vuosikerta
. 125. Korihaiden uusi
toiminnanjohtaja on
innovatiivinen urheilumies
2,00?
irtonumero
Sivu 9
N:o 96
Temppuilu on parasta!
Opin tänään voltteja ja
hyppäämään välineen väleistä.
Tuottajat ja kuluttajat
kohtaavat
lähiruokaringissä
Pierre Cardin
143 ?
Dolce&Gabbana
199 ?
parkouriin tutustunut Elias Wallin
Sivu 3
Sivu 7
Face à Face
439 ?
Ray Ban
149 ?
Maria Veitola x 4
<*1*09<00265 6/1.34*
?
TYYLIPÄIVÄ klo 11-17, stylistina Auli Lukkarila
&"
Piilolinssit sopivat kaikille!
Tule selvittämään, mikä olisi paras vaihtoehto sinulle.Osallistu arvontaan ja voita vuoden piilolinssit!
!
A
L
L
A
N
N
I
H
N
E
D
H
Y
T
I
S
A
L
T
E
KAHD
KAIKKI AURINK
OLASIT -20-60
%
HYVÄLTÄ NÄYTTÄÄ UUSIKAUPUNKI!
Näkökeskus Synsam on muuttanut uusiin
upeisiin tiloihin ja avajaisviikkomme jatkuvat.
Avajaistarjouksena:
@ */-.: 3*90: >/-.5 /055*33*
@ *0220 *;805263*90: .
TYYLIPÄIVÄ klo 11-17, stylistina Jaakko Selin
COOPER-PIILOLINSSIPÄIVÄ klo 11-16 Piilolinssiasiantuntija Teemu Saarinen
Tervetuloa!
SINUSTA ON MONEKSI.
Näkökeskus Synsam, 305.52*:; .
';902*;7;520 7;/
Kahdet lasit yhden hinnalla samoilla linsseillä ostaessasi yksiteholinssit tai yksilölliset moniteholinssit sekä kehykset.
Saat aurinkolasit kaupan päälle kampanjamallistosta ostaessasi piilolinssejä min. 2015.
. Avoinna: ma?pe 9?17, la suljettu.
Tarjoukset voimassa 17.-29.8.2015. Ei yhdistettävissä muihin tarjouksiin.
010-alkuiset puhelut kiinteän verkon ja matkaviestinverkon liittymästä 8,8 snt/min.
LAUANTAI 22.8. 150 eurolla
(02) 5888907
ilmoitukset@uudenkaupunginsanomat.fi
Toimitus:
Alinenkatu 29,
23500 Uusikaupunki
Avoinna ma?pe klo 9?16.30.
Viikonloppuisin: 044 525 5303
Henkilökohtainen sähköposti:
etunimi.sukunimi@
uudenkaupunginsanomat.fi
Ilmoitushinnat ja lisätiedot:
www.uudenkaupunginsanomat.fi
125. Porukka ei tullut Suon
meen hetken mielijohteesta, vaan
asian eteen on tehty töitä vuosia.
Toisin kuin voisi kuvitella esteenä ulkomaalaisten leirikouluyhteistyölle eivät ole niinkään byrokratia tai markkinointi kuin suomalaisten matkailualan edistäjien uskon puute.
Näin ainakin yrittäjä asian kokee. Syyskuun alussa järjestettävä Vanhat talot -tapahtuma (ennen Pytinkien Paris) on osoitus siitä, että kaupungin olemassaolevia vahvuuksia ja omaleimaista identiteettiä kannattaa hyödyntää jalostamalla
ne matkailun käyttöön.
Merellinen Uusikaupunki uinuu talvisin,
vaikka se tarjoaisi erinomaiset puitteet talvimatkailun lisäämiseen. Aurinko paistoi,
meri välkehti ja Airisto näytti parhaat puolensa.
Kipparimme, matkailuyrittäjä Kimmo
Hotanen, kertoi viettäneensä edeltävät päivät koululaisten kanssa. Idean keksi pohjanmaalainen
Thomas Snellman, joka palkittiin
tänä vuonna Vuoden Lähiruokateko -palkinnolla Helsingissä. Janhuan varuskunta-alueen rannat ovat hoitamattomuudellaan ja ryteikköisyydellään kiinnittäneet veneilevien kaupunkilaisten huomiota. Matkailutoimiston
viime vuonna keräämien
tietojen mukaan kävijät arvostavat kaupungin merellivo
syyttä, luontoa, maisemia, ystävällisiä ihmisiä,
ihmis rauhallisuutta ja siisteytTällaine palaute on hyvä lähtökohtä. Lehden
haas
haastattelema Scandic Hotelsin
toim
toimitusjohtaja Aki Käyhkö kertoi, että suosion kasvu johtuu
paitsi markkinointiponnistuksispait
ta m
myös Helsinki-Vantaan lentoken
kentän hyvästä sijainnista ja Finnairin Aasian lentoliikenteen vilnair
kastumisesta.
kast
Matkailijoiden antaman palautteen perusteella Uusikaupunki voi olla tyytyväinen. Uudessakaupungissa äskettäin aloittanut REKOruokarengas on nopeassa ajassa
saanut vajaat 500 jäsentä.
REKO-renkaita on Suomessa jo
useita. Nuotiolla paistettu makkara maistui kiinalaisnuorista erityisen hyvältä eivätkä nuoret kursailleet makkaroiden määrässä.
äinen
Ryhmä oli tiettävästi ensimmäinen
Kiinasta Suomeen rantautunut leirikouluryhmä. Lichtenberg
PÄÄKIRJOITUS
Lähiruokaa parkkipaikalta
Lähiruokaa saa nykyään suoraan
tiloilta, kaupoista ja nyt myös
parkkipaikoilta. Lauantaina 22. Kuluttajat tekevät tipahtuu Makuvakan parkkipaikal- laukset Facebookissa ja tuotteiden
ta. Sotilaspiiristä annettiin
ymmärtää, ettei tilanteesta olla tietoisia, luvattiin perehtyä asiaan, ja hoitaa asia kuntoon.
50 VUOTTA SITTEN
Puhelin altaan
sulkuportille
Makeanveden altaan sulkuporttien toiminnassa on sattunut häiriöitä ja eräät moottoriveneilijät ovat joutuneet kiusalliseen asemaan jäädessään sulkeuksiin altaaseen ja
toiset taas eivät ole yrityksistä huolimatta
päässeet altaan puolelle.
Hätätilanteita varten on sulkuporteille nyttemmin hankittu puhelin, jolla voi
tehdä ilmoituksen sattuneista vioista.
Tuottaja
Risto-Matti Kärki
(02) 5888 308
Myyntineuvottelija HannaMari Hakala
(02) 5888 327
Toimittaja
Maija Ala-Jääski
(02) 5888 309
Myyntineuvottelija
Sari Laurila
(02) 5888 323
Toimittaja
Merja Halinen
(02) 5888 307
MEILLE SOITETTIIN että Rikkihapon penkereen veneaukon kattolamput ovat epäkunnossa muodostaen pimeässä liikkuville melkoisen vaaran. Kiinasta oli saapunut ryhmä leirikoululaisia Velkualle. Jos kiinalaiset turistit innostuivat onkimisesta Turun saaristossa,, he innostuisivat varmaan myös
pilkkimisestä Uudessakaupungispilkkim
sa talvella.
talv
Helsingin Sanomat kertoi eiHel
len, että
e
kiinalaisten turismi kasvaa Suomessa
S
kohisten. Lähiruoalle
on kysyntää myös lähikaupoissa,
joissa oman seudun vihannesten
ja tuotteiden valikoima onkin ilahduttavasti kasvanut viime aikoina.
30 VUOTTA SITTEN
Eksoottisia Suomi-elämyksiä
Vietimme työporukan kanssa merellisen
päivän kaljaasi Olgalla. He tapaavat sovittuina iltoina parkkipaikoil-
la. Isäntä oli hikoillut t-paidassa elokuun helteissä, vieraat puolestaan kiittelivät raikasta ja
sopivan vilpoista kesäkeliä.
Leirikoulun päiväohjelma oli simppeli:
mustikoiden poimintaa ja puisten grillikeppien vuolemista. Tilaukset teh- vajaat 500 jäsentä.
REKO on osoitus
dään etukäteen
siitä, miten näpkunkin renkaan
pärästi sosiaalisomalla Facebook-sivulla.
ta mediaa voi hyödyntää tällaisessa
Uudessakaupungissa jakelu ta- toiminnassa. Uudenlainen ruokapiiri yhdistää lähiruuan tuottajat ja kuluttajat. 02 269 3434
ma-pe klo 6-16.30, la-su klo 7-12
Pyhärannan alueella: Puh. (02) 7702 626, tilaukset@
uudenkaupunginsanomat.fi tai
www.tilaajapalvelija.fi
Tilaushinnat:
12 kk etutilaus 134 e
12 kk määräaikainen 147 e
Hinnat sisältävät arvonlisäveron,
jonka suuruus on 10 %.
Päätoimittaja
Eija Eskola-Buri
(02) 5888 901
Asiakaspalvelu
Enni
Grundström
(02) 5888 907
Janhuan rannat siistitään. Rantanäkymät olivat samanlaiset jo silloin, kun Janhualla oli sotilaita enemmänkin. Me suomalaiset emme vieläkään tajua, miten mahtavia
mahdollisuuksia maamme tarjoaa matkailijoille ympäri vuoden.
a
Aasian miljoonakaupungeissa
än
eläville monet suomalaiset itsestään
selvyydet ovat elämyksiä: puhtaat
aat
ämarjat suoraan metsästä, virkistäkvä kesäsade, hiljaisuus, grillimakkara, raikas ilma.
Valoisa kesäyö on on käsittämätön ihme keskieurooppalaisille, ja ulkomaalaiset matkailijatt
nauttivat myös kaamoksesta.
www.uudenkaupunginsanomat.fi
Osoite: Alinenkatu 29, 23500 Uusikaupunki
Puhelinvaihde: (02) 588 8300
Sähköposti: toimitus@uudenkaupunginsanomat.fi
Ilmoitukset: ilmoitukset@uudenkaupunginsanomat.fi
Ilmestyy tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin.
Jakeluhäiriöt: Puh. Syksyllä tiloissa tyinä ajankohtina sovitussa paikasaloittava Pakuso-yhtiö on erikois- sa. Myös ympäri vuorokauden avoinna oleville suoramyyntipisteille on tilausta. Makuvakka toimii jo ennestään toimitus tapahtuu ennalta määrätlähiruoan parissa. Niinikään ilmoitettiin, että Suukarin vilkku ei myöskään pala.
NAISHENKILÖ saa paikan jäätelökioskissamme Rauha-Baari, Linja-autoasema,
puh. 0800 398 336
ma-pe klo 6-9 ja la-su klo 6-10.
Uudenkaupungin uuteen matkailuohjelmaan on kirjattu tavoite ympärivuotisen
matkailun lisäämisestä. Tällainen
ta lähteä kehittämään
kehit
400-vuotisjuhlavuoteen valmistau
valmistautuvan kaupungin matkailua.
Eija Eskola-Buri
päätoimittaja
Lehden julkaisija:
Uudenkaupungin Sanomat Oy
Painopaikka: Lehtitehdas Salo, 2015
Toimitusjohtaja Jaakko Ketonen,
jaakko.ketonen@ts.fi
Myyntijohtaja Sari Kuusinen
puh. elokuuta 2015
2
PÄÄTOIMITTAJA :
Eija Eskola-Buri
eija.eskola-buri@
uudenkaupunginsanomat.fi
:Mielipide
PÄIVÄN MIETE :
Muutamien mielestä kaikki vakavalla
naamalla tehty on järkevää.
G.C. Ainakin yhteydenpito kuluttajiin on suoraa, ja palautteen antaminenkin mutkatonta. Katkenneet puut ovat saaneet olla paikallaan kenenkään aluetta siivoamatta. Yksi myyntita- REKO-ruokarengas on
tukseen.
Huikean suopahtuma kerää
nopeassa ajassa saanut
satoja asiakkaision saavuttanut
ta. 2984.
Toimittaja
Eija Isotalo
(02) 5888 302
Konttori, ilmoitukset:
Alinenkatu 29, 23500 Uusikaupunki
Avoinna yksityisasiakkaille
ma?pe klo 9?12, yritysasiakkaille
klo 9?16.
puh. 040 5390 969
sari.kuusinen@sss.fi
Tilaajapalvelu:
SSS-konsernin paikallislehdet
Avoinna ma?pe klo 8.30?16,
puh. vuosikerta
Ilmestymispäivät:
tiistai, torstai, lauantai. Kesäinen Uusikaupunki on jo brändi, mutta miten lisätä kaupungin houkuttelevuutta muina vuodenaikoina. Aiemmin ruokapiirien toiminta
tunut muun muassa luonnon raa- on vaatinut aktiivisia yhdyshenkika-aineiden ja kalojen jatkojalos- löitä, jotka ovat huolehtineet tilauk-
TÄST VINKKELIST
sista ja olleet yhteydessä tuottajiin.
Toivottavasti tällaiset uudet jakelutavat lisäävät tuottajien innostusta tuoda markkinoille uusia tuotteita
Tuottajat toimittavat
tilaukset kerran viikossa tapahtuvaan jakoon, joka on
Uudessakaupungissa aina torstaisin kello kuudesta seitsemään Makuvakan
pihalla. Kaksinkertaisilla
keskikaitamaalauksilla lisätään autoliikenteen turvallisuutta, mutta totta on että samalla piennaralue kapenee. Jalosteitakin voi tuoda, kuten salaatinkastikkeita tai hilloja.
Myös yksityishenkilöt voivat avata ryhmään tilauksen esimerkiksi leivonnaisista, Jaakkola sanoo.
. Tämä on toimintaa aidoimmillaan.
PERINNELEIPIÄ on jakotilaisuudessa toimittamassa
Elisa Korjus, joka on yllättynyt Uudenkaupungin tilausmääristä.
. Rengas on tarkoitettu suoraksi kanavaksi tuottajan ja kuluttajan
välillä.
UUDENKAUPUNGIN ENSIMMÄISEEN jakotilaisuu-
teen oli tilauksen avannut
kolme tuottajaa. Uudet, aiempaa leveämmät keskikaistamaalaukset kaventavat tien piennaraluetta.
. Iris Kurki-Suonio on
tullut hakemaan omat tilauksensa.
. Tutustuin ruokarenkaan toimintaan vuoden-
vaihteessa, ja se tuottajan
kannalta erinomainen siksi,
että tarkat tilausmäärät ovat
tiedossa etukäteen. Tosin alustavia tiemerkintöjä on jo tehty Laitilan
puoleiselle tieosuudelle, lisäsi Ahokas.
SE, ETTÄ PÄÄLLYSTEEN
osalta erittäin huonossa
kunnossa ollut tie saadaan
nyt kerralla kuntoon, on herättänyt paljon tyytyväisyyttä autoilijoiden parissa. Lähiruoka on tärkeä osa
paikallisen kulttuurin kehittämistä. Olen myynyt Rauman
REKO-renkaassa koko kesän, ja nyt heti ensimmäisellä kerralla Uudessakaupungissa päästiin samoihin tilausmääriin, vaikka
Rauma on paikkakuntana
isompi.
. Tällä hetkellä REKOn kautta on mahdollista tilata leipää, lihaa ja
vihanneksia.
Facebook-ryhmään voi
liittyä kuka tahansa. Kiristyvässä taloustilanteessa kevyenliikenteen
väyliä tullaan rakentamaan
entistä vähemmän ja niihin on entistä vaikeampi
saada rahoitusta, muistutti Ahokas.
Uudenkaupungin ja Laitilan välisen maantien päällystystyö saadaan valmiiksi heti alkuviikosta.. 3
Lauantaina 22. Ryhmässä on jo nyt
lähes 500 jäsentä.
. Tätä kautta saadaan ta-
voitettua isompi määrä asiakkaita. REKO-renkaan ideoi ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta kotoisin oleva Thomas Snellman, joka palkittiin tänä keväänä Vuoden lähiruokateko -palkinnolla.
Tavoite on edistää tuoreen, lähellä tuotetun ruuan
päätymistä lähialueen ruokapöytiin. Tulin hakemaan myös sipulia ja porkkanaa sekä muutaman leivän isälle ja äidille. Se on surkeaa. Siihen panostamalla saadaan paikkakunnalle elinvoimaa ja ehkä myös
uutta elinkeinoa, kommentoi jakotilaisuutta seuraamassa ollut Makuvakan osakas Paul-Erik Hakkarainen.
KULUTTAJAT ovat ottaneet
ruokarenkaan hyvin vastaan. Leipää
ei tule tehtyä liikaa tai liian
vähän. Työt ovat sujuneet hyvin, ilman ongelmia ja
suunnitellussa aikataulussa, totesi päällysteinsinööri
Tero Ahokas Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.
Kun päällystystyöt saadaan valmiiksi, työt jatkuvat
ajoratamaalauksilla.
. Tavoitteena on tehdä
ringistä mahdollisimman
laaja ja olisi hienoa, jos mukaan lähtisi ainakin kymmenkunta tuottajaa. Koska tilaukset tehdään etukäteen, on kauppa
varmempaa eikä hävikkiä
synny, kertoo Uudenkaupungin REKOn perustaja ja
pitkään lähiruoan parissa
työskennellyt Heidi Jaakkola Jaakkolan tilalta.
RENKAASEEN KAIVATAAN
lisää tuottajia.
. Torimyynnissä esimerkiksi on ihan eri juttu.
Ryhmän jäsenet tilaavat nimellään ja ovat sitoutuneita
toimintaan.
Seuraava
jakotilaisuus järjestetään torstaina
27.8.2015 kello 18-19 Makuvakka Osuuskunnan tuotantotilojen piha-alueella (Välskärintie 2). Maatalousyrittäjät ajetaan ahdinkoon.
Tiina Junnila on hakemassa leipää ja luomulihaa.
Milla Peltola (vas.) haki Heidi Jaakkolalta luomulihaa. So-
raääniä on sen sijaan kuulunut lähinnä pyöräilijöiden suunnalta. Tuottajat saavat
aivan liian vähän tuotteistaan. Perusteena ratkaisulle on se, että Uudestakaupungista tulee kuitenkin pyörätie aina Kalannin
Mannersuolle asti ja Laitilasta taas Kodjalan risteykseen eli väliin jää vain noin 5
?Pyöräliikenne on
kyseisellä maantieosuudella hyvin vähäistä, talvella jopa
olematonta.?
kilometrin mittainen osuus
missä pyörätietä ei ole.
Pyöräliikenne on kyseisellä maantieosuudella hyvin
vähäistä, talvella jopa olematonta, joten tästä syystä on nyt päätetty panostaa
jatkuvasti kasvaneen autoliikenteen turvallisuuteen,
selvitti Ahokas.
Se, että Laitilan ja Uudenkaupungin pyörätiet
joskus yhdistyisivät, eli
nyt puuttuvalle osuudelle rakennettaisiin pyörätie, on Ahokkaan mukaan
erittäin epätodennäköistä.
Ely-keskuksella ei ainakaan
ole tähän viittaavia suunnitelmia.
. Rahat suoraan tuottajalle kiitos. He ovat kyllästyneet kaupan leipiin, Peltola naurahtaa.
. Lähiruokarengas
löytyy Facebookista nimellä
REKO Uusikaupunki.
Elisa Korju leipoo Wanhan Viinikkalan leivät Pyhämaassa
kasvaneesta viljasta.
Päällystystyö valmistuu ensi viikolla
Uusikaupunki
Maija Ala-Jääski
Uudenkaupungin ja Laitilan välisen maantien päällystystyö saadaan valmiiksi ensi viikon alussa.
. Siellä tuottajat tarjoavat omia
tuotteitaan ja niitä tilataan
kirjoittamalla oma tilaus
julkaisun kommenttikenttään. Uudenkaupungin REKOruokarenkaan ensimmäinen
jakotilaisuus järjestettiin torstaina
Uusikaupunki
Henrika Bäcklund
Myös Uudessakaupungissa
on aloitettu muualla Suomessa suosiota saanut REKO-lähiruokarengas.
REKO-lyhenne muodostuu sanoista rejäl konsumtion . . reilua kuluttamista. elokuuta 2015
Lähiruokaa kuluttajille
ilman välikäsiä
. Ongelma on kyllä tiedostettu