Ajankohtaista asiaa koirien, kissojen sekä
pienempien lemmikkien hoidosta
1/2009
Pennun kanssa
Kissanpennun kasvu Lemmikkisiili!
Pääkirjoitus
Candy Boy ja Sanna
Kuva: Tiina Sorjonen
Tässä numerossa
4
4
Pennun kanssa: Koiranpentu oppii luottamuksesta, ei käskyistä
8 10
Lemmikin kanssa lomalle
Kissanpennusta isoksi kissaksi
Valloittavia, ihania, söpöjä, syötävän suloisia! Ei voi olla hellyttävämpää olentoa kuin pieni leikkisä pentu. On kyse sitten koirasta, kissasta tai minkä eläimen pennusta hyvänsä. Ihastusta ei kuitenkaan pidä päästää valloilleen ja hetken mielijohteesta ilmestyä karvapallo kainalossa kotiin. Lemmikin ottaminen tulee olla koko perheen yhteinen halu ja päätös. Pentuun sitoutuminen tarkoittaa vuosikausien hoitoa, huolenpitoa, rahanmenoa ja vaivannäköä. Lemmikistä tulee perheenjäsen jonka tarpeet ovat yhtä tärkeät kuin ihmistenkin. Kun pentu tuodaan ovesta sisään alkaa kodissa vuosien mittainen yhteiselon opettelu. Takuuvarmasti luvassa on hetkiä jolloin se söpö karvapallo ei olekaan niin valloittava. Tulee yöllisiä herätyksiä ja ei toivottavaa käytöstä. Käy vahinkoja. Vatsa saattaa mennä sekaisin ja parhaat kengät eteisessä toimiikin wc:nä. Lemmikki sairastuu. Karkaa. Mölyää. Vaatii huomiota. Haisee. Aina ei lemmikkiä voi myöskään ottaa matkoille mukaan ja hoitajia tarvitaan. Jos hoitajaa tai hoitopaikkaa ei löydy, menot täytyy jättää väliin. Miksi ihmeessä siis haluamme kotiimme noita ylimääräistä vaivaa tuovia tyyppejä? On joku jota rapsutella? Joku joka haluaa seuraa vaikka olisi huonokin päivä? Onko meillä vahva hoivavietti? Vai pätemisen tarve? Tarve olla tarvittu? Niin tai näin, lemmikistä on valtavasti iloa! Ja itselläni ainakin pentukuume nousee kohisten.
Voi pentuja!
8
14 16
Lemmikkisiili piikikäs ja karvainen ystävä
Herkällä kehityskaudella on suuri merkitys
10
16 17
14
Ihminen voi syyttää itseään kaniongelmasta
Eläinten hyvinvoinnin valvonta 2008
Huolestuneisuutta herättää yli 300 eläinsuojelutarkastuskäyntiä Helsingissä viime vuonna. Nämä käynnit tehtiin yksityisihmisten ilmoitusten perusteella. Toimenpiteitä vaativien osuus oli 87 prosenttia. Eli ennen kuin otetaan lemmikki, mietitään tarkkaan mitä se vaatii ja onko meillä varmasti edellytykset huolehtia siitä koko sen elinajan. Lemmikistä pitää ottaa vastuu. Se tarvitsee hyvän ja turvallisen, rakastavan ja sen käyttäytymistä ymmärtävän kodin.
Tässä lehdessä teemana on pennusta aikuiseksi. Toivottavasti saatte vinkkejä nautinnolliseen pentuaikaan ja hyvän yhteiselon starttiin.
18
Asuuko kotonasi Casanova?
Kaunista kevättä! Sanna
16
CityLem mikit -lehti
Kansikuva Kuvaaja Jenny Hiukka Julkaisija ja kustantaja Danubo Oy Sanna Tirkkonen Kastanjatie 2 A 3 00780 Helsinki gsm 040-516 8115 e-mail: danubo@kolumbus.fi Ilmoitusmyynti Danubo Oy Jakelu Eläinkaupat, eläinlääkäriasemat, tapahtumat, näyttelyt Painopaikka Art-print Oy
ISSN 1796-9727
Pennun kanssa:
Kuva: Anna E. Vähäkuopus
Koiranpentu oppii luottamuksesta, ei käskyistä
Ihana pieni karvanaama muutti taloon. Se on ponteva, utelias ja loputtoman leikkisä. Se on myös pieni ja pelokas. Se jättää lätäköitä ja kakkakasoja jälkeensä, kaluaa kengät ja järsii johdot. Miten sellaisen kanssa eletään, voiko siltä vaatia mitään?
TEKSTI Sirpa Kurvinen
E
nsimmäisten päivien aikana uudessa kodissa alkaa rakentua luottamus ja suhde, joka kestää koko koiran loppuelämän. Ihmisellä on suuri vastuu siitä, millaiseksi suhde muotoutuu. Uudessa kodissa pennun on saatava samaa lämpöä, hellyyttä ja turvaa, jota sen emo on sille tarjonnut. Siksi pentua pitää alusta lähtien käsitellä rauhallisesti ja varmoin ottein. Sen kanssa pitää seurustella ja sitä pitää silittää. Samalla tehdään heti tärkeää totutustyötä siihen, että pentu hyväksyy hoitotoimet, kuten harjauksen, kynsien leikkuun ja terveystarkastukset.
Olet pennun turva
Pientä pentua ei pitäisi jättää yksin ensi viikkoina uudessa kodissa. Myös öisin sen pitäisi aluksi saada olla jonkun lähellä. Kannattaa nostaa koiran peti oman sängyn viereen, jotta sen tuntiessa olonsa turvattomaksi sitä voi silitellä ja rauhoitella. Itkevää pentua ei pidä jättää yksin, sillä se alkaa pelätä. Pelko voi estää luottamuksen kehittymisen omistajaan ja vaikeuttaa oppimista. "Kun pentu luottaa isäntäväkeensä, se
myös mielellään kuuntelee heitä ja oppii helpommin. Usein ihmiset lähtevät Yhdessä erilaisten liikkeelle kouluttamisesta asioiden tekeminen on ennen kuin suhde ja luottamus ovat kunnossa. Tälmukavaa niin pennulle kuin löin jää äärimmäisen tärkeä ihmisellekin. Leikin ja vaihe pois, ja se vaikeuttaa pennun ja ihmisen välistä arjen puuhailun lomassa suhdetta ja myös oppimispennulle voi opettaa ta", muistuttaa ongelmakoirakouluttaja Raili Halme käytännön taitoja Rakkaista Haukuista. Halme huomauttaa, että mikäli me ihmiset malttaisimme rakentaa suhdetta ja arjen ohessa nätisti opettaa koiralle asioita, tyksiä siihen. Myöskään pienellä pennulla niin kaikki menisi hyvin. Usein kun alamme ei ole edellytyksiä moiseen. Tärkeintä on "kouluttaa", vaadimme pennulta liikaa ja se edetä pennun ehdoilla ja rauhassa." Halme korostaa uusinta tutkimustietoa, vie oppimiselta pohjan. "Meidän tulisi pitää mielessä, että kol- jonka mukaan koiranpentu pitäisi luovutme kuukautta vanha pentu vastaa kolme- taa uuteen kotiin vasta 912 -viikkoisena. vuotiasta lasta, viiden kuukauden ikäinen On huomattu, että pentu ei olekaan rohviisivuotiasta. Emme me vaadi kolmevuo- keimmillaan ja uteliaimmillaan silloin, vaan tiaalta lapseltakaan paljoa, koska ymmär- juuri siinä vaiheessa sillä on meneillään pelrämme, että hänellä ei oikeasti ole edelly- kokausi, ja kaikki uusi voi säikäyttää sen.
Arjen oppeja ja leppoisaa yhteiseloa
Yhdessä erilaisten asioiden tekeminen on mukavaa niin pennulle kuin ihmisellekin. Leikin ja arjen puuhailun lomassa pennulle voi opettaa käytännön taitoja, kuten istumista, luvan odottamista, hyppimättä tervehtimistä ja erilaisia temppuja. Pentu tutustuu ympäristöönsä haistelemalla ja maistelemalla. Sille voi antaa erilaisia materiaaleja tutustuttavaksi, esimerkiksi wc-paperirullan hylsyjä, pahvilaatikoita tai käytöstä poistettuja muovi-, nahka- tai metalliesineitä, jotka eivät ole pennulle vaaraksi. Nosta pois pennun ulottuvilta tavarat, joihin se ei saa koskea. Jos huomaat, että se aikoo tehdä jotain kiellettyä, ennakoi tilanne ja houkuttele se lelun tai namin avulla tekemään jotain sallittua ennen kuin se ehtii aloittaa kyseenalaisen puuhastelun. Raili Halme jättäisi itse varsinaisen "kouluttamisen" puolen vuoden ikään ja siihen asti opettaisi pennulle mukavia arjen asioita mukana kulkemista, vapaaehtoista katsekontaktia, rentoutumista, mikä on ää-
4 CityLemmikit
rimmäisen tärkeää ja useimmiten unohtuu omistajalta. Pennun pitäisi antaa nukkua paljon. Aikuinen koira tarvitsee unta 1216 tuntia vuorokaudessa pysyäkseen stressittömänä. Pennun pitää nukkua vielä enemmän. "Pennun kanssa voi leikkiä mitä vaan, kunhan pitää huolen, että pentu ei mene ylikierroksille. Piilotusleikit, erilaiset haisteluleikit, aktivointileikit, muiden koirien
Kuva: Anna E. Vähäkuopus
kanssa lyhyesti leikkiminen, ihmisten kanssa leikkiminen: kaikki on sallittua, pitää vaan osata lopettaa ajoissa. Lisäksi kävisin vaikka eläinlääkäriasemalla ilman että mitään tehdään, tekisin pannasta ja hihanasta pennulle "ihania asioita", opettelisin pennun hoitoa, opettaisin sen viihtymään yksin kotona, tutustuttaisin sen muutamiin turvallisiin koiriin ja ihmisiin, ulkoilisin varovasti lyhyitä aikoja kerrallaan."
Palkitse oikea, älä huomioi väärää
Pennun kanssa ei missään tapauksessa kannata käyttää rangaistuksia eikä minkäänlaista pelottelua. Pelotteluksi katsotaan myös äänen korottaminen, kiinnikäyminen tai alistaminen. Sen tyyppinen toiminta pilaa koko suhteen. Pennulta ei voi vaatia osaamista. Aikuiseltakaan koiralta ei voi "vaatia" mitään. "Kannattaa tehdä asiat positiivisen
kautta. Koira valitsee aina käyttäytymismuodon, josta se omasta mielestään saa parhaan palkinnon. Jos palkitsemme oikeaa emmekä huomioi väärää käyttäytymistä, niin yleensä väärä käyttäytyminen vain häipyy. Koiralle palkintoina toimivat kehumisen ja namipalojen lisäksi myös kieltomme, tönimisemme, jopa pelkkä katseemme. Ne ovat kaikki huomioita pennulle tilanteessa jossa se toimii väärin. Silloin palkitsemme väärää käyttäytymistä", Halme painottaa. Johdonmukaisuus kaikessa toiminnassa on tärkeää alusta pitäen. Mikäli et halua, että koira makoilee sohvilla tai sängyissä aikuisena, älä päästä sitä niihin pentunakaan kertaakaan. Mikäli et halua, että koira kerjää ruokapöydästä, se on pennusta asti ohjattava pois pöydän luota, kun ihmiset ovat syömässä. Koira ei ymmärrä, että tänään saa tehdä jotain ja huomenna ei.
Koira on koira
Pitää muistaa että koira on sekaravintoa syövä peto. Se ei ole karvainen lapsi. Sen tarpeet ovat aivan toiset kuin ihmisillä. Ne tulee tyydyttää, muuten elämästä tulee tosi vaikeaa niin koiralle kuin ihmisellekin. Koira ei tee mitään kiusallaan. Sillä on aina syy toimia omalla tavallaan. Se ei myöskään tietoisesti pyri olemaan perheen "pomo", joten sitä ei tarvitse alistaa ja kohdella uhkaavasti tai pelottelemalla. "Jos koira on terve, ja osaamme olla koiriemme kanssa, meillä ei ole niiden kanssa ongelmia. Vastuun kantaminen ja koiran ymmärtäminen eläimenä auttaa jo paljon. Ehdoton, koiralähtöinen rakkaus takaa hyvän suhteen ja luottamuksen. Pyritään toimimaan kuten emo toimii pentujensa kanssa. Annetaan paljon rakkautta, ohjataan hellällä kädellä ja ollaan pitkäpinnaisia", Halme ohjeistaa.
·
Kuva: Sari Juuti.
Infonurkka
Pennusta hyväksi aikuiseksi
· Turvallinen olo koko pentuajan ei pelottavia kokemuksia · Perustarpeet kunnossa ruoka, juoma, nukkumapaikka, terveys, ulkoilu · Paljon rakkautta ja ymmärrystä pentuna luodaan pohja aikuisen koiran terveelle itsetunnolle ja asioiden kanssa pärjäämiselle · Oikeanlaista tekemistä · Ei pakottamista eikä alistamista · Muistetaan, että koira on koira ei karvainen lapsi · Ei liikaa eikä liian vähän mitään etene pennun ehdoilla
Luonnetta ja uhmaikää
Koirat ovat yksilöitä kuten me ihmisetkin. Yksi voi olla rohkea, joka paikkaan ensimmäisenä tunkeva kyynärpäätaktikko, toinen taas arka takariviin vetäytyjä. Ymmärrä koiraasi myös tältä osin. Aran pennun kanssa täytyy olla tosi varovainen. Sitä pitää pikku hiljaa opettaa kestämään vaikeampia asioita. Arkuus poistuu vaan hyvien kokemusten kautta, joten se tarvitsee paljon positiivisia kokemuksia kaikilta elämän alueilta. Mikäli pentu kammoksuu jotain asiaa selvästi, sitä voidaan siedättää hyväksymään se. Ensin pitää selvittää, mistä arkuus johtuu. Arkuus ei ole rotuominaisuus, mutta jos emo on arka, niin käyttäytymismalli voi siirtyä pentuun. Remuavalla pennulla on usein vääränlaista tekemistä, joka lisää stressitasojen nousua. Yksi tällainen voi olla liiallinen ulkoilu tai liian raju leikki, kuten erilaiset vetoleikit tai kepin heitto. Ne nostavat pennun stressitasoa ja se näkyy epämääräisenä käyttäytymisenä. Uhmaikä alkaa koiralla yleensä noin runsaan vuoden ikäisenä. Koiran uhmaikä toimii vähän kuin ihmisenkin. Hormonit jylläävät ja aiheuttavat ongelmia. Niillä ei ole mitään tekemistä johtajuuden kanssa. Tällöin koira tarvitsee meiltä ihmisiltä pitkää pinnaa kuten teini-ikäiset ihmislapsetkin ja oikeanlaista tekemistä. Haistelua, kaivamista, luiden puremista ja liikuntaa. Uhmaikäistä koiraa on turha yrittää kouluttaa, sillä se ei pysty ottamaan mitään vastaan. Se turhautuu ja "ongelmakäyttäytyminen" pahenee. Mitä rauhallisemmin pystymme olemaan uhmaikäisen koiran kanssa sitä helpommin ja nopeammin uhmaikä poistuu.
CityLemmikit
5
CityLemmikit
7
Lemmikin kanssa lomalle
TEKSTI Sirpa Kurvinen
M
atkaileva koira tai kissa on nykyään ihan tavallista. Monet ottavat lemmikkinsä mukaan lomareissulle, jopa ulkomaille. Se näkyy myös palveluissa eläinystävällisiä lomailukohteita, pysähdyspaikkoja ja hotelleja on enemmän. Myös kuljetuspalvelut pelaavat. Lemmikit pääsevät vaihtamaan maisemaa junalla, linja-autolla, laivalla tai lentäen. Oma auto on suosituin ja kätevin kulkuväline eläinperheelle. Silloin voi pysähtyä jaloittelemaan aina tarpeen mukaan. Automatkailussa on tärkeää muistaa turvallisuus. Koiran tai kissan pitäisi olla matkan aikana omassa kuljetushäkissään tai kytkettynä sille tarkoitettuun turvavyöhön. Mitä isompi eläin on kyydissä, sen tärkeämpää tämän muistaminen on. Ilman turvavyötä auton takapenkillä heiluva potra labradoriuros muuttuu kolaritilanteessa pari tuhatta kiloa painavaksi norsuksi, kun se lentää etupenkkiläisten niskaan. Viilennys kesäkuumassa autossa on tärkeää. Eläintä ei koskaan pidä jättää kuumaan autoon odottamaan. Autossa lämpötila voi nousta nopeasti viiteenkymmeneen asteeseen auringon porottaessa. Siinä ei raollaan oleva ikkunakaan juuri auta. Myynnissä onkin erilaisia tuulettimia, viilentäviä makuualustoja, matkavesikuppeja ja varjostimia.
Koira mukaan ravintolaan?
Useat ravintolat ja huoltamot hyväksyvät koirat terasseilleen, kun perhe ruokailee. Tarjoavatpa monet koirille vähintään oman vesikupin, joskus jopa oman ruoka-annoksenkin. Kuhmoisissa, Päijänteen rannalla, on ainutlaatuinen ravintola, jolla on koirille aivan oma ruokalista. Tarjolla on kaikkea ihanaa, kuten unelmapullia, slurpsis-annos ja "sitätätä". Hotelleista on hyvä kysyä etukäteen, hyväksyvätkö ne koiria tai kissoja asiakkaikseen. Jotkut antavat eläinten tulla ihan noin vain, toiset ottavat "siivousmaksun". Ulkomaille matkustavien kannattaa tutkia hotellien, majatalojen ja leirintäalueiden sivut etukäteen ja olla kohteisiin yhteydessä sähköpostitse. Todella moniin keski- ja eteläeurooppalaisiin yöpymispaikkoihin lemmikit ovat tervetulleita, samoin terasseille isäntäväen kanssa, mutta poikkeuksiakin löytyy.
VR perii viiden euron suuruisen lemmikkimaksun jokaiselta kuljetettavalta eläimeltä, paitsi samassa kuljetuskopassa matkustavasta kahdesta lemmikistä peritään vain yksi maksu. Lemmikin on oltava rokotettu ja sisäsiisti. Mukaan kannattaa varata mukaan juomakuppi ja vettä. Koska eläimen paikka junassa on pääsääntöisesti lattialla, moni varaa sille mukaan oman peiton. Oma istumapaikka on sekin mahdollinen. Silloin maksetaan lemmikkimaksun lisäksi puolikkaan matkalipun hinta. Omistajan on myös suojattava istuin. Lemmikin voi viedä myös makuuvaunuun. Koko hytti pitää varata omaan käyttöön. Makuupaikalla lemmikkimaksu on kymmenen euroa.
sa. Eri bussiyrityksillä on hieman erilaisia käytäntöjä, ja siksi niistä kannattaa kysyä yritykseltä etukäteen. Mikäli samaan linjuriin nousee sekä allergikko että eläin, pyritään toinen sijoittamaan etuosaan ja toinen taakse. Pääsääntö on se, että ensin bussiin nousseella on "etuajo-oikeus". Jos esimerkiksi bussissa on jo matkustajana pahasti eläinallerginen henkilö, hän voi kieltää koiramatkustajan pääsyn kyytiin. Opas- ja avustajakoirista ei peritä lisämaksua ja muut matkustajat eivät voi estää näitä tulemasta autoon.
Lentokoneen matkustamoon vain pienet eläimet
Finnair hyväksyy reittilentojen matkustamoon pieniä kissoja, koiria ja jyrsijöitä. Niiden pitää matkustaa sopivassa kopassa, häkissä tai kassissa. Yli kahdeksan kiloa painavat eläimet on kuljetettava ruumassa. Linnut, käärmeet, liskot ja hyönteiset kuljetetaan ainoastaan lentorahtina. Mannertenvälisten lentojen bisnesluokassa ei voida kuljettaa lemmikkieläimiä, koska niitä ei saa sijoittaa vuodeistuimen jalkatilaan. Lomalennoilla lemmikkejä kuljetetaan vain ruumassa. Ruumaan joutuvat eläimet asustavat
Linja-autossa on tunnelmaa
Linja-autoliiton suosituksen mukaan tavallisia ja vaarattomia lemmikkejä voidaan kuljettaa bussissa saattajan kanssa, mikäli bussissa on tilaa. Häkissä, korissa tai kassissa kuljetettavat pienet eläimet, jotka mahtuvat jalkatilaan, saavat yleensä matkustaa ilmaiseksi. Isommista koirista peritään yleensä lisämaksu. Eläimiä ei saa sijoittaa istuimille eikä niitä saa pitää vapaana. Eläimiä voidaan kuljettaa vain saattajan kans-
Junassa helppo matkustaa
Lemmikit voivat matkustaa junassa yhdessä emäntänsä tai isäntänsä kanssa. Paikkoja lemmikkien kanssa matkustaville on kaikissa junissa. Paikat on merkitty koiratunnuksilla. Yksin lemmikkiä ei voi lähettää matkalle.
8 CityLemmikit
matkan ajan tukevassa, puisessa kuljetuslaatikossa. Mahdollisilla välilaskupaikoilla eläinten kunto ruumassa tarkistetaan ja niille tarjotaan juotavaa. Finnair ohjeistaa varaamaan lennon hyvissä ajoin, mikäli aikoo ottaa eläimen mukaan. Paikkoja niille on rajoitetusti. Lemmikin matkustamisesta peritään aina erillinen maksu. Finnairin nettisivuilta kohdasta matkatavarat löytyy ohjeita eläinkuljetuksiin sekä kuljetushinnat.
Lemmikki tarvitsee passin ulkomaille
otettiin käyttöön heinäkuussa 2004 Euroopan Unionin alueella. Sen malli on yhtenäinen kaikissa EU-maissa. Passi on pakollinen koirille, kissoille ja freteille kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa. Sen avulla osoitetaan, että eläin täyttää kuljetuksia koskevat vaatimukset. Lemmikkieläinpassin voi ostaa eläinlääkäriltä. Ennen passin myöntämistä eläinlääkäri tarkistaa, että eläin on tunnistusmerkitty tatuoinnilla tai mikrosirulla ja rokotettu raivotautia vastaan. Eläinlääkäri merkitsee passiin eläintä ja omistajaa koskevat tiedot, tunnistusmerkintätiedot sekä rokotukset ja mahdolliset ekinokokkoosi- ja punkkilääkitykset sekä raivotautivasta-aineiden määritykset. Eläinlääkäri tarkastaa eläimen tunnistusmerkinnän aina, kun passiin lisätään uusia tietoja, myös Kuva: Maa- ja metsätalousministeriö. esimerkiksi uusintarokotuksen yhteydessä. Passissa on tilaa myös sellaisille merkinnöille, joita ei vaadita matkus- mus. EU-maiden lisäksi myös Norja, Sveitsi, tettaessa EU:n alueella, mutta joita voidaan San Marino ja Liechtenstein ovat ottaneet vaatia viennissä EU:n ulkopuolisiin maihin. passin käyttöön. Tällaisia merkintöjä ovat esim. muut rokoPassi kannattaa hankkia myös niille eläitukset tai eläimelle tehty kliininen tutki- mille, jotka vierailevat EU:n ulkopuolisissa
Lemmikkieläinpassi
Laivoilla tiukat säännöt
Ruotsin ja Viron laivoille koirat ja kissat pääsevät matkustajiksi reittiliikenteessä, risteilyille niitä ei saa ottaa mukaan. Siljalla on joitain erillisiä lemmikkieläinhyttejä sekä kennelhäkkipaikkoja. Vikingillä erillisiä hyttejä ei ole. Molemmilla laivoilla lemmikit saavat oleskella ainoastaan hytissä sekä ulkokannella, jossa ovat myös "toiletit" koirille. Laivamatka lemmikille on aina varattava etukäteen. Lisäksi Silja vaatii koirille kuonokopat ulkoilutilanteissa, ja ne on myös aina pidettävä hihnassa. Laivojen ravintoloihin ja muihin yleisiin tiloihin lemmikeillä ei ole pääsyä. Niiden jättäminen autoon on kiellettyä, koska autokansi on lukittuna matkan ajan. Varustamot vaativat kuljetettaville eläimille voimassaolevan lemmikkieläinpassin.
·
maissa. Tällöin passilla voidaan osoittaa, että eläin täyttää tuontia koskevat vaatimukset palattaessa EU:n alueelle.
Lähde: Evira
Matkapahoinvointia?
Koirat ja kissat saattavat voida huonosti automatkoilla siinä missä ihmisetkin. Varsinkin pennut saattavat pelätä auton ikkunoista vilahtelevaa maisemaa, ja vatsa muljahtaa ympäri. Pennuilla on myös kehittymätön tasapainoelimistö, aivan kuin ihmislapsilla, ja se voi aiheuttaa pahoinvointia. Autoilusta ei saa tehdä pennulle traumaattista kokemusta, sillä vaikka sen fyysinen sietokyky kasvaa elimistön kehittymisen myötä, huonot kokemukset voivat saada sen aikuisena pelkäämään matkustamista ja reagoimaan pahoinvoinnilla. Eläinlääkäriltä saa kissoille ja koirille tarkoitettuja matkapahoinvointilääkkeitä. Myös jotkut ihmisille tarkoitetuista lääkkeistä sopivat ainakin koirille. Apteekeissa myydään myös feromoni-suihketta, jolla on rauhoittava vaikutus. Helposti pahoinvoivaa eläintä ei myöskään pidä ruokkia ennen matkaa. Totuta lemmikki autoiluun. "Siedätyshoidolla" saadaan lemmikki tottumaan autokyytiin ja huomaamaan, ettei se ole oikeasti vaarallista. Mikäli eläintä pidetään kuljetuskopassa, se kannattaa totuttaa siihen pikku hiljaa etukäteen, samoin kaikkiin matkavarusteisiin. Kopassa ja autossa oloa voi harjoitella pienillä harjoitusajoretkillä. Koiralla matkapahoinvointiin liittyy usein jokin psyykkinen syy. Sillä voi olla jokin huono kokemus jo pentuajoilta. Se on voitu viedä autolla paikkaan, jossa on tapahtunut jotain ikävää, esimerkiksi eläinlääkäriin. Tai se on ruokittu juuri ennen ensimmäistä automatkaansa kasvattajan
luota uuteen kotiin, ja matkalla sille on tullut huono olo. Koira muistaa tällaiset kokemukset läpi elämänsä. Koiraa voidaan totuttaa autoon ensin houkuttelemalla se useamman kerran auton lähelle ja palkitsemalla heti, kun se oma-aloitteisesti osoittaa kiinnostusta autoon. Seuraavaksi se houkutellaan auton sisälle. Aluksi vain istutaan paikallaan olevassa autossa lyhyitä aikoja useana päivänä peräkkäin. Koiraa palkitaan aina, kun se
Kuva: Lea Heikinheimo.
VIILEÄ UUTUUS! Viilentäväpanta Viilentävämatto
Viilentävät tuotteet auttavat pitämään koirasi viileämpänä ja näin ollen helpottavat koirasi oloa lämpimillä ilmoilla. Oiva apu esim. automatkoille! Tuotteita kastellaan n.5min kylmässä vedessä. Tuotteissa on "vesisäiliö", jossa on viilentäviä kiteitä. Nämä kiteet imevät viileän veden itseensä. Viilentävä vaikutus kestää useita tunteja! Tuotteita voi käyttää uudelleen ja uudelleen.
tekee oikein ja pysyy rauhallisena. Seuraavaksi ajellaan pieniä matkoja, vaikka vain sata metriä, ja jutellaan koiralle iloisesti sekä palkitaan sitä. Hiljalleen matkoja pidennetään. Kannattaa suunnata autolenkki johonkin kivaan määränpäähän puistoon, metsään tai muuhun paikkaan, josta koira pitää. Harjoitus päätetään mukavaan leikkiin ja kehuihin. Vähitellen voi ajella kauemmaskin, mutta ei koskaan niin pitkälle, että koiralle ehtii tulla paha olo.
Saatavilla hyvin varustetuista lemmikkitarvikeliikkeistä kautta maan! Maahantuoja: Koiratar Oy - WWW.KOIRATAR.FI
CityLemmikit
9
Lomapäivien valvottua ulkoilua pienessä saaressa. Kuva Pekka Kangas.
Kissanpennusta isoksi kissaksi
TEKSTI Pia Nyman ja Eila Tähti Suomen Rotukissayhdistys ry.
K
issan elämään vaikuttavat monet asiat, mutta sen saama alku ja pentuajan kasvuympäristö ovat varmasti merkityksellisimmät tasapainoisen kehityksen kannalta. Kissaa voi kuitenkin kasvattaa ja opettaa koko sen elämän ajan. Älykkäänä eläimenä se on oppinut elämään ihmisen kumppanina ja sopeutuu nopeasti erilaisiin olosuhteisiin.
Pentuajan virstanpylväät
Kissaemo kantaa lapsiaan yhdeksän viikkoa. Pennut ovat syntyessään kuuroja eivätkä niiden silmät vielä ole avautuneet. Vahvan vaistonsa turvin ne kuitenkin jo muutaman minuutin ikäisinä etsivät emon nisää saadakseen tärkeät ternimaidon pisarat. Pennuille emon maito on ensiarvoisen tärkeää, sen mukana ne saavat ensimmäisille elinviikoille terveyssuojan ja riittävän vastustuskyvyn tarttuvia tauteja vastaan, mikäli emon rokotukset ovat kunnossa. Kissanpennun täyttäessä kaksi viikkoa ovat silmät jo auenneet ja kuulo kehittynyt. Terve pentu kiinnostuu ympäristöstään ja taapertaa jo kuukauden ikäisenä ympäriinsä. Tässä iässä pikkukisut alkavat myös syödä muutakin kuin emonsa maitoa, ja samalla ne opettelevat hiekkalaatikolla asiointia. Turvallisen kasvuympäristön lisäksi on hyvä olla useita matalia hiekkalaatikoita, joissa kesken leikin voi käydä pikapisulla.
vieraisiin ihmisiin, imurointiin ja matkustukseen. Kokeilemalla pennut oppivat sallitun rajat, ja yksi tärkeimmistä oppimistavoista on leikki omien sisarusten ja emon kanssa. Kun pentu on saanut opetella kissan tavoille 12 viikon luovutusikäänsä asti, on se tottunut lopettamaan liian rajuksi menevän painin oikeaan aikaan ja oppii ymmärtämään myös muiden kissojen ja ihmistenkin käytöstä. Sosiaalistuminen tapahtuu kissanpennulla 28 viikon iässä, ja tänä aikana eteen tulleet asiat muokkaavat kissanpennun käytöstä merkittävästi. Myös huonot kokemukset jättävät jälkensä; kissa muistaa ikävät tapahtumat erityisen hyvin, ja usein outoon käytökseen voidaankin löytää syy aiemmin koetusta ikävästä asiasta. Usein luottamuksen palauttaminen ja ei-toivotusta käytöksestä pois oppiminen on kovan työn takana, mutta kärsivällisyydellä kyllä saa syntymään tuloksia.
tiin, jolloin vielä käydään läpi pennun ruokatottumukset ja tarkastetaan kodin turvallisuus pienen pennun kannalta. Luovutushetkellä ostajan tulee tutkia tarkkaan pennun olemusta. Turkin tulee olla puhdas eikä karvattomia laikkuja saa olla. Silmien tulee olla kirkkaat ja rähmättömät samoin korvien tulee olla korvalehtien sisäpuolelta puhtaat. Pennun tulee olla iloinen, reipas ja leikkisä. Mikäli olet kiinnostunut rotukissasta, käänny rekisteröityneen kasvattajan puoleen. Rotukissalla on aina rekisterikirja pennun luovutushetkellä, jälkikäteen sitä ei voi hankkia. Luotettava kasvattaja tekee kissakaupasta kirjallisen sopimuksen. Kasvattajan apu ja tuki on käytettävissä myös kissan varttuessa. Pennun tulee olla luovutusikäinen liian aikainen luovutus kostautuu usein epäsosiaalisena käytöksenä ja ongelmina kissan kasvaessa.
posti irtoavia osia turkinhoitovälineet, turkista riippuen kampa tai harja raapimapuu ja kiipeilypaikka huonekalujesi säästämiseksi
· ·
Kun kissa saapuu kotiin
Kun olet tehnyt pitkäjänteisen päätöksen ottaa uuden perheenjäsenen huolehdittavaksesi parhaassa tapauksessa yli 15 vuoden ajaksi on kotona tietysti valmistauduttava uuden perheenjäsenen tuloon. Kissanpennun muutto kotiisi tuo mukanaan vastuun eläimestä koko hänen elämänkaarensa ajaksi. Seuraavat perustarvikkeet on hyvä olla valmiiksi hankittuna: kuljetuslaatikko, tukeva ja helposti puhdistettavissa hiekkalaatikko ja lapio ulosteiden poistoa varten helposti puhtaana pidettävät ruoka- ja juoma-astiat leluja, ostettuja tai itsetehtyjä, ilman hel-
Haaveena kissanpentu
Jos haaveilet omasta karvatassusta, on juuri oikean kehruukoneen löytäminen joskus aikaa vaativa työ. Käy aina tutustumassa ehdolla olevaan pentuun ja kasvattajaan hyvissä ajoin ennen pennun luovutusajankohtaa. Tällöin näet pennun kasvuympäristön, emon ja mahdollisesti myös isän sekä pentueen muut pennut. Ennen uuteen kotiin muuttoa kissanpennun tulisi olla eläinlääkärin tarkistama, madotettu, kahteen kertaan rokotettu ja usein se on myös tunnistemerkitty mikrosirulla. Näistä on merkinnät rekisterikirjassa. Usea kasvattaja tuo pennun uuteen ko-
Pieni kissanpentu tuntee olonsa usein yksinäiseksi tullessaan uuteen, vieraaseen kotiin. Pentu on juuri erotettu emosta ja sisaruksista, joiden kanssa se on viettänyt koko pienen ikänsä. Pennun hämmennyksen ja mahdollisen pelon lieventämiseksi toimi rauhallisesti ja totuta pikkukissa vähitellen uuteen ympäristöön. Älä kierrätä pentua sylistä syliin, vaan anna sen itse tutkia uutta kotia omaan tahtiinsa. Tutustuta pentu ensin rauhassa omaan kotiväkeen, ennen kuin kutsut vieraita sitä ihailemaan. Järjestä pennulle oma paikka, johon se voi vetäytyä lepäämään rauhassa. Mikäli uudessa kodissa on lapsia, opeta heidät toimimaan pennun kanssa oikein. Pennun on annettava aina syödä ja nukkua rauhassa, leikin aika tulee kun lepo on tehnyt tehtävänsä.
Kodin vaarat
Ennen pennun tuloa taloon on hyvä kiinnittää huomiota kodin asioihin. Ikäviltä yllätyksiltä vältytään kun tarkastetaan paikat etukäteen pikkukissan silmin: korjaa piiloon muovipussit, kumilenkit, pumpulipuikot, langan- ja narunpätkät ettei kissa syö niitä sulje roska-astian kannet ja laita vessaan muistilappu "Sulje wc:n kansi" suojaa lieden levyt, laita vaikka vesikattila kuuman levyn päälle tarkasta pesukoneen rumpu ennen lika-
· · · ·
· · · ·
Kissa oppii kissan tavoille
Viikkojen kuluessa kissanpentu oppii suhtautumaan ympäristöönsä kokemuksien kautta, ja siksi on tärkeää totuttaa se erilaisiin asioihin - kuten kovaäänisiin lapsiin,
10 CityLemmikit
pyykin laittoa ja koneen käynnistämistä varo ettei pentu pääse livahtamaan suojaamattomalle parvekkeelle tai ovesta ulos huolehti että tuuletusikkunat ovat turvalliset joko hakasella kiinnitettävät tai verkotetut kerrostalon rappukuilu on vaarallinen ja liukas paikka
· · ·
hiekka. Kissa on luonnostaan siisti eläin, mikäli hiekka on likaista ja haisevaa tekee se varmasti tarpeensa mukavampaan paikkaan, kuten matolle tai jopa sänkyyn...
Kuva Marika Lahti
Kissa kaipaa myös viihdykettä
Suomen oloissa kissa ei kuulu luontoon, ja sisäkissana elävälle kissalle pitää tarjota virikkeitä joiden avulla se säilyttää mielensä virkeänä ja saa liikuntaa. Kissan lelujen ei tarvitse olla hienoja ja kalliita, usein yksinkertaiset asiat ilahduttavat sitä enemmän. Vikkelästi pyörivä muovikorkki tai rutistettu paperinpala toimii ihan yhtä hyvin kuin kaupasta ostettu kissalelu, eikä hukkaan mennyttä ole hankala korvata uudella. Monet kissat nauttivat noutoleikeistä ja kantavat lelua tuntikausia takaisin omistajalleen. Kissa on luonnostaan kiipeilijä, ja suurin osa kissoista pitääkin vahtivuoroa huoneen korkeimmalla paikalla. Kissalle tulisi tarjota mahdollisuus kiipeillä sallitussa paikassa, yleensä omassa kiipeilypuussa. Samalla kissa voi rapsutella kuolleet kynnenkappaleensa kiipeilypuun runkoon. Valikoimaa ja vaihtoehtoja löytyy monenlaisia, takuulla jokaisen sisutukseen sopivina. Monen kissan lempipaikaksi kotona muodostuu ikkunan edusta josta ne voivat tarkkailla pihan tapahtumia, ja ikkunalautojen asentaminen onkin helpoin keino pitää kissan elämä virikkeellisenä.
Kissanpentu on kuin pieni lapsi!
Monipuolinen ruokavalio tekee tyytyväisen kissan
Pentuiässä kissalla on hyvä olla saatavilla purtavaa aina kun sillä on nälkä. Täysipainoinen ravinto turvaa kissan terveen kehityksen. Tärkeintä on pitää mielessä, että kissa on lihansyöjä eikä pysty käyttämään kasviksia tehokkaasti ravinnokseen. Kissanruokavalikoimat ovat monipuoliset ja jokaisen kissan makuun löytyy varmasi sopiva merkki. Korkealaatuinen ruoka sisältää kaikki tärkeät ravintoaineet oikeassa suhteessa. Erityisesti kuivaruokien suhteen kannattaa olla tarkka; laatu yleensä maksaa hiukan enemmän, mutta kissan terveys ja hyvinvointi on niitä tarjottaessa turvattu. Aikuiselle kissalle riittää pari ruokintakertaa päivässä, varsinkin leikattuna kissan ravinnontarve vähenee sen laiskistuessa ja rauhoittuessa. Raikasta vettä tulee aina olla tarjolla, erityisesti jos kissa pitää kuivaruoasta. Usein juoma maistuu paremmalta, kun vesiastia sijoitettu kauemmas ruokakupeista. Hanki vaikka suurempi koiran vesikuppi ja aseta se suihkutilaan, missä kissa voi roiskia rauhassa ja juoda tarvitessaan. Astia tulee pestä päivittäin veden vaihdon yhteydessä.
Kuva Eila Tähti
Pallojen ja leluhiirien ohella huiska on kissan lempileluja. Leikkitaukojen välissä se kannattaakin piilottaa, koska muuten se "metsästetään" rikki.
Terve kissa nauttii elämästään
Kissan perusterveydenhoito ei ole kallista. Siihen sisältyy monta kotona suoritettavaa toimenpidettä: turkin hoito, kynsien leikkaus, madotus ja korvien ja silmien puhdistus. Vuosittaisessa terveystarkastuksessa päivi-
daan käyttää pientä pehmeää lasten harjaa tai eläimille tarkoitettuja omia harjoja. Kissoille soveliasta hammastahnaa on myös olemassa. Vaikka hyvinvoiva terve kissa itse hoitaa turkkiaan nuolemalla sitä, on omistajankin hyvä osallistua siihen, yhteiset turkinhoitohetket lujittavat suhdetta lemmikkiin. Kampaaminen ja harjaaminen irrottaa vanhan
kyy niissä selvästi kynnen sisällä oleva ydin, johon asti ei saa leikata. Vaikka kissa elää vain sisäkissana, tulee se madottaa pari kertaa vuoden aikana. Syksyinen madotus kannattaa ajoittaa siten, että kärpäset ja muut kesän ötökät ovat jo poissa. Sisäkissa saattaa saada matoja jo kärpäsiä syötyään.
Vuorokauden ikäinen kissavauva.
Pienestä kämmenelle sopivasta kissavauvasta on kehittynyt kaunis aikuinen kissaneiti. Kuva: Marika Lahti
Siisteys ennen kaikkea
Pentu on jo kasvattajan kodissa oppinut sisäsiistiksi ja käyttämään hiekkalaatikkoa. Laatikko tulee sijoittaa rauhalliseen paikkaan ja erityisesti pennun kotiin tullessa siten, että pennun on sinne helppo päästä. Mikäli laatikko sijoitetaan wc-tilaan tai kylpyhuoneeseen, on huolehdittava, että ovi ei mene kiinni. Kasvattajalta saat tietoa mitä hiekkaa pentu on tottunut käyttämään, kannattaa aloittaa samanlaisella jotta vessa tuntuu tutulta. Hiekkalaatikosta on säännöllisesti puhdistettava jätökset ja se on aika ajoin tyhjennettävä, pestävä ja vaihdettava koko
tetään rokotukset (kissarutto ja kissanuha) ja eläinlääkäri tarkastaa kissan kauttaaltaan. Myös sisäkissa tulee rokottaa vähintään kissanuhaa vastaan. Se ei kuitenkaan tarvitse niin laajaa rokotussuojaa kuin näyttely- tai siitoskissa. Vuotuisessa eläinlääkärin tarkastuksessa lääkäri tarkastaa myös hampaat ja tarvittaessa poistaa niihin kertyneen hammaskiven. Kannattaa totuttaa pentu jo pienestä hampaiden harjaukseen, koska se estää tai ainakin vähentää hammaskiven muodostumista. Harjausharjoitukset kannattaa aloittaa lyhyellä ajalla, jota pidennetään kissan totuttua harjaukseen. Harjaamiseen voi-
karvan. Erityisesti pitkäkarvaisten kissojen turkki on usein silkinhienoa ja villavaa, ja saattaa paakkuuntua helposti. Lyhytkarvainen kissa ei kaipaa kampausta yhtä usein kuin pitempikarvainen, mutta niidenkin turkin säännöllinen hoito vähentää ympäristöön irtoavan ja ruuansulatuskanavaan joutuvan irtokarvan määrää. Kissan kynnet tulee leikata aina kun ne ovat kasvaneet pitkiksi. Liian pitkänä kynnen terävä pää saattaa painua tassun anturaan, jolloin aiheutuu kipua kissan kävellessä. Paina tassua hellästi auki jolloin kynnet tulevat esille ja voit leikata kynnen terävän osan pois. Mikäli kynnet ovat vaaleat, nä-
Mouruaikojen välttäminen
On perheen lemmikkinä sitten naaras- tai uroskissa, tulee omistajan huolehtia hyvissä ajoin kissan kastroinnista tai steriloinnista. Naaraskissa tulee ensimmäiseen kiimaan keskimäärin 412 kk iässä, ja kiima-ajat toistuvat viikon parin välein. Vaihtelua esiintyy kissan syntymäajankohdasta, kehityksestä ja rodusta riippuen. Jatkuva kiimassa olo aiheuttaa kissan yleiskunnon laskemisen, sillä mouruava kissa ei halua syödä eikä piittaa muusta kuin sulhasehdokkaista. Mikäli kissaa ei ole tarkoitus
CityLemmikit
11
käyttää siitokseen, tulisi se steriloida jo ennen ensimmäistä kiimaa. Uroskissa kannattaa kastroida ennen sukukypsyyden saavuttamista, joka tapahtuu yleensä puolesta vuodesta eteenpäin. Leikkaamaton uros on usein todella äänekäs ja jopa aggressiivinen, ja yleensä sukukypsyyteen liittyy myös tapa merkata reviiriä haisevin kollinpissoin. Kun kollipoika kastroidaan ajoissa, ei se ehdi oppia nurkkiin pissailua eikä se "jollottele" öisin. Leikkauksen jälkeen kissa yleensä rau-
kun seuraa kissansa tutkimusretkeä puskalta toiselle, rauhalliseen tahtiin. Valjaisiin opettelu kannattaa alkaa nuorena. Yleensä kissa joka pitää ulkoilusta oppii tuntemaan valjaidenkilinän ja odottaa oven edessä valmiina kun ulkoiluhetken aika on. Muista kuitenkin, että kissa tottuu tähän ja alkaa usein itsekin vaatia ulkoilua kun sen makuun pääsee ole siis valmis jatkamaan harrastusta kissasi ehdoilla. Hiukan helpommalla pääsee jos kotiin on mahdollista verkottaa suojattu ulkoi-
Kuva Pekka Kangas.
Matkailuautossa kissojen kanssa matkustaminen on varsin mukavaa, kunhan vahtii oven avauksen yhteydessä, että kukaan ei pääse livahtamaan ulos. Auton liikkeellä ollessa kissojen paikka on omassa kuljetuslaatikossa.
Lapsille tulee kädestä pitäen neuvoa miten kissaa käsitellään. Kuva: Jan Nyström
hoittuu jonkin verran, myös hormonitoiminta laskee joten ravinnon tarve on huomattavasti vähäisempi kuin leikkaamattoman kissan. Tästä syystä kissan ruokintaan kannattaa kiinnittää huomiota jo heti leikkauksen jälkeisten viikkojen aikana. Kissa lihoo herkästi sterilisaation tai kastraation jälkeen.
Ulkoilmaa haistelemaan valvovan silmän alla
Vaikka lemmikkikissan elämä kuluukin pääasiassa sisätiloissa ja se on täysin tyytyväinen omaan reviiriinsä siellä, voi viitseliäs omistaja tarjota lisäpiristystä kissalleen valvotun ulkoilun muodossa. Mikäli kodin lähistöllä on rauhallinen piha tai puisto, oppii kissa helposti ulkoilemaan ja kulkemaan valjaissa. Omistajakin oppii paljon uutta
lutila, joko parvekkeelle tai pihamaalle. Aitaverkon ja tarhan tukipuiden hankintakustannukset ovat minimaaliset verrattuna vuosien huolettomaan elämään turvallisessa ulkoilupaikassa. Parvekkeilla verkko tai lasitus estää myös ikävät putoamisonnettomuudet. Ruotsissa eläinsuojelulaki jo edellyttää kaikki kissojen käytössä olevat parvekkeet verkotettavaksi, tähän toivottavasti mennään Suomessakin. Vapaasti ulkoilevan kissan elämää uhkaavat paitsi ihminen ja ihmisen käytössä olevat koneet myös monet pedot sekä sairaudet. Kissan paras ja halvin henkivakuutus on valvottu ulkoilu.
dissa kulkemaan kahden kodin väliä. Kissaemon kainalossa on pentueen turvallista matkata kodista toiseen. Viikonloppukodista tuleekin hyvin pian tärkeä paikka myös lemmikille. Karvaisia kavereita näkee myös paljon karavaanareiden mukana. Asuntovaunussa tai -autossa on monta kivaa sokkeloa matkaunien viettoon. Jo muinaiset ristiretkeläiset kuljettivat kissoja laivoissa, jossa heillä oli oma tärkeä tehtävä. Tämän päivän lemmikki viettää perheen seurassa venelomaa aivan muusta syystä, rakkaasta kaverista ei haluta olla erossa. Myös kissa osaa nauttia meri-ilman raikkaudesta ja aurinkokylvyistä rantakivillä. Veneillessä on kuitenkin muistettava ottaa huomioon lintujen pesimäkaudet, jolloin kissaa ei päästetä mukaan rantautumaan.
käy säännöllisesti. Riittää kun hoitaja käy päivittäin ruokkimassa kissasi ja tyhjentää hiekkalaatikot sekä tarkistaa että kaikki on kunnossa. Voit sopia jonkin tuttavasi tai paikkakuntasi 4H-yhdistyksen CatSitterin kanssa päivittäisistä hoitovuoroista. Mikäli jollain tuttavallasi on mahdollisuus ottaa kissa hoitoon lomasi ajaksi, on muistettava antaa tarkat hoito- ja ruokintaohjeet mukaan. Useilla paikkakunnilla on myös erityisiä kissa-hoitoloita, joissa kissoja hoidetaan päivämaksua vastaan.
Pitkä ilo pienestä kisusta
Kissan pitämisen lemmikkinä on todettu poistavan stressiä ja alentavan verenpainetta. Kissanomistajat ovat tutkimusten mukaan onnellisempia kuin yksinään asustavat kissa parantaa siis varmasti elämäsi laatua. Myös lapsille lemmikin kanssa kasvaminen opettaa sosiaalistumista ja muiden huomioon ottamista, lisäksi he oppivat ottamaan vastuuta elävästä eläimestä. Kissa elää huomattavasti pidempään kuin monet muut lemmikit, ja seuraa omistajansa elämänvaiheita usein parikin vuosikymmentä. Siten kissanomistajien suhde lemmikkiinsä on usein erittäin kiinteä. Siksi meille kissaihmisille koti ilman kissaa on vain tyhjä talo.
Lomailu ilman kissaa
Aina ei omistajan ole kuitenkaan mahdollista ottaa kissa mukaan matkalle. Silloin täytyy lemmikin hoito järjestää jollain muulla tavoin. Kissaa ei saa jättää yksinään kotiin useaksi päiväksi ilman hoitajaa. Varmistu siis hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä että kissallasi on loman aikana sopiva ylläpito. Kissalle mukavinta on yleensä jäädä omaan tuttuun kotiin, jossa hoitaja
Karvainen perheenjäsen monessa mukana
Moni kissavauva oppii jo kasvattajan ko-
·
Rotukissaharrastukseen, kissarotuihin ja pentulistaan voi tutustua osoitteessa www.surok.fi
1.-2.8.2009
SUURI KISSANÄYTTELY
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 D, Helsinki (Ruoholahti) Avoinna yleisölle 10-17, liput 6 / 3 Kissojen lisäksi paikalla on myös runsaasti kissanruoka- ja tarvikekauppiaita! Tutustu rotukissaharrastukseen, kissarotuihin ja pentulistaan osoitteessa www.surok.fi.
Verenluovuttajakoirista pula!
Koirien veripankki tarvitsee kipeästi lisää verenluovuttajia. Yliopistollisessa eläinsairaalassa tarvitaan jatkuvasti verta vakavasti sairaille potilaille. Verta voi luovuttaa koira, joka täyttää seuraavat kriteerit: · 2 7 vuoden ikäinen · Painoa yli 30 kiloa · Kliinisesti terve · Loishäädetty ja rokotettu säännöllisesti · Asunut Suomessa viimeiset 12 kuukautta · Synnyttämätön narttu Ilmoittautumiset: Internetissä: www.elainsairaalanystavat.com Puhelimitse: 050 585 3012 YES Ystävät/Pia Jaatinen Sähköpostilla: pia.jaatinen@helsinki.fi
SUOMEN ROTUKISSAYHDISTYS RY
www.surok.fi lisätietoja 040-5028518, 050-5432987
12 CityLemmikit
Rakkaat Haukut
Sinun ja koirasi parhaaksi
KoiraLLe Ja omistaJaLLe Kursseja: l arkitottelevaisuuden alkeet/jatko l Jälki l Koiratanssi l Pentu l rähjäämättä hihnassa l toko alkeet/jatko ...
l
toimintamme on koiralähtöistä ja etenemme aina koirien ehdoilla. emme koskaan käytä rangaistuksia tai pelottelua. vain positiivisilla ja hyviä kokemuksia koiralle antavilla keinoilla pääsee pysyviin tuloksiin ja silloin koirallakin on mahdollisuus onnelliseen elämään.
Luentoja: miten selvitä ns. johtajuusongelmista l rauhoittavat signaalit l stressi l Haukuminen l Pelko... Puuha- keskustelu -ja teemapäiviä: l Cityrata l metsärata l Koiraongelmia? l "Johtajuusongelmia"? l ruokinta l ensiapu... ja paljon muuta Käyttäytymisneuvontaa Ja ongeLmaKoiraoPetusta myöskin kotikäyntejä!
"Nyt voit lähteä pelotta uuteen kotiisi."
14.6.2009
Helsingissä Kaisaniemessä! Vapaa pääsy. Kysy lisää!
KOIRAPIKNIKKI
LEIRI NUORILLE KOIRINEEN HELSINGIN LAUTTASAARESSA! Aktivointia, rentoutumista, temppuja... Kysy lisää KOIRALäHTöISET HAppy DOG TUOTTEET HELpOTTAVAT KOIRASI OLOA! Kysy lisää!
22.-24.6.2009
ammattiLaisiLLe Ja muiLLe KiinnostuneiLLe l Koulutusohjaajan tutkinto seuraava alkaa 22.-23.2009 l ongelmakoirakouluttajan tutkinto seuraava alkaa 23.-24.1.2010
raKennamme myös KoiraseuroiLLe, -KerHoiLLe, oPPiLaitoKsiLLe Ja muiLLe KiinnostuneiLLe räätäLöityJä KursseJa, LuentoJa, seminaareJa...
Lisätietoja ja ilmoittautumiset: www.rakkaathaukut.fi raili@rakkaathaukut.fi puh. 050 504 2109
www.rakkaathaukut.fi
uutisia
Rakkaasta harrastuksesta eläinystävän toiveammatti
Lemmikkieläinliike Faunatar on alansa johtava ketju Suomessa. Ketjun toiminnan keskeinen menestystekijä on hyvä, jatkuvasti kehittyvä ammattitaito sekä ketjuuntumisen tuomat edut. Ketju on aloittanut toimintansa jo vuonna 1980. Franchising-toiminta aloitettiin vuonna 1993. Franchising-pohjalta ketjussa toimii tällä hetkellä kaksikymmentäneljä myymälää, lisäksi ketjulla on kolme omaa myymälää. Huhtikuun 2009 aikana Faunatarketju kasvaa kahdella uudella myymälällä, ovensa avaavat Faunatar Kannelmäki (Helsinki) sekä Faunatar Skanssi (Turku). Niinpä ketjuun kuuluu huhtikuussa kaikkiaan jo kaksikymmentäyhdeksän myymälää. Faunatar Kannelmäen kauppiaana tulee toimimaan eläimille jo aikaa sitten sydämensä menettänyt Tuula Mahrberg. Erilaisia lemmikkejä kissoista koiriin ja jyrsijöistä matelijoihin on Tuulalla ollut yli kolmekymmentä vuotta. Tällä hetkellä sohvan valtaajien virkaa Tuulan kotona toimittavat kaksi pitkäkarvaista collieta, kani sekä Maine Coon-kissojen jengi,
-kaulapannasta erittyy pentua tyynnyttävää feromonia. Feromoni on aine, jota imettävä emo erittää tyynnyttääkseen ja rohkaistakseen pentuja niiden ensimmäisten elinviikkojen aikana. Feromoni vaikuttaa rentouttavasti ja lohduttavasti, lisäten pennun itseluottamusta uuteen kotiin muutettaessa sekä kaikissa uusissa tai pelottavissa elämäntilanteissa. D.A.P. ® -kaulapannan on tieteellisesti todettu helpottavan pennun sopeutumista uuteen ympäristöön1) ja johtavan pentujen parempaan sosiaaliseen kehitykseen 2).
joita Tuula kasvattaa Kissala Caball`s -nimellä. Laaja valikoima tuotteita Kannelmäen Faunatar tarjoaa monipuolisen ja tarkoin valitun valikoiman tuotteita kaikille eläinryhmille. Tarvikkeita ja ruokia on kissoille, koirille, jyrsijöille, terraarioeläimille, akvaariokaloille ja muille jo tutuksi tulleille lemmikeille unohtamatta frettejä, kääpiösiilejä ja muita hieman harvinaisempia lemmikkejä. Kannelmäen Faunattaren valikoimiin kuuluvat myös akvaariot kaloineen ja kasveineen, sekä pieneläimet kuten jyrsijät, kanit, linnut ja terraarioeläimet.
www.faunatar.fi
1)
Gaultier E. et al., Effect of dog-appeasing pheromone in reducing stress associated with social isolation in newly adopted puppies, Vet. Rec.,Jul 19;163(3):73-80, 2008. 2) Denenberg S. et al., Effects of dog-appeasing pheromone on anxiety and fear in puppies during training and long-term socialization, JAVMA, Vol 233, No. 12, December 15, 2008.
Myynti: apteekit, eläinlääkärit, hyvinvarustetut eläintarvikeliikkeet ja nettikauppa www.moymore.net Lisää D.A.P. ® -tuoteperheestä www.vetcare.fi
CityLemmikit
03/2009
13
Suloiset lemmikkisiilit yleistyvät hurjaa vauhtia. Kuva Katriina Falhi.
Lemmikkisiili
piikikäs ja karvainen ystävä
TEKSTI Katriina Falhi
iesitkö, että siilejä on lemmikkeinä? Totta se on. Lemmikkisiilejä on Suomessa kolmea eri lajia. Yleisin lemmikkisiililaji on afrikkalainen kääpiösiili eli valkovatsasiili. Toiseksi yleisin on egyptiläinen pitkäkorvasiili ja intialaisia pitkäkorvasiilejäkin on ollut muutamia yksilöitä. Suomessa luonnonvaraisena elävä eurooppalainen siili on rauhoitettu, joten sitä ei saa ottaa lemmikiksi, mutta niitä saa ruokkia ja niille voi rakentaa talvehtimispesiä. Kunhan huolehtii, että ravinto on siilille sopivaa ja pesä turvallinen.
T
olemuksellaan ihmisten sydämiä ja siiliharrastajien määrä kasvaakin Suomessa jatkuvasti. Lemmikkisiilejä on tällä hetkellä arviolta noin 1000 ja jäsenperheitä Suomen Siiliyhdistyksellä on noin 200.
"Pistääkö se?"
Moni kummastelee, voiko siiliä pitää lemmikkinä ja ensimmäinen kysymys yleensä
onkin: "eikös sillä ole piikitkin? Pistääkö ne?". Kyllähän sillä piikit on, kun kerran siili on kyseessä. Mutta tämä suloinen piikkipallo yllättää uteliaat kyselijät, kun selviääkin, että kyseessä on sosiaalinen lemmikki jota voi silitellä. Siilillä on yhteensä noin pari tuhatta piikkiä ja ne ovat teräviä silloin, kun siili puolustautuu tai pelästyy ja nostaa piikit pystyyn. Omistajan seurassa
piikit ovat yleensä alhaalla ja tällöin siiliä voi silitellä aivan vapaasti eivätkä piikit pistä ollenkaan. Piikkien terävyyteen tottuu ja siiliä pystyy oikein hyvin käsittelemään paljain käsin. Vatsapuolella siilillä on erittäin tuuhea turkki, jota voi silitellä siilin ollessa rentona sylissä. Siilit saattavat aiheuttaa allergiaa, vaikka niitä on virheellisesti markkinoitu allergiasta kärsiville ihmisille.
Infonurkka
Lemmikkisiili
· Keskimääräinen elinikä 35 vuotta · Suositushinta 300350 e · Yöeläin ja hyönteissyöjä · Tarvitsee noin 2m² asuintilan · Asuinlämpötila tulee olla noin 25ºC · Siilivauvan luovutusikä on 8 viikkoa · Useampia eri värejä · Toimii hajuaistin perusteella · Ei ole sisäsiisti · Voi aiheuttaa allergiaa
Lemmikkisiilejä on useita eri värejä. Kuvassa algerian musta siili. Kuva Anette Ekholm.
Lemmikkisiilit Suomessa
Ensimmäiset siilit saapuivat Suomeen vuonna 2000 kun matelijaharrastajat toivat niitä Amerikasta, jossa siilejä oli jo lemmikkeinä. Pian tämän jälkeen myös eläinkaupat tulivat tietoiseksi lemmikkisiilien olemassaolosta ja alkoivat tuoda niitä Suomeen. Moni näistä siileistä kuoli kuitenkin erittäin nuorena WHS:ään, joka on siileillä parantumaton neurologinen tauti. Tanskasta ja Saksasta tuoduilla siileillä aloitettiin kasvatus vuonna 2001. Tänä päivänä kasvattajat tuovat siilejä itse maahan laajentaakseen suomalaisten lemmikkisiilien geenipohjaa. Siilit valtaavat ihastuttavalla
14 CityLemmikit
Vaativa ikiliikkuja
Siili on melko vaativa lemmikki eikä sovellu kaikille. Siili on yöeläin, joten sen touhuja ei päivisin voi seurata, mutta heti illan tultua, alkaa vipellys ja touhuaminen. Lemmikkisiiliä ei saa siis herätellä kesken päivän, vaan ne heräävät vasta illalla puuhailemaan tai lepäilevät alkuillasta omistajiensa kainalossa. Siilit ovat erittäin uteliaita ja moni huomaakin ensimmäisenä siilin nenän, joka väpättää ja nuuhkii aivan jatkuvasti. Tämä ei ole mikään ihme, sillä siileillä on erittäin huono näkö mutta hajuaisti ja kuulo ovat erittäin hyvät. Siili tunnistaa omistajansa hajusta ja äänestä. Siili tarvitsee paljon tilaa liikkumiseen ja siilin asumuksen kooksi suositellaankin noin kahta neliötä. Häkkieläimeksi siilistä ei ole. Ihanteellisin tilanne onkin se, että siili saa asua vapaana esimerkiksi yhdessä huo-
hyvin kylmää. Siilin asumuksen tulee olla vedoton ja lämpöasteita pitäisi olla n. 25ºC.
Ruokavalio
Siilien ruokavaliosta monella on väärä kuva, liekö peruja jostakin lasten sadusta. Useimmat ajattelevat, että pihasiileillekin tulee antaa maitoa, kermaa tai silakkaa. Sekä luonnossa elävät että lemmikkisiilit ovat laktoosi-intolerantikkoja ja keliaakikkoja. Vilja- ja maitotuotteet ovat siis kiellettyjä siilin ruokavaliossa. Laktoosittomia maitotuotteita sen sijaan voi antaa pienissä määrissä. Kala on myös yleinen allergian aiheuttaja siileillä, joten sitä tulee antaa lemmikkisiileillekin varovasti vain pieninä annoksina. Siilit ovat hyönteissyöjiä, joten ravinnon tulee koostua suureksi osaksi erilaisista hyönteisistä sekä muista tuoreista ja laadukkaista aineista. Hyönteisiä saa ostettua
Suomen Siiliyhdistys Ry.
On voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka päämääränä on edistää siilitietoutta ja siilien hyvinvointia Suomessa. Yhdistys pyrkii tuomaan esiin riippumattomia näkökulmia perustuen jäsenistönsä kokemuksiin siiliharrastuksen parista. Yhdistys ylläpitää varauslistaa ja poikasvälitystä, jonka kautta on mahdollista hankkia itselleen siili yhdistyksen hyväksymältä rekisteröidyltä kasvattajalta. Yhdistyksellä on myös alajaostoja pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Etelä-Karjalassa, Rovaniemellä,
Riihimäellä, Oulussa sekä Keski- ja ItäSuomessa. Alajaostot edistävät siilitietouden leviämistä ja järjestävät tapaamisia paikallisesti. Siileistä ja siilistin arjesta saa lisätietoa Suomen Siiliyhdistys ry:n kotisivuilta www.suomensiiliyhdistys.fi Siiliyhdistys ja siilit esittäytyvät PetExpo 2009 messuilla Helsingin messukeskuksessa 4.5.4.2009 osastolla 2 A 6.
Lemmikkisiili voi juosta juoksupyörässä useita kymmeniä kilometrejä yössä. Kuva Katriina Falhi.
Kolmen viikon ikäinen siilivauva. Kuva Katriina Falhi.
neessa. Myös siilikaappi on yleinen asumusvaihtoehto. Siilikaapin voi rakentaa isosta kirjahyllystä tai vitriinistä, kun sinne rakentaa siilille rappuset, joiden avulla se pääsee kerroksesta toiseen. Mikäli siilille rakentaa aitauksen johonkin huoneeseen, on huolehdittava siitä että aidat olisivat 40 cm korkeat, sillä siilit ovat todella taitavia kiipeilemään. Onkin useampi tapaus, jossa siili on löytynyt omistajan käsilaukusta työpaikalla tai koulussa, kun se on yöllä karannut aitauksesta ja kömpinyt laukkuun aamulla nukkumaan. Siilien lempipuuhaa syömisen lisäksi on juoksupyörässä juokseminen. Siilit saattavat juosta juoksupyörässään jopa useampia kymmeniä kilometrejä yhden yön aikana. Koska kyseessä on eläin, joka on kotoisin Afrikasta, se ei kestä kovinkaan
nykyään helposti säilykepurkkeina, mutta moni harrastaja kasvattaa ruokakustannuksia alentaakseen itse esimerkiksi jauhomatoja, sirkkoja tai torakoita. Tämä onkin monelle ötökkäkammoiselle pienoinen pulma, mutta hyönteisiin tottuu nopeasti! Hyönteisten lisäksi ruoaksi sopii esimerkiksi maustamaton ja kypsennetty kana ja jauheliha. Varsinaisen ruoan lisukkeena siilille voi tarjota pieniä määriä hedelmiä, vihanneksia, kananmunaa ja laktoosittomia maitotuotteita. Siileille voi antaa säännöllisesti myös pieniä määriä kissojen vehnättömiä raksuja sillä ne ovat hyväksi hampaille.
Lemmikkisiilit pitävät virikkeistä. Kuva Katriina Falhi.
Sisäsiisteys
Siileillä käytetään hiekkalaatikoita, joissa ne tykkäävät kylpeä ja tehdä asioitansa.
Siilit eivät kuitenkaan ole täysin sisäsiistejä, ja vaikka ne oppisivatkin käymään asioilla hiekkalaatikossa, tekevät ne jätöksiään muuallekin, joten siilin asumuksessa on kyllä siivoamista. Yleensä juoksupyörä saa suurimman osan sotkusta osakseen ja sen joutuukin pesemään melkein päivittäin. Sii-
lit ovat jokainen täysin omia persooniaan, joten tämäkin asia vaihtelee siilikohtaisesti todella paljon. Siisteysintoilijaa sotku voi kuitenkin hieman kauhistuttaa kun aamulla herätessä huomaa, mitä siili on yöllä saanut aikaiseksi.
·
CityLemmikit
15
Herkällä kehityskaudella on suuri merkitys
TEKSTI Eläinlääkäri Nina Menna, Vetcare Oy
P
Turvallisuutta tuoksusta
Koiraa tyynnyttävä feromoni nimeltä D.A.P.® tukee pentua sen saapuessa uuteen ja outoon ympäristöön. Se tukee myös pennun yksinolon opettelua ja uusiin asioihin totuttelua. Synnytysnesteiden sisältämä tyynnyttävä feromoni laukaisee emossa pentujen hoivaamisen synnytyksen jälkeen. Emo alkaa erittää tyynnyttävää feromonia nisien välisen ihon talirauhasista pentujen ollessa muutaman päivän ikäisiä. Hajuaineen tarkoituksena on luoda pennuille turvallisuuden tunne, jonka tukemana ne uskaltautuvat lähteä tutustumaan pesän lähiympäristöön. Feromonin vaikutus säilyy vielä aikuisenakin, joten täysikasvuinen koira reagoi tyynnyttävään feromoniin samoin kuin pennut. D.A.P.® koiraa tyynnyttävää feromonia sisältävä kaulapanta on erityisesti suunniteltu tukemaan koiranpentujen mahdollisimman onnistunutta sosiaalista kehitystä. Pannassa feromoni on imeytetty muoviin, josta feromoni vähitellen haihtuu koiran aistittavaksi ihon lämmön vaikutuksesta.
ennun kehitykselle tasapainoiseksi aikuiseksi sosiaalistumiskauden (ikä 314 viikkoa) aikaisilla kokemuksilla on erittäin suuri merkitys. Pennun on saatava kokea ja nähdä tänä aikana kaikkea sitä, minkä kanssa sen on myöhemmin elämässään tultava toimeen. Pentu ei saa kuitenkaan missään vaiheessa pelästyä tai säikähtää. Pelon aiheuttaja saattaa olla pennulle vastenmielinen koko sen loppuelämän ajan. Jotta pennusta kasvaisi avoimesti ja ystävällisesti maailmaan suhtautuva koira, on sen totuttava erilaisiin ihmisiin, ympäristöihin, ääniin, liikennevälineisiin, toisiin koiriin ja sellaisten eläinlajien edustajiin, joihin sen toivotaan suhtautuvan aikuisenakin ystävällisesti. Sosiaalistumiskauden aikana saavutettuja hyviä tuloksia on ylläpidettävä vielä 14 viikon iän jälkeenkin.
Kuva Vetcare Oy. lyhyitä aikoja esimerkiksi asunnon jossakin huoneessa siten, ettei se pääse tulemaan luoksesi. Harjoittelu kannattaa tehdä silloin, kun pentu on leikeistään väsynyt ja jää mielellään toisaalle nukkumaan. Aluksi yksinoloaika on hyvin lyhyt ja sitä pidennetään vähitellen. Yksinjäävälle pennulle on hyvä jättää sallittua puuhastelua puruluiden ja lelujen muodossa.
Yksinolo
Eräs tärkeä asia, joka jokaisen koiranpennun on opittava, on yksinolo. Uuteen kotiin tuloonsa saakka pentu ei ole koskaan ollut erossa emostaan ja sisaruksistaan. Totuttaminen aloitetaan pitämällä pentua
Ihminen voi syyttää itseään kaniongelmasta
Kaupunkilaistuneet töpöhännät aiheuttavat harmaita hiuksia pääkaupungin puutarhureille. Tuskin kukaan kaupunkilainenkaan on välttynyt huomaamasta talttahampaiden levittäytymistä puistoihin ja muille viheralueille. Nykyisellään Rakennusvirasto arvelee pääkaupunkiseudulla asuvan noin 7000 kania.
TEKSTI Riikka Suominen, Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Joka viikko Eläinsuojelukeskukselle tulee uusia hylättyjä lemmikkikaneja. Kuva siamsoopelikani, kuvaaja: Pia Peltopuro.
Helsingin kanipaisumuksen, kuten Koska perhesuunnittelu ei ole kanien vahuseimpien eläinongelmien, taustalla on ihminen. Kaikki alkoi jo yli 15 vuotta sitten Kyläsaaresta, jonne muutama ihminen "vapautti" lemmikkikaninsa. Sieltä puput sitten vähitellen levisivät Arabianrantaan, ja kun aluetta alettiin rakentaa, niin kaniyhdyskunta joutui evakkoon ja levittäytyi puistoihin eri puolille kaupunkia. Voimakas kanikannan kasvu on ollut mahdollista myös siksi, että kanin luontaisia vihollisia kettuja ja huuhkajia on kaupunkialueilla todella vähän. Nyt petoeläimet ovat havainneet pääkaupunkiseudun kaniapajat ja esimerkiksi huuhkajien ja kettujen määrä keskustassa kasvaa. vinta alaa, olisi niille syötettävä ehkäisypilleri hyvä ratkaisu. Valitettavasti tällaista lääkkeillä tapahtuvaa sterilisaatiota ei vielä ole olemassa. Ulkomaiset lääkeyhtiöt parhaillaan vasta kehittelevät näitä eläimille sopivia menetelmiä; niistä saataisiin myös apu monia maita vaivaavaan kulkukoira ja kissaongelmaan. Tärkeintä olisi nyt saada lemmikkikanien hylkääminen loppumaan. Mitkään kanintappotalkoot eivät riitä niin kauan, kun puistoihin jatkuvasti jätetään uusia kaneja. Viime vuonna Hesylle tulleiden hylättyjen kanien määrä lähes kaksinkertaistui.
Älä hylkää lemmikkiä
Helsingin eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että lemmikin hylkääminen on rikos! On ihmisen julmuutta viedä hoidossa ollut lemmikki luontoon ja jättää se sinne oman onnensa nojaan. Suurin osa hylätyistä lemmikkikaneista kuoleekin joko nälkään tai jää petoeläimen helpoksi saaliiksi. Sitkeimmät, ja onnekkaimmat, selviävät hengissä ja jatkavat lisääntymistä. Henkensä pitimiksi kani niin kuin mikä tahansa eläin, ihminen mukaan luettuna syö kaikkea mitä löytää. Nälkäisenä ei voi miettiä, että tuosta puusta en syö kuorta tai noita kukkia en popsi, koska ne on hankittu verovaroin.
Hesy vastustaa kanien metsästystä
Hesy suojelee kaikkia eläimiä. Siksi me vastustamme kanien tappamista ja toivomme kanivahinkoja torjuttavan sellaisin keinoin, joissa eläimiä ei tapeta eikä niille aiheuteta kipua ja kärsimystä. Hesyn kannattamia, eläinystävällisiä keinoja kanituhoja vastaan ovat erilaiset karkotteet, suojaverkot ja ns. TNR menetelmä (trap-neuter-return eli pyydystä-steriloi-päästä takaisin luontoon).
Maksavat ihmistenkin tuhot
Kanien aiheuttamat tuhot maksavat Rakennusviraston mukaan vuodessa noin 100 000 euroa. Se on paljon rahaa, mutta kaikki on suhteellista ja ihmisen aiheuttamiin sotkuihin verrattuna summa on mitätön; sama summa tärvääntyy pelkästään Helsingin keskustassa vapun jälkien siivoamiseen. Ihmiset saavat siis kahdessa päivässä aikaan yhtä paljon tuhoa kuin puput vuodessa. Miksi kanien pitäisi maksaa "sakot" hengellään, kun ihmiset pääsevät pälkähästä.
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry. Yhdyskunnantie 11, 00680 HELSINKI Puhelin: (09) 54200 100 (puhelinpäivystys ma-pe 10-17)
(09)54200 101 (talousasiat ja hautausmaa ma-pe 10-17) faksi: (09) 54200 142 sähköposti: hesy@hesy.fi internet: www.hesy.fi
16 CityLemmikit
Helsingin Kaupungin ympäristölautakunta tiedottaa:
Eläinten hyvinvoinnin valvonta 2008
Helsinkiläisillä arvioidaan olevan lemmikkeinään 25 00030 000 koiraa ja noin 20 000 kissaa. Muita pienikokoisia lemmikkejä lienee muutama tuhat. Vuonna 2008 ympäristökeskuksen eläinlääkärit tekivät yli 300 eläinsuojelutarkastusta. Se on lähes 50 edellisvuotta enemmän. Suurin osa tarkastuksista perustui ilmoituksiin, joita yksityiset ihmiset olivat tehneet eläinsuojelueläinlääkärille havaittuaan epäkohtia eläimen hoidossa ja pidossa. Tarkastuskohteista oli 48 % koiria, 37 % kissoja ja 15 % muita (kanit, jyrsijät, matelijat, häkkilinnut yms.). Eläinsuojelunneuvontaa annettiin puhelimitse noin 1 100 kertaa. Lisäksi tarkastettiin jatkuvan valvonnan alaisia kohteita, kuten eläinkaupat, tallit, navetat sekä eläinnäyttelyt ja -kilpailut. Eläinkauppoihin tehtyjen tarkastuskäyntien yhteydessä annettiin määräyksiä lähinnä lintujen tai kanien häkkien koosta. Eläintapahtumia tarkastettiin seitsemän ja niissä ei havaittu vakavia epäkohtia. Yhteiskunnalliset ongelmat heijastuivat myös eläinsuojeluun. Eläinsuojelutoimenpiteitä vaativien tapausten osuus, noin 87 % kaikista tarkastuksista, oli edellisten vuosien tapaan hyvin korkea (81 % vuonna 2007). Eläinsuojelutoimenpiteistä suurin osa eli 65 prosenttia oli tilapäisiä tai pysyviä huostaanottoja. Yleisimpiä syitä määräyksien antamiseen olivat puutteet eläinten ruokinnassa, liikunnansaannissa, lääkäriin viemisessä, pitopaikan puhtaudessa, kehonhoidossa ja turvallisuudesta huolehtimisesta. Huostaanottoluvut olivat erittäin korkeat. Huostaanottoihin johtivat eläinten hylkäämiset, liian sairaan tai huonokuntoisen eläimen pito tai kyvyttömyys huolehtia eläimen ja sen pitopaikan päivittäisestä hoidosta. Myös lisääntyvät huonokuntoisten, myyntiä varten Virosta ja Venäjältä tuotujen koiranpentujen kaupittelu aiheutti eläinsuojeluongelmia.
Vet aquadent
Juomaveteen sekoitettava tiiviste koirille ja kissoille. Vähentää plakin ja hammaskiven muodostumista yli 50%.
» Lue lisää
www.biofarm.fi
Epi-Otic ja Fysiologinen korvanpuhdistaja
Tehokkaaseen ja hellävaraiseen korvien puhdistukseen.
» Lue lisää
www.biofarm.fi
Megaderm annospussit
Tuoteuutisia
Kakkapussit hihnassa
Happy Dog -tuotesarja on saanut uuden tulokkaan. Heijastava hihna, jossa on valmiiksi kiinnitettynä pussukka kakkapusseja varten. Pussukkaan mahtuu rullallinen kakkapusseja, joten kakkojen kerääminen ei jää pussien puuttumisesta kiinni. Hihnoista löytyy kolmea leveyttä (1cm, 2 cm ja 3 cm). Koiralle on tärkeää päästä haistelemaan ja tutkimaan maailmaa ulkoilun lomassa, siksi hihnat ovatkin pitkiä (2.20m ja 3m). Happy Dog -hihnoissa löytyy myös integroiduksi hihnaksi kutsuttu erikoisuus. Integroituun hihnaan on valmiiksi kiinnitettynä joustava osuus, joka joustaa kun koira vetää ja näin helpottaa koiran niskaan ja selkään tulevaa iskua sekä omaa olkapäätäsi. Integroitua hihnaa on saatavilla pienille koirille. Kaikkia Happy Dog -tuotteita löytyy kolmessa värissä, jotka ovat musta, punainen ja sininen. Hihnoissa on pehmustettu kädensija, josta on mukava pitää kiinni. Lukot ovat kestäviä, mutta riittävän pieniä ja kevyitä, etteivät satuta koiraa. Happy Dog -tuotteet ovat Rakkaiden Haukkujen suunnittelemia ja lisätietoja tuotteista saat www.rakkaathaukut.fi, info@rakkaathaukut.fi tai 0400 703 585.
Tuttu ja tehokas rasvahappovalmiste kätevissä annospusseissa. Vähemmän sotkua ja parantunut maistuvuus!
» Lue lisää
www.biofarm.fi
CityLemmikit
17
Asuuko kotonasi Casanova?
TEKSTI Outi Kuisma-Pawar
Benecur vet
tökseen kirurgisesta kastraatiosta tarvitaan miettimisaikaa, koska se on peruuttamaton toimenpide ja joka estää koiran mahdollisen myöhemmän siitoskäytön. Toisaalta voidaan tulla tulokseen, että elämässä Casanovan kanssa on omia jännittäviä piirteitä, joten annetaan vaikutuksen loppua ja odotetaan entisten levottomien ja vauhdikkaiden aikojen palaamista. Nykyaikaan kuuluu mahdollisuus valita eri vaihtoehdoista. Kannattaa keskustella oman eläinlääkärin kanssa ja vaihtaa kokemuksia toisten koiranomistajien kanssa, kun Casanovan tempaukset alkavat häiritä elämää. Sopiva ratkaisu löytyy varmasti. Eläköön valinnan vapaus!
Fenbendazol.
Moni päätyy ostamaan seuralaisekseen urospuolisen koiranpennun, koska ei halua narttukoiran kahdesti vuodessa toistuvia kiimoja hankaloittamaan elämää. Usein ei oteta huomioon sitä, että naapurusto on täynnä naaraskoiria, joiden kiimat tuntuvat jatkuvan ympäri vuoden. Päinvastoin ollaan iloisia, että koiranpennulla on paljon leikkikavereita. Vaikeudet alkavatkin monilla vasta urospennun tullessa sukukypsäksi. Eräänä päivänä todetaan uroskoiran käyttäytyvän yhtäkkiä kaikin puolin omituisesti; sillä on aina kiire ulos, vaikka on juuri tultu pitkältä kävelylenkiltä. Lenkitkin tuntuvat hidastuneen ja siirtyneen ojanpohjiin ja pientareisiin, joita koira nuuhkii silmät kiiluen. Lisäksi sen virtsarakko on ilmeisesti laajentunut, koska virtsaa riittää joka jalannostolle vaikka kuinka pitkään. Miksi se on alkanut taas merkata sisälläkin, vaikka on jo sisäsiisti? Mikä mahtaa olla hätänä; onko koira Paholaisen vallassa, vai onko tämäkin maapallon lämpiämisen ja ilmastonmuutoksen syytä? Onneksi kyseessä ei ole kumpikaan yllämainituista vaihtoehdoista vaan aikuistunut koira on hormonien vallassa ja seuraa vaistojaan. Lyhyesti sanoen: kotonasi asuu nyt Casanova. 3K
Miten tästä eteenpäin? Vaihtoehdot ovat kerrottavissa lyhenteellä 3 K: Kärsi Kastroi Kastroi kemiallisesti. Kärsi eli kärsitään ja siedetään Casanovan oikut. Koira kärsii myös, ellei pääse livahtamaan ulos ja toteuttamaan Casanovan kutsumusta. Pahinta lienee se, että jo yhden Casanova-reissun jälkeen se odottaa seuraavaa entistä kärsimättömämmin. Karkulaiskierre on alkanut... Kastroi eli lopetetaan Casanovan oikut lopullisesti yhdellä kirurgisella toimenpiteellä. Toimenpide on tehokas, mutta asiaa
harkittaessa monen perheen miespuoliset jäsenet yleensä alkavat solidaarisesti puolustaa koiran miehuutta. Halutaanko todella heti turvautua leikkausveitseen? Entä jos myöhemmin alkaakin kaduttaa? Kastroi kemiallisesti: Kemiallinen kastraatio on melko uusi asia Euroopassa, mutta muualla maailmassa sitä on käytetty jo pitempään. Maailmassa on jopa oma organisaatio ACCD (Alliance for Contraception in CATS & DOGS), joka on omistautunut edistämään kissojen ja koirien lisääntymisen rajoittamista ei-kirurgisin keinoin. Organisaation nettisivut ovat www.acc-d.org. Kemiallisessa kastraatiossa koiralle laitetaan nahan alle implantaatti samalla tavalla kuin sille asetetaan mikrosiru. Implantaatista vapautuu hitaasti vaikuttavaa ainetta, joka tietyn mekanismin avulla lopettaa mieshormonin eli testosteronin tuotannon. Tämä vaikutus kestää keskimäärin 6 kk ajan. Vaikutuksen loputtua testosteronin tuotanto palautuu vähitellen normaalille tasolle. Implantaatti itse on tehty biologisesta materiaalista ja häviää vähitellen, joten sitä ei tarvitse poistaa. Implantaatteja voidaan käyttää myös jatkuvasti ilman haittavaikutuksia, jolloin niillä voidaan kokonaan korvata kirurginen kastraatio. Tämä on iso etu koirilla, joita ei voi esimerkiksi narkoosiriskin takia kastroida kirurgisesti. Kemiallinen kastraatio ei yleensä aiheuta voimakasta lihomista tai karvapeitteen laadun muuttumista, joita todetaan usein kirurgisen kastraation jälkeen.
Helppokäyttöiset lääkerakeet koiran sisäloisten torjuntaan
Benecur vet 220 mg/g rakeet. Vaikuttava aine: Fenbendatsoli. Indikaatiot: Koirien suolistoloisten, vaeltavien toukkamuotojen ja keuhkomatojen häätöön sekä Giardia tartunnan hoitoon. Annostus: Yksi 2 g:n annospussi 9 kiloa kohti kolmena peräkkäisenä päivänä. Rakeet annetaan ruokaan sekoitettuna. Lue pakkausseloste ennen käyttöä. Pakkaukset ja hinnat: 12 annospussia á 2 g (10,58 ). Scanvet Eläinlääkkeet Oy, PL 27, 13721 Parola.
Eläinlääkäreiltä ja apteekeista ilman reseptiä.
uutisia
Valio Koiravarusteet avasi verkkokaupan
15 vuoden kokemuksella koira-alan laatutuotteita tarjoava Valio Koiravarusteet on avannut verkkokaupan suoraan kuluttajille. Uusina tuotteina muun muassa koiran mikrosirunlukija ja riistakamera. Tuotevalikoima lisääntyy jatkuvasti.
www.valiokoiravarusteet.fi
Miksi valita kemiallinen kastraatio, kun voi yhtä hyvin valita kirurgisen kastraation?
Kemiallinen kastraatio antaa harkinta-aikaa: Sen avulla voidaan nähdä, millainen koira olisi kastroituna tekemättä heti lopullista päätöstä. On ymmärrettävää, että pää-
Parhaat palvelut
Koirahotelli Can icula Oy
Långvik, Kirkkonummi Benita Savén gsm 040-582 7266 www.koirahotelli.com Vain 30 km Helsingistä.
Avat tu! Uusi ne t tik auppa
Hauskoja & edullisia tuotteita koirille suoraan maahantuojalta.
w w w.dii vadog.fi
18 CityLemmikit
www.petexpo.fi
Kaikki lemmikit silittelyetäisyydellä. Monipuolista tietoa lemmikkien hoidosta Kissoja, koiria, papukaijoja, kaloja, kaneja, marsuja, hamstereita, rottia, frettejä, siilejä, gerbiilejä, liskoja, minihevosia...
Uutta!
Valio ammattitason
Helppokäyttöinen sirulukija monipuolisilla ominaisuuksilla. Sirutunnuksien tallennus.
Mikrosirulukija
Nyt tutustumishintaan!
199e
+toimituskul ut
Näkymätön aitaus
Rajaa koirallesi laaja ja viihtyisä juoksualue näkymättömällä PetSafe-pihavahdilla kotipihalle, mökille, mummolaan. Koirasi voi vapaasti liikkua ulkona, mutta pysyy "näkymättöPeruspaketilla aitaat mällä aidalla" rajaamasi jopa 1400m2 alueen. alueen sisäpuolella.
Haukunrajoitinpannat USEITA MALLEJA!
Innotek® Spray Bark Control Collar
229e
(ovh. 299,)
+toim.kulu t
Tarjous!
PetExpo pörröinen ja vauhdikas tapahtuma lemmikkien ystäville 4.5.4.2009!
Kissanäyttely, kisaamassa tuhat kissaa. Muotinäytöksissä koirien ulkoiluvaatteet sekä kierrätys- ja katumuoti.
Sitruunasuihkeella toimiva, erittäin pieni ja kevyt haukunrajoitinpanta pehmeään ja luonnonmukaiseen koirankoulutukseen. Panta on vedenkestävä. Extra spraysuihke kaupanpäälle! (arvo 15,-)
(ovh. 109,-)
+toim.kulu t
79e
Tarjous!
Multivet Spray Collar
(ovh. 109,-)
+toim.kulu t
79e
Tarjous!
Haukunrajoitinpanta pehmeään ja luonnonmukaiseen koirankoulutukseen. Sopii erinomaisesti myös pienille koirille. Panta vedenkestävä.
Vuosien kokemuksella valmistetut ja erittäin suositut
Tule tekemään huippuedullisia ostoksia! Näyttelyjä, lajiesittelyjä, agilityä, kilpailuja
Esim. 4x4 m tarha
Elementtejä myös yksittäin.
Valio Koiratarhat
Valio Koiratalo
Liput ovelta tai ennakkoon Lippupalvelusta 13/9 ¤
(toimituskulut alkaen 1,50 ¤).
Kevyt ja ruostumaton alumiinirakenne. Luja teräsverkko, silmäkoko 50 x 100 mm. Toimitetaan täydellisenä elementtisarjana, joka on helppo koota. Tarhaelementin korkeus 184 cm ja leveys 198 cm.
599e
+rahti
Tarjous!
Lapset 46-v. 2 ¤, alle 4-vuotiaat ilmaiseksi. Perhelippu 28 ¤. Koululaiset ja opettaja pe 3.4. luokittain 2 ¤/hlö.
Uutuutena hellyttävä pentunäyttely!
Talvilämmin asunto koirallesi. Siirrettävä tuulikaapin väliseinä, läpinäkyvä ovipeite molemmissa ovissa. Kaksinkertainen ikkuna sekä säädettävä ilmastointiluukku. Avattava katto helpottaa puhdistusta. Kahta eri kokoa: ulkomitat n. 126 x 96 cm ja 96 x 176 cm. Sisäkorkeus 75 cm. Varustettavissa lämmittimellä.
450e
alk. +rahti
Tarjous!
Meiltä myös:
Käy tutustumas
PetExpo avoinna la-su 4.5.4. klo 918 Helsingin Messukeskuksessa. Samalla lipulla Lapsi-messut ja Model Expo Pienoismalli- ja harrastetapahtuma.
A veVA u p U! UPitPväänArkkokaTpTaamme VERKKOKA i keh ty st
uljemet · Koirank koirapaikantioiranruoat · RiistaRACKER POINTER / Torkeatasoiset VALIO-k ·K tushäkit lan tuotteet kamerat ym. a
sa jatkuva
oiravarusteet.fi valiok
VALIO KOIRAVARUSTEET 0500 176 596 · 0400 245 083
Hö ök
sK
Käyttötalutin S, M, L. Alk.
15,50
HYPPY
ESTE
oir
a
Nahkapanta niitein 45 - 60 cm
37,-
OSIN
EEN
Kiristävä panta 45 - 65 cm
19,50
Basic panta 40 - 55 cm
Kaksi kannattimin varustettua kartiota + rima. Kartio: Seitsemän korkeutta 40 cm asti. Rima: pituus 120 cm (kaksi osaa 60 + 60 cm).
28
50
18,Trend liivi 25 - 45 cm
25,Koristeltu panta 45 - 60 cm
18,50
Krokotiililelu 48 cm
12,50
30,50
Kanvaasipatja 100 x 80 cm
Flower sadetakki 20 - 50 cm
28,50
Hööks
HEVOSURHEILU
Vantaa · Hagelstamintie 31 · 09 231 340 10 · ark. 10-20, la 10-16. Ylöjärvi · Elotie 8 · 03 27 30 506 · ark. 10-19, la 10-16.
Postituskulut (6,50) sekä postiennakkomaksu (3,15) veloitetaan. Yli 300,- tilaukset postikuluitta. Täydellinen 60 päivän palautusoikeus. Emme valitettavasti voi toimittaa alle 22,- tilauksia.
Postimyynti & kuvastotilaukset: Ilmainen linja kellon ympäri 0800-770 700! w w w . h o o k s . f i