4 Vanhan myllyn tarina elää s. 10. 6 Maailman parasta giniä Ilomantsista s. Punkaharjun sielukas Saimi s. 8 4 | 2018 | Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun Kuusamon juusto taisteli jatkoon s
Kilpailuja kuluttajavirasto hyväksyi Erikssonin osalta kaupan kesäkuun lopulla ja kauppa voitiin sinetöidä heinäkuun alussa. Vuosina 2014–2017 elintarvikkeiden kuluttajahinnat laskivat Suomessa yhteensä lähes neljä prosenttia. Jääköön loput kuluttajien hyväksi. Kun tuotteista saatavat hinnat ovat laskeneet, ovat tuotantoon investoineet yrittäjät ahdingossa. Lisääntyneitä kustannuksia ei ole pystytty siirtämään tuotteiden hintoihin. Lisäksi hän toivoo, että yrityksen 135-vuotinen kala-alan osaaminen voidaan viedä Kesprolle ja sitä kautta koko K-ryhmälle. Reinin lihan Pirjo Passinen katsoo, että liittyminen K-ryhmään avaa yritykselle aivan uudenlaisia kasvumahdollisuuksia. Se on puolet siitä tilojen määrästä, joka oli Suomen liittyessä EU:hun vuonna 1995. sushit, hummerit... Tuotantopanosten hinnat ovat nousseet voimakkaasti. Maatalousyritysten liikevaihdoksi jää tänä vuonna keskimäärin 135 000 euroa, josta tukien osuus on 39 000 euroa. Velat painavat päälle. Erikssonin nykyisten asiakkaiden osalta ei tapahdu yrityskaupassa muutoksia. – Reinin lihan ja Kalatukku E. Kehitys on ollut jopa päinvastainen, kun esimerkiksi maidosta viljelijän saama hinta on laskenut merkittävästi. Maatalouden alamäki alkoi Venäjän EU:lle suunnatuista vastapakotteista, kun markkinatilannetta tasapainottava vienti estyi. Vientiponnistelut muille markkinoille eivät ole olleet riittäviä parantamaan perustuotannon kannattavuutta. Maatilojen lukumäärä on enää 50 000 kappaletta. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen P erinteikkäät perheyritykset Reinin liha ja Kalatukku E. Sen pohja on pettämässä, kun maatilat eivät enää selviä taloudellisesti ja myös maatalousyrittäjien henkinen jaksaminen on pohjassa. Lue juttu Reinin lihasta Hyvää Pataa nro 6/2016, www.hyvaapataa.fi —>lehdet Avoinna: to-pe klo 12.00-18.00 Tilaa ennakkoon esim. Luopumisen ja jäähdyttelyn valinneet yrittäjät voivat olla paremmassa asemassa kuin maataloutta täysin panoksin jatkaneet yrittäjät. Yhteistyön myötä Kespro tuo näiden lihaja kalayritysten tuotteet vähitellen kaikkien ravintola-asiakkaiden ulottuville. Kun elintarvikkeiden myynnin arvo on noin 16 miljardia euroa, tekee 4 % siitä 640 miljoonaa, eli näin paljon kuluttajat ovat hyötyneet. Tappion kattamiseksi yrittäjät tinkivät omasta palkasta eli yrittäjätulosta. Heikko sato on viimeinen korsi, joka katkaisee kamelin selän monelta tilalta. Tuotantomäärät ovat pysyneet jokseenkin ennallaan, joten tilat ovat kasvaneet ja toiminta on tehostunut. – Odotamme innolla uuden lehden kääntymistä yrityksemme tarinassa, toteaa Röntynen. Molemmat yritykset ovat jatkaneet toimintaansa omistajavaihdoksen jälkeen itsenäisinä yrityksinä. Jos elävä maatalous menetetään, miten käy elintarvikeketjun muiden osien. Suomalaiset maatilat ovat Ukrainan sodan uhri. Tuotantokustannukset ovat 183 000 euroa eli myyntitulot tukien kanssakaan eivät riitä kattamaan menoja, vaan tappiota syntyy 35 000 euroa tilaa kohden. Eriksson siirtyivät osaksi Keskoon kuuluvaa Kesproa. Myös koko niiden henkilöstö sekä toimiva johto jatkavat toimissaan. – Reinin lihan ja Kalatukku E. www.yrttiahlberg.fi Yrtit, versot ja syötävät kukat Luomua Sipoosta, puhtaasti puulla ja tuulella tuotettu Sipoo Suomi 2 | Hyvää Pataa | 4 | 2018 |. Monet yrittäjät joutuvat silti hakeman toimeentuloa tilan ulkopuolisista töistä. Maatalouden kannattavuusluvut ovat murheellista luettavaa. Erikssonin Kalle Röntynen toteaa, että kauppa luo kasvumahdollisuuksia. Elintarviketeollisuus kaatuu maatalouden mukana, sillä se ei pärjää ulkomaista raaka-ainetta käyttämällä. Kuluttajatkin ymmärtävät, että tuottajien on saatava enemmän myyntituloja, sillä muutoin kotimaisten turvallisten elintarvikkeiden saanti loppuu. Selvitysmies Reijo Karhisen tehtävänä on keksiä konstit, millä tämä 500 miljoonaa palautetaan tuottajille. Erikssonin oston myötä Kesprosta tulee Suomen ensimmäinen tukkukauppa, joka pystyy tarjoamaan perinteisen tukkuvalikoiman ohella tuoretuotteiden erikoisliikkeiden tuotteita ja osaamista aikaisempaa huomattavasti laajemmassa mittakaavassa, Kespron johtaja Mika Halmesmäki toteaa. l Reinin liha ja Kalatukku Eriksson Keskolle Pohja pettää Suomalaisen elintarvikeketjun toimivuus on vakavasti uhattuna. – Toivon. että voimme tarjota Kespron kautta tuotteitamme yhä useammalle suomalaiselle – toki niin, että meille tärkeä oman käden tuntuma sekä tuotteiden ja palvelun ensiluokkainen laatu säilyvät ensisijaisina tavoitteina. Samanaikaisesti maatalous on menettänyt 500 miljoonaa. Kalatukku E. TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista puutarha-sanomat.fi Patrik Söderman jatkaa Reinin Lihan tarinaa kolmannessa polvessa. Laajemman asiakaskunnan saataville tuotteet saapuvat syksyn aikana. Keskivertomaatilalle sitä jää vain 7200 euroa, mikä on 40 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. Tukalaa tulee olemaan myös kotimaisella kaupalla etenkin maakunnissa, kun ostovoima ehtyy. Nykyisiä asiakkaita palvellaan samalla joustavuudella ja laadulla kuin aiemminkin, vakuuttaa Halmesmäki
Suomalainen Menestysreseptin ensimmäisessä vaiheessa haetaan viittäkymmentä kasvuhaluista pienyritystä mukaan elokuussa järjestettävään innovaatiopajaan. Laineen mukaan Suomalainen Menestysresepti nostaa esiin osin samoja teemoja, jotka olivat keskustelussa pääministerin käynnistäessä selvitystyön ruokaketjun voimaannuttamiseksi. • www.robbes.. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Kesän parhaat herkut saat Reiniltä Logot, esitteet, yritysilmeen päivitys, pakkaussuunnittelu, nettisivut – kaikki mainostoimistopalvelut yrityksellesi TTT Graafinen Suunnittelu | 040 572 9272 | | Hyvää Pataa | 4 | 2018 | 3. Antoisa ja palkitseva tuotekehitysurakka jatkoon valittujen tuoteideoiden kanssa käynnistyy tammikuussa 2019. Valikoimassamme lähes 20 eri versoa ja lisää on itämässä... Tavoitteena on nostaa kolmen vaiheen kautta kauppojen hyllyyn uusia, kekseliäitä tuotteita ja tehdä niistä Suomen kuuluisimpia elintarvikkeita. +358 40 552 6442 • info@robbes.. Kisassa eteneville uusille tuotteille ja niiden valmistajille onkin luvassa ennennäkemätöntä näkyvyyttä jo ennen kuin tuotteet saadaan hyllyyn. 12 Kuopiolainen Trube luottaa laatuun Pitkot ovat jo pitkin ja poikin Suomea. avoinna ma-pe 8-18 la 8-16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. Pienelle firmalle tämä kisa voi olla juuri sitä, mitä myös sijoittajat kaipaavat tai jopa ponnahduslauta kansainvälisille markkinoille, SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine summaa. – Aito halu löytää ratkaisuja yhdessä on olemassa. Kaikki apu ja tuki tuotteiden kaupallistamiseen tulee siinä tilanteessa varmasti tarpeeseen, Laine jatkaa. l S-kaupat avaavat kiihdytyskaistan pientuottajille SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine Pieni verso, iso maku Oikein valittu verso kaunistaa annoksen ja syventää maun. – Tuote, jolla on paitsi tarina, myös tuttu tuottaja, puhuttelee tämän päivän kuluttajaa. S-ryhmä tarjoaa avuksi Suomalainen Menestysresepti -tapahtumasarjaa. 4 Punkaharjun sielukas Saimi Hoyer: Koko Saimaa nousuun! 6 Vanhan myllyn tarina elää Rapion myllystä aitoa lähiruokaa kauppoihin. Voimme auttaa kisassa mukana olevia esimerkiksi tuotekehitykseen liittyvissä haasteissa ja kuluttajalähtöisyydessä, Foodwestin toimitusjohtaja Karri Kunnas toteaa. Pienen on kuitenkin vaikea pärjätä yksin. 8 Maailman parasta giniä Ilomantsista Asko Ryynänen pokkasi tuplakultaa Saksassa. 14 ”Järeitätoimiamaataloudenpelastamiseksi” MTK:n Marttila haastaa kauppaa mukaan. Oli hyvä muistutus taas kuulla, millaisen hallinnollisen taakan ja investointivaateiden kanssa pienet valmistajat joutuvat painiskelemaan. Siihen voivat osallistua kaikki halukkaat. Syyskuussa käynnistyy haku varsinaiseen innovaatiokilpailuun. Tuoteideasta tarinallistettuun konseptiin. P ienillä elintarvikevalmistajilla on usein yhteinen huoli. Sieltä haetaan yhdessä vauhtia skaalautuvien ja poikkeuksellisten elintarviketuotteiden synnyttämiselle – tuoteideasta tarinallistettuun konseptiin. – Olemme innoissamme tästä kumppanuudesta. Idea olisi täyttä timanttia ja intoa löytyy, mutta rahaa tai osaamista tuotekehitykseen ja brändäämiseen liittyen ei ole. Foodwestin liikeideana on helpottaa yritysten elintarvikelähtöisen liiketoiminnan kehittämistä kokonaisvaltaisesti – raaka-aineista tuotteeksi ja ideasta markkinoille. 10 Kuusamon juusto taisteli jatkoon Toimitusjohtajan viestikapula vaihtuu lennossa. Haluamme omalta osaltamme olla vauhdittamassa suomalaista ruokaosaamista kohti skaalautuvaa kasvua. Robbes Lilla Trädgård Ab • Jordaksentie 110, 07840 LINDKOSKI . Siinä valokeilaan nousevat pienten ja keskisuurten valmistajien ruokaideat. Oikeudet tuotteiden omistukseen säilyvät täysimääräisesti mukaan lähtevillä yrityksillä. S-ryhmän kumppanina Suomalaisessa Menestysreseptissä toimii elintarvikealan asiantuntijapalveluyritys Foodwest. Sisällys 2 S-kaupat avaavat kiihdytyskaistan pientuottajille. Suomalainen Menestysresepti tullaan mediallistamaan
Sienet ovat jopa drinkkilistalla – maistaisitko sikurirouskudrinkkiä. Matkailutoimittajien Kilta nimesi tammikuussa Helsingin Matkamessuilla Hotelli Punkaharjun johtajan Saimi Hoyerin Vuoden 2017 matkailuhenkilöksi. Gastronominen kohde Saimi Hoyerin kiinnostus hotelliin virisi siis sienistä. – On suuri onni, että olemme saaneet Mikko Lahtisen perheineen tänne. Nyt on meidän momentum, Hoyer sanoo palavasti. KEITETTYNÄ! SOITA 09 774 5020 P aluu Punkaharjulle oli Saimi Hoyerille oikeastaan eläkepäivien haave. Taistelen sen ja koko Saimaan puolesta, haluan että Saimaa nousee. Jos hän ikävöi maailmalta Suomeen, ikävän kohde ei ollut Helsinki vaan Vaarankylän mökki. Ajattelin, että täällä voisin vetää sieniviikonloppuja, Hoyer kertaa 3,5 vuoden takaisia tapahtumia. Lahtisen aisaparina toimii Jaakko Soiha. Vakava sairastuminen nopeutti haaveen toteutumista, ja nyt tästä onnenkantamoiseksi kääntyneestä elämänmuutoksesta saavat nauttia kaikki Punkaharjun-kävijät. Maisemia ja taidetta Hotelli Punkaharju sijaitsee Kruununpuistoksi jo vuonna 1803 nimetyllä luonnonsuojelualueella, joka on katsantokanPunkaharjun sielukas Saimi: Koko Saimaa nousuun! TEKSTI Mariaana Nelimarkka KUVAT Tommi Anttonen/Saimaa Gastronomy Saimi Hoyer emännöi kolmatta kesää Hotelli Punkaharjua. Tällä kivellä kiteytyy se, mitä teemme: paikallista lihaa, villiyrttejä ja sieniä, Hoyer kuvailee tyytyväisenä keittiön tervehdyksen saapuessa. Kantarelli-macaron ja ankanrintasiivuun kääräisty horsmakimppu saavat terää tähtianiksesta ja lakritsinjuuresta, ja toimivat kuten amuse bouche parhaimmillaan: nostattavat veden kielelle ja saavat himoitsemaan lisää. Aluksi minulla oli tehtävänä vain sienikirja, mutta pian Valtionhotelli tuli myyntiin. Keittiötä ensimmäisenä kesänä konsultoinut Sami Tallberg toi mukanaan Mikko Lahtisen, joka on nykyisin täysin punkaharjulainen. Punkaharjun matkailullisen arvon nousu on paljolti hotellinjohtajan henkilökohtaisen tarmon ja innostuksen ansiota.” 4 | Hyvää Pataa | 4 | 2018 |. Ne värittävätkin vahvasti hotellin imagoa: sienikurssit palkittiin viime vuonna Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailussa yhtenä Suomen parhaista ruokamatkatuotteista ja jokaisella aamiaisella tarjoillaan tatti-suklaakeksejä. Hoyerin hoivissa Hotelli Punkaharjun ravintolasta on tullut erinomainen gastronominen kohde, jossa herkutellaan myös muulloin kuin sienikurssien aikaan. Kansallismaisema on Hoyerille myös sielunmaisema, onhan kyseessä lapsuudenkesien rakkaiden muistojen syntysija. STADIN PARHAAT RAVUT ELÄVÄNÄ TAI KUOLL... Miksi Saimi Hoyer oikeastaan tarttui hotellin ohjaimiin. – Punkaharjun ei pitäisi olla maailman parhaiten varjeltu salaisuus. Hänestä jonkun oli pelastettava kulttuuriaarre. Kilta perusteli valintaansa näin: ”Saimi Hoyer on nostanut kansallismaiseman takaisin Suomen matkailukartalle yhdeksi kiinnostavimmista kotimaan kohteista. – Nostetaan ruoka esiin ja myyntiin! Puhalletaan yhteen hiileen! Miksi me emme osaa suosittelumarkkinointia, Hoyer kysyy. Hoyerin tärkein tavoite on yhteistyö. – Lääkärini sanoi minulle: ”Mene sinne, missä sinun on paras olla.” Lähdin Punkaharjulle
– Maamme-kirja pitää saada takaisin kouluun, sillä siinä todetaan selvästi: ”Punkaharju on Suomen kaunein kunta”, kirjallisuuden ylioppilas Hoyer huomauttaa. Mikko Lahtisesta on tullut Hotelli Punkaharjun ravintolan kantava voima. – Bussi on meidän oma kesäsesongin non stop -kyyti Lustoon, Retrettiin, Oraksen pariskunnan Taidekartanolle, Aseman Taidelaiturille ja Kruununpuistoon, Hoyer kertoo. nasta riippuen joko Pohjoismaiden vanhin tai toiseksi vanhin suojeltu luontokohde. Sikurirouskujäätelö on tykätty jälkiruoka. Voisi sanoa, että tämä se on elämää! – Olen onnellinen, että lähdimme Saimaa Gastronomy -hankkeeseen, tämä on niin hyvä meille. Rinteessämme kasvoi ainakin viinihaperoa, sillihaperoa ja keltahaperoa. Siitä todistaa sekin, että pitkän maisteluillallisen jälkiruoka, makumuisto edellisen viikonlopun sienikurssilta, kirvoittaa kannustavan lauseen keittiöön. – Kuunnelkaa, miten tykätty sikurirouskujäätelö on! Kyllä meidän täytyy ottaa se kesämenun loppuun! l 1. Kivikonlaita 32, 00940 Helsinki Puh. Edes Suomen vanhin samalla paikalla toimiva hotelli ei olisi yksin mitään. Olin ollut jo seitsemän vuotta kansallispuistokummina, se varmaan avitti tässä ja monessa muussakin asiassa, Hoyer naurahtaa. Kansallismaisemaksi harjun nimesi Johan Ludvig Runeberg. Se ajoittui elokuun viimeiselle viikolle. – Sanoin, että emme tule, ellei maisemaa avata. Punkaharjun sielukas Saimi: Koko Saimaa nousuun! 1 2 | Hyvää Pataa | 4 | 2018 | 5. 2. Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Takana on jo kolme kesää Punkaharjulla. Silloin(kin) Punkaharjulla keskitytään sieniin ja Saimi Hoyer vetää sieniretkiä ja pitää sieniluennon. Zachris Topelius kuvaili harjua vihreäksi lohikäärmeeksi, jolla on kultaiset sulat. Elämänmittainen intohimo syttyi osin siitä syystä, että molemmat Hoyerin esikuvat olivat aika yksipuolisia sienestäjiä: isoäidin erikoisuus olivat rouskut ja kantarellit, äidin haperot, joita hän ei edes tuntenut nimeltä. Marimekon kuosisuunnittelijanakin tunnettu Paavo Halonen ja kuvaaja Elina Simonen toteuttivat yhdessä Saimi seen by Elina -kuvaprojektin, jossa Saimi, Marimekko ja Punkaharju ovat päärooleissa. Mikkelissä on jo herätty, Savonlinnassa ei. Etenkin kirjailijat ovat viihtyneet harjumaisemassa. Hän oli sitä mieltä, että kansallismaisemassa järven pitää läikehtiä taustalla. Hoyer nostaa esiin toisenkin sitaatin Topeliukselta. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.. Saimi Hoyerin faneille tiedoksi: hän palaa ystäviensä kanssa toteuttamassaan projektissa kameran eteen. Maisemista nautittiin myös päivittäisellä laivayhteydellä Savonlinnaan. Saimaan lukuisat gastronomiset kohteet panostavat syyskuun viimeiseen viikonloppuun, jolloin vietetään ensimmäistä Saimaa Gastronomy Weekendiä. Yhteistyö lähiympäristön taiteilijoiden ja muiden toimijoiden kanssa otti menneenä kesänä uuden askeleen, kun he yhdessä tyrkkäsivät liikkeelle bussin Vuosisadan tielle. Koko alueen on tajuttava, että on tehtävä muutos, Saimi Hoyer puuskahtaa. Maisemaan liittyi myös Hoyerin kynnyskysymys ennen Metsähallituksen tarjoaman vuokrasopimuksen allekirjoittamista. – Näin sen älyttömän kauneuden, joka haperometsässä on. Kurssin suorittaneilla on lupa kaupalliseen keruuseen ja sienikurssien vetämiseen. Eikä minkä tahansa menopelin vaan viimeksi Tuntematon sotilas -elokuvassa esiintyneen menneiden aikojen tunnelmaa huokuvan 30-lukulaisen bussikaunottaren. Tavoitat meidät aina. Häneltä itseltään ei ainakaan uskallusta puutu. Sienet, sienet Saimi Hoyerin rakkaus sieniin on peräisin Punkaharjun maisemista, missä hän pikkutyttönä sienesti isoäitinsä ja äitinsä kanssa. Suomen parhaiden asiantuntijoiden vetämien sieniviikonloppujen lisäksi Punkaharjulla järjestettiin tänä vuonna Itä-Suomen ensimmäinen sienineuvojakoulutus. Harjun päällä kulkee elämän ja kuoleman tie: toinen puoli pikimusta, toisella puolella aurinko. Näyttely on esillä hotellin ruokasalissa juhannuksesta vuoden loppuun. Voisi sanoa, että valitsin teini-iässä alkoholin sijaan sienet, Hoyer nauraa. • www.jhvihannes.. Saimi Hoyer suoritti itsekin virallisen tutkinnon
Sata metriä ylävirtaan olevaan niemeen Pia suunnittelee pelkistettyä rauhoittumisaluetta. Rapion mylly saa osan voimastaan kosken pyörittämistä vesiturbiineista. Lasse on jo neljännen polven mylläri. – Ympäristöä ei ole liikaa laitettu, vaan annamme luonnolle tilaa, sanoo Pia, joka pyörittää sydänkesänä myllypuotia ja myllykahviota. Laatu alkaa jyvistä Mylläri hankkii viljojen jyvät lähiseudun tiloilta, vuosittain noin 200 tonnia. Rapion Tuote Oy, apunimeltään Rapion mylly, sijaitsee parikymmentä kilometriä Juvalta Savonlinnaan päin, kaksi kilometriä ”oopperatieltä” sivussa. Tuotteistusta 20 vuotta Pienmyllyt ovat perinteisesti jauhaneet viljaa lähiseudun maatiloille. Suosimme pehmeitä arvoja. Myllyrakennuksia ja laitteita on uusittu, mutta perinteinen myllytunnelma, tuoksuineen ja äänineen on edelleen vierailijoiden ilona. Gluteenittomuuden buumi on kohdellut huonosti kotimaisia perusviljoja. Lasse Härkönen sanoo, että jauhojen laatu ja tuoreus ovat heidän tuotteiden tärkeimmät kulmakivet. – Isäni osti tämän myllytilan 1947. Ratasmyllyä ei ole ollut yli sataan vuoteen, sillä sitä ei jäätymisen vuoksi voisi käyttää talvella. Kaksi vuosikymmentä sitten myllärinä aloitti Lasse Härkönen ja myllyemäntänä hänen puolisonsa Pia Härkönen. R apion mylly on toiminut Juvalla jo yli 200 vuotta. – Kiinnostus alkuperään, puhtauteen ja jäljitettävyyteen on nyt suurta. – Vaikka jauhot säilyvät liki vuoden, asetamme maun vuoksi parasta ennen päiväyksen 3–6 kuukaudeksi tuotteesta riippuen, kertoo Lasse. Ripaus rakkautta jokaiseen pussiin Pia sanoo, että paras palkkio työstä on se, kun ihmiset kertovat kokemuksistaan ja onnistumisistaan Rapion myllyn jauhoilla. Meidän suvun mylly oli Uukuniemellä ja se jäi sotien aikana kahteen kertaan rajan taakse, kertoo Lasse. Poistamme jauhatuksessa akanat, mutta muutoin kuorimme jyvää mahdollisimman vähän, sillä heti kuoren alla ovat vitamiinit, kivennäisaineet ja maku. Ihminen voi nähdä neitoperhoisia, neidonkorentoja, pikkulumpeita, räystäspääskyjä. olla hetken yksin luonnon kanssa. Rapion mylly jauhaa tuotteita kysynnän mukaan, jotta asiakkaat saavat jauhonsa mahdollisimman tuoreena. – Tuotteitamme on Osuuskauppa Suur-Savon myymälöissä ja K-kaupoissa lähialueilla, mutta myös muualla Suomessa, kun kauppiaat ovat ottaneet yhteyttä. Meillä ostoksilla käyneet matkailijat ovat vieneet viestiä tuotteistamme omien paikkakuntien kauppiaille, kertoo Lasse. Emme höyrytä tai valkaise ja emme käytä mitään lisäaineita. Nyt kaura-, ruis-, vehnäja ohratuotteita on parikymmentä erilaista. 6 | Hyvää Pataa | 4 | 2018 |. Myllyn pihaan tullessa monet asiakkaat tuntevat rauhaa ja hyvää oloa. Pia arvelee, että osa ihmisistä, jotka ovat vältelleet viljangluteenia, ovat palaamassa viljatuotteiden käyttäjiksi. l Pia ja Lasse Härkönen kertovat myllymiljöön olevan rauhoittava, kun kosken äänet nollaavat kiireen. Härkösillä on toiveissa saada viides sukupolvi jatkamaan myllyperinnettä. Kaurat kuoritaan edelleen vanhaan malliin myllynkivien välissä. Joessa on runsaasti luonnonkaloja, jotka odottavat leivänpalasia vierailijoilta. Toki osa kuluttajista juoksee hintojen perässä. – Täällä on hiljaisuutta. Ammattitaito tulee hankkia oppisopimuspohjalta, sillä lähin myllärikoulu on Sveitsissä saakka. Suvannon rannalle tulee vain kelopuinen penkki ja ihminen saa Vanhan myllyn tarina elää Rapion mylly on maamme vanhimpia yhä toimivia teollisuuslaitoksia. Lauri-pojalla on kiinnostusta aitoon ruokaan. Lasse toteaa, että lähiruoka on mennyt eteenpäin ja kuluttajien arvostus on kasvanut. Rapion mylly löysi strategiakseen kauppajauhatuksen ja yrittäjät alkoivat 1997 pakata jauhoja pienpakkauksiin kaupoissa myytäväksi. – Teemme kaikesta viljasta laadunmäärityksiä, koejauhatuksia ja keitämme puuroja. Rukiissa sakoluku on tärkeä mittari leipoutuvuuden varmistajana. Tämä niin sanottu tullijauhatus kävi vähiin 80-luvulla. Rapion tuotteet rikastuttavat myös kauppojen jauhohyllyjä. Härköset saivat siirrätettyä 100 000 euron panoksella läpikulkureitin myllymiljööstä pois ja silta saatiin omaan käyttöön. Rauhaisa tunnelma Kahvila sijaitsee myllyn vanhassa akselihuoneessa, mutta lämpimänä kesäpäivänä houkutuksena on myös terassi, jona toimii joen yli kulkeva silta. – Täysjyvä on meidän juttu. – Tuotteissa on mukana ripaus rakkautta. On uutispuuron aika Pia iloitsee, kun juurileipurit haluavat käyttää pienmyllyjen ehtaa tavaraa, jossa ei ole mitään lisäainetta. Meillä arvot yhdistyvät ammattitaitoon. Jos hehtolitrapaino on alhainen, jyvässä on ydintä suhteessa kuoriosaan vähän. – Ihmiset muistavat lapsuudestaan uutispuuron maun, toteaa Pia. Rukiin puinnin jälkeen Rapiolta on saatavissa jauhoa uutispuuroon. Tarjolla on omista jauhoista leivottuja piiraita, kakkuja ja kahvipullia, joita asiakkaat ovat kiitelleet maailman maukkaimmiksi
Eniten myyty tuote on perinteinen kaurahiutale. 2. MYÖS LUOMUNA. Lasse Härkönen on neljännen polven mylläri. info@hamppufarmi.. Verotus ohjaa kulutusta sinne, missä hinnat ovat houkuttelevat ja tavallinen kuluttaja pystyy kuluttamaan – esimerkiksi suomalaisen ostoksille kiinalaiseen verkkokauppaan tai turistiksi Viroon. Palvelutyön verotus rajoittaa kaupan kasvua P alvelutyön raskas verotus ja vanhenevan väestön mukana hiipuva kulutus nujertavat yksityisten palveluiden tulevaisuutta, jos verotusta ei kevennetä. KERROMME MIELELLÄMME LISÄÄ. 0405665219 / 0405307489 WWW.PEKKAVEHVILAINEN.FI 1. / puh. sisältyy vähintään kaksinkertainen verokiila, joka on osa tavaran tai palvelun hintaa, Kurjenoja kertoo. Rapion mylly on toiminut samalla paikalla vuodesta 1811. l | Hyvää Pataa | 4 | 2018 | 7. Työpanoksen hinta ja hintaan nähden huono ostovoima on yksi keskeisistä asioista, jotka hidastavat palvelujen kehitystä ja työllisyyttä Suomessa. – Kaikkiin kuluttajapalveluihin kaupan lihatiskeistä mobiilipelien suunnitteluun, pankkitai operaattoripalveluihin, ravintoloihin jne. Suomalaisen keskivertopalkansaajan verojen jälkeinen ostovoima on vain kuusi prosenttia suurempi kuin OECD-maissa keskimäärin ja pienempi kuin yhdessäkään muussa Pohjoismaassa. Pia huolehtii myllypuodista. 1 2 Varmistathan, että Linea Verden uutuustuote löytyy hyllystäsi! uutuustuote 500 gr Markkinoi: Suomen Iglu Oy 09 2709 2990 Linea Verde Quinoa 12 × 500 g Linea Verde Quinoa 500 g 6 418675 196869 6 418675 196852 NÄMÄ KAIKKI HAMPUSTA: SIEMENET, ROUHEET, MAKUROUHEET, PAAHDETTUNA, KUORITTUNA, PROTEIINIT, ÖLJ ÖLJYT, SNACKSIT, SUKLAAT, KAHVIT TARJOAMME RAVINTORIKKAAN JA LAADUKKAAT SUOMALAISET ÖLJYHAMPPUTUOTTEET SUORAAN TUOTTAJALTA. Moninkertainen verokiila kasvattaa Suomessa myytävien palveluiden ja kuluttajatuotteiden hintaa ja leikkaa ostovoimaa. PYYDÄ TUOTE-ESITE. Näin päättelee Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja
Aasian markkinoita varten on jakelukeskus yhteistyökumppaneiden toimesta valmistumassa. Maailman markkinoille ei mennä Hermannin nimellä, vaan aputoiminimeksi on otettu Nordic Premium Bevarages. Kehitystyön aikana Asko valmisti 200 erilaista versiota, joista kahdeksan lähetettiin eri puolille Suomea sommelierien arvioitaviksi. Metsän aromit pulloon – Ideana oli saada pohjoiskarjalaisen mustikkametsän tuoksut ja aromit pulloon. – Gini toimii päänavaajana ja myös marjaviinien käyttöä opetetaan. Kun puhdistin Pielisen saaresta poimimiani mustikoita, oivalsin, että näissä roskissahan on metsän tuoksut. Mausteseosta uutetaan 60-prosenttisessa alkoholissa vuorokausi ja 150 litran vetoiseen tislauspannuun satsi vaihdetaan parin tunnin välein. Kartoitimme Luonnonvarakeskuksesta, mitä lajeja metsässä on ja niitä sitten tislasimme ja maistelimme. Viski kypsyy rauhassa Hermannin Viinitila on toimittanut Saksan joulumarkkinoille 100 000 litraa glögiä, joka on sikäläisissä testeissä valittu parhaaksi glögiksi. Ilomantsissa Asko kehitteli voittoisaa giniä parin vuoden ajan muiden töiden ohessa. Suomalainen luonto ja puhtaus kiinnostavat. Artic Blue Gin on mustikan ja kardemumman liitto, paljastaa Asko voittoisaa reseptiä. Yleisesti mausteina käytetään korianteria ja fenkolia. Pullo Artic Blue Giniä sisältää lisäksi 10 grammaa mustikkaa, mutta sen aromi ei ole vahva. T islaamomestari Asko Ryynänen sai sananmukaisesti myhäillä partaansa Saksassa, kun hänen kehittämänsä Arctic Blue Gin nappasi sarjansa voiton arvostetussa World Spirit Awardissa. 15, muulloin 7–8 LIIKEVAIHTO 2017 oli 675 000 euroa, tulos 61 000 euroa OSAKKAANA (49 %) Valamon Viiniherman Oy:ssä Tuotantopäällikkö Asko Ryynäsen kehittämä artesaanigini otti tuplakultaa Saksassa järjestetyssä World Spirit Awardissa. He olivat varsin yksimielisiä parhaasta ginistä, joka lanseerattiin Artic Blue Gin -nimellä markkinoille viikkoa ennen World Spirit Award -kilpailua. Yllätys oli melkoinen, kun meidän ginimme julistettiin koko kisan parhaimmaksi ja se sai Spirit of the Year -palkinnon, kertaa tislaamomestari työn touhussa kevään tapahtumaa. Maailmanmarkkinat avautuivat Alkuaan viinitilan tavoitteena oli tehdä muutama tuhat pulloa giniä Aasian markkinoille. Tänä vuonna valmistuksessa päästään 100 000 litraan ja ensi vuonna tavoite on miljoona litraa. Giniä viedään jo Pohjoismaihin, Baltiaan ja Keski-Eurooppaan. Meille tulee kaksi uutta 600 litran tislauspannua lokakuussa, kertoo Asko. Tuotantopäällikkönä Hermannin Viinitilalla Ilomantsissa työskentelevällä Asko Ryynäsellä on viskimestarin taustaa Teerenpelistä ja Valamosta. Nyt Ilomantsissa valmistetaan giniä kolmessa vuorossa. Gini tulee valmistaa maataloustuotteista peräisin olevasta alkoholista ja lisänä tulee käyttää aina katajanmarjaa. – Lisäsin kardemummaa, sillä lapsuuden muistoissa kardemummaa oli aina äidin tekemässä pullataikinassa. – Jotta viskiin saadaan kunnolla väriä ja makua, kestää kypsytys kahdeksan vuotta, kertoo Asko Ryynänen. Valamossa oli tehty alihankinta myös Tenu-giniä jo kolme vuotta. – Olimme jo lähdössä pois tilaisuudesta, kun meitä kehotettiin seuraamaan palkintoseremoniat loppuun. Iso-Britannia ja USA ovat lupaprosessissa. Ginin valmistusmäärät kymmenkertaistuvat suunnitellusta jo ensi vuonna. Viskitisle tuodaan Valamon luostarista. Täksi jouluksi kainuulainen Kalevala Spirit monistaa suomalaisten tuotteiden markkinakonseptin myös Belgiaan ja Ranskaan ja viinitilan marjapohjaiset glögit menevät mukana uusille markkinoille. Sitä tullaan tarvitsemaan myös viskin viennissä. Viinitilalla on 500 neliön suuruinen viskikypsyttämö, jossa tynnyrit ovat hyllyillä kymmenessä kerroksessa. 8 | Hyvää Pataa | 4 | 2018 |. Nyt varaston tammitynnyreissä on 50 000 litraa ja kymmenessä vuodessa varasto kasvaa puoleen miljoonaan litraan. Faktat Hermannin Viinitila Oy APUTOIMINIMET Nordic Premium Bevarages ja Peltohermanni PERUSTETTU 1989, Suomen vanhin marjaviinitila TUOTTEINA marjaviinit, kuohuviinit, gini ja viski OMISTAJINA Harri Turunen, Arto Liimatta, Timo Kettunen, Samuli Taponen, Arttu Taponen ja Risto Toivanen HENKILÖSTÖÄ kesäisin n. l Maailman parasta giniä Ilomantsista Hermannin Viinitila otti keväällä jättiloikan kansainvälistymisessä, kun sen artesaanigini otti tuplakultaa Saksassa järjestetyssä World Spirit Awardissa. – Voiton myötä nälkä on kasvanut. Hermannin Viinitila Oy on ottanut viennissä käyttöön Nordic Premium Beverages -aputoiminimen
Yrityksen mukaan uusi ilme tulee olemaan pelkistetyn pohjoismaalainen, kursailematon ja selkeä. Yhteydenotto: myynti@vaalanjuustola.?, 044 512 1712. Hermannin Viinitila on Suomen vanhin. Valmistukseen on otettu myös viski, jonka valmistus ja markkinointi vaativat vuosikymmenten jännettä. | Hyvää Pataa | 4 | 2018 | 9. Siksi ne maistuvat niin hyviltä. 2. Edelleen Viinitorni on tärkeällä sijalla yrityksen toiminnassa. Seurakunnat ovat käyttäneet kirkkoviininä Hermannin marjaviinejä. Alkoholilain uudistuksen myötä ehtoollisviineillekin tulee alkoholivero ja jakelu siirtyy Alkoon. Katso lisää ja tutustu koko valikoimaan: vaalanjuustola.. Lokakuussa yritys saa kaksi 600 litran automaattipannua, jotka mahdollistavat moninkertaistaa tuotannon. Sieltä voi nähdä kauas yli vaaramaiseman. Vuonna 2000 viinitilan Kiegu-ligööri palkittiin Vuoden Elintarvike -palkinnolla juomat sarjassa, ensimmäisenä alkoholituotteena koko kilpailujen historiassa. Marjaviinitilasta maailmalle 1 2 1. Varsinainen viinimyymälä on tehtaan tiloissa Ilomantsin Käymiskujalla. Uusi sukupolvi osakkaiksi Isä Andreas halusi ryhtyä valmistamaan Valamon luostarissa marjaviinejä ja liköörejä, jotta luostarin talous saataisiin kuntoon. Keskustelut Timo Kettusen kanssa johtivat yhteisyrityksen, Valamon Viiniherman Oy:n, syntymiseen 1998. Laktoosittomat Juustoleipäkuutiot on valmistettu puhtaista raakaaineista ja tuoreesta kotimaisesta lähitilojen maidosta. Heidän myötään tähtäin on asetettu rivakkaan kasvuun ja vientiin. Tutustu koko valikoimaan: vaalanjuustola.. Valamo on turistikohde ja sen viinimyynti on suurempi kuin Ilomantsissa. Alkuvuosina tästä EU:n itäisimmästä kolkasta kiikaroitiin Neuvostoliittoon, nyt jo sukupolven ajan Venäjälle. Nuoret miehet Timo Kettunen, Arto Liimatta ja Harri Turunen perustivat PeltoHermanni Oy:n 1989 ja ryhtyivät kehittämään marjaviinejä, vaikka niiden tilamyynti tuli mahdolliseksi vasta 1995, kun Suomi liittyy Euroopan Unioniin. Hermannin Viinitilalla on meneillään pitkäkestoinen sukupolven vaihdos, sillä hiljaisen tiedon siirtäminen vaatii aikaa vuosia. Yrittäjät maistattivat marjaviinejä Ilomantsin vesitornin huipulla, sillä raha piti saada muusta kuin myynnistä. Suomen vanhin marjaviinitila tähtää maailmalle. Uusina osakkaina mukaan ovat tulleet veljekset Samuli ja Arttu Taponen Lieksasta sekä Risto Toivanen. Tammitynnyreissä tulee kypsymään lähes puoli miljoonaa litraa viskiä, kun varasto on täynnä. Uutta artesaaniginiä seuraa brändiuudistus, jonka myötä tuotteiden ulkonäkö sekä tuotenimet uudistuvat. Vähäsuolainen ja proteiinirikas perinneherkku täyttää vaativimmankin ammattilaisen toiveet niin salaateissa, ruoanlaitossa kuin jälkiruoissakin. Osakkeista Hermannin Viinitilalla on 49 % ja Valamon luostarilla 51 %. Hermannin Viinitilan tuotteiden jakelijana on Alko ja Servaali, jonka asiakkaina on yli puoli tuhatta ravintolaa Suomessa. Asko selvittää ginin tislausta 150 litran pannulla. Hermannin Viinitila alkoi Suomessa ensimmäisenä valmistaa kuohuviinejä. Tutustu tuotteisiimme: www.forsfood.fi Avoimet ovet Ruokamessuperjantaina ja lauantaina 31.8.–01.09.2018 klo 10–16, Tervetuloa tutustumaan! JUUSTOLEIPÄKUUTIOT NYT LAKTOOSITTOMANA! Raikas lähitilan maito on makumme salaisuus. Forsfood Oy Ajokkikuja 5 61800 Kauhajoki forsfood.fi 020 7995 888 forsfood@forsfood.fi LAITTEET JA TUOTTEET TUORETUOTTEIDEN JATKOJALOSTUKSEEN TUKUILLE, ELINTARVIKETEOLLISUUTEEN JA KAUPPOIHIN. Saatavilla GN-mittaisessa 1,2 kg pakkauksessa, tarjoiluvalmiina esimerkiksi salaattibaareihin ja noutopöytään
Epävarmuus on poistunut ja nyt ollaan kasvuyritys. Vaittinen iloitsee siitä, että Kuusamon Juuston toiminta on kääntynyt voitolliseksi ja luottamus yritykseen on palautunut. l Kuusamon Juusto taisteli jatkoon Maailman pohjoisin juustola Kuusamossa oli pahoissa talousvaikeuksissa, mutta nyt yrityksen näkymätovatpositiiviset.KuusamonJuustonsaneeraus näyttää onnistuvan ja uudistetut tuotteet erottuvat kauppojen juustohyllyistä. Nyt on aika siirtää viestikapula seuraavalle. Kuusamon Juusto Oy:n kasvua rajoittaa maidon saatavuus, sillä yhteen kiloon juustoa tarvitaan 10 litraa maitoa. Osuuskunta Maitomaa, Kuusamo Food Invest Oy, Kuusamon Osuusmeijeri, Juustoportti Oy, Satamaito, Maitovarma, Merasco, Timo Rapila TOIMITUSJOHTAJA Jyrki Vaittinen, lokakuun alusta Jarmo Oksman HENKILÖSTÖÄ 80 LIIKEVAIHTO 24,8 milj. K uusamossa on valmistettu juustoja jo 60 vuoden ajan. Viime vuosien suurimpana muutoksena Oksman on johtanut Satamaidon muuttoa Porista uusiin tiloihin Ulvilaan. – Paljon työtä on jäljellä. Toimitusjohtajan vaihto sujuu hyvässä hengessä. Maidosta on pulaa Kuusamon Juusto Oy:llä on hyvät suhteet kaupparyhmiin. Menekinedistäminen tullaan painottamaan matkailijoiden ja somen varaan. Kuusamon Juusto on hänelle tuttu yritys, sillä Satamaito on yksi sen omistajista. Yrityksen tuotteet ovat hyviä ja henkilökunta on osaava, tietää Oksman. euroa (2017) Nettotulos 7,2 milj. Velkoja leikattiin vajaat 7 miljoonaa euroa. – Yritys on mielenkiintoisessa kasvuvaiheessa. Osuuskunta Maitomaa, Satamaito ja Kuusamo Food Invest. – Kuusamon Juusto on mielenkiintoinen haaste. Etsimme maitomäärien kasvua lähialueilta ja kaksi uutta maitotilaa on saatukin toimittajiksi. Vaittinen tuli Kuusamon Juuston toimitusjohtajaksi marraskuussa 2016 ja ehtii olla toimessa vajaa kaksi vuotta. Brändiuudistuksen myötä vaaleat pakkaukset erottuvat kaupan hyllyistä. Koillismaan maitotiloilta viedään maitoa etelään. Pakkaukset ovat valkoisia, ja niissä kuvataan Kuusamon luontoa. Monet maitotilat ovat aikeissa lopettaa, mutta jäljelle jäävät lisäävät lehmälukua. Kuusamon Juusto Oy haki velkasaneeraukseen helmikuussa 2016 ja sai myönteisen päätöksen kesäkuussa 2017. – Saneerauksella luotiin perusta, kun vanhoista veloista osa leikattiin pois. Tälle vuodelle on suunniteltu maltillisempi kasvu, noin 10 prosenttia. Yrityksen arvoiksi Vaittinen listaa tuotteiden hyvän maun, pohjoisen ulottuvuuden ja taistelijan luonteen. – Ristiinkuljettaminen on tarpeetonta. Kuusamon Juusto Oy jatkoi itsenäisenä yrityksenä valmistusta, mutta pääomat eivät riittäneet. Heikko kasvukausi tuo lisävaikeuksia maitotiloille, kun rehusato jää pieneksi. Arla lopetti vuonna 2013 juustojen valmistuksen Kuusamossa ja samalla kokonaan Suomessa. Jarmo Oksman on viettänyt kesälomaa ja syyskuussa hän perehtyy Jyrki Vaittisen opastuksella Kuusamon Juuston asioihin. Kuusamon Juusto on nyt yhtenäinen joukko. Kun yritys oli tehnyt toimintansa alkuvuodet noin 5 miljoonaa euroa tappiota vuodessa, nousi vuoden 2017 tulos jo 0,2 miljoonaa euroa voitolliseksi. Viestikapula siirtyy Oksmanille Jyrki Vaittisen tehtävät Kuusamon Juustossa päättyvät syyskuussa ja urapolku jatkuu mainosalalla. Suunnatussa osakeannissa omistajiksi tulivat mm. Kuusamon Juuston osakasmeijerien tasausmaitoa kuljetetaan taasen etelämmästä pohjoiseen. €, todellinen tulos 0,3 milj.€ Väistyvä toimitusjohtaja Jyrki Vaittinen on tyytyväinen Kuusamon Juuston tuotteiden kysyntään. Vaittinen aloittaa uudet tehtävät lokakuun alussa. Hän on ollut Satamaidon toimitusjohtaja vuodesta 2001. Vaittinen katsoo, että yrityksen kehittämistä on jatkettava ulkoisen uudistuksen jälkeen. Lähdin alun perin tehtävään ajatuksella, että tämä on projektiluontoinen tehtävä, jonka tavoitteena on luoda Kuusamon Juustolle perusta menestyvän yrityksen rakentamiseen. Kuusamon Juuston vaikeudet johtuivat osaltaan Venäjän EU:lle vuonna 2014 asettamista vastapakotteista: Putin-juustot jäivät pyörimään kotimaan markkinoille ja romahduttivat juustojen hinnat. 10 | Hyvää Pataa | 4 | 2018 |. Nestemeijereille on tärkeää, että niillä on maidon ja muiden tuoretuotteiden tuotantoa tasaavaa toimintaa eli juustojen valmistusta. Kuusamon Juusto Oy on rekrytoinut uudeksi toimitusjohtajaksi Jarmo Oksmanin. Hänet on valittu Zeeland Familyn Suomen liiketoimintojen operatiiviseksi johtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi. Henkilökuntaa kannustetaan sisäiseen yrittäjyyteen ja toiminnan kehittämiseen. Olemme tehostaneet toimintoja ja uudistaneet brändin. Putinin kampituksesta saneeraukseen – Juuston valmistus sitoo pääomia, kun kypsytys kestää pisimmillään yli 12 kuukautta, kertoo väistyvä toimitusjohtaja Jyrki Vaittinen. Juustoportti, Timo Rapila, Satamaito ja Maitovarma. Juustot erottuvat kaupan hyllystä. – Jätän Kuusamon Juuston toimitusjohtajan tehtävän haikein mielin. – Kaupan näkökulmasta on tärkeää, että Suomessa säilyy teollisen mittakaavan vaihtoehto kotimaiselle juustolle, uskoo Vaittinen. Tulos parantuu merkittävästi, ennustaa Vaittinen. Faktat KuusamonJuustoOy TOIMINTA käynnistyi 2013 Arlan lopetettua juuston valmistuksen OMISTAJINA mm. Kuusamon Osuusmeijeri ja maidontuottajat ostivat juuston valmistuksen itselleen. Brändiuudistus puri – Myynti kasvoi viime vuonna neljänneksen. – Myös itse tuotantolaitos on minulle tuttu, sillä olin aikaisemmissa tehtävissäni mukana tekemässä juustolan ja heralaitoksen hankintoja Kuusamoon. Oksman iloitsee Kuusamon Juuston laajasta ja sitoutuneesta omistajakunnasta, jonka pohjalle on hyvä lähteä kehittämään toimintaa. Kuusamon Suurpetokeskuksen Juuso-karhu on myös saanut nimikkojuuston. euroa (2017), jossa saneerauksen johdosta taseesta tulokseen siirrettyä 6,9 milj. – Juuso-juusto laitetaan kypsymään, kun karhu menee talviunille ja se on valmista karhun herätessä, rakentaa Vaittinen mielikuvaa. Omistajapohja laajeni, kun omistajiksi tulivat mm
Myös muiden kasvinviljelytilojen kannattavuus on yhtä heikko. Kuusamon Paimenpoika kermajuustoa valmistusradalla. Maatalousyritysten liikevaihto jää tänä vuonna 135 000 euroon. Erityisen huolestuttavalta ennusteissa näyttää päätuotantosuuntien alamäki, summaa tutkija Jukka Tauriainen Lukesta. Vähintään puolet viljanviljelijöistä ei saa ollenkaan korvausta omalle työlleen ja omalle pääomalle. Juuso-juusto on saanut nimensä tunnetulta Kuusamon karhulta. Kannattavuustavoitteesta saavutetaan vain 17 prosenttia, mikä on heikoin tulos koko 2000-luvulla. Yrittäjätuloa jää keskivertomaatilalla enää 7 200 euroa, eli lähes 40 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. Vuonna 2018 kerroin alenee 0,27:stä 0,17:ään, mikä tarkoittaa, että huomattavalla osalla maatiloista yrittäjätuloa ei synny lainkaan. 3. l | Hyvää Pataa | 4 | 2018 | 11. Viljatilojen ennestäänkin heikko kannattavuus jää nollaan. 4. Maitotilojen kannattavuuskerroin alenee 0,20:een. 2. Se on laktoositon ja rasvaprosentti 32. Myös naudanlihantuotannon sekä lammasja vuohitalouden kannattavuus on laskussa. Jarmo Oksman aloittaa Kuusamon Juuston toimitusjohtajana lokakuun alusta. 1 3 2 4 1. Maatalouden kannattavuus kuivuu kokoon V uonna 2018 maatalouden kannattavuus painuu vielä viimevuotistakin heikommaksi, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore ennuste. Sikatalouden kannattavuuskerroin pienenee lähes kolme kymmenystä 0,24:ään. Tukien osuus liikevaihdosta on 39 prosenttia. Tuotantokustannusten vähentämisen jälkeen maatalousja puutarhayritykset jäävät keskimäärin 35 000 euroa tappiolle. – Tulon menetykset näkyvät nopeasti myös tilojen maksukyvyssä, eivätkä pelkästään kannattavuuskertoimissa. Tämän vuoden viljaja nurmisato on osoittautumassa paikoin hyvinkin heikoksi, ja maatilojen väliset satoerot ovat suuret. Kannattavuutta painavat muun muassa heikko sato, sitä myötä kasvavat ruokintakustannukset ja tuottajahinnan lasku. Pakkauksissa on kuvattu Kuusamon luontoa tyylitellyillä maastokartoilla: väreinä ovat valkea, hiilenharmaa ja vihreä. Tuotantokustannukset pysyvät suunnilleen edellisvuoden tasolla noin 183 000 eurossa. Reima Ervast siirtelee edamtankoja, jotka on savustettu perinteiseen tapaan aidoilla leppälastuilla. Kun yrittäjätulo jaetaan palkkaja korkovaatimusten summalla, saadaan suhteellista kannattavuutta kuvaava kannattavuuskerroin. Ainoastaan siipikarjatalouden kannattavuus säilyy ennallaan
Truben ykköstuote on voikierrepitko, jonka resepti on vanha. Ajattelemme aina lopullista asiakasta. Tiedän, mitä tehdään missäkin vaiheessa. – Taitoa tarvitaan myös. – Tulin opiskelujen lomassa kiireapulaiseksi vuonna 2003. Vuosikymmen myöhemmin yritys muutti Terijoelle. Kahvileivissä markkinaosuuksien laskeminen on hankalaa, kun kaupoilla on omia paistopisteitä. Kysyntä vaihtelee, kun on sesonkipiikkejä ja tarjouksia. Nyt hän on ollut yrityksen toimitusjohtaja neljä vuotta. Hillopitkojen sarjassa meillä on myös laadukkaat raaka-aineet. Uutuustuotteita testataan Truben omassa hallikahvilassa ja leipomon myymälässä. Kuluttaja keskiössä Sami Kemiläinen toteaa hintakilpailun olevan kovaa, kun hyllypaikat ovat rajoitetut. Ei laardia, ei margariinia, vaan oikeaa voita.” – Leivomme edelleen voilla. – Mekin osattaisiin tehdä ilmava pulla, mutta siihen ei ole ryhdytty. Omien menekkiennusteiden tekeminen vaatii ammattitaitoa. Truben tehdas sijaistee luonnonkauniilla paikalla Kallaveden rannalla. Yritys työllistää 40 ihmistä. Kiireapulaisesta toimariksi Kemiläinen ei koe yrityksen sijaintia Itä-Suomessa rajoitteeksi. Se on leivottu voilla, mikä antaa makua ja pitää tuotteen tuoreena ilman säilöntäaineita. – Myymme kaiken tuoreena emmekä pakasta lainkaan. – Saamme arvokasta tuotekehitystietoa nopeasti. Hänen ohjeensa maukkaiden tuotteiden tekemiseen oli: ”Tarvitaan taitoa ja voita. Truben pullapitkoja on kauppojen hyllyillä kaikkialla Suomessa. Hänet tunnettiin Ukko-Trubena. Kanelipitko on toiseksi myydyin tuote. – Se ei ollut kustannustehokasta ja vuonna 2006 linjattiin, että Trube keskittyy kahvileipäbisnekseen ja valtakunnalliseen jakeluun. Trube-nimi ei ole supisuomalainen, mutta se alkaa olla tunnettu muuallakin kuin Kuopion seudulla. – Kasvu on ollut merkittävää ja niissä näemme potentiaalia. Teemme edelleen käsityötä ja automatisoimme tuotannon vain niiltä osin, joissa käsityöllä ei ole arvoa. – Kun meidät leimataan kuopiolaiseksi, on se syvennettyä kotimaisuutta. Kemiläinen arvelee Truben markkinaosuuden olevan 8 prosenttia pakatuissa kahvileivissä. Tällä brändillä mennään ja uskon, että Ukko-Trube olisi hyvillään, naurahtaa Kemiläinen. Laadusta ei ole tingitty, vaikka markkinoilla on kova kilpailu kauppojen hyllypaikoista. Oikeat työntekijät on kuvattu pakkauksiin ja olemme ammattiylpeitä kaikkien osaamisesta, painottaa toimitusjohtaja Kemiläinen. Nämä kiinnostavat markkinoita ja tuovat kaupalle lisäarvoa. Tarvitaan toimiva tuotannonohjausjärjestelmä. Myyntiaikaa pitkoilla on 10 päivää. Yrityksestä kehkeytyi Hallmanin kauppoja ja kahviloita palveleva sekaleipomo. Investoimme 2200 neliön tiloihin 0,8 miljoona euroa, jotta saimme tuotannon sujuvaksi. – Me on valittu laatutie ja aktiivinen tuotekehitys. Tehokkuus ei kuitenkaan ole itsetarkoitus, vaan tärkeintä on prosessin luotettavuus ja henkilökunnan perehtyneisyys, määrittelee Sami Kemiläinen. l Trube luottaa laatuun Faktat F.K.Trube Oy PERUSTETTU 1913 Kannaksen Kuokkalassa Terijoelta Kuopioon 1934 Omistajaksi Hallman 1974 Valtakunnalliseen kahvileivän jakeluun 2007 TYÖNTEKIJÖITÄ 40, toimitusjohtaja Sami Kemiläinen LIIKEVAIHTO 5,5 miljoonaa euroa Sami Kemiläinen tuli Trubelle kiireapulaiseksi 2003 kahden kuukauden ajaksi. Tuotekehitys ja tuotannon järjestäminen kiinnostavat minua edelleen, toteaa toimitusjohtaja Sami Kemiläinen. Pitkoja pitkin ja poikin Suomea Lapseton Truben pariskunta myi yrityksensä Hallman-yhtiölle 1974, mutta Ukko-Trube valvoi tuotteiden laatua kuolemaansa saakka. Karl Trube perusti vuonna 1913 leipomoja konditorialiikkeen Kuokkalaan, josta matkaa Pietariin oli 40 kilometriä. Sami on noussut kiireapulaisesta toimitusjohtajaksi suorittaen työn ohessa kaksi elintarvikealan tutkintoa ja opiskellen talouspuolta. 12 | Hyvää Pataa | 4 | 2018 |. Konditoriatuotteiden osuus Truben liikevaihdosta on runsas kymmenesosa. Truben pullapitko on rakenteeltaan tiivis. Asiakkaat olivat laatutietoisia ja Karl Trube opetti pojalleen Fredrikille: ”Kun rahaa ottaa, on annettava sen edestä.” Fredrik Trube muutti konditorialeipomon Kuopioon 1930-luvulla. – Muutimme Itkonniemestä tänne Kellonkärkeen vuosi sitten. Vanilliinikreemin sijaan käytämme jogurttirahkaseosta. Se tuo kahvileipään maun ja pitää tuotteet tuoreina, sillä emme käytä peruspullataikinassa lainkaan säilöntäaineita, kertoo toimitusjohtaja Sami Kemiläinen. Paljon voita. Yritys on perustettu 105 vuotta sitten ja alusta alkaen tuotteiden hyvä maku on ollut leipomon periaate. F .K.Trube Oy:n juuret ovat Karjalan kannaksella ajalta, jolloin Suomi oli Venäjään kuuluva autonominen suuriruhtinaskunta. Meillä on hyvä työvoiman saatavuus ja Kuopio on myönteinen kaupunki elintarviketeollisuutta kohtaan. Oikeaa voita. – Etäisyys ei aiheuta ongelmaa, sillä kuljetukset pelaavat. Konditoriatuotteet otettiin pullien oheen valtakunnalliseen jakeluun vuonna 2010, kertoo Kemiläinen
Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) vesiviljelytilastosta. www.mestariperunat.fi Kysy lisää! Miia Kopsala Puh: 040 517 2300 6091 Mestari pariisinperuna 4x2,5 kg 6864 Mestari marinoitu miniperuna 5x2,5 kg 6089 Mestari annos-/muusi peruna 5x3 kg 6 430028 230891 6 430028 238644 6 430028 230907 6084 Mestari 10 mm kuutio 5x3 kg 6085 Mestari 16 mm kuutio 5x3 kg 6086 Mestari 20 mm kuutio 5x3 kg 6088 Mestari viipale 5x3 kg 6087 Mestari suikale 5x3 kg 6 430028 230846 6 430028 230853 6 430028 230860 6 430028 230884 6 430028 230877 Mestari kypsien vakuumituotteiden rakenne kestää kaikki kylmävalmistuksen vaiheet aina lautaselle saakka. 1. Tämä monikerrosviljelmä on Euroopan suurin ja tehokkuudessaan maailman paras. T i e t y s t i k o t i m a i s t a . – Vertikaalihuoneessa ei työskennellä lainkaan, vaan automaatio kuljettaa viljelykourut sinne ja sieltä pois, kuvailee Robert. Ruokakalan määrä on kuitenkin pysynyt viimeiset kolme vuotta suunnilleen samana. Kirjolohta tuotettiin noin 13,6 miljoonaa kiloa ja siikaa vajaa miljoona kiloa, Forsman jatkaa. Viljellyn ihmisravinnoksi tuotetun kalan arvo vuonna 2017 oli noin 80 miljoonaa euroa, kertoo tutkija Leena Forsman Lukesta. – Viime vuonna tuotettiin kaikkiaan noin 14,6 miljoonaa kiloa kalaa ihmisravinnoksi, josta runsas 90 prosenttia koostui kirjolohesta. Molempien lajien tuotantomäärät olivat lähellä edellisvuoden tasoa. Sisämaan osuus ruokakalatuotannosta oli vain noin 15 prosenttia. Tuotannon määrä nousi vain hienoisesti pysyen suunnilleen edellisvuotisella tasolla. Ne valmistetaan aina kotimaisista raaka-aineista. Kirjolohen hinta seuraa yleensä lohen maailmanmarkkinahintaa, joka on parina viime vuonna ollut selkeästi edellisvuosia korkeampi. – Hinta nousi selvästi jo vuonna 2016, ja nousu jatkui vuonna 2017. Kirjolohen mätiä tuotettiin noin puoli miljoonaa kiloa. Trubella pitkot letitetään käsin. 2. Yrittäjä Robert Jordas katsoo, että edessä on mielenkiintoisin vaihe, kun päästään viljelemään ja keräämään dataa vertikaaliviljelystä. Vertikaaliosastossa on kaksi identtistä laitosta, joista toisen omistaa Robben Pikku Puutarha Oy ja toisen Fujitsu Greenhouse Technologi Finland Oy, jossa Robert Jordas on vähemmistöosakkaana ja jonka kotipaikka on Lapinjärvi. Nyt yritykseen on valmistunut 7520 neliön laajennus, jonka toinen puoli on kasvihuonetta ja toinen puoli monikerroksellista kasvatustilaa sekä pakkaamo ja huoltotilaa. Kerroksia monikerrosviljelmässä on neljä ja korkeutta on rakentaa vielä viides kerros. Paistetut pullapitkot jäähtyvät kierteisessä tornissa. Suurin osa ruokakalasta kasvatetaan meressä verkkoaltaissa. 1 2 3 S uomessa tuotetun kasvatetun ruokakalan tuotannon arvo kasvoi toista vuotta peräkkäin. Tuotantoa on autamatisoitu niissä kohdin, missä käsityö ei tuo lisäarvoa. | Hyvää Pataa | 4 | 2018 | 13. Puutarhassa on ollut koeviljelmä jo kaksi vuotta. l Viljellyn ruokakalan arvo kasvoi myös vuonna 2017 Maailman tehokkain vertikaaliviljelmä Suomeen I tä-Uusimaalla sijaitsevan Robben Pikku Puutarhan yrttituotanto kasvaa rivakasti, kun uusi vertikaaliviljelmä otettiin käyttöön. Näitä tuotettiin yhteensä noin 0,2 miljoonaa kiloa. Lisäksi Suomessa viljeltiin pienempiä määriä muita kalalajeja ihmisravinnoksi, muun muassa taimenta, nieriää, sampea ja kuhaa. Kirjolohen edellisiä vuosia korkeampi hinta nosti kasvatetun kalan tuotannon arvoa runsaalla kymmenellä miljoonalla eurolla vuodesta 2016. Nauhan katkaisijana Robert Jordas, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sekä Norihiko Taniguchi ja Shinji Yoshioka Fujitsusta. 3. l Robben Pikku Puutarhassa avattiin 3.8.2018 maailman tehokkain kerrosviljelmä
ILMESTYMINEN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2018 kuusi kertaa, seuraavan kerran 19. – Tärkeintä on, että apu saadaan välittömästi. Kun tarkastellaan, mikä on tuottajahintojen ja kuluttajahintojen halpuutuksen yhteisvaikutus, havaitaan, että voittaja on vain Uusimaa ja eniten menettävät Etelä-Pohjanmaa ja Satakunta. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona hyvaapataa.fi —> lehdet hintaan 5 €/nro, löydät sieltä myös kaikki Tukkutori-lehden numerot vuodesta 2006 alkaen. Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. – Ruotsissa on kuivuuden johdosta paha rehupula ja tilat joutuvat pakkoteurastamaan karjaa. Kotimaan kaupassa elintarvikkeiden halpuutuksella lyötiin lyötyä. Ruotsissa kauppa tukee tuottajia Marttila myöntää ahdingon suurimmaksi syyksi Venäjän asettamat vastapakotteet, joka on estänyt maataloustuotteiden viennin sinne. Nyt Ruotsissa on Suomea pahempi katotilanne, ja Marttila näkee ruotsalaisten kauppaliikkeiden toimivan hätätilanteessa toisin. Yksin maidon hinta on 12,5 senttiä alempi, joten se tekee jo puolet menetyksestä, laskee Marttila. – Joulukinkkujen hinnat on sovittu jo aikaisemmin, mutta nyt possujen tuotantokustannukset ovat aivan toiset kuin sopimuksia tehtäessä. Hallitus asetti kesäkuussa vuorineuvos Reijo Karhisen selvityshenkilöksi pohtimaan keinoja maatalouden kannattavuuden parantamiseksi. Marttilan mukaan maatalouden ahdingossa on erotettava kaksi eri syytä: pitkään jatkunut tuottajahintojen halpuutus ja ajankohtainen katotilanne. – Ruotsissa kauppa suhtautuu vastuullisesti maatalouden katotilanteeseen. – Sadot vaihtelevat eri puolilla riippuen siitä, miten sateet ovat osuneet. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. Se aiheuttaa ruuhkaa lihamarkkinoilla, mutta kauppa ei aio käyttää tätä hyväksi hinnoittelussa, tietää Marttila. Ei Suomen maataloutta voida uhrata kauppaketjujen kilpailussa. Marttila toteaa, että viime aikoina kaupan piiristä on tullut myönteisiä merkkejä. Syksyllä vasta selviää, miten paljon satoa saadaan korjatuksi. Maatiloilla ei ole aikaa odotella vuotta tai puoltatoista, painottaa puheenjohtaja Juha Marttila. Lounaisja Länsi-Suomessa tilanne on pahin. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. l MTK:n Marttila: ”Järeitätoimiamaataloudenpelastamiseksi” Vuosi 2018 tulee olemaan katovuosi. On kuitenkin selvää, että tämä vuosi on katovuosi. Multaja turvemaat voivat antaa hyvänkin sadon. Työryhmän toimeksiantoon sisältyy myös erillisen ruoka-asiamiehen viran valmistelu. Tavoitteena on laatia lista toimenpiteistä, joilla maatalouden yrittäjätuloa parannetaan 500 miljoonalla eurolla. Ruotsin valtion tukitoimien lisäksi Lantmännen tukee viljelijöitä tarvikehankintojen maksuaikojen pidennyksillä ja ruokakauppa lupaa pidättäytyä lihan tuonnilta. Juha Marttila perää osuuskaupoilta ideologista keskustelua. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. Juha Marttila esitti kesäkuussa harkittavaksi HOK-Elannon irrottamista muista osuuskaupoista. JAKELU 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. – Hintakilpailu on ollut vähäisempää ja esille on otettu laatua ja lähiruokaa. – Osuuskauppojen periaatteisiin kuuluu luoda elinvoimaa omalle alueelle. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Hallitus päättää budjettiriihessä, mitä tukitoimenpiteitä maataloudelle heruu akuuttiin kriisiin. 010 387 0880 4041 0763 Painotuote M TK:n puheenjohtaja Juha Marttila on kiertänyt maata tutustumassa satotilanteeseen ja viljelijöiden tuntoihin. – Tiloilla on vuosisatojen aikana opittu varautumaan huonoihin satovuosiin, mutta nyt maatilojen puskurit ovat olemattomat, kun tuotteista saadut hinnat ovat laskeneet. lokakuuta. On force majeure -tilanne ja hinnat tulisi ottaa tarkasteluun kesken sopimuksen, ehdottaa Juha Marttila ja sanoo, että kuluttajat tuskin huomaisivat hinnaneroa. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS PL 28 04131 SIPOO Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@hyvaapataa.fi Taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala, 044-355 4304 hannele.iskala@hyvaapataa.fi Mediakortti hyvaapataa.fi Ilmoitusmateriaali Painopaikka Statusprint ISSN 1796-5012 13. 14 | Hyvää Pataa | 4 | 2018 |. Maaja metsätalousministeriö asetti viime syksynä elintarvikemarkkinoiden lainsäädäntöä valmistelevan työryhmän. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. S-ryhmä pilkottava. – Maatalous menettää 500 miljoonaa euroa myyntituloja vuodessa verrattuna vuonna 2014 saatuihin hintoihin. Se mahdollistaa tuottajaorganisaatioille kartellimaisen luonteen. Maatiloilla ei ole puskureita selvitä eteenpäin, sillä tuotteiden myynnistä saatavat tulot ovat 500 miljoonaa pienemmät kuin vuonna 2014. – Lainsäädäntö vahvistaa tuottajain neuvotteluasemaa ja se jyrää kilpailulainsäädännön, toteaa Juha Marttila. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila katsoo, että tuottajain on markkinoilla päästävä tasavertaiseen neuvotteluasemaan. – Intressit ovat ristiriitaiset. ASIAKASPALVELU puh. – Tämä on äärettömän järeä toimenpide, mutta tilannekin on poikkeuksellinen. EU:sta on tulossa järeämpi lainsäädäntö tukemaan tuottajain asemaa. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. HOK-Elanto on vienyt, ja muut osuuskaupat ovat vikisseet. Joulukinkkujen hinnoittelu uusiksi Marttila odottaa, että Suomessakin kauppa ottaisi katotilanteen huomioon. TILAUSHINTA Vuonna 2018 tilaushinta on 35 €
• www.fresh.. Hetki Lämmin salaatti Kana-nuudeli 250 g Hetki Lämmin salaatti Halloumi-pasta 240 g Hetki Lämmin salaatti Falafel-couscous 250 g 6 406510 941200 6 406510 941217 6 406510 931003 Myyntierä on 2 kpl. Oletko jo maistanut syksyn Hetki Lämmin salaatti on uuden ajan valmisruokaa, jossa komponentit ovat kohdallaan ja prosessointi minimissään. Säilyvyys myyntipisteessä 5–6 päivää (alle +6 °C). HYVÄÄ SELLAISENAAN – PARASTA LÄMMITETTYNÄ kuumimpia salaatteja. •. Fresh Servant Oy Ab • Marjasaarentie 12, 68870 Edsevö www.hetkessa.. Kolmen maun trio tarjoaa herkullisia yllätyksiä jatkuvasti kasvavaan valmisruokien segmenttiin
Katso lisätiedot tapahtumasta ja ilmoittaudu ennakkoon www.heinontukkumessut.fi HEINON TUKKUMESSUT tiistaina 4.9.2018 klo 10-18. Helsingin Messukeskuksessa Tervetuloa! Hae Tukkumessuilta tuorein tieto tuotteista sekä palveluistamme, tapaa mukana olevat kotija ulkomaiset yhteistyökumppanimme sekä Heinon omat edustajat. www.heinontukku.