Etninen kauppa suomalaisten suosioon s. 6 ”Halpuutus kriisiyttää osaltaan maatiloja” s. 8 4 | 2015 | Lehti yhdistää tukkukauppojen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat Smoothieyritys toimii hypermarketissa s. 4. 14 Lidl jatkaa kasvuaan s
Pääkirjoitus Jouko Tikkanen Korporatismille hyvästit Pääministeri Juha Sipilän ajamaa yhteiskuntasopimusta ei tullut. Hommia tehdään porukalla ja työnantaja on pienissä yrityksissä usein yksi työntekijöistä. Lähiruoka puri Rautatientorilla Pohjoiskarjalaiset myivät käsintehtyjä karjalanpiirakoita. Ehkä yhteiskuntasopimuksen raukeaminen ei kuitenkaan ole onnettomuus Suomelle, sillä umpikujasta voi avautua uusi mahdollisuus. Miia Matinolli Tyrnävältä jakoi uutta Colombaperunalajiketta pusseittain. Paikalla kävi runsas 50 000 ihmistä. Tapahtuman yhteydessä järjestettiin lähiruokatreffit, jossa lähiruokayrittäjät tapasivat pääkaupunkiseudun kauppojen, ravintoloiden ja ruokapalveluiden sisäänostajia. Sipilän prosessikaaviossa on varmasti polku myös sille, ettei yhteiskuntasopimusta synny. Samanaikaisesti Rautatientorilla vietettiin myös Syystober-olutjuhlaa, jossa on tarjolla kymmenittäin kotimaisia pienpanimoiden oluita. Mitä hallitus voi tehdä. Myös ensimmäinen sairauspäivä tultaneen panemaan karenssiin Ruotsin mallin mukaisesti. Sehän on ay-väelle punainen vaate, vaikka yritysten työntekijöille työehdoista päättäminen paikan päällä sopisi mainiosti. Työaikapankeista ja -joustoista voi kertyä hyvinkin vastaava tuottavuuden lisäys. Vanhat lehdet hukassa. Yhteiskuntasopimuksen lähtökohtana oli kilpailukyvyn parantaminen 5 prosentilla – ei kokonaispalkkaa alentamalla vaan tekemällä 100 tuntia enemmän töitä vuodessa eli 37,5 tunnin sijaa 40 tuntia viikossa tai pekkaspäivistä nipistämällä. Sitä ay-väki tulee vastustamaan pontevasti. +358 9 7539390 Fax +358 9 717148 Email info@berrymasters.com Web www.berrymasters.com FR E S H FIS H Torin tuorein kalatukku Helsingin Rautatientori täyttyi maakuntien lähiruoasta ja oluista elokuun 20.–22. Ruoan ja oluen lisäksi tapahtuma-alueella oli ohjelmaa koko perheelle. Äläpä hätäile! Voit lukea lehteä digitaalisena näköispainoksena osoitteessa www.lehtiluukku.fi —> Tukkutori hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Mitä hallitus tekeekin, se tulee saamaan vastaansa ay-liittojen yleislakkouhkaukset ja ahtaajat tulevat laittamaan satamat jumiin, jotta aiheutettaisiin mahdollisimman paljon vahinkoa maallemme. Monet ovat ajatelleet ja suurin työväenpuolue onkin nyt hallituksessa laittamassa maan asioita kuntoon. Ruuan alkuperä, laatu ja vastuullisuus ovat monille kuluttajille entistä tärkeämpiä asioita. SAK:n linjaus osoitti suurelle yleisölle yhteiskuntamme elintason näivertäjät. Duunari kuitenkin ymmärtää asioiden oikean tolan: seuraako hän tuhon tietä vai ajatteleeko fiksummin. Liki sata yrittäjää oli maakunnista tullut esittelemään tuotteitaan pääkaupunkilaisille. Kolmikannasta ja korporaatioista on syytä pyristellä irti ja päästä parlamentarismiin eli kansanvaltaan. Kotimainen lähiruoka ja pienpanimo-oluet ovat nyt nosteessa. – Colomba on tämän hetken kuumin perunalajikeuutuus. 2 | Tukkutori | 4 | 2015 |. päivinä. Tuotantokustannusten alentaminen ei kelvannut etenkään SAK:n liittojen pomoille: parempi yksi duunari saavutetuilla eduilla kuin kymmenen uutta duunia. Kilpailukyvyn palauttamisen avain on paikallisessa sopimisessa. Sipilä sanoi olevansa äärettömän pettynyt yhteiskuntasopimuksen kariutumiseen. Tältä hallitukselta on odotettavissa todellisia toimia. Askelmerkit ovat valmiina, kunhan vain hallitus pysyy yhtenäisenä. Arkipyhien siirtäminen viikonloppuihin on tulevien muutosten pienimmästä päästä. TÄYDEN PALVELUN MARJAJA SIENITUKKU Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. Osastoilla esiteltiin myös maakuntia ja suomalaista maaseutua. Lisäksi luotiin ajankohtaiskatsaus suomalaiseen ruokakasvatukseen sekä tutustuttiin ruokaketjun toimijoihin. Herkkujen Suomi tapahtuma järjestettiin jo viidettä kertaa. Tämä ei kuitenkaan olisi ollut riittävä loikka kuromaan umpeen menetettyä kilpailukykyä. Ay-pomot ovat jämähtäneet menneille vuosikymmenille, jolloin devalvoinnilla voitiin hoitaa vientikilpailukyky. Luonnotonta on, että suuret työmarkkinajohtajat päättävät yleissitovuuden perusteella pienten yrittäjien ja heidän työntekijöidensä asioista. Epäilemättä hän oli tunteissaan vilpitön. Yhtä luonnotonta on, että korporaatioiden klikki päättää sosiaalija eläketurvastamme ja eduskunta toimii vain leimasimena. Työntekijät tuntevat työpaikkansa tilanteen. Tässä pelissä SDP:n Antti Rinne näyttelee suurta osaa – mihinkä seepra raidoistaan pääsee
8 ”Halpuutus kriisiyttää osaltaan maataloutta” MTK:n Marttila ennakoi konkurssivyöryä. Smoothien valmistusaineissa vain mielikuvitus on rajana. fi, Lammin Sahti ja Pienpanimoliitto. Tukkutorialueen Teurastamon puoleinen osa on kaupungin strategian mukaisesti suunnattu kuluttajille. Sisällys 4 Nuorten smoothieyritys toimii kaupan sisällä Kupittaan CM:n Hannu Aaltonen antoi tilaisuuden. Kävijöille ilmaisen tapahtuman järjestävät tuottajajärjestöt Maaja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry sekä Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, RuokaSuomi -verkosto, Aitojamakuja. Herkkujen Suomen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Aasialaishenkiset yömarkkinat kokosi tuhansittain väkeä. 6 Lidl jatkaa kasvuaan Uusin Lidl tuli Tukkutorille. JUHA MARTTILA s. 14 ” www.cema.. Helsinki Night Market -tapahtuman ensimmäinen päivä oli osa Taiteiden yötä. päivinä vilskettä ympäri vuorokauden. Tunnelmallisen Teurastamon miljööstä nähtiin monipuolinen ja vinksahtanut kattaus taidetta, pimeässä hohtavia leijonia ja lohikäärmeitä. Helsingin Teurastamolla naposteltiin hyönteisiä Helsingin Tukkutorialueella oli elokuun 20.– 21. Kim edustaa suomalaista ruokaa myös vientiprojekteissa. Herkkujen Suomi -tapahtumassa olivat myös keittiömestarit Kim Palhus ja Arto Rastas. Artolla on Tampereella viisi ravintolaa ja Helsingissä Kulinaarinen Instituutti. Vuoro vaihtui puolen yön aikoihin, kun marjarekat saapuivat Tukkutorille. 15 Timo Taulavuori jättää Tukkutorin Taulavuori uskoo puutarha-alan mahdollisuuksiin. Toki pääosin tarjonta oli burgereita ja muuta katuruokaa. Karnevaalihenkisessä tapahtumassa kiinalaiset kokit valmistivat syötävää heinäsirkoista ja muista hyönteisistä entisen kaupungin teurastamon pihalla. 14 Etninen kauppa nousi suomalaisten suosioon Sokea kurdi Star Ahmad on yrittäjänä Ararat Bazaarissa. 10 Siiri tuo kauneutta ihmisille Potentiel Oy rakentaa vihreyttä ja viihtyisyyttä. SANNA VIITANEN s. Ohjelmassa oli nukketeatteria, katutaikureita, leijatyöpaja, tulitaiteilijoita, fillaroivan bändin spesiaalikeikka, ennustajia sekä puutarhan katveeseen rakennettu viinibaari. STAR AHMAD s. Koskelontie 16 b, 02920 Espoo Puh. 010 322 2240 0400 847 350 Palveleva tukkuliike Pirkanmaalla ja Hämeessä. 8 Myös maahanmuuttajien tulee tehdä töitä. 5 Tuoreus on meidän kulmakivi. IRINA NURMI s. Teurastamon ravintoloilla oli myös omat tapahtumamenunsa. 12 Kansainväliset markkinat keräsivät miljoonayleisön Markkinakiertueella oli lämmin ilmapiiri. Helsinki Night Market oli Helsingin Juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali ja yksi Teurastamon kesän suosituimmista tapahtumista. | Tukkutori | 4 | 2015 | 3. 7 Venäjän myötä menetettiin ikään kuin osa kotimarkkinoista. Teurastamon puoleisella alueella pidettiin Helsinki Night Market -tapahtumaa ilta ja yö
Maksuvälineenä käyvät vain kortit, jolloin yrittäjien ei tarvitse pyörittää kassaa. – Kysyntä on ollut tosi vilkasta. Irina ja Lina ovat tyytyväisiä smoothiebaarin heti alussa saamaan suosioon. Kauppias sanoi, että kun olemme niin innokkaita, on parempi, että ryhdymme itse yrittäjiksi, kertoo Irina. Asiakkaat ovat olleet iloisia ja sanoneet, että tällaista palvelua on kaivattu. – Kaipasimme nopeaa ja terveellistä välipalaa kauppaan. Aamutunneilla on aikaa kylmäpuristaa mehuja ja koota raaka-aineita. 4 | Tukkutori | 4 | 2015 |. On mennyt yli odotusten, iloitsevat yrittäjät. Irina ja Lina vuorottelevat töissä, mutta perjantaisin molemmat ovat palvelemassa asiakkaita. Smooth it Ay toimii take away -konseptilla myymälän sisällä ja sitä pyörittää kaksi nuorta yrittäjää, jotka vielä opiskelevat Turun ammattikorkeakoulussa. Irina Nurmi ja Lina Toivonen ovat työskennelleet vuosia kauppias Hannu Aaltosen palveluksessa, viimeksi Market Kitchenin palvelutiskillä. Kysyntää yli odotusten Yritystoiminta alkoi heinäkuussa, mutta yrittäjät olivat hioneet suunnitelmaa opintojen yhteyNuorten smoothieyritys toimii kaupan sisällä Irina Nurmi tarjoaa 3,50 euron hintaan jääjogurttia , Frozen jogurt. Smoothiebaari avautuu kello 10 ja sulkeutuu arkisin kello 19, lauantaisin 17 ja sunnuntaisin baari on avoinna viisi tuntia. dessä jo vuoden päivät. Yrityksen toimialaksi jouduttiin kaupparekisteriin merkkauttamaan einesten ja valmisruokien valmistus, vaikkakin yritysidea on kaukana näistä tuotteista. Yrittäjät maksavat kauppiaalle liikevaihtoon perustuvaa vuokraa. Taustalla Irina Nurmi. Lina opiskelee ammattikorkeassa muotoilua ja Irina mainontaa ja markkinointia. Yrityksen nimeksi valikoitui Smooth it ja yritysmuodoksi avoin yhtiö. Smoothiebaari sai tilaa ruokakaupan sisältä asiakaskierrossa heti keittiön palvelulinjaston jälkeen. Irinalla on kokemusta myös hevija leipäosastoista ja lisäksi hän pyörittää kaupan facebook-sivustoa. – Vihannekset ja yrtit hankimme turkulaiselta Lindrothin puutarhalta ja mansikat paimiolaiselta Alanteen marjatilalta, Lina Toivonen napsii DeliVerden yrttejä smoothien mausteeksi. STADIN PARHAAT RAVUT! ELÄVÄNÄ TAI KUOLL...KEITETTYNÄ! SKULAA 09 774 5020 K-citymarket Kupittaan uutuutena on smoothieja mehubaari. Samalla periaatteella toimii smoothiebaaria vastapäätä oleva thaimaalaista ruokaa valmistava Yoko Thai -yritys. – Olemme nyt opintojen puolivälissä ja kun ammattikorkeakoulussa toimii yrityskiihdyttämö, voimme yhdistää oman yritystoiminnan ja opintosuoritukset, sanoo Irina tyytyväisenä. Ehdotimme Hannulle smoothiepisteen perustamista, kun kaupassa oli jo valmiina hyvät ja tuoreet raaka-aineet
– Meillä on tarjolla vaihtoehtoja superterveellisistä vaihtoehdoista herkkuihin. Tavoitat meidät aina. Uusi valmistusmenetelmä kohentaa tuotteiden jo ennestäänkin hyvää makua. Hedelmiä käytämme sesonkien mukaan. Nuoret yrittäjät kiittelevät kauppiasta ja osastonhoitajia kannustuksesta ja neuvoista, joita he ovat saaneet yritystoimintaansa. Saamme asiakkailta ehdotuksia ja annamme heille päätösvallan. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Yrittäjäntie 34, 01800 Klaukkala Puh. Mausteeksi saa esimerkiksi yrttejä tai sitruunaa. – Olemme niin onnellisia. ”Tee se itse” -ajatus on toimintamme ydin, kommentoi Irina iloisena tuotevalikoimaa. Veimme kebabin maun ja laadun täysin uudelle tasolle. Smoothieja mehubaari on heti alkumetreillä ottanut valikoimiinsa myös hillolla tai karkeilla koristellun jäädytetyn jogurtin, jota Suomessa tarjoavat hyvin harvat paikat. Asiakkaat päättävät – Smoothien valmistusaineissa vain mielikuvitus on rajana. Tuomme sen myötä valikoimiimme lisää maukkaita kalatuotteita! Pysy kuulolla! www.kylmanen.fi josta saamme myös ne pakasteena. Irinan ja Linan unelmana on, että smoothiebaari voisi kasvaa ketjukonseptiksi. Nyt kaikki kebabja gyroslastut ovat molemmin puolin grillattuja. Samalla tuoteturvallisuuskin paranee. Ainekset voi pyöräyttää smoothieksi tai nauttia sekoittamatta. Smoothien pohjaksi voi valita esimerkiksi maitorahkan, soijajogurtin tai tuorepuristetun mehun, ja valita siihen sitten haluamiaan täytteitä kuten marjoja. Muut marjat tulevat Valiolta – kotimaisia kaikki. Hyödynnämme kaupan ylikypsät banaanit, jotka ovat makeimmillaan smoothiehin. Lisätietoja: Magnus Bergroth, myyntipäällikkö +358 44 723 2820, magnus@kebab.cc, www.gorans.fi www.lagerbladfoods.fi Lagerbladin syysuutuus – Silakkapihvi a´la Lindström! Lagerblad Silakkamurekepihvi a´la Lindström 100 G EAN 6405263082116 KALAUUTISIA! Avaamme syksyn aikana täysin uuden kalatuotelinjan. | Tukkutori | 4 | 2015 | 5. Uudet tuotteet tunnistat oheisesta merkistä. Kebab uudistui. Kiitos parhaimmalle mentorille Hannu Aaltoselle kaikista loistavista opeista yrittäjyyden polulle, K-citymarket Turku Kupittaan henkilökunnalle kannustuksesta, yhteistyökumppaneille ja tavaratoimittajille yrityksen onnistuneesta kokonaisuudesta ja erityiskiitos vielä kaikille niille rakkaille, jotka ovat olleet mukana matkassa projektin alusta asti, vuodattavat Irina ja Nina Smooth it -facebooksivulla, jolle on kertynyt muutamassa viikossa tuhatkunta tykkääjää. K-citymarket Kupittaan kauppias Hannu Aaltonen tykkää ottaa välipalaksi smoothien
Odotamme innolla Kalasataman asuinja toimistotalojen rakentamista. Alko täydentää asiakkaiden palvelua saman katon alla, päättelee Sanna. Olin avaamassa ennen Tukkutorin myymälää lähellä sijaitsevan Sörnäisten Lidlin. Vastapaistetut piirakat, croissantit, leivät ja pullat ovat tärkeä kilpailukeino, ja kotimaiset kauppaketjut ovat nopeasti vastanneet Lidlin haasteeseen – vieläpä usein samoilla hinnoilla. – Onhan tänne hyvät julkiset yhteydet, kun Kalasataman metroasema on läheisyydessä. – Poikkeuksena on Sörnäisten myymälä, jossa ei tilan puutteen vuoksi myydä viikoittain vaihtuvia käyttötavaroita. ”Epäilevä Tuomas” -kampanjalla murretLidl jatkaa kasvuaan Myymäläpäällikkö Sanna Viitasella on vuoronsa paistopisteen hoitajana. Paistopisteistä leivän tuoksua Tukkutorin myymälässä on paistopiste niin kuin se alkaa olla kaikissa maamme Lidleissä. Lidl on kasvattanut myyntiään myös laman aikana reipasta tahtia samalla, kun vähittäiskaupan kokonaismyynti on polkenut paikallaan. Saan laittaa tilat valmiiksi ja tavarat hyllyyn sekä toimittaa konseptiasiat kuntoon, luettelee Sanna. Kohosin vuoropäälliköksi ja tultuani Helsinkiin olen ollut useassa myymälässä esimiestehtävissä. Halpojen hintojen taustalla on organisaation tehokkuus ja ostovoima. Maakunnissa ikähaitari on leveämpi. Silloin saa valita työntekijät yhdessä aluepäällikön kanssa ja kouluttaa henkilökunnan. – Uuden myymälän avaaminen on haaste – mukava haaste. Lidlin kauppaverkosto Suomessa laajenee ja myynti kasvaa kohisten. Ostoskorit tulivat myymälöihin 2007, kun aiemmin asiakkaiden edellytettiin käyttävän ostoskärryjä. – Votkin ei ole suora kilpailija, vaan uskon, että me tuomme asiakkaita myös heille. Varastotilat ovat isot, mutta varastokierto on tehokasta. Tukkutorin Lidlin myymäläpäällikkö Sanna Viitasella on jo kymmenvuotinen ura kauppaketjussa. Hänellä on 27 alaista, joista pääosa on osa-aikaisia. Lidlin kaikissa Suomen myymälöissä on sama valikoima ja myös hinnat ovat samat. Elintarvikevalikoima on sielläkin sama, toteaa Sanna. Asiakkaiden luottamuksen saaminen on edellyttänyt tältä saksalaiselta halpamyymäläketjulta myös ”suomettumista”. Myyntialaltaan Tukkutorin myymälä on karvan alle 1 300 neliötä, kun Lidlin myymälöiden peruskoot ovat joko 1000 tai 1 200 neliötä. Tukkutorin Lidl sijaitsee Hermannissa Lihatukku Votkinin tehtaanmyymälää vastapäätä. 6 | Tukkutori | 4 | 2015 |. Tukkutorin myymälän pihalla on 68 autopaikkaa, ja asiakkaita tulee Hermannista ja Arabiasta pyöräillenkin. Näin ollen Tukkutorin myymälä on suurin ja myös kaunein. – Meillä on kiinteistössä tilaa. Suomessa valmistettu Savupippurimakrillifile myydään Lidlin omalla Isokari-tuotemerkillä. Tukkutorilla uusin Lidl Sanna kertoo pitäväänsä esimiestyöstä. Lidlin Tukkutorin myymälässä värit ovat hillityt ja seinillä on tunnelmakuvia. – Lukion jälkeen menin osa-aikaiseksi myyjäksi Karkkilan Lidliin. Myymälän tilat kunnostettiin paikalla olleeseen rakennukseen perusteellisessa remontissa ja samaan kiinteistöön tuli Alko. Nykyään Lidl tekee näyttäviä mainoskampanjoita. – Meillä on töissä nuorekasta porukkaa, 20–40 vuoden ikäisiä, kuten yleensäkin pääkaupunkiseudulla. Sisustuksessa ei ole enää räikeitä sinija keltavärejä, ja seinillä on mustavalkeita tunnelmakuvia. Euroopan suurimman kaupparyhmän manttelia tavoittelevalla Lidlillä on Suomessa nyt 146 myymälää, joista tuorein avattiin Helsingin Tukkutorin laitaan kesäkuussa. Kokoaikaisia ovat Sannan lisäksi kaksi apulaispäällikköä ja kaksi myyjää
Suomettumisella viitattiin Neuvostoliiton vaikutusvaltaan Suomen asioissa. Vastaavasti Lidlin myymäläverkon kautta on viety suomalaisia tuotteita – tänä vuonna 19 Euroopan maahan. Pohjoismaiset pitkät kassapöydät otettiin käyttöön 2007 ja samoihin aikoihin otettiin käyttöön ostoskorit. Nykyisin yrityskulttuuri on avautunut – toki kontrolloidusti. Pidättäytyminen pelkästään ”Private label” -tuotemerkeissä ei tuonut suomalaisten luottamusta, ja niinpä Lidl myy nykyään niin Karjala-olutta kuin Juhla Mokkaakin. – Grillimaisteri-kampanja on toiminut hyvin. Lidl aloitti Suomessa sammutetuin lyhdyin eikä yrityksestä tahtonut saada haastattelua. Hevi pidetään laatikoissa Hevi-tuotteiden valikoima on lisääntynyt, mutta kustannussyistä tuotteet pidetään kuljetuslaatikoissa esillä eikä vihanneksista ja hedelmistä rakennella näyttäviä esittelyitä eikä hevi-tuotteita säilytetä kylmätiskeissä. Myymälöissä oli lyhyet eurooppalaiset kassapöydät ja asiakkaita yritettiin pakottaa käyttämään ostoskärryjä, eikä myymälöissä ollut ostoskoreja. Saksassa ei mainosteta ruokaa ja ruokakauppoja samassa määrin kuin Suomessa. Kalenterivuonna 2014 bruttomyynti oli 1543,2 miljoonaa euroa. Keittiömestari Hans Välimäki on nostanut Lidlin laatumielikuvaa mainostamalla Deluxe-tuotteita, jotka ovat myynnissä jouluna ja pääsiäisenä. Sanna on tyytyväinen kotimaisten hevi-tuotteiden runsaaseen tarjontaan. Lidlin ilmoituksen mukaan Suomen myymälöissä kotimaassa valmistettujen elintarvikkeiden osuus myynnistä on yli 50 %. Saamme joka päivä uutta tavaraa. Lidleissä kalat ja lihat ovat pakattuina. Grillaus on Suomessa isompi juttu kuin Saksassa, toteaa Sanna. Isokari-tuoteperhe on otettu Sannan mukaan hyvin vastaan. Alkuvuosina Lidl Suomi Ky teki rankasti tappiota: vuonna 2003 neljänneksen verran liikevaihdosta eli 18,8 miljoonaa euroa. Faktat Lidl Suomi Ky • 146 myymälää, suunnitelmissa 40–60 uutta myymälää parissa vuodessa • Liikevaihto 1,192 miljardia euroa (2/2014 päättyneellä tilikaudella, kasvua 24 %) • Markkinaosuus pian 10 % päivittäistavarakaupasta • Pääkonttori Vantaa Kaivokselassa, kaksi jakelukeskusta: Janakkala (Tampereen eteläpuoli) ja Laukaa (Tampereen pohjoispuolinen jakelu) • Omistajana Schwarz Holding Group, jossa pääomistaja Dieter Schwarz Kommentti: Lidl on ”suomettunut” | Tukkutori | 4 | 2015 | 7. Myymälöissä pidetään eri maiden teemaviikkoja. Sovituista asioista pidetään kiinni, eivätkä Lidlin ostajat sorru jälkilypsyihin. Kaikkein merkillepantavin muutos Lidleissä on suomalaisuuden korostaminen. Laatikoiden väritys viestii selkeästi alkuperän asiakkaille. Kotimaisten tuotteiden hintalapuissa on Suomen lippu. Suomessa Lidl antaa nykyään merkittävät mainostulot lehdille ja kaupalliselle televisiolle. Siniristilipuin merkitään kotimaassa valmistetut tuotteet, sillä kuluttajat arvostavat hinnan ohella alkuperää. ”Suomettuminen”, saksaksi Finnlandisierung, tuli poliittiseen kielenkäyttöön alkuaan Länsi-Saksassa 1960-luvulla, kun liittokansleri Willy Brandtin vastustajat teilasivat hänen idänpolitiikkaansa. Alkuun Lidl ei ollut mukana suomalaisessa pullonpalautusjärjestelmässä, mutta nykyään myymälöihin voi palauttaa myös Alkon pullot. Suomalaiset tavarantoimittajat ovat verrattain tyytyväisiä Lidliin ostajana. Tukkutorin myymälä avattiin kesäkuussa. – Meillä on ympäri vuoden kotimainen ja ulkomainen tomaatti rinnakkain myynnissä ja asiakkaat voivat valita. Lidl tuli Suomeen 2002 samanlaisella konseptilla, millä se oli menestynyt Saksassa. Jouko Tikkanen Sanna Viitanen iloitsee kotimaisista salaateista ja yrteistä. Yrityksellä oli alkuvuosina ongelmia myös työntekijäjärjestö PAMin kanssa, mutta nykyisin Lidl on haluttu työnantaja. Vihanneslaatikoissa ja perunakonteissa Suomen lippu on hallitsevassa osassa. Lidl on suomettunut siten, että hakattuaan vuosia päätään mäntyyn Lidl taipui suomalaisten asiakkaiden tapoihin ja mieltymyksiin. Myymälöillä on oikeus tehdä alennuksia, jos tuotetta on paljon. 09 2709 2990 tiin saksalaisketjuun liitettyjä epäluuloja ja tuotiin yleisön tietoisuuteen monien tuotteiden kotimaisuus. Helmikuussa 2014 päättyneellä tilikaudella nettotulos oli 73,3 miljoonaa euroa ja myynnin kasvua oli 24 prosenttia. Markkinoi: Suomen Iglu Oy puh. – Tavoitteena on, että myymälässä ei päivän päätteeksi ole myymättä jääneitä, pilaantumassa olevia tuotteita. Vaikka hintaneuvottelut ovat tiukkoja, ovat ne rehtejä. Lidlillä on myymälöitä kaikissa EU-maissa Baltian maita lukuun ottamatta. Aiemmin sloganina oli ”Lidl on halpa!”, nykyään se on ”Taattua laatua, vain Lidlistä”. Heinäkuussa maateemana oli Iso-Britannia, jonka tyypillisiä herkkuja oli nostettu esiin. – Tuoreus on meidän kulmakivi. Toimitusjohtaja Lauri Sipponen on julkisuudessa ennakoinut jopa 60 uuden myymälän avaamista parin tulevan vuoden aikana. Muutoin alennukset tehdään keskitetysti, selvittää Sanna
Marttilan mukaan S-ryhmän halpuutus on iso strateginen valinta, jonka lähtökohtana on ollut se, että suomalainen ruoka on kallista. 8 | Tukkutori | 4 | 2015 |. Marttila mainitsee esimerkkinä sen, että Suomessa ja Ruotsissa tuotantoeläimille annettavien antibioottien määrä on vain kymmenesosa siitä, mitä niitä annetaan Tanskassa ja Saksassa. Maatalouden kannattavuutta se ei kuitenkaan pelasta. – Kun korkotaso on alhainen, pienellä tuella saadaan rahaa liikkeelle. – Halpuutusten lisäksi tilannetta kiristää elintarvikkeiden Venäjä-viennin loppuminen, tukileikkaukset ja heikot sadot kurjan kesän vuoksi. Nyt puhumme toistemme ohi emmekä löydä ”pihviä”. Venäjän tuontikielto iskee Suomeen muita EU-maita kovemmin. Tämä Juha Marttila MTK: ”Halpuutus kriisiyttää osaltaan maataloutta” on kuitenkin vaarallinen tie, varoittaa Marttila. Venäjän kanssa arjen yhteistyötä Venäjän asettama ruoan tuontikielto on iskenyt Suomeen paljon voimakkaammin kuin muihin EU-maihin. – Yritys sahaa omaa oksaansa, sillä Lidliä ei voi hintakilpailulla voittaa. Maidon tuottajahinta on pudonnut 20–25 prosenttia. Juha Marttila kaipaa taannoista yhteisymmärrystä siitä, että elintarvikeala olisi kasvuala, joka voisi tuoda hyvinvointia kansakunnalle. – Kasvua ei saada aikaa myymällä enemmän, sillä määräänsä enemmän ihmisten vatsat eivät vedä. Tarvitaan laadullista kehitystä, innovaatioita ja palveluita. – Viitisen vuotta sitten oli yhteisymmärrys siitä, että suomalainen ruoka saa maksaa enemmän, koska tuotamme sitä vastuullisesti ja tuotantonormimme ovat korkeammat. Vaikka kuluttajat arvostavat kotimaisuutta, elintarvikkeiden raaka-aineiden tuottajahinnat painuvat alhaisiksi kaupan kilpailuttaessa teollisuutta. Venäjän myötä menetettiin ikään kuin osa kotimarkkinoista, kuvaa Juha Marttila ja harmittelee, kun EU:n komissio ei ole tätä suostunut ymmärtämään. Jollei saa, niin meidän tulee laskea normeja. Meillä typistäminen on jo lainsäädännöllä kielletty. Investointeja tehneillä tiloilla reaalivakuudet on kiinnitetty eikä lainaa pankista enää saa. Yksittäisillä tuotteilla hinnan lasku voi toimia. Konkurssiaalto uhkaa maatiloja Marttilan mukaan tilanne on maatiloilla kriisiytymässä, kun monta vitsausta on tullut samaan aikaan. MTK:n puheenjohtaja MartSOK:n Arttu Laine kertoi Tukkutorin numerossa 3, että ”halpuutus” -strategia ei tule koskemaan tuottajan kukkaroa. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ei niele S-ryhmän vakuuttelua siitä, että kaupparyhmän toteuttama ruoan halpuuttaminen olisi otettu yksin kaupan omista katteista. – Maatalous on tehostanut tuottavuutta kaikkein eniten. – Saksassa tuottajille maksetaan tukea siitä, että sian saparoita ei typistetä. – Tuoreet tilastokeskuksen luvut osoittavat, että tuottajahinnat putosivat tämän vuoden toisella neljänneksellä 4, kotieläintuotteilla 5 prosenttia, perustelee Marttila. – Maatiloilla on todellinen maksuvalmiusongelma – rahat eivät riitä. Maatalouden kannattavuus on erittäin huonolla tolalla. Suomalaisen kaupan pitää löytää viestintään muut keinot. Maidosta tulee 40 % maatalouden myyntituloista. Marttilan mukaan kaupan osuus ruoan hinnasta ei ole merkittävästi pienentynyt, vaikka sisäänvetotuotteita myydäänkin pienellä katteella. Onko tuotantonormeja laskettava. Marttila pelkää maanvyöryn lailla alkavaa tilojen kaatumista, jollei tilannetta saada vakiinnutettua valtion takauksilla ja lainarahoilla. – Muille maille Venäjä oli osa maailmanmarkkinoita, mutta Suomi vei sinne brändättyjä premiumtuotteita. – Kaupan pitää valita, saako suomalainen ruoka maksaa enemmän. – Ruoka-alan kasvu lähtee muusta kuin volyymista
– Venäjälle ei kuitenkaan voida kääntää selkää, vaan arjen yhteistyötä on jatkettava. – Nyt jos koskaan olisi toivonut hyvää satovuotta, mutta monet tilat ovat kokeneet suuria satovahinkoja. Suomen lippua käytetään usein holtittomasti viittamaan kotimaisuuteen. Elämme avaintilanteessa. Nyt samaa lantakasaa käy niin ympäristökuin maataloustarkastaja ihmettelemästä samasta ELY-keskuksesta. Kortin on tarkoitus herättää yrittäjä pohtimaan, mitkä ovat oman tuotteen myyntivaltit ja miten tuote erottuu muista. Elintarvikelaki kieltää kuluttajan johtamisen harhaan mm. www.pottumies.fi Puhtaita ja tuoreita kasviksia Utajärveltä GMO-vapaata siipikarjaa • Kukkopoika • Ankka • Sorsa • Kalkkuna • Peltopyy www.riistalihaa.fi p. Ei verottajakaan joka vuosi kaikkien verotusta tarkasta, mutta silti veroilmoitus täytetään asiallisesti. – Lisäksi pohjoiset, massatuotantoa rajoittavat olosuhteet ovat tavallaan suojanneet ruokaketjuamme monilta tehokkaaseen massatuotantoon liittyviltä ongelmilta, kuten esimerkiksi pohjavesien ja kasvualustojen kemikalisoitumiselta. Yhteistyön edistämiseksi on kehitetty yksinkertainen tavarantoimittajan tuotekortti, joka on oivallinen tuki pienyrittäjien ja ostajien yhteistyöneuvotteluissa. Avainlipulla varustetun elintarvikkeen raaka-aineet tai osa niistä voi siten olla peräisin muista maista. 0440 204 880 ville@riistalintuja.fi VAALAN JUUSTOLA Jälkiruokaherkku Erätuli juustoleivästä Erätuli juustoleipä – siinä maistuu lähitilan maito! Vaalan Juustola Oy Puusepäntie 4, 91700 Vaala myynti@vaalanjuustola.fi puhelin 044 512 1712 www.vaalanjuustola.fi tila toteaa, että EU:n pakoterintamasta ei voida näyttävästi liueta. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kuvaa maatilojen ahdinkoa EU-ajan pahimmaksi. EU:n ja Suomen säännöstö on niin monikerroksellinen. Arktinen sijainti koetaan usein ruoantuotantoa haittaavana tekijänä ja sen positiiviset vaikutukset jäävät huomioimatta. – Hallitusohjelmassa on velvoittavat kirjaukset byrokratian purkamisesta. – Näin rakennetaan tuotteidemme arvostusta ja lisäarvoa, mikä näkyy myynnissä. Selvitetään, mihin mikäkin byrokratiankukkanen vaikuttaa, kun se poistetaan. Tuotekortti edistää lähiruokaa Ammattikeittiöt, HoReCatukut ja kaupat ovat kiinnostuneita lisäämään paikallisten elintarvikkeiden määrää tarjonnassaan. Kortissa nostetaan esiin samoja asioita, joihin ostajat kiinnittävät huomiota uusia tuotteita arvioidessaan. | Tukkutori | 4 | 2015 | 9. Lisäksi tarkasteltiin pohjoisten luonnonolosuhteiden vaikutusta kuuteen tuotantosuuntaan: luonnonmarjoihin, kuminaan, kauraan ja siemenperunaan sekä eläintuotannosta sianlihan tuotantoon sekä yhdistettyyn naudanlihan ja maidon tuotantoon. Pohjoisuus kannattaa brändätä Selvitystä johtanut Luken professori Sirpa Kurppa painottaa, että ruoantuotannon kehittäminen pohjoisissa tuotanto-olosuhteissa on edellyttänyt elintarvikkeiden tuotantoketjulta pitkäjänteistä erityisosaamista. Vaikka elokuu on ollut aurinkoinen ja lämmin, se ei pelasta heikkoa satovuotta. – Pienyritysten valmistamilla tuotteilla on oma tärkeä paikkansa kaupan valikoimissa. alkuperän suhteen. Uudet toiminnan linjaukset ja brändääminen on tehtävä nyt jos koskaan, Kurppa toteaa. Kotimaisten Kasvisten sirkkalehtimerkki ja Hyvää Suomesta joutsenlippu kertovat, että tuotteet ovat kotimaisia myös raaka-aineiden osalta. – Hallinnon alojen yhteistyötä tulee kehittää. Tuotekortissa kuvataan esimerkiksi, miten tuote säilyy, miten se tilataan ja toimitetaan, sopiiko tuote erikoisruokavaliota noudattaville ja onko se luomua. Finpron toimialajohtaja Esa Wrangin mukaan pohjoista erilaisuuttamme ei tulisi muuttaa vaan pikemmin korostaa viestinnässä. Ulkomaista alkuperää olevia elintarvikkeita on myyty jopa lähiruokana, paheksuu MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila . Suomalaisen Työn Liiton avainlippu edellyttää, että tuotteen tai palvelun kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia omakustannusarvosta. – Tuotekortti on ennen kaikkea yrittäjälle tarkoitettu työkalu, kun hän valmistautuu ostajan kanssa käytäviin myyntineuvotteluihin, tähdentää projektipäällikkö Päivi Töyli Turun yliopiston Brahea-keskuksesta. Mutta mitä lisäarvoa pohjoiset olosuhteet antavat ruoantuotannollemme. – Kuluttajien huiputtaminen on yleistynyt. – Tukisysteemeissä tulee päästä riskiperusteiseen valvontaan. Nyt perkausvaihe on tehty ja meneillään on juridinen vaihe. Byrokratian purku etenee Maatalousyrittäjät ovat hyvin rasittuneita EU-byrokratiaan. Arktisuus tuo ruoantuotantoon lisäarvoa Suomi on maapallon pohjoisin maatalousmaa. Sen purkamisessa Marttila näkee valoa. Tuotekortti on yksinkertainen arjen työkalu, joka auttaa yrittäjää miettimään oman tuotteensa vahvuuksia ennen myyntineuvotteluja. Brändipiratismi rehottaa Kuluttajat arvostavat kotimaisuutta ja yhä enemmän lähiruokaa. – Siirtyminen uusiutuvien ja monipuolisten energialähteiden hyödyntämiseen avaa ruokaketjulle kehittymismahdollisuuden suhteessa tuotteiden ilmastovaikutuksiin ja kiertotalouteen. Jos ulkomainen liha marinoidaan Suomessa, on väärin käyttää Suomen lippua tuotteessa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemässä Arktinen ruoantuotanto -esiselvityksessä kiteytettiin pohjoiseen ruoantuotantoon liittyvät lisäarvotekijät. Vähittäiskaupassa on tuotekortista hyviä kokemuksia ja onkin erinomaista, että sama työväline on nyt entistä parempana käytössä myös pienyritysten ja HoReCa-tukkukaupan yhteistyössä, johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä sanoo
Asiakkaan tarpeet lähtökohtana Siiri tekee pihasuunnitelmat ja hoitaa projektipäällikön hommat työmaalla. Laadukas verkkokauppa www.suomenkukkatarvike.fi Niko 044-4400 004 • Markku 0400-242 673 • Pauli 0400-242 674 Viherja ympäristörakentaminen on arvoltaan puutarhasektoreista suurin. Hän on käynyt puutarha-alan kursseja TTS:ssä Rajamäellä ja hakenut oppia Japanista saakka. – Vanhan kohteen laittaminen kuntoon on kivaa. Yritys tekee myös pihojen ja kasvien hoitosopimuksia. Siiri sanoo lähtevänsä asiakkaasta ja hänen tarpeistaan sekä siitä, paljonko asiakas on valmis satsaamaan pihan hoitoon. Potentiel Oy:n asiakkaina on kaupunkeja, taloyhtiötä ja yksityisiä. – Kasvit pitävät nuorena, kun kaiket päivät haistelee kukkia, naurahtaa Siiri. – Olin hikipinko koulussa. Siirin äiti Sinikka Kauppinen perusti oman viherrakennusfirman Potentiel Oy:n vuonna 2003, josta alkaen Siiri työskenteli ensin kesäkaudet perheen omassa yrityksessä. Potentiel Oy on pääkaupunkiseudulla toimiva viherrakentaja, jossa työskentelee neljä Kauppisten perheen jäsentä. 06-8326500 www.lindellflowers.com PALVELEVA KUKKATARVIKETUKKU Liikenteessä kolme tarvikeautoa. Talvella teemme lumitöitä ja virittelemme jopa jouluvalot asiakkaillemme. Pyrin hyödyntämään tontilla olevia vanhoja kasveja ja muuta materiaalia kuten kiviä. Tontit ovat lohkottuja pieniksi eikä sinne mahdu isoksi kasvavia puita. – Työ ja harrastus yhdistyvät ja päivät ovat ympäripyöreitä. Siiri Kauppinen suunnittelee ravintoloiden edustan istutuksia ja vastaa niiden hoidosta kesän ajan. Pystyn tekemään parempia suunnitelmia, kun teen hoitotöitä, sillä silloin tietää mikä toimii ja mikä ei. Istuttelin kotipihalle kukat jo lapsena. Ehkä kesäaikaan töitä tulee tehtyä sata tuntia viikossa – en ole koskaan laskenut. Kun menen kukkatukkuun ja näen valikoiman, syntyy toteutussuunnitelma. Hänelle täyspäiväisyys tarkoittaa muuta kuin 8 tuntia. Yläasteen kävin Anna Tapion koulussa Pälkäneen Aitoossa. – Yksityiset haluavat pihoihinsa muureja ja tuijarivistöjä. Siiri aloitti työt vieraan yrityksen palveluksessa kitkien yhden kesän päästä päähän Mustankivenpuistoa Vuosaaressa. – Koen tehtäväkseni luoda ihmisille kauneutta. Joskus pelkkä raivaaminenkin riittää, jos Siiri luo kauneutta ihmisille ///KUVAT//// Siiri Kauppinen.jpg Kerrostalo.jpg labyrintti.jpg Potentiel Oy on saanut ison kerrostalon pihan Roihuvuoren Punahilkantiellä luovutuskuntoon. – Täyspäiväisesti olen ollut Potentielissa vajaa viisi vuotta, kertoo Siiri. Vaikka on oma visio, pitää kuunnella asiakasta eikä saa olla liian ylpeä omasta suunnitelmasta. – Kun olen sekä suunnittelija että toteuttaja, voin tehdä viime hetken päätöksiä työmaalla. Neljätoistavuotiaana kävin ruokapalkalla kasvihuoneviljelmällä naruttamassa tomaatteja ja kurkkuja, nauraa Siiri varhaista kiinnostustaan kasveihin. 10 | Tukkutori | 4 | 2015 |. puh. Kauppapuutarha-Kukkatukku Kokkolassa Luotettava yhteistyökumppani pitkällä kokemuksella. Pystyn hahmottamaan mittasuhteet ja ostamaan oikean määrän ja oikean värisiä kasveja. – Osallistun myös käytännön työhön kitkemisestä alkaen. Siiri piirtää suunnitelmat käsin ja suunnitelmat voivat muuttua vielä toteutusvaiheessa. Kaikki loksahtaa paikoilleen. Vanhat maat on etupihalta siirretty takapihan penkereeksi. Siiri Kauppinen on tehnyt viherrakentajan töitä jo 15 vuotta, vaikka monet työmaalla erehtyvät nuoren ulkonäön vuoksi luulemaan häntä ”kesätytöksi”. – Suunnittelu tapahtuu päässä. Kohteina on uudisrakennusten pihoja ja saneerauskohteita. Omassa taloyhtiössäkin olen ilmaiseksi hoitanut pihaa, kertoo Siiri ja harrastuksekseen hän on ottanut hopeakorujen suunnittelun. Kasveja ja kansantaloutta Työn ohella Siiri valmistui viime helmikuussa kauppatieteen maisteriksi pääaineena kansantalous
Iltajuhlaa vietettiin maukkaan illallisen merkeissä Vanhankylän Kartanolla. Siiri on ideoinut Ylästön koulun pihalle labyrintteja, joiden kasvit eivät hoitotöiden vuoksi saa kasvaa kovin suuriksi. Toisena haasteena ovat pääkaupunkiseudulla kanit, joten istutukset tulee verkottaa hyvin. Iltajuhlassa jaettiin perinteisesti tunnustuksia alalla menestyneille ja ansiokkaasti toimineille jäsenille. Sinikka-äiti on toimitusjohtaja, mutta hän osallistuu kaikkiin töihin. Myös koirat aiheuttavat harmia, kun ne kaivavat uudet istutukset ylös. Osmo-isä on insinööri, ja hän on nyt eläkkeellä takanaan pitkä ura maarakennusta, laskentaa ja työmaiden valvontaa. Kun pihalta massat vaihdetaan ja tehdään istutukset sekä kiveykset, tulee pienenkin pihan kustannukseksi helposti 10 000 euroa. Palveleva kukkatukkuri www.mahkosenpuutarha. Kaikki eivät ota vastuuta omasta työstään. Kaupunkialueella tärkeää on viherja ympäristörakentamisessa huomioida myös esteettömyys ja turvallisuus. Olemmekin toistaiseksi päätyneet pitämään firman perheyrityksenä, vaikkakin ajoittain käytämme ulkopuolisia työntekijöitä. Kilpailun voiton vei Säde Alanen ja Jenniina Tiikkainen, toiseksi tulivat Saale Halla ja Janne Raud sekä kolmanneksi ylsivät Minna Uusi-Simola ja Tarmo Noormets. Perheyritys perustana Siirin veli Eljas on puutarhuri ja hän vastaa yrityksen koneista. – Turvallisuusnäkökohdat rajoittavat ja niillä perustellaan tylsyyttä. 0500 453672 Kukkakauppiaspäiviä 2015 vietettiin Järvenpään Kukkatalolla elokuun 15. Kukkakauppiaat kokoontuivat Järvenpäässä puutarha on päässyt villiintymään. Lasten pitäisi päästä möyrimään maata ja tekemään istutuksia. – Ymmärretään, että talon rakentaminen maksaa, mutta piha ei saisi maksaa. Potentiel Oy:llä on uudehko konekanta, jolla onnistuvat kaikki viherrakennustyöt. Siirin mukaan viherja ympäristörakentamisen kustannukset ovat asiakkaille usein yllätys. Pertti Mahkonen p. Kukkatalolla kisattiin Interflora Cup -kukkasidontakilpailu. – Osmo on mukana urakkalaskennassa. Tähän on istutettu pensashanhikkia. Kilpailu oli upesti järjestetty, puitteet mitä mahtavimmat ja sääkin suosi ulkona käytyä kisaa. Juhlaan osallistui noin 50 aktiivista Suomen Kukkakauppiasliiton ja Interfloran jäsentä. – Emme ole halunneet laajentaa, sillä ulkopuolisiin työntekijöihin on joutunut usein pettymään. päivänä iloisessa ja rennossa tunnelmassa. Ohjelmassa oli myös Suomen kukkakauppiasliiton vuosiko kous, johon osallistui parikymmentä liiton jäsentä. Vuoden kukkakauppiasyrittäjä 2015 palkinto meni Kukka-Shop Rosan Tarja Jorolle ja Anne Halonen-Koskiselle, Raumalle. Uusina jäseninä liiton hallitukseen erovuoroisten tilalle valittiin Lea Tuomimäki Etelä-Pohjamaan piiristä sekä Merja Korkeakangas Pohjois-Suomen piiristä. Siiri Kauppinen haluaisi koulujen ja päiväkotien pihat eläviksi. | Tukkutori | 4 | 2015 | 11. Itse kiipeilin lapsena puissa. Vuoden Floristi 2015 palkinto Katri Gummerukselle, Hämeen piiriin ja Vuoden Interflora Jäsen 2015 palkinto Pirjo Kopille, Helsingin piiriin
TMK Torija markkinapaikan palvelukeskus Oy järjestää kansainvälisiä suurmarkkinoita Suomessa. – Meillä on 34 kansallisuutta olevia kauppiaita, jotka kiertävät yhdessä koko kesän. Miljoonan vierailijan raja rikkoontui tänä kesänä. Ainoa pettymys oli Espoon markkinat kesäkuun 3.–6. Markkinoilla oli myyjiä 34 maasta, Zimbabwesta saakka. päivinä. – Tämä kiertue on suurin yleisötapahtuma Suomessa. – Ne olivat menestys, mutta selvisi, että ei tuhansien kilometrien takaa kannata Suomeen tulla kahden tapahtuman vuoksi. Lämpimässä ilmapiirissä syntyy kauppoja Suomessa kansainväliset suurmarkkinat ovat olleet menestys. päivänä. Vaikka heiKansainvälinen markkinakiertue keräsi miljoonayleisön Kansainväliset Suurmarkkinat järjestettiin Keravan kävelykadulla elokuun 6.–9. Kansainvälisillä markkinoilla on hyvä ja lämminhenkinen ilmapiiri. Rakentamisvaiheessa oli paha myrsky, tuuli jopa 45 metriä sekunnissa. Kallas katsoo, että jatkossakin tulee olemaan toukokuun lopun ja syyskuun alun välisenä aikana 13–14 markkinatapahtumaa, joista kukin kestää noin neljä päivää. Niinpä laajensimme seuraavalle vuodelle viiteen, viime vuonna kahdeksaan ja tänä vuonna 13 tapahtumaan, selvittää Kallas. Saa maistaa, hyvin kypsytettyä goudaa! 12 | Tukkutori | 4 | 2015 |. Helsingin Narinkkatorilla kävijöitä oli jopa 220 000, mutta useat tapahtumista keräsivät 70 000–100 000 henkeä. Markkinoiden ilmapiiri on lämminhenkinen. Siellä sateen keskellä korjailimme telttoja eikä avajaispäivänä voitu edes yleisöä päästää alueelle, muistelee Kallas. Ari Kallas päättelee, että kun kaikki tiedotusvälineet puskevat negatiivisia uutisia, ihmiset haluavat olla hyvällä mielellä tapahtumassa. – Italialaiset ihmettelivät, mikseivät he pääse Suomeen markkinoille, kun suomalaiset kauppiaat tulevat sinne. Otimme haasteen vastaan ja ensimmäiset kahdet markkinat järjestettiin vuonna 2012 Tampereella ja Kotkan meripäivillä. Toiminnanjohtaja Ari Kallas kertoo tapahtumaan saaneen alkunsa siitä, kun he kouluttivat ja kannustivat suomalaisia kauppiaita Euroopan markkinatapahtumiin. Kotimaisesta perunasta valmistetut rapeat ja herkulliset Mestari-pakasteperunat nyt uusissa pakkauksissa! GTIN 6430028239030 GTIN 6430028239047 GTIN 6430028239054 GTIN 6430028238996 Tänä kesänä järjestettiin Suomessa 13 kansainvälistä markkinatapahtumaa, jotka keräsivät yhteensä miljoonayleisön
Suomen Lähikauppa on investoinut viime vuosina voimakkaasti lähikauppojen kehittämiseen. Tänä vuonna Suomen Lähikauppa avaa noin 15 uutta Siwaa. | Tukkutori | 4 | 2015 | 13. – Monet myyjistä tulevat vuosi vuoden jälkeen ja heistä on tullut Suomi-faneja. – Teemme yhteistyötä eri instituutioiden kuten kaupunkien ja kauppakeskusten kanssa. järjestysmiehiä, liikenteenohjaajia. Aluksi kauppoihin saadaan juustot, myöhemmin syksyllä vuoronsa saavat kuumat juomat, keksit ja pakasteet. Lappeenrannan satama täyttyi kansainvälisistä kauppiaista kesäkuun lopulla. TERVETULOA ASIOIMAAN ROSLUNDILLE! ROSLUND HIETALAHTI Hietalahden kauppahalli Lönnrotinkatu 34 00180 Helsinki Puh. Aitoa ja alkuperäistä Kallaksen mukaan suosituin osasto on ollut hollantilaisen kukkakauppiaan osasto, jossa on valtaisa määrä erilaisia kukkia edulliseen hintaan. Jotkut ovat ostaneet jopa kesämökin täältä. Useimmat Euroopan maat ovat edustettuina, mutta muutama tulee Afrikasta, Aasiasta ja Etelä-Amerikasta. – Zimbabwesta tuleva myyjä myy kotikylänsä ihmisten kierrätysmateriaalista kuten alumiinisista oluttölkeistä tekemiä esineitä. Joudumme rajaamaan suomalaisten yritysten määrää, jotta varmasti kaukaa ulkomailta tulleet saavat myyntipaikan. – Yleensä omat merkit on suunniteltu hypermarketeille. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 75 prosenttia kotitalouksista oli yhden tai kahden hengen talouksia. Me olemme suunnitelleet pakkauskokoja myöten kaiken alusta alkaen pienille lähikaupoillemme ja ennen kaikkea pienille kotitalouksille sopiviksi, Santala sanoo. Pidämme toisistamme huolta ja olemme toisillemme kohteliaita. Torija markkinapaikan palvelukeskus Oy:ssä on vakituista henkilökuntaa 13, mutta kuhunkin tapahtumaan palkataan kymmenittäin lisähenkilökuntaa, kun tarvitaan mm. Omien merkkien ostamista pidetään fiksuna tekona, kertoo oman merkin kehitystyöstä Suomen Lähikaupassa vastaava kehityspäällikkö Jutta Santala. Määrä kasvaa koko ajan. Tavoitteena on seuraavien vuosien aikana uudistaa kaikki Siwat ja Valintatalot palvelemaan yhä paremmin ja monipuolisemmin lähialueen asukkaita. Tämä on konkreettista ruohonjuuritason yhteistyötä ja yleisö aistii sen. dän kulttuuritaustansa on eri, ei ole riidelty lainkaan. Nelipäiväisillä messuilla 4x4-metrin tyypillinen osasto maksaa vuokraa 340 euroa. – Suomalaiset yritykset edustavat eri maakuntia ja niille tyypillisiä ruokia tai käsitöitä. Lapset ovat löytäneet hollannikkaat, mikä pysäyttää vanhemmat myyntikojun ääreen ostoksille. Aiemmin omia merkkejä ostettiin vain, jos ei ollut varaa brändituotteisiin, nyt haetaan ennen kaikkea hyvää hinta–laatusuhdetta. Lihakauppa Roslund on vuonna 1935 perustettu perheyritys ja tänä päivänä yrityksen palveluksessa toimii jo neljäs sukupolvi. Lihakaupan lisäksi toiminta on laajentunut myös ravintola-alan puolelle. – Kauppiaat maksavat meille vuokraa, jonka olemme pitäneet hyvin maltillisena. Toisena suosikkina on saksalainen hiiligrilli, jossa valmistetaan braatvursteja. Tuotoilla rakennetaan kylään vesijohto. Kansainvälisillä suurmarkkinoilla on noin neljännes kotimaisia kauppiaita. Suomen Lähikaupan oman merkin tuotevalikoima palvelee erityisen hyvin pieniä talouksia. 020 755 9890 kauppahalli@roslund.fi TEURASTAMON PORTTI Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. Oman tuotemerkin lanseerauksen takana on suomalaisten muuttuneet kulutustottumukset ja Suomen Lähikaupan halu vastata niihin. Ulkomaalaisista kauppiaista eniten on ranskalaisia, toisena tulevat italialaiset ja kolmantena saksalaiset. Vuoden 2013 alussa avattiin samalla konseptilla toimiva lihakauppa/ravintola uusittuun Hietalahden halliin. Tuotoilla pyörittämme tiedotusta ja mainontaa ja maksamme sähköt, puhtaanapidon ja lupamaksut, kertoo Ari Kallas. Vuonna 2012 avattiin Teurastamon alueella uuden aallon lihakauppa, Teurastamon Portti, josta saa tutun lihakaupan valikoiman lisäksi herkullista kotiruokalounasta sekä Josperhiiligrillissä valmistettuja lihaisia herkkuja. Siwa-juustot kauppoihin Suomen Lähikauppa tuo Siwa-tuotteet Siwojen ja Valintatalojen hyllyille elokuun lopussa. 020 755 9895 teurastamonportti@roslund.fi Vuodessa järjestämme sata suurta yleisötapahtumaa. Uusia Siwoja avattiin viime vuonna 19 ja lisäksi remontoitiin 100 myymälää. – Luottamus omiin merkkeihin kasvaa koko ajan. – Pointti on se, että markkinoilla saadaan aitoa ja alkuperäistä tuotetta. Ihmisten ei tarvitse lähteä maailmalle, vaan maailma tulee ihmisten luokse. Näin autamme heitä itse auttamaan itseään, kertoo Ari Kallas
Tuoretta vuohenmaidosta tehtyä halloumi-juustoa tilaamme myös lentoteitse. – En ole ikinä tavannut rasismia Suomessa. Saksassa asuu 750 000 kurdia, Ruotsissa 90 000 ja Suomessa virallisen tiedon mukaan 10 700. Ararat Bazaarissa voi olla kaksikymmentä kansallisuutta kerralla, mutta suurin asiakasryhmä on kantasuomalaiset. Uudista vanhat kylmähuoneesi / tuotantotilojen elementtiseinät PVC-levyillä hygieeniseen kuntoon rakenteita rikkomatta sekä tuotantoa keskeyttämättä. Jos meillä ei asiakkaan haluamaa elintarviketta, niin se tilataan. Cizar Almukhtar on lihamestari. – Suomessa asuu noin 15 000 kurdia, sillä kaikki maahan muuttaneet kurdit eivät ole kertoneet olevansa kurdeja, arvioi Star Ahmad. Irak kävi Iranin kanssa sotaa enkä päässyt hoitoon ulkomaille. Perhe pitää yhtä Ararat Bazaarissa työskentelee Starin perheestä myös Kajal-äiti ja pojat Roman, Daban ja Dastan silloin, kun eivät ole opiskelemassa. Keskeistä kurdien asuttamaa aluetta kutsutaan Kurdistaniksi, joka on vuoristoista aluetta. Etninen kauppa nousi suomalaisten suosioon – Myynnistä jopa 80 prosenttia menee suomalaisille. – Tietokone oli Suomen yhteiskunnalta hyvä sijoitus, sillä nyt voin maksaa joka kuukausi valtiolle tietokoneen hinnan verran arvonlisäveroa, iloitsee yrittäjä. Etnistä ruokaa ja suomalaista lihaa Suomeen tultuaan Starin perhe asui kaksi ensimmäistä vuotta Torniossa, josta he muuttivat pääkaupunkiin. Ararat Bazaarissa työskentelee yrittäjän Star Ahmadin omaa perhettä ja 5–6 ulkopuolista työntekijää. Sain vuonna 1998 tietokoneen kalliilla apuvälineillä varustettuna. Vasemmalta poika lääketiedettä opiskeleva Roman, isä-Ahmad, Daban ja äiti-Kajal. Niitä on 20–30 eri lajia ja lennätämme ne Kyprokselta ja Espanjasta. Suomalaiset arvostavat minua, samoin naapurit arvostavat, kiittelee Star Ahmad. Perheessä on myös kaksi tytärtä, joista toinen on arkkitehtina Lontoossa ja nuorin lukiossa. Kurdi-yrittäjän tarina herättää kunnioitusta suomalaisten keskuudessa. Nyt kurdit taistelevat ääri-islamilaista Isisiä vastaan. – Perustin vuonna 2003 etnisen ruokakaupan Myyrmanniin ja pari vuotta myöhemmin Selloon. Tuoretta lihaa on saatavissa myös sunnuntaisin. Helsingin Tukkutorin vierellä on etninen tukkuja ruokakauppa Ararat Bazaar. Uudista vanhat kylmähuoneesi / tuotantotilojen elementtiseinät PVC-levyillä hygieeniseen kuntoon rakenteita rikkomatta sekä tuotantoa keskeyttämättä. – Linjana on edelleen etninen ruoka, mutta meillä on hyvin suosittu lihatiski. Vuonna 2013 ostin Ararat Bazaarin, jonka remontoin ja lisäsin valikoimia. Myymme suomalaista ja ruotsalaista lihaa, lammas tulee välillä Irlannista. Pojista yksi lukee lääkäriksi, toinen arkkitehdiksi ja kolmas liiketaloutta. Facebookissa on jo liki 9 000 tykkääjää. Ahmad-isä sanoo, että Suomessa kaikki on mahdollista. Star Ahmad sokeutui vuonna 1984 pari vuotta sen jälkeen, kun hän oli valmistunut yliopistosta, jossa pääaineina hänellä oli biologia ja kasvitiede. – Seuraan kaiken aikaa myös Syyrian alueen tapahtumia, sanoo Star Ahmad surullisena. 0400 471 272 • 040 175 1000 email: petrem@petrem.fi • www.kylmahuone.fi Sokea Irakin kurdi Star Ahmad tuli perheineen Suomeen 18 vuotta sitten. – Myös maahanmuuttajien tulee tehdä töitä. Kurdit – kansa ilman omaa valtiota Kurdit on 50 miljoonainen kansa, joka jakaantuu Turkin, Irakin, Iranin ja Syyrian alueille. 14 | Tukkutori | 4 | 2015 |. – Yritit ovat suosittu artikkeli. Jos minäkin invalidina olen saanut töitä, niin terveiden tulee ryhtyä työhön, painottaa Star Ahmad. Asennukset koko Suomen alueella, myös uudet kylmä-pakkashuoneet Suomen Kylmätilat Oy puh. – Meidät otettiin Suomessa hyvin vastaan. – Suomi on demokraattinen maa, jossa kaikki voivat päästä eteenpäin. Hänen kukistuttuaan kurdien itsehallinto maan pohjoisosassa vahvistui. He ovat matkustelleet ulkomailla ja ihastuneet sikäläisiin ruokiin. On tekosyy, ettei ole työpaikkaa. Yrttejä lennätetään Välimereltä Ararat Bazaariin ja niitä myydään ravintoloille myös kiloittain. Se avasi silmät ja oli avain myös bisnesmaailmaan. Ararat Bazaar on etninen kauppa, joka on tullut suomalaisten suosioon. Yksi sen huipuista on Ararat, jonne Nooan arkin kerrotaan pysähtyneen. Hinta on euro nipulta, mutta ravintolat voivat ostaa yrttejä kiloittain. Irakin kurdit olivat Saddam Husseinin aikana vainottuja. Kurdeja asui myös entisen Neuvostoliiton alueella, Armeniassa, mutta he ovat pääosin muuttaneet Moskovaan ja Pietarin. – Sain silmiini tulehduksen. Aiemmin liike myi catering tavaraa, mutta nyt siitä on tullut elintarvikkeiden ostopaikka myös kuluttajille, tukkukorttia ei vaadita. Lähi-Idässä vain rikkaan perheen tai poliitikon lapset pääsivät eteenpäin
Tarkastelluista tuotteista kaikkein vähiten lihaa sisälsivät Pirkka grillimakkara sekä HK Poprilli -makkara. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali Painopaikka SLY-Lehtipainot Oy/ Kirjapaino Uusimaa ISSN 1796-5012 10. Myös Kivikylän Huiluntuhti grillimakkara, Snellman All Natural Maalaismakkara sekä Snellman All Natural Chorizo erottuivat edukseen 87:n prosentin lihapitoisuudellaan. Kolmannen paikan nappasi Roslundin Merquez. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Häntäpäähän lihapitoisuudessaan jäi myös Lidl Grillimakkara, jonka lihapitoisuus on 12 prosenttia. Satavuotiaan Hakaniemen hallin remontti on alkamassa, mutta remontin suuruudesta käydään kiistaa, kun kauppiaat pelkäävät kalliin remontin nostavan vuokria. Alueella on useita ravintoloita ja siellä järjestetään tapahtumia. Ruokakulttuuristrategian keskeistä osaa ovat myös kauppahallit ja torit, jotka siirtyivät puolenkymmentä vuotta sitten kiinteistövirastolta Tukkutorin hallinnon alle. Tuotteen lihapitoisuus on 88 prosenttia. Kunniamainintoja tuomaristo jakoi kolme. päivänä. Voittajaksi valikoitui Feri’s Hungarian hot paprika sausage yhteensä 30 makkaran joukosta. TUKKUTORI-lehti on pääkaupunkiseudun ja maakuntien yritysten kohtaamispaikka. 010 387 0880 TILAUSHINTA Vuonna 2014 tilaushinta on 35 euroa JAKELU 6 000 kpl ruokakaupoille, ravintoloille, kukkakaupoille ja tukuille Digitaalinen näköisversio www.tukkutori.eu 5€/ numero ILMESTYMINEN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2015 kuusi kertaa; seuraavan kerran 23.10.2015 LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Taitto Markku Laitinen MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala Puh. ASIAKASPALVELU puh. Timo Taulavuori jättää Tukkutorin Timo Taulavuori jättää Tukkutorin ja sen alaisuudessa olleet Helsingin torit ja hallit ja siirtyy johtamaan Puutarhaliittoa. Nyt annetaan luottamusta ja vapautta virkamiehille tehdä hyviä asioita. Siirtyessään Puutarhaliiton pomoksi Timo Taulavuori palaa tuttuun ympäristöön. Feri’s Hungarian makkara on Stadin paras Stadin paras makkara on valittu valittiin ensimmäistä kertaa. Taulavuori sanoo, että ison organisaation hyvä puoli on se, että osaamista löytyy ja henkilökunta auttaa hyvällä fiiliksellä toisiaan. – Nyt on hyvä hetki vaihtaa töitä, sillä isot projektit Tukkutorilla on saatu päätökseen eikä uuden pakastamon rakentaminen ole vielä alkanut. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. – Negatiivisena olen kokenut kankean byrokratian. Toiseksi sijoittui Chef Wotkin’sin hirvichorizo. Tarkastelluista tuotteista kaikkein korkein lihapitoisuus oli Tukkijätkä grillimakkarassa. Alue on näkyvä osa Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategiaa. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. Hyvän fiiliksen työpaikka Taulavuori on nähnyt kaupungin työilmapiirissä selvän muutoksen hyvään suuntaan. Yrittäjien kanssa toimiminen on opettavaista ja mielenkiintoista. Lehti tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita on saatavissa. Ennen kaupungin palvelukseen tulemista hän oli työskennellyt 12 vuotta puutarha-alan järjestöjen palveluksessa. Vanha Kauppahalli ja Hietalahden Kauppahalli on remontoitu. Taulavuoren aikana on Teurastamon alue avautunut kuluttajille. Timo Taulavuori on ollut Tukkutorin toimitusjohtaja kymmenen ja puoli vuotta. Taulavuoren lähin esimies on apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri, jota Taulavuori kuvaa hyväksi ja lojaaliksi tyypiksi. Olemme julkisuudessa hyvin usein, sillä asiat kiinnostavat ihmisiä, toteaa Taulavuori. Tukkutori -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Alalla on työpaikkoja runsaasti ja tuotteina on hyvinvointia ja terveyttä ihmisille. Kaikilla on pyrkimys tehdä parempaa Helsinkiä. Hyvin hoidetulla ympäristöllä on suuri arvo, kuvailee Taulavuori uuden työpaikkansa mahdollisuuksia. Taulavuori kuvaa kymmenvuotista uraansa kaupungin palveluksessa hyvin mielenkiintoiseksi. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk Voit lukea lehteä myös digitaalisena näköisversiona www.lehtiluukku.fi —>Tukkutori hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Ei tämä ole helppo homma. TUKKUTORI 4041 0763 Painotuote Helsingin Tukkutorin toimitusjohtaja Timo Taulavuori siirtyy Puutarhaliiton toimitusjohtajaksi lokakuun 1. | Tukkutori | 4 | 2015 | 15. Näiden tuotteiden lihapitoisuudeksi ilmoitettiin 11 prosenttia. On myös vaikea yhdistää yrittäjien, poliitikkojen ja julkisuuden toiveita. Ruokakulttuurin edistäminen on temmannut mukaan. Makkaroiden lihapitoisuus vaihtelee 88 ja 11 prosentin välillä MTV on selvittänyt grillimakkaroiden lihapitoisuutta. – Meillä on 600 yrittäjäasiakasta, joille vuokraamme tiloja. – Ylipormestari Jussi Pajunen on kytkenyt pois kyttäyskulttuurin. – Hän on hyvän hengen luoja. Voittajamakkara on todellinen käsin tehty artesaanimakkara. – Tukkutori on kaupungin pienin virasto, mutta se on yksi näkyvimmistä. – Puutarha-ala on niitä harvoja aloja, jotka tuottavat näin paljon hyvää
Näin varmistamme toimituksen tuoreuden. Ota yhteyttä! HERKULLISTA VALMISRUOKAA TEEMME KAIKKI R UOKAMME KÄSITYÖNÄ. Herkkumaa Oy • Tervalammintie 99 • 14820 Hämeenlinna • puh. Timo Marttinen 040 526 5158 Heikki Hynninen 040 566 9526 Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi. Valmistamme puhdasta, aitoa, tuoretta ja maukasta valmisruokaa. Korkealaatuisista sienistä valmistetut säilykkeet pitävät sienet maukkaina ja ravintorikkaina vuodesta toiseen. 03 647 770 • Lisätietoja: Pekka Forsström, myyntipäällikkö • puh. Herkkumaan esisuolatut kantarellit ja herkkutatit sekä viipaloidut ruokasienet ovat valmiita käytettäväksi sellaisenaan ruoan valmistuksessa. Emme tee ruokaa varastoon, vaan valmistamme kaikki herkut tilauksesta. Monikäyttöisiä sienisäilykkeitä on saatavilla useassa eri pakkauskoossa. 040 566 5094 Laadukkaita ruokasieniä käyttövalmiina Kantarelli 190/100 g Sienimix 530/290 g Metsäsienisekoitus 4150/2500 g Metsäsienisekoitus 800/455 g Herkkutatti 800/455 g www.herkkumaa.fi RUOKAMME ON KOTONA TEHDYN MAKUISTA JA NÄKÖISTÄ