Premiumia Pietariin – Luksusta Pariisiin s. 12 2 | 2017 | Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun. 4 Stockmann Herkku Ainoassa s. 6 Kaikkea se Raimo puhelee s. 10 Mannerheimin makumuistoja s
Makumuistoja-sarja on kehitetty yhteistyössä Warner Televisionin kanssa. 2 | Hyvää Pataa | 2 | 2017 |. Kaupparyhmä tuo MTV3kanavalle uudenlaisen tv-formaatin suomalaisten ruokamuistoista. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen S -ryhmä tekee tulevana kesänä ainutlaatuisen aluevaltauksen television puolelle. Nyt talouskasvun ennusteet tälle vuodelle ovat lähes 2 prosenttia. Valitettavasti kaikki eivät halua ymmärtää Suomen ja suomalaisten yhteistä etua. Sarja huipentuu suureen makumuistojen juhlaan, jossa pitkä pöytä notkuu satavuotiaan Suomen muistojen ruokaa; pettuleivästä avokadopastaan, karjalanpaistista chipotlelihapulliin. U usikaupungissa sijaitsevaan entiseen kalanjalostushalliin on pystytetty katkarapukokeilua varten pilottilaitos. Siksi lähdimme viime keväänä kokoamaan suomalaisten ruokamuistoja Ruoka-Kalevalaan. Vuosikin päätyi jo 1,4 prosentin kasvuun, kun takana oli kolme miinusvuotta ja yksi nollavuosi. Jättikatkaravut kasvavat lopulliseen kokoonsa Raisioaquan uudella, kotimaisella ja erityisesti katkaravuille kehitetyllä rehulla. Kolmen kuukauden aikana katkarapu kasvaa alle 0,1 grammasta 20 gramman loppupainoon. huhtikuuta. Alkukasvatuksessa käytetään elävää äyriäisravintoa ja sen jälkeen vaihdetaan kuivarehuun. Sympaattinen parivaljakko auttaa tapaamiaan suomalaisia elämään tärkeimmät ruokamuistonsa uudestaan. Sekä Raisioaqua että Suomen Katkarapu uskovat katkarapujen tuovan Suomeen uutta liiketoimintaa. Makumuistoja-ohjelmaa esitetään MTV3-kanavalla heinä-elokuussa. 8-osainen sarja nähdään MTV3-kanavalla keskiviikkoisin 19.7. – Tekeillä on ruokaohjelma, jossa ei nähdä yhtään pudotusta eikä yhtään huippukokkia. Yhden katkarapuerän kasvatus kestää noin 12 viikkoa. Jo tuossa vaiheessa ne ovat vaihtaneet kuorta muutaman kerran. – Ruoka on enemmän kuin vain ruokaa. Alkuvaiheessa kohdeasiakkaina ovat ravintolat ja laatuun panostavat kalaliikkeet. Työttömyys on laskussa ja OP:n ennusteen mukaan se alenee 7,8 prosenttiin ensi vuoden loppuun mennessä. Metalliliitto ja Teollisuusalojen ammattiliitto laittoivat Tampereen seudun duunarit poliittiseen lakkoon 21. Pilottilaitoksella katkarapu kasvaa lämpimässä, 29 C-asteisessa vedessä. Katkaravun kasvatus Suomessa käynnistyy pilottilaitoksen mittakaavassa. Loppusyksyllä julkaistava, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantama Ruoka-Kalevala kunnioittaa kaimansa henkeä. Markkinaselvitysten mukaan kotimaiselle katkaravulle on kysyntää. Ravunpoikaset ovat tullessaan 10 vuorokauden ikäisiä ja noin 4–5 millimetriä pituisia. Paikallisen sopimisen puute ja työehtosopimusten yleissitovuus ovat edelleenkin kahleita, jotka estävät Suomen kilpailukyvyn rivakan kasvun. Onnistutaanko vahvistamaan hyvää kehitystä vai sössitäänkö se. Yritysten investoinnit ovat pitkästä aikaa lisääntymässä; nyt rakentamisen ohella tehdään myös tuotantoa lisääviä koneja laiteinvestointeja. Ruokaan latautuu paljon tunnetta: iloa, rakkautta, surua ja kaipaustakin. Kirjassa ruokakulttuuria tuottavat uusien novellien muodoissa myös eturivin suomalaiskirjailijat Juha Itkonen, Juha Hurme, Rosa Liksom, Enni Mustonen, Virpi Hämeen-Anttila, Outi Pakkanen, Pajtim Statocvi sekä Salla Simukka. Pankit ja taloustutkimuslaitokset ovat korjanneet ennusteitaan ylöspäin. Paikallinen sopiminen lisäisi 30 000 työpaikkaa, pitkällä tähtäimellä jopa 65 000. Tuntuu kornilta Suomen 100-vuotisjuhlavuonna lietsoa 99-vuoden takaista henkeä, jolloin Tampereen hangilla taisteltiin. Suomessa sitä ei esiinny luonnossa, koska se ei selviä makeassa eikä alle 15 asteisessa vedessä. Tämä olisi paras lahja suomalaisille. Ravunpoikaset tulevat Teksasista Yhdysvalloista muutaman millimetrin mittaisina. Kokeilulajikkeena on valkojalkaKatkarapuja Uudestakaupungista katkarapu, joka elää maailmalla lämpimissä vesissä. Toimittaja, tietokirjailija Jani Kaaron toimittamasta kirjasta löytyvät suomalaisten tärkeimmät, rakkaimmat ja sydäntäsärkevimmät ruokamuistot. Näillä toimin saavutettaisiin työllisyysasteen 72 prosentin tavoite. S-ryhmän Ruoka-Kalevala -kokonaisuus on osa Suomi100-juhlavuoden virallista ohjelmaa. Lakko oli kohdistettu nimenomaan maan hallitukseen, kun se kuulemma heikentää työntekijöiden elintasoa. Nyrkkisääntö on, että 13 senttimetrin katkarapu painaa noin 14 grammaa. Tv-ohjelman lisäksi S-ryhmän ja Marttaliiton yhdessä keräämät makumuistot pääsevät dokumentoiduksi myös kirjan muodossa. Ruokakauppana olemme mukana ihmisten elämässä ja ruokahetkissä joka päivä. Työpaikassa kiinni olevilla ei ole mitään syytä protesteihin. Talouden mittarit vilkuttavat vihreää. Lakon poliittista sanomaa ei piiloteltu, sillä metallimiehet tienaavat paremmin kuin koskaan. Yhteistyö Warnerin kanssa mahdollistaa sen, että nämä muistot pääsevät elämään nyt myös tv-ruudussa, kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksesta summaa. Kirjallisuuden mukaan se kuitenkin selviää murtovedessä. Tämä on suomalaisten ruokaohjelma, toimitusjohtaja Antti Väisänen Warnerilta kiteyttää. Makumuistoja-ohjelmassa juontajat Jenni Kokander ja Kari Lumikero kiertävät Suomea keräten yhteen suomalaisten tärkeimmät ruokamuistot. Katkaravut toimitetaan kokonaisina, tuoreina ja keitettyinä tai keitettyinä pyrstöinä. Myös inflaation heräämistä tervehditään myönteisesti. alkaen. Yhteisesti tulisi rohkeasti ryhtyä sellaisiin toimiin, joilla etenkin nuorten miesten syrjäytyminen estetään ja pitkäaikaistyöttömät saadaan oikeisiin töihin. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten luottamus talouteen on korkeammalla kuin koskaan sitten vuoden 1995, josta alkaen luottamusta on mitattu. Suomen Yrittäjien laskelmien mukaan henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen lisäisi työllisyyttä 10 000 yksilöllä. l Kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu sanoo, että ruokaan latautuu paljon tunnetta. l S-ryhmä tuo suomalaisten ruokamuistot televisioon ja kirjaksi Valoisaa taloutta Kilvan päivän pitenemisen kanssa myös valo talouden putken päässä kirkastuu. Kiky-sopimus on yksi oljenkorsi, jonka varassa kasvu on. Työllisyysastekin on kääntynyt nousuun, ja on nyt 69 prosenttia työvoimasta. Ennusteen mukaan työllisyysaste nousee vuonna 2018 jo lähes vuoden 2008 suhdannehuipun tasolle eli yli 70 prosentin, mutta 2 prosenttiyksikköä puuttuu vielä hallituksen vuodelle 2019 asettamasta tavoitteesta
l Sisällys 4 Mannerheimin makumuistoja Mikkelin Klubilla tarjotaan elämyksiä. M-ketjun kauppiaille myydyt kaupat ovat Siwa Perniö, Siwa Paimio, Siwa Ahjo, Siwa Kangasala, Siwa Peltolammi, Valintatalo Parainen, Siwa Kihniö ja Siwa Asikkala. Kilpailuun tuli lähes 70 ehdotusta. JARMO TYYNELÄ s. Valitettavasti Suomen Lähikaupalta tulleessa verkostossa on mukana kauppoja, joissa emme ole löytäneet keinoa jatkaa liiketoimintaa kannattavasti, sanoo Keskon varatoimitusjohtaja ja päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala. RAIMO STENVALL s. Voittajatiimi pääsi seuraamaan Suomen Bocuse d’Or -joukkueen kilpailusuoritusta Lyoniin tammikuussa 2017. Kesko on omalta osaltaan arvioinut kauppatoiminnan jatkamisen mahdollisuuksia KKV:n myytäväksi edellyttämissä kohteissa. l Fredmanin keittiöteko 2017 -kilpailu on avattu Jorma Rauhala | Hyvää Pataa | 2 | 2017 | 3. 14 S uuren suosion viime vuonna saavuttanut Fredmanin Vuoden keittiöteko -kilpailu saa jatkoa. vaiheeseen 8 Lakubrändille lisää arvoa Kouvolan Lakritsia jo 70 vuotta. Tänä vuonna myös yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan. Viime vuoden kilpailun voitti Sodankylän ruokapalvelut. 8 Ongelmana on se, että suomalaiset yritykset eivät tarjoa tuotteitaan. Myyntivelvoitteen rauettua Kesko muuttaa yhdeksän Siwaa ja Valintataloa K-Marketeiksi. Sodankylän ruokapalveluiden lisäksi raati palkitsi kolme muuta tekoa kunniakirjoilla. 15 Heli Haapatalo voitti Helsingin Avoimet Kukkasidonta sopii myös miehille. 12 Murtolan hampputuotteet tihkuvat terveyttä Marjajauheita sekoitetaan hamppurouheisiin. Näistä kahdeksan kauppaa myytiin M-ketjuun kuuluville tai ketjuun liittyville kauppiaille. Kauppojen myynnistä vastannut KKV:n nimeämä riippumaton asiantuntija neuvotteli kohteista useiden potentiaalisten ostajatahojen kanssa. 10 Ahkerasti töitä tekevää pidetään rikollisena. Keittiöteko 2017 -kilpailu on avattu osoitteessa www.keittioteko.fi Kilpailussa etsitään tekoa tai tiimiä, joka on luonut ammattikeittiöön innovaatioita, kuten uusia toimintamalleja, teknologiaa tai palvelumalleja. Niissä 42 kaupassa, jotka eivät menneet kaupaksi, ja jotka eivät jatka osana K-Market-verkostoa, toiminta loppuu huhtikuun loppuun mennessä. Tai se on luonut elämyksiä aterian nauttijalle sekä uudistanut vanhoja, toimimattomia malleja ja lisäksi tehostanut yrityksen tai Suomen yhteisten varojen käyttöä tinkimättä mausta ja laadusta. TIMO NISULA s. Täällä on tiiliseiniä, korkeaa tilaa, metallia, mustia värejä. Siwoilla ja Valintataloilla ei ollut kysyntää – Olemme tyytyväisiä, että pystymme muuttamaan yli 400 entistä Siwaa ja Valintataloa K-Marketeiksi ja vahvistamaan kuluttajien arvostamia lähikauppapalveluja. KKV hyväksyi yhteensä 10 Siwan ja Valintatalon myynnin. Yleisöäänestys avataan lokakuussa 2017. KKV:n asettama määräaika kauppojen myynnille on nyt umpeutunut. 14 Kaikkea se Raimo puhelee Raimo Stenvallin huikea tarina kuljetusyrittäjänä. 10 Premiumia Pietariin – luksusta Pariisiin Tuula Revon laukussa kulkevat tuotenäytteet. H yväksyessään viime vuonna Suomen Lähikauppaa koskevan yrityskaupan Kilpailuja kuluttajavirasto (KKV) velvoitti Keskoa myymään yhteensä 60 Siwaa ja Valintataloa kilpailijoilleen. ” Tarjoamme kauppahallitunnelmaa. Valintatalo Kellokoski myytiin HOK-Elannolle ja Valintatalo Pirkkala Pirkanmaan Osuuskaupalle. 6 Tehtaamme ei ole teollisuuslaitos, vaan se on rakkauspaja. ANNA SHLIANINA s. 6 Tapiolan Stockmann avautui Ainoan kauppakeskus laajeni 2
kesäkuuta. Kuhan lisäksi lohta oli usein, ja ateriat olivat tyypillisesti melko kevyitä. Tarinallisuutta korostaa, että jokaiseen ateriaan on yhdistetty jokin toisen maailmansodan hetki. Tarinallisia ruokailuhetkiä Mannerheimin aterioiden tuotteistaminen on Sodan ja rauhan keskus Muistia suunnittelevan hankkeen ansiota. Sehän on itse Mannerheim! Hän isännöi lounasta, joka on koottu hänen omien mieltymystensä mukaan. Miksi Mannerheimin aterioista tiedetään näinkin paljon. Ei Pohjanmaan kautta! Jääkylmä tarjoilutapa johtuu osittain sodanaikaisen ”tikkuviinan” heikosta laadusta. Kapteeni Bäckman on kertonut joutuneensa kerran kiperään paikkaan: marsalkka oli kysynyt häneltä, mitä lounaalla on tarjolla, mutta hän ei ollut osannut vastata. Saimaa tyhjeni kuhasta Ylipäällikön toiveesta Klubilla kokattiin usein kuha walewskaa. Kaikki vadilta tarjoiltuna, kuten tuohon aikaan oli tapana. Kaikkiaan muistiinpanoja on säilynyt noin 260 ateriasta. Tapa jäi Venäjän keisarin armeijasta, jossa palvelin 30 vuotta. Hyytelöityä kuhafilettä, savustettua porsaanselkää ja suklaakiisseliä – kuulostaa klassiselta, mutta toteutus on täyttä nykyaikaa. Haukea Mannerheim piti ihmiselle sopimattomana ravintona. Teksti ja kuvat Mariaana Nelimarkka Mannerheimin makumuistoja Mikkelissä Marsalkka Mannerheimin tarinat tekee eläviksi roolistaan palkittu näyttelijä Timo Närhinsalo. Maarit Knuuttila, kokki, opettaja ja kansatieteen tohtori, kävi muistiinpanot läpi ja laati tarinat. Niinpä taustatiedoissa kuvaillaan aterialle osallistuneet, päivän tapahtumat tai teema, joka hetkeen liittyi. Myös naiset valokeilaan Maarit Knuuttila loi aterioille kolme sankaria. Tässä yhteydessä voinee myös täsmentää, että Mannerheimin tyyliin snapsi nautitaan leikaten eli kolmella kulauksella. Pia Puntasen tutkimusten pohjalta luotiin 11 Marskin ateriaa, joihin voi törmätä lukuisissa alueen ravintoloissa nimellä Päämajakaupungin tarina-ateriat. Koska ryypyt kuuluivat upseerien palkkaetuihin, ne nautittiin kukkurapäisinä. Hän nautti Mikkelissä yhteensä 1 816 ateriaa, ja nuo ateriat ovat nyt innoittaneet matkailuväen tarjoamaan Suomen 100-vuotisjuhlien ja marsalkan 150-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Mannerheimin aterioita Mikkelin-kävijöille. M ikkelin Klubin historialliseen ruokasaliin astuu arvokas herra. Hän poimi Marsalkka Mannerheim valitsi Mikkelin toisen maailmansodan aikaiseksi päämajakseen ja piti sivistynyttä hoviaan Mikkelin Klubilla. Mannerheimin salonkivaunu Kuopion asemalla on avoinna yleisölle marsalkan syntymäpäivänä 4. Knuuttila kaivautuu myös kulttuurihistoriaan, valmistustapoihin sekä sota-ajan ja ravintolatoiminnan yhdistämiseen. Päämajakaupungin tarina-ateriat rakentuvat Bäckmanin muistiinpanojen ympärille. Tarina-aterioita tarjotaan eteläsavolaisissa ravintoloissa Suomen 100ja Mannerheimin 150-vuotisjuhlien kunniaksi. Ryhmät voivat tutustua ylipäällikön hermokeskukseen tilauksesta sovittuna ajankohtana. Niin kuin nyt vaikkapa ruokajuomista: Lounaaseen kuului yksi ryyppy, päivälliseen kaksi. Sesonki näkyi aterioilla hyvin, esimerkiksi raparperia ja mansikkaa oli usein tarjolla. Mannerheim ruokaili samassa salissa, jossa historiallisia aterioita nautitaan tänäänkin. Niinpä Mikkelin lähistön vedet pääsivät sotien aikana tyhjenemään kuhasta ja tuoretta kalaa tuotiin päämajakaupunkiin Haminaa ja Kokkolaa myöten. Sittemmin hän tiedusteli joka aamu keittiöstä lounaan ja päivällisen menun. Kesän 1944 suosituin jälkiruoka oli viili, jota nautittiin 84 kertaa. Mukana ovat Mikkelin Klubi, Kenkävero, Kyyhkylän kartano, Ollinmäen viinitila, ravintolat Niinipuu, Pitopata ja Mikaeli sekä Tertin kartano ja Mikkelin Upseerikerho. Muistiinpanot ovat säilyneet pääsääntöisesti kesän 1944 ajalta. Päämajakaupungissa nautittujen snapsien määrä ei ole yhtä tarkasti selvillä kuin aterioiden lukumäärä. Arkilounaalla nautittiin vain ryyppy ja olut, viinit taas tuotiin kuhunkin tilaisuuteen viinikellaristani Helsingistä. Ylipäällikön nuorempi adjutantti Oswald Bäckman teki päivittäin muistiinpanot lounasja päivällisseurueen kokoonpanosta ja menusta. Kaiken alkoholin täällä Mikkelin Klubilla tarjosin omasta kukkarostani. Mikkelin Klubi on perinteikäs herraklubi, joka vaalii päämajakaupungin muistoa. Ravintolat ovat voineet vapaasti ottaa käyttöönsä ateriakokonaisuuksia ja luoda niistä oman näköisensä menun. Päivällisellä ruokalajeja oli neljä. Ateriat sisälsivät lounaalla alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan. 4 | Hyvää Pataa | 2 | 2017 |. Näyttelijä Timo Närhinsalossa henkilöityy sivistynyt marsalkka, joka annostelee sodanaikaisia tarinoita
Tämä on hyvä yhteinen hanke, tarinoiden pohjalta saa hienosti taustatukea! Sesonkiluonteisuus on meille tärkeää, ja meillä on Sankarivainajien päivän menun lisäksi useita omia menuja tilanteen ja sesongin mukaan, Ruhanen kertoo. Hulda Riipinen oli muuten toinen niistä daameista, joita Mannerheim koskaan kutsui vieraakseen Mikkelin Klubille. Mikkelin historia päämajakaupunkina on innoittanut myös Tertin kartanon pitämään jatkuvasti tarjolla esimerkiksi Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivälounasta. Saako olla hyytelöityä kuhaa. Seudun matkailuihmiset koemaistajina. Rouva Riipinen suunnitteli ruokalistat ja Taava ja Hilda toteuttivat ne. Kyyhkylässä onkin vahva tuntu, että Aseveljiä ja liittolaisia sekä Viipuri menetetty -ateriat liittyvät suoraan kartanon historiaan. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.. Herraklubille pääsy oli suuri kunnia johtajattarelle, jota Mannerheim näin halusi kiittää trahteeraamisesta. Mikkelin Klubin keittiöpäällikkö Harri Ruhanen toteaa, että heillä on toki ollut vastaavia menuja vuosikymmenten ajan. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Kesän parhaat herkut saat Reiniltä Kivikonlaita 32, 00940 Helsinki Puh. • www.jhvihannes.. Vaikka sota-aikana leivitys ja kermakastikkeet oli kielletty, Mikkelissä niitäkin tarjoiltiin. toukokuuta 1944 nautittu Sankarivainajien päivän ateria, jota pääsee tilauksesta maistamaan niin Mikkelin Klubilla kuin Kenkäverossakin. Kyyhkylän kartanon kuntoutuksessa käy yhä Mannerheimin kolmen sodan veteraaneja. l | Hyvää Pataa | 2 | 2017 | 5. Ruhtinatar Demidoff oli muuten se toinen leidi, jonka Mannerheim kutsui ruokaseurakseen Mikkelin Klubille. Ollinmäen viinitilalla Mannerheimin-aikaiset tarinat elävät muun muassa Ruhtinatar-kuohuviinin nimessä. He suoriutuivat tehtävästä ”sangen ansiokkaasti”, kirjoitti Mannerheim sisarelleen. Kalevan keittiössä käytettyjä raaka-aineita voi luonnehtia yksinkertaiseksi, puhtaaksi lähiruoaksi, joka oli itsestään selvästi sesongissa kiinni. Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Tavoitat meidät aina. Saimaan alueen hanke Tarina-aterioiden joukosta suosituksi on noussut etenkin 21. Maut ovat yksinkertaisia ja selkeitä kuten sota-aikana. Erinomaisesti maistui! Päämajakaupungin tarina-aterioiden tyylin kuuluu vatitarjoilu. www.yrttiahlberg.fi Yrtit, versot ja syötävät kukat Luomua Sipoosta, puhtaasti puulla ja tuulella tuotettu Sipoo Suomi avoinna ma-pe 8-18 la 8-16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. mukaan Mannerheimin ruokahuollosta Mikkelin Klubilla huolehtineen hotelli-ravintola Kalevan keittäjättäret Taavan ja Hildan sekä omistajatar Hulda Riipisen. Projektimme on koko aluetta koskeva hanke, jota paikalliset ravintolat ja kokit pääsevät toteuttamaan ja tuomaan sen myötä historian osaksi omaa toimintaansa, Sodan ja rauhan keskus Muistin sisältöasiantuntija Pia Puntanen kuvailee
Lisukkeita vailla olevat ateriat on yksittäispakattuina kylmähyllyssä, ja asiakas näkee hinnan. Elämme ruokaseTapiolan Stockmann avautui Ainoassa Kauppakeskus Ainoan toisen vaiheen avajaisia vietettiin maaliskuun 16. Myyntipäällikkö Jarmo Tyynelä pitää Stockmann Herkun miljöötä onnistuneena. päivänä. Teuvo Koivisto esittelee Bimi-parsakaalia, joka on trendituote. 100 ihmistä palvelemassa – Tavoitteena on tarjota herkkukauppamaisuutta enemmän. Teuvo Koivisto kertoo, että Stockmann Herkussa tulevat pientuottajat olemaan kaikissa tuoteryhmissä näkyvästi esillä. – Meillä on palvelutiskiä 40 metriä. Pienleipomoja on noin 15 kappaletta. – Olemme esivalmistelluista aterioista todella innoissamme. Nyhtökaurasta meillä lanseerattiin uusi Saaristo-maku. Pientuottajia ja sesonkeja Herkussa on demokeittiö, jossa yhteistyökumppanit voivat esitellä tuotteitaan. Keittiössä lihaja kalamestarit valmistavat paistoja uunivalmiita aterioita, jotka on nimetty Misat-tuotteiksi. Myymäläsuunnittelijat ovat toki matkustelleet ja ottaneet mallia sieltä sun täältä, mutta lopputulos on oman näköinen, sillä suunnittelussa ovat olleet mukana Stockmannin omat ammattilaiset, sanoo Tyynelä. Misat on tehty kiireistä arkea helpottamaan ja ne sopivat myös vanhemmille ihmisille, luonnehtii Teuvo Koivisto uutta tuoteperhettä ja lisää, että Herkun keittiön aterioita voi tilata Wolt-palvelun kautta myös kotiin. – Tarjoamme kauppahallitunnelmaa. Herkkukaupan suunnittelussa onkin onnistuttu ja se herättää hyvin paljon myönteisiä tunteita. Herkun myynnistä tuoretuotteiden osuus on yli 70 prosenttia. Haluamme tarjota elämyksellisyyttä, sanoo Koivisto. Touko-elokuussa meillä on hevitori, jossa on palvelumyyntiä. Myymäläpäällikkö Jarmo Tyynelä ja osastopäällikkö Teuvo Koivisto ovatkin syystä tyytyväisiä herkkukaupan ilmeeseen. Meillä on myös oma keittiö, jolla erotutaan. Palvelutiskejä Herkussa on 40 metriä. Palvelua Herkusta löytyykin yllin kyllin, minkä takaa 100 henkilöön nouseva kaupan ammattilaisten määrä. Meillä on ruokatapahtumia ja tarjolla maistatusannoksia. Erotumme isoista marketeista, sillä tämä on palveleva herkkukauppa, määrittelee Tyynelä. Mikään tavanomainen market ei niitä täyttäisi, vaan odotuksena on ollut Suomen paras ruokakauppa. Tuemme suomalaista työtä. Täällä on tiiliseiniä, korkeaa tilaa, metallia, mustia värejä. – Myös luomu ja kasvisruoka sekä sesongit näkyvät vahvasti. Kokkimme ovat valmistelleet ne pidemmälle kuin tähän saakka tarjolla olleet paistovalmiit tuotteet. Jokaisella alueella on sekä palvelua että itsepalvelua. Samalla Tapiolan Stockmann avasi ovensa uudessa paikassa ja asiakkaat pääsivät herkuttelemaan sekä myymälämiljööllä että ruokaostoksilla. – Viikonloppuisin meidän omat kokit antavat vinkkejä ja auttavat ruoan valinnassa. 6 | Hyvää Pataa | 2 | 2017 |. Haluamme olla edelläkävijöitä ja nostaa esiin kiinnostavia asioita. Demokeittiössä vierailee myös ravintola-alan ykkösiä sekä kotimaasta että ulkomailta. Keväällä on esillä parsa ja siihen liittyvä kokonaisuus. T apiolan Stockmann Herkkuun oli ladattu paljon odotuksia Espoossa. Kotimaisuutta kannatetaan – Olemme luopuneet perinteistä maakampanjoista, ja niiden sijaan järjestämme lyhyitä teemakampanjoita
Asiakasvirran määrä on vielä arvailujen varassa. Tapiola luo taas nahkansa 1. Nyt Stockmann siirtyi valmistuneeseen Ainoa toiseen osaan ja vanhaa Stockmannin tavarataloa ollaan jo purkamassa. 2. H kulliset gluteeni at pikkuleivät kevään juhliin WWW.PEKKAVEHVILAINEN.FI songin mukaan, vahvistaa Koivisto ja väläyttää, että loppusyksystä Suomi 100 -teema tulee vahvasti esille. 06 222 9586 • • hannungluteeniton.. Palvelua on myös se, että Stockmann Herkku on auki arkisin 23 saakka ja viikonloppuisin 21:een. Kauppakeskus Ainoan rakentamisessa on kaksi vaihetta valmiina ja kolmas vaihe valmistuu vuonna 2019. www.hamppufarmi.fi / info@hamppufarmi.fi, puh. l Tapiola rakennettiin 1950ja 1960-luvuilla moderniksi puutarhakaupungiksi, joka sai kansainvälistä kiitosta kaupunkisuunnittelusta. Stockmann edusti aikanaan uutta tavaratalokonseptia. – Pidämme palvelutiskit auki iltamyöhään myös viikonloppuisin, sillä tällaisella palvelulla tulemme erottumaan, sanoo Jarmo Tyynelä. Odotus on, että se alkaa elokuussa. 1 2 | Hyvää Pataa | 2 | 2017 | 7. Stockmann Herkussa suositaan pientuottajien esille tuomista. Tavarataloa laajennettiin ensimmäisen kerran 1987 ja sittemmin vuonna 1990 ja vuonna 1998. 0405665219 Kerromme mielellämme lisää !! Pakantie 12, 64440 Metsälä, p. Lisää palvelun tuntua tuo se, että Herkusta pääsee suoraan lämpimään parkkihalliin. Stockmannin tavaratalon avaaminen Tapiolaan 1981oli osa Tapiolan keskustan kehittämisprosessia. Oman keittiön Misat-tuotteet ovat kokkien valmistamia. Tapiolan keskusta-alue koki vuosien saatossa monta muodonmuutosta laajentuessaan ja kehittyessään voimakkaasti. Misat on keittiökielellä yhtä kuin ruokien esivalmistelu. Ne tarvitsee vain kypsentää. Arvostelua tuli siitä, että puutarhakaupungin henki horjui rakentamisen lisääntyessä. Suuren muutoksen Tapiola kokee, kun metron liikennöinti Espoosta Helsinkiin alkaa. Syöttöliikennettä tulee Ainoan kauppakeskukseen, jonka alla metroasema sijaitsee. Marja Kristiina Salutskij esittelee Leipomo Keisarin tuotteita. Vuonna 2019 sen paikalle valmistuu Ainoan kolmas vaihe. Pinta-alaa Tapiolan Herkun käytössä on 1300 neliötä eli hieman enemmän kuin vanhassa Tapiolan Stockmannissa. – Täällä on 2000 parkkipaikkaa ja lisää tulee, kun metro alkaa liikennöidä. Metroasema on Ainoan alla ja kaikki liikkeet odottavat metron liikennöinnin alkamista, jolloin Espoon bussiliikenne siirtyy syöttämään matkustajia metroasemille, kun ne nyt ruuhkauttavat Länsiväylää. hamppufarmi O M E G A T P R O T E I I N I T K U I D U T Tuotteita kauppiaille ja keittiöihin, pyydä Tuote-esite. Ainoan kauppakeskuksen ensimmäinen vaihe valmistui 2013
Timo Nisula kertoo levyllä olevien lakritsitankojen joutuvan vielä vuorokaudeksi mietolämpöiseen uuniin, jonka jälkeen ne pätkitään lakupaloiksi. Ainekset tähän onkin, sillä onhan yritys alkanut 111 vuotta sitten Viipurissa ja Suomen parasta lakua on tehty jo yli 70 vuotta. Kouvolan Lakritsi on liki kolminkertaistanut liikevaihdon yhdeksässä vuodessa, ja viime vuonna liikevaihtoa kertyi runsaat 3,3 miljoonaa euroa, josta neljännes on vientiä. – Kouvolan Lakritsi oli tuotantolähtöinen yritys; sieltä tilattiin tavaraa, mutta kukaan ei myynyt. Kuparipannussa valmistetaan marmeladia ja taempana olevassa teräspannussa keitetään lakritsia 1200 kilon erissä. – Meidän lakulta vaaditaan tuoreutta. Lisäksi tuotteita myydään netistä, omasta tehtaanmyymälästä yrityslahjoiksi ja urheiluseuroille Lakubrändille lisää arvoa Lakutehtailija haluaa nostaa Kouvolan Lakritsin brändin Fazerin, Fiskarsin ja Marimekon rinnalle. Juuret Viipurissa Makeistehtaan päätuote on musta lakritsi, jota tehdään 60-luvulta peräisin olevalla reseptillä. Lakritsiuute tulee valmiina tahnana Hollannista. Samalla haluan korottaa Kouvolan Suomen positiivisimmaksi kunnaksi. Lakritsi pidetään vielä 60-asteisessa uunissa vuorokauden. Vuosittain piippuja syntyy liki miljoona kappaletta. Kannattavuus on ollut hyvissä lukemissa. Tehdasrakennus on pystytetty Kouvolan Tornimäelle viime sotien jälkeen. Kosteusprosentti on 25 eli se on isompi kuin muilla. Lähettämössä lakritsit ja marmeladit on pakattu kauppakohtaisiin eriin ja Kaukokiito toimittaa ne perille. Valmistus alkaa raaka-aineiden sekoituksella ja kolmen tunnin keitolla. Lakujen valmistuksen varsinainen aloittaja oli toinen viipurilaistaustainen yritys Makeisja Mehu Oy, joka siirtyi Uudestakaupungista Kouvolaan vuonna 1960. Yritys on alkuaan perustettu Papulan Vesitehtaan nimellä Viipurissa 1906. – Muutamissa kaupoissa meidän puolen kilon lakritsapussi on eniten myyty makeistuote Fazerin Sinisen suklaan jäädessä toiseksi, kehaisee Timo. 8 | Hyvää Pataa | 2 | 2017 |. Tuote oli äärettömän hyvä, perustelee Timo Nisula siirtymistään lakutehtailijaksi. – Lakun myyntiä oli kokeiltu aiemmin ”English Taste” -nimellä, mutta ostava kansa päätti, että se on Kouvolan lakritsia, naurahtaa Timo ja sanoo, että yrityksen brändi kuuluu korkeammalla kuin mitä se nyt on. M akeisneuvos Oy:n yhtiökumppanit Timo Nisula ja Mikko Vilenius tarttuivat vuonna 2008 Kouvolan Lakritsi Oy:n myyntitarjoukseen. Monivaiheisen yrityshistorian jälkeen yritys sai vuonna 1998 nimekseen Kouvolan Lakritsi Oy. Lakritsipiiput menevät vientiin. – Nostamme näkyvyyttä ja Kouvolan Lakritsi kuuluu Fazerin, Fiskarsin ja Marimekon joukkoon. – Luovuin Makeisneuvoksen harjoittamasta pähkinöiden maahantuonnista ja keskityin Kouvolan Lakritsin kehittämiseen, muistelee Timo. Emme varastoi mitään, vaan valmistamme tuotteet suoraan toimitukseen. Satu Nousiainen valmistaa lakritsipiippuja käsin. – Viipurissa oli tehty limonadia, mutta valtiolta ei saatu sen raaka-aineisiin tuontilupaa, mutta lakritsin raaka-aineisiin lupa heltisi, kertaa Timo yrityshistoriaa. Tuoreutta ja makua Nisula vertaa lakutehdasta prosesseiltaan leipomoon. Yhtiökumppani Mikko menehtyi viisi vuotta myöhemmin ja Timo osti kaikki osakkeet itselleen
Nisulaa kismittää se, että lakritsapiippu on otettu tupakkalakiin, joka kieltää tupakkajäljitelmien markkinoinnin. Timo Nisula pitää lakritsia hyvän mielen lähteenä. Timo Nisula sanoo johtavansa 20-henkistä työporukkaa positiivisuuden ja rehellisyyden kautta ja porukka onkin hitsautunut hyvin yhteen. Rakkauspaja Mieltymys lakritsiin on hyvin vanhaa perua. Lisäksi luvassa on luomuisia tarinoita ja haastatteluja sekä umpimähkäisiä luomufaktoja. Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila kertoo, että Luomupuuron ME -tempauksen tavoitteena on tehdä luomua tunnetuksi helpolla ja hauskalla tavalla. Puuro on aina ollut arkista kansanruokaa: savupirteissä sitä lusikoitiin suihin suoraan padasta, jossa ohra tai ruis oli rauhassa saanut hautua aikansa. – Pektiini ja lakritsi hylkivät toisiaan, siksi kukaan ei ole aiemmin tehnyt vastaavaa. Yrityksille ja yhteisöille sivustolla on lomake, jolla ne voivat ilmoittautua mukaan luomupuuron ME-tempaukseen ja kertoa syöntisuunnitelmansa. lakritsi tekee mielen iloiseksi ja herättää tunteita. Luomupuuroon saattaa ennätyspäivänä törmätä myös turuilla ja toreilla, sillä ruokahankkeet ympäri Suomea ovat ideoimassa erilaisia puurotykkitempauksia. Ympärysvaltion päämies Presidentti Sauli Niinistö tullaan kutsumaan valtiovierailulle tähän lakritsin luvattuun maahan. Me yhdistimme ne. – Luotamme lujasti siihen, että maailmanennätys syntyy, sillä emme tiedä, että vastaavaa olisi tehty missään muualla, uhoaa Marja-Riitta Kottila voitonvarmana. Faarao Tutankhamonin haudasta löydettiin lakritsijuurta. Ennakkotietojen mukaan luomupuuroa on kilpailupäivänä tarjolla muun muassa armeijan harmaissa, monissa kouluissa ja päiväkodeissa sekä lukuisissa työpaikkaruokaloissa ja ravintoloissa. – Tehtaamme ei ole teollisuuslaitos, vaan se on rakkauspaja. Kuva Pro Luomu/Ella Karttunen | Hyvää Pataa | 2 | 2017 | 9. Syyskuun 6. Timo Nisula sanoo lakritsin olevan hyvin suomalainen tuote, kun suomalaisten keskimäärin kuluttamista 14,5 kilon makeisista lakritsin osuus on 4 kiloa. Lakutehtaan tuotteet taipuvat myös design-tuotteeksi, kun professori Eero Aarnio muotoili ”Kummitus”-makeisen. Tiedetään myös Aleksanteri Suuren ja Napoleonin sotilaiden käyttäneen lakritsia hermojen rauhoittamiseksi. – Kun joku pahoittaa mielensä, kukkahattutätivirkamiehet laativat hänen ehdoillaan lain, vaikka se olisi haitallinen lopuille 5,5 miljoonalle ihmiselle. – Lakumaa on mielensäpahoittamisvapaa, tukesvapaa, tekesvapaa ja valviravapaa vyöhyke. – Tämä kielto ei johdu edes EU-direktiivistä. Kaikki luomupuurot lasketaan, ja tulos julkistetaan 7.9.2017. – Työntekijät mieltävät, miten tärkeää työtä he tekevät, kun saavat ihmiset onnellisiksi. Italialaiset ja ranskalaiset eivät lue ensimmäistäkään direktiiviä, vaan he käyttävät maalaisjärkeä. Kuluttajat voivat osallistua tempaukseen jakamalla somessa kuvan omasta luomupuurostaan tunnisteella #luomupuuronME. sekä kouluihin leirikoulujen ja retkien varainhankintaan. Timo Nisula onkin julistanut lakutehtaansa alueen itsenäiseksi Republic of Liquorice -nimiseksi mallivaltioksi. l Luomupuuro porisee maailmanennätykseen Lapsetkin osallistuvat maailmanennätysyritykseen. Kouvolan Lakumaasta byrokratiavapaa mallivaltio Timo Nisulan kipukohtana on turhia säännöksiä rustaavat virkamiehet. Kouvolan Lakritsi Oy:n valmistaa myös marmeladeja sekä lakritsin ja marmeladin yhdistelmää, gluteenitonta ”lakumakeista”. Sivuilla julkaistaan maistuvia luomupuuro-ohjeita, joiden avulla on helppo ottaa luomu osaksi arkea ja vähän juhlaakin. Se on maailman ainoa valtio, joka lämpiää biokaasulla. Pitkästä historiastaan huolimatta – tai ehkä juuri siksi – puuro on nykyään huipputrendikäs elintarvike, jonka tuunaamisessa vain oma maku ja mielikuvitus ovat rajana. Osallistujiksi toivotaan hyvin erilaisia toimijoita, sillä monimuotoisuus on rikkautta niin ruokapöydässä kuin luonnossa. Puuroa tuunaamaan – Puuro valittiin siksi, että se on tuttu ja helppo, ja silti huipputrendikäs herkku, jota on helppo tuunata oman maun mukaan, Kottila sanoo. Pro Luomu organisoi 6.9.2017 luomupuuronsyönnin ME -tempauksen, johon haastetaan mukaan niin yritykset ja yhteisöt kuin perheet, pariskunnat ja kaveriporukat. Joka ikisessä työpaikassa pitäisi ymmärtää, mihin lopputuote menee. päivänä sivustolla julkaistaan laskuri, jolla organisaatiot ilmoittavat tarjoamansa luomupuuroannokset. – Vain tanskalaiset ovat hullumpia lakritsin syöjiä, ja sinne viedäänkin meidän lakupiippujen tuotannosta 90 prosenttia. Nisula haluaa lakritsit ruoanvalmistukseen ja juomien oheen, sillä lakritsi sopii viinien ja jopa samppanjan kanssa maisteltavaksi. Nettivalmennusta h-hetkeen Luomupuuron ME kuuluu Syödään yhdessä -teemavuoden tapahtumiin. Teemme ihmiset onnellisiksi, kun he saavat syödä lakupalan. l E nsi syksynä suomalaisilla on mahdollisuus osallistua satavuotiaan kansakunnan yhteiseen ME-yritykseen vähällä vaivalla: syömällä lautasellinen tai kaksi luomupuuroa. Syyskuun h-hetkeä varten voi treenata pitkin vuotta netissä osoitteessa www.luomupuuro.fi. Tuotteitamme viedään myös Ruotsiin, Saksaan ja Kanadaan. – Mallivaltiosta viemme tuotteita ulkomaailmaan hyvillä käytänteillä ja teoilla puhumisen sijaan, viitoittaa presidentti Nisula. Perinteisten kotimaisten viljojen lisäksi puuron voi valmistaa esimerkiksi muinaisvilja speltistä, eksoottisesta kvinoasta tai gluteenittomasta tattarista tahi perunahelmistä; kaikkia saa luomuna! Puuro on hyvää jo sellaisenaan, mutta gastronomisen elämyksen siitä saa ryydittämällä annosta esimerkiksi marjoilla, siemenillä, rouheilla, superfoodeilla, mehukeitoilla tai vaikkapa nakinpalasilla. Kaupparyhmät eivät voi myöntää bonuksia tai plussapisteitä lakritsipiipuista
Matkalaukkuun mahtuisi enemmänkin tuotenäytteitä, sillä LEND-konserni on alan innovatiivisuudessa ja uutuustuotteissa premium-tuotteiden markkinajohtaja Venäjällä ja muut vähittäiskauppaketjut seuraavat sitä tarkoin. – Tärkeintä on rajan ylittäminen ja alati muuttuvien markkinoiden seuraaminen. 10 | Hyvää Pataa | 2 | 2017 |. 250 suomalaista tuotenimikettä. Presidentti Niinistö antoi Moskovan Prodexpo-messuilla tukeaan suomalaisten vientipyrkimyksille. – Vientikiellot koskevat eläinperäisiä elintarvikkeita ja tuoretuotteita. Elintarvikevienti ei ole jumissa eikä Venäjää saa unohtaa kohdemaana kuten nyt on Suomessa tehty. Menekinedistämiseen täytyy varautua. Venäläisen kauppaketjun ostojohtajat vierailevat myös Suomessa tutustumassa potentiaalisiin kumppaniyrityksiin. Revon mukaan Venäjällä on markkinoilla ns. Tuotteen ja vientiyrityksen tulee olla kunnossa ja hinnan kilpailukykyinen. Helena haastatteli Lionelia suomalaisten tuotteiden huipputilaisuudessa Pariisissa vuonna 2016. – Otamme esittelyyn vain premium-tason suomalaisia tuotteita. Elintarvikkeiden viennin osalta molemmat ovat haastavia, mutta myös suuria mahdollisuuksia sisältäviä. Meillä on hyvät kumppanit, jotka tuottavat meille tietoa markkinoiden kehityksestä ja joiden tietoon voi luottaa. Repo tekee suomalaisten yritysten ja pientuottajien puolesta tuotteille markkinoiden avausta Venäjällä yhdessä suomalaisen Fenno Consulting Oy:n kanssa. Aktiivisuutta lisää Tuula Repo kertoo, että uutuustuotteita tulee myös eri Venäjän eri alueilta runsaasti, mutta niiden laatutaso ei vaativalle kauppaketjulle riitä, etenkin pakkaamisessa on puutteita. Hänen mukaansa tärkeää on, että kun venäläinen haluaa suomalaista, hän myös sitä saa. V aikka elintarvikkeiden vienti Venäjälle on osittain jumissa vastapakotteiden vuoksi, ProAgrian Venäjän viennin kehitysjohtaja Tuula Repo vie sinne tarpeen mukaan matkalaukullisen elintarvikenäytteitä. – Suomessa valmistetaan vientikelpoisia tuotteita – on vain löydettävä oikeat tuotteet. voi viedä, sanoo Tuula Repo. Tuula Repo on lähdössä Kouvolan asemalta Pietarin junaan matkalaukku täynnä elintarvikenäytteitä. Aina kun siellä käy, niin oppii uutta, sillä asiat muuttuvat nopeasti. Niiden sijaan viljaja perunajalosteita, makeisia, marjajalosteita, mehuja, öljyjä, erikoistuotteita jne. Venäjän taloustilanne ja heikko rupla ovat olleet suurin syy viennin romahtamiseen, pakotKehitysjohtaja Tuula Revon resepti: Premiumia Pietariin – luksusta Pariisiin Pietarissa ja Pariisissa on monia yhtäläisyyksiä. Venäläisen yhteistyökumppani LENDin valikoimissa on edelleen n. – Tärkeintä on saada tuote, ostaja ja myyjä kohtaamaan. Myös maku, ulkonäkö ja pakkaus tulee soveltua vähittäiskauppamyyntiin. suomalaisia ”private label” -tuotteita, joiden alkuperä onkin muu. Helena Petäistö ja Lionel Lallement, pariisilainen huippukeittiömestari, joka tuntee suomalaiset tuotteet
Ranskassa ProAgria Etelä-Suomen kumppanina on Action Finland! Pariisi -niminen yritys, ja nämä järjestivät 15 suomalaiselle elintarvikealan yritykselle Suomi-tuotteiden viikon Pariisissa helmikuun 2016 alussa ja kymmenen yritystä osallistui Lyonissa tammikuussa cateringsektorin huippumessuille. Toimitukset Ranskaan käynnissä – Ranskassa olisi enemmänkin kysyntää suomalaistuotteista, sillä maailman huippukeittiömestarit etsivät koko ajan uusia, laadukkaita raaka-aineita, joilla he voivat erottua massasta. Revon mukaan suomalainen elintarvikevalmistaja voi käyttää referenssinä myös sitä, että tuote on ollut ranskalaisten keittiömestareiden arvioitavana ja todettu hyväksi, vaikka vienti ei olisi ehkä päätavoite. Timo 040 526 5158 / Heikki 040 566 9526 / myynti@kruunuherkku.fi Haluatko tarjota asiakkaillesi parempaa käsintehtyä kotiruokaa. Massatuotannosta poikkeavien ns. LEND-konserni on kooltaan ja toiminnaltaan merkittävä toimija Venäjällä. Revon mukaan toimituksia menee Ranskaan joka toinen viikko. On löydettävä oikea väylä ja hyvät partnerit. – Olemme valikoineet ja ottaneet mukaan vain tuotteita, joilla on todellisia mahdollisuuksia menestyä näillä vaikeilla markkinoilla. Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi teet vain osasyy. – Ranskassa vähittäiskauppa luottaa keittiömestarien suosituksiin. Suomessa on paljon pieniä yrityksiä, jotka valmistavat huippulaatuisia elintarvikkeita. – Kiinnostavinta ranskalaisista ovat luonnontuotteemme, marjat, luomumehut, viljapohjaiset erikoistuotteet ja mm. – Tälle pohjalle pystyy rakentamaan uutta tuotetarjontaa, ongelmana on se, että suomalaiset yritykset eivät tarjoa tuotteitaan, toteaa Trade House LENDin toimitusjohtaja Anna Shlianina. Yhtiö operoi supermarkettiensa lisäksi Pietarin Stockmannin ruoka-osastolla. Jos näille vaikeille markkinoille pääsee, aukeavat ovet myös muualle maailman huippukeittiöihin. Siellä on myös korkeatasoinen gourmetruoka-alan lehdistö, ja nämä luovat ruokatrendejä kuten vaatemuodilla on omat muodin luojansa, kuvailee Tuula Repo. Tuotteiden maahantuonti ja jakelutoiminta on konsernin toinen liiketoiminta-alue ja kolmas on supermarkettien rakentaminen eri puolille Venäjää muille alan toimijoille. Pariisiin luksusta Tuula Repo on vetänyt suomalaisten pientuottajien esiinmarssia Ranskan luksustuotteiden markkinoille huippukeittiömestarien ja ostajien parissa. Ruokamme ei tule tehtaasta, vaan keittiöstä. Tehtävä on haastava, koska vaatimustaso Ranskassa sekä tuotteiden että palvelun suhteen on erittäin korkea, tähdentää Tuula Repo. l | Hyvää Pataa | 2 | 2017 | 11. palvelu on tärkeä osa huippulaatuisten tuotteiden vientiä ja vasta sitten, kun suomalaiset ymmärtävät tämän on vienti Ranskaan mahdollista, toteaa Jarna Coadic, Action Finland! Pariisista. Mutta tuote yksinään ei riitä: mm. – Sekä Pietari että Pariisi ovat mielenkiintoisia markkina-alueita. Supermarkettien yhteenlaskettu liikevaihto on reilut 100 milj. €. Neljä viidestä haluaa, että tarjolla on myös tuontielintarvikkeita. Ruokamatkailussa venäläinen arvostaa aitoa, suomalaista ruokaa – siihen he haluavat tutustua matkoillaan Suomeen. ruusunlehtihillo. Kulinarismin kotimaana tunnetun Ranskan elintarvikemarkkinat ovat moninkertaiset Suomeen verrattuna. TAK Oy:n toteuttaman kuluttajatutkimuksen mukaan reilut 40 % pietarilaisesta vastustaa nykyisiä tuontikieltoja. Rupla on vahvistunut ja hiukan näkyy valoa parempiin aikoihin, kaikki viittaa siihen, uskoo Tuula. Suomalaiset elintarvikkeet ovat venäläisen kuluttajan mielestä parasta maailmassa ja suomalaisen ruuan laatumielikuva on nykyisin jopa parempi kuin vuonna 2009 tehdyssä tutkimuksessa. Luomuraparperimehu ranskalaisen samppanjan kanssa on oiva yhdistelmä. Kun Pietarissa Revon tähtäimenä on saada suomalaiset tuotteet vähittäiskauppojen premium-tuotesektorille, niin Ranskassa valloitettavana on cateringsektorin keittiömestarien sydämet vatsan kautta, mihin tarvitaan luksustasoisia tuotteita. niche-tuotteiden markkinat ovat kotimaassa kuitenkin kovin pienet. Tuotteet tulee valita tarkkaan ja kohdennetusti, opettaa Repo. Suomalaisten tuotteiden osuus heidän tuonnista oli ennen vuoden 2014 sanktioita 50 % ja nyt osuus on pudonnut 18 prosenttiin
Ville kehuu yhteistyöverkostoja, joita on syntynyt pienvalmistajien välille, kun kaikilla on samanlaisia ongelmia. Hampun viljelyssä ei muutoinkaan käytetä mitään kasvinsuojeluaineita. S-ryhmän kauppoihin tuotteita menee lisäksi alueellisena tukkujakeluna. Yrittäjät ovat suunnitelleet itse myyvät pakkaukset, jotka ovat lujia, uudelleen suljettavia ja pystyssä pysyviä pusseja. Siemenissä on laadukkaita proteiineja ja lisäksi siinä on vatsan toiminnan kannalta tärkeitä kuituja. 3. Alussa sen merkitystä ei ymmärtänytkään. Öljyhampun siementen öljy sisältää optimaalisessa suhteessa omega-6 ja omega-3 rasvahappoja. l 1. Öljyhampputuotteet tihkuvat terveyttä Hamppu ja varsinkin sen tieteellinen nimi, Cannabis sativa, herättävät väärän mielikuvan siitä, mitä Murtolan Hamppufarmilla tuotetaan. Ville ja Virve mielivät, että saisivat kauppoihin omat telineet, jossa kaikki tilan tuotteet olisivat esillä. Öljyhampun kasvusto tulee noin 2,5 metriä korkeaksi ja se on puitavissa viljapuimurilla. Hampputuotteiden markkinointityö ja tuotekehitys veivät pian kuitenkin ajan mehiläisistä. – Koko tuoteperheen saaminen kauppaan on työlästä, sillä yrittäjän pitää olla monien osastovastaavien kanssa yhteydessä. – Juuri olemme kehittäneet marjaisat hampputuotteet, punaisen ja sinisen hamppurouheen, jotka ovat kotimaisen hamppurouheen ja kotimaisista kokomarjoista tehtyjen jauheiden sekoituksia, kertoo Ville ylpeästi.. 2. 1 2 3 12 | Hyvää Pataa | 2 | 2017 |. Murtolan hamppufarmilla nämä on päätetty saada samoihin tuotteisiin ja tuotekehitys on vilkasta. Meillä on kymmenen sopimusviljelmää ja niistä jo osa on myös luomutiloja, toteaa Virtanen. Koko tuoteperhe kauppoihin Hamppufarmi jakaa tuotteita kauppoihin. Virtasen maatilalla Marttilan kunnassa on peltoa 150 hehtaaria. Maija Tommila katsastaa Mantsisen kuituhamppukasvustoa Pälkäneellä, jossa sitä viljeltiin maanparannuskasvina. – Rasvahappokoostumus on ihmisen terveyden kannalta täydellinen. – Maatilallamme on tänä vuonna ensimmäinen luomu vuosi, kun kahden vuoden siirtymävaihe on nyt käyty lävitse. Viljelyssä on kylläkin sama kasvi, jolla on päihdyttävät ominaisuudet, mutta kysymys on eri lajikkeesta, jonka viljelyyn ei vallesmannilla ole tarvetta puuttua. H amppufarmari Ville Virtanen kertoo, että he viljelevät Suomessa jalostettua Finola-lajiketta, joka luetaan öljyhampuksi, kun sen siementen öljypitoisuus on peräti 33 prosenttia. Ville pitää elintarvikeyrittäjyyttä uutena ja erilaisena työnä perinteiseen viljanviljelijän ammattiin verrattuna. Murtolan Hamppufarmi onkin kehittänyt hyllyllisen öljyhamppuun pohjautuvia kuluttajatuotteita. Tuloksekasta tuotekehitystä Yleensä terveellisyys ja hyvä maku ovat eri tuotteissa. – Verkostoituminen on tosi tärkeää. Villen puoliso Virve Kettunen jäi Nokialta pois ja hän ryhtyi alkuun kasvattamaan mehiläisiä. Ville Virtanen esittelee Sinistä hamppurouhemixiä, jossa on hamppurouheen lisäksi kotimaisia marjoja. – Tämä on mielenkiintoista hommaa, vaikka ei palkkaa saisikaan, naurahtaa Ville Virtanen. Hampunsiemeniä myydään myös kokonaisina, paahdettuna, kuorittuina, makurouheina, kylmäpuristeöljynä ja hamppusuklaana. Virve Kettunen maistattaa messuilla hamppusnackseja. Virve ja Ville kulkevat myyntitapahtumissa ja kaupoissa maistattamassa hamppusnackseja, jotka ovat monin verroin terveellisempää naposteltavaa kuin perunasipsit. Ne ovat terveellisiä naposteluherkkuja
Raimon mukaan venäläiset voivat käyttää Suomen ilmaista tieverkostoa ajaessaan Pietarista Muurmanskiin. Vuosimallin 1937 Chervolet on esiintynyt elokuvissa. Huhtikuussa hän kävi taittamassa perinteisen 40 kilometrin Vaskoolihiihdon Saariselällä aikaan 3 h 13 minuuttia. 14 | Hyvää Pataa | 2 | 2017 |. – Kun ajotunnit ovat täynnä, joutuu kuljettaja viettämään yönsä tai viikonloppunsa auton kopissa. Kabotaasia vai sabotaasia Raimon suoritukset on sitä tasoa, että hän voi vapaasti puhua liikennepolitiikasta. Olen myös kuulut, että kuljettajan on nähty vaihtavan rekisterikilpiä ja joltakin on tavattu kopista kolmet kilvet. – Kun me ajetaan muissa maissa, joudumme maksamaan tienkäyttömaksuja, mutta Suomi tarjoaa tiestönsä ilmaiseksi, sanoo Raimo. Miljoonien kilometrien mies – Ajan vuodessa enää 30 000 – 40 000 kilometriä, kun aktiivisena aikana ajoin 150 000 kilometriä. – Kun ikää on tarpeeksi, voidaan rajoitin poistaa. Hän sanoo sen leppoisasti, sillä hänellä ei ole tapana pauhata. – Ahkerasti töitä tekevää pidetään rikollisena, huokaa Raimo maalaisjärjen käytön puutetta. Moni kuljetusyrittäjä on joutunut lopettamaan vararikon kautta, harmittelee Raimo. Kortti on juuri uusittu. Raimon työura alkoi vuonna 1950 juoksupoikana ja hän sai ajokortin vuonna 1955. Samoin norjalaiset voivat ajaa Suomen teitä tullessaan Hammerfestistä Osloon. Ikää tulee Raimolle tänä vuonna 80 vuotta, mutta eläkkeelle lähdöstä ei ole tietoakaan. – Olin ajanut autoa jo vuosia ennen sitä enkä kärynnyt kuin kerran. – Ulkomaalaiset kuorma-autot ovat vallanneet kuljetuksia Suomessa. Dodgella Raimo kuljettaa ihmisiä naimisiin ja eläkkeelle. Raimo toteaa, että turvattomista mopoautoista tulisi luopua ja laittaa oikeisiin autoihin nopeusrajoittimet, mikä on halpa toimenpide. EU säädösten mukaan ulkomaalaiset voivat ajaa kuorman purkupaikalle oman maansa työehtosopimuksen mukaan. Raimo ja Dodge Business coupe ovat molemmat vuoden 1937 mallia ja hyväkuntoisia. Kuorma-autoja on 26 ja perävaunuja 75 kappaletta. Nuorena tuli ajettua 20 tunnin päiviä ja lauantait päälle. Käytännön työ olisi monelle parasta ja olenkin sanonut, että koulu pilaa monta hyvää duunaria. Maalaisjärkeä piirtureihin Raimo ei näe kovin suurta järkeä ajopiirtureissa silloin, kun EU:n määräämiä taukoja, vuorokausija viikonloppuvapaita tulkitaan prikulleen. Kun kallis kalusto seisoo työaikarajoitteiden vuoksi, laskee se yritysten kannattavuutta, nostaa kuljetusten hintaa ja rapauttaa Suomen kilpailukykyä. Monia poikia ei koulu kiinnosta, mutta työt voisivat kiinnostaa. Raimo Stenvallin autohallit ovat Tuusulassa. Jo 18-vuotiaana kuskiksi Raimolla on mielipide myös ajokortti-ikään. Ojaan en ole koskaan ajanut. En aio jäädä eläkkeelle niin kauan kuin jalka nousee, lupaa Raimo. – Ulkomaisten kuljettajien piirtureiden tarkastus voi jäädä tekemättä varsinkin nyt, kun Liikkuvaa poliisia ei enää ole. Hän on kuin vankilassa eikä pääse perheensä luo. EU pyrkii höllentämään kabotaasin säännöksiä entisestään. Raimon jalka nousee ripeämmin ja kestävämmin kuin monilla nuorilla miehillä. Kun ajelin Saariselältä Tuusulaan, vastaantulevat rekat olivat puolalaisia, liettualaisia, latvialaisia ja venäläisiä. Kirsti on Raimon tavoin päivittäin edelleen yhtiössä töissä hoitaen palkanlaskentaa. Hän osallistuu myös pitkänmatkan urheilutapahtumiin niin kesällä kuin talvellakin. – Mopolla ja traktorilla saa ajaa 15-vuotiaana. Henkilöautokortti pitäisi saada 17ja kuorma-autokortti 18-vuotiaana. Ne voivat EU:n kabotaasin nojalla ajaa Suomessa viikon sisällä kolme matkaa. T ulen joka aamu seitsemältä töihin ja lähden illalla kotiin. l Kaikkea se Raimo puhelee… Kuljetusyrittäjä, liikenneneuvos Raimo Stenvall on joka päivä mukana perustamansa yhtiön töissä, vaikka toimitusjohtajuuden hän on luovuttanut tyttärelleen. Heitän nykyisin vain pikkukeikkaa ja touhuan hallilla pesemällä autoja. – Ulkomaiset rekat syövät meidän leipää. Nyt sen saa vasta 21-vuotiaana. Suomen sisäisillä maksimissaan kolmen paikkakunnan välisillä matkoilla tulisi noudattaa Suomen yleissitovaa työehtosopimusta, mutta kukaan ei valvo sen noudattamista. Lisäksi on parikymmentä museoautoa ja pari pappamopoa. Pari pientä kolhua on tullut, mutta syy on ollut vastapuolessa, naurahtaa Raimo miljoonille kilometreilleen. Ajettujen kilometrien määrää Raimo ei ole koskaan laskenut, mutta tässäkin lajissa kysymys lienee Suomen ennätyksestä. Kun toimittaja kysyy AKT:stä, Raimo ei puhele mitään, mutta sitten jatkaa. 100 metrin juoksussa ja vieläkin hän on voittanut ikäistensä Suomen mestaruuden pikaluistelussa. Aikoinaan hän on kilpaillut mm. Yrityksen slogan ”Kaikkea se Raimo kuljettaa” on hyvin tunnettu kautta maan. Raimo perusti puolisonsa Kirstin kanssa oman kuljetusliikkeen 58 vuotta sitten. – Noin yleisellä tasolla voin sanoa, että Suomi pitäisi saada nousuun. Lakkoilulla sahataan vain omaa oksaa
Kukkasidonta sopii miehillekin, sen osoitti latvialaisen Aivis Megrisin kilpailusuoritus. Kaivokukka toimii franchising-periaatteella ja on alalla ainoa, joka on Suomen franchising-yhdistyksen varsinainen jäsen. 2. Ensimmäinen yllätystyö oli ”Aarteeni”, jossa jokaiselle kilpailijalle annettiin Wickholm Formin lasinen rasia. Kilpailupäivä oli lauantai 8. ryhmäkAsvit • orvokit ja muut ryhmäkasvit NIEMISEN PUUTARHA 0400-203 728/Tapani • 040-562 8869/Marko 0400-315 296/Markku • Lököntie 50, 04530 Ohkola K evätmessujen yhteydessä järjestettiin Helsingin Avoimet 2017 kukkasidontakilpailut. Jos tämä laittaa yrittäjäsielusi liikkeelle, ota yhteyttä! Lisätietoja antaa: Rasmus Henriksson 040 7555 258 tai Haemme yrittäjää Kannelmäen kauppakeskuksen kauppaamme. Hyvää Äitienpäivää! Tupa täynnä tuotteita Muista Täydentää myös tarvikevarastosi Helsinki Tampere Kuopio 010 396 83 04 010 396 83 60 010 396 83 72 Seinäjoki Oulu 010 396 83 90 010 396 83 80 Soita tai tilaa verkosta www.kukkatoimitus.fi/kauppa 14.5 AmppelissA • ruusubegonia • rautayrtti • verenpisara • pelargonit • miljoonakello • orvokki ruukkukAsvit • pelargoni • ruusubegonia • uuden guinean liisa • marketta • lumihiutale • verenpisara • ym. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. Lyhty ry:n suomalaisesta koivusta valmistamaa puukiekkoa tuli käyttää työssä. Etsimme yrittäjähenkistä ihmistä tai pariskuntaa, joka on valmis laittamaan itsensä peliin. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. huhtikuuta ja siinä valmistettiin kolme yllätystyötä. Toinen yllätystyö oli nimeltään ”Kevät”. Kilpailun järjesti Suomen Kukkakauppiasliiton Helsingin piiri ry. ILMESTYMINEN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2016 kuusi kertaa, seuraavan kerran 26. 010 387 0880 4041 0763 Painotuote Kukkakaupat ovat kaikille tuttuja, mutta tuottava kukkien myyminen on taitolaji. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS PL 28 04131 SIPOO Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala, 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.hyvääpataa.fi Ilmoitusmateriaali Painopaikka Painotalo Plus Digital Oy, Lahti ISSN 1796-5012 12. Tuomaristo arvioi työt ilman, että sen jäsenet tiesivät töiden tekijää. Heli Haapatalon ”Kevät”-työ keräsi parhaat pisteet. Kokonaiskilpailun voitto meni Heli Haapatalolle Kukka Varpukasta, Ikaalisista. Toiseksi parhaat pisteet sai Jenniina Tiikkainen ja kolmanneksi ylsi Berit Skjottgaard Laursen. toukokuuta. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. JAKELU 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, kukkakaupoille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona hyvaapataa.fi —> lehdet hintaan 5 €/nro, löydät sieltä myös kaikki Tukkutori-lehden numerot vuodesta 2006 alkaen. Kolmas ja viimeinen työ oli ”Suomi design”. Toiseksi kisassa sijoittui tanskalainen Berit Skjottgaard Laursen, Flower and Design -kukkakakupasta ja kolmanneksi Johanna Jokinen Kaivokukka Kampista, Helsingistä. Parhaiten kevään luomisessa onnistuivat Heli Haapatalo ja Berit Skjottgaard Laursen. Kaikille annettiin identtiset materiaalit ja töistä piti selviytyä ilman assistentin apua. TILAUSHINTA Vuonna 2016 tilaushinta on 35 €. Oma maahantuonti takaa laadukkaan valikoiman ja päiväntuoreet tuotteet. Kilpailijoiden tuli käyttää työssä pakollisena heille annettua Iittalan Alvar Aalto -kokoelman teräskulhoa. Kolmas tässä työssä oli Ahti Lyra. Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Taru Kaukonen keräsi tästä työstä parhaat pisteet, Melina Kaijanen toiseksi parhaat ja Margit Lopez kolmanneksi parhaat pisteet. 1 2 | Hyvää Pataa | 2 | 2017 | 15. Sinulla on taustaa kukkakauppa-alalta ja oma talous kunnossa. Kaivokukalla on yli 40 vuoden kokemus kukkakaupasta, joten tiedämme miten kauppaa tehdään. l Heli Haapatalo voitti Helsingin Avoimet 1. Mukana oli 20 kilpailijaa Suomen lisäksi myös muista maista. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. ASIAKASPALVELU puh. Parhaat pisteet tästä työstä sai Heli Haapatalo. KUKKAKAUPPIAAKSI. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen