6 / 2006
HeVi
s. 10 Kotkan ruusuja
s. 16 Zebra-tomater i Tjärlax
Itsepoiminta vaatii erikoistumista
Kesäperunalla on kiire
s. 6
s. 12
22 TAMPERE Taudit kuriin ilmaston säädöllä s. 24 PÄLKÄNE Röding tuplaa vihannesalaa s. Onko kuluttaja tyytyväinen. Sähköinen lehti ilmestyy Internetissä joka päivä 24 h vuorokaudessa osoitteessa www.puutarha-sanomat.net Copyright Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. Tuotteiden hinnat eivät tänä kesänä ole yleisesti painuneet "pohjamutiin" vaan arvoketjun , kaikki jäsenet viljelijä, tukku, vähittäiskauppa ovat saaneet omat siivunsa. Lehden kustantaja on Tietoverkosto Eksakti Ky ja sen julkaisemisessa ovat mukana alueen yrittäjät, Tukkutorialueen yrittäjäyhdistys ja Helsingin kaupunki. ISSN 1459-9791, 4. Kun luonto on pannut tuotannon rajoitteet päälle, niin markkinat ovat olleet tasapainoisimmat moneen vuoteen. En ole havainnut, että yksikään kuluttaja olisi pahastunut siitä, että hän maksaa tänä kesänä keräkaalista 90 senttiä, kun hän sai viime kesänä kaalia jopa vain10 sentillä. Tukkuliikkeissäkin on hikoiltu, kun on jouduttu etsiskelemään riittäviä tavaraeriä vähittäiskaupalle. Tarjoamme puutarha-alasta ja puutarhatuotteiden markkinoinnista uuden, innovatiivisen ja raikkaan näkökulman. Konsumenten är nöjd om han får dem till ett pris på två euro mitt i sommaren också. Tervetuloa kehitykseen. 7 HÄMEENLINNA Kesäperunalla on kiire s. Asiaa on ollut viemässä eteenpäin kansanedustaja Markku Rossi. Onkin kuluttajan aliarvioimista se, että hänelle tulisi olla tarjolla halparuokaa. vuosikerta Kustantaja Tietoverkosto Eksakti PL 28, 04131 SIPOO
TUUSULA Tammilehdoilla palko poikineen s. 6 JANAKKALA Itsepoimintaa Iso-Hiiden kartanossa s. 2
6/2006
PÄÄKIRJOITUS Jouko Tikkanen
Uutisia netistä www.puutarha-sanomat.net
palvelemaan alueen yritysten ja niiden asiakkaiden tarpeita. Tuoreita, monen värisiä vihannespaprikoita ja tulisuusasteeltaan erilaisia maustepaprikoita saadaan puhtaina ja mahdollisimman lähellä, kasvihuoneissa tuotettuina herkkuina. 8 TUULOS Tukkukauppa välittää s. Alueen neljä kukkatukkua, kukkatarviketukut ja kukkaviljelijät tarjoavat monipuolisen valikoiman kasveja ja tuotteita alan yrityksille pääkaupunkiseudun ulkopuolisia alueita myöten, toteaa Taulavuori. Lehti vastaa vain tilaamastaan aineistosta. Kaupan luvut kertovat, että vaikka hinnat ovat olleet tänä kesänä korkeammat, niin silti volyymit ovat kasvaneet. On riittänyt jaettavaa. Lähetetyssä kirjeessä on tuotu esille maamme ja alueemme marjantuotannon kilpailukyvyn kehittymisestä. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen. 16 Uutta perunanviljelyä Närpiössä s. >> LUE LISÄÄ www.puutarha-sanomat.net Kevytrakenteisten kausihuoneiden (tunneleiden) käyttö marjantuotannossa parantaa sadon laatua, pidentää satokautta, vahvistaa kotimaisen tuotannon kilpailukykyä tuontiin nähden, sekä parantaa ammattitaitoisen työvoiman työllissyystilannetta, todetaan kirjelmässä. Hän on valmis maksamaan keskellä kesääkin pari euroa tomaateista ja kurkuista. 20 Sirkkalehtilipun vaatimukset uudistuvat s. I växthus kan man kontrollera omständigheterna kring produktionen bättre, och odlingarna har kunnat hållas lika stora som förut. >> LUE LISÄÄ www.puutarha-sanomat. Pitempiin lainauksiin täytyy olla lehden kirjallinen lupa. Viljelijöille sateiden vähäisyys on tietänyt paljon lisätyötä, kun sadetuksella on pyritty korvaamaan sitä, mitä taivaalta puuttuu. TILAUKSET JA ASIAKASPALVELU PUUTARHA-Sanomat PL 28, 04131 SIPOO Sähköpostilla asiakaspalvelu@puutarha-sanomat.net Puhelimitse 09 239 6168 tai 040 846 8224 Internetistä www.puutarha-sanomat.net TOIMITUS Päätoimittaja Jouko Tikkanen jouko.tikkanen@puutarha-sanomat.net 0400 462 443 Toimittajat Juhani Piirainen, Camilla Sigg Taitto Taija-Tuulia Tammelin taija.tammelin@puutarha-sanomat.net KÄYNTIOSOITE Vanha Talvitie 10 C 00580 Helsinki (Tukkutori)
MEDIATIEDOT www.puutarha-sanomat.net Ilmoitusmateriaali aineisto@puutarha-sanomat.net Painopaikka I-print, Vaasa Ilmestyminen Painettu lehti ilmestyy 10 kertaa vuodessa. 17 NÄRPIÖ Zebra-tomaattia Närpiöstä s. Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt heinäkuun viimeisen viikon 30 (24.-30.7.) paprikalle. Asiakkaan ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, kertoo päätoimittaja Jouko Tikkanen. Tukkutori-lehden ensimmäinen numero ilmestyi kesäkuussa. Esitys asetus muutoksesta on lähetty maatalousministeri Juha Korkeaojalle sekä Pohjois-Savon TE-keskuksen johtajalle Jaakko Kekonille. 10
www.puutarha-sanomat.net. Lehti ja sen nettilehti ovat puolueettomia ja ilman sidoksia olevia julkaisuja. lakko) voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. elokuuta 2006. net/artikkelit
20.7.2006 Uusi lehti Tukkutorille
Uusi Tukkutori-lehti on Helsingin Tukkutorilla olevien yritysten asiakkaille suunnattu lehti. Ne vievät arvostuksen kaupaltakin: aikaisemmin hyvänä ruokakauppana tunnettua myymälää aletaankin pitää halpaketjuna..
19.7.2006 Tuliset paprikat seuraavat naistenviikkoa
Kun naistenviikko päättyy, alkaa paprikoiden kultakausi. 26
VÄHÄKYRÖ Mansikanviljelyä Pohjanmaalla s. Vastuu virheistä ja reklamaatiot Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä (esim. Seuraavat numerot ilmestyvät elosyyskuun vaihteessa, lokakuussa ja joulukuun alussa. Konsumenterna uppskattar inte billiga varor. Helsingin tukkutorin toimitusjohtaja Timo Taulavuori sanoo, että Tukkutori on ainutlaatuinen yritysalue koko Suomessa. Painosmäärä on 6.000 kappaletta. Seuraava lehti ilmestyy 30. Kuluttaja on valmis maksamaan euron niin perunasta kuin kaalistakin. 8
KOTKA Kauniita ruusuja Kotkasta s. Molemmat saavat synergiaetua, kun alueen monipuolinen tuotteiden ja palveluiden tarjonta ja saatavuus tulee lehden kautta esille. Lomailijoille Suomen kesä on ollut toiveiden täyttymys. 3 Henkilöstöhallinto ja koulutus verkostoportaalissa s. - Helsingin Tukkutori on kukkaalan suurin keskittymä Suomessa. 4 RYMÄTTYLÄ Maatila myy makuja ja elämyksiä s. Samarbetet har fungerat väl och den har varit lönande åt alla.
Kuva Tommy Selin
PUUTARHA-Sanomat nro 6/2006 SISÄLLYS
KOKO MAA Ruuhkaton kesä on poikkeus s. 18 Maatila myy makuja ja elämyksiä s. I sommar har både priserna och volymen varit större än året innan. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisuajankohdasta. >> LUE LISÄÄ www.puutarha-sanomat.net
Valoisampi kesä
Hellettä on riittänyt. För detta får vi tacka det varma sommarvädret, vilket har begränsat produktionen främst på friland. Om tomatens eller gurkans pris sjunker till under en euro, ökar det inte konsumtionen alls. Useissa Euroopan maissa mm Iso-Britannia, Norja, Puola) jo yleistyneet kevytrakenteiset kausihuoneet (tunnelit) eivät meillä kuulu maatalouden investointituen piiriin.
Ett högre pris - större konsumtion
Denna sommar har trädgårdsprodukternas priser varit stabila. Liian halvat tarjoushinnat vievät arvostuksen tuotteelta, ja menekki tyssää. Även av butikers försäljningssiffror kan man se att ett billigt pris inte garanterar att försäljningen skulle stiga. 12
PUUTARHA-Sanomat
PUUTARHA-Sanomat on puutarha-alan tuorein media. - Hermannin kaupunginosassa, 17, 5 hehtaarin alueella, toimii noin 130 yritystä, joista suurin osa on erikoistunut hyvän ruoan tuotantoon, varastointiin ja kauppaan. Yritykset jakavat lehteä asiakkailleen, mutta lehden voi tilata myös postitse. - Tukkutori-lehti on luotu
12.6.2006 Suonenjoen esitys: Tunneliviljelylle investointitukea
Suonenjoen seudun Marjanviljelijäin yhdistys ry on tehnyt Marjaosaamiskeskuksen avustaman esityksen kevyiden kausihuoneiden saamiseksi maatalouden investointitukien piiriin
- Alkusesongissa sekä tomaatti että kurkku olivat viikon jäljessä, mutta sen jälkeen ovat määrät olleet samoja kuin viime vuonna, kertoo toimitusjohtaja Niklas Hultholm Korsnäsistä. Perunamarkkinatkin ovat olleet vakaat. Helteen vuoksi on saanut jumpata, jotta tavaraa on riittänyt vähittäiskauppojen tiskeihin. - Tästä jatketaan satotaimien tuottamilla mansikoilla. päivänä. Se on hyvin poikkeuksellista, yllättävää. Viesti pakastukseen kiirehtimisestä osui nappiin, kiittää Koivistoinen. 6/2006
Tarja Ylöstalo hoitaa Koivistoisen Mansikkapaikan suoramyyntipistettä Lahden Prisman edustalla.
3
Nippuvihannesten tarjontaa K-Supermerket itäkeskuksessa heinäkuun puolivälissä.
Ruuhkaton kesä on poikkeus
Tämä kesä on ollut puutarhatuotemarkkinoilla hyvin poikkeuksellinen. Kun tomaattia ja kurkkua menee maanantaina kaupaksi ja tiistainakin vähän, on viikko pe-
H
lastettu, sillä loppuviikosta kysyntä on suurta, toteaa Hultholm. Kinanen sanoo, että kokemukset hyvin halvalla myymisestä ovat olleet sellaiset, että ne eivät lisää volyymia. Helle kypsytti mansikat ennätysajassa.
elteiset säät ovat rajoittaneet avomaan tuotantoa. Perunakin on mennyt yllättävän hyvin, sitä on ollut tarjolla riittävästi ja hinta on ollut kohdallaan. - Mansikan tarjonta jysähti juhannukselta käyntiin. Kurkussa on ollut hiukan nykimistä, mutta tomaatin hinta on ollut vakaa. - Myös avomaatuotteet ovat
olleet vakaita, pohjalukemia ei ole ollut, iloitsee Kinanen. Viljelijöillä oli kova paikkaa hoitaa homma, mutta yleisesti he onnistuivat siinä hyvin, kiittää Rautiainen. Kasvihuoneessa viljelyolosuhteita voidaan kuitenkin säätää, joten tuotannon heilahtelut eivät niissä ole suuria. Hultholmin mukaan joka viikko hinnat ovat olleet parempia kuin edellisenä vuonna. Mistään tuotteesta ei ole ollut ruuhkaa. Emme kuitenkaan osanneet varautua näin helteiseen kesään. Vesa Koivistoinen Nastolasta sanoo, että mansikan pääsadon tarjonta ja kysyntä kohtasivat tänä vuonna hyvin. Täysi vauhti oli päällä jo kesäkuun
30. Hinnat olivat kohdallaan ja menekki ainakin meillä oli hyvä.
Mansikalla lyhyt, kuuma kausi Tapio Rautiainen Pakkasmarja Oy:stä sanoo, että mansikan kausi oli lyhyt, vain kaksi ja puoli viikkoa. Koivistoisen Mansikkapaikalla ovat viljelykset Lahdessa ja Vantaalla.
www.puutarha-sanomat.net. Hän menettää siihen mielenkiinnon. Tuoteryhmäpäällikkö Erkki Kinanen Inex Partners Oy:stä sanoo, että tomaatti ja kurkku eivät ole olleet kertaakaan ruuhkassa. Poimijoita olisi saanut olla enemmän, sillä poiminta laahasi päivän pari jäljessä. Harsomarjan tuottajat eivät saaneet investoinneilleen katetta, kun hinta putosi nopeasti normaalille tasolle. Myyntimäärät ovat olleet suuremmat kuin edellisenä vuonna. - Julkinen sana oli hyvin liikkeellä. - Kausi alkoi viikkoa aiemmin kuin odotettiin, kun helle kypsytti marjat. Pakasteeseen saatiin riittävästi mansikkaa ja pystymme turvaamaan pakastemarjojen tarjonnan koko kaudeksi, sanoo Tapio Rautiainen tyytyväisenä. Kuluttaja olettaa, että tuotteessa on jotakin vikaa, jos tuote on liian halpaa. Juha Lehto Vihannes-Laitila Oy:stä sanoo, että varhaisperuna- ja nippuvihanneskaudesta ei ole mitään valittamista. Toki tuottajien lukumäärän kasvaessa hinta tulee vielä putoamaan. Hinnat ovat olleet parinkymmenen sentin haarukassa, eikä alle 90 sentin ole menty lainkaan. Myyntipäällikkö Timo Metsäranta Ruokakesko Oy:stä sanoo, että vihannesten menekki on ollut tänä kesänä hyvä. - Kauppaketjuilla on ollut tarjouksia ja alkuviikostakin on kauppa käynyt, nollapäiviä ei ole ollut. Markkinoilla oli vielä runsaasti ulkomaista marjaa edessä. - Volyymit ovat olleet monella viikolla kymmenkunta prosenttia viimevuotisia korkeampia, ja myös hinnat ovat olleet 10
11 pinnaa korkeammat, kertoo Metsäranta
Aikaisilla lohkoilla ei ole sadetukseen ollut tarvetta, sillä maat ovat hikeviä. Hernekääriäisen lentoa seurataan feromonipyydyksin, jotta torjunta tehdään tarpeen eikä varmuuden vuoksi. Toinen merkittävä asia on toimitusvarmuus. - Mahdollisimman usein haluamme tavata asiakkaat kasvokkain. Ryhdyimme
Lindströmin Heikin ja laatikkovalmistajan, silloisen EnsoGutzeitin, kanssa kehittämään herneelle sopivaa aaltopahvilaatikkoa. Saamme palautteen suoraan ja pystymme yhdessä ennakoimaan tulevaa, kertoo Tapio Tammilehto.
Hernemaalla on tänä kesänä saanut hyvän rusketuksen.
Rauli Selli johtaa poimintaa ja valvoo laatua pellolla.
Eija Tammilehto on myymässä herneitä Helsingin Tukkutorilla aamulla ennen kello neljää.
Syö vihreästi, elä värikkäästi!
www.puutarha-sanomat.net. Laatikoihin tuli nimipainatus, muistelee Tapio Tammilehto 80-luvun lopulla tapahtunutta tuotekehitystä. - Olemme olleet siinä ehdottomia, että myymme vain yön yli kylmiössä ollutta hernettä, toteaa Tapio. Hinta ei ole
niinkään keskeinen tekijä, sanoo Tapio Tammilehto. Laatikko edellytti kuitenkin kylmiön käyttöä. - Suurin asia on saada laatu säilymään, kun määrät kasvavat. Nyt nimi tunnetaan toreilla ja asiakkaat kyselevät sitä. Ennen veimme toreille, mutta nyt torikauppiaat tulevat hakemaan herneen meiltä Tukkutorilta. Herne pakattiin perinteisesti verkkosäkkiin. Myytävässä herneessä ei saa olla hernekääriäisen toukkaa, hernematoa. Tammilehdoilla on käytössä kaksi kuorma-autoa ja yksi pakettiauto, joilla herne jaetaan pariinkymmeneen pisteeseen Helsingin ja Riihimäen välillä.
- Olemme vähentäneet jakopisteitä. 6/2006
5
dään kylmiöön, 4,5 C-asteeseen. Asiakkaina on monia suuria marketteja. - Tänä vuonna olemme sadettaneet kolmasosan hernealasta. Nyt meillä on käytössä nimipainetut muoviset laatikot.
Herneestä merkkituote
- Hyvinkääläinen kauppias Pyrhönen alkoi ensimmäisenä mainostaa Tammilehdon hernettä nimellä. Monet epäilivät, mutta se onnistui. - Tänä vuonna on uusien ostajien yhteydenottoja tullut enemmän kuin vuosiin, ehkä toisilta hernekasvustot ovat tuhoutuneet helteiden johdosta
Logistiikkayritysten kannattavuus perustuu mahdollisimman pieniin välityskuluihin ja hävikkeihin. Näiden osuus omien ketjujen vähittäiskauppojen kasvishankinnoissa vaihtelee jonkin verran, ollen yleensä yli 80 %. Tavoitteena kesäperunalla ja muilla varhaistuotteilla on, että yön ja aamun aikana tulleet tuotteet menevät melko tarkkaan saman päivän jakelussa. Kaupan keskusliikkeiden logistiikkayritykset ostavat perunaa useilta pakkaamoilta, jolloin saadaan kattavat valikoimat la-
S
jikkeita ja pakkauskokoja. Ketjujen tavarahankinnan hoitavat pääosaltaan valtakunnallisesti toimivat logistiikkayritykset: Inex Partners Oy, Ruokakesko Oy ja Tuko Logistics Oy. Sopimuksissa määritellään tuotteet, laatukriteerit ja tarvittavat toimitusehdot. Viimeksi mainittuja vähennetään laadunvalvonnalla. Suunnitelmalliset ostot tehdään sopimusviljelmiltä ja pakkaamoilta, mutta joskus on tarvetta ostaa tilapäistoimittajilta. Tuoretukkuja on myös hyvin monenlaisia ja usein kasviksen tie kuluttajalle käy 2-3 tukkukaupan kautta. Jokainen vastaanotettu erä tarkastetaan ainakin pääl-
uomelle erityinen piirre ovat valtakunnalliset kauppaketjut, joiden vähittäiskaupat ulottuvat maan joka kolkkaan. - Inexillä on sovittu eräiden herkimpien tuotteiden kohdalla ennakkotilauksista, jolloin ostopäätökset saadaan paremmin vastaamaan tavaran kiertonopeutta, selvittää Inexin laatupäällikkö Matti Reijonen. - Kesäperunalle Inex on mää-
Juhani Vähä-Jylkkä toteaa perunan kasvaneen Tuore-Tawastian osakasviljelijän pellolla hyvin. Tukkukauppa välittää erityisen paljon tuoretuotteiden laadusta. [PUUTARHA-SANOMAT: LEMPÄÄLÄ ja TUULOS]
ritellyt sallituksi lämpötilaksi 813°C, kertoo laadunvalvoja Osmo Salonen Inex Partners Oy:n Lempäälän alueterminaalista. 6/2006
7
Teksti ja kuvat Juhani Piirainen
Tukkukauppa välittää
Tuoretuotteet eivät ole mitään kestohyödykkeitä, joten tuoretukun toiminnan on oltava ripeää ja tavaravirta ei saisi koskaan pysähtyä. Eräs tukkuliikkeen hankala riskitekijä on myynnin tilapäinen hidastuminen, jolloin tuotteita voi jäädä seisomaan varastoon, mikä merkitsee heti vaikeuksia laadun ja välityskatteen suhteen. Sopimustoiminta on kiinteytynyt viime vuosina. Esimerkiksi S-kauppojen Inex määrittelee monille tuotteille sallitut lämpötilat, jolloin pienet viljelmät eivät voi toimittaa perunoita suoraan Inexille, vaan ne lähetetäänjonkun jäähdytyksestä huolehtivan keräilyliikkeen kautta. - Kesäperuna jäähdytetään heti noston jälkeen tukkuostajan vaatimusten mukaisesti.
www.puutarha-sanomat.net
Omat viljelytuotteet eivät kuitenkaan anna riittävää myyntituloa, joten valikoimaa on kasvatettu munilla, leivonnaisilla ja ostamalla tukusta kasvihuonevihanneksia. - Tuore-Tawastiassa Pirkanmaalta ja Etelä-Hämeestä toimitetut kesäperunat jäähdytetään ja usein vielä pestään ja pakataan keskusliikkeiden ja
muiden jakotukkujen tarpeisiin, kertoo myyntipäällikkö Juhani Vähä-Jylkkä. Inexillä kaikki vastaanotetut tuore-erät ja niistä tehdyt merkittävät huomiot kirjataan sähköiseen muotoon, jolloin ne voidaan toimittaa konekielisten tilausten perusteella ja käyttää tietoja myös tulevaisuudessa sopimustoiminnan kehittämiseen.
Keräilyliikkeissä pienet tuotevirrat yhdistyvät Keskusliikkeet ja paikalliset jakotukut ovat enenevässä määrin luopuneet suorista ostoista yksittäisiltä viljelijöiltä, millä on saatu paljon säästöjä kuljetuksissa ja byrokratiassa. Muu elanto saadaan normaalista maanviljelyksestä.
V
lee Esko. [PUUTARHA-SANOMAT: RYMÄTTYLÄ ja PÄLKÄNE]
iime vuosina tilamyynti on saanut uutta ilmettä matkailun ja mökkeilyn lisääntyessä. Ainakin laatutuotteelle löytyy aina ostaja!
Maatila myy makuja ja elämyksiä
Teksti ja kuvat Juhani Piirainen
Niitty-Seppälän Kesätori ja kahvila ovat suosittu tapaamispaikka niin paikallisten kuin kesäasukkaiden keskuudessa. 8
6/2006
lisin puolin ja tarvittaessa perusteellisimmin. - Suoramyyntiä on lisätty käymällä 2 - 3 kertaa viikossa Rymättylän torilla, mikä takaa sen, etteivät syrjäisen tilamyymälän tuotteet pääse vanhenemaan, valottaa Esko Kinttala strategiaansa. Torin laidalla olevasta ilmoitustaulusta voi lukea paikallisista tapahtumista.
Tilamyynti on vanhin tapa markkinoida erilaisia viljelytuotteita. - Kysytty tuote ovat kananmunat, joita tilalle hankitut vapaasti liikkuvat kanat tuottavat, kuvaiwww.puutarha-sanomat.net
alalla. Kesäisin pihapiirissä riittää aina jollekin puuhailua, jolloin hän voi rientää myymälään, kun asiakas hälyttää kellolla. Esimerkiksi perunan toimittajia on parikymmentä lähinnä Hämeen alueella. Keräilyliikkeen nimitys voi olla harhaanjohtava, sillä ne keräilevät viljelmiltä tuotteet vain tuotantokeskittymissä, kuten Närpiössä. keräilyliikkeen kautta. Suuri arvo on myös sillä, että keräilyliikkeet jäähdyttävät monet tuotteet kestämään paremmin vanhenemishaittoja mutkaisen markkinatien aikana. Tarkin mittaustulos saadaan, kun anturina toimiva piikki painetaan jonkun mukulan sisään.
Heidi ja Esko Kinttala esittelevät tilamyymäläänsä terveystarkastaja Kirsi Puolalle, joka valvoo Rymättylän alueen elintarviketilojen asianmukaisuutta.. Nykyään maatilamyymälöiden asiakkaat ovat pääasiassa kesäasukkaita tai satunnaisia matkailijoita, joita houkutellaan paikalle tienvarsien kylteillä. Tila kokikin monia muutoksia vuosisadan lopulla. - Tosin häkkikanalasta tuodut poikaset ovat arkoja lähtemään orreltaan! Tilan myymälä on vaatimaton kioskimainen tila, mikä on rakennettu vanhan vajan nurkkaan. Tilalle ovat tulleet erilaiset keräilyliikkeet, jotka voivat olla yksityisiä tai tuottajien omistamia. Useimpien tilamyymälöiden valikoimiin kuuluu kesäperuna hyvin tärkeänä artikkelina. - Myymme kesätorilla mansikkaa, perunaa, melko monipuolisesti vihanneksia, ruukkukukkia ja kukka-amppeleita sekä eineksiä ja virvokkeita, luettelee Jukka Kittilä artikkelivalikomaansa. Kaikkiaan perunaa kulkee Tuore-Tawastian kautta 5-6 miljoonaa kiloa/vuosi, joten hyvän tuotevalikoiman saamiseksi tarvitaan täydennyksiä muilta pakkaamoilta. Suurin hankinta on kylmäkaappi, missä säilytetään perheen tekemät leivonnaiset. Paikallisia asukkaita käy ostoksilla harvemmin, koska myymälän pääartikkelit ovat peruna ja avomaanvihannekset, joita kasvaa lähes jokaisen talon puutarhassa. Myyn-
Laadunvalvoja Osmo Salonen mittaa kesäperunalähetyksen lämpötilaa Inexin jakelukeskuksessa Lempäälässä. mansikan taimia, mutta vähitellen kesätori ja mansikan itsepoiminta kehittyivät päätoimialueiksi. - Jäähdytystä on opittu myös kantapään kautta, mm. - Asiakkaidemme rungon muodostavat Salonkyläntien varren kesämökkiläiset, mutta saaren päätiellä oleva opaste tuo joskus satunnaisiakin kulkijoita, kertoo Esko Kinttala asiakaskunnastaan. Ensimmäiseksi yritettiin vihannesten viljelyä tukkukauppaan, mutta sen kohdalla havaittiin mahdollisuudet heikoiksi. Sitten valmistettiin mm. Inex lähettää takaisin tuote-erän, vaikka lämpötila ylittäisi määritellyn rajan vain asteen osilla, täydentää Juhani. Tila sijaitsee Rymättylän kirkonkylän eteläpuolella Salonkyläntien varrella. Yleensä viljelijät toimittavat omilla autoillaan tuotteet keräilyliikkeeseen tai kuljetusyritys hakee tuotteet suoraan viljelmältä ja vie tuotteet tukkuasiakkaalle, vain tieto- ja rahaliikenne kulkee ns. Yhteiskunnan muutoksen myötä myynti muuttui pääosin moniportaiseksi markkinoinniksi, mutta silti aina on ollut tilamyyntiä. Jonkin verran ostetaan Kalajoelta pakattua perunaa, mutta sen osuus kasvaa vasta syksyllä. Kinttalan kesämyymälän suurinta artikkelia eli varhaisperunaa viljellään yli hehtaarin
Kesätorilla oheistoimintoja Niitty-Seppälän tilalla Pälkäneellä on harjoitettu suoramyyntiä jo vuodesta 1985 lähtien, kun tilan nykyisen isännän Jukka Kittilän isä Urho kehitti tilansa toimintoja. Tuore-Tawastia on tuottajaomisteinen, joka kerää pääasiassa jäsenviljelmiensä tuotteita, mutta täydennyksiä ostetaan muiltakin. Tuoretuotteiden ruuhkat purkautuvat aina jonkin ajan kuluttua, joten markkinoijan on vain pidettävä kesähelteelläkin pää kylmänä ja odotettava parempia aikoja. - Tänä vuonna hämäläiset pääsivät pelloille tavallista myöhemmin, mistä syystä sadon alku siirtyi heinäkuun puolelle ja osui valitettavasti ruuhkatilanteeseen, missä varsinaissuomalaiset tekivät loppukiriä ja pohjalaiset alkoivat nostaa suurempia määriä, harmittelee Juhani Vähä-Jylkkä tämän kesän perunamarkkinoita analysoidessaan. Heidi ja Esko Kinttala ovat harjoittaneet tilamyyntiä suunnilleen siitä asti, kun Suomi liittyi EU:n jäseneksi eli reilut 10 vuotta. Sadosta valtaosa myydään paikallisen viljelijäosuuskunnan eli Rymättylän Varhasen kautta, mikä takaa sen, että perunaa ei tarvitse varastoida noston jälkeen
Mielipiteet pesun ja turvetuksen vaikutuksista laatuun käyvät kuluttajien keskuudessa ristiin. Suurin osa ostaa silmillään ja suosii pestyjä tai pestyjä ja turvetettuja perunoita. Juhani Piirainen
www.puutarha-sanomat.net. Kesä-
perunamaa ei saisi kuivua liiaksi oikeastaan missään vaiheessa, koska silloin kasvaa rupisten perunain määrä, kun maan luontaiset sädebakteerit kiinnittyvät mehevien mukuloiden kylkiin vettä saadakseen. Rinnemailla maalaji voi vaihdella voimakkaasti pienellä alueella, jolloin poutivissa osissa esiintyy helposti halkeilua, rupisuutta ja epämuotoista kasvua. Multaperunan suosio on kuitenkin alkanut kasvaa. Valitettavasti kolhut alkavat näkyä selvästi vasta pari päivää noston jälkeen, jolloin vioittuneita mukuloita menee tarkkasilmäistenkin ohi perunalaatikkoon tai -säkkiin. Kastelulla on merkitystä maun ohella myös ulkonäköön. Erilaisilla markkinateillä nämä tekijät on huomioitava omalla tavallaan. Vaativuus johtuu sen herkkyydestä kasvu- ja säilytysolosuhteiden vaikutuksille. - Meidän liikeideana on myydä kasvikset torilla alle 24 tuntia poiminnasta, mieluimmin poimintapäivän aikana, täsmentää Jukka Kittilä tilansa menestyksen taustaa.
puhdistettua siementä. Vaativuutta korostaa kesäperunan laadun suuri merkitys kuluttajan ostopäätöksissä. - Mansikan itsepoiminta antoi kymmenen vuotta sitten tilan päätulon, mutta kun itsepoimintatiloja alkoi syntyä Tampereen seudulle enemmän, myydään mansikasta vain 20 % itsepoimintana, kuvailee Jukka markkinatilanteen kehitystä. Eli ehkä ero tässäkin suurelta osin löytyy iästä ja paikallisuuden imagosta. Mansikka on silti Niitty-Seppälän tilan pääartikkeli. 6/2006
9
Kesäperuna on vaativa kasvis
Kesäperuna on vaativa kasvis kasvattaa ja varsinkin markkinoida. Itsepoiminta tuo asiakkaita Kesätorin kahvilaan, minne houkutellaan perheitä kotieläinten ja peikkometsän voimin. Maalaji, kastelu ja lannoitus on sovitettava yhteen oikealla tavalla. naapurimaissa, joissa ei välttämättä arvosteta keltaista maltoa samalla tavalla. Muutoksen takana voi olla se, että pienet tuottajat eivät voi investoida pesulinjoihin, jolloin valtaosa multaperunasta ostetaan toreilta ja muilta suoramyyntipaikoilta tai sitten ne toimitetaan kauppoihin suoraan lähiviljelijöiltä. Virustautien heikentämiä mukuloita ei nykyään kaupasta tavoita, koska ammattiviljelijät käyttävät
Kuva Kotimaiset Kasvikset ry / Anneli Hongisto
Niitty-Seppälän isäntä Jukka Kittilä esittelee ylpeänä talonsa herkkuperunoita, joita kelpaa tarjota vaikka vierailulle tulleelle anopille!
nistä noin 95 % on itseviljeltyjä tai valmistettuja tuotteita. Nykyiset valtalajikkeet ovat kaikki hyviä, jos niitä kohdellaan oikein. Tuote menee helposti pilalle niin pellossa kuin kauppatiellä. Kovilla mailla konenosto aiheuttaa mekaanisia vaurioita enemmän kuin kunnon perunamailla. Perunan makuun vaikuttavat monet tekijät kuten lajike, virustaudit, maalaji, kastelu ja lannoitus. Varhaisimpien perunoiden laatuheikkouksista monet ovat peräisin maalajista, koska sadon aikaisuus ajaa pellon valinnassa usein ohi kasvun laadun. Pääosa mansikasta menee paikallisil-
le tukkukaupoille, mutta lähes puolet hakevat mansikat tilalta joko poimittuna tai itsepoimien. Kesäperunalla heikkeneminen on niitä nopeimpia. Heikkenemistä vauhdittavat korkea lämpötila, alhainen ilman kosteus, hedelmien erittämä etyleeni, kasvitaudit, mukulan kolhut ja kuoren irtoamiset, joita tapahtuu konenostossa. Kaikkien kasvisten laatu alkaa heiketä heti sadonkorjuun jälkeen. Meidän olosuhteet ja arvostusperusteet ovat muovanneet lajikkeiston erilaiseksi kuin esim
Varhaissatokauden lähestyessä loppuaan, haluamme kiittää asiakkaitamme ja viljelijöitämme hyvin alkaneesta kaudesta. Lisäksi välitämme yli 200 vihannesviljelijän tuotteita. Tärkein markkinointikeino on puskaradio, sanoo Tiina. Sitä itsepoimijat arvostavat. Uusimmekin
Tiina Hiidenkari korostaa, että itsepoimintaa harjoittavalla tilalla tulee poimittavan marjan olla laadukasta.
Vihannes-Laitila Oy on 70 varsinaissuomalaisen perheviljelijän omistama yritys. Poimi-
misen tulee olla helppoa ja hauskaa. 6/2006
13
erikoistumista
Poimijat kuljetetaan oikean rivin päähän traktorivetoisilla vankkureilla, myös täysien ämpäreiden kanssa palatessa he pääsevät vankkurein kyytiin. - On tärkeää, että marjan koko ja laatu ovat hyviä. Syksyn satoa odotellessa, toivotamme lämpöisiä kesäpäiviä kaikille!
VIHANNES-LAITILA OY
Kalannintie 896 23600 KALANTI 02 848 2800
www.puutarha-sanomat.net. Kun kuluttajat viihtyvät, he tulevat uudestaan ja tuovat naapurinsa ja sukunsakin tänne. Itsepoimijoille ei jätetä jämiä eikä häntiä. - Kuluttajat saavat poimia samanlaisista lohkoista kuin omatkin poimijat
Tuotteiden kierto massapöydällä varmistuu sillä, että kun massapöydällä olevien laatikoiden sijaan laitetaan uudet laatikot, kipataan poistettavaan laatikkoon jääneet tuotteet uuden laatikon päälle. Tuotteet säilyvät silloin parempina, sillä niihin ei tule kolhuja. Niille nostamme tuotteet pahvilaatikoissa, emmekä kaada laatikoita. Kun laatikot ovat kukkurallaan, se lisää runsauden tuntua. Riitta kuuluu hevi-tiimiin ja hän tuuraa heinäkuussa osastonhoitaja Sari Joonaa hänen kesälomansa ajan. Pakkaukset ovat loppuun asti ajateltuja, kiittää Riitta Leppänen. Eri yritit erottuvat porrastuksen ansiosta asiakkaalle paremmin. Kun tuote on alkuperäisessä laatikossa, se lisää kuluttajien luottamusta: suomalainen tuote on varmasti suomalainen. Suoraan lavoilta myynti säästi valtavasti työtä ja tuotteet säilyivät asiakkaille parempina kuin jos tomaatit oli-
L
si kipattu pöydille, kertoo Riitta Leppänen innostuneesti. Ohi kulkiessa poistamme tyhjiä laatikoita, jotta myyntiesittely säilyy siistinä, sanoo Riitta. Kun lava on vajonnut noin puoleen, vaihdetaan uusi lava, jotta asiakkaiden ei tarvitse kurkottaa tuotteita liian alhaalta.
- Kaadamme muutaman laatikon lavan päälle, jotta esittelystä saadaan runsas. - Yrttipöydällä on runsaasti tuotteita. Pahvilaatikoiden avulla pystymme porrastamaan tuote-esittelyn niin, että se on nouseva. Ylösalaisin laitetun laatikon päälle ladotut tuote-erät näyttävät asiakkaan silmin runsaalta, kun hän kuvittelee tuotetta olevan paksunkin kerroksen.
Yrttilaatikot porrastuksin
Riitta Leppänen kertoo, että kaikki salaatit ja yrtit myydään ainoastaan alkuperäisistä laatikoistaan. Pari laatikkokerrosta poistetaan, jotta tuotteet ovat sopivalla ottokorkeudella. Laatikoissa on myös paljon informaatiota ja laatikot suojaavat herkkiä tuotteita. - Salaatti- ja yrttilaatikot repäistään repäisynauhastaan halki, jolloin ne ovat valmiita myyntiesittelyyn. - Pahvilaatikoista on hyvin
Tuotteet nostetaan aaltopahvilaatikkoineen massapöydän päälle. Asiakkaat kyselevät alkuperää, ja minun on helppo osoittaa laatikon päässä olevista merkinnöistä, mistä tuote on peräisin. Vieri vieressä olevista vihanneslavoista muodostuu massapöytä, jota asiakas ei voi olla huomaamatta. Epäilenpä, että talviaikaan ei tulla suoraan lavoilta myyntiä käyttämään.
Tuotteet laatikoissa massapöydille
Riitta Leppänen kertoo myymälän hevi-osastolla olevan kolme riviä massapöytiä. Pahvilaatikoiden avulla voidaan rakentaa massoja, ja tuoda tuoreet, raikkaat ja värikkäät kotimaiset tuotteet houkuttelevasti esille.
ahden Prisma on toukokuusta alkaen myynyt tomaattia ja kurkkua suoraan lavoilta aaltopahvilaatikoista. 6/2006
15
Hyvä pakkaus arvoketjun eri vaiheissa
Osa 3 VÄHITTÄISKAUPPA
ILMOITUS
Aaltopahvilaatikot HeVi-esittelyjen perustana
luettavissa informaatio alkuperästä, laatuluokasta ja tuottajasta. Näin ei tarvitse nostella niitä yksitellen laatikosta toiseen ja työtä säästyy. Tuotteiden runsaus myy, vakuuttaa Riitta Leppänen.
Vihannesten, marjojen, perunoiden ja hedelmien pakkaamiseen käytettyjen aaltopahvilaatikoiden tehtävä ei lopukaan kuljetukseen, vaan ne palvelevat myös tuotteiden esillepanossa vähittäiskaupoissa. Porrastus luo myös runsauden tuntua.
www.puutarha-sanomat.net. Riitta Leppänen kertoo, että pahvilaatikoiden hävittäminen on helppoa. Poistettavaan laatikkoon jääneet kukkakaalit laitetaan uusien päälle, jotta tuotteiden kierto toimii, kertoo Riitta Leppänen.
Ota yhteyttä, kerromme lisää hyvistä pakkausratkaisuista arvoketjun eri vaiheissa: Stora Enso Packaging
Lahti Puh. Kun menekki on vähäistä, palvelevat aaltopahvilaatikot piilotäytteinä. Lavoilta myynti toimii siten, että pumpulla paikalle tuoduista lavoista poistetaan pari laatikkokerrosta, jolloin ottokorkeus on noin metri eli sopiva asiakkaalle. Ne vain viskotaan paalaimeen, joka puristaa laatikot tiiviiksi massaksi.
Lahden Prismassa kotimainen tomaatti ja kurkku myydään suoraan lavoilta. - Kun meillä oli viikonloppuna tomaatti tarjouksessa, niin silloin oli tomaatilla kuusi lavapaikkaa. 02046 118 www.storaenso.com
Prismassa yrttilaatikot asetetaan porrastuksin siten, että asiakkaan on helppo erottaa eri yrttilajit. - Tämän kesän kokemukset lavamyynnistä ovat hyvät, koska meillä menekki on niin valtavaa
Idag odlar man jordgubbar på en areal av 4 hektar och den pågående säsongen har gått riktigt bra för paret. Mansikkaa saa poimia itse tai ostaa valmiiksi poimittuna.
LEPAA 06
Trädgårdsbranschens utställning nära Tavastehus
Jarmo Valtari har haft en bra jordgubbssäsong hittills
Produkter utan bekämpningsmedel Jordgubbar har paret haft en lång tid redan, i 20 år. Detta hände 1987 då paret hade jordgubbar i mindre skala än, en hektar. Lapsille on tarjolla polkuautoja siksi aikaa, kun vanhemmat ovat poimimassa. - Klockan 8 på morgonen är jag där varje dag med färska jordgubbar. Ilman torjunta-aineita viljellyt mansikat ovat suosituimpia. De odlar även potatis, morot, lök och ärter. [TRÄDGÅRDSBLADET: LILLKYRO]
trax utanför Vasa i Lillkyro bor Raimo och Reija Valtari med deras familj. 6/2006
17
Text och bilder Camilla Sigg
Färska, rena jordgubbar
Jordgubbar har Raimo Valtari och hans fru Reija haft i 20 år. - Säsongen har varit väldigt bra för oss i år, konstaterar Jarmo.
S
10 åren odlade de traditionellt, men har de senaste 10 åren odlat utan bekämpningsmedel. Mansikkaviljelyn pinta-ala on neljä hehtaaria. Om ni blev sugna på goda jordgubbar kan ni gå in på parets hemsida för närmare köranvisningar på Internet.
Suomeksi
Tuoreita mansikoita
Vaasan Vähässäkyrössä Raimo ja Reija Valtari ovat viljelleet mansikkaa jo 20 vuoden ajan. Man har även försäljare anställda samt att man i flera år haft praktikanter på gården också, även i år har man 6 stycken. De första
17-19.8.2006
Välkommen till vår avdelning A 1 och U 64! Växter, tillbehör och teknik
Kör-anvisningar www.lepaa.fi
Billigare blir jordgubbarna för kunderna om de plockas själv.
www.puutarha-sanomat.net. Valtari säljer inga av sina produkter till partihandeln utan endast genom direktförsäljning hemifrån eller torgförsäljning. För barnen har man skaffat trampbilar så att de inte ska få långtråkigt då de väntar på sina föräldrar. Jarmo menar att det många gånger varit så att människor som tror att de är allergiska mot jordgubbar inte fått några utslag mer då de ätit deras jordgubbar. Huvudsorterna som Valtari odlar heter Honeoye och Polka. För ett kilo jordgubbar betalar man 6 euro. Perinteinen viljely lopetettiin ensimmäisten 10 vuoden jälkeen. Raimo Valtari haluaisi nostaa mansikan viljelyalaa, mutta rannikon epävarmat säät tekevät sen mahdottomaksi. Familjen har satsat på trivsamheten för kunderna och efter att man plockat sina bär blir man bjuden på bulla och kaffe. Kaikki Valtarien tuotteet myydään suoraan tilalla tai torilla. Praktikanterna kommer från Estland, Ukraina och Lettland. De första jordgubbarna plockades måndagen efter midsommar, och Jarmo Valtari tror att man får plocka ungefär till mitten av augusti. - Kanske det är så att dessa människor varit allergiska mot något bekämpningsmedel och inte själva jordgubben, menar
Ingen partihandel Största delen av jordgubbarna säljs direkt på hemgården där man kan köpa färdigt plockade eller plocka själv och komma lite billigare undan. Valtaris har kring 20 plockare i år och jordgubbarna plockas varannan dag tidigt i gryningen så att paret skall kunna föra färska jordgubbar till torget i Vasa där de säljs varje dag. Sen hämtar jag mer klockan 12 och kanske än en gång till på eftermiddagen, berättar Jarmo.
Jarmo berättar att han under sommaren även åker på flera marknader och säljer sina produkter. Hos Valtaris odlas även ärter, morot, potatis och lök i min-
dre mängd. Hälften av arealen som han odlar på nu hyr han av sina grannar. Ensimmäiset mansikat poimittiin tänä vuonna heti juhannuksen jälkeen ja satoa riittää Raimo Valtarin mukaan elokuun puoliväliin. Detta har gjort paret till marknadsledare inom sitt område eftersom folk uppskattar så kallade renare jordgubbar. Jarmo berättar att potatisen och morötterna dock redan tagit slut för denna säsong. Torjunta-aineettomat mansikat sopivat kemikaaliallergikoille. Raimo Valtari berättar att han skulle vara väldigt ivrig att odla mycket mer jordgubbar än vad han gör idag, men att det osäkra vädret som vi har här vid kusten gör det omöjligt. Jarmo Valtari. Brist på kunder har man inte och efterfrågan på mer jordgubbar finns i området, speciellt av den sorten som Valtari säljer, obesprutade jordgubbar. De är kända för sina goda jordgubbar och kunder kommer även längre ifrån. - Varje vinter får man vara rädd att allt skall frysa ihjäl, ifjol var det väldigt nära, säger Jarmo. Talvinen paleltumisvaara on tilalla koettu, vuonna 1987 paleltui koko silloinen hehtaarin viljelys. Jordgubbsodlingen har ökat mycket de senaste åren och idag har man jordgubbar på en areal av 4 hektar. Usein allergisen reaktion on kuviteltu olevan mansikka-allergiaa. Man odlar även Florence och lite Bounty på prov. Valtareilla panostetaan asiakkaiden viihtyvyyteen
Istutuskone muodostaa penkin. Sen keruuhihna ylettyy 10 metriä koneen sivulle, ja viisi kerääjää leikkaa omia penkkejään. Aloitin perunanviljelyn vuonna 1977 ja vihannekset tulivat mukaan
vuonna 1987. Salaatit istutetaan biohajoavaan katteeseen, joka on maissitärkkelystä. Veljesten isä, Pertti Jokinen, kertoo olleensa alkuaan metsuri. - Vaatimustaso on noussut. [PUUTARHA-SANOMAT: PÄLKÄNE]
H
einäkuun helle koettelee puutarhaviljelyksiä. Lääkäri kehotti selkäni tutkittuaan vaihtamaan alaa. Jäävuorisalaattia on tänä vuonna 26 hehtaaria, porkkanaa 30, keräkaalia 11 hehtaaria ja kukkakaalia 3 hehtaaria. Se kynnetään maan sisään, eikä se ole ensi keväänä haittana.
Jamu Jokinen ja Proto Sisusta tehty keruukone. Siinä on pieniä reikiä, joista kasteluvesi pääsee läpi. 18
6/2006
Röding tuplaa vihannesalaa
Jani ja Jamu Jokinen ovat rohkeasti kasvattaneet isänsä Pertin aloittamaa vihannesviljelyä. - Jäävuorisalaatti joudutaan leikkaamaan köykäisenä, jotta lehdenreunapolte ei siihen iskisi, kertoo Jani Jokinen helteen ja veden puutteen aiheuttamista vaikeuksista. Jani on nyt 33-vuotias ja Jamu on pari vuotta nuorempi.
"Lavapainot salaatille" Jani Jokista harmittaa Suomen kaupankäyntiä säätelevä tapa, jonka mukaan salaattilaatikossa on oltava viisi kiloa. Viljelyala on vuosittain lähes tuplaantunut ja nyt on valmistunut uusi miljoonan kilon vihannesvarasto pakkaamoineen. Jos sattuisi vettä tulemaan, penkistä olisi hyötyä, huomauttaa Jani. Penkissä on kolme paririviä porkkanaa. Silloin kun salaatti on kerinnyt hyvin, niin sinne mahtuisi kahdeksan kiloa. Rödingin tila toimittaa rapeaa keräsalaattia ensimmäistä vuotta Ruokakeskoon. Suurempi sadetustykki kulkee käytävää pitkin, mutta tilan pienempi tykki mahtuu kulkemaan istutuspenkkien välisiä käytäviä. Kate maatuu syksyyn mennessä. - Luovutin tilan pojille, sillä muutoin he olisivat lähteneet muihin hommiin, naurahtaa Pertti varhaista luopumistaan. - Nyt kun jenkkisalaatti on kerimätöntä ja siten kevyttä, joudutaan salaatteja ahtamaan laatikkoon, jotta saataisiin viisi kiloa painoa. Kun viikon välein istuttaa, saavat ne tasaisesti kylmästä turpaansa, kuvailee Jani. Rödingin tilalla on kesäaikaa 16 henkilöä töissä ja talviaikaan 3 4 vierasta työntekijää. www.puutarha-sanomat.net
"Monsteri" kerää vihannekset Jokiset vetävät salaattimaalle 20 istutusvetoa, joiden välissä on
keruukäytävä. Rödingin tilalla viljellään vihanneksia tänä vuonna 70 hehtaarin alalla, kun edellisenä vuotena ala oli 38 hehtaaria. Salaatin korjuuseen Jokiset ovat kehittäneet Proto Sisumiehistönkuljetusauton pohjalle rakennetun koneen, jonka työntekijät ovat ristineet Salatmonsteriksi. - Koneen hallintalaitteet ovat takana, eikä se tarvitse kuskia.. Salaattia kylvetään 20 erää, viikon ja puolen
Porkkanapenkkien ja vakojen korkeusero on noin 30 senttimetriä. Espanjalaiset pakkaavat laatikkoon tilanteen mukaan 3,5 kilosta 8 kiloon. Hehtaareita pitää olla, kun hehtaarikohtainen tuotto on laskenut, perustelee Jani Jokinen nopeaa kasvua. - Koneen laidat kääntyvät hydraulisesti lavan tasolle, ja saamme lavalle 20 neliötä työskentelytilaa. - Meidän tulisi sopia siitä, että siirrytään eurooppalaiseen käytäntöön. Koneen päällä on kaksi työntekijää. Heinäkuun puolivälissä porkkanat olivat kasvaneet hyvin juuren pituutta, mutta vettä kaivataan kipeästi, jotta juureen tulee paksuutta.
viikon välein. Meidän tulisi toimia kelien ja markkinoiden mukaan, ehdottaa Jani Jokinen. Rödingin tilallakin on jouduttu osittain ajoveden varaan, kun läheisen metsikön 50 lähdettä ei pulppua kastelulampeen riittävästi vettä. Salaatit ovat valmistuneet hyvin eivätkä istutuserät ole tulleet päällekkäin. - Kate estää haihduntaa. Lava säätyy hydraulisesti vaakasuoraan. Tukku tilittäisi viljelijälle lavapainon mukaan, ja jakaisi salaattilaatikot edelleen kauppoihin keskimääräisen laatikkopainon mukaan. Salaattilavat voidaan vetää lavalta pumpulla suoraan kuorma-autoon, kertoo Jamu Jokinen. Jokisen veljekset aloittivat tilanpidon neljä vuotta sitten, ja ensimmäisenä vuotena vihannesala oli 10 hehtaaria. Kate levitetään istutuksen kanssa samalla ajokerralla
Harsoa on ollut parin hehtaarin alalla. Tilalle on valmistunut uusi kylmävarasto, jonka kapasiteetti on miljoona kiloa. Porkkanan nostoon päästään heinä-elokuun vaihteessa, arvio Jani. Rödingin tila tuottaa keräkaalia tänä vuonna 11 hehtaarin alal-
la. - Kukkakaalia meillä ei ole ollut vuosiin, Pertti sitä viljeli aikoinaan. Uskon, että se paranee koko ajan, iloitsee Jani. Eri malli- ja varustevaihtoehdoista löytyy kone jokaiseen käyttötarkoitukseen.
Irtec laatua
· galvanoitu runko · korkealuokkainen maalaus · integroitu turbiini ja vaihdelaatikko · lisävarusteena nopeuden säätö ym. Miniminopeus on 5 metriä tunnissa ja suurin 200 metriä. Pellolta toiselle kone siirretään vetämällä se traktorilla, toteaa Jamu.
Lidlille porkkanaa Rödingin tilalla viljellään porkkana penkissä, jossa on kolme kaksoisriviä. - Ajonopeus keruussa on 50 -100 metriä tunnissa. Kolmen kilon mötikkää ei osta kukaan. Rödingin porkkanan pääostaja on saksalainen Lidl. - Porkkana on kasvattanut juuren jo pitkäksi, mutta nyt kaivataan vettä, jotta se paksuuntuisi. Olemme jäävuorisalaatin viljelyssä kokeilleet useampia lajikkeita. Emme viljele varhaiskaalia lainkaan, koska jäävuorisalaatissa on kesällä tarpeeksi työtä, kun katsoo, että homma pelaa. Keräkaalin tulee olla tasakokoista, 1,5 2 kilon päätä. Porkkana on kylvetty 3,5 sentin välein ja kaksoisrivissä on 60 - 70 porkkanaa metrillä. Varaston toiseen päätyyn tulee pakkaustilat. Oli ilmassa koettamista siitä, ketkä jäävät pystyyn ja ketkä eivät. Jani Jokinen muistelee viime talven porkkanan hintaa. Hintakilpailu oli tolkutonta. Entinen, perunakellariin rakennettu varasto oli kapasiteetiltaan vain 120 tonnia, joten nyt on tilaa. Rödingin tilalla salaattia on 26 hehtaaria ja kylvöt on porrastettu 20 erään.
www.rlaaksonenoy.fi Laitila, puh. Nyt on löydetty yksi hyvä, naurahtaa Jani Jokinen jättäen lajikkeen nimen Rödingin tilan liikesalaisuudeksi.
NYT lehtipisteestä
KATSO LISÄÄ www.omapiha.info
Jani Jokinen esittää, että Suomessa siirryttäisiin tasapainolaatikoista lavapainoihin, jolloin laatikko saataisiin täytettyä sopivasti salaattien kerimisasteen mukaan.
HELPPOKÄYTTÖISET JA LAADUKKAAT SADETUSKONEET
Irtec sadetuskoneiden suunnittelun ja valmistuksen perustana on korkea laatu ja käyttäjäystävällisyys järkevällä hinnalla. - Kuivuus on vaikeuttanut rik-
karuohon torjuntaa. Sen myymien vihannesten kotimaisuusaste on noussut. Pienemmissä ei ole kokoa, mutta varhaiskaali on köykäisempää, ja siinä on kilon painoinen pää sopiva, analysoi Jani. Proto Sisu ei tarvitse keruukäytäviä, voimme ajaa mistä huvittaa. Rödingin tilalla on MTT:n koekenttä yhdellä porkkanalohkolla. Valvattikin juroo, eikä tahdo kuolla millään, ihmettelee Jani. (02)853 600, 050 022 6152
www.puutarha-sanomat.net. Me suunnittelemme kastelujärjestelmän juuri Sinun tarpeisiisi.
Pertti ja Jani Jokinen tarkastelevat biokatteeseen istutetun jäävuorisalaatin kehittymistä. toiminnot sähköllä
Sadetinvaunut
· putki keskellä tai sivulla valinnan mukaan · tarkasti ja tasaisesti sadettava Simetykki
Sadetuspuomit
· hellavaraiseen mutta tehokkaaseen kasteluun · työleveydet 20 50 m
Älä odota sadetta! Soita meille. Kuohkeassa penkissä kasvaa suoria porkkanoita. Kun sanoi ostajalle minkä hinnan tahansa, toinen sanoi luurin halvemman. Pakkaamme porkkanan pääosin yhden kilon pussiin, sanoo Jani. 6/2006
19
Ajonopeus voidaan säätää hyvin hitaaksi, liikkeen voi juuri silmällä havaita, sanoo Pertti. Viime kesänä viljelimme sitä koe-erän ja paikalliset tukkurit tykkäsivät siitä, joten aloitimme sen viljelyn. - Keräkaalissa on huomattu, että ei pidä pyrkiä hirveisiin hehtaarisatoihin
Kuitenkin täydentämässä yleistä koulutusjärjestelmää, kohdistettu ja yrityskohtaisesti räätälöity "verkkokoulutus" olisi ilmeisen tehokas. Tämän osion työkaluina ovat töiden suunnitteluun kuuluvien ohjelmien lisäksi ammattitaitoon liittyvän ajankohtaisen täsmätiedon tarjoaminen digitaalisessa muodossa henkilökunnan käyttöön. Hyvin yleinen on viljelijäkollegojen ajatus siitä, että parhaat työntekijät saadaan yrityksiin, nimenomaan suorittavalle työntekijätasolle "virkeistä, näppäristä ja motivoituneista tyypeistä". Mutta yhdistettynä esimerkiksi jo kauan tunnetun ja käytetyn oppisopimuskoulutuksen apuvälineeksi "verkostokoulu" voisi avata uusia mahdollisuuksia modernin henkilökunnan koulutuksen järjestämisessä.
Pertti Luukkainen, MMM, KTM
www.puutarha-sanomat.net. Nämä puutarha-alalle tärkeät työntekijät tarvitsevat
kuitenkin välttämättä myös jatkuvaa alan- ja yrityksen sisäistä koulutusta ja työnohjausta. On todettu yleisesti, että yritysten olisi otettava enemmän vastuuta henkilökuntansa kouluttamisesta ja tietotason ylläpitämisestä. Siis kyse on eräänlaisen yrityksen sisäisen koulutusjärjestelmän luomisesta ja ylläpidosta.
Tulevaisuuden visio verkostoräätälöity ammattikoulu. Tämän tyyppiset pohdinnat vaativat tarkkaa tietoa työvoiman tulevasta tarpeesta, jotta voidaan edes päästä suunnittelemaan pitkäjänteisesti työvoimapolitiikkaa yrityksessä. Tulevaisuuden yritysten sisäinen koulutusportaali saattaisi olla eräs ratkaisu hankalaksi ja vaivalloiseksikin koetun työpaikkakoulutuksen modernisoimiseksi. Tässä tilanteessa avautuu jälleen mahdollisuus hyödyntää tietotekniikkaa ja verkostoitumista yhteistyömuotona. 6/2006
21
Tulppaanin sipuleiden istutusta Lepolan puutarhassa.
halvempaa kuin oman pysyvän työvoiman käyttö. Näitä ovat esimerkiksi työvoiman tarpeen suunnittelu, yrityskohtainen henkilöstön kouluttaminen sekä ruohonjuuritason töiden suunnittelu ja toteuttaminen. Tämän tiedon keräämiseen ja sen hyödyntämiseen voidaan mainiosti käyttää tietotekniikkaa yrityksen johdon apuna sen suunnitellessa työvoiman käyttöä.
Yrityksen sisäinen koulutusjärjestelmä ruohonjuuritasolla: verkostokoulu Puutarha-alalla viime aikoina paljon keskustelua herättänyt asia on koko koulutusjärjestelmän toimivuus ja koulutuksen nopea muutostila. Puutarha-alalla tämä ei olisi kuitenkaan ennenkuulumatonta avoimuutta, vaan jo melko kauan jatkunut käytäntö, ainakin jossain määrin.
Henkilöstöhallintoon luetaan tavallisesti kuuluvaksi kaikki yrityksen henkilöstön toimintaan ja ammattitaitoon vaikuttavat osa-alueet. Kun kuviteltuun tiettyyn viljelijäverkostoon kuuluu tuotannoltaan ja toiminnaltaan samantyyppisiä yrityksiä, on mahdollista rationalisoida myös yritysten sisäistä henkilökunnan koulutusta. Monilla muillakin aloilla kuin puutarha- ja kasvihuoneviljelyssä käydään koko ajan samantyyppistä keskustelua. Yritysverkoston tietoverkon osana "verkostoammattikoulu" voisi tarjota huomattavasti täsmällisemmin kohdennettua koulutusta suoraan yritysten henkilökunnalle kuin puutarha-alan yleisoppilaitokset, joilla luonnollisesti myös tulevaisuudessa tulee olemaan oma tärkeä roolinsa työvoiman koulutuksessa. Tämä vaatii ennakkoluulotonta asennoitumista verkostoon kuuluvilta yrityksiltä. Verkostoportaalin henkilöstöhallinto- ja koulutusosio voi sisältää tarkkaan kohdennetun tietopankin, jonka avulla henkilökunnalle välitetään räätälöityä työhön liittyvää konkreettista tieto-taitoa ilman, että henkilökunnan on hakeuduttava erilaisiin enemmän tai vähemmän yleisluontoisiin koulutustapahtumiin, joilla tietenkin on myös omat tavoitteensa ja hyötynsä. Ongelmana lienee se, että yritysten johdolla ei ole aikaa tai riittävästi koulutuksellista osaamista toteuttaa tätä tehtävää ainakaan yksin ja pelkästään yrityskohtaisesti. Ulkoistamisasiassa voidaan myös ajatella, olisiko viljelijäverkoston avulla mahdollista saada aikaan ulkopuolisia työryhmiä, jotka voisivat tasata eri verkostoon kuuluvien yritysten työhuippuja suunnitelmallisesti ja halvemmalla kuin perinteisellä tilapäisen työvoiman palkkauksella. Nopealla ja vaivattomalla tavalla voitaisiin näin hyödyntää sitä valtavaa "hiljaisen tiedon" määrää, joka on jokaisessa ainakin jonkin aikaa toimineessa yrityksessä
Nypotatisen skall förvaras i ca +10-14 grader celsius och helst på ett mörkt ställe så de inte blir gröna. Även om det idag går att få tag på nypotatis från sydeuropeiska länder under våren, så är det den finska nypotatisen som ligger oss närmast hjärtat. Potatisen innehåller också C-vitamin. Han säljer största delen av sina potatisar till Kvevlax grönsaker samt till Hultholms potatis i Munsmo. Nyströms potatisar hämtas ofta direkt efter upptagning, och att leverera endast färsk potatis är viktigt för den nya odlaren.
K
jell Nyström hör till de nya jordbrukarna. Han anser att nypotatisen lyckats bra i vår, både till mängden och utseendet. På 10 hektar odlas matpotatis och av denna del odlas nypotatisen på en areal av 1 hektar i år. I Petalax finns en till odlare förutom Nyström som har nypotatis också. Allra mest finns i just nypotatisen. Helst skall dock potatisarna ätas samma dag de tas upp. Har man tur kan man få ett bra pris vart femte år, förklarar Leif Nyström. Av denna areal odlas potatis på totalt på 15 hektar, varav 5 hektar är stärkelse. En del säljs även till de lokala butikerna i byn och i närheten. borde vädret vara kring 17-18 grader. - Priserna går i intervaller på 4-5 år. Den rekommenderade försäljningstiden för nypotatis är 3-4 dagar efter att den tagits upp. Den nyblivna jordbrukaren har stora arealer att jobba med, hela 53,5 hektar. - Priserna är svåra att få upp efter alla olika kampanjer som finns hela tiden, menar Kjell. All potatis packas färdigt före det hämtas berättar Kjell Nyström. Det mineral potatisen har mest av är kalium, som bland annat har egenskapen att kunna sänka blodtrycket.
Text och bilder Camilla Sigg
Nypotatis av god kvalitet
Säg den sommar som är komplett utan nypotatis. Potatisen innehåller många nyttiga ingredienser. I Petalax bor Kjell Nyström som odlar nypotatis första året i år. Årligen odlas det mellan 10-12 miljoner kilo nypotatis i vårt land. Han odlar potatis för första säsongen i år efter att ha jobbat som växtodlingsrådgivare för Lantbrukssällskapet sedan hösten 2002. På resten av
Skörden har varit god i år för Nyström
Färsk potatis viktigt Om potatisens pris menar både far och son att de är väldigt varierande. Kjells far, Leif Nyström, minns att han före sonen tog över odlat nypotatis i minst 30 års tid. [TRÄDGÅRDSBLADET: NÄRPES]
sina marker odlar han spannmål. Nypotatisen började tas upp hos Nyströms i början av juli månad. Viktigast är kolhydraterna (kostfiber, stärkelse och socker). Näst populärast är Siikli med 8, Timate med 2 och Amatzone med 1%. För att få bästa möjliga skörd
www.puutarha-sanomat.net
Kjell Nyström håller på med sin första säsong som potatisodlare. Kolhydraterna i potatisen är av den goda, långsamma sorten: man känner sig mätt längre, blodsockerhalten ökar långsammare. 22
6/2006
Nyströms potatisar har hållit en god kvalitet i år
Fakta
Potatisen
Solanum tuberosum
Den populäraste nypotatissorten i Finland är Timo. Potatisen som säljs till packerierna packas i 25 kilos säckar och de som går till butikerna i plastlådor. Den består av hela 86% av odlingsarealen. Nyström är sedan tidigare utbildad agrolog. Nyströms föräldrar har länge varit med i branschen, och efter att de gick
i pension i våras tog sonen över verksamheten. De försämrade potatispriserna menar Kjell beror mest på importen och på affärerna som ofta har kampanjer med nypotatis som lockbete. Denna goda läckerhet har också mer fibrer än vanlig potatis. Det innebär att man orkar mer. Stekheta sommarväder tycker nypotatisen inte om, hellre lite halvmulet isåfall
Vapaassa vedessä se tukahtuu. - Tuuletukseksi riittää, että ilma kiertää kasvien yläpuolella. Ilman liike kuivattaa jo tarpeeksi tehokkaasti. Todella kosteaa kasvihuonetta joudutaan tuulettamaan pidempään. Körner suositteleekin runsasta kastelua, jonka annetaan vaikuttaa kaksi-kolme tuntia, jonka jälkeen aloitetaan tuuletus.
Lämpötilan vaihtelu säästää energiaa Kallis energia vaikuttaa niin, että turhia tuuletuksia ja lämmityksiä ei parane järjestää. Tässä piilee kuitenkin ristiriita, sillä taudit leviävät eri tavoilla. Aivan uutena ajatuksena hän esittää, että lämpötilaa ei pyrittäisikään pitämään vakiona. Kannattaa myös muistaa, että ilman suhteellinen kosteus vaikuttaa siihen, miten pitkään itiöputki säilyy hengissä sen jälkeen, kun vesi on haihtunut lehden pinnalta. Näitä tietoja yhdistelemällä malli säätelee kasvihuoneen lämmitystä ja tuuletusta. Kastelu tai huuhtelu itiöiden hukuttamiseksi onkin ajoitettava tähän hetkeen, ohjaa Oliver Körner. Ilmastonsäätelymallit ovat todellisuutta jo parin-kolmen vuoden päästä, ennustaa tutkija Oliver Körner (KVL, Tanska). Itiöt vaativat erilaisia olosuhteita itääkseen. - Harmaahome lisääntyy silloin, kun lehden pinnalla on vapaata vettä tai ilman kosteus on suuri, toteaa Oliver Körner.
- Ilman kosteuden tulee olla ainakin 90 prosenttia, jotta tauti pääsee itämään ja leviämään. Projektien päärahoittajat ovat Euroopan Sosiaalirahasto ja Länsi-Suomen lääninhallitus ja Etelä- Suomen lääninhallitus sekä Borisoffin ja Rikalan puutarhasäätiöt. Härmä ei esimerkiksi pidä korkeista läm-. - Harmaahome itää, kun esimerkiksi lehden pinnalla on pysynyt vapaata kosteutta yli kaksi tuntia, muistuttaa Körner. 24
6/2006
Teksti ja kuvat Saila Routio
Tauti kuriin ilmaston avulla
Faktat
Into
INTO koostuu kahdesta projektista: "Integroitu torjunta koristekasvituotannossa" ja "Integroitu torjunta Etelä-Suomen koristekasvituotannossa" . Härmä on yleisnimitys usealle eri sienilajille, jotka kiinnittyvät pehmeisiin pintoihin kuten terälehtiin. Tietokoneohjelmaa voidaan hyödyntää kasvitautien torjunnassa ehkäisemällä niitä ennakolta. Jos kosteus laskee tämän rajan alle kahdeksi päiväksi, itiöt kuolevat. Toteutuksesta vastaavat Agropolis Oy ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT). Ilman lämpötila vaikuttaa nimittäin myös osaltaan tautien itämiseen. Tuuletuksen ja kastelun tarve vaihtelee itiöiden kehitysasteen
mukaan. Sille alttiita kasveja ovat muun muassa begoniat, mykerökukkaiset, ruusu, kurkku, salaatti ja kurpitsat. Härmä puolestaan kaipaa kuivuutta lisääntyäkseen. Tuuletuksella ja ilman kierrolla ehkäistään sekä harmaahometta että härmää. - Kun tänä aikana tuuletetaan kosteus pois, tuhotaan itiöt juuri sillä hetkellä, kun niistä on työntymässä itiöputki, jolla ne kiinnittyvät emokasviin. Jo alkanutta tautia ei voida poistaa, mutta leviämistä pystytään rajoittamaan.
- Tasapainoa tautien torjuntaan voidaankin yrittää saavuttaa kastelemalla kasvustot perinpohjaisesti ja kuivattamalla ne heti sen jälkeen niin, että kuivuminen tapahtuu alle kolmessa tunnissa, ehdottaa Körner.
K
Erilaiset vaatimukset Ilmasto vaikuttaa hometauteihin eri tavoin. [PUUTARHA-SANOMAT: TAMPERE]
VL (Den Kungliga Veterinær- og Landbohøjskole) kehittelee parhaillaan matemaattista tietokonemallia, joka kerää tietoa sääennustuksista ja viljelyhistoriasta. Molempien tautien samanaikainen ennaltaehkäisy vaatii kuitenkin, että ilman kosteus vaihtelee alle 65 prosentista yli 90 prosenttiin. Jos ilman kosteus pidetään yli 90 prosentissa kahden tunnin ajan, saadaan härmän itäminen estettyä.
www.puutarha-sanomat.net
Oikea ajoitus Nujerrus onnistuu, kun vastustaja on heikoimmillaan. Härmätauti ei viihdy kosteassa, sillä se kuolee hapen puutteeseen. Körner tähdentää, että ilmastonsäätelymalli ei yllytä järjettömään energiankulutukseen, vaan päinvastoin säästöön. Ilmavirran ei tarvitse kohdistua suoraan kasvustoon. Agropolis Oy ja MTT toteuttivat INTO kurssin, jolla perehdyttiin koristekasvien tauteihin ja niiden integroituun torjuntaan. LISÄÄ AIHEESTA www.agropolis.fi/into www.kvl.dk
Uusien tutkimusten mukaan kasvihuoneen ilmastoa säätämällä voidaan torjua kasvitauteja, kuten harmaahometta ja härmää. Härmäkin on haavoittuvaisin sillä hetkellä, kun ituputki on tunkeutumassa isäntäkasvin solukon sisään. - Lämpötilan muutos voi vähentää tautiriskiä
- Vuorokauden keskilämpötilan on oltava viljelykasvin vaatima, mutta vaiheluista sen puitteissa on hyötyä. Oliver Körner muistuttaa, että tietokonemalli on kasvihuoneviljelijöiden arkipäivää jo parin vuoden kuluttua.
LEPAA 06
Puutaha-alan näyttely Hämeenlinnan tuntumassa
17-19.8.2006
Tervetuloa osastollemme A 1 ja U 64! Kasvit, tarvikkeet ja tekniikka
Ajo-ohje www.lepaa.fi
Päivittäinen 35 asteen lämpötilapiikki madaltaa härmän riskiä. Dynaaminen malli ennustaa, mitä kasvihuoneessa tapahtuu ulkoisten tekijöiden seurauksena. Nopeus onkin ensisijaisen tärkeää tautien torjunnassa. - Järjestelmä kokoaa tietoa lähimenneisyyden olosuhteista, esimerkiksi viimeiset kaksi tuntia, kasvihuoneessa. Järjestelmiä tuottavat tällä hetkellä muun muassa
Priva ja IntelliGrow. Sääennustukseen pohjautuvaa mallia kutsutaan dynaamiseksi ilmastonsäätämiseksi. www.puutarha-sanomat.net. Tutkittavaa riittää kuitenkin vielä. Tältä osin tutkimukset ovat vielä kesken, toteaa Körner. Kun tiedetään, että itiön itäminen ja kiinnittyminen ovat ne kohdat, joihin pystytään ilmastonsäätelyllä vaikuttamaan, pyritään itämiselle suotuisat olosuhteet estämään. Kurkku on härmänaltis kasvi. Tällaisen ilmastonsäätelyn hyötypuolia ovat laadukkaampi sato ja energiansäästö. Viljelijä määrittelee haluamansa riskitason ja syöttää sen ohjelmaan. Kemikaalien käytön väheneminen tuo sekin osaltaan säästöä.
Dynaamisen ilmastonsäätelyn tutkimukset ovat hyvässä vauhdissa. Lämpötilapiikki kerran päivässä riittää härmän torjuntaan. Ympäröivän ilmaston hyödyntäminen säästää lämmityskustannuksissa. Sääennustukseen pohjautuvia mallijärjestelmiä käytetään jo Hollannissa ja Tanskassa, joissa sääennustukset saadaan suoraan paikalliselta ilmatieteen laitokselta. Tämän tiedon ja sääennustuksen mukaan luodaan lähitulevaisuuden ilmasto. Kosteuden ja lämpötilan vaihtelut voidaan lisäksi ajoittaa niihin hetkiin, jolloin eniten säästetään lämmitys- ja kastelukuluissa. 6/2006
25
pötiloista. Lämmön nousu ja lasku saa olla hidastakin, esimerkiksi niin, että yön aikana on viileämpää ja iltapäivällä lämpötila on korkeimmillaan. Kaikkia tauteja torjuvia olosuhteita on kuitenkin mahdotonta ylläpitää samanaikaisesti. Yli 35 asteen lämmössä itäminen vähenee puolella. Lämpötilapiikkejä voi siis jopa suositella. - Asiantuntijajärjestelmät tulevat useimpien kasvihuoneiden tietokoneisiin jo parin vuoden kuluttua, ennustaa Körner. Ulkopuolisia niin sanottuja häiriötekijöitä ei eliminoida, vaan niitä käytetään hyödyksi. Mallilla on tiedossa tautien itämisaika ja ne olosuhteet, missä leviäminen tapahtuu. Lämpötilan säätely on haasteellista silloin, kun samassa kasvihuoneessa viljellään eri lajeja, joilla on eri vaatimukset.
Torjuntaeliöiden reaktioista lämpötilapiikkeihin ei myöskään ole tarpeeksi tietoa.
Asiantuntijamallit käyttöön parissa vuodessa Tietokonemallit käyttävät tulevaisuudessa hyväkseen niin sääennustuksia kuin tietoa taudeistakin ja arvioivat lämmityksen ja tuuletuksen tarpeen etukäteen. Tutkimuksen mukaan päivittäinen 35 asteen lämpötilapiikki madaltaa härmän tautiriskiä jopa 70- 90 prosenttia
Laatutarha-vaatimusten päivityksessä pyrittiinkin siihen, että tulevat vaatimukset ovat mahdollisimman helposti ymmärrettäviä, korostaa Äystö. Kuvassa sadetaan varsiselleriä Sulkavalla Martti Revon pellolla. Internetiin siirretty materiaali on joko luettavissa Adobe Acrobat -ohjelmalla tai sitten Microsoft Word-muodossa. - Laatutarha-vaatimuksia on uudistettu laajalla rintamalla. Hyvät tuotantomenetelmät -ohjeisto on uudistuksen jälkeen nimeltään Laatutarha-vaatimukset.
Faktat
Viljelijöiden tukimateriaali löytyy Kotimaisten Kasvisten Internetsivulta: www.kotimaisetkasvikset.fi " valitse linkki Viljely " valitse linkki Laatutarha II -hanke.
U
udistuneet vaatimukset pitävät sisällään juuri voimaan astuneen elintarvikelain sekä uudistuvat kasvinsuojelu- ja lannoitelainsäädännöt. - Jotta hyviä tuotantomenetelmiä voidaan auditoida, on vaatimusten oltava yksiselitteisiä. - Vaatimusten avulla varmistetaan myös se, että työntekijöiden työturvallisuus on hoidettu hyvin ja tuotannon ympäristövaikutukset mahdollisimman vähäiset. 26
6/2006
Sirkkalehtilipun
vaatimukset uudistuvat
Kotimaisten Kasvisten sirkkalehtilipun edellyttämiä tuotantomenetelmävaatimuksia ollaan parhaillaan uudistamassa. Lomakemallit ovat Word-tekstinkäsittelyohjelmalla avattavissa ja muokattavissa yrityksen tarpeisiin sopiviksi. Tukimateriaali sisältää joitakin lomakemalleja, joita käyttämällä voidaan yrityksen toimia kirjata ja näin osoittaa, että tietyt asiat on hoidettu asianmukaisesti. 040-5479018 Marjanviljelijä
Uusi elintarvikelain nojalla annettu asetus vaatii, että päältä kasteltavien ja sellaisenaan syötävien kasvien kasteluvesi on tutkittava säännöllisesti. Venäjänkielisiä hygieniaohjeita internetistä Tukimateriaali koostuu lomakemalleista, lyhyistä ohjeista ja syventävistä tietopaketeista. Tukimateriaali sisältää myös yhden lomakemallin ja ohjeita, jotka on käännetty englanniksi, venäjäksi, viroksi ja ruotsiksi. Käännöstekstit pitävät sisällään muun muassa työntekijöiden perehdytyksen hyvään käsihygieniaan ja toimimiseen hätätilanteissa. Käännetty materiaali on tarkoitettu puutarhayritysten kausityövoiman opastukseen. Projektivastaava Hannu Äystön mukaan Laatutarhavaatimusten päivittäminen on tällä hetkellä loppusuoralla ja tavoitteena on, että vaatimukset saadaan postitettua viljelijöille kuluvan vuoden syksyllä. Laatutarha-vaatimusten uudistamisen pääsyynä oli se, että haluttiin vahvistaa yritysten hyviä viljelykäytäntöjä ja näin varmistaa, että tuotteet ovat jatkossakin turvallisuudeltaan korkealuokkaisia, toteaa Äystö. Omat kommenttinsa ovat antaneet viljelijöiden lisäksi toimialajärjestöt ja kauppa. Laatutarha-vaatimusten noudattaminen ja tukimateriaalin hyväksikäyttö auttavat myös esimerkiksi uusiutuneen elintarvikelain ja sen nojalla annetun asetuksen vaatimusten täyttämistä. Lomakemallit on mahdollista täyttää käsin tai sitten suoraan tietokoneella.
Sirkkalehtilipun vaatimukset uudistuvat ja Hyvät tuotantomenetelmät ohjeisto korvautuu Laatutarhavaatimuksilla.
MANSIKKAA SYYSKUUN ALKUUN SAAKKA!!!
Markku Angelin
Iisvedentie 449 77600 SUONENJOKI PUH. Päivitetyt Laatutarhavaatimukset tuovat uusia kirjausja tarkkailuvelvoitteita ja tämän vuoksi Kotimaisten Kasvisten Internet-sivulle tullaan kokoamaan viljelijöille tarkoitettua tukimateriaalia. Vuosien saatossa on myös herännyt ajatus siitä, että hyvää tuotantomenetelmien toteutumista tultaisiin tarkastamaan tilakohtaisella käynnillä.
Tilakäynneillä varmistusta Äystön mukaan tilakohtaista käyntiä kutsutaan auditoinniksi ja sen tavoitteena on varmistaa, että ne tuotteet, jotka on merkitty sirkkalehtilipulla, ovat takuuvarmasti tuotettu noudattaen Laatutarha-vaatimuksia. www.puutarha-sanomat.net. Kuluvan kesän aikana on Kotimaisten Kasvisten Internet-sivuille siirretty viljelijöille tarkoitettua tukimateriaalia, joka helpottaa Laatutarha-vaatimusten ottamista käyttöön
Voit tehdä sen suoraan netistä osoitteesta www.puutarhasanomat.net ja sieltä klikkaamalla Palvelut-linkkiä ja avautuvalta sivulta puhelimen kuvaa, toimi ohjeiden mukaan. 020 120 4930 fax: 020 1204939 Sähköposti: klaukkala@matka-vekka.fi
www.puutarha-sanomat.net. ammattimatkan Teneriffalle. Kun viljelijä jakaa tuotteitaan itse, hänen tulee ottaa huomioon jakelukustannukset. Voimme lisätä tuotteita viljelijöiden tarpeen mukaan, kertoo Tarja Kolehmainen PuutarhaSanomat -lehdestä.
Tilaaminen on helppoa!
Hintapalvelun tilaaminen on helppoa. Vastaanotetun viestin hinta on 0,95 . 044 - 355 4304
Ilmoittautumiset
Matkatoimisto Oy Matka-Vekka PL 76 01801 Klaukkala puh. Lehden tilaaja saa reaaliaikaista tietoa vihannesten hinnoista tekstiviesteinä gsm-puhelimeensa. 6/2006
Tenerife
27
Markkinahintoja kännykkään
Puutarha-Sanomat -lehden hintapalvelu on käynnissä. Niitä lähetetään päivittäin, mutta vakaan markkinatilanteen vallitessa kerran viikossa, sanoo Tarja Kolehmainen. Voit myös soittaa suoraan Tarja Kolehmaiselle puh. - Suurtukkuhintojen lisäksi välitämme hintatietoja Helsingin Tukkutorilta. Matka on syytä ilmoittaa verotukseen tulojen hankkimiseen liittyvänä kuluna, sillä kohteina on lukuisia ammattikohteita.
ällä hetkellä hintatiedotuksessa ovat mukana avomaakurkku, herne, jenkkisalaatti, keräkaali, kesäkurpitsa, kiinankaali, kukkakaali, kurkku, kyssäkaali, mansikka,
parsakaali, porkkana, sipuli, tomaatti, vadelma ja kesäperuna. 23. Suurtukkuhinnoista viljelijä saa kuitenkin selkänojaa omiin kauppoihinsa. Matkaohjelma on esitelty Puutarha-Sanomien edellisessä numerossa. Hintapalvelun tilaaja voi milloin tahansa lopettaa hintapalvelun tai avata sen uudelleen omien tarpeittensa mukaan.
Puutarha-Sanomat järjestää marraskuun 16. Majoittuminen on Columbus-huoneistohotellissa Play de las Americasissa. Vielä on muutamia paikkoja jäljellä, joten nopeat päättäjät pääsevät vielä mukaan, sanoo päätoimittaja Jouko Tikkanen. Hintapalveluviestien tiheys riippuu markkinatilanteesta. Hinnat ovat suurtukkuhintoja ostajalle rahtivapaasti toimitettuna ja ilman arvonlisäveroa.
VIELÄ M PAIKKA UUTAMA VAPAAN A!
T
Ammattimatka Teneriffalle
- Hintatieto on viitteellinen, ja hintapalvelun käyttäjä vastaa omista kaupoistaan. Matkan hinta on 1099 euroa
Aurinkoiselta Ahvenanmaalta
UUDEN SADON T
Kysy omasta tukustasi