8
"Käden taito pitää pinnalla"
Lasse Liemola
s. 2 Kappakauppa aiotaan kieltää s. TU KK U TOR I
Tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
[ 5 · 2007 ]
Lehti Tukkutori-alueen yrityksille ja niiden asiakkaille
"Porvari näkee punaista"
s. 14. 10 Eläkkeeltä yrittäjäksi s
Kolmipäiväinen olutjuhla järjestettiin Helsingissä nyt neljättä kertaa. Vuonna 1919 voimaanastuneella kieltolailla oli kuitenkin lähtemätön vaikutus suomalaiseen oluenvalmistukseen ja olutkulttuuriin. Sata vuotta sitten Suomessa elettiin olutkulttuurin kulta-aikaa. Maassamme toimi vuonna 1907 peräti 90 panimoa. Sen todistettiin heinäkuun lopulla pidetyssä kolmipäiväisessä tapahtumassa Rautatientorilla, jossa vieraili 17 500 ihmistä maistelemassa seitsemän suomalaisen ja neljän muun pohjoismaalaisen panimon tuotteita.
R
autatientorilla oli pienpanimotuotteita laaja kirjo: maisteltavana oli yhteensä yli 50 erilaista olutta, siideriä, longdrinkiä ja virvoitusjuomaa. Samalla kansa oppi juomaan laittomasti valmistettuja ja salakuljetettuja viinaksia. 1890-luvun lamakauden aikana panimon osakkeet siirtyivät vähitellen Sinebrychoffille. Agroksemäellä toimi vuosina 1864 1918 vireä olutpanimo. Laki tappoi lukuisia toimivia panimoyrityksiä. Pekka Kääriäinen pitää tapahtumaa hyvien oluiden ja ihmisten juhlana. Tuolloin Suomessa tilastoitiin 109 toimivaa olut- ja kaljapanimoa. Viime
vuoteen verrattuna tämän kesäinen tapahtuma kokosi 75 prosenttia enemmän vieraita. Suomen ensimmäinen teollinen panimo aloitti toimintansa Helsingissä vuonna 1756, kun kahdeksan kauppaporvaria perusti Stora Bryggeriet -panimon nykyisen Etelärannan kohdalle. Panimon perusti Sinebyrochiffilta tullut baijerilainen Johan Kasper Kröckel yhdessä Elis Arvid Strömbergin kanssa. Lasien avulla vähensimme syntyvää jätemäärää ja tarjosimme samalla oikeita makuelämyksiä aidoista laseista, Kääriäinen kertoo. - Käytimme Rautatientorilla kahden euron pantillisia pestäviä laseja, jotka voi ottaa myös mukaan muistona tapahtumasta. Panimon nimeksi tuli Södernäs Ölbryggeri, Strömberg & Kröckel. Tuskin enempää ihmisiä olisi mahtunutkaan, iloitsee Suomen pienpanimoliiton puheenjohtaja Pekka Kääriäinen. Viime vuosikymmeninä suomalaista olutkulttuuria ovat vaivanneet valtion tiukan kontrollin ohella suurten panimoiden voimakas keskittyminen sekä varsinkin keskiolueen kohdistunut myynnin ja anniskelun kieltokampanjat. Helsingissäkin olutta on pantu yhtä kauan kuin kaupungissa on ollut asukkaita eli lähes viiden sadan vuoden ajan. Suurin osa vanhoista panimoalueen rakennuksista on purettu, mutta makasiinirakennuksessa toimii tapahtumia järjestävä Agroksenmäen holvikellari ja entisen jääkellarin tiloissa Sörnäisten Viinikellari.
Helsinkiläinen Esko viihtyi "Suuret oluet pienet panimot" tapahtumassa ja hän piti Teerenpelin mustikkasiideriä erinomaisena.. Alkuaikoina olutta valmistettiin talojen ulkorakennuksien panimotuvissa, joiden vieressä saattoi olla vaunuvaja, rehulato ja hevostalli. Kielolain jälkeen oluen ja muiden alkoholijuomien valmistus ja kauppa olivat vahvasti valtion eli käytännössä Oy Alkoholiliike Ab:n tiukassa valvonnassa. Huippu koettiin kieltolain kynnyksellä. Tukkutori [ 5 · 2007 ]
4
Pienten panimoiden suuret juhlat
Pienten panimoiden oluilla on ystäviä. Kotimaisista valmistajista tapahtumassa olivat Mikkelissä ja
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kukko-olutta on saatavissa kaupoista tölkeissä.
Lappeenrannassa toimiva Oxa Oy (Saimaan Panimo), Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Laitilasta, Teerenpeli Yhtiöt Lahdesta ja Helsingistä, Panimoravintola Huvila Savonlinnasta, Suomenlinnan Pa-
nimo Helsingistä, Lammin Sahti Oy Lammilta sekä Koskipanimo (Plevna) Tampereelta. Alkoholilain muutos mahdollisti panimoravintoloiden perustamisen, mikä vauhditti pienten panimoiden syntyä. Nykyinen Tukkutorin alue sai alkunsa oluen valmistuksesta. - Tapahtuma onnistui loistavasti. Ihmiset silminnähden viihtyivät tapahtumassa, vaikka olutpöhnässä olevia asiakkaita oli vähemmän kuin tavallisilla olutfestivaaleilla. Suomen liittyminen Euroopan Unionin jäseneksi vuonna 1995 avasi uusia mahdollisuuksia pienpanimokentälle. - Skandinaavista makukirjoa edustivat ruotsalaiset Slottskällans Bryggeri ja Nynäshamns
Ångbryggeri, tanskalaiset Mikkeller ja Ølfabrikken sekä norjalainen Nøgne Ø, kertoo oluiden maahantuoja Markku Ristevirta helsinkiläisestä Ravintola Pikkulinnusta.
Tukkutorin alue syntyi oluesta
Suomalaisen oluen valmistuksen perinne on pitkä ja ansiokas
Pienpanimoista selvästi suurin on Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy. Vitamiinit eivät haihdu. Oman oluen valmistus on alkanut pienestä, mutta sen osuus ravintolan myynnistä on kasvanut, kun asiakkaat ovat hyväksyneet tuotteen. Valmistamme vuosittain 30 000 litraa sahtia ja saman verran olutta. Se on hilloihin verrattuna vähäsokerinen, joten se sopii loistavasti välipalaksi myös sellaisenaan. Helsingistä löytyy kolme pienpanimoa: Suomenlinna, Saimaan panimo Kampissa ja Teerenpeli Kaisaniemessä.
Pekka Kääriäinen oli tyytyväinen tapahtumaan, sillä se teki tunnetuksi pienpanimoiden valikoimien kirjoa. - Meillä on kolme kesäravintolaa, jotka ovat myös merkittäviä myyntipaikkoja. Sen Kukko-oluet ovat laajalti kauppojen valikoimissa. Menetelmän ansiosta marjojen kuoriosan ja siementen arvokkaat suoja-aineet, kuidut, flavonoidit ja siemenöljyt tulevat käyttökelpoisiksi. - Pienpanimot, jotka ovat jääneet henkiin, toimivat nyt hyvin. Ravintoloissa on satunnaisesti oluiden teemaviikkoja. mietipä sitä.
www.pakkasmarja.fi. Vähittäiskauppapakkaukset 200 g, suurtalouskoko 1000 g.
KÄYTTÖVINKKI
Marja Puree! -mansikkasose maistuu tuoreille mansikoille ja sopii erinomaisesti aamupuuron ja murojen päälle, lettujen tai pannarin kera, jäätelökastikkeeksi, kakkujen täytteeksi. Muutamalla pienpanimolla on yhteinen pullotuslinja, ja tuotteita on Alkossa. Lisää tuotteeseen hitunen tärkkelystä ja vettä, niin saat ihanan kiisselin.
Entä voiko hyvä olla terveellistä. Marja Puree! -pakastesosetta on saatavissa mansikasta, mustaherukasta, tyrnistä ja puolukasta. Kääriäisen mukaan kilpailu on kovinta ravintolamarkkinoilla eivätkä pienpanimoiden rahkeet riitä. Kääriäinen arvioi, että pienpanimot valmistavat yhteensä noin 3 miljoonaa litraa olutta, mikä on alle prosentin oluen kokonaismarkkinoista. 5
Tukkutori [ 5 · 2007 ]
Pienpanimoille on löytynyt markkinarako
Kymmenen vuotta sitten oli 43 oluen valmistuslupaa, ja tänä päivänä on noin 20 toimivaa pienpanimoa, kertoo Suomen Pienpanimoliiton puheenjohtaja Pekka Kääriäinen. Kääriäinen sanoo, että pienpanimoiden tuotantokustannukset voivat olla monikertaisia suuriin valmistajiin nähden. Ne toimivat usein omana ravintolana, jolloin oluen tie on lyhyt. Marsalkkaa pöytään!
KUVA Heikki Kähkönen
VOIKO TERVEELLINEN OLLA HYVÄÄ?
Kyllä! Pakkasmarjan Marja Puree! on maukas terveyspommi Marja Puree! -sose valmistetaan ainutlaatuisella kylmäsoseutustekniikalla. - Pienpanimoille jakelutie on hankala, kun ei ole volyymia. Tuotteita on saatavissa myös parista Alkon myymälästä ja Käkiolutta Sinebrychoffin välittämänä laajemminkin. Pekka Kääriäisen oma yritys Lammin Sahti Oy:n tärkein markkinapaikka on kauppakeskus Tuulosessa, joka sijaitsee Lahti-Tampere tien varrella Hämeenlinnan risteyksessä. Joku on jopa laskenut, että ne voivat olla kaksikymmentä kertaa suuremmat
Kanit eivät muodosta terveysriskiä ja levitä tauteja kuten rotat, Pesu vakuuttaa. - Riistaeläintutkijat Helsingin Viikistä ovat esittäneet ajatuksen, että kaniini pitäisi rinnastaa rottaan. Kireä pakkastalvi auttaisi, mutta niitä tarvittaisiin monta peräkkäin. - Olemme Helsingissä samoilla jäljillä kuin Tukholmassa. Kaneja vastaan on oltava järeät aseet.
Kaniinit lisääntyvät, noh, niin kuin kaniinit. Se on totta, sillä kani on haittaeläin, siis eläin, josta ei ole mitään hyötyä. Kanilla ja rusakolla on yksi keskeinen ero: kania voi pitää kasvien suhteen likimain kaikkiruokaisena, kun rusakko vierailee vain muutaman kasvilajin kimpussa. - Tämän hetkisillä torjuntakeinoilla kanta ei ole pienentynyt, jos ei kasvanutkaan. Jätehuollossahan rotat otetaan monin tavoin huomioon. Sen torjunnassa pitää olla
Käpylehmän tilalle Sörnäisten rantatien juureen on ilmestynyt kanipatsas.
Lisääntymisen tahti
Kaniiniemo tekee usean poikueen vuodessa. Pesun mukaan yksikään kasvilaji ei ole kanilta täysin turvassa. - Eivät. Pesu korostaa kuitenkin, että ampuminen ei ole ratkaisu, sillä keinolla ne eivät vähene käytännössä ollenkaan. - Viime kevään ensimmäiset poikaset nähtiin Kaisaniemen puutarhassa jo helmikuussa. Talvi oli leuto, mutta mikäli ilmasto nyt on pysyvästi muuttunut entistä leudommaksi, paluuta kanittomiin aikoihin ei ole. Tukholmasta kantautunut uutinen sikäläisten kanien tappotuomiosta saa Pesulta osakseen ymmärrystä. Kanit eivät tosin mene jäteastioille, mutta niiden kulkua pitää silti yrittää rajoittaa. Kaniinit liikkuvat ketterästi, kaivavat käytäviä ja tuhoavat puita ja muita istutuksia. Kani on varmasti tullut jäädäkseen.. Se on hälyttävää, sillä jos kanit jatkavat lisääntymistä lokakuulle saakka niin kanta kasvaa mielettömällä tah-
Kanimittausta
Helsingissä tehtyjen mittausten perusteella Sörnäisissä on pahin pupuruuhka.
- Itäväylän ja Sörnäisten rantatien leikkauskohdan liepeillä on yhdellä silmäyksellä nähty 30 kaniinia, mikä on ennätys, Pesu paljastaa. Ne myös lisääntyvät valtavalla vauhdilla. Verkottaminen on hyvä apu, mutta siihen tarvitaan laaja ruohokenttä, mihin liikkeelle säikäytetyt kanit napataan. Jos kanit ja rotat ovat samaa kastia, herää kysymys, ovatko kanitkin terveysriski. Puistoalueiden hoidossa joudutaan kanit ottamaan huomioon monin tavoin. - Muutama talvesta selviytynyt emokani riittää, niin jo syksyllä populaatio on lähes ennallaan, Pesu toteaa. Hesarissa ollut kirjoitus Tukholman kaniongelmasta osoitti, että meillä on samat ongelmat: kanit lisääntyvät nopeammin kuin niitä ehditään hävittää. Pienokaiset ovat sukukypsiä jo neljän kuukauden ikäisinä, joten yhden vuoden aikana saattaa syntyä kolme sukupolvea. Kaniinit ovat ongelmavyyhti, johon ei ole yhtä lääkettä, vaan keinoja on oltava useita. Tukkutori [ 5 · 2007 ]
TEKSTI ja KUVA Saila Routio
6
Kanit pomppivat Tukkutorin kulmilla
kaikki keinot käytössä. Sörnäisissä villiintyneitä kaneja on ehkä tiheimmin koko Helsingissä.
-K
aniinit aiheuttavat aika paljon toimenpiteitä, mitenköhän sen kiteyttäisi, muotoilee Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Marko Pesu. Kanit aiheuttivat liittymäalueen jalaville suuria tuhoja, ja lopulta kaupunki joutui kaatamaan puut. - Olemme alkaneet selvittää kani-
asiaa syvemmin, eli mietimme, miten otusten kanssa voidaan elää ja pitää kanikanta alhaisena. dilla. Kaupungin puistot ja asukkaiden pihat ovat vaarassa, ja kasvitieteellisessä puutarhassa tilannetta seurataan huolestuneina
Espoon toimipisteessä juhlitaan 11.9. Pallokrysanteemejä on saatavilla ruskaisissa trendiväreissä keltaisina, valkoisina, eri sävyisinä tumman lilan ja oranssin punaisina.
Senssipalsta jatkuu, joten nyt kaikki sinkut liikkeelle ja viestejä lähettämään osoitteeseen herttaseiska@ tukkutori.eu. Heinon Tukku on Tukkuheino Oy:n tytäryhtiö, s. EU-direktiivillä ei ole mitään tekemistä kieltoaikeella. 30.9. Kukaan ei löydä uusia maita menettämättä rantaa näkyvistä.
Kukkatukut ovat heränneet ensimmäisenä syksyn sesonkiin. Ja yleensä paremmin kuin edes itse osasi odottaa! Otan mielelläni vastaan uutisia Tukkutorin alueen tapahtumista, uusista yrityksistä ja tuotteista ym. Astiat ovat kotimaista Iittalan laatua ja kaikki kauniiseen kattaukseen löytyy jopa 1800 hengelle. Vastaukset löytyvät tästä ja lisätietoa artikkeleista 1. Elä intohimoisesti tätä päivää varten ja määrätietoisesti huomista silmälläpitäen. Sitten käärit hihasi, teet parhaasi ja toteat: "Minä tiesin koko ajan, että hyvä tästä tulee."
Kovempi soutu ei auta, mikäli veneen kokka osoittaa väärään suuntaan. Urho Kekkosen syntymäpäivä on 3.9.1900, mutta kuka merkkihenkilö on syntynyt 5.9.1937. Huiskula Oy:n viralliset avajaiset ovat 11.-12.9. Yrityksen tiloihin valmistuu myyntinäyttely syksyn aikana..
Näyttävä pallokrysanteemi on syksyn piriste ovenpielessä, terassilla ja parvekkeella. Kestävä, näyttävä ja helppohoitoinen krysanteemi viihtyy aurinkoisella paikalla. Astiat voi noutaa tai ne tuodaan paikanpäälle ja jopa astioiden pesu hoituu yrityksen puolesta tarvittaessa. Tiedossa on ohjelmaa ja ruokaa sekä vielä salaisuuden verhon takana olevia esiintyjiä.
Haahka Ky:n syksyn uutuusalue on vuokra-astiastot, niin pieniin kuin suuriinkin juhliin. 5. Normaalihintaisten tuotteiden rinnalle tulee ns. Yksi, viisi vai 10 prosenttia. Tilaisuus on Helsingin kaupungin elinkeinopalveluiden järjestämä ja se pidetään kutsutilaisuutena. Pääseekö Nokia Suomen Vahvimmat Yritykset -kisassa palkintosijoille. Asiakastiedon kilpailuun voivat osallistua vain pk-yritykset, joten Nokia jää ulkopuolelle, s. Out Let-osasto, jossa hintataso on edullisempi.
Herttaseiskan 7 kysymystä
1. ja juhlinta jatkuu Tukkutorin toimipisteessä 12.9. 044-355 4304.
HerttaSeiskan kokosi Hannele Iskala
Kukkakinkerit Oy järjestää sidontakoulutusta HerttaSeiskan naapurissa. Mikä eliölaji on ahkerin suvunjatkamispuuhissa Tukkutorin ympäristössä. tapahtumista. Kalasatamasta saa lisätietoa www.kalasatama.fi Maria Drockilan Kynttiläpajan myymälä uudistuu syksyn aikana. Ma-Pe 9-18, La 10-16 Puhelin 0207 920 280 Tutustu tuotteisiin www.Re-Office.fi
Hinnat sis. Kyra on töissä Porvoon Kukkapalvelussa ja hän kouluttautuu oppisopimusteitse floristiksi.
Tarj. Pienpanimot valmistavat yhteensä 3 miljoonaa litraa olutta, mikä on alle prosentin kokonaiskulutuksesta, s. Kieltoa on vauhdittanut kansanedustaja Saara Karhun (sdp) eduskuntakysely, kun hän ei saanutkaan torikauppiaalta ylimääräistä kourallista herneitä ostokseensa, s. Saadaksemme elatuksemme unohdamme elää. herttaseiska@tukkutori.eu
HerttaSeiska valmistautuu tummeneviin iltoihin
Elämää voidaan ymmärtää jälkeenpäin, mutta sitä on elettävä eteenpäin. 22%.. 2. 09-774 3020 tai www.lasselundqvist.fi.
Mazzoni-Trading Oy on muuttanut Työpajankatu 6:een muutama viikko sitten. Saatujen tietojen mukaan toimipisteiden juhlat ovat erilaiset, joten kannattaa juhlia molempina päivinä. 16 5. 2 4. 14 2. 21 6. Tukkutorin värikartassa Sörnäisenkadun osoitteet ovat punaisella, ja Vanha Talvitien osoitteen porvarin sinisellä, s 22 7. asti tai niin kauan kun tavaraa riittää.
Nyt myös toimistokalusteet Tukkutorilta!
Re:Office on innovatiivinen uusien edullisten ja käytettyjen toimisto- ja toimitilakalusteiden myyntiin erikoistunut yritys.
Istuma- JA seisomaTYÖSKENTELYYN 68-120 CM
Moottoroitu KORKEUSSÄÄDETTÄVÄ TYÖPÖYTÄ
www.re-office.fi
satulatuoli 280,laatikosto 185,-
495,-
Hermannin Rantatie 10, 00580 Helsinki. alv. päivänä. 5 3. Lisäksi vuokrattavana on vateja, kulhoja ja muita tarjoiluastioita. Kalasataman markkinointimessut ovat Lihapihalla syyskuun 6. Porvoolainen Kyra Kiiski on tehnyt kirkkoasetelma harjoitustyön hautajaistilaisuutta varten. HerttaSeiska ei ole kaikkien lajien naimapuuhiin tutustunut, mutta puput tuntuvat olevan yksi ahkerimmista niissä puuhissa, s. Montako prosenttia pienpanimot valmistavat Suomessa juotavasta oluesta. Vaikka tätä kirjoittaessa onkin kesän lämpimin päivä, niin HerttaSeiska ajattelee jo syksyä. Älä rukoile keveämpää lastia, vaan väkevämpiä harteita.
Luodakseen jotain on luotettava itseensä, ajatuksiinsa ja näkyynsä. voim. Yritys tunnetaan arvostettujen sekä korkealaatuisten italialaisten ja espanjalaisten tuotteiden toimittajana ja maahantuojana. Mitä väriä tunnustaa Sörnäistenkatu, entä Vanha Talvitie. Totuushan on, että vain yrittämällä onnistuu. Tuuliajolla olo on helvettiä, taivasta on kurssin pitäminen. 3. 6
Älä ryhdy mihinkään tärkeään hankkeeseen, ennen kuin olet kyennyt rakentamaan mielikuvan onnistumisesta! Tiedä mikä on paras mahdollinen lopputulos ja usko sen toteutumiseen. Omistaako Heinon Tukku Oy Tukkuheino Oy:n, vai päinvastoin. 7. 4. Illat tummenevat ja yöt kylmenevät, joten ajatelmien valo ja ajatuksien lämpö on paikallaan. 6. Lähetä postia minulle osoitteeseen herttaseiska@tukkutori.eu tai soita, puh. Johtuuko litra- ja kappamittojen kieltämisaie EU-direktiivistä. Lisätietoja puh. Lasse Liemola, 70-vuotisjuhlakonsertti on syntymäpäivänä Savoy-teatterissa, s
Myynnin pitäisi olla paljon suurempi, kun työntekijä lisätään, joten riskimomentti kasvaa.
Työ on samalla harrastus
Form & Floran liikepinta-ala on 30 neliötä. Hyvän luottohenkilön saaminenkin on vaikeaa. Joulusesonkina myynnin volyymi on äärimmillään. - Pääsin aloittamaan hyvään saumaan, kun silloin olivat osakeantivuodet ja kauppa kävi kuin siimaa, kertoo Sanna. Myynti jakaantuu yksityisten ja yritysten kesken puoliksi.
Kukkaa tulee "jalostaa"
Sanna kertoo asiakkaiden antavan tilauksille raamit, joissa kerrotaan mihin tarkoitukseen kimppu tulee, minkä tyyppinen ja värinen kimpun tulisi olla ja mitä se saisi maksaa. Messuilta hankin
ruukkuja ja maljakoita sekä pientä tavaraa, jollaista ei ole muilla. Tukkutori [ 5 · 2007 ]
8
Form & Flora Oy:n Sanna Vilén:
"Käden taito pitää pinnalla"
Form & Flora kukkakaupalla on kapea, 30 neliön myymälä Bulevardilla ja jalkakäytävälle levittäytyvät kukat auttavat kadulla kulkijoita huomaamaan liikkeen.
Kukkakauppa voi menestyä ruokakauppojen kukkamyynnin ja suurten puutarhaketjujen halpamyynnin puristuksessa, kun se korostaa ammatillista osaamista. Kukkakauppa on niin persoonaan ja ammattimaiseen kädenjälkeen sidottua, ettei laajentuminen ole mielessä. Tiistaisin pidän vapaata. - Yhden työntekijän voisin ottaa, mutta en kolmatta. Näistä tiloista ei pysty enempää myymään, toteaa Sanna. - Sunnuntait ja maanantai ovat putsaus- ja järjestelypäiviä. Tämän kokoinen liike pysyy hyvin hanskassa. - Yrittäjänä ollessa ei ole yhtenäkään päivänä tarvinnut miettiä, mitä tänään tekisi. Viikko etenee sitten tilausten mukaan. Sunnuntaina on liike kiinni, mutta minulla on tukkupäivä. - Pääsääntöisesti firmat vain soittavat tilauksensa. Kukkakauppa on auki arkisin 9 18 ja lauantaisin 10 - 14. Sanna ei kuitenkaan aio laajentaa perustamalla toisia kukkakauppoja. Sanna Vilénin kukkakaupassa on yksi vakituinen työntekijä ja re-
servissä on kiireapulaisia. Tilaajat sa-
anna Vilén ryhtyi vuonna 1998 itsenäiseksi yrittäjäksi, kun hän osti Bulevardilta kahvila Ekbergin vierestä kukkakaupan. Heinäkuussa liike oli kiinni kaksi keskimmäistä viikkoa, mutta tein silloinkin morsiustöitä.
Ovikranssit houkuttelevat sattumaostoksiin.. - Osaan nyt varoa jaksamistani, sillä toisena yrittäjävuotena vedin itseni piippuun. Form & Flora Oy myy pienestä tiloista suuren määrän kukkia ja käden taitoa.
S
Sanna kertoo kukkakaupan pidon olevan sekä työ että harrastus, sillä muuten työmäärää ei jaksaisi tehdä. Sanna kertoo tekevänsä noin 60 tunnin työviikkoa. Olen tyytyväinen tilanteeseeni niin taloudellisesti kuin maineellisestikin. Ihmiset osaavat tilata etukäteen, suurin osa myynnistä tulee tilauksina. Teen vuosittain kaksi messumatkaa, jossa saa samalla vapaata
Koulutuksessa oli yrityspuoltakin, mutta en suosittele yrittäjäksi ryhtymistä suoraan koulusta. Myynti kiihtyy pikkujouluihin mennessä ja joulua edeltävä viikko on aika, jolloin tehdään tulos, paljastaa Sanna Vilén.
Tukkutori [ 5 · 2007 ]
Hankinnat Tukkutorilta
Sanna on valmistunut vuonna 1991 puutarhuriksi, jonka jälkeen hän oli viisi vuotta töissä. - Pyrin jalostamaan kukkia. - Plantagenit ja Bauhausit myyvät hyasinttia yhdelle eurolla eli samaan hintaan, kuin me ostamme sisään. - Kukkahankinnat teen pääsääntöisesti Tukkutorilta. Yrittäjyys on rankkaa, ja se saattaa yllättää monet.
Form & Floran vitriinissä loistaa kukkarunsaus.
Sanna Vilén sanoo suuren myynnin salaisuudeksi käden taidon ja kukkien laadun. Sanna koristaa häitä ja hautajaisia, mutta vihersisustusta hän ei tee. Marketista riippuu, kuinka kukat kestävät. 9
novat, että on ihanaa, kun voivat luottaa, että saavat heidän näköisensä kimpun. Alkusyksy on kukkakaupoille hiljaista. - Kukat ovat tuoretavaraa, etkä voi myydä vanhaa, sillä se tulee bumerangina takaisin. Meiltä tullaan ostamaan vierailukimppua ja juhlakimppua. Tuoreuden hallitseminen voi olla vaikeaa suoraan koulusta tulevalle ihmiselle. Meillä kukat käsitellään, niin se auttaa niiden kestämistä. Sieltä ostetaan sattumaostoksina kukkia kotiin. Sanna ei näe pahana ruokakauppojen kukkien myyntiä. - Se on käden taito ammattitaito mikä pitää kukkakaupan pinnalla, tiivistää Sanna Vilén, joka on yksi arvostetuimmista pääkaupunkiseudun kukkakauppiaista. Käyn siellä 2 4 kertaa viikossa. Kun minä myyn amarylliksen ulos 18,95 eurolla, on minun täytynyt tehdä sille jotakin, minun on jatkojalostettava se, kertoo Sanna. Ne myyvät amaryllista 2,95 eurolla, kun meidän ostohinta on 6 euroa. Kukat hän hankkii Tukkutorilta.. Normaalia ruukkukukkaa ja valmista ruusunippua en myy, ainoastaan tulppaania myyn nippuna. En ole mainostanut lehdissä, mutta teen lehtien kanssa yhteistyötä antamalla ruukkuja ja maljakoita kuvauslainoiksi sekä tekemällä lehdille kimppuja kuvauksiin. Vuonna 1997 hän valmistui floristiksi Mäntsälästä
Siskoni tuttu oli kysellyt, tietääkö hän, kuka voisi jatkaa hänen ravintolayritystään. - Meillä on aina lounasvaihtoehtona kasvisruoka, usein kasvispohjainen keitto tai salaatti. Riitta Tonteri työskenteli Suomen Pankin viestinnässä tiedotussihteerinä ja monilla muilla osastoilla osastosihteerinä. - Emme käytä ruuanvalmistuksessa puolivalmisteita, vaan lähdemme valmistamaan ruokaa Tukkutorilta hankituista raaka-aineista. Niin essuissa kuin pöytäliinoissakin on punavalkoruutuiset kuviot, mikä luo lounaskahvilaan kotikeittiön tuntua.
Kahvila Ruusa Hermannin rantatie 10 2. Olen halunnut rakentaa kodin-
omaisen lounaspaikan. Silloin tuntui nuoresta tytöstä surulliselta, mitenkähän tässä meille käy.
Riitta Tonteri kertoo, että Hermannin alueella on runsaasti lounaspaikkoja ja kilpailu on kova. Tukkutori [ 5 · 2007 ]
10
Riitta ja Anne ovat varautuneet tänään 80 lounasasiakkaaseen. Työuransa merkittävimmät hetket Riitalla oli markasta euroon siirtyminen vuonna 2002 ja markan kellutus 1991. Yrittäjänä on nuorekas vanhuuseläkeläinen, joka teki työuransa pankkialalla.
Terveellistä lounasta
R
iitta Tonteri aloitti lounaskahvilan pidon puolitoista vuotta sitten sattumalta. Minulla ei ollut odotuksia alkuun, vaan sisäinen lupaus siitä, että jos en jaksa, voin luopua siitä vaikka seuraavalla viikolla, muistelee Riitta. kerros Kahvila Ruusan lounaslista löytyy sivulta www.ruusa.fi
Kahvila Ruusan Riitta Tonteri
Eläkkeeltä yrittäjäksi
Hermannin rantatie 10:ssä on kodinomainen lounaskahvila Ruusa. Rakastamme ruuan valmistamista, siksi haluamme tehdä sen alusta
asti itse, sanoo Riitta itsensä ja kokki Anne Föhrin puolesta.
Viihtyisyys valttina
Riitta sanoo toiseksi kilpailuvaltikseen viihtyisän ympäristön. Olen aina tykännyt ruuanlaitosta ja järjestänyt isoja juhlia. Meillä oli
työsopimuksessa onnellinen jäänne, sillä kaikki ennen vuotta 1977 pankkiin tulleet naiset pääsivät eläkkeelle 55-vuotiaana. Riitta sanoo sen saavutetun hymyllä, ystävällisyydellä ja hyvällä ruualla.
Kahvila Ruusasta avautuu näkymä Verkkosaareen.
VIELÄ ON KESÄÄ JÄLJELLÄ!
Pihaunelmat tarjoilee Oma Piha
UUDEN OMA PIHA -LEHDEN LÖYDÄT LEHTIPISTEESTÄ www.omapiha.info. - Kahvila Ruusan linja on jatkossa erilaistua terveelliseen ja vähärasvaiseen ruokavalioon. - En miettinyt kauan päätöstä. Sisko oli maininnut, että ehkä hänen yllytyshullu siskonsa. Käytämme pehmeitä rasvoja ja suolaa pyrimme korvaamaan yrteillä ja muilla keinoin. Kaikkiin lounaisiin kuuluu salaattipöytä, jonka pidämme runsaana. Kahvila Ruusan tunnelma on välitön ja rentouttava. Minulle on tärkeä sellainen ympäristö, jossa itsekin haluaisin syödä. Maailmalle lennätettiin loputtomasti monotonista sähkösanomaa, että Suomi on devalvoinut yli 37 prosenttia. Vaikka olemmekin kahvila, pullaa täällä harvemmin tarjotaan. - Dramaattisin muisto on kuitenkin vuoden 1967 suuresta devalvaatiosta, jolloin olin 17vuotiaana tyttönä lennättimessä töissä
- Yhdellä omistajalla on usein 4 - 6 ravintolaa. - Aina se on se väärä lava, jota kipeästi tarvittaisiin. On helppo myydä silloin, kun on kysyntää.
Hevi Tukkureilla on myynnissä kesäkurpitsasta pyöreä malli, joka on kiinteämpi kuin tavallinen kesäkurpitsa ja se sopii wok-ruokiin hyvin.
Verkkokatu 6, 00580 Helsinki puh: (09) 7518 3300 fax: (09) 7518 3333 sähköposti: savustamo@saunalahti.fi
KATSO elävää kuvaa Tukkutorilta
www.tukkutori.eu
www.savustamo.com. Sainio toteaa, että kesäaikanakin kysyntä on säilynyt pääkaupunkiseudulla hyvänä. Kristian Sainio on toiminut vihannesalalla 25 vuotta. - Koko ajan pitää kehittää uutta. - Meillä on parikymmentä työntekijää ja seitsemän jakeluautoa. Tavarat toimitetaan kello 4 ja 15 välillä asiakkaille. Viimeisimmäksi Alajärven Vihannes Oy on liittynyt kimppaan.
Pääkaupungin ravintoloiden kysyntä on kasvanut
Kristian Sainio kertoo, että joskus on ilkeitä maanantaiaamuja, kun Hollannissa ei ole mahtunut rekkaan se viimeinen lava. - Tämä vuosi on ollut vihanneskaupassa kiva. Sainio kertoo Hevi Tukkurit Oy:n asiakkaina olevan satakunta ravintolaa pääkaupunkiseudulla ja Vihanneslönni on taasen keskittynyt vähittäiskauppa-asiakkaisiin. Tukkutori [ 5 · 2007 ]
Hevi-tukkurit menivät kimppaan
Kristian Sainio johtaa Hevi Tukkkurit Oy:ta ja Vihanneslönni Oy:tä
12
Tukkutorin monet hedelmä- ja vihannestukkukaupat ovat tiivistäneet yhteistyötä yritysjärjestelyiden avulla. Hevi Tukkurit eivät valmista pilkottuja vihanneksia itse, vaan ne tulevat alihankkijoilta, Freshmannilta, Vitariolta ja Evisolilta. Tämä yritys puolestaan osti viime toukokuussa Alajärven Vihannes Oy:n. Kristian Sainio ja Jarno Sievänen ovat ostaneet pari vuotta sitten myös Vihanneslönni Oy-nimisen yrityksen. Puskaradio on laulanut, että meillä homma pelaa ja kaikki on kohdallaan, sanoo Kristian Sainio tyytyväisenä.
K
ristian Sainio Hevi Tukkurit Oy:stä kertoo, että kolme vuotta sitten He-Vi Sainio Oy ja Hevi Dahlman yhtyivät Hevi Tukkurit Oy:ksi. Tavaraa on ollut markkinoilla sopivasti, eikä ruuhkia ole ollut. Isojen tukkujen voima näkyy, jos pieni tukkuri ei pysty
palvelulla ja laadulla erottumaan. - Omistajina ovat minun lisäksi puolisoni Maarit Sainio, joka on yrityksen toimitusjohtaja sekä Jarno Sievänen ja Mika Dahlman, joka on nyt yrityksen ulkopuolinen omistaja. - Turismi on lisääntynyt eivätkä ihmiset lähde siinä määrin kaupungista pois kuin aiemmin. - Toimimme samoissa tiloissa
nyt kahtena eri yrityksenä, Hevi Tukkurit Oy:n ja Vihanneslönni Oy:n nimissä, kertoo Sainio. On myös muutoksia käyttäytymisessä ja ulkona syödään aiempaa enemmän. - Tulin koulusta suoraan faijan VihannesVakka -nimiseen yhtiöön töihin.
Sainio kertoo, että ravintolapuolella on tapahtunut paljon keskittymistä
- En pysty ajamaan ja puhumaan samanaikaisesti. Iloinen mieli viittasi onnistuneisiin kauppoihin. - Se on joka maanantai sama juttu. Roskiksen ympäristö on kuin kaatopaikka. Vuodessa ajokilometrejä tulee liki 30 000.. Ulkopuoliset käyttäjät on saatava kuriin, vaatii Tanne. - Ajan 20 000 kilometriä vuodessa ja joka päivä käyn Tukkutorilla.
Into Lehtonen Ice Cool - En puhu. Tanne pitää kahvitupaa torilla, ja hän arvelee sottaajien olevan torin ulkopuolista väkeä. Pirjo Höglund myy vihanneksia Hakaniemen torilla kesäisin ja on talvisin muissa töissä. Into Lehtonen ajaa vuodessa 110 000 kilometriä. Poliisithan siitä saisi peräänsä, jos kertoisi puhuvansa, nauraa Mailis. Taija kurvailee päivittäin Porvoosta Tukkutorille taittamaan mm. Jos jollain on asiaa, hän soittaa myöhemmin. - Sen päälle tulevat yksityisajot.
Pirjo Höglund Hakaniemen tori - En vastaa ajaessa ollenkaan puhelimeen. Kun nyt rekka jätetään sille paikalle, johon se on aina totuttu jättämään, niin rekka jääkin keskelle ajorataa.
Gallup - PUHUTKO KÄNNYKKÄÄN AJAESSASI?
Mailis Lakanen Viipurin kukka - Enhän toki, sehän on laissa kiellettyä. Pasi Laaksonen ajaa firman ajoja 60 000 kilometriä vuodessa pääkaupunkiseudulla. Uutena ongelmana on rekkojen pysäköinti. En vastaa koskaan, jos asiakkaat soittavat kesken ajon. Tosin unohdan joskus virittää handsfreen paikoilleen ennen kuin lähden liikkeelle. Pysäytän, jos tarvitsee puhua, vakuuttaa Into.
Laaksonen Pasi HL-Vihannes Oy - Puhun kaiken aikaa ajaessa, tottakai. Hän kuljettaa pakasteita pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa. Tukkutori-lehteä, Oma Piha -lehteä ja Puutarha-Sanomia. - Hain nyt pakasteita Hakkilan Kolohangasta ja toinen niitä tänne tukkutorin pakastamolle. - Ajokortin sain varmaan 40 vuotta sitten ja ensimmäinen kännykkä oli iso nokialainen, taitaa siitäkin olla jo 20 vuotta.
Taija-Tuulia Tammelin TTT-Graafinen Suunnittelu - En puhu ilman handsfreetä, olisihan se lain rikkomista. - Kun puhelu tulee, mykistyy radio. En viitsi sakkoa ottaa, kun en ole koskaan liikenteestä sakkoa saanut. - Vakituiset käyttäjät osaavat välillä prässätä roskia koneella tiukkaan. Seurue kulki kuin Euroopan omistajat. Silloin ollaankin pulassa. Pitää keskittyä vain yhteen asiaan. Ehkä he olivatkin uusia Tukkutorilla olevien yritysten omistajia. Ulkopuoliset käyttäjät eivät tunne aparaattia, ja tunkevat vain sinne lisää roskaa. Ehkä oltiin kotiuttamassa pelivoittoja. Mailis on avannut kesätauon jälkeen liikkeen, ja kauppaa herättääkseen hän tekee kovat tarjoukset viherkasveista, joita hän hankkii Tukkutorilta. Ne eivät kuitenkaan vielä näytä ohjaavan autoilijoita, vaan vanhasta muistista mennään suorinta reittiä. Vähän on äänen kaikumisongelmaa, kun mikrofoni ja kaiutin ovat liian lähellä toisiaan ja ääni alkaa kiertää. Vai olisiko sittenkin ollut jokin mainoskuvaus?
Minkähän yritysten johtajia nuo ovat?
Roskisdyykkareita
Tanne Tiilikkaa harmittaa, että Tukkutorilla pakastamon vieressä oleva roskis on viikonlopun jäljiltä kuin kaatopaikka. Autossa on bluetoothsysteemit, joten ei tarvitse pitää korvassa nappiakaan. Patakunkku yritti turhaan tunnistaa, keitä yrittäjiä tummien aurinkolaisien takana on. Miehet ja naiset olivat pukeutuneet tummiin liikemiesten käyttämiin pukuihin. patakunkku@tukkutori.eu
Pelivoittoja Tukkutorilta?
K
Patakunkku törmäsi rehvakkaaseen seurueeseen Tukkutorilla. Hänellä on kaaoksesta todisteena kännykkäkameralla otettuja kuvia.
Uudet raidat vaativat opettelua
Tukkutorille on saatu valkoista väriä osoittamaan, missä ajokaistat menevät ja missä on keskiviiva. En vastaa kännykkään ajaessani
- Tukkutorilla maa on vuokrattu vain 30 vuoden ajaksi yrityksille. - Nyt alueen yritykset ovat tuuliajolla, mutta valtuusto ei ole vielä vahvistanut kaavaa. Lasse Liemolan yritys Tuorepekka Oy sijaitsee Kalasataman alueella Verkkosaaressa, joka on jäämässä asuntotuotannon alle. Niin kauan kuin ihmiset syövät, tarvitaan elintarvikehuoltoa, jolleivät ihmiset tulevaisuudessa sitten aio elää pillereillä.
Lasse Liemola vaatii Hermannin rannan osayleiskaavan luonnokseen muutosta: Verkkokadun kohdalle tulevan kanavan pohjoispuolelle tulee jättää neljän hehtaarin alue tuore- ja kalatukkujen toimintoja varten eikä sille alueelle tule rakentaa asuintaloja.
Lasse Liemola viettää 70-vuotispäiväänsä ja 50-vuotistaitelijajuhlaa syyskuun 5. Kaavoja tehdään vain hienoa asuntorakentamista varten, eikä niihin ajatuksiin sovi Tukkutori. Tukkutori [ 5 · 2007 ]
Lasse Liemola:
14
Ässä-haastattelu
"Tukkutorin tulevaisuudesta pitävä päätös"
Helsingin kaupungin Tukkutori on väärän lautakunnan alaisuudessa. päivänä Savoy-teatterissa järjestettävässä juhlakonsertissa.
Lasse Liemolan ensimmäinen investointi vihannestukkurina oli Elannosta 5 markalla ostettu vaaka.. Se ei ole mitään, kun yritysten täytyy jatkuvasti investoida rakennuksiin ja vastata tiukentuviin hygieniamääräyksiin. Viedään esitys sitten valtuustoon, joka tekee asiasta pitävän päätöksen. Pakastamon tekniikka on vanhentunutta ja sen remontin sijaan olisi pitänyt rakentaa nykyaikainen uusi pakastamo. - Tukkutorin alueen tarpeellisuudesta ollaan liikuttavan yksimielisiä, mutta kaupunkisuunnitteluviraston kaavoittajat ovat kuuroja sille. Lasse Liemola on saanut valtuuston enemmistön aloitteen
taakse, jonka mukaan pikaisesti tulee perustaa toimikunta pohtimaan Tukkutorin tulevaisuutta. Kriisitilanteessa pienet elintarvikeyritykset ovat toimitusvarmempia kuin isot yksiköt.
Verkkosaaren kalatukuille oma alue
Lasse Liemola on kiinteistölautakunnan jäsen, ja hän katsoo, että Tukkutori on väärän lautakunnan alaisuudessa, kun se kuuluu liikepalvelulautakunnan alle. Yrittäjyyttä ei stadissa haluta ymmärtää, laukoo 70-vuotias Lasse Liemola, jonka julkinen ura nuorisoidolina oli puoli vuosisataa sitten.
L
asse Liemola on taiteilija- ja yrittäjäelämän lisäksi ollut aktiivisesti mukana Helsingin kunnallispolitiikassa muistuttamassa yrittäjyydestä ja Tukkutori-alueen merkityksestä. - Tukkutori on heittopussi, sillä liikepalvelulautakunnalla ei ole rahaa. Liemola sanoo olevansa pettynyt siihen, että viranomaiset eivät näe elävän Tukkutorin kuuluvan metropoliin. - Toimikunnassa tulee yrittäjien olla mukana. Taistelenko tuulimyllyjä vastaan. Meillä kiinteistölautakunnassa on vuotinen tuottotavoite jo yksin sata miljoonaa euroa, ja siitä riittäisi rahaa Tukkutorin kehittämiseen. Suomen ravintolapaikoista puolet on Helsingissä, ja niiden tavarahankinta tapahtuu Tukkutorilta, logistisesti parhaalta mahdolliselta paikalta. Kaavaluonnoksessa on merkitty kanava nykyisen Verkkokadun kohdalle. Sen pohjoispuolelle pitäisi jättää neljän hehtaarin alue tuore- ja kalatukkuja varten, sanoo Liemola ja korostaa, ettei hän puhu nyt oman yrityksensä tarpeista. Helsinki olisi ainoa Euroopan pääkaupungeista, josta puuttuisi tukkutori
- Menestystuotteemme oli venäläinen suolakurkku. Tukkuliikkeitä oli paljon: Elannolla, Hokilla, Varubodenilla ja Hedelmä Oy:llä olivat omat varastot ja ostajat, jotka kävivät torilla. Tähänkin yrittäjäuraan mahtuu monenlaista stooria, ylämäkeä ja alamäkeä. Hänen isänsä, kersantti Väinö Liemola vuokrasi Annalan puutarhan vuonna 1940 ja viljeli siellä puutarhaa vuoteen 1958 saakka, jolloin Liemolan kauppapuutarha muutti Espooseen. Saan liikuntaa päivittäisissä rutiineissa ja se pitää terveyttä yllä. - Markka devalvoitiin ja tuli miljoonatappiot. Liemolan kuusilapsinen perhe viljeli vihanneksia ja markkinoi ne Kauppatorilla, jossa aamuisin oli vihannesten tukkukauppa. Hän on toiminut aktiivisesti Stadin slangi ry:ssä ja tänä vuonna yhdistys valitsi Stadin friiduksi näyttelijä Kati Outisen ja kundiksi kirjailija Kjell Westön. Itsekin pärjätään kohtuullisesti, toteaa Lasse Liemola ja sanoo elävänsä unelmaa, että hän voisi vanhoilla päivillään tehdä pienessä tilassa korppuja.
Sirje ja Lasse Liemola ovat tiukassa liikeneuvottelussa Vartiokylän liiketiloissa ja Sirje ohjeistaa Lassea bisneksentekoon.
Taitelijaura stadin slangilla
Lasse Liemola sanoo haastattelussa, että stadin slangia ei pidä unohtaa. Myyntipaikat arvottiin nopalla. Laila Kinnunen ja Kari Tuomisaari finnas omat sarjansa. Mun aktiiviura katkes v. Välissä oli kymmenvuotinen taitelijaura. - Siihen aikaan ei ollut jäähdytyshuoneita ja torikuorma tehtiin myöhään illalla. Se valmistettiin aidosti maitohappokäymisellä puhtaaseen veteen. Huomasin lehdessä pienen riviilmoituksen, jossa kaupattiin leipomoa. Lintsillä oli 1956 keväällä Vihreä Oksa niminen revyy jossa etsittiin uusia kykyjä. - Sain tästä kimmokkeen ja ostin Satotukulta 100 kurkkupurkkia ja rupesin pakkaamaan maustekurkkuja kahden kappaleen muovipakkauksiin. Yritys kasvoi ja aloitimme hedelmien viennin Pietariin ja Viroon. Aamulla kolmen aikaan lähdin yksin viemään kuormia Kauppatorille. Tänä päivänä Lasse hoitaa vaimonsa Sirjen kanssa kahdestaan yritystä. Lasse Liemola aikoo jatkaa yrittäjäuraa niin kauan kuin fyysinen kunto antaa siihen mahdollisuuden. Meillä on vakituinen asiakaskunta, sillä olemme tehneet suurkeittiökauppaa jo 20 vuoden ajan. Houkuttelin Simo Salmisen joka oli entinen leipuri käymään kanssani Porvoossa katsomassa leipomoa ja siellä todettiin korppujen olevan erittäin hyviä. Sitä ennen mä olin skulannu hanuria ja yks mun opeja oli itte Vili Vesterinen. Mä, mun broidi Jori ja Kurre meidän pihalta me sjungattii yhdessä ja näin syntyi cowboy-trio nimeltään The Rambling Cowboys. Tämä yritys oli velkaa meille enkä saanut siitä muuta maksua kuin nimen, kun yritys meni kon-
kurssiin toisella nimellä. Merita kaatoi yrityssaneerauksen. Siit mä sit pääsin levytysstudioon tunnetuin seurauksin. Mä keikkailin aktiivisesti about kymmenen vuotta oman bändin kanssa ja kiersin tän Finlandian moneen kertaan aina "Hangosta Petsamoon". - Tukkutorilta ei löytynyt tiloja ja rakensin omat toimitilat Vartiokylään. Parhaina vuosina keikkakalenteriin kertyi yli 200 keikkaa. Mä perustin oman lafkan 1970 ja siit asti mä oon trokannu porkkanoita ja muuta skruudattavaa rehua. Mä alotin sjungaamisen skittan kans noin 15 vuotiaana. Siemenettömistä kurkkulajikkeista valmistus ei enää onnistunut. - Poliisit valvoivat, ettei ennen kello seitsemää tehty kauppaa. - Alkuun sämpylöitä tehtiin käsin neljän kilon taikinasta ja halkaistiin veitsellä. Lasse Liemolan aloitti korppujen valmistuksen 1980-luvun alussa. Joromestoja oli siihen aikaan joka niemessä ja notkossa. Teurastajat eivät ymmärtäneet lainkaan sitä, että vihannekset tulivat heidän alueelleen. Mun elämään on mahtunu tuhansia keikkoja. - Ensimmäinen hankinta oli vaaka, jonka ostin Elannosta vii-
"Porvari näkee punaista rapukausi on alkanut". Hengissä on selvitty vaikka se välillä on ollu tosi ankeeta. Kertaakaan en ole kuiteskaan katunu päätöstä ruveta yrittäjäks.
Vihannestukkuriksi sattumalta
Lasse Liemola palasi muusikon uran jälkeen vihannesten pariin vuonna 1970. dellä markalla. - Kun ei ollut tuontia, oli myyjän markkinat. Skitta tuli kuvioihin vähän niinku sägällä. Vierailin Halvan markkinointipäällikkönä Valintatalossa ja myymälänhoitaja tuskaili avonaisten kurkkupurkkien ohi kulkiessamme, että maustekurkkuja ei kukaan pakkaa. Sillo mä funtsin ett nyt tää reissaaminen saa loppua. Pakkasin myös sipulia pieniin pusseihin. Meidän ongelma oli vaan se, ett Vili skulas näppylähanuria ja mull oli pianohanuri eikä me kumpikaan osattu nuotteja. 15
Tukkutori [ 5 · 2007 ]
Yrittäjätaipaleen vuosikymmenet:
Lasse Liemola aloitti vihanneskaupan jo 1940luvun lopulla. - Teemme hevikaupan rinnalla kauppaa myös merenherkuilla. Vuonna 1994 Lasse Liemola otti käyttöön Tuorepekka Oy:n nimen. Samassa revyyssä oli messissä Brita Koivunen ja Olli Hämeen kvintetti, fakiiri Kronblom "suolaa suolaa enemmän suolaa" ja nokipoika & poika sekä Sirkiän huuliharpputrio. Monet tilaukset kirjoitettiin kämmeneen, muistelee Lasse pilke silmäkulmassa. Sitten yrittäjäura jatkui vihannestukkurina ja korppujen valmistajana.
Kurkkuja, korppuja ja rapuja
L
asse Liemolan juuret ovat Helsingin Vanhankaupungin Annalassa. Kahvilassa, niin sanotussa Snellmannin putkassa, ostajat ja myyjät olivat samassa tilassa, ja poliisit valvoivat, ettei ollut lehtiöitä, joihin olisi voinut kirjata tilauksia. Vili opetti mulle bassopuolta muutaman tunnin ja siinä oli mun hanuriopinnot. Äidin suvun puolella oli harjoitettu hedelmäkauppaa niin Pietarissa, Turussa kuin Helsingissäkin. Sitä aikaa ei kannata murehtia, toteaa Lasse. Me mentiin koelauluun ja päästiin sjungaamaan. - Isä oli lähtöisin Ulvilasta ja nuorena miehenä hän purjehti Suomen Joutsenella. Se oli laillistettua omaisuudenryöstöä. Olkoon slangista näytteenä ote Lassen kotisivuilta omasta elämänkerrasta. - Olen ylpeä pojistani, kun heidän Äyriäistukkunsa on menestynyt. Pelle Ellenberg skulas skittaa ja sjungas. Vuonna 1957 mä osallistuin iskelmämestaruusskaboihin Byggalla jossa finnasin oman sarjani. Pelle joka muuten on Stadin Slangin jäsen - opetti mulle ekat biisit. 1966 ku mä ajoin mällin Viikin suoralla ja jouduin Malmin hospitaaliin jossa goisasin klabbit kipsissä puolitoista kuukautta. Äidinisä oli kreikkalainen, joten minä olen matemaattisesti laskien 25-prosenttisesti kreikkalainen, naurahtaa Lasse. Täysjyväkorppujen kauppa rupesi käymään ja ostettiin kunnon koneet.
"Rapukausi on meidän joulu"
Lasse Liemolan yritys osti vuonna 1988 Tuorevihannes Honkosen, joka oli keskittynyt suurtalouskauppaan. Rapukausi on meidän joulumme, sanoo Lasse Liemola ja kertoo tykkäävänsä itsekin ravuista. Lassen isä Väinö oli puuhaamassa Tukkutorin siirtoa Hermanniin. Meidän himassa Annalan puutarhassa Vanhassakaupungissa järkkäs faija joka syksy sadonkorjuubileet jossa kävi sjungaamassa Mäkelinin kvartetti joss mm
Meidän henkilökunta on ammattitaitoista, ja he tietävät tuotteista paljon. Pikatukusta asiakas saa heti tuotteen mukaansa. Kun aika on tiukalla, on tärkeää saada pikatukusta virikkeitä ja tavata kollegoja. Silloin raha oli tiukassa ja luotot jäissä. - Olemme vähittäiskaupoille täydennyspaikka, sillä meiltä saa
FAKTAT
Sörnäisten pikatukku
LIIKEVAIHTO 50 milj. Viikoittain on 2 000 - 3 000 eri asiakasta. - Viihtyisyys on monen asian summa. Sanotaankin, että jos tuotetta ei löydy Heinosta, ei sitä löydy muualtakaan, naurahtaa Markku saamastaan palautteesta ja sanoo tuotteita löytyvän soppakauhasta alkoholiin saakka, kunhan ostajalla on anniskeluoikeus. Kuivatuot-
Monet yrittäjät tekevät kaikki hankintansa Sörnäisten pikatukusta.
teet tulevat Tuko Logistics Oy: ltä ja Heinon Espoon maahantuonnista. - Monet asiakkaat haluavat käyttää pikatukkua mieluummin kuin toimitustukkua, sillä heillä on kaupankäynti verissä ja he haluavat nähdä, mitä vaihtoehtoja on tarjolla. Tukkutori [ 5 · 2007 ]
16
Pikatukussa tavataan kollegoja
Heinon Tukku Oy:n Sörnäisten pikatukku on maamme suurin pikatukku. - Täällä voi nähdä uutuudet, ja meillä on usein konsulenttipäiviä. - Sörnäisten pikatukku avattiin laman kynnyksellä, mutta lamasta selvisimme hyvin. Virolaisen mukaan henkilökunta on pitkäaikaista. Siellä asiakas näkee tuotteet ja uutuudet sekä saa asiantuntevaa palvelua. Sen luovat niin asiakkaat kuin henkilökuntakin. Pyrimme vastaamaan asiakkaiden pyyntöihin ja etsimään heidän haluamiaan tuotteita. Markku Virolainen oli Sörnäisten pikatukussa ensimmäiset viisi vuotta tuorepuolen päällikkönä ja vuodesta 1995 hän on ollut pikatukkupäällikkönä, kun Petri Heino siirtyi koko yhtiön toimitusjohtajaksi. Kauppa oli käteiskauppaa ja pääsimme kauppiaiden ja ravintoloiden suosioon, kertoo Markku. - Heino on suuri alkoholintuoja; nimikkeitä on 3000 kun Alkossa niitä on 1700. - Se on tärkeä asia, sillä yrittäjän elämä on hektistä. Markku Virolainen pitää pikatukun vahvuutena sitä, että yrittäjät voivat tavata siellä toisiaan. - Meillä on valikoimissa runsaat 20 000 artikkelia ja jouluksi valikoima kasvaa vielä 5000 artikkelilla. Liikevaihtoa kertyy vuodessa yli 50 miljoonaa euroa, ja se on lajissaan Suomen suurin. Meillä käy päivittäin 800 - 1200 asiakasta. Sörnäisten pikatukkua laajennettiin vuonna 1994 ja uudelleen 2001. Kun Heinon Tukku osti Talousosuuskaupalta Pikapaunan vuonna 1989, tulin Heinon palvelukseen. Meillä on kaikkiaan yli tuhat tavarantoimittajaa, selvittää Markku Virolainen
Ruuan arvostus nousussa
- Asiakaskunnasta on yli puolet ravintoloita ja muita ruokaa valmis-
tavia yksiköitä. euroa HENKILÖKUNTA 75 vakituista AUKIOLOAJAT arkisin klo 06 - 20 lauantaisin klo 06 - 18 sunnuntaisin klo 9 -16 (tärkeimpinä kirkollisina pyhinä ja vappuna suljettu) HEINON TUKKU OY kolme toimitustukkua (Tampere, Turku ja Espoo) sekä kaksi pikatukkua (Sörnäinen ja Vantaan Koivuhaka) Heinon Tukku Oy on Tukkuheino Oy:n tytäryhtiö, muita ovat Heino Juomat Oy ja Heinon Toimistopalvelut Oy.
Georgios Mandalios on kaapannut Markku Virolaisen mukaan kuvaan. - Asiakkaiden ostomäärät vaihtelevat. - Heino on koettu hyvänä ja luotettavana työnantajana. Asiakkailta saatu ammattimainen palaute on hyvin arvokasta. Georgioksella on useita yrityksiä: ravintolat Rodos, Seaside ja La Scala Vuosaaressa sekä ravintolaiteita myyvä Resta Manda -yritys Tukkutorilla.
Essi Tähtinen on ollut Sörnäisten pikatukussa 15 vuotta ja hän vastaa muun muassa mausteiden tilauksista.. Tärkeää on myös muiden yrittäjien tapaaminen.
P
ikatukkupäällikkö Markku Virolainen sanoo, että Sörnäisten pikatukussa on hyvä ilmapiiri, jossa viihtyvät niin asiakkaat kuin henkilökuntakin. Nyt myynti- ja varastopinta-alaa on 8 000 neliömetriä. Markku Virolainen kertoo, että vähittäiskaupan ketjuuntuminen ja yksikkökoon kasvaminen on vähentänyt vähittäiskaupan ostoja pikatukusta. Jotkut tarvitsevat vain täydennystä, mutta yhä enemmän on niitä, joille olemme kokonaisvaltainen hankintapaikka. Tuoretta lihaa ja vihanneksia hankimme Tukkutorin alueelta. Jos tuntuu siltä, että pystyy keskittämään ostonsa meille, voi
tulla keskustelemaan vuosialennuksesta ja tuoteryhmäalennuksista, rohkaisee Markku. Minä olen poikanen täällä, sillä olen ollut vasta 20 vuotta talossa, toteaa Markku.
"Jos Heinosta ei löydy, ei sitä..."
Markku Virolainen sanoo kasvaneensa pikkupojasta kiinni tukkukauppaan.
- Tulin nuorena poikana Pikapaunaan lihamieheksi ja etenin lihamestariksi. Se palvelee yrittäjiä myös pyhäisin
Kutsukortteja voi vielä saada Heinon pikatukusta, kertoo Markku Virolainen ja sanoo odottavansa messuille noin 6000 kävijää.
SLO Oy on maan merkittävin sähkö- ja telealan tukkuliike, osa kansainvälistä Sonepar-yhtymää, Euroopan suurinta sähkötukkualan yritystä.
Hemras Sharma ostaa lohta, josta hän valmistaa marinoituja lohipaloja. - 10. Heitä tulee bussilasteittain Turusta ja Tampereelta. On hieno asia, että etniset ravintolat värittävät Helsingin ravintolakenttää.
Tukkutori [ 5 · 2007 ]
Heinon messuilla käy 6000 ammattilaista
Heinon messut järjestetään lokakuun 9. Samanaikaisesti tilalle tulee pieniä kivijalkamyymälöitä, jotka ovat sekatavarakauppoja, mutta erikoistuvat johonkin. Everestin. Ravintolakenttä pirstoutuu ja tulee yhä enemmän laadukkaita ja etnisiä ravintoloita. 17
monia tuotteita, joita ei omasta tukusta löydy. Markku Virolainen näkee tulevaisuuden erittäin hyvänä. - Ruuan arvostus lisääntyy ja asiakkaat ovat tulleet vaativimmiksi. päivinä Helsingin messukeskuksessa. - Messuilla on ammattiesityksiä, mutta myös sirkushuveja. Palvelevan myyjän tavoitat myös puhelimitse numerosta 010 283 2550
AMMATTILAISTEN SÄHKÖTUKKU
Pikatukkupäällikkö Markku Virolainen sanoo Tukkutorin muuttuneen 20 vuodessa paljon. - Messut on tarkoitettu Heinon asiakkaille, joille on postitettu kutsukortit. - Helsingin keskustasta ovat suuret ruokakaupat häviämässä. Ne ovat meille tärkeitä asiakkaita. Hän on ollut kymmenen vuotta ravintolayrittäjänä ja hän omistaa nepalilaisen ravintola Mt. Toki pääpaino on ammattilaisuudessa. - Helsingissä on pieniä 1 - 2 hengen talouksia, jotka tulevat käymään yhä enemmän ulkona syömässä. Markku Virolainen kertoo messuille osallistuvan runsaat sata tavarantoimittajaa, jotka esittelevät tuoteuutuuksiaan. Tukkutorin merkitys Helsingin ravintoloiden hankintapaikkana on erittäin tärkeä.
www.slo.fi. Ihmiset ovat matkustelleet ja uskaltavat kokeilla erilaisia ruokia ja mausteita. Hän hankkii raaka-aineet ja tarvikkeet pääosin Heinon toimitustukusta, mutta viikoittain hän käy Sörnäisten pikatukussa.
Loistoa pihaan ja puutarhaan
RZB korostusvalonheitin
maapiikillä ja 5 m pistorasiallisella jatkojohdolla.
SLO:n 34 toimipisteestä yksi löytyy ihan läheltä, Hermannin Rantatie 24:stä
Tukkutori [ 5 · 2007 ]
18
Terriinit ovat valmiina lähtemään Tukkutorin kautta ravintoloihin.
Terriinit ja pateet Tukkutorille
Porvoolaisen Rowenbranch Food Oy:n liikeideana on helpottaa ravintoloiden keittiömestareiden työtä. Reima kertoo yrityksen työllistävän 12 henkilöä. - Yrityksessä on hyvin vahva ja osaava henkilökunta, meidän yrityksessä henkilökunta on tärkein voimavara. Tilanteisiin ja ongelmiin etsitään ratkaisua, ei syyllisiä, hyvin rennossa ja rakentavassa ilmapiirissä, jossa jokainen mielipide huomioidaan ja kuullaan yh-
teisesti, korostaa Reima. Kai Blomqvist on hallituksen puheenjohtaja, mutta muutoin hän keskittyy omaan firmaansa, Emve Finland Oy:öön. Äitini on kapakoitsija ja olen "syntynyt" keittiön lattialle,
toteaa Reima. Yritys valmistaa yli 200 erikoisherkkua Tukkutorille Chips Foodin markkinoitavaksi.
-M
iksi näin vaikea nimi firmalle kuin Rowenbranch Food Oy, toimitusjohtaja Reima Rönnqvist. Pääsääntöisesti ylitöitä ei tehdä, vaan silloin otetaan ekstraajia. Kun on päivän urakan tehnyt, saa lähteä ja palkka on sama, kestipä työ neljä tai kahdeksan tuntia. Asiat voidaan tarvittaessa muuttaa sopimalla siitä yhteisessä koko henkilökunnan aamupalaverissa. - Olemme menestyneet hyvin, kaikki tunnusluvut ovat hyviä, sillä emme ole lähteneet rönsyilemään ja intoilemaan aloille, joita emme osaa, selvittää Reima Rönnqvist.
Ostot yhteistyökumppaneilta
- Olemme puhtaasti tuotantolaitos ja markkinoinnin hoitaa Chips Food. Chips markkinoi yrityksen tuotteet. Emme halua olla aivan täysin linjastotyyppinen, teemmekin paljon käsin. - Se on minun sukunimeni englanniksi, mutta tuli kiireessä väärin kirjoitetuksi, nauraa Reima "Pihlajanoksa". - Elintarvikeala on mukava ja kiehtova, varsinkin meidän kokoluokassa, jossa ihmiset tekevät erilaisia työtehtäviä pitkin päivää. Omistajina ovat Reima Rönnqvist ja Kai Blomqvist tasaosuuksin ja Chips Food vähemmistöosakkaana. - Meillä on täällä vapaa ja rento ilmapiiri, vapaapäivän saa kysymällä. Rowenbranch Food Oy aloitti toimintansa tammikuussa 2000. - Vaihtuvuus on lähes nolla, ydinjengi on ollut pysyvää, vain apu-, yms tehtävissä olevilla on jonkin verran vaihtuvuutta. T:mi 040-5164909
RAVINTOLA · RESTAURANT
LOUNAS
5,20
Norm. - Organisaatio on tehokas. Tärkeintä on, että maanantaiaamuna hymyillään ja perjantaina ollaan tyytyväisiä hyvään ja onnistuneeseen työviikkoon, korostaa Reima ja jatkaa, että tyytyväisyys työhön on parempi kuin huikea nettotulos viivan alla. - Itse olen pitkänlinjan keittiömestari. 6,80
Kyläsaarenkatu 14 · Avoinna ma-pe 6-17 Lounas- 2 lämminruoka vaihtoehtoa, buffet salaatti, leipä, juomat 7,50 ja kahvi sisältyvät hintaan Meiltä myös pizzat ja kebabit alkaen 4,- · myös mukaan · Tervetuloa!
TIIRA
SH. syyskuu 10.00 - 23.00 www.valkoinenpelikaani.com
FR
Pelikaani
Vain tällä kupongilla. Omat myynti- ja markkinointikulut ovat lähellä nollaa,
Rowanbranch-kastikkeet ovat nyt koemarkkinoinnissa.
LOUNASRAVINTOLA
VALKOINEN
Vanha talvitie 2-6 Avoinna: Elokuu 10.00 - 15.00 alk. Meillä on useita keittiömestaritaustaisia ammattilaisia.
Työnteossa on vaihtelua
Reima sanoo, että hän itsekin on mukana tuotannossa eikä ole niin sanottu kravattijohtaja. Voimassa 16.8-16.9.2007
H E S FI
Kotimaiset vihannekset
Vihannestukku Backman P. - Työtehtävät vaihtuvat ja kaikki saavat olla mukana kaikessa
halutessaan toimistohommista tuotekehitykseen
päivänä. Hyvät ja luotettavat yhteistyökumppanit ovat meille tärkeitä, pitkäaikaiset ja hyvät suhteet ovat tärkeä osa ostotoimintaa. - Koneet ovat hyvin monimutkaisia ja tietokoneohjelmoituja. Kotiruokaa ovat erilaiset kiusauksia ja jälkiruuat. Reima sanoo tuotekehityksen olevan hyvin tärkeää. -
Nyt ne ovat koemarkkinoinnissa. Reima Rönnqvist kertoo omana harrastuksenaan olleen pitkään kastikkeiden tuotekehityksen. - Yritys osti Kai Blomqvistiltä Oy OP Majonnäs Finland Ab:n vuonna 2003, jolloin valikoimiin tulivat majoneesit. Tilaisuudessa Ilona Lundström pitää esitelmän uuden hankintalain sisällöstä. - Me olemme helpottamassa keittiömestareiden työtä. Tuotteiden tasainen ja hyvä laatu vaatii osaamista. Terriinit ja pateet vaativat monimutkaisia laitteita. Chips Food, HOK, Restel ja lukuisat muut asiakkaat ovat tärkeitä ja motivoivia asiakkaita, joille teemme yksilöllisiä tuotteita. Chips Food hoitaa kalan ja joidenkin muiden raaka-aineiden hankinnan, Votkinilta saamme lihan, Herkkumaa Oy:ltä säilötyt vihannekset ja Heinon Tukusta kaiken muun. Pakastustilan lämpötila on -40 C-astetta. seuraavat yritykset: Polar Shiitake, Runebergin makeistukku maustetuilla pähkinöillä ja lakritsilla, Liha Salminen, Rönttösrouva piirakoineen, West Shark yritys lammas-, liha- ja cajun-makkaroineen, Lumikinkku raakakypsennettyine kinkkuineen, Lagerblads Foods piiraineen ja suolaisine leivonnaisineen, Bomat täytettyine leipätuotteineen ja salaatteineen, Aaro Forsman teesekoituksin, Marli täysmehuineen, Mayborne Smith Company kana- ja tofupatukka-aterioineen, Porlammin meijeri juustoineen ja Dinerine leipomotuotteineen.
HAE UUSI OMA PIHA LEHTIPISTEESTÄ!
www.omapiha.info
MUISTA: RAPUJA TUKKUTORIHINTAAN ELÄVÄNÄ TAI KEITETTYNÄ. Niitä ovat vain autojen teippaukset ja käyntikortit, kertoo Reima. Kontaktitilaisuuteen ovat tulossa mm. - Tilaisuudessa voi tavata mahdollisen uuden tavarantoimittajan kasvotusten ja kysellä tuotteen ominaisuuksista ja varmistua yrityksen toimituskyvystä, sanoo Ignatius. Yrityksellä on vuonna 2001 valmistunutta teollisuustilaa 700 neliömetriä, josta osa on kylmäkeittiötä ja osa lämminkeittiötä sekä osa säilytystilaa. Ja myös rikkoutuvia, joka asettaa omat vaatimuksensa jatkuvalle toiminnalle. 19
hyvä etteivät miinuksella. - Olemme myös siirtäneet raakaaineiden hankinnat yhteistyökumppaneille. - Edellinen tilaisuus järjestettiin vuonna 2005 ja siellä vieraili noin 400 alan ammattilaista. Yrityksen liikevaihto noussee tänä vuonna kahteen miljoonaan euroon. Kehityspäällikkö Veli-Pekka Ignatius Viikki Food Centeristä kertoo tilaisuuteen osallistuvan yrityksiä, jotka ovat potentiaalisia yhteistyökumppaneita HoReCasektorin ammattilaisille. - Olemme joustavia hoitamaan erikoistilauksia esimerkiksi asiakastilaisuuksiin. Kastikkeet on rekisteröity Rowanbranch-tuotemerkillä, kertoo Reima ja toteaa tällä kertaa pihlajanoksan käännetyn oikein englanniksi.
Reima Rönnqvist esittelee hakkeria. Tehtaassa on koneita 1,5 miljoonan euron arvosta.
Makuhelmiä maakunnista
P
arikymmentä maakuntien ja pääkaupunkiseudun yritystä esittelee ja maistattaa tuotteitaan suurkeittiöalan ammattilaisille Agroksenmäen holvikellarissa syyskuun 13. Nyt odotamme vähintäänkin yhtä hyvää kiinnostusta. - Koko ajan on kehitettävä uutta, sillä asiakkaat ovat vaativia. - Kun halli saadaan vuonna 2012 maksetuksi, voin pitää ensimmäisen kesäloman, sanoo Reima leikillisesti tavoitteestaan. Voimme räätälöidä tuotteita asiakkaiden toiveen mukaisesti hyvin nopeasti. Yrityksen päätuotteet ovat kalapohjaiset terriinit ja pateet, sateenkaariterriini on yksi suosituimmista tuotteista.
poihin. Valmistamme myös salaatteja ja kotiruokaa kaup-
Tukkutori [ 5 · 2007 ]
Kastikkeiden tuotekehitys loppusuoralla
Reima Rönnqvist arvioi, että heillä on koneissa kiinni 1,5 miljoonaa euroa
He perehdyttävät minut toimintaan ja opettavat ymmärtämään asiakkaiden tarpeita. - Tulin isäni firmaan Kesto-Vihannekseen töihin vuonna 1984. En kuitenkaan jaksa uskoa kulttuurin muutokseen.
Jari Salminen jatkaa vihannestukku O.Liljebergin asiakkaiden palvelemista.
EU-rahaa on haettavissa kalatalouden edistämiseen
M
aa- ja metsätalousministeriö tiedottaa, että Suomessa käynnistetään kalatalousryhmätoiminta Suomen elinkeinokalatalouden toimintaohjelman 2007 - 2013 mukaisesti. Kalatalousryhmätoiminta rahoitetaan Suomen elinkeinokalatalouden toimintaohjelmasta, jonka rahoitus muodostuu Euroopan kalatalousrahaston ja valtion osuuksista. Vihanneskauppojen pitäisi saada meilläkin laittaa tuotteita tyrkylle kadulle. Ryhmät voivat myös avustaa yrittäjiä tukien hakemisessa ja hallinnoinnissa. Kalatalousryhmätoiminta on uusi toimintamalli, jonka tavoitteena on aktivoida paikallisia toimijoita kehittämään alueensa elinkeinokalataloutta. Kalatalousryhmät valitaan hakumenettelyn perusteella aluksi vuosiksi 2008 - 2011. Hakemukset on jätettävä 12.10.2007 mennessä, sanoo ylitarkastaja Timo Halonen ministeriöstä. Emme pärjää hedelmissä ja tuontivihanneksissa suurille ketjuille, vaikka omaa maahantuontia on jossain määrin. (09) 350 5590 fax (09) 351 3510 Keskusvaraamo
Varaukset ja lisätiedot www.transvell.fi | Muihin maihin www.sixt.fi. Uskoisin, että Mirja ja Olli ovat tyytyväisiä, kun heidän elämäntyönsä jatkuu, pohtii Jari. Lisäksi kalatalousryhmät toimivat verkostona edistäen uusien innovaatioiden ja toimintamallien levittämistä alueillaan. - Suurkeittiöpuolella pienten vihannestukkujen hommana on toimittaa hyvää laatua ja spesiaalitavaraa sekä tarjota henkilökohtaista palvelua mahdollisimman pitkälle. Tarkoitus on, että kalatalousryhmätyö perustuu mahdollisimman pitkälle paikallistason toimijoiden omaehtoiselle yhteistyölle. 0400 907913.
Pakettiautot | Kuorma-autot | henkilöautot | pikkubussit | tila-autot
Puh. Minulla on kolme kokopäiväistä työntekijää. - Toivoisin keskieurooppalaista kulttuuria Helsinkiin. - Oman yrityksen perustin neljä vuotta sitten. Nyt firman toiminta keskittyy Tukkutorille Liljebergien tiloihin. Kalatalousryhmien valinnassa otetaan huomioon muun muassa kalatalousryhmän paikallisen kehittämisstrategian toteuttamiskelpoisuus, innovatiivisuus ja toimenpiteiden hyöty alueen elinkeinokalataloudelle. Firma fuusioitui Satovihanneksen kanssa, ja isäni jatkaa siellä edelleen. Kalatalousryhmät valitaan aluksi vuosiksi 2008 - 2011. Hankkeen palvelut ovat yrityksille maksuttomia. Käytännössä tämä tarkoittaa alueellisen alkutuotantoa tukevan infrastruktuurin ja logistiikan suunnittelua ja kehittämistä, yritysten liiketaloudellisten edellytysten parantamista sekä yhteistoimintamallien käyttöönoton edistämistä ja tukemista. Salminen on tyytyväinen siihen, että laadun merkitys on kasvanut. - Toimintaohjelman tärkein tavoite on parantaa elinkeinokalatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä kalavarojen kestävän käytön periaatteiden mukaisesti, korostaa Halonen.
PIIRROS Tytti Nenonen
Uusi toimipaikkamme Tukkutorilla, Työpajankatu 2 krs 2, kadun puolella
AUTOT VUOKRAA - RENT A CAR
Autonvuokrauspalvelua vuodesta 1912
Tarvitseeko yrityksenne työvoimaa?
Tukkutorille työvoimaa -hanke auttaa alueen yrityksiä löytämään tarvitsemaansa työvoimaa. Keski-Euroopassa tuetaan pieniä putiikkeja. - Nykyään halpakaan ei voi olla huonoa, vaan tuotteen pitää aina olla laadukasta. Rekrytoinneissa voidaan hyödyntää esimerkiksi työharjoittelua, työelämävalmennusta ja yrityksille maksettavaa palkkatukea sekä Helsinki-lisää. - Mirja ja Olli Liljeberg auttelevat aluksi talon tavoille. Tukkutori [ 5 · 2007 ]
20
Liljebergit möivät vihannestukun
Jari Salmisen Nordig Finland Oy osti kesäkuun viimeisenä päivänä Hedelmä- ja vihannestukku Olli Liljeberg Oy:n liiketoiminnan.
-O
lemme tähän saakka toimineet vähittäiskauppasektorilla, mutta nyt kaupan myötä tulee suurkeittiöpuoli mukaan, kertoo Jari Salminen. Se antaisi elävää kaupunkikuvaa. Jari Salminen on pitkän linjan vihanneskauppias - jo neljännessä polvessa. Kalatalousryhmien tehtävänä on ensisijaisesti alueen ammattikalastuksen ja vesiviljelyn edellytysten parantaminen sekä yleisesti kalatalouden yritystoiminnan kehittäminen. - Vähittäiskauppapuolella pienten tukkujen rooli on kotimaisissa
vihanneksissa. Jari Salminen kertoo, että hänen vanhemmillaan oli aikoinaan kolme vihanneksiin erikoistunutta kivijalkamyymälää. Lisätietoja: Juha Ryynänen, puh
- Asiakastieto haluaa osaltaan parantaa yrittäjyyden imagoa ja nostaa PK-yrityksiä esiin. Asiantunteva raati tekee päätökset ja tulokset julkistetaan lokakuun lopulla. Tilinpäätös (tuloslaskelma, tase ja liitetiedot) 2. Hallituksen ja toimitusjohtajan tulee päivätä ja allekirjoittaa tilinpäätös ja toimintakertomus. Ensimmäinen valintakierros tuotti valtakunnallisesti 800 ehdokasyritystä. 3. Toimintakertomus (toimintakertomusta vastaavat tiedot voidaan kuitenkin toimintakertomuksen sijasta ilmoittaa tilinpäätöksen liitetietoina, jollei kirjanpitolaista muuta johdu). Toimitettavat asiakirjat ovat: 1. Valittavien yritysten liikevaihto liikkuu 2-50 miljoonan euron välillä. Raadissa ovat mukana PricewaterhouseCoopers Oy:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Pellinen, professori Jarmo Leppiniemi, Taloussanomat Oy:n päätoimittaja Juhani Pekkala ja Suomen Asiakastieto Oy:n toimitusjohtaja Mikko Parjanne.
TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista
www.puutarha-sanomat.net
FROSTERUKSEN PUUTARHA
Puh. Rajalan mukaan tilinpäätöstietoja tulee Patentti- ja rekisterinhallituksen ylläpitämästä Kaupparekisteristä, suoraan yrityksistä ja jonkin verran luottamuksellisina aineistoina myös pankeista. Asiakastieto Oy käyttää tilin-
päätöstietoja tuottaakseen yrityksille luotto- ja riskienhallinnan työkaluja kuten riskimittareita ja Rating Alfa-luokitusta. Rajala kantaa huolta yrittäjyyden imagosta Suomessa. Hallituksen jäsenen tai toimitusjohtajan ilmoitus tilinpäätöksen vahvistamisen päivämäärästä ja yhtiön voittoa koskevasta yhtiökokouksen päätöksestä.
Suomen vahvin yritys haetaan PK-yrityksistä
Suomen Asiakastieto Oy:n kokoama Suomen Vahvimmat -raati valitsee tänä vuonna ensimmäistä kertaa sekä maakuntien vahvimmat yritykset että Suomen vahvimman yrityksen. Uutta tilinpäätösaineistoa on noin 55 000 yrityksestä. Valittavat yritykset ovat osoittaneet poikkeuksellisen vahvaa taloudellista menestystä viimeisten vuosien aikana. Suomessa tätä velvoitetta noudatetaan vähintäänkin yhtä hyvin kuin muissa Pohjoismaissa, sanoo Rajala. Aikaa tilinpäätöksen vahvistamiseen on neljä kuukautta tilikauden päättymisestä. Kymmenkunta opiskelijaa sekä Asiakastiedon vakinaiset työntekijät ovat niitä skannanneet, järjestelleet, analysoineet ja arkistoineet. - Osakeyhtiöillä on lainmukainen velvoite lähettää tilinpäätöstiedot Kaupparekisteriin kahden kuukauden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamisesta. Samalla julkistetaan näistä yrityksistä kertova kirja, jossa on paljon mielenkiintoista asiaa, paljastaa Niila Rajala.
Niila Rajala kertoo uutta tilinpäätöstietoa olevan nyt runsaasti saatavilla, kun viime kalenterivuoden tilinpäätökset ovat Asiakastiedon tietokannassa.
Osakeyhtiön tilinpäätösilmoitus uuden lain mukaan
Uusi osakeyhtiölaki (2006/624) tuli voimaan 1.9.2006. Kuluttajamaailmassa ei ymmärretä yrittäjyyden merkitystä kansantalouden moottorina. Painopisteeksi raati on valinnut pk-yrityssektorin. Yritykset voivat solmia joko vuosisopimuksen tai hankkia yksittäiset tiedot Aarre-palvelun kautta. Suorittamastaan tilintarkastuksesta tilintarkastajan on tehtävä merkintä tilinpäätökseen, jossa viitataan tilintarkastuskertomukseen. 4. Sen mukaista tilinpäätöksen rekisteröintiä edellytetään viimeistään siltä tilikaudelta, joka alkoi lain tultua voimaan. Tilinpäätökseen on sisällytettävä tuloslaskelma ja tase edelliseltä tilikaudelta. 0400-475 008. - Tieto on saatavissa sähköisesti 24 tuntia vuorokaudessa ja seitsemänä päivänä viikossa. Uutuutena Asiakastiedossa on maakuntien ja Suomen vahvinta yritystä hakeva raati.
A
siakastieto Oy:n varatoimitusjohtaja Niila Rajala kertoo, että nyt on saatavissa runsaasti uutta tilinpäätöstietoa. - Vuodenvaihteessa tilikautensa päättäneitten yritysten tilinpäätöspapereita on ollut isoja nippuja. 21
Tukkutori [ 5 · 2007 ]
Vuoden 2006 tilinpäätökset saatavilla
Kymmenkunta opiskelijaa on tallentanut kesän ajan viime kalenterivuonna päättyneitä tilinpäätöksiä Asiakastieto Oy:n tietokantoihin. Olemme käynnistäneet maakuntien vahvimpien yritysten ja sitä kautta Suomen vahvimman yrityksen hakemisen. Tilintarkastuskertomus, jos tilit on tarkastettu. Maksu peritään nettipalvelusta puhelinlaskussa tai maksaa voi luottokortilla tai verkkopankilla, kertoo Rajala
Samaan aikaan kun kysyntä maailmalla kasvaa, vähenee mm. Liikennekaaosta helpottamaan on tehty ajoratamerkinnät. Onneksi Suomessa tilanne on maltillisempi kuin monissa muissa maissa. 0400-210 001 www.man-metalli.fi
Tutustumistarjous 20 /krt
Hyvänolonklinikka Raila Kero
Vanha talvitie 10 A, 00580 Hki
Puh. Tämä ei ole kuluttajan näkökulmasta ilouutinen, mutta on toisaalta omiaan tervehdyttämään ruoan ja varsinkin raaka-aineiden markkinoita. Jokaisella yhdeksällä portilla tulee olemaan opastetaulu, jossa nämä värimerkinnät näkyvät. - Ajoratamerkinnät ovat myös lähteneet asiakkaiden toiveista. Tukkutori [ 5 · 2007 ]
Tukkutorin osoitekaaokseen saadaan selkeyttä
Tukkutorilla on asetettu osoitekilpiä talojen seiniin, ja rakennusten numerot ovat erivärisillä pohjilla. Lisätietoa tapahtumasta saatte Viikki Food Centrestä, Pirve Tennilältä 09-319 36 546 tai Veli-Pekka Ignatiukselta 050 3077533 tai s-postitse veli-pekka.ignatius@helsinki.fi. - Kullakin portilla on läpiajokielto ja pysäköintikiellot. Ne tulevat selkeyttämään liikennettä,
uskoo Westerlund. Lisäk-
si ajoratamerkintöihin tulee kyseisellä värillä oleva nuoli, joka ohjaa perille, kertoo Westerlund. Elintason nousu mm. Westerlund kertoo, että alueella on kaksi infotaulua, jossa on yritysten nimi ja sijainti. Ajorataan maalatut värinuolet opastavat oikeaan osoitteeseen. Timo Taulavuori
HORECA-ALAN AMMATTILAISTAPAHTUMA 13.9.2007 klo 12-18
Alan ammattilaiset ovat tervetulleita tähän kutsuvierastapahtumaan, jossa Suomalaiset pienet ja keskisuuret elintarvikealan yritykset esittelevät tuotteitaan pääkaupunkiseudun ammattiostajille. Silti odotamme jännityksellä epävakaiden säiden vaikutuksia mm. Niissä on sulkuviivat ajoradan reunoilla ja keskiviiva. Tilaisuudessa Horeca- sektorin toimijat voivat yhden iltapäivän aikana tutustua ja solmia kontakteja Suomalaisen pk-elintarvikeyritysten parhaimmistoon sekä maistella ja nauttia heidän tuotteitaan. Halpoja elintarvikkeita ei enää dumpata maasta toiseen samaan tapaan kuin ennen. Myös ajoradat on merkitty ja niihin on maalattu keltaisia, vihreitä, sinisiä ja punaisia nuolia.
22
T
ukkutorin tekninen isännöitsijä Veikko Westerlund kertoo merkintöjen uusimisen lähteneen liikkeelle viime keväänä asiakaspalautteesta. Silti odotamme innolla elintarvikkeiden arvonlisäveron laskua, joka helpottaisi hintojen nousupainetta. Kunkin rakennuksen seinässä on värikoodilla rakennuksen numero ja kirjan. - Portit pidetään suljettuna kello 21:stä aamuyöhön. Esim. Tämän yläpuolella on vastaavan rakennuksen katuosoite valkopohjaisena kylttinä. Koko ruokaala on ajoittain kärsinyt tästä ilmiöstä. Kiinassa on lisännyt maailmanlaajuisesti ruoan kysyntää samanaikaisesti, kun monet tuotantoalueet kamppailevat oikuttelevien sääilmiöiden kanssa. Ruoan hinnan nousu tuntuu ikävältä, mutta totuus lienee se, että koskaan aikaisemmin länsimaiset kuluttajat eivät ole käyttäneet ruokaostoksiinsa vähemmän rahaa, vain noin 13 % kulutusmenoista, kuin nyt. Sähköistä valvontaa lisätään, kun kameroita ja digitallentimia hankitaan lisää. Hintoja nostavat myös tuotantokustannukset inflaation vauhdittamina ja energiakasvien lisääntynyt viljely perinteisillä ruokapelloilla. Vanhan Talvitien varteen on uusittu 140 metriä aitaa, kertoo isännöitsijä Veikko Westerlund.
Veikko Westerlund osoittaa lihatukkuhallin seinässä olevaa talomerkintää. Englannissa ruoan hinta nousi kesän sateiden jälkeen. - Ihmisillä on ollut vaikeuksia löytää osoite, kun rakennuksista suuri osa ei ole kadunvarressa. viljasatoihimme. lihan- ja maidontuotanto osittain hankaloituneiden ilmastonmuutoksien vuoksi, osittain siksi, että tuottajien määrä supistuu vauhdilla ainakin Euroopassa. Ruoan arvostus sekä laatuvaatimukset ovat nousseet samalla kun hintataso on lähtenyt kipuamaan
SUOLAHUONE
Lanka- / putkituotteet Myynti- / mainoskalusteet mittojen mukaan
Jäspilänkatu 13, Kerava Puh. Tarvittaessa saamme palvelua pysäköinninvalvonnasta ja autot siirrettyä. 0400 172 877. - Nyt meillä on käytössä neljä värikoodia. Kun osoitteena on Työpajankatu, niin seinällä oleva opaste on keltainen ja opasteen yläreunassa on osoite selväkielisesti kirjoitettuna.
Tukkutorin värikoodit
Sörnäistenkatu Vanha Talvitie Työpajankatu Hermannin rantatie
Helsingin Sörnäisten Tukkutorilla sijaitsee jylhä 1860- luvulla rakennettu Agroksenmäen holvikellari, jonka muhkeiden kiviseinien sisällä järjestetään
TAULAVUORI
[ Ruoan arvostus kasvussa ]
ylöspäin. Lisäksi muinaisista ajoista periytyvät rakennusten numerot ja kirjaimet sekoittavat ihmisiä, sillä ne poikkeavat katuosoitteesta. Nyt suunta on muuttumassa. Samanaikaisesti Unkarin helteet pienensivät tämän eurooppalaisen hedelmä- ja viljamaan satoja. Ruoan hinnan nousuun vaikuttavat monet tekijät. Nämä taulut päivitetään mahdollisimman hyvin vastaamaan todellisuutta. Sörnäistenkadun osoitteille on punainen, Työpajankadun osoitteille keltainen, Vanhan Talvitien osoitteille sininen ja Hermannin rantatien osoitteille vihreä koodi. Tapahtuman järjestää nyt toista kertaa Viikki Food Centre yhteistyössä Helsingin Tukkutorin, Finfood Ruokatieto Ry:n ja SHT-Tukun kanssa.
P
itkään jatkunut ruoan hintaale Euroopassa ja muuallakin maailmassa näyttäisi päättyneen
lokakuuta 5. elokuuta 11. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Lehdessä pääsevät ääneen myös tukkuasiakkaat, ja he voivat antaa kehittämisideoita alueen yrittäjille. maaliskuuta 3. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. helmikuuta 29. 23
Tukkutori [ 5 · 2007 ]
TUKKUTORI - Tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
A 1 2 3 4 5
STC-Meat Agroksenmäki
B
C
D
E
SLO-sähkötukku
F
G
H
I
J
K
TORI Kauppapuutarha Frosterus, Karkkila
He tat ran nin an rm ie
a Verkkosa
are Kyläsa
renkuja
Kalamesta
6 7 8 9
Työ p
Vihannestukku Backman P. joulukuuta TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C, 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443, jouko.tikkanen@tukkutori.eu Toimittajat Saila Routio Graafinen suunnittelu ja taitto Taija-Tuulia Tammelin LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala Puh. 044-355 4304 ilmoitukset@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali aineisto@tukkutori.eu Painopaikka Printall AS ISSN 1796-5012 2. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä.
Haluatko Tukkutori -lehden kotiin kannettuna?
Tilaa numerosta 09- 239 6168 tai 040 846 8224. kesäkuuta 16. Lehti tarjoaa alueella asioiville yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita alueelta on saatavissa. toukokuuta 21. TILAUSHINTA Vuonna 2007 tilaushinta on 35 euroa JAKELU 6000 kpl alueen yritysten asiakkaille ILMESTYMINEN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2007 seitsemän kertaa: 1. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava.
VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIOT
Herm
annin
ranta t
ie
Tilipiste Oy
Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. HL-vihannes Oy
TU KK U TOR I
Ravintola Tiira KoneRent
nkatu
ste nk
Helsingin kukkatoimitus
atu
-lehti
Sör
Hyvänolon klinikka Raila Kero Huiskula
näi
Kalevan kukkatukku Äyriäistukku
Verk kosa aren katu
Kahvila Ruusa Modeo Krunex Helsingin kalansavustamo
Tyn nyr inte kijä nka tu
10 11 12 13
Lau tat arh ank
nka tu
Heinon tukku Sixt
Van h
aja
a Ta
Palema kahvila-ravintola
lvit i
e
Lounasravintola Valkoinen Pelikaani
Verk k
oka tu
atu
oka tu
Pan im
Itäv äylä
Tukkutori -lehden toimitus löytyy kartalta ruudusta D7
TUKKUTORI
TUKKUTORI-lehti on alueen yrittäjien, yritysten sekä muiden toimijoiden asiakaslehti
syksyn merkittävimmät messut
9. Nauti myös herkullisen ohjelman kevyistä välipaloista. Tule päivittämään tietosi Heinon Tukun laajasta tuotevalikoimasta. 020 717 000 | www.heinontukku.fi
*Alkoholijuomien esittelyihin osallistuvilla on oltava anniskelupa.. Tuttuun tyyliin ovat tarjolla tuoreimmat elintarvikkeiden, virkistävien juomien*, keittiövälineiden sekä kattaus- ja toimistotarvikkeiden uutuudet. Kaiken kaikkiaan merkittävä tapahtuma, joka on merkittävä kalenteriin jo nyt!
Heinon Tukku Oy | Puh. 10.10.2007 Helsingin Messukeskuksessa
Ammattilaisten kohtaamispaikalla tavataan taas syksyllä