jen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat 6 | 2014 | Lehti yhdistää tukkukauppo Hämeenkylän ”suppari” lähti lentoon s. 14. 12 s. 6 Suklaata maatilalta Venäjän kaupat ovat sopeutuneet Porvoon Kukkatalossa uudet yrittäjät s. 8 s
Uudelle vuodelle voidaan tehdä lupaus, että näin toimitaan vuoden jokaisena päivänä. Entäpä jos päättäisimme, että jokaisena päivänä vaihdamme 10 euron arvoisen ostoksen kotimaiseen. Niin maamme kuin omakin toimeentulomme sekä sukulaisten ja tuttavien työllistyminen on meidän jokaisen päätöksistä kiinni. Meiltähän niitä saa, soita 09 2746 880 www.hl-vihannes.fi Torin tuorein kalatukku H E S FI SH TÄYDEN PALVELUN MARJA- JA SIENITUKKU Tuurin kyläkaupassa joulutontti ja pikku-Fiat virittivät asiakkaita kuluttamaan. Jouluostokset ovat helppo hetki suosia kotimaista. Säästetty euro on ansaitun veroinen. Meillä onkin syytä hiljentyä pohtimaan talouden heikkoa tilaa – ”aikuisten oikeesti” – kun myös kotimarkkinat ovat hiljentyneet viennin hiipumisen myötä. Kotimaisia tuotteita ostamalla ja palveluita käyttämällä voisi korvata sen, mitä vientikyvyssä on menetetty. Vetoapua Suomen talouteen on odotettu Euroopan talouden elpymisestä. Kuluttajakyselystä selviää kuitenkin, että jouluostoksia aiotaan tehdä aiempaa useammin myös ulkomailta. Aiemmin kilpailukyky palautettiin markan devalvoinnilla, mutta euroaikaan se ei enää ole ollut mahdollista. Sisäinen devalvaatio eli palkkojen ja muiden tuotantotekijöiden alentaminen on demokraattisessa yhteiskunnassa käytännön mahdottomuus. Vaikka kauppojen varsinainen joulusesonki alkaakin veronpalautusten ja itsenäisyyspäivän tienoilla, tietoa lahjoista ryhdytään tekemään jo lokakuun puolella. Ravintoloissa nautittu alkoholi on enää alle 10 prosenttia kokonaiskulutuksesta. Useita eri kanavia käyttävät asiakkaat ovat kuitenkin suomalaiselle kaupalle tärkeitä, sillä he kuluttavat usein rahaa muita enemmän. Meidän tulisi kansakuntana olla paljon itsekkäämpi. Lahjoja halutaan jakaa ja syödä hyvin. Tuonti sen sijaan porskuttaa, kun rajat ovat avoimet ja tie tuonnille on muutoinkin siloteltu.. Saman logiikan mukaan syntyisi 300 000 uutta vuosityöpaikkaa. Tänä vuonna hieman yli puolet verkko-ostoksia tekevistä aikoo ostaa myös ulkomaisista verkkokaupoista, kun viime vuonna heitä oli 44 prosenttia. Lähes puolet vastaajista ei osannut sanoa, tekevätkö he jouluostoksia myös verkosta. Ky- selyn aikaan verkosta jouluostoksia uskoi hankkivansa 30 prosenttia vastaajista. Meillä jokaisella on mahdollisuus vaihtaa tuontituote kotimaiseen joka päivä. EU alkaa olla riippakivi yksittäisten maiden, kuten Suomen, pelastautumisyrityksille. Kodintekniikan, lelu- ja lahjatavaroiden sekä tavaratalojen myyntiä joulu kasvattaa keskimäärin 60 prosenttia. Suomalaisen Työn Liiton laskelmat osoittavat, että jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa. Tänä vuonna joulumyyntiä varjostaa kuluttajien heikko taloustilanne ja entisestään heikentynyt ostovoima. FR Suomi vietiin Euroopan ytimeen ja yhteisvaluutta euroon suurin lupauksin. Takseillakaan ei enää suhata entiseen malliin. Tähän ei ay-pomoilla ole rohkeutta eikä rotia. Oma apu on paras apu. Kirjoissa ja kultasepäntuotteissa joulu kaksinkertaistaa myynnin. Tämä on juuri se määrä, joka meillä on työttömänä. Mobiililaitteilla haetaan etenkin reseptejä ja vinkkejä joulupöydän kattamiseen. Kymppi on todella pikkuraha. Myös kukkatervehdys halutaan antaa läheisille. EU vielä lisää direktiivejään kaiken aikaa ja yhteisvastuun rasitteet kasvavat. Joulu on kuitenkin edelleen ajankohta, jolloin kukkaron nyörejä avataan tai visaa vingutetaan herkemmin kuin muulloin. Marras-joulukuu taas on kirjoihin liittyvien tietohakujen sesonkia. Kaupan liiton kuluttajille tekemän joulukyselyn mukaan suomalaiset ovat vielä hyvin epävarmoja siitä, miten jouluostoksia tekevät. Googlen sisäisen datan mukaan loka-marraskuussa tehdään eniten muodin ja kosmetiikan tietohakuja. Myös työtuntien määrä palkansaajaa kohti on kasvanut vuoden lopulla 7 prosenttia. Viime vuonna laskua oli 1,7 prosenttia. ja pikkujouluista nelinkontin”, tavattiin vitsailla. Tuskinpa tänäkään jouluna kasvuun päästään. Hoettiin mantraa, että Suomi elää viennistä. Kyselyn mukaan tänä jouluna rahan käyttöään lisäävistä jopa yli puolet aikookin tehdä verkko-ostoksia. Eurooppa on kuitenkin vanha manner, jossa on paljon byrokratiaa ja vähän dynamiikkaa. Viime vuonna joulumyynti supistui ensimmäistä kertaa sitten 90-luvun laman. Tullien poistumisen myötä suomalaiset tuotteet pääsisivät maailmalle. Joulukuussa haetaan tietoa leluista. Tänäkin jouluna mieli on jalo, vaikka 2014 on jo seitsemäs lamavuosi peräjälkeen. Firmat pitävät pikkujoulujuhlintaa säästöliekillä. PAKKAUSMATERIAALEJA VAILLA. Nyt mikään ei ole kuten ennen. +358 9 7539390 Fax +358 9 717148 Email info@berrymasters.com Web www.berrymasters.com J oulukauppa kasvattaa koko joulukuun vähittäismyyntiä yli neljänneksellä keskimääräiseen kuukausimyyntiin verrattuna. Vienti ei kuitenkaan vedä, kun kustannustaso on karannut. Kaupan liitto ennustaa koko joulumyynnin pienenevän tänä vuonna puolitoista prosenttia viime vuodesta. 2 | Tukkutori | 6 | 2014 | Pääkirjoitus Jouko Tikkanen Joulusesonki luo työtä – verkko-ostaminen kasvaa ”Joulu juhlista jaloin… ... Onnistuneella joulukaupalla on merkitystä myös työllisyyteen, sillä kaupan alan yritykset palkkaavat joulusesonkina lisää työvoimaa. Viime vuosina kauppa on työllistänyt joulun alla vuosittain keskimäärin 5 000 nuorta. Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh
Vielä 1970-luvulla Suomessa laulettiin 20 perheestä ja omistajilla oli kasvot. Penttilä puhui Panostajan 30-vuotisjuhlassa Tamperella. Suomessa on päinvastainen ongelma. Asiaa korjattiin ensin osuuskuntatoiminnalla ja sitten valtion yhtiöillä, Penttilä muistutti. Sitten tuli nykyinen lama. – Jotta saisimme Suomeen 200 000 uutta työpaikkaa, tarvitsemme vähintään 20 000 uutta omistajaa. Yksi syy siihen, oli se että Ruotsissa on enemmän pääomaa. Risto E. Nokia näytti, että kansainvälistä rahaa on mahdollista saada kyllä tännekin, Penttilä totesi. 12 Myös luomutukku Meiltä saat kaikki Koskelontie 16 b, 02920 Espoo Puh. Lidliä ei saa pysäytettyä. – 1800-luvulla pääomia alkoi virrata Suomeen Euroopasta. J. KARI SIHVONEN s. Ja ennen kaikkea osaavaa omistajuutta, Penttilä sanoi. – Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen tarvitsemme elegantin ja virtaviivaisen verojärjestelmän, joka suosii työntekoa ja omistamista, kaikenlaista omistamista. 18 Ateria 2014 oli tiivis päivän paketti K otimaisiin pk-yrityksiin sijoittavan sijoitusyhtiö Panostajan 30-vuotisjuhlilla Tampereella puhunut Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Osaava pääoma on Penttilän mukaan Suomen talouskasvun toivo. – Siksi meillä pitää olla verojärjestelmä, joka mahdollistaa pääomien keräytymisen. 010 322 2240 0400 847 350 www.cema.fi HoReCa-tuotteet www.klavus.fi Redberry Oy Ltd - Helsinki Klåvus 02-2435000 • 040 5688567. 6 On mieletön juttu, että se pääsee yli 20 prosentin kasvuun samalla, kun muut polkevat paikallaan. Kuva Aki Rask. Työn verotusta pitää tuoda alaspäin, mutta ei saa unohtaa omistamisen perustavanlaatuista tärkeyttä, Penttilä painotti. | Tukkutori | 6 | 2014 | 3 Sisällys Risto E.J. 4 Kilpailu on kovaa, kun 6–7 samankokoista myymälää viiden minuutin automatkan etäisyydellä tavoittelee samoja asiakkaita. 10 Venäläinen keskiverto-Sergei käyttää 40 prosenttia tuloista ruokaan ja juomaan. – Pääoma on jälleen ajankohtainen intohimojen aihe. PEKKA HONKALA s. Sen äänekkäimmät kriitikot, kuten ranskalainen tutkija Thomas Piketty, pitävät pääoman kerääntymistä ongelmana. – Suomen on oltava hyvä maa tehdä työtä, yrittää ja omistaa. Penttilän viesti tulevalle Suomen hallitukselle oli selvä. Penttilä muistutti, että työn verotus on edelleen Suomessa Euroopan kireintä. – Sitten Suomeen tuli markkinatalous. Marx on kuollut, eläköön Pääoma! ” Yritykset esittelivät uutuuksia julkisen ruokailun väelle Uuden ravintolan avaaminen tuleekin ajoittaa pikkujouluaikaan. VEIKKO LINDHOLM s. Pääoma ei kerry, sanoi Penttilä. Risto E.J. Penttilä Panostajan seminaarissa: 4 Veikko Lindholm laajentaa Tawastia Groupia ”Marx on kuollut, eläköön Pääoma” Piparkakkutalon viereen tuli Bar Skogsterin 6 Hämeenkylän ”suppari” lähti lentoon Kari Sihvosen kauppapaikka on täysosuma 8 Suklaatilan sesonki on joulun alla Katja ja Tomi Järvenpää ovat maaseudun monipuolistajia 10 Kauppavalmennus nitistää hävikin Juha Ketolalla on kolmen kauppaketjun kokemus 12 Venäjän kaupat sopeutuneet boikottiin Hinnat nousevat hurjaa tahtia 14 Porvoon Kukkatalo sai uudet yrittäjät Risto E.J. JUHA KETOLA s. Penttilä totesi, että Suomeen tarvitaan pääoman kasvua suosiva verojärjestelmä. Penttilän mukaan osaavaa pääomaa tulisi valjastaa kasvun rakentamiseen myös Suomessa. Mutta verrattuna Ruotsiin kasaantuminen oli vähäistä. – Huomattiin, että Ruotsilla menee taas Joulutähti kasvaa keskellä kaupunkia paljon paremmin
– Vanhojen talojen kunnostaminen on haasteellista, mutta Skogster avattiin lokakuussa. – Meillä on tarkoitus rakentaa Piparkakkutalon taakse, omalle tontille 60-paikkainen hotelli, mutta lupaprosessi on vielä kesken, kertoo Veikko seuraavasta laajentumisesta. – Uuden ravintolan avaaminen tuleekin ajoittaa pikkujouluaikaan. Se on saanut nimensä talon paanuvuorauksesta ja erkkereistä. Sen alakerrassa on Emilia Klubi, viikonloppuisin auki oleva yökerho. Seinillä on Pentti Pullisen maalauksia. Lindqvistin suunnittelemia. Minulla on ollut aiemmin nuorisopaikka, mutta ei enää, sillä nuorisopaikkojen suosio on herkkä, toteaa Veikko. Alakerrassa on lisäksi merihenkinen kellariravintola. Paikka henkii vieläkin varhaisempaa historiaa, sillä samalla paikalla oli taitelija Albert Edelfeldtin lapsuudenkoti 1800-luvun puolivälissä. Sen sisustuksen suunnitteli Sedu Koskinen yli sadan ravintolan kokemuksella, kertoo Veikko tyytyväisenä uuden paikan vetovoimaan. – Kuukausi sitten avasimme Bar Skogsterin vanhaan kauppiastaloon. niillä taloilla on sielu. Hän omistaa Tawastia Group yrityksen yhdessä poikansa ja tyttärensä kanssa. Tawastia Group puuhaa myös hotellia samaan kortteliin. Ketjuhotelleihin verrattuna se on kodikas paikka. Tavastia Group laajentaa Hämeenlinnassa Hämeenlinnan ravintola- ja hotellimaailma sai uutta sykettä, kun Skogster avattiin perinteikkään Piparkakkutalon viereen. – Skogster ei ole nuorisopaikka. Minua viehättää niiden historia ja ne ovatkin kansallisaarteita, joita turistit käyvät ihailemassa, sanoo Veikko Lindholm. Päivällä se toimii herkkukahvilana muuttuen illalla ravintolaksi ja viikonloppuisin aamu neljään auki olevaksi menopaikaksi. Tawastia Groupilla on Hämeenlinnassa jo Emilia-niminen hotelli. Piparkakkutalon alakerrassa oleva musiikkihenkinen kellariravintola onkin nimetty Albertin kellariksi, joka myös on Tawastia Groupin ravintola. Sofia Porkka toivottaa tervetulleeksi ruokailemaan Piparkakkutaloon. Tämän jugendhenkisen talon rakennutti kauppias Anders Skogster kodikseen vuonna 1906. Se on samalla kahvila, baari ja ravintola. Veikko kertoo Bar Skogsterin olevan kaiken kansan paikka. 4 | Tukkutori | 6 | 2014 | Ravintola Piparkakkutalo on yli satavuotias jugend-tyylinen talo. Historia viehättää Veikkoa Tawastia Groupin kuuluisin paikka on lounas- ja iltaravintola Piparkakkutalo juuri avatun Bar Skogsterin vieressä. Se kuten Bar Skogsterin talo ovat arkkitehti Selim A. Tytär Karoliina Mäki-Kuutti on yrityksen toimitusjohtaja. Kokit Jaso Rokkila ja Elias Heinonen valmistavat jälkiruokaa Piparkakkutalon keittiössä, joka on avoin asiakkaiden katseille.. Kellaritiloineen siinä on 400 asiakaspaikkaa. H otelli- ja ravintola-alan konkari Veikko Lindholm ei jäähdyttele, vaan häneltä pukkaa uutta ideaa Hämeenlinnan hotelli- ja ravintolamaailmaan. Aikoinaan rakennuksessa toimi Skogsterin kauppa
09 - 753 8378 www.reininliha.fi avoinna ma-pe 8-18 la 8-16 Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. ja palveluun. Jos menestyskonseptin voisi ennalta tietää, kaikkihan perustaisivat ravintoloita, pohdiskelee Veikko Lindholm. Meillä on hyvä henkilökunta. GMO-vapaata siipikarjaa • Kukkopoika • Ankka • Sorsa • Kalkkuna • Peltopyy www.riistalihaa.fi p. TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Pakastamattomat, tuoreet joulukinkut ja kalkkunat Lihakauppa Roslund on vuonna 1935 perustettu perheyritys ja tänä päivänä yrityksen palveluksessa toimii jo neljäs sukupolvi. 020 755 9890 kauppahalli@roslund.fi TEURASTAMON PORTTI Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. (09) 761 470 Fax. TERVETULOA ASIOIMAAN ROSLUNDILLE! ROSLUND HIETALAHTI Hietalahden kauppahalli Lönnrotinkatu 34 00180 Helsinki Puh. Vuoden 2013 alussa avattiin samalla konseptilla toimiva lihakauppa/ravintola uusittuun Hietalahden halliin. Lihakaupan lisäksi toiminta on laajentunut myös ravintola-alan puolelle. (09) 773 68 68 www.heikinlihaoy.com Tarjoamme teille: • • • • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet Kilpailukykyiset hinnat Henkilökohtaisen palvelun Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. – Uskomme, että tuote valitsee yleisön. Karoliina-tytär suunnitteli sisustuksen uusiksi. 0440988966 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. 0440 204 880 ville@riistalintuja.fi Tilaa maukkaat savukalat Hailuodosta! jesse.kokko@hailuodonkalasavustamo.fi puh. Vuonna 2012 avattiin Teurastamon alueella uuden aallon lihakauppa, Teurastamon Portti, josta saa tutun lihakaupan valikoiman lisäksi herkullista kotiruokalounasta sekä Josperhiiligrillissä valmistettuja lihaisia herkkuja. Veikko Lindholm on saanut bisnekset pyörimään vaikealla ravintola- ja hotellialalla. – Ostin Piparkakkutalon vuonna 2008 Tapiola-yhtiöiltä ja talossa olleen ravintolan liiketoiminnan silloiselta yrittäjältä. Omiin asioihin täytyy luottaa. Siltikään ei voi varmasti tietää, menestyykö paikka. Hän valmistui Perhon keittiöpuolelta vuonna 1961. – Joka päivä on noustava töihin. Panostamme laatuun Veikko Lindholm on seilannut ravintola- ja hotellimaailman monet meret. Tie kulki aluksi keittiömestarina ja sitten hotellien johtotehtävissä Australiaan, Sveitsiin, Saksaan ja uudelleen Australiaan ennen paluuta Suomeen. Näyttää siltä, että laatu puree näinäkin aikoina. | Tukkutori | 6 | 2014 | Veikolla on valtava kokemus Veikko Lindholm aloitti uransa jo yli puoli vuosisataa sitten. – Aloitin yksityisyrittäjänä vuonna 1991Hämeenlinnassa yhdellä Euroklubi-ravintolalla. Asiakkaat tulevat paikkaan, mikä heitä miellyttää, valottaa Veikko filosofiaansa. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi MÄTIÄ JOULUPÖYTÄÄN! HUMMERIT JA HERKUT UUDEKSI VUODEKSI 2015! 5. 020 755 9895 teurastamonportti@roslund.fi Yrittäjäntie 34, 01800 Klaukkala Puh. Hämeenlinnassa Veikolla oli Kolibri-niminen tanssipaikka, mutta hän myi sen pois investoidessaan Piparkakkutalon kiinteistöön. Suomessa hän oli hotellin johtajan Yyterissä, Aulangolla, Kalastajatorpalla, Rosendahlissa ja osatehtävänä ehti Veikolle kuulua myös Savoyn ja Kulosaaren Casinon ravintoloiden johtaminen. – Kaipa sitä on matkan varrella jotain opittu. Tampereella minulla oli kolme paikkaa, muut on myyty, mutta ravintola Vanha Monttu on jäljellä. Tavoitat meidät aina
Kilpailu kiristyy entisestään, kun Konalan kulmalle on tulossa vielä uusi iso S-market. Moni nuori on jäänyt alalle ja saanut ammatin, kun he ovat havainneet, kuinka he tykkäävät kaupan alasta ja tästä täytyykin tykätä. Satsaamme tuoretavaraan ja meillä on satoja ammattitaitoisia tavarantoimittajia.. – Hyvin rullaa. Yksikin asiakaspettymys voi johtaa siihen, että hän ei tule uudestaan. On se myös tuurista kiinni. Margit Korteniemi varmistaa, että perunakonteissa on vain hyvää perunaa tarjolla. – Palvelu toki maksaa, mutta hintatutkimuksissa ei ole isoja eroja muihin. – Isossa kaupassa on enemmän tukijoukkoa, kun vain osaa antaa heille vastuuta, jolloin ajankäyttö helpottuu edellyttäen että kauppa toimii. Se on kasvattanut myyntinsä tyhjästä 21 miljoonaan euroon. Palvelu maksaa – hintataso kohtuullinen Kari Sihvonen listaa menestystekijöitä. – Kauppapaikka on hyvä, kun olemme kahden tien risteyksessä ja asiakaspotentiaalia löytyy päivittäisestä 50 000 auton liikennevirrasta. Kauppias sanoo hintatason olevan kohtuullisen. Myös K-supermarket Hämeenkylässä on ”Tilaa ja nouda” -palvelu. Samassa kiinteistössä oleva Alko vetää paikalle myös ruokakaupan asiakkaita. Sen kautta kauppa on vielä pientä, mutta kertaostos on noussut lupaavasti 100 euroon, kun sen ylittävästä tilauksesta ei peritä palvelumaksua.. Koko henkilökunta siirtyi kauppiaan mukana uuteen kauppaan. ”Tilaa ja nouda” -palvelu alkuvaiheessa K-supermarketissa ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus on huomioitu kaupan toiminnassa. Liha- ja kalatuotteet sekä maitotuotteet ovat ovellisissa kaapeissa. K ehä III:n ja Vihdin tien risteyksessä avattiin kaksi vuotta sitten uusi K-supermarket. – Kilpailu on kovaa, kun 6–7 samankokoista myymälää viiden minuutin automatkan etäisyydellä tavoittelee samoja asiakkaita. Keskiostos on kolmanneksi korkein ketjun pääkaupunkiseudun kaupoista. Hämeenkylän K-supermarket on kuitenkin onnistunut kasvattamaan asiakaskuntaansa menestyksellisesti. Tuoretuotteiden hyvä valikoima ja henkilökunnan pätevyys ovat kauppiaan mukaan olleet avaintekijöitä. 6 | Tukkutori | 6 | 2014 | Hämeenkylän uusi ”suppari” lähti lentoon Uuden kaupan avaaminen tiukasti kilpailulla markkinoilla lama-aikaan on riski. Kari Sihvonen katsoo, että toisaalta töitä on enem- män ja toisaalta vähemmän. – Isossa kaupassa vastuu kasvaa henkilökunnasta. Talotekniikassa lämpö otetaan tehostetusti talteen ja sen kylmälaitteissa käytetään hiilidioksidia. Aina uuden kaupan avaaminen on riski niin kaupan rakennuttajalle kuin kauppiaallekin, sanoo kauppias Kari Sihvonen. Toisen polven kauppias Kari Sihvonen aloitti kauppiaana vuonna 1996 Etelä-Haagassa. Kari Sihvonen on saanut kauppansa rullaamaan. Muistamme kaikki, että joka päivä on uudet vaalit. – Olemme saaneet kiitosta asiakaspalvelusta, kun henkilökunta on ystävällistä. Asiakkaat huomaavat kaupan energiatehokkaat ratkaisut kaupan kalusteissa. Nyt palkattua väkeä on 40 henkilöä. Ritva Laajisto maistattaa Samsara-lähileipomon hiivatonta ja juureen tehtyä ruisleipää. Toisaalta isossa kaupassa on taustatyötä enemmän: jo pelkkä sähköpostin lukeminen ja vastaaminen vie paljon aikaa. – Taito on kehittynyt valita hyvät ihmiset. Aiempi kauppa oli myynniltään kolmanneksen nykyiseen verrattuna. Olemme iloisia ja tyytyväisiä, kun onnistuimme. Osastonhoitajat ovat erinomaisia. K-supermarket Hämeenkylän myyntiala on 1700 neliötä. Se on myynniltään ketjun kymmenen suurimman kaupan joukossa. Kari Sihvonen katsoo onnistuneen rekrytoinnin olevan tärkeä kaupan menestymisen kannalta. Joka tapauksessa tämä on yrittämistä niin pienessä kuin suuressakin kaupassa, kun tehdään työtä 24/7. – Tuoretavarat ovat hyvässä kunnossa ja olemme kasvattaneet valikoimaa, sillä asiakkaiden tulee saada sitä, mitä he ovat tulleet hakemaan
| Tukkutori | 6 | 2014 | pakastealtaat ovat kansitettuja tai ovellisia kaappeja. – Meillä oli pilotointi viime keväänä, mutta varsinaisesti noutopalvelu alkoi lokakuussa. – Kasvu ei tule olemaan enää kaksinumeroisia lukuja, mutta kuitenkin plussapuolella mennään ensi vuonnakin. Siinä asiakas tilaa kaupan verkkokaupasta ostokset, jotka tuodaan suoraan omalle autolle. Perinteisesti ne myydään hetkessä loppuun. Aluksi kokeilimme keräilyä omalla henkilökunnalla, mutta silloin kärsi oman osaston hoito. Olethan nopea, ettet jää ilman! Timo Marttinen Heikki Hynninen 040 526 5158 040 566 9526 Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi Valikoima Luomuperunalaatikko 2,8 kg / 500 g Luomubataattiperunalaatikko 2,8 kg / 500 g Luomuporkkanalaatikko 2,8 kg / 500 g Luomulanttulaatikko 2,8 kg / 500 g 7. Kruunu Herkun luomujoululaatikoiden ennakkotilaus on alkanut. Myynti on vielä pientä, prosentin luokkaa, mutta keskiostos on lupaavasti 100 euroa eli nelinkertainen kaupan keskiostokseen verrattuna. K-supermarket Hämeenkylä on yhdessä Ruokakeskon kanssa aloittanut ”Tilaa ja nouda” -palvelun. Kari Sihvonen odottaa kaupalleen edelleen volyymikasvua. Aika on haastava jokaiselle kaupalle. Jälkiruokaherkku Sementtitehtaankatu 2 C, 04260 Kerava puh: (09) 7518 3300 • fax: (09) 7518 3333 sähköposti: savustamo@saunalahti.fi Erätuli juustoleivästä www.savustamo.com Erätuli juustoleipä – siinä maistuu lähitilan maito! Vaalan Juustola Oy Puusepäntie 4, 91700 Vaala myynti@vaalanjuustola.fi puhelin 044 512 1712 www.vaalanjuustola.fi Laatulihat joulupöytään VAALAN JUUS T OLA HERKULLISTA JOULURUOKAA T E E M M E K A I K K I R U O K A M M E K Ä S I T YÖ N Ä . – Olemme saaneet positiivista palautetta käyttäjiltä, toki virheitäkin sattuu. Nyt olemme ulkoistaneet keräilyn
Varsinainen suklaamestari on Katja, joka on koulutukseltaan restonomi ja työskennellyt aiemmin ravintolapäällikkönä. Meidänkin omissa myymälöissä muiden pienvalmistajien tuotteiden osuus on yli puolet. – Valmistamme suklaata käsityönä pienimuotoisesti, mutta silti isosti. Pakkaukset ja makuvivahteet voidaan räätälöidä asiakkaan toiveiden mukaisesti.. Lähiruokatrendi yhdistää pienvalmistajia Suklaatila myy tuotteitaan oman maatilamyymälän ja Fröökynän Herkun lisäksi noin sadan pienen yrittäjävetoisen putiikin kautta. Hän laskeskelee, että maassamme on yhä vain kourallinen suklaan pienvalmistajia. Suklaatilan tuotteista myydään verkoston kautta kolmannes, toinen kolmannes on yrityslahjoja ja loput omissa myymälöissä ja tilalla vieraileville ryhmille. Tomi Järvenpää hoitaa markkinoinnin. Katja Järvenpää on suklaamestari, ja hänen valtakuntansa taustalla näkyvä elintarvikehuoneisto. Tomi on koulutukseltaan filosofian maisteri ja hän oli ennen tilalle palaamista viestintäalalla. Tomi ja Katja ovat tyytyväisiä maaseudun yrittäjien verkostoitumiseen. Emme ole tietoisesti pyrkineet marketketjuihin, vaikkakin parissa marketissa tuotteitamme on. Pienvalmistajat saavat toisistaan tukea, kun niiden verkosto myy tuotteita ristiin. – Toimintamme arvo ja filosofia välittyy pienissä erikoismyymälöissä, joissa maaseutu näkyy. Ajatus suklaan valmistuksesta tuli yli kymmenen vuotta sitten, kun se oli meidän intohimo ja harrastus. Suklaatilalla on vuoden kiireisimpänä aikana seitsemän työntekijää, osa heistä on Fröökynän Herkussa, joka palvelee Teivon ABC:n tiloissa. – Lähiruokatrendi on tuonut meidät yhteen ja myymme ris- tiin tuotteita. Varsinaisen yritystoiminnan Tomi laskee alkaneen vuonna 2010, jolloin saneerattu navetta hyväksyttiin elintarviketilaksi, joka oli ”lupa” lähteä kaupallistamaan harrastusta. Alusta alkaen olemme halunneet luoda työpaikkoja, toteaa Tomi. Tuotteita erilaistetaan muun muassa kotoisilla marjoilla. Sukupolvien myötä tuotantosuunnat ovat vaihtuneet ja viimeksi lihakarjaa oli vuoteen 1997. Ylöjärven yrittäjissä toimiva Tomi sanoo, että maaseutu on täynnä mahdollisuuksia. – Siirryimme sonneista suklaaseen, naurahtaa Katja. Hänellä on kädessä talkkunalevy ja marjaisia suklaalevyjä. S uojärven Suklaatila sijaitsee hiljaisella Ylöjärven maaseudulla, yöllinen ensilumi on peittänyt kapean maantien. Suvun haltuun se tuli vuonna 1912, kun Aleksi Järvenpää palasi Amerikan retkeltään. Pihalla viisivuotiaat kaksoset riemuitsevat lumileikeissä. Marjaiset maut vaihtelevat Yrityksen liikevaihto kasvoi 50 % vuonna 2013 ja tänä vuonna kasvua on ollut 20 % ja liikevaihto yltää lähes 0,5 miljoonaan euroon. Tilan isäntäpari Katja ja Tomi Järvenpää touhuavat entisessä navetassa. Yrittäjillä on meneillään kiireinen sesonki kuten konsanaan joulupukilla ja hänen muorillaan. – Joulusesonki alkoi syyskuussa ja joudumme palkkaamaan lisää väkeä, kertoo Tomi tyytyväisenä. Tomi täydentää, että perin- teinen maatila toimii edelleen, kun 45 hehtaarin tilalla kasvatetaan metsää ja viljellään viljaa. 8 | Tukkutori | 6 | 2014 | Suklaatilan sesonki on joulu Suojärven Suklaatila Oy valmistaa käsityönä laajaa herkkujen kirjoa. – Valmistamme myös private label -tuotteita asiakkaan toivomin painatuksin ja makuvivahtein, kertoo Tomi ja esittelee Koiramäki- ja Ti-Ti Nalle -pakkauksia. Suklaatilalla valmistetaan käsityönä hyvin laajaa tuotekirjoa. Maaseutu on täynnä mahdollisuuksia Suojärven tila on Tomin kotitila. – Meillä oli navettakiinteistö tyhjänä ja yrittämisen halu saada tilasta elanto
Kasvu on lunastettu kovalla työllä, sanoo Tomi. Puolukkasuklaa ei herätä Helsingissä intohimoja, mutta sitä menee paljon Kainuussa. Joulun alla puolukka on kuitenkin kovassa huudossa koko maassa, luettelee Katja ja lisää, että talkkunasuklaa tekee kauppansa Loimaan maatalousmuseossa. – Mustikalla maustettu suklaa on kaikkialla suosikki. Olemme kuitenkin nähneet mahdollisuuden kasvaa ja olemme tarttuneet siihen. Tuotteiden valmistus lähtee suklaan raakamassasta, jolle Järvenpäät antavat käsityönä muodon, maun ja olemuksen. | Tukkutori | 6 | 2014 | – Nopea kasvaminen on vaikea. Käytämme valmistuksessa mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita, vaikkakin kaakao on luonnollisesti ulkomaista. myynti: Heinon Tukku Oy KESPRO Oy 9. Katja kertoo, että reseptit eivät ole kovin salaisia, sillä tuoteselosteestahan ne selviävät. Suklaatilan päätuotteina ovat marjaiset suklaalevyt ja eri puolilla Suomea menekkituotteet vaihtelevat. – Suklaa on luova raaka-aine. Pakkaukset ja makuvivahteet voidaan räätälöidä asiakkaan toiveiden mukaisesti. www.kylmanen.fi Gluteenittomat tattaripastat Suklaatilalla valmistetaan käsityönä hyvin laajaa tuotekirjoa. Tyrni on rannikon juttu. Terva on yksi suosikeistani
– Pienet määrät hävikkiä on hyväksyttävä, mutta usein tavaraa menee roskiin enemmän arvosta kuin mitä kauppiaalle jää taskuun. On parempi olla yhdessä asiassa paras kuin monessa asiassa ihan hyvä, sanoo toimitusjohtaja Juha Ketola. – Hävikin pienentäminen on salapoliisityötä. – Nyt pilotoidaan yhden CM-kauppiaan ja teollisuustoimittajan kanssa myynnin lisäämistä. Juha Ketola kertoo, että hävikkiin päästään käsiksi tarkoilla mittaussysteemeillä. Paikan päällä tutkitaan, miksi tuote ei myy tai myy. Osinkoverotus on siellä 21 %.. Hävikki ei ole sattuma, vaan se on virhe prosessissa. Kauppavalmennus nitistää hävikkiä Juha Ketolalla on takanaan viisivuotinen kauppiasura, josta kertyneellä kokemuksella hän on löytänyt uuden suunnan: muiden kauppojen valmentamisen. Samoja mittausvälineitä joilla käydään hävikin kimppuun, voidaan käyttää myös myynnin lisäämiseen. Vuonna 2007 Ketolalle avautui ensimmäinen kauppapaikka K-market Maltaassa Lammilla. – Olemme päässeet hyvään vauhtiin, jo seitsemässä kaupassa on vuoden mittainen hävikkiohjelma tehty tai tekeillä. Softapuoli onkin toiminnassamme tärkeämpi kuin fyysinen tarkastelu. – Hävikki aiheuttaa paljon turhaa työtä. Juha Ketola toteaa, että monet konsultit työskentelevät kaupan johtoportaan kanssa, mutta Kauppavalmennus Oy:n tapana on mennä ruohonjuuritasolle opettamaan ihmisiä. Ennen kauppiaaksi pääsyä hän suoritti K-kauppiastraineeohjelman ja K-instituutin kauppiasvalmennuksen sekä Yrittäjän ammattitutkinnon. – Se oli hankala paikka, kuittaa Juha Ketola vuonna 2012 päättynyttä kauppiasuraa. Tämä on osoittautunut kannattavaksi tavaksi hinnoitella työ, naurahtaa Juha ja toteaa, että se on alkuun ollutkin ainoa tapa saada toimeksiantoja. Ensin tavarat hyllytetään ja sitten kerätään roskiin ja maksetaan vielä kaatopaikkamaksu. Kun raportointijärjestelmämme osoittaa ongelman, tulemme myymälän tarkastelemaan sen syitä. Hävikki on aina pois viimeiseltä riviltä. Suomessa 1000 euron tuloksesta verottaja ottaa 440 euroa, kun ensin on 20 % yritysvero minkä jälkeen osingoista otetaan 30 % veroa. – Syötämme kaupan raportit meidän systeemiin ja murskaamme luvut oikeaan muotoon. Softan työstäminen Viroon Kauppavalmennus Oy:ssä työskentelee kuusi henkilöä. Huonoin tulos hävikin pienentämisessä on 25 prosenttia ja paras 69 prosenttia ilman, että myynti olisi kärsinyt, toteaa Juha tyytyväisenä. – Varasto kätkee tehottomuutta ja hyllyissäkin on usein liikaa varastoa. – Usein ongelmia piilotellaan ja tehtävämme on kaivaa ne esiin. Yleensä kaupassa on niin kiire, ettei hävikkiin ehditä paneutua. Syyt vaihtelevat, mikä hävikin aiheuttaa. Kun se korjataan, tuleekin lisää aikaa. Sitä seurasi K-supermarket Vääksy ja vuonna 2010 K-supermarket Hämeensaari Hämeenlinnassa, joka muutettiin puolen vuoden kuluttua K-citymarket Hämeensaareksi. Alkuun minulla oli 14 ratkottavaa juttua. Hävikki teettää turhaa työtä Ketola kertoo hävikin syinä olevan mm. Juha Ketola on jakanut yrityksensä kahtia ja softapuoli aloittaa vuoden alusta Virossa ja Suomeen jäävä yritys jeesaa kauppoja. Ketola korostaa, että hävikin kustannukset ovat suuremmat kuin ostohinta. – Havaitsimme, että hintalappu oli keskellä hyllyä, ja asiakkaat ottivat tuotetta sen kohdalta, johon aukkoon uutta tavaraa laitettiin, muttei huomattu reunoilla olevien tuotteiden vanhentumista. 10 | Tukkutori | 6 | 2014 | Juha Ketolalla on takana viisivuotinen kauppiasura K-marketissa, K-supermarketissa ja K- citymarketissa. On selvitettävä, missä ongelma on ja miten se ratkaistaan. Jos hävikki ei pienene, ei tule laskuakaan. tilausjärjestelmien saldovirheet, kohdistamaton tilausrytmi ja myyntipiikkien ennustamisen vaikeus. Ketola kertoo esimerkkinä tuotteesta, jolla oli hyllynpäässä hyvä menekki, mutta silti hävikkiä syntyi. Virossa verotetaan vasta sitten, kun yrityksestä otetaan rahaa pois. Juha Ketola sanoo, että kun hänelle on järjestynyt aikaa tutkimukseen, on pulpunnut paljon uusia ideoita. – Virossa verotus on alhaisempi kuin Suomessa. –L ähdin siitä, mitkä kaupassa ovat isoimmat ongelmat. Juha Ketola valmistui tradenomiksi Hämeen ammattikorkeakoulusta vuonna 2003 ja hän opiskeli myös yliopistossa kauppatieteitä ja filosofia. Kaikki hävikki pitää kirjata, sillä piilohävikki on kaikkein pahinta. Nyt olen karsinut ne yhteen – hävikin vähentämiseen. Hävikki on puolitettavissa Ketola perusti Kauppavalmennus Oy:n ja nyt yritys on toiminut puolentoista vuoden ajan. – Nitistämme hävikkiä provisiopalkalla. – Mietin mitä tulisin tekemään ja syntyi visio kaupan ongelmien ratkaisemista
Ketola sanoo, että hän nostaa hattua Lidlin tehokkaalle konseptille. Logot, esitteet, mainokset, yritysilmeen päivitys, pakkaussuunnittelu, nettisivut – kaikki mainostoimistopalvelut yrityksellesi TTT - Graafinen Suunnittelu | 040 572 9272 | Ketolan ketjuarvio Kauppavalmennus Oy on puolueeton toimija ja Juha Ketolalla on henkilökohtainen näkemys kaupparyhmien ja ketjujen vahvuuksista ja heikkouksista. | Tukkutori | 6 | 2014 | 11 Palveleva tukkuliike Pirkanmaalla ja Hämeessä. +358 10 832 7000 | Fax +358 9 7277 0630 lagerblad@lagerbladfoods.fi | www.lagerbladfoods.fi Juha Ketola sanoo, että uusia ideoita pulppuaa valtavasti kauppojen kilpailukyvyn parantamiseksi. Uusi S-market kauppakeskus Goodmanissa on kompakti kauppa, jossa tilaa ei ole tuhlattu. – K-ryhmän yksittäisillä kauppiailla on älyttömän hyviä oivalluksia. – On mieletön juttu, että se pääsee yli 20 prosentin kasvuun samalla, kun muut polkevat paikallaan. Ne ovat pieniä ja kompakteja kauppoja, mutta osassa voitaisiin pitää isompaa valikoimaa samoissa tiloissa. AIDOSTI AITO - LAGERBLAD FOODS KOKKIEN TEKEMÄÄ RUOKAA VUODESTA 1998 Lagerblad Foods Oy | Hermannin Rantatie 20, 00580 HELSINKI Puh. Puhtaita ja tuoreita kasviksia Utajärveltä www.pottumies.fi TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista www.puutarha-sanomat.net. – Lähikaupan myymälöissä voisi tilan käyttöä parantaa. Lidliä ei saa pysäytettyä, ennustaa Ketola. Ehkä prosesseissa on tehottomuutta. – S-ryhmässä valikoimat ovat parantuneet tosi paljon ja käytössä on uusia innovaatioita. Suomalaisissa kaupoissa haaskataan tilaa, mutta uudessa kauppakeskus Goodmanissa oleva S-market on kompakti. On loistava mahdollisuus, jos nämä innovaatiot saadaan skaalattua koko ketjun käyttöön
12 | Tukkutori | 6 | 2014 | Venäjän kaupat ovat sopeutuneet tuontikieltoihin Pekka Honkala sanoo elintarvikkeiden hintojen nousevan Venäjällä talven aikana. Myös afrikkalaisia ja kiinalaisia elintarvikkeita näkyy enenevästi kaupoissa. Venäläinen keskiverto-Sergei käyttää 40 prosenttia tuloista ruokaan ja juomaan. – Venäjän perunasato on heikompi kuin virallisesti syksyllä tiedotettiin. Voi olla, että eurotuontia Hollannista ja Espanjasta ei kyetä korvaamaan. – Perunan ja omenan hinnat ovat kaksinkertaiset normaaliin tilanteeseen nähden. Tänä varastokautena tuntitarve on ainakin kaksinkertainen, arvioi Pekka Honkala. Ruplan alamäki nostaa tuontielintarvikkeiden hintoja. – Kalan ja erityisesti lohen hinta on kaksinkertaistunut. –V ielä ei ole nähtävissä hamstrausta. – Venäläisten ruokakori on kallistunut 20 prosenttia ja talvi nostaa hintoja entisestään. Venäläisissä supermarketeissa loistavat Venäjän liput, myös kiinalaisten ja serbialaisten tuotteiden alkuperä kerrottaan valtiolipuilla ja teksteillä. Vuosi sitten rupla euro maksoi 44 ruplaa, nyt 58 ruplaa. Perunan tuontikielto EU:sta oli voimassa jo viime talvena, jolloin perunaa tuotiin muista maista 300 miljoonaa kiloa. EU:n tuonnin puuttuminen näkyy kaupoissa kohonneena hintatasona ja hedelmä- ja vihannestuotteissa sekä perunassa heikentyneenä laatuna. Kaikki ruplan heikkenemisestä johtuvat korotukset eivät näy vielä hinnoissa. No olut, vodka ja limpparit valmistetaan kotimaassa, sanoo Pekka Honkala Honkala Consulting Oy:sta.. – Venäläiset suosivat sian ja siipikarjan lihaa ja niiden hinta kaupoissa on noussut 20–40 prosenttia. Siipikarjanlihassa on Venäjän oma tuotanto korvannut Euroopan ja USAn tuonnin, mutta omavaraisuusaste on silti vain 80 prosenttia huolimatta viime vuosien isoista investoinneista. Korvaavia tuontimaita Venäjä on lisännyt elintarvikkeiden tuontia Valko-Venäjältä, Serbiasta, Turkista ja Etelä-Amerikasta. Honkalan mukaan punainen tuontikala on korvattu valkoisella kalalla, sillä lohen omavaraisuus on ollut vain 50 prosenttia. Sianlihan omavaraisuusprosentti on sama. Talvi alkaa joulukuussa ja Venäjän uusi vuosi on ruokasektorin suuri kulutuspiikki. päivänä EU:n ja monien muiden länsimaiden elintarvikkeet tuontikieltoon vastapakotteina sille, että Venäjää oli kovisteltu Ukrainan tilanteesta. Suomen ja muiden EU-valtioiden lippuja ei näy. Marketit ja torit ovat sopeutuneet tuontikieltoon. Vuodenajasta johtuen Venäjän oma sato korvaa vielä tuontia, kommentoi konsultti Pekka Honkala, joka on seurannut kauppojen tilannetta. Vihanneksista ensi talven varmoja on vain kaali, sipuli, punajuuri ja suolakurkku. Talvi nostaa lisää hintoja – Kasvihuonevihannesten talvituotannon omavaraisuus on vain 34 prosenttia. Se tulee riittämään vain helmikuulle. – Maitopuolella ranskalaisen Danonen Moskovan tehtaat, Valko-Venäjällä valmistetut Presindent-brändin t tuotteet samoin kuin saksalaisen Ehrmannin-brändin Venäjällä valmistetut jogurtit lisäävät markkinaosuutta. Putinin kehotukset ilmiantaa hintojen korottajat ei toimi, sillä markkinataloudessa ei hintasäännöstelyä ole, sanoo Honkala. Venäjä asetti elokuun 6. Putinin tavoitteena on myös nostaa Venäjän omavaraisuutta elintarvikkeissa
”Turskatin vandaalit” Helsingin Katajanokalla hävitetään toiseen kertaan Linnankatu 3:ssa olevaa taloa, jonka alun perin Helsingin hienostorouvat rakennuttivat merimiehille 1900-luvun alussa. Patakunkku joutuu valitettavasti toteamaan, että uusi talo kalpenee niin alkuperäiselle rakennukselle kuin ympäröiville jugendtaloille, vaikkei ole piirustuksia nähnytkään. Hän kiroaa: ”Turskatin vandaalit”. patakunkku@tukkutori.eu K Alexin mollamaijat Monet muistavat amerikkalaisen TV-sarjan Charlien enkelit, jota tuotettiin vuosina 1976–1981. Paikalle rakennettiin 1960 vaatimaton Merimieskoti, joka toimi viimeajat Hotelli Skattana. Neuvostoliittolaiset pommikoneet tuhosivat sen 1944. W WW.P EK K AV EH VI L AI N EN .F I. Patakunkun mielestä ei heitä voi kutsua Alexin enkeleiksi, ehkäpä Alexin mollamaijat olisi kuvaavampi ilmaisu. Kokoomuksen kannatus menee alaspäin ja tytöt mollottavat silmät pyöreinä Alexin ympärillä. Asemakaavan mukaan tilalle tulee 6–8 kerroksinen asuintalo. Purkutyön edetessä paljastui seinältä paljastui Tintistä tuttu merikapteeni Haccock. Noina vuosina tuotettiin myös maailmaan pääministerimme unelmatiimi: Laura Räty, Minna Arve ja Sanni Grahn-Laasonen
PALVELEVA KUKKATARVIKETUKKU Liikenteessä kolme tarvikeautoa. Myymälän perusti Gunnar Bäck 50 vuotta sitten. Kukkatalon koko on runsaat tuhat neliötä, josta puolet on kasvihuonealaa. Myös ystävällinen palvelu on kukkakaupan valtti, sillä siitä asiakkaat maksavat – muutoinhan he voisivat ostaa kukkansa marketista, tiivistää Niklas menestymisen eväät. Lindrooseilla oli jo useamman vuoden ajan ollut mielessä oma kukkakauppa Porvoossa. – Asiakkaat kiinnittävät huomiota lähituotantoon ja erityisesti omaan tuotantoon. Kauppapuutarha-Kukkatukku Kokkolassa Luotettava yhteistyökumppani pitkällä kokemuksella. – Nyt vasta ravintoloissa on tullut trendiksi, että kokataan asiakkaitten nähden. Yrittäjät ovat lisänneet lahja-artikkeleita valikoimiin. Pari vuotta sitten he perustivatkin pienen kaupan, mutta vuosi sitten he päätyivät Porvoon Kukkataloon, jonka omistaja on Ismo Kesänen. – Olemme tarkkoja laadusta, sillä se on tärkeämpi kuin edullinen hinta. Nyt siellä kasvaa joulutähtiä. L indroosit ovat viljelleet Seitlahden Puutarhalla kesäkukkien ohella alusta alkaen joulutähtiä, joista kuitenkin välillä luovuttiin, mutta kukkakaupan myötä sen viljely aloitettiin uudelleen. Barbro kehuukin Gunnar Bäckin olleen hyvin edistyksellinen, sillä Kukkatalo oli Suomen ensimmäinen myymälä, jossa sekä kasvatettiin kukkia että sidottiin niitä asiakkaitten nähden. Leikkokukat ja sidonta ovat ympäri vuoden tärkeitä. – Kassavirta on nyt ympärivuotinen, mutta niin ovat työtkin, toteavat Barbro ja Niklas. – Kun oston sijaan tuli mahdollisuus Kukkatalon vuokraukseen, teimme alkuun kolmen vuoden sopimuksen, kertoo Barbro. Barbro Lindroos opiskeli 10 vuotta sitten aikuisopiskelijana puutarhuriksi ja nyt hän opiskelee yrittäjyyden ohessa floristiksi. Yli tuhannen neliön suuruisessa Porvoon Kukkatalossa on useita tasoja. Nyt yrittäjien mielessä on jo vuokrasopimuksen pidentäminen, kun tavoitteena on tehdä kiinteistössä pintaremonttia. puh. On hyvä myydä joulutähtiä suoraan tuotantopaikalta, kun niitä ei ole pakattu eikä siirrelty, sanoo Barbro. Laadukas verkkokauppa www.suomenkukkatarvike.fi Niko 044-4400 004 • Markku 0400-242 673 • Pauli 0400-242 674 Lue kukkakauppahaastatteluita Tukkutorin digitaalisista näköispainoksista www.tukkutori.eu. Porvoon Kukkatalossa työskentelee yrittäjien lisäksi yhdeksän palkollista. Oikealla olevien viherkasvien takaa alkaa 500 neliön kasvihuoneala. 14 | Tukkutori | 6 | 2014 | Porvoon Kukkatalossa uudet yrittäjät Seitlahden Puutarhan yrittäjät Barbro ja Niklas Lindroos vuokrasivat vuosi sitten Porvoon Kukkatalon. Yrittäjillä on kymmenvuotinen kokemus suoramyynnistä puutarhalta ja vuosi pienen kukkakaupan pyörittämisestä ennen kuin he astuivat yli 1000 neliön Kukkatalon ohjaksiin. Myöhemmin sitä on laajennettu ja rakennettu uudelleen, mutta alkuperäinen omaleimaisuus on säilynyt. Joulun alla istutuksilla ja ruukkukukilla on isoin merkitys. 06-8326500 www.lindellflowers.com – Halusimme pitää Porvoon Kukkatalon markkinointinimenä, kun se on niin tunnettu, sanoo Barbro ja kertoo kukkakauppayrityksen virallisen nimen olevan Seitlahden Kukkatalo Oy. Porvoon Kukkatalosta on muodostunut yrittäjille pääjuttu
Toimitukset heti kalenterin ilmestyttyä. Pieni trendikatsaus vuoden 2014 jouluun lienee paikallaan. Onneksi kuitenkin floristeille on yleensä annettu luovuuden ja hyvän maun lahja. | Tukkutori | 6 | 2014 | virvan tulet 15 Taatusti tuoreet äitienpäiväkukat Trendikästä jouluksi. Väreissä toisaalta annetaan tilaa pastellisävyille, mutta toisaalta erilaisessa sisustuksessa taas käytetään kullan ja hopean kavereina todella rohkeita lilan, pinkin, turkoosin ja smaragdinvihreän sävyjä runsaasti. Tähän mennessä suurin osa joulukukistakin on jo tilattu ennakkoon. Jouluna se tarkoittaa esimerkiksi vanhojen koristeiden uudelleenkäyttöä ja tuunaamista. Vuosi hurahti ohi jälleen kerran lähes luvattoman nopeasti. Luonnollisuus ja yksinkertaisuus on ollut tänä vuonna myös suuri trendi kukkamaailmassa. Aiemmin tänä vuonna kerroin vuoden värin olevan Pantonen asettama räiskyvä orkidean lila. Tilaukset asiakaspalvelustamme puh. Kukkakauppiaille, kukkien suoramyyjille Tilaa joululahjaksi asiakkaillesi ja työntekijöillesi Sisältää mm. Asiakkaiden on tällaisesta koristelusta mahdollisuus löytää itselleen inspiraatiota ja viedä ne itseä miellyttävimmät asetelmat oman kodin joulua sulostuttamaan. Puhuttaessa joulun kukkatrendeistä, voidaan muistella hetki koko vuoden trendejä, jotka toimivat joulunakin mainiosti. Jouluna tämä toimii mainiosti vaikkapa tekemällä suuria, näyttäviä kimppuja vain yhdellä värillä tulppaaneja. Vintage on edelleen pinnalla. Erilaisilla tekstuureilla halutaan vielä vahvistaa joulun tunnelmaa, joten esimerkiksi tekoturkis sekä luonnolliset materiaalit kuten sisal, pellava ja juuttikangas ovat omiaan jouluksi. Yleisesti ottaen sisustuksessa tänä jouluna mikään määrä kultaa ja hopeaa ei vielä riitä vaan kerrotaan se määrä vielä kahdella, niin jo päästään lähelle. 010 387 0880 (ark. Kukkakauppakalenteri 2015 . Ylisuuret rusetit ja muut joulukoristeet eivät tänä jouluna näytäkään yhtään hassummilta, kun ne käytetään oikein pilke silmäkulmassa. Jos kaikki nämä yhdistää käytettäväksi kukkakaupan joulukoristelussa on sanomattakin selvää, että ilman selkeää visiota trendeistä tulee sekamelska, joka osoittautuu pannukakuksi. Mutta mikä tänä jouluna on todella in. Ihana, ihana, mutta ah, niin kiireinen joulunaika on jälleen täällä. klo 8–16). Kirjoittaja Virva Antila tekee töitä freelance-floristina. Nyt ei sitten muuta kuin pisteeksi iin päälle glögipannu liedelle porisemaan, piparkakkuja tarjolle sekä paljon jouluvaloja ja kynttilöitä viimeistelemään kukkakaupan tunnelma. Tämän värisiä kukkia kannattaa yhdistää jouluna perinteisiin amarylliksiin ja hyasintteihin sekä muihin joulunajan kukkaihanuuksiin. Laita kalenterien lasku verotukseen tulonhankkimisvähennyksinä, ota ALV:t pois! Tutustu istutus- ja kimppuvalikoimaamme! Muista nettikauppa! puh 020 790 7000 www.huiskula.fi/kauppiaat Turku - Espoo - Helsinki - Hämeenlinna - Iisalmi - Jyväskylä Lahti - Savonlinna - Tampere - Vaasa Taimitukku - Ketjuasiakkaat. Joulu on varmasti jokaisen floristin mielessä käynyt jo useampaan otteeseen vuoden aikana ja syksyllä sitä on jo valmisteltu tosissaan. Miten kukkakauppa voi loistaa kaiken pimeyden keskellä ja antaa asiakkailleen ihanan joulutunnelman sekä uudet jouluiset asetelmat kotiin. Toivotan kaikille floristeille mahtavaa joulua, kun se ansaittu loma vihdoin koittaa sekä upeaa uutta vuotta 2015! Kukkakauppakalenteri 2015 ilmestyy pian Tilaa ammattilaiskalenteri nyt. Näen jo elävästi mielessäni, kuinka upean kukkakattauksen ja sesonkiin sopivan koristelun näitä trendejä hyväksikäyttäen saa aikaiseksi. mallisidontatyön joka viikolle, artikkelin hää- ja surusidonnasta, kukkien nimistön, talouslaskennan pohjat. Suureksi trendiksi on vuoden mittaan myös noussut kimppu, jossa on käytetty yhtä ainoaa kukkalajiketta. Hinta 29 €, kun tilaat useamman ei postituskuluja Katso lisää ja tilaa: www.tukkutori.eu 29 € Tuhti pöytäkalenteri, koko A5, sivuja 220, kierreselkä, tuplakannet, runsaasti muistiinpanotilaa, sidontamalli jokaiselle viikolle, morsius- ja surusidonta
(09) 761 470 Fax. H E S FI SH FR TA OR Helsingin Tukkutorin henkilökunta U mainiota uutta vuotta! AT U S T I T Torin tuorein kalatukku Pudasjärvi Hermannin Rantatie 20, 00580 Helsinki tel: +358 (0)9 727 70 60 fax: +358 (0)9 727 70 630 www.lagerbladfoods.fi NIEMISEN PUUTARHA Tapani/0400-203 728 • Marko/040-562 8869 • Markku/0400-315 296 Hyvästä yhteistyöstä kiittäen! PAKKASMARJA OY 020 7099 570 020 7099 582 www.pakkasmarja.fi www.pohjolanperuna.fi www.mestariperunat.fi www.pottumies.fi. 16 | Tukkutori | 6 | 2014 | Sipoo Suomi www.yrttiahlberg.fi TÄYDEN PALVELUN MARJA- JA SIENITUKKU www.berrymasters.com www.fresh.fi Sementtitehtaankatu 2 C, 04260 Kerava puh: (09) 7518 3300 sähköposti: savustamo@saunalahti.fi www.savustamo.com Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. Henk´s • Puh.+358 (0)45 2344499 info@henks.. (09) 773 68 68 Hyvää joulua ja Kukkivaa Joulua! E 81 vuotta tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä. • www.henks.
Tällä hetkellä ahvenen pyyntisesonki alkaa olla lopuillaan ja odottelemmekin jo silakkaa ja kilohailia pyyntiin, Pia Lindberg-Lumme Brändö Laxista kertoo. ayriaistukku.fi Lörtsyä saa sanoa lörtsyksi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan lörtsyä saa sanoa lörtsyksi eikä virasto ole kieltänyt nimen käyttöä. Se sisältää lainsäädännön lisäksi Eviran näkemyksiä lainsäädännön tulkinnasta. Kuluttajan on tärkeää saada lisäksi tietää, sisältääkö lörtsy esimerkiksi omenaa vai lihaa. 09-8621 0130 vihannesporssi@vihannesporssi.com www.vihannesporssi.com Tuoretta kalaa verkkokaupasta K alaa voi vihdoin tilata suoraan tuottajilta kotiin. Toimitus tapahtuu yhden yön yli Itellan Termo-kylmäkuljetuksella. Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. Suojaamme kokonaisen kalan ja fileen elintarvikekelpoisella käärepaperilla. – Kokonaiset kalat ovat perattuja ja fileet evättömiä ja ruodottomia, pois lukien pystyruodot, koska tuoreesta kalasta niitä ei voida nyppiä poistamatta samalla herkullista lihaa. –Tähän asti Evira ei ole pitänyt lörtsyä kaikkialla Suomessa tunnettuna nimenä. Nimestä käydyn julkisen keskustelun myötä on nyt selvää, että nimi on vakiintunut, myöntää Annika Nurttila Evirasta. Eviran tulkinnat nimestä eivät ole sitovia. Tilaamalla suoraan kotiin voi lyhentää kalan matkaa ja välttää turhat välikädet jakelussa ja varastoinnissa. Evira ohjeistaa elintarviketieto-oppaassaan elintarvikevalvojia ja elintarvikealan toimijoita muun muassa elintarvikkeiden nimeämisestä. Viljeltyä kirjolohta ja siikaa voimme toimittaa vuoden ympäri ja villeillä kaloilla seuraamme kalan luontaista pyyntiaikaa. 09-8621 0100 fax. Kalan kuljetuslämpötilan on oltava alle 3 C-astetta eli matalampi kuin lihalle säädetty säilytyslämpötila. Tässä paperissa kalan voi halutessaan myös pakastaa. 09-753 1224 HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA toivottaa: TTT - Graafinen Sutt-ungs.nifittelu ROPAKONNOKKA OY Viljeltyä siikaa saa tuoreena verkkokaupasta. | Tukkutori | 6 | 2014 | 17 God Jul ochGott Nytt År! Hakaniemen halli 00530 Helsinki Puh. Opas on parhaillaan päivitettävänä ja sen on tarkoitus valmistua joulukuussa 2014.. 09 - 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ a j a u l u 5 o 1 j 0 ä 2 ä e l v l Hy onnea vuode www.suomeniglu.fi Eija, Tapio ja Vesa Tammilehto Tamminen haluaa kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa hyvää joulua sekä uutta vuotta 2015! Vanha Talvitie 2-6 A 12 00580 Helsinki puh. Brändö Lax toimittaa kalat 35 minuutin lauttamatkan päästä mantereelle Kustaviin, mistä Itella noutaa Termo-laatikot ja hoitaa jakelun ympäri maan. Elintarvikkeen nimen tarkoituksena on kertoa kuluttajalle, mistä tuotteesta on kyse. Elintarvikkeen nimeämisestä vastaa esimerkiksi tuotteen valmistaja, pakkaaja tai myyjä. Tuoreet kalat on jäähdytetty ja suojattu hyvin ennen pakkaamista Termo-laatikkoon. 09 - 77 44 360 www.tilipiste.com www.vaalanjuustola.fi VAAL AN J U U S TO LA 040 572 9272 | suunnittelu@t Vanha talvitie 18, 00580 Helsinki . Termo-laatikot on varustettu lämpötilaa mittaavin sensorein. – Olemme Suomen ensimmäinen viljelylaitos, joka toimittaa kalaa melkein suoraan merestä kotiin. Ahvenanmaalainen Brändö Lax Ab myy verkkokaupasta tuoreena paikallisten kalastajien saaliita sekä viljeltyä kalaa. Valikoimamme sopii heillekin, jotka tahtovat kalaa helpossa muodossa suoraan pannulle laitettavaksi, Lindberg-Lumme sanoo
Laskuri on tarkoitettu ravintolayrittäjille, jotka voivat tarjota asiakkailleen uuden palvelun. 18 | Tukkutori | 6 | 2014 | Uutuustuotteita ruokapalveluihin ATERIA 2014 järjestettiin 4.11.2014 Helsingin Wanhassa Satamassa. Catharina Karlsson Bonne Juomat Oy:ltä tutustutti vierailijoita Bonne-soseisiin. Seminaariesitelmät on luettavissa osoitteessa www.julkinenateria.fi. Laura Järvinen Helsingin Myllystä maistatti smoothieta, jota hän valmisti marjaisista kaurapuurohiutaleista. Ajatuksena on tarjota tuotteita, joissa luomun osuus on niin suuri kuin mahdollista. Raikkaan maustamattoman ja rasvattoman rahkamassan alla on hilloa. Keittiömestari Timo Luotonen Lagerblads Foodsilta kertoi Luomukas-tuotesarjasta. Noora Moilanen Valion Food Servicestä kertoi proteiinikerrosrahkoista, jotka ovat syksyn uutuuksia. Marjakaurapuurohiutaleet ovat luomutuotteita. Juha Haara oli julkistamassa SunChetin CalCheck-laskuria, jolla voi nopeasti tsekata aterian kalorit ja ravintoarvot. Caternet Finland Oy tarjoaa laajan valikoiman lisäaineettomia tuoretuotteita ja tuoreena pakastettuja kalatuotteita. Sari Liljeqvist kertoi Apetitin tuotteista, joissa kotimaisuus on hyvin tärkeällä sijalla. Riikka Tuominen Atop-Tieto Oy:stä kertoi siivouksen ja ruokapalvelun työmäärän laskentaan kehitetyistä ohjelmistoista. Virpi Kulomaa ja Maarit Huhtala Ammattikeittiöosaajat ry:stä esittelivät kouluruokadiplomia, jota koulut voivat hakea mallikkaan kouluruokailun toteuttamisesta.. Ne käyvät välipaloiksi sellaisenaan tai smoothien valmistukseen sekä jälkiruokiin, leivontaan ja ruoanlaittoon. Neljässä seminaarikokonaisuudessa ja reilun 30 elintarvikealan yrityksen näyttelyssä kohtasivat julkisen ruokapalvelun ja sopimusruokailun asiantuntijat eri puolilta Suomea
Sen sijaan luokkajaon aiheuttaa kiinnostus ruokaan sekä viitseliäisyys panostaa omaan ja lähimmäisten hyvään oloon. Asiakaspalvelu puh. MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala Puh. Pyrin kiihdyttämään muiden tekemistä. lapset ja nuoret sekä kaupungissa vierailevat matkailijat. 010 387 0880 TILAUSHINTA Vuonna 2014 tilaushinta on 35 euroa JAKELU 6000 kpl ruokakaupoille, ravintoloille, kukkakaupoille ja tukuille Digitaalinen näköisversio www.tukkutori.eu 5€/ numero ILMESTYMINEN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2015 kuusi kertaa; seuraavan kerran 13.2.2015 LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Avustavat toimittajat Virva Antila Graafinen suunnittelu ja taitto Taija-Tuulia Tammelin 19 Vilkkain nettiostospäivä on 11.12.2014 Adobe arvioi suomalaisten verkko-ostamisen kasvavan tämän vuoden joulusesonkina eli marras–joulukuussa 11 prosenttia viime vuodesta. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali Painopaikka SLY-Lehtipainot Oy/ Kirjapaino Uusimaa ISSN 1796-5012 9. Englantilainen professori Tim Lang kertoo uudesta luokkajaosta, jossa syöminen jakaa kansan. Luomuelintarvikkeet on pidettävä erillään tavanomaisista tuotteista, jotta ne eivät pääse vahingossakaan sekoittumaan. Joulu on ruokajuhlista yhdistävin. Jos luomutuotetta myydään irtotavarana, valvontaviranomaisen tunnusnumeron pitää näkyä myyntikyltissä. – Tehtäväni ei ole konkreettisesti järjestää tapahtumia, vaan sparrata, inspiroida ja auttaa kaupungin virastoja strategian tavoitteiden saavuttamisessa sekä edistää ruokakulttuurin kehittämistä Helsingissä. Maukasta joulua teille kaikille toivottaen! TUKKUTORI-lehti on pääkaupunkiseudun ja maakuntien yritysten kohtaamispaikka. Adoben kansainvälinen Digital Index 2014 Online Holiday Shopping Forecast -tutkimus perustuu anonyymiin dataan yli 20 miljardista verkkokauppakäynnistä lokakuulta 2014 sekä yli triljoonaan verkkokauppakäyntiin vuodesta 2008 alkaen 27 eri maassa. Luomun aitous tarkempaan syyniin Vähittäiskaupoissa myytäviä luomuelintarvikkeita valvotaan nykyistä tehokkaammin vuonna 2015. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. Luomutuotteen tunnistaa luomumerkinnästä. Tähän kasvutrendiin vaikuttavat erityisesti älypuhelinten näyttöjen suureneminen sekä kuluttajien kasvanut luottamus tehdä nettiostoksia liikkeellä ollessaan. Kyse ei ole rahasta, vallasta eikä asemasta. Ruoka yhdistää perinteineen suomalaisia iästä ja kiinnostuksista huolimatta. Ruokajaolla on merkittäviä vaikutuksia, sillä ruokaa arvostavat ihmiset elävät keskimäärin jopa 17 vuotta pidempään kuin välinpitämättömät kansalaiset. Ahkerimmin suomalaiset nettishoppailevat torstaina 11.12.2014, jolloin verkko-ostoksiin kulutetaan arviolta noin 54 miljoonaa euroa – noin 9,8 euroa jokaista suomalaista kohden. marraskuuta. Esimerkiksi Eviran valvoman tuotteen pakkausmerkinnässä näkyy tunnus FI-EKO-201. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Ruoka yhdistää samanlaisia piirejä ja erottaa ihmisryhmiä toisistaan. – Tehtävä on myös viestintää ja markkinointia, tuoda Helsinkiä esiin ruokakaupunkina kansainvälisestikin, määrittelee Timo Santala työkuvaansa. Tuote voidaan kuitenkin myydä tavanomaisena. T imo Santala aloitti Helsingin Ruokakulttuurin vetäjänä marraskuussa, kun hänen edeltäjänsä Ville Relander siirtyi ravintolabisneksen puolelle. Palvelusta puuttuvat luomualkoholinvalmistajat ja ahvenanmaalaiset toimijat sekä toimijat, joita valvovat ulkomaiset tarkastuslaitokset. Niiden pohjalta luodaan strategia, jonka kaupungin päättävät elimet hyväksyvät. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on antanut kaupalle ohjeet siitä, miten ne varmistavat luomutuotteen aitouden tavaraa tilatessaan, vastaanottaessaan ja myydessään. Kohderyhmiksi on valittu erityisesti mm. Lehti tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita on saatavissa. TAULAVUORI Ruoka jakaa kasteihin Kirjoittaja Timo Taulavuori on Helsingin Tukkutorin toimitusjohtaja Yhteiskunta erilaistuu meillä ja muualla myös ruoan suhteen. Samalla ruoka tuo vetoapua paikallisille yrityksille elinkeinoihin ja työllisyyteen. Eviran verkkosivuilla on luomutoimijoiden hakupalvelu, jonka tiedot perustuvat Eviran luonnonmukaisen tuotannon rekisteriin. Joulusesongin ensimmäinen piikki suomalaisten verkkoshoppailussa oli maanantaina 3. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk Voit lukea lehteä myös digitaalisena näköispainoksena www.tukkutori.eu hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Luomumerkinnät poistetaan elintarvikkeesta, mikäli sen luonnonmukaisuudesta ei ole varmuutta. – Linja syntyy yhteistyön lopputuloksena, kun kuullaan kaupunkilaisia muun muassa työpajoissa. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Helsingin kaupunki uusii ruokakulttuuristrategiaansa. Valmiiksi pakattuja luomuelintarvikkeita ei kuitenkaan tarvitse pitää erillään, koska ne on merkitty EU:n luomutunnuksella eli eurolehtimerkillä. Santala on tullut tunnetuksi Ravintolapäivän perustajana ja muiden yhteisöllisten tapahtumien toteuttajana. 441 763 Painotuote toista. Tämä kehitys ei näy ainoastaan Pohjoismaissa vaan koko Euroopassa, jossa mobiililaitteilla tehtyjen nettiostosten määrän ennustetaan kasvavan 39 prosenttia viime vuodesta. Kunnan elintarvikevalvontaviranomainen valvoo luomuelintarvikkeiden myyntiä. Santalan mukaan tavoitteena on luoda Helsingin kaupungille yhteinen linja ja toimintaohje, miten ja mitä ruoka-asiassa tehdään. Santalan pesti on määräaikainen kestäen vuoden 2015 loppuun. Hakupalveluun syötetään yrityksen nimi sekä pakkausmerkinnässä näkyvä valvovan viranomaisen tunnus, jolloin hakupalvelu antaa yrityksen voimassaolevan asiakirjaselvityksen eli luomutodistuksen. Kuva Juha Metso. Kuluttajan pitää voida luottaa, että luomutuote on aito eli että sen alkuperä voidaan jäljittää. Yleensä ruokafriikkien elämä on muillakin elämän alueilla antoisaa ja mielenkiin- TUKKUTORI Tukkutori -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä.. Adoben arvion mukaan nettiostosten arvo kasvoi tuolloin noin 134 prosenttia nettiostamisen päiväkeskiarvoon verrattuna. Nettiostoksia tehdään mobiililaitteilla entistä enemmän. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Osa meistä on ruokahifistelijöitä, osa ortodieetikkoja ja osa vain tankkaa ajattelematta sen tarkemmin, mitä syö. | Tukkutori | 6 | 2014 | Timo Santala ruokakulttuurin luotsaajaksi Timo Santala on Helsingin ruokakulttuuristrategian vetäjä. Länsimaissa hyvä ruokavalio ei ole myöskään rahakysymys, sillä maittavaa ja terveellistä ruokaa saa hiukan enemmän vaivaa näkemällä samaan hintaan kuin huonompaakin sapuskaa. Pakatuissa tuotteissa pitää aina olla EU:n luomutunnus eli vihreä eurolehti, maatalousperäisten raaka-aineiden tuotantopaikka sekä kyseisen elintarvikkeen tuotantoa valvoneen viranomaisen tunnusnumero. Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia hyväksyttiin vuonna 2011, mikä oli pohjana World Design Capital 2012 -tapahtumille. Kaupunki haluaa kehittyä maukkaammaksi, vetovoimaisemmaksi ja parantaa omien asukkaittensa hyvinvointia edistämällä hyvän ruoan arvostusta ja vetovoimaa. Nyt päivitetty strategia on hyväksymisprosessissa