Kaslink kasvaa maidolla s. 10 Sampo on somessa s. 6 Kokkikartano nostaa valmisruokaa s. 8 5 | 2015 | Lehti yhdistää tukkukauppojen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat Ravintolatarjonta on ”bistroitunut” s. 4
Nuoret pakolaismiehet ovat riskejä tekemään monenmoista työtä, mutta kielitaidottomina he eivät alkuun pysty antamaan työehtosopimusten määrittelemää palkka tasoa vastaavaa panosta työnantajalle. Äläpä hätäile! Voit lukea lehteä digitaalisena näköispainoksena osoitteessa www.lehtiluukku.fi —> Tukkutori hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. lokakuuta muistaen juhlapäivänään uskollisia asiakasomistajiaan monin tavoin. Toimialue kattaa Espoon, Helsingin, Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Tuusulan ja Vantaan. Metsänraivaus ja marjanpoiminta voisivat antaa lisätienestiä tekeville ihmisille. Mitä pakolaisille pitäisi tehdä. Jos sallitaan pakolaisten työllistyvän pienellä palkalla, me voimme ottaa erittäin suurenkin määrän pakolaisia eikä se tule yhteiskunnalle maksamaan juuri mitään. Linjana näyttää olevan sulloa heidät kalliilla ylläpidettäviin vastaanottokeskuksiin, joita jo yksityisetkin firmat perustavat bisnesmielessä. Tämäkö on inhimillisyyttä. l Prismoissa oli tarjolla kakkukahvit 110-vuotissynttäreiden johdosta. Palkka nousisi kielitaidon ja osaamisen karttuessa esimerkiksi viidessä vuodessa työehtosopimusten mukaiselle tasolle. Suomessa ei edes uskalleta keskustella yksinkertaisesta ratkaisusta, joka olisi inhimillisesti paras ja taloudellisesti edullisin. Yli 50 vuotta osuuskaupan jäsenenä olleille, edelleen aktiivisille asiakkailleen HOK-Elanto lähettää lahjaksi Vallila Designin suunnittelemasta juhlakuosista valmistetun kotimaisen esiliinaan. Maalta löytyisi halpoja asuntoja. Jos tulemisen motiivina on ollut halu päästä Suomen kaltaisen sosiaaliturvan piiriin, sitä emme tarjoaisi. +358 9 7539390 Fax +358 9 717148 Email info@berrymasters.com Web www.berrymasters.com Kapinallinen kauppa on 110-vuotias Vanhat lehdet hukassa. Samalla he kotoutuisivat ja oppisivat kielen. H elsinkiläiset perustivat vuonna 1905 Osuusliike Elannon. Juhlakahvit varauduttiin tarjoamaan 110 000:lle. Mutta sen sijaan tarjoaisimme työtä sellaisin ehdoin, jotka takaisivat vähintäänkin sosiaaliturvan tasoisen toimeentulon. HOK-Elanto on S-ryhmän suurin alueosuuskauppa, jonka omistaa 583 210 asiakasomistajataloutta. Elannon ja SOK:n teiden erkaannuttua sisällissodan jälkeen perustettiin vuonna 1919 Helsingin Osuuskauppa HOK. HOK-Elanto on päättänyt myös nostaa osuusmaksun arvoa rahastokorotuksella 35 eurosta 100 euroon, mikä on 65 euron lahja kaikille jäsenille. HOK-Elannon pitkä tarina on koottu Kapinallinen kauppa -kirjaan. Myös Suomen Punainen Risti sai osansa HOK-Elannon juhlinnasta, kun osuuskauppa lahjoitti SPR:n katastrofirahastoon 110 000 euroa. TÄYDEN PALVELUN MARJAJA SIENITUKKU Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen Pakolaiset kotoutuvat työllä – ei sosiaaliturvalla Pakolaisten suuri määrä nostattaa kantaväestön vastarintaa niin Suomessa kuin muualla EU:ssa. Päinvastoin, sillä sata tuhatta työiässä olevaa henkilöä voi paikata merkittävästi Suomen kestävyysvajetta. Kielitaidottomina pakolaiset eivät työllisty normaalein palkkaehdoin. Hyvistä työntekijöistä kilpailtaisiin, ja heidän palkkansa nousisi nopeasti. Samalla säästettäisiin laitoshoidon kuluista ja kieliopetuksesta. Kun pakolaiset ovat tulleet hakemaan turvaa, me annamme sen heille. Marketteja, tavarataloja, ravintoloita, liikennemyymälöitä ja muita toimipaikkoja sillä on yli 300. 2 | Tukkutori | 5 | 2015 |. Prismoissa se tarjosi kakkukahvit asiakkailleen. Pakolaiset löytäisivät niistäkin työpaikoista mielekkään paikan kotoutua. Kymmenet tuhannet lapsiperheet ja kotona asuvat vanhukset tarvitsisivat kotiapua, jota työtä pakolaiset voisivat mieluusti tehdä. Nämä osuuskaupat kilpailivat vuosikymmenet ja yllättäen yhdistyivät vuonna 2004, jolloin fuusiossa syntyi nykyinen HOKElanto. Heidän teoksensa perustuu laajoihin arkisto-tutkimuksiin ja kymmeniin aikalaishaastatteluihin. Kirjan ovat kirjoittaneet nuoren polven historioitsijat Anitra Komulainen ja Sakari Siltala. Toinen tapa kohdella pakolaisia, olisi ohjata heidät suoraan työhön. Siellä pakolaiset turhautuvat toimettomuuteen, gettoutuvat ja oppivat saamaan ja vaatimaan ilmaista palvelua ja vastikkeetonta rahaa. Lähi-idästä ja Afrikasta meren ylitse tulevien pakolaisten määrä tullee tänä vuonna olemaan lähes miljoona ja Suomeen heistä arvioidaan päätyvän 35 000 eli kymmenkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Osuuskauppa vietti 110-vuotisjuhliaan sunnuntaina 18. Se alkaa yhteisestä alusta ja etenee läpi pitkän keskinäisen kilpailuvaiheen HOK-Elannon syntyyn ja kasvuun tämän päivän markkinajohtajaksi. Maatiloilla ja pienyrityksissä on paljon tekemätöntä työtä, mutta ei kykyä palkata nykyehdoin työntekijää. Vuosittainen liikevaihto on liki 2 miljardia euroa, ja yritys työllistää yli 6 200 henkilöä
Hukkanen Oy on perustettu vuonna 1975 ja se toimii Turussa ja Sastamalassa. Lounasruoan osuus kaikesta ravintolaruoasta on melkein 70 prosenttia. Taimen Oy on perustettu vuonna 1964 ja se toimii Suomessa ja Ruotsissa. Taimen-yhtiöt tulee jatkamaan toimintaansa itsenäisenä yksikkönään. Yritysrypäs tulee jatkossa panostamaan entistä enemmän kannattavuuden kasvuun mm. Kalanjalostetehdas V. 4 ”Tavoitteemme on lähteä maailmalle superfood-kategoriassa.” SAMPO KAULANEN s. viennin kautta. Sisällys 4 Bistro korvasi Michelin-ravintolan Chez Dominiquen tiloissa toimii Rikhard von Trappe ja taustalla häärii Hans Välimäki. Perheyrityksessä työskentelee 106 henkilöä ja liikevaihto viime vuonna oli 55 miljoonaa euroa. Taimen-yhtiöissä työskentelee 80 henkilöä. 8 ”Sitä kehtaa nostaa parempaankin pöytään.” ILKKA ALAROTU s.16 ” Myös luomutukku FR E S H FIS H Torin tuorein kalatukku K alanjalostusja maahantuontiyritys V. Vuoden 2014 liikevaihto oli 34 miljoonaa euroa. Tutkimuksen mukaan veroetu maksaa itsensä takaisin lisääntyneiden ravintolakäyntien ja uusien työpaikkojen kautta – pelkästään lounasseteleiden veroetu tuo nettona yhteiskunnalle tuloja ainakin kahdeksan miljoonaa euroa. Valtio investoi lounasetuun 17 miljoonaa euroa vuosittain. 10 Kaslink kasvaa maidolla Kukkosen perheen yrittäjätarina on kuin satukirjasta. 12 Lähiruokatreffit pääkaupungin K-kaupoissa Pientuottajia matkasi satojen kilometrien päästä. T uoreen selvityksen mukaan lounasetu tuo valtion kassaan 25 miljoonaa euroa. Sen tuotemerkki on Kalaneuvos. Lounasetujärjestelmä edistää myös alan työllisyyttä luomalla yli tuhat työpaikkaa ravintola-alalle. ”Olisi ollut silkkaa hulluutta jättää tuomatta konsepti myös tänne Helsinkiin.” HANS VÄLIMÄKI s. 6 Jounin Kaupan sampo on somessa Sampo Kaulasella on jo liki 400 000 tykkääjää. 16 Tammiselta tuli Vuoden Luomutuote Karitsan luomujauheliha on kotimaista. 14 Pakkaset antoivat potkua syyskukille Kanerva ei ole kanerva, vaan erica. Kokonaisuudessaan veroetu kasvattaa julkisen sektorin verotuloja noin 12 miljoonan euron arvosta ja vähentää työttömyyden aiheuttamia kustannuksia yli 13 miljoonaa euroa. 6 ”Ohjeena oli, että ruokaan ei laiteta mitään, mitä sinne ei kotonakaan laitettaisi.” JUSSI RAKEMAA s. l Lounasetu tuo tuloja ja työpaikkoja | Tukkutori | 5 | 2015 | 3. Lounasruokailu on elintärkeänä koko toimialan kannalta. Calluna on meikäläinen kanerva. l Hukkanen söi Taimenen V.Hukkanen Oy:n tuotantolaitos Sastamalassa. Hukkanen Oy:n yrittäjäperhe laajentaa toimintaansa ostamalla Suomen suurimman kalankasvatuskonsernin, Taimen Oy:n. – Kaupan myötä V. Koko Taimen-yhtiöiden henkilökunta tulee jatkamaan vanhoina työntekijöinä. – Tällä hetkellä Suomi tarvitsee ennen kaikkea kannattavaa yritystoimintaa ja viennin kasvua verokertymän ja työpaikkojen säilyttämiseksi ja se on myös meidän intresseissämme pitkälle tulevaisuuteen katsovana perheyrityksenä, toteaa Veijo Hukkanen. Taimen Oy on ainoa kalankasvatusyritys Suomessa, joka pystyy tarjoamaan tuoretta kirjolohta tukkureille, kaupalle ja jatkojalostukseen ympäri vuoden. 8 Kokkikartano menestyy laadulla Valmisruoka tehdään hyvistä raaka-aineista. Konserniin kuuluu Martin Kala Oy, jonka Hukkanen osti kaksi vuotta sitten. Hukkanen Oy on ainoa suomalainen kala-alan yritys joka hallitsee koko ketjun, tuoreen kirjolohen ruokakalatuotannon, mädistä ja kalanpoikasista lähtien aina kuluttajille saakka ympäri vuoden, sanoo toimitusjohtaja Veijo Hukkanen. Oxford Researchin laskelmien mukaan verotuettu lounasruokailu lisää ravintola-alan kokonaiskysyntää noin 67 miljoonalla eurolla. Sen tytäryhtiö on Ålands Fiskförädling Ab
Melko lailla täydellisen setin sinetöi Trappen laaja olutvalikoima, lupasi Hans. Lisäksi asiakkaat Jälkiruoka listalla on Gaufre á la Hans 12,5 eurolla. – Meillä on tarjolla hyvää rehellistä ruokaa Belgian teemalla. H ans Välimäen Chez Dominique -ravintolalla oli kymmenen vuotta kaksi Michelin-tähteä, mutta kun kolmatta ei kovasta yrityksestä huolimatta tullut, niin Hans laittoi fine dining -ravintolansa kiinni kaksi vuotta sitten. Samuli on käynyt kaupallisen alan korkeakoulun. – Vaikka olemme keskustassa, niin sijaintimme on kuitenkin Espalta sivussa. Mutta ei TV ja Lidlin mannekiinina oleminen ole vieneet hänen intohimoaan ruoanlaittoon – päinvastoin. Fine dining -ravintolat ovat ”bistroutuneet”, mistä hyvä esimerkki on Chez Dominiquen tiloihin noussut Rikhard von Trappe. – Annokset perustuvat ruokalistan tuotteisiin, joten niiden valmistaminen ei teetä ylimääräistä työtä. Ei osaa oikein päättää mitä olisi, mutta joka tapauksessa vohveli tarjoillaan kuumana, tomusokerilla puuteroituna, banaanin, marengin, suolatoffeen, marinoitujen marjojen, suklaakastikkeen ja kermavaahdon kera. Annoksen kuvaus listalla on: ”Kuten tekijänsä. Hänen ja Restamax Oyj:n yhteisomistuksessa suhteella 30:70 olevalla Gastromax Oy:llä on senkin seitsemän ravintolaa Tampereella ja Helsingissä. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Tuoretta karitsanlihaa Tuoretta hirvenja peuranlihaa www.pottumies.fi Puhtaita ja tuoreita kasviksia Utajärveltä Talouden taantuman ja edustuskulujen verovähennysleikkausten myötä yritykset käyttävät vähemmän rahaa ravintoloihin. – ”Rikuun” suunnitellaan myös spesiaaleja annoksia. Todellinen sotku, mutta herkullinen sellainen.” Ravintolapäällikkö Samuli Sidensnöre huolehtii asiakkaiden viihtymisestä Rikhard von Trappessa. Sisääntulon kynnys on matala Rikhard von Trappen toimintaa vetää ravintolapäällikkö Samuli Sidensnöre. Rikhard von Trappe avasi ovensa Rikhardinkadulla viime helmikuussa. Keittiömestari Markus Savolainen sanoo, että tarjouksella haluamme laajentaa asiakaskuntaa. Kynnys sisääntulolle on matala. Syömään on päässyt lokakuussa tiistaista torstaihin edullisesti, kun kaksi pääruokaa on saanut yhden hinnalla. Viimeistään televisiosarjojen myötä hänet ovat oppineet tuntemaan nekin, jotka eivät ikinä käy ravintolassa syömässä. Sisälle ”Rikun” baariin houkutellaan 5 euron viinilasillisella. Samuli toteaa yleisemminkin trendinä olevan ruokaravintolan ja baarin yhdistyminen. Keittiömestari Hans Välimäki on monessa sopassa keitetty yrittäjä. Sisustus on rento ja viihtyisä. Nyt samoissa tiloissa toimii belgialaisvaikutteinen bistro Rikhard von Trappe, jonka osaomistajana ja ruokalistojen muokkaajana Hans on. Rikhard von Trappen toinen tarjous on neljän ruokalajin maistelumenu 25 eurolla. Bistro korvasi Michelin-ravintolan avoinna | ma-pe 8-18 | la 8-16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. – Olisi ollut silkkaa hulluutta jättää tuomatta konsepti myös tänne Helsinkiin, kun August von Trappe sai niin maukkaan vastaanoton Tampereella, kommentoi Hans Välimäki avajaisten yhteydessä. Haluamme, että ihmiset tulevat katsomaan, millainen paikka tämä on. 4 | Tukkutori | 5 | 2015 |. Se noudattaa Tampereella vuosi sitten avatun August von Trappen linjaa: käsintehtyä, runsasta ja konstailemattoman herkullista ruokaa
Toki raakaaineet ovat laadukkaita nytkin. Rikhard von Trappekin on ollut viikon loppuillat täyteen buukattuna ja pikkujoulusesongista odotetaan vilkasta. Palveleva tukkuliike Pirkanmaalla ja Hämeessä. – Hans toi maistelumenun meille maailmalta, kun siitä on tulossa trendi. – Sesonki alkaa marraskuun alusta. Sen sijaan pienempiä yhteisöjä ja omalla rahalla maksavia odotamme tänne viettämään rentoa yhdessäoloa, sanoo Samuli. Markus keskeytti kansantaloustieteen opinnot ja kävi Perhon kansainvälisen linjan. – Se ajanjakso oli ohi, kun kahta Michelin-tähteä oli pidetty niin monta vuotta. Markus kertoo, että Chez Dominiquen aikoina keittiössä saattoi hääriä 10–14 kokkia, kun nyt heitä on alkuviikosta kaksi ja loppuviikosta kolme. – Seison nytkin valmistamieni ruokien takana. Meillä on vain 60 paikkaa, joten isoja firmoja emme saa. Michelinin sijaan tulemme pääsemään Pohjoismaiden parhaat ravintolat -oppaan eli White Guiden Nordicin listalle, joka julkaistaan marraskuun 16. – Onhan se kiva, kun meidät noteerattiin. – Nyt olen alalla, josta pidän, sanoo Markus. Nykyisistä huippukokeista monet ovat käyneet ”dominiquen koulun” läpi ja sitten luoneet oman uran, toteaa Markus ja sanoo työntekijöiden ymmärtäneen Chez Dominiquen sulkemisen. Maistelumenusta trendi. Dominiquesta jäi hyvät muistot Keittiömestari Markus Savolainen ehti olla Chez Dominiquessa kokkina yhdeksän kuukautta ennen sen sulkemista. Samuli Sidensnöre ei kuitenkaan odota tähteä eikä pidä sen hakemista tarpeellisenakaan, sillä nykyistä konseptia ei kannata lähteä muuttamaan. Michelin-tarkastaja on jo vieraillut Rikhard von Trappessa. saavat 1–2 keittiön tervehdystä, kuvailee Samuli Sidensnöre tarjoustuotetta. Hän käy haistelemassa ravintolamaailman uusia tuulia, ja kun ravintola on suljettu, Hans käyttää tiloja koekeittiönään. Tavoitat meidät aina. – Fine dining -aikoihin käytettiin monimutkaisempia tekniikoita ja raaka-aineissa oli iso ero, kun saatoimme käyttää norjalaista käsin sukellettua kampasimpukkaa. Tuomme sen myötä valikoimiimme lisää maukkaita kalatuotteita! Pysy kuulolla! Lagerblad Paistetut muikut 3,5 kg EAN 6405263082031 Suomalaista pikaruokaa parhaimmillaan! Paistetut muikut, uunikasvikset ja dippi! www.kylmanen.fi laista ruokatuotetta kuin meiltä ei Helsingistä saa, vakuuttaa Markus. Se oli mahtava paikka. – Chez Dominquesta jäivät hyvät muistot. Kesä on ollut kaikissa ravintoloissa hiljainen, mutta syksystä alkaen paikat ovat alkaneet täyttyä. Uskon kuitenkin vielä fine diningin nousuun Helsingissä, luottaa Markus Savolainen. – Vaikka nyt käytössä ovat samat tilat ja joitain samoja reseptejä, ovat bistro ja fine dining -ravintola kaksi eri maailmaa. Yrittäjäntie 34, 01800 Klaukkala Puh. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. l Keittiömestari Markus Savolaiselle on vertailukohtaa Rikhard von Trappen ja samoissa tiloissa toimineen Chez Dominiquen välillä. Vaikka Helsingissä on paljon hyviä ravintoloita, niin väitän, että saman| Tukkutori | 5 | 2015 | 5. www.lagerbladfoods.fi KALAUUTISIA! Avaamme syksyn aikana täysin uuden kalatuotelinjan. Ruokascene on laajentunut ja laadukas katuruoka on nousussa, hyvä niin. päivä
Ruokakaupan pitäminen Lapin matkailukeskuksessa on haasteellista, kun asiakasmäärissä kausivaihtelut ovat hyvin suuret. Kauppias Sampo Kaulanen kertoi, että alkuun verkkokaupasta saa ostaa Jounin Kaupan vaatemallistoon kuuluvia vaatteita. Kauppiaan mukaan hanke on saanut todella positiivisen vastaanoton ja hän luonnehtiikin hanketta koko Suomen kauppaautoksi. Kauppiaan mukaan tämmöisiä hankkeita tarvitaan edistämään myönteistä ilmapiiriä Suomessa. l Jounin Kaupan sampo on somessa Isoisä perusti Jounin kaupan Jounin Kaupan tarina alkoi kevättalvella 1950, kun Jouni Kaulanen perusti myymälän kotitalonsa alakertaan. – Talous ei lähde nousuun ilman yrittäjien yhteistyötä ja hyväntekeväisyyttä. J ounin kauppa avasi lokakuun 9. Sampo aikoo laulu-uralle Uusi käänne kauppa-autohankkeeseen tuli, kun laitilalaisen Kehä-bändin pojat ottivat yhteyttä kauppiaaseen. Kauppias uskoo, että laulusta tulee ensi kesän kovin ralli. Ulkomailla on kysyntää laadukkaille ja puhtaille tuotteille ja on hölmöä, että tätä segmenttiä ei ole hyödynnetty tarpeeksi. Sampo Kaulanen pyörittää suurta K-markettia Äkäslompolossa. – Tekijöistä se ei ainakaan jää kiinni! Olisihan se hiukan omituista, että pariskunnan, joka tekee nakkibisnestä, omaa lauluääntä ei päätyisi levyille, ironisoi Sampo. Valikoimiin on tulossa myös suomalaisten pientuottajien tuotteita. Tapparan lisäksi Kaalimato.com on hanketta tukemassa ja liuta muita yrityksiä koosta riippumatta. Erikoisuus hankkeessa on myös se, että kaikki yhteistyötahot tulivat somepäivityksen myötä. Kauppiaan monet tempaukset ovat saaneet jo liki 400 000 tykkääjää facebookin. Aiemmin viikolla Jounin Kauppa julkaisi aikeensa elvyttää kauppa-auto perinnettä. Kauppa-autoon asennetaan myös seurantapalvelu, joten liikkeitä voi seurata missä auto liikkuu. Lue laaja Sampo Kaulasen haastattelu www.puutarha-sanomat.fi?Lehdet?nro 6/2014 Sampo Kaulanen kehittää jatkuvasti uusia tempauksia, ja saa niille mukaan osallistujia ja seuraajia. Päätin uhrata oman naamani, perusteli Sampo Hjallis Harkimon Diili-ohjelmaan menemistä vuonna 2010. – Kauppa auto rempataan talven mittaan ja kiertue starttaa ensivuoden kesällä. Jounin Kauppa on yksi suurimmista K-marketeista, liikevaihto on noin 10 miljoonan euroa. Sampo ei käynyt kouluja, vaan hän kiersi Etelä-Suomen toimien siivoojana, tarjoilijana ja plokkarina. päivä yhteistyösopimuksen, joka kattaa Tapparan mukana olon Jounin Kauppa-auto -projektissa. Nollabudjetilla piti porukkaa ruveta haalimaan. – On aivan uskomatonta kuinka somessa on voimaa, toteaa Sampo. Tämän lisäksi kauppias on ottanut valikoimiin lappilaisia tuotteita. Kehäbändi tituleeraa itseään varsinais-suomen Dingoksi ja pojat ovat tunnettuja myös Suomipopin listoilta. Hänen aloittaessa kauppiasuraansa Äkäslompolossa oli 11 savua ja kolme huvilaa. Euroopan puhtainta luontoa ei ole hyödynnetty tarpeeksi hyvin. Facebookissa Jounin Kaupalla on jo liki 400 000 tykkääjää. Hyväntekeväisyys on yksi kulmakivistä koko hankkeessa. Pyynikin Panimo lähtee tekemään olutta Jounin Kaupalle. – Koheltamisella olen saanut kasvatettua liikevaihtoa, perusteli Sampo Puutarha-Sanomien haastattelussa vuonna 2014. Kauppias Sampo Kaulanen Äkäslompolosta ei ole asettunut kaamoksen viettoon, vaan häneltä pursuaa aloitteita ja toimia, joilla pääsee valtakunnan julkkikseksi – bisnes koko ajan mielessä. Hankkeen takana ovat myös tuottajat Jonas Olsson ja Janne Rintala, joka on värkännyt Arttu Wiskarille biisejä. Vuodessa facebook-peukutta jien määrä on kymmenkertaistunut ja nyt heitä on jo liki 400 000. Ruokakaupat ovat tehneet ruokatoimituksia jo pitkään, mutta Jounin Kauppa lähtee tuomaan omia tuotteita verkkoon. Yhteistyö poikii biisin kauppa-autoteeman ympärille ja kauppias vaimoineen pääsevät levyttämään Suomen kovimpien ammattilaisten kanssa. päivänä verkkokaupan. Sampo rakennutti vuonna 2008 nykyaikaisen kauppakeskuksen, mutta 10 miljoonan rakennusbudjetti ylittyi 3,5 miljoonalla eurolla. Vuonna 2005 hän palasi vanhempiensa kauppaan ja huomasi tykkäävänsä hommasta. Hyväntekeväisyyskohteita on ilmoittautunut mukaan jo toistatuhatta. 6 | Tukkutori | 5 | 2015 |. Kiertueaikataulu mietitään talven mittaan, kertoo Sampo. Samaan aikaan alkoi finanssilama ja Lapin matkailu hiipui. Homma on edennyt mukavasti ja mukaan projektiin on ilmoittautunut jo yli 50 yritystä ympäri Suomen. – Täällä ”asuthaan ja olhaan” syrjässä. – Tavoitteemme on lähteä maailmalle superfood-kategoriassa. Tappara lähti Jounin kauppaautoon Jounin Kauppa ja Tappara solmivat lokakuun 9. Palveltavana oli lisäksi savottajätkiä ja hiljalleen kasvava matkailijajoukko
S-marketeissa halpuutettuja luomutuotteita on yli 60 ja Alepoissa yli 50. – Asiakkaiden mukaan ottaminen heti kehitystyön alkuvaiheeseen antaa meille arvokasta tietoa siitä, millaisiin palveluihin kannattaa panostaa ja mitkä edut asiakkaitamme kiinnostavat. Suurimmat luomutuoteryhmät ovat hedelmät ja vihannekset, maitotaloustuotteet, kananmunat ja lihat. Palvelun toteuttaa K-Plussa yhdessä Walkbasen ja Seed Digital Median kanssa. Viestin saaneista 100 nopeinta pääsi mukaan testiryhmään ja kertomaan mielipiteensä uudesta mobiilipalvelusta. K-citymarket Kupittaalla tekniikkaa on testattu jo yli vuoden. Walkbasen toimitusjohtaja Tuomas Wuoti sanoo, että tuotetiedon, tarjousten ja muiden digitaalisten palveluiden herättäminen asiakkaan tullessa tiettyyn kohtaan kaupassa alkaa olla jo nykypäivää. VAALAN JUUSTOLA Jälkiruokaherkku Erätuli juustoleivästä Erätuli juustoleipä – siinä maistuu lähitilan maito! Vaalan Juustola Oy Puusepäntie 4, 91700 Vaala myynti@vaalanjuustola.fi puhelin 044 512 1712 www.vaalanjuustola.fi Vaalan Juustola mukana ELMA-messuilla 6.–7.11.2015 Helsingin Messukeskuksessa. – Tavoitteenamme on kaksinkertaistaa omistajiemme luomuostot kolmessa vuodessa. Mustapekka on Käpylässä ja Pikkupekka rakennetaan Oulunkylään. Kesko informoi kahden kauTuplakauppa Sihvoselle Kauppias Kari Sihvosen K-supermarket Hämeenkylä on menestynyt hyvin. – Ratkaisumme on käytössä jo sadoissa liikkeissä maailmalla, erityisesti Iso-Britanniassa. Niipperin K-supermarketin asiakkaille Sihvonen haluaa tarjota yhtä hyvän kaupan palveluineen kuin Hämeenkyläkin on. pan kauppiaasta jo aiemminkin: K-supermarket Mustapekan kauppias Jouni Ekholm saa ensi kevättalvella toiseksi kaupaksi K-market Pikkupekan. – Luomutuotteiden halpuutus ulottuu myös vihannestarjontaan, Veli-Matti Liimatainen toteaa. l Tekstiviestillä K-plussa-tarjoukset Kupittaalla H OK-Elanto on Suomen suurin luomukauppias, joka myy lähes 20 prosenttia vähittäiskaupoissa myydyistä luomutuotteista Suomessa. l T urun Kupittaan K-citymarketissa kokeillaan uuden kaupan tarjoukset matkapuhelimeen tuovan palvelun kiinnostavuutta ja toimivuutta. – K-citymarket Kupittaan kokeilusta saamme tärkeää tietoa sekä palkitaksemme että ottaaksemme asiakkaamme entistä monipuolisemmin huomioon. – Pääkaupunkiseudulla luomua säännöllisesti käyttävien joukko on kasvanut, ja puolet kuluttajista kertoo tuoreen tutkimuksen mukaan aikovansa yhä lisätä luomuelintarvikkeiden käyttöä, kertoo varatoimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen. Tukkutorin numerossa 6/2014 on julkaistu ”Hämeenkylän uusi suppari lähti lentoon” -artikkeli, joka on luettavissa Lehtiluukusta, www.lehtiluukku.fi. Jatkossa tarjoamme merkittävästi enemmän palveluita digitaalisten kanavien kautta, jotta kaupassa olisi kiva käydä, kertoo KPlussan toimitusjohtaja Ismo Riitala. Niipperin K-supermarketia rakennetaan parhaillaan. – Henkilökohtainen palvelu, runsaat valikoimat sekä tip top -kunnossa olevat tuoreosastot, kauppias luettelee ominaisuuksia, joilla K-ryhmän yhteinen asiakaslupaus ”Kjotta kaupassa olisi kiva käydä” Niipperissä lunastetaan. Hän toimii nyt ja myös jatkossa Vantaan puolella sijaitsevan K-supermarket Hämeenkylän kauppiaana. Testiryhmään liittynyt asiakas saa kauppaan saapuessaan puhelimeensa tekstiviestin, joka sisältää viikoittain vaihtuvan edun tai tuotetarjouksen. Liimataisen mukaan luomun halpuuttaminen on mahdollista, koska HOKElanto on tehostanut omaa toimintaa ja tinkii omista katteistamme. – Minulla on Hämeenkylässä aivan erinomainen henkilökunta, jonka työpanosta pystyn hyvin jakamaan kahden kaupan välillä, kauppias suunnittelee. Kauppias kertoo, että ajatus ryhtyä kahden kaupan kauppiaaksi heräsi hänen mielessään heti, kun hän kuuli, mihin uusi kauppa sijoittuu. K-citymarket Kupittaan asiakkaille lähetettiin K-Plussan asiakastietojen perusteella sähköpostiviestejä, jossa tarjottiin mahdollisuutta osallistua kokeiluun antamalla suostumuksensa oman mobiililaitteen tunnistamiseen kaupassa. l HOK-Elanto halpuuttaa luomua | Tukkutori | 5 | 2015 | 7. Palvelupisteissä edun saa tekstiviestiä näyttämällä ja näin opimme myös tuntemaan asiakkaitamme entistä paremmin, kauppias Hannu Aaltonen toteaa. HOK-Elannon Prismoissa on halpuutettu yhteensä yli sadan luomutuotteen hintoja. Uuden K-supermarketin pinta-ala tulee olemaan 2 400 neliötä, josta 400 neliötä voidaan vuokrata muille. Testaajat ovat olleet tyytyväisiä uuteen toimintoon ja etuja on lunastettu runsaasti. E spoon Niipperiin ensi keväänä avattavan K-supermarketin kauppiaaksi tulee Kari Sihvonen. Uusia halpuutettuja luomutuotteita ovat esimerkiksi laktoositon luomu kevytmaitojuoma, luomukananmunat ja luomujauheliha
Kuluttajista osa painottaa halpuutta ja osa arvostaa laatua. – Ehkä markkinaosuutta ei kannata paljoakaan pyrkiä nostamaan, jotta ei jouduta hintakilpailuun. Jussi Rakemaa oli välillä muissa tehtävissä ja hän palasi pari vuotta sitten Kokkikartanoon, jossa oli välillä lipsuttu alkuperäisestä linjasta. Yritys myytiin Snellmanille ja alkuperäiset yrittäjät jäivät eläkkeelle. 8 | Tukkutori | 5 | 2015 |. – Snellmanilla oli sama arvopohja ja toimintalinja, vaikka yritysidea olikin kirjattu eri sanoin, sanoo Jussi. Tuotteen laadun on vastattava hintamielikuvaa, pohdiskelee Jussi ja toteaa Kokkikartanon kannattavuuden olevan nyt kunnossa. ”Pieni keravalainen ruokatehdas”, kertovat Kokkikartanon mainokset, kun se lanseeraa kuluttajille hot dogia ja hampurilaista laatukriteerein. Markkinat ovat polarisoituneet Kokkikartanon markkinaosuus valmisruoissa on noin kymmenen prosenttia. Kokkikartano kasvoi ja kannattavuus oli hyvä. Laadukas ja maukas tuote tuo kilpailuedun, vakuuttaa Jussi. Voi oli voita ja kerma kermaa. Kati Rajala oli tullut Kokkikartanon toimitusjohtajaksi vuonna 2012 ja hän oli käynyt ensitöikseen reseptit läpi ja palauttanut ne alkuperäisen linjan mukaisiksi. – Ohjeena oli, että ruokaan ei laiteta mitään, mitä sinne ei kotonakaan laitettaisi. Hän teki kiusauksia tunnetuksi maistattamalla niitä kaupoissa. Esa Heikkinen perusti Kokkikartanon vuosituhannen vaihteessa. – On kiva olla täällä töissä, kun tuotteet ovat kunnossa. Potkua palvelutiskeihin Kokkikartano onkin laajentanut tuotevalikoimaa vuosi pari sitten valmiskeittoihin ja perinteisiin pikaruokiin eli hampuriKokkikartano menestyy laadulla Myyntija markkinointijohtaja Jussi Rakemaa on ylpeä Kokkikartanon palvelulupauksesta, jonka hän kuten muutkin työntekijät ovat allekirjoittaneet toimistotiloissa olevaan tauluun. Yrittäjät tunkivat hintakilpailuille valmisruokamarkkinoille laadukkailla tuotteilla ilman mainosbudjettia. He maistattivat kaupoissa tuotteitaan ja ero bulkkituotteisiin oli huomattava. Arvot kohtasivat Kokkikartanon myyntija markkinointijohtaja Jussi Rakemaa sanoo ylpeänä päässeensä ”Esan akatemiaan” 2006, kun Kokkikartanon uudet tilat olivat valmistuneet Keravalle vuonna 2005. Kuluttajat hyväksyivät Kokkikartanon tuotteet kuten broilerpastan, kinkkukiusauksen ja lohikiusauksen korkeahkosta hinnasta huolimatta. Tuotteisiin ei laitettu mitään, mikä ei sinne kuulunut, kertaa Jussi Rakemaa Kokkikartanon yksinkertaista reseptiä. Meillä kasvu oli viime vuonna yli 10 %, kun valmisruokamarkkinoiden kasvu oli lähellä nollaa. Kokkikartano aikoo tuoda lisää nostetta myös kauppojen palvelutiskiin. S nellman Oy:n vuonna 2006 ostaman Kokkikartanon tarina on yrittäjyyden esimerkki. Markkinat ovat polarisoituneet. Jo yli vuosikymmen sitten Kokkikartano oli mullistanut valmisruoan – se voi maistua kotona tehdyltä. Yritys alkoi vuosituhannen vaihteessa nollasta, kun elintarvikealalla monikymmenvuotisen kokemuksen hankkineet serkukset Esa Heikkinen ja Jaakko Jokinen eivät suostuneet jäämään työttömiksi, vaan perustivat valmisruokia valmistavan yrityksen Kokkikartano Stekia Oy:n Sipooseen Nikkilän sairaalan keittiöön. – Olemme edelleen haastaja
• 2005 käynnistyi uusi ruokatehdas Keravalla. Se maustetaan suolalla ja pippurilla. Meidän hampurilaiset ovat kalliimpia, kun pihvi on sataprosenttista naudanlihaa. Faktat Kokkikartano • Esa Heikkinen ja Jaakko Jokinen perustivat Kokkikartano Stekia Oy:n 1999 Sipooseen. Keitot ja pikaruoka valmistetaan Pietarsaaren tehtaalla. Siihen ei panna mitään, mikä ei siihen kuulu, toteaa Jussi. Pikaruoat valmistetaan Snellmannin Kokkikartano Oy:n toisessa tehtaassa, joka on Pietarsaaressa. – Kauppojen palvelutiskit ovat isossa roolissa. euroa. Matkailuja ravintola-alan elinkeinoja työmarkkinajärjestö MaRa ry on ollut vuodesta 2012 asti yksi poliisin yhteistyökumppani harmaan talouden vastaisessa kampanjassa. • 2006 Snellman osti osake-enemmistön ja 2008 loput osakkeista. 10 milj. päivä käynnistynyt ”Harmaa talous – musta tulevaisuus” -kampanja herättää kuluttajia pohtimaan arkisten valintojen merkitystä harmaan talouden ja laittoman toiminnan torjumisessa. • Kokkikartanoon liitettiin myös Snellmanin oma valmisruokatoiminta ja Pietarsaarelaisen LHM-Products Oy:n liiketoiminta. Työvoimakulujen osuus on 36 prosenttia, arvonlisäveron 12 prosenttia, vuokran 9 prosenttia ja muiden kiinteiden kulujen 8 prosenttia. l Alle 6,5 euron pizza on viite harmaasta taloudesta laisiin ja viimeksi ”hodareihin”. – Harmaasta ravintolasta voi olla kyse myös silloin, kun samalla liikepaikalla toimiva ravintola vaihtaa tiheästi nimeään, arvioi Lappi. Lappi sanoo MaRan laskelmien osoittavan ravintola-alan tunnuslukujen perusteella, että alle 6,5 euron pizzaa ei voida jatkuvasti myydä, jos yritys huolehtii kaikista yhteiskunnallisista velvoitteistaan. Verojen ja työehtosopimusten mukaisten palkkojen osuus ravintola-aterian hinnasta on useita kymmeniä prosentteja. l | Tukkutori | 5 | 2015 | 9. – Ne on tehty hyvistä raakaaineista ja ovat maukkaita. Kun ravintola jättää nämä maksamatta, annokset voi hinnoitella edullisemmaksi. Keskimäärin pizzan raaka-aineiden osuus ravintola-annoksen hinnasta on 35 prosenttia. Ravintola-alan harmaa talous on tyypillisimmillään pimeitä palkkoja, veronkiertoa ja ohimyyntiä. Kokkikartanon tuotteet ovat kaikki suunnattu vähittäiskauppaan. – Kampanjaluontoisesti hinta voi olla alempi tai mikäli yrittäjällä ei ole työntekijöitä, hän ei maksa itselleen palkkaa eikä halua omistamalleen liiketilalle tuottoa. Valmiit jouluruuat säästävät aikaa ja vaivaa jonka voi sitten kohdistaa läheisiin. Lokakuun 12. Yrityksen nimeksi tuli Snellmanin Kokkikartano Oy. Vahingot yhteiskunnalle verojen ja lakisääteisten maksujen laiminlyönneistä majoitusja ravintola-alalla ovat 300–400 miljoonaa euroa vuodessa. Perheiden ei kannata stressata jouluruokien vuoksi. Jussin ajatukset hyppäävät jo Kokkikartanon jouluriisipuuroon ja joululaatikoihin. Noin 8–10 prosenttia ravintola-alasta on harmaan talouden piirissä. – Välipalaryhmä on toisiksi isoin tuoteryhmä markkinoilla. Lounaskulttuurin raja kaupan ja ravintolan välillä hämärtyy. • Palveluksessa 130 henkilöä • Liikevaihto n. Liikevaihto oli n. 30 miljoonaa euroa Keravan kuumakeittiöstä valmistuu laatikoita, joista alkuperäiset broilerpasta, kinkkukiusaus ja lohikiusaus ovat edelleen suosituimpia tuotteita. • Ideana oli tehdä ”laaturuokaa kotireseptein”. Meidän kasvava fokuksemme on ruokakauppoja palvelutiskien tarjonnan kehittämisessä, lupaa Jussi Rakemaa. Tyypillisimmin harmaasti toimivan ravintolan tunnistaa siitä, ettei ostosta lyödä kassaan ja aterian hinta on huomattavasti yleistä hintatasoa edullisempi. H armaa talous aiheuttaa vakavaa haittaa alalla rehellisesti toimiville yrityksille, sanoo toimitusjohtaja Timo Lappi Matkailuja Ravintolapalvelut MaRa ry:stä
Täyspäiväiseksi yrittäjäksi Raino heittäytyi 1990-luvun puolivälissä. Ketteryys kilpailuvalttina – Sopimusvalmistuksella on helpompi kasvaa kuin omilla brändeillä, joiden rakentaminen vie vuosia ja vaatii markkinointipanostuksia, sanoo 27-vuotias johtaja Matti Kukkonen, jonka päävastuu on myynnissä ja markkinoinnissa. Matti Kukkonen selittää nopeaa kasvua Kaslinkin ketteryydellä. Kukkosten yrittäjäperhe on asettunut maitolaiturille: vasemmalta Tuomas, Maire, Raino ja Matti Kukkonen. Yrityksen kehitys on ollut niin koriaa, että sen on täytynyt olla ”ruusuilla tanssimista”, vai mitä Kukkoset. Hänen yrityksensä alkoi viedä maitoa, maitojauhetta ja kermaa Venäjälle. Kaslinkin osaaminen on vahvaa laktoosittomissa ja vähälaktoosissa tuotteissa sekä UHT(ultra high temperature) ja ESL-menetelmin (Extended Shelf Life) tehdyissä valmisteissa. Kaupan merkkien myynti onkin moninkertaistunut kymmenessä vuodessa. – Olemme meijerikentällä nuori yritys, jolla on nuoret vetäjät. Kaslink kasvaa maidolla Kaslink Foods Oy sijaitsee Tanssilavantiellä Kouvolan Korialla. Meijeriä on tiuhaan laajennettu ja nyt sen suuruus on 10 000 neliötä. – Kun kauppa ottaa valikoimiinsa oman tuotemerkin, se varaa sille hyvät hyllypaikat kautta Suomen. Kaslink on tuonut valmistukseen uusia tuotteita noin kymmenen kappaletta vuodessa yritystoiminnan alusta lähtien ja tänä päivänä tuotteita on yli 130. Kaslink Foodsin päätuotteet ovat kuitenkin maitopohjaisia ja myynti on kasvanut keskimäärin 50 prosentin vuositahtia. – Olemme investoineet tuotantoon vahvasti, kymmenen vuoden aikana noin 35 miljoonaa euroa, selittää Matti Kukkonen kilpailukykyä ja uudistumista. Isä Raino Kukkonen työskenteli kaksi vuosikymmentä Kainuun osuusmeijerissä, mutta hänellä poltteli kaiken aikaa oma yrittäjyys. Aiemmin kastikkeet oli valmistutettu Kainuun osuusmeijerissä, mutta Valion tultua meijerin isännäksi kastikkeiden pakkaaminen siellä päättyi. Kaslink Foods Oy:n tehdas on Kymijoen rannalla. Omaa maitoa Maire-merkillä Alkuaan Korian tehdas on rakennettu 1960-luvulla, mutta jatkuvien uusinvestointien ja laajennusten vuoksi se näyttää äskettäin rakennetulla. Nykyisen Kaslink Foods Oy:n tarina alkoi 2002, kun Kukkonen sai Karjaportilta pyynnön valmistaa kastikkeita. Rakennusala on 10 000 neliötä. Yritys valmistaa kauppaketjuille ja muille yhteistyökumppaneille private label -tuotteita. Meillä on erilaiset toimintatavat ja olemme nopeita ja joustavia. 10 | Tukkutori | 5 | 2015 |. Pari vuotta sitten Kaslink aloitti oman keräilyn ja raakamaidon Matti Kukkonen toteaa Maire-laktoosittoman maidon tekevän hyvin kauppaansa Kaakkois-Suomessa. K aslink-perheyhtiön omistaa Kukkosen perhe, joka on kotoisin Sotkamosta. Täytämme ripeästi asiakkaiden tarpeet
• Liikevaihto n. – Jakelualueena on KaakkoisSuomi Lahteen ja Imatralle saakka. € • Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto vuonna 2014 • Kaupan ja teollisuuden sopimusvalmistaja, oma tuotemerkki on Maire Tehdas on nykyaikainen ja sieltä valmistuu yli 100 miljoonaa elintarvikepurkkia vuodessa. Tehdäänhän kastikepohjat luista ja vihanneksista nykyäänkin. 60 milj. Ruokamme ei tule tehtaasta, vaan keittiöstä. | Tukkutori | 5 | 2015 | 11. Maire-tuotteita on myös ammattikeittiöille. Sen on aiheuttanut Venäjän kaupan tyssääminen ja maitokiintiöiden vapautuminen EU:ssa. • Omistajina Rauno Kukkonen ja pojat Tuomas , Matti ja Juha-Petteri Kukkonen • Työntekijöitä 120, toimitusjohtaja Tuomas Kukkonen, toimistopäällikkönä Maire Kukkonen . – Maidontuottajien saama hinta on painunut valitettavan alas. Haluatko tarjota asiakkaillesi parempaa käsintehtyä kotiruokaa. Oman tuotemerkin volyymit ovat vielä pieniä, mutta olemme hyvässä kasvussa. Lisäksi ostamme täydennysmaitoa muun muassa Valiolta. Matti Kukkonen kertoo Kaslink Foodsin tekevän kastikkeita Unileverille, joka vie niitä pariinkymmeneen maahan. – Meillä on sopimustilat 100 kilometrin säteellä. Faktat Kaslink Foods Oy • Perustettu 2001, toiminta alkoi 2002 • Meijeri ja ruokatehdas Kouvolassa, pinta-ala 10 000 m 2 . Toinen samalla periaatteella kastikkeita tekevä yritys on juukalainen Puljonki Oy, jonka toinen elintarvikejätti Nestlé osti vuonna 2011. Timo 040 526 5158 / Heikki 040 566 9526 myynti@kruunuherkku.fi Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi vastaanoton sopimustiloilta, kun aiemmin se osti maidot muilta meijereiltä. – Kilpailu markkinoilla on kovaa, mutta ulkomaista kilpailua ei juuri ole, sillä kuluttajat edellyttävät, että maidon pitää olla kotimaista, toteaa Matti. Meille Venäjän kaupan loppumisella ei kuitenkaan ole ollut suoraa vaikutusta. Kastikkeita Ranskaan Matti Kukkonen sanoo, että yritys ei ole pystynyt tekemään pitkän tähtäimen suunnitelmia, kun kasvu on ollut niin kova. – Meitä onkin hymyilyttänyt, kun Suomessa valmistettuja kastikkeita myydään Pariisissa. Kasvun odotamme olevan tasaista, mutta ei niin suurta kuin tähän saakka. Kaslink Foods Oy aloitti maidon ja maitotuotteiden valmistuksen omalla Maire-tuotemerkillä viime vuonna. Maidosta, maitojauheesta ja voista on Euroopassa ylituotantoa. Matti Kukkosen mukaan tuottajat ovat vaihtaneet meijeriä viime vuosina aktiivisesti. Olemme edelleen muuntautumiskykyinen ja otamme hallittuja riskejä. – Toki meillä on mielikuva, mitä haluamme vuonna 2020 olla. – Uusia tuotteita tulee emmekä sulje pois sitä, että raaka-aineena on muutakin kuin maito
Yrityksellä on meneillään ensimmäinen toimintavuosi, mutta yrittäjällä on pitkäaikainen juustomestarin kokemus muiden yritysten palveluksessa. Jukolan Juusto sijaitsee Leivonmäellä. Tätivihreä tuli Nurmijärveltä Johanna Laukkarinen maistatti asiakkaille 2000 smoothieannosta. Pientuottajien, kauppiaiden ja kuluttajien muodostamassa kolmikannassa tuntuivat kaikki osapuolet olevan erittäin tyytyväisiä. Tapahtumaan osallistuvat pientuottajat ovat myös keskenään erilaisia, joten jokaiselle löytyy Lähiruokatreffeiltä varmasti jotakin mielenkiintoista. Tukkutorilehti kyseli muutamien yritysten tunnelmia lähiruokatreffien viimeisenä päivänä. Monet esittelijöistä tuli pitkän matkan takaa, mutta lähituottajina heitä silti voidaan pitää, koska toimitusketju valmistajalta kauppaan on lyhyt. Kauppias Aki Luomanen Postitalosta oli innoissaan tapahtumasta. Nyt lähiruokatreffit avasivat ensi kertaa ovensa kaikelle kansalle. – Kauppiaat olivat määrittäneet tilauksen liian pieneksi ja kaikki on myyty, myös minulla mukana olleet lisäerät, myhäili Lasse. Aito Cheddaria on saatavana originaalina ja maustettuna valkosipulilla, mustapippurilla, yrteillä tai chilillä. – Tuntuu mukavalta, kun pystyy tarjoamaan tämänkaltaisen tapahtuman, jossa maakuntien tuottajat ja kaupunkien asukkaat pääsevät kohtaamaan toisensa. Lähiruokatuottajat pääsivät myös tapaamaan asiakkaansa suoraan kaupassa ja samalla myymään tuotteitaan. Keväästä 2014 lähtien K-ryhmän ja Ruokatiedon yhteistyössä järjestämät Lähiruokatreffit ovat tuoneet 12 tapahtumassaan yhteen jo satoja K-ruokakauppiaita ja lähituottajia. Kaikki tuotteet markkinoidaan tukkuliikkeiden kautta eikä omaa jakelua ole. Jukolasta cheddaria Tuomas Ilander maistatti Jukolan Juusto Oy:n cheddar-juustoa. A lun perin Lähiruokatreffit lähtivät tarpeesta luoda kontakteja K-kauppiaiden ja lähiruokatuottajien välillä ympäri Suomea, jotta lähiruoan tarjontaa pystyttiin kaupoissa lisäämään. – Cheddar valmistetaan juuri lypsetystä aamumaidosta. Niissä maun antavat Nurmitarhan yrtit. Johanna Laukkarinen teki smoothieta asiakkaiden maistettavaksi. Lasse ja Pia Härkönen kertoivat, että Rapion kaurapuuro on vatsalle erityisen hyvää. Härköset jauhavat jyviä yli 200 vuotta vanhassa vesimyllyssä, joka on myllykahviloineen nähtävyys. Samalla myytiin kaksi yrttiä 3 eurolla. – Jokainen jauhopussi on jäljitettävä. Valmistusketju on hyvin lyhyt. Tulen jatkossakin olemaan mukana, lupaa Johanna. Lasse kertoo, että jyviä kuoritaan Rapion myllyllä mahdollisimman vähän. – Kaurasta otetaan vain akana pois. 12 | Tukkutori | 5 | 2015 |. Emme käytä lisäaineita, joten aika parasta ennen päivään on lyhyt. l Lähiruokatreffit pääkaupungin K-kaupoissa Täysviljatuotteita Rapion Myllyltä Juvalta tulleet Pia ja Lasse Härkönen myivät viimeisiä jauhopussejaan. Kun tilaus tulee, tavara on vielä jyvinä. – Päivä menee nopeasti, kun asiakkaita on tosi paljon. Tunnettu ravintolakokki Markus Maulavirran määritelmä lähiruoasta on kilometrien sijaan seuraava: ”Tunnen tuotteen toimittajan ja hänen tuotantomenetelmänsä.” Mukana oli 15 lähituottajaa ja pienyritystä: Herkkujuustola Oy, Backers Baker Ab, Bryggeri Helsinki, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Verso Food Oy, Hommanäs Gård Oy, Jukolan Juusto Oy, Rainingon luomutila, Oksasen Puutarha Oy, Aten Marja-Aitta, Nurmitarhat Oy, Kaffa Roastery Oy, Savuhovi Oy, Aurinkotarhat Oy ja Rapion mylly. Valmistusmenetelmä on perinteinen, kertoi Ilander. Tuomas Ilander kertoi, että Jukolan Aito Cheddaria saa jo kaikkialta Suomesta. Tapahtumasta oli näyttävät ilmoitukset lehdissä. päivinä oli kolmessa K-supermarketissa, Postitalossa, Mustapekassa ja Mankkaalla, lähiruoan tuottajia esittelemässä tuotteitaan. Ohraa ei kuorita valkeaksi, jotta maku ja parhaat ravintoaineet säilyvät tallella. Lokakuun 8.–10. Nurmitarhat on keskittynyt pelkästään yrtteihin ja salaatit ovat jääneet viljelystä pois. Yrittäjänä on Markku Liias ja maito tulee hänen veljensä tilalta
Kesko on tullut hienosti vastaa, kun pientuottajat voivat lähestyä suoraan kauppiasta. Kolme neljäsosaa marjoista hankitaan kotimaasta, alle 100 kilometrin etäisyydeltä. Kvinoa ei sisällä gluteiinia, joten se käy vilja-allergikoille. Kenenkään muun tuotteissa ei ole niin korkeaa pitoisuutta, sanoi Magnus. – Tuotteet sopivat hyvin smoothiehin. – Härkäpapua on käytetty jo 1200–1300 luvuilla Suomessa. Terhi Auvainen kertoi siementen sisältävän runsaasti valkuaista, joka koostuu yhdeksästä ihmiselle välttämättömästä aminohaposta. On kyselty paitsi itse tuotteista myös kierrätyksestä ja tuotteiden hiilijalanjäljestä. Lähiruokapäivät tuovat Marjolle lisää väriä työpäiviin ja hän toivookin uusia lähiruokatreffejä kevääksi. Myynti on kuitenkin kasvanut 50 prosenttia viimeisen vuoden aikana, joten luonnontuotteiden ja aitouden arvostus on noussut. Marjamehut tehdään ilman vedenlisäystä, joten emme pysty kilpailemaan hinnoilla. | Tukkutori | 5 | 2015 | 13. Kvinoaa Rainingon Luomutilalta Terhi ja Sari Auvainen esittelivät kvinoaa, jonka viljely aloitettiin vuonna 2009 Rainingon luomutilalla Liedossa. Hillo pastöroidaan ja lisättyä sokeria on 20 %. – Esittelypäivät ovat olleet todella kivoja ja tapahtuma on elintärkeä pientuottajalle. Nykyisin yrityksellä on kasvihuonetarha myös Oripäässä. Yritys tarjoaa kotimaista kasvivalkuaista tuontisoijan korvaamiseksi. Hommnäsin kartanosta simaa ja hilloja Magnus Andersson esitteli Hommnäs Gård Oy:n marjatuotteita. Aten mehuista karpaloja mustaherukka ovat kestosuosikkeja. Tuote säilyy avattuna jääkaapissa kuukauden. Kotimaisen kvinoan siemen on isoa ja se puuroutuu paremmin kuin ulkomainen kvinoa. Haluamme erottua käyttäjän kokemuksen ja puhtaiden tuoteominaisuuksien kautta. Terhi ja Sari Auvainen olivat keittäneet kvinoapuuroa maisteltavaksi. Peruna syrjäytti myöhemmin sen viljelykasvina. Kilon pussi luomukvinoaa maksoi kaupassa 12,95 euroa. Se on terveystuote, kun sitä otetaan pieni paukku joka aamu. Liikevaihdostamme 30 prosenttia tulee private label -tuotteiden valmistuksesta. Puutarha on perustettu 40 vuotta sitten Turun Paattisilla ja se on Suomen kolmanneksi suurin salaatinkasvattaja. Kvinoassa on hitaita hiilihydraatteja, joka pitää sokeritasapainon pitkään ja sopii diabeetikoille. Marjo Halonen ja Kaarlo Kani ovat yhtä mieltä treffipäivien onnistumisesta: tuotteita on myyty hyvin. Kvinoaa voidaan käyttää muun muassa puuroissa, laatikkoruoissa, vihanneskeitoissa, lihan kanssa ja kasvispyöryköissä. Atelta aidot marjamehut Atte Valkiainen kertoi, että iso osa asiakkaista tuntee Aten Marja-Aitan tuotteet ennestään, sillä ne ovat olleet jo 20 vuotta kauppojen hyllyillä. – Tuotteet ovat aitoja ja lisäaineettomia. Myös urheilijat käyttävät niitä, kertoi Päivinen. – Tyrnimehu on kova sana. Atte kertoo, että he pyrkivät valmistamaan tuotteet mahdollisimman hyvistä raaka-aineista. Proteiinia härkäpavusta Jaakko Päivinen esitteli Verso Food Oy:n tuotteita. Yrityksemme kehittää kasvisruokaratkaisuja sekä kuluttajille että ammattikeittiöille. Kartano sijaitsee Porvoon saaristossa ja päätoimiala on kokoustoiminta ja loma-asunnot. – Aminohappojen vuoksi urheilijat tilaavat sitä. – Vaikka purkki on kalliimpi, niin marjakilohinta tulee halvemmaksi mitä ”dronningholmeissa”. Olen voinut kertoi heille, että emme käytä kasvinsuojeluaineita vaan torjumme tuholaiset biologisin menetelmin, kertoo Marjo päivien kulusta. Oksasen Puutarhasta kanien herkkuja Marjo Halonen esitteli Oksasen puutarhan salaatteja ja yrttejä. Tuotteista esittelyssä olivat marjahillot, mutta kartanon sima on tunnetuin tuote. Magnus Andersson kehuu Hommnäsin tuotteiden marjapitoisuuden olevan kaikkein korkein kaupallista tuotteista. – Menemme raaka-aineen laatu edellä. – Kuluttajat ovat olleet kiinnostuneita yrityksestä. Kvinoaa ovat inkat viljelleet tuhansia vuosia ja se on tärkeä proteiinin lähde edelleenkin Etelä-Amerikassa. – Hilloissa marjapitoisuus on peräti 80 %. Verso härkäpapu Granolassa on proteiinia 18 % ja rouheseoksessa peräti 47 %
Hintakisaa laadun kustannuksella Kotilainen sanoo, ettei syksyn kukkakauppaa voi muutoinkaan moittia. Callunoita ei vie talvi, vaan keväällä kuivuminen. Työehdoissa alle 100 neliön kukkakauppa on kioski 14 | Tukkutori | 5 | 2015 |. – Meidän osuus on 200–300 rekkaa riippuen ketjujen kanssa tehdyistä sopimuksista. – Uskon, että työtuomioistuimen päätös selkeyttää toimintaa alalla ja parantaa kukkakauppojen kannattavuutta varsinkin liikepaikoissa, joissa on pakko pitää auki iltamyöhään, sanoo Kumara. kuasetelmia tuomaan väriä ovenpieleen tai havuryhmään. Pakkasen sijasta kanervia uhkaa aurinko. päivänä antamassaan päätöksessä Biederkukkakauppojen toimineen oikein eikä sen kukkakaupoissa ole ollut velvollisuutta kaupan lisien maksamiseen. Callunoita voi istuttaa myös maahan, sillä ne kestävät hyvin kylmää. Kellokanerva (Erica tetralix) on Suomen luonnossa hyvin harvinainen ja rauhoitettu kasvi. – Pienten kukkakauppojen kannattaa ottaa myös lauantaimyynneistä nyt kaikki hyöty irti ja hankkia jopa lisää työvoimaa ruuhkapäivään. Kaupan alan iltalisät Helsingissä ovat 4,09 ja muualla Suomessa 3,91 euroa tunnilta. Kaupan työehtosopimuksen kioskipöytäkirjan mukaan kioskija siihen verrattavalla kaupalla tarkoitetaan kauppaa, jota harjoitetaan liikehuoneistosta, jossa kioskikaupan vakinainen liiketoimintakäytössä oleva myyntipinta-ala on enintään 100 m 2 . – Kukin yritys tai yrittäjä voi päättää mitä lisäkäytäntöä noudattaa. l J uha Kumara Bieder-kukkakaupoista kertoo, että he ovat noudattaneet alle 100 neliön liikkeissä kaupan alan työehtosopimusta ja siinä olevia kioskikaupan lisiä. Talven tultua kanerviin voi halutessaan suihkuttaa kerroksen hiuslakkaa, jolloin kukat eivät varise yhtä herkästi. Parvekelaatikoissa ja ruukuissa kanervat eivät talvehdi, mutta niistä saa edullisen ja pitkäkestoisen sisustuselementin. Niistä voi istuttaa monenlaisia ruukJuha Kumara sanoo Työtuomioistuimen päätöksen vahvistavan kukkakauppojen kilpailukykyä ja voivan myös lisätä työpaikkoja. Parhaiten ne viihtyvät happamassa maassa. Kioskeissa lauantailisä on nolla euroa. Huomioitavaa on, että jopa työntekijäpuolenkin tuomarit olivat sitä mieltä että kukkakauppojen ei tarvitse maksaa kaupan lisiä. päivien välillä olleet kovat yöpakkaset veivät pihoilta kukat, mikä kiritti callunan ja kellokanervan kauppaa. Callunaa ja kellokanervaa tuodaan Suomeen miljoonittain. – Callunat kestävät paremmin lämpimiä säitä. L okakuun 5.–13. Työtuomioistuin totesi syyskuun 9. Kioskeissa iltalisä on vain neljäsosan eli 0,92 euroa tunnilta. Niistä on tullut markkinoille paljon uusia värejä ja uusia ruukkumalleja. l Pakkaset antoivat potkua syyskukille Hanna Lagerroos Keravan HongKongissa asettele lisää callunoita esille. – Kaikkein halvimmat tarjoukset eivät kuitenkaan enää pure, sillä ihmiset ovat oppineet laadun päälle ja haluavat kunnon tavaraa. – Päätös voi jopa lisätä iltaaukiolon määrää, kun iltatunneista saa helpommin voitollisia. Niin kanervat (callunat) kuin kellokanervat ovat helppohoitoisia pihan istutuksissa. – Tänä syksynä on myyty paljon erivärisistä callunoista koottuja asetelmia, nyt ne ovatkin loppuunmyytyjä. Juha Kumara toivoo, että kukkakauppiasliitto tiedottaa jäsenkuntaansa ja kouluja asiasta, koska kouluissa opetetaan tällä hetkellä väärin lisien maksaminen. Kuhunkin rekkaan mahtuu 13 500 kanervaa tai yli 20 000 callunaa, laskee Juhani Kotilainen Helsingin Kukkatoimituksesta. Nyt lokakuussa on kanervien kauppa lähtenyt vauhtiin, kun se pysyy punaisena. Lauantailisä on kaupoissa Helsingissä 5,30 ja muualla Suomessa 5,16 euroa tunnilta. Kumara korostaa, että päätöstä voidaan soveltaa kaikkiin alle 100 neliön kukkakauppoihin ilman että liikenimessä mainitaan kioski. Rekisteröidyt lajikkeet ovat laadukkaampia ja kalliimpia, opastaa Juhani Kotilainen. – PAM oli asiassa erimielinen ja vei asian työtuomioistuimeen viime keväänä. Kysymys on taloudellisesti varsin merkittävästä asiasta. Kukat säilyvät versoissa pitkään, kun ruukkuja kastelee pakkasen tuloon saakka. Helsingin Kukkatoimituksen Juhani Kotilainen toteaa, että syyskuun oli lämmin ja hautuumaillakin kukkien kunto vain parani, mutta lokakuun alkupuolen pakkaset palelluttivat kukat koko maasta, minkä johdosta callunan ja kellokanervan myyntiin on tullut hyvä loppukiri. Paitsi parvekkeilla ja kotipihoilla, kanervia käytetään runsaasti julkisissa istutuksissa ja hautausmailla. Syyskukilla käydään kuitenkin ketjujen välillä kovaa hintakilpailua ja ihmisiä houkutellaan kovilla kanervatarjouksilla sisään liikkeisiin. Kuten alppiruusut, kanervat istutetaan varjoisalle paikalle, johon vesi ei pääse kerääntymään. – Ihmiset ovat oppineet, että kanervaa ei kannata istuttaa liian lämpimillä säillä, sillä se voi tummua. Callunan (Calluna vulgaris) lähisukulaiset ovat meidän metsissämme viihtyviä pystykasvuisia kanervia, mutta kanervien nimellä myytävät purppuraiset varpukasvit eivät ole meikäläisiä kanervia, vaan ne ovat kellokanervia (Erica)
Lehti tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita on saatavissa. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. Etsimme yrittäjähenkisiä ihmisiä tai pariskuntia, jotka ovat valmiit laittamaan itsensä peliin. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk Voit lukea lehteä myös digitaalisena näköisversiona www.lehtiluukku.fi —>Tukkutori hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Puvun innoittajana toimi maailmankuulu raumalainen pitsi, pitsikaupungissa kun oltiin. Showtöissä pakollisina elementteinä olivat heijastimet ja tuubihuivi sekä oranssi astia. Toisen sijan saavutti Tarmo Noormets Helsingistä ja kolmas sija meni Merja Korkeakankaalle Kukkapalvelu Willi Pionista Nivalasta. Kaivokukka toimii franchising-periaatteella ja on alalla ainoa, joka on Suomen franchising-yhdistyksen varsinainen jäsen. Sinulla on taustaa kukkakauppa-alalta ja oma talous kunnossa. Kaivokukalla on yli 40 vuoden kokemus kukkakaupasta, joten tiedämme miten kauppaa tehdään. Kilpailutehtävät olivat tänä vuonna mielenkiintoisia ja haastavia. l Hanna Vehkalampi sitoo voitosta voittoon Hanna Vehkalampi on kaksinkertainen Suomenmestari. Nyt hän edusti Kukkapalvelu Vehkannasta Laukaalta, kun vuosi sitten hän oli Järvenpään Kukkatalon palveluksessa. Juniorisarjan paras oli Jouni Ahonen Piilola.fi:stä Helsingistä ja seniorisarjan voiton otti Hanna Vehkalampi Kukkapalvelu Vehkannasta. Laadukas verkkokauppa www.suomenkukkatarvike.fi Niko 044-4400 004 • Markku 0400-242 673 • Pauli 0400-242 674 iltajuhlassa ja finaaliin pääsivät Mari Heikkinen Kuopiosta, Mari Ruohonen Helsingistä, Jouni Ahonen, Tarmo Noormets, Merja Korkeakangas ja Hanna Vehkalampi. ASIAKASPALVELU puh. Jos tämä laittaa yrittäjäsielusi liikkeelle, ota yhteyttä! Lisätietoja antaa: Rasmus Henriksson 040 7555 258 tai Haemme yrittäjiä Lahden kauppakeskus Karisman sekä Kannelmäen kauppakeskuksen kauppoihimme. Finaalin ensimmäinen tehtävä oli kasvi-istutus annettuun astiaan. KUKKAKAUPPIAAKSI. Neljäs ja viimeinen tehtävä oli pöydän koristelu aiheella ”Kunnianosoitus suomalaiselle käsityötaidolle”. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali Painopaikka SLY-Lehtipainot Oy/ Kirjapaino Uusimaa ISSN 1796-5012 10. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Finalistit selvisivät lauantain | Tukkutori | 5 | 2015 | 15. TUKKUTORI-lehti on pääkaupunkiseudun ja maakuntien yritysten kohtaamispaikka. Hänen haastattelunsa on julkaista Tukkutori-lehdessä numero 2/2014, jonka voi lukea Lehtiluukusta (www.lehtiluukku.fi). Oma maahantuonti takaa laadukkaan valikoiman ja päiväntuoreet tuotteet. 010 387 0880 TILAUSHINTA Vuonna 2015 tilaushinta on 35 euroa JAKELU 6 000 kpl ruokakaupoille, ravintoloille, kukkakaupoille ja tukuille Digitaalinen näköisversio www.tukkutori.eu 5€/ numero ILMESTYMINEN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2015 kuusi kertaa; seuraavan kerran 27.11.2015 LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Taitto Markku Laitinen MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala Puh. Kilpailijat sitoivat lisäksi yhdessä assistenttinsa kanssa yhden showtyön, jota ei arvosteltu. Toinen kilpailutehtävä oli yllätystyö, jonka aiheena oli kimppu, joka tuli sitoa annettuun laakeaan lasiastiaan ja jossa tuli käyttää yhteistyökumppanin Lehner Wolle3:n huopatuotteita. Hanna voitti myös Helsingin Avoimet 2014 -kukkasidontakilpailun silloin vielä tyttönimellä Tervo. R aumalla 3.–4.10.2015 kisatun kukkasidonnan Suomen mestaruuskilpailun voittajaksi kukitettiin toista kertaa peräkkäin Hanna Vehkalampi. Jo ennalta paljon kiitosta saanut ennalta valmisteltava tehtävä, ensimmäistä kertaa SM-kisahistoriassa mukana ollut floraalinen puku haastoi kilpailijat pistämään parastaan. TUKKUTORI 4041 0763 Painotuote Kukkakaupat ovat kaikille tuttuja, mutta tuottava kukkien myyminen on taitolaji. Tuomaristo piti Hannan työskentelyä erittäin vahvana ja tasaisena kautta kilpailun ja yhtä tehtävää lukuun ottamatta hän sai korkeimmat pisteet. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Tukkutori -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. PALVELEVA KUKKATARVIKETUKKU Liikenteessä kolme tarvikeautoa. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava
l Tammiselta tuli Vuoden Luomutuote. Rypsiöljyssä hyvä maku Ammattikeittiösarjassa Vuoden luomutuotteeksi valittua Myssyfarmin kylmäpuristettua rypsiöljyä saa kolmen litran pakkauksissa, mutta sitä on myös puolen litran kuluttajapakkauksissa. Kunniamaininnan saanutta Jymy-jäätelöitä kiitettiin siitä, että on uskallettu tehdä nopeasti iso tuoteperhe. Hurmaavina makuina ovat suomalaisista luomumarjoista tehdyt mansikka, mustikka ja puolukka sekä lisäksi suklaa, maitokahvi, lakritsi ja vanilja. Se on puristettu poikkeuksellisen hellävaraisesti. SOK:n valikoimajohtaja ja ProLuomu ry:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Alarotu kiitteli, että Tamminen on tehnyt merkittävän työn tuodessaan suomalaisen luomukaritsan ja -lampaan kauppoihin. – Onhan se upea kuulla ammattilaisilta kommenttia, että öljymme on maailman parasta rypsiöljyä, hymyili Myssyfarmin isäntä Janne Rauhansuu. Toinen kunniamaininta tuli L’Uomu Nokan broilerille. Valikoimajohtaja Ilkka Alarodun mielestä Rottinkirinta on uskomattoman hyvä tuote tavalliseen broilerifileeseen verrattuna. – Myssyfarmin kylmäpuristetusta rypsiöljystä puuttuu tyypillinen pistävä maku ja se sopii siksi esimerkiksi ravintolapöytiin tarjolle saliöljyksi vaikkapa salaattia varten, kehui ravintola BarLaurean keittiömestari Ilari Paananen. Yhtenä vahvuutena on hyvä, käsityönä tehty leikkaus. – Suomalaisesta lampaan lihasta jo yli 20 prosenttia on tuotettu luomuna. päivänä Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Kaikki voittajatuotteet on saatavissa koko Suomen alueella. Voittajat julkistettiin lokakuun 1. – Jymy-jäätelöiden maito tulee Suomisen luomumaitotilalta, josta se pääsee tuoreena muutaman kilometrin päähän pieneen jäätelötehtaaseen, kertoi Suomisen maidon markkinointijohtaja Erkki Mikola. Broilereiden toimia voi seurata nyt live-kameroiden avulla L’Uomu Nokan nettisivuilla, kertoi yrittäjä Arto Jokinen. – Sitä kehtaa nostaa parempaankin pöytään. – Tuotannon ero tavanomaiseen on selkeä: lintujen elintilat ovat moninkertaiset tavanomaisiin verrattuna ja ne pääsevät ulkoilemaan laajoilla alueilla. V alitsijaraadissa oli edustettuna luomutuotanto ja elintarvikeosaaminen, vähittäistavarakauppa sekä ammattikeittiökokemus. Ammattikeittiösarjan voitti Myssyfarmin kylmäpuristettu luomurypsiöljy ja kunniamaininnat saivat Jymy suomalainen luomujäätelö -tuoteperhe sekä L’Uomu Nokan Rottinkirinta broilerifile. – Halusimme tuoda markkinoille laadukkaan tuotteen ilman kikkailua, jotta se sopii käytettäväksi myös arjessa, totesi toimitusjohtaja Pasi Tamminen pokatessaan tunnustuksen. Luomuliitto on valinnut Tammisen luomukaritsan jauhelihan Vuoden Luomutuotteeksi. – Muuten söisimme edelleen uusiseelantilaista, vaikka kuluttajat ovat jo kauan pyytäneet suomalaista. Upeaa, että Tamminen on nyt tuotteistanut maukkaat karitsatuotteet suuren yleisön saataville päivittäistavarakauppaan, toteaa Luomuliiton elintarvikeasiantuntija Jaana Elo