4 s. 18 Tomaattia mammuttimäärin s. TU KK U TOR I
Tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
[ 3 · 2007 ]
Lehti Tukkutori-alueen yrityksille ja niiden asiakkaille
On amppelien aika!
s. 22. 10 Kakkugalleriasta aitoja makuja
Reinin Liha leikkaa Tukkutorilla
s
Epäilemättä hallitusohjelma toteutuessaan luo dynaamisuutta Tukkutorille ja koko pääkaupunkiseudun yrityksiin. Sinivihreässä hallituksessa ymmärretään, että jaettavaa syntyy vain työtä tekemällä ja uutta luomalla. Kymmenet tuhannet tulppaanit räiskyivät punaisen ja purppuran sävyissä. Kasveja markkinoidaan vetoamalla tunteisiin, kuten Sofianlehdon puutarhakeskuksen messuosastolla: "... Alennuksella uskotaan luotavan tuhansia uusia työpaikkoja. Hallitusohjelmassa ymmärretään perheyritysten sukupolven vaihdon onnistumisen tärkeys. Messuilla taika ainakin tepsi, sillä lapset jaksoivat ihastella lähteestä kohoavaa usvaa samalla, kun vanhemmat saattoivat hengähtää viereisellä penkillä.
Juhannuksen makua
Messuhallin keskellä koivut availivat lehtiään ja tunnelma siirsi messuvieraat alkukesään. Vaalien alla kiisteltiin jakovarasta. Kun olemassa olevat työpaikat pysyvät, niin yrityksen siirtoa ei enää tulla verottamaan. Pelargoni on ollut muodissa jo pari kesää, mutta loppu ei häämötä. Jyskin osastolla kesätunnelma syntyi luovasti vanhan pakettiauton, teltan ja kaiuttimista pauhaa-
Pionit vaihtoivat tiuhaan omistajaa Pionien koti taimitarhan osastolla.. Leikkipaikka ja taikalähde viihdyttävät perheen pienimpiä, ja ne voi hyvin rakentaa kotipihallekin. Pionien koti taimitarhan osastolla kauppoja tehtiin niin tiheään tahtiin, että jo perjantaina moni lajike oli loppu. Lause tepsii, ja kärhö taitaa olla yksi yleisimmistä kasveista, mitä pihoille nyt istutetaan. Tukkutori [ 3 · 2007 ]
2
TEKSTI ja KUVAT Saila Routio
Pääkirjoitus
Jouko Tikkanen
Houkutuksia pihalle
Yrittäjyyttä ymmärtävä hallitus
Matti Vanhasen kakkoshallitus lähtee luomaan hyvinvointia edeltäjänsä tavoin verotusta keventämällä, mutta nyt myös yrittäjyyttä suosimalla. Pionihuuma on juuri herännyt, ja sen suosio tulee olemaan valtava seuraavina vuosina. Kiveen poratusta reiästä tai altaasta pulppuaa mieluiten savua, tavallinen vesi on nyt out. Toisaalta työtä haluavat pääsevät turhauttavien koulutusjaksojen sijaan oikeisiin töihin. Yksi toimenpide on elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen 17 prosentista 12 prosenttiin. Kevätpuutarhamessuilla esitellyt uudet ideat voi helposti siirtää omalle tontille.
Kasveja, tunteella
Puutarhassa nauttiminen korostuu kiireisen työelämän myötä ja tuotteita tarjotaan sen mukaisesti, lepotuoleista kirjoihin. Ruusutarhojen messuosastolta
löytyi myös ihan oikea prinsessa, mikä kuvastaa puutarhan roolia arjesta irrottautumisessa. Superministeriön johtoon tulee Mauri Pekkarinen, jota voisi kutsua Super Marioksi Nintendo-pelin mukaisesti. Väreistä valkoinen ja vaaleanpunainen ovat in, oranssinpunainen saa tänä vuonna väistyä hempeyden tieltä. Jos arvonlisäveron alentaminen olisi ulotettu myös kukkiin ja ravintolapalveluihin, olisi dynaamisuutta tullut rutkasti lisää. Myös vihreät ovat halunneet samanlaisen ymmärryksen hallituskiimassaan jakaa, vaikka heidän vaaliteemoissaan ajettiin kaikille kansalaispalkkaa. Kaikkea ei voi saada.
Taikalähteestä nouseva usva tekisi mieli ottaa kotiin.
Puutarhahulluus iskee keväällä helposti, sillä kukapa ei haluaisi pihansa kukoistavan komeimmillaan juuri tänä kesänä. Lauantaiksi haettiin suuri täydennyskuorma Kustavista.
P
uutarhassa viihdytään koko perheen voimin. Se tullaan ensi vuoden alusta yhdistämään elinkeinoelämän asioita hoitavaan kauppa- ja teollisuusministeriöön ja uuden ministeriön nimeksi tulee työ- ja elinkeinoministeriö. kärhöjä ei voi puutarhassa olla koskaan liikaa". Suosikkikasvit ovat romanttisia, kärhöjen lisäksi kesän kuumia nimiä ovat pelargoni ja pioni. Vastajulkaistun Pionit-kirjan lisäksi jokainen itseään kunnioittava puutarha- ja sisustuslehti kirjoittaa aiheesta, ja Helsingin Sanomien messuosasto oli suorastaan verhoiltu pionien kuvilla. Merkittävä hallinnollinen muutos on se, että työministeriö ei jatka enää elämäänsä irrallisena työllistämistemppuja tekevänä ministeriönä. Hallitus lähtee ohjelmassaan siitä, että kun ensin luodaan dynaamisuutta elinkeinoelämään, niin jakovara saadaan myöhemmin suuremmaksi. Hänen terhakkuutensa on sitä luokkaa, että yrittäjät voivat odottaa työvoiman saannin helpottuvan. Jo edellinen Vanhasen hallitus poisti varallisuusveron, ja hallituksessa mukana olleet demarit potevat tästä krapulaa
Itämaiseen tyyliin painetut pionikuviot somistavat niin sohvatyynyjä kuin verhojakin. Kesäfestareiden rytmi tavoitti niin teini-ikäiset kuin sen ohittaneetkin, kun Idolskisasta tuttu Pete Seppälä viihdytti yleisöään rennosti mikrofoniständin vartta heilutellen. Puutarhassa siirrytään lapsuuden kesiin. Bonsaille ominaisen hitauden vastakohta löytyy värimullasta. 320 345 380 404 425 473 LÄHDE Suomen Gallup Elintarviketieto
HUOM kukkasipulit sisältyneet ennen vuotta 2003 kohtaan Kompostorit, kasvihuoneet ym.
18 Citymarket Itäkeskus myy mammuttimäärinvihanneksia
Natalia Chornikova kertoo myynnin saloja
19 Ruusua Kangasalta Tukkutorille
Marttilan veljeksillä laatu on "oksalla ylimmällä"
20 "Nuorena on vitsa väännettävä" 21 In memoriam
Marko Reen tunnustaa kortitta ajon
SHT-tukku ja Helsingin kukkatoimitus järjestivät surusidontatapahtuman
22 Kesäkukkakauppapyörähti käyntiin ennätysaikaisin
Aada-sisustus tarjoaa ranskalaista romantiikkaa.
Jouko Frosterus myy amppeleita Narin Ungille. Kauneus hiipii käyttöesineisiinkin, kastelukannut ja kaivon pumput henkivät vanhan ajan patinaa. 3
Tukkutori [ 3 · 2007 ]
Sisällysluettelo [ 3 · 2007 ]
van musiikin avulla. Ennen niin funktionaaliset messut ovat siirtyneet askelen kohti kauneutta, emmekä ole enää kovin kaukana Ruotsin puutarhakulttuurista. Vesipolymeeri turpoaa teelusikallisesta litraksi vain muutamassa tunnissa, jonka jälkeen siihen voidaan istuttaa huonekasvi tai asetella leikkokukkia. Koivujen ja suomalaisen maalaisromantiikan rinnalle tarjotaan vuosisadanvaihteen huvilatunnelmaa. Kaivon vierelle sopivat puutarhurin kukalliset kumihansikkaat, ja työn päätteeksi sormet pestään käsintehdyllä saippualla. Tyyliin sopivat pelkistetyt aasialaiset keraamiset vadit ja bonsait. Puutarhassa on nyt aimo ripaus taikaa.
2 Houkutuksia pihalle
Vinkkejä pihanlaittoon
4 Kakkugalleriasta makuja ja käden taitoja 6 Kuin silloin ennen
Mira Joutsen sanoo, että koulusta tulevat kondiittorit eivät osaa tehdä edes vaniljakreemiä
Torivalvoja Olle Saarinen muistelee
8 Verkkosaaressa savustuu silakkaa ja lohta
Dernjatinin kalasavustamon perinteet tulevat Pietarista
10 Reinin Liha jalostaa herkkunsa Tukkutorilla
Mistä tuli firman nimi, se selviää jutusta?
12 Huiskula tuli Helsinkiin
Jaakko Rantanen kertoo, mitä Huiskula aikoo Sunflowerilla tehdä
14 Oiva on oikea valinta
Suomi on herkkujen maa, kunhan herkkuja osataan kysyä
Sisustustuulia
Pionimuoti näkyy puutarhan lisäksi myös kodin sisällä. Bonsai- ja ruukkupuutarhoihin erikoistunut Ruukkupuu oli Kevätpuutarhamessuilla esillä ensimmäistä kertaa. Bonsaiharrastus on pitkäjänteistä ja elämänlaatua parantavaa, joten harrastuksen soisi yleistyvän. Rauta täydentää kasveja, niiden raikkaat lehdet ja värikkäät kukat korostuvat metallin vierellä, varsinkin silloin, kun se ruostuu. asti kasvatetut "bonsait". Ranskalaistyyliset, koukeroiset metallikalusteet ja katokset hurmaavat jokaisen, jonka sydän sykkii hitusenkaan romantiikalle. Niistä kuitenkin puuttuu kääpiöpuiden kasvatuksen varsinainen sielu, joten bonsain sanoman levittäminen on tervetullutta. Messuilla toki oli puutarhan työkoneita ja kasvihuonejärjestelmiä niin kuin kuuluukin, mutta entistä rehevämpi kukkarunsaus valloitti. Multa myydään pikkuruisissa pusseissa, joiden sisältö sekoitetaan veteen. Aasialaistyylisen sisustusmuodin mukana ovat kauppoihin ilmestyneet nope-
16 Jorin torit kukkivat ympäri kaupunkia
Värimulta turpoaa teelusikallisesta jauhetta litraksi multaa muutamassa tunnissa.
Jori jaksaa ihastuttaa ja vihastuttaa
Puutarhakaupan arvo
Vuosi 2001 2002 2003 2004 2005 2006 Milj
Haluamme pitää laadun. Sami sanoo katselleensa koneita. Siinä tumma suklaamousse ja raikas mustaherukkamousse täydentävät toisiaan, sanoo Mira. - Meillä on selkeä työnjako. - Kuulimme huhuja, että Tukkutorilta olisi vapautumassa tiloja. - Kasvumme on ollut luonnollista. Kartoitimme asiakkaat ja veimme näytteet kahviloihin ja Stockmannille. Kun tyhjästä aloitetaan, on kasvatettava selkärankaa. Jyvät ovat erottuneet akanoista. - Ravintolassa tehdään yhtä aikaa montaa asiaa, ja määrät ovat pieniä. Onneksi se on ollut positiivista tyyliin "ihanaa kun olette olemassa", naurahtaa Sami.
Herkullinen mustikkarahkapiirakka suorastaan sulaa suussa.
Käden taidot lyövät koneet
Mira ja Sami ryhtyivät yrittäjiksi varsin nuorina, Sami oli 26 vuotta ja Mira vieläkin nuorempi. Saamme heidän ammattitaitoaan eteenpäin ja heistä saadaan esiin rakkaus ruokaan ja ylpeys omaan ammattiin. - Oman yrityksen aloitimme vuonna 1999 kahdestaan. Työtä ei saa pelätä, koska tämä on armotonta työtä. Mira Joutsen korostaa, että tuotteiden maku on ollut ykkösasia alusta saakka. Mira kertoo, että he opettavat työntekijät alusta saakka, vaikka
heillä olisikin kondiittorin koulutus. Nuorena on eniten voimaa yrittäjän työhön, pohtii Mira. - Jos näen, että ihmisessä on paloa ja halua oppia, ei tarvitse olla meriittejä. Tällä puolella tehdään yhtä asiaa vaikkapa kolme tuntia, sillä tuotantomäärät ovat niin erilaisia. Nyt yritys työllistää tuotannossa 10 muuta työntekijää ja myymälöissä on lisäksi kuusi henkilöä. Sami Granroth sanoo, että
vaikka konditoriayrittäjän ja ravintolakokin työn lopputulos on lähellä toisiaan, niin ne ovat kaksi eri maailmaa. Tämä on surullista, mutta onneksi osa tulee meille oppimaan. Niitä ei voi verrata niihin käsiin, jotka työskentelevät keittiössä.
Emme voi myydä sieluamme, sillä suuri ei välttämättä ole kaunista. Olemme palkanneet lisää, kun on tuntunut siltä, että uskalletaan, toteaa Sami.
Synergiaetua Tukkutorilta
Kakkugalleria muutti Tukkutorille vuonna 2003. Sattumalta löydettiin tilat Lääkärinkadulta väestösuojasta. Maku tulee hyvistä ja aidoista raaka-aineista. Kondiittorit koulutetaan teollisuuden palvelukseen, eivätkä he osaa tehdä edes vaniljakreemiä. - Oli iso kynnys ottaa ensimmäiset työntekijät, muistelee Mira. Meillä on loistava porukka. - Hääkakkujen kestosuosikki on mustaherukka-suklaa. Ne joilla on todellinen halu ja motivaatio, ovat jääneet. Emme käytä lisäaineita, emme aromeja emmekä maun vahvistajia. Sami hoitaa suolaiset ja laskutuksen, minulla on makea puoli ja vastuu tuotannosta.
Alkuvuodet Mira ja Sami pyörittivät yritystä kaksistaan. Nyt yritys työllistää lähes parikymmentä henkilöä, jotka Mira ja Sami ovat kouluttaneet osaaviksi ja ammattitaidostaan ylpeiksi kondiittoreiksi. Läksimme vuonna 1997 pariksi vuodeksi Norjaan, Sami oli huippuravintoloissa ja minä olin ranskalaisessa konditoriassa, kertoo Mira. Käytämme suomalaisia tuoreita marjoja, marjamehuja ja marjapureita sekä ranskalaista suklaata. Nyt palautetta tulee myymälöihimme ja sähköpostilla suoraan meille. Tiesimme jo koulussa, että perustamme oman yrityksen. Toukokuu on juhlakakkujen aikaa.
M
ira Joutsen ja Sami Granroth ovat Perhon ravintolakoulun kasvatteja. - Ravintolassa asiakkaan palaute tulee suoraan, kun matka keittiöön on lyhyt. Teimmekin lopputyön konditorian perustamisesta. - Ison ketjun näkökulmasta henkilökuntakulumme ovat järkyttävät, ja ne laittaisivatkin puolet pellolle, naurahtaa Mira. - Nuorena yrittäjäksi ryhtymisessä on hyvät ja huonot puolensa. Tukkutori [ 3 · 2007 ]
4
Kakkugalleriasta aitoja makuja ja kädentaitoa
Nuoret kokit Mira Joutsen ja Sami Granroth palasivat vuonna 1999 Norjasta Suomeen ja perustivat Kakkugalleria Oy:n. Sijainti on loistava, sillä suurin osa asiakkaistamme on kantakaupungissa, kymmenen minuu-
Sami Granroth ja vispilät.
Kuvassa edessä tyrni-valkosuklaa- ja mango-limeleivos, keskellä tiramisuleivos ja takarivissä suklaa-sitruunaleivos
Passion- vadelmakakku on kuin taideteos.
- Täältä saamme myös raakaaineet. - Kakkujen menekki on tasaista ympäri vuoden - saa juosta kaiken aikaa. TYÖNTEKIJÖITÄ Vajaa 20 henkilöä LIIKEVAIHTO Yksi miljoona euroa
Mira Joutsen esittelee passion-juustokakkua ja sitruunamarenkitartalettia.
Kakkugallerian myymälät sijaitsevat Helsingin Erottajalla sekä Bulevardilla.
Kakkugallerian suosituin leivos on mustaherukka-suklaaleivos, vieressä pyöreä passion-vadelmaleivos.
Heidi Halmela on työskennellyt Kakkugalleriassa viisi vuotta. mietipä sitä.
www.pakkasmarja.fi. Vihannestukkujen jakelulinjojen kautta tuotteitamme menee myös maakuntiin. Marja Puree! -pakastesosetta on saatavissa mansikasta, mustaherukasta, tyrnistä ja puolukasta. Hän polttaa sitruunamarenkikakkuun värin.
VOIKO TERVEELLINEN OLLA HYVÄÄ?
Kyllä! Pakkasmarjan Marja Puree! on maukas terveyspommi Marja Puree! -sose valmistetaan ainutlaatuisella kylmäsoseutustekniikalla. 5
tin etäisyydellä, kertoo Mira. Vähittäiskauppapakkaukset 200 g, suurtalouskoko 1000 g.
KÄYTTÖVINKKI
Marja Puree! -mansikkasose maistuu tuoreille mansikoille ja sopii erinomaisesti aamupuuron ja murojen päälle, lettujen tai pannarin kera, jäätelökastikkeeksi, kakkujen täytteeksi. Arkipäivän hetkiinkin halutaan herkkuja. Toukokuu on kuitenkin vuoden kohokohta, sillä silloin on juhlien aikaa, iloitsee Mira Joutsen.
Tukkutori [ 3 · 2007 ]
FAKTAT
Kakkugalleria Oy
OMISTAJINA Mira Joutsen ja Sami Granroth, molemmilla 50 % SIJAINTI Kakkugallerian "ydin" eli leipomo on Tukkutorilla Myymälät sijaitsevat Helsingin Erottajalla sekä Bulevardilla. Vitamiinit eivät haihdu. Mira Joutsen uskoo konditoria-alaan. Menetelmän ansiosta marjojen kuoriosan ja siementen arvokkaat suoja-aineet, kuidut, flavonoidit ja siemenöljyt tulevat käyttökelpoisiksi. Vaikka Kakkugallerialla on kaupungilla kaksi myymälää, niin myös Tukkutorin leipomo palvelee yksityisasiakkaita. Lisää tuotteeseen hitunen tärkkelystä ja vettä, niin saat ihanan kiisselin.
Entä voiko hyvä olla terveellistä. Kilpailua on ja erilaisia yrityksiä on tarjolla, mutta hyvin joukkoon mahtuu. Heinon tukku on vieressä, torilta saamme kesäisin tuoreet mansikat ja punaherukat, vaikkakin Vihannespörssi on pääasiallinen tuoreiden marjojen toimittaja. Se on hilloihin verrattuna vähäsokerinen, joten se sopii loistavasti välipalaksi myös sellaisenaan. Yksityisasiakas voi soittaa puoli tuntia aiemmin, niin laitamme kakun valmiiksi ja hän voi tulla noutamaan täältä. Ennen työkavereille tarjottiin pullapitko, mutta nyt saatetaan hakea kakku. Ihmiset ovat varsin konservatiivisia valinnoissaan, mutta pyrimme keksimään aina jotain uutta. Votkinilta ja Äyriäistukusta saamme raaka-aineet suolaisiin. - Kaudet näkyvät raaka-aineissa, ensin tulevat tuoreet kirsikat, sitten mansikat ja vadelmat
Viisitoista yli seitse-
män autot vyöryivät sisälle toisen vihellyksen jälkeen, ja poliisi valvoi liikenteen sujumista. Tukkutorille oli oma bussi-
Parhaimmillaan Tukkutorilla oli 550 autopaikkaa myyjille ja lisäksi vielä "korimummojen" penkkipaikat. -Välillä kyllä käänsin katseeni ja siirryin seuraavalle riville, kun näin jonkun köyhän mummon luvatta ostoksilla, myöntää Olle Saarinen. Hänet löytää joka aamu klo 7.20 Vantaan Kuusijärveltä aamuuinnilta. -Aloitin työt vuonna 1964 ja jäin eläkkeelle vuonna 1999.
Tori oli jaettu viitee n kolmekaistaiseen ajoväylään, jonka varrella myyntia utot odottivat asiakka ita.
O
lle Saarisen toimisto sijaitsi aluksi nykyisessä Jorin Torin rakennuksessa, jossa oli myös torikahvio ja yleisö-wc. Aikaiset aamunousut ovat rutiinia Olle Saariselle vielä eläkkeelläkin. Takana näkyy Ollen toimisto, joka sijaitsi nykyisessä Jorin Torin rakennuksessa.
Portti avattiin tasan kello seitsemän pillin vihellyksellä ja ostajat ryntäsivät varaamaan tuotteita juoksujalkaa.. Olle kertoo, että vaikka paikan hinta ei päätä huimannut, jotkut huijasivat silti. Kukkakauppiaat, torimyyjät, kaupat, ravintolat ja suurkeittiöt olivat vakioasiakkaita. -Joskus kyllä piti olla tiukkanakin, koska sääntöjä täytyi valvoa, se oli koiranhommaa. -Hävettää sanoakin, että olin samoissa hommissa näin pitkään, Olle naurahtaa. Torialue ulottui pakastamolta Vanhalle Talvitielle.
linja aamuisin, taksitolppa sijaitsi myös torin laidalla. Torilla oli myyjille kuormaauto- ja pakettiautopaikat omissa riveissään, sekä päiväpaikat toisessa reunassa. Tori oli auki klo 11 asti, mutta käytännössä yhdeksään mennessä tori oli melkein tyhjä, muutamat kauppiaat ehkä istuivat vielä juttelemassa päivän tilanteesta torikahviossa. -Vinkkasin poliisille, jotta hän ottaisi jonkun seuraavana aamuna seitsemältä kaupan alkaessa erikoissyyniin, jolloin kaupanteko kyllä viivästyi, ja pyysin lopuksi sanomaan terveisiä Ollelta. -Säännöt olivat kovat, mutta aina niitä yritettiin rikkoa, tavaraa varattiin käsimerkein ennen seitsemää aidan takaa tai yritettiin mennä sisälle liian aikaisin, Olle muistelee. Välillä olikin aika hulinaa, kun vasikkalauma pääsi karkuun ja kirmasi torin poikki ostajien ja myyjien iloksi ja kauhuksi.
Kilpajuoksua ostoksille
Tukkutorialue oli aidattu ja portti avattiin ostajille Ollen viheltäessä pilliin tasan kello seitsemän. Ostajat kiirehtivät juoksujalkaa varaamaan tuotteita, ja parhaat oli myyty saman tien. Tukkutori [ 3 · 2007 ]
TEKSTI Tarja Kolehmainen KUVAT Olle Saarinen ja Tarja Kolehmainen
6
Kuin silloin ennen
Torikauppaa torin täydeltä
Olle Saarinen oli tuttu näky kaikille Tukkutorilla asioiville Helsingin teurastamolaitoksen virkaasussa: valkoisessa takissaan ja koppalakissaan. Hän toimi 34 vuotta Tukkutorin esimiehenä. Paikanmyynnistä vastasi rahastaja, joka tuli aamuisin paikalle klo 5.30 päästämään myyjät aitojen sisäpuolelle omille myyntipaikoilleen. Riitatilanteissa en suostunut ero-
tuomariksi, vaikka puoleeni usein niissä käännyttiinkin, esim. Ostajilta vaadittiin vihreää ostolupakorttia, joka oikeutti asioimaan torilla. Esimerkkinä eräs mies, joka ajoi itse ensin myyntiauton porttien sisään, ja antoi sitten prikan pojalleen aidan raosta, jotta perheen toinen auto pääsi ilmaiseksi sisään. Olle on avantouintiseuran, Kuusijärven Jääkarhujen perustajajäsen ja tuli haastatteluunkin lähes suoraan avannosta.
Tukkutorin esimies Olle Saarinen ehti tulla tutuksi kaikille myyjille ja ostajille 34-vuotisen uransa aikana Tukkutorilla. Lisäksi torilla oli penkkipaikkoja, joita käyttivät lähinnä omakotita-
lojen pihoilla kukkia ja vihanneksia myyntiin kasvattavat yksityiset ihmiset, "korimummot" Parhaimpina aikoina myyntipaikkoja oli 550, joista suuri osa oli kuorma-autoja, ja myyjien autojonot ulottuivat aamuisin Lautatarhan kadulle saakka ennen kuin portit avattiin. Parhaimpina aikoina myyntialueella oli viisi kolmekaistaista, yksisuuntaista käytävää, joista keskimmäinen kaista oli ajokaista ja reunoilla sijaitsivat lastauskaistat. Suurella osalla oli kausipaikkaprikat, mutta päiväpaikkoja sai myös ostaa 5 markan hintaan. Junaliikenne oli karjan kuljetusta varten. Sääntöjä rikkovia asiakkaita kyllä joskus piinasin, myöntää Olle hymyillen. 70- ja 80 luvuilla Tukkutorilla oli todella tohinaa. Myyntialue oli paljon isompi kuin nykyään, se ulottui pakastamolta Vanhalle Talvitielle saakka. -Olen liikunnallinen ja nautinkin siitä, että sain kulkea torilla ja seurustella ihmisten kanssa, Olle toteaa. kun ostaja ja myyjä olivat eri mieltä tavaran laadusta
Mikä on Helsingin Kalasavustamon suosituin tuote. Myyjä tarjosi kahvit ja kysyi hieman aristellen, mitä sille ruholle tapahtui. Kuka on Suomen johtava arkkuvalmistaja. 3. Mikä on 9 metriä pitkä ja mitoitettu 9 hengelle. Huiskula Oy s. - No, mutta se sonnihan oli kuollut! Eikö siitä noussut hirmu meteli. Mikä on Kakkugallerian hääkakkujen kestosuosikki. OPETUS: Tappiossa on aina voiton siemen.
· · ·
Offsetpainatus Digitaalinen tulostus Kopiopalvelu
Kirjapaino lähellä sinua
Iso Kylätie 20, PL 30, 04131 Sipoo (09) 2745 220 aineisto@silverprint.fi
HerttaSeiskan kokosi Tarja Kolehmainen. 6 3. Ylioppilasjuhlat tuovat lisänsä juhlintaan .Kaupankäynti kasvaa, ja kukkien ja elintarvikkeiden menekinnousu näkyy kiireenä myös Tukkutorilla. Paikalla ovat Helsingin kaupungin sekä ympäristökeskuksen edustajat. Opettaja määräsi oppilaat kirjoittamaan vappuaiheisen aineen. Kenet löytää joka aamu Kuusijärveltä uimasta klo 7.20. Myin 300 arpaa, 20 kappale. Neljän lapsen äitinä Herttaseiska puoltaakin vahvasti äitienpäivän rauhoittamista juhlan viettoon.
Suomen kinesiologiayhdistys ja KSL-opintokeskus järjestävät Aivojumpan esittelyillan Tukkutorilla, Kinesiksen uusissa tiloissa (Vanha Talvitie 10 A) 8.5.07 klo 18-20.Tilaisuuteen on vapaa pääsy, kunhan ilmoittautuu ed. Tekstin piti sisältää jännitystä, romantiikkaa ja uskonnollisia tunteita. Myyjä ei suostunut ja niinpä kuollut sonni nostettiin traktorin lavalle ja laihialainen lähti kotiinsa. Savusilakka s. buranaa c. Tukkutorilla saa nyt myös suola- eli halohoitoja. a-olutta b. Hoitoon kannattaa käydä tutustumassa, tukkutorilaiset saavat "korttelialennuksen".
herttaseiska@tukkutori.eu
Tukkutorin virallisia kesän avajaisia vietetään tiistaina 8.5. 6. Vapun jälkeen isännät tapasivat Tukkutorilla. 20 7. Suosituin on tummanpunainen ruusu, vaikka väri- ja lajivalikoima on suuri.
Luonto pukeutuu myös juhliin; sini- ja valkovuokot kukkivat jo etelässä ja koivut vihertävät.
Vähittäiskaupat saavat taas olla auki sunnuntaisin 6. - Ainoa, joka oli tyytymätön oli voittaja, mutta annoin hänelle rahat takaisin. klo 8-10 torialueella pullakahvien kera. Vastaukset löytyvät tästä ja lisätietoa artikkeleista 1. Poikkeus vahvistaa säännön, ja äitienpäivänä sekä helluntaina liikkeet ovat kiinni. SHT-Tukku s. Yöllä sonni kuitenkin kuoli ja ostaja vaati, että kauppa
perutaan. Lisätietoja voi katsoa sivuilta www.kinesiologia.fi
Raila Kero kertoo suolahuoneessa olevan 3000 kiloa suolaa.
Herttaseiskan 7 kysymystä
1. Mikä yritys on uusin tulokas Vihertukkuhallissa. Kuka on isä?"
Laihialaisisäntä oli reissun
päällä ja tuli erään isännän kanssa tehneeksi sonnikaupat. 21
Voitte lähettää informaatiota yrityksenne tapahtumista, uutisista ja juoruista Herttaseiskan palstalle osoitteeseen: herttaseiska@tukkutori.eu
HERTTASEISKAN SELVIYTYMISOPAS JUHLIEN
ENSINNÄKIN, VARAA KOTIIN AAMUKSI a. 8 4. Snellmanin päivä sekä kaatuneiden muistopäivä. 7. Millä keinolla yrittäjän vatsa toimii Jori Liemolan mielestä. 4. 12 5. drinkkitarpeita maun mukaan
MUITA APUKEINOJA · saunajahieronta · päiväunet · seksi · roskaruoka · iltapäiväunet · ulkoilu(muistaaurinkolasit)
TYÖPAIKALLE KANNATTAA VIEDÄ VARALTA · vaihtovaatteet(jostulet suoraan juhlista töihin..) · suusuihkejadeodorantti (ettet kovin tuoksahda..) · tulitikut(jottasaat silmät pysymään auki) · oksennuspussejaja särkylääkettä
VAROITUS · Äläjuovettä · äläkatsopeiliin · tarkistaovatkolompakko, pankkikortti ja känny tallella, mutta katso saldo vasta, kun tunnet olosi paremmaksi! Ohjeet perustuvat siskoni monivuotiseen kokemukseen.
VItsihertta
Pikku Liisa oli äidinkielen
tunnilla. ciideriä d. Raila Kero on perustanut suolahuoneen osoitteeseen Vanha Talvitie 10 A. Mustaherukka-suklaakakku s. Sonnin hinta 1000 maksettiin käteisellä ja sovittiin, että ostaja laittaa rengin hakemaan sonnin seuraavana päivänä. Kuljetus Reenin limusiinipalvelun valkoinen limusiini s. Liisa pähkäili pitkään, kunnes hänellä välähti ja hän kirjoitti: - "Hyvä Luoja! Olen raskaana. - Minä pistin sen päävoitoksi Vapputanssien arpajaisiin. 2. perjantaihin mennessä numeroon 040-821 7115. 16 6. 4-5 2. toukokuuta alkaen aina elokuun loppuun saakka. Avaamalla Ilmarisen laskun tel-maksuista s. 5. Toukokuussa on neljä virallista liputuspäivää: vappu, äitienpäivä, J.V. Torille voi tulla tekemään tiukkoja kysymyksiä vaikka lintuinfluenssasta.
Suomalaiset kuluttajat ostavat vuosittain lähes 80 miljoonaa ruusua, joista suuri osa myydään toukokuussa. LIPUT SALKOON
Kevät tuo tullessaan paljon juhlan aiheita. Tukkutorin entisen esimiehen, Olle Saarisen s. Puutarhurit ovat siirtyneet Tukkutorin Viherhallista ulos, mikä onkin hyvä asia, varsinkin, kun on tullut ilmi, etteivät kaikki asiakkaat oikein tiedä, että talviaikaan myyntiä on myös sisällä
Suomenlahdelta nousee vain pientä rehusilakkaa, eikä teollisuuden kaipaamaa suurikokoista kalaa, Leonid Dernjatin sanoo. Atlantti korvaa Suomenlahden. Kala tarttui pyydyksiin hyvin aina 1970-luvulle saakka, jolloin jopa kuusi kookasta troolaria kiskoi merestä pelkkää silakkaa. Työkavereille hän on tuttavallisesti "Lekkanen". Helsingin Kalansavustamon valikoimassa on jo yli 60 tuotetta. Lohta ja kirjolohta savustetaan kumpaakin noin 60 tonnia vuodessa eli yhteensä lähes sama
Savustetun lohen ja kirjolohen suosio yltää lähes yhtä korkealle kuin savusilakan. Eräs oletus on, että silakan oma ravinto plankton on katoamassa Itämerestä. Vaimo Anja ihmettelee samaa asiaa, jolle tutkijatkaan eivät tahdo
löytää selitystä. Tukkutori [ 3 · 2007 ]
TEKSTI ja KUVAT Esko Åsvik
8
Verkkosaaressa savustuu yli 1000 kiloa kalaa päivässä
Jokainen helsinkiläinen on vitivarmasti maistanut Helsingin Kalansavustamon tuotteita, joita Dernjatinien perheyritys valmistaa Verkkosaaressa. Helsingin Kalansavustamolle ei hevin eksy, sillä se sijaitsee Verkkosaaressa Hermannin rantatien itäpuolella, meren rannassa. Tässä lohipäreet ovat tulossa hiillostuksesta.
määrä kuin silakkaa. Savusilakka on yhtiön päätuote kuten jo 1920-luvulla.
-M
eiltä voi tilata vaikka savustettua haita tai loimutettua miekkakalaa, Helsingin Kalansavustamo Oy:n toimitusjohtaja Leonid Dernjatin kertoo, miten yhtiön tuotevalikoima on 70 vuodessa muuttunut. Yhtiön pisimmälle jalostettuja valmisteita ovat savustettu kirjolohipatee ja kirjolohinoisetti, lohimurekkeet, savustetut ankeriasfileet ja aurajuustolla täytetyt lohitaskut.
Iso silakka on kateissa
Suomenlahti on ollut Helsingin Kalansavustamon vilja-aitta jo 1920luvulta lähtien. - Makrillia, siikaa, nieriää, muikkua, puna-ahventa, ankeriasta, kampelaa ja pallasta on aina tarjolla, Anja Dernjatin kertoo. - Yksien tutkijoiden mielestä silakkaa on liikaa, toisten mielestä liian vähän, Anja Dernjatin sanoo.
Kala kulkee pakasteena
Nykyisin Dernjatinit hankkivat yhä suuremman osan raakakalasta savustamolle pakasteena. - Meidän tuotannostamme on jo 40 prosenttia pakastekalaa, Anja Dernjatin sanoo.
Anja ja Leonid Dernjatin hankkivat savustamolle kohta jo puolet raakakalasta pakasteena.
Tuoreet lohipäreet on asetettu ritilälle hiillostamista varten.. Lammassaari ja Kivinokka ovat Verkkosaaresta katsottuna kuin Inkoon saaristoa.
Lohi maistuu yhä paremmin
- Päivittäin me savustamme 1 000 2 000 kiloa kalaa, Leonid Dernjatin kertoo. - Nykyisin silakkaa ei saa niin paljon kuin menisi kaupaksi. Lämpö- ja kylmäsavustettujen tuotteiden lisäksi yhtiön valikoimissa on hiillostettua, friteerattua, loimutettua, paistettua, marinoitua ja graavattua kalaa. Kuin savusaunaa tai Kauppatorin kalakauppiaita lähestyisi. Verkkosaaren ilmassa tuok-
suu sopivalla tuulella hyvin mieto, mutta selvästi tunnistettava savun aromi. Hän on yhtiön vetäjä, mutta paiskii samoja ja pitempiäkin vuoroja kuin muut savustamon työntekijät. Alue on aivan Tukkutorin naapurissa, missä sijaitsee vain yritys- ja varastotiloja, jonne ei kävelijä taivalla ellei ole asiaa. Leonid Dernjatinin päällä on savustamon työtakki ja suojalippis. Maisemat täällä ovat kuin Eirassa. Silakka kyllä savustetaan edelleen perinteisen reseptin mukaan. - Perheyrityksessä päivät tahtovat venyä melko pitkiksi, hän myöntää. - Vuodessa me käsittelemme noin 500 tonnia kalaa, josta silakkaa on 120 tonnia , Leonidin vaimo ja yhtiön toimistopäällikkö Anja Dernjatin kertoo. Savusilakka on suosituin valmiste, jonka valta-asemaa lohi tosin jo vakavasti uhkaa
Georg Dernjatinin poika Sebastian on myös savustamolla töissä ja on siis yrityksen neljättä polvea.
Kalateollisuutta uhkaa lähtö Kalasatamasta
Helsingin Kalansavustamo Oy:llä ei ole vielä uutta toimipaikkaa, vaikka sen nykyiset tilat raivataan uuden asemakaavan tieltä Sörnäistenrannasta jo kolmen vuoden kuluttua 2010. Pieni kalastuslaivasto, pieni kalatukku ja muutama kalateollisuuden yrittäjä loisivat Kalasatamaan perinteistä elämänmenoa, Anja Dernjatin sanoo. Kannattava kalankasvatus vaatisi suuria keskitettyjä kasvatusyksikköjä, joita Ahvenanmaalla ei voi ympäristösyistä rakentaa. - Ei kaupunki täysin voimaton ole, jos kaavoittajat ja lupaviranomaiset lisäisivät vauhtia Tukkutorin alueen rakennusten uusimiseen, Taulavuori myöntää. Helsinki tarjosi Feodorille mahdollisuuden perustaa oma yritys, jossa vanhemmilta opitut taidot ja Pietarin kalansavustamoista hankittu ammattikokemus tulivat käyttöön. Feodorin pojat Nikolai ja Boris Dernjatin jatkoivat isänsä yritystä Helsingissä. - Savustettu kala säilyy jääkaapissa kaksi viikkoa ja tuore kalakin maustettuna melkein yhtä kauan, Anja Dernjatin lupaa.
Dernjatinit voivat tarjota asiakkailleen silakan lisäksi myös savumakrillia, loimutettua lohta ja savumuikkua.
Valmiiksi siivutettua graavilohta vakuumissa lähdössä asiakkaalle. Yrityksessä ovat töissä myös Leonidin veli Vladimir, sisko Margareta ja vaimo Anja. Villisiikaa Dernjatinit hankkivat Merenkurkun kalastajilta. Se on melko hintavaa ja väistymässä kalatiskeiltä, koska kasvatettu siika on edullisempaa. Nämä harvatkin tilat ovat pääosin jo muiden käytössä, Taulavuori harmittelee. - Meidän tuotteidemme salaisuus on leppäpurussa, suolassa ja muissa mausteissa, jotka annostellaan oman reseptin mukaan. Muikkua Dernjatinit ostavat Päijänteen ja Pyhäjärven kalastajilta, joista vielä muutama pyytää ympäri vuoden. Ahven on ainoa kotimainen ruokakala, jota yhtiössä ei savusteta. Tukkutorin toimitusjohtaja Timo Taulavuori tietää yrityksen ahdingon ja on yrittänyt hakea sille uutta toimitilaa Tukkutorin alueelta. Näille nuorille kuluttajille maistuvat myös kylmäsavustetut tuotteet. 9
Tukkutori [ 3 · 2007 ]
Pietarilaiset perinteet
Yhtiön suurin ulkomainen toimittaja on Norja, josta yhtiö ostaa tuoreen lohen lisäksi pakasteena puna-ahventa ja makrillia. - Toinen ongelma on, että firmaa ei voi vuosiksi sulkea, vaikka uusi toimitila uuden Kalasataman kaava-alueelta järjestyisikin. Yhtiön perustaja Feodor Dernjatin oli oppinut kauppiastaitonsa vanhempiensa herkkukaupassa Pietarissa Venäjällä. Yhtiö itse jäisi mielellään Kalasataman alueelle. - Ahvenanmaalta me olemme saaneet kotimaista kirjolohta, mutta sen saanti alkaa olla uhanalaista. - Tarvitsemme myös yksityistä rahaa uusien hankkeiden toteuttamiseen. Hänen käsiään sitoo myös uuden pakastamon rakennusprojekti, jonka eteen töitä on tehty jo yli puolitoista vuotta. Hän pelkää, että uuden asemakaavan mukana kaikki vanha Sörnäistenrannan ja Hermanninrannan pienteollisuus muuttaa alueelta kokonaan pois. - Uudessa asemakaavassa olisi voinut hyvin jättää tilaa Kalasataman yritysperinteille. Nykyisin yhtiön vetovastuu on jo kolmannella sukupolvella, Nikolain pojalla Leonidilla ja Boriksen pojalla Georg Dernjatinilla. Kaupungin omat investoinnit kohdistuvat nykyisen rakennuskannan korjaustöihin ja muihin välttämättömiin rakennushankkeisiin.
Savustettu säilyy 14 päivää
Savustus on kalan ja lihan ikivanha säilytysmenetelmä, mutta savustus antaa kalalle myös herkullista aromia. Suomesta innostunut Feodor muutti Pietarista Suomen Viipuriin, josta edelleen 1920-luvulla Helsinkiin. Lupa- ja kaavamuutostyö on edennyt kuitenkin hyvin hitaasti. - Keskustasta savustamo joutui siirtymään 1956 Metsälään ja sieltä vuonna 1973 nykyiselle paikalleen Verkkosaareen, Leonid Dernjatin kertoo. Yhtiöllä oli savustamo Ludwiginkadulla ja Mannerheimintiellä nykyisen Sokoksen tavaratalon tontilla. Anna on huomannut, että nuoret asiakkaat ovat löytäneet uusia kalavalmisteita, kuten japanilaisen sushin. Sitäkin asiakas saa, mutta vain tuoreena fileenä.
Helsingin Kalansavustamo Oy on toiminut pääkaupungissa vuodesta 1926. - Tukkutorilla on niukasti sellaisia tiloja, joihin kalansavustamo voisi sijoittua
Syy oli yksinkertainen: tuore avioliitto. Samoissa hommissa kirurgitkin puuhaavat, joskin pienemmillä työkaluilla. Leikkaamossa myös lauantai on työpäivä, koska Hakaniemen hallin myymälä on silloin auki. Reinin lihatiskillä on kuitenkin vielä pihvikarjan ja karitsan maksaa, kieltä ja munuaista. Söderman on kuitenkin toiveammatissaan ja siirtyi Reihin Lihan palkkalistoille jo yli 20 vuotta sitten. - Monet perinteiset lihatuotteet ovat kadonneet lihatiskeiltä EU:n säädösten mukana. - Me valmistamme lihatuotteita myös suoraan ravintoloille, Söderman kertoo, miksi Tukkutori sopi Reinin Lihan leikkaamoksi mainiosti.
Vaimo veti yritykseen
Teuraslihan leikkaus ei ole hienohermoisen hommia eikä teurasruhojen käsittely suju ilman raakaa lihasvoimaa. Myös possun sydäntä, kieltä ja munuaista on tarjolla.
Reinin myymälä Hakaniemen kauppahallissa on laatutietoisten asiakkaiden suosiossa.
Myyjänä on Irmeli Söderman.
Lanka- / putkituotteet Myynti- / mainoskalusteet mittojen mukaan
Jäspilänkatu 13, Kerava Puh. Karjatilat ja teurastamot
ovat huolella valittuja. Tarjolla on aina luullista naudankylkeä, naudan etuselkää ja naudanlapaa. Hän oli löytänyt kumppanikseen Irmeli Passisen, joka oli yhtiön perustajien Reini ja Hilja Passisen tytär. Niiden asemesta asiakas saa grammalleen ja millilleen sellaisen lihatuotteen kuin haluaa. Tukkutorin leikkaamossa työt alkavat neljältä aamulla ja jo viiden jälkeen sinne saapuvat ensimmäiset teuraskuormat. Ulkona häntä ei kuitenkaan juuri näe, sillä Södermanin työpäivät kuluvat tiiviisti lihahallissa, jonka toisessa kerroksessa on myös yhtiön pieni konttori. Irmeli Söderman vastaa perheyrityksessä Hakaniemen hallin liiketiloista ja Kjell Söderman hoitaa Tukkutorin leikkaamoa. Kaikkea ei kuitenkaan ole tarjolla, mutta se ei ole Reinin Lihan
vika. Ruhot painavat noin 18 kiloa. Tukkutori [ 3 · 2007 ]
TEKSTI ja KUVAT Esko Åsvik
10
Reinin Liha jalostaa herkkunsa Tukkutorilla
Hakaniemen hallissa asiakkaita palvelee yksi Helsingin suosituimmista lihatiskeistä, Reinin Liha. Useat eläinten sisäelimet ovat EU:ssa myyntikiellossa. - Jauheliha valmistetaan itse ja keittolihaa varataan joka päivä hallin tiskille. Pöydällä on karitsan lapaa ja potkaa.
Tuoretuote vetää asiakkaita
Kjell Söderman uskoo, että Reinin Lihan suosio johtuu sen omasta leikkaamosta, joka hankkii kaiken raakalihan teurastuoreena. Pakastettua tai rasiapakattua lihaa Hakaniemen tiskiltä ei löydä. Perheyrityksessä työskentelee myös Pirjo Passinen, joka on Irmelin sisar. Heidän lisäkseen Tukkutorilla on kaksi ja Hakaniemen myymälässä kuusi palkattua ammattilaista.
Kjell Söderman leikkaa kotimaista karitsaa. EU on säätänyt tarkkaan jopa eri lihatuotteiden ja sisäelinten kulku- ja säilytysreitit aina teurastamolta lihatiskille saakka, Söderman kertoo. Sen kaikki lihatuotteet valmistuvat Tukkutorin kylmähallissa.
-P
äivääkään en ole katunut, vaikka viikkoon tulee helposti 70 työtuntia, Reinin Lihan lihamestari Kjell Söderman sanoo. 0400-210 001 www.man-metalli.fi
SKANSSI
Kiinalaista ja suomalaista ruokaa - myös mukaan Kyläsaarenkatu 16 Avoinna 09-6949 109 ma-pe 7-18 la 10³º-14 040-7093 128
Ravintola
RAVINTOLA · RESTAURANT
Kyläsaarenkatu 14 · Avoinna ma-pe 6-17 Lounas- 2 lämminruoka vaihtoehtoa, buffet salaatti, leipä, juomat 7,50 ja kahvi sisältyvät hintaan Meiltä myös pizzat ja kebabit alkaen 4,- · myös mukaan · Tervetuloa!
TIIRA. Kjell Södermanilla on reipas ja rehti kädenpuristus ja leppoisa tapa jutustella, vaikka satunnainen kulkija saattaisi hänen veristä työtakkiaan ja esiliinaansa aluksi kavahtaa
- Tukkutorin ilmoitustaulu, joka sijaitsee portin pielessä, on kyllä ajastaan jäljessä, Söderman suostuu myöntämään, jos häneltä puristaa jotain kritiikkiä Helsingistä ja Tukkutorista.
Tukkutori [ 3 · 2007 ]
Uusi toimipaikkamme Tukkutorilla, Työpajankatu 2 krs 2, kadun puolella
AUTOT VUOKRAA - RENT A CAR
Autonvuokrauspalvelua vuodesta 1912
Reinin liha
HISTORIA Reini ja Hilja Passinen perustivat yrityksen 1972. 09-726 81 206/208
kuljetuspalvelu sopimuksen mukaan
Kanaleike tai Lohifile (170g)
7,50
Tilat ovat täyskäytössä
Södermanin mukaan Reinin Lihan toimitiloissa seinät ovat jo tulleet
Kjell Söderman sanoo, että suomalaisten maku on entistä vaativampi.
Nyt kevään tomaatit ja kurkut
Karitsan etuselkää, entrecotea. - Suomalaisten maku on entistä vaativampi. Söderman on myös huomannut, että puolivalmisteet käyvät nykyisin yhä paremmin kaupaksi. TYÖNTEKIJÄT Perheyrityksessä työskentelevät Irmeli ja Kjell Söderman sekä Pirjo Passinen ja kahdeksan palkattua työntekijää. Valkohäntäpeuraa saa viikon varoitusajalla. Poroa on tarjolla läpi vuoden, ja syksyisin Söderman saa metsästysseuroilta tiskilleen 150 - 200 hirveä. Nyt asiakkaat haluavat marmorifilettä ja häränhäntää, Söderman kertoo. Palat painavat noin 200 grammaa ja ravintolat ostavat niitä hyvin innokkaasti.. Reini Passinen työskenteli Hakaniemen hallissa jo 1950-luvulla Piekkolan lihakaupan palveluksessa. LIIKEVAIHTO 4,5 miljoonan euron liikevaihdosta 70 prosenttia kertyy Hakanimen myymälästä ja 30 prosenttia leikkaamosta.
Pakettiautot | Kuorma-autot | henkilöautot | pikkubussit | tila-autot
Puh. Puolivalmisteina saa esimerkiksi vuohenjuustolla täytetyn karitsan paistin, jänispaistin punaviinissä, hirvenlihasta tehtyä tuoremakkaraa tai ankankoipia yrttipedillä. Myös Hereford- ja Charolais rodut kuuluvat lihatiskin valikoimiin. Reinin Lihan asiakkaat ostavat 10-15 kertaa enemmän lammasta ja viisi kertaa enemmän sianlihaa kuin 15 vuotta sitten. Tilauksesta päivällispöytään saa jopa kevätkananpoikaa. Naudan liha käy kiloissa kaupaksi entiseen tahtiin, mutta hinnakkaampi pihviliha on syrjäyttämässä edullisempaa jauhelihaa. Laajentaminen ei ole kuitenkaan heti Södermanin mielessä, sillä alan kilpailu on kiristynyt. vastaan. Keittiössä ei ole enää arkisin aikaa puuhailla. Vielä 1990-luvun alussa porsaankyljys oli juhlaruokaa. Me ostamme nykyisin Ahvenanmaalta jo 6 000 karitsaa vuodessa, Söderman sanoo Herkkusuut suosivat yhtiön pihvilihaa, sillä Reinin Liha on jo pitkään hankkinut muutamalta sopimuskasvattajalta Limousin karjaa. Söderman luottaa silti tulevaisuuteen. - Karitsaa on Suomessa opittu syömään viime vuosina. 11
FAKTAT
Suomalaismaku kallistuu
Naudan ja sian lisäksi Södermanit tarjoavat helsinkiläisille lammasta, karitsaa ja riistaa. Se on alun perin ranskalainen pihvikarja 1700-luvulta, joka saa erikoisravintoa ja väljän elinympäristön. Hakaniemessä on vaikea saada lisätilaa seinänaapurista, eikä leikkaamossa pysty käsittelemään nykyistä suurempaa kilomäärää. Väljemmät käsittelytilat löytyivät leikkaamolle Tukkutorilta, jossa yhtiö on työskennellyt 1990-luvun alusta. TILAT Vielä 1970-luvun alussa Reinin Liha käsitteli Hakaniemen hallin kellarissa kaiken myytävän lihan. Tukkutorin kymmenestä lihatukkurista on suuri osa lopettanut toimintansa viimeisen kymmenen vuoden aikana. (09) 350 5590 fax (09) 351 3510 Keskusvaraamo
Varaukset ja lisätiedot www.transvell.fi | Muihin maihin www.sixt.fi
PIZZAT ja KEBABIT!
puh
7 miljoonaa euroa ja se myy kaiken tuotantonsa Huiskulan tukkuverkoston kautta. Huiskula tähtää vakaaseen liiketoimintaan pääkaupunkiseudulla.
T
oimitusjohtaja Jaakko Rantanen Huiskula Oy:stä sanoo, että Sunflowerin omistajien Lasse ja Patrik Sundelinin kanssa oli jo vuosien ajan käyty satunnaisia keskusteluja. Rantanen kertoo, että Huiskula on 73 vuotta vanha yritys. alkaen Huiskula Oy:lle. - Alan toiminnan ja asiakaskunnan tunteminen ovat tärkeitä. - Meillä on ollut orgaanistakin kasvua yli 10 prosenttia. Tukkutori [ 3 · 2007 ]
12
Huiskula tuli Helsinkiin
Turkulainen Huiskula Oy on ostanut Sunflower Oy:n liiketoiminnan: Espoossa, Lahdessa ja Tukkutorilla olevat tukut siirtyvät henkilökuntineen 28.4. Näin päästään nopeammin kannattavaan toimintaan. Liikevaihto kiipeää ylöspäin ainakin Sunflowerin verran, sillä päällekkäisyyksiä on vähän. Huiskulalla on Turun Paimalassa olevan puutarhan ja tukkukaupan lisäksi kahdeksan tukkupistettä eri puolilla Suomea: Hämeenlinna, Tampere, Savonlinna, Seinäjoki, Vaasa, Jyväskylä, Iisalmi ja Oulu. - Huiskulan brändin rakentamisen ilme on yhdenmukainen. Huiskulan markkinointitoimet ulottuvat kuluttujaan saakka. Pyrimme rakentamaan luottamusta, linjaa Jaakko Rantanen tulevaa toimintastrategiaa pääkaupunkiseudulla. - Kilpailua on, mutta pääkaupunkiseutu kasvaa. Turussa olevan Huiskula Puutarha Oy:n kasvihuonepinta-ala on 5,6 hehtaaria ja se on Suomen suurin kukkaviljelmä. MIURA TUOLI 212,- MIURA PÖYTÄ 337,- Sisä- ja ulkokäyttöön.
Ma-pe 9-18 ja la 10-16 Hermannin Rantatie 10 - modeo.fi. Harjoitamme yhteistyötä toimittajien kanssa, jotta kukat ovat esillä lehdistössä ja sähköisissä tiedotusvälineissä. LIIKEVAIHTO n. Kun tulimme pääkaupunkiin ostamalla Sunflowerin, niin
Jaakko Rantanen kertoo yrityksen harjoittavan kuluttajamainontaa teemalla "Huiskula - Elämäsi kukat".
kukkatukkujen määrä ei lisääntynyt. 5 milj. euroa, ja Sunflower tuo n. Itse kauppa eteni kuitenkin nopeassa tahdissa. Kehitys on terve, kun emme lisänneet alan ylikapasiteettia.
Markkinointi ulottuu kuluttajaan
Huiskulan Oy:n liikevaihto on noin 27 miljoonaa euroa vuodessa. - He tiesivät Huiskulan tavoitteen saada toimipaikka pääkaupunkiseudulta, ja me tiesimme heidän myyntihalukkuudestaan. Sunflowerin henkilökunnalla on tosi pitkä kokemus paikallisista olosuhteista ja tämän päälle on hyvä rakentaa liiketoimintaa Huiskulan näköisenä, toteaa Rantanen.
Ei olennaista saneeraustarvetta
Jaakko Rantanen iloitsee siitä, että Sunflowerilla ja Huiskulalla ei ole päällekkäistä toimintaa. Toinen malli olisi se, että lähdettäisiin rakentamaan puhtaalta pöydältä. Kauppaa helpottava tekijä oli, että Sunflowerilla ei ollut kiertäviä myyntiautoja. Rantasen mukaan pääkaupunkiseutu on omaa luokkaansa. Puutarhan liikevaihto on n. - Huiskulan uusilla toimipaikoilla otetaan käyttöön toimiviksi osoittautuneet käytännöt ja toimintamallit. lisää KUKKATUKKU 12 paikkakunnalla HUISKULAN PUUTARHA OY:n KASVIHUONEALA 5,6 hehtaaria HUISKULA-KONSERNI Murtojen perheyritys, jossa työskentelee Jaakko Rantasen ohella useita yrittäjäperheen jäseniä jo kolmannessa polvessa.
Design on intohimomme, suunnittelu rakkautemme ja tilat innoittajamme!
Toimitilasisustamisen konseptimyymälä
Design Konstatin Grcic for PLANK. Pääkaupunkiseudulla on runsaasti median edustajia. Pyrimme edistämään
Huiskulan Puutarhassa viljellään kerrottukukkaista tulilatvaa 150 000 kappaletta vuosittain.
kukkakauppojen ja muiden vähittäismyyntipisteiden etuoven käyttöä, emmekä ole vain takaovella, kuvaa Rantanen. Sunflowerin liikevaihto on 5 miljoonaa euroa. - Meillä on aikaa tehdä asioita eikä maailma ole valmis vuoden päästä. - Tarkoituksenamme ei ole räjäyttää kerralla markkinoita emmekä aio olla markkinahäirikkö. - Näistä tukuista kiertävät myyntiautot operoivat ympäristössään, joten katvealueita ei paljoakaan jää. - Huiskula on aiemminkin laajentunut ostamalla olemassa olevaa liiketoimintaa. Rantasen mukaan Huiskulan malli antaa mittakaavaetuja. 27 milj. Olemme aktiivisia ja vakaita toimijoita. - Tämä on luonteva askel eikä saneeraustarvetta juuri ole. Lippu Sunflowerin toimipisteiden katoilla vaihtuu ja olemassa olevaa liiketoimintaa jatketaan lennosta.
FAKTAT
Huiskula Oy
HENKILÖKUNTAA 200, joista 24 tulee Sunflowerista
Tilastojen mukaan asunnottomien määrä on laskenut, mutta sosiaalipalvelun toimistossa on asunnottomia ollut kuitenkin aiempaa enemmän. Kyllä vieraan kuuluu tuoda päivänsankarille kukkia, vaikka nuoret tietysti toivovat myös rahaa.
Minna Suomalainen Kukkavirta Kukka! Kun antaa antaa kukkia, voi antaa samalla persoonallisuutta valitsemalla saajalle sopivat kukat, eikä aina tarvitse ajatella pelkkää materiaa. Siistimpää väkeä kuin lordissa.
Kalasatamaan taideyliopisto?
Hallitusohjelmaan on kirjattu ajatus huippuyliopistosta, jonka muodostaisivat Helsingin kauppakorkeakoulu, Teknillinen korkeakoulu ja Taideteollinen korkeakoulu. Perustoimeentulotuen suuruus on 380 euroa kuukaudessa. Aikaisemmin ostettiin 5-7 ruusun kimppu, nykyään viedään vain yksi ruusu. Asunnottomat eivät ole juurikaan työmarkkinoilla. Se on oikea paikka, jos yritetään edistää luovuutta, on Korpinen todennut. Kaikki neljä kuntaa ovat sulautuneet yhteen, ja kaupungin keskus on Keski-Pasilassa. Kyläsaaren hoitolaitos lakkautettiin kymmenkunta vuotta sitten, kertoo Neiman. Ennen annettiin ylioppilaalle 5-10 ruusua, nykyään vain yksi.
Musta hevonen kukkakauppias Helsingistä Kysymys ei ole "vai", vaan aina tarvitaan kukka. - Ainoa ensisuoja on Herttoniemessä, jonne pääsee myös humalassa. Siihen kuuluisivat Taideteollinen korkeakoulu, Kuvataideakatemia, Teatterikorkeakoulu sekä Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosasto. Opiskelijat tarvitsevat aina rahaa. Siihen vaikuttaa myös hintojen nousu.
Antti Narinen Narisen Puutarha Puutarhurin on tietysti ajateltava että Kukka! Äitienpäivänä ei voisi kuvitella antavansa shekkiä kukan asemasta, ja yo-lahjanakin kukka on parempi. - Aiemmin maalta Helsinkiin muuttaneet asuivat metsissä koijissa, mutta uusi sukupolvi asuu mieluummin kavereiden luona. Ulkomaiset lehtikuvaajatkin ikuistivat heistä keväisiä Helsinki-näkymiä, sillä onhan Euroviisutkin tulossa kaupunkiin. Mutta mistä johtuu, että marketit myyvät kukkia halvemmalla, kuin mitä ne maksavat kukkakauppiaalle Tukkutorilla. Asunnottomista on miehiä 82 prosenttia, ja yksinäisten osuus 92 prosenttia. Hän haluaa huippuyliopiston sijaan taideyliopiston. Toimistopäällikkö Taru Neiman Helsingin sosiaalivirastosta kertoo, että viime marraskuussa suoritetussa laskennassa pääkaupungissa oli 3060 asunnotonta. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen ottaa tulevaisuusraportissaan kantaa myös huippuyliopistoon. Korpisen mukaan kaikissa Suomen korkeakouluissa puhutaan tämän vuosisadan puolivälissä englantia. Paljon annetaan rahaa, ja sitä nuoret tarvitsevat. Oudolta tuntuisi, jos äiti tai ylioppilas ei saisi yhtään kukkaa juhlapäivänä. Korpisen visiossa metro kulkee muun muassa Suomenlinnan linnoitussaaren ja Santahaminan asuinalueen kautta Herttoniemeen. patakunkku@tukkutori.eu
Asunnotonta väkeä
Patakunkku tapasi Helsingin ydinkeskustassa, Elielin aukiolla, pari kaveria kotiutuneena asfaltille. - Kalliossa ja Hermannissa on Suomen luovimmat ja suvaitsevaisimmat asukkaat. Ovatko "Reilun kaupan ruusut" todella reiluja ketään kohtaan?. Raportin keskeinen kysymys on, millainen kaupunki voisi menestyä 2000-luvun globaalissa kilpailussa. Asunnottomat asuvat asuntoloissa, tuttavien luona ja tuetussa palveluasumisessa. Sosiaalityöntekijä harkitsee, maksetaanko tuki kerran kuukaudessa vai viikoittain.
K
Halleluja, euroviisujen aikaan voidaan Suomikuvaa rakentaa näinkin. Helsinki - tulevaisuuden kaupunki -raportti on kirjoitettu Elinkeinoelämän valtuuskunnalle Evalle. Suomenlahden saarilla asutaan ja Sipoon lounaisosat on rakennettu. Raportti löytyy osoitteesta www.eva.fi/raportit
Korpisen kaavailema taideyliopisto voisi tulla vaikkapa kaasutehtaan miljööseen.
Gallup - KUKKA VAI SHEKKI?
TEKSTI Tarja Kolehmainen KUVAT Tarja Kolehmainen ja Jouko Tikkanen
TTT
Outi Pennanen Järvenpää tämän kevään ylioppilas Raha on paras lahja! Kukat kuitenkin kuihtuvat ja olen surkea kukkien hoidossa. Heistä elää 37 prosenttia toimeentulotuella, 34 % työttömyyspäivärahalla ja 16 % heistä on eläkkeellä. Tietysti kukatkin kuuluvat juhlaan, olen jo suunnitellut pöytäkoristeluja, joissa kattaus, kukat, kynttilät ja lautasliinat sointuvat yhteen.
Marko Timisjärvi kukkakauppa Vivaldi, Haukilahti Kukka tietysti! Elinkeinoakin täytyy tietysti ajatella, mutta kyllä kukka kuuluu juhlaan. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen näkee vuoden 2050 Helsingin seudun kahden miljoonan asukkaan metropolina. Taideyliopiston hän haluaa Helsingin Kalasatamaan, koska itäinen Helsinki tarvitsee korkeakoulun. Kukka juhlistaa tilaisuuden, shekki on eri asia. Ulkona asuvia asunnottomia on Neimanin mukaan vain 20 - 30 kappaletta, ja heidän määränsä on laskenut merkittävästi. On hyvä, että kukissa on paljon valinnanvaraa, vaikka punainen ruusu on yleisin juhlakukka. Muutamassa vuorokaudessa sitä vastustavaan adressiin kertyi yli 4000 nimeä. Ikäjakaumaltaan alle 30-vuotiaita on viidennes, 30 - 49 vuoden väliin heistä menee 50 %
Yritykseen kuuluu joukko eteläsavolaisia elintarvikealan yrittäjiä, jotka ovat laittaneet osaamisensa yhteen markkinoidakseen tuotteitaan ja tarjotakseen asiakkailleen kokonaisvaltaisia tuote- ja palvelupaketteja. Granitime jäähileautomaatista saa kolmea eri makua, joista tyrni varsinkin on todella maittavaa. Saimaa Food kehittää Savolainen Keittiö R -tuotemerkillä uusia, terveyttä tukevia ruokatuotteita.
farmilta.-Vapaina luonnon keskellä kasvatetuista hanhista saadaan korkealaatuista, pehmeää ja maukasta lihaa, kehuvat Virpi ja Antti Rantalainen. Seuraavalla pöydällä on erivärisiä pötkylöitä, jotka paljastuvat kuopiolaisen Kasvis Gallerian ihaniksi bavaroetangoiksi. Tilalla valmistetaan mm. Juomista vastasivat Gustav Paulig ja Suomen alkoholitukku. Esa Vainikainen kertoo, että raikkaan viileä ja ihanan paksu jäähilejuoma sopii jälkiruuaksi, välipalaksi, annosmyyntiin tai vaikka drinkkipohjaksi. Oiva- yritykset löytyvät osoitteesta www.oikeavalinta.fi.
Järvi-Suomesta laatulihaa
4000 hanhea päätyy vuosittain suomalaisten suihin Hauhalan HanhiHanhen sesonkiaika on Martin päivästä jouluun, kertoo Virpi Rantalainen Hauhalan Hanhifarmilta. Yrttihunaja sopii vaikka leivän päälle, ja pippurihunaja pihvin lisukkeeksi, kehuu Juha Rossi uusia makuelämyksiä. Kampanja on kohdistettu ammattikeittiöihin, joihin tarjotaan pienten ja keskisuurten elintarvikeyritysten omaleimaisia herkkutuotteita. "Maajussi" Juha Rossi maistattaa yrttejä ja pippuria hunajaan sekoitettuna Marja-Suomen Hunajan osastolla. Topi Rautiainen esitteli Pakkasmarjan monikäyttöisiä Marja Puree!-pakastesoseita messuilla.
Kuljetukset maalla ja merellä
Työpajankatu 2 1C, 00580 Helsinki Puh. Keittiömestari Juha Halminen oli taikonut yrittäjien tuotteista tilaisuuteen näyttävän coctailpöydän, josta pääsi maistamaan kaikkien näytteilleasettajien herkkutuotteita.
Pöydästä löytyi vielä mm. Peltolan Juustolan herkkujuustoja, Freshmanin tuoresalaatteja ja vihannespaloja, Maa-Aitan sienihillokkeita, Lihaniekan pateita ja Nordic Jamin soseita, hilloja ja kastikkeita, Uu-
denmaan Herkun leipää sekä Pakkasmarjan Marja Puree!-pakastesoseita. Tarja Peltola Kasvis Galleriasta esittelee myös perunatankoa ja herkullisen värisiä kasvisterriinejä ja pateita. Tapahtuman tarkoituksena oli esittäytyä pääkaupunkiseudun ravintoloille.
S
isä-Savon seutuyhtymän hallinnoima ja Marja-osaamiskeskuksen toteuttama Oiva kampanja on osa Pohjois-Savossa toteutettavaa Marja ja kasvisfutuurihanketta. (09) 710 085 gsm: 0400-45 85 85
Kylmä/ lämminja pakastekuljetukset Muutot, jakelukuljetukset muuttolaatikot pakkaustarvikkeet Veneiden maahantuonti
Myös limusiinipalvelu Elämyksiä huvijahdilla!
www.reen.fi. "Savolaispizzaa", eli järvikaloista valmistettuja piirakoita tarjoaa Saimaa Foodin osastolla Raimo Heinänen. luomumakeisia, aamiaismarmelade-
OIVA-minimessuilla sai maistella coctailpöydästä kaikkien messuille osallistuneiden 17 yrittäjän herkkuja.
ja, mehuja, hilloja ja siirappeja. Oivayritysten toiminta perustuu paikallisten raaka-aineiden käyttöön ja aidon alkuperäisen maun säilyttämiseen. Savolaiseen tapaan myymälä "suattaa olla aaki, taikka suattaa tok olla olemattakii", jos isäntäväki, Maija ja Tuomo Törmänen eivät ole paikalla. Luomutila Olli Kerkonjoensuusta myy tuotteitaan myös suoraan tilalta. Tukkutori [ 3 · 2007 ]
TEKSTI Tarja Kolehmainen KUVAT Saila Routio
14
Oiva- oikea valinta
Helsingin Lasipalatsissa sai nauttia pohjoissavolaisten herkkuyrittäjien omaleimaisista, maistuvista tuotteista OIVA- minimessuilla maaliskuun lopulla. Marjavasun Esa Vainikainen Kuopiosta tarjoaa heti alkajaisiksi Delimaxin uutuusjuomaa, Chrystal Ice marjajäähilettä. -Oman teurastamon lihaa myydään paitsi tuoreena, myös valmiina tuotteina, kuten lämminsavustettuna ja pateina. Marjoista tai suklaasta valmistetut pakastetut herkkutangot ovat monikäyttöisiä sellaisinaan jälkiruuiksi, niitä voi myös päällystää, kuorruttaa ja koota annoksiksi
15
Tukkutori [ 1 · 2007 ]
Maajussinakin tunnettu Juha Rossi on kehitellyt makuhunajia, joissa on mausteena esim. Erikoistuneimmat kukkakaupat löytävät täältä tuoksuvimmat ruusut asiakkaidensa kimppuun. Valikoimat ovat samat, vaikka asiakkaat eivät olekaan yhtä kloonia - heimoerojakin on olemassa. Joker
Keittiömestari Juha Halminen ehtii lukea lehteäkin välillä, kun upea cocktailpöytä odottaa valmiina ruokailijoita.
S
JOKERI
Herkkujen maa
avolaiset pienvalmistajat esittelivät herkkujaan Helsingissä. Näistä oivallisista tuotteista on kerrottu ohessa. Myös muissa maakunnissa on paljon pienyrittäjiä, jotka voisivat tuoda pääkaupunkiseudun elintarvikekauppojen ja ravintoloiden tarjontaan pikantin lisän. Suomessa on menty massatuotteissa ja hinnan halpuuden perässä jo liian pitkälle. Onneksi meillä on Tukkutori. Viihdymme tuhansien tuotteiden ja taitavien tekijöiden parissa.. Parhaat ruokakaupat hakevat täältä tuoreita tuulahduksia asiakkaidensa ostoskasseihin. Myös ravintolat ovat ketjuuntuneet, ja menu on sama Hangosta Inariin. Jou i A.K. Tukkutori-lehdellä on kiintoisa paikka olla markkinoiden solmukohdassa. Kun autolla liikkuu maakunnasta toiseen, ei saa vihjettäkään maakuntien ruokaperinteestä, sillä tarkalleen sama broileriannos löytyy huoltamoketjun jokaisesta ravintolasta. Kymmenet alueen tukkuliikkeet pitävät maakuntien ja maailman herkkuja valikoimissaan. Kaikki markkinaopithan puhuvat erilaistamisesta. Täällä tarjonnan kirjon sallitaan kukkivan. yrttejä ja pippureita.
anen ko Tikk A. Olemme onnellisia, kun saamme olla makujen, värien, tuoreuden ja tuoksujen äärellä. Onko tämä kuitenkaan ihmisten
halu, vai onko ihmisiä vedätetty tähän pyörittämällä tarjousrumbaa. Kaupungin kuuluisimmat ravintolat saavat täältä aidoimmat maut asiakkaidensa lautasille. Kunkin ketjun kauppa näyttää samalta oltiinpa missä päin Suomea tahansa. Tukkutorin tarjonnasta hyötyvät ne, jotka arvostavat asiakkaitaan eivätkä pidä heitä massana. Mikään ei saa maistua eikä mikään saa maksaa. Suomalainen kauppa on ketjuuntunut
09-897 999 RUUSUT FROSTERUKSEN PUUTARHA
Puh. - Hakeutukaa nyt päivittäistavarakauppiaan luokse ja tarjotkaa ammattitaitoa, opastaa Jori kukkakauppiaita.
Kukat arkipäiväistyvät
Jori Liemola muistelee, kuinka
vielä 60-luvulla arvioitiin, ettei Suomessa koskaan päästä vihanneskulutuksessa muun Euroopan lukemiin ja että kauppa ei osaa hoitaa vihanneksia. On tehty karhunpalvelus kotimaiselle työlle. Hän saa tilaukset myymälöistä iltaisin kännykkäänsä. Heinäkuun alusta Jori avaa Forumiin toisen myymälän nykyisen Kukka-Bukettin paikalle. Se on voittanutkin K-ryhmän sisäiset kilpailut. Joillain on sellainen käsitys, että Jori on ihmeiden tekijä. Tammiston myymälä on K-supermarket Jättijaossa. Haluan julkisesti kysyä Keskon johtajilta, mitä epäreilua on kotimaisen ruusunviljelijän kanssa tehdyssä kaupassa. Jonkun on oltava vastuussa. Luon yleissilmäyksen, tarkistan onko kuihtuneita kukkia ja samalla kuuntelen murheita. Pullonpalautuksessa asiakas voi lahjoittaa palautusrahat erilaisiin hyväntekeväisyystarkoituksiin, kiittelee Jori ja toteaa myös kukkien myynnin siellä onnistuneen loistavasti. 0400-475 008
NIEMISEN PUUTARHA. En sitä ole, sillä yhtä raadollista se on minulle kuin muillekin. Jorin Tori kukkii siellä, missä ihmiset liikkuvat. Jori ei jätä puheissaan eikä muisteloissaan kuulijaansa kylmäksi.
J
orin Tori ilahduttaa kukkaloistollaan kauppakeskuksissa kävijöitä Tapiolassa, Ruoholahdessa, Forumissa, Lauttasaaressa, Itäkeskuksessa, Myyrmäessä ja Tammistossa. Kun Ilmarisen kirje maksettavista tel-maksuista tulee, niin kyllä vatsa toimii.
MEIDÄT LÖYDÄT MYÖS TUKKUTORILTA!
KANERVON PUUTARHA KY Puh. Pitää olla ihmisvirran äärellä, ettei asiakkaiden tarvitse ottaa ylimääräistä askelta, heittää Jori
ja lieventää lausumaansa sillä, että kovassa maineessa oleva erikoiskukkakauppa voi pärjätä yksinäänkin. Nämä ovat vain suunnitelmia, mutta hyvin suunniteltu on parempi kuin huonosti suunniteltu, kihertää Jori.
Kesäaamuisin kolmelta töihin
Jori Liemola ei 67 ikävuodestaan huolimatta ole hellittämässä. Lääkäri sanoikin, että sinä
Jori olet kovin onnekas. Tässä Lintumäen veljes-
ten kaupassa on uskomattoman hieno henki. Kukat arkipäiväistyvät. - Teen tätä työtä, kun satun tykkäämään lähteä aamulla liikkeelle. - Sanoin yhdessä tilaisuudessa Jyrki Kataiselle, että yrittäjän ei tarvitse hakea leseitä kaupasta. Jori Liemola on ärsyyntynyt Keskon Keniasta tuomista "Reilun kaupan ruusuista". Soitto hänelle varmistaa henkilöstön lukumääräksi 38. Ilmat kukkien hinnoittelussa on puristettu pois. Korttelikukkakaupan aika vaan on ohi. - Nyt on nähty, että keskusliikkeet hoitavat vihanneskaupan niin hyvin, että torit kuolevat pois. Kun sellaisen kustannusrakenteen kanssa kukkakauppa joutuu pienellä myynnillä kilpailemaan, niin tiukkaa tekee. Jorin Torin myymälät ovat Lauttasaarta lukuun ottamatta kaupan tai kauppakeskuksen sisällä. - On utopistinen ajatus, että kukkakauppa voisi pärjätä, jos siihen on matkaa päivittäistavarakaupasta yli 200 metriä. Jori ei suoralta kädeltä muista henkilöstönsä määrää, kun hän on delegoinut henkilöstöasiat "yhdelle tytöistä", Tiinalle. Jorin mukaan päivittäistavarakaupan osuus kukkien myynnistä kasvaa. 05-260 4843 KAUPPAPUUTARHA H.E. 0400-495 276 VÄRILILJAT NARISEN PUUTARHA KY Puh. Jori Liemola sanoo, että häneen otetaan yhteyttä tavan takaa myytävistä kukkakaupoista. Jori hoitaa hankinnat itse. Aamulla lähtee kaksi autoa viemään tuotteita, kesällä ajossa on kolme autoa. Ei kukkien myynti sen vaikeampaa ole kuin vihannestenkaan. Kesäaikaan aloitan kolmelta ja iltapäivällä pääsen golfaamaan. Vähittäiskaupan kate on 18 20 prosenttia. Minulla on kaksi ajatusta siihen, kuinka myyntipiste saadaan erilaistettua niin, että asiakkaat pysähtyvät. JOHANSSON Puh. - Yritän käydä päivittäin jokaisessa myymälässä. Ammattitaitoa on ostettavissa, kun floristeja koulutetaan. Tukkutori [ 3 · 2007 ]
16
Jori maistattaa espanjalaista mansikkaa todeten, että tuontimansikka ei ole pois kotimaiselta, vaan se pidentää mansikkakautta.
Jorin torit kukkivat ympäri kaupunkia
Georg "Jori" Liemola on ollut edelläkävijänä kukkakaupan muutoksessa. Jos terveys on tällainen, niin kahdeksankymppiseksi aion jatkaa
Kerran eräs lehtimies pyysi kertomaan jonkun hauskan jutun pitkältä uraltani. 09 251 46 100, fax 09 251 46 102 www.lindstrominvest.fi
Jori Liemola sanoo, että kaikkia ei voi miellyttää. Muistelin hänelle silloin erästä kyläkauppaa. Kyläläisillä oli tapana käydä sunnuntaisinkin ostoksilla koputtelemalla kauppiaan yksityisasunnon oveen. Kylläpä aika menee nopeasti, kun muistan Snellmannin kahvilan perustamisen Kauppatorille, ja kahvila ilmoittaa olevansa jo sata vuotta vanha, nauraa Jori. Minä olen ollut 7vuotiaasta mukana, kun hevosella tuotiin Kauppatorille vihanneksia. 17
Tukkutori [ 3 · 2007 ]
Hauska juttu
Jori Liemolalla on pitkä kokemus Helsingin torikaupasta. - Leena-niminen kauppias asui kaupan takaosassa. Kun faija tuli sodasta, meni hän puutarhurin pikakurssille ja aloitti viljelyn. euroa MYYMÄLÄT 8 myymälää Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla HENKILÖKUNTAA 38 MYYNTI 80 % kukkia 20 % mansikkaa ja hernettä
Lindström Talo, Tukkutorin kyljessä
Jori Liemola teki nuorena miehenä näyttävän musiikkiuran, hänellä oli oma bändi.
· · · ·
Ravintola Carl August Office Center -pientoimistot neuvottelutilat auditorio
Lautatarhankatu 6, 00580 Helsinki puh. Riittää kun 99 prosentin mielestä Jorin Tori on hyvä kauppa.. Leena kyllästyi tähän, ja laittoi ison lapun näyteikkunaan ja siinä luki: "Sunnuntaisin en enää anna takakautta".
FAKTAT
Jorin Tori
VIRALLINEN NIMI KAUPPAREKISTERISSÄ Oy Calebassi Ab OMISTAJA Georg Liemola LIIKEVAIHTO 4,5 milj
- Saimme neljä vuotta sitten tilat, kun aiemmin meillä oli vain parkkipaikat. Huvijahtikin on lähellä, kun sen laituripaikka on Kulosaaren Kasinon rannassa. - Palvelemme sitä myös vuokramiestoiminnalla purkamalla lihakontteja. Vihannes- ja kukkapuolet eivät kuitenkaan lähteneet mukaan. Alukseen mahtuisi 30 henkilöä, mutta se on katsastettu 12 hengelle, johon olemme hakeneet korotusta 18 henkilöön. Lihatukkuhallin yritysten vähetessä Reenin kuljetuspalvelut laajenivat Snellmannin ja Tammisen ajoihin. Valion ajossa on kaksi autoa ja neljä autoa on lihakuljetuksissa. Tavarat vaan kyytiin ja menoksi, sanoo Marko Reen.
FAKTAT
Kuljetus Reen Oy
APUTOIMINIMET Sea Reen Charter ja Sea Reen Marine TOIMIALA Elintarvikkeiden kuljetusta ja muuttoja Veneiden maahantuontia ja risteilypalvelua Limusiini-palvelu HENKILÖKUNTAA 25, kun keikkatyöntekijät lasketaan mukaan LIIKEVAIHTO 1 milj. Marko Reen kertoo, STC-meat Oy:n olevan tärkeä asiakas. Täältä on lyhyt matka joka suuntaan. Hän oli silloin 15-vuotias, juuri peruskoulusta päässyt nuori. - Tukkutorille suunniteltiin 6 -7 vuotta sitten yhteistä logistiikkajuttua. Marko muistelee isoisänsä ajaneen 50 vuotta kuorma-autoa ja oman yrityksen hän perusti 1979 lihatukkuhallin yritysten ajoja varten, lihatukkureita oli silloin 25. - Risteilypalvelu lähti ideasta, että Helsingissä ei ollut vastaavaa. - Tuomme Norjasta maahan polyeteeniveneitä. - Asiakkaina on yrityksiä, jotka haluavat näyttää omille asiakkailleen Helsingin kaunista saaristoa. Sitten tulemme vauhdilla
ulkomeren kautta takaisin. Alkukuusta meiltä on vuokrattavissa työvoimaa, kun muuttobisnes painottuu loppukuuhun.
Marko Reen on tyytyväinen Tukkutoriin, mutta hän kaipaisi lisää toimitiloja.
Kuljetus Reen Oy:n uusin tuote on limusiini-palvelu. Pienimmät ovat 2,7 metrisiä lossien apuveneitä ja suurimmat 4,3 metrisiä, kertoo Marko. - Meillä on joka autolla suuntansa. Tukkutori [ 3 · 2007 ]
20
"Nuorena vitsa väännettävä"
Marko Reen on ollut Tukkutorilla jo 20 vuotta
Kuljetusyrittäjä Marko Reen aloitti työnteon Tukkutorilla 15-vuotiaana. Ostimme järvenpääläisen Wursti Oy:n autot. Lihakuljetusten oheen ovat tulleet muutto- ja risteilypalvelut.
M
arko Reen aloitti vakituisena työntekijänä isoisänsä Urho Reenin firmassa vuonna 1987. Polttoainetta kuluu tunnissa parisataa litraa. Jahdin tuntihinta on 550 euroa ja vuorokausihinta on 5500 euroa. Marko Reen sanoo, että Tukkutorilla saisi toimisto- ja varastotilaa olla enemmän. - Ajot perustuvat pitkiin sopimuksiin. - Alihankkijoiden avulla voimme lisätä elämysristeilyyn vesijetit, formula-veneet tai saunamökkeilyn. Auto on yhdeksän metriä pitkä ja tarkoitettu yhdeksälle hengelle.
Elämyksiä huvijahdilla
Kuljetus Reen Oy on laajentanut toimintaansa veneiden maahantuontiin ja risteilypalveluihin. - Alaikäisenä tuli ajettua kuorma-autoa, mutta rikos taitaa olla jo vanhentunut, nauraa Marko varhaista työelämään menoaan. Pääsääntöisesti risteilyt kestävät neljä tuntia, ajamme rannikkoväylää Porkkalaan, jolloin asiakkaat syövät ja juovat. Meillä on 59 jalan pituinen huvijahti, joka itsessään on jo elämys. Keräämme samoihin paikkoihin menevät kuormat yhteen. Nykyään meillä on kahdeksan autoa, joista kuusi on elintarvikekuljetuksessa ja kaksi muuttoautoa. - Tämän kevään uutuutena on limusiini-palvelu, lisää Marko.
Tukkutori on meidän toimintamme kannalta hyvä keskipiste. - Ennen ajettiin Karjaportille ruhoja, nyt lihaa tulee ulkomailta konteissa vakuumiin pakattuna, kuvaa Marko työn muuttumista. Päivän varoitusajalla voimme ottaa uuden asiakkaan mukaan. - Armeijaan menin heti 17-vuotiaana ja oman yrityksen aloitin 18vuotiaana. euroa
Kuljetus Reen hoitaa myös muuttoja.
Ehkäpä kerran voisi lähteä limusiinin kyytiin.
Tuija on yksi Forssan ammattikoulun floristimestarin erikoisammattitutkintoa suorittavista aikuisopiskelijoista, jotka olivat sitomassa näytöstöitä tapahtumassa. Parhaat palautteet palkitaan. Uusi sukupolvi uskaltaa kokeilla kaikkea uutta, mutta tietysti vanhoja perinteitä pitää kunnioittaa, jos asiakas niin tahtoo, kehottaa Tuija. erilaiset metsän vihreät sekä puiden oksat, kuten lehtikuusi. TEKSTI Tarja Kolehmainen KUVAT Saila Routio
21
Tukkutori [ 3 · 2007 ]
IN MEMORIAM
Helsingin Kukkatoimitus ja SHT-Tukku järjestivät yhteistyössä surusidontatapahtuman maaliskuun lopulla Helsingin Kukkatoimituksen tiloissa. Yksinkertaisen tyylikkääseen, ekologiseen arkkuun sopivat näyttävät arkkulaitteet.
Ekologiaa arkuissa ja sidontatarvikkeissa
SHT-tukusta oli asiantuntijana paikalla Keijo Inkinen. Eko-arkku on massiivipuuta, jonka pinnat on käsitelty mehiläisvahalla Myös uur-
nissa on maatuvuusvaatimus. Valikoimista löytyy paljon ekologisia vaihtoehtoja, ja uusia kehitellään koko ajan. seppeleitä tai erikoista "pyramidikimppua", jolloin tavalliset surukimput ja laitteet tuntuvatkin edullisilta. Oman säväyksensä tapahtumaan teki tutustuminen kukkatukkualan verkkokauppaan, jonka Helsingin Kukkatoimitus avasi alan ammattilaisille maaliskuussa ensimmäisenä Suomessa. Suruvihot voi tehdä suomalai-
seen, mäntyiseen sidontakahvaan, jossa on pinnoittamaton metallilanka, joka ruostuu ja häviää itsekseen ajan myötä. Tällä hetkellä suosituimpia ovat luonnonmukaiset, hongasta valmistetut arkut. Netissä voi tehdä helposti tilauksia, kun tuotteet on varustettu tuotekuvilla ja hinnoilla.
Nelikko- arkku on koottu perinteisillä sinkkiliitoksilla. SHT-Tukun tukkuosasto käsittää kukka- ja hautaustarvikkeet. Näytöstöissä kokeiltiinkin rohkeasti erilaisia leikkokukkia, vihreitä, värejä sekä muotoja. Kierrättäminen ja lajittelu ovat tätä päivää myös hautausmailla. Sidontanäytöksessä painottui ekologisuus, myös surusidonnassa voi käyttää ympäristöystävällisiä tarvikkeita. Monien opiskelijoiden mielestä on hienoa, että pääkaupunkiseudulla voi valita kukat ja muut sidontatarvikkeet valtavasta tarjonnasta, maaseudulla ei sellaista mahdollisuutta juuri ole. SHT-tukku valmistaa myös ympäristöystävällisiä harsonauhoja, joissa on esim. Päivän aikana kuultiin myös Helsingin seurakuntayhtymän seurakuntapuutarhuri Sari Hokkasen luento kahden sidontanäytöksen lisäksi. Myyntivinkkinä opiskelijat neuvovat esittelemään asiakkaalle ensin kalliita, isotöisiä ratkaisuja, kuten esim. Nykyään painotetaan entistä enemmän ekologiaa eli ympäristöystävällisyyttä myös arkuissa, Keijo toteaa. (helena.kaitanen@sht-tukku.fi)
Tulppaaneista, valkoliljoista ja lehtikuusesta sidottu arkkulaite on aseteltu tavallisesta poiketen poikittain arkun päälle.
Floristimestarin erikoisammattitutkintoa suorittava Tuija Saarela sitoo strelitzioista ja ruusuista hehkuvan oranssia suruvihkoa .. Helsingin Kukkatoimitus lahjoitti töissä käytetyt kukat, myös asiakkaille oli paljon edullisia tarjouksia. Luonnosta löytyy myös paljon materiaalia, jota voi hyödyntää surusidonnassa, esim. pellavainen, puuvillainen tai viskoosinen kudelanka.
Kukkakimput ovat nostaneet suosiotaan tavallisten surulaitteiden rinnalla hautajaisissa.
Pyramidin muotoinen kimppu näyttää siltä, kuin monta kranssia olisi laitettu päällekkäin.
SHT-tukku suunnittelee ekomerkintää ja heittää ympäristöystävällisen haasteen alan ihmisille: Lähetä ideoita, millaisen ekomerkin haluaisit kiinnittää omiin sidontatöihisi ja mitä se kertoisi työstäsi, tavoitteistasi ja yrityksestäsi. Hautausmailla kertyy valtavat määrät jätettä, joten jokaisen valinnat vaikuttavat ympäristöömme. Kukkakimput ovat lisääntyneet perinteisten surulaitteiden rinnal-
la hautajaisissa. Tukkuhalliin oli rakennettu kappeli, joka koristeltiin surutöillä, ja esillä oli myös kotimaisia arkkuja ja uurnia SHT-tukun mallistosta.
T
uija Saarela Järvenpäästä, Pitkäsen kukkakaupasta rohkaisi kukkakauppiaita kokeilemaan uusia värejä ja muotoja myös surutöissä. Seppelepohjia ja sidontanaruja valmistetaan maatuvista luonnonkuiduista, ja ne voidaan hävittää kompostoimalla. Esim. SHT-Tukku Oy on johtava suomalainen ark-
kuvalmistaja, tuotannossa Punkalaitumella syntyy vuosittain lähes 30.000 arkkua ja arkunkehää. Herkullisesta noutopöydän tarjoilusta vastasi Pitopiiat Hausjärveltä
- Amppeleiden suosio on koko ajan kasvanut. Alueelle kannattaa investoida! Rohkeimmat ovatkin jo tehneet sen. Orvokin hinta kahdeksan sentin ruukussa on 38 senttiä, kertoo Jouko. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Tukkutorin asema tulevaisuuden kauppapaikkana saa piristysruiskeen. Alueen kiinteistöihin on sijoitettu parin viime vuoden aikana jo muutamia miljoonia euroja. Vihannesten osuus puutarha tuotannosta laski vuosi vuodelta, ja kolme vuotta sitten hän lopetti jenkkisalaatin myötä vihannekset kokonaan. - Kaikkia asiakassuhteet ovat täällä syntyneet. Pääkaupunkiseudun kehittyminen takaa sen, että Tukkutorin tuotteille ja palveluille riittää kysyntää. Orvokkiamppelin tukkuhinta torilla on verottomana 3,60 euroa ja 4,20 euroa ruukun koosta riippuen. Lähialueen muutokset tuovat myös haasteita alueen toimijoille, koska joudumme samanaikaisesti sekä avautumaan että sulkeutumaan. Kalasataman alueen suunnitelmat ovat valmistumassa. Sophat ja Narin muuttivat 17 vuotta sitten Kambodzasta Suomeen.
V
Jouko Frosterus kertoo että viljelijöiden pitää tehostaa tuotantoa joka vuosi, jos mielii saada saman palkan.
iime vuosina ilmassa on ollut odottavaa hiljaisuutta. Myynnissä on kesäkukkaa, vihanneksia ja marjoja. Jouko Frosteruksen puutarha sijaitsee Karkkilassa. - Orvokkien siniset sävyt ja väriltään "häivytetyt" lajikkeet ovat suosituimpia. Tulevat asukkaat haluavat varmasti lisätietoja alueesta ja sen yrityksistä. Frosteruksen mukaan koko EU:n aikana tuottajahinnat eivät ole muuttuneet. Tukkutori on tärkeä tavaroiden hankintapaikka. Moni on miettinyt, miten käy perinteiselle Tukkutorille, kun ympäristö muuttuu vauhdilla. - Tuotantoa on täytynyt tehostaa, jotta pelissä pysyy. Timo Taulavuori
Sophat Kong on harjoittanut seitsemän vuotta Narin Ungin kanssa torikauppaa Hyvinkäällä. Tämä päätös voidaan ottaa riemulla vastaan. Lisääntyvä kysyntä antaa pohjan sille, että Tukkutorin kylkeen voitaneen perustaa oma "gourmet-tori", josta saa ostaa alueen erikoistuotteita ja palveluita. Nyt lämmitettäviä huoneita on kukkatuotannossa vajaa 4000 neliömetriä. Tukkutori [ 3 · 2007 ]
22
Kesäkukkakauppa on aikaistunut
Kesäkukkakauppa on tänä keväänä herännyt Tukkutorilla ennätyksellisen aikaisin. Uusi jatkosopimus lisää varmasti kiinnostusta aluettamme kohtaan. Toisaalta joudumme mm. Tukkutorin ulkomyynnin avajaiset pidetään tiistaina 8.5.2007 klo 8 - 10 toritelttojen äärellä.
TAULAVUORI
[ Tukkutori tähtää tulevaan ]
toja jopa 15 000 hengelle. Vähän hullun hommaahan tämä on.
Amppelien suosio on lisääntynyt
Puutarhan tuotanto on alkanut helmikuun ensimmäisellä viikolla. On ihmeellistä, että vaikka sesonki on vasta aluillaan, niin pitää myydä halpaan hintaan. - Sehän on hyvin arka hallalle, mutta ihmisillä on paljon lasitettuja parvekkeita, joihin ostetaan arkoja kukkia. liikenteellisesti rajoittamaan läpikulkua ja luvatonta parkkeerausta, jotta tukkuyritysten toiminta säilyisi häiriöttömänä ja emme myöskään häiritsisi tulevia naapureitamme. - Kauppiaat saavat torilla itse valikoida tuotteensa ja vertailla eri myyjien hintoja ja laatuja keskenään, toteaa Frosterus. Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta teki viime kuussa odotetun päätöksen jatkaa Tukkutorin ydinalueen vuokrasopimusta vuoteen 2037 asti. - Aamulla nousen kolmelta töihin ja nukkumaan menen iltauutisten jälkeen. - Miljoonakelloista ja surfinioista tehdyt amppelit ovat kalliimpia. Kesäkukkien ohella puutarha tuottaa äitienpäiväruusua ja syksyksi pallokrysanteemia. Ennen saatiin niin vihanneksissa kuin kukissakin palkka pienemmällä tuotantomäärällä, summaa Jouko Frosterus.
Tukkutori on yhä tärkeä markkinapaikka
Jouko Frosterus kertoo, että hänen päämyyntipaikkansa on Tukkutori. Orvokkiamppeleiden jälkeen myyntiin tulee amppeleita, joissa on miljoonakelloa, surfiniaa, verbenaa, karjalanneitoa. Hän on viljellyt kukkia vihannesten ohella jo vuodesta 1976. Koskaan aikaisemmin en ole myynyt näin paljoa kesäkukkia ja amppeleita huhtikuussa, toteaa Jouko Frosterus.
J
ouko Frosterus myy vielä huhtikuussa pääasiassa orvokkeja, mutta hän on havainnut jo muiden myyvän pelargoniaa. Suuren hankkeen kyljessä tiivistä kauppaa käyvää Tukkutoria ei ole kuitenkaan unohdettu. Pudotan torille tullessa ja torilta lähtiessä vakioasiakkaille kukkia suoraan heidän myymälöihinsä. Viereen nouseva Kalasatama kun on yksi vetovoimaisimmista alueista koko pääkaupunkiseudulla. Puutarhalla työskentelee Joukon lisäksi puoliso Soili ja poika Matti sekä neljä vierasta työntekijää. Venymiskykyä pitää olla. Ensimmäiset orvokit ilmestyivät jo 12. Karjalanneito-amppelit ovat 8,20 euroa. päivänä huhtikuuta. Kustannukset ovat kuitenkin koko ajan nousseet. - Pieni nousu oli ensimmäisenä eurovuotena, mutta siihen se tyssäsi. Uudelle tehokkaasti rakennettavalle alueelle tulee tuhansia työpaikkoja ja asun-. Kausi jatkuu koko kesän, viime kesänä tuotin ensim-
Jouko Frosteruksen yksi vakioasiakas on Narin Ung, joka myy orvokkiamppeleita Hyvinkään torilla.
mäisen kerran syysorvokkeja
helmikuuta 29. Lehdessä pääsevät ääneen myös tukkuasiakkaat, ja he voivat antaa kehittämisideoita alueen yrittäjille. HL-vihannes Oy SHT Tukku
ste nk
TU KK U TOR I
Ravintola Tiira KoneRent
nkatu
Helsingin kukkatoimitus Kalevan kukkatukku
Sör
näi
atu
-lehti
Huiskula Siren Kuljetus Reen
Työ p
Verk kosa aren katu
Modeo Ravintola Skanssi
Tyn nyr inte kijä nka tu
10 11 12 13
Lau tat arh ank
nka tu
Royal Kebab Sixt
Heinon tukku
Van h
aja
a Ta
Palema kahvila-ravintola
lvit i
e
Verk k
atu
oka tu
Pan im
Itäv äylä
Tukkutori -lehden toimitus löytyy kartalta ruudusta D7
TUKKUTORI
TUKKUTORI-lehti on alueen yrittäjien, yritysten sekä muiden toimijoiden asiakaslehti. Lehti tarjoaa alueella asioiville yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita alueelta on saatavissa. TILAUSHINTA Vuonna 2007 tilaushinta on 35 euroa JAKELU 6000 kpl alueen yritysten asiakkaille ILMESTYMINEN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2007 seitsemän kertaa: 1. Johansson Narisen Puutarha Ky Kanervon Puutarha Ky Frosteruksen Puutarha Niemisen Puutarha
tat ran nin an rm ie
Agroksenmäki
a Verkkosa
are Kyläsa
renkuja
Kalamesta
Vihannestukku Backman P. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä.
-lehden kotiin kannettuna?
Tilaa numerosta 09- 239 6168 tai 040 846 8224 vain 35 / vuosikerta kestona (7 numeroa)
Haluatko Tukkutori. vuosikerta LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava.
VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIOT
Herm
annin
ranta t
Lindström Invest
oka tu
ie
Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. toukokuuta 21. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. elokuuta 11. 23
Tukkutori [ 3 · 2007 ]
TUKKUTORI - Tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
A 1
VIHERTUKKUHALLI / TORI
B
C
D
E
SLO-sähkötukku
F
G
H
I
J
K
He
2 3 4 5 6 7 8 9
Kauppapuutarha H.E. maaliskuuta 3. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. kesäkuuta 16. lokakuuta 5. joulukuuta TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C, 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443, jouko.tikkanen@tukkutori.eu Toimittajat Tarja Kolehmainen, Esko Åsvik Graafinen suunnittelu ja taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Myyntineuvottelija Tarja Kolehmainen, 044-355 4304 tarja.kolehmainen@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali aineisto@tukkutori.eu Painopaikka Printall AS ISSN 1796-5012 2