6 Kotimaisuus nousi brändilistalla s. 4 5 | 2017 | Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun. Freshin lupaus on purrut s. 10 Herkkukauppaa Tampereen Sokoksella s. 12 Egg luo uutta Suomiruokaa s
Siitä joutuivat kärsijöiksi ennen muuta suomalaiset maidontuottajat ja Valio, jonka tuotteilla oli hyvä suosio Venäjällä. Toinen tapa on perustaa erillinen vientiyritys, jonka omistajina on satakunta elintarvikevalmistajaa. Valio, Raisio, Finn Spring ja Roberts. Venäjän viennin korvaamiseksi markkinoita on etsitty muualta. – Olemme tehneet vientiä jo ennen kisaa, mutta tämä voitto antaa lisäpotkua ja intoa jatkaa tätä työtä. Suomen Lidl etsi kilpailulla vientiin sopivia tuotteita. Vaarana kuitenkin on, että rahaa ei osata käyttää. Suomalaisia tuotteita myydään netissä täysin muilla argumenteilla kuin halpuudella. Hankkeen myötä suomalaisten elintarvikealan toimijoiden tie Kiinan kasvaville markkinoille helpottuu. Verkkokaupan valikoimaa laajennetaan lähikuukausina, ja yhteistyöhön tulevat mukaan mm. Food from Finland -hanke on toiminut kolme vuotta. Tämä kisa oli juuri sitä, mitä Suomi tarvitsee ja sen voittaminen on meille suuri kunnia, Kumlin sanoo ja omistaa voiton edesmenneelle isoisälleen. Viennin esteeksihän ilmoitetaan hyvin usein, ettei meillä sitten olekaan vietävää. Suomalaisille tuotteille on kasvava kysyntä Kiinan markkinoilla, ja olemme tyytyväisiä, että pystymme tarjoamaan verkkokauppojemme 466 miljoonalle vuosittaiselle aktiivikävijälle mahdollisuuden tutustua niihin, sanoi Alibaban Iso-Britannian, Irlannin ja Pohjoismaiden toiminnoista vastaava toimitusjohtaja David Lloyd. K-ryhmä haluaa osaltaan edistää suomalaisten elintarvikkeiden vientiä kansainvälisille markkinoille. – Kiina on maailman suurin ja kehittynein ruoan verkkokauppamarkkina, josta lähdemme nyt ammentamaan oppeja. Tavarantoimitukset Kiinaan ovat käynnistyneet, ja kiinalaiset kuluttajat voivat tilata tuotteita Alibaban verkkokaupasta. Suomalaisten brändituotteiden lisäksi K-ryhmän oma tuotemerkki, Pirkka, on mukana valikoimissa. Suomi-ruoasta voidaan tehdä brändi, jossa kantavana viestinä on ”Pohjolan valoisat yöt”. Ensi vuoden budjettiin on tulossa muutama miljoona euroa viennin edistämiseen. EU-jäsenyyden aikana tuonnin ja viennin ero on kasvanut 0,5 miljardista 2,5 miljardiin euroon. – Vienti on meille seuraava luonnollinen askel. Nämä luvat on saatu Suomen poikkeuksellisen hyvän eläintautitilanteen ansiosta. Ilahduttavaa on, että kauppa on mukana näissä ponnistuksissa. Viedään Suomi-ruoka maailmalle! -kisan voittajan viennin edistymistä seurataan koko tulevan vuoden ajan Lidl Suomen kanavissa. – Kiinalaiset arvostavat suomalaisten tuotteiden korkeaa laatua, aitoutta ja turvallisuutta. Niissä osataan arvostaa originelleja Pohjolan tuotteita. Se voi tapahtua muuttamalla Food from Finland osakeyhtiöksi, jolloin se voi tehdä myös konkreettista kauppaa edustamiensa yritysten lukuun. Pääjohtaja Mikko Helander kertoi, että K-ryhmällä on vahva kansainvälinen tavarakaupan osaaminen Kaukoidän ja Aasian markkinoilta, ja Kesko on jo pitkään tuoneet elintarvikkeita ja käyttötavaraa Kiinasta. Pienille yrityksille tämä apu ei kuitenkaan riitä, sillä niillä ei ole henkilöresursseja eikä varaa pitkäjänteiseen kontaktointiin potentiaalisiin ostajiin. Tuotteella on todellista vientipotentiaalia ja yritykseltä löytyy kykyä markkinoida sitä. – Helsingin Myllyn kilpailutuote Helsinki Mills Overnight Oats Mix vastaa kaikkiin maailmalla vallitseviin terveystrendeihin ja se on pitkälle jalostettu, suomalaisista raaka-aineista tehty. Tusinan verran pieniä elintarvikevalmistajia on saanut kosketuksen Ranskan gastronomisiin piireihin. Puhdas ja terveellinen suomalainen ruoka on nyt ja tulevaisuudessa kilpailuvalttimme. Elintarvikeviennin lisääminen on yksi tärkeä hallituksen tavoite. K -ryhmä on aloittanut ensimmäisenä suomalaisena päivittäistavarakaupan toimijana verkkokaupan Kiinassa. päivä järjestetyssä finaalissa oli 11 yritystä. Suomalaisen raaka-aineen käytön kunniamaininnan sai HKScan Finland tuotteellaan Pork Meat Omega-3 No Antibiotics Ever . Vientikauppojen rinnalla on yhtä tärkeää organisoida vientituotteiden tarjontaa, jotta muna-kana-ilmiö ei vesitä vientikauppoja. Kunniamainintoja kolmelle Voittajan lisäksi kilpailussa jaettiin kunniamainintoja kotimaisen raaka-aineen käytöstä, työllistämisestä sekä markkinointiosaamisesta. Haluamme olla viiden vuoden päästä maailman suurin lisäarvollisten kauratuotteiden jalostaja. Lidlillä on toimintaa 28 maassa, joissa on yli 10 000 myymälää, joten kauppaketjulla on mahtava vientipotentiaali. Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin odottaa innolla Lidlin kanssa tehtävää yhteistyötä ja siitä saatavaa viennin vauhditusta. Maailmalla ei ole käytännössä markkina-aluetta, jonne tuote ei sopisi, sanoo raadin jäsenenä toiminut Lidl Suomen kaupallinen johtaja Timo Hansio Lidl maksaa voittajayritykselle vientiä edistävän henkilön palkan vuodeksi ja auttaa yritystä avaamaan ovia vientiin. Finpro (Food from Finland) on toiminut hankkeessa kumppanina. Taasen tuottamista jarrutetaan, kun ei ole markkinoita. Lihatalot ovat saaneet vientiluvat sianlihalle Kiinaan ja siipikarjan lihalle Japaniin. Se on edistänyt messuilla ja kontaktien luomisella runsaan sadan yrityksen vientiä. l Suomi-ruokaa Alibaban verkkokauppaan 2 | Hyvää Pataa | 5 | 2017 |. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen H elsingin Mylly ja sen Helsinki Mills Overnight Oats Mix -tuorepuuro on valittu elintarvikeyrityksille järjestetyn Viedään Suomi-ruoka maailmalle! -kilpailun voittajaksi. Pienten yritysten edustus on saatava yrityspohjalle. Verkkokauppa toteutetaan yhteistyössä verkkokauppayhtiö Alibaban kanssa. Meidän oloissamme kasvaa todistettavista aromikkaita ja puhtaita tuotteita. Kesko on saanut pään auki kiinalaiseen Alibaba-verkkokauppaan. Vientimäärät jäävät kuitenkin vaatimattomiksi elintarviketaseen näkökulmasta, vaikka vienti voikin merkitä paljon pienen yrityksen liikevaihdossa. Viennin eteen joutuu näkemään vaivaa, jota kuvaava sana onkin vientiponnistus. Elintarvikkeiden tuonti on helppoa verrattuna vientiin. – Kyseessä on aidosti innovatiivinen tuote, jonka kehityksessä on ollut mukana Tuorepuuro Lidlin vientikisan voittajaksi Suomi-ruokaa maailmalle Viimeinkin on herätty huomaamaan, että Suomesta voidaan viedä elintarvikkeita eikä ainoastaan tuoda. Kehitämme verkkokauppaa kumppaneidemme kanssa ketterästi ja start-up-hengessä, totesi Mikko Helander. Verkkokaupan avauksessa on mukana useita suomalaisia elintarvikealan toimijoita, kuten Paulig, Fazer ja Kiantama. EU:n kovisteltua Venäjää Krimistä ja Itä-Ukrainan asioista asetti Putin vastaboikotit lännen elintarvikkeille. Elintarvikkeiden kauppatase onkin painunut pahoin pakkaselle. Varat on suunnattava kärkihankkeeseen, jonka avulla tehdään todellista vientikauppaa. Jos se jaetaan lukuisille hankkeille, jotka edustavat eri sektoreita tai alueita, lopputulemana on hanketoiminnan määräaikainen hyvinvointi eikä pysyvää tulosta jää. Lokakuun 11
Luomuelintarvikepäivässä Finlandia-talolla Helsingissä. Tavoitteemme on tulla myös sellaisiin tuotteisiin ja kategorioihin, joissa ei vielä ole luomua, Mirva Tollet lupaa. Vanhalan mukaan tuorepuurossa on runsaasti viljaa sekä marjoja tai hedelmiä, mikä vaikutti merkittävästi tuotteen maun ja koostumuksen kehittämiseen. – Linkosuon Leipomo on perheyritys, jonka arvoina ovat laatu, periksiantamattomuus ja rohkeus. liiton toimitusjohtaja Pia Pohja. Haluamme tarjota kuluttajille lisäarvoa ja yllättää heidät luomu-uutuuksilla. Valion luomutuotevalikoima on nyt laajempi kuin koskaan. – Kyseessä on täysin uusi tuotetyyppi, joten tuorepuurot ovat vasta uransa alkutaipaleella. l Vuoden Luomutuotteeksi Valion tuorepuuro | Hyvää Pataa | 5 | 2017 | 3. Valion luomusta vastaava kategoriapäällikkö Mirva Tollet kertoi, että tuorepuurot tuotiin kauppoihin toukokuussa, ja ne ovat jopa ylittäneet myyntitavoitteensa. 10 Kotimaisuusmerkit nousivat brändilistalla Fazerin Sininen pysyy kärjessä. Välipalatuotteita halutaan lisää ja Valion jogurttiset tuorepuurot ovat mukavan ruokaisia annoksia. Kilpailun voittajan valitsi asiantuntijaraati, johon kuuluivat Maaja metsätaloustuottajain Keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila , Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja, Finpron elintarviketoimialan johtaja Esa Wrang , suomalaista ruokakulttuuria edistävän Elo-säätiön johtaja Seija Kurunmäki, juontaja, toimittaja ja kolumnisti Tuomas Enbuske , hallitusammattilainen ja markkinoinnin konkari Anne Korkiakoski sekä Lidl Suomen kaupallinen johtaja Timo Hansio ja Lidl Suomen ostopäällikkö Riikka Nordqvist. l Kovatasoisen kisan 11 finalistia olivat Disas Caviar Oy Ltd: Savukirjolohimousse HKScan Finland Oy: Pork Meat Omega-3 No Antibiotics Ever HoviRuoka Oy: Gluteeniton Mustapapupihvi Verso Food Oy: Härkis Original Elixi Oil Oy: Elixi Makurouheet Glutzero Finland Oy: Glutø – gluteeniton ja vegaaninen tuorepasta Linkosuon Leipomo Oy: Ruislastu Sour Cream Helsingin Mylly Oy: Helsinki Mills Overnight Oats Mix Goodio Oy: Luomuraakasuklaa Finn Spring Oy: Spring Aqua Premium -lähdevesi Altia Oyj: Koskenkorva Vodka L uomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteeksi Valion jogurttinen tuorepuuro -tuoteperheen. – Makua hiottiin pitkään ja hartaasti, jotta saatiin juuri oikealla tavalla luomulle raikas ja runsas maku. Valion tuotekehityksen, Oulun meijerin ja Suonenjoen hillotehtaan saumaton yhteistyö on keskeinen tekijä onnistuneen luomutuorepuuron takana. Tuotteessa yhdistyy suomalaisen ruoantuotannon vahvuudet eli turvallisuus, laatu ja puhtaus, sanoo kunniamaininnan jakanut Maaja metsätaloustuottajain Keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila. 4 Herkkukauppaa Tampereen Sokoksella Tulevatko Stockmann Herkut osuuskaupalle. 13 Pientyrityksillä Suomi-viikko Pariisissa Ranskalaiskokkeja kiehtovat arktiset tuotteet. 6 Egg luo uutta Suomi-ruokaa Satokausimies Samuli Karjula meni ravintolabisnekseen. Siihen kuuluu lähes 40 tuotetta, kuten maitoja, jogurtteja, mehuja, juustoja ja ruoanvalmistustuotteita. Linkosuon Leipomo ja Sour Cream Ruislastut palkittiin kotimaisen työllisyyden ja elintarvikeosaamisen arvostamisen kunniamaininnalla. Lisäksi he ovat hyvä työnantaja, joka työllistää Suomessa ja panostaa henkilöstönsä hyvinvointiin, perustelee kunniamaininnan jakanut ElintarviketeollisuusSisällys 2 Tuorepuuro Lidlin vientikisan voittoon Helsingin Mylly saa vientihenkilön palkan vuodeksi. 8 Luomu kulkee kohti valtavirtaa USA:ssa Pirkka puree luomuna K-kaupoissa. Makuina on omena-kaneli-kaura, vadelma-kaura sekä hedelmä-vilja, joista kaikki olivat raadin mielestä erittäin maukkaita. – Olemme todella iloisia saamastamme tunnustuksesta. suomalaiset maatilayrittäjät. Voittaja julkistettiin 5.10. Lisäksi Goodio Oy ja sen luomuraakasuklaa saivat kunniamaininnan taitavasta tuotteistamisesta, oivaltavasta pakkaussuunnittelusta ja vahvasta markkinointiosaamisesta. – Valikoiman kasvu jatkuu ensi vuonna. Tuorepuuron kehittäminen oli ainutlaatuista, koska vastaavaa tuotetta ei ollut koskaan aiemmin tehty, liiketoimintapäällikkö Maija Vanhala Valiolta valottaa. – On upeaa, että nimenomaan luomuna tuodaan kiinnostava uutuus, mikä osuu moneen trendiin yhtä aikaa, totesi Pro Luomu ry:n puheenjohtaja Ilkka Alarotu palkintoraadista. 12 Freshin lupaus on purrut Helppoutta ja hyvinvointia valmissalaateilla. Vaikka he ovat perinteinen yritys, he ovat uskaltaneet uusiutua ja kehittää toimintaansa
Emme sillä pöyhistellä, vaan tuomme esille niitä tuotteita ja yllätämme asiakkaat positiivisesti, sanoo myyntipäällikkö Pitkäranta. Hevissä ovat sesonkituotteet tarjolla ensimmäisenä torimaisesti esiteltyinä. – Asiakkaamme ovat valveutuneita ja kiinnostuneita ruuan laittamisesta. Paistinkääntäjien Veljeskunnan käädyt ovat Timo Pitkärannalla ja Tapio Pakasella. Figuurilla on kädessä ”Halpuutimme nääs” -kyltti, jossa kerrotaan tuettavan pirkanmaalaisia tuottajia, kun heidän tuotteita on halpuutettu. Lisäksi Suomen Leipuriliitto ry valitsi Tampereen Sokos Herkun Vuoden 2016 Leipäkaupaksi. Vaikka tunnelin päässä näkyykin isosti valoa, ei se auta tähän päivään. Tuottajat näkevät volyymin kautta, että jotain tapahtuu. Pahvinen Timo Pitkäranta toivottaa asiakkaat tervetulleeksi ”Halpuutimme nääs” -kyltillä, jossa kerrotaan Herkun tukevan pirkanmaalaisia lähituottajia. Kreikasta tulee yrttiputkiloita, alkaa Pitkärannan lista Herkun erikoisuuksista. Monet yritykset ovat Hämeenkadun varrelta joutuneet lopettamaan. – Minulla on esimerkiksi kontakti Italiaan, josta saamme vaikkapa vain yhden laatikollisen Piemonten oliiviöljyä. Se on julmaa yksityisyrittäjiä kohtaan. 4 | Hyvää Pataa | 5 | 2017 |. Ravintola on 235 asiakaspaikallaan ja noin 1500– 2000 päivittäisellä asiakkaallaan Pirkanmaan osuuskaupan yksi suurimmista. Palvelua ja osaamista Sokos Herkulle on ominaista palvelutiskien laajuus ja runsaus. Sen päälle on rakennettu erikoisvalikoimat, mikä nostaa tuotteiden lukumäärän kolminkertaiseksi verrattuna perusmarkettiin. – Me olemme selvinneet kadun myllerryksestä hyvin, kun myynti on pysytellyt viime vuoden tasolla. – Meillä on vanhaa ammattitaitoa vaalia lihaa ja kalaa. – Tuottajia ei riistetä, sillä he eivät edes ole tienneet, että heidän tuotteitaan halpuutetaan. Tampereen Sokos Herkku on osoittanut pitkäjänteisellä toiminnallaan, että ei syytä huoleen. – Meillä on isossa roolissa gluteenittomuus. Iltalehden lukijat äänestivät sen Suomen parhaaksi herkkukaupaksi Kultainen Pippuri 2015 -äänestyksessä. Pyrimme reagoimaan tosi nopeasti – jopa päivän sisällä – heidän toiveisiin. Paikallisen makkaratalon tuotteiden myynti on kasvanut jopa 600 prosenttia, kertoo myyntipäällikkö Timo Pitkäranta tyytyväisenä, kun raha pyörii paikkakunnalla ja luo työtä lähialueelle. M aître Rôtisseur Timo Pitkärannan pahvinen hahmo toivottaa asiakkaat tervetulleeksi Sokos Herkun portilla. Herkun palveluksessa on 75 ammattilaista. Vuonna 2011 valmistunut tavaratalon saneeraus toi lisätilaa Herkulle ja pinta-alaa on nyt runsaat 2300 neliötä. Pitkärannan mukaan uusille tuotteille tulee antaa aikaa, sillä Näin toimii osuuskauppaväki: Herkkukauppaa Tampereen Sokoksella Stockmannin päätettyä myydä Herkkunsa S-ryhmälle moni huolestui, miten käy laadun ja palvelun uuden omistajan hoteissa. He maistelevat oman talon ravintolan valmistamaa kyssäkaalisalaattia, jota myydään Herkun palvelutiskistä. Herkku sijaitsee katutasosta kerros alaspäin ja Herkun vieressä on hyviin ruokaviineihin erikoistunut Alkon myymälä. Herkun alla olevassa kerroksessa on vielä Ravintola Herkku Tampere. Ravintolassa valmistetaan salaatteja myös Herkun palvelutiskiin ja muihin Pirkanmaan Osuuskaupan pisteisiin Herkku Hetki -logolla. Kun paistinpannuja kampanjoidaan, voi tarjous olla yhdistetty hyvään pihviin, selvittää Pitkäranta ja sanoo palkkaavansa mieluummin kokkeja kuin ekonomeja. Vuonna 2014 ammattilehti Puutarha-Sanomien kilpailussa se valittiin Suomen Parhaaksi Hevi-kaupaksi. Kaikki fokusoidaan ruuan kautta, se on keskiössä. Sokos Herkun perusvalikoima on sama ja samoilla hinnoilla kuin S-marketeissa. Pitkäranta kertoo Tamperetta mullistavana tapahtumana raitiovaunuliikenteen tulemisen, jonka vuoksi pääväylää, Hämeenkatua, myllätään vielä kaksi vuotta ja sen läpi pääsee nytkin vain julkinen liikenne. Palkintoja on ropissut Sokos Herkkua on auttanut aiemmin hankittu tunnettuus
kujen välimatkaa on 650 metriä. Samalla Herkun ketjutoiminnot siirtyvät SOK:lle ja Stockmann Meals -ruokia valmistava Herkkukeittiö SOK:n tytäryhtiö Meira Novalle. Sokos Herkulle myönnettiin vuoden 2012 lopulla Chaîne des Rôtisseursin eli Paistinkääntäjien Veljeskunnan kilpi. Intohimoa pitää olla. Kilven myöntämisen edellytyksenä on, että myymälässä tulee olla vähintään kaksi järjestön ammattiarvon omaavaa jäsentä ja toisen näistä jäsenistä on oltava arvoltaan Maître Rôtisseur, mikä arvo on myyntipäällikkö Timo Pitkärannalla. Jos ei itse usko tekemiSokos Herkku on harvinaista herkkua; sellaista ei enää löydy Helsingistä, mutta Tampereella se on säilynyt jo yli 40 vuoden ajan. Osuuskauppojen Herkut lisääntyvät vuoden vaihteeseen mennessä, jos Kilpailuja kuluttajaviraston hyväksyy Stockmannin ja S-ryhmän välillä kesäkuussa solmitun kaupan. Meillä on heiltä paljon opittavaa. Kulku Kauppahalliin käy suoraan Sokoksen tiloista. Sovitussa kaupassa Stockmann Herkku -myymälät Helsingin keskustassa, Tapiolassa sekä Itiksen ja Jumbon kauppakeskuksissa siirtyisivät HOK-Elannolle, Turussa Turun Osuuskaupalle ja Tampereella Pirkanmaan Osuuskaupalle. raakamakkaroita. Timo Pitkäranta tuli Sokokseen kuusi vuotta sitten, kun hänen aikaisemmat työpaikkansa olivat Stockmannilla Tampereella ja Oulussa. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Tuoretta karitsanlihaa Tuoretta hirvenja peuranlihaa niiden juurruttaminen myyntiin on pitkä prosessi, jossa täytyy olla periksiantamaton. Kauppahallin yrittäjä valmistaa meille mm. Kauppahallin asiakkaat hyödyntävät Sokoksen parkkihallia. – Yksinkertaisella valikoimalla tuloksen teko olisi toki helpompaa, mutta meillä on tahtotila tarjota asiakkaille laaja valikoima ja herkullinen ostosympäristö. Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen totesi, että kaupan toteuduttua Stockmannin asiakkaille on edelleen tarjolla Suomen parhaat ruokakaupan palvelut. l | Hyvää Pataa | 5 | 2017 | 5. Tampereella Stockmann sijaitsee saman Hämeenkadun varrella kuin Sokoskin, HerkStockmann Herkkuja osuuskaupoille. Stockmann jatkaa itse Herkkujen liiketoimintaa tavarataloissaan Baltiassa. Kauppahallin kanssa symbioosissa Oma erikoisuutensa on yhteistyö vieressä olevan Kauppahallin kanssa, jonne Sokoksesta on puhkaistu suora yhteys. – Haluamme asettaa laadussa riman eurooppalaisen kärjen tasolle, ja tässä Herkun ammattitaitoinen henkilökunta on aivan keskeisessä roolissa. Tampereella on hieno Kauppahalli ja yhdessä luomme herkullisen houkuttelevan kokonaisuuden. Kaupan julkistamisen yhteydessä SOK:n kenttäpäällikkö Arttu Laine totesi, että S-ryhmän päämääränä on tehdä Stockmann Herkuista S-ryhmän lippulaivamyymälöitä. Herkkujen niminä tulisi säilymään Stockmann Herkku. Myöntäminen käsitellään Ranskassa asti, kehaisee Timo Pitkäranta. – Hävikkiä tulee alussa, mutta on luotettava siihen, että määrätietoinen työ palkitaan. avoinna | ma-pe 8-18 | la 8-16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. – Emme häpeille arvoa, vaan se on iso tunnustus, kun liikepaikka saa kilven. Samalla Arttu Laine lupasi hintojen laskevan. seen, niin silloin luovutetaan. – Ruokakaupassa erityisesti hankintaja logistiikkatoiminnan muutokset ovat vaikuttaneet Stockmann Herkkujen kilpailukykyyn ja vauhdittaneet kumppanin etsintää. Osuuskaupoilla on Herkku-myymälät myös Jyväskylässä, Turussa ja Oulussa. Pitkärannan mukaan sama yrittäjyyden henki kuin Kauppahallissa on Herkunkin henkilökunnassa. – Olemme molemmin puolin toisillemme voimavara. Häneltä ei kuitenkaan heru kommenttia tilanteesta, kun KKV:n käsittely on kesken. – Teemme yhdessä tätä juttua
Voimme järjestää myös yksityistilaisuuksia, joihin voimme taata kaiken ruoan olevan kotimaista. Kuva: Pavel Kasinski Okene Oriwa on viihtyy vegaanipainotteisessa munaravintolassa. Samuli tunnetaan Satokausimiehenä, hänen Satokausikalenterista ilmestyi jo viides vuosikerta. Olemme valmistuttaneet myös ravintolakalusteet kotimaisella yrityksellä suomalaisesta puusta, sanoo Samuli. Keittiömestari Jouni Toivasella riittää omaperäisiä ideoita makumaailman syventämisessä. – Menu vaihtuu kahden kuukauden välein. Tämä on heille parasta markkinointia ja tuotanto voi kasvaa ravintolaketjun mukana, katsoo Karjula. Tuottajia osakkaina Egg on vegaaniystävällinen munaravintola, joka ei kuitenkaan kaihda lihaa ja kalaa: munakkaan tai toastin täytteeksi voi saada myös palvivillisikaa tai hiilisilakkaa. Yrityksellä on 13 pienosakasta, joiden joukossa on myös alkutuottajia kuten Vaahteramäen isäntä Mikko Välttilä Somerolta. – Meillä onnistuu kaikki erikoisruokavaliot, niin gluteenittomat, maidottomat kuin vegaaninen ruoka. Hyvää ruokaa tarjotaan kohtuuhintaan tavan kansalaiselle, kunhan hän vain huomaisi ravintoloiden kynnysten mataloituneen. Ravintola käyttää runsaasti Silmusalaatin luomuversoja, jotka ovat Helsingissä lähiruokaa, sillä tulevathan ne Kehä III sisäpuolelta. Saman yrityksen, Egg International Oy:n, kahvila-ravintola Wild avasi ovensa syyskuussa Mikonkadulla. Egg-ravintolassa anniskeluoikeudet. – Vielä tänä vuonna avaamme toisen Egg-ravintolan Erikinkadulle Helsinkiin ja kolmannen Eggin Jyväskylän Kauppakadulle, kertoo perustajaosakas Samuli Karjula. WWW.PEKKAVEHVILAINEN.FI M ichelin-kokki Jouni Toivaisen ja kumppaneiden Ravintola Egg on toiminut Helsingin Katajanokan Kanavarannassa puoli vuotta. Friida-kanat olivat ensimmäisiä Suomessa, jotka pääsivät ulkoilemaan ympärivuoden, perustelee Samuli eettisiä valintoja. Kerran kuussa Wild järjestää teemaillallisia, joihin pääsee Egg luo uutta Suomi-ruokaa Ravintolamaailma on muutoksessa. saniteettitilojen suhteen. 6 | Hyvää Pataa | 5 | 2017 |. Kanavarannan ravintolassa on 49 asiakaspaikkaa, sillä jos niitä olisi enemmän, tulisi viranomaisvaatimuksia lisää mm. Yksi muutoksen ajureista on Egg. Liki kaikki raaka-aineet ovat kotimaisia. Satokaudet ja sesongit määrittävät myös Egg-ravintoloiden menua. – Tämä taitaa olla ensimmäinen ravintola, jossa tuottajia on osakkaina. – Käytämme Välttilän munafarmin ulkomunia. Myös Silmusalaatin yrittäjä Samuli Laurikainen on osakkaana Egg-ravintolassa. Villiruokaa sisustuskaupasta Villiruokaa tarjoava Wild kahvila-ravintola toimii Tre-sisustuskaupan sisällä Mikonkadulla
Kimi Noronen siirtyy Kanavarannan Eggistä Jyväskylän Kauppakadulle tulevan Eggin ravintolapäälliköksi. Samuli Karjula ei odota ensimmäisenä vuonna voittoa, vaan osakkaiden on jaksettava uskoa kärsivällisesti konseptiin. Kun on useampi ravintola, lisää se yleisön mielessä uskottavuutta. Samuli Karjulan mukaan mielikuvat ovat vanhentuneita ja nyt jopa fine dining -ravintoloista voi saada yhtä edullisia lounaita kuin huoltamoilta. Asiakas ei koskaan palaa ja ravintola menettää mahdollisuuden parantaa tekemistään. 1 2 1. Ihmiset haluavat tulla meille, sillä he näkevät järkeä ideologiassamme. – Ravintoloiden hinta-laatu -suhde on parantunut tällä vuosikymmenellä merkittävästi. – Kun tarjoilija tiedustelee, miltä maistui, asiakas tyytyy sanomaan ”ihan hyvää”, vaikka olisi tyytymätön saamaansa ruokaan ja palveluun. Samuli Karjula kertoo henkilökunnan rekrytoinnin sujuneen hyvin. Siellä on halvempaa syödä ravintolassa kuin kokata itse. Vuosikymmenten takaisten kokemusten iskostamana se koetaan kalliiksi ja turhan hienostelevaksi. Tavoitat meidät aina. – Ei Suomessa ole puute henkilökunnasta vaan hyvistä työpaikoista. Karjula toteaa, että yrityksen tarinaa ei ole vielä paljoa käytetty markkinoinnissa. – USA:ssa ravintolaruokailuun käytetään enemmän rahaa kuin ruokaostoksiin. • www.jhvihannes.. Somen käyttö on onnistumisen edellytys, hyviä kuvia annoksista tarvitaan Facebookiin ja Instagramiin. Esitteet, kuvastot, logot pakkaussuunnittelu, nettisivut, kaikki yrityksesi graafinen suunnittelu TTT Graafinen Suunnittelu 040 572 9272 www.ttt-gs.fi | Hyvää Pataa | 5 | 2017 | 7. Wildin ensimmäinen illallinen oli nimeltään Wild Trees ja sen makumaailma löytyi suomalaisesta metsästä. Suomenkin ravintoloissa käytettämutta muutoin tarvitaan useita toimipaikkoja. – Ensimmäisellä ravintolalla voimme testata mikä toimii ja välttää samat virheet myöhemmin avattavissa paikoissa. Tarina odottaa kypsymistä Samuli Karjulan mukaan yksittäinen ravintola voi pärjätä vain yksinyrittäjän hoteissa, Suomalaiset vierastavat ravintolassa syömistä. Meidän illallisille mahtuu vain 24 ihmistä, joten meille oli selvää, että illalliskortit myydään ennakkoon, perustelee keittiömestari Jouni Toivanen. – Ulottuvuuksia on paljon ja täytyy katsoa näkökulma, mikä ihmisiä kiinnostaa. 2. Kaikille peruskoulun tai kansakoulun käynneille tuttua listaa. Samuli Karjula tuo sesonkiajattelua voimalla suomalaiseen ravintolakulttuuriin. Karjulan mukaan ravintolan kynnys on saatava matalaksi. – Säästöjä saadaan ostovolyymeissa, henkilökunnan käytöllä ristiin ja markkinoinnissa. Hinnan taivastelun sijaan joutuu usein hämmästelemään sitä, kuinka edullista ateriointi on, kun tietää ruoan eteen nähdyn vaivan. Karjula on havainnut, että huoltamoketjujen ravintolatarjonnassa on tapahtunut muutosta, kun niiden listoilla voi olla hirvipyöryköitä tai siikaa. Helposti lähestyttäviä ja hyvää ruokaa tarjoavia ravintoloita on muun muassa Helsingin Teurastamon alueella, Tampereen Kauppahallissa ja Turussa. Väliin pannaan espanjalaisen jäävuorisalaatin silppua, kokeiltaisiin sesonkien mukaan vaikkapa lantturaastetta. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.. – Viime aikoina on paljon puhuttu siitä, pitäisikö ravintoloiden ottaa varausmaksu, jolla voitaisiin ehkäistä ”no-showta” eli ilmiötä, jossa varauksen tehneitä ei koskaan näy paikalla. vain ennakkoon 150 euron illalliskortin ostaneet. Suomalaista kasviproteiinia! Härkäpapurouhe 3,5 ja 1 kg Tilaukset: 045 124 7900 tai Kespron kautta www.vihreaharka.fi Kivikonlaita 32, 00940 Helsinki Puh. l ”Ravintolan kynnys matalaksi” vät raaka-aineet, kuten sorsa ja villisika, maksaisivat kaupasta ostettuna enemmän kuin ravintolassa nautittuna. ”Ihan hyvää” -vastaus boikottiin Karjula kehottaa ravintola-asiakkaita kriittisyyteen ja vaatimaan rahoille vastinetta. – Jos ne ketjuna uudistuisivat, silloin ruokakulttuurin parannus leviäisi kerralla kautta Suomen. Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Samuli Karjula kritisoi pikaruokakulttuuriamme, joka painottaa nopeutta unohtaen terveellisyyden ja vastuullisuuden. Seuraavana teemana oli The Baltic Sea ja nyt tulossa on Peruskoulu. – Hampurilaisja kebabravintoloissa ei ole tapahtunut mitään kehitystä 25 vuoteen. – Suomessa ravintolakulttuuriin on otettu vaikutteita muista maista kuten Ranskasta ja siksi fine dining -ravintolat tuntuvat vierailta. Karjula tietää, että Suomessa ulkona syömiseen käytetään vain kymmenesosa siitä, mitä ruokaostoksiin kaupoista. Seitsemän ruokalajin menusta ensimmäinen koostuu veriletusta, lihamurekkeesta ja kalapuikosta, sitten seuraavat lohikeitto, kanaviilokki, kaurapuuro, uuniomena, läskisoosi ja mannapuuro
Sen jälkeen suurin tuontitarve on luomurehuviljasta ja -soijasta, sillä niiden kotimainen tuotanto ei ole pysynyt luomueläintuotannon kasvun perässä, Marez kertoo. Luomutuotannossa oli vuonna 2015 noin 2,3 miljoonaa peltohehtaaria, mikä on alle prosentti maan koko peltopinta-alasta. Säännöllinen kalansyönti on yhdistetty useissa tutkimuksissa muun muassa kognitiivisten kykyjen paranemiseen. L uomu on kovassa nousukurssissa Yhdysvalloissa. Kananmunat ja maitotuotteet viiden tärkeimmän proteiininlähteen joukkoon nimesi noin 70 % vastaajista. Luomutuotteita ostaa ainakin joskus keskimäärin 80 % amerikkalaiskotitalouksista. Suurin yksittäinen luomukuluttajaryhmä Yhdysvalloissa ovat alle 35-vuotiaat pariskunnat, joilla on pieniä lapsia. Tutkimuksessa 66 % vastanneista nimesi kalan mieluisimmaksi proteiininlähteekseen. Toiseksi käytetyin tietolähde olivat ruokakaupat ja kauppojen lehdet, joita hyödynsi 36 % vastaajista. Voimakkaasti kasvavia tuoteryhmiä luomussa ovat tällä hetkellä esimerkiksi liha ja lihatuotteet sekä mausteet. Säännöllisesti kalatuotteita kertoi käyttävänsä 57 % tutkimukseen vastanneista ja satunnaisesti 43 %. Toisena tulivat pähkinät ja siemenet, joista piti 22 % vastaajista ja kolmantena kana ja kalkkuna 18 % osuudella. Kala on tärkeä osa suomalaisten ruokavaliota, sillä 81 % nimesi sen ruokavalionsa viiden tärkeimmän proteiininlähteen joukkoon. Tärkeänä tekijänä kehityksessä hän näkee luomun saatavuuden paranemisen ja tuotevalikoiman laajenemisen. – Suurin yksittäinen tuontiluomutuote on kahvi. Tämä näkyy myös hedelmien ja vihannesten kokonaismyynnissä, jossa luomun markkinaosuus on 14-15 %. OTA edustaa Yhdysvalloissa noin 9 500 luomualan yritystä maatiloista jalostaviin yrityksiin, tukkuja vähittäiskauppaan sekä sertifiointiyrityksiin. – Suomalaisille tutun Norjan lohen lisäksi tuomme aktiivisesti suomalaisten lautasille myös uusia kalatuotteita, joita valmistamme muun muassa kirjolohesta, siiasta, makrillista, muikusta ja silakasta. Paneelikyselyyn vastasi 1 200 suomalaista, jotka olivat iältään yli 18-vuotiaita. Suurimmaksi esteeksi kalan syönnille koettiin korkea hinta. l Monique Marez puhui Luomuelintarvikepäivässä Finlandia-talolla. Enemmän kalaa lautaselle Vaikka vastaajista suurin osa nimesi kalan viiden tärkeimmän proteiininlähteensä joukkoon, 81 % kertoi, että haluaisi syödä kalaa enemmänkin. Kaikista luomuruokaan käytetyistä dollareista lähes 40 % kuluu hevi-osaston antimiin. Tiedot selviävät Innolink Research Oy:n toteuttamasta kuluttajatutkimuksesta, jonka tilasi Kalaneuvos – V. Viime aikoina erityisesti kirjolohi-tuotteet ovat kasvattaneet suosiotaan, Sastamalassa tuotteensa valmistavan Kalaneuvoksen varatoimitusjohtaja Toni Hukkanen sanoo. – Kymmenen vuotta sitten luomutuotteita oli myynnissä lähinnä erikoisliikkeissä, joita oli vain tietyillä alueilla. Tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista etsi inspiraatiota ruuanlaittoon internetistä. l Kyllä kansa tietää: Kala on proteiinilähde 8 | Hyvää Pataa | 5 | 2017 |. Myös kalatuotteiden saatavuus koettiin hankalaksi. Luomuhedelmät ja -vihannekset suosittuja Suosituin luomutuoteryhmä Yhdysvalloissa on sama kuin Suomessakin: hedelmät ja vihannekset. Luomun vetovoima on noteerattu myös Wall Streetillä. Luomu yhdistää useita kuluttajatrendejä Marez kertoo luomuliikkeen saaneen Yhdysvalloissa alkunsa siitä, että ihmiset halusivat kasvattaa ruokansa ilman ympäristölle haitallisia kemikaaleja. – Useissa pitkittäistutkimuksissa on todettu, että säännöllinen kalan syönti on yhteydessä parempaan kognitioon ja pienempään riskiin sairastua muistisairauteen, kertoo ravitsemustieteilijä Satu Jyväkorpi Gerontologinen ravitsemus Gery ry:stä. 77 % vastaajista hyödynsi eniten blogeista ja sosiaalisesta mediasta sekä ruokasivustoilta löytämiään reseptejä. Luomu kulkee kohti valtavirtaa Yhdysvalloissa – Luomu on osa kaikkia näitä trendejä ja houkuttelee siksi useita kuluttajaryhmiä monista eri syistä, Marez analysoi. Kalaa suositellaankin syötävän ainakin kaksi kertaa viikossa lajeja vaihdellen. se, että nettikaupan jätti Amazon.com osti jokin aika sitten Whole Foods -kauppaketjun, joka on erikoistunut luomuelintarvikkeisiin. Tuoreen selvityksen mukaan yli puolet luomumyynnistä tulee nyt tavallisista vähittäiskaupoista, noin 40 % erikoiskaupoista ja 5 % maatilatoreilta, Marez sanoo. Jyväkorven mukaan kalassa on runsaasti ihmiselle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja. Hukkanen Oy. Luomun osuus jenkkien ruokamarkkinoista on nyt yli 5 %, mutta maan luomuala näkee siinä yhä runsaasti kasvupotentiaalia. Johtaja Monique Marez luomuyrityksiä edustavasta Organic Trade Associationista (OTA) uskoo, että vuoteen 2030 mennessä luomu on Yhdysvalloissa jo lähellä valtavirtaa. Tästä kertoo mm. Nykyään luomutuotteiden valikoima on laaja ja luomua myydään tavallisissa ruokakaupoissa kaikissa 50 osavaltiossa. Monique Marezin mukaan USA:ssa kotimainen tuotanto on ainakin toistaiseksi riittänyt melko hyvin kattamaan Yhdysvaltojen kasvavan luomukysynnän. Jäljessä tulivat kana ja kalkkuna 79 % osuudella sekä punainen liha ja riista 78 % osuudella. T uoreessa tutkimuksessa valtaosa suomalaisista nimeää kalan yhdeksi tärkeimmistä proteiininlähteistään ja söisi sitä mielellään enemmänkin. Alueellisia eroja on jonkin verran. Kymmenessä vuodessa luomuelintarvikkeiden myynti on kaksinkertaistunut, ja viime vuonna se nousi 43 miljardiin dollariin. Nykyään luomun suosion taustalla on ekologisuuden lisäksi useita kuluttajatrendejä: ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia ruokansa alkuperästä, haluavat syödä terveellisemmin ja tiedostavat aiempaa paremmin ostostensa sosiaaliset vaikutukset. Kalan terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. – Omega-3-rasvahapot voivat suojata aivoja ikääntymiseen liittyviltä vaurioilta esimerkiksi säätelemällä geenejä, vähentämällä hermokudoksen tulehdusta, lisäämällä hermosolujen solukalvojen liukoisuutta ja edesauttamalla hermosolujen signaalinvälitystä. Muita suuria luomutuoteryhmiä Yhdysvalloissa ovat maito ja maitotuotteet, juomat sekä leipä ja muut viljatuotteet
Keskolla on valikoimissa 2500 luomutuotetta. – Merkittävä muutos on se, että 43 prosenttia sanoo panostavansa nyt enemmän laatuun ruokaostoksia tehdessään kuin aiemmin. Timo 040 526 5158 / Heikki 040 566 9526 / myynti@kruunuherkku.fi Haluatko tarjota asiakkaillesi parempaa käsintehtyä kotiruokaa. Akseli kertoi joka toisen kuluttajan olevan hybridikuluttajan. Luomun voittovalintoja. – Hybridikuluttaja on samaan aikaan rationaalinen ja epärationaalinen, hintaja laatutietoinen, kulutusja säästämishaluinen ja vieläpä ekologinen ja nautinnonhaluinen. – Hän arvostaa monipuolisia valikoimia ja laadukasta palvelua. Tällä hetkellä Pirkka-luomutuotteita on yli 120 tuotetta, tunnetuimat banaani, kananmunat ja maito. | Hyvää Pataa | 5 | 2017 | 9. Tarjoiluehdotus / Maritori, Marimekon henkilöstöravintola Helsingissä Helsingin Kalatalo ja Lahden Ateria iskivät päänsä yhteen, jotta Lahden paikallinen ylpeys Vesijärven särki saataisiin kaikkien lahtelaisten ulottuvilla olevaksi herkuksi. Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi K eskon tavarakaupan johtaja Ari Akseli esitteli Luomuelintarvikepäivässä 5.10. Luomupreemio on 30 pinnaa Luomutuotteiden myynnistä 91 prosenttia tapahtuu päivittäistavarakaupan kautta. Tuloksena syntyneelle maukkaalle kalapihville tuntui olevan paljon kysyntää myös Lahden ulkopuolella, joten päätimme lanseerata pysyvästi Villikalapihvin. Preemio voi keskiarvoisesti olla 30 %, jotta ostopäätös syntyy Joissakin tuoteryhmissä preemio voi olla jopa 105 prosenttia, joissakin nolla. Uusimpia uutuuksia ovat ruisvispipuuro ja kaurarouhe-spelttipuuro. Luomumyynti kasvoi 14 prosenttia viime vuonna ja markkinaosuus kokonaismyynnistä on 2 prosenttia. Vain joka viides kuluttaja sanoo, että kulutustottumukset eivät ole muuttuneet millään tavoin. Kärkisijalla on Pirkka luomubanaani, kakkosena Pirkka luomumuna, kolmosena Valio luomukevytmaito, neljäntenä Pirkka luomukevytmaito ja viidentenä Pirkka luomuparsakaali. Valmistaja: Helsingin Kalatalo Oy • www.kalatalo.com lisätietoa: petri.hautala@kalatalo.com 75 g kokoinen Villikalapihvi on saatavilla valmiiksi kypsänä pakasteena seuraavissa tukuissa (myyntierä 5 kg) Heinon tukku: 8054979 Wihuri/Metrotukku: Tkoodi 2107357 MeiraNova: 102612 Kespro: 21447420 ps. Sen raaka-aineina käytetään särkeä, lahnaa ja sulkavaa Pohjolan vesistä. Hänen mukaansa lähes kaksi kolmesta kuluttajasta sanoo tekevänsä tänä päivänä tietoisempia valintoja ostamansa ruoan suhteen. Ruokamme ei tule tehtaasta, vaan keittiöstä. Niiden myynnistä 43 % kertyy Keskon omista tuotemerkeistä. Hän on valmis hankkimaan uusia tuotteita hinnasta piittaamatta, mutta toisaalta myös käytettyinä vertaiskaupan piiristä, kuvaili Akseli. K-kauppojen luomutuotteiden TOP 5:ssä on neljä Pirkkaa. Kolmannes arvostaa varmaa edullisuutta ja viidennes etuja ja kampanjoita. – Luomutuotteita on Pirkka-sarjassa ollut vuodesta 1996 alkaen. Kalatalo Villikalapihvin löydät myös kahden kappaleen paketissa hyvinvarustetuista Kja S-kaupoista kautta maan. l Pirkka puree luomuna Ari Akseli kertoi kuluttajien pohtivan valintojaan merkittävästi enemmän kuin aiemmin. – Suurin este luomun ostolle on hinta
kerran. – Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että se on ollut pisimpään markkinoilla ja sen voi maustaa mieleisekseen. Yksi Härkiksen menestyksen syy on sen helppous ja nopeus. Vuonna 2015 yrityksen liikevaihto oli 200 000 euroa, 2016 jo kaksi miljoonaa euroa. Fazer 4. Tutkimuksessa on mukana vuosittain noin tuhat brändiä. Voiton vei tällä kertaa niukasti ”paluumuuttaja” Turun Sinappi. Jos myyntimäärää verrataan vaikkapa jauhelihamarkkinaan niin Härkiksen osuus siitä olisi jo 2,5 prosenttia, Verso Foodin toimitusjohtaja Tomi Järvenpää sanoo. Myös Iittala palasi vuoden tauon jälkeen kymmenen arvostetuimman joukkoon. T uotteen alkuperästä, tuotantotavasta tai ravitsemuksellisesta laadusta kertovat merkit olivat muutoinkin kovassa nousussa vuonna 2017. Härkistä syödään joka päivä yli 5500 perheessä. Matkaa toki on vielä Nokia-brändin vuosituhannen vaihteen tuloksiin. Kotimaisesta härkäpavusta valmistettu Härkis on juuri sitä. Hyvää Suomesta -merkki 8. l Kotimaisuusmerkit nousivat brändilistalla Brändien arvostus -tutkimuksen kymmenen kärkeen nousi ensimmäistä kertaa kotimaisuudesta kertova Avainlippu. merkkiä ja terävimmän kärjen takana sijoitustaan nostivat selkeästi myös Puhtaasti Kotimainen (Sirkkalehtimerkki) sekä Sydänmerkki. Sillä voi korvata lihan esimerkiksi makaronilaatikossa, pastakastikkeessa tai tortilloissa, Verso Foodin markkinointijohtaja Tarja Ollila sanoo. Ihmiset haluavat syödä yhä enemmän terveellisempää, eettisempää ja ympäristöystävällisempää ruokaa. Brändien arvostus 2017 TOP 10 1. Fazerin Sininen 2. Tänä syksynä Verso Food aloitti tuotteidensa myynnin Ruotsiin. Kymmenen kärjessä oli ensimmäistä kertaa peräti kolme ko. Härkistä saa usealla eri maulla. Myös perinteinen Nokia-brändi on taas suomalaisten mielissä positiivisella tavalla, sillä brändi on huikean nousunsa jälkeen jo lähes 200 arvostetuimman joukossa. Muutoin kärjen ovat miehittäneet tutut brändit. Tutkimus selvittää, miten suomalaiset arvostavat eri brändejä ja yrityksiä. Verso Food on kasvanut vauhdikkaasti. Helmikuun alussa toimme viisi uutta tuotetta markkinoille. Nokia on parhaimmillaan ollut Suomen toiseksi arvostetuin brändi. Seuraavaksi tavoitteena on saavuttaa 10 miljoonan euron liikevaihto. K otimainen härkäpapuvalmiste Härkis täytti syyskuussa vuoden. Valio voi 10. Iittala Taloustutkimus ja Markkinointi & Mainonta -lehti toteuttivat perinteisen Brändien arvostus -tutkimuksen jo 21. Sama trendi näkyy myös Brändien arvostus -tutkimuksessa, jossa Angry Birds oli koko tutkimuksen suurin putoaja. l Härkistä myyty vuodessa kaksi miljoonaa pakkausta TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista puutarha-sanomat.fi 10 | Hyvää Pataa | 5 | 2017 |. Rengasbrändit ovat saaneet kuluttajilta anteeksi testeihin liittyviä epäselvyyksiään, sillä sekä Nokian Renkaiden että Nokian Hakkapeliitan arvostukset ovat lähteneet selvään nousuun viime vuoden ”romahduksen” jälkeen. Joutsenmerkki 6. Lego 5. – Voimme ylpeinä sanoa, että olemme päässeet osaksi tavallisten suomalaisten perheiden arkiruokaa. Kasvua odotetaan etenkin kansainvälisiltä markkinoilta. Täysin uusista mukana olleista brändeistä mielenkiintoinen taistelu käytiin kahden sinappibrändin – Turun Sinappi ja Auran Sinappi – kesken. Suosituin tuotteista on kuitenkin alkuperäinen Härkis Original. – Härkis sopii erinomaisesti arkiseen ruoanlaittoon, ihan tavallisiin kotiruokiin. Hiljattain uutisointiin Angry Birds -oheistuotteiden heikosta myynnistä Suomessa. Avainlippu 9. Fazerin Sininen, Fiskars ja Fazer ovat jo viidettä vuotta peräkkäin kärkikolmikossa. Kaikkiaan sitä on myyty vuodessa jo kaksi miljoonaa pakkausta. Härkiksen suosioon vaikuttavat nopeuden ja helppouden lisäksi myös maailmanlaajuiset trendit. Abloy 7. Fiskars 3. Niistä kaksi on maustettuja Härkis-tuotteita ja kolme Härkis-pihvejä, jotka ovat käteviä arkisessa ruoanlaitossa, Ollila sanoo
Voit tilata Hyvää Pataa -lehden edullisesti kestotilauksena 35 € /vuosi. Vastaa pian! Äänestys sulkeutuu 31.1.2018 1/16 5/16 3/17 3/16 1/17 2/16 6/16 4/17 4/16 2/17 Äänestä ja voita Viron kylpyläloma kahdelle | Hyvää Pataa | 5 | 2017 | 11. 010 387 0880 (ark. Voit lukea kaikki vuoden 2006 jälkeen ilmestyneet 75 lehteä (Hyvää Pataa ja Tukkutori) digitaalisina näköislehtinä – sivut 1–3 ilmaiseksi ja halutessasi ostaa koko lehden 5 € verkkopankkimaksulla tai luottokortilla. Voit tehdä tilauksen netissä hyvaapataa.fi tai asiakaspalvelustamme puh. Kannet näet suurina osoitteessa hyvaapataa.fi —> lehdet —> Lue digilehti. *) Arvonta suoritetaan yhdessä Puutarha-Sanomien kansikilpailun osallistuneiden kanssa. klo 8–16). Äänestä paras kansi osoitteessa hyvaapataa.fi äänestykseen pääset myös facebookista. Äänestä paras kansi voita 2 hengelle kylpylämatka Viroon *) Äänestä Hyvää Pataa -lehtien kansista mielestäsi paras. Klikkaa lehteä ja esikatsele kantta
– Teimme investoinnin taantuman aikaan rajulla riskillä, mutta uskoimme omaan tekemiseen. Kova kasvu ei ole vienyt kannattavuutta, vaan se on myös ollut reilassa. Lontoon pörssin omistajayhtiö LSEG valitsi 2016 Fresh Servantin 1000 eurooppalaisen kasvuyrityksen joukkoon, jossa suomalaisia yrityksiä oli 20. Faktat Fresh Servant Oy Ab OMISTAJAT Snellmanin sisarukset ja toimitusjohtaja Sami Haapasalmi PERUSTETTU 1995 jatkamaan Snellman Vihannestukun toimintaa TOIMIPISTEET Fresh Palvelutukun toimipisteet Pedersöressä ja Vaasassa Salaattitehdas Pedersöressä TUOTEMERKIT Hetki-salaatit ja SalaattiMestari-baari LIIKEVAIHTO vuonna 2016 oli 46,3 milj.€ TYÖNTEKIJÖITÄ kaikkiaan 358, joista osa on osa-aikaisia. Fresh Servant Oy perustettiin 1995 jatkamaan Snellmanin vihannestukun toimintaa. – Meillä on nyt parikymmentä Hetki-kasvista ja valikoimaa laajennetaan vielä vähän. Katso video hyvaapataa.fi —> ajankohtaista Sami Haapasalmen esittelyvideo Vuoden 2016 yritys -finaalissa 12 | Hyvää Pataa | 5 | 2017 |. Samalla Freshin markkinaosuus on Nielsenin mukaan noussut 46 prosenttiin. Freshillä on oma salaattibaari-konsepti, ja näitä SalaattiMestari-nimisiä baareja on 250 kaupassa. Viljelijät pakkaavat tuotteet Hetki-brändillä merkittyihin pakkauksiin. Investoimme tuotantolinjojen logistiikkaan, automaatioon ja digitalisaatioon, toteaa Haapasalmi ja lisää, että digitalisaatio mahdollistama paperittomuus toteutuu jo tulevana talvena. Kumppanuutta viljelmien kanssa Fresh Servantilla on useita kymmeniä sopimusviljelijöitä Pohjanmaalla. Yrityksen liikevaihto on kasvanut rivakkaa tahtia, viime vuonna se oli jo 46,3 miljoonaa euroa. Sami Haapasalmi pitää Fresh Servantin vahvuutena logistiikkaa. Tuoteperhettä luotaessa asiakaslupauksena oli helppokäyttöisyys ja hyvinvointi. Toimitusvarmuus ja logistiikka ovat myös vahvuuksiamme, toteaa Haapasalmi. Perhesalaateissa uutuutena on Välimeren tonnikalasalaatti ja Hetki-salaattipusseissa markkinoille on tullut BBQ salaatti ja Meksikolainen salaatti. Yritys on ollut jopa avustamassa viljelijöitä investoinneissa, jotta merkkivihannesten tarjonta riittäisi kattamaan kysyntää. – Alalle valmiita työntekijöitä ei ole, mutta olemme saaneet työvoimaa, kun järjestämme koulutuksia TE-keskusten kanssa. T oimitusjohtaja Sami Haapasalmella on hyvä syy myhäillä, sillä Fresh Servantin konsepti on purrut markkinoilla. Investointi osui nappiin Salaattiaterioiden markkinat ovat kasvaneet viimeisen vuoden aikana 31 %, mutta Hetki-salaattien myynnin kasvu on vuoden 2016 maaliskuusta tämän vuoden maaliskuuhun ollut peräti 67 %. Lihatalona tunnettu Snellman alkoi välittää vihanneksia jo 1970-luvulla. Vihannesten tukkutoiminta jatkuu edelleen Freshin palvelutukkuna Pietarsaaressa ja Vaasassa. Hetki-brändi lanseerattiin vuonna 2010 ja uusi 6,5 miljoonaa maksanut salaattitehdas valmistui vuonna 2012. Freshin Hetki-valmissalaattien uutuudet tälle syksylle ovat Härkis Tex-Mexsalaatti ja Liha-cheddar wrap. – Salaattien kuluttajat ovat vaativia henkilöitä ja he haluavat uutuuksia, joita meidän tehtävänä on tarjota. Kasviksetkin kerätään asiakaskohtaisesti kuten valmissalaatit. Näimme kuluttajakäyttäytymisen muuttuvan terveellisyyttä ja helppoutta arvostavaksi. l Freshin lupaus on purrut Hetki-salaattiateriat ovat kategoriassaan ylivoimainen markkinajohtaja. Nyt siihen on yhdistetty vielä tehokas logistiikka, kun tuotteet pakataan kauppakohtaisesti Pedersören modernilla tehtaalla. MERIITTEJÄ Sami Haapasalmi valittiin EY Entrepreneur of the Year 2016 -kilpailussa Länsi-Suomen voittajaksi. Palkkapusseja on 358 henkilölle, jossa luvussa on sekä kokoettä osa-aikaiset työntekijät. – Salaattiainekset baareihin toimitetaan samalla logistiikalla kuin salaattiateriatkin: kuudesti viikossa ja 48 tunnin toimitusrytmillä, toteaa Haapasalmi. – Maku ja laatu tulee olla kunnossa. Automaation kehittymisestä huolimatta Fresh Servant on iso työllistäjä. – Asiakaskohtaiset toimituserät ovat pieniä, mutta niitä toimitetaan tiheästi. Salaattibaareja on jo 250 kaupassa Fresh Servant jakaa Pohjanmaalla salaatit palvelutukkujensa kautta, mutta muualle Suomeen se toimittaa kauppakohtaisesti kerätyt tuotteet keskusliikkeiden terminaaleihin. – Panokset ovat valmiiden salaattien puolella
ProAgria Etelä-Suomi ry ja Action Finland! käynnistivät keväällä 2015 suomalais-ranskalaisen vientihankkeen. Heillä on 6 hehtaarin ruusuviljelmä Vampulassa. – Ranskassa ei pelkkä tuote riitä, on tärkeää saada ostajat ja tuotteet kohtaamaan. Action Finland! -yrityksen Jarna Coadicilla on poikkeuksellinen kontaktiverkosto Ranskan gastronomiapiireissä. Toimitukset alkoivat saman tien ja monilla mukana olevilla yrityksillä on nyt omat jakelijat Ranskassa. Vaihda vapaalle, hae uusin Oma PIHA lehtipisteestä! Uusi Pihakalenteri ilmestyy pian! Katso lisää: omapiha.info 1 2 + postituskulut 4,10 € A ction Finland! (Ranska) ja ProAgria Etelä-Suomi ry järjestivät ranskalaisille gastronomian alan ammattilaisille ja ostajille sekä kuluttajille Suomi-tuotteiden viikon lokakuun alussa. Marketpäällikkö Hanna Mäkäräinen Vieremän S-marketista totesi Hetki-salaattien perhekoon olevan suosittu tuote paikkakunnalla. Tapahtumia järjestettiin yhteistyössä merkittävien kumppaneiden, kuten Maison Plisson ja maailmankuulun Lenôtren kanssa. Lenôtren tuotteita tarjotaan upeimmissa pariisilaisjuhlissa. Valinnan pääkriteeri on aina maku. Mukaan otettiin vain sellaisia, joilla on mahdollisuuksia menestyä näillä vaikeilla markkinoilla. 1. – Vientihankkeemme pyrkimyksenä on auttaa pieniä tuottajia saamaan tuotteensa Ranskan haasteellisille elintarvikemarkkinoille, kertoo Action Finlandin toimitusjohtaja Jarna Coadic. Lähettämössä on kylmät olosuhteet ja työntekijöiden pukeutuminen on sen mukaista. Lenôtre edustaa omalla alallaan aitoa ranskalaista luksusta: ehdotonta tyyliä ja kurinalaisuutta yhdistettyinä nautintoon, innostukseen ja intohimoon. Tällä kertaa mukana on myös muutama uusi yritys, joista yhden tuotteet ovat jo nyt tulossa markkinoille. Yhteensä 13 suomalaisen elintarvikeyrityksen tuotteet ovat esillä Pariisissa. Ranskan presidentin pääkeittiömestari Guillaume Gomez – havahtuivat tuotteiden korkeaan laatuun. Maine on kiirinyt, Suomen puhdas luonto ja sieltä saatavat raaka-aineet herättävät yhä enemmän ihastusta Ranskassa. Tuotteet ja yritykset testattiin ranskalaisella asiantuntemuksella. l Pienyritykset Pariisissa Ranskan Suomiviikolla olivat mukana Arctic Forest Food Oy Levi, Lappi Arctic Warriors Oy Narkaus, Lappi Alabi Oy Utajärvi, Pohjois-Pohjanmaa Finland Caviar Oy Helsinki, Uusimaa Finnviini Oy Espoo, Uusimaa FP-Kotaja Huittinen, Satakunta Hukka Design Oy Tuupovaara, Pohjois-Karjala Malmgårdin Kartano Pernaja, Itä-Uusimaa Polar Nutrion Oy Kuusamo, Pohjois-Pohjanmaa Petäjälammen Herkku Oy Kuusamo, Pohjois-Pohjanmaa Nord-T Oy Helsinki, Uusimaa Vavesaaren Tila Oy Kangasniemi, Etelä-Savo Åby Foods Oy Porvoo, Itä-Uusimaa FP-Kotajan yrittäjät Tuuli ja Matti Kotaja valmistavat ruusun terälehdistä aromikasta hilloa ja he ovat tehneet jo kolme vienninedistämismatkaa Ranskaan. Ranskan markkinoille pääsy vaatii todellista alan erityistuntemusta. Hän on tehnyt töitä usean vuoden ajan saadakseen nämä vaativat asiakkaat ja suomalaiset huipputuotteet kohtaamaan. | Hyvää Pataa | 5 | 2017 | 13. Maison Plisson on ranskalaisten herkkusuiden paratiisi, jonka 5000 tuotteesta ei ole yhtään teollisesti valmistettua. Jarna Coadicin kesällä 2014 järjestämän ensimmäisen promootiomatkan jälkeen ranskalaiset ammattilaiset ovat kiinnostuneet suomalaisista tuotteista. 2. Maineikkaat vieraat – mm
Björklund tunnetaan paikallisen ruoan puolestapuhujana. 11-vuotiaana minulla oli jo oma catering. – Olen oikea sokeripossu ja on tärkeää tehdä hyviä makeisia aina välillä, ei kuitenkaan päivittäin. Suomalaiset – maailman ketterimpiä syöjiä – Suomi on maailman kekseliäin ruokamaa. Kirjassa keskiöön nousevat tunteita nostattavat makumuistot: mummolan herkut lapsuudesta, soluasuntojen herkät roiskeläppähetket ja mieltä vielä kymmenien vuosien jälkeen lämmittävät erityiset makuelämykset. Pub Niska-ravintoloita löytyy myös franchising-yrityksinä Tammisaaresta, Turusta, Hangosta ja Pietarsaaresta. Björklund on julkaissut kolme keittokirjaa. S-ryhmän ruokakalevala.fi -verkkosivuston ja Marttojen keräyksen tuloksena saatiin taltioitua tuhansittain suomalaisten rakkaimpia makumuistoja. Kultaisen TV:n Lifestyle-palkinnon voittanut ohjelmasarja oli saanut nimensä kuvauspaikan mukaan. – Rakastan kaikkea pohjoismaalaista ruokaa ja laatu on minulle erittäin tärkeää. Michael Björklund tiesi jo lapsena, että hänestä tulee aikuisena kokki, ja hän onkin työskennellyt alalla pienestä pitäen. Erityisesti itse tekeminen ja siihen liittyvät lämpimät muistot korostuvat kirjan koskettavimmissa ruokamuistoissa, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä kuvailee. Meillä on täysin poikkeuksellinen ruokakulttuuri, joka yhdistää idän, lännen, pohjoisen ja etelän omimpia raaka-aineita luovasti ja ilmeikkäästi. Lisäksi ruokatarinansa kertoo novellimuodossa kahdeksan suomalaista eturivin kaunokirjailijaa: Juha Hurme, Virpi Hämeen-Anttila, Juha Itkonen, Rosa Liksom, Enni Mustonen, Outi Pakkanen, Salla Simukka sekä Pajtim Statovci. Suurteoksen hinta on 15,90 euroa. Björklundilla on monta lempireseptiä uudessa kirjassaan. Viimeksi Michael kävi Vaasassa lanseeraamassa uutta keittokirjaansa, Micken Makeat. Smakbybn lisäksi Björklund omistaa myös ravintolan Pub Niskan, joka sijaitsee Maarianhaminassa. – Tulin tunnetuksi alueella oltuani mukana tv-ohjelmassa Strömsö. – Parasta työssäni on monipuolisuus ja että mikään päivä ei ole samanlainen. Rakkaudesta lähiruokaan Kokki vierailee Pohjanmaalla tasaisin väliajoin työn merkeissä. Bonuksena saan työskennellä upeiden ihmisten kanssa päivittäin. Minusta kokkina tuntuu erityisen hyvältä, kun tiedän että voin tarjota ruokaa, jota ei ole kuljetettu pitkiä matkoja. Mukana huippukirjailijoiden novellit Ruokamuistokeräyksen tarinat on koonnut yhteen ja taustoittanut tiedetoimittaja Jani Kaaro. Ikävöin kuitenkin vieläkin kaikkia ihania kollegoita. – Makumuistoissa keitetään rössypottua, ostetaan viiden pennin kolakarkkeja ja vietetään pizzaperjantaita. Strömsö on vuonna 1852 kauppiasperheen kesäasunnoksi rakennettu huvila meren rannalla Vaasan Västervikissä. S-ryhmän, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Marttaliiton toukokuussa 2016 käynnistämä jättihanke toteutettiin yhdessä suomalaisten kanssa. Täällä pohjolassa meillä on niin hyvät ja vahvat maut kaikessa, mitä itse viljelemme. – Minun on erittäin vaikeaa valita, mistä reseptistä pidän eniten, koska ne ovat kaikki minulle tärkeitä. Björklundin tunnettu ravintola, Smakbyn, joka avattiin viisi vuotta sitten, sijaitsee vain kivenheiton matkan päässä Kastelholman linnasta Ahvenanmaalla. l R uoka-Kalevala on poikkeuksellisella tavalla synnytetty suomalaisen ruokakulttuurin yli 400-sivuinen suurteos. – Ensimmäinen kirjani käsitteli pohjoismaalaista ruokaa. l Ruoka-Kalevala on nyt valmis Teksti Camilla Heikkilä 14 | Hyvää Pataa | 5 | 2017 |. Ruoka-Kalevalan tarinoissa tämä näkyy upealla tavalla. – Smakbyn tislaamossa valmistamme omia liköörejä ja rommia. Olen myös saanut monta ystävää vuosien varrella täältä päin ja tänne on aina mukava palata. Olen kuitenkin aina ollut heikkona Crème brûléehen. Ruoka-Kalevala maalaa myös kiinnostavan kuvan ruuan kuluttamisen muutoksista. Hän on muun muassa suunnitellut Wasalinen suositun saaristolaispöydän. Kirjan loppusanat on kirjoittanut teoksen synnyssä vahvasti mukana ollut ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä. Olin aikeissa opiskella puusepäksi, mutta liian huonojen todistusten vuoksi hain kokkipuolelle, mikä osoittautuikin sitten ihan oikeaksi valinnaksi, Björklund kertoo. Vuosi sitten julkaisin Micken kalaherkut ja viimeisin kirjani on nimeltään Micken Makeat, jota suunniteltiin kauan. Teoksessa pääsevät ääneen ne sadat suomalaiset, jotka ovat jakaneet ruokamuistonsa. Kiirettä riittää ja valmistamme niin paljon juomia kuin vain ehdimme aina talvisin, kun ravintolan puolella eletään matala-sesonkia. A hvenanmaalainen Michael Björklund tuli koko kansalla tunnetuksi Strömsö-kokkina vuosina 2004–2008. Alueella on myös paljon erittäin ammattitaitoisia tuottajia, mikä vain lisää viihtyvyyttäni täällä Pohjanmaalla. Myös tyttäreni Agneksen smoothie on taivaallista. – Kaikki perheessäni työskentelevät ruoka-alalla. Muistojen kautta avautuu tarina siitä, miten suomalainen ruokakulttuuri on kehittynyt kuluneessa vuosisadassa, S-ryhmän vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu summaa. Ruoka-Kalevala on nyt myynnissä kaikissa Suomen S-marketeissa, Prismoissa, Saleja Alepa-ketjujen kaupoissa sekä ABC-liikennemyymälöissä. – Kaikki kerätyt makumuistot tallennetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon, kustannusjohtaja Tero Norkola kertoo. Kirja sisältää reseptien lisäksi myös ihania kertomuksia ja kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa
JAKELU 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, kukkakaupoille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. l Helsingin Hietaniemen sankarihautausmaa. Maassamme on yhteensä 630 H yönteisravinto herättää keskustelua ja tunteita. Mutta haluavatko suomalaiset sirkkoja tai jauhomatoja lautaselleen. Niitä ei ole saanut myydä elintarvikkeiksi, ja siksi niitä on myyty mukamas koristetarkoituksiin tai muilla kiertoilmauksilla. ILMESTYMINEN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2017 kuusi kertaa, seuraavan kerran 24. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. | Hyvää Pataa | 5 | 2017 | 15. l Kukkivat sankarihaudat sankarihautausmaata. Se on väkilukuun suhteutettuna eniten kaikista Suomen pitäjistä. Ministeri Jari Leppä ilmoitti syyskuun 20. Yhtenäiset hautakukat on koskettava näky, sillä ne kertovat meidän jälkipolvien kunnioituksesta ja kiitollisuudesta kalleimman uhrin antaneille. Sankarihaudat ovat itsenäisyyspäivän vietossa keskeinen huomion kohde, sillä ne yhdistävät Suomen kansaa. Samaan aikaan vastuullisuuteen liittyvät ilmiöt, kuten luomuja Reilun Kaupan tuotHyönteisravinto kiinnostaa pääkaupunkiseudulla teiden käyttö, ovat nousussa, ja toisaalta nyhtökauran ja härkiksen kaltaiset kasvistuotteet ovat löytäneet omat ostajakuntansa. Tätä käytäntöä ei missään muussa maassa otettu samalla perusteellisuudella käyttöön. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Jo lakkautetun Längelmäen seurakunnan hiljaisella kirkkomaalla on 197 sankarivainajan kiveä. Taloustutkimuksen Suomi Syö 2017 valmistui syyskuussa. Talvisodan aikana päätettiin, että kaatuneet siirretään haudattaviksi kotikirkkonsa multiin. tiistaina 14.11. Suomi Syö 2017 -tutkimuksen mukaan hyönteisravinto herättää varovaista kiinnostusta. Vastaajina oli lähes 2800 kotitalouden elintarvikkeiden ostamisesta päättävää suomalaista. Kiinnostavin hyönteisravinnon muoto on jauhe, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla on kiinnostusta myös kokonaisina (esim. välipalapatukat tai mysli). päivänä, että Suomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan Suomessa ja samalla hyönteisala saadaan elintarvikevalvonnan piiriin. Sankarihaudat yhdistävät Suomen kansaa. marraskuuta. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS PL 28 04131 SIPOO Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala, 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.hyvaapataa.fi Ilmoitusmateriaali Painopaikka Painotalo Plus Digital Oy, Lahti ISSN 1796-5012 12. Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. ASIAKASPALVELU puh. Sankarihautausmaat ovat dramaattinen muistutus historiastamme. Nyt veteraanipiirit organisoivat havuseppeletalkoita, jotta jokainen sankarivainaja saisi omansa tulevana itsenäisyyspäivänä. friteerattuina) myytäviin hyönteisiin tai tuotteisiin, joissa hyönteisiä on käytetty tuotteen osana (esim. Jokaista kaatunutta kunnioitetaan samanlaisella ristillä tai muistokivellä, johon nimi ja kuolinpäivä on kaiverrettu. TILAUSHINTA Vuonna 2017 tilaushinta on 35 €. Kotitalouksien elintarvikeostoista päättävistä suomalaisista viidennes on hyönteisravinnon ostamisesta vähintään melko kiinnostuneita. Suomi Syö tarjoaa laajan tietopaketin tämän hetken kiinnostavista ruokatrendeistä ja ilmiöistä. Kaikkein eniten potentiaalia hyönteisravinnolle on pääkaupunkiseudulla ja alle 35-vuotiaiden parissa. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Seinäjoki tiistaina 14.11. Kenties seuraava tulevaisuuden hittituote onkin luomuheinäsirkat. tiistaina 21.11. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona hyvaapataa.fi —> lehdet hintaan 5 €/nro, löydät sieltä myös kaikki Tukkutori-lehden numerot vuodesta 2006 alkaen. 010 387 0880 4041 0763 Painotuote Kukkatoimituksen joulunäyttelyt 2017 www.kukkatoimitus.fi/joulu2017 Helsinki Tampere Kuopio tiistaina 21.11. Hyvin monilla on suvussaan yksi tai useampi sankarivainaja. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. Laita kalenteriin Seuraa meitä myös facebookin asiakasryhmissä! Oulun näyttelypäivä löytyy netistä* S uomen 100-vuotisjuhlia on vietetty monin tapahtumin pitkin vuotta, ja juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivään. Kunkin hautausmaan jokaiselle haudalle laitetaan kerran tai useammin kesässä samanlainen kukka. Hyönteisten kasvatus ja kauppa ovat kasvaneet vaivihkaa. Kun hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeeksi sallitaan, voi ruokakaupoista jo ensi vuoden puolella löytyä monenlaisia hyönteisiä eri muodoissa
VIRTAA SYKSYYN Myyntierä on 2 kpl. Säilyvyys myyntipisteessä 5–6 päivää (alle +6 °C). Fresh Servant Oy Ab • Marjasaarentie 12, 68870 Edsevö www.hetkessa.. LUE LISÄÄ OSOITTEESTA HETKESSA.FI -uutuuksista Wok Teriyakikastikkeella 350 g Hetki Coleslaw salaatti 240 g HETK I WOK IT Wok Hapanimeläkastikkeella 350 g Hetki Suomalainen salaatti 150 g Hetki Meksikolainen salaatti 165 g Meksikolainen kanasalaatti 240 g LOU NAS HET KIUUT UUD ET UUT UUS Hetki Salaattisekoitus 150 g Liha-Cheddar Wrap 235 g Hetki BBQ salaatti 160 g Härkis® TexMex-salaatti 230 g UUT UUS. Säilyvyys myyntipisteessä 4–5 päivää (alle +6 °C). • www.fresh.. Salaattipussien myyntierä on 2 kpl