Osuuskauppa pelasti Herkun s. 4 Kalaneuvos katsoo kauas s. 10. 6 6 | 2018 | Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun ”Nöyrästi – mutta täysillä” s. 8 Kalevalaista joulua Eurooppaan s
Tässä Hyvää Pataa -lehden numerossa on monia esimerkkejä vahvuuksistamme. Niitten synnyttämisessä tarvitaan alkupääomaa. Silti elintarviketase on pahoin pakkasella: tuonti Suomeen on 4 miljardia ja vienti Suomesta 1,6 miljardia euroa. Jari Kurtti on tiivistänyt eväspatukoihin marjat ja yrtit. Matkustustaseen alijäämä on paisunut viidessä vuodessa 0,8 miljardista 2,3 miljardiin euroon. Ei kaamoskaan niin paha voi olla, kun liki tuhat charter-lentoa tuo joulukuussa turisteja Lappiin. Yritykset kärsivät työvoimapulasta, vaikka maassamme on edelleen 200 000 työtöntä. Viennissä tulee kuitenkin vastaan ”muna-kana” -ilmiö: ei voida tuottaa, kun ei ole markkinoita ja ei voida markkinoida, kun ei ole riittävästi tuotteita. Revontulen tila muodostuu kolmesta rakennuksesta, päärakennus valmistui 2015. Kuva Tommi Hynynen. Ulkona voi katsoa revontulia jacuzzi-porealtaasta tai pulahtaa avantoon. Yleisluontoinen vienninedistäminen ei heitä auta, sillä se on kuin narulla työntämistä. Ravintola on arvioitu kansainvälisellä TripAdvisor.com-matkailusivustolla viiden tähden arvoiseksi ja se pääsi myös Lapin fine dining top 10 -listalle jo toisena toimintavuonnaan. Master Chef -televisio-ohjelmasta uransa aloitKemin LumiLinna-alueen Seaside Glass Villat voittivat World Luxury Hotel Awards 2018-kisassa. Pienten yritysten vientihalut tyssäävät resurssien puutteeseen. Ne sijaitsevat meren rannalla, Lapissa. Kasvun eväät menivät kuitenkin poliittisiin lakkoihin, kun niillä vesitettiin välttämättömät uudistukset työelämässä. Pihapiirissä on myös tunnelmallinen Jussan pirtti, joka taipuu tilausravintolaksi sekä kokoustilaksi. Seaside Glass Villassa majoittuminen on ainutlaatuinen elämys niin villan ominaisuuksien, kuin sijaintinsa vuoksi. Aurora Estate Oy:n liikevaihto viimeksi päättyneellä tilikaudella oli 425 000 euroa ja tulos kääntyi positiiviseksi. Toinen rakennusmateriaali on laadukas suomalainen hirsi. Pääministeri Sipilän esityksen mukaisesti tänä vuonna on toimintansa aloittanut Valtion kehitysyhtiö Vake Oy. Seikkulan ja Schinmannin väsymätön työ ja halu tehdä jotain omaa on tuottanut tunnustusta aiemminkin. Työllisyysasteemme tällä hallituskaudella on noussut 68 prosentista 72 prosenttiin ja työllisten määrä on kasvanut 100 000 hengellä. l na-alueen palveluiden kehittämistä, iloitsee Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen. Villiä poroa savustettuna satavuotta vanhassa savusaunassa, jäädytetty keltuainen, parmesan keksi, lunta sekä sipulia. Innovatiivisissä ja innokkaissa yrittäjissä on Suomen mahdollisuus pärjätä. Hemmotteluun kuuluu, että aamiainenkin tarjoillaan pöytiin. Voimme miettiä, mitä vahvuuksia meidän valoisat kesäyöt tuovat. Voittoja ropisee kansainvälisistä kilpailuista huippuhotelleille ja juomille. Venäjän vastaboikotin jälkeen elintarvikevienti notkahti. Kauppojen syntymiseen tarvitaan yritysten yhteisiä vientiyhtiöitä. Luxus Adventure Destination-kategoriassa globaalilla tason palkinnon voittanut Seaside Glass Villat sijaitsevat Kemin LumiLinna-alueella. Pienhuvilat on valmistettu pääosin lasista, kattoa myöten. Schinmann ja Seikkula ovat suunnitelleet kaiken rakennuksesta alkaen itse. Vaihtotase saatiin viime vuonna ensimmäisen kerran ylijäämäiseksi kuuden alijäämäisen vuoden jälkeen. Tammikuulle 2019 on luvassa Italian ja Lapin makuja yhdistävä yhteismenu italialaisen Fontanafreddan viinitilan Michelin-tähdellä palkitun ravintolan kanssa. Sitä on pyritty korjaamaan Food from Finland -projektin viennin edistämistoimilla. Aurora Estaten ravintolan raaka-aineet tuodaan läheltä, poro savustetaan savusaunassa ja kalat ovat aina villejä. Pitkän uran tehnyt Veijo Hukkanen perää tässä lehdessä ympäristövirkamiehiä päivittämään kalankasvatustietonsa tähän päivään. Euroopan paras hotelli on Ylläksen juurella TUOREINTA TIETOA viljelystä ja markkinoinnista puutarha-sanomat.fi Näin kaamoksen aikaan… Näin kaamoksen aikaan on hyvä nähdä, mitä mahdollisuuksia Suomella on pärjätä kansainvälisessä kilpailussa. Aurora Estate on Sirly Schinmannin ja Heidi Seikkulan vuonna 2015 perustama boutique-hotelli ja ravintola. Kahden nuoren naisen konseptoimassa hotellissa on seitsemän uniikkia huonetta, 50-paikkainen fine dining -ravintola, tilausravintolana toimiva Tentipi-teltta sekä pieni saunamaailma. Meri on jäässä lähet puolet vuodesta ja mahdollistaa hyvin erilaiset aktiviteetit kuin muualla. Akke Virtanen vie kalevalaista joulutunnelmaa Keski-Euroopan suuriin kaupunkeihin. Prosentti Vaken resursseista riittäisi vientitoiminnan polkaisemiseen vauhtiin. Suomeen tulevat turistit toivat meille rahaa viime vuonna 2,7 miljardia euroa, mutta suomalaiset vievät rahaa kiihtyvällä tahdilla, viime vuonna jo 4,9 miljardia euroa. Pääkirjoitus Jouko Tikkanen L appilainen Aurora Estate valittiin Euroopan parhaaksi uudeksi hotelliksi Boutique Hotel Awards -kilpailussa 8.11.2018 Lontoossa. Kemin Lumilinnan villat voitokkaita 2 | Hyvää Pataa | 6 | 2018 |. Kalan vienti voisi kasvaa merkittävästi, kunhan yrittäjät saisivat kasvatuslupia. – Olemme erittäin otettuja ja onnellisia! Tästä on hyvä jatkaa ympärivuotisen LumiLintanut Sirly Schinmann on tuonut Lappiin perinteitä ja makuja kunnioittavan modernin tyylin. Yrittäjillä ei ole aikaa, rahaa eikä osaamistakaan reissata messuilla ja hieroa kauppoja. Pieni hotelli sijaitsee Ylläsjärven rannalla hiihtokeskuksen juurella. Pohjolan valkeissa öissä kypsyneissä luonnontuotteissa ja viljelytuotteissa sekä eläintuotteissa on arvaamattoman suuri vientipotentiaali. LumiLinna-alue on saanut moninkertaisesti tunnustusta ainutlaatuisena elämyskohteena ja tämän vuoden kategoria kuvaa erinomaisesti majoituskohdetta. Tämä este on taklattavissa, kun ripeästi kehitämme yhteisvoimin niitä tuotteita, joilla näyttää olevan kysyntää. Aurora Estate tekee yhteistyötä valikoitujen kumppaneiden kanssa
6 Kalevalaista joulua Eurooppaan Akke Virtasen 200 hengen joukkue kohtaa liki 10 miljoonaa asiakasta. – Olemme tästä yllättyneitä ja samalla tavattoman ylpeitä. VEIJO HUKKANEN s. ULJAS VALKEINEN s. 8 Kalaneuvos katsoo kauas Veijo Hukkasen torikauppa kasvoi Suomen suurimmaksi kala-alan toimijaksi. 6 Meni 3–4 vuotta ennen kuin alettiin selvitä. Vuosittain jaettava palkinto on tunnustus suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille ja niiden taustalla vaikuttaville yhteisöille. 4 Osuuskauppa pelasti Herkun Food Market Herkku tähtää Euroopan kärkeen. Ehdotuksen palkittavista yrityksistä ja yhteisöistä presidentille tekevät Team Finland -verkoston toimijat. (09) 773 68 68 www.heikinlihaoy.com | Hyvää Pataa | 6 | 2018 | 3. Sisällys 2 Euroopan paras hotelli Ylläksellä Aurora Estate on kahden naisyrittäjän unelma. – Pk-yritysten kasvu on Suomen suurin mahdollisuus. – Yhteinen visiomme on tehdä Suomesta maailman paras kasvuyrityskansa, korostaa Valkeinen. Lamasta noustiin helvetin kovalla työllä. 10 Jari Kurtin motto: ”Nöyrästi – mutta täysillä” Arctic Superfoodsin eväspatukat saivat taakseen sijoittajat. 4 Emme tuputa kuten helppoheikit, vaan palvelemme asiakkaita kertomalla eksoottisten tuotteiden tarinan. 11 ”Nortti” on paras lager Suomen Paras Olut 2018 on kuitenkin Lammin Sahti. Pk-yritysten kasvu on Suomen suurin mahdollisuus. l Kasvu Openille kansainvälistymispalkinto Kasvu Openin väri on vihreä. Kuva Tero Takalo-Eskola Suomalaista kasviproteiinia! Härkäpapurouhe 3,5 ja 1 kg Tilaukset: 045 124 7900 tai Kespron kautta www.vihreaharka.fi Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. Kasvu Openin lisäksi kansainvälistymispalkinto jaettiin tamperelaiselle älykkäitä tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisuja tarjoavalle M-Filesille sekä vantaalaiselle terveysteknologiayritys Icare Finlandille, jonka patentoitu silmänpainemittari perustuu suomalaisen lääkärin Antti Kontiolan keksintöön. Me uskomme, että kasvu kuuluu kaikille – ihan jokaiselle kasvunnälkäiselle yritykselle pääkaupunkiseudulta aina Lappiin saakka. ANTTI OKSA s. Tasavallan Presidentin myöntämä kansainvälistymispalkinto on erittäin tärkeä tunnustus tekemästämme työstä pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen vauhdittamiseksi, kiittelee toimitusjohtaja Uljas Valkeinen. AKKE VIRTANEN s. (09) 761 470 Fax. Valkeisen mukaan Kasvu Open on suomalaisen kasvuyritysverkoston yhteisponnistus ja sen nimissä tehty talkootyö kertoo vastuusta ja vahvasta sitoutumisesta yhteisen hyvän rakentamiseen. 8 Esitteet, kuvastot, logot pakkaussuunnittelu, nettisivut, kaikki yrityksesi graafinen suunnittelu TTT Graafinen Suunnittelu 040 572 9272 www.ttt-gs.fi K asvu Openille on 14.11.2018 myönnetty Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto. Valkeisen mukaan kiitos kansainvälistymispalkinnosta kuuluu koko Kasvu Open -verkostolle, valtakunnallisille kumppaneillemme ja erityisesti niille 1500 asiantuntijalle, jotka käytännössä pistävät osaamisensa ja kontaktinsa likoon pk-yritysten auttamiseksi. Uljas Valkeinen aloitti yleishyödyllisen Kasvu Open Oy:n toimitusjohtajana vuosi sitten, aiemmin hän toimi Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtajana yli 20 vuotta ja työnsä ohessa hän on ollut valtakunnallisen Kasvu Open -ohjelman johtajana vuodesta 2013. 3 Herkun hävikkiluvut ovat olleet tasolla, joka ei ole vastuullista ja oikein. 12 Vuoden 2018 keittiöteon pokkasi kaksi ravintolaa Ultima oli tuomariston suosikki, Gastro Bar Sesonki voitti yleisöäänestyksen
1 2 3 4 | Hyvää Pataa | 6 | 2018 |. Ikonisen herkkukaupan siirtyminen osuuskaupan omistukseen herätti epäilyksiä, kun S-kaupat olivat leimauttaneet itsensä halpuuttajiksi. Food Market Herkun logo on hillitty leima. 3. Tulos on nyt arvioitavissa Helsingin keskustan Stockmannilla, jossa avattiin 24.10.2018 ensimmäinen Food Market Herkku. Dry Aged -liha on raakakypsytysmenetelmällä mureutettua lihaa, joka on kypsyessä kuivunut ja menettänyt painoaan, mikä tekee mausta voimakkaamman. Herkun vaikeudet ovat syntyneet myös valikoimien sirpaloitumisesta. Uudet Food Market -valikoimat näkyvät myös muissa pääkaupunkiseudun Herkuissa sekä Turussa ja Tampereella. SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine totesi, että uutta kauppaa luotaessa Herkun ammattitaitoinen henkilökunta on aivan keskeisessä roolissa. Herkku on ollut myös monelle arkisten perustuotteiden osalta liian kallis, analysoi valikoimajohtaja Antti Oksa S-ryhmän vähittäiskaupasta. S-ryhmästä viestitettiin nöyrää asennetta. Tavoitteekseen osuuskauppa asetti tehdä niistä S-ryhmän lippulaivamyymälöitä, jotka ovat laadullisesti Euroopan kärkitasolla. Bistrossa on hänen mukaansa nimettyä kalakeittoa. Herkkukeittiö valmistaa hänen reseptillään sesongin tuotteista mukaan otettavia aterioita. Isot remontit muissa yksiköissä ovat edessä vasta myöhemmin. Yhtenä hävikkijarruna on uudessa Herkussa otettu käyttöön Zero waste -alennus tuotteille, joiden viimeinen käyttöhetki lähestyy. Fresh Barista saa nopeasti mukaansa smoothieta tai kasvispaloja. 2. Puolet tappioista on syntynyt ruokahävikistä. Food Market Herkussa on runsaasti palvelutiskejä. – Herkun hävikkiluvut ovat olleet tasolla, joka ei ole vastuullista ja oikein. Hävikki kuriin Food Market Herkun konseptityötä ohjasi kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu S-ryhmän vähittäiskaupasta. Stockmann Herkku on ollut pahasti tappiollinen viime vuosien ajan. Osuuskauppa pelasti Herkun S-ryhmä osti puolitoista vuotta sitten Stockmann-tavaratalojen ruokakaupat, Stockmann Herkut. Alennus on 30 % ja se on merkitty kuluttajien vastuullisuuteen vetoavalla vihreällä lapulla, kun muissa marketeissa alennustarra on kirkuvan punainen. SOK ja osuuskaupat tekivät kaupat Stockmann Herkkujen ostamisesta kesäkuun lopulla 2017. Eero Vottonen on Food Market Herkun ensimmäinen vieraileva kokki. – Uuden Food Market Herkun menestyksen kaava on tämä: asiakasprofiilien ja analytiikan avulla tarkemmin kohdennettu huippuvalikoima, edullisemmat hinnat ja enemmän säpinää käytäville, kiteyttää konseptia räätälöinyt Oksa. MÄTIÄ JOULUPÖYTÄÄN! HUMMERIT JA HERKUT UUDEKSI VUODEKSI 2019! H elsingin keskustan Herkku on läpikäynyt remontin ja muutoksen – Stockmann Herkku on nyt Food Market Herkku. 1. Vuoden 2018 loppuun tavarahankinnan tulee kulkea Tuko Logisticsin kautta. – Kevään 2018 aikana kävimme satoja ja satoja keskusteluita Herkun asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa. Sen jälkeen Kilpailuja kuluttajavirasto pohti puoli vuotta kaupan hyväksymistä ja 3.1.2018 alkaen Herkuissa on voitu kerryttää bonuksia vihreällä S-kortilla. Se on saanut idean halkaistusta perunasta. – Meillä on heiltä paljon opittavaa, myönsi Laine. Alkoi hahmottua kuva siitä, mitä halutaan lisää, mitä vähemmän ja mitä ei ehkä tarvita ollenkaan
Lyhyen reitin varrella voi käydä vain nopeasti lounaalla tai hakemassa välipalaa. Vottosen ohjein tehtyjä ja mukaan otettavia ruoka-annoksia valmistetaan Herkkukeittiössä, jonka omistaja on SOK:n tytäryhtiö Meira Nova. l 4. Rakkaus ruokaan näkyy ja tuntuu myös henkilökunnassa. Food Market tarkoittaa tunnelmaa, tyyliä, tuotteita ja tapoja, kuvailee Antti Oksa. – Sen kautta nostetaan esille satokauden parhaat kasvikset, inspiroidaan niiden käyttämiseen ja myös kerrotaan tuotteiden terveyshyödyistä, sanoo Antti Oksa. Yllätyn itsekin niistä rouheista yksityiskohdista, jotka nyt ovat muuttuneet suunnitelmista todeksi, Milli Teivaala ihastelee. Sovelsimme ajatuksia suomalaiseen kaupunkilaiseen mielenmaisemaan. Kivikonlaita 32, 00940 Helsinki Puh. Uuden luksuksen kuluttamisessa korostuvat eettisyys, laatu ja järkevä hinta. S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu kertoo, että asiakkaita ja henkilökuntaa on kuunneltu paljon uutta Food Market Herkku -konseptia luotaessa. Food Market Herkussa hallitsevat murretut värit, luonnonläheisyys, juurevuus, aitous ja välittömyys. Herkku on ollut puristuksessa monesta suunnasta. Tuotteemme ovat mahdollisimman vähän käsiteltyjä, lisäaineettomia ja myllytuoreita Rapiontie 148, 51930 Paatela, Juva • 015 454 602 rapiontuote@rapiontuote.. sushit, hummerit... – Uuden Herkun suunnittelu vei meidät maailmalle. Herkussa voi valita lyhyen tai pitkän reitin ostoskierrokselleen. Näistä kertyy uutta asiakaskokemusta ja oppia päivä päivältä. Tarjoamme teille: • Laadukkaat ja tuoreet tuotteet • Kilpailukykyiset hinnat • Henkilökohtaisen palvelun • Toimivan logistiikan Palvelemme Teitä arkisin ja lauantaisin Lisäksi päivystämme 24h. Ruoka-ajattelun edelläkävijäkonsepteja löytyy esimerkiksi Kaliforniasta, Kanadasta, Italiasta, Tanskasta ja Suomesta. Haluamme onnistua ja se tapahtuu yhdessä asiakkaiden kanssa, Helsingin keskustan Food Market Manager Milli Teivaala summaa. Ajatusten soveltaminen suomalaiseen kaupunkilaiseen mielenmaisemaan on ollut uudistustyön ydintä. Ruoka on kuin muotia. Se heijastelee arvomaailmojen muutoksia. • rapiontuote.. " Mukana ripaus rakkautta" Lähileipomo Helsingissä käsintehdyt leivät ja viinerit tuoreena & bake-o info@greenbake.. Tavoitat meidät aina. Food Marketin johtaja Milli Teivaalan mukaan optimismi väreilee nyt vahvasti herkkulaisten keskuudessa. Kannattavuus saadaan hävikin minimoinnilla ja kohdennetulla valikoimalla, edullisilla hinnoilla ja runsailla asiakaskäynneillä. Reitiltä saa nopeasti mukaan valmiit ruoat, kahvit, smoothiet ja pikkuherkut. Hevi-osastolla on Herkun näköinen satokausikonsepti, jonka suunnittelu on tehty yhteistyössä Satokausikalenterin Samuli Karjulan ja toimittaja Noora Shinglerin kanssa. SOK:n valikoimajohtaja Antti Oksa on räätälöinyt Food Market Herkun konseptia. 4 5 6 | Hyvää Pataa | 6 | 2018 | 5. Mitä Food Market tarkoittaa. 5. Suunnittelijain näkemyksen mukaan nykyajan ruokaihminen on homo smartus eli fiksu kuluttaja. (09) 2764 030 • Fax (09) 2764 0333 myynti@jhvihannes.. Teivaalan mukaan Food Market Herkku on ruoanrakastajan paikka. Ruoanrakastajan paikka Menneet vuodet ja muutosvaihe ovat olleet herkkulaisille ja asiakkaillekin raskasta aikaa. Herkussa on bistro, jossa voi nauttia aterian ostoksia tehdessään. Huippukokeista ensimmäisenä on Herkkuun kiinnitetty Eero Vottonen. 6. Työ on vasta alussa ja jatkamme Food Marketin kehittämistä asiakkaiden kanssa. Lyhyt reitti johtaa Meals & Bites -osaston kautta pikakassoille. Pitkällä reitillä voi hoitaa kaikki kodin ruokaostokset myös juhlaan. – Food Market on yhdistelmä ideoita ja ajatuksia, joita olemme keränneet Pielavedeltä Piemonteen, San Franciscosta Sörnäisiin. Herkussa on Levain 3 -juurileipää, vaihtuvan huippukokin suunnittelemia Chefs-inSeason -valmisruokia, raakakypsytettyä Dry Aged -lihaa, Fresh Barin antimia, tapasbaaria. Palvelu ei ole Herkusta hävinnyt. – Minut uusi Herkku imaisee erilaiseen, rentoon ja ainutlaatuiseen maailmaansa kerta toisensa jälkeen. Avoinna: to-pe klo 12.00-18.00 Tilaa ennakkoon esim. Haimme inspiraatiota kauppahalleista, katuruoasta ja ruokatrendeistä. Ruoka on yhä enemmän myös muuta kuin makunautintoja. • www.jhvihannes.. – Jatkamme Herkun asiakkaiden kuuntelua ja kehitämme valikoimia jatkuvasti. Optimismi väreilee nyt vahvasti meidän herkkulaisten keskuudessa. Kauppojen väritystä on viime vuosina hallinnut musta trendi. – Lisäksi tarvitaan uskallusta riskinottoon, koska tulemme esittelemään uusia tuotteita ja palveluita ensimmäisenä ja ainoana Suomessa
Nuoret saavat oikeaa kokemusta kansainvälisestä operoinnista ja harjoittelu luetaan hyväksi myös opintopisteinä. Joulutoreillamme otetaan miljoonia selfieitä. Yhteisbrändinä on Finntastisch. Vuosien kuluessa tuotteita kehitetään keskieurooppalaisten asiakkaiden mieltymysten mukaisiksi mm. Aken mukaan asiakas voi hyvillä mielin maksaa siitä kunnon hinnan ja olla siitä vielä ylpeä. Vaatetavaroissa halpatuonnin hintaero verrattuna suomalaiseen käsityöhön ja kunnon materiaaleihin on kuitenkin suuri. Myyntitavoitteemme on 3,5 miljoonaa euroa, laskee Akke. – Kajaanin kaupungin kansainvälisten asioiden hoitaja esitti kysymyksen, että voitaisiinko Kalevalan varaan rakentaa vientiä. Joulutorit työllistävät Akkea ympäri vuoden, sillä kussakin kaupungissa neuvotteluja täytyy käydä monen tahon kanssa. – Kun tuotteen ominaisuudet on saatu kohdalleen, tuodaan niitä myyntiin suuremmat määrät. Vaihdoimme konseptia ja kaiken myynnin alkoi hoitaa yksi yritys, Kalevala Spirit, kertoo Akke. – Kalevala Spirit on puhdas myyntiorganisaatio. Yritys on vuokrannut 4–5 viikon ajaksi torit Hannoverista, Leipzigistä, Stuttgartista, Strasbourgista ja Brysselistä. – FinSpirit toimi myyntiprovisiolla ja ainainen kina yrittäjien kesken oli siitä, kuka saa parhaan myyntipaikan. Kalevala-korut. l Akke Virtanen vie joukkoineen Kalevalaista joulua Eurooppaan Kalevala Spirit Oy Ltd rakentaa joulutoreilla Suomi-kuvaa viidessä Keski-Euroopan suurkaupungissa. Tutkiskelemme myynnin järjestämistä myös muulloin kuin joulun aikaan, avaa Akke yhtiön suunnitelmia. – En kuitenkaan välitä niinkään numeroista. Suomi-toreilla on suuret kodan malliset teltat, joihin ihmiset tulevat lämmittelemään ja nauttimaan Valamon luostarin tekemästä glögistä. Toreilla on mm. Pienyritysten yhteisesiintymisen järjesti Maire Härkönen-Schwabin vuonna 2001 perustama FinSpirit Oy, jonka nimi muutettiin Kalevala Spirit Oy:ksi vuonna 2007. Logistiikan järjestäminen on iso haaste, ja siinä pääkumppanina on Peura-Trans Oy. Kalevala Spiritin joulutoreilla, Finnisches Weihnachtsdorf, on suuri merkitys Suomi-matkailulle, sillä käyhän toreihin tutustumassa lähes 9 miljoonaa henkilöä. Keittiöporukka ammattikokkeineen on Suomesta. suuret kodat, joihin ihmiset tulevat lämmittelemään nuotion ääreen ja kokemaan elämyksiä kalevalaisessa hengessä. Suomalainen hirsitalo on koottu Leipzigin torille. Asiakas ei katso ensimmäisenä kukkaroonsa, kun hän haluaa tietyn tuotteen. Torikonsepti muutettiin Joulutorikonsepti on hioutunut vuosien saatossa. Uusina tuotteina on mukana nyt mm. Emme tuputa kuten helppoheikit, vaan palvelemme asiakkaita kertomalla eksoottisten tuotteiden tarinan. värin, maun, koon, muodon ja hinnan suhteen. Yhteistyötä onkin poikinut monien yritysten kanssa. loimulohta, savukaloja, leipiä, hilloja, likööriä, giniä, kirjoja, porontaljoja ja designtuotteita. – Ilokseni kuulin, että pian käynnistyy Suomessa uusi käsityökoulutuksen linja, jossa ajatellaan isosti ja vientilähtöisesti, valottaa Akke. – Tänä vuonna tulee testatuksi, kuinka laajentuminen onnistuu uusiin kaupunkeihin. Heille on elämys tulla kyläämme ja he viihtyvätkin keskimäärin yli tunnin. Tärkeintä on hyvä tunnelma, jossa ihmiset viihtyvät ja josta myös mediat pitävät. Esimerkiksi lakkaa on maistatettu jo 15 vuoden ajan, sitä kun ei ole edes paikallisissa oppikirjoissa. Luostari on Keski-Euroopassa laadun tae ja glögi tehdäänkin parhaista suomalaisista marjoista, kun taas saksalaisen Glühweinin pohjana on usein halvin viini, jota on voimakkaasti maustettu. S otkamolainen yrittäjä Akke Virtanen on joukkoineen rakentanut suomalaisten tuotteiden vientikonseptin, joka toimii myös liiketaloudellisesti. Ensimmäisen kerran suomalainen joulukylä oli Leipzigissä 1999. Osa henkilökunnasta tulee Kajaanin ammattikorkeakoulusta. Ihmiset huomaavat kyllä eron. Akke pyrkii selkeisiin tuotteisiin, joita asiakkaiden on helppo ostaa. Elämys yhdistää – Rakennamme toreille kokonaisuuksia Kalevalan hengessä. Sanoin, että totta kai, kun olen yltiöoptimistinen yrittäjä, naurahtaa Akke, joka veti silloin Mainostoimisto CIS Oy:tä. Myynnissä on mm. – Meillä on tulevana sesonkina töissä 200 henkilöä, joista noin 60 % on suomalaisia ja loput paikallisia. Tänä jouluna saksalaisten kaupunkien lisäksi uusina kohteina ovat EU:n pääkaupungit Belgian Bryssel ja Ranskan Strasbourg. Kiinnostavien tuotteiden valinta ja toimituksista sopiminen vaativat myös aikansa. Siksi on mahdollista kasvaa ja levittäytyä uusiin suurkaupunkeihin. 6 | Hyvää Pataa | 6 | 2018 |. Tämä on merkittävää Suomi-kuvan rakentamista. Akke Virtanen kertoo, että joulumarkkinoilla – Weihnachstmarkt – on viime vuosina pystytty tekemään jo hieman tulostakin. Tuotamme hyvää fiilinkiä ja lisäarvoa ihmisten arkeen. Kaikissa Saksan kaupungeissa rakennetaan paikalle myös vanha, suomalainen hirsitalo. Hankimme noin 50 suomalaiselta yrittäjältä myytävät tuotteet, joista voimme olla ylpeitä. Tuotteet asiakkaiden mieleisiksi – Ehkä eniten myymme Valamon luostarin meidän reseptillä tekemää glögiä
020 755 9895 teurastamonportti@roslund.fi JUUSTOLEIPÄKUUTIOT NYT LAKTOOSITTOMANA! Raikas lähitilan maito on makumme salaisuus. Toisen korkeakoulun Akke kävi mainosalalla perustamalla 1981 Mainostoimisto CIS Oy:n. Globaalia bisnestä Aken vastuulle tuli muun muassa yrityksen vuosikertomusten ja muiden julkaisujen tekeminen. Yrittäjyyden korkeakoulu Sotkamolaisen Akke Virtasen tavaramerkkejä ovat pitkä tukka ja etunimi. TERVETULOA ASIOIMAAN ROSLUNDILLE! TEURASTAMON PORTTI Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. – Opin ymmärtämään metsäteollisuuden kautta globaalia bisnestä, jossa ei ole rajoja kuntien, maiden ja maanosien välillä. Laktoosittomat Juustoleipäkuutiot on valmistettu puhtaista raakaaineista ja tuoreesta kotimaisesta lähitilojen maidosta. – Olisin leikannut jo useasti tukan, mutta tästä minut muistetaan, naurahtaa Akke. Lihakauppa Roslund on vuonna 1935 perustettu perheyritys ja tänä päivänä yrityksen palveluksessa toimii jo neljäs sukupolvi. Katso lisää ja tutustu koko valikoimaan: vaalanjuustola.. | Hyvää Pataa | 6 | 2018 | 7. – Kalevalaisessa mielenmaisemassa korostuu vastuullinen suhde luontoon ja toisiin ihmisiin. Silloin oppi arvostamaan suomalaisen yhteiskunnan toimivuutta ja kainuulaista luonnon rauhaa. Toiminta on monesti paljon tehokkaampaa kuin mainostoimiston työ. Aken etunimi juontuu lapsuudesta, kun hänen rakastamansa Aku Ankka meni aina väärään osoitteeseen. Akke on kotoisin Satakunnasta ja hän tiensä kulki Kainuuseen, kun Kajaanin paperitehdas palkkasi hänet valokuvaajaksi. Akke Virtanen sanoo selvinneensä lamasta rahalla, kun luottotappioita tuli yllin kyllin. Yhtenä merkittävänä asiakkaana oli kempeleläinen Polar Elektro Oy. Akke Virtanen on kävelevä Kalevala-mainos, liki tarujen shamaani: pitkä mies pitkine, harmaine hiuksineen ja mieleenpainuvalla etunimellä varustettuna. – Näin mitä brändin pitkäjänteisellä rakentamisella saadaan aikaan maailmanlaajuisesti. – Nyt teemme kädet savessa töitä ja autamme yrityksiä tuotekehityksessä ja markkinoinnissa sekä solmimaan kontakteja maahantuojiin ja jälleenmyyjiin. Matkapäiviä kertyi pahimmillaan 220 päivää vuodessa. – Isä oli urheiluhullu ja ihaili ruotsalaista urheilijaa Åke Grönbergiä. Kalevala ohjenuorana – Kyllästyin mainostoimiston sykkeeseen, kun meillä oli asiakkaita kolmella mantereella ja päivystys 24 tuntia vuorokaudessa. Vanhemmat olivat kaukonäköisiä ja ymmärsivät jo silloin huomiotaloutta ja vaihtoivat nimeni, naurahtaa Akke Paavali Virtanen ja lisää, että myöhemmin perille on tullut postikortti, jossa osoitteena oli pelkästään Akke Finland. Akke kertoo lukeneensa Kalevalan moneen kertaan ja hänellekin kansalliseepoksemme on oppikirja ja ohjenuora niin vapaa-aikaan kuin liike-elämäänkin. Lihakaupan lisäksi toiminta on laajentunut myös ravintola-alan puolelle. 90-luvun lama kaatoi yrityksiä ja pankinjohtajista jotkut tekivät jopa itsemurhan. Hirsitalo on valmiina vastaanottamaan asiakkaita. Saatavilla GN-mittaisessa 1,2 kg pakkauksessa, tarjoiluvalmiina esimerkiksi salaattibaareihin ja noutopöytään. Hyvä käyntikortti voi olla alussa tärkeämpi kuin hienot esitteet, jotka monesti jäävät jakamatta. Vähäsuolainen ja proteiinirikas perinneherkku täyttää vaativimmankin ammattilaisen toiveet niin salaateissa, ruoanlaitossa kuin jälkiruoissakin. Tutustu koko valikoimaan: vaalanjuustola.. Yhteydenotto: myynti@vaalanjuustola.?, 044 512 1712. Siksi ne maistuvat niin hyviltä. Pitkällä tähtäimellä mainostoimistokin saa töitä enemmän, kun tekee oikeita asioita asiakkaan parhaaksi, kertaa Akke oppiaan. – Työhaastattelussa vuorineuvos varmisti, etten vain ollut kommunisti, muistaa Akke. Vuonna 2012 avattiin Teurastamon alueella uuden aallon lihakauppa, Teurastamon Portti, josta saa tutun lihakaupan valikoiman lisäksi herkullista kotiruokalounasta sekä Josperhiiligrillissä valmistettuja lihaisia herkkuja
Nyt rakenteilla on laajennus, joka kasvattaa tuotantotilat yli tuplasti suuremmiksi eli 11 000 neliömetriin. – Suomessa kalastus on kestävällä pohjalla, mutta kalastajia ei ole tarpeeksi, sillä työ on kovaa ja kalastus vaatii alkupanostusta, harmittelee Toni. 8 | Hyvää Pataa | 6 | 2018 |. Kalaneuvos Oy on kasvanut myös yritysostoin, niitäkin on kertynyt vuosien varrella liki parikymmentä. Vuonna 2013 se osti turkulaisen Martin Kala Oy:n. Hinnat heiluvat kysynnän ja tarjonnan mukaan, sillä kala on tuoretuote, toteaa Toni. Toni perustelee isoa laajennusta sillä, että parina viime vuonna yhtiö ei ole pystynyt täyttämään kysyntää. Kalan fileointikapasiteetti kasvaa tehtaan laajennuksen myötä 12 miljoonaan kiloon. Savustuskapasiteetti tulee olemaan 35 tonnia päivässä ja yli 8 miljoonaa kiloa vuodessa. laajennus samalla tontilla. Kirjolohta ja lohta hankitaan molempia noin 5 miljoonaa kiloa. Vuonna 2015 yritys peKalaneuvos katsoo kauas Kalaneuvos Oy:n tarina pienestä kotisavustamosta Suomen suurimmaksi kala-alan toimijaksi osoittaa sinnikästä yrittämistä ja kovaa työntekoa, mutta myös strategista osaamista ja visioiden asettamista. Kalaneuvoksen runsaan 20 miljoonan kilon kalahankinnoista kolme neljäsosaa on kasvatettua kalaa. Fileointikapasiteetti kasvaa yli 12 miljoonaan kiloon vuodessa. Koko tuotantoketju hallinnassa Veijo ja Ulpu Hukkanen perustivat kalansavustamon vuonna 1975 maalaistalon tallirakennukseen. Faktat Hukkasen perheen kalayritykset KALANEUVOS OY liikevaihto 74,7 milj.€ liikevoitto 2,5 milj.€ henkilöstö 81 NORDIC FISH OY liikevaihto 52,2 milj.€ liikevoitto 13,3 milj.€ henkilöstö 119 MARTIN KALA OY liikevaihto 7,1 milj.€ liikevoitto 0,6 milj. Silakkaa ostetaan 3–4 miljoonaa kiloa ja muita luonnonkaloja, pääosin kanadalaista siikaa, miljoona kiloa. Nyt yritykselle on valmistumassa laajennus, joka yli kaksinkertaistaa jalostuskapasiteetin. – Kalan kysyntä tulee kasvamaan edelleen. Kasvatusta vai pyyntiä. Uusi tehdas rakennettiin 1988 ja vuonna 2019 valmistuva osa on jo 15. – Kalankasvatus on Suomessa tiukasti säänneltyä. Investointi tulee maksamaan 21 miljoonaa euroa, kertoo varatoimitusjohtaja Toni Hukkanen. Maailman kalakantojen ehtyessä vesiviljelyn merkitys tullee edelleen kasvamaan kalaproteiinin tuotannossa, näkee Toni Hukkanen. Globaalisti villi kala on vähenemässä ja kasvatettu kala tulee korvaamaan luonnonkalaa. Nykyisin kasvatuksen fosforipäästöt mereen ovat jopa negatiiviset, sillä kalarehun sisällöstä puolet on Itämerestä pyydetystä kalasta. € henkilöstö 14 KUIVANIEMEN KALA OY liikevaihto 2,1 milj.€ liikevoitto 0,4 milj.€ henkilöstö 8 Veijo Hukkanen on perheineen luonut Suomen suurimman kala-alan yrityksen. – Maailmanlaajuisesti vesiviljely tuottaa jo yli puolet syödystä kalasta. K alaneuvoksen tehdas keskellä pirkanmaalaista maalaismaisemaa on herättänyt valtatie 12 ajavien ohikulkijoiden huomiota. Vesiviljely on ollut maailman nopeimmin kasvava ruoantuotannon ala viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Kalamarkkinoiden suurin tekijä on Norjan lohi, jonka hintaan peilautuu myös suomalainen kirjolohi. Taloudellisista suhdanteista huolimatta elintarvikeala on suhteellisen vakaa, sillä ihmiset syövät aina. – Norjan vuonoissa ovat tasaiset kasvatusolosuhteet, kun taas meillä on talvella liian kylmää ja kesällä liian lämmintä. – Laajennus kaksinkertaistaa savustuskapasiteetin ja kalan siivutusta voidaan tehdä 3–4 kertaa enemmän. Se on terveellistä ja lähiruokatrendi tukee kalaruokaa. Suomessa kalankasvatuksen ympäristökuormitus on vähentynyt kokonaisuudessaan yli 70 prosenttia 1990-luvun alusta erityisesti parantuneiden ruokintatekniikoiden ja rehujen kehittymisen vuoksi. Kasvatuslupien helpottaminen mahdollistaisi kalan ja kalatuotteiden laajamittaisen viennin
Siihen saakka olimme olleet sitä mieltä, että pitäydymme vain jalostuksessa, kertoo Toni omasta ja Veijon havainnoista. Hakaniemen halli, 00530 Helsinki Puh. Kalaneuvoksen ja konsernin yhtiöiden liikevaihto oli viime vuonna noin 130 miljoonaa euroa ja työntekijöitä on 250 henkilöä. Veijo Hukkanen asettaa yritykselle kovat kasvutavoitteet, sillä kuuden vuoden kuluttua liikevaihdon tulee olla 200 miljoonaa euroa. Hukkanen aloitti kalan savustuksen Sastamalassa maatilan tallirakennuksessa vuonna 1975. Siellä silmät aukesivat, että raaka-aineesta liiketoiminta lähtee. 2000-luku on ollut yritykselle valoisaa aikaa. Kalaneuvoksen viennin arvo oli viime vuonna 14 miljoonaa euroa. Investointi oli puolet liikevaihdosta. Appiukko oli myös taitava kalastaja ja savustaja. Kalaneuvos Oy sai Tampereen kauppakamarin ja Tampereen nuorkauppakamarin myöntämän Pirkanmaan vientipalkinnon 2017. KERROMME MIELELLÄMME LISÄÄ. PYYDÄ TUOTE-ESITE. info@hamppufarmi.. – Appiukko oli ollut Karjalassa ammattikalastaja. – Meni 3–4 vuotta ennen kuin alettiin selvitä. | Hyvää Pataa | 6 | 2018 | 9. Kihlauksen jälkeen Veijo meni appiukolleen puoleksi vuodeksi torikauppiaan oppipojaksi. – Tavoitteita pitää olla, sillä jos ei ole kasvua, niin yritys taantuu. l Kalaneuvoksen johtokaksikko Veijo ja Toni Hukkanen. MYÖS LUOMUNA. Kirjolohen mädin tuotanto on Kustavin laitoksessa ja Kalaneuvos hallitsee koko tuotantoketjun. Hän teki huippulaatuista savukalaa. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ Pakastamattomat, tuoreet joulukinkut ja kalkkunat Tuoretta karitsanlihaa Tuoretta hirvenja peuranlihaa avoinna ma-pe 8–18 la 8–16 NÄMÄ KAIKKI HAMPUSTA: SIEMENET, ROUHEET, MAKUROUHEET, PAAHDETTUNA, KUORITTUNA, PROTEIINIT, ÖLJ ÖLJYT, SNACKSIT, SUKLAAT, KAHVIT TARJOAMME RAVINTORIKKAAN JA LAADUKKAAT SUOMALAISET ÖLJYHAMPPUTUOTTEET SUORAAN TUOTTAJALTA. Veijo Hukkanen perää kalankasvatukselle lisää lupia, sillä suomalaisella kalalla olisi kysyntää maailmalla. Se on kalankasvatukseen erikoistunut yritys, jolla on yli 30 tuotantopistettä Suomessa, Ahvenanmaalla ja Ruotsissa. Yritys muutettiin osakeyhtiöksi ja viime vuonna otettiin yrityksen nimenä käyttöön Kalaneuvos Oy, joka oli vuodesta 1995 ollut tuotebrändinä. Lamasta noustiin helvetin kovalla työllä. Volyymin kasvua tänä vuonna on noin 7 prosenttia. Veijo ja Ulpu Hukkanen saivat valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon vuonna 2016. Vuonna 2016 Kalaneuvos osti Slotts Lax Ab:n Ruotista ja tämän vuoden lokakuussa Kuivaniemen Kalan Kaskisista. 0405665219 / 0405307489 rusti Nordic Fish Oy:n, joka osti Taimen Oy:n. Perheen kaikki kahdeksan lasta ovat innokkaasti mukana yrityksessä, sanoo kalatalousneuvos Veijo Hukkanen. Kalankasvatuksen osuus Itämeren ravinnekuormituksesta on häviävän pieni. Lama koetteli kestävyyttä Vuonna 1988 Hukkaset rakensivat ensimmäisen varsinaisen teollisuuslaitoksen ruispellon Veijon resepti menestykseen: ”Kovaa työtä ja muita parempaa laatua” keskelle. Kalaliike V. Tasavallan Presidentti myönsi Veijo Hukkaselle kalatalousneuvoksen arvonimen 1.12.2017. Ulosotto tuli Veijollekin tutuksi. Tuotteilla oli hyvä kysyntä ja jo seuraavana vuonna myynti ja tuotantokapasiteetti tuplattiin. Tulemme jalostamaan silakkaa pidemmälle, suunnittelee toimitusjohtaja Veijo Hukkanen. – Huomasin, että siinä pyöri rahaa joka päivä, toisin kuin pienellä 40 hehtaarin maatilalla. – Ne mielikuvat, joilla kritisoidaan kalankasvatusta, ovat 20–30 vuotta vanhoja. Vuonna 1991 markan devalvaatio nosti velkamäärää ja laman uhreiksi joutuneet asiakkaat aiheuttivat miljoonien luottotappiot. Suomalainen kasvatettu kirjolohi on ollut jo vuodesta 2014 WWF:n kalaoppaan vihreiden kalojen listalla, Veijo siteeraa. Veijon ja Ulpun kaikki kahdeksan lasta ovat mukana yrityksessä. / puh. Perheyhtiön töihin osallistuivat myös lapset. Hän on harmissaan siitä, että yli 70 prosenttia silakan pyyntikiintiöistä on valunut viime aikoina ulkomaalaisten haltuun. Silakkaan panostusta – Hukkasten Kalaneuvos-konsernin omistamat Martin Kala ja Kuivaniemen Kala ovat erikoistuneet silakkaan, jonka osuus on 90 % Suomen pyyntikalasta. Ammattitaito periytyi meille, muistelee 69-vuotias Veijo Hukkanen. don kasvua ei juuri tule, sillä kalan maailmanmarkkinahinnat ovat olleet alhaisemmat. – Vuodelle 2018 liikevaihVeijo Hukkanen tapasi varusmiesaikaan tulevan vaimonsa Ulpun Kankaanpään torilla. – Tutustuimme 2013 Kiinan markkinoihin
Hän sai myönteistä palautetta ja kehotuksen jatkaa. – Elokuun 15. Porkkanaa patukan pohjaksi Kun kasassa oli kolmen tuotteen raaka-aineet, Jari ryhtyi selvittämään, mistä patukan pohja muodostuisi. Ymmärsin, että nämä eivät voi olla halpatuotteita, vaan tulee tähdätä premiumiin. Kolmantena kokeilin hillaa ja kuusenkerkkää, mutta hilla ei säilynyt, joten se vaihtui tyrniksi. – Kuivattu porkkana osoittautui hyväksi, sillä se on ravintotiheä ruoka ja luonnostaan makea. Kaksi puoli kuukautta myöhemmin sain soiton Finnairilta ja siitä kahden viikon päästä mustikka-koivunlehti-patukka oli myynnissä kaikissa Finnairin koneissa eri puolilla maailmaa. Jari teetti analyysin tuotteistaan Food-Westillä. 10 | Hyvää Pataa | 6 | 2018 |. – Ensimmäisenä yhdistelmänä oli mustikka ja koivulehti. Finnairin tilaus loi uskoa Jari Kurtti laittoi vakuumiin pakattuja patukoita reppuun ja lähti myyntimatkalle. Helmikuussa 2016 päätin, että elokuun puolivälissä tuotteiden tulee olla markkinoilla. – Yllättävän nopeasti, vain puolessa vuodessa, sain reseptin valmiiksi. Tuotteen pitäisi olla myös helposti mukaan otettava. Niissä oli käytetty pähkinää, rusinaa, taateleita ja aprikoosia. Ne eivät mielestäni sopineet arktiseen tuotteeseen, kertoo Jari. Jari teki paljon kokeiluja ja kohderyhmäksi hän valitsi matkailijat kotimaisten asiakkaiden lisäksi. Ne ovat levinneet jo matkailijoiden ja Finnairin mukana kaikkialle maailmaan. Paahteisuutta ja pähkinäisyyttä sain pellavansiemenistä. – Yhdessä patukassa oli päivän C-vitamiiniannos. Tuloksena oli, yksi mustikkapatukka sisälsi 60 mustikkaa, puolukkapatukassa oli 20 puolukkaa ja 10 karpaloa, tyrnipatukassa 20 tyrninmarjaa. – Kiertelin ekokauppoja ja tutkin patukoita. Halusin, että kaikki raaka-aineet olisivat kotimaisia. Jari ryhtyi testailemaan kuivureiden kanssa kotimaisia vihanneksia: perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta ja kaalia. Jari Kurtti kehitti liiketoiminnan mustikkametsän innoittamana. Huippusijoittajat satsaavat nyt lappilaiseen superpatukkaan. Toisena oli puolukka, karpalo ja nokkonen. Sen ympärille sopi gluteeniton kaura. Artic Superfoodsin perustaja ja makumestari Jari Kurtti voi heiluttaa iloisena eväspatukoita, sillä hänen sinnikkyytensä on kantanut pitkälle. Jari Kurtin motto: ”Nöyrästi – mutta täysillä” Lapin luonto on tiivistetty Arctic Superfoodsin välipalapatukoihin. – Asuin mustikkametsän keskellä ja halusin kehittää itselle jotain omaa duunia. J ari Kurtti muutti puolison työn vuoksi Leville. Ryhdyin miettimään, mitä voisi marjoista ja villiyrteistä tehdä. Se antoi uskoa jatkaa. päivä 2016 patukat sain myyntiin 72 pisteeseen. Hänellä oli takana 15 vuotta ravintolamaailmassa ja kaverit soittelivat Jarille pyytäen keittiöihin. Makeuttajaksi en halunnut valkoista sokeria, mutta kotimainen hunaja kävi hyvin. Ovet avautuivat Finnairille, Stockmannille ja Ruohonjuureen. Näin hahmottuivat eväspatukat
Sarjoja oli yhdeksän ja NORTH Arctic Lager voitti kultaa vaaleiden lagereiden sarjassa. Kuvailin Petelle, millaisen oluen haluan ja sanoin, että teepä siitä Suomen paras lager. Vaalea lager on Suomen eniten juotu oluttyyppi. – Lappi on viime vuosina kasvattanut suosiotaan aasialaisten keskuudessa. Vehnäoluista parhaaksi arvostettiin Plevna/Koskipanimo Oy:n Weizen Bock -olut. Eurooppalaistyylinen vaalea tai keskitumma ale -sarjan voitti Stadin Painimon New England IPA. WWW.PEKKAVEHVILAINEN.FI Uutuus Keskisen Myllyltä: gluteeniton Kaurahiutale keskisenmylly.?/tattarikauppa Sijoittajat uskovat Aasian vientiin Jari oli vienyt kaksi vuotta haavettaan eteenpäin ja hän havahtui, että yksin ei pysty. | Hyvää Pataa | 6 | 2018 | 11. Tuomarit ovat jo vuosia olleet vakio-osallistujia maailman merkittävimmissä olutkilpailuissa, kuten World Beer Cup ja European Beer Star. Tumman tai värillisen lager -sarjan parhaaksi arvioitiin Savu Kekri, jonka valmistaa Iso-Kallan Panimo Oy. Selätimme kuivahumaloinnin haasteet, ja kun vuodenvaihteessa uusi alkoholilaki mahdollisti vierrevahvuuden nostamisen, saimme Northista entistäkin maukkaamman, kuvailee Tornion Panimon olutmestari Petri Tervasmäki oluen kehitysprosessia. Amerikkalaistyylinen vaalea ja keskitumma ale -sarjan voitto meni RPS Brewin Oy:n The Lizard NEIPA -oluelle. Vuoden verran hän haki rahoittajia. Muitten oluiden sarjan voitti Maple Bourbon Barley Wine, jota valmistaa Cool Head Brew. Suomen Paras Olut 2018 voitto meni kuitenkin Lammin Sahdille, joka voitti Muu tumma ale -sarjan. l Artic Superfoods sai viime elokuussa vahvistusta, kun sijoittajat tulivat mukaan. Tornion Panimon markkinointijohtaja Jami Teirikari on ”Nortin” kaupalliseen menestykseen tyytyväinen. Tuomaristo arvioi oluiden laatuja makutekijät sokkomaisteluina sarja kerrallaan. Napapiirin sankarit vauhdittajana – Onhan tämä aivan käsittämättömän upea hetki! Nortti on olutmestarimme Petri Tervasmäen taidonnäyte. Stout ja portteri -sarjan paras oli Ikiiurso, jota valmistaa Panimoyhtiö Hiisi Oy. Elokuussa 2018 Arctic Forest Foods Oy pystyi kertomaan, että partnerina ja yhtiön toimitusjohtajana on aloittanut Marko Alamartimo. Kuva Jussi Rekiaro T ornion Panimon NORTH Arctic Lager valittiin ykköseksi Suomen Paras Olut -kilpailussa. Aasiassa yhden kaupungin väkiluku voi helposti vastata koko Suomen väkilukua. Meillä ei ole tarvetta valloittaa koko Aasiaa, vaan toimenpiteet on pystyttävä kohdistamaan sinne missä on ostovoimaisia ja laatutietoisia kuluttajia, sanovat Peter Vesterbacka ja Pasi Joronen. Käytössä oli panimon laajennuksen jälkeen aivan uusi laitteisto. Vasemmalta Kustaa Valtonen, Saga Forss, Sanna Sandgren, Marko Alamartimo, Peter Vesterbacka sekä Jari Kurtti. Kotimaisten asiantuntijoiden lisäksi tuomaristossa oli mukana seitsemän kansainvälistä tuomaria Hollannista, Puolasta ja Saksasta. l ”Nortti” on paras lager Tornion panimon lagerissa on napapiirin ilme. Marja-, hedelmäja hapanoluista voiton nappasi Kanavan Panimon ja Bönthöö Bönthöö -olutblogin yhteistyönä syntynyt Paljas Saari. Sehän pirulauta teki, iloitsee Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander välittömästi tulosjulkistuksen jälkeen. Samalla julkistettiin neljän tunnetun sijoittajan nimet: Peter Vesterbacka, Saga Forss, Pasi Joronen ja Kustaa Valtonen. – Haaste oli kova, varsinkin kun oluen piti ehtiä Napapiirin sankarit -elokuvan promokiertueelle. Suomalainen Olut ry:n järjestämään kilpailuun osallistui 240 olutta yhteensä 40 kotimaiselta panimolta
Toukokuussa avatusta ravintolasta löytyy mm. Ulkomaisista kaloista eniten kului kasvatettua lohta, jota suomalainen söi 4,0 kiloa. Molemmat ravintolat edustavat ennakkoluulotonta kokeilua ja keskittyvät uudenlaisin keinoin hävikin vähentämiseen, ekologisuuteen ja lähiruoka-ajatteluun. Alénin ja Tuomisen intohimona on kokeilla, millaisia ruokanautintoja voi jalostaa uusimman ruokatietämyksen ja -tekniikan avulla ympäristöä rasittamatta. Norjalaisen kasvatetun lohen jälkeen eniten ulkomaisista kalatuotteista kulutettiin tonnikalasäilykkeitä ja -valmisteita, kasvatettua kirjolohta, sillisäilykkeitä, pakastettua seitiä sekä katkarapuja ja katkaraputuotteita. Tilasto perustuu kaupallisen kalastuksen ja vapaa-ajankalastuksen saalistilastoihin, kalanviljelyn tuotantotilastoon sekä kalan ulkomaankauppatilastoon. Tuomaristo valitsi vuoden 2018 Vuoden Keittiöteoksi Henri Alénin ja Tommi Tuomisen luotsaaman Ravintola Ultiman, joka kokeilee modernia kiertotaloutta hyperlokaalilla viljelyllä ravintolan sisällä. l Gastro Bar Sesongin Matti Jämsén ja K-citymarket Järvenpään kauppias Markku Hautala tekevät yhteistyötä. l Kotimaisen kalan kulutus ennallaan – tuontilohen kulutus kasvoi hieman 12 | Hyvää Pataa | 6 | 2018 |. Ravintola ostaa kaikki raaka-aineensa kaupasta. Tuomariston puheenjohtaja Peter Fredman kommentoi yleisöäänestyksen voittajaa: – Gastro Bar Sesonki yhdessä K-Citymarket Järvenpään kanssa on tuonut Suomeen maailmalta tunnetun grocerant-ilmiön. – On erittäin tärkeää, että kuluttajat kuulevat ja puhuvat uudenlaisista mahdollisuuksista kestävän kehityksen turvaamiseksi. – Ajatus oli mahdollistaa asiakkaille hyvää sesonginmukaista ruokaa kohtuuhinalla ja tiimiytyminen Järvenpään K-Citymarketin kanssa mahdollisti tämän meille. Yleisöäänestyksen voittajaksi kohosi järvenpääläinen Gastro Bar Sesonki. Kalan kokonaiskulutus kasvoi edellisvuodesta noin kuusi prosenttia. Palkinnonjaon juonsi Vuoden Kokki 2018 Kalle Tanner ja Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä. S uomalaiset kuluttivat vuonna 2017 asukasta kohti kotimaista kalaa hieman yli neljä kiloa fileepainoksi laskettuna. Tuomariston valitsema voittaja Ultima sekä yleisön suosikki Gastro Bar Sesonki nousivat kumpikin kirkkaasti voittoon omissa kategorioissaan. Kaupan ja ravintolan yhteistyö Yleisöäänestyksen ylivoimaisella äänimäärällä voittanut Gastro Bar Sesonki jakaa palkinnon K-Citymarket Järvenpään kanssa. Keittiöalan ammattilaisista koostunut tuomaristo valitsi kilpailun voittajaksi helsinkiläisen ravintola Ultiman. Kotimaisista kaloista eniten, eli 1,2 kiloa asukasta kohti, syötiin kirjolohta. Emme tarvitse ravintolassa valtavia kylmälaitteita ruoan säilytykseen ja voimme minimoida myös ruokahävikin. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastosta. van ravintolan keittiössä käytettävät raaka-aineet ostetaan joka päivä viereisestä kaupasta. Lue lisää Hyvää Pataa lehden numerosta 1/2018, hyvaapataa.fi —> lehdet Tuomaristo valitsi vuoden 2018 Vuoden Keittiöteoksi Henri Alénin ja Tommi Tuomisen luotsaaman Ravintola Ultiman. – Tuontilohen kulutuksen kasvuun on ilmeisesti vaikuttanut lohen edellisvuotta alhaisempi hinta, arvioi yliaktuaari Pentti Moilanen Lukesta. Olemme todella kiitollisia kaikille äänestäjille, että saamme vastaanottaa tämän palkinnon, iloitsee Sesongin ravintoloitsija Matti Jämsen. Tuontilohen kulutus kasvoi edellisvuoteen verrattuna lähes 14 prosenttia. hydroponinen kasvihuonejärjestelmä, kahvinpuruissa kasvava sieniviljelmä, aeroponisesti kasvatettua perunaa, sekä biodesignlampuissa kasvavia saunasirkkoja. Kotimaisista luonnonkaloista eniten syötiin muikkua, haukea, ahventa, kuhaa, silakkaa ja siikaa. P erheyritys Fredman Groupin järjestämä Vuoden Keittiöteko -kilpailuun ilmoitettiin tänä vuonna yli 50 ehdokasta, joista kymmenen eteni finaaliin lokakuussa. Järvenpään Citymarketiin sijoittuVuoden 2018 keittiöteon pokkasi kaksi ravintolaa Ammattikeittiöiden toiminnan kehittämiseen ja ruokailijoiden ateriointielämyksen parantamiseen kannustava Vuoden Keittiöteko on valittu kolmannen kerran. Tuontikalaa käytettiin lähes kymmenen kiloa. Vuoden Keittiöteko palkinnot jaettiin Ateria18-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 15.11.2018. Toimintamalli on helposti monistettavissa ja vastaa vahvasti ruokahävikistä käytyyn keskusteluun. Haluamme Ultimassa kokeilla ja antaa konkreettisia esimerkkejä siitä, mikä tulevaisuudessa voisi ehkä toimia, iloitsee Ultiman Henri Alén
– Selvityksemme mukaan tämä merkitsisi 127 miljoonan euron kasvua ravintolapalveluiden kysyntään. Anniskelun arvonlisäveron alentaminen 14 prosenttiin, eli muiden ravintolatuotteiden tasolle, laskisi ravintoloiden alkoholiannosten hintoja 8,1 prosentilla, mikäli veron alentaminen siirtyisi kokonaisuudessaan hintoihin. Ravintoloiden tärkeimmän alkoholijuoman, oluen, verotus on EU-maiden kireintä. l Anniskelun alvin alennus toisi rahaa 300 miljoonaa Professori Jyrki Niemen johdolla Luonnonvarakeskus on selvittänyt anniskelun arvonlisäveron alentamisen vaikutuksia. Arvonlisäysvaikutukset eri toimialoille yltäisivät noin 140 miljoonaan euroon. – Vaikutukset kansantaloudessa olisivat kerrannaisvaikutuksineen yhteensä lähes 300 miljoonaa euroa. | Hyvää Pataa | 6 | 2018 | 13. Selvityksen ravintola-anniskelun arvonlisäverokannan alentamisen vaikutuksista rahoitti Matkailuja Ravintolapalvelut MaRa ry. Anniskelun verotus on Suomessa nykyisin yksi EU:n ankarimmista. L uonnonvarakeskuksen (Luke) selvityksen mukaan anniskelun arvonlisäveron alentaminen 24 prosentista 14 prosenttiin lisäisi paitsi alkoholijuomien myös ruoan ja muiden palveluiden kysyntää. Valtion verotuloja anniskelun arvonlisäveron alentaminen vähentäisi noin 70 miljoonaa euroa. Lisäksi alkoholin valmisteverot kasvaisivat noin 10 miljoonaa euroa. Väkevän alkoholin ja viinin verotuksessa Suomi on toiseksi kirein. Anniskelusta saatavat arvonlisäverotulot supistuisivat noin 122 miljoonaa euroa, mutta toisaalta ravitsemispalvelujen ja muiden toimialojen ansiotuloja arvonlisäverot kasvaisivat yhteensä noin 41 miljoonaa euroa. Anniskelun arvonlisäverokanta on Suomessa EU-maiden neljänneksi korkein. Kotimaisten tuotteiden ja palveluiden kulutus lisääntyisi yhteensä noin 172 miljoonaa euroa, toteaa Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi. Luken tutkija Marja Knuuttila arvioi, että kotimaisen kulutuksen kasvu aiheuttaisi jonkin verran kerrannaisvaikutuksia. Lisäksi laskennallinen työpaikkavaikutus olisi noin 2400 henkilöä. Veron siirtyessä kokonaisuudessaan hintoihin vaikutukset kansantaloudessa olisivat kerrannaisvaikutuksineen yhteensä lähes 300 miljoonaa euroa. Lisäksi muiden palveluiden kysyntä taloudessa kasvaisi
l MTK:n sikaverkosto ”Sianlihan hintojen noustava” 14 | Hyvää Pataa | 6 | 2018 |. Ruotsissa omavaraisuus vain puolet Antikaisen mukaan elintarvikeketju ei toimi reilusti, kun maatalouden kohonneita tuotantokustannuksia ei ole saatu vietyä elintarvikeketjussa eteenpäin. MUJI haluaa olla ihmiset, yhteiskunnan ja luonnon yhdistävä foorumi. MUJI avasi ensimmäisen Euroopan myymälän 1991 Lontoon Liberty-tavarataloon. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. – Tuotannon alas ajaminen on kohtalokasta, sillä sen elvyttäminen tuskin enää onnistuu. LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky TOIMITUS PL 28, 04131 SIPOO Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443 jouko.tikkanen@hyvaapataa.fi Taitto Taija-Tuulia Tammelin Hyvää Pataa -lehti kotiin kannettuna: 6 numeroa vuodessa väkevää asiaa. Monilla tiloilla viljasadot jäivät huomattavasti normaalia heikommiksi, minkä seurauksena viljan ja rehujen hinnat ovat nousseet jyrkästi. Katso lisää ja tilaa: hyvaapataa.fi Tilaukset asiakaspalvelustamme puh. Hyvää Pataa on suomalaisten elintarvikeyritysten, pientuottajien, teollisuuden sekä tukkuja vähittäiskaupan kohtaamispaikka. Monet eivät tunne ruoan tuottajia tai maaseutua ja vesistöjä, joista ruoka on peräisin. Yrityksen päätuotelinjat ovat muoti, kodintavarat ja ruoka. Ruoan alkutuottajat, kuten viljelijät ja kalastajat, ovat jääneet kaupunkilaisten elinpiiMUJIn myymälään tulee myös lähiruokaa ristä. Kyse on kuluttajatuotteissa pienistä summista, mutta yrittäjille elintärkeistä senteistä, Antikainen jatkaa. Toisaalta ala ei kiinnosta nuoria, jos työstä ei saa riittävää palkkaa. M UJI perustaa Suomeen tytäryhtiön ja avaa Helsinkiin Kampin Kauppakeskuksen neljänteen kerrokseen Euroopan suurimman myymälänsä syksyllä 2019. ASIAKASPALVELU puh. Sianlihan tuotanto on vähentynyt kuluvan vuoden aikana merkittävästi ja vuonna 2019 tiputusta vuoteen 2018 verrattuna tulee olemaan vähintään 7 %. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. Kuiva kesä jätti jälkensä. Lisäksi eläinaineksen jalostamiseen ja tuotantotulosten parantamiseen tarvittava työ vie vuosia. – Naapurissamme Ruotsissa tämä virhe tehtiin, ja heidän tuotantonsa on jäänyt pysyvästi reiluun puoleen maassa kulutettavasta sianlihasta. – Useilla tiloilla pohditaan nyt tulevaisuuden vaihtoehtoja. JAKELU 4000 kpl ruokakaupoille, tukkuliikkeille, HoReCa-ketjujen ostajille, suurkeittiöiden ostoista päättäville, johtaville ravintoloille, elintarviketeollisuudelle ja pientuottajille. – Lisäksi työhön kohdistuu ristipaineita monelta suunnalta. Monien huonojen vuosien jälkeen puskurit on syöty ja alan on pakko voida siirtää nousseet kustannukset lihan hintaan. Hinta kestotilauksena vain 35 €/vsk. 4041 0763 Painotuote Kukkakauppakalenteri 2019 on ilmestynyt Hinta 29 €, kun tilaat useamman ei postituskuluja. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä. Viiden euron tuntipalkka ja rankka työ eivät rohkaise tulemaan alalle, joka sitoo vastuulliseen työhön 24/7, sanoo sikaverkoston puheenjohtaja Taru Antikainen. Jos tilanne jatkuu, kotimaisia kinkkuja ei riitä kaikille jouluna 2019, kertovat sianlihan kasvattajat. Suomessa tuotetaan kansainvälisesti laadukasta, kaikki laatuja terveyskriteerit täyttävää sianlihaa, jota kaupat ovat saaneet samaan hintaan kuin maissa, joissa antibioottien käyttö tuotannossa on aivan eri luokkaa kuin Suomessa. MUJI on perustettu Japanissa 1980-luvulla vastauksena ja vastaliikkeenä tuon ajan kulutusyhteiskunnan kaupallisuudelle. Nykyään Euroopassa on 57 MUJI-myymälää. MUJIlla on kolme pääperiaatetta, jotka ovat pysyneet samoina tähän päivään asti: materiaalien valinta, prosessien virtaviivaistaminen ja pakkausten yksinkertaistaminen. MUJI toimii foorumina kaupunkilaisille ja tarjoaa myös muille puitteet myydä omia tuotteita. Investoinnit ovat olleet jo vuosia vähissä ja pankit eivät enää anna tuottajille lainaa, koska alan kannattavuus ja tulevaisuuden näkymät eivät näytä kattavan kustannuksia. ILMESTYMINEN Hyvää Pataa -lehti ilmestyy vuonna 2018 kuusi kertaa, seuraavan kerran 15. helmikuuta 2019. Lisäksi muutkin tuotantokustannukset kuten energian hinnat ovat kohonneet jo pitkän aikaa. Sianlihan tuotanto on pitkäjänteistä työtä, jossa aika emakon siemennyksestä lihasian teurastukseen on noin kymmenen kuukautta. VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIO Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Laita kalenterien lasku verotukseen tulonhankkimisvähennyksinä, ota ALV:t pois! 2 9 € + postituskulut 3,10 € Tilaa nyt. Laadusta on maksettava, sillä se ei tule ilmaiseksi. MUJI on lyhenne ilmaisusta Mujirushi Ryohin, joka tarkoittaa merkittömiä laatutuotteita. l MUJI on avannut Helsinkiin kolmannen pop up -kauppansa, joka palvelee 29.10.2018–20.1.2019 ja juhlistaa brändin tuloa Suomeen. MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala, 044-355 4304 hannele.iskala@hyvaapataa.fi Mediakortti hyvaapataa.fi Ilmoitusmateriaali Painopaikka Statusprint ISSN 1796-5012 13. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. MUJIn uuteen myymälään tulee ensimmäisenä Euroopan myymälöistä oma ruokaosasto, jossa on tarjolla hyvää ja turvallista lähiruokaa suoraan tuottajilta. Lähtökohtana on kausittaisen saatavuuden mukaan vaihtuva valikoima. Voit lukea myös digitaalisena näköisversiona hyvaapataa.fi —> lehdet hintaan 5 €/nro, löydät sieltä myös kaikki Tukkutori-lehden numerot vuodesta 2006 alkaen. – Tuotantoketjun alkupään unohtaminen on kohtalokasta. Kukaan ei oleta voivansa ostaa muitakaan laatutuotteita samaan hintaan kuin vastaavia halpamalleja, Antikainen painottaa. 010 387 0880 TILAUSHINTA Vuonna 2018 tilaushinta on 35 €. – S ianlihaa tuottavat yrittäjät ovat ahtaalla niin kohonneiden kustannusten kuin laahaavan tuottajahinnankin vuoksi. klo 8–16). 010 387 0880 (ark. Alalle tarvitaan uusia investointeja ja nuoria yrittäjiä
(09) 761 470 Fax. God Jul ochGott Nytt År! Rauhallista Joulua ja menestystä vuodelle 2019! www.yrttiahlberg.fi Sipoo Suomi ayriaistukku.fi Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. Lehti yhdistää suomalaisen elintarvikeketjun Hyvää Pataa -lehden toimitus kiittää yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta! TTT Graafinen Suunnittelu 040 572 9272 | suunnittelu@ttt-gs.fi | | Hyvää Pataa | 6 | 2018 | 15. 09 753 8378 www.reininliha.fi TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ ROPAKONNOKKA OY Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. Hermannin rantatie 12 B 00580 Helsinki 09 7744 360 www.talousadvisor.com Juustoleipäreseptejä arkeen ja juhlaan: vaalanjuustola.. 09-753 1224 www.suomeniglu.fi www.suomenjaatelo.. (09) 773 68 68 Kukkivaa Joulua! TAA TUSTI TU O R E kalatalo.com 5 25 75 95 100 ML mainos 74x30 mm den 12 november 2018 12:48:19 NIEMISEN PUUTARHA Tapani/0400-203 728 • Marko/040-562 8869 • Markku/0400-315 296 Hakaniemen halli 00530 Helsinki Puh
Omilla alueosastoillaan mukana ovat Saimaan alue, Pirkanmaan, Hämeen ja Keski-Suomen yritysten läntinen järvialue, Pohjois-Karjala, Lounais-Suomi ja Kainuu. Ravintola-alueen ruokatarjoiluista vastaa Bryggeri Helsinki in Berlin yhdessä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa. Tämä uusin palkinto on jo viidestoista kansainvälinen palkinto viime vuosilta. Uskon vahvasti, että tämä työ myös kantaa, painottaa maaja metsätalousministeri Jari Leppä. Crafted Cold Brew kahviliköörin valmistuksessa on paneuduttu laatuun, ja raaka-aineen arvostus näkyy lopputuloksessa, perheyhtiö Lignell & Piispasen toimitusjohtaja Harri Nylund kertoo. Tämä Crafted Cold Brew -kahvilikööri herättää myös kansainvälistä kiinnostusta, ja sitä viedään jo ympäri maailmaa. – Olemme todella tyytyväisiä lopputuotteeseen, toteaa Kaffa Roasteryn toimitusjohtaja Svante Hampf. On kunnioitettavaa, että tuottajat ja toisaalta pk-yrityksemme ovat ottaneet rohkeasti vahvan roolin suomalaisen osaamisen ja puhtaan ruuan näkyväksi tekemisessä. Grüne Woche on myös valtaisa kansainvälinen ruokaKuvaaja Duotone / Sofia Okkonen alan päättäjäja mediatapahtuma. Suomen osastolla järjestetään päivittäin lehdistötilaisuuksia eri teemoista sekä tavataan päättäjiä. l L ignell & Piispasen uutuuslikööri sai kultamitalin Liqueur Masters 2018 -kilpailussa Lontoossa. Voittoisa kahvilikööri on luotu yhteistyössä väkiviinatislaamo Lignell & Piispasen ja Kaffa Roasteryn kanssa. Messuille osallistuvat yritykset ovat esillä ruuan ja matkailun yhdistävillä alueosastoilla, viljaja kalaosastoilla, omilla osastoillaan sekä ravintola-alueella. Lapin yritykset ovat esillä yhteisellä Lapland Food Club -brändillä. l Lignell & Piispasen liköörille kultamitali. – Täyteläinen kahvin maku kevyesti maustetuilla vivahteilla antaa täydellisen makukokemuksen kahvipavun koko elinkaaresta. – Suomi haluaa valloittaa saksalaisten kuluttajien ja matkailijoiden sydämet omilla valttikorteillaan. Yli 80 yritystä eri puolilta Suomea tuo tuotteensa ja palvelunsa Suomen messuhalliin Berliinissä 18.–27.1.2019 pidettäville Grüne Woche -kuluttajamessuille. Messuille osallistuu vuosittain noin 400 000 kävijää sekä 1700 näytteilleasettajaa ja 4000 median edustajaa 65 eri maasta. Business Finlandin Food from Finland -vientiohjelma järjestää tilaisuuden ammattiostajille yhdessä Suomen Saksan suurlähetystön kanssa. Suomalainen 166-vuotias perheyritys Lignell & Piispanen ja heidän tislaamonsa sijaitsee Kuopiossa. – Grüne Wochen näkyvä kumppanuus tuo Suomi-kuvaa vahvasti esiin meille tärkeällä eurooppalaisella markkina-alueella juuri EU-puheenjohtajakautemme kynnyksellä. Raakamateriaalit ovat todella hyvin esillä ja voimme jäljittää niiden synnyn aina Intiaan saakka. Tämä vuosi on tuonut mukanaan lukuisia kansainvälisiä palkintoja Lignell & Piispaselle. Tislaamon Gustav vodkat ovat päässeet päänäyttämölle, ja nyt valokeila loistaa uusimmalle tulokkaalle yhtiön laatutuotteiden linjastolla. Suomi on Grüne Wochen kumppanimaa Suomi on Saksassa järjestettävien, maailman suurimpien ruokamessujen kumppanimaa teemalla ”Aus der Wildnis” eli villistä luonnosta. Kokkimaajoukkueen valmistamia ruokia on tarjolla Suomen messuravintolan lisäksi useissa päättäjilleja medialle suunnatuissa tilaisuuksissa. K umppanimaayhteistyön tavoitteena on saada näkyvyyttä suomalaisille ruokaja juomatuotteille, raivata niiden tietä Saksan markkinoille sekä houkutella lisää matkailijoita Suomeen. Niitä ovat luontomme ja ruokamme tutkitusti todistettu puhtaus, vastuulliset tuotantotavat sekä innovatiiviset, huippulaadukkaat ja maukkaat ruuat ja juomat yhdistettynä ripauksella villiä eksotiikkaa, kertoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Ohjelmalavalla esitetään joka päivä suomalaista musiikkia ja muuta ohjelmaa. Tunnemme sieltä hyvin kaikki viljelijät, joten tiedämme tarkalleen laadukkaiden tuotteidemme alkuperän, Hampf lisää. Ravintola-alueella on myös Lammin Sahdin Suuret Oluet Pienet Panimot -baari, jossa maistatetaan yli kymmenen suomalaisen pienpanimon ja tislaamon tuotteita. Maaja metsätalousministeriö osallistuu hankkeen rahoitukseen. Suomalaiset tuotteet näkyvät näyttelyn aikaan myös Suomi-kampanjoina paikallisissa vähittäiskaupan ketjuissa. Messuilla tuotteitaan ja palveluitaan markkinoivat muun muassa Altia, Hätälä, Arctic Finland, Pro Agria, Birkkalan tila, Helsingin Mylly, Kaslink Foods, Kyrö Distillery, Laihian Mallas ja Lomalaidun. – Tuote lanseerattiin heinäkuussa ja saman tien se osoitti kuuluvansa kahvilikööreiden kärkikaartiin maailmassa