16. 10 Jämsén ponnistaa Lyoniin Villiruuassa piilee bisnes Suomelle menestystä Italiassa s. 4 s. jen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat 3 | 2014 | Lehti yhdistää tukkukauppo Tampereen herkkukauppa s. 7 s
Jo vuodesta 1988 järjestetty Tähtituote-kilpailu esittelee suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotekehityksen huippuja. Sopii myös tuliaiseksi ulkomaille. Seitsemäs laiha vuosi olisi siten vuonna 2015. Mehusta tulee kotoisa mummolatunnelma, mutta se taipuu myös moderniksi juomaversioksi esimerkiksi kivennäisveden kanssa. Kun aiemmin tälle vuodelle povattiin 1–2 prosentin kasvua, nyt ennusteet ovat jo lähempänä nollaa: Handelsbankenin viimeisin prognoosi on, että bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 0,4 prosenttia ja myös vuoden 2015 ennusteissa on tultu alaspäin. – Biokia® Mustikkamehutiiviste valmistetaan kotimaisista marjoista. Voittajatuotteen lisäksi finaalissa olivat: Jokilaakson Juuston Ilo Luomu Porkkana Hummus, Kyröntarhojen VihreäKeiju Lempi-annossalaatti, Laihian Maltaan Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipä, jauhoseos ja VAASAN Ruisnacho, seesami & merisuola. Voittaja ratkesi asiantuntijaraadin arvioinnin ja yleisöäänestyksen yhteistuloksella. Järkevää talousoppia olisi ollut tarjolla. Valitettavasti Suomessa lihavat ja yltäkylläisyyden vuodet ovat jo menneet. Suomessa ei kuitenkaan ollut sellaista käskynhaltijaa, joka olisi ymmärtänyt laittaa säästöön pahojen päivien varalle. – Voitto on meille viesti siitä, että luonnonmarjoista valmistettuja tuotteita arvostetaan, Vasunta iloitsee. Meidän olisi osattava arvostaa oman maan mahdollisuuksia: nauttia oman maan ja asuinpaikkakunnan tuotteista ja palveluista. Jotta ankaralta nälänhädältä vältyttäisiin, Joosef opasti faraota, että hänen tulisi valita viisas ja taitava mies Egyptin käskynhaltijaksi ja laittaa yltäkylläisyyden vuosina talteen syötävää ja varastoida viljaa. Raati kuvaili tuotetta seuraavasti: – Itse tehdyltä mustikkamehulta maistuva mehutiiviste tuo kotimaista marjaa esille ja raivaa luonnonmarjojen käytölle sijaa. +358 9 7539390 Fax +358 9 717148 Email info@berrymasters.com Web www.berrymasters.com www.coquus.fi. Saavutetuista eduista ei haluta tinkiä eikä eläkeikää nostaa. Mooseksen kirjassa farao näki unen, jossa Niilistä nousi ensin seitsemän kaunista ja lihavaa lehmää ja niiden jälkeen toiset seitsemän rumaa ja laihaa lehmää, jotka söivät lihavat lehmät. Unen osasi selittää heprealainen nuorukainen Joosef: lihavat lehmät edustivat tulevaa nousukautta ja laihat sen jälkeistä talouden lamaa. Työtä on kuitenkin tehtävä fiksusti ja rivakasti, jotta pärjättäisiin halpamaille kilpailussa. Lihavista vuosista ei kuitenkaan kannata Suomessa kuin koko tällä vanhalla mantereella, Euroopassa, unelmoida. Saatavana juhannusviikolta alkaen Lue arkistosta www.puutarha-sanomat.net > arkisto (5€/lehti) — Tähtituote 2014 on Biokia® Mustikkamehutiiviste Puutarha-Sanomat nro 4/2007 Kiantama jalostaa – Biokia kaupallistaa E lintarviketeollisuusliiton järjestämän Tähtituote 2014 -kilpailun voittajaksi on valittu Biokia® Mustikkamehutiiviste. Globaalistumisen seurauksena työ on karannut maihin, jossa se tehdään halvalla. On etsittävä uusi suunta. Farao valitsi Joosefin käskynhaltijaksi ja maa pelastui. Yhteen pullolliseen käytetään 650 grammaa mustikkaa, kertoo Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta. TÄYDEN PALVELUN MARJA- JA SIENITUKKU Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. Kilpailun tavoitteena on kannustaa yrityksiä tuotekehitykseen. Kuitenkaan laihat lehmät eivät lihoneet. 2 | Tukkutori | 3 | 2014 | Pääkirjoitus Jouko Tikkanen Seitsemän laihaa vuotta Taloustieteilijät rukkaavat talousennusteitaan alaspäin. Vientikin on elintärkeätä, jotta voisimme jotain tuodakin ja ehkä joskus piipahtaa lomamatkalla. Jotta voisimme elää kitkutellen eikä kituuttaen. Niillä elettäisiin seitsemän nälkävuotta eikä maa joutuisi nälänhädän vuoksi perikatoon. Meillä on ollut finanssikriisin alulle panema taantuma vuodesta 2008 alkaen. Handelsbankenin mukaan silloin voisi alkaa hidas nousu, jos rakenneuudistukset toteutetaan viivyttelemättä. Itse asiassa 90-luvun puolivälissä alkanutta nousukautta kesti kaksi kertaa seitsemän vuotta, joiden välissä it-kupla poksahti. Monet luulevat tätä lamaa suhdannelamaksi, jota seuraa nousukausi. Vuoden 2008 BKT:n taso kuitenkin saavutetaan vasta joskus 2020-luvulla. Raati arvioi erityisesti kilpailuun osallistuneiden tuotteiden innovatiivisuutta, kaupallisia näkymiä ja aistittavaa laatua. Biokia® Mustikkamehutiivisteen valmistaa luonnonmarjojen jalostukseen erikoistunut Kiantama Oy. Tähtituote 2014 -kilpailuun osallistui 18 tuoteuutuutta. Tavaraa ja tuotantokapasiteettia on liikaa, olemme ylituotantolamassa
Nyt toukokuun loppuun mennessä on myyty jo kaksi kolmasosaa tuotannosta, kun aikoinaan silloin vasta myyntiä aloiteltiin. Eiköhän siinä ajassa tule tehtyä duunarin vuoden tunnit. hl-vihannes.. Kukkaviljelmät Ristolainen Oy:ssä työskentelee 14 henkilöä, joista neljä kuuluu perheeseen. Ristolainen sanoo, että tänä keväänä on ollut silmiinpistävää kuluttajien kiinnostus yrttien taimiin. (09) 773 68 68 www.heikinlihaoy.com Koskelontie 16 b, 02920 Espoo Puh. | Tukkutori | 3 | 2014 | Kesäkukkasesonki käy kuumana 3 Tässä numerossa 4 Jämsén ponnistaa Lyoniin Ruotsalainen Myllymäki voitti Euroopan kokkikisan 6 Supermarket tuli Postitaloon Aki Luomanen on neljännen polven kauppias 7 Villiruuassa piilee bisnes Marjat ja sienet himoittuja maailmalla 8 Kruunu Herkku kasvaa käsityöllä 10 Sokos on tamperelaisten herkkukauppa Markku Ristolainen myy kaikki kesäkukat suoraan asiakkaille. SH FR Torin tuorein kalatukku H E S FI Timo Marttisen yritys menestyy Timo Pitkäranta on arvoltaan Maître Rôtisseur 14 Kotimaisuuden suosimisella hyvinvointia Saarioisten Ilkka Mäkelä Ässä-haastattelussa 16 Suomi menestyi kukkasidonnassa Pirjo Koppia ja Tiina Koskinen toivat hopeaa Italista Tuoreita vihanneksia www. Tervakoskella on tuotantoalaa 1300 neliötä ja kilometrin päässä myyntipisteestä on vielä vanhoja huoneita 1000 neliötä tuotantokäytössä. 010 322 2240 0400 847 350 www.cema.fi. Ristolaisen mukaan amppelien kysyntä jatkuu tasaisena, mutta köynnösten kuten yksivuotisen kelloköynnöksen kysyntä on kasvanut. – On vähän timpurin vikaa, ja olen rakentanut kaikki kasvihuoneet itse, kertoo Markku. Riihimäellä on myös 1000 neliötä kasvihuoneita. (09) 761 470 Fax. – Koko ajan teen seitsenpäiväistä työviikkoa ja työaika on aamu 7:stä ilta 10:een. – Kukkien ajoitus onnistui, sillä säiden vaihteluihin on totuttu. Ristolaisen mukaan parissa vuosikymmenessä on kuitenkin tapahtunut selvää aikaistumista kesäkukkien ostoissa. Luotin siihen, että kylmä kausi tulee, joka tyssää kesäkukkien oston. K esäkukkien kasvatus on lähituotantoa parhaimmillaan. Myös luomutukku Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. Kaudesta näyttää tulevan hyvä, vaikka säät ovat vaihdelleet, toteaa Markku Ristolainen. Toukokuun puolenvälin jälkeen tuli helleaalto, mikä ryöpsäytti kesäkukkien kysynnän huippuunsa. – Yrteissä kasvua viime vuodesta on 100 prosenttia, kun tomaatin ja kurkun taimia menee niin kuin aiemminkin. Puutarha ei kirittänyt kasvua huhtikuun lämpimien säiden johdosta, mikä olikin hyvin ennakoitu, sillä äitienpäivän aikoina oli kylmää. – Myymme kaiken tuotantomme puutarhoilta suoraan asiakkaille. Loppuosan vuodesta Ristolainen kunnostelee paikkoja ja valmistautuu seuraavaan vuoteen. Yksi heistä on Kukkaviljelmät Ristolainen Oy, jolla on puutarhat sekä Tervakoskella että Riihimäellä. Naamastakin sen jo näkee, että ukko on ollut tiukoilla, mutta silloin on taottava kun rauta on kuumaa. Puoli tuhatta puutarhaa palvelee kesäkukkien ostajia ympäri Suomea. Duunarin tunnit 5 kuukaudessa Ristolaisilla kesäkukkien viljelykausi alkoi helmikuussa ja viimeiset kukat myydään juhannukseen mennessä
Neljänneksi arvioitiin Ranska. Kalan pyyntipäivä näkyy jatkossakin –K uluttajalla on oltava oikeus saada tietää, miten tuoretta myynnissä oleva kala on, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Lisäksi Jämsén palkittiin parhaasta lihavadista erikoispalkinnolla. Pääraaka-aineina oli gotlantilaisen nuoren possun takajalka. Tukki-niminen annos tarjoiltiin Pekka Paikkarin suunnittelemalta teräsvadilta. – Tulevan matkamme teema Kolmannes maailman ruuasta roskiin EU:n maatalous- ja kalastusneuvostossa käytiin keskustelua ruokahävikin vähentämistavoitteista Euroopassa. Ruotsin ja Hollannin aloitteesta käytävässä keskustelussa ruodittiin muun muassa sitä, vähenisikö turha ruokahävikki, jos kuluttajille entistä tehokkaammin viestittäisiin siitä, että ”parasta ennen” -päiväys liittyy laatuun ja tuotetta voi pääsääntöisesti käyttää päiväyksen jälkeenkin. Ärsyttää, ettei se vieläkään onnistunut. Erityistä suitsutusta sekä joukkueen valmentaja Eero Vottonen että Jämsén antoivat ensi kertaa kansainvälisillä kisa-areenoilla esiintyneelle assistentti Antti Lukkarille. Hänen mukaansa tiedon saaminen voidaan varmistaa sekä vapaaehtoiselta että lainsäädännön pohjalta. Käsittämätöntä, että 20-vuotiaalla kundilla on noin hyvät hermot, Vottonen kiitteli. Kuva Jouni Kuru. Kisan järjestäjien määrääminä raaka-aineina olivat ruotsalainen sei, sinisimpukka ja osterit. Euroopan parlamentti on asettanut tavoitteeksi ruokahävikin puolittamisen vuoteen 2025 mennessä ja aiheesta on meneillään muutakin kansainvälistä yhteistyötä. Näiden määräysten mukaan kaikkiin kalastustuotteisiin pitää merkitä vähimmäissäilyvyysaika, mutta pyyntipäivän merkitseminen ei ole pakollista. Maailmanlaajuisesti kolmannes kaikesta tuotetusta ruoasta jää syömättä ja päätyy roskiin. Suomi tukee Ruotsin ja Hollannin aloitetta ja esitettyjä toimia ruokahävikin vähentämiseksi.. –T aistelimme tiemme kärkikaartiin: top viidessä on hyvä olla. juontajan Paul Svenssonin johdolla huokailtiin, että mitään yhtä kaunista ei ole ennen nähty. Suomen edustaja Matti Jämsén lunasti jatkopaikan Lyoniin sijalla viisi. – Olin varma, että voitamme vihdoin Ranskan. Lisäksi keskusteltiin mahdollisuudesta laajentaa EU:n elintarviketietoasetuksessa olevaa listaa, jossa tietyt tuotteet vapautetaan kokonaan päiväysmerkinnöistä. Viides sija on hyvä lähtökohta Lyoniin, mutta siellä meitä ei röykytä kukaan, Jämsén uhosi tuoreeltaan kisan jälkeen. Nimellä Tukki tarjoillun lihavadin saama palkinto yllätti joukkueen myönteisesti, kala-annoksen heikot pisteet sen sijaan jäivät askarruttamaan. Parhaillaan valmisteilla olevassa kansallisessa asetuksessa säädetään, mitä merkintöjä pakkaamattomilta elintarvikkeilta vaaditaan. Tällä hetkellä ministeriön asetus edellyttää, että tuoreen kalan pyyntipäivä ilmoitetaan kaupassa. Jämsénin Arvaja-niminen kala-annos ei menestynyt yhtä hyvin kuin lihavati. Ruotsin kanssa palkintopallille nousivat tanskalaiset ja norjalaiset, Tanska sijalle kaksi ja Norja sijalle kolme. Jämsén palkittiin parhaasta lihavadista erikoispalkinnolla. Tukki tarjoiltiin upealta Pekka Paikkarin suunnittelemalta teräsvadilta, joka kirvoitti ihastuneita kommentteja. Maa- ja metsätalousministeriö aikoo nyt esittää EU-asetuksen rinnalle kansallisen vaatimuksen, että kalastustuotteista on edelleen ilmoitettava myös kalan pyynti- ja nostopäivä. EU:n määräykset sallivat vapaaehtoiset merkinnät, joten elinkeino voi kuluttajien toiveen mukaan edelleen merkitä pyyntipäivän, vaikka EU ei sitä vaadikaan. Taaksemme jäivät kuitenkin Ison-Britannian ja Islannin kaltaiset maat, Jämsén sanoi. 4 | Tukkutori | 3 | 2014 | Jämsén ponnistaa Bocuse d’Or -kilpailuun Toukokuussa Tukholmassa pidetyn Bocuse d’Or -Euroopan osakilpailun voittajaksi kruunattiin Ruotsia edustava suomalaislähtöinen Tommy Myllymäki. Kilpailun Matti Jämsén tuuletti viidettä sijaansa, koska sieltä on hyvä ponnistaa revanssiin. Syytä tyytyväisyyteen antoi se, että Suomi oli parempi kuin moni kova kilpakumppaninsa. Jatkossa päiväysmerkinnöistä säädetään ensi joulukuussa voimaan tulevalla EU:n yhteisellä elintarviketietoasetuksella ja EU:n kalastustuotteiden markkinointia koskevilla uusilla määräyksillä. – Olen ylpeä, miten Antti teki hommansa tuossa paineessa. Nälkä jäi Jämsén tuntee itsensä niin hyvin, että tunnistaa viidennen sijan sisuunnuttavan vaikutuksen. Niiden lisäksi Jämsén valmisti kalalautaselle lapsuutensa kesäpaikan Jämsän Arvajan kylän makumuistojen inspiroimana kukkakaalia Kotipellon tilalta, merimaskulaista uutta perunaa, suomalaista Carelian Caviaria, silliä, valkoista parsaa sekä tilliä
Vuoden 2013 alussa avattiin samalla konseptilla toimiva lihakauppa/ravintola uusittuun Hietalahden halliin. krs 00580 HELSINKI www.primulator.fi 09-726 0622 primulator@primulator.fi Lue ravintolahaastatteluita Tukkutorin digitaalisista näköispainoksista www.tukkutori.eu 5. Matin asenne on koko ajan ollut, että voitamme, ja voitonnälkä vain kasvoi tästä. Hävikki vähenee kun ei tarvitse sulattaa isoja määriä kerrallaan. Pakastamiseen käytetään nestemäistä typpeä. Lagerblad Foods Oy | Hermannin Rantatie 20, 00580 HELSINKI Puh. Vottoselle on selvää, että aluksi on tehtävä ajatustyötä. Lihakaupan lisäksi toiminta on laajentunut myös ravintola-alan puolelle. Irtopakastetut tuotteet eivät tartu toisiinsa ja vähäisempikin käyttö on vaivatonta. Irtopakastuksen myötä tuotteiden käyttömukavuus on aivan eri luokkaa kuin blokkipakastetuissa. 044 723 2820 Lihakauppa Roslund on vuonna 1935 perustettu perheyritys ja tänä päivänä yrityksen palveluksessa toimii jo neljäs sukupolvi. Irtopakastetut tuotteet: • kebablastut • kypsä jauheliha • lihapullat Lisätietoja: Ab Korv-Görans Kebab Oy Myyntipäällikkö Magnus Bergroth magnus@kebab.cc puh. Olemme niin lähellä, mutta tästä on hyvä jatkaa, hyvissä fiiliksissä. Kolmannes projektista on nyt takana, kaksi kolmannesta edessä, Jämsén sanoo. Kesätauon ja uusien lumoavien ideoiden kypsyttelyn jälkeen syksyllä varmistetaan, että yhteistyökuviot ovat ennennäkemättömän hyvässä kunnossa ja Jämsén saa työrauhan keskittyä keittiöharjoitteluun Ravintolakoulu Perhon tiloissa täyspäiväisesti. TERVETULOA ASIOIMAAN ROSLUNDILLE! ROSLUND HIETALAHTI Hietalahden kauppahalli Lönnrotinkatu 34 00180 Helsinki Puh. Ainoa tavoitteemme on nostaa Suomea neljä sijaa ylöspäin - ei ole järkeä lähteä kisaamaan muista sijoista kuin ykkösestä! Jämsén jatkaa tauon jälkeen harjoituksia hyvillä mielin. | Tukkutori | 3 | 2014 | on etsiä voittamisen kulttuuria. Sitten ammattimaisesti harjoitteleva tiimi paneutuu siihen, mitä voi tehdä paremmin, valmentaja Eero Vottonen ja kilpailija Matti Jämsén toteavat kuin yhdestä suusta. Viidenneltä sijalta on hyvä ponnistaa revanssiin, joka käydään ensi tammikuussa Lyonissa. 09 - 753 8378 www.reininliha.fi avoinna ma-pe 8-18 la 8-16 AIDOSTI AITO - LAGERBLAD FOODS KOKKIEN TEKEMÄÄ RUOKAA VUODESTA 1998 www.gorans.fi IRTOPAKASTUKSELLA TARKOITETAAN tuotteita, jotka eivät ole pakastettuna yhteen. Jämsénin suunnitelmissa on pitää kuukauden tauko ennen kuin työ jatkuu. +358 10 832 7000 | Fax +358 9 7277 0630 lagerblad@lagerbladfoods.fi | www.lagerbladfoods.fi Vuonna 2012 avattiin Teurastamon alueella uuden aallon lihakauppa, Teurastamon Portti, josta saa tutun lihakaupan valikoiman lisäksi herkullista kotiruokalounasta sekä Josperhiiligrillissä valmistettuja lihaisia herkkuja. 020 755 9890 kauppahalli@roslund.fi Logot, esitteet, yritysilmeen päivitys, pakkaussuunnittelu, nettisivut – kaikki mainostoimistopalvelut yrityksellesi TEURASTAMON PORTTI Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. (Ruokatieto) www.kylmanen.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Kesän parhaat herkut saat Reiniltä Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. Mistä se jäi kiinni. – Nyt mietimme, mikä on se pieni asia, joka erottaa meidät kolmen parhaan joukosta. Pitää katsoa omaa tuotosta realistisesti, ja miettiä, mitä siinä voi tehdä paremmin. 020 755 9895 teurastamonportti@roslund.fi TTT - Graafinen Suunnittelu 040 572 9272 Työpajankatu 10 A, 1. Jokainen yksittäinen pala on irrallaan pakkauksessa. Se, ettei voittoa tullut vielä Euroopan-osakilpailussa, ajaa meitä eteenpäin, Vottonen uskoi. – Harvoin näkee näin määrätietoista kokkia
Ammattitaitoa riittää. Arvo Kokkonen Oy:n konsulentti Eero Kennovaara maistatti avajaispäivänä punakampelaa ja jokiravun pyrstöä.. Niin näyttää meidänkin mielestä, myhäilee Aki Luomanen tunnelmista, kun seitsemän tuntia oli avauksesta kulunut. Henkilökunta vahvuutena Kauppiaan mukana Konalasta siirtyi 30 henkilöä uuteen kauppaan. man sekä tuoreet merenherkut. – Etumyymälässä on aasia- Uuden kaupan hevitiskit ovat runsaat ja tuotteet on aseteltu houkutteleviksi. Arvioimme, että valikoimassamme on lähes 20 000 tuotetta. Osastolla on myös suuri itsepalvelulla toimiva salaattibaari. – Valikoimamme on laaja ja se elää asiakkaiden toiveiden mukaan. Kauppa sijaitsee katutasossa ja sen pinta-ala on 3400 m2. Kauppatieteenmaisterin koulutuksen saaneella Aki Luomasella on takanaan jo 15 vuotta kauppiasuraa, aluksi Spar-kauppiaana ja vuodesta 2008 K-supermarket Konalassa, joka oli silloin uusi, teollisuusalueelle perustettu kauppa. Oma savustusuuni takaa päivittäin tuoreen savukalan. Kaupan pitkästä palvelutiskistä vaativakin asiakas löytää vaihtoehtoja: kaupassa pakattuja herkkujuustoja, itse tehtyä kotiruokaa, laadukkaan ja laajan lihavalikoi- Leipäosastolla on maistuvia merkkejä kuteen jo kulttileivän maineeseen nousseen Coquusin leipää Tukkutorilta ja Porokylän leipää Nurmeksesta. Viikonlopuksi tarjoukseen tulee espanjalainen 400 gramman rasia mansikkaa, myös eurolla. – Meillä on hieno tuorekauppa ja kilpailukykyiset hinnat. päivänä uusi K-supermarket. – Uusi kauppa sijaitsee erinomaisella paikalla ihmisten kulkureittien välittömässä läheisyydessä. –A vauspäivänä on ollut kova härdeli ja asiakkaita on ollut paljon. 6 | Tukkutori | 3 | 2014 | Lue arkistosta www.puutarha-sanomat.net > arkisto (5€/lehti) — Puutarha-Sanomat nro 6/2009 Aki Luomanen: ”Mansikkakauppa on mukavaa” K-supermarket tuli Postitaloon Helsingin keskustassa sijaitsevaan Pääpostitaloon avattiin toukokuun 22. K-supermarket palvelee 365 päivää vuodessa ja on auki iltaisin kello 22 saakka. Tarjolla on muun muassa wokia ja sushia. Leipää ja leivonnaisia paistetaan aamusta iltaan pyrkimyksenä varmistaa lämmin leipä jokaiselle asiakkaalle. Tiedämme keskustan liikkeiden laatutason ja lähdemme laatukilpailuun, sanoo Luomanen. Sen on palveltava muun muassa matkailijoita ja kiireisiä työmatkalaisia, joten keskiostokset jäävät täällä pienemmiksi. Monet ovat tulleet tutustumaan ja kiitelleet, että hyvältä näyttää. Tekemisen meininkiä Pohjanmaalla kauppaa pitäneeltä suvultaan Luomanen on saanut kaupanpidon ohjenuorakseen asiakaslähtöisyyden ja rehdin tekemisen meiningin. Etupassilla sitoutetaan Avajaisissa ostajia sitoutettiin pysyviksi asiakkaiksi etupassilla. Postitalo on valmistunut vuonna 1938 ja sen rakennustyyli edustaa 30-luvun funktionalismia. – Olemme saaneet hyviä tekijöitä. Alennuksista on suljettu pois tietyt tuotteet ja passin voimassaolo päättyy elokuun lopussa. Ruokakauppiaaksi päädyin sukuni jalanjäljissä. – Ja kun kerran tehdään ruokakauppaa, tehdään sitä sitten täysillä, sanoo kauppias Aki Luomanen. Kun asiakas osti vähintään 30 €:n ostokset, sai hän 5 %:n alennuksen. Hedelmä- ja vihannesosasto tarjoaa sesonkien mukaan vaihtuvaa kevyttä ja terveellistä syötävää. Kolme tuli Stockmannilta ja yksi S-marketista vastaavilta paikoilta. Sama alennus on kahdella seuraavallakin kerralla, sitten alennus nousee 7 %:iin ja kuudennella ostoskerralla 15 %:iin. K-supermarket Postitalo palvelee monipuolisuudellaan laajaa asiakaskuntaa. Olen kauppias neljännessä polvessa, Luomanen kertoo. lainen keittiö, jossa työskentelee neljä ammattilaista, syntyperältään aasialaisia. Kauppias Aki Luomanen on ylpeä laajan valikoiman palvelutiskistä ja iloisesti palvelevasta henkilökunnastaan. Luomanen päätti hakea Postitalon kauppiaaksi kaupan ainutlaatuisen sijainnin ja sen tuomien mahdollisuuksien vuoksi. – Nahkoillaan myydään, myöntää kauppias. – Työskentelin ennen kauppiasuraa rahoitusalalla, mutta sitten yrittäjyys alkoi kiinnostaa. Kauppiaana on Aki Luomanen, joka aiempi kauppapaikka oli K-supermarket Konala. Avajaispäivänä sekä kotimainen tomaatti että kurkku maksoivat tasan euron
Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö Elo katsoo, että villiruoka on yksi suomalaisen ruokakulttuurin vahvuus. (09) 868 9000 www.tamminen.. – Ne estävät monia sairauksia. Tarjoamme teille: • • • • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet Kilpailukykyiset hinnat Henkilökohtaisen palvelun Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. 20 marjalajia ja 200 sienilajia Suomessa kasvaa noin 50 erilaista luonnonvaraista marjaa, joista 37 on syötäviä. Kaukoidässä sikäläiset syötävät sienet ovat vuosituhansia olleet osana ruokavaliota ja niitä on käytetty myös lääkinnällisessä tarkoituksessa. Sienillä ja metsämarjoilla on erittäin hyvät vientimahdollisuudet. Suomen metsissä kasvaa noin 200 syötävää sienilajia. Ruusunmarja, nokkonen ja luonnonsienet ja -marjat kiinnostavat paikallista kausiruokaa toivovia kuluttajia. Trendinä on luonnon raaka-aineisiin pohjautuvat välipalat, jotka joko piristävät ilman kofeiinia tai lupaavat anti-energiaa eli rauhaa ja rentoutusta. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi TAMMINEN It. Suomi on yksi maailman parhaista marja- ja sienimaista. Villiruoka laajenee valmisruokaan. Luonnonsienten teollinen käyttö on vähäistä. – Villiruoka on paitsi trendikästä, se on myös paluutta juurille. Tuote ei ensisijaisesti myy itseään terveellisyyden, vaan maun ja houkuttelevuuden kautta. 1. Myös pääministeri Jyrki Katainen on ilmoittautunut villiruoan ystäväksi. Ruoka-alan viisi kansainvälistä trendiä Pirjo Mattila siteeraa ruoka-alan markkinatutkimusyritys RTS ennustamaa viittä ruoka-teollisuuden kansainvälistä trendiä, joissa villiruoka on vahvasti mukana. Se on perisuomalaista ravintoa, jota esi-isämme söivät. – Me kuitenkin hyödynnämme villiruoasta vain murto-osan eikä millään tahdota saada muutosta, vaikka kyselyiden mukaan suomalaiset haluaisivat lisätä marjojen ja sienten käyttöä ja suomalaiset pitävät villiruokaa terveellisenä, puhtaana, hyvänä ja edullisena, ihmettelee Mattila ja toteaa, että pääosan marjateollisuuden saamasta sadosta käyvät thaimaalaiset poimimassa. Erikoistutkija Pirjo Mattila näkee metsämarjoissa ja -sienissä hyvin monipuoliset liiketoiminnan mahdollisuudet – Suomalaiset metsämarjat voi syödä kuumentamatta toisin kuin ulkomailta tuodut useat marjat, toteaa Mattila. Vuonna 2014 nautitaan esimerkiksi gluteenittomia, kuitu- ja proteiinipitoisia aterioita marjaisin mauin. Kuluttajat hakevat helppoja, valmiita hyvän olon ruokia ja juomia, joihin he saavat itse tehdä viimeisen silauksen 3. Sadosta saadaan talteen vain yksi tai muutama prosentti. Suomalaisten metsäsienten ravitsemuksellisesta laadusta ja terveyttä edistävien yhdisteiden määristä on olemassa erittäin niukasti tutkimustietoa. Syötävien sienien kokonaissato tuhat miljoonaa kiloa, mutta sadot vaihtelevat huomattavasti vuosittain. Kerättäväksi soveltuvia marjoja on parikymmentä. | Tukkutori | 3 | 2014 | Villiruoassa piilee bisnes E rikoistutkija Pirjo Mattila MTT:stä sanoo villiruoan olevan trendikästä ja siinä on valtavasti käyttämättömiä liiketoiminnan mahdollisuuksia. Italiassa ja Aasiassa käytetään sieniä lähes kaikentyyppisten ruokien ainesosana. Proteiinipainotteisuus näkyy viimeisessä trendissä luontaisesti runsasproteiinisten raaka-aineiden arvostuksena. – Villiruoassa piilee liiketoiminnan mahdollisuus. Marjat ja sienet sopivat hyvin myös puolivalmisteisiin ja valmisruokiin, katsoo erikoistutkija Pirjo Mattila. 4. Mattilan mukaan villiruualla tarkoitetaan luonnosta saatua, luonnollisesti kasvanutta ruokaa eli etenkin metsämarjoja ja luonnon sieniä. 7. www.puutarha-sanomat.net 5. Valkoisenlähteentie 21, 01260 Vantaa • puh. – Sienissä on myös umamia, joka antaa hyvän maun ja sienillä voidaan korvata lihaa ruoassa. Pullokaulana ovat kausiluonteisuus ja veturiyrityksen puuttuminen, kun sienialalla on lähinnä vain pieniä yrityksiä ja monet ovat monialayrityksiä. Tuttujen tuoteryhmien kautta ruokavalioon lisätään nälkää poissa pitävää proteiinia. Marjojen terveysvaikutusten epäillään aiheutuvan suureksi osaksi niiden polyfenoleista, sanoo Pirjo Mattila. 2. Kesän parhaat grilliherkut Yrittäjäntie 34, 01800 Klaukkala Puh. Tavoitat meidät aina
On vain pannuja, patoja ja uuneja, joissa tehdään ruokaa kuin kotioloissa. Kun yrityksiä häädettiin Kalasataman asuinrakentamisen alta, etsiytyi Krunex Juvalle, joka tunnetaan luomupitäjänä. Suosittuja ovat erilaiset kasviruoat sekä jauhemaksa- ja kasvispihvit. – Missiomme on tehdä käsityönä kotona tehdyn makuista ja näköistä tuoretta valmisruokaa käyttämättä lisäaineita. Kruunu Herkun kuluttajapakatuista tuotteista suosituimpia ovat luomupinaattiohukaiset, herkkupinaatti- ja herkkuporkkanaletut sekä wrapit ja luomuperunamuusi. – Ei ole kiveen kirjoitettu, mitä teemme, vaan olemme joustavia ja nopeita. Palvelutiskien suosikkiartikkelit ovat lisäaineeton perunamuusi, lihapullat, pihvit ja täytetyt ohukaiset. Juvalta saa luomuraaka-aineita, mutta luomutuotteiden osuus ei ole noussut 10 prosenttia suuremmaksi. 8 | Tukkutori | 3 | 2014 | Kruunu Herkku kasvaa käsityöllä Kruunu Herkku on toiminut Juvalla syksystä 2010 alkaen. Kunta kunnosti aiemmin kalkkunateurastamon käytössä olleet 2500 neliön suuruiset tilat yrityksen tarpeisiin 1,5 miljoonalla eurolla ja Krunex investoi koneisiin ja laitteisiin liki miljoonan. Palvelua asiakkaiden tarpeisiin Kruunu Herkun tuotannosta liki puolet menee kauppoihin, valtaosaltaan 2–4 kilon pakkauksissa palvelutiskeihin ja osin kuluttajapakkauksissa hyllyihin. Juvalle muuton yhteydessä syksyllä 2010 Pajuniemi myi Krunexista enemmistöosuuden Oy Hobel Ab:lle, joka oli Timo Marttisen omistama yhtiö. Kruunu Herkun myyntikonttori on Espoon Kilossa. Tessi Koivunen kokoaa lohiannoksia. Jouluna osuus on isompi, jolloin on luomulaatikoiden aika, selittää Marttinen. – Muiden tuotteiden kysynnän kasvu on ollut nopeaa, joten luomun osuus ei ole kasvanut, vaikka volyymit ovat. – Teemme nöyrästi ja tinkimättömästi sitä työtä, millä on Lindströminpihvien paistoa Kruunu Herkun keittiössä Juvalla. Krunexin tie Kalasatamasta Juvalle Kruunu Herkkuna tunnettu Krunex Oy aloitti Helsingin Kalasatamassa vuonna 1999, kun kolme kokkia osti Elannon Herkkukeittiön liiketoiminnan. Kolmannes valmistuksestamme on asiakaskohtaisia tuotteita, toteaa Timo Marttinen. Meidän tarkoituksena ei ole valloittaa maailmaa ja haikaille sellaista, mitä emme ole. Pidämme käsityömäisyydestä kiinni. – Kehitämme uusia tuotteita ja uusia toimintamalleja yhdessä asiakkaiden kanssa. Vuonna 2011 Pajuniemi myi loput omistuksestaan Hobelille, jonka toiseksi omistajaksi Marttisen ohella tuli joroislainen salaattiyritys Famigro Oy 40 prosentin osuudella. Kokkien tekemää kotiruokaa Marttinen sanookin, että Juvalle ei ole tehdasta, vaan se on keittiö. Teemme tuotteita, jotka ovat palvelutiskin arvoisia. Marttinen korostaa, että toki Kruunu Herkun keittiössäkin työt pyritään tekemään tehokkaasti, mutta tehokkuutta ei maksimoida laadun kustannuksella. Kaksi asiaa korostuu toiminnassamme: laatu ja toimitusvarmuus, painottaa yrittäjä Timo Mattinen. Henkilökunnan vahvuus on 40 henkilöä ja heistä yli 30 on ravintola- ja suurtalouskokkeja. Samalla Marttisesta tuli yrityksen toimitusjohtaja. Toimitusjohtaja ja yrittäjä Timo Marttinen on tyytyväinen yrityksen kehitykseen. Marttinen ei pidä kuitenkaan kasvua itseisarvona ja talouslukuja ylpeilyn aiheena, vaan sitä, että alkuperäisen toiminta-ajatuksen mukaisesti valmistetuille tuotteille on löytynyt asiakkaita ja kuluttajia. Yrittäjä Timo Marttisella on pitkä ja monipuolinen kokemus elintarvikealan myyntitehtävistä. – Palvelutiski on kaupan käyntikortti. Luomupinaattiohukaiset on yksi Kruunu Herkun suosituimmista kuluttajatuotteista.. Pyrimme löytämään meidän tekemisellä asioita, jotka auttavat asiakkaitamme, sanoo Marttinen. – Eivät kokit suostuisi työskentelemään tuotantolinjoilla, mutta Juvalla he saavat oikeasti tehdä ruokaa, josta tulee käsintehdyn näköistä ja makuista – kuitenkin reseptin mukaisesti. – Ei meillä ole tuotantolinjoja. aloitettu. –O lemme kolmessa vuodessa nostaneet liikevaihdon 3 miljoonasta 7,1 miljoonaan euroon, ja toiminta on kannattavaa. Vuonna 2005 sipoolainen lihansavustamo Pajuniemi Oy osti Krunexin. HoReca-sektorille yritys valmistaa lounastuotteitta ja lisukkeita á la -carte annoksiin
Riittämätön proteiinin saanti on ikääntyneillä melko yleistä. Yli 65-vuotiaille suositellaan jossain määrin runsaampaa proteiinin saantia, 15 – 20 prosenttia energiasta. Ruokavalio sisältää runsaasti proteiinia, kun se kattaa 25 prosenttia tai enemmän päivittäisestä energian saannista tai saanti on yli 1,5 grammaa elimistön painokiloa kohti. Proteiinit ovat ihmiselle elintärkeitä, sillä niitä tarvitaan lihasten ja luuston sekä elimistön toimintaa säätelevien hormonien ja entsyymien rakennusaineiksi. Ohjaamme ja tuemme henkilökuntaa, jotta salaattibaarista tulee kannattavaa liiketoimintaa ja tavaravirrat pysyvät hallinnassa. SalaattiMestari palveluksessanne Kiinnostaako konsepti. | Tukkutori | 3 | 2014 | 9 Perusruuasta saa riittävästi proteiinia M onipuolisesta ruokavaliosta saa yleensä riittävästi proteiinia, vakuuttavat suomalaiset ravitsemustutkijat. Ikääntyneelle enemmän – pikkulapsille vähemmän Ravitsemussuositusten mukaan aikuisen ja yli 2-vuotiaan lapsen proteiinin saannin tulisi kattaa 10 – 20 prosenttia päivittäisestä energiasta. Etenkään pikkulapsille ei tulisi antaa säännöllisesti tuotteita, jotka sisältävät perusruokaa runsaammin proteiinia. – Elimistömme ei mieti, kuinka paljon proteiinia juuri nyt tarvitaan, vaan kaikki syöty proteiini otetaan sisään lähes täydellisesti, hän sanoo. Proteiineja voidaan käyttää elimistössä myös ener- giaksi erityisesti silloin, kun muita energianlähteitä ei ole riittävästi tarjolla. Yhdestä grammasta proteiinia saadaan energiaa noin 4 kilokaloria. Ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen Helsingin yliopistosta kertoo, että proteiinit imeytyvät ruuansulatuskanavasta muualle elimistöön hyvin tehokkaasti. Proteiinin osuutta ruokavaliossa ei kannata ylikorostaa. Yli tarpeen saatava proteiini ei suoraan hyppää massaksi lihaskudoksiin, vaan ylimääräiset aminohapot muutetaan elimistön aineenvaihduntareaktioissa glukoosiksi ja rasvaksi. Proteiinin lisätarve korostuu etenkin silloin, kun ikääntyneellä ihmisellä on pitkäaikaissairauksia, sillä sairas keho tarvitsee enemmän proteiinia. (Ruokatieto – Krista Korpela-Kosonen) Markkinoi: Suomen Iglu Oy puh. Tilaa omasi jo tänään www.salaattimestari.fi Ota yhteyttä: Rami Kahlos Asiakkuuspäällikkö 040 713 8677 Petri Tähtinen Asiakkuuspäällikkö 045 139 3844. 09 2709 2990 Toimipisteesi tuottavimmat neliöt SalaattiMestari on itsepalveluperiaatteella toimiva salaattibaari, jossa kuluttaja on oman salaattinsa kokki SalaattiMestari tarjoaa sinulle: • Valmiin konseptin, konseptimanuaalin ja suunnittelutyökalut • Houkutteleva ja trendikäs kokonaisuus • Yksi kumppani, jolta hankit kaikki tarvikkeet ja raaka-aineet Annamme aluksi ohjeistuksen ja koulutuksen salaattibaarin ylläpitoon ja järjestämme henkilökunnalle aloitusvalmennuksen sekä jatkossa säännöllisiä lisäkoulutuksia. Riittävä proteiinin saanti auttaa ikäihmistä lihasmassan sekä luuston mineraalimassan säilyttämisessä. Laajat kansainväliset väestötutkimukset antavat viitteitä siitä, että runsas proteiinin syöminen varhaislapsuudessa altistaa ylipainolle
Maanalaiset tilat ovat valoisat, ja Herkussa herkutellaan myös väriharmonialla. – Sekä Herkun myymälä että ravintola ovat samanhenkisiä. Uutuustuotteille aikaa Timo Pitkäranta tuli Sokokseen kolme vuotta sitten, kun hänen aikaisemmat työpaikkansa olivat Stockmannilla Tampereella ja Oulussa. Sokos Herkussa ovat laajasti esillä lähialueiden pientuottajien herkut. Markkinoimme ristiin toisiamme, toteaa Timo. – Meille tulee vasikkaa Virroilta ja karitsaa Ahvenanmaalta Reinin lihan kautta. On tätä päivää, kun tuotteella on tarina. Vuonna 2011 valmistunut ja kuusi vuotta kestänyt tavaratalon saneeraus toi uutta elämää, kun Herkku sai lisätilaa Kuninkaankadun alta. Ravintola on 235 asiakaspaikallaan ja noin tuhannella päivittäisellä asiakkaallaan Pirkanmaan osuuskaupan suurin. Timo Pitkäranta kehuu rikasta tuotekehitystä kuten punajuurisämpylää. H erkku sijaitsee katutasosta kerros alaspäin ja Herkun vieressä on hyviin ruokaviineihin erikoistunut Alkon myymälä. Herkun alla olevassa kerroksessa on vielä Ravintola Herkku Tampere. Uusien tuotteiden juurruttaminen myyntiin on ollut pitkä prosessi, jossa täytyy olla periksiantamaton. – Kauppahallissa oleva Ravintola 4 Vuodenaikaa myy esimerkiksi raaka-makkaroita. – Valikoimien kautta poikkeamme tosi laajasti muista. Timo sanookin, että Sokos Herkkuun halutaan tuote-esittelijöitä kertomaan tuotteista ja myymään niitä. Koska Sokos Herkkuja on niin vähän, se kuuluu S-market -ketjuun, jonka valikoiman mukaiset tuotteet ovat hinnoiteltu kuten muissakin ketjun liikkeissä. tryffeleitä ja pakastettua hanhenmaksaa sekä 250 tuotteen valikoima italialaisilta pientuottajilta. Sokos-tavaratalo sijaitsee Hämeenkadun ja Hallituskadun välissä ja kaduilla on korkeuseroa. Asiakas voi luottaa, että meiltä löytyy tuotetta aina. Sen tie myymälään oli sattuma, kun Timo Pitkäranta sai ruislastuja tuliaisina ja ihastui niihin. Hävikkiä tulee alussa, mutta on luotettava siihen, että määrätietoinen työ palkitaan. – Tätä erittäin hyvin toimivaa kauppahallia voisi pitää kilpailijana, mutta minä pidän sitä yhteistyökumppanina ja voimavarana. Sokos Herkussa käy päivittäin 5 000 – 7 000 asiakasta ja liikevaihto on 23,5 miljoonaa euroa. Kauppahalli yhteistyökumppanina Sokoksen vieressä on Tampereen Kauppahalli, johon asiak- Herkun valikoimissa on liki kaikkien Pirkanmaan lähileipomoitten tuotteita. Tuote-esittelijät ovat tervetulleita Timo Pitkärannalla on 600 avainasiakkaan sähköpostilista, ja hän lähettää uutuuksista vinkkejä tai tiedon siitä, kun jotain harvinaisempaa kuten tuoretta kateenkorvaa tai esimerkiksi rostcoff-sipulia on taas saatavilla. Pitkärannalla on suora yhteys italialaiseen tavaranhankkijaan, joka muutoin toimittaa tuotteita huippuravintoloihin. Päivärinteen ruislastu käy kaupaksi Sokos Herkussa. Herkulle on ominaista palvelutiskien laajuus ja runsaus. Lempääläinen pariskunta oli myymälässä maistattamassa kasvattamaansa luomukukkoa, jonka minä tein ruoaksi, kuvaa Timo yhteistoimintaa tuottajien kanssa. Ravintola tekee myös meille niin sanotun talon makkaran, jota saa vain meiltä. Pinta-alaa on nyt runsaat 2300 neliötä. – Menekki on ollut loistava, iloitsee Timo.. Myymälässä on mm. Niin kävi alussa minullekin, nauraa Timo ja vertaa tätä Tampereen erikoisuutta Pisan kaltevaan torniin. Tämä sitruunalla ja korianterilla maustettu raakamakkara vie kielen mennessään, myhäilee Pitkäranta. Myynti on tasaista jokai- Gin tonic -drinkin voi tehdä myös sille suunniteltuun veteen, jota on Herkun valikoimissa 1,75 euron hinnalla. – Sähköpostilla saavutan asiakasryhmän, joka oikeasti on kiinnostunut ruuanlaitosta ja antaa arvoa meidän jutuille. Timo Pitkäranta kertoo lihaosaston olevan hänen lempilapsensa. Myyntipäällikkö Timo Pitkäranta kertoo myymälän erikoisena ominaisuutena olevan vinot lattiat, kun arkkitehti oli halunnut , ettei Sokokselle nousta portaita. Molemmissa huomioidaan niin lähiruoka kuin kansainväliset trendit. Vielä kuitenkin ollaan matkalla tahtotilaan ja kehitystyötä, koulutusta sekä tuotekehitystä tehdään jatkuvasti. Timo Pitkärannalla on kuitenkin vapaat mahdollisuudet hankkia tuotteita lisää ja Sokos Herkussa on peräti 23 000 tuotetta, kun perusmarketissa on siitä vain kolmannes. kailla on suora käynti tavaratalon ensimmäisestä kerroksesta. – Markkinointirahan voi käyttää näin luottamuksen rakentamiseen. 10 | Tukkutori | 3 | 2014 | Sokos on tamperelaisten herkkukauppa Sokos Herkku on harvinaista herkkua; sellaista ei löydy Helsingistä, mutta Tampereella se on säilynyt jo 40 vuoden ajan. Kun asiakas ei tiedä lukita ostoskärryä, se lähtee aaveajelulle toiseen päähän myymälää. Vihreän ja harmaan värit vaihtelevat seinissä, grafiikassa, ostoskoreissa ja työntekijöiden vaatteissakin. Timo oli nähnyt pullon hienossa ravintolassa ja valmistaja kummasteli, kun Timo halusi tämän ravintolatuotteen kaupan myyntiin. – Olisin ymmärtänyt, että katutaso olisi esteettömän kulun vuoksi vino, mutta on mystinen juttu, että jokaisesta kerroksesta on tehty vino
Laajan valikoiman ansiosta olemme saavuttaneet varakkaamman keskiluokan. Sokos Herkulle myönnettiin vuoden 2012 lopulla Chaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjien Veljeskunnan kilpi. | Tukkutori | 3 | 2014 | sena päivänä eikä painotu viikonloppuihin kuten monissa hypermarketeissa. Myyntipäällikkö Timo Pitkäranta myöntää, että pitkittynyt taantuma näkyy kuluttajien ostokäyttäytymisessä. Sokos Herkun palvelutiskistä myytävät ruoat ja esivalmistetut ruoat ovat yleensä myymälän henkilökunnan valmistamia. – Myös päivän sisällä asiakasvirta on tasaista; jo aamulla on säpinää, kun varttunut väki tulee ostoksille. Keskustapaikkana täällä käy paljon opiskelijoita. 013 316 940 myynti@porokylanleipomo.fi www.porokylanleipomo.fi 11. Ravintolassamme käy päivittäin 1000 –1100 asiakasta ja 235 asiakaspaikalla on todella hyvä käyttöaste. Kyrönrannankatu 2 75500 Nurmes puh. – Täällä valmisteltujen tuotteiden osuus on suuri, mutta iloitsemme siitä, että nykyään saa eri tuottajilta jo loistavan valikoiman tuotteina joko puolivalmisteena tai valmiina tuotteena. – Kuluttajat ostavat edulli- sempaa, mikä näkyy palvelutiskissä. Kun media toitottaa lamaa, ryhtyvät säästämään nekin, joilla rahaa olisi. Hevi-puolella ei kuitenkaan niinkään säästetä. Kilven myöntämisen edellytyksenä on, että myymälässä tulee olla vähintään kaksi järjestön ammattiarvon omaavaa jäsentä ja toisen näistä jäsenistä on oltava arvoltaan Maître Rôtisseur, mikä arvo on myyntipäällikkö Timo Pitkärannalla. Viljaton Laktoositon Luontaisesti gluteeniton POROKYLÄN GLUTEENITTOMAT uutuudet nyt tilattavissa! TOIMITUKSET maanantaisin keskiviikkoisin perjantaisin KUUSI TUOTETTA Juustosämpylä Hirssileipä Vaniljamuffinssi Riisipiirakka Perunarieska Jyväleipä KYSY LISÄÄ! Kysy lisää Porokylän Leipomon gluteenittomista uutuustuotteista! Carita Tuohenmaa ja Harri Tiihonen myyvät edustamiensa lihayritysten tuotteita Sokos Herkussa, jonka toimintakulttuuriin kuuluu antaa tilaa yhteistyökumppaneille
Samoin pehmeät rasvat ja kala ovat tärkeitä.. Väki vanhenee kuitenkin nopeasti, sillä tämän päivän 65-vuotiaalla miehellä eliniän odote on 18 vuotta ja naisella 22 vuotta, mutta toimintakykyisen eliniän odote jää noin 7 vuotta lyhyemmäksi. – Ikääntyvätkin kaipaavat vaihtelua. . Sen tulee olla käteen sopiva ja sopivan painoinen. Tekstikoon tulee olla sellainen, että se on luettavissa. Heidän koulutuksensa, 865 GRILLIJUUSO EXTRA, me 10 Meiltä saat kaikki HoReCa-tuotteet www.klavus.fi www.lihajaloste-korpela.fi Klåvus 02-2435000 • 040 5688567 tulot, elintavat ja asumismuodot vaihtelevat, korostaa Tahvonen. Ruokien tulee olla tunnistettavia. Olennainen asia on elintapasairauksien ehkäisy ja puhkeamisen siirtäminen. – Pakkauksessa tulee olla selkeä ohje, mistä ja miten se avataan. – Tärkeää on kasvisten, marjojen ja hedelmien runsas kulutus. Raija Tahvosen mukaan elintapasairauksien ehkäisyssä koko ruokavalio ratkaisee, eivät yksittäiset ravintoaineet. Pakkausten avattavuus tärkeää Pakkauksissa ja pakkausmerkinnöissä tulee ikäihmiset huomioida. tästä! t a v a t t a l l i r g Tilaa PAK. 12 | Tukkutori | 3 | 2014 | Mitä tuotteita ikääntyville. – Ikääntyneet ovatkin hyvin heterogeeninen ryhmä. Ikääntyneet arvostavat pakkauksen kierrätettävyyttä ja jälkikäyttöä muuhun tarkoitukseen. Ikääntyessä ruuansulatuskanavan toiminta heikkenee, ruoan sulaminen ja imeytyminen huononevat sekä mikrobisto muuttuu ja immuunipuolustus heikkenee, joten terveellinen ruokavalio on entistä tärkeämpi. Muutos keski-iässä tai eläkkeelle jäämisen yhteydessä siirtää elintapasairauksien puhkeamista. Energiantarve pienenee jopa 30 %, mutta proteiinien tarve lisääntyy. – Vaikka ruoka-aineisiin joudutaan tekemään rakennemuutoksia, täytyy herneet, porkkanat ja muut jauhetut ainesosat pitää lautasella erikseen. Hoivakodeissa asuvilla on usein puremisja nielemisvaikeuksia. Hajuaisti heikkenee, samoin makuaisti, mutta vähemmän. Ikääntyneet eivät ole halunneet erityisesti ikääntyneille suunnattuja tuotteita, sillä he eivät halua samaistua ryhmään. Koko eliniän ruokatottumukset ja elintavat vaikuttavat ikääntyvän ihmisen ja vanhuksen terveyteen. – Terveys on tärkeä arvo ikääntyville ja he syövätkin terveellisemmin, mutta he suhtautuvat terveysväitteisiin epäluuloisesti. JA KULUTTAJA KUPAKOODIT VAS UUTUUS Professori Raija Tahvonen on mukana EU-laajuisessa projektissa, jossa edistetään kasvis- ja hedelmäpohjaisia tuotteita ikääntyneille ihmisille. Vitamiinien imeytyminen muuttuu ja D-vitamiinin puutos on yleistä. Raija Tahvonen korostaa ruokavalmisteen aistinvaraisia ominaisuuksia. – Ennusteiden mukaan kuitenkin jopa joka viides meistä elää satavuotiaaksi tai pitempäänkin, ja vuonna 2070 keskimääräinen elinikä saattaa olla 100 vuotta – italialaiset naiset elävät jo nyt yli 90-vuotiaiksi, sanoo Raija Tahvonen, joka on genomisen ravitsemuksen professori MTT:ssä. – Pakkauksesta pitää voida päätellä, millaista tuotetta se sisältää. OIK. 864 GRILLIAUROORA 300 G, me 10 868 GRILLIJUUSO 300 G, me 10 UUTUUS S uomen väestöstä on yli 65-vuotiaita viidennes ja yli 80-vuotiaita 5 %. – Ravintoaineiden tarve muuttuu merkitsevästi vasta vanhoilla ja yksilöllisesti silloinkin
Skandinaviassa heitä on jo 37 prosenttia kaikista kuluttajista. Brändinvetäjät kamppailevat koettaessaan kiteyttää tuotteen arvoja maailmanlaajuisesti merkittävimpiin vastuullisuuden ja moraalin ulottuvuuksiin. Innovaatio ei tarkoita kummallisia avaruuskeksintöjä. Stender-Rasmussenin mukaan heidän tulisi sen sijaan ottaa kuluttaja mukaan arvonluomiseen. Keiton makuvivahteiden loputon viilaus ei auta myyntiä, vaan oikeasta kulmasta vedetty markkinointi. Hän osaa kuitenkin katsoa hyllystä halvimman. Keskimääräinen kuluttaja ei tiedä mitä litra appelsiinimehua maksaa. Innovaatio on ominaisuus, joka puhuttelee ihmisiä, jotain, minkä he kokevat merkitykselliseksi. Ei, kyse on jännityksen puutteesta, hän analysoi. Se kilpailee pikaruokaketjujen tarjonnan kanssa. Kategoria-ajattelu rajoittaa innovointia, hän jatkoi. Ainoa tapa kasvattaa arvoa on uuden luominen, Stender-Rasmussen sanoi. Esimerkiksi valmiskeittoja valmistava yritys ei kilpaile toisen valmiskeiton tai 4 tuntia keittiössä viettävän kotikokin slow food -keiton kanssa. Ihmisten tarpeet muuttuvat ja he haluavat rajoja rikkovia tapoja niiden hoitamiseksi. Huippubrändit kasvavat, muut voivat etsiä uuden työpaikan, markkinatutkija Stender-Rasmussen sivalsi. (Ruokatieto – Laura Lounasheimo) www.omapiha.info 23.5.2014 11:06:28. Brändin on tarjottava nipullinen hyötyjä, koska kuluttaja ei osta vain itse tuotetta vaan tuotteeseen liittyvää kokonaisuutta. – Asumme länsimaissa, tarvitseeko meidän säästää roposia ruuassa, kun ostamme 500 euron älypuhelimia. – Kuluttaja haluaa osallistua, olla mukana brändissä. Emme ole hintakilpailussa, kuten luullaan, vaan todellinen kilpajuoksu käydään innovaatioissa, vakuutti GfK:n Pohjoismaiden johtaja Henrik Stender-Rasmussen Elintarvikepäivän avauksessa. – Tuotantoketjun ylioptimointi johtaa tuotteen arvon laskuun. Täydellisyyden tavoittelu taas on merkityksellisen kokemuksen luomista rajoittava kompastuskivi. | Tukkutori | 3 | 2014 | Elintarvikepäivä: Uutta tai ulos –J os ruoka ei tarjoa uusia ideoita, ihmiset etsivät halvimman hinnan. Yrityksen on huolehdittava, että brändin ja kuluttajien arvot kohtaavat. Tuoteryhmä meni jo Innovaatiolla markkinatutkija tarkoittaa esimerkiksi uusia ateriaratkaisuja, ympäristöhyötyjä, uusia tapoja käyttää tuotetta ja käyttää rahaa. – Eettisestä, kestävästä ja terveellisestä saarioinen_pronto_230x160.indd 1 13 Vaihda vapaalle, hae uusi Oma PIHA lehtipisteestä! kuluttamisesta kiinnostuneita LOHAS-kuluttajia on entistä enemmän
Mäkelää harmittaa kuluttajien keskuudessa vallitseva käsitys siitä, että valmisruoissa olisi säilöntäaineita. Hän aloitti huhtikuun lopulla viljojen ja öljykasvien kylvämisen noin 240 hehtaaria alalla, joista noin 220 hehtaaria oli omia maita ja loput velipojan puolison peltoja. Mäkelä toteaa lihan teurastustoiminnasta luopumisen olevan jatkoa aikaisemmalle linjalle, jonka mukaisesti myös kasvikset ostetaan kuorittuina ja esikäsiteltyinä. Mäkelä korostaa, että yritys ei ole luopumassa kotimaisesta lihasta, vaan päinvastoin Saarioinen on tehnyt periaatepäätöksen, että kaikissa Saarioinen, Saarioisten Kartanon parhaat ja Toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä on ollut Saarioinen Oy:n palveluksessa vuodesta 1985 Saarioisten Eväs -brändien alle kuuluvissa valmisruokatuotteissa käytetään vain suomalaista lihaa. Äidin poismenon jälkeen 85-vuotias isäni käyttää Saarioisten valmisruokaa, kun hän ei ole koskaan itse laittanut ruokaa, kertoo Ilkka Mäkelä. Yhtiön ydinosaaminen siirtyy alkutuotannosta yhä lähemmäs suurtalouksien ja kotitalouksien keittiöitä. Päätös oli periaatteellisesti suuri, sillä olimmehan Suomen ensimmäinen broilerinjalostaja, toteaa Mäkelä. Kun emme ole enää noutamassa samalta kylältä kilpailijoiden kanssa eläimiä, kuljetukset optimoituvat ja kustannuksia säästyy. – Suomalainen teollisuus tuntee suomalaisen kuluttajan tarpeet ja tuotekehitys on lähellä. Mäkelä oli Saarioisten Säilyke Oy:n toimitusjohtajana kymmenen vuotta ja nousi koko konsernin johtoon vuonna 2007. Säilyvyys perustuu hyviin raaka-aineisiin, hyvään valmistushygieniaan, nopeaan jäähdytykseen ja kylmäketjuun. Vaikka viime vuosina valmisruokien volyymi on laskenut, uskoo Mäkelä niiden kulutuksen kasvavan tulevaisuudessa. 14 Ässä-haastattelu | Tukkutori | 3 | 2014 | Ilkka Mäkelä: ”Kotimaisuuden suosimisella hyvinvointia suomalaisille” Saarioisten toimitusjohtaja Ilkka Mäkelällä on ainutlaatuinen paikka tarkastella suomalaista elintarvikealaa. Vajaa vuosikymmen sitten Saarioisten mainonta ”äitien tekemästä ruoasta” oli menestys ja niistä ajoista valmisruoan maine on heikentynyt. Valmisruoka nousee Saarioisten markkinaosuus valmisruoissa on 40 prosenttia. On yhteinen vastuu, että alkutuotanto ja elintarviketeollisuus säilyvät maassamme. On paljon helpompi tuoda valmiita tuotteita kuin raaka-aineita, sanoo Mäkelä. W WW.P EK K AV EH VI L AI N EN .F I. Saarioisilla on pitkäaikainen sopimus Atrian kanssa kotimaisen lihan raaka-ainetoimituksista. – Kotitalouksista yli 70 prosenttia on 1–2 hengen talouksia, ja ne tulevat ostamaa val- miita tuotteita. Peuroja näkee runsaasti ja ilveskin voi siellä kuljeskella, tunnelmoi Ilkka Mäkelä kotiseutunsa luontoa. Myös kotona asuville vanhuksille valmisruoka on hyvä vaihtoehto. Ruokaturva tulee hoitaa Mäkelää ilahduttaa se, että Suomessa toimivat kaupparyhmittymät ja -ketjut liputtavat vahvasti kotimaisuuden puolesta. – Suomi on aika yksin, jos ongelmia meriliikenteeseen tulee. Ilkka Mäkelä on ollut Saarioisten palveluksessa jo liki 30 vuotta, kun itse Saarioisten perheyhtiöllä on puolet enemmän ikää: se purkitti ensimmäiset punajuuret vuonna 1953 Sahalahdella Saarioisten kartanossa. Kaupalle suomalainen teollisuus on myös logistinen etu, kun tuore-elintarvikkeet menevät tehtaalta suoraan kauppaan eikä varastoja tarvita, pohtii Mäkelä. Lihavalmisteissa se on haastajan asemassa. – Meille on elintärkeätä saada kotimaista lihaa. Elintarviketuonnin määrä on kuitenkin viime vuo- sina kasvanut, eikä vienti ole kehittynyt kuten olisi pitänyt. – Kuluttajien trendinä on lähiruoka ja Suomessa tuotettu ruoka saa arvostusta. Vain kotimaista lihaa Helmikuun alussa toteutui kauppa, jolla Saarioinen myi naudan, sian ja broilerin hankinta-, teurastus- ja leikkuuliiketoiminnot Atria Oyj:lle. Suomalaisia elintarvikkeita suosimalla taataan työtä ja raha jää kotimaahan. – Laitamme pakkauksiin joutsenmerkin lisäksi myös tekstin, että liha on kotimaista, sillä kuluttajille on epäselvää alkuperämerkkien sisältö. –O n ollut hienoa seurata teerien soidinmenoja. Saarioinen Oy on markkinajohtaja valmisruuissa, marjavalmisteissa ja salaattikastikkeissa. – On selvää, että ilman suomalaista alkutuotantoa ei olisi elintarviketeollisuuttakaan Suomessa. – Saarioinen ei ole koskaan lisännyt säilöntäaineita. – Olemme nyt suurista liha-alan toimijoista ainoa, jolla ei ole omaa alkutuotantoa. Vapaa-ajallaan kevätkylvöjen ja syyspuintien aikaan hän on maanviljelijänä kotitilallaan Punkalaitumella. Haluamme, että tuottajille jää kasvatuksesta riittävä tulos ja he voivat kehittää toimintaansa, toivoo Ilkka Mäkelä. Ilkka Mäkelä näkee kotimaisessa elintarviketuotannossa myös turvallisuusnäkökohdan
Mäkelän mukaan ruoan myyntivolyymi on tippunut kaksi vuotta peräkkäin. Saarioinen Oy – Kartanosta elintarvikekonserniksi Sodasta palattuaan Reino Avonius ryhtyi viljelemään maatilalla sitä, mistä on suurin puute: tupakkaa. Elintarviketeollisuus voi kommunikoida kuluttajan kanssa, mutta harvat ovat sitä pystyneet hyödyntämään. Historia Vuonna 1945 tupakkapellon sotkeneet lehmät pois, tyhjäksi jääneeseen navettaan siitoskanala 1947 Sahalahdelle Saarioisten Taimisto Vaalan valmiit salaattikuutiot ovat näppärä lisä salaatteihin. Mitä nettikauppa tuo. Erään selvityksen mukaan kotitalouksissa roskiin menevistä ruoista on 15 % avaamattomia pakkauksia. Ruoan nettikauppa on lähtenyt Suomessa hitaasti käyntiin, mutta Mäkelä varoittaa, että tilanne voi olla kymmenen vuoden kuluttua toinen. | Tukkutori | 3 | 2014 | – Teollisuuden tekemän valmisruoan osuus on vain 4 prosenttia kaikesta ruuasta jota syömme, mutta siitä kirjoitetaan paljon enemmän kuin syödään ja usein uutisointi on negatiivista. Kuluttajat voivat noutaa ruokaostokset noutopisteestä tuoreempana kuin perinteisestä kaupasta. – Sosiaalisen median nousu on valtava haaste, mutta myös mahdollisuus. Ruoka on liian halpaa, jos sitä laitetaan roskiin. Vaalan Juustolan tuotemerkkejä ovat Haapalan juustoleipä ja Erätuli. – Vaikka on taantuma, silti perinteisten ja hyvin edullisten laatikoiden menekki ei ole kasvanut. Erilaisissa ruoka-alan kohuissa melkein aina viitataan valmisruokaan, sillä monelle kuluttajalle valmisruoka tarkoittaa kaikkea teollisesti valmistettua ruokaa. Tuote on keskusliikkeiden ja ketjujen valikoimissa. Voi olla, että elintarvikkeet tilataan jo suoraan tehtaalta ja jollekin jää logistiikan hoitaminen. Niissä maistuu lähitilojen tuore maito! myynti@vaalanjuustola.fi puhelin 044 521 2688 www.vaalanjuustola.fi 1948 Humus-tehdas, sinikettujen ja minkkien tarhaus alkoi 1953 punajuurten säilöntä 1957 maksalaatikko 1959 broilerien kasvatus ja markkinointi 1981 einespitsa Perheyhtiö omistajina Avotie ja Dieckmann Tuotanto 4 paikkakunnalla valmisruokatehdas, Kangasala ruokatehdas, Valkeakoski säilyketehdas, Huittinen Saarioinen Eesti OÜ, Rapla Liikevaihto 2013 oli 326,4 milj.€, liikevoitto 10,6 milj.€ Henkilöstö keskimäärin 1752 Hallituksen puheenjohtaja Kaisu Avotie toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä Puhtaita ja tuoreita kasviksia Utajärveltä www.pottumies.fi VAALAN JUUS T OLA 15. Ne tekevät vihannessalaatista ruokaisamman ja tuhdimman pääruokasalaatin saat lisäämällä mukaan savukalaa tai grillattua lihaa! Kätevässä 200 g annosrasiassa, myyntierä 6 kpl. – Kaupalle on miettimistä, miten olla muutoksessa mukana. Sen sijaan kolme kertaa kalliimpien tuoresalaattien ja täytettyjen leipien menekki on lisääntynyt, joten muutokset ruokailutottumuksissa eivät ole hinnasta kiinni, toteaa Mäkelä. Mäkelä sanoo, että mediassa tehdään helposti yleistyksiä, joilla ei ole tieteellistä taustaa. – Toivottavasti tämä kaikki on vähentynyttä hävikkiä. Tämä voi olla kotimaisuuden etu, kun valmistus on lähellä, ennustelee toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä Saarioisilta. Kesäinen salaatti Vaalan juustoleivästä! Eineslaatikoita valmistuu Sahalahden tehtaalla
Lisäksi riippumattoman tahon pitäisi valvoa, ettei poimittujen marjojen hinnoittelussa ilmene syrjintää ja että poimijoilta perittävät kulut ovat kohtuullisia alueen hintatasoon nähden, Koska lainsäädännön kehittäminen vie aikaa ja resursseja viranomaisvalvontaan on vaikea löytää, Luonnontuoteteollisuusyhdistys on päättänyt kehittää alalle itsesäätelymekanismin. Työnantajavelvoitteiden tuoma lisäkulu olisi kuolinisku alalle, Jääskeläinen toteaa. Luonnontuotealalle itsesäätelymekanismi L uonnontuoteteollisuusyhdistys on keskustellut työja elinkeinoministeriön kanssa luonnonmarja-alan pelisäännöistä. Suomalaisten luonnonmarjojen hyödyntäminen kärsii jo nyt valtion verolinjauksista, joista hankalin on luonnonmarjamehuihin kohdistuva virvoitusjuomavero. Suomi menestyi kukkasidonnassa K ansainväliset Florarte-kukkasidontakilpailut järjestettiin Italian San Pietro in Lamassa huhtikuun lopulla. Mekanismiin liittyy myös poimijalta perittävien majoitus-, ruoka- ja liikkumiskulujen raportoinnin yhtenäistäminen, jolloin tulotason seuranta ulkoasiainministeriölle tehtävää kausiraporttia varten helpottuu. 16 | Tukkutori | 3 | 2014 | Kolmantena työnä oli polkupyörän koristelu. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Yhdistyksen tavoitteena on, että metsien marjoja saadaan jalostukseen ja nykymalliin perustuva ulkomaalaisten poimijoiden kutsumenettelykäytäntö jatkuu. – Poimijoille viisumin yhteydessä annettava TEM:n tiedote on hyvä askel siihen suuntaan, että toimintaa kehitetään aktiivisesti yhdessä valtionhallinnon kanssa, toteaa yhdistyksen asiamies Mari Jääskeläinen Elintarviketeollisuusliitosta. HoReCatukkukaupan liikevaihto laski Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten HoReCa-tukkukaupan liikevaihto supistui maaliskuussa 3,6 prosenttia vuodentakaisesta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 153,4 miljoonaa euroa. Kilpailuihin osallistui 13 kahden hengen joukkueetta ympäri Eurooppaa. – Marjojen jalostusarvo jää vielä valitettavasti fiskaalisten tavoitteiden varjoon, vaikka juuri julkaistu valtion biotalousstrategia suorastaan edellyttää luonnonvarojemme tehokkaampaa hyödyntämistä ja siten myös luonnonmarjaelinkeinon edistämistä, Jääskeläinen huomauttaa. Kun poimijat ovat Suomessa, kolmas osapuoli auditoi mekanismin käyttöönottaneet yritykset ja niiden toimintatavat. – Paras malli kuitenkin olisi, että metsissä kiertäisi valvoja tutkimassa poimijaleirien olosuhteita. Vuoden 2014 tammi-maaliskuussa oli yhtä monta toimituspäivää edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Parhaimmillaan yhden vuoden satotuloilla he voivat ansaita moninkertaisesti kotimaassaan maksettuun palkkaan verrattuna. Nykymallissa poimija ei ole työsuhteessa, vaan hän omistaa itse keräämänsä marjat kunnes myy ne marjoja ostavalle toimijalle Suomessa. Suomalaisten floristien kimppu kelpasi tuomareille. – Jos poimintaa tehtäisiin työsuhteessa, marjojen hankintahinta nousisi. Pirjo Koppi ja Tiina Koskinen toivat suomalaiselle kukkasidonnalle meriittiä Italiasta Toisena työnä oli patsaan koristelu, taustalla kimppu. Vuoden 2014 maaliskuussa oli 21 toimituspäivää eli yksi päivä edellisvuoden maaliskuuta enemmän. Tämä heikentäisi merkittävästi suomalaisen metsämarjan kilpailukykyä luonnonmarjamarkkinoilla. Mehumarkkinat ovat supistuneet huolestuttavaan tahtiin viimeisen valmisteverokorotuksen jälkeen. Norja nappasi niukasti voiton vain pisteen erolla toiseksi tulleeseen Suomen joukkueeseen. Poimijat tienaavat hyvin ja tulevat mielellään Suomeen Kokeneet poimijat tulevat Suomeen mielellään vuosi toisensa jälkeen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.. Kilpailutöitä oli kolme: Kimppu teemalla ”Lecce Baroque”, patsaan koristelu ” Gru del Deserte” ja museopyörän koristelu. HoReCa-tukkukaupan liikevaihdoksi kirjattiin kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa 442,3 miljoonaa euroa, jolloin vähennystä vuodentakaisesta kertyi 2,0 prosenttia. Suomea joukkueena edustivat Pirjo Koppi ja Tiina Koskinen. Kolmanneksi sijoittui Norjan kakkosjoukkue
Ja niistä toivottavasti nautimme vielä pitkään. Vaikka niillä yleensä on sentään jonkinlainen viilennys, monesti olen nähnyt tulppaaneja nuutuneena ja auenneena. | Tukkutori | 3 | 2014 | Kukkasidonnan mestaruus kisataan Oulussa K ukkasidonnan Suomen mestaruuskilpailut järjestetään Oulussa syyskuun 27.–28. Varsinainen The Lonely Bouquet Day on tänä vuonna 29. Helleaalto näkyy myös jälleen kerran surullisina leikkokukkina monessa marketissa. – Kilpailu on lisäksi karsintakilpailu Europa Cupiin. ryhmäkAsvit • orvokit ja muut ryhmäkasvit NIEMISEN PUUTARHA 0400-203 728/Tapani • 040-562 8869/Marko 0400-315 296/Markku • Lököntie 50, 04530 Ohkola. Jos et vielä ole, tee se jo tänään. 09-2396108, 040-7358351 www.talmanlehtopuutarha.fi AmppelissA virvan tulet Esitteet, kuvastot, logot pakkaussuunnittelu, nettisivut, kaikki yrityksesi graafinen suunnittelu 17 tivaalia. Kukkasidonnan Suomen mestaruuskilpailussa kilpaillaan kahdessa sarjassa: juniorit ja seniorit. Kilpailu käydään Rakenna-Sisusta-Asu -messujen yhteydessä. Ei haittaa, suurista ja hölmöistäkin ideoista voi saada parhaat aatteet toteutuskelpoiseksi floristiikan taidonnäytteeksi. Peräänkuulutan edelleen floristeja liittymään yhteen rintamaan ja käymään taistoon näitä markettileikkoja vastaan. Euroopan mestaruuskilpailut käydään vuotta myöhemmin Italian Genovassa. Kukkasitojien kannustajaa ja messuja isännöi tasavallan ykköstimpuri Jorma Piisinen. Viis helteestä, kuumuudessa ne parhaimmat ja hulluimmat ideat tulevat. Ja jo viime kesänä mainostamani yksinäisten kimppujen kampanja on suuressa suosiossa päivittäin maailmalla. Pelissä on siis SM-tittelin lisäksi myös paikka EM-kisoihin, painottaa Kukkakauppiasliiton puheenjohtaja Niina Minkkinen. Ihanat, ensimmäiset hellepäivät ovat saapuneet. Voi ihana kesä ja ihanat kukat! Missä olisimmekaan ilman niitä. Varsinkin meillä Suomessa. Suomessa ja maailmalla on onneksi jo näkynyt merkkejä ”hiljaisesta kukkavallankumouksesta”. Miltä kuulostaisi vaikkapa kukkalauttojen teko Lauttasaaressa, Helsingissä, Aurajoen ylitys kukin Turussa tai Näsinneulan peittäminen kukkiin Tampereella. En edes halua ajatella, kuinka kauan ne ovat siellä olleet myynnissä. Talman lehtopuutarha p. Oman ammattitaidon, materiaalin hyvinvoinnin ja ihmisten tietoisuuden takia! Kesäksi kauppa taas tunnetusti hiljenee, joten nyt meillä on oikeasti aikaa miettiä sotasuunnitelmaa, koota joukkoja ja ehkä jopa toteuttaa ensimmäiset iskut. kesäkuuta, jolloin sadat ja tuhannet, elleivät jopa sadattuhannet yksinäiset kimput päätyvät onnellisina uusiin koteihin. Ne olivat osa Ihana Helsinki -kaupunkifes- TTT - Graafinen Suunnittelu 040 572 9272 suunnittelu@ttt-gs.fi www.ttt-gs.fi Kauppapuutarha-Kukkatukku Kokkolassa Luotettava yhteistyökumppani pitkällä kokemuksella. Lämpötila tuntui kohonneen ensimmäisenä hellepäivänä parikymmentä astetta edelliseen päivään verrattuna. Ensinnäkin paras tulppaanisesonki meni jo, ja toiseksi miksi ihmeessä niillä ei ole kunnollista hoitoa. kertaa järjestettävään kaksipäiväiseen kilpailuun osallistuu kukkasidonnan ammattilaisia ja alan opiskelijoita ympäri Suomen. puh. Tällaiset floristiikan tempaukset ovat erittäin hyvä alku, mutta lisää tarvitaan. Esimerkiksi Helsingissä Esplanadin valopylväät kukitettiin uskomattoman hienoilla leikkokukkateoksilla toukokuun puolivälissä. Joka kesä ne yllättävät, mutta silti tuntuu, että tänä kesänä ne tulivat ihan ykskaks yllättäen yhdessä yössä. – Luvassa on mahtavaa kukkaloistoa, ammattitaitoista kukkasidontaa Suomen huipulta ja uskomattomia elämyksiä, hehkuttaa Niina. 06-8326500 www.lindellflowers.com PALVELEVA KUKKATARVIKETUKKU Liikenteessä kolme tarvikeautoa. Onnea valmistautuneille! • ruusubegonia • rautayrtti • verenpisara • pelargonit • miljoonakello • lumihiutale • orvokki ruukkukAsvit • pelargoni • ruusubegonia • uuden guinean liisa • marketta • lumihiutale • verenpisara • ym. Suuri tai pieni suunnitelma, idea tai ajatus. Kilpailu koostuu karsintakilpailusta, jossa sidotaan ennalta valmisteltava sidontatyö sekä yllätystyö. Laadukas verkkokauppa www.suomenkukkatarvike.fi Niko 044-4400 004 • Markku 0400-242 673 • Pauli 0400-242 674 PERENNAT mausteet, vihannekset, mansikat, yksivuotiset köynnökset ym. Tänä vuonna 48. päivinä. Helleaallon sekoittama pää ja senmukaiset ideat Kirjoittaja Virva Antila tekee töitä freelance-floristina. Finaaliin pääsee puolet kilpailijoista, karsintakilpailun paremmuusjärjestyksessä. Ja kaiken keskellä aina sitä pientä, hiljaista kukkavallankumousta käydään päivittäin kivijalkakukkakaupoissa, siellä jälleen kesällä kukkaloisto pääsee oikeuksiinsa ja toivottavasti rantautuu myös kadulle kauppojen eteen. Joko sinun kylässäsi tai kaupungissasi olet liittynyt yhteen muiden floristien kanssa ja alkanut ideoida suuria suunnitelmia floristin työn ja leikkokukkien tunnettuuden nostamiseksi sekä myös sen jatkumiseksi
Findus Nordicin kokoamien tietojen mukaan 62 prosenttia pohjoismaisista kuluttajista arvostaa terveellisyyttä, 47 prosenttia sosiaalista kuluttajuutta ja 42 prosenttia on kiinnostunut ruokakulttuurisista arvoista ja eri maiden ruokatyyleistä. Ravintola Olo muutti viime elokuussa historialliseen Lampan taloon Kauppatorin reunalle. – Dark stores, hämärät varastohallit, ovat kauppaketjujen keräilykeskuksia, joissa verkon kautta tilatut ruokakassit kootaan asiakkaan tarpeen mukaan. 010 387 0880 TILAUSHINTA Vuonna 2014 tilaushinta on 35 euroa Kollegat äänestivät keittiömestari Pekka Terävä Vuoden Kokiksi 2014, toiseksi eniten ääniä sai Jyrki Vesivalo. Luomu on hänelle mauste, johon maailmanlaajuisesti ei valitettavasti ole varaa. Lehti tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita on saatavissa. Lähikaupassa käydään täydentämässä kaappeja tuoreella ruualla ja erikoistuotteilla. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk Voit lukea lehteä myös digitaalisena näköispainoksena www.tukkutori.eu hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Suomen Gastronomian Akatemian mitalit jaetaan elokuun lopussa Mäntässä järjestettävässä ruokatapahtumassa. Esimerkiksi hedelmien ja vihannesten sesongit eivät ole enää tuttuja nuorille kuluttajille. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali Painopaikka SLY-Lehtipainot Oy/ Kirjapaino Uusimaa ISSN 1796-5012 9. Lue arkistosta Tukkutori-lehdessä numero 7/2009 (www.tukkutori.eu —> Digilehti) ollut artikkeli ”Ravintola Olossa tulee hyvä olo”. Myös minä odotan jo kesän vastustamattomia makuja erityisesti uusia perunoita, tilliä, tuoretta kalaa, sipulia ja marjoja. Käsitettä täytyy laajentaa, ja yhteistyö Pohjoismaiden kesken on elintärkeää. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä.. Paikallisuuden rinnalla ruoka liikkuu samaan aikaan nopeammin ja laajemmin ympäri palloa. Kuluttajat haluavat edelleen ruoka-aineksensa tuoreina, kotimaisina ja puhtaina. elokuuta. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. (Ruokatieto – Laura Lounasheimo) MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala Puh. Pohjoismainen lähiruoka –P ohjoismainen ruoka on meidän lähiruokaamme, julisti Findus Nordicin toimitusjohtaja Jari Latvanen Elintarvikepäivillä. – Siirrytään ruuan ostamisesta ruuan shoppaluun. Kaikkea saa ja milloin vai. Omia myyntilukuja tuijottamalla ei ole helppo löytää uusia ratkaisuja, siksi on kysyttävä kuluttajalta. Nyt on selvästi uusi aika nostaa Suomea kierrättämällä euroa paikallisissa yrityksissä, jotka työllistävät ja palauttavat kulutukseen käytetyt eurot takaisin lähialueen hyvinvointiin. Kirjoittaja Timo Taulavuori on Helsingin Tukkutorin toimitusjohtaja Paikallisen ja kotimaisen tuotannon arvostus on jälleen nousussa monissa eri maissa – myös Suomessa. Äänestykseen osallistui 87 suomalaista kokkia ja keittiömestaria ja ääniä sai 82 kokkia. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Avustavat toimittajat Virva Antila Graafinen suunnittelu ja taitto Taija-Tuulia Tammelin itse valita sen, ketä kuuntelemme. Kyllä Suomi nousee! TUKKUTORI Tukkutori -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Ruokashoppailua netistä Ostamisen voimakkaimpana trendinä Latvala pitää ennakkotilausta. Erityisesti pienilläkin paikkakunnilla ymmärrettiin lähikulutuksen merkitys paikallisen hyvinvoinnin edistäjänä. 441 763 Painotuote TUKKUTORI-lehti on pääkaupunkiseudun ja maakuntien yritysten kohtaamispaikka. (Ruokatieto) TAULAVUORI Lokaalia vai Globaalia. Asiakaspalvelu puh. Uusia nimiä 20 arvostetuimman listalla, joskaan ei suomalaisessa ravintolakentässä, olivat Filip Langhoff ravintola Askista, turkulaista ravintola Kaskista vetävä Erik Mansikka, Oula Hänninen Katisten kartanosta Hämeenlinnasta ja Teemu Aura, joka tunnetaan nyt Patisserie Teemu&Markuksesta. Kolmas oli Bocuse d’Or -kisaan valmentautuva Matti Jämsen G.W. Torniolaissyntyinen Latvanen ei usko luomuajatteluun, vaan sanoo sen sijaan uskovansa paikallisesti tuotettuun, mutta järkevässä, siis tarpeeksi suuressa mittakaavassa, tuotettuun ruokaan. Kansalliset rajat ovat vähän turhia ja puhuisin lähiruoka-Skandinaviasta, Latvanen totesi. Vaikka useat taloustieteilijät vannovat vapaan kaupan ja suhteellisen kilpailuedun nimiin, lähituotannon suosiminen on jälleen perusteltua myös taloudellisin ja työllistävin perustein. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Pekka Terävä ravintola Olosta on kollegoidensa mukaan suunnannäyttäjä, joka on määrätietoisesti tehnyt töitä ravintoloitsijana ja keittiömestarina sekä ollut mukana edistämässä suomalaista ruokakulttuuria eri yhteisöissä. Sundmansista. Viime vuonna hän oli sijalla 7. Kuitenkin yleensä paras maku, laatu ja hinta kohtaavat juuri sesongin aikana. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Shoppailemme vaatteita, miksi emme shoppailisi ruokaa, Latvanen huomauttaa. Italiaano ja fransmanni ovat tunnettuja siitä, että arvostavat yli kaiken oman alueensa herkkuja. Latvasen saamien vastauksien mukaan me kuluttajat haluamme yksilöllisyyttä ja hallinnan tunnetta valintoihimme. 1990-luvun lamasta noustiin Kierrätä markkaa Suomessa -kampanjoin, minkä seurauksena usko kotimaan tuotantoon kasvoi, massatyöttömyys vähentyi ja monien kotimaisten brändien arvostus lähti uuteen nousuun. Kesän lähestyessä oman maan antimien arvostus kasvaa selvästi. Meillä on samanlainen tiukka valvonta ja puhtaat kasvuolot. – Minulle lähiruoka on Pohjoismaat. Ihmiset, etenkään nuoret lapsiperheet, eivät halua kuluttaa aikaa hypermarketeissa vaeltamiseen, vaan tilata peruselintarvikkeet kerralla kotiin. Suomen Gastronomian Akatemian järjestämässä äänestyksessä Terävä kirkasti viime vuoden toisen tilansa kärkisijaksi. Lisäksi olemme epäluuloisia joukkomarkkinointia kohtaan, haluamme JAKELU 6000 kpl ruokakaupoille, ravintoloille, kukkakaupoille ja tukuille Digitaalinen näköisversio www.tukkutori.eu 5€/ numero ILMESTYMINEN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2014 kuusi kertaa; seuraavan kerran 29. 18 | Tukkutori | 3 | 2014 | Terävä nauttii kokkikollegoidensa arvostusta 2014 M ichelin-tähdellä palkittu keittiömestari Pekka Terävä on Kokkien kokki 2014. Myös äänestyksen toinen sija meni samaan ravintolaan keittiömestari Jari Vesivalolle
| Tukkutori | 3 | 2014 | Itäsuomalainen suosii eniten suomalaista S uomalaisista kuluttajista reilu enemmistö valitsee kaupassa kotimaisen elintarvikkeen, kun saatavilla on sekä suomalaisia että ulkomaisia tuotteita. Käyttö- ja sisustustavaroita ostettaessa suomalaisuuden merkitys vähenee. Näin varmistamme toimituksen tuoreuden. Kodin käyttötavaroita ostaessa 14 prosenttia kuluttajista ei pitänyt kotimaisuutta merkittävänä ostopäätöstä tehdessä, kertoo Eljala. Aktiivisimmin kotimaisia tuotteita suosivat itäsuomalaiset, paljastaa Suomalaisen Työn Liiton maaliskuussa toteutettu kyselytutkimus. 16–24-vuotiaista peräti 73 prosenttia nimesi tuotteen hinnan esteeksi suomalaisten elintarvikkeiden ostamiselle. Valmistamme puhdasta, aitoa, tuoretta ja maukasta valmisruokaa. – Tutkimuksen mukaan elintarviketuotteiden kotimaisuudella ei ole lainkaan merkitystä 9 prosentille suomalaisista kuluttajista. Raha, saatavuus ja laatu esteinä suomalaisen suosimiselle Kotimaisten tuotteiden ostamisen esteitä kartoitettaessa tutkimuksessa korostui rahankäyttö. Naiset (68 prosenttia) ostavat tutkimuksen mukaan miehiä (55 prosenttia) herkemmin suomalaisia elintarvikkeita, kertoo tutkimuspäällikkö Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitosta. Hintatietoisuus painottui erityisesti nuorten tekemissä ruokaostoksissa. Kotimaisuuden merkitys ei ole niin korostunut, kun ostolistalla on käyttö- ja sisustustavaroita. Ota yhteyttä! Timo Marttinen Heikki Hynninen 040 526 5158 040 566 9526 Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi RUOKAMME ON KOTONA TEHDYN MAKUISTA JA NÄKÖISTÄ. Tutkimuspäällikkö Jokke Eljala toteaa vain 9 % kuluttajista ilmoittavan, että kotimaisuudella ei ole merkitystä elintarvikkeita ostettaessa. Muita esteitä suomalaisten tuotteiden suosimiselle olivat tutkimuksen mukaan kotimaisten tuotteiden saatavuus ja niiden laatu. Itäsuomalaisista 71 prosenttia valitsee ruokakaupassa kotimaisen elintarvikkeen aina tai useimmiten, kun saatavilla on sekä kotimainen että ulkomainen vaihtoehto, kun taas Etelä-Suomessa vastaavan valinnan tekee vain hieman yli puolet kuluttajista (56 prosenttia). Kuluttajien käyttötottumuksissa suhteessa kotimaisuuteen on nähtävillä alueellisia eroja. 19. – Kulutustottumuksissa myös sukupuolten välillä on huomattavissa selkeä ero. HERKULLISTA VALMISRUOKAA T E E M M E K A I K K I R U O K A M M E K Ä S I T YÖ N Ä . Keskimäärin 62 prosenttia suomalaisista valitsee aina tai useimmiten kotimaisen elintarvikkeen. Noin puolet kaikista vastaajista nimesi hinnan esteeksi suomalaisten tuotteiden suosimiselle. Emme tee ruokaa varastoon, vaan valmistamme kaikki herkut tilauksesta
Järjestäjänä Heinon Tukku Oy.. Heinon Tukkumessut 2.-3.9.2014 klo 10-18 Helsingin Messukeskuksessa www.heinonmessut.fi Heinon Tukkumessut ravintoloille, suurkeittiöille ja kaupan alan ammattilaisille