16 s. 10 Verkostoituminen mahdollisuutena
s. 3
Vihannespakasteet valinkauhassa. 3 / 2006
HeVi
s. 26 Tomaatteja Teneriffalta
Kalevan Puutarha taitaa kukkaketjun
s. 12 Ekologiskt odlat från Jeppo
s
Elintarvikeryhmä koostuu Apetit Kala Oy:stä ja Apetit pakasteista, joihin kuuluvat myös hillot (mm. Se pyrkii kasvattamaan merkittävästi osuuttaan vahvoilla tavaramerkeillä myytävistä elintarvikkeista.
Verma Virtanen hoitaa K-Supermarket Nikkilän pakasteita. . Wokkivihannekset ovat kasvaneet kovasti. Joulumarkkinoilla meillä ovat olleet porkkanasose- ja lanttusosepakasteet helpottamassa perheenemäntien joulukiireitä, kertoo Antti Kerttula. 3/2006
3
Vihannespakasteet valinkauhassa
Faktat
Lännen Tehtaat Oyj:n konsernin liikevaihto vuonna 2005 433 miljoonaa euroa, josta elintarvikeryhmän osuus 149,5 milj. Dronningholm). [PUUTARHA-SANOMAT: SÄKYLÄ]
S
uomessa vihannespakasteita valmistaa enää yksi yritys, Lännen Tehtaat Oyj:een kuuluva Apetit. Lännellä ei enää ole operatiivista osuutta sokeriliiketoiminnassa, vain 20 %:n omistus Sucroksessa. Arkena perheen yhteiset, raaka-aineista valmistetut ateriat ovat vähentyneet ja puolivalmisteiden ja valmisruokien käyttö on lisääntynyt. Ruokapakasteiden, pakastepitsojen ja pakasteleivonnaisten myynti kasvaa kohisten, missä on haastetta perinteisille vihannespakasteille. Apetit Kala Oy 60 "shop in shop" konseptilla toimivaa Kalatori-myymälää ympäri maata. Suurkeittiö-sektorilla ulkomaisten osuus on suurempi, mutta kauppojen pakastealtaassa kotimaisten osuus on kaksi kolmasosaa. Johtaja Antti Kerttula kertoo, että pakasteiden ja hillojen liikevaihto
on 50 miljoonaa euroa eli hieman pienempi kuin samaan elintarvikeryhmään kuuluvalla Apetit Kala Oy.llä. Kerttula sanoo pakastevihan-
nesten tuonnin lisääntyneen. - Kaikista Suomesta myytävistä pakastevihanneksista noin puolet on ulkomaisia ja puolet kotimaisia. Perunapakasteiden ja perinteisten vihannespakasteiden kasvu on hidasta. Pakasteiden kokonaiskulutuksessa olemme eurooppalaista keskitasoa. Muut ryhmät ovat rehut ja viljakauppa. Vuonna 2004 muodostettiin Apetit Kala Oy vaihtamalla Kuopion Kalatukku Oy:n omistajan kanssa osakkeita. - Kuluttajat tekevät päivittäistavarakaupassa päätöksiä hinnan ohella myös alkuperän ja tavaramerkin pohjalta. Kerttulan mukaan Apetit valmistaa kaikille kaupparyhmille myös kaupan omia, privat label -tuotteita, mikä nostaa kaupan
www.puutarha-sanomat.net. Kerttula sanoo, että EU:n aikana pakasteiden kulutus on
kaksinkertaistunut. Yhtiö on ilmoittanut käynnistäneensä toimenpiteet elintarvikeliiketoiminnan nopeaksi kasvattamiseksi toteuttamalla elintarviketoimialan rakenteeseen liittyviä muutoksia Suomessa ja pohjoisen Itämeren markkinaalueella. Altaasta löytyy Apetitin lisäksi mm. MUUTA Vuoden 2005 lopussa Lännen Sokerin vähittäismyynti siirtyi osaksi Sucros Oy:n toimintaa. - Kasvu kohdistuu kuitenkin ruokapakasteisiin. Findusta, Pirkkaa ja Euroshopperia.
Suomalaisten ruokailutottumukset ovat muuttuneet. - Kasvua on saatu uutuuksien kautta
Teollisessa prosessissa ei lisätä mitään, kasvikset ainoastaan pestään, kuoritaan, ryöpätään ja pakastetaan. Myös pakastemarjat kasvoivat 6,5 prosenttia.
pakastealtaassa vihannespakasteiden kotimaisuusastetta.
"Luonnollisesti hyvää" Apetitin slogan on luonnollisesti hyvää suomalaiseen makuun. - Usein ajatellaan, että kaikki on jo keksitty. - Pakastuksessa kasviksen vanheneminen pysäytetään. - Raaka-aineemme ovat terveellisiä tuotteita, kasviksia ja kalaa. Jos tehdään bisnestä alhaisella jalostusasteella, niin aina löytyy Kiinasta tai Itä-Euroopan maista halvempia tekijöitä. - Sopimusviljelytilat merkitsevät kaikki viljelytoimenpiteet tietokantaan viljelylohkon tarkkuudella. Herne pakastetaan 2 - 3 tunnin kuluessa korjuusta."
täin harkitusti ja vain todelliseen tarpeeseen. - Toimitukset ovat varmoja ja nopeita. Antti Kerttula sanoo, että innovatiiviset tuotteet kiinnostavat kauppaa ja kuluttajia. - Meidän suomalaisten tulee panostaa tulevaisuuteen, meidän täytyy olla innovatiivisia ja markkinointihenkisiä. Herne pakastetaan
2 - 3 tunnin kuluttua korjuusta. 4
3/2006
PAKASTEET
Pakasteiden myynti 2005 Ruokapakasteet Perunapakasteet Pakastevihannekset Pakastetaikinat Pakastepizzat Pakastemarjat Pakasteleivonnaiset Kalapakasteet
Miljoonaa euroa 0 10 20 30 40 50 60
Lähde: ACNielsen ScanTrack
% 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0 -2,0 -4,0
ka pa s ka
Pakasteiden myynnin kehitys 2004 - 2005
e te
t ap a s ka
e te
t a e nn
ks
et as te
o Ru
n ru Pe
k Pa
vih te as
ik ta
in
at a
k Pa
k Pa
pi ste
zz
at a m ste k Pa
ar
jat lei vo
a nn
ise
t lap a s ka
e te
t
k Pa
te as
Ka
Vähittäiskaupan pakasteiden myynnin arvot ja myynnin kehitys ilman jäätelöitä. - Siinä halutaan viitata siihen, että pakastaminen on luonnon menetelmä. Kerttula näkee kotimaisesta toimijasta olevan etua kaupalle. Ne ovat myös kevyttä ruokaa. Kehitys menee kuitenkin eteenpäin, välillä sykäyksittäin.
Antti Kerttula katsoo, että pakastevihannesten kilohinta on edullinen, sillä kaupalle ja kuluttajalle ei synny niistä lainkaan hävikkiä.
www.puutarha-sanomat.net. Kerttula sanoo, että pakastevihannekset ovat tuoreempia kuin tuoretuotteet. Viljelyssä käytetään niin sanottua IP-viljelyä, jossa torjunta-aineita käytetään erit-
" Vihannespakasteet ovat tuoreempia kuin tuoretuotteet, sillä pakastuksessa vanheneminen pysäytetään. Suomalainen toimija pystyy takaamaan tuotteiden turvallisuuden, korostaa Kerttula. Pakastevihannesten myynnin arvo oli 39,6 miljoonaa ja vähennystä edellisestä vuodesta 1,9 prosenttia. - Haluamme, että meidät mielletään kotimaiseksi toimijaksi, vaikkakaan Apetit-nimi ei sitä vahvasti viestikään. Vuonna 2005 myynnin arvo oli 372 miljoonaa euroa, josta jäätelöiden osuus oli 143 miljoonaa euroa eli 38 %. Toimittajan kanssa voi aina keskustella niin suomeksi kuin ruotsiksikin. Pakasteleivonnaisten, pitsojen ja ruokapakasteiden myynnin arvot kasvoivat eniten
- Avomaankurkun viljelyn uskottiin aiemmin loppuvan, mutta viljelytekniikan kehitys mahdollisti sen viljelyn jatkumisen. - Onko kotimainen tuote kilpailukykyinen ulkomaisen kanssa, joka on samassa pakastealtaassa. kukkakaali, jossa halvan työvoiman maat voivat tarjota pakastekukkakaalia edullisesti
Apetit nostaa pakastettavan herneen viljelyalan takaisin 900 hehtaariin, sillä herneen vienti Italiaan on piristynyt.
Viljelypäällikkö Timo Kaila kertoo, että hintaneuvottelut pyritään käymään sopimusviljelijöiden kanssa maaliskuun aikana.
Nyt on se aika...
...varata tarvikkeita.
Siemenestä laatikkoon
PAHVILAATIKOT
- Muista edulliset yhteisajot! Heti lähtöön varastosta! Toimitamme myös pieniä määriä.
Varaa ajoissa porkkanan siemenet! Soita ja kysy meiltä lisää lajikkeista!
MUOVIPUSSIT JA SÄKIT
- Muovipussit ja säkit vihanneksille - Pakastepussit ja säkit marjoille
MUOVILAATIKOT VIHANNEKSET
HAJOAVAKALVO
HUMISTAR
- Maanparannusaine - Uusi 100% biohajoava maatalouskalvo tarjoaa vilje- - Lisää hiusjuurten määrää kaikilla kasveilla. Ajattelumallimme on tähdätä turvalliseen lopputuotteeseen.
Kuva Jaakko Laamanen
EU:n karvat paljastuvat 10 vuoden viiveellä
Kaila ei näe vihannespuolen tulevaisuutta synkkänä. - Me viljelytämme sokerijuurikasta Sucrokselle alueelta, joka on Uudestakaupungista pohjoiseen Pohjanmaalle saakka. Kailan mukaan vihannesten hinnoittelussa lähtökohtana on lopputuote. - Kun liityttiin Euroopan Unioniin, pelättiin äkkirysäystä. Siitä hernettä on 900 hehtaaria ja muita vihanneksia loput 700 hehtaaria. - Ilahduttavaa on, että voimme nostaa hernealan takaisin 900 hehtaariin, kun sitä jouduttiin viime vuonna laskemaan 700 hehtaariin. Näyttääkin siltä, että kilpailutilanne on tullut aidoksi 10 vuoden viiveellä, toteaa viljelypäällikkö Timo Kaila.
Juuresalat vähenevät, herne kasvaa
- Olen kotimaisen puolestapuhuja henkeen ja vereen. - Hankimme vihanneksia ja perunaa 24 miljoonaa kiloa. kukinnot eli floretit irrotettuna. Viljelysopimuksia on 200, mutta viljelijöitä on vain noin150, sillä joillakin viljelijöillä on sopimuksia useammasta kasvista. On pitkälle meidän asia, onko ja kuinka paljon tuotteessa muita arvoja kuin hinta. Enää emme tee sopimuksia omilla ehdoilla, vaan MTK:n sokerijuurikasvaliokunta neuvottelee Sucros Oy:n kanssa sopimusehdot. - Tunnustan, että käsityövaltaisten kasvien osalta tupataan häviämään. Tyhjiötä tulee, osa kyselee meiltä viljelymahdollisuuksia ja osa laittaa peltonsa viljalle, arvioi Kaila. 3/2006
5
Sokerileikkaus heijastuu vihanneksiin
EU:n sokeriuudistus lopettaa vuoden siirtymäkauden jälkeen Suomesta toisen sokeritehtaan. Kaila vakuuttaa, että sokeriratkaisut eivät suoranaisesti vaikuta vihannespuolen hinnoitteluun. Kukkakaalissa on samanlainen haaste, ja sen tuotantoon tulisi löytää uusia menetelmiä. Italian markkinat näyttävät taas vetävän. Kailan mukaan kotimaisuudella on katetta, sillä Apetittuotteet pystytään jäljittämään - Voimme osoittaa kuka tuotteen raaka-aineen on viljellyt ja millaisissa olosuhteissa. Sucros on antanut tappotuomion Salon tehtaalla ja Säkylä saa jatkaa. - Toisen sokeritehtaan loppuminen merkitsee, että vuonna 2007 vapautuu 15.000 hehtaaria hyvää peltomaata, jota viljelleet viljelijät ovat tottuneet erikoiskasvien viljelyyn. Riviviljelyyn sopivaa peltoa "vapautuu" kymmenkertainen määrä verrattuna siihen, mikä pakastevihannesten sopimusala nykyisellään on. Viljelijät ovat merkinneet kaikki toimenpiteet lohkokohtaisesti tehtaan tietokantaan. Kaila kertoo, että juuresten sopimusalat pienenevät vuonna 2006 noin kymmenen prosenttia. lijöille monia etuja.
SIEMENET
- Avomaa- ja kasvihuonevihannesten siemenet
- Tukkukauppaa vuodesta 1981
Amerintie 88, 04320 TUUSULA · Toimisto : 09 - 2746 880 · Kotisivu : http://www.hl-vihannes.fi · E-Mail : hl@hl-vihannes.fi Vihannestukku : 09 - 70 111 29 · E-Mail : tukkutori@hl-vihannes.fi
Tilaa nyt HL-Vihanneksella Bioska -hajoavatkalvot!
www.puutarha-sanomat.net. Samalla pitää olla realisti: kuluttaja ei ole valmis maksamaan joutsenlipusta, jos se ei tarkoita mitään. EU-perheeseen tulleet uudet jäsenmaat olivat aktiivisia Italian markkinoilla, mutta nyt ollaan saamassa takasin markkinoita hyvän laadun ansiosta. Apetitin viljelypäällikkö Timo Kaila kertoo Lännen roolin muuttumisesta. - EU määrittelee sokerin hinnan, mutta vihannespuolella teollisuus ja viljelijät määrittelevät itse. Timo Kaila kertoo Apetitin viljelyttävän vihanneksia 1600 hehtaarin alalla. Riskivyöhykkeessä on mm. Me olemme kuitenkin panostaneet tuoteturvallisuuteen, meillä on ISO 9001 -laatusertifikaatti ja ISO 14001 -ympäristösertifikaatti
Myymäläesittelijöinä Luonnosta Oy käyttää omia sopimusviljelijöitään ja heidän perheenjäseniään, mutta toimitusjohtajakin joutuu "remmiin", kun flunssa iskee tai resursseja tarvitaan yht´aikaa useassa paikassa. Saamme vain 4 - 5 rekkaa viikossa, ja Venäjän viennin hoitaa Sadokas Export. Makuperunat -pussiin on niitattu MacCormikin maustepussi, joista löytyy kolmea vaihtoehtoa: Jalapeno + Chili on väkevin, Valkosipuli + yrtti sopii valkosipulista pitäville ja Tomaatti + yrtti on miedoin ja useimpien lapsien mieleen. - Esittelyssä teemme aina
pellillisen yhtä makua ja sitä maistatettaessa asiakkaat ostavat pääasiassa maistamaansa tuotetta, selvittää Petri esittelyn vaikutusta myyntitilanteeseen.
Makuperunoiden resepti yksinkertainen ja toimiva Makuperunat-pusseissa on helppo käyttöohje, jonka mukaan voi valmistaa perunaher-
kun ostamalla jauhoisia perunoita, ruokaöljyä ja omaan makuun sopivan maustepussin. Ruotsiin, Viroon ja muihin EU-maihin menevästä viennistä ei ole virallista tietoa. Turkkiin on viety lisäksi siemenperunaa 650 tonnia. - Se on kuitenkin tärkeää, että peruna on jauhoista, sillä kiinteät lajikkeet rypistyvät uunissa,
mainitsee Petri. Petri Tölli Luonnosta Oy:stä kertoo viennin kiihtyvän kevättä kohden. Meillä setissä lajikkeena on yleislajikkeeksikin sopiva Van Gogh. Ruotsiin menee 2 - 3 kuormaa. - Venäjän vientiä rajoittaa lämpösäädeltyjen rekkojen puute. Tosin kaupasta ei saa sopivan pieniä ja tasakokoisia perunoita sellaisenaan muuta kuin Makuperunat -setissä, mutta ohjeessa kehotetaan halkaisemaan isoimmat mukulat, että ne kypsyisivät nopeasti ja samanaikaisesti.
Makuperunoiden ohje on yksinkertainen: Laita kilon pussi kulhoon, lisää muutama ruokalusikallinen ruokaöljyä ja perunamaustepussin sisältö, sekoita, laita uunipellille ja kypsennä 20 - 30 minuuttia 200-asteisessa uunissa ja herkku on valmista nautittavaksi! Reseptin ohjeiden mukaan jokainen voi tehdä makunautintoja erikseen ostettavista raaka-aineista. Tästä viennistä Venäjälle on mennyt 2,8 miljoonaa kiloa ja Norjaa 0,5 miljoonaa kiloa. 3/2006
7
jan tulevan vakituiseksi tuotteen käyttäjäksi. Osakkaiden ja johdon osallistuminen käytännön menekinedistämiseen antaa palautetta ja avaimia tuotekehittelyyn.
Perunan vienti kiihtyy
EU:n ulkopuolisiin maihin on ruokaperunaa Kasvintarkastuksen mukaan viety tämän vuoden puolella jo 3,3 miljoonaa kiloa. Viroon on tähän saakka mennyt meiltä yksi kuorma viikossa, mutta sekin kiihtyy, sillä Virossa alkaa oma peruna käydä vähiin.
Maistaja piti valkosipuli-yrttimaustettuja perunoita samantapaisina kuin rosvoperunoita, joita hän on tehnyt kotona.
www.puutarha-sanomat.net. Norjaan menee meiltä nyt kaksi rekkaa ja se nousee neljään rekkaan viikossa
- He haluavat konsulentilta paljon tietoa ja informaatiota, heillä on usein paljon tietoa itselläänkin.
Omaa luovuutta ja värimaailmaa - Tykkään työskennellä hevissä, sillä täällä on runsas värimaailma. - Erikoishedelmien tuntemus on tärkeää. Hevi-osastoilla on hyvin vähän esittelyitä ja kaupat ovat valmiita ottamaan niitä lisää. - Hevissä olen kulkenut pitkän tien. - Kaikki mitä voidaan asiakkaille tarjota, otetaan vastaan. Vakuuttavuus herättää luottamusta. Konsulenttien läsnäolo on mahdollista ottaa myös ilmoittelussa huomioon. 8
3/2006
Hevi kaipaa konsulentteja
Kurvikorjaamon ständit on pystytetty kauppoihin vuoden aikana yli 200 kertaa.
- Hyvän konsulentin tärkein ominaisuus, on että hän tietää mistä puhuu. Vuoden 2004 syksyllä avatussa Olarin Prismassa hän on hevi- ja leipäosastojen yhteisen tiimin vetäjä.
- Meillä tiimiin kuuluu yksi plus kuusi henkeä, heviin annetaan työpanosta enemmän. Toinen konsulentin tärkeä seikka on persoona, häntä tulee olla helppo lähestyä. Marjut Moisiolla on parin vuosikymmenen kokemus kaupan alalta. Muilla osastoilla ammattitaitoni menisi hukkaan, naurahtaa Marjut Moisio. [PUUTARHA-SANOMAT: ESPOO]
M
arjut Moisio sanoo, että vuodessa heviin tarjottavien tuoteesittelyiden lukumäärä on laskettavissa yhden käden sormin. Hänen mukaansa hevi on laaja ja esittelijän pitää tietää kaikesta. - Myös liha- ja leipäpuolella yritysten konsulenttitarjonta on vähentynyt. Vaikutus on kuitenkin pitkäjänteisempää. Kurvikorjaamohankkeen ve-
täjä Annika Hongell on hyvin kokenut tuote-esittelijä. Se on tuonut asioita, joita ei opi muuten kuin tekemällä. - Jotkut konsulentit ovat epätoivoisia, kun eivät ole saaneet myytyä. Moision mukaan asiakkaat ovat kiinnostuneita hevi-tuotteista. Asiakkaat saavat osaamisestani enemmän irti. Pitää tietää, milloin tuote on kypsää. Muun muassa perunalajikkeista tulee kysymyksiä. Usein ne ovat parhaimmillaan vasta silloin, kun ne näyttävät epäilyttäviltä. Moision mukaan hevi-konsulentteja halutaan kauppoihin. Olen lohduttanut heitä, että juju on syvemmällä, sanoo Marjut.
www.puutarha-sanomat.net
Marjut Moisio katsoo, että hevituotteiden esittelyt ovat tervetulleita kauppoihin.. Saa laittaa omaa luovuutta peliin. - Kaikki joista on asiakkaillemme tarjottavaa, otetaan vastaa, toteaa tiiminvetäjä Marjut Moisio Olarin Prismasta. Asiakkaat ottavat tiedon vastaan ja päätös tuotteen käyttämisestä voi syntyä kotona. - Mitä enemmän laitat itse ruokaa, sitä enemmän pystyt vinkkejä ja ohjeita antamaan.
Satakuntalaisten yritysten Kurvikorjaamo-hanke on järjestänyt vuoden aikana 250 tuote-esittelyä. Sitten tullaan kysymään, että onko teillä sitä tuotetta, jota silloin esiteltiin. Asiakkaiden kysymykset eivät enää
Osaaminen luo vakuuttavuutta - Konsulentin tehtävänä on vauhdittaa tuotteen myyntiä. Hevin ja leipäosaston yhteinen osuus päivittäistavaroiden myynnistä on meidän kaupassa 17 prosenttia, kertoo Moisio.
yllätä. Valitettavasti suomalaiset syövät banaanitkin raakana, harmittelee Marjut Moisio
Se on puhdasta psykologiaa, kenelle voi esitellä ja kuinka paljon. - Vuoden aikana on pidetty 250 tuote-esittelyä, kauppojen lisäksi myös kouluissa. Esittelyitä on pidetty kaikissa kaupparyhmissä ympäri Suomen. Nyt sitä on vielä saatavana ympäri vuoden, iloitsee Marjut Moisio. Toiset asiakkaista haluavat syvällistä tietoa tuotteesta ja toiset vain pintatiedon; mikä tuote ja mikä hinta. Kurvikorjaamo-esittelyt ovat kuulunut Alma-rahoitteiseen Kauppalaatu Sata -hankkeeseen, joka päättyi helmikuun lopussa. Esittelyt ovat painottuneet loppuviikkoon, jolloin ihmisiä on paljon liikkeellä. - Esittelyistä on sovittu ketjujen ja alueiden yhteyshenkilöiden kanssa. Salaattiryhmällä on hyvä menekki ympäri vuoden. Kun ollaan kauppiaan kanssa yhteydessä, sovitaan esittelypäivä ja kaupat ovat tilanneet esittelytuotteita tukun kautta, kertoo Annika.
- Olen vielä pari päivää ennen soittanut osastonhoitajalle, että tavarat on tilattu. - Tuote-esittely tulee rakentaa näkyvälle paikalle asiakasvirran viereen. Tuote-esittelyn vieressä on ollut hoikentava peili. Kun ajattelee syödä kevyesti, on jo hoikka, lupaa Annika. - Viljeltyjen sienten menekki on kasvanut, ne ovat tulleet jokaiselle kuluttajalle tutuksi. Tomaatti on myydyimpiä luomutuotteita. 3/2006
9
Katsekontaktilla asiakkaan hyväksyntä - Asiakkaaseen luodaan katsekontakti, jos hän vastaa katseeseen, voit aloittaa esittelyn. Marjut Moisio kertoo, että kotimainen kurkku ja tomaatti menevät talvella kaupaksi korkeammasta hinnasta huolimatta. Juhlahetket, ku-
ten pääsiäinen ja vappu, lisäävät salaatin kysyntää merkittävästi, toteaa Marjut Moisio. Asiakkaan pitää antaa päättää, opastaa Hongell. - Jopa on nimi lätkäisty, sanoi eräs asiakas Kurvikorjaamosta. Annika Hongell kertoo, että Kurvikorjaamo-hankkeessa on esitelty satakuntalaisten yritysten salaatteja, kurkkuja, luomutomaatteja ja sieniä. Kullakin alueella on esittelyt pyritty pitämään useamman kaupan ryppäässä. Ulkomaisesta tomaatista on runsas valikoima ja tarjonta talvisin. Varsinkin kotimainen kurkku on läpilyönyt itsensä. Hankkeessa ovat olleet mukana KKK-Vihannes Oy, Honkatarhat Oy, Mykora Oy, Isokaski Oy ja Tmi Puutarha Rauno Nieminen.
Annika Hongell ja Sonja Paski esittelevät satakuntalaisia puutarhatuotteita Olarin Prismassa.
Syö vihreästi, elä värikkäästi!
www.puutarha-sanomat.net. - Kotimainen luomutomaatti on hyvin kilpailukykyinen espanjalaiseen nähden, sillä kotimainen on kypsää. Kaikki sovitut esittelyt ovat onnistuneet, eikä yhtään "oharia" ole tullut, kiittelee Annika.
Kurvit kuntoon pikapikaa Annika sanoo, että hankkeen nimi on otettu positiivisesti vastaan
Kotimyynti on vähentynyt, kun kaupasta saa meidän mansikkaa vähintäänkin yhtä hyvänä, koska se on tilalla jäähdytetty ja aikaa poiminnasta on pienimmillään vain pari tuntia. Se mikä tehdään, tehdään kunnolla, korostavat Poikelat.
Vadelma on mansikkaa herkempi Juha Poikela sanoo, että marjanviljelyssä tulot eivät tule tuista. Marjanviljelyssä laatu on oleellisin. - Meillä on vadelmalla karkeat maat ja tihkusta vesi ei leviä sivusuuntaan. - Kaikki on tehtävä just ajallaan. Tuoremarjakaupassa markkinointi on kaikkein tärkein osa. - Meillä on paikallismarkkinoina Haminan, Kotkan ja Kouvolan vähittäiskaupat. Viljelyssä voidaan tehdä hirveästi töitä, mutta markkinointi on se osa, joka tuloksen antaa, sanovat Helena ja Juha Poikela. Laatu on määrää tärkeämpi.
H
Kotipellon vadelmalimonadi on valmistettu aidoista marjoista, kun suurvalmistajien limsat ovat väriaineita ja esansseja. Viime vuosina emme ole lisänneet marja-alaa, vaan olemme tehostaneet viljelyä tihkukastelun avulla. Viljelyssä voidaan tehdä töitä hirveästi, mutta markkinointi antaa tuloksen. Lahden Tilalla on 31 hehtaaria peltoa, josta mansikalla on viisi ja vadelmalla kaksi hehtaaria, herneellä yksi. - Tihkukastelu on kallis investointi, eikä kukaan huvikseen sitä aloita. Oma myynti on Haminan torilla ja S-marketissa. Paine kylläkin kasvaa. Yksittäisrivistä saadaan marja poimittua laadukkaampana. Olennaista on ollut satotason ja laadun varmistaminen sekä työn helpottuminen, kun kastelukalustoja ei tarvitse enää siirtää. Juha Poikela kuitenkin arvelee, riittääkö tihkukastelusta saatava vesi kuumimpaan aikaan. - Olemme tehostaneet tuotantoa ja verkostoituneet marjan jalostuksessa. Kun hoitaa 40 - 50 poimijan työnjohdon ja jos siihen tulisi lisäksi vielä itsepoimijat, menisi homma sekaisin, naurahtaa Juha Poikela. Viljelyn tulee tapahtua sopivilla pelloilla, maatalous on suurpiirteisempää. - Viljan viljelyssä voidaan kalkuloida, että kun pinta-alaa lisätään 20 hehtaarista 200 hehtaariin, niin tuotot kasvavat. 10
3/2006
Pienjalostajan mahdollisuus on
verkostoituminen
Faktat
YRITTÄJINÄ Helena ja Juha Poikela, perheessä on 3 lasta VILJELY Mansikkaa 5 hehtaaria vadelmaa 2 ha hernettä 1 ha loput 31 ha peltoalasta viljalla tai öljykasveilla ja kesantona TYÖNTEKIJÖITÄ Poiminta-aikaan 50 LIIKEVAIHTO Tuoremarkkinoilta puolet, puolet pakasteista ja mehuista JALOSTEIDEN TAVARAMERKKINÄ Kotipellon marjapakasteet, Mehuhetki-mehut ja Limonadi Kotisivut osoitteessa www.lahdentila.fi
Helena ja Juha Poikela katsovat, että marjojen viljely ja jalostus oli kymmenen vuotta sitten oikea ratkaisu Lahden tilalle. Olemme pyrkineet selkeyteen siten, että on mansikka-aika, vadelma-aika ja loppuvuosi menee marjojen jalostuksen kanssa.. Kun kesällä tekee rajusti työtä, voi talvella ottaa vähän kevyemmin. - Silloin väännettiin, keskitytäänkö sikatalouteen vai marjoihin. Jos tukia ei olisi, se vähentäisi näennäisviljelyä. - Loput peltoalasta on viljalla ja kesantona, mutta sillä ei ole taloudellista merkitystä, vaan se on maisemanhoitoa, sanoo Juha Poikela. - Itsepoiminnan olemme lopettaneet kokonaan. - Meillä on kastelumahdollisuus joka lohkolle, kun järvi ja
joki ovat lähellä. - Marja-alan lisääminen 3 heh-
taarista 7 hehtaariin ei aiheuta olennaista muutosta, sillä viljelytaito ja peruskoneistus ovat olemassa. Poikelat eivät juuri käytä mansikan sadonajoitusta. - Vadelma on estänyt mansikan syyssadon. - Tihkukastelun tullessa ryhdyimme käyttämään mansikalla paririvissä 45.000 tainta hehtaawww.puutarha-sanomat.net
Mansikan laatukilpa on kovaa Helena Poikela sanoo, että yrityksen liikevaihto jakaantuu puoliksi tuoremarjakaupan ja jalosteiden kesken. - Pienvalmistajien mahdollisuus on verkostoitumisessa.
Haminalainen Lahden Tila on keskittynyt marjoihin ja marjajalosteisiin. - Meidän tilalla tukien merkitys on 10 prosenttia. Norjan opintomatkalla todettiinkin, että siellä käytetään vadelmaviljelmillä sprinklereitä pintakasteluun tihkujen lisäksi. [PUUTARHA-SANOMAT: HAMINA]
rilla, mutta olemme palanneet yksittäisriviin ja 30.000 taimen tiheyteen. Meillä päädyttiin marjoihin. Sikalaan rakennettiin pakastamo ja mehujen valmistukseen vaadittavat tilat. Limsapullon vähittäishinta on parin euron luokkaa.
elena ja Juha Poikela kertovat, kuinka heidän piti vuonna 1995 Suomen mennessä EU:n jäsenyyteen päättää, tilan tuotantosuunnasta. Aidoista marjoista tehdylle limonadille on sosiaalinen tilaus, toteaa Juha Poikela. Juha Poikela kertoo, että mansikassa on paljon työtä
Glen Jakobsson berättar att någon då önskat
sig kunna köpa osprutade potatisar, vilket gjorde att hans far började odla ekologiskt i början av 80-talet. Till exempel så kan en konventionell odlare odla potatis på samma mark flera år
www.puutarha-sanomat.net. Nu just har bröderna Jakobsson endast två anställda men berättar att man sommartid kan ha upp till 15 arbetare. Det finns strikta regler för vilka hjälpmedel som får användas. Största delen av produkterna säljs till partihandeln, det mesta till södra Finland, hela 90 procent. De odlar idag morot på en areal av 8 hektar och potatis på 16 hektar. Det "vanliga" jordbruket brukar i detta sammanhang kallas för "konventionellt" . Eftersom man inte sprutar sina odlingar räknar de att det tar upp till 200 arbetstimmar per hektar för att få det rensat. 12
3/2006
Glen och Mats Jakobsson odlar potatis och morot ekologiskt i Jeppo.
Ekologiskt odlat från Jeppo
Bröderna Glen och Mats Jakobsson i Jeppo odlar potatis och morötter ekologiskt. Tidigare användes termen "alternativ" odling med ungefär samma betydelse. - Fem veckor efter att vi sått
Text och bilder Camilla Sigg
börjar vi rensa, och det görs då i flera skift, säger Glen Jakobsson.
B
rödernas föräldrar började odla potatis redan 1975, och deras far var med och grundade företaget Jeppo Potatis Ab. nedpå den och rensa morötter samtidigt.
Mycket att rensa sommartid Morötterna packas i 500 grams och 1 kilos plastpåsar, potatisarna i papperspåsar på 2 kilo eller 19 kilo. De flesta av det konventionella jordbrukets bekämpningsmedel och handelsgödselslag är inte tillåtna. Han säger även att en stor del av odlingarna i området odlar
Satsat på morötter Ekologiskt odlade morötter täcks över med fiberdukar som gör att det blir varmare och fuktigare. Familjeföretaget som sedan i början av 80-talet odlat ekologiskt odlar idag morot på 8 hektar och potatis på en areal av 16 hektar. Att odla ekologiskt är inte alltid så lätt. Bröderna berättar att de målmedvetet satsat mer på
Fakta
FAKTA OM EKOLOGISK ODLING
Ekologiska livsmedel är idag beteckningen på växtprodukter som odlats enligt vissa bestämda normer utöver de krav som lagstiftningen kring odling och miljö ställer. [TRÄDGÅRDSBLADET: JEPPO]
ekologiskt jämfört med andra områden. Generellt sett betyder ekologisk odling hårdare krav på till exempel att produktionen av foder för husdjuren sker på den egna gården.
Glen Jakobsson visar upp "rensningsmaskinen" Arbetaren kan ligga . Och de berättar att omsättningsvis så är morötterna större än potatisen. Bröderna konstaterar dock att det på 80-talet inte fanns någon marknad för ekologiskt och att partihandeln började vilja ha ekologiskt odlade produkter först i slutet av 90-talet. Bröderna Jakobsson berättar att all tid på sommaren går till rensning. Oftast förknippas ekologisk odling med att man inte använder handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Skillnaderna mellan ekologiskt och konventionellt gäller dock mer än "kemikalier" och berör såväl växtodling som djurhållning. Morötterna och potatisarna packas i eget packeri fem gånger i veckan. Sedan 1993 har bröderna odlat morötter. i rad, vilket en eko-odlare inte kan göra. Skillnaden mellan ekologisk och konventionell produktion gäller både vilka hjälpmedel man använder i produktionen och hur man använder dem. - Handeln vill ju ha så färska produkter som möjligt, konstaterar Glen Jakobsson
- Meillä on Saarioisten kanssa sopimus punajuurikkaasta, porkkanasta, lantusta ja avomaakurkusta. Pojat ovat jo aikamiehiä ja he tekevät koko kesän töitä tolkuttomasti, enemmän kuin lääkäri määrää.
Laamasten itse rakentama kolmirivinen muovinlevityskone.
www.puutarha-sanomat.net
Kuva Jaakko Laamanen. - Lännen Tehtaille viljelemme
pakastehernettä 15 hehtaarin alalla ja sokerijuurikasta 20 hehtaarin alalla. - Viljely on hyvin hektistä touhua. Vihannesten sopimusmäärä on vuosittain noin 3 miljoonaa kiloa, ja niiden viljely hoidetaan kurkun poimintaa lukuun ottamatta perheen omin voimin. Kutakin kasvia viljellään noin kymmenen hehtaaria, sanoo Esa Laamanen. 14
3/2006
Laamaset ovat vihannesten tehotuottajia
Esa Laamanen ja hänen kolme poikaansa ovat virittäneet teollisuusvihannesten tuotannon tehokkaaksi. [PUUTARHA-SANOMAT: HUITTINEN]
E
sa Laamanen ja hänen poikansa Jaakko, Veikko ja Jyri perustivat vuonna 1991 Agroset Oy -nimisen yrityksen viljelemään vihanneksia teollisuudelle. Esa Laamanen kertoo, että avomaankurkkua lukuun ottamatta muut kasvit viljellään perheen omin voimin. Yhteensä riviviljelyä on 70 - 80 hehtaaria ja lisäksi viljaa on 200 hehtaaria
Esimerkiksi punajuurikkaasta ei näy ulkomaisia säilykkeitä ja kurkkusäilykkeetkin ovat kotimaassa valmistettuja, vaikka raaka-ainetta on osin tuotu.
Ryhtyessään vihannestuotantoon agrologi Esa Laamanen kertoo palanneensa juurilleen laskettelubisneksen jälkeen.
Kuva Jaakko Laamanen
Laamaset ovat parannelleet italialaista muovin läpi istuttavaa konetta lisäämällä siihen kasteluautomatiikan. Makutottumuksetkin puoltavat kotimaista tuotantoa. Viljassa tuki on hyvä satovakuutus. Se antaa mahdollisuuden hyvään kiertoon. Laamasen mukaan kurkun bruttoliikevaihto hehtaaria kohden on 25.000 euroa. Viljelmällä on käytössä kolmerivinen muovin läpi istuttava italialainen kone. - Siitä tulee kolmannes liikevaihdosta. Olemme myös rakentaneet kolmerivisen muovinlevityskoneen. Kurkkua voidaan viljellä samassa maassa vain joka viides vuosi, muutoin tulee laikkutauti. - Pyrimme pääsemään pellolle mahdollisimman aikaisin, sillä kevätpäivät ovat arvokkaita. Viime kesänä oli myös läheisestä pakolaiskeskuksesta somaleita, ja heistä minulla ei ole mitään negatiivista sanottavaa. Kesäisin tarvitsemme 60 - 70 poimijaa ja suomalaisia nuoria on ollut hyvin tarjolla, mutta kun koulut alkavat, tulee ongelmia. - Kuumana kesäpäivänä tihkut eivät ehdi kastella juuri istutettuja kurkuntaimia riittävän nopeasti, vaan niille tulee jano. www.puutarha-sanomat.net. Etäisimmät pellot ovat 20 kilometrin päässä. - Keräämme kurkun irtonaisena elevaattoripohjaiseen säiliöön, josta se puretaan laatikoihin. Pahinta on, jos halla tulee heti istutuksen jälkeisenä yönä. Esa Laamanen kertoo, että yrityksen pääkasvi on avomaankurkku. Veden täytyy olla lähellä, onneksi täällä on paljon jokia, toteaa Esa. Kurkulla käytetään harsoa, mutta sadetuksella ei ole torjuttu hallaa. 3/2006
15
- Keväällä viljelyyn lähdettäessä kaikki on paperilla. Esa Laamanen on luottavainen vihannestuotannon mahdollisuuksiin. Se heittää puolitoista desiä vettä heti istutuksen jälkeen jokaisen
taimen tyvelle. Olemme parannelleet istutuskonetta rakentamalla siihen kasteluautomatiikan. Tuen saa, kun ehtojen mukaan viljelee. Hyvästä pellosta joutuu maksamaan vuokraa 500 euroa hehtaarilta, halvemmallakin saa. - Vajaan tuhannen euron tuella ei ole ratkaisevaa merkitystä viljelyn kannattavuuteen. - Sikamiehet tarvitsevat maata. Tihku auttaa hiukan, kun kastelee penkin märäksi. Lohkojen keskikoko on yli 10 hehtaaria, mikä helpottaa toimintaa. - Kuluttajat arvostavat kotimaisuutta. - Vilja on välikasvina. Viljalla pääsee omilleen, mutta työpalkkaa ei siitä saa.
Erikoiskoneita omasta pajasta Laamaset ovat rakentaneet kurkun keruukoneet itse. Vesi virtaa säiliöstä jatkuvana virtana, mutta letku suuntaa 80 prosenttia vedestä istutusreikiin. Vaikka tehtävät on jaettu, niin mikään työvaihe ei ole yhden miehen varassa.
Vuokrapeltoa 500 eurolla
Agroset Oy:lla on omia peltomaita 65 hehtaaria ja loput ovat vuokramaita. - Olemme vuokranneet peltoja yleensä pitkillä sopimuksilla
Itse olemme vähentäneet viljeltäviä kukkalajeja, nytkin kukkivana on ruusubegoniaa ja narsissia. saintpauliaa, begoniaa, esikkoa, tulilatvaa, ruukkuruusuja, krysanteemeja,
www.puutarha-sanomat.net
joulutähtiä ja hyasinttejä. Jukka Ruokostenpohja kertoo yrityksissä olevan meneillään sukupolvenvaihdos. Yrityksessä on meneillään sukupolven vaihdos: Jukka ja Marja Ruokostenpohja ovat jäämässä eläkkeelle ja vetovastuuseen tulevat pojat Sami ja Pasi sekä tytär Sari. Vuonna 1990 syntyi Flowertrucks Oy ja nykyään sillä on 11 ajoneuvoyhdistelmää kuljettamassa kukkia niin ulkomailta kuin maan sisäisestikin, sanoo Sami joka omistaa kuljetusfirman yhdessä veljensä Pasin kanssa.
Marja Ruokostenpohja sanoo, että kukkakaupat tarvitsivat paljon muutakin kuin kukkia, ja he perustivat kukka-, lahjatavara- ja somistustarvikkeisiin erikoistuneen tukkuliikkeen Floraduo Oy:n vuonna 1993. Viljeltäviä ruukkukasveja tuotetaan noin 900 000 kpl mm. - Kun puutarhassa ei ole pimennysverhoja, emme voi valottaa enää ruusua, jotta joulutähtien kukinta ei häiriintyisi, sillä se on lyhyen päivän kasvi. Tuotamme helmi-heinäkuun välisenä aikana 60.000 ruusubegoniaa.
Marja Ruokostenpohja kertoo, että nämä pistokkaista kasvatetut äitienpäiväruusut kukkisivat jo viikon kuluttua, mutta ne leikataan, jotta saadaan runsas kukinta juuri äitienpäiväksi.
kasvatettiin valojen avulla talviaikaan. Ostimme vuonna 1985 Lammin puutarhan Lempäälästä ja nimesimme sen Kalevan Puutarhaksi, kertoo Jukka Ruokostenpohja. 16
3/2006
Kaleva taitaa koko kukkaketjun
Kalevan Puutarha Oy, Kalevan Kukkatukku Oy ja Flowertrucks Oy sekä Floraduo Oy ovat syntyneet toinen toistaan täydentämään, jotta kukat saataisiin vähittäiskauppaan laadukkaina. Jukka ja Marja Ruokostenpohja perustivat kuitenkin ensin kukkatukun, Kalevan Kukkatukku Oy:n vuonna 1969 Tampereen Kalevan kaupunginosaan. - Kun halusimme mahdollisimman hyvää laatua, päätimme perustaa viljelmän. - Siirryimme Suomessa toisena puutarhana viljelemään ruusua kivivilla-alustalla. - Meidän puutarhassa on tällä hetkellä kukkivana vain ruusubegoniaa ja narsissia, muut ostamme muilta puutarhoilta. Kalevan Kukkatukku Oy laajensi tukkutoiminnan vuonna 1979 Seinäjoelle ja vuonna 1985 Helsinkiin. Kustannusten nousun on pakko siirtyä myöskin kukkien hintaan, sanoo Sami.
- Toinen mahdollisuus olisi kulutuksen räjähdysmäinen kasvu. - Se voi tapahtua niinkin, että toiset viljelijät erikoistuvat toisiin kasveihin ja toiset taas toisiin ja käydään kauppaa ristiin. Se antaisi mahdollisuuksia tuotannon tehostamiseen. Sami Ruokostenpohjan mukaan puutarhojen on päästävä isompiin sarjoihin. Puutarhan kokonaispintaala on 1,3 hehtaaria. - Näitä tuotteita menee nyt paljon myös päivittäistavarakauppoihin, täydentää Sami. Ruusun kannattavuus on heikentynyt ja nyt sitä on enää 3000 neliötä. [PUUTARHA-SANOMAT: LEMPÄÄLÄ]
S
uomalaisten kukkatukkujen historian taustalla on yleensä puutarha. Ei Suomesta puutarhatuotanto häviä, mutta nyt ollaan tärkeässä virstanpylväässä. Puutarha tuottaa kevääksi noin 30.000 amppelia. - Se vaatii viljelijöiltä rohkeutta ja tukkureilta avarakatseisuutta. Kuk-. Yhteistyö vähittäiskaupan kanssa on syventynyt. Sami kertoo, että maakaasun hinta muodostuu mm. tehomaksusta, energiamaksusta, siirtomaksusta, valmisteverosta ja huippukäytön mukaisesta maksusta.
Erikoistuminen mahdollisuutena - Vuoden aikana maakaasun hinta on noussut noin 30 prosenttia, ja myös sähkön hinta ja palkat nousevat. Tällä hetkellä myymistämme ruukkukukista vain 20 prosenttia tulee omasta tuotannosta, mutta kotimaisuusaste on 80 prosenttia kukkivissa ruukkukukissa. Pääpaikka sijaitsee nykyään Tampereen Sarakulmassa lähellä Pirkkahallia. - Kun kukkien kuljetukset eivät pelanneet meitä tyydyttävästi, niin perustimme yhtiön kuljetuksia hoitamaan. Jukka ja Marja ovat jäämässä eläkkeelle ja vetovastuun ottavat kolme lasta: Sami, Pasi ja Sari.
Ruususta ruukkukukkiin Kalevan Puutarhan valtakukka oli aikoinaan leikkoruusu, jota
Sami Ruokostenpohja ehdottaa suomalaisia puutarhoja erikoistumaan, jotta ne voivat tuottaa pitempiä sarjoja. Puutarha lämpiää maakaasulla. Puutarhan pääkasviksi ovat nousseet ruukkukukat. Pääsesongit ovat joulu ja äitienpäivä, kertoo Jukka
Kalevan puutarha tuottaa 50.000 narsissiruukkua ja kussakin ruukussa on neljä sipulia. Sen jälkeen ne ovat olleet juurtumassa 3 - 5 asteen lämpötilassa ja nyt ne otettu hyötöön.
Kalevan Kukkatukku ja Floraduo Helsingin tukkutorilla.
Tilaa suosittu pikkujättiläinen
PIHAKALENTERI ON MYÖS PALJON MUUTA:
· AarnoKasvinvinkitaloittavatpihavuoden · Jokaviikolleonjännittäväätekemistä · Kuukausittainesitelläännimikkopensas ·Teemaosiossaovat: Pihanperuskorjaaminen jaKokoperheenpuutarha · Runsaastimuistiinpanotilaaja apuruudukotomillepihasuunnitelmille
220 SIVUA, PAKSUT PAHVIKANNET, KÄTEVÄ KIERRESELKÄ Pihan vuosi alkaa keväästä. - Meidän vastuulla on mm. Yhtenä perjantaina tuli Jyväskylästä tilaus kuuden jälkeen, että lauantai-aamuksi tarvitaan tulppaania. Jokaisella näistä kolmesta tukkurista on oma listansa, mutta käytännössä kaikilla on samoja kukkia tarjolla. Päivyriosa on täydellinen kalenteri nimipäivineen ja juhlapyhineen.
Tilaan ___ kpl Pihakalentereita
(+ postituskulut 3,10 )
19.90
Tilaa
Pihakalenteri asiakaslahjaksi! Ota yhteys asiakaspalveluumme
www.puutarha-sanomat.net
· · · ·
Oheisellatilauslipukkeella Soitaasiakaspalveluumme puh.09-2396168tai040-8468224 Sähköpostitseosoitteeseen: asiakaspalvelu@omapiha.info Internetistä:www.omapiha.info
TILAUSLIPUKE
TILAAMINEN ON HELPPOA, VOIT TEHDÄ SEN JOLLAKIN SEURAAVISTA TAVOISTA:
hintaan 19.90 /kpl +postituskulut 3.10
Hinta vain
Tilaajan nimi ____________________________________________ Lähiosoite ____________________________________________ Postinumero Postitoimipaikka ____________________________________________ Puhelinnumero ____________________________________________
04003 VASTAUSLÄHETYS
Olemme maksaneet postimaksun puolestasi
Tunnus 5014460
PIHAKALENTERI 2006/2007 ON ILMESTYNYT!
Oma Piha. - Se on minimi, sillä kykenemme palvelemaan myös poikkeustilanteissa. Mukaan ovat tulleet nyt myös S-marketit, meillä niitä on jo 52 kappaletta ja koko ajan tulee lisää, kertoo Sami. Emme niinkään halua olla markkinoiden halvin toimija, sanoo Sami.
S-ryhmään uudella konseptilla Sami kertoo, että Kalevan Kukkatukku huoltaa yhdessä kahden muun tukkurin kanssa kaikkien Prismojen kukkatarpeen. Sami kertoo, että kukkia toimitetaan kolmesti viikossa. Tarjoamme monelle puutarhalle markkinointiväylän. Pihakalenterin viikkosivut alkavat huhtikuusta ja jatkuvat kevääseen 2007. Kehitämme omaa puutarhaa, jossa saamme kukinnan tarkoin ajoitettua ja saamme kukat hallitusti eteenpäin, sanoo Sami - Hiomme koko ajan omaa konseptiamme, ei ole vaihtoehtoa. - Lähetämme kerran viikossa valikoimalistan ketjuohjaukseen. Laatu tulee ensin, mieluummin maksamme muutaman sentin ekstraa kuin tingimme laadusta. Hoidimme senkin.
Jukka Ruokostenpohja näyttää narsissin juurtuneen hyvin. - Kukkivissa kukissa on kotimaisuusaste noussut, sillä pitkät kuljetukset heikentävät niiden laatua. Kaupat lähettävät sähköisesti tilauksensa ja se otetaan meillä sähköisesti vastaan. 3/2006
17
kia hankitaan ympäri Suomen. - Meidän jujumme on tyytyväinen kuluttaja. Häme, Pohjanmaa ja Keski-Suomi, ja niiden alueiden kahdeksan Prismaa. Sipulit ovat tulleet Suomeen syksyllä viikolla 44
Hjortman är väldigt nöjd med samarbetet med sin trädgårds rådgivare. - Matias vet vad jag tänker och jag känner att vi är på samma nivå, säger Stig Hjortman. Han har även en konsulent från Vasa grönsaker som besöker honom med jämna mellanrum. Han räknar med att ha 12 anställda under säsongstid. Han hann efter det även jobba som lärare vid trädgårdsskolan i gamla Vasa innan han fick jobbet vid ÖSL. Nu odlar han både tomat och paprika. Idag jobbar han som trädgårdsrådgivare vid Österbottens svenska lantbrukssällskap, ÖSL, för åttonde säsongen i rad. - Någon gång behöver vi alla nog hjälp och då är det bra att få rådgöra med en annan med samma arbete, säger han. Om Matias inte är ute och ger råd till odlare har han ofta föreläsningar och så brukar han även skriva artiklar till olika tidningar emellanåt.
torjuntaeliöitä tarkkailutuotteita kasvinsuojelupalvelua
Odlare i Laihela Stig Hjortman och hans fru i Laihela hör till hans kunder. Han menar att det är bra att ha en praktisk koppling till odlande så man vet vad man talar om med odlarna.
Största delen av Matias´ kunder befinner sig i Närpes, men han har även flera i Kristinestad och i Korsnäs. Efter sin utbildning jobbade Rönnqvist inom partiförsäljning av blommor och krukväxter i ett par år. Matias har även fått möjligheten att odla själv lite också. I medeltal besöker han en kund 8-9 gånger årligen, belysta odlingar då lite oftare.
Ett 50-tal kunder Matias reser runt mycket i sitt arbete. Paret odlade före flytten till Laihela paprika i Jungsund. 35-40 000 kilometer kör han per år. - Odlingen är ju bara på 5,5 hektar så det är nog bara en hobby jag har, påpekar Matias. Han har sammanlagt cirka 50 kunder som befinner sig mellan Terjärv i norr och Laitila i söder. Han kollar blommorna på plantorna och ger råd om vattningen åt odlarna. - Jag anser att jag har de absolut bästa konsulenterna, speciellt då jag behöver hjälp
Stig Hjortman undersöker tillsammans med sin konsulent Matias Rönnqvist växtunderlaget för sina plantor.
inom paprika-området, tillägger Hjortman. Hjortmans företag, Katais Grönsaker Ab, säljer alla sina tomater och paprikor till Vasa grönsaker. Han blev färdig utbildad hortonom 1993 efter studier i Lepaa utanför Tavastehus som har den klassiska trädgårdsskolan i Finland. Matias börjar sitt besök hos Hjortmans med att mäta fukthalten hos tomatplantorna. Regelbundna kundbesök blir det för honom att göra ungefär 450 stycken i året. Ifjol odlade han ryps. Matias ger odlaren beröm om växternas goda rotning. Matias besöker Hjortmans odling i Laihela varannan vecka i början av säsongen och lite mer sällan sedan.
Lite konsulenter Rönnqvist berättar att det i Finland finns endast en handfull konsulenter och att samarbetet mellan dem därför måste vara ärligt och fungera felfritt. Samma sak görs med paprikaplantorna. 20
3/2006
Teksti ja kuvat Camilla Sigg
Trädgårdsrådgivaren - odlarens bästa vän
Matias Rönnqvist, uppvuxen i Vasa, ville som liten bli bonde när han blev stor. Även resor utomlands blir det ibland. Nyligen har han varit till både Danmark och Island. Han har även en hel del andra olika uppdrag till. Han arrenderar mark i Vasa för sjätte året i rad nu där han i år odlar åtminstone kummin. Utländska kontakter anser Rönnqvist vara otroligt viktiga också.
www.puutarha-sanomat.net. [TRÄDGÅRDSBLADET: LAIHELA]
M
atias Rönnqvist har jobbat som trädgårdsrådgivare vid ÖSL sedan 1999. De köpte hösten 2001 växthus i Laihela och har sedan 2002 odlat grönsaker på en areal av 8000 kvadrat. Hjortman har även nyligen köpt en växthusanläggning till i Jurva på 7800 kvadrat där han kommer att odla tomat
Kukat tarkastellaan ja Rönnqvist antaa kastelusta neuvoja. Annars sitter han nog mycket på telefon, ¼ av arbetstiden går till att prata i telefon. Hjortmanien yritys Katain Vihannes Oy myy koko tuotannon Vaasan Vihannes Oy -tukkuun. Työnkuvaan kuuluu paljon matkustusta. (06) 220 5500
www.puutarha-sanomat.net. Suomessa on Rönnqvistin mukaan kovin vähän puutarhakonsulentteja. (02) 277 5700 · Närpes, tel. Rönnqvist besökte en butik i Helsingfors nyligen och berättar att man där hade endast 3 lådor med inhemska grönsaker och att resten var utländska. Leveranser varje vecka - beställ i tid! Telefon: (06) 220 5500
· www.schetelig.com · Vanda, tel. Matias tar aldrig med sig telefon när han är ute på kundbesök. Han menar att då han tar betalt för alla sina besök så vill han kunna ge all sin tid och koncentration åt det han gör. Ajokilometrejä kertyy 35 - 40 000 kilometriä vuosittain, sillä vuoden aikana Rönnqvist tekee 450 asiakaskäyntiä.
Asiakaskäynillä
Matias reser mycket i sitt arbete. Asiakasvierailu alkaa kosteuden mittaamisella. - Det är en ge och ta - situation för mig, konstaterar han. Uusi 7800 neliömetrin kasvihuone ostettiin juuri Jurvalta, johon tulee ainoastaan tomaattia. Hjortmanit ovat todella tyytyväisiä puutarhaneuvojan palveluun. - Det är otroligt viktigt att lyssna på de egna sensorerna vi har i kroppen, att fråga oss om allt käns ok nu, menar han. 3/2006
21
- Det är på grund av den belysta odlingen som de utomlands blivit intresserade av oss, menar Matias. Han har haft många grupper från utlandet på besök i olika växthus runtom i Österbotten. Tulevaisuuden suurin haaste on Rönnqvistin mielestä kuitenkin saada asiakkaat ostamaan kotimaisia kasviksia.
NATUPOL-humlor som
är kända för sin kvalitet
Lämpade för krävande förhållanden i Finland. Lepaalla suoritettujen hortonomiopintojen jälkeen hän oli pari vuotta kukka-alan tukkuliikkeissä ja myöhemmin opettajana puutarha-alan oppilaitoksessa Vaasassa. Svåraste med sitt arbete anser han vara med belysta odlingar vintertid. Tukipalveluja pitäisikin kehittää. Rönnqvistin noin viisikymmentä asiakasta Pohjanmaalla sijoittuvat Teerijärven ja Laitilan välille. Roligt är det också att kunna hjälpa någon och att själv lära sig nya saker. Han säger även att informationsarbetet enligt honom är otroligt viktigt och att det behövdes mer. Det absolut bästa med att vara trädgårdsrådgivare är enligt Matias att få ha att göra med folk. - Vi har ett stort arbete med att få konsumenter att välja inhemskt, avslutar Matias.
Stig Hjortmanin kasvihuoneessa Laihialla viljellään 8000 neliömetrillä tomaattia ja paprikaa. Hollannissa tehdyn tutkimuksen mukaan tietokoneet näyttävät 10 - 50 prosenttia väärin. Turhauttavaa saattaa myös olla tietokoneiden käyttö. Han fortsätter med att berätta att man i Holland undersökt datorer och att det visat sig att de i flera fall visat mellan 10 - 50 % fel. (09) 852 061 · Åbo, tel. Koti- ja ulkomaisten asiantuntijoiden neuvot ovat kuitenkin todella tarpeellisia. Niihin ei pitäisi Rönnqvistin mukaan täysin luottaa. Matias som är intresserad av språk och då speciellt av olika dialekter anser sig vara lyckligt lottad som fått möjligheten att arbeta runt omkring såhär i Österbotten. Han räknar med att han hinner vara på sitt kontor mellan 30 och 50 dagar i året.
Datorerna krånglar ibland Matias anser att odlare litar för mycket på datorer och maskiner som ibland kan visa helt fel. Tilanteet, joissa ratkaisua ei tunnu löytyvän, hän kokee turhauttaviksi. - Om man inte får plantorna att växa som man vill och inte kan sätta fingret på problemet så kan det vara frustrerande, berättar Rönnqvist.
Suomeksi
Puutarhaneuvojan arkea Pohjanmaalla
Matias Rönnqvist toimii kahdeksatta vuotta puutarhaneuvojana Pohjanmaan ruotsinkielisessä maaseutukeskuksessa ÖSL: ssa. Service och stödfunktioner för datorer borde utvecklas. Heillä käy säännöllisesti myös Vaasan Vihannes Oy:n konsulentti. Parasta työssä Rönnqvistin mielestä on vuorovaikutus asiakkaiden kanssa ja se, että voi auttaa ja oppia itsekin. - Under åren jag jobbat har
antalet datorer i växthusen ökat drastiskt men inte antalet servicemän, förklarar Matias
- Herkkusienen myyntiaika on 8 - 9 päivää. - Päämarkkina-alueemme on luonnollisesti Turun seutu, kertoo Pentti, mutta tukkuliikkeiden kautta pieni määrä menee aina Mikkeliin asti.
Kasvihuoneeseen
UUTUUS!
Vienti kasvanut moninkertaiseksi
Sienituotanto on tehostunut
Uudet Champ-rasiat ja etiketit luovat pirteää ilmettä hevi-osastoille, uskoo Hannu Pitkänen.
Avomaalle
Pitkäsen mukaan Mykora on pystynyt tehostamaan tuotantolukuja merkittävästi parin viime vuoden aikana. - Odottaisimme reippaampaa kulutuksen lisäystä. Siitakkeen myyntiaika on 14 vuorokautta. Kesällä osa sadosta myydään kilohinnalla suurtalouksien tarpeisiin riippuen päivittäisestä markkinatilanteesta. - Sienissä on eksoottinen maku, mutta ei lainkaan rasvaa. [PUUTARHA-SANOMAT: KIUKAINEN]
T
oimitusjohtaja Hannu Pitkänen Mykora Oy:stä kertoo, että sienten kotimaan kulutuksessa on pientä kasvua. - Olemme lisänneet sienten vientiä merkittävästi. Euroopasta ja jopa Aasiasta on kiinnostusta Suomea kohtaan, valottaa Hannu Pitkänen. Jos sieni on hieman ruskettunut, se on kypsää. Vastaavasti irtosienten tuontia on Puolasta ja Baltiasta. Yhä suurempi osa Suomessa viljellyistä sienistä päätyykin pohjoiseurooppalaisten herkuiksi. Vienti suuntautui Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Hollantiin, Belgiaan ja Baltian maihin. Sienikulutus on kasvanut hitaammin kuin tuotanto. - Talvisesonkina on edelleen kapasiteettia lisätä tuotantoa, mutta grilliaikaan toukokuusta syyskuun puoliväliin kapasiteetti on kokonaan käytössä.
Suomalaisten sienikulutuksen kasvattamisessa on haastetta niin hevi-osastoille kuin sienten tuottajillekin. - Painopisteemme on kuitenkin kotimaassa ja suomalaisten opettamisessa sienten kuluttajiksi, sanoo Hannu Pitkänen Mykora Oy:stä.
www.puutarha-sanomat.net
UUTUUS!. Se sopii siten painonhallintaan erinomaisesti, toteaa Hannu Pitkänen.
Avonaiset heltat kypsyyden merkkeinä Hannu Pitkänen sanoo, että valkea herkkusieni on parhaimmillaan, kun ruskeat heltat ovat näkyvissä. 3/2006
25
Valotuksella varmistetaan markkinat Suurin piirtein kaikki tukkuliikkeille myyvät leikkosalaatin tuottajat ovat ottaneet käyttöön lisävalot, jolloin voidaan toimittaa tuotteita vakituisille asiakkaille ympäri vuoden. Pari vuotta sitten kokonaismyynnistä vientiin meni 9 prosenttia, mutta viime vuonna viennin osuus oli jo 34 prosenttia. Sienten arvoa omana elintarvikkeena tulisi oppia hyödyntämään. Koska talviviljely on kesää kalliimpaa, myydään Ekmanin talvisato kokonaan pussiin pa-
kattuna vähittäiskauppoja varten. - Annamme lisävaloa 100 W/ m2 lokakuun alkupuolelta huhtikuun puoleen väliin asti, mitä ehkä voisi nostaa vielä 10 - 20 %, aprikoi Pentti. Vasta kun sieni limoittuu, se on vanhaa, opastaa Pitkänen. Ekmanin puutarhalla valotus alkoi v. - Valtaosa viennistä on valkoista herkkusientä, mutta myös siitakkeella on merkittävä sija. - Kun lakit ovat avautuneet, irtoaa siitä maku parhaiten. Olemme uusineet pakkaukset ja etiketit.
Vienti kasvaa Pitkänen kertoo, että uutuustuotteena Mykoralla on Shanghai-siitake. - Se tehdään suomalaisesta pötikästä, vaikka rihmasto onkin nimensä mukaisesti Kiinasta. 1996. Tällä hetkellä Ekmanin
yli 3000 m2 alasta noin puolella käytetään lisävaloa. Sienet sopivat myös kaikkien ruoka-aineiden kaveriksi. Viennissä on edelleen kasvumahdollisuuksia, kun tehdään töitä ja luodaan kansainvälistä yhteistyön pohjaa
- Suomi onkin Englannin jälkeen tärkein vientimaa, sillä meillä on Suomeen pitkäaikaiset ja hyvät suhteet, kertoo Pepe Delgado , joka on S.A.T. - Tavoitteena oli löytää ilmasto-olosuhteiltaan erilaisia paikkoja, jotta koko ajan voitiin vientiin taata mahdollisimman hyviä tomaatteja. Bonnysan Teneriffan pakkaamon johtaja. /vuosi, josta Teneriffan osuus 9 milj.
Mercedes De León Lugo sanoo että nuoret taimet tuottavat suurikokoisia tomaatteja, eikä viljelyssä ole erityisiä pihvitomaattilajikkeita. 3000, joista Teneriffalla 900 LIIKEVAIHTO 72 milj. kg KOTIMAAN OSUUS MYYNNISTÄ kasvanut 5 vuodessa 5 miljoonasta kilosta 35 miljoonaan kiloon, asiakkaana kauppaketju Mercadona TYÖNTEKIJÖITÄ n. Kanarian saaret sijaitsevat Atlantilla yli tuhat kilometriä etelään Gibraltarilta ja
vain runsaan sadan kilometrin päässä Afrikan rannikosta. Tomaattien matka poiminnasta Alicanteen kestää 2 - 4 päivää ja sieltä rekalla ehkä 4 päivää Suomeen, laskee Delgado.
Faktat
Bonnysa
KATETTU TOMAATIN VILJELYALA 719 hehtaaria, josta · Teneriffalla176ha · Alicantessa291ha · Almeriassa92ha · Murciassa160ha TOMAATIN TUOTANTOMÄÄRÄ 80 milj.kg, josta vientiin 45 milj. 26
3/2006
Teksti ja kuvat Jouko Tikkanen
Teneriffalta tomaatteja jo 50 vuotta Suomeen
Bonnysan Teneriffan viljelmillä on osa työntekijöistä Etelä-Amerikan espanjakielisistä maista kuten Equadorista ja Kolumbiasta. Siitä alkaen tomaatteja on viety Suomeen. Mantereelta vientimatkat ovat myös lyhyemmät, kertoo viljelypäällikkö Jesús Diego Pérez Verdi.. Huoneet ovat 7 metriä korkeita ja rivivälit leveitä.
Bonnysa perustettiin alkuaan Teneriffalle ja se on ollut vuosikymmenten ajan tuttu tomaattimerkki Suomessa. Nyt tomaatit kuljetetaan laivalla Alicanteen, josta ne lähtevät vientiin rekoilla. Enää tomaatit eivät kuitenkaan tule lentäen Kanarialta, vaan ne laivataan Manner-Espanjaan ja sieltä kuljetetaan rekoilla Skandinaviaan. Kanarian saaret ovat EU:n lounaisin kolkka siinä kun Suomi on luoteisin. [PUUTARHA-SANOMAT: TENERIFFA]
A
ntonio Bonny perusti tomaattifirman Kanarian saarten suurimmalle saarelle, Teneriffalle vuonna 1956. - Tomaatteja lennätettiin aiemmin Suomeen, mutta se on rahtien kallistumisen vuoksi loppunut. Hän on ollut yhtiön palveluksessa jo 40 vuotta. www.puutarha-sanomat.net
Suunnitelmallisuus menestyksen avain Antonio Bonny laajensi tomaatin viljelyn jo 1958 Espanjan mantereelle
Marraskuussa meillä oli paha myrsky, joka aiheutti tuhoa, toteaa Pepe Delgado. Niistä saamme noin 50 sentin kuutiohintaan vettä 180 hehtaarin tomaattiviljelyksille.
Vihannes-Laitila Oy on 70 varsinaissuomalaisen perheviljelijän omistama yritys. Pääosin työntekijät tulevat EteläAmerikasta, Equadorista eniten, osin Afrikasta. - On monia jotka eivät halua tehdä työtä, vaan haluavat saada suurta palkkaa. Varaa alustavasti paikkasi, puh. - Kaikki Bonnysan työntekijät ovat samalla tavalla palk-
Nasan avaruuskuva Kanarian saarista. Ne muodostuvat seitsemästä asutusta saaresta; Gran Canaria, Teneriffa, La Gomera, Hierro, La Palma, Lanzarote ja Fuerteventura. Työnantajan sivukulut viljelytyöstä ovat noin 110 euroa kuukaudessa työntekijää kohden, kertoo Pepe Delgado.
Työvoima suurin ongelma
Pepe Delgado mainitsee yllättäen suurimmaksi ongelmaksi työvoiman puutteen. Bonnysa on yhtiön tavaramerkki. Kanarian saaret kuuluvat Espanjalle, mutta niillä on Ahvenanmaahan verrattava itsehallinto.
Vettä puhdistetaan merestä Teneriffan saarella ei ole makeaa pohjavettä eikä järviä ja jokia. La Palma-saarelta etsimään meritietä Intiaan. Ammattikohteina ovat mm. Kuukausiansio viljelytyöstä on 850 - 900 euroa. Saari on syntynyt merenalaisista tulivuorenpurkauksista noin 10 miljoonaa vuotta sitten. Matka-aika 8 vuorokautta ja hinta n. Kun runsassateisena talvena saadaan 100 milliä, niin nyt on tullut 300 milliä. Tämän vuoksi tarvitaan ulkomaalaisia työntekijöitä. - Veden puute ei ole enää ongelma, sillä se on ratkaistu meriveden puhdistamojen avulla. Saarella on Espanjan korkein kohta; 3717 metrin korkeuteen kohoava tulivuori Teide. Teneriffalla emme tuota kesäkuukausina tomaattia, sillä täällä on silloin liian kuuma. tomaatin ja banaanin viljely, viinintuotanto. Lajikkeiden valinta ja sadon ajoituksen suunnittelu ovat avaintekijöitä menestyksessämme. 3/2006
27
Lähde ammattiretkelle Kanarialle
Puutarha-Sanomat järjestää ensi marraskuun lopulla ammattiretken Kanarialle. - Täällä Teneriffalla työntekijöistä on valtaosa paikallisia, mutta mantereella on ehkä puolet ulkomaisia työntekijöitä. - Aiemmin meillä oli useita merkkejä, mutta ne yhdistettiin yhdeksi vientimerkiksi. 040 - 846 8824 tai sähköpostilla asiakaspalvelu@puutarha-sanomat.net
- Haemme koko ajan myös mahdollisimman hyviä lajikkeita. TUOTTEITAMME: avomaankurkku, jääsalaatti, jäävuorisalaatti, jättisipuli, kesäkurpitsa, keräsalaatti, kiinankaali, kukkakaali, kruunutilli, punajuuri, punajuurinippu, punakaali, punasipuli, punasipulinippu, purjo, raparperi, salottisipuli, savoijinkaali, selleri, sipuli, sipulinippu, tilli, valkokaali, varhaisperuna, vesimeloni
VIHANNES-LAITILA OY
Kalannintie 896 23600 KALANTI 02 848 2800
www.puutarha-sanomat.net. 1000 euroa. Nämä saaret tunnettiin antiikin aikoina "onnellisten saarina" Vielä 1400-luvulla ne olivat läntisin tunnetuin paikka ja Kolumbus lähti . Kotimaan markkinoilla tavaramerkkinä on Bele, mutta sen laatu ei ole yhtä hyvä kuin Bonnysan, kertoo Delgado.
kalistoilla. - Tänä talvena vettä on satanut liikaakin. Sen huippu on talvisin lumen peitossa ja vuorilta saadaan makeaa vettä, mutta sitä on riittämättömästi turistien tarpeisiin viljelyksistä puhumattakaan
- Meillä on 4 päätoimista konesuunnittelijaa, kertoo Checchi & Maglin vientipäällikkö Claudio Zarri. kasvinsuojeluruiskuilla, kertoo R. Checchi & Maglin korjuukoneet eivät ole tarkoitettu suurilla pinta-aloilla viljeleville, mutta Lounais-Suomen varhaisperunaja vihannesviljelmillä niille on varmaan käyttöä. Suomeen on aiemmin tuotu yrityksen koneista yksittäisinä toimituksina joitain Wolf-tyypin koneita, joilla voidaan istuttaa esimerkiksi avomaankurkun tai mansikan taimia katemuovin tai kankaan läpi, mutta kun maassa ei ole ollut varsinaista edustajaa, ei ole ollut kunnon huoltoakaan saatavana. - Ostin Raimo Laaksoselta yrityksen vuonna 2000 ja olen laajentanut edelleen valikoimia mm. Myös veto takapyörien kautta on etu, koska koneen etupyörien korkeussäätö ei silloin häiriinny esim. - Yrityksellämme on pari mm. - Meillä on pari uutta mallia, joissa yhden ruletin kautta syötetään taimia kahteen riviin, esittelee Claudio Zarri konevalikoimia. - Konemyyjän kannalta Checchi & Magli on siitä erinomainen valmistaja, että he voivat räätälöidä yksilöllisen koneen tilaajalle parissa viikossa, kehuu Anssi Väättänen uutta toimittajaansa. Uusien istutuskonemallien suurimat edut ovat nelipistekiinnitys, joka takaa sen, että maan kaltevuuden muutokset eivät vaikuta istutussyvyyteen, ja taimen saattolevyt, jotka asettavat taimet pystyasentoon kaikissa tilanteissa. - Uusin istutuskonetyyppimme on Trium, missä on monia hienouksia, joiden avulla taimet saadaan kaikki tasasyvyyteen vaihtelipa maan tai tainten laatu tai istuttajien painot, kuvailee vientipäällikkö Zarri, mainiten, että suosituimmat vanhoista malleista ovat myös valmistusohjelmassa niille, joille koneen halpuus on tärkeä valintaperuste. Niitä voi käyttää erikseen tai kytkettynä istutuskoneisiin aina tilanteen mukaan. maan tiiviyden vaihdellessa.
Yrityksen istutuskoneiden työsaavutukset ovat hyvin kilpailukykyisiä, koska työergonomiaa on kehitetty tietoisesti. Niiden avulla voidaan nostaa nopeus istuttajaa kohden jopa 8000 taimeen tunnissa.
taverkostossa, minkä ansiosta me voimme täyttää monenlaisten viljelmien pikaisetkin toiveet ilman suuria varastotilauksia.
Anssi Väättänen ja Claudio Zarri esittelevät, kuinka katteen läpi istuttava Wolf-kone toimii.
Katteen läpi istuttava 3-rivinen istutuskone on ollut käytössä huittislaisella vihannestilalla.
Kate-, multausja korjuukoneita Checchi & Maglin valikoimiin kuuluu myös katteenlevityskoneita niin tasamaalle kuin harjuun. Myös varhaisperunan tuottajille on italialaisilla omia malleja. Yritys erikoistui ensimmäiseksi kastelulaitteisiin, mutta on vuosien varrella hankkinut edustukseensa monia puutarhaviljelijäin tarvitsemia koneita ja laitteita. He joutuvat kehittämään koneita mitä moninaisimpiin tarpeisiin, kun viennin osuus on yli 70 % ja asiakkaita on viidellä mantereella.
- Istutuskonetyyppejä on 6, mutta niihin saa erilaisilla lisälaitteilla ja yhdistelmillä runsaasti variaatioita jatkaa Zarri ja laskeskelee samalla, että oikeastaan heiltä voi ostaa 320 erilaista istutuskonetta. Multauslaitteet perunalle ja vihanneksille ovat tehokkaita, sillä Italiassa viljellään paljon multausta vaativia vihanneksia kuten purjoa, lehtiselleriä ja parsaa, jolloin niiden suunnitteluun on kannattanut panostaa. [PUUTARHA-SANOMAT: LAITILA]
R.
Laaksonen on monien puutarhaviljelijäin tuntema koneja laitemyyjä, joka vietti viime vuonna 15-vuotisjuhliaan. 1936 Pohjois-Italiaan Bolognan kaupungin lähelle. Laaksonen Oy on solminut maahantuontisopimuksen italialaisen konevalmistajan Checchi & Maglin kanssa ja näin moninkertaistanut puutarhakasvien istutuskonevalikoimansa. perunan korjuuseen sopivaa konetta, jotka nostavat sadon joko koneen jälkeen tai sivulle, mistä ne poimitaan ylös käsin, täydentää Zarri valikoimien esittelyä. Yritys aloitti alueen valtakasvin eli perunan koneilla, mutta 1900-luvun jälkipuolella pääpaino siirtyi erilaisten tainten istutukseen tarvittaviin koneisiin. 3/2006
29
Teksti Juhani Piirainen
Räätälöityjä koneratkaisuja
Laitilalainen koneliike R. Laaksosen johtaja Anssi Väättänen, jatkaen heidän nyt työllistävän 7 henkilöä ja liikevaihdon kasvaneen yli 3 miljoonan euron.
Checchi & Maglilta ratkaisu lähes joka lähtöön! Checchi & Magli on perustettu v. Salaisuus piilee yrityksen laajassa alihankinwww.puutarha-sanomat.net
Porkkanakemppi
Tuhohyönteisten torjuntaan pelto- ja puutarhaviljelyksiltä
Varma teho silti edullinen
Tehokas ja monipuolinen Erinomaiset käyttökokemukset Sopii hyvin tankkiseoksiin Herne Porkkana Kaalit Mansikka Vadelma Herukka ja karviainen hernekääriäinen, herneripsiäinen ja hernekirva porkkanakemppi kirpat, rapsikuorianen, lude, kaalikoi, kaalikärpänen vattukärsäkäs, luteet vattukuoriainen, vattukärsäkäs herukansilmukoi, herukkakoi karviaiskoisa, herukanversosääski, herukanvarsisääski 0,3 - 0,4 l/ha 0,3 - 0,5 l/ha 0,2 - 0,4 l/ha 0,2 - 0,3 l/ha 0,3 - 0,5 l/ha 0,3 - 0,5 l/ha 0,4 - 0,7 l/ha
hyönteistentorjunta-aine
viime kesältä
Kuva Jaakko Laamanen
farmit.net
Berner kasvinsuojeluneuvonta puh. (09) 13451 338 Lue aina käyttöohje ja noudata sitä!
Pakkaus: 3 l.. Varsinkin viime vuosina kehitys on ollut nopeaa
Heidän päähyväksymisryhmiään on 19 ja kasvikset kuuluvat elintarvikkeiden pääryhmään. Myös nettisivuilta osoitteista www. Kasvisten kaupankäynnissä
FK Leena Luoto on hyväksytty HTT tavarantarkastajaksi elintarvikkeet pääryhmään, johon hedelmät, vihannekset ja marjat kuuluvat. Tavarantarkastajista saa tietoa paikallisesta kauppakamarista tai ottamalla yhteyttä Keskuskauppakamariin. sähköposti flowerpecker@kolumbus.fi puh.050-5256470 tai 09-29054970
Nyt on paras sieniaika
Uudet pakkaukset ja tuoreet reseptit
www.puutarha-sanomat.net. Kokemusten perusteella voidaan todeta, että kyllä on. Tapahtuneesta laadittava tarkastuskertomus toimii myös lähtökohtana kun toimintoja kehitetään sekä viestitään kummakin osapuolen asianosaisille henkilöille. Näin varmistetaan tältä osin erittäin tärkeä tiedonvälitys. HTT:lla tulee olla alan tutkinto ja vähintään 10 vuoden työkokemus tarkastusalaan sisältyvistä tehtävistä. 3/2006
31
tarkastajalautakunta hyväksyy tavarantarkastajat ja valvoo heidän toimintaansa. Tarkastaja saapuu nopeasti toi-
meksiannon saatuaan paikalle, tiedottaa eri osapuolia ja useinkaan ongelma ei muutu oleellisesti muutamassa tunnissa. Suomessa toimii tällä hetkellä noin 230 HTT tavarantarkastajaa. On paljon parempi tehdä tarkastus huolellisesti, kuin todeta jälkeenpäin esimerkiksi tuotepalautuksissa, että koko tuoteerän palauttaminen ei ollutkaan oikein vaihtoehto.
Tavarantarkastuksen hyödyt Tavarantarkastuksen ensisijainen hyöty on puolueeton näkemys tuote- ja toimitusvirheestä. Sitä voidaan hyödyntää myös laatukoulutuksessa. Monesti tuntuu, että huolelliselle tavarantarkastukselle ei ole aikaa. chamber.fi ja www.tavarantarkastus.com löytyy lisätietoja.
eri osapuolet saavat myös samansisältöisenä kaikki tapausta koskevat tiedot. Lisäksi hänen on suoritettava tavarantarkastajakoe. Tämä antaa hyvän perustan tehdä korjaavat toimenpiteet
Aurinkoiselta Ahvenanmaalta
NYT ON SIPULIKAUPAN AIKA.
Kysy omasta tukustasi
Ålands grönsakslager Ahvenanmaalta myy vuosittain 1 500 000 kg omenoita ja 10 000 000 kg vihanneksia. Myynnin hoitaa Risto Henriksson puh. (018) 364611, fax (018) 364646