6 Korpihilla ihastuttaa ”Leivällä tulee olla sielu” Peltolan Blue tulee kauppoihin s. jen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat 4 | 2014 | Lehti yhdistää tukkukauppo Ravintolakokki duunaa herkullista kauppaa s. 3 s. 8 s. 12
Laki ei kuitenkaan koske yrittäjiä, joille 80 tunnin työviikko on tavallista eikä kukaan maksa heille ylityökorvauksia. Jos se tilapäisesti on pidempi, kyseessä on ylityö. Suomen Yrittäjistä lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula pitää sairauslomaa siirtäneiden määrää merkittävänä. Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n päälakimies Timo Koskinen ei pidä ilmiötä suurena. Erityisesti lämpimissä maissa viljellään yhä myös keltaista ja punaista porkkanaa. Todellinen työn tekemisen aika on muutamassa vuodessa lyhentynyt enemmän kuin Satosen esittämä pidennys on. Se on ihmiselle välttämättömän A-vitamiinin esiaste, joka muuttuu varsinaiseksi vitamiiniksi ihmisen maksassa. Aluksi viljeltävät lajikkeetkin tuottivat valkoisen tai keltaisen juuren. On tuiki tavallista hoidella yksityisasioita työaikana ja nettiaikaan työnantaja ei sitä huomaakaan ellei vilkaise netistä, milloin palkansaaja on facebook-päivityksensä tehnyt. Kukaan ei kuitenkaan kiinnitä huomiota alitöihin, joita jokaisella työpaikalla tehdään paljon enemmän. Oranssi ei ole sattumalta hänen värinsä, sillä onhan se myös porkkanan väri ja hänen yrityksensä Orastava aurinko Oy:n väri. Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi jo viime vuonna, että lainmuutoksesta aiheutuu työnantajille vuosittaisia lisäkustannuksia jopa yli 200 miljoonaa euroa. Oranssi muunnelma yleistyi ilmeisesti ulkonäkösyistä: sitä pidettiin muita värejä houkuttelevampana. Kun vielä lakkoherkkä ay-jyrä Antti Rinne on istutettu valtion varoja jakamaan, on tilanne Suomen tulevaisuuden kannalta vaarallinen. 2 | Tukkutori | 4 | 2014 | Pääkirjoitus Jouko Tikkanen Orastava aurinko myy taideporkkanaa Turhaa kitinää työajasta Suomi on juuttunut taantumaan eikä kysymys ole suhdanteesta, vaan kilpailukyvyttömyydestä. Nykyisen lainsäädännön mukaan säännöllinen työaika saa olla enintään 8 tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa. Suomen Yrittäjät ohjeisti tuolloin, että työpaikoilla on syytä tarkistaa ja selkeyttää sairauspoissaoloihin liittyvät käytännöt ja pelisäännöt. Siitähän pillastuttiin ja pääministeri Stubb joutui rauhoittelemaan, ettei työajan pidennystä olla esittämässä. Sivukuluilla kerätään myös eläkepottia, joka on osoittautunut riittämättömäksi. Kun sairauspoissaolot ja lomat otetaan huomioon, kertyy työnantajalle maksettavaa 50 % nimellisen tuntipalkan päälle, jotta saadaan todellinen tuntikustannus. +358 9 7539390 Fax +358 9 717148 Email info@berrymasters.com Web www.berrymasters.com E on maksettava sairausajan palkka ja myöhemmin lomapalkka, Makkula sanoo. Suomen kansantaloudelle on käynyt erityisen raskaaksi vuonna 1984 Matti Pekkasen johdolla solmittu sopimus työajan lyhentämisestä. ”Pekkaset” pidetään ylimääräisinä lomina. – Kyselyn perusteella vuosilomaa on sairauden perusteella siirretty yli 30 000 työnantajayrityksessä. 010 322 2240 0400 847 350 www.cema.fi • pakkaussuunnittelu • logot • esitteet • yritysilmeen päivitys • nettisivut 9272 | TTT - Graafinen Suunnittelu | Järvenpää | 040 572. Tämä merkitsee näille yrityksille kaksinkertaista kustannusrasitusta, kun ensin Koskelontie 16 b, 02920 Espoo Puh. Lomasairastamisen loppulasku TÄYDEN PALVELUN MARJA- JA SIENITUKKU Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. EK:n Lasse Laatunen katsookin, että eläkeiän nostaminen 65 vuoteen ei ole enää riitä, sillä kestävyysvaje on pahentunut, kun työmarkkinajärjestöt ovat nuhjanneet eläkeuudistusta monta vuotta saamatta mitään aikaiseksi. Oranssi on tuttu myös Hollannin jalkapallojoukkueesta. F orssalainen porkkananviljelijä Irmeli Vinnikainen oli pukeutunut Herkkujen Suomi -tapahtumaan Hollannin väreihin. Kaikki suunnittelupalvelut yrityksellesi S HFI SH FR Torin tuorein kalatukku Useammassa kuin joka kolmannessa työnantajayrityksessä käytettiin oikeutta siirtää lomaansa sairaustapauksessa ensimmäisestä päivästä lähtien, ilmenee Yrittäjäsanomien tuoreesta verkkokyselystä. Herkästi puhutaan ylitöistä ja niiden korvaamisesta. Herkkujen Suomi –tapahtumassa hänellä oli haaroittuneita porkkanoita, joita hän myi taideporkkanoina. Porkkanan villin kantamuodon juuri on valkoinen tai vihertävä. Oranssi väri on peräisin beetakaroteenista. Oma lukunsa Suomen kilpailukyvyttömyyden aiheuttajana ovat palkkojen sivukustannukset. Irmeli kertoi, että Hollannin kuninkaalliset määräsivät jalostettavaksi porkkanan oranssin väriseksi, kun se oli kuninkaallisten väri. Tämä ei näy menevän enempää ay-väen kuin poliitikkojenkaan kaaliin. Pekkaspäivät lyhentävät työajan 36,6 tuntiin viikossa ja 1732 tuntiin vuodessa, mikä on vain 4,7 tuntia vuoden jokaiselle päivälle jaettuna. Irmeli Vinnikaisen myyntitiskillä oli monenmuotoista ja -väristä porkkanaa. Nehän sopivat ajankohtaan hyvin, sillä Helsingissä vietettiin samana ikaisesti Taiteiden yötä. Irmeli viljelee oranssin porkkanan ohella myös keltaisia ja violetteja porkkanoita. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen uskalsi sentään esittää työajan pidentämistä 40 viikkotuntiin kilpailukyvyn nimissä. Esimerkiksi Tukkutorille aamuyöstä tulevat maakuntien yrittäjät tekevät vieläkin pidempiä työviikkoja
– American Lager on hyvin raikas ja tasapainoinen olut, jonka tuoksussa on runsaasti kukkamaisuutta ja sitrushedelmiä. – Kilpailussa on kattavasti edustettuna suomalainen panimo-osaaminen. On myönteistä, että pienet ja suuret panimot ovat löytäneet toisensa. Oluet kilpailivat kuudessa eri sarjassa. Vuosittain järjestettävä Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille kaupallisten panimoiden kotimaassa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. ” Timo Taulavuori uudistaa varovasti ”Olin erityisen hyvilläni, kun kuulin, että minusta tulee myös olutministeri” PETTERI ORPO s. | Tukkutori | 4 | 2014 | 3 Tässä numerossa Stadin Panimo pokkasi parhaan oluen kunnian 3 Korpihilla ihastuttaa Ritva Kokolla on pettämätön maku 6 Myllypuron super marketista herkkukauppa Kokki Mikko Mustonen laittaa osaamistaan peliin 8 ”Leivällä tulee olla sielu” Porokylän Leipomo on valtakunnallinen lähileipomo 10 Rajakauppa hyötyy Venäjän vastapakotteista TAK:n Pasi Nurkka ei halua synkistellä 12 Peltolan Blue tulee kauppoihin Juustoihin ja kirnuvoihin vain oman karjan maitoa 14 HL Vihannestukku Oy sai lentävän lähdön HL-Vihannes Oy myi vihannestukkunsa 16 FleuraMetz tuli Tukkutorille Hollannin jätti rantautui Helsinkiin Ministeri Petteri Orpo luovutti kunniakirjan Suomen parhaasta oluesta 2014 Stadin Panimolle. Vuoden paras olut valittiin Helsingin Rautatientorilla Herkkujen Suomi – Syystober -tapahtumassa torstaina.21.8. Ministeri Orpo kertoi olleensa erityisen hyvillään siitä, että maa- ja metsätalousministerin tontilla kuuluu olla myös valtakunnan olutministeri. Olutravintola Suvilahteen Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo ojensi kunniakirjan Stadin Panimolle. Stadin Panimon omistaja Timo Konttinen puuhaa olutravintolan avaamista Suvilahteen. 4 ”Hyvällä leivällä on kuitenkin ystävänsä ja ostajansa.” TIMO VÄÄNÄNEN s. Lukuisat pienpanimot täydentävät käsityöllä suurten panimoiden valmistusta. – Olutkilpailu runsaine osallistajamäärineen ja Syystober-tapahtuma osoittavat oluen uutta tulemista. Kalevalassakin on lukuisia oluen panoon liittyviä lauluja ja runoja, kertoi Orpo. Suomalainen Olut ry:n neljännen kerran järjestämään kilpailuun osallistui 131 kotimaista olutta yhteensä 20 panimolta. Oli iloista havaita että myös uusia, juuri perustettuja käsityöpanimoita oli mukana palkintolistalla, kilpailun johtaja Kari Likovuori toteaa. Hän haluaa sisustaa 42-paikkaisen ravintolan yksityisten lahjoittamilla puutuoleilla. Olutalan ammattilaisista, harrastajista sekä tavallisista oluenkuluttajista koostuneet raadit arvioivat kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. – Olut ja sahti ovat kuuluneet suomalaiseen vapaa-ajan viettoon hyvin kauan. Humalointi on runsas mutta ei kuitenkaan liian voimakas, kilpailun tuomaristo perustelee. 15 Myös luomutukku Meiltä saat kaikki HoReCa-tuotteet www.klavus.fi Redberry Oy Ltd - Helsinki Klåvus 02-2435000 • 040 5688567 www.coquus.fi. 3 ”Tolvassa oli varmaan maailmanennätys kahvilapaikoissa, kun niitä oli kaksi asukasta kohden.” MARKKU KALLINEN s. 18 Helsingin hallit iskuun S tadin Panimon American Lager (4,5 t-%) on Suomen Paras Olut vuonna 2014. 8 ”Seuraavan hallituksen on otettava kotimarkkinat vakavasti. Vuonna 1998 perustettu Stadin Panimo muutti Kyläsaaresta Suvilahteen vuonna 2013. Nyt ne on kuristettu verotuksilla henkihieveriin.” JUHANI PEKKALA s
Ritva lämmitti 17 tulisijaa joka toinen päivä ja puoli vuotta remontoituaan hän pääsi muuttamaan kansakoulun yläkertaan. Kuusamosta matkaa sinne on viitisenkymmentä kilometriä eikä matka Posion kirkonkyläänkään ole paljoa lyhyempi. Lupia tuotevalvontakeskukselta odotellessa he ryhtyivät valmistamaan kuusenkerkistä alkoholitonta kuohujuomaa vuonna 2003. Tampereella hotelli- ja ravintolakoulussa ollessaan hänen mieleensä putkahti unelmayritys: keskellä korpea oleva kahvila ja luonnontuotteita valmistava yritys. Tolvan kansakoulu antoi puitteet unelmayritykselle. Alakerran remonttiin hän saikin jo kaveriksi ja elämänkumppanikseen Markku Kallisen. 4 | Tukkutori | 4 | 2014 | Korpiyritys ihastuttaa Ritva Kokko elää unelmaansa. Naapuritkin innostuivat kahvilan pitämisestä ja pian kylällä oli neljä kahvilaa. Olin intoa täynnä ja ryhdyin sitä kunnostamaan työttömyyspäivärahalla. – Koulu oli hylättynä pusikon keskellä ja se oli kärsinyt vesivahinkoja, mutta kauniit uunit viehättivät minua. Yhteistyö kesti seitsemän vuotta, mutta kun tuotteista maksettu hinta laski, yhteistyö päättyi, kertoo Markku. Ritvan mielessä kyti unelmayrityksen toteuttaminen. Pariskunta ryhtyi valmista- Kahvilan huonekalut on hankittu kirpputoreilta ja kunnostettu itse. STADIN PARHAAT RAVUT! ELÄVÄNÄ TAI KUOLL... Sisäremontti on tehty ja pihan laittaminen on aloitettu, mutta ulkoremontti odottaa vielä vuoroaan. – Meillä oli puolet kalliimpi hinta, omat leivonnaiset ja kahvi tarjoiltiin posliinikupeista pöytiin sekä juteltiin mukavia, perustelee Ritva kahvilansa menestystä. Tuskin kukaan olisi pannut ropojaan likoon moisen yritysidean rahoittajana – eikä pannutkaan. – Anu Pentik otti tuotteet myyntiin, kun hän oli juuri aiemmin nähnyt Lontoossa Harrodsilla vastaavia tuotteita. O lin kesän töissä Ikaalisten kylpylässä ja totesin, että tämä ei ole minun oloinen paikka. Ritva keräsi kaikki kolikot, että sai ostettua keitinkattilat. – Tolvassa oli varmaan maailmanennätys kahvilapaikoissa, kun niitä oli kaksi asukasta kohden, heittää Markku. Markku ja Ritva köröttelivät yhdessä Muuruvedelle tilaviiniyrittäjän kurssille. Tuotteiden ostajiksi valikoitui Stockmann Herkku ja Royal-ravintolat. Työkkärissä huomasin, että Kuusamossa on alkamassa eräkokkikurssi ja pääsin sinne, muistelee Ritva. Kuusenkerkkäjuoma vei voiton Pariskunnan haaveena oli tehdä liköörejä. maan luonnonmarjoista marmeladeja ja siirappeja. Kahvilapalveluille alkoi olla kesäisinkin kysyntää ja asiakas- Ritva Kokko tarjoilee kuohuvaa kuusenkerkkäjuomaa. Syrjäisen sijainnin vastapainona ovat kauniit mai- semat jylhän Riisitunturin kansallispuiston juurella ja kirkkaan Kitkajärven läheisyydessä. – Se valittiin sokkotestissä vuonna 2005 Suomen parhaaksi juomaksi, kun arvostelijoina olleet sommelierit eivät tienneet joukossa olevan alkoholitonta juomaa, nauraa Ritva. Korpihillaksi nimeämästä unelmasta syntyikin koulun lopputyö ja myöhemmin elämäntyö. Hän etsi tyhjiksi jääneitä kansakouluja, ja sellainen löytyi vuonna 1997 Posion Tolvan kylästä. Pentik ei kuitenkaan sallinut, että valmistajan nimi näkyy. Kahvilatoiminta alkoi kevättalvella 1998 avatulla latukahvilalla. KEITETTYNÄ! SKULAA 09 774 5020
Kosmoslaiset listaavat ravintolan parhaiksi puoliksi muun muassa menneitä vuosikymmeniä huokuvan ilmapiirin ja iloisen taiteilijatunnelman, joka on tuonut ravintolalle monenlaisia asiakkaita. Ruokalistalle on koottu raaka-aineita eri vuosikymmeniltä sekä annoksia, jotka ovat olleet listalla lähes alusta asti. Tavoitat meidät aina. Myös juhlaviikon menu henki Kosmoksen tunnelmaa. – Pihassa tulee olla avaruutta ja ensin tehdään suuret linjat varaamalla käytävät ja istuttamalla puut. Kosmoksen juhlaviikoilla esiintyivät mm. www.kylmanen.fi Legendaarinen Kosmos juhli 90-vuottaan Kotikeittiö Suurkeittiö AB KORV-GÖRANS KEBAB OY puh. M.A. Talosta johtaa puutarhaan massiiviset valkoiset portaat kohti valkoista suihkulähdettä. Tarjoamme teille: • • • • AIDOSTI AITO - LAGERBLAD FOODS Yrittäjäntie 34, 01800 Klaukkala Puh. Monille asiakkaille Kosmos on sama ravintola, jossa heidän isovanhempansa ovat aikoinaan käyneet, Kiira Hepolampi kuvailee. (06) 723 2818 e-mail: kebab@kebab.cc www.gorans.fi Ravintola Kosmos huokuu menneiden vuosikymmenten ilmapiiriä. L egendaarinen taiteilijaravintola Kosmos juhli elokuussa 90-vuotista taivaltaan. – Ritvalla on lisäksi älyttömän hyvä makuaisti. Numminen, Pedro Hietanen, Mariska, Sinikka Sokka, Jorma Uotinen, Aulikki Oksanen ja Vuokko Hovatta. Tykkään muotopuutarhasta ja ruusuista, kuvailee Ritva ja arvelee puutarhan olevan viidessä vuodessa valmis. Laadukkaat ja tuoreet tuotteet Kilpailukykyiset hinnat Henkilökohtaisen palvelun Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Ritvan ja Markun tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu järjestää luontomatkailua Kitkajärvelle ja linturetkiä Riistatunturille. +358 10 832 7000 | Fax +358 9 7277 0630 lagerblad@lagerbladfoods.fi | www.lagerbladfoods.fi 5. – Meillä poliitikot ja taiteilijat istuvat samassa pöydässä – ja saman illan aikana asiakkaina saattavat olla niin presidentti kuin viereisen pöydän hitsarikin. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Lagerblad Foods Oy | Hermannin Rantatie 20, 00580 HELSINKI Puh. Myöhemmin tulee pensaiden vuoro. Juhlaviikon kunniaksi tarjolla on ravintolan asiakaskunnasta tuttujen taiteilijoiden esityksiä ja juhlamenu, johon on koottu palasia menneiltä vuosikymmeniltä. Korpihilla valmistaa tuotantotiloissaan luonnontuotteista kymmeniä eri tuotteita ja lahjapakkauksia. – Emme halunneet täysin ulkopuolisia esiintyjiä juhlaviikolle, vaan kaikki esiintyjät ovat istuneet täällä viettämässä iltoja ja ovat tuttuja koko henkilökunnalle. | Tukkutori | 4 | 2014 | määrä on kasvanut 10 000 asiakkaaseen vuodessa. Historiallista taitelijatunnelmaa Kosmoksella on sikäli poikkeuksellinen historia, että se on toiminut perheyrityksenä Helsingin Kalevankadulla jo vuodesta 1924 saakka. Listalta löytyi esimerkiksi voileipäslautaisia, hanhenmaksakuoriaisia ja katkorapuja. Kosmos on tunnettu taiteilijakapakkana ja niissä merkeissä haluamme juhliakin, kertoo varatoimitusjohtaja Kiira Hepolampi, joka kuuluu myös Kosmoksen omistajaperheeseen. Yritysidea kypsyy kuten korpihilla Markku kehuu puolisoaan esteetikoksi ja visionääriksi. – Pihalle rakennettava muuri jouduttiin purkamaan kuusi kertaa, kun kirvesmies ei hahmottanut, mitä tarkoitin. Entisestä koulun hiekkapihasta onkin valmistumassa ainutlaatuinen puutarhanähtävyys. Pihan laidalla on yrttitarha, jossa yrtit kasvavat omissa tiilestä muuratuissa altaissaan. KOKKIEN TEKEMÄÄ RUOKAA VUODESTA 1998 – Keittiön väki otti menun suunnittelun tosissaan ja kävi muun muassa tutustumassa Hotelli- ja ravintolamuseoon. Ritva myöntää, että hänellä on vahva oma näkemys, mikä voi olla raskasta työntekijöille. Navettarakennus Mamsellissa on myynnissä sisustus- ja lahjaesineitä sekä lähiruokaa
Henkilökuntaa meillä on 13–15 henkeä, joten kaikille riittää vastuuta tilaamisesta hyllyttämiseen. Työuralla on mm. Ostoskeskuksen alla on 270 autopaikkaa. Matkaa Pohjoismaiden suurim- Todellinen uutuus gluteeniton Mattilan mustamakkara www.veljeksetmattila.fi paan kauppakeskukseen, Itikseen, on vain kaksi kilometriä, joka imee etenkin lauantaisin asiakkaita lähiöistä. Olemme mainostaneet reippaasti, sillä ilmoittelu toimii Itä-Helsingissä. Kauppa sijaitsee Itä-Helsingissä Myllypuron ostoskeskuksessa, jonka Kiinteistösijoitusyhtiö Citycon rakennutti vuosina 2009–2012 samalle paikalle, josta 60-luvulla rakennettu vanha ostari oli purettu. – He ovat kehityshaluista porukkaa ja kouluttavat itseään. Sen hoito kuuluu lihapuolen henkilökunnalle ja baarin omavalvontakriteerit ovat tiukat. okki- ja keittiömestari Mikko Mustonen hankki 11 vuoden ajan kannuksia Suomen parhaissa ravintoloissa, joista osa oli Michelin tähdillä palkittuja. Tuorepuolelle panostusta Salaattibaari on saanut hyvän suosion. Myllypuro on noin 10 000 asukkaan lähiö ja ostoskeskuksen vieressä on metroasema. Siihen vaikutti appiukko, jolla oli pitkät perinteet Keskosta ja rautakauppiaana olosta, paljastaa Mikko. Nyt hän on ollut vajaa kaksi vuotta Helsingin Myllypurossa K-supermarketin kauppias. – Myynnin kasvu edellä mennään. K-supermarket Myllypuron on pienemmän kokoluokan ”suppari” ja sen myyntiala on 900 neliötä. Kaupan henkilökunta on nuorta, keski-ikä on vain 26 vuotta. – Kauppa on vasta kolme vuotta vanha ja viereinen S-market pääsi aloittamaan puoli vuotta aikaisemmin, joten se sai etumatkaa, toteaa Mikko. Hän sai ensimmäiseksi kaupakseen K-supermarket Myllypuron Itä-Helsingistä, vaikka yleensä kauppiasura aloitetaan K-marketeista. Pyrimme erottumaan tuorepuolella ja myynnistämme 60 prosenttia kertyykin tuoreosastoista, laskee Mikko. Asiakkaita palvellaan pitämällä heidän toiveittensa mukaisia erikois-. Chez Dominique, Kämp, Palace, Demo ja Farang. Käytännön työn ohella harjoitteluun kuului verkko-opiskelu ja Mikko valmistui K-kauppiaaksi elokuussa 2012. K-supermarket Myllypuron myynti kasvoi viime vuonna 15 % ja tänä vuonna on lisäystä saatu vielä 11 %. Mikko lähti kauppiasharjoitteluun Tervakoskelle keväällä 2011. – Haaveena oli oman ravintolan perustaminen, mutta kauppiasuralle hakeminen vei voiton. 6 | Tukkutori | 4 | 2014 | Ravintolakokki Mikko Mustonen duunaa Herkullista kauppaa Itä-Helsinkiin Mikko Mustonen (31 v.) valmisti gourmet-ruokaa Suomen parhaissa ravintoloissa, mutta oman ravintolan perustamisen sijasta hän päätti pyrkiä ruokakauppiaaksi. Kokkiosaaminen kehiin Asiakaskunnan monikansallisuus näkyy eksoottisten hedelmien kysynnässä ja hedelmäkampanjat toimivat. K Kauppias Mikko Mustonen panostaa tuoretuotteisiin, joiden osuus on 60 prosenttia kaupan myynnistä
Valmistamme puhdasta, aitoa, tuoretta ja maukasta valmisruokaa. Ruokakeskon ja Suomalaisen työn liiton sinivalkoinen jalanjälki -kampanja näkyy sisään tullessa ja kaupan sisällä. | Tukkutori | 4 | 2014 | tuotteita kuten keittobanaania myynnissä. Mikko kertoo, että tuore kala on osoittautunut hyväksi sisäänvetoartikkeliksi varsinkin, kun naapurikaupasta ei löydy irtokalaa. – Kokkina ollessa illat meni töissä, mutta kauppiaana ollessa sentään näkee joskus puolisoaan. HERKULLISTA VALMISRUOKAA T E E M M E K A I K K I R U O K A M M E K Ä S I T YÖ N Ä . Tomi Björkin kirja on myynnissä lihatiskin kupeessa. Tuoreita vihanneksia www. hl-vihannes.. Näin varmistamme toimituksen tuoreuden. Emme tee ruokaa varastoon, vaan valmistamme kaikki herkut tilauksesta. Lihatarjoukset eivät ole niinkään kovassa nosteessa. Kauppiaana olo sopii perheelliselle paremmin, naurahtaa Mikko, jonka puoliso on hammaslääkäri. Kokkiosaamistani en ole päässyt vielä hyödyntämään kauppiaan roolissa, sillä tässä alussa on ollut kaikenlaisia kiireitä, kertoo Mikko, joka on puolentoista vuoden vanhan pojan ja pariviikkoisen tyttären isä. Mikko aikoo hyödyntää kokkituttaviaan ja Tomi Björk onkin käynyt jo grillaamassa kaupassa. 7. – Myynnin taso ei kuitenkaan ole vielä sillä tasolla, mihin tähtään. Kauppiaan kala-apaja on vain parin kilometrin päässä oleva Kalatukku Eriksson, josta on saatu myös ravut elokuun näyttäviin kampanjoihin. – Pyöreä kala ja sen ilmainen fileointi toimii. Ota yhteyttä! Timo Marttinen Heikki Hynninen 040 526 5158 040 566 9526 Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi RUOKAMME ON KOTONA TEHDYN MAKUISTA JA NÄKÖISTÄ
Vuonna 2006 hän tuli Porokylän leipomon omistajaksi, kun Brahean paakarit osti itseään monta kertaa isomman Porokylän Leipomon. – Hyvällä leivällä on kuitenkin ystävänsä ja ostajansa. Se on haastava yhtälö niin teollisuuden kuin kaupankin kannalta. Taikina on pyhä asia, jonka reseptiä ei muuteta koneiden ehdoin, vaan mieluummin leivät leivotaan käsityönä. Tumman ruisleivän osuus leipomon myynnistä on yli puolet. Lieksan leipomo erikoistui kesän alussa kokonaan gluteenittomien leipien tekemiseen. Gluteenittomien leipien osuus valtakunnallisesti on 1–2 prosenttia, mutta Porokylän leipomon myynnistä ne ovat kymmenesosa. Olemme panostaneet toimitusvarmuuteen, jotta leivät saadaan nopeasti tuoreena perille Helsingistä Ivaloon. P orokylän leipomo sijaitsee Pielisen rannalla Nurmeksessa. Timo Väänänen korostaa, että leipurien tulee arvostaa omaa työtään ja arvottaa työnsä leipien hinnoittelussa. Nimensä se on saanut Porokylästä, joka oli ennen vuoden 1891 suurpaloa nimeltään Vanhakylä. 8 | Tukkutori | 4 | 2014 | Porokylän Leipomo Oy Perustettu Nurmeksessa 1983 Porokylän Väänänen: Vanhempi ja kolme kertaa pienempi yritys Brahean Paakarit osti sen vuonna 2006 ”Leivällä tulee olla sielu” Toimipisteet Nurmeksessa (70 henkilöä), Lieksassa (8) Joensuun Prismassa (6) Kouvolan K-citymarketissa (4) Nurmeksen toimitilat 4100 m² Liikevaihto 2013 oli 11 milj. Yhä useampi kuluttaja haluaa käyttää tattarista ja hirssistä tehtyjä leipiä. – Monet helsinkiläiset sijoittavat leipomomme mielessään Lappiin, naurahtaa toimitusjohtaja Timo Väänänen väärää mielleyhtymää, joka ei ole haitaksi. Leivän tuonti on kasvanut ja kulutus on laskenut. maantieteellistä etäisyyttä olisikin paljon. Timo Väänänen on kolmannen polven leipuri Brahean Paakareissa, joka sijaitsee myös Pielisen rannalla Lieksassa. Pienleipomoiden arvostuksen nousun lähtölaukaus oli elintar-. Myyntipäällikkö Ari Kukkonen kuvailee jakeluverkon olevan kuin hämähäkinseitin. Kainuuseen ja Pohjois-Karjalan on meillä aamuisin oma jakelu. Timo Kettunen nostelee Pirkka-ruisleipiä kiviarinalta linjalle. Koneet taikinalle sopiviksi Porokylän leipomon tuotteet mielletään lähileiväksi, vaikka Porokylän leipomon kukoissa on runsaat täytteet ja ohut kuori. €, tuplaantunut vuodesta 2006 Porokylän Leipomo Oy on kasvanut valtakunnalliseksi toimijaksi, mutta silti se on säilyttänyt lähileipomon imagon. – Ala on murroksessa. Hyvällä leivällä on aina kysyntää Timo Väänänen kertoo leipomoalalla kisan olevan kovaa. – Nyt olemme samaa yhtiötä. Monet keliaakikot voivat kuitenkin käyttää puhdasta kauraa, tietää Timo. – Valmistamme leivän käsin, mikä on kuluttajille merkkinä pienvalmistajasta ja lähileivästä. – Logistisen verkoston luomisessa olemme onnistuneet hyvin: Runkoautot vievät leivät illalla ja yhteistyökumppanimme jakavat ne niin, että viimeisetkin asiakkaat saavat leivät aamulla kello 10 mennessä
05 321 3002 timo.nisula@mistralsnacks.com www.mistralsnacks.com www.kouvolanlakritsi.fi kun maku ja rapeus ratkaisevat Kotimaisesta perunasta, bio-energialla valmistetut rapeat ja herkulliset Mestari-pakasteperunat nyt uusissa pakkauksissa! www.mestariperunat.. Meillä koneiden tulee olla taikinalle sopivia. Suomalaiset leipomoyrittäjät haluavat, että omavalvonta toimii, tuotteet ovat laadukkaita, mutta turha päällekkäinen byrokratia tulee purkaa, hän jatkaa. Leipomoala on merkittävä työllistäjä, sillä noin 9000–10 000 henkilöä työskentelee leipomoalan yrityksissä Suomessa. – Ruokakriisit ovat saaneet ihmiset kiinnostumaan, mistä ruoka tulee. Karjalanpiirakoiden osuus on 15 prosenttia. Isoilla linjoilla taikina muutetaan koneille sopiviksi. 044 309 3410 EAN 6430028239047 EAN 6430028239030 EAN 6430028239054 EAN 6430028238996 EAN 6430028239061. Timo Väänänen korostaa taikinan merkitystä hyvän leivän leipomisessa. Hyvät aineet piirakoihin Porokylän myynnistä ruisleivän osuus on 60 prosenttia. Silloin kuluttajat huomasivat, että on olemassa muitakin kuin suuria leipomoita, pohtii Timo Väänänen. Timo Väänänen kertoo, että he valmistavat karjalanpiirakoiden puuron täysmaitoon ja laittavat voita joukkoon. – Meidän kukot ovat 0,5 tai 1 kilon painoisia. – Leivänjuuren tulee siirtyä sukupolvelta toiselle. Elosen mukaan viranomaisten erilaiset byrokraattiset vaatimukset ja toimenpiteet kuten Oiva-valvonnan julkaisutapa ja leivän voimakassuolaisuuden raja-arvon tiukentaminen kohdistuvat käytännössä vain suomalaisiin leipomoalan toimijoihin. 9 Palveleva tukkuliike Pirkanmaalla ja Hämeessä. Neljännes myynnistä on erilaisia kukkoja ja pullia sekä gluteenittomia leipiä. Viranomaisbyrokratia syö kohta suomalaisen leivän L eivän lisääntynyt tuonti tarkoittaa kotimaisen leipomoalan toimintamahdollisuuksien kaventumista ja työllistämismahdollisuuksien heikkenemistä, viestittää Suomen Leipuriliitto. – Taikina on meille pyhä asia. – Suomi nousee talouslamasta vain suomalaisella työllä ja osaamisella sekä sillä, että kuluttajat ostavat kotimaisia tuotteita, korostaa Suomen Leipuriliiton hallituksen puheenjohtaja Jari Elonen. Myyntipäällikkö Ari Kukkonen kertoo, että leivät saadaan tuoreena joka puolelle valtakuntaa. – Tällaiset byrokraattiset järjestelmät tosiasiassa vain edistävät tuontituotteiden kasvua. | Tukkutori | 4 | 2014 | vikealan lakko keväällä 2010. Timo Väänäsen mielestä leivässä tulee olla syvyyttä ja sielua. – Kun piirakoiden kuori on ohut ja rukiinen ja loppusilaus tehdään voilla, tulee piirakoista kotona tehdyn makuisia. Niihin laitetaan paljon täytettä ja kuori on ohut ja pehmeä, joten kirvestä ei tarvita niiden avaamiseen, sanoo Timo Väänänen ja haluaa nostaa hattua kuopiolaisille, jotka ovat saaneet kukkojen hinnan oikeaksi. He haluavat turvallista ruokaa ja leipää. www.pohjolanperuna.. Suomessa leipomoalan yritykset ovat lähes yksinomaan perheyrityksiä. Kaupoissa ei ole huonoja leipiä, on vain erilaisia leipiä. – Suomalainen leipäkulttuuri on maailman rikkain. – Valtiovallan tulee edistää kotimaista yritystoimintaa eikä jarruttaa sitä kasvavalla byrokratialla. Sen reseptiä ei muuteta, ja siksi leipä tehdään käsin. Kysy lisää! Puh
Uudistetun tavaraliikennelain mukaan kuljetuspalveluiden ostaja syyllistyy kuljetustilausrikkomukseen, mikäli hyväksyy liian alhaisen hinnan. SKAL pitää tärkeänä, että kuljetuspalveluiden ostajat tuntevat uudet velvoitteensa. neen 10 prosenttia, ennustaa Nurkka. – Jobbareiden määrä on vähentynyt, mutta nyt heidän määränsä saattaa lisääntyä. Kyselyssä kuljetusyrittäjä ovat pitäneet suurimpana uhkana ammattiostajien vakiintunutta tapaa valita halvin kuljetuspalveluiden tarjoaja. Sen odotetaan tuovan lisää ostosmatkailijoita Kaakkois-Suomeen. On totuttu, että joka vuosi on kasvua. Nurkka muistuttaa, että myös ruplan kurssi on heikentynyt, joten samalla ruplamäärällä saa vähemmän. Kotimaassa laajalti jaettu esite on herättänyt huomiota myös muissa EU-maissa, sillä Suomen kansalliset kabotaasiliikenteen säädökset ovat poikkeuksellisen tiukat. – Tehokkaan viranomaisvalvonnan ja tiukentuneen tilaajanvastuun ansiosta saamme Suomeen terveemmät kuljetusmarkkinat, joilla kilpailun ehdot ovat yhtenevät, uskoo SKAL. Osa rupeaa hakemaan itse, mutta löytyy myös bisnesmiehiä, jotka löytävät markkinaraon. V enäläisten ostosmatkailu on hiipunut vuoden ajan. Vastatoimenpiteiden kokonaistase jää kuitenkin negatiiviseksi. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry haluaa varmistaa, että kuljetuspalveluiden ostajat ovat tietoisia uusista säännöksistä ja niiden käytännön vaikutuksista. Venäläisten matkailijoiden yöpymiset ovat pienentyneet muuta rahankäyttöä enemmän. – Toukokuussa pudotusta oli 28 prosenttia, mutta koko vuoden osalla yöpymisien vähenemisenä toteutu- Lappeenranta on kaksikielinen kaupunki. – Aiemmin odotettiin, että syksyllä tapahtuisi käänne parempaan. EU-maiden yhteisenä tavoitteena on harmaan talouden torjunta kuljetusmarkkinoilla. Tutkimus- ja analyysikeskus TAK on haastatellut säännöllisesti Suomessa matkailevia venäläisiä vuodesta 1997 alkaen. Tänä vuonna ostokset ovat pienentyneet vuoden 2012 tasolle. Venäläiset tulivat talouden taantuessa varovaisiksi, mutta kun he huomaavat, ettei heidän elämänsä muutu synkäksi, niin he lähtevät ostosmatkalle, vaikka rahalla saisi vähemmän. Käytäntö on johtanut kuljetushintojen polkemiseen ja ruokkinut harmaata taloutta. Toimitusjohtaja Pasi Nurkka ei pelkää, että rautaesirippu laskeutuu rajalle, vaan venäläisiä matkailijoita riittää tulevaisuudessakin. – Tilanne ei kuitenkaan ole niin synkkä kuin yleisestä ilmapiiristä voisi päätellä. – Viime vuonna he jättivät Suomeen rahaa 1,2 miljardia euroa ja lisäystä vuoteen 2012 oli vielä hieman. 10 | Tukkutori | 4 | 2014 | Rajakauppa hyötyy Venäjän vastapakotteista Venäläisten ostosmatkailu alkoi vilkastua muutama viikko tuontikiellon asettamisen jälkeen. On luultavaa, että he edelleen haluavat käyttää länsimaista laatua. Harmaat rekat kuriin –K uljetuspalveluiden ostaja on nykyisin vastuussa siitä, että kuljetuksen suorittaja täyttää tietyt lakisääteiset velvoitteensa. Asiakkaan tulee varmistaa, että kuljetuksen suorittajalla on tavaraliikennelupa ja jopa se, että kuljetuksen hinta riittää työnantajavelvoitteiden hoitamiseen, muistuttaa Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry. Hinnan on lain mukaan oltava sellainen, että kuljetuksen suorittaja pystyy hoitamaan lakisääteiset velvoitteensa työnantajana.. Toimitusjohtaja Pasi Nurkka kertoo venäläisiä matkailijoita käyneen viime vuonna yli 5 miljoonaa, joista 4,7 miljoonaa tuli Kaakkois-Suomeen. Pasi Nurkka uskoo, että hyvätuloiset pietarilaiset lisäävät ostosmatkojaan Suomeen Venäjän kiellettyä elintarvikkeiden tuonnin EU:sta. Euroon tarvitaan nyt 48 ruplaa, kun vuosi sitten riitti nelisenkymmentä ruplaa. Heinäkuussa voimaan tullut lainmuutos ulotti liikennelupavaatimuksen myös korvausta vastaan tehtäviin muutto- ja hinauskuljetuksiin, kaupalliseen tavaraliikenteeseen traktoreilla sekä alihankintana tehtävään kuljetustoimintaan. – Heidän ostosmatkailunsa oli vähentynyt, kun länsimaisia elintarvikkeita sai venäläisistä kaupoista. Lappeenrannan Prisman pihassa on runsaasti venäläisiä busseja kyyditsemässä ostosmatkailijoita. – Vaikea kuvitella, että jobbarit pystyisivät viemään samaa määrää, mitä Valio ja muut viejät ovat vieneet, sillä niiden kauppa on ulottunut koko Venäjälle. Venäläisten kauppojen hyllyt kuitenkin tyhjenevät pian länsimaisista elintarvikkeista. Matkailijat saavat nykymääräysten mukaan tuoda Venäjälle enintään 50 kiloa ja enintään 1500 euron arvosta tavaraa ilman tullia. – Välittäjät ottavat Viipurista kyytiin ”kilomummoja” tai tyttöjä, jotta he saavat tuoda Venäjälle suurempia määriä kerralla, tietää Pasi Nurkka. Venäläisten rahankäyttö on kylläkin hillitympää ja keskiostokset ovat tippuneet. Haastatteluja tehdään kaiken aikaa ja vuosittaisen otannan suuruus on 7–8 tuhatta haastateltavaa. Järjestö laati vuosi sitten yhteistyössä Autoliikenteen Työnantajaliiton kanssa Kuljetuspalveluiden ostajan vastuu -esitteen, jossa kerrotaan käytännön esimerkein asiakkaan velvoitteista
Nakit olutpurkissa maksoivat 4 euroa, joten mainoskulujen sijaan kertyi tuottoja. Tämä hyvin humaloidun oluen ja suussa napsahtavan nakin liitto soittelee suomalaisen sielusta suloisimpia säveliä, runoilee Aarikka. Aarikka ylistää, että Kukko Pils -olutnakki on kahden laadultaan ylivoimaisen tuotteen yhdistelmä. | Tukkutori | 4 | 2014 | ”Nakkia nokkaan, sanoi Laitilan Kukko” Valmiit juustoleipäkuutiot tekevät kevyestä tomaattikeitosta täyteläisemmän! L Olutnakki lanseerattiin mieleenpainuvalla tavalla Herkkujen Suomi -tapahtumassa Helsingin Rautatientorilla 21.8.2014, jolloin siellä on myös Syystober-oluttapahtuma. Vaalan Juustolan Juustoleipäkuutiot 150 g rasiassa ruokakauppasi juustohyllystä! Siinä maistuu lähitilan maito! Vaalan Juustola Oy Puusepäntie 4, 91700 Vaala myynti@vaalanjuustola.fi puhelin 044 5211 712 www.vaalanjuustola.fi VAALAN JUUS T OLA 11. aitilan virvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka sanoo, että olut ja nakkihan kuuluvat yhteen kuin huutokauppakeisari ja rikkinäinen rukki. – Meillä on suuri riemu julkistaa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja Perniön Lihan yhteistyön kaunis hedelmä: supisuomalainen olutnakki. – Vuosien mittaan lukuisia palkintoja kahminut ja makutestejä voittanut Laitilan suosikkiolut Kukko Pils saa siinä kumppanikseen herkkusuiden hyvin tunteman Perniön premium-makkaran
Matti ryhtyi valmistamaan myös sinihomejuustoa ja kirnuvoita, joiden valmistukseen hän hyväksyy vain oman tilan maidon. Keittiömestarit testaavat Matti Kärkkäinen kiittelee keittiömestareita, jotka ovat toimineet koekeittiöinä antaen arvioitaan uusista tuotteista. Hän kävi maatalousalan koulujen jälkeen yrittäjäkurssin Savonian ravintolakoulussa. Peltolan juustolan virallinen yritysnimi on Milk In Oy. Sen jälkeen juustoja pidetään kaksi viikkoa pussitettuna 4-asteisessa kellarissa. Pallotettavuus ja oikean suuntuntuman saaminen sorbetteihin on vaativampaa kuin jäätelöissä. P eltola on todellinen maatila Rautalammilla. – Meillä lehmät saavat paljon apilanurmea, joka pehmentää maidon rasvaa ja tuo juuston makuun pyöreyttä, kertoo Matti. Niinpä Peltolan tilalla käyskentelee jo 90 sarvipäätä, ayshireja ja holstein-friisiläisiä. Lehmiä oli tuolloin 18. 12 | Tukkutori | 4 | 2014 | Peltolan Blue tulee kauppoihin Kun fine dining -ravintoloiden keittiömestarit ovat ylpeänä menuun kirjoittaneet ”Peltolan Blue”, ”Peltolan kirnuvoi” tai ”Peltolan jäätelö”, on hyvä syy ottaa selville, mistä nämä Peltolan tuotteet tulevat ja kuka niitä tekee. – Kun on idea, teemme siitä muutaman version ja sitten keskustelemme keittiömestareiden kanssa pitkään. Kirnuvoi ei ole mikään helppo tuote, vaan sen valmistuksessa on omat kommervenkkinsä, toteaa Matti. Pintahomeet pestään pois Peltolan maito jalostetaan 20 kilometrin päässä Suonenjoella, entisen kotitalousoppilaitoksen pesulan tiloihin saneeratussa laitoksessa. – Juusto laitetaan – ei puristeta – muotteihin, joita käännellään kolme päivää. Matti avaa sinihomejuuston valmistuksen saloja. Nyt laajentumisen tähtäin on vähittäiskaupan tuotteissa. Kirnuvoin valmistuksessa kerma hapatetaan ensin, kun tykkivoissa kermaan lisätään hapatettua nestettä. Sorbeteissa ei ole peruspohjaa, vaan jokainen sorbetti tehdään erikseen. Ravintoloista oli saneerattu jälkiruokamestarit pois, ja tuotteemme korvasivat heidän puuttumisensa, pohdiskelee Matti yrityksen onnistumista. Peltolan Blue on aiemmin mennyt ravintoloille, mutta nyt se on myös kauppaketjujen valikoimissa. Ensimmäiset jäätelöt Matti maistatti Rautalammin Pestuumarkkinoilla vuonna 1993. – Suomessa pestään homeet pinnalta pois, kun Ranskassa juuston pitää olla päältäkin homeessa. Sen isäntä on Matti Kärkkäinen, tyypillinen nimi savolaisen maitotilan isännälle sekin. Juustotahkot ovat 5–6 viikkoa lämpimässä, 10-asteisessa kellarissa. Sitten juusto suolataan ja rei’itetään, jotta sinihomebakteerit voivat jatkaa työtään. Keittiömestarit ovat idearikkaita ja meillä on 400 erilaista reseptiä jäätelöistä ja sorbeteista. – Olin aiemmin kiertänyt kehää, miten päästään edes ravintolaan sisään. Peltolan juustola oli luomutuotteiden pioneeri, mutta Juvan luomumeijerin tarinan päätyttyä, luomutuotteista on luovuttu, mutta paikallisista aidoista raaka-aineista ja lisäaineettomuudesta ei tingitä. 90-luvun puolivälin jälkeen pääsimme pääkaupunkiseudun ravintolaboomin imuun. – Jäätelö valmistetaan kermasta, maidosta, sokerista ja emulgaattorina on kananmunankeltuainen, joka antaa peh- meyttä ja makua. Oma karja ruokitaan luomurehulla. Peltolan Bluen rinnalle on kehitteillä toinenkin pehmeä homejuusto, paljastaa Matti Kärkkäinen.. Jäätelömassa pastöroidaan ja kypsytetään yön yli, jolloin rasvahapot muuttuvat, selvittää Matti. Apuna maatilalla on Matin isä ja palkattu karjamestari sekä Anton-poika, joka aloitti juuri maatalousalan koulun. Kirnuvoita ja jäätelöitä Peltolan kirnuvoi on kätevissä pötkylöissä, jolloin niitä on helppo käyttää eikä hävikkiä synny. – Jäätelö maustetaan tilausten mukaan. Matti Kärkkäinen toteaa, että sinihomejuustotankojen pinnallakin on hometta, mutta Suomessa se pestään pois ennen lohkomista ja pakkaamista. – Maitoon sekoitetaan sinihomebakteeri ja hapatetaan juustokattilassa, jossa on puolipyöreä pohja. – Meidän yrityksemme on elänyt ravintoloiden menestyksen mukana. Matti aloitti yritystoiminnan 90-luvun syvimmässä lamassa. Voi suolataan käsin. – Hapatus tuo oman makunsa. – Jäätelö tehdään aidoista raaka-aineista eikä siinä ole ilmaa, joten meillä jäätelölitra painaa enemmän kun teollisesti valmistetut jäätelöt. Sitä hämmennetään varovasti, jotta juustosta ei tule murenevaa. Vaakunan kymppikerroksen keittiöpäällikkö Timo Melto otti tuotteemme valikoimiin ja kertoi niistä muille, jolloin markkinat aukesivat. Jäätelöiden ja sorbettien valmistus tuo Peltolan liikevaihdosta puolet. – Meidän on mahdollista valmistaa asiakkaillemme täysin uniikkeja makuyhdistelmiä. Siihen keskiarvot loppuvatkin, sillä isännäksi päästyään Matti ei tyytynyt toimittamaan maitoa vain meijeriin, vaan hän alkoi valmistaa siitä jäätelöä. Kypsytyksen edetessä juustotahkot sinistyvät
Suomalaisuutta parhaiten kuvaava tuote tai tuotemerkki – top 10 1. Suomen lippu (24 % vastaajista) 2. Vastauksissa nousevatkin esille tutut elintarvikkeet ja klassinen suomalainen muotoilu, kertoo Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala. Suomen lipulle äänensä antoivat erityisesti miehet (28 %) sekä yli 50-vuotiaat (28 %). Suomalaista muotoilua arvostetaan Suomalainen muotoilu ja sen merkitys näkyy myös tutkimustuloksissa, sillä listan kärkipäähän nousivat Aalto-maljakko sekä Alvar Aallon huonekalut. Ne kasvavat selluloosassa, joten juuretkin voi syödä, kun niissä ei ole multaa, selvitti Robert Jordas Herkkujen Suomi -tapahtumassa. Maaseudun yrittäjät tuottavat ruokaa, puuta ja uusiutuvaa energiaa sekä monipuolisesti tuotteita ja palveluita. Maaseudun vihreisiin elinkeinoihin perustuvat tuotanto-, jalostus- ja jakeluketju työllistää Suomessa lähes 400 000 ihmistä. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin maaliskuussa 2014 ja siihen vastasi 1677 16–75-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Maassamme on jo runsaat 11 000 maatilaa, joilla harjoitetaan hevosiin liittyvää yritystoimintaa, ja määrä kasvaa vuosittain. klo 12.30 alkaen Kattilahallissa, Sörnäisten rantatie 22 A, Helsinki.. Lopullinen sortimentti on vielä päättämättä. Yrittäjyys kasvaa maasta V altakunnallista Yrittäjän päivää vietetään 5.9.2014. Tänä vuonna esiin nostetaan erityisesti maaseudun yrittäjät. Kampanja kestää koko vuoden 2014. energiayrittäjyys, elintarvikkeiden jatkojalostaminen ja hevostalouteen liittyvä toiminta. Fazerin sininen (6 %) 5. Aalto-maljakko (5 %) 6. Suomalaisuus yhdistetään kuluttajien mielissä perinteisiin. Kasvavia yrittäjyyden aloja maaseudulla ovat mm. Noin joka neljäs suomalainen katsoo Suomen lipun olevan parhaiten suomalaisuutta kuvaava tuote tai tuotemerkki, paljastaa Suomalaisen Työn Liiton teettämä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus. Myös Green care, luontoon ja eläimiin perustuvat hoiva- ja virkistyspalvelut ovat maaseudun tulevaisuuden tuotteita. Ruukkujen aluskenno pitää vettä, joten puutarhaa voi kastella kotioloissa tai ravintolan keittiössä. Yrtit on kasvatettu ravinnevesiviljelynä Itä-Uudenmaan Lapinjärvellä olevalla viljelmällä. Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Robert Jordas esittelee, mitä yrttejä Pikku puutarhassa on. Tutkimus on osa Suomalaisen Työn Liiton ja Keskon yhteistä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjaa, jonka tavoitteena on muistuttaa arjen jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksesta Suomen työllisyyteen. Juhlaseminaari on perjantaina 5.9. Sauna (17 %) 3. Maaseudun pienyritykset ja biotalous ovat Suomelle suuri mahdollisuus. Robert kertoi, että kaikki ”Pikku puutarhan” materiaali on kierrätettävää ja yrttiruukut ovat biohajoavaa tärkkelystä. Kärkiviisikkoon kiilasi myös suomalaisia miellyttäviä makuja sekä muotoilua. Säätiössä ovat mukana myös EK, Keskuskauppakamari, K-kauppiasliitto, Suomen Yrittäjät, Perheyritysten liitto sekä Suomalaisen Työn Liitto. Suomalaisen Työn Liiton 184 yritykselle myöntämä Design from Finland -merkki myönnetään ainutlaatuiselle suomalaiselle muotoilulle, ja se kertoo yrityksen panostaneen edelläkävijänä suomalaiseen muotoiluun. Valtakunnallisen Yrittäjän päivän juhlaseminaarin järjestää tänä vuonna MTK yhdessä Yrittäjän Päivä -säätiön kanssa. Koskenkorva (4 %) 8. – Ideana on, että yrtit voidaan syödä versoina. – Suomen lipun jälkeen eniten ääniä saivat sauna ja ruisleipä. Kyselyyn vastanneiden nuorten mielestä suomalaisuutta kuvaa parhaiten sauna (35 %), kun taas naiset liputtivat erityisesti ruisleivän puolesta. Alvar Aallon huonekalut (4 %) 7. Ruisleipä (13 %) 4. Suomessa on korkeatasoista ja ainutlaatuista muotoiluosaamista, jonka tunnusmerkkinä esimerkiksi Design from Finland -merkki toimii, Eljala toteaa. – Aallon klassikot ovat onnistuneita esimerkkejä siitä, miten suomalaisessa muotoilussa osataan yhdistää käytännöllisyys ja esteettisyys – siinä me suomalaiset olemme aina olleet hyviä. | Tukkutori | 4 | 2014 | 13 Suomalaisuutta kuvaa parhaiten Suomen lippu S uomen lippu ilmentää parhaiten suomalaisuutta, paljastaa suomalaisten kuluttajien suhdetta suomalaisiin tuotteisiin ja tuotemerkkeihin selvittänyt Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus. Puusta tehdyt tuotteet ja rakennukset (3 %) 9. Salmiakki (3 %) 10. Muumi (3 %) Versokokoelma Robbesilta P ikku puutarha Robbes kehittelee markkinoille yrttilaatikkoa, jossa on kuusi erilaista yrttiä
Viime syksystä asti ruvettiin Heikki Lindströmin kanssa hieromaan kauppaan ja paperit allekirjoitettiin kesäkuun 6. Janne Kuitunen sanoo, että HL Vihannestukun vahvuutena ovat vakiintuneet viljelijätoimittajat. HL-Vihannes Oy jatkaa tarvikekauppaa Jannella ja Tetillä on yrittäjätausta. Operatiivisen puolen hoitavat vanhat tekijät eli Ismo Forsström, Ari Kunelius ja Pasi Laakkonen. 14 | Tukkutori | 4 | 2014 | Janne Kuitunen ja Tetti Valtonen ottivat elämässään uuden haasteen, kun he ostivat vihannestukun liiketoiminnan. Janne on ollut jo aiemmin urallaan elintarvikealalla ja viimeksi hänellä on ollut rakennusfirma. Tukkutorilla on 600 neliötä kylmätilaa ja toimistotila, jotka ovat kaupungilta vuokrattuina. Yritys palvelee alan yrityksiä siemenja tarvikekauppana ja tuo maahan Liugong-pyöräkuormaajia. Heikki Lindström sanoo, että vihanneskaupassa pitää tehdä työtä ja uskaltaa. – Mitta rakennushommista tuli täyteen ja ryhdyimme katsomaan uutta bisnestä. Tulemme lisäämään sortimenttia ja jakelua marketteihin. Kaupan myötä uuteen yhtiöön siirtyi HL-Vihanneksen Tukkutorin toiminnot ja henkilökunta vanhoina työntekijöinä. – Olemme myös hyvin joustavia ja varasto on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Tetti on yrityksen toimitusjohtaja ja hän hoitaa toimistotyöt. päivänä. – Odotus on, että samalla tasolla mennään ja pikkuhiljaa kasvetaan. Heikki uskoo, että Jannella on uusia ajatuksia kehittää toimintaa ja aikaa hoitaa asiakassuhteita. Tähän saakka suurtukkukaupan osuus on ollut 80 prosenttia ja ravintolajakelun osuus 20 prosenttia, kertoo Janne. HL-Vihannes Oy:n toimiti- lat ovat Tuusulassa ja muu toiminta jatkuu entisellään. Jannen rooli on uuden toiminnan ideointi ja asiakassuhteiden hoito. Y llättävän kivasti vaihdos onnistui, kun entinen henkilökunta on ollut yrityksen selkäranka. Tavarasta ei ole ollut pulaa ja kukkakaalikauppa meni loistavasti, luonnehtii Janne Kuitunen ensimmäisiä kuukausia uuden yrityksen ruorissa. Janne Kuitunen arvioi, että vihannestukkukaupassa ei voi enää tavoitella suuria voittoja, vaan on panostettava tasaiseen toimintaan. Vihannestukun liikevaihto on ollut 5,5–7 miljoonan euron välillä. HL Vihannestukku Oy sai lentävän lähdön HL-Vihannes Oy myi kesällä Tukkutorilla olevan vihannestukkunsa liiketoiminnan Janne Kuituselle ja Tetti Valtoselle. Uusi yritys on nimeltään HL Vihannestukku Oy ja toiminta jatkui kesän aikana entisellään. – Uusia elämän visioita täytyy kokeilla, kun yrittäjänä on ollut yli 30 vuotta. Vihannes- kauppa on raadollista työtä, jossa pitää uskaltaa muuttua ja olla nopea liikkeissään, kertoo Heikki Lindström. Tulemme lisäämään suoria hankintoja ulkomailta, jotta voimme palvella kaikilla tuotteilla ympärivuotisesti asiakkaitamme. W WW.P EK K AV EH VI L AI N EN .F I
S uomalaisten supistuva ostovoima ja Venäjän talouskasvun pysähtyminen rasittavat kauppaa edelleen loppuvuonna ja ensi vuonna. – Seuraavassa hallitusohjelmassa on tunnustettava, että viennin lisäksi yksityisillä kotimarkkinoilla on olennainen vaikutus kansantalouden menestykseen. Kaupan liiton ennusteen mukaan edellytyksiä kaupan kasvulle ei ole. – Jos hallitus ei nyt tee julkisen talouden tasapainottamiseksi riittäviä päätöksiä, luottamus Suomen talouspoliittiseen päätöksentekoon voi horjua. Työllisten määrä pienenee vähittäiskaupassa tänä vuonna kolme prosenttia, eikä työllisyys käänny kasvuun vielä ensi vuonnakaan. Myös alan työllisyys jatkaa laskuaan. Kotimarkkinoiden elinvoimaisuus ratkaisee – Seuraavan hallituksen on otettava kotimarkkinat vakavasti. Pelkästään tällä hallituskaudella veroja on korotettu yli 5 miljardilla. Liiton ennusteen mukaan vähittäiskaupan liikevaihdon määrä pienenee tänä vuonna prosentin ja ensi vuonna puoli prosenttia. Kaupan liiton ennusteen mukaan ala menettää tänä ja ensi vuonna runsaat 9 000 työllistä. Myös Venäjän pysähtynyt talouskasvu painaa Suomen taloutta, työllisyyttä ja edelleen kauppaa laskuun. | Tukkutori | 4 | 2014 | Kauppa: Synkät ajat eivät hellitä Viljaton Laktoositon Luontaisesti gluteeniton POROKYLÄN GLUTEENITTOMAT uutuudet nyt tilattavissa! TOIMITUKSET maanantaisin keskiviikkoisin perjantaisin KUUSI TUOTETTA Pääekonomisti Jaana Kurjenoja vaati, että hallituksen tulisi tehdä päätöksiä julkisen talouden tasapainottamiseksi. Vähintään yhtä merkittäviä vaikutuksia Toimitusjohtaja Juhani Pekkala toteaa, että hallitus ei ole ymmärtänyt luoda toimintaedellytyksiä elinkeinoelämälle. Verkkokauppa ei tunne rajoja, ja matkailijat tulevat tänne, jos palveluilla on oikea hinta. 013 316 940 myynti@porokylanleipomo.fi www.porokylanleipomo.fi 15. Viime vuonna kaupasta hävisi 4 000 työllistä. Liitto vaatii muutosta nykyiseen talouspolitiikkaan, jotta kauppa ja palvelut voivat tuottaa hyvinvointia myös tulevaisuudessa. Julkisen sektorin tehtävä on luoda toimintaedellytykset elinkeinoelämälle, yritysten tehtävä on kehittää liiketoimintaa. Siellä myös kasvavat seuraavat menestyjät ja kansainvälistyjät, Pekkala sanoo. Ne luovat kasvua, työpaikkoja ja hyvinvointia. Työllisyys elinkeinoelämän suurimmalla alalla kaupassa jatkaa supistumistaan. Vaihda vapaalle, hae uusi Oma PIHA lehtipisteestä! www.omapiha.info Juustosämpylä Hirssileipä Vaniljamuffinssi Riisipiirakka Perunarieska Jyväleipä KYSY LISÄÄ! Kysy lisää Porokylän Leipomon gluteenittomista uutuustuotteista! Kyrönrannankatu 2 75500 Nurmes puh. Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja huomauttaa, että jos euroalueen talouskasvu hidastuu ja deflaatiouhka toteutuu tai Ukrainan kriisin vaikutukset pitkittyvät, työllisyys ja ostovoima heikkenevät Suomessa edelleen. Nyt ne on kuristettu verotuksilla henkihieveriin. Myös kaupan ja palveluiden verorasitusta pitää laskea ja tiukkaa sääntelyä helpottaa, sillä kauppa ja palvelut toimivat kansainvälisessä kilpailussa. Tätä ei ole tällä vaalikaudella ymmärretty, toteaa Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala. Tällöin kaupan tilanne kääntyisi vieläkin synkemmäksi. Tällä voi olla ikäviä vaikutuksia sekä julkisen velan kustannuksiin että pankkien luotonantoon yrityksille, Kurjenoja varoittaa. kaupan yritysten toimintaedellytyksiin on kuitenkin omalla talouspolitiikallamme. Kaupan työllistämismahdollisuuksia heikentää myynnin lasku, joka on seurausta kotitalouksien ostovoiman pienenemisestä
16 | Tukkutori | 4 | 2014 | Sidontakilpailu Italiassa “R omantica 2014 International Competition of Floral Art” -kisat järjestettiin yhdeksännen kerran 31.7.- 2.8.2014 Italian Bugnarassa. FleuraMetz on yksi suurimmista kukkatukkuliikkeistä, jolla on toimintaa sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Näiden lisäksi kilpailijat sitovat karsintakilpailuissa yhdessä assistenttien kanssa yhden showtyön, jota ei arvioida. Mallit esittelivät puvut yleisölle lavalla osana Romantica-festivaalien ohjelmaa. Joukkue palkittiin kahdessa kategoriassa. Joukkueille arvottiin paikat Bugnaran kylästä mihin tilateokset toteutettiin. Omat autot hoitavat kukkajakelun Turusta Imatralle saakka. Kukkapuvun teemana oli “The Italian fashion”. Edustettuina olivat Suomi, Ruotsi, Unkari, Italia, Alankomaat, Slovenia, Kroatia, Venäjä. Tukun päällikkönä on Olle Bäck, joka on jo aiemmin ollut neljän vuoden ajan FleuraMetzin palveluksessa. Muualle Suomeen kukat jaetaan yhteistyökumppaneiden avulla, selvittää Bäck. Olle Bäck on aloittanut FleuraMetzin Tukkutorilla olevan noutotukun päällikkönä. Kolmipäiväisen kilpailun ensimmäinen päivä oli esivalmistelupäivä, jolloin saatiin valmistaa rakenteita töille ja käsitellä materiaaleja. FleuraMetz tuli Tukkutorille H ollantilainen kukkatukku FleuraMetz avasi noutotukun elokuun 25. FleuraMetz syntyi vuonna 2009, kun kaksi kukkatukkua Fleura ja Metz yhdistyivät. Kilpailuissa valitaan myös Suomen edustaja kukkasidonnan EMkilpailuun 2015, Genovaan Italiaan. Hänellä on pitkä kukkakauppa-alan kokemus, sillä jo hänen isänsä perusti Porvoon Kukkatalon. Kilpailu on kaksipäiväinen. Finaaliin pääsee puolet kilpailijoista, karsintakilpailun paremmuusjärjestyksessä. – Noutotukku on auki arkisin 5.30–14 ja sunnuntaisin 10–14, lauantaisin tukku on kiinni. Kalevan Kukkatukku Oy:n Helsingin toimipisteen liiketoiminta myytiin FleuraMetz Suomi Oy:lle. Suomen mestaruus ratkotaan Oulussa V uoden 2014 kukkasidonnan Suomen mestaruuskilpailut pidetään Oulu-hallissa Rakenna-Sisusta-Asu -messujen yhteydessä 27.–28.09.2014. – Olemme aiemmin toimineet nettitilauksien toimittajina ja nyt lisänä on noutotukku. palkinnon kukkapukutyöstä. Kukkapukuun kilpailijat saivat tuoda ja valmistella etukäteen pohjarakenteen, johon kilpailuaikana kukkamateriaalit kiinnitettiin. Voiton vei Unkarin joukkue, toiseksi sijoittui Slovenia ja kolmanneksi Italia. – Olemme kiinnostuneet myös kotimaisesta tuotannosta. Karsintakilpailuissa sidotaan kaksi työtä: yksi ennalta valmisteltava työ ja yksi yllätystyö. Metzin toiminta alkoi Hollannissa 70-luvun lopulla. Kilpailupaikkoja on 16. Tiina Koskinen (vas.) ja Pirjo Koppi (oik.) saivat 1. Tuomaristo on Linda Johnsen, Hanne Heikkilä sekä Jouni Seppänen. Kalevan Kukkatukun Helsingin toimipisteen työntekijät jatkavat samoissa tiloissa uuden yrityksen palveluksessa vanhoina työntekijöinä. Helsingin Tukkutorin vuokraamat tilat kunnostettiin runsaassa viikossa FleuraMetzin ”cash&carry” -periaatteella toimivalle noutotukulle. Suomea joukkueena edustivat Pirjo Koppi ja Tiina Koskinen. Sen liikevaihto vuonna 2014 oli noin 290 miljoonaa euroa. Kukkamateriaalit tulivat kilpailunjärjestäjiltä, mutta myös omia materiaaleja oli mahdollista käyttää. Tilateoksen teemana oli “Dream Summer”. Kokonaiskilpailussa joukkue sijoittui neljänneksi. FleuraMetz työllistää noin 1 300 henkilöä. päivänä Helsingin Tukkutorilla entisissä Kalevan Kukkatukun tiloissa. Finaalissa sidotaan kaksi yllätystyötä. Kaikkiaan sillä on 65 noutotukkua ja 120 myyntiautoa. Kilpailutöitä oli kolme: kakun koristelu, kukkapuku ja tilateos. Kalevan Kukkatukku jatkaa toimintaansa Tampereella ja Seinäjoella. Suomen joukkue sai 1. Suomessa on kilpailukykyistä tulppaani- ja liljatuotantoa sekä ruukkukukkatuotantoa. Olle Bäck katsoo, että myös suomalaiset viljelijät voivat myydä FleuraMetzille kukkia. Kukkamateriaalit lisättiin töihin vasta kilpailuaikana. palkinnon kukkapukutyöstä. Kilpailuaika oli viisi tuntia. Aukioloajan jälkeen nettikauppa palvelee ja siellä näkyy reaaliaikaisesti, mitä meillä on tarjolla. Kilpailuun osallistui 10 joukkuetta ympäri Eurooppaa. Fleuran juuret ulottuvat yli 40 vuoden päähän Hollantiin. Vuoden Kukkakauppias ja Vuoden Floristi julkistetaan Oulussa 27.9.2014 vuosikokouksen yhteydessä.. Kaupassa siirtyy myös Sörnäisten tilojen hallinta irtaimistoineen
Tyylissä vältetään vihreiden käyttämistä ja varret pyritään peittämään kokonaan kaikissa asetelmissa. Toisaalta taas aikainen morsian saattaa ottaa yhteyttä syksystä kesään viikoittain, keksiä toinen toistaan kummallisempia kukkaideoita ja vaihtaa haluamaansa riesaksi asti. Toki pastellin sävyt tuntuvat aina olevan suosiossa kesämorsianten kohdalla, mutta ensi kesänä tämä trendi vahvistuu entisestään. – Syksystä lähtien tulemme palvelemaan kukkakauppiaita neljällä tarvikeautolla, varastotukulla ja nettikaupalla. puh. Tämä voi yksinkertaisimmillaan tarkoittaa vaikkapa katosta ripustettuja pulloja, joista jokaisessa on muutama lumoava kukka. – Kaupan myötä tiimiimme liittyy alalla pitkään toiminut Mika Peltola. Katse ensi kesään! Lue kukkakauppahaastatteluita Tukkutorin digitaalisista näköispainoksista Liikenteessä kolme tarvikeautoa. Tällaisen morsiamen häissä kaiken muunkin on toki sujuttava täydellisesti, joten silloin todella asiansa osaavaa floristia kaivataan. Hän tulee vahvistamaan osaltaan myyntiämme. Kovassa nosteessa on edelleen ensi kesänä perinteisen pyöreän kimpun rinnalla myös pisaranmuotoinen kimppu, joka teki paluun pari vuotta sitten. Kaivokukka toimii franchisingperiaatteella ja on alalla ainoa, joka on Suomen franchisingyhdistyksen varsinainen jäsen. Lisätietoja antaa: Rasmus Henriksson 040 7555 258 tai. Romanttisessa luksustyylissä tärkeintä on saada kaikki hääkukat näyttämään mahdollisen muhkeilta ja laadun on oltava ykkösluokkaa. On myös hyvin muodikasta käyttää luonnollisia materiaaleja kukkamaailman ulkopuolelta osana hääkukkia. Floristin onkin tärkeää olla kukkatrendien aallonharjalla myös hääkukissa, sillä syksyn tullen innokkaimmat ensi kesän morsiamet ottavat yhteyttä ja pyytävät hääkukkien suunnittelua. Aikainen yhteydenotto usein varmistaa, että kukat todella suunnitellaan pieteetillä ja eri vaihtoehtoja sekä toteutustapoja on aikaa miettiä kunnolla. KUKKAKAUPPIAAKSI. Erilaiset materiaalit villasta pellavaan ja kaikkeen siltä väliltä voivat näkyä myös muualla kuin hääkimpun kahvassa. | Tukkutori | 4 | 2014 | PALVELEVA KUKKATARVIKETUKKU Kukkatarvike osti kilpailijan S Niko 044-4400 004 • Markku 0400-242 673 • Pauli 0400-242 674 Kauppapuutarha-Kukkatukku Kokkolassa Luotettava yhteistyökumppani pitkällä kokemuksella. Klassisen puhtaat linjat tekevät myös paluun ja voidaan olettaa, että jo perinteiseksi muuttunutta kallakimppua pitkin varsin nähdään jälleen usean morsiamen käsivarrella ensi kesänä. Villi puutarhatyyli on omiaan niille luonnonlapsimorsiamille, joiden häissä kaikki saa olla peppipitkätossumaisesti ihanasti vinksallaan. Toimitusjohtaja Niko Liehu sanoo, että tehdyllä kaupalla Suomen Kukkatarvike Oy vahvistaa markkina-asemaansa ja lisää mahdollisuuksiaan palvella nykyisiä ja uusia asiakkaita entistä paremmin. Trendeistä kuitenkin saa usein hyviä ideoita, joiden avulla pattitilanteeseen joutunut morsian autetaan jälleen kukkien kanssa väljemmille vesille. Lue arkistosta www. Mukavaa suunnittelusyksyä! Puutarhamme laadukkaat leikkokrysanteemit tukkutorilla myy HKT Mahkosen Puutarha Haemme yrittäjiä Lahden kauppakeskus Karisman, sekä Kannelmäen kauppakeskus Kaaren liikkeisiin. virvan tulet Kirjoittaja Virva Antila tekee töitä freelance-floristina. Muutenkin morsiamet ja floristit ympäri maailman ovat innostuneet ”roikkuvista” kukista. Morsiuskimppu ja muutkin hääkukat näyttävät siltä kuin ne olisi poimittu samaisena aamuna 17 suoraan puutarhasta ja vain laitettu nippuun. 06-8326500 Toimitusjohtaja Niko Liehu Suomen Kukkatarvike Oy:stä. Tämä kesä ja sen tärkeimmät juhlat eli häät on elokuun loppuun mennessä juhlittu. Oma maahantuonti takaa laadukkaan valikoiman ja päiväntuoreet tuotteet. tukkutori.eu — > Digilehti Tukkutori nro 6/2010 ”Tarviketukku tulee kukkakauppiaiden luo”. Aikaisessa olevat morsiamet ovat tavallaan kaksipiippuinen juttu. Siinä missä tämän kesän hääkukkatrendeihin ympäri maailman kuuluivat räiskyvät värit, ensi kesänä mennään taas väreissä hyvinkin pastellisiin sävyihin. Laadukas verkkokauppa www.suomenkukkatarvike.fi uomen Kukkatarvike Oy on 30.6.2014 päivätyllä kauppakirjalla ostanut Green World Consulting Oy:n liiketoiminnan. Hääkukat ovat monille floristeille kesän pääasiallinen tulonlähde muun kaupan hiljentyessä kesä-heinäkuuksi. Ensi kesäksi morsiamille voi ehdottaa kukkiin vaikkapa romanttista luksusta, villiä puutarha-lookia tai klassista puhtautta. www.tukkutori.eu www.lindellflowers.com Kukkakaupat ovat kaikille tuttuja, mutta tuottava kukkien myyminen on taitolaji. Kaivokukalla on yli 40 vuoden kokemus kukkakaupasta, joten tiedämme miten kauppaa tehdään. Morsiamilla yleensä on jokin ajatus omista hääkukistaan jo ennen ensimmäistä yhteydenottoa, joten tuskin kukaan floristeista joutuu orjallisesti noudattamaan ainoastaan ensi kesän trendikarttaa
Helsinki on kunnostanut Hietaniemen ja Vanha Kauppahallin ja vuoroon tulee Hakaniemen halli, jonka korjauksen hintaa vielä hirvitellään. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Remontin kustannusarvio on 15 miljoonaa euroa, kertoo Taulavuori. Samalla selvitetään, kuinka vuokrakustannukset voidaan tulevaisuudessakin säilyttää sillä tasolla, että hallitoiminta onnistutaan turvaamaan. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä.. Hakaniemen hallin peruskorjaus pyritään aloittamaan helmikuussa 2016, jolloin työt valmistuisivat kesällä 2017. Myös Vanhan Kauppahallin remonttiin käytettiin 15 miljoonaa euroa. Asiakas saa ostaa hallista juuri sen määrän kuin haluaa, mikä on tärkeää, sillä pääkaupungissa sinkkutalouksia on puolet. Vihannesmyymälä myykin paremmin siellä kuin aikoinaan Vanhassa Kauppahallissa. Hallissa on koko valikoima JAKELU 6000 kpl ruokakaupoille, ravintoloille, kukkakaupoille ja tukuille Digitaalinen näköisversio www.tukkutori.eu 5€/ numero ILMESTYMINEN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2014 kuusi kertaa; seuraavan kerran 24. Hallin keskiosassa on ravintola Story, jonka osal- la omistajista oli ollut Michelin-tähdellä palkittu ravintola. Hietalahteen lisää potkua Hietalahden halli rakennettiin 1903 ja se toimi vilkkaana ruokahallina vuosituhannen vaihteeseen saakka. Haasteena on saada vanhan ostajakunnan lisäksi uutta. 441 763 Painotuote TUKKUTORI-lehti on pääkaupunkiseudun ja maakuntien yritysten kohtaamispaikka. COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Hakaniemi remontti uuteen valmisteluun Juustoliike Lentävä Lehmä toimii Hakaniemen hallissa. Toisaalta on herännyt uusi ruoan arvostus ja moni vastustaa kasvotonta kauppaketjujen ruokakulttuuria. Kesäkuussa halli avautui remontin jälkeen, ja parissa kuukaudessa siinä vieraili 0,4 miljoonaa henkilöä. TUKKUTORI Tukkutori -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. – Jokainen hallikauppias myy kasvoillaan. Valikoimissa on niin kotimaisia pienjuustoloiden tuotteita kuin laatumerkittyjä klassikoita maailmalta. Vanhan Kauppahallin kauppiaat olivat helmikuusta 2013 kesäkuuhun 2014 evakossa Hietalahden hallissa ja kolme heistä ei tullut takaisin ja kuudella on nyt molemmissa halleissa kauppapaikka. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Taulavuori muistuttaa, että hallissa asioidessa hoituu myös sosiaalinen puoli, kun yksinäiset ihmiset saavat juttuseuraa halleissa. – Vanhat kauppiaat ovat uudistaneet valikoimiaan kivasti ja kalaliikkeet ovat pistäneet parastaan. Sen ulkokuoren ehostaminen oli kallein kustannus. Toisaalta halutaan halpoja hintoja ja tehostamista: supermarketeissa asioivat eivät osaa pyytää palvelua. päivänä pitämässään kokouksessa palauttaa asian valmisteltavaksi niin, että Tukkutorin ja Tilakeskuksen kesken pyritään vielä löytämään ratkaisu remontin kustannusten alentamiseksi. – Hakaniemen hallin tekniikka on 70-luvulta ja sisäosat tulisi uudistaa. Sen jälkeen halli erikoistui luomuun, mutta se ratkaisu oli edellä aikaansa. – Hietalahden halli lähti käyntiin puolitoista vuotta sitten hyvin, mutta Vanhan Kauppahallin avaamisen myötä on ollut hiipumista. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky tuoretuotteita ja sieltä asiakkaat hakevat ruokaa, kun Vanha Kauppahalli on enemmän herkkuhalli. – Hietalahdessa on vielä seitsemän tyhjää myyntipaikkaa, joiden vuokraamisesta käydään neuvotteluja. Vastuu kauppahallien ja toripaikkojen vuokrauksesta siirtyi Kiinteistövirastolta Tukkutorille vuonna 2011. Leipäkauppa vielä puuttuu, mutta sekin saadaan, uskoo Taulavuori. Nuoria asiakkaita haetaan Kauppahallit ovat suojeltuja kohteita ja Vanhan Kauppahallin sisäpuolelle ei tehty suuria muutoksia. vuosikerta Hallikauppiaat myyvät kasvoillaan Hallien remontit ja uudistamiset ovat herättäneet vilkasta kansalaiskeskustelua ja myös hallikauppiaat ovat ilmaisseet mielipiteitä. – Aiempia lukuja ei ole tiedossa, mutta vilkkaamalta on tuntunut. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk Voit lukea lehteä myös digitaalisena näköispainoksena www.tukkutori.eu hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. lokakuuta. – Story on mutkaton tapaamispaikka nuoremmalle kohdeyleisölle. Paineita kuitenkin on hallikulttuurin uudistamiseen, sanoo Taulavuori. Tuotteiden laatu ja tuoreus on hyvä. Hietalahden torilla on vilkas kirpputori, mutta siellä käyvät eivät juuri asioi hallissa, toteaa Taulavuori. – Hallit ovat kaupunkilaisten omaisuutta. TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Avustavat toimittajat Virva Antila Graafinen suunnittelu ja taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala Puh. Alustavan suunnitelman mukaan hallin väistötilat tulevat torialueelle sijoitettavaan lämmitettyyn tilaan. – On kaksi vastakkaista trendiä. Hallin uudistukset ovatkin tuoneet uusia kävijöitä, iloitsee Tukkutorin toimitusjohtaja Timo Taulavuori. Asiakaspalvelu puh. Vanha Kauppahalli avattiin saneerauksen jälkeen kesäkuussa. 010 387 0880 TILAUSHINTA Vuonna 2014 tilaushinta on 35 euroa Saneerausvuorossa on Hakaniemen halli, joka viettää satavuotisen toiminnan juhlavuottaan. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. – Asukkaita on lähistöllä paljon ja hallissa on hyvät yritykset. Mielipiteisiin ja suhtautumiseen vaikuttavat usein lapsuuden muistot ja muutoksia vastustetaan. Sitten halli ehti olla kymmenisen vuotta antiikkia ja lahjatavaraa myyvänä hallina, mutta lähiseudun asukkaat toivovat sen palauttamista ruokahalliksi. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali Painopaikka SLY-Lehtipainot Oy/ Kirjapaino Uusimaa ISSN 1796-5012 9. Nuoret oppivat kahvila- tai lounaskäynnin lisäksi käymään myös ostoksilla hallissa. H elsingin Etelärannassa olevan Vanhan Kauppahallin seinässä komeilee kullatuin numeroin rakennusvuosi 1888. Lehti tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita on saatavissa. 18 | Tukkutori | 4 | 2014 | Helsingin hallit hyvään iskuun Kuluttajatrendi suosii lähituotteita ja siten myös kauppahallia. Kiinteistölautakunta päätti kuitenkin elokuun 21. Taulavuori on tyytyväinen, kun halliin on saatu uudenlaisia lihakauppiaita ja smoothiebaari
– Olemme jo eläkkeellä ja toimitamme poikiemme Jannen ja Jarmon tuotteita, kertoo Marketta. – Olemme olleet Tukkutorilla seitsemisen vuotta, kun aiemmin olin Töölöntorilla kauppiaana 30 vuotta. Illalla menemme vielä toisen kerran nukkumaan eli nukumme kahdesti vuorokaudessa, selvittää Elisabet pariskunnan vuorokausirytmiä. En voi tajuta, miten olemme jaksaneet, päivittelee Elisabet. Voivottelu ja juhlapuheet eivät riitä, vaan on etsittävä uusia näkökulmia ja toimintatapoja. VISKAALIN TILA, TEURASTAMO JA LIHANJALOSTAMO Muhos Pohjoissuomalaista lihaa - nautaa, lammasta, hevosta Lihajalosteita - palvinautaa, palvihevosta, naudan- ja lammasmakkaraa, leikkeleitä Luomulihaa ja lihajalosteita (syksyllä 2014) Pantone DS 318-5 C Toimitus koko maahan. Eläkeläiset kuskaavat Marketta ja Kari Suominen Sauvosta ovat ajaneet kesän ajan mansikkaa ja hernettä Tukkutorille. Nykyisin ostajina ovat torikauppiaat, kauppojen edessä myyvät yrittäjät ja välittäjät. Suomikin kaipaa nyt hiukkasen enemmän sutinaa ja asioille sisältöä. Taikasana taitaa olla tuottavuus. – Aiemmin haimme marjat rekalla Suonenjoelta, mutta nyt kuljetusliikkeet tuovat ne meille. Asumme Espoossa ja nukumme päivällä kello 10–14, jonka jälkeen valmistelemme seuraavaa aamua. | Tukkutori | 4 | 2014 | 19 Tukkutori elää yöllä P äivällä Helsingin Tukkutorin torialueella käyvät saattavat ihmetellä autiutta. Tukkutorin toiminta on varhaistunut. Aila Reinikainen tulee miehensä kanssa Lohjalta Tukkutorille. www.viskaalin.fi 4-värinen ruskea C 38, M 70, Y90, K28 Viskaalintie 54, 91500 Muhos p. Suomiset ovat Helsingin Tukkutorilla kello yhden aikaan ja päivystävät asiakkaita aamuseitsemään. Suomisten työpäivä alkaa illalla kello 21, jolloin he menevät hakemaan tuotteita poikiensa maatiloilta Paimiosta ja Sauvosta. Vuosikymmeniä sitten ostajina oli tukku- ja vähittäiskauppiaita, mutta nykyisin vähittäiskauppiaat hankkivat vihanneksensa pääosin omista tukuistaan tai Tukkutorin alueella toimivista vihannestukuista. Hankimme marjat Suonenjoelta. Jangerit ovat käyneet Tukkutorilla jo 35 vuoden ajan. Syksyn ajatukset pyörivät yhä väkevämmin talouden ongelmia ratkaistaessa. Parkissa on vain muutama auto ja pysäköintivirheitä saalistava pysäköinninvalvoja. Silloin alkoi ostajien kilpajuoksu varaamaan halutuimpia vihanneseriä. Sauvolainen Marketta Suominen myy poikiensa tilojen mansikkaa. Töitä on ylin kyllin niin yritysten, valtion ja kuntien johtoa myöten kuin ruohonjuuritasolla. – Nukumme päivällä, kuski nukkuu pitempään, sillä minä voin nukkua myös yöllä tulomatkan aikaan, kun matka kestää kaksi tuntia, kertoo Marketta. Kuka pystyy tuottamaan tehokkaammin, erilaisemmin ja laadukkaammin, on syksyn saapuessa entistä vahvempi kohtaamaan tulevan vuoden haasteet. Kuluttajan ”kiinnisaaminen” vaatii nyt hyvää taktiikkaa ja hitusen sisua. Tuotteet ovat usein ennalta tilattuja, joten vapaat erät ovat vähäisiä. Tuotteita he ostavat eripuolilta Suomea ja toimittavat niitä pääkaupunkiseudun kauppoihin. Melkein kaikki joutuvat tarkentamaan ennusteitaan ja toimintaansa. nettishoppailua. Pari vuosikymmentä sitten kauppa sai alkaa vasta kello 7, jolloin torivalvoja puhalsi pilliin ja irrotti kettingin, joka erotti ostajat myyjärivistöistä. 040 145 2666, 040 725 3310 R130, G78, B44 # 824e2c. – Tulemme aamulla torille kello 2 ja lähdemme pois kello 7 aikoihin, jonka jälkeen jakelemme tuotteita myyntipaikkoihin. Elisabet Janger myy suonenjokelaista pensasmustikkaa. Aila Reinikainen kertoo, että nippuvihanneksia kysytään koko kesän ajan torimyyntiin, vaikka niiden kausi vähittäiskaupoissa on lyhyt. – Meillä on saatavuuskin ollut hyvä, kun viljelijät ovat onnistuneet. Nykyisin ei ole mitään aikarajoja, ja kaupanteko on aikaistunut vuosi vuodelta. Ensimmäiset tavarantoimittajat tulevat jo aamuyhdeltä antamaan tuotteita ensimmäisille asiakkaille, joilla voi olla edessä pitkä ajomatka omille myyntipaikoilleen. Vanha sisältö ei ehkä toimi, kun kuluttajat joko säästävät tai siirtyvät käyttämään uusia palvelumuotoja mm. Jotenkin on helpompaa keskittyä työhön ja erinäisiin asioihin, kun kelit viilenevät ja raikastuvat. Maakuntien toimittajat jakelevat osan kuormastaan Tukkutorilla käynnin jälkeen suuriin marketteihin. Useamman tutun olen kuullut jättäneen väliin mökki- ja kotitöitä, kesäopiskeluita, sillä suvi on vierähtänyt lämmössä levätessä ja akkuja ladatessa. Syksy alkaakin hyvin sutinoiden. Hän ihmettelee itsekin sitä, että he aikoinaan ovat jaksaneet käydä itse joka yö noutamassa Suonenjoelta kuorman. Kesällä aamuyön tunteina tori herää elämään, kun maakuntien tavaratoimittajat kohtaavat ostajat. TAULAVUORI Sutinaa ja sisältöä Kirjoittaja Timo Taulavuori on Helsingin Tukkutorin toimitusjohtaja Kuuman kesän jälkeen kaikki ovat helpottuneita, kun syksy saapuu. Voimia ja tsemppiä kaikille aktiiviseen syksyyn. Marjakesään ollaan tyytyväisiä Elisabet ja Jorma Janger toteavat marjakesän olleen kohtuullisen hyvä, kun hinnat ja laatu olivat kohdallaan. Myös Kespron valikoimassa. – Monella ostajalla on pitkä matka, niin he tulevat aikaisin, perustelee Marketta aikaista tulemista torille. Yötyöksihän tämä on mennyt, kun torikauppiaana piti herätä kello 1.30, niin nyt herätään jo yhdeltä, naurahtaa Aila
Järjestäjänä Heinon Tukku Oy.. Heinon Tukkumessut 2.-3.9.2014 klo 10-18 Helsingin Messukeskuksessa www.heinonmessut.fi Heinon Tukkumessut ravintoloille, suurkeittiöille ja kaupan alan ammattilaisille