuntavarastona.
Tukkutori [ 2 · 2006 ]
Turvallisuuteen on panostettu
Järvinen myöntää, että laitoksen sähkölasku on valtava. Viileätilojen jäähdytyksessä käytetään Freeziumia, joka on ammoniakkia turvallisempaa. Liikenteen kustannukset ovat nousseet viime aikoina selvästi enemmän kuin yleinen kustannustaso tai vaikkapa elintarvikkeiden keskihinnat. Tukkutorilla toimivat kuljetusliikkeet tarjoavat jo nyt palveluitaan alueen yrittäjille, mutta yhdessä suunnittelemalla voidaan varmasti lisätä kimppakyytejä ja vähentää kuljetuskustannuksia!
H
elsingin tukkutori on varsin vilkas logistiikkakeskus. Tavaraa tuodaan ja viedään pakettiautoilla ja rekoilla niin lähelle kuin kauaskin. Rakennuksen kylmätekniikka on uusittu vastaamaan uusia turvallisuusmääräyksiä vuosina 2000 ja 2001. Parkkipaikkatilanteeseen ei ole pikaratkaisua, mutta muuten ympäristö muuttuu lähivuosina liikenteellisesti entistä paremmaksi. Läpiajoa vähentää myös Sörnäistenkadun avautuminen Hermannin rantatielle. aikana on sattunut viisi tapausta, jolloin pelastuslaitos on kutsuttu paikalle. Yleensä keskittyminen perusbisneksen tekoon vie työajan, joten kuljetusten suunnitteluun ei riitä rahkeita. Selvää on myös se, että uusi marraskuussa avattava Kalasataman metroasema helpottaa työmatkoja ja koko alueen parkkipaikkapulaa. "Kaahailu" ja läpiajo olisi saatava kuriin viihtyvyys- ja turvallisuussyistä. Asiakaskin on lopulta tyytyväinen, jos lopputulos näkyy hinnassa ja/tai toimitusvarmuus paranee. Pakastamo on ammoniakkilaitos, ja ammoniakkia on 10 tonnia. Toimitusjohtaja Timo Taulavuori Helsingin Tukkutorilta kertoo, että pakastamon asiakkaina on vihannestukkureita, ravintoloitsijoita, torikauppiaita, liha- ja kalan alan yrityksiä sekä laboratorioita. Harva näyttää muistavan, että aluenopeusrajoitus on 20 km/h. Pakastuksen hinta on edullinen, sillä perimme siitä vain viisi senttiä kilolta, toteaa Tapio Järvinen. Asiakkaamme ovat luotettavia ihmisiä, eivätkä he varasta toisilta. Kaupungin suunnitteluvirasto on ollut myös myönteinen ehdotukselle avata Vanhan Talvitie samaan suuntaan. Myös ympäristön kuormitus vähenee. Toki paljon on meistä alueen toimijoista. - Kolmenkymmenen vuoden
Mauri Vilenius siirtää trukilla pakasteessa olleita kebab-vartaita asiakkaan pakettiautoon.
TARJOTAAN VUOKRALLE
Herttoniemestä työ/varastotilaa 20 m², 40m², 60m², jne...
Tapio Järvinen on pakastamonhoitaja. Päivittäin alueella vierailee jopa yli 2000 ajoneuvoa, joista suuri osa ns. - Pakastamo on tärkeä tukipalvelu monelle alueen elintarvikeyritykselle. Isot yritykset kuten Suomen posti tai vaikkapa logistiikka- ja palvelukeskukset (entiset keskusliikkeet) ovatkin jo muuttaneet kuljetuksiaan entistä kilpailukykyisemmiksi. Sataman muuttaessa Vuosaareen rekkaliikenne vähenee oleellisesti Hermannin rantatiellä, mikä helpottanee ruuhkia. Tukkutorin yrittäjien valttikortteina ovat lyhyet kuljetusmatkat ja joustavat toimitukset. Iltaisin ja öisin vuokralaiset käyttävät omia avaimia. Tästä syystä kuljetusratkaisujen merkitys korostuu yritystoiminnassa. Monilla aloilla yhteiset kuljetuspalvelut ovat tehostaneet toimintaa jopa niin, että kilpailevat yritykset ovat parantaneet yhdessä tehokkuuttaan. Pakastamolta löytyy viileää tilaa, jossa voidaan säilyttää tuoreita vihanneksia. Myös parkkipaikoista on ajoittain huutavaa pulaa. Enää ei kannata kuljettaa sinne ja tänne pieniä eriä, vaan kuljetukset ovat muuttuneet suunnitelmallisiksi, jolloin kustannuksia on saatu alenemaan. Kerran ammoniakkia levisi torille ja muutti vihannesten väriä, mutta ihmisvahinkoja ei ole sattunut kertaakaan, sanoo Järvinen. Sehän toisi nopean väylän länteen ja Espooseen. Liikenteen haitoista puhutaan entistä enemmän myös Tukkutorilla. keskiraskasta tai raskasta liikennettä. Moni yritys ei erittele kaikkia kuljetuskustannuksiaan ja niitä ei lisätä näkyvästi asiakkaan loppulaskuun. Pakastamossa on jäädytystunneli, jossa hyytävyydeltään 40 asteen pakkasessa voidaan jäädyttää tuotteita. Etyleenin poistoa ei kuitenkaan ole järjestetty.
0400-706446 0400-505505
TAULAVUORI
[ Kirottu, kiitetty liikenne ]
itsestämme kiinni, minkälainen ajokulttuuri alueelle kehittyy. Uutta keskustatunnelia sen sijaan saamme odottaa vielä vuosia