2 Suomisialla on saparo s. 6. 13 Luomu jäätelölle jymy menestys s. 8 6 | 2015 | Lehti yhdistää tukkukauppojen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat Aleksi on uuden mallin kauppias s. Jouni Seppänen varoittaa nysväämästä s
Tila sijaitsee Turun lähellä Paattisilla ja jäätelö valmistetaan Aurassa entisessä makeistehtaassa, jossa on aikoinaan tehty Sisu-pastilleja. – Kuluttajat ovat olleet meidän puolella. Suomen Lähikaupan rakenne syntyi vuonna 2005, kun Tradekan ja Wihurin Ruokamarkkinoiden kauppaketjut yhdistyivät. Kaupat ovatkin myyneet sitä hyvällä menestyksellä. Helsingin Myllypurossa Ruokakesko kokeilee uutta nykyisin ketjuihin kuulumatonta konseptia, jota avataan tässä lehdessä. Samuli Suominen sanoo yllättyneensä tuotteen saamasta innostuksesta. Kokeilun tulokset tulevat viitoittamaan myös Siwojen tulevaisuutta. +358 9 7539390 Fax +358 9 717148 Email info@berrymasters.com Web www.berrymasters.com FR E S H FIS H Torin tuorein kalatukku Luomumaitoa Jymyyn tuottavat mm. 2 | Tukkutori | 6 | 2015 |. Polkupyöräetäisyyden lisäksi kauppias havittelee asiakkaisiinsa tiivistä some-tuntumaa: hän on K-kaupan Väiskin moderni versio, jolle kunnia-asiana on lihatiskin sijaan some, sushi ja smoothie. Myös näiden eksoottisten raaka-aineiden alkuperä ja aitous tunnetaan tarkoin. Sen omistajat IK Investment Partners, Tradeka ja Wihuri myivät Suomen Lähikaupan vuonna 2012 brittiläiselle pääomasijoittaja Tritonille. Velaton kauppahinta on 60 miljoonaa euroa, mitä pidetään alhaisena. – Kiinnostus Jymy-jäätelöä kohtaan löi ällikällä, kun maistatimme sitä kahden messupäivän ajan yleisölle ja eri maista tulleille ostajille, kertoo Samuli Suominen Nordic Oganic Food -messujen tapahtumista. Tätä osoittaa sekin, että nyt Suomen Lähikaupan omistaja, pääomasijoittaja Triton, joutui heittämään pyyhkeen kehään. Jymy-jäätelö tuli kauppoihin viime vuoden syyskuussa. Tämä on tyystin väärä käsitys, sillä kaupan kilpailu on kovaa. Ruokakeskoa onkin syytä onnitella hyvästä kaupasta. Meille tulee kyselyitä, mistä Jymyä saa. On ilmeistä, että Kilpailuja kuluttajaviraston myönteisestä suhtautumisesta on ennakkotietoa, sillä kaupan peruuntuessa Lähikauppa jäisi kuin nalli kalliolle. Luomumaito lypsetään Vennan tilalla, joka on Samulin kotitila. Suomen kansantaloudellekin on parempi, että Lähikauppa säilyy suomalaisomistuksessa. Keskosta ei vielä kerrota, tulevatko jäljelle jääviin Siwoihin kauppiaat vai pyöritetäänkö niitä palkollisten voimin. Samuli pitää oikeutetusti menestyksen syynä jäätelöiden makua, mutta myös Jymybrändin tarina herättää kiinnostusta ja luottamusta. Oikealla olevat osakkaat valmistavat ja markkinoivat Jymy-jäätelön: Erkki Mikola, Samuli Suominen, Horst Neumann, Jyrki Sukula ja Olli Suominen. Ruokakesko jäi ainoaksi vaihtoehdoksi. Lisäksi Keskolle tulee runsaasti kustannuksia ennen kuin ostos saadaan tuottokuntoon. – Meidän jäätelö on sataprosenttisesti luomua emmekä käytä mitään lisäainetta. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen Hyvä kauppa Suomen Lähikauppa Oy siirtyy Ruokakesko Oy:lle, jos kilpailuviranomainen sen suo. Tällöin kauppahintaa ei kerrottu, mutta se lienee ollut paljon suurempi kuin Ruokakeskon sopima 60 miljoonan euron kauppa. Mansikat saamme Keskitalon luomutilalta ja luonnonmarjat Lapin ja Kainuun luomusertifioiduista metsistä. Ruokakesko on siirtänyt strategiaansa jo aiemmin lähimyymälöiden suuntaan, vaikka Helsingin Itäkeskukseen on rakenteilla entistä suurempi K-citymarket. Lidlin lisäksi mikään toinen kansainvälinen kauppajätti ei kuitenkaan halunnut Suomeen. Suomen Lähikauppa on kuitenkin tehnyt tappiota ja lisää on tulossa tänäkin vuonna, joten kaupan todellinen kustannus on suurempi. Suomen Lähikaupan linja on myös ollut päästä lähelle ihmistä, polkupyöräetäisyydelle. Tritonin sijoitus on jäänyt pahoin pakkaselle. Makuvaihtoehtoina ovat myös lakritsi, maito kahvi ja suklaa. TÄYDEN PALVELUN MARJAJA SIENITUKKU Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. Suomisen jäätelö ylsi jymymenestykseen S uomisen Maito Oy:n Jymy-jäätelo valittiin marraskuun alussa Malmössä Pohjoismaiden parhaaksi luomutuotteeksi ja lisäksi kansainvälinen lehdistö valitsi sen Pohjoismaiden parhaaksi lumubrändiksi. Mansikkaja mustikkajäätelöissä marjan osuus on peräti 30 % ja puolukkajäätelössä 25 %. Myös entiset T-kauppiaat ja ”uusiin haasteisiin” siirtyneet K-kauppiaat voivat todistaa kilpailun kovuuden. neidot Jäynä (vasemmalta), Juitsi, Jäätelö ja Jamaika. Median ja sen myötä johdateltujen kuluttajien mielipide on ollut, että kauppa ei kilpaile, vaan Sja K-ryhmä jakavat markkinat sovussa. Triton on varmasti haravoinut kaikki mahdolliset ostajaehdokkaat. Kaupan myötä 643 Siwaa ja Valintataloa yli 4000 työntekijän kera tulee Keskon leiriin
Pieni 210 ml purkki vaihtuu jatkossa 120 ml purkiksi. Luomumaidon riittävyyden puolesta voimme vielä moninkertaistaa Jymy-jäätelön valmistuksen, laskee Samuli. – Ulkomailla on luomujäätelöä, mutta niiden lisäaineluettelot ovat pitkiä eikä makukaan vastaa meidän Jymyä. Olli Suominen opiskelee diplomi-insinööriksi tuotantotaloudesta. Sisällys 4 Uusi ravintola vetää asiakkaita Skippie´s Sport Bar & Diner palvelee 20 tuntia vuorokaudessa. 13 ” Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Pakastamattomat, tuoreet joulukinkut ja kalkkunat Myös luomutukku – Vanhempamme siirsivät tilan luomuun, kun Suomi liittyi EU:hun vuonna 1995. Jäätelön valmistuksessa on nyt seitsemän henkilöä töissä, kun ensimmäisenä talvena jäätelön tekoon osallistuttiin myös itse, kertoo Samuli. 6 Aleksi tekee kauppaa uudella mallilla KMyllypuro on ketjuihin kuulumaton kokeilukauppa. TUKKUTORI | Tukkutori | 6 | 2015 | 3. Keväällä 2014 Helsingistä tuli kolme herraa – mainostoimistotaustainen Erkki Mikola, valokuvaaja Horst Neumann ja kokki Jyrki Sukula. Samuli on toiveikas vientimarkkinoiden avautumisesta. ”Kiinnostus Jymyjäätelöä kohtaan löi ällikällä.” SAMULI SUOMINEN s. 8 Suomisialla on saparo Laatuvastuujärjestelmä on ainutlaatuinen maailmassa. Samuli kertoo maatilalla mietityn maidon jalostamista. TOIVANEN ”Ei pidä ajatella, että vika on niissä, vaan meissä.” JOUNI SEPPÄNEN s. (09) 761 470 Fax. l Jymy-jäätelöä myydään 500 millilitran purkissa ja sen hinta kaupoissa on 4,95–7,00 euroa. Lehmiä meillä on 140 ja nuori karja päälle. Tukkutorilehti uudistuu Päätoimittaja haluaa yhdistää pientoimittajien ja kauppojen tarpeet. 9 Fafan savustamosta franchisingketju Hjalte Karlsson ei viihtynyt eläkkeellä, vaan ryhtyi katuruokayrittäjäksi. Yhteistyö syntyi nopeasti Suomisen tilan poikien Samulin ja Ollin kanssa. 3 ”Asun kaupan yläkerrassa kuten vanhan ajan kauppias.” ALEKSI TAPANI s. 6 ”Mitä hajautuneemmaksi kuluttaminen menee, sitä suuremmat ovat kaupan kustannukset.” PETRI S. 10 Suppilog tuo lähiruoan framille Yrityksen verkkokauppaalusta tarjoaa pien toimittajille mahdollisuuden suureen kauppaan. 12 Hyvä esillepano on koristekaupan edellytys Heidi Virtala tekee kauppaa hyvällä silmällä. – Meillä on hyvähenkinen tiimi, jossa jokaisella on oma erityisosaamisensa. (09) 773 68 68 www.heikinlihaoy.com avoinna ma-pe 8-18 la 8-16 Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. He etsivät luomujäätelön maidontuottajaksi sopivan profiilin omaavaa maatilaa
Salaattipöytä on monipuolinen. Asiakaskirjo on lapsiperheistä eläkeläisiin. Pubissa jännitetään urheilutapahtumia ja pelataan pelejä. Monet uusista yrittäjistä kuvittelevat tietävänsä sen ja epäonnistuvat. Moni tulee noutamaan täytetyn sämpylän. Keitämme puurot ja paistamme sämpylät ja pekonin. Kolme konseptia vuorokaudessa Keravalla ruokaravintolan menestys ei ole itsestään selvää. Tarjoamme ruokaa suppeahkolta á la carte -listalta, jolta löytyy burgereita, leikkeleitä, pippuripihviä sekä täytettyjä leipiä ja uuniperunoita. Ekku Mäkinen on tyytyväinen uuden ravintolan saamaan suosioon. Lounaan saa avajaiskuukauden ajan 7,90 euron hintaan, jonka jälkeen hinta on 9,90 euroa. päivänä Keravan aseman vieressä sijaitsevan kauppahalli Volmarin tiloihin. – Aamiainen on hotellitasoa. Minulla oli ollut oma ruokaravintola haaveena jo pitkään. – Tason on oltava hyvä. Kello 15 paikka muuttuu lennossa lounasravintolasta pubiksi ja joitain ruokapöytiä vaihdetaan sohvaryhmiksi. Emme kauaa miettineet, kun päätimme perustaa yhteisen yrityksen, kertoo Ekku. Ekku Mäkinen ja Jukka Autio ovat saaneet konseptilleen lentävän lähdön Keravalla. Kun Ekulta kysyy, mistä heidän ravintolansa menestys johtuu, hän pyörittelee päätään, sillä selvää vastausta ei ole. Emme laita einestä pöytään, vaan teemme ruoan itse. Lounasaika on kello 10:stä 15:een ja 70 asiakaspaikkaa täyttyvät tiuhaan. Skippie’s Sports Bar & Diner on siten auki peräti 20 tuntia vuorokaudessa, mutta Ekku ei ole tyytynyt tähän. Ensimmäiselle viikolla ravintolalla ei ollut vielä alkoholin myyntilupaa, mutta paikka pullisteli ruokailevia asiakkaita. Aamiaisen hinta on 5,90 euroa. Oikealta nimeltään hän on Juhani, mutta hänen siskonsa ryhtyi kutsumaan Ekuksi, kun Juhanin toinen nimi on Ernesti. Uusi ravintola lähti liikkeelle siitä, kun Jukka Autio joutui luopumaan radan toisella puolella olleesta Skippie´s Sport Bar -pubista, kun kiinteistön omistaja, kauppaneuvos Eero Lehti, päätti rakentaa paikalle asuintalon. Vieressä asema-aukiolla Pohjanheimon talossa on taas ravintolatila tyhjillään, kun ties kuinka mones yrittäjä on siinä joutunut lopettamaan, vaikka Jyrki Sukula kävi laittamassa ”kuppilaa kuntoon”. Uusi ravintola vetää asiakkaita MÄTIÄ JOULUPÖYTÄÄN! HUMMERIT JA HERKUT UUDEKSI VUODEKSI 2016! SKULAA 09 774 5020 Mikä saa asiakkaat tulemaan ravintolaan. – Pubi on auki aamu kahteen. Niinpä Skippie´s Sport Bar sai nimeensä jatkoa: & Diner. Ekku on tyytyväinen ravintolan toimivuuteen, kun lounaslinjasto voidaan ladata suoraan keittiöstä ja tiskiltä näkee kaikkialle ruokailutilassa. Olikin hyvä sattuma, että jouduimme aloittamaan ruoka edellä ilman alkoholilupia, naurahtaa Ekku. – Jukka oli katsellut tätä paikkaa ja otti pari kuukautta sitten yhteyttä. 4 | Tukkutori | 6 | 2015 |. S kippie’s Sports Bar & Diner avattiin marraskuun 2. Ravintola avaa ovensa aamiaisella jo kello 6, kun työmatkalaiset kiirehtivät juniin
Perjantaisin ravintolan edessä tuoksuu savustettu liha, kun Fafa´s smokeryn Hjalte Karlsson parkkeeraa siihen peräkärrynsä ja pystyttää mustan telttansa. Lihakaupan lisäksi toiminta on laajentunut myös ravintola-alan puolelle. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.fi • www.jhvihannes.fi Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Järjestämme myös yksityistilaisuuksia ja pikkujouluvarauksia on tullut jo mukavasti. Yrittäjäntie 34, 01800 Klaukkala Puh. Ekku on viettänyt elämänsä ruoan parissa, vaikkakaan hän ei ole käynyt mitään ravintolaalan koulua. Vuonna 2012 avattiin Teurastamon alueella uuden aallon lihakauppa, Teurastamon Portti, josta saa tutun lihakaupan valikoiman lisäksi herkullista kotiruokalounasta sekä Josperhiiligrillissä valmistettuja lihaisia herkkuja. 020 755 9890 kauppahalli@roslund.fi TEURASTAMON PORTTI Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. Sitten olen saanut ravintoloissa työskennellä hyvien kokkien opastuksessa. Nykyisin rakennuksessa toimivat myös ravintolat Provencale ja Pikku Buddha sekä Star Pizza. Ekku kertoo valmistaneensa usein kauppojen edessä loimulohta ja joulun alla hän aikoo valmistaa sitä myös uuden ravintolansa edessä, jolloin tuoksut pysäyttävät työmatkalaiset. l Skippie´s Sport Bar & Diner avasi ovensa kauppakeskus Volmarissa. Vanhatalvitie 13-15 00580 Helsinki Puh: 09 730 603 www.ararat-bazaar.com info.araratbazaar@gmail.com mape 09:00 20:00 la 09:00 18:00 su 12:00 18:00 Vihreä Chili Punainen chili Basilika Korianteri Minttu Persilja Lampaan Jauheliha 10% Karitsan Potka Naudan Sisäpaisti Naudan Ulko le Karitsan Paisti Naudan Jauheliha 20% Oliiviöljy Bulgur Couscous Rypsiöljy Jasmin Riisi Basmati Riisi 6,99 € 7,99 € 11,99 € 8,99 € 10,99 € 8,99 € /kg /kg /kg /kg /kg /kg 8,99 € 8,99 € 12,90 € 11,90 € 11,90 € 4,99 /kg /kg /kg /kg /kg /kg 19,90 € 9,90 € 35,90 € 43,90 € 14,90 € 12,90 5L 5kg 20kg 20kg 5kg 10L Palveleva tukkuliike Pirkanmaalla ja Hämeessä. Tavoitat meidät aina. – Vanhempani olivat T-kauppiaita ja sen jälkeen olen työskennellyt kavereitten K-kaupoissa lihaja kalaosastoilla. Aloin pitää palkkatyön ohella omaa pitopalvelua. TERVETULOA ASIOIMAAN ROSLUNDILLE! ROSLUND HIETALAHTI Hietalahden kauppahalli Lönnrotinkatu 34 00180 Helsinki Puh. Rakennus tehtiin kauppahalliksi 30 vuotta sitten, mutta se ei menestynyt kauppahallina. 020 755 9895 teurastamonportti@roslund.fi Ruoan tuoksuilla lisää kysyntää – Olemme aloittaneet ruokatoimitukset myös keravalaisiin yrityksiin. Kesäksi avaamme terassin, jossa on 30 istumapaikkaa, suunnittelee Ekku ja hän kertoo painonsa pudonneen ravintolan kunnostuksen ja alkukiireiden aikana 10 kiloa. Vuoden 2013 alussa avattiin samalla konseptilla toimiva lihakauppa/ravintola uusittuun Hietalahden halliin. | Tukkutori | 6 | 2015 | 5. Lihakauppa Roslund on vuonna 1935 perustettu perheyritys ja tänä päivänä yrityksen palveluksessa toimii jo neljäs sukupolvi
Uuden kaupan suunnitteluun pääsin mukaan jo elokuun alussa. Viime keväänä Aleksi palasi Suomeen ja kuuli Keskon suunnittelevan uutta testikauppaa. Kauppa on avara ja asiakas näkee yhdellä silmäyksellä, missä mikäkin tuoteryhmä on. Makustamossa on aina tarjolla kahvia ja muita maistiaisia. Aleksi kaipasi uusia kokemuksia ja hän lähti keväällä 2012 Pietariin K-ruokakauppoihin. Aleksille on nuoresta iästä (28 v.) huolimatta kertynyt paljon kokemusta kaupasta ja erilaisista toimintaympäristöistä. Minulle kävi hyvä tuuri, sillä hakijoita oli 700 ja pääsin 13 valitun joukkoon. – Aloitin kauppiaana lokakuun alussa, jolloin hoidin samoissa tiloissa olleen K-supermarketin loppuunmyynnin. Ensimmäisen vuoden hän ravasi viikonlopuiksi Suomeen ja sitten asettui kahdeksi vuodeksi Pietariin. Ajatus muuttui ja menin ammattikorkeakouluun, mutta se ei maistunut ja lähdin Amerikkaan hotellihommiin. Toisaalta käytännön kokemus puuttuu, myöntää Aleksi. Aleksi tekee kauppaa uudella mallilla Aleksi Tapani laittaa itse hevi-osastoa kuntoon. – Kauppiaana saa opetella monta uutta asiaa. Nyt näkee, että on helppo piirtää kynällä, mutta kun suunnitelman vie käytäntöön, on se oma tarinansa, kuvailee Aleksi. Se oli mielenkiintoista aikaa. Aleksi Tapani valittiin K-ryhmän testikaupan kauppiaaksi. Sieltä sain hyvää oppia asiakaspalveluun. Uusi testikauppa avattiin marraskuun 5. Hyvää palautetta on tullut, kuin 90 prosenttia vastaajista on pitänyt kauppaa erittäin hyvänä tai hyvänä. Puolen vuoden kuluttua Aleksi palasi kotimaahan ja suoritti AMK-opinnot loppuun 2010. – Kun tämä on ensimmäinen kauppani, minulla ei ole ennakkoluuloja. – Olin haaveillut kauppiasurasta ja hain Keskon K-Trainee -ohjelmaan. K -Myllypuro on Aleksi Tapanin ensimmäinen kauppa. Hän on maatilan poika Laitilasta, ja lukion jälkeen hän suoritti asepalvelun laskuvarjojääkäreissä. Palvelutiskin sijaan on tuoretta kalaa pakattuna. päivänä Helsingin Myllypuroon. Asiakkaat päättävät, miten kauppa, sen valikoimat ja palvelut kehittyvät. Kauppias onkin useimmiten ensimmäinen ihminen, jonka asiakkaat kaupassa kohtaavat. Tähän koukkuun Aleksi päätti tarttua. – Kauppa suunniteltiin puhtaalta pöydältä. Oppia Amerikasta ja Pietarista – Olin siihen saakka ajatellut, että maanviljelijän ammatti on parasta, mitä voi olla. K-Myllypuro ei kuulu mihinkään K-ruokakaupan ketjuista, vaan siellä kokeillaan erilaisia konsepteja. 6 | Tukkutori | 6 | 2015 |. Suoritin kauppaharjoittelun Pohjanmaalla. – Avasimme siellä kauppoja kovaan tahtiin. Konsepti elää palautteen mukaan Aleksi toteaa, että on helppoa antaa sivusta neuvoja, mutta kun itselle tulee kauppiaan ohjaimet, pelin luonne muuttuu. On palkitsevaa, kun saa suunnittelun lisäksi toteuttaa suunnitelmansa
– Markkinoin kauppaa kohdistetusti lähiseudun asiakkaille facebookissa. Iloiset opasteet luovat ilmettä kauppaan. – Muutamme ketterästi konseptia asiakaspalautteen mukaisesti. Tekeminen on kuitenkin suunnitelmallista, mutta rentoa. – Palvelutiskin paikalla meillä on maistatuspiste. K-Myllypuroa vastapäätä on suuri S-market. Olen siinä kaiken aikaa läsnä ja pystyn reagoimaan viesteihin nopeasti. Tuorepuolen osuus on suurempi kuin aikaisemmin ja ei-syötävien tuotteiden osuus on minimissään. Työntekijöillä ja Ruokakeskolla on keskeinen rooli kaupan menestyksessä. Kauppa on avara ja kerralla hahmotettavissa, sillä hyllystöjen yli voi nähdä. Asiakas tulee suoraan myyntitilaan, sillä kassalinjan erottavia portteja ei ole. – Oma ajatukseni on, että hevi on meidän juttu ja siihen panostamme. Aiomme tehdä myös paljon marjakauppaa ja olen valmis ottamaan siinä riskiä, suunnittelee Aleksi jo ensi kesää. – Asun kaupan yläkerrassa kuten vanhan ajan kauppias, joten olen aina tavoitettavissa. Aleksi tekee pitkää päivää myymälässä ja on asiakkaiden tavattavissa. Pikkujoulupöydän takuuvarma hitti – Wanhanajan Lihapiirakka! Lämmitystä vaille valmis, lihaisan mehevä retroherkku Lagerblad Foodsilta! www.kylmanen.fi Myssyfarmin kylmäpuristettu luomurypsiöljy, 3 L ”Tuotteen maku on valovuoden edellä kilpailijoita” – tuomaristossa istunut keittiömestari Ilari Paananen Tilaukset, hinnastot ja toimitustavat: Isäntä Janne Rauhansuu 0500 533 408 isanta@myssyfarmi.fi • www.myssypellolta.fi Palvelussa olemme onnistuneet. Tämä ei ole yhden miehen show, painottaa Aleksi. Puutteena asiakkaat ovat kokeneet palvelutiskin puuttumisen, kun aiemmin kauppa tunnettiin hyvänä kalakauppana. Kauppaan pääsee sekä kadulta että hissillä paikoitushallista. Asiakasraati on ollut mukana jo kaupan suunnittelussa ja parhaiden asiakkaiden illoissa keskustellaan kaupan edelleen kehittämisestä. Maistatamme erilaisia kahvimerkkejä, vaikka Juhla Mokassakaan ei mitään vikaa ole. – Meillä on pakattuna tuoretta kalaa. l K-Myllypuro ei kuulu mihinkään K-ruokaketjuun ja kaupan erilaisuus ilmenee ulkopuoleltakin. Asiakkaiden iholle Aleksi pyrkii olemaan asiakkaiden iholla. | Tukkutori | 6 | 2015 | 7. Vain kilometrin päässä on valtaisa Itis-kauppakeskus, joten kirittäjiä nuorelle kauppiaalle riittää. Se tulee kylmäketjussa ja voi olla laadultaan paljon parempaa kuin ennen, mutta sitä on vaikea kertoa asiakkaille, harmittelee Aleksi. Siinä on tarjolla aamusta iltaan myös kahvia. – Kauppakonsepti on uusi ja erilainen. VAALAN JUUSTOLA Jälkiruokaherkku Erätuli juustoleivästä Erätuli juustoleipä – siinä maistuu lähitilan maito! Vaalan Juustola Oy Puusepäntie 4, 91700 Vaala myynti@vaalanjuustola.fi puhelin 044 512 1712 www.vaalanjuustola.fi www.lagerbladfoods.fi LAGERBLAD WANHANAJAN LIHAPIIRAKKA 0,5 KG EAN 6405263062019 VÄHÄLAKTOOSINEN
Laatuvastuu-järjestelmän kriteeristö edellyttää, että sianliha on kansallisen laatujärjestelmän mukaan tuotettu. Eläinlääkärit vierailevat säännöllisesti tiloilla ja järjestelmä on läpinäkyvä. Ruotsissa on vain muutama kymmenen tilaa sertifioinnin piirissä ja Hollannissa vain pieni prosentti tuotannosta. O hjelmapäällikkö Antti Lauslahti tekee tunnetuksi suomalaisen sianlihatuotannon vastuullisuutta. julkaistussa Oikeutta eläimille -järjestön videoissa näytettiin, että joissakin teurastamoissa teuraseläimiä kohdellaan väkivaltaisesti. Jos jollakin tilalla on poikkeava tilanne, tiedetään, mitä tehdään. Lihasialle taataan 0,9 neliötä, kun EU:ssa minimi on 0,65 neliötä. – Vastuullisuus on jäljitettävyyttä. Antti Lauslahti pitää valitetten kasvattaminen, toteaa Antti Lauslahti. – Eläinten hyvinvointi voidaan ottaa keskusteluun ja miettiä siihen mittareita. Antti Lauslahti toteaa Laatuvastuu-merkin tuovan mielenrauhaa ostajalle. Sianlihantuotannosta 95 prosenttia kuuluu laatuvastuu-järjestelmän piiriin. Laatuvastuu käsittää eläinten terveyden ja tuoteturvallisuuden. Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa. Antti Lauslahti on Reilua.fi Oy:n toimitusjohtaja ja hän toimii Laatuvastuu-hankkeen ohjelmapäällikkönä. Suomisialla on saparo Suomalainen possu voi hyvin. Tautia esiintyy Suomen lähialueilla ja uhka taudin leviämisestä Suomeen on kasvanut. Salmonella on Suomessa kurissa. Eläinten hyvinvointi kiinnostaa Ylen MOT-ohjelmassa 26.10. – Ymmärrän eläinsuojelijoiden lähtökohdan ja heillä on oikeus mielipiteeseen. Laatujärjestelmän tulee puolestaan olla sertifioitu, minkä todentaa Bureau Veritas. l Afrikkalainen sikarutto vaarana Afrikkalainen sikarutto on sikojen ja villisikojen helposti leviävä verenvuotokuumetauti, jonka aiheuttaa asfivirus. – Suomessa eläinten terveys on maailman kärkeä. Suomen lähialueella afrikkalaista sikaruttoa todettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 Pietarin lähellä sijaitsevalla sikatilalla. Kuvamateriaalissa ei kuitenkaan ollut sikatiloja kuten 2008 salakuvatuissa videoissa. Laatuvastuu kattaa alkutuotannon tiloilta teurastamolle saakka. Kun koko ketju alkutuotannosta lopputuotteisiin on integroitu, voidaan takaisinveto toteuttaa. Meillä laatujärjestelmään kuuluu 1400 sikatilaa ja 95 % tuotannosta, iloitsee Lauslahti ja pitää selvänä sitä, että Suomeen tuotavat lihaerät eivät ole laatujärjestelmän mukaan tuotettuja. Sitä kaupallistetaan Laatuvastuuhankkeella, johon on saatu EU:n menekinedistämisrahaa. Eläintuotannon inhimillistämiseen ei kuitenkaan ole tarvetta mennä, sillä kyseessä on tuotantoeläin8 | Tukkutori | 6 | 2015 |. – Laatuvastuu pohjautuu sikojen terveydenhuoltoja seurantajärjestelmä Sikavaan. Laatuvastuu-merkinnällä olevan kinkun alkuperä tiedetään, sillä teollisuuden omat laatujärjestelmät on linkitetty alkutuotannon laatuvastuujärjestelmään. Lainsäädäntöä tiukemmat vaatimukset Vastuullisen sianlihantuotannon laatukriteeristö on viritetty lainsäädännön edellytyksiä korkeammalle tasolle. Sen avulla tieto kulkee tilan, teollisuuden ja eläinlääkärien välillä, kiittelee Lauslahti Sikavan ylläpitäjää Eläinten terveys ETT ry:tä. Siitä osoituksena on saparo. Saparo on hyvinvoinnin mittari, sillä stressaantuneet siat näykkivät saparoa, selvittää Antti Lauslahti. Suomessa sialta ei typistetä saparoa, sillä se on hyvinvoinnin mittari. Luomusialla tulee olla 1,2 neliötä tilaa. Järjestelmä itsessään kehittää myös eläinten hyvinvointia, kun huolehditaan siitä, että eläin ei kärsi. Laatuvastuu-järjestelmään kuuluvat sikalat ovat sitoutuneet antamaan eläimille enemmän tilaa kuin lainsäädäntö edellyttää. Mikäli tilalla toimitaan edesvastuuttomasti, pudotetaan se järjestelmästä pois. – Mikä muu voisi lisätä uskottavuutta niin kuin laatuvastuu-järjestelmä. Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmiseen. – Se on meillä itsestään selvyys, mutta muualla on tapana typistää saparo. Evira kontrolloi sitä, että jäljitettävyys on taattu, vakuuttaa Lauslahti. tavana sitä, että yksittäinen törttöilijä voi pilata koko toimialan mainetta. Vuoden 2014 aikana afrikkalainen sikarutto levisi Liettuaan, Latviaan, Puolaan ja Viroon. Jo lainsäädäntö edellyttää, että suomalaisella sialla tulee olla saparo. Vuoden 2015 aikana kaikissa näissä maissa on tartuntoja todettu sekä kotisioissa että villisioissa. Eläintaudit pyritään ennaltaehkäisemään. – Varmasti muissakin maissa on hyviä laatujärjestelmiä, mutta Suomessa poikkeuksellista on sen kattavuus. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on pari vuotta sitten myöntänyt Sikavalle kansallisen laatujärjestelmän statuksen
Hän jäi eläkkeelle myyntialan hommista muutama vuosi sitten. Kaikkiaan lehdestä on ilmestynyt 65 numeroa, jotka kaikki on luettavissa Lehtiluukku.fi -palvelussa. Tekemisen puute kotona ja kiinnostus ruoanlaittoon veivät hänet katuruokayrittäjäksi vuonna 2013. Tarve kulkee myös toisin päin, sillä kauppa tarvitsee hyviä tavarantoimittajia. – Tukkutori-lehdestä on vuosien saatossa tullut valtakunnallinen lehti, joka on yhdistänyt tukkukauppojen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat, kertoo päätoimittaja Jouko Tikkanen. Fafa´s smokery BBQ:n yrittäjä Hjalte Karlsson on isoisä eli fafa toisella kotimaisella. – Olen näissä hommissa sydän – ei raha – edellä. Fafan valmistuslistalla on kymmenkunta BBQ-lihatuotetta sekä porsaasta että naudasta. Fafa ottaa asiakkaiden huomion iloisella puheella. – Terveystarkastaja huomautti, että en ole jättänyt ilmoitusta toimistani. Meinasin lopettaa, mutta hän toppuutteli, ettei hän sitä tarkoita. – Smoukkaus sai alkunsa Turun saariston mökillä, jossa innostuin savustamaan paahtopaistia avotulella nuotiossa. Jotta kilpailussa pärjätään, tulee yhteistyön toimia ja kaikkien osapuolten kannattaa olla hyvää pataa keskenään. Reseptit ja ravintoloissa syödyt ruoat ovat jalostuneet kokeilujen kautta hänen omiksi herkuikseen. Fafan savustamoyrittäjäksi lähtö oli spontaani päätös. Pisimmillään Black Angus -härkää savustetaan parikymmentä tuntia noin sadassa asteessa. Hjalte käy savustamassa kerran viikossa Keravan ja Tuusulan kauppojen ja ravintoloiden edustalla ja toimii samalla sisäänheittäjänä näihin paikkoihin. Jo kaksi yrittäjää on mukana toiminnassa. Hyvää Pataa -lehti ilmestyy ensi vuonna 6 kertaa. Fafa otti uuden lähdön savustushommiin kehittämällään puisella savustusvaunulla, jossa lämpötila ei laske räntäsateellakaan. Hän lähti liikkeelle offset smoker -tyypin savustamolla, mutta metallisena se jäähtyi sateella nopeasti eikä siihen mahtunut kuin 30 kiloa kerralla. Savustusta jopa yli 20 tuntia – Helsinki on vielä koluamaton paikka, viittaa Fafa markkinointimahdollisuuksiin. Hjaltella on kuitenkin bisnes mielessä, sillä hän rakentaa Fafa´s smokery BBQ:sta brändiä ja siihen franchising-yrittäjien ketjua. Ruokaketju voi olla lyhytkin, suoraan pientuottajalta kaupan hyllyyn. Fafa jakaa auliisti maistiaisia ja saa ihastelevia kommentteja. Monia nimivaihtoehtoja on makusteltu, ja parhaimmalta maistuu ”Hyvää pataa”. Toki hänen tummanpuhuva ja metalliheloilla koristeltu smoker-vaunu ja kypsyvän lihan savuinen tuoksu herättävät jo kaukaa ihmisten mielenkiinnon. – Alkutuottaja tarvitsee jalostavaa teollisuutta ja elintarviketeollisuus kauppaa. L apsuudesta lähtien olen laittanut ruokaa porukoille. Lehden ilmoitusmyynnistä vastaa Hannele Iskala, puh. Nyt hän on kuitenkin jo ilmoittautunut Karhupuiston joulumarkkinoille. Minä en tarvitse palkkaa, sillä pärjään eläkkeelläni. Sisarlehti Puutarha-Sanomat käsittelee vihanneksia, marjoja, perunaa ja hedelmiä. Myös kukat säilyvät juttujen aiheina. Tikkasen mukaan nimi kuvastaa sitä yhteistyötä, jota ruokaketjussa tehdään. Pidän tiukat laatukriteerit ja yrittäjien tulee ostaa lihat tietystä paikasta. Liha kypsyi hitaasti miedossa lämmössä ja maistui kavereillekin punaviinin kanssa. 044-355 4304, hannele.iskala@tukkutori.eu l Tukkutorilehti uudistuu Uusi lehti on Hyvää Pataa | Tukkutori | 6 | 2015 | 9. l Fafan savustamosta franchisingketju Hjalte Karlsson on tuonut savustusvaununsa keravalaisen ravintolan eteen. Nyt hymynaamat ovat tulleet ja kiitosta siitä, että paikat ovat puhtaat, iloitsee Hjalte. – Brändin rakentaminen on kuin hoitaisi pientä lasta. Hjalten iltalukemista ovat olleet keittokirjat maailmalta. Ensimmäisessä numerossa oli silloisen pääministeri Matti Vanhasen tervehdys, jossa hän toivotti menestystä Tukkutori-alueen yrityksille, niiden yhteistyölle ja uudelle Tukkutori-lehdelle. – On tullut aika vaihtaa myös lehden nimeä. Kaverit nauroivat että ”hullu”, kun eläkkeelle jäätyäni kerroin aikeesta ryhtyä yrittäjäksi. Lamppu syttyi, kun huomasin, että ihmiset tulevat hyvästä ruoasta onnelliseksi, sanoo Hjalte Karlsson. T ukkutori-lehti on ilmestynyt nyt 10 vuoden ajan. – Kaikkein kiinnostavimmiksi jutuiksi on koettu yrittäjätarinat. Niitä tulee olemaan useita jokaisessa Hyvää Pataa -lehdessä, lupaa päätoimittaja. Hyvää Pataa -lehti tulee käsittelemään kaikkia ruokakaupoissa ja ravintoloissa tarvittavia tuotteita. Apuna rakentamisessa oli nuorista sukulaismiehistä koostuva tiimi. Savu tulee tammija hikkoripuun lastuista. Hjaltea on kiinnostanut erityisesti Street Food ja Food Truck -kulttuuri sekä Amerikan etelävaltioiden Barbecue eli ”low & slow” -kypsennysmenetelmä. Se syntyi Helsingin Tukkutorilla, mistä lehti sai myös nimensä
Suppilog on monipuolinen kaksisuuntainen kaupankäyntialusta ja tilausjärjestelmä. Suppilog on digitaalinen tukku, jonka toimintamalli tuo jakamistalouden hyödyt yritysten väliseen tavarakauppaan. R uoka-alan tukkukaupan digitalisoimiseksi on tehty monta hanketta ja yritystä. Tarjoamme ainoastaan digitaalisen alustan, jolla kauppaa käydään, selvittää Harri. Myyjät siirtävät osan saamistaan hyödyistä asiakkailleen, jolloin kahdenkeskinen kaupankäynti tulee entistä kannattavammaksi. Suppilog Oy voi tuoda ratkaisun pientoimittajien ja ruokakaupan sekä ravintolan väliseen kohtaamisongelmaan. Tuotteiden brändit tulevat esille ja mediakalenterin avulla myyjä voi informoida reaaliaikaisesti mainoskampanjasta ostajaa, jotta hän voi varautua lisämyyntiin. – Suppilogin kehittäminen lähti oman apteekkialan firman ongelmien ratkomisesta, kertoo yrityksen perustaja Harri Eskelin, joka on taustaltaan proviisori. Edellistä kuvaavan Suppilog -nimen Harri keksi koodarikaverinsa kanssa kerätessään suppilovahveroita neljä vuotta sitten. Tänä vuonna mukaan ovat tulleet ravintoloille ja päivittäistavarakaupalle tuotteitaan tarjoavat yritykset. Emme omista mitään tavaraa tai varastoa. Vuodenvaihteessa Suppilog avaa kylmäkuljetuslogistiikan, jolloin pienvalmistajien juustot voisivat saada jakelukanavan. Nyt siihen on tarttunut apteekkialan kaupankäynnissä kannuksensa hankkinut Suppilog Oy. – Vuodenvaihteessa aukeaa kylmäketjulogistiikka ja myös pakasteiden tilaus sekä toimitus tulevat mahdollisiksi oikean logistiikkakumppanin löydyttyä, lupaa Eskelin. Suppilogin komissio on hyvin pieni prosentuaalinen osuus nettomyynnistä. – Myyjänä voi olla iso tai pieni yritys, mutta myös tukkukauppias, joka voi laajentaa asiakaskuntaansa. Yksi jakelijoista on Schenker, joka kerää samaan tilaukseen usean toimittajan tavarat ja jolloin kutakin tavarantoimittajaa veloitetaan rahdista vain sen oman osuuden verran. – Suppilog suojelee suomalaista kaupankäyntiä, jonka yksi suurimmista uhista on varmasti kansainvälinen suora kuluttajaverkkokauppa. Harri Eskelin sanoo, että Suppilogista on suuria hyötyjä myyjälle, sillä se vähentää myynnin kustannuksia. – Suppilog toimii kuten verkkokauppa olematta kuitenkaan itse verkkokauppa. Pienpanimoille suuret edut – Myyjä voi määrittää Suppilogissa hinnat ja määräalennukset asiakaskohtaisesti. 10 | Tukkutori | 6 | 2015 |. Suppilog on kuin pelialan startup-yritys. Apteekkitoimialan lisäksi yritysten välistä kauppaa tehdään jo nyt parilla kymmenellä toimialalla. Eskelin näkee suurena hyötynä logistiikkakulujen jakamisen. Näin kaupan hyllyyn voitaisiin saada yksilöllinen pientoimittajien tuotevalikoima edullisin kustannuksin. Kylmäketju avautuu vuodenvaihteessa Yrityksen toiminta käynnistyi kevättalvella 2012. – Ajatuksena on, että kun paljon firmoja saadaan tarjoamaan samaan tuutin kautta, niin isolla massalla saadaan logistiikkakulut jaettua. Se on 72 osakkaan yritys, jonka omistajina olevat myynnin-, markkinoinnin, koodaamisen ja taloushallinnon ammattilaiset ovat liki talkootyönä luoneet. Ostajille järjestelmä on ilmainen, he maksavat vain tuotteet Suppilog tuo lähiruoan framille Hyödyt pursuavat yhteisestä suppilosta Harri Eskelin on Suppilogin perustaja ja hän aikoo pitää yrityksen omistuksen Suomessa
– Yritysten väliset sopimuskustannukset ovat olleet tärkein syy, miksi yritysten välinen yhteistyö on ollut niin rajoittunutta. – He voivat ostaa tuotteet suoraan kauppaansa Suppilogista. – Digitalisaatio tarjoaa myös tukkukaupalle mahdollisuuksia ja isoja hyötyjä. Tukkukaupan tulee uudistua Suppilogin järjestelmä on edistyksellinen. Vuonna 2030 olemme Pihlannon mukaan terveempiä, koska syömme nykyistä vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia. Suppilogin myötä sopimuskustannukset tippuvat, kun neuvotteluja ei tarvitse enää käydä ja kaikilla on sama sopimus. – Hankkeen tavoitteena on kasvattaa Suomen valkuaisomavaraisuutta 20 prosentista 60 prosenttiin. Jos Luonnonvarakeskuksen (Luke) koordinoiman ScenoProt-hankkeen visio toteutuu, vuonna 2030 ruoantuotantomme ei enää ole riippuvainen muutamasta brasilialaisesta suuryrityksestä. l | Tukkutori | 6 | 2015 | 11. Suppilog on vielä mahdollisuuksiensa alussa. Toivasen, jonka tausta on kansainvälisessä myynnissä ja markkinoinnissa. Toivanen. – Suppilog mahdollistaa jopa liiketoiminnan ydinprosessien kuten myynnin ja logistiikan jakamisen kustannustehokkaasti, sanoo Toivanen ja hän uskoo, että tulevaisuuden menestyjäyritysten voitto maksimoituu jakamalla asiakashankintaja logistiikkakustannukset. Ja tämähän ei tue kuluttamisen yksilöllistymistä, toteaa Toivanen. Yhteislogistiikan johdosta partnerimme toimittavat tuotteet kauppaan tehokkaasti ja joustavasti. l sekä mahdolliset toimituskustannukset pienten tilausten osalta. – Suppilog luo mahdollisuuden ostaa kootusti yhdestä paikasta suoraan eri myyjiltä ja siten se vähentää vähittäiskaupan ostokustannuksia. Eskelin kertoo, että pienpanimot ovat löytäneet Suppilogin jo hyvin ja siitä on ollut niille suuri hyöty, kun logistiikkakustannukset on saatu jaettua panimoiden kesken. Sama muutos pitää saada aikaan koko Euroopassa, sillä soijanviljely tuhoaa sademetsäalueita Brasiliassa, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta, kertoo hankejohtaja, erikoistutkija Anne Pihlanto Lukesta. Valkuaisomavaraisuutta pyritään kasvattamaan kehittämällä elintarvikkeita, joissa proteiinia on saatu uusista lähteistä, kuten hyönteisiä ja sieniä tuottamalla ja prosessoimalla uusia kasviraaka-aineita käyttökelpoisempaan muotoon. Jos tukkukauppa ei näitä hyödynnä, voi tulevaisuudessa tulla isoja haasteita. Kaupan asiakkaille yksilöllistä tarjontaa – Mitä hajautuneemmaksi kuluttaminen ja sitä myöten hyllyvalikoima kaupassa menee, sitä suuremmat ovat kaupan kustannukset ja siten kannattavuuspaineet. Näin saadaan edustajakulut jaettua, kertoo Eskelin ja korostaa yhdessä tekemisen etuja. Kansainvälistyminen on ovella Suppilog on palkannut toimitusjohtajaksi Petri S. – Koska järjestelmä on kaksisuuntainen, myös myyjät voivat poimia asiakasvalikoimasta yritykset, joille haluavat myydä. – Hankkeessa kehiteltävät elintarvikkeet tuotteistetaan niin, että kuluttaja pitävät niistä ja ne ovat tunnettuja brändejä maailmalla, Pihlanto sanoo. Messuilla 99 prosenttia ihmisistä on ollut kiinToimitusjohtaja Petri S. Myyjät voivat palkata yhteisen edustajan, joka voi käydä asiakkaitten luona. Toivasen tausta on kansainvälisessä käyttötavarakaupassa ja hänen tavoitteenaan on johtaa Suppilogin järjestelmän sekä toimintamallin monistaminen maailmalle. Rahoituskierros on nyt menossa henkilöresurssien mahdollistamiseksi ja vielä nopeamman laajentumisen aikaansaamiseksi, myös ulkomaille. Ravintolanäkymässä voidaan alkoholitarjonta näyttää kunkin asiakkaan anniskeluoikeuksien mukaisesti. Ei kalliita listausprosesseja ja läpikulkua pääkonttorin kiinteiden kulujen massan läpi, ei sitoutuneita pääomia varastoihin eikä kaupan omia logistiikkakustannuksia. Suurin osa ruokalautasellamme olevasta proteiinista on tällä hetkellä peräisin Brasiliasta, sillä tuotantoeläinten valkuaisrehu on pääosin siellä kasvatettua soijaa. – Koko perinteisen prosessin kiinteät kustannukset on ohitettu, kaupan mahdollisuus palvella asiakkaitaan paranee ja hyllystä löytyvät juuri ne minulle tärkeät tuotteet järkevään hintaan, kuvailee toimitusjohtaja Petri S. Hylly on jaettava entistä useamman brändin kesken, volyymi per tuote tippuu ja raskaan, suurille brändeille optimoidun tuotehallintaprosessin takia pienien brändien hintakilpailukyky hyllyssä heikkenee. Toivanen sanoo oppineensa uransa aikana, että todella menestyvät yritykset ovat ymmärtäneet rakentaa liiketoimintansa vallitseville megatrendeille. – Emme tiedä vastaavaa systeemiä olevan muualla, mutta suojaa antaa toimintamallimme, joka pohjautuu pieniin kiinteisiin kuluihin ja hyvin matalaan komissioon. nostuneita, mutta emme ole ehtineet edes kaikkia tavata. Mukana on jo yli 200 myyjäyritystä sekä muutama tuhat ostajayritystä. Hänen roolinsa on viedä Suppilog kohti maailmanvalloitusta. Tuotekohtaisia kauppoja järjestelmän kautta on tehty runsaat pari sataa tuhatta ja läpivirtauksen taso on nyt 5 miljoonaa euroa. Myyjä voi tarkastella esimerkiksi karttanäkymästä, missä päin Suomea tuotteet myyvät hyvin ja missä myynti on heikompaa, jolloin hän voi kohdistaa myyntiponnistuksia haluamalleen alueelle. – Digitalisaatio on kiistatta megatrendi, mutta Suppilogin menestyksen kannalta toinen keskeinen megatrendi on hieman yllättäen individualisaatio. Viimeiset kvartaalikasvut ovat olleet 45 prosenttia. Lähiproteiinia lautaselle I hmisravinnoksi ja eläinten rehuksi saadaan vuonna 2030 proteiinia uusista lähteistä, jotka eivät kiihdytä ilmastonmuutosta ja löytyvät läheltä kuluttajaa. Harri Eskelin sanoo yrityksen suurimpana uhkana olevan ajan. Eskelin sanoo, että digitalisaatio muuttaa tukkukaupan täysin ja kutsuu kaikkia tukkukaupan toimijoita Suppilogekosysteemiin mukaan. Toivasen mukaan kauppias ja hänen henkilökuntansa tietävät parhaiten asiakkaiden tarpeet. – Meidän ekosysteemissämme, jossa markkinoijat myyvät tuotteensa suoraan vähittäiskaupalle, kaupan kustannusta on helppo madaltaa. – Perinteisen tukkukaupan kautta myytäessä yrittäjä ei välttämättä edes tiedä, mihin tavara lopulta menee
29 € 12 | Tukkutori | 6 | 2015 |. – Laajasta valikoimasta pitää osata valita ne tuotteet, jotka käyvät kaupaksi Suomessa. Tarvikkeet hankitaan hollantilaisesta tukkuliikkeestä. Hyvä esillepano on koristekaupan edellytys Tuhti pöytäkalenteri, koko A5, sivuja 222, kierreselkä, tuplakannet, runsaasti muistiinpanotilaa, sidontamalli jokaiselle viikolle, juhlasidonta. Nyt ei tarvitse ratkoa toisten ongelmia, kuten sosiaalipuolella joutui tekemään, toteaa tukkumyyjä Heidi Virtala tyytyväisenä ammatinvaihdokseensa. Toimitukset heti kalenterin ilmestyttyä. Viihdyn asiakkaiden parissa hyvin. Heidi kertoo valikoimaa olevaa ruukuista glittertikkuihin ja poronpäihin. Hän korostaa, että sisustustarvikkeissa myös värit ovat tärkeitä. Laita kalenterien lasku verotukseen tulonhankkimisvähennyksinä, ota ALV:t pois! Kukkakauppakalenteri 2016 . l Heidi Virtala vastaa Kukkatoimituksen tarvikekaupasta. Pääkaupunkiseudulle on kysyntää erilaisemmille tuotteille kuin maakunnissa, kertoo Heidi. Kukkakauppiaille, kukkien suoramyyjille Tilaa joululahjaksi asiakkaillesi ja työntekijöillesi Sisältää mm. klo 8–16) tai sähköpostilla: asiakaspalvelu@tukkutori.eu. Heidi tuli Helsingin Kukkatoimituksen palvelukseen kaksi vuotta sitten. Hinta 29 € , kun tilaat useamman ei postituskuluja Kukkakauppakalenteri 2016 ilmestyy pian Tilaa ammattilaiskalenteri nyt. Heidi on ollut valitsemassa joulumyyntiin tulevat tuotteet jo tammikuussa. Esillepanot ovat malleina kukkakauppiaille, jotka saavat niistä valmiita myynti-ideoita omaan kauppaansa. Minun sisällä taitaa asua pieni myyntimies. mallisidontatyön joka viikolle, kesäkukkien uutuudet, kukkien nimistön, talouslaskennan pohjat. – Meidän valikoima on erilaista – elämyksellistä – ja enkä tiedä muualla Suomessa olevan samanlaisia tuotteita myynnissä. O n tärkeää, että sisustustuotteet laitetaan viimeisen päälle hyvin esille. 010 387 0880 (ark. Tarvikekaupasta vastaava Heidi Virtala onkin syystä tyytyväinen. Heidi Virtala tunnustautuu kontrollifriikiksi, kun hän haluaa miettiä esillepanon loppuun asti ja antaa vielä sille viimeisen silauksen. Kukkatoimituksen muiden konttoreiden asiakkaat voivat valita sisustustarvikkeet netistä ja saada toimituksen seuraavalla viikolla. Hän sanoi palkanneensa minut luonteen takia. – Olen aina ollut kiinnostunut sisustuksesta. Kotilaisen Jussi tutki sosiaalialan todistukseni tarkoin ja otti riskin. – Minulla ei ollut mitään taustaa kukkakauppa-alalle, vaan tulin tänne sosiaalialalta. Tilaukset asiakaspalvelustamme puh. Helsingin Kukkatoimituksen Tukkutorin myymälässä on sisustustarvikkeiden kauppa käynyt mainiosti
Saa tuulettaa, rohkaisi Jouni. Ei puhuta lamasta, sillä kukkia käytetään edelleen. Kukkien myynnin volyymin painopiste on siirtynyt marketteihin, mitä Jouni ei suostu ajattelemaan negatiivisesti. Joulukukat Huiskulasta! Turku Espoo Helsinki Hämeenlinna Iisalmi Jyväskylä Lahti Savonlinna Tampere Vaasa Taimitukku Ketjuasiakkaat puh 020 790 7000 www.huiskula.fi/kauppiaat Kotimaiset kukat läheltä, Huiskulan puutarhalta. Jouni hakee rahkasammaleen synnyinpaikaltaan Kangasniemeltä. – Markettien myynti on arkipäiväistänyt kukkien ostamista, niistä on tullut käyttöhyödyke. | Tukkutori | 6 | 2015 | 13. Joulutähdet, tulppaanit, hyasintit, amaryllikset... Tehokkuutta työtapoihin Sitoessaan näytöskimppuja Jouni Seppänen varoitti yleisöä nysväämästä sidontatöitä liikaa. – Joka päivä markkinat jaetaan uudelleen. PALVELEVA KUKKATARVIKETUKKU Liikenteessä kolme tarvikeautoa. Sammaleen keruuseen tarvitaan maanomistajan lupa. Pitää kirkastaa liikeidea ja markkinointi. – Ei pidä ajatella, että vika on niissä, vaan meissä. Viestini on, että helpottakaa työprosesseja. On hyvä opetella täkkäämään kuvia Pinterestiin ja luomaan sanoja niiden taakse. On itsestä kiinni, että pystyy muuntumaan ja mukautumaan. – Käytetään kotimaisia kukkia. Laadukas verkkokauppa www.suomenkukkatarvike.fi Niko 044-4400 004 • Markku 0400-242 673 • Pauli 0400-242 674 J ouluajan tärkeimpiä kukkatöitä on jouluasetelmien teko. Lähituotanto on tärkeää, kehottaa Jouni. päivänä Tukkutorilla. – Työmenetelmiä kannattaa miettiä järkiperäisiksi. Rahkasammaleen solukko imee vettä. l Jouni Seppänen esiintyi Tukkutorilla SHT:n palvelutukussa. Jokapäiväinen kulutus hyödyttää myös erikoiskauppaa. – On välttämätöntä ymmärtää myös sosiaalista mediaa ja pyrittävä siihen mukaan. Oikotietä onneen ei ole, vaan on oivallettava itse. Jouni Seppäsen vinkit kukkakauppiaille Marraskuun aikana SHT-Interiör -palvelutukuissa oli joulumyyntitapahtumia. SHT-Tukku on tänä vuonna viettänyt 60-vuotisjuhlaa. – Se on hapanta ja desinfioivaa. Helsingin ja Espoon palvelutukkujen yhteinen tilaisuus pidettiin 11. Olemme usein liian konservatiivisia teknisessä toteutuksessa. Mukaan sosiaaliseen mediaan Jouni Seppänen peräänkuuluttaa kukkakauppa-alalle terävämpää asennetta kilpailuun, sillä kukkien kulutus ei mihinkään häviä. On oltava valmis radikaaleihinkin muutoksiin. – Kun sidontatyö asetetaan näytille kukkakauppaan, on tärkeää mille korkeudelle se laitetaan ja miltä korkeudelta sitä katsotaan. Jouni toteaa, että heillä on verkkokauppa ollut käytössä pari vuotta ja se on uudistanut myyntiä. Jouni Seppänen sanoo, että istutusastian koko tulee valita tarkkaan, ettei täytettä tarvitse tarpeettomasti laittaa, jolloin asetelmasta tulee painavampi ja kalliimpi. Jouni Seppäsen mukaan istutusmateriaaleista rahkasammal on paras. Mestarisitoja Jouni Seppänen esiintyi iltapäivän ajan nonstoppina tehden upeita sidontatöitä ja antaen vinkkejä. Usein pesien muovi voi olla rikkonainen ja rahkasammal imee ylimääräisen veden estäen sen valumista pöydälle. Ennen piti olla jokin syy ostaa kukkia, mutta nykyisin niitä voidaan ostaa muiden ostosten rinnalla
www.yrttiahlberg.. Sipoo Suomi TÄYDEN PALVELUN MARJAJA SIENITUKKU www.berrymasters.com Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. www.mestariperunat.. 09-753 1224 FR E S H FIS H Torin tuorein kalatukku 14 | Tukkutori | 6 | 2015 |. Kukkivaa Joulua! TAA TUSTI TU O R E Pudasjärvi Hermannin Rantatie 20, 00580 Helsinki tel: +358 (0)9 727 70 60 fax: +358 (0)9 727 70 630 www.lagerbladfoods.fi NIEMISEN PUUTARHA Tapani/0400-203 728 • Marko/040-562 8869 • Markku/0400-315 296 Hyvästä yhteistyöstä kiittäen! PAKKASMARJA OY 020 7099 570 020 7099 582 www.pakkasmarja.fi www.pohjolanperuna.. • www.henks.. Helsingin Tukkutorin henkilökunta Henk´s • Puh.+358 (0)45 2344499 info@henks.. www.pottumies.fi ROPAKONNOKKA OY Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. (09) 761 470 Fax. (09) 773 68 68 Hyvää joulua ja mainiota uutta vuotta! 82 vuotta tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
l Tuomaan Markkinat on avoinna Helsingin Senaatintorilla joka päivä 4.–22.12.2015 klo 11–20. | Tukkutori | 6 | 2015 | 15. O nnistuimme viime vuonna uudistamaan Tuomaan Markkinat samaan sarjaan muiden eurooppalaisten joulutorien kanssa. Helsingin uudessa vanhassa kaupungissa voi nauttia joulun tunnelmasta ulkoilmassa, hemmotella itseään herkuilla ja lämmitellä käsiään höyryävien glögitai kaakaomukien ympärillä, Eija Malin jatkaa. ASIAKASPALVELU puh. Valtaosa tuotteista on kotimaista käsityötä. Tuomaan markkinoilta joulutunnelmaa – Ruokapiha on yksi ehdoton ylpeydenaiheemme. Lehti tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita on saatavissa. TUKKUTORI 4041 0763 Painotuote Hakaniemen halli 00530 Helsinki Puh. Karuselli kyydittää kaikkia joulumielisiä maksutta aina markkinoiden aukioloaikaan. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@tukkutori.eu Taitto Markku Laitinen MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala Puh. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Ruokapihoilla viihdytään perjantaisin ja lauantaisin aina klo 22 saakka. 044-355 4304 hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali Painopaikka SLY-Lehtipainot Oy/ Kirjapaino Uusimaa ISSN 1796-5012 10. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ www.suomeniglu.fi Tamminen haluaa kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa hyvää joulua sekä uutta vuotta 2016! Vanha Talvitie 2-6 A 12 00580 Helsinki puh. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. 09 77 44 360 www.tilipiste.com VAALAN JUUSTOLA www.vaalanjuustola.fi ayriaistukku.fi Vuonna 2014 uudistunut ja yli 150 000 kävijää houkutellut joulutori Tuomaan Markkinat vastaa toiveisiin: tulevana juhlasesonkina joulutori on avoinna entistä pidempään ja mahdollisuuksia joulutunnelmointiin parannetaan entisestään. Viime vuonna suuren suosion saanut hollantilainen vanha karuselli palaa Tuomaan Markkinoille ainakin vielä tänä vuonna. 010 387 0880 TILAUSHINTA Vuonna 2015 tilaushinta on 35 euroa JAKELU 6 000 kpl ruokakaupoille, ravintoloille, kukkakaupoille ja tukuille Digitaalinen näköisversio www.tukkutori.eu 5€/ numero ILMESTYMINEN Tukkutori-lehti vaihtaa nimeä. Helsinkiläistä joulutunnelmaa saapuvat nostattamaan kalliolainen Kolmon3n ja Punavuoren suursuosikki Soil Wine Room. Helsinkiläiset Ruokapihat Suuren suosion saavuttanut Ruokapiha laajenee hieman ja saa uudet pääravintolatoimijat. Näiden lisäksi Ruokapihaa reunustaa useat pienemmät ruokakioskit. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk Voit lukea lehteä myös digitaalisena näköisversiona www.lehtiluukku.fi —>Tukkutori hintaan 5 €/ nro, löydät sieltä kaikki vuodesta 2006 alkaen julkaistut lehdet. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Tänä vuonna keskitymme siihen, miten joulukylämme tarjoaisi parhaat mahdolliset puitteet helsinkiläisen joulun odotukselle, Tuomaan Markkinoiden vastaava tuottaja Eija Malin kertoo. Tuomaan Markkinoilta löytyy niin perinteisiä kuin modernimpia joululahjoja ja kotiinviemistä. Kaikkiin Tuomaan Markkinoiden tapahtumiin on vapaa pääsy. Myyjistä noin 100 sijoittuu aluetta reunustavalle Lahjakujalle, jonka varrelta löytää tuotteita villasukista mistelinoksiin, Tuomaanristeistä hopeakoruihin ja moikkauslapasista kynttilöihin. TUKKUTORI-lehti on pääkaupunkiseudun ja maakuntien yritysten kohtaamispaikka. Tukkutori -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2016 kuusi kertaa: seuraavan kerran 19.2.2016
Timo 040 526 5158 / Heikki 040 566 9526 myynti@kruunuherkku.fi Tutustu tuotevalikoimaan www.kruunuherkku.fi. Kauppasi tuottavimmat neliöt Tilaa omasi Entistä laajempi valikoima: nyt myös ateria-, jälkiruokaja patonkibaaritu otteet Rami Kahlos Asiakkuuspäällikkö 040 713 8677 Tom Esselström Asiakkuuspäällikkö 050 354 2657 Petri Tähtinen Asiakkuuspäällikkö 045 139 3844 Mika Kaitala Asiakkuuspäällikkö 050 357 5665 SalaattiMestari palveluksessanne Valmistettu Suomessa www.salaattimestari.fi SALAATTIMESTARI UUDISTUU UUSI SUUREMPI 10GN-VAUNU JA NÄPPÄRÄ 3GN-VAUNU! SALAATTIMESTARI TARJOAA SINULLE: • valmiin konseptin • koulutuksen salaattibaarin avaukseen ja tuen toiminnan kehittämiseen • yksi kumppani, jolta saat kaikki tarvittavat tarvikkeet ja raaka-aineet • komponenteissa ei sulatushävikkiä • toimitukset jopa 6 kertaa viikossa • sähköinen tilaus Haluatko tarjota asiakkaillesi parempaa käsintehtyä kotiruokaa. Ruokamme ei tule tehtaasta, vaan keittiöstä