Iloinen itäauto
Trabant P50 ´60
Unelmien avoauto
Austin Healey Sprite ´64
Ratakadett
Opel Kadett B ´69 Historic-kilpuri kuin suoraan 70-luvulta
Autoilun nostAlgiAA 1950 - 1985 · www.klassikot.fi · 02/10 · Hinta 8,50
Upea kuvaraport ti suurimmasta aj talven otapahtumasta
talviajot
Konseptiautot
Autotehtaiden muotoilututkielmia 50-luvulta nykyaikaan
368480-1002 · PAL VKO 2010-16
414883 684808
SUOMALAISTA TYÖTÄ MADE IN FINLAND
NopaNsekoitiN
Klassikkoesine Kimble valloittaa sukupolvia
10002 >
Nelivetoja netistä
eBayn sivuilla huudettiin outoja maastureita
Nykypiikkien esi-isä
Yamaha Twin Jet -pyörässä yhdistyvät suorituskyky, keveys ja kauneus
6
materiaalin tekijänoikeuksista Viipalekustannus Oy:n hyväksi lähettäessään materiaalin lehdelle.
VAIKKA tavallisessa autokorjaamossa ei enää korjatakaan latureita ja starttimoottoreita, niin onneksi maasta vielä löytyy osaavia verstaita niidenkin kunnostamiseen.
02/10
3. Monimutkainen ja monta ohutta sivua käsittävä tiiviste onnistui ensimmäisellä yrittämällä. Parikolmekymmentä vuotta sitten tavalliselta perheenisältä luonnistui niin öljynvaihto kuin venttiilien ja katkojan kärkivälin säätökin. Aseteltuaan paperin tiivistepintaa vasten hän naputteli sitä pienellä vasa ralla tasaisesti joka puolelta, jolloin paperiin painui näkyvästi tulevan tii visteen muodot. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisuajankohdasta. Jos kuitenkin lehti julkaisee tilaamatta lähetettyjä kirjoituksia ja/ tai kuvia lehdessä tai verkkosivuillaan, katsotaan tekijän luopuneen em. Ilmoitusasiakas on vastuussa ja korvausvelvollinen mainontansa aiheuttamista mahdollisista vahingoista kolmannelle osapuolelle ja/tai Viipalekustannus Oy:lle. Pääkirjoitus
TILAAJAPALVELU Puh. ILMOITUKSET Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä (esim. Joitakin vuosikym meniä sitten oli täysin normaalia se, että kätevä mies valmisti itse jopa työssään tarvittavat työkalut. Talleilta löytyy vielä paljon niitä, jotka osaavat jouhevasti käyttää perinteisiä työkaluja ja menetelmiä, eikä nuorilla harrastajilla näytä olevan vaikeuksia omaksua vanhoja konsteja ja yhdistel lä opittuja asioita nykyisiin korjaus menetelmiin. Erityisen ihailtavaa on se tosiasia, että nämä tärkeät taidot ja tiedot siirtyvät sukupolvelta seuraa valle aidon kiinnostuksen ja vapaa ehtoisuuden saattelemana samaan aikaan, kun moni muu museo ja talti ointitoiminta tarvitsee jatkuvasti lisää tukea pysyäkseen hengissä.
Kari Mattila Päätoimittaja kari.mattila@klassikot.fi
COPYRIGHT Osittainenkin aineiston lainaaminen ilman Klassikotlehden kirjallista lupaa on kielletty. Hän vain asetti kaasuttimen kannen puisen työpöydän päälle ylösalaisin, valitsi usean tiivistepaperilaadun joukosta näppituntumalla oikean materiaalin ja leikkasi siitä saksilla irti hieman tiivistepintaa suuremman ruudun. Letkujen korvaaminen uusilla hoitui käden käänteessä, mutta kaasuttimen avaamisen yhteydessä rikkoontunutta tiivistettä ei niin vain korvattukaan uudella NSU Prinziä eivät harakiriliikkeen varaosakirjat enää tunteneet eikä internetiä ollut vielä olemassa. 06-2810 170, fax 06-2810 112 Toimitusjohtaja: Ari Isosomppi ILMOITUSMYYNTI Susanne Laine: 050-4147 553 Peppe Haapala: 050-4147 559 Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@klassikot.fi www.klassikot.fi > Mediakortti PAINOPAIKKA UPC Print, Vaasa MYYNTI R-Kioskit, huoltoasemat ja Lehtipisteet kautta maan ISSN: 1797-6715 Tämän tuotteen paperi sekä tuotantoprosessi ovat sertifioidusti ympäristöystävällisiä.
Sukupolvelta seuraavalle
K
un aikanaan etsin syitä käyttö klassikkoautoni käyntihäiri öihin, paljastui aiheuttajaksi vanhojen polttoaineletkujen murene minen sisältäpäin. Edes kansiremonttiin tai männänrenkaiden vaihtoon ei tarvittu välttämättä am mattimiehen apua. Olen aina ihaillut ihmisiä, joiden käsissä raakaaineet muotoutuvat oikeiksi esineiksi. Osaajiksi ei silloin vielä kutsuttu ketään.
Olen aina ihaillut ihmisiä, joiden käsissä raaka-aineet muotoutuvat oikeiksi esineiksi.
Käsillä tekemisen taito elää ja voi hyvin autoharrastajien piirissä. MATERIAALI Klassikot ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Viimeisenä työvaiheena ylimääräinen materiaali poistui saksien ja veitsen avustamana. lakko) voida julkaista lehti ei vastaa tästä mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. Viipalekustannus Oy:n vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai virheestä ilmoituksessa rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrään palauttamiseen. Seuraavaksi syntyivät reiät vasaran ja reikämeistin kanssa. Isoisäni ei nähnyt asiassa ongelmaa. Irronneet partikke lit kulkeutuivat kaasuttimeen tukkien siinä samalla suuttimet ja jumittaen aikaajoin myös neulaventtiilin toimintaa. 03-2251 948 (ma-pe 8.30-16.00) E-mail tilaajapalvelu@klassikot.fi www.klassikot.fi > Tilaajille PÄÄTOIMITTAJA Kari Mattila TOIMITTAJAT Jan-Erik Laine, Arttu Toivonen AVUSTAJAT Tomi Eronen, Markku Ikonen, Minna Mattila, Jape Tiitinen, Johanna Helin, Eero Kumanto, Johannes Repo, Vesa Rantasalo, Lea Lahti, Leif Rehn, Tuukka Erkkilä TUOTANTOPÄÄLLIKKÖ Tomi Saloniemi ULKOASU Tero Björklund, Markku Ikonen POSTIOSOITE Klassikot, PL 350, 65101 Vaasa toimitus@klassikot.fi KÄYNTIOSOITE Klassikot Tiilitehtaankatu 49, 65100 Vaasa 65100 Vaasa KUSTANTAJA Viipalekustannus Oy Puh
72 Klassikkoesine s. 78 Verkot vesillä s. 73.
s. s.60talwiajot
s.58mP-näyttely,Lahti
s.64Konseptitsekaisin
Yksi tunnetuimpia varhaisia konseptiautoja on Lincoln Futura, jonka tunnettuutta George Barris edesauttoi jalostamalla siitä kulkuneuvon Batmanin käyttöön.
s.64 tAPAHtumAt
Riku Roudon Lahteen organisoima prätkänäyttely keskittyi tuoreempaan kalustoon, mutta paikalla oli paljon nähtävää myös museoikäisen kaluston ystäville.
vAKioPALStAt 67 72 Kolumni
Lea Lahti syventyy pohtimaan erilaisia tapoja saman harrastuksen lähestymiseen.
58 mP-näyttely,Lahti
60 talwiajot,Saarijärvi
Keski-Suomen lumisissa maisemissa nähtiin kirjavaa kalustoa jo 37. kerran järjestetyissä Talwiajoissa. Klassikotlehden joukkue oli mukana reitillä Unskin kera.
Klassikkoesine
Vanha kunnon Kimble-lautapeli jaksaa koukuttaa sukupolvesta toiseen.
73 vakionopeus
Uutisia ja kuulumisia harrasteautojen maailmasta.
ARtiKKeLit
50-luvulta lähtien autovalmistajat ovat testanneet ideoiden toimivuutta sekä muotojen kiinnostavuutta konseptiautojen voimin.
64 Konseptitsekaisin
78
verkotvesillä
eBayssa huudettiin outoja nelivetoja.
79 Rompetori
Varaosia ja muuta tarpeellista klassikkoautojen harrastajalle.
68 merkkituotteidenlumoissa
Toisille ei riitä pelkkä harrasteauto, vaan pian hyllyt jo notkuvat ympäri maailmaa haalituista promotuotteista.
81 Klassikkomarkkinat
Vielä ehdit hankkia itsellesi harrasteauton kevään rientoihin.
76
Autoaostamassa
Toimittajamme Tomi Eronen päätti hankkia itselleen 80-luvun perusjenkin alkuperäisessä kuosissaan. Katso lisää s. 68 Oheistuotteet s. 76 Autoa ostamassa s. Projekti osoittautui huomattavasti ennakoitua haastavammaksi.
86 tulevaklassikko
Torinolainen autovalmistaja vastasi GTI-luokan haasteeseen esittelemällä ahdetun kauppakassin.
KEIKKABUSSIEN vanhat tarinat elävät nyt Facebookissa. 86 Tuleva klassikko
02/10
5
Rata Raketti
Opel Kadett 1900 ´69
6
02/10
Somero
Vuoden 2008 Ahveniston Grand Racessa Tommi Hauhian Opel Kadett Rallye romuttui sen verran hurjasti, että herkempi olisi ripustanut jo ajohanskansa naulaan. Tuloksena syntyi entistä ripeämpi rataraketti.
02/10
7. Tommi kuitenkin raksi coupekorisesta rusinasta tekniikan ja istutti sen sedanin koriin
Pienikin muutos säädöissä muuttaa auton käyttäytymistä ja hallittavuutta. Jätettyään jokkisradat taakseen Hauhia kokeili hankkimiaan ajotaitoja jonkin aikaa ralleissa, mutta vasta rata-autoilussa hän on päässyt parhaiten toteuttamaan itseään niin kuljettajana kuin nopean kilpurin rakentajanakin. Myöhemmin kyseinen yksilö oli kuitenkin jäänyt sen verran vaivaamaan, että Kiilavuori ryhtyi jäljittämään autoa hyvin tuloksin. Alla oli tuolloinkin Kadett B, mutta lajina jokamiesluokka. Jokamiesluokassa kaluston romuttuminen kuuluu lajin luonteeseen, mutta Historic-ratakilpailuissa kontakteja vältetään viimeiseen asti.
kilvanajohistoriasta. Monen Opelin tarina alkoi saada valaistusta, kun Tommi otti yhteyttä Tapani Kiilavuoreen, joka oli puuhastellut niiden parissa jo näiden ollessa uusia. Kilpureiden normaaliautoja vauhdikkaampi hävikki oli verottanut Opel-kannan niin harvaksi, että vaikka merkki ralleissa ja radalla aikanaan yleinen olikin, ei sopivaa ihan heti löytynytkään. Kiilavuori kertoi ostaneensa ja kunnostaneensa romuttuneita Rallye Kadetteja takaisin liikenteeseen varsin yksinkertaisin konstein. Korinvaihdon jälkeen tämä käytti autoa jonkin aikaa itse, kunnes auto oli pistetty jälleen kiertoon. Siksi hän tarjosikin sitä kilpa-autoa vailla olevalle Hauhialle. Yksi näistä uuden elämän Kiilavuoren käsissä saaneista yksilöistä oli Yrjö Vuorion entinen ratakilpuri, joka kilpauransa jälkeen oli siviiliajossa kolaroituna päätynyt Kiilavuorelle. Jotkut jäljitetyt yksilöt taasen liippasivat läheltä kilpahistoriaa ollen jonkun moottoriurheilun parissa aikanaan vaikuttaneen henkilön siviiliautona. Näin kävi Hauhian Rallye Kadett coupelle, jonka tekniikkaa pian korin romuttumisen jälkeen tarvittiin jo uuteen kilpuriin.
Kilpahistoriaa metsästämässä
Kun Hauhia alkoi etsiskelemään itselleen Historic-ratakisoihin sopivaa Opelin aihiota pelattiin vielä säännöillä, joiden mukaan yksilöllä tuli todistettavasti olla kilpailuhistoriaa jos sillä mieli mukaan. Kierrosaika kertoo, mihin suuntaan ollaan kulloinkin menossa.
8
02/10. Vanhojen kilpa-Opeleiden rekisterinumeroita oli tiedossa lukuisia, mutta yksilö toisensa jälkeen paljastui siirtyneen taivaallisille radoille jo ajat sitten. Kilpureiksi väitettyjen autoyksilöiden identiteetin varmistamisessa korvaamaton apu oli Ralf "Rafu" Petterssonin vankka tietämys maamme
Vasta rata-autoilussa Hauhia on päässyt toteuttamaan itseään niin kuljettajana kuin nopean kilpurin rakentajana.
poismyyntipakko alkoi tuntumaan turhauttavalta. Oli otettava puhelin kauniiseen käteen, ja soitot toisensa jälkeen auttoivat hahmottamaan vähiin käyneen kannan todellista tilaa. Tehtaalta kun saattoi tilata mielin määrin uusia varaosakoreja aivan kuten mitä tahansa varaosia. Tämä yksilö löysi kuitenkin myöhemmin ottajansa ja löytyy nykyisin Jämsänkoskelta Riku Salosen Historic-rata-autona.
TESTIPÄIVÄN aikana autoa käytetään radalla moneen otteeseen. Jokkiksessa matala aloituskynnys ja viimeiseen asti kova kamppailu tekivät lajista miehelle mieleisen, mutta kymmenisen vuotta ratoja kierreltyään ainainen toimimaan saadun kilpurin
Siitä huolimatta joskus saattaa rytistä, ja kun nopeudet ovat kovia, saattaa pitkän kehittelyn tulos romuttua hetkessä. Opel Kadett 1900 ´69
Teksti ja kuvat: Jan-Erik Laine
K
un Tommi Hauhia vetää kypärän päähänsä, kiinnittää monipistevyöt, starttaa kilpurinsa ja ampaisee radalle, vain taivas tietää monennettako kertaa mies on hakemassa autoonsa säätöjä. Ostettuaan takaisin entisen autonsa hänellä oli haaveena kunnostaa se takaisin liikenteeseen, mutta projekti jäi haaveilun tasolle. Auton ja mukana tulevien osien arvon lisäksi oli aihion hinnassa kai tunnearvoakin, eikä Hauhia katsonut sen ostoa järkeväksi. Pitää palata neljännesvuosisata taaksepäin, vuoteen 1985, jolloin hän oli starttaamassa ensimmäiseen kilpailuunsa
Kantavana ajatuksena oli toteuttaa jo pitkään haaveissa väijynyt ajatus Helmut Manderin vuoden´71 menestyksekkään kilpurin näköispainoksesta. Hauhialla oli ollut jo vuosia varastoituna arkinen ja ryhdikäs ´69 Kadett, josta oli ilo lähteä uuden kilpurin puuhasteluun. Tuulilasia lukuun ottamatta kaikki ikkunat ovat viiden millin polykarbonaattia, jollaiset luokiteltiin Kadettiin jo aikanaan. Auton kuntoon saattaminen edellytti lähes ylitsepääsemättömiä peltitöitä, mutta kuten aikanaankin, tarvittiin tähän pulmaan ratkaisuksi vain yksi varaosa, kori. Historic-säännöt sallivat muovi-ikkunat nykyisin niihinkin autoihin, joiden alkuperäisistä luokituksista ei niitä löydy.
02/10
9. Tästä autosta valmistui varmasti maamme hienoin kisoihin palannut vanha kilpa-Kadetti, mutta ilo päättyi vuoden 2008 Ahveniston Grand Racessa. Rakentelua helpottaa sekin, että Kadettiin on kiitettävästi luokiteltu jos jonkinmoista vauhtia parantavaa muutosta, ja vaikka kaikki mahdolli-
set vanneleveydet eivät luokituksesta löydykään, aikansa kuvadokumentit puoltavat autoissa käytetyn luokituksia leveämpiä kiekkoja.
Toimivaksi tehty
Kilpurin aihioksi valittuun koriin istutettiin aikakauden mukaiset lasikuitulevitykset, ja Manderin auton väritysteemaa noudatteleva maalaus annettiin Carace-koriverstasta pyörittävän Mika Kaupin toteutettavaksi. Opel ajautui törmäyskurssille kilpakumppanien kanssa sillä seurauksella, että Tommilla on nykyisin varastoituna ehkä Suomen paras kilpurin romu. Tehtaalta olivat coupe-Kadettien koritoimitukset jo tyrehtyneet, mutta Saksan Bremenistä Tommi haki täysin virheettömän, vain 51 000 kilometriä ajetun automaattivaihteisen coupen, josta purkamalla sai täysin ruosteettoman ja lommottoman korin kilpurin rakenteluun. Haikailijoille kerrottakoon, etteivät vanhat kilpurit oikeasti koskaan kuole, mutta Tommin puolesta saa tulevaisudessa olla jonkun muun vuoro taikoa siihen yksilöön jälleen uusi kori.
ILOINEN väritysteema on napattu suoraan Helmut Manderin vuonna ´71 kuskaamasta kilpaKadetista.
Manderin hengessä
Nykyisten sääntöjen mahdollistaessa Historic-kilpurin rakentamisen vaikka mummon vanhasta kirkkokiesistä on aihion löytäminen helpompaa. G-ikäkauden historic-Opelin rakentamiselle suuntaviittoja antaa aiheesta vuonna 1972 julkaistu kirja, jonka seikkaperäinen kuvitus ei jätä aikanaan käytettyjä ja siksi nykyäänkin sallittuja muutoksia epäselviksi. Apua autopulaa kärsivän Hauhian ongelmaan saatiin, kun Rafu Pettersson löysi alkujaan Ahvenanmaalta lähtöisin olevan kovaonnisen Rallye coupen, jonka kilpaura oli alkanut katolleen kiepsahduksella jo ensimmäisessä rallissa. Punainen ja valkoinen väri toteutettiin maalaamalla ja muu kuviointi syntyi teippauksin. Myöhemmin coupea oli piiskattu jääratamittelöissä, ja päätyessään Tommille oli vanha kilpuri säälimättömän käytön ja julman meri-ilmaston seurauksena jo varsin väsynyt. Aihio Ahvenanmaalta
Vaikka kauppoihin ei sillä kertaa päästykään, miesten tutustuminen osoittautui myöhemmin hyödylliseksi
Kaikki alustaratkaisut on toteutettu joko teräsnivelin tai kivikovia puslia käyttäen. Opel Kadett 1900 ´69
KADETIN kontista löytyvät akku sekä 25 litran vetoinen turvatankki.
TASAN kaksilitraiseksi porattua Opelin CIf-konetta ruokkivat 48-milliset tupla-Weberit. Tekniikka on kauttaaltaan perusvarmaa ja yksinkertaista mutta toimivaa.
Loputonta kehittelyä
Nopean rata-auton rakentaminen on päättymätön tie, jota kulkevan on mahdoton verhoutua tekosyiden taakse turvaan. Hauhialle on kertynyt kaarien tarpeellisuudesta kokemuksia.
KUN kierrosviisarin pitää 4 ja 7 tuhannen välissä tarjoaa moottori yli 200 Newtonin vääntöä.
OHJAAMON täyttävät nykymääräysten mukaiset Sparcon vauhtijakkarat.
Taka-akselistoon Tommi askarteli vanhojen kuvien perusteella niissä käytetyn Watt-tuennan, joka pitää taka-akselin sivuttaisliikkeen aisoissa perinteistä Panhard-tankoa paremmin. Mitalin toisena puolena on se, että jokainen ratkaisu ja säätö näkyy aina armottomasti kellossa. Etutukivarsiin olisi ollut lisäksi mahdollisuus rakentaa lisätuet, mutta Tommi ei ole katsonut niitä välttämättömiksi. Vaikka laji onkin kamppailua kilpakumppaneita vastaan, eteenpäin vievänä voimana on kuitenkin halu kehittyä paremmaksi rakentajaksi,. Muista moottorinosien koneistuksista vastuussa on Mika Koskinen ja varsinainen moottorin kasaus on Tommin itsensä tekemä. Varmaa tietoa sen alkuperästä ei ole, mutta hän arvelisi niiden olevan jonkin muinaisen rata-Bemarin peruja. Kun ihan joka päivä ei vastaan tule 9 x 13-tuumaisia vanteita, Tommi osti kierroksen heti kuljeksimasta. Teetetty vaihdelaatikko pitää sisällään luokitellut välitykset, jollainen löytyy myös takaakselista. Kilpuroinnista kielivät vanteiden päällä olleet 60-lukuiset Goodyear-ratarenkaat. Ruokapuolta hoitavat tupla-Weberit ja
pakopuolelta löytyy peltisarja. "Jos auto ei kulje, syyllinen löytyy peilistä", kuvailee Tommi yksiselitteisesti filosofiaansa. Kaasuttimien alta löytyy Hauhian modifioima neljä yhteen -peltisarja.
TYYPPIKILVESSÄ auton mallimerkintä on yksiselitteinen: KADETT = B.
TUKEVAA turvakehikkoa tarvitaan kun kaikki autot radalla eivät enää menekään samaan suuntaan. Vannekasassa katse kiinnittyi varsin leveisiin alumiinivanteisiin, joiden satasen pulttijako teki niistä myös Opeliin käyttökelpoiset. Vauhdin autosta tappaa luokittelun mukaiset levyjarrut joka kulmassa. Poikkeuksena sääntöön ovat takaiskarien kiinnitykset, jotka nekin ovat ensikaudeksi vaihtumassa joustamattomiin. Muhkeat vanteet löytyivät puolivahingossa Tommin ollessa Free Technicsissä
10
02/10
kaasutinosaostoksilla. Tekniikkapuoli Kadettiin napattiin kolaroidusta coupesta, jonka alkujaan 1,9-litraisesta 2-litraiseksi kairatun moottorin sylinterinkannesta vastaa JR Tehokannen Rauno Järvenpää. Etupäästä löytyy poikittainen lehtijousi, ja kun nykyiset säännöt mahdollistavat lisävieterien käytön, sellaiset etuiskareiden ympäriltä myös löytyvät
"Toisinaan testipäivät menevät enemmän hengailuksi, toisinaan ne ovat kurinalaisempaa auton kehittelyä", kuvailee Tommi. Silloin sen voi viedä mutkiin rohkeammin ja siitä kellokin pitää", selventää Tommi. Rengas kyllä itse huolehtii lämpenemisestään tärkeää on kulmilla ja paineella saada rengas joka kohdaltaan oikeaan lämpöön, sillä vain silloin siitä saadaan paras pito joka mutkassa. "Mihinkään päätepisteeseen ei kehittelyssä kuitenkaan olla tultu, ja myös Kadetit tulevat aina menemään lujempaa kuin ennen. Tärkeää on myös muistaa viisaus, että jos auto on hyvä ajaa, se ei ole välttämättä nopea. Moottorin viritysosaaminen on nykyisin pidemmällä kuin Kadetin ollessa uusi, ja sitä kautta tehoakin niistä irtoaa enemmän. Sehän koko touhussa viehättääkin", toteaa Hauhia.
4-sylinterinen vesijäähdytteinen rivimoottori edessä pitkittäin. Kun alustatietous on harrastajatasollakin korkealla, ajetaan Historicluokkien autoilla reilusti lujempaa kuin aikanaan. Vauhtipyörä vakio, kevennetty. Peltipakosarja, 2x 48 mm sivuimutupla-Weberit. Paino 810 kg
02/10
11. Lohko vakio Opel 1,9-litrainen porattuna 2-litraiseksi. Teho 188 hv/6800 rpm
04 Voimansiirto
5-vaihteinen ZF-vaihteisto kilpavälityksin.
05 Alusta
Edessä poikittainen lehtijousi, lisäkierrejouset, kallistuksenvakaaja, säädettävät Konit. CARACE-KORIVERSTAAN jäljilta valkoinen ja punainen ovat maalattuja ja muu värikäs kuviointi teippauksin toteutettu.
01 Merkki ja malli
Opel Kadett
02 Vuosimalli
1969
03 Moottori
jolloin pienikin nipistys kierrosajasta tuo intoa jatkaa touhua. Takana kierrejouset, pitkittäiset tukivarret, Watt-tuenta, säädettävät Konit
06 Jarrut
Joka nurkassa 238 mm levyjarrut, edessä jäähdytetyt
07 Mitat
Pituus 418, leveys 157 cm plus 50 mm levitykset molemmin puolin, akseliväli 2416. Rengaspaineet haetaan barin kymmenyksen tarkkuudella kohdalleen mittaamalla kovaa ajettujen kierrosten jälkeen pinnan lämpötila niin keskeiltä kuin laidoiltakin. "Kadetin kohdalla alustan säädöt ovat oikean suuntaiset silloin, kun auto on mutkissa aavistuksen puskeva. Puristus kupumännillä 11,7 : 1 Kampiakseli ja kierokanget vakiot, tasapainoitetut. Yhtä tärkeää on iskunvaimentimien toimivuus, ja niiden suhteen Tommi on todennut sää-
dettävät Konit perushyväksi valinnaksi. Testeissä säätöjen muutokset merkataan aina ylös, sillä ilman muistiinpanoja touhutessa äkkiä unohtuu, millä muutoksilla parempiin tuloksiin on päädytty
Norjanpunainen urheiluauto
Austin Healey Sprite Mark II ´64
Matti Niemitalon suhde moottoripyöriin on niin vankkaa tekoa, ettei juuri mikään nelipyöräinen saa miestä innostumaan. Hänen autoikseen ovatkin aina kelvanneet muiden hyljeksimät Transitit ja Mosset kunnes taloon saatiin pieni punainen urheiluauto.
Orimattila
12
02/10
02/10
13
Muuten niin rauhallisen autoletkan ohittelun aikana moottoripyörän kuljettaja alkoi väkisinkin seuraamaan kaukana edellä porhaltavan ajokin menoa jo senkin takia, että auto kykeni sitkeästi pitämään reilua välimatkaa välittämättä lainkaan kaksipyöräisen
näennäisesti ylivoimaisesta etenemisvauhdista ruuhkaisella maantiellä. "Olikohan se vuonna 1988, kun lahtelaisen Aleksin Auton kauppias soitteli ja kertoi, että liikkeessä olisi minua kiinnostava ajopeli. Samana viikonloppuna järjestetyn Hangon Regatan ansiosta päätiellä riitti liikennettä ruuhkaksi asti, mutta se ei ketterällä kaksipyöräisellä liikkuvaa juurikaan hidastanut kunhan vain piti mielessä, että tarakalle sidottu pakki kasvatti pyörän leveyttä sekä painoa. Autoja ei ollut tarjolla, ja jos olikin, viimeistään hintalapun lukemat luettuaan ymmärsi lopettaa turhan haaveilun. Kovin pitkälle kaupanhieronnassa ei kuitenkaan päästy, sillä valkoisen urheilumallin nähtyään Matin vaimo totesi lyhyesti, ettei
14
02/10. 80-luvun sijoitusautobuumin myötä urheiluautojen kysyntä kääntyi jyrkkään nousuun ja pienet autoliikkeet vastasivat tähän kysyntään enemmän kuin mielellään. Tammisaaren jäätyä taakse autojono muuttui tiiviiksi letkaksi, joka alkoi keskiviivaa pitkin ajavan Jawa-kuskin mielessä muistuttamaan eräänlaista mekaanista nauhaa. Autoja olikin sitten kaksi, punainen ja valkoinen. Dollari oli edullisessa kurssissa ja Amerikassa autot edullisia, joten ison veden takaa rantautui erikoisautoja kontti toisensa jälkeen. Jokin ilmeisesti liikahti vannoutuneen motoristin sisuksissa, sillä kuva pienestä punaisesta urheiluautosta jäi lähtemättömästi miehen mieleen.
Pitkä odotus palkitaan
Niin paljon kuin Austin Healey miestä houkuttikin, ei sellaisen hankinta timpurin ammattia harjoittavalle perheelliselle miehelle ollut 60-luvun loppupuolella mahdollista edes
teoriassa. Toinen näytti jotenkin epäilyttävältä, mutta valkoiseksi värjätty yksilö sen sijaan kohtuullisen hyvältä", Matti muistelee. Finanssipuoli ei olisi ollut tuolloinkaan kohdallaan, ellei erikoisautoista pitävä kauppias oli iskenyt silmänsä Matin pojan, Teemun, hienoon Celicaan ja oli enemmän kuin halukas saamaan kyseisen yksilön vaihtoautorivistöönsä. Hieman myöhemmin kiireisen kuljettajan pystyi jo tunnistamaan nuoreksi naiseksi, eikä tästä mennyt enää kauaa kun takaluukun
Niin paljon kuin Austin Healey houkuttikin, ei sellaisen hankinta timpurin ammattia harjoittavalle perheelliselle miehelle ollut 60-luvulla mahdollista.
kromitekstit paljastivat auton Austin Healey Spriteksi. Vuosien vieriessä myyntiin putkahti aina silloin tällöin oikeanlainen ajokki, mutta perinteikkään urheiluautovalmistajan tuotteiden hintakehitys ei kulkenut lainkaan samalla käyrällä tavallisten henkilöautojen kanssa, joten Healey pysyi edelleen budjetin ulottumattomissa. Illuusion rikkoi pitkän suoran päässä poukkoileva punainen auto. Merkistä tai mallista ei näin etäältä saanut selvää, mutta ajoneuvon kuljettajalla näytti selvästikin olevan yhtä kiireinen aikataulu kuin Matillakin. Karjaan kohdalla Matti oli onnistunut kuromaan välimatkan niin pieneksi, että auton piirteet alkoivat jo hahmottua vikkelä väkkärä oli pieni, puoleensavetävän mallinen ja siitä puuttui katto. Austin Healey Sprite Mark II ´64
Teksti: Kari Mattila Kuvat: Johanna Helin ja Kari Mattila
T
yömiehet olivat urakoineet lujasti saadakseen Tammisaareen pystytettävien kesämökkien vesikatot valmiiksi. Orimattilaan olisi ehdittävä ennen kuutta, sillä silloin päättyisi sairaalan vierailuaika eikä mies ollut vielä ehtinyt nähdä aikaisemmin samalla viikolla syntynyttä tytärtään. Matti Niemitalo oli saanut oman osuutensa hoidetuksi jo kolmen aikoihin sunnuntaipäivänä ja viritteli jo kiireellä timpurinpakkiaan Jawan tarakalle
Lopputulos ei näytä lainkaan hassummalta, eli tässäkin tapauksessa taisi ensimmäinen osuma olla sittenkin se oikeampi. Mutta voihan toki olla mahdollista, että autolla on joskus käyty myös Kaliforniassa mistäpä sitä ikinä voi tietää", Matti naurahtaa. "No olihan siinä sitten vähän isompi homma. Rundari on juuri oikean tyylinen ja yhdistetty öljynpaine- ja lämpömittari vain lisää ohjaamon kilpaautomaista henkeä.
02/10
15. Tarkempi tutkiminen johti pitkiin talli-iltoihin, joiden aikana Austin sai runsaasti uusia peltiosia. "Toista takalokaria kun vähän potkaisi, niin maahan putosi parin kilon kittimöykky."
sottuna uusiksi meni kaikki kurakaarien yläreunasta alaspäin ja tulipellistä taaksepäin. Ensimmäinen valinta osui hyvin voimakkaaseen norjanpunaiseen sävyyn, mutta hieman myöhemmin toisesta viuhkasta löytyi hieman hillitympi sävy. Epähuomiossa norjanpunaisen liuskan valinnan merkiksi taitettu hiirenkorva jäi suoristamatta, ja maalarin lievästä hämmästelystä huolimatta Matti määräsi käyttämään vaimon valitsemaa sävyä. Jotakin oli tällä välin ehtinyt tapahtua, sillä nyt koko perhe vaimoa myöten olikin Austinin hankinnan takana kunhan auto vain maalattaisiin punaiseksi rouvan mieltymysten mukaan. Oikeastaan kaikki ruostehommia lukuunottamatta meni vielä kerran uusiksi." Värisävyn valinta uskottiin sovitusti rouvan tehtäväksi. Kaikki pellit piti naputella, venytellä ja taputella, jotta peltiosien saumat saatiin istumaan nätisti. Ehti kulua vain viikon päivät edellä kuvatusta, kun Timo otti puheeksi vanhempiensa autokauppakäynnin. "Naisten kanssa kannattaa olla sovussa, joten löin auton oven kiinni ja unohdin laitteen hankinnan saman tien", Matti naurahtaa. Kauppiaan puheiden mukaan kyseessä oli ruosteeton Kalifornian auto. Niinpä Celica jäi Aleksin Autoon ja tilalle saatiin kokonaista kaksi vuosikymmentä haaveissa ollut avoauto ja tietenkin joku kulkupeli myös pojalle.
"Kalifornia-auto"
Kauppiaan puheiden mukaan Austin oli koriltaan erinomaisessa kunnossa jo senkin takia, että kyseessä oli aito Kalifornia-auto. Nokkapeltiinkin jouduttiin pistämään puolet uutta. Lattian osalta alkuperäistä peltiä voi vielä löytää kardaanitunnelista. Maalaamoreissu venyi lopulta yli vuoden mittaiseksi, eli Austinin lopullista kokoamista päästiin suorittamaan vasta kaksi vuotta sen hankinnan jälkeen vuonna 1990.
kyseinen auto sovi lainkaan heidän tyyliinsä. Mittavien peltitöiden jälkeen koitti aika viedä auto maalarille. "Toista takalokaria kun vähän potkaisi, niin maahan putosi parin kilon kittimöykky. Kontin puolelta pakkelin seasta löytyi Floridan kartta, joka saattaa osaltaan selittää laajalle levinneitä korroosiovaurioita. Hän sai iltalukemisekseen pari paksua värikarttaa, joita selaamalla piti löytyä juuri oikea punaisen sävy. Tuttu ammattimies totesi korin vaativan vielä runsaasti töitä ja lupasi edistää projektia ajan kanssa muiden hommiensa ohella. Sivusta kat-
EDELLISESSÄ Healey Sprite -versiossa ei ollut edes ulkopuolisia ovenkahvoja, joten sisään päästäkseen piti kurotella sisäpuolen kahvaa.
KOJELAUTA on urheiluautoille tyypilliseen tapaan hyvin askeettinen, turhia nappuloita ei ole ja tarpeellisetkin ovat mahdollisimman yksinkertaisia.
MITTARISTO huokuu urheilullisuutta
Lopulta vian aiheuttajaksi osoittautui haljennut jakopään koppa, joka vuoti reilusti öljyä ajon aikana tiputtamatta sitä kuitenkaan auton seistessä. Tietenkin pieni piristys on aina paikallaan, mutta 60-luvun pienikokoisen ja pinnapyöräisen urheilumallin ajo-ominaisuuksiin nähden vakiomoottorissa on ruutia aivan riittävästi. Koneremontti meni muutenkin hieman pieleen, sillä sen suorittanutta herraa kiinnosti lisähevosvoimat siinä määrin, että myös Matin Austiniin eksyi monenlaisia viritysosia. Austin Healey Sprite Mark II ´64
Norjanpunaisen liuskan taitettu hiirenkorva jäi epähuomiossa suoristamatta värikartasta, ja maalarin hämmästelystä huolimatta Matti määräsi käyttämään tätä sävyä.
Turhaa remonttia
Läpikäydystä Healeystä ei suinkaan tullut näyttelyesinettä vaan autolla ajettiin olosuhteiden salliessa pitkiäkin matkoja. Yksi työläimmistä korjauksista taisi olla täydellinen koneremontti, joka sekin tehtiin täysin turhaan. Sama osa on sittemmin jouduttu uusimaan pari-kolme kertaa", Matti muistelee. "Moottorin öljynkulutus oli noussut huolestuttaviin lukemiin, mutta porauksesta ja uusista männistä ei ollut apua. Ylimääräiset hevoset jäivät siis käytännöllisesti katsottuna reserviin, mutta trimmauksen myötä kohonnut polttoaineen16
02/10. Kovin suuria ongelmia kuluneen kahden vuosikymmenen ajalle ei ole sattunut, mutta jonkin verran pienempää askartelua on luonnollisesti jouduttu tekemään
"Ajattelin sitten, että kun sitä ollaan aikaisemminkin sateessa kastuttu, niin miksei nytkin. AUSTIN Healey Sprite Mark II on päivitetty versio omalaatuisesta "Frogeye" Austinista. Lopulta ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin lähteä liikkeelle kuormaliinan pitäessä kattoa niin kiinni kuin se suinkin suostui pysymään repeämättä. Lohko ja kansi valurautaa, työntötangot, kansiventtiilit ja kaksi SU -kaasutinta. Tilanteessa oli havaittavissa lievää komiikkaa, sillä pitkään moottoripyörillä liikkunut kaksikko ei kovasta yrityksestä huolimatta kyennyt selviytymään matkanteosta kuivana edes autoillessa varsinkin nyt, kun olisi ollut mahdollisuus hankkia vedenpitävät varusteet moottoripyöräilyyn. Seuraava pysähdyspaikka oli Pihtiputaalla sijaitseva huoltoasema, jonne pari saapui jo hieman kastuneena Healeyn sisätiloista puhumattakaan. Tutut korimuodot löytyvät myös sisarmallista MG Midget sekä Innocenti Spyderistä. Edessä levyjarrut ja takana rummut
06 Kori
Kaksipaikkainen avokori erillisellä runkorakenteella varustettuna
07 Mitat
Pituus 331, leveys 135, akseliväli 203, korkeus katto asennettuna 123 cm
08 Valmistusmäärä
Austin Healey Spritea valmistettiin kaikkiaan hieman yli 137 000 kappaletta, joista Mark II -malleja 38 728
02/10
17. Nykyisin autolla ajetaan niin vähän, ettei viidestä vajaaseen kahdeksaan litraan nousseella kulutuksella ole juurikaan merkitystä, mutta aktiiviaikoina ero tuntui kyllä rahapussissa matkamittariin on kuitenkin ehtinyt Matin aikana kertyä jo reilut 90 000 mailia! Varaosien saannin kannalta maailmalla suosittu automalli on ajan saatossa osoittautunut suhteellisen helpoksi, ja mikä parasta, myös edulliseksi hankinnaksi. Toimenpide oli tällä kerralla huomattavasti helpommin suunniteltu kuin tehty, sillä kuukausikaupalla lepotilassa ollut vinyylikatto oli kutistunut siinä määrin, ettei isokaan mies saanut sen etureunaa painettua riittävän lähelle tuulilasin karmia. Matkaan lähtiessä keli oli mitä parhain, eikä koko kesän laskostettuna ollutta kattoa tarvinnut viritellä tälläkään kerralla pään päälle. Paluumatkalla keli oli kuitenkin muuttunut ja Elämäjärven kohdalla taivaalle oli noussut jo niin uhkaavan näköisiä pilviä, että pari ajoi suosiolla tien sivuun asettelemaan kuomua
sateensuojaksi. KONEPELLIN alta ei löydy eksoottista tekniikkaa vaan autoa liikuttaa tuttuakin tutumpi BMC:n työntötankomoottori.
kulutus jäi sen sijaan pysyväksi ja jokapäiväiseksi ominaisuudeksi. Pinnapyörien hintakin on pysynyt vakaana läpi vuosien vanteet maksoivat satasen kappale kun ensimmäinen pari meni vaihtoon joskus 90-luvulla, ja saman satasen joutui pulittamaan kappaleelta viime kesänä, kun toinen pari vaihdettiin uuteen.
Kuivana katotta
Yksi mieleenpainuvimmista reissuista suuntautui ystävän syntymäpäiville Keski-Suomeen. Ei, vaikka avuksi otettiin kuormaliina ja rouva. Vedettiin ylle yövarusteet, eli tikkitakit ja lämpimät lakit, ja lähdettiin jatkamaan matkaa katto reilusti alhaalla ainoastaan huomataksemme, että sopivassa matkanopeudessa Austinin kyydissä selviää ilman kattoa täysin kuivana!"
01 Merkki ja malli
Austin Healey Sprite Mark II
02 Vuosimalli
1964
03 Moottori
Nestejäähdytteinen nelisylinterinen rivimoottori edessä pitkittäin. Takana jäykkä akseli lehtijousin sekä "sammakko" iskunvaimentimin. Sylinteritilavuus 1275 kuutiosenttiä
04 Voimansiirto
Neliportainen manuaalivaihteisto, kuiva yksilevykytkin, takaveto
05 Alusta
Edessä erillisjousitus kierrejousin sekä "sammakko" iskunvaimentimin
Erilainen ensiauto
Audi 100 GLS ´77
Hartola
18
02/10
Heikki Peltonen teki ensimmäistä autoaan hankkiessaan erikoisen päätöksen. Bensiinikäyttöiset moottorivaihtoehdot ulottuivat 85-hevosvoimaisesta 1,6 litran nelosesta 136-hevosvoimaiseen ja 2,1-litraiseen bensavitoseen, joiden väliin jäi jutun autostakin löytyvä 115-hevosvoimainen parilitrainen rivinelonen. Saatavilla oli myös 2,0-litrainen dieselmoottori, jonka tehoksi ilmoitettiin 70 hevosvoimaa. "Ei meillä lähipiirissä kuitenkaan varsinaisia autoharrastajia ole ollut, vaan Audit ovat olleet ihan tavallisia käyttöautoja."
Mieltymys merkkiin oli kuitenkin vahva: Heikin isällä oli ollut peräjälkeen ajokkeina ´83-vuosimallin uudemman korimallin 100, ´90 Quattro 100 ja sittemmin 200, joka on ollut perheessä jo 15 vuotta. Sitten kohtalo puuttui peliin ja Audi Clubin jäsenkirjeessä tuli vastaan mielenkiintoisen oloinen myyntiilmoitus. "Perheessäni oli ollut Audeja koko lapsuuteni ajan, ja haussa oli nimenomaan joku vanhempi Audi", hän muistelee. Audin erityispiirteenä kokoluokassaan oli etupyöräveto, isojen autojen kun oli totuttu olevan pääasiassa takavetoisia. Resedanvihreä auto oli ollut noin vuoden päivät Helsingissä nuorehkolla kaverilla, joka oli hankkinut sen Valkeakoskelta autoliikkeestä. "Totesin, että hankin mieluummin vanhemman ja hyväkuntoisen kuin uudemman ja huonomman." 100:n hankinnan myötä Heikki pääsikin perehtymään Audien mallihistoriaan ja ylipäätään vanhempiin autoihin. Muuten sitä oli säilytetty tallissa ja pidetty muutenkin ilmeisen hyvin.
1970-LUVULLA modernina pidetyn laatikkomainen 43-tyypin Audi 100 oli iso ja aikalaisekseen turvallinen auto, jonka monet yksityiskohdat oli kuitenkin toteutettu heppoisen oloisesti pyöreämpikulmaisiin seuraajiinsa verrattuna.
02/10
19. Ei Heikki ensimmäiseksi autokseenkaan 43-tyyppiä varsinaisesti hakenut, vaan mielessä olivat astetta uudemmat mallit. Valmistajalleenkin 100-mallista tuli erityinen jo vuonna 1977, pian Typ 43 -sukupolven julkaisun jälkeen, kun siitä tuli ensimmäinen Audi-malli, jonka valmistusmäärä ylitti miljoonan rajan. Sitä ennen Satasen oli omistanut tamperelainen kultaseppäperhe, joka oli vaihtanut Passatinsa 1970-luvun lopulla parivuotiaaseen Audiin. Audi oli ollut heidän käytössään parikymmentä vuotta, ja sillä oli ajettu lähinnä pidempiä matkoja. Perinteisen pikkujapsin sijaan hän päätyi perheestä tutun merkin vanhempaan edustajaan, joka jäi lopulta Peltosille puhtaaksi harrasteautoksi.
Teksti: Tomi Eronen Kuvat: Jape Tiitinen
A
udi 100:n toinen sukupolvi lanseerattiin mallivuodeksi 1977. "Nykyisin 200 onkin itse asiassa siirtynyt minulle", Heikki paljastaa. Bensamoottoreista yleisimmäksi muodostui lopulta Audille sittemmin leimalliseksi tullut 5-sylinterinen moottoriperhe, ja 2-litrainen nelonen poistui pian markkinoilta kokonaan.
18-vuotiaan Heikin mielessä olivat uudemmat autot, kunnes Audi Clubin jäsenkirjeessä tuli vastaan mielenkiintoinen myynti-ilmoitus.
Ensimmäinen oma auto
Heikki Peltonen osti oman Satasensa toukokuussa 2001 ensimmäiseksi omaksi autokseen. 1977-vuosimallin GLS-varusteltu 100 vaikutti niin houkuttelevalta, että Heikki päätyi kuulostelemaan sitä tarkemmin
Audi 100 GLS ´77
ISTUIMIEN ja ovipahvien kangasosat verhoilutettiin Jyväskylässä uudelleen hyvin lähelle alkuperäistä vastaavalla materiaalilla. Heikin auton kylkilistat olivat ylimaalauksen yhteydessä vaihtuneet metritavaraan, joten hän joutui hankkimaan tilalle oikeanlaiset.
20
02/10. Alkuperäisen oloisen Blaupunkt Stockholm -radion Heikki löysi sattumalta. Penkkien keinonahkaiset reunat ovat alkuperäiskuosissa.
GLS-MALLIN vakiovarustukseen kuului muun muassa kojelautaan ja hattuhyllylle asennetut kaiuttimet. Audin mittariin on nyt kertynyt kaikkiaan 265 000 kilometriä, joista Heikki on ajanut vajaat 30 000.
RESEDAGRÜN kuului alkupään 43-tyyppien suosituimpiin väreihin
Moinen onkin Heikillä etsinnässä. "Siinä missä uudemmat Audit ovat tulleet tunnetuksi ruostumattomuudestaan, on korroosio ollut varmasti 43:sten pahin vihollinen."
"Se selittääkin varmasti korin hyvän kunnon", Heikki toteaa. Samassa yhteydessä pohja putsattiin kokonaan ja tuttava hitsasi sen varsin vähäiset ruostevauriot. Remontin ansiosta perustekniikka saatiinkin vahvaan kuntoon, mutta pian polttoainepuoli alkoi oireilla. Sen jälkeen vuotuinen ajosuorite laski melkoisesti, eikä kilometrejä ollut auton tullessa Heikille kertynyt mittariin kuin reilut 230 000. Heikki purki sisustan kokonaan tyhjäksi ja pesi lattiamatot huolellisesti. "Uskon, että siinä vaiheessa ruostevaurioitakin on korjattu, koska näkyvää ruostetta autossa ei sen minulle tullessa ollut", Heikki pohtii.
Sisältä siistimmäksi
"Kun auto tuli minulle, se oli päältä siisti, mutta verhoilultaan jo hieman kulahtanut", Heikki kertoo.
02/10
21. Kuluvaa osaa hän vaihteli uuteen aina tarpeen mukaan jonkin asteiseksi perfektionistiksi tunnustautuva mies kun ei vähääkään epäkuntoisella autolla tahtonut ajella. "En tiedä näin jälkikäteen, oliko se patinoituneeseen alkuperäiseen verrattuna hyvä ratkaisu, mutta verhoilutin istuimet ja ovipahvit uudelleen alkuperäisen kaltaisella kankaalla." Sisustan muoviosille riitti huolellinen puhdistaminen paitsi ikkunaveiveille, jotka joku oli ajan saatossa repinyt hajalle. Moottori savutti melkoisesti, ja pian Heikki teettikin siihen paikallisessa AD-korjaamossa täydellisen koneremontin. "Kuskin puolella oli myös tavarahylly kojelaudan alla, mutta se oli vettynyt ja vääntynyt niin huonoon kuntoon, että päätin ottaa sen kokonaan pois." Heikillä oli hankittuna toinen vastaava varaosa-auto, josta saatiin poimittua joitakin tarpeellisia pisteosia, mutta ehjää tavarahyllyä ei siitäkään saatu. Moottori porattiin ylikokoon ja käytännössä kaikki sen kuluvat osat uusittiin. "Leskirouva kertoi, että pariskunnalla oli ollut tarkoituksena kunnostaa auto museorekisterikuosiin, mutta miehen äkillisen poismenon myötä ajatus jäi ja auto myytiin eteenpäin." Kunnostusta ehdittiin kuitenkin aloitella jo heidän aikanaan, auto nimittäin maalautettiin uudelleen alkuperäisellä sävyllä vuonna 1998. "Hyvä puoli tässä yksilössä oli korin hyvän kunnon ohella se, ettei autoa oltu mitenkään muuteltu."
Sukkasillaan ajettu?
Auton ensimmäinen omistaja oli Sidosteen sukkatehdas Tampereella, jonka käytössä kilometrejä oli kertynyt parissa vuodessa lähes satatuhatta. "Siinä missä uudemmat Audit ovat tulleet tunnetuksi ruostumattomuudestaan, on ruoste ollut varmasti 43:sten pahin vihollinen." Tekniikassa riitti kuitenkin tekemistä, vaikkei auto kilometrejä kovin paljoa ollut ehtinyt nähdäkään. "Vein auton nyhtämisen vuoksi Heinolaan kaasutinkorjaajan tutkittavaksi, joka totesi että on viisainta vaihtaa vanhan tilalle uusi korvauskaasutin." Sillä nykimisestä ja käyntihäiriöistä päästiinkin eroon, ja Satanen toimi useamman vuoden mainiosti Heikin kesäkäyttöautona. Asialle oli siis tehtävä jotain
"Eihän tämä 18-vuotiaan ensiautoksi mikään tyypillisin valinta ollut, eikä välttämättä viisainkaan", Heikki naurahtaa. Järkevyys on tietysti luku sinänsä, mutta persoonallisimmasta päästä 70-luvun lopun Audi 100 sen sijaan siihen rooliin oli.
01 Merkki ja malli
Audi 100 GLS
02 Vuosimalli
1977
03 Moottori
2,0-litrainen bensiinikäyttöinen rivinelonen. "Sitten päätin kuitenkin käydä näyttämässä autoa MA-tarkastajalle, joka neuvoi muun muassa siistimään konehuonetta ennen varsinaista tarkastusta." Ilmanpuhdistinkotelo ja nokkahihnan kotelo oli maalattu uusiksi jo aiemmin, mutta konehuoneen pintaruosteita ja likaa piti putsailla ennen
22
02/10
kuin Audi saatiin rekisteröityä museoajoneuvoksi. Audi 100 GLS ´77
MUOTOILUSSA yhdistyvät viivottimella piirretyn oloiset linjat ja tietty muhkeus.
HEIKKI Peltonen hankki ensimmäiseksi omaksi autoksi laitteen, joka vaikutti ehkä silloin oudolta valinnalta, mutta jaksaa kiinnostaa edelleen.
Audi Media Services
TYP 43 -mallipolveen lanseerattiin myös Audin legendaariseksi muodostunut 5-sylinterinen moottori.
Audi Media Services
KONEHUONE on kuin uudesta autosta. Tila siistittiin tähän kuntoon MA-tarkastusta varten.
SUKUPOLVI oli myös ensimmäinen, jota sai sittemmin suosituksi tulleena Avant-versiona. Alkuperäinen rengaskoko 165 SR 14
08 Suorituskyky
Huippunopeus 179 km/h, kiihtyvyys 0-100 km/h 10,7 s
09 Valmistusmäärä
41 704 kpl. "Ylipäätään tuntuu, että 43-koristen Audi 100:sten harrastajat ovat Suomessa vähissä." Ja näin se taitaa olla. Teho 115 hv
04 Voimansiirto
5-vaihteinen manuaali, etuveto
05 Alusta
MacPherson-joustintuet ja kierrejouset edessä, takana vääntövarsiakselisto ja kierrejouset
06 Kori
4-ovinen sedan, itsekantava korirakenne
07 Mitat
Pituus 459, leveys 177, korkeus 139 cm. Vanhemmille ja uudemmille Audeille löytyy kyllä faninsa, mutta 1970-luvun laatikkomallit ovat jääneet väliinputoajiksi vanhempien Auto Unionien ja tehokkaiden Quattrojen keskellä. Nykyisellään Heikin hieno Satanen on mitä mainioin oman aikansa ikoni, jonka kaltaisia ei kovin usein enää tule vastaan. Omapaino 1150 kg. Silloin se tarkoitti kuitenkin enemmän viistoperää kuin farmaria.
Alkuperäiset vanteet olivat kuitenkin kadonneet jonnekin, mutta Heikki löysi Audi Clubin kautta tilalle juuri oikeanlaiset kapseleineen.
Aikansa ikoni
"Vuoteen 2005 saakka Audi oli minulla kesäkauden arkiajokkina, ja niihin aikoihin harkitsin jo luopuvani siitä", Heikki muistelee. Akseliväli 268,5 cm. Sen 1970-lukulaisuutta huokuva olemus huomattiin myös kotimaisten elokuvantekijöiden keskuudessa, kun Audi pyydettiin joitakin vuosia takaperin Heitelläänhän kääpiöitäkin -nimisen pätkän päähenkilöiden käyttöön
Vantaa
02/10
25
Perheen tavaramerkiksi muodostui erikoinen tapa varmistaa pojille paras mahdollinen kalusto: jos jossain yhtään merkittävämmässä kilpailussa oli selkeä ja ylivoimainen voittaja-auto, se ostettiin käteisellä rahalla heti maaliviivalta pois. Toisin kuin toisessa vakiomoottoriin nojaavassa pikkuformulaluokassa Formula Vee:ssä, oli FF alustaltaan täysiverinen kilpuri.
Kankaat ajoivat kaikkea: isä-Sauli aloitti jääradalla, Martti oli mieltynyt rallipolkujen mittailuun ja Harri piti asfalttia eniten omana lajinaan.
rempi Harri puolestaan piti asfalttia enemmän omana lajinaan erityisesti kiinnostivat yksipaikkaiset. kesäkuuta vuonna 1980. Kaupan ehtoihin kuului, että auto siirtyi saman tien Kankaiden omistukseen: sitä ei saanut siirtää mihinkään, ei edes omaan varikkopilttuuseen, vaan auto toimitettiin saman tien Finn Lords Teamin traileriin. Yhdistetään uniball-niveliin, tuloksena on oikean formulan pyöränripustus.
TAKAPÄÄSSÄKÄÄN ei luoteta perheautoratkaisuihin. Kaluston vähyyden vuoksi monopostot oli laitettu samaan luokkaan, kuten tuolloin tapana oli.
KONEVERSTAS nimeltä Lockheed teki sotilaslentokoneiden ohella myös jarrusatuloita. Lockheedin levyjarrut löytyvät vetoakselin sisäpäästä.
02/10
27. Finn Lordsin loiston päivinä taloudellinen tilanne oli sen verran vakaa, että kilpureita löytyi tallista useita. Westlingin lobbauksen ansiosta Ahveniston hornankattilassa starttailtiin kenttiläisiä aikaisin sunnuntaiaamuna 8. Näin he varmistivat, että auto on todellakin samalla kokoonpanolla kuin kisan aikana.
RH02:n tarina
Tässä kohdassa PRS:n, Philippe Lambertin ja Kankaan perheen tiet yhtyvät. VARHAISEN Formula Fordin rakenne on selvästi näkyvissä, sillä kokokattaminen ja spoilerit olivat vielä kiellettyjä. Alumiinisatulat olivat kiellettyjä.
KAHDET päällekkäiset kolmiotukivarret, coilover-iskarit ja kallistuksenvakaajat
Tavallisia, tusinahistorialla olevia, mutta ehjiä tehdastekoisia autoja saattaa saada mukaansa reilusti alle kymppitonnin korvauksella, erikoisemmat tehdaskilpurit ja nimekkäiden ajureiden entiset maksavat tietysti vähän enemmän. Ari halusi auton näyttävän Harri Kankaan aikojen laitteelta, joten pintaan teetettiin osa aikakauden oikeista tarroista kertomaan historiaa. Kanavat puolestaan saa muotoilla ja pakosarja on täysin vapaa juttumme PRS:ssä on peltisarja. Itse nuorempana Formula Fordilla kisaa ajaneen Leppälän mukaan Fordin vakiokoneen käyttö on valtava etu se pärjää kisakauden käytännössä tulppien ja öljyjen vaihdoilla, joten käyttökulut eivät nouse tähtitieteellisiin lukemiin. Iskutilavuus 1598 cm3, kansiventtiilit, työntötangot, kaksikurkkuinen Weberkaasutin
04 Voimansiirto
Nelivaihteinen Volkswagen/ Hewlandmanuaalivaihteisto, peruutusvaihde, kuiva yksilevyinen kytkin
05 Alusta
Teräsputkirunko, edessä ja takana päällekkäiset kaksoiskolmiotukivarret, coiloveriskuvaimentimet, uniballnivelet, kallistuksenvakaajat. Lockheed jarrut
06 Kori
Lasikuitua, täysin irrotettavissa
07 Mitat
Paino noin 420 kg
08 Suorituskyky
0100 km/h noin 4 sekuntia, huippunopeus välityksistä riippuen noin 230 km/h
09 Valmistusmäärä
Noin 100 kpl
02/10
29. Autoja on runsaasti saatavana esimerkiksi Iso-Britanniasta, jossa lajin harrastus on säilynyt vahvana vuosikymmenestä toiseen. Myös venttiilien on oltava vakiomitoissa ja stanukoossa, samoin nokka-akselin ja pakoaukon. RH02 päätyi vuosi sitten nykyiselle omistajalleen Ari Leppälälle, joka alkoi palauttamaan autoa alkuperäiseen asuunsa päättäen sen "ruususen unen". Kulloisestakin kuljettaja- ja sponsoritilanteesta riippuen auton ilmiasu on vaihdellut hieman. Auton etsintä kannattaa aloittaa vaikkapa osoitteesta www.racecarsdirect.com
01 Merkki ja malli
VAIKKA auto #002 ei ole oikeaa kilparataa nähnyt liki 30 vuoteen, se saatiin juttua varten kuvattavaksi VM Karting Centerin tiloihin Vantaalle kiitos!
PALA kotimaista kilpa-autoilun historiaa pulpahti pintaan reilu vuosi sitten, kun PRS RH02 "löytyi". Vanhoja Formula Fordeja maasta löytyy useita, mutta aitoja tehdaskilpureita tuskin toista?
PRS RH02
02 Vuosimalli
1979
den ajan lämpimässä ja kuivassa tallissa. Tuulilasi vaihdettiin ehjään ja kirkkaaseen, itse lasi muotoiltiin alkuperäisen mallin mukaan polykarbonaatista. Moottori oli hyväkuntoinen, samoin alkuperäinen korjailematon ja tehtaan maalissa oleva putkirunko, joten molemmat jätettiin koskematta. Ei ollenkaan, #002 ei vain yksinkertaisesti enää kilpaillut. Autotyypille poikkeuksellisesti se ei koskaan kulkeutunut vuokrakäyttöön, valunut ulkomaille tai päätynyt rämäpäisen kaveriporukan ratatykiksi hukkaamaan alkuperäistä luonnettaan nykyaikaisten dataloggereiden ja tietokoneella säädettävien alustojen viidakkoon. Maailmalta vanhoja Formula Fordeja löytyy huomattavasti kotimaata helpommin. Myös vähän käytettyjä varaosia liikuu hyvin. Kone on oltava vakiokokoinen, varustettu vakiomännillä, vakioimusarjalla ja vakiolla kaksikurkkuisella Weberkaasuttimella. Juttumme auto on julkaisuhetkellä jo vaihtanut omistajaa, mutta jää onneksi Suomeen, kuten tällaisen kotimaisen moottoriurheiluhistorian palan kuuluukin.
03 Moottori
Nelisylinterinen, neste jäähdytteinen rivimoottori keskellä pitkittäin. Katteet kiikutettiin automaalaamoon, jossa ne saivat alkuperäisen kaltaisen kiiltävänmustan värikerroksen niskaansa. Moottori on 1600-kuutioinen Fordin Kent-kone, jonka virittämistä sitovat hyvin tiukat säännöt. Netin kautta tutkaillessa valikoimaa on huikeasti, ja kunnostuskohteeksi kelpaavia perusautoja saa parilla tonnilla. Kaikki täysin säädettävissä. Moottori on alunperin kotoisin 1960-luvun Cortina GT:stä, eikä yleensä noin 105-hevosvoimaisena versiona sisällä kalliita ja harvinaisia osia, kuten vaikka Lotus Cortinan vastaava pata - puhumattakaan "oikeiden" formulaluokkien korkealle kiertävistä kilpamoottoreista. Formula Ford on kaikkiaan järkevä laite nopeaa kyytiä kaipaavalle. Vuosikymmenet olivat vaikuttaneet lasikuituisiin katteisiin sen verran, että ulkoisesti auto kaipasi ehostusta.
Ari kunnosti katteet itse: ensin poistettiin metalli-insertit, vanha musta maali poistettiin ja katteisiin tehtiin itse raakapohjat tutun lasikuituosaajan avustuksella. KILPURI JÄRKIHINNALLA
Vanhat Formula Fordit ovat melkeimpä järkihintaisimpia asfalttikilpureita mitä löytyy. Seisominen oli tietysti vaikuttanut sen verran, että jarruputkia ja joitain tiivisteitä jouduttiin uusimaan
Perässä tuleva sankka sauhu kuuluu asiaan ja kakstahtimoottorin pörpöttävä käyntiääni kruunaa nostalgisen vaikutelman.
30
02/10. Viimeisenä valmistusvuonna nelitahtinen Volkswagenin moottori korvasi kaksitahtimoottorin. Ensimmäinen Trabant esiteltiin vuonna 1957 ja P50-mallin sarjatuotanto alkoi Zwickaussa 10. Uudella vuosituhannella Trabantille on käynyt kuten monelle muullekin sen ajan esineelle aika on tehnyt tehtävänsä ja auto näyttääkin ihan mukiinmenevältä, jopa kauniilta. 1960-luvulla Trabant olikin melko yleinen ajoneuvo Suomessa, mutta jo 70- ja 80-luviulla oli suorastaan noloa ajaa Trabantilla; se oli vanhanaikainen, savuttava, epämukava, hidas ja ruma. heinäkuuta vuonna 1958. Idän ihme, lännen kauhu
Trabant P50 2D ´60
Kun renkaiden merkki on Riesa ja huolto kirjassa kerrotaan, ettei renkaissa ja vanteissa sen paremmin kuin korissakaan ole takuuta, jää täysi vastuu ajoneuvosta ostajalle. Vahvaksi ei tätä autoa voinut kehua, mutta vuosina 19581991 valmistettiin kuitenkin 3,1 miljoonaa Trabantia, kunnes tehdas suljettiin 1991. Suomessa itäautoja sai lyhyemmillä jonotusajoilla kuin länsimaissa valmistettuja, ja taisivatpa hinnatkin olla hieman huokeampia. Duroplastin tarkkaa koostumusta ei ehkä saada selville koskaan, mutta kerrotaan, että materiaalit olivat lähes kokonaan kierrätystavaraa, kuten DDR:n värjäysteollisuuden ylijäämä-fenolihartseja ja venäläistä trasselia. Nekin jotka auton pystyivät hankkimaan, joutuivat jonottamaan sen saamista. Itäsaksalaiset joutuivat aluksi jonottamaan auton ostoa jopa useita vuosia. 1950- ja 60-luvuilla autot olivat ylellisyystuotteita, joihin kaikilla ei ollut varaa. P50- ja 500-mallimerkinnöillä tunnetun Trabantin tuotanto jatkui vuoteen 1962 asti, jolloin alkoi Trabant 600:n valmistus. Työn tuloksena syntyneen "pahviauton" materiaali oli oikealta nimeltään Duroplast, PVC-muovin, puukuidun ja puuvillakuidun sekoitus. Tero Lehtinen Laitilasta päätti kuitenkin ottaa riskin ja kunnosti ladosta löytyneestä Suomi Trabista kelpo ajokin itselleen.
Teksti: Lea Lahti Kuvat: Tuukka Erkkilä
Laitila
K
oska metalli oli DDR:ssä kallista tuontitavaraa, Kurt Lang alkoi kehitellä vaihtoehtoista materiaalia auton peltiosiin vuonna 1951
02/10
31
Häneltä auto siirtyi paikallisen taksikuskin, Tauno Karhusen, omistukseen. Trabantin verhoilua ei tarvinnut uusia, sillä auton sisusta on kokonaan alkuperäiskuntoinen. Trabantin ensimmäinen omistaja oli Keiteleen eläinääkäri. Tästä muistona autossa on vuoden 1976 käyttömaksutarra. Poliisi-Trabant on suosittu nähtävyys erilaisissa yleisötapahtumissa.
Kyläilyreissulla tuttavien luona kurkisteltiin naapurin ladon laudanraoista pientä autoa, josta ei hämärässä erottanut edes merkkiä.
Latolöytö Keiteleeltä
Tero Lehtinen löysi Trabantinsa Keiteleeltä, missä kyläilyreissulla tuttavien luona tuli kurkisteltua naapurin ladon laudanraoista pientä autoa, josta ei hämärässä erottanut edes kunnolla merkkiä. Uudenkaupungin Autopelti ja Maalaamo maalasi Trabantiin uuden värin. "Auto on alun perin ollut sinivalkoinen, mutta siniset osat olivat pitkässä latosäilytyksessä muuttuneet punertaviksi. Trabant museorekisteröitiin 1996.
Varttivalot ja vaihdekahva
Pelkistetyssä kojelaudassa on neljä nappulaa, joilla hallitaan valoja ja pyyhkijöitä. Näytti siltä, että pakkeli oli korvattu paksulla maalikerroksella. Takuulla ei pröystäillä, kirjassa lukee: "renkaissa, vanteissa sen paremmin kuin korissakaan ei ole takuuta". "Kuljettajan puolella ei ovessa ole lukkoa, vaan lukko on ainoastaan hanttimiehen puolella", kertoo nykyinen omistaja. Se on säilynyt hämmästyttävän hyvässä kunnossa latovuosien ajan.
"Kaikki auton peltiosat olivat paksun halkeilleen maalin peitossa. Tuttava kertoi kuulleensa, että ladossa on todella hieno alkuperäiskuntoinen 60-lukuinen Trabant-pahviauto. Lehtinen on auton kolmas omistaja. "Tässä Trabantissa on oman aikansa erikoisuus, niin sanotut varttivalot" selvittää Lehtinen ja tarkentaa: "Vasemman- ja oikeanpuoleisille parkeille on oma nappulansa, seuraavasta napista toimivat ajovalot ja oikeanpuoleisesta käytetään lasinpyyhkijöitä." Ratin vasemmalla puolella olevasta viiksestä käytetään suuntavilkkuja ja
Peltiosat puhtaaksi ja uutta maalia pintaan
Lehtinen kunnosti Trabantia pikkuhiljaa. Listojen alta löytyneestä sinisestä sävystä otettiin malli uuteen maalipintaan", kertoo Lehtinen. Maalaamossa selvitettiin tarkasti pahviautoon sopiva maalilaatu ennen työhön ryhtymistä. Autoon on asennettu poliisiradio, hälytyslaitteet ja se on maalattu poliisin väreihin. Trabant P50 2D ´60
Poliisi-Trabant
Suomen tunnetuin Trabant on varmaankin Kuusankosken Poliisi-Trabant. Hioessa maali muuttui paksuksi venyväksi mössöksi ja olikin aikamoinen työ saada peltiosat puhtaaksi, mutta maalinpoistoaineella ja melkoisella määrällä työtunteja se onnistui", hän huokaa. Kuluvia osia uusittiin, muun muassa jarrut.. "Kauppoja tehdessä Karhunen kertoi, että auto ei ole koskaan ollut ulkona yötä", kertoo Lehtinen. Alkuperäisessä huoltokirjassa
32
02/10
ajoneuvon malliksi kerrotaan hienosti Trabant limousine. Tämä Trabant 601L on vuodelta 1977. Vuosien päästä tästä ensitapaamisesta, 1990-luvun alkupuolella, auto tuli haettua Teron kotiin Laitilaan. Trabantin alkuperäisten renkaiden merkki herättää meissä suomalaisissa hilpeyttä; renkaat olivat Riesa-merkkiset. Karhunen ei koskaan rekisteröinyt autoa, mutta ajoi sillä kerran Keiteleen kunnan 100-vuotisjuhlien paraatiajossa. Se on lahjoitus puolalaisen Swiecian kaupungin viranomaisilta ystävyyskaupungilleen Kuusankoskelle, joka lahjoitti Trabantin edelleen paikkakunnan lähipoliisille
"Vaihdevipu on hyvässä paikassa lähellä rattia, ja sitä on helppo ja vaivaton käyttää", kehuu Lehtinen. En ole vielä nähnyt Suomessa toista samanlaista ajokuntoista autoa kuin omani, Oikarin Trabantissakin oli suora kylkilista", hän kertoo. Bensamittaria ei kojelaudassa ole, sillä bensan määrä tarkistetaan upottamalla mittatikku bensatankkiin. Matka sujui hyvin ja Nordkapp tuli nähtyä. Uudemmissa Trabanteissa kylkilista on suora. Lehtisen kolme veljestä ovat kunnostelleet monenlaisia ajopelejä. Matkassa oltiin neljän hengen seurueella ja mukana tien päällä kulki asuntoauto ja kuljetuskärry. Espoon automuseon itäautonäyttelyssä vieraillessa kytkin hajosi hieman
ennen perillepääsyä, mutta näyttely katsottiin ja kotiin tultiin ajamalla; kotimatkaksi valittiin mahdollisimman vähän risteyksiä sisältävä reitti eikä turhia pysähdyksiä tehty. Lisäksi tallissa odottaa entisöintiä ajokuntoinen projekti: Willys Jeep 1956.
02/10
33. Trabant on talvisäilössä Lehtisen isän luona Pyhärannassa 20 kilometrin päässä Laitilasta, sillä hänellä itsellä ei ole tarpeeksi tallitilaa. Alempi vipu on pienen pieni tuhkakuppi, lieneekö tarkoitettu yhden tupakan tuhkalle... Oikari on tunnettu itäautojen kunnostaja, jonka museosta löytyy muun muassa P50 sekä pidennetty limusiini-Trabant. Ylempi vipu on pissapojan mekaaninen pumppausvipu: vipu vedetään ulos ja jousi vetää sen takaisin sisään. "Moottorin osia ei tahdo löytyä mistään. Viime kesänä Lehtinen teki kesälomareissun Pylkönmäelle Raimo Oikarin automuseoon. Niinpä kotiin päästiin omin taaskin avuin. Vaihteita vaihdetaan ratin oikealla puolella olevasta kahvasta. Muutaman tunnin unilla kotona oltiin 24 tunnin kuluttua, eikä kuljetuskärryä tarvinnut Trabant tuli kotiin ajamalla. Pesunestesäiliö on kuljettajan jalkatilassa. Pissapoika ei kuulunut auton alkuperäisvarustukseen, vaan se on aikanaan asennettu lisävaruste. Ohjekirjan mukaan ajonopeus vaikuttaa kulutukseen seuraavasti: neljääkymppiä ajaessa polttoainetta kuluu 5 litraa satasella, vauhdin lähennellessä huippunopeutta eli melkein satasta kulutus nousee 8,5 litraan. Muun kääpiöautoseurueen jatkaessa takaisin Enontekiölle Laitilan väki päätti lähteä juhannuksen viettoon kotiin. "Varaosia ei ole hakemisesta huolimatta löytynyt, ja alkuperäisillä on ollut tultava toimeen; katkaisijoita on purettu ja putsattu useaan otteeseen" hän kertoo. Katkojan kärjet ovat ainoa osa mitä saa, edes tulppia ei ole löytynyt." Trabantin moottoritilassa ja takakontissa on valo. Lehtisen kulkupelissä ainoastaan valokatkaisijat ovat reistailleet. BENSAMITTARIA ei ole, joten menoveden määrä tarkistetaan upottamalla mittatikku bensatankkiin.
TRABANTIN sinivalkoinen 2värimaalaus ja kaareva kylkilista tekevät autosta linjakkaan.
KONEPELLIN vai pitäisikö sanoa konepahvin alla on kaikki 18 hevosvoimaa.
VUOSIMALLIN ´60 Trabantissa ei alkuperäis varustukseen kuulunut lainkaan lasinpesu nestesäiliötä. Lehtinen tosin on sitä mieltä, että vähintään 8,5 litraa menee aina normaaliajossa. Jalkatilassa sijaitseva säiliö on Suomessa asennettu lisävaruste.
siitä toimii myös merkinantotorvi. Myös kojelaudassa on joitakin eroavaisuuksia. "Tutkin pitkän aikaa, miten valot saisi syttymään, kunnes keksin, että kun sisävalo laitetaan päälle, takakontin ja moottoritilan valotkin syttyvät", Lehtinen kertoo.
Tien päällä
Vuonna 1999 Lehtinen osallistui Trabantillaan Kääpiöautoyhdistyksen ajoon Enontekiöltä Nordkappiin. Nopeus- ja matkamittarissa on pieni merkkivalo suuntavilkuille, mutta suomeen tuotuihin autoihin matkamittarin oikealle puolelle jouduttiin asentamaan isompi suuntavilkun merkkivalo, koska alkuperäisen katsottiin olevan liian huomaamaton. "Tässä omistamassani vanhemman mallisessa Trabantissa on kaarevat kylkilistat. Ratin oikealla puolella on kojelaudassa kaksi vipua. Tällä hetkellä yhteisomistuksessa on Messerschmitt sekä Pappatunturi. Tankin koko on 18 litraa, joten aika tiuhaan saa huoltoasemalla käydä!
Aikanaan Trabantin ongelmana olivat sähkölaitteet. Lehtinen päätti lähteä paikan päälle, koska näki Oikarin museosta kertovassa lehtijutussa Trabantin, jonka epäili olevan samanlaisen kuin omansa
"Arkiajo sujuu nykyisin 190:llä pikkuMersulla, enpä usko vaihtavani sitä uuteen sähköTrabiin", hän vastasi.
34
02/10. Yhdellä latauksella Trabin käyttösäde on maksimis saan 250 kilometriä, huippunopeuden ollessa 130 km/h. Sylinteritilavuus 500 cc. Trabant P50 2D ´60
01 Merkki ja malli
Trabant P50 2D sedan
02 Vuosimalli
1960
03 Moottori
Ilmajäähdytteinen 2-sylinterinen 2-tahtimoottori. Rumpujarrut
06 Mitat
Pituus 336, leveys 149, korkeus 146 cm. Ekologisen matkanteon kruunaavat kattoon asennetut aurinkopaneelit. Auton litiumioniakkujen lataaminen käyttökuntoon maksaa Saksan nykyisillä sähköhinnoilla noin yhden eu ron. Omapaino 620 kg. Raideväli edessä 121, takana 125, akseliväli 202 cm. Kuiva 1-levykytkin. Rattivaihde. Etuveto
05 Alusta
Poikittaiset lehtijouset, erillisjousitus. Polttoainetankin tilavuus 18 litraa
KAKSTAHTIMOOTTORILLE ominainen sauhu ei eksy perästä mutkaisillakaan teillä. En malttanut olla kysymättä Lehtiseltä, kiinnostaisiko uusi Trabantkäyttöauto. Autoa valmistaa aiemmin pienoismal leihin keskittynyt Herpa Miniaturmodelle niminen yhtiö. KARTOISTA toinen kartta tuli auton mukana, toinen on saatu lahjoituksena. TAVARATILASTA löytyy alkuperäinen Riesamerkkinen vararengas sekä alkuperäiset järeät työkalut.
TRABANTIN UUSI TULEMINEN
Uusi Trabant nT sähköauto esiteltiin Frankfurtin automes suilla syksyllä 2009. 45 kW:n sähkömoottorilla varustetun Trabin on luvattu tulevan yleiseen myyntiin vuonna 2012. KAKSIOVISEN auton etupenkit taittuvat kätevästi nippuun kojelautaa vasten. Alkuperäinen verhoilu on latosäilytysvuosis taan huolimatta edel leen moitteettomassa kunnossa.
NOPEUS MITTARISSA on lukemia 120:een asti, mutta satasen rikkominenkin vaatii jo pitkää alamäkeä. Teho 18 hv
04 Voimansiirto
4-vaihteinen, vapaakytkin joka vaihteella, peruutusvaihde
Heinola
36
02/10
Siksi Datsun päätyi takaisin Viljolle ja kunnostuksen jälkeen museorekisteriin.
02/10
37. Uuden käyttöauton myötä Datsun siirtyi vuorostaan pojan ajoihin, mutta vanha suola alkoi janottamaan. Tarkkaan harkittuaan päätyi hän Datsuniin, josta huolta pidettiin vielä tarkemmin. Perheenjäsen
Datsun 1200 De Luxe Finn ´70
Viljo Virolaisella ehti olla ajokortti vuosikausia ennen kuin auton hankinta tuli tarpeelliseksi
Datsun 1200 De Luxe Finn ´70
Kaksiovisuus oli tärkeä valintakriteeri huolehtivaisille vanhemmille näin takapenkille sijoitettu jälkikasvu pysyisi varmasti kyydissä.
MAAILMALLA ei pienen Datsunin mallia tunneta Finn-lisänimellä, vaan kyseessä on Sunny -mallisarjan toinen painos, joka oli tuotannossa vuosina 197076.
Teksti ja kuvat: Jan-Erik Laine
K
un Heinolan Rautsalossa vuonna 1960 käynnistettiin paperitehtaan rakennustoimet, alkoi myös Viljo Virolaisen paperimiehen ura. Etuistuimilta puuttuvat turvavyöt Viljo katsoi aiheelliseksi asennuttaa merkkihuollossa, mutta mitä lienevät asentajat ruuvaillessaan ajatelleet, sillä niiden kiinnittämiseksi oli auton bpilareihin nakerrettu ylimääräiset reiät, vaikka korista olisi löytynyt valmiit kiinnityspisteet takasivuikkunoiden yläpuolelta, kattoverhoilujen suojasta. Lopulta päädyttiin Datsunin hankintaan. "Vaan maksoi se kuormurikortti silloinkin, runsaat kolmesataa markkaa", päivittelee Viljo. Lisävarusteina kaupatut etupenkkien niskatuet jäivät valitsematta eikä radiotakaan Viljo katsonut tarpeelliseksi. Kolmen pojan siunaannuttua perheeseen kodin rakentaminen meni tärkeysjärjestyksessä auton hankinnan edelle. Jos vettä ropisi tai sateen uhka oli ilmeinen, jäi auto aamuisin talliin. Vöitä ei ole siirretty oikeille kiinnityspisteille myöhemminkään, koska reiät jäisivät rumasti näkyviin. Vaikka auto De Luxe olikin, varsin niukoin varustein oli se tehtaalta lähtenyt. Jotta Datsunin hienot punaiset kyljet säilyisivät kuhmuttomina, sai se takakonttiinsa Viljon askartelemat ylimääräiset vanerilaidat. Koska hankintahetkellä pojista nuo38
02/10
Sateella pyöräillen
Kauniina päivinä ajeli Viljo Datsunillaan töihin, kunhan vain oli varmaa ettei päivän aikana alkaisi satamaan. Luottamus ruostesuojayrittäjien touhuihin ei Viljolla ollut järin suuri, ja varmistaakseen huolellisimman mahdollisen suojauksen autolleen teki hän sen itse. joulukuuta vuonna 1970 Heinolan Dhallissa. Vuonna 1962 kolmenkymmenen ajokortittoman tehdaslaisen porukka ilmoittautui autokouluun saaden mukavasti ryhmäalennusta. Niiden tarkoituksena oli estää kontissa kierittelevien tavaroiden osuminen sisäpuolelta auton kylkiin.
Turvallinen kaksiovinen
Virolaisten ensimmäisen auton tuli olla pieniruokainen, mutta perheen tarpeisiin riittävän tilava. Tilaussopimus uudesta punaisesta Datsun 1200 De Luxesta tehtiin 11. Seuraavana vuonna tehdas käynnistyi ja Viljolle löytyi hommia sen pakkaamosta. Myös lohkolämmitin oli varuste, joka autoon asennettiin jo uutena. Vasta vuonna 1970, kun perhe hankki kesänviettopaikan, tuli ajokortillekin viimein käyttöä.
rimmainen oli vasta neljän vanha, oli kaksiovisuus huolehtivaisille vanhemmille tärkeää näin takapenkille sijoitettu jälkikasvu pysyisi varmasti kyydissä. Vaikka tuore ajokortti oli taskussa, terveellinen pyöräily töihin jatkui vielä vuosikaupalla. Työ oli mielekästä ja tarjosi liikuntaa, jota tuli vielä rutkasti lisää pyöräilemällä työmatkat. Hinnaksi oli kirjattu 11 800 markkaa, mutta käteisalennus tasoitti hintaa mukavasti tasan yhteentoista tuhanteen. Ja mikäpä oli tehdessä,
kun itse rakennettuun taloon kuului kunnollinen talli, josta löytyivät vehkeet monipuolisten huoltotoimenpiteiden suorittamiseen. Paljoa ei kaupantekijäisiäkään irronnut, mutta Datsunin kestävyyttä mainostava lukkosulapullo sentään lähti uuden auton matkaan.
Silmäterä
Uudesta Datsunista tuli heti omistajansa silmäterä, ja kaikki sen hyvinvoinnin ja säilymisen eteen tehtävissä oleva aloitettiin heti kaupanteon jälkeen
Kun perheen pojat yksi kerrallaan kasvoivat ajokortti-ikään, rakensi Viljo itse Datsuniin opetuspolkimet. Sillä lähdettiin heti ensimmäisenä kesänä koko perheen voimin kesälomamatkalle. Finn-Datsunin käyttämättömät pölykapselit löytyivät lopettaneen varaosaliikkeen peruista.
työmatkan taittuessa pyöräillen. Viljo kertoo isänsä ihmetelleen, että eikös asian pitäisi olla toisin päin, mutta kun Viljo kertoi säälivänsä autoa, piti isä poikaansa kahjona. Sehän todisti hänen maksaneen auton kauppasum-
man sitä ostettaessa ja vielä käteisellä. "Arvoitukseksi jää mihin paperia olisi tarvittu, mutta taisi myyjällä olla ketunhäntä kainalossa, sillä häkkituomio rapsahti kaverille epäselvien kauppakuvioiden seurauksena", muistelee Viljo.
Ajo-oppia perheelle
Vuodet kuluivat ja Datsun palveli moitteetta eikä koskaan jättänyt
omistajaansa tien päälle. Alkuperäisen kaltainen on autoon hakusessa.
VUOTAMAAN alkaneen pissapojanpussin tilalle löytyi toisen Datsun-harrastajan varastoista ehjä.
KOTIKONSTEIN välillä remontoitu moottori on kiikuttanut autoa jo reilusti päälle 400 000 kilometriä.
VAIKEASTI löydettävien osien suhteen voi joskus käydä hyvä tuuri. Hän tiedusteli, sattuisiko Viljolla sattuisi olemaan Datsunin tilaussopimusta vielä tallella, kun hän oli kuulemma kadottanut oman jäljennöksensä paperista. Perheen ei tullut myöhemmin kaukomatkoja harrastettua, joten ensimmäisen kesän lomamatka jäikin lopulta sen pisimmäksi reissuksi. Huollot tehtiin ajallaan ja moottorin kestävyyden varmistamiseksi otti Viljo alusta asti periaatteekseen, ettei samoilla moottoriöljyillä ajettaisi koskaan yli 3000 kilometriä. Ei autoa kuitenkaan tallikoristeeksi hankittu. Yhteiselo Datsunin kanssa oli alkanut mallikkaasti, kun vuoden kuluttua auton Viljolle myynyt kaveri ilmestyi yllättäen juttelemaan autosta. Tiedä vaikka olisi alkanut kuulumaan ylimääräisiä osamaksuja autosta. Jotta lupa ajo-opetukseen heltisi, piti hänen
DATSUNISTA tuli heti perheenjäsen muiden joukossa. Sukulointikohteita käsittänyt reitti kiersi Raumalla ja Jyväskylässä ja eläimiä pysähdyttiin ihmettelemään Ähtärin eläintarhaan. RAITISILMARITILÄT ovat muovia eivätkä tahdo pysyä ehjinä auton päältä lumia putsatessa. Uudet tilattiin auton kotimaasta, eikä näiden päälle enää lunta pääse satamaan.
ALKUPERÄISEN peilin rikkouduttua tilalle on vaihtunut hiukan sporttisempi malli. "Kyllähän Datsun-miehen touhua työmaallakin hiukan oudoksuttiin", muistelee omistaja. Kesäisin telineillä kulki tarvittaessa lautakuormia kesämökille.
02/10
39. Öljyä raaski vaihdella tiuhaan, sillä Mobilin litrahinta jäi lopulta varsin sopivaksi Viljo kun osti moottoriöljynsä 200 litran tynnyrissä. Viljo kertoi kyllä omaavansa kaikki dokumentit, mutta kieltäytyi antamasta tilaussopimuksen omaa puoliskoaan myyjälle. Hiihto oli perheen yhteinen harrastus ja suksitelineet mahdollistivat hiihtämisen kotinurkkia kauempanakin
Jälkeenpäin ajateltuna ei hän ole ihan varma, olisiko sittenkään pitänyt an-
taa Datsunia nuorenmiehen käyttöön, sillä ihan niin hyvää ja huolellista hoitoa ei se uudelta omistajaltaan enää saanut. "Vaihdelaatikoltaan Datsun on ollut lujaa tekoa, sillä siihen ei ole tarvinnut vielä kajota. Kytkin on ainakin kahteen kertaan uusittu", muistelee omistaja autonsa remontteja.
Isältä pojalle...
Viljo siirsi moottoriremontista piristyneen 19-vuotiaan Datsunin Heikin nimiin vuonna 1989, koska ykkösauton paikan perheessä oli ottanut muutamaa vuotta aikaisemmin uutena ostettu Mitsubishi Galant. Hän arveli moottoriremontin olevan edullisempaa kotikonstein suoritettuna, ja niinpä moottori päätettiin purkaa kotitallissa. Kun takalokarien kaarissa näkyi ehostamisen tarvetta ja korissa kilometrien tuomaa käytönjälkeä, päätettiin auto myös maalata uudestaan. Uudet laakerit, männänrenkaat ja kansiremontin saanut moottori koottiin ja asennettiin takaisin paikalleen jatkamaan työtään. Heikin toimesta auton kojelautaan ilmestyi stereot ja etupuskuriin lisävalot. Remontissa oli paljon apua siitä, että perheen kuopus Heikki oli opiskellut autonasentajaksi. "Poika se ajeli vaan", muistelee Viljo. Jokaisella kerralla Viljo suoritti kirjalliset kysymykset virheettömästi, joten liikenteen teoria on miehellä varmasti hallussa. Jotta Datsunilla ajeleminen jatkossakin varmistuisi, Heikki hommasi Lahdesta varaosa-Datsunin, joka jouti paalattavaksi varaosien taltioimisen jälkeen. Datsun 1200 De Luxe Finn ´70
suorittaa autokoulun kirjalliset testit ennen jokaisen opetuksen aloitusta. Viljo muistelee 80-luvun puolivälissä Datsunin matkamittarissa olleen 225 000 kilometriä, kun moottorin öljynkulutus viestitti isomman huollon tarpeesta. Virolaisen perheen autoon vilisi kilometreja, eikä suurempia vastoinkäymisiä toinenkaan sukupolvi sen ratissa kohdannut.
40
02/10. Tyhjäksi kaluttu lohko kiikutettiin koneistamoon hoonattavaksi, ja kun
se kerran oli riekaleina, päätettiin se vain vähän kuluneista laakereistaan huolimatta laakeroida uudestaan. Kaikkiaan neljästi tuli käytyä kirjallisissa, sillä poikien jälkeen oli vielä puolisonkin vuoro oppia ajotaidon saloja Datsunilla
Ritilöille kertyi hintaa yhteensä 220 euroa, mutta nyt ne ovat uudet ja ehjät. 2-kurkkuinen Hitachi-kaasutin
04 Voimansiirto
4-vaihdetta ja pakki, lattiavalitsin. Alkuperäisetkin hyllystä vielä löytyvät, mutta niissä vuodet ja kilometrit näkyvät kivenhakkaamina. Pojan käytössä oli autosta särkynyt alkuperäinen sivupeili, joka oli korvattu sporttisemmalla pisarapeilillä. Takaveto
05 Alusta
Edessä MacPherson -joustintuet, takana pitkittäiset lehtijouset
06 Jarrut
Edessä levyjarrut, takana rummut
07 Kori
2-ovinen itsekantava kokoteräskori
08 Mitat
Pituus 383, leveys 149,5, korkeus 139, akseliväli 230 cm. Viljo irrotti sporttipeilin tarkoituksenaan korvata se löytämällään, alkuperäistä muistuttavalla peilillä. Kesäkuusta 2003 asti Datsun on ollut museoautona, eikä sille kerry enää paljoakaan kilometrejä. Kaavittuaan kaiken massauksen auton alustasta paljastui hyvässä maalissa ollut lattia täysin ruosteettomaksi. Vuotamaan alkaneen pissapojanpussin tilalle löytyi ehjä vastaava tamperelaiselta osiaan kaupanneelta harrastajalta. Juuri ennen museotarkastusta suojamuoveistaan kuoritut kapselit asennettiin paikalleen ja niiden virheetön kunto ihmetytti tarkastajiakin. Siistiin ja alkuperäiskuntoiseen konehuoneeseen hankittiin uusi vesiletkusarja vähentämään vesivahinkoriskejä, mutta Hollannista tulleen sarjan lämmityslaitteen kennoon menevä letku ei sopinutkaan paikalleen. Viljon 41 vuotta ja 40 päivää kestäneen paperimiehen työuran loputtua ajontarvekin vähentyi. Pitkän reissun on lujamoottorinen Datsun silti heittänyt, sillä omistaja arvioisi kilometrjä kertyneen jo pitkän matkaa yli 400 000. Hänen toiseksi harrasteautokseen on jäänyt uutena ostettu vuosimallin ´85 Galant GLX, jonka museokilpiin pääsyä joutuu vielä jokusen vuoden odottelemaan. MUSTA muovi hallitsee Datsunin ohjaamoa, jossa kaikki on ehjää ja alkuperäistä.
VILJO Virolainen voi allekirjoittaa merkin mainoslauseen: Datsun kestää.
UUDEN Datsunin ostajalle ei lukkosulapulloa enempää kaupantekiäjisiä herunut. Ehjien löytäminen varaosa-
autoistakin olisi ollut jokseenkin mahdotonta. Alkuperäinen ja kulunut lattiamatto vaihtui varaosa-autosta otettuun mattoon, josta pesemällä tuli vielä varsin hyvä. 1171 cm3, 69 hv, 5 runkolaakeria. Samaa ilmiötä oli tuulilasissakin, joka vaihdettiin uuteen. Radioreiän peitelevy ei onneksi koskaan joutunut kadoksiin ja se palautettiin paikoilleen, kun liian uudet musiikkivehkeet saivat lähteä. Käyttö- ja talviauton virkaa Viljolla hoitelee iältään jo parikymppinen Nissanin KingCab, Datsunin ja Galantin lämmitellessä talviunilla talleissaan.
01 Merkki ja malli
Datsun 1200 De Luxe Finn
02 Vuosimalli
1970
03 Moottori
4-sylinterinen vesijäähdytteinen rivimoottori edessä pitkittäin. Datsunia eli nykyään Nissania myyvä Länsiauto tilasi Japanista tuulilasin edessä olevat muoviritilät, jotka olivat pakkasella lumia putsattaessa särkyneet. Ajatuksena oli ehostaa vanha perheenjäsen museorekisteröintikuntoon. Eivät museotarkastajatkaan vaihtuneesta peilistä moittineet, mutta jos juuri oikeanlainen kuvastin jostain löytyisi, tulisi se tarpeeseen. Reikäjako ei kuitenkaan osunut alkuperäisten kanssa yksiin, joten pisarapeili ruuvattiin takaisin Datsunin oveen. On mahdollista, että pohjoisiin oloihin myydyt Datsunit erosivat lämmityslaitteeltaan muualle kaupitelluista. AUTON palatessa takaisin Viljon omistukseen löysi radion peitelevy jälleen paikkansa kojelaudasta.
...ja takaisin isälle
Kun vuonna 2002 Datsun oli jo toiseltakin omistajaltaan jäänyt joutilaaksi, katsoi Viljo aiheelliseksi siirtää sen takaisin omiin nimiinsä. Pölykapseleissa lykästi, kun lopettaneen varaosaliikeen peruissa oli myyjälle jäänyt tunnistamaton 12-tuumainen pölärikierros. Puhtaille pinnoille oli hyvä levitellä uudet suojaukset, ja koria paikkamaalattiin sieltä mihin kauneusvirheitä oli ilmaantunut. Paino 720 kg
02/10
41. Heikkipä tunnisti kapselit ja pääsi ostamaan ne tarpeeseen todella sopivasti
Uuden auton perusrakennetta ja tekniikkaa testattiin parikymmentä senttiä levennettyyn 96:n koriin piilotettuna.
Tuotantoon
Täysin uusi Saab 99 ensiesiteltiin syksyllä 1967, ja varsinainen tuotanto alkoi seuraavan vuoden puolella.
Auto poikkesi radikaalisti valmistajan siihenastisesta mallistosta: se oli edelleen etuvetoinen, mutta selvästi 96:sta suurempi. Yksinkertainen, kevyt ja sisäisiltä kitkoiltaan liki olematon kaksitahtikone kiersi korkealle, mutta vaati käyttäjältään erityistä huolellisuutta ajossa. Saab oli kuitenkin leimautunut kaksitahtisten käyttäjäksi ja helpottanut myös omistajien elämää vapaakytkimellä, joka varmisti moottorin voitelun pudottamalla koneen tyhjäkäynnille, jos kaasupoljin nostettiin vauhdissa. Kuitenkin nelitahtimoottorin hajuttomuus ja käyttäjäystävällisyys tekivät siitä ainoan vaihtoehdon täysin uuden Saabin nokalle. Vaihteenvalitsin oli sijoitettu 96:n rattikarahkan sijaan lattialle, josta löytyi myös virtalukko. Lentokonetehtaalle oli tärkeää muotoilla auto aerodynaamisesti, missä vanhat kajakkikaksikot onnistuivatkin hyvin. Pienenä tehtaana Saabilla ei ollut resursseja oman moottorin kehittämiseen, joten homma oli pakko hoitaa ostopalveluna. Helmikuussa 1965 allekirjoitettiinkin sopimus, jonka mukaa Trumppa tulisi toimittamaan 1,5-litraista nelitahtista rivinelosta Saabille. Koska 99:n muoto oli täysin uusi ja paljon
AiKAKAuden mainokset kertovat omaa hauskaa kieltään autotekniikan kehittymisestä. Ominaisuus tulisi leimaamaan Saabia siitä eteenpäin, aina tähän päivään asti. Fordilta lainatun V4-moottorin sijaan konehuoneessa jylläsi siis Triumphilta lisensoitu rivinelonen, ominaisteholtaan 87 hevosvoimaa. Suorastaan vaaralliset kylmät istuimet olivat muisto vain Saabin termostaattiohjatun lämpöistuimen ansiosta.
02/10
43. Ensimmäisenä neuvottelukumppanina toimi brittiläinen moottorialan velho Ricardo & Co, joka tarjosi Saabille 1,2-litraista nelimukista nelitahtikonetta. dinaaviset.
Kahdesta neljään
Aikana, jolloin pakokaasut eivät olleet vielä vaarallisia eikä bensiini ollut loppumassa maailmasta, oli nykyisten nelitahtimoottoreiden rinnalla tarjolla myös kaksitahtisia vaihtoehtoja. Liian pitkät moottorijarrutukset joita tosin kukaan ei tuohon aikaan harrastanut johtivat polttoaine-ilmaseoksen joutumisen liian laihalle, joka johti nopeasti moottoririkkoon. Sijoituspaikan määräsi ruotsalaisten idea korvata rattilukko pakkilukolla, missä virta-avaimen sai irrotettua lukostaan vain peruutusvaihteen ollessa kytkettynä. Varsinainen mullistus oli kuitenkin auton muotoilu. Kone kallistettiin voimakkaasti oikealle, sillä samaa perusrakennettaa suunniteltiin käytettäväksi myös V8-versiossa. Saabilla kuitenkin käännyttiin toisen saarivaltion osaajan puoleen, kun Triumphilta viestitettiin tehtaan kehittävän uutta moottoria ja olevan kiinnostunut nostamaan tuotantomääriä myymällä konetta myös ulkopuolelle
Omapaino 955 kg
08 Suorituskyky
0-100km/h n. Yksi ketjukäyttöinen kannen yläpuolinen nokka-akseli, kaksi venttiiliä per sylinteri, Strömberg-Zenith-kaasutin
04 Voimansiirto
Nelinopeuksinen manuaalivaihteisto, valitsin lattiassa, kuiva yksilevyinen kytkin, etuveto
05 Alusta
Edessä kolmiotyyppiset tukivarret, joustintuet ja kierrejouset, jäykkä taka-akseli kierrejousilla, neljällä pitkittäisellä ja Panhardtangolla. Hammastanko-ohjaus, levyjarrut edessä ja takana. 01 Merkki ja malli
Saab 99 2.0L
02 Vuosimalli
1974
03 Moottori
Nelisylinterinen rivimoottori edessä, sylinterin halkaisija 90, iskunpituus 78 mm, iskutilavuus 1985 cm3, teho 99 hv. 15 s, huippunopeus n. Rengaskoko 165SR15.
06 Kori
Itsekantava, teräksinen, neliovinen porrasperä
07 Mitat
Pituus 434, leveys 167, korkeus 142, akseliväli 247, raideleveys 140 cm. Kaasuiskunvaimentimet. 150 km/h
02/10
45
01 Merkki ja malli
Saab 99
02 Vuosimalli
1983
30 Moottori
Nelisylinterinen rivimoottori edessä, sylinterin halkaisija 90, iskunpituus 78 mm, iskutilavuus 1985 cm3. Omapaino 1130 kg
08 Suorituskyky
0-100 km/h 14,5 s, huippunopeus 160 km/h
09 Valmistusmäärä
Yhteensä 588 643 kpl
Saabin tämänhetkinen tilanne saa Mikon mietteliääksi. Kuten merkin fanit lähes poikkeuksetta, ei hänkään paljoa laske arvoa vuosille jenkkiomistajan sylissä.
02/10
47. Kaasuiskunvaimentimet. Teho 100 hv, vääntö 162 Nm. Rengaskoko 185/65 SR15
07 Mitat
Pituus 447, leveys 169, korkeus 142, akseliväli 247, raideleveys 143 cm. Yksi ketjukäyttöinen kannen yläpuolinen nokka-akseli, kaksi venttiiliä per sylinteri, Strömberg-Zenith-kaasutin
04 Voimansiirto
Viisinopeuksinen manuaalivaihteisto, valitsin lattiassa, kuiva yksilevyinen kytkin, etuveto
05 Kori
Itsekantava, teräksinen, kaksiovinen porrasperä
06 Alusta
Edessä kolmiotyyppiset tukivarret, joustintuet ja kierrejouset, jäykkä takaakseli kierrejousilla, neljällä pitkittäisellä ja Panhardtangolla. Hammastanko-ohjaus, levyjarrut edessä ja takana
Hyvinkää
48
02/10
Vuonna 1975 haaveesta tuli totta, ja siitä lähtien on miehellä aina ollut P3korinen 17M. Metrisistä mieluisin
Ford Taunus 17M Super
Reijo Koponen päätti jo nuorena poikasena hankkia kaunis linjaisen Taunuksen heti kun se vain olisi mahdollista. mutta juuri tämä on malleista edelleen se mieluisin.
49
02/10. Nyt metrifordeina tunnettuja saksalaisautoja on kertynyt jo hallillinen
Ford Taunus 17M Super ´63
Teksti ja kuvat: Jan-Erik Laine
V
armasti jokainen pikkupoika menee sarjakuvien ja inkkarileikkien täyttämässä maailmassaan vielä ihastumaan siihen lettipäiseen naapurintyttöön. Viikonloppuisin saattoi mittariin pyörähtää lähemmäs tuhannen kilometriä, sillä kotiseudulla tuli vierailtua usein. Vaikka toisen auton olisikin saattanut hankkia, viimeistään säilytys- ja korjaustilojen puute olisi muodostunut pulmaksi.
Vaihto samanlaiseen
Kaikkiaan kymmenen vuotta ehti ensi-ihastus Reijoa palvelemaan, kunnes yksilö alkoi olemaan joka paikasta loppuun ajettu. Kun Koposen lapsuuden maisemiin Kuopiossa ilmestyi naapuriin hankittu P3-korinen Ford Taunus 17M, nauliintuivat poikasen silmät täysin uudenlaiseen ja lumoavan kauniiseen autoon niin lujasti, että hyvin pian selvisi mikä elämässä olisi oikeasti tavoittelemisen arvoista. Ajelu mieleisellä autolla maittoi Reijolle eikä mieltymys rajoittunut vain tähän korimalliin, sillä kyllä muutkin P3-koria seuranneet saksalaiset Fordit vaikuttivat varsin haluttavilta autoilta. Korimalli vastasi täydellistä autoa ja kun naapurin kyytiin toisinaan pääsi, selvisi myös miltä hyvän auton pitäisi tuntua. Kun päämäärä oli selkeä, oli enää kuljettava sitä kohti.
Haaveesta totta
Kuopio jäi kotiseutuna taakse, kun työt toivat nuorenmiehen Hyvinkäälle Koneen hissitehtaan leipiin. Juuri näin kävi hyvinkääläiselle Reijo Koposelle, josta sattuma teki useiden hienojen M-Fordien keräilijän. Kun kauniin turkoosi kaksiovinen Taunus oli viimein saatu hankittua, ei sen tehtävänä ollut vain pihan koristaminen, vaan sillä myös ajettiin. Kolmenkympin pakkasissakin se pärähti aina käymään kulkien ongelmitta, ja lämmintäkin tuntui autossa ainakin sen ajan mittapuulla riittävän vallan mainiosti. Armeijan jälkeen oli viimein mahdollista hankkia ensimmäinen oma auto, jonka oli tietysti oltava juuri tietynlainen 17-metrinen. 70-luvun puolivälissä 60-luvun alkupuolen Taunus edusti jo ikääntynyttä mallia, mutta Reijon mielestä se oli edelleen hienoin mahdollinen auto, eikä muita vaihtoehtoja edes juolahtanut autokuumeen sekoittamaan mieleen. Ja hyvin Taunus matkailua kestikin. Elämän realiteetit asuntovelkoineen kuitenkin pitivät autoista kiinnostuneen miehen vain haaveissaan ajelemassa lukuisilla metrifordeilla. Kova luottamus saksalaisvalmisteisten Fordien laatuun syntyi ajamisen myötä, sillä mainittavia murheita ei paikoitellen kovissakaan olosuhteissa matkaillessa
autoon ilmaantunut. Nämä ensi-ihastumiset harvoin johtavat vakoilua tai lumipallojen viskelyä tiiviimpään yhteiseloon, mutta ihastuminen naapurin uuteen autoon voi ohjata ajatukset peruuttamattomasti uusille raiteille. Vuonna 1985 oli jo kovasti tarvetta uuden auton hankinnalle ja tavoitteena oli mieluiten
"Sen verran paljon on tullut saksalaisvalmisteisilla M-Fordeilla ajettua, että laadusta vakuuttuneena voi M-kirjaimen sanoa tarkoittavan mestariteosta."
50
02/10
Moni kauppias varmaan kiitteli hourahtanutta asiakasta, joka siivosi vuosikaupalla hyllyissä pölyä keränneet osat pois nurkista jopa maksaen niistä.
VEISTOKSELLISEN korin pienet mallimerkinnät ovat varsin hienostuneita.
02/10
51. Kun tarjolla oli paljon edullisia varaosa-autoja, ei niiden pilkkominen varaosiksi kolkuttanut omatuntoa. Kun ilmoituksessa oli vielä maininta auton olevan vain 66 000 kilometriä ajettu, piti sitä lähteä kesken päivän katsomaan. samanlaisen, mutta mahdollisimman hyvän ja vähän ajetun yksilön löytäminen. Kun hän ehdotteli könttikauppoja kaikista liikkeiden hyllyihin jääneistä M-Fordin varaosista, oli moni kauppias varmasti mielissään. Vaikka varaosia olisi vielä kohtuullisesti saanutkin, matkasivat metriset ruostevikojensa vuoksi kiihtyvällä tahdilla romutukseen. Selvää oli myös, ettei yli-ikäisten autojen varaosahuolto tulisi vuosien mittaan ainakaan helpottumaan, ja niinpä Reijo keksi turvata harrastuksensa tulevaisuuden kiertelemällä varaosaliikkeitä. Lahtelaiselle autokauppiaalle vaihdossa tullut turkoosi kaksiovinen P3 oli todellakin luvatun kaltainen yksilö. Ensimmäiseltä omistajalta vapautunut auto ei ollut siinä vaiheessa enää uusi, mutta haalistunutta alkuperäistä maalipintaansa lukuun ottamatta erittäin hyvä ja räpeltämätön yksilö. Hän saikin ajatuksen pelastella tekniikaltaan lujakuntoisia, mutta koriltaan lahoja autoja ainakin omiin tulevaisuuden varaosatarpeisiin. Liikkeistä sai noutaa usein painaviakin varaosalaatikoita, jotka kaiken lisäksi oli hinnoiteltu varsin harrastajaystävällisesti. Vaikka muut eivät sitä tuntuneet tajuavan, oli Reijo Koposelle muodostunut itsestään selväksi, mitkä olivat autoista niitä parhaita. Kelpo autosta oli helppo tehdä kaupat, ja taas oli 17-metrisellä ajelu turvattu pitkäksi aikaa eteenpäin.
Hyllyt tyhjiksi
80-luvulla metri-Taunuksia vilisi vielä jokapäiväisessä liikenteessä, mutta 60-luvun alkupuoliset alkoivat vähenemään katukuvasta vuosi vuodelta. Eräänä maanantaipäivänä lykästi, kun Helsingin Sanomissa oli ilmoitus Lahdessa olevasta Taunuksesta, joka vastasi juuri etsittyä mallia. Reissu ei osoittautunut turhaksi. "Ainakin kymmenkunta yksilöä on vuosien mittaan tullut pilkottua."
Se ensimmäinenkin, vuonna 1975 ostettu yksilö löytyy yhä osina varaosavarastoista
Pariskunnan toinen yhteinen harrastus on vanha mahonkinen keskimoottorivene, joka sekin on talvisin varastoituna mökillä omassa tallissaan. Jäsen hän on ollut aina vuoden 1991 perustamiskokouksesta lähtien. Kerholla on perinteisesti ollut vuosittain yksi isompi viikonloppukokoontuminen sekä syksyisin päivän mittainen ajelutapahtuma jäsenilleen. Yhdeksän kymmenestä arvaisi Koposten talviauton olevan joku rakkaan siniovaalisen automerkin tuoreempi tekele, mutta kun ei niin ei. Perinteisen kesämökin sijaan hän tuli hankkineeksi paremmin autoharrastuksen tarpeisiin vastaavan ratkaisun. Oikeaan aikaan tehty varaosavarastojen täydennys mahdollistaa lähes minkä tahansa kuviteltavan vian korjaamisen hyllystä löytyvillä uusilla osilla.
Erikoinen kesämökki
Reijo haaveili vuosikymmeniä paikasta, jossa harrastaminen olisi helppoa ja kaikki autot saman katon alla. Muutamat ensimmäiset vuodet sai se palvella ympärivuotisena käyttöautona, mutta kun mahdollisuudet harrastamiseen olivat parantuneet, syntyi ajatus sen laittamisesta museorekisteriin. Jarruletkut ovat vaihtuneet tuoreempiin, mutta putket ovat vielä tehtaan jäljiltä. Etujarruihin, jotka ovat levyt, on tarvittu uusia
jarrupaloja ja taakse kenkiä. Hollolan Kukonkoivusta tuli tarjolle tilava halli, jonka sosiaalitiloista löytyvät kaikki kesämökin perusvarusteet saunasta lähtien, mutta autoille sopivaa varastointitilaa on normimökkiä reilummin. Museorekisteröinnin jälkeen P3 jäi enää kesäiseen harrastekäyttöön. Viime syksynä joukko kerholaisia ajelikin tutustumaan M-Ford Centerin kokoelmaan. Talviautoilu sujuu vaivattomasti nyky-Corollalla siitä syystä, että Reijon mielestä viimeisiä laadukkaita saksalaisvalmisteisia Fordeja olivat P7-koriset autot. Hankinnan jälkeen on sillä tullut ajettua runsas satatuhatta kilometriä, josta museoinnin jälkeen enää kesäisiä kilometrejä. Kertaalleen on myös jarrusylinterit uusittu autoon. Nyt 25 vuotta Reijon omistuksessa ollut 17M on ollut omistajansa mukaan kiitollinen harrastaa, ja auto on pääpiirteittäin edelleen hankintakunnossa. Kesäisin hän tulee joka viikko ajelleeksi "mökille" vaihtamaan käytössä olevan M-Fordin toiseen, sillä autot pysyvät parempina kun niitä ulkoiluttaa säännöllisesti. Sen jälkeen laatustandardeja lienee kustannussyistä laskettu sillä seurauksella. Ford Taunus 17M Super ´63
Kiitollinen harrastaa
Vanhan ja osiksi puretun peekolmosen korvannut samanmoinen on osoittautunut varsin hyväksi hankinnaksi sekin. Rivistön viimeisin hankinta on ehkä yllättäen ensimmäisen lähdön Ford Mustang, joka kuitenkin FoMoCo-perheeseen kuuluvana sopii
Reijo haaveili vuosikymmeniä paikasta, jossa harrastaminen olisi helppoa ja kaikki autot saman katon alla.
52
02/10. Vuonna 1989 Reijo hankki käyttöautokseen muutaman vuoden tuoreemman, P7-korimallia edustavan M-Fordin, joka sekin on yhä tallella. Reijo onkin nimennyt mieluisimman paikkansa M-Ford Centeriksi. Yksin harrastaminen on harvoin
kivaa ja Reijo onkin kiitollinen puolisolleen, jonka myötämielisyys mahdollistaa puuhailun autojen parissa. Voimansiirto on tarvinnut osakseen vain tarkistuksia. Auton tekniikalle on toistaiseksi riittänyt perushuolto eikä sitä ole tarvinnut lähteä suotta aukomaan. Tarkastusta varten hienosti säilynyt yksilö ei tarvinnut paljoakaan remonttia, mutta täysin kiiltonsa menettänyt, joskin alkuperäinen maalipinta ei läpäissyt tarkastusta. Reijo löysi Jokelasta pätevän maalarin, jonka toimenpiteiden jälkeen alkoi auto kelvata tarkastajillekin. "Vetensä pumpannut vesipumppu on kertaalleen uusittu ja taitaapi siinä olla jo kolmas pakoputki kiinni", muistelee omistaja moottorista. Centerin kunnollinen autonosturi helpottaa huoltotoimia ja Reijo toteaa kyllä ehtineensä ryömimään autojen alla vuosien mittaan jo ihan tarpeeksi. että laatu ja luotettavuus ovat lasketelleet yhtämatkaa alamäkeä.
Harrastustoimintaa samanhenkisten seurassa
Lisää kivaa Reijon jo muutenkin mukavaan autoharrastukseen on vuosien mittaan tuonut parinsadan jäsenen merkkikerho, jonka kautta hän on tutustunut harrastajakavereihin ympäri maata. Aika huoletta voi omistaja autollaan ajella, sillä kun harrastaa näinkin pitkään samaa autoa, on se väkisinkin tullut läpikotaisin tutuksi. Ajoa autot saavat keväästä aina siihen saakka, kunnes suolamiehet ilmestyvät teille
Tarjolla olleista farmarimallisista metrifordeista ei Reijo ole koskaan ollut kovin innostunut, sillä niitä yleensä vaivaava 80-lätkä haittaa kulkemista. Reijo Koponenkin ottaisi mieluusti muutamia autoja lisää mökilleen. Metrifordeista hakusessa olisi kaksiovinen 26M Hardtop, jollaisia
maassamme on ollut tarjolla perin laihalti. Nyt rivistössä olevien lukuisten metri-Fordien joukkon sopisi jokunen lajitoveri lisääkin, arvioi Koponen.
17-METRISEN kojelauta edustaa aikakautta jolloin kromia käytettiin vielä rohkeasti.
VALOISAN ohjaamon takapenkilläkin on mukavat oltavat ja reilusti tilaa. Takasivuikkunat ovat raotettavissa.
PERUSVARMAA moottoria ei toistaiseksi ole tarvinnut lähteä vielä aukomaan. Paino 920 kg
08 Tuotantomäärä
Kaikki P3-korimallin versiot yhteensä 665 000 kpl (1960-64)
02/10
53. Näinhän asia tuskin koskaan on. Teho 65 hv (48 kW)/4250 rpm
04 Voimansiirto
4-vaihdetta ja pakki, valitsin ohjauspylväässä, Takaveto
05 Alusta
Edessä MacPherson -joustintuet, kallistuksenvakaaja, levyjarrut. Takana pitkittäiset lehtijouset ja rumpujarrut
Elävää uk sen ky ytiin! HYPPÄ Ä Taun oitteessa: os kuvaa autosta
06 Kori
OT.FI WWW.KLASSIK
2-ovinen itsekantava kokoteräskori
07 Mitat
joukon jatkoksi. Maallikko voisi luulla, että monta autoa omistava harrastaja olisi jo tyytyväinen. Moottorissa kiinni oleva vesipumppu on järjestyksessään toinen ja pakoputki kolmas.
01 Merkki ja malli
Ford Taunus 17 M Super
02 Vuosimalli
1963
03 Moottori
4-sylinterinen vesijäähdytteinen rivimoottori edessä pitkittäin. Sen kautta on tutuksi tullut myös Mustang-kerho, joka on aktiivinen ja nyt jo yli tuhannen jäsenen porukka lukuisine tapahtumineen. REIJO Koposen "kesämökin" taulusta selviää mitä hallissa harrastetaan. 1698 cm3, puristus 8,4:1. Autoilla kun on kiva ajaa ja mielellään hiukan kahdeksaakymppiä lujempaa.
Pituus 451, leveys 167, korkeus 145, akseliväli 263 cm. Toinen ehkä yllättävä haave olisi ´68-69 Dodge Charger, jonka korilinjat tekivät jo kauan sitten vaikutuksen keräilijään
Kellokoski
54
02/10
Reijo vaihtoi Twin Jetin Helsingin Kalevankadulla sijainneessa Harri Salon autoliikkeessä Simca 1000:een. Yamaha Twin Jet 100 ´70
TWIN Jetin kaksisylinterinen kone oli melko poikkeuksellinen aikanaan. Sen jälkeen kuluikin vuosikymmeniä auton ratissa, kunnes 2000-luvun alussa vanha rakkaus kaksipyöräisiin roihahti uudelleen liekkeihin. Myös maahantuojalta saa joitain uustuotanto-osia, kuten ketjusuojaa", Reijo sanoo. Ladossa seissyttä Jammua oli käyty käynnistelemässä
56
02/10
jumiutumisen estämiseksi kuitenkin ajoittain. Teho 9,5 hv/8500 rpm, paras vääntömomentti 0,82 kgm/8000 rpm
04 Voimansiirto
Öljyssä uiva monilevykytkin, neliportainen vaihteisto, ketjuveto
05 Alusta
Edessä nestevaimennettu teleskooppihaarukka, takana nestevaimennettu keinuvarsijousitus
06 Kori
Puristettu teräslevyrunko
07 Mitat
Pituus 182, leveys 63, korkeus 95, akseliväli 115 cm. Twin Jet tuli Reijolle omilla pyörillään seisovana aihiona. Runkonumero täsmäsi kuitenkin moottorin numeron kanssa. Erikoinen käyntiääni synnytti lisänimen "ampiainen".
UUSI keksintö oli myös tuoreöljyvoitelu, joka ylväästi ilmoitettiin myös virta-avaimen vieressä sijainneessa tarrassa.
Twin Jet tuli Reijolle omilla pyörillään seisovana aihiona. "Se oli sellainen aihio, viimeistelemätön. Paino 99 kg
08 Suorituskyky
Huippunopeus 105 km/h, 0400 m 23 sek, 050 km/h 4,5 sek.. Nuoruusvuosien nostalgianälkään museomoottoripyörät ovatkin parasta mahdollista lääkettä: vauhtia ei saa kerättyä vaarallisia määriä, ja vuosittaiset kulut jäävät edullisiksi.
01 Merkki ja malli
Yamaha Twin Jet 100
02 Vuosimalli
1970
03 Moottori
Kaksisylinterinen ilma jäähdytteinen kaksitahtimoottori. Sylinteritilavuus 97 kuutiosenttiä, poraus 38 mm, iskunpituus 43 mm. Reijoa edeltävä omistaja oli puolestaan maalauttanut rungon ja etupään noin 15 vuotta sitten, eikä Yamaha ihan vastannut sitä, millaisena se tehtaalta on aikanaan lähtenyt. Asensin itse siihen vilkut, pyörästä löytyy nimittäin johdot ihan vilkkukatkaisijalle saakka, mutta varsinaiset vilkut olivat aikanaan lisävaruste", Reijo kertoo. Kaksi 16millistä Mikuni kaasutinta, Autolubetuore öljyvoitelu, akkusytytys (6v). Moottoripyörä ei tuohon aikaan ollut Suomessa mikään ylellisyys- tai harrastusväline, vaan liikkumiseen tarkoitettu hyötyajoneuvo. Muutaman väliprojektin kautta Nepposen talliin ja varastoihin on nyt kertynyt kalustoa: norjalainen Ögland-mopo, ihka aito pappaTunturi, juttumme Yamaha sekä vuosimallin ´81 Honda CB 750, joka valmistuu ajoon kesäksi ja joka on tarkoitus museorekisteröidä kunhan sen aika tulee. Lisäksi osia liikkuu jonkin verran nettihuutokauppojen kautta. "Ostin Kuopiosta kolme varaosapyörää, jotka purettiin osiksi. Parin ensimmäisen vuoden kiertelyn jälkeen se oli jäänyt yhdelle omistajalle pariksikymmeneksi vuodeksi. Entistämistyö sujui reippaasti osia on saatavana kohtuullisen hyvin, joskin joidenkin pisteosien metsästäminen on hankalaa. Ladossa pitkään seissyttä Jammua oli sentään käyty käynnistelemässä ajoittain.
Nostalgiannälkään
Kun ikää tuli lisää, oli Reijon tietysti hankittava henkilöauton ajamiseen oikeuttava B-kortti ja sille sopiva auto
Tarvittaessa hoidamme myös asennuksen.
Alfa Romeo Montreal -74 Aston Martin DB2/4 Mk II -57 Austin Healey 3000MK III -64 Austin Mini Cooper S MK I -67 BMW 1600 ti -68 BMW 3.0 SA -74 Cadillac Series 75 Touring Sedan -41 Daimler Double Six -90 Ferrari 308 GTB -78 Ferrari Dino 246 GT -72 Ford A Tudor -30 Jaguar E-Type S1 Coupe 3.8 -62 Jaguar E-Type V12 S3 Coupe -73 Jaguar MK II -61 Jaguar S-type -65 Jaguar S-type -68 Jaguar XJ 6 S1 -72 Jaguar XJS Convertible -95 Jaguar XJS V12 Convertible -89 Jaguar XK 120 Roadster -52 Maserati 3500 GTIS Sebring Series II -68 Mercedes-Benz 190 SL -56 Mercedes-Benz 300 SE Coupe -63 Mercedes-Benz 300 SEL 3.5 -71 Mercedes-Benz 350 SL -71 MG MGA -59 MG MGA -59 MG MGC GT -69 Packard Clipper Super Panama 2D -55 Rolls Royce Silver Cloud 2 -60 Rolls Royce Silver Cloud 2 -61 Rolls Royce Silver Shadow -74 Rolls Royce Silver Shadow II -79 Rolls Royce Silver spirit -88 Triumph TR 3 -60 Volvo PV 544 Sport -65
TRIANGLE MOTOR CO,
Orikedonkatu 32, Turku · Puh. 03-616 1460, 050-582 3726
www.niklaamorautio.fi
MYYDÄÄN:
APUA AUTONSIIRTELYYN
42900 89000 48000 25900 6900 11800 19800 24800 28400 123800 11000 39800 29000 22700 9800 24800 9900 23700 24800 58800 56000 85000 24800 14700 19600 28800 19800 17800 33600 46400 38700 48600 29800 68000 29800 14900 Edustamme Suomessa ruotsalaisia Stringo-tuotteita. Stringotuoteperhe pitää sisällään 5 erikokoista siirtoalustaa, joista 2 suurempaa soveltuu jopa 5000kg painavien ajoneuvojen liikuttamiseen. Täysin entisöitävässä/kunnostettavassa autossa omistaja pystyy valitsemaan autonsa värit, sisustusmateriaalit, lisävarusteet, mahdolliset modernisoinnit jne. Tuloksena on auto, jollaista ei kaupasta pysty ostamaan. Ainutlaatuinen yksilö. Stringo on ketterä ja helppokäyttöinen. Me Triangle Motor Co:ssa räätälöimme autot täysin asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti.
VARAOSAT
Toimenkuvaamme kuuluvat olennaisena osana erilaiset viritysosat englantilaisiin ja amerikkalaisiin autoihin. Lisätietoja www.trinaglemotor.com tai www.stringo.se
Puh: 02-2370354 · myynti@niklaamorautio. Yrittyksellämme on seuraavat metallin pinnoitukset: kromaus, niklaus, kuparointi, kultaus, sinkitys, keltapassivointi, mustapassivointi, antiikkipatina sekä erillinen hiomo ja hiontaan sekä kiilloitukseen kuuluvat palvelut.
o
T II R IÖ N T IE
KAIPAAKO
umaalaam
Teemme ammattitaidolla:
· Vahinkotarkastukset (kaikki vakuutusyhtiöt) · Kolarikorjaukset ja peltityöt · Maalaustyöt · Smart repair -maalaukset PA RO · Tuning -työt LA NT IE · Kaikki merkit ja mallit
Soita meille, niin sovitaan aika! Automaalaamo ja -peltikorjaamo
K.Niemi Oy
Sähkömestarintie 12, 13100 Hämeenlinna puh. Voimakatu 17, 20520 Turku (Itäharjun teollisuusalue) Olemme avoinna arkisin ma-to 07-15.30 pe 09-14.00
NÄIN PALVELEMME:
ENTISÖINTI
Laadukkaasti suoritetun entisöinnin tuloksena on täysin käsityönä koottu auto, joka usein on jopa alkuperäistä parempi. Toimitamme tehokkaammat jarrujärjestelmät, sylinterinkannet, nokkaakselit ja kaasuttimet sekä ruiskujärjestelmät vanhempiin autoihin. 02-416 2300 · GSM 040-900 6030 · www.trianglemotor.com · Näytöt sopimuksesta.
TRIANGLE MOTOR CO.
The Specialist in Collectible Cars . Tuliko ryppy rakkauteen?
Se r
ku
ta
t i f i oitu
AUTOSI ENTISÖINTIÄ?
Olemme vuonna 1952 perustettu yhtiö ja entisöintiin erikoistunut, alaamme kuuluvat autojen, moottor ipyörien,veneiden, ym metalliosien entisöinti sekä kaikki pinnoitukseen liittyvät toiminnat
Vaikka tapahtuma uusiin pyöriin keskittyikin, aika harvaa motoristia eivät klassikkomotskarit näyttäisi kiinnostavan: Rikun omiin kokoelmiin kuuluva sivuvaunukummajainen taisi olla lopulta näyttelyn valokuvatuin fillari. Paljon kiinnostusta herättäneen motskarimuseon kohdalla tavoitteena on avata ovet yleisölle vuonna 2011.
ARTO Nyqvist herätti aikanaan niin pahennusta kuin ihailuakin hurjilla tempuillaan möhkö-Kawojen sarvissa. Tästä Jarkko Väisäsen alkujaan 750 Nortonista takajarru on napattu 350 Hondasta ja magnesiumkuorisesta laatikosta löytyy 6 pykälää. Paikalla oli myös lukuisia muita motskarointia läheltä liippaavia toimijoita. Edustettuina olivat kaikki maassamme virallisesti myytävät pyörämerkit, tosin osastoista vastasivat
maahantuojien sijaan pääasiassa kauppiaat. Vetonauloiksi paikalle oli kutsuttu kilpamoottoripyöräilyn eläviä legendoja 15-kertaisesta ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari Giacomo Agostinista lähtien. Rikun tuntien ei ollut yllätys, että messuilla oli varsin paljon nähtävää myös klassikkomotskareista kiinnostuneille. Lahti kelpasi suurelle yleisölle mp-tapahtuman pitopaikaksi, sillä Lahden Messukeskuksen kaikki kolme hallia natisivat liitoksistaan runsaan 40 000 ihmisen tutustuessa moottoripyörien uutuusmalleihin sekä alan varustetarjontaan. Lahden Moottoripyöränäyttely
Lahti 5.7.2.2010
Teksti: Jan-Erik Laine Kuvat: Jan-Erik Laine ja Vesa Rantasalo
Kun Helsingin perinteiset MP-messut jäivät tänä vuonna pitämättä, moottoripyöräilyn monitoimimies Riku Routo järjesti motskariväelle korvaavan tapahtuman kotikaupunkiinsa Lahteen.
V
aikka uusien motskarien kauppa huippuvuosiin verrattuna onkin hiljentynyt, ei prätkäväen kiinnostus rakasta harrastustaan kohtaan ole lamautunut. Nortonin 500 cc irtomoottorissa kiinni oli Wal Phillipsin kehittelemä ruisku, joka motskarisovellutuksena oli historian ensimmäinen.
MAAILMANMESTARI Giacomo Agostini jakeli nimmareita fanikuviin, lippiksiin, paitoihin ja vaikka mihin nimmarin vaan kehtasi pyytää.
58
02/10. Voi sitä rikkoutuneiden housunpunttien määrää, minkä Artsi on maassamme saanut aikaan, kun lähes kaikkien pikkukavereiden oli apupyöristä päästyään opeteltava keulimaan vaihtelevin tuloksin.
HANNU ja Pekka Koponen toivat näytille ´77 kolmepuolikkaan MV Agustansa. Voimaa kaksipyttyisestä nelitahtipärisijästä irtoaisi 40 hevosta 8400 kierroksella.
CAFE Racing Club Finland toi näytille pari sponsoriensa väreihin maalattua ratapyöräänsä, joiden tekniikasta löytyy eksoottisia ratkaisuja. Roudon vielä rakennusvaiheessa olevan moottoripyörämuseon osaston vetonaulana oli maailmallakin varsin
paljon huomiota saanut, "Japanin Harrikkana" tunnettu vuosimallin ´35 Riku´o 1200
Nykyisin Henrik Blanckin omistaman pyörän koeajofiiliksiä muistelee Hannu Lindell. KALEN mopotallin Kalevi Heikkinen oli tuonut mopoväelle katsottavaa omasta mopomuseostaan.
EI niin tavatonta, että Six Days Jawalla on Päijänteen Ympäriajokilpahistoriaa, mutta on sitä myös´26 Indian Scoutilla, joka starttasi ihka ensimmäiseen Päitsiin vuonna 1927.
NSU Super Max 250 ´62 kertoo ylpeänä merkkinsä menestyksestä etulokarin lätkässä.
02/10
59. PIKKUINEN Zündapp KS 125 Sport ´73 edusti lajitovereitaan Tekniikan Maailman koeaossa vuonna´74. UUSIEN pyörien rivistöstä toimituksen käyttöön kelpaisi mainiosti tämä Royal Enfield 500 Bullet Classic.
MOTSKARIMESSUJEN kaiken kiillon keskellä moottoripyörämuseon osastolla olleen Riku´o-sivuvaunupyörän patina pysäytti pohdiskelemaan.
SAMAN merkin vanhempaa tuotantoa asianmukaisin matkavarustuksin. JAPSIRAUDAN osastolla oli lukuisia kivoja pyöriä, joista tässä Hondan 450 Twin ja ja telineellä 750 Four. SEN iänikuisen V2-moottorin ympärille alkaa olemaan kaikki putkentaivuttimella tehtävissä oleva nähty jo tuhanteen kertaan, mutta tässä hiukan muista poikkeava askartelutulos
Kun rinkulakeula oli jo reilusti ennen kukonlaulua matkalla, ehdittiin lähtöpaikalla rupatella tuttujen kanssa ennen varsinaista starttia. Paikalla oli myös mahdollisuus pitää taukoa maamoottorimuseoon tutustuen.
Tunnistamattomia muotoja
Aamukahvien jälkeen ensimmäisellä tehtävärastilla jäi kuvista tunnistamatta muitakin kuin autonkuvia, mutta se ei jäänyt vaivaamaan, sillä
RUOTSALAISPARIN porontalja oli lähtöpaikalla tarpeen ajonumeroa kiinnitettäessä.
Penkkoja hipoen
Mahlun nuorisoseuran talolla aterioidun lihasopan voimin jatkettiin matkaa kierrellen pikkuteitä upeissa talvimaisemissa. Fordsonin etulokareihin ja Triumph Heraldin lampunkehykseen riitti tietämys, mutta Renaultin koristelistan päätykappale ei vaikuttanut tutulta, vaikka lähtöpaikalla oli jokainen ajoihin startannut nähnyt kyseisen automallin. Kolmosrastilla arvailtiin muinaisen viipalointiin käytetyn agraarikapineen käyttötarkoitusta ja puhtaalla tuurilla mukaamme lähti täydet pisteet. Tilanne muuttui ratkaisevasti, kun Rantakiven ST1-huoltsikan viereen järvelle auratulla kahden kilometrin pituisella jääradalla otettiin autoista ja ajotaidoista mittaa. Ajojäljistä saattoi
päätellä, etteivät ihan kaikki edellä menneet osallistujat olleet pysyneet ojien välissä. kertaa.
Teksti ja kuvat: Jan-Erik Laine
V
iime vuoden Talwiajoissa toimituksen Unskin talviajo-ominaisuudet todettiin varsin hyviksi, joten sillä lähdettiin myös tämänvuotisiin ajoihin, joiden starttipaikaksi Keski-Suomen Mobilistit oli valinnut Saarijärven kaupungintalon. Yllättävän vähän on sadoista hevosvoimista parin tonnin jenkkiautossa hyötyä pidon menetyksen jälkeen.
GUNNAR Sjölin starttasi matkaan ´56 Fairlane Victorialla, jolle Suomessa ajelu on ennestäänkin tuttua.
60
02/10. Yksi langennut nykyautokin piti meidän matkalla pysähtyä tuuppimaan takaisin ajouralle, mutta suuremmilta vaurioilta taisivat kaikki ojassakäyneet osallistujat selvitä, sillä vauhti ei pikkuteillä päässyt kasvamaan hallitsemattomiin. Hallitsemattomat nopeudet olivat syy ja mutkissa pyörähtäminen sen väistämätön seuraus varsin monen autokunnan kohdalla. Saarijärvi 30.1.2010
XXXVII Talwiajo
Keski-Suomen Mobilistien hienosti organisoima Talwiajo houkutteli harrastekalustoa Saarijärven lumisiin maisemiin tänä vuonna jo 37. Paikalla oli jälleen ilahduttavan paljon autokuntia Ruotsista varsin vaihtelevalla kalustollaan.
toisen rastin osientunnistus sujui jo paljon paremmin
Saunonnan, iltajuhlan ja maalipaikan antimien nauttimisen jälkeen lienee Talwiajojen vaiheita kerrattu myöhään yöhön. NÄKYMÄ Saarijärven kaupungintalon parkkipaikalla oli kuin suoraan 70-luvun puolivälistä.
KERRASSAAN hurjilla piikkipyörillä varustetulla ´55 Kuplalla matkaan starttasi Peter Berg. Oikea rengasvalinta näkyi jäärataosuuden ajassa.
JUHA Kivimaan 450SL Mersu kaipasi rengashuoltoa jo starttipaikalla.
´70 Citroenilla matkassa ollut Pekka Rissasen joukkue ihmettelee osientunnistusrastin Fordson-etulokareita ja Triumph Heraldin lampunkehystä.
Nastattomien ja nastallisten ajaessa eri luokissa olivat painonsa vetävien pyörien päällä omaavat autot valttia.
Illan hämärtyessä
Jääradalta ajeltiin viimeiselle rastille kylpylähotelli Summasaareen, jossa muisteltiin ajoreitin varrella kyyhöttäneen traktorikaivurin merkkiä. Saari- ja Mahlunjärvet kiertäneelle ajoreitillä tuli kilometrejä 80 ja koko reissulla Unskin mittariin pyörähti jälleen runsas 550 harrastekilometriä lisää.
PEUGEOT 203:n huoltoja pysähdyttiin seuraamaan toisesta leijonasta, 404:stä.
02/10
61. Maalissa autokunnat saivat Talwiajojen muistolaatan ja jokaisella oli mahdollisuus osallistua vielä ylimääräiseen tehtävärastiin, jossa työnnettiin tynnyriautoa kahdeksikkorataa pitkin
Automuseotaan Pylkönmäellä pitävän Raimo Oikarin ´53 EMW tuupertui matkalle.
MAHLUN nuorisoseurantalon soppatauolla oli kyläläisillä mahdollisuus tutustua pihalla vaihtuvaan kalustoon. Tässä Esa Pyhälahden kaunis alkuperäisenä säilynyt yksilö.
JÄÄRADALLE vuoroaan odottavat luiskaperät joiden takapäästä ei pöllyävä lumi tahdo saada otetta.
62
02/10. KARI Silvennoisen DKWn kylmäkäynnistys kiinnosti.
TALWIAJOTAPAHTUMAN hienouksia on varsin monipuolinen kalusto jota saapuu pitkienkin ajomatkojen päästä.
UPEA talvikeli piti autot puhtaina, joskin pöllyävä lumi tahtoi tarttua vauhdikkaimpiin menijöihin.
LUVATTOMAN harvinaiseksi käynyt tonninen Simca on piristys ajotapahtumissa. AJOITTAIN taipaleelle syntyi pieniä jonoja ja jokunen autoista jätti leikin kesken kokonaan
Vikkelä nelivetoinen Unimog (pieni kuva keskellä) kävi kilvanajoon mainiosti.
Hallitsemattomat nopeudet olivat syy ja mutkissa pyörähtäminen sen väistämätön seuraus varsin monen autokunnan kohdalla.
TUSKIN on toimituksen Unskilla ennen tosimielessä jäärataa ajettu, mutta nyt on. Kisan näyttävimpiin luisuihin ei etuvetoautoilla päästy, mutta eipä ollut Unskilla pyörähtämisen vaaraakaan.
KERRASSAAN upeakuntoisella ´80 Toyota Cressidalla matkassa ollut Arto Tiaisen joukkue muistelee matkan varrella näkemänsä kaivurin merkkiä viimeisellä rastilla.
MAALISSA kylpylähotelli Summasaaren pihalla ajojen vaiheita puitiin vielä ennen kotiinlähtöä.
MAALIPAIKAN bonus-rastilla joukkuetoveria työnnettiin tynnyriautossa jonka nurinkurinen ohjaus teki pujottelusta haastavaa ellei mahdotonta.
02/10
63. JÄÄRADALLA sai omaa harrasteautoaan käskeä kylki edellä
Toinen ääripää edustaa futuristisia tutkielmia, jotka ovat kaikkea muuta kuin tuotantokelpoisia päiväunia ja avaruusaluksia. Lähempänä realismia on uutta automallia lanseerattaessa esiteltävä proto, joka ennakoi uuden mallin ilmiasua. Jako ei luonnollisesti ole aina ihan yksiselitteinen. Ohjaamossa oli erityinen tutkalaite, joka antoi informaatiota liikenteestä. Navigaattorit tulivat markkinoille hiukan myöhemmin.
Konseptit sekaisin?
Teksti: Eero Kumanto
Autonäyttelyissä esiteltävillä futuristisilla konseptiautoilla pyritään ohjailemaan kuluttajien mieltymyksiä autonvalmistajien muotokielen kehittymiseen. Tällaiseen tarkoitukseen konseptiauto toimii oivana työkaluna, jolla yleisöä pehmitetään ja valmistellaan ottamaan vastaan uusi malli tai koko mallisto. Konseptien avulla esitellään myös uudentyyppisiä autoluokkia ja korimalleja. Konsepteilla testataan reaktioita alati muuttuvaan muotokieleen ja pyritään välttämään kamalimmat karikot. Muotoilu on hyvin merkittävässä asemassa kun luodaan ja pidetään yllä automerkin identiteettiä. Varsinkin viime vuosina uusien autoluokkien keksimisestä on tullut vähän vaivaannuttava muoti-ilmiö, on cross-sitä ja cross-tätä.
Eksoottisia katseenkääntäjiä
Konseptiautot rakennetaan tyypillisesti hiukan tavallista perhemallia eksoottisemmaksi korimalliltaan. Ihmisille haluttiin luoda mielikuva lentävästä autosta, vaikka se todellisuudessa edelleen seisoi tukevasti neljällä pyörällään maanpinnalla. Jokaisen konseptin ei ole tarkoituskaan osua maaliin, kunhan palaute vie muotoilua oikealla tavalla eteenpäin.
K
onseptiautot voidaan karkeasti jakaa kahteen kategoriaan. Ostava yleisö odottaa merkiltä omannäköistä mallistoa, mutta uudistuakin pitäisi osata. Asiakas kun kokee saavansa palan jotain parempaa, vaikka sijoittaakin rahansa siihen hinnat alkaen -malliin.
64
02/10. Itse asiassa se saattaa olla hyvinkin pitkälti tuotantovalmis auto, joka on vain kuorrutettu herkullisilla yksityiskohdilla. Yhteistä näille molemmille on niiden tarkoitusperä: konseptiautojen tärkein tehtävä on testata median ja suuren yleisön suhtautumista niihin. Tässä toteutuu myös se vanha totuus, että markkinoimalla eksoottisempaa ja kalliimpaa mallia edesautetaan tavallisen massamallin myyntiä. Tyypillinen esimerkki voisi olla vaikka kaksipaikkainen coupe, joka herättää messuilla ja näyttelyissä varmasti sedania enemmän kiinnostusta. Huomattavimpana ja näkyvimpänä seikkana on tietenkin
muotoilu. CHICAGON autonäyttelyssä 1954 esitelty futuristinen Ford FX-Atmos edustaa lasikupuineen ja siipineen avaruusaikaa kuumimmillaan. Silti siihen upotetaan niitä aivan samoja muotoilullisia piirteitä, joita tullaan näkemään myöhemmin koko malliston tuotantoversioissa
Vaikka Citroënin ja Pininfarinan ei tiedetä tehneen yhteistyötä tuohon aikaan, on BMC-konseptin vaikutteet helposti huomattavissa ranskalaisesta.
Yksi konseptiautoissa merkillepantava piirre on detaljeihin ja materiaaleihin panostaminen. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii myös renkaat ja vanteet. Kaikkea ei tietenkään voi eikä ole tarkoituskaan saattaa suoraan tuotantoon. Earl. Olihan näitä tutkielmia jo aiemminkin suunniteltu ja rakennettu, vuonna 1938 juuri herra Earlin muotoileman Buick Y-Jobin sanotaan olevan se ensimmäinen konseptiauto. Muun muassa merkille tyypillinen keulakoriste esiintyi jo konseptissa.
Tähtäimessä avaruus
Vuonna 1952 ensimmäistä kertaa järjestettyä Motorama-näyttelyä voidaan pitää konseptiautojen esiinmarssina. Vaikka monet näistä saattavat tuntua hyvinkin utopistisilta, siirtyy niistä yllättävän paljon ajatuksia tuotantoon asti, toki joskus hiukan pidemmällä aikataululla. Konsepti esiteltiin vuonna 1938, mutta sen muotoilullisia piirteitä oli nähtävissä vielä 1950-luvulla. Earl polkaisi käyntiin vuosittaisen näyttelyn, jossa esiteltiin tulevaisuuden unelma-autoja televisioineen ja lasikattoineen. Nämä autot pakataan täyteen mielikuvituksellisia ja hienoja teknisiä oivalluksia. Siitä on ollut saatavilla leluja ja pienoismalleja, sillä on ollut paikka elokuvassa ja loppujen lopuksi siitä rakennettiin lepakkoauto George Barrisin pajalla.
65. Konseptiautoissa harvemmin nähdään muovisia pölykapseleita ja peltivanteita. Pyöränaukot on täytetty futuristisilla vannetutkielmilla.
ENSIMMÄISEKSI konseptiautoksi mainitun Buick Y-Jobin takana oli siipimuotoilunkin isänä pidetty Harley J. Vaikka konseptiautossa puhtaanvalkoinen sisustus mielikuvituksellisine yksityiskohtineen olisi kuinka maukas tahansa, todennäköisesti ostava yleisö lopulta äänestäisi jaloillaan ja päätyisi kilpailijan malliin, jossa on se tuttu ja turvallinen harmaanruskea sisusta.
GM:n muotoilijana toiminut Harley J. CITROËN CX:n muotoilusta vastasi Robert Opron työskennellessään merkin palveluksessa. Myös käytännöllisyyden ja suuren yleisön ääntä on kuunneltava. Yleisö innostui näistä tulevaisuutta ja avaruusaikaa peilaavista tutkielmista siinä määrin, ettei Chryslerillä ja Fordilla ollut muuta vaihtoehtoa kuin lähteä leikkiin mukaan. Varsinkin materiaalien suhteen joudutaan usein taipumaan massatuotannon ja raaka-aineiden hinnan vuoksi perinteisempiin ratkaisuihin. GM:n muotoilijana toiminut Harley J. Futura on toki vaikuttanut tuotantomallien muotoiluun, mutta merkillepantavaa on se, että konseptista on tullut erittäin tunnettu. Yksi tämän aikakauden tunnetuimpia konseptiautoja on eittämättä Lincoln Futura, jonka tunnettuutta edesauttoi George Barris jalostamalla siitä kulkuneuvon Batmanin käyttöön 1960-luvulla.
02/10
LINCOLN Futura oli Fordin vastaus showautojen kilpailuun 1950-luvulla. Earl polkaisi vuonna 1952 käyntiin Motorama-näyttelyn, jossa esiteltiin tulevaisuuden unelma-autoja televisioineen ja lasikattoineen.
Toisaalta, jos malliston halvin malli jo tarjoaisi kaiken luksuksen, mitä lippulaivalle jäisi tarjottavaa
Samankaltainen tapaus on 1979 esitelty Bertonen Volvo Tundra -konsepti, jonka piirteet nähtiin muutama vuosi myöhemmin tuotannossa Citroënin BX:ssä. Probe III on kelpo esimerkki siitä, kuinka konseptiauto voi olla hyvinkin valmiiksi mietitty. Tässä valossa voisi siis mieltää konseptiautojen tärkeyden kasvaneen huomattavasti vuosikymmenten mittaan. Liekö BMC ollut liian konservatiivinen näin futuristiselle suunnitelmalle. Osaltaan tähän vaikutti varmasti kovimman avaruushypen laantuminen. Uudistukset eivät rajoittuneet vain facelifteihin tai muihin kuorrutuksiin, vaan koko auton muotoilu saattoi olla ihan tuore jokaiselle mallivuodelle. Modulo suunniteltiin Ferrarille, Stratos Zero puolestaan ennakoi Lancia Stratos HF:ää, joka esiteltiin 1972. On kuitenkin helppo kuvitella, millaisia tunteita ja reaktioita konsepti on herättänyt Taunuksen valtakauden loppuaikoina. 1974 vuonna esitelty Citroën CX omaa hämmästyttävän paljon samoja piirteitä 1800:n kanssa. Tässä tapauksessa harppaus uuteen malliin on ollut joka tapauksessa niin suuri, että reaktioita on herännyt varmasti.
Elinkaaret pitenevät
Ennen 1970-lukua oli vielä hyvin tyypillistä, että autosta esiteltiin joka vuodelle uusi vuosimalli. Uudistukset ja vuosimallierot hoidettiin nimenomaan facelifteillä ja muilla pienehköillä parannuksilla. Elinkaarten pidentyessä on entistä tärkeämpää onnistua ja osua napakymppiin muotoilun osalta, sillä malli tulee olemaan ohjelmassa vuosikaudet. Muotoilun sijaan jäljelle taisi tosin jäädä pelkkä nimi.
BERTONEN muotoilema Volvo Tundra -konsepti oli 1980-luvun alkupuolella ehkä liian moderni Volvon muotoilufilosofiaan ja jäi näin toteuttamatta. Italialaisen Pininfarinan 1967 muotoileman Berlina Aerodinamica 1800:n sanotaan olleen liiaksi edellä aikaansa.
KAHDEN suuren koriräätälin, Bertonen ja Pininfarinan, näkemykset kiilamaisesta ja matalasta urheiluautosta vuonna 1970. Näin jälkiviisaana voi todeta, että selvä Sierrahan se. Näillä realistisemmilla ja käytännönläheisemmillä konseptiautoilla on näin ollen erittäin merkittävä tehtävä, kun haistellaan niitä ostavan yleisön reaktioita ja mielihaluja. Näitä eri aikakausina luotuja tulevaisuuden tutkielmia on siinä mielessä jännä verrata toisiinsa, ne kun kuitenkin peilaavat oman aikansa tulevaisuudenkuvaa. Toisaalta täytyy pitää mielessä, että esimerkiksi 80-luvun tuotantomallit ovat melkoisesti mielikuvituksettomampia muotoilultaan kuin nuo 50-luvun siipi- ja kromikuorrutteiset avaruuslaivat. 1980-luvulle tultaessa automallin elinkaari oli jo kasvanut useampaan vuoteen. On kuitenkin helppo kuvitella, millaisia tunteita ja reaktioita konsepti on herättänyt Taunuksen valtakauden loppuaikoina.
Konseptiautojen luonne on hieman muuttunut aikojen saatossa. Siinä missä 50- ja 60-lukujen futuristisissa unelma-autoissa pääsääntöisesti tähtäimessä oli avaruus, myöhempien aikojen konseptit ovat olleet jo hieman realistisempia ja ennakoineet lähemmin tulevia tuotantomalleja. Joka tapauksessa 1800:n suunnittelussa kiinnitettiin erityisesti huomiota aerodynamiikkaan, ja se onkin vaikuttanut hyvin paljon yleisesti automuotoiluun. Nykypäivänkin konseptien joukosta löytyy kauas tulevaisuuteen kurkottavia prototyyppejä. Myöhemmin esitellyn Citroën BX:n piirteissä on sen sijaan yllättävän paljon samaa. Jos 50-luvulla automalli ei ollut myyntimenestys, oli seuraavaksi vuodeksi luvassa joka tapauksessa uusi malli ja yleisön reaktioista voitiin ottaa opiksi. Vuonna 1981 Ford puolestaan esitteli Probe III -konseptiauton. Vuonna 1981 Ford esitteli Probe III -konseptiauton. Futuristisia tutkielmia ei toki ole unohdettu vuosien kuluessa. Fordin Probe III -konsepti puolestaan on siirtynyt hyvin samannäköisenä tuotantoon Sierrana.
66
02/10. Huippuna voi
Edellä aikaansa
Aina ei konseptimuotoilukaan ole oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tutkielma oli itse asiassa ehdotus BMC:n uudeksi malliksi, mutta sitä ei otettu tuotantoon. pitää juuri 50-lukua, tuon aikakauden amerikkalaiset mallit eroavat hyvin paljon aina edellisvuoden mallista. Jälkiviisaana voi todeta, että selvä Sierrahan se. Samat sanat voidaan todeta pari vuotta myöhemmin esitellystä Roverin SD1:stä. Perusmuotoilun ikä saattoi olla jopa 10 vuotta
Monia kauppoja on hierottu vuosien saatossa, mutta kun täydellistä ei ole löytynyt, toiseksi parhaaseen ei ole tyydytty. Oman ajoneuvon vaiheet ja kyseisen merkin historia tulee pyytämättä taukoamattomana esitelmänä. Hienona lisänä autossa on mukana valokuva-albumi, jossa on jokainen entisöinnin vaihe tarkasti tallennettuna. Pieni Suomikin on näitä tarkoin varjeltuja piilotalleja pullollaan. Ajoneuvot pidetään kaikin puolin viimeisen päälle kunnossa. Kaikkiin vaihdetaan joka vuosi öljyt, suodattimet, tulpat ja pyyhkijän sulat. Samalla huomataan, että katsastus on unohtunut jo kahtena vuotena peräkkäin. Autot pestään ja vahataan ja verhoilu suojataan hoitosuihkeella vuosittain, vaikka ajokilometrejä ei kovinkaan paljon kerry. Kukin harrastakoon tyylillään, kaikki on sallittua. Ja mitään ei raaski myydä pois, kun ei milloinkaan tiedä, jos vaikka jonain päivänä itse tarvii! Esittelijä omistaa yhden tai useamman ajoneuvon, jota auliisti esittelee keulamaskista perävalon lampun lasiin asti kaikille, jotka vain jaksavat kuunnella. Jatketaan yhdessä tällä valitsemallamme tiellä!
TOISET puunaavat autojaan päivät pitkät, jotkut taas keräävät nurkat ja pihat täyteen ikuisuusprojekteja. Esittelijä ei aina tajua, että kuulijaa ei ehkä kiinnosta ihan niin perusteellinen tietopaketti. Kotipiha näyttää autopurkamolta ja piharakennukset pullistelevat varaosia. Kotimatkalla takarenkaasta katoaa ilmat, mistä muistuukin mieleen, kuinka se vararengas tuli nostettua tallin perälle viime kesän mökkireissun tavaroiden tieltä. Rompetoreilta ja tapahtumista hankitaan kaikki mahdollinen materiaali ja kirjallisuus. Muutama tosi hyvä on kyllä mennyt sivu suun, kun ostopäätöstä pohtiessa joku toinen on korjannut potin nenän edestä. Polttoaine loppuu muutama kilometri ennen kotitallia, jolloin perhe vannoo pyhästi, että tämä oli taatusti viimeinen kerta kun lähdemme mukaan. Rassaaja omistaa yhden tai useamman ajoneuvon. Pääasia on se, että löytää oman tapansa harrastaa ja on siihen tyytyväinen. Kolumni
Kukin tyylillään
Teksti: Lea Lahti Kuvat: Jan-Erik Laine
Millainen harrastaja olet: hamsteri, huoleton heppu vai keräilijä?
S
uunnittelija suunnittelee unelma-ajoneuvonsa ostoa ja laittoa ikuisesti, mutta kun tarpeeksi hyvää tai sopivan hintaista ei osu kohdalle, harrastus on ja pysyy saavuttamattomissa. Poliisi
pysäyttää, kun toinen ajovalo ei pala. Silloin osat ja projektit, jotka vielä hankittaessa olivat kohtalaisen hyvässä kunnossa, muuttuvat vuosien kuluessa taivasalla tai kosteassa varastossa käyttökelvottomaksi romuksi. Huoleton heppu polkaisee auton käyntiin talven jäljiltä ja suuntaa tallin perukoilta suoraan pitkänmatkan ajoon. Oikean kyljen ja vasemman kyljen oikomiset esitellään erikseen. Usein hamsterille käy niin, että kunnolliset säilytystilat loppuvat. Renkaat painuvat lyttyyn, akut tyhjenevät, jarrut jumittuvat ja koneet jämähtävät jumiin käytön puutteessa. Hamsteri ostaa itselleen varaosia, varaosa-ajoneuvoja ja pahimmassa tapauksessa projekteja enemmän kuin koskaan tulee tarvitsemaan ja enemmän kuin milloinkaan ehtii tehdä. Matkalla auto alkaa piiputtaa, ja mieleen tulee, että työkaluja tai varaosia ei tainnut tulla mukaan. Öljytikku kastuu juuri ja juuri. Auton valmistuttua sen mukana kulkee esittelykyltti, jossa kerrotaan auton tekniset tiedot, historia ja entisöinnin vaiheet. Kanssaharrastajille jaetaan auliisti asiantuntevia neuvoja.
Keräilijä ostaa arvokkaita ajoneuvoja, piilottaa ne tallinsa perukoille eikä turhaan ajele aarteillansa. Tarkan työn tekijä kuvaa projektin tarkasti vaihe vaiheelta. Mutta kun kyseessä on harrastustoiminta, niin kaikki tavat ovat täsmälleen yhtä oikeita.
02/10
67. Melkein kaikkia näitä piirteitä löytyy omastakin harrastuksesta aika ajoin, ja onneksi meissä vanhoihin vekottimiin vinksahtaneissa on niin monenlaisia harrastajia. Olisihan aika yksitoikkoista, jos kaikki toimisivat saman kaavan mukaan voisi jutun aiheet loppua nopeasti tähänkin julkaisuun. Vain harvat ja valitut pääsevät joskus katsomaan näitä museoesineitä
68
02/10
Kuka kerää alan kirjallisuutta, kuka kerho merkkejä. Omisti kyseisen auton tai ei. Valmistajan suosituksia uskonut, merkkifanaattinen siipiauton omistaja todennäköisesti kaahasi pää märkänä hankkimaan juuri niitä oikeita aineita hänen autonsa hoitoa varten. Joku saattaa haalia kokoelmiinsa autoesitteitä ja sitten joku ostelee nettihuutokaupoista sitä kaikkea muuta, mikä vähänkin liittyy rakkaaseen automerkkiin.
Teksti: Arttu Toivonen Kuvat: Hanna Toivonen ja Arttu Toivonen
L
ähes aikojen alusta, siitä lähtien kun maailman autoistuminen käynnistyi, on automerkkien ympärillä pyörinyt myös oheistuotekauppaa. Jostain 1980-luvun alkuvuosilta oleva käyttämätön takki on eBay-löytö, ja matkasi kokoelmiin Amerikasta.
02/10
69. Lippalakkeja, ulkoilutakkeja ja avaimenperiä on tarjolla sekä markkinakojutasoisena piraattiroinana että yleensä myös tehtaiden virallisena tuotteina. Kaikilta valtamerkeiltä löytyy oma tuotemallistonsa, jonka nimissä kaupataan aiemmin mainittujen tuotteiden lisäksi myös paljon ajamiseen liittymätöntä tavaraa. Vähitellen buumi on levinnyt myös Eurooppaan, sillä jälkiä fanituotteista löytyy eksoottisimpien automerkkien puolelta jo saman vuosikymmenen loppupuolelta.
ta tuntuukaan lauantaisaunan jälkeen kietaista itsensä tulipunaiseen, pystyyn karahtaneen hevosen kuvalla varustettuun pyyhkeeseen. Yksinkertaisimmillaan se on suoranaisesti autoon tai autoiluun liittyvää tavaraa, valmistajan hyväksymää autoshampoota tai juuri näille vinyylipenkeille suositeltua hoitoainetta. Ferrari muuten on ohimennen sanoen tehnyt oheistavarasta todellisen bisneksen: huoltoasemilla myytävä virallinen tuote kantaa maranellolaistaloon enemmän rahaa kuin oikeiden urheiluautojen myynti. Kuinka tärkeää ja olennaista onkaan tuoda golfmailansa rangelle nimenomaan sen baijerilaisen premium-merkin logolla varustetussa bägissä, tai kuinka mukaval-
PORSCHEN kevyt toppatakki on retro-ilmeestään huolimatta aitoa vintagea. Tuotteistamisen epävirallista maailmanmestaruutta hallussaan pitävät amerikkalaiset lienevät kuitenkin olleet ensimmäisiä oheiskrääsän kauppiaita myös motorisoidun liikkumisen puolella. Näissä tapauksissa kohteliaisuuspakettiin kuuluu joskus takkia, päähinettä, lakkia tai reppua. Historia ei tiedä, myikö esimerkiksi Ford T-malliin aikanaan juuri oikeanmerkkistä kangaskaton hoitoainetta, tai saattoiko Hopan omistaja hemmotella itseään valmistajan ovaalilogolla varustetuilla pitkävartisilla ajurinhansikkailla. Autotehtaat käyttävät valtavia rahasummia liikelahjoihin, ja kun yksityishenkilö harvemmin on itse autotehtaan asiakas, on lahjojen vastaanottaja usein töissä maahantuonti- tai jälleenmyyntiportaassa. Porsche oli tunnettu tavastaan jakaa sikareita uusien mallien lanseeraustilaisuuksissa, entinen pääjohtaja Wiedeking kun oli tunnettu kuubalaisen ystävä.
Moderni fanitavara
Karkeasti oheistuotteet voidaan jakaa muutamaan eri ryhmään. Mitä kaikkea et tiennyt tarvitsevasi
Automobiiliharrastus voi poikia ympärilleen erikoisia sivujuonteita. Uusien automallien julkistaminen on muutaman viikon rupeama, jossa maahantuojien edustajat ja osa lehdistöä kutsutaan syömään, juomaan ja yleensä myös vähän ajamaan uutuusautolla jossain sopivan lämpimässä kohteessa. Eipä siis ihme, että pelkkiä tuotemerkkioikeuksia valvoo Ferrarin kokoisessa talossa satapäinen juristilauma.
Huoltoasemilla myytävä virallinen oheistuote kantaa maranellolais taloon enemmän rahaa kuin oikeiden urheiluautojen myynti.
Jälleenmyyjäportaan lahjat
Jos fanitavaran löytäminen uutena tai edes käytettynä on suhteellisen helppoa, mennään seuraavassa askel pidemmälle. Ensimmäisessä on suoranainen fanikrääsä, jonka hankkimiseen melkoinen osa autoharrastajista tapauksesta riippuen joko sortuu tai syyllistyy jossain vaiheessa. Koska harva kyseisissä yksiköissä työskentelevistä suhtautuu työhönsä tai sen kohteeseen sen kummempaa intohimoa tuntien, ei tavara kovinkaan usein kulkeudu omalta työpisteeltä muualle kuin roskiin, ainakin ajan kanssa. Elettiin todennäköisesti 1950-luvun puolella, kun vahvaa nousukautta elänyt autoileva Amerikka sai diilerien hyllyihin ensimmäiset Chevrolet-autovahat ja Ford-pesuaineet
Tehtaiden vanhat korjaamokäsikirjat ovat harvinaista ja haluttua tavaraa, ja melko tavanomaistenkin autojen viralliset opukset maksavat äkkiä pari-kolmesataa euroa nettihuutokaupoissa. Kunnonkaan ei tarvitse olla uutta vastaava, yleensä samaan hintaan nimittäin saa aimo nivaskan öljyisiä sormenjälkiä mukaan.
70
02/10
Erikoisen jutusta tekee se, että kyse ei voi olla tiedon myymisestä, samat sivut kun löytyvät takuuvarmasti jo internetin ihmeellisestä maailmasta ties missä tiedostomuodossa markkinat konkreettisesti halajavat aitoja korjaamokäsikirjoja. 1950-luvun esitteissä autot olivat usein maalattuja, ihmiset piknikillä tai ajamassa olemattomassa maisemassa, tiestä ja taustasta irrotettuna. Porschen painama esite löytyi eBaysta.
KÄYTTÄMÄTÖN merkkikohtainen autonhoitotuotesalkku 25 vuoden takaa ehkä paras mahdollinen tapa tuhlata rahaa.
DIILERIEN mainoslahjat eroavat selvästi suurelle yleisölle jaettavista. Suuri osa kirjoista ja vihkosista keskittyy vain eri mallien teknisten ominaisuuksien keskinäiseen vertailuun esitetasoa syvemmältä, mutta useiden valmistajien käsikirjoista löytyy myös pahimpien kilpailijoiden mallistojen tiedot sekä tietysti argumentit joilla asiakasta voi kääntää omalle puolelleen.
Esitteet ja brosyyrit
Autoesitteiden keräily puolestaan on harrastuksen osista helpoimpia, mutta ei välttämättä halvimpia. Aina kun automerkin logo tai kirjasintyyppi vaihtuu, jälleenmyyjäverkosto uudistuu tai pahimmassa tapauksessa merkki vaihtaa kokonaan hiippakuntaa, on liikkeiden seiniltä ruuvattava vanhat tunnukset irti. Eikä nelimetrisen valomainoksen säilyttäminen kerrostaloasunnossa ainakaan ole niitä
tehtävistä helpoimpia. Diilerirekvisiitta on mielenkiintoinen puoli ja keräilyn kannalta melkein vaivalloisin mahdollinen. Vanhat valomainokset ja kattokyltit ovat autoilukulttuuria ja -romantiikkaa parhaimmillaan, mutta niiden saatavuus on heikkoa. Tämä tarkoittaa väkisinkin, että vuosien varrella kaikki potentiaalinen keräilykalusto kuluu, likaantuu ja hajoaa. Lopetteleva jälleenmyyjä ei yleensä ajattele kylttiä muuna kuin ongelmajätteenä, tai on vaihtoehtoisesti luvannut sen juuri jollekin toiselle. Koska autokorjaamoilla tehdään ihan oikeaa työtä, on siellä käytettävä varustus yleensä työkaluja, korjaamomanuaaleja sekä muuta vastaavaa tarpeistoa. Tyypillistä tuon ajan autoesitteille on taiteilijan näkemyksen korostuminen,. Myyjille tarkoitetut oppaat ovat nekin erilainen keräilykohde. Autoesite on aina huokunut omaa aikaansa: sen graafinen ilme on osoittanut mikä kyseisellä vuosikymmenellä on ollut "pintaa". Rikkinäisillä työkaluilla tai vanhentuneilla korjaamokäsikirjoilla ei juuri bisnestä tehdä, joten niiden kohtalona on usein joutua kierrätykseen tai kaatopaikalle. Sekä korkkaamaton kosteuspyyhe että uuden 911:n ja Panameran ensi-illan Montecristo Edmundo -sikarit saattavat tosin kuivua ennen käyttöä, ainakin ilman oikeanlaista säilytystä.
TULITIKKURASIOITA jaetaan useissa tilaisuuksissa, kirjoittajan askit ovat autonäyttelyistä.
Korjaamotavara ja diilerirekvisiitta
Yksi hankalimmista keräilykohteista lienee korjaamovarustus ja diilerirekvisiitta. Automerkkien oheistuotteet
TASKUKOKOINEN mallisto-opas selvittää vuosimallien tärkeimmät uudistukset käsikirjamaisesti aina painovuoteensa 1985 saakka
Asiakkaaksi rekisteröityminen on yksinkertainen proseduuri: omasta kielitaidosta riippuen voi homman hoitaa englanniksi tai kymmenillä eri kielillä. varsinkin auton koossa. Yleensä näiden kaupat tehdään tosin oikeissa arvohuutokaupoissa.
NETTIHUUTOKAUPAT TUOVAT MAAILMAN ROMPPEET TYÖPÖYDÄLLESI
Ennen muinoin vanhojen autojen osat kaupattiin ilmoituslehdissä, rompetoreilla tai puskaradion mainostamana. Muutamat autonvalmistajat sarjanumeroivat esitteitään, ja jos kyseistä brosyyria on 50-luvulla painettu rajoitettu, muutaman sadan kappaleen erä, saattavat hinnat nousta pahimmillaan tuhansiin euroihin, jopa kymmeniin tuhansiin. Kotimaisesta Huuto.net-sivustosta eBay eroaa siinä, että huutokauppa ei jatku asetetun määräajan jälkeen viittä minuuttia jos viime sekunneilla tehdään vielä tarjous, vaan minuutit ja sekunnit vähenevät reaaliajassa ruudulla.
Mielenrauhaa ostajalle
Ostaminen ja maksaminen on turvattua sivuston puolesta. PayPal tarjoaa rahanpalautusturvan jos myyjä osoittautuu huijariksi, eBay sulkee herkästi petollisen myyjän tunnukset ja luottokorttiin sidottu tili antaa vielä korttiyhtiön oman suojan ostosten varalle. Myyjillä on tarjolla myös palautejärjestelmä, johon tutustumiseen kannattaa varata hetki. Rekisteröityessä sivusto kysyy yhteystiedot, pyytää keksimään käyttäjätunnuksen sekä haluaa salasanan. Perhekeskeinen, konservatiivinen maailmankuva hallitsi esitteitä. Tämän jälkeen surffailu voi alkaa. Maksu käy parilla klikkauksella, ja tuotteen maksu postikuluineen veloitetaan luottokortilta tai pankkitililtä. Suuri määrä negatiivista palautetta on yleensä merkki jonkinlaisista ongelmista. Tämän päivän harrastajan ei tarvitse enää tyytyä pelkästään konkreettiseen jalkatyöhön etsiessään osia, tai vaikka tarinamme oheistavaroita autoharrastuksensa avuksi. Sivuilta löytyy myös suomenkielinen vaihtoehto, mutta vain ensimmäisellä kotimaisella pärjäävän ongelma on siinä, että valtaosa itse kauppakohteiden sivuista on alkuperäiskielellä, esinekuvauksista nyt puhumattakaan. Kalleimpia vaihtoehtoja esitemaailmassa ovat eksoottisten autojen lanseerausesitteet, eräänlaiset deluxe-
painokset. Moni pelkää verkko-ostamista ja maksamista, ja osittain aiheesta. Perheautoesitteistä katosivat perheet, ja yhtään kiehtovampia automalleja esittelevien lehtisten kuvissa mallityttöjen hameenhelmat lyhenivät vuosi vuodelta. Jenkkiversiossa taas "Ford Mustang 1964" toi tarjolle 1500 nimikettä: kuusi kokonaista autoa, reilut 1100 varaosaa sekä vaatteita ja pienoismalleja, molempia noin puolitoistasataa. Hakusana "Austin A40" tuotti helmikuun lopulla brittiläisessä eBayssa vähän toistatuhatta erilaista tuotetta: pyöränlaakereista esitteisiin, nokkamerkkeihin ja pienoismalleihin. Jos tietysti oma projekti kaipaa sitä yksittäistä kapselia, reissu rompepäiville on enemmän kuin paikallaan, mutta maailman suurin kirpputori tarjoaa sen lisäksi paljon muutakin. Moni turhan edullinen nettikauppa tai yksityismyyjä on osoittautunut huijaukseksi, mutta usein terveellä järjellä olisi mahdolliset vahingot voinut välttää.
Suurin ja kaunein
Kaikkien nettihuutokauppojen äiti, eBay, on amerikkalaista syntyperää, mutta toimii käytännössä ympäri maailman. joko luottokorttiin tai ihan kotimaiseen pankkitiliin. Ahtaastakin perusautosta kasvaa esitteessä massiivinen maantielaiva, kun maalauksen henkilöhahmoista luonnostelee "vahingossa" pienehköjä. Myyjä siis maksaa kulut, ainakin näennäisesti. Myös myyjälle tiliytyvät rahat kulkevat toiseen suuntaan, mutta tästä summasta PayPal ottaa oman osuutensa toimintansa pyörittämiseen. Usean myyjän suosiman PayPal-maksujärjestelmän rekisteröinti on sekin hyvin helppoa, ja systeemin pystyy sitomaan helposti
Suurien verkkohuutokauppojen tapauksessa tarjolla on parikin turvaverkkoa mahdollisten ongelmatapausten varalle. Verkkohuutokauppa ei uhkaa rompetoreja, mutta laajentaa harrastajan reviiriä sen tutun parkkihallin tai takapihan ulkopuolelle. EBayn tarjonta on valtava: rekisteröityneitä käyttäjiä on yli 230 miljoonaa ympäri maailman, ja esimerkiksi pelkän brittiversion sivuilla on joka ikinen päivä myynnissä arviolta yli 10 miljoonaa tuotetta.
Hinnan tarjoaminen käy helposti, ja järjestelmä näyttää heti, jos tuotteesta on tarjottu enemmän automaattia käyttäen. Rompetoreilta tai lehti-ilmoituksista ostamisessa on kuitenkin omat rajoitteensa: valikoima on usein koko vuoden mittapuullakin arvioituna suppea, samat miehet kiertävät tapahtumasta toiseen myymässä samoja rikkinäisiä vilkunlaseja ja yksinäisiä pölykapseleita. Tietysti rompetoreilla pääsee sosiaaliseen kontaktiin muiden harrastajien kanssa: voi jutella kuulumisista, tutustua uusiin ihmisiin sekä vaihtaa teknisiä vinkkejä näiden kanssa. Sieltä ostaminen ei ole vaikeaa, eikä kauhean vaarallistakaan. Seuraavalla vuosikymmenellä esitteissä korostui yksilöllisyys, nuoruu-
den voima sekä oikeiden valokuvien lisääntynyt käyttö. Kannattaa myös muistaa, että onnistuneen kaupan jälkeen positiivista palautetta kannatta antaa muidenkin huutajien eduksi.
02/10
71. Poistamalla Mustangin vuosimallimääritteen pompsahti määrä 120 000 nimikkeeseen. Kotimaassa tämä onnistuu edelleen, mutta maailmankylän pienentyminen on tuonut myös nettihuutokaupat työpöytämme ääreen. Tuotekategorioita on niin että hirvittää, mutta yksinkertainen hakujärjestelmä näyttää helposti kaikki sopivilla hakusanoilla löytyvät tuotteet
Arpakuutio kimpoilee muutaman kerran pienen kahvikupin kokoisen kuvun reunoja vasten ja jää viimein näyttämään numeroa. Ote kuvusta irtoaa ja metallilevy kimpoaa sen päällä lepäävän nopan vauhdil la ylöspäin. PopOMaticin napse on kuultavissa kaikkialla: lastenhuoneissa, aikuisten illanistujaisissa viinitonkan ääressä, pelikerhoissa sekä jopa SMtasolla. Yhdysvalloissa vuonna 1965 lanseerattu peli kulkeutui Suomeen, tarkemmin sanoen porilaisen Aarne Heljakan perheeseen amerikanserk kujen tuliaisina. Maan kansallispeliksi tituleerattua yksinkertaista Pachisitakaaajopeliä on pelattu jo vuosisatojen ajan. Säännöiltään ja etenemiseltään se muistuttaa hyvinkin siitä myöhem min kehitettyjä versioita.
Jos pelaajat sattuvat nappuloineen samaan ruutuun, "syö" viimeksi saapunut edellisen pelaajan nappulan, jolloin tämän on palattava takaisin alkuun. Sen juuret johtavat niinkin yllättävään ja kaukaiseen paikkaan kuin Intia. Kuten valtaosa analogisesti pelatta vista peleistä, myös Kimble perustuu ihan muuhun kuin peliyhtiön tuote kehityshuoneessa työskentelevien valkotakkisten miesten ideaan. Riippuen pelin tilanteesta kuuluu joko kiroilua, naurunremakka tai hiljaista mutinaa. Kotipesään saapuminen tapahtuu tasaluvulla, ja ensin nappulansa lau dan ympäri kierrättänyt voittaa pelin yleensä noin reilun puolen tunnin kuluttua aloituksesta.
Kimblen mukaan meillä nimetyn pelin valmistaminen alkoi Heljakan autotallissa vuonna 1967. Arpakuution lukemalla kuusi pelaaja saa uusintavuoron, jolloin on teoriassa mahdollista jatkaa omaa vuoroa niin pitkään kuin kuvusta kuutosia riittää yleensä näin ei montaa kertaa peräkkäin tapahdu. Tarkoitus on kiertää jokaisella nappu lalla pelilauta kerran myötäpäivään ja palata omalle kohdalle "Kotipesään".
72
02/10. Yhtäkaikki, yksi pelivuoro legendaarista Kimbleä on pelattu. Suosio oli valtaisa tänä päivänä 43 vuoden ikään ehtineen pelin perusajatusta tai muotoa ei ole tarvinnut muut taa lainkaan vuosien varrella vain pelilaudan ja pakkauksen grafiikkaa on modernisoitu vajaan kymmenen vuoden välein.
Lastenhuoneesta SM-tasolle
Kimblen koukuttavuus perustuu sen sopivuuteen kaikenikäisille pelaajille. Al Stubbman keksi yhdistää veljesten idean muoviseen pelilautaan ja nopan katoamisen tehokkaasti estävään PopOMaticmekanismiin lauta peli nimeltä Trouble oli syntynyt. Pelaajat arpovat aloittajan painamalla PopOMatickupua, ja suurimman numeron saanut aloittaa pelin painamalla kupua uudestaan. Ympäri Suomea reilun kuukauden ajan järjestetyt alkukarsinnat hui pentuivat marraskuussa valmistajan tiloissa järjestettyyn suureen finaaliin. Amerikkalaisen tvsarja Takaaajetun päähenki lön Richard
Idea
Pelin idea on yksinkertainen. Vuonna 2007, pelin 40vuotisjuhlan kunniaksi, sen valmistaja Nelostuote järjesti Kimblen SMkisaturneen. Klassikkoesine Kimble
Ota kiinni jos saat!
Teksti: Arttu Toivonen Kuva: Tero Björklund
Harva lautapeli on saavuttanut Suomessa yhtä pitkäkestoista suosiota kuin 60-luvun lopulla saapunut Kimble. Osoituksena pelin nerokkuudesta suomenmestaruustittelin nappasi tuolloin 5vuotias Santeri Kalteva, saman vuoden Miss Suomen Noora Hautakankaan päästyä hopealle. Parin muun alan klassikon ohessa se on pitänyt pintansa jopa nykyajan konsolibisneksen puristuksessa.
P
uolipallon muotoinen muoviku pu, ja tarkemmin sen alla oleva metallilevy napsahtaa kuulu vasti sisään, jännittyen kaarelle. Se vaatii kahdesta neljään osallistujaa, jotka valitsevat ensin yhden neljästä väristä. Melko tuoreeltaan saapuneen lautapelin suosio sai perheessä sellaiset mittasuhteet, että Heljakka keksi kysyä lisenssioikeuksia peliin ja saikin ne. Äksboksit ja pleikkarit tulevat ja menevät, ja Afrikan tähtikin joutui nykyaikaistamaan jo maailmanku vaansa, mutta Kimble on ja pysyy.
Troublesta Kimbleksi
Yhdysvaltalaiset Kohnerin veljek set saivat 1960luvun alussa idean takaaajopelin popularisoinnista
heinäkuuta. Monikaan ei sen sijaan tiedä, että vastaavalla idealla toteutettuja kulkimia voi hankkia itselleen vielä nykyäänkin. Mutta Hopeanuolien historiaan vankasti liittyvien aitojen nimikirjoitusten arvo nosti hinnan noin kymmenkertaiseksi! Toisaalta, eipä tiimipäällikkö Alfred Neubauerin tai kilpaajajien Rudolf Caracciolan ja Karl Klingin nimikirjoituksia ole pilvin pimein liikkeellä. Kirja on päivätty 12. Olkoonkin että ilman kirjan nimikirjoituksia sen saattoi saada 5070 euron hintaan. helmikuuta. Mersuihin, jotka kävivät kiivasta kilpailua aikakautensa Auto-Unionien ja Porschejen kanssa. huhtikuuta.
ipä tiennyt nykyjään jo noin 26-vuotias mies, millaisen harvinaisuuden onnistui saamaan pieneen vihkoseensa toukokuussa 1992. Kirjan kirjoittaja on Ernst Rosemann ja kuvituksesta on huipputaidokkain piirroksin vastannut Carlo Demand. · John McTiernanin ohjaama Punaisen lokakuun metsästys sai ensi-iltansa.
74
02/10. Alkuaikojen kokeilut tuottivat muun muassa veden päällä kulkevan motocross-pyörän, Fiat Pandan sekä Lamborghini Countachin. Vakionopeus Kuulumisia klassikkojen maailmasta
ERNST Rosemannin kirjoittama ja Carlo Demandin kuvittama teos on erinomainen tietolähde Mercedeksen kilpahistoriasta kiinnostuneelle.
50 VUOTTA SITTEN
· Suomen ilmavoimien Vihuri-lentokoneet päätettiin myydä romuksi konetyypille sattuneiden vakavien onnettomuuksien johdosta. · Mike Hodgesin ohjaama tieteiselokuva Flash Gordon Iskevä Salama sai ensi-iltansa. Hän oli kahdeksanvuotiaana liikkeellä Eläintarhanajojen 60-vuotisjuhlatapahtumassa työntämässä ruutuvihkoaan ja kynäänsä osanottajille, kun sekaan ilmestyi sattumalta melko outo nimi. · Vuonna 1941 tuhoutuneen panssarilaiva Ilmarisen hylky löydettiin 30. Siitä alkoi sangen pitkä etsintä, joka huipentui kansainvälisestikin tunnetun nimikirjoitus-
gurun huutokauppaan, josta kuviemme kirja lähti tulemaan Suomeen. Runsaat 130 sivua tutkailtuaan voi kehua olevansa melkoinen tietäjä Mercedeksen sisäpiirin taustoista jo 1800-luvun lopun kilpailusta lähtien, jolloin Daimlerit ja Benzit jo olivat mukana. marraskuuta päivä 1956, joten harvinaisempaa historiaa on tarjolla. päivänä. · Itävaltalainen kilpa-autoilija Roland Ratzenberger syntyi 4. elokuuta. Sattumusten kautta hän ajautui rakentelemaan erilaisia kelluvia autoja ja moottoripyöriä. Vasta saman päivän iltana, kun pojan isä puolihuvikseen selaili vihkosta, pojalle kerrottiin että kyseessä oli todellinen harvinaisuus. Jossakin vaiheessa Mike sai idean muokata kehittelemiensä teknisten ratkaisujen pohjalta kaupallisen tuotteen, ja sen johdosta myös sinulla on mahdollisuus hankkia itsellesi oma jokasään kulkuneuvo. Suosittelemme Mersufaneille. Avustajamme, joka ei ole varsinaisesti mersuharrastaja, innostui hiljattain perehtymään 1950-luvun Hopeanuoliin. Koneista kertyi 230 tonnia kierrätyskelpoista metallia. Ja mikä parasta, voit tehdä sellaisen myös itse! Aihioksi tarvitset liikuntakykyisen Range Roverin ja Mike Ryanilta hankitun rakennusohjepakkauksen, muutaman tonnin ylimääräistä rahaa ja hieman rakentelutaitoja. Kirjan kieli tosin on englanti, mutta kieltä ymmärtävälle teksti on hyvin kansantajuista. No, ajoihan hänkin Hopeanuolilla joskus.
LINKKIVINKKI: WWW.SEAROADER.COM
Kaikki varmasti muistavat Amphicar-merkkisen ajokin, jolla matkaa saattoi tehdä niin tien päällä kuin vesireittejäkin pitkin. Kyseltyään Saksasta neuvoa, mikä kirja voisi olla kattavin aiheeseen liittyvä teos, vihjeenä tarjottiin Daimler Benz Ag:n kilpailutiimin painattamaa teosta The Big Race. · Tulenarkuudestaan sittemmin tunnetuksi tullut Ford Pinto saapui kisaamaan kompaktiautojen kiristyvistä markkinoista.
30 VUOTTA SITTEN
· Renaultin urheilullisen luiskaperäiset 15- ja 17-mallit saivat jatkumoa uuden Fuegon myötä. Hattulan kunnan Mierolan kylässä sijainneen kiinteistön kauppahinnaksi muodostui 153 500 markkaa. Hän menehtyi kolmannessa F1-kilpailussaan Imolan mustan viikonlopun aika-ajoissa vuonna 1994. Sivusto käsittelee aihetta monipuolisesti ja sisältää reilusti projektikuvia sekä mallisivuja piirrustuksista. · Pininfarinan piirtämä Peugeot 404 sai ensiesittelynsä. Valkokankaalla vilahti sittemmin James Bondina mainetta niittänyt Timothy Dalton. Tekniikasta kiinnostunut Mike Ryan totesi aikanaan ralliautoilun liian kalliiksi harrastukseksi, mutta tahtoi siitä huolimatta jatkaa ajopelien parissa puuhastelua. Sivulla luki Juan Manuel Fangio, jonka edesmennyt Rafu Huhta oli kutsunut Suomeen juhlistamaan tapahtumaa. Viimeiset versiot kyseisestä automallista valmistettin vasta 90-luvun alkupuolella Keniassa.
Arvokkaat nimikirjoitukset
Hopeanuoliksi kutsuttujen MercedesBenzin kilpa autojen historiasta kertova The Big Race on monella tavalla arvokas teos.
E
40 VUOTTA SITTEN
· Black Sabbathin debyyttialbumi Black Sabbath julkaistiin 13. · Kauhuelokuvien mestari Alfred Hitchcock menehtyi 29. · Irwin Goodmanin omistama omakotitalo Ryysyranta huutokaupattiin syyskuun 9. Kotimaan viranomaiset lienevät laitteiden maantiekelpoisuudesta jyrkästi eri mieltä, mutta järvi- tai merikelpoisuuteen toimitus ei osaa ottaa mitään kantaa.
20 VUOTTA SITTEN
· Ford Escortin viides sukupolvi ilmaantui autokauppojen esittelytiloihin. Ai niin, miten Fangio liittyy asiaan
Toimitus
VASEMMALLA Renault 6, ei 16.
AUSTIN A 70 Hereford (oik.) Rover P4:n kaverina Kälviän purkamomuseossa.
T-FORDIN alustalle sovitettu yksittäiskappale. s. Purkamojutun yhteydessä ollut jenkkifarmari oli tietenkin Dodge Lancer STW. Lisää tällaista. "Mitä taltioida" kirjoitus on mielenkiintoinen. Auton myin 1968 Antti Pirttilälle (ShellJokinemi, Loppi), jolla se edelleenkin on ilmeisesti "kuusen alla". Lopulta päädyin paineeseen 2,3. Nimeen yhdistetään vuodesta 1990 Zexel-tuotemerkki ja 2000 alkaen Bosch. Kirjoituksessa on pari asiaa jotka aiheuttavat tarvetta kommentoida: s. 242 GT on ilman muuta myös taltioimisen arvoinen auto, mutta harvinainen kuin mikä. Kiitos kaikille tunnistamisapua lähettäneille! Toimitus
02/10
75. Jopo-pienoismallin syntyä käsittelevä kirjoitus on mielenkiintoinen. 64 Volvo 242 C, enpä ole moisesta mallista ennen kuullutkaan. Austin tuntui olevan haastava tunnistettava monipuolisista veikkauksista päätellen, mutta muutaman kuvavertailun perusteella peli näyttäisi todella olevan Austin A 70. BMW:den kohdalla olisi selventävää puhua myös vuosimalleista, sillä automerkin tehdaskoodit ovat epäjohdonmukaisia. Lieköhän maassa enää ainuttakaan ehjää yksilöä. Kiitos kaikille palautetta antaneille! Arttu Toivonen
"Kaksiovisina ja takatiloiltaan ahtaina armeijan Range Roverit olivat osin epäkäytännöllisiä, mutta vieläkin muistelen niitä mielihyvällä." Korjauksia ja Comet-juttua
Muutama numero sitten lehdessä oli juttu vuoden 1964 Mercury Cometista. Vuorenvarma tunnistus jäi tekemättä.
Isuzun lämmityslaitteesta
Kiitoksia koko ajan paranevasta lehdestä, luetaan kannesta kanteen aina ilolla ja tarkkaan. Minulla oli 60-luvun puolivälissä samanlainen ja jopa samanvärinenkin. Volvon tapauksessa tarkoitettiin tietysti 262 C Bertonéa. Torikokous
Palautetta lukijoiltamme
Range Roverin ratissa sotaväessä
Klassikot numerossa 1/2010 oli monta mielenkiintoista kirjoitusta harrasteautoista mm. Tosin hidas ohjaus ja heikot jarrut jäivät. Kyseessä ei ilmeisesti ole varsinainen tehdasvalmisteinen ajokki, vaan T-Fordin alustalle sovitettu kori joko koripajan räätälöimä yksittäiskappale tai harvinaisempi henkilövaunun kori 20-luvun taitteesta. Taltiointijutun Renault on R 6 eikä R 16. Range Rover, Datsun 240 Z Fiat 124 Special T ja Isuzu Bellet. Artikkelin lopussa annettiin kuitenkin selitys sille tuoreehkot tavisautot ovat sen verran arkisia, ettei niistä ole keräilykohteiksi. Olin 70-luvun jälkipuoliskolla armeijassa Haminassa autokuskina. Reino Wallenius
Kiitos korjauksista sekä Comet -muisteloista. Hajottamomuseojutussa tunnistamattomaksi jäänyt brittiauto on todennäköisesti Austin A 70 Hereford. Rengaspaineita piti kokeilla aloittaen rättirenkaiden suosituksesta 1,7 bar. Sillä kertaa tapaus menee lyöntivirheen piikkiin, sillä tokihan kauniin coupén koneen tyyppi on toimittajan tiedossa. Diesel Kiki Co. Kaksiovisina ja takatiloiltaan ahtaina ne olivat osin epäkäytännnöllisiä, mutta vieläkin muistelen niitä mielihyvällä. Rakentavin terveisin, Matti Tanttu
Viime numeron taltiointijuttu synnytti runsaasti palautetta. Sain ajaa kummallakin autolla usein. Ltd valmistaa vielä tänä päivänäkin ilmastointi- ja lämmityslaitteita eikä ainoastaan dieselruiskutuslaitteistoja sekä -moottoreita. Osassa kommentoitiin juttuun valittuja automalleja liian sporttisiksi, ja niiden taltioinnin mielekkyyttä arvosteltiin. Haminassa oli tuolloin KymJP:ssä kaksi Range Roveria sotilaskodilla ja pataljoonan komentajalla. Terveisin, Juhani Halmeenmäki
Mikä auto?
Toimitukseen saapui myös jonkun verran veikkauksia edellisen numeron sivuilla esiintyneestä oudosta ajopelistä. Tämän otan puhtaasti oman syntilistani jatkoksi ja sulkeudun opettelemaan ranskalaisten perheautojen malleja seuraavan numeron ilmestymiseen asti. Joukossa oli myös aiheellisia korjauksia toimittajan näppihäiriöihin. Tarkkana lukijana Belletin kuvateksteissä silmiini pisti eräs oletus, joka on väärä. Laitatin autoon Michelinin vyörenkaat sekä Konin säädettävät iskarit, taakse lisäjousella varustetut. Etenkin autoilmastointipuolella Zexel on nykyisin monelle ammattilaiselle tuttu tuotemerkki. 65 kuvassa on Renault 6 ja tekstissä mainitaan Renault 16. Eli se, että lämmityslaitteessa luki Diesel-Kiki ei tarkoita muuta kuin yksinkertaisesti lämmityslaitteen valmistajaa, samaan tapaan kuin jossain Bemarissa lukee Behr tai Citroenissa Valeo. Eli mitä tarkoittaa Diesel Kiki. Vielä useampi oli kuitenkin huomauttanut Renaultista, jota väitettiin suuremmaksi 16-malliksi eikä kuvassa olleeksi Renault 6:ksi. Auton ajokäyttäytyminen muuttui erittäin paljon paremmaksi. Ehkä kirjoittaja tarkoittaa 242 GT:tä tai 262 C:tä. Tämähän ei kuitenkaan estä ketään hankkimasta niitä harrasteautoiksi
Kohdistin katseeni ´87-vuosimallista eteenpäin valmistettuun Classic Broughamiin, jollaisesta olin haaveillut jo mallin ollessa uusi. Yllättäen kaupan näytti olevan jo jonkin aikaa mielessä kummitelleen kaltainen GM:n tuote, Buick Regal ´87. Koska olin taas kerran saanut huomata, ettei hyvää saanut halvalla, päädyin katselemaan kalleimpia kaupan olleita. Hyvin pian kävi selväksi, että 1980-luvun täysikokoiset jenkit edustivat useimmille kohtuuhintaista käyttöautoa, jolle keskeisempää ehjän ja siistin kokonaisuuden sijaan oli se, miten paljon työtä olisi ennen seuraavaa katsastusta. Varsin pian kävi kuitenkin ilmi, että sämpylä-Capricet olivat usein
rungoltaan jostain syystä vanhempaa laatikkomallia ruosteisempia eivätkä edes naisväen mieleen. Kuvitelmat kuluneesta, mutta räpeltämättömästä ja vähäruosteisesta Capricesta jouduin siis unohtamaan. Sitten löysin samaa peruskonstruktiota edustavan ´81 Oldsmobile Delta 88 Coupen, joka vaikutti kuvissa varsin hienolta. Niin se olisikin ollut vielä kymmenen vuotta sitten, vaan nyt tilanne oli aivan toinen.
Teksti: Tomi Eronen
K
aikki alkoi tällä kertaa siitä, kun päädyin kesälomalla selailemaan myytäviä autoja netissä. Huomasin kuitenkin tämän ilmoituksen vasta päivänä, jolloin siitä oli jo sovittu kaupat. Samaa vakuutteli myös myyjä puhelimessa, ja tuntui olevan valmis myös tinkimään hinnasta. Lopulta lähetin myyjälle viestin tietokoneella tuloksetta. Sopivia G-korisia autoja vain ei ollut kotimaassa paljoa tarjolla, vaikka silmää miellyttäneeseen serkussarjaan kuuluikin malleja monelta merkiltä.
Regaleita oli myytävänä parikin eri yksilöä, mutta toisen väritys vastusti niin päältä kuin sisältäkin ja toinen oli 1970-luvun lopulta ja huonomaineisella tekniikalla. Haussa "tavallinen" 80-lukuinen
Kun viime kesänä päädyin etsimään ehjää ja pilalle räpeltämätöntä 1980-luvun perusjenkkiä, luulin tehtävän olevan helppo. Tulinkin siihen tulokseen, että veekasin äänestä aina tykänneenä kutoset oli viisainta jättää jo siinä vaiheessa laskuista ellei nyt sitten tulisi ihmeen kauppana vastaan edullista Regal Grand Nationalia, joka oli yksi aikansa nopeimmista jenkeistä.
Josko Virosta, Ruotsista tai Yhdysvalloista?
Katselin tarjontaa myös ulkomaisilta foorumeilta. Vanhojen rekisteriotteiden joukosta löytyi New Yorkista muutto autona maahan tulleen Cutlassin alkuperäinen osto kuitti sekä tehtaan Build Sheet, josta käyvät ilmi auton alkuperäisvarusteet ja värit.
Missään vaiheessa en hakenutkaan virheetöntä yksilöä, mutta auton piti olla sellainen, että siitä vielä saisi mieluisen kohtuullisilla uhrauksilla. Sain nimittäin sittemmin vääräksi osoittautuneen ajatuksen, että tuoreemmat sämpylämallit olisivat enemmän perheen kauniimman sukupuolen edustajien mieleen. Ehdinkin nähdä virolaisella myyntipalstalla ilmoituksen Chevy Monte Carlo SS:stä, mutta se meni kaupaksi ennen kuin ehdin järjestellä auton katsomista. Autoa ei joko ollut olemassa tai sitten ilmoitus oli jätetty jostain muusta syystä kuin myyntitarkoituksessa. Kimmokkeena uuden auton hankinnalle oli se, että jo harrasteikään ehtineet 1980-luvun viehättävän kulmikkaat mallit olisivat mukavia matka-ajokkeja perhereissuillekin, niistä kun löytyvät jopa takapenkin turvavyöt. Vaihtoehtona esille olivat nouseet saman ikäluokan takavetoiset
76
02/10. Kun pyydetty hintakin oli muuttunut apteekkihinnaksi, oli selvää, ettei kyseessä ollut minun autoni.
Ruostetta ja kittikerroksia
KOTONA auton papereita tutkittaessa tuli vastaan hauska yllätys. Kuinka ollakaan, kallein tuolloin myynnissä ollut olikin eräällä vanhalla tuttavallani, ja kävin sitä myös kokeilemassa. Yritin soittaa numeroon useampaa otteeseen tuloksetta. No, jo rekisteriotteen korjauskehotukset kertoivat toista, ja vastavaihdettu moottorikin oli mikälie-307 ja kotoisin mistälie muutaman satasen varaosafarmarista. En siis ostanut autoa, mutta Gbody-kuume jäi kytemään vahvasti. El Camino -avolavakin olisi kiinnostanut, mutta perheellisenä unohdin sen perhesovun nimissä, vaikka nostalgisia tunnelmia nostattikin se, että moinen oli ollut perheessä kun olin 4-5-vuotias. Kun G-bodyjen tarjonta oli olematonta, päädyin katselemaan myös muita saman aikakauden amerikkalaisia perusautoja. Hitsattukaan autoa ei kuulemma ollut, eikä ruosteongelmia pitänyt löytymän edelleenkään
Totuus oli kuitenkin valitettavasti toinen. Viimein eräälle nettifoorumille tuli myyntiin varsin vaatimattomin tiedoin ja ilman kuvia ´81 Oldsmobile Cutlass Supreme Brougham, joka siis edusti juuri himoittua G-body-perhettä. Runko vaikutti ehjältä ja paikkailemattomalta, kone tuntui käyvän nätisti ja auto oli sisältäkin kohtuullisessa alkuperäiskunnossa. Olin katsomassa autoa naapurikaupungissa kolmen tunnin päästä ilmoituksen jättämisestä, joten olin ainakin ajoissa. Tai no, jonkun halvan auton olen tainnut ostaa näkemättäkin, mutta useiden tuhansien arpa ei kuulostanut omalta jutulta. Edes ovipahveja ei oltu puhkottu kaiuttimille tai kojelautaa rei´itetty useammalle kännykkätelineelle. Siitä ei olisi tullut hyvää enää ihan pienellä hitsaamisella maalaamisesta puhumattakaan.
80LUVUN hyväkuntoisia perusjenkkejä luulisi markkinoilla piisaavan, mutta todellisuudessa räpeltämättömän yksilön hankinta osoittautui ennakoitua haastavammaksi projektiksi.
Vähiin käyvät
Yritin ostaa jo etuvetoista ´8992 Cadillaciakin, mutta niiden kohdalla tuntui olevan joku suurempi voima vastassa. Tai tuli, mutta toisella tavalla. Yhden ´89 Caprice Classicin unohdin sen perusteella, mitä tuttavani
siitä minulle kertoi. Ensimmäistä ehdokasta ei liene vielä tähänkään mennessä saatu katsastettua ABS-vian takia, ja toinen, jota olin aikeissa mennä katsomaan, ei lähtenyt millään käyntiin. Minusta ei siis tullut Broughaminkaan omistajaa. Koeajamaan en autoa juuri päässyt, koska alla olivat
huonot kesärenkaat, mutta muuten auto vaikutti asialliselta. Oldista tehtiin kaupat, eikä ainakaan toistaiseksi ole hetkeäkään harmittanut. Eräs varteenotettavan oloinen yksilö tulikin myyntiin, mutta siinä vaiheessa olin päättänyt hillitä itseäni autonoston suhteen. Autossa ei oikeastaan ollut mitään ihmeellistä vikaa, mutta myyjä taisi mennä puihin. Seuraava potentiaalinen ehdokas oli ´81-vuosimallinen Caprice Classic, joka oli kuvien perusteella juuri sitä mitä haettiin. Kun vain nuo kelit vielä lämpenisivät, että pääsisi jo nauttimaan ajamisesta. Nettihuutokaupoista auton ostaminen tuntui jotenkin oudolta ajatukselta, kun oli tottunut aina tarkastamaan auton omin silmin ennen kaupan tekoa. Tarinan opetus on se, että nyt alkavat olla viimeiset hetket kerätä talteen 1980-luvun hyväkuntoiset perusjenkit sikäli kun niitä vielä on.
02/10
77. Ehjä ja osiltaan täydellinen Suomi-auto alkuperäisen oloisena eikä mattamustaksi lauluautoksi kilikalivärillä sutattuna. ´90-mallinen uudempikorinen sai jäädä, kun kävi ilmi että autosta oli poistettu airbag. Olds oli tullut myyjälle vaihdossa kalliimpaan 50-lukuiseen, ja oli juuri laskettu trailerilta, jolla se oli haettu kesken talviseisonnan. Kuukauden päästä soitin kuitenkin autosta ja menin sitä myös katsomaan. Cadillacit. Maalipinta ei ollut enää lähelläkään uutuuden loistoaan ja käytön jälkiä löytyi monesta kohtaa, mutta kuitenkin kaikesta jäi vaikutelma räpeltämättömästä autosta. Runko oli kyllä hyvän näköinen, mutta takajarrujen puute ja epämääräiset sähköjohtoviritelmät saivat aikaan varmuuden siitä, että tulisi halvimmaksi jättää se auto ostamatta. Luonnossa nähtynä auton maali kupli pelottavasti ja kittihalkeamiakin löytyi sikäli paljon, että auto vaikutti reilulla kädellä ruiskukitatulta. Miksikö sivutilaa tuhlattiin moiselle jaarittelulle siitä, miten huonokuntoisia ovat käytetyt autot
2007 oli moottoriin tehty täysremontti, seuraavana vuonna täydelli nen jarruremontti, jossa uusittiin kaikki jarruosat sekä samalla kaikki laitteessa olevat nesteet, öljyt, suotimet sekä akku. Suppeakatseisemman harrastajan kannattaisikin pysähtyä miettimään, tuoko vaikkapa yhdeksäs perättäinen siipijenkki enää paljoakaan uudenlaisia ajokokemuksia vai voisiko sen
hankinnan sijaan harkita alun pitäen koruttomiin oloihin suunniteltua ajoneuvoa. Viiden eri tarjoajan kiinnostus ei kuitenkaan riittänyt ylittämään myy jän hintavarausta, joten kauppoja ei syntynyt.
ROBUR LO2002 ´84
20 TARJOUSTA, KORKEIN 1276 EUR EI RIITTÄNYT DDR:n kansanarmeijan peruja oleva, vain 15 000 kilometriä ajettu Robur löytyi Saksan Balingenis ta. Ja kai olennaisempaa onkin sen päivittäisen arkiajoauton hankinta parhaaksi katsomillaan järkiperusteilla. Tälläkin hauskalla kuusipaikkaisella mönkijällä sai tulla ajelemaan ennen tarjouksen jättämistä. Ohjaamo oli äskettäin maalattu ja kaksi tonnia kuormaa kulkisi tällä vaikeisiinkin paikkoihin. Kolmikaatokippi toimi kuten pitääkin ja riepukatto oli varmasti ehjä. Kaikki kiinnostuneet olivat tervetulleita tiluksille koeaja maan ennen tarjouksen tekoa. Kun jaguaristi tuntee tyytyväisyyttä kaarrellessaan mutkateillä, riemuitsee maasturimies ylittäessään kiven, kannon tai kuralätäkön. Alkuperäisen pirteän koneensa omannut ´61 Haflinger erosi joiltain pikkuseikoil taan virallisesti vasta vuonna 1962 sarjatuotan toon tulleista seuraajistaan. Molemmilla saattavat arkielämän maanantaiaamut olla yhtä harmaita, mutta autojensa parissa on molemmilla varmasti yhtä kivaa. Polttoaineenkulutus, niin huolissaan kuin siitä nykyään olla pitääkin, tuskin nousee loppujen lopuksi harrastekäytössä olevien klassikkoautojen kohdalla ylivoimaiseksi. Myy jän hintavaraus ei täyttynyt.
LAND ROVER SERIES 1 ´52
30 TARJOUSTA,VOITTANUT TARJOUS 1359 GBP Englannin Halifaxissa realisoitiin varsinainen navettalöytö, jonka jalkatiloissa olisi hitsattavaa. Tässä harkittavaksi joitain Euroopan nettihuutokaupoista bongattuja kiinnostavia nelikoita.
SOTAA, sen uhkaa, maanpuolustusta ja hyökkäystä toimi aloinaan pitäviä tahoja saa kiittää siitä, että nelivetoja on valmistettu lähes kaikissa maailman maissa. Konehuoneen alkupe räinen bensarosvo on joskus vaihtunut Perkinsin dieselkutoseen, jonka kooksi myyjä arveli 1,8 litraa. Ihan viime aikoina tähänkin oli tehty isompaa jar rusaneerausta, joten laite oli luontoretkikelpoinen. Näistä toisen kotimaa on lakannut jo olemasta.
UNIMOG 421 DIESEL ´68
42 TARJOUSTA, VOITTANUT TARJOUS 9250 EUR Saksan Engerissä hevostilan heinienkuljetustehtä viä viimeiset 20 vuotta hoidellut "Moggi" oli myyjän mukaan huippukunnossa. Korissa oleva pieni patina vain lisäsi auton luonnetta, kuvaili myyjä.
78
02/10. 18 eri tarjoajaa lähti mukaan kamppailuun.
DODGE WC 51 ´44
2 TARJOUSTA, VOITTANUT TARJOUS 6000 EUR EteläRanskasta huudettiin 45. Jokapyörävetoklassikot soveltuvat ajotapahtumiin mainiosti ja joissakin tilanteissa voi maasto-ominaisuudesta olla jopa etua. Renkaat ja tekniikka olivat moit teettomat eikä kattokaan lepata ajossa. jalkaväkidivisi oonan peruja olevaa Dodgen järeää WCsarjan versio 51:tä, joka vinssiasennuksen myötä oli muutettu 52sarjalaiseksi. Auto on varastoitu ajat sitten voimansiirtovikai sena, mutta pyörät pyörii ja ohjaus toimii, kehui myyjä.
UAZ 469 ´73
25 TARJOUSTA, VOITTANUT TARJOUS 3510 EUR Myyjä kertoi olevansa pakotettu huippukuntoisen Uatsinsa myyntiin. Ostaja sai mukaansa vaikkapa poteron kaivuuseen sopivat kirveen, hakun ja lapion, jotka löytyivät Dodgen takalaidasta.
STEYR-PUCH HAFLINGER 703 ´61
12 TARJOUSTA, KORKEIN 9550 EUR EI RIITTÄNYT Itävallasta, Grazin yläpuolelta huudeltiin hienokun toista Haflingeria, jonka myyjä uskoi olevan yksi ensimmäisistä koskaan valmistuneista pitkäakseli välisistä yksilöistä. Verkot Vesillä
Nettihuutokauppojen jyvät ja akanat
Kaikki pyörät vetää
J
okapyörävetoiset klassikkoautot ovat omistamisen iloa ja hauskoja ajokokemuksia antavia harrastekapineita siinä missä vaikkapa E-tyypin Jaguaarit
Kestotilaus 49,90 ja määräaikaistilaus 54,90. · Saat lehden aina uunituoreena kotiisi kannettuna. · Kun toimit nopeasti, saat Klassikot-seinäkalenterin vuodelle 2010 (arvo 14,90 ).
Kestotilaus
49,90
8 nroa vuodessa
Näin tilaat:
Puhelimitse:
Soita tilaajapalveluumme puh 03-2251 948
Toimi heti! Näitä enää Huhtikuu 20 muutama 10 jäljellä...
FordEscort130 0GT´71 Omistaja: Antti Vähälä, Vesivehmaa · Kuva: Jan
Erik Laine
29
Maanantai
Tiistai
13
30
31 7 14 21 28
Keskiviikko
Torstai
1 8 15 22 29
Peppi, Raita, Pulm u
Perjantai
2 9
Peller vo Pitkäperjantai
Lauantai
www.presco.fi
3 10 17 24 1
Sampo, Veeti
Sunnuntai
5
14
4 11 18
Irene, Irina, Ira II pääsiäispäivä
6 13 20 27
Ukko Pääsiäispäivä
Ville, Vilho, Vili, Jami, Vilhelm, Viljam i
Allan, Ahvo
Suoma, Suometar
Elias, Eelis, Eeli M. Tilaushinnat ovat samat kuin vuonna 2009. Agricolan päivä
Tero
Internetissä:
12
15
Verna, Minea
Julia, Julius, Janna , Juliaana
Tellervo
Taito
Täytä lomake osoitteessa www.klassikot.fi
Linda, Tuom i
16 23
Jalo, Patri k
Otto
19
Valto, Valdemar
Pilvi, Pälvi
Sähköpostitse: Kupongilla:
16
Nella, Lauha
Anssi, Anselmi
Alina
Yrjö, Jyrki, Jyri, Jori, Jiri, Yrjänä
Pertti, Alber t,
Altti
Lähetä sähköpostia tilaus@klassikot.fi Käytä tilauskuponkia sivulla 19
26
17
25 2
Terttu, Teresa, Tessa
Mark ku, Mark o, Markus
Merja Veteraanipäivä
Ilpo, Tuure, Ilppo
03/2010
Teijo
30
Mirja, Miia, Mira , Mirva, Mirka, Mirjami, Mirk ka
www.klassikot.
fi
Jokaisella ajoneuvolla on tarina.. lassikot Tilaa K säästät kotiisi suoraan mmän! saat ene rahaa ja
· Tilaajana saat vuosikerran 18 euroa edullisemmin verrattuna irtonumeroihin
All Weather Dressing sopii renkaiden, kumilistojen ja -puskureiden tai vaikkapa vinyylimattojen siistimiseen. Euromitoissa 3,8-litrainen kanisteri maksaa 44 euroa, ja myyntipisteiden perään voi kysellä osoitteesta www.presco.fi
80
02/10. Hinnat liikkuvat muutamasta satasesta tuhanteen dollariin, mutta suhteellisen kovan sijoituksen vastapainoksi ostaja saa erittäin rajoitetusti valmistetun keräilyesineen. Robottitehtailu sai alkunsa miehen innostuttua 5060-lukujen tyylikkäiden lelurobottien puhtaista linjoista sekä näihin esineisiin liittyvästä retrohenkisyydestä. Imutorvien hinnat liikkuvat 1235 euron kieppeillä. Tässä kirjassa Anssi Siukosaari kertoo Solifer-tehtaista ja niiden toiminnasta mopedinvalmistajana. Aine kaunistaa pinnat ja ehkäisee niiden kuivumista, haalistumista ja halkeilua. Tiukka uskollisuus alkuperäiselle tyylille näkyy esineiden yksityiskohdissa, jotka yhdessä näyttävän kokonaisuuden kanssa ovat nostaneet nämä lelut keräilijöiden suosioon. Kuvan suodatin sopii Weber DGV -kaasariin ja hintaa sillä on 55 euroa. Lisätietoa saat numerosta 02-2432 781 tai netistä: www.freetechnics.fi
Kotimaan mopohistoriaa
Solifer meidän mopedi on kattava tietopaketti Suomen suurimman mopovalmistajan vaiheista sekä tehtaan valmistamista mopomalleista, joita 26-vuotisen historian aikana kertyi kaikkiaan 18 erilaista. Homma hoituu esimerkiksi vapaasti virtaavalla ja tyylikkäällä kromiputsarilla. www.grandpasrobots.com
Muoviosiin oikeanlaista hohtoa
Ammattitason autonhoitotuotteita valmistava Presta tarjoaa ratkaisua kumi- ja muoviosien ehostustoimiin. Jorma Valkjärvi puolestaan tarinoi jokaisesta eri Solifer-mallista: muun muassa niiden ulkonäöstä, rakenteista sekä niissä käytetyistä viidestä eri moottorista. Myös muita malleja on tarjolla. Pelkillä imutorvilla ei rallissa pärjää, vaan imuilmasta on saatava suodatettua pois moottorille haitalliset hiukkaset suuremmista roskista puhumattakaan. Rompetori Tarpeellista tavaraa harrastajalle
Imupuoli iskuun
Free Technicsistä löytyy Historic-kilpurien kaasuttimien huoltoosien ohella myös virtausten kannalta olennaiset imutorvet, joita on tarjolla useita kokoja sekä malleja. Alfamerin kustantaman mopokirjan saa alan liikkeestä mukaansa 25 euron korvausta vastaan.
Keräilykappaleita jo uutena
Maailmaan mahtuu monenlaista yrittäjää, kuten nyt vaikka yhdysvaltalainen herrasmies, joka aloitti pienimuotoisen lelurobottien valmistuksen jäätyään eläkkeelle avaruusalan insinöörin toimesta. Toki tarjolla on aiemminkin ollut vastaavaa mikstuuraa, mutta All Weather Dressing -ehostetta on tarjolla myös Amerikan mitalla eli gallonan vetoisessa törpössä. Keräilyharrastus eteni pian omien mallien konstruoimiseen ja tänään häneltä löytyy jo pieni mutta hyvinvarustettu työtila, jossa syntyy pieniä eriä itse suunniteltuja ja valmistettuja robotteja myyntiin saakka
Kyse ei ollut edes toimittajan ajatusvirheestä, sillä VM Motorsport Show:ssa lanseeratun Del-Ronin tuotekehitys ja valmistus tapahtuvat ihan oikeasti koto-Suomessa. Akku on optimoitu korkeaa lämpötilaa ja suurta joustavuutta vaativien mikrohybridien lataussykleihin. Akun elinkaari on enemmän kuin kolminkertainen normaaliin akkuun verrattuna. Maamme kehittymättömistä öljyvaroista johtuen raaka-aineet tuodaan Yhdysvalloista. Oman tilansa myymälän hyllyistä täyttää myös oikeasti vanhat lelut ja keräilyesineet sekä alan lehdet ja esitteet. Koska kyseinen ajoneuvotyyppi edellyttää akulta kykyä suoriutua luotettavasti toistuvista käynnistyksistä lyhyiden latausaikojen välillä, lienee sitä varten kehitetty akku omiaan myös harrastekäytössä. Mikäli haluat edustamasi tuotteet mukaan sivuille, lähetä lyhyt kuvaus hintatietoineen sekä hyvälaatuinen valokuva sähköpostilla osoitteeseen rompetori@klassikot.fi.
02/10
81. Tähän soppaan työntää omaa lusikkaansa kotimainen öljymerkki Del-Ron. Exide Micro-hybrid ECM perustuu edelleenkehitettyyn tekniikkaan, joka takaa parannetun kierrätyskestävyyden. Lisätietoa Exide Technologiesista: www.exide.fi
Rompetori -palstalla esitellään klassikkoautoharrastukseen liittyviä uutuustuotteita, varaosia sekä palveluita. Tuoteperhe sisältää kaksi öljyä kaksipyöräisiin: Superbike 4T-öljyn joko 10W50- tai 10W60-viskositeetillä, sekä ilmajäähdytteisiin moottoreihin suunniteltu Classic Performancen, jota on saatavana sekä 20W60:enä että yksiasteöljynä, viskositeetiltaan 60. Kolmikon suurin, japsien poliisimotukkaa muistuttava vauhtipyörävetoinen härveli irtoaa 24 euron hintaan, pituutta sillä on noin 23 cm. Pienin on edellisistä poiketen vieterivetoinen ja lähtee asiakkaan matkaan 14 euron korvausta vastaan. Lisäksi on tarjolla moderneihin ja tehokkaisiin moottoreihin sopiva 0W40-öljy Dragster, 10W60-öljy Street Performance sekä 15W60-luokiteltu Race Performance, kaikki täyssynteettisiä. Kuvan sympaattiset peltiprätkät antavat hyvin osviittaa tuotteista sekä hintatasosta. Keskimmäinen, 17 senttimetriä pitkä peli on niin ikään vauhtipyörävetoinen ja kustantaa puolestaan tasan kaksikymppiä. Exide Micro-hybrid AGM perustuu absorboivaan lasivillamattotekniikkaan ja toimii moitteettomasti sekä korkealla energiavirralla että osittaisella latauksella. Lisätietoja: Muistojen paratiisi, Karjalankatu 15, 15140 Lahti, www.muistojenparatiisi.fi, puh: 0400-794 681
Viimeisintä akkutekniikkaa
Exide Technologies on esitellyt uuden akkumalliston, joka on suunniteltu erityisesti pysäytys-käynnistysjärjestelmällä varustettuja ns. Suomen yleisimpiin traktoreihin lukeutuneen mallin ohella kirjassa käydään läpi myös Fergusoniin varta vasten suunnitellut koneet ja laitteet, joten opus on mielenkiintoinen historiikki jokaiselle traktoreista sekä maaseudun konehistoriasta kiinnostuneelle. Turvallisuus varmistetaan suljetulla VRLA-venttiiliohjatulla rakenteella. Ferguson varusteineen
Alfamerin kustantamassa Ferguson TE-20 -kirjassa käydään läpi samannimisen traktorimallin historia ja sen erilaiset kehitysversiot nelivetomalliin saakka. Teknisiin detaljeihin voi tutustua internetosoitteessa www.delron.fi
Peltileluja Lahdesta
Lahden keskustan tuntumasta löytyy hiljattain avattu erikoisliike, jonka hyllystä löytyy sadoittain upeita uustuotantoleluja, pienoismalleja sekä muuta alan krääsää. mikrohybridejä varten. Autoihin tarjotaan neljää eri tuotetta. Kirjalle kerrotaan hinnaksi 34 euroa ja sen voi hankkia itselleen joko Alfamerin verkkokaupasta tai lähimmältä jälleenmyyjältä.
Kotimainen moottoriöljyperhe markkinoille
Mikään ei ole niin herkullista kuin essonbaarikeskustelut eri öljymerkkien paremmuudesta toisiinsa nähden. Erikoisuus on Euroopassa ainutlaatuinen polymeerivapaa täyssynteettinen Polymer Free Endurance 5W40, jonka ominaisuuksien kerrotaan pysyvän muuttumattomina läpi sen käyttöiän
Tarkat muistiinpanot huolloista ja tankkauksista hintoineen (16 ensimmäistä vuotta). istuinlämmittimet, CD/MP3 soitin, upouusi tuulilasi, ehjä ja vuotamaton katto, kahdet renkaat BMW 15"/17" aluilla. Lohkolämmitin ja sisäpistoke sekä tuulisuoja penkkien taakse. Hienokuntoinen ja tehokas harrasteauto ympärivuotiseen käyttöön! Mahtava vääntö, h. Vaihto hyvään englantilaiseen museorekisteröityyn urheiluautoon. Myydään tarjousten perusteella, 040-5650054,
107865
·Autot ·osAt ·pAlvelut
Mercedes-Benz 300D 123 -79 Manuaali, katsastettu 6/09. Alkuperäiset työkalut ja tunkki. 127000 km, huippuhieno ja varusteltu avo-Bemari kesäksi. rekisterikirja katsastusleimoineen ja veromerkkeineen. Jäykkä ja matala Konin alusta, 16" alut. Museoajoneuvotodistus 11.7.2007. M-Sport -paketti ja -alusta. Ehkä vaihto museokatsastettuun moottoripyörään, h. 8700 , 0500-442120, Espoo
107868
BMW Z3 Roadster 1.8 -97 aj. com, h. 09-855 8035, 0400-812 535
avoinna: ma-ke 13.00-20.00, to-pe 10.00-17.00
82
02/10. Klassikko Markkinat
Myydään autot
Osta, myy tai vaihda klassikkosi
Audi 200 turbo quattro -89 aj. Juuri huollettu ja katsastettu. Tekniikka OK, väri metallikulta, ruskea sisustus. Museokatsastettu kiitettävin arvosanoin. Luvat kunnossa, ripeä harrasteauto pienellä laitolla liikenteeseen. Ruostesuojattu. Tax free, h. Tarjoa, h. Ei vaihtoa, h. 050 3476406 / 0400 968634 rami.kariaho@gmail.com mikelectro@hotmail.com Euraniityntie 60 · 27510 Eura
R AM I C A R
4X4 JAKOVAIHTEISTOT USA AUTOT
Nyt varaosat myös nettikaupasta www.jamant.
METALLISET PIENOISMALLIT
1/43 Batmobile 1966 40
Collectors Model Toys Oy Hirventie 13 · 68660 Pietarsaari · p.0400-764405 info@modeltoys.net · www.modeltoys.net
Käytetyt autonosat: moottorit, peltiosat, vaihteistot, sisustusosat ackfältin autohuolto & autopurkaamo
68410 ALAVETELI · www.backfalt.fi Purkaamo: 040-7332 493 · Korjaamo: 06-8648 493 Automyynti: 040 8234 100
AUTOHUOLTO JAMANT OY
Voitontie 12, 02820 Espoo puh. Kaipaa maalauksen ja sisustan kohennusta. jarmo.a.korhonen@gmail. 5500 , 040-5718157, Vantaa 107870 varustein. Olen kolmas omistaja. Toisella omistajalla 22 vuotta. 950 , 050-5175862, 107869 Äänekoski
Oldsmobile 88 Delta Royale Diesel -81 Alkuperäinen Suomi-auto kaikin
0400 657 728 /Juhani Jyränkö
Yli purettua VOLVO henkilöautoa
S80, S&V70, S&V40, 900, 850, 700, 400, 300, 240, 140-sarjat
Nyt saatavilla Volvo PV, Duett, Amazon ja 140-sarjaan uusia osia!!!!
400
UUTTA!
CTJ-MOTORS
· ENTISÖINNIT · PELTIKORJAUKSET · MAALAUKSET · MOOTTORIEN KUNNOSTUKSET
Puh. 4300 , 040-5698965, Parola 107858
Morris Oxford Series II -56 Museorekisterissä, alkuperäiskuntoinen, ei koskaan ollut poistettuna rekisteristä. 7800 , 050-5872403, Ruovesi 106777
Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 -79 Eruoversio. 11000 , 040-7488878, Vantaa 107875
Cadillac Coupe deville -77 , h. 8500 , 0500-712306, Lahti 107872 Opel Ascona B -76 Piristetty 3.0 6 sylinterinen cih + 5v Getrac + lukkoperä. Alkuperäisissä 1956 Lapin kilvissä (LB999). Nastarenkaat omilla vanteilla. Alkup. 404000 km, Aut.ilmast., ABS, h.kirja, vkoukku, alut, k.lukko, CD, vak.nop.säädin, ajotietokone, alustasarja, ohj.teh., lohkol., sisäp., istuinlämm., sähköikk., s.peilit, turbo, sumuv. Recaron sisusta. Harvinainen lukkoperä, sähköpenkit, -peilit ja -ikkunat. Ajaettu 200000 mailia
Katumalli, ei kyykky"rimpuloita". 2390 , 0505530833, Alajärvi Citroen 4D id-19 -64 Kori laitettu, noottori kunnossa, siistit penkit. Myös vaihto halvempaan Mersuun., h. 03-514 2660 www.vammalanrengaspalvelu.fi · Kaikille Teille
Toyota Crown 2.6 Super Saloon -80 Ainoa tyypiltään rekisterissä oleva. T:mi Tommy Rönngård · 041-469 9090 · tommy@tawi.fi
Alennettuun hintaan! Vain 34 +postituskulut, jv maksu
Kirja josta hankit kaiken automaalaukseen, -pohjasta pintaa, tiedon ja taidon!
AUTOMAALAUS-KIRJA
Idea Mode Oy · tauno.halonen@gmail.com · puh. 0400 396 232
Porsche 928 -78 aj. Vaihto nelitahtiseen moottoripyörään, 80-luku tai uudempi. Esim. Hyvin pidetty auto, h. 02-7347 673
Mobiilirenkaat MOBIILIRENKAAT
Hopunkatu 12 Vammala · puh. Soita, kerron lisää, 044-2557751, 107861
Volvo 262 C Bertone Musta/musta nahkasisusta. AMAZON DUETT PV 140-SARJA
· TIIVISTEET · MOOTTORINOSIA · JARRUOSIA · SISUSTUSOSIA · AKSELINOSIA YM. · Mobileihin ja rakennettuihin autoihin lasit TUULILASEJA JO VUODESTA 1970.
Kuttilan Autolasi Oy
Kuusjoki, Puh. LTA! s vanh stos
· Tuulilasit suoraan mallin mukaan. HINNAT ALK. teh., sähköistuimet, sähköikk., s.peilit, sumuv. 171000 km,museorekisterissä, valkoinen, manuaali. 7700 , 0500-712306, Lahti
107874
· Kaikille teille · Ristikudosrenkaat · Valkosivurenkaat · Irtovalkosivut · Sisärenkaat · Irtovalkosivut
· Sisärenkaat
· Ristikudosrenkaat
OSAT PUHTAAKSI..
Triumph TR7 -79 Ajokuntoinen projekti, paperit OK, Ford V6 tekniikka. 12500 , 0400-233959, Iisalmi Morris Oxford 50-luku 4 kappa-
Ultraäänipesulla eroon vaikeasta liasta. Vielä vähän laittoa., 0400-565381, Kauhava Volkswagen Golf "rallye"look 4x4 1.8g60 a-ryhmän kilpuri -87 aj. 47543 km, , h. (03) 5142660 38200 www.vammalanrengaspalvelu.fi Sastamala · puh. HINNAT ALK. 266000 km,punainen, sähkösäädettävät nahkapenkit, keskuslukitus, sähköikkunat, ilmastointi, vetokoukku, 2 x alut, ym. Sama omistaja 17 vuotta, ollut pois liikenteestä 7 vuoden ajan, h. vaihdelaatikko remontoitu, h. 4800 , 0400422866 107822 Alfa Romeo 164 3.0 Aut. -91 aj. 173000 km, Nahkasis., k.lukko, ilmastointi, stereot, ohj. kaasuttimet. 7777 , 040-8512160, Heinola 107854 Mercedes-Benz 350 SLC -72 aj. (02) 243 2781 www.freetechnics.fi info@freetechnics.fi Jussinpellontie 2 20780 Kaarina
02/10
83. 20,-
..JA MAALAUSKUNTOON!
Raepuhalluksella eroon ruosteesta ja vanhasta maalista. Esim. irto-osat ja vanteet. tax free 4800.0400-422866, h. 2500 , 0500-712306, 107873 Lahti Ford F 100 -68 aj. 12200 , 0400-406838, Joensuu
107823
T OR empiin HTAA TUULILASIvaraSUta myöAAN TEautoihin. 20,Eroon
Niittylänpolku 7 · 00620 Helsinki · Puh. Mukaan 2.8 ruisku kone. harrastaja myy mm. 99999 km, Hyvä ajokuintoinen F 100-68, mustang 302 kone , automaatti. Museorekisterissä oleva Porshe halpaa harrastamista (vakuutus n.50/vuosi) V8, 240 hp., 0-100 km/h 6, 9 sek. 050-5595061 · t.kettunen@kolumbus.fi
Puh. Tax free, h
Mazda 626 vm. Studebaker 64 ja 66. Thunderbird 58. Täsä wanha rouwa hyvään kotiin, h. 2200 , +79214542469, Sortavala
107728
letta varaosa-autoja. litre, 050-9189163, Ylihärmä Myydään uusia lokasuojia Audi 100 vm. Helposti MR-rekisteriin. Koneella aj. 2 omistaja myy. 100hv, h. 60 , 0405724490, Hyvinkää Vanhojen Toyotien osia Paljon kaikenlaista, myös jonkin verran uusia osia. Klassikko Markkinat
Osta, myy tai vaihda klassikkosi
Toyota Corolla ke36 -77 aj. Chevy Monte Carlo 75, 76 ja 79. -83 viistoperän takavalot sekä Ford Sierran 3-puolainen ratti keskiössä teksti RS, 040-8714077, Isokyrö
Myydään MP:t
Dnepr Mt 11 -78 aj. vain 8 tkm. Chevy 68 ja 75. projektista jäänyttä., 050-5416529, Seinäjoki Autojen ohjekirjoja Esim. Paljon Corvette ja Jaguar/ Daimler esitteitä. Kaikki huoioidaan., 0505965200, Salo Ostetaan Datsun Bluebird malli 410 -63 -68 jarrusylinterit, etu- ja takaikkunan tiivisteet ja bensatankin suojaläppä, 050-5552068, 02-8443521 Ostetaan Audi 80 1.6 Bensa -89 Kunnossa oleva kaasutin., 0504018682, Jongunjoki Ostetaan -83 Mazda 626 vm. Ceklica 79. Myös Mini, Kupla, jne. Yhteishinta, h. 10000 km, Moottoripyörä erinomaisessa kunnossa, autotalli varastointi, lähetä sähköpostia pustynnikv. 102000 km, siistissä alkuperäiskunnossa oleva harvinaisuus. Ford USA 58, 60, 69. Pontiac Tempest 65 ja Firebird 75. danil@rambler.ru, h. 5000 km, Moottoripyörä erinomaisessa kunnossa, uudet renkaat, paljon varaosia, kaikki toimii, lähetä sähköpostia khoteev_vlad@mail. Tarjoa!, 050-5965200, Salo Erkkola -92 aj. Camaro 72. Kysy mieluiten sähköpostitse caide.mail@gmail.com, 044-5182091, Audi 80 S -73 Puskurit, takavalot, etuvilkut, mittaritaulut, ym. Ollut aina rekisterissä, museorekisteröitävissä. 650 , 0400-812044, Kortesjärvi 106893 harley Davidson A.M.F. 1 kpl Series I, 2 kpl Series II ja 1 kpl Series III. Civic Hondamatic 1981 kokonaisena osiksi, ajokuntoinen. 1500 , +79214542469, Sortavala 107727
Myydään osia
Suzuki GSX 1100 E -84 Himoittu, alkuperäishenkinen 80-luvun "Street-Bomber" vailla huolehtivaa isäntää/emäntää. Tämä on aikakone vuoteen 1978, tältä se näytti 1978 Itako-Importin myymälässä., h. Ei koskaan talviajoa. 125 SST -78 Tehty mittava ja laadukas kunnostus. Toyota RT40 vasen puoli, Opel Kadett C ja D-mallin oikean puoleist., BMW 316 - 323 vasenpuoleista. Tarjoa!, 040-5650054, Moottorit Fiat 600, Anglia, Kadett A, Skoda 1000, MB, Escort 1.1. Alfetta 1.8 76. Myös jarrupaloja ja -kenkiä vanhempiin automerkkeihin., 050-9189163, Ylihärmä Toyota Corolla Coupe KE-25 -71 Virheettömät mustat ovipahvit. 1800 , 0505731666,
107864
Ural m 67 -76 aj. 2600 , 050-5471151, 107863
Alkuperäisiä esitteitä Hyväkuntoisia: Buick 61, 66, 83. 4600 km, h. 600 , 0405718157, Vantaa Oldsmobile Toronado Brougham 2 hD -75 , 0504110584, Tammela
Ostetaan
Ostetaan Datsun Bluebird malli 410 -65 vara-osiksi, 050-5552068, 02-8443521 Ostetaan museorekisterissä oleva auto. Tee tarjous. 1977-79 oikea puol., Saab 99 oikean puol. ru, h. Olds 63 ja 70. Caddy 75. Chevy II 62 ja 63. Kaikki osat tarkastettu ja paikki vialliset tai puutteelliset osat vaihdettu alkuperäisiin, kaikista kuitit. Alkuperäis-mallinen etulevy ja uudet kiertonupit. Fiat 131, Lada, Mazda 1500 -69, Commer -70, Bedford -57, 050-9189163, Ylihärmä
84
02/10. (Sopii myös KE-20:een), h. 3250 , 040-5932866, Tervakoski Autoradio Volvo Amazon, PV544 ja Duett malleihin sopiva Blaupunkt Frankfurt 1/12V Autoradio. Aston Martin 97. Kysy lisää., 0407271635, Kyröskoski Ostetaan Museorekisterissä oleva mopo, 050-5965200, Salo Ostetaan MR-kilpinen moottoripyörä. Datsun Sunny 120y 1980 osia. 1988-91 takalokasuojan kaaren korjauspala oikeanpuolen. Classic Range Rover. Toiminta-takuu., 0400563928, Kauhajoki honda Civic osia Peräkärryllinen Civic osia 1972 - 1978. Seisonnassa tällä hetkellä
Suurkaupunkien asemakaavat eivät nekään ole suosineet isokokoisia sedaneita, vaan Mario ja Luigi ovat
1983 Fiat esittelee 127:n korvaajan, joka saa nimen Uno.
1989 Uno saa faceliftin. Legendaarinen Fiat 600 väistyi 70-luvulle saavuttaessa, kun sen paikan torinolaistehtaan ykkösnyrkkinä varasti Fiat 127. Euroopan pikkuautomaailmassa käytiin melko veristä taistelua Välimeren herruudesta. "Ykskakslaiskan" oli vuoro väistyä syrjään 1980-luvun alussa. Tavalla rakentaa melko arkisistakin autoista ainakin jossain määrin urheilullisia korostuu esimerkiksi Alfa Romeon kohdalla. Kaikkea yli kahden litran iskutilavuudella varustettua on verotettu ankarasti, mikä on pakottanut tehtaat riivaamaan pienistä moottoreista suuria litratehoja. Ulkonäköä modernisoidaan ja 1,3-litrainen kone korvataan 1,4-litraisella, myös Turbossa. Torinossa ei aiottu jäädä muita huonommaksi.
I
talialaisiin autoihin yhdistetään mielikuvissa helposti sellaisia todellisia tai kuviteltuja ominaisuuksia kuin sähäkkä ajettavuus ja temperamentti. Pääpukareina mittelössä olivat Renault 5, Fiat 127 sekä liuta sivuroolissa näytelleitä japanilaisihmeitä. Tuleva klassikko Fiat Uno Turbo
Italianterrieri
Teksti: Arttu Toivonen Kuvat: Johannes Repo
Jos 1980-lukua pitäisi kuvailla vain yhdellä autotyypillä, se olisi todennäköisesti GTIluokan pikkuauto. Toki Mini sekä lähinnä Fiatin lisenssitehtaana toiminut Seat yrittivät mukaan
Verotukselliset syyt ovat pakottaneet saapasmaan autotehtaat riivaamaan pienistä moottoreista suuria litratehoja.
verotuksellisista syistä elämään pienikokoisten sekä -moottoristen autojen maailmassa jo pitkään. Sellaiset historiaan kuuluvat erikoismallit kuten 8V poislukien on tehtaan mallisto oikeastaan aina koostunut korkeintaan keskikokoisista autoista. Takamoottorisesta pompannapista hypättiin hetkessä pitkä harppaus eteenpäin, olihan 127 sentään etumoottorinen ja melkein alusta alkaen myös oikealla monikäyttökorilla varustettu. Vaikka ei edes kajottaisi Maranellosta tai sen ympäristöstä kotoisin oleviin jalorotuisiin urheiluautoihin, leijuu italialaisten automerkkien yllä lievästi sporttinen kuminkäry. Saksalaisten aloitettua varsinaisen buumin 70-luvun puolivälissä aukenivat hanat monella suunnalla, ja kaikkien pikkuautoja valmistaneiden piti saada markkinoille oma "hot hatch". Ruosteenestoa parannetaan.
1985 Fiat esittelee Abarthin kynäilemän Uno Turbo i.e:n.
1993 Fiat korvaa Unon länsimaisilla markkinoilla pienemmällä Puntolla.
86
02/10. Sähäkkä ajettavuus puolestaan usein liittyy siihen tosiseikkaan, että saapasmaan asukit ovat joutuneet
päässeet piazzan laidalle särpimään espressoa huomattavasti sujuvammin 3,5-metrisellä takamoottoriautolla, jos nyt Vespan ainoa ja nyt juuri tarpeeseen tullut vararengas on tullut esimerkiksi lainattua naapurille.
127:sta Ykköseksi
Siinä missä Lancia on aina keskittynyt luksukseen, Alfa urheilullisuuteen ja Ferrari muihin sfääreihin, on italialaisessa autoteollisuudessa arkiauton status varattu pysyvästi Fiatille. Vaikka lukuarvot eivät ole luvanneet paljoa, on litrainen italiaano yleensä mennyt menojaan siinä vaiheessa kuin samankokoinen japanilainen tai saksalainen vasta alkaa saamaan itseään vauhtiin
Sylinterin halkaisija 80,5, iskunpituus 67,4 mm, iskutilavuus 1300 cm3. Kaasuiskunvaimentimet. 01 Auton merkki ja malli
Fiat Uno Turbo i.e.
02 Vuosimalli
1988
03 Moottori
Nelisylinterinen rivimoottori edessä. Yksi hihnakäyttöinen kannen yläpuolinen nokka-akseli, kaksi venttiiliä per sylinteri, puristussuhde 8,0:1, elektroninen polttoaineensuihkutus, elektroninen sytytysjärjestelmä
04 Voimansiirto
Viisinopeuksinen manuaalivaihteisto, valitsin lattiassa, kuiva yksilevyinen kytkin, etuveto, tasauspyörästön kitkalukko
05 Kori
Itsekantava teräksinen kolmiovinen monikäyttökori
06 Alusta
Edessä kolmiotyyppiset tukivarret, McPhersonjoustintuet ja kallistuksenvakaaja, takana erillisjousitettu yhdystukiakselisto kierrejousin, kallistuksenvakaaja. Roiskeläpät ovat niin ikään alkuperäiset ja hieman suuremmat kuin muissa versioissa.
02/10
87. Teho 105 hv, vääntö 147 Nm. Hammastanko-ohjaus, levyjarrut edessä ja takana. Rengaskoko 175/60 R13
07 Mitat
Pituus 364, leveys 156, korkeus 137, akseliväli 236, raideleveys 134 cm. Omapaino 845 kg
08 Suorituskyky
0-100 km/h 8,3 s, huippunopeus 200 km/h
TURbo-Unon parhaat ulkoiset tunnusmerkit sopivasti listattuna: kromattu pakoputkenpää on originaalivaruste, samoin takaluukun päällä pötköttävä korinvärinen ilmanohjain
Tehdas lähti Yhdysvaltain markkinoilta vuoden 1982 aikana ja siirsi urheiluauto X1/9:n (esitelty Klassikot 02/2009) valmistuksen Bertonen nimiin. Lancia julkaisikin oman pikkuautonsa, Fiat Pandan kanssa alustarakenteensa jakaneen ja Autobianchiksi alun perin tarkoitetun Y10:n pari vuotta myöhemmin.
KILPAILIJAT
CItroën AX Sport 1987-1990
Sitikan kompaktikokoisen AX:n ensimmäinen sporttimalli oli nimetty tietysti Sportiksi. Reilun kymmenen vuoden ikään tullut 127 väistyi Fiat Unon tieltä vuonna 1983 suoraan tappelemaan juuri ilmestyneen Peugeot 205:n kanssa. Tiloiltaan se oli kasvanut selvästi 127:aan verrattuna ja näytti olevan kaikin puolin kokonaan uudelta vuosikymmeneltä kotoisin. Kilpakumppani Renault vastasi 5 Alpinella, joka sai ahtimen konehuoneeseensa vuonna 1982. Ahtopaine pysyi maltillisesti 0,5 barin tuntumassa, joten teoriassa kone ei ollut vakiona kovin korkeavireinen. Valkoinen, valkoisilla käännettyillä peltivanteilla varustettu malli oli kiukkuinen luokittelukäyttöön suunniteltu sähikäinen, jonka ääniraidasta vastasivat kaksikurkkuiset tuplakaasarit. Corsa oli ensin tarjolla GT-mallina, sitten GTE:nä, ja lopulta GSi:nä, tosin ei kaikilla markkinoilla. Kun Unon valmistus alkoi seuraavana vuonna, käynnistyivät samaan aikaan kaavailut myös sähäkän sporttimallin suhteen. Margariinirasian kokoisella välijäähdyttimellä koneesta loihdittiin 105 hevosvoiman tehot aikakautenaan kunnioitusta herättävä määrä.. Euroopassa Murtoluku ei tarvinnut ahdettua konettaan, joten yhteistyössä ja -ymmärryksessä Abarthin kanssa IHI:n puhaltimella varustettu pikkukiuas soviteltiin Unon nokalle. Isoveli Ritmossa olisi ollut tarjolla reilusti toistasataa hevosvoimaa tuottaneita vapaastihengittäviä Abarth-koneita, mutta Fiatilla oli takataskussaan vuosikymmenen henkeen paremmin sopiva valttikortti. Muotoilullisia vaikutteita se otti voimakkaasti pari vuotta vanhemmasta Lancian Megagamma-tutkielmasta. Perusmoottori sinänsä oli sama kuin Ritmossa. Jenkkimarkkinoiden alati kiristyvien päästömääräysten ansiosta suunnittelupöydällä lepäsi valmis, mutta nyt tarpeettomaksi käynyt 1,3-litrainen turbomoottori, jolla torinolaiset olivat kaavailleet pysyvänsä mukana teho- ja päästömittelöissä. Alkuperäinen moottori tuotti pikkuautoksi tuolloin sopivan 65 hevosvoiman tehon, mutta välijäähdyttimellä ja ahtimella voimaa löytyi koneesta 105 hevosvoimaa. 101 hevosvoimaa ei oikein riittänyt, kun selvästi halvemmilla kilpailijoilla oli tarjolla sekä yksi sylinteri enemmän että oikeat ajo-ominaisuudet.
opel CorSA GSi 1988-1993
opel hapuili 80-luvulla pikkusporttiensa kanssa. Suorituskyvyn piti vastata vähintään 127 Sportia, jonka joku lehti onnistui kiihdyttämään satasen vauhtiin vaivaiseen kahdeksan sekunnin tuntumaan, urbaanilegendan mukaan kahden hengen kuormalla. Uno oli kohtalaisen moderni auto: etujousitus oli toteutettu joustintuilla, takapäästä löytyi yhdystukiakselisto. 1.6-litrainen kone oli vapaastihengittävä, mutta tuotti kelvolliset 100 hevosvoimaa. Vuonna 1985 esitelty GT Turbo maksoi yli 30 000 markkaa enemmän kuin Uno Turbo, mutta tuotti loppuvaiheessa 120 hevosvoimaa. Tuleva klassikko Fiat Uno Turbo
peliin, mutta niiden markkinat olivat kokolailla marginaalisia yli 20-vuotiasta Miniä kaupattiin lähinnä nostalgiasyistä, ja Seat puolestaan täytti tuolloin oman maan tarpeita. Tästä syystä julkisuudessa on usein väitetty, että Unosta piti tulla alun perin Lancia, vaikka ainoa yhteinen tekijä on sama muotoilija kahdessa saman aikakauden autossa. Konseptia kehiteltiin tytäryhtiö Abarthilla, Fiat kun halusi luoda legendaarista nimeä kantaneen voimamalliston kilpailemaan saksalaisten ja ranskalaisen pippuriversioiden kanssa. Legendaarinen 205 GTI tarjosi loistavat ajo-ominaisuudet, täysin galvanoidun korin, häijyn ulkonäön ja kaksi moottorivaihtoehtoa. Prototyyppi oli premium-valmistajan varhainen yritys rynniä tila-automarkkinoille, mutta tehtaan johto epäili menekkiä ja hylkäsi ajatuksen. Moottorin perään soviteltiin viisilovinen manuaalilaatikko sekä kitkalukolla varustettu tasauspyörästö, jolla Uno siirtää voimansa tien pintaan.
88
02/10
renAult 5 Gt turbo 1985-1991
Renault 5 oli se alkuperäinen pikkuluokan GTI, alunperin Alpinenimellä ilman ahdinta, ja vuodesta 1982 alkaen ahtimella. Unon linjat kynäiltiin Giugiaron johtamassa ItalDesignissa. 95-heppainen Sport väistyi ylellisemmän GTI:n tieltä.
DAIhAtSu ChArADe Gtti 1987-1989
Daihatsu Charade sinänsä oli näppärä pikkuauto, mutta turboahdetulla, litran vetoisella kolmipyttyisellä siitä kuoriutui pieni ja vihainen peli. 1,6-litrainen kilpaili hinnalla, mutta 1,9-litrainen ja 130-heppainen varasti show:n, eikä ollut kuin vajaat 15 % kalliimpi.
Kuuma versio
Fiat oli hypännyt GTI-kelkkaan jo 127:n kanssa, kun se oli esitellyt litraisella kiukkumoottorilla varustetun Sport-version. Tekniikkapuolella luotettiin vielä tuttuihin moottoreihin: 0,9-, 1,1- ja 1,3-litraiset vaihtoehdot adoptoitiin edeltäjästä melkein sellaisenaan. Sataseen Rellu kipaisi reilussa seitsemässä sekunnissa.
Uudistunut Uno Turbo ylsi maagiseen 200 km/h huippunopeuteen, kun pienempi 205 GTI joutui tyytymään "vain" 196 km/h huippuihin.
KonEhUonEESSA pauhasi alkupään mallistossa Ritmon moottorin pohjaava 1,3-litrainen nelospata, jota ahdettuna suunniteltiin ensin X 1/9:n konehuoneeseen. Lokasuojanpullistukset olivat räyhäkät, mutta ne periytyivät vakiomallista.
peuGeot 205 GtI 1985-1992
Yksi automalli on GTI-koirankoppiluokan kuningas
Punaisilla Fiatin logoilla varustetut penkit ja täyspunainen lattia vihjaavat mallin luonteesta ja ratin keskeltä löytyy sitten vahvistus epäilylle. Tekniikkapuolellakin tapahtui. Toinen Uno Turbo on samanikäinen ja -värinen, mutta se toimii lähinnä varaosa-autona. Kun itse sain kortin muutama vuosi sitten, ajoin tällä Unolla ensimmäiset neljä kuukautta", Kenneth Karlsson kertoo. "Harrasteautona Uno Turbo on hauska ajaa. Alunperinkin 205 GTI oli ollut Fiatilla tähtäimessä, sillä kilpakumppanien hinnoittelussa, suorituskyvyssä ja varustelussa ei mainittavia eroja ollut. Uno ei ole samalla tavalla raju kuin Escort, vaikka voimaa tässäkin on", hän jatkaa. Alkupään malleissa tarjolla oli valinnaisvarusteena digitaalimittaristo, jota nykyään suositellaan välttämään.
Vaarin vanha
Juttumme kuvituksena oleva Uno Turbo edustaa ensimmäisen sukupolven mallin loppupäätä ja löytyy porvoolaisen Karlssonin perheen kokoelmasta, josta viime vuoden lopulla (Klassikot 08/2009) esiteltiin tällä samalla palstalla musta Ford Escort RS Turbo.
"Auto on ollut perheessämme jo yli kymmenen vuotta. Isolohkoiset 1,3-litraiset koneen korvattiin desiä suuremmilla, ja niin Uno Turbokin sai konepellin alle 1,4-litraisen turbomoottorin. Se
auto on tosin niin mätä jo koriltaan, ettei siitäkään ole enää kuin osiksi. Aluksi se oli isoisäni käytössä hänen viimeisenä käyttöautonaan, mutta kun isoisä kuoli seitsemän vuotta sitten, siirtyi auto isäni omistukseen. Turbo-Fiatin mittariin on pyörähtänyt 150 000 kilometriä, mikä lienee yli 20-vuotiaalle pikkuautolle varsin vähäinen lukema yleensä kun tämän ikäluokan kauppakassit ovat matkanneet jo ratakiskojen materiaaliksi. Viritysaste säilyi maltillisena, sillä uusi kone tuotti nyt 118 hevosvoiman tehon, millä se nousi kilpailemaan tiukasti Peugeot 205 GTI:n kesymmän 1,6-litraisen painoksen kanssa. Fiat tosin oli liki sekunnin nopeampi satasen pyrähdyksessä ja ylsi maagiseen 200 km/h huippunopeuteen, kun pienempi 205 GTI joutui tyytymään "vain" 196 km/h huippuihin.
AhDETTU Uno on ulkoa kohtalaisen hillitty, ja sisältäkin pitkälti tavallisen ylemmän pään Unon oloinen. Fiat-klubin kautta onnistuu myös uusien varaosien hankinta, sillä reittejä on sekä virallisiin että epävirallisiin osatoimittajiin..
02/10
89. Itse peruskori säilyi entisellään, mutta sisustus laitettiin kokonaan uuteen uskoon. Ahdettu versio on rakennettu pitkälti tavallisen Unon osista, ja koska ruoste on syönyt valtaosan Turboista pois tieliikenteestä, löytyy purkamoilta käytettyä varaosaa niihinkin. Maskia ja ilmettä harmonisoitiin enemmän Tipo-mallin suuntaan, ajovaloja pienennettiin ja takaluukun kansi kasvoi senttitolkulla taaksepäin. Aina vaan Ykkönen
Kuuden vuoden ikäisenä Uno-konsepti alkoi osoittaa jo ikääntymisen merkkejä, joten koko mallisto koki ison kasvojenkohotusleikkauksen. Turbo-Unon kanssa eläminen on suhteellisen helppoa. Lisäksi löysin yhden uudemman polven Uno Turbon, josta tein jo tarjouksenkin. "Autoja meillä on itse asiassa kaksi kappaletta. Se on pieni ja näppärä, ja ahtopaineen nousun tuntee mukavasti. Unon moottori ei meidän aikana ole ollut vielä auki, mutta nyt ainakin turbo pitäisi huoltaa", Kenneth pohtii
KoRI Ruoste syö kehnosti suojattua koria helposti ja nopeasti, joten valtaosassa ruostevaurioita on joko ollut, on parhaillaan tai vähintään ne ovat koko ajan kehittymässä. Magneti Marelli ei ole Lucaksen ohella niitä historian parhaita sähköosien valmistajia, joten kaikenlaiset maadoitusongelmat ovat kovin tavallisia. Vaihdelaatikko saattaa osoittautua ongelmaksi: se on Uno Turbossa oma mallinsa, joten osien löytäminen hieman vikaherkkään askiin saattaa olla vaikeahkoa.
90
02/10. Ahdetuissa moottoreissa korostuu öljynvaihtojen merkitys, kuumassa ja nopeasti pyörivässä ahtimessa kun voiteluaine pääsee helposti pilkkoutumaan. Turbo oli myös hyvin varusteltu: sähköikkunat, keskuslukitus ja valinnaisvarusteinen digitaalimittaristo ovat paljon pahempia varusteita kuin ensialkuun saattaa kuulostaa. SähKöT Ruosteen ohella toinen vakavia ongelmia aiheuttava juttu. IhI:n ahdin ei ole mitenkään harvinainen pikkuautoissa, joten sen puolesta ei tarvitse yleensä pelätä. Jo aiemmin mainituista öljynvaihtoväleistä sekä tarpeeksi hyvälaatuisesta moottoriöljystä kannattaa huolehtia. Laatikossa ja moottorissa saattaa ilmetä öljyvuotoja, mutta koneen remontoiminen on helpohkoa eivätkä osat ole erityisen kalliita. Italialaisten pikkuautojen laatu ei 1980-luvulla juuri jättänyt jälkipolville kerrottavaa, ihan siitä syystä ettei auto yksinkertaisesti kestänyt sinne saakka. Perushuollot tulee olla tehtynä. Tuleva klassikko Fiat Uno Turbo
huomIoI nämä SeIKAT ennen KAuPPoJA!
Fiat Uno Turbo on harrasteautona pahimmassa tapauksessa haasteellinen. huoltohistoria auton alkuvuosilta ei ole ehkä niin merkityksellinen kuin viimeiset kymmenen vuotta. Turboahdin on kokonaisuutena kuluva osa: esimerkkiautomme on hyvä osoitus siitä millä kilometreillä ahtimen kunnostus tulee eteen, jos ei nyt ensimmäistä, niin ainakin toisen kerran. Myös nopea arvonpudotus on ajanut Turbo-Unoja jo varsin varhaisessa vaiheessa nuorison rälläykseen, jolloin ne eivät ole kestäneet ajan hammasta niin hyvin kuin kansanmallit. TeKnIIKKA Perusmoottori on kohtalaisen varmatoiminen, eikä ahdettunakaan viritysasteeltaan vielä hälyttävän korkea. Elektroninen sytytysjärjestelmä saattaa ottaa nokkiinsa kosteuden vaihteluista, ja sama kohtalo on usein edessä ajovalojen ohjauksen kanssa. Uno Turbo on alustaltaan ja tekniikaltaan kohtalaisen lähellä tavallista Uno 70:ä, joten kulutusosien löytäminen on yleensä helppoa. Jarruputket ja alusta kannattaa tarkistaa huolellisesti, korin näkyvillä osilla mätävammaisuus alkaa yleensä ovista ja luukuista
Seuraavassa numerossa:
Klassikot 03/10 ilmestyy 22.4.2010
Vauhdikkaita muistoja Tuleva klassikko
Mazda RX-7 ´82 Hienosti alkuperäiskunnossaan säilynyt wankel-moottorinen urheiluauto on hauskasti täsmälleen omistajansa ikäinen tämä on jopa istunut kummitädiltä perimänsä auton kyydissä jo aivan pikkupoikana.
Mercedes 190 W201 Tukevasti tehdyn johtotähden paras ominaisuus ei ole mitattavissa siihen voi tutustua ainoastaan ajamalla tällä tulevaisuuden klassikolla vaihtelevissa olosuhteissa riittävän pitkään.
Talvi Heikki
Toimittajamme talvikierros Unskilla jatkuu AHS:n talviajoihin ja sieltä talven suurimmalle rompetorille Turkuun.
Renault Alpine A110 ´69 Renaultin pitkään historiaan mahtuu useita urheilumalleja, joista Alpine A110 lienee halutuin. Lahtelaisen Markku Klemolan yksilö on paitsi kaunis, myös erittäin harvinainen. Erikoisen 1300S-painoksen valmistusmääräksi kerrotaan ainoastaan 260 kappaletta.
02/10
Erittäin urheilullinen
91