D60, D7000, K-5
PARIS PHOTO
1/2011
KAAMOS VALOA SUURKISA AKTIIVISARJA
8,70
PAL.VKO 2008-28
VUODEN KUVAAJA 2011 HAASTE. kamera 1 / 2 0 1 1 PARIS PHOTO CANON 60D, NIKON D7000, PENTAX K-5 SUURKISA / AKTIIVISARJA KAAMOKSEN VALOA / SUOMENLINNA CANON SX30 IS SALAMAN HALLINTAA
35x ZOOM! PERUS CANON SALAMA SX30 IS HALLINTAAN
AMMATTIKAMERA TONNILLA
AQUOS Quattron 3D()
Adobe Illustrator
2010.06.30
AQUOS Quattron 3D
www.legendasuojelijoista.fi
LÄHDE LENTOON 3D:NÄ
EX_AQ3_01
Vuoden TV-innovaatio maksimoi 3D-tunteen
VÄRIKKÄÄMPI ELÄMYS AINUTLAATUISELLA 4-VÄRITEKNIIKALLA. Se on nähtävä itse.
www.sharp.fi
På Blu-ray och DVD mars 2011 På Blu-ray och DVD mars 2011. 3D ja Quattron 3D eroavat toisistaan. Värikkäämpi 3D-elämys ilman haamukuvia. Tavanomaisessa 3D-TV:ssä kuva syntyy pikseleistä, jotka koostuvat vain kolmesta pääväristä. Lopputulos on taianomainen. Lisäksi uuden LED-tekniikan avulla kuva päivittyy 200 kertaa sekunnissa. AQUOS hyödyntää ainutlaatuista 4-väripikseliä, joka mahdollistaa luonnollisemmat värit ja hienommat yksityiskohdat
09 - 6811 4911 minna.kumpulainen@kamera-lehti.fi TOIMITTAJA: Harri Hietala p. Kamera-lehti julkaisuna juhli 60-vuotista taivaltaan vuonna 2010. Alkaneena vuonna työnantajani, Kamera-lehteä julkaiseva Kameraseura ry, täyttää 90 vuotta. Valokuva muokkaa meitä joka päivä, salakavalasti vastustamattomalla voimalla. Pieniä muutoksia on nähtävissä myös lehden kannessa ja uusissa vakioartikkeleissamme: Suomen valokuvataiteen museon tuottamissa "Kuvan takaa" jutuissa ja Poijärven Sarin toimittamassa "Näyttelyvieras"-palstassa, jossa hän valottaa jonkin kotimaassa esillä olevan näyttelyn sisältöä.
ASKO VIVOLIN asko.vivolin@kamera-lehti.fi
Kamera-lehti edustaa Suomea European Imaging and Sound Association -järjestön Photo- ,Videoja Mobile Devices -palkintoraadeissa. He ovat siten loppupeleissä lehden todellisia pomoja, aina ja kaikkina aikoina. Olen vuoden alusta ottanut Kamera-lehden päätoimittajan pestin vastaan tehtyäni pääosin samaa perusarkityötä neljää kuukautta vaille 20 vuotta. Haluan myös, että menemme pidemmälle siellä, missä valokuva oikeasti on näkyvissä joka päivä. Edellä mainittuja kaikkia aikoja on kohdallani kertynyt mittariin melkoinen määrä, olipa mittari sitten työnantajani tai omani. 09-6811 490 tilaajapalvelu@kamera-lehti.fi Osoitteenmuutokset ja tilausasiat myös: www.kamera-lehti.fi
TOKIO 2008
VAKITUISET AVUSTAJAT: Taneli Eskola, Katriina Etholén, Peter Forsgård, Mika Karhulahti, Jukka Kolari, Kimmo Kuure, Jukka Lehtonen, Kari Leponiemi, Markku Metsämäki, Jussi Murtosaari, Sari Poijärvi, Tiina Puputti, Timo Ripatti, Matti Ristimäki, Harri Slip, Timo Suvanto, Mikko Säteri, Pekka Tolonen, Eero Venhola, Heikki Willamo. Ilman lukijoita ei ole lehteä. ISSN 0022-8133 KIRJAPAINO: Forssa Print SFS-ISO 14001 ympäristösertifikaatti. Juttu kannattaa lukea ajatuksella. Päätoimittaja on ennenkaikkea vastuussa lehden sisällöstä. 040-503 8027 merja.calton@markanssi.fi OSOITE / ADDRESS: Lastenkodinkatu 5 00180 Helsinki, Finland tel. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien palauttamisesta. 09 - 6811 4912 asko.vivolin@kamera-lehti.fi TOIMITUSSIHTEERI: Minna Kumpulainen p. Haluan, että Kamera-lehden jutut menevät tulevaisuudessa nykyistä syvemmälle ja ottavat myös enemmän kantaa. Esimerkkinä tästä on tämän lehden artikkeli Paris Photosta. 09-6811 4910 leena.saarela@kamera-lehti.fi TILAAJAPALVELU: Tipe klo 10-15. 0400-811 002 anssi.mustonen@markanssi.fi Merja Calton p. Vuosi 2011 on siis sekä minulle että työnantajalleni juhlavuosi. Kameralehden lukija- ja asiakasrekisteriä voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin. POSTITUS: Itella Green ilmastoystävällinen jakelu. Kamera-lehti on Aikakauslehtien Liiton sekä European Imaging and Sound Association:in (EISA) jäsen.
VALOISAA ALKANUTTA VUOTTA!
Asko Vivolin
Siirryit sitten pomopuolelle... Kuka on todellinen pomo ja kelle. PAPERIT: Galerie Fine Gloss 90g, MultiArt Gloss 300g. Se kieltämättä asettaa haasteita. Tässä tavoitteessa auttaa taatusti toimituksen saama tuorestus uuden toimitussihteerimme Minna Kumpulaisen hahmossa. Rekisteriseloste sekä tieto henkilötietojen käytöstä ovat saatavissa asiakaspalvelustamme. 09 - 6811 490 harri.hietala@kamera-lehti.fi GRAAFINEN SUUNNITTELU: Marja Tikka TOIMITUSJOHTAJA: Leena Saarela p. 1 / 2011 86 000 LUKIJAA
PÄÄTOIMITTAJA: Asko Vivolin p. Herjan heitti naamalleni eräs tuttu lajitoveri kuullessaan, että roolini Kamera-lehdessä vaihtuu toimittajasta päätoimittajaksi. Niin kuvaajalähtöisesti, yhteiskunnallisesti, poliittisesti, mainonnallisesti kuin myös uskonnollisestikin. Mielestäni tärkeintä on nyt puhaltaa lisää hehkua valokuvauksen intohimon hiillokseen. ILMOITUSMYYNTI: Anssi Mustonen p. Toimimme Suomen Kameraseurojen Liiton tiedotuslehtenä.
3. +358 9 68 11490, fax +358 9 694 0166 INTERNET: www.kamera-lehti.fi JULKAISIJA: Kameraseura ry, Helsinki. Sappi Finland /EMAS-ympäristösertifikaatti. Pitää panna edeltäjältäni perintönä saatu hyvä konsepti vielä paremmaksi. Mietitäänpä hetki. Tämä ominaisuus näkyy paitsi käyttökuvassa, myös taiteessa. p. Mielestäni se tarkoittaa samalla vastuuta lukijoista
Lähetä meille tekstiviesti lv koti niMesi posTinuMerosi numeroon 16350 niin soitamme sinulle ja hoidetaan vakuutukset kuntoon.
Viestin lähetys on maksuton.
Tekstiviestipalvelu toimii Soneran, Tele Finlandin, Elisan, Kolumbuksen, Saunalahden, DNA:n, Ainan ja GSM Suomen liittymillä.
Turvaa valokuvasi
Vaikka tietokone vahingoittuu, kovalevyllä olevat tiedostot, kuten valokuvat ja videot, voidaan todennäköisesti pelastaa. Lisäsimme Lähivakuutuksen laajennettuun kotivakuutukseen TiedosTojen palauTusTurvan. Se korvaa tiedostojesi palautuksen! www.lahivakuutus.fi
otamme sen henkilökohtaisesti.
Kaiken kukkuraksi tätä huippukameraa on mukava pitää mukana aina ja kaikkialla, runko painaa alle 400 grammaa. Panasonic Lumix DMC-GH2 tallentaa myös kolmiulotteisia kuvia lisävarusteena saatavan 3D-objektiivin avulla. Lahjakortti on voimassa rajoitetun ajan.
6
| 1/ 2011. · Paperivedoksen pitkä sivu saa olla enintään noin 30 cm.
Kuvan lähettäminen
· Kuvan on oltava perillä viimeistään tiistaina 1.3.2011. · Kuvatiedostot lähetetään sähköpostilla osoitteeseen: vuodenkuvaaja@kamera-lehti.fi · Tiedostot nimetään siten, että tiedostonimestä voi yksilöidä kuvaajan ja teoksen (esim. · Kirjoita vedoksesi taakse merkintä PALAUTETTAVA!
Kilpailun tulokset
· Voittajakuva saa 15 pistettä, toinen 14, kolmas 13 ... Mukana tulevan 10-kertaisen Lumix G Vario HD 14-140mm f/4.0-5.8 -objektiin kanssa yhdistelmä painaa noin 900 grammaa.
VUODEN KUVAAJA 2011-1/4
AIHE: ILMA
Ensimmäinen aihe on yksinkertaisesti ILMA! Seuraavat kolme aihetta myötäilevät samaa peruselementtien linjaa... · Tekniikka on vapaa. Kirja lähetetään kaikille palkituille. Variable Movie -tilassa kuvataan elokuvaleikkeitä hidastettuina tai nopeutetusti. · Vuoden 100 parhaasta kuvasta kootaan kirja Vuoden Luovat kuvaajat. 11-25 sijat tienaavat 5 pistettä. · Digikuvat jpeg-muodossa. My Color- ja Film-tilasta. Kamerassa on 18,31 megapikselin kuvakenno, ja sillä voi kuvata kolmessa kuvasuhteessa: 16:9, 3:2 ja 4:3. Lahjakorttia tai osaa siitä ei lunasteta rahana. · Jokaisen osakilpailun 25 tuomariston mielestä parasta kuvaa julkaistaan lehdessä ja internetissä. Kuvankäsittely on sallittua. · Kamera-lehdellä on oikeus julkaista kilpailussa palkittuja (1 25) kuvia lehdessä, Vuoden Luovat kuvaajat -kirjassa ja internetissä ilman erillistä korvausta.
1/4 VIIMEINEN OSALLISTUMISPÄIVÄ: TI 1.3.2011. ja kymmenes 6 pistettä. Videoetsimen tarkkuus on huikeat 1 533 600 kuvapistettä. Yksilöllisiä luovia ominaisuuksia löytyy mm. TULOKSET JULKAISTAAN 1.4.2011 ILMESTYVÄSSÄ OSTO-OPPAASSA 3-4/2011
Maahantuoja: www.panasonic.fi Palkinnon arvo on noin 1500 euroa.
Jokaisen osakilpailun voittaja (neljä osakisaa) saa palkinnoksi 200 euron lahjakortin Top Shotiin! Palkinnon voi käydä valitsemassa liikkeessä, Luutnantintie 5, 00410 HELSINKI, tai sen voi valita netissä www.topshot.fi.
Lahjakortin voi käyttää myös osana isompaa hankintaa. Cinematilassa on helppo mukauttaa väritehosteet oman maun mukaan. Uusi aihe julkistetaan yhdessä edellisen kisan tulosten kanssa!
Kuvan vaatimukset
· Vain yksi (1) kuva osallistujaa kohden, joko kuvatiedosto tai vedos. Laadukasta ääntä voidaan tallentaa Dolby Digital Stereo Creator -toiminnon avulla. · Vuoden aikana yhteensä eniten pisteitä ansainnut kuvaaja on Vuoden Kuvaaja 2011. Painokelpoisuuden vuoksi kuvan lyhyen sivun pituus vähintään 2000 pikseliä! · Kuvaajalla pitää olla täydet oikeudet kuvaan. 460 000 pikselin kosketusnäyttöä voidaan kääntää vapaasti, sitä voi käyttää joka kulmassa. keijo_kuvaaja_luonto.jpg, jos kuvaajan nimi on Keijo Kuvaaja ja teoksen nimi Luonto) · Vedokset osoitteella: Kamera-lehti / Vuoden Kuvaaja, Lastenkodinkatu 5, 00180 Helsinki · Liitä kuvan (tiedosto/paperikuva) mukaan seuraavat tiedot: · Nimesi (kuvaajan nimi), koko osoitteesi ja puhelinnumerosi · Sähköpostiosoitteesi · Kerro missä ja millä välineillä ja asetuksilla kuva syntyi.
Vedosten palautus
· Mikäli haluat vedoksesi takaisin, liitä kilpailukuvan mukaan valmis palautusosoitteella ja riittävillä postimerkeillä varustettu palautuskuori. Voita tämä kamera!
Vuoden Kuvaaja 2011 kilpailun pääpalkintona on erittäin monipuolinen ja laadukas Panasonic DMCGH2 kamera ja 14-140mm huippuzoom.
Panasonic DMC-GH2 -kamera on monipuolinen Micro 4:3 järjestelmän valo- ja videokuvauskamera. Kuvattaessa Peripherical Defocus -tilassa tarkennus säätyy automaattisesti siten, että etuala ja tausta jäävät hieman epätarkoiksi pääkohteen korostuessa. Automaattitarkennus voidaan säätää kuvattavan kohteen mukaan koskettamalla sitä näytössä. Vauhtia löytyy 5 kuvaa sekunnissa 16 mp:n erottelukyvyllä, ja jopa 40 ruutua sekunnissa 4 megapikselin tarkkuudella! Videokuvaa DMC-GH2 tallentaa Full HD -laadulla AVCHD-muodossa
Suomen Ammattivalokuvaajat ry ja Suomen Mainosvalokuvaajat ry
osallistuvat tapahtumaan omilla osastoillaan. Suomen Fotokaupan liitto ry pitää messuilla vuosikokouksen ja iltajuhlan. Mallin TG-310 zoom-objektiivin polttovälialue vastaa 28 102 mm:n polttovälialuetta. Taidesuodattimia on tarjolla useita, myös vedenalaiskuvauksia varten. TG-610:n näytön tarkkuus on 920 000 ja TG-310:n 230 000 kuvapistettä. Kasvojentunnistuksen lisäksi lemmikkieläimen tunnistustila kuvaa automaattisesti koiran tai kissan kasvot niiden katsoessa kameraan. Mallissa TG-610 on 5x zoom-objektiivi, jonka polttovälialue vastaa 28 140 mm:n kinokameran polttovälialuetta. Uusia Tougheja
Olympuksen kovaan käyttöön sopivat vesitiiviit ja iskunkestävät Tough-mallit ovat uudistuneet malleilla TG-610 ja 310. (AV) Kilpailuun voi tutustua osoitteessa: www.uneton48.com Messut avoinna: Lauantai 2.4.2011 klo 917 Sunnuntai 3.4.2011 klo 1017 Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C 15, 00180 Helsinki www.kuvamessut.com
| 1/ 2011
7. Uneton48-kilpailun haasteena on tehdä kokonainen lyhytelokuva 48 tunnissa käsikirjoittaa, kuvata, äänittää, leikata ja juosta palautuspisteeseen. TG-310 on saatavana hopeanvärisenä, sinisenä, punaisena, valkoisena ja oranssina. Videoleikkeitä voidaan tallentaa 720p HD-tarkkuudella. Kameroilla voidaan tuottaa myös 3D-kuvia yhdistämällä kaksi kuvaa. Kameroissa on runsaasti erilaisia automaatti- ja efektitoimintoja. Kameroiden suositushinnat ovat 279 ja 229 euroa. Näyttelytilasta on jo varattu yli 90 %, joten luvassa on kattava tapahtuma.
KOKOUKSIA, TILAISUUKSIA JA UUSIA YHTEISTYÖKUMPPANEITA
Huhtikuun messut keräävät Kaapelitehtaalle sankoin joukoin myös alan ammattilaisia. Kaikki elokuvat näytetään elokuvateattereissa, parhaat tv:ssä. TG-610 on saatavana hopeanvärisenä, mustana, sinisenä ja punaisena. Kumpaisessakin on optinen kuvanvakain. Kumpaisenkin mallin kennon tarkkuus on 14 megapikseliä, ja niissä voidaan hyödyntää Eye-Fi (WiFi) muistikorttia, jolla kuvat ja videoleikkeet voidaan siirtää langattomasti tietokoneeseen. Pudotuskestävyys kovalle pinnalle kumpaisellakin riittää 1,5 metriin saakka. Messujen ja kilpailun yhteisenä tavoitteena on yhdistää suomen lukuisat harraste-elokuvien tekijät ja työkalujen tarjoajat samaan paikkaan, kaapelitehtaalle keväällä 2011. (HH) www.olympus.fi
KUVA&KAMERA tuo kevään
KUUDENNET KUVA&KAMERA-MESSUT KAAPELITEHTAALLA 2.3.4.2011
Kaksipäiväiset messut tarjoavat osastoilla, seminaareissa ja tietoiskuissa kattavan läpileikkauksen kuvan koko elinkaareen. TG-610 on vesitiivis 5 metrin syvyyteen saakka ja TG-310 3 metrin syvyyteen saakka. Muina markkinoinnin ja sisällön yhteistyökumppaneina jatkavat vanhat tutut Suomen Luonnonvalokuvaajat ry, Digivideoyhdistys ry, Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry, fiMUG ry ja Audiovisuaalisen viestinnän toimialaliitto Avita ry.
UNETON48
Suomen ripein lyhytelokuvakilpailu Uneton48 osallistuu KUVA&KAMERA2011messujen sisällön kehittämiseen
CCD-kennon koko on 1/1,63", ja sen tarkkuus on 10 megapikseliä. - Tiedonpalautuspalveluiden kysyntä kuluttajamarkkinoilla kasvaa jatkuvasti, mutta asiakkaiden tarvitsemaa laadukasta puhdaslaboratoriopalvelua on mahdoton tarjota halvalla. Tietojen palautuspalvelun hoitaa Lähivakuutuksen yhteistyökumppani, maailman johtava tietojen palautusyritys Norman Ibas Oy, joka on 30 vuoden kokemuksellaan alansa uranuurtaja ja jolla on kymmeniä tietojenpalautusteknologioihin liittyviä patentteja. Kun tietokoneelle sattunut vahinko korvataan kodin irtaimistovakuutuksesta, niin tähän on liitettävissä tiedostojen etsintä- ja palautuspalvelu. Kameran objektiivi on nelinkertainen zoom-objektiivi, jonka polttovälialue vastaa kinokameran 28 112 mm:n objektiivia. - Tiedostojen palauttaminen korvataan esimerkiksi, kun kotitietokone vaurioituu palovahingoissa tai vesivahingoissa. Korvausvastuu ulottuu myös tietokoneen putoamiseen ja rikkoutumiseen, Lähivakuutuksen tuotepäällikkö Timo Ekholm toteaa. (AV)
VÄLÄHDYKSIÄ VÄLITTÄVÄT:
Harri Hietala (HH) harri.hietala@kamera-lehti.fi Minna Kumpulainen (MK) minna.kumpulainen@kamera-lehti.fi Asko Vivolin (AV) asko.vivolin@kamera-lehti.fi
8
| 1/ 2011. Näitä ovat pop-taide, pehmytpiirto, rakeinen filmi, neulanreikä, dioraama ja dramaattinen sävy. Objektiivi on erittäin valovoimainen (f/1,8 2,5), mikä takaa hyvät kuvausedellytykset myös vähäisessä valossa. Jos kovalevy hajoaa, vahinko saattaa olla suuri. Palautusturva koskee yksityiseen käyttöön tarkoitetulta kotitietokoneelta tai siihen liitettävältä ulkoiselta kiintolevyltä hävinneitä tietoja. Kameran suositushinta on 499 euroa. Kenkään voi luonnollisesti kiinnittää myös tehokkaamman salamalaitteen, ja kamera kykenee ohjaamaan langattomasti myös erillisiä, yhteensopivia salamalaitteita.
Kuvat voi tallentaa neljällä eri kuvasuhteella (16:9, 3:2, 4:3 ja 1:1). Kameralla voi tallentaa myös raw-kuvia jpeg-kuvien lisäksi, ja prosessoinnista huolehtii uusi TruePic V -kuvaprosessori. Tämä sisältyy Kotivakuutuksen koti-irtaimiston laajaan turvatasoon. 6 erilaista taidesuodatinta mahdollistaa efektien teon HD-videoihin ja stillkuviin. Kotitietokeella säilytetään usein korvaamattomia tietoja - valokuvia, videoita ja opiskelutöitä. OLED-tyyppisen näytön koko on 3", ja sen tarkkuus on 610 000 kuvapistettä. Tästä huolimatta moni ei muista ottaa varmuuskopiota. Pen-mallien tapaan kameran varustekenkään voi myös kiinnittää lisävarusteena saatavan erillisen videoetsimen. Siksi on hienoa, että Lähivakuutus ymmärtää vastata uusilla tuotteilla asiakkaidensa tarpeisiin, sanoo Jyri Pohja Norman Ibas Oy:stä. Olympus XZ-1
Olympus XZ-1 kuuluu ominaisuuksiensa perusteella ryhmään "paremmat kompaktikamerat". (HH) www.olympus.fi
Lähivakuutus korvaa tiedostojen palautuksen
Lähivakuutuksen uutuus on tiedostojen etsintäja palautuspalvelu. Automaattitoimintojen lisäksi kamerassa on täydet käsisäätömahdollisuudet valotuksen hal-
lintaan. Kamerassa on optinen kuvanvakain ja myös HD-videoleikkeiden tallennus on mahdollista. Muiden tekemiä tietojen palautusyrityksiä ei korvata. Tietoja voidaan palauttaa, mutta se on usein kallista
Uusi objektiivi tulee myyntiin Nikon- ja Canon-kiinnityksillä tammikuussa 2011. Planin kautta olen päässyt kuvaamaan ihmisiä, jotka elävät ainutlaatuisissa paikoissa, hän kertoo. 1:3,8 kuvaussuhteen ansiosta objektiivi sopii myös makrokuvaukseen. (HH)
Onko lähistöllä hautausmaita. Hänestä hautausmaat ovat mielenkiintoisia kuvauspaikkoja ja kertovat paljon paikallisista tavoista ja kulttuurista. Aikaisemmin Minna on tehnyt toimittajan ja graafikon töitä kulttuuri- ja järjestöalalla, kuten WSOY:ssa ja kehitysyhteistyöjärjestö Plan Suomessa. Objektiivin kompakti rakenne ja keveys tekevät siitä ihanteellisen kumppanin matkoilla. Minna Kumpulainen aloitti työnsä Kamera-lehdessä 3.1.2011. Versio Sonyn kameroihin tulee myyntiin myöhemmin. Tamron matkazoom
Tamron tuo myyntiin 15x-zoomobjektiivin 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD, joka valmistajan mukaan on luokassaan maailman pienin ja kevyin. Samaan aikaan Kamera-lehdessä toimittajana liki 20 vuotta työskennellyt Asko Vivolin siirtyi lehden päätoimittajaksi. Valokuvalehdessä ja Hyvinkään Sanomat -sanomalehdessä. Objektiivi on tarkoitettu APS-Ckoon järjestelmäkameroille, ja sitä on saatavana Canonin, Nikonin ja Sonyn kiinnityksellä. Ennen Kamera-lehteä hän on työskennellyt mm. (HH) www.focusnordic.fi
Minna Kumpulainen Kamera-lehteen
mittaja-toimitussihteeri Minna Kumpulainen. Objektiivin suositushinta on noin 699 . Objektiivissa on hiljainen pietsosähköinen ultraäänimoottori aftarkennusta silmälläpitäen, ja se on varustettu Tamronin VC (Vibration Compensation) kuvanvakaimella. on vakiokysymykseni, kun tulen vieraalle paikkakunnalle, toteaa Kamera-lehden uusi toi-
18-270 MM F/3.56.3 DI II VC PZD
Uusimmat uutiset osoitteessa: www.kamera-lehti.fi. Kiinnitykset: Canon, Nikon, Sony
Uusittu objektiivi tarkentaa edeltäjäänsä nopeammin. GPS-paikkatiedot voidaan ilmoittaa joko pituus- ja leveysasteen koordinaateilla tai paikannimellä. Kamera tunnistaa kasvot tarkennettaessa, ja siinä on laaja valikoima aiheohjelmia, joihin sisältyy mm. (HH) www.neoport.fi
Uusimmat uutiset osoitteessa: www.kamera-lehti.fi
FUJIFILM FINEPIX XP30
10
| 1/ 2011. Mukana on myös useita sisäisiä kuvankäsittelytoimintoja, kuten kuvan rajaus, kääntö ja punasilmäisyyden poisto. liikepanoraama-toiminto. Kamera on vesitiivis aina viiden metrin syvyyteen saakka, pudotusta kovalle pinnalle kamera sietää vielä 1,5 merin korkeudelta. Kenno on tarkkuudeltaan edelleen 12 megapikseliä, ja kennoa liikuttaa optinen vakain. Kamerassa on nyt 3"-kokoinen näyttö, jonka tarkkuus on 460 000 kuvapistettä, ja runsaasti uusia lisäominaisuuksia. Fujifilm FINEpix XP30:n suositushinta on 199 euroa. Kameran perusobjektiivina on uudistettu 1442 mm:n f/3,5 5,6 II -zoom-objektiivi. Kun kuva on otettu, paikkatiedot tallennetaan ja niiden avulla voi nopeasti selvittää paikat, joissa on vieraillut. Kennon tarkkuus on 14,2 megapikseliä ja näyttö/etsin on kooltaan 2,7". Suodattimia ovat mm. PENPAL-yksikkö maksaa 89,90 euroa ja makrovalo MAL-1 59,90 euroa. Kamera on muotoiltu uudelleen. Videokuvaus sujuu HDtarkkuudella nopeudella 30 kuvaa sekunnissa. Kamera on saatavana väreissä musta, hopea, oranssi, sininen, vihreä ja valkoinen. Kameran objektiivina on 5x zoom, jonka polttovälialue vastaa kinokameran 28-140 mm:n polttovälialuetta. E-PL2:n suositushinta on 629 euroa. Olympus Pen E-PL2
Olympus Pen sarja on edennyt jo neljänteen malliversioon, ja loogisesti mallinimi on edennyt E-PL1-edeltäjästä mallinimeen E-PL2. Yksikössä on tallennuskapasiteettia 2 GB, ja sen avulla voidaan lähettää kuvia suoraan kamerasta tietoko-
OLYMPUS PEN E-PL2
neeseen tai älypuhelimeen bluetooth-yhteyden avulla. Näytön tarkkuus on 230 000 kuvapistettä. Varustekenkään voidaan liittää salamalaitteen tai videoetsimen lisäksi uusi, pienikokoinen PENPAL Bluetooth -tietoliikenneyksikkö. Kamera tallentaa paikkatietoja 10 minuutin välein, ja kun kuvat ladataan tietokoneella MyFinePix ohjelmaan, reittikartta ja matkalla otetut kuvat esitellään käyttäen Google Maps ohjelmaa. dioraama, dramaattinen sävy, rakeinen filmi, neulanreikä, pop-taide ja pehmytpiirto. E-PL2 on yhteensopiva sdxcmuistikortin kanssa. Varustekenkään voidaan liittää myös SEMA-1mikrofoni tai kahdella led-lampulla varustettu MAL-1-makrovalaisin lähikuvauksia varten. (HH) www.olympus.fi
Jokapaikan vempula
Fujifilm FinePix XP30 on maailman ensimmäinen vettä, iskuja, pölyä ja pakkasta kestävä kamera, jossa on sisään rakennettu GPS-toiminto. FinePix XP30:ssä on muistissa noin puoli miljoonaa nähtävyyttä eri puolilla maailmaa. Objektiivivalikoimaa täydentää laajakulmalisäke
WCON-P01, kalansilmälisäke FCON-P01 ja makrolisäke MCON-P01. Kamera on saatavana neljässä kuosissa: mustana, punaisena, hopeanvärisenä ja valkoisena. Taidesuodattimia, joilla on mahdollisuus muokata kuvia jo kuvausvaiheessa, voidaan käyttää myös tallennettaessa HD-videomateriaalia
(HH) www.sony.fi
CYBER-SHOT DSC-HX7V
| 1/ 2011
11. Supernopea videokuvaus on mahdollista yhdistelmällä 320 kuvaa sekunnissa 320 x 112 pikselin resoluutiolla, 160 kuvaa sekunnissa 320 x 240 resoluutiolla tai 80 kuvaa sekunnissa 640 x 480 pikselin resoluutiolla. Mahdollisia tärähdyksiä kuvassa voidaan vaimentaa lisäksi Anti Blur-toiminnolla EXR Auto -tilassa, missä neljä peräkkäin otettua kuvaa yhdistetään yhdeksi tärähtämättömäksi kuvaksi (kamera valitsee automaattisesti laukaistut kuvat). Näyttö/etsin on kooltaan 3", ja sen tarkkuus on 460 000 pikseliä. Kamera tallentaa teräväpiirtotasoista liikkuvaa kuvaa 1 280 x 720 pikselin tarkkuudella 24 ruutua sekunnissa Motion JPEG -muodossa. (HH) www.neoport.fi
Sony uudistaa kompaktikameramallistonsa
Sonyn kompaktikameroiden talvimallistoon kuuluu 16 uutta kameraa. Kamera tunnistaa 27 kuvaustilaa mukaan lukien sininen taivas, vihreät lehdet, auringonlaskut ja jopa taustavalaistut kuvauskohteet. Objektiivina on 10x zoom-objektiivi, jonka polttovälialue vastaa kinokameran 25 250 mm:n polttovälialuetta. Toiminnon avulla voi ottaa 3D-kuvia vain yhtä objektiivia ja kennoa käyttämällä. Beauty Retouch -tila mahdollistaa kasvojen ehostamisen. Lisäksi DMC-FP7 pystyy lataamaan elokuvaleikkeitä YouTubeen ja valokuvia Facebookiin. Tällöin kamera ottaa kaksi peräkkäistä kuvaa eri tarkennuspisteistä määrittäen syvyydet ja luoden kuvat oikealle ja vasemmalle silmälle, mikä tuottaa 3D-efektin. F550 EXR:n suositushinta on 329 euroa ja F500 EXR - mallin 299 euroa. Maksimi kuvausnopeus täydelläkin resoluutiolla on kahdeksan kuvaa sekunnissa. Kennoa liikuttaa optinen vakain. Kuvia voidaan katsella 2D:nä tai 3D:nä yhteensopivasta 3D-televisiosta katselulasien avulla. (HH) www.panasonic.fi
Tehokas zoomkompakti
Fujifilm FinePix F550 EXR on varustettu 16 megapikselin EXR CMOS-kennolla. Kasvoihin voidaan käyttää erilaisia tehosteita, kuten ihon rakenteen siistiminen tai hampaiden valkaiseminen. Lisäksi meikkivoiteen, huulten, luomivärin tai poskipunan väri voidaan valita. Lisäksi kamerassa on GPS-vastaanotin ja kompassi, joten kuviin ja videoihin voi merkitä paikkatiedot ja kuvaussuunnan. 16,1 megapikselin kennolla varustetussa FP7-kamerassa on optisella nelinkertaisella zoomilla varustettu LUMIX DC VARIO objektiivi, jonka polttovälialue vastaa kinokamerassa 35-140 mm:n polttoväliä. Objektiivi on varustettu MEGA O.I.S. PANASONIC DMC-FP7 FUJIFILM FINEPIX F550 EXR
Panasonicilla Facebookiin
Vuoden alussa Panasonic julkisti 8 uutta kompaktikameraa. Cyber-shot DSC-HX7V on esimerkkinä tästä uutuusryhmästä. Sony Cyber-shot DSCHX7V:n suositushinta on 360 euroa. Tarkennus voidaan ohjata haluttuun kohtaan koskettamalla näyttöä. Huolimatta siitä, että kamera on vain 22,9 mm paksu, siinä on 15x zoom-objektiivi, jonka polttovälialue vastaa kinokameran 24 360 mm:n polttovälialuetta. Fujin mukaan herkkä taustavalaistu CMOS-kenno takaa erinomaisen kuvanlaadun monenlaisissa valaistusolosuhteissa. Viisi näistä (mallit DSC-TX100V, DSC-TX10, DSC-HX7V, DSC-WX10 ja DSC-WX7) on valmistajan mukaan maailman ensimmäisiä kompakteja digikameroita, joissa on 3D Still Image -toiminto. Kamerassa on 16,2 megapikselin Exmor R" CMOS-kenno ja 8,8 cm:n OLED-kosketusnäyttö. Kamera valitsee parhaat asetukset (automaattinen tarkennus, valotus, valotasapaino ja salama) ja ottaa kuvan näillä asetuksilla automaattisesti. Jpeg-kuvien lisäksi kameralla voidaan tallentaa raw-kuvia. 3D-kuvia voidaan ottaa 3D-pyyhkäisypanoraamalla tai uudella 3D-valokuvaustoiminnolla. Täydellä resoluutiolla voidaan kuvata nopeudella 10 kuvaa sekunnissa. Malli F500 ei sisällä GPS- eikä raw-toimintoa, mutta on muutoin samankaltainen. Yksi näitä on DMC-FP7, jonka toimintoja ohjataan 3,5"-kokoisen kosketusnäytön kautta. kuvanvakaimella
Täällä on historiaa, mannermaisuutta ja ihmisiä, mutta en ole koskaan nähnyt näin paljon köyhyyttä Pariisissa. Kolmen illan jälkeen olen varma; loistetta on turhaa yrittää väistää. - Uusliberalistinen valtio kuvittelee voivansa miellyttää kapitalistista systeemiä tällä tavalla, sanomalla, että meidän valokuvamme on uutta, ja vaikenemalla historiasta. - Minä uskon, että kaikki ovat jo kadottaneet merkityksensä. Meillä oli tuotantoa ja meillä oli jotain sanottavaa ja teimme sen. - Inhoan tätä, Natasa sanoo. Ne, jotka todella herättävät kysymyksiä yhteiskuntamme tilasta valokuvissaan, eivät näy täällä. Tanskalaisen Tina Enghoffin uusin kirja Seven Years hengittää uutta omanlaistaan valokuvauksellista näkökulmaa, inhimillisyyttä ja aikaa. Teoreettinen ja kriittinen keskustelu taiteesta puuttuu. - On tärkeätä ymmärtää, mitä valokuvaus merkitsee tänään maailmassa. Ruotsalainen kustantamo Journal on aina ollut varteenotettava kustantaja. Se voi näkyä kuvissa, mutta se ei saa tarkoittaa, että tämä on slovenialaista valokuvausta. Tämä on suuri ongelma messuilla.
"Paris Photo on aivan kuin tavallinen tori. Näet vain koristeellisuutta. Tämä on varsin normaali osa kapitalistista yhteiskuntaa. Muistan, miten ulkomaalaiset nuoret osoittivat mieltään kaduilla kaksi vuotta sitten Pariisin lähiöissä. Avajaisillassa en tunne lattiaa. Grzinicin mielestä on ongelmallista, että esimerkiksi uusliberalistisessa Sloveniassa monet nuoret taiteilijat eivät ole kiinnostu| 1/ 2011
neita ottamaan selvää historiasta. Mutta vihjausta kriittisestä diskurssista, siitä mitä taide on, et täällä näe!"
Marina Grzinic
Samaan aikaan Paris Photon kanssa toiselta puolelta Pariisia löytyy erilainen, kodikas ja tuttavallisempi festivaali: Off Print eli valokuvakirjojen juhla. Valokuvakirjat makaavat kuin ranskalaiset osterit joulupöydässä ja kimaltelevat. Mutta vihjausta kriittisestä diskurssista, siitä mitä taide on, et täällä näe! - Täällä sinulle on ainoastaan uskomattoman keskiluokkaista dekoratiivista valokuvaa, jossa kaikki työt ovat samannäköisiä. Professori ja taiteilija Marina Grzinic on kutsuttu Paris Photoon keskustelemaan slovenialaisen valokuvauksen tilasta tänään. Kirja on Enghoffin valokuvallinen dokumentti. Mutta täällä messuilla ei nähdä yhtään kuvaa mielenosoituksista. Yleensä menet ostamaan vihanneksia, nyt menet ostamaan valokuvia. Tällaista kirjoa en ole valokuvakirjan historiassa nähnyt koskaan. Vieri vieressä on tunnettuja kustantamoja, kuten hollantilainen Schilt Publishing, saksalainen Schaden sekä pöytiä, joiden äärellä istuu itsenäisiä valokuvaajia, jotka ovat itse kustantaneet kirjansa. Jos se on enemmän tieteellistä ja vähemmän kriittistä, se on vielä parempi, koska valokuvan on nyt oltava individualistinen ja poeettinen kutsun sitä pinnalliseksi kuluttajakitschiksi. Kunnioitan Enghoffin kykyä, uteliaisuutta ja pelottomuutta lähestyä yhteiskunnallisia tabuaiheita ja etsiä tinkimättömästi jokaiselle projektille oma kuvakieli. Mutta täällä koen, että rakkaus monimuotoista valokuvausta kohtaan hehkuu, hengittää ja kasvaa. Kauniita, persoonallisia ja uteliaita kirjoja, jotka elävät yhteiskunnassa, eivät vain egojen universumeissa. Historiasta vaietaan yleensäkin. Mutta mikä on idea kutsua nuoret taiteilijat tänne länteen messuille, kun meidän kontekstimme, historiamme ei ole läsnä. Paris Photo sijaitsee Espace Kironin kahdessa valtavassa salissa, mutta Carrousel du Louvren verrattain pienehköissä saleissa on vaikeata liikkua. Hän on kriittinen ja hyvä esimerkki hyvinkin erilaisista näkökulmista Paris Photon suhteen. Puhumattakaan, että pääsisi katsomaan kirjoja kustantamojen pöytiin. Miten se vaikuttaa yhteiskuntaan. Tungosta on. Yleensä menet ostamaan vihanneksia, nyt menet ostamaan valokuvia. Et näe yhtään kuvaa, joka käsittelisi sosiaalisia tai poliittisia kynnyskysymyksiä. Ei ole väliä, mitä näytät täällä - näytä vain jotain. Tällaiset messut, kuten Paris Photo, edesauttavat vain markkinavoimia ja tiettyä etuoikeutettua elitististä keskiluokkaa. - Poliittinen kannanotto on minulle luontevaa ja edellytys kuvaamiseeni, Enghoff sanoo, kun tapaan hänet väentungoksessa.
15. Tämä on varsin normaali osa kapitalistista yhteiskuntaa. Katso ympärillesi - et näe täällä Paris Photossa eri yhteiskuntaluokista tulevia ihmisiä. Mutta tämä ei ole totta. Tämä on aivan kuin tavallinen tori. Mutta valitettavasti te (länsi) ette olleet osa meidän diskurssiamme, ja se on surullista, koska me toimme valokuvaan kontekstia. Silloin on vaikeata oppia mitään menneisyydestä. Esillä olevat työt ovat fokusoituneet nykypäivään. Kustantajalla ei ole nettisivuja eikä edes kirjaluetteloa. Täällä luodaan brändejä ja koristeellisia näkökulmia. Näillä ItäEuroopan mailla on yhteisiä asioita ja taustoja. Ja tämä on ongelmallista, koska kapitalismi toimii historioilla. Mutta heidän teoksensa ovat monesti helmiä. Yritän epätoivoisesti työskennellä tätä yleistämistä vastaan, kertoo Natasa isoon ääneen ja hymyilee. Kuvaaja voi olla slovenialainen mutta hän tekee omaa taidettaan. Täällä näyttää siltä, että olemme aloittaneet valokuvauksen kaksi vuotta sitten. - Emme olleet jonkinlainen outo valtio maailman laidalla. Mutta tämä kysymys ei kiinnosta niitä, joilla on rahaa ja valtaa Sloveniassa. Esillä ei ole yhtään kirjaa meidän valokuvauksemme historiasta. - Käytännössä kapitalismi tuhosi kaiken. - Toisaalta on hyvä, että kuvaajat saavat elantonsa, mutta silti..
Kamera on aina kulkenut mukana kisamatkoilla ensin pieni digipokkari, myöhemmin järjestelmäkamera. Canon EOS 40D + Tokina 12-24mm F4 @ 12mm, f/10. Hänen paras sijoituksensa kumparelaskun maailmancupissa on 12. Kyllönen on asunut suuren osan elämästään Lapissa hyvien harjoittelumahdollisuuksien lähellä. Revontulet ovat minulle jotenkin erityisen merkityksellisiä. Ne ovat luonTapionniemi, Kemijärvi, syyskuu 2010. Upeat hetket ja maisemat ovat piirtyneet paitsi mieleen myös muistikortille. Back Flip - Eemeli Kallas. Ruskan väriloistoa ilta-auringossa. Canon EOS 7D + Canon EF 70-200mm f2.8 L USM @ 200mm f/8. Niitä
22
| 1/ 2011. Harri Kyllönen on laskemisen ohella myös innokas valokuvaaja, joka työllistää itsensä yrityksensä HK Productionin kautta. ISO 400 - 1/1600 sek.
Kumpareiden kuningas suksilla ja kameralla
Harri Kyllönen on kuulunut maamme kärkeen kumparelaskussa jo usean vuoden ajan. Zermatt, Sveitsi 2008. Tämä kuva on kotiseudultani Tapionniemestä Kemijoen varrelta.
TEKSTI: TIINA PUPUTTI / KUVAT: HARRI KYLLÖNEN
INNOKAS ELÄMYSTEN ETSIJÄ
Henkeä salpaava hetki, valon esiin tuomat värit ja harvinaiset olosuhteet pysäyttävät minut aina. Sittemmin still-kuvaus on noussut tärkeämmäksi mielenkiinnon kohteeksi. Pistemittaus - 6200°K - kompensaatio B3. Hänen äitinsä on aina ollut innokas kotikuvaaja ja tallentanut perheen arkipäiväisiä tapahtumia. Lisäksi hän on voittanut tänä vuonna Eurooppa Cupin osakilpailun. Myös kuvaushetki on Kyllöselle elämys tallennetun kuvan ohella. Nuorten MM-kilpailuissa hän on ollut kuudes parikumpareissa, ja Suomen mestaruuksia on kertynyt sekä kumpare- että parikumparekilpailuissa yhteensä 3 ja mitaleita kaikkiaan 12. ISO 800 - 1/400 sek. etsin kuviini ja olenkin kai koko ajan kuvaamassa. Harri itse aloitti kuvausharrastuksen jo 12-vuotiaana, kun hän kuvasi laskuleffoja kavereidensa kanssa. Ne edustavat kauneimmillaan henkeä salpaavia värejä ja harvinaisia olosuhteita. Kyllönen uskoo saaneensa innostuksensa kuvaamiseen verenperintönä
Canon EOS 7D + Canon EF 17-40mm f4.0 L USM @ 17mm f/11. Ympäröivä luonto laskijoineen onkin ihanteellinen kuvauskohde näiden pysäyttävien ominaisuuksien etsimiseen. Henkilökuvaus tarjoaa uusia sopivia mahdollisuuksia. Kyllösen kotisivut löytyvät täältä: www.harrikyllonen.com. Kyllösen suhtautuminen valokuvaukseen on yhtä intohimoista kuin kumparelaskuunkin!
Tutustuin Kyllöseen reilu vuosi sitten, ja minusta on ollut mielenkiintoista seurata hänen tekemisen meininkiään. Mikä tahansa kuva ei kelpaa, tempun on näytettävä kuvassa onnistuvan ja kuva on otettava juuri tempun huippukohdassa.
ESIKUVIA JA UUSIA SUUNNITELMIA
Kyllönen seuraa paljon ulkomaisia valokuvaajien www-sivuja, erilaisia valokuvagallerioita ja saa niistä
vaikutteita kuviinsa. En ole koskaan saanut mahdollisuutta kuvata sellaista aiemmin. ISO 400 - 1/320 sek.
| 1/ 2011
23. Kyllösen mielestä pysäyttävä kuva on sellainen, jossa sanoma on selvä, kuva kertoo kaiken ja siinä on jollain tavalla harvinainen tilanne. Canon EOS 40D + Tokina 12-24mm F4.0 @ 12mm - f/18. Uskon kuitenkin, että Harrista kuullaan vielä. Joko laskemisen tai kuvaamisen saralla. ISO 100 - 1/5 sek. Sivuilta on linkki myös HK Productionin sivuille. Vara-akku oli aina hanskan sisällä lämpimässä, koska kylmyyden takia akkuja piti vaihtaa lopulta lähes joka kuvan jälkeen. Tai sitten molempien. Tällä hetkellä Kyllönen toipuu kahdesta isosta leikkauksesta, ja nähtäväksi jää, näemmekö häntä tulevalla kaudella kilparinteessä. Zermatt, Sveitsi 2008. Kerran Kuusamossa viikon odotuksen jälkeen minut palkittiin ikimuistoisesti taivas räjähti sellaiseen värileiskuntaan, etten ole sellaista ihan hetkeen nähnyt. Kyllönen on itse rakentanut www-sivunsa, kehittää niitä jatkuvasti ja sama itsensä kehittäminen näkyy myös hänen työskentelyssään. 3D-panoraamat ovat mielenkiintoinen haaste tavallisille panoraamakuville, joita olen tehnyt paljon. Visuaalisesti näyttävät temput huikeissa ympäristöissä ovat mieleenpainuvia tallennushetkiä Kyllöselle. Ura kilpaurheilijana on varmasti vaikuttanut hänen tapaansa tehdä asioita myös siviilielämässään. Takana onkin jo muutamia isoja henkilökuvausprojekteja. Kyllösen suunnitelmissa on jatkaa näiden ilmaisullisten tekijöiden etsimistä henkilökuvauksessa. Oman urheilulajin kuvaamiseen intohimo syttyy lajituntemuksen kautta. Virtaus jäätiköltä. Haukiniemi, Kuusamo, kesäkuu 2010. Erityisesti Kuukan näyttävät 3D-panoraamat ovat herättäneet hänessä paljon mielenkiintoa. Jäätikön sulamisvedet virtaavat tämän rotkon kautta kohti Zermatin kylää.
toa kauneimmillaan ja mystisimmillään. Lappalaisen laskukuvat ovat puolestaan tehneet vaikutuksen Kyllöseen. Kotimaisista kuvaajista esimerkiksi Kari Kuukan ja Rami Lappalaisen kuvat ovat olleet hänen mielestään vaikuttavia. Se oli huikaisevaa kuvasin yli kolme tuntia paukkupakkasessa ja ihastelin luonnonvoimia. Aikainen aamu II
Teksti näyttää aika pieneltä, mutta vaikutelma 30×30 cm:n sivulla on aivan toinen. Kokemuksen karttuessa niitä voi sitten opetella rikkomaan. Vaikka kuvakirjojen luontiohjelmissa ei yleensä olekaan tekstinkäsittelyohjelmien tyyppisiä marginaaleja (reunuksia), niissä on vähintäänkin jonkinlainen ruudukko helpottamaan elementtien tasausta. Fonttien tai eri pistekokojen tarpeeseen vaikuttaa tietysti itse tekstin käyttö. Jos kuvassa on liikkuva ihminen, eläin tai ajoneuvo, se näyttää yleensä paremmalta niin, että kohde ei ole menossa sivulta ulos. On kuitenkin muutamia hyvänä pidettyjä periaatteita, joilla aloitteleva taittaja pääsee mukavasti alkuun. KLASSISIA PERIAATTEITA Hallittu ja selkeä taitto edellyttää logiikkaa taitollisia ratkaisuja, jotka toistuvat sivulta toiselle. Aloittelevaa kirjantekijää houkuttaa erilaisten tehosteiden kokeileminen: moni esikoisteos on täynnä erilaisia varjoja, kehyksiä, taustoja jne. Artikkelisarjan edellisessä osassa tutustuttiin jo kultaiseen leikkaukseen. Molempiin tehtiin jo kannet, ja siinä yhteydessä tutustuttiin joihinkin taitollisiin periaatteisiin. Sama koskee paikallaan pysyvän olennon katseen suuntaa: yleensä sellainen sommittelu koetaan tasapainoisemmaksi, jossa katse on kirjan taitetta kohti. Kaikkien kuvien ei toki tarvitse olla tasattu johonkin linjaan, mutta haulikolla ammuttu kuvien sijoituskaavio ei kuulu klassiseen kauneuskäsitykseen. Toki kirjan ulkoasun voi tehdä monella tavalla ei ole olemassa absoluuttisesti oikeita tai vääriä ratkaisuja. Esimerkkipalvelussamme (kuvatkirjaksi.fi) pääsee myös vetelemään apulinjoja, kun ottaa ensin viivaimet käyttöön. Siniset apuviivat ovat vain tekstien ja kuvan tasausta helpottamaan, ne eivät jää näkyviin itse kirjaan.
24
| 1/ 2011. varjo kannattaa tehdä aina
OSA
2/2
Tämän artikkelisarjan ensimmäisessä osassa tutustuimme kuvakirjapalveluihin yleensä ja mietimme muun muassa kuvien valintaan liittyviä asioita. Myös lähisävyt ja vastavärit sopivat toisiinsa, mutta räikeä neonvärinen kuva ei ole se paras valinta pastelliväristen joukkoon. Teksteissä on perinteisesti suositeltu pitäytymään kahdessa-kolmessa fontissa ja käyttämään niissä vain muutamaa toisistaan selvästi erottuvaa pistekokoa. Yksittäiset sivut voivat olla vaikka kuinka taiteellisen tyylikkäitä, mutta jos niillä ei ole mitään yhteistä linjaa, kokonaisuus ei ole onnistunut kirjana. Samalle aukeamalle kannattaa sijoittaa väreiltään ja sävyiltään toisiinsa sopivia kuvia. Kuvia sijoitettaessa kannattaa huomioida niiden liikesuunta. JUSSI MURTOSAARI MATTI KARHULA
Omat kuvat KIRJAKSI
Aloitimme kaksi Kuvatkirjaksi.fi-palvelussa tehtävää esimerkkikirjaa, Jussin 30×30-senttisen luontokuvaportfolion ja Matin 25×20-senttisen matkakirjan. Sama juttu pätee taitossa kuin valokuvan sommittelussakin: pääkohteen sijoittaminen noin kolmanneksen päähän reunasta on yleensä tyylikkäämpää kuin sen sijoittaminen aina keskelle. Kaikissa aukeaman kuvissa ei siis tarvitse olla samaa pääväriä. Jos tehosteita päätyy käyttämään, niissä kannattaa olla johdonmukainen: esim. Klassiseen kauneuskäsitykseen kuuluu myös, että kuvien horisontti on suorassa ja että vierekkäisten kuvien horisontti on joko tasan tai sitten reilusti eri korkeudella. Tässä on noudateltu samoja klassisia periaatteita kuin kansissakin. "Leikkuuseen menevissä" kuvissakin kannattaa katsoa, ettei mikään tärkeä osa kuvasta mene liian lähelle reunaa. Tässä artikkelissa mietimme taittoa enemmän.
Kuvien normaalin asettelun voi toki aloittaa kirjan ensimmäiseltä sivulta, mutta alkuun voi myös tehdä nimiö- eli tittelisivun, jollainen on käytännössä kaikissa "oikeissa kirjoissakin". Kuvien ja muiden elementtien sijoitteluun saa johdonmukaisuutta jo asettelemalla niiden reunoja samaan linjaan. Hyvä nyrkkisääntö on pitää kaikki ei-reunaanasti-ulottuvat kuvat ja muut elementit vähintään sentin etäisyydellä sivun reunasta. Jos ei tule muuta kuin otsikoita ja kuvatekstejä, ei tarvita kuin korkeintaan kaksi fonttia ja niistä kummastakin yksi pistekoko
Termejä ja vieraskielistä tekstiä on korostettu kursivoimalla. Tätäkin voi kyllä varioida: esimerkiksi jokin selkeäaiheinen pääkuva voi olla pienenä yksin toisella sivulla ja viereisellä sivulla voi olla useamman kuvan ryhmä. Kirjasta tulee helposti tylsä, jos käyttää aina samoja ratkaisuja. Matin kirjan otsikoihin valittiin ITC Legacy Sans (Sans=päätteetön), kuvatekstiksi perusgroteski Segoe UI ja leipätekstiksi antiikva Cambria. Lisää elävyyttä saadaan erilaisilla grafiikoilla, tässä karttasiluetti on piirretty kuvankäsittelyohjelmassa netistä imuroidun kartan päälle. Väripohjia käytettäessä pääpe-
Jussilla otsikot ovat Trajania, ingressiin ja kuvateksteihin valittiin Candara. Ei ole miellyttävää katsella ja lukea täyteen ahdettua kirjaa, jossa sivut koostuvat monotonisesti asetelluista, aina samankokoisista kuvista. Koska seteleissä on hyvin vaalea pohjaväri, ne on nostettu taustasta hienoisella varjolla muuten varjoja ei tarvita. Vähemmän on enemmän. Ohjelmien oletussivupohjat ovat yleensä symmetrisiä ja pidemmän päälle tylsiä. TAUSTAT Kuvien taustana voi käyttää väripohjia tai hillittyjä "tapettikuvioita". Kuvatkirjaksi-ohjelmassa punaiset linjat näyttävät sivujen lopullisen rajauksen, josta reunaan ulottuvat kuvat pitää vetää leikuuvarojen verran yli, siniseen linjaan asti. Ison kuvan päällä näkyvä punainen kolmio varoittaa liian pienestä resoluutiosta: se on jäämässä alle 200 ppi:n.
samoilla asetuksilla yleensä oletusasetuksia huomattavasti himmeämpänä. Epäsymmetrisellä sijoittelulla vältetään usein samalla se, että kuvan pääaihe osuisi juuri kirjan taitteeseen. Aukeamalle on valittu toisiinsa sointuvat kuvat, joista yksi on selkeä pääkuva. TYYLIÄ PERUSRATKAISUJA RIKKOMALLA Täydellisen sekavuuden vastakohta, liika kaavamaisuus, ei sekään ole hyvästä. Groteskin tyyppinen kirjasin toimii hyvin vielä tämänpituisessa tekstissä. Etenkin panoraamakuvia kannattaa kokeilla
myös niin, että ne jatkuvat viereisen sivun puolelle. Samoin taustan väriliuku on tehty kuvankäsittelyohjelmassa.
| 1/ 2011
25. Eikä isoa kuvaa aina tarvitse sijoittaa aukeaman keskelle. Mikään pakko ei ole vetää isoja kuvia reunasta reunaan (ja vähän ylikin, muista leikkuuvarat!), vaan joskus valkoiset tai värilliset reunukset toimivat paremmin. Perusohje on sijoittaa aukeaman pääkuva selkeästi muita isompana. Monesti asiaa auttaa jo yhden kuvan irrottaminen muuten symmetrisestä ryhmästä. Taitosta saa elävämmän ja kirjasta mielenkiintoisemman, kun käyttää erilaisia kuvakokoja, vaih-
televia taitollisia ratkaisuja ja ennen kaikkea reilusti tyhjää tilaa. Kuvaryhmiä kannattaa muunnella rohkeasti
Jos tämäkään ei auta, etsi linkityskomentoa ohjelman valikoista tai hiiren kakkospainikkeella avautuvasta pikavalikosta. Jos samasta aihepiiristä on useita onnistuneita, mutta lähes samannäköisiä otoksia, niitä ei välttämättä kannata käyttää sellaisenaan. Tärkeissä useina kappaleina tilattavissa kirjoissa vedoksen tulostaminen omalla tulostimella on hyvä ajatus. Harrastajalle riittää, kun säätää kuvan vaakasuuntaisen pikselimäärän satakertaiseksi senttileveyteen nähden. 5. Rajaa kuvia! Kuvatessa ei välttämättä ehdi miettiä erilaisia rajauksia. Eikä rajatessa kannata jumittua digikameran kennon mittasuhteisiin, vaan kaikkea kannattaa kokeilla. muuta kuva negatiiviksi). Ohjelmasta riippuu, miten hyvin pienennys onnistuu ja miten paljon kuvien terävyys siitä kärsii. Levännein silmin saattaa huomata vielä jotakin viilattavaa. Kun linkitystapa on selvinnyt, siirrä aluksi tekemäsi kopio muutetun kuvan paikalle ja varmista sen uudelleenlinkitys.
kuvat sen mukaan. 2. Silloin kannattaa vain arvioida kuvan koko silmämääräisesti ja pyöristää ylöspäin. Paljonko sitä sitten terävöisi ja miten. pyöreä tai salmiakkirajaus) sekä kuvien kallistamista. Ja jos sijoitat ensimmäisen kuvatekstin vaikka kolmisen milliä kuvan alle, niin pidä se kolme milliä kaikkien muidenkin kuvien ja kuvatekstien välinä. Eli sivulle 10 cm leveänä sijoitetun kuvan pitäisi sisältää 1000 vaakapikseliä. Esimerkiksi tekstissä käytetyn kirjasimen koko ja luettavuus on usein helpompi havaita paperitulosteesta kuin näytöltä. Huomioi taitossa kirjan kohderyhmä. Ammattilainen ottaa selville kuvakirjapalvelun käyttämän resoluution ja "downsamplaa"
Ison kuvan voi vetää paitsi koko sivulle tai koko aukeamalle myös hieman viereisen sivun puolelle. Tee siihen varmasti näkyvä muutos (esim. Otsikon värillisyys auttaa hahmottamaan nopeallakin selailulla, milloin siirrytään uuteen asiaan.
Kuvien ei ole pakko olla vierekkäin tai allekkain. Ensimmäinen vaihtoehto ei aina ole se paras. KUVIEN TERÄVÖINTI Kuvakirjaohjelmat pienentävät lähetysvaiheessa ylisuuret kuvat valmistusprosessin käyttämän resoluution mukaiseksi. Vielä kun oppisi ottamaan sen kritiikin vastaan... Ihan aavistuksen sumeaksi jäänyt kuva häiritsee sitä paitsi vähemmän kuin vähänkään ylisharpattu. Ehkä jossakin kohtaa kirjaa toimii filminauhan tyyppinen kuvarivi, mutta yleensä taitosta tulee vaihtelevampi, kun kuvia on rajattu eri tavalla tyyliin yleiskuva/kokovartalokuva/kasvokuva. Kopioi jokin kirjassa käyttämäsi kuva eri paikkaan ja avaa se alkuperäisestä paikasta kuvankäsittelyyn. Terävöinnin vaikutuksen arvioimiseksi kuva pitää ensin
Nyrkkisääntö "100 & 100": Kuvalle pikseleitä sata kertaa senttikoon verran ja zoomaus 100 % kokoon ennen terävöintiä. Jos päädyt käyttämään tiettyjä vakivärejä taustoissa, teksteissä ja palkeissa, kurkkaa osoitteeseen kuler.adobe.com. Terävöinnin jälkeen pitää vielä selvittää, miten ohjelma linkittää kuvat uudelleen. Osassa taas uudelleenlinkitys pitää tehdä yksitellen. Alussa kiinnostaa varmasti kokeilla poikkeavia muotoja (esim. Tekstiosuudet on syytä vielä oikolukea. Yön yli nukuttua kirjaprojekti kannattaa avata uudelleen ja selata läpi. Ulkoasuun saa uutta perspektiiviä näyttämällä taittoa jollekin muullekin. skaalata näytöllä 100 % kokoon. Kirjan voi tässä vaiheessa esitellä näytöltä myös jollekin toiselle
LINKIT TYNYT UUDELLEEN?
Jos ohjelman ohjeistus ei kerro eikä asiaa pysty muuten päättelemään, voit tehdä kokeen: 1. Perinteinen ohje on, että tulostettavia kuvia pitäisi terävöidä "pykälän verran yli". Osa ohjelmista linkittää samalla nimellä samaan paikkaan tallennetut kuvat automaattisesti joko lennossa tai kun ohjelma suljetaan ja avataan uudelleen. Taittorupeama on saattanut olla pitkä ja venyä kenties pikkutunneille. Sitten vain odottelemaan valmista tuotetta postista!
henkilölle rakentavien kommenttien toivossa. Tarkka kirjantekijä avaa kuvat yksitellen kuvankäsittelyohjelmaan, tarkistaa vielä kertaalleen niiden sävyt, pienentää ne valmiiksi oikeaan kokoon ja terävöi ne. Yksittäisissä tapauksissa ne voivat toimia, mutta pahimmillaan niillä saa aikaan graafikon mielestä aivan hirvittäviä tuotoksia. Jos ei, niin tallenna projekti, sulje ohjelma ja avaa projekti uudelleen. Kaikki kuvakirjaohjelmat eivät näytä sijoitetun kuvan leveyttä eikä kaikissa ole viivaimia tarkan arvioinnin avuksi. varmasti tukee leikepöydän käyttöä (Ctrl+C, Ctrl+V; Macillä Komento+C, Komento+V).
M I S TÄ T I E DÄ N , E T TÄ K U VA O N
LISÄÄ VINKKEJÄ TYYLIKKÄÄSEEN TAITTOON Kokeile rohkeasti erilaisia taitollisia ratkaisuja. Paitsi että kuvatekstiä ei tarvitse aina sijoittaa kuvan alle. Ideoita muista kuvatekstien sijoituspaikoista saat tämän jutun esimerkkiaukeamista. Pyri vakioimaan tietyt etäisyydet. Siksi kirjaa ei kannata laittaa tilaukseen aivan samalla sekunnilla, kun homma on valmis. MALTTIA ENNEN LÄHETTÄMISTÄ Kun kirjan taittotyö on kertaalleen tehty, se kannattaa jättää vähäksi aikaa hautumaan. Siirry kuvakirjaohjelmaan ja katso, näkyykö muutettu kuva siellä suoraan. Kun kuvien terävöintikin on tehty (tai päätetty pieni sumentuminen hyväksyen jättää tekemättä), on aika pistää opus tilaukseen. Hyvällä littunäytöllä toimittaessa kannattaa kuitenkin toimia varman päälle: terävöi kuvaa vain sen verran, jollaisena se näyttää näytöllä hyvältä. Ihan pienille lapsille taitto pitää olla mahdollisimman selkeää, ja 80-vuotispäivien lahjakirjan tekstissä ei kannata käyttää pieniä pistekokoja. Tämän toteamiseksi riittää tosin yhdenkin kaikki eri tekstityypit sisältävän aukeaman tulostaminen. 3. Tietty väli aina otsikosta leipätekstiin tai ingressiin luo taitollista jämäkkyyttä. 4. Sieltä löytyy tuhansittain valmiiksi mietittyjä väriyhdistelmiä, joita voi hakea jonkin hakusanan perusteella tai vaikkapa suosituimmuuden mukaan. Johonkin linjaan ne on kuitenkin varminta tasata, jos ei vielä täysin luota omiin luoviin taitollisiin kykyihinsä.
| 1/ 2011
27
Valoaallonpituuksien läpäisy, taitekerroin, häviöt ja hajonta ratkaisevat linssiyhdistelmässä valovoiman, piirtokyvyn ja kontrastitoiston lisäksi linssiyhdistelmän mekaanisen pituuden, painon ja hinnan. Lisäämällä siihen alumiini-, boori-, fosfori-, fluori- tai muita oksideja voidaan estää se, että massa ei muutu kiteiseksi, vaan pysyy amorfisena eli "kiinteänä nesteenä". Tästä voi sanoa alkaneen optisissa konstruktioissa käytettävien lasilaatujen kehittely, joka on johtanut siihen, että tunnetuimmilla optisen lasimassan tuottajilla, esimerkiksi saksalaisella Schottilla sekä japanilaisilla Hoyalla ja Oharalla, on lasikartassaan tarjolla pitkälle toista sataa ominaisuuksiltaan erilaista optista linssilasimateriaalia.
Valettu asfäärinen linssielementti.
28
| 1/ 2011. Massan koostaminen tapahtuu noin 1000 asteessa pitkään sekoittaen. Harvinaisilla maametalleilla, kuten lantaani-, niobium-, tantaali- tai zirkoniumoksideilla, saavutetaan erikoisominaisuuksia. Massan jäähdyttäminen kestää tarkoin tutkitulla nopeudella useita viikkoja, jopa kuukausia. Ympäristöystävällisistä syistä myrkyllisen lyijyn ja arseenin käyttöä on voimakkaasti rajoitettu. Kuva: Schott kuva-arkisto
KVARTSIHIEKASTA LINSSILASIKSI
Kun kvartsihiekkaa, eli piioksidia kuumennetaan 1400-1700 asteeseen, siitä tulee juokseva neste. Näin taataan massan tasa-aineisuus ja poistetaan siihen mahdollisesti muodostuneet kuplat ja sisäiset jännitykset. Näistä tärkein on erilainen hajonta, eli taitekerroin ja hyvä valon läpäisy varsinkin näkyvällä valon aallonpituusalueella 400-700 nanometriä. Näin varmistetaan se, että linssit taittavat valoa koko alueeltaan samanlaisesti ja kestävät kolhaisuja sekä lämpötilavaihteluja. Nanometri on millimetrin miljoonasosa. Harvinaisten maametallien tuotanto ja halvat työkustannukset ovat tuomassa myös Kiinan linssilasimarkkinoille. Tällaisen optisen raakalasin kilohinta voi olla 20-1000 euroa. Kokonaistarjonta ilmoitetaan kirjain- tai numeroyhdistelmänä ja Abbe-lukuna, jossa pieni luku kertoo voimakkaasta sini-kelta-puna -hajonnasta.
Kuva: Schott kuva-arkisto
MATTI RISTIMÄKI
Hiekasta huippukakkulaksi
Sana "lasi" nykykielessä voi tarkoittaa ikkunalasia, suurennuslasia, silmälaseja ja jopa linssiyhdistelmää eli objektiivia. Tavallisia lisäaineita ovat kalium-, alumiini- sinkki- ja titaanioksidit. Maallikolle se on vain läpinäkyvä kiinteä aine, joka rikkoutuu helposti haavoja aiheuttaviksi siruiksi...
Vajaat 130 vuotta sitten saksalainen fyysikko Ernst Abbe osoitti, että fluoriittikiteestä hiottu mikroskoopin linssi hajotti valoa vähemmän kuin lasilinssi. Erikoislasien ainekoostumus on yleensä saatavissa tai melko helposti analysoitavissa, mutta prosenttiosuuksia harvoin ilmoitetaan. Valohäviöt, värjäytymät, kidemuodostelmat ja virtausjuomut täytyy luonnollisesti saada pois
Materiaalin kovuusluku kertoo, voiko niitä käyttää myös yhdistelmän uloimpina pintoina. Kamerarunkojen kehittelyn tapaan tapahtuu uusien objektiivien kehittelykin muuntelemalla jo aikaisemmin hyviksi havaittuja rakenteita. Valmistuksen työvaiheet jäävät noin puoleen jyrsintä- ja kiillotusmenetelmään verrattuna. Tehtaat toimittavat lasimassan joko tankoina, valssattuina levyinä tai noin kenkälaatikon kokoisina paloina, joista voidaan leikata tilaajan haluamia levyjä, neliöitä tai pyöreitä aihioita. Hyvä nettisivusto objektiivien tietokonesuunnittelun menetelmistä on www.osdoptics.com. Sitä ennen on jo tietokonelaskentana määritelty, minkälaisia, kuinka monta ja minkä kokoisina linssejä tarvitaan, että haettuun objektiivin hintaluokkaan saadaan haluttu polttoväli, valovoima ja laatu. Mitä lihavampi kokoava eli positiivinen linssi tai vastaavasti mitä pienempi kaarevuussäde hajottavassa eli negatiivisessa linssissä on, sitä lyhyempi on polttoväli.
| 1/ 2011
29. Jokin linsseistä voi olla jopa kokonaan optista muovia. Raakalasista puristetaan tai yksittäisiä linssejä valmistettaessa jyrsitään linssiaihio, jota hiotaan ja kiillotetaan joko cerium-oksidin ja veden seoksella tai timanttilaikoilla. Linssin pinta voi olla joko kupera, kovera tai taso. Isoissa linsseissä vastaavaan laatuun päästään myös valamalla pallopintaisen linssin päälle asfäärinen muovikerros, jolloin muodostuu hybridilinssi. Lasin lisäksi hiotaan myös kalsiumfluoridista teleobjektiiveihin pienihajontaisia linssejä. Kupera kokoaa yhdensuuntaiset säteet polttopisteeseen, kovera hajottaa, jolloin ns. valepolttopiste muodostuu linssin etupuolelle. Siten saadaan myös pallopinnasta poikkeavia pintoja lähes ilman hiontaa ja kiillotusta. Nykyisin on yhä tavallisempaa, että linssin teko aloitetaan hiukan ylimittaisesta puristeesta. Asiantuntijana artikkelia varten on haastateltu Hannu Määttästä Teknofokuksesta.
Kuva: Schott kuva-arkisto
Kuva: Schott kuva-arkisto
LINSSIN VALMISTUS
Perinteinen tapa valmistaa objektiivin linssi on hioa ja kiillottaa. Noin 600 asteen lämpötilassa lasimassa viedään linssin muotoa mahdollisimman tarkasti noudattavien teräsmuottien väliin puristettavaksi. Valmistuslaitteiston ohjaus tapahtuu tietokoneella. Eräänlaista kuperan objektiivin "sisäänvedoista" muodostettua ja aikaisemmin valonheittimien, valomajakoiden ja tähyslasien yhteydessä käytettyjen fresnel-linssien tapaista diffraktiivista rakennetta on Canon soveltanut värihajonnan korjailuun DO-teleobjektiiveissaan ja Nikon kompaktikameroiden telelisäkkeissään. Rakenteet lyhentyvät ja paino putoaa niiden ansiosta 20-30 prosenttia
Näyttää kuitenkin siltä, että vähäistä tyyny- tai tynnyrivääristymää ei voida
30. Nikon käyttää objektiiviensa sisäpinnoissa heijastumia hyvin tehokkaasti estävää nanokalvoa, joka perustuu nanopartikkelihiukkasten toimintaan. Yksinkertaisella jakolaskulla selviää, että yhden millimetrin matkalla pikseleitä on karkeasti ottaen 800 kappaletta. Tähän tarkoitukseen käyetään fluoriyhdisteitä. Jälkimmäinen kulkee nimellä apokromaatti tai lyhenteenä vain Apo. Usein esitetty kysymys on, riittääkö objektiivin piirtokyky yhä lisääntyvälle pikselimäärälle. Virhe ei korjaannu himmentämällä, mutta jotkut kamerat on ohjelmoitu korjaamaan tätä virhettä. Filmiaikoina 90 viivan millimetri| 1/ 2011
Optisesta lasista valmistettuja lasitankoja valmiina toimitettavaksi linssivalmistajille. Toiston parantamiseksi esimerkiksi tähtitieteellisen kuvauksen digiilmaisimet ovat ilman suodattimia ja piirtävät tavallisia paremmin, mutta rekisteröivät saapuvasta säteilystä voimakkaasti myös infrapunaosuuden. Vuonna 1935 tämä johti saksalaisen Zeissin patenttiin, jossa linssipinnalle höyrystettiin valoaallon neljänneksen paksuinen kalvo. Kennon kooksi pikseleissä mitaten ilmoitetaan keskimäärin noin 4320 x 3240 lopullista kuvapikseliä. Useissa kuvankäsittelyohjelmissa on myös työkalut geometristen vääristymien poistamiseksi.
Ennen objektiivin kokoamista linssit kohdistetaan, sivupintoihin tehdään leikkauksia tai uria ja ne maalataan mattamustiksi sisäisten heijastusten välttämiseksi.
HEIJASTUSSUOJAKALVOT
Lasipinta heijastaa siihen tulevasta valosta 4-5 % ja loppu läpäisee pinnan, mutta vastaava häviö tapahtuu ulostulopinnassa. Molemmat pinnoitteet ovat niin pehmeitä, että niitä ei voida käyttää objektiivien etu- ja takalinssien ulkopinnoissa.
OBJEKTIIVIEN LAATUVAATIMUKSET DIGIKUVAUKSEN AIKANA
Kaikki hyvätkään objektiivit eivät ole digikelpoisia. Filmikuvauksen aikana kuvan reuna-alueille tullut valonsäde valotti filmiä lähes yhtä paljon kuin saman arvoisesta kohteesta keskelle saapunut säde. Häviöt rajoittuvat noin 0,1 prosenttiin pintaa kohden. Sopivasti kaarevuussäteitä yhdistämällä voidaan muodostaa taitekertoimeltaan erilaisista kruunu(Abbeluku yli 50-55) ja piilasilinsseistä (Abbeluku alle 50-55) värikorjattu linssiyhdistelmä, akromaatti. Korjaus voi olla kahden tai kolmen värin (valoaallonpituuden) suhteen korjattu. Tästä syystä linssirakenteita on uusittu siten, että reunasäteet tulevat takalinssistä lähtien laajempana kimppuna ja reunasäteetkin saavuttavat tehokkaammin ilmaisimen kuvapisteen. Taitekertoimeltaan erilaisia kalvokerroksia voi nykyobjektiivien etulinssisillä olla jopa yli kymmenen kappaletta. Pienen hajonnan ja ison taitekertoimen lasilaatujen ansiosta erikoislasilinssit voivat olla ohuempia. Näiden pinnoitteiden vaikutus näkyy selvimmin lisääntyneenä kontrastina, koska sisäiset heijastumat on pystytty lähes kokonaan poistamaan. Se estää myös jossakin määrin linssin naarmuuntumista. Hyvässä objektiivissa linssit ovat suorassa, kaikkien optinen akseli eli keskipiste samalla viivalla ja varsinkin zoomeissa linssien liike on niin täsmällistä, että telepäässä suoritettu tarkennus säilyy koko polttovälin säätöalueella. Nykyaikaisen, jopa yli 20-linssisen zoomin läpi ei tulisi juuri minkäänlaista kuvaa, ellei vuonna 1930 olisi havaittu, että valoaallon neljänneksen paksuinen saippuakalvo linssipinnalla poistaa heijastumisen aiheuttamaa häiriötä. Kalvo höyrystetään linssin pinnalle noin 300 asteen lämmössä. Valmiita borosilikaattilasiharkkoja. Tästä paras esimerkki on vuonna 1902 kehitelty ja edelleenkin jopa zoom-muunnoksinakin käytetty Tessar. Sen 1/2,3" -kokoisen kennon kuva-ala on pyöreästi ilmaisten 5 x 3,7 millimetriä. Keksintö oli sotasalaisuus, mutta toisen maailmansodan hävinnyt Saksa joutui luovuttamaan keksinnön koko maailman käyttöön. Sisällä huoneessa on auringonvalosta menetetty lähes kolmannes, jos ikkunalaseja on 3-4 kappaletta. Sähköisin keinoin voidaan tätä häviötä jälkikäteen korjata kuvaa terävöittämällä. Sen takalinssipari muodostuu yhteen kitatusta kruunu- ja piilasielementistä. 70-luvulla menetelmä kehittyi monikalvotekniikaksi, jolloin eripituisia valoaaltoheijastumia voidaan vaimentaa. Höyrystettävät aineet ovat erilaisia kemiallisia yhdisteitä. Ilmaisimien reuna-alueiden tehoa on pystytty parantamaan tekemällä reunoilla olevat pikselit keskustan piksleitä herkemmiksi, tai ilmaisimen reuna-alueiden mikrolinssejä on kallistettu hiukan keskustaan päin. Niistä leikataan sopivan kokoisia paloja, jotka koneistetaan, hiotaan ja kiillotetaan linssielementeiksi.
Kuva: Schott kuva-arkisto
Kuva: Schott kuva-arkisto
Päällystettyjä optisia elementtejä.
Kuva: Schott kuva-arkisto
välttää varsinkaan laajakulma-alueelta lähtevissä zoomeissa. Filmiaikana suunniteltujen objektiivien valokimppu kuvatason puolella on lähes kartiomainen ja reunasäteet tulevat kuva-alan nurkkiin niin vinosti, että vain osa valosta yltää digikennolla kuopan pohjalla lymyilevän pikselin pinnalle. Digikameran kuvakennon anti-aliasing- eli alipäästösuodin ja useista kerroksista muodostuvat infrapuna-aallonpituuksien estosuodattimet ja suojalasi muodostavat kuitenkin toistohäviön, koska pieninkin objektiivin toistama valopiste hajoaa noin yhdeksälle pikselipinnalle. Uusimmat pinnat voivat estää myös hiukan vesipisaroiden kiinnittymistä linssipintaan. Canonin vastaava SWC-pinnoite muodostuu pyramidin muotoisista 1/2 - 1/4 valoaallon korkuisista harjanteista. Ennen monikerroskalvojen aikaa pinnoitemateriaalina käytettiin magnesiumfluoridia, jonka tunnistaa linssin pinnan sinertävästä heijastuksesta. Tämän tyyppisiä objektiiveja kutsutaan telesentrisiksi. Ulkoa ikkunaa katsottaessa siitä peilautuu vastapäinen maisema, jos heijastuma on teholtaan suurempi kuin ikkunan läpi tuleva huonevalaistus. Tosiasia on, että nykyiset objektiivit piirtävät entisiä huikeasti paremmin, koska niiden on käytännössä pakko. Otetaan ääriesimerkiksi neljäntoista miljoonan pikselin kompaktikamera. Linssi voi olla myös kaksoiskupera (keskeltä paksumpi) tai kovera (keskeltä ohuempi) silmälasilinssien tapaan
Kuva: Olympus.
Asfäärinen linssi taittaa eri aallonpituudet tarkemmin samaan pisteeseen. Perinteisesti suunniteltu "filmiajan" objektiivi, etenkin laajakulmaobjektiivi, projisoi valon vinosti kuvan nurkissa. Harvinaisten lasilaatujen lisäksi myös lyhyin tarkennusetäisyys ja objektiiviin liittyvät sähköiset toiminnot sekä pituus ja paino vaikuttavat hintaan.
31. Se saattaa vaikeuttaa kennon kykyä rekisteröidä valo moitteettomasti. Kuva: Canon
Perinteisiä objektiivien perustyyppejä, joita on käytetty kymmeniä vuosia. Objektiivissa ei ole voimakkaita väripoikkeamia. telesentrisyys (ylempi kuva). Yleisesti voi sanoa, että objektiivit omassa polttoväli- ja valovoimaluokassaan asettuvat melko tark| 1/ 2011
kaan paremmuusjärjestykseen hintansa mukaan. Kuva: Canon.
Kuva: Schott kuva-arkisto
Canonin teleobjektiivissa (DO 70-300mm ja DO 400mm) käyttämä fresnell-tyyppinen linssielementti pienentää ja keventää pitkän telen rakennetta. Kuvanvakaajatoiminnot ovat osaltaan yleistyneet ja varmistavat tarkemman toiston. Läpäisy on molemmilla likimain sama, mutta fluoriitti taittaa myös laajan näkyvän valon (n. Kuvat: Canon
Fluoriittielementin (vas.) ja tavallisen lasilinssielementin ominaisuudet poikkeavat toisistaan suuresti. Digiajan vaatimuksiin kuuluu objektiivien ns. Lisäksi sen avulla on helppo korjata objektiivin väripoikkeamia yhdessä tavallisten pallopintaisten linssien kanssa. Tarkennuksen suorittava linssiryhmä voi sijaita melkein missä tahansa kohtaa optista konstruktiota. 390770 nm), ulkopuolelle jäävän, etenkin infrapunaisen (770 nm >) alueen. Näistä on jalostettu myös monimutkaisempia uusia konstruktioita. Kalliimmat ovat myös mekaanisesti tarkempia ja kestävämpiä, mutta niilläkin on eduksi, jos ainakin aukon verran voi himmentää, jolloin varsinkin reunapiirto paranee. Kaaviot: Nikon piirtoa pidettiin loistavan objektiivin ominaisuutena, mutta tässä tapauksessa piirtokyvyn on oltava siihen nähden moninkertainen, koska esimerkin kaltaisilla kameroilla saa todistettavasti hyvinkin teräviä kuvia..
Helsingissä ei olla koskaan kaukana meren rannasta. TEKSTI JA KUVAT TIM BIRD SUOMENNOS HARRI HIETALA
Talvikuvia SUOMENLINNASTA
Suomen pääkaupunki on rakentunut niemen kärkeen ja saarille. Pääkaupungin satamaa ympäröivät saaret ovat osa ketjua, joka kulkee pitkin rannikkolinjaa jääkauden muovaamana labyrinttinä.
32
| 1/ 2011
Taivasta tummensin liukuharmaalla suotimella. Sähköiset valaisimet värittävät taivaan ja lumen kauniisti. Linnoitus antautui Venäjälle vuonna 1808 Venäjän laajetessa länteen päin. Vaikka tiesin Viking Linen lauttojen aikataulut, tuntui kuluvan ikuisuus ennen odottamani laivan saapumista kuvauskohtaan. Noin kahdeksaasataa asukasta palvelee muutama kioski ja kauppa. Suomenlinnan nimi kuvaa sen alkuperäistä käyttötarkoitusta. Kun se rakennettiin vuonna 1748, Suomi oli osa Ruotsin im-
periumia. Tämän kuva suunnittelin melko valmiiksi jo ennakkoon. Kuten monelle muullekin, minulle Suomenlinna on yksinkertaisesti Helsingin paras paikka. Linnoitusten ja muiden rakennusten ajan patina muodostaa voimakkaan vastakohdan kaupungin teknistyneelle ja business-vaikutteiselle ilmapiirille. Puolen sekunnin valotusaika aukolla 22. Kuvan punatakkinen nainen kiiruhti lautalta kotiinsa. Helsinki on läpeensä moderni kaupunki, mutta Suomenlinna on kuin helmi kaupungin historiallisessa kruunussa. Linnamuurien, suojavallien, rantatykkien ja suojaisten linnapihojen lisäksi linnoituksessa on laaja kuivatelakka, lukuisia kahviloita ja ravintoloita, panimo, avovankila, turistikeskus, satama ja telakka, museoita, kesäteatteri, majakkana toimiva kirkko, toisen maailmansodan aikainen sukellusvene ja merisotakoulu. Siihen kuuluvat saaret ovat kytköksissä toisiinsa siltojen avulla. Myös talon lämpimänsävyiset valot ovat minusta kauniit.
Halusin näyttää ihmisten kiireisen liikkeen silloin, kun ulkona on todella kylmä! Pitkällä valotusajalla henkilöt muuttuvat mystiksi kasvottomiksi olennoiksi. Matka lautalla Suomenlinnaan on viisitoistaminuuttinen rauhoittava kokemus, etenkin jäiden murtuessa talvella lautan ympärillä. Halusin liikkumattomien rakennusten muodostavan kontrastin laivan etäiselle liikkeelle ja tunnelmalliselle siniselle valolle.
Suomenlinna on osa tätä saariketjua. Romanttisten näkymien lisäksi
| 1/ 2011
33
Matkailuartikkeleiden kuvittaminen on osa työtäni, ja joudun usein kuvaamaan nopeasti ja ennalta suunnittelematta. Se tuntuu ylellisyydeltä.
K U V I S TA
Kaikki kuvat on kuvattu Canon EOS 5D Mk II:lla, ja jalustana olen käyttänyt Benroa. Kokeilen usein erilaisia asetuksia kamerassa mielestäni talven kuvaamisessa ei ole mitään sääntöjä, vaan kaikenlaista voi kokeilla. Mitä pukeutumiseen tulee, en näköjään koskaan opi pukeutumaan riittävän lämpimästi. Taustalla häämöttää majakan torni.
Tallinnan lautta katoaa tummien pilvien alle. tarjolla on historiaa ja lumoava tunnelma. Se on hauskaa ja sit-
ten voi itsekin yllättyä tuloksista. Objektiiveina on ollut pääasiassa zoomeja; Canon 24-105L IS, Canon 70-200 2.8 L IS ja Canon 16-35 L. Lumessa ja kylmyydessä on kuitenkin oma kiehtovuutensa. Yökuvissa valotusajat ovat muodostuneet pitkiksi, koska olen halunnut laajan terävyysalueen saamiseksi käyttää pieniä himmenninaukkoja. Lapset pelaavat frisbeetä nurmikentillä ja loiskuttelevat vettä kalliokolojen välisissä poukamissa. Itse pidän juuri talvikaudesta, Suomenlinna on yksi suosikkikohteistani silloinkin.
M I K S I K U VA A N TA LV E L L A J A PIMEÄSSÄ?
lon alhainen tulokulma ja vaihtuminen ovat haasteellisia. Kun menen yksin talvella Suomenlinnaan jalustan kera, on minulla aikaa jokaisen kuvan miettimiseen ja siihen keskittymiseen. Kuvausmielessä va-
Paikka oli valmiiksi mielessäni ja kuvittelin kuvan etukäteen. Talon ja aavemaisen, tuntemattoman laivan muodostama kontrasti miellytti minua.
Kodikas lämpö hehkuu ikkunasta Länsi-Mustasaaressa. Jäätynyt meri ja sillä käveleminen ovat elämyksiä. Se on loputtoman valokuvauksellista. Tuntuu kuin olisin paikan ensimmäinen löytöretkeilijä. Talven jäätävä kaamos karkottaa kävijät lukuun ottamatta kaikkein seikkailunhaluisimpia. Oli tuulista, miinus 12 astetta pakkasta, ja Siljan lautan tulo tuntui kestävän ikuisuuden. Tavallisesti ajoitan käynnit keskelle iltapäivää ja seuraan valon vaihtumista mahdolliseen vaikuttavaan auringonlaskuun saakka.
Olen asunut Suomessa 28 vuotta, eivätkä talvet ole tulleet minulle helpommiksi. Lautalla paluumatkalla Kauppatorille huomaan käytännössä joka kerta, että sormet, varpaat ja korvat ovat kylmettyneet. Kesällä lautat tuovat tuhansittain turisteja ja piknik-vieraita laitureille. Aavemaisia muotoja kohoaa esiin pohjolan lumoavassa puolihämärässä, iltavalossa taas on dramaattisia pinkin ja purppuran häivähdyksiä. Pilvet lupailevat uutta lunta Kustaanmiekan kallioille tammikuussa.
34
| 1/ 2011. Ravintoloiden terassien vieraat lojuvat rentoina tuoleillaan
| 1/ 2011
35
Terävyysalue nostaa sopivasti esille työnteon, ratikan liike puolestaan tuo oman tärkeän lisän sommitteluun. Työn tekemisen kuvia otetaan liian vähän, Uutela napauttaa. Kisaan lähetettiin kaikkiaan 450 valokuvaa. Hämärässä otetun kuvan värimaailma on tasapainoinen. Kuvien taso oli niin hyvä, että rakentamisteemalla kannattaa järjestää valokuvakilpailu tulevaisuudessakin. Toisaalta nopea tekninen muutos tekee jo 20 vuotta vanhoista työmaakuvista hyvin nostalgisia, joten miksi jättää hyvä ja tuttu aihe dokumentoimatta?
| 1/ 2011
SUOMI RAKENTAA
36. Työ on arkisuutensa takia vähälle huomiolle jäänyt kuvauskohde. -valokuvakilpailun tuomareista. EOS 500D / Sigma 70-200.
JUKKA NISSINEN
turvallisesti?
Kilpailun hyvästä tasosta kertoo se, että palkitsemattomien kuvien joukkoon jäi lähes yhtä hyviä kuvia, harmittelee Matti Uutela, yksi Suomi rakentaa, turvallisesti. Kärkeä oli hankala laittaa paremmuusjärjestykseen. Kuvat olivat myös hyvin erityylisiä, kisan tuomari Miia Ruokolainen myöntää. 1
EI KAI SE PÄÄLLE TULE?
Jonne Vaahtera, Helsinki Todella vaikuttava kuva, josta löytyy kilpailun teeman Suomi rakentaa, turvallisesti elementit tiukassa paketissa. Rakentamisen eri osa-alueet ja aihepiirit olivat hyvin esillä alkaen näyttävistä meriväylän ruoppauskuvista ja päätyen hyvinkin abstrakteihin sommitteluihin rakennuspintojen avulla. Jonne Vaahtera saa katsojan aidosti miettimään työnteon turvallisuutta, ratikkakiskojen asennuksessa on koko ajan oltava valppaana
4 10
RAKENTAMISEN PIENOISMALLI
Antti Verkasalo, Helsinki Tässä on löydetty rakennustyömaalta isojen poikien hiekka-laatikko. Vallitseeko työmaalla viidakon lait vai tehdäänkö töitä rehdissä ilmapiirissä. Valvontaa tarvitaan, jotta villi sirkus saadaan toimimaan. Hauska pienoismallimaailma on luotu rajaamalla kohde epäterävyysefektin avulla. Nikon D700.
4 10
PORARI
Jouni Erola, Liperi Katsoja temmataan rohkealla rajauksella itse poraamaan räjäytysreikiä, tärinä ja pöly tuntuvat kunnolla. Nikon D300 / 17-55mm.
2
KYMPPI
Jukka Palm, Turku Presidentti Svinhufvud valvoo kaoottiselta näyttävää nosturiviidakkoa. Canon / EF-S 18-55.
| 1/ 2011
37. Silmää hämäämällä luodun kontrastin takana on kuitenkin täysillä pyörivä työmaa. Kontrastina kaunis kesämaisema ja pölyn luoma utu
1135
VIEREKKÄIN
Tarja Heikkilä, Ilola Canon EOS 5D Mark II / EF100mm f/2.8L Macro IS USM
1135
PAALUTUS
Hannu Laatunen, Forssa Canon EOS 5D Mark II / Canon 70-300
1135
NUORET RAKENTAJAT
Antero Seppänen, Tuupovaara Canon EOS 5D / 24-105
1135
TÄRKEIN ON PÄÄSSÄ
Pekka Pulkkinen, Turku Canon EOS 450D / EF-S 18-55
38
Avoinna tisu 1118. Ateljeeaihe kääntyy kuvissa päälaelleen, ihminen on taustalle jäävä statisti. Näyttelyyn tutustui puolen vuoden aikana noin viisi miljoonaa matkailijaa. Poseeraukset poikkeavat vakiintuneista ateljeeasennoista. Kyse oli osittain ateljeetyöskentelyn tapaan toteutetusta silmänräpäyskuvauksesta, jonka toivottiin kertovan katsojille tuottavuuden lisäksi mallien persoonallisuuksista ja jaloista luonteenpiirteistä. Keskellä sortokautta apuun tuli mansikkien ja mullien parhaimmisto, kun Suomea brändättiin itsenäisyyteen kykeneväksi kansakunnaksi. Inhan lehmäkuvat eivät ole Pariisin jälkeen ylittäneet julkaisukynnystä. Projekti-tila: Iiu Susiraja 14.1.6.2. Logomo, Turku: Liisa ihmemaassa, 16.1.18.12. asti, Jaakko Heikkilä 16.3.14.8. Alkuperäisvedoksia tunnetaan vain muutamia, ja negatiivit olivat lähes vuosisadan valokuvatutkijoiden tietämättömissä Opetushallituksen kellarissa ja Suomen käsityön museossa. Edustivatko päähenkilöt tasapuolisesti eri maakuntien nimeltä tuntematonta sarvikansaa. Prosessi-tila: Liisa ihmemaassa -olohuone 14.1.6.3. Tarkkaa tietoa ei ole, miten nämä suomalaista kansallisidentiteettiä rakentaneet muotokuvat on tilattu. K. Valokuvaus tilattiin nykyisin kansallisvalokuvaajaksi kohotetulta I. Turku 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoa. Pentti Sammallahti, Retrospektiivi 27.2. Statistien kohdalla suomalaisuus avautui keskieurooppalaisille säätyläisten, palvelusväen ja isäntien kautta. Kuvaaja otti tehtävänsä vakavasti ja valitsi välineekseen suurikokoisen kameran ja materiaalikseen korkealaatuisen, ison lasinegatiivikoon. Valokuvaaja loi joko ateljeeympäristön puhtaine valkoisine taustoineen tai valotti miljöömuotokuvissa kuvattavien elämänpiiriä. www.valokuvataiteenmuseo.fi
| 1/ 2011
39. Näyttely ajoittui suuren siitosprojektin aikaan, jolloin yksi maahanmuuttajasonni hoiteli ohjeen mukaan 60 lähiympäristön lehmää rodunjalostamisen merkeissä. Sieltä ne lahjoitettiin Suomen valokuvataiteen museoon 1990luvun lopulla tieteen edistykseksi.
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki. Inhalta (18651930). Tärkeä on takajalkojen asettelu, joka tuo parhaiten esiin pallien ja utareiden muodot. KUVAN TAKAA -sarjassa sukelletaan Suomen valokuvataiteen museon kokoelmien ja näyttelyiden kuvien saloihin oivaltavalla asenteella...
JUKKA KUKKONEN & KATI LINTONEN
Mullit ja mansikit Pariisissa
Pariisin maailmannäyttely vuonna 1900 oli Suomen suuriruhtinaskunnan tärkeä voimanponnistus, jossa myös maatalous tuli esitellä näyttävimmillään. Kansainvälisyys taattiin ulkomailta valtion varoin tuodun ayrshire-rodun edustajien esittelyyn. Otosten lajityyppinä voi pitää fyysisen antropologian valokuvaperinnettä. Katsojalle ei paljastu, tulevatko he idän, pohjoisen vai lännen heimoalueelta. Mallit jäävät anonyymeiksi rotujensa edustajiksi, vaikka heidät on kuvattu yksilöinä
Kuvia Suurkilpailun aktiivisarjaan tuli kaikkiaan noin 300 kappaletta.
40
| 1/ 2011. Muitakin herkullisia tilannekuvia kilpailun kuvasadosta kuitenkin löytyi. Kamera-lehden Suurkilpailu:
AKTIIVISARJA
Aktiivisarjan kilpailukuvien aiheina suosituimpia olivat luonto eläimineen ja ihminen luonnossa
Tuomaristossa vaikuttivat toimittaja ja valokuvataiteen tuntija Johanna Hackman, Lääkärilehden toimituspäällikkö ja kuvauksen aktiiviharrastaja Esa Ilmolahti sekä graafinen suunnittelija Marja Tikka ja päätoimittaja Pekka Punkari Kamera-lehdestä. Onnea vielä voittajille ja kiitos kaikille Suurkisan aktiivisarjaan osallistuneille!
| 1/ 2011
41. päässeet palkitaan Dörrin minisalamaheijastimella, ja sijoille 11.20. päässeet palkitaan Kamera-lehden juhlavuoden t-paidalla. Suurkilpailun aktiivisarjan voittaja Hannes Paananen saa palkinnoksi Samsungin EX1-kameran ja Kingstonin 16GB:n muistikortin. Sijoille 4.10. KOSKETUS
1
Hannes Paananen, Lahti Uskomattoman hieno rajaus Ennennäkemätön kuvakulma skeittailuun Kuvassa on nähty/luotu valo, varjo, hetki Voimaa kontrasteissa Kuvan pinta jännittävä Skeittaaja kuvassa näyttää varjolta ensisilmäyksellä vaikkei sitä olekaan Kultainen leikkaus Yllättävä kuva 1/2500 s., f/2.5, ISO 400.
1120
YLÖS
Petri Vesterinen, Rovaniemi Canon EOS 300D Digital
Suurkilpailun aktiivisarjan aihe ja tekniikka olivat vapaat. Kolmannen sijan Tiia Öhmanille luvassa on sadalla eurolla Kingstonin muistikortteja. Toiselle sijalle päässyt Michaela Egger saa palkinnoksi Cullmannin Magnesit 525 -jalustan. Palkinnon arvo on noin 200 euroa. Palkinnon arvo on noin 500 euroa
2
42
UNTITLED
Michaela Egger, Helsinki Vaikuttava henkilökuva Kontrasti glamourin ja arkisyyden välillä luo jännitettä Morning after tai menossa juhliin Ajatuksellinen, puhuttelee ja herättää kysymyksiä Kaunis ja tasapainoinen kuva Rajaus tekee kuvan rauhalliseksi Terävyys hyvin hallinassa tausta viitteellinen Nurmikon heijastus paljettipintaan upea lisä Nikon D700 + Sigma 50mm, 125/100000 s., f/1.4, ISO 250.
410
JÄNIS
Hannu Kivelä, Juorkuna Aito tilannekuva jäniksestä, joka joutuu piiloutumaan syksyssä Kuva otettu pupun näkökulmasta, kuvassa kaikki aistit hereillä Syksy tuo esiin kuvan etualaa eri tavalla, värit vaikuttavat Hyvä syvyysterävyysalueen käyttö, joka korostaa silmiä ja korvia Hieno, tiivis rajaus Canon EOS 550D + Canon 70-300mm, 1/80 s., f/5.6, ISO 800.
| 1/ 2011
3
CONVERSATION
Tiia Öhman, Espoo Musiikki ja rytmi kuvassa kiehtoo Upea, rohkea rajaus Hienoja yksityiskohtia, kuten silmät Kuvastaa vuorovaikutusta Sooloa, stemmalaulua ja kaipuuta samassa kuvassa 1/500 s., f/4.0, ISO 200.
1120
LEHMÄT SUMUSSA
Jari Piikki, Juva
VAUVAT VAPAALLA
1120
Minna Lastumäki, Oulunsalo Nikon D70
MÄÄRITTÄMÄTÖN KYLMYYDEN VAIKUTUS
1120
Simo Väisänen, Mikkeli Canon EOS 7D
44
| 1/ 2011
1120
IKKUNA TALVEEN
Lassi Kalleinen, Oulu DSLR-A900
1120 1120
DELFIINISNORKLAAJAT
Jarno Pääkkönen, Joensuu Canon PowerShot G11
KESÄ ON OHI
Teemu Ranta, Kangasala Canon EOS 40D
| 1/ 2011
45
PINNALLA
410
Jarmo Kumpula, Kostamo Pelkistetty kuva keskustelee Upeaa hopeanhohdetta ja valööreja Harmoniaa ja rauhallisuutta Sävyt säihkyvät EX-FH100, 1/800 s., f/13.4, ISO 100.
46
410 410
NOTRE DAME, PA RIS, FRANCE
MINÄKÖ SE OLEN?
Pekka Ovaskainen, Lieksa Rytmi kuvassa hieno niin kuin rajauskin Harmaan ja ruskean harmoniat rantakivissä kauniit Laikut koiran turkissa ja kivissä kantavat toisiaan Kuvan arvoituksellisuus kiehtoo Canon EOS 40D + Canon 17-85mm, 1/125 s., f/5.0, ISO 400.
VA RTIOPAIKKA
410
Markku Luoto, Helsinki Hieno hetki Tyhjyys kuvassa asettaa kysymyksiä Ketä henkilö vahtii ja missä kulkevat rajat Pilvet korostavat hienosti hetken vakavuutta
Tim Bird, Helsinki Löydetty hieno näkökulma ulkomailla matkustaessa Notre Damenkin voi kokea eri lailla Pinta todella hieno, metallihohde erityisen jännittävä Sommittelu toimii Canon EOS 5D Mark II + Canon 50mm, 1/40 s., f/1.6, ISO 3200.
| 1/ 2011
47
410 410
SUMMER SHOWER
Tiia Öhman, Espoo Impressionistinen ja raikas kuva, valon ja värin leikki Lapsen riemu tiivistyy voimakkailla kontrasteilla Hetki, joka on osa arkea, mutta samalla hurmaava 1/800 s., f/4.0, ISO 200.
SNACK
Juha Lampinen, Vantaa Hauska ja valloittava arkipäivän tilannekuva, jossa surrealistinen fiilis Uskomattoman onnistuneet syväterävyysalueet: naakka, lapsi ja äiti terävät Kaikki kuvassa olevat elävät oliot ovat tietämättömiä kuvaajasta COOLPIX S220, 10/5000 s., f/3.9, ISO 305.
1120
PERINNEPÄIVÄT
Matti Viskari, Huittinen Canon EOS 300D Digital
1120
SATTUMA
Esa Hakala, Toijala Canon EOS 40D
1120
SYÖTTÖTUOLIT
Markku Könkkölä, Jyväskylä Canon EOS 5D Mark II
| 1/ 2011
49
Miika Ullakko toteutti haaveensa, ja valmiina on jo kaksi täyspitkää filmiä.
O PT IS EN
LU A sin läpi. , johon on as isin laisvalaisimet itsetehty vala vat ammatti laatikkoon olivat vastaa n Esikuvana aimennettuu atiin äänenv a. Sähkövirta sa aggregaatist 4,5 kW:n asennetusta LM IS TE TR IK IN VA
50
| 1/ 2011. oittumattom sitylle linjalle essä vahing Valmiiksi et i auton säily a käytetty palo uksiss kehikko, joka kyy ulkokuva isteputkea. ssa olleen la vattiin viisto uistuttava tava auto ku tiin autoa m Poltet rakennet ana. sa laidassa nä ennettu 16 lo Kuvan oikeas . TEKSTI KARI LEPONIEMI KUVAT "MITÄ MEISTÄ TULI" TIIMI
Toinen pitkä elokuva
Moni nuori haaveilee tekevänsä kokoillan elokuvan, mutta useimmilla se jää haaveeksi
Oman vaikeutensa tuo opiskelun ja työn sovittaminen tuotantoon. KOHTAUS VANKILASSA
Vankilakohtauksen kamera-ajo tehtiin omatekoisella ajovaunulla Sörnäisten vankilassa. Alussa suuri idoli oli Arnold Schwarzenegger, jonka jokaisesta elokuvasta Ullakko kertoo tehneensä oman versionsa. Varsinkin joukkokohtaukset ovat tästä syystä hankalia. Ensimmäisen vuoden vei käsikirjoitus, samaan aikaan Ullakko suoritti varusmiespalveluksen. 810-vuotiaita oli vaikea löytää, varsinkin poikia. Pienen budjetin elokuvassa ydintiimin usko elokuvaan ja heidän kärsivällisyytensä ovat tärkeitä. Kun elokuvaa tehdään harrastajabudjetilla, eikä mukana oleville makseta korvauksia, on seurauksena aikataulun venyminen ja pitkä tuotantoaika. Toinen vuosi kului elokuvan kuvauksissa ja kolmas vuo-
si meni editointiin ja muihin lopputöihin. Lapset ovat rehellisiä ja tästä muotoutui tarina. Sittemmin aihevalinta on laajentunut.
H A R R A S TA JAVO I M I N
Graffiti meissä -elokuvan teko aloitettiin vuonna 2005, ja seuraava Mitä meistä tuli vuonna 2007. Lapsuus-aikuisuus -teema toi tarinaan syvyyttä. Kokonaisuus käsitti noin 50 sivua, lisäksi saman verran sivuja on kuvakäsikirjoituksessa. Osa ryhmästä on vanhoista elokuvista tuttuja esiintyjiä, osa varta vasten elokuvaan haluttuja esiintyjiä. Jälkimmäisen tekemiseen meni kolme vuotta. Elokuva sisältää useita aiheita, ja kaikki mielessä pyörineet tärkeät aiheet on sisällytetty tähän elokuvaan.
S I T O U T U M I N E N TÄ R K E Ä Ä
Elokuvan käsikirjoitus oli hyvin tarkka, kaikkia änkytyksiä myöden. Kuvarajaukset mietittiin jo hyvissä ajoin. Sen
| 1/ 2011
51. llisuudessa no in 10 metrin etäisyydellä autonmuoto isesta vaneri tehdystä muo sta tista.
VA LM IS TR IK KI
Miika Ullakko on harrastanut elokuvan tekemistä 8-vuotiaasta alkaen. Elokuva lähti liikkeelle rehellisyydestä. Kaikki kohtauksen henkilöt ovat avustajia.
Tältä valmis trikki näyttä ä elokuvassa Auto on tode
Lopulta löysimme tahon, jonka kautta kopion hinnaksi tuli 13 000 euroa. DVD:llä ollutta teoston alaista musiikkia ei voinut julkisissa esityksissä käyttää. Tietokonetrikissä samanaikaiset kamera-ajot moninkertaistavat työmäärän. Osa elokuvasta on kuvattu rajan takana Venäjällä. Loppujen lopuksi kuvasimme jakson neljässä eri laivassa ja laivan ravintolaa näytteli Vantaan Tikkurilassa ollut ravintola. Elokuva esitettiin Shanghain festivaaleilla kesäkuussa 2009, ja saman vuoden joulukuussa se sai ensi-iltansa Kinopalatsissa Helsingissä. Kenties parhaan tunnustuksen antoi Shanghain festivaaleilla mukana ollut Danny Boyle, joka totesi elokuvan nähtyään, että "ettehän te
MIIKA ULLAKKO
Miika Ullakko vastasi elokuvan käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja osin kuvauksesta sekä näytteli yhden pääosista.
52. Suuri riemu syntyikin, kun saimme vastauksen elokuvan hyväksymisestä varsinaiseen kilpailuun. Pietarin avulla saisimme tarinaan haluttua idän mystiikkaa. Elokuvan nähneet ovat ymmärtäneet, ettei harrastetuotannoissa ole varaa moiseen. Melkein jokainen halukas pääsi elokuvaan. Kuvauspaikkana laiva oli kenties vaikein, ja sen kuvaamista lykättiin aina kuukausi kerrallaan. Elokuvan DVD-versio tulee myyntiin kuluvan syksyn aikana. Varsinkin, kun esiintyjillä oli tiedossa, ettei työstä saa palkkaa ja että työrupeama saattaa venyä pitkäksi. Kuvausluvan saamista hankaloitti vielä se, ettei laivakohtaus saanut olla yhtiölle huonoa mainosta. Etualalla oli irtokaide tuomassa laivan tunnelmaa.
OPTINEN TRIKKI
köiseksi. Olimme merkinneet lomakkeeseen, että elokuvasta on olemassa myös 35 mm:n kopio. Aikuisnäyttelijöiden motivointi oli vaikeaa. Mitä meistä tuli -elokuvassa poltetaan uusi Jaguar-merkkinen auto. Silloin tuli mieleeni, että tähänkö festivaaleille osallistuminen tyssää. Ensimmäinen tarjous elokuvakopion tekemisestä oli noin 45 000 euroa. Karsintavaiheessahan lähetimme raadille vain DVD-levyn, jossa elokuvaa ei oltu edes leikattu lopulliseen muotoonsa. Usein myös unohdetaan optisten trikkien mahdollisuudet. Keräsimme rahaa kasaan ja puuttuvan osuuden lainasi elokuvan tuottaja Tianyi Pan. Samoin lasiin osuva lumisade paljastaa trikin helposti. Myöhemmin sama filmikopio kiersi Suomen elokuvateattereissa yhteensä 40 viikkoa. Samalla on ihmetelty, miten trikki on saatu niin aidon nä-
Elokuvamme ilmoitettiin muutamien festivaalien karsintaan, ja Shanghai vastasi ensimmäisenä hyväksyneensä elokuvan. Ihmetystä lisää vielä se, että auton palaessa kamera liikkuu. Kuvan päälle poltimme englanninkielisen tekstityksen, koska myös tällä toimenpiteellä saisimme säästöä. sijaan 13-vuotiaita tyttöjä oli runsaasti. Huomasin vastikään, että Taru sormusten herrasta -elokuvassa käytettiin samaa trikkiä kohtauksessa, jossa hevosen oli hypittävä liekkien lähellä.
K A N S A I N VÄ L I N E N N Ä K Y V Y Y S
Harrastajavoimin syntynyt ja eniten levinnyt kotimainen elokuva Star Wreck osoitti, että loistavia trikkejä syntyy ilman ammattilaisia ja miljoonatietokoneita. Samalla tuli ongelma siitä, että miten saamme tehdyksi 35 mm:n elokuvakopion. Elokuva piti leikata valmiiksi ja
siihen piti myös säveltää musiikki. Hankalinta siinä on pienikin tuulenvire, joka paljastaa lasin sen heilumisen myötä. Trikki siis toteutettiin tavallisella ikkunalasilla ja kohteen tarkalla asemoinnilla. Aina kun mahdollista, niin esitämme filmin joko DVD:ltä tai Blu Ray -levyltä, koska filmikopion kuljettaminen on työlästä ja kallis kopio myös kuluu projektoriesityksissä.
T U L E VA I S U U S
Alan ammattilaiset ovat hämmästelleet harrastajaryhmän osaamisen tasoa. Auton poltto harjoiteltiin ja kuvattiin kolme kertaa. Olin jo lapsena huomannut, että ikkunasta ulos katsoessani takan liekki näytti palavan ulkona kaislikossa. Yksi kuva tallennettiin takapihallamme valkoista lavasteseinää vasten
Kiin nitystä help kun kamera otti, sijoitettiin nu rinpäin ja editoinnissa kuva palautet tiin oikein pä Tosin tämä to in. Opiskelu Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla on keskeytynyt elokuvan ja sen levityksen tuomien kiireiden vuoksi. käsitti noin i myös Yhtä laaja ol luettelo erillinen rvittavista elokuvassa ta uvassa). Elokuva on tilattavissa DVD-tallenteena osoitteesta www.mitameistatuli.fi, jossa on myös lisätietoja elokuvasta ja sen tekijöistä.
| 1/ 2011
53. Ajokuvat ku T vattiin itse ra kennettuja telineitä hyöd yntäen. Vahvistamattomat huhut myös kertovat, että Ullakkoa on pyydetty tunnetun kotimaisen elokuvaohjaajan aisapariksi tulevaan tuotantoon. otoksista (k
KU VA KÄ SI
KI RJ O IT U
S
Mitä meistä tuli -elokuva on osallistunut kilpailuihin Shanghain, Irlannin, Saksan, Ranskan, Etelä-Afrikan ja Suomen kansainvälisillä ammattilaisten elokuvafestivaaleilla. Oscar-palkitun Slummien miljonääri -elokuvan ohjauksesta. Tähän lausumaan Ullakko hymyillen toteaa, että mitään varmaa ei ole sovittu. Mitä meistä tuli ei ole kuitenkaan viimeinen Ullakon elokuva. Haastattelun rivien välistä aistii, että nuorella miehellä on monia suunnitelmia. Mitä meistä tuli kuvattiin Canon HV 20 -kameralla (HDV), jonka uusin versio HV 40 maksaa noin 1 000 euroa.
ir joitus oli Elokuvakäsik aina hyvin tarkka ja siä myöden yskähdyk 50 sivua. Englantilainen Boyle on suomalaisille tuttu mm. Lopuksi Miika Ullakko haluaa muistuttaa, että pitkän elokuvan tekeminen ei ole välineistä kiinni. Tulevaisuudesta ei Miika Ullakko juurikaan halua kertoa, vaikka myöntääkin, että seuraavaan tuotantoon haetaan tukea Suomen elokuvasäätiöltä. imenpide aihe utti jälkikätee ongelmia ku van värinän n kanssa.
O M AT TE LI N EE
mitään amatöörejä ole, tämä on ammattilaisten festivaali"
TIMO RIPATTI
Salamalla luovasti
- ja vieläpä pelkillä peruslaitteilla!
Kun seuraa valokuvaajien blogikirjoittelua ja muutakin internetin sosiaalista mediaa, alkaa uskoa, että käsisalamilla valaisu on suositumpaa kuin koskaan ennen. Esim. Myös tässä mallissa on kameran säädöistä riippumaton valonmittaus.
Onko salamasi synkkajännite turvallinen kamerallesi. Useissa 80-luvun tuotteissa on vieläpä valotusautomatiikka, ja sitä ei edes kytketä TTL-valonmittaukseen. Pelkillä käsisäädöilläkin pärjäilee, ja netistä "strobism"-hakusanaa käyttämällä löytää todella taidokkaita valaisuesimerkkejä. Salama hoitelee itsenäisesti valomääränsä säätelyn, koska sen rungossa on samantyyppinen mittauskenno kuin valotusmittareissa. Tuntui kaikkea muuta kuin luontevalta säätää valaistuksen luonne ja valaisimien välinen tasapaino ilman, että pystyisi käyttämään ohjausvaloja apuna. Kameran automatiikka osaa lukea valotustietoja mistä tahansa kohtaa kennolta, ja sopivilla automatiikan säädöillä tulee aina oikein valotettuja salamakuvia. Pitää vain huolehtia, että mittakenno osoittaa kuvauskohteeseen eikä päin seiniä. Toimintaperiaatekin on ainakin selostettuna yksinkertainen: kun kohteesta on heijastunut riittävästi salamavaloa, laite katkaisee välähdysputkelle tulevan virran ja varastoi loput sähkövaraukset seuraavaa välähdystä varten. Nuijasalamat ovat käsisalamista kaikkein tehokkaimpia. Monet tämän jutun esimerkkikuvista on valaistu käsisalamilla, joissa ei ole TTL-automatiikkaa ollenkaan, tai sitä ei ole olosuhteiden takia voitu käyttää. Tästä täytyy kiittää digikuvauksen mahdollisuutta tarkistaa heti valottamisen jälkeen, miten säädöt ovat osuneet kohdalleen ja onko valaisu tehty oikein. Vuosikaudet studiosalamia käyttäneenä suhtauduin aluksi aika penseästi käsisalamien ominaisuuksiin. Ihmetyttää, että nykyajan TTL-salamalaitteista puuttuu järjestään tämä "omintakeinen" automatiikkavaihtoehto. Tuo hakusana on käytännöllinen. Vanhoja, perunanuijaa muistuttavia salamalaitteita voi edelleenkin käyttää monisalamatekniikalla. Kuvaaminen digijärkkärillä ja TTL-salamasetillä oli ensimmäisellä kerralla suorastaan veret seisauttava kokemus. Valaisukulmaa voi muuttaa, ja langattomasti synkatun salaman voi edelleen kytkeä heijastinvarjoon tai asentaa valaisintelttaan, kuten Kamera-lehden Strobismi-artikkelisarjassa (KL 8, 9 ja 10-11/2010) on jo kerrottukin. Käsisalaman välähdyksen voi säätää hyvin pienelle teholle, joko suoraan kamerasta tai käsisäädöllä. www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html Tämän artikkelin valaisukaaviot on tehty OLDC-ohjelmalla: www.lightingdiagrams.com
54
| 1/ 2011. Sunpak 644 Super Pron ohjeluku yltää arvoon 61 (35mm, ISO100). Kuvaajat antavat varsin perusteellisia tietoja siitä, miten käsisalamavalaistus on rakennettu. Ennen niin vaikea tekniikka on tullut lähemmäksi valokuvauksen harrastajaa. Keikkakäyttöön tarkoitetuissa kompaktisalamissakin on ohjausvalot, ja studio-olosuhteissa kuvatessa täytyy olla jokin todella painava syy olla käyttämättä ohjausvaloja
Savu tulee esiin paljon voimakkaammin sinisellä kuin keltaisen suodattimella. Taustavalon vaikutusta on kuvassa demottu savukonetta käyttämällä. Asia, josta aidosti kannattaa olla huolissaan, on synkkajohdon kautta kameraan tuleva jännite. Avustajalla kädessään ollut TTL-orjasalama oli säädetty valottamaan aihetta puolitoista aukkoa voimakkaammin kuin kamerassa oleva isäntäsalama. Braun F900 tai F910 olisivat jo melkoisia löytöjä, varsinkin jos vaihtaa olkahihnasta roikutettavan voimaosan akut tehdastuoreisiin. Päävalo kameran oikealta puolelta isoa heijastinvarjoa käyttäen. Maatilatorilla kuvattu pähkinäkasa on tullut mielenkiintoisemman näköiseksi, kun sitä on valaistu käsisalamalla takaviistosta n. Täytyy vain muistaa, että 80-luvulla valmistettu laite on aina ohittanut elinkaarensa lakipisteen. metrin päästä. Valaisuharjoitus käsisalamakurssilta. Kaupankäynti sinänsä on turvallista, kotiin tulee miltei 100 % varmuudella juuri sitä, mitä tuli huutaneeksi. Malli: Ludmila.
Nettihuutokaupoissa voi tehdä edullisia löytöjä kunhan tiedostaa riskit. Vastavalo antaa kohteelle muotoa, ja värikin toistuu syvempänä. Taustalla yksi salama korkealta ylhäältä (keltainen suodatin) ja toinen takaa vasemmalta (sininen suodatin). Varaosia ei helpolla löydy, ja lisävälineitä joutuu metsästämään toden teolla. Nämä kaikki salamat ovat melkoisia järkäleitä, esimimerkiksi Braunit painavat kaksi ja puoli kiloa käyttökunnossa. Ulkomaisissa laitevertailuissa käytetään isoimmista perunanuijasalamista sellaisia nimityksiä kuin "bad boy", "monster" ja "workhorse". Nykyajan digikamerat kestävät noin 6 volttia, kun joidenkin salamalaitteiden synkkajännite voi olla jopa yli 250 volttia! Edellä mainitun Sunpakin ohella voisi etsiskellä myös sellaisia kuin Metz 45 tai 60. Ilman apuvaloja tehty vertailukuva on aika tylsää katseltavaa.
| 1/ 2011
55
Nuijasalamat ovat käytännöllisiä apusalamiksi: alunperin kameraa varten varattuun kiinnityskiskoon voi liittää orjakennon tai toisen salamalaitteen, ja salaman omaa valonmittausautomatiikkaakin voi hyödyntää, kun huolehtii siitä, että mittakenno osoittaa valaistavaan kohteeseen. Pienellä harjaantumisella saa näistä kuvista tietoa siinä missä ruutupaperille tehdystä kaaviostakin.
Nettihuutokaupasta muutamalla eurolla hankittu nuijasalama Braun 370 BVC. Useimmista nykyajan käsisalamista poiketen Braunin välähdyspää pyörähtää miltei täydet 360 astetta. Ellei kuvaa ole käsitelty liian perusteellisesti, saa melko hyvän käsityksen valaisutekniikasta, kun katsoo kuvassa olevan henkilön silmiä. Orjakenno SYK-5 kestää vielä tuon jännitteen. Tarranauhat on asennettu jälkeenpäin valonmuokkaimien kiinnittämistä varten.
56
| 1/ 2011. Saman näköinen Hama-merkkinen kenno sietää jopa 115V, minkä ansiosta miltei kaikki vanhat salamalaitteet ovat siihen liitettävissä. Synkkajohdon jännite oli mitattaessa 21 volttia, joka on liikaa useimmille digikameroille
Suoraksi pingoitettua suihkuverhoa valaistiin pahvimaskiin leikatun pyöreän aukon avulla suoraan taustan läpi. Onnistuneessa lopputuloksessa päähuomio keskittyy aiheeseen, ja valaisu näyttää niin luonnolliselta, että sen hyväksi tehtyä työtä ei edes huomaa. Jos kuvauspaikassa on vaaleat seinät, niiden kautta heijastettu valo leviää pehmeästi ja luonnollisen tuntuisesti aiheeseen. Varjokohtien sävyjen nostoa varten käytössä ollut pyöreä heijastin oli tarpeettoman heikkotehoinen. Jos tähän lisätään yksikin korkovalo, saadaan kuvaan lisää todellisuuden tuntua. Ylitehostamista kannattaa välttää; monta kuvaa on pilattu liian päällekäyvällä valojen käytöllä. 20 cm kokoisella pyöreällä softboxilla, hiuksiin suora salama takaviistosta heti kuva-alan ulkopuolelta, ilman valonmuokkaimia. Malli: Isabella.
Jos käytettävissä on läpikuultavaa materiaalia, siitä voi päävalon ohella askarrella myös kuvaustaustan. Kuvan softa: http://itunes.apple.com /ca/app/strobox/id3391 12815 (ilmainen)
| 1/ 2011
57. Mallin kasvojen valaisu halkaisijaltaan n. Malli: Heidi.
Tallennetusta valaisukaaviosta on hyötyä. Voiko hyvän valaisun enää paremmin määritellä. Älypuhelimeen ladattavalla ohjelmalla tehtyä kaaviota voi vielä täydentää kännykkäkamerakuvalla. Lopullisen kuvan kontrasti on tästä syystä aiottua suurempi
Molemmat salamat on säädetty samaan tehoon.
58
| 1/ 2011. Malli: Jutta.
Vasemmalla kaavio, josta selviää valaisimien sijoitus ja valonpehmentimien käyttö. Jos korkovalot ovat lopullisessa kuvassa ratkaisevassa asemassa, kannattaa aloittaa niistä ja vasta tämän jälkeen kokeillaan päävalon toimivuus, sopivassa tehojen suhteessa. Päävalona oli kehykseen pingotettu valkoinen suihkuverho, jonka takaa valaistiin kameran vierestä käsisalamalla. Jos kuvataan vallitsevassa valossa niin, että salamat ovat vain täytevaloa, lopullista balanssia haetaan valotusaikaa säätämällä. Kuvan nurkkia on tummennettu aavistuksen verran kuvankäsittelyssä.
Käsisalaman valaisukulmaa pystyy säätämään hyvin laajasta hyvin kapeaan. Valaisun rakentaminen kannattaa tehdä vaiheittain. Korkovaloina käytettyjen käsisalamien edessä oli sinisestä kirjankansimuovista leikatut suodattimet. Valokiiloja kavennettiin 3 sentin paksuisilla juomapilligrideillä. Vasemmanpuoleinen salama on zoomattu laajakulmaisimpaan asentoonsa, ja valon leviämistä on tästä vielä tehostettu salaman omalla valonhajoitinlevyllä. 69), joka muuttaa valaisukuvion pyöreäksi ja pehmeästi reunoiltaan tummenevaksi. Oikeanpuoleisessa, samanmerkkisessä ja -mallisessa laitteessa on itse tehty juomapilligridi (KL10-11/2010 s. Suihkuverhoa vastapäätä mallin toisella puolella oli valkoinen styroxlevy valoa heijastamassa. Ehkä olisi kannattanut. Vaalea taustakartonki sai sen verran hajavaloa, että siihen ei erikseen suunnattu salamalaitetta
Mahtavan Palmyran rauniot auringon laskiessa kertovat historian sotasankarikuningattaresta.
EERO SORILA KIINAN MUURILLA
TEKSTI KIMMO KUURE KUVAT ESKO SORILA
Kuva: Veikko Kummila
PÄHKÄHULLU MATKAKIRJA
Kanadalainen maisemavalokuvaaja Eero Sorila karkasi kaksivuotiaana yleisestä saunasta Jyväskylässä. " Turisti ei tiedä, missä on ollut, ja seikkailumatkailija ei tiedä, minne menee."
Amerikkalainen veteraanimatkustaja Paul Theroux , s. Hän tarkentaa innostuneesti puolen vuosisadan mittaisen matkailukokemuksensa perusteella: Se, että ei osaa sanaakaan vieraan maan kieltä, ei tunne yhtään ihmistä ja kokee olonsa täysin avuttomaksi, on suorastaan hurmaava olotila. Se oli hänen avauksensa omatoimimatkailuun, joka jatkui myöhemmin hyvin vähillä varoilla eli kengännauhakassan turvin. Tämä on monille pähkähullu riemun aihe.
R AH AT TOM A NA M A A ILM A L L A
Kun pienen budjetin matkailijan rahat loppuvat kokonaan, kuten Sorilalle kävi Argentiinassa ja Kreikassa, avaa se oven elämän parhaimpiin seikkailuihin. Argentiinan Buenos Airesissa hän sai suomalaiselta rahtilai-
| 1/ 2011
59. ) hallitsi rautaisella kädellä ja naisellisella kauneudella Syyrian Palmyraa uhmaten Rooman valtaa ja valloittaen alueita Egyptiä myöten. Juuri se, kun ei tiedä, minne menee, mistä saa seuraavan aterian tai missä viettää seuraavan yön, on jännityksen rikastuttamaa seikkailumatkailua, jolle en ole löytänyt vertaa mistään muusta matkailumuodosta, kuvailee Sorila kiinnostustaan juuri tällaiseen liikkumiseen maailman eri kolkilla. 1941
PALMYRA,SYYRIA
Kuningatar Zenobia (214275 eKr
valta lenkkimakkaran, joka auttoi pysymään hengissä. Vuonna 1969 syyskesällä Sorila liftasi Kreikasta Suomen Lappiin. Tahtotila on matkustami-
sessa tärkeämpää kuin lompakon paksuus tai visakortin vingutusvara. Kalevala oli hänen kengännauhakassalla suoritetun matkansa saavutus, joka on käännetty yli 150 kielelle. Kun voi aloittaa matkustamisen jo nuorella iällä, saa siitä koituvan henkisen aarteen, joka rikastuttaa koko elämää. Turvallinen ja liian hyvin suunniteltu matka on Sorilan mielestä oikotie tylsään matkailuun. Eero Sorila on valinnut juuri ilmestyneeseen Kengännauhakassalla maailman ympäri -kirjaansa seikkailumatkojaan 30 maasta. Kirkkoisä Augustus (354430 jKr.) lausui aikoinaan: "Elämä on kirja. Koska kaveri pummasi ruokaa, oli Sorilankin reilusti pummattava osansa kaverusten elatuksesta. Kaikki muu on lähes turhaa. Ne alkavat Suomesta ja etenevät maailman eri puolille. Se illallinen oli meille samaa kuin kulinaarinen juhla Helsingin Kappeli -ravintolassa. Kirjan matkat ajoittuvat vuosille 1946 2007. Se, joka ei matkusta, lukee vain yhden lehden." Sorila viittaa tähän viisauteen ja toteaa, ettei ajallisessa elämässä ole mitään parempaa kuin matkustaminen. Jossakin Pohjanmaalla hänet poimi sattumalta kyytiinsä myöhemmin valokuvauspiireissä tunnetuksi tullutta rättisitikkaa ajanut valokuvaaja. Liityin italialaisen rahtilaivan ruokajonoon oikealla hetkellä. Hänen työnsä on rikastuttanut koko maailmaa. Sorila kertoo tapahtuneesta näin: En ollut aikaisemmin tavannut senkaltaista luontovalokuvaajaa. Nukuimme yön puiston nurmen vihreällä patjalla tähtitaivaan alla. Vieläkin muistelen onneani, kun sain rättikattositikassa tavata Hannu Hautalan. Kesken kuvauspuuhiani minut tultiin ajamaan pois, mutta onneksi sain valotettua muutaman Fuji Velvia 50 ISO -laakafilmin ennen sitä. Kirjan kuvat ovat mel-
PIRUNSAARI
Pirunsaari Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla ranskalaisella Guayanalla on oikeastaan pieni saaristo. Sorilan pienen repun tärkein sisältö on ollut kamera, muistivihko ja hammasharja. Se merkitsi hänelle samaa kuin muille kutsutarjoilut presidentin linnassa. Tämä kohde ei kuulunut turistinähtävyyksiin, mutta sain taivutettua linja-autokuljettajan viemään Veikko Kummilan ja minut yksityismatkalle kohteeseen, josta tuli äkkilähtö.
60
| 1/ 2011. Usein lukija saa nauttia myös osuvista kielikuvista. Laivan kokki ymmärsi yskän ja mätti kauhalla suuresta kattilasta höyryävää spagettia muovipussini pohjalle. Mitä vähemmän matkatavaroita, sitä parempi. Kreikan Piraeuksessa puolestaan Sorila asui rahattomana satamapummin kanssa kaksi viikkoa. Varsinainen Pirunsaari, joka näkyy haikalapuuroisen aallokon takana, on merkinnyt kymmenille tuhansille vangeille elämän viimeistä etappia vuosina 18521953.
POHJOIS-KOREASSA
Pagoda Pohjois-Koreassa rakennettiin, kun uskonvapaus vallitsi maassa. Se, että kuvaaja nukkuu metsässä ja nousee aamuyöllä kello kaksi valokuvaamaan pöllöä, kertoi minulle enemmän kuin tuhat sanaa asianomaisen antautumisesta ja palosta valokuvaukseen. Toiseksi paras aika on matkustaa vanhemmalla iällä, jolloin on yleensä enemmän aikaa ja varoja. Mutta tärkeintä on lähteä matkalle, filosofoi perheensä mukana Kanadaan lapsena muuttanut ja sinne kotiutunut suomalainen.
KOKEMUKSIA RIKKAAMPI
Peltiseppäkoulutuksen opetustöiden jälkeen historian yliopistotutkinnon suorittanut Sorila jatkaa esimerkillä: Ihmiskunta tarvitsee yksilöitä, jotka tempautuvat pois turvallisista oloista ja tekevät hyvässä mielessä radikaaleja päätök-
siä, kuten Elias Lönnrot (18021884 jKr.), joka jätti lääkärin viran, lähti keppi kädessä ja reppu selässä keräämään Vienan Karjalasta runoutta. Kuuntelin häntä korvat höröllä kuin gurua. Reissattuani 130 maassa on muulloinkin puiston nurmi tai niityn laita palvellut yösijana. Tekstissä on runsaasti yksityiskohtia, jotka kertovat siitä, että tekijä on pitänyt matkoillaan päiväkirjaa ja liittänyt mukaan sopivasti tietoja matkakohteistaan
En ole koskaan omistanut toista lasia, joka olisi ominaisuuksiltaan ollut verrattavissa siihen. Vuonna 1952 valmistunut 90 mm:n Schneider-laajakulma on ylivoimaisesti eniten käyttämäni mielilasi. Esimerkiksi taivaan sininen sävy toistuu säväyttävän syvänä ja puhtaana. Lukijan silmien eteen avautuvuu seikkailumatkoja jännittäviin paikkoihin välillä vaikeissakin oloissa, esim. Otin kuvan hauskasta tilanteesta pienellä kertakäyttökamerallani, jota kannoin varalta mukana. Englanninkielinen laitos kirjasta julkaistaan Yhdysvalloissa tänä vuonna nimellä Green mattres under the stars.
| 1/ 2011
61. Olen sen jälkeen " paistanut uunissa" tämän lasin poistaen siitä viimeisenkin vesipisaran ja kosteuden. Tai polkupyöränsä loppuun polkenut vaeltaja saa ihka uuden kulkupelin, kun auto ajaa sateessa hänen päällensä ja pyörä romuttuu, mutta Sorila säästyy vammoitta. Voisin aivan hyvin jatkaa maisemavalokuvaamista tällä yhdellä objektiivilla, vaikka luopuisin kaikista muista laseista. Välillä jalusta on kaatunut hankalissa kuvausoloissa, jolloin kamera on uponnut veteen. Se säilyy yllättävän terävänä tuolla pienellä aukolla ja 1/10 sekunnin suljinnopeudella aurinkoisella ilmalla 50 ISO:n filmiä käyttäen. Se toimii aina vaan! Se on vertaansa vailla oleva työhevonen, "polleystävä", koko kamerakalustoni silmäterä.
K EN G Ä N N A UHAK ASS ALLA MAAILMAN YMPÄRI
Sorila, Eero Books on Demand GmbH, 2010. Schneiderin objektiivilla on valtavan hyvä piirtokyky ja siinä on tarpeeksi kontrastia niin, ettei juurikaan polarisaatiosuodinta tarvitse käyttää. F 32 -aukolla syväterävyys on vertaamaton. Eli viehättävästä eteisestä käydään kartanon olohuoneeseen, jossa luonnon järjestämät kristallikruunut näyttäytyvät täydessä loistossaan. Kun tuntee objektiivinsa käyttäytymisen, sen kanssa voi tehdä sinunkaupat - se on silloin kuin suurta luottamusta nauttiva hyvä ystävä, valokuvaajan paras kaveri. ko pieniä, varsinkin kun kuvaajan alkuperäiset diat ovat laakafilmikameran tuotoksina niitä suurempia. Sorilan kokemukset usein yllättävät; vaikeissa tilanteissa järjestyvät asiat joskus nopeasti ja helposti odottamattomilla tavoilla. Sorila pohtii: Ihminen tuntee näillä matkoilla, kuinka pieni olento hän on maailmankaikkeudessa, kun joutuu turvautumaan ventovieraisiin ihmisiin ja luomakunnan ylläpitäjän apuun. Ennen sitä minulla oli vain yksi 135 mm (normaali polttoväli), Wollensak, jota käytin kymmenen vuotta ennen kuin ostin laajakulmaobjektiivin. Lähellä oleva yksityiskohta toimii porttina maisemakuvaan. ISBN: 9789524987691 Saatavilla Suomen kirjakaupoista. Ne kruunut voivat olla lumihuippuisia vuoria, metsätie, jota kruunaa cumulus-pilvet, tyyni järven pinta, johon heijastuu laskeva aurinko, yksinäinen kelohonka safiirinsinistä Lapin taivasta vasten jne. Katsoja voi ensiksi ihailla kuvan alalaidassa olevaa kukkaloistoa, joka kuljettaa hetken päästä katsojan silmän varsinaiseen maisemaan. Vastoinkäymiset muuttuvat kohokohdiksi, kun nälkäinen ja yöpaikkaa vailla oleva kulkija keskellä pimeää erämaata löytää itsensä hetken kuluttua suuren kartanon juhlapöydästä. Etelä-Amerikkaan, Etelämantereelle, Pohjois-Koreaan, Mongoliaan tai Polynesian Samoalle. Tässä kirjassa kuvia on siis jouduttu pienentämään eikä suurentamaan, kuten tavallisesti. Kaikki oma on poistettu.
MONGOLIAN AROLLA
Uteliaat lehmät Mongolian arolla ihmettelivät kotitekoista laakafilmikameraani, josta kaikki turha on karsittu. Mielenkiintoisia sattumuksia riittää. Lepäilin kameran vieressä ja odottelin oikeaa valaistusta, jolloin lehmät tulivat vieraakseni. 276 sivua, 55 valokuvaa. Kotitekoisessa kamerassa on tärkeintä sen optiikka. Haluan useasti asettaa maisemaan etualalle jonkun mielenkiintoisen ja esteettisesti kauniin, monesti kukka-asetelman yksityiskohtana noin 50 senttimetrin päähän lasista. Kun yhden luvun on saanut luetuksi, haluaa välittömästi jatkaa eteenpäin. Matkoilla vieraillaan myös suomalaisten siirtolaisten yhteisöissä, kuten Brasilian Benedossa, Paraguayn Villa Alboradossa ja Argentiinan Missionessa
Objektiivin kiinnitysbajonetti kuiskii historian huminaa: Canonin EF-kiinnitys näki päivänvalon 1987, Nikonin F-bajonetti on peruja 1950-luvun lopusta, ja Pentaxin Kbajonetti esiteltiin 1975. Tämä taas edellyttää yhä suurempaa tarkkuutta objektiiveilta ja kohinan voi pelätä lisääntyvän tiheäpikselisessä kennossa. Iso kiinnitysaukko mahdollistaa paremmat valovoimat objektiiveissa, ja kenties helpommin toteutettavat sähköiset kontaktit rungon ja objektiivin välillä ainakin teoriassa.
Pentaxin suomenkielinen käsikirja on laajuudeltaan 400-sivuinen. HARRI HIETALA
Tonnilla ammattilaatua?
Canon EOS 60D & Nikon D7000 & Pentax K-5
Vielä pari vuotta sitten kuviteltiin, että ammattiluokan kamerassa on tulevaisuudessa automaattisesti kinokoon kenno. Mutta miten uutuudet Canon EOS 60D, Nikon D7000 ja Pentax K-5 oikein pärjäävät?
Asettamalla kamerat vierekkäin on helppo nähdä, että runkojen kokoero on selvä. Pentax näyttää jopa pieneltä, koska se on matalampi kuin Nikon ja Canon. Runkojen paino on yllättäen kuitenkin kaikilla lähes samaa luokkaa, noin 750 grammaa. Kiistämätön totuus kuitenkin on, että nykyisin myös APS-koon kennoilla varustetuilla kameroilla päästään helposti niin laadukkaisiin tuloksiin, että lopputuloksen kannalta erolla ei ole suurta merkitystä.
Aiemmat 10-12 megapikselin kennot ovat vaihtumassa 14-16 megapikselin kennoihin, mikä tietysti on edullista jos kuvista tehdään isoja suurennoksia. Siitä voi päätellä yhtä ja toista siitä, miten paljon ja monipuolisia toimintoja tämän luokan kameroissa nykyisin on.
| 1/ 2011
62
Kokeilimme kameraa 17 85 mm zoom-objektiivin kera. Akun varaustiedot näkyvät prosentteina, ja kuvan syväterävyyden voi tarkistaa painikkeen avulla. Vanhat canonistit tuntevat kameran varmasti heti tutuksi, käyttöliittymä vastaa Canonin tavanomaista linjaa. Eräät taidesuodattimet ovat varsin käyttökelpoisia efektien luomiseen. Efekti luo illuusion suppeasta terävyysalueesta.
Paljon pieniä nappuloita Tietopanelin symbolit pieniä
Kääntyvä näyttö!
63. Tiedostoja voi tallentaa raw, mraw, sraw ja jpegmuotoisina (3 tasoa). Kameran CMOS-kennon tarkkuus on 18 megapikseliä ja sen ISO-herkkyysalue 100 12 800. Mainio lisuke! Toimintatavan valitsin on lukittavissa ja sitä on vaivatonta käyttää. Suorakatselu Canonin mukaan elävä etsinkuva käynnistyy omasta näppäimestään. Se helpottaa kuvausta jalustalta ja eri korkeuksilta. Optinen etsin näyttää 96 % tulevasta kuvasta, ja sen suurennus on 0,95 x. Viimemainittuja toimintoja ovat rakeinen mv-kuva, pienoismalli- ja lelukameravaikutelma sekä pehmeäpiirto. Alle tuhannen euron hintalappu tekee rungosta houkuttelevan ominaisuuksiin nähden. Canonilla voi esimerkiksi tuottaa pienoismallimaisen vaikutelman, jossa kuvaa softataan voimakkaasti ylä- ja alaosastaan. Myös ennakoiva tarkennus onnistuu. Näyttö on kääntyvää tyyppiä, mikä on varsin uutta Canonin järjestelmäkameramallistossa. Myös vieressä ovat napit ovat kovin pieniä. Kääntyvä näyttö kohottaa roimasti kameran arvoa työkaluna. Kyseinen objektiivi tuottaa koko polttovälialueella havaittavaa kromaattista aberraatiota (ääriviivojen värjääntymistä) reuna-alueilla, mutta muutoin kuvien terävyys on hyvää luokkaa. Videokuvaus suju täydellä Full HD-laadulla ja kameraan voi äänen tallennusta varten liittää ulkoisen mikrofonin. Myös videokuvaus käynnistyy samasta näppäimestä. HAVAITTUA Kameran on-off -kytkin on oudossa paikassa vasemmassa päädyssä, kestää aikansa ennen kuin asia tulee tutuksi. Linjavääristymiä voi toki korjata jälkeenpäin kuvankäsittelyssä.
Kohinattomuuden suhteen Canon jää hieman jälkeen vertailun Pentaxista ja Nikonista, mutta tulokset ovat silti oivallista luokkaa. Kamera on toimintavalmis välittömästi virran kytkemisen jälkeen. Myös raw + jpeg yhdistelmät ovat mahdollisia. Se seikka,
| 1/ 2011
että Canonilla tämä on vakiintunut järjestely ei mielestämme ole hyvä selitys. Toimintakapasiteettia voidaan lisätä akkukahvalla BG-E9. Myös sähköinen vesivaaka on tarvittaessa käytettävissä. Laajakulma-asennossa objektiivi vääristää linjoja keskeltä ulospäin (tynnyripoikkeama) ja teleasennossa sisäänpäin (tyynypoikkeama). Jpeg-kuvia saimme tallennettua reilusti yli 50 kuvan sarjan kerralla. Tarkennusjärjestelmässä on 9 ristikkäispistettä ja pisteet näkyvät valaistuna niiden aktivoituessa. Canon EOS 60D
Canon EOS 60D on numeroinnin perusteella jatkoa 10/20/30/40/50D malleille. Liittymä on selkeä valikoiden osalta, mutta monet näppäimet ovat turhan pienikokoisia ja niitä on siroteltu sinne sun tänne. Viimemainittu lukema on merkitty H-kirjaimella, mikä kertoo siitä että se on enemmänkin erikoistilanteita varten. Tätä mallisarjaa voi pitää Canonin malliston keskiluokkana. Sarjakuvausnopeudeksi mittasimme 6 kuvaa sekunnissa. Canon on mitoiltaan niukasti vertailun järein kamera, joten tässä seurassa sen massa antaa vaikutelman todellisesta työkalusta. ISO 3 200 lukemaa suuremmilla arvoilla (6 400 ja 12 800) värikohina heikentää selvästi kuvien laatua ja dynamiikkaa. Tietopaneli rungon päällä näyttää mukavasti tärkeimmät parametrit, mutta hyvin pienin symbolein. Automaattitarkennus ei toimi kuvauksen kestäessä jatkuvana, mutta tarkennuksen voi uudistaa laukaisinta painamalla. Kytkin on epämiellyttävän terävä sormille. Kamerassa voi muuntaa otetut raw-kuvat jpegkuviksi, ja kuvista voidaan korjata objektiivin vinjetointi (nurkkien tummuminen). Sd/sdxckorttipaikkoja on yksi. Työkaluksi 60D toki sopiikin 18 mp tarkkuus ja ominaisuudet kokonaisuutena riittävät mainiosti monentyyppiseen työhön.
+ + + + + + +
Kuvan laatu ja tarkkuus Kääntyvä, tarkka näyttö Full HD-video, ulkoinen m-foniliitäntä Selkeät valikot Vähäinen kohina aina ISO 3200 saakka Aiheohjelmia, taidesuodattimia Hinta (kirjoitettaessa 899 )
Perustoimintojen lisäksi kameroissa on paljon efekti- ja kuvanmuokkausominaisuuksia. Numeroinnista huolimatta uutuus sisältää sen laatuisia ominaisuuksia, että se on enemmänkin yhdistelmä malleista 7D ja 550D. Raw-kuvia kamera valottaa tällä vauhdilla 16 kuvan sarjan, sitten tallennus hidastuu yksittäiskuviksi puskurimuistin täyttyessä. Video-otoksia voi leikata kamerassa, ja äänen tasoa voi säätää. Näytön koko on 3", ja sen tarkkuus 1 040 000 pistettä. Puskurimuisti vapautuu hyvin hitaasti. Tavanomaisten valotus- ja käsisäätötoimintojen lisäksi kamerassa on helppokäyttömoodi, aiheohjelmia sekä taidesuodattimia kuvan jatkokäsittelyä varten
Kuvan voi muokata esimerkiksi kalansilmätyyliseksi tai piirrosmaiseksi ääriviivakuvaksi. Käyttökelpoinen ISO-herkkyysalue on laaja. Tarkennusjärjestelmässä on kaikkiaan 39 pistettä, joista 9 ristikkäistyyppistä. D7000 on melko pienikokoinen järjestelmäkamera, joka on kosteus- ja pölytiivistetty. 20 kuvaa, sen jälkeen vauhti hidastuu 1-2 k/s nopeudelle. Jpegkuvia saa samalla nopeudella tallennettua n. Sitten tallennus jähmettyy hyvin hitaaksi. Äänen tasoa voi säätää ja AF-tarkennus toimii, joskin hitaasti, myös videoinnin kestäessä. Symbolit ja merkit voisivat olla näytössä kookkaampiakin. Nykyaikaiseen tapaan myös suorakatselu onnistuu kameralla. ISO 25 600 arvolla värikohina valtaa koko kuva-alan. Säädin on hieman liian herkkäliikkeinen se kääntyy helposti pois valitusta asennosta kameraa käsiteltäessä. Toimintatavan valitsin on nyt pyöräsäädin vasemmalla ylälevyssä. On-off kytkin on oivallisesti laukaisimen tyvessä. Nikon ilmoittaa laukaisuviiveeksi 0,052 s. Automaattitarkennuksen moottori on myös rungossa, joten vanhemmatkin AF-objektiivit toimivat. Saman kytkimen keskiössä on myös videokuvauksen laukaisin. Objektiivivalikoima kameraan on siis hyvin suuri. Kahta korttipaikkaa voi käyttää myös siten, että raw-kuvat tallentuvat toiselle kortille ja jpeg-kuvat toiselle. Lisäominaisuuksia löytyy runsaasti. Sarjakuvausnopeudeksi mittasimme hieman yli 6 kuvaa sekunnissa, kerralla raw-kuvia saa 10 kuvan sarjan. Kamera sopii varsin hyvin heikossa valossa tapahtuvaan kuvaamiseen. Merkinnät ovat osin melko pieniä. Nikon ja Canon voisivat molemmat ottaa mallia vaikka vertailun Pentaxista. Tämä edullinen objektiivi vääristää linjoja tynnyrimäisesti laajakulmaasennossa ja tyynymäisesti teleasennossa. Monipuolisista lisätoiminnoista voi räätälöidä itselleen sopivia kuvatyylejä. Näppäilijälle laatu riittänee, mutta 16 megapikselin kennon täysi hyödyntäminen vaatisi tarkempaa objektiivia. Etsin näyttää kuva-alasta 100% ja takanäytön koko on 3", tarkkuus 921 000 pistettä. raw-prosessointi kamerassa, D-Lighting sävynsäätötoiminta ja valikoima aiheohjelmia sekä suodatintehosteita. HAVAITTUA Nikonin käyttöliittymä noudattelee merkin perinteistä linjaa. 16 megapikseliä on Nikonilla uutta, vain lippulaiva D3X:ssä on suurempi tarkkuus ja kinokokoinen kenno. Videokuvaus luonnistuu täydellä 1080pkuvanlaadulla. Kuvan laatu on kohtuullinen laajakulma-alueella mutta terävyys heikkenee telepäässä. Muutoin ominaisuuslista koostuu melko tavanomaisista asioista, järjestelmäkameran kaikki perustoiminnot ja säätömahdollisuudet löytyvät kamerasta. Nikon D7000 on erinomainen, kätevän kokoinen kamera, jonka tuottamien kuvien laatu riittää myös monenlaiseen ammattityöhön.
+ + + + + +
Laaja ISO-herkkyysalue Kaksi muistikorttipaikkaa Paljon lisätoimintoja Läpiviennit tiivistetty Full HD-videokuvaus Nopea ja tarkka automattitarkennus
Perustoimintojen lisäksi kameroissa on paljon efekti- ja kuvanmuokkausominaisuuksia. Takanäytön vieressä olevien olevien nappuloiden avulla voidaan asettaa tärkeimmät parametrit, kuten ISO-herkkyys, valkotasapaino ja kuvan koko/laatu. Kokeilimme kameran mukana tullutta 18 105 mm f/3,5 5,6 zoomia koekuvauksiin. Nämä vääristymät voi korjata kameran kuvankäsittelyvalikoista. ISO-herkkyysalue on 100 6 400, laajennus H ja H2 lisäävät herkkyyden arvoihin 12 800 ja 25 600. Pyörösäätimen alla on kuvausnopeuden ja itselaukaisimen valitsin. Kamerassa on Nikonin 3Dseurantatarkennus ja suurin sarjakuvaustaajuus 6 kuvaa sekunnissa. Näytön lasi on karkaistua mallia. Näitä ovat mm. Samasta säätimestä voi nostaa peilin ylös ennen valotusta tai valita quiet-laukaisun, jolloin peili palautuu ylös vasta valotuksen jälkeen näin laukaisuääni jää pieneksi. Korttipaikkoja on kahdelle sd/sdxckortille. Se on varustettu kokonaan uudella 16,2 mp:n CMOS-kennolla. Suorakatselu (Nikonin kielellä reaaliaikakatselu) käynnistyy kääntökytkimen avulla. Arvolla 6 400 tulokset ovat vielä varsin hyviä ja arvolla ISO 12 800 hyväksyttäviä, jos kuvia käytetään vaikkapa sanomalehtilaatuisina. D7000 on kuitenkin uusi kehitelmä aiempien D90-D300 mallien alueelta. Nikon D7000
Kameran mallimerkintä saattaa aiheuttaa sekaannuksia jo kolme vuotta vanhaan D700-malliin. Objektiivin linjavääristymät voi korjata kamerassa ohjelmallisesti, ja kaatuvan perspektiivin voi suoristaa jälkikäsittelyllä. Rungon päällä on lcd-paneeli, josta selviää tärkeimpien asetusten tila. D90 oli Nikonin ensimmäinen järjestelmäkamera videokuvausominaisuudella; D300 ja D300s taas ovat kovaan käyttöön tehtyjä 12 mp:n kennolla varustettuja ammattirunkoja. Kameraan voi myös kiinnittää ulkoisen stereomikrofonin, GPS-vastaanottimen tai akkukahvan. Nikonilla valikoimassa on graafisen ja osin kääntösävyisenääri viiva-värityskuvan tekomahdollisuus.
Sarjakuvauksen kuvamäärä
2 korttipaikkaa!
| 1/ 2011
64
Alue ulottuu ISO 51 200 saakka, mutta tällä arvolla kuva kohisee selvästi. Kamerassa on 18 digitaalista suodatinta. Sarjakuvausominaisuudet ovat suunnilleen samaa tasoa muiden vertailukameroiden kanssa. Aiempi malli K-7 ei pärjännyt kovinkaan hyvin kohina-ominaisuuksia arvioitaessa. Rungon päällä on tietopaneli, josta ilmenevät tärkeimmät asetukset. Runko on magnesiumvalua ja sääsuojattu. Kameran mukana tuli Pentaxin peruszoom 18-55 mm f/3,5 5,6. Objektiivi on tukevaa ja hyvää tekoa, mutta sen suorituskyky ei aivan riitä kameran tarkkuudelle telealueella. Objektiivivalikoima on kuitenkin laaja ja bajonettiin voi kiinnittää hyvinkin vanhoja linssejä aina 70-luvulta saakka.
+ + + + + +
Erittäin laaja ISO-herkkyysalue Erinomainen kuvan laatu Vakaaja rungossa kaikille objektiiveille Full HD-videokuvaus Erinomaisia kuvankäsittelytoimintoja Sääsuojattu
Perustoimintojen lisäksi kameroissa on paljon efekti- ja kuvanmuokkausominaisuuksia. Sketch ja Posterization, ja lisäksi useita tehosteita voidaan yhdistää toisiinsa. Etsinkuvanäkymä vastaa kooltaan vertailun kahta muuta kameraa. Laajakulma-alueella objektiivi tuottaa näkyvän linjävääristymän. Yhtäaikaisen raw + jpeg kuvan voi tuottaa erikseen painamalla erityistä raw-nappulaa rungon sivussa. Vuosi sitten valitsimme edullisten järjestelmäkameroiden testivoittajaksi mallin K-x. Näyttö on tarkka ja menuvalikko selkeä.
| 1/ 2011
Kameralla voi tuottaa raw- (DNG, PEF) ja jpeg-kuvia. Valittavissa on kolme eri asetusta: Random (sattumanvaraiset asetukset), Preset (kolme asetusta, joiden parametrit on asetettu ennakkoon) ja oma parametrivalinta (Favorite). Kamera on kyllä nopea, kuvia saa sekä raw- että jpeg-moodissa nopeudella 7,5 kuvaa sekunnissa, mutta raw-kuvia saa kerralla tallennettua vain 10 kuvan sarjan. Etuna runkoon sijoitetulla vakaimella verrattuna objektiiveissa oleviin on siinä, että se toimii kaikkien objektiivien yhteydessä. Cross process -asetuksen avulla voidaan simuloida suosittua vääräväriefektiä. CMOS-tyyppisen kennon tarkkuus on 16,3 megapikseliä. Tämän jälkeen tallennus hyytyy vauhtiin noin 1 kuva 1-2 sekunnin välein. HAVAITTUA Pentax on vertailun pienikokoisin kamera. Pentax K-5
Pentax on edennyt omaa tahtiaan järjestelmämallistossaan, ja sen käyttämä objektiivikiinnitys on perua 1970-luvulta. Myös K-5 on varustettu Pentaxin suosimalla kennoa liikuttavalla vakaimella. Tarkennusjärjestelmässä on 11 pistettä, Pentax kutsuu järjestelmää SAFOX IX-nimityksellä. Tarkennuspisteet erottuvat valaistuna hyvin kuvassa. Kameraan voi liittää akkukahvan, jos haluaa lisää virtakapasitettia. K-5 on semi-pro luokassa varsin pienikokoinen kamera. Takanäytön tarkkuus on 921 000 pistettä. muotokuvaajien suosiman ristiinkehitys-värivaikutelman (efekti kehitettiin aikoinaan kehittämällä värifilmi tahallisesti väärässä kehitteessä).
Jotkut toiminnat ilmaistu käyttöohjeessa vaikeaselkoisesti Automattitarkennus ei toimi videoinnin aikana
Kolmikon paras!
65. Kamera käynnistyy Nikonin tapaan laukaisimen tyveen sijoitetulla kääntökytkimellä, oivallista. Sen voi sanoa olevan kuitenkin tavallisen kokoinen, jos ajattelemme yleisesti järjestelmäkameroita 40 vuoden aikaväliltä. Ominaisuuslistaa tarkasteltaessa se on kuitenkin täysin vertailukelpoinen tässä hintaluokassa. Uusia suodattimia ovat mm. Muita uusia ominaisuuksia ovat K-7:ää nopeampi automaattitarkennus, parannettu HDR-toiminto (High Dynamic Range, laajasävykuvaus), ja joukko kuvanmuokkaussuodattimia. ISO-herkkyysalue on erittäin laaja, 80 51 200. Kamera on heti kuvausvalmis. Sarja tallentuu puskurista kortille hyvin lyhyessä ajassa. Optinen etsin näyttää 100 % ja näytön koko 3". Käyttökelpoisuuden raja on 6 400 - 12 800 arvojen paikkeilla, mikä on erinomainen saavutus. Luulimme alkuun, että yhtäaikaisen tallennuksen voi tehdä vain aina nappia painamaalla, mutta manuaalista selviää (erittäin monimutkaisesti) että kuvia voi tallentaa jatkuvastikin täten. Videokuvaus on mahdollista täydellä Full HD-laadulla. Nyt syksyllä mallisto on laajentunut malleilla K-5 ja K-r. Videomateriaalin äänimaailmaa voidaan parantaa liittämällä kameraan ulkoinen stereomikrofoni. Puolitoista vuotta sitten tehdas esitteli kiinnostavan ja monipuolisen mallin K-7. Pentaxin efektivalikoimasta löytää mm. Jpeg-kuvia saa tallennettua 32 kuvan sarjan täydellä vauhdilla.
Käyttökelpoinen ISO-herkyysalue on kolmikon laajin, sillä väri- ja luminassikohina on saatu hyvin haltuun. Huomiota herättää heti (positiivisesti) tietopaneli rungon päällä, sillä verrattuna vertailun kahteen muuhun kameraan Pentax näyttää tärkeimmät arvot kunnollisen kokoisilla merkeillä, mikä jouduttaa kovasti käyttöä
Sen automaattitarkennusjärjestelmä on kolmikon monipuolisin ja se toimii myös videokuvauksen kestäessä. Sen herkkyys on vertailun paras, joten se sopii heikossa valossa tapahtuvaan kuvaukseen. Kaikki kamerat tuottavat täysin mallikelpoista jälkeä aina ISO 3 200 lukemiin saakka. Pentax voidaan valita testivoittajaksi monipuolisten ominaisuuksien ja kuvien laadun perusteella, mutta vain rimaa hipoen. Herkkyysalueelta valittiin mukaan ISO200 / 3 200 / 12 800 arvoilla kuvatut ruudut, joista oheiset osasuurennokset on poimittu. Sääsuojattu Pentax on kolmikon pienin ja siinä on laajin valikoima erilaisia suodattimia ja kuvanmuokkaustoimintoja. Pentax vetää pisimmän korren tässä kilpailussa. Canonin eittämättä paras ominaisuus on kääntyvä näyttö, jota kahdella muulla ei ole. ISO-arvot 25 600 ja 51 200 voivat tuntua huikeilta, sillä kameroita mainostetaan näiden lukemien avulla, mutta käytännössä näillä kameroilla ISO 3 200 6 400 -asetus on suurin laadukkaita kuvia tuottava herkkyysasetus, mainio saavutus sekin. Siinä on kaksi korttipaikkaa ja paljon lisätoimintoja, kuten esimerkiksi objektiivin linjavääristymien korjaus. Kääntyvä näyttö helpottaa eri kuvakulmista kuvaamista ja avustaa erityisesti jalustalta kuvattaessa. Canonin kuvanlaatu on erinomainen eikä kokonaisuudessa ole pahempia puutteita. Yllä koko kuvausasetelma. Myös Full HD-kuvaus sujuu kaikilta. Tämä aiheuttaa luonnollisesti helposti pysymisen samassa merkissä, kun voi hyödyntää olemassa olevia objektiiveja. ISO 200
ISO 3200
ISO 12800
PENTAX K-5
NIKON D7000
CANON EOS D60
Minkä näistä valitsisin?
Järjestelmäkameran valintaan vaikuttaa useimmiten se tosiseikka, että käytössä on ollut jo jokin malli ja siihen on kertynyt erilaisia objektiiveja ja lisälaitteita. Osasuurennoksen paikka merkitty keltaisella. Myös hiukan korkeammilla herkkyyksillä otetut kuvat ovat käyttökelpoisia useimpiin tarkoituksiin. Nikon on erittäin monipuolisesti varustettu kamera, jota sopii käyttää myös vähäisessä valaistuksessa. Kokonaiset kuvat eri ISO-arvoilla ovat ladattavissa Kameralehden nettisivuilta (www.kamera-lehti.fi > arkisto > testikuvat).
66
| 1/ 2011. Tarkennusjärjestelmä on myös nopea suorakatselun yhteydessä. Kaikilla kolmella saa erinomaisia kuvia, jos käytössä on laadukkaita objektiiveja, ISO-herkkyys on kaikilla hyvä ja kaikissa on mielenkiintoisia lisäominaisuuksia. Viereisellä sivulla on malliksi kuva sen ISO 51 200 herkkyydellä kuvatusta testitaulusta. Se tarjoaa vieläkin selkeämmän käyttöliittymän kuin Canon ja Nikon, ja siinä on ainoana kiinteä, kennoa liikuttava kuvanvakain, joka toimii kaikkien objektiivien yhteydessä.
Yläpuolella vakioasetelmakuvat kuvattuina vertailun kameroilla. Kuva edustaa tyypillisen näköistä ääriherkkyydellä otettua kohinaista otosta joka silti saattaa joissakin tilanteissa olla täysin käyttökelpoinen ja todistusvoimainen valokuva..
Kolmikon ainoana Canonissa on kääntyvä näyttö, jonka soisi yleistyvän kaikkiin järjestelmäkameroihin. CANON EOS 60D PENTAX K-5 NIKON D7000
Kenno, koko (mm) Nettopikselimäärä (megapikseliä) Suurin kuvatarkkuus (pikseliä) Kuvasuhteet Suorakatselu Kuvanäyttö, koko/pikselimäärä Etsin, tarkennus Etsinkuvan peitto (%) Etsinkuvan suurennos Sarjakuvausnopeus (kuvaa/s) Tarkennuspisteiden määrä Terävyysalueen tarkistuspainike Valonmittaustavat Matriisimittaus Keskialapainotteinen mittaus Pistemittaus Kuvatiedostomuodot Raw + jpeg yhdistelmiä Videokuvauksen tarkkuus Valotus Herkkyysasetukset (ISO) Valotusajat (s) Salamasynkroniaika Valkotasapainon asetuksia (kpl) Muita tietoja Muistikortti Kuvanvakain rungossa / pölynpoisto Liitännät Salaman synkronipistoke Rungon paino (g) Rungon mitat (mm) Virtalähde Lisätietoja Maahantuoja Hinta noin (euroa)
22,3 x 14,9 CMOS 18 5 184 x 3 456 3:2, 4:3, 16:9, 1:1 kyllä 3", 1 040 000 96 0,95x 5,3 9 kyllä kyllä kyllä 2,8 % piste 3 raw + 2 jpeg 1 920 x 1 080 (Full HD) 100 3 200 (+ 6 400, 12 800) 30 1/8 000 1/250 Auto + 8 + käsisäätö SD, SDHC, SDXC ei / kyllä USB, HDMI, AV, MIC kyllä 755 145 x 106 x 79 Li-ion akku LP-E6 kääntyvä näyttö Canon Oy 900
23,4 x 15,6 CMOS 16,3 4 928 x 3 264 3:2 kyllä 3", 921 000 100 0,92x 7 11 kyllä kyllä kyllä kyllä 2 raw + 3 jpeg 1 920 x 1 080 (Full HD) 100 51 200 30 1/8 000 1/180 Auto + 8 + käsisäätö SD, SDHC, SDXC kyllä / kyllä USB, HDMI, AV kyllä 750 131 x 97 x 73 Li-ion akku D-L109 pöly- ja kosteustiivistetty Focus Nordic Oy 1150
23,1 x 15,4 16,2 4 928 x 3 264 3:2 kyllä 3", 921 000 100 0,94x 6 39 kyllä kyllä kyllä 2,5 % piste 2 raw + 3 jpeg 1 920 x 1 080 (Full HD) 100 6 400 (+12 800, 25 600) 30 1/8 000 1/250 Auto + 12 + käsisäätö SD, SDHC, SDXC ei / kyllä USB, HDMI, AV, MIC ei 780 132 x 105 x 77 Li-ion akku EL-EN15 pöly- ja kosteustiivistetty Nikon Nordic Oy 1150
| 1/ 2011
67. Kohinan olemassaoloa ei kannata kiistää, mutta monelle paparazzille jälki kelpaa vallan mainiosti. Tässä Pentaxin koko näytön täyttävä versio, näkymä siirtyy asteikoiksi kuvan sivuille jos käytetään suorakatselua.
Nikonissa on muista poiketen kaksi sd-korttipaikkaa. Kuvat voi tallentaa esimerkiksi siten, että jpeg-kuvat ja raw-kuvat menevät eri korteille.
Tältä näyttää Pentax K-5:n jälki ISO 51 200 herkkyydellä. Kääntyvä näyttö on tavattoman kätevä jalustalta ja matalalta/korkealta kuvattaessa.
Eräs yleistyvä ominaisuus on keinohorisontti, jonka avulla kameran saa vaakasuoraan
CCD-kennon tarkkuus on nyt 14 megapikseliä ja sen koko 1/2,3". Videoetsimen tarkkuus on 202 000 pistettä, takanäytön koko 2,7" ja sen tarkkuus tavanomaiset 230 000 kuvapistettä. Kisaa johtaa nyt Canon mallilla SX30 IS, jonka objektiivin polttovälikerroin on 35x! Canonin zoom-objektiivin strategiset mitat ovat 4,3 150,5 mm, f/2,7 5,8. Kurkkaaminen videoetsimeen ei innosta: etsinkuva näkyy erittäin pieniko| 1/ 2011
68. Kohdetta voi tähtäillä kameran takaa kääntyvän näytön tai videoetsimen avulla. Zoomaus tapahtuu normityyliin laukaisimen tyveen sijoitetusta kääntökytkimestä. SX30 on muutoin suuresti SX-sarjan edeltäjiensä kaltainen. Videokuvaukset sujuvat alemmalla HD-tasolla eli 1280x720 pikselin tarkkuudella.
KOKEILTUA
Kamera käynnistyy melko ripeästi, hieman yli kahdessa sekunnissa. Siitä lähtien on eri valmistajien välillä vallinnut varustelukilpailu zoomikertoimen suhteen. täysi käsisäätö. Tarkka kuvakulmarajaus on usein vaikeaa tällaisen kytkimen avulla, mutta Canonin zoomaus on hitaanpehmeä edestakaisin kytkintä liikutettaessa, joten rajaaminen onnistuu. Varustelua voi sanoa asialliseksi. Äärimmäinen teleasento, 840mm kinovastaava. Erinomainen asia on, että näyttö on täysin kääntyvää tyyppiä. Valovoima on tavanomaista luokkaa, mutta kun polttovälilukemat muutetaan kinokameraa vastaaviksi, saadaan arvot 24 840 millimetriä. Tämän kameran omistajan ei tarvitse miettiä, riittääkö kuvakulma-alue erilaisiin tilanteisiin! Järjestelmäkameran varustelu vastaavalle polttovälialueelle vaatii käytännössä kolme eri objektiivia ja maksaa paljon, mikäli halutaan kohtuullisesti valovoimaa. Käyttöliittymä vastaa Canonin perinteistä linjaa, eikä siinä ole erikoisuuksia. ISO-herkkysalue on 80 1600 ja muistikortti sd/sdxctyyppinen. Objektiivi on (luonnollisesti) varustettu optisella vakaimella. Yli puolen kilon paino tekee kamerasta hyvin tukevan oloisen. Painoa kertyy myös massiivisesti. Tosin pienin valittava aukko on pienikennoisille kameroille tyypillinen f/8, eli käytännössä säätövaraa ei telealueella juuri ole. Canon painaa kaikkinensa 600 grammaa, mikä vastaa pienen järjestelmäkameran painoa peruszoomilla varustettuna. Valotukset onnistuvat P/A/S/M valintojen kautta, eli kamerassa on Nyt voi sohvaperunakin leikkiä Hannu Hautalaa ja pyydystää pihalta mukavia kuvia siivekkäistä ruokavieraista mahtavan pitkälle venyvällä zoomilla. HARRI HIETALA
Pituudella on väliä, vai onko?
Canon Powershot SX30 IS
Panasonic esitteli vuonna 2002 kahden megapikselin kennolla varustetun kameran, jonka zoomin polttovälikerroin oli huimat 12x. ISO800, koko kuva
Käytännössä pitää tyytyä yksittäisräpsäyksiin. ISO800.
69. Tarkennus taas on pitkille zoomeille tyypillisesti hieman tahmeaa. 0,8 k/s -nopeudella. Liitäntää ulkopuoliselle mikrofonille ei ole, joten zoomausäänet tallentuvat kameran tallentamaan ääneen. koisena ja sitä voi pitää enemmänkin hätäapuna sellaisessa tilanteessa, jossa takanäytöltä ei tahdo nähdä mitään. Tätä on vaikea todentaa, mutta vakain toki toimii ja ilman vakainta olisi todella vaikeaa operoida kameran pitkillä polttoväleillä käsivaralta. Poikittainen väripoikkeama näkyy koko polttovälialueella ääriviivojen värjäytymisenä kuvan reuna-alueilla. Canon lupaa optisen vakaimen tehoksi 4,5 EV-arvoa. Pienikennoisten kameroiden tapaan värikohina erottuu ISO 800/1600 arvoilla mutta, kuvissa tulos on varsin tyydyttävä.
| 1/ 2011
Objektiivi vastaa laajimmillaan 24 mm:n kinopolttoväliä, joten erilaisten arkkitehtonisten näkymienkin kuvaus onnistuu mukavasti. CANON POWERSHOT SX30 IS
Kenno Pikselimäärä (mp) Kuvamuodot Suurin kuvakoko (pikseliä) Näyttö (koko, pikselimäärä) OBJEKTIIVI Kinovastaavuus (mm) Valovoima Zoomauskerroin Optinen vakain Lähin tarkennus (cm) VALOTUSTOIMINNOT Valotusajat (sekuntia) Valotusohjelmat ISO-herkkyydet Valonmittaus Värilämpötila (asetuksia) TALLENNUS Tiedostomuodot Muistikortti Video, kuvalaatu Liittimet Paino (g) Mitat (mm) Virtalähde Maahantuoja Hinta (euroa) 1/2,3"" CCD 14.1 4:3 4320 x 3240 2,7", 230 000
24 840 f/2,7 - 5,8 35 kyllä 0 cm
151/3200 P/A/S/M 80 1600 matriisi/kesk.pain./piste Auto + 7
CANON SX30 IS ISO 100 (24MM/KINO)
JPEG SD, SDHC, SDXC 1280 x 720 USB 2,0, HDMI 601 122,9 x 92,4 x 107,7 Li-ion akku NB-7L Canon Oy 499
+ Mahtava polttovälialue + Sujuva käyttöliitäntä + Kääntyvä näyttö - EF-etsimen kuva - Hidas tallennus - Kuvan reunoilla terävyydessä puutteita
CANON SX30 IS ISO 1600 (24MM/KINO)
Canon SX30 IS:n täysikokoiset testikuvat ovat nähtävissä Kamera-lehden nettisivustolla, josta kuvat voi myös ladata omalle tietokoneelle. Valitse sivulta vastaava linkki päästäksesi kuviin. Sarjakuvaus tarkoittaa kuvaamista n. Valtava polttovälialue ei aiheuta häiritseviä linjavääristymiä - nämä on mahdollisesti korjattu automaattisella kuvankäsittelyllä. Ja se tärkein eli kuvan laatu. Kamera ei ole ripeä. Zoomaus päästä päähän kestää vain reilut kaksi sekuntia, mikä on varsin hyvä tulos. Osoite on: www.kamera-lehti.fi/ arkisto/testikuvat.html. Zoomaus ja tarkennus toimivat myös videoitaessa. Mitä pidemmälle telealueelle mennään, sitä enemmän tarkennus joutuu hakemaan terävää kohtaa valon määrästä riippuen
Harkittu valaistus Lita-valaisimin. Kuvaruudun koko erottelee monen mielestä sunnuntaikuvaajat vakavista harrastelijoista. Kyllä! Ottamalla vain palvelukseenne minut Philips Photoflux PF salamavalolampun! Sisulla voittoon myös valokuvauksessa Werra III pienkameralla.
Arvostelijan ammattitaidosta riippuu, milloin voi olla kova, milloin lempeä. Kameran käsittelijöissä on paljonkin eroja. Värikopio minulle, väridia sinulle. Werra kamerain uusi muotoilu. Sopii uudelleen toteutettavaksi heti, kun jäät kantavat. Opastuksen tarkoituksena on johtaa oikeisiin valintoihin. Leica voittamaton eilen, tänään ja huomenna. Ess-kopio diasta. Keskustelu kuvien arvostelusta on aina ajankohtainen. vuosikerran ensimmäinen numero pitää sisällään paljon opastavia artikkeleita. Täydellistä kameraa ei ole. On eri negatiivikokoja. Vain teknistä kehitystä kuvaa tallentavasta tekniikasta toiseen! Kukkaro ohjaa kameran ostossa, ja saatavuuden lisäännyttyä kiihtyvällä vauhdilla sodan jälkeen kameroiden kiertokin on nopeutunut. Mitä kummaa. Parempia kuvia Agfa-paperille. Jättääkö joku arvostelusta kimpaantunut harrastuksen vai kiristääkö joku juuri siitä johtuen otettaan?
Helge Heinonen, SAATTAJAT.
| 1/ 2011
70. Arvostelu koetaan liian kovana ilman rakentavaa ja lempeää otetta. Tulee myös valita tunnettu merkki, sillä niillä on yleensä huolto kunnossa ja varaosia saatavissa. Braun aina ja kaikkialla nopea, auringon kaltainen valo. Ratkaisevinta on se, miten elokuva tehdään. Välineet eivät ole ratkaisevia, vaikka niiden osuus liikkuvaa kuvaa tallennettaessa on ehkä suurempi kuin valokuvauksessa. Teemoina ovat mm. Leikinlaskulla voi lieventää arvostelua, mutta ei nolata kuvaajaa. Kaikkien kilpailujen tapaan myös valokuvauskilpailu on eräässä mielessä leikkiä, jolla on vakava pohja. Vaikkapa teräväpiirtokelpoisella digijärkkärillä!
Ensio Pulli, MATKOILLA. Tavoitteena on nähdä hyviä ja moitteettomia kuvia. kuvien arvostelun vakava leikki, kameran valinnan vaikeus, kaitaelokuvauksen opastus, filmin kehitys ja lukijoiden kuvien puntarointi. Valokuvausta pyritään kyllä kehittämään parempiin saavutuksiin, mutta usein mielipiteet menetelmistä menevät ristiin. Ei siis mitään uutta auringon alla. Liikkuvan kuvan tallentamisen ja esittämisen välineet ovat kehittyneet vuosien kuluessa valtavasti, mutta tuntuu siltä, että niiden käyttäjät eivät aina kehity samassa tahdissa. Kameroiden laatuerot ovat pienentyneet, mutta käyttäjien tavat käyttää ja käsitellä kameraansa eivät ole juurikaan muuttuneet tai ainakaan parantuneet. Voisinko tulla tähtikuvaajaksi sekunnissa. Uuden laitteen KANSI asemesta voi ajatella myös käytetyn hankkimista, Eero Troberg mutta hankaluutena on se, että kameroissa ei ole IHMISEN SUKUA matkamittaria eikä pakollista vuosikatsastusta... Siksi käytettyä ostettaessa pitää pyytää koekuvausmahdollisuus. Kameran valinnan vaikeus aiheutti päänsärkyä myös puoli vuosisataa sitten. Pelkästään näiden välinen koko- ja hintaero voi olla ensimmäinen valinnan aloituskynnys. Noris Studio esittää, leikkaa, liittää ja puhdistaa. MATTI RISTIMÄKI POIMINTOJA MAINOKSISTA
Bell&Howell, yli puoli vuosisataa kehityksen kärjessä. Mamiya Prismat 10 vuoden kehityksen tulos. Ominaisuuksiin pitää sisältyä ainakin ne, joita varmasti tietää tarvitsevansa. 60-luvulla kukoistanut kaitaelokuvaus on vuosien kuluessa käynyt muutamia kehitysvaiheita läpi, mutta kuihtunut nykyisin lähes olemattomiin laadukkaista videokameroista huolimatta. Kameralehden 12. On huomattava, että arvostelulla koulutetaan myös muita läsnäolevia tai arvosteluja lukevia. Ei niinkään päämääristä, kuin sen muodoista ja oikeudenmukaisuudesta. Heikki Kilpeläinen, josta insinööriksi vartuttuaan tuli TV1:n filmitoiminnan päällikkö, kertoo seikkaperäisesti, miten filmitarina "Avannolla tapahtuu" käsikirjoitettiin, suunniteltiin ja toteutettiin vuonna 1961. Tuolloin puhuttiin erikseen kino- ja rullafilmikoosta, digiaikana on taas palattu siihen, onko käytössä koko ala (24x36 mm) vai entisen puolikoon asemesta täyttä huomattavastikin pienempi osa-ala Minoxin ja muiden "vakoilukameroiden" tapaan. Turhasta selittelystä ei ole mitään hyötyä. Aloittelijaa tulee opastaa, kokeneiden kuvaajien arvokilpailussa ei ole mitään syytä käsitellä kuvaajaa pumpulikäsineillä. On kameroita, joissa on kiinteä objektiivi (nykykielessä kompakteja), ja vaihto-objektiivimahdollisuudella varustettuja järjestelmäkameroita
Valtakirjojen tarkastaminen klo 10.00-10.30. tarkat näyttelysäännöt sekä Fotofinlandia-kilpailu: http://www.sksl.fi/sksl/nayttelyt/vuosi-_ja_teemanayttelysaannot.html http://www.sksl.fi/sksl/nayttelyt/fotofinlandia_2011_-kilpailuun_sksln_kautta.html http://www.finnfoto.fi/fotofinlandia/
Kesäkurssi 2011
Ennakkotietoa: Suomen kameraseurojen liiton kesäkurssi on vuonna 2011 viikon (5 pv) mittainen työpaja Fiskarissa, Länsi-Uudellamaalla. Kuvat lähetetään osoitteella: Kameraseura ry, Lastenkodinkuja 1 00180 Helsinki. Paikka on edelliskesän tapaan Kisakeskus, Fiskarissa sijaitseva urheiluopisto. Kuvan pidemmän sivun on oltava 2500 pikseliä. Avajaisviikonloppuna Kuva&Kamera -messut Kaapelitehtaalla 2.-3.4.2011. Raaseporin, lähinnä Karjaan ja Tammisaaren kesäisissä maisemissa touhuttaan taas monenlaista: katukuvausta Tammisaaren viehättävillä kaduilla, ruukkimiljöötä (Billnäs, Fiskars ja Mustio läheisyydessä), miljöömuotokuvaa ja studioharjoittelua, rantatyttöjä hiekkarannalla ja osin vedessäkin. Tiedostot toimitetaan JPEG-muodossa. http://www.kisakeskus.fi/
NÄYTTELY, ILLALLINEN JA LIITTOKOKOUS
Näyttely on esillä Kamera-galleriassa 3.-21.4.2011. Varaukset suoraan hotelliin tunnuksella KUVA JA KAMERA (huonemyynti puhelin 020 1234 707). Liittokokous: Suomen Kameraseurojen liiton sääntömääräinen kevätkokous pidetään sunnuntaina 3.4.2011 klo 10.30 Kamera-galleriassa. Kuoreen maininta: Liiton vuosinäyttely. Osallistua voi joko vedoksilla tai kuvatiedostoilla. Erityisruokavaliosta pyydetään ilmoittamaan illalliskortin oston jälkeen sähköpostitse jasenpalvelut@kameraseura.fi. MFIAP helmikuun aikana. Ravintolassa omakustannebaari avoinna illallisen aikana. diakuvilla ei enää voi osallistua. Kilpailuun osallistutaan tarjoamalla vuosinäyttelyyn vähintään viiden kuvan kokonaisuuksia. Kysy hakukaavakkeita ja ohjeita: LeenaMaija Lindqvist, puh. Seasideen on tehty 35 huoneen kiintiövaraus helmikuun loppuun mennessä, huonehinta 78 eur / 2 hh (eli 39 eur/hlö) ja 68 eur / 1hh. Kuvatiedostoja voi lähettää myös sähköpostitse galleria.ks@gmail.com. Kuvamaksu neljä (4) euroa / teos on maksettava Kameraseura ry:n tilille Sampo-pankki 800015-54797. Maksettaessa käytettävä viitenumeroa 20116. Tiedostot nimetään siten, että tiedostonimestä voi yksilöidä kuvaajan ja teoksen (esim. Anomukset tulee palauttaa liiton toimistoon 28.1.2011 mennessä, koska hallitus käsittelee niitä tammikuun viimeisenä viikonloppuna pidettävässä kokouksessa. Tarkemmin liiton näyttelysäännöissä ja Fotofinlandian säännöissä (tässä järjestyksessä). Tilaisuudessa kahvitarjoilu. Lisätietoja: http://kameraseura74.kuvat.fi/kuvat/ Tervetuloa katsomaan!
Henkilökorttien haku
FIAP:n arvonimien (AFIAP, EFIAP, EFIAP/b jne.) ja Life cardien eli FIAP:n henkilökorttien haku vuodelle 2011 viimeistään tammikuun 2011 aikana. Vuosinäyttelyn avajaisia vietetään Kamera-galleriassa lauantaina 2.4.2011 klo 17.00-19.00. keijo_kuvaaja_luonto.jpg, jos kuvaajan nimi on Keijo Kuvaaja ja teoksen nimi Luonto). Kuvien viimeinen lähetyspäivä on maanantai 31.1.2011 (sen päivän postileima riittää). http://www.sksl.fi/sksl/koulutus/koulutustukea_aluekursseille.html
| 1/ 2011
71. 050 5845 896, tatu.kosonen@sksl.fi.
Koulutusanomukset kursseihin 2011
Kameraseurojen liiton kotisivuilla on lomake, jota voitte käyttää kurssiavustusten hakemiseen koskien vuoden aikana järjestettäviä koulutustapahtumia. (Lastenkodinkuja 1). 53 euron illalliskortti ostettavissa Kamerakaupasta (www.kamera-lehti.fi) 1.12.2010-5.3.2011 välisenä aikana. Kuva: Marianne Saari, Kameraseura -74 Valkeakoski ry:n vuosinäyttely 2011.
Valkeakosken vuosinäyttely
Kameraseura-74 Valkeakoski ry:n vuosinäyttely on esillä 30.1.2011 saakka Myllysaaren museossa, Kanavanranta 3 37600 Valkeakoski. Kuittikopio tai muu selvitys maksusta on liitettävä kuvalähetykseen. Majoitus: Radisson SAS Hotel Seaside, Ruoholahdenranta 3, 00180 Helsinki. 040 570 7957, leena-maija.lindqvist@sksl.fi.
Liiton Vuosinäyttely Helsingissä
Vielä ehdit osallistua SKsL:n vuosinäyttelyyn. HUOM! Vuosinäyttelyssä on myös erillinen Vuoden kuvaaja -kilpailu. Illallismenu: Italialainen Caesar buffet ja 1 ruokajuoma. Illalliskortin lunastaneilla vapaa pääsy messuille. Huom! SKsL:n näyttelysäännöt ovat muuttuneet, esim. Lisätietoja: Kameraseura ry, Liisa Söderlund (09) 6811 4914, Leena Saarela (09) 6811 4910 SKsL:n näyttelyvastaava Tatu Kosonen, puh. Teos voi olla yksittäinen kuva tai kuvasarja. Ja kun kerran urheiluopiston viitekehyksessä ollaan, kuuluu taukoliikuntakin tietysti valokuvauspuuhien lomaan - ainakin uimaranta on edelliskerralla ollut ahkerassa käytössä. Illanviettoja, kuvankatseluita, savusaunailtoja ja grillin ääressä filosofointia ei kesätapahtumassa tietenkään jätetä väliin. Ajankohta on 1.-5.8.2011 ja paikka siis urheiluopisto Kisakeskus Fiskarissa. Vedosten suurin sallittu koko on 40 x 50 cm, ja suurin sallittu paksuus 3 mm. Kuvaajat, jotka ovat alle 30-vuotiaita näyttelyn avajaispäivänä 2.4.2011, kuvamaksu on kaksi (2) euroa / teos. Lisätietoja, mm. Kilpailun kolme parasta teosta jatkavat automaattisesti myös suurempaan Fotofinlandia 2011-kilpailuun, jonka pääpalkinto on 20 000 euroa. Juhlaillallinen: Hotelli Seaside 2.4.2011 klo 19.30 alkaen
Tuottajat: Turku 2011 ja Suomen valokuvataiteen museo. Sarjasta Love me.
72
| 1/ 2011. Sarjasta I Love JaNY, 2010.
Mitä! Liisa putoaa kaninkoloon tällä kertaa Ihmemaa Turussa. NÄYTTELYVIERAS tutustuttaa ajankohtaiseen ja kiinnostavaan Suomessa esillä olevaan näyttelyyn avaten sen tarjoamia näköaloja.
SARI POIJÄRVI
Spektaakkelia Turussa
Alice in Wonderland Liisa Ihmemaassa
Logomo, Köydenpunojankatu 14, Turku 18.12.2011 saakka. Eija-Liisa Ahtila 29.5. alkaen. Kuraattorit: taidehistorioitsijat Anna-Kaisa Rastenberger ja Elina Heikka, päätoimittaja Sheyi Bankale. www.logomo.fi, www.turku2011.fi
Sasha Huberin tädin Jany Tomban tie on kulkenut mallista taiteilijaksi. Nyt touhutyttö Liisan seikkailut luovuttaa nimensä suurimmalle Suomessa koskaan nähdylle nykyvalokuvataiteen näyttelylle.
Zed Nelson tarkastelee valokuvissaan median levittämää kauneusihanteiden ja kauneusleikkauksien kulttuuria. Näyttelyn taiteilijat: Claudia Angelmaier, Saksa, Evan Baden, USA, Thorsten Brinkmann, Saksa, Elina Brotherus, Saara Ekström, Melinda Gibson, Iso-Britannia, Atelieri O. saakka. Haapala, Hanna Haaslahti, Sasha Huber, Ulla Jokisalo, Marjaana Kella, Anni Leppälä, Susanna Majuri, Jan Mancusca, Slovakia, Christian Marclay, USA, Juhana Moisander, Trish Morrissey, Irlanti, Laurel Nakadate, NapHouse, Zed Nelson, Iso-Britannia, Anneli Nygren, Tuula Närhinen, Alain Paiement, Kanada, Nelli Palomäki, Hyun Doo Park, Korea, Riitta Päiväläinen, Harri Pälviranta, Tuomo Rainio, Sanni Seppo, Iiu Susiraja, Jemima Stehli, Iso-Britannia. Lewis Carrollin 1800-luvulla kirjoittama satuhahmo seikkaili viime vuonna Johnny Deppin tähdittämässä elokuvassa. Isaac Julien 17.6. Turku 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoa
Andreas, 2010.
Näyttelystä ennakkoon kirjoittaminen on epäkiitollinen tehtävä. Parasta höpöismiä on mielestäni se, kun näyttely käy vuoropuhelua ja keskustelee tai kuvat tutkivat ja kommentoivat. Britti Sheyi Bankale kiteyttää tekstiosuudessaan näyttelyn olevan vuoropuhelua, joka johdattaa ravis-
telemaan kaikkea tuttua ja arvioimaan uudelleen läsnä olevaa, jotta voisimme katsoa tuoreesti sitä, minkä luulimme tuntevamme. Nelli Palomäki on pukenut malleiksi pyytämänsä ranskalaislapset 1800-luvun vaatteisiin. Milloin kuvista tuli näin puheliaita. Suomalaisten kuraattorien, Anna-Kaisa Rastenbergerin ja Elina Heikan, mielenkiinnon ovat vallanneet valokuvataiteen nuoren polven fantasiafeministit, jotka ovat tehneet uuden luennan perinteisestä feministisestä taiteesta.
73. Kumpikin olisi mielestäni istunut teemaan hyvin. Nostan taiteilijalistasta esille isosta hassusta hatusta vetäen joitakin tekijöitä. Kansainvälisen Alice in Wonderland Liisa Ihmemaassa näyttelyn nimi ainakin lupaa ja sallii paljon. Sarjasta Lucky Tiger, 2009.
seeratut omakuvansa. Sulkeutuukohan jokin ympyrä kun Nelli Palomäki pukee kuvattavansa 1800-luvun vaatteisiin. Kumpaakaan videoteosta ei ole aiemmin nähty kokonaisuudessaan Suomessa.
| 1/ 2011
MISSÄ?
Jokainen massiivisista teollisuustiloista lumoutuva tulee varmasti ihastumaan Turun tuliterään näyttelypaikkaan, Logomo-nimiseen vanhaan tehdasrakennukseen. Lisäksi tilaan tulevat Kiasman Turkuun tuomat kaksi videoteosta. Pidän myös Laurel Nakadaten kuvien tulkinnallisuudesta. Sasha Huberin tekemä kokonaisuus tädistään Jany Tombasta kuulostaa ehdottoman kiinnostavalta. Kokonaisuus on näkemättä, apuna on vain kourallinen kuvia ja kuraattorien tekstit. Entinen konepaja toimii Turun kulttuuripääkaupunkivuoden päänäyttämönä.
MISTÄ KYSE?
Kuraattorien kirjoitukset taustoittavat näyttelyn lähtökohtia. Sisältö pääsee vapaasti temmeltämään, tekemään villejä loikkia todellisuuden ja kuvitelmien välimaastossa. Eija-Liisa Ahtilan Where is Where Missä on missä, ja kesäkuussa maailmalla mainetta niittävän brittiläisen Isaac Julienin Western Union: Small Boats. Nakadate antaa ilmoituksen avulla kerättyjen miesten käsiin bikineissä po-
Laurel Nakadate tuhrii kuvia katselevien miesten kädet musteella. Kaipaan Magnus Scharmanoffia ja Harri Larjostoa, Suomen eturivin fantasiakuvaajia, jotka puuttuvat kokonaisuudesta. Taidekirjoittamisesta puhuttiin viime vuonna, sen alttiudesta muuttua höpöhöpöksi. Miesten sormet on sotkettu musteella, ja jokainen kosketus jättää kuviin tahran
Pohjoinen valokuvakeskus järjestää vuosittain 1215 valokuvanäyttelyä Rantagalleriassa ja Kummigalleriassa Kulttuuritalo Valveella, Hallituskatu 7. pääsymaksu 4/2, alle 7v. saakka Iiu Susiraja / Arjen tyylipuhdas suoritus. Keskusraitti 4, Pohjankuru. 29.1. Kuninkaankatu 1416, p. Se sovittaa yksilöä tapahtumiin, joista hänen aikansa historia on kirjoitettu. Hippolyte. tisu 1118. Poriginal Galleria. (05) 2250 221. mato 12-18 pe 12-16. Matkailukeskus Karhuntassu, Torangintaival 2, Kuusamo. 30.1. ti-pe 10-18 la 11-17 su 11-18. Kummigalleria. www.poriartmuseum.fi/fin/poriginal-galleria
KARJAA
Galleria Zebra. saakka Jaakko Ruuska / On Strange Grounds Vierailla vesillä. 28.1. Itäinen Rantakatu 38, 20810 Turku, puh. Vaasan taidehalli, Kaupungintalo, ke-pe 12-18 la-su 12-17. saakka Arto Kangas ja Kari Laiho / Läheltä ja kaukaa. S-etukortti 7 . Kirjavalanraitti 9, 59410 Kirjavala. 02 -262 0850. Liput 4 , pe 16-18 vapaa pääsy. saakka Jussi Rautsi / Helsingin historia mustavalkokuvina & Harry Berg / Valokuvia ja veistoksia Rauhankatu 7, p. www.gallerizebra.fi
SALO
Salon taidemuseon veturitalli. ITE kalevalainen mielenmaisema -näyttely keskittyy katsomaan, miten kalevalaiset teemat ilmenevät nykykansantaiteessa. Avoinna: galleria ti-su 10-18, toimisto ma-pe 10-18. saakka Liisa Ihmemaassa / Kansainvälinen nykyvalokuvataiteen näyttely. Galleriatilassa luontokuvakeskuksen vaihtuvat näyttelyt Hautalan kokoelmista. 09-6866 362. 09-6123344, tipe 1217, lasu 1216. 5.2. saakka Pekka Agarth / Intia-aiheisten valokuvien näyttely. Kameraseuran 90-vuotisjuhlavuosi alkaa näyttelyllä, joka koostuu 1.21.11.2010 kilpailussa sijoittuneista kuvista. 050-5710 558. 30.1. www.salontaidemuseo.fi
KOTKA
Kotkan Valokuvakeskus. ESPOO
Gallen-Kallelan Museo. saakka Neljä väriä ja Jokeri valokuvanäyttely. Liput 3/2 . - 29.5. saakka Asko Salmi / Haiti lääkärin silmin. Logomo. Ma suljettu, ti, pe-su 11-18, ke-to klo 11-20 (18-20 ilmainen sisäänpääsy). 30.1. Maailman kielten sekamelskassa poreilee yli 6000 eri kieltä ja lukemattomia murteita. ti-pe 11-19, la-su 11-17. Kilpailun viisi sarjaa olivat KELTAINEN, PUNAINEN, VIHREÄ, SININEN ja MUSTAVALKOINEN. 29.1. masu 1117. Suomen taidegraafikoiden 80-vuotisjuhlanäyttely Murrosikä. ja Maria Kärkkäinen / Pekinrinne paikka kasvulle. 4.2. www.jangva.fi Forum Box - Tila taiteelle. 6.2. WeeGee-lippu 10 / 8 (Setukortilla 9 / 7.) www.emma.museum
KAJAANI
Kajaanin kirjaston ylälämpiö. 0855847575, kulttuurivalve@ouka.fi, masu 10-20 vapaa pääsy. 6.2. ma 12-19 ke 10-16 to 12-19 pe 10-16 la 10-13, pyhän aatto 10-16
PORI
Porin taidemuseo, Mediapiste. 3.3. Köydenpunojan- katu 14. www.poriartmuseum.fi
| 1/ 2011
74. www.laterna.net Kamera-galleria. 0400-701453. Hallituskatu 7 (Valve), p. Ohjaajana on valokuvaaja Maria Kärkkäinen, joka johdattaa etsimään näyttelyjen kuvista tarinoita: mitä niissä tapahtuu, mitä kuvan ottamista ennen tai sen jälkeen tapahtuu. Galleria Zebra.
POHJANKURU
Pohjan kirjasto. www.kuusamo.fi/Resource.phx/sivut/sivuthannuhautala/index.htx
VAASA
Vaasan taidehalli, Valokuvagalleria Ibis. Risto Vuorimies Onni & Bertta. 21.1. Opiskelijat, työttömät 4 . Avoinna sop. Aukioloaikoja ei saatavana lehden mennessä painoon. Ihmisvartalo ja luuta, henkari tai ruokailuvälineet joutuvat uusiin rooleihin suhteessa toisiinsa. saakka Timo Lehtonen / Sielun silmin. 27.2.2011 saakka Pentti Sammallahti / Retrospektiivi. ilmaiseksi. 18.12. www.peri.fi Lääkäriasema Pulssin näyteikkunat. Kalevankatu 18 B, p. Liput 6/4 , alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ryhmät yli 10 hlö á 4 TR1 (Finlayson) Väinö Linnan aukio 13, 33210 Tampere. Andréa Vannucchi / Mistä arvaisin mikä sinulle on mieleen. www.tampere.fi/tr1 ti-pe 9-17, la-su 11-18. http://vb.kuopio.fi/
HELSINKI
Suomen valokuvataiteen museo. Taiteilijat: Kalle Ahola, Martti Hömppi, Voitto Isosaari, Ullakaisa Kaarlela, Alpo Koivumäki, Hanna Korkeakoski, Urpo Koskela, Veikko Kuhno, Eero Leinonen, Reijo Lindfors, Väinö Oja, Asser Pajarinen, Erkki Pekka-rinen, Timo Peltonen, Erkki Pirtola, Eero Räisänen, Veikko Räsänen, Mauri Rönni, Johannes Setälä, Pentti Sipola, Markku Susimäki, Jussi Tukiainen ja Teuvo Tuukki. Korjaamohalli, Töölönkatu 51 b. Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, p. saakka Mika Honkalinna / Taigalunta valokuvanäyttely. Eteläranta 6, ti-su 11-18, ke 11-20 02-621 1093. HKL:n bussit 20, 65A, 66A, metro Ruoholahti, raitiovaunu 8. 017 262 5599. Goethe-Institut julisti marraskuussa 2006 valokuvakilpailun harrastajille ja ammattilaiskuvaajille. Ikkunoissa noin 40-50 kuvaa. ma-pe 11-19, la-su 1115. ilm. www.logomo.fi www.turku2011.fi
KUUSAMO
Hannu Hautala luontokuvakeskus, Kuukkelisali. Projekti-tila. Siihen osallistui yli 3000 valokuvaa 46 eri maasta. 31.1. saakka James Clancy (Saksa) / Border Country. www.tampere.fi/mediamuseo
KUOPIO
VB-Valokuvakeskus. tipe 11 18, la 1116. 29.1. www.luova.fi Goethe Institut Finnland. su ja ma suljettu. Voittokuvista painatettiin Kameraseuran juhlavuoden kunniaksi pelikortit. ma suljettu. Eläkeläiset ja ryhmät 6 . 11.2.-6.3 Kari Soinio / City of Ghosts. 017-261 5599 tai info(at)vb.kuopio.fi.Avoinna syys-toukokuu: ti, to, pe klo 11-17, ke klo 11-19 ja la-su klo 11-15. 29.1. saakka Miina Savolainen / Maailman ihanin tyttö - Voimauttava valokuva. Gallen-Kallelan tie 27, Espoo. www.kotkanvalokuvakeskus.fi
TAMPERE
TR1. Jatkuva näyttely: 1900-luvun kansainvälisten mestareiden vedoksia. ma-pe 9-17, la 10-14, su 12-16 (heinäsyyskuu). Snellmaninkatu 13 A (käynti pihan puolelta), p. 6.2. Mannerheimintie 20A. saakka Risto Vuorimies / Onni & Bertta. EMMA - Espoon modernin taiteen museo, Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, Tapiola. tipe klo 1216 Lastenkodinkuja 1, p. Jukka Huhtala / maalauksia. Uudenmaankatu 4-6, sisäpiha. 040-4829118, tipe 1217, la 1215. 30.1. Ilmoittautuminen 19.1.2011 mennessä klo 9-16 välisenä aikana VB-valokuvakeskukseen puh. Vapaa pääsy www.pohjanmaanvalokuvakeskus.net
OULU
Pohjoinen valokuvakeskus/Rantagalleria. Pakkaspäivillä ma 24.1.2011 klo 12-15 TARINAPAJA esikouluikäisille. 09-6855 0081 ti-pe 11-17, la-su 12-16. Avoinna ti-su 11-17. saakka Loitsusta rukoukseen / Kuvat: Janne Koivuniemi, tekstit: Päivi Lindström. www.kaakkois-suomen.valokuvakeskus.fi
LAPUA
Pohjanmaan Valokuvakeskus. 29.1. 5.2. Etsittiin kuvia, jotka ilmentäisivät kielen mahtia. Albertinkatu 16. Vuorelankulma 2, 48100 Kotka. Valokuva- ja videoinstallaatiot. 5 / 1, perhelippu 10, alle 7v ilm. ti-pe 13-18 ja la 12-16. Näyttely oli ensi kertaa esillä Berliinin taiteiden akatemiassa vuonna 2007. Hippolyte Studio. Asiantuntijaneuvosto valitsi kolme parasta kuvaa, jotka palkittiin, ja 60 muuta kuvaa tätä valokuvanäyttelyä varten. Alle 18-v ilmaiseksi. 6.3. tila 11 16, su 1117, ma suljettu. Tammikuu 2011 saakka ITE kalevalainen mielenmaisema. www.galleryibis.com
LAPPEENRANTA
Kaakkois-Suomen valokuvakeskus. Aikuiset 8 . Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Kustaa Tiitun tie 1. ma-pe 11-17, la 11-15. 30.1. saakka Paul Landon / Future in the Past. saakka Viivi Nieminen / Things are Distant though Near. Lapset joko piirtävät, kirjoittavat (tai ohjaaja kirjaa) tai kertovat tarinansa, jotka ripustetaan kuvien yhteyteen muidenkin tutustuttaviksi Pakkaspäivien ajaksi. www.goethe.de/suomi Galleria Jangva. Näyttelyn kuvissa arjen sääntöjä rikotaan oudoilla yhdistelmillä ja kurittomalla tavalla käyttää tuttuja esineitä. EMMA / WeeGee. mukaan.
Jaakko Ruuska, nimetön 2009. 019-236 499, tito 1018, pe 10 17, la 1215. Alle 12 v. www.valokuvataiteenmuseo.fi Valokuvagalleria Hippolyte. www.pohjoinenvalokuvakeskus.fi
PARIKKALA
Valolla. Näyttely esitelty tässä lehdessä sivuilla 72-73. ti-su 11-18, ke 11-20. - 15.2. 09-6811 490, www.kameraseura.fi Galleria Luova. 02-621 1080 / 1081. Galleria Contempo. Humalistonkatu 9-11. Mariankatu 14. 22.1.-20.3. ECO-ART Halli, Siipi, Mediapiste, Aula. saakka Die Macht der Sprache im Bild. 27.2. p. www.hippolyte.fi Laterna Magica. saakka Kaisu Koski / Pharmakon. Valve galleria. Valokuvia ja päiväkirjamerkintöjä Haitin maanjäristyksestä. Oulun taidemuseo. Kuraattorina Stefan Bremer. Keskuskatu 90, p. www.forumbox.fi Korjaamo. saakka Room With a View on tekstistä, valokuvista ja videosta koostuva installaatio. Ruoholahdenranta 3a. www.galleriacontempo.fi
TURKU
Valokuvakeskus Peri. Lönnrotinkatu 23, Helsinki
Tee edullinen vuosisopimus! SOITA 09-692 2910 Merja Calton KUVAVALMISTUSTA
FOTOTARVIKKEITA
KAMERAHUOLTOA
K A M E R A H U O L T O M U S T O N E N & L A I N E
www.kamerahuolto.fi
| 1/ 2011
75. NETTIKAUPPOJA
FOTOLIIKKEITÄ
Espoo Kirkkonummi Täyden palvelun fotoliike
Saloviuksentie, 02400 Kirkkonummi Kyrkslätt 09-296 1911 hymykuoppa@kolumbus.fi
www.hymykuoppa.fi
Helsinki Raisio
LIIKEKETJUT
Sinun ilmoituksesi näille sivuille
NOT 8.3.2011. SEC MP10x10cm /CP10x10cm/ DIG(PI)/DPINAT. CAT 4*. FEE EURO 15.00. FEE 15.00-35.00/1-4sec. FIAP. 98th Southampton International Exhibition, IsoBritannia. 00210 HELSINKI Avoinna 8.30-16.30 Puh. AD: Fotosalon STROM, Mr. EXH 4.4.2011. AD: ASFA-Associazione Sammarinese Foto Amatori, Mr. 92,-/setti.
Ranger Quadra setti tarjouksessa. 2011. NOT 23.4. SEC MP/CP/NP/DIG/DPINAT/DPIPT. SEC DPI&CS. Uutuutena 21 cm vakioheijastin + 2 kennoa. Zeissin uusi ilmavaimennettu kamerahihna sopii sinulle, joka haluat erottua massasta. EXH 2.4.2011. FEE EURO 15.00-30.00/1-4sec. CD 10.2.2011. NOT 4.3.2011. CD 4.2.2011. AMMATTILAITTEITA
The 10th Adelaide International Audio Visual Festival, Australia. PSA. PSA. FIAP. AD: The South Australian Photographic Federation INC. Susan Mosser, 173 Central Street, North Reading, MA01864, U.S.A. EXH 1.4.2011. NOT 6.3.2011. 8.500,-
Hae pois!
Kaikki hinnat ALV 0%
Tuotteita rajoitettu erä!
Myös huolto yllä oleville tuotemerkeille. Nell Gray, P.O.Box 20, AU-Glen Osmond, SA 5064, AUSTRALIA. Tony Potter, 4 Gilgarran Park, UK-Workington, Gumbria CA14 4RA, GREAT BRITAIN. Auta meitä muuttamaan tyhjentämällä varastomme!
jossa on jalusta, 38x38 cm tasovalo, tilttipää käsisalamalaitteelle, teleskooppinen varsi, maks 48 cm, sekä laukut, maksaa nyt vain 150,Lastolite-Trigrip bracket nyt Trigrip-heijastimen ostajalle hintaan 65,-
Lastoliten Ezybox-kit,
Mukaan veloituksetta 1 kpl 5m jatkojohto. SEC AV. Karol Klvacek, Nam.slobody 10, SK-03401 Ruzomberok, SLOVAKIA. 020 7530 359 Markku Nikki, Kai Toivakka 040 765 9508 www.colorkolmio.fi
| 1/ 2011
77. Rasa Milojevic, Photoclub 202, Trg oslobodenja bb, SRB-19000 Zajecar, SERBIE. Vojislav Mitric,Tosin bunar 147 II/F, SRB-11070 Novi Beograd, SERBIE. CD 14.2.2011. PSA. Korkealaatuisen pikalukollisen hihnan hinta on 30,-
Zeissin uudet lisätarvikkeet nyt heti mukaan:
Nyt lähtee Phase One P30+ -kamera, 80 mm optiikalla. AD: West Cumbria Photogroup, Mr. Muuttomyynti jatkuu!
Logistisesti paremmat tilat tulevat olemaan asiakkaillemme helpommin saavutettavissa kuin nykyiset. www.greaterlynnphoto.org 26.Concorso Fotografico Internazionale di San Marino. Nyt vain 1.299,-
Manfrotto UUTUUKSIA:
Manfrotto 004B-jalustoja muutama yksilö, hinta vain 95,-/kpl
UV- ja polarisaatiosuotimet, koot 58, 67, 72, 82 millisinä, hinnat 65,- - 155,Suotimet ovat T*180 pinnoitteella varustettuna huippulaatuisia, ja erittäin ohuina ne sopivat myös hyvin laajakulmaisiin objektiiveihin. AD: Southampton Camera Club, Mr. CAT---. CAT AV. CAT 5*. FIAP. EXH 8.5.2011. www.photoclub202.com 4 April- International Exhibition of Art Photographs-Miniature, Serbia. NOT 5.3.2011. AD: Greater Lynn Photographic Association, Mrs. FIAP. CAT 4*. FEE EURO 15.00/1-3sec. SEC NP/DPI. SEC (A4) MP/CP/PTP/NP. FIAP. SEC DIG"muotokuva"/DIGC/DIGM. FIAP. = Ei aiempaa näyttelyluetteloa, uusi näyttely CAT = Näyttelyluettelon taso/tähdet* (Kameralehden tähdistön 0*-5* mukaan): 0* (nolla tähteä) välttävä ei kuvia, 1* yksinkertainen monistemainen vähän huonosti painettuja kuvia, 2* vaatimaton painoasu värikuvat painettu mustavalkoisina, 3* tyydyttävä, värikuvia tai hyvä mv-painoasu, 4* hyvä, paljon kuvia A4 koko hieno painoasu, 5* Korkealuokkainen painoasu, kaikki palkitut kuvat painettu luetteloon CD = Päivämäärä, jolloin kuvien on oltava perillä COMP = Kaupallisesti valmistettu vedos max A4. CD 5.2.2011. CD 5.2.2011. NOT 5.4.2011. Katso myös SP (small print) CP = Värivedos CR = Luova kuva (creative/FIAP=muutettu todellisuus) CS = äridia DIG = Digitaalisessa muodossa olevat kuva (KS. NOT 1.3.2011. FEE(4)EXHC EURO 20.00-32.00/14sec(4)EXHC. CD 10.2.2011. FEE USD 10.00. FEE USD 15.00-25.00/1-3sec. CD 17.2.2011. SEC "turismi"MP/CP/DPIM/DPIC. www.southamptoninternationalexhibition.co.uk The 3nd Great British Small Print Circuit, Iso-Britannia. CAT 4*. EXH 24.3.2011. EXH 15.3.2011. näyttelyn kotisivulta). AD: Foto klub Studentski grad, Mr. Glyn Edmunds, The Winning Gallery- 42 Beach Road, Hayling IslandHampshire PO11 OJG, GREAT BRITAIN. NOT 6.3.2011. EXH 25.3.2011. Mrs. FIAP. EXH 24.3.2011. CD 18.2.2011. FEE EURO 6.00-12.00/1-2sec. CAT 3*. www.visitsanmarino.sm Lyhenteiden selityksiä AD = Entry formin tilausosoite (voi useimmiten kopioida myös ko. Tule käymään myyntinäyttelyssämme: Vattuniemenkuja 4 E, 2 krs. http://foto-sg.webs.com 35th Greater Lynn Color International Dual Projektion, Yhdysvallat. FIAP. www.westcumbriaphotogroup.co.uk STROM 2011 Ruzomberok, Slovakia. myös DPI = digitaalinen projisoitava kuva) DIGP = Digitaalisesti valmistettu vedos DPI = Digitaalinen projisoitava kuva EF = Osallistumislomake ja säännöt (entry formi) EXH(4)C = Kiertonäyttelyn näyttelyiden määrä EXH = Näyttelyn avajaispäivä jatkuu s.78 >>>
MUUTTOMYYNTI
Parantaaksemme palveluamme siirrymme uusiin tiloihin. AD: Mr. AUT = Osallistuja AV = Äänitetty projisoitava ohjelma ("multivisio") C = Värikuva CAT. www.fotostrom.eu 1st International Photography Exhibition - Portrait 2011, Serbia. CAT 4*. Albano Sgarbi, P.O.Box 23, RSM-47893 Borgo Maggiore, REP.SAN MARINO
Syksyn aikana järjestettiin 77 kouluvierailua pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä. Palvelusta saa ladattua myös oppitunneilla käytettävät materiaalit. Pelaamista käsitellään myös kouluissa koulutettujen vierailijoiden ohjaamana, kertoo RAY:n tiedottaja Tiina Nurmi. Oppituntien tavoitteena on saada nuoret pohtimaan minne, omat rahat kuluvat sekä lainarahan ja pelaamisen riskejä. Kilpailusivusto on osoitteessa www.homma.fi/kilpailu. Syksyllä käynnistyneillä Lainat, vipit ja lifestyle -kouluvierailuilla nuoret pohtivat omaa suhtautumistaan rahankäyttöön, pelaamiseen ja velkaantumiseen. (AV)
| 1/ 2011
78. VIDEOSIIRTOJA
Videosiirrot ja laitevuokraus
Foto Bögelund
Mäntypaadentie 15 D 00830 Helsinki
p. f i
VALOKUVAKOULUTUSTA
Sinun ilmoituksesi näille sivuille. Tee edullinen vuosisopimus! SOITA 09-692 2910 Merja Calton
LUONTOKUVAUSTA
KARHU- JA LUONTOKUVAUSTA KAINUUSSA
Kuvauselämyksiä keskellä selkosia Suomussalmella Venäjän rajan tuntumassa. Kilpailun tarkoituksena on muistuttaa, että alle 18-vuotiaat eivät enää heinäkuun alusta saa pelata rahapelejä. Rahapelaamista säätelee arpajaislaki, jonka mukaan rahapeleissä on oltava yksi, yhtenäinen 18 vuoden ikäraja. Kilpailussa tehtävänä on pohtia, millaista laillista jännitystä haluaisi kokea, ja suunnitella sen pohjalta mainos. Parhaat kilpailutyöt pääsevät esille RAY:n viestintäkampanjassa. Kilpailussa on neljä kategoriaa: printti, video, tunnus ja sosiaalisen median suunnitelma. 08-736 160 www.martinselkonen.fi
EXP = Kokeellinen kuva EXPCS = Kokeellinen väridia EXPP = Kokeellinen vedos FEE--- = Ei osallistumismaksua FEE = Osallistumismaksu HU = Huumori HUCS = Huumoriväridia HUP = Huumorivedos IRC = Postin kansainvälinen vastauskuponki M = Mustavalkoinen/yksivärinen toonattu/sävytetty kuva (monocrome MP = Mustavalkoinen/yksivärinen toonattu/sävytetty vedos (monochrome) NAT = Luontokuva NOT = Näyttelyn järjestäjän lähettämien tulostiedotteiden lähettämispäivämäärä NP = Luontovedos NS = Luontoväridia PJ = Fotojournalismi PJP = Fotojournalismivedos PJS = Fotojournalismiväridia PTP = Matkailukuva PTP = Matkailukuvavedos PTS = Matkailuväridia SEC = Sarja(t) SP = Small print (A4 vedos) SS = Stereodia Eero Venhola EFIAP eerovisio@gmail.com
Laillista jännitystä kilpailu luoville nuorille
Laillista jännitystä on Nuorten Akatemian ja RAY:n kilpailu 1319-vuotiaille nuorille. 050 626 19
e-mail:jarmo.mustonen@fotobogelund.fi
ERIKOISTARVIKKEITA KUVAUSTAUSTOJA
w w w. MARTINSELKOSEN ERÄKESKUS Pirttivaarantie 131 89920 Ruhtinansalmi puh. Kouluvierailun voi tilata Note-nettipalvelusta osoitteesta www.nuortenakatemia.fi/note. Kilpailun pääpalkintona on MacBook Pro tietokone. Nuorten Akatemia ja RAY toteuttavat kouluvierailut yhteistyössä Kuluttajaviraston kanssa. RAY:n raha-automaateissa laki astuu voimaan 1.7.2011. Kysynnän ja positiivisen palautteen johdosta vierailuja on mahdollista tilata yläkouluihin, lukioihin ja amiksiin myös kevään 2011 aikana. - Kilpailu on hyvä keino saada tietoa ikärajojen muuttumisesta nuorille, erityisesti 1517-vuotiaille joita muutos koskee. m a i s u n i l m a i s u . Laillista jännitystä -kilpailu on käynnissä 3.1.201131.3.2011
5. Erään luontokuvaajan mukaan luontokuvauksessa on kaksi peruslinjaa: studiokuvaajat, jotka kaatavat metsän haukan pesän ympäriltä sekä ne jotka eivät jaksa kaataa metsää vaan poistavat pari oksaa jälkikäteen. Mielenkiintoinen yksityiskohta kirjassa on kuvaajien arviointi digin vaikutuksesta työn lopputulokseen. Lehtikuvauksessa ja luonnonkuvaajilla keskustelu on vilkasta ja suhtautuminen photoshopissa tehtävään muunteluun on jyrkkää, vaikka sitä tehdään jonkin verran enemmän tai vähemmän avoimesti. 35, perustuvina graafeina. ANTTI KOLI
Mukana muutoksessa
Pekka Makkonen: Camera Pixela ammattilaisten näkemyksiä valokuvan digitalisoitumisesta. Taidekuvauksessa suhtautumien on vapaata, mainoskuvaajilla muuntelu on oleellista nykyisin. Suhtautuminen kuvankäsittelyyn. Makkonen lähetti ensin kysymyslomakkeen neljän eri suunnan ammattilaiselle (mainos-, lehti-, luonto- ja taidekuvaajille). Tulosten esittely on melko kuvailevaa ja keskustelevaa, ainakin luonnontieteen ankaruuteen tottuneelle. Yksityiskohtien lisääminen, muokkaaminen tai poistaminen. 3. 2. Prosessi ja sen moninaiset seuraukset olivat tutkimuksen kohteena kun valokuvaaja ja opettaja Pekka Makkonen muuttui taiteen tohtoriksi. Heistä Makkonen valitsi 20 syvähaastatteluun. Suhtautuminen digikuvauksen muuttuneisiin käytäntöihin. Yksittäistä ihmistä ei hukuteta ranskalaisten älypäiden käsittämättömään sanahelinään tai päättömiin ajatuksenjuoksutuksiin. Kuvaustilanteen lavastaminen. Valokuvan koostaminen erillisistä kuvaelementeistä sommitellen. Valokuvan kuvailutietojen väärentäminen.
80
| 1/ 2011. 106 kuvaajaa vastasi. 4. Kolme pääkysymystä käsittelivät: 1. ISBN: 9789525818147 Musta Taide, Suomen valokuvataiteen museo 2010. Makkosta on onniteltava arvokkaasta ja rohkeasta työstä.
Digitaalinen kuvaus on viimeisen kahden kymmenen vuoden aikana syrjäyttänyt filmikuvauksen. 3. Valokuvan identiteetti, mikä se sitten lieneekään, ei kumminkaan ole kadonnut digikumouksessa. Tutkimustulokset esitellään kahdessa osassa. Sen lukemista voi suositella niin ammattilaisille kuin harrastajille, jokaiselle valokuvan historiasta ja nykypäivästä kiinnostuneelle. Kirja on akateeminen väitös, mutta harvinaisen selkeästi kirjoitettua ja normaalia suomea. Kirjan alussa on laaja katsaus analogisen ja digitaalisen valokuvan historiaan. Perehtymistä ja siirtymistä digiin. Makkonen päättelee, että kuvaajat eivät itse huomaa kaikkia muutoksia omassa työskentelyssään. 245 s, 21,5 x 14,5 cm, massa 535 g. Ensin haastateltavien sanomisiin perustuvina lainauksina ja sitten fenomenografiseen tutkimusmenetelmään
Kuvamanipulaation viisi toteutustapaa Makkosen mukaan:
1. Suuri paino on manipulaation eli muuntelun pohtimisessa. Itseasiassa koko tutkimuksen voi nähdä suomalaisen valokuvan historian merkittävän käänteen selvittelynä. 2. Tutkimus antaa valokuvan ammattilaisten ajatusten kuulua moniäänisesti ja voimallisesti. Merkittävin tutkimustulos historiallisesti on Makkosen mielestä valokuvauksen jakaantuminen muunneltuihin ja muuntelemattomiin kuviin. Kuvaushetkeen ja kuvakulmaan liittyvä manipulointi. Kuvaajat vähättelevät bittien vaikutusta omiin kuviinsa, mutta näkevät muualla suuriakin muutoksia
Tilaushinnat ovat voimassa kotimaahan tilattaessa ja vuoden 2011 loppuun. Kysy, keskustele: www.kamera-lehti.fi. Tilaus alkaa ensimmäisestä mahdollisesta numerosta ja jatkuu tilausjakson ajan (12 numeroa, joista kolme laajaa tuplanumeroa / 9 lehteä). S E U R A AVA N U M E R O I L M E S T Y Y 18.2.2011
2 /2011
PRO-KOMPAKTIT
CANON G12 & NIKON P7000
HAITI lääkärin silmin
KUVASSA MERIKOTKA ARKISTOJEN AARTEITA:
VA R M I S TA O M A S I S U O R A A N
Kuva: Asko Salmi
LENSbaby Tilt Transformer
SPYDER Color Checker
AlienSkinBOKEH2
OLYMPUS E-5
KAMERASEURA RY / 90 VUOTTA VALOKUVAA
TILAAN KAMERA-LEHDEN KOTIIN: www.kamera-lehti.fi
KESTOTILAUS MÄÄRÄAIKAISTILAUS 12 kk
Nimi Osoite
LISÄÄ SÄVYJÄ KUVIIN
69,00e 78,00e
Kamera-lehti
PALVELUKUPONKI
MAKSAA POSTIMAKSUN
Puhelin
Laskutusosoite (ellei sama kuin ylläoleva tilausosoite):
Nimi Osoite
Puhelin
Tilaushinta laskutetaan. MYÖS FACEBOOK.. 09-6811 490 sekä www.kamera-lehti.fi.
Tunnus 5000932
00003 VASTAUSLÄHETYS
00003 HELSINKI
81
86 000 LUOVAA LUKIJAA... Lisätietoa: p. Kestotilaus uusiutuu automaattisesti kulloinkin voimassa olevalla kestotilaushinnalla, ellei tilausta ole kirjeitse tai puhelimitse peruutettu
Viimeksi törmäsin tällaiseen asematunnelin remontin yhteydessä. Havainnekuvan yleistyksen aste on valtava. Kaupunkisuunnittelu laajentaa sekin valokuvan aluetta esittämällä tulevaisuuden kaupunkeja. Asiaan kuuluvat toiveet hyvästä ympäristöstä. YLEISTYKSEN ASTE Monimutkaisempaa on, kun kuvankäsittelijä luo realistisia esityksiä kokonaisista suunnitteilla olevista kaupunginosista. perspektiiviä ja valaistusta. Niissä on aina tilaa yksilöille. Uusi vuosi nostaa esille utopioita ja pilvilinnoja rakennetaan. Nyt ne ovat osa arjen kuvavirtaa.
82
| 1/ 2011. Havainnekuvan uutuuttaan kiilteleviin rakennuksiin on kuviteltava (puiden kasvun edellyttämä) vuosikymmenten patina ja elämän tuomat muutokset. Ennen puhuttiin epäilyttävistä kuvamanipulaatioista. Vallitsevan tilanteen kuvassa laahustaa yksinäisiä huonoryhtisiä haamuja, mutta remontin jälkeen näkyy muodikkaita asuja, keveitä askeleita ja nuoria pareja. JÄLKIKUVA
TANELI ESKOLA
UUSI ULJAS KAUPUNKI
HAVAINNEKUVAT MIELIKUVIA MUOKKAAMASSA
Valokuvat avaavat ikkunoita maailmaan ja kertovat, miltä ihmiskunnan kodossa oikeasti näyttää. Etenkin arkkitehtuurissa ja miljöösuunnittelussa käytettävät havainnekuvat ovat vaikutusvaltaisia. Tai perustuvathan nekin utopiat tietoon tulevien rakennusten massoittelusta, teiden linjauksista ja muusta suunnittelijoiden osaamisalueeseen kuuluvasta. VANHASTA UUTTA On myös kuvapareja, joissa kerrotaan ränsistymään päässeen kauppakeskuksen kasvojenkohennusremontista. Tarkoitus on vain muistuttaa siitä, että kuvankäsittelyn keinojen pohdinta olisi tärkeä kansalaistaito. MIELIKUVA KOHTAA TODELLISUUDEN Olen pari kertaa auttanut asuntoaan myyviä ystäviäni kuvaamalla heidän huoneistonsa. Multaa voidaan tulevaisuudessa kuormata paikalle ja puita istuttaa, mutta aikatasoja sekoitetaan silti. Mitä kaupallisempia tiloja kuvataan, sitä räikeämpiä keinoja käytetään. jotka tunsivat saavansa vastinetta jo valmiille mielikuvalle. Esimerkiksi jokaiseen helsinkiläiseen kotiin jaettava Kaavoituskatsaus luo kuvaa historiansa suurimman murroksen edessä olevan kaupungin fiktiivisestä tulevaisuudesta. Kaupat syntyivät tuota pikaa. Yksityisen tilan muokkauksessa käytin kuvaamisen keinoina mm. Hybridinen kuvantaminen on keino tarjota persoonallisia paikkoja yhdistämällä piirrosta, valokuvaa ja materiaalintuntua elämyksellisen aitiopaikan luomiseksi. Jos tarkennamme katsettamme, löydämme vaikkapa monikymmenvuotiaita puita paikoista, jotka tällä hetkellä ovat sataman asfalttista jättömaata. Niitä ei noin vain ohjelman filtterivalikosta napata. Mitä sanoisit käsivarteesi tatuoidusta Charles Baudelairesta, jonka hahmo pohjautuu Etienne Carjatin kuuluisaan valokuvaan. Kummassakin tapauksessa voimakasta tilantuntua luoneet kuvat saivat liikkeelle sellaiset ihmiset, Tunnistatko tästä Cino Zucchin kuvasta Pasilan. Silti saatamme eläytyä kuvaan, vaikka emme oikeastaan tiedä, mihin utopistiseen aikaan ja paikkaan itsemme sijoitamme. Kuvien voima varmistui, kun ostajat halusivat paitsi asunnon, myös sitä esittävät kuvat itselleen. Hämmästyttävää oli, että ostajat kertoivat myöhemmin, että itse asunto vastasi stailatun kuvan herättämää mielihyvää. On myös muotia maalata valokuvan kaltaisesti. Ne masinoivat tulevaisuuskoa.
HYBRIDIT YMPÄRISTÖKUVAT Piirtäjillä on maailman sivu ollut fantasian hallinta hyppysissään, mutta valokuva tunkeutuu samalle alueelle. EMMI ENNEN KUIN ELÄYDYT Tämän jutun kritiikki ei kohdistu itse kaupunkisuunnitteluun tai käytettyihin kuvantamismenetelmiin
MARKKINOIDEN PARHAAT SUURKOKOTULOSTIMET HYÖDYNNÄ CASHBACK -ETU
2500
CASHBACK
1000
CASHBACK CASHBACK
500
CASHBACK -ETU EPSON -SUURKOKOTULOSTIMISTA
Epsonin laajasta valikoimasta löytyy sopiva tulostin eri alojen ammattilaisille A3+ koosta aina 64" -kokoon asti. Hyvitämme valituista suurkokotulostimista jopa 2 500 suoraan tilillesi. Lue lisää www.epson.fi/lfphyvityskampanja Jakelu:
Network Innovation. Epson -suurkokotulostimien tulostusjälki on väritarkkuudessaan ja yksityiskohtien toistossaan aivan omaa luokkaansa. Katso jälleemyyjät osoitteesta www.epson.fi. Kampanja on voimassa 12.11.201028.2.2011 Epson Pro Focus -jälleenmyyjien kautta