8 s. 14. 10
Ketosilta toriperunaa Ravintola-alv kuumentaa
s. TUKKUTORI
Tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
[ 5 · 2009 ]
Lehti yhdistää tukkukauppojen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat
Sidontakurssit Kukkatalossa
s. 4
Ruoanlaiton tulee olla hauskaa
s
Olut kestää juotavana puoli vuotta.
- TIMO LAPPI s. Vahvuudeltaan 4,7 alkoholiprosentin Perhon Rohkean valmistuksessa kantavierteen sokeriväkevyys on 11,5 %. (Ei nimi olutta pahenna, toim. Perhon Panimon valmistaa vuodessa 3500 litraa olutta, joka myydään ravintolakoulun lisäksi Haaga Innissä. 0400-475 008
Puutarha Tahvoset Oy
www.puutarhatahvoset.fi
Meiltä nyt laaja valikoima esim. 3
Tukkutori [ 5 · 2009 ]
Sisällysluettelo [ 5 · 2009 ]
Perho valmistaa Rohkeaa
Ravintolakoulu Perhon olutmestari Antero Rohkea maistatti nimikko-oluttaan Suuret oluet Pienet panimot tapahtumassa Helsingissä.
uomen ja Baltian maiden pienpanimotuotteet vetivät yli 10 000 hengen yleisön Suuret oluet Pienet panimot -tapahtumaan Helsingin Rautatientorille heinä-elokuun vaihteessa. Siivilöinnillä erotetaan kiintoaine pois ja jäljelle jäävä neste on vierrettä. Tämä on käsityötä ja jokainen keitto on erilainen ja niin vaihtelee tuotekin. Koulun oppilaista 40 prosenttia valitsee oluenvalmistuksen kurssin. Isabellansyreeni lajikkeet ( Holger, Elinor, Nocturne, MacFarlain) Syyshortensia lajikkeet (Grandiflora, Vanille Fraise, Limelight, Early Sensation) Easy Elegance ruusut
Taimitie 40 | 10420 Pohjankuru | puh.0207 424 570. 7
- GERO HOTTINGER s. Nimikilpailut eivät tuottaneet hyvää ehdotusta ja lupia myöntävällä STTV:lle oli pakko antaa määräpäivään jokin nimi, kertoo Antero Rohkea. Olut jäähdytetään ja hiiva laskeutuu viikon aikana astian pohjalle ja pinnalle jää kirkas olut. Antero Rohkea kertoo, että oluen nimeksi tuli hänen nimensä, vaikka hän alkuun vastusti sitä. Siinä on pienpanimon rikkaus.
Perhon päätuotteen nimi on Perhon Rohkea, jonka lisäksi koulussa valmistetaan kausioluita. Neljännellä kerralla oppilaat tekevät oluen täysin itsenäisesti. Ensimmäisellä kerralla opetamme heille kädestä pitäen oluen valmistuksen, toisella kerral-
4
Gero Hottinger opettaa kulinarismia
Ruoanlaiton tulee olla hauskaa
6
Tukkutorista digitaalinen näköisversio
Ilmoituksista linkit yrityksen kotisivuille
7
HerttaSeiska ei lämpene Putinille
Pullistele mitä pullistelet
S
8
Järvenpään Kukkatalo ennätykseen
Edellisen laman opit ovat muistissa
11 Raikastamon mehu on aitoa
Mehu valittiin Vuoden luomutuotteeksi
12 Taitelija Kaisa Salmi
"Kukat ovat niin mahtavia"
Olutmestari Antero Rohkea kertoo oluen panemisen saloja.
14 Ravintolaruoan alv kuumentaa
la ohjausta vähennetään ja kolmas valmistuskerta on kenraaliharjoitus. Sitten lisätään hiiva, joka alkaa toimia syöden sokereita. Lehtori Antero Rohkealla on yli 30 vuoden kokemus ravintolaalalta ja hän esittelee itsensä ja kollegansa Sauli Jarvan oluenkeittäjäksi. Vierre jäähdytetään 20 asteeseen. Suorituksen hyväksyttävyyden ratkaisee opettaja maistamalla olutta, nauraa Antero Rohkea miellyttävää tuomarin tehtäväänsä. Vierre keitetään 100 C-asteen lämpötilaan mikrobien hävittämiseksi ja siihen lisätään oluen maustetta humalaa. Viikon kestävässä käymisessä vapautuu hiilidioksidia ja muodostuu alkoholia. Olemme oluenkeittäjiä tai olutmestareita, mutta emme ole panimomestareita, sillä siihen titteliin vaaditaan yliopistotasoinen koulutus, jota järjestetään Saksassa ja Englannissa. Pienistä panimoista pienimpänä oli esillä Perhon panimo, joka on perustettu vuonna 1995 Ravintolakoulu Perhon tiloihin. huom.)
MaRa vaatii harmaataloutta kuriin
"Maksa ei kestäisi tällaista kestitsemistä, mutta Rita Tainolalta se käy leikiten." "Kokki on työssä, kun muut juhlivat."
- HERTTASEISKA s. 14
FROSTERUKSEN PUUTARHA
Ryhmäkasvit ja amppelit
Puh. Se laitetaan astioihin tai voidaan pullottaa, mutta Perhon Rohkeaa ei pulloteta, sillä lähin käytettävissä oleva pullotuslinja on Lappeenrannassa. Mäskäyksen aikana vellin lämpötila nostetaan 40 asteesta 80 asteeseen, millä pyritään irrottamaan sokerit viljasta. 8
Mäskäystä ja käymistä
Perhon Rohkea pintahiivaolut valmistetaan ohrasta tehdystä viljavellistä. 4
"Nousimme perä edellä puuhun, sillä vanhempien kukkakauppa meni konkurssiin." "Veron alentamatta jättäminen on kallis ratkaisu valtiolle."
- SAIJA SITOLAHTI s. Sen sokeripitoisuudesta riippuu, kuinka vahvaa olutta voidaan valmistaa
Sesongin huomioon ottaminen onkin tärkein homma, sillä silloin ne maistuvatkin parhaimmalta. Meillä on vihannekset, marjat, sienet, kalaa ja riistaa. Meillä saa mennä Helsingistä Rovaniemelle, ja joka pysähdyspaikalla on tarjolla samaa ruokaa.
Massaruokaa vain välipalaksi
Gero kehottaa ottamaan lapset mukaan ruoanlaittoon jo pienenä,
Sesongit maistuvat parhaimmalta
Gero Hottinger tuli Saksasta Ruotsin kautta Suomeen 1970-luvulla. sa kesävihannekset tulevat kesäkuussa, kun eteläisemmissä maissa ne tulevat jo huhtikuussa. Ennen tuottajia oli kauppatoreilla, mutta nyt he tuottavat huonolla massasopimuksella ja itkevät sitä. Hän on ollut ravintola-alalla 40 vuotta. On panostettava lisää, että jokaiselle asiakkaalle jää mieleen am-
Ravintola Villa Hakkari on empiretyylisessä kartanorakennuksessa Lempäälässä ja ravintolassa on kaikkiaan 400 anniskelupaikkaa, joista sisällä on 140 asiakaspaikkaa. Tukkutori [ 5 · 2009 ]
4
Ruoanlaiton tulee olla hauskaa
Keittiömestari Gero Hottinger on huolissaan maamme ruokakulttuurista, sillä suomalainen on maailman nopein syöjä. Tuottajien tulisi Hottingerin mukaan tulla omasta kuorestaan ulos. Ruoanlaiton tulee olla hauskaa.
mattitaitoinen palvelu. Keski-Euroopassa on tarjolla omia herkkuja joka paikkakunnalla. Suurin ongelma nuorille on työaika, sillä kokki on töissä, kun muut juhlivat. Nyt aasialainen ruoka on muotia. Hän joko pysyy tai hyppää äkkiä pois. Gero Hottinger kantaa huolta tulevaisuuden tekijöistä. Gero vaatii perheille yhteisiä hyvän ruoan hetkiä. Nyt uutta perunaa on tarjolla ympäri vuoden. Vaikka trendejä tulee, kotimaiset raaka-aineet kiinnostavat aina. Sipuli yhdistettynä sieniin antaa lisää makua. Alalle tuleva huomaa kuitenkin nopeasti, onko tämä hänen ammattinsa. On hyvä, että on tullut perheyrityksiä lisää. Yritysasiakkaille suunnattuja ravintoloita on kuitenkin liikaa, sillä kaupungin asukasmäärä ei ole kasvanut.
G
Tämä lama tuli niin nopsaan, että ei voinut tehdä mitään. Kymmenen vuotta sitten kokin ammatti oli ykkönen, mutta nyt sen arvostus on laskussa. Pelkään suomalaisen uuden perunan puolesta, jota ennen odotettiin juhannukseksi. Ne ravintolat joissa on paljon työvoimaa, kärsivät eniten. Sipulin varsia voi tarjota esimerkiksi kalan kanssa pieneksi pilkottuna voisulaan..
ero Hottinger sanoo, että Helsinkiin on viime laman jälkeen perustettu paljon ravintoloita. Kaunis kartanopuisto on perustettu vuonna 1802.
HUOMIO!. Suomes-
Villa Hakkarin keittiössä kiehuu monta kattilaa.
Gero Hottinger korostaa kotimaisten sesonkivihannesten käyttöä ja niiden maukkautta. Hottingerin mukaan uuteen alkuun pääsemisessä henkilökohtainen palvelu on tärkeää
Nykyisin instituutti sijaitsee Helsingin Uudenmaankadun alkupäässä, mutta kursseja järjestetään myös Mustion Linnassa ja Lempäälässä sijaitsevassa ravintola Villa Hakkarissa, jota hoitaa Geron tytär Katja Nissinen. Kun ruokalautanen tulee ravintolassa eteen, kannattaa miettiä, miten se on tehty. 5
jolloin he voivat innostua siitä. Minulla on hyvä vävypoika, kehaisee Gero ja kertoo pikkuhiljaa valmistautuvansa sukupolven vaihtoon.
Verkkokatu 6, 00580 Helsinki puh: (09) 7518 3300 fax: (09) 7518 3333 sähköposti: savustamo@saunalahti.fi
www.savustamo.com. Avasimme instituutin Kanavarantaan keskellä pahinta lamaa, mutta olimme laman voittajia, kertoo Gero, joka on vuodesta 2000 omistanut instituutin yksin nyt jo edesmenneen Eero Mäkelän jäätyä eläkkeelle. 0400 800 286
www.festikett.fi
Kulinarismia oppimaan
Gero Hottinger ja Eero Mäkelä perustivat Helsingin Kulinaarisen Instituutin vaalimaan hyvän ruoan ja juoman arvoja vuonna 1994. Ruokailuun täytyy olla aikaa, sitä ei pidä 10 minuutissa hotkaista, vaikka suomalainen onkin maailman nopein syöjä, nauraa Gero. Olemme johdattaneet iloisia amatöörejä keittotaidon ihmeelliseen maailmaan. Gero korostaa, että vanhempien tulee opettaa lapsille syömään ruokaa. Pikaruuasta ja valmiseineksistä Gero Hottinger sanoo, ettei hän halua puhua roskaruuasta vaan massaruuasta. Ruoanlaiton pitää olla hauskaa. Lisään siihen vielä, että hyvää ruokaa. Se sopii välipalaksi. Sanommekin, että jos oppilaalla on tullessaan kaksi vasenta kättä, hänellä on kurssilta lähtiessään kaksi oikeaa kättä, heittää Gero. Yhteinen lounas tai illallinen kantaa viikkoja eteenpäin, sillä se tuo iloa, sitoutumista ja yhteisöllisyyttä. Oikea ruoka pitää valmistaa.
Tukkutori [ 5 · 2009 ]
Nina Liemola
nina.liemola@festikett.fi Vanha talvitie 8 A 00580 HELSINKI Puh. Meillä on 30 erilaista kurssia. Asiakkaina on yksityisiä hekilöitä, firmoja ja ammattilaisia. Hänen puolisollaan Arto Rastaalla on lisäksi suosittu Hella & Huone ravintola Tampereella. Näin nautinto nousee. Opetamme kotikokeille, että hyvää ruokaa tehdään hyvistä raaka-aineista helpolla tavalla ilman että käytetään puolivalmisteita tai valmiiksi marinoituja tuotteita. Ihmisten täytyy opetella istumaan yhdessä ruokapöydässä
Tukkutori on ilmestynyt vuoden 2006 juhannuksesta alkaen. Uusinta lehteä pääsee lukemaan heti sen ilmestyttyä kaikkialta maailmasta. Digitaalinen lehti maksaa 5
euroa numerolta eli kappalehinta on sama kuin Tukkutorin kestotilaushinnassa, joka on 35 euroa seitsemältä numerolta. Lehden kevennyspalstat HerttaSeiska ja PataKunkku ovat olleet mukana alusta alkaen.
Linkit ilmoittajien kotisivuille
Jouko Tikkanen kertoo, että digitaalinen näköislehti luo uusia mahdollisuuksia Tukkutorissa ilmoittaville yrityksille. Kustakin numerosta on katsottavissa kansi ja ensimmäinen aukeama ilmaiseksi, jolloin näkee sisällysluettelon ja voi päättää sen perusteella lehden ostamisesta. Tukkutori [ 5 · 2009 ]
6
Tukkutorista on digitaalinen näköisversio
Jokainen julkaistu Tukkutori-lehti on luettavissa nyt sähköisessä muodossa Lehtiluukku.fi palvelusta. Vuodessa ilmestyy seitsemän numeroa ja arkistosta löytyy kaikki tähän mennessä ilmestyneet 23 numeroa. Palveluun tulee uusin lehti heti sen ilmestyttyä. Kuvat näkyvät jopa tarkemmin kuin painetussa lehdessä. Lehti on seurannut tiiviisti yh-
teiskunnan tapahtumia ja siinä on haastateltu kymmeniä päättäjiä eduskunnan puhemies Sauli Niinistöä ja pääministeri Matti Vanhasta myöten. Palveluun pääsee osoitteesta
www.tukkutori.eu. Palveluun pääsee myös osoitteesta www.tukkutori.eu.
P
äätoimittaja Jouko Tikkanen sanoo Tukkutorin olevan helppolukuinen sekä painettuna että myös digitaalisena näköisversioina. Lehti maksetaan kätevästi netissä ja maksuvälineeksi käyvät kaikki verkkopankit ja yleisimmät luottokortit. Lehden ostajan kannattaa kirjautua palveluun, jolloin hänen kerran ostamansa lehti säilyy Oma luukku-välilehden alla Oma lehdet -arkistossa, toteaa Tikkanen.
Tukkutori-lehdet on arkistoitu digitaalisina näköisversioina. Runsaan kolmen vuoden aikana Tukkutorissa on esitelty pari sataa tuotanto- ja palveluyritystä. Nyt ilmestyvästä numerosta lähtien lukija voi siirtyä ilmoittajan kotisivuille klikkaamalla ilmoitusta. Alkuun lehdessä oli 20 sivua, mutta varsin pian lehden kooksi vakiintui 24 sivua
Siellä eivät mediat kiusaa pääministeriä, vaan rakentavat hänestä kulttia. Siisti piti ollakin sillä, jos jollakin koululaisella otsatukka kasvoi silmille, leikkasi opettaja sen luokan edessä lyhyeksi. Mattikin menetti makunsa munaillessaan vaalirahojen kanssa. Koulujen alkaminen herättää nostalgiset tunteet pintaan. Putin lentää, Putin kalastaa, Putin nukuttaa tiikerin, Putin pelastaa, Putin rukoilee, Putin voittaa judossa. Nyt ei kannattaisi olla vanhus, sairas eikä koululainen. Siisti pihamaa kun vaihtui sotkuisiin lakanoihin. Imagoa saataisiin tuskin nostettua edes julkaisemalla lomakuvia. Suotakoon kuitenkin aapiset ja opettajat koululaisille ja vaipat vanhuksille.
Poliitikot ovat tahriutuneet yhä syvemmin vaalirahakohuun, vaikka rahat ovat menneet vaali-ilmoitteluun ja medioille itselleen. Ensimmäinen opettajakin pysyy mielessä. Sisältönä oli tomaatin kokoinen peili ja pikkukampa. Niiden tarkoituksena lienee saada venäläiset naiset rakastumaan johtajaansa. Siinä valtakunnassa "toisinaan ajattelevat" toimittajat tapetaan.
Putinin puolialastomat kuvat eivät saa HerttaSeiskaa lämpenemään
Lue Ihan pihalla -blogia
www.omapiha.info
Rahoitamme kalustehankintasi oitus
Hae rahoitus nyt www.Re-Office.fi/rah
Julkitilakalusteratkaisut suunnittelusta asennukseen. Niitä sopii sitten pyöritellä kaapin täyttönä. Uusin villitys Putinin valtakunnassa ovat hänen puolialastomat lomakuvansa. Moisesta teosta joutuisi nykyopettaja virkapatoksi. Kumma kyllä HerttaSeiskan mielestä Vladimirin pullistelu on vain machomaista hapatusta.
Blueskitaristi Erja Lyytinen ja Blues Band esiintyvät Kalkkiranta Jazzeissa upean Sipoon-selän rannalla
Kotimaan politiikoilla on ollut vaikeuksia saada myönteisiä uutisia medioihin. Kun lomalla on antanut itselleen oikeuden laiskotteluun, voi taas työkiireellä piiskata itseään välillä rajustikin. turkoosi Kajaanin runoviikoilta. Monet Hesarin, Ilta-Sanomien ja Iltalehtien toimittajat ovat saaneet nauttia niistä kukin jopa yli 10 000 euron arvosta. Asiallista työasua niistä ei saa syksyksi koottua millään. Jokainen muistaa ekan koulupäivänsä. HerttaSeiska muistelee kaiholla, kuinka odotti aikoinaan koulun alkamista. Useat kunnat ovat jo ilmoittaneet korottavansa veroja. Tässä HerttaSeiskan appiukolla oli aikanaan oiva sanonta: kärsi, kärsi oi syntinen ruumis, olet sinä hyviäkin päiviä nähnyt. Nyt on kaapissa sitten liuta hepeneitä: kesämekko, kymmenen sentin korkkarit ja kuristavat, valkoiset, puolipituiset farkut ja viisi t-paitaa, joissa yhdessä Kalkkiranta Jazzin-logo, toisessa Madonna sweet and sticky kiertue ja yksi
Toista on Putinin valtakunnassa. Uuden aapisen tuoksu ei unohdu.. Kuvat Mertalan käsipuolessa tympivät naisia.
Hae omasi lehtipisteestä!
Uusi Oma Piha on ilmestynyt
Tämä syksy tuo moniin kuntiin säästökuurin. Julkisuus on yhtä tarkoin suunniteltua kuin Madonnalla. Sitä paitsi tänä syksynä trendejä seuraavat pukevat ylleen harmaan ja luumun sävyjä. HerttaSeiskan maksa ei kestäisi tällaista kestitsemistä, kun toimittaja Rita Tainolalta se käy leikiten.
Kesän alennusmyynnit saivat HerttaSeiskan shoppaamaan yhtä sun toista. herttaseiska@tukkutori.eu
HerttaSeiska ei lämpene Putinille
Viimeisistä kesäpäivistä voi vielä riipiä kaiken ilon irti. Koko kesän eteisen naulakossa roikkui siskolta peritty olkalaukku. Vähälle huomioille on jäänyt Nova Groupin Merisalon toimittajille tarjoamat pitkät ja kosteat lounaat
Saa nähdä, mitä loppuvuosi tuo tulleessaan. Vanhemmat antoivat mahdollisuuden tehdä itse. Lama näkyy siinä, että yritysasiakkaat ovat vähentäneet hieman ostoja, mutta meillä yritysasiakkaiden osuus on niin pieni, ettei se juuri vaikuta liikevaihtoon, toteaa Joonas.
Ruukkujen myynti tukee kasvien myyntiä.. Motivaatio oli kova, kun oli kasvanut yrittäjyyteen ja pyörinyt kukkakaupassa pienestä asti. Nousukaudessa kiinnitetään huomiota pinnallisiin asioihin, mutta lamassa isommat investoinnit ja ulkomaan lomamatkat jätetään tekemättä. Järvenpään Kukkatalo Oy:n asiakkaat ovat pääosin yksityisasiakkaita.
Järvenpään Kukkatalossa on myös kasvihuone, jossa ruukkukukat ovat siististi esillä pöydillä. Saija sanoo tilanteen olevan vielä hyvän kaupan alalla, mutta teollisuudessa tilanne on erilainen. Silloin liikevaihto laski tosi rajusti. Heinäkuussakin myynti on parantunut ja koko ajan on saanut ottaa uutta tavaraa sisään, vahvistaa Saija. Yrittäjät kehittävät pitkäjänteisesti kukkataloaan laajentaen tarjontaa mutta pitäytyen yhdellä paikkakunnalla.
S
isarukset Saija Sitolahti ja Joonas Nieminen perustivat Järvenpään Kukkatalo Oy:n vuonna 1991, jolloin Saija oli 19- ja Joonas 17-vuotias. Sisarukset toteavat yhteen ääneen, ettei tämä lama ole mitään verrattuna 90-luvun alun lamaan. Viime lamaan verrattuna samankaltaisuutta on vain television uutiset työttömyydestä, toteaa Joonas. Olemmekin kukkakauppa- ja puutarhayrittäjiä jo kolmannessa polvessa, kun vaarilla oli kasvihuonepuutarha Mäntsälässä.
Kaikkien aikojen paras kesä
Joonas paljastaa, että tämä kevät ja kesä on Järvenpään Kukkatalolle ollut myynnillisesti paras. Joonas Nieminen arvioi, että koti nousee lama-aikana tärkeäksi ihmisille ja sitä osoitetaan pienillä asioilla kuten kukkien ostamisella ja pihan ja puutarhan laitolla. Nousimme perä edellä puuhun, sillä vanhempien kukkakauppayritys oli joutunut konkurssiin, toteaa Saija. Rahoitustilanne oli erilainen, kun velat olivat suuria ja korot huipussaan. Joonas toteaa, että hänellä oli oma tahto ryhtyä yrittäjäksi. Kaunis esillepano luo asiakkaille visuaalisia mielikuvia ja lisää heidän ostoja.
Yrityspuolelle olemme kiinnittäneet huomiota vasta pari vuotta. Tukkutori [ 5 · 2009 ]
8
Järvenpään Kukkatalon
Kevät- ja kesämyynti nousi ennätykseen
Järvenpään Kukkatalo Oy:n nuoret yrittäjäsisarukset tietävät, että meneillään oleva lama ei ole mitään verrattuna 90-luvun alun lamaan. Pankinjohtajilta puuttuivat realiteetit ja he olivat optimistisia vakuutellen tilanteen muuttuvan nopeasti, muistelee Saija
Kurssit ovat olleet nyt kahden vuoden ajan täynnä. Saija Sitolahti on koulutukseltaan floristimestari. Kun kukat menevät kompostiin eivätkä jää rasittamaan luontoa, on kukilla hyvät markkinanäkymät, lisää Saija. Meillä on yrittäjäasenne ja nöyryys asiakkaita kohtaan, mutta omakin elämä on elättävä. Kesäkukissa käytämme setiemme puutarhaa, viittaa Saija Mäntsälässä sijaitsevaan Tapani ja Markku Niemisen puutarhaan.
yrittäjä tarvitsee myös vapaa-aikaa
Joonas ja Saija vakuuttavat, että he tulevat kehittämään innokkaana yritystään jatkossakin. 9
Tukkutori [ 5 · 2009 ]
Saija Sitolahti ja Joonas Nieminen ovat sisaruksia ja he ryhtyivät yrittäjiksi alle 20-vuoden ikäisinä. Paljon on vielä ihmisiä, jot-
ka eivät vielä osta kukkia lainkaan. Meillä on loistava henkilökunta, kehaisee Saija ja sanoo, että hän voi huoletta jäädä kesälomalle tietäen asioiden hoituvan. Ei kannata itkeä sitä, että marketit myyvät ruusua ja tulppaania, sillä kukkia ja kasveja on "miljoonia". En halua sanoa eläkkeelle jäädessäni, että en ole päivääkään ollut lomalla, on Saija kolmen pienen pojan äitinä asettanut tavoitteekseen. Saijan mukaan yrityksen on jatkuvasti markkinoitava huolimatta siitä, että Järvenpään Kukkatalo on paikkakunnalla varsin tunnettu. Kannattavuudesta kysyttäessä Joonas Nieminen sanoo, että alan mittapuussa yritys on ollut kannattava. Järvenpään Kukkatalo hankkii leikkokukat tukkujen kautta ja viherkasvit ja ruukut suoraan Hollannista. Yrityksille voimme järjestää kurssin tilauksesta, sanoo Saija Sitolahti.
FAKTAT
Järvenpään Kukkatalo Oy
· Perustettu vuonna 1991 OMiStAJAt · Saija Sitolahti ja Joonas Nieminen tasaosuuksin, toimitusjohtajana Saija ja hallituksen puheenjohtajana Joonas työNtEKiJät · Yrittäjien lisäksi 13 työntekijää, joista 7 floristia ja 5 puutarhuria, työsuhteista puolet kestänyt pari vuosikymmentä. Käytämme kotimaan tuotantoa niin paljon kuin pystytään, mutta joka vuosi se vähenee, kun pienet puutarhat lopettavat ja isot keskittyvät marketpuoleen tuottaen suppeaa valikoimaan, kertoo Joonas. Kun vuosia jaksaa samaa asiaa esittää, tuottaa se tulosta, iloitsee Saija. Kurssit toteutetaan Järvenpään Kukkatalon toisessa kerroksessa, joka alkuaan on rakennettu muistotilaisuuksien järjestämistä varten. Saija vastaa sidonnasta ja Joonas puutarhamyymälästä. Marketit toimivatkin enemmän kukkien myynnin edistäjinä. Saija Sitolahti on koulutukseltaan floristimestari ja yrityksessä on kaikkiaan seitsemän floristia. Myös sisarusten äiti on yrityksen palveluksessa. LiiKEvAiHtO · 1,7 miljoonaa euroa, josta noin puolet tulee kukkakaupasta ja puolet puutarhamyymälästä
www.puutarha-sanomat.net. Joonas Niemisen vastuulla on puutarhamyymälän puoli.
Saija sanoo henkilökuntaansa loistavaksi. Anne Yli-Viikari kuuluu Kukkatalon "vakiokalustoon".
Marketit ovat menekinedistäjiä
Järvenpään sisääntulotien varrella olevan Kukkatalon toimitilat ovat 1000 neliötä ja pihalla olevan puutarhamyymälän koko on noin 500 neliömetriä. Teemme kahdeksan tunnin päivää ja pidämme viikonloput vapaata. Meillä ei ole ajatusta levittäytyä, vaan keskitymme kehittämään
tätä pistettä. Asiat täytyy vain järjestää, että on mukava tasapaino, vakuuttaa Joonas alkaen valmistua häihinsä ja häälomalle.
Sidontakurssit vetävät väkeä
Järvenpään Kukkatalo Oy järjestää vuosittain kolmisenkymmentä sidontakurssia erilaisten teemojen ympärille. Kun ihminen jää kukista koukkuun, tulevat he ostamaan niitä myös kukkakaupasta. Lisäksi Järvenpään keskustassa on hautaustoimisto, jota hoitaa sisarusten isä. Yrityksen myynti jakaantuu puoliksi puutarhamyymälän ja puoliksi kukkakaupan kesken. Aloitimme kurssien pitämisen kymmenisen vuotta sitten tarjoamalla vain muutamaa kurssia. Tärkeintä on, että säällisellä työmäärällä saadaan toimeentulo. Yksityishenkilöt ilmoittautuvat kursseille ja he voivat varata paikan hyvissä ajoin useallekin kurssille, sillä julkaisemme kerralla koko vuoden ohjelman. Saija Sitolahti sanoo, ettei hän koe markettien kukkamyyntiä uhkatekijäksi eikä kilpailijaksi. Kullekin kurssille mahtuu 35 oppilasta ja pari tuntia kestävän kurssin hinta on 35 euroa sisältäen materiaalin
Mehu valmistetaan luomuomenoista "siihen mitään lisäämättä ja siitä mitään pois jättämättä".
uusi omenanviljelystä kiinnostunutta henkilöä perusti Raikastamo Oy:n Karjalohjalle viime vuoden heinäkuussa. Uudelleen suljettava pullo on kaiken lisäksi trendikkään retrohenkinen ja näin tavoittaa uusia asiakkaita luomutuotteiden pariin. Niinpä päädyimme valmistamaan kahvila- ja ravintolapuolelle 2,5 desin lasipulloon pakattua täysmehua, toteaa Jyri Kähönen ja lisää, että sämpylän ja mehun ostajat ovat yrityksen kohderyhmä. 11
Tukkutori [ 5 · 2009 ]
Raikastamon mehu on aitoa
Raikastamo Oy on vasta vuoden vanha firma, mutta sen omenamehu on valloittanut niin kahvilaasiakkaat kuin arvovaltaiset kilpailuraadit. Raikastamon mehua on Kesp-
K
ron jakelun kautta saatavissa valtaosasta K-citymarketeista ja mehua menee myös K-extroihin. Sopiikokoperheenharrasteeksi lapsetkintykkäävät.
TILAAMINEN ON HELPPOA, VOIT TEHDÄ SEN JOLLAKIN SEURAAVISTA TAVOISTA:
· Asiakaspalvelustamme puh.0103870880(arkisin9-15) · Internetistä: www.omapiha.info/tilaa · Postitseilmanpostimerkkiä: TietoverkostoEksakti, Tunnus5013456, 04003VASTAUSLÄHETYS
+ postituskulut 3,10
24
Hinta vain 90
Puh. Pullon etiketissä on kuvattu fotosynteesi ja mehun valmistusprosessi. Emme lisää mehuun mitään, ei vettä, ei sokeria eikä askorbiinihappoa. etiketissä olevana kuvakertomuksena fotosynteesistä ja mehun valmistusprosessista, perusteli raati valintaansa. Siitä olisi mahdollista tehdä kirkasta, mutta samalla poistuisi kuiva-aineen mukana makua. Omenamehun rinnalle on suunnitteilla uusia vaihtoehtoja.
Kotimaiset vihannekset
Vihannestukku Backman P. Tavoitteena oli saada mummolan mehu tarjolle
Antti-Jussi Rantala ja Jyri Kähönen kertovat Raikastamon valmistaneen ensimmäisenä tuotantokautena 45 000 pulloa luomumehua.
hyvännäköisessä paketissa, kuvaa Jyri Kähönen. Myyntiaikaa on puoli vuotta, kun tuote säilytetään kylmässä.
Raaka-aine on sertifioitua
Antti-Jussi Rantalan mukaan yhdestä omenakilosta voi parhaimmillaan saada 660 grammaa mehua. Valintaraati totesi, että omenamehun maku on valloittava ja olemus aito ja alkuperäinen. Raaka-aineena voidaan
käyttää sellaista omenaa, joka ei ulkoiselta laadultaan täytä ykkösluokkaa. Voimme tarjota kiinnostuneille viljelijöille apua, sillä yrityksessämme on maan paras ammattitaito, kertoo Jyri Kähönen viitaten hortonomi Antti-Jussi Rantalan lisäksi luomuneuvoja Mikko Rahtolaan, joka on yrityksen hallituksen puheenjohtaja.
Raikastamon luomumehun suositushinta 3,50 euroa ja veroton tukkuhinta on 1,90 euroa. Mehuomenan hyödyntämisen pohdinta oli yritysidean lähtökohtana, vaikka vain yhdellä osakkaista oli mehuomenaa omasta takaa, kertoo toimitusjohtaja Jyri Kähönen. Haluamme edistää kotimaista luomuomenan viljelyä. 09-759 9940 · Fax 09-75999 444 Työpajankatu 2, 00580 Helsinki myynti@hevitukkurit.fi. Olisi hienoa, jos Raikastamo kilpailisi huoltoasemilla Coca-Colan kanssa. Tuotannosta vastaava AnttiJussi Rantala kertoo, että mehu jätetään tarkoituksella sameaksi. Kotipuutarhurit soittelevat, mutta emme valitettavasti voi ottaa heidän omenoitaan vastaan. Lisäksi Heinon Tukku jakelee mehua kymmeniin kahviloihin ja ravintoloihin.
vuoden luomu tuotteeksi
Raikastamon luomuomenatäysmehu palkittiin maaliskuussa Vuoden luomutuotteena 2009. Omenan tulee kuitenkin olla sertifioitua luomutuotantoa. Pohdimme, että litran pakkauksessa luomumehun yksikköhinta nousee liian korkeaksi, ja totesimmekin, että mitä pienempi pakkaus, sitä paremmin saamme tuotteen kannattavaksi. Pyrimme tarkoituksella eroon luomun vanhasta imagosta ja suuntasimme tuotteen kolmevitosille kaupunkilaisille. Markkinatutkimukset osoittivat tavallista omenamehua olevan paljon tarjolla, mutta luomumehu rupesi heti haastateltavia kiinnostamaan, sillä Suomesta puuttui kokonaan vahva luomubrändi. Rantala kertoo mehun säilyvyyden perustuvan pastörointiin, jossa mehu kuumennetaan 3060 sekunnin ajaksi 85 C-asteeseen ja pullon ilmatilasta poistetaan happi. Tuotteessa on myös huomioitu visuaalisuus, joka näkyi mm. Omenatäysmehun kohderyhmänä on ennakkoluulottomasti HoReCa. Raikastamo Oy hankkii luomuomenaa kotimaan lisäksi Virosta ja Saksasta, jossa luomuomenaa varastoidaan säätöilmavarastoissa. T:mi 040-5164909
Kesän 2009 uutuus
Ihastu ötököihin tilaa kirja
Oman pihan ötökät
164 sivua, 250 ötökkää Kovakantinen, sidottu ISBN 978-952-67204-0-1
Upeatkuvatjakiinnostavatarina
Teokseen kuului se, että ihmisistä paljastuu hamstrausta ja hysteriaa. Teokseen kuului se, että ihmiset saivat neljän päivän esilläolon jälkeen hamstrata gerberat kotiinsa.
aisa Salmi kertoo toteuttaneensa 2000-luvun alussa kukilla pieniä installaatioita, joista yhteen hän tarvitsi gerberaa ja tutustui silloin turkulaiseen Lepolan puutarhaan. Vapaaehtoiset hoitivat rankkasateessa kukkien levittämisen ohjeiden mukaisesti ja he hoitivat myös ruukkujen kastelun. Sen toimitusjohtaja Tomi Suominen heitti pari vuotta sitten leikillään ajatuksen, että heiltä menee suuri määrä gerberakasvustoja vaihtoon tarjoten niitä minulle. Teokseen ei kuitenkaan kuulunut se, että ihmiset rupeaisivat tappelemaan gerberoista, kuten kuului käyneen, harmittelee Kaisa. Yes, minä otan ne kaikki, huudahdin, vaikka en silloin vielä tiennyt mihin niitä käytän, nauraa Kaisa Salmi innostustaan, sillä hän pitää kukkia ylipäätään mahtavina. Hollannissa samaa kasvustoa pidetään jopa neljä vuotta, joten meidän tuottamien kukkien laatu on parempi, toteaa Tomi tyytyväisenä.
Tomi Suominen kertoo, että Lepolan Puutarhassa gerberaa kukitetaan kaksi vuotta ja sitten kasvi vaihdetaan.
K
Vuoden 2007 kesällä Kaisa Salmi toteutti paljon huomiota saaneen gerberateoksen eduskunnan portailla ja viime kesänä Turun Tuomiokirkon portailla. Taiteilija sai kaupungilta apurahaa rahtiin ja kiinteistövirasto hoiti loppusiivouksen. Kaisa Salmi kertoo, että Eden IV -nimiseen teokseen kuului se, että ihmiset saivat hakea gerberaruukut itselleen perjantai-aamuna kahdeksalta. Tänä kesänä gerberat rahdattiin jälleen Helsinkiin. Tomi Suominen kertoo, että Lepola vaihtaa gerberakasvustoista puolet joka vuosi. Viidakon lait tulivat voimaan, selittää Kaisa Salmi. Helsinki (09) 272 8033 · Puh. päivänä gerberoista, kun Kaisa Salmi vapaaehtoisjoukkoineen toteutti 11 000 ruukkukukasta tehdyn labyrintin. Lepolan Puutarha lahjoitti gerberat. Kukilla on ihmeellinen vaikutus, sillä ihmiset alkoivat pitää niitä ominaan.
Kaisa Salmi on ihastunut gerberaan.
-makuelämyksen takuu
Brazil is back!
Brazil Argentina Uruguay
"Be part of a winning team"
Härän Sisäfile
www.stc-meat.com
Puh. Me tuotamme kukkaa hyvin intensiivisesti valojen avulla. Tukkutori [ 5 · 2009 ]
12
Taiteilija Kaisa Salmi:
"Kukat ovat niin mahtavia"
Rautatientori täyttyi heinäkuun 13. Turku (02) 279 3440 · stc-meat@stc-meat.fi. Ihmiset tulivat kuitenkin jo paljon varhaisemmin ja hamstrasivat niitä jopa peräkärrylisiä
Alkoholin arvonlisäveron laskeminen merkitsisi 112 miljoonan euron menetystä valtiolle ja sitä emme edes ole yrittäneet hakea, kuittaa Timo Lappi. Lapin mukaan poliittinen yksimielisyys on vallinnut jo kauan siitä, että ravintolaruoan arvonlisävero alennetaan kaupparuoan kanssa samalle tasolle, kunhan EU:n arvonlisäverodirektiivi sallii tämän toimenpiteen. Alkoholin myynti on katteellista ravintoloille ja ravintoloiden kautta tapahtuvasta myynnistä kertyy eniten verotuloja. Viime lamassa konkurssiin ajautui 350 ravintolaa tai hotellia vuodessa, ja nyt konkurssiin on
Ravintolaruoan hinnassa on kolmannes veroja.
Kokonaiset · kuoritut pilkotut · siivutetut tuorejalosteet · pakasteet keltaiset · punaiset · luomut
www.pekkavehvilainen.fi pekka@pekkavehvilainen.fi puh. Alkoholin vähittäiskauppa ja matkustajatuonti sekä muu tilastoimaton kulutus ovat kasvattaneet suhteellista osuuttaan. Jos talouden alamäki jatkuu ja kysyntä supistuu edelleen, on ALV-kysymys äärettömän ratkaiseva.
Ravintoloiden osuus alkoholin jakelijana on puolittunut
Timo Lappi sanoo ruokamyynnin kasvaneen viime lamasta alkaen viime kesään saakka, mutta ravintolasta myytävän alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta on laskenut. Matkailu- ja ravintolayrittäjiä edustavan MaRa ry:n mukaan ravintolaruoan veron alentamatta jättäminen olisi tyrmäys tälle työllisyyttä ylläpitävälle elinkeinolle.
V
altiovarainministeriön heinäkuun lopulla julkaisema budjettiesitys ei sisältänyt ravintolaruoan arvonlisäveron alentamista samalle tasolle kaupparuoan kanssa. Jollei arvonlisäveron alennusta tule, menettää valtio joka tapauksessa verotuloja, sillä työttömyys lisääntyy ja harmaatalous voimistuu. Viime maaliskuussa päästiin EU:n tasolla yksimielisyyteen direktiivin muuttamisesta ja veron alentamiseen olisi voitu Suomessakin ryhtyä.
Lapin mukaan ravintola-alalla on sopeuduttu myynnin laskuun vuokratyövoimaa vähentämällä ja osa-aikaisten työntekijöiden tunteja vähentämällä. Valtio menettäisi myös ansioverotuloja ja alkoholin valmisteverotuottoja, laskee Timo Lappi. Eduskunnan jo aiemmin päättämä arvonlisäveroalennus 17:sta 12 prosenttiin astuu voimaan lokakuun alussa. Vielä ei ole negatiivista päätöstä, vaan elokuun budjettiriihessä verokohteluun palataan. Veron alentamatta jättäminenkin on kallis ratkaisu valtiolle, mutta tätä näkökulmaa ei ole käsitelty.
Toimitusjohtaja Timo Lappi vaatii tasapuolista verokohtelua ravintolaruoalle.
Myynnin lasku liki 10 prosenttia
Ravintola-ala ajautui taantumaan jo viime vuoden jälkipuoliskolla, jolloin kasvu pysähtyi. 017 462 1468. Vuonna 1997 se oli 22 prosenttia mutta nyt ravintoloiden osuus jakelukanavana on enää 11 prosenttia. Toimitusjohtaja Timo Lappi ei ole heittänyt kirvestä kaivoon eikä lähde vielä syyttelemään hallitusta ravintola-alan pettämisestä. Luku on harhainen, se on bruttomenetys mutta ei netto. Esityksen toteutuessa se merkitsisi sitä, että ravintolan sisällä nautittavan ruoan arvonlisävero olisi jatkossakin 22 prosenttia ja ero kaupasta myytävään ruokaan ja myös ravintoloiden take away -ruokaan venähtäisi viidestä 10 prosenttiyksikköön. Yrittäjät eivät voi ymmärtää sitä, että päivittäistavarakauppa jota lama ei ole juuri hetkauttanut saisi veroalennuksen, mutta työllisyyttä ylläpitävä ravintola-ala ei sitä saisi, tulkitsee Lappi kentän tuntoja.
joutunut 200, toteaa Timo Lappi ja jatkaa, että konkurssien lukumäärä ei kerro todellista tilannetta, sillä ravintoloita lopetetaan muuten. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometrin mukaan toimialan näkymät ovat jo äärettömän pessimistiset ilman, että arvonlisäveron alennus jäisi toteutumatta, murehtii Timo Lappi. Vuonna 2010 ravintolat maksavat 48 miljoonaa euroa enemmän alkoholiveroa kuin vuonna 2007.
Laskelmat ovat harhaisia
Ravintolaruoan arvonlisäveron alentamisessa on ruvettu empimään, kun taloustilanne on muuttunut ja valtiovarainministeriö laskee valtion menettävän veronalennuksessa 300 miljoonaa euroa. Tänä vuonna myynti on ollut 89 prosenttia viimevuotista alempi. Lapin mukaan viime vuosina toteutetut ja jo päätetyt alkoholin valmisteveron korotukset lisäävät valtion verotuottoja merkittävästi. Massairtisanomisilta on toistaiseksi vältytty. Tukkutori [ 5 · 2009 ]
14
ässä-haastattelu
MaRa ry:n Timo lappi:
Ravintolaruoan alv-ratkaisu kuumentaa
Hallituksen budjettiriihessä Santahaminassa kiuasta kuumentaa ravintolaruoan arvonlisäverokohtelu. Taantuma puraisee pahiten kalleinta ravintolapäätä, mutta pikaruokapuolellakin kilpailu on kireää. Asia on kirjattu myös hallitusohjelmaan
Mutta puuha ei lopu koskaan. Toinen suunnitelma oli rauhoittua ja olla tekemättä juuri mitään mitä nyt ajella kauniissa kotomaassamme ihan huvin vuoksi. Rehellinen yrittäjä ei voi pärjätä, jos kilpailija jättää verot maksamatta ja käyttää pimeää työvoimaa, toteaa Timo Lappi. Siellä ulosmyynniksi merkitään 40 prosenttia, kun Suomessa sen osuus toistaiseksi on 10 prosenttia, kuvaa Timo Lappi naapurissa tapahtuvaa verokikkailua.
FAKTAT
MaRa ry
MaRa ry on matkailu-, hotelli-, ravintola- ja elämyspalvelualan sekä niihin liittyvän hyvinvointipalvelualan edunvalvoja. Lisätiedot www.heinontukku.fi
Hienoa!
Suomalaista tukkukauppaa 110 vuoden kokemuksella.
Perhedynamiikkaa
Poikani ja vaimoni saivat oman roolinsa appiukon työmaalla. 15
Tukkutori [ 5 · 2009 ]
Kova verotus luo harmaataloudelle kasvupohjaa
Timo Lappi kertoo MaRa ry:n taistelevan harmaataloutta vastaan vaatimalla mm. Mutta onneksi työt veivät mennessään! Minusta oli harvinaisen helppoa, jopa houkuttelevaa aloittaa työt! Mitään lomaltapaluun stressiä ei ollut havaittavissa. Siis ettei oltaisi tehty juuri mitään. Ravintola-alalla kiinteät kulut ovat suuret. uusilta jäseniltä valtakirjan, jolla yhdistys voi tarkistaa ettei jäseneksi aikovalla ole verovelkoja tai jos niitä on todistuksen niiden sopimisesta. Siksi pysyimme välttämään kaikki lomastressiä aiheuttavat asiat kokonaan. Välillä menee lyhyttä paneelia, välillä pitkää. Tehokas harjoitusmuoto on horjuvilla telineillä työskentely 8 metrin korkeudessa raskas naulapyssy kädessä. Verohallinto teetti vuosina 20032005 tutkimuksen, jossa käytiin tuhat ravintolaa läpi. Vain yksi asia on tekemättä. · Vuosittain 12 000 puhelua liiton 13 juristille · Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenenä MaRa vastaa sekä elinkeino- että työmarkkinapoliittisesta edunvalvonnasta ja palveluista. JäSENEt · MaRassa on 2 400 jäsentä, joilla on yli 5 500 toimipaikkaa · MaRan jäsenyritykset työllistävät noin 60 000 henkilöä · Jäsenyritysten liikevaihto on yli 5,5 miljardia euroa tOiMiNtA · Solmii neljä työehtosopimusta. Toinen suunnitelma kiteytyi appiukon päässä, kun hän halusi talonsa ulkovuorauksen remontoitavaksi juuri tänä kesänä ja unohti varata työmiehet kesäksi...
O
Ravintola-, suurkeittiö- ja kaupan alan ammattilaisten merkkitapahtuma. Lomapäivät muodostuvat vaihteleviksi ja erilaisiksi. Ja mikä parasta, lisäpuuhasta ei veloiteta mitään! ohella ruokahuolto- ja ylläpitotehtävät. Illat olivat seesteisiä ja rauhallisia. Välillä ehdimme juttelemaankin, mutta onneksi vain harvemmin. Paras terä oli poissa ja kaikki halusivat vain levätä ja kerätä voimia seuraavaan päivään. Kerron teille, miten syntyy erilainen loma! Loman suunnittelu alkoi kahdella tasolla, ihan vaan varmuuden vuoksi. Mitä, jos kuitenkin otettaisiin viikon loma...
Kirjoittaja Markku Helin on liikkeenjohdon osaamiskumppani, kokenut sparraaja ja toteutuksen tuki johtoryhmästä työnjohtoon saakka.
Helsingin Messukeskuksessa ti-ke 29.-30.9.2009 klo 11-19
len ottanut uuden otteen lomailuun: kotimaan matkailua, jännitystä, luovaa askartelua ja tietenkin perheen tiimityötä. Sitten erikoisharjoituksia keskivartalon ja tukilihasten hallintaan. Ruotsissa ravintolaruoan arvonlisävero on 25 prosenttia ja take a way -ruoan 12 prosenttia. Harmaatalouteen hairahtuneista ravintoloista oli omistaja taustaltaan ulkomaalainen seitsemässä tapauksessa kymmenestä. Perillä ensin bodypumppausta telineiden rakentamisen muodossa. Lasku kolmen ruokalajin illallisessa vähäisen alkoholin kanssa sisältää veroja 3233 prosenttia. Hieman on nykyajan velttous tarttunut omaan perheeseenikin. Työaikajoustoista sovittu PAMin kanssa. Hotelli- ja ravintola-alalla harmaatalouden arvo on vuosittain jopa 500 miljoonaa euroa, josta saamatta jäävän arvonlisäveron osuus on 120 miljoonaa euroa. Jos ravintolassa nautittavan ruoan arvonlisävero ei alene, tulee ravintoloille suuri kiusaus merkitä todellista suurempi osa myynnistä ulosmyynniksi, jonka arvonlisävero on sama kuin kaupparuoan. Poika soitti sirkkeliä aamusta iltaan ja vaimo sai omien työtehtäviensä. Sain olla koko loman ajan tarkkana, ettei puhe kääntynyt siihen toiseen lomasuunnitelmaamme. · Restamark Oy on MaRa:n myynti- ja markkinointiyhtiö · Julkaisee matkailu- ja ravintolayritysten ammattilehti Vitriiniä
HelIN
[Täydellinen loma]
Jännitystä ja toimintaa
Ajaminen Helsinki-Lahti moottoritietä appiukon työmaalle vetää vertoja formulamatkailulle. Joinakin päivinä sataa, toisina paistaa. Autoa lykkää kahta puolta ohi ja samalla vedän perässäroikkujien letkaa kuin vuoristoradalla ikään. Ja mikä parasta, aina oli jokin uusi yllätys odottamassa lomakohteessamme. Ravintolasta myytävän oluttuopin hinnassa on kolmasosa olutta ja sen sisältämiä veroja, kolmasosa on työvoimakuluja ja kolmannes on vuokria ja muita kiinteitä kuluja kuten valvonta- ja teostomaksuja. Rautaa ylös niin, että käsivarret huutavat armoa. Siinä saa kokea suuren maailma sykettä ilman ulkomaanmatkoja
Pankin yösäilö on meillä kylmiönä, ihastelee Kaisu tilojen sopivuutta. Tukkutori [ 5 · 2009 ]
16
Oliviassa oivaa sidontaa
Kukkakauppa Olivia sijaitsee Torniossa vain parin minuutin matkan päässä Ruotsin rajalta. Hintatasot on sama. Pidimme ekavuonna kauppaa avoinna sunnuntaisinkin, mutta nykyisin olemme sunnuntait suljettu.
Asiakkaamme ovat oppineet ostamaan lauantaina sunnuntainkin tarpeen, toteaa Kaisu tyytyväisenä
Sopuisaa yhteistyötä
Torniossa on neljä kukkakauppaa, ja Kaisu toteaa kaikkien yrittäjien
PERENAN ja
mansikoiden taimia
Talman lehtopuutarha p. Meidän myymälämme on oma juttunsa. Taimisto loppui ja kukkapisteen tilat kävivät pieneksi. Ne ovat pohjoisessa korkeita asetelmatyyppisiä, mutta Etelä-Ruotsissa koristellaan arkku ja viedään yksi kukka. Intoa on kehittää ja käydä kursseilla, kertoo Kaisu. Tänne on helppo tulla, kun parkkitilaa riittää. Nämä tilat ovat avarat ja valoisat. 02-4773311
ikea vei
välien olevan hyvät. Taimistolla oli Kukkapiste Olivia K-supermarketin tiloissa ja Anne myi sen Kaisulle. Vuonna 2005 Kaisu ja Anne löysivät Kemintien varrelta pankin
K
entiset tilat, josta saatiin kukkakaupan myymälätilaa 100 neliötä ja saman verran takahuonetilaa. Tornion ostoskeskukseen on matkaa kilometri ja me olemme täällä "maan puolella". Suomalainen sidonta pärjää ruotsalaiselle eikä asiakasvuotoa naapuriin ole.
aisu Väisänen ja Anne Lääkkölä omistavat tasaosuuksin Kukkakauppa Olivia Oy:n. Ruotsissa on oma tyyli hautalaitteissa. Heidän tiensä yhtyivät, kun Kaisu meni töihin Kuuren taimistoon, joka oli ollut Annen suvulla 90 vuotta. Meidän pitää pysyä ajan hengessä. Eivät asiakkaat Suomesta karkaa Ruotsin puolelle. Kun täällä ei ole tukkuja, voimme turvautua naapurin apuun, jos jokin kukka pääsee loppumaan. Kaisu Väisänen toimii Suomen Kukkakauppiasliiton hallituksessa toista kautta ja hän näkee, että Suomessa koulutus ja sidonta elävät nykypäivässä verrattuna Pohjois-Ruotsiin, jossa sidontatyyli on vanhahtava. Ruotsissa ostetaan enemmän arkikukkaa ja itselle, kun taas Suomessa ostetaan lahjakukkia. Kauppakeskuksen yhteydessä toi-
Kaisu Väisänen kertoo, että kukkakaupan myynnistä neljä viidesosa on sidontaa.
minen olisi liian sitovaa. Taimiston aikaan huomasin, että ruotsalaiset ostavat Suomesta kesäkukkaa.. Kukkakauppa Olivian myynnistä 80 % on sidontaa. Kaikki kukkakaupat ovat erilaisia emmekä taistele samoista asiakkaista. Asiakaskunta on vaativaista ja se on meidän etu. 09-2396108, 040-7358351 www.talmanlehtopuutarha.fi
PALVELEVA KUKKATARVIKETUKKU liikenteessä kolme tarvikeautoa laadukas verkkokauppa
Kukkakauppa Oliviassa kukat on aseteltu avarasti eri tasoille.
www.suomenkukkatarvike.fi
Kukkakaupan erikoistukku lahjat & sisustus
www.decopot.fi
myymälät:Helsinki tukkutori / Paimio autot: koko Suomi puh. Ruotsalaisetkaan eivät Kaisun mukaan tee paljoa kukkakauppaostoksia rajan yli. Häitä ja hautajaisia riittää, kunhan vaan itse jaksaa. Kukkakauppa Olivia on auki kesällä arkisin kello 9-17 ja lauantaisin kello 14:ään
17
Tukkutori [ 5 · 2009 ]
Olivia on pankin entisissä tiloissa ja parkkipaikkoja on riittävästi.
Anne Lääkkölä on Kaisun yhtiökumppani.
viherkasvimyynnin
Vuoden 2006 lopulla Ikea avasi suurmyymälän Haaparannassa ja se vei Kaisun mukaan viherkasvi-
myynnin. Kaisu on tyytyväinen kukkatarjontaan, kun kukkatukun auto käy joka päivä pihassa. Kesäkuun alussa Kempeleen Puutarhaoppilaitoksella pidetyssä vuosikokouksessa piiri valitsi puheenjohtajaksi Anita Hyvösen, jonka liike Kukkataituri Kukka Havia on Raahen keskustassa. Kaisu aprikoi, että neljä torniolaista kukkakauppaa voisi yhdessä palkata yhden työntekijän, mutta ongelmana on se, että kaikilla on samaan aikaan ruuhkahuiput. Painetta olisi palkata yksi vielä, mutta kokopäiväksi hommaa ei riitä. Hallitustyöskentely on mielenkiintoista ja mukavaa. Hallitukseen valittiin Katri Pyhäluoto Kajaanista, Maija takkinen Oulusta, Kaisu väisänen Torniosta, Markku Kallinkoski Kuusamosta ja Marja Peltola-Oikarainen Ivalosta. Kukkakauppa Oliviassa työskentelee Kaisun ja Annen lisäksi Kaisun Johanna-sisko. Sitä voisi kehittääkin, mutta sidontaa on riit-
tänyt hyvin eikä painetta ole saada lisäjuttuja. Jos kukkien arvonlisävero olisi alempi, voisimme työllistää yhden henkilön, laskeskelee Kaisu. Siellä saa vaihtaa kuulumisia ja tutustua alan konkareihin sekä oppia niin perinteitä kuin uusia juttuja.. Oulusta käyvät niin Kukkatoimituksen kuin Huiskulankin autot kahdesti viikossa ja maanantaisin vierailee hollantilainen auto, talvisin se käy jopa kahdesti viikossa.
Pohjoisessa virkistytään
SKKL:n Pohjois-Suomen piiri on elvyttämässä toimintaansa. Piirin toiminta on ollut jäissä, mutta syksyllä aloitetaan reippaammin. Ohjelmassa tulee olemaan kursseja ja koulutuksia, ehkäpä järjestämme jopa kisoja, enteilee piirin rahastonhoitajaksi valittu Kaisu Väisänen. Teemme vihersisustusta ja viherkasvien huoltoa. Kaisu kertoo jo ensimmäisen kauden valtakunnallisen liiton hallituksessa antaneen paljon
Talvella kiitolinjat kuljettavat tuotteitamme Leville asti, tarkentaa Ahola. Yrityksen perustaja ja omistaja on Kaitsu Vuorio. Tukkutori [ 5 · 2009 ]
18
erikoisuuksien Vihannespörssi
Vihannespörssi Oy perustettiin edellisen laman aikaan vuonna 1995, ja se kasvoi nopeasti hyvällä palvelulla ja laajalla tuotevalikoimalla merkittäväksi ravintolasektorin hovihankkijaksi.
ihannespörssi Oy:n asiakkaat ovat sataprosenttisesti HoReCa-sektorilta. Vihannespörssin toimitilat ovat Tukkutorin väestösuojassa, joka on viileä kesähelteilläkin. Osa ravintoloista on päättänyt käyttää kotimaista ja ne pysyvät linjallaan. Pikkupomoja ei enää otetakaan syömään. Kymmenittäin ravintoloita on lopettanut ja ravintolat ovat vaihtaneet nopealla aikavälillä omistajaa. Jos luvattua ravintolaruuan arvonlisäveron alennusta ei tule, tulee kaatumaan vielä lisää ravintoloita. Myös muutamia maakuntatukkuja on asiakkaanamme, kertoo ostoista vastaava Jukka Ahola. Myöskään turistit eivät käytä ravintolapalveluita entiseen malliin.
"Snadisti petrattu"
Jukka Ahola kertoo ravintoloiden muuttaneen ostokäyttäytymistään. Nyt haetaan halvempia raaka-aineratkaisuja. Toinen
toimipiste on Turussa, josta jakelua on Poriin ja Saloon saakka. Jotkut ravintolat halusivat vuosi sitten jonkun tuotteen kotimaisena, mutta nyt kynnys
Leila Lehtosaari on ollut keräilijänä pari vuotta ja nyt suosikkituotteena on kotimainen vadelma.
Jukka Ahola kertoo Vihannespörssin valtteihin kuuluvan joustavan palvelun ja laajan hevituotteiden valikoiman.
ostaa tilalle halvempaa ulkomaista on matalampi. Ahola myöntää, että lama näkyy ravintolasektorilla. Kesäisin meillä on reitti Hankoon saakka. Ravintolaketjut ovat pitäneet paremmin pintansa.
V
Ahola sanoo huippuravintoloiden mestareiden kertoneen, että aiemmin rikkaat firmat varasivat 1520 hengelle päivällisen, mutta nyt porukoiden koko on supistunut kolmannekseen. Joustavuus ja tuotevalikoiman laaja skaala erikoisuudet ja ovat valttejamme.
volyymisalaattien pilkkominen on ulkoistettu
Vihannespörssi on myös erikoistunut harvinaisten off seasons -tuot-
Ja eikun myymään...... - Skaala on laidasta laitaan, mutta painotus on yksityisellä puolella. syömään maukkaan terveellisesti!
www. Asiakkaiden vaikeuksista ja kokonaismarkkinoiden tippumisesta huolimatta Jukka Ahola kertoo
Vihannespörssin "snadisti petranneen" myyntiään. tu o r e v e r k k o . fi. Vihannespörssin liikevaihto on 1516 miljoonaa euroa ja henkilökuntaa on 60. Helsin-
gistä jakelureitit ulottuvat Tampereelle, Lahteen ja Porvooseen
Sen omassa leikkaamossa käsitellään vihanneksia ja hedelmiä valikoimassa on yhteensä sata erilaista vihannes- ja hedelmäsalaattipohjaa. Vihannespörssillä on vuonna 2004 saadut koko toiminnan kattavat laatu- ja ympäristösertifikaatit. Erikoistuotteille pitää luoda jatkuva virta, jotta tuottaja tietää niillä olevan ostajan. Ahola sanoo, että erikoisuuksia
tilatessa asiakas tilaa muitakin tuotteita ja kokonaisuus muodostuu kannattavaksi. Sitten olin Tuoretukku Laukkarisella 15 vuotta ja täällä Vihannespörssissä olen ollut jo seitsemän vuotta, kertoo yrityksen hallinnosta vastaava Timo Mantila työhistoriansa.
teiden ja erikoisuuksien maahantuontiin ympäri maailmaa. 19
Tukkutori [ 5 · 2009 ]
Tulin hevi-alalle 15-vuotiaana, kun menin Kontio&Kontiolle töihin. On myös luotava markkinat, jotta tavara kiertää. Jalostetun määrä on kasvanut. Monet kotimaiset pientuottajat ovat myös löytäneet Vihannespörssistä markkinaväylän. Oma leikkaamo keskittyy erikoisempaan tuotantoon, mutta volyymituotteiden valmistuksen
Vihannespörssi myy Ahlbergin puutarhan viljelemiä syötäviä kukkia.
olemme ulkoistaneet, sillä muuten pudottaisiin kilpailusta, selvittää Jukka Ahola.. Kysymykseen, kuinka erikoisuuksia on saatavilla, Ahola vastaa, etteivät ne olisi erikoistuotteita, jos niiden saatavuus ei olisi vaikeata
Metroasema on jo toiminnassa ja suunnitteilla on kolmen raitiotielinjan ulottaminen alueelle. Lisäksi viisi linja-autolinjaa tulee päättymään metroaseman viereen, ja neljä kulkee metroaseman kautta. Kalasatamasta on poistettu ratakiskot ja vanhat rakennukset on purettu. Sörnäistenniemen kaavaalueen ensimmäisessä esirakentamisurakassa saimme 40 prosentin säästön budjetoituun, sanoo projektinjohtaja Hannu Asikainen tyytyväisenä. Metroaseman eteläpuolella rakentamaan päästään jo ensi vuonna. K A N T O L A
OY
TYÖPAJANKATU 10 B A 36 | 00580 HELSINKI arkk.tsto@kantola.fi | Puh. Ilmastomuutoksen aiheuttamaan meren pinnan nousemiseen varaudutaan nostamalla maanpintaa nykyisestään metrillä. Ensimmäiseksi rakennetaan opiskelijoiden asuntosäätiön HOAS:in asuntoja, kaupungin omaa tuotantoa ja OP-Eläkekassan ja S-Asuntojen yhteistä korttelia, johon tulee niin sosiaalista kuin vapaarahoitteistakin asuntotuotantoa. Kulosaaren sillan Kalasataman puoleinen pää on ollut kesän ajan
K
tunkkien varassa, kun tukipilareita on vahvistettu ja paikkaa vaihdettu . Kalasataman koko kaupunginosa rakennetaan osakokonaisuuksina valmiiksi noin 25 vuodessa. 09-4780 2080 Fax 09-4780 2082 | GSM 0400-818 366
Kalasataman alueen esirakentamistöiden on arvioitu maksavan noin 200 milj. Sillan eteläpuolella maaperään rakennetaan paalulaattoja ja sitä syvätiivistetään tonnien painoisella juntalla. Myös liityntäpysäköinti sijoitetaan metroaseman läheisyyteen. Asikaisen mukaan Kulosaaren sillan pohjoispuolelta saa ensimmäisenä häädön Tuko Logistics Oy:n terminaali. Kaikkiaan Kalasatamaan on tulossa 18 000 asukasta ja työpaikkoja alueelle tulee noin 10 000. Kunkin Saksasta tuodun tunkin nostovoima on 150250 tonnia. Ellei eläkeikää kovin paljoa nosteta, nauraa Asikainen.
nousun alkuvaiheeseen. Se on kaksi kertaa suurempi kuin Kamppi, joka rakennettiin hyvään aikaan. Projektinjohtaja Hannu Asikaisella onkin edessään koko lopun työuran kestävä projekti. Ideana on, että rakentaminen lähtee liikkeelle metroaseman kupeesta. euroa, mutta ensimmäisiä urakoita on toteutettu merkittävästi arvioitua edullisemmin.. Pohjoisempana olevissa Tukkutorin hallintaan kuuluvissa kiinteistöissä voidaan toimia vielä muutama vuosi.
Kalasatama on ollut lähes tyhjä laivoista viime marraskuusta alkaen. Kalasatama on hyvin houkutteleva paikka toimitiloille, sillä alueelle tulee hyvin toimiva joukkoliikenne ja merinäköalat. Lindström Investin ja YIT:n yhteistyössä toteuttama Business Park Hermannin rantatiellä valmistuu jo ensi tammikuussa. Tässä, Sörnäistenniemen,
Projektinjohtaja Hannu Asikainen johta a Kalasataman rakentamista kaupungintalossa olevasta työhuoneesta, josta on näkymä Senaatintorille.
ARKKITEHTITOIMISTO
P. Tukkutori [ 5 · 2009 ]
TeksTi ja kuvaT Saila Routio
20
Kalasatama ei jäädy
Kalasataman rakennusprojekti on alkanut Kulosaaren sillan eteläpuolelta esirakentamistöillä. Kalasataman keskuksen rakentaminen ajoittunee vastaavaan ajankohtaan talouden
alasatamassa käy kuhina, vaikka satama suljettiin viime marraskuussa. Cargotecilla on tonttivaraus pääkonttorille Kulosaaren sillan kupeessa meren rannassa ja SRV:llä on myös tonttivaraus pääkonttoria varten Junatien eteläpuolella. Hannu Asikainen kertoo Kalasatamaan tulevan monipuolista asuntokantaa kaupungin omaksuman linjan mukaisesti: vapaarahoitteista, valtion tukemaa vuokraasumista ja välimalleina hitas- ja asumisoikeusasuntoja sijoitetaan kaikille asuinalueille. Lama ei ole viivästyttänyt lainkaan hanketta, sillä meneillään
on kaupungin investoinnit, jotka toteutetaan kuten on suunniteltu.
Asuntorakentamisella aloitetaan
Asikaisen mukaan lama-aikana on hyvä suunnitella, ja myös rakentaa, kun hinnat ovat alhaisemmat ja ryhtyä toteuttamaan sitten, kun laman helpottaessa siihen uskalletaan ryhtyä. Kalasataman keskuksen tulee muodostamaan metroaseman ympärillä olevat neljä korttelia, joihin on kaavoitettu yhteensä noin 100 000 kerrosneliömetriä liike- ja toimitilaa. Metrokorttelin kaavassa toimitilaa on 170 000 kerrosneliömetriä. Lama ei ole jäädyttänyt hanketta lainkaan, sillä alkuun toteutetaan kaupungin investoinnit suunnitelmien mukaisesti.
asemakaavassa on 108 000 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta ja asukkaita tulee 2700, joista ensimmäiset pääsevät muuttamaan vuoden 2011 lopussa, selvittää Asikainen. Satamaraiteet ja tai osa varastorakennuksista on purettu ja esirakentamistyöt ovat käynnissä.
Business Park valmistuu ensin
Kalasatamasta on tulossa merkittävä toimitilarakentamisen keskittymä. Noin 10 millimetrin nostoon tarvittiin 40 nestetunkkia
Poista vakava riskitekijä ja varmista turvalliset ja laadukkaat tuotteet asiakkaille etävalvomalla säilytysolosuhteita TempNetillä 24/7.
Tiedustelut ja tilaukset: puh. TempNet huolehtii laadusta, sillä se tarkkailee säilytyslämpötilaa tauotta. OLETKO VAKUUTTUNUT KYLMÄKETJUN TOTEUTUMISESTA VUOROKAUDEN jokainen tunti. (018) 364 612, fax (018) 364 646. Saat lämpötilahistorian tietokoneellesi nettiyhteyden kautta missä tahansa. Antureiden asentamiseen riittää ruuvimeisseli. Elintarvikkeiden säilytysolosuhteissa voi tapahtua juuri silloin muutoksia kun henkilökunta ei ole paikalla. HELPPO ASENTAA, KÄYTTÄÄ JA LAAJENTAA TempNet sisältää langattomat anturit ja tukiaseman. Saat hälytyksen kännykkääsi, jos säilytyslämpötila muuttuu uhkaavasti. Sitten liität tukiaseman sähköverkkoon ja asennus on valmis. Mittaustiedot näet nettiselaimella välittömästi. 21
Tukkutori [ 5 · 2009 ]
"HELPPO ASENTAA, KÄYTTÄÄ JA LAAJENTAA"
Laadukkaan kylmäketjun puolesta Controlmatic Oy
Elintarvikkeiden oikea säilytys vaatii tietoa. 0207 999 790 ja myynti@controlmatic.fi · www.controlmatic.fi Controlmatic Oy, Länsikatu 15, 80110 Joensuu
* Komission asetus (EY) N:o 37/2005 ja maaja metsätalousministeriön asetus eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (28/2009)
Aurinkoiselta Ahvenanmaalta
RAIKKAAT KOTIMAISET OMENAT JA PÄÄRYNÄT.
Kysy omasta tukustasi
Ålands Trädgårdshall Ahvenanmaalta myy vuosittain 2 000 000 kg omenoita ja 10 000 000 kg vihanneksia. TempNet on Eviran hyväksymä ja täyttää elintarvikkeiden säilytystiloja koskevat määräykset*. Myynnin hoitaa Anders Mattsson puh. Järjestelmään on saatavissa kosteudenmittaus, oviseuranta, liiketilatunnistin, työaikaja työlajiseuranta, henkilöstökirjaus, piikkimittari tuotekohtaiseen lämpötilanseurantaan ja vastaanottotarkistukseen sekä kuljetusten lämpötilaseuranta. TempNet tallentaa ja säilyttää mittaustiedot. TempNet on ainutlaatuinen langaton ja automaattinen lämpötilojen mittausjärjestelmä. Seurauksena voi olla varastoitujen tuotteiden pilaantuminen ja taloudellinen menekki
Myös IT-sovellusmaailmassa on varmasti vielä useita polkuja löytämättä. Kilpailukyvyn lisääminen on nyt erityisen tärkeää ja logistiikkaa kehittämällä yritykset voivat saavuttaa merkittäviä säästöjä, toteaa Taulavuori. Palvelualat, julkinen talous, kotimainen kysyntä eivät enää kykene vetämään raskasta lastia perässään, vaan yskivät yhä pahemmin parin. Suomalaisten mukavuusaika on ainakin väliaikaisesti ohi, mutta uskon vakaasti, että sitkeänä ja "puolihulluna" kansana olemme tottuneet selviytymään vaikeinakin aikoina.
Timo Taulavuori
www.kalasatama.fi
iime viikkojen talousuutiset ovat olleet suomalaisille hyytävää luettavaa. Toimitusjohtaja Ari Suomalainen kertoo, että nämä kolme yritystä olivat aiemminkin Panostaja Oyj:n sataprosenttisesti omistamia firmoja. Kiinnikekeskus on yksi harvoista erikoisliikkeistä pääkaupunkiseudulla, toteaa Suomalainen.
Tarmo Alastalo sanoo omavalvonnan olevan nyt helppoa, sillä manuaalisesti ei enää tarvitse kirjata lämpötiloja ylös, kun tieto kulkee langattomasti mittasensorista tukiaseman kautta nettipalvelimelle.
Lounaskahvila
Rannikko
Tervetuloa tutustumaan!
Hermannin Rantatie 10, 2. Perinteiset suomalaiset vahvat
V
alat, metsä ja metalli, jäähtyvät ennennäkemätöntä vauhtia. Viime laman vaikutuksista meidät pelasti Nokian johdolla teknologiateollisuus. Ja pieni paine antaa niille vauhtia. Kun Bkt laskee, jää meille oikeasti vastaavan verran vähemmän jaettavaa yleisen hyvinvoinnin ylläpitoon. Niille ainakin maailmalla olisi kysyntää. Tukkutori [ 5 · 2009 ]
22
Ruuvifirmat fuusioituivat
Tukkutorilla sijaitseva Helsingin Laaturuuvi Oy, Porin Pultti Oy ja Ruuvi-Pojat Oy Tampereelta yhdistyivät kesäkuun alussa Suomen Kiinnikekeskus Oy:ksi. Logistiikkahanke käynnistyi pari vuotta sitten, jolloin tehtiin esiselvitys.
TAUlAVUORI
[Hinaaja haussa]
seuraavan vuoden ajan. Monipuolinen lounasvalikoima! Kaupungin intressissä on edistää Tukkutori-alueen yritysten kilpailuedellytyksiä, jotta ne Lounaskahvila avoinna 06.00 -16.00 voisivat jatkossakin olla vaihtoehtona suurille keskusliikkeille. Asiakas saa yhden toimituksen ja yhden laskun, mutta monen yrityksen tuotteita, kuvaa Erkki timmerbacka UnitedLog Finland Oy:stä, jonka aiempi nimi oli Establish Finland Oy:stä. Tuleeko Suomesta uusi itäblokin kehitysmaa vai löytyykö pian hinaaja vetämään meidät pinnalle. Muun muassa teollisuustuotannon vienti on laskenut viime vuodesta yli 40 %:a ja työttömyyden kasvu jatkuu. Olemme olleet Tukkutorilla vuodesta 1999 alkaen, mutta itse
Omavalvontalaitteet tarjoushinnalla
C
ontrolmatic Oy Ltd on keskittynyt langattomien lämpötilaseurantajärjestelmien kehittämiseen. Uusi veturi voisi löytyä ehkä hyvinvointi- ja elintarvikeinnovaatioista tai ympäristö- ja energiatekniikasta. Mistä nyt löytyy uutta vetoapua. Taantumassa jaetaan valttikortteja uudelleen ja nousun hetkellä paljastetaan, kenellä ne ovat. Nyt olemme avanneet käteismyynnin myös yksityisasiakkaille. Se voi olla palkanlaskun perustana ja sillä voidaan kirjata myös työlajit, jolloin saadaan perusteet kustannuslaskentaan.
Ari Suomalainen
firma on 30 vuotta vanha. Yritys tekee Tukkutorialueen yrityksille yhteishankintatarjouksen. Bruttokansantuotteessa niiden vaikutus on melkoinen. Lämpötiloille voidaan antaa raja-arvot, joiden rikkoutuessa palvelin lähettää tekstiviestin. Toiminta jatkuu kuten ennenkin, mutta luonnollisesti voimme tehostaa toimintaa, kun kolmen yrityksen asemasta on yksi osakeyhtiö. Alastalo kertoo järjestelmän olevan laajennettavissa myös työaikaseurantaan. Siinä toteutetaan uutta asiakaslähtöistä toimintamallia, jossa asiakkaat voivat samasta nettinäkymästä poimia eri toimittajien tavaraa. Nyt omavalvonta on helppoa. Sieltä tieto siirtyy palvelimelle ja asiakas voi katsella lämpötiladataa netistä, kertoo myyntipäällikkö Tarmo Alastalo ja sanoo järjestelmän saaneen Eviran hyväksynnän. krs 050 5399 042 Heidi Tolonen www.lounaskahvila-rannikko.fi
Catering-palvelu sauna-, kahvila- ja kabinettitilan vuokraus viikonloppuisin
Avoinna 7.00 -16.00 · Lounas 11.00 - 14.00
Tukkutorin logistiikkaa pilotoidaan
Kalasatamaan!
Tuo yrityksesi
Helsingin kaupungin tukema logistiikkahanke on edennyt ja syyskuussa alkaa pilottivaihe. Luovuutta ja suoritustehokkuutta syntyy aina uusissa tilanteissa. Yrittäjä voi antaa terveysviranomaisille oikeuden seurata kriittisten pisteiden lämpötiloja netistä, jolloin viranomaisen ei tarvitse tehdä valvontaa paikanpäällä. Pienen Suomen olisi löydettävä uusia vientialoja, joiden turvin muut palvelut ja julkinen talous pidetään toiminnassa. Taantuman pohjakosketus maailmalla on koettu, mutta Suomi tuntuu edelleen vajoavan. Kylmäkuljetuksissa mittausväli on viisi minuuttia. Mittasensorit viedään kylmätilaan ja ne lähettävät langattomasti lämpötilalukemat 15 minuutin välein Master-tukiasemaan. Metsä lienee pysyvästi. Pilottivaiheessa on mukana HoReCa-alan toimittajia Tukkutorilta. Myös maakuntien lähiruokaa tuottavien yritysten valikoimaa tulee palveluun. Talous uppoaa kuin Jaakon heittämä kylmä kivi. Kaupunki haluaa myös vähenKokoustilat 10 -15 hlölle klo 16.00 jälkeen jakeluliikenteen määriä ja siten liikenneruuhkien haittavaikutuksia, kertoo toimitusjohtaja tää timo taulavuori Helsingin Tukkutorilta
Digitaalinen näköisversio www.tukkutori.eu 5 / nro ILMESTYMINEN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2009 seitsemän kertaa: 31. lokakuuta 4. tammikuuta 27. TILAUSHINTA Vuonna 2009 tilaushinta on 35 euroa JAKELU 6000 kpl ravintoloille, vähittäiskaupoille, kukkakaupoille ja tukuille. elokuuta 16. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava.
VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIOT
äylä
Tukkutori -lehden toimitus löytyy kartalta ruudusta D7
RAVINTOLA · RESTAURANT
Kyläsaarenkatu 14 · Avoinna ma-pe 6-17 Lounas- 2 lämminruoka vaihtoehtoa, buffet salaatti, leipä, juomat 7,50 ja kahvi sisältyvät hintaan
Meiltä myös pizzat ja kebabit alkaen 4,- · myös mukaan · Tervetuloa!
TIIRA
Apua stressiin ja kipuihin Aivojumppa-esittely
www.kinesiologia.fi
Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Kantola
Itäv
Herm
annin
kat
u
rant
an
MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala Puh. toukokuuta 18. joulukuuta TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C, 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443, jouko.tikkanen@tukkutori.eu Toimittajat Saila Routio
2 3 4 5 6 7 8 9
Veikko Laine
n an in nt ra ie at
Agroksenmäki
Verkkosa
arenkuja
Kalamesta Berrymasters STC-Meat HL-Vihannes Vihannestukku Backman P. Lehti tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita on saatavissa. kesäkuuta 21. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä.. Hevitukkurit
TUKKUTORI
Vihannespörssi
a Kyläsa tu renka
Ravintola Tiira
ten
Helsingin kukkatoimitus Huiskula
k at
-lehti
Cema Maustetukku
u
Suomen kinesiologia yhdistys Kukkavirta Haahka Decopot Äyriäistukku rk Ve kos Festikett aar
itie
Sör
näi s
enk
atu
Lounaskahvila Rannikko Re:Office / Modeo
Satovihannes
Tyn nyr int eki jän kat u
10 11 12 13
lau tat arh
nk
atu
Heinon Tukku Kiinnikekeskus Heinon tukku Sixt Tilipiste
mo ka tu
atie
Va nh
Työ p
Palema kahvila-ravintola
aja
aT alv
Graafinen suunnittelu ja taitto Marja Kosonen Wille Lehtinen LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky
Ver k
kok
atu
Helsingin kalansavustamo
Pan i
Arkkitehtitoimisto P. 23
Tukkutori [ 5 · 2009 ]
Pääkaupunkiseudun tekijät
120 3 45 4 5 Lihatukku Harri Tamminen, Kuninkaanmäki Heinon Tukku, Koivuhaka
ii äi KEH
Maakuntien mestarit
6 7
i Hä KE
Erikoislahjatukku, Pietarsaari Pekka Vehviläinen, Siilinjärvi Tuoreverkko, Kuopio Pakkasmarja, Suonenjoki Controlmatic, Joensuu
170
1
Resta-Mesta, Arabia
KEHä ii
Suomen Kukkatarvike, Ylöjärvi 51 Ruusutarha, Kouvola Rengon Taimitarha Green World Consulting, Tervakoski Myllynparas, Hyvinkää Talman Lehtopuutarha, Sipoo Puutarha Tahvoset, Pohja
Plas Kukka, Turku Decopot, Paimio ÅTH, Ahvenanmaa
TUKKUTORI - Tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
A B C d e F G H I J K 1
rm He
TUKKUTORI
Tukkutorilla: Frosteruksen Puutarha, Karkkila Kanervon Puutarha, Mäntsälä Tapio Tammilehto, Tuusula
TUKKUTORI-lehti on pääkaupunkiseudun ja maakuntien yritysten kohtaamispaikka. 044-355 4304 ilmoitukset@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali aineisto@tukkutori.eu Painopaikka Printall AS ISSN 1796-5012 4. maaliskuuta 7