ESIKASVATA LOISTELIAITA GLADIOLUKSIA
T NY
1
! SIVUA 00
2/2008 6,90 www.omapiha.info
BETTINA Sågbomin
puutarhassa
Etelä-Suomen
PARAS PIHA
- Pitsiaitoja ja vihreyttä
LUMPEENKUKKIA
lammikkoon
VIHERHUONEESSA pihaelämää ympäri vuoden Juhannuspioni KAIKKIEN saataville Suuri PIHA viihtyisäksi
Aarno Kasvi:
sammalta!
JÄNIKSET pihalla
LISÄÄ
Kesähelteilläkin viileänä pysyvä vesi parantaa lumpeiden viihtymistä. Luonnonlumpeiden lisäksi altaissa ja lammikoissa voi kasvattaa jalolumpeita, ja niiden seurana monenlaisia kosteikkokasveja.
OMA PIHA 17 Paras Piha 2008 -kilpailu
Ilmoittaudu ensi kesän pihakilpailuun! Oma Piha -lehti kerää lukijoiden vinkkejä. 2 / 2008
Tässä numerossa
Paras Piha 2007 -kilpailu: Puupitsiä ja kukkasia
Etelä-Suomen aluevoittajaksi valittu Heli ja Tauno Tiitan piha Tammelassa yhdistää taitavasti työstettyä puuta vehreyteen ja kukkien runsauteen. Taina Suonio oli mukana rakentamassa näyttelyosastoa Chelsean puutarhamessuilla Englannissa.
58 Tärkeintä on ilo
76 Näin syntyy voittoisa puutarha
Suuresta pihasta kodikas
Näkymien ja rajattujen alueiden vaihtelu tekee pihapiiristä viihtyisän. Maisema-arkkitehti Saila Routio kertoo, miten avaraan pihaan saadaan mukava oleskelupaikka.
82 Puutarha Ranskan Rivieralla PALSTAT 4 Suosikkikasvi 6 Lehdenkärjet 65 Millainen puutarha, sellainen isäntä 73 Oma kasvini
Soilikit pitävät tiskivedestä.
92 Pihaelämää
Lumpeet kruunaavat pihalammikon
Ylipuutarhuri Aarno Kasvi antaa niksejä lumpeiden hoitoon. Eksoottisia kaunottaria parvekkeelle ja puutarhaan
42 Kerro parvekekokemuksistasi 56 Kasvipuoti 72 98 98 99
Tilaa itsellesi kestotilaajan lahja Yhteystiedot Oma Piha -lehden palvelukortti Seuraavassa numerossa. - Se, mikä toimii luonnossa, toimii pihallakin, tuumii Bettina, ja yrittää keksiä puutarhan, joka ei tarvitse hoitoa, kun ollaan purjehtimassa.
44 Komposti höyryämään 52 Toiveartikkeli: Lisää sammalta puutarhaan 66 Lasten kanssa puutarhassa
Koivunoksista voi askarrella mitä vain.
IDEOITA JA INNOITUSTA 36 Kestävää kehitystä
Marianne ja Kurt Gropin viherhuone kerää lämpöä, ja pihan kasvillisuus tulee toimeen vähällä kastelulla. Taiteilija Maija Aatelon pieni piha keskellä vanhaa Porvoota yllättää tilan tunnulla. Piha on suojainen, ja kasvillisuuden lomasta aukeaa tarkoin harkittuja näkymiä.
AJANKOHTAISTA 18 Mukuloita, juurakoita ja sipuleita voi istuttaa ruukkuihin jo nyt 26 Jänisten kanssa puutarhassa 68 Juhannuspioni tulee taas
Melkeinpä unohtumaan päässyt vanha pioni on nyt päässyt lisättäväksi.
10 30 46 88
TEE ITSE 24 Miekkaliljoja ja daalioita puutarhaan
Näillä konsteilla kylmänarat sipulit ja juurakot onnistuvat.
Televisiotoimittajan pihalla kukkivat kärhöt
Bettina Sågbom haluaa, että puutarha on puolivilli
Ennen perinteiset taidot välittyivät isoäideiltä ja vaareilta lastenlapsille. Maa ei ole kaikin paikoin koko talvena edes verhoutunut talvivaippaansa. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kokonaisuudet, kuten irlantilaiset ja brittiläiset kartanomiljööt puutarhoineen ovat erityisen lähellä hänen sydäntään. Voimme ottaa varaslähdön kasvun ihmeeseen kylvämällä siemeniä ikkunalaudalle, parvekkeelle ja terassille.
Lumpeet (Nymphaea) avautuvat auringonpaisteella. Pidetään askareet pieninä ja vietetään aikaa omassa pihassa leppoisalla mielellä. Vaikka puuhat ovat mukavia, ne vaativat hieman tietoa ja käden taitoa. Lumme (Nymphaea)
Oman pihan laittajalle, kotipuutarhurille, vihersisustajalle, parvekkeella viihtyvälle. Pimeimpään talviaikaan pihan puuhat rajoittuivat kesän muisteluun ja puutarhan suunnitteluun. Oman kylvöksen sirkkataimien nouseminen pintaan tuottaa onnistumisen iloa. Nykyään hyviä opastajia ja innoittajia ovat vaikkapa tämä Oma Piha lehti sekä Pihakalenteri. Lehti juuri sinulle.
Pääkirjoitus
Kansikuvassa
Pientä puuhaa pihassa
"Maaliskuu maan näyttää" sanonta tuntuu varsinkin tänä talvena vanhentuneelta eteläisessä Suomessa. Nyt meillä on jälleen valoa kasvuun. Siemenluettelot ja Viherpeukaloiden kuvastot saavat sydämen sykkimään kiivaammin kesän odotuksessa. Jouko Tikkanen
Tekijät esillä
Taina Suonio on valmistunut hortonomiksi PohjoisIrlannissa, jossa hän on asunut viimeiset kymmenen vuotta ja työskennellyt useiden tunnettujen brittiläisten puutarhasuunnittelijoiden kanssa. Syvässä lammikossa lumpeet talvehtivat kasvupaikallaan, matalasta altaasta juurakot nostetaan talveksi vesiastiaan, joka viedään kellariin.
KUVA PASI LEINO
Menneinä aikoina joutilaisuutta ei katsottu hyvällä eikä ihmisillä ollut juuri vapaaaikaa. Pienet panostukset pihapuuhiin antavat ruhtinaalliset palkinnot. vastaavana puutarhurina. Uuden kalenterin vinkkejä vilisevät viikkosivut alkavat huhtikuusta ja jatkuvat seuraavaan kevääseen, joten nyt on hyvä aika kalenterin hankintaan. Jospa hento verso puhkeaisi vielä kukkaan tai tuottaisi makoisaa syötävää! Tällaiset ilot kannattaa jakaa ystävien tai maailmaan tutustuvien pienten lasten kanssa. Kesäisin hän toimii Porvoon kaupungin puistoyksikössä v.t. Sailan harrastuksena on matkustelun lisäksi lampaanhoito Turun saaristossa. Elämän herääminen ja kasvu ovat suurempia ihmeitä kuin räiskyvät pelikonsolit tai takeltelevat digiboksit. Tämän päivän Suomessa pihan ja puutarhan hommia ei kannata kuitenkaan ottaa työnä vaan vapaa-ajan sulostuttajana. Talitinttikin heräsi laulamaan riemusuulla jo tammikuussa ja herätti vesisateeseen niin kastemadot kuin krookuksetkin. Toimittaja ja maisema-arkkitehti Saila Routio kirjoittaa Oma Piha lehteen puutarhasuunnittelusta ja puutarhoista niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Siellä Sailalla on myös ikuisuusprojektinsa; vanhan torpan villiintynyt puutarha.
omapiha
Suosikkikasvi
TEKSTI REA PELTOLA KUVA VESA KOIVU
LOISTOKURJEN
omapiha
Kirja sisältää helppotajuista tietoa ekologisesta tavasta jalostaa jätteestä ravinteikasta multaa. Aarno on hoitanut 25 vuotta Turun Yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhurin virkaa. Kuvan kranssia myy tukkukauppa Back Room, www.backroom.fi Kranssia voi tiedustella lahjatavarakaupoista ja sisustusliikkeistä.
Turku Touring on myöntänyt matkailun Oskarin vuoden 2007 merkittävimmästä matkailuteosta Aarno Kasville, jonka mainioita kirjoituksia on jokaisessa Oma Piha -lehdessä. Turun Yliopiston kasvitieteellisen puutarhan vetovoimaa lisää tuntuvasti karismaattinen ylipuutarhuri. Hän on säännöllinen vieras maakuntaradion puutarhaohjelmissa ja näkyy ja kuuluu usein myös valtakunnan medioissa ja messuilla. Sinä aikana Ruissalossa sijaitseva kasvitieteellinen puutarha on kehittynyt merkittäväksi kasvikokoelmaksi ja puutarhaväen Mekaksi. Kuvat ovat kauniita ja teksti selkeää. KOMPOSTI Ken Thompson Gummerus, 2008 192 sivua ISBN:978-91-20-70- Hinta 2
omapiha. Vuosittain Ruissalon kasvitieteellisessä vierailee yli 50 000 vierasta. Komposti on muheva kirja jokaisen puutarhurin ja harrastajan käteen. Kun kirjaa selailee, tekee heti mieli alkaa kompostoida, vaikka asuisi kerrostalossa keskellä kivierämaata. Lehdenkärjet
KOONNUT Ritva Koskenpalo ritva.koskenpalo@omapiha.info
KUVA SAILA ROUTIO
Aarno Kasville matkailun Oskari
Kranssi toivottaa tervetulleeksi
Pääsiäiskranssin voi askarrella itse heinästä tai risuista, joiden päälle kiinnitetään askartelukaupoista saatavia munia ja höyheniä. Aaltopahvikannet houkuttelevat ottamaan kirjan käteen. Viime vuosina sen ovat löytäneet myös ruotsalaiset puutarhaharrastajat, joita vetävät sinne eksoottiset itäiset kasvilajit ja Aarnon laaja kasvimaailman tuntemus.
KIRJOJEN KÄRJET
KOMPOSTI Kompostointia ei voi enää viehättävämmin esittää kuin miten Ken Thompson sen tekee
- 13. MUNA Michel Roux Multikustannus, 2008 0 sivua ISBN:978-92-8-19-9 Hinta 8
ASETTELE KUIN AMMATTILAINEN Nyt voit itse rakentaa vaikuttavan näköisiä ja kekseliäitä kukka-asetelmia. huhtikuuta Oma Piha -messut, jotka toteutetaan yhdessä Oma Talo ja Oma Mökki -messujen kanssa. huhtikuuta. huhtikuuta. Näitä ohjeita täytyy päästä kokeilemaan jo pääsiäisenä. Lisäksi on monilla muillakin paikkakunnilla puutarhaan liittyviä tapahtumia. Kirjan kuvat saavat veden herahtamaan kielelle. www.lahdenmessut.fi/pihapiiri2008 Tampereella puolestaan on viikkoa myöhemmin, 17. Helsingissä on tänä keväänä, 3. www.finnexpo.fi/omapiha Turussa on Puutarhan Kevät 2008 -näyttely samanaikaisesti kuin Helsingissä Oma Piha -messut, alkamispäivä on kuitenkin 4. Puutarha 2008 -messut. Kevään värit
Pastellisävyt ja lime ovat tämän kevään muotivärejä. huhtikuuta Nordiska Trädgårdar -näyttely. Perustiedon, munien erilaisten käyttötarkoitusten ja säilytysohjeiden lisäksi kirjasta saa mahtavan määrän toinen toistaan hurmaavampia ruokaohjeita, niin suolaisia kuin makeitakin. Kenelle kotimaan messut eivät riitä, hän voi suunnata vaikkapa naapurimaihin. Chelsean messut ovat tänä vuonna toukokuun 20.-24. - 20.4. www.turunmessukeskus.fi Lahdessa järjestetään Pihapiiri 2008 -messut 11. www.tampereenmessut.fi Pohjanmaan suurmessut & Piha & Puutarha ovat Vaasassa 19. VIHERVUOSI 2008 Valtakunnallisen Vihervuoden tapahtumia tulee olemaan monilla paikkakunnilla. Ruukunpesijän työpisteessä on ihmeen siistiä, kun pesuaine ja harja pysyvät omilla paikoillaan ja tiskiriepu kuivuu ilmavasti käytön jälkeen. - 6. Ensimmäiset messut olivat Turun Kupittaalla. 12.4. www.vihervuosi.fi
MUNASTA ON MONEKSI Jos muna on joutunut huonoon valoon viime vuosikymmeninä, niin Michel Roux palauttaa sen taas oikealle paikalleen jokaiseen keittiöön. - 20.4. Niiden avulla kokemattomampikin pystyy koristamaan viisikymmenvuotispäiväjuhlat, kelluttamaan kukkasia kesämökin laituripirskeiden kunniaksi tai luomaan viimeistellyn tunnelman kahdenkeskiselle illalliselle. Michel Rouxin Muna-kirja on oikea munan pikkujätti. Ohjeet ovat selkeitä ja helppotajuisia. Niitä löytyy niin ruukuista, huopalipokkaista kuin tiskiharjastakin. Tämän lehden sivuilla 76 - 81 Taina Suonio kertoo englantilaisen Chelsea Show -näyttelyn rakentamisesta. Kauniiden kuvien lisäksi kirjassa on ohjeita ja kuvasarjoja. Alkuaan messut oli suunnattu ammattilaisille, mutta 1900luvun lopulla ne painottuivat jo puutarha- ja pihaharrastajille tarkoitetuiksi näyttelyiksi. Oma Piha -lehden toimittajista Rea Peltola, Aarno Kasvi ja Saila Routio esitelmöivät messuareenalla yleisölle. Virossa on myös mielenkiintoisia messutapahtumia. Tukholmassa on 10.-13. Kuopiossa on Mökki- ja puutarha -messut 25.-27.4. päivinä. Upouusi kukkienasettelukirja on kokeneiden floristien kirjoittama. KAUNISTA KUKILLA Materiaalit tekniikat ideat Pirjo Mahosenaho (toim.) ja floristitiimi Helmi kustannus, 2007 112 sivua ISBN: 978-91--1-0 Hinta 19
omapiha
7. Rea Peltola puhuu messuilla pioneista. Tossut www.huopaliikelahtinen.fi Tiskiharjateline www.sagaform.com
Kärkikohteet
KEVÄT ON PUUTARHAMESSUJEN AIKAA Puutarhanäyttelyitä on järjestetty Suomessa jo vuodesta 1841 alkaen
www.backroom.fi
Pienoispuutarha seinustalle
Nyt voi rakentaa kätevästi pienoispuutarhan parvekkeelle, terassille tai sisätiloihin Minigarden -elementeistä. Elementit voi asentaa myös seläkkäin vaikkapa keskelle patiota. Yhden elementin tilavuus on noin 10 litraa ja siihen voi istuttaa kolme kasvia. Klorofylli on pienempi ja napakammin puutarhaan keskittyvä ja Puutarha.net aiheiltaan laveampi. Elementtejä on kolmea eri väriä, valkoisia, vihreitä ja mustia. Ei tarvita kuin rekisteröityminen, ja keskustelupalstat ovat avoinna. Toisiinsa nivoutuvista elementeistä voi rakentaa halutun pituisen ja korkuisen seinämän. Netistä löytyy tällä kertaa kaksikin virkeätä sivua: Klorofylli ja Puutarha.net Molemmista voi saada nopeita ja hyödyllisiä neuvoja, vertaistukea ja hyvässä lykyssä puutarhaystäviäkin. Pienoispuutarhassa voi viljellä niin kukkia, mansikoita kuin yrttejäkin. Keskustelut ovat yleensä ottaen hauskoja ja hyödyllisiä, mutta nimimerkkien suojassa saattaa olla asiattomuuksiakin. On vain pidettävä silmällä, ettei ruukun pohjalle kerry lammikkoa ylimääräisestä kasteluvedestä. Kääntyvä terä ulottuu melkein kulman taakse. www.klorofylli.com puutarha.net
KUVA FISKARS
Junior monitoimileikkuri antaa ryteikölle kyytiä!
8 omapiha
Pitkävartisella leikkurilla yltää hankaliinkin paikkoihin. Tuotteen paras puoli on sen kastelun helppous. Elementeissä on taskut kasveja varten. Fiskars, tuotenumero 115350 hinta noin 49,50 lisätietoja (09) 3509 000 www.fiskars.com. Lehdenkärjet
Kukkaisia ruukkuja
Kukkakuvioiset suojaruukut piristävät ikkunalautaa ja varjostavat varsinaista kasvatusastiaa auringon kuumentavilta säteiltä. Tuotteet myydään kolmen elementin settinä, jonka vähittäismyyntihinta on noin 60 euroa. www.erkkimiettinen.fi tai www.mini-garden.fi
Keskusteluja puutarhasta
Kaipaatko puutarhahenkistä keskusteluseuraa. Elementtejä on saatavissa puutarhamyymälöistä tai maahantuojalta
Kun ilmat lämpenevät, esikot voi istuttaa kukkapenkkiin. Touch niminen voide sopii niin puutarhureille kuin muillekin käden taitajille. Pihalla esikot saattavat kukkia vuodesta toiseen joka kevät.
Hauskat hahmot
Keraamiset pääsisäispuput, kanat ja kukot sopivat yhtä hyvin keväiseen puutarhaan kuin rairuohon keskelle ikkunalaudallekin. 250 gramman tuubin hinta on 9,90 .
KU
VA K
EM
IR A
GR
OW HO
W
omapiha
9. Elävää tulta täytyy silti pitää silmällä, ja näitä lyhtyjä onkin miellyttävä katsella! www.lyhtytalo.fi
Uutuusvoide
Kemira GrowHow on tuonut markkinoille nopeasti imeytyvän käsivoiteen, joka sisältää mehiläisvahaa. Esikot tuovat kevään
Tarhakääpiöesikot (Primula Vulgaris-ryhmä) kukkivat pitkään viileällä ikkunalla, kunhan ne saavat runsaasti vettä. www.backroom.fi Tiedustele otuksia omalta lahjatavarakauppiaaltasi.
Ihania lyhtyjä parvekkeelle ja pihalle
Tuulenpuuska ei pääse kaatamaan parvekkeen kynttilöitä, kun niiden suojana on tukeva metallilyhty
Tauno vetää puutyöpiiriä kansalaisopistoissa. Kädenjäljestä huomaa, että työkalun varressa on ollut ammattilainen. Valkoiset rakenteet eivät ole harmaantuneet, sillä ne eivät ole ehtineet! Tiittojen pihaa leimaa siisteys sekä vihreän ja valkoisen raikas yhdistelmä. Leikkaan salavia, jotta ne pysyvät sopivan kokoisina, Tauno sanoo. Se liittyy saumattomasti pergolaan niin tyyliltään kuin rakenteellisestikin. Pergolan kulmaukseen on rakennettu huvimaja. Pihakilpailu
TEKSTI SAILA ROUTIO KUVAT SAILA ROUTIO JA TAUNO TIITTA
Ruusuja
huvimajan
katveessa
Tammelan avaralla omakotialueella kulkijoita ihastuttaa vaalea nikkarityylinen talo, jonka hoidettua pihaa koristavat samaan tyyliin rakennetut huvimaja, pergola ja lukuisat säleiköt. Huvimajaan paistaa ilta-aurinko. Auringonlasku näkyy, kun ei ole rakennuksia esteenä, Tauno tuumaa.
Seesteinen piha
Muutaman vuoden välein Tauno irrottaa joka ikisen laudan pergolasta, huvimajasta ja säleiköistä ja maalaa uudestaan. Nykyään eläkkeellä olevan Taunon työura oli huonekalualalla rakenne- ja tuotesuunnittelijana. Yksityiskohtien lisäksi myös pihan suuret rakenteet on itse suunniteltu ja tehty. Tulikuusama kiipeilee valkeaksi maalatun pergolan seiniä pitkin ja ruusut kurkottavat kukkiaan seinämi-
en vierillä. Vaaleat rakennukset
10 omapiha. Suurelle tontille on voitu istuttaa leveäksi kasvavia terijoensalavia. Tunnelma pergolan sisällä on kuin vuosisadan vaihteen huvilassa. Talo rakennettiin vuonna 1989 valmiina pakettitalona. Talon eteläpäädyssä on kaunis pergola, joka muodostaa 25 neliömetrin kokoisen huoneen. On mukavaa, että vastapäätä on peltoa. Tauno viimeisteli talon
sorvaamalla kuistien kaiteet, veistämällä koristeet räystäslautoihin ja tekemällä kuistien pylväistä paksummat. Puutyö on aina ollut rakas harrastus, joka jatkuu edelleen. Puuosat ovat tarkkaa työtä. Niiden puhtaan pilvimäinen muoto miellyttää Tiittojen esteettistä silmää. Verannan pielessä ryöppyävät mahdottoman komeat amppelit täynnä kukkia. Porttia koristaa aurinko ja polun varrella kukkivat pirteän keltaiset maksaruohot. Tilavaa pihaa riittää talon joka puolelle. Vaaksan verran jätän aina uutta kasvua ja sitten napsaisen.
Huvilatunnelmaa
Piha on kokonaan suunniteltu itselle, oman maun mukaan. Heli ja Tauno Tiitan piha oli Etelä-Suomen aluevoittaja vuoden 2007 Paras Piha kilpailussa.
J
o viehättävä sisääntulo nostaa hymyn huulille
Huvimajan vierellä kasvaa hopeapaju, joka istutettiin talon valmistuessa. Nyt puu on jo pitkä ja komea. Kovin leveäksi kasvavia oksia karsitaan, jotta puu pysyisi halutun muotoisena.
omapiha 11. Kaunismuotoiset puut, joiden alla levittäytyy tasainen nurmikko, liuskekivipolut, yhteensopivat pihan rakennelmat ja runsaana ryöppyävät kasvit tuovat seesteisen olon. Ritarinkannukset (Delphinium) kuuluvat Tiittojen pihan romanttiseen kukkavalikoimaan.
ja vehreä piha luovat kartanomaisen arvokkaan tunnelman. Osa kasveista saa rehottaa valtoimenaan, osaa pidetään hieman kurissa. Kärhö ja kuusama kiemurtelevat toisiaan syleillen
Vaikutelma on myös pehmeämpi ja vehreämpi kuin suoraan aitaan rajoittuvassa pihassa. Pihakilpailu
Liuskekivipolku kaartuu säleikköjen lailla. Aina on jotakin puuhaa, Heli vahvistaa. Puutarhan perältä pilkottaa Pyhäjärvi.
Haluamme, että oksat pysyvät kevyinä ja laskeutuvat kauniisti, Tauno kertoo.
Tilaa ja vehreyttä
Tien puoleiselle sivustalle on kekseliäästi rakennettu puisia säleikköjä, "sermejä". Hän on myös suunnitellut kaikki istutuksemme. Ne kaartuvat kevyesti ja muodostavat mukavasti polveilevan näkösuojan. Olohuoneen ikkunoiden alareunat madallettiin samasta syystä.
12 omapiha. Sermit suunnitteli vaimoni Heli, Tauno kertoo. Joka kevät hankimme paljon uusia kasveja, useimmiten Palmin puutarhasta täältä Tammelasta. Tien viereen, sermien taakse on istutettu syreenejä ja terijoensalavia. Samalla säleiköt toimivat viehkona taustana kukkapenkkien romanttisille ruusuille ja ritarinkannuksille. Heillä on hyvä kokoelma ruusuja.
Kuistin tuolit on sijoitettu aitiopaikalle ruusupenkkien ihailua varten. Talon huonekalutkin ovat vaihtuneet jo monta kertaa, Tauno naurahtaa. Tienvarren istutuksiin on jätetty sopivasti aukkoja, joista Tiittojen pihaa voi ihailla tieltä käsin. Tilavuutensa vuoksi piha on voitu rajata porrastetusti: ulompana puut, sisempänä hieman matalammat pensaat tai rakenteet.
Näin pihan rajat eivät näy yhdellä silmäyksellä ja tilaa vaikuttaa olevan enemmän kuin onkaan. Meillä on muutenkin selvä työnjako: vaimo hoitaa kukat, minä teen muut tarvittavat työt. Ruusujen ja kärhöjen kukinta-aikaan näkymä on herkullinen, mutta kauniiden rakenteiden ansiosta piha on viehättävä jokaisena vuodenaikana.
Ikuisuusprojekti
Mikään ei valmistu ikinä
Tauno Tiitta ja omien käsien taidonnäyte.
Omintakeiset, keskenään samantyyliset rakenteet luovat rauhallisen taustan pihan monipuoliselle kasvillisuudelle.
omapiha 1
Itse suunnitellut ja toteutetut huvimaja, pergola ja säleiköt muodostavat samantyylisen ja värisen talon kanssa sopusointuisen, omintakeisen kokonaisuuden. Tauno ottaa pihastaan vuosittain tuhansia kuvia. Piha on suojattu puin ja pensain ilmavasti niin, että ympäröivä maisema näkyy ja näköyhteys läheiselle järvelle on otettu huomioon. Hopeapajussa pesii sinitiaisia. - Ritarinkannukset vievät osan ruusuille tarkoitetuista lannoitteista ja kasvavat hurjasti, Heli Tiitta toteaa.
vaamalla. Kokonaisuus rauhoittaa ja miellyttää silmää. Tauno nimittäin harrastaa monenlaista keräilyä: numismatiikkaa, filateliaa ja korallien, simpukoiden sekä kivien keräilyä. Lisäksi hän ehtii hiomaan kiviä ja maalaamaan öljyväreillä. Tunnelma on rauhallinen ja jokaisella rakenteella, kasvilla ja koristeella on paikkansa. Missähän välissä ehtisi käydä työssä!
Tuomaristo arvioi voittajapihaa
Tasaisesta ja tilavasta omakotitontista on onnistuttu luomaan vehreä, suojaisa keidas. Pihassamme vierailee ilahduttava määrä lintuja. Pari vuotta sitten puutarhaamme ilmestyi pikkuvarpunen, Tauno luettelee. Valokuvia on voinut ihailla näyttelyssä Tammelan kunnantalolla. Viihtyisiä oleskelupaikkoja puutarhassa istuskelemiseen on tehty useita.
omapiha 1. Onneksi on eläkepäivät. Kukkien ja näkymien lisäksi Tauno kuvaa mielellään lintuja ja hyönteisiä. Puutarha ei ole ainoastaan nikkaroinnin ja touhuamisen paikka, vaan pihasta myös osataan nauttia: asukkaat harrastavat kukkien ja lintujen katselua. Ohikulkijat voivat ihailla pihaa viereiseltä tieltä käsin, mikä on ilahduttavaa. Ehkä valokuvaaminen on keräilyä, ainakin siinä tulee keränneeksi hetkiä puutarhassa
Talo 2. Huvimaja
4. Säleiköt 5. Oma Piha 3/2008 numerossa on vuorossa LänsiSuomen aluevoittaja Valkeakoskella.
1. Pergola 3. "
Valkoiset rakenteet eivät ole harmaantuneet, sillä ne eivät ole ehtineet!
"
TT
Lintujen allas kärhön katveessa on houkutellut joukon naakkoja paikalle.
Tauno ja Heli Tiitta ovat itse suunnitelleet huvimajan ja muut pihan rakennelmat. Kukkapenkkejä
Pohjoinen
1 omapiha. Tauno on ne sitten omin käsin rakentanut.
PIHAN POHJAPIIRROS
TT
Tie
Syksyn tullen villiviini hehkuu pergolassa.
4 3 5 2 1
5
Kilpailuun osallistuneet pihat
Paras Piha 2007 kilpailuun osallistuneita pihoja esitellään myös seuraavissa Oma Piha lehden numeroissa
Oma Piha -lehti haluaa kiittää Suomen parhaita pihoja, jotka levittävät tietoa pihan ja puutarhan hoidosta ja näyttävät, miten monella tavalla pihasta voi iloita.
JT
ILMOITTAUTUMINEN Paras Piha 2008 kilpailun ilmoittautumisaika jatkuu 31.5.2008 asti. Tavoitteena on tuoda esiin ilahduttavia ja onnistuneita pihoja, joiden esimerkki on omiaan edistämään suomalaista puutarhakulttuuria. Liitä ilmoittautumiseen tarkka osoitteesi ja puhelinnumerosi. Vuonna 2005 voittajapiha oli Torniossa, vuonna 2006 Vihdissä ja vuonna 2007 Viitasaarella. Oma Piha -lehden päätoimittaja Jouko Tikkanen rohkaisee osallistumaan kilpailuun. Pihan koolla tai sijainnilla ei ole väliä, vaikeisiin olosuhteisiin hyvin tehty piha on voittanut ennenkin!
KILPAILUN KULKU Aluekilpailu käydään kesä-heinäkuun aikana. Kilpailuun osallistuneita pihoja esitellään vuoden mittaan Oma Piha -lehdessä. Onko nyt Sinun pihasi vuoro. Tuomaristo pitää erityisesti arvossa sitä, että piha on tarkoituksenmukainen ja mieluisa juuri siinä asuvalle perheelle. OSALLISTUJIEN RAJOITUKSET Vuoden 2007 voittajapiha ei voi osallistua vuoden 2008 kilpailuun.
omapiha 17. Vierailuista sovitaan etukäteen. Jokainen piha arvioidaan sen omista lähtökohdista. Lähetä postitse tai sähköpostilla perustelut, miksi pidät pihasta, sekä 1 3 valokuvaa siitä. Lukijat voivat osallistua kilpailuun äänestämällä suosikkipihaansa aluevoittajien joukosta, ja voittajapiha julkistetaan Oma Piha -lehden numerossa 1/2009. Ilmoittaudu vuoden 2008
Paras Piha -kilpailuun!
SR
VK
O
ma Piha -lehti järjestää tänäkin vuonna jo perinteeksi muodostuneen Paras Piha -kilpailun. PALKINNOT Kilpailun voittaja saa 500 euron Viherpeukaloiden lahjakortin ja muut finalistit 200 euron lahjakortin. Jokainen kilpailuun osallistuja on jo saavuttanut paljon, sillä hän on tyytyväinen omaan pihaansa! Pihan maantieteellinen sijainti ja paikalliset olosuhteet otetaan huomioon pihaa arvioitaessa. Eduksi on myös se, että piha on kaunis ja toimiva myös talvella. Osallistujana voi olla oma pihasi tai omistajan suostumuksella myös muu kaunis piha. Kaikki, joiden pihoihin tuomaristo tutustuu, saavat uuden Pihakalenterin. Postiosoite on: Oma Piha -lehti, Pihakilpailu, Vanha Talvitie 10 C, 00580 Helsinki, tai sähköpostilla paraspiha@omapiha.info ARVOSTELUPERUSTEET Arvosteluperusteina ovat erityisesti yleisvaikutelma, pihan ja kasvien kunto, pihan rajaaminen ja paikan omaleimaisuus. Katsastettujen pihojen joukosta kilpailuraati valitsee alueiden parhaat pihat, jotka julkistetaan Oma Piha -lehden numerossa 6/2008. Kilpailun tarkoituksena on palkita ja kannustaa oman asuinympäristön kauneudesta huolehtivia pihanhoitajia. Kuvien ei tarvitse olla tältä vuodelta eikä niiden tekninen laatu ole tärkeä. Käymme ilmoittautumistietojen perusteella valikoiduissa pihoissa kesän aikana. Pihakilpailuun osallistuvat innostavat muitakin kunnostamaan pihojaan ja nauttimaan ulkoilmaelämästä, Jouko Tikkanen toteaa
Ajankohtaista
TEKSTI JA KUVAT SÄDE AARLAHTI
Kukkivaa
KUVA VESA KOIVU 18 omapiha
Kesän tullen rehevät daaliat, gladiolukset ja liljat tuovat trooppista hehkua pohjoisellekin pihalle.
Daalioiden kukkaväreistä puuttuvat vain sinisen sävyt.
omapiha 19. Ensimmäisten lehtien avautumista voi odotella jo muutamassa viikossa. Ruukkumultaan päästessään ne lähtevät nopeasti kasvuun, vaikka routa ulkona vielä pitääkin puolensa. sipuleisa
Ruttuisten ja arvoituksellisilta näyttävien mukuloiden hypistely kuuluu kevään hauskimpiin puuhiin
Niinpä entuudestaan tuntemattomankin kukkasipulin kasvatuksessa on yleensä melko helppo onnistua, kunhan sipuli tai mukula on hankittaessa laadukas ja terve.
Vahvajuurisia kaunottaria
Sipulikukkien kasvun tukipilarina on mehevä ja elinvoimainen juuri, johon on varastoitunut suuri määrä energiaa. Vaikka kaikkien sipulikukkien kasvatus vaatii pientä viitseliäisyyttä, ei erikoisuuksien kasvatus juuri poikkea tutummista lajeista. Kukapa ei haluaisi kokeilla taitojaan itämaisten liljojen, mustakukkaisen kallan tai trooppisen sinisarjan kukittamisessa. Suomen talvi on aroille sipuleille liian kylmä, jotta ne voisivat talvehtia ulkona narsissien tai tulppaanien tavoin. Daalioiden, kannojen ja
20 omapiha. Keväällä multaan saadaan kätkeä toinen toistaan
karvaisempia ja omituisempia möykkyjä. Ne tuovat syyskesän puutarhaan tunnelmallista hehkua useiden viikkojen ajaksi.
Jaloleinikkien kirkkaat kukkapallot piristävät ruukussa tai kukkapenkin reunassa.
K
"
Alkukasvatus onhelppoa.
"
esällä kukkivat sipulikasvit ovat oma, erityinen kasvijoukkonsa, jonka avulla voi taitavasti rehevöittää, värittää tai muuttaa kesäistä maisemaa. Talven yli arat sipulikasvit selviytyvät kohtuullisen hyvin varastotiloissa, joiden lämpötila pysyttelee muutamassa plusasteessa. Useimmat kesällä kukkivista sipulikasveista ovat alun perin kotoisin lämpimiltä seuduilta. Joukossa on monia perinteisiä koristekasveja, joita on vaalittu jo isoäitien puutarhoissa. Viime vuosina varsinkin daaliat ovat jälleen olleet suosiossa, eikä ihme, sillä jalostajat tuovat joka kevät kymmeniä uusia lajikkeita harrastajien valittaviksi. Ne ovat tottuneet lyhyeen, lauhaan talveen ja varhain saapuvaan kevääseen. Daaliat ovat monen suosikkeja. Ajoissa tehty istutus voi pidentää kukintaa usealla viikolla, sillä monet kasveista jatkavat kukintaansa aina ensimmäisiin yöpakkasiin saakka. Näin eksoottisistakin sipulikukista voi saada iloa jopa kymmenien vuosien ajan.
Vaihtelua ja värikkyyttä
Kesällä kukkivat sipulikukat tuovat vaihtelua ja auttavat tekemään pieniä irtiottoja. Tuttujen lajien ohella sipulikasvien joukkoon kuuluu myös useita meillä harvinaisia koristekasveja. Kesällä kukkivien kasvien sitkeys ja elinvoima näkyy kuitenkin niiden erinomaisessa sopeutumiskyvyssä. Eksoottisen kukan tai uuden erikoislajikkeen kasvatus tarjoaakin harrastajalle kiehtovan haasteen. Jotta daaliat ja liljat ehtisivät Suomessa kukkaan kesän lomakautena, on niitä esikasvatettava keväällä usean viikon ajan. Vaikka yleistäen puhutaan sipulikasveista, tarkoitetaan tällä myös monia mukuloista tai juurakoista lisättäviä lajeja. On aina yllätys, minkä näköisestä juuresta mikäkin kasvi kasvaa. Siementaimiin verrattuna sipulien alkukasvatus on silti helppoa, sillä monille lajeille riittää kuistin tai vinttihuoneen viileys sekä ikkunasta tulviva auringonvalo
2 3 1 4
Keväällä multaan saadaankätkeä toinentoistaan karvaisempia jaomituisempia möykkyjä.
"
"
1. Silloin parvekkeenkin maisemasta tulee runsas ja yllätyksellinen. Kukkien rinnalle voi yhdistää tuoksuvia yrttejä
tai jopa vihanneksia. Kannat ovat perinteisiä hienojen puistojen kasveja. 3. 4. Siksi on viisasta valita sävyltään vaaleita ruukkuja, joiden seinämät eristävät mahdollisimman hyvin lämpöä. Sipulikasvien esikasvatus vaatii pientä viitseliäisyyttä, mutta onnistuu yleensä yli odotusten. Niiden rinnalle voi istuttaa kesäkukkien taimia, matalia havupensaita tai ilmavia heiniä. Matalat daalialajikkeet menestyvät myös ruukkuihin istutettuina. Ruukkupuutarhaa perustettaessa kannattaa muistaa, että lämpötila ruukun sisällä voi kesän kuumuudessa nousta polttavaksi. Kesän kuluessa sen reunoille kasvaa pieniä sivumukuloita, joista kasvia voidaan lisätä.
värililjojen avulla voi helposti ja melko edullisesti luoda runsautta myös uusille pihoille, joiden pihasuunnitelma vielä hakee muotoaan. 2. Kesän kuluessa ruukkujen paikkaa voi vaihdella ottamalla esiin kulloinkin kukoistuksessa olevia kasveja. Gladiolus on saanut nimensä komeista, miekkamaisista lehdistään. Vahvoiksi varttuneet taimet istutetaan ulos vasta yöpakkasten mentyä.
Gladioluksen juuriosa on ravintovarastoksi laajentunut varsimukula. Toinen hyvä vaihtoehto on käyttää suojaruukkuja, nostaa kasvit kasvatusruukkuineen toisen ruukun sisälle, jolloin astioiden väliin jää eristävä ilmarako.
omapiha 21. Ensimmäisiä puutarhoihin istutettuja miekkaliljoja ihailtiin Euroopassa jo 1600-luvun lopulla. Viime vuosina sipuleita, mukuloita ja juurakoita on opittu hyödyntämään osana kesäistä ruukkupuutarhaa, jossa kukin ruukku on kuin palapelin siirreltävä palanen
Ulos taimet istutetaan vasta kesäkuussa, kun hallasta ei enää ole vaaraa. Kesän kuluessa gladiolukset vaativat säännöllistä kastelua, sillä kuivassa niiden kasvu muuttuu kituliaaksi. Ne ovat myös kestäviä leikkokukkia, jotka lähes tuoksuttomina sopivat juhlakäyttöön. Syksyllä gladiolusten mukulat usein heitetään pois, sillä niiden talvehtiminen on varasto-oloissakin epävarmaa. Lannoitus hoituu helpoiten kasteluveden mukana muiden kesäkukkien tapaan. Kukintojen värit vaihtelevat puhtaan valkoisesta keltaisen, oranssin ja punaisen eri sävyihin. Tällöin myös
Jaloleinikin (Ranunculus asiaticus) mukuloita kannattaa liottaa vedessä vajaan vuorokauden ajan ennen istutusta.
Syysiloa daalioista
Daalioiden (Dahlia x hortensis) avulla pihan kukkaloistoa voi jatkaa aina lokakuuhun saakka. Hyviä kasvupaikkoja ovat aurinkoiset ja tuulensuojaiset seinustat, joissa komeat kasvit ovat parhaimmillaan pienenä, melko tiiviinä ryhmänä. Osa kasveista kukkii perhosmaisin, reunoiltaan poimuttuvin kukin. Kukkavarret säilyvät maljakossa kauniina yli viikon, kunhan varsien tyviin leikataan aika-ajoin uudet, vinot imupinnat. Siroimmat matalista lajikkeista kasvavat vain puolimetrisiksi. Paras aika kukkien keräämiseen on silloin, kun kukkatähkän kolme alinta kukkaa on ehtinyt avautua. Useimmat lajeista suositellaan istutettavaksi maaliskuussa, jotta ne ehtivät varhain kukkaan. Alun perin daaliat ovat kotoisin Meksikosta, jossa intiaanit ovat tiettävästi käyttäneet niiden mukuloita ravinnoksi perunan, maa-artisokan ja monen muun kasvin juurien ohella.
22 omapiha. Korkeat kukinnot avautuvat useimmiten heinäkuun lopulla. Silti vielä huhti-toukokuussa ehtii istutustöihin. Parhaiten mukulat selviytyvät viileässä, pakkaselta suojatussa ja kuivassa paikassa pakattuna aavistuksen verran kosteaan turpeeseen tai hiekkaan.
Uljaat miekkaliljat
Tarhamiekkaliljat eli gladiolukset (Gladiolus sp.) ovat puutarhanäyttelyiden ja kukkatarhojen kiistattomia keskipisteitä. Myöhäisemmästä istutusajasta voi olla jopa hyötyä, sillä lisääntynyt auringonvalo takaa taimille tehokkaan kasvun.
istutuksiin
kukkavarsien tukeminen onnistuu helposti. Gladiolusten mukuloita esikasvatetaan parvekkeella tai ikkunalaudalla noin kuukauden ajan. Ruohokate taimien tyvellä estää rikkojen kasvua ja kosteuden haihtumista. Niiden uljaat, sapelimaiset lehdet ja pitkät kukintovarret kohoavat parhaimmillaan lähes kahden metrin korkeuteen. Tarjolla on hyvin suuri määrä erimuotoisia lajikkeita. Sinisarja (Agapanthus) viihtyy suuressa ruukussa lämpimällä kasvupaikalla.
Suosikkeja
K
kevään
esän sipuli- ja mukulakasvien joukosta löytyy kukkivia väriläiskiä niin pihalle, parvekkeelle kuin koti-ikkunalle
Halla tuhoaa kylmänarat varret, mutta pakkasharson avulla voi komeiden daalioiden kukoistusta jatkaa jopa viikoilla. Talveksi kallat siirretään varastoon 0 +5 °C lämpöön.
Torpankukan (Achimenes Longiflorum-ryhmä) pikkuiset, keveät mukulat muistuttavat käpyjä tai norkkoja.
PRINSESSALILJA (jaloalströmeria, inkalilja) Alstroemeria Ligtu-ryhmä
Rehevästi kukkiva ja lämmöstä pitävä prinsessalilja on omiaan kesäisiin ruukkuistutuksiin. Siinä prinsessalilja saa kasvaa rauhassa useamman vuoden ajan. Rehevät kasvit eivät yleensä kaipaa erityistä hoitoa, joskin korkeammat lajikkeet kannattaa tukea ajoissa. Syksyn tullen kukinta jatkuu taukoamatta ensimmäisiin pakkasiin saakka. KANNA Canna x generalis
Gladiolukset kuuluvat kesän näyttävimpiin kukkijoihin. Kukkamaan multaa ei juurten ympäriltä tarvitse ravistaa pois. Ulos begoniat siirretään vasta kun viimeisetkin yöpakkaset on ohitettu.
Nykyisin koristekäyttöön on jalostettu yli 20 000 eri daalialajiketta, jotka jaotellaan kukintojen muodon mukaan. Loppukesällä ilmestyvät kukinnot ovat pitkäikäisiä ja kestävät hyvin myös leikkokukkina. Jos pihalla on etanoita, ne saattavat mieltyä daalian lehtiin. Kannat rakastavat lämpöä ja viihtyvät aurinkoisella kasvupaikalla. Tarjolla on esimerkiksi piikikkäitä kaktusdaalioita, pallomaisia pompondaalioita, lummedaalioita ja pionidaalioita. Kallojen kasvatus onnistuu parhaiten suurissa ruukuissa, joihin mukulat istutetaan huhtikuun puolivälissä. Kun sää pysyvästi viilenee, kaivetaan juurakot ylös pieninä paakkuina. Kaunottaren kasvatuksessa on kuitenkin niksi. Syksyllä juurakot kuivataan ja talvetetaan viileässä.
Suojaisella pihalla ja lämpimällä parvekkeella prinsessaliljan kukinta voi jatkua kuukausien ajan.
MUKULA- JA NEITOBEGONIA (karjalanneito) Begonia Tuberhybrida-ryhmä
Begonian voi ostaa valmiina taimena, mutta välillä voi olla jännittävä kokeilla myös kasvin kasvattamista mukulasta alkaen. Jokaiselle jotakin. Matalia daalioita voi ostaa myös valmiiksi kukkivina taimina. Mukulat istutetaan ruukkuihin huhti-toukokuun vaihteessa ja siirretään ulos avomaalle yöpakkasten mentyä. Kasvin juuristo on harvinaisen herkkä, joten mukuloille valitaan suurehko ruukku. Näiden trooppisten kasvien juurakot on istutettava multaan jo maaliskuussa, jotta ne ehtivät kesällä kukkaan. Muhkuraiset mukulat istutetaan maaliskuussa suoraan lopullisiin ruukkuihinsa. Painavat kukinnot on tuettava ajoissa.
Kannojen kasvatuksessa onnistuu, jos vain tarjolla on riittävän valoisa tila pitkää esikasvatusta varten. Talveksi prinsessalilja siirretään valoisaan varastoon + 2 +5°C lämpöön.
omapiha 2. Ne sopivat yhtä hyvin yksittäiskasveiksi, omaksi, värikkääksi ryhmäkseen tai täydennykseksi pihan monivuotisten kasvien joukkoon. Juuripaakkujen talvetus onnistuu kuivassa ja ilmavassa varastossa noin + 8 + 10 asteen lämmössä. Ne päätyvät multaan oikein päin, kun koverat puolet jätetään ylöspäin. Ne viihtyvät puolivarjossa ja vaativat tasaista kosteutta. Daaliat menestyvät parhaiten syvämultaisessa ja ravinteikkaassa maassa. Nämä siemenistä kasvatetut kesädaaliat eivät kestä varastointia talven yli.
RUUKKUKALLA Zantedeschia sp.
Ruukuissa kasvatettavat kallat ovat kotipuutarhojen uusia erikoisuuksia
RUUKUT
4. Avomaalla sipulikukkien kas-
1. OIKEIN PÄIN
Istutuksessa käytetään vain puhtaita, edellisen kasvukauden jäljiltä puhdistettuja työvälineitä ja ruukkuja. Sipulit eivät esikasvatuksen aikana juuri tarvitse ravinteita, myöhemmin kylläkin.
Ruukkujen pohjalle kaadetaan salaojitukseksi muutaman sentin paksuinen kerros kevytsoraa. Vanha kuivunut multa tai kasvien jäänteet voivat sisältää taudinaiheuttajia. Tällöin ei haittaa, vaikka taimia myöhemmin tulisi välillä kasteltua hieman liikaakin.
Taimikasvatusmullan on oltava kevyttä, eli siinä on oltava riittävästi hiekkaa tai muuta hapen kulkua parantavaa ainesta (esimerkiksi vermikuliittia). Kukkamultaan voi myös itse sekoittaa noin kolmasosan verran uunissa 200 asteen lämmössä kuumennettua hiekkaa. Valmiita kylvö- ja taimikasvatusseoksia on keväällä myytävänä myös monissa lähimarketeissa. Yleensä sipulit istutetaan terävä kärki ylöspäin. Tärkeää on myös tarkastaa, että sipulit ovat hankittaessa lepotilassa, sillä viikkojen myyntiaika lämpimissä oloissa saa joskus sipulit kasvattamaan uusia versoja myyntipakkauksien sisällä. Jos kasveja kasvatetaan ruukuissa tämä on helppo tehdä reilulla kerroksella kevytsoraa. Daalioilla oikea istutustapa löytyy helposti, mutta joskus mukuloiden suuntaa voi vain arvailla. Tee itse
Kukkasipulien
istutus
2. SALAOJITUS 3. Istutuksessa tarvitaan sipuleita, ruukkuja, kylvömultaa sekä kevytsoraa ojitusta varten. Multa kannattaa kostuttaa vedellä jo etukäteen, koska kuiva turve imee itseensä hyvin hitaasti vettä.
Sipulit ja juurakot asetetaan ruukkuihin väljästi niin, että niiden kasvupiste on ylöspäin. SOPIVA MULTA
Gloksinian karvaiset mukulat ovat sisältä pehmeän persikkaisia.
S
Daaliat voi latvoa kertaalleen, kun taimet ovat kasvaneet noin 20 sentin pituisiksi. Tällöin kasvit haaroittuvat tuuheiksi. Lopuksi sipulit peitetään kostealla mullalla.
2 omapiha. Istutettavien sipulien tulee olla napakan ja kiinteän tuntuisia, eikä niissä saa olla haavoja tai varastotauteja. Jos taas halutaan muutama mahdollisimman suuri kukka, leikataan pääversoista haarautuneet oksat jo taimivaiheessa pois.
uuri osa tulevasta kasvusta odottaa valmiina sipulin sisällä. Istutettaessa sipulit painetaan pohjastaan tiiviisti kiinni multaan niin, että kasvavat juuret pääsevät heti kosketuksiin kostean maan kanssa. Sipulien, juurakoiden ja mukuloiden mehevät juuriosat eivät siedä seisovaa vettä, joten kasvupaikan salaojitus on varmistettava ennen kasvien istuttamista. Mukuloissa juurtumiskohdan ympärillä puolestaan näkyy korkkimaista kovettumaa ja pistemäisiä, valkoisia juurenalkuja. Liian varhainen kasvuunlähtö aiheuttaa vakavia vaurioita, jotka heikentävät kesän kasvua ja kukintaa
Poikkeuksen muodostavat ne lajit, jotka saavat kasvaa koko kesän huoneenlämmössä (mm. Onnenapilan (Oxalis tetraphylla) mukuloita voi istuttaa muutaman viikon välein, jolloin ne kukkivat monen viikon ajan.
vualusta muokataan vähintään parinkymmenen senttimetrin syvyydeltä. Varsinkin daaliat tuntuvat tällöin jäävän lähes mullan pintaan, mutta ne kasvattavat nopeasti uusia juuria syvälle maahan. Itse kasvualusta sekoitetaan hiekasta, turpeesta ja kompostimullasta. Parhaimmat edellytykset talvetuksen onnistumiseen ovat yleensä kuivassa varastossa, jonka lämpötila on noin + 5 +10 °C. Mukulat asetellaan noin viiden sentin välein terävä puoli ylöspäin ja painetaan pohjastaan tiukasti kiinni multaan.
5. Taimikasvatuksen aikana sipulikasveille sopii parhaiten lämpötila joka ei nouse yli 15 asteen. Sipulit ja mukulat poikkeavat rakenteeltaan toisistaan, mutta kasvatuksessa niihin pätevät samankaltaiset säännöt ja opit. Uuden kasvukauden alkaessa taimet lähtevät kasvuun usein itsestään. Mullan kosteutta tarkkaillaan parin päivän välein ja tarvittaessa ruukkuihin lisätään vettä. Daalian pitkulaiset juurakot haarautuvat usein hämähäkkimäisesti. Kotona sipulit säilytetään kuivassa, ilmavassa ja pimeässä paikassa.
Valmiit ruukut kastellaan ja nostetaan juurtumaan valoisalle ikkunalle. Välillä daaliat ja liljat osoittavat silti sitkeytensä ja talvehtivat mukisematta pimeässä komerossa
tai lähes nolla-asteisella kesämökillä. Uudet sipulit erotellaan vanhoista ja kullekin varataan riittävästi tilaa kasvatusruukuista.
Jos gladioluksia kasvatetaan koko kesän ajan ruukussa, istutetaan ne heti keväällä lopullisiin astioihinsa. Juurtuminen nopeutuu, kun ruukkujen ylle pingotetaan läpinäkyvä, tuuletusaukoilla varustettu muovi. Gladiolukset voi istuttaa aiempaa syvempään, jolloin ne pysyvät tukevammin pystyssä. Yleensä kasvit palkitsevat kasvattajansa tuottamalla sivusipuleita tai uusia mukuloita, joista kasvia on helppo lisätä. Kuopan pohjalle levitetään salaojittava sorapatja. Joillakin lajeilla juurtuminen vie viikon, joillakin yli kuukauden. Ruukuissa kasvatetut taimet istutetaan avomaalla samaan syvyyteen. Ruukut nostetaan ensin muutamiksi tunneiksi varjoisaan paikkaan. Vanhan sanonnan mukaan arat kasvit saa istuttaa ja kylvää vasta, kun tuomi kukkii. ISTUTUS AVOMAALLE
Tiesitkö?
Esikasvatettavat sipulit kannattaa hankkia mahdollisimman ajoissa, vaikka niitä ei heti istutettaisikaan. Talvilevon aikana on hyvä muutaman kerran kokeilla sipulien kosteutta. Tiiviillä savimaalla sipulikasvit saa kukoistamaan korotetuissa kasvatuspenkeissä. Syksyllä ensimmäisten yöpakkasten tietämillä voi daaliat, sinisarjat, kallat ja monet muut sipulikukat nostaa ylös ja talvettaa ne viileässä varastossa tai kellarissa. Vähitellen aikaa ulkona pidennetään ja taimien annetaan olla yhä valoisammalla paikalla, kunnes ne lopulta istutetaan avomaalle tai jätetään ruukuissaan ulos.
Kaikki kesällä kukkivat sipulikasvit istutetaan ulos vasta, kun ilma on pysyvästi lämmennyt. KARAISU
7. Jos yöpakkanen uhkaa jo istutettuja taimia, kastellaan kasvit illalla kunnolla ja niiden päälle levitetään kateharso.
omapiha 2. gloksiniat, mustanmerenruusut ja onnenapilat).
Kun taimet ovat kasvaneet esiin ja eletään jo melkein kesää, aloitetaan taimien karaiseminen eli totuttaminen ulkoilmaan. Tällöin kuiva turve ja multa ravistellaan varovasti pois ja sipuleille tehdään tarkka kuntokartoitus, jossa kaikki sairailta tai kuivettuneilta vaikuttavat juuret heitetään pois. Jos ne tuntuvat kuivuneilta, voi niiden avuksi suihkaista hieman vettä. TASAINEN KOSTEUS
6
Kaniinit kaivavat käytäviä maahan, rusakot ja jänikset taas rakentavat harvoin minkäänlaista pesää.
Kaivurit ja jyrsijät
Kaniinien kaivutyöt haittaavat koristekasvien kasvua ja nostavat kasvien juurakoita sekä si-
puleita maasta. Jos kuori kalutaan koko rungon ympäriltä, ei puu voi selvitä hengissä. Rusakko viihtyy kaupungeissakin ja se on yleinen Eteläja Keski-Suomessa, sen sijaan saaristosta ja Lapista rusakot puuttuvat. Puut on syytä suojata kymmenvuotiaiksi asti. Kaniinit ovat tuhonneet jopa arvokkaita jalavapuistikoita Helsingissä. Ankara talvi hillitsisi niiden lisääntymistä, mutta viime aikojen lauhoina vuosia kaniinit ovat lisääntyneet EteläSuomessa vauhdilla. Kaniinit ovat lemmikkikaniinien villiintyneitä serkkuja, jotka asuvat lähes ainoastaan kaupunkien viheralueilla. Pahoina nälkävuosina vanhakin puu on vaarassa. Metsäjänis asustelee koko maassa kaupunkialueita lukuunottamatta. Nuoren puun kuori on sopivan pehmeää ja sitä on mukava nakertaa. Puutarhan villit vierailijat
TEKSTI JA KUVAT SAILA ROUTIO
VILLIELÄIMET PUUTARHASSA
Osa 2
JÄNIKSET ja KANIINIT
Oma Piha -lehden viime numerossa käsitellyt peurat ja kauriit vaeltelevat vain osassa Suomea. Heti lumipeitteen laskeuduttua jänisten on kuitenkin löydettävä ravinto muualta, maanpinnan yläpuolelta. Järsityn puun voi yrittää pelastaa sillastamalla kalutun kohdan yli oksia, jotka vievät ravinteet ylös latvaan, mutta huomattavasti helpompaa on varautua ennakolta ja suojata runko hyvin.
26 omapiha. Silloin puiden ja pensaiden kaarna alkaa kiinnostaa.
Suojaus
Nuoret omenapuut on suojattava talveksi verkolla tai spiraalimaisella runkosuojalla. Metsäjänikset ja rusakot aiheuttavat tuhoja järsimällä puutarhan puiden ja pensaiden kaarnaa. Helsingin Sörnäisissä on mitattu maan tihein kaniinipopulaatio: yhdellä silmäyksellä on nähty 30 yksilöä. Jänisten vierailuihin on sen sijaan varauduttava kaikkialla.
S
uomessa esiintyy kolme jäniseläintä: metsäjänis (Lepus timidus), rusakko (Lepus europaeus) ja kaniini (Oryctolagus cuniculus). Runko on tärkeä suojata siksi, että sen kuoren alla olevaa nilakerrosta myöten vesi ja ravintoaineet kulkeutuvat puun latvaan ja oksiin. Mieluiten jänikset syövät ruohoa ja varpuja, joten leutoina talvikausina otuksista ei ole
haittaa puutarhassa. Hedelmäpuut ovat niiden herkkua, varsinkin omenapuut
KUVA JORMA IKONEN
Metsäjäniksen poikanen tutustumassa ympäristöönsä
Runkoa suojaavan verkon tai runkosuojan on yletyttävä tarpeeksi korkealle. Spiraalimainen runkosuoja suojaa jänisten lisäksi myös myyriltä.
Tulppaanit ovat vaarassa joutua jänisten suuhun. Tulppaanipenkit kannattaa ehkä suojata verkolla.
omapiha 27. Paksu lumi auttaa kurottamaan vielä korkeammalle, joten lumia kannattaa tallata puiden ympäriltä. Jänis voi venyä jopa metrin pituiseksi seisoessaan takajaloillaan. Oksia ei tarvitse suojata, sillä niiden kaarnan menettämisestä puu selviää; oksat vain katkaistaan vioittuneesta kohdasta
Kuitenkin esimerkiksi samettiruusut saattavat hävitä yhdessä yössä. Rungon ympärille kiertyvä runkosuoja suojaa puuta niin jäniksiltä kuin myyriltäkin.
Oikea metsäjänis vaihtaa talveksi valkoisen talviturkin, vaikka lunta ei tulisikaan. Kanaverkosta voi saada ihan kauniinkin suo-
jan, vaikkapa minikasvihuoneen muotoisen pikku tunnelin, jonka sisälle ristiturvat eivät pääse tekemään tuhojaan. Tuomenoksia voi myös sitoa hedelmäpuun rungon ympärille, sillä tuomi sisältää voimakastuoksuista amygdaliinia, joka ei ole jänisten mieleen.
Monet keväiset sipulikasvit maistuvat jäniksille, mutta lumikellot saavat kasvaa rauhassa.
Muita herkkuja
Hedelmäpuiden lisäksi jäniksille maistuvat muutkin kasvit, keväällä etenkin sipulikasvit kuten tulppaanit. Narsissit saavat kasvaa rauhassa niin jäniksiltä kuin kauriiltakin. Koira pitää monet tunkeilijat poissa pihalta, myös jäniseläimet. Kaupoissa on verijauheeseen tehtyä karkotetta, joka pitää hajullaan jäniseläimiä loitolla. Rusakko pysyy ruskeana ympäri vuoden.
KUVA JUKKA TOBIASSON
Narsissi saa kukkia rauhassa jänisten hampailta.
Koko hedelmätarhan voi aidata, tarpeeksi korkea aita suojaa pihaa myös peurojen ja kauriiden vierailuilta. Jänisten vaivaamassa puutarhassa voi perennapenkin ympärille laittaa suojaverkkoa. Jänisten torjuntaan riittää reilun metrin korkuinen aita, kauriita vastaan aidan on oltava lähes kaksi metriä korkea. Puun taimet varustetaan runkosuojalla tai verkolla kuten hedelmäpuut.
28 omapiha. Poppelit maistuvat jäniksille, joten esimerkiksi pylväshaapoja istutettaessa on nuoret taimet syytä suojata, muuten ne on nopeasti järsitty piloille. Hajuihin perustuvia karkotteita on kokeiltu vaihtelevalla menestyksellä. Krookukset ovat etenkin kaniinien mieleen.
Monet kesäkukat ovat jänisten herkkua, mutta kesällä vemmelsäärillä on muutakin syötävää eivätkä ne välttämättä tule lähelle asutusta
Sitten siirtää ja istuttaa taas. Kissat teroittavat siihen jatkuvasti kynsiään ja Bettina miettii, mahtaako tuki kestää.
Kiireetön ahertaja
Televisiotoimittaja Bettina Sågbom istuttaa ja katsoo mikä pärjää. Välillä hän rakentaa kivimuuria, saa uuden ajatuksen ja taas on kaivettava.
30 omapiha. Haastattelussa Bettina Sågbom
TEKSTI JA KUVAT SAILA ROUTIO
Kaunopunahatut (Echinacea purpurea) koristavat rehevää etupihaa.
Viiniköynnöstä varten on rakennettu puinen tuki
Maksaruohot ovat omista pistokkaista.
Terassia ympäröivä matala muuri kohoaa kallion laella.
omapiha 33. Taimet villiintyivät ja minttua vyöryi pensaidenkin yli! Toivottavasti pensasruusu pärjää kilpailussa mirrinmintulle. Värimintustakin (Monarda) pidän se on niin rajun näköinen. Jos haluaa perhosia on toukkien kanssa elettävä.
Uudessa kukkapenkissä siniset sävyt ovat reunoilla, lämpimät värit keskellä.
Englantilainen värikartta
Voimakkaan oranssien päivänliljojen etupuolella mönkii suikerovihma (Cytisus decumbens). Mirrinminttu (Nepeta x faassenii) on sellainen rento kukka, lisäksi se on hyvä mehiläiskasvi. Mutta hän oli aivan oikeassa! Kukkapenkin värimaailmaan kuuluu räiskyvien keltaisten ja oranssien vastapainoksi viilentävää harmaata ja sinistä. Bambuiset aurinkotuolit ovat ahkerassa käytössä.
kään ei saanut minua perumaan ostopäätöstä, kun pidin kasvin ulkonäöstä. Ruusussa on näköjään perhosen toukkia, Bettina toteaa, leikkaa oksan ja heittää sen toukkineen muurin yli. Valitettavasti sitä vaivaa härmä. Se kukkii keltaisin kukin jo keväällä. Karpaattienkello (Campanula carpatica) on ollut jatkuvasti kukassa heinäkuusta elokuun loppuun saakka. Perhosentoukkien vaivaama ruusunoksa saa kyytiä aidan toiselle puolelle.
vielä
Talon länsipuolinen terassi kylpee auringossa. Tämän pensaskärhön aion sitoa muuriin kiinni, sillä se tulee taustaksi muille kasveille. Pidän ronskin näköisistä kasveista, jotka eivät ole liian fiinejä, Bettina paljastaa. Puutarhuriystäväni Maria Överbystä sanoo, että olen hullu, toukathan tulevat takaisin. Laitoin pieniä pistokkaita maahan ja menimme kahdeksi viikoksi purjehtimaan. Silloin alkaa kukkapenkin värinäytelmä joka jatkuu syksyyn saakka
Asiat tehdään helpoiksi aina kun voidaan. Nykyään Bettina on taitava puutarhuri, mutta alku oli hankala. Kaikille kasveille se ei käy, mutta pionista tuli upea! Sekoitin lantaa multaan aikaisin keväällä.
Lievää hulluutta
Perunamaan takana aukeaa tasainen pallokenttä. Puutarha on ajan saatossa opettanut.
Tein alussa kaikki virheet mitä vain voi tehdä. Jokaisessa pihassa luonto pitää huolen kiertokulusta, mutta Bettina nopeuttaa kasvien siirtymistä paikasta toiseen itse. Bettinan puutarha noudattaa jatkuvan muutoksen lakia. Yritin kylvää nurmea ohuelle maalle kallion päällä. Kukkapenkistä tuli kaaos, kun ostin tuhatta eri lajiketta. Talon etupihalle mahtuu kukkapenkkien lisäksi oleskelualue, vaja ja huussi.
maattisesti silloin kun tarvitaan. Viereisiltä talleilta saadaan hevosenlantaa. Uusi säiliö on tarkoitus hankkia, jotta vettä ei tarvitse jatkuvasti lisätä kesähelteillä perheen on tarkoitus viettää aikaa purjeveneessä. Kurkut ovat mielettömän hyviä, kun ne syö saman tien tuoreena. Kasvihuoneen vanhat mullat Bettina tyhjentää joka vuosi ulkopuolelle ja laittaa siihen kohtaan perunamaan. Sitten Överbyn taimitarhassa käydessäni kuulin sattumalta, kun puutarhuriopettaja opasti oppilaita valitsemaan vain muutaman lajikkeen kukkapenkkiin. On silti hyvä, että ne alkavat jo loppua, sillä olen kurkkuani myöten täynnä kurkkua! Kastelu hoidetaan tippukastelulla ja vesisäiliöt täytetään kolmen päivän välein. Bettinan suhde puutarhanhoitoon on mutkaton. Kylvimme siihen nurmen. Ajatus kävi mielessä, että olemmeko hulluja, Bettina muistelee. Seuraavaksi aion kaivaa ahtaaksi sekamelskaksi kasvaneen kukkapenkin ylös talon etupuolella.
Karpaattienkello tuo aurinkoiseen kukkapenkkiin ripauksen viileää sävyä.
omapiha 35. Kasvihuone on täynnä tomaatin, paprikan, chilin ja kurkun pitkiä lonkeroita. Oli juhannus ja tasoitin maata jyrällä. Koin ahaa-elämyksen
Talvisella merenrannalla lounaistuulelta suojautuminen on elinehto. Ongelmana ei ollut kylmyys vaan kuivuus. Luonnon ja ilmaston ehdoilla menestyvään pihaan mahtuu paljon kokeilunhalua ja haaveiden toteuttamista.
rakennettavan uuden osan viereen suunniteltiin pitkä viherhuone. Niinpä uusi osa rakennettiin kestävän kehityksen ehdoilla.
Viherhuoneen suojissa
Auringon tuottaman lämpöenergian kerääminen talteen on ekologisessa rakentamisessa itsestään selvää. Kun perhe muutti pysyvästi takaisin Suo-
meen 1980-luvulla, oli aika suurentaa taloa ja rakentaa pihaa. Suojainen kasvupaikka takaa arempienkin kasvien viihtymisen huoneessa. Oikea kesäparatiisi, sillä täällä oli lammas, vuohi, hevonen, kissoja ja marsuja. Mariannen lanko on arkkitehti Bruno Erat, joka on erikoistunut ekologiseen rakentamiseen. Piha muuttuu
TEKSTI JA KUVAT SAILA ROUTIO
Talon vierelle kohosi viime vuonna torni.
ekologisessa
puutarhassa
Veden säästö ja auringonvalon hyödyntäminen on ollut itsestään selvää alusta saakka. Viherhuone ei ainoastaan kerää lämpöä, vaan toimii myös puskurina tuulta vastaan. Meillä on tämän ansiosta kaksinkertainen tuulensuoja, Kurt kuvailee. Niinpä torpan jatkeeksi
36 omapiha. Kannamme kasteluveden ulkoa, sillä toistaiseksi emme kerää sadevettä sisälle viherhuoneeseen. Viherhuonetta ei lämmitetä, joten sen lämpötila laskee talvella ulkolämpötilan mukaan. Se oli tukikohta, kun Kurtin ja Mariannen nuori perhe muutti Vaasasta Ouluun, sieltä Saudi-Arabiaan ja taas Inkooseen. Täällä kasvoi viiniköynnöskin joka tuotti rypäleitä, tosin se kuivui, muistelee Marianne. Lapsillemme tämä torppa on ollut maailman keskipiste, Marianne kertoo. Tämä rajoittaa kastelua, joten vettä vaativia keittiökasveja emme ole istuttaneet.
Ylellisyyttä
V
anha torppa inkoolaisella niemenkärjellä on osa Kurt Gropin lapsuudenkotia
Kasvillisuuden asettuminen on saanut talon liittymään puutarhaan.
Talon sisääntulopolun varren tammi on jo kasvanut suureksi. Rinne pengerrettiin ja niin talon uudisosa kuin viherhuonekin rakennettiin kahteen tasoon. Pengerryksen teon jälkeen talon ympäristö oli tyhjän näköinen, miettii Kurt. Marianne ja Kurt Gropin pihan kasvillisuus on suunniteltu luonnon ehdoilla, siksi kasvit menestyvät.
Kesällä viherhuone tuulettuu automaattisesti, muuten lämpötila kohoaisi nopeasti 35-40 asteeseen. Aurinkoisella säällä syntyneellä lämmöllä voi lämmittää muuta taloa. Kaksiosainen viherhuone noudattaa rinteen muotoa kuten siihen liitetty uudisrakennuskin. Korkeuserot näkyivät liian selvästi. Sen oksat muodostavat luonnollisen kaariportin.
omapiha 37. Torppa oli rakennettu niemenkärjen korkeimpaan kohtaan, josta jyrkkä rinne laski kohti rantaa
Tornin alaosa ei ole kulttuuria, vaan siihen rakennettiin puuvaja ja varastotilaa. Niinpä työnjako oli selvä. Nurmelle laitoimme 15-20 senttiä maata, kukkapenkeille syvemmälti. Kasvit eivät lähteneet kasvuun kovinkaan nopeasti. Maa oli kovaa savimaata, vanhaa merenpohjaa. Siinä on moreenia, savea ja multaa sekaisin. Suikeroalpi, kuten moni muukin pihan kasvi, tuli ystävän tuomana. Mahtavaksi venähtänyt parsa tarvitsee jo tukemista. Alussa istutimme yhden puskan sinne, toisen tänne, Marianne muistelee. Alussa minua saattoi harmittaa jokin rikkakasvi ennen kuin huomasin, että se onkin aika kaunis. Helppohoitoinen puutarha on huolellisen suunnittelun ja pohjatyön tulos. Silti välillä epäilytti. Nurmikkoa katsoessa huomaa, että se on tilkkutäkki, Marianne osoittaa. Se oli Mariannen haave. Tammi teki varmaankin ensin juuret onneksi, sillä emme oikeastaan kastele kasve-
ja. Hän puhui tornista kaksikymmentä vuotta ennen kuin se saatiin pystytettyä. Pian oli selvää, että koko piha on perustettava kerralla, jos haluamme kasvien säilyvän hengissä.
Minua kiinnostavat pinnat ja niiden kaltevuudet sekä kukkapenkkien ja terassien paikkojen suunnittelu, Kurt paljastaa. Kurtin mielestä työn voi tehdä pieninä pätkinä, kun kokonaissuunnitelma on tiedossa. Mielestäni on hyvä, että puutarhalla on selkeä rakenne. Vihreää kattoa varten otettiin paloja savisesta peltomaasta kasveineen. Sinisade viihtyy siellä hyvin.
Haaveena torni
Talon uuden osan kruununa kohoaa torni. Maanpeittokasvit valtasivat nopeasti kaljut kohdat. Pensailla on jo puolesta metristä metriin ja tammen alla metri multaa. Tornin kylkeen rakennetun matalan vajan katoksi päätettiin laittaa kasveja. Viherhuoneen istutuskaukalot on muurattu tiilestä.
Kun katsoo talon suunnalta, näkyvät ensin ruusut, sitten puut kehystävät näkymää.
"
"
Talon lounaisseinustan viherhuone on vehreä paratiisi. Pihan maksaruohot on jaettu yhdestä pienestä emokasvista, jonka torpan entiset vuokralaiset olivat istuttaneet. Tosin niihinkin tottuu. Eräänä kesänä ryömin koko puutarhan yli pläntti kerrallaan, ja nyhdin rikkaruohoja, Marianne muistelee. Kurt sekoitti mullat jyrsimellä vanhaan maahan, vähän kerrallaan. Nimeämme kasvit niiden antajan mukaan, Marianne paljastaa.
38 omapiha. Kurt toivoo apilan lopulta asettuvan koko katon alalle.
Kestävät kasvit
Puutarhaa on muutenkin muokattu sellaiseksi, että se tulee toimeen lähes omillaan. Onneksi rikkakasvit eivät nykyään mahdu joukkoon. Enää en jaksaisi. Kuivana kesänä kaivomme kuivuu helposti, joten kasvien on oltava kestäviä.
Pläntti kerrallaan
Alkuvaiheessa, kun koristekasvit eivät vielä peittäneet koko puutarhaa, oli sitä myös kitkettävä. Kivet nostettiin traktorilla ja maata tuotiin paikalle vähissä erin sieltä täältä. Arkkitehti Bruno Eratin mukaan tornin rakentaminen on kulttuuriteko, sillä kulttuurihan sinänsä on ylellistä ja tavallaan turhaa
Nyt niemi on kasvamassa hieman umpeen, mutta talon ympäristön Gropit pitävät avarana tilana. Talon suunnasta pihaa kehystävät ensin ruusut ja kauempana puut, Kurt kertoo pihan som-
mittelun filosofiaa. Siinä kasvavat komeat männyt ja katajat.
Luonnonkasvit reunamilla
Vanhan torpan ympärillä laidunsi ennen karjaa. Pihan reunaosiin istutettujen luonnonkasvien ansiosta häiritsevää saumaa puutarhan ja metsän välillä ei näy. Meillä on muitakin kengurukasveja, Marianne huomauttaa. Puiden sijoittelu on ollut haastavaa. Talon sisääntulotien pohjoispuolella on kuusien ja koivujen muodos-
omapiha 39. Luonnonkasvit päätyvät pihapiirin laitamille, kulttuurikasvit pyrimme pitämään talon ympärillä. Kulmaus suojaa viihtyisää pihanurkkausta.
Tavalliset huonekasvit viihtyvät viherhuoneessa hyvin. Talolta merelle päin laskeva rinne saa pysyä luonnontilaisena. Niitä siirrettiin alussa monta kertaa. Talveksi ne kannetaan sisälle taloon.
Ekologisen puutarhan kasveja Suomenlahden rannalla
Angervo (Spiraea sp.) Harmaaleppä (Alnus incana) Hopeahärkki (Cerastium tomentosum) Imukärhivilliviini (Partehocissus quinquefolia) Juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia) Karviainen (Ribes uva-crispa) Kataja (Juniperus sp.) Kurtturuusu (Rosa rugosa) Lupiini (Lupinus sp.) Lännenhopeapensas (Elaeagnus commutata) Maksaruoho (Sedum sp.) Malva (Malva sp.) Metsäruusu (Rosa majalis) Mänty (Pinus sylvestris) Pensashanhikki (Dasiphora fruticosa) Pihasyreeni (Syringa vulgaris) Pihlaja (Sorbus aucuparia) Piippuköynnös (Aristolochia macrophylla) Suikeroalpi (Lysimachia mummularia) Tammi (Quercus robur) Tervaleppä (Alnus glutinosa) Tyräkki (Euphorbia sp.) Vadelma (Rubus idaeus) Varjoyrtti (Pachysandra terminalis) Vuorenkipi (Bergenia sp.)
Suikeroalpi kasvaa ja kukkii runsaasti pensaiden juurella.
Siirrämme kasveja myös metsästämme. Puutarha liittyy hienovaraisesti ympäröivään luontoon. Vanha torppa ja uusi rakennus muodostavat yhdessä L-kirjaimen. Kasvit hyppivät paikasta toiseen mielensä mukaan. Viime kesänä löysin karviaiset muun kasvillisuuden seasta! Lupiinien ja malvojen annamme kasvaa siellä mihin ne itsestään kylväytyvät
Tornin rakennustelineet ovat vielä pystyssä.
www.juliana.fi
omapiha 41. Sinisateen (Wisteria sinensis) kukkiessa köynnösten alla on ruhtinaallisen ihana istua.
seinämallit alk.
199,-
Omapiha messuilla
Helsinki 3-6.4.
olemme mukana
Maan laajin valikoima
Yli 50 kasvihuonemallia suoraan varastosta. 093213 211
Diamant alk.
1 590,-
www.tuontiukkonen.fi
harjamallit alk.
399,-
Viherhuoneen alemman osan seinä on muurattu ylemmän osan istutuskaukalon tasolle asti, josta alkaa säleikkö. 6 m2 kennomuovilla
599,-
Myös 5 ja 8,2 m2 lasi- ja kennomuovia.
Tuontiliike Ukkonen Oy Ltd Harustie 7 B, 00980 Hki Puh. Tilaa maksutta Kasvihuoneet ja tarvikkeet 2008 -kuvasto!
PL 73, 68601 Pietarsaari ( 06-781 2900
Käynti kellariin on vehreiden köynnösten peitossa. SUN-Kasvihuoneet
kasvihuoneet & tarvikkeet
ton Kasvihuonevaras
SYYSTYHJENN
vain
YS
Esim
Kiitos osallistumisesta!
42 omapiha. ____________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________ Kuinka hoidit niitä. Kysymys sinulle
Kerro PARVEKE-
Hyasintteja (Hyacinthus)
KOKEMUKSISTASI!
Kerro kasveista, jotka ovat menestyneet erityisen hyvin parvekkeellasi!
Oletko kasvattanut parvekkeella kesäkukkia, köynnöksiä, pikkupuita, ruusuja, perennoja tai syötäviä kasveja. ____________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________ (voit jatkaa vastauksia erillisellä paperilla) Parvekkeeni on: (rasti ruutuun) ® aurinkoinen ® puolivarjoinen ® varjoinen ® lasitettu ® lasittamaton ® varjostimilla varustettu ® melko suojaisa ® tuulinen Yhteystiedot Nimi _______________________________________________________________ Osoite ______________________________________________________________ Puhelinnumero ______________________________________________________
® Ellet halua, että nimesi julkaistaan lehdessä, merkitse rasti ruutuun
Lobelia
Lähetä vastauksesi osoitteella Oma Piha, Parvekekokemuksia, Vanha Talvitie10 C, 00580 Helsinki, tai sähköpostilla toimitus@omapiha.info, ja otsikkoon Parvekekokemuksia. Vastauslomake on myös Oma Piha -lehden kotisivuilla osoitteessa www.omapiha.info/kyselyt/parveke Julkaisemme lukijoiden parvekekokemuksia tämän ja ensi vuoden Oma Piha -lehdissä. ____________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________ Entäpä oletko saanut talvetettua parvekkeella monivuotisia kasveja. ____________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________ Montako tuntia viikoittain parveke vaati hoitoa
Kompostiin saa vauhtia myös lisäämällä ravinteikkaita jätteitä. Se ei tavallisesti haittaa; komposti kyllä sulaa itsekseen kevään ja alkukesän mittaan. Liian märkää kompostia voi ilmastaa pöyhimällä ja sekoittamalla joukkoon kuivikeainetta, kuten turvetta, olkea tai oksahaketta. Lahoaminen pysähtyy jäätymisen vuoksi, mutta käynnistyy, kunhan lämpötila kohoaa nollan yläpuolelle.
Toimiva komposti tuottaa runsaasti lämpöä, mutta lahoaminen ei käynnisty, jos astiassa on pakkasta. Kuumavesipullot auttavat, jos on liian kylmä.
Jos jäätynyt kompostiastia alkaa täyttyä perunankuorista ja muusta maatuvasta talousjätteestä, kompostin voi käynnistää kuumavesipulloilla. Ihanteellinen komposti on selvästi kosteaa, mutta siitä pystyy puristamaan nyrkissä vain pisaran tai pari vettä. Silloin jätteitä lahottavat pieneliöt saavat riittävästi happea ja vettä sekä oikeassa suhteessa hiilipitoista ja typpipitoista ainesta. Jos lehtikompostiin sekoitetaan vaikkapa lämpimään veteen liuotettuja kanankakkarakeita tai käymäläjätettä, komposti virkistyy ja alkaa lämmetä.
44 omapiha. Kompostin sulattaminen kaatamalla sinne kuumaa vettä ei ole paras konsti, sillä vesi kastelee helposti jätteet liian märäksi. Jos komposti taas on pölyävän kuiva, kuumaa vettä voi lisätä maltillisesti, vähän kerrallaan. Noin viiden sentin paksuiset kosteat ja ravinteikkaat kerrokset vuorottelevat saman paksuisten kuivien ja ilmavien kerrosten kanssa. On viisainta odottaa, että kevätaurinko sulattaa astian kuoret irti kompostimassasta. Kompostin sulamista voi kiirehtiä myös siksi, että kompostimullalle olisi käyttöä jo kevätkylvöjen aikaan.
Hyvä komposti on kuin voileipäkakku. Pelkistä syyslehdistä koottu komposti maatuu hyvin hitaasti, sillä pieneliöillä ei ole tarpeeksi typpeä käytettävissään. Sitten voi avata kannen, purkaa kompostorin kuoret pois kasan päältä ja antaa kasan sulaa paljaana.
Kosteutta, ilmaa, ravinteita
KOMPOSTI
käyntiin
T
alven mittaan muhivakin komposti saattaa jäätyä. Tee itse
TEKSTI REA PELTOLA KUVAT VESA KOIVU
Jos kompostin sisältö on jo maatunut multamaiseksi, jään sulattaminen ja lahoamisen käynnistäminen on turhaa. Samalla voi olla hyvä pöyhiä kompostia talikolla
Riittää, että kompostin sisälle syntyy ilmava, lämmin ja melko tuoretta jätettä sisältävä kohta. Komposti sulaksi
Toimivassa kompostissa jäte lahoaa niin pian, että astia täyttyy vain hitaasti. Aktiivihiili imee itseensä mahdolliset hajut, joten kompostorin voi sijoittaa minne vain sisätiloihin.
omapiha 45. Pienempi kulkee mukana vaikka asuntovaunussa, mutta jätettä on hyvä muistaa sekoitella silloin tällöin. Compomatesisäkompostoreita on kahta kokoa. Jos komposti vaikuttaa liian märältä, jätteen sekaan voi sirotella hieman kuivikeainetta, sillä pieneliöt toimivat parhaiten ilmavissa oloissa.
Lopuksi pannaan kansi päälle. On myös tärkeää, että jätettä on astiassa melko paljon; puolityhjä kompostori jäätyy helpommin kuin lähes täysi.
1.
2.
Kaksi viiden litran muovikanisteria lämmittää jo mukavasti kompostin pintakerrosta, kun ne on täytetty kuumalla vedellä. Kun kompostiastiaan lisätään säännöllisesti helposti lahoavia talousjätteitä, ja jätekerrosten väliin pannaan ilmavaa kuivikeainetta, komposti voi pysyä höyryävän kuumana läpi talven. Sisäpussin alle voi panna sanomalehden, jotta pussista variseva roska on helppo nostaa kompostia tyhjennettäessä pois.
Pienessä kompostissa maatuvat helpoimmin ravinteikkaat ruokajätteet, kuten tähteet ja kalanperkeet. Sisäkompostoinnissa käytetään apuna kompostikiihdytintä, joka helpottaa pieneliöiden toimintaa. Kanisterit täytetään uudelleen kuumalla vedellä, kunnes kompostissa näkyy selvä sula kohta. Kun kuumavesikanisterit ovat muutaman tunnin kuluttua jäähtyneet, kylmä vesi kaadetaan niistä kompostin ulkopuolelle. Isompi malli toimii vähemmällä hoidolla, siihen mahtuu jätettä enemmän ja lahoaminen on tasaisempaa.
2.
3.
Lämpöeristetyssä sisäkompostorissa on kaksinkertainen pohja; jätteiden maatuessa vapautuva vesihöyry tiivistyy vedeksi ja valuu alapohjan säiliöön. Jos komposti pääsee jäähtymään, se voi lopulta jäätyä, lakata toimimasta ja täyttyä sitten nopeasti. Kiihdytintä sirotellaan jätteiden päälle aina kun jätteitä on lisätty.
4.
5.
6.
Jätteet peitellään aina kuiviketurpeella, se pitää maatuvan aineksen ilmavana ja sopivan kosteana.
Pienempi sisäkompostori kulkee mukana vaikka mökille tai veneeseen.
Sisäkompostorissa on nerokas yksityiskohta: kannen tuuletusreikien päälle pannaan aktiivihiilellä täytetyt pussit, jotka saavat suojakseen muovikotelot. Lämpöeristettykin kompostori saattaa jäätyä, jos on pitkään kovia pakkasia. Sieltä nesteen voi kaataa pois; neste sopii mainiosti kukkien kasteluun.
Compomate-kompostorissa jätteet tulevat ilmavaan sisäpussiin, joka on lämpöeristetyn kuoren suojassa. Mitä paksumpi eristekerros kompostiastiassa on ja mitä kookkaampi astia on, sitä pitempään se pysyy sulana. Kovin isot vihannesten kappaleet kannattaisi silputa pienemmiksi. Pieneliöt käyttävät jätteet ravinnokseen ja tuottavat samalla lisää lämpöä.
Sisäkomposti pysyy sulana
1.
Kompostin jäätymiseltä välttyy kokonaan, jos komposti onkin sijoitettu sisätiloihin. Kun kompostoitavat jätteet sulavat, kompostin pieneliötoiminta pääsee käynnistymään
46 omapiha
Aiemmat osat: Osa 1 (Oma Piha 3/2006) Miksi suunnitella. Syntyneelle sopelle on myös helppo keksiä käyttötarkoitus, kuten yrttitarha, kasvimaa, huvimajan paikka tai tasainen nurmikenttä.
omapiha 47. Osa 2 (Oma Piha 4/2006) Puutarhan rytmi Osa 3 (Oma Piha 5/2006) Kasvimaailman korkeuksista Osa 4 (Oma Piha 1/2007) Kylmää ja kuumaa väriä Osa 5 (Oma Piha 2/2007) Rikkaruohojen kanssa sinuiksi Osa 6 (Oma Piha 3/2007) Rinne on mahdollisuus Osa 7 (Oma Piha 4/2007) Paikan henki Osa 8 (Oma Piha 5/2007) Valon merkitys Osa 9 (Oma Piha 6/2007) Tuoksua ilmassa Osa 10 (Oma Piha 1/2008) Mitä kartat kertovat
Osa 11
Suuren pihan
suunnitelmat
Vapaasti kasvava aidanne erottaa hedelmätarhan talon edustan puutarhasta. Suuren pihan suunnittelu on helpointa puiden
avulla, ikään kuin suunniteltaisiin puistoa. Viihtyisän nurkkauksen rakentaminen alkaa suurilla eleillä, joista jatketaan kohti yksityiskohtia.
A
luksi kannattaa miettiä kehykset: mihin tarvitaan puita ja pensasrivejä, missä avoin näkymä on paikallaan, missä taas näkymän ei tulisi jatkua. Puiden väliin jäävät alueet, tai oikeammin puiden muodostamat tilat on helpompi hahmottaa kuin avara maisema. Apuna voi käyttää yksinkertaista karttaa vaikkapa itse piirrettyä jossa rakennukset ovat suunnilleen oikeilla kohdilla ja tontin muoto on kutakuinkin oikea. Vesiaihe on mukava rakentaa silloin kun tilaa riittää. Lampi voi olla luonnollinen, kurjenmiekkojen (Iris pseudacorus) kehystämä.
Oma Piha -lehden
PUUTARHASUUNNITTELU -SARJA JATKUU
Artikkelisarjassa kurkistamme pihasuunnittelun mystiseen maailmaan. Narsissien väri kantaa kauas, ja kukassa riittää näköä muutenkin. Puita voi istuttaa riveihin, puukujiksi tai pieniin ryhmiin, joissa on kolmesta viiteen puuta kussakin. Ilman aidannetta näkymä olisi liian avara.
Myös suureen pihaan voi järjestää viihtyisiä pikku soppia, vaikka tehtävä onkin haastavampi kuin pienen pihan suunnittelu. Puutarhasuunnittelun salat
TEKSTI, KUVAT JA KUVITUS SAILA ROUTIO
Suuri piha vaatii suuret ja näkyvät kukat
Muureja voidaan rakentaa pihan sisälle esimerkiksi kasvimaan ympärille. Pitkät näkymät on hyvä pitää mielessä, niitä tarvitaan. Kevättähdet (Scilla luciliae, ent. Suureen puutarhaan voidaan rakentaa puinen polku tai pitkospuut johdattamaan kulkijaa puistikon läpi.
Pihan suunnittelu aloitetaan siis puista ja jatketaan sitten latvan korkeudelta alaspäin. Chionodoxa) saavat muodostaa kukkameren.
48 omapiha. Kivet keräävät lämpöä jo aikaisin keväällä.
Pioni on upea vanhanajan perenna, joka sopii suurine kukkineen avarallekin pihalle. Pikku puistikkoa seuraa aukio ja aukioiden seuratessa toisiaan silmä näkee kauas. Pioneja voidaankin istuttaa kokonainen rivi. Katseen kulkua ohjataan tiheiköillä, joiden lomasta näkymät avautuvat. Tiheä istutus voidaan toteuttaa puiden sijasta myös pensailla pienemmässä mittakaavassa. Näin saadaan suuri tila nopeammin hallintaan kuin jos toimeen ryhdyttäisiin pieni kasvi kerrallaan.
Puistotyylistä apua
Puistomaisen maisematyylin salaisuus on vaihteleva rytmi. Pihan karttaan voi rohkeasti piirtää muutaman nuolen, jotka alkavat esimerkiksi talolta tai kulkevat muuten pihan poikki.
Pienten kasvien on hyvä olla suurissa ryhmissä
Aidan voi myös rakentaa puusta tai muurata kivestä, eikä sen tarvitse noudattaa tontin rajoja, vaan aitoja ja muureja voi myös löytyä pihan sisäosista. Kiinalaisen ajatuksen mukaan puutarhaan kuuluvat portit. Pihaa kannattaakin ensin suunnitella alue kerrallaan ja unohtaa yksittäiset kasvit.
omapiha 49. Puurivin ei silti tarvitse
Pensaiden ryhmät peittävät ja avaavat näkymiä. Paikasta toiseen siirtymiseen on hyvä myös kiinnittää huomiota. Portti voi toki olla perinteinenkin, mutta yhtä hyvin portin virkaa toimittaa metallinen ruusukaari, jonka alitse siirrytään paikasta ja tunnelmasta toiseen. Eri paikat voi rajata aidoilla, jolloin ne erottuvat selkeästi omiksi alueikseen. Kasvimaalla on tyystin eri luonne kuin sisääntulopihalla. Suureen puutarhaan voidaan todellakin suunnitella suuret siirtymäkohdat!
Voimakkaita muotoja
Suurta pihaa on vaikea täyttää pienillä kasveilla. Yksinkertaisin tapa etsiä sopiva paikka aidalle, puuriville tai pensasaidalle on katsahtaa talon seiniin. Joka kerta portista kuljettaessa synnytään uudelleen, siirrytään uuteen. Mustaselja (Sambucus nigra) on käyttökelpoinen suuren pihan pensas eteläisessä Suomessa.
kuin katedraalin tornit. Puut kurkottavat kohti taivaita
Puutarhan jakaminen huoneiksi
Perinteinen englantilainen tapa jakaa piha huoneisiin palvelee erityisesti suurta pihaa. Kulku puistikon läpi voidaan hoitaa pitkospuiden avulla. Eri osastot erotellaan toisistaan useimmiten pensasaitojen avulla, mutta aitojen leikkausta vierastava voi istuttaa huoneiden seiniksi myös vapaasti kasvavia aidanteita. Seinälinjaa jatkamalla ei voi helpostikaan osua harhaan. Syreenien avulla saadaan myös mitä viehättävin pikku tunneli, jonka kautta voi päästä vaikka salaiseen puutarhaan. Kun puutarhan linjat ovat talon suuntien kanssa samat, näyttävät talo ja piha kuuluvan yhteen. Johonkin kohtaan paistaa aamuaurinko, toisaalla taas illan valo siivilöityy lehdon läpi. Porttimainen tunnelma voi syntyä puidenkin avulla. Onnenpensas (Forsythia) hehkuu aikansa keväällä kukkiessaan, jonka jälkeen se on käytännöllinen esimerkiksi aidanteena.
KUVA VESA KOIVU
Näiden nuolien linjaa ei katkaista korkeilla istutuksilla, vaan näkymää voi päinvastoin korostaa nuolen suuntaisilla, polveilevilla pensasryhmillä, jotka sijoitetaan nuolen keskiviivan molemmin puolin.
alkaa heti talon seinästä, silmä nimittäin yhdistää viivat, vaikka välissä olisi monta metriä.
Tunnelmasta toiseen
Suureen pihaan tulee väistämättä monen luonteisia paikkoja
Pienet, viihtyisät sopet syntyvät puiden ja pensaiden rajaamien alueiden sisälle.
Järeät työkalut ovat paikallaan, kun alaa on paljon. Yksittäinen puu ei vielä riitä, vaan niitä on oltava monta, mieluiten kokonainen ryhmä. Puiden ja pensaiden avulla rakennetaan seiniä ja portteja. Ellei rakennuksia ole, rajoiksi voidaan istuttaa rivi puita tai pensaita.
Suunnittelun jyväset:
Ensin luodaan pihan kehykset puiden avulla, sitten puutarhaa rakennetaan latvasta alaspäin.
Puita ja pensaita ajatellaan massoina, ei yksittäisinä kasveina. Kasvit, joissa on reilunkokoiset kukat tai kukkatertut, ovat tervetulleita suureen pihaan: alppiruusut, pionit, hortensiat, nauhukset ja päivänliljat.
50 omapiha. Narsissien kukinnan jälkeen alkavat vaikkapa rotkolemmikit availla ensimmäisiä sinisiä kukkiaan. Suuren määrän lisäksi kannattaa ajatella myös yksittäisten kasvien kokoa. Vanhassa pihapiirissä rakennukset rajaavat aluetta mukavasti. Suuria kukkia on hyvä istuttaa ainakin näkyvimmille paikoille. Yhden kasvin taimia onkin hyvä hankkia suuri määrä. Suuri tila vaatii voimakasluonteiset kasvit: kookkaat lehdet ja kukat tai sitten massoittain pieniä kasveja.
Niiden aika tulee myöhemmin. Suuri tila vaatii voimakkaat kasvit. Kunnolliseen jyrsimeen kannattaa satsata.
Puu- tai pensasrivin paikka katsotaan talon mukaan, tai olemassaolevien puiden ja kalliomuotojen ohjaamana. Pienet kukat eivät erotu, ellei niitä ole satoja. Tilan täyttämistä puilla ja pensailla on turha arastella. Muutaman lehmuksen voisi järjestää ryhmäksi, ja puiden kauniisti levittäytyvien oksien alle voisi istuttaa kokonaisen meren
narsisseja
Toiveartikkeli
TEKSTI SAILA ROUTIO KUVAT SAILA ROUTIO JA JUKKA TOBIASSON
52 omapiha
Saako sammalen päälle tosiaan astua. Monelle suomalaiselle on tullut jo mieleen, että sammalta voi kasvattaa puutarhan koristeeksi.
omapiha 53. Sammalpuutarhojen soisi yleistyvän Suomessa, kukoistaahan meillä metsien siimeksessä ja soilla kymmenittäin kauniita sammallajeja. Kuva Roihuvuoren japanilaisesta puutarhasta Helsingissä.
Mättähältä
mättähälle
Suomalaisessa metsässä japanilaista emmityttää
Se voi olla puutarhan kaunistus. Hankalaan, kaltevaan alustaan sammalpalat voi kiinnittää rautalangasta väännettyjen kiinnikkeiden avulla. Pienen sammalpuutarhan voi perustaa vaikkapa laakeaan kukkaruukkuun. Pieni lehti muodostaa ilotulituksen tapaisen suihkilon, ja itiöpesäke saattaa muistuttaa lentokentän tuulipussin pienoismallia. Jotkut lajit kasvavat kallion ja kivien päällä. Samaan ruukkuun sopivat hyvin rannalta löydetyt kivija ajopuuaarteet.
Parhaiten sammal viihtyy varjossa tai puolivarjossa, paahteelta suojassa.
Sammalen keruu
Sammalta voi siirtää puutarhaan omasta metsästä. Sammal asetetaan paikalleen tiiviisti ohuen, turvepitoisen multakerroksen päälle. Osa sammalen viehätyksestä on sen pikkuruisessa täydellisyydessä, joka paljastuu, kun pistää nenän oikein lähelle. Sammalen keräämisessä onkin viisasta kiinnittää huomiota kasvupaikkaan ja varata sille puutarhassa samantapaiset olot.
Sammalen kylväminen
Piimän tai jogurtin siveleminen kiveykseen tai kivimuuriin nopeuttaa sammalen asettumista
54 omapiha. U-kirjaimen muotoon taivutellun langan päät painetaan sammalen läpi
syvälle alustaan kiinni. Jokamiehenoikeus ei koske sammalen keruuta, mutta esimerkiksi hakkuualueilla keruuseen saa helposti luvan. Keto-orvokki (Viola tricolor) kasvaa usein sammaltyynyllä.
S
ammalta ei tarvitse väheksyä, vaikka sitä tavataan lähes kaikkialla Suomen luonnossa. Sammalmattoa kastellaan pari kertaa viikossa koko ensimmäisen kasvukauden ajan. Puutarhassa sammal voi kuvastaa kosteaa kangasmetsää, vehreää kukkulaa tai vaikkapa suota kukin näkee sammalessa muistikuvia omista luontokokemuksistaan.
Sammalnurkkaus
Pihan varjoisin nurkka sopii erityisen hyvin sammalpuutarhaksi. Parhaat sammalapajat ovat yleensä tuoreessa kangasmetsässä. Jos
väliin jää ilmaa, ei sammal saa tarvitsemaansa kosteutta mullasta. Sammal pysyy varjossa mehevän vihreänä, kun paahde ei pääse sitä kuivattamaan. Kasteluvettä suihkutetaan varovasti, jotta vesi ei tule letkusta liialla paineella ja irrota sammallevyjä. Sammalikon ei tarvitse olla suuri. Rahkasammalen (Sphagnum) muodostamasta korallinpunaisesta tyynystä kohoaa muutama karhunsammaltupsu (Polytrichum).
Onnekas saattaa saada sammalpalan mukana puutarhaansa muitakin pikku herkkupaloja. Sammal ei välttämättä tarvitse multaa kasvualustakseen
Vielä nopeammin sammalpeitteen saa, jos sinne tänne pystyy sijoittamaan edes pienen sammalen murusen. JT
Itiöpesäkkeistä syntyy tuulipussipuisto, kun katsoja malttaa asettua tarpeeksi matalalle.
Sammalpuutarhojen aatelia
Nuuksion kansallispuisto Espoo Ryoan-ji temppelin puutarha Kioto, Japani Saiho-ji temppelin puutarha Kioto, Japani Tokufuji temppelin puutarha Kioto, Japani
JT
Itiöpussien lämmin väri saa koko sammalmättään hehkumaan.
kiven pintaan. Kuten viisaat aasialaiset puutarhurit ovat jo vuosisatojen ajan tienneet, puutarhanhoito ei ole hoppuilijoiden puuhaa.
Luonnossa sammal asettuu kosteaan paikkaan. Vaikka sammalta ei saakaan kerätä, voi muutaman itiöpesäkkeen silti poimia. Rahkasammalen pinnan kosteuden voi tuntea kämmenellä.
omapiha 55. Niitä ripotellaan kiven pintaan sivellyn piimän päälle ja asetutaan odottamaan
Kellosusanna toimitetaan taimiruukussa. Pakkaus sisältää10 mukulaa, hinta 5,50.
Tuotteilla on 14 vrk:n palautus- ja huomautusaika sekä kasvuunlähtötakuu. Niinpä sen juurakot eivät siedä pakkasta, vaan ne nostetaan talven ajaksi viileään varastoon. Lajike kasvaa n. Sen runsas lehdistö ja heinä-syyskuussa loistavan punaiset kukat ovat upea näky kesäisessä puutarhassa tai parvekkeella. Ihan eteläisessä Suomessa ruostekukan juurakot saattavat säilyä esimerkiksi paksun lehtikerroksen suojassa myös maassa. Yöpakkasten mentyä taimet siirretään ulos. Keväällä ruostekukan juurakot istutetaan ruukkuihin, jotka saavat olla aurinkoisella ikkunalla siihen asti, että hallanvaara on ohi. Mikä onkaan kiehtovampaa, kuin ihailla keväällä herääviä kasveja.
Kellosusanna
Kellosusanna (Thunbergia grandiflora) on monivuotinen ja nopeakasvuinen köynnös, jota kasvatetaan myös yksivuotisena kesäkukkana. 6575 cm korkuiseksi. Gladioluksen mukulat säilytetään talven yli viileässä ja kuivassa varastossa. Eksoottisen näköinen ruostekukka (Crocosmia, tunnetaan myös vanhalla nimellään Montbretia) on kotoisin Etelä-Afrikasta. Hauska tutustua
TEKSTI REA PELTOLA KUVA VESA KOIVU
TULINEN ruostekukka
L
iekehtivän punaiset tai oranssit ruostekukan kukinnot tuntuvat leijuvan ilmassa, kun niitä katselee vihreää taustaa vasten. Ulos ne voidaan siirtää, kun yöpakkaset ovat kokonaan ohi. Koska kasvi on reheväkasvuinen, kannattaa ruukun ympärille kietoa esimerkiksi kanaverkkoa, jota on helppo muotoilla tueksi kasvuston ympärille. Runsaskukkaisia gladioluksia voi istuttaa puutarhaan tai ruukkuun ja käyttää leikkokukkana. Talvipeitteitä ei kannata vetää syrjään, ennen kuin pakkaset ovat varmasti ohi, muuten kasvavat versot voivat vahingoittua. Juurakot talvetetaan viileässä paikassa, kuivassa turpeessa. Hintoihin lisätään postituskulut 7,50 / lähetys (kotiinkuljetettuna 9,50 /lähetys, jolloin puhelinnumero on pakollinen tieto). Kasvuunlähtöreklamaatio on tehtävä 45 vrk:n sisällä tuotteen vastaanottamisesta. Tarjous on voimassa 25.4.2008 saakka tai niin kauan kuin tuotteita riittää.
56 omapiha. Tilaukset viereisen sivun kupongilla, puhelimitse (05) 750 1100 ma-pe 8.00 16.00, faxilla (05) 325 0355, sähköpostilla postimyynti@viherpeukalot.fi tai netistä www.viherpeukalot.fi
Tuotteet toimitetaan tilaajille huhtikuun aikana lajikekohtaisine kasvatusohjeineen. Toimituskorkeus n. Kukinta-aika heinä-elokuu. Se kukkii lähes jokaisesta lehtihangasta koko kesän. Ruostekukka vaatii aluksi esikasvatusta sisällä. Pakkaus sisältää yhden taimen, hinta 10,90.
Ruostekukka
Ruostekukka (Crocosmia ´Lucifer´) on kaunis, monivuotinen kesäkukka. Juurakot voi myös siirtää multapaakkua hajoittamatta ruukusta aurinkoiseen kukkapenkkiin. Hinnat sisältävät alv:n. 20 cm. Kukinta alkaa heinä-elokuussa ja jatkuu pitkälle syyskuuhun.
KASVIPUOTI Ikkunalta parvekkeelle tai puutarhaan
Ohessa valikoima kasveja, jotka sopivat koristamaan sekä sisätiloja että parveketta tai patiota. Taimet totutetaan ulkoilmaan lisäämällä tuuletusta vähitellen, ja touko-kesäkuun vaihteessa ruukut siirretään puutarhaan, parvekkeelle tai terassille. Kasvien kasvatus aloitetaan sisällä lämpimällä ja valoisalla paikalla. Pakkaus sisältää 20 juurakkoa, hinta 7,50.
Gladiolus ´Redwing Butterfly´
Ihastuttava gladioluslajike, jolla on perhosmaiset punaiset kukat
Taiteilijan puutarha
TEKSTI SAILA ROUTIO KUVAT NORA TOBIASSON
58 omapiha
Vanhan Porvoon sydämessä, Kirkkotorin vieressä on puinen portti, joka johtaa viihtyisälle sisäpihalle. Perinteiset perennat kukkivat ja viinimarjapensas ojentelee satoisia oksiaan rinteeseen rakennetussa puutarhassa. Pihan perällä keltaisessa talossa asuu taiteilija Maija Aatelo.
omapiha 59. Portin sulkeutuessa unohtuvat hälinä ja kiire
Kursailematon olen muutenkin. Otin pionien jakopaloja vanhempieni kotitalon puutar-. Minä vain rupean, ja opin sitten yrityksen ja erehdyksen kautta.
Palstanpitäjästä pihan omistajaksi
Puutarhanhoito on aina ollut Maijan harrastus. Angervot ovat toivottomia, sillä ne leviävät siemenestä kolmen sentin mittaisessa taimessa on varmaankin 15 sentin juuri! Nyhdä niitä sitten pois mukulakivien välistä. Angervojen tilalle saatan sittenkin laittaa pioneja. Olin etsinyt kolmiota jo parin vuoden ajan, mutta en tuntenut haluavani asua niissä lukuisissa huoneistoissa joita kävin katsomassa. Piha elää jatkuvasti. Nyt olisi kyllä kiire seikkailuun!
-T
60 omapiha
ämä on tyypillinen "rakkautta ensi silmäyksellä" ostos, Maija kuvailee talon hankintaa. Aion hävittää angervot ja laittaa viinimarjaa tilalle. Joelle päin viettävä piha on pääosin kivetty mukulakivillä, kiveyksen reunoja kehystävät kukka- ja yrttipenkit. Kukkapenkkien kasvit on pääosin saatu tai vaihdettu, osa on ystäviltä, osa äidin puutarhan perintöä. Puutarhanhoidon ja kiinnostuksen huonekasveihin olen perinyt äidiltäni, joka hoiti puutarhaansa antaumuksella.
Viidentoista kerrostalossa vietetyn vuoden jälkeen Maija sai vihdoin talonsa ja pihansa. Ladoin ne omin käsin, ja samanaikaisesti syntyivät kukkapenkit. Kukat on istutettu vanhoihin patoihin.
Tiuku on emäntänsä silmäterä. Tässä oli 150 neliötä taloa ja vanhoja aittoja, ja sytyin heti! Maija siemailee oolong-teetä ja kertoo samalla taiteestaan. 1980-luvulla hoidin jo omaa siirtolapuutarhapalstaa, asuin silloin kerrostalossa. Muutin Porvooseen 1970-luvun lopulla. Samettiruusut (Tagetes) värittävät punaisen aitan edustaa. Kun viemärit, vesijohdot ja sähköt oli laitettu, seisoi pihan keskellä kasa kiviä odottamassa pääsyä takaisin paikoilleen
Liljat eksyvät joskus vääriinkin paikkoihin kylväytyessään itse.
Sointuvat kukkapenkit
Vanhojen rakennusten sulkema piha on suloinen kuin koru. Joki pilkahtaa aitan kulmauksen ikkunasta.
hasta, ne ovat äidin vanhaa pionikantaa. Aitan edustalla komeilevat sisältä löytyneet saavit. Kukkapenkit on soinnutettu rakennuksen mukaan. Keltaisen talonpuolikkaan edessä on oransseja ja punaisia kukkia. Asuintalosta osa on maalattu keltaiseksi, osa punaiseksi. Joskus siihen eksyy sinistäkin. Pioneja olen myös ostanut, ja samalla hankkinut Koskenkorvan kantaa olevaa valkoista varjoliljaa (Lilium martagon) ja ruskehtavaa marhanliljaa "Hartolan kirkko" (Lilium Martagon-lajikkeet). Pihaesikot (Primula x pubescens), imikät (Pulmonaria obscura) ja oranssit sekä keltaiset kevätesikot (Primula veris) sopivat talon väriin, samoin valkoiset kurjenpolvet (Geranium) ja koralli- sekä
Kuunliljat (Hosta) viihtyvät varjossa talon itäseinustalla.
omapiha 61. "
Puutarhanhoidossa tärkeintä on ilo ja elämän ihme.
"
Vanha pihapiiri viettää kohti jokea
Mukana on keraamikkoja, graafikkoja, huovutustaiteilijoita, maalareita ja korutaiteilijoita. Silloin on 15 sekuntia aikaa ottaa väri pois ennen kuin se ehtii imeytyä. Osa on ammattitaiteilijoita, osa taitavia harrastajia. Ryhmässä on kolme insinööriä, muutama opettaja ja yksi on kemisti. Huomasimme, että meitä yhdistää kiinnostus kukkiin ja puutarhaan. Sumissa paperi on silkinohutta, eikä se anna mitään anteeksi. Olen vanhanaikainen ja teen esittävää taidetta! Itse teen jokaisen työni sillä ajatuksella, että tämä voisi olla minulla kotona.
64 omapiha. Avajaisten jatkoilla istuimme iltaa ja ideoimme. Teemme taidetta, jota jokainen voi ostaa kotiin. Sumi-tekniikassa on täysin erilaiset säännöt kuin länsimaisessa akvarellimaalauksessa. Jäntin museossa Porvoossa. Lin Jutangin kirjat ovat minulle lapsuudesta tuttuja, ja luin kaikki muutkin kiinalaiset kirjat mitä löysin. Siellä pidin myös sumitekniikasta demonstraation Taiteiden yönä. Kaikki jäsenet eivät osallistu näyttelyyn joka vuosi. Ryhmässä työskentelystä on apua. Mietin, ehdinkö saavuttaa taiteilijan tasoa. Sumi-tekniikalla tehdyssä taulussa on Maijan oma, itämainen leima.
TAITEILIJATYÖRYHMÄ SALAISEN PUUTARHAN Unen puutarha näyttely 23.5.-15.6.2008 Porvoon taidetehtaalla, Aktia-salissa Avoinna arkisin klo 12-18, viikonloppuisin klo 12-16, maanantaisin suljettu.
M
"
Olen vanhanaikainen ja teen esittävää taidetta!
"
aija Aatelon taiteilijanura alkoi vuonna 2002, jolloin hän jäi pois työelämästä MS-taudin takia. Perehdyin myös itämaisiin uskontoihin. Sumissa käsitellään kahta märän haurasta paperia, jotka pitää saada osumaan kohdalleen ilman ryppyjä. Olen aina ollut fani. Toinen minua kuvaava seikka on Kiina. Akvarellissahan maalataan märkää väriä kuivalle paperille. Pikakurssin jälkeen taiteilija ryhtyi keräämään kirjoja aiheesta ja samaan aikaan alkoi omien töiden työstäminen. Viivaan vaikuttaa moni asia: käytetyn siveltimen koko ja materiaali, värin ja veden määrä, viivan vetämisen tapa ja nopeus sekä siveltimen asento. Taiteilijatyöryhmän toiminta alkoi vuoden 2003 keväällä, kun kolme taiteilijaa piti korttinäyttelyn Yrjö A. Yhteisnäyttelyiden lisäksi minulla oli viime syksynä yksityisnäyttely Kouvolassa taidekahvila Onnenkukossa. Orvokki on toinen nimeni, ja maalari on kiinaksi kuulemma kauniimpi sana kuin taiteilija!
Taiteilijatyöryhmä Salainen puutarha
Maija kuuluu taiteilijatyöryhmään, jota kutsutaan Salaiseksi puutarhaksi. Työryhmämme on mielenkiintoinen, sillä taustamme ovat hyvin erilaisia. Ryhmän viides myyntinäyttely, Unen puutarha, avataan toukokuussa Porvoossa. Leimani on tehnyt Keravalla asustava kiinalainen taiteilija. Tarpeeksi paksun paperin voi jopa pestä ja käyttää uudestaan. Pohjustuspaperi kastellaan ja sille sivellään liima. Olen kuitenkin seurannut omaa polkuani. Sen jälkeen varsinainen työ liimataan päälle. Viime aikoina Maijaa on alkanut kiinnostaa itämainen sumitekniikka. Siinä näkyvät sanat tarkoittavat "orvokki maalari". Aito itämainen leima antaa Maija Aatelon töihin viimeisen silauksen. Ryhmän koostumus elää hieman. Kenenkään ei tarvitse tehdä kaikkea, vaan yksi suunnittelee julisteet, toinen hoitaa taloudenpidon, kolmas tekee avustushakemukset ja neljäs puolestaan laatii näyttelyluettelon. Minua kiinnostaa tekniikka, sillä olen koulutukseltani kemisti-insinööri. Pohdin aina, miten saisin saman tuloksen aikaan jollain muulla tavalla. En pidä itseäni niin sanottuna vakavasti otettavana taiteilijana. Itse olen ollut aina mukana ja tänä vuonna olen toista kertaa ryhmän koordinaattori. Tänä vuonna meitä on 14 näytteilleasettajaa
Uusi piha on kuivaa mänty metsää, jota ei tarvitse hoita a. Kuvapari näyttää, miten ihminen ja puutarha muistuttavat toisiaan.
omapiha 65. Pyykit saavat kuivu a narulla viikkoja ja tuolit len nellä tuulen mukaan . sarja jatkuu. Läheisellä tila lla teurastetun hevosen luut ovat päätyneet koira n aarteeksi.
MILLAINEN PUUTARHA... Eläimet ovat Jukalle tärkeitä. Millainen puutarha sellainen isäntä
TEKSTI JA KUVAT SAILA ROUTIO
Puutarhurista
tuli luutarhuri
Kun Jukka Tobiasson jätti ammattimaisen puutarhaviljelyn ja ryhtyi ren giksi, sai muukin pu utarhanhoito jäädä
Lasten kanssa puutarhassa
TEKSTI JA KUVAT MONICA ÄIJÄLÄ
Tuore letitetty koivunoksakimppu on hauskasti erilainen kevätkoriste.
Ala-asteen puutöissä syntyy myös hienoja koristeita puutarhaan. Muita sopivia aineksia risuaskarteluun ovat esimerkiksi pitkät, taipuisat pajunoksat, värikkäät kanukan oksat sekä erilaiset köynnökset, esimerkiksi villiviinin pitkät liaanit.
Kranssi, ötökkä vai lintu?
Risuaskartelu sopii jokaiselle ikään katsomatta. Oksien tulisi olla tuoreita ja taipuvia. Linnut ovat myös suosittuja koristeita. Siihen kannattaa pyytää neuvoja joltakulta suvun tai naapuruston vanhalta luudantekijältä, jos siihen on vain mahdollisuus. Oman kurjen voi valmistaa koivun tai pajun oksista. Ahkera nuori askartelija, joka valmistaa liukuhihnalta robotteja muovipulloista, paperirullista ja pahvilaatikoista, innostuu varmasti, jos robotti tehdäänkin yhdessä koivunoksista.
Koivunoksien hiirenkorvat kehittyvät noin viikossa, kun oksat on tuotu sisälle maljakkoon. Oikean luudan tekeminen on katoavaa kansanperinnettä. Pieniä hahmoja varten saa tarpeeksi mate-
Monenlaisia lintuja
Puutarhassa vierailee vuoden mittaan kaikenlaisia lintuja, ja jos hyvin käy, joku tekee ehkä pesän pensaan alle. Pienempi ötökkä saa muuttaa kaktuspuutarhaan.
Ison koivun hennommat oksat ovat yllättävän taipuisia. Vanhasta rauduskoivusta, jolla on pitkät riippuvat oksat, saa paljon askartelumateriaalia. Vain päähän maalataan pieni punainen lakki.
66 omapiha. Pääsiäisnoitien ja Harry Potterin fanit tarvitsevat aidon luudan lentämistä varten. Letitys onnistuu myös pieniltä käsiltä.
Risuhahmoja
Koivunoksista ja rautalangasta syntyy siroja risuhahmoja. Luudan tekemiseen tarvitaan tuoreita oksia nuorista koivuista. Tällaiset oksat ovat yllättävän taipuisia, ja niitä voi helposti letittää. Parhaiten oksia saa tietysti, kun isoja koivuja kaadetaan. Oksia ei saa taittaa puusta ilman maanomistajan lupaa. Kurjen vartalon ja pään voi mainiosti tehdä myös laudasta kuviosahan avulla. Kurkien pitkät kevätmuuttoaurat saavat sekä aikuiset että lapset pysähtymään ja katselemaan. Lintuhahmo saa luonnollisen kurjenvärin, jos puu jätetään käsittelemättä. Risuista syntyy kauniita lintuja ja palloja puutarhan koristeluun tai vaikka pitkäjalkainen avaruusolento havuistutuksen koristeeksi. Laudan harmaannuttua saa lintu lähes oikean kurjen värin.
KORISTEITA
sisälle ja puutarhaan
T
aipuisat koivunoksat ovat mainiota askartelumateriaalia. Niiden kehittymistä on mukava seurata samalla kun pääsiäisen rairuoho kasvaa astiassaan.
riaalia keräämällä maahan pudonneita oksia myrskyn jälkeen. Ison rauduskoivun hennoista oksista voi puolestaan askarrella erilaisia kauniita tai pelottavia hahmoja. Silloin on helppo löytää riittävästi saman paksuisia oksia. Perinteinen luuta on myös sekä kaunis että toimiva väline portaiden, kiveyksien ja leikkimökin siivoukseen. Jalkaan ja kaulaan tarvitaan paksua rautalankaa tai raudoitusrautaa. Koivunoksista ja sidontarautalangasta saa sulavamuotoisia hahmoja, jotka sopivat mainiosti puutarhaan tai terassille. Pitkäjalkainen kurki on rakastettu lintu, vaik-
ka sen laulu on hyvin mollisävyinen
Aseta lintu, vene tai pallo suojaiselle paikalle lammen reunalle kivien väliin. Yhdestä turveharkosta saa veistettyä lyhytkaulaisen vesilinnun. Kostea turveveistos sammaloituu kauniisti ajan mittaan.
omapiha 67. Siro koivunoksalintu lentää terassilla.
Puutarhalammen reunalle voi valmistaa vesilintuja tai veneitä turveharkoista. Turveveistos kestää parhaiten, jos se on osittain vesirajan alla, jolloin se pysyy kosteana. Tasalaatuisilla oksilla saisi paremman lopputuloksen.
Yhdessä askarreltu robotti pääsi koristamaan ikkunaa pojan huoneeseen. Siihen tarvitaan mielikuvitusta, ehjä turveharkko sekä työkaluksi oksasaha tai leipäveitsi. Koivunoksat taipuvat moneen muotoon. Robotin käsivarsi on letitetty
Puutarhakulttuuria
TEKSTI JA KUVAT VESA KOIVU PIIRROS SAILA ROUTIO
Nuori kukka on täysin kerrannainen, vanhassa, jo terälehtiään varistaneessa kukassa erottuvat myös kapeat väliterälehdet sekä karvapintaiset emit.
68 omapiha
Kerro omasta kasvistasi ja lähetä kuvia toimitukselle postiosoitteeseen: Oma Piha lehden toimitus, Oma kasvini, Vanha Talvitie 10 C, 00580 Helsinki tai sähköpostilla: toimitus@omapiha.info
omapiha 73. Uusia lajikkeita kasvatan kavereilta saaduista lehdenpalasista, Sirkka Lehto kertoo. Kuiva multa on helpointa saada kostumaan läpikotaisin, kun upotan ruukut muutamaksi minuutiksi tiskipaljuun.
- Kastelen soilikit yleensä siinä vaiheessa, kun lehdet alkavat olla lurpallaan, Sirkka Lehto kertoo huvittuneena. Kun ruukku alkaa olla täynnä juuria, istutan kasvin uudelleen, mutta jos kasvutilaa on vielä, annan soilikin olla vanhassa ruukussaan. - Silloin muistan, että ai niin, nuokin varmaan tarvitsisivat vettä. Kukkavarsia on hämmästyttävän runsaasti, ja kasvit ovat sentään kukkineet jo keväästä asti. - Kuistilla on talvella ehkä + 15 astetta. - Karsin soilikeista vuoden mittaan isoja, vanhoja lehtiä aina sitä mukaa, kun lehtien reunat alkavat ruskettua tai kasvi näyttää muuten liian rehevältä. TEKSTI REA PELTOLA KUVAT VESA KOIVU
Oma kasvini
Helakan punainen soilikki on kasvatettu ystäviltä saadusta lehdenpalasesta.
Monet soilikit ovat viihtyneet talossa pitkään.
Soilikinkukkia
vieri vieressä
J
outsalaisen Sirkka Lehdon kuistin ikkunoilla rehottavat loppukesällä valkeat, helakan punaiset ja eri sävyiset siniset ja violetit soilikit (Streptocarpus). - Osa soilikeista on varmaan ollut minulla kaksikymmentä vuotta. En ole mikään erityinen kukkaihminen, mutta soilikkeja minulla on, ja ne näyttävät viihtyvän!
Palstalla esitellään lukijoiden lempikasveja. Siinä on hiukan mitä hyvänsä astianpesuainetta, ja se ehkä miellyttää soilikkeja, mutta tärkeämpää saattaa olla se, että vesi on huoneenlämpöistä. - Käytän kasteluun tiskivettä. Ikkunat ovat itään päin, joten kasvit saavat aika paljon valoa, mutta ne eivät ole kovin lämpimässä kesälläkään. - Helmi-maaliskuussa käyn soilikkiruukut läpi ja katson, mitkä kasvit kaipaavat uudelleen is-
tuttamista tai jakamista
Avoinna torstaina klo 1220, pesu klo 1018. Sisäänpääsy kutsukortilla tai pääsylipulla 13/9 , perhelippu 28 . klo 1220 kaksi yhden hinnalla (13 )! Mediayhteistyössä:. To 3.4
Luvassa on yllätyksellisiä käytännön ratkaisuja isoon ja pieneen pihaan. Ideapihat antavat vinkkejä keväiseen pihaan, puutarhaan ja parvekkeelle. Yhteensä lähes 600 näytteilleasettajaa ja runsaasti ohjelmaa. Tule hakemaan inspiraatiota oman unelmapuutarhan toteuttamiseen!
Katso lisää www.omapiha.fi
Yhdellä lipulla viidet messut!
OmaPiha-messujen lipulla pääset myös Oma Koti-, OmaMökki-, Asuntomarkkinat- ja Sisusta!-messuille. Vehreän & viihtyisän pihapiirin messut
Helsingin Messukeskuksessa
OmaPiha-messut on kauden avaustapahtuma, jossa on saatavilla sekä tuotteet että asiantuntijoiden neuvot vehreään ja viihtyisään pihapiiriin. Lisätietoja: www.kevatmessut.fi. Patiopoikien japanilainen puutarha rakentuu vesiaiheesta, lämpimästä puusta, liuskekivestä, rouheesta, havuista sekä porteista, joita käytetään sekä puutarhan rajoilla että sisäosissa. Suomen pihakivi ja puutarhan mallipihassa pääosassa on kivi r akentaminen. Pajuinfosta saat tietoa niin pajunviljelystä, -punonnasta kuin elävistä puutarhan rakennelmista. Lapset ovat tervetulleita leikkimään ja askartelemaan ihastuttavien pajuhahmojen pariin. Koiramäen Pajutalli tutustuttaa pajujen monipuolisuuteen puutarharakentamisessa. Messuilta löydät niin kasvit ja koristeet, koneet ja kalusteet, materiaalit ja rakenteet kuin suunnittelu- ja viherrakentamispalvelut.
Mallipihat tarjoavat ideoita omalle pihalle
Suunnittelijat ovat paikalla esittelemässä mallipihoja ja kertomassa toteutuksista
Puuinfo toteuttaa messuille piha-aluekokonaisuuden, jossa puuta on käytetty materiaalina monipuolisesti niin terasseissa, aidoissa, tilaratkaisuissa, kulkuväylissä kuin kasvien sijoittelussa
Ryhmäliput 7/hlö (väh. klo 10-17 ilöä Pääsyliput: Aikuiset 12 , S-etukortilla 10 . Ideat ja inspiraatio Pihapiiri-messuilta.
Puutarhamessut Lahden messukeskuksessa 11.-13.4.2008
100-vuotta ja vieläkin vihreä
Lahden Puutarhaseuran 100-vuotisnäyttely.
Unelmieni piha!
Uusia ideoita ja opastusta pihan suunnitteluun ja rakentamiseen alan ammattilaisilta.
Puutarha hoitaa puutarhan hoitajaa
Hyötyliikuntaa ja henkistä hyvinvointia puutarhasta.
Onko ruoho aidan takana vihreämpää. 12 su 13.4. Lapset alle 15-v vanhempien seurassa veloituksetta. Eläkeläiset, opiskelijat 7 . Multa, kasvinsuojelu ja lannoitus Siemenet, sipulit ja taimet sekä muut tarvikkeet.
Kysy asiantuntijoilta
Puutarha-alan neuvontaa, työnäytöksiä sekä mielenkiintoisia luentoja päivittäin.
Avoinna: pe 11.4. Ihana ! kevät
Pihapiiri kutsuu!
Toteuta haaveesi kodin vihreästä olohuoneesta ja viihtyisästä pihasta. 10 henkilöä/ryhmä)
2 henk
Kasvillisuuden runkona olivat muotoon leikatut marjakuusiaidat. Amfiteatterimainen syvänne kalkkikiviaskelmineen korosti puutarhan keskiosan korkeuseroja.
www.lahdenmessut.fi
omapiha 81. Istuta ja ihastele!
Toimivat koneet ja työkalut. klo 11-18, la 12.4. Ystävätarjouyht. klo 9-17 ja s! Pe 11.4
omapiha 83
Lukemattomat yritykset rakentaa asuntoja tilan maille kaatuivat ympäristöaktivistien protesteihin. Niiden säilyttäminen on tärkeää, sillä ilmastovyöhyke kattaa vain kaksi prosenttia maapallosta. Tällä pienellä alalla on kuitenkin edustettuna 20 prosenttia maapallon endeemisistä eli kotoperäisistä kasvilajeista. Lähistölle oli jo asettunut tunnettuja asukkaita, kuten herrat Eiffel ja Royce. Autioitunut puutarha houkutteli rakennusliikkeitä. Polun vartta kansoittavat kreikanakantti (Acanthus mollis) ja talvio (Vinca).
Välimeren vesi on niin kirkasta, että vedenalaista puutarhaa pääsee ihailemaan rannalta käsin.
Ranskan ranta-alueiden suojelujärjestölle (Conservatoire du Littoral), joka tutkii ja säilyttää Ranskan rantojen kasvillisuutta ja eläinkuntaa. Melkoisella varmuudella voi sanoa, että kymmenien kilometrien säteellä ei löydy toista yhtä luonnontilaista rantaviivaa.
Radikaalia ajattelua
Domaine du Rayol vastaa lähinnä kasvitieteellistä puutarhaa, varsinainen luonnonpuisto se ei ole. Luonnonkasvillisuuttakin löytyy, etenkin aivan rannan tuntumasta. Domaine du Rayol -tilan päärakennus on sijoitettu paikalle, josta aukeaa mahtava näkymä turkoosinsinisen pikku lahden yli merelle. Pergolan ympärillä levittäytyi palmujen, viikunapuiden, mimosapuiden ja agavekasvien muodostama koristetarha. Vuonna 1989 Conservatoire du Littoral osti paikan ja turvasi luonnonkauniin puutarhan tulevaisuuden. "Kasveilla
84 omapiha. Kuusikymmenluvulla paikka vaipui unohduksiin. Hänen ajatuksensa kasvien tarkoituksesta ovat filosofisia ja suhtautuminen puutarhanhoitoon lähinnä rentoa. Talon edustalla kohosi antiikin rakennelmia muistuttava pergola. Tilan rakennutti pariisilainen liikemies Alfred Courmes vuonna 1910 eläkepäiviensä iloksi. Puutarhassa on Välimeren ilmastovyöhykkeen kasveja kaikkialta maailmasta. Suureen puutarhaan rakennettiin myös pikkuinen maatila, jonka vierustalta löytyivät hedelmätarha ja kasvimaa.
Rakentamisen uhka
Myöhemmin Domaine du Rayolista tuli hotelli sekä lentokoneenvarustajan loistokas residenssi. Siellä täällä pilkahtaa lähes valkea, rosoinen kallio. Välimerellistä puutarhaa palkattiin toteuttamaan Gilles Clément, poikkitaiteellinen maisemasuunnittelija. Entisen huvilapuu-
tarhan luonne on kuitenkin otettu huomioon, ja päärakennuksen lähistöllä on keskitytty lähinnä koristekasveihin. Vuosisadan alun puutarha oli tyyliltään klassinen
Useimmat lajit kukkivat talvella.
Kasvillisuus on paikoitellen niin runsasta, ettei uskoisi osan vuotta olevan hyvin niukkasateinen. Pergola eukalyptuspuiden katveessa.
Eteläafrikkalaiset neulaproteat (Leucospermum) ovat vaikuttava näky. Polun päässä saattavat tosin odottaa Kanarian saaret! Alueet eivät nimittäin ole valtavia, vaan
omapiha 85. Niinpä voidaan lähteä seuraamaan esimerkiksi Etelä-Afrikan, Australian tai Kalifornian polkua. Ihastuttuaan läpikotaisin kauniiseen paikkaan Clément kehitti ensimmäiset ajatuksensa maailmanlaajuisesta puutarhasta juuri Domaine du Rayolissa: "Maapalloa olisi hoidettava kuten puutarhaa, joka on universaali eikä sitoudu tiettyyn maantieteelliseen paik-
kaan. Maailma-puutarhaa rajoittaa vain planeettamme elävän kuoren paksuus."
Kesällä kuumaa, talvella viileää ja kosteaa
Välimeren ilmastoa esiintyy ympäri maapalloa: Välimeren alue Kalifornia Keski-Chile Etelä-Afrikka Etelä-Australia
Eri maanosien poluilla
Domaine du Rayolissa eri maanosien kasvillisuus on sijoitettu kukin omalle alueelleen. Vanhan huvilapuiston rakenteita on säilytetty. Etualalla kukkivat Echium-lajit Kanarian saarten puutarhassa.
Viehättävä pikku maatila löytyy Domaine du Rayolista edelleen.
on parhaat oltavat siinä paikassa, johon ne itse ovat kylväytyneet" on nykyään jo tunnustettu lausahdus, mutta 1980-luvulla se oli hyvin radikaalia ammattipuutarhurin sanomana
Se, kuten noin tuhat muutakin Acacia lajia, on kotoisin Australian eteläisistä osista. Kalifornian puutarha 5. Puutarhan australialaisessa osassa samoiltaessa saadaan muistutus siitä, että Rivieralla valtoimenaan villiintynyt mimosapuu (Acacia dealbata) ei olekaan Välimeren laji. Kasvit valitaan sen mukaan,
miten ne sietävät ilmastoa ja maaperää. Chilen puutarha 7. Osaa alueesta niitetään, mutta vasta sen jälkeen, kun kasvien siemenet
ovat kypsyneet ja varisseet. Pienellä merenlahdella on kolme biotooppia eli elinympäristöä: kalliopohja, hiekkapohja ja leväpohja. Puro
Ekologista oppia
Domaine du Rayolin tehtävänä on toimia puutarhan- ja maisemanhoidon esimerkkinä Välimeren ilmastossa. Se on hyvä syy palata pikku paratiisiin, meren kohinan äärelle ja kärsimyskukan tuoksuun.
86 omapiha. Uuden Seelannin puutarha 10. Kasveja ei ole merkitty latinalaisin nimin, mikä harmittaa tarkkaa tietoa havittelevaa puutarhuria. Subtrooppisen Aasian puutarha 12. Subtrooppisen Amerikan puutarha
8. Puutarhan kauneudesta ja filosofiasta innostuneille on mukava uutinen, että Domaine du Rayol järjestää kursseja ekologisesta puutarhanhoidosta ja muista siihen liittyvistä aiheista. Rannan kallioita kansoittavat paikalliset luonnonkasvit, kuten aleponmänty (Pinus halepensis).
12
koko puutarhan käy läpi parissa tunnissa verkkaiseen tahtiin raikasta meri-ilmaa siemaillen. Maatila 3. Sommittelu on lähinnä koristepuutarhamainen, vaikka mukana onkin kasvitieteellinen näkökulma. Eri maanosien lisäksi Domaine du Rayolista löytyy merenalainen puutarha. Lähemmin tarkasteltaessa voidaan todeta, että niissä kaikissa on elämää.
1 12
4 4 3 6 12 7
5 8 9
2
10 11
13 12 6
12
Välimeri Pohjoinen 1. Australian puutarha 6. Eri maanosien puutarhat luovat ennemmin tunnelmia kuin kokoelmia. Päärakennus 2. Subtrooppisen Aasian puutarha on muodostettu kosteikkoon kaivon ympärille, uusiseelantilainen laakso on synnytetty notkelmaan lähelle merenlahden pohjukkaa. Amerikan kuivan ilmaston puutarha 11. Etelä-Afrikan puutarha 9. Puutarhan hoidossa otetaan huomioon kunkin kasvin elinkaari. Kanarian saarten puutarha 4. Puutarhassa pääsee kävelemään aivan rantaviivalla. Kasveille on valittu niiden vaatimusten mukaiset kasvupaikat. Välimeren puutarha 13. Maaperän luonnollista toimintaa ei muuteta kemiallisesti ja puutarhaa kastellaan niin vähän kuin suinkin mahdollista
Kirjoja voi myös ostaa rakennuksen matkamuistomyymälästä. On yritettävä ottaa huomioon, että
kasvit liikkuvat niin paikassa kuin ajassakin, vaikka ei koskaan voikaan täysin ennustaa, miten. Ihmeköynnös (Bougainvillea) kuuluu Välimeren vanhojen huviloiden terasseille.
KUVA SAILA ROUTIO
Gilles Clémentin puutarhafilosofiaa
G
illes Clémentin harrastama väsymätön luonnon tarkkailu on johtanut omaperäisiin ajatuksiin siitä, miksi puutarhanhoito on tärkeää. Junamatka NizzaToulon on kaunis ja mielenkiintoinen, ja kestää vajaat kaksi tuntia. Bussi lähtee kätevästi juna-asemalta. Lähin juna-asema on Toulonissa, josta pääsee Rayoliin bussilla numero 103. Luonnosta ja sen antimista voi nauttia ympäristöä köyhdyttämättä.
Matkalle
Domaine du Rayol on avoinna joka päivä ympäri vuoden. Puutarha-arkkitehti Clémentin mielestä puutarhan luomisessa pitää pyrkiä biodiversiteetin eli lajien rikkauden muodostamiseen. Ennen toimeen ryhtymistä on tarkkailtava, ennen asioihin puuttumista ymmärrettävä. +33 4 98 04 44 00 www.domainedurayol.org www.conservatoire-du-littoral.fr
omapiha 87. Puutarhurin tehtävä on järjestää ympäristönsä oman elämänsä, kulttuurinsa ja mittakaavansa mukaan. Puutarhassa toimii puutarhakahvila ja pieni puoti, josta voi hankkia ruokatuliaisia. Puutarhaan saa tutustua joko itsekseen tai opastetulla kiertokäynnillä. Luonnon kanssa on paras toimia yhteistyössä.
Puutarha on vehreän ympäristön lisäksi paikka, jossa kohtaavat tiede, taide, runous, myytit ja mielikuvitus. Oleellista ovat kasvien väliset suhteet ja keskinäinen vuorovaikutus. Kasveja voi opetella ymmärtämään, jolloin puutarhurin eteen avautuu samalla luonnon loputon rikkaus. Parhaimmillaan ihminen ja luonto lähentyvät toisiaan ja ihminen oppii luonnolta paljon sitä tarkkailemalla. Domaine du Rayol Le jardin des méditerranées Avenue des Belges 83820 le Rayol Canadel
90 km
Ni
lon Tou m 30 k
zz
a
Puh. Päärakennukseen on sijoitettu valtava kirjasto, jonka hyllyt pursuavat puutarhoja ja puutarhanhoitoa koskevia teoksia. "Planeettamme on sinällään pikku puutarha", Clément väittää
Hän on tehnyt tunnetuksi monia uusia ja perinteisiä kasvilajeja ja jakaa auliisti osaamistaan myös kotipuutarhureille. Ruissalossa hän tekee jatkuvasti työtä entistä laajemman ja kestävämmän kasvivalikoiman saavuttamiseksi.
AARNON
Jalolumpeiden värisävyt lumoavat.
Nyt alkavassa Oma Piha -lehden sarjassa Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Aarno Kasvi kertoo lammikoiden ja altaiden kasveista. Viihtymisen takaa sopiva lajikevalinta ja veden hoito lammissa kesäaikana. KUVAT PASI LEINO JA JOUKO TIKKANEN
Kasvi- & pihavinkit
Aarno Kasvi on Ruissalon Kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri ja tuttu myös televisio- ja radio-ohjelmista. Vesimyyrältä ja sen isoserkulta piisamilta on joskus pelastettu huippuharvinaista lisäysmateriaalia, ettemme menettäisi alkuemoja ennen kuin ne ovat riittävästi lisääntyneet tai ennen kuin olemme saaneet istutettua kasveja riittävän moneen paikkaan. Valmiit pienet ostoaltaat kannattaa sijoittaa puolivarjoon, ettei vesi lämpenisi liikaa. Harrastajille voidaan toimittaa vain erikoiseriä, ja on toimitettukin.
K
asvitieteellisen puutarhan neljä erilaista lampea toimivat hyvinä koekenttinä, joista nähdään, kuinka eurooppalaiset uudet tuntemattomat rantakasvit ja vaateliaat lumpeet selviävät Suomessa. Yli 20
88 omapiha. Me Ruissalossa olemme tällä haavaa kaiketi suurin vesikasvien kasvattaja, esittelijä ja keräilijä, mutta ei myyjä. Valmiit kaupan pikkualtaat pumppuineen ovat sopivia monille vesikasveille. Ko-
timaiset ranta- ja uposkasvit on saatu Suomesta tai keräilijöiltä, ja pienen alun saatuamme olemme päässeet itse lisäämään kasveja.
Sopivan lämpöinen vesi
Talvi ei ole hävittänyt meiltä mitään vesikasveja lopullisesti. Koskaan emme ole ottaneet kasveja ylös talvetukseen estääksemme niitä paleltumasta talvella. Lumpeiden (Nymphaea) nimilajikkeet on ostettu tai pelastettu vanhoista puutarhoista. Isoille lumpeille pinta-alaltaan alle viiden neliömetrin allas ja alle metrin syvyys voivat olla liian lämmin ja matala paikka Etelä-Suomen keskikesässä. Sarjan ensimmäisessä osassa Aarno kertoo lumpeista ja niiden hoidosta.
Kiehtovat VESIKASVIT
Vesikasvien viljely on saanut runsaasti kannattajia Suomessa
omapiha 89
Matala ja leveä laatikko saa olla mieluiten vanhaa käytettyä lautaa, joka lahoaa pois. Taimia saa nykyisin suurista puutarhamyy-. Silloin lummenälvikkäät alkavat syödä lehtiä pilaten kesän kukinnan. Samat säännöt koskevat myös kotimaisia lumpeita, jos niitä siirretään luonnonvesistä omaan altaaseen. Ne leviävät mielellään pohjan liejuun jopa suurista muovilaatikoista.
Ämpärimäisiä korkeita muoviruukkuja on varottava, sillä juuri on korkeassa ruukussa yhtä lämmin kuin vesi. KUVA VESA KOIVU
Luonnonlumpeet kukkivat usein aikaisemmin kuin jalostetut lajikkeet.
Valkea lumme valaisee lammikon.
Nälvikkäät syövät lumpeiden lehtiin reikiä, jos kasvit ovat liian lämpimässä.
JT
asteen lämpöinen vesi monen päivän ajan rasittaa lumpeita. Liian lämmin vesi on kiusanamme myös Ruissalossa, ja se aiheuttaa runsaan kirva- ja nälvikäsriesan meidän parhaissa lumpeissa varsinkin, jos kesällä on pilvetöntä ja paahteista monta päivää peräkkäin. Peltomulta, johon lisätään ostomultaa, sopii vallan mainiosti lumpeen pikkutaimelle. Multana voi käyttää tavallista kukkapenkin multaa, johon lisätään soraa ja turvetta, jos se on liian vahvaa. Me olemme rakentaneet lumpeiden ostotaimille matalia, noin viidentoista sentin korkuisia ja 50 x 50 sentin levyisiä, harvarakenteisia lautalaatikoita tai muoviastioita, joihin tehdään puukolla aukkoja pohjaan ja seiniin. Tietysti vettä täytyy olla altaassa piripintaan asti, se myös viilentää vesikasveja ja pitää ne kasvuvauhdissa.
Liejupohja on viileä
Suuressa altaassa vesi pysyy sopivan viileänä helteelläkin.
90 omapiha
Lumpeet haluavat viileän pohjan. Lehtipuu, joka varjostaa osan päivää koko allasta, on sopiva viilentäjä
Vanhat, pienet lääke- ja mustepullot käyvät maljakoksi erinomaisesti. Tienvarren paletti
Puutarha voi ulottua ojaan saakka. Paksu kimppu on valloittava, mutta yksinäinenkin tulppaani on kaunis. Tulppaaneista voi myös tehdä kukkarivin keskelle pöytää vaikkapa viinilaseihin. Valkoinen päivänkakkara (Leucanthemum vulgare), keltainen tarha-alpi (Lysimachia punctata) ja violetti silkkikukka (Clarkia amoena) muodostavat kesäisen tienpientareen väripaletin. Alpi on monivuotinen, mutta päivänkakkara ja silkkikukka joko kylväytyvät seuraaviksi vuosiksi itse, tai niiden siemeniä voi kerätä syksyllä seuraavan kevään kylvöä varten.
TEKSTI ja KUVITUS Saila Routio
Vedet pois
Kaunis yksinkin
Tulppaaneja ostetaan yleensä isoissa punteissa. Varren voi katkaista hyvin lyhyeksi ja asettaa tulppaanin pieneen lasiin. Kaivuutyö märässä maassa on raskasta, mutta se voi pelastaa monen puun, pensaan ja perennan hukkumiselta.
92 omapiha. Tietä pitkin kulkeville oli istutettu kukkia silmäniloksi. Ojien kaivaminen auttaa. Tämänvuotinen Paras Piha kilpailun voittajapiha (esiteltiin Oma Piha lehden numerossa 1/2008) valloitti tuomariston jo portin ulkopuolella. Värien yhdistelmässä on se jokin, jo lapsuudesta tuttu sointu. Tienvarsipuutarhaan sopivat helppohoitoisimmat kasvit, lähes luonnonkukat. Seisovat vedet olisi hyvä ohjata kevään tullen pois pihalta, sillä veden kyllästämässä maassa kasvien juuret eivät saa happea. Yksi tai kaksi kukkaa kussakin lasissa takaa sopivan väljyyden, jotta kutakin tulppaania pääsee ihailemaan erikseen.
Rannikon Suomessa yleistynyt kostea talvi on ongelmallinen
Auta kaunotarta hädässä
Alkukesän kukkea morsian, korea alppiruusu alkaa helposti kuivua maalishuhtikuun auringonpaisteessa. Pihan reunoille on hyvä istuttaa puita tai pensaita välillä tiheämpään, välillä harvempaan. Lehdet aloittavat haihduttamisen, mutta juuret eivät vielä saa routaisesta maasta uutta vettä. Valkoinen antaa tilaa hengittää eikä aiheuta väriristiriitoja.
Alastonta vaiko sopivasti paljastavaa
Keväällä ennen lehtien puhkeamista ehtii vielä tarkastella pihan talvisia näkymiä. Metalliset kalusteet maalataan mieluiten ensin ruosteenestomaalilla ja sen jälkeen tunnelmallisella sävyllä. Puiset, käsittelemättömät kalusteet on hyvä öljytä ainakin kerran vuodessa. Muutaman harmaarunkoisen lepän lomasta aukeaa kaunis talvinäkymä. Kangas saa olla paikoillaan siihen asti, kunnes routa on varmasti sulanut.
Huvilatunnelmaa
On aika kantaa puutarhakalusteet ulos ja katsoa, josko ne pitäisi maalata. Ranskalaisissa metallikalusteissa hyvin yleisesti käytetty vaaleansininen on viehättävä näky, ja sininen sointuu moneen kukkaan. Seurauksena on nestehukka, joka vaivaa kaikkia ainavihantia kasveja keväisin. Valkoinen tuo puutarhaan ripauksen huvilamaista ylellisyyttä ja viileyden tuntua. Alppiruusua autetaan varjostuskankaalla. Lehdetön kausi kestää ainakin puoli vuotta, joten pihan talviasu on tärkeä pitää mielessä puutarhaa suunniteltaessa.
omapiha 93
Kasvi kukkii vasta loppukesällä, joten sillä on hyvää aikaa asettua aloilleen ennen kukkimista, kun sen istuttaa ajoissa.
Puutarhaterveiset Englannista
Viherhuone, englanniksi conservatory, nököttää monen talon kupeessa. Niitä on usein helppo lisätä siemenestä. Talo voi olla vanha tai uusi, jokaiseen tyyliin löytyy sopiva lasihuone. Keskiaikaisen walesilaistalon viherhuone on rakennettu 1970-luvulla. On myös aika katsoa mitä siemeniä tulikaan viime syksynä kerättyä. Muratin, sinisateen tai kärsimyskukan katveessa on nautinnollista viettää aikaa.
94 omapiha. Harmaamalvikkia kannattaa etsiä taimitarhoista näin keväällä. Päivät ovat jo niin pitkiä, että kaamos on takuulla ohi eikä palaa ainakaan puoleen vuoteen. Isotähtiputken naapureiksi sopivat vallan mainiosti jalomalva (Sidalcea malviflora) ja kaksivuotinen harjaneilikka (Dianthus barbatus).
Pastelliperenna
Harmaamalvikki (Lavatera thuringiaca) sopii pastellinsävyiseen kukkapenkkiin ja perinneperennojen joukkoon. Pihaelämää
Valloittavaa impressionismia
Keväässä on se hyvä puoli, että talven selkä on varmasti taittunut. Luonnollisten, niittykukkamaisten perennojen, kuten kuvan isotähtiputken (Astrantia major) suosio jatkuu. Niittykukan tapaisista pienikukkaisista perennoista saa valloittavan, impressionistisen värisekoituksen. Loppukesällä taimet voidaan istuttaa avomaalle. Sen päädystä aukeavat ovet keittiöön ja puutarhaan, sivustalta pääsee suoraan olohuoneeseen. Valossa kylpevä huone tuo mukavaa vaihtelua vanhan paksuseinäisen kivitalon muuten hämäriin ja mataliin tiloihin. Noin metrin korkuiseksi venähtävä perenna kestää tuulta ja sadetta. Saarivaltiossa viherhuonetta käytetään usein ruokailutilana. Vaikka takatalvi yllättäisikin, ei ole huolta etteikö kesä lopulta saapuisi. Multa saa sisältää runsaasti hiekkaa. Puutarhurilla alkaa olla kiire siementen, taimien ja suunnittelun kanssa. Paperista pyöräytettyyn pottiin tai turveruukkuun kylvetään pari siementä kuhunkin ja pidetään tasaisen kosteana, ei kuitenkaan märkänä. Taimet kukkivat jo seuraavana kesänä
Oksa leikataan siististi lähintä oksanhaaraa tai runkoa myöten. Alimmat oksat poistamalla jää puun alle enemmän valoa maanpeittokasveja varten. Kun pahimmat pakkaset ovat ohi, mutta mahla ei ole vielä alkanut nousta, leikataan muotoillut pensasaidat, kuusiaidat sekä omenapuut. Loisteputkilamppu 20 sentin päässä kasvien latvoista pitää taimet vankkoina ja elinvoimaisina.
Rean
Kaljuksi tarkoituksella
Puulla on monta tarkoitusta. Sipulit tokenevat jälkitalvesta, ne vain lähettävät uudet versot maan pinnalle paleltuneiden tilalle. Tuholaiset munivat puiden ja pensaiden oksanhaaroihin ja kaarnan koloihin, joihin normaalina talvena pakkanen pääsee puraisemaan ja tuhoamaan osan munista. Selviävät
jälkitalvestakin
Lauha talvi on saanut pääsiäisliljat (Narcissus) versomaan monessa puutarhassa jo helmikuulla. Haapa langettaa mukavan kapean ja kevyen varjon. Ikivihreät kasvit on viisasta suojata varjostusverkoilla, havuilla tai säkkikankaalla viimeistään nyt. Kova pakkanen taannuttaisi kirvojen ja punkkien lisääntymistä, mutta monissa osissa Suomea pitkää pakkasjaksoa ei ole tullut. Silloin jäinen maa ei estä kasveja saamasta kosteutta. Kylvömullaksi sopii parhaiten kuohkea, niukasti lannoitettu multa. Runsaasti mahlaa vuotavat kasvit, kuten kirsikat ja luumut, vaahterat ja koivut sekä viiniköynnökset jätetään kevättalvella rauhaan, ne leikataan vasta juhannuksen tienoilla. Kun taimissa on sirkkalehtien lisäksi yksi tai kaksi kasvulehteäkin, ne voi istuttaa suurempiin ruukkuihin ja ravinteikkaampaan multaan. Kesäkukat, yrtit ja vihannekset pääsevät kukin vuorollaan ruukkujen multaan. Varjokin jää pienemmäksi varsinkin silloin, kun aurinko on matalalla.
Tuholaismuistutus
Tuholaiset viihtyvät kosteassa ja lämpimässä. Aitaa siistitään myös sivulta, jotta se pysyy kapeana. Kun uutta versoa typistetään, se alkaa haarautua, ja aidasta tulee tiheä ja tuuhea. Puuta voidaan myös leikata. Koristepuista ja -pensaista voi poistaa kuivuneita oksia. Varhaiskevätruiskutus parafiinivalmisteella tai tavallisella maidolla vähän ennen silmujen puhkeamista hävittää tuholaisten munia varsin tehokkaasti.
omapiha 95. Varjoa voi säädellä valitsemalla sopivan kokoisen ja muotoisen puun. Asialle ei oikein voi mitään. Omenapuista poistetaan ränsistyneitä oksia, latvuksen sisään pyrkiviä haaroja sekä pystysuoraan kasvavia nuoria versoja tarpeen mukaan. Yksi niistä on varjon langettaminen. Vanhoihin aitoihin jätetään vain pari uutta silmua uusiin versoihin, ettei aita kasva liikaa korkeutta. Kukkia tulee tosin vähemmän.
muistilista
Nopeasti vaihtelevat säät ja kevätaurinko rasittavat kasveja pahemmin kuin tasainen pakkanen. Myös talvenarat köynnökset ja ryhmäruusut hyötyvät varjostamisesta vielä kevättalvellakin. Leveälatvuksiset tammi, vaahtera ja hevoskastanja varjostavat paljon suurempaa alaa kuin kuusi, mutta toisaalta kuusen varjo on syvempi kuin ilmavan lehtipuun. Huhtikuussa, kun routa alkaa sulaa, on hyvä kastella ikivihreät kasvit kädenlämpöisellä vedellä. Hedelmäpuiden rungot voi sivellä jonakin lauhana päivänä auringon puolelta paksulla kalkkivellillä, se vähentää runkojen halkeilemista. Vettä tarvitaan ainakin 10 - 30 litraa neliömetrille. Hedelmäpuita ja marjapensaita kannattaa vahtia ensi kesänä entistä tarkemmin ja ottaa torjuntakonstit käyttöön heti kun tuholaisia ilmenee. Pensas- ja kuusiaidoista tasoitetaan edellisvuoden kasvua
Joku viisas on ne joskus syksyllä istuttanut, ei ehkä viime syksynä, mutta jonakin märkänä syyspäivänä kuitenkin. Niinpä rannikon omenapuiden leikkausta kannattaakin tänä
keväänä lykätä huhtikuulle. Toisaalta kovalla pakkasellakaan ei pitäisi rynnätä leikkaamaan. Ei voi kuin odottaa. Yhden asian voi silti tehdä: kalenteriin voi kirjoittaa "osta sipuleita ja istuta ne", johonkin syyskuun kohdalle.
96 omapiha. Sienitaudit iskevät leikkaushaavaan helpommin kostealla kuin kuivalla säällä. Ainakin etelä- ja länsirannikon talvi on ollut märkä. Pakkasen pääsy leikkaushaavaan ei ole puulle hyväksi. Useita kirjavalehtisiä lajikkeita yhdistelemällä syntyy vihreiden sävyjen leikki, joka luo valoisia läikkiä puutarhan pimeimpäänkin nurkkaan.
Auringon kanssa kilpaa
Ensimmäiset kevään kukat aukeavat jo ensi kuussa. Pihaelämää Aika leikata omenapuut
Pitkän, kostean talven jälkeen on hyvä odottaa hetki ennen leikkausta. Mitäpä asialle voi nyt tehdä. Heti kovien pakkasten jälkeen kannattaa odotella tovi ennen oksasaksiin tarttumista.
Varjon kukkaset
Pihan varjokohtaan on vaikea löytää näyttäviä kukkia. Entäpä jos unohtaisikin kukkaset ja loisi suurilehtisen viidakkotunnelman! Kuunliljat (Hosta) sytyttävät pihan varjoisan kohdan eloon kauniilla lehtiruusukkeillaan
Vitamiinit eivät haihdu. mikrossa 1 min) Marja Puree -sose ja tarjoa se kohmeisten vadelmien kanssa sellaisenaan tai esim. Sulata kotona (esim. Vähittäiskauppapakkaukset 200 g
KÄYTTÖVINKKI
Entä voiko hyvä olla terveellistä. Marja Puree! -pakastesosetta on saatavissa mansikasta, mustaherukasta, tyrnistä ja puolukasta. Sose on hilloihin verrattuna vähäsokerinen, joten se sopii loistavasti välipalaksi myös sellaisenaan. hä Vä
sokerine
n
VOIKO TERVEELLINEN OLLA HYVÄÄ?
Kyllä! Pakkasmarjan Marja Puree! on maukas terveyspommi Marja Puree! -sose valmistetaan ainutlaatuisella kylmäsoseutustekniikalla. vaahdotetun kerman ja jäätelön kera. Seos sopii mainiosti myös kakun täytteeksi ja puurojen, murojen tai lettujen kera...
Suomalaisissa marjoissa on taikaa!
Lisää marjareseptejä
www.pakkasmarja.fi. Menetelmän ansiosta marjojen kuoriosan ja siementen arvokkaat suoja-aineet, kuidut, flavonoidit ja siemenöljyt tulevat käyttökelpoisiksi. mietipä sitä.
Marja Puree! -mansikkasose maistuu tuoreille mansikoille ja sopii erinomaisesti aamupuuron ja murojen päälle, lettujen tai pannarin kera, jäätelökastikkeeksi ja kakkujen täytteeksi. Lisää tuotteeseen hitunen tärkkelystä ja vettä, niin saat ihanan kiisselin.
+
=
Tulipunainen marjasalaatti - helpoin jälkkäriresepti
Suunnista kauppasi pakasteosastolle ja etsi hyllystä tuotteet: Marja Puree! -mansikkasose 200g ja Puutarhavadelma 200g
Jos olet jo tilaaja, merkitse asiakasnumerosi osoitelipusta tähän__________________
Tilaan Oma Piha -lehden kestotilauksena seuraavasta numerosta alkaen hintaan 29,70 / vuosikerta (6 numeroa eteenpäin) Tilaan Oma Piha -lehden kestotilauksena seuraavasta numerosta alkaen ja saan 6 kpl loistokurjenpolven juurakoita lahjana (arvo 17 , toimitetaan toukokuussa) postimaksun (4,90 ) hinnalla yhteensä hintaan 34,60 Tilaan Oma Piha -lehden vuosikerran määräaikaisena (6 numeroa eteenpäin) hintaan 34,70 Tilaan Oma Piha -lehden lahjaksi määräaikaisena (6 numeroa eteenpäin) hintaan 34,70 kestotilauksena seuraavasta numerosta alkaen hintaan 29,70 / vuosikerta (6 numeroa eteenpäin) Lahjatilauksen maksajan nimi _____________________________________ Lähiosoite ______________________________________________________ Postinumero _____________ Postitoimipaikka _______________________ Puhelinnumero _________________________________________________ Tilaan PIHAKALENTERIN 2008/2009 hintaan 19,90 (+ postitusmaksu 3,10 ) Lopetan Oma Piha -lehden tilauksen maksamani tilausjakson päätyttyä Osoitetietoni ovat muuttuneet, uusi osoite alla Tilaajan / lahjatilauksen saajan nimi ______________________________________ Lähiosoite __________________________________________________________
Tilausjakso sisältää 6 painettua lehteä täynnä tuoretta lukemista sekä rajoittamattoman käyttöoikeuden Internet-palveluun osoitteessa www.omapiha.info
Toimitus Vanha Talvitie 10 C, 00580 Helsinki toimitus@omapiha.info Päätoimittaja Jouko Tikkanen jouko.tikkanen@omapiha.info Toimituspäällikkö Rea Peltola rea.peltola@omapiha.info Toimittaja Saila Routio saila.routio@omapiha.info Valokuvaaja Vesa Koivu vesa.koivu@omapiha.info Avustavat toimittajat Säde Aarlahti, Monica Äijälä, Taina Suonio Graafinen suunnittelu Taija-Tuulia Tammelin Kustantaja Puistomedia Oy - Suomen Omapiha Vanha Talvitie 10 C, 00580 Helsinki Mediatiedot www.omapiha.info Ilmoitusmateriaali aineisto@omapiha.info Painopaikka Printall AS Ilmestyminen
Painettu lehti ilmestyy 6 kertaa vuodessa: tammikuussa, maaliskuussa, toukokuussa, kesäkuussa, elokuussa ja lokakuussa. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisuajankohdasta.
Oma Piha -lehti Asiakaspalvelu Vanha Talvitie 10 C 00580 HELSINKI
ISSN 1459-9783 5. Pihak VIKANNET, alenterin KÄTEVÄ riosa on täydellinen viikkosivut KIERRES kalenteri alkavat huhti nimipäivine kuusta ELKÄ en ja juhla ja jatkuvat pyhineen.
228 SIV
2/2008 6,90 www.oma piha.info
Tilaamalla Oma Piha -lehden saat kuusi asiantuntevaa lehteä vuodessa täynnä vinkkejä ja ideoita.
TILAAMINE SEN JOLL N ON HELPPOA, AKIN SEUR VOIT TEHD · Asiak AAVISTA Ä aspa TAVOISTA: puh. Sähköinen lehti osoitteessa www.omapiha.info joka päivä 24 tuntia.
Postinumero _____________ Postitoimipaikka ____________________________ Puhelinnumero ______________________________________________________
Copyright
OP 2/08
Osittainenkin aineiston lainaaminen ilman Oma Piha -lehden lupaa on kielletty. lakko) voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. 09-23 lvelustamme: 9 6168 tai 040 846 · Intern 8224 etistä: www .omapiha. Päivy stä. vsk
Postimerkki. Lehti vastaa ainoastaan tilaamastaan aineistosta.
Vastuu virheistä ja reklamaatiot
Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä (esim. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä ja julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen. TILAA OMA PIHA!
Kestona vain 29,70 /vsk
IS TU TA
NI M IK
KO PU
Tilaa su ERI 2008/2009 o pikkujäsittu pihan ttiläinen !
6,90 4/2007 apiha.info www.om
PIHAKA LENT
U!
ES IKA
SVATA LO IST
EL IA ITA
GL AD
IO LU KS
NYT
IA
100 SIVUA!
UA, PAK Pihan vuosi SUT PAH kevääseen alkaa kevää 2009. · Lehd info en sivull palvelukor a 98 oleva lla tilla
ON MUU · Aarn TA: o Kasv aloittavat in vinkit pihavuode · Joka jaon n viikolle · Kuuk ausittain jännittävää tekem esitellään · Teem istä aliitt lempipere Pihajuhla eenä: nna t, Pensaiden · Runs aasti leikk apuruudu muistiinpanoti ausopas kot omill · Vuos e pihaslaa ja isuunnitel masivut uunnitelmille
PIHAKALE NTERI MYÖS ON PALJ
Rean
IPION
n Vesa
puutaromin hassa
BETTIN Sågb A
ssa tarha
UJA RUUSihoilla ja
Tilaa
Pihakalenteri omaksi iloksi
+ postitusk ulut 3,10
Tilaukset ja asiakaspalvelu: Postitse Oma Piha, Vanha Talvitie 10 C, 00580 Helsinki Sähköpostilla asiakaspalvelu@omapiha.info Puhelimitse (Arkisin klo 9-15): 09-239 6168 tai 040 846 8224 Internetistä www.omapiha.info Kestotilaus Vuositilaus Irtonumero 29,70 34,70 6,90 Lehtipisteistä
i kotiin, mökille tai henk anna lahjaksi! Paikan ohjaa TTELUA NI SUUN svin rno Kaaliksi Aa mat vinkit
p la Hinta va k keil 19 rv in pa.90e PARAS PIH
Etelä-S
pikk UU REHEVÄ KAUNIST lainen italopihasam Turku malta Riv
- Pitsia A NTA vih yh ito SUVIRArey ä ja ja AA ttä eltien Järnef KUKOIST upiha
uomen
LUMPE
LISÄÄ
6.6.20
SPENSA SI IK AIDO
JÄNIKS ET pihalla
07 13:32:
39
!
VIHER HUON EESSA pih Juhan ympä aelämää nuspion ri vuod i KAIKK en IEN Suuri PIH saataville A viihtyis äksi
lammUKKIA ikkoon
ENK
Aarno
Kasvi:
PALVELUKORTTI 2008
OPiha 20070 4_kan si.indd 1
Tällä kortilla voit hoitaa tilauksesi ja osoitteenmuutoksesi
Oma Piha 3/2008 ilmestyy 2.5.
Seuraavassa numerossa mm.
Oma Piha -lehti
Muhkea juhlanumero!
Pihakilpailun
Suuri pieni piha Valkeakoskella
täyttää viisi vuotta!
aluevoittaja:
+ Näin suunniteltiin lapsiystävällinen piha rivitaloon + Kasvata hedelmäpuu juurivesasta
Tertin kartano:
Kukkiva navetanraunio ja lumoava vihannesmaa
Pistääkö vai eikö pistä?
Näin erotat mehiläisen, kimalaisen ja ampiaisen
09-239 6168 tai 040 846 8224 · Internetistä: www.omapiha.info · Lehden sivulla 98 olevalla palvelukortilla
Tilaa
+ postituskulut 3,10
19.90
Hinta vain
Pihakalenteri omaksi iloksi le tai kotiin, mökilsi! anna lahjak. Pihakalenterin viikkosivut alkavat huhtikuusta ja jatkuvat kevääseen 2009. Päivyriosa on täydellinen kalenteri nimipäivineen ja juhlapyhineen.
PIHAKALENTERI ON MYÖS PALJON MUUTA:
· Aarno Kasvin vinkit aloittavat pihavuoden · Joka viikolle on jännittävää tekemistä · Kuukausittain esitellään lempiperenna · Teemaliitteenä: Pihajuhlat, Pensaiden leikkausopas · Runsaasti muistiinpanotilaa ja apuruudukot omille pihasuunnitelmille · Vuosisuunnitelmasivut
TILAAMINEN ON HELPPOA, VOIT TEHDÄ SEN JOLLAKIN SEURAAVISTA TAVOISTA: · Asiakaspalvelustamme: puh. PIHAKALENTERI 2008/2009
Tilaa suosittu pihan pikkujättiläinen!
228 SIVUA, PAKSUT PAHVIKANNET, KÄTEVÄ KIERRESELKÄ
Pihan vuosi alkaa keväästä