Ultima on äärimmäinen ravintola s. 11 Suuret kaupat jyräävät s. 4 Fine dining -ruokaa lounaaksi s. 6 Sukula lanseeraa Saimaan tuoreen sinkuille s. 8 2 | 2018 | Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun
Robotti tietää kaikki ostokset, mitä asiakas on aiemmin ostanut. K-citymarketeissa on jo kaksi Pepper-humanoidirobottia kiertueella hauskuuttamassa ja ihmetyttämässä asiakkaita. Kalle suhtautui nöyrästi voittoonsa ja kiitti kaikkia kilpakumppaneitaan. Kalle Tanner sanoo haluavansa tehdä mahdollisimman maistuvaa ruokaa takertumatta liikaa vallitseviin trendeihin. Mietin aina ensin miltä haluan, että annos maistuu ja alan vasta sitten miettimään mistä ja miten sen valmistan. Kalle Tanner kilpailun tuoksinassa assistentti Sannin kanssa. Pian ne ottavat hommat haltuun itsekin. – Toki kaikesta uudesta pitää aina osata poimia ne parhaiten omaan makuun ja tyyliin sopivat jutut ja kehittyä sitä kautta. Robotteja on jo valmistamassa hampurilaisia ja ei mene kovin montaa vuotta, kun ne kykenevät tekemään fine dining -annoksia. Robotti oppii tervehtimään jokaista asiakasta nimeltä, jos kanta-asiakaskortti yhdistetään sen kasvomuistiin. Robotteihin kehitetään keinoälyä, konenäköä ja koneoppimista. Lähitulevaisuudessa robotit voivat hoitaa monia sellaisia töitä, joihin olemme kuvitelleet aina tarvittavan ihmisiä. Myös vanhainkodeissa on käytetty robotteja seuralaisina. Roboteista tulee meille aluksi avustavia työkavereita. Kaikki tekevät työtä yhdessä intohimoisesti, mutta silti rennolla otteella ja pieni pilke silmäkulmassa. Tietokirjailija Cristina Andersson on kuvannut, että robotiikka muuttaa digitaalisen tiedon fyysisiksi teoiksi. www.yrttiahlberg.fi Yrtit, versot ja syötävät kukat Luomua Sipoosta, puhtaasti puulla ja tuulella tuotettu Sipoo Suomi avoinna ma-pe 8-18 la 8-16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. Ne pystyvät koneaivoissaan käsittelemään internetin valtavaa tietomassaa ja työskentelemään väsymättä ilman ylityökorvauksia ja pekkaspäiviä. Robotit voivat vapauttaa meidät tekemästä töitä. Päädyin alalle noin 20-vuotiaana. 2 | Hyvää Pataa | 2 | 2018 |. Kehitys tulee olemaan nopeampaa kuin mitä olemme nähneet älypuhelimissa, jotka eivät nimestään huolimatta vielä ole älykkäitä. Mikä on tulevaisuudessa ihmisen rooli. päässyt olemaan osa Suomen Bocuse d’Or -edustajien, Vottosen ja Sipeläisen valmennusryhmiä ja se on ollut erittäin mielenkiintoista ja opettavaista. Digitalisaatio on jo muuttanut työelämää ja yhteiskuntaa suuresti. – Työn osalta olen muutenkin saanut olla mukana mielenkiintoisissa projekteissa ja tapahtumissa mm. Robotit tulevat nopeasti kauppojen asiakaspalveluun. – Mielestäni meillä oli heti ensimmäisestä yhteisestä tapaamisesta lähtien todella hyvä ja rento ilmapiiri. – Vertaisin sitä samaan tunteeseen mikä joukkueurheilussa tulee voitetun ottelun jälkeen. Hän kävi ensin lukion ja opiskeli hetken rakennuspiirtäjäksi. Nyt robotti osaa jo ottaa tomaatin käteensä puristamatta sitä liian kovaa. Ympäristöä sensoreillaan havainnoivat robotit, kuten itseohjautuvat autot, ovat testikäytössä. Ne osaavat tunnistaa kasvoista ihmiset, puhua monia kieliä ja ihminen voi niitä opettaa ilman koodausta näyttämällä vain mallisuorituksen. Robotit ovat vieneet työpaikkoja teollisuuslinjoilta. Pian palvelurobotti voi tunnistaa jokaisen kaupan asiakkaan, joka on aiemmin siellä käynyt. Maataloudessa roboteilla on paljon tehtäviä. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Kesän parhaat herkut saat Reiniltä Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun hyvaapataa.fi Kalle Tannerin lautasannos koostui naudan marmorifileestä ja poskesta sekä luuytimellä ja persiljalla maustetusta paistoliemestä ja kaaleista. – Totesin, että se ei ole oma juttu ja päätin hakea Perho Liiketalousopistoon. Ihmettelin, miten ravintolassa ruoka maistui aina niin erilaiselta kuin kotona, vaikka meillä myös tehtiin kotona todella paljon itse ruokaa. Se on kuitenkin pientä siihen, mitä robotisaatio tulee tekemään. – Tuntui hienolta voittaa Vuoden Kokki 2018 -kilpailu! Päällimmäisenä heti voiton jälkeen tuntui tosin lähinnä helpottuneelta, en tiedä oikeastaan miksi. Yksinkertaisia toistuvia suorituksia, kuten autonkorin pistehitsausta, tekeviä robotteja on ollut käytössä jo vuosikymmeniä. – Kun kävimme perheen kanssa syömässä ulkona, oli se minusta aina jotenkin kiehtovaa. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen V uoden Kokki 2018 -finaali päättyi Kalle Tannerin tuuletuksiin Gastro-messujen yhteydessä järjestetyssä kilpailussa. Kalle kiinnostui kokin ammatista jo yläasteikäisenä. Hyvässä työympäristössä voi myös jatkuvasti itse kehittyä ja oppia uutta. Robotti oppii konenäkönsä avulla tunnistamaan poimintakypsän marjan ja hedelmän. Muutaman vuoden sisällä älykkäiden robottien hinnat laskevat niin, että niistä tulee jokapäiväisiä tuttavuuksia yrityksiin, julkisiin palveluihin ja koteihin. l Kalle Tanner on Vuoden Kokki 2018 Robotti tulee, oletko valmis. Entä kuka maksaa verot. Kalle Tanner on työskennellyt Sundmans Krogissa sekä G.W.Sundmansilla ja nykyään hän on Villa Störsvikissä. – Pidän siitä tunteesta, mikä keittiössä tulee silloin, kun on kiirettä ja homma toimii silti todella sujuvasti. Yksitoikkoisia ja raskaita töitä roboteille mielellään luovutammekin. Robotti on toimija kuten ihminen. Älykkäät ja itseoppivat robotit ovat tulollaan. Jäämmekö yhteiskunnan tuella harrastamaan ja lomailemaan. KUVAT Aleksi Tuomola / ELO-säätiö. – Ehkä omasta mielestä hyvin mennyt suoritus sekä todella positiivinen palaute tuomareilta nostivat odotuksiani ja aloin tiedostamaan, että minulla olisi todellinen mahdollisuus kilpailun voittoon, purki Kalle tuntojaan. Automatiikka on jo vähentänyt siirtotyötä kasvihuoneissa, mutta poimintatyössä tarvitaan vielä ihmiskättä. Kalle Tanner on aina ollut kiinnostunut ravintoloista. Ovatko robotit uhka vai mahdollisuus
Utajärveläisen Alabi Oy Omaleipurin perinteiseen tapaan leivottu suomalainen perunarieska voitti valmistuotesarjan. / puh. Vuoden Tarjoilija 2018 -kilpailun voittaja Noora Sipilä MTV3:n haastattelussa 16.3. Joka päivä pitää vähän jännittää ja pitää olla kiva mennä töihin. – On tärkeää ymmärtää, mistä raaka-aineet tulevat, miten ne on tuotettu ja miten omat valinnat vaikuttavat ympäristöön. Mieluiten haluan tuntea ihmiset tuotteiden takana. Iltajuhlassa taisinkin melkein herkistyä katsellessani kisakumppaneitani, joissa näkyi sama periksiantamattomuus ja koukkuun jääminen kilpailuihin, jota tunsin myös itse jo ensimmäisen kisan jälkeen. Maaliskuussa Saara kävi kilpailemassa Tanskassa Nordic Waiter of the Year 2018 -kilpailussa, jossa hän saavutti hopeamitalin. l Saara Sipilä Vuoden Tarjoilija 2018 | Hyvää Pataa | 2 | 2018 | 3. Sisällys 2 Kalle Tanner on Vuoden Kokki 2018 Saara Sipilästä tuli Vuoden Tarjoilija Gastro-messuilla 4 Suuret kaupat jyräävät K-kauppojen markkinaosuus nousi prosentin Suomen Lähikaupan ostolla 6 Fine dining -ruokaa lounaaksi Sipoossa Nuori yrittäjäpari rikkoo lounasruoan buffetperinnettä. info@hamppufarmi.. Kangasniemeläisen Vavesaaren Tila Oy:n rapaperimehutiiviste voitti juomasarjan. – Voittaminen tuntuu luonnollisesti mahtavalta, mutta samaan aikaan haikealta. Nyt ei enää tarvitse jännittää, hakeeko vielä mukaan kilpailuun. KERROMME MIELELLÄMME LISÄÄ. Vuoden Kokki Kalle Tanner ja Vuoden Tarjoilija Noora Sipilä riemuitsevat voitoistaan Gastromessuilla. Saara Sipilä on työskennellyt Kaskiksessa, Murussa ja nyt hän on Sasu Laukkosen Oran sommelier ja ravintolapäällikkö. Huhtikuussa hän valmistui viinimestariksi ja suoritti baarimestarin erikoisammattitutkinnon. Saara toteaa kilpailun tason olleen tänä vuonna todella kova. Hän oli mukana vuosina 2015 ja 2016 semifinaalissa ja viime vuonna hän saavutti hopeasijan kilpailussa. 0405665219 / 0405307489 Esitteet, kuvastot, logot pakkaussuunnittelu, nettisivut, kaikki yrityksesi graafinen suunnittelu TTT Graafinen Suunnittelu 040 572 9272 www.ttt-gs.fi S aara Sipilä voitti samanaikaisesti Vuoden Kokki -kilpailun aikaan järjestetyn Vuoden Tarjoilija -kilpailun. – Oli aivan ihanaa nähdä uusia innokkaita ja intohimoisia kilpailijoita. NÄMÄ KAIKKI HAMPUSTA: SIEMENET, ROUHEET, MAKUROUHEET, PAAHDETTUNA, KUORITTUNA, PROTEIINIT, ÖLJ ÖLJYT, SNACKSIT, SUKLAAT, KAHVIT TARJOAMME RAVINTORIKKAAN JA LAADUKKAAT SUOMALAISET ÖLJYHAMPPUTUOTTEET SUORAAN TUOTTAJALTA. – Jatkuvat mahdollisuudet kehittää itseään ja työskentely muiden intohimoisten ammattilaisten kanssa on jotain, mistä en halua luopua! – Kaikkivaltainen hyvä fiilis työyhteisössä sekä yhteistyökumppaneiden kanssa on tärkeää. Saara sanoo, että ravintola-ala on kietonut hänet sormensa ympärille. l KUVAT Aleksi Tuomola / ELO-säätiö. 8 Saimaan tuore on täsmätuote Jyrki Sukula suunnitteli sinkkutalouksille kirjolohifileen. Porvoolaisen Åby Foods Oy:n fenkoli-, lakritsija mustaherukkaruislastut vievät aperitiivi-sarjan voiton. – Jokainen kisavuosi ja kisakokemus oli vaadittava ja tärkeä askel kohti tätä kirkkainta eli vuoden 2018 voittoa. Saara sanoo olevansa ylpeä kehittymisestään kilpailuissa. MYÖS LUOMUNA. PYYDÄ TUOTE-ESITE. Kolme voittoa Ranskassa K olme suomalaista elintarvikeyritystä on voittanut oman kategoriansa maineikkaassa Snacking d’Or -kilpailussa Ranskassa. Välipalaja napostelutuotteisiin erikoistuneessa kilpailuissa haettiin tänä vuonna terveellisiä ja trendikkäitä välipaloja. 10 Gastro-messuilla oli tuore ilme Messuilla innostuttiin ja inspiroiduttiin 11 Äärimmäinen ravintola avautuu Ultima viljelee perunat itse ravintolatiloissa
Eteläja Länsi-Suomi 020 773 8201 Keskija Pohjois-Suomi 020 773 8270 Ahvenanmaa 020 773 8284 / order@chipsters.. Myös suppeammalla tuotevalikoimalla päivittäistavaroita myyvien erikoismyymälöiden ja tilastoon lisättyjen halpahintaja huoltamoketjujen myymälöiden päivittäistavaramyynnin kehitys oli pääsääntöisesti miinuksella. Myynnin arvo kasvoi 1,0 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mikä on paras kehitys sitten vuoden 2013. Lisäksi edulliseksi koettu hintataso määrittää vahvasti ostopaikan valintaa. Raikkaan, vegaanisen parsa-perunasalaatin reseptin löydät osoitteesta www.chipsters.?. Lidlin myynti kehittyi selvästi markkinakasvua vauhdikkaammin, +5,5 %, ja ketjun markkinaosuus nousi 9,3 %:iin. Valikoimaamme kuuluvat kala-, liha-, HeVi-, meijeri-, kananmunaja leipomotuotteet. Suurkeittiökoko 2,5 kg. Porvoon herkkukeittiössä omalla reseptillämme valmistettu Vegaanimajo on maidoton, kananmunaton, laktoositon, gluteeniton ja soijaton. Supermarket-kokoluokassa toimiva Lidl avasi vuoden aikana 16 uutta myymälää, mikä on eniten sitten ketjun alkuvuosien. S-ryhmän markkinaosuus kipusi liki 46 ja K-ryhmän liki 36 prosenttiin.. Myös K-citymarket -ketjun myynti kasvoi voimakkaasti +4,5 % edellisvuoteen verrattuna. K-market on kaikkiaan yli 800 myymälän verkostollaan Suomen laajin päivittäistavaramyymäläketju. Vuoden 2017 lopussa K-ruokakauppoja oli Nielsenin rekisterin mukaan yhteensä 1 284. Kaiken kaikkiaan koko päivittäistavaravalikoimaa myyviä myymälöitä oli Suomessa 1.1.2018 yhteensä 2824 kappaletta. Suurimman päivittäistavaratoimijan, S-ryhmän, markkinaosuus kasvoi 45,9 %:iin. Kaupan ryhmistä myyntiään kasvatti prosentuaalisesti voimakkaimmin Lidl. Luvussa on mukana sekä ainoastaan verkkokauppaa harjoittavien kotimaisten toimijoiden myynnit että fyysisten myymälöiden yhteydessä toimivien verkkokauppojen myynnit. Markkinaosuus kasvoi ryhmistä voimakkaimmin, 1 %-yksikön verran. Suomen päivittäistavaramarkkinan kasvua vetivät nimenomaisesti superja hypermarketit, kun taas alle 400-neliöisten myymälöiden myynti supistui 6,6 %. Ruokakeskon ostamista reilusta 600 Siwaja Valintatalo-myymälöistä 400 kappaletta toimi vuoden lopussa K-market -ketjun alla. Verkkokaupan osuus 0,3% ruokakaupasta Jos kaikki Suomen päivittäistavaramyymälät laitetaan suuruusjärjestykseen, olisi kotimaisten verkkokauppojen kautta tapahtuva päivittäistavaramyynti yhteenlaskettuna samaa kokoluokkaa kuin kolmanneksikymmenenneksi suurimman fyysisen myymälän. Pieniä myymälöitä lopetettiin vuoden aikana yli 220 kappaletta. Lukuun eivät sisälly erikoisja kauppahallimyymälät sekä suppeampaa tuotevalikoimaa myyvät halpahintaja huoltoasemamyymälät. Verkkokauppamme on auki 24/7 osoitteessa www.chipsters.. Hyvillä raaka-aineilla on helppo onnistua Hei, ota meihin yhteyttä! Puhelinmyyntimme palvelee ma–pe. Päivittäistavaroita myytiin 17 600 miljoonalla Kaikkiaan päivittäistavaramyynnin arvo vuonna 2017 oli lähes 17,6 miljardia euroa. Vegaanimajo 2,5 kg N ielsenin mukaan suomalaiset asiakkaat arvostavat erityisesti sitä, että löytävät kaiken tarvitsemansa samasta myymälästä ja saavat vastinetta rahoilleen. Verkkokauppa vastaa näin 0,3%:a Suomen päivittäistavaramyynnistä. Parhaat makuelämykset syntyvät laadukkaista ja puhtaista raakaaineista sekä inspiraatioista. Kasvua veti erityisesti Prisma-ketju, jonka myynti kehittyi +4,3 % edellisvuoteen verrattuna. Uusia Prismoja avattiin kaksi. Vuonna 2017 verkkokaupan päivittäistavaramyynti oli 48 miljoonaa euroa. K-ryhmän osuus vuoden 2017 päivittäistavaramyynnistä oli 35,8 %. Ab Chipsters Food Oy on ammattikeittiöiden palvelutukku. l Suuret kaupat jyräävät A.C.Nielsenin mukaan vuonna 2017 Suomessa kaksi kolmasosaa päivittäistavaraeuroista kulutettiin joko isoissa supermarketeissa tai hypermarketeissa
Vuoden 2017 lopussa K-ruokakauppoja oli Nielsenin rekisterin mukaan yhteensä 1 284. Niillä on elintärkeä merkitys peruspalveluiden turvaajina etenkin pienillä paikkakunnilla, Ilkka Alarotu summaa. K-ryhmän markkinaosuuden kasvuun vaikuttaa osaltaan Suomen Lähikaupan hankinnan myötä lisääntynyt myymälälukumäärä. € (sis. – Suomen päivittäistavarakaupan markkinatilanne näyttää K-ryhmän kannalta varsin hyvältä. S-market säilytti asemansa myynniltään selkeästi suurimpana ruokakaupan ketjuna. 2016 oli 1,4 %. Luotettava palvelu, halvat hinnat ja jatkuvasti uusiutuva, kiinnostava ja osuva valikoima ovat toimiva yhdistelmä. Vuonna 2016 päivittäistavaroiden myynti asukasta kohden oli 3000 euroa ja kotitaloutta kohden 6 302 euroa. Akselin mukaa Keskossa ollaan erityisen ilahtuneita K-Citymarketin vahvasti kehittyneestä myynnistä, sillä kasvua oli 4,5 prosenttia. Meillä on vahva asema ja markkinaosuutemme oli vuoden 2017 osalta odotustemme mukainen, toteaa Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli. Verkkokaupan päivittäistavaramyynti vuonna 2017 oli Nielsenin mukaan 48 miljoonaa euroa. – Lähikauppaverkoston osalta kaikki Suomen Lähikaupalta hankituista kaupoista ovat jo saaneet uuden, K-Market-ketjun mukaisen tuoreen ilmeen. Kesään mennessä saamme viimeisiinkin kauppoihin myös omat kauppiaansa, Akseli kertoo. Päivittäistavarakaupan markkinaosuudet 2017 Suomen päivittäistavarakaupan ryhmittymien päivittäistavara-myynti oli noin 17 600 milj. Ryhmä Markkinaosuus % Muutos-% S-ryhmä 45,9 % + 0,5 %-yksikköä K-ryhmä 35,8 % + 1,0 %-yksikköä Lidl Suomi Ky 9,3 % +0,4 %-yksikköä Tokmanni-konserni* 1,6 % Stockmann* 0,8 % Minimani* 0,6 % M-ketju** 0,5 % Muut yksityiset* 5,5 % Lähde: Nielsen Päivittäistavaramyymälärekisteri * -merkityt, lähde PTY ** luku kokonaismyynti, sis. alv). Niissä kauppa kävi lähes edellisen vuoden tasolla. Kasvu kertoo siitä, että painotuksemme eli hintojen halpuuttaminen, joustavat aukioloajat ja yhä kiinnostavampi tarjonta ovat toimiva kombo, kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksesta toteaa. K-citymarket Eastonissa on laaja kattaus pienpanimoiden oluita sekä kotimaasta että maailmalta. S-ryhmän pienmyymälöiden, Salen ja Alepan myynti poikkesi tilastojen yleisestä laskusuunnasta. – Prisma vahvistaa jatkuvasti asemaansa Suomen vetovoimaisimpana hypermarkettina. S-ryhmän osuus tästä on 30 miljoonaa euroa. S-ryhmässä ruuan verkkokaupan myynti kasvoi viime vuonna 40 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Myös K-Supermarket-ketjussa on parhaillaan käynnissä kauppojen uudistaminen. l K-ryhmän kommentit: K-ryhmä kasvatti markkinaosuuttaan eniten K-ryhmän markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupasta vuonna 2017 oli 35,8 prosenttia. Luvussa on mukana 11.4.2016 asti Suomen Lähikauppa Oy, jonka markkinaosuus v. – Ketjun myymälöissä tehty uudistustyö on hyvässä vauhdissa: tuoreosastoja ja käyttötavaravalikoimaa on uudistettu merkittävästi ja palveluja lisätty. 1. Prismoissa myynninkehitys jatkui edelleen 4,3 prosentin tasolla. Lähes koko K-Citymarket-verkoston kattava uudistus valmistuu vuoden 2018 loppuun mennessä. Uskomme, että Prisma pystyy pistämään kampoihin myös kansainvälisille verkkokaupan haastajille. Osuus kasvoi edellisvuoteen verrattuna prosenttiyksikön. käyttötavarat, lähde PTY Muissa kuin S-, Kja Lidl Suomi Ky:n kaupoissa markkinaosuus laski 1,9 %. l | Hyvää Pataa | 2 | 2018 | 5. Mariann Sild on Lapuan S-marketin marketpäällikkö. – Pienillä kaupoilla on iso merkitys ihmisten arjen sujumiseen. – Kasvuluku on tärkeä luottamussignaali, josta kiitos kuuluu asiakkaillemme. Ketjua tullaan myös laajentamaan vuoden 2018 aikana. K-citymarket -ketjun myynti kasvoi 4,5 prosenttia. Keskimääräinen neliömyynti oli 7200 euroa neliötä kohden. 2. Kuva Tampereen Sokos Herkun tiskistä. 1 2 S-ryhmän kommentit: S-ryhmän ruokakaupat vahvassa vedossa Nielsenin myymälärekisteri kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan markkinaosuuden kasvaneen viime vuonna 0,5 prosenttiyksikköä
Se on hämmästyttänyt paikallisia asiakkaita ruoan korkealla laadulla ja taidokkaalla esillepanolla. Kiitettyjä ovat myös Eevin leipomat talon leivät. Cafe Lilla Villanin lounashinta on kuitenkin edullinen niille, jotka arvostavat laatua. – Asiakkaat jakaantuvat: toiset haluavat halvalla ja nopeasti syödä buffetlounaan ja toiset tulla meille nauttimaan palvelusta, selittää Lari. – Keitraus on meille tärkeä tulonlähde. – Lautasella näkee, kun kokki viihtyy, tiivistää Lari ja selittää, että kaikissa keittiöissä ei ole hyvä ilmapiiri tehdä ruokaa, mikä ilmentyy annokseen. Lilla Villanin Ystävät ry teetti talossa ilmastointiremontin, mikä oli edellytyksenä ravintolatoiminnalle. – Meille ruoka ei ole vain ruokaa, vaan se on myös tapa ilmaista itseämme. Appelsiini, 300 ml Mustikka, 300 ml Omena-vanilja, 300 ml Hyvää-pataa-mainos-230x50mm.indd 1 10.4.2018 9.44.42 Y rittäjät Eevi Aronen ja Lari Cederlöf aloittivat tammikuussa ensimmäisen lounasravintolansa Lilla Villanissa, joka on 110 vuotta vanha ja nimestään huolimatta suurikokoinen jugendtyylinen puutalo. Eevin intohimona on kakkujen tekeminen, ja hänen luomansa monikerroskakku nousee juhlissa keskeiseen rooliin. Yrityksen nimi tulee heidän sukunimiensä – Cederlöf ja Aronen – alkukirjaimista ja he omistavat yrityksen puoliksi. Hinta jakaa asiakaskuntaa Lounaan hinta on rohkeasti 11,90 euroa, kun puolenkymmentä muuta lounaspaikkaa Sipoon Nikkilässä tarjoavat lounaan reilusti alle kympin hintaan. Eevi alkoi käydä iltaisin leipurikoulussa ja sitten hän päätyi opiskelemaan ravintolakoulu Perhoon. Asiakkaat voivat viipyillä lounaalla vielä kahvin kera ja nautiskella vanhasta kulttuuriympäristöstä. Diplomi-insinööri kakkumestarina Eeville ja Larille yrittäjyys on uusi kokemus. – Opiskelin diplomi-insinööriksi energiatekniikan alalta. Eevi sanoo, että he haluavat luoda muille sellaisen kokemuksen, mitä he itse arvostavat. Se ei kuitenkaan tuntunut omalta, kun energiaprojektit olivat massiivisia ja kestivät kymmenkin vuotta. Lounaan aluksi tarjotaan Larin ideoimaa keittoa, joka on joka päivä erilainen. Kun Larilla on vankka kokkitausta, on Eevin tausta alkuun ollut tyystin toisenlainen. Reseptit syntyvät kokin kokemuksesta Lari on ollut kymmenkunta vuotta fine dining -ravintoloissa kokkina, viimeksi Hotelli Havenin vuoropäällikkönä. – Asiakkaat ihmettelevät, mistä ideoita riittää tehdä joka viikoksi aina uusi menu, naurahtaa Eevi. Lautasannokset sisältävät aina runsaasti maistuvia ja värikkäitä kasviksia ja puhdas kasvisvaihtoehto on joka viikon listalla. 6 | Hyvää Pataa | 2 | 2018 |. Lari ja Eevi tapasivat toisensa vajaa kaksi vuotta sitten ja yhteinen yrittäjäura alkoi viime syksynä. Nyt Cafe Lilla Villan on toiminut runsaat kolme kuukautta. – Etsiskelin viime kesänä ravintolalle paikkaa ja ihastuin heti tähän, kun kuulin täällä linnunlaulua ja aistin tämän talon tuoksua, kertoo Eevi. Sipoosta saa Fine dining -ruokaa lounaaksi Café Lilla Villan toimii kulttuuritalo Lilla Villanissa Sipoossa. Cafe Lilla Villan on 110 vuotta vanha jugendtyyliä edustavassa puutalossa Nikkilässä. Cafe Lilla Villan tarjoaa päivittäin tuoreita leivonnaisia. Maatilamatkailu yhdisti Eevi ja Lari kohtasivat vajaa kaksi vuotta sitten Alavudella Ouran Loma -maatilamatkailuyrityksessä, jossa Eevin isovanhemmat olivat yrittäjinä. Lari ei käytä mitään valmista reseptiä, vaan pitkä kokemus alalla antaa hänelle varmuutta kokeiluihin. Eevi on kouluttautunut leipuriksi myös Berliinissä ja suomalaisissa leipomoissa. Täällä Villa Lillanissa järjestetään tapahtumia ja hääjuhlia, toteaa Eevi ja lisää, että yrittäminen on heille uutta, jossa kokonaisuus tulee hallita. – Ideana on tarjota ympäristöön sopivaa ruokaa lautasannoksina, josta välittyisi palvelu, kertoo keittiössä häärivä Lari Cederlöf vaatimattomana, kun hänen kumppaninsa Eevi hoitaa asiakaspalvelun ja tarjoilun asiakkaita arvostavalla hymyllä. Viime syyskuussa he rekisteröivät yrityksensä Cedaro Catering Oy:n. Buffetin sijaan lounas tarjoillaan maukkaina ja houkuttelevina lautasannoksina. Yrittäjät uskovat, että laadukas lounas voi saada riittävästi vastakaikua myös pienellä paikkakunnalla. Korvapuustin ja porkkanakakun lisäksi kahvilasta saa myös smoothiekulhot, raakakakut ja mehushotit. On ilo nähdä, että ihmiset tulevat uudestaan. Lari kehittää joka viikoksi neljä ruokavaihtoehtoa, ja moni vakioasiakkaista haluaa maistaa vuoropäivinä kutakin, sillä sama ruokalaji ei ole vielä toistunut listalla. Talo on ahkerassa kulttuurikäytössä. Sesonkien mukaisuus antaa aina uutta ideaa. – Olin opiskelemassa Göteborgissa, sattumalta samassa vaihto-ohjelmassa, missä Lari oli ollut 10 vuotta aikaisemmin. Maalaisromanttisten ruokien rinnalla tuodaan tarjolle myös eksoottisia vaihtoehtoja – nyt tarjolla on salviavoissa paistettua kanaa ja kikherne-moussakaa
Pariskunta aikoi jatkaa isovanhempien yritystä ja muuttaa Pohjanmaalle, mutta helmikuussa 2017 tulipalo tuhosi maatilan 300 neliön päärakennuksen kokonaan. Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Meillä alkoi yhteistyö sujua heti hyvin, kiittelee Eevi. Yläkerrassa on elämystila Tarinoiden Vintti, jonka esineistö kertoo Sipoon elämästä sadan vuoden ajalta. • www.jhvihannes.. Lari häärii keittiössä, valmisteilla on paahtopaistia Villan salaattiin, seurana on marinoituja perunoita ja aiolia. Aikoinaan talo oli rakennettu Sipoon kunnantaloksi. Lilla Villan on vireä kulttuuritalo, jossa pyörivät näytelmät ja musiikkiesitykset. | Hyvää Pataa | 2 | 2018 | 7. Ystäväni sattui tietämään Larin, jolla sattui olemaan vapaata. – Olin auttelemassa isovanhempia ja tarvitsimme kokkia. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.. sushit, hummerit... Tavoitat meidät aina. Se muutti suunnitelmat ja sipoolaisten onneksi pariskunta päätyi Lilla Villanin yrittäjiksi. l Eevin bravuuri on kakkujen kehittely. TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista puutarha-sanomat.fi Avoinna: to-pe klo 12.00-18.00 Tilaa ennakkoon esim. Pakantie 12, 64440 Metsälä, p. 06 222 9586 Kivikonlaita 32, 00940 Helsinki Puh
Yritys yhdistää kirjolohen arvoketjun mätimunasta kalafileeksi. Syksyyn mennessä tuotantokapasiteetti on kasvanut 0,5 miljoonan fileekilon tasolle, mikä merkitsee 7–8 prosenttia kotimaisesta kirjolohituotannosta. Tuote sopii niin yhdenhengen talouksille kuin lapsiperheillekin. Tarkoin säädellyissä kasvatusolosuhteissa rehunkäyttö on optimaalista ja kiertovesiviljely ei pilaa vesistöjä. WWW.PEKKAVEHVILAINEN.FI F innforel Oy:n taustalla on joukko raskaan sarjan yrittäjiä, jotka panivat osaamisensa yhteen tuodakseen kotimaisen kalan takaisin suomalaisiin ruokapöytiin. Sisätiloissa kasvatettu kala on fileoitu sinkkutalouksille sopivaan kokoon. Se on arjen terveellistä pikaruokaa, antaa Sukula valmistusohjeeksi. Saimaan Tuore -kirjolohi on mietitty kiertotalouden lähtökohdista: kasvatusaltaissa hyödynnetään tehtaan hukkalämpöä ja kasvatusaltaissa käytetty vesi johdetaan tehtaan bioympäristöön puhdistusmateriaaliksi. l Jyrki Sukula esittelee annoskokoa olevaa kirjolohifileetä, jotka tulevat kuluttajien saataville toukokuussa. – Filee kypsyy pannulla täydelliseksi, kun paistaa nahkapuoli alaspäin 4 minuuttia ja yhden minuutin lihapuolelta. Saimaan Tuore on täsmätuote Toukokuussa purjehtii kalatiskeihin Finnforel Oy:n kehittämä Saimaan Tuore kirjolohi. – Vuonna 2050 meitä on maapallolla 10 miljardia ihmistä ja vastuullisesti tuotetusta proteiinista on kova pula samalla, kun muovijätteet pilaavat meriä. Ensimmäisiä koe-eriä on markkinoilla ollut jo alkuvuodesta, mutta varsinainen lanseeraus on toukokuulla, jolloin se tulee kaikkien kaupparyhmien valikoimiin. – Kalat teurastetaan alle 900 gramman painoisina ja kalasta saadaan kaksi 170 gramman fileetä, jotka pakataan yksittäin ja pareittain tuplakirjofileenä. Varma saalis vakaaseen hintaan Kalat ruoditaan Varkauden jalostamossa koneellisesti tunnin sisällä tainnutuksen ja verestyksen jälkeen, jolloin ruodot irtoavat parhaiten. Kirjolohien kasvatusta ja jalostusta varten on Varkauteen Stora Enson tehdasalueelle rakennettu suuret hallit. Hänellä on sekä suomalaisen kuluttajan että maailmanparantajan näkökulma. Joka päivä saalis on varma ja hinta vakaa. Fileille luvataan 8 päivän säilyvyys. Välikasvatus alle 100 gramman kokoon tapahtuu Huutokoskella. Palvelutiskeihin myydään 150– 220 gramman fileitä. Kasvatus annoskoon mukaan Kokki Jyrki Sukula on mennyt täydellä energiallaan mukaan Saimaan Tuore -konseptiin. Poikasmateriaali tuotetaan mätimunista Hollolassa. Kasvatusaltaat ovat halkaisijaltaan 12 metriä ja syvyydeltään 5,5 metriä. – Joka päivä teurastetaan saman verran. Hinta on myös ympärivuoden tasainen, toteaa Sukula ja arvioi fileen kuluttajahinnan olevan kaupoissa 4 euron kahta puolen. Kasvatusaltaissa lohet kasvatetaan 900 gramman painoisiksi. 8 | Hyvää Pataa | 2 | 2018 |. Sukula toteaa, että kirjolohen kasvatuksessa paras hyötysuhde rehun kulutuksessa on 600–900 gramman painoisilla kaloilla. Kasvatuksen aikana kalat erotellaan koon mukaan parviin
Kasvatusprosessissa hyvää vedenlaatua kontrolloidaan tarkasti ja olosuhteet pysyvät optimaalisina ympäri vuoden. 2. Hänen Arvo-Tec -yrityksensä kehittämä ratkaisut kiertovesiviljelyyn ovat Finnforel Oy:ssä keskeisessä osassa. 1 2 | Hyvää Pataa | 2 | 2018 | 9. Taustalla on Arvo-Tec Oy:n Kaj Arvosen kehittämä kiertovesikasvattamo prosessinohjausjärjestelmineen. Lähde: Luke Kalan vesiviljelyteknologiaa maailmalle 1. Kasvatusaltaissa veden lämpötila on 16 ja raikastusaltaissa 8 astetta. Luonnonvesissä vastaava ei ole mahdollista. Seuraavina olivat hauki (0,44 kiloa), ahven (0,39 kiloa), kuha (0,38 kiloa), siika (0,33 kiloa) ja silakka (0,31 kiloa). Juhlapöydän houkutukset Hyvä Apajan koukuttavan hyvät lohiviipaleet on valmistettu vain kalan parhaista paloista. Tuontilohen kulutus väheni edellisvuoteen verrattuna lähes 15 prosenttia. Norjan tuotanto on satakertainen Suomeen nähden. Raikastusaltaissa kalat ovat paastolla. Yrityksen kotisivuilla Venäjän markkinat tunteva Pekka Viljanen vihjaa, että pelkästään Pietarin ja Moskovan ympäristöissä on 65 miljoonaa kuluttajaa ja Venäjällä on pulaa tasokkaasta kalasta. Raikkaissa, majoneesipohjaisissa salaateissa maistat laadun ja merenherkut aidoimmillaan. Finnforel Oy:n taustahenkilöinä ovat Kaj Arvonen (Arvo-Kala Oy ja Arvo-Tech Oy), Pekka Viljanen (Aii Corporation -sijoitusyhtiö) ja Petri Heino (Tukku Heino Oy), jotka ovat myös pääomistajia. Myynti: Eteläja Länsi-Suomi 020 773 8202, muu Suomi 020 773 8280 | Tilaukset: vk-tilaukset@chipsters.. | Tuotetiedot: www.hyvä-apaja.. /reseptit. Kalan biomassaa altaissa on kerrallaan 250 tonnia ja kaloja runsaat puoli miljoonaa kappaletta. Kalankasvatusta säädellään ympäristöluvilla, ja Finnforelin ympäristölupa mahdollistaa reilun miljoonan kilon tuotannon. Norjalaisen kasvatetun lohen jälkeen eniten ulkomaisista tuotteista kulutettiin tonnikalasäilykkeitä ja -valmisteita, kasvatettua kirjolohta, pakastettua seitiä sekä katkarapuja ja katkaraputuotteita. Reseptit arkeen ja juhlaan löydät osoitteesta www.hyvä-apaja.. Finnforelin kehityspäällikkö Tapio Kiuru on kasvattamon ohjauskeskuksessa. Monipuolisesta valikoimastamme löydät sekä graavilohen että graavatun kirjolohen – molemmat kätevästi myös kylmäsavustettuna. KOUKUTTAVAN HYVÄÄ Katkarapusalaatti 200 g sopii mainiosti tarjottavaksi kaikkien kalaruokien lisukkeena. Kotimaisen kalan kulutus on laskettu fileepainona ja tuontikalan kulutus pääosin tuotepainona. Vaihtuvalämpöisen kalan energiantarve riippuu lämpötilasta ja rehuntarve lasketaan tarkoin. Aiemmin hän on työskennellyt kalatalouden erityisasiantuntijana Luonnonvarakeskuksessa (Luke). Finnforelin tuotantoketju on monistettavissa oleva vientituote. Kala syö parhaiten 14–16 asteen lämpötilassa. Kotimaisista luonnonkaloista eniten syötiin muikkua (0,55 kiloa). Vetensä laitos saa Saimaan latvavesiltä Unnukajärvestä. (L, G) Vinkki! Varkauteen 16 miljoonalla eurolla rakennettu Finnforel Oy:n laitos edustaa kalankasvatuksen huipputeknologiaa maailmassa. Kaj Arvosella on 40 vuoden kokemus kalankasvatuksesta. Kokeile myös voileipäkakkujen täytteeksi. Suomessa kasvatetaan kalaa entuudestaan noin 13 miljoonaa kiloa. Arvo-Tecin kiertovesitekniikka on käytössä myös Finnforelin naapurina olevassa Carelian Caviarin laitoksessa, joka kasvattaa sampea ja tuottaa kaviaaria. Kalan kulutus 2016 Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa neljä kiloa ja tuontikalaa hieman yli yhdeksän kiloa asukasta kohti vuonna 2016. Kiertovesiteknologia ja kalanruokintajärjestelmiä on myyty lukuisiin maihin. Kotimaisista lajeista eniten kulutettiin kasvatettua kirjolohta (1,2 kiloa) ja ulkomaisista lajeista kasvatettua lohta (3,5 kiloa). Finnforelin Varkauden kasvattamossa on 10 kasvatusallasta ja 7 raikastusallasta, altaissa on noin 9 miljoonaa litraa vettä
10 | Hyvää Pataa | 2 | 2018 |. Tuotevalikoimaan on tullut lisää Broilerpasteija ja Juustopasteija sekä kaksi makeaa tuotetta: Mansikka-juustokakkulettiviineri ja Mustikka-vaniljapulla. Aitoveden Hanna Kopra esitteli Nurmileivän uutuusleipiä, myös sirkkaleipää. Asiantuntevat keskustelut syntyivät kuin itsestään, sillä olihan kaikki vieraat ja näytteilleasettajat oman alansa osaajia. Penttilän tila oli aiemmin perunafarmi, mutta leipomishommat veivät voiton Heikin ajankäytössä. Se on tuonut kauppoihin Valio Jäätelöfabriikki -tuoteperheen. Maaliskuun puolivälissä pidetyillä messuilla vieraili 16100 ihmistä. Timo Luotonen kertoi Lagerblad Foodsin kasvisuutuuksista kuten halloumi-punajuuripihveistä, härkäpapu-porkkana-lehtikaaliräiskäleistä ja kickherne-porkkanpihveistä. Myllyn Paras osastolla kävi säpinä, kun esittelijät jakelivat maistiaisia. Messujen ilme oli moderni, eteenpäin katsova ja silti lämminhenkinen. Osastot toisensa jälkeen tarjosivat herkkupaloja. Tämän vuoden messut olivat uudistuneet. Siellä innostuttiin ja inspiroiduttiin. Järvikylä esitteli Gastro-messuilla yrttejä, joita on yli 30 erilaista. Maksuton Gastro oli täynnä makuja ja nautintoja. Ohjelmassa on runsaasti erilaisia tastingeja. Heikki Penttilä maistatti potturieskaa. Seuraavan kerran Gastro on maaliskuussa 2020. Jäätelöt ovat laktoositon vaihtoehto herkuttelujäätelöiden kategoriassa. Valio on palannut jäätelöntekijäksi 14 vuoden tauon jälkeen. J oka toinen vuosi Gastro-messut keräävät Helsingin Messukeskukseen ruoka-alan ammattilaisia. Mari Miettinen on valmiina jakamaan yrttitietoutta. l Gastro-messuilla oli tuore ilme Nurmileipä on laittanut jauhot suuhun jo 90 vuoden ajan
Lapin Tulisavu huuhtoi kultaa kalatuotteiden sarjassa Artesaaniruuan SM-kilpailussa 2018. Laktoosittomat Juustoleipäkuutiot on valmistettu puhtaista raakaaineista ja tuoreesta kotimaisesta lähitilojen maidosta. Osterivinokkaat kasvatetaan kahvinpuruissa. Siinä perunan juuret kasvavat pimeässä, suljetussa kammiossa ilmassa roikkuen ja niille sumutetaan ravintoliuosta. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS PL 28 04131 SIPOO Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@hyvaapataa.fi Taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala, 044-355 4304 hannele.iskala@hyvaapataa.fi Mediakortti hyvaapataa.fi Ilmoitusmateriaali Painopaikka Statusprint ISSN 1796-5012 13. Perunat viljellään aeroponisella menetelmällä, joka on käytössä Siemenperunakeskuksessa Tyrnävällä. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. Kierrätys onkin yksi ravintolan teemoista. l Kala-Lapin tuotteille kultaa H enri Alénin ja Tommi Tuomisen uusi Ultima-niminen ravintola avautuu 15. Brysselissä pidettävän The Seafood Excellence Global Awards -kilpailun parhaasta kalaja äyritäistuotteesta kilpailee 40 tuotetta kaikkiaan 17 maasta. Perunan lehtiä valotetaan kammion yläpuolella. Siinä missä Finnjävel ammensi menestyksensä suomalaisuuden juurista, Ultima loikkaa tulevaisuuteen. Ravintolassa tuotetaan osa ruoasta tekniikalla, jota on käytössä suomalaisissa tutkimuslaitoksissa ja vertikaaliviljelmillä. toukokuuta. toukokuuta. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Yhteydenotto: myynti@vaalanjuustola.?, 044 512 1712. – Arvioin, että saamme omasta tuotannosta parikymmentä prosenttia ravintolassa Äärimmäinen ravintola avautuu käytettävien ruokien raaka-aineista, kertoo Henri Alén. 010 387 0880 4041 0763 Painotuote JUUSTOLEIPÄKUUTIOT NYT LAKTOOSITTOMANA! Raikas lähitilan maito on makumme salaisuus. | Hyvää Pataa | 2 | 2018 | 11. ASIAKASPALVELU puh. Kaverukset sulkivat samassa paikassa hyvin menestyneen Finnjävel-ravintolan, kun olivat tulleet luvanneeksi, että se on vain kaksi vuotta auki. Siksi ne maistuvat niin hyviltä. Tutustu koko valikoimaan: vaalanjuustola.. Kilpailun voittaja julistetaan 24. Lue lisää Kala-Lappi Oy:stä, Hyvää Pataa nro 1/2018, hyvaapataa.fi — > lehdet. Katso video hyvaapataa.fi — > ajankohtaista Lapin Tulisavu voitti Artesaaniruoan Suomen mestaruuden. l Henri Alén joutui robotin roustaamaksi Heurekassa Fredmanin järjestämässä Food Tech -seminaarissa. Saatavilla GN-mittaisessa 1,2 kg pakkauksessa, tarjoiluvalmiina esimerkiksi salaattibaareihin ja noutopöytään. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. Lapin Lumous kylmäsavutartar on päässyt Vuoden Suomalainen Elintarvike 2018 -kilpailun finaaliin. huhtikuuta. TILAUSHINTA Vuonna 2018 tilaushinta on 35 €. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. K ala-Lapin tuotteet ovat olleet menestyksekkäitä useissa kilpailuissa. Katso lisää ja tutustu koko valikoimaan: vaalanjuustola.. Proteiinia saadaan omalta sirkkaterraariolta. Mitalit jaettiin perjantai-iltana 23.3.2018 Raaseporissa. Valmistuksessa käytetään yrityksen itsensä luomaa kylmäsavustusta. Lapin Graavi on kahden muun suomalaisyrityksen kanssa päässyt European Seafood Expo -messuilla pidettävän kilpailun finaaliin. Salaatit ja yrtit kasvatetaan led-valojen alla 4 metriä korkeassa lieriössä. Tuote tehdään artesaanitekniikalla, ilman lisäaineita, vanhoja käsityöreseptejä ja uusia tuotantotekniikoita hyödyntäen. Kilpailun voittaja julkistetaan Elintarvikepäivässä 15. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona hyvaapataa.fi —> lehdet hintaan 5 €/nro, löydät sieltä myös kaikki Tukkutori-lehden numerot vuodesta 2006 alkaen. toukokuuta Etelärantaan. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Vähäsuolainen ja proteiinirikas perinneherkku täyttää vaativimmankin ammattilaisen toiveet niin salaateissa, ruoanlaitossa kuin jälkiruoissakin. ILMESTYMINEN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2018 kuusi kertaa, seuraavan kerran 25. JAKELU 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, kukkakaupoille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa
Vegeä grilliin! Kokeile uusia Hetki-grillituotteita! EAN TUOTE PAINO ME YKS 9467 Hetki Grillipaprika Tuorejuusto 200 g 2 RS 9472 Hetki Grillipaprika Pekoni 200 g 2 RS UUTUUS 9470 Hetki Kreikkalainen 300 g 2 RS grillisalaatti UUTUUS 9471 Hetki Marinoidut Grillihedelmät 250 g 2 RS UUTUUS EAN TUOTE PAINO ME YKS 9408 Lounashetki Burgersalaatti 220 g 2 RS UUTUUS 9409 Lounashetki Kotimainen 225 g 2 RS kirjolohisalaatti UUTUUS 6 406510 094081 6 406510 094098 6 406510 094678 6 406510 094722 6 406510 094708 6 406510 094715 UUTUUDET. Suomen suosituimmat tuoresalaatit Lähde: Nielsen Homescan, maaliskuu 2018