HELMIKUUTA 2011 | VIIKKO 7 | N:O 48 | www.sss.fi | IRTONUMERO 1,50 ?
SALON SEUDUN SANOMAT
Maukasta ja edullista S-marketista
Hinnat voimassa Plazan ja Tupurin S-marketeissa perjantai-torstai 18.-24.2. 16,62
+ pantti 3,60)
S-market TUPURI
ma-pe 7-21, la 7-18, su 12-18
Kalkkimäenrinne 2, Salo, p. Palvelemme sunnuntaisin klo 12-18. alk.
S-market omapakkaama
50
Hinnat voimassa pe-la ja ma-to
Esittelyssä
pe-la 18.-19.2.
SALONEN ja MAKULIHA
Mummon
Ranskanperunat
450 g (1,53/kg)
ma-pe 8-21, la 8-18, su 12-18
Kauppakeskus Plaza, Salo, p. PERJANTAINA 18. 075 3030 1345
Pepsi tai
Pepsi Max
2 x 1,5 l, 3 l (0,73/l)
(sis. 2,19 + pantti 0,80)
Rainbow
Marjakeitot
1l
Karjala Olut III
24 x 0,33 l, 7,92 l
(2,06/l) (sis. Tervetuloa!
Jäävuorisalaatin ja
Mandariinin
hinnat voimassa
PE-MA
0 3 1 1 1
59
69
48
49
1
0
2
5
92
39
99
7
7
1 2 19
1
99
Suomalainen
99
HK
Rypsiporsaan
lihasuikaleet
400 g (4,98/kg)
15
Saarioinen
Pizzat
200-220 g
(4,50-4,95/kg)
99
59
HK
Sika-Nauta jauheliha
300 g (6,17/kg)
Heimon Kala
Kirjolohisuikaleet
300 g (10,50/kg)
19
/kg
Espanja
jäävuorisalaatti
pakattu, 1 lk.
/kg
Israel, Minneola Jaffa
Mandariini
1 lk.
Atria
Broilerin ohut leikkeet
480-600 g (9,15-11,44/kg)
/kg
Vaasan
Jyvärouhea
6 kpl, 430 g (3,70/kg)
Snellman
Voileipäkinkku
300 g (8,27/kg)
BBQ-kanahampurilainen
www.yhteishyva.fi
Suomalainen
NÄMÄ TUOTTEET VAIN
S-MARKET PLAZASSA
S-market omapakkaama
99
/kg
HK
Porsaan
ulkofile palana
Suomalainen
/kg
HK
Naudan
luuton keittoliha
Suomalainen
S-market PLAZA
www.sso.fi
Hinta
voimassa
1.1. 075 3030 1840
Ilmoitus netissä:
ww w.sso.fi
Puhelun hinta lankaverkko 8,28 snt/puhelu + 1,48 snt/min,
mobiiliverkko 8,28 snt/puhelu + 16,56 snt/min.
%UXQEHUJLQ 688..2
BwZZw Yc^]\UWZZO
PRFFD WDL PDQVLNND
J NJ
1RUP SV
<gb SW ^ggYW\ ^Sac
^OZX]\ [OYaO
3OXV 3(68-$8+(
SV
6DIDUL 7KHUPR /b03g6$$3$6
%LRODQ
0867$
08/7$
O O
1RUP
.\OPlQNHVWR ?& NHY\W SDLQR YDLQ J NHQNl
XORVYHGHWWlYl YXRUL KHOSSR NXLYDWWDD SLWlYl SRKMD
VllVWl
alennus kassalla
. jo edullisista hinnoista!
Hävitämme satojen tuhansien eurojen varastot!
TL-TUKKU OY
4"-0 t 7JMIPOLBUV t BSL
MB
r FJ WBSBVLTJB r FJ QVIFMJOUJFEVTUFMVKB
HVLP 0RQRSRO\
/DLYDQXSRWXV &OXHGR
9DOLNRLPD YDLKWHOHH
P\\PlO|LWWlLQ
VllVWl -23$
2UWKH[ 3DXOLLQD
6b,/,g588..8
PP PDUPRUL
1RUP
(YHOLQH
%2'< /27,21
PO O
ym.
TO ALKAEN opa
n
j
ä
ä
nt
vähi
NSO SNW NSO. Tiheämmillä aterioilla
ja välipaloilla voisi rytmittää
päivää mukavasti. Tarjolla voi
olla tuttua karjalanpaistia yhtä hyvin kuin hampurilaisia-
VllVWl
/HJR 1,1-$*2
63,1-,7=8
DORLWXVVDUMD
NJ
STT | SINIKKA SUOSALMI
VllVWl
NJ 1RUP NJ
Vaatteet, taloustavarat, työkalut, paperitavarat, kodintarvikkeet, kynttilät, kodintekstiilit, pesuaineet, kankaat,
siivousvälineet, ompelutarvikkeet, kemikalit, mausteet,
keksit, makeiset, lahjatavarat, koululaistavarat, lyhdyt,
työkoneet, sähkötuotteet, pientarvikkeet, muovitavarat
ym. Nykyisin jopa
85-vuotiaat miehet riskeeraavat terveytensä, kun painoindeksi on pidettävä tietyssä
lukemassa, kertoo johtava ravitsemussuunnittelija Ulla Siljamäki-Ojansuu Tampereen
yliopistollisesta sairaalasta.
Siljamäki-Ojansuu haluaisikin vapauttaa iäkkäät ihmiset
turhista ruokarajoituksista,
jotta vajaaravitsemus ei veisi
terveyttä.
Iäkkäät ihmiset tulevat kylläisiksi pienestä ja janon sekä
nälän tunne vähenevät muutenkin.
1RUP
VllVWl
NSO
ZZZ WDUMRXVWDOR ¿
7DUMRXNVHW YRLPDVVD 3(5-$17$,67$ 6811817$,+,1 ± WDL QLLQ NDXDQ NXLQ WXRWWHLWD ULLWWll WDUMRXVDLNDQD
Ikäihmiset
vapautettava
TYHJENNYSMYYNTI! turhista ruokarajoituksista
-20%-80%
+DVEUR 0$7.$3(/,7
6$/2 +DOLNNR DUN ± OD ± VX ±
620(52 DUN ± OD ± VX ±
Ennenkuulumaton suuri inventaari-
Median viesti laihduttamisesta
on lyönyt liiaksikin läpi kaikissa ikäluokissa
1RUP
NJ NJ
Näin
proteiinin saanti jää monilla
selvästi alle tarpeen.
Suomisen mukaan jo 20 gramman proteiinilisällä voi saada
selviä tuloksia aikaan. Rasvaa tai suolaa ei pidä
enää pihdata.
??Moni kuitenkin muistelee
edelleen sitä, mitä kunnanlääkäri on joskus 60-luvulla
ohjeistanut, sanoo SiljamäkiOjansuu.
Vaikka ateria olisi hyväkin,
ongelmana on se, että sitä ei
syödä kokonaan. Esimerkiksi Tampereella tutkittujen lonkkamurtumapotilaiden vointi parani selvästi pienelläkin neuvonnalla.
??Upeaa kuitenkin nähdä
neuvonnan tuloksia.
Vajaaravitsemus on yhteydessä moniin sairauksiin kuten
painehaavoihin ja murtumiin.
. Kuuden kunnan kodinhoitajia pyydettiin
seuraamaan asiakkaiden ravitsemustilannetta.
Myös infektioherkkyys
lisääntyy, tehohoidon tarve
lisääntyy ja sairaalassaoloaika
pitenee.
Kotihoidon asiakkaat
usein vajaaravittuja
Ravitsemusta
seurattava
säännöllisesti
Joka kymmenes iäkkäistä
kotihoidon asiakkaista on vakavasti vajaaravittuja ja vain
vajaa puolet heistä syö riittävästi. 1RUP
DSb]ZOcYYcXO
32C::7A3AB7
DONDHQ
3OXV .21(76.,
7$%/(77, LQ
kin.
Tutkimuksen mukaan joka
kymmenes asiakkaista oli vajaaravittuja.
. Vajaaravitsemus aikaistaa laitoshoidon tarvetta,
pidentää sairaalassaolojaksoja
ja lisää lääkekustannuksia,
sanoo kotihoidon asiakkaiden
ravitsemusta selvittänyt elintarviketieteiden tohtori Merja
Suominen.
Tutkimuksessa oli mukana
kuudesta kunnasta 630 kotihoidon asiakasta. Esimerkiksi sellaisella osastolla, josta
normaalisti lähdetään vain taivaan kotiin, lähdettiinkin vielä
rollaattorilla kylille, toteaa Siljamäki-Ojansuu.
Vajaaravitsemus
. Mitään mammuttijuttuja
ei tarvita. Hänen mielestään laatu-
kriteereitä on kehitettävä.
??Kovin paljoa aterioiden laatua ei ole tutkittu, mutta joskus ne ovat kyllä olleet ?liian
pitkässä liemessä?, sanoo Siljamäki-Ojansuu.
Kaikkea ei voi kotiaterian piikkiin kuitenkaan laittaa.
Tutkimukseen osallistui
630 kotihoidon asiakasta, joiden keski-ikä oli 80 vuotta.
. Tutkimuksen
mukaan vain 40 prosentilla
asiakkaista painoindeksi oli
suositusten mukaisesti 24:n ja
30:n välillä.
Asiakkaiden säännöllinen
punnitseminen on viime vuosina yleistynyt, mutta pelkkä
painoindeksin mittaaminen ei
Suomisen mielestä kuitenkaan
riitä.
Vanhus voi kärsiä esimerkiksi
proteiinin vajeesta, vaikka olisi
ylipainoinenkin.
Harvemmin tutkitaan, kuinka paljon vanhus todella syö
ateriastaan. Jos vaikka
tarjolla on 550 kilokalorin ateria, usein siitä syödään vain
viidesosa, sanoo SiljamäkiOjansuu.
?Ateriat liian
pitkässä liemessä?
Kotiin toimitettavien aterioiden
kilpailuttaminenkin voi olla ongelma. Usein kilpailuttajilla ei
ole mitään tietoa ravitsemuksesta ja silloin vain hinta ratkaisee, arvioi Siljamäki-Ojansuu. Myös
välipalat ja ateriavälien tihentäminen ovat tärkeitä.
Siljamäki-Ojansuu toivoisi
ikäihmisille ruokakursseja ja
omaishoitajille ryhmäneuvontaa. Tutkimuksessa
vain puolet söi suositellun ateriansa kokonaan ja kolmannes
söi puolet tai vähemmän. Joku on
tuntenut saaneensa jalkansa
takaisin, eikä enää tarvinnut
istuskella kauppareissulla..
Tutkimus kotihoidon asiakkaiden ravitsemuksesta tehtiin
vuoden vaihteessa kuudessa
kunnassa Nummi-Pusulassa,
Vihdissä, Karkkilassa, Nokialla,
Muuramessa ja Laukaassa.