TESTISSÄ: Nikon D3200 & Sony SLT A57. Nikkor 18-300/3.5-5.6 VR. Lightroom 4. Ohjelmia Androidille.
8/2012
8/2012
www.kamera-lehti.fiI
POLAROID
Suomen valokuvataiteen museo
POLAROIDIN PITKÄ TIE VUODEN KUVAAJA 3/4 LEVEYS VUODEN MATKAKUVA 2012 NIKON D3200 & SONY A57 NIKKOR 18-300 VR - LIGHTROOM 4 LUONTO ABC
pikakuvan pitkä tie 18.8.-2.12.2012
8,90
Polaroid historiaa Matkakuva 2012 Luontokuvauksen ABC Vuoden kuvaaja 3/4 leveys
pentax the leading Outdoor camera brand
i
16 Megapikseliä // iso 25.600 // 3" lCD - näyttö (921.000 kuvapistettä) // Roiskevesitiivis // kuvanvakaaJa Rungossa // nopea taRkennus // saRJakuvaus 6 kuvaa/s // Full HD viDeo (1920 x 1080 @ 30 Fps)
www.pentax.fi, www.focusnordic.fi
Odota hetki, mennään järjestyksessä. Tietysti Polaroidiin! Passikuvat otettiin pitkään lähes yksinomaan Polaroidin materiaaleille. Tehtyäni hukkareissun kotikylän vallesmannille ajoin työpaikalle toimitukseen. Näytin vanhaa passia ja sen kuvaa, jossa on huonommillakin silmillä havaittavia kiiltoja silmälasien alueella, ja kuva on silti mukisematta hyväksytty. Kamera-lehti on Aikakauslehtien Liiton sekä European Imaging and Sound Association:in (EISA) jäsen.
T HYLÄ
VIRKAMIELIVALTAA?
T Y.
Sapettaa. Yksikään ei osannut arvata oikein syytä, miksi kuva ei passiluukun sihteerikölle kelvannut. Sitä kuvaa en teille kuitenkaan tässä yhteydessä kehtaa näyttää... 09 - 6811 4912 asko.vivolin@kamera-lehti.fi TOIMITUSSIHTEERI: Minna Jerrman p. 09-6811 490 tilaajapalvelu@kamera-lehti.fi Osoitteenmuutokset ja tilausasiat myös: www.kamera-lehti.fi VAKITUISET AVUSTAJAT: Taneli Eskola, Katriina Etholén, Pekka Helos, Mika Karhulahti, Jukka Kolari, Katarina Boijer, Ilpo Musto, Jukka Lehtonen, Kari Leponiemi, Harri Slip, Markku Metsämäki, Tom Nyman, Jussi Murtosaari, Sari Poijärvi, Tiina Puputti, Timo Ripatti, Matti Ristimäki, Timo Suvanto, Mikko Säteri, Pekka Tolonen, Eero Venhola. Mutta se on nyt tiukan syynin jälkeen taatusti pykälien mukainen ilman kiiltoja, ellei tuskanhikeä otsalla sellaiseksi lasketa. Häiritseviä kiiltoja silmälaseissa. Opiskelkaa kuitenkin säännöt tarkkaan, ettei homma mene päin mäntyä. Sappi Finland /EMAS-ympäristösertifikaatti. Ihmetteletkö, mihin tämä vuodatus oikein liittyy. ILMOITUSMYYNTI: Anssi Mustonen p. Sen kummemmin minä kuin kuvaajakaan ei mitään häiritsevää havainnut. Kameralehden lukija- ja asiakasrekisteriä voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien palauttamisesta. 8/ 2012 LÄHES 80 000 LUKIJAA
PÄÄTOIMITTAJA: Asko Vivolin p. Edellistä aasinsiltaa löntystäen päästään asian ytimeen, eli kuvani hylkäysperusteeseen. Huomenna menen tilaamaan passia sellaisen kuvan kanssa että oksat pois! Olen kuvassa ilman kakkuloita, enkä tunnista siitä kunnolla edes itse itseäni. Automaattiset portitkaan raja-asemilla, jotka lukevat passin ja sen haltijan pärstän nykydigitaalisin menetelmin, eivät nekään toimi kunnolla, koska ainutkaan niistä ei ole näyttänyt minulle ikinä punaista valoa. Ei kelvannut passikuvani poliisikamarin passiosaston virkavaltaluukulla. Rekisteriseloste sekä tieto henkilötietojen käytöstä ovat saatavissa asiakaspalvelustamme. 09 - 6811 490 harri.hietala@kamera-lehti.fi TAITTO: Ronja Korhonen ronja.korhonen@kamera-lehti.fi 09-6811 490 TOIMITUSJOHTAJA: Leena Saarela p. Kamera-lehden lukijoiden parista löytyy taatusti useita omatarvepassikuvaajia. Se on luonnollinen oksa hienon harrastuksen puussa. ISSN 0022-8133 KIRJAPAINO: Forssa Print SFS-ISO 14001 ympäristösertifikaatti. POSTITUS: Itella Green ilmastoystävällinen jakelu. Kuva on aikanaan siis kelvannut aivan selvästi sääntöjen vastaisena jos uusi, silmin nähden laadukkaampi kuva ei kerran kelpaa. Näytin kuvaa neljälle työtoverille, joista jokaista pidän vähintäänkin tyydyttävänä henkilönä arvioimaan valokuvia teknisessä mielessä. p. 040-503 8027 merja.calton@markanssi.fi OSOITE / ADDRESS: Lastenkodinkatu 5, 00180 Helsinki, Finland tel. Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että olen matkustellut viiden vuoden aikana kymmeniä kertoja ulkomailla Japania, Arabiemiraatteja ja Etelä-Afrikkaa myöten sääntöjenvastaisella passilla. 0400-811 002 anssi.mustonen@markanssi.fi Merja Calton p. Josta taas voi päätellä, että maailma on tulvillaan asiaansa osaamattomia tullivirkailjoita. Kukaan ei ole nimittäin koskaan passikuvastani valittanut. Mutta virkailijapa näki! Kysyessäni, että anteeksi missä, sain vastaukseksi ylimalkaisen viittauksen linssien vasempaan yläkulmaan. PAPERIT: Galerie Fine Gloss 90g, MultiArt Gloss 300g. Vasemmanpuoleinen on 22.8.2007 kirjoitetusta vanhaksi menevästä biotunnistepassista, keskellä tarjoamani kuva, sen oikealla puolella poliisin nettisivuilta löytyvästä passikuvakuvaohjeesta kaapaistu mallipala. 09 - 6811 4911 minna.jerrman@kamera-lehti.fi TOIMITTAJA: Harri Hietala p. Ylärivissä on kolme pärstäkuvaa. Miksikö ei. Toimimme Suomen Kameraseurojen Liiton tiedotuslehtenä.
441
PAINOTUOTE
428
3. +358 9 68 11490, fax +358 9 694 0166 INTERNET: www.kamera-lehti.fi JULKAISIJA: Kameraseura ry, Helsinki. 09-6811 4910 leena.saarela@kamera-lehti.fi TILAAJAPALVELU: Tipe klo 10-15. Valokuvataiteen museossa Helsingissä on esillä upea Polaroid-valokuvataiteen näyttely. Ei yksikään. Tässä lehdessä on laaja katsaus esillä olevaan näyttelyyn ja pikakuvauksen kulta-aikaan.
ASKO VIVOLIN asko.vivolin@kamera-lehti.fi
Kamera-lehti edustaa Suomea European Imaging and Sound Association -järjestön Photo- ja Videopalkintoraadeissa
Ilmoita Häät-lehdessä ja Häät.fissä, niin tavoitat hääparit ja tulet positiivisesti huomatuksi.
Lisätietoja mainostamisesta Häät-lehdessä ja Häät.fissä saat osoitteesta Häät.fi sekä Häätmediamyynnistä, Sanna Laaksonen, sanna.laaksonen@editus.fi, 044 3781 154 tai (09) 2600 470.. Haluatko sinä kuvata heille unohtumattomia hääkuvia. Palvelukseen halutaan
hääkuvaaja
Joka vuosi kymmenettuhannet hääparit etsivät sopivaa kuvaajaa häihinsä
Suositushinta on 1999 . Kuvia Yaakov Israelin projektista voi nähdä Schiltin kustantamassa kirjassa, joka ilmestyi jo keväällä. Uskonto ja sosiaaliset seikat suodattuvat jokapäiväiseen elämään ja niiden merkitykset paljastuvat matkan edetessä, kuvaaja tiivistää sarjansa sisällöstä. Automaattinen, motorisoitu filminkuljetusmenetelmä mahdollistaa isojenkin kuva-aineistojen skannaamisen helposti ja nopeasti. VÄLÄHDYKSIÄ
VALKOINEN AASI
PHotoEspañan jury julisti Descubrimientos PHE 2012 -palkinnon voittajaksi israelilaisen valokuvaajan Yaakov Israelin (s. Myös kehystetyt diat voidaan skannata tällä skannerilla. Maahantuoja toimittaa skannerin mukana myös suomenkielisen käyttöohjeen itse skannerille että SilverFast 8 -skannausohjelmalle. Muita ovat olleet Fernando Brito, Vanessa Winship, Alejandra Laviada, Yann Gross, Stanislas Guigui, Vesselina Nikolaeva, Comenius Röthlisberger, Pedro Álvarez, Tanit Plana, Sophie Dubosc, Juan de la Cruz Megías, Paula Luttringer ja Matías Costa. Ne menivät Jukka Koukkarille ja Kari Ruotsalolle. Kaikille avoimessa kilpailussa palkintona on oma valokuvanäyttely seuraavan vuoden PHotoEspañassa. Kuvaajalla on oltava kuvaan täydet oikeudet. Pääpalkinto on 300 euroa. Vasta jälkeenpäin Israel ymmärsi tavanneensa oman messiaansa, joka viitoitti uuden projektin alkaneen. Kilpailun järjestäjällä on oikeus julkaista kilpailuun osallistuneita kuvia ilman erillistä korvausta Skeptikko-lehdessä ja Skepsiksen Internet-sivuilla. Mielipiteensä lähettäneiden kesken arvottiin kaksi istuinalustaa. Osa israelilaista identiteettiäni on se, että kyseenalaistan kaiken enkä pidä mitään itsestään selvänä ja näytän jännitteet, joita jatkuvasti on pinnan alla. Kuvat tulee toimittaa jpeg-muodossa painokelpoisina korkearesoluutiokuvina. Israelin voitokas sarja The Quest for the Man on the White Donkey todistaa sattuman voimaa. Kuvaa saa käsitellä miten tahtoo, mieluummin taitavasti. päivään mennessä. Kirjoita lähetyksen aiheeksi Ufovalokuvauskilpailu ja liitä mukaan yhteystietosi. Pidätämme oikeuden julkaista lähetettyjä palautteita Kamera-lehdessä ja lehden nettisivuilla ilman erillistä korvausta. Vuosittain järjestettävä, myös Discoveries-nimellä tunnettu kilpailu etsii uusia valokuvaajalahjakkuuksia. Tuotetta voi tilata maahantuojan, Reaxon Oy:n verkkokaupasta www.reaxon.fi. (MJ)
Monimuotokoulutuksena aikuisille
Valokuvauksen perusteet
Koulutuksen kesto 1.1. Skannausresoluutio on 10 600 ppi, ja dynamiikka valmistajan mukaan peräti 4,8. Myös humoristiset näkemykset otetaan arvostelussa huomioon. (SP)
UUSI ISON KOON FILMISKANNERI
Plustek on julkistanut OpticFilm 120:n. Kilpailuun osallistutaan digikuvilla. mennessä osoitteeseen palaute@kamera-lehti.fi. (AV)
OSALLISTU UFOKUVAKISAAN
Skepsis ry ja Skeptikko-lehti järjestävät suuren ufovalokuvauskilpailun, jonka tarkoituksena on löytää mahdollisimman näyttävä valokuva ufosta, tunnistamattomasta lentävästä esineestä. Skannerin mukana toimitetaan SilverFast 8 -skannausohjelma ja filmipidinsarja. Kilpailukuva ei saa olla aikaisemmin julkaistu, ja sen tulee olla osallistujan itsensä ottama. (AV)
Kerro lehden mielenkiintoisin juttu voita lippu Polaroid-näyttelyyn
Mikä on tämän lehden mielenkiintoisin juttu. Yksi henkilö saa lähettää kilpailuun korkeintaan kolme kuvaa. Kerro mielipiteesi ja osallistut arvontaan, jossa palkintona on kaksi lippua Polaroid-näyttelyyn Suomen valokuvataiteen museoon. Kuvat lähetetään sähköpostiin osoitteeseen editor@ skepsis.fi. Edellisvuosien voittajien listalta voi bongata toistaiseksi ainoan suomalaisvoittajan, Harri Pälvirannan. Lähetä mielenkiintoisimman jutun nimi 2.9. Arvonnan voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. 1974). 31.12.2013
Katso lisätietoa: www.valokuvauskoulutus.com
www.kpedu.fi/kpopisto Opistontie 1, 68300 Kälviä P 040 8085 035 .
l 8 / 2012
6. Ortodoksijuutalaisessa perinteessä Messias saapuu valkoisella aasilla. Muutaman vuoden takaisella kuvausmatkalla kuvaajaa vastaan ratsasti palestiinalainen mies valkoisella aasilla. Edellisen lehden parhaaksi jutuksi äänestettiin hääkuvauskokonaisuus: dokumentaarinen hääkuvaus ja häämuotokuvaus. Kuvien tulee olla perillä syyskuun 9. Se pystyy skannaamaan sekä 135-kinofilmejä että 120/220-rullafilmejä (6 x 4,5, 6 x 6, 6 x 7, 6 x 9 ja 6 x 12 cm). Kilpailuun osallistuvien kuvien tekijänoikeudet säilyvät kuvaajalla
Valokuvat tallentuvat myös raw-muodossa. Modernia ja kevyttä reppua on saatavilla kahdessa koossa: 16L ja 22L. Lisäksi tilaa löytyy henkilökohtaisille tarvikkeille, kännykälle, lompakolle, lisävaatteille tai eväille. Teinit pakenevat sotaa, köyhyyttä ja epävarmuutta. Valovoima on zoomausalueella f/1.4f/2.7. Repussa on hyödyllinen storm-flap-kosteussulku, joka pitää repun sisäosan kuivana hankalissakin olosuhteissa. Kameraa on mahdollista ohjata myös älypuhelimesta käsin. Samanaikaisesti lanseerataan myös Dashpoint-sarja. (SP)
Álvaro Depritin Suspension-sarja on voittanut PHotoEspaña OjodePez Human Values -palkinnon.
UUSIA LAUKKUJA
Lowepron uuden Photo Hatchback AW -laukkusarjan lähtökohtana on ollut riittävät säilytystilat järjestelmäkameralle ja taulutietokoneelle tai ohuelle kannettavalle, kuten MacBook Airille. Repun sisäosan kameraosasto voidaan tarvittaessa irrottaa kokonaan, jolloin reppu muuttuu monipuoliseksi yleisrepuksi. Kameran 1/1,7" BSI CMOS -kennon tarkkuus on 12,4 megapikseliä. Tämän lisäksi kuvaaja vastaanottaa 3000 euron palkinnon ja näyttelykutsun. Dashpoint-sarjan suositushinnat ovat 30, 38 ja 47 euroa. Näyttö on kooltaan 3", ja se on täysin kääntyvää tyyppiä. Suuremmassa reppumallissa on riittävästi tilaa myös normaalikokoiselle kannettavalle tietokoneelle. (HH) www.samsung.fi
l 8 / 2012
7. Automaattitoimintojen ja aiheohjelmien lisäksi kamerassa on monipuolinen WiFi-varustus, minkä avulla kuvia voi ladata suoraan esimerkiksi Facebookiin tai pilvipalveluun. Turvapaikka heille löytyy Case Famiglien nuorisokodeista, perhetyyppisistä yhteisöistä Italian maaseudulla. ISO-herkkyysalue ulottuu lukemalle 12800 saakka, ja videoleikkeitä voi tallentaa täydellä teräväpiirtotarkkuudella. (HH) www.focusnordic.fi
SAMSUNG EX2F
Uusi Samsungin EX2F -kompaktikamera on varustettu hyvin valovoimaisella objektiivilla, jonka polttovälialue vastaa 2480 mm:n polttovälialuetta kinokamerassa. Se tarjoaa pieniä ja yksinkertaisia lisäsäilytysratkaisuja, joita voi käyttää sellaisenaan tai kiinnittää jo olemassa oleviin kameralaukkuihin. PALKINTO ESPANJAAN
Joka vuosi 70008000 nuorta tekee jopa tuhansia kilometrejä taivalta paremman tulevaisuuden toivossa. Epävarmuus on alati läsnä, ja aikuisuuden koittaessa edessä on kodin ulkopuolisen maailman kohtaaminen, Deprit selvittää. OjodePez Human Values -palkinto jaetaan merkittävälle dokumentaariselle kuvausprojektille. Uudessa kodissa nuoret elävät kahden maailman menneen ja tulevan välissä mutta samalla myös teiniyden ja aikuisuuden. Nämä nuoret eivät ole EU:n kansalaisia, ja he kuuluvat usein kotimaansa vähemmistöihin. Kaikista malleista on saatavilla kolme eri värivaihtoehtoa: pepper red, slate grey ja galaxy blue. Kamerareput ovat sivusta avattavia, minkä ansiosta sisäosan muunneltaviin taskuihin pääsee vaivattomasti käsiksi. Photo Hatchback 16L AW:n ja Photo Hatchback 22L AW:n suositushinnat ovat 99 ja 115 euroa. Depritin sarja julkaistaan OjodePezlehden elokuun numerossa. Espanjalainen Álvaro Deprit vastaanotti PHotoEspaña OjodePez Human Values -palkinnon sarjallaan Suspension, joka kuvaa näitä nuoria. He odottavat, mitä tulevaisuus tuo tullessaan
O. VÄLÄHDYKSIÄ
EIRIKUVASTA JÄLLEEN PERHEYHTIÖ
Eino Riihelän 1944 perustama Eirikuva on siirtynyt veljesten Arto ja Antti Kosusen Loreen Oy:n omistukseen. Vanhanaikaisia pahvikorttikuvia muistuttavissa valokuvissa poseeraa nykyajan ihmisiä menneen ajan kulisseissa. (MJ)
l 8 / 2012
10. Kerro sähköpostiviestissäsi kuvaajan nimi, postiosoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero ja syntymävuosi. Vaikka valokuvat on toteutettu nykyaikaisella tekniikalla, niiden esikuvat ja inspiraation lähteet löytyvät valokuvauksen varhaishistoriasta ja muotokuvamaalareiden yli viisisatavuotisesta traditiosta. Sen rakennusaineita ovat 18001900-lukujen taitteen visuaalinen maailma, optimismi ja teknologinen edistysusko. Kaksikon tavoitteena ei ole historian uskollinen jäljittely, vaan nostalginen fiktio. Se, mistä pidämme aina tiukasti kiinni, on kuvien korkea laatu. Kaikista sarjoista valitaan lisäksi paras maisemakuva, paras eläinkuva, paras kasvikuva ja paras ihmiskuva. Kuvausaika on 1.6. 31.8.2012. Kuvatuotantomme on moderni ja ihmiset alansa huippua. Nyt Eirikuvan värikästä elämää on tarkoitus yhdessä jälleenmyyjien kanssa saada vieläkin värikkäämmäksi. Lähetä 14 kesäkuvaasi digimuodossa jpg-kuvina sähköpostiosoitteeseen valokuvia.kilpailuun@ gmail.com. Mikäli kuvassa on ihmisiä, kuvaaja vastaa siitä, että kuvan julkaisu on sallittu. Päätökseen ostaa Eirikuva vaikutti olennaisen paljon myös Eirikuvan brändi, joka on osa meidän kaikkien muistoja. Ala-ikäisen kuvaajan kuvalähetyksen yhteydessä on ilmaistava selkeästi äidin tai isän suostumus kilpailuun osallistumiselle. Yrityksen toimitusjohtajana toimii graafisessa teollisuudessa pitkään yrittäjänä mainostajia palvellut Arto Kosunen. Live-roolipelaajia ja vintage-harrastajia, burleski- ja sirkusesiintyjiä. Lähetä kuvat täysilaatuisena (kameran isoin koko, paras laatu), jotta mahdollisesti palkittava kuvasi kestää julkaisun sekä vedostuksen A3-kokoon. Ja meillä on asiantunteva, koko Suomen kattava jälleenmyyjäkenttä. Eirikuvan valikoimiin kuuluu eri kokoisten kuvien lisäksi omista kuvista tehtäviä tuotteita, mm. Anna jokaiselle kuvallesi kuvaava nimi (esimerkiksi Pojat kalassa tai Päivänkakkaraketo). Näyttely on avoinna 26.8. kuvakirjoja, kalentereita ja canvas-tauluja. Palkintojenjakotilaisuus on Ylöjärvellä Kirjasto Leijassa keskiviikkona 3.10.2012. asti Lönnströmin taidemuseon Pihatalon Studiossa tito 1217, pesu 1216. Jokaisen sarjan parhaan kesäkuvan ottaja palkitaan kamerapalkinnolla. - Alan kova kilpailu vaatii tehokasta toimintaa, kilpailukykyisiä hintoja ja hyvää palvelua. Toinen olennaisen tärkeä asia on saada nettipalvelumme kilpailijoita käyttäjäystävällisemmäksi, sanoo Arto Kosunen. Viimeinen kuvien lähetyspäivä on sunnuntai 9.9.2012. Haapala on sekä uusviktoriaaninen muotokuvastudio että yhteisöllinen taideprojekti. mielikuva.org. (MJ) www.colorkolmio.fi
KAMERAPALKINTOJA PARAS KESÄKUVA -KISASSA
Kameraseura Mielikuva ja paikallislehti Ylöjärven Uutiset järjestävät yhdessä Paras kesäkuva -kilpailun. Kuvaajalla on oltava täydet oikeudet kuvaansa. Uusilla toimitiloilla pyrimme nopeuttamaan logistiikkaa, parantamaan toimitusvarmuuttamme ja paikalle tulevien asiakkaden palvelunopeutta. (MJ) www.lonnstromintaidemuseo.fi
COLOR KOLMIO ON MUUTTANUT
Color Kolmion Lauttasaaren toimipiste on muuttanut uusiin, isompiin tiloihin, osoitteeseen Vattuniemenkatu 23 A II krs. Kilpailu on avoin kaikille harrastajakuvaajille. Haapala -nimen takana ovat valokuvaajat Saara Salmi ja Marco Melander. Kilpailussa on kolme sarjaa: aikuisten sarja (1993 ja aikaisemmin syntyneille), nuorten sarja (19941999 syntyneille) ja lasten sarja (vuonna 2000 ja myöhemmin syntyneille). 1800-luvun porvarisperheet ikuistivat itsensä kabinettikuviin: kultareunaisille pahvikorteille pohjustettuihin valokuviin. (AV)
Atelieri O. Mainostoimisto Zeeland Oyj jää 19 prosentilla omistajaksi yritykseen. Haapalan uusviktoriaanisia valokuvapotretteja. Kabinettikorttien suosio hiipui sata vuotta sitten. Olemme jo nyt huomanneet muuton positiiviset vaikutukset kaikkeen toimintaamme, toteaa Kai Toivakka Color Kolmiosta. Eirikuvalla on Lahdessa 2400-neliöinen tuotantolaitos, jossa on töissä lähes 30 alan ammattilaista. Atelieri O. Haapala: Anna Fur Laxis, Atelieri O. Aiempaan erona on paitsi tilojen kasvu, myös kaikkien toimintojen sijoittuminen yhteen kerrokseen. Haapala: The Baron 2
UUSVIKTORIAANISIA MUOTOKUVIA ESILLÄ RAUMALLA
Lönnströmin taidemuseossa, Raumalla on esillä Atelieri O. Tulokset julkaistaan lokakuun aikana Kameraseura Mielikuvan nettisivulla www. Kaikki palkitut saavat kuvastaan A3-suurennoksen, mikäli kuva tällaisen vedostamisen kestää
Kameraan voi kiinnittää myös videoetsimen. Uuden muotoilun ansiosta kamerasta saa hyvän otteen: laukaisin on siirretty eteenpäin ergonomian parantamiseksi. Kameran varustekenkään voi kiinnittää salamalaitteen. Kameran kuvaprosessori, automaattitarkennus, zoomaus ja näyttö on uudistettu. LX7:ssä on sisäänrakennettu harmaasuodin, eli ND-suodin, jonka ansiosta suurta himmentimen aukkoa voidaan käyttää myös kirkkaassa valossa. Automaattitoimintojen lisäksi kameran valotusta voidaan ohjata täysin käsisäätöisesti. (HH) www.panasonic.fi
Välähdyksiä välittivät Harri Hietala, harri.hietala@kamera-lehti.fi Minna Jerrman, minna.jerrman@kamera-lehti.fi Asko Vivolin, asko.vivolin@kamera-lehti.fi Sari Poijärvi
l 8 / 2012
9. Ääni tallennetaan stereona. Uusia EF-M-objektiiveja ovat EF-M 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM -vakiozoom-objektiivi sekä pienikokoinen EF-M 22 mm f/2 STM -objektiivi. CANONIN MINIJÄRKKÄRI
VÄLÄHDYKSIÄ
Pitkään on odotettu minijärjestelmäkameraa myös Canonilta, ja nyt sellainen on esitelty. Kameran suurin ISO-herkkyys on ISO 12800. Merkittävin piirre uutuudessa on, että kamerassa voidaan käyttää kaikkia EF-objektiiveja EF-EOS M -sovittimen avulla. Objektiivi painaa vain 200 grammaa ja sen Nano Surface Coating -nanopinnoite poistaa heijastukset tehokkaasti. Uusi elektroninen suljin toimii äänettömästi. Uutuudessa on 18 megapikselin CMOS-kenno ja 3 tuuman kokoinen kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 1,04 miljoonaa kuvapistettä. (HH) www.panasonic.fi
PANASONIC LUMIX DMC-G5
Uusi DMC-G5 on valmistajan mukaan tähän saakka kehittynein Panasonic-järjestelmäkamera. Canon EOS M perustuu samalle APS-C-koon kennolle kuin EOS 650D, mutta peilittömyys mahdollistaa pienikokoiset uudet objektiivit nimellä EF-M. Objektiivi on siis valovoimainen myös telealueella. Käsisäätöisten valotustoimintojen lisäksi kamerassa on aiheohjelmia eri tilanteisiin, älykäs aiheentunnistus sekä taidesuodattimia. LX7-kamerassa on uusi 1/1,7" 10,1 megapikselin MOS-kuvakenno, jonka herkkyys on valmistajan mukaan 1,5 dB suurempi edeltävään LX5-malliin verrattuna. Mega O.I.S. G5-kameralla voi tallentaa teräväpiirtovideokuvaa 1920 x 1080/50p AVCHD-muodossa. MP4-muotoista videokuvaa on helppo ladata suoraan YouTube-palveluun. Uuden prosessorin ansiosta kamera pystyy ottamaan jopa kuusi kuvaa sekunnissa täydellä erottelukyvyllä. LX7-kameralla voi myös kuvata teräväpiirtoista AVCHD- tai MP4-videokuvaa. EOS M:n suositushinta varustettuna EF-M 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM -objektiivilla ja Speedlite 90EX -salamalaitteella on 849 . Himmenninaukko on säädettävissä perinteiseen tyyliin suoraan objektiivissa olevalla renkaalla. Objektiivissa on Power O.I.S -kuvanvakain. Objektiivikiinnitys on siis uudentyyppinen, ja uusia objektiiveja on alkuun esitelty kaksi kappaletta. Panasonic on esitellyt yhdessä G5-kameran kanssa uuden kompaktin telezoomin: Lumix G Vario 45-150 mm f/4.0-5.6 ASPH. EF-EOS M -sovitteen suositushinta on 130 . Tarkennus ja suljinaika voidaan asettaa peukalopyörän avulla. ND-suodin mahdollistaa myös pitkien suljinaikojen käytön. Tarkennuspistettä voidaan siirtää myös koskettamalla näyttöä ja katsomalla samalla etsimen läpi. EOS M -kamera on saatavilla mustana, kiiltävänvalkoisena, hopeanvärisenä ja punaisena. (HH) www.canon.fi
PANASONIC DMC-LX7
Edellisten LX-mallien tapaan LX7 on pienikokoinen ja laadukas kompaktikamera. Sisäinen automaattitarkennus pääsee oikeuksiinsa juuri G5-kamerassa, sillä Contrast AF -järjestelmää voi hyödyntää täysimääräisesti. Näyttö on kooltaan 3", ja sen tarkkuus on 920 000 kuvapistettä. Videoetsin aktivoituu, kun kamera nostetaan silmän eteen, ja samalla tarkennus aktivoituu. Hybriditarkennusjärjestelmä toimii myös videoinnin aikana. Kiinnostavin ominaisuus kamerassa on erittäin valovoimainen Leica DC Vario-Summilux -objektiivi, jonka strategiset mitat ovat 2490 mm (polttoväli, kinovastaavuus) ja valovoima f/1.4f/2.3. Kameran Digital Live MOS -kennon tarkkuus on 16 megapikseliä, videoetsimen tarkkuus 1,44 miljoonaa kuvapistettä ja kääntyvän kosketusnäytön tarkkuus 920 000 kuvapistettä. Kameran mukana toimitetaan uusi pienikokoinen Speedlite 90EX -salamalaite. ISO-herkkyysalue on 10012800, ja teräväpiirtovideoita voi tallentaa 30, 25 ja 24 ruudun taajuudella. Objektiivissa on 12 linssielementtiä yhdeksässä ryhmässä
Muori on sairaalasta päästyään ollut aika heikkona, kädet vispaavat pahasti, näkö- ja kuuloaistikin tuntuvat huonontuneen entisestään. Hän päättää panna elämänsä täysremonttiin, vaihtaa puvun farkkuihin ja lähtee opiskelemaan valokuvausta Vilnan Taideakatemiaan. Olympialaisia varten hankittu 40 tuuman Samsung kuitenkin lohduttaa kiihkeää 89-vuotiasta penkkiurheilijaa. Vaikka taiteesta nauttiminen ja käsitys oikeudesta eivät yhteiskunnan rattaita pyöritäkään, ovat vapaa tahto, kauneus ja hyvyys kiistämättä inhimillisyyden tärkeimmät määrittäjät. Lueskelen kesän projektina jokseenkin laiskasti estetiikkaa ja etiikkaa. Valokuva voi ainoastaan herättää tietoisuuden mutta ei kertoa totuutta tapahtumista.
| 8/ 2012
10. Molemmat pyrkivät luokittelemaan ja vertailemaan inhimilliseen intuitioon perustuvia käsitteitä. Luokittelulle ei välttämättä ole muuta perustaa kuin tieteelliset tutkimusmenetelmät, jotka pakkomielteenomaisesti pyrkivät löytämään kaavan jokaiselle ilmiölle. The Oxford Handbook of Aesthetics (2003) mainitsee valokuvaaja Annie Leibovitzin edesmenneen kumppanin, Susan Sontagin näkemyksen valokuvan ilmaisun voimasta (1979). Eksistentialismin käsite vahvistuu näiden kahden muun opin rinnalla. Väittämään voi hakea näkökulmaa katsomalla esimerkiksi Perikadon, joka näytettiin
Visaginas - kesken jäänyt kerrostalo.
televisiossakin jälleen tänä kesänä. Tammikuisesta sydänkohtauksesta toipuessaan isoäiti esitti luojalleen hartaan toiveensa kuolla vasta Lontoon kisojen jälkeen. Mikko Waltarin tarina alkoi viime vuonna ja jatkuu Kamera-lehden tulevissa numeroissa.
Lue edelliset walTARINAT osoitteessa www.waltariphotography.com. walTARINA
walTARINA on tosikertomus ammatinvaihdoksesta. Siksi vain narratiivinen kertomus, eikä staattinen kuva, voi antaa ymmärryksen tästä maailmasta ja kertoa totuuden... kuvia: waltariphotography.com
MIKKO WALTARI
Periferistä vertailua
Annie Lennox esittää parhaillaan Diivaa, pilvet pysähtyivät kesäksi Vilnan päälle, ja isoäidille puhkesi vyöruusu. Huomaan, että estetiikan ja etiikan tutkimiseen käytetään pal-
jolti samoja menetelmiä. Sontag väitti, ettei valokuva kerro mitään, sillä ymmärrys on toimintaan ja toiminta aikaan sidottua. Uraputkessa singahdellut vientipäällikkö saa tarpeekseen oravanpyörästä, jonka kierrosnopeuden määräävät muut
Joidenkin kohteiden loppuun rakentaminen on vihdoin aloitettu, ja työmaalla on tietenkin sponsorin sinikeltainen tähtivyö koristeena. Metsän kätköistä löytyykin useita kesken jääneitä kerrostaloja, ja kaupungin katujen varsilla on isoja punatiilisiä rakennuskomplekseja, joiden rakentaminen on jäänyt niille sijoilleen. Ihmissilmä ei nimittäin ehdi rekisteröidä hevosen jalkojen yhtäaikaista irtaantumista maasta. Kun Ignalinan ydinvoimalaa alettiin toimeliaalla 1970-luvulla rakentaa valtion koillisnurkkaan, alueelta jyrättiin neljä kylää maan tasalle. Alasajetun sekä suunnitteilla olevan voimalan ympärillä pyörivät summat ovat niin valtavia, että kaikki jaolle tunkevat opportunistit ovat sotkeneet aikataulua jopa pahemmin kuin Arevan tekniset ongelmat Suomessa. Neuvosto-Venäjältä saapuneille rakentajille ja laitoksen henkilökunnalle perustettiin taajama Latvian ja Valko-Venäjän rajan tuntumaan, keskelle ei-mitään. Sinisen taivaan alla hymyileviä ihmisiä kuvaamalla antaisin paikasta paljon positiivisemman kuvan. Kaupunkia pyrittiin suunnittelemaan ympäröivä luonto huomioon ottaen, hieman Espoon Tapiolan tyyliin. Eadweard Muybridge todisti tällä tekniikalla hevosen ravin ja laukan eron jo 1870-luvulla. Uusin teknologia tuo oman lisänsä näihin keinoihin. Alkukesän kelit ovat olleet jokseenkin kosteat, joten pyöräily maaseudulle on jäänyt vähemmälle. Valitsemalla tunnelman kuviini vaikutan omalla subjektiivisuudellani katsojan mielikuvaan paikasta. Nyt yritän kuvittaa kaupungin eräänä sateisena kesäpäivänä tästä ei Sontag ehkä pitäisi. Alhaalla roikkuvat pilvet, ihmisten vähälukuisuus ja vedestä kiiltävä asfaltti tuovat kuviin dramatiikkaa ja korostavat rosoista ympä| 8/ 2012
ristöä. Kadut on rakennettu huomattavasti isommalle liikenteelle kuin mitä niillä nyt harvakseltaan kulkee. Tunnelmaan sopii paremmin urbaanit kävelyretket sateenpitävässä asussa. Se on nyt noin 26 000. Lammikoiden heijastukset voi käyttää hyväksi laajakulman etualan täytössä. Edelleenkin yli puolet kaupungin väestöstä puhuu venäjää äidinkielenään. Visaginas on Liettuan nuorin kaupunki. Onneksi on sanat, joilla rikastuttaa kertomusta. Viron ja Latvian lisäksi myös Puola on ollut jossain vaiheessa mukana kuviossa. Puolalaiset, valkovenäläiset ja ukrainalaiset ottavat väkiluvusta neljänneksen. Esimerkiksi Gintautas Trimakas tallentaa lukemattomilla neulanreikäkameroillaan säännöllisesti Akatemian laboratorion ikkunanäkymää. Neuvostoliitolla oli suuria suunnitelmia Visaginasin suhteen. Minusta tämä näkyy kaupungin yleiskuvassa siisteytenä vaikka
11. Voimala työllisti parhaimmillaan yli 5 000 kaupunkilaista. Ajan kulumista voidaan toki ilmaista hitaamminkin, kuvaamalla sama näkymä vain kerran kuukaudessa tai vuodessa. iPhoneen ladattava Cinemagram on mielenkiintoinen sovellus sekin, mutta en tiedä varmasti, kuuluuko se tähän kyseiseen kategoriaan vai lelujen ryhmään. Tekniikan villityksistä viimeisin lienee timelapse-elokuva. Paikkaa kutsuttiin aluksi Liettuan kommunistisen puolueen pääsihteerin mukaan nimellä Snieckus ja nimettiin vasta myöhemmin kaupungin alle jääneen kylän mukaan Visaginasiksi. Voimalan tuottama edullinen energia olisi tarpeen kaikille Baltian maille, ei pelkästään Liettualle. Ei siis ihme, että neuvostoaikana Visaginas ei liettualaisten mielessä ollut oikeaa Liettuaa eikä ehkä edelleenkään. En ihmettelisi, jos jonkun tiilivarvin päältä vielä löytyisi muurauslapio, jonka palkattomuuteen kyllästynyt työmies on lähtiessään jälkeensä jättänyt. Huono sää ei ole mikään syy olla kuvaamatta. Suurnopeuskamerassa on sama periaate kuin time-lapse-elokuvassa, ja sitä on käytetty yli vuosisadan ajan. Nämä näkyvät kaupungin pääväylissä, jotka ovat nelikaistaisia. Kun viimeinenkin neljästä ydinreaktorista on nyt ajettu alas, kaupungin väkiluku on pienentynyt yli 7 000 hengellä. Viimeinen lähtijä muurasi alimman kerroksen ovi- ja ikkuna-aukot umpeen. Kohteiksi on valikoitunut epätodennäköisiä turistikohteita, joita yhdistää niiden periferinen sijainti ja liettuankielisen väestön vähemmistö. Visaginasin voimavara on sen osaava ja hyvin koulutettu työvoima. Uutta voimalaa suunnitellaan korvaajaksi, mutta kokeneen ja koulute-
tun työvoiman pelätään häviävän kaupungista lopullisesti ennen kuin uudesta voimalasta päästään poliittiseen sopuun. Visaginas - poika pelaa koripalloa koulun uusitulla pelikentällä.
Ainakin heppu nimeltä Nigel Warburton on eri mieltä (1988): kyllä valokuvalla on useitakin keinoja ajan kuvaamiseksi ja ymmärrettävän tarinan kertomiseksi
Näitä älyttömän hyviä kuvia kamerasta odotellessa toivon, että tyydytte sateenharmaiden retkieni tuliaisiin.
| 8/ 2012
Naujoji Vilnia - näkymä takapihalta. Lile on kertonut, että useampikin kurssikaveri Akatemiasta tutustui paikan hoidon tasoon ristiriitaisella 1980-luvulla. Ympäröivä luonto lukuisine järvineen tarjoaa mahdollisuuden virkistäytymiseen sekä aiheen matkailulle. 12. Jokin oikeuspsykiatrian laitoskin on Naujoji Vilniassa. Liikennettä kaduilla riitti sateisenakin päivänä, mutta yhtään auki olevaa kahvilaa tai ravintolaa en löytänyt. Lähiön väkiluku on Visaginasin luokkaa, vajaat 33 000. Asemalla on näytillä yksi tällainen juna siinä, missä ennen seisoi jättimäinen Leninin patsas. Visaginas - urheilukentät ja alueet ammottavat tyhjyyttään.
kaupunki on köyhä, sen ei tarvitse olla rappion perikuva. Puolaa puhuu äidinkielenään joka kolmas, venäläisiä ja valkovenäläisiä on yhteensä lähes 30 prosenttia asukkaista. Keskittäminen on varmasti käytännöllistä, mutta tässä tapauksessa päätöksen järkevyyttä jää epäilemään lähiö kun on niin masentava paikka ilmankin. Kaupunginosan yleisilme oli masentava. Ennen toista maailmansotaa kukoistanut veitsi- ja viikateteollisuus on neuvostojen tuhoama eikä uutta ole toistaiseksi kehittynyt. Talvet ovat tässä osassa Liettuaa lumisia, joten turistisesongin ei tarvitse rajoittua kevääseen ja kesään. Maailmansotien välissä alue kuului Puolaan, ja paikkaa kutsuttiin Vileikaksi. Visaginasin kaltaisesta siisteydestä ei näkynyt jälkeäkään, vaan paikka oli rappiolla olevien teollisuuskiinteistöjen täyttämä, ruohikot rehottivat pituuttaan. Ei siis hullumpi paikka, jos sattuisi hoitoa kaipaamaan. Ei kesä nyt pelkkää harmautta ole ollut. Mäen päällä on valtiollinen mielisairaala, joka valmistui 1900-luvun alussa. Ilonaiheitakin riittää, sillä Lile ylennettiin dosentiksi ja minut valittiin syyskuun alussa alkavaan Akatemian kahden viikon työpajaan Nidaan. Katujen varsilta löytyi myös pari EU-varoin kunnostettavaa kiinteistöä, joista yhteen sijoitetaan mielenterveyspotilaiden päiväkeskus, toiseen äitien ja lapsien turvatalo. Suurin riemu on kuitenkin Lilen tyttären Marijan valinta maisterinopintoihin Eindhovenin muotoiluakatemiaan. 1000-paikkainen sairaala oli välillä sotilaallisessa käytössä, mutta vuonna 1961 aloitettiin sairaalatoiminta uudelleen. Naujoji Vilnia, Uusi Vilna, on Vilnan kaupungin periferiaa. Alueelle kaivattaisiinkin kipeästi lisää investointeja hyödyntämään sekä matkailun potentiaalia että korkean teknologian hallitsevaa työvoimaa. Sairaalaa peruskorjataan parhaillaan, ja sitä ympäröi iso puistoalue. Sitä ennen minut ja Lile on kutsuttu pariin työpajaan Liettuan maaseudulle. Naujoji Vilnia syntyi 1800-luvun jälkipuoliskolla rakennetun Varsova-Pietari-junaradan varteen. Isänsä Audrius Puipan taiteellisen lahjakkuuden perineen Marijan tuotteliaisuutta on pakko ihailla! Positiivisiin asioihin kuulunee myös Nikonin uusi D800-malli. Palkitsin itseni etukäteen muutaman vuoden ostamattomien tupakkaaskien hinnalla. Kylmästä kyydistä saa aika hyvän kuvan miettimällä itsensä vaunun kaltereiden taakse ja muistelemalla, millaista viime talvina on ollut viedä roskapussia ulos pelkissä sisävaatteissa. Voisi sanoa, että paikassa hulluja riittää. Isoäidin mukaan otan "varmasti älyttömän hyviä kuvia, kun on niin kallis kamerakin". Neuvostoliiton vallan aikana Naujoji Vilnian kautta kuljetettiin kymmeniä tuhansia liettualaisia Siperiaan
Automatiikka on esimerkiksi ötököitä kuvattaessa yleensä paras, koska läheltä kuvattaessa parinkin sentin ero kuvausetäisyydessä vaikuttaa valotukseen huomattavasti. Kiinnitintä ei valitettavasti löytynyt kokeilun aikana suomalaisista kaupoista, joten se tilattiin Iso-Britannian Amazonista. Mukana 52, 58, 62, 67, 72 ja 77 mm:n sovitteet, 49, 55 ja 82 mm:n sovite saatavana erikseen. Laitteesta on kaksi versiota, Canonin ja Nikonin järjestelmäkameroihin sopivat versiot. Kiristys tapahtuu hihnan lenkistä vetämällä. Ne kiinnitetään objektiivin suodinkierteeseen ja salamalaitteen välähdysosaan. Salaman teho riittää metrin päähän ISO 200 -herkkyyssäädöllä aukolla 22. Tien tärinät näkyvät videolla, mutta silti mukava laite. Pakkauksessa on mukana kuusi soviterengasta. Tilauksen toimittamisen jälkeen hinta putosi roimasti, joten nykyinen hinta kannattaa tarkistaa osoitteesta www.amazon.co.uk. Suodinkierre ei saa kääntyä tarkennuksen aikana, koska kiertyminen kääntää salamaakin. Kamera pysyy kohtalaisen hyvin paikoillaan, mutta kuoppaisella tiellä tai polulla kameran asentoa on syytä välillä korjata. Ohjelmisto päivitettävissä usb-liittimen välityksellä. Pikakoe
PEKKA HELOS
KAMERA KIINNI FILLARIIN
Hama Bike Pod I Clamp Tripod
kaa tulee muutetuksi usein. Jalustassa ei ole tärinänvaimennusta, joten kamerassa on paras olla tehokas tärinänpoisto. Sopii melko kevyille kameroille. Esimerkiksi varsin suositussa Sigman 50 mm:n makro-objektiivissa on 55 mm:n kierre, joten
13. Vaikka objektiivi on yleensä parhaimmillaan 2-3 aukkoa himmennettynä, otetaan makrokuvia useimmiten hyvin pienellä aukolla. Hama Bike Pod toimii kohtalaisesti pienten kameroiden kiinnityksessä. Eteenpäin suunnattu kamera kuvaa tehokkaasti edellä menevien takapuolia. Laitteen voi kiinnittää pyörässä muuallekin. Kypäräkameralla saa vakaampaa videota, mutta Hamaa varten ei tarvitse hankkia erillistä kameraa. Salama kytkeytyy kameroiden automatiikl 8 / 2012
kaan, mutta käsisäätökin on mahdollinen. Pieni pokkari on sopiva Hama Bike Podin kanssa käytettäväksi, ja pyöräilyolosuhteissa kosteu-
den kestävä kamera on varmin valinta. Nissin MF18 macro Tyyppi: Rengassalama Yhteensopivuus: Canonin (malli NDMF18-C) ja Nikonin (malli NDMF18-C) järjestelmäkamerat. Kiinnitys tehdään muovihihnalla, jonka sisäpuoli on päällystetty hyvällä luistoa estävällä kumilla. Hinta: 22,50 euroa
Pyöräillessä kuvaaminen on aika hankalaa. Kallistelu maastopoluilla on aika näyttävän näköistä videolla. Onhan siinä silloin menemisen meininkiä. Hinnaksi tuli postikuluineen 22,50 euroa. Kaiken lisäksi salamaa voi käyttää ohjausvalona monien Canon- ja Nikon-salamalaitteiden kanssa. Ja tietenkin tien laatu vaikuttaa: videokuvaus mukulakivetyllä kadulla, kovarenkaisella ja jousittamattomalla pyörällä tuottaa vahvasti täriseviä videoita. Jos jalustan ja kameran kiinnittää sitä vastoin satulatolppaan ja kuvaa takana tulevia, saa yleensä mukavamman tuloksen. Kypäräkamera on yksi mahdollisuus, mutta tavallisen kameran pyörään kiinnittämiseen ei ole kovinkaan monia laitteita. Laite on tukevan tuntuinen. Valosta tulee tasainen, eikä objektiivi varjosta valoa. Jalustaa ei saa aivan kireälle mutta silloin ei pilaa ohjaustangon vaijereitakaan. Kaarevia välähdysputkia on kaksi, niiden tehoa voi säätää erikseen, ja putket voi siirtää sentin verran sivummallekin. Kiinnitys on niin nopea, että Haman paik-
KEHITTYNYT RENGASSALAMA
Nissin MF18 macro
se vaatii erikseen ostettavan sovitteen. Salamassa on myös led-valot, joita voi käyttää suuntavalona kuvan valaistusta arvioitaessa ja jopa videokuvauksessa läheltä kuvattaessa. Nissinin MF18 macro nousee perustasosta selvästi kehittyneemmälle tasolle. Ohjeluku: 16 / ISO 100 Ominaisuuksia: Neljä led-ohjausvaloa, automatiikka ja käsisäätö, osatehot 1/1024 asti, toimii orja- ja ohjaussalamana useiden salamalaitteiden kanssa. Laite painaa vain 50 grammaa. Salaman ohjeluku on 16 / ISO 100, ja se riittää hyvin lähikuvaukseen. Hama Bike Pod I Clamp Tripod Kiinnittää kameran esim. polkupyörään. Se on enimmäkseen muovia eikä ole riittävän tukeva järjestelmäkameroiden kiinnittämiseen. Hinta: noin 340 euroa Maahantuoja: Focus Image Nordic Oy, puh.094283 4101, www.focusnordic.fi
Rengassalama on periaatteessa yksinkertainen laite: objektiivin etureunaan kiinnitetään pienikokoinen salamalaite, jonka välähdysputket ovat kaaressa. Salamaa voi käyttää myös lisävalona, ja välähdyksen teho on säädettävissä aina 1/1024 asti. Nissin MF18 macro maksaa noin 340 euroa ilman akkuja, ja hintaa voi pitää edullisena
Sally Mann, COMPOSITION III, 1985, Polaroid Polacolor 20 x 24". WestLicht-kokoelma, Wien.
POLAROID
TAITEEN JA BISNEKSEN LIITTO
14
l 8 / 2012
Anna-Kaisa Rastenberger
WestLicht-kokoelma, Wien.
l 8 / 2012
15. William Wegman, UNTITLED, 1987, Polaroid Polacolor, 20 x 24"
Kasari ajoi hillityn wieniläisen porvaristalon charmin tiehensä. Yritin kuvitella, miltä suuret värivalokuvat mahtoivat näyttää 1970- ja 1980-lukujen maltillisiin mustavalkovedoksiin tottuneiden valokuvaajien silmissä. Kun arkistolaatikoista vedettiin esiin jättimäisellä Polaroidkameralla otettuja 20 x 24 -tuumaisia valokuvia, oli pakko haukkoa henkeä. Ajan henki löi ällikällä. Sen vaimeat värit, vähän etikkainen tuoksu ja valkokehyksinen, pieneen käteen sopiva muoto olivat lapsellekin merkkejä siitä, että hetkeen oli tartuttu. Pinkit, violetit ja punaiset olivat kuvissa häkellyttävän voimakkaita, eikä kiiltäviä liskomaisia kankaita ollut asetelmissa säästelty. Tämän jälkeen lukemattomat valokuvaajat pääsivät sitä käyttämään, yhtenä ensimmäisistä William Wegman koirineen. Landin kehittelemistä jättikameroista ensimmäinen rakennettiin vuonna 1976. Silti Polaroid-kuva oli erityinen. Siinä, omien silmien edessä. WestLicht-kokoelma, Wien.
RIEMUKAS JA VÄRIKÄS PIKAKUVA
Lastenkutsut olivat se paikka, jossa minä, kuten moni muukin 1970-luvulla syntynyt, tutustui Polaroid-valokuviin. Tarkennus oli osunut taustan maisematapettiin. Naps, kuva oli otettu, ja hetken odotus palkittiin, kun isä veti suojapaperin kuvan edestä, leyhytteli kuvaa ja ojensi kullekin vieraalle sen tyypillisimmän SX-70-filmillä kuvatun Polaroidin. Koska suurta kameraa oli ollut hankala liikutella, ajan hyöky näkyi väreissä, diagonaaleissa, asetelmien vyöryssä, irokeeseissa, olkatoppauksissa, photoshoppaamattomien ihojen näppylöissä ja poimuissa. Pieniin SX-70 Polaroideihin liittyvien nostalgian sävyjen tilalla oli riemukas, visuaalisen irstas kasari. Kuvan etualalta tunnisti itsensä epätarkkana irvistelemässä. Juhlijat pääsivät vuorotellen syntymäpäiväsankarin isän Polaroid-kameran eteen. Kookkaiden värivalokuvien keskellä kasvaneellekin suurten Polaroid-kuvien värit ja valtavan negatiivikoon mahdollistamat uskomattoman tarkat valokuvat olivat vaikuttavia.
16
l 8 / 2012. Vuosikymmeniä myöhemmin pääsin viime syksynä tutustumaan yli 4000 Polaroid-valokuvan kokoelmaan WestLicht-museoon, Wieniin. Polaroidin keksijän, Edwin H. Tsuneo Enari, FAMILY, 1977, Polaroid Type 808, 8x10"
Stephen Shore, UNTITLED, 1979, Polaroid Type 808 8x10". WestLicht-kokoelma, Wien.
l 8 / 2012
17
Polaroid-yhtiön arviolta yli 16 000 valokuvan kokoelma hajosi Polaroidin konkurssin yhteydessä vuonna 2008. WestLichtin toimintaa rahoitetaan muun muassa vanhojen kameroiden kaupalla. WestLicht sijaitsee vanhassa kerrostalossa Wienin keskustan kaupunginosassa. WESTLICHTIN LOISTO-OSTOS
Yksityisen WestLicht-museon yli 4400 Polaroid-valokuvan kokoelma on osa The Polaroid International -kokoelmaa. Sen jälkeen kuvia on ollut myynnissä huutokaupoissa osin isoina kokonaisuuksina, osin jopa yksittäiskappaleina. WestLicht-kokoelma, Wien.
William Clift, DESK, OLD CITY HALL, BOSTON, MASSACHUSETTS, 1969, Polaroid Type 52, 4 x 5". Näyttely- ja kokoelmatilat sijaitsevat sisäpihan ympärillä, ja omistaja Peter Coeln itse asustaa yläkerroksen huoneistossa. Aivan kuten Polaroid-kokoelmissakin, WestLichtmuseossa valokuvataide ja bisnes lyövät kättä. WestLicht osti kokoelman, joka oli ollut talletettuna Lausanneen, Musée de l'Elyséehen. Vuosittain järjestetään useita nimekkäiden valokuvaajien näyttelyitä sekä huutokauppoja, joissa viime vuosina on kameroiden lisäksi myyty myös arvokkaita valokuvavedoksia.
John Reuter, BLUE AUTOPSY, 1977, Polaroid SX-70 Hand-colored, 3 1/2 x 4 1/4". Sitä alettiin kerätä 1960-luvun lopulla, kun huomattiin, että edellisen parinkymmenen vuoden aikana Polaroidin kokoelmiin hankituista tuhansista teoksista miltei kaikki olivat amerikkalaisten valokuvaajien ottamia. WestLicht-kokoelma, Wien.
John Reuter, OWL KNOWLEDGE, 1977, Polaroid SX-70 Hand-colored, 3 1/2 x 1/4". Kadun varressa huomion kiinnittää Leica-shopin logo, joka ohjaa käytettyjen kameroiden kauppaan. WestLicht-kokoelma, Wien.
18
l 8 / 2012
Markus Rossle, UNTITLED, 1984, Polaroid Type 59, Emulsion Transfer, 4 x 5". WestLicht-kokoelma, Wien.
"VALOKUVAA TAI NEGATIIVIA RAAPUTETTIIN, PISTELTIIN NEULOILLA, MAALATTIIN MUSTEELLA, AKRYYLIVÄREILLÄ, PASTELLEILLA, JOPA VERELLÄ."
l 8 / 2012
19
Aluksi Adams testasi kameroita ja filmejä omassa käytössään. Osa valokuvaajista innostui kehittämään kuvia erilaisilla vanhoilla menetelmillä käyttäen mm. Muutaman vuoden kuluttua Adams alkoi Landin ehdotuksesta myös hankkia Polaroid-yhtiön kustannuksella arvostamiensa amerikkalaisten valokuvaajien teoksia. WestLicht-kokoelma, Wien.
20
l 8 / 2012. Vuodesta 1972 eteenpäin toiminnan otti haltuunsa Clarence Kennedyn mukaan nimetty valokuvagalleria Cambridgessa Massachusetissa. WestLicht-kokoelma, Wien.
VOITTAJIA ILMAN HÄVIÄJIÄ
Edwin H. Oli pitkälti taidehistorioitsija Clarence Kennedyn ansiota, että Polaroid-valokuvista tuli ilmiö, jossa taide ja bisnes yhtyivät. Yli kymmenen vuoden ajan koko yhtiön henkilökunta osallistui filmien jakoon ja teosten valitsemiseen. Landille vuonna 1948. Näin kokoelma karttuisi ja näyttäisi samaan aikaan sekä Polaroidin teknisen kehityksen että amerikkalaisen kulttuurin muutoksen. Kaikki voittaisivat. Seuraavan parinkymmenen vuoden aikana kokoelmiin valikoitui yhä harvemmin suoraa dokumentaarista valokuvaa. Nuoren yhtiön varat parhaiden valokuvaprinttien hankintaan olivat kuitenkin rajalliset. Polaroid-kuvasta tuli villien kokeilujen alusta. Edward Westonin, Paul Strandin, Dorothea Langen, Minor Whiten ja Eugene Smithin valokuvia. André Thijssen, REARVIEW, 1980, Polaroid SX-70, 3 1/2 x 4 1/4" . Kuka tahansa tutkijoista, markkinamiehistä tai filmin valmistajista saattoi tehdä päätökset: eräs työntekijä on kutsunut tilannetta "kontrolloiduksi anarkiaksi". Ideoitiin uusi tapa: Polaroid antaisi kameroitaan ja filmejä ilmaiseksi lupaaville valokuvaajille ja vastineeksi nämä lahjoittaisivat yhden printin Polaroidille. Adamsin hankkiman kokoelman ideana oli asettaa vertailukohde tuleville Polaroid-kuville. Liiketuttavuus muuttui ystävyydeksi, jonka ansiosta Polaroidista tuli myös taiteen tekemisen väline. platinotypiaa ja syanotypiaa.
Jan Saudek, BEAUTY TO BEAST, 1980, Polaroid Type 665, Triptych, 3 1/4 x 4 1/4". WestLicht-kokoelma, Wien.
André Thijssen, EATING TIE 1980, Polaroid SX-70 Time Zero, 3 1/2 x 4 1/4" . Vain mielikuvitus oli rajana valokuvan pinnan käsittelylle: valokuvaa tai negatiivia raaputettiin, pisteltiin neuloilla, maalattiin musteella, akryyliväreillä, pastelleilla, jopa verellä. Polaroidien tuli kilpailla laadussa Amerikan parhaiden valokuvien kanssa. Kun Clarence Kennedy oli nähnyt miltei ihmeenä pitämänsä keksinnön, hän esitteli valokuvaaja Ansel Adamsin Edwin H. Taiteilijoiden kokeilut myös tarjoaisivat filmistä sellaista tietoa, jota muuten ei olisi mahdollista hankkia. Ensimmäisenä vuonna Adams hankki mm. Kennedy otti yhteyttä keksijänä tunnettuun Landiin, koska hän halusi kokeilla stereokuvan käyttöä opetustilanteessa. Landin kehittelemä alkuperäinen Polaroid-pikakuvakamera esiteltiin Yhdysvalloissa 1947 ja Euroopassa kymmenisen vuotta myöhemmin
WestLicht-kokoelma, Wien.
l 8 / 2012
21. Tamarra Kaida, EVOLUTION, 1987, Polaroid Type 55 Gelatin silver print, 16.9 x 13.4"
André Thijssen, FISHNET STOCKINGS, 1980, Polaroid SX-70 Time Zero, 3 1/2 x 4 1/4". WestLicht-kokoelma, Wien.
"FACEBOOK JA KUVABLOGIT OVAT NYKYISIN PULLOLLAAN VANHOILTA VALOKUVILTA TAI POLAROIDEILTA NÄYTTÄVIÄ KUVIA."
22
l 8 / 2012
Martti Jämsä: Kesä, 2003, hopeagelatiinivedos/ Polaroid type 55 posititiivi-negatiivi 26
l 2 / 2012 8
Sillä oli kuitenkin vankka kannattajakuntansa, ja osa kuvaajista saavutti välineellä merkittäviä tuloksia.
Suomessa oltiin alusta alkaen hyvin perillä legendaarisen Edwin H. Tällainen toiminta jatkui pitkälle 1990-luvulle saakka.
l 2 / 2012 8
25. Suomessa Polaroid ei alkuvaiheessa juuri innostanut valokuvaharrastajia tai taiteilijoita. Ammattimaiset studiokuvaajat alkoivat käyttää Polaroidia studioissaan luonnostelun välineenä. Foto-Nyblin aloitti maahantuonnin vuonna 1960, ja kun ensimmäinen värillinen Polaroid esiteltiin vuonna 1963, oli Polaroid Suomessa jo tuttu asia.
LEIKKIÄ JA TEKNIIKKAA
Yli 500 patenttia omistanut Edwin H. Otso Kantokorpi
POLAROID SUOMESSA :
Työtä, leikkiä, rockia ja taidetta
Polaroid ei koskaan saavuttanut Suomessa jättisuosiota. Myös passikuvauksen alalla Polaroid oli aikoinaan vahva tekijä. Land oli intohimoinen keksijä. Landin keksintö uutisoitiin Suomessa vuonna 1947 Valokuvaajassa (2/47). Polaroidille kehitettiin monenlaisia käyttötarkoituksia ja erikoislaitteita muun muassa tieteen ja tekniikan käyttöön esimerkiksi lääketieteelliseen lähikuvaukseen tarkoitettu Polaroid CU-5. Landin (19091991) lukuisista keksinnöistä pikakuvauksen alalla. Tämän jälkeen kotimainen valokuvausalan lehdistö seurasi tarkkaan Polaroidin kehitystä. Land kehitti ensimmäisen pikakuvausmenetelmän jo vuonna 1947 Yhdysvalloissa, jossa Polaroid tuli kaupalliseen jakeluun seuraavana vuonna. Pikakuvan avulla saattoi testata valotusta, kuvakulmia ja sommittelua ennen varsinaisten kuvien ottamista. Väline oli pitkään hauska näppäilijöiden leikkikalu oli ihme, kun kuvan sai suoraan kamerasta alle minuutissa
Hän on kuvannut erityisesti suomalaista öistä maisemaa.
KASARIMAAILMAN ROCKIA JA GLAMOURIA
Polaroidin kultakausi Suomessa ajoittuu epäilemättä 19701980-lukujen vaihteen urbaaniin rock-elämään ja ehkä vähän glamouriinkin. Polaroidia alettiin käyttää myös koulutuksessa. Kun Land esitteli vuonna 1976 yhtiökokouksessaan "myyttisen pedon", 50 x 60 cm:n kokoisia kuvia tuottavan Polaroid-kameran, alkoi tämä jättilaite tuottaa kokoelmiin varsin huomattavia teoksia. Tätä näyttelyä lienee pidettävä ensimmäisenä mittavana suomalaisena Polaroid-näyttelynä. Sattuvasti juuri hänen isoisänsä, suomalaisen valokuvan grand old man Vilho Setälä (18921985) esitteli ensimmäisenä väri-Polaroidin suomalaiselle lukijakunnalle Kamera-lehdessä vuonna 1963 (4/63). Polaroid-kokoelman kuvia esiteltiin ensimmäistä kertaa Suomen valokuvataiteen museossa vuonna 1976, ja samoihin aikoihin myös suomalaiset kuvaajat alkoivat suhtautua välineeseen vähän vakavammin. Kokonaisuus oli esillä ensin Amos Andersonin taidemuseossa ja sitten Tampereen nykytaiteen museossa. Ensimmäisenä kesänä kuvia ottivat Erja Lahdenperä ja Ulla-Maija Vuori (nyk. Käytössä oli Polaroid SX-70, ja tulokset esitettiin näyttelynä Polaroid-matkakuvia Prahasta. Keijo Kansonen: Kuva Jone Takamäen LP:n takakanteen, 1981, fotomekaaninen vedos, rasteripainokuva, kromaliini POLAROID MATKALLA TAITEEKSI
Ensimmäiset merkit Polaroidin vakavasta taiteellisesta käytöstä näkyivät Suomessa 1970-luvun lopulla. 1980-luvun suurin Polaroid-klassikkomme on Kari Riipinen, joka löysi välineelle monenlaista käyttöä. Toisena kesänä Lahdenperän kanssa työskenteli yksi sittemmin rock-kuvauksessa kunnostautunut klassikkomme Jukka Uotila (19562009). Mutta kyllä pienemmilläkin Polaroideilla saatiin aikaan tuloksia. Polaroid-yhtiökin satsasi alusta pitäen markkinoinnissaan taiteilijoihin. Myös puistokuvauksen alalla koettiin lyhytaikai-
nen renessanssi, kun Studio Muikku toimi Helsingissä Espalla kesinä 19781979. Polaroidin säätiö alkoi kerätä kunnianhimoista taiteellista valokuvakokoelmaa. Timo Setälä valmisti vuonna 1981 sarjan 20 annosta pikataidetta. Miltei kaikki aikakauden merkittävät valokuvataiteilijat halusivat ja pääsivätkin kokeilemaan laitetta, suomalaissyntyisistä taiteilijoista esimerkiksi Arno Rafael Minkkinen. Ensimmäisiä askeleita tällä saralla otti Lahden taideteollisen oppilaitoksen valokuvauksen osasto, joka teki keväällä 1977 opintomatkan Prahaan. Riipiselle Polaroidin "muoviset värit" kuten hän itse on todennut tarjosivat loistavan väl 8 / 2012
26. Vanhan galleriassa esiintyneistä uuden polven rock-orientoituneista kuvaajista ja katukuvaajista osa tarttui pikakameraan. Svärd). Ikkala onkin niitä kuvaajia, jotka ovat olleet Polaroidille uskollisia aina näihin päiviin saakka. Osa tunnetuista harrastajistakin kiintyi Polaroidin lumovoimaiseen värimaailmaan. Esimerkiksi Leena Ikkalan kuvia esiteltiin ensimmäisen kerran Kamera-lehdessä vuonna 1981 (3/81)
Vertti Teräsvuori: Omakuva, 1993, väridiffuusiovedos
l 8 / 2012
27
Taidegraafikko Antti Tanttu on myös pitkään käyttänyt välinettä erilaisiin kokeiluihin. Ahkera kuvaaja teki myös tulosta. Eikä Polaroidin käyttö loppunut edes Polaroidin konkurssiin ja filmien saannin lakkaamiseen vuonna 2008. Tosin Nylénkin on sitä mieltä, ettei pikafilmi varsinaisesti koskaan enää palaa. Tosin yhdysvaltalaisen Talking Heads -yhtyeen voimahahmo David Byrne ideoi jo vuonna 1978 yhtyeen toisen albumin kannen 529 Polaroid-lähikuvasta tämä tapahtui nelisen vuotta ennen Hockneyn "keksintöä". Mutta esimerkiksi esseisti ja kääntäjä, intohimoinen retrokameroiden harrastaja Antti Nylén jaksaa sinnikkäästi pitää yllä harrastustaan uudellakin filmityypillä. Muunkin kuvataiteen puolella innostuttiin Polaroidin tarjoamasta keinovalikoimasta. Lauri Eriksson käytti välinettä pitkälle samalla tavalla kuin Riipinen ja innostui myös tekemään erilaisia kollaaseja. Ben Kaila: Perintö, 1983, SX-70 lineen ajan henkeen kiinnittymiseen. Vuosien mittaan näillä tyypillisillä kenkälaatikkokuvilla on kuitenkin ollut taipumus hukkua. Ajan henkeä tavoiteltiin myös laajemmalla aikaperspektiivillä, kun Taneli Eskola ja Touko Yrttimaa tekivät mittavan Polaroid-projektin kuvaamalla suomalaisia filmitähtiä vuonna 1986 näyttelyn nimi oli Me tulemme taas.
MONIPUOLISTA TAIDETTA
1990-luku jatkoi osin 1980-luvun Polaroid-maailmaa. Esimerkiksi Juhana Blomstedt (19372010) kuvasi vuosia ateljeensa vaihtuvaa valo- ja varjomaailmaa ja Senja Vellonen ihmisen varjoa erilaisia taustoja vasten luonnoksiksi akvarelleilleen. Hän käytti Polaroidia lukuisissa levynkansissa, joiden graafisena suunnittelijana hän on yksi keskeisistä valokuvataiteilijoistamme. Mutta Riipinen ei ollut yksin. Jotkut valokuvataiteilijat ovat julkaisseet projektistaan kunnianhimoisia valokuvakirjoja. Moni muusikkokin, kuten Albert Järvinen, Dave Lindholm ja Tuomari Nurmio, tarttui Polaroidiin. Hän teki Jone Takamäen ensimmäisen albumin (1981) kanteen jazzahtavan Polaroid-kuvan, jonka kehittymistä hän manipuloi teelusikan avulla. Muun muassa Keijo Kansonen kehitteli omia teknisiä kokeilujaan. Hän toteaa pikafilmin häviämisestä: "Se johtuu siitä, että ihmiset eivät halua enää esineitä vaan välähdyksiä ja kangastuksia, jotka voi tykkäämisen jälkeen tykkänään unohtaa." Onneksi emme Polaroidin tuottamien ja museoihin tallennettujen esineiden ansiosta pääse tykkänään unohtamaan tätä valokuvauksen yhtä kiinnostavaa vaihetta. Yhdysvaltalaissyntyisen Mark Maherin American Polaroids (Like, 2003) esittelee Yhdysvaltain henkistä maisemaa. Impossible Projectin tuottama uusi, kehittelyn alla edelleen oleva filmimateriaali ei ole kelvannut kaikille vanhoille puristeille. Kirjoittaja on helsinkiläinen taidekriitikko ja Suomen valokuvataiteen museon Polaroid-näyttelyn kuraattoriryhmän jäsen.
l 8 / 2012
28. Taina Värri oli saanut kokeilla laitetta jo edellisenä vuonna palkintomatkallaan Pariisissa, kun hän oli voittanut Polaroidin pohjoismaisen Image Transfer -kilpailun. Tässä yhteydessä hen-
kilökuvaan pääsi poliitikko Paavo Väyrynenkin. Martti Jämsä on puolestaan kuvannut Helsingin outoja maisemia kirjassaan OPS! Helsinki Polaroid (Musta taide, 2009). Maailmalla tässä lajissa klassikon aseman on saavuttanut brittiläinen taidemaalari David Hockney. Riipinen kehitteli taidemaalari Olli Lyytikäisen (19491987) Suomessa lanseeraamaa kollaasitekniikkaa, jossa parhaimmillaan sadoista Polaroidotoksista tehtiin isoja, kubistissävyisiä kollaaseja. Jätti-Polaroid vieraili vuonna 1993 Taideteollisessa korkeakoulussa. Riipinen teki aikoinaan myös sopimuksen Polaroidin firman kanssa ja sai käyttöönsä materiaalia miltei rajattomasti. Kameraa pääsivät kokeilemaan ainakin Vertti Teräsvuori, Ulla Paakkunainen ja Touko Yrttimaa. Nylén kommentoi blogissaan, että Polaroid tuotti esineitä, kun digikamera tuottaa informaatiota
Lauri Eriksson: Thimister, 1999, Polaroid SX-70, kollaasi
"POLAROID TUOTTI ESINEITÄ, KUN DIGIKAMERA TUOTTAA INFORMAATIOTA."
l 8 / 2012
29
He käyttivät keskeneräistä rakennusta studionaan. Kun työmiehet olivat lähteneet, rakennustyömaalle improvisoituun studioon saapui Suomen elokuvatähtiä. Samanaikaisesti uuden kotimaisen elokuvan tekijäpolvi oli nousemassa esille. Välittömästi käsillä ollut paperikuva helpotti työskentelyä ja antoi mahdollisuuden ilmeiden ja valaistuksen jatkokehittelylle. Me tulemme taas! -projektin idea oli fotogenia, tähteyden filmaattinen olemus. Touko Yrttimaa ja Taneli Eskola tarttuivat tilaisuuteen. Näyttelyvedokset on tehty näiden negatiivien skannauksista pigmenttivedoksina. Valokuvagalleria Hippolytessä pidetyn näyt-
30. 1980-luvulla oli moni kotimaisen elokuvan kiintotähti vielä elossa. Kuvauksissa käytettiin vanhoja valonheittimiä, palkkikameraa ja Polaroidin negatiivi-positiivimateriaalia T 55. Prosessissa samanaikaisesti syntynyt filminegatiivi oli erittäin terävä ja sävykäs. GLAMOURIA
RAKENNUSTYÖMAALLA
"Omaksuessaan vuosikymmenten takaisia ilmeitä, eleitä ja asentoja näyttelijät olivat yhtä aikaa kahdessa ajassa, kuin henget jotka liikkuvat kahden maailman, maan ja taivaan välillä."
Vuonna 1986 Suomen elokuvasäätiö remontoi itselleen uudet tilat Katajanokan vanhaan makasiiniin K 13. Me tulemme taas! projektin fiktiiviset muotokuvat kaksoisvalottivat näyttelijän tai ohjaajan yksityistä minää ja identiteettiä mutta samalla toistettiin tähteyden elinehtoa, julkisten kasvojen traditiota
Kuvassa: lMatti Pellonpää 2 / 2012
33
(TE)
32
l 8 / 2012. Assosiaatiot näyttelijöiden nuoruudenrooleista yhtyivät heidän nykyiseen olemukseensa tuottaen riitasointuisen harmonian, jossa
aika samalla kertaa ylittyi ja paljasti välähdyksenomaisesti työskentelynsä ihmisen kasvoilla." Projektin kuvat palauttivat Filmi-Suomen henkiin. Sille oli ominaista pihkan ja suopursun tuoksu, koskien kohina ja koivikon humina, huikaisevan korkea kesätaivas ja suviyön salaperäinen himerrys, peltomaisemien maausko ja pääkaupungin jyrkät ristivalot. Yksityishenkilön ja roolihahmon välillä oli suuri ero. Näyttelijöiden kasvoilla eli elokuvan kultakauden sielunmaisema. Kuvassa: Aki Kaurismäki
telyn yhteydessä julkaistussa luettelossa kysyttiin hyvällä syyllä, kuka on Matti Pellonpää. Käynti kuvauspaikalla teki elokuvakriitikko Markku Varjolaan vaikutuksen: "Omaksuessaan vuosikymmenten takaisia ilmeitä, eleitä ja asentoja näyttelijät olivat yhtä aikaa kahdessa ajassa, kuin henget jotka liikkuvat kahden maailman, maan ja taivaan välillä
Jobs ja Land olivat samankaltaisia myös siinä mielessä, että he ymmärsivät intuitiivisesti yhdistää taiteen ja teknologian. Tämä ensimmäisen vaiheen 3D-elokuvabuumi jatkui seitsemänkymmentäluvulle saakka. Mutta he paneutuivat yli sataprosenttisesti kaikkeen, mistä innostuivat, mikä aiheutti paljon huolta heidän yhtiöidensä henkilökunnalle ja apujoukoille. Kunniatohtori-arvonimen hän sai kuitenkin monista yliopistoista. 1930-luvun alkupuolella hän kehitteli kalvoja, joista sitten syntyi tuote, jota edelleen kutsutaan Polaroid-suodattimeksi. Land keksi menetelmän, jolla yhden suuren valoa polarisoivan kiteen sijasta voitiin tehdä kalvo, jossa mikroskooppisia polarisoivia kiteitä oli suuria määriä. Tuohon aikaan ei käytettävissä ollut satelliitteja, joilla olisi voitu vakoilla kylmän sodan toista osapuolta. Kun hän sittemmin kehitti jättikoon kuvia (50 x 63 cm) tuottavan pikakuvauskameran, hän tarjosi sitä valokuvataiteilijoille ilmaiskäyttöön. Kuvien laatu ei yltänyt samalle tasolle kuin perinteisillä diafilmeillä, joten sen kaupallinen ura jäi melko lyhyeksi. 1950-luvulla Land kehitteli kaksivärijärjestelmän, jossa kahdella värillä voitiin tuottaa vaikutelma koko värispektristä. Siihen mennessä kuvattu materiaali oli erittäin kattava. Kamerasta kehitettiin yksinkertaistettuja malleja, joita myytiin valtavia määriä. Edwin Landia kutsuttiin useimmiten tohtori Landiksi, vaikka hänellä ei ollut tohtorin tutkintoa hän oli jättänyt aikoinaan opiskelunsa kesken. Amerikkalaiset ryhtyivät salassa kehittelemään hyvin korkealla lentävää vakoilukonetta, joka sai nimekseen U-2. Sillä voitiin tuottaa 8,3 x 10,8 cm:n kokoisia seepiasävyisiä paperikuvia. Polavisionin kaupallistaminen epäonnistui, sillä kotivideojärjestel-
mät olivat jo saapumassa markkinoille ja Polavisionissa ei ollut ääniraitaa. Landilla oli kaikkiaan 535 patenttia.
33. Se hyödynsi Polavisionin ja 1900-luvun alun Autochromen menetelmää. Vuonna 1983 esiteltiin Polachrome, heti kuvauksen jälkeen kehitettävien diakuvien valmistusmenetelmä. Tällöin hän esitteli jo pitkään suunnittelemansa kehitelmän kamerasta, jolla saataisiin aikaan kuvia ilman kehitysprosessia. Harri Hietala
Edwin Herbert Land
Polaroid-nimikkeen takana on yksi henkilö, Edwin Herbert Land (19091991). Edwin Land kuoli 1.3.1991. Jo seuraavana vuonna markkinoille saapui ensimmäinen Polaroid-kamera, Model 95. Tämä menetelmä ei kuitenkaan tullut yleiseen käyttöön. Pian löytyi muitakin sovellutuksia, kuten 3D-elokuvat. Menetelmällä saatiin aikaan värikaitafilmejä, jotka olivat heti katsottavissa systeemiin kuuluvalla projektorilla. Land muutti alkuperäisen Land-Wheelwright-yhtiönsä nimeksi Polaroid Corporation vuonna 1937. Ensimmäiset yleisönäytökset vuonna 1936 olivat suuri menestys. Jo paljon aiemmin Land oli suunnannut huomionsa myös valokuvan taiteelliseen puoleen. Tämä toiminta laajeni niin, että kokoelmassa oli 2000-luvulla viisinumeroinen määrä valokuvia Adamsin, Closen ja Warholin kaltaisilta kuvaajilta. Polaroid-kameroiden suosio kasvoi tasaisesti tästä lähtien. Vuonna 1972 Land esitteli merkittävimmän pikakuvauskeksintönsä, SX-70-menetelmän ja siihen liittyvän kameran. Land opiskeli kemiaa 1920-luvun lopulla. Vastalahjaksi Polaroid saisi kuvia. Toisen maailmansodan aikana Land työskenteli asiantuntijana monissa sotilastekniikan projekteissa, kuten älypommien suunnittelussa, yönäkölasien kehittämisessä ja vihollisen naamioinnin paljastamisessa stereokuvauksen avulla. Land maalasi presidentti Eisenhowerille vaikuttavan vision U-2:n mahdollisesta kuvauspotentiaalista: "Yhdellä ainoalla lennolla saamme yksityiskohtaisia kuvia Neuvostoliitosta alueelta, jonka leveys on 200 mailia ja pituus 2500 mailia, ja kuvatussa materiaalissa on kaikkiaan 4000 erittäin tarkkaa kuvaa". Heillä ei ollut useinkaan muodollista pätevyyttä siihen, mitä he tekivät. Land piti niin pitkiä ja kiihkeitä ideapalavereita, että häntä piti muistuttaa syömisestä. Tämä oli valtaisa tiedustelumenestys Yhdysvalloille. Polachrome-filmi valotettiin tavallisessa kinofilmikamerassa. Tämä teki heidän tuotteistaan täysin omaperäisiä. Kun rahoittajia yritykselle oli löytynyt, myös sopivia käyttötarkoituksia alkoi ilmaantua: ensimmäiset sovellutukset liittyivät aurinkolaseihin ja tieteelliseen tutkimukseen. Rgb-menetelmän heikkous oli kuitenkin tumma filmipohja, joka vaati paljon valotehoa. Ensimmäiset 57 kameraa ja kuvausmateriaali myytiin samana päivänä. Alkuun Land arveli, että Polaroid-kalvon avulla voidaan vähentää auton valojen heijastusta helpottamaan pimeällä ajamista. Polaroid-valokuvaustuotteet laajenivat sekä mustavalko- että värimateriaaleihin 1960-luvulla. 1950-luvun puolivälissä Land toimi Yhdysvaltain hallinnon neuvonantajana, ja hän tuki voimakkaasti U-2-vakoilukoneprojektia sen syntyvaiheissa. Nyt elettävässä 3D-elokuvan uudessa, videotekniikkaan perustuvassa vaiheessa käytetään joko nestekidepolarisointiin perustuvia aktiivilaseja tai ns. Landin valokuvauskeksinnöt eivät kuitenkaan jääneet tähän. Hän osallistui koneen kameral 8 / 2012
järjestelmän kehittämiseen. U-2-lennot aloitettiin vuonna 1956, ja ne päättyivät vasta, kun Neuvostoliiton ilmapuolustusjärjestelmä onnistui ampumaan Gary Powersin ohjaaman koneen alas ohjuksella vapunpäivänä 1960. Hienostunut peilikamera tuotti täysin kuivia värillisiä paperikuvia tai oikeastaan muovikuvia jotka olivat siisteissä kehyksissä. Polaroid-katselulasien avulla voitiin esittää stereoskooppisia värielokuvia kahden projektorin avulla. Valokuvauksen piiriin Land astui sodan jälkeen, vuonna 1947. Parasta ideassa oli se, että Polaroid-suodatinkalvo ei ollut kallis valmistaa, joten siitä voitiin tehdä monenlaisia tuotteita. Applen Steven Jobs piti Landia esikuvanaan, ja näissä kahdessa persoonassa onkin paljon yhtäläisyyksiä. Samalla vuosikymmenellä Land esitteli myös pikakuvauskaitafilmin nimeltään Polavision. pyöröpolarisaatioon perustuvia passiivilaseja taulutelevisioiden kanssa. Tavanomaista kalliimpi kuvaus- ja esitystekniikka kuitenkin rajoitti 3D-elokuvatuotantoa, vaikka myös merkittävät ohjaajat, kuten Alfred Hitchcock, tuottivat menetelmää käyttäen laatuelokuvia
1961 Uusi materiaali esitellään: Polaroid Positive/Negative 4x5" film Type 55. 1967 Yhtiö avaa uudet tutkimus- ja suunnittelutilat Cambridgessä, ja tuotanto laajenee uusiin tehtaisiin Walthamissa, New Bedfordissa ja Norwoodissa. Vain 20 dollaria maksava kamera tuottaa pienikokoisia mustavalkokuvia. Se on ensimmäinen mustavalkomateriaali, jolla samalla kertaa saa suoraan sekä negatiivin että vedoksen.
100 Land -kameran, jossa on automaattinen valotusjärjestelmä.
Polaroid SX-70
1972 1965 Huokea Swinger tulee markkinoille. 1944 Edwin Land syventyy pikakuvausmenetelmän kehittämiseen lomalla New Mexikossa. Yhdysvaltalainen yhtiö on jo jonkin aikaa valmistanut Polaroid-filmeille soveltuvia kameroita.
l 8 / 2012
1963 Polaroid esittelee Polacolor-väriTaustalla: Vakoilukone Lockheed U-2. Samaa kameran perusmallia myydään seuraavat 15 vuotta.
195054 Polaroidin myynti on yli 23 miljoonaa dollaria. 194145 Yhdysvallat toisessa maailmansodassa. 1975 Polaroid haastaa Berkey Keystone -yhtiön oikeuteen patenttioikeuksien rikkomisesta. 1948 Ensimmäinen pikakuvauksen kameramalli, Model 95, esitellään 28.11.1948 ja siitä tulee heti myyntimenestys. Yhtiön henkilökunnasta muodostettu ryhmä valitsee kuvia kokoelmaan. 195556 Edwin Land osallistuu Lockheed U-2 -vakoilukoneen kamerajärjestelmän kehittämiseen. Yhtiö laajentaa toimintoja Yhdysvaltojen Cambridgessä ja avaa uuden tehtaan Walthamissa. 1971 Perustetaan hyväntekeväisyyssäätiö Polaroid Foundation.
Polaroid SX-70 -kamera esitellään. Harri Hietala
Pikakuvausjärjestelmien tiivistetty historia
1937
Edwin Land, Polaroid-suodattimen keksijä, muodostaa yhtiön Polaroid Corporation.
1949
Ensimmäisen vuoden myyntitulot Model 95 -kamerasta nousevat viiteen miljoonaan dollariin. Koneilla aloitetaan salainen ilmakuvaus Neuvostoliiton yläpuolella. 89,75 dollarin hintaisella kameralla tuotetaan 8,3 x 10,8 cm:n kokoisia seepiasävyisiä mustavalkokuvia. 1968 Polaroid Collection -kuvataidekokoelma perustetaan. Kokoon taittuva kamera on ensimmäinen motorisoitu peilikamera, joka tuottaa valmiita kuivia kuvia välittömästi valotuksen jälkeen. 195658 Polaroid lisää tv-mainonnan osuutta, ja miljoonas kamera valmistuu. Land osallistuu moniin sotilashankkeisiin, kuten itseohjautuvien pommien kehittämiseen. positiivimateriaalin sekä Model 34. Näyttelijä Lawrence Olivier esiintyy myyntitykkinä, ja Land sekä kamera poseeraavat Life-lehden kansikuvassa.
1973 Cambridgessä avataan Clarence Kennedy Gallery, jossa esitellään Polaroid-materiaaleja käyttävien valokuvataiteilijoiden töitä. 1947 Land esittelee idean ja menetelmän pikakuvausmateriaalista, jossa on vain yksi kemiallinen ainesosa. Menetelmästä kerrotaan laajasti mediassa. Myöhemmin mukaan astuvat myös sellaiset tunnetut kuvaajat kuin Paul Caponigro, William Clift, Nick Dean ja John Benson.
1938 Land julkistaa 3D-elokuvamenetelmän nimellä Vectograph. Land palkkaa kuuluisan luontokuvaajan, Ansel Adamsin yhtiön konsultiksi ja aloittaa näin yhteistyön valokuvataiteilijoiden kanssa. 1939 Polaroid-yhtiön tuotevalikoimassa on aurinko- ja hiihtolaseja, stereoelokuvien katselulaitteita ja yönäkölaseja armeijan käyttöön. Polaroid-tuotteita myydään 45 maassa ja tehdasta laajennetaan
Kameroissa käytetään Polacolor ER, Polapan ja Polacolor PRO -filmejä.
tin roolin. 2002 Polaroid-yhtiö siirtyy One Equity Partner -yhtiön hallintaan. Euroopassa ryhdytään markkinoimaan FP100C-pikakuvausfilmiä. 1978 Pikakaitafilmijärjestelmä Polavision esitellään. Polaroid solmii sopimuksen Lady Gagan kanssa ja nimittää laulajan yhtiön creative director -tehtävään. 1983 Kokonaan uusi materiaali esitellään: tavallisissa kinofilmikameroissa kuvattava Polachrome-diafilmi, joka voidaan kehittää erityisellä kehityslaitteella heti valottamisen jälkeen. Polaroid esittelee Spectra-kamerajärjestelmän.
1976 Kodak astuu Polaroidin markkinoille omalla pikakuvausjärjestelmällään PR-10. Tämä yritys menee konkurssiin 2008. 2001 Polaroid-yhtiö hakeutuu konkurssiin vuoden lopulla. SX-70-mallistoon tulee ultraäänellä toimiva automaattitarkennusjärjestelmä.
1981 Julkistetaan kameramallisto Polaroid Sun 600 ja värikuvakuvamateriaali Type 600. 1980 Edwin Land siirtyy syrjään yhtiön johdosta ja ottaa johtavan konsull 8 / 2012
Lady Gaga
2010 Polaroid myöntää lopettamispäätöksensä olleen virhe, ja yhtiö alkaa jälleen tuottaa pikakuvausfilmejä. Tämä yhtiö aloittaa uuden kauden Polaroid Corporation -nimen alla.
Uusi 2430-kameramalli.
35. Siitä ei tule kaupallista menestystä. Kamerasta tulee Yhdysvaltojen myydyin kameramalli. 1986
Fujifilm sopii Kodakin ja Polaroidin oikeudenkäynnin jälkeen yhteistyöstä Polaroidin kanssa. Fuji jatkaa pikakuvaustuotteiden myyntiä Japanin markkinoilla ja passikuvausmateriaalien myyntiä myös Japanin ulkopuolella.
2005
Polaroid-tuotenimi siirtyy Petters Group Worldwiden hallintaan. Mallistot I-zone, JoyCam ja PopShot menestyvät markkinoilla.
2008 Polaroid luopuu kokonaan pikakuvausfilmien myynnistä. Näihin kuuluvat eurooppalainen Impossible Project ja New55project.
Andy Warhol
1976
Esitellään erikoiskamerat, joilla museot voivat tuottaa tarkkoja reproduktioita taideteoksista 20x24"- ja 40x80"-kokoisina Polaroid-värikuvina. 1977 Edwin Landille myönnetään viidessadas patentti. Samalla uusia yrittäjiä alkaa ilmaantua. Kodak joutuu luopumaan jo pitkään markkinoimastaan pikakuvausjärjestelmästä ja korvaamaan menot kuluttajille. Tom Petters tuomitaan myöhemmin pyramidihuijauksesta 50 vuoden vankeuteen.
1987 Polaroid-yhtiöllä 50-vuotisjuhlavuosi. Kampanjassa hyödynnetään julkkiksia, Mariette Hartleyta ja James Garneria. 1981 Japanissa Fujifilm tuo markkinoille oman pikakuvausjärjestelmänsä nimeltä Fotorama. 2010 Pikakuvaustuotteita myy edelleen Fuji. 1986 Patenttikiista Kodakin ja Polaroidin välillä päättyy oikeudessa Polaroidin voitoksi. 1992 Esitellään Captiva-kamera-/kuvamateriaali, jolla voi tehdä pikamuotokuvia. 1991 Edwin Land kuolee 82 vuoden iässä. 1983 Polaroidilla on kaikkiaan 13 402 työntekijää, 1,3 miljardin dollarin myynti ja yli 1000 patenttia. Kodak tuo markkinoille kameramallit EK4 ja EK6, jotka tuottavat samantyyppisiä mutta erikokoisia kuvia kuin Polaroid SX-70. Fujin käyttämä menetelmä vastaa Kodakin käyttämää menetelmää, mikä aiheuttaa paljon päänvaivaa Fujille, sillä käynnissä on patenttioikeusriita Polaroidin ja Kodakin välillä. 2012 CES-messuilla Polaroid esittelee useita digikameramalleja instantkameroiden lisäksi.
1999 Fuji lanseeraa Instax-pikakuvausjärjestelmän. 19981999 Polaroid on Yhdysvaltain myydyin digitaalikameravalmistaja. 1979 SX-70-materiaali korvataan nopeammin kehittyvällä Time Zero -filmillä. 1991 Monet Polaroidin patentit raukeavat, ja Fuji astuu laajemmin pikakuvausmarkkinoille. Fuji laajentaa omien tuotteidensa levitystä useilla eri materiaaleilla ja kameratyypeillä. Fuji saa oikeuden käyttää Polaroidin patentteja, ja Polaroid saa vastineeksi tietotaitoa Fujin sähköisen kuvantallennuksen alueelta. Polaroid haastaa Kodakin oikeuteen. Laitteella voidaan kehittää myös Polapan-mustavalkomateriaalia. OneStep Land -kamera tulee myyntiin ison tv- ja printtimainonnan voimin
Alemmassa kerroksessa oli samaan aikaan Outi Heiskasen näyttely. Polaroid-kuvien lisäksi huvittelin tuohon aikaan vieterivetoisella 1960-luvun Canon Dial -puolikinokameralla ja kuvasin myös sillä mustavalkofilmille. Mikäli joku muistaa vielä vanhemman Polaroid-kuvanäyttelyn Suomesta, niin kuulemme siitä mielellämme.
36
l 8 / 2012. Myös graafisen suunnittelun opiskelijoita oli matkalla mukana. Illalla hotellissa pidettiin sitten kuvakritiikkitilaisuuksia, joissa Jussi Aalto kannusti porukkaa kuvaamaan enemmän ihmisiä. Tästä tietysti seurasi se harmi, että monet hyvät henkilökuvat jäivät Prahaan, kun kuvatuille annettiin otettuja kuvia. Colorackilla oltiin avuliaita, ja saimme lainaksi muistaakseni kuusi SX-70-kameraa ja kuvamateriaalia 500 kuvan verran. Lahden muotoiluinstituutin) oppilaat ja opettajat Prahaan tehdyllä opintomatkalla. Tätä kirjoitettaessa on käynyt ilmi, että Sakella on tallessa suuri osa näyttelykuvista. Rahastahan tuohon aikaan ei ollut pulaa katukurssi länsivaluutalla tuotti huiman kasan paikallisia korunoita (yksi korunan seteli esiintyy muuten nykyisinkin Kamera-lehden vakiokohdetaulussa). Keksin kysyä Polaroidin silloiselta maahantuojalta Colorack Oy:ltä kameroita ja materiaalia Prahan-matkaa varten. Vierailimme Famu-valokuvakoulussa sekä muissakin kouluissa ja taidemuseoissa. Ostimme kasapäin Sudekin valokuvasalkkuja, joita löytyi kirjakaupasta. Tsekkoslovakiassa ei myyty Polaroid-tuotteita, joten kuvia ulos sylkevät kamerat kiinnostivat kovasti paikallisia. Näyttelyn kuvasivat Lahden taideteollisen oppilaitoksen (nyk. Paikallisessa taidemuseossa oli mm. Kameroista kaksi oli kokoon taittuvaa Alpha 1 -mallia ja muut helokehäetsinmalleja. kiinnostava kokoelma Josef Sudekin kuvia ajalta, jolloin hänellä oli vielä kaksi kättä hänhän menetti toisen ensimmäisessä maailmansodassa. Ylivoimaisesti eniten kuvia tuli valittua Sakari Nenyeltä. Minusta kamera oli suurenmoinen laite. Näyttelytilan järjesti meille auliisti Amos Anderssonin johtaja Bengt von Bonsdorff, joka oli kiinnostunut uudesta taidemuodosta. Toimin tuohon aikaan valokuvauksen opettajana sekä Taideteollisessa korkeakoulussa että Lahdessa. Järjestäjän oikeudella pidin itselläni tietysti toista Alpha-mallia. Perillä Suomessa pidimme koulussa kuvien arviointitilaisuuden ja valitsimme äänestämällä kokoelman näyttelyä varten. Matka toteutettiin 11.18.4.1977. Harri Hietala
Ensimmäinen Polaroid-näyttely Suomessa
Polaroid SX-70 -kuvien näyttely Amos Anderssonilla Helsingissä 1.16.10.1977 lienee ensimmäinen pelkästään Polaroid-kuvista koostettu näyttely Suomessa
Henkilöt vasemmalta: Kai Vase, Ami Hyvärinen, Jukka Uotila, Pirkko Tanttu ja Norman Ojanen.
Harri Hietala 1977.
l 8 / 2012
37. Näyttelyn avajaiset Amos Anderssonilla vuonna 1977
Pajassa pohditaan, miten mm. Kaikenikäisille ryhmille tilauksesta. AIKA: Lauantai 18.8.2012 Ryhmä 1: klo 11-13 Ryhmä 2: klo 14-16 Sunnuntai 19.8.2012 Ryhmä 3: klo 11-13 ILMOITTAUTUMINEN: Koska paikkoja on rajoitetusti, työpajoihin ilmoittaudutaan ennakkoon sähköpostitse erja.salo@fmp.fi. Hinta 50 euroa + materiaalimaksu 3 euroa/osallistuja. Katso www.valokuvataiteenmuseo.fi
Antti Tanttu: Sarjasta Maisema, 2000-2012, kromogeeniselle väripaperille
TYÖPAJAT
Katso tarkemmin www.valokuvataiteenmuseo.fi
ANALOGISEN PIKAKAMERAKUVAUKSEN IHMEELLINEN MAAILMA TYÖPAJAT (PÄIVÄKOTI, KOULU JA AIKUISRYHMÄT) KUVATARINOITA
Polaroid ei ole kuollut! Impossible-projekti suunnittelee ja valmistaa uusia analogisia pikakamerafilmejä klassisia Polaroid-kameroita varten. Oma muistitikku mukaan!
WORK-IN-PROCESS POLAROID-KOLLAASI
Työapajassa kuvataan ja rakennetaan yhteistä Polaroid-kollaasia näyttelyteosten innoittamina Prosessi-tilaan, jossa se on näytteillä 4.9.-18.11. - Polaroid SX 70 ja 600 -kamerat ja niiden käyttö. 24 henkilöä Hinta: 50 euroa Miten luoda tunnelma ja kertoa tarina valokuvan keinoin. Analoginen luovuus ja moninaisuus kukoistaa myös digitaalisessa maailmassa. 20 lasta Hinta: ilmainen Millainen paikka museo on. HINTA: 20 euroa, johon sisältyy yksi Impossible-filmipakkaus, luovaan työskentelyyn tarvittavat välineet sekä kameran lainaus.
elokuu-joulukuu Kohderyhmä: esikoululaiset Aika: ti klo 9.30 Kesto: 1 h Ryhmän koko: max. Kaksituntisessa vuorovaikutteisessa englanninkielisessä työpajassa osallistujat tutustuvat Impossible-projektin jäsenen ohjaamina analogisen pikakuvauksen monipuolisiin mahdollisuuksiin. asteen koulutus Kesto: 1 x 90 min Ryhmän koko: max. Entä minkälaisia tarinoita kuvat kertovat. sommittelu ja rajaus vaikuttavat kuvailmaisuun sekä tehdään pieniä digikuvausharjoituksia. Työpajassa kuullaan Polaroidin ja Impossiblen tarina sekä perehdytään seuraaviin aiheisiin: - Impossiblen pikafilmit ja niiden käyttö, vinkit ja tekniikat, kuten filmin suojaaminen, lämpötilan säätö, eri filmien ominaisuuksien ymmärtäminen ja hyödyntäminen, varusteet ja lisälaitteet. Toiminnallisella kierroksella tutustutaan museon näyttelyihin.
ELÄVÄ KUVA
elokuu-joulukuu Kohderyhmä: yläaste, lukio ja 2. Kesto 90 min. Nyt Impossible järjestää yhdessä Valokuvataiteen museon kanssa ensimmäisen Impossible-työpajan Suomessa. TYÖPAJAT, TAPAHTUMAT JA OPASTUKSET
IMPOSSIBLE Projectin työpajat avajaisviikonloppuna 18.8.-19.8. Pajojen varaus: satu.sormunen@fmp.fi
38
l 8 / 2012. - Impossible-kuvien kanssa käytettävät luovat tekniikat, kuten käsittely, Impossible-kalvot, siirtäminen, kaksoisvalotus kaikki mitä tarvitaan todellisten analogisten pikakuvataideteosten tekemiseen. Pajoja myös avajaisviikonlopun jälkeen. Kääri hihasi ja tutustu analogisen pikakuvauksen kiehtoviin mahdollisuuksiin
Polaroid-studio klo 17-21: Kuvauta itsesi Polaroid-kameralla näyttelyssä. klo 18: Näyttelyn kuraattorit Otso Kantokorpi, Martti Jämsä ja Anna-Kaisa Rastenberger kertovat näyttelystä. Vapaa pääsy. Kirjailijat ja runoilijat runoilevat näyttelyteoksiin. Museon pääsymaksu. Keskiviikkona 21.11. Tilatut opastukset: p. klo 18-20. Museon pääsymaksu. Polaroid-näyttelyn kuraattorit Otso Kantokorpi ja Martti Jämsä kertovat näyttelyn suomalaisesta kuvastosta klo 19-20.30. Museon pääsymaksu ja materiaalimaksu 3 euroa. Materiaalimaksu 3 euroa.
PÄÄ PYÖRÄLLE TAIDETTA FILLAROIDEN -TAPAHTUMASSA MUKANA 19.8.
Yhteinen tapahtumapäivä Teatterimuseon ja Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa la 29.9. klo 18: Näyttelykierroksella mukana kuraattorit Otso Kantokorpi ja Martti Jämsä sekä valokuvaaja Lauri Eriksson ja kirjailija Antti Nylén. Keskiviikkona 10.10. Tarkemmin www.valokuvataiteenmuseo.fi
KURAATTORIKIERROKSET JA TAITEILIJATAPAAMISET
Kts. klo 18-20 näyttelykävijöiden käytössä Polaroid-studio. Yleisöopastukset joka keskiviikko klo 11 ja sunnuntaisin klo 13. Avajaisissa lauantaina 18.8. paapyöralle.fi
TAITEIDEN YÖ TORSTAI 23.8.
Museo auki klo 17-21. 09 6966 360 tai satu.sormunen@fmp.fi.
l 8 / 2012
39. ELI KUVAA ITSESI POLAROID-STUDIO! 3 MUSEOTA KERRALLA
Keskiviikkoisin klo 18-20 ja sunnuntaisin klo 14-15. Studio hetki vaatteen ja ruumiin rajalla -näyttelyssä paikalla taiteilijat Vappu Jalonen ja Merja Hannikainen klo 18-19.
RUNOILIJAT JA POLAROID 29.8.
Keskiviikkona 19.9. Antti Nylén ja Lauri Eriksson. Museon pääsymaksu.
KÄNNYKKÄGUIDE
Juhlaviikkojen Runokuu-tapahtuma keskiviikkona 29.8. Hannele Rantala: Kaksoset, 1984¸ Polaroid SX-70, kollaasi
TAPAHTUMAT
OLE KUIN ANDY W. Paljon tapahtumia koko perheelle. klo 18: Näyttelykierroksella mukana kuraattorit Otso Kantokorpi ja Martti Jämsä sekä valokuvaajat Taneli Eskola ja Touko Yrttimaa. Töistään kertovat mm. Museon pääsymaksu. Museon pääsymaksu.
Soita 0600 0 1525 (0,37 euroa /min + PVM) ja saat tietoa näyttelyn suomalaiskuvaajista ja heidän teoksistaan. Materiaalimaksu 3 euroa
600 mm:n objektiivi on käytetyin 50 x 60 cm:n kamerassa, sillä se on lähimpänä normaaliobjektiivia ja siksi mahdollistaa monipuolisimman kuvauksen.
JÄTTIKAMERA VIERAILI HELSINGISSÄ KESÄKUUSSA 2012
Samalla tavalla kuin Polaroid, myös Impossible on ryhtynyt kartuttamaan taidekokoelmaa yhteistyössä valokuvaajien kanssa. Sen tarkoitus oli markkinoida Polacolor II -filmiä aikana, jolloin Polaroid oli juuri julkaissut 8 x 10 -filmikoon. Impossible Worksin kameran mukana matkustaa tätä nykyä aina valokuvaaja ja tekninen asiantuntija Jennifer Trausch, jolla on yli 11 vuoden kokemus ison filmikoon kameroista. Lisätietoa kamerasta: jennifer@impossible-works.com ja www.impossible-works.com. Kuvataiteilija Minna L. Kameraa ovat käyttäneet mm. Chuck Close, Mary Ellen Mark, Araki, Julian Schnabel, William Wegman ja David Levinthal sekä suomalaisista kuvaajista aikaisemmin Arno Rafael Minkkinen. Kamera painoi huikeat 272 kiloa. Seuraavien kahden vuoden aikana jättikameroita valmistettiin vielä viisi lisää. Pariisissa toimiva Impossible Works kierrättää suurta Polaroid-kameraa, joka tuottaa 50 x 60 senttimetrin kokoisia valokuvia.
Kamera vieraili kesäkuussa Helsingissä Suomen valokuvataiteen museon kutsumana. Henriksson ja valokuvataiteilijat Ari Kakkinen, Timo Kelaranta, Helen Korpak, Susanna Majuri, Nelli Palomäki ja Perttu Saksa pääsivät kokeilemaan valokuvausta yli satakiloisella jättikameralla. Valmiit kuvat sekä taiteilijoiden työskentelystä kertova dokumentti on nähtävissä Polaroid-näyttelyssä.
KAMERAN LYHYT HISTORIA
Ensimmäinen 50 x 60 cm:n (20 x 24) Polaroidkamera rakennettiin vuonna 1976. Kirjoittaja on Suomen valokuvataiteen museon museolehtori.
l 8 / 2012
40. Hienointa tässä koko työskentelyssä on ollut päästä seuraamaan prosessia, jossa taiteilijoiden tavoitteet, 50 x 60 cm:n filmikoon kameran ja instant-filmin mahdollisuudet kohtaavat, kertoo Jennifer ensimmäisen kuvausviikon jälkeen työskentelystä suomalaisten taiteilijoiden kanssa. Hän oli mukana tälläkin kertaa. Tällä hetkellä kameroita on kolme Pohjois-Amerikassa, eli New Yorkissa, San Franciscossa ja Cambridgen yliopistossa Massachusettsissa, sekä kaksi Euroopassa, Pariisissa ja Prahassa. Jennifer Trauschin käsi näkyy hupun alta.
Erja Salo
Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää jättikamerasta
Paino: 107 kg Suljettuna kuljetusta varten strategiset mitat ovat: 107 cm x 66 cm x 166 cm (korkeus). Kun palje on pisimmillään, kameran pituus on jopa 2,4 m ja korkeus 1,75 m. Kuvauspaikkana on luonnonvalossa kylpevä hissiaula Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutustiloissa. Helen Korpak valmistelee meloniasetelman kuvausta osana kolmen kuvan sarjaa. Pikakuvausta tai ei, kuvien kuivattaminen kuivausteltassa pyykkinaruilla kestää yli neljä viikkoa. Kamera rakennettiin vain muutaman viikon aikana, ja sen jalustana toimi parturin tuoli
Kirjoittaja on Suomen valokuvataiteen museon johtaja ja Suomen valokuvataiteen museon Polaroid-näyttelyn kuraattoriryhmän jäsen.
l 8 / 2012
41. Lokakuussa 2011 istuimme Florian Kapsin kanssa Impossiblen toimistolla Wienissä. Hankkeen isä puhui kiihkeästi ja asialleen omistautuneena. Mahdottomasta tuli tehdä mahdollista. Sen päämääränä on kehittää uutta pikakuvamateriaalia satoihin miljooniin Polaroid-kameroihin. Florian Kaps, kuva: Lia Saile.
Impossiblen tarina alkoi lokakuussa 2008, kun Florian Kaps, André Bosman ja Marwan Saba julkistivat Impossible Projectin. Tyylilleen uskollisena hän kuvailee kärsimättömyyttään odottaa Impossiblen kauneinta kukoistusta. Kaps esitteli kuvasarjaa, joka osoitti Impossiblen materiaalin nopean laadullisen kehittymisen.
HÄMÄHÄKIN SILMÄT
Dr. Polaroidin tehdas Enchedessä, Alankomaissa suljettiin suuryrityksen konkurssin jälkeen heinäkuussa 2008. Digitaalisessa maailmassa analogisilla kuvilla on uutta hehkua, pikakuvat ovat jaettavia ja vaihdettavia esineitä. Impossible Project hankki välittömästi tehtaan itselleen ja palkkasi sen entisiä teknikoita kehittämään uutta materiaalia. "Olemme juuri tuoneet markkinoille standardifilmien uuden, parempaa laatua tarjoavan Cool-sarjan ja valmistelemme suuren 8 x 10 -filmikoon tuomista myyntiin tänä kesänä." "Impossible-kameraa odotetaan syksyksi, ja parasta aikaa on menossa monia Impossible-näyttelyitä", Kaps jatkaa. Elina Heikka
Tohtori Kapsin hullu unelma Impossible Project
Dr. Vuonna 2005 hän perusti myös noin 300 000 Polaroid-kuvaa sisältävän Polanoid.net-verkkosivuston.
IMPOSSIBLE-UNIVERSUMISSA ROKKAA
Helen Korpakin luonnonvalossa kuvattu Suklaasuukko-asetelma näkyy kameran tähyslasilla.
"Impossible-universumissa rokkaa monella taholla", kirjoitti Kaps kesästä 2012 sähköpostissaan. "Olen aina ollut myös myyntimies", hän kuvailee isteään. Ennen Impossiblea Kaps työskenteli wieniläisessä Lomography Societyssä, joka Impossiblen tapaan on retrohenkinen valokuva-alan yritys. Pikakuvat toimivat sosiaalisessa kommunikaatiossa toisin kuin pikselit. Florian Kaps kuten käyntikortissa lukee on nelikymppinen, hämähäkin silmistä väitellyt wieniläinen biologian tohtori
Polaroid-filmikuville tyypillistä erittäin voimakasta punaisen ylilyöntiä ei kuvissa ole, joten kuvat eivät sävyiltään muistuta klassisia Polaroid-kuvia. Kameraa voi siis käyttää kuten mitä tahansa digikameraa, mukaan lukien videointi HD-tarkkuudella 1280 x 720 pikseliä. ISO-herkkyysalue on 100 6400. Myös salamalaite löytyy.
TULOSTUS
Paperi asetetaan kameraan takaa 10 kappaleen nipuissa. Kamerassa on li-ion akku. Hinta: alle 300 euroa www.coolstuff.fi
Kuluttajille tarkoitetut Polaroid-kamerat olivat aiemmin uskomattoman yksinkertaisia. Pikakoe
Harri Hietala
Polaroid Z340 Uuden ajan Polaroid
+ toimiva idea + kuvat myös muistikortille + erilaisia tulostusvaihtoehtoja + toimii myös tavallisena digi-videokamerana - tulosteiden laatu varauksin - nappulat päällä pieniä ja hentorakenteisia - värintoistoa ei voi säätää printatessa
la. Kuvat voi tulostaa reunattomana tai erilaisin koristereunoin, myös klassiseen SX70 tyyliin. Useimmissa malleissa ladattiin filmipakka sisään ja sitten otettiin kuva! Ainoa toimenpide oli etäisyystarkennus, käsin tai automatiikalla mallista riippuen. Jos kuvasta tuli liian tumma tai vaalea, säädettiin tumma-vaalea nappia ja otettiin uusi kuva. Kuvat voi tulostaa heti valotuksen jälkeen tai myöhemmin sekä myös muistikortilta. Kennon tarkkuus on 14 megapikseliä. Laukaisinnappi on melko hyvässä kohdassa ja kookas. Kamera työntää latauksen jälkeen ensin tukipahvin alta ulos. Kuvat ovat riittävän teräviä, mutta punertavuus ja heikohko kontrasti eivät oikein innosta. Paperi on erikoismateriaalia (valmistaja Zink), jossa tarvittavat kolme perusväriä (YMC) ovat kolmessa kerroksessa ja väri tulee näkyviin kuumentamal-
42
l 8 / 2012. Kuvia voi rajata jälkeenpäin ja niitä voi varustaa erilaisin kehyksin.
Kamera toimii siis siten, että kuva tallentuu kuten yleensäkin digikameroissa, mutta se voidaan tulostaa heti kameran sisäisellä printterillä pieneksi paperikuvaksi. Kameran objektiivi on polttoväliltään 7,5 mm ja kamerassa on mahdollisuus 5x digitaaliseen zoomaukseen. Digitaalinen uusi kamera on huomattavasti monimutkaisempi, vaikka se ulkonäöltään onkin enemmän Polaroid-tyylinen kuin tavanomainen digikamera. Lähin tarkennusetäisyys on 10 cm. Kameran päällä on näyttöruutu (2,7") vaakatasossa, ja sen voi kallistaa myös pystyyn. Erillisiä värikasetteja tai sublimaatiokalvoja ei siis tarvita. Valovoima on f/3,5 ja valotusaikaalue 15 1/2000s. Kameran menuvalikko ja säätömahdollisuudet on samanlaiset kuin tavanomaisissa digitaalisissa kameroissa, ja kuvat tallentuvat myös sd-muistikortille. Printtaus voidaan toki tehdä myöhemminkin. Tällöin kuvat voivat olla muillakin kameroilla kuvattuja. Siinä kaikki. Zink-paperin koko on 10,2 x 7,6 cm, ja se ladataan kameraan 10 lehden nipussa. Koska kameraan voi viedä muilla kameroilla kuvattuja kuvia muistikortilla, sitä voi käyttää myös pelkkänä miniprintterinä
Polaroidin aloitettua uudelleen pikakuvausmateriaalien valmistamisen näyttää siltä, että hopeaan perustuva pikakuvaus on tullut jäädäkseen ainakin vähäksi aikaa. Kun polaroid ilmoitti pikakuvausmateriaalin valmistamisen lopettamisesta, alalle tuli heti uusi yrittäjä, Impossible Project. Tällä hetkellä tarjolla on kuvausmateriaaleja ja kameroita Fujifilmiltä, Impossible Projectilta ja Polaroidilta. Valokuvauksen puolella lomoiluna tunnettu retroilu on jo vanha ilmiö, ja nyt kuvapuhelimien kuvia muokataan puhelimen appseilla suurella innolla vanhoja valokuvia muistuttaviksi. Impossible on esitellyt taideprojekteja suuren koon materiaaleilla samaan tapaan kuin Polaroid aikoinaan, mutta laakafilmikoon materiaaleja ei ole nyt saatavilla.
Fujifilm
Materiaalit: FP100-, FP3000- ja Instax-sarjat Kamerat: Instax Mini 7s, Instax 210, Instax 50s
Impossible
Materiaalit: SX-70 ja 600 sarjat: PX 70 Color Shade Cool SX-70 -kameroille PX 680 Color Shade Cool Polaroid 600 -kameroille PZ 680 Color Shade Polaroid Image/ Spectra -kameroille PX 100 Silver Shade Cool: kaikki SX-70 -kamerat PX 600 Silver Shade Cool: Polaroid 600 -kamerat PZ 600 Silver Shade Cool: Polaroid Image / Spectra -kamerat Kamerat: myy kunnostettuja Polaroid-kameroita
Polaroid
Materiaalit: 300- ja PoGo-sarjat Kamerat: mallit 300, Z340, Z2300
l 8 / 2012
43. Tällä tuotesektorilla (digikamera/printteriyhdistelmä) on nähty vain vähän kokeiluja; tulevaisuudessa näemme mahdollisesti enemmän senkaltaisia tuotteita kuin tällä hetkellä tarjolla olevat Polaroid Z2300 ja Z340, josta pikakoe ohessa. Kaikenlainen retroilu, eli vanhojen menetelmien ja laitteiden uusiokäyttö, viehättää varsinkin nuoria, jotka eivät ole itse olleet mukana silloin kun nyt pois jääneet menetelmät olivat arkipäivää. Tarjontaa on lähinnä pienikokoisille automaattikameroille. Ammattilaisille tutut 4x5", rullafilmikameroiden pakkafilmit ja suuren koon (8x10") materiaalit ovat kadonneet. Yritys perustettiin Hollantiin Polaroidin entiseen tehtaaseen. Pikakuvausmateriaalit tällä hetkellä
Pikakuvaus vanhentui digikameroiden vallattua valokuvausmaailman 2000luvun alussa. Vaikka digikameralla otetun kuvan näkeekin heti, digikamera ei kuitenkaan tuota valmista vedosta suoraan kamerasta
Akku muovautuu ensimmäisten käyttökertojen aikana lopulliseen suorituskykyynsä, joka kestää sitten useita satoja latauskertoja heikentyen aikanaan elinkaaren lopussa hyvinkin nopeasti. Kun löytää kunnon asennon kameralle kourassaan, pitäisi useimmilla perusobjektiivella onnistua myös zoomin säätely vasemman käden peukalo-keskisormi- tai peukalo-etusormiotteella. Vaikka litium-ioniakku ei käytännössä kärsikään nikkelimetalli-hydridiakuille (NiMH) ja etenkin nikkelikadmium-akuille (NiCD) tyypillisestä kapasiteettia alentavasta muisti-ilmiöstä, kannattaa nekin pyrkiä lataamaan vasta kun ne on purettu ainakin lähes täysin. Tukeva kuvausote on tärkeä tässäkin lajissa. Kamerarungon paino lepää vasemmalla kädellä niin, että oikeaa kättä voi käyttää vaikka viittilöimällä kuvaustilanteen ohjailuun kame-
ty loppuun. Ei ole väliä, onko kamera kompaktikamera, superzoom vai oikea järjestelmäkamera. Oikea käsi tukee kuvausotetta ja hoitelee tarvittavia säätöjä ja lopulta itse laukaisun. Seisaaltaan kuvatessa voi nojata oven karmiin, sähköpylvääseen tai seinään. Älä missään tapauksessa seiso jäykkänä kantapäät yhdessä, vedä keuhkoja täyteen ilmaa ja pidätä pinnistellen hengitystä. Kamera manuaalivalotuksella, f/10, 1/100 s, ISO 400, 50 mm.
Käytännössä lähes kaikki nykyiset digijärkkärit käyttävät omia merkki- ja mallikohtaisia litium-ioniakkuja. Järjestelmäkamera on tehty oikeakätiselle kuvaajalle oikealla silmällä tähtäiltäväksi. Tärähdysvaara on näin toimien pienin mahdollinen. Ainakin muutama ensimmäinen latauskerta kannattaa tehdä vasta, kun akku on käytet-
KAMERA KÄYTÖSSÄ
ASKO VIVOLIN KUVAT: ASKO RINTAMÄKI Nämä ohjeet sopivat kaikille kameroille, joiden valotustavan voi valita käyttötilanteessa. Viidentoista sekunnin sinnittelyn jälkeen alkavat kädet kuin kädet tutista. Kyynärpäät voi tukea pöytään, auton konepeltiin tai metsässä isoon kiveen. Canon 50D+EF-S 18-200 IS. Dig
ik
eran am
peru
ö äytt sk
ran silti putoamatta. Ensimmäinen on se, kuinka kameraa käsissä pidellään. Uusi akku kannattaa ladata yön yli, jotta se latautuu taatusti täyteen ennen ensimmäistä käyttökertaa. Kameraa ei kuitenkaan laukaista painamalla laukaisijaa yhdellä sormella, vaan ikään kuin puristamalla kameran päätyä koko kouralla. Vaikka ei olisi jalustaa käytössä, voi tukea löytää monesta muusta paikasta. Kameran voi tukea samoihin kohteisiin, mutta myös limsapulloon, ympäri käännettyyn ämpäriin... (Kuva Sony Europe)
Terävien kuvien takana on pari peruskikkaa, jotka kannattaa opetella. Kaikille akuille on myrkkyä jättää ne pitkäksi aikaa lataamatta niiden tyhjennyttyä, joten kannattaa ottaa tavaksi ladata akku aina mahdollisimman pian käytön jälkeen.
l 8 / 2012
44. Etsi tukeva ja rento asento, jossa ei tarvitse pinnistellä tasapainon kanssa, ja tue tarvittaessa oma kylki, poski tai olkavarsi johonkin kiinteään pintaan. Myös kuvausasentoon kannattaa kiinnittää huomiota. Paitsi oikeilla säädöillä, myös oikeilla kuvausotteilla ja kameran peruskäsittelyllä on vankka merkitys onnistuneille kuville ja kuvauskaluston moitteettomalle toiminnalle.
OPETTELE OIKEAT KUVAUSOTTEET
Uudet peilittömät järkkärit, joissa etsimen virkaa täyttää takaseinän LCD, vaativat samanlaisia kuvausotteita kuin kompaktikameratkin. Yhdellä kädellä kuvaaminen on epävarmaa puuhaa. Kun saa poistettua kameran tärähdysvaaran yhteenkin suuntaan, kasvaa terävien kuvien määrä dramaattisesti hämärässäkin.
AKUT JA LATAUS
Studiossa studiosalamilla otettu kuva mallista
Muistikortteja myydään paitsi eri kokoisina, myös eri nopeuksisina. Jatkuvasti suurta datavirtaa tallentavalle, esimerkiksi videokuvaajalle, hyödyllisempi tieto kortin nopeudesta on yleistyvä Classluokitus. Osa korteista myydään x-kertoimella luokiteltuina, osassa on kerrottu tiedonsiirtonopeus megatavuina sekunnissa, ja SDHC-korteissa on Class-luokitus. Kylmä ilma sisältää vähemmän kosteutta kuin lämmin ilma. Nopeus riippuu myös siitä, mitataanko nopeutta kamerassa kuvaustilanteessa vai tietoja kortilta tai kortille siirrettäessä. Tarvikeakkujen markkinat varsinkin netissä ovat varsin villit. Class 6 -luokan kortti riittää Vertailu nopeuskertoimien ja Class-luokittelun välillä: Ilmoitettu kerroin 13× 26× 32× 40× 66× 100× 133× 150× 200× 266× 300× Kirjoitusnopeus Megabittiä /s 16 32 38,4 48 80 120 160 180 240 320 360 SD-Class eli Megatavua /s 2 4 5 6 10 15 20 22 30 40 45
Objektiivin etulinssi on paikka, jota joutuu vuorenvarmasti aika ajoin puhdistamaan. Paidan helma ei ole välttämättä puhdas, ja kaikki talous- ja wc-paperit ovat optisen lasin kannalta kuin hiekkapaperia. Älä koskaan pyyhi objektiivin linssejä t-paidan helmalla tai edes talouspaperilla. Jos tarkkoja ollaan, sekään ei poista tiedostoja kortilta, mutta kirjoittaa kortille
Esineet huurtuvat, kun ne tuodaan nopeasti kylmästä lämpimään. Jos kosteus ei auta, voi ottaa avuksi silmälasien puhdistukseen tarkoitettuja nesteitä. Ne ovat turvallisia kaikille objektiiveille eivätkä liuota muovisia rakenteita tai maalattuja metallipintoja, kuten monet kovemmat liuottimet. Kaikille puhdistustavoille on yhteistä se, että aina ensin irtopöly ja roskat pitää poistaa puhaltamalla tai siveltimellä. Vara-akku on useamman kymmenen euron sijoitus, ja saattaa houkuttaakin hankkia ns. Sillä valmistaja kertoo sen nopeuden, jolla kortti pystyy kirjoittamaan dataa keskeytyksettä. tarvikeakku, joka ei ole kameramerkin oma. Kahdeksangigaisen SDHC-kortin saa vastaavasti 12 eurolla. Kenties paras asia, mitä muistikorteille on tapahtunut ajan saatossa, on niiden hintojen aleneminen. Pienistä sormenjäljistä ja vesipisaran kuivumisjäljistä pääsee yleensä eroon kondenssikosteudella, eli hönkäisemällä pitkään, hartaasti ja aivan läheltä linssin pintaan ennen pyyhkimistä. Se ei kuitenkaan poista itse tiedostoa kortilta, vaan ainoastaan katkaisee hakupolun, jolla tiedosto löytyy. Sen miljoonat kuitumutkat kätkevät otteeseensa helposti silmälle näkymätöntä kivipölyä.
KAMERA KYLMÄSSÄ JA KOSTEASSA
yleensä jo Full HD -videosignaalin tauottomaan vastaanottoon kuvaustilanteessa kamerassa kuin kamerassa.
MUISTIKORTIN HOITO
Muistikortilta voi ja saa poistaa tiedostoja kuvaustilanteessa roskakori-toiminnolla. Muutaman kympin lasilevyä raskii hätätilassa pyyhkäistä vaikka paidan helmalla... Muistikorttien x-nopeusluokituksessa laskennallinen perusyksikkö on siirtonopeus 150 kilotavua / sekunti, joka juontaa juurensa musiikki-cd:n tiedonsiirtoon. Lopuksi kortti kannattaa alustaa vielä kerran kamerassa moitteettoman toiminnan varmistamiseksi.
OBJEKTIIVIN ETULINSSIN PUHDISTUS
Paitsi tarvikeakkuja, on saatavana myös akkukahvoja eri valmistajilta. Luku- ja kirjoitusnopeudet eivät yleensä ole samallakaan kortti-kamerayhdistelmällä saman suuruiset. Kun ei ole hakupolkua, ei teoriassa ole itse kuvatiedostoakaan. uuden hakemistorakenteen, joka taas takaa kortin toimivuuden. tikkeleita, jotka puhdistusvälineen mukana liikkuessaan naarmuttavat linssin pintaa. Tätä kirjoitettaessa nopeimmat markkinoilla olevat Class-luokitellut SDHC-kortit ovat luokkaa 10. Nopeusluokkamerkintä on varsin sekava asia, jopa monille myyjille kiitos erilaisten merkintätapojen. Tarvikeakku saattaa maksaa vain murto-osan alkuperäisakun hinnasta. Muistikortti kannattaa siksi aika-ajoin alustaa, eli formatoida, kameran alusta-komennolla. Uusien tiedostojen tallentaminen toistuvasti hoitamattomalle kortille saattaa korruptoida sen ennen pitkää, jolloin kortilta ei löydy tallennettuja tiedostoja eikä sinne voi tallentaa uusiakaan, vaikka tilaa pitäisi olla runsaasti. Tarkoitukseen on saatavana kertakäyttöistä linssipaperia, mikrokuituliinoja ja kynän muotoisia sienimäisellä puhdistuspäällä varustettuja laitteita. Kun Suomessa maksettiin viimeistä vuotta markoilla, maksoi juuri markkinoille tullut SanDiskin 1 Gt:n CompactFlash -kortti noin 3 300 markkaa! Tätä kirjoitettaessa 2 gigatavun SD-kortin saa noin 6 eurolla. Optinen lasi on naarmuuntuvaa tavaraa, joten ei ole sama, millä sitä hankaa. Varmin tapa poistaa tiedostot kortilta on alustaa se tietokoneessa, ja alustusvaiheessa pyytää alustusohjelmaa kirjoittamaan vanhan datan päälle ykkösiä ja nollia. Kuvassa Hähnelmerkkinen akkukahva Canonin digijärkkäreihin. Kortin tyypillä ei ole juurikaan väliä toiminnan luotettavuuden tai nopeuden kannalta. Myynnissä olevia kokoja löytyy korttityypistä riippuen tällä hetkellä 32-128 gigatavuun saakka. Maahan pudonnut mikrokuituliina on iso riski. Kaava menee näin: tiedonsiirtonopeus = 150 Kt / s kertaa ilmoitettu nopeusluokka. Irtohiukkasten joukossa saattaa olla naarmuttavia kovia par-
Muistikortti on oleellinen osa digikuvausprosessia, tallennetaanhan juuri sinne kuvauksessa syntyvät tiedostot. Joissain alkuperäisakuissa on latausta ja akun kapasiteettia valvovaa elektroniikkaa, eikä tarvikeakku välttämättä toimi alkuperäisakun tavoin. Jos kameran massa ei ehdi lämmetä yhtä nopeasti kuin ilma, muodostuu sen pinnalle mikroilmasto, jossa lämmin ilma jäähtyy kameran pinnan tuntumassa, ja kosteus, joka ei mahdu kuivempaan kylmään ilmaan, tiivistyy kame-
45. Kameran elektroniikka ja/tai muistikortin lukulaite ja tietokone yhdessä vaikuttavat paljon sekä se, millaisia tietomääriä ollaan kokonaisuudessaan kirjoittamassa tai lukemassa. Tarvikeakun käyttö tapahtuu aina omalla vastuulla, erityisesti kameran takuuaikana. Kannattaa kuitenkin ottaa kameran spekseistä selvää, kuinka suurta korttia oma kamera ymmärtää. Liian suuri kortti ei välttämättä toimi lainkaan. Saatavilla on niin hyviä kuin huonojakin.
MUISTIKORTIT
Arvo on kuitenkin laskennallinen yhteisarvo, ja todellinen toteutuva nopeus on monen asian vaikutuksen summa. Sen mukaan esimerkiksi 133x:ksi luokitellun kortin laskennallinen tiedonsiirtonopeus on 133 x 150 = 19 950 Kt / s, eli noin 20 megatavua sekunnissa.
l 8 / 2012
Kirkas UV- tai Protector-suodin on halpa takuu objektiivin etulinssille
Opastus sisältää ilmaisen sisäänpääsyn museoon. Se näkyy kuvissa pehmeäreunaisina tummina "ufoina". Kosteus hapettaa liitosten ja piirikorttien metalliosia ja kontaktipintoja tai suurempina määrinä aiheuttaa jopa oikosulkuja sähkönjohtokykynsä takia. Lämpimästä kylmään siirryttäessä kondensoituminen ei onneksi ole riesana.
VARO PÖLYÄ
ran pinnalle pieniksi pisaroiksi. Ilmaiset opastukset lukijoille: Keskiviikkona 22.8. Ohjeet ovat usein merkki- ja mallikohtaisia. Suojattu kamera jätetään lämpenemään rauhassa ympäristön lämpötilaan ja otetaan esiin vasta, kun sen lämpötila on sama kuin ympäristön lämpötila. klo 18-19 Sunnuntaina 28.10. Kostumisen välttämiseksi kamera kannattaa suojata käärimällä se vaikkapa tiiviiseen muovipussiin ennen siirtymistä lämpimämpään paikkaan. Vaikka kamera olisi kuinka hyvin tahansa suojattu kosteutta ja pölyä vastaan, on se täysin suojaton silloin, kun kuvaaja vaihtaa objektiivia. Jos vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole, käännä ainakin selkäsi tuuleen. Pölynpoisto toimii kohtalaisesti kuivien hiukkasten kanssa. Jos jokin menee tee se itse -operaatiossa pieleen, on lasku kallis. Jos kuitenkin haluaa puhdistaa kennon omin voimin, maksaa vaivan lukea puhdistussarjan käyttöohjeet huolellisesti. Pahimpia vaihtoehtoja ovat meren ja järven rannat ja pellot tai niityt kovalla tuulella. Kameran peilikammioon päässyt pöly on
ennen pitkää kennolla. Mutta jos pöly on tahmeaa, ei se välttämättä irtoa näillä eväillä kennon pinnalta. Korkeintaan 4 henkilöä / ilmoittautuminen. Optiikan vaihto kannattaa tehdä aina nopeasti ja mikäli mahdollista pölyttömässä ja tuulettomassa paikassa. Niissä kameroissa, joissa on kennoa värisyttävä pölynpoistotoiminto, kannattaa asettaa se toimimaan aina kameraa käynnistettäessä ja/tai sammutettaessa. Lisätietoja Polaroid-näyttelystä tämän lehden sivuilta sekä www.valokuvataiteenmuseo.fi.
Yllä: Gisèle Freund VIEW FROM MY WINDOW 1979, Polaroid SX-70 3 1/2 x 4 1/4". Kondensoituminen tapahtuu aina, kun ilman lämpötila- ja kosteuserot ovat tarpeeksi
Vaikka runko olisi kuinka tiivis tahansa, pääsee pölyä helposti livahtamaan kameran sisälle, kun objektiivia vaihdetaan. Kannattaa kuitenkin miettiä vastuun siirtämistä osaavalle kamerahuollon ammattilaiselle kennon puhdistuksessa. Tämä saattaa olla pahakin ongelma, koska elektroniikka ja vesi eivät sovi alkuunkaan yhteen. Opastuksille mahtuu mukaan max 25 osallistujaa. klo 12-13 Ilmoittaudu ennakkoon Kamera-lehden nettikaupassa www.kameralehtikauppa.fi. Jos suljin menee kiinni ja peili kolahtaa perusasentoon virran loppuessa kesken puhdistustyön, menee jotakin lähes varmasti rikki.
Ilmainen Polaroid-näyttelyn opastus
Ilmoittaudu mukaan!
Kamera-lehti tarjoaa kestotilaajilleen ilmaisen opastuksen Suomen valokuvataiteen museon Polaroid-näyttelyyn Helsingissä. Viileästä säästä kasvihuoneeseen siirtyminen saattaa aiheuttaa riittävän eron kondenssikosteuden muodostumiselle. klo 18-19 Keskiviikkona 12.9. Tiivis vetoketjulla suljettava laukku tai reppu on yleensä riittävä suoja. Vasemmalla: Marko Vuokola: RGB (Polaroid) I, 1996, väridiffuusiovedos
46
l 8 / 2012. Kuvassa Nikon D700:n tiivisteet merkitty keltaisella.
suuret. Välttämättä siihen ei tarvita pakkaslukemia. Markkinoilla on erilaisia puhdistussarjoja ja imureita, jotka on tarkoitettu kuvaajan itsensä käytettäviksi. WestLicht kokoelma, Wien. Koska perinteisen rakenteisessa järkkärissä kennon pintaan ylettyy koskemaan vasta, kun peili on ylhäällä ja suljin auki, pitää akku ladata ehdottomasti täyteen ennen operaatiota tai kytkeä kamera verkkolaitteeseen, jos sellaisen omistaa
Linnun ja metsän kuvassa saattaisi vielä taivas tai järven pinta pilkottaa metsän takaa. Toinen yksinkertainen menetelmä on kerroksellisuus. Sommittelun opettelemisessa omien kuvien katseleminen on keskeistä. Parhaiten osittelu toimii maisemissa, mutta se on olemassa myös eläin- ja kasvikuvauksessa, tosin useimmiten supistuneena. Sommittelun osuus valokuvassa on vaihteleva. Kuva näyttää kolmiulotteiselta katsojan nähdessä yhden kohteen olevan toisen edessä. Kuvaustilanteessa ulkona luonnossa osaa sitten seuraavalla kerralla olla viisaampi. Yksinkertaisempia keinoja syvyysvaikutelmaan on ainakin kaksi. Sommittelun ymmärtäminen lähtee kaksiulotteisen kuvan ja moniulotteisen maailman eroavuudesta. Tärkeä osa sitä on horisontin sijoittaminen.
Luontovalokuvan sommittelu on sekä helppoa että vaikeaa. Loputtoman monimutkainen luonto muuttuu sommittelussa yksinkertaiseksi kuvaksi. Kuvan eri osien, etenkin etu- ja taka-alan tai kohteen ja taustan, on liityttävä toisiinsa. Linjan kulku on mieluiten hieman vino, esimerkiksi läheltä vasenta kulmaa suunnilleen keskikohdan yläpuolelle. Joustava, tilanteen mukainen sommittelutaito on hyödyllisin monipuolisessa kuvaamisessa. Yksinkertaisimmill 8 / 2012
48. Sommittelu on keskeisessä osassa luontokuvauksessa, jotta luontohavainto muuttuu toimivaksi kuvaksi. Paras tulos luonnon kuvaamisessa lienee näiden yhdistelmä. Usein kuvan syvyys pelkistyy kohteeksi ja taustaksi ja niiden suhteeksi. Ja mittakaavasta kuva on useimmiten hiukan pienempi kuin kohteensa. On parempi, mikäli kerroksia on enemmän kuin kaksi. Liittymistä on monenlaista. Luontokuvaajaksi ABC osa 2
Esittelemme sarjassa luontokuvaajan työkaluja ja kuvaustekniikoita ja myös monia kiinnostavan valokuvauksen osa-alueen syntyjä syviä.
Antti Koli
VAPAA
sommittelu
Voimakas syvyysvaikutelma perustuu kuvan jakamiseen. Periaatteessa kuva jakaantuu neljään osaan: etualaan, keskialaan, taka-alaan ja taivaaseen. Mieti, miten saisit kuvistasi parempia. Kuvaaja voi vähitellen opetella kasan sääntöjä ja kikkoja tai sitten sommitella kuvat oman mielensä mukaan. Yhdessä kuvassa sommittelu on välttämätön paha asiatiedon välittämiseksi, seuraavassa koko kuva on vain sommittelua ja kolmannessa sommittelu on loistelias muttei silti varasta huomiota kuvan tallentamalta tilanteel-
ta. Aivan kaukaisuudessa oleva on keskeinen sommittelun ja syvyyden kannalta, vaikka se muuten olisikin merkityksetön.
Kun ottaa huomioon kaikki neljä kuvan osaa, rakennuttu kuva on toimiva ja hieno. Ensimmäinen on kuvan edestä sen sisään johtavat linjat, kuten kaatunut puu, siipi, rantaviiva tai tie. Erilaisten sommitelmien rajaaminen yhdestä originaalista on osa tätä työtä.
SYVYYSPERIAATE
Oleellisin periaate valokuvan sommittelussa on syvyysvaikutelma. Esimerkiksi lintu lentää metsän edessä
Eläväisen kuvan saa rikkomalla tasapainon hallitusti. Hyvin tummat tai vaaleat alueet tai kirkkaat värit on sijoitettava todella tarkkaan kuva-alalle. Kaikilla on oikeus rohkeuteen omien kuvien tekemisessä. Mutta tästä voi tietenkin poiketa. Kaavamainen kuva on kuin yrittäisi vangita luontoa. Esimerkiksi kilpikonnan kilpi yhdistyy taustan metsäiseen saareen. Kohde voi rajautua osittaiseksi, mikäli siihen on peruste. Jäykkyyttä voi välttää kuvakulmien hakemisella. Esimerkiksi taustan oksat, horisontti, talonkulmat tai puiden rungot eivät saa leikata eläintä tai kasvia osiin.
49. Sommitteluopit kahlitsevat tunteen juoksua, mutta toisinaan oppia tarvitaan. Tämä on kokemukseni mukaan äärimmäisen käytännöllinen neuvo toimivaan kuvien sommitteluun. Suoraan päin kuvaaminen on
l 8 / 2012
Kuvan sommittelu sujuu hyvin ilman periaatteita vain etsimestä katsomalla. Aivan keskellä kuvaa istuva, tiukasti rajattu orava näyttää helposti täytetyltä. Kolmas ja viimeinen periaate on jäykkyyden, pysähtyneisyyden, staattisuuden ja yksiviivaisuuden välttäminen. Toisinaan vimpa paljastui särjeksi tai pikkutaimeneksi kotona. Esimerkiksi ohjaamalla liikkeen tai katseen selvästi ulos kuvasta, mutta laittamalla isomman tai pienemmän mielen kiinnittäjän kuvan toisen reunan lähettyville. Tai tarkemmin ottaen niin, että kotona, näyttelyissä, kuvaillois-
sa ja netissä pohditaan periaatteita, mutta kuvaustilanteessa ulkona luonnossa riehutaan vapaasti. Luontokuvan sommitteluksi sopivat luonnollisuus, rentous ja vapaus. Tai vielä tarkemmin: kuvaustilanne on ristiriitainen vapauden ja kaavan suhteen. Tarkkaile erityisesti reunoja. Lähtökohtaisesti kaiken, eläinten, kasvien, puiden ja kivien pitäisi olla kokonaisia. Esimerkiksi lokki lentää oikealle aivan kuvan oikean reunan lähellä, mutta vasemmassa laidassa onkin kännykkämasto.
VAPAASTI JA ASENTEELLA
Tasapaino on syvyyden jälkeen toinen tavoittelemisen arvoinen asia. Jos asiaa ajattelee toisin päin, niin näin se ei ainakaan synny: Liike ja katse eivät saa suuntautua ulos kuvasta, vaan niillä on oltava tilaa ennen kuvan reunaa. Jos orava istuu puussa oikealla ylhäällä, käpy on vasemmalla alhaalla maassa. Kaikki ei voi olla aivan kuvan keskellä, etenkään horisontti. Kuvan rakenteen tiedostaa vasta myöhemmin, nopeassa kuvaustilanteessa analyysi on vajavainen.
Tärkeä selkeys
Taiteilijan ja luontokuvaajan tehtävä on luoda järjestystä kaaokseen. Se on kumminkin kaikista vaativin tapa tehdä mielenkiintoinen kuva. Tasapainoinen kuva syntyy monella tavalla. Ne nimittäin vaativat suuren huomion, eli keikauttavat helposti tasapainoa. Suurempia haasteita aiheuttavat taustan ja etualan viivat ja vahvat muodot, jotka tulevat häiritsevän lähelle pääkohdetta. Tasapainoisen sommittelun näkee rajattaessa tuntee kuvan olevan kohdallaan. Kaikki tärkeät tai huomion kiinnittävät elementit eivät saa olla kuvan yhdessä laidassa, eivätkä ainakaan alakulmissa. Vasen silmä on liikaa laidassa, mutta oikea pelastaa tilanteen. Vaikka niin, että taustalla on etualalla istuvan mäyrän pesä tai mehiläinen on juuri lentämässä taustan kukkaan. Kuvan kieli on silmissä ja tunteissa, ei oppikirjan kertomissa kaavoissa. suosittua, etenkin taiteilijoiden keskuudessa. laan se on samankaltainen muoto tai väri. Liikkeellä ei ole tilaa, mutta sinisen ja valkoisen sekä kahden tiiran vuorovaikutuksen voima on riittävä tasapainoiseen kuvaan. Harmoninen eroavuus yhdistää myös etualan ja takaalan, mutta tämä on vaikea toteuttaa. Liittyminen voi myös olla tiedollinen. Kuvan osien on erotuttava toisistaan. Vastaväritkin liittyvät toisiinsa. Kamera on tähdätty ja tarkennettu valmiiksi, vimman näkyessä laukaisinta on painettu. Tämä tarkoittaa kuvan selkeyttä. Kuvan pitää tuntua hyvältä ja sujuvalta. Anna linnulle tilaa lentää eteenpäin. Toivon jokaiselle kuvaajalle avaruutta, ratkaisujen monipuolisuutta, selkeyttä ja omanlaisuutta luonnon kuvaamisessa. Kuva ei saa kaatua eikä kohde karata ulos kuvan reunoista. Liiallinen kiinnittyminen tasapainoon voi latistaa kuvan. Reipas asenne pystyy ylittämään ristiriidan. Rikkonainen kuva on hyvin pinnallinen ja sulkeutunut. Asenteen vaaliminen on aloittelevan kuvaajan etuoikeus ja onni. Lähikuva toimii kahden silmän ja nokan muodostaman kolmion dynamiikan vuoksi. Avoimin mielin kuvatessa yhtenäisyys tulee kuvaan itsestään, liiallinen yrittäminen saattaa jäykistää kuvan ja poistaa yhtenäisyyden.
TASAPAINO VAAN EI JÄYKKYYS
Tilannekuvaa ottaessa ei ehdi sommittelemaan. Yhtenäisyys on syvyysvaikutelman edellytys
Ihmiset ovat siinä pienuudestaan huolimatta keskeisiä. Neljään osaan jaettu maisema on totuudenmukainen. Tausta on harkittava todella huolellisesti, jotta se olisi pääkohteesta erillinen muttei kuitenkaan erilainen rikkonaisuuteen asti. Telellä syvyys litistyy ja kolmiulotteisuuden harhan luominen on hankalaa. Normaaliobjektiivilla joutuu enemmän liikuttamaan jalkojaan sommittelun eteen, mutta kuvasta tulee katsomista kestävä. Telemuotokuvissa syvyyden voi luoda itse pääkohteeseen hienovaraisesti, esimerkiksi karvoituksen pintarakenteeseen tai siipien erilaiseen sijoittumiseen kerroksellisesti. Toisaalta liiallinen terävyys hankaloittaa sommittelua, sillä vaarana on hahmoton sekosotku.
50
l 8 / 2012. Näitä rauhallisia näkymiä on katseltava etsimen läpi, jotta paikan ja tilanteen tunnelma siirtyisi kuvaan.
Kerroksellinen maisema etualan puusta pilviin asti. Normaaliobjektiivi on nykyisin suunnilleen 40-70 mm. Usein sommittelen metsäisen maiseman valmiiksi ja sitten vielä tarkistan riittävän huomioarvon kaukaisuudelle, tässä tapauksessa pilvien kuvioille.
Objektiivit ja sommittelu
Laajakulmalla saa helposti rankan syvyysvaikutelman, kunhan muistaa ottaa mukaan kuvaan myös selkeän etualan, vaikka etualalla kasvavan saniaisen. Teleobjektiivia lyhyemmillä milleillä syväterävyys tuo yksityiskohtien runsauden kautta syvyyden tuntua
Kahden metrin levyiselle kankaalle heijastettuna 35 mm:n filmikuvan terävyys ja värikylläisyys oli jotakin sellaista, mikä syöpyi mieleen. Merkityksellisin kuvani Aloitin aktiivisen valokuvaamisen videokuvaamisen rinnalla siinä vaiheessa, kun lapsemme syntyivät. 1970-luvulla värikaitafilmi oli edullisempaa kuin mustavalkofilmi, joten väri on minulle perusmateriaali. Myöhemmin toimin kouluttajana, alan yrittäjänä sekä toimittajana. Armeijan jälkeen työskentelin useissa elokuva- ja videoyrityksissä sekä Yleisradiossa. Sillä voi leikata videota, järjestellä valokuvia, kirjoittaa lehtijuttuja, katsella elokuvia ja olla yhteydessä muuhun maailmaan. Tämän jälkeen palkintoja tuli muilla elokuvilla sekä kotimaasta että ulkomailta. Toki olen käyttänyt mustavalkofilmiä aiheen niin vaatiessa.
l 8 / 2012
Ottaisin mukaan autiolle saarelle Kannettavan tietokoneen. Voitin kuvalla kolmannen palkinnon. Tällä kertaa esittäytyy Kari Leponiemi, joka on avustanut lehteä vuodesta 1991.
Kari Leponiemi
57-vuotias freelancer-toimittaja, -kuvaaja ja -kouluttaja Helsingistä. Koulupoikana tein Puu-animaation
TEKIJÄ
Sarjassa Kamera-lehden tekijät esittäytyvät ja kertovat merkityksellisimmästä kuvastaan. Keinovalolla vai ilman. Mottoni Sanasta miestä, sarvesta härkää. DV-Videolehden päätoimittaja olin vuosina 20032005. Mustavalkoinen vai väri. Ensimmäinen osallistuminen elokuvakilpailuun toi ensimmäisen palkinnon Puu-nimisellä animaatiolla. Heijastimen tai lisävalaistuksen käytöllä voin korjata puutteen niin sisällä kuin ulkonakin. Minuun teki vaikutuksen Olin vuonna 1974 Suomi-Filmin koeteatterissa tarkastamassa laboratoriosta tulleita elokuvafilmille kuvattuja tv-mainoksia. Valitsemani kuva on elokuulta 1989.
Osallistuin tällä ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran valokuvakilpailuun. Kari.
51
Karin merkityksellisin kuva.. Työhistoriani Koulupoikana tein animaatioelokuvia. Filmin ja ccd-kennon toisto on suppeampi kuin ihmissilmän. Olen taustaltani siis elokuvaaja
Valo osuu juuri nappiin.
52
l 8 / 2012. Suosituiksi kuvauskohteiksi nousivat laajat maisemanäkymät, siipiään levittelevät linnut ja perhoset sekä leveät hymyt. Onnistunut kuvakulma ja diagonaalisommittelu tuovat dynamiikkaa. VUODEN KUVAAJA 2012 3/4
Toisen osakilpailun aiheena "Leveys"
Vuoden kuvaaja 2012 -kilpailun kolmas aihe oli leveys. Kuvaan on saatu vangittua aitoa voiton huumaa. Tuomareina toimivat graafikko Ronja Korhonen, päätoimittaja Asko Vivolin ja toimitussihteeri Minna Jerrman.
SYY LEVEÄÄN HYMYYN
Susanna Honkasalo, Helsinki
15 pistettä. Kilpailuun osallistui yli 100 kuvaa. Tarja Halosen tunnetusti leveä hymy ja pelaajat leveänä lopputuloksesta
Canon EOS 5D Mark2 + Zeiss planar f/1.4 50 mm, f/7.1, 1/1250 s, ISO 160.
AHDASTA
Mari Hirsikallio, Kotka
Canon EOS 5D Mark II + EF 24-105 mm f/4 L IS USM, 24 mm, f/14, 1/50 s, ISO 250.
PUHDASTA TULEE, LEVEÄLTÄ JA KORKEALTA
Jaakko Pursiainen, Lappeenranta
Canon EOS 40, 85 mm, f/5.6.
l 8 / 2012
53. Tässä kuvassa sommittelu on aivan kohdallaan: katto ja nosturi ovat juuri linjassa, ja tikkailla työskentelevä mies osoittaa ylös, niitä kohti. Kaunis värimaailma ja valo viimeistelevät graafisesti selkeän otoksen. RAPPAUKSEN LEVITYS
Impu Järvenpää, Helsinki 13 pistettä
Canon EOS 5D + 70-200 mm f/2.8 L IS USM, f/5.6, 1/1250 s, ISO 400.
54
l 8 / 2012. Kaukana siintää satumaa... Uhkaava, surrealistinen kuva, jossa kiveyksen kaatuvat linjat tiivistävät tunnelmaa. PRONSSIKAUSI
Teemu Laulajainen, Rauma
14 pistettä. Kaunista yläsävyjen käyttöä ja taitavaa kuvankäsittelyä. Rannan spiraalikuviot tuovat kuvaan virtaavaa rytmiikkaa. Onko hän rouva Skrof Komisario Palmu -elokuvasta. Ruskea värimaailma ja staattisuus tukevat jämäkkyyttä.
LEVEYS
Heikki Vuonokari, Kantele
7 pistettä
Idyllinen maalaismaisema sumuineen ja rivissä seisova veljesjoukko muodostavat huvittavan vastakohtaparin. Nikon D80 + Nikkor 18-200 mm
l 8 / 2012
55. Missä se seitsemäs veljes on. Kuvaan on ikuistettu yhä harvinaisemmaksi käyvä suomalainen työmenetelmä. Kameran takana. Canon 5D Mark II, 47 mm, f /4, 1/60 s, ISO 3200.
A4 ARKIN LEVEYS
Arto Revonkorpi, Jyväskylä
6 pistettä. SEITSEMÄN VELJESTÄ 2.0
Hannu Silvennoinen, Helsinki
8 pistettä. Canon EOS1 Mark II + Canon EF 24-70 mm 1:2,8L
LEVEÄ KULJETUS
Timo Lappi, Joensuu
11 pistettä. Vähävärisyys sitoo kuvan tiukkaan pakettiin. Taitavasti kuvattu, tyylipuhdas suomalaismaisema. Katsojaa hätkähdyttävät veneiden keskinäiset mittasuhteet. Keskustapainotteinen sommittelu lisää muutenkin raskaan lastin leveyden tunnetta
Lentokuva niin läheltä kuin vain voi ottaa. Linnun siipien läpikuultavuus ja yksityiskohdat erottuvat hienosti. Tiukka diagonaalinen rajaus korostaa liitämisen vaikutelmaa. Nikon D7000 + 70-210 mm:n zoom, 210 mm, f/5.6, 1/320 s, ISO 400.
OLIO
Jimi Laaksonen, Tolkkinen
Canon EOS 500D + Sigma 90 mm macro, f/2.8, 1/200 s, ISO 100.
LEVEÄT KANKUT
Jaakko Rahko, Tyrnävä
Nikon D70, f/5.6, 1/200 s.
56
l 8 / 2012. SIIVET AUKI
Pekka Vähäkangas, Oulunsalo
9 pistettä
VENEEN JÄTTÄMÄ JÄLKI
Anja Vest, Inari
Canon EOS 550D + Canon EF-S 55-250 mm, f/18, 1/160 s, ISO 250.
SUISTO
Heikki Annala, Oulu
Sony A580 + Sigma 70-200 mm EX 2.8 APO DG HSM, f/8, 1/320 s, ISO 400.
l 8 / 2012
57. Nokkelasti havaittu kuvauskohde idea perustuu ennen kaikkea visuaaliseen leikkiin. Riisuttu värimaailma ja ihmisten pienuus korostavat laivan kokoa entisestään. Pentax K200D + Pentax DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL II, 55 mm, f/10, 1/200 s, ISO 100. KADUN LEVEYS
Sami Hämäläinen, Espoo
12 pistettä
RAPARPERIN ALLA
Erkki Heinonen, Vantaa
Canon G12
YLILEVEÄ KULJETUS
Sari Liukkonen, Mikkeli
Canon EOS 400D + 100 mm macro, 100 mm, f/5, 1/320 s, ISO 100.
LEVEYS X KORKEUS
Antti Karineva
Nikon D5100
58
l 8 / 2012
Esiintymisen ja tanssin riemua ja vapautunutta tunnelmaa. Liikkeen tuntu ja rytmi välittyvät sykkivästä liike-epäterävyydestä. SUOMALAISTA PITUUTTA, AMERIKKALAISTA LEVEYTTÄ
KULMA
Jone Matilainen, Varkaus Canon EOS 5D MkII + Sigma 15 mm f/2.8 EX DG Fisheye, 15 mm, f/4.5, 1/500 s, ISO 200.
Jari Salomaa, Vantaa
Canon EOS 1D Mark II, 135 mm, f/3.2, 1/800 s.
METSÄN LEVEYDELTÄ
Jussi Helimäki, Espoo Canon EOS 50D + 17-70 mm, f/10, 1/500 s.
SAMBA
Markku Pajunen, Espoo
10 pistettä. Kuvaaja on päässyt tarpeeksi lähelle, jotta sambakarnevaalin kimaltavat yksityiskohdat nousevat esiin. Konica-Minolta D7 + Minolta AF 300 mm, f/13, 1/350 s, ISO 100.
l 8 / 2012
59
34 27 25 19 17 16 16 15 15 14 13 13 12 12 12 11 11 10 10 10 10 10 10 9 9 8 8 7 6 6 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
l 8 / 2012
Aarno Sundgren Heikki Turunen Heikki Vuonokari Heikki Seeskorpi Timo Lappi Erkki Heinonen Jaakko Pursiainen Jani Markkanen Jarmo Honkanen Jone Matilainen Sami Kontto Mikael Laaksonen Pekka Vähäkangas Lassi Ritamäki Otso Keränen Pia Hagström Risto Kuitunen Taisto Pylkkänen Anja Vest Antti Karineva Antti Pärnänen Anu Sirviö
Ilkka Niskanen, Iisalmi Canon I D Mark IV + Canon 70 - 200 mm, 145 mm, f /3.2, 1/3200 s, ISO 160.
MUURI YLETTYYKÖ IKKUNASTA TOISEEN?
Erkki Pöytäniemi, Espoo
Erkki Pöytäniemi Esa Hakala Hanna Hietanen Heikki Annala Ilkka Niskanen Ilkka Rytkönen Jari Salomaa Jarmo Elomaa Jasse Kesti Jimi Laaksonen
Canon EOS 5D MII + EF 24-70 mm, 45 mm, f/9, 1/100 s, ISO 200.
KOKKO
Esa Hakala, Toijala
VÄSYMYS PAINAA
Johanna Amnelin Juha Majala Juha Svahn Jussi Helimäki Jussi Järveläinen Kari Savolainen Lassi Kalleinen Lassi Tuominen Markku Könkkölä Matti Kuoppamäki Mikhail Karvinen Pekka Nisula Päivi Leinonen Riina Pippuri Sari Liukkonen
Erkki Heinonen, Vantaa
Canon Powershot G9
60. Pistetaulukko Mari Hirsikallio Susanna Honkasalo Sami Hämäläinen Kari Mannila Hannu Silvennoinen Arto Revonkorpi Jaakko Raahko Markku Pajunen Taina Helminen Teemu Laulajainen Impu Järvenpää Jukka Olkkonen
KIELET LEVELLÄÄN
1/4 15 7 14 5 5 13 12 5 11 10 5 9 8 6 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 -
2/4 14 5 13 5 9 5 11 15 12 5 5 5 5 10 8 7 6 5 5 5 5 5 5 5 5 -
3/4 5 15 12 8 6 5 10 14 13 7 11 5 5 5 9 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
yht
Lahjakorttia tai osaa siitä ei lunasteta rahana. Tulokset julkaistaan 26.10.2012 ilmestyvässä Kamera-lehdessä 10-11/2012.
Vuoden kuvaaja 2011 -kilpailussa sijoittuneita: Anna-Liisa Pirhonen, Joni Höykinpuro, Antero Seppänen ja Tarja Jalkanen.. · Jokaisen osakilpailun 25 tuomariston mielestä parasta kuvaa julkaistaan lehdessä ja internetissä. Kuvankäsittely on sallittua.
Voita 1000 euron lahjakortti!
Pääpalkinto Vuoden kuvaaja 2012 -kilpailun pääpalkintona on 1 000 euron lahjakortti voittajan valitsemaan valokuvausalan liikkeeseen. sija) kuvia lehdessä, Vuoden kuvaajat -kirjassa ja internetissä ilman erillistä korvausta.
4. · Lähetä kuvatiedosto sähköpostilla osoitteeseen vuodenkuvaaja@kamera-lehti.fi. Voit teettää omista kuvistasi vaikkapa kaksi A3-kokoista kuvakirjaa tai viisi pikkukirjaa. 11-25 sijat tienaavat 5 pistettä. · Sinulla on oltava täydet oikeudet kuvaan. Kirja lähetetään veloituksetta kaikille palkituille. Lahjakorttia tai osaa siitä ei lunasteta rahana. Lahjakortti on voimassa rajoitetun ajan. Emme nouda kuvia ulkopuolisilta nettisivuilta tai -palveluista. · Kamera-lehdellä on oikeus julkaista kilpailussa palkittuja (1.-25. · Voittajakuva saa 15 pistettä, toinen 14, kolmas 13 ... VUODEN KUVAAJA 2012 - OSAKILPA 4/4
AIHE: TILAVUUS
Vuoden kuvaaja 2012 -kilpailun neljäs, viimeinen aihe on Tilavuus. · Lähetä kuvan mukana samassa sähköpostiviestissä seuraavat tiedot: · Nimesi (kuvaajan nimi), koko osoitteesi ja puhelinnumerosi · Sähköpostiosoitteesi · Kerro, missä ja millä välineillä ja asetuksilla kuva syntyi.
Kilpailun tulokset
· Tulokset julkaistaan 26.10.2012 ilmestyvässä Kamera-lehdessä 10-11/2012. · Nimeä tiedosto niin, että tiedostonimestä näkyy sinun ja teoksen nimi (keijo_kuvaaja_luonto.jpg, jos nimesi on Keijo Kuvaaja ja teoksen nimi Luonto). · Vuoden aikana yhteensä eniten pisteitä ansainnut kuvaaja on Vuoden kuvaaja 2012. osakilpailun viimeinen osallistumispäivä torstai 20.9.2012. Sillä voit ostaa vaikkapa kauan himoitsemasi kameran tai salaman ja objektiivin. Painokelpoisuuden vuoksi kuvan lyhyen sivun pituus vähintään 2000 pikseliä! Paperivedoksia ei enää vastaanoteta. · Lähetä kuvatiedosto jpeg-muodossa. Palkinnot ovat voittajalle veronalaista ansiotuloa.
Kuvan lähettäminen
· Kuvan on oltava perillä viimeistään torstaina 20.9.2012. · Tekniikka on vapaa. Lahjakortti on voimassa rajoitetun ajan. Edellisethän ovat olleet Pituus, Paino ja Leveys.
Kuvan vaatimukset
· Vain yksi (1) kuva osallistujaa kohden. Osakilpailun palkinnot Jokaisen osakilpailun voittaja (neljä osakisaa) saa palkinnoksi 200 euron lahjakortin Docendon kuvatkirjaksi.fi-kuvakirjapalveluun. · Vuoden 100 parhaasta kuvasta kootaan kirja Vuoden kuvaajat. ja kymmenes 6 pistettä
Vuoden 2012 matkakuvakisa
Kuin suoraan vanhan ajan elokuvista!
62
l 8 / 2012
palkinto
Apollomatkojen matkalahjakortti, 1 000.
2. palkinto
Nikon 1 J1 -järjestelmäkamera ja 1030 mm -objektiivi, noin 630.
4.10. Kuvasta löytyy tarina ja paljon katsottavaa. palkinto
Valittujen Palojen tietokirja 101 tapaa käyttää digikameraa.
Meidän Suomi -erikoispalkinto
Imatran Kylpylän 3 vuorokauden kylpyläloma kahdelle, noin 540.
KENGÄNKIILLOTTAJIEN TOIMISTO, BUENOS AIRES, ARGENTIINA
Seppo Tuomaala, Helsinki
Kansainvälistä tasoa oleva ratkaisevan hetken kuva, jossa on klassista film noir -elokuvien henkeä. Jännite syntyy nurkkaan asettuneen turistin katseesta kohti gangsterin näköistä miestä.
Tämän vuoden matkakuvakilpailun voitti Seppo Tuomaalan film noir -vaikutteinen kuva kengänkiillottajista. palkinto
Silja Linen Päivä Tukholmassa -risteily Helsingistä DeLuxe-hytissä kahdelle, noin 680.
3. 1. palkinto
Lehden vuosikerta: Matkaopas, Kamera tai Valitut Palat ja Meidän Suomi.
11.20. Voittaja seuloutui noin 1600 ehdokkaan joukosta.
l 8 / 2012
63
"Mä haluun himaan!" Tyhjyyden tunnetta kuvastaa aava ulappa. KOTI-IKÄVÄ, KOH LANTA, THAIMAA
Satu Metsola, Helsinki
Aiheeltaan ja sommittelultaan epäsovinnainen lomakuva. Ratkaisevan hetken kuva. Väärällä otteella kameraa pitelevä nainen, kuvattavien varjot ja pikkutyttö luovat kuvaan jännitettä.
64
l 8 / 2012. Taustalla näkyvä varjonyrkkeilijä lisää kuvaan surrealistisen ripauksen.
KAIKKI KUVAAN, ANAPA, VENÄJÄ
Jaakko Rahko, Tyrnävä
Epätavallisessa rantakuvassa on kiva tivolitunnelma, tarinallisuutta ja lämmin iltavalo
Otos saa voimaa hienosta valosta ja kauniista väreistä. PALUULENTO, MIAMI
Markus Melander, Korpilahti
Aiheena on matkailijalle niin arkinen tilanne, että harva huomaa edes ottaa valokuvia. Sadepisarat korostavat loman loppumisen aiheuttamaa surumieltä.
ASKEL DUBAIHIN, PALM JUMEIRAH, DUBAI
Teemu Hietakari, Tampere
l 8 / 2012
65
WOKKIA VAI SOPPAA?....SOPPAA!, THAIMAA, BANGKOK
Anne Roivas, Mikkeli
Kuvaan sisältyy pieni tarina. Kaunis valo nostaa naisen keskipisteeseen. Vartalon kieli on jämäkkä ja vähän kärsimätön: "Loppuisi nyt tuo sade, niin tulisi asiakkaita."
AAMIAINEN, AMBOSELIN KANSALLISPUISTO, KENIA
Esko Rotola-Pukkila, Keuruu
Vaativaa matkailijaa hemmotellaan missä maailmankolkassa ja missä oloissa tahansa. Värien ja tilanteen luomat kontrastit tekevät vaikutuksen.
66
l 8 / 2012
Tehokeinoja ovat vino horisontti, outo värimaailma ja epätodellinen valo.
SURFFAAJAT, PUERTO DE LA CRUZ, TENERIFFA
Jukka Ahti, Kotka
l 8 / 2012
67. PÄIVÄ RANNALLA, OHTAKARI, KOKKOLAN LOHTAJA
Heidi Vähähyyppä, Kälviä
Yllättäen tämä surrealistinen kuva on otettu Suomessa
Voimakkaat värit luovat kontrastia, pitkä valotusaika pehmentää tunnelmaa. Oikeaoppisen yökuvan kuvauskulma maan tasalta on persoonallinen.
REVONTULITURISMI, LEHTOJÄRVEN LUMIHOTELLI, ROVANIEMI
Marko Junttila, Rovaniemi
68
l 8 / 2012. KATUTAITEILIJA, TARTTO, VIRO
Pertti Leino, Turku
Kuvan teho perustuu vuorovaikutukseen baarissa istuvan tytön kanssa. Mielenkiintoinen värimaailma.
EIFFEL TOWER AND RAINDROPS, PARIISI, RANSKA
Jussi Unha, Tampere
Erilainen otos kyllästymiseen saakka nähdystä kohteesta. Sympaattinen, lämminhenkinen kuva kertoo tarinan
TIENRAKENTAJAT, DHARAMSHALA, HIMACHAL PRADESH, INTIA
Katja Solla, Mellilä
ILOINEN VANHUUS, ROCINHA FAVELA, RIO DE JANEIRO
Ari Partinen, Olari
BERLIININ YÖSSÄ, BERLIINI, SAKSA
Aliisa Priha, Helsinki
l 8 / 2012
69
Ilmeisesti peilin kautta otettu kuva on tallentanut hauskan tilanteen hotellihuoneesta.
70
l 8 / 2012. Kuva on jämäkästi sommiteltu ja taitavasti valotettu.
MUOTI EI KIINNOSTA, SANTORINI, KREIKKA
Kimmo Jokiniemi, Vantaa
JOKO MENNÄÄN?, BODRUM, TURKKI
Marjatta Mentula, Myllykoski
Kurkistus lomailijan tukikohtaan. MEIDÄN SUOMI -PALKINTO KUUSAMO
Nonna Häyrinen, Saksa
Voittajaotos kuvaa hienosti nyky-Suomen monimuotoisuutta; pohjana on kliseiden Suomi-kuva poutapilvineen ja laitureineen
PAINO HARTEILLA
Johanna Amnelin, Raatala
Canon EOS 7D + Canon 18-135 mm.
JUHANNUSRETKI, HANGON EDUSTA
Henri Sinisalmi
HETKI ENNEN AALTOA, KAMALA BEACH, THAIMAA
Rai Suihkonen, Jyväskylä
SKOULUNPENKILLÄ YLÄMAALLA, NEWTONMORE, SKOTLANTI
Jarmo Juntunen, Jyväskylä
l 8 / 2012
71
Guide-merkinnän alta löytyy runsaasti aloittelevaa kuvaajaa opastavia ohjeita nämäkin on jaettu vielä erikseen helppo/edistyHAVAITTUA nyt-osioihin. Suurikokoisesta pyörönappulasta rungon lanteessa. Näyttö on kiinteä, kooltaan 3", ja sen tarkkuus on 921 000 kuvapistettä. Tavanomaisen mustan viimeis- tuksen suhteen (P/A/S/M) sekä aiheohjelmia. Objektiivin linjavääristymiä voidaan päällä valitaan toiminmyös korjata ohjelmallisesti. Kuten yleensäkin Nikonin edullisissa malleissa, myös tästä kamerasta puuttuu tarkennusmoottori rungosta, joten vanhemmat AF-optiikat toimivat vain käsitarkenteisina. Kamera on ulkoisesti melko saman näköinen kuin edeltäjänsä mutta muutoksia on runsaasti.
TÄRKEIMMÄT OMINAISUUDET
Nikon D3200 Sony SLT-A57
le mikrofonille. Kehittyneempiä Nikon-runkoja Runko on melko pienikokoinen, mutta siitä saa käyttänyt kuvaaja toki huomaa heti, että ISOkohtuullisen hyvän otteen käsikahvan avulla. Tarkennusjärjestelmässä on 11 pistettä, ja suurin kuvausnopeus on neljä kuvaa sekunnissa. HARRI HIETALA
Järkkäripäivitykset
Nikon D3200
+ tarkka kenno + näppärä käyttää + hyvä kohinanvaimennus + hyvä mikrofoniliitäntä erilliselle mikrofonille + varustelu + tarkka näyttö - pieni etsinkuva - ei tarkennusmoottoria vanhemmille Af-Nikkoreille
Kuten mallinimestä voi päätellä, D3200 on edellisen mallin D3100 uudistettu versio. Videointi sujuu täydellä teräväpiirtotarkkuudella, ja kamerassa on myös liitin ulkoisel-
72
l 8 / 2012. telyn lisäksi D3200 on saatavana punaisena. Kamerassa Nikon käyttää nimikettä Live View suoraon luonnolliseskatselusta, ja LV-napin alta löytyy tämä ti järjestelmätoiminto. KaKamerassa on myös aktiivinen D-Lightingmera on käyttövalmis välittömästi. Sonyn mallistossa on muutama kamera, joiden kennon tarkkuus on samaa luokkaa, mutta Nikonin omassa valikoimassa vain keväällä esitellyssä ammattimalli Nikon D800:ssa on enemmän tarkkuutta. Nämä kamerat edustavat Nikonin perinteisellä peilikoneistolla varustettujen järkkärimallien edullisimpia vaihtoehtoja. Videokuvaus voidaan käynkameroiden nistää omasta napistaan rungon päälperusvalintä. men tyvessä, eli erinomaisessa paikassa. Muutoin kamera muistuttaa edeltäjäänsä. Automaattitarkennus ei toimi vinat valodeoinnin aikana, mutta laukaisinta
D3200:n CMOS-kenno on kokonaan uusi, ja sen tarkkuus on huimat 24,2 megapikseliä. tatapa. toiminto, mikä tarkoittaa automaattista kontSäätimien sijoittelussa ei ole kummallisuuk- rastin tasausta voimakkaasti kontrastisessa tisia. ja WB-arvoja varten rungon päällä ei ole suoraNikonin tyyliin on-off-kytkin on laukaisi- nappuloita, vaan on mentävä menuvalikoihin
Tavanomaisen menuvalikon lisäksi Nikon tarjoaa näytöllään runsaasti havainnollista oppimateriaalia selkeässä graafisessa muodossa.
painamalla voidaan toki tarkentaa uudelleen myös videoinnin kestäessä. Vertasimme näkymää lähes 10 vuotta vanhaan D70-runkoon ja saimme todeta, että kameroissa on yhtä suuri etsinkuva. Kuvasimme testitaulun uudella 40 mm f/2.8 G Micro-Nikkorilla, ja saadut käyrät ovatkin mallikkaita. Hi1merkitty suurin herkkyysarvo (12800) sopii käytettäväksi, jos tehdään pienikokoisia kuvia.
WU-1a on pieni lisävarusteena saatava adapteri, jonka avulla kamerasta voi lähettää kuvia langattomasti eteenpäin tai kameraa voi kaukoohjata.
NIKON D3200
ISO 200
NIKON D3200
Yhdistelmä Nikon D3200 ja Micro-Nikkor 40 mm f/2,8 tuottaa hyvin korkeatasoisen tuloksen kaikilla himmenninaukkoarvoilla.
l 8 / 2012
ISO 3200
ISO 12 800
73. ISO-herkkyyden suhteen kamera on hyvälaatuinen. Tarkennuspisteet punastuvat etsinkuvassa niiden toimiessa. Asian kanssa voi muutoin tulla toimeen, mutta käsitarkennus on vaikeaa. Kamera tuottaa melko siistin näköisiä kuvia suurillakin ISO-lukemilla, mutta, kohinanvaimennus heikentää terävyyttä. Nykyisin järjestelmäkameroilla kuvan laatu alkaa näkyvästi heiketä kohinan lisääntymisen vuoksi yleensä vasta ISO 3200 -herkkyyden paikkeilla, ja näin myös D3200:ssa. Kaikkien huokeiden peilikameroiden heikkous on kovin pieni etsinkuva, mikä koskee myös D3200:aa. Taajuudella viisi kuvaa sekunnissa saa noin 11 kuvan sarjan raw-kuvia ja noin 30 kuvan sarjan jpeg-kuvia. Tallennus jatkuu hidastetusti tämän jälkeen. No, onhan suorakatselu apuna ja näyttö on tarkka. Sarjakuvaus sujuu varsin hyvin. Kiinnostavin seikka on tietysti kuvien laatu
On-off-kytkin on käte-
74
l 8 / 2012. Rungolla on painoa, ja käsikahvan avulla siitä saa oivan kuvausotteen. Kääntyvän näytön tarkkuus on 920 000 kuvapistettä, ja sen koko on 3". Kamerassa on tavanomaiset järjestelmäkameran perustoiminnot ja runsaasti muuta varustelua. Näyttö on saranoitu alareunasta. Alkuperäinen tällä rakenteella toteutettu mallisto A35/A55 on nyt uudistettu malleiksi A37 ja A57. Kamera on järjestelmäkameraksi tavanomaisen kokoinen. Tämä tuntuu oudolta alkuun, sillä perinteiset peilijärjestelmäkamerat käynnistyvät nykyisin erittäin sähäkästi. Kamerassa on siis
edelleen mekaaninen liitäntä rungossa sijaitsevasta automaattitarkennuksen moottorista sellaisiin objektiiveihin, joissa ei ole tarkennusmoottoria. Komentopyöriä on yksi käsikahvan edessä. ISO- ja WB-valinnoille on omat nappinsa rungon päällä. Aiheohjelmiin kuuluu mm. Etsinkuvaan (ja näyttöön) saa haluttaessa keinohorisontin näkyville, mikä helpottaa joitain kuvaustilanteita. Samaan tapaan kuin Nikonissa, af-/mf-tarkennustavan valitsin on objektiivibajonetin vieressä etupuolella. Videoetsin näyttää lajille ominaiseen tapaan hieman hämärältä kirkkaassa valaistuksessa ja päinvastoin kirkkaalta hämärässä. Etsinkuvan infovalikoimaan voi vaikuttaa. Sony SLT-A57
+ vakain rungossa + kääntyvä näyttö + käyttökelpoinen + hyvä varustelu + hyvät sarjakuvaominaisuudet + tarkentaa videoidessa - varustekenkä ei standardimallia - 16-50 mm:n objektiivin zoomaus jäykkä
Sony on päivittänyt kiinteällä peilillä varustetut järjestelmäkameransa. hämäräkuvaus auto-
Vakaimella (Sonyn Steady shot) varustetun CMOS-kennon tarkkuus on 16,1 megapikseliä ja videoetsimen tarkkuus 1, 4 miljoonaa kuvapistettä. Säätimien sijoituksissa ei ole erityistä mainittavaa, sillä ne on sijoiteltu melko selkeästi. Vanhojakin KonicaMinolta-/ Dynax-objektiiveja voidaan siis käyttää. Käynnistys tapahtuu viiveen kautta, kameralla saa kuvia vasta hieman yli kahden sekunnin kuluttua. Tavanomaisten valotustoimintojen (P/S/ A/M) lisäksi toimintatavan valintapyörylässä on maksimisarjakuvausnopeuden (12 k/s) valitsin, kaksi älyautomatiikkavalintaa, 3D- ja pyyhkäisypanoraamatoimintojen sekä aiheohjelmien valinta. Molemmissa on 16 megapikselin kenno. Videokuvaukseen on tarjolla teräväpiirtotallennus (1080p 50/25) MPEG-4- tai AVCHD-kompressiolla.
HAVAITTUA
A57 muistuttaa ulkoisesti huomattavasti kalliimpaa A65-mallia, joka vuorostaan on A77mallin huokeampi versio. Toimintatavan valinta tehdään pyörösäätimestä, ja videokuvaukselle on oma käynnistysnappi. Perehdymme nyt A57:ään.
TÄRKEIMMÄT OMINAISUUDET
västi laukaisimen tyvessä
Oheiset käyrät esittävät toiston laatua sekä täydellä aukolla että himmennettynä (f/8) polttovälialueen ääripäissä. Koekuvia silmäillessä käy ilmi, että tulokset ovat hyvälaatuisia. 16 MM F/2.8
SONY SLT-A57
16 MM F/8
50 MM F/2.8
maattisella useamman kuvan yhdistämisellä. Punainen käyrä on mitattu kuvan keskeltä ja muun väriset kuvan neljästä nurkasta.
ISO 3200
ISO 12 800
75. Täyttä raw-kuvasarjaa kamera prosessoi noin minuutin. Siihen kannattaa tutustua.
l 8 / 2012
TE42testitalustamme mitatut mtf-käyrät (kontrasti/erottelu) näyttävät, että Sonyn 16 50 mm:n objektiivi on optisesti hyvälaatuinen. Yhteenveto: Sony SLT-A57 on korkeatasoinen ja monipuolinen kamera, joka on hyvin varusteltu ja toimii vikkelästi. Testitaulukuvat osoittavat, että kuvat ovat kontrastisia ja täydelläkin aukolla terävyys reunoilla on kunnossa. 12 kuvaa sekunnissa -huippunopeusasetuksen ohella sarjakuvaus toimii ripeästi sarjakuvauksen perusasetuksillakin: raw- tai jpeg-kuvia tallentuu noin 20 kuvan sarja taajuudella yhdeksän kuvaa sekunnissa. Kameralla voidaan korjata objektiivin värivääristymä (kromaattinen aberraatio), linjavääristymät ja vinjetointi (nurkkien tummeneminen). ISO-herkkyysalue ulottuu lukemalle 16000 saakka, käyttökelpoisia tuloksia saa arviomme mukaan vielä arvolla 6400. Objektiivi on siis optisesti korkeatasoinen. Kameran mukana toimitettiin myös zoomobjektiivi Sony 1650 mm f/2.8 SSM. Objektiivi vääristää tynnyrimäisesti linjoja ulospäin laajakulma-asennossa, mutta tämä voidaan korjata kameran ohjelmistolla. Kameran asetuksista voi valita tarkennusavustukseksi värikorostuksen, mikä mielestämme on erittäin hyödyllinen toiminto käsin tarkennettaessa. Suuremmilla lukemilla kohina sumentaa ääriviivoja ja pinnat muuttuvat tuhruisiksi. Objektiivin valovoima on siis sama koko polttovälialueella, ja tästä johtuen se on varsin kookas ja painava.
TULOKSIA 50 MM F/8
ISO 200
Automaattitarkennus toimii ripeästi käyttämällämme objektiivilla ja pehmeästi videoidessa. Objektiivin zoomausrengas on hankalan jäykkä käyttää. Menuvalikoista löytyy hyödyllisiä toimintoja. Korostus värjää tarkennuskohdan detaljit
HDMI-liittimien lisäksi Nikonissa on ulkoisen mikrofonin liitin, minkä avulla voi tuottaa laadukkaan äänen video-otoksiin. TEKNISET TIEDOT
OMINAISUUKSIA Kenno, koko (mm) Nettopikselimäärä (megapikseliä) Suurin kuvatarkkuus (pikseliä) Kuvasuhteet Suorakatselu Kuvanäyttö, koko/pikselimäärä Etsin, tarkennus Etsinkuvan peitto (%) Etsinkuvan suurennos Sarjakuvausnopeus (kuvaa/s) Tarkennuspisteiden määrä Terävyysalueen tarkistuspainike Valonmittaustavat Matriisimittaus Keskialapainotteinen mittaus Pistemittaus Kuvatiedostomuodot Raw + jpeg yhdistelmiä Videokuvaus Valotus Herkkyysasetukset (ISO) Valotusajat (s) Salamasynkroniaika Valkotasapainon asetuksia (kpl) Valkotasapainon käsisäätö Muita tietoja Muistikortti Kuvanvakain rungossa Pölynpoisto Liitännät Salaman synkronipistoke Rungon paino (g) Rungon mitat (mm) Virtalähde Rungon hinta noin (euroa) Maahantuoja Memory Stick PRO/SD, SDHC kyllä kyllä USB, HDMI, AV ei 618 128 x 91 x 81 Li-ion akku NP-FM500H 750 Sony Finland ei kyllä USB, HDMI, AV ei 505 125 x 96 x 77 Li-ion akku EN-EL14 600 Nikon Nordic Oy SD, SDHC, SDXC 10025600 301/4000 1/160 Auto + 8 kyllä 1006400 (+ 12800) 301/4000 1/200 Auto + 8 kyllä 1 raw + 2 jpeg 1920 x 1080 1 raw + 3 jpeg 1920 x 1080 kyllä kyllä kyllä kyllä kyllä kyllä Kummankin kameran liitännät ovat hyvin monipuoliset ja nykytyyliin ne löytyvät kumikansia avaamalla. 100 videoetsin, 1,1x 12 15 kyllä 95 0,8x 4 11 ei Sony Alpha SLT-A57 23,5 x 15,6 CMOS 16,1 4912 x 3264 3:2 ja 16:9 kyllä 3", 921 000 Nikon D3200 23,2 x 15,4 24,2 6016 x 4000 3:2 kyllä 3", 921 000
76
l 8/ 2012
Paremman kameran video on 720p-kokoa. Kaksi vahvaa leiriä takaa kovan kilpailun. Lisämuisti ei ole koskaan pahitteeksi. Pekka Helos
SONY TABLET S Pieni ja kätevä
Prosessori: NVIDIA Tegra 2 dual core, 1 GHz Käyttöjärjestelmä: Android 4.0, päivitettävissä Sisäinen muisti: 16-64 Gt, 1 Gt RAM Näyttö: 9.4" WXGA (1280 x 800) LED LCD Liitännät: SD-kortti, USB2, Bluetooth, WiFi, 3G-yhdessä mallissa Akun kesto: Jopa 30 tuntia musiikin kuuntelussa, 6-8 tuntia normaalikäytössä. Esimerkiksi kuvien zoomaaminen on vaivatonta ja toimii selkeästi. Prosessorina on kaksiytiminen NVIDIA Tegra 2, jonka teho tuntuu riittävältä. Näytön värit ovat varsin luonnolliset, mutta kontrasti on selvästi korkeampi kuin oikein säädetyllä pöytätietokoneen näytöllä. Microsoft esitteli kesäkuussa mielenkiintoisen Surface-tabletin, jonka menestyksestä ei voi vielä tehdä arvioita. Sony Tablet S:n käyttöjärjestelmä on nyt Android 4, joka tunnetaan myös Ice Cream Sandwich -nimellä. Mitat: 241 mm x 20 mm x 174 mm Paino: 600 g Hinnat: 16 Gt WiFi+3F 600 , 32 Gt WiFi 560 , 16 Gt WiFi 470
Kämmentietokone, tabletti ja jopa läppäri, miten vain. 3G-yhteys on liikkuvalle kätevä mahdollisuus. Tällä hinnalla saa 16 Gt:n muistillisen mallin, jossa on WiFi-yhteys. Kumpikin kamera kuvaa myös videota. Etukameran tarkkuus on viisi miljoonaa pikseliä ja käyttäjän suuntaan näyttävän 0,3 miljoonaa pikseliä. Se käy useimmissa kameroissa. Kuvien lähettäminen esimerkiksi Facebookiin käy helpoimmin maksuttomalla ohjelmalla. Tablettiin kannatta imuroida esim. Valokuvien ja videon laatu on kohtalainen, mutta kamera toimii varsin hitaasti. Sonyn näyttö on tavalliseen tapaan kirkaspintainen ja heijastaa niin, että on parhaimmillaan sisätiloissa. Tableteissa Applen kappalemääräisen osuuden uskotaan olevan tänä vuonna lähes 60 prosenttia, joten muille jää hyvin pieni siivu. SD-korttipaikan avulla voi katsoa muilla kameroilla otettuja kuvia.
Valokuvissa Sony ei tue raw-muotoja, mutta jpeg-kuvat näkyvät. maksuton VPlayer-ohjelma, joka näyttää myös avi- ja mov-videot.
TUTTU KÄYTTÖ
Sonyn tabletin käyttö on samanlaista kuin muillakin vastaavanlaisilla laitteilla. Pikkukoneet ovat saaneet valtavan suosion parissa vuodessa. Halvinta mallia näyttää saavan alle 400 eurolla kaupoista. Laitteiden ykkönen on Applen iPad, mutta Android-käyttöjärjestelmän laitteet ovat ehdottomasti myös tutustumisen arvoisia. Se näkyy pikkukuvina, ja kuvaa painamalla sen saa näkymään suurempana. Jpeg-kuvia voi katsella kuvauspaikalla Sonyn tabletista ja raw-kuvista tehdään sitten lopulliset versiot. Iso
markkinaosuus takaa uusia ohjelmia. Sisäisellä 16 Gt:n muistilla tulee kohtalaisen hyvin toimeen, koska laitteessa on SDkorttipaikka. Se riittää kuvankorjauksissakin, koska tällaisilla laitteilla ei ainakaan toistaiseksi tehdä kunnianhimoisia videoeditointeja tai suurten raw-kuvien korjailuja. Korttityyppi on yleinen kameroissa, joten normaalilla kameralla otettuja kuvia ja videoita voi katsella heti Sonyllä. Näyttö ei ole kuitenkaan kovin kirkas. Musiikkia pystyy kuuntelemaan hyvin pitkään. Applen käyttöjärjestelmä on saamassa ammattikäytössä hyvin vahvan aseman. Laitteessa on pelejä varten asennon- ja liikkeentunnistin ja sillä voi ohjata mm. Jos haluaa katsoa kuvia Sonystä, kannattaa tallentaa kamerassa kuvat sekä jpeg- että raw-muotoon. Osa tummista sävyistä häviää, mutta näyttöä voi silti pitää kohtalaisen hyvänä. Pikkukuvat saa myös piiloon, jolloin kuvat näkyvät koko näytön kokoisena. Valokuvaajalle merkittävä etu on, että tabletti ymmärtää normaalikokoisia SD-kortteja. Kirkkaus riittää käyttöön ulkonakin, mutta suorassa auringonpaisteessa laitetta on yhtä hankala käyttää kuin muitakin tabletteja. Sillä voi selata kameran sisäistä muistia, korttipaikan sisältöä ja ottaa tabletilla kuvia tai videota. Hitaan yhteyden saa viidellä eurolla kuussa ja käyttökelpoisen nopean 15 eurolla.
l 8 / 2012
77. Näytön koko kulmasta kulmaan on 9,4 tuumaa, eli hieman pienempi kuin iPadin 9,7 tuumaa. Akun ilmoitetaan kestävän yhdellä latauksella 68 tuntia, ja siihen päästään esim. Omalla kuvankatseluohjelmalla saa esille aina yhden kansion hakemiston. Valmiiksi laitteeseen asennettu ohjelma ei näytä kaikkia yleisimpiä tallennusmuotoja. Hinnat alkavat 470 eurosta. Androidtableteilla on silti yhteensä noin 40 prosentin osuus, mutta myynti jakaantuu monen valmistajan kesken. Jos haluaa lisäksi 3G-datayhteyden, pitää maksaa lisää. Tabletti näyttää myös videoita SD-kortilta. Nopeustesteissä Sony on yleensä parikymmentä prosenttia hitaampi kuin Apple iPad 2, ja ero kasvaa hieman uuteen iPadiin verrattuna. Sonyssa on kaksi kameraa, toinen eteen, toinen taaksepäin. Kuvien ja videoiden esittäminen vie enemmän virtaa, samoin mahdollinen 3Gyhteys, ja silloin käyttöaika jää lyhyemmäksi. nettiselailussa. Tämä auttaa pitämään hinnat kurissa ja tuo jatkuvasti paljon uutta mukavaa käyttäjille. 16 gigaa on melko vähän valokuvaajalle, koska käyttöjärjestelmä ja ohjelmat vievät tilasta huomattavan osan. useita Sonyn äänentoistolaitteita.
MIKÄ MALLI SOPII?
Sony Tablet S -laitteita on useita versioita. Kun tabletteja tullaan myymään vuonna 2012 noin 100 miljoonaa kappaletta, ne ovat hyvin tärkeitä myös ohjelmien tekijöille ja lehtien kustantajille. Se tukee enintään 32 gigatavun kortteja. Sonyn näytön tarkkuus on 1280 x 800 pikseliä, uuden iPadin näytössä on 2048 x 1536 pikseliä
Android-laitteita voi käyttää Sony-järjestelmäkameroiden laukaisimena ja jopa ajastimena.
SUOSIKKIOHJELMIA ETSIMÄSSÄ
Yksi tapa on hakea suosikkiohjelmia hakusanalla. Myös ohjelman tekijät kertovat ohjelmien hyvistä puolista. Tällä on hyvät ja huonot puolensa: tarjonnan kynnys madaltuu, mutta ohjelmien toimivuus on joskus ongelma. Ilmeisesti moni etsii hyviä ohjelmia, koska nettikaupasta on ladattu noin 16 miljardia ohjelmaa. Tämä ostospaikka oli vuoden 2012 kevääseen asti nimeltään Android Market. Toimintahankaluuksia lisää entisestään Android-versioiden erilaisuus kaikki ohjelmat eivät toimi kaikissa laitteissa. Pekka Helos
EM-jalkapallokisojen aikana ohjelmakaupan etusivu oli tietenkin jalkapallohenkinen. Etusivun ulkoasu muuttuu usein, mutta toiminta pysyy samanlaisena.
Pekka Helos
Ohjelmia Android-laitteisiin
Android-laitteisiin on saatavana yli puoli miljoonaa ohjelmaa. Sony photo -hakusanoilla löytyy mm. Android-ohjelmien määrä on yli kaksinkertaistunut vuoden aikana, ja kehitys näyttää jatkuvan samaan suuntaan. PhotoIRmote-ohjelma, jolla Android-puhelimesta saa Sonyn järjestelmäkameroiden langallisen tai langattoman kaukosäätimen. Applen laitteilla kaikki ohjelmat haetaan tai ostetaan Applen omasta kaupasta, avoimemman Adroid-järjestelmän ohjelmia saa muualtakin kuin Google Playsta. Canon-hakusana antaa vastaukseksi yli tuhat ohjelmaa, Nikon 162, photo, photography ja valokuva yli tuhat. Käyttäjien arviot menevät ristiin, mutta Sony-käyttäjiä kiinnostanee ainakin ohjelman esittelyvideo.
KUVANKÄSITTELY
Googlen kauppapaikka suomentaa tekstit ja nimet koneellisesti, ja tulokset on usein aika hassuja. Parhaiden ohjelmien etsimisessä on urakkaa, mutta hakusanoilla ja muiden käyttäjien tekemien arvostelujen perusteella voi päätellä paljon. Ohjelma on ilmainen ja nimikoukeroistaan huolimatta hauska. Ohjelmista huomattava osa on maksuttomia. Siihen voi ostaa erikseen lisäosiakin. Photoshop Express on uusittu tämän vuoden puolella, on ilmainen ja hankkimisen arvoinen. Esimerkiksi Piirrä Me More -ohjelmalla kuvista saa lyijykynäpiirroksen näköisiä. Ohjelmien keskuspaikka on Google Play -sivu osoitteessa play.google.com. Jos tilanne tuntuu sopivan hempeältä, Love Photo Frames saattaa olla sopiva kuvankäsitl 8/ 2012
78. Applella tilanne on parempi, vaikka aivan kaikki ohjelmat eivät toimi kaikissa iPhone ja iPad-malleissakaan. Esimerkiksi Olympus ja Sony ovat hankalia hakusanoja, sillä ne eivät rajoitu valokuvaukseen. Englanninkielisessä hakemistossa se on nimeltään Sketch Me More
Maksuttomassakin versiossa me Moore. Se on valmiiksi asennettu useimpiin Android-laitteisiin, ja jos ei ole, sen voi asentaa maksutta. telyohjelma. Facebookin lukemisen ja tekstien lisäämisen voi tehdä normaalilla selainohjel- Canon Lenses -ohjelma on maksuton ja kertoo objektiivien perustiedot. Nikonin myPicturetownille on Android-ohjelma. Objektiiveista on linkit Canonin omille sivuille ja testeihin. PicSay-ohjelmalla voi lisätä kuviin puhekuplia, joten sitäkin voi käyttää hempeilyyn ja muuhun viestittämiseen. Tosin sen käyttökieli on toistaiseksi ainoastaan japani ja kieltä taitamattomien pitää arvailla toimintoja. Retro Camera on yksi kymmenistä vanhanaikaisia kuvia tekevistä ohjelmista.
Photoshop Express on uusittu. Palveluun voi tallentaa maksutta paljon kuvia. Multi Camera kokoaa monta kuvaa kollaasiksi. kuvat saa näkymään suurina ja hyvälaatuisina. Se on toimiva sekä varsin hyvä kuvankorjausohjelma.
Color Splash FX tekee kuvankorjauksen hyvin, mutta sopii myös leikittelyyn. mallakin.
79. Kotimainen kuvat.fi on myös tehnyt ohjell 8 / 2012
Google-kauppa antaa ohjelmalle nimeksi Piirrä man Androidille. Kuvista saa polaroidmaisia, Andy Warhol -kopiotaidetta ja muuta mukavaa. Sen käyttöä varten on ilmainen ohjelma. Ohjelma maksaa 1,60 dollaria, eli noin 1,20 euroa.
SOSIAALINEN MEDIA JA KUVIEN JAKO
Instagram on noussut ihmeelliseen suosioon, varsinkin kuvan laatu huomioon ottaen. Retro Camera lisää kuviin vanhojen kameroiden ongelmia, naarmuja ja vinjetointia. Ohjelma on englanninkielinen. Ohjelma tekee kuvista piirroksia. Facebook-ohjelma on maksuton Androidillekin. Fast Camera -ohjelma saa monien Androidlaitteiden kameran toimimaan tavallista nopeammin, mutta laatua pudottaen. Muitakin kuvanjakopalveluita on paljon. FX Camera on yksi kymmenistä tehosteita tekevistä ohjelmista. Ohjelma ja palvelu ovat maksuttomia muillekin kuin Nikon-käyttäjille. Temppu ei ole hankala normaaleilla kuvankäsittelyohjelmilla, mutta puhelimilla ja tableteilla koostaminen on ilman tällaista ohjelmaa hankalaa
Jos budjetti ei salli himoitsemasi objektiivin ostoa, Veikkaus tarjoaa peliohjelman. Ohjelma on ilmainen. Ja nehän maksavat useimmiten vain muutaman euron.
l 8 / 2012
80. Jos tyytyy lataamaan alkuun ilmaisia ohjelmia ja lukee niiden arvioita, oppii jo paljon. Android-tabletilla voi lukea samannimisellä oh-
jelmalla Kindle-muotoisia kirjoja. Toisaalta jos uskoo vain peliin, objektiivi jää todennäköisesti ostamatta. YouTubessa. Hakemisessa pitää antaa sopivat sanat, jolloin esille tulee enimmäkseen oikean tyyppisiä ohjelmia.
VPlayer esittää useimpia yleisiä videomuotoja, myös sellaisia, joita tabletteihin valmiiksi asennetut ohjelmat eivät osaa toistaa.
Ohjelmia ostaessa on annettava luottokortin numero. Blogger on Googlen omistama palvelu. Pilvipalveluista puhutaan paljon. Foursquare on suosittu blogi, jossa viestin kirjoituspaikalla on merkitystä. TED-konferensseihin osallistuminen on kallista, mutta hienoja 12 minuutin esitelmiä voi katsella samannimisellä ilmaisella ohjelmalla. Amazon Kindle on kätevä lukulaite. Edelläkävijä Dropboxin saa ilmaisena Android-sovelluksena ja sitä voi käyttää kuvien tallentamiseen, jakamiseen halutuille ihmisille ja varmuuskopiointiin. Lyhytviestien erikoisohjelma Twitter on myös maksuton ja varsin suosittu maailmalla. Ohjelma on halpa. Uusista paikoista saa pisteitä. Google on toistaiseksi ollut luotettavimpia palveluita.
Flickr on valokuvaajien suosiossa. Arvioiden perusteella voi sitten kokeilla muitakin ohjelmia. Ne näkyvät myös mm. Jos Facebook tuntuu liian tavanomaiselta, Blogger-ohjelmalla voi pitää vaikka päiväkirjaa, johon saa kuvia. Siihen saa oman blogin, jonka osoite on tämän tyyppinen: oma_nimi.blogger.com. Tekstin pituus voi olla 140 merkkiä.
MUITA VIISAITA OHJELMA
Google Maps Navigation on mainio apu suunnistamisessa hyville kuvauspaikoille. Jos haluaa ihastella toisten ottamia hienoja kuvia, 500px on hyvä valinta. Videokuvan laatu ei
ole VPlayerilla samaa tasoa kuin valokuvat. VLC Video Playerista on vasta tulossa Android-versio, mutta VPlayer osaa esittää hyvin monta eri videotyyppiä. Mutta ohjelman valmistumisesta ei ole varmuutta. Android-ohjelmien kauppa on puolen miljoonan ohjelman tarjonnallaan valtava, ja parhaimpien ohjelmien etsiminen on vaativaa työtä. Kun VLC saadaan valmiiksi, tilanne todennäköisesti paranee. Käyttäjiä on 140 miljoonaa ja hakuja tehdään joka päivä yli puolitoista miljardia
Tällä hinnalla myytiin vuonna 1923 valmistettu Leica-prototyyppi. Puukaan ei oll 8 / 2012
lut mitä tahansa mäntyä, vaan kotelo oli usein tehty kirsikkapuusta tai jopa Hondurasin mahongista, kiillotettu ja lakattu.
MITÄ EI OLLUT DIGITAALIA!
Keräilijöiden keskuudessa suosittuja ovat erityisesti virstanpylväskamerat ja oheislaitteet, jotka ovat vieneet alan kehitystä merkittävästi uuteen suuntaan. Noin puolet ennätyssummasta maksoi vuonna 2007 "maailman vanhin kaupallisia tarkoituksia varten" mitä se sitten tarkoittaakaan tehty kamera vuodelta 1893. Vanhimmat ovat vuodelta 1933 ja uusimmat 1970-luvulta. Myös Polaroid ja Kodak ovat alan klassikoita, samoin Bolex liikkuvan kuvan puolella. Ilmaisarviointi luvataan kohteille, joiden hinta-arvio on korkeintaan 40 dollaria (runsaat 30 euroa). Amerikkalaisen kamerakeräilijä Dan Coluccin ylläpitämältä Antique and Classic Cameras -sivustolta löytyy uskomaton määrä tietoa kameroiden ja oheistarvikkeiden hinnoista ja vieläpä ilmaiseksi. Prototyypeistä kehittyi Leica I, ensimmäinen pienikokoinen 35 mm:n kamera vuonna 1925. Samaan aikaan Eastman jatkoi omaa kehitystyötään. Eastmanin innovaatio mahdollisti aiempaa huomattavasti pienemmän kamerakoon. Maailman ensimmäinen elokuvakamera näki päivänvalon noin vuonna 1888, ja Thomas Edison tuotti ensim-
81. Ilmaissivuilta löytyy paljon tietoa tämän Suomessakin aikoinaan suositun Rolleicord-kameran hinnoista. Pehmeästä puusta tehty kamera painoi runsaat viisi kiloa. Vanhimmat eivät suinkaan näytä olevan kalleimpia. Hinnat näyttävät olevan mallin mukaan 50-600 euroa. Tuloksena syntyi Retina I, joka ensimmäisenä käytti 135 mm:n rullafilmiä. Tiedot on kerätty eBaysta ja monista huutokauppalähteistä viime vuoden lopulla. Sellaisia ovat esimerkiksi vuonna 1885 George Eastmanin kehittämää Kodak-filmiä käyttävät ensimmäiset kamerat. Puiset kamerat messinki- ja nahkaosineen olivat camera obscurasta teknisesti huomattavasti parannettuja tuotteita, sillä niissä oli laatikon reikään laitettu linssi. Vanhat kamerat ovat yllättävän edullisia moniin muihin keräilyesineisiin verrattuna ainakin vielä.
Mutta kalliita harvinaisuuksiakin löytyy. Saksalaisprofessori oli löytänyt sen talonsa ullakolta, ja tuntematon keräilijä maksoi siitä noin 625 000 euroa. Filmin läpimurtoa saatiin odottaa vielä pitkään, mutta samainen herra kehitteli myös uudentyyppistä
pientä kameraa. Erityistiedustelut maksavat jonkin verran, mutta jo viidellä dollarilla (noin 4 eurolla) saa kohteestaan perustiedot. Kaikkien aikojen hintaennätys saavutettiin Itävallassa Wienissä pidetyssä valokuvausalan huutokaupassa viime keväällä: 2,16 miljoonaa euroa. Kaikki nämä kamerat houkuttelevat keräilijöitä.
STILLISTÄ LIIKKUVAAN
Liikkuvan kuvan taltiointi kehittyi tasatahtiin valokuvakameroiden kanssa. Joillakin keräilijöillä on jopa satoja kameroita. Keräilijöiden keskuudessa varsin tunnettu Art Deco -malli vuosilta 1933-1936 maksaa yleensä vain 150-300 euroa.
Pentti Avomaa
Antiikkikameroita löytyy yhä kohtuullisen halvalla
Vanhojen kameroiden ja muiden alaan liittyvien esineiden keräilijöitä on paljon ympäri maailman. Keräily ulottuu vanhoista puurunkoisista kameroista vintage-kameroihin, kuten Leicaan. Kehitys meni vauhdilla eteenpäin tämän jälkeen, ja jo vuonna 1914 Oskar Barnack esitteli ensimmäisen 35 mm:n filmin. Ja sotien jälkeen vuonna 1947 Kodak pystyi jo esittelemään ensimmäisen Polaroid-kameransa. Sen ansiosta valokuvaus alkoi yleistyä nopeasti
Kamera on sovitettu rullafilmiä varten, ja siinä on kuvalaskuri. Ne on usein tehty tiikistä, koska puulaji kestää hyvin kosteutta ja kuumuutta, eli ääriolosuhteita, joita tutkimusmatkoilla kohdattiin. trooppiset kamerat. Tämä Kaprelian kokoelma sisälsi yli 350 kameraa, jotka muodostivat läpileikkauksen kameran his-
toriasta 1800-luvun lopusta 1960-luvulle asti. Ostetun tavaran arvoon lasketaan mukaan maksetut lähetyskulut, joten tullien osuus voi nousta aika suureksi suhteessa tavaran ostohintaan. Myynnissä oli myös arvostettu ruotsalainen Hasselblad 1000F -kamera, jossa oli Carl Zeissin Tessar-objektiivi. Ranskalaiset Lumieren veljekset kehittelivät samaan aikaan omaa cinematografia liikuteltavaa elokuvakameraa ja lisäksi he keksivät filmin kulkua auttavat reiät filmin reunoihin. Puurunkoisia kameroita liikkuu kansainvälisissä huutokaupoissa yhä melkoisesti, ja hintaerot ovat suuria. Siinä oli Kodakin Anastiqmat-linssi ja Bausch & Lonbin suljin. Kokoelman huippuna oli Leica 250 Reporterin runko vuodelta 1934, ja se kohosikin huutomaksun kanssa yli 2000 euron. Heidän yrityksensä fuusioitui myöhemmin englantilaisen Ilfordin kanssa.
ANTIIKKIA JA VINTAGEA
Hintaennätykset tietysti kiehtovat alan harrastajia, mutta huippuhintaiset kamerat ovat silti kuriositeetteja. Esimerkiksi digitaalijärjestelmäkameran rungon ja yhden objektiivin tuonti on EU:n ulkopuolisistakin maista verovapaa, mutta lisäobjektiivista joutuu maksamaan tullia 6,7 %. Mukana oli paljon prototyyppejä ja erikoisuuksia sekä yli 60 Leica-mallia. Bonhamsilla on ollut saatavilla myös muutamia varhaisia, pieniä salakameroita. Veljekset mainitaan myös ensimmäisinä kaupallisina elokuvantekijöinä. Tullimaksun lisäksi veloitetaan yleensä myös arvonlisävero, kun taas EU-maissa arvonlisävero maksetaan vain siinä maassa, josta tavara ostetaan. EU:n ulkopuolisista maista hankituista tavaroista tullimuodollisuudet täytyy tehdä. Antiikkikameroita samoin kuin vintage-kameroita saa yhä yllättävän halvalla moniin muihin keräilytavaroihin verrattuna. Amerikkalaisella huutokauppatalo Fuller'silla oli myynnissä mielenkiintoinen keräilijän kokoelma, jossa oli sekä kameroita että yleensä valokuvaukseen liittyviä esineitä. Suomessa vähän tunnettuja ovat esimerkiksi ns. Seuraavaksi kalleimmat olivat sitten alle 1000 euron. EU:n ulkopuolisten ostosten tilausvahvistus tai kauppalasku pitää olla mukana tavaroita noudettaessa, jotta tullimaksun suuruus selviää. Salapoliisikamera-nimitystä on käytetty väljästi erilaisista kannettavista kameroista, joita poliisit ovat mahdollisesti käyttäneet kenttätyössään.1800-luvulla ne olivat laatikkokameroita. Myös englantilaisella Bonhams-huutokauppakamarilla on ollut tarjolla Leicojen ohella trooppinen kamera Clarissa (Lorenz Berlin), jossa objektiivina oli Busch Glauker-Anastigmat 7,5 cm f/3.1. Myöhemmin nimitystä alettiin käyttää pienistä, huomaamattomista, usein muiksi tuotteiksi naamioiduista kameroista.
82
l 8 / 2012. Ne maksoivat muutama sata euroa.
Nettiostoksilla
Internetin kautta EU-tullialueelta ostetuista tavaroista ei tarvitse maksaa tullimaksuja eikä tehdä tulli-ilmoitusta. mäisen elokuvan 1894. Alv:n suuruus on pääsääntöisesti 23 prosenttia, joten tavaran kokonaishinta nousee kyllä melkoisesti matkalla. Toinen maailmankuulu elokuva, Juna saapuu asemalle, näytettiin pariisilaiskahvilassa yleisölle maksua vastaan. Sanderson-merkkinen trooppinen kamera maksoi 270 euroa. Tullimaksun suuruus määräytyy prosentteina ostetun tavaran arvosta, ja prosenttiluku vaihtelee tavarasta toiseen. Moni huokaisee tässä kohtaa helpotuksesta mutta ennenaikaisesti, sillä alv:n vastaava raja on vain 22 euroa. Tulleja ei tarvitse maksaa, jos tavaran hinta tuontikuluineen jää alle 150 euron. Jos mahdollista, kannattaa siis ostaa EU-tullialueelta.
Bonhamsin mekaanisen musiikin ja kameroiden erikoishuutokaupassa myytiin viime vuoden marraskuussa Redding Luzon salapoliisikamera 420 eurolla sisältäen huutomaksut. Kameran runko on mahonkia messinkivahvisteisin nurkin, joten se kestää ainakin kolhuja. Paketti maksoi 450 euroa lisätarvikkeineen. Ne tosin näyttävät niin monimutkaisilta käyttää, että salakuvaaminen herättäisi taatusti kohteen huomion ja ihmetyksen. Näillä matkoilla tarvittiin luonnollisesti kameraa. Lumieren veljekset eivät uskoneet liikkuvan kuvan tulevaisuuteen, mutta jatkoivat tuotekehitystään valokuvauksen puolella. Elokuva kesti 50 sekuntia, mutta sekin riitti väitteiden mukaan aiheuttamaan kaaoksen, koska jotkut katsojat luulivat veturin ajavan yleisön joukkoon. Fuller'sinkin huutokaupassa sellaisia oli huudettavana. 1960-luvun Barbie-nukke saattaa maksaa enemmän kuin kamerakeräilijöiden huippumerkki Leica. Lumieren veljesten Työläiset lähtevät tehtaasta -elokuvan ensimmäinen yleisöesitys oli vuonna 1895. Se maksoi peräti 1600 euroa tykötarpeineen. Objektiivi puuttuu samoin kuin takaosan punainen ikkuna, josta laskurin numerot näkyisivät. Fuller'sin huutokaupassa niitä saattoi saada jopa kymmenellä eurolla. Tullimaksuilla on kuitenkin paljon pienempi merkitys tavaran lopulliseen hintaan kuin alv:lla. Yli 100 vuotta vanhoista kameroista ei tullia tarvitse maksaa lainkaan, mutta sitä nuoremmista samoin kuin esimerkiksi objektiiveista, 4-7 prosenttia. Tosite vaaditaan myös yksityishenkilöiden välisestä kaupasta, jota käydään erityisesti eBayssa. Niinpä he jo vuonna 1903 patentoivat värivalokuvausmenetelmän, joka tuli markkinoille 1907
Mutta yllätys oli suuri, kun hän avasi paketin: siellä oli vain alkuperäislaatikko. Mamiya RB 67 -ammattilaiskamera, Mamiya-Sekor 90 mm f/3.8, Mamiya 6 x 7 -rullafilmiadapteri Tamron AF 200-400 mm Nikon-AF-D-kameraan, musta, f/5.6 LD (1F) alkuperäislaatikossa Rolleiflex f/2.8 E valotusmittarilla, Schneider-Kreuznach Xenotar 80 mm f/2.8 Rolleicord II Reflex, 2-linssinen v. Maailman tunnetuin nettihuutokauppojen järjestäjä eBay on luonut oman maksujärjestelmän, PayPalin, joka tuntuu varsin luotettavalta. Mutta tarjouksia voi tehdä netinkin kautta, kunhan on rekisteröitynyt nettihuutajaksi ajoissa. Runko on mahonkia ja messinkiä, kantokahvat nahkaa. Huutokohde Hasselblad 1000F, 80 mm Carl Zeiss Tessar -objektiivi, tarvikkeita Leica M3, kromia, Summaron 3.5 cm f/3.5 -objektiivi, UV-suodin, laukku, käsikirja Leica M6 TTL, musta, Summicron-M 35 mm f/2, Apo-Telyt-M 135 mm f/3.4, laukku Leica R4, musta, muovilaukku Clarissa Tropical Camera, kiill. Esimerkiksi Amazon myi tammikuussa MFT/NIK-adapteria 180 eurolla, jonka avulla kaikki Nikonin objektiivit pitäisi saada toimimaan MFT-kameroiden kanssa. Hän luuli saaneensa halvalla höyryveturin pienoismallin. Adapterit eivät toisaalta ole välttämättä kovin halpoja. SUOMESSA VINTAGEA
Suomalaishuutokaupoissa ei varsinaisia antiikkikameroita juuri näy, mutta esimerkiksi Helanderin huutokaupassa on usein tarjolla kuolinpesien muun tavaran joukossa kameroita oheistarvikkeineen 1940-1970-luvuilta. Zenit-C SLR, Mir-1 2.8/37 -objektiivi Agfa Movex Reflex -elokuvakamera, Agfa Tele-Centon 100 -objektiivi, tarvikkeita Huutokauppa Hinta (euroa) Fuller 's Bonhams Bonhams Bonhams Bonhams Bonhams Bonhams 450 770 4700 150 1620 440 320
Tuurilla vanhoista objektiiveista voi saada oivalliset kakkulat vaikkapa uusiin Micro Four Thirds -kameroihin adapterin avulla. Samantyyppisiä paketteja on tarjolla myös verkkohuutokaupoissa ja Keltaisessa Pörssissä. Mutta ainahan huutokaupoissa ja rahojen siirtelyssä on omat riskinsä. puuta, Busch Glauker 7.5 cm f/3.1, varusteita Nikon FM2, musta, Nikkor 50 mm f/1.8, Nikkor 85 mm f/2. Monet isot huutokauppatalot järjestävät myös ostoksen lähettämisen ostajalle, mutta veloittavat siitä usein aika paljon. Kuolinpesien kamerapaketit saattavat olla vain vähän käytettyjä, ja näitä kinofilmikameroita parin objektiivin kera saa helposti 50100 eurolla. Adapterien avulla voi rakentaa itselleen varsin laadukkaan kamerajärjestelmän kohtuuhinnalla. Helsingissä Valtterin kirppikselläkin on yleensä ainakin pari myyjää, jotka ovat erikoistuneet kameralaitteisiin. Ammattilaistason kamerapakettejakin päätyy silloin tällöin panttihuutokauppoihin. Myyjääkään ei saanut juridiseen vastuuseen, koska tarkkaan lukien myyntiotsikossa luvattiin vain tuo laatikko.
l 8 / 2012
Bukowskilla oli parisen vuotta sitten valokuvausalan erikoishuutokauppa, jossa myytiin englantilainen Thornton Pickard -kamera 1800-luvun lopulta. 1934 FF-malli muunnettu GG:ksi, huippunopeus 1/100 s. Nämä MFT-kamerathan ovat pienikokoisia, peilittömiä järjestelmäkameroita, joihin on saatavilla eri objektiiveihin sopivia adaptereita. Vasarahinta kohosi kuitenkin 1500 euroon, jonka päälle tulivat huutomaksut ja muut kulut. Kameran lähtöhinta huutokaupassa oli 300400 euroa. Ja automaattitarkennus ei mitä todennäköisimmin onnistu, vaan tarkennus on tehtävä käsipelillä.
MITEN OSTETAAN?
Bonhams Bonhams Fuller 's Fuller 's Fuller 's Fuller 's Fuller 's Fuller 's
160 470 22 250 450 2100 15 45
Harva pääsee ulkomaisiin huutokauppoihin paikan päälle huutamaan. Eräskin tuttava huusi kansainvälisestä nettihuutokaupasta kohteen nimeltä "Märklinin höyryveturi: alkuperäislaatikko". Heillä on vanhimmasta päästä paljekameroita, 1950- ja 1960-luvun kiinteäobjektiivisia kameroita ja myös peiliheijastuskameroita 1960-1980-luvuilta.
HALVAT OBJEKTIIVIT PEILITTÖMIIN JÄRKKÄREIHIN
Kahden kansainvälisesti tunnetun huutokauppatalon, amerikkalaisen Fuller'sin ja englantilaisen Bonhamsin, kameroiden huutokauppahintoja. Hinnat vaihtelevat, ja huutokauppatalojen käytäntöihin kannattaa perehtyä huolella etukäteen. 1949, Compur-Rapid-suljin, Zeiss Triotar -objektiivi Rolleicord 1 "The Art Deco Rollei" v. Huutokaupat pidettiin viime vuoden lopulla. Huutaja maksoi kamerasta siis noin 1800 euroa.
83. Kameran rungon takaosassa olevassa messinkilaatassa lukee "Daniel Nyblin Helsingfors". Yhteensopivuus ei aina ole varmaa, joten olisi hyvä testata objektiivia MFT-rungon kanssa ennen ostopäätöstä. Nybliniä sanotaan suomalaisen valokuvataiteen isäksi, ja hän oli mm. Objektiivi on Rapid Paraplanat. perustamassa amatöörikuvaajien kerhoa Helsinkiin. Myös panttihuutokaupoissa on usein kameroita myynnissä, mutta ne ovat yleensä digitaaliajalta. 1933, 2-linssinen, Zeiss Triotar -objektiivi Ducati Sogno CameraVitor f/3.5 Leica 250 Reporter -runko, v. Toisaalta Amazon tarjosi myös 15 euron adaptereita, joilla Nikonin ja Canonin jotkut objektiivit sopivat määrättyihin MFT-kameroihin
Testitaulumme TE42 ja mittauskäyrät kertovat, että himmennettynä f/8:aan terävyys on tyydyttävää tai hyvää tasoa koko polttovälialueella. Silmämääräisesti tarkasteltaessa kuvat vaikuttavat asiallisilta, joskin täydellä aukolla laajakulma-asennossa aivan reunoissa terävyys ei ole samaa tasoa kuin kuvan keskellä. VR (vibration reduction) puolestaan kertoo, että objektiivissa on vakain. OBJEKTIIVISTA asiaa
Harri Hietala
Homma putkessa
Polttovälialue: 18300 mm Valovoima: f/3.5f/5.6 Himmenninlehtiä: 9 Rakenne: 19 elementtiä, 14 ryhmää Lähin tarkennus: 0,45 m Mitat:120 x 83 mm, 830 grammaa Suodatinkierre: 77 mm Hinta: noin 1000
Tässä on todellinen joka paikan linssi. Erityistä plussaa siitä, että objektiivi tarkentuu varsin lähelle koko polttovälialueella.
84
l 8 / 2012. Valovoima on zoomille tavanomainen f/3.55.6, ja objektiivi painaa 830 grammaa. Himmennettäessä tilanne luonnollisesti paranee. Valon tasaisuus on hyvää tasoa. Linjavääristymä laajakulma-asennossa on voimakas (tynnyri), ja jo 50 mm:n polttoväliasennossa vääristymä on kääntynyt tyynymäiseksi, eli linjat kaartuvat keskellä sisäänpäin. Yhteenveto: valtavalla polttovälialueella on hintansa, mutta objektiivin tarkkuus riittää varmasti harrastajan tarpeisiin ja muita objektiiveja ei mukana tarvitse kantaa. Ero on suurin laajakulma-asennossa. Objektiivin polttoväli 18300 mm on ns. kinovastaavuudella (1,5x) muutettuna peräti 27450 mm. Kokeilimme objektiivia uudessa D3200rungossa, jossa on 24,2 megapikselin kenno. ED-kirjaimet nimessä ilmaisevat, että objektiivissa on käytetty Extra Low Dispersion -lasia. Objektiivia voidaan käyttää myös kaikissa Nikonin kinokoon malleissa (FX) kennon keskiosaa hyödyntäen.
HAVAINTOJA
AF-S DX Nikkor 18300 mm f/3.55.6 G ED VR
Objektiivin zoomaus- ja tarkennusrengas kääntyvät takkuilematta. Kennon suuri tarkkuus panee objektiivin luonnollisesti koville. Joskin kautta linjan keskustan ja kuvan nurkkien välillä on mitattava ero. Näitä virheitä voi korjata kuvankäsittelyssä, ja monet uudet rungot korjaavat linjat ohjelmallisesti. Kokonaisterävyys heikkenee hieman suhteessa, mitä pidemmälle polttovälialueella mennään. DX taas merkitsee, että objektiivi on tarkoitettu Nikonin APS-koon kameroille. Mikäli käyttää objektiivia videointiin, ei kannata zoomailla kuvauksen aikana, sillä renkaan pyörähdysliike on varsin pitkä. Nikonin uutuusobjektiivi venyy 16,7x-zoomaussuhteeseen, mikä superzoom-kameramaailmassa ei ole merkittävä lukema mutta kinofilmiobjektiivien maailmassa kyllä
Objektiivi tarkentuu myös varsin lähelle.
l 8 / 2012
85. MTF-käyristä ilmenee, että kuvien terävyys on kuvan keskusta-alueella (punainen käyrä) selkeästi parempi kuin kuvan reunoilla (muunväriset käyrät). Kuvat polttoväleillä 18 ja 220 mm. 18 MM F/8
50 MM F/8
300 MM F/8
Oheiset mittaukset TE42-taululla on tehty Nikon D3200 -rungolla polttoväleillä 18, 50 ja 300 mm, himmenninaukko on f/8. Kuvat kohdetaulustamme eri polttoväleillä ovat ladattavissa osoitteesta www.kamera-lehti.fi/testikuvat Oikealla: Objektiivi on todellinen joka paikan höylä, jolla selviää tilanteesta kuin tilanteesta
Kohteessa olevia kuvia pääsee selailemaan viemällä hiiren kartalla olevan symbolin päälle. Kartan yläpuolella olevan hakukentän avulla voi tehdä paikkahakuja. Sen ensimmäinen versio julkistettiin vuoden 2007 helmikuussa. SmugMugin käyttäjien onneksi saa-
Karttamoduulin avulla kuvia voi sijoittaa Google maps -palveluun perustuvalle kartalle. Neljänteen versioonsa ehtinyt Adobe Lightroom 4 tuli markkinoille maaliskuussa 2012.
Kuten aikaisemmissakin versioissa, yksi ja sama lisenssi toimii sekä Windows- että Mac-ympäristöissä. Kanavakohtaisia käyriä pääsee säätämään napsauttamalla paneelin oikeasta alanurkasta ensin käyrän tyypiksi point curve ja valitsemalla sen jälkeen haluamansa kanavat käyrän alta. Kirjastomoduulissa (library) luokitellaan ja organisoidaan edelleen kuvia ja videoita, niiden metatietoja sekä tehdään hakuja. Koska varsinaisia kuvatiedostoja ei välttämättä kopioida, tietokannan koko pysyy järkevissä mitoissa.
UUTTA JA VANHAA
Kun uuden Lightroomin käynnistää, huomaa ensimmäiseksi moduulien, eli kuvien käsittelytapojen, määrän kasvaneen viidestä seitsemään. Kirjastomoduulin suurin muutos liittyy videotukeen. Lightroomin perusideana on, että tiedostoja käsiteltäessä alkuperäisiin kuviin ei kosketa, vaan muutokset talletetaan tietokantaan (catalog). Kirjastomoduulin quick develop -paneelissa on lisäksi mahdollista tehdä pientä säätöä ja leikkaamista videotiedostoille, mutta kovin monipuoliseksi videoeditoriksi ohjelmasta ei ole. Uusina moduuleina mukaan ovat tulleet kartta- (map) ja kirjamo-
duuli (book). Työkalu tarjoaa tehokkaan välineen sekä kuvien värien korjailuun että niiden luovaan muokkaamiseen.
Adobe on julkaissut uuden version valokuvaajille suunnatusta Lightroom-ohjelmasta. Samassa rytäkässä hinta putosi alle puoleen, joten ohjelman hankinta ei ole enää niin paljon lompakosta kiinni. Mika Karhulahti
Lightroom 4
Entistä sävykkäämpiä kuvia
Kehityspaneelin käyrätyökalua (curves) on uudistettu. Vaihtoehtoisesti voi valita kuvat ja sen jälkeen osoittaa kartalta haluamaansa kohtaa napsauttamalla hiiren painiketta Ctrl (Win) tai Cmd (Mac) pohjassa. Kuvat liitetään karttaan käsin, mikä tapahtuu yksinkertaisesti raahaamalla halutut kuvat filminauhalta kartalle. Sitä ennen saatavilla oli ollut julkisessa testissä betaversio, jota kuvaajayhteisö oli tutkiskellut ahkerasti kuukausia ennen ohjelman virallista ilmestymistä. Lightroom 4 tunnistaa ja pystyy näyttämään nyt myös AVHCD-videoformaattia. Otetaan selvää, mitä uutta versioon 4.1 ehtineessä Lightroomissa on. Vanhat moduulit toimivat päällisin puolin samalla logiikalla kuin aikaisemminkin, vaikka niihin on tullutkin jonkin verran uudistuksia. Sen avulla on mahdollista löytää yllättävän pieniäkin paikkoja, mikä helpottaa huomattavasti kuvien sijoittamista kartalle.
86
l 8 / 2012. Kehitysmoduuli ei tue videotiedostojen editointia lainkaan. Tietokannoissa on siis tieto alkuperäistiedostojen sijainnista sekä metatiedot ja säädöt, joita kuvaan on tehty. Adobe Lightroom on digikuvaajan työkalu, jolla hallinnoidaan, käsitellään ja jaetaan kuvia. Jäljelle ovat jääneet kiintolevylle tallentaminen sekä Facebook- ja Flickrpalvelut. Jostain syystä Adobe on luopunut aikaisemmassa Lightroom-versiossa olleesta SmugMugjulkaisupalvelusta. Lightroomiin on tullut mukaan Photoshopista tuttuun tyyliin rgb-kanavakohtainen säätömahdollisuus. Lightroom näyttää kartalla olevat kuvat ja niiden määrän kohteissa erilaisten symbolien avulla
Päivityksen voi tehdä halutessaan kerralla koko kirKehitysmoduulissa olevaa lens corrections -paneelia on viilattu 30.5. Toinen vaihtoehto on käyttää fringe color selector -työkalua, jolla yksinkertaisesti poimitaan värivääristymä, joka kuvasta halutaan poistaa. Tarjolla on mahdollisuus tilata kirjoja suoraan Blurb-palvelusta (www.blurb.com), joka toimittaa tuotteita myös Suomeen. Kuvat sijoitetaan tyypillisesti kartalle käsin, mutta Lightroomiin voi halutessaan tuoda gps-laitteella tallennettuja reittejä, jolloin kuvien sijoittelu maastoon esimerkiksi luontoretken jälkeen onnistuu suhteellisen vaivattomasti. Aika näyttää, milloin saataville tulee liitännäisiä myös kotimaisiin palveluihin.
KEHITYSMODUULI ON MUUTTUNUT MERKITTÄVÄSTI
jaston kuville. Moduuli on toiminnaltaan varsin yksinkertainen. palauttaa enemmän huippuvalosävyjä ilman, että niitä tarvitsee erikseen kaivaa esiin kuvista. julkaistussa Lightroomin versiossa 4.1. Sama koskee myös tumman pään sävyjä, vaikka siellä ero ei ole yhtä ilmeinen.
tavilla on palveluun liittyvä erillinen liitännäinen, jonka avulla julkaiseminen onnistuu vanhaan malliin. Karttamoduulin ideana on, että kuviin voi liittää gps-koordinaattitietoa, mikäli se niistä puuttuu. Raw-tiedostojen lisäksi Lightroom tunnistaa myös perinteisemmät kuvaformaatit sekä suurimman osan digitaalisista videoformaateista. Eron huomaa heti basicpaneelissa, ja uudet säätimet tuntuvat aluksi varsin vierailta. Gps-tieto pysyy kuvissa mukana senkin jälkeen, kun ne tallennetaan uusina tiedostoina Lightroomin ulkopuolella. Kaiken kaikkiaan uusi color-välilehti tuntuu sen verran viimeistellyltä ja harkitulta, että mieleen tulee, josko sen olisi alun perinkin pitänyt olla Lightroom 4:n mukana.
l 8 / 2012
Uuden karttamoduulin avulla kuvat on mahdollista sijoittaa kartalle, joka hyödyntää Googlen karttapalvelun tietoja. Kuvat siis merkitään tiedolla (geotagging), eikä niitä lähetä Googlen tai minkään muunkaan palvelun verkkosivuille. Kirjamoduulin avulla voi taittaa kuvakirjan suoraan Lightroomista. Siinä missä vanhemmalla prosessilla käsitellyssä kuvassa huippuvalot ovat jo leikkautuneet, alkavat ne uudemmalla prosessilla käsitellyssä kuvassa vasta lähestyä leikkauspistettä. Näin kirjan voi tila-
87. Kuvien histogrammeista näkee, kuinka paljon eri Lightroom-versioiden prosessit eroavat toisistaan varsinkin huippuvalosävyjen käsittelyssä. Tämä muutos onkin ohjelman käytön kannalta yksi merkittävimmistä.
KUVIA KARTALLE, KIRJOIKSI, VERKKOON
Kehitysmoduulissa (develop) säädetään kuvia alkuperäistiedostoihin koskematta Photoshopeista tutun Adoben camera raw -moottorin avulla. Oikeanpuoleisessa esimerkissä on käytetty vanhempaa prosessia (PV2010) ja toisessa uudempaa (PV2012). Lightroom tunnistaa, jos kuvissa on käytetty vanhaa prosessia ja ilmoittaa siitä kehitysmoduulissa huutomerkillä kuvan oikeassa alalaidassa. Toinen vaihtoehto on tehdä valmiista kirjasta pdf- tai jpg-tiedostot. Palvelun kautta voi laittaa omia kirjojaan myös myyntiin palvelun verkkokauppaan. Kun prosessin päivittää uudeksi, myös säätimet muuttuvat erilaisiksi. Lightroomin suurimmat muutokset koskevat kehitysmoduulia: Adoben raw-moottori on uudistettu perin pohjin. Paneeliin on ilmestynyt uusi kromaattisten aberraatioiden poistamiseen tarkoitettu color-välilehti. Uusi prosessi mm. Hinnan voi määritellä vapaasti, mutta Blurb ottaa välistä kirjan tuotantokustannukset. Kummallekin kuvalle on tehty ainoastaan exposure-säätimen +1.50 EV korjaus Lightroom 4:ssa. Saatavilla on myös liitännäisiä, joiden
avulla gps-datan voi liittää kuviin automaattisesti. Vääristymiä voi yrittää poistaa liukusäätimillä, jotka tuntuvat käytössä varsin intuitiivisilta: amount-säätimillä valitaan määrä, purple ja green hue -säätimillä poistettavan vääristymän sävy. Raw-moottorin käyttämän prosessin voi kehitysmoduulissa päivittää uuteen (vuoden 2003 tai 2010 prosessista vuoden 2012 prosessiin) huutomerkkiä klikkaamalla. Esimerkkinä tällaisesta mainittakoon Jeffrey Friedlin Geoencoding Support -liitännäinen (http://regex.info/blog/lightroom-goodies/gps)
Tosin Lightroom on automaattisesti korjannut joitakin säätöjä yllättäen eri asentoihin joidenkin säätimien muuttuneista nimistä puhumattakaan. Loput moduulit ovat pysyneet Lightroom 4:ssa lähes muuttumattomina. Säätimiä kannattaa käyttää yhdessä Alt-painikkeen kanssa, jolloin kuvassa näkee mustana (whites-säätimen yhteydessä) tai valkoisena (blackssäätimen yhteydessä) muut kuin säädön kohteena olevat sävyt. Se sisältää useita erilaisia layout- eli taittopohjavaihtoehtoja kullekin sivulle. Kirjamoduuli tuntuu käytössä varsin helpolta. Kontrasti-säädin ei sinänsä ole muuttunut kovinkaan paljon. Whites-säädin on uusi tulokas, ja sen avulla voi määritellä kuvan vaaleimman pisteen. Joidenkin säätimien kohdalla tämä tarkoittaa itse asiassa sitä, että suunta johon edellisessä Lightroomissa tottui säätämään, onkin muuttunut päinvastaiseksi. Sen avulla voi määritellä kuvan tummimman pisteen. Moduulien ainoa uudistus lienee "Find more galleries online..." -painikkeen ilmestyminen webmoduulin layout styles -paneelin yhteyteen.
Lightroomin moottoria on jälleen viilattu, mikä näkyy selvimmin kehitysmoduulin (develop) basic-paneelista. Ohjelmassa on erilaiset vaihtoehtonsa sekä kansilehdille että varsinaisille sisäsivuille. Diaesitys- (slideshow), tulostus- (print) ja nettimoduulin (web) avulla hoidetaan lähinnä kuvien esitys ja vedostaminen. Whites- ja blacks-säädin Blacks-säädin toimii kuten edellisessäkin versiossa. Erona aikaisempaan on, että säädintä lähdetään nyt liikuttamaan keskeltä. Säätimen avulla saa kuviin lisäksi enemmän terävyyttä kuvanlaadun siitä kärsimättä.
ta haluamastaan kuvakirjapalvelusta, kunhan palvelu hyväksyy tiedostomuodon. Edellisen version brightnesssäädin on hävinnyt, ja se on yhdistetty exposure-säätimeen. Tämä Aluesäätimiin on tullut uusina säätövaihtoehtoina mahdollisuus korjata yksittäisen alueen kohinaa (noise), moiré-efektiä sekä värilämpötilaa (temp) ja sen vivahdetta vihreä-magenta-akselilla (tint). Uusi prosessi on tuonut säätimeen potkua, eikä sitä tarvitse vääntää läheskään yhtä pitkälle kuin ennen halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi. Tarjolla olevat koot ovat lisäksi suomalaisittain harvinaisempia. Tumman pään kontrollointi onnistuu säätimen avulla entistä paremmin. 4. Uudet säätimet ovat käytössä sekä liukusuodin (graduated filter) että säätöharja (adjustment brush) -työkaluissa.
johtaa käytännössä siihen, että kirjat on tilattava Adoben yhteistyökumppanilta, mikäli kirjamoduulia haluaa käyttää. Exposure- ja contrast-säädin Exposure-säädin itsessään on muuttunut melko paljon. UUDISTETTU BASIC-PANEELI
1. 3. Clarity-säädin Paneelin presence-kohdan säätimet näyttävät päällisin puolin pysyneen ennallaan, mutta clarity-säädintä on korjattu aika tavalla. Säätimien rooli on muuttunut muutenkin melko lailla.
88
l 8 / 2012. Tällä tavalla voi helposti kontrolloida, missä kohtaa kirkkaimmat ja tummimmat sävyt leikkautuvat. Uusittu säädin tummentaa tai vaalentaa kuvaa, mutta prosessinuudistuksen myötä se pyrkii myös suojelemaan huippuvaloja tai varjoja leikkautumiselta mahdollisimman pitkälle. Muutos tuo selkeän parannuksen aluekohtaiseen säätämiseen, vaikka aikaisemminkin oli mahdollista korjata värilämpötilaa paikallisesti kikkailemalla color-kohdassa vastaväreillä. Alla olevissa kuvissa on tehty ainoastaan muutos 2010-prosessista 2012-prosessiin. Highlights- ja shadows-säädin Highlights-säädin toimii hieman edellisen version recovery-säätimen tapaan, eli sen avulla voi kuviin palauttaa huippuvaloja. Tämä näkyy selvimmin highlights- ja blacks-säätimien kohdalla. Suurin muutos on, että se on nyt sijoitettu heti exposure-säätimen alapuolelle. Jos huippuvaloja halutaan palauttaa, liikutetaan säädintä vasempaan. Tämä todistaa käytännössä, että konepellin alle on tehty suurempia muutoksia kuin ensi näkemältä uskoisi. Shadows-säätimen avulla voi puolestaan tummentaa tai vaalentaa varjoja. Tyypillistä lienee, että varjoja vaalennetaan liikuttamalla säädintä oikealle. 5. Säädin toimii lisäksi vanhaa recovery-säädintä aggressiivisemmin. Huonona puolena on, että valittavia kirjakokoja on vain viisi kappaletta, eikä kirjamoduulissa ole mahdollista luoda omia kokoja. Säätimien alkuasento Osa säätimistä oli aikaisemmin alkuasennossaan jossain muussa arvossa kuin 0, mutta Lightroom 4:ssa kaikki säätimet lähtevät oletuksena nollasta ylös- tai alaspäin. 2. Huippuvaloja voi vaalentaa liikuttamalla säädintä vastakkaiseen suuntaan, oikealle
Tämän pitäisi periaatteessa vähentää yllätyksiä sävyjen suhteen kuvia tulostettaessa. com/lightroom).
Kirjamoduulin avulla voi luoda monenlaisia kuvakirjoja. Valmiit kirjat voi tallentaa Lightroomissa, jolloin ne tulevat näkyviin muiden kokoelmien yhteyteen. Lisätietoa ohjelmasta löytyy Adoben sivustolta osoitteesta www.adobe.com/ products/photoshoplightroom. Videota voi leikata raahaamalla palkkia sisemmäksi jommasta kummasta reunasta. Quick develop -paneelissa ovat näkyvissä säätimet, jotka ovat käytettävissä videon korjailussa. Toiminnon ideana on tarjota työkalu, jonka avulla lopullista tulostusjälkeä olisi mahdollista arvioida. alv), täysversio maksaa 134,07 euroa (sis. Toiminto on sitä luotettavampi, mitä paremmat näytön ja tulostimen väriprofiilit ovat käytössä.
Tietoja Lightroom 4:sta
Lightroom 4 on saatavilla Mac OS X (10.6.8 tai 10.7) ja Windows (Vista SP2 tai Windows 7 SP1) -käyttöjärjestelmille. Lightroom-yhteisö löytyy lisäksi sekä Facebookista (www.facebook.com/lightroom) että Twitteristä (http://twitter. Ominaisuus tulee käyttöön napsauttamalla soft proofing -valintalaatikko päälle kuvan alapuolelta. Tummennetut säätimet ovat sellaisia, joita videotiedostojen kanssa ei voi käyttää. Leikkaustilan saa päälle napsauttamalla videon alla olevan palkin oikeassa reunassa olevasta hammasrattaasta. Tarjolla on paljon kuvien asemointiin, tekstityyppeihin, kuvateksteihin ja taustoihin liittyviä vaihtoehtoja.
l 8 / 2012
89. Vähimmäisvaatimuksena Windowsissa on Intel Pentium 4 tai Athlon 64 -prosessori, Macissä Intelin 64-bittinen moniydinprosessori, molemmissa 2 Gt keskusmuistia ja 1 Gt vapaata kiintolevytilaa. Näkyviin tulee filminauha, jossa esitetään muutamalla still-kuvalla videon vaiheita. Leikatun videon voi export-toiminnon avulla tallentaa uutena tiedostona DPX- tai H.264-formaatissa. Videoista voi säätää siis valkotasapainoa (white balance; temperature & tint), valotusta (exposure), kontrastia (contrast), valkoista (whites) ja mustaa (blacks) pistettä sekä värien kirkkautta (vibrance).
Uutena ominaisuutena kehitysmoduulissa on mahdollisuus ohjelmapohjaiseen vedostamiseen (soft proofing) ennen kuvien tulostamista. Kirjastomoduulin suurennusnäkymässä on mahdollista editoida videotiedostoja. Kirjan taittoasetuksia (layout) voi muuttaa moduulin oikeanpuoleisista paneeleista. Hinnasta säästää lisäksi 30 prosenttia, kun Lightroomin hankkii yhdessä Photoshop CS6:n kanssa. Kun videon avaa suurennusnäkymään, on päällä oletuksena toistotila. Kun toiminto on käytössä, ilmestyy histogrammin alapuolelle erilaisia tulostukseen liittyviä profiiliasetuksia. Videon jakaminen (split) ei Lightroomin avulla onnistu, ainoastaan leikkaaminen lyhyemmäksi. alv). Päivitysversion hinta on 76,26 euroa (sis
Päivämäärän, kellonajan ja alkuperäisen kuvanumeron yhdistelmän käyttäminen
l 8/ 2012
90. Erilaisia hallinnan työnkulkuja on paljon markkinoilla olevista ohjelmistoista puhumattakaan. Se näyttää Windowsissa kansiolta mutta Macissä yksittäiseltä modulaariselta tiedostolta. Perusideana on, että tiedostoja käsiteltäessä alkuperäisiin kuviin ei kosketa. Kuvien käsittelyn kannalta kaikki oleellinen tieto on lrcat-tiedostossa. Lightroom on saatavilla sekä Windows- että Macintosh-tietokoneille, ja tietokantatiedosto on yhteensopiva kummankin käyttöjärjestelmän puolella. Nimeämissääntöjen suunnitteleminen antaa kuvatiedostojen versionhallintaan hyvän lähtökohdan. Lightroomin tapauksessa tuominen tarkoittaa sitä, että tietokantaan tallennetaan viittaus jokaisen kuvan alkuperäisestä tiedostosta. MIKA KARHULAHTI
Kuvanhallinta hyppysiin Lightroomissa
Sekä raw- että tavallisten kuvatiedostojen hallinta on työlästä ilman apuvälineitä. Esimerkiksi Lightroomin tuontitoiminnon yhteydessä tehtävät varmuuskopiot tallentuvat samalla nimeämislogiikalla kuin varsinaiset tietokantaan tuotavat kuvatkin. Esikatselutiedoston (.lrdata) voi halutessaan poistaa, sillä Lightroom osaa rakentaa sen aina uudestaan. Muutokset tallennetaan sitä vastoin tietokantaan. Tietokannoissa on siis tieto alkuperäistiedostojen sijainnista sekä metatiedot ja säädöt, joita kuhunkin kuvaan on tehty. Sama tietokanta aukeaa sekä Mac- että Windows-tietokoneella riippumatta siitä, kumman käyttöjärjestelmän Lightroomversiolla se on alun perin tehty.
KUVIEN HALLINNOINTI
Jotta Lightroom pysyy perässä kuvistasi, kannattaa huolehtia, ettei varsinaisia kuvatiedostoja ole tallennettuna eri paikkoihin useammalla nimellä. Tavoitteena on pyrkiä siihen, ettei sama tiedostonimi toistu useammassa kuvassa. Yksi kompastuskivistä on kuvatiedostojen versionhallinta varsinkin silloin, kun kuvia käsittelee usealla tietokoneella. Koska varsinaisia kuvatiedostoja ei kopioida tietokannan sisälle, sen koko pysyy järkevissä mitoissa.
Tietokanta rakentuu käytännössä kahdesta tiedostosta: varsinaisesta tietokantatiedostosta (.lrcat) sekä esikatselukuvista (.lrdata). Lightroom on hyödyllinen tällaisissa tilanteissa, kunhan pitää muutaman asian mielessä.
LIGHTROOMIN TIETOKANNAT
Lightroomissa kuvat tuodaan tietokantaan ennen kuin niille varsinaisesti tehdään ohjelmassa mitään
Applen iCloud-palvelussa on kiinnostavia ominaisuuksia juuri valokuvaajalle. Mielenkiintoista on, että Dropbox-asiakassovellus on saatavilla Macin, Windowsin ja Linuxin lisäksi myös yleisimmille älypuhelin- ja
sormitietokonealustoille. Tosin tiedostokoko kasvaa.
l 8 / 2012
91. Helpoin tapa kopioida kuvia ja tietokantoja koneelta toiselle on käyttää apuna kotiverkkoa ja jaettuja kansioita. Jos nettiyhteytesi on riittävän nopea, voi kuvien ja tietokantojen siirtämisessä hyödyntää pilvipalveluita. Firewire target -tilassa pitämällä T-näppäintä pohjassa tietokoneen käynnistyksen yhteydessä. tiedostonimessä riittää varsin hyvin yksilöimään tiedostoja. Tällä kertaa kansiot ovat pilvessä ajan tasalla (v-merkki vihreällä pohjalla), mutta kuvassa näkyvä yksittäinen Lightroomin tietokantatiedosto ei ole. Mikäli viennin yhteydessä valitsee Embed original raw file -vaihtoehdon, voi olla varma, että alkuperäinen kuvainformaatio on taatusti tallella. google.fi). Palvelun kuvavirrassa pysyy ajan tasalla viimeisimmät 1000 kuvaa päätelaitteesta riippumatta. Toinen, suositeltavampi vaihtoehto on viedä kuvat hallitusti Lightroomin exporttoiminnon avulla.
KUVIEN JA TIETOKANTOJEN KOPIOINTI
Jos tiedostomassaa on paljon, kopiointiin on
syytä varata reilusti aikaa. Jos tietokoneessasi on USB 3.0 tai Applen tapauksessa Thunderbolt-liitäntä, on kopiointi niiden avulla nopeampaa kuin verkon yli. Myös Firewire 800 -liitäntä on verkkoa nopeampi vaihtoehto.
Dropbox-asiakasohjelma ilmoittaa normaalissa käyttöjärjestelmän tiedostonäkymässä, onko synkronointi pilven kanssa ajan tasalla vai ei. Poikkeuksen muodostavat Mac-tietokoneet ja Firewire 800 -liitäntä. Jotta palvelu toimisi tietokoneella, pitää koneelle ensin asentaa pieni asiakassovellus, joka huolehtii tiedostojen synkronoinnista. Esimerkiksi Dropbox on ilmainen palvelu, joka synkronoi tietyn kansion ja sen alikansioiden sisältöä pilveen ja sieltä edelleen eri tietokoneisiin. Pilvessä oleviin tiedostoihin saa yhteyden internetin kautta, eikä käyttäjän tarvitse välittää palvelinten sijainnista, konfiguroinnista tai muusta sellaisesta. icloud.com) ja Googlen palvelut (www. Työn voi tehdä kahdella tavalla. Kun tavoitteena on tietojen synkronointi eri tietokoneiden välillä, on tärkeä muistaa Lightroomin kaksoisluonne: tietokanta sisältää ainoastaan metatietoja, jolloin varsinaiset kuvat pitää kopioida aina erikseen. Synkronoinnin tila näkyy pienestä, kuvakkeen nurkassa olevasta symbolista. Googlen pilvipalvelut kattavat puolestaan useita asioita reaaliaikaisesta dokumenttien muokkaamisesta kalentereihin ja sähköpostiin.
Lightroomista on mahdollista viedä kuvat ulos dng-formaatissa export-toiminnon avulla. Tosin halutut tiedostot joutuu kopioimaan välivarastoon ulkoiselle kiintolevylle ennen kuin ne voi siirtää toiselle tietokoneelle. Kuvakkeen nurkassa oleva, sinisellä pohjalla näkyvä kaksisuuntainen nuoli kertoo, että synkronointi on juuri käynnissä.
PILVIPALVELUT
Pilvipalvelu tarkoittaa hajautettua palvelua, jossa vaikkapa tiedostot sijaitsevat pilvessä jonkin tietyn palvelimen sijaan. Applen asiakas voi selailla tuoreimpia kuviaan iPhonessa, iPadissa tai Macissa ilman, että tekee asian eteen mitään muuta kuin yhdistää laitteensa silloin tällöin verkkoon. Macin voi käynnistää ns. dropbox.com), Applen iCloud (www. Dropbox (www. Mac on tällöin mahdollista kytkeä toiseen koneeseen, kuten mikä tahansa ulkoinen Firewire-kiintolevy. Pilvipalveluita ovat mm. Voit joko kopioida ensin suoraan kuvatiedostot ja huolehtia Lightroomin säätötiedostoista tämän jälkeen
Työskentelytapa toimii myös saumattomasti Windows- ja Macintosh-tietokoneiden välillä.
VAIHTOEHTO 3: XMP
Lightroomissa on mahdollista tallentaa kuviin liittyvät säädöt ja muut metatiedot xmp-sidecar-tiedostoina. Lightroomista on mahdollista viedä raw-kuvat ulos dng-formaatissa. Näin muutokset tulevat voimaan myös siellä. Samoin kuvat on mahdollista muuntaa tähän muotoon jo, kun ne ylipäänsä tuo ensimmäisen kerran tietokantaan. Kun kuvia on käsitellyt toisella koneella, voi tietokannan taas kopioida takaisin alkuperäiselle tietokoneelle. KAKSI KONETTA JA KUVATIETOJEN SYNKRONOINTI
Kahden tietokoneen väliseen Lightroom-työskentelyyn on tarjolla useita eri tapoja. Kyseisen tiedoston oletussijainti on käyttäjän (oletus-) kuvakansion alla olevassa Lightroom-kansiossa. Jos kahdella tietokoneella lisäksi käsitellään kuvia eri aikoina siten, että tietokantoja ei ole täsmätty, menevät muutokset hukkaan jommassakummassa tietokannassa.
VAIHTOEHTO 2: PAKETTI ULOS, SISÄÄN TOISESSA TIETOKONEESSA
Adoben dng tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon hallittuun kuvien siirtelyyn, koska sekä optimointi-informaatio että metatiedot kulkevat dng-tiedoston mukana. Macin ja Windowsin välillä työskennellessä haasteena on myös käyttöjärjestelmien erilainen tapa nimetä levyosioita. Menetelmä soveltuukin parhaiten tapauksiin, joissa kahden tietokoneen Lightroom-tietokannoissa (ja tietokoneiden kiintolevyillä) on jo valmiiksi vastaavat kuvatiedostot. Lightroomista viedään halutut kuvat Dropbox-päähakemiston alla olevaan alihakemistoon export-toiminnon avulla. Tällöin Dropboxia käytetään ainoastaan siihen, että muutettujen kuvien metatiedot viedään ulos tietokantana ilman esikatselutiedostoja ja synkronoidaan taas toisella tietokoneella olevaan Lightroom-tietokantaan Import from catalog -toiminnon avulla.
92
8 / 2012. Ensinnäkin eri tietokoneissa on yleensä toisistaan poikkeavat kansiorakenteet, jolloin hukassa olevia tiedostoja joutuu osoittamaan Lightroomille. Avoimuuteen perustuva dokumentaatio mahdollistaa sen, että dng-tiedostot aukeavat todennäköisesti myös monella tulevaisuuden ohjelmalla. Dropboxin kaltaisissa pilvipalveluissa on lisäksi yleensä rajoitettu, kuinka paljon tiedostomassaa palveluun voi tallentaa. Voit samalla valita myös alkuperäisten kuvatiedostojen kopioinnin, jolloin koko paketti on sellaisenaan valmis käsiteltäväksi toisella tietokoneella. Pääperiaate on yksinkertainen: kummassakin tietokoneessa pitää olla jossain sekä käsiteltävät kuvat että tietokanta, jossa käsittelytiedot sijaitsevat.
VAIHTOEHTO 1: TIETOKANTOJEN PEILAAMINEN
tokoneen toimintaa. Yksi varteenotettavista pilvipalveluista on Dropbox. Vaikka tiedostojen koko on pieni, tiedostosilppu voi hidastaa tie-
Pilvipalveluiden yleistyminen ja arkipäiväistyminen johtaa ennen pitkää siihen, että moni aikaisemmin mahdottomalta tuntunut asia siirtyy pilveen. Tosin dng on ainakin toistaiseksi varsin riippuvainen Adoben toiminnasta.
VAIHTOEHTO 5: PILVESSÄ
Jos sinun on käsiteltävä tien päällä jonkin kokonaisuuden kuvia, on paras vaihtoehto viedä kyseiset kuvat ulos Lightroomista kokonaisena tietokantana Lightroomin Export as a catalog -toiminnon avulla. Lightroom löytää tällöin mukana olevat alkuperäiset raw-tiedostot. Tämän jälkeen vain odottelet, että Dropbox synkronoi kuvat pilveen ja sieltä taas toisella tietokoneella olevaan vastaavaan Dropbox-hakemistoon. Tämä tapa on ehdottomasti toimivin tilanteissa, joissa kuvien siirtelyä tietokoneesta toiseen joutuu tekemään usein. Ainut vaatimus on, että siirrettyä materiaalia käsittelee ohjelmalla, joka osaa lukea ja kirjoittaa xmp-tietoa. Tämän synkronointitavan ongelma on, ettei se ole hallittu. Halutessaan dngtiedostoon voi sisällyttää alkuperäisen raw-tiedoston, mutta tällöin dng-kuvatiedoston koko käytännössä tuplaantuu. Myös dng-tiedostojen tapauksessa tiedostot pitää joka tapauksessa tuoda Lightroomiin erikseen toisella tietokoneella. Alkuperäisten kuvien sisällyttäminen pakettiin myös varmistaa sen, että halutut kuvat ovat todellakin käytettävissä alkuperäisen tietokannan ulkopuolella. Lightroom tekee tällöin kiintolevylle jokaisen alkuperäisen kuvatiedoston yhteyteen pienen xmp-tiedoston. Dng säilyttää periaatteessa saman informaation kuin alkuperäinen raw-tiedosto muutamaa valmistajakohtaista poikkeusta lukuun ottamatta. Voit siirtää joko pelkän tietokannan, tietokannan kuvineen, alkuperäiset raw-tiedostot xmp-tiedostoineen tai dng-tiedostot. Xmp:iden avulla on mahdollista siirtää sekä alkuperäiset kuvatiedostot että xmp-tiedostot toiselle tietokoneelle Lightroomin ulkopuolella. Lightroom nimittäin osaa hallinnoida myöhemmin takaisin tuotavien kuvien metatietoja hyvin. Hankaluuksia tässä menetelmässä tuottaa tietoverkkoyhteyksien hitaus. Lightroomiin tiedostot pitää joka tapauksessa tuoda toisella tietokoneellakin erikseen.
VAIHTOEHTO 4: DNG
Ehkä yksinkertaisin tapa käsittelytietojen synkronointiin on kopioida aina koko tietokanta sellaisenaan toiselle tietokoneelle. Esikatselukuvat sisältävän .lrdata-tiedostonkin voi kopioida, jos haluaa valmiit esikatselukuvat toiselle koneelle. Lightroomin käyttäminen Dropbox-palvelun kanssa on yksinkertaista. Kun kuvia käsitellään tällä tavalla, riittää, että pakettina ulos viety tietokanta (.lrcat) avataan sellaisenaan toisella tietokoneella. Tällöin kopioidaan siis .lrcat-tiedosto. Kovin suuria kuvamassoja ei useinkaan ole järkevä alkaa siirrellä
Lightroom näyttää huutomerkillä ryyditettyinä muuttuneet kuvat, joiden vaihtuneet metatiedot tuodaan tietokantaan. Metatietoihin liittyviä asetuksia muutetaan Metadata-välilehdeltä. Export this folder as a catalog -toiminnon avulla voi valitun kansion ja sen alikansiot viedä ulos Lightroomista yhtenä tietokantatiedostona. Tällä tavalla voi tietokannan ja kuvat siirtää erikseen tietokoneelta toiselle, kunhan huolehtii siitä, että Lightroomin kansiorakenteet pysyvät samanlaisina ainakin etsittävään kansioon ja sen alikansioihin saakka. Tällä tavalla voi tuoda joko täysin uusia tai jo tietokannassa olevia, mutta välillä toisessa Lightroom-tietokannassa käsiteltyjä kuvia. Tällöin Lightroom luo tietokantaan uuden virtuaalikopion, jossa vanhat säädöt ovat käytössä.
Lightroomin tietokanta-asetukset löytyvät valikosta Edit / Catalog settings (Windows) tai Lightroom / Catalog settings (Mac). Nykyisessä tietokannassa olevat säädöt voi halutessaan säästää valitsemalla Preserve old settings as a virtual copy. Lightroomista hukkaan joutuneita kuvia voi etsiä poimimalla kysymysmerkillä varustetun kansion kuvakkeen ja valitsemalla sen jälkeen Find missing folder. Saman valikon kautta voi halutessaan poistaa kansion Lightroomista (remove) sekä korottaa alikansiot ylimmiksi näkyvässä hierarkiassa (promote subfolders).
8/ 2012
93. Viennin yhteydessä on mahdollista valita, viekö samalla alkuperäiset kuvatiedostot ja esikatselutiedostot vai pelkän tietokantatiedoston. Metadata and develop settings only -vaihtoehto tuo ainoastaan muuttuneet metatiedot ja säädöt, Metadata, develop settings, and negative files -vaihtoehto puolestaan tuo lisäksi alkuperäiset digitaaliset negatiivitiedostot. Muuttumattomat kuvat puolestaan näkyvät harmaina, eikä niitä voi valita. Kun Automatically write changes into XMP on valittuna, Lightroom tallentaa kuvien säädöt ja muut metatiedot erillisiin xmp-tiedostoihin alkuperäisten kuvatiedostojen yhteyteen.
MMX-nimisen tietokannan data- ja esikatselutiedostot. Käyttäjän on tällöin osattava navigoida paikkaan, jonne kansio on mahdollisesti siirretty, sillä Lightroom ei osaa itse etsiä kansioita. Käyttäjä voi valita, miten metatiedot ja säädöt tuodaan. Valitsemalla File / Import from catalog voi Lightroomin nykyiseen tietokantaan tuoda toisessa tietokannassa käsiteltyjä kuvia. Tällä kertaa ollaan tuomassa muualla käsiteltyjä kuvia takaisin alkuperäiseen tietokantaan
Suojaus ei ole vielä aivan riittävää. Kuluttajat ja yritykset eivät tiedä tarkkaan, mitä pilvipalveluilla tarkoitetaan. Lisäksi ilmaisversioissa on mainoksia, jotka saattavat vaikuttaa käyttökokemukseen. Kuvapalvelut ovat ominaisuuksiltaan ja hinnoittelultaan hyvin samanlaisia, joten palvelun visuaalisuus ja käytettävyys ovat myös avainasemassa. Tulevaisuudessa nähdäänkin entistä enemmän päätelaitteita yhdistäviä, edullisempia, luotettavampia, nopeampia ja monipuolisempia pilvipalveluita. Hintavertailu onkin hyvä tehdä heti alussa. Pilvipalvelut eivät tarjoa tiedonsiirtonopeuksia, jotka olisivat käyttökelpoisia ammattikuvaajalle. Tutkimuksemme mukaan yli 40 prosenttia kuvaajista lataa kuviaan vähintään kolmeen kuvapalveluun. Kun teknologia kehittyy, laitteiden elinkaari lyhenee lyhenemistään. Älypuhelinmarkkinoiden kasvun lisäksi Toner uskoo myös järjestelmäkameroiden kehittyvän sirutekniikan lisäävän pilvipalveluiden kysyntää. Kuvaajat haluavat jakaa kuviaan, mutta he ovat epävarmoja, mikä on paras tapa hallita kasvavia tiedostomääriä. Rajoittamaton tallennustila saa palvelun kuulostamaan houkuttelevalta, mutta osa maksullisistakin, rajoittamatonta tallennustilaa tarjoavista palveluista on puutteellisen serverikapasiteetin vuoksi hyvin hitaita. Johanna Penttilä
Selkenevää valokuvauksen pilvitaivaalla
Yhä useampi markkinoille tuleva päätelaite on nykyisin varustettu jonkinlaisella pilvipalvelulla. Tällä hetkellä yksi suurimmista ja tunnetuimmista pilvipalveluista on Facebook, mutta myös Yahoo, Google, Microsoft ja Apple ovat tiiviisti mukana kehityksessä. Myös käyttäjätuissa on eroja. Useimpia palveluja voi myös kokeilla ilmaiseksi kahden viikon tai jopa kuukauden ajan. Suuria tiedostoja liikuttavalle myös palveluiden kalleus on ongelma. Photobucketin yhteistyö Microsoftin uuden Windows 8 -järjestelmän valokuva-sovelluksena lisää Photobucketin käyttäjämääriä entisestään, uskoo Toner.
HAASTEENA TUNTEMATTOMUUS JA TURVALLISUUS
liittyy pilvipalveluiden hinnoitteluun sekä tiedonsiirtonopeuksiin. Kannattaa myös tarkistaa, mitä tiedostomuotoja palvelu tukee, sillä osa palveluista ei tue esimerkiksi raw-tiedostoja. Yhden hääkuvauksen tiedostojen siirtäminen nykyisillä nopeuksilla pilveen vie jopa päiviä. Tarjoamme paikan, jossa tiedostot ovat helposti saatavilla ja jaettavissa muille. Vaikka järjestelmäkameroiden markkinakasvu ei olekaan älypuhelinten tasolla, kehittyvä tekniikka laskee niiden hintoja, jolloin ne ovat yhä useamman kuluttajan ulottuvilla. Ammattikuvaajan kannalta suurin ongelma
Pilvipalvelua valitessa kannattaa miettiä omiin tarpeisiin sopivinta palvelua. Tätä mieltä on David Toner, joka vastaa yli 100 miljoonan rekisteröityneen käyttäjän Photobucket-kuvienjakopalvelun markkinoinnista. Myös valokuvaajalla on käytössään jo iso liuta kuvien jakeluun, käsittelyyn sekä tallennukseen liittyviä pilvipalveluita. Pilvipalvelua harkitsevan on tehtävä ratkaisu, ovatko hyödyt omalla kohdalla riskejä suuremmat. Käyttäjän valintoihin vaikuttaa palvelun ominaisuuksien lisäksi myös se, mitä palvelua kaverit käyttävät. Älypuhelinten kamerat ovat entistä suorituskykyisempiä, ja samalla yhä useammissa muissa mobiililaitteissa, kuten tableteissa, on tulevaisuudessa kamera. Täysin varmaa palvelua ei ole olemassakaan. Suurin haaste tällä hetkellä on itse pilvipalvelun käsite. Riski, että ne katoavat kovalevyjen arkistoihin ja erilaisiin sosiaalisiin verkostoihin tai häviävät rikkoutuneiden ja kadon-
Vaikka pilvipalvelut tarjoavatkin paljon uutta ja mielenkiintoista valokuvaajille, on niissä vielä puutteita. Me uskomme voimakkaasti yhteisöllisyyteen. Tämä lisää epävarmuutta ja vähentää halukkuutta kokeilla uusia palveluja, pohtii tutkija Harry Wang Park Associates -tutkimusyrityksestä. Itselle tarpeettomista toiminnoista ei kannata maksaa. Kuvia otetaan tänä päivänä valtavat määrät eri laitteilla. Se on monille kuluttajille vielä epäselvä. Tiedostojen varmuuskopiointi on kuitenkin merkittävä syy myös ammattilaisen harkita pilveen siirtymistä. Useimpien laitteiden kohdalla puhutaan enää vuodesta tai kahdesta. Tulevaisuudessa yhä useampaan järjestelmäkameraan integroitu langaton yhteys sekä Eyefi-muistikortit tulevat lisäämään pilvipalveluiden kysyntää. Palveluiden vertailua vaikeuttaa se, että osa ilmoittaa vain vuosihinnat ja osa puolestaan perustuu kuukausihinnoitteluun. Käyttäjät tarvitsevatkin kuvilleen säilytyspaikan, jonne he pääsevät laitteesta ja sijainnista riippumatta.
VISIONA KOKONAISVALTAINEN KUVAKOKEMUS
neiden laitteiden mukana, on Tonerin mukaan kasvanut. Palveluiden tarjoama ilmainen tallennustila on usein riittämätön valokuvaajan pidempiaikaisiin tarpeisiin. Kasvava pilvipalveluvalikoima on valokuvaajan kannalta kiinnostava. Mutta toisaalta hyvin tehty, omat tarpeet huomioiva palvelu on hyvinkin hintansa arvoinen sijoitus. Moni palvelu tarjoaa alennusta vuoden tai useamman vuoden sopimuksesta.
l 8 / 2012
94. Esimerkiksi Dropboxilla oli viime vuonna järjestelmävirhe, joka salli käyttäjien pääsyn toisten käyttäjien tietoihin. Kun palveluun on ladannut jo tuhat kuvaa, on vaihtokynnys korkea. Trendi oli selkeä myös alkuvuoden kuluttajaelektroniikan CES-messuilla Las Vegasissa, jossa sekä laite- että ohjelmistovalmistajat esittelivät kilvan pilvipalveluitaan. Toinen haaste koskee pilvipalvelujen turvallisuutta. Toinen hyvä houkutin on pääsy tiedostoihin sijainnista tai laitteesta riippumatta. Muodikas pilvi-termi ei sinänsä sisällä mitään uutta ja mullistavaa, vaan sillä viitataan internetissä tarjottaviin palveluihin. Pilvessä voi säilyttää tärkeimpiä kuvia sekä portfoliota, jotka ovat siten aina saatavilla Internet-yhteyden päässä.
KOKEILE PALVELUJA ILMAISEKSI
Photobucketissa uskotaan kokonaisvaltaiseen palveluun, jossa käyttäjä saa kaiken tarvitsemansa samasta paikasta. Suhteellisen pienestä riskistä huolimatta on olemassa mahdollisuus, että tiedostot häviävät, ovat tilapäisesti saavuttamattomissa teknisten ongelmien vuoksi tai ulkopuoliset pääsevät niihin käsiksi. Myös varmuuskopiointipalvelut ovat kadottaneet asiakkaiden tiedostoja. Pilvipalvelut ovat kaikesta huolimatta mielenkiintoinen ja kehittyvä alue myös ammattikuvaajalle, vaikka ammattilaiset käsittelevät kuviaan tiedostokokojen vuoksi vielä järeillä, asennettavilla ohjelmistoilla
Ammattilaispaketti tarjoaa rajattoman määrän tallennustilaa, ja sen maksimikuvakoko on 20 megatavua. SkyDrive Microsoftin SkyDrive tarjoaa 25 gigaa ilmaista tallennustilaa, ja yksittäisen tiedoston maksimitallennuskoko on 100 megatavua. Myös Applen iPadissä ja iPhonessa on SkyDrive-sovellus.
KUVAGALLERIOITA KUVIEN JAKELUUN JA SÄILYTYKSEEN
vapalveluun. Vuoden sopimus maksaa 24,95 dollaria. Dropbox Yksi suosituimmista pilvipalveluista, joka tarjoaa ilmaisen 2 gigan säilytyksen. Pieniresoluutioisten kuvien tallentaminen (800 x 800 pikseliä) on ilmaista kaikille. Kun kovalevy on lähetetty takaisin Mosaicille, pääsee asiakas käsiksi tietoihinsa sijainnistaan riippumatta omilta laitteiltaan. Peruspalvelu ei-kaupallisiin tarkoituksiin on ilmainen, ammattilaisversio rajattomalla tallennustilalla maksaa 24,95 dollaria vuodessa. Se tarjoaa varmuuskopioinnin sekä pääsyn tiedostoihin miltä tahansa päätelaitteelta. Käyttöehtojen mukaan Google voi käyttää Picasan kuvia omiin markkinointitarkoituksiinsa ilman erillistä tekijänoikeuskorvausta. Picasa Googlen käyttäjät voivat tallentaa kuvapalveluun yhden gigan verran suurikokoisia kuvia. HYÖDYLLISIÄ JA HAUSKOJA VALOKUVAAJAN PILVIPALVELUITA VARMUUSKOPIOINTIIN JA SÄILYTYKSEEN
SugarSync Varmuuskopiointi- ja säilytyspalvelu, jolla on 5 gigatavun ilmainen tallennustila. Rajoittamaton tallennustila maksaa 50 dollaria vuodessa. Käyttöliittymä on selkeämpi kuin Photobucketilla, mutta sivuston visuaalinen ilme on kehnompi. Palvelu soveltuu hyvin tiedostojen jakamiseen. Samoin kuin kilpailija Flickr, on Photobucket sosiaalinen media. Jos ilmaisella sivustolla on yli 200 kuvaa, näkee niistä kuvavirrassa ainoastaan 200. Ilmainen tili kattaa 300 megatavun tallennustilan kuville sekä kaksi videotallennusta kuukaudessa. PhotoShelter Maailmanlaajuisesti yli 70 000 ammattikuvaajaa luottaa Zenfoliota ja SmugMugia kalliimpaan mutta tällä hetkellä ominaisuuksiltaan kaikkein kattavimpaan ammattilaisten ku-
l 8 / 2012
95. Mozy Helppokäyttöinen varmuuskopiointipalvelu 2 gigatavun ilmaisella tallennustilalla. Flickr Yahoon omistama Flickr on Photobucketin haastaja, vaikka sen käyttäjämäärä on hieman pienempi. Windows Phone -puhelimen voi synkronisoida lataamaan puhelimella otetut kuvat automaattisesti SkyDrive-palvelimelle. Carbonite Helppokäyttöinen ja suhteellisen edullinen varmuuskopiointipalvelu. Se ei kuitenkaan sovellu tietojen säilytykseen: palvelu säilyttää oman koneen kovalevyltä poistetut tiedostot 30 päivää, jonka jälkeen ne poistetaan myös Carbonitesta. Kuukausiperusteista hinnoittelua palvelu ei ilmoita. Palveluun on hiljattain tullut myös tiedostojen jakomahdollisuus. 1000 gigan oman domain-nimen käytön salliva paketti maksaa 49,99 dollaria kuukaudessa. Se on ominaisuuksiltaan, toiminnoiltaan ja hinnoittelultaan lähes samanlainen kuin Photobucket. Peruspaketin hinnat alkavat 5 dollarista kuukaudessa, jolla saa rajoittamattomasti tallennustilaa. Mosaic Kahden ammattikuvaajan perustama valokuvien pilvisäilytys- ja varmuuskopiointipalvelu, jossa yritys lähettää asiakkaalle kovalevyn tiedostojen siirtämistä varten. Ammattikuvaajaa ilahduttaa, että palvelu toimii erinomaisesti Lightroomin ja Aperturen kanssa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että maksimitiedostokoko myös 20 dollaria kuukaudessa maksavassa ammattilaistilissä on 24 megaa. Flickrillä on oikeus poistaa yli 90 päivää käyttämättömänä olleet ilmaistilit. Lisäksi peruspaketit eivät varmuuskopioi automaattisesti videotiedostoja. Photobucket Yksi johtavista kuvien yhteisöpalveluista, jolla on yli 100 miljoonaa käyttäjää. Palvelun käyttö vaatii Windowsin Live -käyttäjätilin. Maksullisen tallennustilan hinnat alkaen 50 gigaa 5,99 dollaria kuukaudessa. 30 gigan tallennustila maksaa 4,99 dollaria kuukaudessa, 100 gigaa 14,99 dollaria kuukaudessa. Hinnat alkaen 250 gigaa 15 dollarilla kuukaudessa. Peruspaketti maksaa 25 dollaria vuodessa, jolla saa kahden gigan tallennustilan. SmugMug tarjoaa Zenfoliota laajemmat mahdollisuudet henkilökohtaisten sivujen muokkaamiseen. Zenfolion tapaan myös täällä voi myydä kuvia. Lisätilaa voi ostaa 10, 20 tai 50 gigan paketeissa. Kuvat.fi Yksi Suomen suurimmista sekä harrastajille että ammattilaisille soveltuvista kuvapalveluista. SugarSync soveltuu hyvin myös tiedostojen jakamiseen. Uusi Windows 8 -käyttöjärjestelmä tukee SkyDriveä, ja yksittäisen tiedoston maksimikoko nousee Windows 8:ssa kahteen gigabittiin. Parasta palvelussa onkin laaja käyttäjäyhteisö, oheistoiminta, kuten kuvakilpailut, sekä mahdollisuus hallinnoida kuvia yhdessä paikassa. 50 gigatavun paketti maksaa 20 dollaria vuodessa. Peruspaketin hinta on 10 gigaa 9,99 dollarilla kuukaudessa. Palvelussa on sekä mobiili- että kattavampi Internet-editointimahdollisuus. Maksimitallennustila (100 gigatavua) maksaa 19,99 dollaria kuukaudessa. SmugMug Hieman Zenfoliota kalliimpi, visuaaliselta ilmeeltään onnistunut kuvien jakelupalvelu. 50 gigan levytila maksaa yksityiskäyttäjälle 3 euroa kuukaudessa.
Zenfolio Ammattikuvaajankin tarpeet huomioiva kuvien jakelupalvelu, jossa kuvat voi ladata palveluun suoraan Adoben Lightroomista. Kovalevyjen kansainvälisestä postiliikenteestä veloitetaan erikseen.
iCloud Applen iCloud-palvelu tarjoaa 5 gigan ilmaisen tallennustilan iPhonen, Macin, iPadin ja iPodin käyttäjille. Yhden koneen rajoittamattoman tiedostomäärän varmuuskopioinnin vuosihinta alkaa 59 dollarista. Palvelu on useilta ominaisuuksiltaan kilpailijoitaan kattavampi. iCloudin kuvavirta sisältää tuhannen kuvan 30 päivän ilmaisen säilytyksen
Sitä se oli sekä kuvaajalle että kuvattaville. Pako normeista viehättää taiteilijaa edelleen. Sauli Sirviön Polaroid-kuvat Valokuvataiteen museon kokoelmista ovat esillä syksyn suuressa Polaroid-näyttelyssä. POLAROID 18.8.-2.12.2012. Projekti-tila: Mats Bergsmeden: Border Line 10.8.-9.9.2012, Ann Eringstam: Escape to Reality, 14.9.-14.10.2012. Suomen valokuvataiteen museo.
Viidessä Polaroidissa näkyvät niin juhlinnan jäljet, joita lavastaa ruskea nahkasohva lähiöasunnossa, kuin heräävä aamuyö Euroopan toisella laidalla. KUVAN TAKAA -sarjassa sukelletaan Suomen valokuvataiteen museon arkiston, kokoelmien ja näyttelyiden kuvien saloihin oivaltavalla asenteella...
tallentui rouhealle materiaalille
Pako kotilähiöstä
REETTA HAARAJOKI
Kuvat: Sauli Sirviö: Sarjasta Pako (2000-2008). Ystävien kuvaaminen oli Sirviölle myös taakka harteilla. Otokset ovat dokumentteja ihmisistä Sirviön ympäriltä ja paikoista, joissa hän on reissannut. Polaroidit kietoo toisiinsa visuaalinen rytmi. En kuitenkaan halunnut olla se, joka aina saapuu vain tallenta-
maan tapahtumat kameralla." Sirviö ajautui jatkuvan valokuvaamisen myötä myös valokuvakoulutukseen Lahteen ja työskentelee nykyisin niin kaupallisen kuin taiteellisen valokuvan parissa. Nyt kuvaajan mieleen kuulemma nousee kuvia katsoessa ajan ankeus ja asunnottomuus kotilähiöstä paon jälkeen. Kun Suomen valokuvataiteen museo vuonna 2009 lunasti kokoelmiinsa viisi Polaroidia näyttelystä Tilan jännitteet, koki Sirviö luopumisen tuskaa. Sirviötä lohdutti kuitenkin se, että museo pitäisi teoksista hyvää huolta, olihan kasautuville päiväkirjamerkinnöille vaikea pitää toimivaa arkistointijärjestelmää. Sirviön yksityisnäyttely on esillä SIC-galleriassa 14.9.28.10. Tällä hetkellä materiaalina ovat myös video ja installaatio, joihin tutustumista hän jatkaa Kuvataideakatemiassa. www.valokuvataiteenmuseo.fi
96
| 8/ 2012. Hän on myös mukana kuratoidussa ryhmänäyttelyssä uusimmalla videoteoksellaan syyskuussa aukeavilla Encontros da Imagem 2012 festivaaleilla Bragassa, Portugalissa.
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki. Olivathan kyseessä uniikit otokset, Polaroidin ominaisuus, joka taiteilijaa erityisesti viehättää materiaalin rouheuden lisäksi. Prosessi-tila: Studio hetki vaatteen ja ruumiin rajalla, 1.6.-26.8. Ne ovat osa laajempaa teossarjaa Pako (20002008), jossa tiivistyy dokumentaarisesti valokuvataiteilijan elämänjakso parinkympin rajapyykin jälkeen. Vaaleansininen Polaroid-kamera ei tuntunut linssin tähtäimeen joutuneista pelottavalta, kun Sauli Sirviö (s. Työn alla on dokumentti omassa utopiassaan yhteiskunnan ulkopuolella elävästä pariskunnasta. "Toiset sanovat, että on helppo kuvata omia ystäviä. 1980) dokumentoi elämää ympärillään. Nuoren Sirviön mielessä ei ollut taiteen tekeminen tai näyttelyt, tarkoitus oli vain dokumentoida elämän etsikkoaikaa. Sirviö halusi häivyttää välineen kuvattavien ja itsensä välillä,
vaikka parhaimmillaan kantoikin mukanaan kolmea kameraa: pokkaria, keskikoon kameraa ja Polaroid kuusisatasta, Polaroidin jokamiesmallia. Avoinna tisu 1118, ke 1120
Ystävien kuvaaminen oli Sirviölle myös taakka harteilla. En kuitenkaan halunnut olla se, joka aina saapuu vain tallentamaan tapahtumat kameralla."
| 8/ 2012
97. "Toiset sanovat, että on helppo kuvata omia ystäviä
WWF:n Vuoden luontokirjapalkinnon hän sai vuonna 1994 teoksesta Kaakkurin huuto ja Suomen tietokirjailijain tunnuspalkinnon vuonna 2000. Haasteen heiton jälkeen alkoi työskentely. Kuvat huokuvat vahvaa osaamisen ja näkemisen taitoa, mutta myös suurta tunnetta. Vuosi metsässä kirja ilmestyi vuonna 2011 Maahenki Oy kustantamana.
Karjalohjalla asuva Heikki Willamo (s. NÄYTTELYVIERAS tutustuttaa ajankohtaiseen ja kiinnostavaan Suomessa esillä olevaan näyttelyyn avaten sen tarjoamia näköaloja.
SARI POIJÄRVI
Töyhtis vieköön, mikä metsä!
Rakkautta ensi silmäyksellä, tai jotakin sinne päin. Lumen ja kuuran kuorruttamat puut, lyhyiden päivien pehmeä pakkasvalo postikortti, jossa olen kulkenut, on kaunista katsottavaa, vain jos siitä pääsee halutessaan pois", kuvailee Willamo kirjassa. 200 hehtaarin rauhoitettu alue tuli tutuksi vuodenkierron 2009-2010 aikana. Näyttely on keväällä ollut esillä Torniossa ja kesällä Kristiinankaupungissa. 1952) aloitti luontokuvaajana mutta nykyisin häntä voisi luonnehtia yhtä hyvin myös luontokirjailijaksi. Töyhtötiaisen arkkipiispamainen olemus jäi verevästi mieleeni Salon Veturitallin piskuisessa Torni-näyttelytilassa, jossa sain esimakua Heikki Willamon Vuosi metsässä projektista. Kuvaaja kuljettaa katsojansa metsän pienten salaisuuksien ja ihmeiden pariin: katso, näin ainutkertaista voi suomalainen metsä olla. Kaiken on tapahduttava tässä metsässä, yhden vuoden aikana, näin Heikki Willamo päätti ennen kuvaustensa alkua. Myös siksi, että vedokset ja kirjan painojälki ovat loistavia. Willamon kuvista näkee, kuinka hyvin hän tuntee aiheensa. Willamo viipyili metsässä kerrallaan muutamien vuorokausien jaksoja havainnoiden metsää ja sen lajistoa. Syvä musta saa muistamaan, miltä mustavalkoisen kuvan kuuluu parhaimmillaan näyttää. Hän on pitänyt lukuisia valokuvanäyttelyjä Suomessa ja ulkomailla. Willamon näyttely on kuvaus vuodenkierrosta metsässä. Kevät, kesä, syksy ja talvi. Willamo oli myös yhtenä tekijänä teoksessa Viimeiset vieraat - Elämää autiotaloissa, joka oli Vuoden luontokirja 2010 -kilpailun finalisti. Näyttelykuvien valinnasta on vastannut kuraattori, FL Arja Elovirta. Vapaa kirjailija, toimittaja ja luontokuvaaja Willamo on ollut vuodesta 1982.
98
| 8/ 2012. Mittavaan uraan mahtuu lukuisia projekteja; Willamo on toiminut kirjoittajana ja tekijänä noin kahdessakymmenessä luontoa käsittelevässä kirjassa sekä eläinaiheisissa lastenkirjoissa, myös yhdessä toisten luontokuvaajien kanssa. "Silloin tajuan
sen, tämä on kuoleman talvi! Metsä, jota olen ihastellut, on äärimmäisen vihamielinen ympäristö. Vuosi metsässä näyttely on osa laajaa ympäristösivistyksen hanketta, jonka päätoteuttajina ovat Maaseudun Sivistysliitto ja Natur och Miljö. Kirjasta projektin luonne avautuu ja sen ydin käy selville: millaista on olla kiireetön, kun voi ja saa istua rauhassa ja antaa metsän tulla lähelle. Tummien silmien napitus nappasi otteeseensa ja jo toistamiseen tänä vuonna ihmettelen luontokuvien tehoa - viimeksi vaikutuin amerikkalaisen Jim Brandenburgin tuotannosta. Näitä kuvia on suuri ilo katsella. Kaiken kattava tummasävyisyys ei ole synkkyyttä vaan valittu tehokeino. Ja meidän kaikkien onneksi kuvat ovat päätyneet myös samannimiseksi kirjaksi
Heikki Willamo: Vuosi metsässä, 23.9. saakka TR 1, Väinö Linnan aukio 13, Finlayson, Tampere. tipe 9 17, lasu 1118
| 8/ 2012
99
Maria Kausalaisen videoita ja valokuvia. Ylä-Kolintie 39. saakka Maija Vatanen: Yksityiset huoneet. www.galleriaheino.com Galleria Jangva. Kaupungintalon wc:t saavat toisen ulottuvuuden musiikin, videon ja valokuvan keinoin. 2.9. www.kuva.fi Laboratory. 31.8. Erottajankatu 9 B, ti-su 11-18. Henriksson & Fatmir Mustafa-Carlo. 2.9. Jätkäsaari, Hietasaarenkuja 6 C. 26.8. Hanna Kurvin kuvia. Soukan teokset ammentavat valokuvataiteen lisäksi kaunokirjallisuudesta ja elokuvan kohtauksista. www.korjaamo.fi Kuvataideakatemian galleria. Axxellin luontokuvauksen ammattikoulutuksen NaFo2:n järjestämä luokkanäyttely. www.gallerizebra.fi
koli
Luontokeskus Ukko. 25.8. 9.9. saakka Tuokiokuvia täydellisestä valosta ja sen etsimisestä. Tomasz Szramasin ja Willem Wilhelmuksen performansseja sekä dokumentaarisia valokuvia ja videoita. Siltakatu 11. www.jukkamale.com Korjaamo. Aalto-yliopiston voimauttavan valokuvauksen koulutusryhmän päättötyönäyttely. Polaroid. Keskuskatu 90, tito 1018, pe 1017, la 12 15. saakka Arkitöitä. www.hippolyte.fi Laterna Magica. 28.10. 29.816.9. Kauniita maisemakuvia, joilla on kääntöpuolensa: maisema on myös paikka, jossa monet ihmiset ovat menettäneet henkensä ponnisteluissaan päästä laittomasti EU:hun. Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 1113, ma-pe 9-19, lasu 10-16, vapaa pääsy. Kuusi kuvaa Hannu Siitosen kuukkelikuvasarjasl 8 / 2012
100. Merja Hannikaisen ja Vappu Jalosen studiossa yli 40 osallistujaa rakensi itselleen väliaikaiset vaatteet ja heidät kuvattiin. 31.12.2013 saakka Punainen. 26.8. saakka Helsinki Street Enemmän kohti ei mitään. 14.9.-28.10. Pinomaa. Yli 350 kuvan suuri Polaroid-katselmus ensi kertaa Suomessa. 30.9. 25.11. Mukana Bremer Stefan, Bülow Petteri, Eriksson Lars, Kahra Sade, Lindqvist Vidar, Nurmi Heli, Orama Kia, Svenfors Catrin, Toppila Esa, Valtanen Christer. Yrjönkatu 8-10, tipe 1217, lasu 1216. Eringstamin partiopojat symboloivat jo lapsuudessa muodostuneita rooleja, joista on myöhemmin vaikea murtautua ulos. www.luontoon.fi/ukko
kotka
Kotkan Valokuvakeskus. Lönnrotinkatu 33, ti-pe 12-17, la-su 12-16. 28.8. Jukupolku 5, ti-pe 9-17, la 10-16.
karJaa
Galleria Zebra. Galleria Heino. saakka Kuukkelin vuosi. Henkilö- ja tuokiokuvissa naiset työskentelevät kiireettömästi perinteisissä askareissaan. saakka Luonnon oma design. 9.9. Ann Eringstam: Escape to Reality. Polaroidille omistautunut kuvaaminen jatkui aina alkuperäisen SX-70:n loppumiseen asti. 31.8. Inarintie 46.
Jyväskylä
Eriika Ahopelto: Toimittaja Mikko Pulliainen työssään. Hippolyte Studio. Paasikiventie 2, ti-pe 11-18, la-su 11-17. Susanna Majuri: Imaginary homeland (KL 6-7/2012). Aleksanterinkatu 18, kesu 1117, to 1119. Minna L. www.jangva.fi Galleria Kalleria. www.luova.fi Galleria Tila. Se keskittyy valokuva-, video- ja performanssitaiteeseen. www.muu.fi Pick me. Viides Antidote on Teemu Mäen ja Martta Tuomaalan kuratoroima. saakka Tuomo Manninen: Soweto. 2 / 1 . 1.-9.9. Suvilahdenkatu 10 a 5, mape 1118. Kaisu Jouppi on kuvannut leskiä ympäri Suomea. www.kotkanvalokuvakeskus.fi
kristiinankaupunki
Selkämeren sairaala. Valokuvataiteen museon täyttävät legendaarinen kansainvälinen kokoelma ja suomalaisen Polaroid-kuvaston parhaimmisto. 1.-30.9. Tallberginkatu 1 B, 2. Pälkäne, 2008. Vuoden luontokuvat 2011. www.pickme.fi Sederholmin talo. "Bingohalleissa aika pysähtyy. 14.9.7.10. Suomalaisen kuvajournalismin pioneerin neljä sarjaa mustavalkokuvia 19501980-luvuilta. Hämeentie 135 C, ma-to 8-19, pe 8-18. HElsinki
mauttava valokuva 2. www.sicspace.net Virka Galleria. 26.8. Kasarmikatu 44, joka pv 11-18. 40 Vuoden Luontokuva 2011 -kilpailussa sijoittunutta kuvaa. Helsinki Street -sivuston ammattivalokuvaajien kuvia. Prosessi-tila. www.kalleria.fi Galleria Lume. www.laboratory.fi Muu galleria. Kalevankatu 40, ke-su 12-18.
vuotta täyttävän Pihlajanmäen elämää. Aina on aikaa vielä yhteen peliin." 5.-22.9. Heli Tiainen on valokuvannut kohtaamiaan naisia Ghanassa, Togossa ja Beninissä matkoillaan vuosina 20072010. saakka Studio hetki vaatteen ja ruumiin rajalla. Ikkala on kuvannut Polaroid-kameralla useimmiten lähiympäristössään. Töölönkatu 51, mape 821, la 1119, su 1117. Kasvojen lisäksi kuvaaja antoi lapsille äänen, jolla he kertoivat omasta elämästään. Saku Soukka. Mukana mm. Iso Roba 48, ma-pe 1017. Vuorelankulma 2, ti-pe 12-18, la 12-16. galleriakone.com
inari
Suomen valokuvataiteen museo. 26.8. saakka Bingo. Sami Kero, Merja Salo ja Stefan Bremer. saakka Jäävuoria ja nelisormimangusteja. saakka Vuoden luontokuvat 2011. Maisa Heiskanen on valmistanut 6-osaisen astiaveistosten sarjan, joka käy vuoropuhelua Tiaisen kuvien kanssa. 30.9. Lastenkodinkuja 1, ti-pe 12-16. filosofia, romanit, larppaus ja terrorismi. 20.-31.8. saakka Lesket. 18.8.-2.12. Näyttely esittelee 50
Luovan valokuvauksen keskus. Projekti-tila. 1.-23.9. 14-41, 96-97). 40 Vuoden Luontokuva 2011 -kilpailussa sijoittunutta kuvaa. 30.9. www.ccp.fi Keski-Suomen luontomuseo. Maija Tammi seurasi bingohallien elämää vuoden ajan Turussa, Tampereella ja Torontossa. saakka Näköalapaikka kertomuksia Pihlajamäestä. Jan Björkin luontokuvia. Viiden kuvaajan luontokuvanäyttely Espoossa sijaitsevan Suomenojan jätealtaalta (KL 3-4/2012). 31.8. www.valokuvataiteenmuseo.fi Valokuvagalleria Hippolyte. 30.8. www.laterna.net Kamera-galleria. Suomenojan luonto. www. 20.8.-9.9. saakka Rama Stella. Vesilinna, Ihantolantie 5, ti-pe 11-18, la-su 12-17.
kalaJoki
Kalajoen Meriluontokeskus. Kira Gruschkoffilta. Espoo WeeGee / EMMA. Hannikaisenkatu 39, ti-su 11-18. 25.11. 14.9.7.10. saakka Kansalliset teokset. Aiheina mm. www.helsinginkaupunginmuseo.fi SIC-galleria. 20 vuotta -juhlanäyttely: Reviirejä. saakka Noora Isoeskeli. "Olen katsonut naaleja silmästä silmään korkealla tuulen pieksämillä tunturiylängöillä keskiyön kultaisina hetkinä", kertoo Antti Haataja. Vapaa pääsy. Raatimiehenkatu 2 b, joka pv 11-18. saakka Caj Bremer: Meri. saakka Antidote 5. saakka Keketop: Madonnan ilmestys Kalliossa. Uudenmaankatu 4-6, ti-pe 11-19, la-su 1117. 22.8. Näyttely kuuluu Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoon (s. Juan Kasari. Eri välineillä toteutettuja teoksia, joiden keskeinen teema liittyy valokuvan todellisuus- ja kuvarakenteen purkamiseen. Reijo Toivasen kuvat vaativat katsojaa keskittymään luonnon kauneuteen, sen haurauteen ja läheisyyteen. 16.9. saakka Flush. 26.8. Uudenmaankatu 16-20. Sauli Sirviön kuvia. saakka Juan Kasari. saakka The Most Precious Thing. 22.8.28.9. saakka Sara Bjarland. 14.9.14.10. Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, ti-su 11-18, 6/4 . 30.9. www.virka.fi
HämEEnlinna
Galleria Kone. Virne Press, Mikkelin Valokuvakeskus. Vaihtuva valokuvanäyttely, jossa töitä mm. Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 10.9. saakka Koli kotini. krs, Ruoholahti, ma-su 9-21. Leena Ikkala: Polaroid-kuvia. 9.9. Erityisen tärkeäksi tuli useita vuosia kestänyt kesäyön kuvaaminen. www.lume.fi Galleria Luova. Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, Tapiola, ti, to, pe 11-18, ke 11-20, la-su 11-17. saakka Mats Bergsmeden: Border Line. www.emma.museum Entressen kirjasto. www.kameraseura.fi Galleria E. Rauhankatu 7, ma-pe 1113.30, 14-17.30, la 12-16. Ei vielä valmis. Kaarlenkatu 10, ti-su 1218. klo 14. Lempeä katse voi-
Ylä-Lapin luontokeskus Siida. Mukana video- ja valokuvateoksia punaisen sävyistä. Jukka Male Museo. Näyttely on syntynyt kunnioituksesta katuvalokuvauksen traditiota kohtaan, aina klassisesta ranskalaisesta katukuvauksesta amerikkalaiseen humanistiseen kuvaesseeseen. Puolalainen Lukasz Sokólin henkilökuvia lapsista, joita hän kohtasi Kamerunissa, Ruandassa, Burundissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa
Esko Ikosen ja Hannu Luostarisen valokuvia Savonlinnan Oopperajuhlien oopperaesityksistä vuosien varrelta. liito-orava sekä palokärkien kevättouhuja. Luukkola tuo kookkaissa valokuvateoksissaan esille uusia tapoja kuvata maisemaa ja ilmaisee eri tavoin aikaa valokuvassa. 26.8. 25.8.-4.11. saakka Paula Kylliäinen-Nikku: Tanssikuvia. "Valokuvani kertovat usein tarinan siitä, mitä kameran edessä on tapahtunut pitkän valotuksen aikana." Puutarhakatu 34, ti - su 10-18, 7/2 . Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä. Atelieri O. Kauppakatu 1, ma-pe 10-15.30. 19.8. Vuoden luontokuvat 2011. 40 Vuoden Luontokuva 2011 -kilpailussa sijoittunutta kuvaa. Riihisaari.
tammEla
Ylöjärven pääkirjasto Leija. Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Kustaa Tiitun tie 1, ma-pe 1119, la-su 11-15. Seitsemän latinalaisamerikkalaisen valokuvaajan teoksia sekä latinalaisen elämän koko kirjo. www.mikkelinvalokuvakeskus.fi
l 8 / 2012
Savonlinnan maakuntamuseo. Hallituskatu 7, masu 10-20. www.galleryibis.com
vääksy
Pohjanmaan Valokuvakeskus. 0400-701453, pe-su 11- 16, myös sopimuksen mukaan.
rauma
Hannu Hautalan luontokuvakeskus. Ahjolan Luovan kuvauksen kurssilaisten valokuvia Tampereelta. Matkailukeskus Karhuntassu, Torangintaival 2, ma-pe 9-17, la 10-14. www.pohjoinenvalokuvakeskus.fi parikkala
Valolla. Näyttelyn teoksista vanhimmat on otettu 1950-luvun alussa ja tuoreimmat viime vuonna. p. saakka Performance. saakka Vuosi metsässä. 2.9. Teeman Human Nature - Ihmisluonto ympärille koottu näyttely keskittyy ihmismielen syvimpään olemukseen. Kirjavalanraitti 9, Kirjavala. saakka Tampere liikkeessä. Kameraseura Mielikuva ry:n valokuvanäyttely Matkalla Suomessa. turku
Kaakkois-Suomen valokuvakeskus. Julius Konttinen, Janne Körkkö. Lapväärtintie 10, su, ti, ke, pe, la 8-20, ma, to 8-17.
kuopio
VB-Valokuvakeskus. Kuvat kertovat elämän hauraudesta, menettämisestä ja kiertokulusta sekä kaipuusta johonkin. www.vapriikki.fi Galleria Huoltamo. Valokuvaaja Caj Bremer. 4.-30.9. Näyttelyaineisto esittelee Inhan suuret valokuvausprojektit: Suomi kuvissa 1892-1896 ja tilaustyönä vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyä varten toteutetun Suomen maatalous -sarjan. Puistokatu 3, ti-pe 1117, la 1014. saakka Dear Maggie William Lomax ja Tampere. 8) Pihata-
tampErE TR 1. 31.8. Kasarmintie 7, tito, lasu 1017, pe 1219. www.tampere.fi/taidemuseo.html Tampereen raatihuone. Esillä on kuvia yhtyeistä ja artisteista U2:sta Michael Jacksoniin ja Rolling Stonesista Johnny Cashiin. Snellmaninkatu 13 A, ti-pe 12-17, la 12-15. Hauskoja tilanteita julkisuudesta ja arjesta, joihin kuvaajat ovat törmänneet työssään. saakka Virne PRESS. saakka Vuoden luontokuvat 2011. Kuninkaankatu 1416, ti, to, pe 11-17, ke 11-19, la-su 11-15. www.pohjanmaanvalokuvakeskus.net
mikkEli
Suomen metsästysmuseo. 5.-29.9. www.lonnstromintaidemuseo.fi Rauman taidemuseo. Piispankatu 17, tisu 1116, ke myös 1820.
vaasa
Valokuvagalleria Ibis. Valokuvissa poseeraa nykyajan ihmisiä menneen ajan kulisseissa. Inha Unelma maisemasta. saakka Stanislav Beljejevski. saakka Taru saimaannorpasta. Suvantokatu 4. 31.8. Sokea piste. Balettivalokuvaukseen erikoistunut Suomen Kansallisbaletin ensitanssija Beljajevski on ottanut näyttelyn kuvat Lappeenrannan balettigaalan esityksissä vuosina 2010-2011. 4/2 . 40 Vuoden Luontokuva 2011 -kilpailussa sijoittunutta kuvaa. Linnoitus, ma-pe 10-18, lasu 11-17.
lapua
Pekka Luukkola: Rowing II. 31.8. Pohjanmaan Valokuvakeskus kutsui avoimella haulla alueensa valokuvaajia osallistumaan näyttelyyn (KL 5/2012). 30.9. Mukana mm. 18.8.-30.9. saakka I.K. Marianna Uttu: Lento. Mikkelin valokuvakeskuksen tuottama suuri lehtikuvien kesänäyttely. Päivi Koskinen: Monday. Vuoden luontokuvat 2011. 40 Vuoden Luontokuva 2011 -kilpailussa sijoittunutta kuvaa. saakka Martti Mäki: maalauksia ja valokuvia. 24.8. Vaasan taidehalli, Senaatinkatu 1, kepe 12-18, la-su 12-17. 26.8. saakka Vuoden luontokuvat 2011. Millaisissa liikkeissä kaupunkilaiset asioivat. 6.9.12.10. lon Studio, Valtakatu 7, tito 1217, pesu 12 16. saakka Galapagos-saaret. Matti Komulaisen kuvia musiikista, sen tekijöistä ja kokijoista. Kuinka tamperelaisten aamu käynnistyy. Terho Aalto puhuu maagisesta realismista kuviensa yhteydessä. 9.9. saakka Paavo JussiPekka: Ilmakuvia Mikkelistä. www.raumantaidemuseo.fi
riiHimäki
Valokuvakeskus Peri. Koivumäentie 2, ma-ti 10-20, ke-pe 10-19, la 10-15.
Hämeen luntokeskus. tr1.tampere.fi Tampereen taidemuseo. Alaverstaanraitti 5, ti-su 10-18. Jouni Klingan 15 suurikokoista pingviiniteosta, jotka on kuvattu Falklandinsaarilla. Töissä käsitellään valon ja varjon vuorovaikutusta. Caj Bremerin (s. 29.8.-23.9. 25.8.-30.9. Jatkuva näyttely: 1900-luvun kansainvälisten mestareiden vedoksia. 26.8. 26.8. 26.8. Haapalan uusviktoriaanisia valokuvapotretteja. 26.8. Pekka Luukkola: Valokuvia. Museokeskus Vapriikki. 23.9. saakka Duro y bonito Ankara mutta kaunis. www.ouka.fi/taidemuseo Pohjoinen valokuvakeskus / Rantagalleria. saakka Rauma Biennale Balticum. saakka Oulun Taiteiden yö -5v.-juhlanäyttely. Näyttely kertoo yhdestä maailman harvinaisimmista ja uhanalaisimmista nisäkkäistä. 31.8. Kummigalleria. Tampereen taidemuseo. Huumori suomalaisessa kuvajournalismissa. 9.9. www.peri.fi Sibelius-museo. 1929) retrospektiivinen näyttely esittelee hänen tuotantoaan 1950-luvulta lähtien. saakka Alter Ego. 98). William Lomaxin kuvissa 1800-1900-lukujen taitteen Tampere on karheankaunis, dynaaminen ja samalla idyllinen (KL 5/2012). Whitaker otti kuuluisimmat valokuvansa Beatleseistä ja erityisesti John Lennonista, josta tuli hänelle läheinen ystävänsä. Robert Whitaker: The Beatles. 31.8. Härkätie 818, Letku, ti-su 10-16.
Lähetä näyttelytiedot osoitteeseen minna.jerrman@kamera-lehti.fi
101. (s. 40 Vuoden Luontokuva 2011 -kilpailussa sijoittunutta kuvaa. Tehtaankatu 23 A, ti-su 10-18.
savonlinna
Hyvinvointi- ja kokoushotelli Tallukka. Hän valokuvasi 200 hehtaarin rauhoitettua aluetta vuodenkierron ajan (s. 29.8.- 30.9. Kuukkelisalissa Tomi Muukkosen lintukuvia. www.kaakkois-suomen.valokuvakeskus.fi Etelä-Karjalan museo. saakka Juhlan kunniaksi. saakka Pohjalainen uusi valokuva. 3.-23.9. Kaarlo Hännisen tie 2, mato 11-18, pe-la 11-16.
lappEEnranta
Lönnströmin taidemuseo. 31.8. 30.9. 24.8. 31.8. vb.kuopio.fi
kuusamo
oulu Oulun taidemuseo. 3.-30.9. www.hannuhautala.fi Kuusamo-talo. Kuninkaankatu 37, ti-to 11-17, pe-su 11-16. Väinö Linnan aukio 13, ti-pe 9-17, la-su 11-18. Yli 100 kuva Galapagos-saarilta. saakka Naapurini pingviini. Teemanäyttelyssä aiheena Kuusamon uudisasukkaita. ta. Itäinen Rantakatu 38, ti, to-su 10-18, ke 12-20. 7.9.-28.10. "Kaiken on tapahduttava tässä metsässä, yhden vuoden aikana", Heikki Willamo päätti. ruotslaisvalokuvaaja Elisabeth Ohlson Wallinin sarja Vesteråsin hiippakunta Dolorosa. Tallukantie 1, ma-pe 9-20.
ylöJärvi
Mikkelin valokuvakeskus. Klassikkokuvissa esillä mm. saakka Juha Allan Ekholm: Night trip
Nyt heti on aika lähteä matkalle valokuvauksen maailmaan! Hilin aviomies, kemisti Eero Raviniemi tunnettiin perusteellisena filmitekniikan asiantuntijana. KEINU.. Mustavalkoinen on tuttua, mutta juuri markkinoille tullut diafilmi Kodachrome II on suuri ihastelun kohde. Maailmalla ihmetellään myös, voiko väripaperikuva olla taidetta. Pesukarhu on löytänyt saksalaisesta fotolehdestä suomalaisen "käännösvirheen", jossa Alte Kameraden on käännetty vanhoiksi valokuvaajiksi. Seppo Saves toteaa nuoren vihaisen miehen roolissaan, että Kameraseura ei kehity ja hän pärjää paremmin ilman seuran vaikutustapoja. Kameraan tulee tutustua perusteellisesti ennen matkaa. Käyttöohjeita ja alan kirjallisuutta on riittävästi, mutta kokeneen opastus on tarpeen. Odert Lackschewitz, josta valokuvaajan lisäksi tuli värikuvalaboratorion johtaja, pitää Kameraseuran tärkeimpänä tehtävänä teknisen taidon opastamista. K. Unoscop Focal täysjärjestelmädiaprojektori. Täydellistä automatiikkaa Agfa Diamotor M. Näyttelykuvaajanakin tunnettu Kaarlo Jokinen ei tuomitse seuratoimintaa, mutta varoittelee kaavoihin jäykistymisestä. 40 vuoden kuvauskokemuksista huolimatta hän viihtyy parhaiten opintokerhossa. Kuusi valokuvaajaa on vastannut kysymykseen "Kameraseura ja minä". Valokuvanäyttelyt ovat kuitenkin ok. Tamperelainen Ilkka Hurme on tyytyväinen, että seurassa on päästy välinekehityskeskusteluista kuvan ja kuvauksen tehtävien pohtimiseen. Ensio Pulli kertoo kymmenen vuoden seuratoiminnan ja nuorisoopastuksen antamalla kokemuksella siitä, kuinka arvokasta on, että jokainen seurassa on valmis auttamaan toista. P. Se, mikä päti värifilmin valottamiseen, pätee aika pitkälle tänään digikuvaukseen. Reipas pankkivirkailija kehotti ryöstäjää oikaisemaan solmionsa, koska piilokamera kuvaa parhaillaan juuri häntä.
Pääkirjoitus on otsikoitu "Tee se itse". Menestyneetkin kuvaajat ovat aikoineen olleet myös aloittelijoita. Jaskari
7/1962
suodattimella, terävyysalueella ja syväterävyydellä, tähtäimellä ja etsimellä, varusteluistilla ja lisälaitekengällä tai loitolla ja välirenkaalla. Alan kirjallisuuteen kannattaa tutustua. Hän kertoo matkasta kahden kameran ja kameralla varustetun aviomiehensä kanssa. Loistavaa iloa Paximat N 12auto -projektorilla. Suurin osa Kamera-lehden lukijoista tekee omin käsin kuvauksen tuloksista myös kopiot tai muunlaisen kuvaesityksen. Kauko Tanner. Kurssit, kameraseuratoiminta ja alan lehdistöön tutustuminen ohjaavat. Hyviä sisäkuvia Airam-valossa. Kilpailuja voisi vähentää ja keskittyä elävään elämään. Kannattaa kuunnella niitä, jotka opastavat auliisti kysyjää. Myös Juhani Riekkola toteaa seuratoiminnan tuovan teknisen osaamisen lisäksi piristävää ja kehittävää yhdessäoloa. Tärkeämpää on löytää oma tyyli ja välttää kilpailuja ja varsinkin niiden arvostelijoita. 50 vuotta sitten ihmeteltiin, mitä eroa on suotimella ja
Odert Lackschewitz
Seppo Saves
Kaarlo Jokinen
Juhani Riekkola
Ensio Pulli
Ilkka Hurme
102
| 8/ 2012
Ensio Kauppila. Itsekseen opetteleminenkaan ei ole mahdotonta. Nimimerkki Pimiö-Kuvatti ihmettelee, miksi valokuvaussanastoa ei voisi yhtäläistää. Kodak Retina Automatic hoitaa loput. Toisaalta harrastus on tärkeämpää kuin kerhoileminen. valoherkkää materiaalia. Sitä ja monta muuta voi ihmetellä vielä tänäänkin, vaikka digi onkin tuonut mukaan englanninkieliset väännökset fotoshoppeineen. Kamera-lehti Vaihtuva nopeus vaihtuvat ilmeet. Bolex 185. Kaikki eivät myöskään pyri huipulle mutta haluavat kehittyä. Sekavaloa ja liiallista valokontrastia tulee välttää ja vain oikein valotetut ja tarkennetut kuvat kannattaa säilyttää. Kysykää valokuvauskauppiaaltanne sävyrikasta Ferrania KANNEN KUVA: rullafilmiä, kinofilmiä ym. Hilja sanoi kerran Kölnin Photokinassa allekirjoittaneelle: "Tutustu sinä tähän uuteen tekniikkaan, minä seurustelen täällä uusien ja vanhojen tuttujeni kanssa." Nainen ja kamera -sarjassaan Hilja, tuttavallisemmin Hili, kertoo aikaisemmista kokemuksistaan ja opastaa omalla perusteellisella tavallaan matkoilla kuvaamiseen. Sitä kautta oppii paremmaksi kuvaajaksi. Hilja Raviniemi tiivistää runoilija Goethen sanonnan "matkan tehneellä on kerrottavaa" myös valokuvaukseen. MATTI RISTIMÄKI POIMINTOJA MAINOKSISTA
Painatte vain laukaisinta... Yhteiset keskustelut viitoittavat tien parhaisiin kuviin. Omalla kameralla naisväki voi tallentaa sen, mihin miesväki ei innostu. Sen jälkeen voi keskittyä aiheeseen, rajaukseen, tilanteeseen ja valaistukseen. Ilford-värifilmit vihdoinkin meillä! SVO. Paperikopiot dioista halventuneet. Loputtomasti mahdollisuuksia kaksois-Werra-kamerassa. Huoltamamme Rollei ei uutta häpeä. Eka kopio 275:-, seuraavat 150:-
Tämän vuoksi tästäkin on aina hyvä sopia kuvaussopimuksessa. Näin osapuolet tietävät aina mitä on sovittu ja millä ehdoilla. Facebook), nettisivuilla, blogeissa jne. 1. Kauppa kävi kuitenkin jostakin syystä nihkeästi. Bertram on harvinainen, mutta hyvin tehty ja ainakin minun mielestäni kaunis kamera! Laatu *** Arvo ****
Kuvaussopimuksista ja julkaisuoikeuksista
Kameralehdessä 6-7/2012 oli tärkeään asiaan tarttuva Niki Strbianin artikkeli hääkuvausten kuvaussopimuksista. Rungossa oli lisäksi pitkäkantainen tarkennuksen säätöön kytketty etäisyysmittari ja mahdollisuus käyttää useita eri filmikokoja tilanteen ja tarpeen mukaan. Valokuvaajan oikeus valokuvaan ei siis ole ikuinen, kuten artikkelissa sanotaan. Laitetta valmistettiin kaiken kaikkiaan vain noin kolmen vuoden ajan. Julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten. Kokonaisuutena ansiokkaassa artikkelissa oli kuitenkin pari seikkaa ja laintulkintaa, joihin olisi aihetta saada tarkennusta ja korjausta. Se on todennäköisesti vuosimallia 1951. (14.10.2005/821). Kasetteja löytyi rulla- ja pakkafilmille sekä valokuvauslevyille. Valmistaminen yksityiseen käyttöön. niin kauan kuin he eivät saa tuottoa näistä. Tämä seikka ei taida olla monenkaan tiedossa. ilman valokuvaajan lupaa. Tekijänoikeuslain 49 a § (14.10.2005/821) mukaan: Oikeus valokuvaan on voimassa, kunnes 50 vuotta on kulunut sen vuoden päättymisestä, jona kuva valmistettiin. Artikkelissa todetaan, että hääparille toimitetuista digikuvista heillä on oikeus tulostaa ja jakaa niitä sähköisesti vain henkilökohtaisiin tar| 8/ 2012
koituksiin, ei kaupallisesti. Myöhemmin sama valmistaja tuli tunnetuksi Bewimerkkisillä mittareillaan. 3. Lisäksi on huomioitava: Tekijänoikeuslain 12§ (24.3.1995/446). Vuonna 1953 tehdas Bertramin mainio perä. Finnfoto
Ykköskohdassa mainittu sopimus jäänee käytännössä aina tekemättä. Toisaalta voi olla hyväkin joskus koetella ystävyyssuhteiden joustavuutta heittäytymällä näin byrokraattiseksi läheisiään kohtaan! Jos tarkkoja ollaan, mikään ei oikeasti ole ikuista, eivät kuvat tai kuvaajatkaan. Siten valmistettua kappaletta ei ole lupa käyttää muuhun tarkoitukseen kaupallisesti. Asko Vivolin 103. Tekijänoikeuslaki 4 luvun/ Tekijänoikeuden voimassaoloaika / 43 § (22.12.1995/1654) mukaisesti myös jos kyseessä on teokseen verrattava taidevalokuva, päättyvät valokuvaajan oikeudet kuvaan 75 vuotta hänen kuolinvuotensa päättymisestä. Suomeen lienee tuotu vain muutamia yksittäisiä kappaleita. Kuvien tulostus ja sähköinen jakaminen. häävieraille jaettavaksi. Jokaisessa kolmessa vaihdettavassa objektiivissa oli oma keskussuljin, kamerassa oli polttovälin mukaan automaattisesti vaihtuva etsinkuvan rajaus, automaattinen parallaksinkorjaus myös lisävarusteena saatavalle kehysetsimelle. Kuvia saa tällöin tulostaa itse tai tulostuttaa ostopalveluna omaan käyttöönsä esim. Kuvakoko oli ensin 6x9 cm, mutta tuotannon loppupään, 1955-56, laitteilla pystyi kuvaamaan myös 6x6 cm:n otoksia.
Kuvan kamerasetti löytyi aikanaan roskalavalta!
Runko maksoi 1050 D-markkaa, mitä pidettiin varsin edullisena hintana. Takalauta oli palkkikameramaisesti kallistettava, ja lähikuvaus onnistui suoraan 1:1kuvaussuhteeseen saakka. Digimuodossa toimitettuja kuvia ei siis saa vapaasti laittaa nettisivulle tai sosiaaliseen mediaan jne. Onko kukaan koskaan tehnyt sukulaistensa tai ystäviensä kanssa kirjallista sopimusta kun on lupautunut kuvaamaan juhlissa korvauksetta. Paitsi, että Tekijänoikeuslain 49 a § (24.3.1995/446) mukaan valokuvaajalla on yksinomainen oikeus määrätä valokuvasta, muuttamattomana tai muutettuna: 1) valmistamalla siitä kappaleita 2) saattamalla se yleisön saataviin on valokuvaajan oikeus valokuvaan voimassa, kunnes 50 vuotta on kulunut sen vuoden päättymisestä, jona kuva valmistettiin. Koska kuvaajallakin säilyy edelleen maagisen 50:n vuoden aikarajan täytyttyä oikeus käyttää kuviaan vaikkakaan ei enää suojatulla yksinoikeudella niin käytännössä jutun viittaus kuvaajan ikuiseen oikeuteen mielestäni käytännön tasolla toteutuu. Käytännössä digimuodossa toimitetuista valokuvista hääparilla on siis oikeus vain tulostaa kuvia omaan käyttöön sekä lähettää niitä esimerkiksi tuttaville sähköpostitse, joista he voivat tulostaa omia kuvia omaan käyttöönsä. Kappaleen valmistamisen valmistuttajan yksityistä käyttöä varten saa myös antaa ulkopuolisen suoritettavaksi kaupallisesti. 2. Lähtökohtaisesti vaikka kuvauksesta ei saisi rahapalkkaa, on silti aina syytä tehdä kuvaussopimus. Maksu työstä ei siis ole ainoa peruste kirjallisen sopimuksen tekoon, vaan aina on syytä tehdä kirjallinen sopimus. Kolmas kohta on mielenkiintoinen. Samoin se hämärä raja, mikä erottaa teoksen "tavallisista" valokuvista. Tilaaja saa jopa lähettää sähköpostilla samat tiedostot valitsemilleen henkilöille edelleen tulostettavaksi heidän omaa käyttöään varten. Käytännössä he voivat siis artikkelin mukaan jakaa kuvia digimuodossa muun muassa sosiaalisessa mediassa (esim. Se, mitä teoskynnyksen ylittävän kuvan oikeuksille tapahtuu 75 vuotta kuvaajan kuoleman jälkeen, on toinen juttu. toi markkinoille lähinnä lehtikuvaajille suunnitellun pressikameran, joka sisälsi monia ennen näkemättömiä ominaisuuksia. Jos oletetaan, että kuvaajan kanssa on sovittu, että vedosten asemasta tai niiden lisäksi kuvauksen tilaaja saa myös sähköisiä kuvatiedostoja käyttöönsä, on kaikki lähtökohtaisesti kunnossa. Mutta hääpari ei saa laittaa kyseisiä kuvia juhlastaan esimerkiksi omalle Facebook-sivulleen ilman erillistä sopimista. ESKO PUTUS
Kolmen vuoden tähdenlehto
Bertram BC1
Ernst & Wilhelm Bertram (München - Pasing) on valmistanut hallussani olevan, mielestäni yhden kauneimmista valotusmittareista, Bertram Chronosin. Artikkelissa mainitaan, että valokuvaajalla on ikuinen oikeus ottamaansa valokuvaan
Seuraava haku on tammikuun 2013 loppuun mennessä. Seuracupiin ei saa osallistua samalla kuvalla joka on jo hyväksytty aiemmissa Seuracupeissa tai Fiapin raadittamassa Worldcupissa. Näyttelyiden määrän merkittävä lisääntyminen, erityisesti digitaalisten näyttelyiden kasvu, on lisännyt FIAP:n arvonimien hakemuksia merkittävästi. Jo kaavakkeidensa täytön aloittaneet tosin joutuvat nyt siirtämään tietojaan uusille kaavakkeille. Kuvien toimitusaika päättyy 10.9.2012 (viim. Chicago voitti sarjan 118 pisteellä. On myös vaara, että arvonimien arvo kärsii sen liian helpon saavutettavuuden vuoksi. Uusia kaavakkeita saa FIAP-yhteyshenkilöltä. FIAP on myös uudistanut arvonimikaavakkeensa. Sekä FIAP:n arvonimipalvelu että valokuvakokoelmien hoitaja ovat ylikuormittuneet. AFIAP- ja EFIAP-hyväksynnöistä vähintään 10 prosenttia tulee kerätä vedoksilla. Sieltä löytää myös liittymisohjeet. PSA:lla on myös näyttelykuvaajille oma arvonimijärjestelmänsä. Kuva- ja tekstiaineiston voi toimittaa osoitteeseen tiedotus@sksl.fi.
Liiton teemanäyttely Työ lokakuussa Hyvinkäällä
Suomen Kameraseurojen Liiton teemanäyttelyyn 2012 voi nyt lähettää kuvia. Aihe on vapaa, kuvat voivat olla värillisiä tai mustavalkeita, voimakkaasti käsiteltyjä tai käsittelemättömiä, luontokuvia tai henkilökuvia, siis hyvin erilaisia kuvauksellisia kuvia. Tietoa PSA:sta saa osoitteesta www.psaphoto.org/. Mukaan liitettävällä kuvalla on kuitenkin oltava hyväksyntä vähintään kolmessa eri näyttelyssä. Tarkat säännöt löytyvät osoitteesta www.sksl.fi/?page_id=1284
| 8/ 2012
PSA Council Challenge nyt palkinnoitta
Suomen jokavuotinen palkintoputki PSA:n (Photographic Society of America) seurakisassa Council Challengessa katkesi tänä vuonna. Suomeen ei tullut henkilökohtaisia palkintoja ja Suomen Kameraseurojen Liiton kokoelmat jäivät häntäpäähän.
104. Myös mielenkiintoiset artikkelit seuratoiminnasta kuin myös henkilöesittelyt kuvineen otetaan vastaan, unohtamatta uutisia, joissa kerrotaan jäsenten yksityisnäyttelyistä sekä kunnianosoituksista. PSA poikkeaa FIAP:sta siinä, että sen jäseniä voivat olla kansalliset liitot, kameraseurat ja yksittäiset valokuvaajat. Suomen Kameraseurojen Liitto on ollut FIAP:n jäsen sen perustamisesta lähtien. Näyttelyn teemana on Työ, ja kuvia otetaan vastaan 31.8. Viime vuosina haku on ollut mahdollinen jo vuosi EFIAPista (ennen vuotta 2010 väliaika oli kaksi vuotta). Kansainvälisten kameraseurojen liittojen keskusjärjestöstä FIAP:sta (Fedération Internationale de l´Art Photographique, englanniksi International Federation of Photographic Art) saat tietoa osoitteesta www.fiap.net. Opastusta näyttelyihin osallistumisesta löydät myös SKsL:n nettisivuilta www.sksl.fi kohdasta Kansainväliset. Sekaannuksien ja väärinkäytöksien estämiseksi FIAP ei enää salli tällaisien kuvien hyväksymisiä FIAPin suojelemissa näyttelyissä eikä jatkossa tällaisia kuvia oteta huomioon arvonimihakemuksissa. Siksi ensi vuoden alusta alkaen hyväksyntöjä vaaditaan nykyistä enemmän. Voitto meni Chicagon alueen kameraseurojen järjestölle 335 pisteellä. Nykyisin SKsL on jäsenenä myös PSA:ssa (Photographic Society of America), mutta liiton jäsenyys ei vielä tee sen jäsenseurojen jäsenistä PSA:n jäseniä. Tämänkin järjestön suomalainen yhteyshenkilö on Leena-Maija Lindqvist.
Jäsenseurojen kuulumiset liiton nettisivuilla
Liiton nettisivuilla www.sksl.fi jäsenseuroilla on mahdollisuus tiedottaa ajankohtaisista näyttelyistä sekä muista valokuvaukseen liittyvistä tapahtumista. FIAP:n näyttelyiden yhteystiedot ja aikataulut löydät FIAP:n näyttelysivuilta osoitteesta http://patronages.fiap.net/. asti. EFIAPiin vaaditaan 250 hyväksyntää vähintään 50 eri kuvalla vähintään 30 eri näyttelystä ja vähintään 20 eri maasta (aikaisemmin 150 hyväksyntää, 50 eri kuvaa, 30 näyttelyä ja 15 maata). Aikaisemmin FIAP-näyttelyissä on hyväksytty myös nimettömiä kuvia eli kuvan nimen tilalla "No title". Ylempien EFIAPin tasoarvonimien (prons-
si, hopea, kulta, platina) vaatimukset säilyvät entisellään. tulossa viimeistään toukokuun aikana. Mustavalkodigisarjassa SKsL sijoittui samoin toiseksi viimeiseksi samaisella 84 pisteellä. Edelleen jatkossakin arvonimien minimivaatimuksista enintään 20 prosenttia voi tulla biennaaleista tai kansainvälisestä seuracupista. www.hyvinkaankameraseura.net/media/teema12.pdf
Seuracup
Digitaalinen Seuracup tarjolla kolmatta kertaa 2012. FIAP korostaa myös sitä, että kuvalla pitää kaikissa näyttelyissä olla aina sama nimi eli kuvan nimeä ei saa mennä muuttamaan tilanteiden mukaan. SKsL:n sääntömääräinen syyskokous pidetään samana viikonloppuna, sunnuntaina 7.10. Näiden arvonimien hakemuksiin ei enää tarvitse liittää mukaan vedoksia, vaan kuvat voivat olla digitiedostoina. Uudet kaavakkeet ovat entistä selkeämmät ja helppokäyttöisemmät. www.finlandcircuit.fi/faq.html Näyttely pidetään Hyvinkään kaupungintalolla avajaisten ollessa lauantaina 6.10. Ne osallistujat, jotka osallistuvat vain digisarjaan, voivat hyödyntää liiton circuiteista tuttua Photoportal-järjestelmää, jonka käyttöön on nyt laadittu suomenkieliset ohjeet, ks. Yhdeltä kuvaajalta voi olla 1-4 kuvaa eli kuvaajia mukana kokoelmassa voi olla 5-20. Väridigisarjassa SKsL oli toiseksi viimeinen 84 pisteellä. Printtisarjassa Suomi oli viimeisenä 80 pisteellä ja voitto meni Nwe England Camera Club Councilille 104 pisteellä.
Valokuvaharrastusta kansainvälisesti
Jos olet kiinnostunut kansainvälisestä näyttelyharrastuksesta, voit ilmoittautua mukaan Suomen Kameraseurojen Liiton jakelulistalle osoitteeseen leena-maija.lindqvist@sksl.fi. Kameraseura, joka kaipaa toimintaansa vaihtelua, voi harkita liittymistä seurana PSA:han ja ryhtyä osallistumaan sen seuroille tarkoitettuihin kuukausikilpailuihin. Nettiosoite on www.upiphoto.com/. FIAP:n arvonimien vaatimukset kasvavat
FIAP:n arvonimipalveluista vastaava henkilö ja hallituksen jäsen Freddy Van Gilbergen on esitellyt FIAP:n hallitukselle uudet arvonimivaatimukset, jotka tulevat voimaan vuoden 2013 alusta. Näyttelyn ja sen avajaisviikonlopun ajantasaisin tieto löytyy jatkuvasti Hyvinkään Kameraseuran kotisivuilta, os. AFIAPiin vaaditaan jatkossa 40 hyväksyntää vähintään 15 eri kuvalla vähintään 15 eri näyttelystä ja vähintään 8 eri maasta (kolmen vuoden ajan vaatimus oli 30 hyväksyntää, 10 eri kuvaa, 10 näyttelyä ja 5 maata jo vuoden 2010 alussa vaatimukset nousivat lähes kolminkertaisiksi verrattuna aikaisempaan aikaan). UPI:lla on vain henkilöjäseniä. Tällä määräyksellä FIAP auttaa jatkossakin säilyttämään perinteiset printtinäyttelyt runsaasti lisääntyneiden diginäyttelyiden rinnalla. Seuracupiin jokainen jäsenseura voi lähettää 20 kuvan digitiedostokokoelman. Ladattavat diginäyttelyt ovat helpottaneet hyväksyntöjen saantia ja myös alentaneet arvonimiin vaadittavien hyväksyntöjen aiheuttamia kustannuksia, kun vertaa tätä siihen aikaan, kun kuvat oli vedostettava tai dioista teetettävä duplikaatit ja lähetyksestä oli maksettava postimaksut. hotelli Rantasipissä. kuvien perilläolopäivä). Tämänkin sarjan voitti Chicago 116 pisteellä. Kaikilla SKsL:ään kuuluvien kameraseurojen jäsenillä on mahdollisuus hakea itselleen myös FIAP:n henkilökorttia, Life cardia, jonka haku maksaa 50 euroa (vuoden 2012 hinta). Lisätietoja toimitusosoitteesta yms. MFIAPia pääsee jatkossa hakemaan vasta, kun EFIAP-arvonimen myöntämisestä on kulunut kolme vuotta. Uusin valokuvausta harrastavien kansainvälinen järjestö on UPI (United Photographers International). Arvonimien haussa ota yhteyttä FIAP-yhteyshenkilöön Leena-Maija Lindqvistiin, leena-maija.lindqvist@sksl.fi tammikuussa.
Kokonaiskilpailussa SKsL sijoittui 12 osanottajan joukossa kahdeksannelle tilalle 248 pisteellä
Seuraava numero ilmestyy loppukesästä.
on aikuisten sarja (1993 ja aikaisemmin syntyneille), nuorten sarja (19941999 syntyneille) ja lasten sarja (vuonna 2000 ja myöhemmin syntyneille). Vapaamuotoiset hakemukset tulee postittaa liitteineen 30.9.2012 mennessä toimistolle, os. 2012/164 4th Finland International Digital Circuit - 4th Vision Salon 1.12.2012 Ylöjärvi. Arvioinnissa otetaan huomioon niin paikallinen toiminta, toiminta kotimaassa kuin kansainvälinenkin toiminta. Edellytyksenä kurssin tukemiselle liitto pitää sitä, että kurssi on avoin kaikille liittomme jäsenille. Nuorisotoiminta näkyy vahvimmin "Nuoret valokuvaajat" -facebook-yhteisössä, jonka kautta tiedotamme aktiivisimmin nuorille suunnatuista kursseista, tapahtumista ja kilpailuista. Lähetä 14 kesäkuvaa jpg-kuvina osoitteeseen: valokuvia.kilpailuun@gmail.com Kuvausaika on 1.6.31.8.2012. 23.9. Siihen osallistuivat Ilkka Niskanen SKsLE, Veikko Wallström SKsLE, Ari Haimi SKsLSM, Erkki Hakonen SKsLSM, Liisa Hanafi-Eweiss SKsLSM, Heimo Harju SKsLSM, Eero Laamanen SKsLSM, Erik Lauraeus SKsLSM, Markku Lötjönen SKsLSM, Kaarina Manninen SKsLSM, Raimo Paukku SKsLSM, Jorma Räsänen SKsLSM, Kari Tolonen SKsLSM, Eero Venhola SKsLSM ja Aimo Vuokola SKsLSM.
SKsL:n näyttelyille etsitään järjestäjiä
Suomen Kameraseurojen Liiton jäsenseurat voivat hakea itselleen SKsL:n näyttelyiden järjestämisvuoroa. Näitä nk. Lähetä kuvat täysilaatuisena, jotta mahdollisesti palkittava kuvasi kestää julkaisun sekä vedostuksen A3-kokoon. Suomen kameraseurojen liitto tukee jäsenseurojen järjestämiä kursseja vuosittain. 040 511 6170 tai antti.sakari.makela@sksl.fi. aluekursseja voivat hakea kaikki jäsenseurat. Lehden 40-sivuinen ensinumero on PDF-muotoisena luettavissa Rauman Kameraseuran kotisivuilla: http://raumankameraseura.net/toiminta/jasenlehti-kuvakulma/kuvakulma-12012/. Aikaisempina vuosina tittelin ovat saavuttaneet: 2005 Hyvinkään Kameraseura ry, 2006 Hämeenkyrön Kameraseura ry, 2007 Savonlinnan Fotokerho ry, 2008 Mielikuvitus ry, Lempäälä, 2009 Raision Kamerat ry, 2010 Saimaan Kameraseura ry, Lappeenranta ja 2011 Kameraseura ry, Helsinki.
Koulutustukea jäsenseuroille
Voit ladata seurallesi liiton koulutustukihakemuksen liiton nettisivuilta www.sksl.fi. Haku tehdään hallitukselle osoitetulla hakemuksella, josta on käytävä ilmi näyttelyn ajankohta ja näyttelypaikka. Viimeinen kuvien lähetyspäivä on sunnuntai 9.9.2012. Muista kertoa sähköpostiviestissäsi kuvaajan nimi, postiosoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero, SYNTYMÄVUOSI ja ala-ikäisen kuvaajan kuvalähetyksen yhteydessä on ilmaistava selkeästi äidin tai isän suostumus kilpailuun osallistumiselle. Circuitin aikataulut: Kuvien lataus: 13.8. Palkintojen/näyttelyluettelon postitus: 10.12.2012. Kouluttajakysymystä voi myös tiedustella koulutusvastaava Sakari Mäkelältä, p. Valinta julkistetaan syyskokouksessa Hyvinkäällä 7.10.2012. Lisätietoa circuitista osoitteessa www.finlandcircuit.fi/
Nuoret verkostoituvat
Suomen Kameraseurojen Liiton nuorisotoiminta on yksi järjestön tärkeimmistä toimialueista, koska se takaa toiminnan jatkumisen myös tulevaisuudessa. 2012/161 4th Finland International Digital Circuit - 1st Rauma Salon 3.11.2012 Rauma. Kolme sarjaa: A General Monochrome (EID) (free subject). Viimeinen varaus koskee vuosinäyttelyä 2016, jonka on varannut lappeenrantalainen Saimaan Kameraseura ry.
Uusi jäsenlehti Raumalla
Ensi vuonna 75-vuotisjuhliaan viettävä Rauman Kameraseura ry julkaisee nyt omaa jäsenlehteä nimeltä Kuvakulma. Hakemuksen voi toimittaa joko www.sksl.fi sivustolla tai liiton toimistoon 30.9.2012 mennessä. Vuosinäyttely 2015 on myös vapaana, teemanäyttely 2015 on varattu Varkauden Kameraseura ry:lle. Vuoden kameraseuralle myönnetään palkintona liiton koulutuspalveluita 1000 euron arvosta. Lempäälä. Kuvaajalla on oltava täydet oikeudet omaan kuvaansa. 2012/162 4th Finland International Digital Circuit - 3rd Imagination Salon 24.11. Vuosinäyttely 2014 on varattu haminalaiselle Ympyräkamerat ry:lle, mutta teemanäyttely 2014 olisi vapaana. Lisäksi pidetään yllä omaa Flickr-ryhmää, josta valitaan viikottain paras kuva julkaistavaksi nuoristotoiminnan Facebook-sivulla. Kaikki palkitut saavat kuvastaan A3-suurennoksen. Suorat linkit yllämainittuihin palveluihin ovat: www.facebook.com/nuoretvalokuvaajat ja www.flickr.com/groups/nuoretkuvaajat.
| 8/ 2012
Uusi sivusto kuvaajille ja sellaiseksi aikoville
Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoton rahoittama hanke ja kotisivu vn valmistunut. Varattuja näyttelyitä: Vuosinäyttely 2013 on vahvistettu ylöjärveläiselle Kameraseura Mielikuva ry:lle ja teemanäyttely 2013 Rauman Kameraseura ry:lle. Aihe on seuran valittavissa kuin myös kouluttaja ja kurssin pitopaikka (kunhan se liittyy valokuvaukseen). Valokuvaajaksi-sivusto on valokuvauksen opiskelijoille ja jo alalla toimiville kuvaajille suunnattu tietopaketti valokuvaamisesta ammattina. Kilpailu on avoin kaikille harrastajakuvaajille ei siis vain ylöjärveläisille. Sivuston osoite: www.valokuvaajaksi.fi
Voita kamera Paras kesäkuva -kisassa
Kameraseura Mielikuva ry ja Ylöjärven Uutiset järjestävät Paras kesäkuva -kilpailun. Sivusto on syntynyt osana Suomen Lehtikuvaajat ry:n Lehtikuvaaja luotsit-projektia. Liiton tuki muodostuu tuottojen (eli kurssimaksujen) ja kulujen erotuksesta.
Mestarit esillä myös verkossa
Suomen Kameraseurojen Liiton 80-vuotiskutsunäyttelyn Mestarit esillä näyttelyjulkaisu on nyt siirretty myös liiton kotisivuille: www.sksl.fi/?page_id=2236. Myös yhdistyksen jäsenmäärä otetaan huomioon. Tuomarointi: 27.-30.9. Lehti ilmestyy 2-4 kertaa vuodessa ja painetaan A4-kokoisena julkaisuna. Tulokset julkaistaan lokakuun aikana Kameraseura Mielikuvan nettisivulla www.mielikuva.org ja palkintojenjakotilaisuus on Ylöjärvellä Kirjasto Leijassa keskiviikkona 3.10.2012.
Neljäs Digital Circuit 2012
Vuorossa on jo neljäs kansainvälinen Finland Digital Circuit, Rauma on mukana ensimmäistä kertaa yhden osakilpailun järjestäjänä. Tulokset: 3.10. Kisassa
105. 2012/163 4th Finland International Digital Circuit - 4th Carelia Salon 30.11.2012 Joutseno. C Travel (TD). Teemanäyttelyn järjestäjä saa yleensä valita itse teeman (hallitus tosin vahvistaa sen). Jokaisessa kolmessa sarjassa valitaan parhaan kesäkuvan lisäksi myös paras maisemakuva, paras eläinkuva (villieläimet ja kotieläimet samassa sarjassa), paras kasvikuva ja paras ihmiskuva (kesäisiä tilannekuvia ihmisten sattumuksista ym.). Voit osallistua neljällä kuvalla per sarja. Näyttely pidettiin Kamera-galleriassa, Helsingissä, 14.-27.4.2012. Lehden päätoimittajana toimii Oili Helenius. Ainoa pakollinen liite on vuoden 2011 toimintakertomus, mutta muitakin liitteitä saa olla. B General Colour (CPID) (free subject). Vuoden kameraseuraa etsitään taas
Vuoden kameraseura 2012 -tittelin hakuaika on menossa. Mikäli kuvassa on ihmisiä, kuvaaja vastaa siitä, että kuvan mahdollinen julkaisu on sallittu. SKsL myös tukee järjestäjää taloudellisesti. Circuitin osakilpailut sekä avajaistilaisuudet: FIAP Patronages 2012/160 4th Finland International Digital Circuit - 4th Vantaa Salon 27.10.2012 Vantaa. Jokaisen sarjan parhaan kesäkuvan ottaja palkitaan kamerapalkinnolla. PL 58, 37501 Lempäälä (postileiman päiväys riittää)
20.21.10.2012
VALO KUVASSA KUVAA VALOA JA VARJOA
Valolla on monta luonnetta ja väriä, ilman valoa ei synny kuvaa. Lasu 22.23.9. Lasu klo 10.0016.00 Opettaja: Tuula Heikkinen Hinta 129 euroa, kestotilaajat 109,65 euroa. klo 10.0016.00, ke 10.10., to 18.10. klo 10.00 17.00. Kolme kokoontumista Kamera-galleriassa, lauantait 17.11., 2.2. Opettaja: Reino Havumäki Hinta 420 euroa, kestotilaajat 357 euroa. ja ma 5.11. Lasu klo 10.0016.00 Opettaja: Timo Ripatti Hinta 169 euroa, kestotilaajat 126 euroa.
Työpajassa tutkitaan valokuvauksen kautta omia lähtökohtia, tavoitteita ja unelmia sekä keinoja niiden saavuttamiseksi. Kurssin aiheena on valon näkeminen ja sen merkitys kuvassa, kameran tekniikka ja miten toimia kameran kanssa erilaisissa valaistusolosuhteissa. Lasu klo 10.0016.00 Opettaja: Katja Maria Nyman Hinta 129 euroa, kestotilaajat 109,65 euroa.
HENKILÖKUVAUKSEN PERUSTEET
Henkilökuvauksen tyylisuuntia kuten miljöömuotokuva, mainosmainen muotokuva, perinteinen muotokuva. 22.31.10.2012
YÖTYÖPAJA
Kurssilla tutustutaan yökuvaukseen kaupunkimiljöössä ja valaisuun erityisesti käsisalamoilla. ja 6.4. 16.11. Opettaja: Reino Havumäki Hinta 129 euroa, kestotilaajat 109,65 euroa. Lisäksi kurssilla tehdään useita kuvausretkiä, joiden ajankohta päätetään sään mukaan. Lasu klo 10.0017.00 Opettaja: Mikael Rantalainen Hinta 129 euroa, kestotilaajat 109,65 euroa.
STUDIOVALAISUN PERUSTEET
Studiovalaisun teoriaa sekä käytännön harjoittelua. Lasu klo 10.0016.00 Opettaja: Tuula Heikkinen Hinta 129 euroa, kestotilaajat 109,65 euroa. perhetapahtumissa, potrettikuvauksissa tai kadulla. 5.7.10.2012
DIGIKAMERA TUTUKSI
Kurssi on tarkoitettu ensimmäisen digitaalisen järjestelmäkameransa ostaneille. Kurssipaikkoja on myynnissä kurssista riippuen 515. 24.25.11.2012
STUDIOVALAISUN PERUSTEET
Studiovalaisun teoriaa sekä käytännön harjoittelua. 8.9.9.2012
TEEMAKURSSIT
15.16.9.2012
KATUKUVAUSKURSSI
Kuvaustekniikat, tekniset ja henkiset valmiudet, lainsäädäntöä ja vallitsevia tapoja eri maissa. To klo 18.0021.00, yhteensä 20 luentokertaa (ei 18.10.2012, joulutauolla 1.12.2012 9.1.2013, 21.2.2013). Käytännön harjoituksia. Kurssit järjestetään pääasiassa toimitiloissamme, Kamera-galleriassa osoitteessa Lastenkodinkuja 1, 00180 Helsinki. Oma kannettava, jossa Lightroom, on edellytys kurssille osallistumiseen. 10.11.11.2012
PERUSKURSSIT
20.9.201221.3.2013
VALOKUVAUKSEN PERUSTEET
Kurssi on tarkoitettu vasta-alkajille. Opettaja: Annuska DalMaso Hinta 189 euroa, kestotilaajat 160,65 28.29.9.2012
17.11.20126.4.2013
MAISEMAVALOKUVAUKSEN JATKOKURSSI
Kurssilla syvennetään maisemavalokuvauksen asioita. klo 17.0021.00. Ma 22.10., ke 24.10., ma 29.10., ke 31.10. Opettaja: Mikael Rantalainen Hinta 250 euroa, kestotilaajat 212,50 euroa. klo 17.0021.00. 29.30.9.2012
TARINA KUVAKSI -KURSSI
Kurssin tavoitteena on oppia muodostamaan kuva/kuvasarja, joka kertoo tarinaa. Nuoret, alle 25-vuotiaat -50 % normaalihinnasta.
106
| 8/ 2012. Lasu klo 10.0016.00 Opettaja: Jarkko Antikainen Hinta 129 euroa, kestotilaajat 109,65 euroa. 22.9. Pe klo 17.0021.00, su klo 10.0018.00 Opettaja: Reino Havumäki Hinta 129 euroa, kestotilaajat 109,65 euroa.
ALENNETUT HINNAT: Kamera-lehden kestotilaajat ja Suomen Kameraseurojen Liiton jäsenet -15 %. JA 18.11.2012
MAISEMAVALOKUVAUKSEN KURSSI
Kurssilla käydään läpi maisemavalokuvaajan välineet ja kuvaaminen. Pe klo 17.0021.00, la klo 13.0019.00 (kuvausretki), su klo 12.0018.00 Opettaja: Mikael Rantalainen Hinta 139 euroa, kestotilaajat 118,15 euroa.
LIGHTROOM-KURSSI
Kurssilla käydään lävitse Adobe Photoshop Lightroomin käyttö kuvien arkistointiin ja rawkuvien kehittämiseen (konversioon). Pe klo 18.0024.00, la klo 17.0020.00 Opettaja: Sami Perttilä Hinta 129 euroa, kestotilaajat 109,65 euroa. 13.14.10.2012
METAFORAT JA OMAKUVAT SUUNNANNÄYTTÄJINÄ -TYÖPAJA
Syksyn 2012 kurssimme ovat nyt myynnissä osoitteessa www.kameralehtikauppa.fi, missä on myös kurssien tarkemmat sisältökuvaukset. Kurssi soveltuu edistyneelle kuvaajalle, joka haluaa käyttää käsisalamalaitteita miljöössä tai studioympäristössä. Lisätiedot puhelimitse 09-6811 4914.
JATKOKURSSIT
27.28.10.2012
KÄSISALAMAKURSSI
Valaisun teoriaa käsisalamakuvauksessa. Henkilön kuvaamista. 5.11.2012
VARMUUTTA IHMISKUVAUKSEEN
Kurssin tavoitteena on lisätä kuvaajan varmuutta ihmisten kuvaamisessa, esim. Lasu klo 10.0016.00 Opettaja: Tommi Salmi Hinta 129 euroa, kestotilaajat 109,65 euroa. Lasu 10.0016.00 Opettaja: Reino Havumäki Hinta 129 euroa, kestotilaajat 109,65 euroa
TULE KATSASTAMAAN UUSIA TILOJAMME ! uusi osoitteemme on: Vattuniemenkatu 23 A, 00210 Helsinki 1.8. ajaisviikon ajan 27.-3 v HIENOJA tarjouksia a
Elinchrom Style RX 600/600 compact set + Skyport RX radiotäsmäys set 1000 Elinchrom Ranger Quadra Ringflash Eco Set 890 Elinchrom LI-ION akku Quadraan 295 Gossen Digisky mittari 350 ja paljon muuta....
- pienempi, kevyempi, tupla kapasiteetti
HELSINGIN AMMATTILAITTEIDEN MAAHANTUONTI- JA HUOLTOYKSIKKÖ ON MUUTTANUT
Kaikki hinnat ALV 0%
Tuotteita rajoitettu erä!
Avoinna 8.30-16.30 Puh. 020 7530 359 Markku Nikki, 040 765 9508 Kai Toivakka www.colorkolmio.fi
[ UPEAA VALOA VAATIVAAN VALAISUUN ]
//competence
in flash
INTEGRA PLUS // INTEGRA PLUS KITS
| 250, 500, 1000Ws | radio-ohjaus | alumiinirunko | | 1/10 aukon säätötarkkuus | laaja 6 aukon säätöalue | | todella laaja lisävälinevalikoima | Made in Germany |
MYYNTINÄYTTELY & SALAMAHUOLTO TULE TUTUSTUMAAN!
31.1.-18.2.2013 Tansanian eteläiset puistot -safari. Elokuu 2013 Galapagos & Ecuadorin Andit. MARTINSELKOSEN ERÄKESKUS Pirttivaarantie 131 89920 Ruhtinansalmi puh. 08-736 160 www.martinselkonen.fi
FOTOTARVIKKEITA
KUVAUSMATKOJA
ELÄMYKSIÄ JA KUVIA LUONNOSTA!
Galapagos & Ecuadorin Andit. 26.1.-4.2.2013 Intian tiikerisafari & aasianleijonat. 050 626 19
e-mail:jarmo.mustonen@fotobogelund.fi
www.rajalacamera.fi Helsinki - Turku - Tampere - Pori Espoo - Raisio - Paimio Tukholma - Malmö
LUONTOKUVAUSTA
KARHU- JA LUONTOKUVAUSTA KAINUUSSA
Kuvauselämyksiä keskellä selkosia Suomussalmella Venäjän rajan tuntumassa. Heinäkuu 2013 Kenian suuri migration -safari. 9.-22.3.2013 Madagaskarin makit & kameleontit. Loka-marraskuu 2013
Meiltä myös omatoimimatkat avaran luonnon kiehtovimpiin luontokohteisiin kaikkialla maailmassa! Suomen Kuvausmatkat Oy www.Facebook.com/Kuvausmatkat
KUVAVALMISTUSTA
KAMERAHUOLTOA
K A M E R A H U O L T O M U S T O N E N & L A I N E
www.kamerahuolto.fi
| 8/ 2012
109. NETTIKAUPPOJA
FOTOLIIKKEITÄ
Espoo Kirkkonummi Täyden palvelun fotoliike
incastore
www.incastore.fi
Kauppakeskus Kirsikka 02400 Kirkkonummi Kyrkslätt 09-296 1911 hymykuoppa@kolumbus.fi
www.hymykuoppa.fi
Helsinki Raisio
Kamerat ja kameratarvikkeet edullisesti
LIIKEKETJUT
Tee turvalliset ostokset kotimaisessa nettikaupassa.
VIDEOSIIRTOJA
Videosiirrot ja laitevuokraus
Rajala pro Shop luotettava kameratoimittaja jo vuodesta 1919
Foto Bögelund
Mäntypaadentie 15 D 00830 Helsinki
p. 6.-21.12.2012 Patagonia & Falklandinsaaret
NOT 12.9.2012. NOT 17.9.2012. www.photoacademy.org 55th Dum Dum Salon, Intia. SEC DPI/DPI"barokki". AD: The Photogaphic So-
ciety of Malmö, Mr. NOT 18.9.2012. EXH 27.10.2012. SEC DPI"vesi ja kaupunki". FIAP. AD: Association Region and Cultural Center Leskovac, Mr. CAT 3*. FEE EURO 15.00-25.00/1-3sec. Isa Terli, Mimar Sinan Mah. AD: Photographic Association of Dum Dum, Mr.B. PSA. FEE EURO 15.00/AUT. EXH 19.9.2012. Dragan Milicevic, Stanoja Glavasa 153, RS16000 Leskovac, SERBIE. CD 24.8.2012. www.ffim.se Flash Music 2012, Bulgaria. SEC DPIM/DPIC/DPIPT"ihminen ,metsä,puut". NOT 30.9.2012. SEC DPIM&C"tanssi ja musiikki"/DPIEXP"tanssi ja musiikki"/DPI"tanssi ja musiikki"-kuvasarjat.EXH 1.10.2012. CAT 4*. FEE--. SEC DPIM/DPIC/DPINAT/DPINAT"wildlife". FIAP. Tsung Hsiung Chian, 16 Alley 4, Lane 99 Nan Tan Road, 51053 Yuanlin, TAIWAN. FEE EURO 20.00/AUT. www.associationregion.org
15th International Photographic Salon Sibiu, Romania. AD; National Academy of Photography-Bulgaria, Mr. AD: Uskudar Belediyesi - Basin Burosu, Mr. FIAP. www.yccp.com.tw Malmö International Exhibition of Photographic Art, Ruotsi. www.uskudar.bel.tr 2nd International Exhibition of Photography "Leskovac 2012", Serbia. FEE EURO 15.00-20.00/1-2sec. EXH 11.10.2 012. www.orizontfoto.ro 6th Yuanlin International Exhibition of Photography, Taiwan. FEE USD 20.00-40.00/1-4sec. CAT 4*. SEC MP/CP. NOT 19.9.2012. CAT 4*. NOT 17.9.2012. Sengupta, 467/40 Jessore Road, IND-700 074 Kolkata, INDIA. CAT 5*. CD 24.8.2012. CAT CD 2**. Jerlemar, Langhallagatan 17, SE 212 30 Malmö, SWEDEN. CD 31.8.2012. AD: Fotoclub Orizont Sibiu, Ms. CD 31.8.2012. ARVOSETELIT
Kaikenmaailman kameratarvikkeet, sinua palvellen!
Erittäin mukava Pro strap-kamerahihna
www.maitolaituri.tv info@maitolaituri.tv 044-5553800
KANSAINVÄLISET NÄYTTELYT
Uskudar Municipality - THE 1st International Photography Contest, Turkki. FIAP. AD: Yanlin Township, Mr. FIAP. Hakimiyet-i Milliye CAD 35, TR 34672 Uskudar, Istanbul, TURKEY. FIAP. CAT --. CD 25.8.2012. EXH 1.1.2013. Yavor Popov 14B San Stefano Str Post Box 7, BR-1504 Sofia, BULGARIA. www.padonline.org.in
| 8/ 2012
110. CD 31.8.2012. SEC DPIM/DPIC. EXH 20.10.2012. FEE vain palautuspostimaksu. Liliana Popescu, OP 1, CP 54, RO-550179 Sibiu, ROMANIA. FIAP.PSA. EXH 14.10.2012. N-E. CD 31.8.2012. NOT 31.8.2012
NOT 3.10.2012. PSA. valokuvaukseen, perinteisin sekä digitaa Käy yhteyttä saadaksesi lisätietoja! daksesi lisätietoja! Käy kotisivuillamme tai ota yhteyttä saad
www.vnf.fi www.vnf.fi info@vnf.fi info@vnf.fi 019 222 602 6025 25
Pumppulahti Karjaa Pumppulahti 3, Karjaa
TULOSTUSPALVELUITA
Paperille tai tarralle
- Valokuvatulosteet kehyksillä - Canvas-taulut - Julisteet - Muovitarrat - Adressit - Kalenterit - Postikortit - Esitteet - Paperitarrat
Värikkäästi
www.painotalovarteva.fi
Tee turvalliset ostokset kotimaisessa nettikaupassa.
Bucovina Mileniul III" - 9th International Salon of Photographic Art, Romania. SEC DPIM/DPIC/DPICR/DPINAT. EXH 12.10.2012. www.nf-int.org 36th Taipei International Salon of Photography, Taiwan. EXH 1.11.2012. EXH 9.12.2012. NOT 15.9.2012. NOT 1.10.2012. www.photo.org.tw 2nd International Salon of Photography Novi Sad, Serbia. FIAP.CAT 4*. CD 23.9.2012. AD: Bucovina Museum Mr. FIAP. EXH 1.10.2012. www.fkns.rs 7t International Photo Salon Kumanovo, Makedonia. CAT CD 2*. CD 31.8.2012. PSA. FEE EURO 20.00/AUT. SEC DPI/DPINAT. FIAP. CAT 4*. Dragan Prole, Bana Milosavljevica 20, BIH-78000 Banja Luka, BOSNIA HERZEGOVINA. FEE EURO 12.00/AUT. FIAP. FIAP. CD 1.9.2012. FEE--. VALOKUVAKOULUTUSTA
Pi valokuvaamisesta. SEK DPI"kestävä matkailu - eko turismi". NOT 3.10.2012. CD 7.9.2012. Brown, P.O.Box 70, AU-2196 Roselands NSW, AUSTRALIA. AD: Sydney International Exhibition Mr Len D. FEE EURO 30.00-40.00/2-3sec. EXH 30.9.2012. ConstantinEmil URSU, Str.Stefab cel Mare n.o 33, RO-72003 Suceava, ROMANIA. SEC DPIM/DPIC/ DPIPT. AD: PhotoClub "Kozjak 50", Mr. Sakari Mäkelä, PL58, FI37501 Lempäälä FINLAND. FIAP. PSA. FEE USD 10.00-20.00/1-4sec. CAT 4*. CAT 4*. EXH 27.10.2012. PSA. NOT 9.9.2012. www.muzeulbucovina.ro/ NFI-Foto-Meisterschaft 2012, Itävalta. EXH 6.11.2012. CD 2*. CAT 4*. AD: Photo Club Novi Sad , Mr. FEE EURO 15.00/AUT. CD 1.9.2012. NOT 30.9.2012. CD 3.9.2012. SEC DPIM/DPIC/DPI "nude"/DPI"maisemat". FEE EURO 15.00/AUT. Frau Anita Pinter, Diefenbachgasse 36, A-1150 Wien, AUSTRIA. NOT 1.10.2012. CAT CD3 *. www.siep.org.au 1st Lappeenranta International Exhibition of Photography, Suomi. NOT 14.9.2012. AD: The Photographic Society of Taipei, Ms Teng MeiHua, P.O.Box 3755, 100 Taipei, TAIWAN-R.O.C. EXH 1.12.2012. PSA. FIAP. www.kozjak50.com 6th International Salon of Photography - Banja Luka 2012, Bosnia Herzegovina. SEC DPI.DPI"vesi". FEE EURO 40.00-60.00/1-3sec (5 EXH) . NOT 25.9.2012. AD: University Photo Cinema Club & Foto Art, Mr. mutta haluat k ammattivalokuvaajaksi?
Tule opiskelemaan VALOKUVATA ETTA Tule opiskelemaan VALOKUVATAIDETTA A UV AID
Opistossamme voit Opist O ossamme voit yhden vuoden aikana syventyä kokopäiväisesti aikan syventyä kokopäiväisesti na va uvaukseen, perinteisin sekä digitaalisin menetelmin. SEC MP/CP/DPI. Djordje Vukicevic, Seljachih buna 37, RS-21000 Novi Sad, SERBIE. SEC DPIM/DPIC/DPI"arkkitehtuuri". Hallitset jonkin verran valokuvaustekniikkaa, idät jonkin verra valokuvauste niikkaa, ki ran tek k mutta haluat oppia lisää. FIAP. m a i s u n i l m a i s u . alok alisin menetelmin. FIAP. CAT. Vladimir Jovanovski, Postal Box 33, MK 1300 Kumanovo, MACEDONIA. Haluaisit ehkä a Haluaisit ehkä ammattivalokuvaajaksi. FEE--. http://fotoclubsaimaa.fi
| 8/ 2012
ERIKOISTARVIKKEITA
KUVAUSTAUSTOJA
w w w. www.finlandcircuit.fi
Lisätietoa FIAPista: http://patronages.fiap.net/ Entryformit: www.entryforms-fiap.net PSA: www.exhibitionforms.com/Exhibitions.htm Eero "Dino" Venhola, EFIAP toivottaa onnea ja menestystä.
111. SEC DPIM/DPIC/DPINAT/ DPI"elämä". EXH 10.12.2012. AD: Mr. AD: Naturfreunde Internationale (NFI). CD 15.9.2012. CAT 5*. f i
4th Finland International Digital (5 EXH) Circuit. www.ufkk.rs.ba 47th Sydney International Exhibition of Photography, Australia. Pidät valokuvaamisesta. AD: Saimaan Kameraseura ry, Mr.Tatu Kosonen, Hakatie 2, FI- 54410 Ylämaa, FINLAND. CD 1.9.2012. CD 1.9.2012
Teollisesti standardoiduista prosesseista siirrytään yksilöllisiin tekotapoihin.
TYÖPAJAT JA TEKEMISEN RIEMU
Alternatiivit menetelmät ovat harrastuspiirien ja eri asteisten taidekoulujen peruskauraa. Onneksi tämä on vain kolikon toinen puoli. Kuvankäsittelyohjelmat viimeistelevät ilmaisun omalla tavallaan. Osoitteessa http://porkkala.zenfolio.com oleva online-portfolio esittelee Porkkalan omat taidevedokset paspiksia myöten kosketusherkässä valossa.
PALUU JUURILLE
Valtaosa digiajan kuvista on bittejä kovalevyillä välähtäen vain satunnaisesti näyttöpäätteellä. Esimerkiksi papereita voidaan jatkojalostaa liimaamalla, värjäämällä tai vaikkapa vahaamalla. Tekotapoja Porkkala esittelee viitisentoista syanotypiasta kumipainoon. Sellaisia ovat esimerkiksi vandyke-ruskovedos ja täysvärinen kumipaino.
HISTORIAA JA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA
Kirjan oppien soveltaja kohtaa kemiallis-optisia vaikeuksia ja riemuja miltei parin sadan vuoden takaa. Tuunaaminen on in. Mustavalkoisesta valokuvasta tulee monin tavoin värillinen. Kirja toimii päätehtävässään. Köyhä dagerrotyyppi -kirja esittelee yksinkertaisia menetelmiä, kuten kasvivärejä hyödyntävän anthotypian tai rautasuoloja hyödyntävän syanotypia. Eräs syy vaihtoehtomenetelmien renessanssin taustalla onkin laajasti herännyt halu löytää yksilöllisiä työnkulkuja, jotka yhdistävät eri prosessien parhaita puolia. Kurssit tarjoavat omin käsin tekemisen ja oivaltamisen riemua. Monimutkaisemmat menetelmät edellyttävät laajaa osaamista. gravyyri ja offset) ja varsinaisiin valokuvamenetelmiin. Laajemmassa mielessä Porkkala kertoo vaihtoehtoisesta valokuvallisesta elämäntavasta, jonka harjoittajien yhteisöön kuuluu etenkin yhdysvaltalaisia entusiasteja. Se antaa havainnollisen yleiskuvan vaihtoehtoisista vedostustavoista, niiden lukemattomista värityksen, pintastruktuurin ja optisten ominaisuuksien mahdollisuuksista. Näin ei ollut, kun vanhat menetelmät nostivat päätään 1980-luvulla. Nykyajan keskeisin vedostusmenetelmä, mustesuihkutulostus on lähempänä painamista kuin valonherkille hopeamateriaaleille vedostamista. Taustalla on tutkimushanke Projekti Vedos, jossa historian tutkimus yhdistyi tietokoneen suomiin mahdollisuuksiin. Valokuvauksen pioneerit, kuten John Herschel tai Peter Henry Emerson ovat jatkuvasti läsnä. Komeita kuvakirjoja ilmestyy pilvin pimein perusteellisia käsikirjoja harvemmin.
MITEN VEDOSTAA
Digitaalisuus yhdenmukaistaa estetiikkaa. Valokuvauskeskustelu ja -kirjoittelu painottuu kameroihin ja kuvien aihemaailmoihin sekä niiden kulttuurisiin merkityksiin. Mutta vaihtoehtoisten menetelmien tulokset ovat myös valmiita teoksia. Christina Andersonin mukaan vaihtoehtoisiin menetelmiin kuuluvat tekotavat, joissa kuvan tuottamiseen käytetään hopeaa, rautaa ja/tai kolloideja. Porkkala osoittaa, miten digitaalinen kulttuuri avaa portteja jo kadonneisiin maailmoihin ja antaa valinnanvapautta. Porkkalan vahvuus on pedagoginen ote ja kyky herättää oppimisen halu. Valokuvan käsityömenetelmät ovat sukua muodikkaalle tuunaamiselle. Näistä bromiöljypaino on piktorialismin klassikko mutta esimerkiksi ziatypia ja laptopografia ovat uusia tulokkaita. Useissa laboratorioissa ja pajoissa on käytössä tarvittava välineistö. Ne soveltuvat jopa lasten kursseille. Suuren filmin avulla digitiedostosta valotetaan UV-valolla perinteinen paperivedos hyvin eri tavoin.
Kirja on laaja ja sisältää paljon tietoa. Keskeisin niistä on havainnollisesti esitetty, tiedostosta läpinäkyvälle kalvolle tulostettava pinnakkaisnegatiivi ja sen valmistus. Mitä enemmän valokuvateollisuus tuottaa standardisoitua bulkkia, sitä korkeammalle tällaisten yksilöllisten kuvien käsityö- ja taidearvot tullaan noteeraamaan.
112
| 8/ 2012. Moni on ehtinyt jo väsyä mustesuihkutulostimen yksitoikkoiseen ääneen. JÄLKIKUVA
TANELI ESKOLA
Vedostuksen hurma
Jalo Porkkala paneutuu uudessa käsikirjassaan Köyhä dagerrotyyppi vaihtoehtoisiin valokuvamenetelmiin. Tuskin mitään materiaalia ja menetelmää käytetään mekaanisesti, vaan kaikkea sovelletaan tilanteen ja mielihalujen mukaan. Vielä 1900-luvulla oli tapana ajatella kahtiajako painomustetta käyttäviin painomenetelmiin (esim. Kun paperi herkistetään itse, asettuu väri yksilöllisellä tavalla osaksi paperia, joskus siihen imeytyen, joskus pinnalle jääden. Nämä vedostusmenetelmät ovat häkellyttävän moninaisia. Taidepainoa Porkkala ei käsittele (öljypaino ei nimestään huolimatta ole painomenetelmä). Tulosteenkin päälle voi valottaa uuden kuvan.
TAIDE-ESINEITÄ
Jalo Porkkalan taustayhteisö on Satakunnan ammattikorkeakoulu. Oheisen ristikkoikkunaa esittävän suolapaperivedoksn Porkkala on tehnyt Henry Fox Talbotia mukaillen. Siis hopeaakin pidetään jo historiallisena vaihtoehtona. Tarjotaan perusasioita, kuten aistikkaita papereita, itse sekoitettuja kemioita ja persoonallista jälkeä. Valokuva jää silmän ja tietokoneen puristuksiin. Platinavedostus on kuninkuuslaji
Pätevä käsikirja vaihtoehtoisista vedostusmenetelmistä
Jalo Porkkala: Ristikkoikkuna, suolapaperivedos.
Jalo Porkkala
Köyhä dagerrotyyppi Vaihtoehtoisia valokuvamenetelmiä
Jalo Porkkala: Paha kuu nousee, syanotypia ja kallitypia
| 8/ 2012
Satakunnan ammattikorkeakoulu, Pori 2012 ISBN 978-951-633-088-7, 320 s.
113
Tilaus uusiutuu automaattisesti kulloinkin voimassa olevalla kestotilaushinnalla, ellei tilausta peruuteta. N U M E R O SSA
Lapsi kuvassa
Ammattilaisen ohjeilla ilmeikkäitä kuvia!
Pentax K-30 Canon EOS 650D
S E U R A AVA S S A
Vuoden Kamera & muut parhaat EISA-valinnat & EISA-Maestro 2012 UUSI Photoshop CS6
PALJON MUUTA
9 /2012
Vertailussa LED-kuvaus-
valot
Kamera-lehti
MAKSAA POSTIMAKSUN
OBJEKTIIVISTA ASIAA
TILAAN KAMERA-LEHDEN
KESTOTILAUS
Lehden saaja Nimi: Lähiosoite: Postinumero: Puhelin: Postitoimipaikka:
Sigma 19mm f/2.8 EX DN (MFT) Sigma 30mm f/2.8 EX DN (MFT)
SEURAAVA NUMERO ILMESTYY 21.9.2012
Haluatko oppia kuvaamaan?
TILAA KAMERA-LEHTI KOTIIN Tällä kupongilla tai: www.kamera-lehti.fi
78,00e
PALVELUKUPONKI
Maksaja (jos eri kuin saaja): Laskutusosoite: Postinumero: Puhelin:
Tilaushinta laskutetaan. Myös lahjatilauksen saaja sallii tietojen käytön näihin tarkoituksiin. Tilaus alkaa ensimmäisestä mahdollisesta numerosta ja jatkuu tilausjakson ajan (12 numeroa, joista kolme laajaa tuplanumeroa / 9 lehteä). Yhteystietojen käytön tai luovutuksen voi kieltää ilmoittamalla siitä Kamera-lehden asiakaspalveluun. Nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Tarjous voimassa 31.12.2012 saakka.
Postitoimipaikka:
Tunnus 5000932
00003 VASTAUSLÄHETYS
00003 HELSINKI
Lähes 80 000 LUOVAA LUKIJAA... Kysy, keskustele: www.kamera-lehti.fi. MYÖS FACEBOOK.. Ulkomaisiin tilauksiin tulee postimaksulisä
Uusi opastila vie sinut loistaviin tuloksiin vaihe vaiheelta, ja 24,2 megapikselin CMOS-kenno tuottaa uskomattoman yksityiskohtaisia kuvia. I AM JAMIE OLIVER JR.
I AM THE NIKON D3200. Olen helppokäyttöiseksi
tehty digitaalinen järjestelmäkamera. iamnikon.fi. Olen kuvat jotka muistat ikuisesti