4
Olossa on hyvä olo
s. 8
s. TUKKUTORI
Tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
[ 7 · 2009 ]
Lehti yhdistää tukkukauppojen asiakkaat ja tavaroiden sekä palvelujen toimittajat
Miia on haka sitomaan
s. 14
Sarasvuo: Ruokakapina tulee
s. 16
TukkutoriOnline starttasi
Pikkujoulukukkien kauppa kävi samaan tapaan kuin edellisenäkin vuonna, joten eiköhän varsinainen joulu ole myös samanlainen. T:mi 040-5164909. Se tuo Helsingin seudulle runsaasti tapahtumia ja kansainvälistä näkyvyyttä. Kotimainen talvivihannesten tuotanto on hieman lisääntynyt ja jotkut viljelijät ovat aikaistaneet tuotantoaan, niin että joulun allakin on riittävästi tarjontaa. Tukkutori [ 7· 2009 ]
2
Pääkirjoitus
Jouko Tikkanen
Hyviä uutisia
Joulun alla eletään kiihkeää kaupanteon aikaa. Design ei rajoitu vain kippoihin, vaan se voi ulottua lähes kaikille elämän aloille, myös gourmet-ruokaan. Kaupan liitto odottaakin joulukaupan kasvua tosin vain niukkaa parin prosentin parannusta. Maailman pääkaupunki voi antaa paljon mahdollisuuksia myös kukkasidonnalle. Koko ajan lajikkeet vaihtuvat, mutta se on normaalia kehitystyötä, toteaa Markku Nieminen.
Outi Ylinen HKT Oy:stä toteaa, että uutuustuotteena on kolme joulutähteä samassa ruukussa.
Joulutähti ykkösenä
Suomen Gallupin mukaan joulun kukkamyynnin odotetaan yltävän noin 107 miljoonaan euroon, mikä on saman verran kuin vuonna 2008. Joulukukkia aikoo ostaa 72 prosenttia kaikista talouksista. Suomikin nousee vaikkakin viiveellä. Hyvä uutinen on TukkutoriOnlinen alkaminen. Muita suosikkeja ovat valmisistutukset ja korit sekä kasveista ritarinkukat, tulppaanit ja atsaleat. Joulun suosikkikukkien kärki pysyy vankkana vuodesta toiseen. Joulun ja Uudenvuoden pyhät ovat monille yrittäjille ainoita lepopäiviä. Outi Ylinen toteaa, että ulkomaisen joulukuusen tuonti on pienentynyt, sillä Tanskassa kuusi on nyt kallis. Värit ovat perinteiset. Ostavaa taloutta kohden rahaa kukkiin käytetään keskimäärin 63 euroa. Ehkäpä lupaus oman kunnon kohentamisesta tulisi myös tehtyä.
Suomen Gallupin marraskuussa kuluttajien ostoaikeista tekemän kyselyn mukaan joulukukkia ostetaan tänä vuonna 107 miljoonalla eurolla. Kotimaiset amaryllikset ja hyasintit ovat menneet hyvin kaupaksi ja joulutähtikin lähtee menemään. Niemisen puutarhasta on valmistumassa 62000 joulutähteä, 45000 hyasinttia ja 15000 amaryllistä. "Paikkotoimittajan" asemasta voi yhteisen tilaus- ja toimitusjärjestelmän avulla voivat sitä hyödyntävät yritykset yhdessä päästä ykköstoimittajaksi. Suomalaisten ykkössuosikki on joulutähti, jota hankkii kaksi kolmesta taloudesta. Nokka on kuitenkin kohti parempia aikoja. Meidän joulunäyttely oli hyvä menestys. Pitäisi olla ennustaja, jotta tietäisi tarkemmin. Se voi tuoda ratkaisun HoReCa-sektorille toimittavien pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukyvyn parantamiseen. Kymenlaaksossa on sekä Aurinkotarhojen että Lehtosen puutarhan laajennukset tulossa tuotantoon vuodenvaihteen tienoilla. Uutuudet jäävät yleensä yhden vuoden
Joulukukilla on menekkiä
O
tähdenlennoiksi. Myös leikkokukkakimppujen suosio on kasvussa.
Valotomaatteja ja -kurkkuja riittävästi
Ove Grandell Närpiön Vihannes Osuuskunnasta lupailee, että kaupat saavat keskeytyksettä ympäri vuoden kotimaista kurkkua ja tomaattia. Molemmissa otetaan käyttöön vajaan puolen hehtaarin suuruinen blokkihuone.
JOULUKUKAT
*Amaryllis *Hyasintti * Joulutähti
www.tukkutori.eu
NIEMISEN PUUTARHA 019-688 9096
Kotimaiset vihannekset
Vihannestukku Backman P. Yhtäkaikki joulukuussa vähittäiskaupan myynti nousee neljänneksen muihin kuukausiin verrattuna ja tavarataloissa luku on jopa 60 prosenttia. Ravintoloiden lisäksi laatutietoiset vähittäiskaupat voivat uudelleen löytää Tukkutorin, josta on saatavissa tuoreutta, laatua ja vaihtelua ketjukonseptien tarjoamiin tuotteisiin. Tilastokeskuksen mukaan kukkien myynti on 45 prosenttia suurempaa joulukuussa kuin keskimäärin muina kuukausina.
uti Ylinen Helsingin Kukkatoimitus Oy:stä kertoo olevansa positiivisella mielellä joulukaupan suhteen. Määrät ovat samat kuin viimekin vuonna, sillä meille ei enempää mahdu. Myös hyasinttien suosio pysyy korkealla, sillä niitä aikoo hankkia kuusi taloutta kymmenestä. He käyttävät joulukukkiin rahaa noin puolitoistakertaisesti nuoriin, alle 35-vuotiaisiin perheisiin verrattuna. Joulukuu on myös kukkamyynnin huippukuu. Silloin on hyvä aika rauhoittua polttamaan oikeita steariinikynttilöitä ja katsella mäkiviikkoa. Otetaan tästä tilaisuudesta kaikki hyöty irti. Uutena vuotena 2010 odotetaan maailman talouden olevan jo selvästi vahvemmalla tolalla kuin vanhana vuotena. Markku Nieminen Niemisen Puutarhalta Mäntsälästä odottaa joulukukkamarkkinoiden olevan samanlaiset kuin viimekin vuonna. Ennakkoon on saatu myytyä paljon joulukukkia. Myös tulotaso lisää kukkien hankkimista.. Joulukukkien suurkäyttäjät löytyvät yli 60-vuotiaiden keskuudesta. Hyvä uutinen on Helsingin valinta Maailman designpääkaupungiksi 2012. Kuluttajilla on vahva luottamus omaan talouteensa
3
Tukkutori [ 7 · 2009 ]
Sisällysluettelo [ 7 · 2009 ]
Peruna tekee hyvää
4 Pekka Terävä haluaa luoda hyvää oloa
Ravintola Ololle on satanut kunniaa
8 Miia Hakala sitoi Suomen Mestariksi kiireisenä Sidontakoulu, näyttely ja sesonkikauppa pitävät 10 Jouluherkkuja Roslundilta Kimi ja Christian jatkavat sukuyritystä
Jari Sarasvuo 14 Ässä-haastattelussaovella" "Ruokavallankumous on starttasi 16 TukkutoriOnlineturhaa kilometriä päivässä Nyt ajetaan 80 000 opastaa 18 Tim van Leipsigvoisivat ollafloristeja "Myyntiargumentit ärhäkämpiä" lahja 20 Joulurauha on toivotuinihmistä Joululahjat työllistävät 10 000
ProPeruna ry on kampanjoinut syksyn aikana perunan puolesta. Määrä on 34 miljoonaa kiloa edellisvuotta suurempi.
"Mitä enemmän suomalaiset ostavat suomalaista, sitä enemmän suomalaisilla on työtä ja aihetta juhlia"
- LARS COLLIN s. Yhdistys osallistui Elma -messuille Helsingin Messukeskuksessa marraskuun 6.8. 20
Katso video Elma-messuilta www.tukkutori.eu
ARKKITEHTITOIMISTO
P. (09) 773 68 68. Valokuvia tulostettiin yli 800 kappaletta kolmen päivän aikana. Keittiömestari Kari Aihinen valmisti messuilla perunasta juhlavia herkkuja. Perunapäivien ideana on ollut tarjota kuluttajille ja kaupan työntekijöille positiivista tietoa perunasta. K A N T O L A
OY
TYÖPAJANKATU 10 B A 36 | 00580 HELSINKI arkk.tsto@kantola.fi | Puh. ProPeruna ry:n organisoimana on perunateema ollut syksyn aikana parissa kymmenessä hypermarketissa. 09-4780 2080 Fax 09-4780 2082 | GSM 0400-818 366
Työpajankatu 2 00580 Helsinki Puh. 4 "Ruumiiden mätäneminen on hidastunut, kun ne sisältävät säilöntäaineita."
- JARI SARASVUO s. 14
Perunan maskotti SuperPeruna on jakanut tapahtumissa esitemateriaalia ja hauskuuttanut etenkin perheen pienimpiä. päivinä. Marketeissa on ProPerunan edustajien lisäksi ollut mukana paikallisia tuottajia ja perunantoimittajia. Viime kesänä saatiin korjatuksi hyvä perunasato. Lokakuun puolivälissä tehdyn inventaarioin mukaan varastoissa oli 225 miljoonaa kiloa ruokaperunaa. 7 "Kaikkea muuta olen tehnyt, mutta natriumglutamaattia en ole käyttänyt." - PEKKA TERÄVÄ s. Yhteisosastolla olivat mukana Finpom Oy, Luonnosta Oy, Kantaperuna Oy, Potwell Oy ja Profood Oy. Lisäksi Pro
"Hyvä meininki", toteavat perheen pienemmät yhdessä SuperPerunan kanssa Elma-messuilla.
"Ennustan, että pian ladulla porhaltaa Virpi Sarasvuo." - HERTTASEISKA s. Messuilla kampanjoitiin perunan puolesta ja messuvieraat saivat kuvauttaa itsensä SuperPerunan kuvauspisteessä. Toimitusjohtaja Jussi Karjula Kantaperuna Oy:stä kertoo kampanjan teemana olleen "Peruna tekee hyvää."
Se tekee hyvää niin kuluttajille kuin kaikille perunaketjussa mukana oleville. (09) 761 470 Fax
Liiton puheenjohtajaksi valittiin Leena Jääskeläinen (Finnish Freshfish Oy) ja varapuheenjohtajaksi Kari Ylihärsilä (Kuopion Kalatuote Oy).
allituksen jäseniksi kaudelle 2010 2011 valittiin Anssi Päivärinta (Länsi Rannikon Kala Oy) ja Calle Spring (Äyriäistukku Oy). Kala sisältää terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Hallituksessa jatkavat Tero Kantonen (Martin Kala ja Vihannes Oy) sekä Pirkko Hilska (J&H Hilska Oy). Kaikki osapuolet ovat huomanneet, että ilman kotimaista raaka-ainetta kukaan ei menesty tällä alalla. Kalalla on hyvä kysyntä ja suuntaus terveellisempiin ja kevyempiin ruokiin suosii kalaa. Euroopan unionin ajatuksia ja lainsäädäntöjä on toisinaan suomalaisten toimijoiden, sekä kuluttajien vaikea ymmärtää. Kalastuksen ja kalankasvatuksen menestys on myös meidän etu. päivänä. Kala on erityisen hyvien rasvahappojen ja D-vitamiinin lähde.
H
etujärjestölle kovia haasteita. Kalakauppa on kehittynyt kovaa vauhtia ja tämä tietää alan ka-aineen saanti on kaiken A ja O. Jopa silakan syönti uhataan kieltää, kummeksuu Jääskeläinen. Ilman omaa etujärjestöään elinkeinokalatalous alan yrittäjät olisivat paljon huonomassa asemissa kuin nyt, arvioi puheenjohtaja Leena Jääskeläinen. 020 755 9880 faksi 020 755 9889 e-mail: myynti@roslund.fi
KAUPPAHALLI
Vanha kauppahalli 00130 Helsinki puh. 020 755 9890 faksi 020 755 9899 e-mail: kauppahalli@roslund.fi Aukioloajat: arkisin 8-18, la 8-16
www.roslund.fi. Suomen Kalakauppiasliitto on toiminut kalanjalostuksen ja kalan tukkukaupan- ja vähittäiskaupan etuja ajavana järjestönä jo vuodesta 1941 alkaen. Suomen Kalakauppiasliiton hallitus on tyytyväinen elinkeinokalatalousjärjestöjen nykyiseen tiivistyneeseen yhteistyöhön ja sitä toivotaan kehitettävän vielä lisää. Kalakaupalle kalaraa-
TUKKU
Työpajankatu 2 00580 Helsinki puh. Tukkutori [ 7· 2009 ]
6
Kalakauppiaat järjestäytyivät
Suomen kalakauppiasliitto ry:n liittokokous järjestettiin Helsingissä marraskuun 20. Kyseisenlaisten virheellisten ajatusten oikaisemiseksi tarvitaan voimakasta edunvalvontajärjestöä ja tässä olisikin mahdollista koota elinkeinokalatalouden eri järjestöt entistä tiiviimpään yhteistyöhön
Kukin vuorollaan hoitaa kahvinkeiton ja tuo leipomukset. Enää eivät kiillä vain sukat ja silmien rajaus. Jos
HerttaSeiska on jo aloittanut jouluvalmistelut. +358 9 7539390 Fax +358 9 717148 Email info@berrymasters.com Web www.berrymasters.com
PALVELEVA KUKKATARVIKETUKKU liikenteessä kolme tarvikeautoa laadukas verkkokauppa
www.suomenkukkatarvike.fi. Adventtina esiinnyttiin ja edessä on vielä joulukonsertti. "Ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan, joulu joutui jo sydämihin. Nyt halutaan välkehtiä edestä ja takaa. Ennustan, että pian ladulla porhaltaa Virpi Sarasvuo. Tiistai-illat on pyhitetty laululle. Se tervehdyttää sielun ja ruumiin. Kuinka ollakaan, neitonen oli hiihtäjälupaus Virpi Kuitunen. "Muistat Tuhkimon, Lumikin, Ruususen varmaan ja Punahilkan ja Sudenkin harmaan." Äskettäin ilmestyneessä tutkimuksessa naiset odottavat joululahjaksi rakkautta ja hellyyttä. Joskohan Jari kiitteli, kun samana päivänä ilmestyneessä Gloria-lehdessä Virpi tunnusti rakkaimmaksi sanakseen Jarin. Tänä vuonna kerrankin ajoissa: kuorokaveri näet ilmoitti tulleensa lomautetuksi ja tarjoutui tekemään joulusiivouksia. HerttaSeiska pistäytyi Helsingin keskustan Pentikin myymälään. Pukukin olisi ollut valmiina, mutta Tarja kutsui sinne taasen kaiken maailman tonttuja ja muoreja. HerttaSeiska on laulanut kuorossa yli kymmenen vuotta. Lauluharjoitusten välillä juodaan iltakahvit. Hetken kestää elämä, sekin synkkä ja ikävä. Kotitalousvähennyksen ansiosta hinta on kohtuullinen. Hei tonttu-ukot hyppikää."
Ei se HerttaSeiskan elämä kuitenkaan pelkkää "Hoosiannaa" ole. Ensimmäinen siivous tehtiin jo pikkujouluksi. Yhteisöllisyys on kuorossa käsin kosketeltavaa. Pian puotiin tupsahti nuori nainen, jonka posket loistivat terveyttä kuin jouluomenat ja silmät sädehtivät kuin pikkulapsella lahjakäärö kädessä. herttaseiska@tukkutori.eu
HerttaSeiskaa laulattaa
Syksyn harmauteen toi väriä Timo Koivusalon TV:ssä juontama kuorokisa. Kun muut harrastukset tulevat ja menevät, laulusta ei tingitä. Kuiskuttelusta ei HerttaSeiska saanut selvää, mutta selvästi soittaja oli Jari-sussu. Nuorikko puhui lempeän kiihtyneenä kännykkään. Pikkujouluissa naiset näyttävät tänä vuonna löytäneen kimmaltavat hepeneet. Kun katselee kuorolaulajien intoa ja laulamisen riemua voi uskoa, että kuorolaulajat elävät pidempään. Miten sitä ihminen kaipaakaan toisen ihmisen läheisyyttä ja lämmintä ihoa. Kunpa edes jouluna saisi kyyhöttää jonkun kainalossa ja tulla hoivatuksi ja hellityksi. Onhan ollut pikkujoulutkin, jossa raikuivat juomalaulut: "Helan går" ja silleen. Ja kuuset ne kirkkaasti luo loistettaan jo pirtteihin pienoisihin."
www.omapiha.info Lue Ihan pihalla -blogia
TÄYDEN PALVELUN MARJA- JA SIENITUKKU
Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. "Hei tonttu-ukot hyppikää, nyt on riemun raikkahin aika. Rohkea runoilija Tommi Taberman on vienyt parlamenttiin kosketuksen kielen poliittisen liturgian rinnalle.
Tilaa Oma Piha tai hae omasi lehtipisteestä!
HerttaSeiska odotti jälleen turhaan kutsua Linnan juhliin. Ensimmäiset joulupuurot ja kinkut on maistettu ja glögiuutuudet testattu. Suu supullaan, lähes kännykän luuria lipoen. Sitten vietiin valot ulos ja ikkunoille tuikkimaan ja joulun tunnelma alkoi hiipiä vähitellen sisään . suomalaisnaisten työpukeutumista väitetään tylsäksi ja epänaiselliseksi niin pikkujouluissa päästetään sisäinen Venus valloilleen
Se on sesonkimyymälä. Joulun ajaksi Miia on avannut myös kukkamyymälän.
iia Hakalalla on vauhti päällä. Miian mielestä hänen sesonkimyymälälle ei kauppakeskus kuten Ideapark ole oikea paikka, sillä se tuo rajoitteita. Nimi tulee sukunimestäni, ei ravintoloitsija Sedu Koskisen omistamasta jalkapalloseura Valkeakosken Hakasta, naurahtaa Miia. Olen jakanut kädestä käteen mainoksia hirveän määrän, toivottavasti tulee tulosta. Jos illalla yhdentoista aikaan pitäisi tehdä vielä töitä, ei kauppakeskuksessa voisi, kun vartijat ovat
Mika Hakala on valmistanut "tonttujen hiippalakit" luonnonmateriaaleista.
laittaneet ovet kiinni jo yhdeksältä. Hän antoi paljon sidonnassa, kiittelee Miia. Järjestän kukkasidonnan lyhytkursseja kaikenlaisille ryhmille. Miia painottaa koulutuksen merkitystä. Miia kouluttautui floristiksi Ahlmanin ammattiopistossa Tampereella.
Siellä opettajana oli äärimmäisen taitava Heidi Stubb. Tukkutori [ 7· 2009 ]
Miia on haka sitomaan
Valkeakoskelainen Miia Hakala on Suomen mestari kukkasidonnassa. Olen liian laiska olemaan
perfektionisti. Se olisi sinänsä kiva, mutta se sitoisi liikaa. Räätälöin kurssit kohderyhmän
8
M
mukaan. Kurssit työllistävät mukavasti, ja kysyntää on, kunhan jaksaa markkinoida. Tukkutori-lehden haastattelua edeltävän vuorokauden hän oli viimeistellyt omaa, liki 40 teoksen kukkasidontanäyttelyä Voipaalan taidekeskuksessa Valkeakoskella. Miia Hakala on työskennellyt kymmenen vuoden ajan seudun eri kukkakaupoissa, mutta hän ei pidä todennäköisenä, että hän perustaisi omaa ympärivuotisesti toimivaa kukkakauppaa. Hän suoritti floristimestarin erikoisammattitutkintoon valmentavat kolmivuotiset opinnot Forssan aikuiskoulutuslaitoksessa ja floristimestariksi Miia valmistui vuonna 2008.. Olisi ympärivuorokautisesti tekemistä, mutta kotivelvollisuudetkin on hoidettava, toteaa Miia iloisesti kertoen, että kotona odottaa kymmenvuotias tytär ja mies. Itse pitää puhua ja esitellä.
Kukkakauppa sitoo liikaa
Miia on avannut kukkamyymälän Valkeakoskella. Yrityksille pitää myydä, eivät ne osaa tulla kysymään. Jätän perinteiset kukkakorit vähemmälle ja panostan sidontaan, kun siihen ei kukaan normikukkakauppa panosta. Nykyinen työni on hyvin monipuolista ja saan tehdä kaikkea.
Koulutus on tärkeintä
Miian kiinnostus kukka-alaa kohtaan alkoi jo lapsena, sillä hänen äidillään oli kaksi kukkakauppaa. Tekemistä Miialla riittää, sillä hän avasi viime heinäkuussa sidontakoulun Tampereella, nimeltään Kukka-Haka. Hän aloitti kesällä oman kukkasidontakoulun ja parhaillaan hänellä on kukkasidontanäyttely Voipaalan taidekeskuksessa. Tällä luonteenlaadulla pyrkisin tekemään kaiken liian hyvin
Näyttely avattiin 25. Joulun alla ei sinänsä ole hyvä aika pitää näyttelyä, hiljaisempi aika olisi ollut parempi, mutta taidekeskus pyysi minulta tätä, kertoo Miia. Toivoisin, että kukka-alan ihmiset kouluttaisivat enemmänkin itseään. Siellä järjestetään neljästä viiteen taidenäyttelyä vuodessa ja näyttelyvieraita on 7000. Tavoitteena on, että tavalliset ihmiset näkisivät kukkasidontaa. Voipaalan taidekeskus on kartanon päärakennuksessa. Kompromisseja on joutunut tekemään. Hullu homma, mutta joululta odotan paljon, naurahtaa Miia itselleen ja samalla sanoo kiitokset Voipaalan henkilökunnalle, joka on ollut ystävällistä ja auttavaista. Taitelija kuoli muutama viikko ennen näyttelyn avaamista.
Joulutähdet
Huiskulan joulujulisteet jaossa!
Nyt on aika tilata
Morsiuskimppu
puh 020 790 7000 www.huiskula.fi/kauppiaat
Turku - Espoo - Helsinki - Hämeenlinna - Iisalmi Jyväskylä - Lahti - Oulu - Savonlinna Tampere - Vaasa - Taimitukku. Sijoitukset vaihtelevat, kun tämä on taiteellista hommaa. Tietenkin sidonnan Suomen mestaruus antaa puhtia sidontakurssien markkinointiin. Parhaillaan kukkasidontanäyttelyn kanssa on meneillään Heka Toivolan akvarelleista koostuva "Kuin ihmisen mieli" näyttely. Tuomarit arvioivat kilpailutyöt kukkasidonnan perusperiaatteiden mukaan huolellisesti. Töiden pohjia olen tehnyt monta aikaa, mutta viime tingassa tehty kukittaminen vei yhden päivän. Konkareilla kuten Carola Flytströmillä ja Pirjo Mahosenaholla on hyvä kokonaiskuva alasta ja he tekevät antaumuksella työtään. Miian mestaruus tuli kuukausi sen jälkeen, kun hän oli perustanut sidontakoulun. Sitä innostuu koko ajan tekemään enemmän ja enemmän työ vie mukanaan.
Tukkutori [ 7 · 2009 ]
Voipaalan kartanon päärakennus on valmistunut vuonna 1912. Forssassa oli älyttömän hyvät opettajat. He jaksoivat tunteja laskematta valvoa oppilaiden näyttöjä. Suurin viuhkamainen teos on halkaisijaltaan nelisen metriä. Vaikka olen toteuttanut tämän näyttelyn suhteellisen halvalla, niin onhan siihen mennyt omia varoja paljon. Hänellä on ollut apuna työharjoittelijoita tekemässä simppeleitä juttuja. Miia kertoo ottaneensa töissä huomioon joulun läheisyyden. Koulutus on kukkasidonnan oppimisessa kaikista tärkein asia. Ei siinä ole mutkuttamista, toteaa Miia ja sanoo, että samanlainen tilanne on ammattitutkinnon näyttötöissä. Miia Hakala sanoo, että hän alkaa tuntea itsensä taitelijaksi, kun on saanut näyttelyn aikaiseksi. Floristimestari Miia Hakala on luonut sinne liki 40 tilateosta ja joitain morsiuskimppuja. päivänä marraskuuta ja se on auki joulukuun 20. Ensimmäisellä kerralla hän tuli juniorisarjan kolmanneksi ja viime elokuussa Porissa järjestetyissä kilpailussa hän voitti Suomen mestaruuden. Se ei tosin ollut normaali kahdeksan tunnin työpäivä, naurahtaa Miia. Tykkään yllätystöistä ja tavoitteena on saada työ kasaan ja valmiiksi, jolloin olen jo tyytyväinen. Olen käyttänyt paljon luonnonmateriaaleja. 9
Opiskelu toteutui työn ohessa, mutta se oli tiivistä aikaa. Helsinki Open 2009 kilpailussa olin finaalissa ja loppupeleissä kahdeksas. Pitkä näyttelyaika asettaa haasteita. Siellä pidetään vaihtuvia taidenäyttelyitä.
Mestaruudesta potkua
Miia on osallistunut kaksi kertaa kukkasidonnan Suomen mestaruuskilpailuun. päivään saakka. Minusta on ihana käydä kursseilla, sillä jokaiselta opettajalta saa oman katsantokannan hommaan. Toivon myös, että kukkakauppiaat kävisivät vierailemassa, sillä tosi harvoin kukkasidonnan näyttelyitä on olemassa. Tulevaisuuden toiveista Miia paljastaa, että opettamisen ja sidontakoulun ohella kirja olisi ihana tehdä.
Kukkasidontanäyttely Voipaalassa
Valkeakosken Sääksmäellä sijaitsevassa Voipaalan taidekeskuksessa on nyt ensimmäistä kertaa kukkasidontanäyttely. Käytännön seikat ovat ratkaisseet, millaisia sidontatöitä näyttelyyn on voinut tehdä, sillä niiden pitää olla helposti korjattavissa. Voipaala on monipuolinen kulttuuriretkikohde Sääksmäellä Rapolan linnavuoren tuntumassa
Hirveä on tänä syksynä ollut hyvin saatavissa. Emme halunneet luopua ravintola-asiakkaista, ja kun saimme toimitilat Tukkutorin lihahallista, siitä lähti varsinaisen tukkumyynti kehittymään. Nyt marraskuussa pikkujoulujen myötä on sisäfileepihvin myynti viimein palannut normaaliksi, arvioi Kimi. Kimi Roslund toteaa tukkuasiakkaina olevan ravintoloita, henkilöstöravintoloita, cateringyrityksiä ja ruokaloita. Vakioasiakkaiden lisäksi on paljon niitäkin, jotka käyvät ostoksilla juhlapyhien alla. Isä kertoi hänellä olleen hyviä työntekijöitä, jotka hän halusi näin pitää keskeytyksettä töissä. Neljä vuotta vanhempi veljeni vastaa Vanhan Kauppahallin myymälästä, kertoo Kimi Roslund ja toteaa yrityksen henkilöstön vakiintuneen 12 henkeen. Tuotteita on laidasta laitaan: hanhenmaksasta mansikkahilloon. Kimi Roslund kertoo, että siirtyminen halvempiin ruhonosiin alkoi jo ennen lamaa, kun brasilialaiselle lihalle tuli tuontikielto ja pihvilihan hinta nousi 50 prosenttia. Kimin mielestä kauppa ja ravintola lähestyvät toimittajan näkökulmasta toisiaan, kun palvelutiskeihin halutaan paistovalmiita pihvejä. Hallimyymälä on laatutietoisten asiakkaiden hankintapaikka. Roslundien hallimyymälässä on monipuolinen tarjonta leikkeleitä, hilloja, mehuja. Ei meillä mitään titteleitä ole, mutta minä hoidan tukkukauppaa ja toimin ikään kuin toimitusjohtajana. Jouluksi haetaan hallista lihatuotteiden lisäksi myös muita herkkuja.
P
erheyritys Lihakauppa Roslund Ky:n tarina alkoi vuonna 1935, kun Olga Roslund perusti juustomyymälän halliin. Kaupoissa ei juurikaan ole enää omia lihojen käsittelytiloja. Jalostuksessa on riistalla kuten hirvellä ja po-
Tuula Busk on työskennellyt kauppahallissa 40 vuotta ja Roslundin myymälässä viimeiset 20 vuotta. Valmistamme räätälöidysti esimerkiksi hirvi-possu karjalanpaistia tai kääryleitä. Kimin mukaan yrityksen liikeideana tukkutoiminnassa on ravintolakeittiöiden esivalmistelutyön hoitaminen. Roslundeilla on tuotantotilaa 500 neliötä ja kylmätilaa 100 neliötä sekä pakastamon puolella 100 neliötä pakkasvarastoa. Teemme ravintoloille kai-. Vanhan kauppahallin remontin valmistuttua Hakaniemen hallimyymälästä luovuttiin pian. Nykyään sen osuus on merkittävä yrityksen liikevaihdosta.
Tukkukauppa alkoi evakosta
Roslund avasi remontin ajaksi vähittäismyymälän Hakaniemen hallissa. Meillä on siihen ammattitaitoiset osaajat ja hyvät, hygieeniset tuotantotilat. Vaikka lihan saannissa on jo normaali tilanne, on lama pitkittänyt halvempien ruhonosien käyttöä ravintoloissa. Kimi muistelee olleensa pikku-
ta kestävä remontti. Osa Roslundin tukkutoiminnasta on välityskauppaa, jossa jäisenä ostetut karitsan paahtopaistit ja muut tuotteet myydään edelleen esivalmistettujen lihatuotteiden mukana.
poika, kun yritys tuli Tukkutorille vuonna 1987, jolloin Vanhassa kauppahallissa aloitettiin 1,5 vuot-
Sisäfileen paluu
Tukkuhallin tilat uudistettiin pari vuotta sitten vastaamaan uusia
määräyksiä. Tukkutori [ 6· 2009 ]
10
Jouluherkkuja Roslundilta
Niin ravintoloiden keittiömestarit kuin Vanhan kauppahallin asiakkaatkin tuntevat Lihakauppa Roslundin laatumerkkinä. Hän kehuu Roslundin paahtopaistin olevan kuuluisan herkun.
Kimi Roslund pyörittää liha-alan tukkukauppaa Tukkutorilla.
rolla kasvanut merkitys. Emme varsinaisesti ole tehneet myyntityötä vähittäiskauppoihin, mutta teemme niillekin tuotteita alihankintana, mutta emme ole "brändänneet" niitä omalla nimellä. Me emme osta tänne kokonaisia ruhoja, ainoastaan karitsaa ja vähän viljapossua tulee ruhoina. Jos meillä ei jotain ole, sitä tilataan. Valikoimamme koostuu pien-
ten tuottajien ja kartanoiden herkkutuotteista. Teemme kuten asiakas haluaa, leikkaamme muun muassa pihvit haluttuun grammakokoon. Nykyisin yrityksen omistaa hänen pojanpoikansa Karl-Eric Roslund, ja sitä pyörittävät pojat Kimi ja Christian isän hoitaessa hallinnollisia töitä. Myynti painottuu torstaihin, perjantaihin ja lauantaille ¬ alkuviikosta ihmiset tuntuvat käyttävän eineksiä. Positiivista kuitenkin on, että ihmisten kiinnostus ruoanlaittoon on kasvanut, kiittelee Kimi Roslund.
Hangosta lähes Petsamoon
Kimi Roslund pitää lihakaupan kilpailuetuna joustavuutta ja palvelua. Jo aiemmin olimme välittäneet lihaa ravintoloille, muun muassa Palace haki meiltä tavaraa. Moni iso laitos ei voi tehdä pientä 50 kilon erää jotain tuotetta
11
Lihamestari Arto Heikkinen leikkaa pihvit sovittuun grammakokoon.
Tukkutori [ 7 · 2009 ]
ken tilauksesta, emmekä valmista mitään varastoon. Nyt on lisääntynyt kesäkauppa Hankoon. Sihteerinä ja yhtenä tuomareista toimi CC-Killan puheenjohtaja Markku Häiväläinen.
Vihannestukku
Satovihannes Oy
Kyläsaarenkatu 16, 00580 Helsinki puh 0207 622 550 · fax 0207 622 560 info@satovihannes.fi
Lue Tukkutorin digitaalisia näköispainoksia www.tukkutori.eu
Puh. Heinon messuilla 29.9. Kimi Roslund sanoo seuraavansa mielenkiinnolla, miten Tukkutorille suunniteltu yhteinen logistiikka kehittyy, kun omat kuljetukset ovat olleet kilpailuetuna.
Lihakauppa Roslund on toiminut perinteisesti pääkaupunkiseudulla. Ruoanvalmistus salissa, Liekitettävä klassikkojälkiruoka: "Valmista Crepes Suzette kahdelle henkilölle" Kilpailun tuomaristoon kuuluivat kilpailun suojelija SOK:n pääjohtaja Arto Hiltunen, toimittaja Anna-Mari Vuollet Aromi- ja Aveclehdistä., Lehtori Jaana Mäkinen
Omnia ammattiopistosta, Toimitusjohtaja Sari Laurila, Launer Oy:sta ja Etelä Suomen Keittiömestariyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Kalliokoski. Tee tulevan keskustelun perusteella muistilista, kaiva tarpeelliset tiedot ja myy puuttuvat tuotteet." 4. Pääpalkintona voittaja pääsee Launer Oy:n järjestämälle opintomatkalle Castillo Perelada viinitilalle Espanjaan, Kataloniaan
K
Finaalissa suoritetut tehtävät olivat:
1. järjestettyyn semifinaaliin oli kutsuttu kaikki edellisten kilpailujen voittajat ja finalistit: 25 kutsutusta mukana kaikkiaan 12 vanhaa titaania. Juomatehtävä: Drinkin valmistus ja myynti. Aamulla tilattaessa saa toimituksen vielä samana päivänä. Gaalaillallisen yhteydessä järjestetyssä finaalissa kilpailivat Heinon tukun messuilla alkukilpailusta jatkoon päässeet neljä edellisvuosien voittajaa, jotka olivat Radisson Blue -ketjun kehityspäällikkö Jussi Laakso (1999 & 2002), Ravintola Savoyn hovimestari Antti Uusitalo (2004), Domaine Winen myyntipäällikkö Henry Johansson (2005) ja Ulla Häkkinen (2007). "Hovimestari kulkee aulabaarin ohi, baarimestari on juuri jossain ja tiskillä 2 daamia, jotka ovat tilanneet illan vauhdittajaksi näin alkuun 2 kivaa, ei hapanta, muttei liian makeaakaan drinkkiä. Puhelinkeskustelu hovimestari/ asiakas: "Epävarma ja vähän kiireinen asiakas, jolla tarve
Ulla Häkkinen riemuitsee Vuoden hovimestari 2009 kilpailun voitosta.
järjestää perhejuhlat, soittaa Paasitorniin. Meillä on asiakkaita Oulussa ja Lapin hiihtokeskuksissa. Myy itsesi ja Perelada kuohuviini yleisölle: "Miksi minä olen niin hyvä hovimestari, mitkä ovat vahvuuteni, että palkkaat minut tärkeän juhlasi toteuttajaksi. Aikaa tehtävään 5 min." 3. Miksi juuri Perelada tuo juhlaasi juhlan. Valmista rouville juomat, myy ne ja kerro juoman sisältö perustellen valintasi. lokakuuta Helsinki Congress Paasitornin Juhlasalissa. Kuljetussopimus on Valion kanssa, ja se toimii erinomaisesti, sanoo Kimi Roslund tyytyväisenä.
Ulla Häkkisestä Vuoden Hovimestari
Kuva: CC-Kilta/Matti Tanskanen
Vuoden Hovimestarikilpailun, Titaanien taiston voitti Ulla Häkkinen , sommelier-hovimestari Jyväskylästä, Hotelli Yöpuun Pöllöwaari-ravintolasta.
ISO 9001 ISO 14001
ilpailu käytiin perjantaina 30. 2. 09-759 9940 · Fax 09-75999 444 Työpajankatu 2, 00580 Helsinki myynti@hevitukkurit.fi. Isoilla taloilla on 48 tunnin toimitus
Tukkutori [ 7· 2009 ]
12
Jaana Korhola MaRan puheenjohtajaksi
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on valinnut Fazer Amica Suomen toimitusjohtaja Jaana Korholan MaRan hallituksen puheenjohtajaksi. Vuokra sovitaan niin, että molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä. Tuleva alv-muutos tukee alan työllistämismahdollisuuksia ja toipumista taantumasta, joka on koetellut alaa voimakkaasti, Korhola sanoo. Patenttitoimisto Forssén & Salomaa Oy vietti siellä 60-vuotisjuhliaan ja hallituksen puheenjohtaja Eddie Surojegin kiittelee paikan sopineen erinomaisesti heille. Elävän kuvan museo kuluu osana Kansalliseen audiovisuaaliseen arkistoon, jonka tilat avataan joulukuun alussa Sörnäisten rantatie 25:ssä. Lauri Tykkyläinen Elävän kuvan museosta kertoo, että tilaa
on maksimissaan 80 hengelle ja pienessä teatterissa on istumapaikkoja 5060 hengelle. Rekvisiittana on vanhoja elokuva- ja tv-kameroita sekä Ansa Ikosen ja Tauno Palon kuvia. Toimikausi alkaa vuoden alusta.
orholan mukaan vuoden 2010 merkittävimmät asiat ovat vuoden alussa käytävät työehtosopimusneuvottelut sekä heinäkuun ensimmäisenä päivänä voimaan astuva arvonlisäverotuksen muutos, jonka jälkeen ravintolaruoka saa tasavertaisen aseman kaupparuoan kanssa. 040 581 3031, tommi.koukonen@myllynparas.fi. Ravintola-ala on erittäin työvoimavaltainen. Jaana Korhola on työskennellyt Amica Suomen toimitusjohtajana vuoden 2008 alusta ja Amican palveluksessa vuodesta 1986.
Juhlapaikka Tukkutorilla
K
Forssén & Salomaa Oy vietti juhlapäiviään onnistuneesti Elävän kuvan museossa.
Jaana Korhola aloittaa MaRan puheenjohtajana vuoden vaihteessa.
Elävän kuvan museo Vanha Talvitie 9:ssä on mielenkiintoinen juhlapaikka. 040 542 7242, sami.virtakoski@myllynparas.fi HoReCa-avainasiakaspäällikkö Tommi Koukonen, puh. Sinne tulee Suomen modernein teatteri, joka mahdollistaa erittäin korkealaatuiset elokuvaesitykset.
VUODESTA 1928
TEKEMISEN MAKU
Joulun herkulliseen tarjoiluun!
HoReCa
Myllyn Paras HoReCa tarjoaa sinulle laadukasta valinnanvaraa.
6073 Piparipulla paistovalmis, 100 x 35 g, 3 LAKTOOSITON, RUN RUNSASKUITUINEN EAN 6417700060731 Meira Nova Wihuri Heinon tukku Kespro EAN Hein 1073819 33480 33 33480 Kespro
6042 Luumutorttu u raaka, 60 x 55 g, LAKTOOSITON EAN 6417700060427 Meira Nova Wihuri Heinon tukku Ke EAN Kespro 107370 205690 205690 Kespro
6935 Tähtitorttu raaka, hillotettu, 40 x 60 g, LAKTOOSITON EAN 6417700069352 Meira Nova Wihuri Heinon tukku Kespro EAN 107371 893818 893818 Kespro
Lisätietoja: HoReCa-avainasiakaspäällikkö Sami Virtakoski, puh
Valmistamme lanttu-, porkkana- ja juuressosetta Suvituore-merkillä ja Pirkkamerkillä on soseita saatavissa 67 sorttia. Se on suurin Suomessa koskaan valmistettu vientituote, arvoltaan 900 miljoonaa euroa, joten se parantaa kivasti kauppatasettamme. Myynti näyttää paremmalta kuin viime jouluna. Onhan se yleisesti tiedossa, että lelut, kukat, suklaat ja kynttilät ovat sellaisia joulutuotteita, ettei niissä säästellä.
Risto Pihlajaniemi, Kulkurin kukka
Olen asettanut kohtuulliset tavoitteet. Meillä suoramyynti on tärkeää ja toivomme, että saamme lisää markkinaosuutta paikallisesti. Työläin vaihe on niissä jo tehty, mutta mukavin vaihe voidaan tehdä kotona. PataKunkku luuli kohdanneensa tienvarsipommin, kun hän oli ohittamassa kadun varteen laittomalle paikalle pysäköityä pakettiautoa. Sumuisessa säässä välähti salama, mutta räjähdystä ei kuulunut. Kasvua viimevuodesta on muutama prosentti. Nykyään Ruotsin risteily tuntuu rangaistukselta, mutta ehkäpä risteily Karibian auringossa tuntuisi luksukselta.
Gallup - MiTÄ OdOTAT JOULUKAUPALTA?
Markku Virolainen, Heinon Tukku, Helsinki
Odotan vilkasta joulukauppaa. Odotan, että on hauskaa ja fyrkkaakin tulee siinä sivussa. Koko vuosi on ollut hyvä, kun on viitsinyt myyskennellä. Risto Pihlajaniemi kertoo, ettei hänellä ole kiinteää myyntipaikkaa, vaan hän kulkee myymässä yrityksissä ja virastoissa: "Siellä missä on naisia".
Kari Lyytinen, Tuoreverkko Oy, Kuopio
Soseet menevät hyvin kaupaksi. Ravintoloissa on järjestetty pikkujouluja kuten ennenkin, mutta uutena ilmiönä on se, että yritykset järjestävät pikkujouluja myös omissa tai tapahtumajärjestäjien tiloissa.
Kristian Roine, Skogsterin puutarha, Sipoo
Samat määrät joulukukkia on tuotannossa kuin viimekin vuonna. Onhan tunnettua myös, että hamppua käytetään muuhunkin kuin köytenä. Merten kunkku on 360 metriä pitkä, 47 metriä leveä ja 65 metriä korkea vedenpinnasta mitattuna. Kukkakauppojen ennakkovaraukset ovat pysyneet samoissa. Omaa mainostilaa
Sähköurakointi Strömbergin maasturi kiinnitti PataKunkun huomiota ensituiskun aikaan. Lama ei meidän alalla juuri ole vaikuttanut. Taantuma näkyy siinä, että yrityksiin menee isoja istutuksia ehkä vähemmän.
Maria Drockila, Maria Drockila Oy Orimattila
Samanlaista kynttilämyyntiä odotamme kuin viimekin vuonna. Ne ovat sataprosenttisia tuotteita.. Marraskuussa alkoi yrityslahjojen myynti, erityisesti suklaakauppa oli vilkasta. Monista sienistä ovat muinaiset shamaanit saaneet kunnon kiksit.
En se inä! ollut m
Maailman suurin
Patakunkku kävi saattelemassa maailman suurinta risteilyalusta Turun Pansion telakalta Karibian merille. Ei merkittävää kasvua, muttei pudotustakaan. En ota stressiä. Kun tarjousta jäi tuijottelemaan, niin siinä unohtui kelin liukkaus ja huono näkyvyys. Ei taida kuitenkaan olla kysymys PataKunkun toivomasta salakapakasta, sillä kuuleehan usein jo hyasintin tuoksun olevan huumaava. Ehkäpä posti tuo kirjeen, joka aiheuttaa jälkiväristyksiä.
patakunkku@tukkutori.eu
K
Kiitosta vaan
Hyrylän Kukkatalossa taidetaan myydä miestä väkevämpää, kun toivotellaan poislähtijöille kiitosta kännistä. Ihmiset ovat oppineet soseita käyttämään perinteisten jouluruokien valmistusaineina. M/S Cinderella oli vuonna 1989 maailman suurin risteilyalus, ja sen pituus on 191metriä ja leveys 29 metriä. Jälleenmyyjille on tuotteet myyty jo syyskuussa ja omien myymälöiden osalta joulumyynti on alkanut. Takaikkunassa pyöri kirkkain valoin mainostekstit lämpöpumpusta. Oasis of the Seas on yli 6 000 matkustajapaikan jättiristeilijä
Yrityksellä on noin 50 konsulenttia eli Helsinkiin leikkelemestaria, jotka hoitavat Pajuniemen palvelumyyntiä 2/2009 Pajuniemi palasi kaupoissa. Kevään korvalla saamme luomutuotteita lisää valmisruokiin.
Aromivahvisteet poistetaan
Toimitusjohtaja Arto Jokinen kertoo juuri Britanniasta palanneena havainnoineensa, että "Free from" merkinnät ovat yleistyneet elintarvikkeiden etiketeissä. Eikä seisoa takaovella bensankäryssä sata lähetyslappua kourassa... Voidaanko bisnestä vielä kehittää yhdessä Ruudin ja muiden etulinjan taistelijoiden kanssa. Suunta on kohti avoimempaa kaupankäyntiä!
Kirjoittaja Markku Helin on liikkeenjohdon osaamiskumppani. Etulinjassa eilen kello 15.30 alkaa tapahtua. Puh 050-591 2449
Se tekee, joka osaa
Olen saanut viime päivinä tavata muutamia Tukkutorin yrittäjiä kasvokkain. Nopeus ja joustavuus on heillä verissä. Paku viilettää marraskuun hämärässä kohti etulinjaa ja Ruuti on tyytyväinen. He tarjoavat asiakkaille 1,5 miljoonaa maistatusta juurilleen vuodessa. Laaja luomulihatuotteiden valikoima on nyt saatavissa valtakunnallisesti suurimmista päivittäistavaramyymälöistä. LuomutuotteiToimitusjohtaja Arto Jokinen den osuus myynnistä kasvoi vuonna 2008 sadalla prosentilla ja katsoo Pajuniemen luomutänä vuonna kasvu on ollut 80 prosenttia. tosta juttuja Pajuniemestä Pajuniemi Oy:n liikevaihto on 11 miljoonaa euroa ja hen4/2006 Maalaispalvi tuli kilökuntaa on noin 60. Onhan meillä jo Helsingin Tukkutori. Voi vain ihmetellä, että suuret yritykset eivät halua panostaa joustavuuteen. Toiminnan syke kuuluu ja näkyy. Kyllä vain, aivan varmasti! Tukkutori elää nyt muutoksen aikaa. Arto Jokinen antoi henkilökuntansa ja leikkelemestareiden koulutustilaisuudessa lupauksen, jonka mukaan Pajuniemen missään uusissa tavallisissa tuotteissa ei tulla Lue Tukkutorin digiarkiskäyttämään E621 aromivahvistetta. Siis raaka-ainetta,
M. meroisin luvuin. Ei meillä ollut tutkimuksia, vaan me vain uskoimme asiaan, kertoo Jokinen. Vaikka se kaikki saataisiin myytyä luomuna, markkinaosuus ei olisi edes prosenttia. Jokinen sanoo, ettei Pajuniemi tuhlaa luomueläimiä, vaan jalostaa koko ruhon luomuna myytäväksi. Nopea toiminta olisi suurille yrityksille merkittävä lisä bisnekseen, mutta esikunnan kenraalit eivät uskalla muuttaa toimintaa. Olemme investoineet luomuun miljoona euroa ja jatkoa seuraa. Ruuti rakastaa ruokaa ja haluaa omistautua bisneksensä ytimeen. 15
Tukkutori [ 7 · 2009 ]
Pajuniemi kasvaa luomusta
Pajuniemi Oy on valinnut strategiakseen supererikoistumisen luomuun ja palvelumyyntiin. On tarvikkeita kymmeniin eri makukulttuureihin. Luomun tielle lähteminen oli luonnollinen ratkaisu, sillä Pekka Pajuniemi oli lähtenyt siihen jo 20 vuotta sitten. TukkutoriOnline ottaa ensi askeleitaan. Voivatko siis hyvin toimivat yritykset parantaa palveluaan ja näkyvyyttään yhteistoiminnalla. Uusia toimintatapoja tulee käyttöön, koska Ruuti ja kumppanit tarvitsevat niitä. Valtaosa luomunaudasta hukkuu tavanomaisena myytävien lihojen sekaan. Hänen mieleensä juolahtavat tilanteet, joissa pahimmillaan on ostettu halvalla suutareitakin. Pajuniemi Oy:n pääomistaja ja toimitusjohtaja Arto Jokinen on tyytyväinen pari vuotta sitten hänen ja Pekka Pajuniemen tekemään ratkaisuun yrityksen erikoistumisesta luomuun. "Ammukset" vain putkeen ja ravintolan asiakkaat pääsevät nauttimaan räiskyvistä makuelämyksistä!
Uusia haasteita edessä
Tukkutori on valtava mahdollisuus yrittäjien yhteistoimintaan! Suurten tavarantoimittajien jättämä palveluaukko antaa bisnesmahdollisuuksia, mutta samalla Ravintolapäällikkö Ruudillakin on uusia vaatimuksia. strategian olleen oikeaan Yrityksen koko myynnin kasvu on tänä vuonna ollut yli osunut valinta, vaikka se 10 prosenttia, mitä Jokinen pitää hyvänä saavutuksena, kun tehtiin tunteella eikä tutkileikkeleiden markkinat ovat maassamme supistuneet kaksinumuksiin perustuen. Ravintolapäällikkö Ruuti toteaa ammusvaraston huvenneen, vaikka toimintaa on tulossa koko illaksi. Kun hän palasi seitsemän vuoden tauon jälkeen kanssani yrityksen omistajaksi, valinta oli selvä. Monet väittävät sen olevan mahdotonta, mutta näin ei ole asian laita. Raaka-aineesta on pulaa ja haemme uusia sopimuskumppaneita. Kuluttajille vakuutetaan, ettei elintarvike sisällä niitä ja niitä aineita tai tuotantotapoja, kun kuluttajilla on allergioita ja eettisiä vakaumuksia. www.tukkutori.eu
TUKKUTORI
HELiN
[Nopean toiminnan joukot]
mikä ei räjäytäkään asiakkaan makuhermoja! Yhteys Tukkutorille ja pyörät alkavat pyöriä. Mutta hyvä niin! Tehköön se, joka osaa parhaiten!
ielestäni Suomen valtion ei kannata panostaa kansainvälisiin nopean toiminnan joukkoihin ja maksaa maltaita niiden ylläpidosta. Merkintöjä on yhä enemmän myös tavanomaisissa tuotteissa ja niissä korostetaan yhä enemmän luomumaisia ominaisuuksia. Jokinen kertoo luomulihan markkinaosuuden Suomessa olevan vain promilleja. On lihaa, heviä ja kukkia
Kokoamme pohjoiskarjalaisten pientuottajien tuotteita yhteen ja teemme heidän kanssaan tuotekehitystä. Lähimpänä on kuulemassa hankkeen projektipäällikkö Oskari Seppelvirta.
Nyt ravintolat ja vähittäiskaupat voivat yhdellä nettitilauksella saada tuotteita lukuisilta Tukkutorin alueen yrityksiltä. Eivät ravintoloitsijat halua, että niiden takaovi käy jatkuvasti. Taulavuori sanoo, että TukkutoriOnlineen ovat nyt portit auki ja yrittäjät pääsevät mukaan ja voivat vaikuttaa systeemin kehittymiseen. TukkutoriOnline täyttää tarpeemme jakelujärjestelmästä.
Oskari opastaa
Yrittäjien ja asiakkaiden tukena TukkutoriOnlinen käyttöönotossa on projektipäällikkö Oskari Seppelvirta. Yhteiskunta on muuttunut ja samoin Tukkutorin ulkopuolinen maailma. Sähköisessä tilaamisessa ja maksamisessa on tapahtunut teknologiamurros. Nyt on trendi tarkoitus kääntää yrittäjämyönteiseksi, sillä onhan Tukkutorilla kaikkein parhaat ja tuoreimmat tuotteet, sanoo Manelis ja lisää, että hänenkin vanhempansa toivat aikoinaan tuotteita Tukkutorille.
Tukkutori on sadan logistisen järjestelmän tori. Se käy ilmi niin HoReCa-asiakkaiden kuin yritysten itsensäkin haastatteluista. Valitettavasti Tukkutorin yritysten volyymit ovat tippuneet, vaikka markkinat ovat kasvaneet.
Ostaminen Tukkutorilta on ollut vaivalloista. Muutaman vuoden päästä valmistuvat tarvittavat tilat uuden pakastamon kylkeen. He saavat toimitukset yhteisellä kuljetuksella ja tulevaisuudessa laskujenkin määrä jää yhteen, joka tulee suoraan järjestelmästä eikä yritysten tarvitse erikseen laskuttaa.
Terminaali veloituksetta
Toimitusjohtaja Timo Taulavuori Helsingin Tukkotorilta sanoo, että järjestelmään ei tarvitse eikä pidäkään hypätä kerralla. Hän tulee olemaan ravintola Juuren puolesta tilaajana ja ravintolan viereen perustettavan Juuren puodin tuotteiden toimittajana. TukkutoriOnline helpottaa asiakkaiden tilaamista, kun he voivat yhdestä näkymästä tilata useiden toimittajien tuotteita. Olen hämmästynyt, miten vähän pienet yritykset osaavat tehdä yhteistyötä, kun suuret yritykset siihen pystyvät, vaikka ovatkin toistensa kilpailijoita, ihmettelee Timmerbacka. Tukkutorin yritykset ovat joutuneet "paikkotoimittajan" asemaan. Ravintoloitsija Ilja Björs on jo käyttänyt TukkutoriOnline palvelua. Silti ne haluavat jopa kaksi kertaa päivässä toimituksia.
Alkuvaiheessa logistiikka hoidetaan niin, että Hakosen auto käy hakemassa yrityksistä tuotteet, mutta pian tuotteet toimitetaan terminaaliin, jonka kaupunki tarjoaa Kalasataman puolelta Kyläsaarenkatu 14:stä. Tämä sisältää mahdollisuuden. Olemme nähneet paljon enemmän mahdollisuuksia kuin alussa, jolloin kysymys oli vain logistiikasta. Ei tarvitse olla kaukaa viisas, kun ymmärtää, että yhteinen tilaus- ja toimitusjärjestelmä laskutuksineen tuo säästöä tai isompaa katetta. Keskusliikkeet kilpailevat Tukkutorin yritysten kanssa ja niiden toimitusjärjestelmät ovat ke-
hittyneet. Tukkutori [ 7· 2009 ]
16
Parempaa palvelua ja vähemmän liikennettä
TukkutoriOnline on startannut
Erkki Timmerbacka kertoo TukkutoriOnlinen kehittämisvastuun siirtyvän konsulteilta yrittäjille. Alkuvuodesta muodostetaan oma osuuskunta, jolloin on osuuskunnan asia päättää jatkosta. Silmät ovat auenneet. Hänen yhteystietonsa ovat: puh 040-579 8444 ja oskari.seppelvirta@tukkutorionline.fi
Ravintoloitsija Ilja Björs on yksi nettipohjaisen tilausjärjestelmän käyttäjistä.
Maukasta Joulua toivottaa Tuoreverkon väki
www.tuoreverkko.fi. Kysymys onkin Tukkutorin yritysten kilpailukyvystä, toteaa Steen Manelius. Ensin voi astua yhdelle oksalle, ja kun se kantaa, niin toiselle oksalle. Taulavuoren mukaan järjestelmän hiomisessa yrittäjät ovat parhaita asiantuntijoita ja työ jatkuukin TE-keskuksen tukemalla valmennuspaketilla.
"Paikkotoimittajasta" ykkösasemaan
Erkki Timmerbacka kuvaa selvitystyön osoittaneen, että monet Tukkutorin yrityksistä toimivat kiristyvässä kilpailussa suurten toimijoiden väliin jäävässä supistuvassa rakosessa. Tilausjärjestelmään ovat tulossa myös maakuntien pientuottajat.
K
onsultit Steen Manelius ja Erkki Timmerbacka UnitedLog Consulting Finland Oy:stä alkoivat pari vuotta sitten selvittää Tukkutorin logistiikan kehittämistä, kun Helsingin kaupunki asetti tavoitteekseen jakeluliikenteen vähentämisen. Björs tarkastelee järjestelmää kahdesta roolista. Yhteistilausjärjestelmää voi tarjota aluksi vain osalla asiakkaista
Vuosi sitten haimme Maailman designkaupungiksi ja 25.11. Eero Holstila listaa kolmantena elinkeinopolitiikan pääasiana olevan ilmastomuutoksen asettamat haasteet. Yritysmyönteinen kulttuuri tulee näkyä kaikissa hallintokunnissa. Ensimmäinen on ruoka ja siinä suomalainen ruoka ja lähiruoka. Tukkutorin yrityksillä on tässä keskeinen rooli, lupaa Holstila. tuli tietoon, että Helsinki valittiin 45 kaupungin joukosta vuoden 2012 designpääkaupungiksi, iloitsee Holstila onnistunutta panostusta ja kertoo, että nyt perustetaan säätiö hoitamaan tätä edessä olevaa isoa projektia. www.tukkutori.eu
Elinkeinojohtaja Eero Holstila vakuuttaa, että yritysmyönteisyys on strategiana kaikkien hallintokuntien toiminnassa.
-makuelämyksen takuu
Brazil is back!
Brazil Argentina Uruguay
"Be part of a winning team"
Härän Sisäfile
www.stc-meat.com
Puh. Toinen elinkeinopolitiikan kärki on design. Iso laiva kääntyy hitaasti, mutta kyselybarometrit osoittavat, että kehitystä yritysmyönteisyydessä on tapahtunut. Helsinki (09) 272 8033 · Puh. 17
Tukkutori [ 7 · 2009 ]
Helsinki panostaa yritysmyönteisyyteen
Helsingin elinkeinojohtaja Eero Holstila vakuuttaa, että elinkeinojen kehittämisellä on erityishuomio kaupungin strategiassa. Kaupungin elinkeinopolitiikassa on kolme kärkeä. Tukkutorin alueella alkava yhteistyö logistiikassa voi olla alku paljon isommalle muutokselle.
80 000 turhaa kilometriä päivässä
TukkutoriOnlinen tavoitteena on kuljetusten ympäristöhaittojen supistaminen, kun osallistuvien yritysten kuljetuksiinsa tarvitsema ajokilometrien määrä supistuu alle puoleen nykyisestä. Holstilan mukaan muotoilu ei ole vain kuppien muotoilua, vaan se koskee monia asioita kuten muotia, julkisten palvelujen suunnittelua ja jopa ruokaa, gourmet-aterioita. Turku (02) 279 3440 · stc-meat@stc-meat.fi. Selvitystyön kuluessa on tehty arvio, että Tukkutorin alueen yrityksiltä säästyisi noin 30 000 kilometriä, ja alueen ulkopuolelta tulevilta noin 50 000 kilometriä päivässä.
Verkkokatu 6, 00580 Helsinki puh: (09) 7518 3300 fax: (09) 7518 3333 sähköposti: savustamo@saunalahti.fi
www.savustamo.com
TUKKUTORI
Lue Tukkutorin digiarkistosta juttuja logistiikkahankkeesta 8/2008 Logistiikkahanke paljasti mustan aukon 6/2007 Tukkutorin yhteisestä logistiikasta säästöä 5 miljoonaa 4/2007 Yhteistoimituksia Tukkutorilta
Kuukausien viimeisillä muistiinpanosivuilla ovat talousseurantalaskelmien pohjamerkinnät. Kukkakauppojen vastavetona on ollut erikoistuminen sidontaan ja palveluun. Kalenterin voi tilata Tukkutori-lehden asiakaspalvelusta puh. Minä tulen aina takaisin, iloitsee van Leipsig. Odotammekin mielenkiinnolla palautetta, kuinka se täyttää tehtävänsä kukkakauppiaiden ja kukkakaupassa työskentelevien ammattilaisten jokapäiväisessä käytössä. Jouko Tikkanen kertoo, että kalenterisivuille on tehty tilat päivittäisten ja viikoittaisten tunnuslukujen muistiinmerkitsemistä varten. Siinä on paikat myynnille, asiakkaiden lukumäärälle ja käytetyille työtunneille. Siellä voidaan rauhassa haaveilla tulevaisuudesta. Pihakalenteri 2010/2011 on tarkoitettu puutarhaharrastajien ja Puutarhakalenteri 2010 viljelijöiden ja muiden puutarha-ammattilaisten sekä kauppojen hevi-hoitajien käyttöön.
Tilaa oma Kukkakauppakalenteri
Kalenterin hinta on 29 euroa. Kodista tehdään paikka, jonne päästään ikään kuin maailmaa pakoon. Kirjoittajina ovat Niina Minkkinen, Merja Mäkinen, Kari Tuppurainen ja Leena Väyrynen. 19
enemmän kauniita asioita kotiinsa. Floristitiimissä ovat mukana Carola Flytström, Pirjo Koppi, Tiina Koskinen, Pirjo Mahosenaho, Tomi Simolin, Taisto Taskinen ja Elisabet Valtasalmi. Ammattilaiselle se on vähennyskelpoinen menoerä verotuksessa. On hienoa antaa sidontavinkkejä jokaiselle viikolle. Luettelo on TTS:n koulutusmateriaalia. 010 387 0880 (ark. Lopuksi Tim van Leispsig haluaa lähettää terveisiä kaikille suomalaisille. Ja varmasti me suomalaiset toivotamme tämän nauravaisen, hieman ilkikurisen hollantilaisen aina tervetulleeksi takaisin.
Tukkutori [ 7 · 2009 ]
Kukkakauppakalenteri on jokaisen päivän työväline
ukkutori-lehti on kustantanut historian ensimmäisen Kukkakauppakalenterin. Kouluttajilla on pitkäaikainen kokemus kukkakauppa-alan kanssa työskentelystä, ja he ovat tiivistäneet keskeisen sanoman kalenteriin, toteaa Tikkanen. Kukkakauppakalenteri tukee kukkakauppojen kilpailukykyä. Tikkasen mukaan kukkakauppa-alaa ovat kohdanneet suuret haasteet, kun marketit ovat ryhtyneet myymään kukkia elintarvikekaupan katteilla. van Leipsig kehottaa floristeja hakemaan trendejä myös muilta aloilta. Pysykää aina suomalaisina luonteeltanne ja sydämeltänne! Ja älkää pelätkö, ette te minusta niin vain pääse. Päätoimittaja Jouko Tikkanen on tyytyväinen, kun Tukkutori-lehti on voinut tuottaa tämän "pikkujättiläisen" kukkakauppojen tarpeisiin. Toivon, että taloudellisen seurannan avulla kukkakaupat voivat kiinnittää huomiota kilpailukyvyn kannalta keskeisiin asioihin, toteaa Tikkanen.
TUKKUTORI-lehden julkaisema kalenteri on sisar viisi vuotta vanhemmalle Oma PIHA lehden Pihakalenterille ja PUUTARHASanomat lehden julkaisemalle Puutarhakalenterille, joka alkuaan syntyi Puutarhaliiton kustantamana jo 68 vuotta sitten. Floristitiimi ry on tehnyt jokaiselle vuoden 2010 viikolle sidontatyön vapaasti kaikkien kukkakauppojen sovellettavaksi. 915) tai netistä www.tukkutori.eu. Sidontakuvan lisäksi mukana on luettelo käytetyistä materiaaleista ja suuntaviivat sidonnan työohjeiksi, kiittelee Jouko Tikkanen Floristitiimiä.
Joulu on saapunut verkkokauppaan!
Kukkivat Jouluruusut
T
Talousseurannalle pohjat
Kukkakauppakalenterissa on kalenteriosion jälkeen teemaosio. Kalenterissa on kukkien nimiluettelo suomeksi ja tieteellisine nimineen. Seuraamalla muoti- ja sisustusalan lehtiä, voi löytää aivan uusia inspiraation lähteitä myös omaan sidontatyöhönsä. Siihen Työtehoseura TTS:n floristiopintojen kouluttajat ovat tehneet
vahvan tietopaketin kukkakaupan menestystekijöistä
Jouluun valmistautumisessa ja lahjahankinnoissa kannattaa muistaa, että joulun valinnoilla on suuri työllistävä vaikutus. Tukkutori [ 7· 2009 ]
20
Hyvää Joulua ja onnellista Uutta Vuotta 2010!
Joulun rauha on toivelistan ykkönen
S
uomalaisen Työn Liiton teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista (55 %) haluaa viettää joulun pyhät rentoutuen ja leväten. Hyvä jouluruoka on merkittävässä asemassa joulunpyhinä. Vanhemmalle sukupolvelle joulun viettoon liittyvät lisäksi vahvasti joulun perinteet, kuten joulukirkossa käynti (33 %), lukeminen ja musiikin kuuntelu (33 %) sekä hiljentyminen joulun sanomaan (21 %). Lapsiperheissä annetaan aikaa leikille ja seurapelien pelaamiselle. Yli puolet vastaajista pitää jouluruoasta nauttimista mieluisimpana joulunviettotapana. Toiseksi suosituinta on jouluruoasta nauttiminen yhdessä perheen, sukulaisten tai ystävien kanssa. Joulunpyhien viettoa töitä tehden kannattaa vain kaksi prosenttia yli tuhannesta vastaajasta, ja ravintolassa tai hotellissa juhlimista kannatetaan yhden prosenttiyksikön verran. Vain 8 prosenttia suomalaisista viettäisi joulun mieluiten ulkomailla. Vähittäiskaupan kautta menevä joulumyynti työllistää lähes 10 000 suomalaista. 040 300 0570 Fax 040 300 0590 markkinointi@pakkasmarja.fi www.pakkasmarja.fi
www.roslund.fi
www.greenworld.fi. Kuluttajat arvioivat itse käyttävänsä tänä vuonna keskimäärin 370 euroa joululahjoihin ja joulun valmisteluun. Mitä enemmän suomalaiset ostavat suomalaista, sitä enemmän suomalaisilla on työtä ja aihetta juhlia joulun jälkeenkin, kertoo Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Lars Collin.
Jouluhankinnat työllistävät
Lahjaideoiden keksiminen ja rahojen riittävyys ovat suomalaisten suurimmat joulupaineen aiheuttajat. Vain viidesosalle suomalaisista joulu ei aiheuta mitään paineita.
Helsingin Tuomiokirkko
Lämmin kiitos kuluneesta vuodesta kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme. Jouluostoksilla käynti aiheuttaa miehille jonkin verran enemmän stressiä kuin naisille. Vain 1 prosentti vastaajista sanoo, ettei vietä lainkaan joulua. Hyvää Joulua & Onnea Vuodelle 2010!
Tervetuloa viettämään Jouluyötä kanssamme Tukkutorille tiistaina 15.12! Toivottavat Sari, Mia, Lea & Tiina
Verkkokatu 6, 00580 Helsinki puh: (09) 7518 3300 fax: (09) 7518 3333 sähköposti: savustamo@saunalahti.fi
www.savustamo.com
Pakkasmarja Oy
Puh. Joulu on vuoden suurin kulutushuippu. Lisääntynyt huoli rahojen riittävyydestä ei kuitenkaan näy jouluun käytettävän rahan pienenemisenä vaan jouluun panostetaan edelleen
(09) 761 470 Fax. 09-753 1224
Hermannin Rantatie 20, 00580 Helsinki tel: +358 (0)9 727 70 60 fax: +358 (0)9 727 70 630
www.lagerbladfoods.fi
Vanha talvitie 18, 00580 Helsinki 09-8621 0100 fax. 09-8621 0130 vihannesporssi@vihannesporssi.com
www.vihannesporssi.com
Perunatukku
Pauli Lehto Ky
Sörnäistenkatu 5, 00580 Helsinki 0400 - 790 511
Puh. 0400-495 276
Amerintie 88, 04320 TUUSULA Puh. 09-759 9940 Fax 09-75999 444 Työpajankatu 2 00580 Helsinki myynti@hevitukkurit.fi
HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA
Eija, Tapio ja Vesa Tammilehto
NARISEN PUUTARHA KY
Puh. 09 - 753 8378 www.reininliha.fi
TUOREEN LIHAN ERIKOISMYYMÄLÄ
ROPAKONNOKKA OY
Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. 05-260 4843
Viheralan ammattilainen
Tukkutorilla vuodesta 1992 Puh. 09-7744910
KANERVON PUUTARHA KY
Puh. 21
Tukkutori [ 7 · 2009 ]
Hyvää Joulua ja onnellista Uutta Vuotta 2010!
Vanha Talvitie 2-6 A 12 00580 Helsinki puh. 09 - 77 44 360 www.tilipiste.com
NIEMISEN PUUTARHA
019-688 9096
Hyvää joulua ja mainiota uutta vuotta!
Helsingin Tukkutorin henkilökunta
LASSE LUNDQVIST OY
Työpajankatu 2, 00580 Helsinki Puh. 09-2746 8840 · www.hl-vihannes.fi
FR
H E S FI
SH. (09) 773 68 68
Vanha Talvitie 8 D, 00580 Helsinki puhelin: 09-774 3020 fax: 09-774 30255 email: info@lasselundqvist.fi
Hakaniemen halli 00530 Helsinki Puh
Samalla vahvistamme
Tukkutorin yrittäjäyhdistys
Tukkutorin yrittäjäyhdistyksen joululounas pidettiin marraskuun 18. Käyttäjälähtöisyys, kestävä kehitys ja miellyttävä elämys ovat hyvän designin perusarvoja.
Kansallinen Ruokastrategia sai johtoryhmän
K
ansallinen Ruokastrategia 2020:n valmistelua vetävä johtoryhmä on asetettu. Tämän pohjalta rakennetaan myös merkkivuoden kunnianhimoinen ohjelma. Valinnan teki maailman muotoilujärjestö Icsid, joka julkisti päätöksensä maailman designkongressissa Singaporessa 25.11.2009.
esignpääkaupungin asema tuo Helsingin seudulle runsaasti muotoilualan tapahtumia ja laajaa kansainvälistä näkyvyyttä. Kiireisessä työelämässä oleva tytär perheineen haluaa hiljentyä hetkeksi ja
www.tukkutori.eu
Lounaskahvila
Rannikko
Tervetuloa tutustumaan!
Hermannin Rantatie 10, 2. Kansallisen Ruokastrategian tavoitteeksi asetetaan, että suomalaisilla kuluttajilla on tulevaisuudessakin saatavilla riittävä, turvallinen, terveellinen, maistuva, vastuullisesti tuotettu ja kohtuuhintainen ruoka. Kyse on paljon enemmästä kuin yhdestä vuodesta tai yhdestä kaupungista. Johtoryhmän jäseninä toimivat puheenjohtaja Juha Marttila Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK r.y:stä, johtaja kauppaneuvos Risto Pyykönen SOK-ryhmästä, pääsihteeri Sinikka Turunen Kuluttajaliitosta, tutkimusprofessori Sirpa Kurppa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta, ravitsemusasiantuntija Patrik Borg ja markkinointiasiantuntija, toimitusjohtaja Marko Parkkinen. Talous laskee ja nousee, työttömyyden suunta on ylöspäin, sikainfluenssa vaanii ja työelämää uhkaavat monet tekijät. Muutaman päivän hallittu jarrutus ja pysähtyminen auttavat jaksamaan tulevan vuoden haasteissa! Retroisaa joulua kaikille toivottaen!
Timo Taulavuori
P
erheen tytär soittaa lapsuudenkotiin ja haluaa varmistaa, että joulupöydästä löytyvät vanhat tutut joulumuistot: makoisat herkut, joulun värikkäät kukat ja aito kuusikin on toivelistalla. Kutsumme kaikki Helsingin seudun asukkaat, alan yritykset ja muut yhteisöt sekä Helsingissä vierailevat desiginin ammattilaiset ja harrastajat mukaan vuoden 2012 valmisteluihin ja tapahtumiin, kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sanoo. Ruokastrategian odotetaan valmistuvan kesäkuussa 2010. krs 050 5399 042 Heidi Tolonen www.lounaskahvila-rannikko.fi
FR
H E S FI
Catering-palvelu sauna-, kahvila- ja kabinettitilan vuokraus viikonloppuisin
Avoinna 7.00 -16.00 · Lounas 11.00 - 14.00
SH
Monipuolinen lounasvalikoima!. Onneksi vuodenvaihteen juhlat tarjoavat mahdollisuuden hengähdystaukoon. Vuosien takaiset jouluherkut ja muut perinteiset jouluntuojat auttavat tunnelman virittämisessä. Järjestelyt alkavat heti. Yhtä kaikki, muutokset ovat arkipäivää jokaisen työssä. Puheenjohtaja Jani Poussu kertoo, että yhdistys kaipaa lisää aktiivisia jäseniä. Erityisesti yrittäjät ja nuoret ovat paineessa, sillä tulevaisuuden ennustaminen on käynyt heille yhä hankalammaksi. Meille kaikille on hyvinvointia irrottautua vauhtipyörästä muutamaksi päiväksi ja suunnata ajatuksemme vaikka menneisyyteen. päivänä Ravintola Finnessä. Globaalit muutokset tuntuvat ja näkyvät halusimme me niitä tai emme. Maailman designpääkaupunki palvelee koko seudun pitkäjännitteistä kehittämistä. Vaikka joulun alkuperäinen merkitys horjuu, on sen tarjoama rauha meille kaikille tärkeä. Pajunen muistuttaa, että design tulee ymmärtää laajasti. Design-ajattelua voidaan myös hyödyntää vaikkapa julkisten palvelujen uudistamisessa. Ikivihreät jouluviisut ja suvun tapaaminen vievät myös omille juurille. Työt aloitetaan heti. Tavoitteena on kehittää parempaa kaupunkia ja luoda elämänlaatua. Helsingin maailmandesignpääkaupunkihakemuksen tunnus oli Open Helsinki - Embedding Design in Life eli suomeksi Avoin Helsinki - Design on osa elämää. Yhdistys suunnitteli tutustumismatkaa huhtikuussa Lontoon tai Pariisin tukkutoreille.
D
kansainvälistä asemaamme. Tukkutori [ 7· 2009 ]
22
Helsingistä Maailman designpääkaupunki
Helsinki on maailman designpääkaupunki vuonna 2012. Tarve strategian laatimiseen lähtee muun muassa siitä, että elintarvikkeiden globaalin kysynnän ja tarjonnan vaihtelut vaikuttavat hintamuutosten kautta yhä enemmän myös Suomen markkinoihin.
TAULAVUORi
[Retroillaan jouluna]
kokea aidon perinteisen joulun. Joulu on juhlista jaloin ja tarjoaa sen viettäjille aidon mahdollisuuden retroiluun. Pääministeri Matti Vanhanen nimesi ryhmän puheenjohtajaksi vuorineuvos Simo Palokankaan ja varapuheenjohtajaksi Fazerin Brand Performance -johtajan Teija Andersenin
Asiakaspalvelu puh. Lehti luo dynaamista vuorovaikutusta. vuosikerta COPYRIGHT Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava.
VASTUU VIRHEISTÄ JA REKLAMAATIOT
Forssen Salomaa
Pan imo
Arkkitehtitoimisto Kantola Ravintola Kattohaikara
itäv äylä
Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. TOIMITUS Vanha Talvitie 10 C, 00580 HELSINKI Päätoimittaja Jouko Tikkanen, 0400-462 443, jouko.tikkanen@tukkutori.eu Toimittajat Saila Routio, Mari Savo Graafinen suunnittelu ja taitto Reetta Paapio LEHDEN KUSTANTAJA Tietoverkosto Eksakti Ky
Tukkutorilla: Narisen Puutarha Kanervon Puutarha, Mäntsälä Niemisen Puutarha, Mäntsälä
Veikko Laine
tie
Agroksenmäki
ar Verkkosa
enkuja
Kalamesta Berrymasters STC-Meat Saveurs Club HL-vihannes Vihannestukku Backman P. Lehti tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisen kuvan niistä tuotteista ja palveluista, joita on saatavissa. 044-355 4304 ilmoitukset@tukkutori.eu Mediakortti www.tukkutori.eu Ilmoitusmateriaali aineisto@tukkutori.eu Painopaikka Printall AS ISSN 1796-5012 4. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneista virheistä rajoittuu ilmoituksesta maksetun hinnan palauttamiseen. 9-15) TILAUSHINTA Vuonna 2009 tilaushinta on 35 euroa JAKELU 6000 kpl ravintoloille, vähittäiskaupoille, kukkakaupoille ja tukuille. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta ilmoituspäivästä.
Herm
annin
u
Tukkutori -lehden toimitus löytyy kartalta ruudusta D7
Hyvää Joulun Aikaa! Toivottaa Tukkutori-lehti. Digitaalinen näköisversio www.tukkutori.eu 5 / nro ILMESTYMINEN Tukkutori -lehti ilmestyy vuonna 2010 seitsemän kertaa ja seuraavan kerran 29. Hevitukkurit Heikin Liha Lihakauppa Roslund
näi st enk Sör
Vihannespörssi
a Kyläsa renkatu
Wotkin
-lehti
Helsingin kukkatoimitus Huiskula
TUKKUTORi
atu
Cema Maustetukku
kat
u
u
Van h
Työ pa
jan
Heinon Tukku Heinon tukku
Verk k oka tu
tek
ijän
kat
aT alv
Reinin Liha Green Taste Aseanic Trading Palema kahvila-ravintola
Haahka decopot Festikett Verk Äyriäistukku kosaare nka tu Nurmileipä Siemenliike Lihakonttori Siren
itie
Kukkavirta
Lounaskahvila Rannikko Re:Office / Modeo
Satovihannes
Tyn nyr in
atu
ranta tie
Tilipiste
k at
Helsingin kalansavustamo
MEDIATIEDOT Ilmoitukset Hannele Iskala Puh. 23 Pääkaupunkiseudun tekijät
120 3 45 4 5
Tukkutori [ 7 · 2009 ]
Maakuntien mestarit
Pohjoisen Kantaperuna, Tyrnävä Erikoislahjatukku, Pietarsaari Pekka Vehviläinen, Siilinjärvi Tuoreverkko, Kuopio Pakkasmarja, Suonenjoki
Lihatukku Harri Tamminen, Kuninkaanmäki Heinon Tukku, Koivuhaka
III HÄ KE
6 7
I HÄ KE
1
Caternet Finland, Kivikonlaita Kalatukku Eriksson, Herttoniemi
170
Suomen Kukkatarvike, Ylöjärvi
KEHÄ II
Plas Kukka, Turku decopot, Paimio 51
Green World Consulting, Tervakoski Myllynparas, Hyvinkää
A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Lau tat arh ank
B
C
d
E
F
G
H
i
J
K
TUKKUTORi - Tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
ta ran nin an rm He
TUKKUTORi
TUKKUTORI-lehti on pääkaupunkiseudun ja maakuntien yritysten kohtaamispaikka. 010 387 0880 (ark. tammikuuta