26. 32 Peruna kaipaa vettä
Ruottisilla on hyvä rytmitys
s. 34 Lepaa sata vuotta
s. 6 / 2010
s. 6 Helle kurittaa heviä
s
Erityisesti sellaisten päivien lukumäärä, jolloin lämpötila on kohonnut 30 asteen yläpuolelle, on ollut poikkeuksellisen suuri. 010 321 8070 fax. He viihtyvät hyvin vielä 28 asteen lämmössä, mutta 30 astetta alkaa heillekin olla liikaa. Pakko on todeta, että ne ovat kuumasta ilmasta johtuvia fysiologisia vikoja, toteaa puutarhaneuvoja Tytti Muuronen ProAgria Etelä-Savosta. Mäkinenkin toteaa jäähdytyskaluston joutuneen koville.
Viron Haapsalusta kotoisin oleva Mari-Liis Paabut poimi mansikoita Honkajoella heinäkuun 12. Helle on rasittanut yritysten jäähdytyskoneita. On sataprosenttisen varmaa, että mitään huippusatoja ei tule. Timo Mäkinen Uudestakaupungista toteaa, että helteet heikentävät kasvisten myyntiä, kun kuluttajat eivät samassa määrin laita ruokaa. Tähän asti kesän korkein lämpötila, 34,2 astetta, mitattiin Lammin Evolla heinäkuun 13. Kentältä tulee ihmeellisiä soittoja, joissa kuvataan kasvien vaurioita tai valmiin sadon laatuvirheitä. Korkeissa lämpötiloissa kasvien hengitys lisääntyy, hedelmien kypsyminen nopeutuu, mutta vegetatiivinen kasvu kärsii. Lämpötila on kohonnut jossakin päin maata vähintään 30 asteeseen kahdeksana päivänä jo kuun alkupuolella. Heinäkuun lopulla pohjoisimmassa Lapissa satoi jopa lunta. www.puutarha-sanomat.net |
| 6/2010
3
Helle hyydytti kasvit, koneet ja ihmiset
Heinäkuu on ollut maan etelä- ja keskiosassa poikkeuksellisen lämmin. Sadetus ei kuitenkaan ole luonnonsateen veroista.
Kokonaiset · kuoritut pilkotut · siivutetut tuorejalosteet · pakasteet keltaiset · punaiset · luomut
www.pekkavehvilainen.fi pekka@pekkavehvilainen.fi puh. päivään mennessä paikannettu noin 42 000 maasalamaa. heinäkuuta, jolloin maasalamoita paikannettiin lähes 10 000.
Keinokastelu on ollut tänä kesänä välttämätön määrältään kohtuullisen ja laadultaan hyvän sadon saamiseksi. Poikkeuksellista heinäkuun säässä on ollut maan etelä- ja keskiosassa myös hellepäivien lukumäärä. Mäkinen sanoo, että neljän viikon helle on liikaa sipulille, vaikka sitä kastellaankin. Suunnilleen yhtä lämmin heinäkuun alkupuolisko on koettu maan etelä- ja keskiosassa aiemmin vuosina 1972, 1973 ja 1988. Myös vuonna 2006 koettiin lämmin heinäkuun alku. Nyt lisähuolen aiheena ovat
heikot markkinat, joille ei itse voi mitään, toteaa Tytti ja kertoo, että hänellä on päällimmäisenä mielessä mansikanviljelijöiden lyhyeksi jäänyt satokausi. Ainahan yrittäjät tekevät pitkää päivää, mutta nyt he ovat joutuneet epätavallisen lujille. Suomalainen puutarhatuotanto on joutunut koville hellejakson myötä.
H
einäkuun lämpötilat ovat reilusti ylittäneet kasvien kasvun kannalta optimaalisen lämpötilan. Tiukimmille ovat joutuneet kuitenkin puutarhayrittäjät, jotka hoitelevat öisin kasteluja. Meidän työntekijöistä kolme on Sri Lankasta ja kaksi Bangladeshista. Vuonna.1914 Turussa mitattiin Suomen tähän mennessä korkein lämpötila 35,9 astetta ja vuonna 1934 Lieksassa mitattiin 35,6 astetta. Suomen maa-alueilla on heinäkuun 18. Maan pohjoisosassa poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta on pienempi, ja pohjoisimmassa Lapissa heinäkuun keskilämpötila on lähellä tavanomaista heinäkuun keskilämpötilaa. Helle on rasittanut pelloilla työskenteleviä poimijoita. Sen sijaan vuonna 2003 heinäkuun helteet painottuivat kuukauden loppuun. Tilannetta helpottaa se, että täällä rannikolla tulee ja tuuli puhaltaa paarmat ja hyttyset pois. Kylmäkoneenkorjaajilla on nyt ollut kiirettä, toteaa Tytti Muuronen. päivänä 30 asteen helteessä.
Heinäkuu oli huippulämmin
Heinäkuun keskilämpötila on ollut useilla Ilmatieteenlaitoksen asemilla kaikkein korkein 50 vuoteen. päivänä. 017 462 1466. Eniten salamoi 14. Tällaisena kiivaana kasvukautena olisi tarvittu extra-miehitystä. Salamointia onkin ollut tavanomaista enemmän. Sää on ollut hautova, kun ilman kosteus on ollut suuri. Suomen säämittaushistoriassa on vain kaksi päivää, jolloin on mitattu korkeampi lämpötila. Keskilämpötila on ollut viitisen astetta keskimääräistä korkeampi. Olen tulkinnut niin, että yrittäjä jaksaa rankkaa työntekoa, jos siitä tulee taloudellisesti tulosta
4
Markkinat
6/2010 |
| www.puutarha-sanomat.net
Markkinoilla vuoristorataa
Poikkeuksellinen helle on aiheuttanut äkkimuutoksia puutarhatuotteiden markkinoilla. Myöhäiset kylvökset ovat kehityksestä jäljessä viikosta kahteen. Keräkaalin veroton hinta on 55 senttiä.
Markkinatilanne on vaihdellut tiuhaan. Vaikka lämpösumma on ollut korkea, porkkana ei ole sitä pystynyt hyödyntämään liian kuumuuden vuoksi.
Helle on aiheuttanut jäävuorisalaatin sisälle vioitusta, jota ei ulospäin voi nähdä. (06) 2222191
Solanum
Perunatukku. Savossa on jouduttu tuhoamaan 10 hehtaaria jäävuorisalaattia ja toinen 10 hehtaaria on vielä vaarassa kerän sisällä olevien laatuongelmien vuoksi. Kari Lyytinen katsoo, että niin parsa- kuin kukkakaalikin tulisi myydä yksittäispakattuna. (Kuva K-citymarket Jumbon hevistä.)
Juuresten kehitys hidastui Arto Hyytiäinen Forssasta kertoo oman tilansa osalta varhaisporkkanakauden menneen ongelmitta. Keinokastelulla ei ole pystytty korvaamaan luonnonsateita, joten liikatarjontaa ei loppukaudesta tule.
K
ari Lyytinen Tuoreverkko Oy:stä sanoo, että vuosi on ollut erikoinen. päivänä. Kokonaisuus on kuitenkin korkeimman kädessä, sillä vielä on monta tekijää avoimena, toteaa Hyytiäinen. Jäävuorisalaatin veroton tuottajahinta tulee olemaan 1,50 , kukkakaalin 1,201,50 ja samoin parsakaalin. Määriä on tullut ja kauppa on vetänyt hyvin. Vaikka pakattu maksaa 3040 senttiä enemmän, se tulee halvemmaksi kuin irtonainen, sillä pakkaus suojaa painohävikiltä ja säilyttää tuotteen laadun parempana. Varastoporkkanan kylvöaika venyi tänä vuonna pitkäksi viimei-
set kylvöt tein kesäkuun 5. Helle on rasittanut kasvustoja niin, että ensi viikolla määrät alkavat tippua.
MARABEL
Erinomainen yleisperuna
Katso tarjoukset netistä! www.perunapiste.com
PERUNAPISTE Oy Ab
Lapväärtti 040 5688567
www.finpom.com
Kvalitetsprodukter i stort sortiment -Potatis, grönsaker och sallad Laatutuotteita suuressa valikoimassa -Perunat, vihannekset ja salaatit Potatisparti
Sörängintie 95, 64300 Lapväärtti Puh. Porkkanan puolenkilon pussin hinta tukkuun toimitettuna oli heinäkuun lopulla 4550 senttiä verottomana. Kari Lyytinen sanoo useiden vihannesten hintojen kohoavan heinäkuun viimeisellä viikolla. Niclas Hultholm Korsnäsistä kertoo tomaatin markkinoiden olleen juhannuksen jälkeen suhteellisen hyvät. (06) 2222120 · Fax. Tämä on ollut yhtä vuoristorataa. Pakatusta tuotteesta kuluttajat eivät pääsisi ronkkimaan lehtiä pois. Veroton hinta Pohjanmaalla on ollut 1,40 euroa. Tuotteet ovat valmistuneet liian nopeasti ja ruuhkautuneet ja pian on taas menty puutteen puolelle. Päälle päin salaatissa ei ole mitään vikaa, mutta sisälehti voi olla pilaantunut tai siellä voi olla kukkaputken alkua, harmittelee Lyytinen.
Kaalit kasvavat hitaasti, kun tässä kuumuudessa ne yrittävät vain pysyä hengissä eikä kasvuun riitä energiaa, päivittelee Lyytinen. Ainakin kymmenen hehtaaria salaattia on tuhottu peltoon.
Kari Lyytinen toteaa heinäkuun olleen erittäin vaativa niin viljelijöille kuin koko toimitusketjulle.
Arto Hyytiäinen toteaa helteiden leikanneen odotukset juuresten huippusadosta pois .
Monin paikoin on ollut maan kuorettumista ja veden puutetta. Pellolla auringonpaisteessa jopa 50 asteeseen kohoava helle on aiheuttanut myös laatuongelmia, kun kasvien fysiologia ei ole liiassa kuumuudessa toiminut. Kilon pussin hinta oli 7374 senttiä. Jo nyt tiedetään, että mitään kovin hyvää varastoporkkanan satoa ei ole tiedossa. Kasvustot ovat valmistuneet etuajassa, mistä on pian seurannut tuotteesta puutetta
Rautiaisen mukaan mustaherukan sato jää heikoksi. www.puutarha-sanomat.net |
Kurkun tilanne on ollut heikompi, vaikka odotukset olivat päinvastaiset. Varhaistuotantoa aikaistetaan kasvuston päälle vedettävien harsojen avulla Kylmä sää hidastuttaa ja suotuisa sää jouduttaa kehitystä. Niillä ei ole ollut lehdistöä suojana ja marjat jäävät pieniksi. Näin usea kylvöerä voi valmistua samanaikaisesti ja tuotetta tulee väliaikaisesti liikaa markkinoille, minkä jälkeen voi olla pulaa. Osa marjoista meni pakastukseen ja hillo- ja mehukäyttöön. päivänä.
iljele V
A LEPA U53 ä
ym
ä ä n os
Siemenet, pakkaukset, rasiat, pakkauskoneet ym. Samat näkymät ovat pensasmustikalla. päivän tienoilla, kun kysyntä ei ollut lähtenyt liikkeelle. Kun olemme kiloja ynnäilleet, olemme yllättäen saaneet lähestulkoon viimevuotisen sadon, vaikka yksi lohko jouduttiin hylkäämään, kun poiminta ei pysynyt mukana. Tihkukastelujärjestelmällä on tänä kesänä ollut ratkaiseva rooli, kun viime vuonna ei sen olemassaoloa kukaan muistanutkaan, hymähtää Vigrén. Aluksi sato valmistui nopeasti, mutta kysyntä oli heikko. Sekä Rautiainen että Vigrén odottavat juuri alkaneen vadelmakauden jäävän myös lyhyeksi. Veroton lähtöhinta on 80 senttiä, eli alle viime vuoden hinnan. Tuottajahinnat painuivat alle kannattavuusrajan. päivänä tapahtui käänne. Heinäkuun 14. Helle oli ehtinyt viedä sadon. Toisaalta pölyttäjät eivät olleet heränneet, kun kukinta tuli nopeasti.
Faktat
Sää vaikuttaa sadon ajoitukseen
Viljelijät kylvävät tuoreina myytäviä vihanneksia yleensä viikon välein, jotta niitä valmistuisi tasaisesti markkinoille. Halla vei kukat monin paikoin. Tämä vuosi oli poimijoille taloudellisesti hyvä, vaikkakin pellolla oli kuuma työskennellä. Alkukankeuden jälkeen myynti veti hyvin, kun tiedotettiin lyhyeksi jäävästä kaudesta. Niclas Hultholm iloitsee paprikan hinnan kohoamisesta viime vuoteen verrattuna. tarvikkeet kätevästi samalta toimittajalta. Rautiaisen mukaan kuivuus on koetellut myös satotaimia. Vigrénin mukaan moni kuluttaja jäi ilman marjoja. www.hl-vihannes.fi 09 274 6880
st
a
o ll
am me
Tule
k. Saimme lähes kaikki marjat talteen. Alanne kertoo tilalla olleen poimijoita laskennallisesti hieman liikaa. Aluksi mentiin aika pohjahintoihin. Pian tilanne kuitenkin tasaantui. Hinnat nousivat, mutta tuottajilla ei ollut enää volyymeja. Menekin puutteessa vanhentuneet kylvöerät kynnetään maahan.
Vadelmakausikin jää lyhyeksi
Esa Vigrén Valkealasta toteaa, että normaalisti kolme viikkoa kestävä mansikkasesonki supistui tänä vuonna runsaaseen viikkoon. Rautiainen arvioi, että viljelypaikasta ja kastelumahdollisuuksista riippuen viljelijät ovat saaneet vain 5070 prosenttia normaalisadosta. Mentiin ylikysynnän puolelle, kun huomattiin, että marjat alkavat loppua. Kuumuus kypsytti marjat jo pieninä ja oli ylitarjontaa. Katastrofin merkit olivat olemassa heinäkuun 10. Määrät ovat olleet normaaleja, mutta kysyntä on ollut vaisua. Nyt he olivat kaikki tarpeen, kun marjat kypsyivät nopeasti. Se on lonkalta arvioiden ollut 80100 senttiä parempi, mutta syynä on ulkomaisen paprikan korkeampi hinta.
| 6/2010
Markkinat
Marjakausi töksähti
Heinäkuun lopulla mansikan pakastukseen heränneet kuluttajat kokivat pettymyksen. Säilöntämarjasta on kysyntää vieläkin, ja sitä yritetään jälkisadolla paikkailla.
Marjakauppa alkoi vetää Joensuu torilla heinäkuun 15. Tapio Rautiainen Pakkasmarja Oy:stä toteaa mansikkakauden olleen vaihtelevan. Antti Alanne Paimiosta pitää mennyttä mansikkasesonkia hyvin haasteellisena
Ulla on tyytyväinen kotimaisen jäävuorisalaatin laatuun. Jääsa-
Ulla Hyypiä toteaa pussitetun jääsalaatin myynnin kasvaneen merkittävästi.
laatti on helppo huuhtaista ja sen säilyvyyskin on parempi kuin ruukkusalaatin. Talvella multaperuna pitää pintansa, sillä sen säilyvyys on parempi kuin pestyn perunan. Heräteostoksilla on iso merkitys.
Hintojen tasaisuus on kaikkien etu K-citymarket Pilkko on ulkoistanut marjanmyynnin eteistiloihin.
Jäävuorisalaatin kestävyys on nykyisin hyvä, sillä ne jäähdytetään viljelmillä vakuumissa. Salaattisipulin paras satokausi on heinäkuusta lokakuuhun.
Ohjeita ja vinkkejä löydät www.tuoreverkko.fi. Työvuorolistojen tekeminen vie aikansa, kun tuorepuolen tiimissä on 20 työntekijää. Ulla kertoo, että myyntipaikka on hyvin tärkeä. Harmi vain, kun salaattipakkauksissa ei ole kotimaista valmistajaa, vaan ne tulevat Ruotsista. Hypermarketissa työskentelee yhteensä sata kaupan alan ammattilaista. Se on saatava samana päivänä ovesta ulos. 6
6/2010 |
| www.puutarha-sanomat.net
Helle kurittaa heviä
Pitkäaikaiset helteet näkyvät kauppojen hevi-osastoilla kasvisten heikentyneenä kauppakestävyytenä. Se on tuotekohtaista, missä mikäkin myy. Ehkä nykyään myös grillataan enemmän. Kirsikkatomaatit, yrtit ja valmiit salaattipakkaukset ovat kasvaneet. Ruukkusalaatin menekki on sen sijaan pienentynyt. Myös tomaatti jatkaa kypsymistään myymälässä. Ilman ruukkua pussitettu jääsalaatti korvaa ruukkusalaattia. Voidaan sanoa, että parsaja kukkakaali ovat normaalisti
myyntikuntoisia kolme päivää, mutta nyt ne kestävät vain puolitoista päivää. Pakatussa kurkussa ei ole havaittavissa säilyvyysajan lyhentymistä.
Jääsalaatti korvaa ruukkusalaattia Ulla Hyypiä on mielissään hevin jatkuvasta kasvusta. [PUUTARHA-SANOMAT: JOENSUU]
K
-citymarket Pilkko sijaitsee 5 km:n päässä Joensuun keskustasta Kuopion suuntaan. Helteestä huolimatta tuotteiden tulee olla esillä reiluina massoina. Joensuulaisen K-citymarket Pilkon vihannesten myynti kasvaa heinäkuussa, kun lomailijat ovat asiakkaina. Ehkä lehdissä olevat ruokaohjeet ovat siihen syynä. Sen kuori käy pieneksi ja se halkeaa. Hyypiän mukaan syksyllä ja talvella juuresten käyttö on lisääntynyt. Menekki lisääntyy koko ajan ja valikoimat laajenevat. Kukkakaali on hyvälaatuista, mutta sen kauppakestävyys on helteiden johdosta ollut heikko.
Kesän vihannesuutuus on mieto ja makea SALAATTISIPULI,
joka sopii erinomaisesti salaatteihin, keittoihin, wokkeihin ja voileiville. Porkkanan varret katkeilevat ja porkkana nahistuu nopeasti. Ulla kertoo, että helteiden johdosta vihannesten säilyvyys on heikentynyt puolella. Kymmenes vuosi on menossa, viisi vuotta sitten sisäosaa laajennettiin, kertoo Ulla Hyypiä, jonka vastuulla on hevin lisäksi muukin tuorepuoli: tuore leipä, juusto ja liha. Meillä on hevissä vajaa kaksi henkilöä, joten aika pienellä porukalla mennään. Se jäähdytetään nykyään vakuumissa nopeasti ja se kestää kaupassa paljon enemmän kuin ennen vanhaan.
Varsineen myytävän nippuporkkanan kausi on lyhyt ja onneksi se laitetaan nykyään pussiin. K-citymarket Pilkon kauppiaina ovat Juha ja Mari Kupiainen ja tavaratalojohtajana on Matti Aaltonen. Ulla toteaa, että varhaisperunan menekki on pienentynyt.
Varhaisperunan odotusarvo on vähentynyt, kun uutta perunaa tuodaan keväällä monista maista. Asiakkaat ovat siirtyneet pestyyn varhaisperunaan
Täällä on turisteja ja mökkiläisiä runsaasti, kertoo Ulla, joka itse ei ehdi lomaansa heinäkuussa pitämään. www.puutarha-sanomat.net |
Myymme ainoastaan rasiamarjaa. Kesätuuraajat ovat opiskelijoita, joten täällä tulee olla vanhempaakin porukkaa paikalla.
K-supermarket Mustapekassa suositaan paikallisia tuottajia.
7
Kesko kannustaa paikallisiin ostoihin
Keskon kymmenes yhteiskuntavastuun raportti on julkaistu. Ei mentäisi älyttömyyksiin eikä polkuhintoihin, sillä ne vievät arvostusta kotimaisilta tuotteilta. Raportti tarkastelee Keskon vastuullisuusohjelman 20082012 tavoitteita, toimenpiteitä ja tuloksia. Viljelijöiden tulisi laittaa kasvustot eri aikaan, sillä ei ole kenenkään etu, kun markkinat ruuhkautuvat.
| 6/2010
Ulla toteaa K-citymarket Pilkon hevi-myynnin kasvavan heinäkuussa. Kesko-konsernin tavaraostot olivat 6 951 miljoonaa euroa, josta ostot Suomessa toimivilta tavarantoimittajilta olivat 4 912 miljoonaa euroa. Ulla toteaa kurkun ja tomaatin halpakausien olleen tänä vuonna lyhyitä. Siitä jää vain myymisen ilo. EteläKarjalassa, Kainuussa ja Lapissa K-kauppiaitten suorat ostot ovat suuremmat kuin Keskon ostot. Mansikan laatikkomyynnissä on hirveä urakka, eikä siinä ole katetta. Ulla Hyypiä toivoo vihannesten hintojen olevan tasaisia ilman alennusmyyntejä. Pirkka-tuotteita oli vuoden 2009 lopussa 1 826. Vuoden 2009 lopussa Ruokakeskon valikoimissa oli noin 850 luomu- ja ympäristömerkittyä tuotetta, joista Pirkka Luomu tuotteita oli 41 ja Pirkka Joutsenmerkittyjä tuotteita 73. Kesko kasvattaa aktiivisesti lähiostojen määrää ja kannustaa K-kauppiaita ostamaan paikallisesti. Kesko valmistuttaa Pirkka-tuotteet Suomessa aina, kun se on mahdollista. K-kauppiaiden suorat ostot maakunnista olivat 525 miljoonaa euroa vuonna 2009. 02 - 848 2800 Kalannintie 896 23600 KALANTI. Olen pitänyt kesäkuussa viikon lomaa ja loput lomat pidän elokuussa, kun koulut alkavat. Raportin mukaan yli 70 % Keskon ostoista on Suomessa toimivilta tavarantoimittajilta. Anttilan ja Kodin Ykkösen valikoimissa on noin 220 Ympäristötuotemerkittyä tuotetta.
Nippusipuli luo tuoreutta hevi-osastolle eikä siitä aiheudu sotkuja kuten nippuporkkanasta.
Vihannes-Laitila Oy
Puh. Ruuhkat ovat purkautuneet hyvin, kun ennen viljelijät säilyttivät vanhoja eriä. Esimerkiksi kaikki Pirkka-maidot ja Pirkka-virvoitusjuomat on valmistettu Suomessa, listataan raportissa. Ulla arvioi, että kesällä vihannesten osuus hevi-osaston myynnistä on jopa 75 prosenttia, jolloin hedelmille jää neljännes. Ulkomainen paprika on tänä vuonna ollut hyvissä hinnoissa, kun itä on vetänyt hyvin
Markkinoilla on myös sähköisiä UV-valolla toimivia pyydyksiä. Huonontuneet tuotteet tulee kuljettaa osastolta pois välittömästi, joten ei roskiksia osastolle. Vähittäismyymälässä erityistä huolta on pidettävä jätehuoneiden, pullonpalautuspisteiden, takahuoneiden (jos siellä elintarvikkeiden käsittelyä), liha- ja kalatiskien sekä hevi-osastojen hygieniasta. SESONKITUOTTEET pavut kukkivat kaalit tuore kotimainen maissi grillattavat kasvikset kruunutilli omena puutarhamarjat vadelma kanttarelli
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Arto Hallakorpi
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Arto Hallakorpi
AJANKOHDAN RUOAT kasviskeitot grillatut kasvikset grillattu maissi säilöntä (mehut, hillot, pikkelsit) ravut PÄIVÄMÄÄRIÄ, JOTKA KANNATTAA HUOMIOIDA HEVI-MYYNNISSÄ Vk 31 (2.8.8.) Puutarhamarjat -viikko Vk 3334 (16.29.8.) Sadonkorjuuviikko. 30 eri lajia.
Banaanikärpänen nimensä mukaisessa ympäristössä. Oleellista on korkea hygienia koko myymälässä, sillä mahlakärpäsiä, kuten muitakin kärpäsiä, houkuttaa likainen ympäristö. Värillä on väliä Sähköisiä pyydyksiä markkinoilla on monenlaisia, -hintaisia ja -tasoisia. UV-valon aaltopituutta lähellä olevat, sinistä valoa tuottavat lamput houkuttelevat hyönteisiä. 8
Hevi-koulu
6/2010 |
| www.puutarha-sanomat.net
Koonnut Mari Savo
Hygienia avainsana kärpäsongelmassa
Pienet 24 mm kokoiset tummat kärpäset on valitettavan tuttu ongelma hevi-osastoilla. Hevi-osastolta rapujuhliin voi hakea kruunutilli ja sitruuna, mutta sieltä saa raaka-aineet myös rapujuhlien alkukeittoon ja jälkiruokiin sekä vaihtoehtotarjottaviin, joita tarvitaan ravuille allergisille. Hevissä tärkeimmät toimet mahlakärpästen ehkäisyyn on pitää osasto siistinä ja poistaa ylikypsät tuotteet heti kun niitä näkee. Jos yksi kohta on hoitamaton, niin kärpäset leviävät sieltä kaikkialle, missä niille on mieluista syötävää.
Huonot tuotteet pois Hevi-osastolle kärpäsiä houkuttaa ylikypsistä hedelmistä ja mätänevistä kasvinosista erittyvä hapan tuoksu. Merkittävin erottava tekijä on lampun väri. Marjat, vihannekset ja juurekset ovat nyt parhaimmillaan, niitä on runsaasti saatavilla ja ne ovat edullisimmillaan. Kulumista ei kuitenkaan pysty näkemään, koska UVvalo on silmillä näkymätön valo. Yksinkertaisimpia liima-ansoja ovat liimapaperit. Erilaiset sokerit, etikat, säilöntämausteseokset, maustekasvikset ja mausteet ovat tämän hetken käyttöyhteystuotteet hevi-osastolla. Siksi lamppua on säännöllisin väliajoin vaihdettava, jotta laitteen teho säilyisi toivotunlaisena. Laitteita vertailtaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös
siihen, onko laitteessa kuolleiden hyönteisten keräilyyn tarkoitettu astia ja tarttuvatko hyönteiset ritilään.
Hevissä nyt!
Nyt on aika säilöä kesän maut talteen. Kasvikset pakastetaan esikeitettynä, valmiina annoksina tai niistä voi valmistaa maukkaita pikkelsejä talvi-iltojen herkuiksi ja liharuokien lisukkeiksi. Liima-ansat ovat epämiellyttävän näköisiä, joten ne sijoitetaan osastolla huomaamattomiin paikoihin. Koska myös kukkien ruukuissa saattaa tulla kärpäsiä myymälään, niin kukat tulisi säilyttää myymälässä jossain muualla kuin hevi-osaston läheisyydessä.
Vaihtoehtoja torjuntaan Kärpästen tuhoamiseen voi käyttää myös liima-ansoja tai sähköisiä pyydyksiä. Pimenevät lämpimät illat houkuttelevat rapujuhlien järjestelyyn. Vihreä
väri houkuttaa useita hyönteislajeja ja toimii siten tehokkaasti hyönteisten torjunnassa. Näitä mahlakärpäsiä, Drosophilidae, löytyy Suomessakin n. Lisäksi ne pitävät erityisesti tomaateista, viinirypäleistä, suolakurkuista ja omenista. 30 mahlakärpäslajista.
K
ärpäsongelmaa on helpoin hallita kun sitä ei vielä ole ja onkin suotavaa tehdä kaikkensa, ettei ongelmaa myöskään tule. Vihreää valoa tuottavissa lampuissa on hyödynnetty kahta valon aaltoaluetta, UV-valoa lähellä olevaa sekä vihreää. Marjat mehuiksi, hilloiksi, soseiksi ja survoksiksi tai sellaisenaan pakkaseen. Vihreällä valolla toimivien laitteiden
lamput suositellaan vaihdettavan vuoden välein. Valo tuotetaan erityisellä fosforipäällysteellä, joka ajan myötä lamppua käytettäessä kuluu. Näiden yhden aaltoalueen valolla toimivien laitteiden lamput suositellaan vaihdettavan neljän kuukauden välein. Pyydyksen idea on, että kärpänen lentää kohti UV-valoa ja saa kuolettavan sähköiskun. Rapuaika on myös käsillä. Banaanikärpänen on yksi n. Tyypillisesti kärpäsongelma pahenee syksyllä, mutta joskus kärpäsistä kehkeytyy ympärivuotinen riesa
Kuluttajatutkimusten mukaan suurin yksittäinen syy ostaa Reilun kaupan tuotteita on halu tukea kehitysmaiden tuottajia tai olla reilu heitä kohtaan. Minulta kysytään usein mistä tämä menestys johtuu. Siitä, kun Suomi oli maatalousvaltainen maa, on loppujen lopuksi hyvin vähän aikaa, ja suomalaisten on edelleen helppo samaistua kehitysmaiden pienviljelijöiden asemaan. Miksi juuri suomalaiset ovat ottaneet Reilun kaupan niin hyvin vastaan. Lisäksi suomalaiset tuntevat hyvin mitä Reilun kaupan merkki tuotteessa tarkoittaa. Ruokakesko on määrätietoisesti vaikuttanut Reilun kaupan tunnetuksi tekemiseen Pirkka Reilun kaupan tuotteiden ja laajan Reilun kaupan tuotteiden valikoiman avulla, kiittelee Virtaintorppa.
on luotettava laadukkaiden tomaattien ja kurkkujen toimittaja ympäri vuoden.
Hyvää Hultholmilta
Vexa-projektin vihannesasetelma
viljelee koko tomaattiskaala: punaista, kirsikkaa, luumua jne. toimittaa kotimaista kurkkua ja tomaattia rajoitetusti myös talvella. Nykyisin jo 83 % suomalaisista on nähnyt Reilun kaupan
sertifiointimerkin usein tai silloin tällöin. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan 15 tutkitun maan keskiarvo 59 %. Hultholmin laatuketju lähtee viljelystä ja jatkuu asiakkaittamme kautta kuluttajalle saakka. Syitä on varmasti monia. on keskellä Suomen vihannesaittaa, Korsnäsissä Pohjanmaalla.
Kysy tukkukaupastasi Hultholmin hyviä vihanneksia.
Oy K Hultholm Ab Niclas Hultholm, toimitusjohtaja Strandvägen 4420, 66200 KORSNÄS. Tuotteet jäähdytetään kestämään tuoreina koko kauppakierron ajan. www.puutarha-sanomat.net |
| 6/2010
9
Reilun kaupan tuotteet kelpaavat suomalaisille
S
uomalaiset kuluttivat viime vuonna yhteensä 86,9 miljoonaa euroa Reilun kaupan tuotteisiin, keskiarvoksi tulee 16,31 euroa per asukas. huolehtii siitä että sopimusviljelijät ovat ammattitaitoisia. lajittelee tomaatit ja kurkut pakkaamolla erittäin tasalaatuisiksi. Se on upea luku, vain sveitsiläiset ja irlantilaiset kuluttivat vuonna 2009 enemmän henkeä kohden laskettuna, kehuu toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä. Virtaintorppa pitää parhaimpana saavutuksena sitä, että 78 % suomalaisista luottaa Reilun kaupan sertifiointimerkkiin, kun 15 maan kansalaisista keskimäärin vain 64 % luottaa merkkiin.
Pirjo Virtaintorppa näkee kuitenkin, että Suomen huippusijoituksessa on eniten sen ansiota, että suomalaiset kaupparyhmät haluavat edistää vastuullista kuluttamista ja tarjota asiakkailleen siihen mahdollisuuden
Kehotamme ihmisiä maistamaan, ja se saa heidät jo jarruttamaan. Vellu Virtasen Oy MY-Service Ab Ltd -nimisessä yrityksessä on myyntivoimaa omasta takaa, sillä hänen thaimaalaissyntyisen vaimonsa Butsaya Virtasen ystävällinen ja reipas myyntityö herättää asiakkaissa ostohaluja. Sinnekin tuottajat toimittavat joitakin tuotteita suoraan ja siten ne ovat yhtä tuoreita kuin meillä. Emme koskaan vilkuile kaupan hintoja. Itse olen markkinoilla oppinut helppoheikkityylin. Meillä oli aikoinaan kuljetusliike ja se oli hullua hommaa, kun ajoin kaljaa Porista Rovaniemelle kolmatta reissua peräkkäin. Asiakkaiden pitää itse mennä kysymään näiltä myyjiltä, saisivatko he ostaa. Suomisilla on mansikalla pitkä kausi ja laadunvalvonta on tiukka.
Butsaya Virtasen lämminhenkinen ja reipas myynti saa varautuneemmankin ostajan sulamaan.
Vellu Virtanen poikiensa Willjamin (10 vuotta) ja Valtterin (7 vuotta) kanssa S-marketin edessä. Kun asiakas ostaa litran mansikkaa, voi hänelle maistattaa hernettäkin ja näin saadaan lisämyyntiä. Jos tuotteessa on valittamista, hyvitämme sen. Saisin sadan metrin päästä torilta ilmaisen paikan, mutta ei sinne kannata mennä, sillä asiakasvirrat kulkevat täällä marketin edessä.
Kortinlukija on välttämätön Vellu Virtanen sanoo, että pankki- ja luottokorttien lukijalaite on välttämätön myös kaupan ulkopuolella olevassa myyntipisteessä. Myös herneessä ja perunassa on Tukkutorilla vakiotoimittajat, mutta monissa pienemmissä tuotteissa kuten sienissä ja pensasmustikassa toimittajat vaihtelevat saatavuuden mukaan. Pitää olla rohkea ja ottaa kontaktia, muttei saa olla hyökkäävä. Kuumimpaan aikaan olen siellä puoli kahdelta vastaanottamassa sauvolaisen Jarno Suomisen ja paimiolaisen Janne Suomisen mansikkaa. Laitteen kulut ovat nousseet, mutta se voi maksaa mitä vaan, sillä laite on pakollinen. Vellun mielestä kaupan edessä olevien myyntipaikkojen vuokrat ovat kovia, sillä niistä on kova kysyntä. Myytiin karamelleja ja keksejä, mutta viimein kyllästyin siihen. Jopa puolet päivän ostoksista saatetaan maksaa korteilla. Se saa olla kaupan edessä yötkin. Yhdeksältä hän on jo keskusliikkeessä ostamassa torikauppiaille kakkosluokan tuotteita, joita hän myy itsekin markkinoilla. Saamme kaupasta siihen valovirran. Aluksi vuokrapaikka oli Myyrmäessä, mutta kun muutimme Sipooseen, kyselin ja kyselin päästäkseni tänne. Kaupassa voi olla koviakin tyrkkyjä. Olemme olleet naimisissa 11 vuotta ja hän oppi suomenkielen markkinoita kiertäessämme, kertoo Vellu ja lisää yrityksen työllistävän yhden palkatun henkilön.
"Tulkaa maistamaan" Myyntityö on tärkeä menekin kannalta. Kun asumme paikkakunnalla, syntyy luottamus asiakkaiden kanssa, toteaa Vellu.
Vellu Virtanen avaa myyntipisteensä kaupan edessä kello kahdeksan aikoihin. Virtanen aloittaa myynnin Smarketin edustalla keväisin.. Auto pysyi tiellä, mutta silloin soitin kotiin, että nyt saa riittää, muistelee Vellu. [PUUTARHA-SANOMAT: SIPOO]
V
ellu Virtanen on harjoittanut marjakauppaa kahdeksan vuotta ja muuta torikauppaa jo neljännesvuosisadan. Vellu Virtanen sanoo ihmettelevänsä sellaisia myyjiä, joilla on tuolit ja he lukevat lehteä. Siihen aikaan ei ollut ajopiirtureita, ja nukahdin Vaasassa rattiin. Virtasten myyntipisteet Nikkilän ja Söderkullan S-markettien edessä välittävät tuoretta satoa ja toritunnelmaa sipoolaisille kuluttajille. Lähdin kokeilemaan marjanmyyntiä. 10
6/2010 |
| www.puutarha-sanomat.net
Marjakauppiaat heräävät aikaisin
Kotimaisista mansikoista suuri osa myydään kauppojen edustoilta vuokratuilta myyntipaikoilta. Meille on syntynyt hyvä luottamussuhde asiakkaiden kanssa, kun peli on reilua. Joskus tuotteemme ovat kalliimpia ja joskus halvempia kuin
kaupassa. Vellu Virtasen mielestä kaupan edessä oleva myyntipaikka ei kilpaile kaupan itsensä kanssa, vaan molemmille riittää asiakkaita. Voimme säilyttää marjoja kaupan kylmiössä ja pakastusaikaan täydennän myyntipisteitä autosta, jossa on kylmäkoneet päällä. Rakensin viime talvena uuden hinattavan myyntipisteen. Sainkin Nikkilän S-marketin edestä myyntipaikan vuokrattua, ja hommaa on koetettu hoitaa hyvin, kertoo Vellu ja jatkaa, että yhtään valitusta asiakkaat eivät ole kaupallekaan heistä antaneet.
Kun myymäläpäällikkö Jan Olenius siirtyi viime vuonna avatun Söderkullan S-marketin vetäjäksi, saimme avattua sinne toisen myyntipisteen.
Tukkutorille jo puoli kahdeksi Tuoretuotteiden omistus tuottajilta jälleenmyyjille vaihtuu aamuyöstä Helsingin Tukkutorilla. Tuttu kaveri teki markkinahommia, ja sille uralle lähdin. Ostan siellä myös somerolaiselta Matti Tuomolalta nippuporkkanat ja -sipulit. Saan vakiotoimittajilta laadukasta tavaraa, vaikka se on vähän kalliimpaa
[PUUTARHA-SANOMAT: HONKAJOKI]
Netled Oy muuttaa syksyllä KKK-Vihanneksen yhteydestä omiin tiloihin Tampereelle, kertoo Niko. Sitä valmistuu 15 metriä tunnissa. Edellinen malli oli talvella 20082009 kurkun kasvatuskokeissa Helsingin yliopiston Viikin laitoksilla. Verkon leveys on yksi metri ja pituus 25 metriä. Ideaa toteuttamaan perustettiin Netled Oy vuonna 2007. Verho, joka on 25 metriä pitkä ja yhden metrin korkea yksikkö, toimii yhdellä 1600W tehonsyötöllä.
Case, Valtra, Ford, MF, JD, Zetor, McCormick, Fiat, FiatAgri, Sampo, Claas, MF Ilmastoinnit myös ruohonleikkureihin ja pienkoneisiin - kompressorit - letkut - polttoainekäyttöiset moottori- ja hyttilämmittimet ilmastoinnin huoltolaitteet
Varmista miellyttävä työympäristö KHP-ilmastoinnilla.
Olemme mukana LEPAA 2010 näyttelyssä os. Kotimaisen keksinnön avulla sen soveltuvuus kasvihuonevalotukseen ottaa harppauksen eteenpäin. Viljelytekniikkaa tulee sovittaa uuden valotuslähteen mukaiseksi. Salaattien ja yrttien valotukseen käytetään vain yhdeltä pinnalta säteilevää verhoa, joka asetetaan tasoon kasvien päälle. Sen omistajina ovat lehtori Matti Horppu ja kasvihuoneyrittäjä Esa Kivioja.
Niko Kivioja viimeistelee sähköliitäntöjä koeverhoon. He etsivät älyvaatteelle klustereiden yhtymäkohtia ja syntyi idea siitä, että led-valoja voitaisiin kutoa verkkoon, jota voitaisiin käyttää valotukseen. Esiasetettuna
D
iplomi-insinööri Niko-Matti Kivioja viimeistelee KKKVihannes Oy:ssä uutta mallia OptoGrowia-valotusverhosta, joka lähtee testikäyttöön suomalaiselle salaattiviljelmälle. Hän teki diplomityönsä ledien käytöstä samoin kuin opiskelukaveri Kari Kallioharju.
Älyvaatteista valotusverhoon Niko Kivioja kertoo valotusverhon saaneen alkunsa siitä, kun Tampereen ammattikorkeakoulusta oli vierailijoita KKKVihanneksessa. Välivalotukseen käytettävä verho on molemmilta pinnoiltaan säteilevä, jolloin yksi pystyyn viritetty verho riittää kahden kasvirivin väliin. Äläpä hätäile.
Digitaaliset näköispainokset vuodesta 2004 alkaen löytyvät osoitteessa: www.puutarha-sanomat.net -- arkisto (5 euroa/lehti) >
Jumoontie 131, 60800 Ilmajoki Puh: (0208) 361 000, Fax: (06) 422 8120 Email: khp-myynti@khp-myynti.fi www.khp-myynti.fi
KHP-Myynti Ky
Nurmijärventie 163 C, 81970 JONGUNJOKI (013) 546 584 · GSM 0400-468 394 e-mail: heikki.turunen@siemu.fi · www.siemu.fi. Sähkötehona se tarkoittaa 50 100 wattia neliölle. Valotus otet-
tiin tarhalla käyttöön vuonna 2002, kertoo Niko. Led-valaisinnauhat tulevat Kauko-Idästä ja verkko neulotaan Ruotsissa. Niko Kiviojalla on vankka käytännöllinen ja teoreettinen pohja led-valotuksen kehittämiseen. Asentaminen onnistuu jopa kesken kasvukauden verhon keveyden ja joustavuuden vuoksi.
Valon aallonpituus optimoidaan Netledin valotusverhoissa on 500800 lediä juoksumetrillä. Verhorakenteeseen kehitettiin vielä ripustusvahvuutta parantavat muoviset vaijerit, joilla verho voidaan ripustaa tai pingottaa helposti kasvihuonerakenteisiin. Led-valotuksella voitaisiin päästä pidempiin kasvustojen vaihtoväleihin, arvelee Niko. Kurkkukasvusto säilyi silminnähden parempikuntoisena kuin verrokkina ollut suurpainenatriumilla valotettu kasvusto. Olen ollut kasvihuonehommissa skidistä alkaen. U93
Puutarhatekniikkaa Täyttö- ja kylvölaitteet Kasteluradat ja turvelinjat Siemu Oy
t messu epaan U 75 L o osast loa! rvetu Te
Vanhat lehdet hukassa. Kiviojan mukaan yrityksen lähtökohtana on kansainvälisellä patentilla suojattu idea verhomaisesta valaisimesta. Niko Kivioja kertoo, että valotusverho on samanlaista neulosta kuin varjostusverho. 14
6/2010 |
| www.puutarha-sanomat.net
Diplomi-insinööri Niko Kivioja testaa kurkun välivalotusta led-verholla KKK-Vihannes Oy:n tiloissa.
Netled Oy:n innovaatio
Led-valot kudottiin joustavaan verhoon
Led-valotus on kuuma puheenaihe. Tämä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun elektroniikkaa on koneellisesti neulottu verkkoon
Myös Hollannissa välivalotukseen on kiinnostusta.
Viljelytekniikka uusiksi Daniel Jenkins varoittaa, että led-valojen käyttö panee viljelytekniikan uusiksi. Kastelu ja lannoitus menevät uusiksi, ja valaistuksen muutos vaikuttaa myös kasvualustan vaatimuksiin. Niiden alla haihtuminen on toisenlaista. Se ei ole mahdollista teknisesti eikä hinnan puolesta. Niko arvioi ledien käyttöiän olevan 78 vuotta. Ruohosipuliin ja
persiljaan voidaan ledien avulla saada enemmän makua. "Natikalla" kasvuvalo on kaikille kasveille periaatteessa sama. Ledien kirkkautta voidaan säätää luonnosta saatavan valon mukaan. Netledin markkinoiman 25 metrin pituisen valotusverhon hinta on nyt 78000 euroa. Jenkins toteaa ledeistä tulevan välivalosovelluksia. Lehtivihreän ainesosat ovat klorofylli A, klorofylli B, betakaroteeni sekä virittynyt ja virittymätön fytokromi. Tutkimusten mukaan 633 nanometriä vastaa klorofylli B:n absorptiospektrin huippua, selittää Niko ja lisää, että tieto lisää tuskaa ymmärtää monimutkaista yhteyttämisprosessia. Ledien tulee olla lähellä kasvia. [PUUTARHA-SANOMAT: HELSINKI]
D
aniel Jenkins Philipsin Kasvihuonevalaistuksesta katsoo, että kasvihuoneviljelijät eivät tule vaihtamaan suurpainenatriumlamppuja ledeihin. Valotusverho on valmistettu sellaisesta materiaalista, että se kestää kasvihuoneolosuhteissa. Viljelytekniikkaan tulee kasvikohtaisia reseptejä. Salaatti pystytään ilman päivänvaloa kontrolloimaan tarkoin, suunnittelu on helpompaa ja tuotanto on tarkoin ohjelmoitavissa. Ledin myötä tulee monia mahdollisuuksia, mutta kasvuvalotuksessa se muuttaa viljelytekniikan. Oikeat viljelytavat löytyvät kokeilemisen kautta. Daniel Jenkins näkee, että kasvihuonevalaistukseen tulee hybridiversioita, joissa yleisva-
lo annetaan suurpainenatriumlampulla ja ledeillä tiettyjä aallonpituuksia. Tehdäänkö lämpösäteily suurpainenatriumlampuilla vai otetaanko se auringonvalosta. Led-valolla ei saada aikaan infrapunasäteilyä. Ledien lämpösäteily on pienempi, joten tuuletusluukkuja voidaan pitää kiinni ja hiilidioksiditasoja voidaan nostaa. Sen sijaan led-valaistus tulee käyttöön pikkutaimituotannossa, kerrosviljelyssä ja laboratorioissa se tulee korvaamaan loisteputket. Ledien myötä jokaiselle kasville voidaan antaa erilaista valoa. Punertaviin salaatteihin voidaan saada enemmän väriä ja myös ruukkurucolan laatua voidaan parantaa. Kasvin fysiologian toimimisen kannalta on olennaista, että lehden pinta on
ympäröivää ilmaa lämpimämpi. Mitä enemmän valoa, sitä paremmat olosuhteet tuholaisille. Ledien kaupallisessa sovellutuksessa ollaan nyt murrosvaiheessa. Niille on luvattu käyttöiäksi 50 000 tuntia. Jenkins uskoo, että ensimmäiseksi led-valot voivat tulla salaateille. Niko Kivioja kertoo ledvaloilla mahdollisesti olevan käyttömahdollisuuksia tuholaistorjunnassakin, sillä Japanissa tehdyissä mansikkakokeissa vihreällä valolla havaittiin vaikutusta vihannespunkkiin. Sen avulla voidaan esimerkiksi tomaatin ja kurkun pikkutaimien tuotannossa päästä tasaisempiin olosuhteisiin kuin loisteputken alla. Se voidaan pestä painepesurilla. Jenkins heittää vision, onko järkeä viljellä valojen avulla kasvihuoneissa vai tuleeko viljely tapahtumaan kerrosviljelynä tehdashalleissa. Ruukkukukkien laivakuljetuksissa saatetaan tarvita pientä valoa. Jenkinsin mukaan tuholaisongelma tulee olemaan kriittinen kysymys. Viiden vuoden kuluttua ledien hyötysuhde tulee puolitoistakertaiseksi ja hinta tippuu murto-osaan. Se voidaan tehdä myös lämmittämällä putkia riittävästi. Ne eivät hajoa, vaan valoteho putoaa. Sillä voidaan ehkä vaikuttaa salaattien nitraattipitoisuuksiin ja saada vihanneksiin korkeampia C-vitamiinipitoisuuksia. Haihdutus on pienempää ja kastelutarve on vähäisempää. Sähkönsäästö ei ole ledin ensimmäinen myyntiargumentti, vaan ledin uudet sovellukset. Käyttöikä lasketaan siitä, kun valoteho on pienentynyt 10 prosenttia. Led-valolla voidaan ehkä korvata kasvusääteitä. Valosäteilyn avautumiskulma on 120 astetta eikä valo katoa avaruuteen, millä on merkitystä, kun valosaaste halutaan minimoida. Kurkulla ja tomaatilla led-valaistus on haastava. Niko Kivioja muistuttaa, että nyt osataan viljellä suurpainenatriumlampuilla valotettuja kasvustoja, mutta led-valoja käytettäessä viljelyolosuhteet tulee soveltaa niihin. Niko Kivioja ennustaa, että viiden vuoden sisällä ensimmäiset tarhat ovat kokonaan ledeillä.
| 6/2010
1
Daniel Jenkins:
Lue arkistosta
-- Arkisto (lehden hinta 5 ) >
Led-valaistus tulee ensiksi salaatille
www.puutarha-sanomat.net
Puutarha-Sanomat nro 2/2008 Kurkku kehittyy Kainuussa Led-valon testausta Kulunnan puutarhassa Puutarha-Sanomat nro/2010 Led-valoilla säästöä sähkökuluihin Pekka Timonen Led Finland Oy
Daniel Jenkinsin mukaan ledvalaisimet tulevat kehittymään ja hinnat laskemaan.
Led-valaistuksen ensimmäiset käytännön sovellukset tulevat pikkutaimituotantoon. Valaistusasiantuntija Daniel Jenkins sanoo, että jo ensi vuonna Hollannista tulee led-valojen kaupallisia sovelluksia kasvihuonetuotantoon. Kasvihuonetuotannossa ensimmäisenä ledit tulevat salaatille ja sitten ruukkukukille. Sähkön hinta tulee nousemaan ja ledien hinta tulee alaspäin. Ruusun tarvitsemat aallonpituudet ovat erilaisia kuin tomaatin. Parin vuoden kuluttua tulee hybridiratkaisuja, joissa ei poisteta "natikkavalaisinta". www.puutarha-sanomat.net |
valosuhteena on 20 % sinistä, aallonpituudeltaan 469 nanometrin valoa, ja 80 % punaista, 633 nanometrin valoa. Matalissa ruusuhuoneissa led-valoilla voi olla käyttöä, arvioi Daniel Jenkins.
Vakuuta tilapäiset työntekijät vaivatta verkossa etera.. Olemmekin lähteneet siitä, että Netled Oy kehittää sovellusta ja tieto hankitaan muulta
1940 OMISTAJAT Ismo ja Jussi Lindroosien perheet KASVIHUONEALA n. 7000 m² mistä muovihuoneita n. [PUUTARHA-SANOMAT: KAARINA]
Teksti ja kuvat Juhani Piirainen
U
uno Lindroos aloitti puutarhakasvien viljelyn vuonna 1940 Piikkiössä tuottaen alussa vihanneksia avomaalla. (06) 450 5055, 0400 634 025 fax (06) 450 5056 hortisteel@netikka.fi | www.hortisteel.fi. Pienet säilytystilat suosivat myös lähituotantoa, koska se
voi toimia joustavammin kuin tukkuliikkeet, jotka toimittavat yleensä useamman päivän ennakkotilausten mukaan.
Torikauppa jatkuu Torikauppa oli Uuno Lindroosin kaudella lähes ainoa markkinointitapa ja auttoi myös sukupolven vaihdoksen jälkeisen alkuajan yli. Suorajakelussa on se etu, että vähittäiskaupan tiskeille tulee aina tuoretta, vasta poimittua tuotetta. 1800 m² TÄRKEIMMÄT VILJELYKASVIT salaatit 3000 m² tomaatit 3000 m² kurkku 750 m² TYÖVOIMA oma työvoima 3 henkeä palkattuja vakituisia 6 henkeä MARKKINOINTI 20 markettia Turun tori
Lindroosin puutarhan työntekijät tulevat mm Bosniasta, Keniasta, Vietnamista tai kuten tomaattia poimiva Rushit Busni Kosovosta. Siinä vaiheessa aloitettiin viljellä myös kesä- ja muita sesonkikukkia. Äitini hoiti silloin torikauppaa, mikä auttoi keskittymään ensin viljelyn kehittämiseen ja
Faktat
Lindroosin Puutarha Oy
PERUSTETTU v. Uuno Lindroos viljeli 1980-luvun alkupuolelle asti, jolloin viljelyvastuun otti pojanpoika Jussi. Turun tori oli pitkään lähes ainoa markkinapaikka puutarhan vihanneksille ja kukille, kunnes 1990-luvun alkupuolella suoratoimitukset vähittäiskaupoille alkoivat. K-kauppojen lisäksi Lindroosin puutarhan asiakkaina on myös pari lähialueen S-marketia. Opiskelin aikoinani isäni ja veljeni tavoin tekniselle alalle ja työskentelin puutarhassa vain viikonloppuisin ja sesonkiaikoina, joten isoisän kuoleman jälkeen tullut viljelyvastuu oli aikamoinen hyppy tuntemattomaan, muistelee Jussi Lindroos viljelijäuransa alkuaikoja.
Tuotannon laajentaminen vei marketteihin Pitkään ei Jussi pysynyt vanhoissa raameissa, vaan alkoi laajentaa kasvihuonealaa rakentamalla 12 14 metriä leveitä muovihuoneita. 5200 m² ryhmähuone n. Väliin mahtui kahden sukupolven yli tehty sukupolvenvaihdos. Uusissa kaupoissa ovat jäähdytysvarastot pienempiä kuin vanhemmissa, mikä osaltaan ehkäisee ylisuuret toimituserät. Tomaatit kerätään tasaisen punaisina ja aromikkaina suoraan kauppaan toimitettaviksi.
Lindroosin puutarhan toripöytä on kesällä värikylläinen!
KASVIHUONETEKNIIKKAA · viljelykourut
· viljelypöydät · putkistot, kannakkeet · kastelutarvikkeet · kierrätysjärjestelmät · valaisinripustuskiskot · säätöautomatiikka
HORTISTEEL
Hortisteel Oy puh. 16
6/2010 |
| www.puutarha-sanomat.net
Toriviljelijästä lähituottajaksi
Lindroosin puutarha Kaarinan Piikkiössä on kokenut monta muodon muutosta 70-vuotisen taipaleensa aikana, mutta elävä kosketus kuluttajiin on säilynyt koko ajan. Aluksi veimme vihanneksia lähikauppoihin ja vähitellen myös suurempiin supermarketeihin ja nyt asiakkaina on pari citymarketiakin. Meillä on tällä hetkellä asiakkaina tasan 20 vähittäiskauppaa, ynnää Jussi. Muutaman vuoden ajan lisääntynyt tuotanto myytiin paikalliselle tukkuliikkeelle, mutta sitten aloimme etsiä paremmin laadun palkitsevaa kauppatietä, kuvailee Jussi Lindroos. Varsinkin kesäaikana, kun heviosasto on joskus viikkoja aputyövoiman varassa, minä kysyn varastossa olevien vihannesten määrän ja vien sen perusteella sopivan annoksen, kuvailee Jussi toimituspolitiikkaansa. Suurempiin marketteihin toimitamme tuotteita lähes joka päivä ja pienempiin viemme joka toinen päivä, kaupat sovimme toimituspäivien aamuina, jolloin soitan heviosastoille. Market-kaupan lisääntyminen vaati myös erikoistumista, jolloin
Veljekset Jussi (vas) ja Ismo (oik) ovat tyytyväisiä uuteen salaattihuoneeseen, mikä on logistisesti rationaalinen ja mahdollistaa myös uusien muotojen kuten kuvan mix-salaatin joustavat kokeilut.
vuosituhannen vaihteeseen mennessä jätettiin kukat pois. Jakelijan on kuitenkin
syytä olla tarkkana toimitusmäärien suhteen. Pian rakennettiin erilaisia lavoja ja 1950-luvulla tulivat ensimmäiset pienet alle 100 m² kokoiset kasvihuoneet
Lue aina etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.
· Entistä parempi virusteho
· Edullinen, 0,5 % käyttöliuos · Neutraali pH, korroosiosuoja · Ei sisällä ympäristölle ja käyttäjille vaarallisia aldehydejä
Pakkaukset: 4 kg ja 8 kg
Markkinointi
Erikoistomaatit ovat tärkeitä palvelutuotteita, joiden oma kate jää korkeiden kustannusten vuoksi tavallista tomaattia heikommaksi, mutta tuo enemmän ostajia Lindroosin toripöydän luo.
Pharmaxim
2000-luvun haasteisiin uusin eväin Tuotannon kasvattaminen 1900luvun lopulla alkoi vaatia myös uusia henkilöresursseja ja niinpä v. Kurkku on pakattu löysään kelmuun ja tomaatit kerätään kantoineen, mikä tartuttaa samalla tuotteeseen pienen lisäaromin.
Käytä biosidejä turvallisesti. Torivalikoiman laajuus on aina kompromissi, sillä monet tuotteet eivät itsessään ole tuottavia, mutta parantavat kokonaisuutta, selvittää Elina Lindroos. Tällä hetkellä Jussi hoitaa markkinoinnin ja Ismo puutar-
PL 31, 20781 Kaarina Puh. Salaattimuotojen määrä on myös kasvanut. Kun aiemmin pääosassa olivat tomaatti ja kurkku, ovat nyt salaatit nousseet suurimmaksi tuoteryhmäksi. www.puutarha-sanomat.net |
sitten oman jakelukaupan luomiseen, kertoo Jussi. Uusiakin salaattimuotoja kokeillaan jatkuvasti. Teimme yrityksestä osakeyhtiön, kun laajensimme perheyrityksen omistusta, täsmentää Jussi. Ruukkusalaatit tulivat maapohjassa viljeltyjen rinnalle 1990luvulla ja kun maapohjassa viljely loppui, ovat nyt leikkosalaatit tulleet uudelleen myös kouruviljelyyn, kertoo Jussi Lindroos.
| 6/2010
Jää- ja friseesalaateista myymme tällä hetkellä puolet leikattuna, kun toiset kaupat haluavat ne ruukuissa ja toiset leikattuna. Myös tuotannon rakenne on muuttunut. Suorajakelu vähittäiskauppoihin ei siis lopettanut Lindroosin puutarhan torikauppaa, sillä ne tukevat toisiaan monella tapaa. 2002 Jussi ja Elina Lindroosin avuksi tuli Jussin veli Ismo, joka siihen asti oli ollut vain kiire- ja rakentamisaikojen apuna. Esimerkiksi meillä on torilla monia erikoistomaatteja, vaikka niistä ei saa tavallista tomaattia parempaa hintaa samalla tavalla kuin marketeissa, mutta yrttivalikoimamme on pudotettu 56 lajiin myynnin mitenkään notkahtamatta. Tämän vuoden uutuus on mix-salaatti, missä on samassa ruukussa sekä vihreä että punainen frisee-salaatti, puuttuu keskusteluun Ismo Lindroos.
17
Jatkuu seuraavalla sivulla
Lindroosin kasvikset erottaa helposti muiden tuotteiden joukosta. han tekniset asiat. Lisäksi Ismo auttaa jakelussa niinä päivinä, kun tarvitaan kaksi jakokuormaa. Toripöydän vetovoima paranee runsaalla valikoimalla ja siinä market-kauppa auttaa saamaan taloudellisia tuotantoeriä. Kesän turistiaikana torikauppa on vilkkaimmillaan ja auttaa korkeiden satotasojen markkinoinnissa. Monien erikoistuotteiden tuotantomäärät eivät riitä kaikille market-asiakkaille, mutta niiden avulla jotkut voivat hankkia omaa ilmettä muuten niin samanlaisten kauppojen kesken, pohtii Jussi. 02 2437 600 www.pharmaxim.com
Kakkoslaadun kasvikset on suoraan vähittäiskauppoihin toimittavan tuottajan myytävä erikseen muualla, omalla toritiskillä ne antavat asiakkaille myös lisävaihtoehtoja.
Elina Lindroosilla on torilla hymy herkässä, mikä yhdessä runsaan valikoiman ja hyvän laadun kanssa takaa myös runsaasti kauppoja.. Myöhemmin torikaupan on hoitanut Jussin puoliso Elina
orvo-
Uutuus
Kevyt Ruukutusseos: ilmava kasvualusta esim. Laajentumishalujakin on vielä. Tomaattia viljeltiin välillä ympärivuotisesti, mutta siitä luovuttiin, kun sähkön hinnan nousu teki talviviljelyn pienissä erillishuoneissa kannattamattomaksi. Vihannesviljelyyn: Vihanneslevy laatikossa jakojuuri- tai perinteiseen viljelyyn.
Tulossa
kekkila.fi/ammattilaiset
Viron alhaisten palkkojen vuoksi Flores Aedilla käytetään vielä käsinkoulintaa, mutta tulevana vuonna on tarkoitus hankkia jo ruukutuskone, joka osaltaan lieventää työvoimapulaa.. Uudessa kattilassa poltetaan kiinteitä aineita kuten haketta. Kukkatuotannossa "masun" vaikutus näkyy halvempien kukkien ostoina. [PUUTARHA-SANOMAT: VIRO]
Teksti ja kuvat Juhani Piirainen
Uutuuksia Kekkilän osastolla U 59 Lepaalla
M
eillä myynti kasvoi monta vuotta hyvin ja pystyimme kehittämään laatua, selvittää Peep Promm Flores Aed -puutarhalta. Laman seurauksena myynti Viroon alkoi laskea, mitä olemme korvanneet lisäämällä vientiä
Suomeen ja hankkimalla uusia asiakkaita myös Virosta. Flores Aedin päätuote on kesäkukat, joiden lisäksi viljellään syksyllä ja talvella joitain ruukkukasveja ja hyödetään kukkasipuleita. 18 Investoinneilla uutta tehokkuutta Aivan uusi vaihe Lindroosin puutarhalla alkoi, kun vanhat pienet lasihuoneet korvattiin vuonna 2009 vajaan 2000 m² tanskalaisella ryhmähuoneella. Flores Aedin kruunumääräisestä myynnistä tulee puolet tällä hetkellä Suomesta, vaikka kukkien myyntimäärät Viroon ovat selvästi suurempia. Kulutuserot Suomen ja Viron välillä selittyvät suurelta osin elintason erolla. Samalla ostimme uuden kylvölinjaston, mikä osaltaan myös vähensi käsityötä. Tätä ennen siirtelimme kouruja käsin, mikä oli tietysti paljon työtä vaativaa, kommentoi Jussi. Tuomme kukkia pääasiassa Hollannista, mistä ne tulevat nykyään suorilla rekkakuljetuksilla, kun ennen hollantilaiset tuotteet kiersivät Ruotsin kautta, toteaa Peep. Jos saamme hankittua lisämaata, niin kunnon ryhmähuone tomaateille pitäisi vielä rakentaa tulevaisuuden kilpailukyvyn varmistamiseksi, suunnittelee Jussi Lindroos.
6/2010 |
| www.puutarha-sanomat.net
"Masu" koettelee
Peep Promm perusti isänsä Jürin kanssa1990luvun lopulla OÜ Flores Aedin, joka osti suursovhoosi Agrolta kasvihuoneita ja kehitti niistä kukkaviljelmän.
Paprikaa Lindroosit viljelevät vain torimyyntiä varten. Saint Paulialle, Begonialle ja Gerberalle. Kurkku myydään torilla aina ilman kelmua!
Viron talous ylikuumeni enemmän kuin Suomen, jossa pahoihin päiviin osattiin varautua. Yrityksen pääpaikka on Irussa Tallinnan lähellä, missä
on kasvihuoneita noin hehtaarin verran. Vielä tämän vuoden aikana Lindroosin puutarha saa uuden lämpökeskuksen.
Päätimme investoida kotimaiseen energiaan, kertoo Ismo. Talouskuplan puhkeamista seurasi taantuma, jota virolaiset kutsuvat "masuksi" (= matala suhdanne). Omaa tuotantoa täydennetään tuonnilla. Virossa on muutenkin erilainen kukkien arvostus, mm. Uusi huone tuottaa salaatteja automaattisesti siirtyvillä kourulinjastoilla
Katarina Lassheikki kertoo Puutarhaliitossa tehdyn jo usean vuoden ajan strategiatyötä. Valmistumisen jälkeen Lassheikki oli maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa projektissa sijoituspaikkana MTK. Virossa kulutustrendit muuttuvat nopeammin kuin Suomessa, mm. Kotimaan nuoriso ei ole löytänyt ainakaan täällä Tallinnan kupeessa puutarhayritysten palvelukseen, harmittelee Peep. Puutarhaliiton erikoistutkijaksi hän siirtyi vuonna 1995. tänä vuonna halpojen petunioiden menekki pysähtyi kesäkuussa lähes kokonaan. Neuvontaorganisaationa Puutarhaliitto joutuu kamppailemaan julkisten varojen niukkuudesta, toteaa Lassheikki. Virossa on paljon pimeää myyntiä myös kukkien osalta, sillä valvonta ja säädökset ovat lepsuja, toteaa Peep Promm. Strategian luomisessa ei tarvitse tyhjästä aloittaa. Pahimpana kehityksen jarruna Peep näkee kuitenkin yrittäjien eriarvoiset lähtökohdat. Lassheikki sanoo ymmärtävänsä hyvin tulevan toimensa haasteellisuuden. lä oman maan nuoret halusivat mennä vain teknologiayhtiöihin nostamaan korkeita palkkoja ja ulkomainen työvoimakin suuntasi länsimaiden paremmille ansaintamarkkinoille. Kuva: Teija Tuisku
Vesianalyysit
NOVALAB OY
www.novalab.fi
Lepolantie 9 03600 KARKKILA Puh. Pekka Metsola kertoo, että toimitusjohtajan paikkaa haki runsaat kymmenen henkilöä. Pekka Metsola on luonut hyvän pohjan ja yhdessä hallituksen kanssa löydämme oikeat toimintalinjat. www.puutarha-sanomat.net |
| 6/2010
19
Viron kukkatuotantoa
keista täällä ostetaan 99 prosenttisesti suurikukkaisia lajikkeita, kun Suomessa arvostetaan pienikukkaisten orvokkien parempaa hallan kestävyyttä, pohtii Peep. Katarinan valinnassa
Faktat
Katarina Lassheikki
syntynyt vuonna 1963 kolme lasta, puoliso Markus Lassheikki on MTK:n kehitysjohtaja KOULUTUS Maa- ja metsätaloustieteen maisteri 1992
Katarina Lassheikki aloittaa Puutarhaliiton toimitusjohtajana marraskuussa. Saimme valita tasokkaasta joukosta. (09) 2252 860 Fax (09) 2252 8660
painoivat erityisesti puutarha-alan tuntemus ja järjestökokemus. Monissa maissa keskusjärjestö hoitaa vain elinkeinon asioita. Puutarhaelinkeinossa kustannuspaineet ovat kovat. Pekka Metsola valittiin Puutarhaliiton keulaan vuonna 1984 ja häntä ennen toiminnanjohtajana oli puutarhaneuvos Martti Halme.
TYÖKOKEMUS Puutarhaliitto vuodesta 1995, erikoistutkija ja kehityspäällikkö HARRASTUKSET puutarhanhoito, Agility eli koirien esteratakilpailu, sienestys, ruskavaellus. Huoneet ovat käytössä vain valoisana ja lämpimänä aikana.
Katarina Lassheikki Puutarhaliiton johtoon
P
uutarhaliitto ry on valinnut uudeksi toimitusjohtajakseen Katarina Lassheikin, joka aloittaa tehtävässään marraskuun alussa. Flores Aed sai onneksi kunnostettua vanhat Agron omistamat kasvihuoneet ja rakennettua uuttakin pinta-alaa ennen laman alkua. Nyt mietimme kannattaisiko meidän perustaa oma vähittäismyymälä, valottaa Peep mahdollista uutta avausta kukkamarkkinoille.
Lue arkistosta
-- Arkisto (lehden hinta 5 ) >
www.puutarha-sanomat.net
Puutarha-Sanomat nro /2007 "Viron omat markkinat imevät kesäkukat"
Työvoimapula ja pimeä myynti haittaavat Nousukauden aikana Viron puutarhat potivat työvoimapulaa, sil-
Petuniakaupan hiipuessa Virossa kesäkuussa jäi Flores Aedin petunia-amppeleita odottamaan kesän alekauppaa.
Osa Flores Aedin kasvihuoneita on kesähuoneita, joissa ei ole kiinteää lämmitystä ja seinät on katettu eristyslevyllä. "Masu" ei ainakaan vielä ole tuonut helpotusta puutarhoille. Nykyinen toimitusjohtaja puutarhaneuvos Pekka Metsola jää eläkkeelle ensi huhtikuussa. Opiskelujen loppuvaiheessa hän teki sekä erikoistumistyönsä että Pro gradu -tutkielmansa Kekkilälle. Myöhemmin hänet nimitettiin kehityspäälliköksi. Näin suuri osa tuotannosta ei maksa arvonlisä- ja tuloveroja, mikä heikentää alalle investoivien asemaa. Katariina Lassheikki valmistui vuonna 1992 maa- ja metsätaloustieteiden maisteriksi pääaineena puutarhatiede. Erityisen haasteellinen yhtälö Puutarhaliitolle on toimia sekä harrastajapuolen että elinkeinoin yhteisenä keskusjärjestönä
Thomas Edström-Simons berättar att man med flisen kan spara ordentligt i utgifter jämfört med att använda olja till uppvärmning.. Han berättar att detta troligtvis beror på att man i sommar haft sämre skördar i södra Europa vilket ger de finländska odlarna ett högre pris.
| 6/2010
21
Suomeksi Tukholmasta Närpiöön
Linda Simons on kotoisin Närpiön Yttermarkista ja on pienestä pitäen seurannut vanhempiensa kasvihuoneviljelyä. Meillä oli vuonna 2005 mahdollisuus ottaa työstämme vapaata vuoden. Siellä hän tapasi Thomaksen, joka työskenteli samassa paikassa. Silloin tulimme tänne ja kokeilimme, millaista olisi viljellä vihanneksia ja asua täällä, Linda kertoo. Hintojen suhteen Lindalla ja Thomaksella on ollut tuuria tänä vuonna. Molemmat ovat olleet erittäin tyytyväisiä muuttoon ja uuteen työhönsä. Isäni opetti Thomakselle kaiken, minkä osaa ja tuntuu hienolta tietää, että on apua lähellä, jos sitä tarvitsee joskus. Aikuisena Linda muutti Tukholmaan ja sai sieltä työpaikan elektroniikkayhtiöstä myyjänä. Pariskunta opiskelee myös työn ohella viljelypuutarhureiksi. Taimet Linda ja Thomas istuttivat 10. Lindan isä on rakentanut kaikki kolme muovihuonetta vuosien 1986 ja 1994 välillä ja heidän viljelyalansa on 2000 neliötä. Nyt kun on ollut niin lämmin ilma olemme poimineet tomaatit vasta iltaisin Thomas selittää. Myös molemmat kissamme, jotka tulivat mukanamme Tukholmasta, viihtyvät täällä paremmin. Kokeiluvuoden aikana he oppivatkin todella paljon tomaatinviljelemisestä ja palattuaan Tukholmaan he alkoivatkin tosissaan miettiä elämäntilannettaan. Linda asui yhdeksän vuotta Tukholmassa ja mielessä pyöri aina ajatus palata takaisin asumaan kotikuntaan. Hän uskoo tämän johtuvan siitä että Etelä-Euroopassa on tänä kesänä ollut huonompi sato.
Flispannan som man värmer upp två av växthusen med köpte Lindas pappa Stig för fem år sedan. Viime vuoden marraskuussa he sitten muuttivat Yttermarkiin ja tammikuun alussa tehtiin sukupolvenvaihdos. Linda ja Thomas pähkäilivätkin monta vuotta päätöksen kanssa muuttaa. Thomas berättar att man i år får över 80 cent kilot då man samma tid ifjol fick 25. Thomas kertoo, että tomaattihinnat nyt ovat hieman yli 80 senttiä kilolta kun ne viime kesänä samaan aikaan olivat 25 senttiä. Linda och Thomas hade turen på sin sida denna sommar prismässigt. Lindan vanhemmat olivat silloin viljelleet jo kaksikymmentä vuotta vihanneksia, viimeiset viisi vuotta ainoastaan tomaattia. Listasimme kaikki hyvät ja huonot puolet ja päätimme lopulta muuttaa Närpiöön. Ensimmäinen viljelysesonki onkin tähän mennessä sujunut ongelmitta ja pariskunta saakin apua tarvittaessa Lindan vanhemmilta, jotka asuvat ihan lähellä. Koulutus on kaksivuotinen ja siellä he tapaavatkin muita uusia viljelijöitä, joiden kanssa on mukava vaihtaa ideoita ja kuulumisia. www.puutarha-sanomat.net |
på egen hand och inte behöva anställa folk. päivänä helmikuuta ja tomaattia saatiin poimia ensimmäisen kerran 16.pvä huhtikuuta. Thomakselle muutto on ollutkin suurempi elämänmuutos kuin Lindalle, vaikkakin hän loppumetreillä oli se, joka kannusti heitä muuttamaan. Thomaskin ymmärtää jo Närpiön murretta aika hyvin, Linda naurahtaa
Missään energia ei ole halpaa turhaan käytettäväksi. Paprikan viljelyalasta 20 prosenttia on viljelyssä ympäri vuoden. Islantilaiset saivat tästä virikkeen kehittää omaa tutkimustoimintaansa ja yhteistyön siemen oli näin kylvetty. Ympärivuotinen
kasvihuoneviljely on mahdollista vain keinovalotuksen avulla.
Edullisin ei aina hyväksi kasveille Ensimmäisten tulosten mukaan HPS-valotuksella kasvatetuista paprikoista saatiin parempi tuotto kuin LED-valolla. Islantilaiset käyttävät kasviksia ja vihanneksia henkeä kohti noin 45 kiloa vuodessa. Stadler on huomannut, että erilaiset valotuksen ajoitukset ovat tärkeitä, jos kasvihuoneyrittäjä haluaa säästää sähköä ja sitä kautta
Kasvihuoneviljely on vahvaa Islannissa
Kuumien lähteiden ja tuliperäisen maaperän Islannissa kasvihuoneviljely on vahvaa. Kasvihuoneviljelyssä oleva pinta-alan on kasvanut tasaisesti toisen maailman sodan jälkeen. Toisaalta LED-lamput käyttävät vähemmän sähköä. Stadlerin työpaikka on Reykir, maatalous- ja puutarha-alan harjoittelu- ja tutkimuslaitos, joka sijaitsee parintuhannen asukkaan Hveragerdissa , noin 45 kilometrin päässä Reykjavikista.
Tutkija Christina Stadler vastaa käytännön työstä paprikaa koskevassa islantilais-suomalaisessa tutkimuksessa. Tavoitteena on löytää mahdollisimman kustannustehokas tuotantotapa: siis mahdollisimman suuri ja laadukas sato mahdollisimman pienellä energiamäärällä. Suurimman pinta-alan eli 4,7 hehtaaria vie tomaatinviljely, jota viljellään ympäri vuoden samoin kuin kurkkua, jonka viljelypinta-ala on 2,1 hehtaaria. Ensimmäisen kerran tämä kasvu on taittunut hieman 2000-luvulla.. Paprikoita kasvatetaan LED-lampuilla ja HPS-lampuilla varustetuissa koehuoneissa. Kasvihuoneet saavat lämmön maaperän kuumista lähteistä. Tulokset ovat Stadlerin mukaan sovellettavissa paprikan kasvihuoneviljelyyn Suomessa ja Islannissa, koska ilmastoero maiden välillä ei ole suuri. Vuonna 2006 ryhmä islantilaisia viljelijöitä ja heidän konsulenttinsa vieraili Suomessa. Meneillään olevan tutkimuksen tavoitteena on saada lisää kokemusta ja tuloksia LED-valokasvatuksesta ja verrata sillä saavutettuja kasvutuloksia tavallisimmin kasvihuoneissa käytettyyn HPS-valotukseen. Paprikor odlas i provhus försedda med LED-lampor och HPS-lampor.
Koehuoneissa tuotetuista paprikoista parhaat menevät kauppoihin.
LED on Stadlerin mukaan uusi valo kasvihuoneviljelyssä, eikä siitä ole paljon kokemusta. Tavoitteena on, että tutkimushankkeen loppuraportti valmistuu vuoden loppuun mennessä. Ruukkukasvien osuus on 1,3 hehtaaria ja paprikan samoin. Forskaren Christina Stadler ansvarar för det praktiska arbetet inom projektet som utförs i samarbete med Island och Finland. Ruusuja viljellään ympäri vuoden kahden hehtaarin alalla. Suurin osa kasvihuoneista sijaitsee maan lounaisosissa. Ongelmaksi tahtoikin yhdessä vaiheessa muodostua se, että lämpö poltti lähellä lamppuja olleiden kasvustojen lehtiä. Martensin puutarhasäätiö solmi tutkimuskokeita koskevan yhteistyösopimuksen islantilaisten Agricultural University of Icelandin ja Icelandic Association of Horticulture Producersin kanssa. Etenkin luonnonvalo-olosuhteet ovat pitkälti samanlaiset, sillä Islanti ja Suomi sijaitsevat samalla leveysasteella. Kotimaisella tuotannolla katetaan hieman vajaa puolet kasvisten ja vihannesten kokonaiskulutuksesta. Islantilaisten mieleen oli myös se, että tutkimustuloksista tiedotetaan suoraan viljelijätapaamisissa. Tästä yksistään kotimaisen tomaatin osuus on kuusi kiloa. Sähkö tulee omista sähkö- ja höyryvoimaloista. 22
6/2010 |
| www.puutarha-sanomat.net
Suomalais-islantilaisessa koetoiminnassa
Paprikalle haetaan parasta valotusta
Valotuksen vaikutusta paprikan kasvuun tutkitaan kahden islantilaisen puutarha-alan organisaation ja närpiöläisen Martensin puutarhasäätiön yhteisessä hankkeessa. Tietoa saavat niin suomalaiset kuin islantilaisetkin viljelijät. Osaltaan tähän vaikuttaa se, että HPS-lamput samalla kuin ne valaisevat,
myös lämmittävät kasvihuoneen ilmaa. He kävivät silloin muun muassa tutustumassa Martensin puutarhasäätiöllä ja pitivät hyvänä esimerkkinä, että Martensilla tehdään tutkimusta, jonka kysymyksenasettelu lähtee viljelijöiden tarpeesta. Käynnissä olevassa kokeessa seurataan sitä, kuinka paljon paprikat tuottavat satoa milläkin sähkö- ja energiamäärällä. Toistaiseksi tutkimusyhteistyö koskee vain valoa.
Neljä koehuonetta Käytännön tutkimustyöstä Islannissa vastaava tutkija Christina Stadler kertoo, että koehuoneita on neljä. Myös paprikoiden kasvatushuoneiden lämpötiloja vaihdellaan. Ei edes Islannissa, joka on kuumien lähteidensä ja vesiputoustensa ansioista omavarainen lämmön ja sähkön suhteen. Tavoitteena on, että sekä suomalaiset että islantilaiset paprikan kasvihuoneviljelijät hyötyisivät tutkimustuloksista. Kasvihuoneviljelyssä vähän reilun 300 000 asukkaan maassa on yhteensä parisenkymmentä hehtaaria. Siihen sisältyvät tutkimuskokeiden yhteinen suunnitte-
lu, toteutus ja tutkimustuloksista tiedottaminen. [PUUTARHA-SANOMAT: ISLANTI]
Teksti ja kuvat Soili Riepula
M
artensin puutarhasäätiön yhteistyö islantilaisten kanssa alkoi nelisen vuotta sitten. Eri huoneissa ovat erilaiset valotusolosuhteet, hän tähdentää. Stadler lupailee, että joitain tutkimustuloksia on tarkoitus julkistaa jo ennen sitä. Yhdessä huoneessa valotuksena käytetään LED-valoja, kolmessa muussa huoneessa suurpainenatrium- eli HPS-valaisimia niin, että valoa annetaan eri ajoituksin. Maassa käytettävästä kasvihuonekurkusta suurin osa noin 95 % - tuotetaan omassa maassa, tomaateistakin 70 % on kotimaista tuotantoa. Keinovalon käyttö kasvintuotannossa on moninkertaistunut vuoteen 1985 verrattuna: muutamasta gigawattitunnista yli 60 gigawattituntiin
Stadler on havainnut muun muassa se, että viikonlopun valotuksen jälkeen kasvit kärsivät stressistä ja HPSvalaistuksen lämmön vaikutuksesta niihin tuli palovammoja. På Island ansvarar forskaren Christina Stadler för det praktiska och hon berättar att man har fyra provhus. Martens trädgårdsstiftelse påbörjade sitt samarbete med Island för ungefär fyra år sedan. Av växthusgurkan som änvänds i landet är 95 % inhemskt producerat och av tomaterna även hela 70 %. Tämä näkyy satotasossa. Stadlerin mielestä LED-valon laajamittaisempi käyttö kasvihuoneviljelyssä vaatii lisää tutkimusta.
| 6/2010
23
På svenska Martens samarbetar med Island
Belysningens påverkning till paprikans växt undersöks av två isländska organisationer inom trädgårdsbranschen tillsammans med Martens trädgårdsstiftelse i ett gemensamt projekt. Av paprikans odlingsareal odlas hälften året runt. Hittills har man endast samarbetat kring belysning. Rosor odlas året runt på en areal av två hektar.
Samalla alueella, missä Christina Stadler tekee paprikakokeita, sijaitsee kasvihuone, jossa kasvaa eksoottisia etelän kasveja. Den största delen av odlingsarealen består av tomater på 4,7 hektar som odlas året runt som även gurkan som odlas på en areal av 2,1 hektar. www.puutarha-sanomat.net |
rahaa. De besökte då bland annat Martens trädgårdsstiftelse och tyckte om sättet man gör undersökningar på vid Martens, då man där sätter upp frågorna utifrån odlarnas behov. Som mål har man att hitta ett så produktivt odlingssätt som möjligt: alltså att få en så stor och kvalitativ skörd som möjligt genom att använda så litet energi som möjligt. Inte ens på Island där man får sin värme och el från sina varma källor och vattenfall. Yksi niistä on banaani.
Philipsin GreenPower-ledit saavat valaistusreseptisi toimimaan
Innovointi on avain tuottavuuteen. I ett hus har använder vi LED-lampor, i de tre andra HPS-lampor på så vis att ljus ges vid olika tidpunkter. Speciellt belysningen med naturligt ljus är ganska så likadana på grund av att Island och Finland ligger på samma breddgrad. I försöket som nu pågår följer man med hur stora skördar paprika man får med de olika el- och energimängderna. Osa sadosta menee laitoksen omaan käyttöön, parhaat myydään eteenpäin. Tutkimustuloksia ei Stadlerin mukaan voida soveltaa muille kasvilajeille, koska lajeilla on erilaisia vaatimuksia. Koehuoneista sato kerätään kerran viikossa. I alla hus har vi olik belysning, poängterar hon. Tärkeää on siis löytää mahdollisimman oikea valotustaso, joka on kasvien kannalta hyvä ja taloudellisesti kannattava. GreenPower-led tuotteet mahdollistavat käyttötarkoitustasi vastaavan valaistusreseptin.. Stadler lovar att man innan dess kommer att rapportera om vissa resultat redan tidigare. Med undersökningen som nu pågår har man som mål att få mer erfarenhet och resultat av belysningsodling med LED-lampor och senare kunna jämföra resultaten med de man fått genom användning av HPS-belysning. År 2006 besökte en grupp isländska odlare och deras konsulent Finland. Philipsin GreenPower-ledit mahdollistavat sinua parantamaan kasvua ja säästämään energiaa. Man siktar på att ha en slutrapport av undersökningen färdig vid slutet av året. LED är enligt Stadler en ny form av ljus inom växthusodling och att man inte har så mycket erfarenhet av den än. Man varierar även temperature i husen där man odlar paprika. Ledeistä saadaan paras hyöty, kun niiden spektri ja valotaso räätälöidään tarkasti kasvin ja olosuhteiden mukaan. Resultaten är enligt Stadler anpassningsbara för paprikaodlande i både Finland och Island eftersom klimatsskillnaden mellan länderna inte är stor. Silloin otetaan sekä vihreitä että punaisia paprikoita. Ingenstans finns det så billig energi som skulle vara för billigt att användas. Odling året runt är endast möjligt med konstgjord belysning.
Växthusodlingen stark på Island
Växthusodlingen är stark på de varma källornas Island. Islannissa tehdään kokeita myös LEDvalon käytöstä salaatin kasvatuksessa. Krukplantornas andel är 1,3 hektar och paprikans den samma. I landet med knappa 300 000 invånare finns det växthusodlingsareal på sammanlagt tjugo hektar. Mutta toinen kysymys on, miten kasvit reagoivat siihen, että niille annetaan valoa siihen vuorokauden aikaan, kun sähkö on halvimmillaan siis esimerkiksi yöllä ja viikonloppuisin. Målet är att få fram resultat som är både till nytta för de isländska och de finländska växthusodlarna
Toinen vetää toista alas, kun ovat samanlaisia tuotteita.
Rauno Nieminen kertoo, kuinka hän piti yhtenä kesänä välivuoden parsakaalin viljelystä, kun hinta oli mennyt edellisenä vuonna alle 60 sentin. Kukkakauppa toimii myös paikkakunnan kalastuslupien myyntipisteenä.. Aloitimme ruusulla vuonna 1988 ja sitä on nyt 1300 neliötä. Siellä on kukkien, marjojen ja vihannesten viljelyä. Lisäksi avomaal-
TERVETULOA LEPAALLE NÄYTTELYYN 12.-14.8.2010
Osastolle A1 ja U43 Esittelemme ensi kevään ryhmäkasviuutuuksia, uusia vihanneslajikkeita sekä tekniikkaa kasvihuoneisiin!
Ajo-ohje Lepaalle: www.lepaa.fi
www.schetelig.com Vantaa (09) 852 061 · Turku (09) 852 061 · Närpiö 042 446 2600
Tuula Nieminen hoitaa kukkakaupan myyntiä, jota heinäkuussa täydentää mansikan tilamyynti. Parsakaalin hinta seurailee kukkakaalin hintaa. Joka viikolle kylvetään oma eränsä. Yrityksessä on kasvihuoneita 6000 neliötä ja avomaatuotantoa parikymmentä hehtaaria. Tukku kyseli parsaa. Kun koulut alkavat, niin kysyntä elpyy. He tapasivat toisensa Lepaan puutarhurikoulussa ja olivat puolenkymmentä vuotta kurkkutarhalla ennen kuin aloittivat oman yritystoiminnan Tuulan kotitilalla Honkajoella. Kun kukkakaalin hinta romahtaa, vetää se perässään parsakaalin hinnan. [PUUTARHA-SANOMAT: HONKAJOKI]
T
uula ja Rauno Niemisen puutarha vietti 30-vuotisjuhliaan keväällä. Kasvihuoneissa on leikkoruusua ja kesäkukkia sekä syksyllä joulutähtiä tuhannella neliöllä. Emme kylvä tätä ajankohtaa varten paljoa.
Helle on tänä vuonna jouduttanut kehitystä. Tarvitsemme ruusua omaan sidontaan. Niin avomaakurkkua kuin hernettäkin on hehtaarin verran. Honkajoella ei ole muuta kukkakauppaa, ja hoidamme niin häitten kuin hautajaistenkin sidonnan. Rauno kertoo parsakaalin menevän helsinkiläisiin tukkuihin. Ruuhkaviikon jälkeen ollaan taas pulan puolella. Kukkatuotannon vastuu on siirtynyt hortonomityttärelle, Marjo Leppälammille.
Parsakaali on hanskassa Avomaalla pinta-alallisesti tärkein tuote on parsakaali, jota on runsaat 10 hehtaaria.
Rauno Nieminen toteaa parsakaalin vaativan runsaasti vettä, kun lämpötila on useana päivänä ollut yli 30 astetta.
Olemme kokeilleet kaikkia kaaleja, mutta parsakaali sopii parhaiten meidän maihin eikä sitä tarvitse varastoida, toteaa Tuula. Oli tyhjä olo, kun ei ollut sitä tarjota.
Helle kiritti kasvustoja Niemisillä on parsakaalin ohella muitakin vihanneksia. Heitimme viime vuonna ruusun pois 800 neliöltä, johon laitoimme lisää kesäkukkia, kertoo Rauno. Haistelemme ruuhkaviikkoa ja kun myyntikäyrän piirtää, niin joka vuosi tavaraa on liikaa heinäkuun lopulla ja elokuun alussa. Rauno sanoo parsakaalin tuotannon olevan nopearytmistä touhua. Sidonta on lisääntynyt, ja sen hallitsee puutarhassamme 3 henkilöä. Puutarhassa on myös kunnan ainoa kukkakauppa ja sidontapalvelut. Tuula kertoo, että ruusu oli aiemmin puutarhan kannattavin
tuote, mutta nyt parhaita ovat kukkien taimet ja amppelit. Kun viemme omaa tavaraa Seinäjoelle tukkuun, tuomme sieltä samalla muita kukkakaupassa tarvittavia tuotteita, kertoo Tuula. 24
6/2010 |
| www.puutarha-sanomat.net
Niemisillä on monipuolinen puutarhatila
Toiminimi Puutarha Rauno Nieminen on hyvin monipuolinen puutarha
Rauno Nieminen kertoo monipuolisen tuotannon olevan työvoiman käytön kannalta ihanteellinen, sillä porukkaa voidaan vaihdella tehtävästä toiseen ja se on täystyöllistetty. Se käytetään sidontaan omassa kukkakaupassa.. Mansikka-alaa on kuusi hehtaaria ja vadelmaa hehtaari. On helteestä hyviäkin puolia. Poimijat ovat Suomesta, Ukrainasta, Virosta ja Venäjältä sekä Thaimaasta. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä marjan laatuun, kun joka vuosi soittavat, toteaa Rauno vakiintuneista asiakassuhteista. Hyvässä kunnossa olevia kasveja kannattaa hoitaa, mutta ei kannata stressata vanhojen kasvustojen vuoksi, antaa Rauno ohjeeksi ja toteaa, että Suomen kesässä on märkyyttä, kuumuutta ja pakkasta. Mansikka markkinoidaan pääosin kotoa ja osa jaetaan kauppoihin ja torikauppiaille. Tuntuu, ettei mahda mitään. Tänä vuonna oli jo kiire takaisin, sillä helle lisää työtä. Joustamme thaimaalaisten suhteen niin, että kun luonnonmarjoja on, he eivät tule meille. Niemiset pyrkivät pitämään viikon loman kesäkukkasesongin
| 6/2010
jälkeen juhannuksen aikoihin. Myimme alkuun laatikoittain 30 euron hintaan ja myöhemmin 25 eurolla. Nyt saadaan palaturvetta, jonka varastot olivat loppu.
Puutarhan taloudellisesti tärkeimmäksi tuotteeksi ovat nousseet amppelit ja kesäkukkien taimet.
2
Hortonomi Marjo Leppälammi vastaa puutarhan kukkatuotannosta.
Niemisillä on oma ruusutuotanto. www.puutarha-sanomat.net |
la viljellään kesäkurpitsaa ja kasvihuoneessa kirsikkatomaattia
Hyvää matkaa, Satu Kallio kuulutti junamatkustajille. Rasian mukana asiakkaat saivat myös pienen infokortin, jossa kerrottiin lyhyesti myyntikampanjasta, mansikanviljelystä sekä Suonenjoesta mansikkakaupunkina. Ainutlaatuinen työ, kun ollaan ainoita Suomessa myymässä junassa mansikoita, Kolehmainen mietti, mikä sai hakemaan juuri noin kuukauden kestävää tätä kesätyöpaikkaa. Myynti tapahtui kahdessa vuorossa. Tämä on loistava idea, kuulutuksen herättämä Pekka
Gröhn kiitteli mansikkarasian ostettuaan. Kiirettä piti, sillä juna pysähtyi vain hetken. Mansikat maistuivat kaikenikäisille, mutta eniten niitä ostivat lapsiperheet ja vanhemmat ihmiset. Kolehmaisen parina mansikkajunaan noussut Satu Kallio oli myös tyytyväinen kesätyöhönsä. Kohta saapui junakin. Satu Kallio ja Riikka Kolehmainen kulkivat mansikkavaunuineen junankäytävällä eteenpäin. Itse asiassa siitä tuli eräänlainen aamupala, sillä hän oli ottanut torkut matkattuaan junalla Kajaanista etelää kohti. Mansikanmyyjäksi haki kaikkiaan parisenkymmentä henkilöä. Mutta marjat loppuivat juuri sopivasti ennen määräasemaa. Aina loppuu kesken, Satu Kallio kuvasi sitä, kuinka kauppa kävi. Hänen kohdalleen mansikoiden junamyyjät sattuivat ensimmäistä kertaa, ja marjat maistuivat hyviltä. Ennätys oli kuusi rasiaa yhdelle asiakkaalle. Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa kilpailukykysarjassa kolmanneksi sijoittuneen myyntikampanjan avulla on kuutenatoista kesänä rakennettu Suonenjoen imagoa mansikkakaupunkina. Hän sai niitä aamupalaksi junan lähdettyä Suonenjoen asemalta.. Täydennystä tuli Suonenjoen pysäkillä. Tatu Pelkonen toi marjat suoraan tilalta rautatieasemalle.
Tuoreet mansikat maistuvat Elli Erikssonin suussa hyviltä. Junassa
on ihmisiä. Myymme Suonenjoen vastapoimittuja mansikoita. Hän piti myyntitoimintaa hyvänä liikeideana.
nut nainen huikkasi kannustuksensa nuorille, kun nämä nousivat marjoineen junaan.
Kuulutus ja matkaan Hyvät matkustajat. Mansikat myyjät nousivat aamulla kello 8.49 Mikkeliin lähteneeseen junaan. Tytöt lähtee mualimalle mansikoiden kanssa, ohi kiiruhta-
Pirteät mansikanmyyjät Riikka Kolehmainen ja Satu Kallio tarjosivat ostettavaksi erilaista matkaevästä Savon junissa heinäkuun aikana. Tatu Pelkonen kurvasi rautatieaseman pihaan mansikkalastin kanssa. Tämän tästä he pysähtyivät ojentamaan mansikkarasian asiakkaalle. Mansikat olivat taatusti tuoreita, sillä ne oli poimittu varhain samana aamuna. Nuoret nostivat mansikkalaatikot ja myyntivaunun junaan. Paluumatkalla he kiersivät junavaunussa Siilinjärvelle saakka. [PUUTARHA-SANOMAT: SUONENJOKI-MIKKELI-SUONENJOKI-SIILINJÄRVI]
Teksti ja kuvat Soili Riepula
M
ansikan junamyynnin kautta Suonenjoen kaupunki on työllistänyt jälleen viisi nuorta: neljä myy mansikoita junassa ja yksi kuljettaa marjat mansikanviljelijä Matti Kauppisen Jussilan marjatilalta Kärkkäälästä Suonenjoen rautatieasemalle. Jokaiselle jäi hetki aikaa miettiä, ostaako mansikoita aamupalaksi. Tosi monet sanovat, että tosi hyvä liikeidea, että kukahan tämmöistä on keksinyt, hän kertasi asiakkailta tulleita kommentteja. Ovat ihan onnellisia, kun saa mansikoita, Kuopion suunnasta saapuvaa Inter City 74-junaan aamusella odottanut mansikanmyyjä Riikka Kolehmainen kertoi, miten matkustajat ovat suhtautuneet siihen, kun tytöt saapuvat junavaunuun mansikkakärryjen kanssa. Vain muutaman kerran marjoja jäi jonkin verran myymättä.
Mansikoita junassa myyneet Satu Kallio ja Riikka Kolehmainen nostivat mansikkakärryt ja marjat junaan. Kesän aikana kertyneen kokemuksen kautta Riikka Kolehmainen ja Satu Kallio kertoivat, että yleisin ostos oli yksi
rasia per asiakas, mutta toisinaan meni jopa kolmesta neljään rasiaa. Mansikkarasian hinta on kaksi euroa. 28
6/2010 |
| www.puutarha-sanomat.net
Suu mansikkaisen makeaksi junassa
Raikkaita ja terveellisiä herkkuhetkiä on ollut tarjolla Savon radan junissa jälleen tänä kesänä, kun Suonenjoen kaupunki yhteistyökumppaneineen on toteuttanut perinteisen mansikan junamyyntikampanjansa. Kuljetuspuolesta on huolehtinut Tatu Pelkonen. Vaikutti niin mielenkiintoiselta. Tänä vuonna mansikoita ovat olleet myymässä Elisa Kallanto, Aino Sedegren, Riikka Kolehmainen ja Satu Kallio. Kajaanista etelän suuntaan matkannut Pekka Gröhn osti aamupalaksi rasiallisen juuri poimittuja marjoja. Etenemme vaunusta yksi viimeiseen vaunuun
Sitä enemmän on pelättävissä ongelmia loppukesän tuotannossa ja varastovihannesten säilyvyyden heikentymistä.
Teksti Juhani Piirainen
EtElänjauhiaisEn hallinta suomen koristekasvituotannossa
Hankkeen loppuseminaari järjestetään pe 13.8.2010 klo 13-17 Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan toimipisteen Rikala-salissa. Ainakin meidän lanttu- ja naurispelloilla on ollut rauhallista.
Herkkäjuurisilla vihanneksilla tautiongelmia Kaalien ja muiden ristikukkaisten kasvien pahin tauti, möhöjuuri ei aiheuta juuri lainkaan tuhoja, mutta pienalaiset rajut ukkosateet voivat aiheuttaa paikallisia ongelmia. Juntunen pähkäili, miten markkinoida mansikkaa tehokkaasti ja näyttävästi. Lisätietoja: erikoistutkija Irene Vänninen, puh. Matkustajat ovat olleet tyytyväisiä. Mansikan junamyynti palkittiin tänä vuonna viidennen kerran järjestetyssä Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa: se sijoittui kolmanneksi kilpailukykysarjassa. www.puutarha-sanomat.net |
| 6/2010
29
Palkitusti mansikkaisella asialla
Tänä kesänä mansikkaa myytiin Savon radan junissa jo 16. 0400-591 601 esko.myohanen@kolumbus.fi · ym. kerran. Sinappikaasut tuhoavat sienirihmastoja, ankeroisia ja itäviä siemeniä. Helteen ohella juuristotauteja on lisännyt lumisen talven seurauksena kylvöt hyvin märkiin maihin, jopa 10 vuoden kierrossa olleeseen lohkoon on tautia ilmaantunut. Ilmoittautumisen yhteydessä ohjeet kuinka päästä seminaaripaikalle ilman puutarhatekniikkanäyttelyn pääsymaksua, mikäli osallistut vain seminaariin. Meillä on kaalikärpästen lentoaika ollut normaalia pidempi, vaikka kuuman ilman vuoksi sen olisi pitänyt tiivistyä, ihmettelee Pauli Lindström Vantaalta. Samalla on tehty tunnetuksi Suonenjoen seutua ja marjaelinkeinoa. Biofungisideja saadaan viljelemällä sinappia viherlannoituksena niin, että kasvusto murskataan ennen siemennysvaihetta, muokataan maahan ja tiivistetään jyräämällä eteeristen kaasujen maassa pysymiseksi. Siinä on oma hommansa ja pitää viimeisen päälle marjat olla, Voutilainen tiesi, että junamansikan toimittaminen on vaativaa. Me sekoitamme Ranmanin joukkoon lehtilannoitteena myytyä Kemfosia, kertoo Esko Holma. Jari Suominen odottaa nyt, että ns. Meillä ja muillakin täällä Sauvon alueella herneillä on esiintynyt kasvua heikentäviä Fusarium-sieniä ja ehkä muitakin juuristotaute-
Mikäs lehti se TukkuTori oikein on. Martikainen heitti ajatuksen junamyynnistä. Kampanjan tavoitteena on kesästä toiseen ollut tarjota junamatkustajille mahdollisuus raikkaaseen ja terveelliseen herkkuhetkeen. Kauppinen on Voutilaisen mukaan huolehtinut hyvin laadusta ja ollut täsmällinen niin, että tavaraa on ollut saatavana tarpeen mukaan.
MYYDÄÄN
· sadetuspumppuja 2 kpl (150/300 m3/h) omalla moottorilla Tiedustelut: · sadettimia Esko Myöhänen · letkuja Piikkiö · muovilaatikoita puh. Ilmoittautumiset 11.8. Tapahtuma on Tietotori-tyyppinen ja siihen on vapaa pääsy. Kurkkukasvustoissa ei ole näkynyt vielä härmää, vaikka sitä luonnonkasveissa onkin runsaasti, toteaa paimiolainen Esko Holma. mennessä Minna.Leinonen@mtt.fi, puh. Viimeiset 78 vuotta mansikat ovat tulleet Matti Kauppisen tilalta. Kaalikoi saapui heinäkuun puolivälissä, mutta ei mitenkään valtavina määrinä, hän jatkaa. Palkitsemisperusteluissa todettiin Suonenjoen Junamansikan olevan pieni idea, mutta vahvasti Suonenjoen imagoa rakentava. Se muuttaa lehden pinnan pH-tasoa niin, etteivät lehtihomeen itiöt idä siinä.
ja, kertoo Jari Suominen. biofungisidien viljelyllä herneelläkin saataisiin juuristotaudit kuriin. Juurikasveillakaan tuholaisia ei ole esiintynyt tavallista runsaammin, vakuuttaa Juurestuottajien puheenjohtaja Erkki Isokaski Honkajoelta. Sadonkorjuun lähestyessä otetaan käyttöön kosketusvaikutteinen, lyhyen varoajan omaava Ranman. 050-593 2585, 03-4188 2580. Kaikki merkit antavat odottaa, että kurkulle tuhoisa lehtihome voi tulla tänä vuonna normaalia aikaisemmin, minkä vuoksi olemme jo aloittaneet ennakkotorjunnan. 13:00-13:30 Avaus. Ja niin on käynyt tänäkin vuonna. Kilpailun järjestivät kunta- ja seutumarkkinoinnin kehittämistyötä tekevät järjestöt yhteistyökumppaneineen.
Mansikka tuo kesän
Ajatus mansikoiden junamyynnistä syntyi vajaat 20 vuotta sitten, kun Marjaosaamiskeskuksen silloinen johtaja Eero Juntunen, VR:n henkilöstöpäällikkö Tarja Martikainen ja Suonenjoen kaupunginjohtaja Olavi Ruotsalainen pitivät palaveria. Myynti on työllistänyt kesäisin noin kuukaudeksi viisi nuorta: neljä myyntiin ja yhden kuljetukseen. Avomaankurkun lehtihometta vastaan ennakkoon käytettävä systeeminen Amistar torjuu myös erilaisia laikkutauteja. kalustoa
Vihanneksilla tuhoeläimiä vaihtelevasti
Pitkä hellekausi ja kuivuus ovat vaikuttaneet myös kasvintuhoojiin, joista toiset ovat lisääntyneet ja toiset vähentyneet. Bemisia ja sen levittämät kasvivirukset kasvinterveyslainsäädännössä (Tiina-Mari Martimo, MMM) Sidosryhmien kommentttipuheenvuorot 13:30-14:00 Etelänjauhiaisen leviämisen ennustaminen (Jaakko Heikkilä, MTT)
L
ämmin kesä ei ole vihanneksilla tuonut laajoja tuhoeläin tuhoja, mutta paikoin on ollut tavallista enemmän joitain tuholaisia. Suonenjoen seudun marjanviljelijöiden yhdistyksen toiminnanjohtaja Ilkka Voutilainen kertoi, että palaute junamyynnistä on ollut hyvää. Kampanjan toteuttivat yhteistyössä Suonenjoen kaupunki, työ- ja elinkeinotoimisto, Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ja VR. Hankalinta viljelijöille on tuhoojien ennakoimattomuus, mikä onneksi on toistaiseksi aiheuttanut vain paikallisia ongelmia. Varhaisille herneille sinapin voi kylvää heti sadonkorjuun jälkeen, koska kasvuston määrä ehtii vielä samana vuonna riittävän suureksi, kaavailee Jari Suominen mahdollisuuksia uuteen käytäntöön siirtymistä.
14:00-14:30 Begomovirusten Suomeen leviämisen riskit ja ja varhaisen havaitsemisen menetelmät (Anne Lemmetty, MTT) Tietotorilla voit: 14:30-15:20 · ilmoittautua etelänjauhiaisen i Kahvitauko ja tutustuminen aks integroidun torjunnan koepaik Tietotorin tarjontaan · osallistua miniaivoriiheen länjau15:20-15:50 · tutustua viranomaisten ete Imidaklopridi ja petopunkit voidaan aan toimintaan hiaista koskev yhdistää etelänjauhiaisen torjunnassa · saada tietoa MTT:n ansari(Irene Vänninen, MTT) jauhiaishankkeista 15:50-16:20 Etelänjauhiaisen tarkastusmenettelyt ja hävitysohjelmat 2010 (Jari Poutanen, Evira) 16:20-17:00 Loppupäätelmät ja suositukset (Irene Vänninen, MTT) Yleiskeskustelu. käyhän vilkaisemassa!
Digitaaliset näköispainokset vuodesta 2006 alkaen löytyvät osoitteessa www.tukkutori.eu -- arkisto (5 euroa/lehti) >
Lue koko uutinen netistä
"Hellekesän vitsaukset kasaavat uhkia kasvintuotannolle" Kommentteja antavat myös Ismo Ruutiainen, Seppo Saari ja Jorma Jokela
www.puutarha-sanomat.net/uutiset
Tilaa numerosta 010 387 0880
PuuTArHA-Sanomien kestotilaajille vain 25 euroa
Tilaushinta 35 euroa. Tähän asti meillä on tavattu vain pientä kaalikärpästä, mutta ehkä nyt on tullut riesaksi myös iso kaalikärpänen. Nikolai ja Ludmila Borisoffin puutarhasäätiö
Biofungisidejä juuristotauteihin Herneellä on todettu aiemminkin, että helleilmoilla vakavat juuristotaudit lisääntyvät. 03-4188 2573. Joillakin viljelmillä rankkasateiden tiivistämissä, märissä ja lämpimissä maissa on möhöjuuri levinnyt erittäin nopeasti, välittää Pauli Lindström viljelijäkollegoilta saamia kokemuksia.
Avomaankurkkua vaivaavat monenlaiset taudit, mutta niitäkään ei vielä ole näkynyt. VR:n henkilökunnalta on tullut palautetta, että kesä on sitten, kun mansikat ilmestyvät juniin
Kylvö- ja nostoaikaan on vielä lisäväkeä, kertoo Ville. Osin hallia käytetään tyhjien laatikoiden varastopaikkana, jotta ne voidaan säilyttää hygieenisesti, lisää Ville. Nostokoneet NEWTEC As. Lajitteluhallissa perunat lajitellaan valmiiksi kuuteen siiloon, jotka vetävät kukin kolme tonnia perunaa.
Tämä jakeluauto hankittiin tilalle käytettynä. pesu + kuorinta + paloittelu JASA Bv + Gillenkirch GmbH Tyynypakkaukset C-pack GmbH + Gillenkirch Verkkosukka + verkkosäkki
Teollisuuspesu Pystypakkaus Lajittelu
EMVE SUOMI FINLAND OY AB, käyntiosoite: Itätuulentie 6, 06150 PORVOO, puh. Päivittäin sadetusaika on ollut 1215 tuntia. Punnitus + optinen lajittelu SORMAC Bv + PPM. Ne saavat vetensä kahdes-
Astu sisään -maailmaan
www.omapiha.info/maailma
TEHOKKUUTTA
PERUNOIDEN JA JUURESTEN KÄSITTELYYN
Kiillotus
Emve toimittaa täydellisiä pakkauslinjoja joiden avulla voidaan pakata tuotteita: Paperiin,verkkoon,muoviin sekä rasioihin eri materiaaleista. Hirvosen tilalla saatiin tänä keväänä perunan pääosin istutettua toukokuun puolivälissä olleella helleviikolla. SUOMESSA EMVE edustaa muun muassa seuraavia juuresalalla toimivia yrityksiä: ASA-LIFT As. (019) 667 255 Kaj Blomqvist, 040-9007720, sähköposti: kaj.blomqvist@pp.inet.fi www.emve.com ASIANTUNTEVAA PALVELUA VILJELMILLE, PAKKAAMOILLE JA ELINTARVIKETEHTAILLE. Olemme pumpanneet 50 kuutiota tunnissa vettä. Halloja ei ollut, vaikkakin lämpötila kävi lähellä hallarajaa. Ville kertoo viime talven perunanhintojen olleen alhaisella tasolla. Tilan varsinainen varasto- ja pakkaamohalli on 1500 neliön suuruinen. Heinäkuussa helteet olivat Pohjois-Karjalassakin pitkäkestoiset ja vettä tarvittiin perunamaille. www.puutarha-sanomat.net |
viime syksynä uusi 960 neliön halli, josta runsaat 400 neliötä on lämmintä tilaa ja perunaa voidaan nostaa syksyllä sinne. Hirvosilla on neljä sadetuskonetta. Siitä on 800 neliötä varastotilaa, 300 neliötä lajitteluosastoa, 250 neliötä pakkaamoa ja 250 neliötä kylmiötä. Koko 50 hehtaarin peruna-alan kertasadetukseen menee 1,25 miljoonaa litraa vettä. Vuoden 2002-mallisen Scanian mittarissa on nyt miljoona kilometriä.
| 6/2010
ta traktorikäyttöisestä pumpusta ja kahdesta sähköliittymän varassa toimivasta pumpusta. Kertakasteluna annamme 25 milliä, kertoo Ville. Toivotaan, ettei tänä vuonna ole samoin. Kastelusta on varmaan iloa ja saadaan hyvälaatuinen sato.
33
Sadetusta miljoonia litroja Yrittäjäperheen kolmen hengen lisäksi perunatila työllistää ympärivuoden kaksi vierasta työntekijää
Talo on edelleenkin täydessä käytössä ja siinä sijaitsee useita eri laboratorioita. Hans Peterin poika ja myöhemmin Lepaan suku, josta jossain vaiheessa käytettiin myös Leon nimeä. Lepaalla oli silloin vielä paljon erilaisia kokeilulajikkeita, joista monetkaan eivät olleet kestäviä. Soveltavaa koetoimintaa tehdään nykyaikaisessa kasvihuonelaitoksessa. Omenapuita on kasvatettu koulun alueella alusta asti. Kartanon historiasta on kirjallista tietoa jo 1400-luvulta. Alueen puisto on kaksikymmentä hehtaaria. Siinä on perusrunkoina MTT:n kääpiöivät perusrungot, MMT1, MTT2 ja MTT3 ja kaikki ovat suomalaisia lajikkeita kuten Pirjaa Vuokkoa, Pekkaa. Suomessa oli alettu kaivata korkeampaa puutarha-alan opetusta, sillä tähän asti oli ollut vain erilaisia puutarhatyökouluja ja erilaisia kesäkursseja. Aluksi oppilaitos aiottiin sijoittaa Mustiolle, mutta pelättiin, että se jää maatalouden jalkoihin. Hän meni naimisiin Peter Philip Heimbürgerin kanssa, joka oli pietarilainen kauppias
ja sen jälkeen puhutaan Heimbürgerin ajasta, muistaa Kaarina Hänninen historiaa.
Uusi puutarhaoppilaitos perustetaan Heimbürgerin kuoltua Marie meni naimisiin kartanon pehtorin Carl Fredrik Packalénin kanssa. Toinen kartanon aikuinen talo on Marjala, jossa on ollut aikanaan mehupuristamo, josta se on saanut nimensä, esittelee Kaarina Hänninen alueen rakennuksia.
Lepaan messut osasto C 12. Lue arkistosta PS nro 4/2007 "Lepaa tarjoaa monipuolista oppimista" www.puutarha-sanomat.net > ARKISTO. Punainen karviainen on puolestaan Lepaan punainen. Ammatti-instituutti puolestaan kouluttaa puutarhureita puutarhatuotannon ja viheralan koulutusohjelmissa sekä matkailupalvelujen tuottajia matkailupalvelujen koulutusohjelmassa. Oppilaita oli viime syksynä kaikkiaan yli viisisataa, joista kaksikymmentä yhdeksän oli kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita. Jossain vaiheessa oli lähes kaksisataa eri lajiketta. Suurimpia tutkimuksia kasvihuoneissa ovat olleet tänä keväänä päättynyt kolmivuotinen hyvät kasvualustat tutkimus ja nyt on alkanut uusi nelivuotinen ruukkuvihannesten kehittämistutkimus. ,
Lepaan uusimmassa omenatarhassa kasvatetaan kääpiöiville perusrungoille vartettuja lajikkeita.
Sata vuotta puutarhaopetusta
Lepaalla on annettu puutarhaopetusta sadan vuoden ajan. Samoin suvun poikia opiskeli ulkomailla Saksassa ja Ranskassa. Hinnonmäki on kuitenkin jäänyt tutuksi karviaisen lajikenimestä, Hinnonmäen keltaisesta. Testamentti tehtiin jo 1880-luvulla, mutta kartano siirtyi valtiolle vasta 1902. Carl Fredrik oli Mustialan käynyt maatalousmies, joka osasi hoitaa kartanoa. Ryhmäkasvien kauppakestävyyteen liittyvä tutkimus on myös käynnissä, listaa Hänninen koulun kasvihuoneiden isoimpia tutkimushankkeita. Se on rakennettu jo vuonna 1829. Opiskelijat tutkivat mm. Ammattikoulun tutkimus on soveltavaa tutkimusta. Rahoitukseen on saatu paljon apua ulkopuolisilta toimitsijoilta.
Hinnonmäen keltainen ja Lepaan punainen Lepaanvirran toisella puolella oli Hinnonmäen puutarhakoeasema, joka oli Suomen ensimmäinen ja toimi 1920-luvulla. Pienempi omenatarha on kuusikymmentäluvulta. Pojat eivät kuitenkaan osanneet hoitaa kartanoa kunnolla, joten Maria ja Karl Fredrik ottivat kartanon takaisin ja testamenttasivat sen valtiolle, sillä ehdolla, että sinne on perustettava joko maatalous- tai puutarhaoppilaitos. Ammattikorkeakoulusta valmistuu hortonomeja (AMK) puutarhatalouden ja maisemasuunnittelun koulutusohjelmista. Vielä muutama vuosi sitten oli vielä yksi satavuotinen omenapuu, mutta sekin täytyi lopulta täyttää sementillä, kertoo Kaarina Hänninen. Uudet kasvihuoneet rakennettiin vuonna 2008 ja tilaa niissä on noin tuhatviisisataa
neliötä. Kartano oli kuitenkin jo jäänyt valtiolle ja kun tarkastajat kävivät Lepaalla, he ihastuivat alueen ilmastoon ja kartanon harvinaisiin kasveihin. Koulu perustettiin 1910 ja opetus aloitettiin 1912, kertoo Kaarina Hänninen koulun alkutaipaleesta.
Opistosta ammattikorkeakouluksi Tänä päivänä Lepaa on osa Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin muodostamaa kokonaisuutta. 34
6/2010 |
| www.puutarha-sanomat.net
Lepaan kartanon päärakennuksen vanhin osa on peräisin 1600-luvun lopulta tai 1700-luvun alusta ja rakennusta muutettiin empiretyylin mukaiseksi 1800-luvun alkupuolella.
Opiskelijat Jenni Lempinen ja Valtteri Rajamäki harjoittelevat kylvöjä keväällä 2007. Tutkimuksessa pyritään selvittämään kuparin käytön vaikutus, led-valojen vaikutus ja tietysti myös tutkitaan uusia lajikkeita. Uusin omenatarha on istutettu 2000-luvulla. Koska koululla ei silloin ollut varaa hoitaa tutkimustoimintaa, asema siirtyi 1927 Piikkiöön, missä se on edelleen. Tämä oli huomattava suku, sillä yhden sukupolven poika oli Tukholmassa nykyistä hallitusta vastaavan hallituksen jäsenenä. Vanajaveden laakso on ollut asutettuna tämän hetkisen tiedon mukaan jo seitsemän ja puolituhatta vuotta, kertoo Hämeen ammattikorkeakoulun koulutusohjelmajohtaja Kaarina Hänninen alueen historiasta. 1820-luvulla Lepaan osti leskirouva Marie Antoinette Sommer. Nykyinen pääomenatarha on istutettu 1993. Tosin
Lepaan omenapuut ovat vuosien varrella paleltuneet lähes kaikki pariinkin kertaan. Nyt ammattikorkeakoulusta valmistuu hortonomeja (AMK) ja Hämeen Ammatti-instituutti kouluttaa puutarhureita. Kartano oli 1700-luvulla Stjerncrantz-suvun hallussa. He jättivät kartanon kahdelle Heinbürgerin pojalle. Siten oppilaitos päätettiin perustaa Lepaalle, jonne oli vielä lisäksi hyvät kulkuyhteydet. [PUUTARHA-SANOMAT: HATTULA]
Teksti Eeva Hjorth-Hois
L
epaan puutarhaopetuksella on ikää sata vuotta, mutta myös Lepaan alueella on pitkä historia. miten eri lajikkeet menestyvät eri perusrungoissa.
Historiallisia rakennuksia Lepaa ei voi kehua uusilla koulutaloilla, mutta kylläkin Suomen vanhimmalla työväelle rakennetulla rakennuksella. Ensimmäisen kerran puut paleltuivat 1910-luvun lopussa ja toisen kerran talvisodan tulipalopakkasissa. Koettiin, että tarvittiin opetusta vaativiin tehtäviin sijoittuville alan am-
mattilaisille kuten lääninpuutarhureille, kaupunginpuutarhureille, puutarhaopettajille jne. Siellä kasvatetaan tomaattia tuhatkaksisataa neliötä ja lisäksi on viisi tutkimushuonetta, kehuu Hänninen koulun ajanmukaista blokkihuonetta. Silloisilla omistajilla ei ollut varsinaisesti sukunimiä, vaan omistajina olivat mm
Ammattiviljelyn kasvualustat toimitaan nyt -merkillä. Siellä on syttynyt myös monen pariskunnan lempi. vesivarastona tuulimoottorilla, jolloin nostettiin vettä virrasta ylös mäelle varastoon. Alueella on kaikkiaan kahdeksan suojeltua rakennusta. Lue arkistosta PS nro 4/2009 "Lepaan uusi kasvihuonelaitos on antanut potkua tutkimustoimintaan" www. Mylly on alkuperäinen 1800-luvun alkupuolelta, vain päreitä on sen jälkeen uusittu. Tähänkin lehteen Lepaan synnyttämiä pareja on osunut ainakin kaksi: Ruottiset Sulkavalta (sivut 26-27) ja Niemiset Honkajoelta (sivut 24-25).
Olemme Lepaalla! Tervetuloa osastollemme!
ool innovations! C
OLEMME NYT NOVARBO OY Biolan Oy:n ammattiviljelyliiketoiminta on yhtiöitetty Novarbo Oy:ksi, joka on edelleen osa Biolan-ryhmää. Yli sadan vuoden aikana tuolle aidatulle alueelle ei ole haudattu ketään, mutta muutama risti ja hautakivi on kertomassa entisistä kartanon omistajista, Kaarina Hänninen päättää historiallisen kierroksen.
Koulutusohjelmajohtaja Kaarina Hänninen ja HAMK:in rehtori Veijo Hintsanen uuden kasvihuonelaitoksen vihkiäisissä keväällä 2009. Arvellaan, että paikalla on ollut tuulimylly jo paljon aikaisemminkin. Tuulimyllyn vierellä on vanha suojeltu hautausmaa, joka on jäänyt siihen Kuusialan kirkon siirryttyä Tyrväntöön. Lepaan kartanon ja Lahdenpäänkartanon omistajat pyysivät, että osa hautausmaata säilytettäisiin heidän sukuhautojen hautausmaana, joka tapahtuikin. Tutustu myös uuteen kustannustehokkaaseen ulkojäähdytyssovellukseen.
Lepaa
U48
Novarbo Oy PL 12, 27511 Eura Puh: (02) 5491 680, faksi (02) 5491 660 sales@novarbo.fi, www.novarbo.fi. , puutarha-sanomat.net > ARKISTO.
Faktat Lepaan hautomo
Lepaa on legendaarinen puutarhaopetuksen tyyssija. Lepaan tunnetuin rakennus on kuitenkin Mamselli-tyylinen tuulimylly. NovarboTM jäähdytysjärjestelmä on tie ennätyssatoihin, kustannussäästöihin ja parempaan tulokseen. www.puutarha-sanomat.net |
| 6/2010
3
Kastelu- ja lannoitus hoidetaan tihkukastelulla.
Kaarina Hänninen kertoo Lepaasta www.puutarha-sanomat.net/videot
Katso video
Lepaalla
Hirsisen kartanorakennuksen vanhimmat osat ovat 1700-luvun lopulta. Se on toiminut mm
Tästä eteenpäin tapahtuman nimi on ytimekkäästi Lepaa. Vuodesta 2004 alkaen nimenä on yksinkertaisesti ollut Lepaa. Näyttelyn järjestävät Kauppapuutarhaliitto ry, Hämeen ammattikorkeakoulu ja Lepaan Oppilaskunta ry. Siementen maahantuojat esittelevät uutuuslajikkeita
Faktat
LEPAA 10
Näyttely on avoinna torstaista lauantaihin 12.14. 36
6/2010 |
| www.puutarha-sanomat.net
Ritiratipäivistä Puutarhatekniikkaan ja Lepaaseen
V
uodesta 1964 järjestettyjä Lepaan puutarhapäiviä on kutsuttu monella nimellä. Pääsyliput 13 , perhelippu 28 (2 aikuista + lapset), ryhmälippu 10 (vähintään 10 henkilöä). Ensimmäiset Puutarha-alan Rationalisointipäivät keskittyivät nimensä mukaisesti työn käytön tehostamiseen. Kävijöitä riitti ennätyksellisesti: yli 3 000 kävijän raja rikkoontui ensi kerran. Näytteilleasettajia paikalle oli saatu noin 30, ja kolmen päivän aikana näyttelyyn tutustui arviolta 500 henkilöä. Kerro meille, mitä tarvitset me suunnittelemme pakkaukset, jotka toimivat.
U81
SCA PACKAGING FINLAND OY PL 426, 33101 TAMPERE Puh. Ajoaika on Helsingistä ja Turusta noin 1,5 tuntia, Tampereelta 45 minuuttia. Viljelijöille esiteltiin uutta tekniikkaa, huippuleveitä kasvihuoneita, satoja kukkalajikkeita, viheralan väelle koneita, koneita ja koneita, mutta paljon muutakin.
Katso videot
LEPAA 09 -näyttelystä 2.9.2009 Lepaa 2009 painottui viheralan koneisiin 3.9.2009 Massano-kelajyrsimen työnäytös Lepaalla 7.9.2009 Novarbolla hallitaan kasvihuoneen ilmastoa www.puutarha-sanomat.net/videot Lepaalla voidaan nähdä seuraavana vuonna markkinoille tulevia kesäkukkalajikkeita
Parillisina vuosina isompi näyttely Vuonna 1986 oli aika muuttaa nimeä: Puutarhatekniikka 86 keräsi 134 näytteilleasettajaa ja yli 7 500 kävijää.
1994 Puutarhatekniikka oli jälleen entistä laajempi. Ammattitaidolla ja käyttötarkoituksen mukaan suunniteltu pakkaus toimii kaikissa tilanteissa. Samalla näyttely palasi kolmipäiväisyyteen oltuaan viiden vuoden ajan nelipäiväinen. Tapahtuman painopiste oli siirtynyt aavistuksen verran seminaareista näyttelyn suuntaan, jossa oli mukana 52 näytteilleasettajaa. Osastoja on ulkoalueilla ja neljässä sisähallissa (A-, B-, C- ja D-hallit). Osoite on Lepaantie 129, Hattula. Vuodesta 1986 alkaen vuoteen 2003 saakka näyttely kulki Puutarhatekniikka-nimellä. Sun-
nuntai pudotettiin pois näyttelypäivistä 1996, jolloin siirryttiin torstailauantai -aukioloon. Osastoja oli 112 jälleen uusi ennätys ja ne houkuttelivat paikalle yli 6 800 kävijää. Se myös varmistaa herkkien tuotteiden säilymisen vahingoittumattomina ja tuoreina. 1984 oli Suomessa vilkasta aikaa kaikilla rintamilla, mikä näkyi näyttelyssäkin. Paikoitus 5 , bussit ilmaiseksi.
Olemme mukana Lepaa 2010 -näyttelyssä Tervetuloa tutustumaan osastollemme U58. Järjestäjät odottavat LEPAA 10 -näyttelyyn jopa 10 000 kävijää, sillä Lepaan puutarhaopetus täyttää sata vuotta.
Pakkaus, jossa säilyy
tuoreus
Viimeisen vuosikymmenen aikana viheralankoneiden esillä olo näyttelyssä on lisääntyminen. elokuuta 2010 päivittäin klo 1017. Kävijöitä oli lähes 12 000 ja osastoja oli 190. Ensimmäiset pari vuosikymmentä ne olivat virallisesti Puutarhaalan Rationalisointipäivät, joita kutsuttiin epävirallisesti myös Ritiratipäiviksi. Viime vuosina monet suuret
puutarha-alan yritykset ovat osallistuneet Lepaaseen vain joka toinen vuosi eli parillisina vuosina. Kursseilla opeteltiin uusia työmenetelmiä, mietittiin automatisointia, ja näyttelyssä tutkittiin koneita sekä seurattiin innolla erilaisia työnäytöksiä. 1974 jokavuotiseksi vakiintunut näyttely oli kasvanut isoksi. Vuonna 2010 järjestettävä näyttely on parillisen vuoden näyttely, niinpä näyttelyyn oli kesäkuun puolivälissä ilmoittautunut yli 130 näytteilleasettajaa. 010 245 2111 Fax 010 245 2156 www.scapackaging.fi
Aaltopahvipakkauksia jo vuodesta 1911
www.suomenmegawatti.fi www.kha.fi www.ttenergia.fi. Näyttely järjestetään Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön kartanomaisemissa. Lepaa sijaitsee Hämeenlinnan pohjoispuolella Hattulan kunnassa. Tapahtuman puheenaiheita olivat työn- ja energiankäytön tehostaminen, uudet kasvit ja viheralan konekannan kehittäminen
Katso videoita ilmaiseksi.
aus kestotil roa ume 10 n vain dessa vuo
49
Tilaa Puutarha-Sanomat
netistä www.puutarha-sanomat.net tai asiakaspalvelustamme puh. Kolhuja kestivät parhaiten kuivana muovi- ja lehmänlantaruukut, märkänä kolhunkestävyys oli parhain muoviruukulla. Geeniperimän ollessa erilainen oli aukenevien kukkien määrässä eroja. Uutuutena videot osoitteessa, www.puutarha-sanomat.net/videot, viimeisen vuoden aikana on julkaistu 50 yritys- ja opetusvideota. Kuusi lajiketta selvisi etyleenikäsittelystä ilman vaikutusta maljakkokestävyyteen ja 5 lajiketta ei reagoinut etyleenialtistukseen maljakkokestävyydessään eikä kukkien aukeamisen suhteen. 010 387 0880 (ark. Vertailun kohteina olivat riisisuurimo-, riisikuitu-, kookoskuitu-, turve-, setripuu/turve- (setrikuitu 80 %, turve 20 %), paperi-, biomuovi- ja kompostoitu lehmänlantaruukku, joita vertailtiin tavalliseen muoviruukkuun. Nettilehden arkisto vuodesta 2002 alkaen, sisältää yli 2000 uutista ja artikkelia. Evenemanget besöks årligen av tusentals besökare. Kokeessa otettiin huomioon ruukkujen pysty- ja sivusuuntainen kestävyys sekä kuivana että märkänä. Karnevaaleilla on vuosittain tuhansia kävijöitä. 91) Hinta 49 kestotilauksena, 9 vuositilauksena Ilmoita maksu verovähennyksiin!. Leikkoruusujen maljakkokestävyys vaihteli 4,5 18,8 päivän välillä lämpötilan ollessa 21 ºC. På programmet fanns även flera musikoch dansuppträdanden.
T
omaattikarnevaalit järjestettiin tänä vuonna 28. Vedenmäärä ja kasteluiden välit olivat samansuuruiset muovi-, biomuovi- ja riisisuurimoruukuilla. Kokeen perusteella ei löydetty yhtä ainoaa biologista ruukkua joka olisi ominaisuuksiltaan huomattavasti muita vaihtoehtoja parempi.
LÄHDE: Published online 1 June 2010. klo. 38
6/2010 |
| www.puutarha-sanomat.net
Teksti ja kuvat Camilla Heikkilä
Tomatkarneval i Närpes Tomaattikarnevaalit Närpiössä
T
omatkarnevalen ordnades igen i år för 28:e gången den 2.-3. Sivusuuntainen kuivakestävyys oli paras riisisuurimoista tehdyllä ruukulla. På Tomatkarnevalen kunde man se landets längsta tomatbord där Närpes trädgårdsproducenter sålde tomater och gurka under karnevalen. Vertailtaessa pystysuuntaista ruukun kestävyyttä riisisuurimoruukku ja paperiruukku olivat kestävimpiä. kerran Närpiön keskustassa 2.-3. Tomaattikarnevaaleilla voi ihailla maamme pisintä tomaattipöytää, jossa paikalliset viljelijät myyvät vihanneksia. Huonoiten kolhuja kestivät märkänä lehmänlanta-, turve- ja setri/turveruukut. Hyvä latautuvuus, loistavat kuvat. Lehtien digitaaliset näköispainokset vuodesta 2004 sisältävät 2000 sivua mielenkiintoisia yrittäjätarinoita ja alan uutisia. Juli i Närpes centrum. Tässä kokeessa vertailtiin 38:aa eri hybridiruusulajiketta. Etyleenin vaikutus maljakkoon leikatuilla ruusuilla näkyi 27 lajikkeen kohdalla terälehtien ennen aikaisena lakastumisena ja tippumisena. päivä heinäkuuta. Kymmenen tuhtia numeroa vuodessa, kestotilaajalle vain 49 euroa vuodessa.
Puutarha-Sanomien mahtava arkisto, www.puutarha-sanomat.net >ARKISTO. LÄHDE: Published online 1 May 2010 http://hortsci.ashspublications.org/ HortScience 45: 790-796 (2010)
Puutarha-alan ammattilainen tule mukaan kehitykseen
Puutarha-Sanomat on tuore ja raikas lehti. http://horttech.ashspublications.org/ HortTechnology 20: 549-555 (2010)
koonnut Sanna Heinonen
Leikkoruusujen maljakkokestävyydestä
Leikkoruusujen maljakkokestävyys on verrattavissa niiden etyleeniherkkyyteen eli siihen kuinka etyleeni vanhentaa ruusua. Voit esikatsella ensimmäiset sivut ilmaiseksi, ostaessasi koko lehden hinta verkkopankkimaksulla 5 ja lehti on heti käytössäsi.
!
Ota hyöty irti !
Ilmaiseksi ajantasainen nettipalvelu www.puutarha-sanomat.net, siinä on eri uutiset ja artikkelit kuin painetussa lehdessä. 17 lajikkeen kohdalla etyleenikäsittely sai aikaan kukkien myöhemmän aukeamisen. Se kertoo rehdisti yrittäjistä, tuotannosta ja markkinoinnista ilman mitään sidoksia. Ohjelmistossa oli myös useita musiikki- ja tanssiesityksiä.
Sanomia maailmalta Ekoruukut vertailussa
Erilaisten biologisten ruukkujen kestävyyttä taimikasvatusolosuhteissa vertailtiin kenttäkokeilla koekasvin ollessa pelargonia. Kasvatettaessa pelargoniaa eniten ja lyhyillä kasteluväleillä vettä tarvittiin kun käytettiin turve-, setri/turve-, kookoskuitu-, riisikuitu- ja lehmänlantaruukkuja
Helle Oy:n, DGT-Volmatic Oy:n ja Koroisten Puutarhan tuote- ja palveluvalikoima kattaa kaiken puutarhaviljelyssä tarvittavan kasvihuonerakentamisesta siemeniin ja pistokas- sekä kylvötaimiin. Tervetuloa 12.-14.8. Vahvan kasvun tekijät
Parhaaseen kasvutulokseen pääsemiseen tarvitset paitsi ammattitaitoasi myös oikeat puitteet ja oikeat tarvikkeet ja välineet. katsomaan, mitä Sinun tarpeisiisi sopivaa löytyy Lepaan Puutarhatekniikka 2010 osastoltamme B-hallissa!
Rengaskuja 3, 21410 Vanhalinna puh 020 7402 400, fax 020 7402 401
Meneillään olevia rakennuskohteitamme
Kasvihuoneet Viljelytekniikka
Brödernas Sigg Ab Tomaattihuone ~7000 m2
Viherkaste Oy Salaattihuone ~4300 m2
Puutarhaliike Helle Oy Närpiö Toimisto/Varasto ~600 m2
Nilsiän Taimituote Oy Kurkkuhuone ~3500 m2
- Valaistussuunnittelu, valaisimet
Siemenet kasvihuone- ja avomaanviljelyyn
Ryhmäkasvilajikkeita laaja valikoima maailman parhailta jalostajilta! Mukana myös uutuuslajikkeita jotka voit joko kylvää itse tai hankkia Koroisten Puutarhan taimina. - Viljelytarvikkeet, ruukut - Kasvinsuojeluaineet, biologinen torjunta
Kasvihuoneautomatiikan asiantuntija
- lannoitusautomatiikka - kasteluautomatiikka - huollot ja asennukset.
Rengaskuja 3, 21410 Vanhalinna puh 020 7402 450, fax 020 7402 451
Haagantie 63, 20380 Turku puh 02-489 222, fax 4890 222
- Pistokkaat - Lokerikkotaimet - Oman tuotannon kotimaiset KP-paakkutaimet ja kylvölaatikot Paljon uutuuksia sekä ryhmä- että hyötykasveista, tervetuloa tutustumaan!
(018) 364 612, fax (018) 364 646
Turvallisia & makeita suomalaisia marjoja!
Puhdas luontomme takaa marjojemme ruokaturvallisuuden ja terveyden. Suomen valkeat kesäyöt antavat marjoille jäljittelemättömän aromin. Myynnin hoitaa Anders Mattsson puh. Aurinkoiselta Ahvenanmaalta
NYT UUDEN SADON SIPULIT.
Kysy omasta tukustasi
Ålands Trädgårdshall Ahvenanmaalta myy vuosittain 2 400 000 kg omenoita ja 9 000 000 kg vihanneksia. Kauppasi pakastealtaasta löydät helposti Pakkasmarjan ihania suomalaisia marjatuotteita:
Oma
Suomalainen mustikka 200g
ME 12 x 200g EAN 6411810000977
maa mansikka, mustikka, puolukka & vadelma...
Suomalainen mustaherukka 200g
ME 25 x 200g EAN 6411810000991
Suomalainen puolukka 200g
ME 12 x 200g EAN 6411810001158
Hillomarjat marjasekoitus 400g
ME 12 x 400g EAN 6411810002001 ME 10 x 200g EAN 6411810001080 ME 6 x 200g EAN 6411810006009 ME 6 x 200g EAN 6411810006061 ME 6 x 200g EAN 6411810006078
Suomalaisia puutarhavadelmia 200g Marja Puree! Mansikkasose 200g Marja Puree! Mustaherukkasose 200g Marja Puree! Mansikka & Tyrni 200g Marja+ Mustikka 250g
ME 8 x 250g EAN 6411810006306 ME 8 x 250g EAN 6411810006313
Marja+ Puolukka 250g
Suomalainen mansikka 1kg
ME 5 x 1kg EAN 6411810002117 ME 5 x 1kg EAN 6411810002100 ME 5 x 1kg EAN 6411810002124
Suomalainen mustikka 1 kg Suomalainen puolukka 1kg
valkeiden öiden maku....
pakkasmarja.