12 Ismosta Vuoden Kokki s. 9 2 | 2015 | Lehti yhdistää tukkukauppojen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat Kauppakeskus Mikä meininki?s. Suomi-ruoan vienti aiotaan tuplata s. 4. 6 Gästgivars alentaisi vierastyön hintaa s
Tällaiselta perustalta hallitus voisi onnistua, mutta lienee turha toivoa, että ainakaan ammattiyhdistysliikkeen johto moiseen sitoutuisi. Se tulee olemaan joko porvarihallitus tai peruspunamulta. Timo Soini ei asettele hallitusneuvotteluihin sellaisia ehtoja, joihin hän voisi kompastua. Ohjelmakysymykset ja yhteistyökyky tulevat ratkaisemaan, mistä puolueista hallitus kootaan. Suomen tulee saada uusi suunta, jotta hyvinvointivaltio voidaan pelastaa. Eeron pitkä ura näkyi varmana Vottonen Bocuse d’Or -kilpailuun TÄYDEN PALVELUN MARJAJA SIENITUKKU Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. Kilpailutehtävänä oli valmistaa 5 tunnissa 35 minuutissa alusta saakka 12 kalaja 12 liha-annosta etukäteen määritellyistä raaka-aineista. Kolme suurinta puoluetta neljästä saa eduskuntaan noin 120 paikkaa eikä Soinin nimeämiä ”takiaspuolueita” tarvittaisi. +358 9 7539390 Fax +358 9 717148 Email info@berrymasters.com Web www.berrymasters.com avoinna ma-pe 8-18 la 8-16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. Pakolliset raaka-aineet olivat kala-annoksessa kotimainen kirjolohi ja osteri, liha-annoksessa naudan sisäfilee, häntä tai rinta. Hallitus kootaan kolmen puolueen varaan. Puolustusministerin salkkua ei hänelle kuitenkaan uskalleta enää antaa, sillä Nato-puheillaan hän on ärsyttänyt idän karhun. – Meillä on jälleen kandidaatti jolla on kaikki mahdollisuudet voittoon. Edellisestä puuttuvat demarit ja jälkimmäisestä kokoomuslaiset. Vottosen kauden ensimmäinen näytön paikka on Euroopan osakilpailu, joka pidetään Budapestissa toukokuussa 2016. Kuva Jussi Ulkuniemi. Ohjelmallisesti Kokoomus sopisi Sipilälle hyvin ja hallitustyöskentelykin tulisi toimimaan. Tähän saakka ja vielä vaali-iltakin on viihdettä, mutta sitten voittajan harteille laskeutuu raskas vastuu. Opin tästä kilpailusuorituksesta sen, että voin helposti nostaa vaikeustasoa muutaman askeleen. On tunnustettava, että julkinen puoli on liian suuri ja kilpailukyvyn palauttaminen vaatii ikäviä toimia. Soini haluaa kruunun poliittiselle uralleen ja päästä ministeriksi. Suuri kysymys on Kokoomus vai SDP. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen Suomelle suunta Tämän lehden ilmestyessä on vielä pari päivää aikaa 19.4. tiukassa karsinnassa Kevätmessuilla Helsingin messukeskuksessa. Vaarana on kuitenkin, että oppositioon jäävä Antti Rinne rupeaa järjestelemään ay-liittojen kanssa kapuloita hallituksen tielle ja lakkoilulla estetään välttämättömät leikkaukset ja uudistukset. Sipilä on jo ennakkoon toivonut hallitusneuvottelujen alla käytävää keskustelua yhteiskuntasopimuksesta. Euroopan osakilpailusta 12 maata jatkaa matkaansa Lyoniin, jossa pidetään kokkien maailmanmestaruuskilpailu, Bocuse d’Or-finaali tammikuussa 2017. RKP:llä ei kuitenkaan ole mitään ehtoja ja partiopoika Carl Haglundin vyössä lukee ”Ole valmis”. 2 | Tukkutori | 2 | 2015 |. Lipposta ja Urpilaista on jo ikävä. Kolmastoista Suomen Bocuse d’Or-edustaja valittiin 28.3. Vaalispekulaatioiden kuumin kysymys on, mikä puolue nappaa kakkostilan, kun SDP, Perussuomalaiset ja Kokoomus ovat gallupeissa olleet liki tasoissa. Vaalitaistossa kaikki puolueet ovat toistelleet yrittäjyyden merkitystä. – Maku oli molemmilla kilpailijoilla tasaisen varma, etenkin kala-annoksessa. – Olen hyvin tyytyväinen suoritukseeni. Bocuse d’Or -karsinta käytiin Kevätmessuilla kahden kovan välillä. Kaikille päättäjille – myös työmarkkinajärjestöille – tulisi saada yhteinen näkemys maamme tilasta ja keinoista kilpailukyvyn palauttamiseksi. Parasta on, että pääsen valmentajan tarkkailevasta roolista nyt itse keittiöön tekemään, jo se itsessään on hyvin palkitsevaa, tuore voittaja Vottonen kertoo. Jos vaalit menevät gallupien mukaan, niin pääministeriksi nousee Keskustan Juha Sipilä. Samaan sarjaan kuuluu Ville Niinistö eikä pelureita haluta uuden hallituksen ilmaa pilaamaan. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Kesän parhaat herkut saat Reiniltä FR E S H FIS H Torin tuorein kalatukku Taistelupari Ismo Sipeläinen (vas.) ja Eero Vottonen Bocuse d`’Or -kilpailun Suomi-karsinnassa. Vastakkain olivat tuore Vuoden Kokki 2015 Ismo Sipeläinen ja Eero Vottonen, joka toimi edellisellä kaudella Matti Jämsénin valmentajana. Suomen edustajaksi kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin valittiin Eero Vottonen helsinkiläisestä ravintola Olosta. Viime hallituskauden kokemusten mukaan ulos jätettäviä puolueita ovat sekä Vihreät että Vasemmistoliitto, vaikka ne saisivatkin vaaleissa lisäpaikkoja. Paavo Arhinmäen pelisilmä on kuin Kreikan pääministeri Aléxis Tsíprasilla. suorituksena, kertaa kilpailun päätuomari Filip Langhof. Demarien ottaminen hallitukseen olisi luontevaa, jos puolueen johdossa olisi vastuunkantaja. Harhaa kuitenkin on, että sillä sijoituksella olisi portti auki hallitukseen. Nyt minulla jäi melkein tunti kisa-aikaa jäljelle. Seuraavaksi hänen on aika löytää oma ääni, laittaa persoona peliin ja miettiä, miten tuo oman ruokafilosofiansa näkyviin, Bocuse d’Or Finlandin presidentti Pekka Terävä sanoo. pidettäviin eduskuntavaaleihin. Kun Rinne on vajaan vuoden ollut hallituksessa, on hänen pelailunsa saanut kokoomuslaiset raivon partaalle. Yhtään helpompaa ei tulisi olemaan Keskustallakaan. Eero erottautui voittajaksi viimeistellymmällä kilpailusuorituksella ja hiukan vahvemmalla tekniikalla. Toisille se on kuitenkin vai puhetta ja silmänlumetta
Suomen Yrittäjien mukaan muutos on todella tarpeellinen, sillä nyt ylipitkät maksuajat ovat ajaneet pienyrityksiä taloudellisiin vaikeuksiin. Samoihin aikoihin eduskunnassa tehtiin suunnilleen saman sisältöinen lakialoite, jonka allekirjoitti yli sata kansanedustajaa. Saara on Vuoden 2015 Tarjoilija Myös luomutukku www.coquus.. Vuoden Tarjoilijaksi kruunattiin Saara Alander (Ravintola Roux, Lahti). Se, että toinen osapuoli vain ilmoittaa maksuehtojen pidentyneen, ei ole sopimista! JANNE MAKKULA s. Elastinen räppäsi Kaaressa. 10 Heli Haapatalo voitti Helsingin Avoimet Kukkasidonta on nuoren taitajan unelmatyö. 6 Ismo Sipeläinen on Vuoden 2015 Kokki Neljäs kerta toden sanoi. 9 Uusia markkinoita ja markkina-alueen laajentamista tarvitaan kipeästiESA WRANG s.12 ” Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut käytiin 26. – Se, että toinen osapuoli vain ilmoittaa maksuehtojen pidentyneen, ei ole sopimista! Makkula korostaa, että lain astuttua voimaan sen vaikutuksia on seurattava. päivinä maaliskuuta Kevätmessujen yhteydessä. Valtaosa maksuaikoja koskeviin kyselyihin vastanneista yrittäjistä ei ollut tyytyväisiä nykyiseen maksuaikojen sääntelyyn, vaan halusi muutosta. Kaikki osallistujat olivat alansa rautaisia ammattilaisia, jotka hallitsivat tekniset taidot. Finalistien tehtävänä oli viiden hengen seurueen päivällisen tarjoilu ruokajuomineen. – Kaikki finaalikilpailijat olivat teknisesti taitavia alansa huippuja. Suomen Yrittäjät nostaa esille epäkohtia, jos havaitaan, että pieniltä yrityksiltä edellytetään kohtuuttomia maksuehtoja kauppojen saamiseksi. Oman persoonan esiintuominen asiakaspalvelutilanteessa ja vieraiden viihtyvyydestä huolehtiminen korostuivat kärkikolmikon työssä. Vuoden Tarjoilija -kilpailijoiden tasoerot olivat pienet ja kokonaisuus hyvin tasainen. –27. 8 Juustoleipä on perinneherkku Vaalan Juustolasta Erätulta etelään. Tuomarit olivat arvostelussaan tänä vuonna hyvin tiukkoja ja tarkastelimme erityisesti kilpailijoiden läsnäoloa ja heittäytymistä, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin. Valovoimainen ja heittäytyvä asenne ratkaisi tänä vuonna lopulta koko kilpailun, summaa Marin. – Jos näin käy, lainsäädäntöä pitää tiukentaa. – Saara Alander erottautui finaalissa selkeästi läsnäolevalla ja sydämellisellä palvelulla. Näistä lähes viidennes oli joutunut hyväksymään 60 päivän maksuajan ja 36 prosenttia yli 60 päivän maksuajan. 16 Vuoden elintarvikkeeksi ehdolla viisi. 9 Lars Gästgivars ehdottaa palkka-alea vierastyövoimalle kuten muuallakin. Kuva Jussi Ulkunniemi. Lisäksi tarjoilijoiden tuli mm. Sisällys 4 Kauppakeskukset Mikä meininki. Syksyn 2013 Pk-yritysbarometrissa 44 prosenttia vastaajista kertoi, että oli joutunut hyväksymään yli 30 päivän maksuajan. Lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo, että laMaksuehto jatkossa enintään 30 päivää kiuudistus osoittaa selvästi lainsäätäjän tarkoittavan hyväksyttäväksi maksuajaksi nimenomaan 30:ä päivää, vaikka pidemmästä maksuajasta voi edelleen sopia. PIRKKO SUHONEN s. Laki astuu voimaan 1.5.2015. Saara Alander on tarjoilijana Ravintola Rouxissa Lahdessa. Suomen Yrittäjät teki loppuvuodesta 2013 oikeusministeriölle aloitteen maksuehtolain muuttamisesta niin, että kaupallisten sopimusten maksuajat saisivat olla korkeintaan 30 päivää. 3 Itäisissä murteissa puhutaan juustoleivästä, länsimurteissa käytetään leipäjuustoa. Toiseksi sijoittui Taneli Lehtonen (Boulevard Social, Helsinki) ja kolmannelle sijalle nousi Katriina Laitinen (Demo, Helsinki). Tuomarityöskentelyssä kiinnitettiinkin tänä vuonna huomiota erityisesti asiakaspalvelun laatuun, luonnollisuuteen ja heittäytymiskykyyn. valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemaan menuun sopivat viinit, valita tarjoiltavat juustot, valmistaa ja tarjoilla tilatut kahvit sekä esitellä ja tarjoilla avec-juomat. Laki kaupallisten sopimusten maksuehdoista muuttuu siten, että maksuaika elinkeinonharjoittajien välisissä saatavissa saa ylittää 30 päivää vain, jos siitä on nimenomaisesti sovittu. www.yrttiahlberg.fi Yrtit, versot ja syötävät kukat Luomua Sipoosta, puhtaasti puulla ja tuulella tuotettu Sipoo-Suomi Presidentti Sauli Niinistö vahvisti 10.4.2015 lakimuutoksen, jolla pyritään rajoittamaan yritysten välisiä maksuaikoja 30 päivään. LARS GÄSTGIVARS s. Vuoden Kokki -kilpailun voittajan tunnelmat ovat sivulla 6. Ennen raja oli 60 päivää. 8 Työehtosopimukset kieltävät ihmisiä tulemasta töihin. 12 Suomi-ruoan vienti aiotaan tuplata Pienillä yrityksillä matala kynnys päästä vientiin. Valinta tehdään nettiäänestyksellä. | Tukkutori | 2 | 2015 | 3
Suomessa on nyt yhteensä 93 kauppakeskusta. Lähikauppa onkin päättänyt muuttaa Valintatalonsa Siwoiksi. – Kauppakeskustoimiala on Suomessa saavuttanut 30 vuoden virstanpylvään, ja toimiala jatkaa kehittymistä. Suomen Lähikaupan toimitusjohtaja Ralf Holmlundin mukaan monet kehitystrendit luovat pitkällä aikavälillä lähikauppojen vahvistumiselle otollisen olosuhteet, sillä väestön ikääntyminen, pienten talouksien määrän lisääntyminen ja kaupungistuminen tarkoittavat myös entistä suurempaa tarvetta lähikauppapalveluille. Ostoskeskuksia rakennettiin 1950–1960 -luvuilla ja ”ostarit” olivat varsinkin lähiöissä tärkeässä osassa. Valikoimat taas ovat yli 60 prosentille tärkeä kriteeri ja toimituskustannukset lähes puolelle. Myös Kampi on läpikulkupaikka, kun siellä kävijöiden keskiostos oli vain 6,6 €, kun Kouvolan Veturissa ja Vantaan Jumbossa se oli yli 38 euroa. Jo seitsemän vuotta kestänyt pysähtyneisyyden aika Suomen taloudessa aiheuttaa rakennemuutosta myös kaupassa. Meneillään on jo seitsemäs laiha vuosi ja viime vuonna myynnin kasvu oli olematon. Peltomarkettien perustamisen aika on ohi. Tuotteiden verkkomyyntiä tukee, jos kaupoilla on myös kivijalkamyymälöitä. Kauppakeskusten uudistuksia ja laajennuksia on tulossa Raision Myllyyn, Lappeenrannan Iso-Kristiinaan, Espoon Iso-Omenaan ja Ainoaan. Uusia kauppakeskuksia on tulossa: Helsingin Herttoniemeen Gigahertsi ja Kalasatamaan Redi, Vantaalle Kivistö, Jyväskylään Seppä sekä Seinäjoelle Lakeuden Ankkuri. 1990-luvulla rakennettiin Vantaan Jumbon ja Kempeleen Zeppeliinin kaltaisia asutuksesta sivussa olevia kauppakeskuksia, joissa asioimiseen tarvittiin henkilöautoa. Kauppakeskuksia rakennetaan edelleen, mutta nyt asutusten läheisyyteen peltomarkettien sijaan. Kauppakeskukset panostavat asiakkaiden viihtymiseen, mutta ostokset painottuvat lähikauppoihin ja verkkoon. Kuluttajakyselystä käy ilmi, että periaatteessa suomalaiskuluttajat haluaisivat ostaa suomalaisista kaupoista mutta todellisuudessa toimivat usein toisin. Kävijämäärät kasvoivat 366 miljoonan vuosittaiseen kävijään. Myyntipinta-alaltaan suurin kauppakeskus on Itis Helsingin itäkeskuksessa. Kaupan kotimaisuus on todellinen valintakriteeri lopulta vain 13 prosentille asiakkaista. Kauppakeskukset tulivat Suomeen 1980-luvun lopulla. Palveluiden ja sisältöjen osto verkosta on noin kaksi kertaa suurempaa kuin tavaroiden osto ja kaikkiaan verkko-ostosten arvo viime vuonna oli 10,5 miljardia euroa. 4 | Tukkutori | 2 | 2015 |. Ulkomaisiin verkkokauppoihin virtaa 1,2–1,6 miljardia euroa eli jopa 44 prosenttia kaikista vähittäiskaupan verkko-ostoksista. Verkkokauppa haastaa Keravan Ahjoon vuonna 2010 tullut Valintatalo muutettiin uuden konseptin mukaiseksi Siwaksi vuoden 2014 marraskuussa. Trendinä lähimyymälät A.C.Nielsenin mukaan päivittäistavaramyynti vuonna 2014 oli 16,705 miljardia euroa. Tätä vahvistaa myös maankäyttöja rakennuslain muutos, jonka mukaan tämän vuoden huhtikuusta alkaen kuntien sijaan kaupan suuryksikön sijoitus on tullut olla maakuntakaavassa. Hinta on ylivoimainen valintakriteeri: lähes 80 prosenttia verkkokauppojen asiakkaista valitsee ostopaikkansa hinnan mukaan. Kaikkiaan suomalaiset ostivat viime vuonna vähittäiskaupan tuotteita verkosta yhteensä 3,6 miljardilla eurolla. Nykyisin trendinä on, että niiden tulisi sijaita asutuskeskusten sisällä. – Verkkokaupan kasvu on lisäksi tuonut lähikaupalle uuden palvelutehtävän, kun paketteja haetaan yhä useammin omasta lähikaupasta. kävijää) verrattuna, mutta myyntimääri jäi pienemmäksi. Kauppakeskukset ovat merkittäviä ja pitkävaikutteisia investointeja. Elastinen viihdytti ja markkinoi uutta levyään Kauppakeskus Kaaressa lauantaina 11.4. Vaikka Itiksen myynti oli kasvanut 2,1 prosenttia, niin kävijää kohden laskettu myynti laski peräti 6,4 prosenttia, sillä kävijät olivat lisääntyneet peräti 9,1 prosenttia. Kaupan Keskusliiton on selvittänyt verkkokaupan laajuutta TNS Gallupilla. Vantaan Jumbon myynti oli 403 miljoonaa, mutta siinä oli laskua peräti 5,3 % vuoteen 2013 verrattuna. Suomen Kauppakeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Johanna Aho sanoo, että trendinä on lisätä kauppakeskusten elämyksellisyyttä. Toiseksi suurin pinta-alaltaan ja myynniltään on Sello, jonka myynti oli 381 miljoonaa euroa ja laskua 0,5 prosenttia. Ensimmäiset ostoskeskukset kuten Forum ja Itäkeskus olivat asutuksen keskellä. Lisää kauppakeskuksia tulossa Myynniltään Ideapark, Iso Omena, Hansa ja Kamppi ovat samassa suuruusluokassa: 250–232 miljoonaa euroa. Kauppakeskukset kehittyvät ajassa ja asiakastarpeiden muuttuessa, luotaa Johanna Aho. Sen myynti oli 368 miljoonaa euroa, mikä oli kolmanneksi suurin. Kauppakeskusten kokonaismyynti ylsi vuonna 2014 yhteensä noin 5,9 miljardiin euroon. Vuonna 2012 avattu Hyvinkään Willa ja vuonna 2013 avattu Helsingin Kaari olivat myynniltään liki tasoissa 179 ja 178 miljoonaa euroa. Hypermarkettien päivittäistavaramyynti ei vuonna 2014 enää kasvanut, vaan myynnin kehitys oli negatiivinen ensimmäistä kertaa Myymälärekisterin 37 vuoden historian aikana. Helsingin keskustan Forum oli kävijämäärältään (14 miljoonaa) liki kolminkertainen Kaariin (4 milj. Päivittäistavarakaupan menestyjä oli Lidl ja se nousi Sja K-ryhmän jälkeen kolmanneksi ohitettuaan Suomen Lähikaupan markkinaosuudessa. Verkkokauppa on muuttanut suomalaisen kaupan toimintaympäristön aiempaa kansainvälisemmäksi. Kauppakeskukset – Mikä meininki. Vuokrattava liikeala kasvoi ja uusia keskuksia avattiin kuusi
Ota yhteyttä! HERKULLISTA VALMISRUOKAA TEEMME KAIKKI R UOKAMME KÄSITYÖNÄ. henk. milj.€ 2014-2013 Jumbo Vantaa 85 000 10 403 -5,3 Sello Espoo 97 900 23 381 -0,5 Itis Helsinki 106 165 19 368 2,1 Ideapark Lempäälä 91 712 7 250 -2,0 Iso Omena Espoo 51 600 9 248 -4,6 Hansa Turku 39 980 13 237 -3,9 Kamppi Helsinki 33 176 35 232 -0,9 Willa Hyvinkää 53 514 7 179 0,0 Kaari Helsinki 47 445 5 178 * Forum Helsinki 34 100 14 172 5,6 Mylly Raisio 44 221 4 168 -4,0 Myyrmanni Vantaa 34 300 7 144 -3,7 Veturi Kouvola 48 500 3 120 0,0 Skanssi Turku 34 318 3 117 -2,0 Zeppelin Kempele 29 817 4 106 -2,7 Karisma Lahti 33 500 3 80 2,4 Matkus Kuopio 65 000 3 73 4,3 Trio Lahti 34 900 7 72 0,0 Pasaati Kotka 28 746 4 62 0,0 Puuvilla Pori 36 728 1 19 ** Yhteensä 103 ha 180 3608 -0,8 * Avattiin vuonna 2013 ** Avattiin vuonna 2014 | Tukkutori | 2 | 2015 | 5. Näin varmistamme toimituksen tuoreuden. RUOKAMME ON KOTONA TEHDYN MAKUISTA JA NÄKÖISTÄ. Emme tee ruokaa varastoon, vaan valmistamme kaikki herkut tilauksesta. Timo Marttinen 040 526 5158 Heikki Hynninen 040 566 9526 Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi VAALAN JUUSTOLA Erätuli -juustokuutioista ihana jälkiruoka kevään juhliin! Vaalan Juustola Oy Puusepäntie 4, 91700 Vaala myynti@vaalanjuustola.fi puhelin 044 512 1712 www.vaalanjuustola.fi 20 suurinta kauppakeskuskusta Kauppakeskus Paikkakunta Vuokrattava Kävijämäärä Myynti Muutos % liikeala m² milj. Valmistamme puhdasta, aitoa, tuoretta ja maukasta valmisruokaa
Kuva Manne Stenros. – Olen saanut työskennellä useamman vuoden kovassa seurassa ja oppia on tarttunut mukaan, antaa Ismo kiitosta työkavereilleen. Toiseksi sijoittui Mikko Kaukonen (ravintola OLO, Helsinki) ja kolmannelle sijalle tuli Ville Leminen (Smör, Turku). Ismo Sipeläinen kertoo viihtyvänsä hyvin kokin ammatissa eikä iltapainotteinen työ ole hänelle ongelma. Vuoden Kokki -kilpailuihin hän on tätä ennen osallistunut kolme kertaa ja päässyt aina palkinnoille. Ismo Sipeläinen on GW Sundmansin kokkeja, kuten Vuoden 2005 Kokki Matti Jämsén. Ismo Sipeläinen valittiin Vuoden Kokiksi 27.3. Kuva Jussi Ulkunniemi. ja seuraavana päivänä hän kamppaili Bocuse d’Or -edustuksesta Eero Vottosen kanssa. Ismon seuraava etappi on osallistuminen Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun ja vuonna 2017 Bocuse d’Or -kilpailujen Suomen karsintoihin, jotta pääsisi edustamaan Suomea vuoden 2019 maailmanmestaruuskisoissa. Ismo Sipeläisestä Vuoden 2015 Kokki: Neljäs kerta toden sanoi Vasta 24-vuotias Ismo Sipeläinen on osallistunut neljästi ruoanlaiton Suomen mestaruuskilpailuun ja neljästi hän on noussut palkintopallille, nyt voittajana. 6 | Tukkutori | 2 | 2015 |. Ensimmäisessä vuonna 1995 järjestetyssä kilpailussa voittajaksi nousi ravintola Olon Pekka Terävä ja myös muut voittajat ovat saaneet uralleen kilpailusta hyvää nostetta. OLE NOTKEA, LIIKU LIUKKAAMMIN, ÄYRIÄISTEN VOIMALLA VARSINKIN! Vuoden Kokki -kilpailuja on järjestetty jo 20 vuoden ajan. Ismo Sipeläinen sanoo vahvuudekseen kilpailukokemuksen. – Vapaapäiviä on kaksi viikossa ja juhlapyhät ovat vapaata, jolloin pääsen moikkaamaan vanhempiani, sanoo vielä perheetön Ismo. Vuonna 2011 siirryin GW Sundmansille. – Jo ravintolakoulu Perhon aikaan kävin töissä Lohjan Martinassa. Kun valmistuin vuonna 2009, pääsin töihin ravintola Oloon. Vuoden Kokki 2015 -kilpailun semifinalistit sekalaisessa järjestyksessä: Robert von Bell, Ravintola Story, Teemu Boman, Ravintola Pastor, Mikko Kaukonen, Ravintola Olo, Erno Kemi, Ragu, Ville Korhonen, Ravintola Savoy, Joona Laamanen, Ravintola Savoy, Hanna Leinonen, Ravintola Ragu, Ville Leminen, Smör, Simo Pietarinen, Son of a Punch, Jarno Seppä, Ravintola Smör, Ismo Sipeläinen, G.W.Sundmans, Turo Väärti, Ravintola muru. Sipeläinen kertoo lempiraaka-aineensa olevan sipulin – sen kaikki lajit ja kaikissa muodoissaan. Rutiini auttaa keskittymään oikeisiin asioihin ja olen pystynyt karsimaan turhat virheet pois. Ismo Sipeläinen kertoo kiinnostuksen ruoanlaittoon heränneen jo yläasteella ja vaikutusta uran valintaan on tullut myös hänen äidiltään, joka on keittiöemäntänä Karjalohjalla. Tavoitteena kansainvälinen menestys Ismo Sipeläinen pääsi Matti Jämsénin assistentiksi Bocuse d’Or -kilpailukierrokselle vuosina 2010–2011. – Olin nytkin karsinnoissa oppimisen kannalta ja laittamassa kampoihin Eero Vottoselle, sanoo Ismo kollegastaan, joka valittiin edustamaan Suomea vuosien 2016–2017 Bocuse d’Or -kilpailuun. Vuoden Kokki -kilpailuun meninkin nyt rennommalla asenteelle kuin aiemmin. Ismo voitti vuonna 2013 nuorten kokkien Pohjoismaiden mestaruuden. – Minun on erittäin helppo lähteä kisoihin, sillä ikään suhteutettuna minulla on erittäin kova kilpailukokemus
Neljän ja puolen tunnin taiston jälkeen Vuoden Kokki -kilpailun voittaja erottautui rohkeudella ja raaka-aineiden taidokkaalla käytöllä. Kahden kärki oli koko tuomaristolla sama. Vanhat lehdet hukassa. Lisätietoja: Magnus Bergroth, myyntipäällikkö +358 44 723 2820, magnus@kebab.cc, www.gorans.fi www.lagerbladfoods.fi Lihaisat makkarat Lagerbladilta! Tarjoiluehdotus: Lagerwurstia ja Urugualaista Chorizoa tapaslautasella TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista www.puutarha-sanomat.net Logot, esitteet, yritysilmeen päivitys, pakkaussuunnittelu, nettisivut – kaikki mainostoimistopalvelut yrityksellesi TTT Graafinen Suunnittelu | 040 572 9272 | Ismo Sipeläinen ei toistaiseksi pääse nauttimaan työpaikkansa gourmet-ruokia, sillä hän on armeijan harmaissa vielä kesäkuulle saakka suorittaen monien kilpailujen keskeyttämää varusmiespalvelustaan loppuun. Yrittäjäntie 34, 01800 Klaukkala Puh. Jälkiruoassa kaikki kilpailijat olisivat voineet ottaa rohkeammin riskejä, Laukkonen jatkaa. – Finaalin taso oli vieläkin parempi kuin semifinaalin, kilpailijoiden kokkaus oli asteen rennompaa ja ruoka mielenkiintoisempaa. Uusi valmistusmenetelmä kohentaa tuotteiden jo ennestäänkin hyvää makua. Muikku ei ole siika tai silakka: kilpailuajan lyhyyden vuoksi muikkua ei esimerkiksi kannattanut lähteä graavaamaan tai pikkelöimään. Redberry Oy Ltd Helsinki myynti@hedvi. | Tukkutori | 2 | 2015 | 7. – Alkuruoan muikku osoittautui ratkaisevaksi raaka-aineeksi: Sipeläinen ja Kaukonen tekivät alkuruoan kunnioittaen raaka-aineen ominaisuuksia. Tavoitat meidät aina. Äläpä hätäile! Voit lukea lehteä digitaalisena näköispainoksena osoitteessa www.lehtiluukku.fi —> Tukkutori hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Kärkikolmikon lopullisen järjestyksen ratkaisi kokonaissuoritus, kertoo Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Sasu Laukkonen. Jälkiruoassa oli käytettävä Valion vanhanajan täysmaitoa, maitosuklaata ja tyrniä. Viemme kebabin maun ja laadun täysin uudelle tasolle. Keväällä 2015 kaikki kebablastut ja gyroslastut muuttuvat molemmin puolin grillatuiksi. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Sinua varten Elintarviketukku Rikainen Oy Kebab uudistui. Uudistetut tuotteet tunnistat oheisesta merkistä. Samalla tuoteturvallisuuskin paranee. Alkuruoan pakolliset raaka-aineet olivat muikku ja maa-artisokka, pääruoan rypsiporsaan sisäfilee ja luuton kylki. Muikusta alkuruoka Vuoden Kokki -finaalissa testattiin kilpailijoiden kyky valmistaa lyhyessä ajassa ja yllättävistä raaka-aineista kiinnostava kokonaisuus, joka on teknisesti taidokas, hyvän makuinen ja visuaalisesti tyylikäs
8 | Tukkutori | 2 | 2015 |. Juustoleivät paistetaan riekonrinnan värisiksi. Kainuun juustoleivälle onkin haettu EU:n nimisuojaa. Vaalan Juustola on harvoja yksityisiä juustoloita Suomessa. Juustoleipää vai leipäjuustoa. Hyvästä valkuaispitoisesta maidosta tule hyvä saanto, kertoo toimitusjohtaja Pirkko Suhonen. Investointeihin EU-tukea Vaalan juustoleivät ovat kauppaketjujen valtakunnallisessa jakelussa. Arttu Karjalainen on työssään juustolassa. Keskimäärin maidossa on valkuaista 3,4 % ja rasvaa 4,3 %. – Investointien arvo oli 600 000 euroa, johon saimme EU-tukea 35 prosenttia. – Maitoa käsitellään mahdollisimman vähän – se pastöroidaan, mutta sen rasvatai proteiinipitoisuutta ei muuteta. Perinteinen herkku kuuluu kahvipöytään ja nykyisin sitä nautitaan yhä useammin myös jälkiruokana ja salaateissa, kertoo Pirkko Suhonen. Vaalan Juustola Oy teki viime vuonna isot korvausinvestoinnit laitteistoihinsa. Vaalan Juustola Oy sijaitsee nimensä mukaisesti Vaalassa, joka on Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rajakunta Oulunjärven länsipäässä. Yrityksen liikevaihdosta peräti 95 % on juustoleipiä, joiden lisäksi on savustettuja juustoja ja viherpippurijuustoa. Juustoleipä on perinneherkku Juustoleipä on kainuulainen juhlaherkku, jota aikoinaan valmistettiin ternimaidosta. – Juustomarkkinoilla kilpailu on kova. S-ryhmän Kotimaista-tuotesarjan juustoleipä on Vaalan Juustolan valmistamaa. – Pääsiäinen ja muut juhlapyhät sekä koulun päättäjäiset ovat kulutushuippuja. Vaalan Juustola markkinoi juustoleipää eikä leipäjuustoa. Kotimaisina kilpailijoina ovat Juustoportti ja Riitan Herkku sekä monet paikalliset valmistajat. Nyt sitä saa kaikkialta Suomessa ja yksi sen ensimmäisiä teollisia valmistajia on Vaalan Juustola. Toimitusjohtaja Pirkko Suhonen tarkastelee uunista tulevia juustoleipiä, jotka vielä käännetään ja toinenkin puoli niistä paistetaan ruskeapilkkuisiksi. Vaikka Vaalan kunta muuttaa ensi vuoden alusta Kainuun maakunnasta Pohjois-Pohjanmaalle, iloitsee Suhonen siitä, että Vaala kuitenkin säilyy vuoteen 2020 asti Kainuun tukialueena. – Näen hyväksi mahdollisuudet lisätä juustoleivän myyntiä erityisesti K-kaupoissa. Juustoleipä ja hilla ovat perinteistä herkkua. Juustola valmistaa vuodessa 700 000 kiloa juustoja ja tavoitteena on tehdä lähiaikoina laajennusinvestointeja. Juustolan omistavat Juha Vähäsarja ja Antti Seppäsen perikunta. Leipäjuusto on kuitenkin tuorejuusto, jota ei ulkomailla tunneta eikä siten tuontia ole, toteaa Suhonen. Vaalan Juustolassa uusittiin viime vuonna keskeiset valmistusprosessin koneet. Tuen saaminen vaati paljon paperityötä, mutta Kainuun ELY-keskus oli hyvin hankkeessa mukana, kiittelee Suhonen. – Kainuulaisessa perinteessä ja itäisissä murteissa puhutaan juustoleivästä, länsimurteissa käytetään leipäjuustoa. – Uuden tukikauden selvä huononnus on se, että käytettyihin koneisiin ei saa enää tukea. Juustoleipä tehdään lämmitetystä täysmaidosta. Juustola saa raaka-aineensa suoraan läheisiltä maitotiloilta, vaikkakin lasku kiertää Valion kautta. Töitä tehdään ympäri vuorokauden viitenä päivänä viikossa. Heraa tuleekin moninkertainen määrä juuston nähden, ja hera käytetään eläinten rehuna, kun sen markkinat proteiinijuomina ja lastenruoissa vaatisi suuremmat volyymit ja kalliin prosessin. Juustoleipä on hyvä kampanjatuote, uskoo Suhonen. Juustolan historia juontaa kuitenkin naapurikunta Utajärveen, jossa Eero Haapala aloitti juustoleipien teon vuonna 1984. Vaalan Juustolan päätuote on juustoleivät, joita myydään Pohjois-Suomeen Haapalan juustoleipinä ja etelään Erätuli-tuotemerkillä. Vaalan juustola työllistää parikymmentä henkilöä. Siihen lisätään suolaa ja juoksutinta, joka saa kaseiini-proteiinin saostumaan ja valkuaismassa erottuu herasta
– Kotimarkkinat pyörivät vielä suhteellisen hyvin, mutta se perustuu siihen, että otamme velkaa joka vuosi 7000–8000 miljoonaa euroa. Hän on mukana lukuisissa muissakin yrityksissä. Hotelli on Närpiön keskustaan valmistuneessa suuressa ”Mitt i stan” -talossa, jossa on hotellin ohella mm. Ensimmäiset henkilöstöravintolat perustin Vaasaan silloiselle Strömbergille ja Metsä-Botnian tehtaille Kaskisiin. – En ota vastaan lainkaan vaalitukea, en edes omalta puolueelta, sanoo Gästgivars, sillä hän aikoo säilyttää oikeuden puhua ja vaikuttaa juuri siten, kuin hän kokee oikeaksi. päivänä pidettävissä vaaleissa. Lars Gästgivars sanoo, että 16–17 -vuotiaan nuoren palkkaaminen sosiaalikuluineen maksaa yrittäjälle 1800 euroa eivätkä yritykset uskalla heitä työllistää. 89x160.indd 1 6.2.2015 13.17 Pohjanmaalainen 68-vuotias yrittäjä Lars Gästgivars käy vaalikampanjaa uusiakseen kansanedustajan paikansa huhtikuun 19. Työehtosopimus estää työllistämisen Lars Gästgivars vaatiikin, että joko Suomessa alennetaan kaikkien palkkoja tai hyväksytään se, että vierastyövoimaa voidaan palkata samoin ehdoin kuin muissa Euroopan maissa. Vuodesta 2011 alkaen hän on ollut RKP:n kansanedustaja ja sanoo Suomen talouden olevan syvässä alhossa, vaikka sitä ei päällepäin huomaakaan. Julkinen sektori on kymmenyksen liian suuri ja kustannustasomme on 15–25 prosenttia kalliimpi kuin Euroopan muissa maissa. Gästgivars toteaakin, että matkustamme mielellämme ulkomaille, kun siellä lomaileminen on halvempaa. Lars Gästgivars ei itsekään kannata yleistä palkkojen laskemista, sillä se tyssäisi välittömästi kotimarkkinoiden toimivuuden. elokuvateatteri ja lääkärikeskus Sydmedi. Vaihda vapaalle, hae uusin Oma PIHA -lehti lehtipisteestä! www.omapiha.info | Tukkutori | 2 | 2015 | 9. – Kun työehtosopimus allekirjoitetaan, tulee siitä samalla laki. talousvaliokunnassa. Gästgivars on ravintola-alan vahva vaikuttaja. Gästgivars arvelee, että Suomi on ilmeisesti ainoa maa, jossa työehtosopimukset ovat lakiin sidottuja. – Aloitin stuerttina kauppalaivoilla vuonna 1962. Eduskunnassa hän on ollut päättyneen vaalikauden ajan mm. Olemme hinnoitelleet itsemme ulos markkinoilta. – Euroopassa turkkilaiset ja muut vierastyöläiset tekevät töitä 500–900 euron kuukausipalkalla. Työn hinta on liian kallista Gästgivars on vaikuttanut vuosikymmenten ajan monissa luottamustoimissa johtaen mm. – Olen puhunut sen puolesta, että Eurooppaan saataisiin minimipalkka, joka voisi olla 900–1000 euroa kuussa. Työntekijäpuolen edustajat eivät kuitenkaan kannata mitään minimipalkkaa EU:n alueelle, sillä se merkitsi palkkojen laskua Suomessa. Saat kuukausittain tietoa yrityksi taloudellisesta tilanteesta selkokielellä. – Itse en ehdi operatiivisia asioita hoitaa ja minulla on hyviä kumppaneita, sanoo Lars Red & Greenin aamiaispöydässä ja viittaa Ann-Christine Grönholmiin, joka omistaa kolmanneksen hotellista ja vastaa sen toiminnasta. Gästgivars toimii myös lääkärikeskuksen emoyhtiön Promedi Oy:n hallituksen puheenjohtajana. • Kustannustehokasta nykyaikaista tilitoimistopalvelua • Kirjanpitopalvelu (Netvisor e-accounting sähköinen tilitoimistopalvelu) • Palkkahallintopalvelut • Verosuunnittelu Ajanmukaiset ratkaisut talousja palkkahallintopalveluun Tilipiste La?a?k. Yrittäjäneuvos Lars Gästgivars on aamupalalla uudessa Red & Green -hotellissa Närpiössä. Nykyään Gästgivars omistaa Pohjanmaalla neljä hotellia: Astorin ja Vallonian Vaasassa, Hotelli Kurikan ja uusimpana Red & Green -nimisen hotellin Närpiössä. Yrittäjäneuvos Lars Gästgivars: ”Vierastyövoiman palkka arvioitava uudelleen” Lars Gästgivars perusti Suomeen ensimmäiset henkilöstöravintolat ja nykyään hän on neljän hotellin omistaja. Lupaamme, että säästät aikaa ja rahaa Hoidamme talousasiasi ammattitaitoisesti ja kannattavasti. – Työehtosopimukset kieltävät ihmisiä tulemasta töihin. Saksassa on minipalkka 8 euroa, mutta se ei koske alle 25-vuotiaita eikä pitkäaikaistyöttömiä. Gästgivars pitää erittäin huolestuttavana yrityshaastattelun tulosta, jonka mukaan 70 prosenttia niistä yrityksistä, joilla on mahdollisuus toimia ulkomailla, miettii tuotantonsa siirtämistä ulkomaille. Jos työehtosopimusta rikkoo, rikkoo lakia. Hän perusti henkilöstöravintoloita jo yli 40 vuotta sitten eli kauan ennen Fazeria ja Sodexhoa. Enimmillään minulla oli 30 henkilöstöravintolaa eri puolilla Suomea ja työvoimaa oli 150 henkilöä, muistelee Gästgivars. Hotellija ravintolayrittäjäin liittoa ja hän on myös ollut Elinkeinoelämän Keskusliiton, EK:n, hallituksen jäsen. Tomaatit näkyvät hotellissa vahvana teemana. Vieras työvoima pitää elinkustannukset kurissa ja tehdastyöläisetkään eivät tarvitse samaa palkkatasoa kuin Suomessa
Heli on työskennellyt opiskelujen lomassa Varpu Suontaka-Lahtisen omistamassa Kukkavarpukassa kolmena vuonna, joista viimeisen vuoden intensiivisesti. 06-8326500 www.lindellflowers.com Lue kukkakauppahaastatteluita Tukkutorin digitaalisista näköispainoksista www.tukkutori.eu Suomen Kukkakauppiasliiton Helsingin piiri ry järjestämät kilpailut pidettiin Kevätmessujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksen Lasigalleriassa lauantaina 28.3.2015. Heli Haapatalo kertoo, että hän tiesi jo ala-asteella tulevaisuuden ammattina olevan floristi. Pirjo Koppi on Interflora Suomi ry:n edustaja kukkasidonnan mailmanmestaruuskilpailussa, Fleurop-Interfora World Cup 2015:ssa Berliinissä 13.–15.6. Heli opiskeli heti yläasteen jälkeen puutarhuriksi ja jatkoi siitä floristiksi. En osaa sanoa muuta syytä, miksi kiinnostuin alasta. – Olin kerran Suomen mestaruuskilpailussa kolmas juniorisarjassa ja kokonaiskilpailussa. – Kukkasidonta on sopivaa käsillä tekemistä. Kakkostyöstä eniten pisteitä saivat toisena Niina Minkkinen-Westerlund ja kolmantena Jouni Ahonen. Kokonaiskilpailun voitto meni siis Heli Haapatalolle. Materiaali oli hyvää, joten oli ilo kilpailla, kertoo Heli. puh. Heli edustaa Kukkavarpukka Ky:tä. Parhaat pisteet tästä työstä sai Heli Haapatalo. Toiseksi kisassa sijoittui Jouni Ahonen, Piilola.fi Helsinki ja kolmanneksi Veronica Norrgård, Norrgård Blomsterdekoratör AB, Tukholma. Viime syksystä alkaen hän on opiskellut floristimestariksi. Nyt sattui kaikki kohdalleen, kun voitto tuli. Kilpailutöiden tuomarointi oli salainen, eli tuomaristo ei tiennyt kilpailutöiden tekijöitä. Yllätystöiden aiheet kilpailijat saivat vasta kilpailupaikalla ja töiden toteuttamista varten järjestäjä antoi kilpailijoille identtisen kilpailumateriaalin. Osallistumisia on ollut myös Mäntsälän Joulumaa cupiin, Suomen mestaruuskilpailuun ja Helsingin Avoimiin. Lyhty ry:n, aikuisille kehitysvammaisille työpajaja oppimispalveluja tarjoavan yleishyödyllisen yhdistyksen, ulkotyöpaja Ladon valmistamaa kierrätysmateriaalilevyä tuli käyttää työssä. – Järjestelyt sujuivat hyvin ja ammattitaidolla. Heli Haapatalo voitti Helsingin Avoimet 2015 Mäntsäläläinen Heli Haapatalo sai Helsingin Avoimet 2015 kukkasidontakilpailussa parhaat pisteet kaikista kolmesta osatehtävästä. 10 | Tukkutori | 2 | 2015 |. Toiseksi parhaat pisteet sai Jouni Ahonen ja kolmanneksi ylsi Minna Uusi-Simola. Kilpailijoiden tuli käyttää työssä pakollisena heille annettu Wickholm Formin hattu. Hatun tuli olla käytettävä ja se suunniteltiin kilpailun juontajalle Pirjo Kopille. Kilpailu oli yksipäiväinen ja kaikki kilpailussa toteutettavat sidontatyöt olivat yllätystöitä. Kolmas ja viimeinen työ oli Hattu Pirjo Kopille. Kukkavarpukasta kokemusta Heli on ammattiopintojen aikaan osallistunut Taitaja-kilpailuun ja Euro Skills -kilpailuun. Kolme yllätystyötä Ensimmäinen yllätystyö oli Ruutu, jossa jokaiselle kilpailijalle annettiin Iittalan uusi Ruutu-maljakko. Heli Haapatalo keräsi tästäkin työstä parhaat pisteet, Ahti Lyra toiseksi ja Veronica Norrgård kolmanneksi parhaat pisteet. Kuvassa Helin voittoisa sidontatyö. Ja onhan harjoittelun myötä kokemus karttunut. Työ arvioitiin kokonaisuutena maljakon kanssa. Heli opiskelee parhaillaan floristimestariksi ja opintojen ohessa hän työskentelee Ikaalisissa Kukkavarpukassa. Jokaisella kilpailijalla oli mukana työvälinepakki eikä assistenttia saanut käyttää. Työ arvioitiin pöydällä. Tuomareina toimivat Tuija Näriäinen, tuomariston puheenjohtaja Suomesta, Nicklas Jensen Ruotsista sekä Owe Salmela Suomesta. PALVELEVA KUKKATARVIKETUKKU Liikenteessä 4 tarvikeautoa, verkkokauppa ja varastomyymälä www.suomenkukkatarvike.fi Niko 044 4400 004 • Markku 0400 242 673 • Pauli 0400 242 674 • Mika 045 1232 667 Kauppapuutarha-Kukkatukku Kokkolassa Luotettava yhteistyökumppani pitkällä kokemuksella. Helin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu jatkossakin kilpailuihin osallistuminen, ehkäpä hän mittelee jo ensi lokakuun 3.–4. Ensimmäinen yllätystyö oli Ruutu, jossa jokaiselle kilpailijalle annettiin Iittalan uusi Ruutu-maljakko. Parhaiten Pesä -työn luomisessa onnistui Heli Haapatalo. päivinä Raumalla Suomen mestaruudesta. – Varpu on ollut minulle hyvä mentori ja ohjeistaja. Olemme keskustelleet paljon kukkasidonnasta, kiittelee Heli työnantajaansa. Toinen yllätystyö oli nimeltään Pesä
Puutarhamyymälä kotonasi | Tukkutori | 2 | 2015 | 11. Paikallisen sopimisen kohteita ovat tyypillisesti säännöllisen työajan määrittely, päivittäisen ruokatunnin kesto, palkanmaksupäivän määrittely, lomarahan muuttaminen vapaaksi tai työvuoroluettelon pitäminen. klo 17 ke 22.4. – Sopimismahdollisuuksien selvittäminen vaatii sen kaltaista työoikeudellista asiantuntemusta, jota ei työpaikan osapuolilta voida kohtuudella vaatia, Vanhanen kertoo. – Uuden hallituksen pitäisi ottaa tehtäväkseen uudistaa työehtojen sopimusjärjestelmä sallimalla työsuhteen osapuolten poiketa työlakien ja työehtosopimusten määräyksistä huomattavasti nykyistä laajemmin. Suomen Yrittäjien mukaan Suomessa kaivataan vastaavan kaltaista laajaa työmarkkinauudistusta kuin Saksassa 2000-luvun alussa. Tällä parannettaisiin suomalaisen työn kilpailukykyä ja lisättäisiin työpaikkoja Suomessa, Vanhanen sanoo. Saksan mallin työmarkkinauudistus tarpeen Työehtosopimuksen tehneeseen työnantajaliittoon kuulumattoman yrittäjän on lähes mahdotonta tunnistaa työehtosopimuksista niitä kohtia, joissa paikallinen sopiminen olisi mahdollista. – Sen sijaan yrityksen talouteen oleellisesti vaikuttavista vähimmäispalkoista, lomaltapaluurahoista ja pekkasvapaista ei saa poiketa – ei edes irtisanomisten välttämiseksi, toteaa johtaja Rauno Vanhanen Suomen Yrittäjistä. Työssä tuli käyttää kierrätysmateriaalilevyä. www.viherpeukalot. Poikkeus on teknologiateollisuuden työehtosopimus, jossa on muita enemmän paikallisen sopimisen piirissä olevia asioita. Suomen Yrittäjien tekemä tuore selvitys paljastaa, että työehtosopimuksissa on vain vähän mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen ja niillä mahdollisuuksilla on marginaalinen vaikutus yrityksen kilpailukykyyn. Niissä on niukasti mahdollisuuksia yrityskohtaiseen sopimiseen. klo 13! AmppelissA • ruusubegonia • rautayrtti • verenpisara • pelargonit • miljoonakello • lumihiutale • orvokki ruukkukAsvit • pelargoni • ruusubegonia • uuden guinean liisa • marketta • lumihiutale • verenpisara • ym. Heli Haapatalon Pesä keräsi parhaat pisteet. Paikalliseen sopimiseen on niukat eväät Johtaja Rauno Vanhanen katsoo, että suomalaisen työn kilpailukyvyn turvaaminen edellyttää Saksan mallin mukaista työmarkkinauudistusta. Parhaat kukat Äidille Huiskulasta! Turku Espoo Helsinki Hämeenlinna Iisalmi Jyväskylä Lahti Savonlinna Tampere Vaasa Taimitukku Ketjuasiakkaat puh 020 790 7000 www.huiskula.fi/kauppiaat Valitse suosikit perushinnastostamme! Ihastu uutuuksiin Äitienpäiväkaupassamme huiskula.fi/kauppiaat ÄITIENPÄIVÄKAUPPA netissä ma 13.4. Suomen Yrittäjät kävi läpi pienten yritysten kannalta tavanomaisimmat työehtosopimukset. ryhmäkAsvit • orvokit ja muut ryhmäkasvit NIEMISEN PUUTARHA 0400-203 728/Tapani • 040-562 8869/Marko 0400-315 296/Markku • Lököntie 50, 04530 Ohkola Kolmantena yllätystyönä oli tehdä hattu kilpailun juontaja Pirjo Kopille
Sekä paljon muuta. Bulkin sijaan erikoistuotteita Wrang näkee kasvupotentiaalia ja mahdollisuuksia mm. Teemme työtä paitsi oman yrityksemme myös ympäröivän yhteiskunnan hyväksi. 010 322 2240 0400 847 350 www.kylmanen.fi Elintarvikkeiden vienti Venäjälle on suurelta osalta jumissa Venäjän viime elokuussa asettamien vastapakotteiden johdosta. Sementtitehtaankatu 2 C, 04260 Kerava puh: (09) 7518 3300 • fax: (09) 7518 3333 sähköposti: savustamo@saunalahti.fi www.savustamo.com www.cema.. – Nyt on tärkeää saada viennissä aikaan nopeita onnistumisia yrityksille sekä kehittää pk-yritysten osaamista ja valmiuksia kansainvälistymiseen pitkällä aikavälillä. Tehokas yhteistyö auttaa etenkin pk-yrityksiä viennin käynnistämisessä ja kansainvälisessä markkinoinnissa, Wrang listaa. Tavoitteena on nostaa elintarvikevienti nykyisestä 1,6 miljardista liki kaksinkertaiseksi eli 3 miljardiin vuoteen 2020 mennessä. Viime syyskuussa alkanut Elintarvikkeiden vientiohjelma hakeekin kasvua muualta Euroopasta – fokuksena kuitenkin Itämeren alue – ja Aasiasta. – Myös marjat, lihat, kalat, maito, riista, kaura ja niistä valmistetut tuotteet omaavat hyviä mahdollisuuksia vientimarkkinoilla. – Elintarvikkeita tuodaan nyt 4,3 miljardin euron arvosta, joten kauppataseemme vaje on 2,7 miljardia, puhisee elintarviketoimialan johtaja Esa Wrang Finpro ry:stä. Tästä kuuluu suuri kiitos myös asiakkaillemme, jotka jo vuosia ovat osoittaneet luottamusta meitä kohtaan. Merkittävä osa asiakaskunnasta muodostuu korjaamoista sekä erikoisliikkeistä. Suomen yhteisosastoja oli helmikuussa Nürnbergin Biofach-messuilla ja maaliskuussa Foodex-messuilla Tokiossa. Suomi-ruoan vienti aiotaan tuplata Finpron elintarviketoimialan johtaja Esa Wrang näkee suomalaisella elintarvikkeilla olevan hyvät mahdollisuudet vientimarkkinoilla. – Harva maa maailmassa pystyy esimerkiksi siipikarjatuotteissaan lupamaan, että tuote on vapaa eläintaudeista, salmonellasta ja GMO:sta, ja vielä osoittamaan tuoteketjunsa jäljitettävyyden ja hygienian korkean tason. AD Varaosamaailman liikevaihto tilikaudella 2014 oli 32 miljoonaa euroa ja yhtiön palveluksessa on noin 140 henkilöä. Japanin Foodex-messujen yhteydessä Suomen suurlähettiläs Manu Virtamo isännöi vastaanottoa, jossa Japanin maineikas Michelin-kokki Hiromitsu Nozaki (oikealla) kertoi kokemuksiaan Suomesta. AD Varaosamaailma Oy on osa kansainvälistä AD-ketjua. Wrangin mukaan kasvuhakuisia yrityksiä on Suomessa runsaasti, mutta kotimarkkinoilla kasvu on vaikeaa. Meillä on hyvin korkeatasoinen ruokaturvallisuuden osaaminen ja Wrang näkeekin tärkeäksi brändätä Suomi elintarviketuotannon osaajamaana. Perheyritystapahtumassa vuosittain jaettavan Peter Fazer -palkinnon on vuonna 2015 saanut suomalainen Broman Group Oy. Motonet Oy:llä on erikoistavaratalot 22 paikkakunnalla Suomessa. – Yrityksemme on isänmaallinen ja suomalaisuudesta olemme erityisen ylpeitä. Tulossa olevia ammattimessuja ovat mm. Tänä vuonna on noin 30 ohjelmatapahtumaa. – Olemme onnistuneet rakentamaan yhdessä henkilökuntamme kanssa yrityksen, joka kasvaa ja kehittyy voimakkaasti. Broman perusti Joensuuhun autoja ja varaosia myyvän liikkeen. Wrangin mukaan vientituotteiden valikoimaa ja vientiyritysten määrää on mahdollista lisätä merkittävästi, sillä suomalaisille tuotteille ja osaamiselle on kysyntää. – Uusia markkinoita ja markkina-alueen laajentamista tarvitaan kipeästi, jotta elintarviketeollisuutemme kannattavuus ja toiminta voidaan turvata. – Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi pk-yritysten neuvontatyötä, mentorointia, koulutusta, konsultointia, ostajatapaamisia, messuosallistumisia, delegaatiomatkoja, markkinatutkimuksia ja tiedonvaihtoa. Vienninedistämisohjelman budjetti tämän vuoden loppuun on 1,5 miljoonaa euroa. Jatkamme nöyränä eteenpäin ja teemme hyvää työtä. Keittiömestari Arto Rastas (vasemmalla) valmisti kutsutuille japanilaisille maahantuojille ja jälleenmyyjille suomalaista gourmet-ruokaa. Olemme kaikki todella ylpeitä saamastamme tunnustuksesta, Broman Group Oy:n toimitusjohtaja Harri Broman toteaa. Wrang ottaa potentiaalisina menestyjinä esille myös Convenience & Premium -tuotteet sekä lasten ja iäkkäiden henkilöiden erikoistuotteet. Motonetin liikevaihto tilikaudella 2014 oli yli 200 miljoonaa euroa ja yhtiön palveluksessa on noin 800 henkilöä. Suomalaisten valtteja vientimarkkinoilla ovat Wrangin mukaan elintarviketuotantomme puhtaus ja turvallisuus. Yritykset pääsevät mukaan vientiohjelmaan kertaluontoisella osallistumismaksulla, joka on suurille yrityksille 6000 euroa, pk-yrityksille 3000 euroa ja alle 10 hengen ja alle 2 miljoonan liikevaihdon mikroyrityksille 1500 euroa. SIAL Shangahissa, PLMA Amsterdamissa, Anuga Kölnissa ja FIE Pariisissa. Palkinto nostaa esiin perheen merkitystä yrityksen menestyksen vahvistajana. Broman Group on Suomen perheyritys 2015 12 | Tukkutori | 2 | 2015 |. – Vientiohjelmassa tulee olemaan 100 yritystä mukana ja tavoitteena on luoda näihin 5000 uutta työpaikkaa. Broman Groupin kuuluvia yrityksiä ovat Monet Oy ja AD Varaosamaailma Oy. Vientiohjelmassa tuetaan yritysten kansainvälistymisen kasvua kohottamalla yritysten vientivalmiuksia, lisäämällä yritysyhteistyötä, poistamalla viennin esteitä ja lisäämällä kansainvälistä markkinointia ja suomalaisen ruoan näkyvyyttä. terveysvaikutteisilla ja terveyttä edistävillä elintarvikkeilla, luonnonmukaisilla ja eettiseen kuluttamiseen liittyvillä elintarvikkeilla sekä allergiavapailla – kuten laktoosittomilla ja gluteenittomilla – elintarvikkeilla. Koskelontie 16 b, 02920 Espoo Puh. Vientiohjelmaan 100 yritystä Venäjä, Ruotsi, Viro ja Saksa yhdessä muodostavat nykyisin yli 50 % elintarvikeviennistämme. Se on ollut kaiken perusta jo 50 vuotta, Broman Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Eero Broman kertoo. Vaikka viennin tuplaamistavoite oli asetettu ennen Venäjän kaupan vaikeuksia, Esa Wrang esiintyy hyvin varmana tavoitteen saavuttamisen suhteen, sillä onhan hänellä vankka vientikaupan käytännön kokemus. Messuille osallistumisesta joutuu lisäksi maksamaan subventoidun hinnan. Yrityksen juuret ulottuvat vuoteen 1965, jolloin kauppaneuvos Väinö H
Suurimmat haasteet yritysten omistajanvaihdoksissa ovat ostajan ja jatkajan löytäminen, yrityksen arvonmääritys, osaamisen siirtäminen ja verotus. Sitten hän nousi Toimihenkilöunionin johtoon ja viimeinen ay-pesti oli Ammattiliitto Pron puheenjohtajuus. Kuluttajasuoja on Bjarnen kanssa koetuksella, sillä hän oli alun perin rkp-läinen ja vaihtoi kristillisiin. Siksi yritysten jatko on kansantaloudellisesti ratkaisevan tärkeää. Valtiovarainministeri Rinne ei tainnut silloin puhua mitään ”pannaan vienti vetämään” teemasta, vaan antoi hiljaisen tukensa ay-väen lakkokiristykselle. Patakunkku kiinnostui, millainen jameshirvisaari numeron alle kätkeytyykään. Wikipedian mukaan Rinne on ollut kovaotteinen lakkokenraali. Hän toimi AKT:n lakimiehenä, mutta joutui sieltä pois matkalaskuepäselvyyksien vuoksi. Suomen Yrittäjien mukaan työllisyyden turvaamisen kannalta on perusteltua poistaa sukupolvenvaihdoksiin liittyvä verorasitus ja kohdentaa verotus Ruotsin tapaan siihen tilanteeseen, jossa yrityksen jatkaja mahdollisesti myy yrityksen. Hän oli Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, mutta erosi pestistä kesken kauden ja ilmoittautui kokoomuslaiseksi. Patakunkku on ajellut Suomen rapautuvia teitä ja huomioinut niiden varsia reunustavat vaalijulisteet. Antti Rinteen teot ja puheet Fiksuin ja pöhköin vaalimainos Seuraavan kymmenen vuoden aikana omistajanvaihdos on ajankohtainen yli 70 000 suomalaisyrityksessä yrittäjän ikääntymisen vuoksi. Verkossa ostajat ja myyvät voivat kohdata Suomen Yrittäjien Yrityspörssi-verkkopalvelussa. Sitä on juuri uudistettu. Tätäkin vaihtoehtoa kannattaa miettiä, kun suunnittelee yrityksen perustamista, Pääkaupunkiseudun Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen muistuttaa. Hän on uhkaillut tämän tästä lakoilla ja rakentanut itselleen työmarkkinagangsterin maineen. Kurkkaus yrityspörssiin osoitti, että siellä oli 23 yrityksen ostoilmoitusta ja 361 myynti-ilmoitusta. He tuottavat yli 1,2 miljardin kunnallisverot ja noin 300 miljoonan euron valtionverot vuosittain. Löytönä oli Muutos 2011-listan Liisa Sirainen. Toisaalta myyjän luovutusvoittoverotusta ja jatkajan varainsiirtoverotusta tulee huojentaa esimerkiksi silloin, kun yritys myydään yrityksen toimintaa jatkavalle työntekijälle. Ainakin Antti Rinteen historia on sellainen, jolla on järjestelmällisesti tuhottu Suomen kilpailukykyä. Antti ”ihantotta” Rinne on vaalitenteissä toistellut, että Suomen pitää saada vienti vetämään. Hän oli aiemmin ollut Perussuomalaisissa, mutta kun siellä ei saanut sanoa vapaasti mielipidettään, siirtyi Liisa uudelle listalle. Rinnettä on julkisuudessa pidetty ”kestohäirikkönä”, joka riitelee muiden liittojen kanssa ja puhuu aggressiivisesti lakkoaseesta vähän väliä. Patakunkku on havainnut, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne mainostaa itseään reiluna kaverina. Keskimäärin yksi onnistunut omistajanvaihdos säilyttää neljä työpaikkaa. Keskimäärin onnistunut omistajanvaihdos säilyttää neljä työpaikkaa. Hänet valittiin Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtajaksi. – Toimivan yrityksen jatkaminen on riskittömämpää kuin uuden perustaminen yrityksellä on valmis asiakaskunta ja liiketoimintakonsepti, saa heti laskutusta ja voi alkaa saman tien kehittää liiketoimintaa, Helsingin Yrittäjien varatoimitusjohtaja Marju Silander jatkaa. Maaliskuussa jäänmurtajalakon tukilakoilla aiottiin panna Suomen ulkomaankauppa jumiin. Pohjanmaalta löytyi fiksuin mainos, jossa Kokoomuksen Bjarne Kallis julistaa, että äänesi on Kallis. Helsingin Teurastamolla järjestettyyn Pistä yrityksesi lihoiksi -tilaisuuteen osallistui yli 300 yritystoiminnan aloittamista yritysoston kautta harkitsevaa tulevaa yrittäjää, yrityksensä kasvattamista harkitsevaa yrittäjää ja yrityksensä myyntiin valmistautuneita yrittäjää. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat Suomessa merkittäviä työllistäjiä. Pistä yrityksesi lihoiksi – vauhtia yritysmarkkinoihin K patakunkku@tukkutori.eu. Aivan, mutta millä keinoin se tehdään. Jos yrityskaupat eivät suju, työpaikkoja on näin laskien uhattuna noin 8 000 vuodessa. Yrittäjän eläkkeelle jäämisen takia myyntiin tulevissa yrityksissä on reilusti yli 200 000 työntekijää. Eri arvioiden mukaan omistajanvaihdoksia tapahtuu nyt vuodessa noin 2 000, kun niitä pitäisi tapahtua tuplasti. Uudenmaan tienvarsille ilmestyi itse tekstattuja julisteita, joissa lukee ”ryssä leipääni syö”. Voi tulevaa hallitusparkaa ja Suomea, olipa Rinne hallituksessa tai sen ulkopuolella. Nyt yrityskauppa ei käy riittävän hyvin. Yrityskaupat eivät toimi pienten ja keskisuurten yritysten osalta tarpeeksi hyvin. – Omistajanvaihdos voi olla hyvä vaihtoehto oman yrityksen perustamiselle
Vuoden nuori yrittäjä paljastetaan nuorten yrittäjien Get Together -tapahtumassa Levillä 24.4.2015. Hyvästä on vaikea luopua ja vielä vaikeampaa on poliitikoilla kalastella ääniä puhumalla asioista niiden oikeilla nimillä tai lupaamalla heikennyksiä heidän etuihinsa. Palveluviennistäkään uusia työpaikkoja ei ole syntynyt riittävästi. Vuonna 2014 yritys työllisti 19 henkilöä ja sen liikevaihto oli vuonna 2013 noin 1,6 miljoonaa euroa. Työnteosta on tainnut tulla liian kallista kaikille. Streat Helsingissä myytiin yli 50 000 annosta Valtakunnallisesta Vuoden nuori yrittäjä -palkinnosta on kuluvana keväänä kisannut yrittäjiä viidestä kovan luokan yrityksestä eri puolilta Suomea. Nokian jälkeen tuottavia aloja on vähän verrattuna esim. Asennukset koko Suomen alueella, myös uudet kylmä-pakkashuoneet Suomen Kylmätilat Oy puh. Miksi työnteko ei tunnu kannattavan ja miksi ns. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Suomi on yleisesti arvotettu, poliittisestikin hienosti hoidettu maa. Aikaisemmin tämä oli monelle hieno tapa aloittaa työura. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk Voit lukea lehteä myös digitaalisena näköispainoksena www.tukkutori.eu hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Pitääkö yhteisesti kiristää vyötä vai löysätä. Nyt moni nuori syrjäytyy töiden puutteessa. Vuonna 2014 yritys työllisti 55 henkilöä ja vuonna 2013 sen liikevaihto oli reilut 7,3 miljoonaa euroa. Tilanne on harvinaisen epäselvä kaikille puolueille ja heidän äänestäjilleen. Suomen Yrittäjien järjestämän valtakunnallisen Vuoden nuori yrittäjä -kilpailun vuoden 2015 finalisteiksi on valittu Eatech Oy:n Esa Mäkelä, 35, Toni Kokkonen, 34, ja Antti Kopponen, 35, Tampereelta, Konesilta Oy:n Ville Kyllönen, 34, Kärsämäeltä, LTP Logistics Oy:n Matti Tuominen, 34, Säkylästä, Piipputaito Oy:n Markku Juden, 34, Lahdesta sekä Varusteleka Oy:n Valtteri Lindholm, 33, Helsingistä. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu ilmoitusmateriaali painopaikka SLY-Lehtipainot Oy/ Kirjapaino Uusimaa ISSN 1796-5012 10. 0400 471 272 • 040 175 1000 email: petrem@petrem.fi • www.kylmahuone.fi Streat Helsinki 2015 kasvoi toisena vuotenaan yksitoistapäiväiseksi kokonaisuudeksi, joka keräsi yhteen reilusti yli 30 000 katuruoan ystävää ja jonka aikana myytiin yhteensä lähes 55 000 katuruoka-annosta. Lehti tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita on saatavissa. Piipputaito Oy on vuonna 2009 perustettu omakotitalojen hormien tarkistukseen ja saneeraukseen erikoistunut yritys Päijät-Hämeestä. Konesilta Oy on vuonna 2001 perustettu pienten maansiirtokoneiden myyntiin, huoltoon ja kunnostukseen keskittynyt yritys Pohjois-Pohjanmaalta. – Jo alkujaan kansainväliseksi rakennettu tapahtuma kiinnostaa myös matkailijoita. Miksi meillä on niin vähän matalapalkkatyöpaikkoja ja miksi koulutettuja saneerataan koko ajan pois yrityksistä. Vuonna 2014 yritys työllisti 67 henkilöä ja sen liikevaihto oli reilut 14 miljoonaa euroa. 010 387 0880 TilAusHiNTA Vuonna 2014 tilaushinta on 35 euroa JAkelu 6000 kpl ruokakaupoille, ravintoloille, kukkakaupoille ja tukuille Digitaalinen näköisversio www.tukkutori.eu 5€/ numero ilMesTYMiNeN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2015 kuusi kertaa; seuraavan kerran 29.5.2015 leHDeN kusTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOiMiTus Vanha Talvitie 10 C 00580 HELSINKI päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Graafinen suunnittelu ja taitto Taija-Tuulia Tammelin MeDiATieDOT ilmoitukset Hannele Iskala Puh. Streat Helsinki järjestettiin 16.–22.3.2015 ja sitä edeltänyt lähiökiertue 21.2.–14.3. Ja mistä päästä ja kuinka paljon. Äänestämällä voi kuitenkin edelleen vaikuttaa, kun kaivaa hiukan vaalilupausten takaa esiin ehdokkaan tahtoa ja taitoa! 4041 0763 Painotuote Uudista vanhat kylmähuoneesi / tuotantotilojen elementtiseinät PVC-levyillä hygieeniseen kuntoon rakenteita rikkomatta sekä tuotantoa keskeyttämättä. Yksityisyrittäjäin Säätiö tukee kolmen parhaan palkitsemista yhteensä 30 000 euron suuruisella summalla. Vuonna 2014 yritys työllisti 42 henkilöä ja sen liikevaihto oli noin 2,4 miljoonaa euroa. Tukkutori -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. – Katuruoka ja sen tekijät ovat osa kaupungin ruokaketjua, osa elinkeinoelämää ja osa elävää, kiinnostavaa kaupunkia, totesi Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. Uudista vanhat kylmähuoneesi / tuotantotilojen elementtiseinät PVC-levyillä hygieeniseen kuntoon rakenteita rikkomatta sekä tuotantoa keskeyttämättä. Vuonna 2014 yritys työllisti yhdeksän henkilöä ja sen liikevaihto oli noin 10,5 miljoonaa euroa. TUKKUTORI Kansakunta solmussa TAULAVUORI Kirjoittaja Timo Taulavuori on Helsingin Tukkutorin toimitusjohtaja Tätä kirjoitettaessa vaalit lähestyvät ja kaikki huutavat apua. Streat Helsinki on osa Helsingin ruokakulttuuristrategiaa, ja hieno osoitus siitä millainen merkitys ruoalla ja ruoka-alan yrittäjillä kaupungille on. – Ilahduttavinta oli huomata, että luovuutta ja määrätietoisuutta löytyy niin perinteisiltä kuin uudemmilta toimialoilta haastavasta taloustilanteesta huolimatta. Varusteleka Oy on vuonna 2003 perustettu käytettyjen ja uusien armeijatekstiileiden ja -jalkineiden verkkokauppaan erikoistunut helsinkiläinen yritys. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Vuoden nuori yrittäjä -kilpailu ratkaisuun | Tukkutori | 2 | 2015 | 15. vuosikerta COpYRiGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. oikeita töitä ei tunnu löytyvän. Suomen ongelma globaalissa tilanteessa on liian korkea kustannusrakenne ja se, että olemme rakentaneet hyvinä vuosina muihin maihin verrattuna aivan ylivoimaisen hyvän yhteiskunnallisen turvaverkon. Miksi kukaan ei enää halua reipasta nuorta töihin. Eatech Oy on vuonna 2006 perustettu IT-ohjelmistoratkaisuihin keskittynyt pirkanmaalainen yritys. Yrittäjien ja työntekijöiden kanssa keskusteluissa selviää kuitenkin monia asioita, joihin ei tunnu löytyvän ratkaisua nykytilanteessa, missä Suomella on rakenteellinen talouden tuottamattomuusongelma. – Kilpailijoiden taso oli tänä vuonna poikkeuksellisen kova, ja viiden finalistin valinta oli kaikkea muuta kuin helppo tehtävä, Suomen Yrittäjien nuorten ja opiskelijoiden palveluista vastaava järjestöpäällikkö Joonas Mikkilä sanoo. Pajusen mukaan Streat Helsinki on osoittanut arvonsa kaupungille ja siitä on kahdessa vuodessa kasvanut paitsi kaupunkilaisten viihtyvyyttä lisäävä kokonaisuus, myös tärkeä alan yrittäjien kohtauspaikka ja toimintaedellytysten kohentaja. Aivan liian moni joutuu tai elää vapaaehtoisesti muiden kustannuksella. vAsTuu viRHeisTÄ JA ReklAMAATiO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Monet työssä käyvät ja yrittäjät joutuvat tekemään sen sijaan entistä enemmän töitä ja maksamaan veroja, jotta Suomen kannattavuus säilyisi. LTP Logistics Oy on vuonna 2011 perustettu elintarviketuotteiden keräilyyn, varastointiin, lähetykseen ja kuljetukseen erikoistunut yritys Satakunnasta. TUKKUTORI-lehti on pääkaupunkiseudun ja maakuntien yritysten kohtaamispaikka. Ruotsiin. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. AsiAkAspAlvelu puh
Perinteisiä tuotteita on uudistettu vastaamaan nykytrendejä. Nämä viisi finalistia ovat Fazer Alku Sadonkorjuupuuro, Hannun 100 % gluteeniton Tattari-pellavasämpylä, Jymy Suomalainen Luomujäätelö vanilja, L’Uomu Nokka Rottinkirinta luomubroilerin rinta maustamaton ja Roberts Berrie Mustikka. – Finaaliin valitut tuotteet ovat ruokailun trendien ytimessä ja niissä yhdistyvät sekä hyvinvointi että nautinto. Finalistit valinneen raadin tehtävänä oli arvioida tuotteiden aistittavan laadun ja kaupallisten menestymisnäkymien ohella tuotteen merkitystä kuluttajalle arjen helpottajana ja houkuttelevana makunautintona. Erinomaiset raaka-aineet tekevät perinteisen, täyteläisen vaniljaisen maun. Paloissa on laadukas ravintoloissa käytetty leikkaus ja niistä saa kokatessa helposti maukkaan ja rapeapintaisen. Ympärillä oleva houkutteleva tuoteperhe tarjoaa erilaisia makuvaihtoehtoja. Jymy Suomalainen Luomujäätelö vanilja, valmistaja Suomisen Maito Oy Raadin arvio: Ensimmäinen suomalainen luomujäätelö. Smoothie-tuotteissa on kasvupotentiaalia ja mustikkaa halutaan myös kansainvälisillä markkinoilla. Vuoden Suomalainen Elintarvike 2015 -raadissa olivat mukana Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen ja elintarvikeasiantuntija Mari Lukkariniemi, S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu, Ruokakeskon johtaja Jesper Åberg sekä puheenjohtajana toiminut kokki Sara La Fountain. Vastaa Suomessakin kasvussa olevaan gluteenittomaan trendiin ja sopii maukkautensa ansiosta kaikille. L’Uomu Nokka Rottinkirinta luomubroilerin rinta, valmistaja Luomu Invest Oy Raadin arvio: Helposti lähestyttävää huipputavaraa ruuanlaittajalle. Valinta julkistetaan Elintarvikepäivän yhteydessä toukokuun 5. Tuote puhuttelee kaikkia ikään tai sukupuoleen katsomatta ja erottuu tuoteryhmänsä tarjonnasta. Myynnillisesti vahva terveellinen tuote, jolla on myös hyvät vientinäkymät. päivän saakka on viisi ehdokasta ollut yleisön äänestettävänä Vuoden 2015 Elintarvikkeeksi. Herkullinen maku on saatu aikaan ilman suolaa. Myös lintulaji on Suomessa uusi ja maku on siksi erilainen. Pakkaus on erottuva, nykyaikainen ja unisex. Helppo ja terveellinen välipala, joka säilyy myös huoneenlämmössä. Pehmeä koostumus on herkullinen paahdettuna tai sellaisenaan. 16 | Tukkutori | 2 | 2015 |. Hannun 100 % gluteeniton Tattari-pellavasämpylä, valmistaja Pirjon Pakari Oy Raadin arvio: Tattari-pellava-sämpylät ovat positiivinen yllätys omassa tuoteryhmässään ja hyvä lisäys gluteenittomien tuotteiden valikoimiin. Roberts Berrie Mustikka, valmistaja Oy Roberts Ab Raadin arvio: Todellinen terveyspommi. Lisäksi ne tuntuvat kotoisilta ja niissä on helposti lähestyttäviä arvoja, Vuoden Suomalainen Elintarvike 2015 -esikarsintaraadin puheenjohtaja Sara La Fountain kertoo. Pakkaus kurkistusikkunoineen ja kaatonokkineen on onnistunut ja puuro on myös helppo valmistaa. Viisi finalistia ehdolla Vuoden elintarvikkeeksi Huhtikuun 17. Maistuu tuoreilta, juuri itse poimituilta mustikoilta. Tuotteen taustalla on kokonaan uudenlainen tuotantotapa. Rohkea avaus, jonka taustalla on vuosien ponnistelu. Huomio kiinnittyi lisäksi hienosti toteutettuihin pakkauksiin, joilla on kaikissa tuotteissa iso rooli. Fazer Alku Sadonkorjuupuuro, valmistaja Fazer Raadin arvio: Uuden puurokulttuurin edelläkävijä, jossa yhdistyy perinteinen puuro ja hyvää tekevät siemenet. Raati luonnehti finalistituotteita myös ajanmukaisiksi ja erilaisia vaihtoehtoja tarjoaviksi. päivänä. Myös suuntuntuma on loistava