Ruokakauppiaasta pientuottajaksi s. 10 Redi on valmis s. 12. 4 5 | 2018 | Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun Potkuista syntyi Munax s. 6 Korpihillan kuohujuomaa s
Yhdellä pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa. Tavarataloillakaan ei mene kaksisesti; Stockmann ja Sokos ovat vuokranneet tilojaan ulos muille yrittäjille. Mikä ajaa kauppakeskusten rakentamiseen. Pyyntilupia on monin paikoin käytettävissä viime vuotta enemmän. Kauppakeskukset ovat toistaiseksi pärjänneet kilpailussa kuluttajista. Onko kauppakeskuksilla sitten pysyvästi parempi vetovoima. 2 | Hyvää Pataa | 5 | 2018 |. päivään helmikuuta saakka. Selitys kauppakeskusten rakentamisvimmaan löytyy sijoitusbisneksestä. Spondan liikevaihto viime vuonna oli 263 miljoonaa euroa ja tulos 224 miljoonaa euroa. Kauppakeskusten liiketilojen vuokrien täytyy olla korkeat, kun bisneksessä menee hyvin. Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä 54 653 hirven pyyntilupaa ja 44 300 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Markkinaosuuskilpailun vuoksi ruokakauppatoimijat eivät kuitenkaan voi jäädä pois kauppakeskuksista. Kuva Eero Miettunen. Hirvenlihan käsittelyä Reinin lihan leikkaamossa. Metsästyksen tavoitteena on pienentää Eteläja Lounais-Suomessa viime vuosina runsastunutta valkohäntäpeurakantaa. Ne aiheuttavat vaaraa liikenteelle ja vahinkoja viljelyksille. Taitaakin olla niin, että häntä heiluttaa koiraa. Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että kauppakeskuksia pyritään rakentamaan yhä enemmän. – Peurakolareiden vähentämiseksi peurojen metsästystä suositellaan painotettavan erityisesti alkusyksyyn, jotta peuroja olisi liikenteessä vähemmän loppusyksyllä, Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta kertoo. Lapissa sekä Kuusamossa ja Taivalkoskella alkaa tuolloin metsästyskauden toinen jakso hirvien kiimarauhoituksen jälkeen. l Hirvijahti täydessä vauhdissa Kauppakeskuskisa kovenee Kauppakeskus Redi avattiin syyskuussa Helsingin Kalasatamaan. Peurat ja kauriit ovat runsastuneet Eteläja Lounais-Suomessa. Muualla maassa vahtimismetsästyksen lisäksi koiraja ajometsästys tulevat sallituiksi. Pelkästään Cityconin ja Spondan liikevoitot yhteensä ovat 311 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 kaikkien 50 000 maatilan yrittäjätulo oli yhteensä 329 miljoonaa euroa ja tänä vuonna ennusteen mukaan jäädään puoleen siitä. Tiedossa on, että monet hypermarketit on rakennettu liian suuriksi, kun nettikauppa on vienyt asiakkaita käyttötavaran puolelta. Paljon on porua ollut siitä, että varsinkaan pienet yritykset eivät pysty pitämään oviaan auki kauppakeskusten pitkien aukioloaikojen mukaisesti. Kalasatamasta itään Herttoniemeen avataan 2020 Hertsi, josta on vain muutama kilometri legendaariseen Itikseen. Vastaavasti valkohäntäpeuraa saa metsästää ilman koiraa helmikuun alusta 15. Perässä seuraavat eläkeja vakuutusyhtiöt. Myynnillisesti suurin on Kehä III:n varrella oleva Jumbo, jonne jätettiin vuonna 2017 rahaa 420 miljoonaa euroa. Vuosittain hirvenlihaa kulutetaan lähes 10 miljoonaa kiloa, mutta siitä liki kaikki käytetään metsästäjien ja heidän lähipiirinsä talouksista. Suurin kauppakeskusten omistaja on Citycon Oyj ja toisena tulee Sponda Oyj. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan hirvikanta oli viime metsästyskauden jälkeen 76 500–101 000 hirveä. Niistä pinta-alaltaan suurin on Espoossa oleva Sello, jossa vuokrattavaa liikepinta-alaa on 9,8 hehtaaria. Hirvieläinten metsästysaikoja jatkettiin kauden loppupäästä. Syksyn metsästyksellä tähdätään hirvikannan saamiseen tavoitellulle tasolle. Ensi vuonna avataan Mall of Tripla muutaman kilometrin päähän Pasilaan. Kauppakeskusten kokonaisluvut eivät kuitenkaan kerro, miten niissä olevat yritykset ovat pärjänneet. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen H irven varsinainen metsästysaika alkoi lokakuun toisena lauantaina. Luonnonvarakeskuksen tuottamien arvioiden mukaan hirvikannan kasvu pysähtyi viime kauden metsästyksellä. Valkohäntäpeuran metsästys on ollut sallittua täysimittaisesti syyskuun viimeisestä lauantaista lähtien. Maatalouden yrittäjävoitto kokonaisuudessaan olikin sitten 1 255 miljoonaa tappiollinen. Kävijämäärältään suurimmaksi yltää Helsingin Kamppi, jossa asioitiin 45 miljoonaa kertaa, mutta keskiostos jäi alle 6 euron. Suomessa on jo yli 100 kauppakeskuksen kriteerit täyttävää kolossia. Hirveä saa nyt metsästää ilman koiraa tammikuun alusta 15. Kauppakeskusbisneksen voittoprosentit ovat satumaisia varmaan myös SOK:n, Lidlin ja Keskon näkökulmasta. Kauppakeskus pyrkii olemaan kaupunkilaisten olohuone. Rediin on sisällytetty elämyksellisyyttä, mutta riittääkö se, kun lähiympäristössä on vastaavia paikkoja jo monta ja lisää tulee. Vain pari prosenttia hirvenlihasta myydään elintarvikejalostusyrityksille. Kun keskustellaan ruokaketjun oikeudenmukaisuudesta, on syytä ottaa kiinteistösijoittajatkin mukaan keskusteluun, vaikka toki kauppakeskuksissa myydään muutakin kuin ruokaa. Sekä hirven että etenkin valkohäntäpeuran pyyntilupamäärät nousivat edelliseen vuoteen nähden. Ainakin Itiksessä etniset väestöryhmät ovat ottaneet ajatuksen omakseen. Yrittäjien bisneksen kannalta se ei kuitenkaan liene ollut tavoiteltu kehitys. Hirvitalousalueille asetetut tavoitteet tähtäävät koko maassa 68 000–85 000 yksilön talvikantaan. Vuonna 2017 Cityconin liikevaihto oli 338 miljoonaa euroa ja liikevoitto 87 miljoonaa euroa. Hirvikanta on kuitenkin edelleen osalla alueista tavoitetasoa tiheämpi. päivään tammikuuta saakka. Viime vuonna niiden kokonaismyynti ylsi 6,36 miljardiin euroon ja vertailukelpoista kasvua oli 1,8 prosenttia
10 Korpihilla valmistaa artesaaniruokaa ja kuohujuomaa Ritva Kokko elää yrittäjäunelmaansa Posiolla. Silakkamarkkinat on myös oiva esimerkki kaupunkien ja maaseudun yhteenkuuluvuuden vahvistamisesta. 8 Kauppa mukaan terveystalkoisiin Maijastiina Jokitalon mukaan kuluttajaa voidaan”töniä”hyviinvalintoihin. Silakkamarkkinoista on muotoutumassa perinteisten markkinoiden ja myyntitapahtuman lisäksi kaikkien kaupunkilaisten juhla. – Voitto tuntuu erittäin hyvältä, iloitsee Silakkayllätys-sarjan voittaja Toni Rantamaa. Kalat menevät myynnissä heittämällä ohi. Liha ei ole tässä asiakasympäristössä tärkeintä. Tämä on nyt 21. ILARI TIKKALA s. 5 Irtokarkkien tarjousmyynnin jäljiltä paikka on kuin taistelutanner. Avajaispäivän silakkaraati valitsi vuoden 2018 voittajakalastajat. MAIJASTIINA JOKITALO s. Ämmäkarin silakka -reseptiä on hiottu viime vuodesta asti. päivinä lokakuuta perinteisiä silakkamarkkinoita. Silakkayllätys-sarjassa voiton vei Toni Rantamaa Merikarviasta pisteillä 47 Ämmäkarin silakalla, jossa mausteena oli niin sinappia, kermaviiliä, sitruunamehua kuin tilliäkin. 12 H elsingin Kauppatorilla vietettiin 7.–12. l Stadin Silakkamarkkinat jo vuodesta 1743 Kolera-altaassa oli viikon ajan 15 kalastajavenettä myymässä tuotteita. Helsingin tavoitteena on jatkossakin säilyttää Silakkamarkkinoiden perinteinen tunnelma ja tukea kalastajien elinkeinoa. Tänä vuonna maustekalasarjassa kilpaili 13 ja silakkayllätyksessä 16 osallistujaa. 14 Suomen Jäätelöstä tuli vientituote Petri Laukontaus räätälöi aitoja makuja. Tuore, hyvälaatuinen lähiruoka on sekä trendikästä että turvallista. Pormestari Jan Vapaavuori totesi avaussanoissaan, että Helsingin kaupungin tavoitteena on merellisen strategiatyön avulla kehittää saarija rantakohteita. | Hyvää Pataa | 5 | 2018 | 3. Toiseksi tuli Ky Mallemucken Kb:n yrittäjät Sjögren ja Tamminen Kotkasta pisteillä 52 ja kolmanneksi Leif Bergman Ahvenanmaan Getalta pisteillä 48. Maustekala-sarjan palkinnon voitti Tage Gustafsson Hangosta pisteillä 54. Viime vuosikymmeninä ne ovat muuttuneet ruoanhakumatkasta yleisötapahtumaksi. Toiseksi tuli Pirjo ja Reima Salonen Taivassalosta pisteillä 46 Tillisilakalla ja kolmannen sijan sai Jörres Fisk Pellingistä pisteillä 45 Chilisilakalla, jossa mausteena oli muun muassa kermaviiliä, chiliä, sitruunapippuria ja rosepippuria. 8 Kuusenkerkkä kuohujuoma valittiin sokkotestissä Suomen parhaaksi kuohuviiniksi, kun arvostelijoina olleet sommelierit eivät tienneet joukossa olevan alkoholitonta juomaa. Sisällys 4 Kauppakeskus Redi on valmis Tikkalan veljekset ottivat K-supermarket haasteen vastaan 6 Ruokakauppiaasta pientuottajaksi Jussi Murtomaan Hermanni-näkkäri iski makuhermoon. 12 Potkuista syntyi Munax Janne Torikka vaati muutamaa senttiä lisää munan hintaan. 7 Kotimaiset toukkatuotteet markkinoille Aija Viitanimi voitti ötökkäpelkonsa ja hurahti hyönteisruokaan. kerta Stadin Silakkamarkkinoilla ja ensimmäinen kerta, kun voitto tulee meille. Suomalaista kasviproteiinia! Härkäpapurouhe 3,5 ja 1 kg Tilaukset: 045 124 7900 tai Kespron kautta www.vihreaharka.fi Avoinna: to-pe klo 12.00-18.00 Tilaa ennakkoon esim. Helsingistä tulee maailman paras ja toimivin merikaupunki, kun asukkaat, yrittäjät ja kaupunki tekevät tiiviisti yhteistyötä. Kalatuotteita myytiin 15 kalastajaveneestä ja 15 kalastajamökistä. RITVA KOKKO s. – Suurin osa syödystä kalasta on nykyään ulkomaalaista, näin ei tarvitse olla. 10 Yritysideamme oli yksinkertainen: myydä omien tilojen kananmunat kelvolliseen hintaan. Silakkamarkkinat ovat jatkuneet jo 275 vuoden ajan. – Merellisillä tapahtumilla, kuten Stadin Silakkamarkkinoilla, on tässä merkittävä rooli. JANNE TORIKKA s. Siinä yhdistyvät merellinen saaristolaisperinne ja moderni ruokakulttuuri. sushit, hummerit... Olen iloinen, jos silakka maistuu markkinaväelle
Kaikki tiet vievät Rediin Redissä on paljon houkuttimia. Liiketiloja on 200 ja niistä K-supermarketin 3000 neliön myyntiala on suurin. Erottuminen avainasiana – Hyviä K-kauppoja on kaupungissa useita ja meidän tavoitteena on erottua muista. Ruokatuotteiden valmistus tulee olemaan tärkeällä sijalla jatkossakin. Redin rakennuttaja SRV panee paljon rahaa – tiettävästi yli miljardin – kauppakeskuskokonaisuuden rakentamiseen ja rakennuttaja joutuikin antamaan tulosvaroituksen. Asiakaspohja kasvaa ajan kanssa Kalasatamassa on nyt vajaa 4000 asukasta ja asuinrakentamisen myötä väkimäärä kasvaa 2023 mennessä 11 000 ja kymmenessä vuodessa 20 000 henkeen, jolloin rakennettuna on Sompasaari, Verkkosaari ja Kyläsaari. – Tulemme varmaan olemaan myynniltäänkin suurin, mutta meidän vetovoima ei yksin riitä, vaan Redin on kokonaisuutena onnistuttava, pohtii Teemu. Nuorina kauppiaina heillä on sosiaalisen media hyödyntäminen hallussa. Vuoden kuluttua Pasilaan 3 kilometrin päähän valmistuva Tripla kuitenkin kiilaa suuruuskisassa edelle. Ehkä niiden perässä metrolla tultaisiin, mutta niistä asiakkaista ei kuuluisi sen jälkeen mitään, arvelee Ilari. Se sijaitsee yksi kerros maan alla. Myyntitavoitteet arvailujen varassa Kauppiaat Teemu ja Ilari Tikkala ovat varautuneet siihen, että kauppojen saaminen täyteen myyntiin kestää 1–2 vuotta. Kahviloita ja ravintoloita on nelisenkymmentä. Heillä on takanaan 3,5 vuoden kokemus Torpparimäen K-supermarketista, jonka myyntiä veljekset pystyivät kasvattamaan 70 prosenttia. Teemu on opiskellut tradenomiksi ja Ilari kauppatieteiden maisteriksi. – Asiakkaita olisin odottanut enemmän, mutta keskiostosten suuruus on yllättänyt positiivisesti. Redi on liikenteellisesti ylivoimaisessa paikassa. Redi on valmis Kauppakeskus Redi avattiin syyskuun 20. 4 | Hyvää Pataa | 5 | 2018 |. Kauppakokemusta heillä on pienestä asti, kun Ali-isä oli kauppiaana Tikkurilan Ruoka-Anttilassa ja nykyisin hän on K-supermarket Lauttasaaren kauppias. Ilari näkee tärkeimmäksi rakentaa asiakaskunnan luottamus, mikä onnistui Torpparinmäessä. Rediin kuuluu 5-kerroksisen kauppakeskuksen ja 2000 autopaikan lisäksi kauppakeskuksen kylkeen nouseva 35-kerroksinen asuintalo Majakka, joka valmistuu ensi keväänä. – Emme luota muutamaan kärkitarjoukseen myynnin kasvattajana. K auppakeskus Redissä on hulppeasti liiketilaa; se on 64 000 neliöllään Suomen seitsemänneksi suurin kauppakeskus. Metron Kalasataman pysäkki on kauppakeskuksen kolmannessa kerroksessa. – Yleensä toteutuma laahaa pari vuotta ennusteiden perässä, toppuuttelee Teemu odotuksia. Kun projekti on päätöksessä suunnitellun mukaisesti vuonna 2023, tornitaloja on kahdeksan. Myös raitiovaunulinja tullaan Kalasatamaan vetämään. Myyntibudjetin laatiminen on tyhjän päällä, kun Redin vetovoima on arvailujen varassa. Veljekset ovat ylIlari ja Teemu ovat sisustaneet K-supermarket Redin kahviota yli 50-vuotiaalla Fordson Super Majorilla. päivänä Helsingin Kalasatamassa. Keskon pääkonttori, K-kampus, valmistuu Kalasatamaan jo ensi vuonna. Tikkalan veljekset ovat iältään 34 ja 35 -vuotiaita, heistä Teemu on isoveli. Illat ja viikonloput ovat vilkkaita, mutta arkipäivät ovat hiljaisia. Veljekset toteavat, että syksy on kaupan avaamiselle otollinen aika, kun edessä on joulumyynti. Hintakilpailusta tulee huolen pitämään samaan kerrokseen asettunut Lidlin myymälä. Lisäksi katolla on Esplanadin puiston suurunen oleskelutila Bryga. Itäväylän Kulosaaren sillalta ja Hermannin Rantatieltä on suorat ajoluiskat kauppakeskuksen alla oleviin parkkihalleihin. – Ensimmäisellä täydellä viikolla asiakkaita kävi 17 000 ja toisella 14 000, tarkistaa Teemu päätteeltä. Teemu toimi ennen yhteistä kauppiasuraa myymälävastaavana ja Ilari rahoitusalalla. Ilari kertoo, että monet kävivät vain ihmettelemässä kauppakeskusta ja ehkä palaavat asiakkaiksi myöhemmin. Siellä on viisisalinen elokuvateatteri, Virtual Planet -elämyskeskus, vapaapudotussimulaattori. Tikkalan veljekset Teemu ja Ilari ottivat haasteen K-supermarket Redin ja K-market Redin kauppiaina, vaikka ympäröivä asutusalue on vasta pieneltä osaltaan valmis. Meillä valmistetaan sushia ja meillä on oma leipomo, jossa Patisserie Teemu & Markus paistaa leipiä kiviarinauunissa, kertoo Ilari
Niiden saanti on aina logistinen haaste ja se vaatii omaa työtä ja aktiivista ostamista, lisää Ilari. Myyntitavoite ensimmäiselle vuodelle on kuitenkin vain tuplata aiempi. Rakennusmiehet ja kauppakeskuksen työntekijät käyvät siellä aamukahveilla, kun se aukeaa jo kuudelta. – Meille tärkeää on pientuottajien laadukkaat tuotteet, ei niinkään se kuinka lähellä kilometreissä ne on valmistettu, sanoo Teemu. Muuntautumista tarvitaan Kaikki kalusteet ovat kauppiaiden itsensä valitsemia ja hankkimia. Kauppakeskus Redi avattiin 20. Ilari asettelee muikkutarjousta esille. peitä pientuottajien tuotteiden laajasta valikoimasta. Laktoosittomat Juustoleipäkuutiot on valmistettu puhtaista raakaaineista ja tuoreesta kotimaisesta lähitilojen maidosta. Siksi ne maistuvat niin hyviltä. Vähäsuolainen ja proteiinirikas perinneherkku täyttää vaativimmankin ammattilaisen toiveet niin salaateissa, ruoanlaitossa kuin jälkiruoissakin. Yhteydenotto: myynti@vaalanjuustola.?, 044 512 1712. Katso lisää ja tutustu koko valikoimaan: vaalanjuustola.. 1. avoinna | ma-pe 8-18 | la 8-16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. – Ideana on modulaarisuus. Kauppaa tehdään tuotteilla ja niiden esillepanolla, selvittää Teemu. Tikkalan veljesten kaupoissa on 40 työntekijää eli kolme kertaa enemmän kuin Torpparinmäessä. kerroksen tasalla. Se jakaantuu kahteen osaan Stadiin ja Sköneen, joiden välissä maan tasalla on Kalasatamankatu. 2. syyskuuta 2018. • www.jhvihannes.. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Tuoretta karitsanlihaa Tuoretta hirvenja peuranlihaa Kivikonlaita 32, 00940 Helsinki Puh. 1 2 3 JUUSTOLEIPÄKUUTIOT NYT LAKTOOSITTOMANA! Raikas lähitilan maito on makumme salaisuus. Tutustu koko valikoimaan: vaalanjuustola.. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.. – Sillä puolella Kalasatamaa ei ole vielä yhtään asutusta. – Tuomme pientuottajien tuotteita aktiivisesti esiin. 3. l | Hyvää Pataa | 5 | 2018 | 5. Metron pysäkki on kauppakeskuksen 3. Kalat menevät myynnissä heittämällä ohi, toteaa Ilari. Pinta-alaa Redin kaupoissa on neljä kertaa enemmän. Kalojen myynti peittoaa selkeästi lihanmyynnin. K-supermarket Redissä ovat kalat tärkeässä roolissa, sillä edellyttäähän sitä jo sijaintikin Kalasatamassa. Kauppaa vetää meidän kauppiasharjoittelija ja mukauttaa valikoimaa vallitsevaan tilanteeseen, kertoo Teemu. Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Tavoitat meidät aina. Viereen valmistuu 134 metriä korkea asuintalo nimeltään Majakka. Kauppiailla on toisena kauppana K-market Redi, joka sijaitsee valmisteilla olevan tornitalon kivijalassa. – Jo ennakkoon arvelimme, että liha ei ole tässä asiakasympäristössä tärkeintä. Saatavilla GN-mittaisessa 1,2 kg pakkauksessa, tarjoiluvalmiina esimerkiksi salaattibaareihin ja noutopöytään. Saamme hevistä pienilläkin tuotemäärillä hyvän näköiset ja samoja kalusteita voimme käyttää myynnin lisääntyessäkin, kun pohjan korkeutta ja kaltevuutta voi muuttaa. Redi tarkoittaa suojaista ankkuroitumispaikkaa sataman edustalla. Teemu Tikkala toteaa, että kaupan kiviarinaleivät ovat olleet asiakkaiden suosiossa
l Jussi Murtomaalla on kokemusta sekä kauppiaana että pientuottajana. Taikina levitetään lastalla uunipelleille. Näkkärissä ei ole kananmunaa eikä maitoa. Yrittäjän on selvitettävä byrokratian vaatimukset kunnan elintarviketarkastajalta ja Eviralta. Jussilla oli takataskussa näkkäriresepti, jonka hän oli kehittänyt esitehtävänä hakiessaan vuonna 2012 Master Chef Suomi -kilpailuun. – Pystymme nyt vastaamaan kysyntään. Kauppiasura alkoi Vantaalta K-market Naapurista 2009 ja jatkui K-supermarket HerkkuPähkinässä ja K-supermarket Lähderannassa Espoossa. Päätin lähteä koettamaan, jotta toteutumaton haave ei jäisi harmittamaan. Jussi Murtomaa on valmistanut Hermannin näkkäriä puolentoista vuoden ajan Keravalla. – Kun asuimme Hermannin kaupunginosassa, puolisoni Lotta ehdotti tuotteelle nimeksi Hermannin näkkäriä, joka sai kelvata. Hän hyväksyy, että tuote saa maksaa enemmän kuin kilpaileva teollisesti valmistettu volyymituote. Parasta ennen päiväys on 4 kuukautta valmistuksesta. – On otettava selvää myös kaupparyhmiltä, mitkä ovat niiden vaatimukset muun muassa pakkauskokojen ja koodien sekä säilyvyyden suhteen. – Lopetin kauppiaana 2016 hyvässä hengessä Keskon kanssa. Pusseja valmistuu nyt noin tuhat päivässä. Voimme lisätä henkilökuntaa ja työvuoroja. – Nämä tuotteet pysyvät käsintehtyinä artesaanituotteina, vaikka kilpailua on siemennäkkäreihin tullut. Siemennäkkileipä herätti tuomareissa ihastusta ja hän testasi vuosien ajan sen myyntiä omassa kaupassaan. Paljon puhutaan pientuottajien vaikeuksista saada tuotteitaan kaupan hyllyyn, mutta Jussi Murtomaa tiesi, että kaupoilla on intressi saada uusia tuotteita valikoimiin. Kuivapuolen toimijana tullaan kuitenkin pysymään, paljastaa Jussi tulevista tuotteista. Sitä ennen hän loi uraa ruokakaupassa, alkuun runsaat 10 vuotta palvelutiskissä ja sitten 8 vuotta kauppiaana. 2. Teemme pisimmillään 12 tunnin työpäiviä ja töissä on viisi henkilöä. Alkuun Jussi jakeli näkkäriä pääkaupunkiseudun kauppoihin, mutta nyt sitä on valtakunnallisesti saatavissa K-supermarketeista ja K-citymarketeista. – Nyt kun on myyntiluvuissa kiinni, voi jo tulevaa suunnitella, toteaa yrittäjä. Lisäbisneksenä hänellä oli ruokarekka, jolla hän vieraili yleisötapahtumissa. – Kun kuluttaja saa hyvän kokemuksen, jäävät makujälki ja tuotteen tarina mieleen. 1 2 6 | Hyvää Pataa | 5 | 2018 |. J ussi Murtomaa on ollut pientuottajana vajaa kaksi vuotta. Nyt entisen K-kauppiaan näkkärit tulevat myös S-kauppojen saataville kautta valtakunnan. Tuotteen menekkiä on oltava valmis edistämään esimerkiksi maistatusten avulla. Peruspohjassa on 15 prosenttia ruisjauhoa ja 15 prosenttia kaurahiutaleita ja loput 70 prosenttia on pellavan, auringonkukan ja seesamin siemeniä. Murtomaa muistuttaa pohtimaan myös logistiikkaa. – Minulla oli tukena tuttu kauppiasverkosto, mutta ei tuotetta kauan esillä pidetä, jos se ei ole myyvä. Nyt näkkäriversioita on jo neljä: classicin lisäksi myynnissä on kurpitsansiemen merisuolalla, rosmariinilla maustettuna ja gluteeniton näkkäri. – Kiinnostukseni on normaalin ruokavalion tuotteisiin, joita itse käytän paljon ja joita mielelläni maistelen. Ohjeita pientuottajalle 1. Uutuustuotteita luvassa Murtomaa Oy tekee näkkäriä käsityönä. Tuotanto Keravalla alkoi vuoden 2017 keväällä. Jussi Murtomaan tie: Ruokakauppiaasta pientuottajaksi Murtomaan Oy:n käsityönä valmistaman Hermannin näkkärin maine on kiirinyt edeltä, kun kysyntää on ollut tuotantoa enemmän. Tällöin selviävät mm. Saatavuus laajenee Sopivat elintarviketilat Jussi löysi kiinteistövälittäjän avustuksella Keravan rautatieasemalta Pohjanheimon talon kellarista. Jussin työmatka Helsingistä kestää vain parikymmentä minuuttia, kun hän saa ajaa ruuhkaa vasten. Hän rohkaisee pientuottajia ottamaan yhteyttä kauppiaisiin, sillä heillä on aito kiinnostus uusiin ja laadukkaisiin tuotteisiin. – Marraskuussa Hermannin näkkäri tulee myös S-ryhmän valikoimiin, mitä pidän merkittävänä onnistumisena, toteaa Jussi pääsystään entisen kilpakumppanin toimittajaksi. – Kun paketti on kasassa, kaupat ottavat uutuuden mielellään, mutta tuotteen tulee kiertää, jotta hyllypaikka säilyy. Taikinalevyt menevät uuniin 40 minuutin ajaksi. Uuteen bisnekseen lähtiessään Murtomaa ei voinut rakentaa varmoja kannattavuuslaskelmia, vaan päätös perustui intuitioon ja riskinottoon. Päätös kypsyi ollessani osittaisella hoitovapaalla, sillä minua alkoi houkuttaa villi ja vapaa yrittäjyys ruoan pientuottajana. Keravalla on paljon muutakin elintarviketeollisuutta ja se on logistisesti optimaalisessa paikassa. elintarvikehuoneiston kelpoisuus ja pakkausmerkinnät. Artesaaninäkkärit pakataan 150 gramman pusseihin. Kaupan asiakkaat arvostavat aitoja, käsintehtyjä ja paikallisia tuotteita. Vuonna 2019 Murtomaalta tulee uusia tuotteita
Innokkaat kokeellisen ruoanvalmistuksen harrastajat ja ammattilaiset ovat tähän mennessä joutuneet tilaamaan syötävät sirkat ja toukat Suomen ulkopuolelta kotimaisen tarjonnan puutteessa. K eittiömestari, elintarviketieteiden maisteri Aija Viitaniemi hurahti hyönteisravintoon ja tuo nyt ensimmäisenä markkinoille suomalaiset jauhopukintoukat. Mutta ei Aija Viitaniemi innostunut hyönteisistä niiden terveellisyyden, vaan maun vuoksi. Mutta kun ammatin puolesta alkoi tulla tilaisuuksia, joissa pääsi maistelemaan hyönteisiä, maku vei mennessään. Esimerkiksi sirkoissa on runsaasti proteiinia ja hyviä, pehmeitä rasvahappoja, magnesiumia, rautaa, kalsiumia ja B12-vitamiinia. – Allergeenit rehussa ja jäljitettävyys dokumentoidaan tarkasti ja jokainen erä kulkee mikrobiologisen testauksen kautta. Hyönteisruoka on ravintoarvoiltaan erinomainen lisä ruokavalioon. Syyskuun alusta alkaen tarjolla on suomalainen vaihtoehto: Chefbugin Herkkuhyönteiset. Viitaniemen mukaan Chefbug-tuotteiden tuotantoprosessi on äärimmäisen korkealuokkainen. Herkkuhyönteiset ovat paitsi ekologinen myös lihatuotantoa eettisempi vaihtoehto, sillä hyönteiset vaivutetaan horrokseen pakkasessa valvotussa prosessissa eivätkä ne joudu tuntemaan kipua. Minulle ne ovat jo sama asia kuin jos laittaisi karkin tai keksin suuhun. Ne tuovat ihan erityisen aromin suolaiseen ja makeaan ruokaan. l Ensimmäiset suomalaiset ruokatoukat markkinoille Keittiömestari Aija Viitaniemi voitti ötökkäkammonsa ja perusti ChefBug Oy Ltd, joka tuottaa suomalaisia syötäviä sirkkaja toukkatuotteita. Ötökkäkokki Viitaniemi ymmärtää hyvin ennakkoluulot hyönteisruokaa kohtaan, sillä hän itse pelkäsi hyönteisiä ennen ötökkäkokin uraansa. – Kun uskaltaa kokeilla ja ylittää ennakkoluulonsa, hyönteisruoasta tulee pian aivan normaali herkku. Esimerkiksi paahdetut jauhopukintoukat ovat todella herkullisia, ihanan kullanruskeita ja rapeita. Lähileipomo Helsingissä käsintehdyt leivät ja viinerit tuoreena & bake-o info@greenbake.. – Hyönteisistä tulee vielä tärkeä lihan korvaava ekologinen proteiinin lähde, Aija Viitaniemi uskoo. | Hyvää Pataa | 5 | 2018 | 7. – Niissä on ihan oma umaminen makunsa. Ötökkäkammoisesta tuli ”ötökkäkokki” Aija Viitaniemi sai yritysidean vuonna 2015 tutkiessaan opiskelijoiden kanssa, mitä ihmiset syövät tulevaisuudessa
Maijastiina Jokitalo antaa kiitosta kaupalle siitä, että hedelmät ja vihannekset ovat kaupoissa hyvin esillä heti ostoskierron alussa. Terveellisestä myslipatukasta saa paremman katteen. l Kauppatieteiden tohtori Maijastiina Jokitalo kertoo olevansa heikkona karkkeihin ja hän esittääkin niiden sijoittamista pois katsekorkeudelta. Näin silti vaikka tunnemme ruokaympyrän ja tiedämme, mikä on terveellistä ja mikä epäterveellistä ruokaa. – Ravintoköyhää roskaruokaa saa halvalla. Kun keksipaketti maksaa euron, ei siitä katettakaan kaupalle jää. WWW.PEKKAVEHVILAINEN.FI M aijastiina Jokitalo väitteli elokuussa tohtoriksi markkinoinnin saralta, vaikka hänen väitöskirjansa nimi ”Mikä meitä lihottaa” voisi viitata ravitsemustieteeseen. – Meille on koko ajan tarjolla epäterveellisiä vaihtoehtoja. Työpaikkojen kahvihetkissä tarjotaan pullaa ja lounaalla makeaa jälkiruokaa. Ihmiset tekevät tiedostamattaan epäterveellisin valintoja, kun niitä on kaiken aikaa tarjolla. – Voisiko joku ruokakauppaketjuista profiloitua hyviä ja turvallisia valintoja tarjoavaksi, kysyy Jokitalo. Kaupan vastuullisuuden voisi ulottaa myös oman asiakaskunnan hyvinvoinnista ja terveellisistä valinnoista huolehtimiseen. KTT Maijastiina Jokitalo haastaa: Kauppa mukaan terveystalkoisiin Kaksi kolmesta meistä suomalaisista on ylipainoisia tai lihavia. – Irtokarkkien tarjousmyynnin jäljiltä paikka on kuin taistelutanner, kuvailee Jokitalo havaitsemaansa. Kannetaan huolta siitä, että ananastehtailla ei käytetä lapsityövoimaa. On kuitenkin niin, että asiakkaat ostavat sitä, mitä kauppa myy. Maailman terveysjärjestö WHO katsoo, että vuonna 2030 Euroopassa on valtava ylipaino-ongelma. Kaupoissa on pitkät hyllyt suolaisia ja rasvaisia sipsejä, sokerisia keksejä, höttöisiä vehnäleipiä ja makeisia. Kaupassa voisi olla vihreällä merkittynä käytävät, josta saa terveellistä arkiruokaa ja punaisilla käytävillä olisivat harvemmin nautittavat herkut. Jokitalo haastaa kaupan näkemään tulevaisuuteen ja ottamaan ohjat kansan terveystalkoissa, sillä valistus ei riitä. Hampurilaispaikassa yllytetään ostamaan jättiannos pienellä lisämaksulla. – Kauppiaan pitää olla kaksi askelta edellä siitä, missä mennään. Elintason nousun myötä ruokaympäristömme on muuttunut. Voisiko jokin ruokakauppaketjuistamme profiloitua asiakkaiden terveellisiä valintoja tukevaksi. Nyt tupakat on kaupoissa piilotettu eivätkä ne ole enää houkuttelemassa ostamaan. Nyt suomalaisista miehistä 70 % on ylipainoisia ja naisista 60 %. Jokitalon mukaan liikalihavuudesta on voitava puhua, sillä kasvavien sairauskulujen myötä se on kaikkien veronmaksajien yhteinen asia. Vaikka terveystiedon taso on noussut, se ei riitä, sillä ihmiset valitsevat tiedostamattaan niitä tuotteita, jotka ovat hyvin esillä. Ihminen on heikko Kun puhutaan lihavuudesta, ihminen voi tuntea yksityisyyttään loukattavan. 8 | Hyvää Pataa | 5 | 2018 |. Kaupan keskusliikkeet korostavat toimintansa yhteiskunnallista vastuullisuutta. Meitä tulisi töniä kohti terveellisiä valintoja sijoittamalla terveelliset vaihtoehdot hyvin esille. Epäterveellisen ruoan näkyvästä esillä olosta on tullut normi. – Puututtiinhan kansanterveyden nimissä tupakointiinkin. Maijastiina Jokitalo kertoo, että hänen tutkimuksensa sai yhden kauppiaan ärtyneenä ottamaan yhteyttä. Jopa rautakaupan kassoilla ovat tyrkyllä karkit ja suklaat. – Kauppa voisi palkata ”food trainerin”, joka opastaisi asiakkaita terveellisiin valintoihin. Kauppias paheksui kaupan syyllistämistä ja tivasi sitä, eikö kuluttajalla ole itsellä vastuu. Karkitkin voitaisiin siirtää kaupan perimmäiseen nurkkaan, ehdottaa Jokitalo. Näin valitsisimme terveellisiä tuotteita, vaikka emme sitä aina itse tiedostaisikaan. – Sanotaan, että kauppa myy sitä, mitä ihmiset ostavat. Jokitalo tutkimus todisti, että kuluttajat tekevät tiedostamattaan epäterveellisiä valintoja, vaikka he tietäisivät, mikä on terveellistä. Food trainer ja vihreät käytävät. Tutkijan näkökulma oli kuitenkin kuluttajan käyttäytymisessä ostoksilla. Meitä on tosi helppo ohjata. ”Tönimällä” kohti hyviä valintoja Kauppojen kova hintakilpailu voi myös johtaa epäterveellisen ja halvan ruoan nostamiseen näkyvälle paikalle
Nämä neljä valittua työtä ovat keskenään hyvin erilaisia, mutta jokaisessa oli tavoitettu jotain rakennukselle tunnusomaista tai kyseisessä tilassa erityisen hyvin toimivaa, Lidlin operatiivinen johtaja Nicholas Pennanen sanoo. l Taneli Stenbergin ja Aneta Lukjanovin teos on valmistumassa. Eli 70 kiloa ja 175 cm pitkän ihmisen painoindeksi saadaan seuraavasti: 70 /1,75×1,75=23 Kun tulosta verrataan BMI-taulukon arvoihin, todetaan henkilön olevan normaalipainoinen. Lidl on myös päättänyt tilata kaksi erillistä työtä muraalitaiteilija Salla Ikoselta jakelukeskuksen toimistotiloihin. Lidlillä on nyt 177 myymälää Suomessa. Päätökset valituista teoksista tekivät Lidlin johdosta ja jakelukeskuksen tulevista työntekijöistä koostuva raati, jota täydensi alan ammattilainen, muraalitaiteilija Salla Ikonen. PYYDÄ TUOTE-ESITE. Se työllistää 5200 henkilöä. / puh. alle 15 sairaalloinen alipaino 15 – 17 merkittävä alipaino 17 – 18,5 normaalia alhaisempi paino 18,5 – 25 normaali paino 25 – 30 lievä ylipaino 30 – 35 merkittävä ylipaino 35 – 40 vaikea ylipaino yli 40 sairaalloinen ylipaino Pikaruokalat houkuttelevat ihmisiä suurilla annoksilla syömään liikaa. – Olemme valtavan iloisia, miten paljon saimme upeita teosehdotuksia. Lisää seinämaalauksia tulossa Kilpailussa voittaneiden teoksien toteuttajat saavat työstään palkkioksi 5000 euroa, lisäksi heille kustannetaan kaikki tarvittavat työvälineet ja materiaalit töiden toteutukseen. Lidlin jakelukeskukseen muraaleja Teosten maalaus on parhaillaan käynnissä Lidlin Järvenpään jakelukeskuksessa. Tämä näkyy muun muassa tehokkaana kierrätyksenä – kaikki jakelukeskuksessa syntyvä pakkausmateriaali kierrätetään. Rakennuksen sisäseinille maalattavat teokset toteuttavat muotoilija ja kuvataiteilija Jukka Hakanen, taiteilija Rosalia Silfer, yhteisellä teoksella kilpailuun osallistuneet taiteilijat Taneli Stenberg ja Anetta Lukjanova ja ”Pallo” nimimerkillä kilpailuun osallistunut taiteilija. Teokset valittiin avoimella kilpailulla ja voittajat ovat selvillä. Lidl julkaisee kuvat valmiista teoksista myöhemmin syksyn aikana. 0405665219 / 0405307489 Esitteet, kuvastot, logot pakkaussuunnittelu, nettisivut, kaikki yrityksesi graafinen suunnittelu TTT Graafinen Suunnittelu 040 572 9272 www.ttt-gs.fi Painoindeksi Painoindeksi lasketaan jakamalla paino (kg) pituuden (m) neliöllä. Jakelukeskuksen katolta löytyy myös 1600 paneelin aurinkovoimala ja tontilta esimerkiksi hyönteishotelleja, jotka vahvistavat alueen hyönteislajien monimuotoisuutta. MYÖS LUOMUNA. KERROMME MIELELLÄMME LISÄÄ. NÄMÄ KAIKKI HAMPUSTA: SIEMENET, ROUHEET, MAKUROUHEET, PAAHDETTUNA, KUORITTUNA, PROTEIINIT, ÖLJ ÖLJYT, SNACKSIT, SUKLAAT, KAHVIT TARJOAMME RAVINTORIKKAAN JA LAADUKKAAT SUOMALAISET ÖLJYHAMPPUTUOTTEET SUORAAN TUOTTAJALTA. Seinämaalaukset elävöittävät jakelukeskuksen työtiloja ja lisäksi on tietysti hienoa, että saamme lahjakkaiden taiteilijoiden upeita töitä esille, Järvenpään jakelukeskuksen logistiikkapäällikkö Valtteri Suonperä sanoo. info@hamppufarmi.. L idlin Järvenpään jakelukeskuksen sisäseinille maalataan parhaillaan neljää eri muraalia eli seinämaalausta. ”Pallo”-nimimerkillä kilpailuun osallistunut teos vielä keskeneräisenä. Hän ei halua oikeaa nimeään julkisuuteen. Lidlin järjestämä muraalikilpailu herätti suurta kiinnostusta ja teosehdotuksia tuli määräaikaan mennessä kaikkiaan 170 kappaletta. Lidlin Järvenpään jakelukeskus on huippuluokan energiatehokas rakennus, jossa ympäristö on huomioitu kaikessa sen toiminnassa. Viime tilikauden liikevaihto oli 1,45 miljardia euroa. – On ollut mahtava seurata muraalien valmistumista. | Hyvää Pataa | 5 | 2018 | 9
l Korpihilla valmistaa artesaaniruokaa ja kuohujuomaa Vuoden posiolaiseksi valittu ja Chef de Table -käädyillä palkittu Ritva Kokko elää unelmaansa. Ritva keräsi kaikki kolikot, että sai ostettua keitinkattilat. Artesaaniherkuista palkintoja Viime kevättalvella Ritva Kokko osallistui firmansa nimikkomarjalla, korpihillalla, artesaaniruoan avoimiin Suomen mestaruuskilpailuihin. Valintaa perusteltiin sillä, että hän on tehnyt Posiota tunnetuksi esimerkillisellä tavalla. – Koulu oli hylättynä pusikon keskellä ja se oli kärsinyt vesivahinkoja, mutta kauniit uunit viehättivät minua. Alakerran remonttiin hän saikin jo kaverikseen ja silloiseksi elämänkumppanikseen Markun. Niinpä hotellija ravintolakoulun esimieslinjan Tampereella suorittaneen Ritvan mielessä alkoi kyteä unelmayrityksen toteuttaminen. Korpihillan kahvilaja ruokapalveluiden sekä artesaanituotteiden korkea laatu on huomattu alan piireissä. – Meillä oli puolet kalliimpi hinta, omat leivonnaiset ja kahvi tarjoiltiin posliinikupeista pöytiin sekä juteltiin mukavia, perustelee Ritva kahvilansa menestystä. Alkuvuodet kuluivat kansakoulun remontissa. Gastronominen järjestö Chaîne des Rôtisseurs – Paistinkääntäjät – myönsi Kokolle kesäkuussa ammattilaisjäsenen arvon ja Chef de Table -käädyt. Kahvilapalveluille alkoi olla kesäisinkin kysyntää ja asiakasmäärä on kasvanut 10 000 asiakkaaseen vuodessa. – Anu Pentik otti tuotteet myyntiin, kun hän oli juuri aiemmin nähnyt Lontoossa Harrodsilla vastaavia tuotteita. Pentik ei kuitenkaan sallinut, että valmistajan nimi näkyy. – Pihassa tulee olla avaruutta. Talvisen lumivaipan suojassa pärjäävät puksipuutkin, jotka eivät edes Etelä-Suomessa menesty. Katso video hyvaapataa.fi Ritva Kokon Korpihillasta 10 | Hyvää Pataa | 5 | 2018 |. Yhteistyö kesti seitsemän vuotta, mutta kun tuotteista maksettu hinta laski, yhteistyö päättyi, kertoo ex-kumppani Markku, joka edelleen työskentelee yrityksessä. Myös Ritvan nykyinen kumppani Juha työskentelee kesäaikaan Korpihillassa. R itva Kokko on sinnikäs nainen, joka ei jätä asioita puolitiehen. Ritva Kokko valittiin tänä vuonna Vuoden posiolaiseksi. Ritva on saanut rakennettua mieleisen keittiön, joka mahdollistaa suurehkojen ryhmien palvelun Lapin herkuilla kuten lohella ja suolaisilla ja makeilla piirailla. Ritva myöntää, että hänellä on vahva oma näkemys toteutuksesta, mikä voi olla raskasta työntekijöille. Kaksi vuosikymmentä sitten hän löysi autioksi jääneen kansakoulun Posion Tolvan kylältä, jylhän Riisitunturin juurelta ja kirkkaan Kitkajärven läheisyydestä. Navettarakennus Mamsellissa on myynnissä sisustusja lahjaesineitä sekä lähiruokaa. Kuusenkerkistä kuohujuomaa Pariskunta ryhtyi valmistamaan luonnonmarjoista marmeladeja ja siirappeja. – Keittiön kiire ei saa välittyä salin puolelle, vaan palvelun on oltava lämminhenkistä. Monet yöt hän onkin käyttänyt reseptien kehittämiseen. Ritva lämmitti 17 tulisijaa joka toinen päivä, ja puoli vuotta remontoituaan hän pääsi muuttamaan kansakoulun yläkertaan. Päärakennus on tarkoitus pyhittää yksin matkailulle ja siirtää tuotanto erilliseen paikkaan. Olin intoa täynnä ja ryhdyin sitä kunnostamaan työttömyyspäivärahalla. Hän on rakentanut keskelle korpea tyylikkään kahvilan ja luonnontuotteita valmistavan yrityksen, Korpihillan. Englantilaisia teehetkiä Korpihilla valmistaa tuotantotiloissaan luonnontuotteista kymmeniä eri tuotteita ja lahjapakkauksia. Niitä myydään ravintoloille 1,20 euron hintaan kappale. Tuotteiden ostajiksi valikoitui Stockmann Herkku ja Royal-ravintolat Helsingistä. – Se valittiin sokkotestissä 2005 Suomen parhaaksi kuohuviiniksi, kun arvostelijoina olleet sommelierit eivät tienneet joukossa olevan alkoholitonta juomaa, nauraa Ritva. Järjestö perusteli tunnustuksen myöntämistä myös sillä, että Kokon kehittämät artesaaniherkut ja luonnontuotteet ovat todella laadukkaita. Kultamitali tuli innovatiivisen artesaaniruoan luokassa. Sommelierit valitsivat sokkotestissä Korpihillan alkoholittoman kuusenkerkkäjuoman Suomen parhaimmaksi kuohuviiniksi. Tykkään muotopuutarhasta ja ruusuista, kuvailee Ritva. Yrittäjät haaveilivat liköörien valmistuksesta, mutta tuotevalvontakeskukselta lupia odotellessa he ryhtyivät valmistamaan kuusenkerkistä alkoholitonta kuohujuomaa vuonna 2003. Valikoimissa on suklaita, marmeladeja, siirappeja, juomatiivisteitä, juomia ja teesekoituksia Lapin yrteistä. – Valmistan hillan hedelmälihasta marmeladimakeisia, jotka teen hillamarjan muotoisiksi. Hän on luonut 20 vuodessa korpeen hylätystä kansakoulusta tyylikkään matkailukohteen ja jalostanut ympäröivän luonnon tuotteista arvostettuja herkkuja. Vanhasta kansakoulusta on remontoitu tyylikäs matkailukohde ja koulun pallokentästä on kehkeytynyt puutarhakeidas. Ritva Kokko on sitkeä yrittäjä. Pallokentästä puutarhakeidas Kahvilatoiminta alkoi kevättalvella 1998 avatulla latukahvilalla. Hänellä on sekä estetiikan taju että hyvä maku – siis myös hyvä makuaisti luomaan ympäröivän luonnon antimista nautittavia herkkuja. Me järjestämme täällä korvessa englantilaisia teehetkiä lappilaisilla höysteillä, kihertää Ritva kekseliäisyyttään sovittaa maailman tuulahduksen Korpihillan miljööseen. – Pihalle yrttitarhaan rakennettava muuri jouduttiin purkamaan kuusi kertaa, kun kirvesmies ei hahmottanut, mitä tarkoitin. Tarjoilu voidaan kruunata karpalokonjakkisiirapilla terästetyillä herkkuvohveleilla. Naapuritkin innostuivat kahvilan pitämisestä, ja pian kylällä oli neljä kahvilaa. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu järjestää luontomatkailua Kitkajärvelle ja linturetkiä Riistatunturille – ja luoda kansakoulun hiekkapihasta haaveiden piha. Sitten ruvettiin laittamaan koulun hiekkaista pallokenttää puutarhaksi
Suomen luomumarkkinat ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti koko 2010-luvun ajan. Elintarvikeyritykset ovat tuoneet näihin tuoteryhmiin luomuna paljon uusia tuotteita, jotka kiinnostavat kuluttajia. 3. – Myös pienissä luomutuoteryhmissä kuten pakasteissa ja valmisruuissa oli hyvää kasvua. Eniten nyt tarkastellulla aikavälillä lisääntyi luomuvälipalatuotteiden sekä -luomupanimotuotteiden, -mehujen ja -kahvin myynti. Luomu myy hyvin myös lastenruokien sekä hiutaleiden ja suurimoiden tuoteryhmissä, niissä markkinaosuudet ovat 13-15 %. Pro Luomu arvioi, että luomuelintarvikkeita myytiin vähittäiskaupassa yhteensä 312 miljoonalla eurolla aikavälillä 1.7.2017–30.6.2018. Myynnin kasvua on siivittänyt luomutuotteiden valikoiman laajeneminen. Myymälästä voi ostaa Korpihillan tyylikkäitä tuotteita kuten Lemmenjuomaa ja Karpalovaniljasiirappia sekä Hillamarmeladinmakeisia. Kauppa kaipaa lisää luomutuotteita esimerkiksi leipiin sekä lihaan ja leikkeleisiin, Kottila huomauttaa. Tolvan kansakoulu antoi puitteet Ritvan unelmayritykselle. Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta toteaa, että kasvupotentiaalia on yhä runsaasti. 1 2 3 S uomalaiset käyttävät yhä enemmän rahaa luomuruokaan. Vuodesta 2011 luomun myynti vähittäiskaupoissa on noussut noin 90 %. Nuoret ostavat luomua etenkin ympäristöön, hyvinvointiin ja eläinten oloihin liittyvistä syistä, hän täsmentää. 2. Luomu on arjen ruokaa Suomalaiset ostavat luomuna euromääräisesti eniten hedelmiä, maitoa, vihanneksia, kananmunia ja kahvia. Luomun markkinaosuus on nyt 2,3 %. Arvio luomutuotteiden myynnistä perustuu päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä kerättyihin lukuihin. Korkeimmat markkinaosuudet luomulla on kasviöljyjen ja kananmunien tuoteryhmissä, joissa luomun osuus on 18-20 % myynnin arvosta. Kaupan asiantuntijat ovat arvioineet, että se saadaan helposti 2-3-kertaistettua, jos vain luomutuotteiden tarjontaa on riittävästi. Luomuelintarvikkeiden myynti vähittäiskaupassa on kasvanut koko 2010-luvun ajan. Luomun myynti lisääntyi 13 % verrattuna vuotta aiempaan vastaavaan ajanjaksoon. Yksittäisistä luomutuotteista suosituimpia ovat banaani, kevytmaito, kananmuna ja jauheliha. – Luomu kiinnostaa nyt eniten nuorimpia kuluttajaryhmiä, joten kysynnän voi odottaa kasvavan myös tulevaisuudessa. l Kaupan luomumyynti 312 miljoonaa euroa vuodessa | Hyvää Pataa | 5 | 2018 | 11. 1. Käsintehdyt hillamarmeladimakeiset voittivat innovatiivisen artesaaniruoan luokassa kultaa SM-kilpailussa. Vähittäiskaupan koko päivittäistavaramyynti kasvoi 3,1 % samalla aikavälillä
Munax Oy:n kasvu on ollut suoraviivaista. Yritys lanseerasi 2015 kananmunanvalkuaisista valmistetun smoothien, joka nykyisin on 3 desilitran pakkauksessa. Faktat Munax Oy APUTOIMINIMET Laitilan Kantarha ja Laitilan Proegg PERUSTETTU 2003, perustajina Janne Torikka, Henry Majander ja Juha Venno LIIKEVAIHTO 40 milj. Jalostuspuoleen panostettiin liki 5 miljoonaa euroa. Ensimmäisenä toimintavuonna munien välitys oli 1,5 miljoonaa kiloa ja nyt kauppaa tehdään 50 sopimustuottajan toimittamasta 22 miljoonasta kilosta. Emme ole äänestäneet mistään. – Tuottajahinta oli alhainen ja meille olisi riittänyt, jos olisimme saaneet muutaman sentin lisää, muistelee Torikka. smoothiet, nestemäinen valkuaisjuoma, kypsennetty salaattivalkuainen ja munavoi • FSSC 22000 -elintarviketurvallisuusjärjestelmän sertifikaatti Janne Torikka iloitsee Munax Oy:n noususta nollasta Suomen johtavaksi kananmunataloksi 15 vuodessa. Kananmunatuotteiden vienti Kaukoitään on saatu auki. € HENKILÖSTÖÄ 90 SOPIMUSTUOTTAJIA 50, vastaanotettu munamäärä 22 milj.kg/vuosi • virikehäkki-, luomu-, lattiaja ulkokananmunat • jalosteina mm. Kun toimitusjohtaja Janne Torikalta tivaa menestyksen syitä, hän näkee tärkeimmäksi sen, että omistajat ovat sitoutuneita yritykseen. Yritysideamme Potkuista syntyi Munax Munax Oy on noussut kananmunamarkkinoiden keulakuvaksi innovatiivisen tuotekehityksen ansiosta. Munax Oy on noussut johtavaan asemaan Suomessa eikä Munakuntaa ole enää markkinoilla, vaan se on 50 %:lla omistajana DAVA Foods Finland Oy:ssä, joka on osa pohjoismaista DAVA Foods -ryhmää. Meillä on oma taloushallinto, logistiikka, tuotekehitys, markkinointi ja siivous. Viisitoista vuotta aiemmin hän oli munantuottaja, joka oli saanut potkut Munakunnasta vaadittuaan parempaa tuottajahintaa. Erottaminen kävi päinsä, sillä kolmikko ei ollut osuuskunnan jäseniä, vaan he olivat tulleet Munakunnan tuottajiksi, kun Munakunta oli vuonna 2001 ostanut A-munan Inex Partners Oy:lta. Juha Venno vastaa pakkaamon teknologiasta ja luomukananamunien tuotannosta ja Hannu Majander on kehitysjohtaja vastuualueenaan myynti. Menestyksen avaimet Potkuista kehkeytyi kolmikolle menestystarina. Katso video hyvaapataa.fi MTV:n uutinen 17.9.2018 Suomen suurimmasta ulkokanalasta, Ulkonax Oy:stä Munax Oy Janne Torikan kertomana: Varsinais-Suomen Vuoden yritys 2015 Markkinointija viestintäjohtaja Lisa Savola esittelee Munaxin monipuolista tuotevalikoimaa. Jos asiasta ei olla yhtä mieltä, niin asiaa ei viedä eteenpäin. – Ideologianamme on tehdä asiat itse emmekä ole ulkoistaneet mitään. – Meillä sisäinen logistiikka on tehokasta, kun kaikki tapahtuu talon sisällä eikä kumipyöriä tarvita siirtelyssä. oli yksinkertainen: myydä omien tilojen kananmunat kelvolliseen hintaan, kertoo Janne Torikka. Lattiakanalan tyytyväisiä asukkaita. T oimitusjohtaja Janne Torikka myhäilee tyytyväisyyttä, kun Munax Oy on juuri tehnyt ensimmäiset kananmunatuotteiden vientikaupat Hongkongiin. – Omistajat ovat aina paikalla ja hallitus on silloin koolla. Yrityksen takana on kolme tuottajaperhettä. – Perustin 2003 kahden muun potkut saanen munantuottajan – Hannu Majanderin ja Juha Vennon – kanssa Munax Oy:n. Jalosteiden myötä liikevaihto on tänä vuonna ylittämässä jo 40 miljoonaa euroa ja tulos on vahvasti positiivinen. Toisena menestyksen seikkana Torikka näkee tieto-taidon kerääntymisen yritykseen. Laitilassa 8-tien varrella olevaa tuotantorakennusta on laajennettu 14 kertaa 15 vuoden aikana. 12 | Hyvää Pataa | 5 | 2018 |. Investoinneilla eteenpäin Torikka sanoo, että yritys on investoinut aina niin paljon, kuin rahkeet ovat riittäneet. Meillä on Pohjoismaiden modernein tekniikka. Jos joku muu pystyy tekemään jonkun asian, niin mekin pystymme ja osaaminen jää talon sisälle
Munax Oy aloitti kananmunien jalostustoiminnan 2010. Sen säilyvyys on yksi kuukausi ilman lisäainetta, iloitsee Torikka ja toivoo munavoikulttuurin leviävän Suomesta muihin maihin. Siksi olemme laatineet Työllisyyden, talouden ja ilmaston tulevaisuusohjelman 2019–2023, jossa esitämme konkreettisia ratkaisuja päättäjille, sanoo Kaupan liiton hallituksen puheenjohtaja, K-ryhmän pääjohtaja Mikko Helander. Tuotekehitys on luonut munan moneksi. Uskon, että kaupalta löytyy ymmärrystä lisääntyneiden kustannusten siirtämiseen munan tuottajahintaan. – Munavoille olemme saaneet EU-patentin. ”Koska jonkun täytyy olla ensimmäinen” – Toimme ulkokananmunat ensimmäisenä Suomeen 2013. Tärkeää on, että kaikilla on tasapuoliset kilpailuedellytykset, toimivatpa ne kotimaassa tai ulkomailla. Kananmuna tulee saada kouluruokaan takaisin ja se kuuluu myös varusmiesten ruokavalioon, vaatii Janne Torikka. Se keventää palveluiden raskasta verotusta, parantaa niiden kilpailukykyä ja luo talouskasvua. – Yritysten asiana on sitten saada syntymään vientikaupat ja meillä on paljon ylivoimatekijöitä. Suomen kansantalouden kannalta on välttämätöntä, että työllisyysaste nousee seuraavalla hallituskaudella vähintään 75 prosenttiin. Kauppa kannattaa hyvinvointia, jonka kivijalan muodostavat työ, kasvu ja ympäristö. Toinen tärkeä tavoite on, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa. Kaupan merkitys kansantaloudelle on suuri. Kuorimunana myydään neljää tuotantotavoiltaan eroavaa tyyppiä: virikehäkkieli pienryhmämunat, lattiakanalan eli vapaan kanan munat, luomumunat ja ulkokananmunat eli Free range -munat. Kauppa haluaa tulevaisuudessakin tarjota työtä, toimeentuloa ja hyvinvointia koko Suomessa. Sen vuoksi kansainvälistä verkkokauppaa suosivat verotusja tullisäännöt pitää poistaa ja taata kotimaiselle kaupalle tasavertaiset kilpailuedellytykset, Helander sanoo. Torikka on kiitollinen Suomen viranomaisille, jotka ovat saaneet neuvoteltua kananmunien ja kananmunatuotteiden vientiluvat Japaniin ja Hongkongiin. | Hyvää Pataa | 5 | 2018 | 13. Toimintamme on läpinäkyvää, korostaa Janne Torikka ja sanoo, että Munaxin tuottajaomistajat tietävät, millainen on hyvinvoiva eläin. Lisäksi yritysten pitäisi voida tietyissä tilanteissa poiketa lisätyön tarjoamisvelvollisuudesta osa-aikaisille työntekijöille, kun kyse on esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien, maahanmuuttajien tai syrjäytymisvaarassa olevien nuorten työllistämisestä. Proegg-sarjassa myydään myös valmiiksi kypsennettyä salaattivalkuaista. Lisäksi Helander muistuttaa, että autoverotusta pitää siirtää portaittain hankinnan verotuksesta käytön verotukseen. – Me teemme salmonellatestin joka päivä ja jokaisen tuottajan toimittamasta erästä. Lisäksi meillä on puhdas vesi ja ilma. Myöhemmin saman ovat todistaneet myös englantilaiset ja kiinalaiset tutkimukset, tietää Janne Torikka. – Panostamme markkinoinnissa siihen, että lapset ja nuoret tietäisivät enemmän kananmunan hyvistä ominaisuuksista. – Tarjoamme kuluttajaryhmille mahdollisuuden tutustua ulkokanojen elämään ja Munaxin toimintaa yhtenä päivänä kuukaudessa. Kaupan liiton tärkeimpiä tavoitteita on tuloveron alentaminen. Torikan kotitilalla toimii Juhani Torikan ja Topi Oikarin 25 000 kanan yritys, nimeltään Ulkonax Oy, jossa kanoilla on ulkoilutilaa 10 hehtaaria. Liitto tarjoaa konkreettiset ratkaisut muun muassa työllisyysasteen nostamiseen. Suomalaisessa munassa ei ole salmonellaa, kanat eivät saa hormoneja eikä antibiootteja eikä geenimuunneltua viljaa. Kananmunantuottajat kamppailevat kuten muutkin maatalousyrittäjät kannattavuusongelmien kanssa. – Suomalainen kauppa on kivikovassa kansainvälisessä kilpailussa. Koko kaupan ketjussa työskentelee lähes 450 000 ihmistä. kaat smoothiet. Munax Oy otti 2008 tuotemerkeiksi Laitilan kanatarha ja Laitilan Proegg -nimet. Salmonella tarkassa syynissä Yrityksen liikevaihdosta tulee viennistä vajaa viidennes. Kanat saavat halutessaan ulkoilla ympäri vuoden, kertoo Torikka. Yritys on tuonut vähittäiskauppoihin kananmunan valkuaisista ja marjoista sekä hedelmistä tehdyt proteiinirikKolesterolipuhe pudotti kulutusta Kananmunien kulutus oli vuonna 1995 liki 12 kiloa henkilöä kohden. Kaupan liitto kannattaa reilua kilpailua ja hyvin toimivia markkinoita. Sitten julkisuudessa levitettiin virheellistä tietoa kananmunien epäterveellisistä vaikutuksista. Kauppa on yksittäisenä toimialana Suomen suurin työllistäjä ja suurin nuorten työllistäjä. Munat pakataan tiloilla kierrätettäviin muovikennoihin, joiden väri kertoo tuotantotavasta. Alimmillaan kulutus kävi 9 kilon pinnassa, mutta nyt on päästy jo yli vuoden 1995 tason ja kulutus on 12,2 kiloa henkeä kohden vuodessa. Kaupan vaateet seuraavalle hallitukselle – Vastuulliset vapaat markkinat ja kilpailu ovat aina asiakkaan etu. Se parantaa kotimaisen autokaupan kilpailukykyä. K aupan liitto on julkistanut hallitusohjelmatavoitteensa vuoden 2019 eduskuntavaaleja varten. Syömällä munan päivässä alttius sairastua sydänja verisuonitautiin laskee 30 prosenttia. – Vuonna 2003 Itä-Suomen yliopiston tutkimukset osoittivat, että asia on juuri päinvastoin. Torikan mukaan tuottajahinta on 1–3 euroa; virikehäkkimunista saa yhden ja luomumunista noin 3 euroa. Kaupan osuus Suomen kansantaloudesta on kokonaisuudessaan noin 15 prosenttia, ja kansantalouden kasvusta viidennes on viime vuosina syntynyt kaupan alalla. – Tarvitaan kunnianhimoisia työllisyystekoja. – Me täällä Munaxissa tiedämme, mikä on tilojen arki. Kuntosaleilla kulutetaan nestemäistä valkuaisjuomaa, Laitilan Proegg Valkuaista, joka ei sisällä lainkaan rasvaa tai kolesterolia. Torikka toteaa, ettei hän uskalla missään muualla maailmassa syödä kuumentamatonta kananmunaa tai raakaa taikinaa salmonellavaaran vuoksi. Siksi on perusteltua jatkaa alkoholimyynnin vapauttamista ja aloitettava apteekkimonopolin purkaminen, Helander sanoo. l Mikko Helander on Kaupan liiton hallituksen puheenjohtaja ja K-ryhmän pääjohtaja. l Munax Oy:n oma auto hoitaa munien keräilyn tiloilta. Tänä vuonna rehukustannukset nousevat huonon sadon johdosta. Byrokratialoukkuja on purettava ja esimerkiksi osa-aikatyön palkka pitää pystyä sovittamaan yhteen reaaliaikaisesti sosiaaliturvan kanssa
ASIAKASPALVELU puh. Häntä on kutsuttu myös “jäätelöräätäliksi”, koska hän mm. Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Jäätelöissä ei käytetä keinotekoisia väri-, makeutustai makuaineita. JAKELU 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. miltä pitääkin, sillä Suomen Jäätelön makuaineet tulevat luonnosta ja kaikki tehdään itse. 010 387 0880 4041 0763 Painotuote K aupankäynti lähti liikkeelle alunperin Habitaressa vuosi sitten. Euroopassa on tänä kesänä maisteltu kuutta eri jäätelömakua; kuusi, raparperi, maito, tumma suklaa, lakritsi ja vanilja. Kuulostaa mielikuvitukselliselta, mutta on täyttä totta. Kuukauden mittaiseksi aiottu pop up -kokeilu osoittautui niin menestykselliseksi, että myynti on jatkunut koko kesän. Miten syntyy loistava vientituote. Tehdään maidosta maukasta jäätelöä ja maustetaan se vaikkapa kuusen neulasilla tai raparperilla. Eikä kyseessä olekaan mikään pikku putiikki. Suomen Jäätelön perustaja Petri Laukontaus on tyytyväinen yhteistyöhön MUJIn kanssa, sillä se on ollut rohkaiseva avaus ulkomaan markkinoille. Vielä viime viikollakin jäätelöitä tilattiin lisää. MUJI pitää Suomen Jäätelön tuotteita maultaan ja koostumukseltaan parempina kuin muita markkinoilla olevia jäätelöitä. räätälöi jäätelöitä yritysten imagoon sopiviksi. MUJI halusi jäätelön myyntiin viidessä Euroopan myymälässään: Münchenissa, Lontoossa, Pariisissa, Milanossa ja Barcelonassa. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. l Lue arkistosta hyvaapataa.fi —> Digilehdet (5€/lehti) Hyvää Pataa nro 3/2017 Petri räätälöi nyt jäätelöä Jäätelöräätäli Petri Laukontaus on luottanut aitoihin raaka-aineisiin kuten suomenkarjan maitoon. Paikalla oli maailman tunnetuimpiin lifestyle-ketjuihin kuuluvan MUJIn japanilainen johtaja, joka sattumalta maistoi myynnissä ollutta Suomen Jäätelön jäätelöä. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Pienikin yritys voi siis päästä isoille markkinoille, kun tuote on riittävän laadukas, aito ja erilainen. Miksi MUJI kiinnostui Suomen Jäätelöstä. – Alku onnistui yli odotusten ja yhteistyö laajenee. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS PL 28 04131 SIPOO Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@hyvaapataa.fi Taitto Taija-Tuulia Tammelin MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala, 044-355 4304 hannele.iskala@hyvaapataa.fi Mediakortti hyvaapataa.fi Ilmoitusmateriaali Painopaikka Statusprint ISSN 1796-5012 13. Sitkeät ja älykkäät eläimet kannattelivat suomalaisia yli pulaja sota-aikojen, mutta enää vain kaksi prosenttia Suomen lypsävistä lehmistä kuuluu tähän jaloon alkuperäisrotuun. marraskuuta. Sen jälkeen alkoi tapahtua. Kuljetetaan jäätelöt Euroopan metropoleihin ja myydään ne. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Vegaaneille sopivia jäätelöitä ovat itse tehtyyn kauramaitoon valmistettu tumma suklaa sekä raparperisorbetti. Syynä ostaja pitää jäätelön raaka-aineena käytettävää suomenkarjan maitoa, joka on rasvaisempaa ja proteiinipitoisempaa kuin muut maidot ja soveltuu ylivoimaisesti jäätelön valmistukseen. TILAUSHINTA Vuonna 2018 tilaushinta on 35 €. Jokainen maku on lajinsa paras. Otetaan terve Suomenkarjan kyyttö ja lypsetään se. TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista puutarha-sanomat.fi 14 | Hyvää Pataa | 5 | 2018 |. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. Petri Laukontaus on konkari ja intohimoinen tuotekehittäjä elintarvikealalla. Jäätelönsä avulla Petri haluaa lisäksi edistää häviämässä olevan Suomenkarjan säilymistä. Muutenkin maut ovat selkeitä ja yksinkertaisia, ne todella maistuvat siltä, Euroopan metropoleissa nautiskellaan suomalaista jäätelöä Suomen Jäätelöstä tuli vientituote Petri Laukontauksen vuonna 2015 perustaman Suomen Jäätelö Oy:n artesaanijäätelöt ovat päässet myyntiin Euroopan metropoleihin. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona hyvaapataa.fi —> lehdet hintaan 5 €/nro, löydät sieltä myös kaikki Tukkutori-lehden numerot vuodesta 2006 alkaen. MUJI on iso kansainvälinen ketju, jolla on 876 myymälää eri puolilla maailmaa ja kolmen miljardin euron liikevaihto. Suomenkarjan maito antaa jäätelöille vahvan ja aavistuksen verran makean maun. ILMESTYMINEN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2018 kuusi kertaa, seuraavan kerran 23
Tietysti LIHAPIIRAKOITA Turun Eines Oy • Verstaskatu 12, 20360 TURKU • 0291932500 piirakkamestari@turuneines.fi • turuneines.fi Turun Eines Oy valmistaa perinteiset ja maukkaat lihapiirakat. Yksi selkeä kasvava ryhmä oli luomu, jonka euromääräinen myynti kasvoi reilulla 10 prosentilla. S-ryhmän myynti kasvoi: "Luomu ja nopeat valmisruoat ovat nosteessa" S -ryhmän joka toinen vuosi järjestettävät valtakunnalliset S-Päällikköpäivät huipentuivat perinteiseen tapaan Ässäpäälliköiden valintaan. Käytämme vain suomalaista lihaa. Hiljattain S-kanavalla ja uudessa Säästäjä-sovelluksessa julkaistu Omat ostot -palvelu on saanut suuren suosion ja sen käyttäjämäärä kasvaa vauhdilla. Hyvä johtaja johtaa omalla esimerkillä, kehittää, kehittyy ja muistaa kiittää onnistumisista. Erityisesti kasvisvalmisruokien myynti on kasvanut yli 20 prosenttia, kertoo SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä. Meiltä voi tilata ruokaostokset ovelle tai noutopisteeseen, Pääjohtaja Taavi Heikkilä kertoo luomutuotteiden myynnin kasvaneen alkuvuonna yli 10 prosenttia S-ryhmän kaupoissa. Myös helpot ja aikaa säästävät valmisruoat ovat kasvattaneet suosiotaan. Mottomme on, että täytteen määrästä ei tingitä. Haluan aina korostaa perusasioiden tärkeyttä arjen myllerryksessä, sanoo Jaakko Åström. Palvelun on ottanut käyttöön jo lähes 40 000 asiakasomistajaa. tankata auton mobiilisti ja tutkia omasta datasta, mitä kaupasta tulee oikeasti ostettua, Heikkilä kertoo. Toteuttaminen on meillä yhdessä tekemistä; vähemmän puhetta, enemmän tekoja, sanoo Jaakko Åström. Helppous, nopea syöminen ja saumaton asioiminen ovat trendejä, joihin S-ryhmä vastaa kehittämällä palveluita ja valikoimaa kaikissa liiketoiminnoissaan. Hyvä johtaminen merkitsee minulle arjen onnistuneita kohtaamisia päivittäin henkilökunnan kanssa; kuuntelua, keskustelua, aitoutta, läsnäoloa, hymynvirettä ja innostunutta otetta. Tänä vuonna päivän teemana oli hyvä johtaminen. l Jaakko Åström sai Ässäpäällikön tunnustuksen Marketpäällikkö Jaakko Åströmin johtamassa Nikkilän S-marketissa on myynnissä Hävi-laatikoita, joilla vähennetään hevin hävikkiä. Kohtaamisissa pidän yllä arvostamisen kulttuuria: arvostaen, ei arvostellen. Kasvu on jatkunut edelleen alan markkinakehitystä parempana. l | Hyvää Pataa | 5 | 2018 | 15. Tänä vuonna palkittiin 17 Ässäpäällikköä, ja yksi palkituista oli Varuboden-Oslan toiminta-alueella sijaitsevan S-market Nikkilän marketpäällikkö Jaakko Åström. Tunteella ja sydämellä tehty jo yli 40 vuotta NYT MYÖS GLUTEENITTOMANA S -ryhmän tammi–syyskuun veroton vähittäismyynti kasvoi 2,5 prosenttia ja oli 8 549 miljoonaa euroa. S-ryhmän Suomen päivittäistavarakaupan myynti kasvoi 5,2 prosenttia ja oli 5 415 miljoonaa euroa. – Kannustan henkilökuntaa kokeilemaan uusia asioita myymälässä, annan luovuudelle tilaa. Ässäpäällikköinä palkitaan erityisen ansioituneita päälliköitä S-ryhmän yrityksistä. – Tutkimme, mitkä tuotteet korostuvat ostoksissa viime vuoteen verrattuna. – Asiakkaat kaipaavat arkeensa lisää aikaa ja ovat erittäin kiinnostuneita oman asiakastietonsa hyödyntämisestä. Kokonaismyynti jatkoi tasaista kasvua ja erityisesti kotimaan päivittäistavarakaupan hyvä vauhti jatkui. Tietysti LIHAPIIRAKOITA Mitä syötiin ennen kuin oli hampurilaisia. Mitä syötiin ennen kuin oli hampurilaisia. S-Päällikköpäiville osallistui 1 700 esimiestä S-ryhmän alueosuuskaupoista ja SOK-yhtymästä
Mestarilliset salaattiuutuudet itsepalveluun ja palvelutiskiin! UUDISTUNEET SALAATTIVITRIINIT . Kysy lisää: Tom Esselström, Tarjoamme palvelutiskin valikoimahallintaan huolenpitoa sekä ideoita sesonkien ja juhlapyhien tuotteistukseen. SalaattiMestari-teemojen ja -kampanjoiden avulla kasvua myyntiin ja vipinää vitriinin ympärille! KÄÄNTEENTEKEVÄT FLIP SALAATIT Flip on tuore, vastavalmistettu salaatti, jonka kokoat käden käänteessä! Olemme innovoineet nerokkaan ratkaisun, kuinka rakennetaan palvelutiskin tuoreimmat ja rapeimmat salaatit. Päälle myyntiastia ja käännä ylösalaisin. Kysy lisää: Tom Esselström, Aseta kaulus proteiinirasian päälle ja lisää haluamasi salaattipohja. Kysy lisää: Tom Esselström, tom.esselstrom@fresh.. , 050 354 2657. Kompakti ja näyttävä muotoilu: 5 GN salaatit 3 GN alalla . Tuotetoimitukset tuoreina 6 krt/vko –> ei pakasteita, eikä sulatushävikkiä . Houkuttelevasti valaistussa vitriinissä tuotteet näkyvät jo kaukaa . UUSI HUOLENPITO SOPIMUS Tarjoamme palvelutiskin valikoimahallintaan huolenpitoa sekä ideoita sesonkien ja juhlapyhien tuotteistukseen. Tarjoile! FLIP! Fresh Servant Oy Ab – asiakaspalvelu 06 781 2411 Tom Esselström – tom.esselstrom@fresh.fi – 050 354 2657 www.salaattimestari.fi wwww.fresh.fi. Tarjoamme palvelutiskin valikoimahallintaan huolenpitoa sekä ideoita sesonkien ja juhlapyhien tuotteistukseen