18 s. 8 Kaivokukan konsepti on franchising s. 10 Tammisen tie tehtailijaksi
s. 19
Postresille Michelin-tähti. TU KK U TOR I
Tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
[ 2 · 2008 ]
Lehti yhdistää tukkukauppojen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat
Tule messiin
s
Emme käytä esivalmistettuja tuotteita lainkaan. Hinnan ja laadun suhde on kohdallaan, toteaa Arto. - Keittiössä on ranskalainen ideologia, mutta olemme tuoneet skandinaavisia tuulahduksia annoksiin. Tuomme uusia, tämän päivän juttuja ja elämyksiä lautaselle, kertoo Arto Rastas. Peruslähtökohdat ovat samat, mutta aina ravintola muuttuu, kun yrittäjä vaihtuu. Kun hän alkaa syödä samoja ruokia, on ruvettava panostamaan, lupaa mestarikokki Arto Rastas.. Arton mukana studioon pääsee ruokakunta, kaveriporukka, perhe tai muu kokkailusta kiinnostunut porukka. Arto Rastas kertoo suosivansa kotimaisia tuotteita. - Hinta on edullinen, kun kaikki tehdään itse alusta alkaen. - Maku on se, mikä ratkaisee lautasella. Kuhunkin ruokalajiin on valmiiksi mietitty viinisuositus. - Teemme perusruokaa. Tuoreista kasviksista saa
annoksiin raikkautta ja herkkyyttä. Vieraat osallistuvat ruuan valmistukseen ja minä toimin opastajana. Studion vieraiden ajatusmaailmasta lähtee ruuan valmistaminen. Arto Rastas myöntää, että kotona ruuanlaitto jää vähälle. Rastas toimii kuitenkin edelleen Lempäälässä Gero Hottingerin omistaman Ravintola Villa Hakkarin keittiömestarina.
Arto Rastas on voittanut Paistinkääntäjien Nuori Kokki -maailmanmestaruuskilpailun vuonna 2005 Bermudalla
R
avintola Hella & Huone oli ollut aiemmilla omistajilla, Sanna Mallilalla ja Montgomery Dahlilla kahdeksan vuoden ajan. - Halusin säilyttää ravintolalla aiemman nimen. Ravintola on avoinna tiistaista lauantaihin kello 18 alkaen, tilauksesta jo 16.30 alkaen.
Ravintolan seinällä ovat menut kolmella liitutaululla. Neljän ruokalajin menu maksaa 49 euroa. En kuitenkaan kavahda käyttää ulkomaisia, jos niiden laatu on parempaa. Hella & Huone on kooltaan 70 neliötä ja siinä on 40 asiakaspaikkaa. 5
Tukkutori [ 2 · 2008 ]
Arto Rastas on TV:n kotikokki
Keittiömestari Arto Rastaan yksi unelma täyttyi tammikuussa, kun hän tuli tamperelaisen Hella & Huone-nimisen ravintolan omistajaksi. Perunat kuoritaan keittiössä ja kastikkeet keitetään itse. Arto Rastaasta tulee koko Suomen kansan tuntema kokki, sillä hän esiintyy maanantaisin TV2: ssa esitettävässä Kotikokit-ohjelmassa. - Perheessä on nyt puolivuotias poika. Sesongin aikaan kotimaisuudesta pidetään kiinni
On kuitenkin muistettava, että suurelle osalle vuokratyöntekijöitä elämäntilanne ei mahdollista vakituista työpaikkaa, kertoo Antila.
Jaan Listman on työskennellyt useita vuosia Suomessa Ronarta Oü:n lähettämänä ja hän kertoo olevansa tyytyväinen työoloihin.
Virosta työvoimaa
suomen viherpeukalot oy:n perustaja Yrjö Heinonen on tuonut virolaista työvoimaa jo kolmen vuoden ajan oman yrityksensä tarpeisiin ja välittänyt sitä samalla pääasiassa suomalaisiin kauppapuutarhoihin. - Runsas 60 % vuokratyöntekijöistä on tutkimuksen mukaan erittäin tai melko tyytyväisiä työhönsä. - Yleisen mielipiteen mukaan vuokratyöntekijät kokevat määräaikaiset työsuhteet ja vaihtuvat työpaikat kuormittavina tekijöinä, mutta tätä käsitystä on tutkimuksen valossa syytä tarkistaa. - Työvoimalle maksetaan Suomessa noudatettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Eniten vuokratyöntekijöitä kuormittaviksi fyysisiksi tekijöiksi koettiin raskaat työvaiheet, melu, lämpöolot ja ilman laatu. Vuokratyöntekijöistä 80 % arvioi terveytensä ja runsas 60 % työkykynsä hyväksi. - Vuokratyövoiman hinta tulee olemaan lähelle sama kuin suomalaisen työvoiman hinta. Tärkeimmät työtyytyväisyyteen vaikuttavat tekijät ovat hyvä työtehtäviin perehdyttäminen ja palkanmaksun oikeellisuus, kertoo Varamiespalvelun toimitusjohtaja Jukka Antila. Nämä luvut ovat samaa tasoa vertailuryhmän tulosten kanssa.
- Tupakoivia oli vastaajista noin kolmasosa, joka on samaa tasoa kuin vertailuryhmällä. Alan kokonaisliikevaihto Suomessa oli vuonna 2007 noin 850 miljoonaa euroa ja se työllisti noin 23 000 henkilötyövuoden verran. Suuri etu on siinä, että työnantaja voi vuokrata työvoimaa haluamakseen ajaksi tai tietyn tehtävän suorittamiseksi. Tutkimuksen vastaajista suuri osa työskenteli metalliteollisuudessa. Välitämme työvoimaa myös muille aloille, toteaa Heinonen. - Viime vuonna noin 2 000 työntekijäämme vakinaistui asiakasyrityksiin oltuaan aikaisemmin samassa yrityksessä vuokralla. Joka kymmenes vastaaja oli kokenut usein ja lähes 40 % silloin tällöin uupumusta työpäivän jälkeen. Lähes kaikki tutkimukseen vastanneet suoriutuivat vapaaajan toimistaan normaalisti ja vapaa-aika koettiin yleisesti hieman keskimääräistä väestöä tyydyttävämpänä. Noin puolet vastanneista haki vuokratyön kautta vakituista työpaikkaa ja monelle tämä myös onnistuu. Heinosen mukaan Virossa on hyvin samanlainen sairasvakuutusja loma-ajan palkan lainsäädäntö kuin Suomessakin. yrityksen edustaja Suomessa.
FAKTAT
Vuokratyö
Vuokratyöntekijä on työsuhteessa vuokranneeseen yritykseen, mutta antaa työpanoksensa asiakasyritykselle. Tukkutori [ 2 · 2008 ]
6
Vuokratyöntekijät tyytyväisempiä kuin vakituiset?
Etera ja Varamiespalvelu-Yhtiöt ovat tehneet Suomessa ensimmäisen vuokratyöntekijöitä koskevan työhyvinvointia koskevan tutkimuksen, jossa mitattiin työterveyttä ja työkykyä, elintapoja sekä fyysisiä ja sosiaalisia työoloja.
T
utkimuksessa todettiin, että työtehtäviin perehdyttäminen ja palkanmaksun oikeellisuus ovat tärkeimmät työtyytyväisyyteen vaikuttavat asiat. Tällöin vuokrausyritys vastaa työntekijän palkasta sekä muista työnantajamaksuista ja laskuttaa työntekijän tekemästä työstä asiakasyritystä. Sen sijaan alkoholia vuokratyöntekijät käyttävät hieman keskimääräistä vähemmän. Liikuntaa harrastaa viikoittain kaksi kolmasosaa vastaajista, joka on myös samaa tasoa kuin vertailuryhmällä, kertoo Eteran tutkimuspäällikkö Marita Hyttinen. Ronarta Oü -nimisen vuok- Virolaisen työvoiman kanssa kommunikointi on ollut helppoa, ratyövoimaan toimittavan sillä he ymmärtävät melko hyvin suomenkieltä, kertoo Heinonen. Tyytymättömiä on runsas kymmenesosa. Vuokratyöntekijöiden osuus Suomen kokonaistyövoimasta on tällä hetkellä noin prosentti.
Verkkokatu 6, 00580 Helsinki puh: (09) 7518 3300 fax: (09) 7518 3333 sähköposti: savustamo@saunalahti.fi
www.savustamo.com
FR
H E S FI
SH. - Tätä tulosta selittää se, että vuokratyötä tekevillä on muita enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa oman vapaa-aikansa järjestämiseen. Työnteon voi sovittaa omaan elämäntilanteeseen, kertoo Antila. Kuormituksen esiintyessä liiallisena vuokratyöntekijällä on ainakin muuta väestöä paremmat mahdollisuudet vaihtaa työpistettä, kommentoi Antila. Olennainen ero on se, että sairaspäiviä on vain kymmenesosa siitä, mitä yleensä suomalaisella työvoimalla on. Vakituisiin työntekijöihin verrattuna tämä kuormitus koettiin kuitenkin vähäisemmäksi.
Sama tulos saatiin myös psykososiaalisten tekijöiden suhteen. - Vuokratyövoimaa käyttävä yrittäjän ei tarvitse laskea ennakkoon sairasajan palkkoja eikä lomia, sillä nämä kulut ovat Yrjö Heinonen on virolaisen vuokrafirman kuluja. - Tällä hetkellä puutarhoilla on kevätsesonki ja työvoiman saatavuudessa on niukkuutta. Vuokratyöntekijät ovat terveitä ja työkykyisempiä kuin samanikäinen väestö keskimäärin. Vastaajien mukaan positiivisimpana vuokratyössä koettiin työn tekemisen vapaus ja joustavuus, sen sopiminen omaan elämäntilanteeseen, monipuoliset työtehtävät ja lisäansioiden saanti. Molemmat osuudet ovat hieman korkeampia kuin vertailuryhmällä, joka koostui alle 35-vuotiaista suomalaisista
Harjoitukset ovat nopeita ja yksinkertaisia tehdä ja vaikutukset ovat uskomattoman upeat. Lisäksi laaja valikoima lihatuotteita. Miten olisi, jos karistaisit huolia ja murheita harteiltasi, edes osan olosi kevenisi ja hartialihasten kireyskin katoaisi! Jos tunnet vielä kireyttä harteilla, tervemenoa edullisiin oppilashierontoihin Hieronta-Akatemiaan ja loputkin kireydet katoavat!
Nurmileivän ja Lihakonttorin myymälässä tapahtuu huhtikuussa! Yrttiviikolla (vko 13) on tarjolla erilaisia yrttileipiä ja kotimaisia yrttimarinoituja lihatuotteita. Vastaukset löytyvät tästä ja lisätietoa artikkeleista 1. valkosipuli- ja sörkänsällingrilleriä ja mausteista juustomakkaraa. Schneider Electric -kevätmarkkinapäivä on 1.4. 18 kuukauden ajan 527 - 670 euroa kuukaudessa, s. herttaseiska@tukkutori.eu
Kevät kohisten tulee, varaudu seikkailumieleen !
Ai että on kiva, kun termitön talvi on ohi ja kevät kohisten tulee. Luento oli mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Kannattaa nauttia kaikesta tekemisestään, se on avain onnellisuuteen ja hyvään oloon. Kevät se kaiken paljastaa! Tukkutorin virallinen taho on kiinnittänyt huomion nurkkiin kertyneeseen roinaan ja pyytänytkin yrityksiä siistimään lähialueensa ylimääräisestä tavarasta. 22
Optimismin opintielle: ·hymyileaina,kunvoit ·seurustelemukavienihmisten kanssa, vältä ikäviä ·palkitseitsesipäivittäin ·kehumuita ·ulkoilepäivittäinja iloitse luonnosta ·luekirjojajakatsovähemmän televisiota ·hymyile,kunvastaat puhelimeen ·teejokinhyvätyöjokapäivä ·kiitäkaikesta,mitäsinullaon
Me ihmiset olemme siitä kummallisia otuksia, että murehdimme liki pitäen kaikesta mahdollisesta. 2 2. Korkkien puhdistuksessa käytettävä kloori, joka reagoi mikrobien kanssa, s. Haaskaa aikaasi niihin asioihin, jotka koet juuri itsellesi tärkeiksi. Siis, kipinkapin katsomaan!
Herttaseiskan 7 kysymystä
1. Lähetä postia minulle osoitteeseen herttaseiska@tukkutori.eu tai soita, puh. Hertta-Seiska kuuli muuten sivumennen, että nopeimmat ja siisteimmät palkitaan! Ja tämä on totisinta totta! SHT-Tukusta löydät huhtikuun alkupuolelta alkaen "4 vuodenaikaa näyttelyn", joka jatkuu heinäkuulle saakka. 4. Kevät on siitä kummallinen vuodenaika, että se sulattaa liki kaikkien sydämet. Tikkurilan edustaja on paikalla ja tarjouksia runsain määrin.
Hermannin SLO juhlistaa huhtikuuta kahdella tapahtumalla. Paljonko alkava yrittäjä voi saada starttirahaa. Seuraavat maksuttomat luennot ovat 1.4. 8 3. ja 6.5. 19 5. Paavo Lipposen muistin mukaan Paukkua huolestutti se, että EU:ssa laitetaan lihaa makkaroihin, s. Kuuntelimme luennon Aivojumpasta. Tervetuloa Kevät! Tukkutorin kevään tunnistaa myös siitä, että kukkatukkujen edustoilla on alkanut näkyä väriloistoa; on tulppaania ja narsissia kaikissa sateenkaaren väreissä. 21 7. 7. Ilmoittautuminen: 040-821 7115 ja lisätietoa saat www.kinesiologia.fi.
Maalarimestarien Oy:ssä (Hermannin Rantatie 12) on Tikkurilan ulkomaalipäivä 29.4 klo 7-16 niin kuluttajille kuin ammattilaisille. Voiko vihanneksia myydä liikkeen edustalla kadulla. tapahtumista. Suosittelemme lämpimästi. Myymälä on avoinna ma-pe 7-18 ja la 7-15. Paljonko se täyttää. 5. 75 vuotta. Helsingin Tukkutorilla on synttärit 28.8.2007. Kaikki tietysti kokolihatuotteita ja vahvasti valkosipulisia. Sydänviikolla (vko16) on tarjolla erilaisia sydänleipiä, -sämpylöitä ja pullia. Vapputuotteita on saatavilla viikosta 17 alkaen ja grilliin kotimaista pihvilihaa runsain määrin. 044-355 4304.
ketä sinä voisit ilahduttaa tänään?
Fanita häntä, ken sinulle on rakkain!
HerttaSeiskan kokosi Hannele Iskala. kummallinen pino kummallisia nyssäköitä yhdessä nurkassa, jouluhavupalloja punaisin rusetein, epämääräisiä laatikoita epämääräisissä paikoissa, ruostuneita putkenpätkiä mielenkiintoisessa asetelmassa ja kaiken kukkuraksi aikansa elänyt sohva, jolla en ole koskaan nähnyt kenenkään istuvan. Mikä aiheuttaa viinipullon korkkivian. Ensi elokuun 28. Mitkä kaksi uutta helsinkiläistä ravintolaa pääsivät Michelinin tähtiluokitukseen. Shoppaile myös Veijolla!
Otan mielelläni vastaan uutisia Tukkutorin alueen tapahtumista, uusista yrityksistä ja tuotteista ym. Hertta-Seiska kannattaa ajatusta! Jo vain tarvetta on! Pienellä silmäyksellä näköpiiriini osuu mm. Kandee kokeilla. Aurinkoa, valoa, aina vain pitenevät päivät luovat iloa, energiaa ja runsain määrin optimismia kaikille ja kaikkeen. klo 8.3013.30, jolloin on tarjolla myös hernesoppaa, kahvia ja markkinapullaa. Toinen tapahtuma on 17.4. päivänä saadaan torvisoittoa ja juhlatorttua, s. Lue itse elintarviketarkastajan perustelut, s. Valikoimista löytyy myös muovirottinkipunostuoleja, erilaisia sarjapöytiä ja sermejä. Huhtikuun alusta alkaen sitten alkaa tositoiminta, kun taimimyyjät saapuvat anivarhain ja valtaavat Vihertukkutorin tuotteineen. Miksi kauppaneuvos Paukku oli huolissaan Suomen liittymisestä EU:hun 2. Kyseessä on franchisingsopimus, jossa yrittäjä saa korvausta vastaan käyttöönsä Kaivokukan brändin, s. Myymälä on avoinna ma-pe klo 7-16. 12 4. Ja eikun maukkaille ostoksille!
Asiat saa järjestymään juuri haluamallaan tavalla, kun puhuu suoraan ja sydämen syvyyksistä. oleva Soppapäivä, jossa on mukana tavarantoimittajia tarjouksien ja uutuustuotteiden kera. Pariisissa voi, mutta tuskin Helsingissä. 6. Kari joukkueensa kera toivottaa kaikki tervetulleiksi!
Veijo Votkinin myymälässä grillikausi käynnistyy huhtikuussa ja tarjolla on erilaisia uutuusmakkaroita; mm. Kaivokukka myy franchisingia, millainen kukka se on. Testaa, ellet usko!
Tukkutorin Naisten Klubi on tutustunut Kinesis Oppimisen ja Hyvinvoinnin Keskukseen, joka sijaitsee Tukkutorilla (Vanha Talvitie 10 A). Postres ja Carma, s. Se on suunnattu HoReCa-puolelle ja kukkakauppialle. Muutamalla harjoituksella saadaan aivotoiminta aktivoitumaan ja koko olo piristymään. 3. Ei kannata haaskata aikaansa muiden odotusten täyttämiseen. 20 6
Ollut yli 50v. Tukkutori [ 2 · 2008 ]
8
Kaivokukan konsepti on franchising
Kaivokukka aloitti Helsingin rautatieaseman tunnelissa jo 40 vuotta sitten. Pidämme yrittäjäkokouksia kahden kuukauden välein. Rasmus kertoo, että pari yrittäjää on tullut talon sisältä. Nyt on importoitu jo 13 vuotta kukkia, toteaa Rasmus, joka itse on ollut kuusi vuotta kukkabisneksessä mukana. Franchising-kumppanit ovat Kampissa ja Espoon suurissa kauppakeskuksissa; Isossa Omenassa ja Sellossa. Rasmuksen vanhemmat Ivar ja Carola Henriksson aloittivat kukkakaupan pidon
Tiina Varvikko ja Annina Korkeila sitovat kimppuja Asematunnelin Kaivokukassa.
Asematunnelin käytävälle pursuavat kukat pysäyttävät ohikulkijoita sattumaostoksille.
vuonna 1967, kun Helsingin Asematunneli oli valmistunut. - He lähtivät pakettiautolla Hollantiin hankkimaan kukkia seuraavalla viikolla sen jälkeen kun Suomi liittyi EU:hun. Tuomme kukkia suoraan Hollannista, jossa meillä on yhteyshenkilö. Ei hyville liikepaikoille pääse kuka tahansa. - Hyvä liikepaikka on avainkysymys. Matti Meikäläinen saa huonommat paikat. Yrittäjät ovat pysyneet ja kaikki ovat tehneet voittoa jo ensimmäisellä tilikaudella.. Kun kukkia hankitaan kahdesti viikossa, voi yrittäjä säätää ostoja ja hallita hävikkiä. Kukkakauppa-alalla syntyy kuitenkin aina hävikkiä. Yrittäjä saa käyttöönsä Kaivokukan nimen ja hänelle annetaan kuukauden koulutus. Todettiin, että olemme pulassa, jos pyrimme hankimaan työntekijöitä. Päätimme kokeilla siinä kukkien myyntiä, muistelee Ivar Henriksson ja toteaa kukkien parissa kuljetun pitkän taipaleen. - Kaivokukka on päävuokralainen, joka vuokraa tilat edelleen yrittäjälle. Rasmus Henriksson sanoo, että
MYYTÄVÄNÄ
KUKKAKAUPPA LAUTTASAARESSA
toiminimi ja kalusteet. Kaivokukalla on varasto Tuk-
kutorilla. Homma tulee hoidetuksi, sillä yrittäjällä on omat rahat kiinni.
kaivokukka on päävuokralainen
Rasmus kertoo, että Kaivokukan nimi painaa, kun ostoskeskuksiin valitaan yrittäjiä. Rasmus korostaa hankittavien kukkien laadun ja hyvän kierron tärkeyttä. - Franchising on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. 041 461 5434
Näinkin pieni näkyy
Kysy lisää: HanneleIskalap.0443554304 hannele.iskala@tukkutori.eu. Käytämme myös Tukkutorilla olevia kukkatukkuja. samassa paikassa, taloyhtiön liiketila 38m² Tiedustelut p. Sinne tulee Niinivirran rekalla lauantaiksi ja keskiviikoksi uusi kuorma, joka jaetaan yksiköiden kesken. Rasmus Henriksson kertoo, että Kaivokukka on Suomessa ai-
nut kukka-alan franchising-yritys. Rasmus on tyytyväinen vuonna 2005 alkaneeseen franchising-toimintaan. Samalla mietittiin, että yrittäjävetoisena uusien liikepaikkojen avaaminen olisi mahdollista. Rasmus Henriksson kertoo Kaivokukan päätyneen franchising-malliin, kun hyviä kauppapaikkoja oli tarjolla, mutta alalla oli työntekijäpula. Tulppaanit tulevat kotimaasta, selvittää Rasmus. Kävin alan messuilla Englannissa ja siellä yrityksiä oli hyvin monilla aloilla, yksi ketju oli erikoistunut puhdistamaan tietokoneita pölystä.
Lama vauhditti kaivokukkaa
Kaivokukka Oy on Henrikssonin perheen yhtiö. - Nimensä Kaivokukka sai tunnelin päällä kulkevasta Kaivokadusta. - Yrittäjät saavat ostaa kukat mistä tahansa, mutta heidän kannattaa olla mukana yhteisostoissa. On helppo lähteä yrittäjäksi, kun tuntee talon hommat. Hävikki jää meillä pieneksi, se on korkeintaan 10 prosenttia. - Meillä oli tunnelissa taloustavaraliike ja vieressä oli ylimääräinen huone. Etsimme parhaillaan Viikin kukkakauppaan franchising-yrittäjää, kertoo Rasmus. Henrikssonien tytär Maria Österberg on myös mukana Kaivokukan toiminnassa ja hän vastaa konttoritoiminnoista. Vuonna 1985 kukkakauppa erotettiin omaksi yhtiöksi, kertoo Ivar ja sanoo auttelevan poikaansa lähinnä varastohommissa. Rasmus kertoo vanhempiensa joutuneen luopumaa 90-luvun lama-aikana Pernajassa pitämästään vähittäis- ja tukkukaupasta, minkä ansiosta he päättivät keskittyä kukkakauppa-alaan. Yrittäjävetoisessa kaupassa palvelu on parem-
paa. Tunnettu kukkakauppa ryhtyi vuonna 2005 franchising-yrittäjäksi, mutta jatkaa vakaasti myös kukkakauppana.
Ivar Henriksson kertoo kulkeneensa kukkien kanssa pitkän taipaleen.
R
asmus Henriksson johtaa Kaivokukka Oy:tä, jonka omat kukkakaupat ovat Asematunnelissa ja Viikin Prismassa. Luulen, että franchising tulee lisääntymään meilläkin
Nykyisin Suomessakin franchising on toimintamallina käytössä lähes kaikilla toimialoilla. Ruokakaupat nappaavat sesonkien aikaan tiettyjen tuotteiden myynnin ja pilaavat hinnat, mikä on sääli. Franchisingissa on kysymys kahden yrityksen välisestä yhteistoimintamallista. Kaivokukan franchising-sopimus on alan yhdistyksen tarkastama ja hyväksymä.
Rasmus Henriksson uskoo franchising-yrittämisen lisääntyvän Suomessa.
Kaivokukassa on valmiina runsaasti kimppuja metroon kiirehtiville asiakkaille.
Puh. Franchisingin antaja luovuttaa sopimusajaksi korvausta vastaan konseptin käyttöoikeuden, toisin sanoen siihen liittyvät tietotaidon, tavaramerkit ja yhteistyöedut paikallisille yrittäjille franchisingin ottajille. Kukkakaupat antavat henkilökohtaista palvelua ja pakkavat tuotteet niin, etteivät ne palellu. 9
erikoistuneella kukkakaupalla on tulevaisuus. 6-18, la ja su 6-13 Vanha talvitie 10, 00580 HKI www.helsinginkukkatoimitus.fi. konseptiksi. Toimintamalli perustuu franchisingin antajan kehittämään liikeideaan, joka on käytännössä testattu ja havaittu menestyväksi ja kannattavaksi, ja joka on mallinnettu ns. autovuokraamot Avis, Budget ja Hertz sekä vuokratyövoimaa tarjoava Varamiespalvelu ja kiinteistöhuoltopalveluja tarjoava Laatutakuu. Business-to-business alalla toimivia franchising-ketjuja ovat mm. Asiakkaan kohtaamisessa on myös psykologiaa mukana, mitä ruokakaupan kassat eivät voi tarjota, sanoo Rasmus Henriksson.
Tukkutori [ 2 · 2008 ]
Mitä on franchising?
sana franchising kuulostaa vieraalta, mutta toimintamallina se on tutumpaa. - Kukkakaupat voivat antaa myös neuvoja. · alkavanyrittäjänkokonaisinvestointitarpeeksi 60 000 euroa · maksut:liittymismaksu8000 euroa, yhteistyömaksu 7 % liikevaihdosta, markkinointimaksu 1 % liikevaihdosta, kotimaan rahtimaksu 4 % liikevaihdosta (valinnainen) · yrittäjälletarjotaanoma maahantuonti ja valmiiksi tingatut hinnat, tunnettu brändi ja kuukauden koulutuspaketti · alkuperäisensopimuksen kesto 5 vuotta, jatkosopimus 3 vuotta · yrittäjälleasetetaanvaatimuksiksi kokemus kukka-kauppaalalta, kunnossa oleva oma talous, esimiestaito, ahkeruus ja rehellisyys. Kuluttajille tuttuja franchising-ketjuja ovat mm. Lisää tietoa saat Suomen Franchising-yhdistyksestä: www.franchising.fi
FAKTAT
Kaivokukan
Frachising-sopimus
Suomen Franchising-yhdistyksen pitämän julkisen tietokannan mukaan Kaivokukka arvioi uuden franchising-yksikön · liikevaihdoksi400000euroa ensimmäisenä vuonna ja toisena 500 000 euroa. Tästä muodostuu yhteistyöverkosto, jota kutsutaan franchising-ketjuksi. McDonals, R-kioski, Kotipizza ja videofirma Makuuni. 010 396 83 00 Fax. Ne eivät kuitenkaan kilpaile sidonnassa. 010 396 83 40 myynti@helsinginkukkatoimitus.fi
Ark
- Meillä on tavoitteena, että toimituksemme kauppoihin ovat sataprosenttiset, sillä olemme olleet hirveän huono firma vetämään tilauksien kohdalle viivaa. Lihatukku Harri Tamminen Oy on perheyhtiö, jossa HKScan Oyj: lla on vähemmistöosuus. Saimme tehtyä investoinnit tulorahoituksella, kertoo Harri Tamminen tyytyväisenä.
Harri Tammiselle ovat tuttuja kaikki lihatalon työt. Tukkutori [ 2 · 2008 ]
10
Harri Tammisen tie Wahlroosilta Vantaalle
Lihatukku Harri Tamminen Oy kasvaa kohisten, sillä vähittäiskaupat haluavat tarjota asiakkailleen mestarilaatua. Meidänkin perheestä jäi kolme työttömäksi. Haastattelua edeltävänä yönä hän oli paikkaamassa työntekijävajetta pakkaamossa, jonka lämpötila on + 2 C- astetta. - Aloitin lihahommat vuonna 1966 Wahlroosilla Kotkassa. Puoliso Päivi hoitaa yrityksen toimistopuolta, josta kirjanpito ja palkanlaskenta ovat ulkoistettu. - Vuonna 1994 HK lopetti lihankäsittelyn Vantaan tehtaalla ja 350 ihmistä pantiin pihalle, leikkaamostakin 180 henkilöä. Ei ollut tietoa, millä ensimmäiset palkat maksan, kun perse oli
auki kuin tuuranputki. Teemme tuotteemme aina tuoreesta lihasta emmekä harrasta pakastusta. Kun lihakset olivat luissa kiinni, ne eivät fyysisesti päässeet kovasti supistumaan ja sitkistämään lihaa. Raakakypsyneen lihan tunnistaa sen pehmeydestä, siihen sormella painettu kuoppa palautuu hitaasti. Liikevaihto nousi 23,5 miljoonaan euroon. Palvelemme niin paljon, kuin kapasiteetti kestää, sanoo Harri ja toteaa hyvästä palvelusta olevan hyötyä vuotuisissa kauppaneuvotteluissa. - Viime vuonna oli historiallinen hetki, kun maksoin viimeiset velat. Tuotantopäällikkönä meillä on Ari Försti ja leikkaamopäällikkönä Tommi Nuuttila, luet-
FAKTAT
Harry Sjögren kouluttaa uusia lihaleikkaajia.
Lihan raakakypsytys eli mureuttaminen
Aiemmin naudanruhoja riiputettiin, ja syntyi käsite "hyvin riippunut liha". - Minulla oli hyvät suhteet, ja olin oppinut tuntemaan kaikki. - Olin HK:lla alkuun 13 vuotta nautaa leikkaamassa ja sitten työnjohtotehtävissä. Se on myös pahin kilpailijamme, naurahtaa Harri ja kertoo pitkäaikaisesta kumppanuudestaan. Tänä päivänä riiputtaminen korvataan pakkaamalla naudanliha vakuumin ja antamalla sen mureutua noin 3 - 5 viikon ajan 0 - 2 C-asteen lämpötilassa. Kun töitä ei riittänyt täysiksi päiviksi, tulin HK:lle Helsingin Sörkkaan vuonna 1971, jolloin sen omistajana olivat vielä Erkki Salonoja ja Kesko. Naudanlihan osalta olemme joutuneet tästä
tavoitteesta nöyrtymään, harmittelee Harri Tamminen. Yritys on investoinut viime vuonna 1,6 miljoonaa euroa rakennuksiin ja yhden miljoonan koneisiin. Sitten ei tarvitse enää öitä valvoa, toteaa Harri.
yritys sai alkunsa hk:n irtisanomisista
Harri sanoo, että kauppaketjujen palvelemiseksi tulee olla volyymia, sillä muutoin kanssasi ei neuvotellakaan. HK:n tulo osakkaaksi vuonna 2003 mahdollisti silloiset investoinnit ja kasvun, kertoo Harri ja toteaa HK:n olevan ruhojen päätoimittaja. Eniten raakakypsytyksestä hyötyvät vähärasvaiset lihat, kuten naudan-, lampaan-, poron- ja hirvenliha.
Päivi Tamminen vastaa yrityksen toimistosta.
Pasi Tamminen hoitaa markkinoinnin ja hän tulee jatkamaan yrityksen toimitusjohtajana.
Vesa Tammisen vastuulle kuuluvat lähettämö, merkinnät ja kuljetukset.. Viimeisten investointien jälkeen ajanmukaista toimitilaa on 3640 neliötä. Ensin myytiin auto ja sitten vene, muistelee Harri 13 vuoden takaisia tapahtumia. Naudanlihaa tarvitsemme 2,5 miljoonaa kiloa, mutta sitä ei välttämättä saada. En myöskään paiskonut ovia HK:lta lähtiessäni, valottaa Harri onnistumistaan.
Lähes 100 työntekijää
Harri Tamminen sanoo, ettei hän lue lehdistä tarjouksia, mitä ja mihin hintaan kilpailijat myyvät. Tähän jauhelihalinjan päähän tulee robotti, joka pakkaa 120 pakkausta minuutissa. Raakakypsyminen on lihan omien entsyymien toiminnan ansiosta tapahtuvaa sidekudoksen hajoamista. Lihatukku Harri Tamminen Oy on vahva toimija pääkaupunkiseudulla, mutta viime aikoina se on laa-
jentanut toimituksia valtakunnalliseksi kauppaketjuyhteistyön myötä. ISO 22000 sertifikaatti on yritykselle tulossa. Toinen oman tiensä kulkija on Veijo Votkin. Luonnostaan mureaa lihaa, kuten sian- ja siipikarjanlihaa ei tarvitse raakakypsyttää. - Tänä vuonna olemme menneet 70 pinnan kasvulla, mutta ehkä se tasaantuu 50 60 pinnaan, arvioi toimitusjohtaja Harri Tamminen, jonka mukaan suurin kysymysmerkki on, saadaanko raaka-ainetta riittävästi. - Hankimme sikaa tänä vuonna 10 miljoonaa kiloa ja sikapuolella tämä vuosi pärjätään. Lihatukku Harri Tamminen Oy: n tuotantotilat ovat hyvin siistit ja hygienia korkea:. Kun nyt investoinnit on tehty moniksi vuosiksi, olemme
hyvin kilpailukykyisiä. Oikein raakakypsytetyn lihan tuoksu on hapahko, mutta kuitenkin raikas. Tammisen perheen pojat Pasi ja Vesa ovat olleet liha-alalla jo 16 vuotta. - Pasista on tulossa yhtiön toimitusjohtaja. Olemme investoineet kasvaaksemme ja kasvaneet selviytyäksemme. Vesa hoitaa terminaalin, lähettämön, kuljetukset ja merkinnät. Hän on tammikuusta alkaen hoitanut myynnin. Yli 40-vuotisen liha-alan kokemuksella Harri Tamminen varoittaa, että raakaaineesta on tulossa pulaa, ellei maanviljelijöille makseta siasta, naudasta ja lampaasta enemmän.
Lihanleikkaajasta lihataloksi
V
antaalla sijaitseva Lihatukku Harri Tamminen Oy:n kasvu on ollut 25 prosentin luokkaa, mutta viime vuonna se nousi peräti 44 prosenttiin. Teemme vain oman juttumme niin hyvin kuin osaamme. Tälle vuodelle on tulossa vielä puolen miljoonan investointi terminaalipäähän. Raakakypsynyt liha on pehmeää ja väriltään tummemmanpunaisempaa kuin tuore liha. - Otin kymmenen leikkaajaa matkaan. - Päivittäin 10 20 kauppaa soittaa pyytäen paikkaustoimituksia
Päälle on ripoteltu hiutaleista näppisuolaa ja mustapippuria. - Jos säännöllinen lampaanlihan toimittaja löytyy, otan kotimaisen lampaan takaisin, lupaa Harri Tamminen.
Lähin SLO-myymäläsi: Hermannin Rantatie 24 puh. - Tänä päivänä tosi moni lammasfarmari on ollut yhteydessä markkinoinnin aloittamiseksi. Meidän suomalaistenkin pitää oppia maksamaan niistä tai meille jää vain toisarvoiset ruhonosat. - Koko ajan kaupat painavat tavaraa alihintaisesti markkinoille. Tunnistimista löydät sopivat ratkaisut niin koteihin, toimistoihin kuin teollisuuteenkin. - Ilmaan hyviä alaisia homma ei toimisi. Ehkä järki voittaa, ja ymmärretään, että kaikki eivät voi markkinoida, sillä silloin tuotteet ovat väärään aikaan väärissä paikoissa ja väärillä hinnoilla. - Maailmalla hinnat nousevat. - Ei tuotantoa voida yllä pitää tukien varassa, vaan maanviljelijöiden on pakko saada parempaa hintaa, jotta lihaa saadaan. 11
telee Harri ja kertoo itsellään olevan lihan ja koneiden hankinnan. Käytämme vuokratyövoimaa tasaamaa töitä ja hoitamaan isot työhuiput. Kotimainen liha on jo halvempaa kuin ulkomainen. Arvopalat viedään Venäjälle. Tammisen takuumurea naudan ulkofileepihvi on voideltu öljyllä ja paistettu molemmin puolin kuumalla pannulla 2 3 minuuttia. Olen joskus nyppimässä tarpeettomastikin tuotantopuolella, sillä minun silmä katsoo eri tavalla, kun olen koko elämäni kävellyt lihatalossa, kertoo Harri Tamminen.
Terho Karttunen asettelee porsaan ulkofileepaisteja rasioihin.
Tukkutori [ 2 · 2008 ]
Jauheliha on lihatukun tärkein tuote. Harri Tammisen mukaan uusiseelantilaisen lampaan hinta tulee nousemaan erittäin paljon. 010 283 2550
AMMATTILAISTEN SÄHKÖTUKKU
www.slo.fi. Lopettamisen syyksi Harri sanoo sen, että lampaanlihan toimittajat jättivät lihatukun sesonkeina ilman eivätkä kauppaketjut siedä katkoja toimituksissa. (kuva Jutta Kuure)
SLO Oy on maan merkittävin sähkö- ja telealan tukkuliike, osa kansainvälistä Sonepar-yhtymää, Euroopan suurinta sähkötukkualan yritystä.
Säästä energiaa tunnistimilla!
"Tuottajille lisää hintaa"
harri tamminen katsoo, että kauppaketjujen tiukka kilpailu markkinaosuuksista johtaa suomalaisen liha-alan vaikeuksiin. Harri Tamminen katsoo, että tuottajaporras tulisi pitää hereillä kehityksessä ja kunnollisten hintojen maksaminen mahdollistaisi jalostetun lihakarjan kasvatuksen.
Liike- ja läsnäolotunnistimet vähentävät huomattavasti sekä valaistuksen että rakennusautomaation sähkönkulutusta. - Kahteen vuoteen emme ole kotimaista lammasta myyneet. Linjalla kulkee 400 gramman pakkauksia naudan paistijauhelihaa, jonka rasvaprosentti on 10.
Erkki Heiskanen käyttää Seydelmann-konetta, joka sekoittaa tietokoneohjauksella jauhelihan raaka-aineet juuri halutulla tavalla. Yrityksen henkilökunnan määrä on 92, joista 85 on omalla verokirjalla. Olimme aiemmin iso toimija, ja kun lopetin, pääsin valtakunnan uutisiin. Suomalaisella lihalla on oma arvonsa ainakin minun silmissäni. Siellä siirrytään lampaankasvatuksesta naudankasvatukseen. Helppo säätö manuaalisesti tai kauko-ohjaimella.
kotimainen lammas tulee takaisin?
Lihatukku Harri Tamminen Oy tunnettiin aiemmin kotimaisen lampaan markkinoijana
- Ulkomyyntialueen tulee olla asfaltoitu tai muutoin sellainen, että pöly- ym. Helsingissä kau-
pungin maa-alueita (jalkakäytävät, torit) hallitsee Kiinteistövirasto. Hakemuksia vaan tänne, kehottaa halli- ja ulkomyynnin päällikkö tapio sademies ja kertoo viraston suhtautumisen olevan positiivista. - Hakijalta vaaditaan tarkka piirustus myyntipöydistä ja sijoittumisesta. - Hakemuksen käsittelyn yhteydessä arvioidaan elintarvikkeiden
EU:n alueella käytännöt vaihtelevat. Torien lisäksi ulkomyyntipaikaksi soveltuu esimerkiksi sellainen maantien levähdysalue, joka on hieman etäämmällä varsinaisesta ajoradasta sekä jalankulkualue, jos siellä on riittävästi tilaa ja pöly-, pakokaasu- ym. Sen salliminen on Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskuksen päätettävissä. Ne eivät saa haitata lastenrattailla tai pyörätuolilla liikkumista. Elintarviketarkastaja Pauliina Taljan mukaan Helsingissä ollaan hyväksytty esim. Pariisilainen kauppias voi levittää hevimyynnin vilkasliikenteiselle jalkakäytävälle, mutta meillä tällainen toiminta tukehtuu byrokratiaan.
altistuminen pölylle. marjanmyyntipisteitä kauppojen edustalle sisäpihoille tai muuten suojaisille alueille, mutta ei vilkasliikenteisen kadunvarrelle. haitoilta voidaan välttyä. Sademies kertoo, että kukkien myyntipaikkoja myönnetään oman liikkeen edustalle ja erillisiin kukkamyyntipaikkoihin kuten Hesperian puistoon. Lupa on maksullinen, mutta se on vain sadan euron luokkaa. Helsingissäkin tämä on mahdollista hakemalla siihen lupaa kiinteistövirastosta. - Myyntipiste tarvitsee elintarvikelain mukaisen hyväksynnän lisäksi maanomistajan luvan myyntitoiminnalleen. Elintarviketarkastaja Pauliina Talja Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta, onko meillä sallittua levittää myynti katukäytävälle. haitoilta voidaan mahdollisuuksien mukaan välttyä. Pariisissa ja monessa muussa eteläisemmässä maassa hevi-tuotteet sijoitetaan kadulle houkuttelemaan asiakkaita ostoksille. - Kasvisten myynti vähittäismyymälän edustalla on hyväksytettävä terveydensuojeluviranomaisella, Helsingissä ympäristöterveyspäälliköllä, ennen toiminnan aloittamista. Suomi kuuluu Euroopan Unioniin, jonka direktiivien pohjalta tulee kansallisen lainsäädäntö ja määräykset yhtenäistään. Johtopäätös edellisestä on, ettei kauppias ryhdy hevillä heviä kadulle levittämään, vaikka pariisilainen kollega niin tekeekin.
Kukkien ulkomyyntiin voi saada luvan
kukkien ulkomyynti ei kuulu terveysviranomaisille. - Jokainen tapaus käsitellään erikseen. Lupia ei myöskään anneta suojateiden ja bussipysäkkien kohdalle, kertoo Sademies rajoituksista.
Pariisilainen kukkakauppa on levittäytynyt näyttävästi jalkakäytävälle. - Myyntipaikan on sijaittava siten, ettei myynnistä aiheudu terveydellistä haittaa ympäristölle eikä ympäristöstä aiheudu haittaa myytävien elintarvikkeiden hygieeniselle laadulle. - Tämän lisäksi kaikki ulkotilassa sijaitsevat elintarvikemyyntipisteet on suojattava katoksella, muistuttaa Talja ja kertoo katospykälän olleen voimassa vuodesta 1996
alkaen, ja sillä pyritään suojaamaan tuotteita sateelta ja pölyltä. Lisätietoa ja hakemukset www.hel.fi/kv
KESÄ TULEE, OLETKO VALMIS ?
Pihaunelmat tarjoilee Oma Piha
UUDEN OMA PIHA -LEHDEN LÖYDÄT LEHTIPISTEESTÄ www.omapiha.info. - Nytkin on sata lupaa ulkona. Tukkutori [ 2 · 2008 ]
12
Miksi tämä ei ole sallittua Suomessa?
Pariisissa hevi-vetää asiakkaat sisään
T
unnettua on, että värikkäät ja tuoreet hedelmät ja vihannekset sijoitetaan myymälöissä asiakkaiden sisääntulon jälkeen ensimmäiseksi. - Myyntiolosuhteissa on erityisesti huomioitava STM:n asetuksen elintarvikkeiden myynnistä ulkotilassa sekä suurten yleisötilaisuuksien hygieenisistä järjestelyistä ja jätehuollosta (731/2007) 3 § sekä liitteen 1 kohta 1.1, selvittää Talja
Oikeasti tekstiviestejä käytetään kaupankäynnissä. - Käytän ennakoivaa tekstinsyöttöä ja olen tosi nopea naputtamaan. Patakunkkuhan kuuluu niihin matkailijoihin, jotka eivät osta koskaan kaupustelijoilta mitään. Se oli alkuaan työnimi, mutta ajatellut yritysnimet eivät menneet kaupparekisterissä läpi. Lopputuloksena oli kuitenkin menetetty satanen ja kaksi miesten tarpeetonta sekundatakkia ja tämä kaikki selvin päin. Asiakkailta tulee viestejä, että voitko vielä lähettää sitä ja sitä.
Ove Grandel Närpiön Vihannes Oy - Hyvin vähän, en kuulu tekstarifriikkeihin. Riemukaarelta Eiffel-tornille päin menevällä kadulla hiljentää auto ja peruuttaa viereen. Ileltä ei ole tullut yhtään viestiä, harmittelee Jaana.
Lasse Liemola Tuorepekka Oy - Siis naisille?, tarkentaa Lasse. Sikabaaria ei kukaan ollut varannut, joten siitä tuli yrityksen nimi. - Saan kylläkin tekstareita, mutta ne ovat asiapohjalta. lihajalosteita tilan omasta tuotannosta. - Sikabaari Oy perustettiin 17 vuotta sitten. - Naudanlihan hankimme lähialueen tuottajilta. Eihän Patakunkku voi ilmaiseksi noin arvokkaita lahjoja ottaa! Tehtailija katsoo rehellisesti silmiin ja kertoo hänelle käyneen niin ikävästi, että hänellä ei ole käteistä bensiiniin ja hänen pitäisi päästä Milanoon. Kanerva on pikkutekijä tässä touhussa. Tilalle valmistui kymmenen vuotta sitten nykyaikainen makkaratehdas, jossa valmistetaan EU-vaatimusten mukaisesti herkullisia makkaroita, palvituotteita ym. tässä hienostokaupassa 1000 eurolla. Hän kehuu Suomen ja tuntee Helsingin ja Tampereen. Kahvilan karsinassa pidämme paria elävää porsasta, kertoo Hannula. Sikabaarissa ei sikailla eikä siellä mene sikakuntoon, vaan kysymyksessä on sikatilan yhteyteen perustettu makkaratehdas ja maatilan lihakauppa. Sikabaarista sikaenergiaa
patakunkku@tukkutori.eu
K
sikabaari ei sijaitse Hämeentien Kurvissa, vaan kantatie 27 varrella Nivalan ja Ylivieskan rajalla. Hannula kertoo navetassa röhkivän 90 emakkoa ja 450 lihasikaa. - Kanerva on ihan pili...siis pikkutekijä tekstareitten lähettämisessä, kaksi sataa tekstaria ei ole vielä luku eikä mikään, onhan vielä tasoero todellisiin tekijöihin. Tottahan toki Patakunkku bensarahat antaa, kun saa arvokkaat takit ilmaiseksi.
Patakunkku jätti "merkkitakit" hotellihuoneen siivoojalle lisätippinä.
Gallup - LÄHETÄTKÖ TEKSTAREITA?
Jaana Vastamäki Huiskula Oy, Tukkutori - Tekstaan tosi paljon, ja saan myös paljon tekstareita. - Sähköposti on yleisesti käytössä, toteaa Ove.
Susanna Haapalainen Ravintola Palema - Lähetän tekstiviestejä hyvin paljon kavereille, 600 - 1000 kappaletta kuukaudessa. Patakunkku antautuu juttusille neuvoakseen tietä. - Saan tekstiviestejä ystäviltä - myös miehiltä - mutta vain ystäviltä, vaikka olenkin sinkku! Ritua harmittaa, kun ihmiset laittavat matkoilta postikortin asemasta tekstiviestin. Kaikkien tuotteiden valmistuksessa on käytetty mahdollisimman vähän lisäaineita. - Olen nopea kirjoittamaan tekstareita, kun olen sitä niin paljon harjoitellut. Jalosteisiin käytetään ainoastaan sääntöjen mukaisesti tarkastettua laatulihaa. Ohikulkija voi poiketa Sikabaariin katsomaan sikoja. - Saan myös paljon viestejä, osan säilytänkin. Ilkalta en ole saanut yhtään viestiä. Viljelijät lähettävät jonkun verran, mutta tukkukaupan kanssa asioidaan puhelimitse. - Leikki leikkinä. Hän hypistelee alkuperäisessä muovipakkauksissa olevia takkeja kehuen niiden laatua ja lopulta hän haluaa välttämättä lahjoittaa ne Patakunkulle. - Töissä ei ehdi tekstailla, pääasiassa tekstailen iltaisin, sanoo Susanna.
Ritva Koskenpalo Tukkutori-lehti - Lähetän ja paljon, 2 - 3 kappaletta joka päivä. - Kun iltasella tulee mieleen jokin asia, ei kehtaa soittaa, mutta voi lähettää tekstiviestin. Mies osoittelee kartalta LaFayettea, paikallista Stockmannia. Hän antaa käyntikorttinsa ja kertoo olevansa milanolainen tehtailija, jonka takkeja myydään mm. Ystävällisen ja vähän avuttoman näköinen keski-ikäinen mieskuljettaja levittelee Pariisin karttaa. Maanviljelijä esko hannula kertoo, että väkevintä mitä Sikabaarissa voi nauttia on kahvi. Työasioissa tietenkin, eihän minulla muuta elämää olekaan, nauraa Jaana. Patakunkku suosittelee poikkeamista aitoon Sikabaariin, www.sikabaari.fi
Markkinaoppia Pariisista
patakunkulle kävi ohrasesti Pariisissa. - Minusta on tyylikkäämpää lähettää postikortti, niin ainakin minä teen.. - Asiakkaat kyselevät tekstareilla, paljonko maksaa, laita sivuun tai tulen myöhemmin
Elintarviketieteen maisteri Jaakko Nuutila kertoo tekevänsä tohtoriopintoja luomuruuan aistinvaraisesta arvioinnista. - Kuluttaja ei voi ostaa kanaa enempää pakasteena kuin tuoreenakaan. Keittiömestari Jaakko Nuutila luettelee esimerkkejä suomalaisen elintarviketalouden järjettömyyksistä. Kuluttajat voivat tästä toimintamallista saada helpommin niin sanottua lähiruokaa. Ammattikeittiöt eivät taasen löydä tiloja, joilta voisi hankkia tuotteita, kuvaa Jaakko Nuutila oravanpyörää. - Kun hanke on loppunut, on portaalikin häipynyt. Onko Suomessa elintarvikkeiden laatukriteereistä tärkeimpinä prosessoitavuus. Luomun käyttäjäksi profiloituvat menestyneet ihmiset. - Venäjällä luomu nostaa päätään. - Pohjois-Euroopassa elintarviketalouden kustannustehokkuus on viety äärimmilleen. Englannin ja Saksan markkinoille pitäisi päästä. Etelä-Euroopassa sen sijaan ruuan kriteereinä ovat perinteet, sosiaalinen yhdessäolo ja omaleimaisuus, pohjustaa Nuutila. Eikä pöllyttämättä jää edes liian kiireiset perheetkään. Nuutilan mukaan erilaisissa hankkeissa on rakennettu tusina nettiportaaleita, joiden avulla on pyritty tuottajan ja kuluttajan kohtaamista ratkaisemaan. Tätä ei kuitenkaan ole tutkittu.
MTK:n ruokakulttuuriasiamies Jaakko Nuutila pöllyttää luutuneita asenteita, jotta suomalainen ruokakulttuuri kehittyisi. Ammattikeittiöt ja myöhemmässä vaiheessa myös kuluttajat voivat sieltä hakea eri hakukriteereiden avulla tuotteita, selvittää Nuutila. - Ruoka-Suomen teemaryhmässä ollaan rakentamassa valtakunnallista nettijärjestelmää, johon tallennetaan tulevaisuudessa 3000 pk-yrityksen tiedot ja niiden tuotteet. Englannissa ja Ranskassa taasen ei pian uskalleta syödä muuta kuin luomua. Hänen haastattelunsa kokonaisuudessaan on luettavissa Puutarha-Sanomat -lehdestä nro 2/2008.. Hypoteesina on, että luomun ja tavanomaisen välillä on eroa. Laman jälkeen ammattikeittiöistä ulkoistettiin osa tuotantoprosessia ja raaka-aineiden esikäsittelytilat ja -laitteet poistettiin. Broilereissa on parempi kate ja ainoastaan niitä on tarjolla, sanoo Nuutila. - Pienet yritykset voisivat saada isoilta logistiikkapalveluja. - Ravintolat voisivat esimerkiksi teettää heillä räätälöityjä tuotteita.
Ruoka-suomi pureutuu ongelmaan
Nuutilan mukaan sekä pienen että suuren elintarvikeputken tulisi mahtua toimimaan rinnakkain. Tukkutori [ 2 · 2008 ]
14
Ässä-haastattelu
MTK:n ruokakulttuuriasiamies Jaakko Nuutila:
"Ruuan tulee maistua!"
Voiko Suomessa ostaa kanaa ruuaksi. - Jalostusastetta nostamalla saataisiin tarjontaa sopivaksi myös ammattikeittiöille. Luomua pitääkin markkinoita ulkomaille. Suomalainen syö liikaa maistamatta mitään, tiivistää Nuutila.
M
TK:n ruokakulttuuriasiamies Jaakko Nuutila on saanut haastavan tehtävän suomalaisen ruuan puolestapuhujana. - Pienet elintarvikeyritykset mahdollis-
taisivat myös alihankinnan, visioi Nuutila. Suomi mielletään puhtaana maana ja siihen on helppo lisätä luomu. Siinä maatilat voivat jatkojalostaa osan tuotteistaan ja saada parempaa hintaa. Luomu on meidän kovin kärki. - Kun yhteys on ratkaistu, tulee myös logistiikka ratkaista. Hän ei kuitenkaan sorru väittämään mustaa valkoiseksi, vaan hän lataa tuotannon, jalostuksen, kaupan ja suurkeittiöiden virheitä seurassa kuin seurassa. Logistiikkaa ei myöskään ole pystytty ratkaisemaan. Jaakko Nuutila myöntää saaneensa "turpaan", kun hän on arvostelut marinoituja lihajalosteita. Tuotteiden laatukriteereinä ovat vain niiden prosessoitavuus, tehokkuus ja tulos. - Kun hallitusohjelman mukaisesti yhdeksän ministeriä on vetämässä suomalaisen ruuan ohjelmaa ja kun Helsingin yliopistoon on saatu ruokakulttuurin professori, on oikeusmurha, että ihmisille tarjotaan ruokia, joita he eivät tunnista, kärjistää Nuutila ja sanoo, että ruuan pitää olla tunnistettavaa niin ulkonäön kuin maun perusteella.
Luomu on kova kärki
Jaakko Nuutila katsoo, että Suomella ei ole mahdollisuuksia lähteä bulkkituotteiden hintakilpailuun. Suomalaisen ruuan imagon rakentaminen taas onnistuisi hyvin pienillä yrityksillä, joiden tuotteilla on kasvot ja tarinat. Voidaanko luomutuotteita viedä. - Nykyisellään tiloilla ei tiedetä, mitä ammattikeittiö haluaa. Miljoona kanaa menee vuosittain ongelmajätteeksi. Suomessa ei käytetä luomua, kun luotetaan turvalliseen perusruokaan. - Ruokakulttuuriasiamiehenä näen tärkeäksi, että suuren elintarviketeollisuuden rinnalle rakennetaan pienempi toimintamalli. - Luomu on Suomen mahdollisuus. Nyt ryhdytään pilotoimaan hanketta, jossa eripuolilta Suomea kootaan tuotteita
aluksi Esplanadin varrella oleville ravintoloille
Myyntipäällikkö Timo Kuusiaho valittelee sitä, että EU on kieltänyt Brasiliasta tuonnin. Koska rypsiöljy kestää myös lämmittämistä, se sopii myös lämpimiin ruokiin ja leivontaan Messuemäntä Noora Hautakangas esitteli brasilialaista häränfilettä STC-meat Oy:n osastolla. Ne ovat alallaan pohjoisen Itämeren alueen johtava tapahtuma. Tuoteryhmiä olivat muun muassa elintarvikkeet, ammattikeittiökoneet ja -laitteet sekä
sisustus, kalustus ja kattaus. - Ne ovat sellaisenaan käyttövalmiita kylmiin salaatteihin ja salaattien alkuruokapöytiin, tosi herkullista, toteaa Ilari Kesti.
Marjut Lyytinen esitteli Tuoreverkko Oy:n uusia Suvituore-luomusoseita: punajuuri-perunasosetta ja porkkanasosetta. Gastro 2008 -messuilla tuotteitaan ja palveluitaan esitteli kolmen päivän aikana 267 näytteilleasettajaa 16 eri maasta, muun muassa Ruotsista, Virosta, Italiasta ja Ranskasta. - Nyt on 106 tilaa auki tuonnille, mutta se on vain puoli prosenttia niistä tilojen määristä, jotka aiemmin toimittivat lihaa Eurooppaan.
Scaneggin kaupallinen johtaja Jukka-Pekka Takku muistutti munan ja omega-3-rasvahappojen merkityksestä pääsiäisen alla.
Perinteistä Jaffa-limsaa esiteltiin Gastrossa mieleenpainuvasti. Monella messuosastolla makunautintoja tarjoilivat huippuluokan keittiömestarit Suomesta ja ulkomailta. - Miedonmakuinen Livette on ruuanlaitossa kestävä. - 14. Messuilla vieraili 18 000 ammattilaista. Se sopii kylmien ruokien valmistukseen, kuten salaatteihin ja salaatinkastikkeisiin ja sisältää elintärkeitä rasvahappoja. Kalakeitto oli tarjolla uudella tavalla, maukas kalaliemi tarjoiltiin erikseen ja asiakas voi kaataa liemen lautaselle sammen ja nieriän päälle.
astro-messut järjestetään joko toisen vuosi. 15
Tukkutori [ 2 · 2008 ]
Gastro-messuilta löytyi maakunnan herkkuja
Suurkeittiö-, hotelli- ja ravintola-alan ammattilaiset saivat tutustua niin maakuntien herkkuihin kuin maailman ääristä tuotuihin erikoisuuksiin Gastro 2008 -messuilla maaliskuun 12. Messuilla vierailivat ranskalainen jälkiruokiin erikoistunut huippukokki Michel Willaume ja molekyylikeittiön guru, tanskalainen Thorsten Schmidt, Savoyn keittiömestarit Kari Aihinen ja Kai Kallio sekä ahvenanmaalainen Michael Björklund.
Alf-Håkan Romar Jepuan Perunasta esitteli "sous vide" -perunoiden ohella kylmäpuristettu rypsiöljyä, jonka kauppanimi on Livette. - Soseista löytyy juuresten aito maku ja ne ovat erittäin helppokäyttöisiä, vakuuttaa Marjut Lyytinen.. päivinä.
G
Venäläinen keittiö järjesti näytöksiä. Väreihin sointuva esittelijä oli myös colajuomalla.
Keittiömestari Ilari Kesti, toimitusjohtaja Pirkko Suhonen ja myyntipäällikkö Maija Paattakainen esittelivät Profood Oy:n uutuustuotetta, Mestari marinoituja salaattiperunoita
Selvityshenkilöiden tehtävänä on arvioida mahdollisuudet keskittää edelleen valtion tilastotointa ja siihen liittyvää tiedonkeruuta Tilastokeskukseen, selkiinnyttää tilastotoimen työnjakoa tutkimus- ja rekisteritoimintaan sekä tehdä ehdotuksia tilastotoimen palvelujen kehittämiseksi. Tilastokeskuksen ohella tilastoja laatii 16 muuta valtion viranomaista. Parhaillaan listaamme kauppoja, joihin ketsuppia toimitetaan, kertoo Kivioja.
Kalasataman osayleiskaava hyväksyttiin
AUTOLASIPALVELU Tuulilasit nopeasti ja edullisesti Tuulilasin korjaukset
www.autolasipalvelu.com
H
Hermannin rantatie 2-4, 00580 Helsinki 798 292, 798 234
elsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi tammikuun 30. Selvityshenkilöiden toimikausi on 10.3.2008- 31.10.2008. Kakkosluokan tomaateista ryhdymme valmistamaan ketsuppia. - Muovipussi on tullut elinkaarensa päähän. Kalasataman osayleiskaavan. Lasse Liemola sanoo, että tässä ponsiäänestyksessä pointti oli se, että valtuuston tahto on Tuk-
kutorin säilyttäminen. kakkukuvastomme netissä...
Konditoria MESSI Työpajankatu 2 Hki Sörnäinen 09/726 33 00
www.wienerpaakari.com
Kyläsaarenkatu 14 · Avoinna ma-pe 6-17 Lounas- 2 lämminruoka vaihtoehtoa, buffet salaatti, leipä, juomat 7,50 ja kahvi sisältyvät hintaan Meiltä myös pizzat ja kebabit alkaen 4,- · myös mukaan · Tervetuloa!
TIIRA. - Junaradan kohdalle tuleville työpaikkatonteille tulisi varata tiloja ensisijassa niille, jotka nyt joutuvat väistymään Verkkosaaresta. Ponsiesitys hyväksyttiin 57 jaa-äänellä, tyhjää äänesti 28 valtuutettua. Uudet rasiapakkaukset on valmistettu maissitärkkelyksestä. Tilastoja on vuosien varrella keskitetty Tilastokeskukseen mutta edelleenkin runsaat 20 prosenttia valtion tilastotoimen kustannuksista syntyy Tilastokeskuksen ulkopuolella. Lisäksi Hjerppen ja Siuruaisen tulee laatia selvitys Tilastokeskuksen toimintojen alueellistamismahdollisuuksista sekä tehdä tätä koskevat esitykset. Tukkutoriin nyt kuuluvan Verkkosaaren alueen yrittäjille pyritään tarjoamaan korvaavia tiloja alueen työpaikkatonteilta. Se on usein myllättynä hyllyssä, jolloin tomaatteihin on voinut tulla kolhuja. Uusi rasiapakkaus suojaa tuotetta, ja on ympäristöystävällinen, kun se on biohajoava. Tukkutori [ 2 · 2008 ]
16
Tilastokeskus hajasijoitetaan?
H
allinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi on kutsunut professori Reino Hjerppen ja maaherra Eino Siuruaisen selvittämään valtion tilastotoimen tehostamismahdollisuuksia sekä mahdollisuuksia alueellistaa Tilastokeskuksen toimintoja. Valtion koko tilastotoimen kustannukset ovat runsaat 70 miljoonaa euroa.
Tukkutorin kulmalla, Kalasataman metroaseman vieressä oleva Tilastokeskus valmistui aikoinaan Tukon pääkonttoriksi.
Luomutomaatit biohajoaviin rasioihin
K
KK-Vihannes Oy:n toimitusjohtaja Esa Kivioja Honkajoelta kertoo yrityksen uudistavan luomutomaatin pienpakkaukset - Luomutomaatin myyntipakkaus, muovipussi, on vuodesta 1996 alkaen ollut sama. Joku sijoittaja voisi rakentaa tontille suuren liiketilan ja tarjota siitä toimitiloja yrittäjille, sanoo Liemola.
* vadelma-kermarahkatäyte 8 - 10 henkeä (4 m)
Hinta voimassa huhtikuun08 loppuun
RAVINTOLA · RESTAURANT
Vadelmakakku
Hyvää Messistä
18 / kpl
Käy katsomassa Käy katsomassa kakkukuvastomme netissä... päivänä Sörnäistenrannan - Hermanninrannan eli ns. Valtuusto hyväksyi myös valtuutettu Lasse Liemolan toivomusponnen, jonka mukaan alueen työpaikkarakenteen kehittämisessä otetaan huomioon Helsingin Tukkutorin sijainti
merkittävänä elintarvikealan osaamiskeskuksena. Reseptit ovat kunnossa ja kotimaisesta luomutomaatista valmistettua ketsuppia tulee kauppoihin huhtikuussa. - Sen tulisi merkitä sitä, että nyt vuokratontilla oleva yritys voisi ostaa tontin omistukseensa
- Aiemmin supermarketissa oli pieni kukkapiste. Liike on
Marketin asiakas haluaa nopeaa palvelua
- Marketissa laadukkaan kukkakaupan tekeminen on vaikeaa, ehkä asiakkaat eivät odotakaan sitä. Itsenäisesti toimiva kukkakauppa ja ruokakauppa luovat synergiaetua toinen toisilleen. - Vein kukkia vaimolle tunnistettavaksi, nauraa Ensio ja muistelee kiitollisena, kuinka hän sai neuvoja Tukkutorilla kollegoilta ja ennen kaikkea Kukkavirran Risto Häkkäseltä. Ykköshallin viereen tuli nelisen vuotta sitten S-market. Sielläkin oli alkuun kukkapiste, mutta se lopetettiin. Niin ruokakauppa kuin kukkakauppakin hyötyvät toisistaan. Ensio Paakkanen kertoo menneensä 15-vuotiaan Karjakunnan lihakauppaan töihin. Asiakkailla on matala kynnys tehdä kukkaostoksia, kun ei ole ripaa, josta ovi pitäisi aukaista. Teemmekin kimppuja paljon valmiiksi, luonnehtii Ensio. Olem-
me 11 vuoden ajan kehittäneet toimintaamme ja nyt meidät otetaan vakavasti kukkakauppiaana. Marketin asiakkaat haluavat nopeaa palvelua ja laajaa valikoimaa myös siellä olevalta kukkakaupalta. - Ilman ulkomyyntiä kukkakaupan pitäminen kesäaikaan olisi vaikeaa. Prosenttia Ensio ei paljasta, mutta sanoo, että kirjoita siihen "paljon" ja nauraa päälle. Kun leikkokukat otettiin esille, niiden myynti kaksinkertaistui. Kukkakauppa menestyy marketin sisällä
Y-kukka toimii K-supermarket Ykköshallin sisällä Myyrmäessä. Ension sanoo tekevänsä töitä 80 tuntia viikossa. Kukkavirta onkin ollut koko ajan Y-kukan hovihankkija. Huhtikuun lopulta syyskuulle saakka Y-kukka levittäytyy pihalle, jossa alkuun myydään kesäkukkia ja kesällä myös marjoja. 0400-495 276. Kutsun itseäni raatajayrittäjäksi. - Pidämme paljon tavaraa esillä, sillä kukkia ostetaan silmillä. Sidontatyöt ovat kasvaneet tosi paljon, kertoo Ensio ja toteaa Y-kukan liikevaihdon olevan 400 000 euroa.
Molemmat hyötyvät yhteiselosta
Y-kukassa on talviaikaan Ensio lisäksi kaksi kokopäiväistä ja yksi osa-aikainen työntekijä. Sieltä menin K-kaupan puolelle, armeijan jälkeen osuuskauppaan ja sitten K-kauppiaaksi. Tosiasiassa meillä on kauppiaan kanssa hyvät välit, ja yhteistoiminta on aina toiminut. Hyvistä kauppapaikoista pitää maksaa hyvä vuokra. Ruokakaupan asiakkaat saavat laadukkaita kukkia ja hyvää palvelua.
17
Tukkutori [ 2 · 2008 ]
K
ukkakauppias Ensio Paakkanen sanoo peittelemättä, että hän ei ymmärtänyt kukista mitään, kun hän ryhtyi kukkakauppiaaksi 11 vuotta sitten. Joulukuussa ruokakauppa on auki myös sunnuntaisin ja samoin Y-kukka. Työ opettaa nopeasti. Pienyrittäjän työpäivä venyy pitkäksi, se on elämäntapa.
auki samoin kuin supermarket eli arkisin 13 tuntia ja lauantaisin 11 tuntia. - Kun on myynyt koko elämänsä, niin on sama mitä myy. Ammattitaitoiset floristit hoitavat sidonnan, itse sidon vain pakkotilanteessa, sanoo Ensio. Hävikki ei ole lisääntynyt, mutta työ on, sillä ämpäreiden vesiä täytyy vaihtaa useammin kuin kylmästä myytäessä.
Y-kukassa on Veikkauksen palvelupiste ja Anna-Liisa Vettenranta palvelee välillä lottokupongin palauttajia.
· ruusubegonia · rautayrtti · lobelia · verenpisara · marketta · pelargoniat · pelargonia · ruusubegonia ·uudenguineanliisa·marketta·ruusuliisa · lumihiutale · verenpisara · ym.
AMPPELISSA
RUUKKUKASVIT RYHMÄKASVIT
NIEMISEN PUUTARHA · 019-688 9096
· orvokit ja muut ryhmäkasvit
Y-kukassa on isohko huone ruukkukukille.
KANERVON
PUUTARHA KY Puh. Y-kukka maksaa noin 50 neliön tiloista kaupalle vuokraa liikevaihdon perusteella. Yrittäjämäisellä otteella tekeminen on kuitenkin toisenlaista kuin palkollisena. - S-marketin tulo pienensi myyntiämme ja nyt olemme päässeet takaisin entiselle tasolle. Ensio Paakkanen kertoo Myyrmäen hiljenevän kesäksi. Kun olin kauppiasharjoittelija, työaikalaki ei koskenut meitä. Lamavuosina kauppa meni nurin ja aloitin kukkakauppiaana. Toukokuun on meille yhtä tärkeä kuin joulumyynti.
Ensio Paakkanen kertoo saaneensa Hollannista idean myydä leikkokukat lämpimästä paikasta
- Suomalaisille kakkujen pitää olla hyvin kostutettuja. Ison kinkkukakun tilausta täydennetään pitopiirakoilla. 010 766 1047
Sonja Vilko palvelee asiakkaita Tukkutorin Messissä.
Kari Koivunen on ollut leipomoalalla jo 25 vuotta, ja Wiener Paakarissa 7 vuotta. Yritysten cocktail-tilaisuuksiin tilataan pikkusuolaisia. Vuonna 2004 yritys osti Tukkutorilla pitkään toimineen
Konditoria Messin. - Suolainen puoli on laajentunut. Tulevaisuus on kuitenkin omien pisteiden, sillä kustannusrakenne ei kestä tukkuhinnoilla myyntiä. Siellä käy eniten yksittäisiä asiakkaita, viikolla on 700 asiakasta ja perjantaina kassalyönnit nousevat jopa tuhanteen, sanoo Mika tyytyväisenä.
Järvenpään Wiener Paakari Oy
peRustaJina Kai ja Marjatta Gilan vuonna 1984 oMistaJina perustajien lisäksi Mika ja Joni Gilan Liikevaihto 1,5 miljoonaa euroa, kasvu keskimäärin 5 % työntekiJöitÄ 20 henkilöä, lisäksi osa-aikaisia
Mika Gilan taitaa mansikkakakun teon, mutta hän sanoo, että hänen ominta alaansa on tuotekehitys.
kevät on kakkuaikaa
Mika Gilan on asettanut yritykselle tavoitteeksi olla täyden palvelun kakkutalo. Mika Gilan kertoo yrityksen uudistaneet nettisivut viime syksynä. - Myynnistä pitää saada lopullisen asiakkaan hinta suoraan. Netti on meidän voimakkain myyntikanava. (09) 774 33 44 Faksi (09) 77 433 433
lihatukku@chef-wotkins.com
MYYNTIPISTE S-Market Sokos Helsinki Postikatu 2, 00100 Helsinki Puh. - Ennakkokysyntä äitienpäivään ja ylioppilasjuhliin on ylittänyt
odotukset. Kakut eivät saa olla hirveän makeita, vaan niiden tulee olla raikkaita ja tuoreita. Kevät on kuitenkin parasta kakkuaikaa, koska silloin ihmiset juhlivat. Yrityksessä pullapitko letitetään käsin, kun suurleipomoissa sen tekevät koneet.. - Olen järjestänyt varmaan tuhannet ylioppilasjuhlat, ja vain kerran ne on peruttu. Minä olin silloin 13vuotias ja olin alusta asti vanhempien apuna. - Paljon on tehty, mutta paljon on vielä tekemättä. - He olivat molemmat leipurikondiittoreita. - Valmistuin vuonna 1989 merkonomiksi. - Olen kouluttanut varaihmisen, mutta hän kaatui lenkkipolulla ja joutui kolmeksi kuukaudeksi sairaslomalle. Sillä tiellä ollaan, toteaa Mika ja myöntää oman loman pitämisen olevan vaikeaa. Järvenpään Wiener Paakari laajeni 2000-luvulla pitopalveluun ja se tarjoaa lounasta päivittäin sadalle hengelle. Koko talven on myynti ollut hyvä. Perumisen todennäköisyys on siten häviävän pieni.
kakkuja suomalaiseen makuun
Mika Gilan ei ole huolestunut leipomoalan keskittymisestä. Olemme aina pyrkineet siihen, että emme myy "ei oota", mutta nyt joudumme miettimään, miten saamme vietyä kevään juhlat läpi, pohtii Mika ja kehottaa tilaamaan ajoissa. Suomalaiskansallisia mansikkakermakakkuja ei ole muissa maissa ja meillä se vieläpä maistuukin mansikoilta.
Mika kertoo hyydytettyjen tuorekermajuustokakkujen lisänneen suosiota, sillä ne ovat kevyempiä. Jos saisimme noutopisteet vielä Jumboon ja Isoon Omenaan, niin konsepti olisi aukoton. Siirsimme konditorian Järvenpään tuotantotiloihin ja Messi jäi myyntipisteeksi, josta helsinkiläiset asiakkaat noutavat kakut. Järvenpään Wiener Paakari Oy työllistää kaksikymmentä kädentaitajaa, joista neljä työskentelee Messissä.
Kansikuvassa: Hanne Koskivirta, Tarja Honkajuuri ja Disa Nylund Tukkutorin Messissä.
LIHATUKKU VEIJO VOTKIN OY Vanha Talvitie 8, 00580 Helsinki
www.chef-wotkins.com
TEHTAANMYYMÄLÄ Avoinna ma-pe 7-18, la 7-15 Puh. Asiakkailta saatu palaute osoittaa, että suunta on oikea.
L aa
tu a l a u t a s el le
- Meillä on kahden oman myyntipisteen lisäksi jälleenmyyjiä metroasemilla. Siellä on ostoskori hintoineen, ja asiakkaat saavat tietoa myös kakkujen mitoista. Kevät on kakkujen myyntisesonkia.
18
Netti on vahvin markkinoija
FAKTAT
T
oimitusjohtaja Mika Gilan kertoo Wiener Paakari Oy:n toiminnan alkaneen vuonna 1984, kun hänen vanhempansa Kai ja Marjatta Gilan ryhtyivät yksityisyrittäjiksi. Teemme pääasiassa kakkuja ja konditoriatuotteita, joita suuret kilpailijat eivät tee. - Se toimii Työpajankadulla tiloissa, jotka olivat lamaan saakka KOP:n konttoritiloja. Tukkutori [ 2 · 2008 ]
Wiener Paakari Oy:n Mika Gilan:
Järvenpään Wiener Paakari Oy:llä on omia myyntipisteitä ja jälleenmyyjiä, mutta netti on osoittautunut voimakkaimmaksi myyntikanavaksi. Pullanvalmistusta teemme vain omiin tarpeisiin. - Messi tuo myynnistämme neljäsosan. Olemme usean vuoden ajan markkinoineet jouluun kakkuja, ja nyt se on purrut. - Tarkoituksemme on vastata ihmisten kakkutarpeisiin. (09) 774 33 477
tehtaanmyymälä@chef-wotkins.com
RAVINTOLAPALVELU Puh. Tavoitteena oli, että kun pääsen koulusta pois, päästän faijan ekakerran lomalle. Messistä saa kahvin, tuoreen leivän ja pullan lisäksi myös lounassalaatteja ja täytettyjä patonkeja
- Tilastot osoittavat, että yrityspalvelun asiakkaista 45 % on maahanmuuttajia, kertoo El-Khouri. YritysHelsingin neuvojat laativat yrittäjien kanssa liiketoimintasuunnitelmia ja laskelmia, jotka ovat edellytyksenä mm. Starttirahaa voidaan myöntää myös palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä kokoaikaiseksi yrittäjäksi siirtyvälle. - Meillä on käytössä asiantuntijaverkosto, joka on sitoutunut luottamukselliseen ja maksuttomaan palveluun.
Maahanmuuttajille neuvoja äidinkielellä
Projektikoordinaattori Elie ElKhourin vastuulla on maahan-
muuttajayrittäjyyden edistäminen. Tavoitteena on, että neuvonnassa olleista uusista yrityksistä 80 prosenttia on elossa vielä viiden vuoden kuluttua, määrittää Onnela.
yrityksiä luotsataan karikoiden ohi
Palveluita ovat perustamisinfo, yritysneuvonta alkaville ja alkuvaiheessa oleville yrittäjille, yrittäjäkoulutus ja yrityshautomopalvelut kasvuhakuisille yrityksille. Yrityshautomo toimii edelleen Ilmalassa. NYP-yrityspalvelut on toiminut aiemmin Ilmalassa. Uusyrityskeskus kuuluu Suomen Uusyrityskeskusten verkkoon. Helsingin Uusyrityskeskus ry on itsenäinen yhdistys, jonka toimintaa kaupunki rahoittaa. (09) 350 5590 fax (09) 351 3510 Keskusvaraamo
Varaukset ja lisätiedot www.transvell.fi | Muihin maihin www.sixt.fi. Elie El-Khouri mainitsee maahanmuuttajien ykkösongelmaksi kielen. yhteystiedot YritysHelsinki, PL 37, 00099 Helsingin kaupunki, Kaisaniemenkatu 6 A 6 krs, www. Pyrimme neuvomaan, kuinka kasvuesteet voidaan voittaa. - Pyrimme antamaan apua, jotta alkuvaiheessa oleva yritys voisi selvitä karikoiden ohi. - Olen itse osittain yrittäjä vieläkin. Se palvelee koko pääkaupunkiseutua. yrityshelsinki.fi yRityksen peRustaMisinFot tiistaisin 13 16 Kampin työvoimatoimiston tiloissa Antinkatu 3 D:ssä, 4 krs.
kuitenkaan anna rahaa. YritysHelsingin neuvontapalvelu on maksutonta ja luottamuksellista. - YritysHelsinki tarjoaa nyt saman katon alta yrittäjän tarvitsemat palvelut liikeidean kehittämisestä lähtien, kertoo Timo Onnela, joka on Helsingin Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja. Tuon ja vien erikoiselintarvikkeita. - Ovesta tulee vuosittain sisään 2500 asiakasta, joista 800 perustaa uuden yrityksen. syyskuu 10.00 - 23.00 www.valkoinenpelikaani.com
Pelikaani
Lounaat alkaen 4,85
Uusi toimipaikkamme Tukkutorilla, Työpajankatu 2 krs 2, kadun puolella
AUTOT VUOKRAA - RENT A CAR
Euroopan ensimmäinen autovuokraamo 1912
LOUNASPÖYTÄ
7,50
TRANSVELL OY
Pakettiautot | Kuorma-autot | henkilöautot | pikkubussit | tila-autot
Puh. yrityksen toiminta- ja rahoitussuunnitelma. Neuvojia on 15 henkilöä, joista Helsingin kaupunki on osoittanut viisi Uusyrityskeskuksen käyttöön. Starttirahaa voi saada noin 527 - 670 euroa kuukaudessa enintään 18 kuukauden ajan. Kassakriisi on tyypillistä, mutta emme
Helsingin Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Timo Onnela ja vastaava yritysneuvoja Toivo Utso Helsingin kaupungin elinkeinopalveluista toivottavat toisensa tervetulleeksi saman katon alle YritysHelsinkiin.
FAKTAT
YritysHelsinki
peRustettu vuodesta 1992 toimineiden Helsingin Uusyrityskeskus ry:n ja Helsingin kaupungin elinkeinopalvelun NYP-yrityspalveluiden ympärille. - Suomalaiset rahoittajat suhtautuvat maahanmuuttajayrittäjiin samalla tavalla kuin suomalaisiinkin, toteaa Elie El-Khouri. Katso lisää www.mol.fi
Elie El-Khouri antaa neuvoja maahanmuuttajille, kun he aikovat ryhtyä yrittäjiksi.
LOUNASRAVINTOLA
VALKOINEN
Vanha talvitie 2-6 Avoinna: Elokuu 10.00 - 15.00 alk. YritysHelsinki haluaa myötävaikuttaa terveiden, elinkelpoisten yri-
tysten ja työpaikkojen syntymiseen Helsingin alueella. Laajennamme palveluita jo toimiviin, alkuvaiheessa oleviin yrityksiin, kertoo Onnela. Starttirahalla turvataan yrittäjän toimeentulo sinä aikana, jonka yritystoiminnan käynnistämisen ja vakiinnuttamisen arvioidaan kestävän. Tukkutori [ 2 · 2008 ]
20
Yrittäjien neuvonta keskitettiin YritysHelsinkiin
Helsingin kaupungin yrittäjille tarjoamat palvelut on nyt keskitetty Kaisaniemenkatu 6 A:ssa sijaitsevaan YritysHelsinkiin, jonka avajaisia vietettiin helmikuussa.
U
udessa YritysHelsinki-nimisessä palvelukeskuksessa toimivat Helsingin kaupungin elinkeinopalvelun NYP-yrityspalvelut, Helsingin Uusyrityskeskus ja Pääkaupunkiseudun maahanmuuttajayrittäjyyden edistämiskeskuksesta, joka on tunnettu nimellä Caisa Enterprise Centre. Rahoitusta maahanmuuttajat voivat saada kansainvälisistä kontakteistaan esimerkiksi saamalla tavaraa luotolla. Onnelan mukaan neuvojat toimivat yrittäjien sparraajina, mutta voivat ohjata myös asiantuntijain luo. starttirahan hakemiseen.
Starttirahaa voi saada 18 kuukauden ajaksi
starttirahan tarkoituksena on edistää uuden yritystoiminnan syntymistä ja työttömän työnhakijan omaehtoista työllistymistä. Starttirahaa haetaan työvoimatoimistolta työministeriön lomakkeella, jossa selvitetään mm. Hän on syntynyt Libanonissa ja avioitunut Suomeen vuonna 1990, ja perheessä on neljä lasta. - Me pystymme palvelemaan suomen ja ruotsin lisäksi englanniksi, venäjäksi, viroksi, ranskaksi ja arabiaksi.
- Toinen ongelma maahanmuuttajilla voi olla puutteelliset yhteiskuntatiedot. NYP tarjosi aluksi palveluja nuorille, mutta pian neuvonta laajeni koskemaan kaikkia aloittavia yrittäjiä. - YritysHelsinki lähtee kaupungin elinkeinostrategiasta, jonka mukaan yrittäjille tarjotaan parempia palveluita
Tarvikkeiden keskeinen hankintapaikka on Tukkutori. Postresin keittiömestareiden asenteena on kehittyä. 09-4780 2080 Fax 09-4780 2082 | GSM 0400-818 366
www.kinesiologia.fi. Palvelu voi olla huomaamatonta, mutta silti hyvää. Ikkunasta avautuu näkymä Esplanadille.
Vesa Parviainen kehottaa kotimaisia pientuottajia arvostamaan omaa tuotettaan. Öisin täällä keittiössä puksuttelee pari liemikattilaa. - Olemme innostuneita omasta yrityksestä ja sen eteenpäin viemisestä. päivänä julkistettiin Euroopan suurimpien kaupunkien ravintola- ja hotellitarjontaa arvottava Michelin Main Cities of Europe 2008 opas. Maaliskuun 11. Molemmat keittiömestarit olivat työskennelleet Hans Välimäen Chez Dominques-
Keittiömestari Vesa Parviainen, ravintolapäällikkö Jouni Olkkonen ja keittiömestari Samuli Wirgenius iloitsevat saamistaan huomionosoituksista, mutta aikovat nöyrin mielin kehittää Postresia edelleen.
sa ja sen jälkeen ulkomailla, Vesa Tukholmassa ja Samuli Lontoossa. Samuli lähteekin touko-kesäkuuksi Pariisiin hakemaan vauhtia kahden Michelin-tähden ravintolasta. Vesa Parviainen ja Samuli Wirgentius sekä kolmas taustalla oleva osakas perustivat Postresin vuoden 2006 huhtikuussa. - Palkinnot ovat tuoneet ilmaista markkinointia, ja sitä kautta palkitsevat työn teon.
innostunutta työtä
Vesa Parviainen sanoo, että he pyrkivät välttämään ravintolansa tiukkaa määrittelyä. - Arvostamme erityisesti ravintolan panostusta kotimaisiin raaka-aineisiin, vihanneksiin, kalaan ja lihaan. Asiakas ei huomaakaan, kun ilta on mennyt hyvän ruuan, viinin ja ystävien seurassa. Postres tukeutuu hankinnoissaan vahvasti Tukkutorin yrityksiin.
M
aaliskuun 3. Samalla lailla koetetaan kehittää ravintolaa entistä parempaan. Kolmen ruokalajin lounaan hinta on 27 euroa ja kolmen ruokalajin illallisen hinta 49 euroa. Hankimme vihannekset Hevitukkureista, kalat Stadin kalasta ja Catch of the Day -kalatukusta, lihat Reinin lihalta ja monet muut tuotteet Heinon Tukusta, luettelee Vesa ja sanoo Tukkutorilla olevan kivan fiiliksen, kun hän vierailee siellä morjenstamassa tavarantoimittajia. Esplanadin puistoon avautuvista ravintolatiloista yrittäjät joutuvat maksamaan vajaan kymppitonnin vuokraa kuukaudessa. Valintaperusteissa seuran puheenjohtaja Raili Koroma korosti, että Postresissa on korkealaatuinen, selkeä ja kauniisti tarjolle asetettu ruoka, usein vaihtuva ruokalista, viimeistelty kattaus, korkeatasoinen viinivalikoima ja sisääntulosta lähtien osaava, huomaavainen palvelu sekä tyylikkäästi sisustetun ravintolan harmoninen ilmapiiri. Koko henkilökunta on siinä tukena. Viikkoa myöhemmin ravintola palkittiin Michelin-tähdellä. Samoja yrittäjiä he ovat kuin itsekin olemme. Vesa Parviainen panee merkille Tukkotori-lehden artikkelit, joissa kerrotaan kotimaisista pientuottajista. Ensin heidän Postres-ravintolansa nimettiin Vuoden ravintolaksi 2008. Sen tulee olla tasalaatuista, edustavasti pakattua ja yrityksellä tulee olla toimitusresursseja riittävästi.
Katso elävää kuvaa
ARKKITEHTITOIMISTO
Tukkutorilta
P. Vesa Parviainen toteaa hintojen olevan maltillisia ja kertoo ravintolan valmistavan kaiken itse puhtaista ja tuoreista raaka-aineista. päivänä Suomen Gastronomien Seura nimesi Etelä-Esplanadin ja Fabianinkadun kulmassa sijaitsevan Postresin Vuoden ravintolaksi 2008. Matkoilta saamme uusia ideoita,
joita sovellamme omalla tyylillä ja luomme omia juttuja. Yhteistyötä tehdään mahdollisuuksien mukaan.
Lounasasiakkaat ovat jo poistuneet ja pöydät ovat valmiina vastaanottamaan illan asiakkaat. Postresin lounaiden taso on yhtä korkea kuin a la carte aterioiden, kertasi Koroma valinnan perusteluja. Pyrimme korkealaatuiseen ja ennen kaikkea tasalaatuiseen ruokaan ja palvelutuotteeseen, toteaa Vesa ja selvittää, että palvelutuote on sitä, miten asiakas kokee ravintolan. 21
Tukkutori [ 2 · 2008 ]
Kauhoittain kunniaa Postresille
Maaliskuu on ollut Vesa Parviaiselle ja Samuli Wirgentiukselle mahtavaa aikaa. Samuli lähtee keittiömestarista harjoittelijaksi, iloitsee Vesa kollegansa tulevaa kohtaloa Le Ambassadeur -ravintolassa.
kotimaisia pientuottajia etsitään
Postresissa on tilaa 160 neliötä ja
viitisenkymmentä asiakaspaikkaa. Vesa sanoo, etteivät he aio jäädä laakereilla lepäämään. Olemme nöyrin mielin. Siinä tuli Helsinkiin kaksi uutta tähteä: toinen Postresille ja toinen Markus Aremon Carmalle. Olemme Samulin kanssa esimerkkeinä ja henkilökunta on toteuttaja, jakaa Vesa kiitosta kymmenelle muulle henkilökuntaan kuuluvalle. K A N T O L A
OY
AIVOJUMPPAA TYÖSSÄ JAKSAMISEEN:
ILMAISET ESITTELYT klo 18-20
tiistaisin 1.4. Kotimaisilla tuottajilla on hyviä raaka-aineita, mutta pienet resurssit saada itseään kuuluville. ja 6.5.2008 Ilmoittaudu: 040- 821 7115 Vanha talvitie 10 A, 2.krs, 00580 HKI
www.tukkutori.eu
TYÖPAJANKATU 10 B A 36 | 00580 HELSINKI arkk.tsto@kantola.fi | Puh. Keittiömestari Vesa Parviainen kertoo Tukkutori-lehdelle, että pu-
helin on soinut ilahduttavasti, kun niin yksityiset kuin yrityksetkin haluavat tehdä pöytävarauksia. Olemme moderni skandinaavista ruokaa tarjoava lounas- ja iltaravintola ja käytämme mielellämme kotimaisten pientuottajien raaka-aineita
Näin tilantarve vähenee arviolta neljäsosaan verrattuna nykyiseen varastopinta-alaan. Ilmoittakaa myös, jos järjestätte maistiaisia tai teillä on muuta ohjelmaa tarjolla!. Torin reunalle voidaan rakentaa toimistoja pakastamossa toimiville yrityksille. Pikkuhiljaa optimistitkin alkavat uskoa, epävarmuus nakertaa taloutta ja lopulta psykologinen vaikutus vie kasvulta pohjan. Jo parin vuoden ajan on säännöllisesti muistutettu ja etsitty talouden heikkoja kohtia tyyliin "Kohta se tulee...". Pakkassalin katolle on suunniteltu piha-alue, johon on mahdollista rakentaa esimerkiksi tenniskenttiä. Uusi rakennus voidaan sijoittaa vapaalle Agroksenmäen kulmatontille, rakenteilla olevien kerrostalojen ja nykyisen pakastamon väliin. Erillinen ns. Vaaleiden tiiliseinien suojissa varastoidaan raakaaineita, valmista ruokaa ja erillisissä omissa tiloissaan lääketieteellisiä ja eläintutkimuksiin liittyviä näytteitä. 8. Myös ympäristönäkökulmat ja energiatehokkuus on otettu huomioon tässä osin kallioseinää vasten rakennettavassa laitoksessa. Tulos oli ikävää muisteltavaa. Taantuma on lamaa jo Yhdysvalloissa, mutta sen leviäminen maailmanlaajuiseksi ei olekaan enää yhtä selvää kuin aikaisemmin, jolloin USA oli kiistattomasti ainoa maailmantalouden puuskuttava veturi. karanteenitila varataan tuotteille, jotka jäävät odottamaan tilaajan tai valvovien viranomaisten tarkastusta ennen siirtoa varastoon.
Laituri toimivaksi
Laiturialueen suunnitteluun on kiinnitetty erityistä huomiota. Nykyinen kylmäaine ammoniakki - korvataan ympäristöturvallisemmalla kylmäaineella. Pakastustilat sijoitetaan yhteen 1250 neliön hal-
liin, johon saadaan vähintään 2000 lavapaikkaa. Toripaikka on maksuton ja yhden ruudun koko on runsaat 20 neliötä. Jokainen asiakas tietää tietojärjestelmän pohjalta, mitä tavaraa heillä on pakastamossa ja kuinka kauan tuotteet ovat siellä olleet. Pienyritysten, kuten ravintoloiden tarpeisiin on mahdollista rakentaa lavapaikkaa pienempiä varastotiloja. Jos sinä ja minä pistämme kukkaron nyörit tiukalle, sopulireaktio on laaja ja haitallinen. Pakastamon vanha osa puretaan, kun toiminnot on siirretty uusiin tiloihin. Uusi kylmä sydän lämmittäisi monen nykyisen toimijan mieltä!
TAULAVUORI
[ Seitsemän lihavaa ]
säkin, mutta valitettavasti myös huonossa. Sykli on jotenkin apostolinen?! Jostain kumman syystä asiantuntijat, journalistit ja muut ennustajat ryhtyvät aina maalaamaan muutaman kasvuvuoden jälkeen synkkiä pilviä taivaalle. Tukkutorin pakastamolla asioi hyvin erikorkuisia ja -tyyppisiä kulkuneuvoja. Lopullinen rakentamispäätös on mahdollista tehdä kaavan vahvistuttua. non-food-tuotteet sijoitetaan edelleen erilliseen pakastustilaan. Uusi pakastamo toimii yhdessä tasossa ns. Lähtökohtina ovat olleet asiakas-
pakastamon yhteyteen tuotantotiloja
Uuden pakastamon yhteyteen on mahdollista rakentaa myös muita tuotanto- ja varastotiloja elintarvikealan yrityksille. Onneksi elintarvikekaupassa pätee vanha hyvä sääntö hyvä ruoka maistuu aina! Odotan kuitenkin jo Marttojen säästöruokavinkkejä, sillä nekin tulevat lehtiin yhtä varmasti kuin talousennusteet toteutuvat. Luvassa on torvisoittoa ja juhlatorttua! Kutsu on avoin kaikille alueen toimijoille ja sidosryhmille. Myös Suomi on mielenkiintoinen "erityisalue", jonka käyttäytyminen saattaa poiketa yleisestä virrasta. Helsingin Tukkutori hakee hankkeeseen mukaan yksityisiä rahoittajia, samoin kuin pakastamon kylkeen rakennettavaan elintarviketuotantolaitokseen. Uuden pakastamon esisuunnitelmat ovat jo valmiit. Pakastamon kytkee laiturialueeseen 600 neliön halli, joka toimii keräily- ja vastaanottotilana. Elämme parhaillaan aikaa, jossa taantuman mainoskampanja on saavuttanut huippunsa. Näin ainakin minä uskon. Tähän Sörnäistenkadun varren rakennukseen voidaan sijoittaa useita yrityksiä, joilla olisi pakastamotoiminnot saman lastauslaiturin varrella. Alemman tason katolle jää puolestaan tilaa henkilöautojen pysäköinnille. Toiminta alkoi silloin Hermannin kaupunginosassa Bertel Liljequistin suunnittelemissa Euroopan moderneimmissa teurastamolaitoksissa. Tuoretonnikalasushit ja muut nousukauden trendiruoat lehtien resepteissä vaihtuvat perinteisempiin kotiruokiin.
Uusi pakastamo sulkee kulkutien Sörnäistenkadulle.
S
eitsemän talouskasvun ripeää vuotta on takana ja nyt näyttää väistämättömältä, että kasvuluvut ovat aiempia laihempia. Nyt Kaukoidän maat, Intia ja jopa Venäjä uskovat omiin talouksiinsa ja lieventävät taantuman leviämistä laajaksi. Toripaikkavaraukset tiina suvaselle p. Nämä rakennukset muodostavat eräänlaisen
lähtöisyys ja erityisesti toiminnallisuus. 09-310 78822 tai tiina.suvanen@hel.fi. Väin tapahtuu monessa hyväs-
Tukkutori esittäytyy 28.8.2008
helsingin tukkutori täyttää ensi syksynä 75 vuotta. 31032500 tai timo.taulavuori@hel.fi.
Lähtökohtana toiminnallisuus
Toiminnallisen suunnitelman on laatinut Panet Logisticin Paavo Pastila, jolla on pitkäaikainen kokemus Suomessa ja maailmalla kylmä- ja varastointilaitosten suunnittelusta. Hankkeeseen mukaan voivat tulla yritykset itse tai sijoittajat, jotka sitoutuvat vuokraamaan tilat pitkäjänteisesti elintarvikkeiden tukkukaupan tai valmistuksen tarpeisiin.
Hankkeesta kiinnostuneet tahot voivat tiedustella lisää asiasta Timo Taulavuorelta p. Laiturialue suunnitellaan niin, että rekat pystyvät purkamaan siinä, mut-
ta myös pakettiautot saavat lastattua vaivattomasti tuotteet kyytiinsä. 1990-luvun alussa ikävien talousuutisten jälkeen lähes kaikki yritykset, julkinen talous ja kuluttajat pistivät samanaikaisesti kukkaronnyörinsä umpisolmuun ja sekametelisoppa oli valmis. Valmista olisi aikaisintaan vuonna 2011.
muurin Sörnäistenkadun varteen. Pakastamon paksut seinät ja korkkieristeet ovat olleet vuosikymmeniä ikijäässä. Ajan kuluessa toiminta on kehittynyt ja monipuolistunut. Tukkutorin nykyinen kylmä sydän on ahkerassa käytössä, sillä pääosan vuotta kaikki tilat ovat vuokrattuina. Se, mistä puhutaan ja mihin uskotaan, toteutuu oikeasti. Nyt on aika uuden pakastamon.
Uusi pakastamo on tulossa vanhan pakastamon viereen.
22
T
ukkutorin pakastamolla on pari sataa vuokrasopimusta yritysten ja yhteisöjen kanssa. Toivottavasti opimme siitä jotain. Reilun viidenkymmenen vuoden aikana rakennus on pikkuhiljaa vanhentunut niin teknisesti kuin toiminnallisestikin. Suunnitelmissa on myös ennakoitu tulevat elintarvikevalvonnan vaatimukset. Kuntokartoituksen yhteydessä arvioitiin, että tarvittavan peruskorjauksen hinta on jo niin korkea, että samalla rahalla pystymme rakentamaan uuden toimivamman pakastuslaitoksen. Jos kaikki etenee hyvin, peruskivi päästäisiin muuraamaan jo ensi vuonna. Kun rakennetaan voimakkaasti kehittyvälle alueelle, kiinnitetään huomiota myös arkkitehtisuunnitelmiin niin, että rakennus muodostaa tyylikkään rajapinnan Sörnäistenkadun ja Agroksenmäen uusien kerrostalojen suuntaan. 2008 klo 14 - 17 välisenä aikana. Laskutus tapahtuu lavapaikkojen lukumäärän ja varastoinnin keston perusteella eli asiakas maksaa käytön mukaan. Uuden pakastamon rakentamiskustannukset ovat vajaa 10 miljoonaa euroa. Juhlimme yhdessä 75-vuotispäiviä torilla torstaina 28. uusi, matala osa, jonka peruskorjaus valmistuu nyt huhtikuussa. Nykyinen pakastamo ei täytä enää elintarvikevalvonnallisia haasteita ja siellä on myös hankala liikkua. Kaikki Tukkutorin alueella toimivat yritykset ovat tervetulleita esittelemään toimintaansa ja tuotteitansa torijuhlissa. yhden luukun periaatteella, jolloin pakastamon henkilökunta siirtää tuotteet liikkuviin varastohylly-yksiköihin. Tukkutori [ 2 · 2008 ]
TeKSTi Timo Taulavuori
Uusi kylmä sydän suunnitteilla
Tukkutorin nykyinen pakastamo on toiminut keskeytyksettä vuodesta 1953 asti. Kyse on kuitenkin uskosta. Uusien rakennusten ketjuun liittyy vanhan pakastamon ns. Yrittäjät ja tukkutorin henkilökunta ovat avustaneet suunnittelussa. Ns