6 Petri räätälöi nyt jäätelöä s. 10 3 | 2017 | Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun. Ministeri Jari Lepän mietteet s. 8 N’avetasta löytyy henki s. 4 ”Supparin” uusi ilme avautui s
Tuotekehityksen ohella töitä on tehty tuotantomäärien kasvattamiseksi ja nyt Nyhtökauraa on vihdoin saatavilla laajasti koko Suomesta. Taustalla teknologinen innovaatio ja pitkälle katsova visio uusista ja helppokäyttöisistä proteiinilähteistä. Hänellä on ”mission impossible” löytää keinoja ruokaketjun toiminnan tasapainottamiseksi. Tänä keväänä perustettiin Keskuskauppakamarin yhteyteen uusi kauppatapalautakunta, jonne saa jättää anonyymistikin tietoa epäterveistä kauppatavoista. Kauppojen välinen kilpailu onkin kovaa, vaikka muuta väitetään. Kuten ministeri Leppä toteaa, kauppa tarkoittaa hyvää kotimaiselle tuotannolle ja haluaa edistää sitä. Kilpailu luo kovan paineen sisäänostohintoihin. Ennennäkemättömän ilmiön Suomessa luonut Nyhtökaura valmistetaan kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Yleisöäänestyksessä oli mukana seitsemän asiantuntijaraadin valitsemaa tuotetta. Sitä todistaa pitämättömästi se, että T-ryhmä, E-ryhmä ja viimeksi brittiläinen pääomasijoittaja Triton joutuivat heittämään pyyhkeen kehään. l Nyhtökaura vei voiton Balanssi puuttuu Elintarvikeketjun epätasapaino on tunnettu ongelma meillä ja muualla. Maanviljelijöillä ei yleensä ole muuta myyntikanavaa kuin jalostava teollisuus, toki tuoreita kasviksia ja kananmunia voidaan myydä myös suoraan kaupoille ja kuluttajille. Alkutuottajien ahdinko on jo sillä tasolla, että se huolestuttaa elintarvikeketjun muitakin osapuolia. Se sisältää runsaasti hyvälaatuista proteiinia, josta löytyvät kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot, ja lisäksi hyvää tekevää kauran ravintokuitua. Elintarvikeyritykselle on elämän ja kuoleman kysymys, että se pysyy kauppaketjujen valikoimissa ja siksi tarjoukset viritetään tasolle, joka ei aina kata kustannuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että maatalousyrittäjä saa vain kolmanneksen kohtuullisesta palkasta ja kolmanneksen oman pääoman korosta. – Se, että suomalaiset ovat ottaneet Nyhtökauran heti niin hyvin vastaan, on auttanut meitä juoksemaan kovempaa. Nyhtökauraa saa kahtena muuna makuvaihtoehtona, ja myynnissä on myös kausimakuja. Näinhän on ollut sitten vuoden 1995, jolloin elintarviketuonti vapautui tuontirajoituksista ja tulleista EU:n sisämarkkinoilla. Kilpailun raati nimesi Gold&Green Nyhtökaura™ nuden finalistien superinnovaatioksi ja kuvaili tuotetta seuraavasti: ”Ohittamaton suomalainen ruokainnovaatio kuluttajalle maistuvassa muodossa. Ministeriö asetti huhtikuussa ruokaketjun selvitysmieheksi Ilkka Mäkelän. Kaikkien maatilojen keskimääräinen kannattavuuskerroin on laskenut vuodesta toiseen. Erityistä on myös, että tuote on suunniteltu alusta pitäen kansainvälisille markkinoille.” Vuoden Suomalainen Elintarvike 2017 -kilpailuun osallistui yhteensä 50 Suomessa kehitettyä ja valmistettua uutuustuotetta. Nyhtökaura loi uuden tuoteryhmän ja madalsi myös kynnystä kokeilla uudenlaisia raaka-aineita ruuanlaitossa. Nyhtökauraa valmistaa Gold&Green Foods Ltd. Elintarviketeollisuuden kustannuksista ainoa joustava komponentti on ostot alkutuottajilta. Tuottajat joutuvat maksamaan viljelytarvikkeet, rehut, työvoiman palkat ja koneet. Ainoa joustava komponentti heillä on tinkiä omasta palkkavaateesta ja oman pääoman koroista tai tehdä entistä enemmän työtunteja. Alkutuottajat ovat ahtaalla etenkin silloin, kun tarjontaa on enemmän kuin tarvetta. Uusi maatalousministeri Jari Leppä sanookin tässä lehdessä, että näin ei voi jatkua. Ensimmäinen kauppatapalautakunta perustettiin 2014, mutta mikään yritys ei rohjennut tehdä sinne valitusta epäreilusta menettelystä. – Vuoden Suomalainen Elintarvike -palkinto on ikoninen, ja on erittäin suurta, että Nyhtökaura sai sen tänä vuonna, iloitsee teknologiajohtaja Reetta Kivelä Gold&Green Foodsilta. Sekä tiedotusvälineet että viranomaiset valvovat sitä, että kaupan on kilpailtava ”verissä päin”, jotta kuluttaja saa ostoskorinsa mahdollisimman halvalla. Kotitaloudet käyttävät elintarvikkeisiin vain noin 13 prosenttia käytettävissä olevista tuloistaan, osuus on puolittunut sukupolvessa. Voittajatuotteen lisäksi finaalissa olivat Apetit Tuorekset Sienestäjän pannuvihannes, HK Maakarit® Nürnbergin Günther grillimakkara, Hyvä Apaja uunivalmis, ruodoton kirjolohifilee paistopussissa (pippuri), Jyväjemmari-ruissiemenkuivaleipä, Kelkka-drinkkisekoitus ja Uunipaahdettu RuisLastu sour cream & onion. Epätasapaino on vain pikkuhiljaa muodostunut viljelijän kannalta kestämättömäksi. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen V uoden Suomalainen Elintarvike -äänestyksessä ei tänä vuonna ollut epäselvää voittajasta, kun ehdolla oli nyhtökauraa, Gold&Green 250 g nude. Siksi kannattavuuskerroin on laskenut 0,35:een. Vuonna 2000 se oli vielä 0,71 ja viime vuonna enää 0,35. Kuluttaja on tunnetusti kingi elintarvikeketjussa. Vaihda vapaalle , hae uusin Oma PIHA lehtipisteestä! Pihan vuosi alkaa keväästä Pihakalenteri 2017/2018 Nyt vain 15 €! www.omapiha.info 2 | Hyvää Pataa | 3 | 2017 |. Seuraavaksi aiomme laajentaa toimintaa Ruotsiin, Kivelä jatkaa. Vuonna 2010 alettiin EU:n komission aloitteesta rakentaa elintarvikeketjuun itsesäätelymekanismia, jolla turvattaisiin hyvien kauppatapojen periaatteet
Myynnissä oltiin pari viikkoa jäljessä, mutta nyt enää 1 – 1,5 viikkoa, luonnehti Petri toukokuun 17. • suoramyynti Kaarlo Impola • 040 725 0065 • Kämmäkäntie 754, Sastamala info@impolan.. – Kasvutilasta oli todella puutetta, kun tavara ei kulkenut eteenpäin. 8 ”Elintarvikeketjuun on löydyttävä tasapaino” Uuden maatalousministeri Jari Lepän haastattelu. P etri Maaniitty Somerolta kertoi kesäkukkakaupan alkaneen huhtikuussa hyvin, mutta pääsiäisen kylmiin säihin se pysähtyi kuin seinään. 14 Kiinasta markkinoita myös pientuottajille Matti Leirimaa tuntee Kiinan kauppatavat. l Sisällys 4 N’avetasta löytyy henki Sipoolainen leipomokahvila oli Cityn ravintolaäänestyksen voittaja. Maaniityn puutarhassa on jouduttu tekemään paljon ylimääräistä työtä, kun keKylmyys jarrutti kesäkukkien kauppaa säkukkia ei ole voinut normaalin tapaan harventaa. Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. Suomalaista superfoodia parhaimmillaan! Myynti • Organic Health Tukku suppilog.. päivänä markkinatilannetta. Petri Maaniitty kauppasi orvokkeja ja muita kesäkukkia Helsingin Tukkutorilla. 10 Petri Laukontaus räätälöi nyt jäätelöä Suomen Jäätelö käyttää alkuperäisen suomenkarjan maitoa. Piha pullollaan ihania ulkokukkia Helsinki Tampere Kuopio 010 396 83 04 010 396 83 60 010 396 83 72 Seinäjoki Oulu 010 396 83 90 010 396 83 80 Soita tai tilaa verkosta www.kukkatoimitus.fi/kauppa Heidi palvelee HKT:n pihalla 010 3968 307 Pysy päivitettynä tuoreimmat uutiset aina Kukkatoimituksen facebook sivulla. (09) 773 68 68 www.heikinlihaoy.com Kotimaiset elintarvikkeet ja ravintolisät öljyhampusta. 12 Yrjö Wigren täyttää 100 vuotta Keijo Vataja luotsaa Suomen vanhinta lihanjalostusyritystä. Olemme joutuneet kuljettelemaan kukkia edestakaisin huoneesta toiseen, jotta kasvutila riittäisi. – Nyt on orvokkien myynti vauhdissa, kun ihmiset eivät vielä uskalla muuta istuttaa. – Lämpöisenä päivänä kauppa on käynyt, mutta viileänä myynti on jäänyt vähäisemmäksi kuin mikä sen tulisi kalenterin mukaan olla. • impolankasvitila.. Kaudesta tulee lyhyt ja kiireinen, jos sää lämpenee. 6 K-supermarkettien uusi ilme avautui Ilkka Rantala on kauppiaana Martinlaakson ostarissa. (09) 761 470 Fax. Liity ryhmään: www.facebook.com/groups/HelsinginKukkatoimitus/ | Hyvää Pataa | 3 | 2017 | 3. Petri Maaniitty toteaa, että noususuhdanne ei näy kesäkukkakaupassa, vaan ihmiset pitävät kukkaron nyöriä tiukalla varmuuden vuoksi
Ohjaaja sanoikin, että tämän vuoksi tarvitaan oikeita malleja, nauraa Johanna – nyt aidosti. Johanna sanoo, ettei hän ole hakenut yhtään henkilökuntaa, mutta aina on tupsahtanut ideaali henkilö paikalle juuri silloin, kun väkeä on tarvittu. Asiakkaita virtaa katsastamaan somessa kuuluisaksi tullutta paikkaa matkojen päästä ja heistä tuleekin vakiokävijöitä. – Asiasta kuullessaan 12-vuotias tytär kysyi, missä minä sitten isona leivon, jos sinä myyt paikan, herkistyy Johanna. Leipomokahvilan tarina on ihmeellisyyksiä täynnä. Mainosalalta ihmisten lähelle – Nuori tytär kysyi, miten voi opetella asiakaspalvelua. Leipomokahvila N’avetta Oy:n omistaja Johanna Petsalo-Helin sanoo, ettei hän ole luonteeltaan yrittäjä. Uunituoreitten ja paikalla leivottujen leivonnaisten tarjonta on myös yksi suosion syistä. Se mikä voi valvottaa öisin, on paperihommat. – Emme lupaa aurinkoista terassia, vaan paikan imagokuvassa on myrskyävä meri. Pihalla olevassa savusaunassa vieraillessaan hän tapasi entisen omistajan Samuli N’avetasta löytyy henki Sipoon Västerskogissa sijaitseva Leipomokahvila N’avetta on saanut suursuosion. Sekin on kiinnittänyt minut paikkaan, muistelee Johanna. Nimekseen se on jo saanut N’avetan Laiturin, kun sinne pääsee myös mereltä veneellä. Monet itkut on leipomon rappusilla itketty. – Me olemme kuin näytelmäkerho, tuntuu että aina on menossa show vaikka ei olekaan. Johanna hakee ravintolaan C-oikeuksia, jotta laadukkaita oluita voisi tarjota ruokailijoille, pubia hän ei tavoittele. – Monet asiakkaat ovat kertoneet kokemuksistaan, kuinka he ovat tullessaan olleet kiukkuisella päällä, mutta pois lähtiessään olleet yhtä hymyä. Myös Petri-puolisolle siunautuu hommia, vaikka hänen työnsä on muualla. Hyvä fiilis tarttuu Paikan sisustus on rakennettu hyvällä maulla ja tarinoilla. Ravintola meren rantaan Uusi ravintola sijaitsee Gumbostrandissa, kolmen kilometrin päässä leipomokahvilasta. Triplavoitto tuli, vaikka N’avetta sijaitsee äänestysalueen ulkopuolella. Pihalla on mutterin mallinen huvila, jossa on sisustuspuoti Villa Nokkonen. Pian hänellä avautuu N’avetan Laituri -niminen ravintola meren äärellä. Minulle riittää, että myös työntekijöillä on kivaa. Tarinoita ja karmaa Ehkäpä menestys kumpuaakin tästä, sillä Johanna asettuu henkisesti jokaisen asiakkaan saappaisiin. – Minulle harmittaa, kun asiakkaat eivät mahdu parkkiin tai täällä on pitkä jono. Kolmas selitys on paikkaan liittyvä mystinen karma. Sirénin, jolla oli leipomo navetassa ja pieni myymälä mutterinmuotoisessa huvimajassa. L eipomokahvila N’avetta on perustettu 2013 ja se sijaitsee Uuden Porvoontien varrella 25 kilometriä Helsingistä Porvooseen päin. – Piti ottaa lainaa pankista. Hän teki Keskolla parikymmenvuotisen uran markkinointija mainostehtävissä. Kysymys on siitä, miten aidosti haluat palvella. Leipomosta aina tuoretta Toinen yrittäjä vuokrasi tilat ja aloitti kahvilanpidon navetassa. – Tämä on ihana työ, ensimmäinen työpaikka, josta en odota eläkkeelle pääsyä. Nyt heitä on kuusi ja yrityksessä työskentelee myös kaksi Johannan tytärtä, ja lisäksi nuorin, vielä 12-vuotias tytär pyörii mukana. Asiakkaat kertovat tarinoitaan. Leipurit aloittavat päivänsä aamulla varhain ja vielä puolen päivän aikaan he leipovat uudet tuoreet leivonnaiset tiskiin. Johannalla on käynyt mielessä myös N’avetta-konseptin laajentaminen. Johanna kertoi tulleensa kahvilaan ja saaneensa tunteen, että tässä on hänen tiensä. Samuli halusi minun jatkavan ja opetti leipomaan. Maalaistunnelmaa kahvilasaliin tuovat myös Nikulan luomukananmunat, joita asiakkaat ostavat. En osannut opettaa, toki kohtelias voi olla. ”Simo vaatehuoneelta”-mainosten filmauksia, ja joutui kerran mallin puuttuessa itsekin kuvattavaksi mainokseen. – En suunnittele viettäväni aikaa eläkeläisenä olkihattu päässä Bahamalla. Viime vuonna City-lehden suuressa ravintolaäänestyksessä N’avetta kahmi kolme voittoa: pääkaupunkiseudun paras kahvila, paras palvelu ja paras sisustus. Sillä kertaa asiasta ei puhuttu. Johanna on saanut muutaman vakavan ostotarjouksen yrityksestään, mutta ei ole ollut halukas myymään. Maanantaina fiilis on yhtä hyvä kuin perjantainakin, ihastelee Johanna ja sitten muistaa, että onhan hän täällä myös lauantait ja sunnuntaitkin. Toisilleen tuntemattomat ihmiset ryhtyvät juttelemaa, kuvailee Johanna paikan fiilistä. Kahvilan nimen ranskalaisväritteinen kirjoitusasu johtuu siitä, että Navetta-nimisiä yrityksiä oli jo ennestään Suomessa eikä samaa nimeä voinut rekisteröidä. Johannan itsensä pohtima selitys on rakennukseen ja siellä olevaan jokaiseen esineeseen liittyvät tarinat. Johannan tulo yrittäjäksi on ollut sattumien summa. Siinä on 50 asiakaspaikkaa sisällä ja toiset 50 terassilla. Saat olla iholla asiakkaiden kanssa konkreettisesti, kun he haluavat halata. Itse nautin syksystä ja tuiskusta, kun saa panna villasukat jalkaan ja kynttilät palamaan. Hyvää Pataa -lehti päätti selvittää menestyksen salaisuutta. Johannan toimistopöytä on kahvilassa asiakkaiden keskellä. – Me halutaan avata mahdolliset uudet paikat itse, sillä paikan henkeä ei voi monistaa. 4 | Hyvää Pataa | 3 | 2017 |. Punamullalla maalattu Leipomokahvila N’avetta on sata vuotta sitten rakennetussa navetassa. – Minun piti hymyillä ja nyökätä samanaikaisesti, mutta enhän minä osannut ja otto jouduttiin ottamaan kymmenen kertaa. – On paljon asioita, joiden on kuulunut mennä niin. l Johanna Petsola-Helin on löytänyt leipomokahvilan pidosta työn, jossa viihtyy. Hän on väsäämässä uutta omavalvontasuunnitelmaa, sillä pian hän avaa ruokaravintolan. Sitä pitää Johannan kanssa samanhenkinen yrittäjä Tarja Sjögren. Salissa on 28 asiakaspaikkaa, ja ihmiset joutuvat tai saavat tulla toistensa pöytiin. Tykkään laittaa pullaa esille, keittää kahvia ja palvella asiakkaita. Leipomon lähes koko tuotanto myydään oman tiskin kautta kahvilan asiakkaille ja kotiin vietäväksi. Hän järjesteli mm. Täällä on aikoinaan asunut paljon onnellisia ihmisiä ja eläimiä, arvelee Johanna. Pihapiirissä on honkahirsinen savusauna ja juhlatalo, joita vuokrataan tarjoiluineen niin yksityisiin kuin yritystenkin juhliin. Ei tänne hakeudu töihin sellaiset, jotka eivät uskalla olla aidosti läsnä. Johanna ei koskaan aiemmin ole ollut töissä kahvilassa tai ravintolassa
1. 4. Laura Kiviaho palvelee iloisella mielellä asiakkaita. Tavoitat meidät aina. Se sijaitsee Sipoon Västerskogissa, Uuden Porvoontien varrella. TERVETULOA ASIOIMAAN ROSLUNDILLE! ROSLUND HIETALAHTI Hietalahden kauppahalli Lönnrotinkatu 34 00180 Helsinki Puh. • www.jhvihannes.. 2. Vuonna 2012 avattiin Teurastamon alueella uuden aallon lihakauppa, Teurastamon Portti, josta saa tutun lihakaupan valikoiman lisäksi herkullista kotiruokalounasta sekä Josperhiiligrillissä valmistettuja lihaisia herkkuja. 3. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.. avoinna ma-pe 8-18 la 8-16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. Juhlatalo ja savusauna ovat tarjolla yritysten ja perheiden juhlatiloiksi. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Kesän parhaat herkut saat Reiniltä www.yrttiahlberg.fi Yrtit, versot ja syötävät kukat Luomua Sipoosta, puhtaasti puulla ja tuulella tuotettu Sipoo Suomi Lihakauppa Roslund on vuonna 1935 perustettu perheyritys ja tänä päivänä yrityksen palveluksessa toimii jo neljäs sukupolvi. Vuoden 2013 alussa avattiin samalla konseptilla toimiva lihakauppa/ravintola uusittuun Hietalahden halliin. 020 755 9890 kauppahalli@roslund.fi TEURASTAMON PORTTI Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. 1 3 2 4 | Hyvää Pataa | 3 | 2017 | 5. 020 755 9895 teurastamonportti@roslund.fi Kivikonlaita 32, 00940 Helsinki Puh. Navetta on rakennettu noin sata vuotta sitten. Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Lihakaupan lisäksi toiminta on laajentunut myös ravintola-alan puolelle. Sisustukseen on käytetty huolella valittuja esineitä, joilla jokaisella on oma tarinansa
Sekä kauppiaalla että asiakkailla oli hyvä mieli. Pakasteet ja viileässä pidettävät tuotteet ovat ovellisissa kaapeissa. Pyrin rajoittamaan ne 60 tuntiin viikossa usein onnistumatta siinä, naurahtaa Ilkka. Käytävänäytöt ovat uuden visuaalisen ilmeen mukaisia. – Haluamme tuotteiden esillepanolla kannustaa asiakkaita kokeilemaan rohkeasti uusia raaka-aineita ja tuotteita. Uuden ilmeen mukainen ensimmäinen kauppa avattiin toukokuun 18. Meillä asiakas voi vaikuttaa valikoimaan ja pyrimme toteuttamaan hänen toiveensa ripeästi. Heti ensimmäisenä päivänä asiakkaat kiittelivät sitä, että tavarat on helppo löytää, kertoo Rantala. Kauppias uskoo, että niille löytyy nopeasti omat kannattajansa. K-Supermarket Martinlaakson Ostarissa on myyntialaa 1200 m2. Avaruutta ja selkeyttä Kaupan miljöö eroaa suuresti entisestä. Lähituottajain verkostoa luodaan Uudessa kaupassa on 20 työntekijää, joista neljä henkilöä oli Rantalan palveluksessa jo Jokelassa. Kauppias Ilkka Rantala jakoi asiakkaille Reilun kaupan ruusuja avauspäivän jälkeisenä päivänä. Ilkka Rantala korostaa kaupan vahvuuksina palvelutiskiä, paistoleipiä ja heviä. – Ensivaikutelma on, että olen onnistunut palkkaamaan loistavia ihmisiä, kiittelee kauppias. Siinä on vastuuta, mutta myös vapautta. Ennen kauppiasuraan Ilkka Rantala kertoo olleensa mainosja media-alalla. Ilkka Rantala rakentaa osastovastaavien kanssa lähituottajakontakteja. Uusi K-supermarket sijaitsee Martinlaakson aseman viereisessä ostarissa ja niinpä kaupan nimi on paikan mukainen: K-Supermarket Martinlaakson Ostari. Kaupassa paistetun leivän valikoima on laaja ja tuoretta leipää on tarjolla aamusta iltaan. Kiireisille ja omatoimisille asiakkaille kaupassa on neljä itsepalvelukassaa. Korvasi Lidlin, vieressä S-market Aiemmin K-supermarketin tiloissa toimi Lidl, mutta siltä loppui vuokrasopimus ja Kesko vuokrasi tilat Cityconilta. 6 | Hyvää Pataa | 3 | 2017 |. – Yrittäjyys on aina ollut veressä. päivänä Vantaan Martinlaaksossa. Se on rakennettu sen ympäristövaikutukset minimoiden. Paneudumme erityisen huolella heviin, jossa on neljä massa-aluetta. Muokkaamme valikoimaa vastaamaan alueen asiakkaiden tarpeita. – Tämä on minulle kolmas kauppapaikka. Ilkka Rantala sanoo tulleensa oikealla alalle ryhtyessään kauppiaaksi. – Palvelutiskissä on erityisen näyttävästi kalaa. – Tunnelmat ovat hyvät. – Hevi on käyntikorttimme. – Kaupassa on avaruutta ja selkeyttä. Kilometrin säteellä asuu 20 000 ihmistä, joten molemmilla kaupoilla on paljon potentiaalisia asiakkaita. Kaupassa asiakkaiden erilaiset tarpeet on pyritty huomioimaan mahdollisimman hyvin. Herkkutorilta puolestaan saa lihat, kalat sekä kokkausvinkit niin arjen kuin juhlankin ruoanlaittoon. Vieressä oleva S-market toimii uuden kaupan kirittäjänä. Ilkka Rantala kertoo olleensa kauppiaana vuodesta 2006. Hyllylaivojen sijoittelu tuo tuotteet hyvin esille. Olen hyvin tyytyväinen, kun sain mahdollisuuden tulla kauppiaaksi tähän uuteen kauppaan. l K-supermarkettien uusi ilme avautui Vantaalla Ruokakesko on uudistamassa vähitellen K-supermarket -ketjun kaikki yli 200 kauppaa. Pakasteet ja muut kaupan kylmälaitteet toimivat hiilidioksidijäähdytyksellä. Saa itse päättää työajoista. Asiakas saa hyvän fiiliksen kohdatessaan sen värimaailman. Edellinen oli Jokelan K-supermarket. WWW.PEKKAVEHVILAINEN.FI K auppias Ilkka Rantala jakoi silminnähden tyytyväisenä ja onnellisena asiakkailleen Reilun kaupan ruusuja avajaisten jälkeisenä päivänä. Asun Järvenpäässä, joten tänne Martinlaaksoon on vain 10 minuuttia pitempi työmatka kuin Jokelaan. Kaupan sisustuksessa onkin sitten paljon enemmän mielikuvista ja tyyliä. Haluan myös, että meidät opittaisiin tuntemaan alueen parhaana leipäkauppana. – Olen yhteiskuntatieteiden maisteri, pääaineeni oli sosiaalipsykologia, räväyttää Ilkka ja sanoo muillakin K-kauppiailla olevan monenmoisia koulutuksia, mutta yhtään muuta sosiaalipsykologia hän ei ole tavannut. Asiakas huomaa tulleensa aivan toiseen värimaailmaan kuin mitä sini-keltaiset ”supparit” olivat olleet. Kauppa on auki 7–22, sunnuntaina avaus on kello 9. Kiireisille junaan menijöille on runsas paistopistetuotteiden valikoima. – Leivässä ja hevissä on jo lähituottajia Jokelan ajalta
Ratkaisuna tähän tarvitsemme enemmän itseluottamusta, toistemme tukemista ja kannustusta sekä tervettä ylpeyttä niistä asioista, jotka ovat Suomessa hyvin, pohtii Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala. Henri palveli kalatiskissä, mistä hän myi kampelaa. Lähes kaikki suomalaiset (97% vastaajista) olivat samaa mieltä siitä, että yhdessä tekeminen ja jakaminen sekä toisten ihmisten auttaminen työpaikalla luovat uusia ideoita ja hyvinvointia. Yhteiskuntamme tarjoaa kyllä kaikki menestymisen edellytykset, mutta yleinen asenneilmapiiri ei kannusta käyttämään niitä. Teea rakensi leipätarjouksen massaesittelyä. Mukana on yli 80 yritystä ja organisaatiota. 4. Tulos käy ilmi Suomalaisen Työn Liiton teettämästä tutkimuksesta. Suomalaisen Työn Liiton, sen jäsenten ja yhteistyöorganisaatioiden yhteinen Made by Finland -kampanja juhlistaa suomalaista työtä ja sen menestystarinoita. l ”Suomessa ei kannusteta” | Hyvää Pataa | 3 | 2017 | 7. 1 3 2 4 V ain 44 prosenttia suomalaista on sitä mieltä, että Suomessa on kannustava ilmapiiri, joka mahdollistaa kunnianhimoistenkin tavoitteiden toteutumisen. Valikoimassamme lähes 20 eri versoa ja lisää on itämässä... Yli 60 prosenttia vastaajista koki suomalaisen yhteiskunnan mahdollistavan omien unelmien toteutumisen. – Tulos paljastaa, että on vielä paljon tehtävää, jotta me kaikki voisimme uskoa suomalaiseen yhteiskuntaan haaveittemme toteutumisen mahdollistajana. Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Made by Finland -kampanjatutkimukseen. Vastaavasti 95 prosenttia suomalaisista uskoo parempaan hyvinvointiin, kun jokainen kantaa oman kortensa kekoon ja toimii vastuullisesti yhteiskunnassa. Suomalaisten mielestä ilmapiiri Suomessa voisi olla nykyistä kannustavampi, vaikka Suomi yleisesti ottaen tarjoaa hyvät mahdollisuudet unelmien toteuttamiseen. 1. +358 40 552 6442 • info@robbes.. Pakasteet ovat ovellisissa altaissa uudentyylisissä kaapeissa. Robbes Lilla Trädgård Ab • Jordaksentie 110, 07840 LINDKOSKI . Pieni verso, iso maku Oikein valittu verso kaunistaa annoksen ja syventää maun. 3. 2. Tätä mieltä olivat erityisesti nuoret, opiskelijat ja johtavassa asemassa olevat työtekijät. Tero Lausala katsoo, että suomalaisten tulisi tuntea tervettä ylpeyttä asioista, jotka maassamme ovat hyvin. • www.robbes.. Hevissä on neljä massa-aluetta, tomaattitorilla oli valinnanvaraa
Jos mitään ei tapahdu, niin markkinatasapainoon joudutaan puuttumaan. – Niissä on esitetty hyvin, kuinka tulee toimia. päivänä. Sipilän hallituksen kautta on jäljellä kaksi vuotta ja Leppä nostaa ykkösasiakseen saada korjausta ruoan alkutuottajien asemaan. Ruoka CAPissä keskiöön Leppä tuntee EU-byrokratian pitkäaikaisena eduskunnan maaja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana ja myös viljelijän arjen kautta. Kuluttajien ostopäätöksiin taas vaikuttavat vahvasti Hyvää Suomesta -joutsenmerkki ja sirkkalehtilippu. Kaupan rooli on jatkuvasti vahvistunut. – Vaarana on, että yritykset hallinnoidaan hengiltä. Hallitusohjelmassa on hyvät kirjaukset byrokratian vähentämiseksi ja toimet ovat hyvässä vauhdissa. Mikään yritys tai yrittäjä ei nähtävästi uskaltanut tuoda asioita esille, sillä ei haluttu lähteä vaarantamaan omaa bisnestä. Leppä toteaa kuitenkin valonpilkahduksia olevan. Kaupan vastuullisuusohjelmat hyviä – Markkinoiden epätasapaino on koko Euroopan laajuinen ongelma. Tämä ei ole kuitenkaan näkynyt tuotteiden hinnoissa. Toivon, että omia ohjeita myös noudatetaan. Lepän mukaan viennin lisäämisen tavoite on kova, jonka saavuttamiseksi tarvitaan vahvoja vientiponnistuksia, tuotteiden hyvää makua ja laatua sekä brändäystä. Olen vakuuttunut, että kauppa tarkoittaa hyvää kotimaiselle tuotannolle ja haluaa sitä edistää. Alkutuotannon kasvaneita kustannuksia ei ole saatu vietyä ketjussa eteenpäin kuten markkinataloudessa kuuluisi, painottaa ministeri Leppä. Julkisissa hankinnoissa voidaan ottaa huomioon tuotannon ympäristöasiat, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus. – Yksikään teollisuusyrityksen edustaja ei halunnut tulla kertomaan asioista. Kaupalla tulee olemaan tässä työssä varmasti merkittävä rooli, painottaa Leppä. Julkisista hankinnoista valoa Jari Leppä kertoo elintarvikeketjun epätasapainon näkyneen jo viime vaalikaudella, kun kilpailulain muutosta käsiteltiin valiokunnassa. Epätasapaino on vain pikkuhiljaa muodostunut viljelijän kannalta kestämättömäksi. Elintarvikeyrityksillä tulee olla varaa rakentaa brändiä. – Ei voi olla niin, että alkutuotteet halpenevat ja halpenevat. Laadusta puhutaan, hinta määrää Lepän mukaan suomalainen ruoka on jäljitettävää ja Suomessa huolehditaan eläinten hyvinvoinnista. Säädöksistä mitkä eivät vie asiaa eteenpäin, tulee luopua. – Nyt on vielä aikaa laittaa toimeksi. Ministerin työlistan suurena asiana on Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan eli CAP:in uusi, vuoden 2020 jälkeinen ohjelmakausi. Määräaikaa hänellä on kesäkuun loppuun saakka. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen julkaiseman raportin mukaan suomalainen ruoka on torjunta-ainejäämistä puhtainta. Maaja metsätalousministeriö asetti huhtikuussa Ilkka Mäkelän selvitysmieheksi, jonka tehtävänä on laatia toimenpide-ehdotukset ruokaketjun toiminnan kehittämiseksi ja elintarvikeviennin edistämiseksi. Ministeri kertoo tutustuneensa sekä S-ryhmän että Keskon vastuullisuusohjelmiin. Lisävienti työllistäisi Hallitusohjelman mukaisesti maamme elintarviketasetta tulee tasapainottaa ja lisätä elintarvikevientiä 500 miljoonalla eurolla vuosittain. Ministeri Leppä on toiveikas siinä, että elintarvikeketju patistaa itseään tekemään vapaaehtoisesti oikeudenmukaisempaa markkinointia. – M aatiloilla kannattavuus on iso ja vakava ongelma. l Ministeri Jari Leppä: Elintarvikeketjuun on löydyttävä tasapaino Tasavallan presidentti nimitti kansanedustaja Jari Lepän maaja metsätalousministeriksi toukokuun 5. Viljelijät joutuvat hillitsemään tarpeellisten investointien tekemistä ja nuorille nousee kynnys liian korkeaksi jatkaa maataloustuotantoa. – Valtioneuvoston periaatepäätös, että julkisissa elintarvikeja ruokapalvelujen hankinnoissa käytetään vain vastuullisesti tuotettuja tuotteita, on merkittävä virstanpylväs. Heikko taloudellinen tilanne jarruttaa kehitystä. Lepän mukaan maataloudessa on tehty tehostamistoimenpiteitä erittäin paljon ja lyhyessä ajassa. – Samalla on huolehdittu tuotannon korkeasta laadusta. – On välttämätöntä saada parempi markkinatasapaino elintarvikeketjun osapuolten välille. Eläinperäiset tuotteet ovat salmonellavapaita ja antibiootteja käytetään tuotantoeläimillä erittäin vähän. Niitä pitää vain jatkaa eikä työ pääty koskaan. – Olemme todella monilla laatukriteereillä maailman kärjessä. – Kaikki ovat samaa mieltä ja tavoitteet ovat hyvät, mutta konkreettiset toimet puuttuvat. Myöskään Elintarvikeketjun kauppatapalautakuntaan ei tullut yhtään tapausta, jossa olisi tuotu ilmi hyvän kauppatavan vastaisia menettelyjä. – Osa säädöksistä on tarpeen, sillä haluamme säilyttää premiumtuotannon jatkossakin. Niitä tulee järkevöittää ja viedä käytännönläheiseen suuntaan. – Vaikka laadusta puhutaan, niin hinta on ajuri, jolla mennään, harmittelee Leppä. Mikäli tilanne jatkuu, se uhkaa koko suomalaisen elintarvikeketjun toimivuutta ja voi vaarantaa elintarvikesektorimme kasvuodotuksia. 8 | Hyvää Pataa | 3 | 2017 |. Toisaalta tuonnin lisääntyminen vähentää työtä ja toimeentuloa koko kansakunnalta, jollei sitä pystyä muulla viennillä korvaamaan. Toki maatalous tuottaa aineettomiakin hyödykkeitä, mutta ruoan on oltava pääasia, korostaa ministeri Jari Leppä, jolla on Antinmäki-niminen maitotila Pertunmaalla. – On hyvä muistaa, että viennin lisäämisestä suomalaiset saavat työtä koko elintarvikeketjussa. Ministeri Jari Leppä katsoo, että elintarvikeketjussa osapuolten tulee huomioida myös toisten osapuolten pärjääminen. – Bulkilla ei maailman markkinoille mennä. Asia on ollut esillä myös EU:n maatalousministereiden kokouksessa ja komissiolta odotetaan näkemystä, miten markkinoiden tasapainoa voidaan parantaa. Leppä sanoo julkisuudessa olleen kysymyksiä, mitä merkitystä elintarvikkeiden brändäyksellä on. – Oma ajatteluni on, että ruoka tulee ottaa takaisin keskiöön, kun nyt se on hieman sivuraiteella. – Käytännössä periaatepäätös näkyy julkisissa keittiöissä tarjottavan suomalaisen ruuan määrän kasvuna
Pisteluku 120,0 110,0 100,0 90,0 80,0 70,0 60,0 50,0 40,0 30,0 20,0 10,0 0,0 2012 2013 2014 2015 2016* Logot, esitteet, yritysilmeen päivitys, pakkaussuunnittelu, nettisivut – kaikki mainostoimistopalvelut yrityksellesi TTT Graafinen Suunnittelu | 040 572 9272 | Tuottaja sai E-luokan maidosta viime vuonna keskimäärin 36 senttiä litralta. Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi Maataloustuotteiden keskimääräiset tuottajahinnat vuonna 2016 (Lähde: Luonnonvarakeskus) muutos vuoteen Tuote hinta 2015 maito (E-luokka) 0, 362 € /l -1 % sonninliha 3,30 € /kg -2 % sianliha (lihasiat) 1,42 € /kg -4 % karitsanliha 3,67 € /kg -3 % broilerinliha 1,31 € /kg -3 % virikehäkkikanojen munat 0,92 € /kg -4 % lattiaja ulkokanojen munat 1,08 € /kg % luomukananmunat 2,60 € /kg +2 % leipävehnä 0,151 € /kg -10 % rehuohra 0,124 € /kg -9 % ruis 0,171 € /kg -3 % kaura 0,129 € /kg -3 % rypsi/rapsi 0,362 € /kg +2 % ruokaperuna 0,20 € /kg +13 % Maidon tuottajahinta-indeksin muutos vuosina 2012–2016 *Vuosi ennakollinen Perusvuoden 2010 indeksi on 100 ja viime vuonna se oli 91,5. | Hyvää Pataa | 3 | 2017 | 9. Lähde: Tilastokeskus. Ruokamme ei tule tehtaasta, vaan keittiöstä. Timo 040 526 5158 / Heikki 040 566 9526 / myynti@kruunuherkku.fi Haluatko tarjota asiakkaillesi parempaa käsintehtyä kotiruokaa
– Olin jo leipomossa investoinut jäätelökoneeseen ja italialainen jäätelömestari oli tekemässä reseptejä. – Ei minulla ollut hinkua pois leipomoalalta, mutta nyt planeetat olivat kohdallaan jäätelöbisnekseen lähtemiseen. 10 | Hyvää Pataa | 3 | 2017 |. Leipien kysyntä oli kuitenkin kova eikä gluteenittomia jäätelöitä voinut jauhopölyssä tehdä, joten jäätelön valmistus jäi silloin odottamaan aikaa parempaa, muistelee Petri. Suomenkarjan maidosta Suomen Jäätelö Oy käyttää valmistuksessaan Suomen alkuperäiskarjan maitoa, jota kuljetetaan tuoreena maakunnista. Talvella jäätelön kysyntä kasvoi, mitä enemmän räntää satoi. Petri on ottanut jäätelön maun yhtä innokkaaseen kehittelyyn kuin aiemmatkin tuotteensa lihaja leipomoaloilla. Kausijäätelöihin suomenkarjan maitoa ostetaan myös läheiseltä Bisan tilalta. Jäätelökokeiluja jo Coquusin aikaan Petri lähti Lagerbladsista vuonna 2008 perustamaan omaa uutta yritystä, Coquus-leipomoa. Leipomo on tosi kovien jätkien hommaan, sillä olipa tilauksessa yksi tai kymmenentuhatta leipää, sinun on leivottava ne joka päivä. Petri Laukontaus oli 90-luvulla matkailualalla, mutta innokkaana ruoan harrastajana hän kehitteli ajatusta innovatiivisesta ruoka-alan yrityksestä, jossa maku ja laatu olisivat ykkösasioita. – Tämä on jo kolmas paikka, jossa on ruhokiskot katossa, naurahtaa Petri kelatessaan yrittäjäuransa vaiheita Helsingin Tukkutorilla. Vuonna 1998 syntyikin Lagerblads Foodsin ammattikeittiö. Petri Laukontaus on paneutunut perusteellisesti laatujäätelön valmistukseen. – Tämä on ensimmäinen kesä, kun meidän jäätelöt ovat vähittäiskaupoissa. Petri jäi vielä osakkaaksi leipomoon. Suomenkarjan maito tuodaan konteissa tuoreena maitotiloilta. Saa nähdä, mitä aurinko tekee, arvuuttelee tuore jäätelöräätäli Petri Laukontaus. Siinä kiehtoi se, että valmistus ei ole päivän päälle, vaan jäätelöä voi tehdä varastoon. S uomen Jäätelö Oy:ssä valmistaudutaan kiivasta tahtia 100-vuotisjuhlaansa viettävän Suomen jäätelökesään. – Suomenkarjan maidon valkuaisainepitoisuus on korPetri räätälöi nyt jäätelöä Kauppoihin on saatavissa jäätelöitä, joissa maku ja tarina ovat uniikkeja, sillä jäätelö tehdään alkuperäisen suomenkarjan maidosta. Suomen Jäätelö on löytänyt tehdastiloikseen entiset Lihaliike Salmisen tilat Vantaan Kivipyykintieltä. Sen leivät saavuttivat suuren suosion ja Leipomo Väyrynen osti Coquusin viime vuonna. – Jos aina tekee niin hyvin kuin omalla tietämyksellä pystyy, se riittää. Poron pitää maistua porolta ja happamen juurileivän siltä itseltään, määrittelee Petri tinkimättömän linjansa. Suomen Jäätelö Oy:n puuhamiehen Petri Laukontauksen yrittäjätarinasta riittäisi jaettavaa ainakin kolmelle, sillä hän on aiemmin perustanut tinkimättömästä laadusta tunnetun Lagerblads Foodsin ja kehittänyt suositut Coquus-leivät. Kerttu Sauk on yksi kolmesta Suomen Jäätelön työntekijästä. Side silmillä on pystyttävä maistamaan, mitä syöt
Pistaasipähkinä tulee Etnan juurelta, vanilja tuoreena Madagaskarilta. Pakkauksessa on 470 grammaa jäätelöä. – Ei tähän olisi voinut ryhtyä ilman laajempaa osakaspohjaa, sillä vientikin kiinnostaa. Esimerkiksi vuonna 2016 20 suomalaista tavarantoimittajaa vei lähes 60 eri tuotetta yhteensä 23 Euroopan maahan. Ei löydy parempaa maitoa jäätelön tekoon, vakuuttaa Petri. hamppufarmi O M E G A T P R O T E I I N I T K U I D U T Tuotteita kauppiaille ja keittiöihin, pyydä Tuote-esite. Lidl ei tee tätä yksin, vaan voittajayrityksen valintaan osallistuu raati, jossa ovat mukana muun muassa Maaja metsätaloustuottajain Keskusliitto, Elintarviketeollisuusliitto ja Finpro. Suurkeittiöille tehdään 5 litran pakkausta ja pieniä 1,25 dl rasioita tulee myös myyntiin. 0405665219 Kerromme mielellämme lisää !! keampi tuontirotujen maitoon verrattuna. Petri sanoo, ettei litrahinnan sijaan pitää verrata kilohintaa. – Kun suomalaiset ovat selvinneet näiden elikoiden kanssa vuosisatoja, on suomenkarjan maidon käyttäminen myös kulttuuriteko gastronomisen perustelun lisäksi, sanoo Petri muistuttaen Suomi 100-juhlavuodesta. www.hamppufarmi.fi / info@hamppufarmi.fi, puh. Suomen Jäätelö Oy:ssä on Petrin lisäksi puolenkymmentä muuta osakasta, yksi osakas on mainostoimisto. Viedään Suomi-ruoka maailmalle! on osa Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmaa. – Makuaineet ovat aitoja, sillä emme käytä jäätelöissämme esansseja, lisäaineita tai -värejä. Pakkaus voitti Vuoden Huipuissa hopeasijan. Kuusen makua lähimetsästä, pistaasia Etnalta Suomen Jäätelö Oy:n valikoimissa on kahdeksan perusmakua: kuusi, maito, rapaperi, kauramaito, lakritsi, pistaasi, suklaa ja vanilja. – Meillä litra painaa lähes kilon, kun kevyimmillään se jää puoleen. Suomenkarja on yhteisnimitys kolmella suomalaiselle alkuperäisrodulle: niitä ovat lapinlehmä, itäsuomalainen kyyttö ja länsisuomenkarja. Suomen Jäätelö Oy:n tuotteet ovat myynnissä ympäri maan parissa sadassa K-kaupassa ja Stockmanneilla. Me pyöritämme visparia hitaasti, jotta jäätelöön ei mene ilmaa. Ainakaan se ei jää laadusta ja tarinasta kiinni, uskoo jäätelöräätäli Petri Laukontaus. Yhteensä näitä on jäljellä enää muutamia tuhansia, joten ne ovat uhanalaisia. Maito on homogenoimatonta ja se sopii jopa joillekin maitoallergikoille. Jäätelöistä tulee kalliimpia kuin massajäätelöstä, vajaan puolenkilon pakkausten kuluttajahinnat ovat noin 7–9 euroa. – Maksamme maidosta tuottajalle hyvän hinnan. Perusvalikoiman lisäksi Suomen Jäätelö valmistaa kausimakuja ja asiakkaille omia makuja. Jos tämä luku saadaan tuplattua, Suomeen voisi syntyä jopa 100 000 uutta työpaikkaa, korostaa Lauri Sipponen. Tällä hetkellä suomalaisista pk-yrityksistä ainoastaan 13 prosenttia vie tuotteitaan maailmalle. – Pakkauksen muodoissa on ”alvaraaltomaista” monumentaalisuutta, luonnehtii Petri. Valmistusyrityksen rinnalla on myyntiyhtiö, joka hoitaa jakelun. Sorbetit sopivat myös vegaaneille. Kilpailun raatiin ovat lähteneet mukaan Maaja metsätaloustuottajain Keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen, Finpron elintarviketoimialan johtaja Esa Wrang , suomalaista ruokakulttuuria edistävän Elo-säätiön johtaja Seija Kurunmäki , juontaja, toimittaja ja kolumnisti Tuomas Enbuske, hallitusammattilainen ja markkinoinnin konkari Anne Korkiakoski sekä Lidl Suomen kaupallinen johtaja Timo Hansio ja Lidl Suomen ostopäällikkö Riikka Hynynen. Kansainvälisenä ketjuna Lidl haluaa avata suomalaisten elintarvikeyritysten silmät vientimahdollisuuksille ja tukea seuraavaa suomalaista vientitähteä. – Työja elinkeinoministeriön ja Team Finlandin mukaan suurin kasvupotentiaali on pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. l L idl etsii Suomen seuraavaa vientimenestystä elintarvikealalta Viedään Suomi-ruoka maailmalle! -kilpailussa. Jäätelötehtaan kapasiteetti on 10 000 litraa viikossa, joten kysynnän kasvuun voidaan vastata. – Lidlin kansainvälisen verkoston kautta viedään jo tällä hetkellä paljon suomaisia tuotteita maailmalle. Sipposen mukaan Suomi tarvitsee kasvua, ja kasvuun tarvitaan suomalaisia yrityksiä. | Hyvää Pataa | 3 | 2017 | 11. Kun pohdimme, mitä voisimme tehdä Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi, niin elintarvikeyritysten kannustaminen vientiin tuntui luontevalta teolta, kertoo Lidl Suomen toimitusjohtaja Lauri Sipponen . Pakkaus on taidetta Suomen Jäätelö Oy on kiinnittänyt huomion myös pakkauksiin. – Mansikkaja mustikkajäätelöissä käytämme vain tuoreita marjoja. Pääpalkintona Lidl maksaa voittajayritykselle vientiä edistävän henkilön palkan vuodeksi ja auttaa yritystä avaamaan ovia vientiin. Minua hävettäisi ostaa maito niin halvalla kuin suurteollisuus ostaa, heittää Petri maatalouspoliittisena kannanottonaan. Kuusen havut poimin itse Bisan tilan metsistä, kehaisee Petri. l Lue lisää kilpailusta osoitteesta lidl.fi/suomi100 Lidl edistää Suomi-ruoan vientiä Lauri Sipponen kertoo, että Lidl on vienyt suomalaisia elintarvikkeita oman verkostonsa kautta 23 maahan. Yhteistyössä Artekin kanssa on valmistettu designmyymälään sopiva metsäjäätelösarja
Vuonna 2011 yritys ajautui konkurssiin, mutta hyvät tuotteet ja kova työ auttoivat yrityksen jatkoon. Näin leivänpäällinen meidän meetvurstilla onkin jo edullisempi, luonnehtii Vataja. 12 | Hyvää Pataa | 3 | 2017 |. OMISTAJA Interavanti Oy Yrjö Wigren Oy on Suomen vanhin jatkuvasti toiminnassa ollut lihanjalostusyritys. Hän aloitti perinteen lahjoittaa leikkeleitä ja kinkunsiivuja kodittomien jouluun. Meidän tuotteet ovat niin laadultaan kuin hinnaltaan yläkvartaalissa, mikä jättää kauppiaallekin katetta. – Tammikuussa asennettiin tehtaan katolle 350 aurinkopaneelia, mitkä tuottavat liki 10 % tehtaan tarvitsemasta sähköstä, sanoo Keijo Vataja. – Meidän meetvurstissa on rasvaa alle 20 %, kun muilla sitä on yleisesti 35 %, eli käytämme enemmän lihaa ja vähemmän silavaa. Pienen lihanjalostusyrityksen taival ei kuitenkaan ole aina ollut herkkua kireästi kilpailuilla lihamarkkinoilla. Wigren tunnetaan herkkutuotteistaan ja sen brändi on arvostettu. – Juhlavuotemme kunniaksi lanseeraamme kaksi uutuustuotetta: lakritsin makuisen ja limousinhärän lihasta tehdyn meetvurstin ja pippurisen meetvurstin, joka on valmistettu Suomen alkuperäiskarjan lihasta. Vatajan mukaan kova hintakilpailu vääjäämättä näkyy makkaroiden laadussa. Viisi vuotta myöhemmin Yrjö rakennutti makkaratehtaan keskelle Tamperetta nykyiselle Näsilinnankadulle, missä se toimi 60-luvulle saakka. l Yrjö Wigren täyttää 100 vuotta Yrjö Wigren Oy PERUSTETTU 1917 Tampereella HENKILÖKUNTA 45 työntekijää TOIMINTA Lihanjalostustehdas ja tehtaanmyymälä Biokaasun ja aurinkosähkön käytön pioneeri Suomessa TYTÄRYHTIÖ Wigren Catering Oy, jolla 3 lounasravintolaa YHTEINEN LIIKEVAIHTO 10 miljoonaa euroa. Valmistamme tiukkaa tavaraa, ja siitä saadaan ohuita viipaleita. Olemme Pirkanmaan ykkönen ja lihataloista kolmannella sijalla, vaikka mainontamme on vähäistä, sanoo Keijo Vataja ylpeänä. Toisen polven Wigrenit myivät yrityksen vuonna 1987 Leipurien Tukulle, ja pari vuotta myöhemmin omistus siirtyi Salosen perheelle. Wigrenin tehdas otti ensimmäisenä teollisuusyrityksenä biokaasun käyttöön vuonna 2015. Vesa Teivonen valmistaa Wigrenin lenkkiä. Itsenäinen Suomi on pieni ja pippurinen, samaa on Wigren tänään, vertaa Vataja. Keijo Vataja esittelee tehtaanmyymälässä uutta juhlavuoden tuotetta, limousinhärän lihasta tehtyä ja salmiakilla maustettua meetvurstia. Nyt Wigren seilaa myötäisessä, kun laatua aletaan arvostaa. – Viime vuonna Taloustutkimuksen tekemän bränditutkimuksen mukaan Wigren on yli tuhannen suomalaisen yrityksen joukossa 99. arvostetuin brändi. Vuonna 1917 perustetun lihatalon olemassaolo on ollut katkolla kuten itsenäisen Suomen. Hän osti kesällä 1917 Silanderin makkaraliikkeen Tammelan kaupunginosasta. Wigrenin lenkit ja nakit sekä 50 gramman Nysä-grillimakkarat ovat pärjänneet vertailutesteissä hyvin. Y rjö Wigren Oy on tamperelainen yritys, jonka tuotantolaitos sijaitsee Sarankulmassa Pirkkahallin lähellä. Brändi on arvostettu – Yrityksen olemassaolon kulmakivi on yrityksen perustajan puolison Anna Wigrenin tokaisu 1940-luvulta: ”Jos ei tehdä hyvää – ei sitten tehdä ollenkaan”, korostaa toimitusjohtaja Keijo Vataja vielä nykyisinkin voimassa olevaa Wigrenin strategiaa. Yrityksen tarina sai alkunsa, kun kauppahallin juoksupoika Yrjö Wigren innostui liha-alasta. Anna Wigren toimi yrityksen matriarkkana vuosikymmenten ajan. Yrjö Wigren Oy:n liiketoiminnan jatkajiksi tuli 2011 kiinteistösijoitusyhtiö Interavanti Oyj. Yrityksen ruorissa nelisen vuotta ollut Keijo Vataja on myös peritamperelainen, Pispalassa syntynyt liha-alan osaaja. Sen jatkuvuus on ollut uhattuna kuten ikäkaiman Suomenkin. Kotitalouksista 72 prosenttia on 1–2 hengen talouksia ja Vataja sanoo Wigrenin pakkauskokojen sopivan pienille talouksille. Biokaasulla tuotetaan höyryä keittokaappeihin, mutta kylmän tuottamisen tarvitsema energia saadaan kaukolämmöstä. – Kuluttajista kuitenkin 40– 50 prosenttia antaa arvoa laadukkuudelle. Ympäristö huomioon energiavalinnoissa Wigrenillä meetvurstikilon valmistukseen menee 1370 grammaa lihaa, sillä 4–5 viikkoa kestävän kypsytyksen aikana siitä poistuu kosteutta
Messuilla on runsaasti ohjelmaa ja oheistoimintaa. Messualueen maastoa muokataan palvelemaan entistä paremmin näytteilleasettajien ja kävijöiden odotuksia. Myös suomalaisista raaka-aineista valmistettu Laitilan Munavoi on vakiinnuttanut asemansa kotimaan markkinoilla, iloitsee Torikka Munax Oy on vuonna 2003 perustettu täyden palvelun kananmunatalo Laitilassa. | Hyvää Pataa | 3 | 2017 | 13. päivinä. järjestetään yrittäjäpainotteinen Ruokamessuseminaari Forsfood Oy:n tiloissa. päivinä. – Tämä on hieno uutinen koko Suomelle ja ennen kaikkea suomalaiselle maataloudelle ja kananmunatuottajille, toteaa Torikka. Suomen villiyrttilähettiläs Sami Tallberg totesi, että meillä jokamiehenoikeus mahdollistaa yrttien, sienien ja marjojen keräämisen luonnosta, ja se on aivan mahtava asia! – Suomen maantieteellinen sijainti ja loputtomat villiluonnon raaka-aineet herättävät uskomatonta kiinnostusta myös maailmalla. Perinteisen keräilytiedon ja -taidon omaksuminen on ollut meillä jo viitisen vuotta nosteessa. järjestetään Syöminkien Yö. – Hyvä yhteistyö viranomaisten kanssa tuotti tulosta lisää. – Valkuaisjuoma Proegg Smoothie ja Laitilan Proegg -sarjan Valkuaispatukka on otettu vastaan hyvin niin kotimaassa kuin vientimaissa. L aitilassa sijaitseva Kananmunatalo Munax Oy on saanut kananmunien ja munavalmisteiden vientiluvan Hongkongiin. Kauhajoen Ruokamessut on osa Suomi 100 -ohjelmaa. Kesän aikana kauhajokiset kunnostavat Hämes-Havusen historiallisia rakennuksia. Maataloudella on Kauhajoella tulevaisuudessakin suuri merkitys. Messuja edeltävänä päivänä 31.8. – Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja Kauhajoki ensi vuonna 150 vuotta. Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka kertoo, että yritys on tehnyt jo pidemmän aikaa systemaattista työtä vienninedistämiseksi. Mestarikokkeina ovat keittiömestarit Maija Silvennoinen, Sami Tallberg ja Raymond Wesander. Näytteilleasettajia tulee yli 150 eri puolilta Suomea. Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka perusti kahden muun tuottajan kanssa Munax Oy:n vuonna 2003. Munax Oy liikevaihto vuonna 2016 oli 34 miljoonaa euroa. l Munaxia Hongkongiin K auhajoen Ruokamessut ovat Hämes-Havusen talonpoikaismiljöössä syyskuun 1.–3. Ohjelmalavalla on kokkausnäytöksiä ja haastatteluja, työpajoissa on työnäytöksiä. Kävijätavoite 13 000 henkilöä. Suomen viranomaiset, maaja metsätalousministeriö ja Evira, ovat saaneet neuvoteltua Hongkongin kanssa luvan kanamunien ja munavalmisteiden vientiin. Messupäivien keskellä lauantaina 2.9. l Kauhajoen Ruokamessut kokoaa pientuottajat Kauhajoen Ruokamessut järjestetään historiallisessa talonpoikasmiljöössä syyskuun 1.–3. Raymond Wesander ja Maija Silvennoinen esittävät kokkausnäytöksiä messuilla. Lähiruoka on meille sydämen asia ja sillä asialla Ruokamessut on tänäkin vuonna, sanoi Kauhajoen kaupunginjohtaja Keijo Kuja-Lipasti messuohjelman julkistustilaisuudessa. Lähiruokamessuille odotetaan 13 000 vierailijaa. Vuosien varrella on elintarviketuotantoon syntynyt monia suosikkituotteita, joiden testialustana Ruokamessut on toiminut, kertoi messupäällikkö Riitta Alapiha. Maineemme ruokapitäjänä ulottuu siis kauas historiaan. Munax Oy on kehittänyt Laitilan Kanatarhan tuoteperhettä viime vuosien aikana monilla uudenlaisilla kananmunatuotteilla. Messut järjestetään nyt jo 27. – Jokainen näytteilleasettaja tuo messuille oman alueensa ruokatuotantoa sekä perinneruokia maisteltavaksi ja kotiin vietäväksi. Rohkaisen teitä kaikkia villiyrttien pariin, innosti Sami Tallberg. kerran
Pia Pohja toimii tällä hetkellä partnerina Pohjoismaiden suurimmassa yhteiskuntavaikuttamisen konsulttitoimistossa Rud Pedersen Public Affairs Company Oy:ssä. l Kiinasta markkinoita myös pientuottajille Kiinassa kännykkäteollisuuden johtotehtävissä 14 vuotta toiminut Matti Leirimaa katsoo, että suomalaisella puhtaalla ja terveellisellä ruoalla voisi olla merkittävät mahdollisuudet Kiinan markkinoilla. Halusin tuoda perheeni tänne turvalliseen ympäristöön, jossa ilma on puhdasta ja elintarvikkeet turvallisia, kertoo Matti Leirimaa. Kiinalaiset eivät luota omiin elintarvikkeisiinsa, sillä niissä on hyvin paljon väärennöksiä ja ne voivat olla jopa terveydelle vaarallisia kuten pikkulasten maidon melamiiniskandaali 2008–2010 osoitti. Matti Leirimaa teki kaksi vuotta sitten elämäntapamuutoksen ja muutti perheineen Pekingin hälystä Rymättylän rauhaan. – Aiemmin harjoitetun yhden lapsen politiikan johdosta vanhemmat palvovat lastaan. Hän osti agentuuriliikkeen, Ukkonen LN Import Oy:n, joka tuo maahan muun muassa pienoiskasvihuoneita. Muovikassien käyttöä vähentävä Green deal -sopimukseen ovat sitoutuneet jo isoimmat päivittäistavarakaupat ja tavaratalot. Vaikka olemme pieni yhtiö, on meillä hyvät verkostot. Suomessa asuvat kiinalaiset tuttuni eivät halua muuttaa takaisin Kiinaan ja syynä on Suomen hiljaisuus; täällä pää saa levätä, kun Kiinan suurkaupungeissa on jatkuva taustamelu. – Tunnen siellä oloni hyvin kotoiseksi ja pidän Kiinassa toista kotia. Hänelle halutaan vain parasta. Suomessa EU:n pakkausjätedirektiivin toteuttamiseksi muovikassien ja -pussien käyttöä on ryhdytty vähentämään vapaaehtoisin toimin. Suhteiden luominen ja verkoston rakentaminen kestää vuosia. Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä muovikasseja kulutetaan enintään 40 kappaletta henkeä kohden vuodessa. Merten roskaantumisen estämiseksi EU:ssa on päätetty vähentää radikaalisti muovijätteen syntymistä. Kauppa vähentää muovikasseja K aupan alan yritykset ovat ryhtyneet toden teolla taisteluun muovijätteen vähentämiseksi. Nykyinen toimitusjohtaja Heikki Juutinen siirtyy eläkkeelle täyttäessään 63 vuotta. Verkostot ja suhteet avaimina Kiinaan viennissä on lupien saannin osalta ollut haasteita. Aiemmin hän on toiminut muun muassa valtiosihteerinä sosiaalija terveysministeriössä, Terveyspalvelualan Liitto ry:n toimitusjohtajana sekä Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian viestintäjohtajana. Matti Leirimaa tutkailee pientuottajien tuotteita ja kertoo valmistelevansa terveellisten elintarvikkeiden vientiä Kiinaan, jossa hänellä on laaja kontaktiverkosto. Tähän mennessä muovikassien vähentämiseen ovat sitoutuneet jo Kesko, Lidl, SOK, Stockmann, Tokmanni ja UFF. – Kansa on noussut lyhyessä ajassa köyhyydestä ja rahan himo ajaa joitain tekoihin, joita länsimaissa ei voida hyväksyä. – Vaimo tykkää poimia sieniä ja mustikoita. – Kiinaa ei voi katsoa yhtenä maana, vaan jokainen provinssi tulee hanskata erikseen. – Elintarviketeollisuuden pitkät perinteet ja jokapäiväinen työ sekä jatkuva kehittyminen ja innovaatiot luovat hyvän pohjan myös liitolle seuraavien kehitysaskelien ottamiselle. Taloudellisen voiton tavoittelussa voidaan saastuttaa ympäristöä tai myydä väärennettyjä elintarvikkeita. Toiminta aloitetaan kärsivällisesti ja kasvatetaan sitten pikkuhiljaa volyymeja. Korruptiollakin on tuhatvuotiset perinteet ja se kuuluu kulttuuriin. Sianlihan vientilupaa haettiin vuosikausia, mutta Leirimaa olettaa, että kasvisperäisten tuotteiden kuten marjajauheiden viennissä ei ole vastassa pahaa byrokratiaa. – Kiinassa arvostetaan pitkänteisyyttä. l P ia Pohja on nimitetty Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajaksi 1.6.2017 alkaen. Kiinalaisille järjestettävässä luontomatkailussa on myös suuri potentiaali. Kaupan liitto teki vuonna 2016 ympäristöministeriön kanssa green deal -sopimuksen, jolla vähennetään muovikassien kulutusta Suomessa. – Kiinalaisten yleiskuva Suomesta on puhdas maa ja rehellinen kansa. Me olemme liian vaatimattomia ja nöyriä markkinoinnissa. Leirimaan mukaan henkilökohtainen tuttavuus merkitsee Kiinassa paljon. M atti Leirimaa on 20 ulkomaille kiivaassa bisneselämässä vietetyn vuoden jälkeen asettunut asumaan maaseudun rauhaan Rymättylään. l Pia Pohja ETL:n toimitusjohtajaksi 14 | Hyvää Pataa | 3 | 2017 |. Kiinassa löytyy myös ekologisesti valmistettuja tuotteita. Otan toimitusjohtajan tehtävän vastaan vahvasti motivoituneena ja innolla odottaen yhteistyötä niin liiton henkilöstön, sen jäsenyritysten kuin kaikkien sidosryhmienkin kanssa, sanoo Pia Pohja. Leirimaan mukaan kiinalaiset ovat kuitenkin huippuystävällistä kansaa. Pitää nostaa rohkeasti kissan häntä pystyyn, patistaa Leirimaa. – Minulla on pekingiläinen vaimo ja 6ja 8-vuotiaat lapset. – Tarkoitukseni on ostaa pientuottajien tuotteita ja hoitaa ne siitä eteenpäin omalla riskillä. Lapsille halutaan turvallista ruokaa Leirimaa katsookin, että suomalaiset turvalliset elintarvikkeet olisivat erittäin haluttuja Kiinassa jo keskiluokan perheissä. Rupean työstämään vientiyhteyksiä ja jakelua. Leirimaan työura on käsittänyt Nokiaa ja Sony Ericssonia. Leirimaan mukaan valtakunnallisiin luotettaviin kauppaketjuihin on hyvin vaikea päästä. Viime kesänä vierailulla käynyt anoppi poimi 300 litraa mustikoita. Viimeiset viisi vuotta hän oli toimitusjohtajana JOT Automation Oy:n Kiinan tytäryhtiössä. Pikavoittoja ei voi saada, sillä siellä on kaikkea tarjolla
TILAUSHINTA Vuonna 2016 tilaushinta on 35 €. l Ilkka Mäkelä hakee ehdotuksia elintarvikeketjun toimivuuteen Ilkka Mäkelällä on pitkäaikainen kokemus elintarvikeketjusta. Selvityshankkeessa laaditaan toimenpide-ehdotukset ruokaketjun arvonlisän kasvattamiseksi ja yritysten elintarvikevientiyhteistyön parantamiseksi sekä kartoitetaan, millaisia lainsäädännön tai muita kehittämistarpeita näiden tavoitteiden saavuttaminen mahdollisesti edellyttää. Miestenvaatteet ja lastenvaatteet sen sijaan ostetaan vielä suureksi osaksi Suomesta. Verkkokaupan yleistyttyä on herännyt huoli myös karkaavista logistiikkakustannuksista ja ympäri maapalloa seilaavien pakettien aiheuttamasta ympäristökuormituksesta. – Koko Kilpailuviraston asemaa pitäisi avoimesti pohtia. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona hyvaapataa.fi —> lehdet hintaan 5 €/nro, löydät sieltä myös kaikki Tukkutori-lehden numerot vuodesta 2006 alkaen. Pelkästään kotimaassa tehdyt päivittäistavaraja alkoholitilaukset olivat viime vuonna noin 0,4 prosenttia koko päivittäistavarakaupan arvonlisäverollisesta liikevaihdosta. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Suomalaisen ruokaketjun kilpailukyvyn, kannattavuuden ja kasvun kannalta keskeistä on korkealaatuisten elintarvikkeiden arvonlisän kasvattaminen, sanoi ministeri Kimmo Tiilikainen. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Se on lähes viidennes verrattuna koko erikoisja tavaratalokaupan arvonlisäverolliseen liikevaihtoon. elokuuta. – Ruokapoliittisen selonteon toimeenpano on nyt käynnistynyt ja selvitys on siinä yksi askel. – Nyt tarvitaan ruokamarkkinoille erikoislakia, jolla suojataan elintarvikeketjun heikointa lenkkiä, maataloustuottajaa. Marttilan mukaan ennen uutta lakia kannattaa odottaa selvitysmies Ilkka Mäkelän selvitystä ja ehdotuksia elintarvikeketjun kehittämiseksi kesäkuun loppuun mennessä. Kilpailulain uudistamista koskevan työryhmän mietintö julkistettiin 14.3.2017. ILMESTYMINEN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2016 kuusi kertaa, seuraavan kerran 25. Erilaisiin matkailupalveluihin, pääsylippuihin ja ruoka-annosten digitilauksiin kulutettiin yhteensä 3,9 miljardia. Kuuluuko oikeusvaltioon virasto, jolla on valta valvoa, tutkia ja syyttää, Marttila pohdiskelee. 010 387 0880 4041 0763 Painotuote M aaja metsätalousministeriö asetti 21. l K ilpailulain uudistamistyöryhmä kiinnittää huomion täysin epäoleellisiin asioihin samalla kun kaupan markkinavoiman rajoittaminen jää huomiotta, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä 19.5. Ruokaketjulla tarkoitetaan kaikkia ruoka-alan toimijoita ruoantuotannon, jalostuksen, kaupan ja kulutuksen eri vaiheissa. Selvitysmies kerää kevään aikana laajasti ruokaketjun eri toimijoilta esitykset ja tekee niiden pohjalta toimenpide-ehdotukset ketjun toiminnan kehittämiseksi ja uusien toimintamallien luomiseksi. Neuvottelut itsesääntelystä ovat kuitenkin jo loppuneet tuloksettomina, MTK toteaa lausunnossaan. Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Samalla pitäisi poistaa moneen kertaan todetut epäreilut kauppatavat. l MTK:n Juha Marttila kilpailulakimietinnöstä: "Tuottajien kiusaamista" Digikuluttaja ostaa verkosta Juha Marttila | Hyvää Pataa | 3 | 2017 | 15. Nyt tehtävän selvityksen tavoite on edistää Ruoka2030 ruokapoliittisen selonteon toimeenpanoa ja hallitusohjelman tavoitetta parantaa ulkomaankaupan vaihtotasetta elintarvikevientiä lisäämällä. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. Vaatteet ja kengät ovat maailmanlaajuisesti juuri se tuoteryhmä, jossa palautukset koituvat yrityksille kalliiksi, kun arviolta jopa 20–40 prosenttia digiostoista palautetaan. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Kodintekniikan lisäksi puutarhatuotteet ostetaan pääasiassa kotimaisista verkkokaupoista. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. huhtikuuta ruokaketjun selvitysmieheksi Ilkka Mäkelän. – Mietintö kiertää pääasiaa kuin kissa kuumaa puuroa ja keskittyy lähinnä pienyrittäjien ja tuottajien kiusaamiseen eikä suojeluun, jota he tarvitsisivat. Selvityksen on tarkoitus valmistua kesäkuun 2017 loppuun mennessä. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS PL 28 04131 SIPOO Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala, 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.hyvääpataa.fi Ilmoitusmateriaali Painopaikka Painotalo Plus Digital Oy, Lahti ISSN 1796-5012 12. Ulkomaisiin verkkokauppoihin valuu yli 40 prosenttia suomalaisten euroja. Päivittäistavaroiden verkkokauppa puolestaan on edelleen varsin pientä. Ulkomailta taas ostetaan etenkin naistenvaatteita ja asusteita, joista jo yli puolet tilataan ulkomaisista verkkokaupoista. JAKELU 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, kukkakaupoille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. Hänen tehtävänä on laatia toimenpide-ehdotukset ruokaketjun toiminnan kehittämiseksi ja elintarvikeviennin edistämiseksi. Mietinnössä esitetään, että maatalouspoikkeusta muutetaan vastaamaan uuden EU:n markkina-asetuksen säännöksiä. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. ASIAKASPALVELU puh. – Kilpailulakiin tarvittaisiin muutoksia ainakin kauppaehtojen määräaikaisuudelle, etteivät yrittäjät roiku löysässä hirressä vuosikausia, Marttila sanoo. Ulkomaisiin vähittäiskaupan ostoksiin kului viime vuonna 1,9 miljardia euroa. Näiden tavoitteiden toteuttamisen katsottiin edellyttävän uudenlaisen yhteistoimintamallin luomista, ruokaketjun eri toimijoiden välisen yhteistoiminnan aktivointia sekä yksilöityjä toimenpiteitä hallinnollisen taakan keventämiseksi. Kaupan liiton selvityksestä käy ilmi, että suomalaiset ostivat viime vuonna vähittäiskaupan tuotteita digitaalisesti 4,6 miljardilla eurolla kotija ulkomailta. Selvityshankkeella halutaan edistää ruokaketjun eri toimijoiden yhteistoimintaa. V aikka suomalainen kuluttaja tekee verkko-ostoksia yleensä suomenkielisistä verkkokaupoista, maan rajat eivät häntä pidättele
Suomen suosituimmat tuoresalaatit Lähde: Nielsen Homescan, maaliskuu 2017. Vegeä grilliin! EAN TUOTE PAINO ME YKS 9474 Hetki grillattava salaatti 130 g 2 RS 9473 Hetki grillattava salaatti Caesar 190 g 2 RS 9467 Hetki Grillipaprika Tuorejuusto 200 g 2 RS 9468 Hetki Grillipaprika Chili 200 g 2 RS Kokeile uusia Hetki-grillituotteita! 6 406510 094746 6 406510 094685 6 406510 094678 6 406510 094739