24 Nguyen Thi Thu Ha jobbar i Lillandts växthus
s. 14 Pelagoniaoppia Pustalta
s. 12. 8 / 2007
HeVi
s. 6 Kalaasi on asiakkaiden juhlaa
Kaalinviljelijät ovat karsiutuneet
s
PÄÄKIRJOITUS Jouko Tikkanen
8/007
Uutisia netistä www.puutarha-sanomat.net
Markkinat määräävät
Puutarhatuotteiden hinnat ovat olleet tämän vuosituhannen alkupuolella hyvin alhaisella tasolla. Allt beror på produktionens lönsamhet. Kasvustoissa esiintyy kuitenkin paikoitellen tyvimätää. Lehti vastaa vain tilaamastaan aineistosta. 4 UUSIKAUPUNKI Vihannes-Laitila sai uuden toimitusjohtajan s. >> LUE LISÄÄ www.puutarha-sanomat.net
PUUTARHA-Sanomat nro 8/007 SISÄLLYS
ULKOMAAT UNKARI Pelargoniaoppia haettiin Pustalta s. 6 AHVENANMAA Sopimus tekee viljelijän s. Partihandlarna har ett väldigt stort ansvar. Etelä-Suomessa on nostettu ensimmäisiä porkkanoita ja syyskaaleja lyhytaikaiseen varastointiin, mutta pidempään varastoitavan talvikaalin, porkkanan, punajuuren, lantun ja kiinankaalin korjuu on alkamassa tällä viikolla. 16 NÄRPIÖ Vuoden yrittäjä laajentaa ja sopeuttaa ulkomaalaisia työhön s. Julkisuudessa hinnan nousua pidetään negatiivisena asiana. Huomautukset on tehtävä kirjallisesti 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta tai tarkoitetusta julkaisuajankohdasta. Tuottajalle kymmensenttisellä on äärettömän suuri merkitys, se jää hänelle kustannusten jälkeen palkaksi ja on avain tuotannon kehittämiseen.
19.9.007 Möhöjuuri on voitettavissa lajikejalostuksella
Yli viisikymmentä vihannesviljelyn ammattilaista kävi tutustumassa HL-Vihannes Oy:n ja Syngentan järjestämään möhöjuuripäivään, joka pidettiin Matti ja Riitta Leinon tilalla 28.8.2007. - Pohjois-Pohjanmaalla siemenperunan nostoa haittasi paikoitellen liika märkyys. 0 PIEKSÄMÄKI Minkkiset vaihtavat marjat omenoihin s. 10
PUUTARHA-Sanomat on puutarha-alan tuorein media. Under förra året förbättrades producentpriserna, som delvis även hållit sig i tills i år. >> LUE LISÄÄ www.puutarha-sanomat.net
Perunasadosta on syyskuun puolivälissä saatu puolet korjattua. Kilpailussa sokaistutaan hintoihin, kun etenkin perunassa ja puutarhatuotteissa laadulla ja tuoreudella sekä valikoimalla on kuluttajalle paljon suurempi merkitys kuin sillä, maksaako kaalikilo 60 vai 70 senttiä. Positiivinen hinnantarkistus tarkoittaa viljelijän ja kaupan näkökulmasta hintojen korotusta. Jatkajiakaan ei ole ilmaantunut, kun nuori polvi on hakeutunut yrittämisen sijaan helpomman leivän ääreen palkkatyöhön. Sade haittaa korjuuta monin paikoin.
19.9.007 Sateet haittaavat perunan korjuuta
Konsumenterna och detaljhandeln vill ha inhemskt
Produktionskostnaderna inom odlingsbranschen har stigit avsevärt under de senaste åren. De skulle även vilja äta inhemska äpplen vintertid, så man borde utveckla lagringsutrymmen. Ensimmäisinä vihannesviikoista tulee sipuli tammikuun lopulla ja kukkaviikoista tulppaani tammikuun alussa. Det är marknaderna som bestämmer. Handeln vill erbjuda det som konsumenterna vill ha. 3
SUONENJOKI Neljännesvuosisata marjaa pakkaseen s. Sähköinen lehti ilmestyy Internetissä joka päivä 24 h vuorokaudessa osoitteessa www.puutarha-sanomat.net Copyright Aineiston lainaamisen yhteydessä on lähde mainittava. 044 355 4304 Ilmoitusmateriaali aineisto@puutarha-sanomat.net Painopaikka I-print, Vaasa Ilmestyminen Painettu lehti ilmestyy 10 kertaa vuodessa. Tarjoamme puutarha-alasta ja puutarhatuotteiden markkinoinnista uuden, innovatiivisen ja raikkaan näkökulman. TILAUKSET JA ASIAKASPALVELU PUUTARHA-Sanomat Vanha Talvitie 10 C, 00580 Helsinki Sähköpostilla asiakaspalvelu@puutarha-sanomat.net Puhelimitse 09 239 6168 tai 040 846 8224 Internetistä www.puutarha-sanomat.net TOIMITUS Päätoimittaja Jouko Tikkanen jouko.tikkanen@puutarha-sanomat.net 0400 462 443 Toimittajat Juhani Piirainen, Camilla Sigg, Saila Routio Taitto Taija-Tuulia Tammelin KÄYNTIOSOITE Vanha Talvitie 10 C 00580 Helsinki (Tukkutori)
MEDIATIEDOT www.puutarha-sanomat.net Ilmoitusmyynti Hannele Iskala Puh. Ei ole kuitenkaan muistettu iloita siitä, että vuosikymmenen ajan ruuan hinta on ollut epäterveen alhainen. - Syngentalta kesti 16 vuotta saada ensimmäiset möhöjuurta kestävät lajikeet koeviljelyyn. Hinnat ovat vuosikeskiarvoja, jolloin niissä ovat varastointi- ja valotuskustannukset mukana. Att kunna få inhemsk gurka, sallad och tomat är viktigt för konsumenten. Tänä vuonna ojituksen toimivuus ja maan rakenne
ovatkin olleet ratkaisevia tekijöitä viljelyn onnistumisessa. Siemenperunan sato on määrältään ja laadultaan keskinkertainen. Kustannukset tulevat katetuiksi ja ehkä jää hieman jaettavaa yritystoiminnasta, kuten talousoppien mukaan tulisi aina jäädäkin. Vähittäiskauppojen tasolla käydään ankaraa kilpailua. Det som konsumenten anser vara viktigt är även det för handeln. - Varastoperunan sadosta on korjattu 50-75 %. 18 NURMIJÄRVI Kaalinviljelijöissä on tapahtunut karsintaa s. 1
www.puutarha-sanomat.net. Ahvenanmaalla ja LounaisSuomessa sipulit saatiin korjattua varastoihin hyvissä sääoloissa elo-syyskuun taitteessa, mutta muualla sateet ovat kiusanneet sipulin nostoa. Lehti ja sen nettilehti ovat puolueettomia ja ilman sidoksia olevia julkaisuja. >> LUE LISÄÄ www.puutarha-sanomat.net
0.9.007 Vuoden 008 teemaviikot
Kotimaiset Kasvikset ry on julkaissut ensi vuoden teemaviikot. Syngentan edustajan Cor de Vriesin mukaan lajikkeiden jalostaminen keskittyy entistä enemmän kasvitautien vastustuskyvyn tutkimiseen. Tärkkelysperunasta on nostettu Satakunnassa ja Pirkanmaalla reilusti yli puolet ja Pohjanmaallakin puolet. Pitempiin lainauksiin täytyy olla lehden kirjallinen lupa. Seuraava lehti ilmestyy 25. Tuottaja on saanut pakatusta porkkanasta tukkuliikkeeseen toimitettuna noin 40 senttiä, valkokaalista noin 30 senttiä, kasvihuonekurkusta noin euron ja tomaatista noin 1,1 euroa kilolta. Lehden vastuu ilmoituksen poisjäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen. Viikot ovat olleet suurin piirtein samat ja ajoittuneet samoilla tavoin vuodesta 1992 lähtien. 8 MÄNTSÄLÄ Kalaasi on kaupan juhlaa s. Vastuu virheistä ja reklamaatiot Mikäli hyväksyttyä ilmoitusta ei tuotannollisista tai muista toiminnallisista syistä (esim. LAHTI Lahden Prisma myy massoittain s. Maailmanmarkkinoilla viljojen hinnat ovat nousseet, ja tiedotusvälineissä on ollut kauhea poru ruuan hintojen noususta. Kan vi tillfredställa konsumenternas önskningar. Tervetuloa kehitykseen. Siemenperunan keskisatoa rajoitti pieneksi jäänyt mukulalukumäärä. päivänä antamassa satokatsauksessa todetaan, että siemenperunat on saatu korjattua koko maassa, mutta ruokaperunasta suuri osa on vielä korjaamatta, kun märkyys haittaa nostotyötä. 6 ORIPÄÄ Osmo Isotalo: "Tulevaisuuden viljely on matalaviljelyä" s. Perunarutto saatiin pidettyä ammattiviljelmillä hyvin kurissa kasvinsuojelutoimien tarkkuuden ansiosta. Päivän aikana oli mahdollisuus tutustua kerä- ja kukkakaalilajikkeisiin, jotka kestävät möhöjuurta. 14 VIRO ja VENÄJÄ Perunaväki matkailla perunamaissa s. Liiallinen peltojen märkyys on hidastanut perunan nostoa. Markkinat määräävät miten ruokaketjussa voidaan. lakko) voida julkaista, lehti ei vastaa mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta. lokakuuta 2007. Viikoittaisiin markkinatilainteisiin ja vuodenkin aikajaksolla tarjontaan vaikuttavat sääolosuhteet, mutta pitkässä juoksussa tuotannonalan kannattavuus on se, joka sanelee. Nostossa ja varastoinnissa tarvitaankin tarkkuutta tyvimädän leviämisen estämiseksi. vuosikerta Kustantaja Tietoverkosto Eksakti Vanha Talvitie 10 C, 00580 Helsinki
PÄLKÄNE: Aspilan tilalta kylmäketjulla vihanneksia ja sieniä s. Viime vuonna hintoihin tuli positiivinen korjausliike, joka oli suuruudeltaan noin 10 senttiä ja joka pääosin on tänä vuonna säilynyt. ISSN 1459-9791, 5. Toistaiseksi möhöjuuren kestävyys on saatu jalostettua kukka- ja keräkaalille. Tärkkelysja varastoperunan sato arvioidaan normaaliksi. De fattar dagligen beslut om hurdan framtid den finländska trädgårdsprodukten har.
ProAgrian kehityspäällikkö Terhi Taulavuoren syyskuun 18. Ändå är lönsamheten liten och osäkerheten stor, speciellt då elpriserna är ett så stort frågetecken inför framtiden. Kotimaisten puutarhatuotteiden hintojen korjaantumisen yhtenä syynä on ollut se, että monet viljelijät ovat lopettaneet tuotannon kannattamattomana
- Valotuksena käytetään 200 wattia neliölle. Jo 10 millin lisäys hedelmän kokoon tietää paljon lisäkiloja. Työ voidaan tehdä ergonomisesti, kun pöydät tuovat kasvit työntekijän luo ja työskentelykorkeus on sopiva. Tavoitteet ovat ylittyneet, kertoo Osmo innostuneesti. - Valmistamme kasvihuonevalaisimia, salaatinkasvatuslinjoja, erilaisia kuljettimia sekä teemme paljon räätälintyötä tarhureiden toiveiden mukaisesti. Neliöllä on kahdeksan tainta, kun perintei-
Osmo Isotalo on osakkaana Oripään Tarhat Oy:ssä, jonka kasvihuoneala on hehtaari. Venäjälle toimitettavien pöytien leveys on metri, ja pöydillä on muovisia 30 millimetrin reunoilla olevia vesialtaita, joihin kivivillassa olevat taimet laitetaan tiheäviljelynä. Työnteko saadaan kontrolliin. Oppi tulee Venäjältä. - Samalta paikalta voidaan istuttaa taimet, kerätä sato ja tehdä hoitotoimenpiteet, kun kasvusto kiertää huoneessa. Usein piirustuksina on vain puhelinsoitto, että tarvittaisiin sellaista ja sellaista. [PUUTARHA-SANOMAT: ORIPÄÄ]
O
smo Isotalo tunnetaan kasvihuonetuotannossa tarvittavien laitteiden kehittäjänä ja valmistajana. 8/2007
Osmo Isotalo:
"Tulevaisuuden viljely on matalaviljelyä"
Oripääläinen Osmo Isotalo katsoo, että kasvihuonetuotannossa on menty väärään suuntaan, kun kasvustot ovat 4 6 metrin korkeudella. Myös maku on alemmissa tertuissa
parempi kuin ylhäällä tuotetuissa, sanoo Osmo. Osmo Isotalo on kehittänyt tomaattien pöytäviljelyä venä-
läisten toiveiden mukaisesti. Vuodessa ehtii olla neljä kasvustoa. Valoteho saadaan suureksi, kun lamput ovat noin 60 sentin korkeudella taimista. Tulevaisuuden viljely on ergonomista pöydillä tapahtuvaa matalaviljelyä. Neliö tuottaa siten 160 tertun sadon vuodessa. Yritykseen kuuluu kolme osa-aluetta: konepaja, kasvihuoneviljely ja metallintyöstökoneiden maahantuonti. Ei enää tarvitse roikkua kuudessa metrissä. Heidän tavoitteensa oli saada pöytäviljelystä yli puolet enemmän satoa ja parempilaatuisia tomaatteja. Kasvinsuojeluongelmat helpottuvat olennaisesti, kun kasvustot vaihdetaan neljästi vuodessa. Lisäksi hänellä on pihapiirissä 500 neliön puutarha.
sessä petiviljelyssä taimitiheys on 2,4 tainta neliöllä.
Agronomi Olga Suslova vastaa Oripään Tarhurit Oy:n tuotannosta.
Työnteko saadaan tehokkaaksi Noin 30 40 sentin korkeudella olevilla pöydillä on kehikko, johon 160 sentin korkeuteen kasvavat tomaatintaimet kiinnitetään. - Tärkeää on, että tomaattikasvuston alimmat tertut tuottavat isompaa hedelmää kuin ylhäällä olevat tertut. Lamput eivät saa kuitenkaan olla liian lähellä, jotta taimet eivät pala.. Isotalon mukaan kiertävässä pöytäviljelyssä tärkein asia on työn säästö. Systeemi perustuu salaattilinjojen tapaan huoneessa kiertäviin pöytiin. Ei näihin toiveisiin voisi vastata, ellei olisi käytännön viljelykokemusta, toteaa Osmo. Suuri työvaihe on myös vanhan kasvuston poisto, joka pöytäsysteemissä voidaan hoitaa helposti.
Paineellinen kastelu liikkuvaan pöytään - Kiertävässä pöytäsysteemissä saadaan kasvuston vaihto
www.puutarha-sanomat.net. Hankalasti toteutettavaa rivivälien valotusta ei tarvita, kun kasvuston päällä olevat valaisimien valo tunkeutuu kasvuston läpi. Nyt alasta puoli hehtaaria on kiertäviin pöytiin perustuvaa viljelyä. - Asiakkaallamme Siperiassa on 25 hehtaaria tomaattia. - Lyhytviljely ratkoo paljon tomaatin viljelyongelmia. Venäjällä tomaatin täytyy olla suurta. Taimet katkaistaan ja niistä otetaan vain viiden tertun sato. - Kimalaisiakaan ei tarvita enää niin paljoa, kun pöytä pysähtyy toppariin tai lähtee liikkeelle, niin nykäisy ravistaa
siitepölyä irti
Olen pyytänyt kokeilemaan ja tulokset saadaan keskustelujen kautta. Siitä haarautuvat tihkuletkut. Me toimitamme laitteet aina valmiiksi asennettuna ja poika Juha lähtee Siperiaan asentamaan ne, toteaa Osmo ja sanoo, että paineellista kastelujärjestelmää liikkuvassa pöydässä ei ole aiemmin ollut olemassa, mutta hän ei ole patentoinut mitään keksintöä.
Fundeeraan itse, millä lailla se toimisi parhaiten. Lämpöässän maalämpö on riskitön sijoitus, joka tuottaa sinulle vuosittain mittavat säästöt. Ilmasylinteri painaa muovisen liitinkiekon vasten pöydässä olevaa kasteluputken päätä. Altaan pohjalle asetetaan noin 10 - 15 millimetrin koroke, jotta taimipaakku ei painu suoraan pohjaan ja hukuta taimia. - Luomusalaatin viljelyssä lannoitetta voitaisiin lisätä vesialtaisiin työpisteestä, eikä kasteluvedessä tarvittaisi lannoiteliuosta. Tilakohtaiseen käymisprosessiin perustuvat ratkaisut olisivat parhaita, ideoi Osmo. Samalla periaatteella voidaan pöydillä viljellä myös tomaattia ja kurkkua matalaviljelynä. Se on taloudellinen, ekologinen ja vaivaton lämmitysmuoto. Osmo Isotalo kertoo tuotekehityksessä olevan tärkeätä keskustelut eri puolilta Suomea olevien puutarhureiden kanssa. Liitoskohdassa on pelivaraa muutamia kymmeniä millejä. Ei tarvitse enää riviväleissä satoa kerätä, vaan se voidaan tehdä rationaalisesti yhdestä paikasta. Sen päälle asetetaan styroxlevy, jossa on neljä reikää kivivillaan istutettuja taimia varten. Kaljatehtaan tynnyrin päältä tulee paras hiilidioksidi,
kun sitä ei ole vielä puhdistettu, naurahtaa Osmo. Osmo Isotalo toteaa, että kasvihuoneiden jäähdytyssysteemi
on toisarvoinen. Tällöin pöydille asennetaan kehikko, joihin kasvit sidotaan. Jokaista pöytää kohden tarvitaan 30 millimetrin ilmasylinteri. 8/2007
toteutettua päivässä, kun normaalissa petiviljelyssä siihen voi kulua viikko. Ota yhteyttä projektimyyntiimme: Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy PL 49 (Unikontie 2), 62101 Lapua Puh (06) 433 7200 · Fax (06) 433 7222 · www.lampoassa.fi
Salaattipöytä siirtyy linjan päässä toiseen linjaan automaattisesti. www.puutarha-sanomat.net. Suomessa tarvitaan enemmän lämpöä kuin jäähdytystä. - Ratkaisuna on ilmasylinteri, joka rutistaa tulevan kasteluvesiputken riittävän tiivisti pöytäkohtaista kasteluvesiputkea vasten. Pitäisi keskittyä siihen, että voitaisiin tuottaa halpaa hiilidioksidia. Viljelijän pitää itse tutkia, mitä on saatavilla ja tehdä investointiratkaisut oman ymmärryk-
sen mukaisesti. Suomalaisilla on tapana tuijottaa, miten saataisiin niin ja niin paljon enemmän kiloja. - Vettä tulee joka tipusta, kun painetta voidaan nostaa. Itse saan myös tarhureilta ideoita, kun he sanovat mielipiteitään. - Suomalaisille en omia vehkeitä ryhdy väkisin tyrkyttämään. - Säiliössä tuotu hiilidioksidi on liian kallista. Isotalo kertoo miettineensä monta yötä ratkaisua siihen, miten liikkuvien pöytien kastelu saataisiin paineistettua. Paineeksi riittää 1 1,5 kiloa. Isotalon mukaan kiertävä pöytäviljelysysteemi sopii erinomaisesti myös ruusulle ja krysanteemille. Altaan vesi on ravinneliuosta.
Käymisprosessilla C0²-lannoitetta - En seuraa niinkään toisten tekemistä, sillä se voi johtaa helposti väärille kehitysurille.
Ruukkusalaatti kasvatetaan liikkuvilla pöydillä ja vesialtaissa.
Juha Isotalo valmistaa ilmasylintereitä, joilla saadaan paineellinen kastelu liikkuviin pöytiin toteutetuksi. Näin kasvustoa voidaan kierrättää huoneessa. - Systeemin on toimittava, kun se menee puolen hehtaarin alalle kerralla. Hän lähtee ensi viikolla Siperiaan asentamaan puolen hehtaarin tomaattialalle pöytiä.
Edullista maalämpöä yrityksesi ja ympäristösi hyväksi.
Lämpöässä-maalämpöjärjestelmä soveltuu mainiosti myös kasvihuoneen lämmitysjärjestelmäksi. Alhaalta tuleva putki on tuleva vesi. Olen testannut systeemiä jopa kuuden kilon paineella eikä vuotoja ole. - Pöydät pysähtyvät kastelun ajaksi niin, että vesiputket kohtaavat. Liitinkohdan ei tarvitse millilleen sattua kohdalleen, sillä liitoksen toisessa puolessa on isompi reikä kuin toisessa.
Tomaatin pöytäviljelyssä alustana on 1 metrin pituinen ja 30 sentin levyinen ja 30 millimetriä korkea muoviallas. - Toki se hyvä on, mutta hyöty rajoittuu muutamiin viikkoihin. Pitäisi kiinnittää enemmän huomiota kustannuksiin ja työn säästöön, summaa Osmo Isotalo.
Osmo Isotalo on kehittänyt paineellisen kastelun liikkuvaan pöytään
Käytön aikana tämä tarkoittaa että uudella Philips MASTER GreenPower CG lampulla saat käyttöiän aikana jopa 5% enemmän kasvuvaloa verrattuna vanhaan perinteiseen MASTER GreenPower lamppuumme. 8/2007
På svenska
Osmo Isotalo:
"Framtidens odling är lågodling"
Osmo Isotalo berättar att man inom växthusproduktionen gått åt fel håll då växtligheten är på 4-6 meters höjd. En kvadrat producerar på detta vis en skörd av 160 klasar per år. Lamporna får dock inte vara för nära så att inte plantorna brinner. Som belysning används 200 watt per kvadrat. Per kvadrat finns åtta plantor, när man i traditionell bänkodling har 2,4 plantor per kvadrat. Kortodlingen gör att man har färre problem med tomatodling. Plantorna bryts av och man tar endast skörden av fem klasar. Enligt Isotalo är det viktigaste med att odla med cirkulerande bordssystem att spara arbetstid. - Våra kunder i Sibirien har 25 hektar tomat. Systemet baserar sig på samma cirkulerande bordsystem som används i salladslinjer. Framtidens odling är ergonomiskt och sker på bord. · Käytännössä tämä tarkoittaa että samalla polttotuntimäärällä on mahdollista saada 5% enemmän satoa · 5% pienemmällä polttotuntimäärällä saat saman määrän kasvuvaloa ja säästät 5% sähkölaskussa Vaihda Philips MASTER GreenPower CG lamppuihin niin näet paljonko lamppukohtainen säästösi voi olla. Arbetet kan göras ergonomiskt när bordet för plantorna till arbetaren och arbetshöjden är passlig. Deras mål var att få hälften mer skörd av tomat som odlats på bord och få en bättre kvalitet. Effektiviteten av lamporna hålls hög då man sätter lamporna på 60 centimeters höjd från plantorna. Borden har en höjd av 30-40 cm och omringas av en stomme dit plantorna som växer upp till en höjd av 160 cm binds fast. Lisätietoja saat osoitteesta daniel.jenkins@philips.com tai sivustoltamme www.philips.com/horti
www.puutarha-sanomat.net. Redan en 10 millimeters ökning i fruktens storlek ger flera extra kilon. Målen har överskridit berättar en ivrig Ismo. Ett stort arbetsmoment är då de gamla plantorna skall tas bort, vilket man lätt kan sköta med bordssystemet.
Osmo Isotalo tarkastalee Pekka Markulan tekemiä salaattilinjan harvennuksia, joita on erikokoisia harventaen linjat sopivin etäisyyksin.
Uudet Philips MASTER GreenPower CG 400W/230V ja 600W/230V lamput
· Tasainen kasvuvalo koko käyttöajan · 12 000 tunnin polttoikä Jos lamppujesi polttoikä on päättymässä, kannattaa harkita sijoittamista uusiin Philips MASTER GreenPower CG lamppuihin, jotka takaavat tasaisen kasvuvalon koko käyttöajan. Ingen problematisk belysning i mellanraderna behövs då lamporna ovanför växterna slipper att tränga igenom till alla plantor. Borden som sänds till Ryssland är en meter breda och har vattenbassänger på 30 millimeter av plast i kanterna vart man sätter plantorna som odlas i stenull i tätodling. - Det viktiga är att tomatplantans lägre klasar producerar större frukter än de som är högre upp. Hyvin tunnettu nyrkkisääntöhän on että kasvuvalon lisääminen prosentilla kasvattaa satoa myös prosentilla. Tasainen kasvuvalo tarkoittaa enemmän kasvuvaloa lampun käyttöiän aikana. Växtskyddsproblemen minskar avsevärt när man byter växtligheterna fyra gånger i året. - Från samma plats kan man plantera, plocka skörden och utföra skötseln av plantorna när växtligheten cirkulerar i huset. Nu odlas på cirkulerande bord en halv hektar av den mängden. I året hinner man med fyra växtligheter. Man får arbetandet under kontroll
[PUUTARHA-SANOMAT: MÄNTSÄLÄ]
M
arkus Ranne on ollut 11 vuotta kauppiaana, viimeiset neljä vuotta Mäntsälässä K-supermarket Kalaasissa. 8/2007
Kalaasi on asiakkaiden juhlaa
K-supermarket Kalaasissa on tuoreus arvossaan. Kalaasin myymäläpinta-ala on 1748 neliötä ja liikevaihto tulee tänä vuonna olemaan 12 miljoonaa euroa. - Kampanjan vaikutus säteili myös muihin ketjuihin. - Mäntsälä on virkeä, mutta oikealla tavalla rauhallinen paikkakunta. - Me olemme kehittyneet
yli 10 prosentin vuosivauhdilla eli selkeästi enemmän kuin alueen muuttovoitto on ollut, toteaa Markus ja kertoo Mäntsälän kasvavan 2 4 prosenttia vuodessa. Siinä mielessä se voi olla kannattavaa, että ensi kertaa erikoishedelmiä maistaneet ihmiset ostaisivat niitä jatkossa. K-marketin hevi-myynti nousi 25 % ja Kcitymarketin 17 %. Vaikka nämä ovat neliömäärältään isompia, on Kalaasi myynniltään suurempi. Yksi näistä lähtee "veks", ja tilalle tulevat vinopöydät, jotka on jo hankit-
www.puutarha-sanomat.net. - Kilpailutilanne on miellyttävä. Henkilökuntaa myymälässä on 36 henkeä. Mäntsäläläiset arvostavat hyvin hoidettua hevi-osastoa ja tuoretuotteiden kotimaisuutta. Hän on K-supermarketketjun johtokunnan varapuheenjohtaja.
Syyskuussa kotimainen omena on ensimmäisenä toivottamassa asiakkaita tervetulleeksi Kalaasiin.
Markus Ranne sanoo, että kampanjassa oli hauskaa, mutta se ei tietenkään ollut taloudellisesti kannattavaa. Kalaasi tarkoittaa juhlaa tai kestejä. Mäntsälään olisi enemmänkin halukkaita, sillä Lahden oikoradan asema on taajamassa, mutta kunnallisten palvelujen saatavuus rajoittaa liian nopeaa kasvua.
Hedelmiä eurolla kilo Markus Ranne korostaa tuorepuolen ja erityisesti hevin tärkeyttä. - Rakensimme sunnuntaina hedelmät massoina lavoille, jolloin teimme 30 tuntia töitä. Täällä saa keskittyä kaupankäyntiin ja asiakkaiden palvelemiseen, kun aiemmin Helsingissä kauppias joutui välillä toimimaan "portsarina". Kol-
Rita Hoffmann toteaa, että heviosastolla runsaus myy.
me päivää myimme kaikkia hedelmiä - jopa normaalisti 10 15 euroa maksavia erikoishedelmiä - eurolla kilo. Superpäivien päätteeksi hevissä hulluteltiin ja kaikki hedelmät myytiin eurolla kilo. K-supermarket Kalaasissa hevi-osastolla on kolme kuuden pöydän ryhmää. Se on tärkeää kaikissa kauppatyypeissä kivijalkamyymälöistä alkaen. - "Harjoittelimme" hedelmien myyntiä K-supermaketin superpäivien lopuksi, kun kaikki myytiin eurolla kilo, naurahtaa Markus. Markus Ranne kertoo, että eurolla kilo -kampanja toteutettiin valtakunnallisesti kaikissa Ksupermarketeissa ja ketjun hevimyynti nousi 99 prosenttia. Se on sopivan haastava, kun vuosi sitten keväällä avattiin S-market ja Euromarket. - Ketjuohjauksesta kerrottiin, että koskaan ei ole tullut niin paljoa positiivisia ja hauskoja kommentteja kuin tästä tempauksesta.
Kauppias Markus Ranne korostaa hevin tärkeyttä. K-supermarket oli ensimmäinen ketju, joka toteutti tämän tyyppisen kampanjan hevi-osastolla, toteaa Markus. Sitten keskiviikkoiltana kampanjan päätteeksi järjestimme osaston jälleen alkuperäiseen asuun, kuvailee Markus
ja kertoo itsekin osallistuneensa osaston rakentamiseen
Osaston tulee myös olla siisti. Laitteessa on tuhat ruokaohjetta, Reetan reseptiä. Kotimaisen hinta oli 3,49 ja ulkomaisen 1,9 euroa. Rita Hoffmann kertoo Kalaasin ostavan lähes kaikki hevituotteet Ruokakeskosta. Vaikka kotimaisten hinta on talvella kalliimpi, niitä ostetaan vaikkakin vähemmän, mutta kotimaisesta pidetään kiinni maun takia, vakuuttaa Rita Hoffmann.
Runsaasti tuoretta esille Rita Hoffmann hoitaa heviosastoa yhdessä Miia Laaksosen kanssa. 8/200
tu. Sitä käyttävät lapsiperheet, miehet ja jopa koululaiset, jotka opettelevat ruuanlaittoa. Rita Hoffmannin mukaan kotimaisen myyntiosuus oli 0 prosenttia ja ulkomaisen 30 prosenttia, vaikka kotimainen maksoi kaksi kertaa enemmän.
Vihannes-Laitila Oy
Puh. Suoratoimittajia meillä on perunassa ja keräsalaatissa. Vinokalusteesta saa näyttävää vähälläkin tavaramäärällä, toteaa Markus Ranne.
sattunut vesivahinko, kun ei ollut uskoa, että viikunoita, papaijoita ja mangoja voi saada eurolla. Rita on työskennellyt 18 vuotta Mäntsälässä eri kauppojen hevissä, viimeiset neljä vuotta Kalaasissa. Olemme saaneet jo muutaman vuoden kotimaista tomaattia ja kurkkua läpi vuoden eikä katkoja ole ollut lainkaan. - Meidän kauppias on hyvin valveutunut ja hän tuo uutuuksia myymälään, antaa Rita tunnustusta. Rita sanoo, että tuotteita pitää olla esillä runsaasti ja hyvälaatuisena. Ulkonäön tulee olla näyttävä, niin se herättää ostohalua. 02 - 848 2800 Kalannintie 896 23600 KALANTI
www.puutarha-sanomat.net. Eräs kyseli, onko Keskossa
Reetta auttaa asiakkaita päättämään, mitä tänään syötäisiin.
K-supermarket Kalaasissa oli syyskuun puolivälissä sekä kotimaista että ulkomaista tomaattia myynnissä. Ritaa hymyilyttää kaupassa toteutettu Superpäivien hedelmäkampanja. - Yksi niistä on tämä Reetta. Vinokaluste on kuitenkin käytännöllisempi, sillä siihen saa esille paljon pieniä tuotteita. - Kotimaisuus on asiakkaille
hyvin tärkeää. Ajatuksena aiemmin oli, että koko osasto näkyisi matalien pöytien yli. - Se kirvoitti asiakkailta paljon hauskoja kommentteja
Katja kertoo värien merkityksen olevan suuri. - Yrttikauppa käy TV-ohjelmien mukaan. Katja Kuusinen ja Nina Jantunen vastaavat Lahden Prisman hevi-osastosta. - Emme myöskään laita samannäköisiä salaattipusseja vierekkäin. /2007
Kymmenvuotias Lahden Prisma myy
LahdenLauneellasijaitsevaPrismatäyttää10vuottalokakuussa.Myymäläonmaammepäivittäistavarakauppojenlistallakärkikymmenikönpaikkeilla. Katja kertoo olleensa Prismassa töissä eri osastoilla kymmenen vuoden
ajan, ja hevi-vuosia on kertynyt yhteensä viisi. Kyllönen arvioi, että Lahden Prisma on kymmenen suurimman päivittäistavaramyymälän joukossa. Nina sanoo tulleensa heviin kesäkuun alussa. Täällä saa muutella tuotteiden paikkoja, kun muualla toimitaan hyllykarttojen mukaan, kertoo Katja. Talossa on asiakaspinta-alaa 11 000 neliötä, josta Prisman käytössä on 10 000 neliötä. [PUUTARHA-SANOMAT:LAHTI]
heviämassoittain
P
rismajohtaja Timo Kyllönen kertoo Lahden Prisman olevan suurin kaupan yksikkö Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen alueella. Emme laita samaa väriä vierekkäin, vaan pyrimme vuorottelemaan vihreää ja punaista. On haaste, että osasto näyttää hyvältä iltaan asti. Samoin juuresten ja valmiiden juuressekoitusten menekki on suurta.
- Ihmiset laihduttavat, kun haluavat mahtua toppahousuihin, sillä niissäkin on nappi, joka pitää saada kiinni, naurahtaa Nina ja toteaa, että hevituotteilla laihduttaminen onnistuu. Kun ruokaohjelmassa kerrotaan jostain harvinaisemmasta yrtistä, sitä kysytään seuraavana päivänä kaupasta, toteaa Nina.
Juureksillajakaaleilla hyvääntrimmiin Katja kertoo sieniä myydyn kesällä grillausaikaan loistavasti, mutta nyt niiden menekki on vähäistä. Vuosittain tässä talossa käy noin kolme miljoonaa maksavaa asiakasta. Katja ja Nina kertovat, että avain suureen myyntiin
ovat hyvät tuotteet ja esillepano. Tällöin tuotteet erottuvat paremmin. Siinä on haastetta, kun kauppa on suuri, toteaa Nina. Kotimaisten luomutuotteiden saannissa on ollut ongelmia, kun kelit ovat olleet hankalat.
Massalinjatovatkomeita Katjaa ja Ninaa harmittaa asiakkaiden omaksuma tapa kuoria
Prismassahevi-tuotteetovatmassapöydilläjatuotteidenrunsaus houkutteleeostamaan
Prismastalöytyylaajavalikoimaerikoishedelmiä,jotkaonasetettukoreihin.
www.puutarha-sanomat.net. Katja ja Nina ovat ylpeitä laajasta luomutiskistä hevi-osastolla. Saamme Satotukusta kaksi toimitusta viikossa. - Syksyllä myydään kaalia hirveän paljon. - Prisman myynti erikoismyymälöineen lähentelee 100 miljoonaa euroa. - Osastoa täytetään pitkin päivää. - Tuotteita tulee olla runsaasti esillä, sillä muutoin ei näytä miltään. Minä olen ihan "raaka", toteaa Niina, mutta kertoo olleensa hevituotteiden parissa jo kauemminkin, kun hän työskenteli Vihanneskolmio Oy:n varastossa.
NinaJantunensanoo,ettäerikoisempiayrttejäostetaanTV:nruokaohjelmienmukaan.
Heviätäytetään pitkinpäivää Prisman hevissä työskentelee kolme henkilöä. Prismanmyyntierikoismyymälöineenlähentelee 100miljoonaaeuroa.Heviämyydäänpaljon,sillä massathoukuttelevat. - Olen kokeillut montaa osastoa, mutta hevi on luovin juttu kaupan alalla. Salaatti onkin yksi vai-
keimpia tuotteita, kertoo Katja
| www.satotukku.
www.puutarha-sanomat.net. Asiakkaat tietävät, kenen perunaa ostavat. Haastetta on, jotta suurikokoisessa myymälässä saadaan runsauden tuntua.
Markku Santamäki toimittaa perunan Prismaan. - Kotimaista kurkkua ja tomaattia myydään ympäri vuoden. - Ilmiö tuli pari vuotta sitten. Tehdään yhdessä hedelmä- ja vihannestiskistäsi tuoretuotteiden keidas.
mediakolmio.
Satotukku Oy | Porttisuontie 9, 01200 Vantaa | Puh. Tapa on levinnyt
myös parsakaalin ostoon, siitäkin halutaan ostaa vain kukinnot. Santamäen tilaesittely on julkaistu PUUTARHA-Sanomissa numerossa 5/2007.
Tuore nelikymppinen
Askeleen edellä muita
Kun haluat laajan valikoiman ensiluokkaisia hedelmiä, vihanneksia, juureksia sekä erikois- ja luomutuotteita tuoreina tiskiisi, soita Satotukkuun. Prismassa on neljä massalinjaa, jossa kussakin on kahdeksan pöytää. Ulkomainen terttutomaatti on kuitenkin tullut myös suosituksi.
Katja ja Nina ovat asettaneet laatikon kukkakaalien lähettyville, jotta asiakkaat voivat kuoria siihen kukkakaalin suojalehdet, jotta ne eivät joudu massan sekaan tai lattialle.
Faktat
Osuuskauppa Hämeenmaa
TOIMIALUE Kanta- ja Päijät-Hämeessä 28 kunnan alueella HENKILÖKUNTA Alueensa suurin yksityinen työllistäjä, 2100 henkilöä LIIKEVAIHTO vuoden 2007 ensimmäisellä puolikkaalla (1.1.-30.6.) oli 274,6 milj., kasvua peräti 19 % ASIAKASOMISTAJAT määrä yli 100 000 rajan viime maaliskuussa PÄIVITTÄISTAVARAKAUPAT 2 Prismaa, kolmas avataan Riihimäelle loppuvuodesta 2007 38 S-markettia 11 Salea LISÄKSI Kodin Terra ABC-myymälät ja -asemat Kaksi Sokos-tavarataloa Kolme autokauppaa Lähes 20 ravintolaa
Katja Kuusinen kertoo massan myyvän hyvin. Banaanilla on vielä oma myyntipöytänsä. Kukkakaalin suojalehdetkin ovat syötäviä, mutta ne kuoritaan. 8/2007
kukkakaalin lehdet. Nimestä onkin tullut perunan brändi, kertoo Katja. - Perunat ovat paikallisen viljelijän toimittamia. 09 251 59100 email: satotukku@satotukku. Olemme laittaneet laatikon kukkakaalien viereen, jotta asiakkaat laittavat lehdet siihen, etteivät ne joudu massan joukkoon, jolloin myyntipaikasta tulee epäsiisti, kertoo Katja. - Ulkomaisessa kukkakaalissa on usein pitkähkö ja kova kanta, jonka poistamiseksi saatetaan pyytää puukkoakin lainaksi, toteaa Niina
Marjat ja omenat kulkevat kuluttajille torikauppiaiden ja tukkuliikkeiden kautta. - Vartetut taimet jatkokasvatamme kasvihuoneessa. Osalla viljelmiä seurataan lämpösummaa, kasvukauden pituutta ja hoitotoimenpiteitä. Tihkukastelun merkittävä etu on, että vesi ja lannoitteet saadaan oikeaan paikkaan,
eikä niitä kulu hukkaan, Keijo Minkkinen toteaa.
Perusrunkojen lisäys kiinnostaa Perusrunkoja lisätään tilalla sekä sumumonistuksessa pikku tunneleissa että multaus-menetelmällä kausihuoneissa. - Istutamme omenapuut katekankaaseen 1,2 metrin välein. www.puutarha-sanomat.net
www.schetelig.com Vantaa (09) 852 061 · Turku (02) 277 5700 · Närpiö 042 446 2600. Tavoitteena on löytää Itä-Suomen olosuhteisiin sopivia omenalajikkeita. Ne ovat alkuperältään eri maista, mukana on myös viisi kääpiöivää päärynälajiketta, Keijo Minkkinen kertoo. - Olemme kehittäneet toimivan
perusrunkojen lisäystekniikan. Omenanviljelyn koulutus poiki Marjaosaamiskeskuksessa hankkeen, jossa tiloille on perustettu omenalajikkeiden havaintotarhoja Marjaosaamiskeskuksen tukemana. - Tulevaisuudessa tuotamme omenoita ja lisäämme perusrunkoja sekä kääpiöiviä omenapuita. Ammattilaisen ote näkyy tilalla joka paikassa.
Savon Ammatti- ja aikuisopiston Suonenjoen yksikkö tarjoaa erikoistumisopintoja marjanviljelijöille. Tällä hetkellä mansikoita kasvaa parilla hehtaarilla, herukoita vajaalla viidellä ja omenoita kolmen hehtaarin alalla. Kastelu ja lannoitus hoidetaan tihkuletkuilla, aivan kuten mansikoillakin. Mukana on muutamia päärynä-, luumu- ja kirsikkalajikkeita. Kaksitai kolmevuotiaana taimi on valmis istutettavaksi viljelmälle tai kotipuutarhaan, hän jatkaa.
Omenapuiden havaintotarhoja itä-Suomessa
Minkkisten laatu-ajatteluun kuuluvat huolellisuus, täsmällisyys ja osaaminen. Jatkossa yhtenä viljelyn vaihtoehtona on keskittyä lisäämään perusrunkoja taimistojen tarpeisiin, Keijo Minkkinen kertoo. Kaikilta tiloilta kootaan lajikehavainnot muun muassa talvenkestosta, kasvuvoimakkuudesta, kukinnan ajoittumisesta, satoisuudesta ja hedelmän ominaisuuksista. Havaintoja kerätään kymmenen vuoden ajan ja ensimmäisiä tuloksia saadaan muutaman vuoden kuluttua.
Käytämme omenapuiden sidontaan muovista sidontakaapelia, Ella Minkkinen kertoo.
ON aika suuNNiTella eNsi keVääN TaimiTuOTaNTO
Tilaa esitteemme puh. Tarhat on perustettu syksyllä 2005 ja keväällä 2006. (09) 852 061 / Tarja, Pirkko, eeva
Perustettavalle koelohkolle istutamme kahtakymmentä omenapuulajiketta kokeiluun. Toistaiseksi pääosa omenapuista on käytetty itse ja vain pieni osa markkinoitu puutarhaliikkeisiin, Keijo Minkkinen kertoo. Omenanviljely tapahtuu rikkaruoholta suojassa katekankaassa. 8/2007
11
Tulevaisuus omenoissa Tilalla aiotaan jossain vaiheessa luopua kokonaan mansikan viljelystä. Jokaisesta lajikkeesta tehdään havainnot vuosittain. Kokeilussa on mukana yksitoista tilaa, joista kaksi viljelee luonnonmukaisesti. Omenalajikkeita on kaikkiaan 101, joista pääosa on vartettu sekä B9- että B396-perusrungoille
Iloiseksi yllätykseksi matkanteko oli jouhevaa ja tie Pietarista Suomeen erittäin hyvässä kunnossa. Tämäkin ryhmä oli päässyt ko-
keilemaan paikallista taksia ja eräs matkalainen muistelee edelleen kauhulla tätä kokemusta. päivänä ilmestyvässä numerossa 6 on mm. Matkan aikana nähtiin vä-
lähdyksiä aivan toisenlaisesta kulttuurista ja toimintatavoista. Silmiin pisti heti, että myynnissä oli myös erityisen hyvälaatuista perunaa erikoispakkauksissa. Rajallakaan ei jouduttu jonottamaan tuntia pitempään, joten kaikki sujui kuin rasvattu. Matkan viimeinen päivä oli varattu kotimatkalle ja kaukaa viisaasti aikataulua ei ollut rakennettu liian tiukaksi. Iltapäivällä siirryttiin pietarilaiseen OKEI-ketjun hypermar-
ketiin, jossa oli mahdollisuus katsastaa paikallinen perunavalikoima. Kuten matkat yleensä,
tämäkin reissu oli suunniteltu etukäteen. Siinäpä yksi tuliainen, jota ei haluttu tuoda mukana kotiin. Pietarissa vaativimmat asiakkaat haluavatkin täysin virheetöntä perunaa ja ovat siitä valmiita maksamaan.
Turistinähtävyyksiä Pietarin keskustassa Hypermarketilta joukko hajosi kahteen osaan, joista toinen otti alleen taksit ja siirtyi HZPC Sadokkaan Venäjän konttorille kaupungin toiselle laidalle. Venematkan aikana kuullut lauluesitykset loivat välittömän tunnelman. Tosin löydetyt kuoriaiset eivät olleet vielä kasvaneet aikuisiksi. Loppuryhmä sai nauttia Pietarin loistavasti ydinkeskustasta ja kuuluisista turistinähtävyyksistä. Tilalla moni matkalaisistakin tapasi ensi kertaa aidon koloradonkuoriaisen. Hinta reilut 4 euroa/pussi.
Hae Oma Piha -lehti lehtipisteestä
Prinevskoen pellot jättivät Kantaperunan Eero Pisilään lähtemättömän vaikutuksen
Lokakuun 25. Retken ehkä rentouttavinta antia oli venematka illalla Neva-joella HZPC Sadokkaan Pekka Honkalan opastamana. Selvästi havaitsi tien merkityksen rekkaliikenteelle. Jos Venäjällä kaikki menisi suunnitelmien mukaan, se ei olisi Venäjä.
Huippuperunaa pakattuna 3 kg:n pussiin. · Pihakilpailun finaalipihat esittelyssä · Haastattelussa taiteilija Marjatta Tapiola · Puutarhan käsityöläisiä · Talvisuojaus pihalla
Tilaa Oma Piha -lehti kestotilauksena vain 29,70 /vuosi
Lehden voit tilata helposti Puhelimitse: 09-239 6168 tai 040 846 8224 Sähköpostitse: asiakaspalvelu@omapiha.info Netistä: www.omapiha.info
www.puutarha-sanomat.net
Ei toivottu tuliainen: koloradonkuoriaisen toukka.. Matkan jälkeen kun vertaa tapahtumia suunnitelmiin, niin voisi luulla kyseessä olleen kaksi eri matkaa. 8/2007
17
noin 60 kilometriin tunnissa. Leveyttähän tiellä oli vaikka neljälle autolle, mutta päällyste oli erittäin epätasaista.
Kaupoissa erittäin laadukasta perunaa Pietarissa ohjelmaan kuului tutustuminen Prinevskoe-sovhoosiin. Vierailukohteiden ansiosta opintomatkalla päästiinkin tavallista turistimatkaa syvemmin tutustumaan Viron ja Venäjän peruna-alaan. Tämäkin sovhoosi oli tuhansien hehtaarien kokoinen ja perunaa viljeltiin noin 500 hehtaaria
www.puutarha-sanomat.net
Pentti Koistinen Lapinlahden Alapitkältä toimittaa luomuherukkaa Pakkasmarjaan. Tapio Rautiainen sanoo, että pitkän puurtamisen ansiosta rahoittajat luottavat Pakkasmarja Oy:öön. Se ei kuitenkaan ollut tuotepohjana riittävä. Kotimaisilla marjoilla mennään kuitenkin niin pitkälle kuin päästään. Heinäkuussa tuli liikaa vettä, mikä sinetöi heikon sadon. Tervakoskella on puskurivarasto. Vuoden tavarat pitää olla omasta takaa. Käsin poimittavat marjat vaativat henkilöstöjohtamista ja ulkomaan kielten osaamista. He nuorentuvat ja tulevat marjanpoimintaan toisenlaisin odo-
Erkki Niskanen Kiuruvedeltä kertoo viljelevänsä viherherukkaa kahden hehtaarin alalla. Pakkasmarjan kehittämä MarjaPuree- sarja valittiin pari vuotta sitten Vuoden Elintarvikkeeksi. Hinnat ovat nousseet maailmanmarkkinoilla reippaasti, toteaa Rautiainen.
kaupan pakastealtaissa. - Nyt tuotantoyksiköt ovat suurempia. - Herukan saatavuuden pelasti suuret viljelypinta-alat. - Myös ulkomaiset poimijat muuttuvat nopeaa tahtia. - Mansikan ja vadelman osalta kaupan pakastealtaiden kotimaisuutta ei pystytä turvaamaan. Punaherukka onnistui paremmin kuin mustaherukka. - Olemme päässeet näpertelystä teolliseen mittakaavaan ja pakastemarjoista on voitu luoda kilpailukykyiset tuotteet, jotka
Tapio Rautiainen kertoo kotimaisten herukoiden ja metsämarjojen riittävän vähittäiskaupan pakastealtaisiin.
ovat kohtuuhintaan kuluttajan ostettavissa ympäri vuoden. Tilalla on 8 hehtaarin herukkaviljelysten lisäksi lomamökkejä.. Kukinnan nuppuvaiheessa oli kovia halloja ja marjat karisivat kypsyessään ennen kuin ne ehdittiin korjata. Jos Pakkasmarjaa ei olisi ollut, kaupan pakastealtaissa ei kotimaista marjaa olisi nykyisessä mittakaavassa, toteaa Tapio Rautiainen. - Suomi ei kuitenkaan ole huonoine säineen yksin, vaan se koskee koko Eurooppaa. [PUUTARHA-SANOMAT: SUONENJOKI]
T
apio Rautiainen lukee menneen marjakesän kolmen erikoisimman joukkoon hänen 21-vuotisella urallaan Pakkasmarja Oy:n toimitusjohtajana. Vuoden tulos jää peltoon, jos diplomatia ei riitä. - Olemme pystyneet pitämään saatavuutta kaupan ketjuissa yllä. - Kun ilmapiirissä on huutokauppaa ja kilpailuttamista, riski nousee potenssiin. Tällainen vuosi on pahasta, kun kotimaista vadelmaa ei saada riittämään uuteen satoon saakka. - Edellinen kesä oli hyvin kuiva. Rahoitus on tällä alalla iso instrumentti, kun luonnontuote ostetaan kerran vuodessa varastoon. - Saatavuus ei nytkään ole kirkossa kuulutettu, vaan mustia pilviä on ilmassa. MarjaPureella ei vielä ole teollisuusluokan menekkiä. 20
8/2007
Neljännesvuosisata marjaa pakkaseen
Suonenjokelaiset mansikanviljelijät perustivat Pakkasmarja Oy:n tasaamaan tuoremarkkinoita. Alkuinvestoinnin ja ympärivuotisen toiminnan turvaaminen vaati tuoterepertuaarin laajentamista ja tuotekehittelyä. MarjaPureet tullaankin valmistamaan kotimaisista marjoista koko kauden, lupaa Rautiainen.
MarjaPuree sisältää vain kotimaisia marjoja Rautiaisen mukaan kotimaisen marjan saatavuus on turvattu herukassa, mustikassa ja puolukassa. Pakkasmarja Oy:llä on teollisuustilaa Suonenjoella 4500 neliötä, josta 2500 neliötä on pakastetilaa. - Ihmisten kulutustottumukset ovat konservatiivisia, eivätkä ne helposti heilahda. Talvi oli taasen oikukas, kun tammikuussa oli lämpökausi ja sitä seurasivat kovat pakkaset. Kun suurten ikäluokkien työn sankarit luovuttavat, ei tule sataprosenttista jatkuvuutta. Mansikkatilalla tarvitaan helposti 100 150 henkilöä. Sato oli keskimääräistä parempi.
Siilinjärveläinen Antti Argillander toimitti elokuussa vadelmaan Pakkasmarjaan. Olemme liputtaneet kotimaisen marjan puolesta. Pienilmastollisia poikkeuksia on. - Yhtiön omavaraisuusaste
on kohtuullinen, 30 prosentin luokkaa. Mihin laitat tavarat, jotka olet varannut?, kysyy Rautiainen.
Puuhakkaita nuoria yrittäjiä tarvitaan Toinen Rautiaisen huolenaihe on viljelijäsukupolven vaihtumisen onnistuminen.
- Nuoria puuhakkaita viljelijöitä ilmaantuu harvakseltaan. Lisäksi pitkäaikaista varastotilaa vuokrataan ulkopuolelta. Tapio Rautiaista ilahduttaa se, että suomalainen vadelma on saavuttanut mukavan aseman
Monipuolinen marjatalo Tapio Rautiainen on tyytyväinen Pakkasmarja Oy:n saavutuksiin neljännesvuosisadan aikana. - Yhtiö perustettiin mansikan ympärille. Yrityksestä on kehkeytynyt monipuolinen marjatalo, jonka ansiota suurelta osin on se, että kuluttajille voidaan tarjota kotimaista marjaa ympäri vuoden
Metsämarjoja poimivat Suomi-pojat ovat suuria ikäluokkia ja niitä korvaamaan
ovat tulleet thaimaalaiset poimijat. He voivat olla lyhytjännitteisempiä eivätkä välttämättä lähde pellolle kelissä kuin kelissä. Jos kunto kestää, eikä hal-
litus potki pois, aion olla täydet palvelusvuodet eli 65-vuotiaaksi. Hän ajaa marjoja Ruokakeskoon Vantaalle ja Inexiin Espooseen. Toimimme aktiivisesti myös Skandinaviassa, Baltiassa ja Venäjällä.
L A A T U A L A U T A S E L L E
· Oikea peruna oikeaan paikkaan · Turvallisuus
www.luonnosta.fi
www.puutarha-sanomat.net. - Viljelijät joutuvat paneutumaan vahvasti poimintatyövoiman hankintaan ja laatuun. Rautiaisen mukaan metsämarjojen poiminnassa rakennemuutos on pitkällä. Sukupolven vaihdos on edessä myös Pakkasmarja Oy:n johdossa. Marjojen poiminta on nyt tehokasta Lapissa ja Kainuussa. - Vastuuta opetetaan ja siirretään nuoremmille. Meillä on hyvä ikärakenne, ja nuorten osuus on suuri. Firmassa työskentelee ympärivuotisesti 19 henkilöä. Matkalla kyytiin tulee rapeaa salaattia.
Topi Rautiainen toteaa tänä kesänä marjan vastaanotossa olleen vähemmän kiirettä kuin normaalisti. Tapio Rautiainen täyttää 60 vuotta marraskuussa. 8/2007
21
tuksin. Marjoja on tullut pitkällä ajalla tasaisesti.
Luonnosta Oy:n teesit ruokaperunamarkkinaan
· Arvoa perunalle · Laatua lautaselle
Laadukasta suomalaista perunaa kotimaassa kauppaan ja teollisuudelle. Puo-
lassakin on jo poimintaongelma, kun nuorisolle on tarjolla muita töitä. Nykyäänhän suositellaan olemaan jopa pitempään työelämässä, sanoo Tapio Rautiainen täynnä elämänvirtaa.
Kari Myyryläinen kertoo vuodessa tulevan 100 000 kilometriä työajoa. Terhi Es-
kelinen on hoitanut itsenäisesti tuorepuolen kaupan. Tämä muutos nähtiin jo suomalaisten poimijoiden osalta pari vuosikymmentä sitten. Marjojen hinta nousee Puolassakin
Aspilan vihannekset myytiin aluksi Pälkäneen Vihanneksen kautta, sitten Tuore-Tawastian, mutta kun kuvaan tuli herkkusienen tuotanto, alkoi suorajakelu vähittäiskauppoihin. Pirkanmaalle syntyi lyhyessä ajassa puolenkymmentä uutta sienimöä, joista suurin osa on jo lopettanut, koska suomalainen sieniymppi ei koskaan toiminut toivotulla tavalla. Sadonkorjuussa käytetään pääsääntöisesti hihnakerääjää, joka tuo leikatun sadon saman tien pakattavaksi. Ensimmäinen jäähdytyskopilla
varustettu kuorma-auto ostettiin Aspilaan, kun herkkusieniä alettiin markkinoida. - Bioska on tavallista muovia kalliimpaa, mutta siitä ei tule hankalasti poistettavaa jätettä, selvittää Pasi Aspila. Eräs syy herkkusienien viljelykokeiluihin oli Punkalaitumelle perustettu kasvattamo, missä valmistettiin sieniymppejä ja kasvualustoja, joille etsittiin asiakkaiksi maatilasienimöitä. Tällä hetkellä tukkukauppoihin myynti on vähäistä, kun asiakkaina ovat Pirkanmaan suurimmat marketit. Kun suurimpiin myymälöihin viedään saman päivän aikana kaksi kuormaa, ostavat kuluttajat merkittävän osan tuotteistamme alle vuorokauden ikäisinä.
Yhden kosketuksen taktiikka Salaatit ja kaalit viljellään matalasti muotoilluissa penkeissä, joiden väleihin on tasaisin välein jätetty tyhjää hoito- ja korjuutöitä varten. Salaattipenkit katetaan Bioskan maissitärkkelyskalvolla, joka sadonkorjuun jälkeen muokataan maahan, missä mikrobit syövät ja muuttavat sen humukseksi. - Parhaimmillaan Pälkäneellä oli yli 20 vihannestilaa, mutta sittemmin porukka on harventunut yhden käden sormin laskettavaksi, muistelee Pasi Aspila. Muutoksen toteutti tilan nykyinen isäntä Pasi Aspila. Nykyisin on vakiintunut tapa jakaa kasviksia kesällä kuutena päivänä ja talvella kolmena päivänä viikossa. Viimeiset parikymmentä vuotta ovat olleet kuitenkin muutosrikkainta aikaa, kun karjatilasta muotoutui vihannes- ja sienitila. Nykyään Aspilan vanhassa navetassa on viisi polyuretaaniseinäistä sienihyötämöä, joissa on noin kuuden viikon viljelykierto. Tosin lieka on pidentynyt eikä pankki määräile, miten sitä rahaa hankitaan. Ja senkin jälkeen olen ollut renkinä eli ensin maatalousyhtymän ja nyt pankin. [PUUTARHA-SANOMAT: PÄLKÄNE]
P
asi Aspila kiinnostui vihannesten viljelystä 1980luvulla, kun Pälkäneellä nousi Urho Kittilän vaikutuksesta vihannesbuumi. Vähittäiskaupan tiskillä nuhraantuneet ja tummuneet sienet ja kellastuneet vihannekset karkottavat tehokkaasti asiakkaat kilpailijan luo, mistä syystä toimittajaksi halutaan kestäviä tuotteita kauppaavia. www.puutarha-sanomat.net
Aspilan vihannesmaille jätetään tasaisin välein traktorin mentävät kulkuväylät, joiden ansiosta hoito- ja korjuutyöt voidaan tehdä kasvustoja vioittamatta. - Ehkä syynä on tausta, kun erikoisviljely oli jo omaksuttu vihannesten muodossa, aprikoi Pasi onnistumistaan. Samalla kyydillä vietiin myös vihanneksia, jolloin saatiin isompia kuormia. Kuvassa kukkakaalia.. Syitä lopettamisiin on ollut monia, mutta ehkä yleisin on jatkajien puute.
Renkinä koko elämän - Renkinä minä aloitin vihannesviljelyn, kun lypsykarjaa pitäneet vanhemmat eivät estelleet uuden tyylin viljelyä, kertoo Pasi. - Meillä kaikki tuotteet korjataan seuraavan päivän menekin mukaan eli mitään ei nosteta varastoon odottamaan ostajia, selvittää Pasi Aspila. Silloin pidettiin viljelijäkokouksia ja kursseja sekä luotiin yhteismarkkinointia ja hankintoja hoitamaan Pälkäneen Vihannes.. - Tällä hetkellä kuljetan yhden autokuormallisen päivässä alkuviikolla ja kaksi loppuviikon päivinä, joten viljelyn käytännön hoito on jäänyt vakituisen työnjohtajan ja parin luottomiehen huoleksi, kertoo Pasi työnkuvassaan tapahtunutta kehitystä. Seuraavana aamuna tuotteet ovat 7asteisia ja lämpötila pysyy samana aina kaupan tiskiin asti. Lisäksi tuotteet viedään välittömästi kylmään, kun kuljetuslava on valmis. Lisäksi herkkusieni opetti hyvin tärkeän kylmäketjuajattelun, mikä taas paransi kilpailukykyä herkkien vihannesten markkinoinnissa. Sienirihmastot ja kasvualustat sekä peittomaat tulevat ulkomailta useista maista. Kate torjuu rikkakasveja ja vähentää salaatilla maasta tulevia tauteja sekä pitää
Aspilan tilan brändi pakkaustarrassa korostaa tilan perinteitä ja tuotteen laatua viljelypaikan ilmoituksella.
Latvian pojat pakkaavat koeviljelyssä olevaa jääsalaattia pakkaamossa, koska alan pienuuden vuoksi sitä ei kannata kerätä hihnakuljettimille pussitettuna. - Herkkusienituotanto alkoi
vuonna 2001, kun ensin oli käyty kursseja ja saatu kokemusta omaavilta yrittäjiltä ohjeita, kertaa Pasi muutosaikataulua. Kasvatuksessa on vain keskikokoista herkkusienirotua vähittäiskauppojen tarpeisiin. - Kotimaistakin peittomateriaalia on kokeiltu, mutta tulokset eivät ole olleet vakuuttavia, sanoo Pasi
Pasi Aspila tarkastaa, onko ennätysaikaiset hallat puraisseet harson alle suojattuja viimeisiä jäävuorisalaatteja.
Kylmäketju tuo asiakkaita Erityisesti herkkusienikaupassa ratkaisee tuotteen kauppakestävyys. 22
Teksti ja kuvat Juhani Piirainen
8/2007
Kylmäketjulla kilpailukykyä
Aspilan tila on juureva hämäläistila, joka on saman suvun omistuksessa vuodesta 1812 nähnyt vuosien varrella monenlaisia vaiheita. Miksi sitten Aspila yhä jatkaa
Ja ehkä silmä on tarkempi havaitsemaan elinkaarensa loppua lähestyvät yksilöt, kun myynnin vilkkaus näkyy suoraan omassa pussissa!
Pasin vanhemmat Timo ja Ritva osallistuvat vielä aktiivisesti tilan töihin kuten herkkusienten korjuuseen. - Kukkakaalilla olemme kokeilleet myös pussiin pakkaamista, mutta ilmeisesti sen myyvyys kärsii, koska kauppa ei sitä halua. Salaatin leikkaaja pakkaa salaatit muovipusseihin. - Täällä on onneksi hyvä yhteishenki viljelijäin kesken ja saan tarpeeksi vaihtomaita naa-
pureilta, kehuu Pasi tuloksekasta yhteistoimintaa. - Pääkasvini on jäävuorisalaatti, jota viljellään 17 ha alalla, lähes saman verran on kukka- ja muita kaaleja, varastoporkkanaa on 5 ha ja loput on viljalla, luettelee Pasi. Suorajakelussa näkee hyvin, missä olosuhteissa ja minkä kuntoisena tuote kohtaa lopullisen
ostajan, sen joka päättää, mitä päivittäin syödään. Toisen luokan vihanneksia ja herkkusieniä myydään jonkin verran yhdelle tukkurille jatkojalostettavaksi, oma jakelu esimerkiksi suurtalouksiin ei kannata.
Vaihtomaita tarvitaan Aspilan tila mahdollistaa melko mittavan vihannesviljelyalan, mutta kun tuotantokasveina ovat tautialttiit salaatit, kaalit ja varastoporkkana, tulee yhden tilan mailla pelatessa pian seinä vastaan viljelykierron puutteessa. Sen jälkeen salaatinkerä sijoitetaan kuljetuslaatikkoon. - Se onnistuu vain jos laatu on aina hyvä, kun kuluttaja kohtaa tuotteemme, alleviivaa Pasi. Asiakkaat haluavat poistaa kukkakaalipään ulompia lehtiä, kun eivät osaa niitä käyttää kuten keskieurooppalaiset.
Toisen luokan vihannekset jäävät suurimmaksi osaksi pellon viherlannoitukseksi, sillä lajittelu pelto-oloissa on epävarmaa ja työlästä heikentäen myös vähittäiskauppaan menevän tuotteen ulkoista laatua. Pussit ovat vyötäröllä pidikkeessä niin, että teksti on sisäpuolella ja pussi vedetään tuotteen yli, jolloin teksti ja logot kääntyvät oikein päin. Henkilökohtaisella kontaktilla voi myös vaikuttaa omien tuotteiden sijoitteluun hyville ottopaikoille. Vaikka vaihtomaiden merkitys on Aspilalle suurempi kuin viljatiloille, ei se herätä kateutta, ja saavathan viljan viljelijät käyttöönsä hyvin kalkitut ja ravinnerikkaat maat. Herkkusieni on taas markkinaveturi, jonka avulla varmennetaan muidenkin menekkiä.
Brändi myy, jos on hyvä Pasi on tehnyt tilastaan brändin, joka näkyy laatikoissa, pakkauskelmuissa ja tarroissa. Varastoporkkana hyödyntää jäähdytetyt tilat kesäsadon ulkopuolella ja antaa ympärivuotista työtä muutamalle
vakituiselle työntekijälle ja viljan avulla hoidetaan peltojen rikkakasvi- ja tautiongelmia. Kesävihannesten myyntikausi alkaa ennen juhannusta ja jatkuu niin kauan kuin pakkaset sen sallivat. Suoraan pellolta markkinoitavat salaatit ja kaalit ovat päätulonlähde. Jokaisella kasvilla on oma roolinsa. - Joissakin suuremmissa kaupoissa hoidan tuotteilleni annetun myyntipaikan eli teen siitä mahdollisimman houkuttelevan ja poistan mahdolliset uuvahtaneet tuotteet, kuvailee Pasi. - Yli pään veto vioittaa rapean keräsalaatin ulkolehtiä vähemmän kuin pussiin pujotus ja kun tuote saadaan heti jäähdytykseen, saamme mahdollisimman hyvän kauppakestävyyden omaavan tuotteen, vakuuttaa Pasi. Niiden avulla hän sitouttaa kuluttajat omaan laatuunsa. 8/2007
23
päät puhtaina. Heidän mukaansa kesällä herkkusieniä menee nykyään hyvin kaupaksi, kun siitä on opittu valmistamaan vähärasvaisia grillituotteita.
Pasi Aspila on tyytyväinen tilansa päätuotteen, pussiin pakatun jäävuorisalaatin laatuun ja kysyntään.
Aspilan salaatit on istutettu 4-rivisiin penkkeihin, jotka on katettu maatuvalla Bioska-katteella.
www.puutarha-sanomat.net. Hävikki tosin on usein aika teoreettinen, kun kokemus on opettanut tuomaan sopivia määriä
JuuresVakka kuuluu Vihannes-Laitilan konserniin, jonka koko tuotantotoiminnasta vastaa Juha Ranta. Felix Abban asema vahvistui vihannessäilykkeissä viime keväänä merkittävästi, kun se osti Saarioinen Oy:ltä vihannessäilykkeiden toimialan. Uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Mika Puotunen, joka aloitti uuden työn syyskuun 10. pakastevihannesten parissa Valionovalla. Hän on ollut lähes 15 vuotta tekemisissä vihannessäilykkeiden markkinoinnin kanssa Felix Abba Oy: llä, jota aiemmin hän työskenteli mm. Tuotevalikoimaa tulemme myös kehittämään, toteaa Mika ja kertoo, että yrityksen laatupäällikkö Susanna Viitanen on mukana myös tuotekehitysprosesseissa.
Juurespaja kasvaa Vihannes-Laitila Oy hankki nurmeslaisen Juurespaja Oy:n omistukseensa keväällä 2005 ja sen toiminta siirtyi Uudenkaupungin
Kalantiin syksyllä 2005, kun Vihannes-Laitilan uudet 3800 neliömetrin tilat valmistuivat. Ei se haittaa. - Viestimme on, että pyrimme tekemään hyvää yhteistyötä kaikkien sidosryhmien kanssa, viljelytasolta kauppaan ja kuluttajalle saakka, kiteyttää Mika Puotunen. Yli 80 prosentissa minulle tulevassa postissa on nimi kirjoitettu väärin. - Tukijalkamme on kuitenkin tuoreissa vihanneksissa. Haaste on mielenkiintoinen, toteaa Mika.
Keskusliikeyhteistyö jatkuu Mika kertoo, että kaupan rakenne on hänelle tuttua. 2000-luvun yhtiön johdossa ollut Juha Lehto siirtyi kesällä munakaupan alalle. Mika katsoo, että terveelliset, puhtaat suomalaiset kasvikset ovat suuri mahdollisuus nimenomaan jatkossa, kun nämä arvot tulevat kasvamaan. Tuorepuolen ostajat ovat kuitenkin eri henkilöitä kuin teollisten ja teollisten tuoretuotteiden ostajat. www.puutarha-sanomat.net
Tero Nousiainen ohjailee päivän toimituksia keskusliikkeiden tarpeisiin.. Mika toteaa naurahtaen sukunimensä olevan hieman hankala. Yrityksen tilaus- ja toimitusprosessia hoitaa Tero Nousiainen. Varhaisperunaa ja porkkanaa pakataan JuuresVakka Oy:n tiloissa Laitilan Kodjalassa. 26
8/2007
Mika Puotunen tarttui
Vihannes-Laitilan ruoriin
Vakkasuomalaisten perheviljelmien omistama Vihannes-Laitila Oy on saanut toimitusjohtajakseen Mika Puotusen, joka toimi aiemmin Felix Abba Oy:n markkinointi- ja asiakasmarkkinointipäällikkönä. Parhaillaan viimeistellään uuden rakennuksen ensimmäistä laajennusta. Puotunen lähtee innokkaasti markkinoimaan puhtaita suomalaisia kasviksia. Mika Puotuselle vihannekset ovat tuttuja pitkältä ajalta. Kiinnitämme huomiota pakkauk-
Mika Puotunen on tuore Vihannes-Laitilan toimitusjohtaja, joka tarttuu innolla tuoreiden kasvisten hektiseen kaupankäyntiin.
siin, että tuotteet ovat houkuttelevan näköisiä kaupassa eli siellä missä ostopäätöksiä tehdään. - Kuluttajalähtöiset pakkauskoot ovat tärkeä huomion kohde. Toisen, rinnakkaisen juuresten kuorintalinjan avulla kapasiteetti saadaan kasvatettua entisestään. Teollisissa elintarvikkeissa kuten vihannessäilykkeissä tuotteet hinnoiteltiin neljän kuukauden jaksoissa. - Tarkoituksenamme on tuottaa entistä laadukkaampia tuotteita laatujärjestelmäämme kehittäen. Suomalainen ruoka on tuoretta lähiruokaa, ja se trendi on nousussa. Mika Puotunen katsoo, että Vihannes-Laitila on hyvin hoidettu talo, jolla on oikeat visiot.
Vakkasuomalaiset viljelijät toimittavat Vihnnes-Laitilaan niin purjoa kuin retikkaakin. Tuhannen neliömetrin lisätila tuli tuotanto- ja varastokäyttöön. Teollisuusmyynti on hyvässä kasvussa, myhäilee Mika ja to-
teaa, että onkin mietittävä, mitä jatkojalosteita tulisi tarjota kuluttajille vähittäiskaupan kautta. - Juurespaja kasvaa koko ajan. [PUUTARHA-SANOMAT: UUSIKAUPUNKI]
V
ihannes-Laitilan toimitusjohtaja on vaihtunut. Pääkasvit ovat porkkana, sipuli ja kesällä varhaisperuna. Ylipakkaamista kuitenkin tullaan välttämään. Tulemme jatkamaan VihannesLaitilan toimintaa samalla tavoin eli yhteistyökumppanimme ovat kaupan keskusliikkeet. päivänä. - Tuorevihannekset ovat minulle uutta. Tuotteiden alkuperä ja jäljitettävyys ovat tärkeitä asioita. Tuorevihannekset ovat hektisempiä, kun pelataan päivänhinnalla. Odotan innokkaasti, kuinka mahdollisuudet saadaan hyödynnetyksi
Yhteensä viljelyalaa on noin 800 hehtaaria. Vuodessa Tukkutori-lehdestä ilmestyy seitsemän numeroa. (En ole PUUTARHA-Sanomien tilaaja)
olen PUUTARHA-Sanomien kestotilaaja ja saan Tukkutori -lehden hintaan 25 euroa / vuosi
Tukkutori -lehti maksaa postimaksun
Kyllä, olen kiinnostunut ilmoittamaan Tukkutori-lehdessä,
olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä.
2
Haluatko myydä tuotteitasi tuhansille jälleenmyyjille?
Tukkutori-lehti jaetaan Tukkutorin alueella olevien tukkujen asiakkaille. Vihannes-Laitila Oy omistaa 60 prosenttia varhaisperunaa ja porkkanaa pakkaavasta JuuresVakka Oy:stä sekä 99 prosenttia Juurespaja Oy:stä. LIIKEVAIHTO 30.4.2007 päättyneen tilikauden liikevaihto nousi lähes 15 miljoonaan euroon.
Vihannes-Laitilan Kalannissa olevat, 3800 neliön suuruiset laitokset valmistuivat pari vuotta sitten, ja nyt on toteutettu ensimmäinen 1000 neliön laajennus.
Vihannes-Laitilan varastossa tuotteet ovat siisteissä riveissä. 8/2007
27
Faktat
VihannesLaitila Oy
PERUSTETTU 1984 Perustajina Heimo Ruohonen ja Olli Suolahti OMISTUKSET Yritys siirtyi ahvenanmaalaisomistukseen vuonna 1995 ja vakkasuomalaisten viljelijöiden omistukseen vuonna 1999. Sen tulevat saamaan pääkaupunkiseudun elintarvikemyymälät, ravintolat ja kukkakaupat. Osakasviljelijöitä on noin 70. Hallituksen puheenjohtaja on Erkko Teerimaa, toimitusjohtaja Mika Puotunen. Sinulla on mainio tilaisuus tehdä tuotettasi tunnetuksi alueella, jossa kulutustrendit syntyvät ja leviävät kautta Suomen. Yli 1000 kilon suursäkeissä on punajuurta.
Robotin tehtävänä on sipulisäkkien lavottaminen.
TUKKUTORI
Tuhansia tuotteita ja taitavia tekijöitä
A-Sa UUTARH ain 25 euroa P lle v stotilaaji ke
1 pääkaupunkiseudun markkinoilla tapahtuu?
Sen näet Tukkutori-lehdestä. 044 355 4304 Email: hannele.iskala@tukkutori.eu Mediakortti: www.tukkutori.eu
Nimi:____________________________________________________ Yrityksen nimi:____________________________________________ Lähiosoite:_______________________________________________ Postinumero:___________ Postitoimipaikka:___________________ Sähköposti:______________________________________________
TUKKUTORI
Tietoverkosto Eksakti Tunnus 5013456 04003 VASTAUSLÄHETYS
#
Puhelinnumero:__________________________________________
www.puutarha-sanomat.net. Lehden saavat myös tukkujen ostajat sekä ruokatoimittajat. ILMOITUSMYYNTI Hannele Iskala puh. HENKILÖSTÖ Yhteensä kolmessa yrityksessä 50 henkilöä. Lisäksi raaka-aineita hankitaan noin kahdeltasadalta sopimusviljelijältä. TILAUKSET Sähköpostilla osoitteella: asiakaspalvelu@tukkutori.eu, soittamalla numeroon 09-2396168 tai 040 846 8224 tai viereisellä kupongilla.
euroa ushinta 35 Tila nomien
Oletko kiinnostunut siitä, mitä
Kyllä, tilaan Tukkutori-lehden kestona, Kyllä, tilaan Tukkutori-lehden kestona
ja saan vuoden lehdet hintaan 35 euroa. Kiinteistö Oy Laitilan Trekoli on Vihannes-Laitilan tytäryhtiö
mietipä sitä.
www.pakkasmarja.fi. Vähittäiskauppapakkaukset 200 g, suurtalouskoko 1000 g.
KÄYTTÖVINKKI
Marja Puree! -mansikkasose maistuu tuoreille mansikoille ja sopii erinomaisesti aamupuuron ja murojen päälle, lettujen tai pannarin kera, jäätelökastikkeeksi, kakkujen täytteeksi. Lisää tuotteeseen hitunen tärkkelystä ja vettä, niin saat ihanan kiisselin.
Entä voiko hyvä olla terveellistä. Menetelmän ansiosta marjojen kuoriosan ja siementen arvokkaat suoja-aineet, kuidut, flavonoidit ja siemenöljyt tulevat käyttökelpoisiksi. Myynnin hoitaa Risto Henriksson puh. Aurinkoiselta Ahvenanmaalta
NYT UUDEN SADON SIPULIT.
Kysy omasta tukustasi
Ålands grönsakslager Ahvenanmaalta myy vuosittain 1 500 000 kg omenoita ja 10 000 000 kg vihanneksia. Se on hilloihin verrattuna vähäsokerinen, joten se sopii loistavasti välipalaksi myös sellaisenaan. Vitamiinit eivät haihdu. Marja Puree! -pakastesosetta on saatavissa mansikasta, mustaherukasta, tyrnistä ja puolukasta. (018) 364611, fax (018) 364646
VOIKO TERVEELLINEN OLLA HYVÄÄ?
Kyllä! Pakkasmarjan Marja Puree! on maukas terveyspommi Marja Puree! -sose valmistetaan ainutlaatuisella kylmäsoseutustekniikalla