Utgivare:
4/2012
Lodjur i 22 trafiken, s.
Problem med jaktkortet? Ring 0303 9777
Så skjuter du bättre med studsare, s. 4
Utmaningskampanj: Så grundar du en vilttriangel, s. 34
Sädgåsen får en förvaltningsplan, s. 26 Lär dig första hjälpen!, s. 62
Ledaren
Hållbar utveckling och grön ekonomi:
Blir viltet näringar?
Världens beslutsfattare möttes under midsommarveckan i Rio för att grunna över hur världsekonomins utveckling kunde vändas över i en hållbar riktning. Det finns en viss oro för att den fortsatta ökningen i förbrukningen av naturtillgångar ska sluta i en ekologisk katastrof. I vårt land har jord- och skogsbruksministeriet reviderat sin strategi. Som rubrik har ministeriet tagit mottot: "Föda och förnybara naturresurser bröd och välstånd från en livskraftig natur". Finland vill vara ett föregångsland ifråga om hållbar utveckling och vilthushållningen är en del av den här ambitionen. Parallellt med det stora arbetet med uppdragning av riktlinjer har en av ministeriet tillsatt arbetsgrupp arbetat under temat "Vilthushållning som näring". Landets vilthushållning och dess betydelse som näring utgör i ett globalt perspektiv en droppe i havet, men den stöder såväl den hållbara utvecklingen som de nationella strategiska målen till den del de gäller hållbar produktion av föda, försörjning och välstånd. Saken är värd att utredas. Det förefaller som om näringar som grundar sig på vilthushållning skulle ligga socialt rätt i tiden nu. Tanken stöds av ett flertal trendmässiga förändringar. Här några:
Vilt som föda och biprodukter som erhålls av vilt är nu trendiga naturprodukter. Landsbygden och jordbruken behöver nya former av företagande för att hållas Bosättningen minskar och "förgubbas" i glesbygderna. För regleringen av Jaktintressets popularitet ökar fortsättningsvis. Det råder dock brist på
Efterfrågan på sådana är avsevärt större än utbudet. livskraftiga.
hjortdjurs- och stora rovdjursstammarna behövs det jägare även i fortsättningen. jaktmöjligheter i Trängselfinland. Nutidens stressade människor kan inte pga sin bostadsort eller sitt arbete binda sig i jaktföreningsform vid sitt intresse på samma sätt som sina artfränder på landsbygden.
Självständig tillståndsjakt på statens marker är mätt i intressedagar den finländska jaktturismens vanligaste form. Jaktformen tillför den lokala ekonomin bla. logitjänsterna och handeln betydande intäkter. Som egentliga näringar inom vilthushållningen kan tre huvudformer för företagande särskiljas. Den första är företagandet inom jaktturismen. Företagen marknadsför allroundjakttjänster och realiserar dessa antingen på statens marker eller i samarbete med jaktföreningar och producenter av logitjänster. Jaktsäsongen är kort. Företagen kompletterar därför ofta sitt produkturval med djurskådning eller fotograferingstjänster eller andra naturupplevelser. Uppskattningsvis finns det cirka 200 dylika aktörer inom jaktturismen. Den andra, växande näringsformen är viltfarmföretagandet. På alternativt egna eller arrenderade marker uppföds fågel- eller klövvilt. Företagaren säljer allround fågel- eller klövdjursjakter till jaktsällskap. Verksamheten grundar sig på intensiv viltvård som ofta kompletteras med uppfödnings- och utplanteringsverksamhet för att stärka viltbestånden. Det finns omkring 60 viltfarmer av den här typen i vårt land. Vår jordbrukspolitik godkänner dock inte den här företagsformen som en stödberättigad verksamhet vid sidan av övriga produktionsformer. Den tredje möjligheten till affärsverksamhet är vidareförädling av viltprodukter. Marknaden för viltkött, skinn, pälsverk och vidareförädlade produkter rymmer rikligt med outnyttjade möjligheter. För närvarande finner konsumenterna inte viltkött på marknaden. Viltskinnen och pälsverken går idag för det mesta till spillo. Ministeriets arbetsgrupp föreslår åtgärder som ska främja näringarna inom vilthushållningen. Näringarna inom vilthushållningen bör jämställas med övriga landsbygdsnäringar i statens understödspolitik. Lagstiftningshinder och bromsande bestämmelser bör undanröjas. Vad som behövs är utvecklingsprojekt, certifiering av verksamheten, rådgivning och utbildning. Näringarna inom vilthushållningen kan klara sig bra endast om de accepteras i de lokala gemenskaperna. På samhällsnivå bör det skapas gemensamt accepterade principer och riktlinjer för utveckling av verksamheten. För att få till stånd ett socialt godkännande behövs det kommunikation och en öppen värdediskussion.
Reijo Orava Direktör Finlands viltcentral
PS!
Kom ihåg att inventera dina vilttrianglar. Resultaten av inventeringarna utnyttjas redan i augusti då besluten om skogshönsens jakttider fattas.
58
en ny morgon randas?
Älglöpning och älgskidskytte
2 l Jägaren l 4 l 2012
Innehåll 4 2012
2 Ledaren: Hållbar utveckling och grön ekonomi:
Blir viltet näringar?
4 Fem tips:
Så skjuter du bättre med gevär Förändringar möjliga inom skogsbruket
15 Ordförandens spalt:
16 Andjaktspremiären är jägarens visitkort 22 En apporterande jakt hund hjälper den ansvarsfulla jägaren 26 Sädgåsen minskar och får en förvaltningsplan 31 Aktuellt från ministeriet:
Ministeriets strategi reviderades räcker orken till?
34 Här ska grundas trianglar
Andjaktspremiären är jägarens visitkort
16
74
Jaktföreningar
35 Så grundar du en vilttriangel 42 Presentation av medlemmarna i Finlands viltcentrals ledningsgrupp 48 Kvinnliga chefer blev jägare 50 De närmaste åren med TASSEN 52 Lodjur i trafiken 54 Internationell kunskap om björnkonflikter:
När björnens och människans livsmiljöer möts en ny morgon randas? Lär dig första hjälpen!
58 Älglöpning och älgskidskytte 62 På vandring med Eki: 72 Vetenskaplig viltkunskap:
Viltforskningen blir en del av en stark forskningscentral för naturresurser - arrangera en härlig temadag för hela familjen!
74 Jaktföreningar
76 Vi hoppas på fler som använder elektroniskt älgobskort 78 Jaktmässan i Riihimäki 40 år 82 Åland 84 Jakten på statens marker:
Skogsvildrenen vår enda vildren Den internationella jaktsektorn kräver koordinering
86 Som jaktambassadör i världen: 89 Jakttiderna 2012-2013 90 Nyhetsmagasinet 92 Det händer i regionerna 94 Affärer 96 Adresser
- arrangera en härlig temadag för hela familjen!
Jägaren l 4 l 2012 l 3
Text: Jussi Partanen, Finlands Jägarförbund I Foto: Aku Ahlholm I Teckningar: Pasi Sairanen
Fem tips:
Så skjuter du bättre med studsare
F
4 l Jägaren l 4 l 2012
Ännu är det inte för sent att åka till skjutbanan och träna med studsaren innan jaktsäsongen börjar. Med de här tipsen kommer du att vara en bättre skytt när säsongen börjar.
l För att skottet ska träffa rätt på jakt
måste studsaren vara riktigt inskjuten. Alldeles för ofta händer det att jägare låter skjutträningen stanna vid inskjutningsskotten. Med tipsen i den här artikeln lär du dig att skjuta in studsaren snabbt och på rätt sätt. Tiden och patronerna som du sparar kan du lägga ner på den egentliga skjutträningen i stället.
Kontrollera utrustningen
Gör en utanpågranskning av geväret och kolla att det inte finns sprickor i kolven eller förstocken. Kolla avtrycket med en klickpatron. Avtryckaren ska kännas exakt. Kolla att stocken sitter fast och dra vid behov åt
skruvarna. I regel ska gevärspipan inte ligga an mot förstocken. Kontrollera friliggningen genom att föra en tunn remsa papper mellan pipan och förstocken. Pappret ska glida obehindrat ända till någon centimeter från den främre kolvbulten. Den som använder ett kikarsikte ska kontrollera att fästet och ringarna sitter fast. Längden på kolven är lämplig när anläggningen känns naturlig utan att kolven fastnar under armen. Höjden på kolvkammen är den rätta när du inte behöver ta kinden från kolven för att se genom kikarsiktet. Om kolvkammen är allt för låg kan du höja den till exempel genom att tejpa dit en bit av ett liggunderlag. Om du vid granskningen upptäcker problem som du inte kan åtgärda själv ska du lämna in studsaren till en vapensmed.
Torrträning
Torrträna hemma anläggning, andningsteknik och avfyrning, och använd
en klickpatron. Vid studsarskytte är det viktigt att andas på rätt sätt. Avpassa andningen så att du kan hålla andan när du trycker av. Att avlossa skottet på rätt sätt är viktigare vid skytte med studsare än med hagelgevär. Det får inte bli en knyck utan du ska krama avtryckaren lugnt och så, att det bara är pekfingret som rör sig. Efter avlossat skott ska du hålla studsaren riktad mot målet ett ögonblick till, och inkludera säkringen i övningarna så att den fungerar naturligt också vid skott på jakt. När du torrtränar ska du vara uppmärksam på ett par saker som hjälper dig att hantera rekylen på skjutbanan. Med en avslappnad ställning går det bättre att ta upp rekylen än om du spänner dig. En stadig gevärskontakt mot axel och kind borgar för att rekylen känns lindrigare. Särskilt unga skyttar gör klokt i att inleda skjutträningen med ett miniatyrgevär. En sådan har en obefintlig rekyl och patronerna kostar bara en bråkdel av priset på de grövre kalibrerna.
Tips 1:
Lär dig skjuta in studsaren rätt
Övning på rörlig älgtavla borde höra till varje älgjägares grundträning
Träning på skjutbanan
När inskjutningen är avklarad är det dags för den egentliga skjutträningen. Tänk efter; vilka situationer är det som du ställs inför när du jagar? Är skjutavstånden så korta och lägena så snabba att det är bäst att koncentrera träningen till stående skytte utan stöd? Om du däremot håller dig enbart till toppjakt med studsaren ska du främst träna liggande skytte med stöd. Kom ihåg att en fågel är ett så litet mål att du måste sätta dig in i ballistiken, det vill säga läran om projektilers rörelse i luften. Om du däremot jagar flera olika slags vilt med studsare så kan du ställa upp flera måltavlor och skjuta på dem ur olika ställningar. Analysera resultaten och koncentrera dig på att stärka dina svaga sidor. Våga prova på olika tekniker och utveckla ditt eget kunnande som skytt. l
n Om det är första gången som du skjuter in din studsare eller om du till exempel har skaffat ett nytt kikarsikte så ska du börja med att grovrikta geväret genom att sikta genom pipan. Det här går förstås bara med gevär där låset går att ta loss så att man kan titta genom loppet. Ställ en måltavla på exempelvis 50 meters avstånd. Ta loss låset och lägg geväret stadigt på en sandsäck eller i en skjutbänk så att du ser mitten på tavlan när du kikar genom loppet. Nästa steg är att rikta in kikarsiktets hårkors mot tavlans mitt med ställskruvarna. Tips 2 visar hur du ställer in kikarsiktet. Rubba inte geväret. Nu ska riktpunkten vara den samma både när du tittar genom loppet och genom kikarsiktet. Om du har följt de här instruktionerna noggrant så ska det första skottet träffa i tavlan. Har du en gevärstyp som inte går att grovrikta genom att kika genom loppet till exempel en halvautomat så börjar du grovriktningen genom att skjuta på en tillräckligt stor tavla på kort håll (exempelvis 30 meter). Geväret är nu grovriktat på 50 meter. Nästa steg är den egentliga inskjutningen, men innan du tar itu med den ska du tänka efter; vilket vilt tänker du jaga och hur? Inskjutningen ska alltid göras med samma patron som du kommer att använda på jakten. Skillnaden i träff kan vara så stor som tio eller tjugo centimeter mellan olika patroner. Om du tänker jaga älg, vitsvansvilt eller rådjur är det bra att skjuta in studsaren med ett överslag på fyra centimeter på hundra meter. Det betyder att du med de vanligaste kalibrerna kan skjuta hjortdjur på upp till 175 meter utan att ändra riktpunkt. Skjut det första skottet med gott stöd mot en inskjutningstavla på 100 meters avstånd. Riktpunkten på inskjutningstavlan ska vara sådan att siktandet ska vara tydligt för ögat med den typ av riktmedel som du använder. Om du har gjort grovriktningen rätt ska skottet träffa nära riktpunkten. Justera sedan träffpunkten med siktets höjd- och sidoskruvar så att kulan träffar ungefär fyra centimeter ovanför riktpunkten. När du har fått ett skott att träffa i stort sett där det ska så är det dags för den första serien om tre skott för att få en träffbild. Om de här tre skotten ligger inom fem cm från varandra och ungefär fyra centimeter ovanför riktpunkten så är vapnet riktigt inskjutet och överslaget räcker till för jakt efter hjortdjur.
Artikeln bygger på handboken ABC för jaktskytte som Jägarförbundet har gett ut.
Jägaren l 4 l 2012 l 5
Inställningsring för okularet
Inställningsring för förstoringen
Ställskruv i höjdled Ställskruv i sidled
Frontlins eller objektiv
Okular
Tips 2:
Lär dig inställningarna på ditt sikte
n Montera kikarsiktet på din studsare så att avståndet till ögat känns bra. Ställ dig i skjutställning och titta genom kikaren. Om bilden du ser fyller hela okularet och är tydlig i kanterna så är avståndet mellan kikarsiktet och ögat rätt. Fokusera därefter bilden genom att skruva på okularets ställskruv, medsols eller motsols, tills både bilden och hårkorset är skarpa. Justeringen motsvarar korrigeringen för glasögon beroende på skyttens syn, det vill säga + eller -. Nu är kikarsiktet inställt så det passar precis dig. Det här betyder att om någon annan skjuter med ditt gevär så blir träffpunkten inte nödvändigtvis den samma. Nuförtiden är kikarsiktena ofta variabla, det vill säga att de har en variabel förstoringsgrad. Om siktet du använder har ett förstoringsomfång på exempelvis 3-12x så är det på älgjakt bäst att skruva ner förstoringen till minimum, alltså till tre. Om älgen går i pass med god fart och kommer nära så är det lättare att få den i siktet med en låg förstoring. Om du ska jaga i skymningen så ska du ställa förstoringen på åtta som ger maximal ljusstyrka. Med gott stöd och på längre avstånd kan du vrida upp förstoringen till max, alltså till 12. När du har lärt dig ställa siktet i höjdled och sidled så går inskjutningen fortare och du sparar på både patronerna och nerverna. På amerikanska och asiatiska kikarsikten flyttar träffpunkten vanligtvis cirka 7 mm per snäpp och på europeiska sikten en centimeter per snäpp på hundra meter. Om ställskruven för höjdled har en pil och markeringen U, Up eller H så flyttar träffpunkten uppåt när du vrider på skruven i pilens riktning. Skruvarna för sidled kan ha markeringen R, right eller rechts, som flyttar träffpunkten åt höger. Markeringen kan också vara L, left eller links, som flyttar träffpunkten åt vänster. Det kan förekomma fler inställningsmöjligheter än de här på ditt kikarsikte eller så kan de vara annorlunda konstruerade. Läs mera om hur man justerar olika sikten i boken ABC för jaktskytte.
Tips 4:
Öva med olika skjutställningar och med stöd
n Som jag berättade i det föregående tipset så är stående skytte den allra ostadigaste ställningen. Jägare ska därför alltid använda sig av stöd när det är möjligt. Men det går också att välja en stabilare skjutställning. Att skjuta knästående är ett snabbt och bra alternativ på längre skjutavstånd om det inte finns något annat stöd att tillgå. Det tar bara några sekunder att gå ner på knä om man har övat på det. På jakt går det utmärkt att ta stöd mot exempelvis ett träd. På skjutbanan kan du öva på det här genom att ta stöd mot till exempel en vägg eller en stolpe. Numera finns det ett stort urval olika skjutstöd i handeln som underlättar skyttet. Det finns skjutstöd för liggande, sittande och stående skytte. Om du skaffar dig ett skjutstöd så ska du absolut också öva med det på skjutbanan. Skjutstödet kan också påverka träffpunkten, i synnerhet om underlaget är hårt. Om du har skjutit in geväret med stöd av sandsäckar så är det bäst att också skjuta några skott med skjutstödet för att vara säker på att skotten sitter där de ska.
6 l Jägaren l 4 l 2012
Tips 3:
Stående ställning
n Att skjuta stående är den minst stadiga ställningen. Tyngdpunkten ligger högt och fötterna utgör det enda stödet. Vid stående skytte förfaller skytten ofta till att vara allt för småpetig, det vill säga att han försöker träffa mitt i tian. Han tröttnar medan han letar efter tian i siktet och trycker lätt av med en knyck. Av den här orsaken är det en god idé att på träning byta ut tavlan som har en tia i mitten till en tavla med djurfigur. En dubbelsidig anatomisk tavla är det bästa alternativet eftersom man efteråt kan kolla om skottet har träffat i hjärta-lungtrakten. Vi kan alltså säga att hjärtalungtrakten är jägarens "tia". Vid stående skytte blir resultatet i regel bättre om skytten gör
en rapp anläggning, letar upp målet, håller andan och kramar avtryckaren. Det hela ska gå som en enda snabb, oavbruten rörelse. Mera om viltarternas anatomi hittar du på Jägarförbundets jaktsimulator på adressen www.metsastajaliitto.fi/simulaattori . n Ett annat sätt att skjuta på stillastående mål går till så, att skytten startar med geväret skjutklart under målet och fortsätter liksom i en sving rakt uppåt. När siktet nästan har nått fram till målet lossar skytten skottet och låter rekylen föra geväret vidare i rörelsen uppåt. Geväret är hela tiden i rörelse och skytten behöver inte försöka hålla det stilla. När du övar med den här metoden är det bäst att börja så, att svingen uppåt startar från en punkt väldigt nära målet. Det svåraste vid skytte där geväret rör sig rakt uppåt är att lära sig trycka av på exakt rätt ställe.
Jägaren l 4 l 2012 l 7
Tips 5:
Öva också på rörligt mål
n Skytte mot rörligt mål sker oftast stående. Inta grundställning på samma sätt som vid skytte mot ett stillastående mål. Håll pipan i höjd med målet. När det rörliga målet dyker upp inleder du anläggningen så, att pipans mynning följer målet. Anläggningen övergår i en sving som startar bakom den tilltänkta träffpunkten och passerar den. Släpp skottet när framförhållningen känns rätt. Låt svingen fortsätter en bit efter att skottet avlossats. Det går att skjuta mot rörligt mål också från knästående och det är fullt tillåtet att använda skjutkäpp. En skjutkäpp gör skytten avsevärt stabilare, men skytte mot rörligt mål med stöd kräver en hel del övning. Det svåraste momentet vid studsarskytte mot rörligt mål är att bedöma framförhållningen. Med en vanlig övningspatron på skjutbanan ska man sikta på skägget på älgtavlan. Den rörliga älgen rör sig på banan med en hastighet om 5,3 m/s eller ungefär 19 km/h. På skjutbana skjuter man mot rörlig älg på 75 eller 100 meters håll. Att sikta på skägget betyder i praktiken en framförhållning på cirka en halv meter. Det är förstås bra att komma ihåg att både avståndet och älgens hastighet varierar på jakt. Därför är det bra att också öva skytte mot rörligt mål på olika avstånd. Skjutavstånden kan förslagsvis vara 100, 75, 50 och 25 meter.
Finlands Jägarförbund har gett ut tre nya handböcker
8 askelta metsälle aloittelevan metsästäjän ABC - en bok för nybörjare och läsare som är intresserade av jakt (32 sidor) Metsästysseuran käsikirja - allt du behöver veta om verksamheten i en jaktförening (336 sidor)
Metsästysseuran käsikirja
Suomen Metsästäjäliitto Finlands Jägarförbund r.y.
ABC för jaktskytte - en handbok om jaktvapen och skjutträning, på svenska (68 sidor)
8 9
10
9 8
Böckerna finns på Eräkontti www.erakontti.fi När du en gång handlar, skaffa också måltavlor för gevärsträningen. På bilden en anatomisk vitsvanstavla.
8 l Jägaren l 4 l 2012
Parhaat uutuudet nettohintaan Retkitukku.fi
TM retkitukku ampuu kovilla hinnat alas parhaat tuotteet lyömätön hinta!
e auden Retkitukku esittelet k kovimmat uutuude
retkitukku.fi
korkea laatu edullinen hinta tilaamisen helppous: netti ja puhelin
metsästäjän verkkokauppa
äjille ssä lehdessä metsäst Retkitukku esittelee tä n mm. immat uutuudet, kute ® syksyn mielenkiintois iston, Elk 1795 -vaatemall den sukupolven Alaska uu llisen okameran, edistykse ainutlaatuisen asevide enkiintoisia paljon muita miel koiravideokameran ja tuotteita. kaupan ja uudenaikaisen netti Kustannustehokkaan . kuluttajan kukkarossa edut näkyvät suoraan lurakenne sekä toerät, pieni ku Retkitukun suuret os dollistavat an toimintamalli mah uudenaikainen logistiik ta suoraan ksen johtavilta tehtail laatutuotteiden toimitu paan ja selkeästi edullisem etsästäjille nopeasti m hintaan. i tutustu ja tilaa! Uutuuksia rajoitetust terveisin,
nopea toimitus edullisesti suoraan tehtaalta asiantunteva ja reipas asiakaspalvelu alan nopeimmin kasvava verkkokauppa tuoteuutuudet aina ensimmäisenä
Retkitukun tiimi
Tutustu Alaska-metsästysasumallistoon alkaen s. 10
Light Camo HD
tm
Nopean tilaajan edut!
500 nopeimmalle tilaajalle lahja kaupan päälle
(Ei koske asekaappeja, koiratutka-, Garmin- ja Zodiac-tuotteita)
-metsästyspuku s. 14
Yli 100 ostoksesta Yli 250 ostoksesta lisäksi
· valoteho 270 lm · vesitiivis ja kestävä alumiinikuori · mukana Cr123a -paristot ja säilytyskotelo
Alaska Ranger -metsästyslakki
· näkyvä huomioväri · Hyvin istuva säädettävä malli (56-60cm) arvo 19,90
Kamerauutuuksia metsästäjille s. 36-37
Burrel target HD -asevideokamera
tm
Burrel X-270 LeD-tehovalaisin
Burrel CamDog HD -koirakamera
tm
Riista- ja valvontakamerauutuuksia s. 39 ja 57
arvo 74,90 Mökin ja kodin valvontaan pointer Control -mökkikamera s. 57
*) Hintoihin lisätään toimituskulut 8,90 , 14,90 (asusteet ja kengät) **) Hintoihin lisätään toimituskulut 49,90 (asekaapit), hinta sisältää toimituksen kotipihaan. ***) Todellinen vuosikorko vaihtelee summan ja valitun osamaksukampanjan mukaan. Esim. 36 kk:n maksukampanjalla maksetun 1000 :n ostoksen todellinen vuosikorko on 21,86%. Tarkat ehdot näet tilauksen yhteydessä verkkokaupastamme.
RETKITUKKU.fi
Nettohintaan suoraan tehtaalta
Ensiesittelyssä uuden s vaatemallisto
kokenut erävaatteiden suunnittelutiimi kehitti suomalaisten metsästäjien toiveiden pohjalta yhdessä maailman johtavien testaus- ja tutkimuslaboratorioiden kanssa uuden sukupolven metsästysvaatemalliston. uusi alaska elk 1795® -mallisto nostaa kertaheitolla metsästysvaatteiden teknisyyden ja käyttömukavuuden uudelle tasolle! metsästysvaatteiden uusi, kolmas sukupolvi on syntynyt.
1960 1980
1990 2000
2012
alaska johtaa metsästysvaatteiden kehitystä
1. sukupolvi. 1960 1980 -luvuilla metsästäjät käyttivät mm. perinteisiä maasto- ja sarkapukuja ja sateen tullessa puettiin päälle sadetakki ja -lahkeet.
2. sukupolvi. 1990 2000 -luvuilla yleistyivät ensimmäiset irtokalvolliset metsästyspuvut, joiden pintamateriaali kastuessaan teki puvusta raskaan.
3. sukupolvi 2012 Alaskan kokenut suunnittelutiimi esittelee uuden sukupolven malliston, joka hyödyntää uusinta teknologiaa, materiaaleja, pintakäsittelyjä, kalvotekniikkaa ja testausmenetelmiä.
TilaukseT www.retkitukku.fi tai puhelimiTse p. 040 828 1000 klo 9-17
ukupolven metsästysTeknistä ylivoimaa
Kehittyneen materiaaliteknologian ansiosta erinomainen keveys (jopa 35% kevyempi). Tehokas hiDryTM -käsittely takaa puvun keveyden myös sateella. Uuden anti-WhistlerTM -käsittelyn ansiosta puvun pintakangas on käytössä äänetön.
Ylivertainen käyttömukavuus
Erityisesti metsästyskäyttöön suunnitellut värit, leikkaukset, säädöt, materiaalit ja pintakäsittelyt sekä tuotteen pienet yksityiskohdat takaavat erinomaisen istuvuuden ja täydellisen toimivuuden.
Uutta kalvoteknologiaa, erinomainen vedenpitävyys ja hengittävyys. Testattu maailman johtavissa testilaboratorioissa.
Uuden sukupolven Alaska Elk 1795® -mallisto kattaa kolme erilaista metsästyspukua, metsästysjalkineet sekä erilaisia teknisiä metsästysasusteita.
CAMO HD suomalaiseen luontoon suunniteltu 3D-camokuvio
TM
Camo HD
Graafisesti käsitelty utuinen tausta
TM
A) Tietokoneella käsitelty utuinen tausta B) Risteävät puunrungot C) Tarkoin valittuja suomalaisen kasvillisuuden elementtejä.
Risteävät puunrungot
Ainutlaatuinen Alaska -camo kuvattiin luonnossa eri puolella Suomea, koottiin digitaalisesti yhteen, jonka grafiikka siirrettiin edistykselliselle kankaalle. Syntyi huomaamaton kolmiulotteinen Alaska HDTM -camo. Kuvion epäsäännöllisyys ja tarkoin HD-kuvatut yksityiskohdat tekevät camosta huomaamattoman ja tyylikkään.
HDTM
Tarkoin valittuja suomalaisen luonnon elementtejä.
Tutustu laajaan Alaska-mallistoon ja avajaisetuihin alkaen s. 12 Retkitukku.fi
TM
RETKITUKKU.fi
Nettohintaan suoraan tehtaalta
Uusi teknologia uskomaton keveys:
Huipputason Alaska Light -m
Alaska Light
metsästyspuku
Uuden sukupolven puku liikkuvalle metsästäjälle. Suunniteltu ja testattu yhdessä suomalaisten metsästäjien kanssa käyttämällä maailman edistyksellisintä materiaaliteknologiaa tavoitteena täydellinen metsästyspuku. Kevyellä Alaska light -puvulla koet parhaita ja onnistuneita eränautintoja.
Jopa 35 % kevyempi Saatavana myös camona! s.14
Lintujahtiin Passiin Koirajahtiin Kalastukseen Eräretkeilyyn
TilaukseT www.retkitukku.fi tai puHelimiTse p. 040 828 1000 klo 9-17
etsästyspuku avajaishintaan
Teknistä ylivoimaa ylivertainen käyttömukavuus
Huippukevyt Nopea kuivuvuus Runsaasti teknisiä ratkaisuja edistykselliset materiaalit ja käsittelyt uutta kalvoteknologiaa
Uusi Alaska Light -puku nostaa metsästysvaatteiden teknisyyden ja käyttömukavuuden täysin uudelle tasolle! Alaska Light -puku hyödyntää uusimpia materiaaleja, pintakäsittelyä ja kalvoteknologiaa. Erinomainen vedenpitävyys ja hengittävyys. Monipuolisesti testattu. Uuden materiaaliteknologian ansiosta uskomaton keveys (jopa 35% kevyempi). Edistyksellisen Hi-DRYTM -käsittelyn ansiosta pintakangas hylkii vettä ja likaa. Uusi antiWhistlerTM -käsittely tekee puvun pintakankaan käytössä äänettömäksi. Alaska Light -puvun teknisiä yksityiskohtia: A. Säädettävä irtohuppu B. Täysin vedenpitävä ja hengittävä C. Vesitiiviit päävetoketjut D. Extra-teipatut saumat E. Kainalotuuletus kaksisuuntaisella vetoketjulla F. Hengittävä vuorimateriaali G. Päävetoketjuissa pitävät X-strongTM -vetimet H. Paljon taskuja: yht. 7 kpl I. Selästä korotettu vyötärö J. Runsaasti säätöjä: mm. kaulus-, helma-, vyötärö-, hihansuu- ja lahjesäätö K. Muotoonommellut polvet L. Lyhennettävät lahkeet M. Väri vihertävän ruskea, tumman rusk. tehosteet
Maailman edistyksellisintä kalvoteknologiaa, erinomainen vedenpitävyys ja hengittävyys. Testattu maailman johtavissa testilaboratorioissa.
A B C E F I J G H D
Avajaisetu!
Nopealle tilaajalle Alaska-lakki ja -turvaliivi kaupan päälle!
K
metsästyslakki
arvo 19,90
149
99 vastaavat 4
Rä 300 kpl e Ta avajaisHiN Nopeille
*
turvaliivi
safety Camo -kuviolla arvo 34,90
L
eTu 350
Hyödynnä Nopean tilaajan edut! (s.9)
RETKITUKKU.fi
Nettohintaan suoraan tehtaalta
Uutuus! Alaska Light -camopuku Suomesta kuvatulla HD-kuviolla avajaishintaan
Alaska Light -puvun ylivoimaa nyt myös aidolla HD-camolla
huippukevyt Nopea kuivuvuus
Light Camo HD
Runsaasti teknisiä yksityiskohtia edistykselliset materiaalit ja käsittelyt
Katso lisää Alaska Light -puvun ominaisuuksista sivulla 12.
TM
metsästyspuku
Uuden sukupolven vedenpitävä camopuku aktiiviselle metsästäjälle. Ainutlaatuisen Suomen luonnosta kuvatun Camo HDTM -kuvion ansiosta maastoudut tehokkaasti suomalaiseen luontoon.
aito Camo hDTM-kuvio
Uusi Alaska Camo hDTM sisältää tarkoin valittuja yksityiskohtia suomalaisesta luonnosta. Näistä yhdistelemällä syntyi suomen ensimmäinen huomaamaton camokuvio, joka on siirretty Alaska-camopuvun pintakankaaseen.
100 % vedenpitävä ja hengittävä Rain-stop
®
Jopa 35 % kevyempi
Avajaisetu!
Lintujahtiin Passiin Koirajahtiin Kyttäykseen Hiiviskelyyn
Nopealle tilaajalle Alaska-camolakki ja -turvaliivi kaupan päälle!
camolakki
arvo 19,90
179
49 vastaavat 5
Rä 250 kpl e Ta avajaishiN peille No
*
turvaliivi
safety Camo -kuviolla arvo 34,90
eTu 370
TilaukseT www.retkitukku.fi tai puhelimiTse 040 828 1000 klo 9-17
hyödynnä Nopean tilaajan edut! (s.9)
Ordförandens spalt
Förändringar möjliga inom skogsbruket
I det föregående numret av Jägaren konstaterade viceordföranden att viltet sannolikt har klarat sig bra över vintern. När detta skrivs har en del av skogshönsens kullar redan kläckts, vilket innebär att de ur överlevnadssynpunkt är inne i sin mest kritiska tidsperiod. Åtminstone för insektsnäringens del ser det ut att finnas tillräckligt av den varan i naturen under försommaren och förhoppningsvis förekommer det inte kyliga regnperioder under de närmaste veckorna. Även de preliminära skördeprognoserna för skogsbär förefaller tämligen lovande, så det ser ut som om sensommaren i sin tur kommer att bjuda på bärföda. Enligt ett meddelande från Skogsforskningsinstitutet har sorkbestånden kollapsat på många håll i vårt land. Det innebär att de små rovdjurens och rovfåglarnas predationstryck fokuseras hårdare än hittills på skogshönsen. Med mänskligt förnuft kan vi i ljuset av tillgängliga forskningsrön och praktiskt konstaterade fakta bara göra ett försök att förutse olika fenomen och samverkan mellan dessa. Naturen bjuder ändå alltid på överraskningar så det är först efter sommarens triangelinventeringar och slutligen under höstens skördetid vi får en exaktare bild av hur det står till med skogshönsen! Inom skogsbruket pågår för närvarande en verklig lavin av förändringar inom en kort tidsperiod. Lagen om Finlands skogscentral trädde i kraft i början av innevarande år och nyligen meddelade ministeriet att det även inleder beredningen av en ändring av lagen om skogsvårdsföreningar. Ytterligare bereds som bäst en ombildning av Forststyrelsen till ett specialaffärsverk. Samtidigt pågår även beredningen av en ändring av skogslagen. Giltighetstiden för den nuvarande lagen om finansiering av hållbart skogsbruk löper ut redan vid utgången av nästa år. Ur vilthushållningens synpunkt innefattar ovannämnda förändringar i rikliga mått nya möjligheter. I och med de förändringar som sker inom organisationerna är vi nödda att mer än tidigare dryfta utbudet av tjänster utgående från kundernas och marknadens behov. Skogsbruksplaneringens produkter kommer i fortsättningen att skräddarsys i högre grad än tidigare och sannolikheten för att de viltinriktade skogsbruksplanerna blir vanligare är stor. På Forststyrelsens marker börjar det redan vara rutin att beakta viltets livsmiljöer vid behandlingen av skogen. Det är en förträfflig sak att dessa möjligheter att pröva olika behandlingsalternativ i skogen funnits. Erhållna erfarenheter kan sedan i tillämpliga delar även realiseras på privata marker. Av jägarna är omkring en tredjedel i själva verket även skogsägare, vilket betyder att det i fortsättningen sannolikt finns ett växande intresse för den här frågan också inom privatskogsbruket. Det centrala målet vid beredningen av ändringen av skogslagen är att öka skogsägarnas inflytande och ansvar för skötseln av den egna skogen. Den eventuella reviderade lagen ska inte mera i fortsättningen styra skogsägarnas behandling av sina skogar enligt en viss modell utan sätta gränser för den tillåtna verksamheten vid skötseln av den egna skogen så att skogsbrukets hållbarhet kan säkerställas. Det för viltet positiva i de riktlinjer som den beredande arbetsgruppen dragit upp ser åtminstone ut att ge möjligheter att vid beståndsvårdande avverkningar gynna olikåldriga bestånd samt att ta upp enstaka mindre kalytor utan skyldighet att beskoga dem. Likaså är strykningen av förnyelseskyldigheten på dikade torvmarker med svag virkesproduktion samt vissa preciseringar i anknytning till säkerställandet av mångfalden i skog med särskilt viktiga livsmiljöer garanterat positiva ändringsförslag för viltet. I förvaltningsplanen för skogshöns har det presenterats ett flertal utmärkta förslag till åtgärder som kan vidtas vid beaktandet av viltets livsmiljöer i skogsbruket. Finlands viltcentral och Skogsbrukets utvecklingscentral Tapio har för avsikt att tillsammans föra vidare ett projekt som går ut på en uppdatering av de avsnitt i rekommendationerna för skogsvården som betonar viltvården. Detsamma gäller i närmaste framtid för en genomgång av betoningarna av viltvården vid skogsbruksplaneringen. Det förefaller sålunda som om det i anknytning till förändringarna inom skogsbruket även föreligger ypperliga möjligheter att främja viltets livsmiljöer i samarbete med skogsägare och aktörer inom viltbranschen och skogsbruket!
Jägaren l 4 l 2012 l 15
Tauno Partanen ordförande Finlands viltcentral
Juha Kuittinen,jaktchef, Finlands viltcentral, Norra Karelen
Andjaktens första dag är den mest uppmärksammade jakthändelsen i vårt land. Så mycket som drygt 100 000 jägare styr då kosan till sjö och strand. För många jägare är andjaktspremiären själva öppningen på jaktsäsongen - utan att för den skull ringakta duvjakten. Premiärdagens tilldragelser intresserar också massmedia. Andjaktens premiärdag kan betraktas som jägarnas visitkort till det övriga samhället. Hur ser ditt visitkort ut som jägare?
16 l Jägaren l 4 l 2012
I
Raimo Lietsala
l I markerna där du jagar ska allting ska vara i ordning med jakträtten. I regel är det olika personer som innehar vattnet och marken. För att kunna skjuta fåglar som flyger över både land och vatten ska jägaren ha jakträtt på bägge. Vad marken beträffar så tillhör jakträtten markägaren, som ofta har arrenderat ut jakträtten till jaktföreningen på orten. På vattenområden är det andelslag som innehar jakträtten och den som vill lösa ett tillstånd för andjakt börjar lämpligen med att kontakta fiskerihushållningscentralen. I somliga fall har en jaktförening arrenderat jakträtten på vattenområdet och då har föreningens medlemmar rätt att jaga även där. Innehavarna av vattenområden skulle gärna få bli bättre på att informera om tillstånd och försäljning. I synner-
het jägare utsocknes ifrån ställs ibland inför ett väldigt detektivarbete innan det klarnar vem som säljer tillstånden för andjakt på vattenområdet i fråga. När du ändå håller på och skaffar dig lov för andjakt så försök på samma gång få lov också till jakt efter små rovdjur, eftersom det kan uppenbara sig en mink eller mårdhund inom skotthåll under kvällsflykten.
Skjutskickligheten kräver övning
På andjakt avlossas merparten av skotten mot fåglar i flykten. Det är nödvändigt att öva skjutskickligheten varje år. Torrträningen med anläggning och siktning kan göras hemma med oladdat vapen. Innan jaktsäsongen börjar är det bäst att åka till skjutbanan och fräscha
Andjaktspremiären är jägarens visitkort
upp flyktskyttet. I synnerhet nybörjarjägare lär sig på lerduvebanan inte bara flyktskytte utan också att bedöma avstånd och hantera vapnet säkert. Om det är möjligt att inkludera skjutbaneavgifterna i tyky-verksamheten på din arbetsplats så ger det en extra gnista i skytteträningen.
Med artkännedomen som utgångspunkt
Att jägaren känner igen de olika arterna är grundförutsättningen för att kunna jaga sjöfågel. I jägarexamen är artkännedomen ett delområde som jägarkandidaten måste behärska. Utbildningsmaterialet för jägarexamen ger en god grund för identifieringen av olika fåglar. På Finlands viltcentrals hemsida finns ett utmärkt material för "fördjupade stu-
dier" och repetition av hur fågelarterna ser ut. Där finns en aderton minuter lång video om de jaktbara änderna och en presentation i ord och bild av gäss. Du lär dig känna igen olika fåglar genom att titta noggrant på de fåglar du ser i terrängen i deras egen miljö. En bra metod är att följa med änderna på ditt eget jaktområde innan jaktsäsongen börjar. Du lär dig känna igen dem i höstdräkt och känner på förhand till om där rör sig några sällsynta eller fredade arter. Skjut bara på jaktbara sjöfåglar som du känner igen. Om du inte känner igen arten, låt bli.
Ruggande fåglar lämnas i fred under jakten.
ovanligt att föreningar utfodrar sjöfåglar och anlägger viltåkrar vid stränder. Ställ upp och häng med när viltvårdsjobben ska göras! Om man är ett gäng som får jobbet gjort så blir det inte orimlig tungt för någon. Gemensamma talkoinsatser innebär också en viktig social samvaro som stärker gruppandan. Från början av augusti är det lovligt att börja decimera bestånden av små rovdjur på jaktområdet, vilket i hög grad gynnar andkullarnas utsikter att överleva. Jägaren l 4 l 2012 l 17
Ställ upp på talko
Till en andjägares sommarsysslor hör viltvård och inventeringar. Det är inte
Sjöfågelbestånden och häckningsresultatet uppskattas med en inventering som görs från ett enda ställe. På försommaren räknar inventeraren med hjälp av en kikare antalet par per art och längre fram på sommaren räknar han antalet kullar. Själva inventeringen går alltså snabbt och smärtfritt, och tar bara ungefär en kvart. Finns det kanske på ditt jaktområde en lämplig plats att inventera på? Om svaret är ja, du vill gärna starta en inventeringsplats, så ska du kontakta viltcentralens regionkontor.
När är det för mörkt för att jaga?
Skytte i skymningen har undersökts i de andra nordiska länderna. Det är inte skadskjutningarna som är det problematiska, för undersökningarna visar att skjutavstånden är kortare i skymningen än vid fullt dagsljus. Däremot kan det bli bekymmersamt att känna igen fåglarna. I vårt land stadgar lagen ingenting om jakt i skymningen, utan överlåter åt den enskilda jägaren att själv bedöma när det är dags att avsluta jakten för kvällen. Beroende på molntäcket brukar det i ungefär en timme efter solnedgången vara möjligt att se tillräckligt tydligt för att skilja på arterna.
ståndsbedömningen. Mät på förhand upp olika avstånd i terrängen så blir det enklare att bedöma lämpliga skjutavstånd. Det är förbjudet att använda blyhagel vid sjöfågeljakt.1996 när förbudet mot blyhagel trädde i kraft var utbudet av ersättande hagel skralt. På den punkten har det blivit bättre, men fortfarande gäller för de ersättande haglen att det effektiva skjutavståndet i regel är kortare än med blyhagel. För de flesta patroner för sjöfågel är trettio meter därför ett absolut maximalt avstånd. Det är bäst att först testa de patroner som du tänker jaga med på en skjutbana. Utifrån träffbildens täckning och haglens inträngning kan du prova dig fram till den patron som passar bäst till ditt eget gevär. Vid sjöfågeljakt ska du dessutom hålla i minnet att patronbegränsningen för ett halvautomatiskt gevär är en patron i patronläget och maximalt två patroner i magasinet.
håll en vinkel på minst 45 grader. Se alltid efter vad som finns längst bort i skjutriktningen. Om det finns byggnader eller betande boskap i närheten så måste du ta hänsyn till dem. Haglen är lätta och tämligen ofarliga när de har avlossats på långt håll och trillar ner från hög höjd, men den som bor i huset blir ändå inte glad av att höra dem rassla på taket.
Respektera det fällda viltet
För den fällda fågelns del ska utgångspunkten vara den, att hela fångsten tas till vara så noggrant som möjligt. Hantera fågeln med respekt och ta vara på de ätliga delarna med omsorg och laga mat av dem. Vid andjaktspremiären är dagarna för det mesta varma, vilket gör det mera komplicerat att förvara fåglarna. En beprövad metod är att ta med sig en kyllåda där fåglarna kan förvaras svalt. Jägare brukar passa det fällda viltet direkt och på plats. Inälvorna återgår rätt fort till naturens kretslopp, men det är ändå en god vana att gräva ner dem. Det går också utmärkt att använda inälvorna som bete vid jakt efter mink och mårdhund. Om du på jakten skjuter fredlösa fåglar som kråkor eller gråtrutar ska du inte hänga upp dem i något träd utan ta hand om kropparna på lämpligt sätt eller använda dem vid utbildningen av din apporterande hund.
Skjut bara säkra skott
I synnerhet på premiärdagen finns det gott om andjägare vid bra fågelsjöar. Jägarna går till sina pass vid olika tider och kamouflerar sig och vet inte alltid om varandra. Det är därför klok politik att visa sig när det dyker upp nya jägare i närheten. Då vet jägarna var de har varandra och kan på förhand planera sina säkra skjutsektorer. Undvik att avlossa vågräta skott och
Ställ upp på viltvårdsarbeten när du har möjlighet. På hösten betar änderna gärna på en viltåker vid stranden.
Håll skjutavståndet kort
Vid andjakt brukar det finnas gott om utrymme för skyttet medan det saknas fasta punkter som underlättar av-
Juha Kuittinen
18 l Jägaren l 4 l 2012
Hannu Huttu
Om du inte känner igen fågeln, låt bli att skjuta.
Lämna ruggande fåglar i fred
På europeisk nivå är Finland en betydande producent av sjöfågelungar. Merparten av de fällda fåglarna är ungfåglar. Avskjutningens struktur följer det hållbara nyttjandets princip. Jakttrycket på våra vanligaste jaktbara änder har minskat, bland annat för att jakten har minskat sedan förbudet mot blyhagel trädde i kraft. Även om andjakten inte skulle ha kvoter så ska avskjutningen dimensioneras med omdöme. Det är inte förnuftigt att minska på det häckande beståndet på en ort eftersom andhonorna är ortstrogna. Somliga år händer det att änderna häckar sent eller häckar en gång till. En hona som häckar sent ruggar också senare och är inte flygg när andjakten börjar. Fåglar som håller på och ruggar ska lämnas i fred vid jakten och jägaren ska låta bli att släppa sin hund på samma ställe där han har sett en fågel som ruggar. jon sommarstugor och i augusti kan sommargästerna fortfarande vara kvar i stugan. Enligt jaktlagen är det förbjudet att skjuta närmare än 150 meter från ett bebott hus utan ägarens eller innehavarens uttryckliga tillstånd. Det här avståndet ska betraktas som ett lagstadgat minimiavstånd. Det krävs tillstånd av markägaren för att få röra sig på odlingar. I landets södra delar är säden i regel tröskad när andjakten börjar, men längre norrut står den ofta fortfarande kvar på fälten. Om den skjutna fågeln faller i ett sädesfält kan den bärgas med hjälp av en hund, som knappt lämnar några spår alls efter sig. När jägaren parkerar sin bil ska han se till att personer som är på väg till sin stuga eller sina odlingar obehindrat kan ta sig förbi. I augusti brukar det fortfarande vara varmt och det finns inget större behov av att tända en brasa. Om det ändå står korvgrillning på programmet ska du komma ihåg att du behöver markägarens tillstånd också för att göra upp eld. Under en jakt uppstår det också smärre mängder sopor. Plocka upp hylsor och annat skräp och ta det med dig när du går.
Alkohol först efter jakten
Alkohol och gevär är en dålig kombination. Säker vapenhantering och träffsäkert skytte kräver skärpta sinnen. Det är gemytligt att sitta med jaktkamraterna och prata igenom dagens jakt, men ölet korkar man upp först när jakten är avslutad och vapnen undanlagda. l
Hunden en oersättlig hjälp
n Vid jakt efter sjöfågel ska jägaren alltid använda en apporterande hund när det är möjligt. Utan hund är det svårt att hitta en fågel i terräng med vegetation även om skottet satt där det skulle. På sidan 22 finns en utförlig artikel om sjöfågeljakt med hund.
Ta hänsyn till stugor och odlingar
I Finland finns det ungefär en halv mil-
Jägaren l 4 l 2012 l 19
Juha Immonen
En apporterande jakthund hjälper den ansvarsfulla jägaren
Även om bytet inte är det viktigaste för jägaren, så måste det viktigaste alltid vara att det skjutna bytet tas tillvara. Betydelsen av apporterande jakthundar är mycket stor för att man skall kunna uppnå detta mål. Det är mera sannolikt att man med en apporterande jakthund kan ta tillvara både fåglar som faller ner på svåråtkomliga ställen och skadade fåglar. Jägaren måste tillsammans med sin hund göra sitt allt för att ta tillvara det skjutna bytet.
22 l Jägaren l 4 l 2012
l Oberoende av jaktform har jakthunden alltid spelat en betydande roll i den finländska jaktkulturen. Med hjälp av hundarna har man inte enbart säkrat att man hittar villebrådet, utan även att bytet tas tillvara. Tidigare, då det var nödvändigt att införskaffa sovel för att klara livhanken, var det nödvändigt att få bytet ända in i ryggsäcken. Samma tradition måste respekteras även av oss nutida jägare, även om våra ändamål i
detta avseende avviker från våra förfäders. På grund av hundarnas beteende har vissa raser en mer betydande roll före skottet än andra. Ändå borde all slags användning av hund vid jakt och skolningen som stöder detta upphöra först efter att man tagit fågeln tillvara.
På kvällssträck
En betydande del av sjöfågeljakten
Heikki Nevalainen
Juha Immonen
sker i kvälls- eller morgonskymningen. Ljusmängden inverkar inte direkt på hundens agerande. Med hjälp av vinden vägleder det omutliga luktsinnet hunden till villebrådet i alla omständigheter. Även hörseln är av stor betydelse för hundarna när det gäller att hitta bytet. Speciellt under sjöfåglarnas kvällssträck är de apporterande jakthundarna som effektivast. Användningen av en apporterande hund möjliggör även valet av sådana pass, där det är omöjligt för en hundlös jägare att förvänta sig att kunna ta vara på fågeln på grund av markvegetationen eller svåra terrängförhållanden. Oberoende av de förbättrade möjligheterna att lyckas med jakten, ger inte användningen av en apporterande jakthund jägaren rätt att jaga i ett sådant halvmörker där han inte kan känna igen de olika fågelarterna. Användningen av hund berättigar inte heller jägaren till att öka risktagningen i jakten. Man får inte i något som helst fall skjuta på vilt om det inte är möjligt att ta det tillvara.
mångsidighet spelar de en egen roll vid all form av fågeljakt. I största delen av fallen kan eventuella begränsningar härledas till teamets tvåbenta parts egenskaper eller driftighet. Man kan även utmärkt använda retrievern till att spåra upp skadade hjortdjur. De individuella egenskaperna inverkar även hos de apporterande hundraserna på motivationen att apportera vilt. De utseendemässiga egenskaperna hos retrieverraserna har påverkat rasförädlingen på bruksegenskapernas bekostnad. Hos en del av blodslinjerna håller tyvärr intresset för rasens egentliga uppgift, apporteringen, på att avta. När du väljer en apporterande jakthund vars föräldrar varit framgångsrika beträffande bruksegenskaperna, ökar du sannolikheten för att få en bra och utvecklingsduglig hund, som du utgående från ditt jaktbehov kan skola till en bra partner.
Under kvällssträcket inverkar ljusomständigheterna så att det är svårare att hitta en fälld fågel utan hund. Användningen av en apporterande jakthund ger ändå inte jägaren rätt att jaga i ett sådant halvmörker där han inte kan känna igen de olika fågelarterna innan han skjuter.
Världens bästa retriever
Världens bästa retriever är en hund som för att hitta viltet kan komplettera förarens sinnliga brister eller brister som är förknippade med rörligheten. Sjöfågeljakten erbjuder ett enormt spektrum av olika sorters verksamhetsmiljöer och väderleksförhållanden. Väderleksförhållandena varierar från värmeböljan under den första dagen av jakten i augusti till den iskalla höststormen under sjöfågeljakten i november. Hunden borde under alla förhållanden kunna utnyttja sina sinnen för att kunna ta tillvara bytet. I sin tur skall föraren se till att hundens arbetsmöjligheter åtminstone är drägliga, så att varken för heta eller för kalla väderleksförhållanJägaren l 4 l 2012 l 23
Apporteringsproffsen
Jaga alltid med hund när det är möjligt.
Retrieverraserna är specialister på apportering. Retrieverraserna är förädlade nästan enbart till att apportera skjutet eller skadat vilt. I denna uppgift är de hundvärldens absoluta elit. Dessa raser är förädlade till att arbeta även under krävande omständigheter. De apporterande raserna är uthålliga och arbetar gärna i vattnet. Retrievrarna kan användas till all jakt efter vilt där bytet verkligen kan apporteras. Oftast används retrievrarna vid sjöfågeljakt, men på grund av deras
den inverkar för mycket på hunden. Ju mer erfarenhet, desto bättre och starkare blir teamets samarbete. Samarbetet står också ut allt bättre med olika störande element, vare sig det är fråga om väderleksförhållanden eller andra miljöfaktorer. Att vara och arbeta tillsammans såväl under jaktsäsongen som före säsongsstarten stärker förarens och hundens samarbete. För att undvika att viltet tillfogas onödigt lidande är det speciellt viktigt att ta tillvara en skadskjuten fågel. Få saker känns så bra som att tillsammans med sin hund hitta en skadskjuten fågel. Det är ett verkligen givande och etiskt värdefullt arbete.
skaffningen av en jakthund för många jägare enbart är jakten, kan man tänka sig att det hos en del av hundägarna föds ett intresse att delta i jaktprovstävlingar. I allmänhet är en hund som klarar sig bra i jaktprov även en utmärkt jakthund!
om att förstärka av dessa egenskaper när vi utöver retrieverraserna vill lära även andra raser apportering.
Hjälp av någon som har hund som hobby
Nuförtiden är det mycket typiskt att någon som hör till ett jaktlag som sysslar med sjöfågeljakt skaffar sig en apporterande jakthund som hjälper till vid jakten. Tillvägagångssättet är bekant bland annat från älgjaktlagen, där en älghund som ägs av någon i jaktlaget kan utnyttjas vid jakten. Ett bekant jaktlag som förvaltar lokala sjöfågelbestånd jagar ofta tillsammans, och på detta sätt kan en hund tjäna ett flertal jägares behov. Ett kännetecken för en hög jaktmoral hos ett aktivt jaktlag är en apporterande jakthund som ser till att viltet tas tillvara. Om ingen av jaktlagets medlemmar har möjlighet att skaffa en apporterande jakthund lönar det sig att höra sig för hos den lokala retrieverföreningen ifall de i sin förening har sådana retrieverägare som tillsammans med sina hundar skulle vilja delta i jakten. Den hundlösa jägaren har all orsak att visa sin uppskattning av hundföraren. Hundföraren sköter om den fyrfotade jaktkamraten under hela året, och strävar för sin del till att göra sitt bästa för att jakten ska lyckas. Även hundföraren har rätt till en del av bytet. Denna artiga gest säkrar samarbetets kontinuitet även i fortsättningen. l
Hundens utomordentliga sinnen
Även andra raser än retrievrarna kan hjälpa jägaren att hitta bytet. I många situationer hjälper det att fågeln hittas, även om hunden inte skulle ta den i sin mun och apportera den till sin förare. Att bytet hittas är betydelsefullare än att det apporteras i situationer där det är möjligt för jägaren att nå bytet och hämta det själv. Det finns förstås ställen där en jägare som rör sig till fots inte ska sätta sin fot. Då måste hunden även kunna apportera fågeln som den hittat till sin förare. Hundrasernas historia är i mångt och mycket jaktens historia. Raserna har förädlats med jakten som utgångspunkt, varvid hundarnas användning av luktsinnet har utvecklats för att effektivt nosa upp viltet. Till en viss del är detta orsaken till att så många andra raser, utöver retrievern, med sitt utmärkta luktsinne kan vara till hjälp vid spårning. Naturligtvis är det skäl för föraren att stärka egenskapen att hitta vilt hos de raser som på naturlig väg inte mera har denna egenskap. I allmänhet leder jakthundarnas jaktinstinkter hunden till bytet. Det är fråga
Jaktens nya dimension
Med största sannolikhet får varje jägare en helt ny dimension i sin jakt i och med att han skaffar en hund. Användningen av hund kan ändra på jaktens innehåll till och med så att hundens verksamhet blir det mest centrala i jakten för föraren. Då grundar sig jaktens meningsfullhet på hundens och förarens välfungerande samarbete och på den tillfredsställelse som samarbetet ger. Det är hundförarens skyldighet att skola sin hund så, att hundens arbete ger ett genuint mervärde åt jakten. För rasen typiska prov är ett utmärkt sätt att motivera sig själv och att förbättra det inbördes samarbetet för att nå upp till målsättningarna. Även om syftet för an-
Retrieverraserna är specialister på apportering. Retrievrarna används oftast vid sjöfågeljakt för att säkert bärga fällda fåglar.
Juha Immonen
24 l Jägaren l 4 l 2012
U U T TA
MADE IN
U. S . A .
VX 2
Täysin uudistettu VX-2 mallisarja on todellinen optiikan helmi. Leupoldin uusi Quantum Optical järjestelmän ansiosta entistä kirkkaampi kuva. Index Match linssinpäällystys mahdollistaa jopa 94 % valonläpäisyn Argon Krypton kaasutäyte pitää kiikarin vesitiiviinä entistä paremmin ¼ MOA:n sormisäädöt (metriset säädöt G4 ristikolla varustetuissa malleissa) Erikoistilauksesta saatavana CDS järjestelmä valittuihin malleihin Fast Focus okulaarissa uusi parannettu muotoilu Ballistinen etäisyyden arviointi LR Duplex ja LRV Duplex ristikoissa Korkeat Target tyyliset säädöt tietyissä malleissa Leupoldin tunnettu 30 vuoden takuu Säädettävä objektiivi, vain tietyissä malleissa DiamondCoat antaa maksimaalisen naarmuuntumissuojan linssien ulkopinnoille Linssit on valmistettu lyijyvapaasta ympäristöystävällisestä lasista
VX-2 mallit: 1-4x20, 2-7x33, 3-9x40, 3-9x50, 4-12x40, 4-12x40 Adj. Obj., 4-12x50, 6-18x40 Adj. Obj., 6-18x40 Adj. Obj. Target
V VX 1
VX-1 mallit: 2-7x33, 3-9x40, 3-9x50, 4-12x40, 4-12x40
Uusi VX-1 sarja on nyt uuden rakenteensa ja ominaisuuksiensa ansiosta parempi kuin koskaan aikaisemmin. VX-1 tarjoaa ennennäkemätöntä laatua, ominaisuuksia ja takuuta omassa edullisessa hintaluokassaan. Quantum Optical järjestelmä, MultiCoat 4 linssinpinnoituksella Optiikka tarjoaa parhaimmillaan 92 % valonläpäisyn ¼ MOA:n sormisäädöt Vesi- ja huurretiivis Leupoldin 30 vuoden takuu Leupoldin legendaarinen kestävyys Etäisyyden arviointi LR Duplex ristikon avulla Saatavana Matte tai Gloss viimeistelyllä
www.leupold.com
Saatavana suomenkielinen Leupold kuvasto. Kysy lähimmältä jälleenmyyjältäsi Maahantuonti: Hjorth Urheilutukku, www.hjorth. · Malli- ja hintatiedot www.ase. · Kaikilla Leupold tähtäinkiikareilla on 30 vuoden takuu. Takuu joka toimii ja johon voit luottaa!
L_AFi12_VX1-2_185x271_RZ.indd 1
29.02.12 14:40
Arto Marjakangas, Finlands viltcentral
Sädgåsen minskar och får en förvaltningsplan
Sädgåsen hör till våra högst värderade jaktbara fåglar, men det går inte bra för arten. Bestånden av den västliga underarten taigasädgås har minskat i flera år och under de senaste åren tycks minskningen ha blivit ännu snabbare. För att vända den negativa trenden ska vårt inhemska bestånd av sädgås få en nationell förvaltningsplan. Den ambitiösa målsättningen är att också skapa en internationell förvaltningsplan. För att sköta stammen behöver vi mera kunskap och uppmanar därför jägarna att ställa upp på gåstalko genom att skicka in ett vingprov av varje skjuten sädgås till viltforskningen.
26 l Jägaren l 4 l 2012
Jari Niskanen
Konkurrensen mellan arterna om utrymmet har sannolikt blivit hårdare.
Vi behöver vingprover! Kom ihåg att skicka in den ena vingen av varje fälld sädgås till viltforskningen.
Jägaren l 4 l 2012 l 27
D
28 l Jägaren l 4 l 2012
l Det förekommer två underarter
av sädgås i Finland och Europa. Huvuddelen av den finska stammen består av taigasädgäss som häckar på sanka aapamyrar. Förutom i Finland häckar arten bara i Ryssland, Sverige och Norge. Våra taigasädgäss övervintrar främst i södra Sverige och Danmark. Sedan slutet av 1970-talet har nästan 1200 individer blivit ringmärkta med halsring i Finland och det har gjorts sammanlagt flera tusen observationer av de här fåglarna. Följaktligen känner vi väldigt väl till våra sädgäss; deras flyttsträck, flyttningarnas tidtabeller, rastplatserna och övervintringsområdena. För bara några år sedan fick vi bekräftelse på att det i nordligaste Lappland häckar ett smärre antal tundrasädgäss. De hör till beståndet som häckar i Finnmark i Nordnorge och trivs som namnet visar på den trädlösa tundran. Därtill kommer att så mycket som flera tusen tundrasädgäss som häckar i Ryssland passerar Finland under vår- och höststräcket. Det krävs ett tränat öga för att känna igen underarterna i terrängen eftersom skillnaderna är relativa. Tundrasädgåsens huvud är relativt sett aningen större och mörkare, och halsen kortare än på taigasädgåsen, och i regel är det orange fältet på näbben mindre. Tundrasädgåsens stam är stabil och stor den övervintrande stammen räknar en halv miljon individer.
Det går illa för vår egen inhemska sädgås, taigasädgåsen. Däremot går det ingen nöd alls på tundrasädgåsen som i stora skaror flyttar över Finland.
Två årtionden i utförsbacke
Taigasädgåsen har det däremot bekymmersamt. Gässen har inventerats på deras viloplatser och övervintringsområden i Sydsverige sedan 1977 och enligt höstinventeringarna började taigasädgåsens stam minska i början av 90-talet. Om beståndsförändringarna hos de taigasädgäss som häckar i Finland finns det inga inventeringsuppgifter eftersom inga normala metoder går att tilllämpa på den här skygga arten som häckar i svårgången terräng. Trots det råder det inga som helst tvivel om att stammen är på tillbakagång. Fågelatlaskarteringarna visar att stammen har glesnat i synnerhet på sina viktigaste häckningsområden i mellersta Lappland och norra Österbotten. Med en kvalificerad gissning upp-
går vår häckande stam i dagsläget till mellan 1700 och 2500 par, vilket vid ett första påseende verkar överraskande litet. I den finska rödlistan klassas sädgåsen som en nära hotad art. Taigasädgåsens häckningsområde sträcker sig från Skandinavien till de västligaste delarna av Sibirien, men arten övervintrar på ett rätt begränsat område i nordvästra Europa. I mitten av 90-talet uppskattades taigasädgåsens totala vinterstam till 100 000 individer, år 2006 till cirka 80 000 och år 2009 till bara 63 000 individer.
Forskarna har inget svar
Det finns många tänkbara skäl till att taigasädgåsen minskar och det kan vara fråga om flera orsaker som samverkar. Sädgåsen bär inte sitt finska namn metsähanhi, "skogsgås", utan orsak, för utöver aapamyrarna håller den också gärna till i skog både när den häckar och har ungar. Förändringarna i skogsmiljön påverkar helt klart överlevnaden för bon, ruvande honor och ungar. Däremot känner vi inte till vilka eventuella effekter som mänsklig markanvändning och skogsbruk i häckningsmiljön har på arten. Före 2010, då vi i Finland bör-
jade begränsa jakten efter sädgås med administrativa beslut, låg den årliga avskjutningen i genomsnitt på 6500 individer. Trots artens tillbakagång har den årliga avskjutningen knappt alls förändrats sedan 90-talet. Däremot verkar uttagets regionala fördelning ha förändrats: ännu på 90-talet gjordes merparten av uttaget på det nordliga häckningsområdet, men under 00-talet har tyngdpunkten flyttat en god bit söderut. Dessutom har uttaget av sädgås under 00-talet följt avskjutningen för två andra gässen som blivit fler; grågås och kanadagås. Grågås och kanadagås jagas främst med bulvan på åkrar. I regel påverkas variationerna hos gåsstammarna mera av dödligheten hos de vuxna fåglarna än av variationerna i produktionen av ungar. Enligt vingproverna är två tredjedelar av sädgässen som fälls i vårt land vuxna individer medan resten är ungfåglar. Trots att siffran för de vuxna individerna inkluderar gäss som är yngre än tre år och som inte har häckat, så är den onödigt hög. Enligt "instruktionsboken" ska proportionerna mellan åldersklasserna i avskjutningen vara rakt tvärtom. Det kan också ligga andra orsa-
ker bakom tillbakagången. Antalet gäss av andra arter har blivit flera gånger större där sädgåsen flyttar och övervintrar, och även sångsvanarna har blivit fler i vårt land. Alltså har konkurrensen mellan arterna om utrymmet sannolikt blivit hårdare. I juli jagar häckande sångsvanar eventuellt bort ruggande sädgäss från sina revir. Einari Väyrynen en veteran ute på viltforskningsfältet - har skrivit om treveckorstrakasserier som svanarna ställer till med för sädgässen. Den avgörande frågan, om detta försvagar sädgässens häckningsresultat eller överlevnad, är fortsättningsvis obesvarad. Att svanen skulle ha en negativ inverkan är ändå högst osäkert eftersom sädgässen blev fler under 60-talet, 70-talet och 80tal trots att svanbestånden också växte. Dessutom har svanarna ökat främst i landets södra och mellersta delar där sädgåsen inte häckar. Ändå är det möjligt att det ökade antalet sångsvanar åtminstone lokalt har kunnat tränga tillbaka sädgässen.
En internationell viltresurs
Årliga uttag på tusentals taigasädgäss är möjliga bara i Ryssland,
Tuomo Karsikas
Parasta metsälle
SV10 P ER E N N I A I ULT R A LIG HT G OL D
A 300 O UT LA ND ER U U T U U S
A 400 XT R EmE UNIc O Sy NT HET Ic U U T U U S
Sako FIRST ClaSS kauppIaaT löydäT oSoITTeeSTa www.SakoSuomI.FI
Jägaren l 4 l 2012 l 29
Finland och Sverige. Ryssland har en tio till sexton dagar lång vårjaktssäsong på sjöfågel och i Finlands närområden jagas gässen uttryckligen på våren, och i mindre omfattning på hösten. Några siffror på avskjutningen finns inte att tillgå. I Sverige får sädgås jagas i de två sydligaste länen, Skåne och Blekinge, från början av oktober till sista december. Jakten slutar varje dag klockan 11, vilket garanterar gässen matro varje dag. Dessutom är det lovligt att jaga sädgås utan särskilt tillstånd för att skydda odlingar på två olika platser och vid olika årstider. Sädgäss som påträffas på broddåkrar med höstsäd får jagas i Skåne och Blekinge från första januari till mitten av mars. Längre norrut i regionen med stora sjöar får sädgås jagas i september och oktober på åkrar där skörden är bärgad. Enligt Sveriges Jägareförbunds statistik ökade avskjutningen av sädgås stadigt från 50-talet till 5000 gäss i mitten av 90-talet. Sedan dess har det årliga uttaget varit mycket varierande. Under de senaste 20 åren har uttaget legat på i genomsnitt 3600 sädgäss.
Med en kvalificerad gissning uppgår vår häckande stam i dagsläget till mellan 1700 och 2500 par, vilket vid ett första påseende verkar överraskande litet.
I Danmark tycks den årliga avskjutningen stanna under ettusen gäss, men inte heller där har uttaget minskat utan snarare ökat. medan den i merparten av Lappland började i vanlig ordning den 20 augusti. Genom att flytta fram jaktens inledning försöker vi spara på stammens värdefullaste del, de häckande paren, som ofta bryter upp redan i augusti och flyttar söderut tillsammans med sina ungar. På Forststyrelsen gjordes 2011 en preliminär utredning av nuläget för sädgåsstammen, hur förvaltningen av stammen ska utvecklas och vilka brister det finns i informationen. Det finns många viktiga aspekter av skötseln av gåsstammen som vi är illa insatta i, som den häckande stammens verkliga storlek, produktionen av ungar, den individuella överlevnaden med dödsorsaker samt avskjutningens fördelning på underarter. I Finland borde vi framför allt minska på jaktdödligheten för stammens produktiva del och förkovra våra kunskaper om den häckande stammens storlek och förändringar. Det sistnämnda bildar ju underlaget för förvaltningen av gässen. Vi behöver också veta mera om avskjutningens storlek och sammansättning. År 2011 inledde Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet därför ett nytt projekt om sädgåsen. Utifrån den preliminära utredningen bereds i detta nu på Finlands viltcentral en nationell förvaltningsplan för sädgåsen som ska bli klar till juni nästa år. Ett antal inhemska intressegrupper kallas till projektet plus några finska och utländska experter. Slutresultatet är en plan som definierar målsättningarna för en långsiktig förvaltning av stammen och vilka praktiska åtgärder som är av nöden. Viltvårdsråden och alla övriga intresserade bereds tillfälle att yttra sig. Behandlar begränsningarna gåsjägare i olika regioner rättvist? Vilken inverkan har de olika jaktmetoderna på sädgåsen? Eller borde arten fredas för en viss tid? Kan vi på något vis organisera inventeringen av den häckande stammen som ett samarbete mellan jägare och ornitologer? Det här är exempel på några av de frågor som vi har att ta ställning till.
Med förvaltning över gränserna som målsättning
Det räcker inte med att Finland ensamt kämpar för taigasädgåsen, utan vi ska helst engagera alla länder inom artens utbredningsområde. I vårt land har vi vägande skäl att arbeta för en internationell förvaltning. Finland är ett viktigt "producentland" och finska sädgäss jagas i Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Ryssland. Å andra sidan skjuts det ryska och norska gäss hos oss. Dessutom har Finland internationella åtaganden som EU:s fågeldirektiv och skyddsavtalet för flyttande sjöfåglar (African-Eurasian Migratory Water Bird Agreement) som påverkar skyddandet av och jakten efter våra jaktbara fåglar. När vi själva har fått ordning på torpet kan vi finkänsligt kräva det samma av övriga länder. I motsats till Nordamerika finns det egentligen inget internationellt samarbete i Europa om administrationen av de flyttande sjöfåglarna. Taigasädgåsens bekymmersamma situation väcker internationell oro, men erbjuder samtidigt ett utomordentligt tillfälle att utveckla det europeiska samarbetet.
Beståndsvården börjar med jaktbegränsningar
Nu har vi således kommit till en punkt där jakten måste begränsas. År 2010 begränsade alla dåvarande jaktvårdsdistrikt för första gången jakten efter sädgås eftersom stammen minskade. I Lappland fredades sädgåsen i en känd gåskommun, på Pelkosenniemi jaktvårdsförenings område, och i de övriga distrikten flyttades jaktens inledning från den 20 augusti till september. År 2011 använde sig jord- och skogsbruksministeriet av den möjlighet som stadgas i den nya viltförvaltningslagen och förkortade genom en förordning jakttiden för sädgås. I landets södra och mellersta delar började jakten först den 17 september
Insamlingen av sädgåsvingar
n Syftet med insamlingen är att klarlägga andelen taiga- och tundrasädgås i uttaget av sädgås på olika håll i landet. Underarten kan fastställas med ett DNA-prov som tas på vingen. Vi ber jägarna skicka in en vinge av varje sädgås som blir fälld. Papperskuvert för proverna med returadressen färdigt ifylld finns på Finlands viltcentrals regionkontor, på jaktvårdsföreningarna och Evois viltforskningsstation (petri.timonen@rktl.fi eller tfn 020 575 1427). Gör så här: lösgör den vinge som ser bättre ut torka blod och fukt av vingen med hushållspapper linda vid behov in vingen i hushållspapper så inte kuvertet suger i sig blod Lägg inte vingen i en plastpåse, den kan fördärvas! fyll i jaktdagens datum och platsen (oerhört viktigt!) och dina egna kontaktuppgifter posta kuvertet, portot är redan betalt För mera information om insamlingen av gåsvingar kontakta: Antti Paasivaara, VVFI, antti.paasivaara@rktl.fi, tfn 040 725 7023 Arto Marjakangas, Finlands viltcentral, arto.marjakangas@riista.fi, tfn 029 431 2421.
Ta vara på den ena vingen
Kännedomen om de faktorer som påverkar taigasädgåsens bestånd är bristfällig både hos oss och i utlandet. Utifrån försiktighetsprincipen kan jakten efter sädgås nu ligga i vågskålen i Europa, åtminstone för en viss tid. En av de främsta luckorna i våra kunskaper är att vi inte känner till avskjutningens fördelning på underarterna eller de regionala skillnaderna i avskjutningens åldersstruktur. Den här luckan i kunskaperna är emellertid lätt att fylla: det behövs inte mer än en rejäl mängd vingprover att undersöka. Därför ber jag er jägare att för varje skjuten sädgås skicka in den bättre bevarade vingen till viltforskningen. Er hjälp är oerhört värdefull! l
30 l Jägaren l 4 l 2012
Aktuellt från ministeriet
Ministeriets strategi reviderades
I slutet av maj offentliggjordes en ny strategi för jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde. Med strategin "föda och förnybara naturresurser bröd och välstånd från en livskraftig natur" styr vi förvaltningsområdets verksamhet i sin helhet med de finländska konsumenternas bästa för ögonen och för bevarandet av mångfalden i vår natur och livskraften på vår landsbygd. Målet för verksamheten är att säkerställa produktionen av inhemsk föda och ett hållbart nyttjande av de förnybara naturresurserna samt att skapa förutsättningar för näringar och välstånd som grundar sig på dessa. I den nya strategin lyfts sålunda såväl födan som de förnybara naturresurserna kraftigt fram. Viktigt för vilthushållningens del är den jämfört med tidigare starkare roll som ges välfärden och främjandet av denna. Ur jägarnas synpunkt har sålunda vilthushållningen en central position inom vardera policyhelheten. Viltet är etisk mat som uppskattas av konsumenterna. Såväl jakten som viltvården skapar omfattande ekonomisk, social, kulturell och sund välfärd. Ministeriets interna organisation kommer att förnyas enligt den nya strategin. Även i fortsättningen kommer vi att sörja för det smidiga samarbetet med intressegrupperna i dess olika former. Den av minister Jari Koskinen fastställda strategin för förvaltningsområdet fungerar som ett paraply för övriga strategier som fastställts för ministeriet och detta underställda ämbetsverk. Väsentligt är att särskilda strategier som fastställts för sektorerna för ministeriets policyn uppdateras så att de realiserar riktlinjerna i förvaltningsområdets nya strategi. Viltkoncernen har redan hunnit fungera precis så här. Ett varmt tack för det till alla som deltog i uppdateringen av strategin. Vid uppdateringen av viltkoncernens strategi fastställdes just den betydelse som de mångahanda effekter vilthushållningen har på välfärden. Nu är det även dags att berätta för alla som än så n är viltvårde länge inte riktigt vet vad jakt är att en viktig Jakten och och etiska ter del av den finländska välfärden skapas a aktivite nsvarsfull a genom jaktföreningarnas aktiva verksamhet i byarna, den till jakten knutna GEN gemenskapen och de sociala nätverken, HÅLLNIN aktiviteterna i naturen och dessas VILTHUS VÄLFÄRD hälsofrämjande verkningar samt till SKAPAR anskaffningen av ekologisk föda i den rena naturen. Allt detta förutsätter dock att viltbestånden är livskraftiga och att jakten som verksamhet är etisk och ansvarsfull. För att dessa mål ska nås är det bra att även i fortsättningen arbeta varas den be bestån ftiga tillsammans. Vilt livskra
Jaana Husu-Kallio, kanslichef jord- och skogsbruksministeriet
och dorna Viltska a är under tern konflik ntroll ko
Jägaren l 4 l 2012 l 31
Alaska-malliston monipuolisin metsästyspuku avajaishintaan
Alaska Superior puku teknisyys, tyylikkyys ja mukavuus
Superior-luokan tyylikkyyttä
Superior
metsästyspuku
Alaska Superior -puku suunniteltiin kovaan ympärivuotiseen metsästyskäyttöön mistään ei tingitty. Se valmistettiin kestävimmistä materiaaleista hyödyntäen uuden sukupolven teknologiaa. Alaska Superior on jokaista yksityiskohtaa myöten todellinen metsien kuningas.
Alaska Superior tarjoaa teknisten huippuominaisuuksien ohella tyylikkyyttä, arvokkuutta ja mukavuutta kovaan ympärivuotiseen käyttöön.
Testattu kalvo
Uutta huippukalvoteknologiaa, erinomainen vedenpitävyys ja hengittävyys.Testattu maailman johtavissa testilaboratorioissa.
Alaska Superior -puvun teknisiä yksityiskohtia: A. Säädettävä irtohuppu B. Täysin vedenpitävä ja hengittävä C. päävetoketjussa edessä tuulilista D. extra-teipatut saumat e. Kainaloventilaatiot vetoketjulla F. Hengittävä vuorimateriaali G. Reilumpi mitoitus H. Vetoketjuissa kestävät X-StrongTM -vetimet I. Runsaasti teknisiä lisäominaisuuksia, kuten patruunataskut, antennipidike ja kumipäällysteiset nepparit C J. paljon taskuja: E yht.11 kpl
K L F
K. Selästä korotettu vyötärö L. Runsaasti säätöjä: mm. kaulus-, vyötärö-, helma-, vyötärö-, hihansuu- ja lahjesäätö M. Muotoon ommellut polvet N. Lyhennettävät lahkeet O. Väri metsän ruskea, tehosteväri grafiitti
A B
D G H I J
Avajaisetu!
Ympärivuotinen Monikäyttöinen Passiin Koirajahtiin Kalastukseen
Nopealle tilaajalle Alaska-lakki ja -turvaliivi kaupan päälle!
M
metsästyslakki
arvo 19,90
199
49 vastaavat 6
N
rä 300 kpl e TA AvAjAiShin eille nop
*
turvaliivi
Safety Camo -kuviolla arvo 34,90
eTU 450
TilAUkSeT www.retkitukku.fi tai pUheliMiTSe p. 040 828 1000 klo 9-17 32 l Metsästäjä l 4 l 2012
Suunnittelun lähtökohta:
Paras vedenpitävä metsästyskenkä suomalaiseen jalkaan
Uuden sukupolven metsästyskenkä
Uusi rainstop X-proof -kenkien erikoiskalvo
TM
Kodiak
metsästyskengät
Alaska Kodiak edustaa uusimman teknologian metsästysjalkinetta. Kodiak on Rain-Stop X-Proof -erikoiskalvon ansiosta täysin vedenpitävä ja hengittävä. Kenkä on istuvuudeltaan, käyttömukavuudeltaan ainutlaatuinen.
TM
Alaska Kodiak edustaa RainStop X-proof TM -kenkäkalvollaan maailman edistyksellisintä kalvoteknologiaa. X-proof TM takaa täydellisen vedenpitävyyden ja hengittävyyden. Testattu vaativissa kenkälaboratorioissa, sekä ankarissa maasto-olosuhteissa.
Alaska-kalvokengän teknistä ylivoimaa
Vahvaa, kulutusta ja piston kestävää naudan nahkaa. Kengän yläosa nupukkia. Tukeva varsi (26cm) Thinsulate 200g vuori: soveltuu ympärivuotiseen käyttöön pehmeä hyvin avautuva iltti helppo pukea ja riisua Kestävät helposti kiristettävät nauhat ja lujat metalliset nauhankiristyslenkit Kärjessä ja kannassa kuminen kivisuoja Tekninen 3-kerros sisäpohja tukee, lämmittää ja hengittää Vahvistettu kiertojäykkä välipohja kovaan käyttöön
Vettä ja likaa hylkivä erikoispintakäsittely edistyksellinen FootShapeTM -leikkaus hyvä istuvuus extra-pehmuste akillesjänteelle Kantapäälle muotoiltu kantakuppi extraGripTM -ulkopohja on pitävä, rullaava ja kylmyyttä eristävä
Vedenpitävä Istuva Kevyt
RainStop X-proofTM -kalvo takaa 100% vedenpitävyyden ja hengittävyyden kengän varren yläosaan asti. Saumat teipattu X-proofTM -kalvoteipillä.
Ympärivuotinen Lintujahtiin Passiin Koirajahtiin Kalastukseen Patikointiin
129
50 vastaavat 2
rä 350 kpl e TA AvAjAiShin ille nope
*
eTU 121
hyödynnä nopean tilaajan edut! (s.9)
RETKITUKKU.fi
Metsästäjä l 4 l 2012 l 33
Nettohintaan suoraan tehtaalta
Jarkko Nurmi, chef för vilthushållningen och Klaus Ekman, kommunikationschef, Finlands viltcentral I Foto: Markku Jyrkkä
Vilttriangelutmaningen 20122013:
Här ska grundas trianglar
räcker orken till?
Betydelsen av färsk viltinformation som underlag för uthållig jakt har vuxit hastigt och sådan behövs också som underlag för samhälleliga beslut. Vilttrianglarna utgör en unik informationsbank som vi nu kan utnyttja för beslut om jakten efter skogshöns, utifrån färsk information. Finlands viltcentral önskar understryka inventeringarnas betydelse med en kampanj där vi utmanar hundorganisationer och jaktföreningar att grunda nya trianglar. Värdefulla priser och stor ära står på spel!
fungerar som experter när materialet ska tolkas regionalt och gå vidare till Jord- och skogsbruksministeriet som också i år utfärdar en förordning i slutet av augusti om jakttiderna för skogshöns. Utgångsläget för jakten är perioden 10.9-31.10, men om viltbeståndens tillstånd så kräver så kortas jakttiden av i slutet av säsongen. Verksamhetsmodellen där de här administrativa besluten fattas utifrån ugnsfärsk information är säkerligen unik i världen. Finlands viltcentral rekommenderar att sommarinventeringen av vilttrianglar görs det sista veckoslutet i juli eller det första i augusti och att resultaten skrivs in direkt på VFFI:s webbsida.
A
Hundfolk och jaktföreningar avgörande för hållbar jakt
34 l Jägaren l 4 l 2012
En inventeringsutmaning för jaktföreningar och hundorganisationer
Utmaningstävlingen är öppen för alla jaktföreningar och fågelhundsorganisationer. Vi har särskilt bjudit in följande: Kanakoirakerho
l Antalet trianglar som inventeras
har under 2000-talet minskat till ungefär 700 stycken. Under planering är därför flera operationer för att stöda jägarna i inventerandet. I det här numret av Jägaren uppmanar Finlands viltcentral fågelhundsorganisationer och jaktföreningar att blåsa nytt liv i inventeringarna och utlyser därför en tvåårig tävling i att grunda nya trianglar.
skulle använda sig av färsk information i större omfattning än de gör idag när de spikar sina beslut om hönsfåglarna skulle det också borga för att fågelbestånden repar sig fortare efter svaga års vågdalar och börjar växa igen. Också fågelhundarna skulle tacka och bocka!
Från barrskog till styrelsebeslut på en vecka!
En flexibel användning av triangelinventeringsinformationen leder till unika tillämpningar av informationshanteringen i vårt land. Tack vare förnyelsen av viltadministrationen och den elektroniska informationsspridningen kunde jord- och skogsbruksministeriet redan i fjol utfärda en förordning om jakttiderna för skogshöns som byggde på riksomfattande triangelresultat som var cirka en vecka "gamla". Inventerarna sparade resultaten på VFFI:s hemsida omedelbart efter avslutad inventering och uppgifterna om skogshönsens individuella tätheter började fort strömma till från varje hörn av barrskogarna. Hönsfågelläget står öppet för alla och envar på Vilt- och fiskeriforskningsinstitutets webbsida. Finlands viltcentral och Viltoch fiskeriforskningsinstitutet
I många jaktföreningar kretsar verksamheten numera kring hjortdjuren och kanske är det därför som lusten att inventera vilttrianglar har falnat en smula. Därför hoppas vi nu att i synnerhet jaktföreningar som är intresserade av fågeljakt ska kavla upp ärmarna. Att ställa upp på inventeringar av olika slag är givande också på ett personligt plan eftersom det vidgar vyerna för ens egna jaktmarker. Fågelhundsentusiasterna har i vissa regioner varit frustrerade över att jaktföreningarna med egna begränsningar har skurit ner på möjligheterna till fågeljakt också under sådana år då bestånden hade tålt en längre jaktsäsong och större uttagskvoter. Tillgång till färsk viltinformation kan innebära ökade jaktmöjligheter under goda hönsår. Om jaktföreningarna
Finlands viltcentral rekommenderar att sommarinventeringen av vilttrianglar görs det sista veckoslutet i juli eller det första i augusti och att resultaten skrivs in direkt på VFFI:s webbsida.
-Hönshundssektionen rf Vorstehklubben rf Finska spetsklubben rf Finlands spanielförbund rf Finlands jaktretrieverorganisation rf Finlands retrieverorganisation rf
I tävlingen deltar de nya trianglar som har grundats under perioden 15.7.2012-15.9.2013. Priserna utlottas bland de föreningar som har antagit utmaningen och deltagit i kampanjen, det vill säga att varje ny triangel fungerar som en lott med vinstchans. Dessutom premierar tävlingsjuryn den aktivaste triangelföreningen på riksnivå. Retkitukku Oy har donerat en stor mängd sakpriser som 6 st Alaska Light jaktdräkter, en Burrel Target HDTM videokamera och en Burrel CamDog HDTM hundkamera. l
M
Utmaningskampanjen sponsras av:
RETKITUKKU.fi
Nettohintaan suoraan tehtaalta
Olli Kursula, vv-konsulent, Finlands viltcentral
Så grundar du en vilttriangel
Vilttriangeln är en inventeringsmetod som har utvecklats för att beräkna storleken på skogsviltets stammar. Den har formen av en liksidig triangel med fyra kilometer långa ben och den totala längden är alltså tolv kilometer. Triangeln inventeras två gånger om året, det vill säga att man går hela linjen. På sommaren räknar man skogshöns och på vintern däggdjursspår i snön.
tynat bort. Å andra sidan har det tillkommit nya. Det sammanlagda antalet är nu uppe i 1650 stycken. Sommaren 2011 räknades inalles 757 vilttrianglar. Visserligen har det grundats tillräckligt många trianglar, men antalet trianglar som räknas har under de senaste åren stannat under målsättningen. Under de första åren var målsättningen den, att varje jaktförening skulle ställa upp med en egen vilttriangel eller samarbeta med grannföreningarna om en triangel. Det är fortsättningsvis en bra målsättning. Planeringen av avskjutningen av skogshöns bygger på inventeringsresultaten från vilttrianglarna. Deras betydelse har bara blivit större, för i fjol fastställde jord- och skogsbruksministeriet för första gången jakttiderna för skogshönsen först i augusti utifrån färska inventeringsresultat. Den som tänker grunda en ny vilttriangel ska gärna börja med att kontakta Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet och kolla upp var de närmaste aktiva trianglarna ligger. Samtidigt klarnar det om det i trakten eventuellt finns en "slocknad" triangel som kan återupplivas. Det vore synnerligen värdefullt att återbörda en sådan till de aktiva trianglarnas skara! Placeringen av den nya vilttriangeln är fri bara den håller sig till ett enda grundkartsblad. Triangeln ska gå genom skog och undvika större åkrar och vattendrag. Var speciellt noga med att undvika åar eftersom det kan vara svårt att ta sig över sådana både sommartid och vintertid. Placera inventeringens utgångspunkt på en plats som är lätt att nå. Också i bästa fall är det fysiskt tungt att gå hela triangeln. Utgångspunkten ska vara sådan att man når den utan att slösa med krafterna och helst med bil. Ett bra knep vid planeringen är att rita triangeln med tusch på ett genomskinligt ark som går att flytta
M
l Metoden togs i bruk 1988 som ett samarbete mellan Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet och Jägarnas Centralorganisation. Det grundades trianglar i mycket rask takt och målet 1200 stycken nåddes redan under det andra inventeringsåret. Det är meningen att trianglarna ska vara permanenta, men av olika orsaker har somliga av dem
omkring på grundkartan tills en lämplig plats är funnen. Rita in den nya triangeln på två kartblad. Håll det ena bladet och skicka in det andra till viltforskningsinstitutet. Inventeringsruttens dragning i terrängen ska vara så slumpartad som möjligt eftersom den ska ge en genomsnittlig bild av viltläget i skogen. Triangelns form och stora format borgar för att den kommer att gå genom terräng av alla de slag. Trianglarna är alltså permanenta inventeringslinjer. Skogsbrukets åtgärder får inte påverka inventerandet. Utmed inventeringslinjen ska det finnas skog av alla typer och utvecklingsklasser i samma proportioner i som trakten i genomsnitt. Skogarnas struktur förändras hela tiden. Eftersom inventeringslinjerna är permanenta berättar vilttrianglarna också om effekterna av förändringarna i livsmiljön. Märk ut triangelns hörn i terrängen med markägarens tillstånd. Det vore också bra att märka ut inventeringslinjen. Fiberband är alltid en möjlighet medan en mera beständig märkning till exempel med målfärg kräver tillstånd av markägaren. I vilket fall som helst måste inventeringspatrullen veta exakt var linjen går. I synnerhet under sommarinventeringen måste en grupp om tre personer kunna koncentrera sig på att göra exakta observationer av viltet. Inventeringen av vilttrianglar är en internationellt uppskattad och oersättlig metod för att övervaka skogsviltet, som också gör det möjligt att jaga skogshöns hållbart. I praktiken är det fysiskt tungt att inventera i terrängen. För en inventerargrupp är det lätt hänt att det tar hela dagen att gå de tolv kilometrarna. Det är därför förnuftigt att dela på uppgiften mellan flera grupper. Det vore idealiskt om varje triangelsida hade sin egen grupp. På det viset skulle arbetsmängden per person bli rimlig. Det har i några års tid varit möjligt att skicka in resultaten för sommarinventeringen över nätet. På Vilt- och fiskeriforskningsinstitutets webbsida rktl.fi - finns anvisningar för inventeringen, blanketter och en snabb resultattjänst som i augusti uppdateras varje vecka. l
www.rktl.fi
Jägaren l 4 l 2012 l 35
Syksyn sensaatio! Jokaisen metsästäjän HD-asevideokamera
Target HD
TM
REC
asevideokamera
Burrel Target HDTM -asevideokamera kehitettiin suomalaisten metsästäjien toiveesta. Esittelemme nyt ensimmäisenä Suomessa laadukkaan asevideokameran. Nyt parhaat jahtitilanteet eivät ole enää pelkkää puhetta ja voit katsoa hienoja videoita vielä vuosienkin päästä.
REC
Videoresoluutio Videoformaatti kuvausaika 720p aVi max. 2 h
sopii kaikkiin aseisiin
kaikkeen metsästykseen ja rataammuntaan mukana kaikkiin aseisiin sopivat pikakiinnikkeet
B A C
Tarkka hD-laajakuva ja laadukas ääni
· Laaja kuvakulma (120°) mahdollistaa käytön eri ampumaetäisyyksillä tarkalla HD-kuvalaadulla · Tarkan HD-laajakuvan ansiosta tähdätty kohde pysyy kuvassa rekyylistä ja aseen heilahtelusta huolimatta · Sisäänrakennettu mikrofoni tallentaa äänen laadukkaasti
F
E
D
laadukas asevideokamera metsästykseen
· Erittäin kevyt (64g) ja pienikokoinen (95mm x Ø 28mm). Ei häiritse tähtäämistä tai aseenkäsittelyä · Roiskevesitiivis ja rekyylinkestävä takaa toimintavarnuuden
A. Pikanäppäimellä käynnistät kameran sekä aloitat kuvaamisen B. LED-valot kertovat kameran päällä olosta ja kuvaamisesta C. Vesitiiviin takakannen alla muistikorttipaikka, USB-portti ja akku
D. Tukeva alumiinikuori ja säänkestävät tiivisteet E. Helposti asennettava pehmustettu Burrel -pikakiinnike F. Tarkka ja hyvin suojattu Burrel HD -laajakuvaoptiikka
helppo kiinnittää ja käyttää
· Burrel-pikakiinnikkeellä nopea asennus aseeseen kuin aseeseen · Pikanäppäin tekee kameran käytöstä helppoa · USB-kaapelin avulla videoiden katselu tietokoneella on vaivatonta
rä 250 kpl e
asennusvalmis asevideokamerapaketti sisältää:
Burrel Target HDTM -asevideokamera, tanko- ja pikakiinnikeet aseisiin, säilytyspussi, rannehihna, USB-kaapeli, verkkolaturi, käyttöohjeet
sopii kaikkiin aseisiin ja metsästystilanteisiin
· Burrel-pikakiinnikkeen ja HD-laajakuvan ansiosta Burrel Target HDTM soveltuu kaikkiin metsästysaseisiin (kiväärit, haulikot myös kiikariaseet) ja -tilanteisiin eri ampumaetäisyyksillä · Testattu hirvi-, karhu-, vesilintu-, kanalintu- sekä jänis- ja kettujahdissa
129
netti-/puh. tilaa
NeTTihiNTa
*
*** / kk tai alk. 9 199 mälähinta myy
eTu 70jille
TilaukseT www.retkitukku.fi tai puhelimiTse p. 040 828 1000 klo 9-17
Huippu-uutuus! Burrel HD -koirakamera shokkihintaan
CamDog HD
TM
REC
1080p -koirakamera
Huippu-uutuus! Metsästäjän haaveena on päästä näkemään koiran hieno riistatyöskentely videolla. Burrel CamDog HDTM -teräväpiirtovideokamera tallentaa koirasi parhaat suoritukset riistatyöskentelyssä. ammattilaisten testaama laadukas 135° aito hD-laajakuva Näppärä koko pieni, kevyt ja istuva luja ja kestävä rakenne upotusvesitiivis helppokäyttöinen suomenkieliset valikot
REC
Videoresoluutio Videoformaatti kuvausaika max. 1080p mOV max. 4 h
Aito ja monipuolinen HD-koirakamera
Burrel CamDog hDTM -koirakamerassa on suuri 2" LCD-näyttö. Laadukas optiikka takaa tarkan videokuvan myös hämärässä. Tukee 32GB MicroSD -muistikorttia 4 tuntia videokuvaa parhaalla laadulla. Voidaan käyttää myös ilman suojakoteloa normaalina videokamerana.
Kevyt kameravaljas joka rodulle
Burrel CamDog hDTM -valjaasta löytyy koko ja malli kaikille metsästyskoirille. Säädettävään turvaväriseen valjaaseen kytket halutessasi helposti minkä tahansa tutka- tai GPS-pannan. Valjaassa kameraa suojaava erittäin tukeva, kevyt säänkestävä teline. Burrel CamDog hDTM tallentaa aina laadukasta videokuvaa ja ääntä. Tasapainotetun valjaan ansiosta kuva on vakaata ja näkyy suorassa. Nyt koirakamerapakettia on saatavilla rajallinen erä metsästyskauden alkuun hetitoimituksena.
Kevyt ja kestävä Burrel-suojakotelo
Metsästyskäyttöön suunniteltu Burrel CamDog hDTM -koirakameran suojakotelo suojaa kameraa ankarissa olosuhteissa. Suojakotelo upotusvesitiivis ja pakkasen kestävä. Erittäin pienikokoinen ja kevyt. Kamera on helppo ja nopea asettaa suojakoteloon ja kiinnittää tukevaan koiravaljaaseen. Erikoisvahvistetut tiivisteet, sarana ja lukitussalpa. Linssissä naarmunsuojapinta.
rä 200 kpl e
asennusvalmis koirakamerapaketti sisältää:
Burrel CamDog -koirakamera, vesitiivis suojakotelo, koiravaljas, USB-kaapeli, verkkolaturi, lisäkiinnikkeet, käyttöohjeet HDTM
359
netti-/puh. tilaa
NeTTihiNTa
*
*** / kk tai alk. 17 499 mälähinta myy
eTu 140 e jill
hyödynnä Nopean tilaajan edut! (s.9)
RETKITUKKU.fi
Nettohintaan suoraan tehtaalta
Parasta optiikkaa nettohintaan s
Huipputehokkaat yökiikarit johtavilta valmistajilta
· · · ·
vorot kiinni!
METSÄLLE vESILLE ETSINTÄÄN vARTIOINTIIN
Tehokas infrapuna!
SUOMEN SUOSITUIN
valovoimaine optiikka
n
UUTUUS!
199
· Kompakti koko · Tehokas keskitetty infrapuna · Uusi ergonominen muotoilu
netti-/puh.
NETTIHINTA
*
· Parannettu optiikka (GEN1+) · Tarkka 5x suurennos · Pitkä katseluetäisyys
*** / kk tai alk. 12 339 ta myymälähin
279
netti-/puh.
NETTIHINTA
*
ETU 140lle tilaaji
*** / kk tai alk. 14 399 ta myymälähin
ETU 120lle tilaaji
POINTER CONTROL 4x50S yökiikari
POINTER CONTROL 4x50S yökiikari on erinomainen apuväline olosuhteissa, joissa päivänvaloa ei ole. Sisäisen infrapunatehostimen avulla saat lisää valotehoa ääripimeässä. Yökiikarilla seuraat kätevästi riistan liikkumista. Laite soveltuu erinomaisesti myös maastossa ja vesillä liikkumiseen pimeässä. Mukana kuljetuslaukku. Toimii 2xAAA paristoilla.
BURREL NIGHT vISION GEN1+ 5x50 yökiikari
Uusi BURREL NIGHT VISION GEN1+ on valovoimaisella optiikalla varustettu yökiikari vaativalle käyttäjälle. Helppokäyttöinen, nopea käynnistys. Tehokas infrapuna ja tarkka 5x suurennos takaavat valoisamman ja terävämmän kuvan pidemmillä etäisyyksillä. Katseluetäisyys jopa 200 metriä. Mukana kuljetuslaukku. Toimii CR123A -paristolla.
Häikäisevän tehokas asevalaisin yksinoikeudella Retkitukusta!
HUIPPUUUTUUS!
Näe kuten päivällä
· Järisyttävä 500 lumenen valoteho · Huipputehokas Cree xM-L LED, kantama yli 200 m · Upotusvesitiivis IPx-8 · Paristojen kesto jopa 85 h · Iskun- ja rekyylinkestävä
Sopii kaikkiin aseisiin
*** / kk tai alk. 8 149 yymälähinta m
99
netti-/puh.
NETTIHINTA
*
ETU 50 tilaajille
M20S x-WARRIOR -asevalaisin
Haavoittuneen riistan jäljitykseen ja sotilaskäyttöön suunniteltu rekyylinkestävä asevalaisin, jonka kiinnität helposti mukana tulevalla kiinnikkeellä kivääriin tai haulikkoon. Mukana vihreä suodatin, joka auttaa paikantamaan jäljityksessä riistan verijäljet. Aseen tukkiin kiinnitettävä etäkytkin helpottaa valaisimen käyttöä. Säädettävä kolmiportainen valoteho, sekä vilkkuvalo. Mukana myös tavallinen valaisinkanta, jolla voit käyttää X-Warrioria käsivalaisimena.
Täydellinen asennusvalmis asevalaisinpaketti sisältää:
M20S X-Warrior -asevalaisin, piippukiinnikkeet, kestävä salkku valaisimelle ja tarvikkeille, vihreä valosuodatin, etäkytkin, tyylikäs vyöhön kiinnitettävä kantolaukku, rannelenkki, käyttöohjeet ja paristot 2 kpl CR123A
TILAUKSET www.retkitukku.fi tai PUHELIMITSE p. 040 828 1000 klo 9-17
uoraan tehtaalta Tilaa heti!
Suosituimmat TESTIMENESTYJÄ-riistakamerat NYT edullisesti
otiin Mökille, k e tall tai riis
KESTO- I! SUOSIKK
Ylivoimainen liiketunnistin!
159
tila netti-/puh.
NETTIHINTA
*
Paras valoteho!
*** / kk tai alk. 10 ta 229 myymälähin
159
tila netti-/puh.
NETTIHINTA
*
Tarkat 12 Mpx kuvat!
UUTUUS!
UWAY U250B
30 IR LED Stealth
ETU 70 ajille
*** / kk tai alk. 10 ta 269 myymälähin
149
netti-/puh.
NETTIHINTA
*
ETU 110lle aji
*** / kk tai alk. 10 ta 229 myymälähin
ETU 80 ajille
tila
POINTER CONTROL PC5204 Stealth
52 IR LED Stealth
POINTER CONTROL 12 Mpx Stealth
24 IR LED Stealth
Uuden teknologian liiketunnistin, inframustasalama ja -ledit (30 kpl) takaavat erinomaisen kuvanlaadun Näkymättömän leditekniikan ansiosta soveltuu erinomaisesti myös valvontakäyttöön. Myös videokuva
Laadukas kuvakenno ja näkymättömät IR-ledit (52 kpl) tarkat kuvat myös yöllä. Kuvaa hyvin liikkuvaa kohdetta Erinomainen valinta omaisuuden, mökin, kodin tai veneen valvontaan. Myös videokuva
Laajat sivuliiketunnistimet. Inframustasalama, IR-ledit (24 kpl), tarkat 12 Mpx kuvat Soveltuu erityisen hyvin riistan kuvaamiseen ja ympärivuotiseen käyttöön. Myös videokuva Tallentaa kuvat SD-muistikortille. Kuvat siirrettävissä myös tietokoneelle
32GB
2.0"
Muistikortti max.
Tallentaa kuvat SD-muistikortille. Kuvat siirrettävissä myös tietokoneelle LCD-värinäyttö kuvien katseluun ja asetusten muokkaamiseen. Helppokäyttöinen
32GB
Muistikortti max.
Tallentaa kuvat SD-muistikortille. Kuvat siirrettävissä tietokoneelle Ajastintoiminto mahdollistaa kuvaamisen valitulla aikavälillä. Soveltuu ympärivuotiseen käyttöön
2.2"
LCD-värinäyttö kuvien katseluun ja asetusten muokkaamiseen. Helppokäyttöinen
LÄHETTÄVÄT riistakamerat NYT lyömättömään hintaan!
12 Mpx lähettävä GSM-kamera!
60 kpl inframustaledejä!
269
netti-/puh.
NETTIHINTA
*
/ kk tai alk. 14 ta 349 myymälähin
***
249
netti-/puh. tila
NETTIHINTA
*
Lähettävä GPRS -kamera!
ETU 80 ajille
tila
*** / kk tai alk. 13 ta 349 myymälähin
249
netti-/puh.
NETTIHINTA
*
ETU 100lle aji
*** / kk tai alk. 13 ta 329 myymälähin
ETU 80 ajille
tila
UOvISION UM565 GSM
E-MAIL / GPRS
POINTER CONTROL 12 Mpx GSM Stealth
SMS/ MMS
SCOUT GUARD SG880 MK
E-MAIL / GPRS
UUTUUS
!
Edullinen kuvien lähetys sähköpostiin (GPRS). Kysy edullista liittymäja asennuspalvelua Herkkä liiketunnistin, inframustasalama ja -ledit (60 kpl) takaavat tarkan kuvanlaadun Soveltuu erityisen hyvin valvontakameraksi, saat kuvat reaaliaikaisesti sähköpostiisi
Kuvat kätevästi suoraan kännykkään multimediaviestinä (MMS). Kysy edullista liittymä- ja asennuspalvelua Laajat sivuliiketunnistimet. Inframustasalama, IR-ledit (24 kpl), tarkat 12 Mpx kuvat ja laadukas videokuva Soveltuu erinomaisesti riistan kuvaamiseen. Näet reaaliaikaisesti, mitä riistaa ruokintapaikallasi liikkuu
Kuvien lähetys sähköpostiin (GPRS) tai kännykkään (MMS). Kysy edullista liittymä- ja asennuspalvelua Uusi tehokas inframustasalama ja -ledit (30 kpl). Parannettu liiketunnistin Reaaliaikaiseen riistan seurantaan. Uuden tehoantennin ansiosta parempi GSM-yhteys
60 IR LED
24 IR LED
30 IR LED
Stealth
Stealth
Stealth
2.0"
LCD-värinäyttö kuvien katseluun ja asetusten muokkaamiseen. Suomenkielinen valikko
2.2"
LCD-värinäyttö kuvien katseluun ja asetusten muokkaamiseen. Ajastintoiminto. Helppokäyttöinen
1.5"
LCD-värinäyttö kuvien katseluun ja kaukosäädin asetusten muokkaamiseen. Helppokäyttöinen
Hyödynnä Nopean tilaajan edut! (s.9)
RETKITUKKU.fi
Nettohintaan suoraan tehtaalta
Laaja valikoima syysuutuuksi
Nyt Alaska- ja TrekLite -vaateuutuudet vain Retkitukusta
TEDDYTAKKI
Lämmin Alaska Teddy -fleecetakki on suunniteltu passi- ja koiramiehelle. Hyvin hengittävä, soveltuu myös kerrospukeutumiseen. Takissa säilytystilaa kuudessa taskussa, pidennetty takahelma, tukeva kaulus ja hihansuissa peukalolenkit. Miellyttävän pehmeä fleecemateriaali. Väri huomio-oranssi.
VILLAPAITA
Tyylikkäässä ja lämpimässä Alaska-villapaidassa on suojaava ribbikaulus, -helma ja -hihansuut. Vahva YKK-puolivetoketju, kangasvahvikkeet olka- ja kyynärpäissä sekä hyvä istuvuus tekevät paidasta oivallisen valinnan metsästykseen ja vapaa-aikaan. Materiaali 80% villa, 20% nylon. Väri vihertävän ruskea.
NETTIHINTA
myymälähin
netti-
49
*
NETTIHINTA
40 ETUuh. tilaajille /p
ta 89
myymälähin
netti-
39
*
20 ETUuh. tilaajille /p
ta 59
KARIBU-SOFTSHELL
Paras valinta metsästykseen ja vapaa-aikaan. Vettähylkivä, tuulenpitävä ja hengittävä Rain-Stop® Softshell-kalvo tekee takista monikäyttöisen. Karibusoftshell takissa on paljon käytännöllisiä yksityiskohtia kuten tilavat taskut, vetoketjulliset kainalotuuletukset, korkea kaulus ja helman säätö. Pehmeä kahisematon softshell-materiaali. Väri vihertävän ruskea.
X-LIGHT CAMO HD METSÄSTYSASU
TM
NETTIHINTA
myymälähin
netti-
79
*
40 ETUuh. tilaajille /p
ta 119
TrekLite
R
SOFTSHELL-TAKKI
NETTIHINTA
myymälähin
79
netti-/puh.
*
ETU
40 le tilaajil
ta 119
Tyylikäs ja tekninen softshelltakki ulkoiluun ja vapaa-aikaan. Vettähylkivä, tuulenpitävä ja hengittävä Rain-Stop® Softshellkalvo. Suojaava korkea kaulus ja säädettävä kiinteä huppu. Pehmeä ja joustava softshellmateriaali. Hyvin istuva leikkaus. Värit: turkoosi miehille ja naisille, musta naisille.
Helposti metsästyspuvun tai väliasun päälle puettava kevyt X-Light Camo HD -asu soveltuu erityisesti metsästyskauden alun läpimille keleille. Aito Camo HD -kuvio. Camokuvioidut kiinteä huppu ja irroitettava kasvosuojaverkko viimeistelevät erinomaisen maastoutumisen. Kätevä kuljetuspussi, takin täyspitkä YKK-vetoketju sekä kätevät säädöt varmistavat nopean käytön. Materiaali pehmeää ja kahisematonta RipStop -kangasta. Teflonkyllästetty materiaali hylkii vettä ja likaa.
TM TM
NETTIHINTA
myymälähin
79
netti-/puh.
*
ETU
50lle tilaaji
ta 129
TrekLite
R
TrekLite
R
FLEECEVÄLIASU
NETTIHINTA
ALUSASU
NETTIHINTA
29
* 90
ta 49,90
myymälähin
netti-/puh
ETU 20 le . tilaajil
Pehmeä, joustava ja lämmin tekninen Microfleece-väliasu oloasuksi sekä kerrospukeutumiseen. Siirtää kosteuden pois iholta ulompiin kerroksiin. Korotettu kaulus ja YKK -puolivetoketju. Väri musta.
29
90
20 le tilaajil
*
myymälähin
ta 49,90
netti-/puh.
ETU
Musta-tummanharmaa tekninen micro-alusasu siirtää kosteden iholta ulompiin kerroksiin. Joustava,hyvin hengittävä ja nopeasti kuivuva materiaali. Paidassa puolikorkea kaulus YKK-puolivetoketjulla ja hihansuissa peukalolenkit. Housuissa leveä vyötärökuminauha.
TILAUKSET www.retkitukku.fi tai PUHELIMITSE p. 040 828 1000 klo 9-17
a nettohintaan Retkitukku.fi
Laaja valikoima uutuuselektroniikkaa lyömättömään hintaan
KG-679E METSÄSTYS-VHF
Ä 90 KPL ER
TEAM PRO PLUS METSÄSTYS-VHF
Ä 50 KPL ER
HD-VIDEOLASIT
Uutuus! Tallenna parhaat hetkesi harrastuksissa, nappaa unohtumaton kalansaalis videolle.Tarkka HD 720p -videokuva. Tukee jopa 32GB MicroSD-muistikorttia. Uusi tyylikäs muotoilu ja väri, entistä kestävämpi rakenne.
2! Uutuus 201
* 129
KYSY PORUKKATARJOUSTA!
*** / kk tai alk. 9 199 ta myymälähin
NETTIHINTA
* 249
*** / kk tai alk. 13 329 ta myymälähin
NETTIHINTA
* 129
*** / kk tai alk. 9 179 ta myymälähin
NETTIHINTA
netti-/puh.
ETU 70 ajille
tila
netti-/puh.
ETU 80 ajille
tila
netti-/puh.
ETU 50 ajille
tila
MÖKKIKAMERA
Hälyttää kuvalla kännykkääsi tai sähköpostiisi edullisesti GPRS -yhteydellä. Ensimmäinen tekstiviestillä etäohjattava kamera Helppokäyttöinen suomenkieliset valikot. Toimintavalmis paketti Helpoin vahti kotiin, mökille (sisälle, pihakatokseen...) Pointer Control -mökkikamera toimii verkkovirralla ja sisäänrakennettu akku varmistaa toiminnan sähkökatkon aikana. Taltioi kuvaa tai videota. Huomaamaton IR-salama pimeäkuvaukseen. Toimintavalmis paketti sisältää: Pointer Control -mökkikamera, 2GB muistikortti, Saunalahti Norppa+ -liittymä, verkkovirtajohto, seinäteline, USB-kaapeli, 2 kpl kaukoohjainta ja käyttöohje.
Uutuus! , ökille, kotiin m istolle... toim
eTREX 30 KARTTA-GPS
Erittäin kätevän kokoinen ja helppokäyttöinen kartta-GPS metsästäjälle. Laitteessa 2.2" värinäyttö, sähköinen kompassi ja barometrinen korkeusmittari. Säänkestävässä eTrex 30-laitteessa on pitkä (25 h) paristojen kesto (2xAA). Tilavan 1,7GB-muistin ansiosta voit ladata laitteeseen riittävästi maasto- tai merikarttoja.
ASTRO NORDIC 320 + DC40 PANTA
Uusi hyväksytty malli. Nyt pieni erä varastossa! Erittäin monipuolinen koira-GPS, jolla voit seurata tarkasti koirasi liikkeitä suoraan laitteen suurelta värinäytöltä. Toimi nopeasti!
NETTIHINTA
Toimitus 100% toimintavalmiina!
9 * 59
ETU 150 le tilaajil
netti-/puh.
*** / kk tai alk. 36 749 ta myymälähin
259 199
netti-/puh. tila
NETTIHINTA
*
NETTIHINTA
*** / kk tai alk. 14 289 ta myymälähin
*
Valikot suomeksi!
netti-/puh.
ETU 30 ajille
tila
*** / kk tai alk. 12 249 ta myymälähin
ETU 50 ajille
GARMIN-ETUPAKETTI
50:lle nopeimmalle kaupan päälle vain Retkitukusta Garmin-kantopussi GPS-laitteelle, tanko-/kaideasennusteline,lukkopidike vyökiinnitystä varten. Arvo 39,00
Liittymän kuukausihinta alk. 5,56 /kk
NETTIHINTA
LED SUURTEHOVALAISIMET
Huipputehokkaat Cree XM-L LED -käsivalaisimet, suunniteltu sotilaskäyttöön (MIL-STD-810F -standardi) erittäin vaativiin olosuhteisiin. Upotusvesitiivis. Kolmiportainen kirkkauden säätö + vilkkuvalo.
S35 BATON
13cm x 3,6cm 173 g
suositushint
79
netti-/puh.
*
Max 380 lm,180 m kantama. Iskunkestävä (1,5m). Paristojen (4xAA) kesto jopa 240 h.
ETU
30
a 109
tilaajille
MONTANA 650 KARTTA-GPS
Monikäyttöinen suurella 4" kaksisuuntaisella kosketusnäytöllä varustettu kartta-GPS-laite metsästäjälle, kalamiehelle ja autoilijalle. 5 megapikselin kamera, laaja muisti tarkoille maasto-, meri- ja tiekartoille. Tarkka WAAS-satelliittivastaanotin varmistaa turvallisuutesi hankalissakin olosuhteissa.
NETTIHINTA
S80 BATON
15,5cm x 4cm 277 g
119
netti-/puh.
NETTIHINTA
*
Max 750 lm, 260 m kantama. Iskunkestävä (2,0m). Ladattavan akun kesto jopa 80 h.
*** / kk tai alk. 9 a 149 suositushint U
9 * 50
netti-/puh.
ET
30
*** / kk tai alk. 22 589 ta myymälähin
tilaajille
ETU 80 ajille
tila
Hyödynnä Nopean tilaajan edut! (s.9)
RETKITUKKU.fi K
Nettohintaan suoraan tehtaalta
Presentation av medlemmarna i Finlands viltcentrals ledningsgrupp
I Jägaren nr 6/2011 presenterades direktören för Finlands viltcentral Reijo Orava och chefen för offentliga förvaltningsuppgifter Sauli Härkönen. I tur att presenteras av ledningsgruppens övriga medlemmar är nu chefen för vilthushållningen Jarkko Nurmi och chefen för kundtjänster Jari Pigg. I följande nummer av tidningen presenteras ännu kommunikationschefen Klaus Ekman och administrationschefen Tuomo Pispa.
Chefen för vilthushållningen Jarkko Nurmi:
Målet är att bevara viltarterna livskraftiga
Vem är du?
Jag är Jarkko Nurmi, chef för vilthushållningen. Hela mitt liv har på något sätt präglats av ordet vilt. Som pojkspoling grundade jag tillsammans med grannpojkarna Skogsville och Fiskkalle-klubben. Vi utförde bl.a. viltinventeringar med den metodik och sakkunskap bara tio år gamla pojkar kan prestera... Efter gymnasiet och värnplikten började jag fundera på studier och fann i en studiehandbok två studieområden som i sina studieprogram nämnde det magiska ordet vilt: Evois skogläroanstalt och agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet i Vik. Till Helsingfors skulle viltzoologistuderande antas följande gång först efter tre år. Därför sökte jag till Evois, därifrån jag utexaminerades som skogsbruksingenjör. Därefter var jag först en kortare tid anställd vid Österbottens jaktvårdsdistrikt och sedan som viltvårdskonsulent vid Nylands jaktvårdsdistrikt. Ödets nyck gjorde att jag bosatte mig i Vik i Helsingfors. Beslöt mig därför för att vid sidan av jobbet avlägga också den andra examen som i tiden nämnde ordet vilt i sitt studieprogram. Jag utexaminerades 2005 som agronomie- och forstmagister med viltzoologi som huvudämne och
kunde därefter samma år återvända till Österbotten för att tillträda som jaktchef. I november i fjol valdes jag till chef för processen Hållbar vilthushållning. Trots att jag övergick till en riksomfattande uppgift kan jag lyckligtvis sköta den från Seinäjoki. Till en början kändes det nog som om min stationsort skulle ha varit Pendolinotåget... Men hur det nu kom sig så bor jag idag med min familj på Riistavallintie (Viltvallsvägen) i Ilmajoki!
Chefen för kundtjänsten Jari Pigg:
ya tjänster för jägarna är så småningom på kommande
Vem är du?
Jag är Jari Pigg och till utbildningen forstmästare. Hösten 1994 anställdes jag vid Jägarnas centralorganisation som utbildningschef. Före det var jag anställd vid Forststyrelsen och handhade olika uppgifter inom sektorerna för skogsbruk, friluftsliv, fiske och vilthushållning. Ända från det jag var en liten pojke har jag varit intresserad av fiske och vid uppnådd tillräcklig ålder av jakt i olika former samt till jakten knutet skytte med såväl hagelgevär som studsare. För jaktens del är jag så kallad allätare och njuter av att vara ute i naturen och röra mig i skogen. Av jaktformerna ligger harjakt med drivande hund och jakt efter skogshöns mig varmt om hjärtat. Som en motvikt till världens hektiska gång njuter jag också av att lyssna på den tystnad vaktjakten kan erbjuda. När marken täckts av snö tillbringar jag därför gärna förnattens timmar vaktande och observerande såväl fältharar som vitsvanshjortar.
Vilket är målet för viltcentralens process Kundtjänster?
Målsättningen för tjänsternas del är att så täckande som möjligt producera av kunderna önskade till viltet och jakten knutna tjänster inom
42 l Jägaren l 4 l 2012
viltförvaltningen med undantag för de tjänster som hör till de offentliga förvaltningsuppgifterna. Dessa, t.ex. olika tillstånds- och licensärenden, ingår ju i den av Sauli Härkönen ledda processen Offentliga förvaltningsuppgifter. Vid utvecklingen av tjänster samarbetar viltcentralens olika processer ofta med varandra, vilket är helt naturligt och vettigt. Likaså är det förnuftigt att bibehålla de många guldkorn och kundanpassade tjänster som producerades under centralorganisationens och jaktvårdsdistriktens tid. För de nya tjänsternas del ska kundernas behov först utredas. Därefter är det dags att fundera på hur tjänsterna produceras och hur de så enkelt som möjligt distribueras till kunderna. Viltcentralens tjänster indelades enligt kundkrets i fyra olika sektorer; tjänster för allmänheten, för jägare, för nya jägare och stödtjänster för jaktvårdsföreningarna. Tjänsterna för allmänheten har alla medborgare som kunder. Dessa kunder har idag ökande behov av varierande slag. Kunder via jägartjänsterna är personer med jaktkort. De utgör den viktigaste kundsektorn. De främsta kunderna i sektorn tjänster för nya jägare är personer som inleder sin jägarbana. Därför hör bland annat preparationskurserna och läromaterialet för jägarexamen samt ungdomsarbetet till den här sektorn. Inkommande höst sänds det per post till alla som under innevarande års förlopp avlagt jägarexamen ett särskilt informationspaket med material. Det här projektet genomförs i samarbete med bland annat Finlands Jägarförbund och Forststyrelsen. Om de personer som nu inleder sin jägarbana upplever paketet som nyttigt kan det mycket
Vad innebär hållbar vilthushållning?
Med vilthushållning avses en åtgärdshelhet med vilken jaktbara, livskraftiga viltbestånd upprätthålls. Åtgärderna omfattar bl.a. uppföljning av viltbeståndens tillstånd och riklighet, förebyggande av viltskador, styrning av jakten och en mångsidig natur- och viltvård. Dagens vilthushållning utgör en viktig del av naturskyddet, eftersom markägarna och jägarna har vant sig vid praktiskt samarbete, exempelvis vid skötseln av livsmiljöer.
de använda jaktmetoderna? Du beskattade väl inte viltbeståndet i överkant? En del arter håller bättre för jakt än andra. Främjandet av hållbar vilthushållning kan också ske genom att delta i viltinventeringar och skötseln av livsmiljöer. Om du är markägare har du en ypperlig möjlighet att beakta viltarternas krav på sina livsmiljöer som en del av jord- och skogsbruket.
På vilket sätt yttrar sig viltcentralens process Hållbar vilthushållning för den vanliga jägaren?
Förhoppningsvis märks den i framtiden i form av rikare viltbestånd än tidigare och på så sätt, att jakten som fritidsintresse värdesätts mer än tidigare som en form av naturnyttjande. De finländska jägarna fortsätter att knoga på med viltinventeringarna och förtjänar också en bättre respons för det arbete de utför. Frukterna av framtagna viltdata bör via nya verktyg även distribueras effektivare till jaktföreningarna för att underlätta deras beslutsfattande.
Vilket är målet för processen Hållbar vilthushållning?
Det viktigaste målet är utan vidare att förvalta viltbestånden så att viltarterna bevaras livskraftiga och att de biologiska processerna under arternas livscykel kan ske så naturenligt som möjligt. Under den press som råder i dagens värld är det inte någon enkel uppgift, för livsmiljöernas splittring utgör ett hot mot många av våra mest traditionella viltarter. Ifråga om livsmiljöer är Europa den globalt sett mest splittrade kontinenten. Det andra viktiga målet är att höja jaktens och vilthushållningens status som för hela samhället viktiga former av naturvård till en högre nivå än dessa haft under tidigare år. Jakten behöver ett så kallat socialt tillstånd, vilket betyder att samhället bör godkänna vår verksamhetsform. Denna ska grunda sig på klara etiska och ekologiska normer och utvecklas i takt med det övriga samhällets värden. I själva verket upplever vi idag en klar uppgång i vårt land för värdesättningen av såväl vilthushållningen som jakten.
Är den hållbara vilthushållningen knuten till övrig hållbar utveckling?
Vilthushållningen är uttryckligen knuten till den hållbara utvecklingen och ska idag följa öppenhetsprincipen och vara en del av alla sektorer i den politiska verksamheten. Det är därför bra att som mål ställa upp att jägarna påtagligare än tidigare ska vara med om att främja och fastställa hållbar utveckling som en del av verksamheten i samhället, bl.a. beträffande viltets livsmiljöfrågor.
Vilka är de största utmaningarna för vilthushållningens hållbarhet?
Bevarandet av viltets livsmiljöer trots den av mänsklig verksamhet orsakade splittringen och klimatförändringens följder är den största utmaningen. Om livsmiljöerna försvinner eller deras kvalitet försämras i väsentlig grad finns det inte mera något vilt att jaga.
Vilken betydelse har den hållbara vilthushållningen för samhället?
Till vilthushållningen hör många sociala värden vilkas betydelse för människan håller på att öka: rötter, samhällstillvändhet, välmåga. Jägarna har alltid kunnat identifiera dessa värden, men de har kanske inte lyckats öppna deras betydelse tillräckligt. Ytterligare finns det även till vilthushållningen knutna betydande konkreta värden. Ren och vild viltmat kan bli den närmaste framtidens megatrend, som även kommer att erbjuda landsbygden nya förutsättningar för företagande. De facto har det med hjälp av olika forsknings- och praktiska projekt nyss inletts utredningar av vilthushållningens betydelse och värde som en del av samhället. Den här frågeställningen har lyfts in i kärnan av viltkoncernens strategi. .
Hur kan den vanliga jägaren främja hållbar vilthushållning?
Genom att jaga måttligt, etiskt och med omdöme. Min förhoppning är att alla jägare tänker mera på hela den händelsekedja som leder till att viltet blir fällt än på mängden fällt vilt. Hände allt på jakten på ett sådant sätt att även en utomstående icke-jägare och observatör kan godkänna
väl vara att distributionen av paketet blir permanent praxis. I viltförvaltningslagen har det särskilt föreskrivits om att viltcentralen har i uppgift att främja jaktvårdsföreningarnas verksamhet. Enligt uppgjorda planer ska viltcentralen använda omkring åtta årsverken för denna arbetsinsats. Målet är att utöver en förbättring av jaktvårdsföreningarnas ekonomiska förutsättningar stöda jaktvårdsföreningarnas aktörer och framförallt föreningarnas verksamhetsledare i deras utmanande uppgift. Avsikten är att utveckla system som underlättar arbetet och bland annat producera kursmaterial, underlätta förvaltningen av ekonomin och framförallt sträva till lättnader i byråkratin, så att verksamhetsledarna bättre ska kunna koncentrera sig på sin egentliga uppgift.
samtidigt ska det sörjas för att den så kallade normala verksamheten hålls i gång.
Hur yttrar sig den nya processen Kundtjänster för den vanliga jägaren?
Förhoppningsvis kan den ses i form av ett ökat antal ändamålsenliga och fungerande av Finlands viltcentral producerade tjänster som fortlöpande kommer att förbättras. Tjänstemännen kan nu bättre än tidigare utveckla sin sakkunskap inom sitt specialområde. På så sätt fördjupas sakkunskapens kvalitet vilket givetvis förbättrar den erhållna tjänsten.
Vilka nya eller förbättrade tjänster kan den vanliga jägaren vänta sig?
Utöver tidigare och redan inkörda tjänster t.ex. försäkringarna kommer till exempel utvecklingen av utbildningssystemet att förbättra utbudet av och tillgången till kurser för jägarna. Utvecklingen av datasystemen kommer i framtiden även att möjliggöra direkt distribution av textmeddelanden och e-post till jägarna när alla själva kan utnyttja jägarregistrets tjänster från sin egen dator och både komplettera och upprätthålla sina uppgifter i registret.
Jägaren l 4 l 2012 l 43
Vilka är processen Kundtjänsters största utmaningar?
Tjänsternas stora utmaning är mängden önskemål och behov av olika slag. Den byråkratisering som den nuvarande skötseln av de offentliga förvaltningsuppgifterna innebär medför att helheten av utmaningar ökar. Uppgifterna och kundernas behov ska sättas i prioritets- och verkställighetsordning, nytt ska utvecklas och
10 10
Hunter Samettipintainen kyyhkynkuorikuva
- Ei kiiltele auringossa - Pinottava malli, helppo kuljettaa
3kpl
4kpl
Hunter Samettipintainen kyyhkynkuva
990 10
Hunter kyyhkynkuva siivillä
Varmista paremmat saaliit laskutuvalla kyhkynkaaveella. - Kelluva - Aito koko
5kpl
Hunter Tavinkuva
10
6kpl
Houkutinsorsa naaras
10
6kpl
Sorsankuva uros
Samettipintaiset kyyhkynkuvat eivät kiiltele auringossa. Isompi parvi houkuttelee tehokkaammin.
SOrsankuvat sopivasti. Isompi houkutuskuvin nippu houkuttelee paremmin.
Isommalla parvella paremmat saaliit. KElluva sorsankaave. Rauhallinen profiili houkuttelee tehokkaammin.
5
6kpl
90
Kerralla koko parvi reppuun - HUOM ! Hinta 6 kpl yhteishinta - Rajoitettu erä!
Kyyhkynkuorikuva
sis.yht. 1000 panosta
sis.yht. 1000 panosta
Laadulla on hintansa, tästä sitäkin edullisesti. - 12mm kanta - cal 12/70 - trap 24g - skeet 24g - 1000 kappaleen erissä hintaan
Armusa 24g Ratapatruunat
179
Armusa Gold Serial RATAPATRUUNA
189
Ratapatruunat Goldsarjaan. Tasalaatuinen ja nopea patruuna, jolla on tullut menestystä monissa sarjoissa. Vaihtoehtoiset patruunat Trap tai Skeet. Lataus 24g.
Metsästäjän spesiaali!
Hunter hanhenkuva
Kevyt peltomallin hanhenkuva. mukana tikku ja kaave.
9
90
5
Kuvapussi
,0
Kuljeta kaaveet tilavassa kuljetussäkissä. - Kantoviillekkeet - Hengittävä malli, ei kerää kostuetta.
4 90
Armusa Becada HAULIKONPATRUUNA
690
Huippusuosittu minimagnum patruuna kaliiberiin 12/70 lataus 40g - 10 patruuna/rs-haulin koot 2,9mm-4,25mm
Tasaisen varma valinta kyyhky ja varis jahtiin. - Kaliiberi 12/70 -lataus 32g-25kpL/rs.
Armusa Veloz 32g haulikonpatruuna
790
Armusa Pla-3 36g HAULIKONPATRUUNA
Armusan metsästyspatruuna kaliberiin 12/70 -lataus 36g -haulin koot 2.9mm-4,25mm - 25 kappaletta/rasia.
Armusa Steel Shot HAULIKONPATRUUNAT
950
Lailliset patruunat sorsajahtiin! -Kaliiberi 12/70 -Lataus 32g -Haulikoot 2,9mm-4,25mm - Teräshauli
Osta myös verkosta: www.karkkainen.com
se edullisen ostamisen tavaratalo
Kärkkäinen Ylivieska
Ollilanojankatu 2, Ylivieska
Kärkkäinen Oulu
Alasintie 12, Limingantulli, Oulu
Kärkkäinen Ii
Infopiste 010 430 3820
Sorosentie 2, Ii
Kärkkäinen Lahti
Pasaasi 2, Renkomäki, Lahti
Verkkokauppa osoitteessa:
Keskus 010 430 3000
Keskus 010 430 3020
Keskus 010 430 3630
www.karkkainen.com
65
89
,0
Perinteinen valinta, helppo pystyttää - Polyamidi kangasta, sisäpinta hopeoitu heijastamaan nuotion lämnpöä. - Paino 1,1kg.
Savotta LOUE tai PENA LAAVU
Savotta MILITARY MAKUUPUSSI
- Legendaarinen metsästäjän makuupussi - Koko:noin 225 x 80 x 55 cm - Paino: noin 2,6 kg - Käyttöalue: +10 ...-25o C - Päällis- ja vuorikangas: 300T ripstop nylonkangas - Täyte: 400g/ m2 silikonikyllästetty hollofiber-kuitu - Pussissa ei ole kipinäsuojattua jalkopäätä.
Metsästäjän ilmatäytteinen makuualusta. Luontoystävllinen maastokuvio. koko 55 x183cm
ANAR AIR MAKUUALUSTA CAMO + SUOJAPUSSI
14
Varma valinta!
90
ANAR PAHALAS 90 RINKKA
75
Anatomic rinkka mukavuuksilla. Tilava vaihtoehto retkeilijälle ja metsästäjälle. Koko: 37x26x90cm/90L. Materiaali: Polyester 300d+Polyester 600D. Paino: 2,48kg
19
17
Pieni NAAMIOVERKKO
90
HUNTER METSÄSTYSVARJO
Kätevä naamiovarjo metsästäjälle, antaa näkösuojan ja suojaa sateelta. Tyylikäs maastoväritys, maksimi korkeus 210cm. Tuote sopii myös päivänvarjoksi.
Primus Primelite Race OTSAVALAISIN
19 4
90
29 19
90
Sniper OTSALAMPPU
Kestävä otsavalaisin laadukkailla linseillä. Pitkäkantoinen valokeila. Runko on valmistetttu lentokone alumiinistä
Tehokas otsavalaisin paristoilla. - Joustava päääpanta pitää lampun hyvin paikoillaan - Paristo kotelo takana lisää tasapainoa - Tehokas 3w gree poltin - Kevyt ja pienikokokoinen. Tilatessasi verkkokaupasta tämän mainoksen tuotteita kertatilauksena yli 100 euron arvosta, saat tämän otsavalaisimen kaupanpäälle!
90
22
90
2990
Kaasulamppu metsälle ja retkeilyyn. Hiljainen ja nokeamaton lamppu retkiolosuhteisiin. Toimii myös lämmönlähteenä. Kiinnitetään pieneen kaasupulloon kierrekorkilla. Lampussa on kiinteänä sytytin. Kaasupullo ei sisälly pakkaukseen. Tuotteen paino 390g.
Kevyt naamioverkko kuljetuspussissa. Luonnolliset maastovärit. Verkossa kiinnitysnarut - Koko 1,8m x 2,0m.
Iso NAAMIOVERKKO
90
90
Peittävä naamioverkko perinteisellä maastokuosilla. - Kevyt ja helppo kuljettaa. - Koko 1,8m x 4,0m.
Primus duo lanter retkilyhty
SILVER RETKILYHTY
Kevyt paristokäyttöinen retkilyhty jahtireissuille.
Retkikeitinsetti luonnossa liikkujalle. Perinteinen pikkupullon päälle asennettava poltin kuljetuspussisa. Pakettiin kuuluu otsavalaisin sekä paristot.
Primus Cooklite combo RETKIKEITIN +LAMPPU
11
90
Sniper KENTTÄPAKKI
Se aito ja alkuperäinen malli.
Nopea pukea!
Hyvin kokoja!
Deluxe
99
6
90
TAPIO PIENI KENTTÄLAPIO
19
Kevyt kenttälapio kuljetuspussissa.
90
25
Sniper KAHLUUSAAPPAAT
SNIPER DELUXE NAAMIOKOJU
Tilava naamiokoju metsästäjälle ja luontokuvaajille. Ampumaaukot jokasuuntaan, tilaa 2-3:lle hengelle. Kuva viitteellinen.
Perinteiset kumista valmistetut kahluusaappaat metsästäjälle ja kalastajalle. Kengissä kätevä vyökiinnitys. - Koot: 40-46 - Väri:Vihreä
SNIPER KAHLUUHOUSUT
- Housussa kiinteät henkselit - Koot: 40,41,42,43,44,45,46 - Väri: Vihreä
Osta myös verkosta: www.karkkainen.com
MTM PATRUUNARASIA METSÄSTYSPATRUUNOILLE
GSM
Haulikon patruunat kätevästi rasiaan. Rasian vetoisuus 25 patruunaa - Mallit 12/70-12/76 ja 12/89 patruunoille. Rasia sopii myös kaliibereihin 16 ja 20, mukana tulevan supistusholkin avulla.
4
90
329
,0
5210A RIISTAKAMERA
Pienikokoinen riistakamera maastokuviolla. Uudessa kameramallissa on extrana sivuliiketunnistimet, joten nopeimmatkaan eläimet, eivät ehdi poistua paikalta kameran sitä taltioimatta. 5 megapikselin kenno, tallennus SD- tai SDHCmuistikortille (max. 8 GB). Toimii normaaleilla AA-paristoilla. Kuvaa myös täysin pimeässä huomaamattomasti, infrapunasalaman ansiosta. Kameran liiketunnistus noin 20 metriä. Valmiusaika jopa kuusi kuukautta. Suomenkieliset käyttövalikot. Koko: 14cm(korkeus) x10cm(leveys)x5cm(syvyys) - Tarkkuus:: 5 megapikselin kuvaresoluutio, videoleikkeiden tallennus- Muistikortti:: SD(HC)-muistikortti max 8GB(ei sisälly toimitukseen
2kpl
490
,0
2kpl
5210mm RIISTAKAMERA+ GSM MODUULI
Samat ominaisuudet, kuin 5210a mallissa, mutta tällä saat sirrettyä kuvat lähes reaaliajassa suoraan kännykkään tai sähköpostiin. Kamerat saatavilla Elokuun aikana.
14
90
Camo asepussi
Pehmustettu asepussi kiikarikiväärille.
19
90
175
Gamo BIG CAT 1250 ILMAKIVÄÄRI Sniper LASERTÄHTÄIN
Lasertähtäin 11mm kiskoon. Sopii myös käsiaseisiin.
Ilmakivääripaketti sisältää Gamon 4 x 32 kiikaritähtäimen jalkoineen ja 50 kpl Raptor-luoteja. - Kaliberi: 4,5mm - Pituus: 110 cm. - Paino: n. 2,8 kg. - Tukki:Synteettinen - Lähtönopeus:320m/s - Lisäosat:Gamo 4 x 32 kiikari + jalat, 50 kpl Raptor luoteja
Deluxe
VIMA 4-5 ASEEN ASEKAAPPI
- 5 aseelle - kiinnityspaikat seinään - vahvaa metallia - muovinen asetuki - tavarahylly - paino n 40kg.
95
SENTRY SAFE 8 ASEEN ASEKAAPPI
179 199 229 298
- Asekaappi jopa 8 aseelle. - Ovessa kolmipistelukitus - Piilosaranat - Piilotettu lukko - Upotettu kahva - Pohjassa kiinnityspisteet lattiaan - Materiaali: 1,2mm - Koko: 1397mm x 533mm x 254mm - Tilavuus: 166,4l - Paino: n. 30 kg. - Väri: mattamusta - 12 aseelle. - Kaapissa irroitettava ylähylly - Kaksi tarvikelokeroa - Ovessa kolmipistelukitus - Piilosaranat - Piilotettu lukko - Upotettu kahva - Seinä ja lattiakiinnitys mahdollisuus - Paino 36,7kg - Korkeus 139cm, leveys 53,3cm syvyys 40,6cm
SENTRY SAFE 12 ASEEN ASEKAAPPI
- 4 - 7 aseelle; - vahvaa terästä; - seinäkiinnitysmahdollisuus; - 5 vahvaa lukkotappia; - turvasaranat; - asetuki lakattua puuta; - kork. 156 cm, lev. 37 cm, syv. 32 cm; - paino 60 kg
ANAR 47 MUSTA ASEKAAPPI
- asekaappi jopa 11 aseelle - vahvaa terästä - seinäkiinnitysmahdollisuus - 5 vahvaa lukkotappia - turvasaranat - erillinen lukittava käsiase- / patruunalokero - telineet ovessa - asetuki lakattua puuta - kork. 156 cm, lev. 53,5 cm, syv. 31,5 cm - väri valkoinen
ANAR DELUXE 11 ASEKAAPPI
Osta myös verkosta: www.karkkainen.com
29
10kpl/pkt
Perfect Line MX-80 PISTOOLIJOUSI
Huipputehokas 80lb pistoolivarsijousi - Ergonominen, yksinkertainen, turvallinen. - Auto-Turvamekanismi virittämiseen. - Alumiiniä ja lasikuitua
Perfect Line JAGUAR XBOW #150 VARSIJOUSI
99
Tehokas varsijousi tarkkuusammuntaan! - Paino 2,5 kg - Vetovastus 150 paunaa - Runko Alumiiniseos - Tukki Alumiiniseos
Perfect Line CAMO TALJAJOUSI
149
- Vetovastus 40-65 paunaa - Kaaaret painemuovattua lasikuitua - Nuolen nopeus jopa 290 km/h - Suositeltu nuoli 30" hiilikuitu
Perfect Line BOWFISHING TALJAJOUSI
149
Täydellinen jousiasesetti kalastukseen. - Vetovastus 40 paunaa - Nuolen nopeus jopa 274 km/h - Cnc koneistetut pyörät - Suositeltu nuoli 32" lasikuitu. Jousi soveltuu myös metsästyskäyttöön pienin muutoksin.
Perfect Line PISTOOLIJOUSENNUOLET
Nuolet pistoolijouseen - 10 kpl/pkt - Materiaali: alumiini
590
PERFECT LINE 2119 29" ALUMIININUOLI
590
Vahvempi alumiininuoli tehokkaammille taljajousille. Sopii erityisesti metsästysjousiin
Perfect Line 30" HIILIKUITUNUOLI
690
590
ja k evy lje t ku ttaa !
Laadukas hiilikuitunuoli metsästysjouselle. - Pituus 30"
Kalastusnuoli taljajouseen. pituus 32"
Perfect Line 32" KALASTUSNUOLI
Perfect Line KALASTUSSETTI
1190
Valmis kalastussetti taljajouseen. Kalastusnuoli kalastuskärjellä, paketissa naru, narukela ja kiinnitysälineet
Perfect Line LAUKAISULAITE
Varmista tarkemmat laukaukset, LAukaise jousiaseesi liipaisimella. - Rannelenkki tarrakiinnityksellä - Säädettävä laukaisu
9
90
Laa d s uka
Perfect Line G7 OPTINEN TÄHTÄIN
Entistä tarkempiin osumiin. Suosittu G7 tähätin valokuidulla. Tähtäimessä normaali ruuvikiinnitys taljajousen kylkeen.
12
90
Perfect Line TAULUNTAUSTA
Tauluntausta jousiaseammuntaan. koko 60cm x 60cm. Mukana taittuva jalusta.
19
90
Osta myös verkosta: www.karkkainen.com
Aku Ahlholm, specialplanerare, Forststyrelsens jakt- och fiskekommunikation
Kvinnliga chefer blev jägare
T
48 l Jägaren l 4 l 2012
På Forststyrelsens modellskogsbruk i Palosaari anordnades på våren en sällsynt jägarkurs. Hela femton kvinnor i ledande ställning i norra Finland hade beslutat sig för att avlägga jägarexamen. Forststyrelsen och viltcentralen lovade bistå. Initiativet togs av överdirektör Terttu Savolainen. När hon hade bott två år i Uleåborg, efter 27 år i Helsingfors, förundrade sig den första damen vid regionförvaltningsverket i Norra Finland över en sak: i norr pratade alla jämt om jakt.
l Till exempel i cykelaffären förklarade
den unga expediten från Kuusamo för Savolainen, att till söder flyttar han i alla fall inte, där går det inte att jaga. Förra hösten deltog Savolainen själv i jakten som i drevet. Vid älgjakten i Oulanka, Kuusamo, kunde hon beundra jägarnas iver och samhörighet och konstatera hur jakten erbjuder motion och välmående åt utövarna. I skogen hörde alla, hög som låg, till samma gäng, också stadsbor och landsortsbor kunde mötas på ett naturligt sätt. Dessutom förundrade hon sig över,
att ingen av damerna bar vapen. Att jaga skulle vara en fin hobby för hela familjen, tänkte hon. Därifrån fick jag idén. Jag gick igenom kurserna, men ingen passade in i min tidtabell. På Forststyrelsen lovade man att ordna en kurs för oss.
Överdirektör Terttu Savolainen blev intresserad av jakt när hon flyttade till Uleåborg för över två år sedan: "Här pratar alla om att jaga."
Femton kvinnliga chefer med
Savolainen skickade ut inbjudningar till sina intressentgrupper, främst deras kvinnliga representanter, och fick ihop en grupp med femton entusiastiska kvinnor. På deltagarlistan kunde man hitta till exempel Pudasjärvis stadsdirektör Kaarina Daavittila, direktör Maire Ahopelto från Kajanalands landskapsförvaltning, riksdagsledamot Pirkko Mattila, direktör Leila Helaakoski på Ntm-centralen, och många andra ledande kvinnor ända från regionförvaltningsverket, Ntm-centralen och banken till dansetablissemanget i Uleåborg. Jägarkursen och examensprovet bjöd på små överraskningar. De kunniga cheferna fick erfara, att de behandlade sakerna inte var så lätta. Kursdeltagarna och instruktörerna klarade sig dock förträffligt och alla klarade examen med godkänt vitsord. Skaran på
cirka 18 000 damjägare i Finland växte nu med femton. För kvinnornas utbildning stod överinspektör Ahti Putaala och vildmarksplanerare Reijo Hirvonen från Forststyrelsen samt jaktchef Keijo Kapiainen från viltcentralen och ordföranden för Uleåborgs viltvårdsråd, Risto Hanhineva. Jag upplever inte, att jag med detsamma kunde börja jaga, men entusiasmen är på topp. Examen är lite som ett Green Card i golf, nu kan jag börja lära mig, säger Terttu Savolainen. På grund av tjänsteresor hinner Savolainen inte delta i jaktstarten i augusti, men åtminstone fick de kvinnliga chefer som deltog i kursen en inblick i vad folk i norra Finland talar om. I norra Finland har jakten stor betydelse för turismen och andra näringsgrenar. Dessutom får jakten norrfinländare i arbetsför ålder att hålla sig kvar i sina hemtrakter. Också de omtalade vapenfrågorna är
Aku Ahlholm
Erkki Turtinen (t.v.) från Forststyrelsen och Risto Hanhineva från viltcentralen instruerar damcheferna om olika vapentyper.
nu mera bekanta. Kursdeltagarna kommer speciellt ihåg säkerhetsaspekterna vid vapenhanteringen. Till och med gevärens långa räckvidd var en skrämmande tanke. På kursen fick kvinnorna också prova på att använda vapen. Hagelgevärets rekyl var överkomlig, också med miniatyrgevär gick det behändigt. Ska vi avslöja överdirektörens resultat? Nå, på fem skott fyra tior och en nia.
En egen förening planeras
Terttu Savolainen berättar att hon redan tidigare uppmärksammat sina brister i fråga om vapenkännedom. Ett eget vapen tänker hon dock inte skaffa sig i första hand. Savolainen kommer från en jägarfamilj i Kainuunmäki i Sonkajärvi, och det går att få parallelltillstånd till familjens vapen. I hembyn tänker hon också ansöka om medlemskap i den lokala
jaktföreningen, men de kvinnliga cheferna har också andra planer. Visst skall vi kvinnor grunda en egen förening, det är klart. Föreningens namn är redan uttänkt. Efter kort övervägande går Savolainen med på att avslöja det i sitt historiska arbetsrum, i före detta länsstyrelsen: Läänin Allit. l
Terttu Savolainens album
14 nya kvinnliga jägare och kursens huvudinstruktör Risto Hanhineva
Maria Siuruas album
Jägaren l 4 l 2012 l 49
Samuli Heikkinen & Pekka Helle, Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet
De närmaste åren med
TASSEN
N
50 l Jägaren l 4 l 2012
Tassen, det internetbaserade observationssystemet för stora rovdjur, ska förnyas. Syftet är att förbättra applikationens användbarhet och funktionalitet och samtidigt förbereda sig för framtidens nya perspektiv när viltkoncernen blir elektronisk.
l När våra stammar av stora rovdjur
uppskattas, används flera olika informationskällor och metoder, som det skrevs i tidningen Jägaren 2/2012. En viktig, enskild databas utgörs av den information som rovdjurskontaktpersoner samlar in; ett system som använts sedan 1978. Dessa personer som utbildats till uppgiften är mestadels jägare, men det finns också några personer från gränsbevakningen, renbeteslag och från Forststyrelsen. Dessutom drar polisen nytta av, och tillför uppgifter till materialet. Antalet observationer har ökat dramatiskt under de senaste tjugo åren dels för att antalet stora rovdjur har ökat, men också för att övervakningen har blivit effektivare. Milstolpen för ca 10 000 observationer årligen nåddes år 1999, 25 000 observationer nåddes år 2007 och år 2011 gjordes nästan 49 000 observationer.
Från blanketter till internet
Att spara tiotusentals observationer för hand var ett värv, som oundvikligen försenade slutförandet av uppskattningarna. För att råda bot på detta började man planeringen av det nya observationssystemet för ungefär 5 år sedan. Tanken var att utveckla ett internet-baserat system, med vilket rovdjurskontaktpersonerna själva skulle kunna spara sina observationer direkt i den databas som forskningsinstitutet använder för att göra en uppskattning av stammarna. När VFFI:s dataadmi-
nistration hade kartlagt behoven, började föreberedelserna av ett framtida Tassen-system. Arbetet var inte problemfritt eftersom applikationen måste göras unik, det fanns inget färdigt system att köpa. Samtidigt var tanken att utforma en tillämpning vars livscykel skulle sträcka sig långt in i framtiden. De första versionerna av Tassen testades av testgrupper i Kajanaland, Egentliga Finland, Satakunda och i Mellersta Finlands jaktvårdsdistrikt. Testgruppen gav goda råd och riktlinjer för den fortsatta utvecklingen av systemet. Systemet utvecklades steg för steg, och det kunde erbjudas till allmänt bruk mot slutet av år 2009. I det här skedet ansågs det vara nödvändigt att arrangera en bred utbildningsrunda, eftersom det var många av dem som skulle lära sig systemet som aldrig förut hade haft att göra med en dator. Under ett år ordnades tiotals kurser i nästan samtliga dåtida jaktvårdsdistrikt och i en del andra sammanslutningar. I allmänhet togs Tassen emot med livligt intresse trots de barnsjukdomar och funktionella problem som besvärade systemet. Något som upplevdes väldigt nyttigt och motivationshöjande var, att det nya systemet gjorde det möjligt att få en överblick av alla observationer som rovdjurskontaktpersonerna gjort, inte bara inom det egna området utan i hela Finland. Under år 2011 sparades över 40 000 rovdjursobservationer i Tassen, m.a.o. bara en bråkdel av materialet har nått forskningsinstitutet i pappersform med snigelpost. Tassen-systemet har uppdaterats och brister har korrigerats i omgångar. Det är relativt enkelt att mata in observationerna men det har länge funnits problem med sökningen i materialet och med att systemet tidvis kraschat. De senaste problemen är relaterade till webb-
Hannu Huttu
läsarnas snabba utveckling som lett till en situation där de funktioner som hör till kartan inte mera fungerar med de nyaste versionerna av webbläsare. Rekommendationen är att använda Tassen med gratiswebbläsaren Firefox och att undvika användandet av särskilt de senaste (version 9 och nyare) webbläsarna av Internet Explorer. Senare utvecklingsarbete har gjorts för att få en mobilversion av Tassen så att data skulle kunna sparas i en smartphone direkt i terrängen. Under
sommaren 2011 testades systemet inom två olika områden, och feedbacken från användarna var positiv. Projektet har stoppats tillsvidare för att invänta de lösningar som projektet Viltdagbok innebär.
Tassen integreras i Viltdagboken
Ett strategiskt mål för den offentliga viltkoncernens informationshantering är att harmonisera och utveckla de informationssystem som jägarna, viltför-
valtningen och andra relevanta aktörer behöver. Som en del av denna utveckling har Tassen överförts till jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentrals (Tike) logi, där den utvecklas som en del av Viltdagboksprojektet. Här kan man också garantera säkrare service och underhåll. Planen är att inom några år integrera andra tjänster och system relaterade till viltbranschens datainsamling, rapportering och datatjänster i samma system. Detta säkrar att data kan samköras av
ministeriet, övrig förvaltning och andra användare, och samtidigt minska på överlappande insamling av data. Utvecklandet av en ny Tassen som en del av projektet med Viltdagboken tar sin tid, men målet är en användbarare och bredare tillämpning som utgör en del av ett större system. Under tiden uppdateras den aktuella versionen av Tassen enligt behov så inte insamlingen av data äventyras. l
Jägaren l 4 l 2012 l 51
Ilpo Kojola och Katja Holmala, VFFI; John Linnell, NINA, Norge och Marja Isomursu, Evira
Lodjur i trafiken
Under de senaste tio åren har mer än 200 lodjur dött i landsvägstrafiken i Finland. Antalet tofsöron som blev påkörda av bil eller tåg ökade kraftigt under åren 19962009, men har minskat sedan dess. På grund av lodjurets biologi varierar mängden lodjur som blir dödade i trafiken med årstiden. Könsfördelningen och årstidsvariationen jämförs med de lodjursolyckor i trafiken som registrerats i Norge.
Hanarnas dagsetapper är längre än honornas. Skillnaden betonas under parningstiden. Unga hanar vandrar längre bort från uppväxtområdet och dör därför oftare i trafiken än honorna. Skillnaden kan bero på att andelen ungar i lodjurspopulationen minskar under vintern, eftersom också antalet var mindre på vårvintern
(15 individer) än under senhösten och början av vintern (26 individer).
Koncentration på huvudvägarna
Lodjursolyckor inträffar oftast på huvudvägar som korsar lodjursområden, exempelvis vägsträckorna mellan Helsingfors, Åbo och Tammerfors i södra och västra Finland. Längre österut utmärker sig bland annat vägsträckan mellan Kotka och Jyväskylä, sträckan mellan Jyväskylä och Nurmes som går via Kuopio, samt riksväg 6 mellan Tohmajärvi och Sotkamo. Även om det främst är lodjursstammens täthet och trafikmängden som påverkar trafikdödligheten spelar eventuellt vissa strukturella faktorer i landskapet en viss roll.
Trafiken dödar under senhösten och brunsten
Det förekommer två toppar i de månatliga anhopningarna av trafikdödade lodjurshanar. Den ena inträffar under senhösten och under tidig vinter, den andra under brunstperioden i mars. Årstidsfördelningen är för lodjurshanarnas del liknande i Finland och i Norge. För honornas del verkar det finnas en kraftigare topp under senhösten och början av vintern i de månatliga anhopningarna i det norska materialet. Ett statistiskt test pekar dock inte på en faktisk skillnad mellan honorna i Finland och Norge.
I
20 15 10 Lodjur (individer) 5 0 20 15 10 5 0 Honor, Finland Hanar, Finland
Trafiken dödar betydligt fler lodjurshanar än honor.
l I Finland dör betydligt fler hanar än honor i trafiken. Andelen hanar (63 %, n=202 lodjur) är så hög att statistiken inte återspeglar stammens struktur helt och hållet. Bland de lodjur som hittats döda och som omkommit av andra orsaker, är nästan lika många hanar och honor (49 %, n=69). Denna fördelning representerar förmodligen bättre könsfördelningen i den finska lodjursstammen. Även i Norge har hanar dött i trafiken oftare än honor. Handjursdominansen är ändå mindre än i Finland (andelen hanar 56 %, n=175 lodjur). Hanarna stöter oftare ihop med bilar eller tåg på grund av att de rör sig mera än honorna. Ytan på hanarnas hemområden har i de nordiska studierna varit i snitt 1020 km2, honornas 490 km2.
Registreringen avtar?
I princip skulle antalet trafikdödade lodjur kunna tala om utvecklingstrenderna i lodjursstammen, men förmodligen har registreringen av trafikdödligheten avtagit under de senaste åren. Övrigt material som erhållits om lodjursstammens täthet antyder inte att stammen har minskat i Finland. l
De unga krockar
Det är främst unga individer som blir påkörda av bilar eller tåg. I Finland är cirka två tredjedelar yngre än två år. Lodjur yngre än ett år dog i trafiken relativt sett oftare än t.ex. vid jakt (andelar 30 och 23 %). Den yngsta åldersgruppens andel är särskilt hög i slutet av året. Under perioden mellan början av oktober och årsskiftet utgjordes 48 procent av de trafikdödade lodjuren av ungar, medan de under vårvintern utgjorde bara 36 procent.
Tack:
Varmt tack för materialet till Anita Kenttälä, SeijaSisko Kilpelä, Sanna Kokko, Jorma Korhonen samt till de personer som levererat lodjurskroppar till VFFI och Evira.
Platsen för trafikolyckor med lodjur.
60 Honor, Norge Lodjur (individer) Hanar, Norge 50 40 30 20 10 0
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
1995
2000
2005
2010
2015
Döda i trafiken
Döda av andra orsaker
Månad Antalet trafikdödade lodjur per månad i Finland och i Norge.
Varmt tack för materialet till Anita Kenttälä, Seija-Sisko Kilpelä, Sanna Kokko, Jorma Korhonen samt till de personer som levererat lodjurskroppar till VFFI och Evira.
52 l Jägaren l 4 l 2012
Winchester Super Speed Gen II nopea ja entistä hallitumpi lataus
Uusi G2 ruuti mahdollistaa nopeamman syttymisen, jonka ansiosta lähtönopeus on 417 m/s. Uudelleen suunniteltu muovinen välitulppa aikaansaa entistä tasaisemman haulikuvion. Super Speed patruunoiden uudistuksen kruunaa haulikupin tasaisesti juotettu sulku, mikä auttaa paineen tasauksessa ja suojaa hauleja mahdollisimman hyvin.
SX3 haulikko, 12 laukausta 1,422 sekunnissa
SX3 on moderni ja luotettava puoliautomaattihaulikko. Kaliiperi 12/89 mahdollistaa myös suurempien latausten käytön. Aseessa on Winchesterin BackBored piiput, Invector Plus vaihtosupistajat ja rekyyliä vaimentava Pachmayer perälevy. Piipun pituus 71 cm tai 76 cm. Paino noin 3,2 kg. Saatavana myös muita SX3 malleja kaliiperissa 12/76 ja 12/89. Kysy lisää jälleenmyyjältäsi. Maahantuonti, Hjorth Urheilutukku, www.hjorth.fi, Gyttorp www.gyttorp.fi
www www.winchesterint.com w w.w
Metsästäjä l 4 l 2012 l 53
Harri Norberg, specialplanerare, Finlands viltcentral
Internationell kunskap om björnkonflikter:
När björnens och människans livsmiljöer möts
I
Den vanligaste av Nordamerikas tre björnarter, svartbjörnen, påträffas snart i hela USA, inklusive Florida. Uppskattningen är att det på hela kontinenten finns ungefär 900 000 svartbjörnar och stammen fortsätter att expandera. Inom Kaliforniens bergsregion Sierra bor 30 000 svartbjörnar intill tiotals miljoner människor, det går inte att undvika konflikter. I flera delstater har man dock sökt och hittat innovativa lösningar för att kontrollera konflikter mellan björnar och människor.
l I slutet av mars hölls det fjärde
internationella björnkonfliktsmötet i USA, Missoula, med ungefär 300 deltagare från USA, Kanada, Finland, Slovakien och Japan, för att diskutera olika typer av sammanstötningar mellan svartbjörnar, grizzlybjörnar, isbjörnar och mänskliga aktiviteter.
cirka tusen björnar. Olika problem och problemlösningar är i stor utsträckning desamma som i Nordamerika.
Bestämmelserna om avfallshantering kräver björnsäkra sopkärl
Det största problemet i olika delar av Nordamerika är att björnarna vant sig vid människorna och den attraktionskraft som mänsklig verksamhet erbjuder. Exempel på sådana är undermålig avfallshantering och dåliga sopkärl, samt villaägarnas intresse att anlägga egna hönsgårdar på bakgårdarna, vilket ökat explosionsartat. Med hjälp av sitt precisa luktsinne får björnen vittring av lättåtkomliga näringskällor och strävar efter att använda dem, om man inte hindrar björnen från att komma åt soporna med hjälp av t.ex. björnsäkra sopkärl. Detta har beaktats i bestämmelserna i ett antal städers avfallshantering: om man trots uppmaning av myndigheterna inte bytt sina sopkärl till björnsäkra modeller när problem med björnar uppstått, kan villaägaren vänta sig böter på t.o.m. flera hundra dollar för överträdelse av myndigheternas föreskrifter. Hur är det med bakgårdarnas hönsgårdar då? Det enda effektiva sättet att förhindra björ-
Idéer från Nordamerika
När det diskuteras björnar och även andra rovdjur är det ofta lärorikt att vidga perspektiven utanför Finlands gränser, det leder ofta till nya idéer som kan tillämpas på våra förhållanden. Det går att identifiera vissa inslag, även om problemen mellan björnar och människor på andra sidan Atlanten har lite andra dimensioner än i Finland. Exempelvis är människornas attityder mot björnen positivare i de regioner av Nordamerika där björnar har funnits redan i decennier. Däremot är människorna inte genast beredda på att dela sin livsmiljö med björnar inom nya områden dit björnen spridit sig. Utvecklingen av de Nordamerikanska björnstammarna (svartbjörn och grizzlybjörn) har från början av 1970-talet varit helt parallella med utvecklingen av vår inhemska brunbjörnsstam. Likaså ökar antalet björnar i EU - i Slovakien finns det numera 54 l Jägaren l 4 l 2012
Björnsäkra sopkärl är en bra lösning för att förebygga konflikter med björnar. Öppningsmekanismen i denna modell säkrar att björnen inte kan öppna locket.
narnas besök är förmodligen att gärda in gården med nätstängsel som har elslingor på utsidan av hönsnätsstängslet. Ett alternativ är naturligtvis att inte bygga någon hönsgård alls. Detta är ingen liten fråga, eftersom man redan jämfört allvaret i att locka björnar till bostadsområden genom att anlägga hönsgårdar med de problem som uppstår av dålig avfallshantering.
Mötena mellan människor och björnar har ökat
I en större skala beror konflikterna mellan människor och björnar på att antalet människor och bebyggda områden har vuxit kraftigt samtidigt som björnstammen vuxit och brett ut sig, berättar björnkoordinator Chris Servheen från U.S. Fish and Wildlife Service. Förutom att björnarnas och människornas livsmiljöer allt of-
tare överlappar så gränsar de allt oftare till varandra. Bebyggda områden utgör också ett hinder för björnarnas rörelser, vilket i sin tur ökar sannolikheten för att människor och björnar möts. Människorna använder också allt större områden för fritid och för rekreation. Mountainbike som under de senaste åren starkt ökat i popularitet i hela Nordamerika har också fört människor och björnar på kollisionskurs. Föreställ er en mountainbikecyklist som störtar i hög fart ner för en bergssluttning, och en grizzlybjörnhona med ungar som lugnt lunkar upp för samma stig med sina ungar någonstans i närheten av Anchorage i Alaska! Hittills har man undgått verkliga kollisioner, men populära cykelrutter har tillfälligt stängts för att undvika att så skulle ske. Det bor totalt cirka 145 miljoner fler människor i USA och i Kanada än för 50 år sedan. Detta är en av nyckelfaktorerna i konflikten mellan björnar och människor. I takt med befolkningsökningen har bosättningen blivit tätare och brett ut sig till nya områden. När björnstammarna på motsvarande sätt har vuxit och spridit sig, står det klart att björnar och människor möts allt oftare. Detta innebär en betydande sysselsättning för delstaternas och städernas viltmyndigheter, som årligen mottar upp till tiotusentals olika klagomål relaterade till björnar.
till habitat som är lämpliga för björnar. Utdrivningsarbetet kan jämföras inom den finska viltorganisationen med jägarnas frivilliga arbete som storviltsassistans SRVA på begäran av myndigheterna. I USA hör björnutdrivning främst till myndigheten, och bara i delstaten New Jersey har viltmyndigheten utbildat över tusen poliser för att möta den utmaning som en växande björnstam utgör. Också i USA är avlivning det sista alternativet när alla andra metoder är testade. Jakt under hösten är också en viktig del av konflikthanteringen och av björnstammens skötsel. I bland annat delstaten Pennsylvania har man kunnat öka jakttrycket på björnar som rör sig nära bebyggelse genom att ändra på förordningar som rör jakttider. Konflikterna har också minskat utan att svartbjörnsstammen i delstaten påverkats väsentligt. Björnstammen beskattas enligt principen om hållbart nyttjande med några tusen individer per år. I Pennsylvania som ligger söder om delstaten New York finns nästan 13 miljoner människor och 13 000 svartbjörnar. Ungefär 100 000 jägare deltar årligen i björnjakten medan hjortjakten lockar ca 900 000 jägare.
Karelska björnhundar har exporterats från Finland till Nordamerika för att hjälpa myndigheter att kontrollera björnar och även annat vilt.
Björnspray hjälper mot björnar
Skador som björnar orsakar husdjur och i biodlingar tycktes vara vanliga fenomen överallt, såsom även de metoder som används för att förebygga skador. Elstängsel mot storvilt används för att skydda får såväl i Montana som i Slovakien, där det betar 400 000 får och en halv miljon kor under sommaren. Storviltsstängsel har visat sig vara effektiva för att förebygga skador på husdjur och i biodlingar i hela världen nästan utan undantag. Användningen av s.k. björnspray har gett övertygande resultat på olika håll i världen. De verksamma ämnena som sprayen innehåller sprider sig upp till 30 meter per sekund och når björnens nos, också när det blåser, på 10-15 meters avstånd och orsakar kraftig irritation förutom i näsan även i ögonen och lungorna. Detta avbryter nästan alltid björnens närmanden, vare sig det är av nyfikenhet eller av aggression. Många erfarna viltmyndigheter och jägare konstaterade att an-
Karelska björnhundar ute i världen
Vi finländare kan vara stolta över att vi har kunnat bidra med något till Nordamerika och därifrån vidare även till Japan för att hjälpa till att kontrollera björnkonflikter. Grundaren av Wind River Bear Institut, Carrie Hunt, importerade karelska björnhundar från Finland till Montana under 1990-talet och har numera en ranch i Missoula nära Florence som fungerar genom frivilligarbete och donationer. Där föder man upp och dresserar björnhundar bland annat för viltmyndighetens bruk. Den åtgärdsmodellen som Hunt har utvecklat (bear shepherding, björnvallning) grundar sig på björnhundarnas förmåga att jaga bort björnar från oönskade platser i samarbete med sin förare. De karelska björnhundarna håller också de japanska svartbjörnarna borta från människor i den lilla staden Karuizawan i Japan.
Skötsel av stammen och information minskar konflikter
Chris Servheen tycker ändå att oavsett befolkningsökningen och flera björnar, har man genom aktiva förvaltningsåtgärder och information även kunnat minska på konflikterna i många regioner. Viltmyndigheterna har också utvecklat handlingsplaner och instruktioner vilka man följer om björnar dyker upp nära bebyggelse. Vanligtvis är första steget att avgöra vad som lockade björnen till området, sedan avlägsnas objektet som intresserade björnen eller ändrar på förvaringen så att björnarna inte kommer åt det. Om problemen fortsätter eller flyttar till en annan plats, är nästa steg att försöka skrämma björnen med olika metoder, eller till och med att flytta djuren längre bort
vändandet av björnsprayen är ett säkrare sätt att stoppa en björn i närkontakt än att skjuta mot den, eftersom det ofta leder till att attacken fortsätter eller att någon skadar sig. Björnsprayerna som presenterades i Missoula är en alldeles egen produkt och kan inte direkt jämföras med de gassprayer som myndigheter och säkerhetsproffs använder i Finland, även om de verksamma ämnena är i huvudsak de samma (kapsaisin). För att inneha gasspray i Finland krävs ett tillstånd, medan de i USA kan köpas fritt i till exempel sport- och jaktaffärer. Om jag nu var på väg att vandra i bergen i Montana, där det är möjligt att möta en björn, skulle jag med säkerhet packa ner en björnspray i ryggsäckens sidofack. Hemma i Finland kunde det vara motiverat att ha en sådan t.ex. i samband med SRVA-verksamheten. Alla 4th Human-Bear Conflicts Workshops presentationer finns på: http://www.cfc.umt. edu/humanbearconflicts/presentations.html l Jägaren l 4 l 2012 l 55
kaikki edullisesti yhdestä paikasta · puhelimet, pannat, ohjelmistot
Suomenparhaat tarjou
· valmiiksi asennettuna
18,-/kk NYT UUTUUSLAITTEET AUTOONJA MAASTOON!
24kk Sonera-sopimus
Galaxy Tab 2 10.1"
TÄYSIN KÄYTTÖVALMIIKSI ASENNETTUNA!
9,-/kk
24kk Sonera-sopimus
Galaxy XCover
Laitteet sopivat uusien ja vanhojen Pointer, Tracker ja Ultrapoint-koiratutkien pariksi!
PantajaohjelmistoAndroid-laitteisiin
POINTER HUIPPU-UUTUUDET!
-panta
UUTUUS !
-paketti
UUTUUS !
Etupaketti Nyt nopeille!
· Erittäintehokas,tuplastiparempi · HuippuGSM-kuuluvuus · ErinomainenJahtitakuu · Toimintavalmiiksiasennettuna! · Tehokkaatheijastimetja huomioväri erinoimaiseen näkyvyyteen · Ylivertainenvirrankesto · KaikkienaikojenparasPointer
· Toimintavalmiiksiasennettuna! · YlivertainenProMagnum-panta · ProAndroid2013-ohjelmisto · SamsungGalaxyTab2tai GalaxyXcover-puhelin*
Uusi ohjelmisto huippuominaisuuksilla Android-laitteisiin. 12kk lisenssi. Sis. rajattoman määrän karttoja myös ilmakuvakartat. Galaxy Xcover ja Galaxy Tab 2 täyttävät arjen tarpeet tehokkaasti ja helposti tarjoten parasta suorituskykyä! Puhelin ja tabletti ovat niin käytännöllisiä, että haluat ottaa ne mukaasi kaikkialle. Puhelin ja tabletti sopivat sekä metsä että kotikäyttöön!
Pro-pannan tai koko paketin ostajalle POINTER, TRACKER, ULTRAPOINT
kaupanpäälle TM
X-light Camo HD
Helposti metsästyspuvun tai väliasun päälle puettava kevyt asu. Kuvio tekee sinusta huomaamattoman. Camokuvioitu huppu ja kasvosuojaverkko viimeistelevät maastoutumisen. Materiaali pehmeää ja kahisematonta RipStopkangasta. Teflon kyllästetty pinta hylkii vettä ja likaa.
metsästysasu (arvo 129,-)
100 kpl erä!
us! Tarjo
22,50/kk1
699,-
Ta
Kysy edullisia tarjouksia tableteista ja puhelimista 23,50/kk1 suoraostona tai Sonera-sopimuksella! *esim. GALAXY TAB 2: 18,- eur/kk (24kk Sonera-sopimus) tai GALAXY XCOVER: 9,- eur/kk (24kk Sonera-sopimus)
729,+laite*
! rjous
www.valiokoiravarusteet.fi
Katso lisää tuotteita ja tilaa kätevästi verkkokaupastamme! tai soita
0500 176 596
1) Todellinen vuosikorko vaihtelee summan ja valitun osamaksukampanjan mukaan. Esim. 36kk:n maksukampanjalle maksetun 1000:n ostoksen todellinen vuosikorko on 21,86%. Tarkat ehdot näet tilauksen yhteydessä verkkokaupastamme.
ksetTutkakeskukselta!
Huippu-uutuus!
pikahuollot (akunvaihdot ym.) · tarvikkeet ja lisävarusteet · joustavat takuut (esim. jahtitakuu)
POINTER Pro Android2013 -ohjelmisto
·Parasjaajanmukaisinkarttamateriaali ·UUTUUS: Tarkat ilmakuvakartat ·Tarkkalaatuisimmat Maanmittauslaitoksen kartat us! Tarjo ·MerikartatjaGT-kartta ·Supernopeapaikannus (viive n. 1 sekunti) /vuosi ·Tiedottallentuvat vaikka ohjelma ei ole päällä ·Erittäinhelppokäyttää
Meiltä myös kuvan autoteline!
59,-
Ilmakuvakartat, Merikartat Zoomattavat koko Euroopan kartat Jahtialueiden rajat jaettavissa helposti koko porukalle Jälkipeli ja analyysi Automaattinen varmuuskopio Automaattinen jälkienhaku palvelimelta Tekstiviestipaikat näkyvät palvelimella ja jaetaan muille Ryhmätoiminto
Nyt huippuedulliset
pantatarjoukset Saunalahdelta!
Tar Panta jous!
Tilaa panta liittymällä varustettuna edulliseen kuukausihintaan. Saunalahden liittymä tarjoaa täydellisen sopivuuden live-pantoihin ja jahtipuhelimiin. voit hankkia halutessasi myös pelkän jahti-liittymän. säästä keskittämällä ja vaihda kaikki liittymäsi jahti-liittymiin. jahti-liittymän tekniset tiedot: 150 tekstiviestiä/kk, vapaa datamäärä, dataverkon nopeus riippuen yhteydestä 384 kbit/s (3G) tai 30-160 kbit/s (2G).
Pointer Pro Magnum
Erittäin tehokas, tuplasti parempi. Huippu Gsm-kuuluvuus, erinomainen jahtitakuu. Toimintavalmiiksi asennettuna!
PRO MAGNUM tai TRACKER G500 kuukausimaksulla vain
569,18,50/kk1
26,90
kk /24kk
kun teet Jahtiliittymäsopimuksen
TrackerG500
Uusi herkkä GPS-vastaanotin pysyy kartalla. GSM-kuuluvuus jopa tuplasti parempi G400-malliin verrattuna.
tai kertamaksulla
Täysin uusi
699,-
Ultrapointkoira-GPS
Uusittu vesitiivis panta. DoGPS ohjelmistojen välinen viestintäjärjestelmä. Ultrapoint laitteiden GPRS-paikannus jopa 3 sekunnin välein (DoGPS+). Kaikkien MPTP-formaattia tukevien laitteiden tekstiviestipaikannus ilman erikseen ladattavia lisäohjelmia (Android-versio). Veloitukseton maastokartta-aineisto koko Suomesta.
Hyödynnä Etupaketti
Pointer Magnum
Tehokas, nopea, varmatoiminen. Paikantaa koiran jopa sisätiloista. Vesitiivis, iskunkestävä ja pienikokonen.
18,90
POINTER MAGNUM tai TRACKER G400
kk /24kk
TrackerG400
A-GPS, GPRS- ja tekstiviestiseurannat, hälytykset. Vesitiivis, iskunkestävä, lasikuidulla vahvistettu kuori.
kun teet Jahtiliittymäsopimuksen
tai kertamaksulla
Meiltä myös koko paketti valmiiksiasennettuna!
X-light Camo HD-asu (arvo 129,-)
499,Hintoihin lisätään toimituskulut. Oikeudet muutoksiin pidätetään.
www.valiokoiravarusteet.fi
Katso lisää tuotteita ja tilaa kätevästi verkkokaupastamme! tai soita
0500 176 596
Text: Mika Moksu I Bilder: Teemu Simeniu
Älglöpning och älgskidskytte
en ny morgon randas?
Utövarna av de traditionella motions- och tävlingsgrenarna för jägare, älgskidskytte och älglöpning, har minskat i antal under årens lopp. Från toppåren har antalet utövare sjunkit med upp till en tredjedel. Arrangörerna av årets finska mästerskapstävlingar är övertygade om att deltagarantalet ska stiga jämfört med i fjol. Randas det en ny morgon för dessa grenar?
Tävlingsplatsen är i gott skick. Ett stort tack för det går till Kalajoki stad, som verkligen ställer sig positivt till arrangerandet av sådana storevenemang, berömmer Tuomainen.
Förnyelse vägen framåt
Utövarna av älglöpning och älgskidskytte och övriga som sysslar med grenarna har inte nöjt sig med att stå och se på när intresset dalat. Kärleken till idrottsgrenen har tvingat dem att ta tag i saken. Man har målmedvetet påbörjat förnyelsen av idrottsgrenen. I FM-tävlingarna i älglöpning i Vaala i Kajanaland förra vintern provade man för första gången på en ny jägarserie. Serien är inofficiell, och man tävlar inte om finskt mästerskap, men den var mycket populär. 250 deltagare i jägarserien sökte sig ut i skidspåren i Vaala. I jägarserien finns ingen tidtagning, utan deltagarna rangordnas utgående från avståndsuppskattningarna och skytteprestationerna. Den nya tävlingsformen håller ännu på att utvecklas, men det positiva mottagandet förra året kommer att sporra utvecklingen av detta fritidsintresse.
Deltagarantalet ökar
Inom både älglöpningen och älgskidskyttet har man under de senaste åren tampats med samma problem som inom många andra idrottsgrenar. Beträffande antalet utövare har trenden varit nedåtgående. Det kan finnas många förklarande faktorer bakom nedgången i antalet utövare och tävlande. Inte minst människors minskade fritid och konkurrensen om den begränsade fritiden mellan de olika fritidsalternativen, som ökar i antal. Arrangörerna förväntar sig att ett något större deltagarantal infinner sig i Kalajoki än förra året i Virttaa i Loimaa. Förra gången när man tävlade i älglöpning i Kalajoki år 2009 deltog 739 personer i tävlingen. Nu är målet att spräcka 750-gränsen i fråga om antalet tävlande. Tyvärr lockar inte idrottsgrenen unga på samma sätt som tidigare, beklagar sig Kalajokitävlingens ledare Seppo Tuomainen.
K
58 l Jägaren l 4 l 2012
l I Kalajoki arbetar man så att svetten
lackar med förberedelserna inför FMtävlingarna i älglöpning, som går av stapeln i augusti. Med hjälp av frivillig arbetskraft har man i skrivande stund bland annat färdigställt en byggnad för domarna och ett speakerbås. Tävlingsledare Seppo Tuomainen berättar att i fråga om arrangemangen har arbetet framskridit enligt tidtabell. Den gedigna erfarenheten av krävande tävlingsarrangemang har varit till stor hjälp. Denna sommar tävlar man om finska mästerskapet i Kalajoki redan för femte gången sedan år 1997. Tävlingsledaren överöser förhållandena med beröm.
Man kan delta genom att skynda långsamt
Älggången kan betraktas som en "nykomling". Den fungerar på samma sätt som skidåkningen och löpningen, men i stället för att skida eller springa så går man. Denna fritidssysselsättning
I och med regelförändringarna antar man att ungdomarna skall intressera sig för till exempel älglöpning
har redan ett par år på nacken bland annat i Jägarförbundets distrikt i mellersta Finland, där distriktet har arrangerat älggång under cirka fem års tid. Idén med gången är i all sin enkelhet precis den samma som i de mera fartfyllda varianterna: upprätthållande av jägarens kondition, vapenhantering och skyttefärdighet samt förmåga till avståndsbedömning. Älggången är planerad speciellt för de jägare som motionerar mindre. En av älggångens många fördelar är att det är lättare att prova på grenen eftersom det inte sker någon tidtagning, säger Eva Hilkamo, som i mellersta Finland varit aktivt med om att arrangera älggång. Älggångens utformning liknar i stor utsträckning riktig jakt. Många har klandrat skidåkningen och löpningen för att vara för tävlingsinriktade och att de är alienerade från sitt egentliga ursprung. I bakgrunden finns ändå syftet att få jägarna att upprätthålla sin kondition och sina nödvändiga jaktkunskaper. Älggång är på samma sätt som jägarserierna, där det ingår löpning och skidåkning, som klippt och skuren för den vanliga jägaren. Eftersom tempot är lugnare passar älggång även för äldre jägare som vill sköta sin kondition. Man kan delta och fortsätta med älggång även om man inte är i samma form som i sin ungdoms dagar, sammanfattar
Perttu Hietanen, som är en av drivkrafterna bakom älglöpningen och älgskidskyttet i mellersta Finland. Man förbereder sig för kraftmätningarna på skidor redan under sommarhettan<zz<z. De finska mästerskapstävlingarna i älgskidskytte, som arrangeras av Finlands Jägarförbund, går av stapeln nästa vinter i Tikkakoski i mellersta Finland. Förberedelserna inför tävlingen är redan i full gång. I mellersta Finland är förväntningarna höga. Deltagarantalet förväntas öka med cirka 100 personer jämfört med tävlingarna i Vaala. Förhoppningarna är stora, framför allt på jägarserien. I Vaala deltog 250 skidåkare i jägarserien, och man förväntar sig att se upp till 400 skidåkare i spåren i Tikkakoski. Enligt tävlingsledare Perttu Hietanen grundar tillväxtförväntningarna sig på regelförändringarna. Ett bra exempel på en regelförändring som sänker tröskeln för att delta är riktad till de unga. I åldersklasserna S15 och S17 kan deltagarna nuförtiden om de så vill använda miniatyrgevär. Jämfört med vapen av större kaliber är det angenämare att skjuta med miniatyrgevär tack vare den mildare rekylen, och träningen blir också billigare. Vi är övertygade om att de lindrigare reglerna har en betydelse och sänker tröskeln för de unga att delta i tävlingarna. Det är uttryckligen hos ungdomen som grenens framtid ligger, poängterar Hietanen.
Alavobon Aimo Koivumäki som utövat de här grenarna i 35 års tid, och som tävlat i nästan lika många år, förstår nog att grenen inte nödvändigtvis är den mest lockande för alla som jagar. Det är fråga om en individuell sport och det krävs hård träning för att lyckas. Nuförtiden är lagidrotterna mer populära bland ungdomen, och dit söker sig säkert sådana som skulle kunna intressera sig för vår idrottsgren, funderar han. Koivumäki anser att den nya jägarserien är en lottovinst för grenens utveckling. Han betonar vikten av den nya serien främst för att den lockar med nya utövare, men även för att den möjliggör ett fortsatt deltagande för de äldre. Men varför är det då så viktigt att syssla med älgskidskytte eller älglöpning? Av oldtimern får vi svaret genast. Konditionen blir bättre och läkarbesöken färre. Även vapenhanteringen sitter sen bättre i ryggmärgen på jakt. Förmågan att uppskatta avstånd utvecklas som av sig självt. Vem skulle ta med sig ett måttband på jakten? Jag har till exempel själv lärt mig att på förhand uppskatta de längsta möjliga skjutavstånden redan när jag går till älgpasset. På så sätt undviker man på förhand många bommar och eftersök, summerar Koivumäki. l
Älglöpning och älgskidskytte är till stor hjälp vid jakten
Mer info på nätet:
FM i älglöpning i Kalajoki: www.metsastajaliitto.fi/keskipohja FM i älgskidskytte i Tikkakoski: www.smhirvenhiihdot2013.fi FM i älgskidskytte i Tikkakoski: www.metsastajaliitto Metsästysammunta
En veteran uppmanar: Häng med!
I vårt land finns det uppskattningsvis mellan tre och fyra tusen utövare av älglöpning och älgskidskytte. Antalet är en tredjedel mindre än under toppåren.
Jägaren l 4 l 2012 l 59
Ammattitason lihankäsittelytuotteet ja laadukkaat erätuotteet
150 kg/h
jopa
250 kg/h
jopa
Premium UUTUUS!
Tarjo
149,-
us! 299,-
Tarjo
499,-
us! 950,-
Tarjo
699,-
us!1150,-
Tarjo
499,-
us! 899,-
Lite Lihamylly
Jokakodin pikkujätti. Monipuolinen pikkumylly jokaisen kodin tarpeisiin. Näppärä koko helpottaa varastointia mutta kätkee sisäänsä tehokkaan paketin. Mukana leikkuuterät ja makkarasuutin.
Maxi Lihamylly
Edullinen hinta, ammattitason suorituskyky. Soveltuu erinomaisesti metsästäjille ja poromiehille. Edullisuutensa ansiosta loistohankinta myös kotikäyttöön.
MaxiPlus Lihamylly Siivutuskone
Todellinen tehomylly kovaan käyttöön. Erinomainen mylly kovaan käyttöön ammattilaisille ja kotiin. Tästä myllystä ei kapasiteetti ja teho heti lopu.
Tarkka terä takaa hyvät siivutukset lihasta eikä puhti lopu kesken tiivimmässäkkään siivutettavassa. Soveltuu ammatti- ja kotikäyttöön. Siivun paksuus 0~13mm.
Nyt 5kpl erä!
Tarjo
399,-
us!
Tarjo
999,-
us!
Tarjo
Mini Deluxe
vakuumipakkaaja
Ruostumatonta terästä. Erittäin suorituskykyinen. Soveltuu ilmakanavoiduille pusseille. Imuteho 35 l/ min, max. alipaine -0,9 bar. Saumausleveys 400 mm.
Compact 28
Vakuumipakkaaja
Kammion mitat (mm) 385x380x100, sauman mitat (mm) 260x8, pumpun kapasiteetti 10 m3/h, nettopaino 44 kg.
1699,Compact 43x2
Vakuumipakkaaja
Mitat (mm) 560x425x340, kammion mitat (mm) 450x370x130, sauman mitat (mm) 430x8, pumpun kapasiteetti 20 m3/h, nettopaino 48 kg.
us!
Tarjo
2299,Duo 50x2
Vakuumipakkaaja
Mitat (mm) 580x650x1010, kammion mitat (mm) 530x525x130, sauman mitat (mm) 500x8x2, pumpun kapasiteetti 20 m3/h, nettopaino 125 kg.
us!
2499,-
Premium-veitset ja teroittimet
RST-terä ja UltraGrip-kädensija. Joka keittiöön onnistuneeseen ruoanlaittoon ja lihankäsittelyyn. Laatuveitset kotiin ja ammattilaisille.
Lihakoukut
10 kpl
Laadukkaat ja kestävät ruostumattomasta teräsksestä valmistetut Premium-lihakoukut.
Premium-vakuumipussit
Sileät
80 micron · 160x250 · 200x300 · 250x300 120 micron · 160x250 · 200x300 · 250x300 · 200x450 · 300x400 · 400x500 hinta/100 kpl 7,90 9,90 12,90 hinta/100 kpl 9,90 14,90 18,90 19,90 29,90 42,90 RULLAT, hinta/2 rll 2x10m rullan pakkaus · leveys220mm 14,90 · leveys280mm 19,90 PUSSIT · hinta/100 kpl · 160x250 15,90 · 200x300 24,90 · 250x300 29,90 · 200x450 34,90 · 300x400 46,90
Testatut huippuedulliset ja laadukkaat Ilmakanavoidut
Tarjo .
alk
9,90
us!
TERÄVÄT HUIPPUUUTUUDET!
29,90
Punnitusvaaka
Alumiininen, LCD-näyttö, koukku ja riippu ruostumatonta terästä, roiskevesitiiviit painikkeet. Toimii 3xAA paristoilla. Maksimi punnituspaino 300kg, minimipunnituspaino 2kg.
Nosturivaaka
Maksimi punnituspaino 300kg. Minimi punnituspaino 2 kg, tarkkuus 0,1kg. Mukana kaukosäädin ja laturi. Vaa´assa ladattava akku.
149,-
Premium UUTTA!
249,tai soita
Nyt yli 1000 kpl eristä
www.eratuote.fi
Katso lisää tuotteita ja tilaa kätevästi verkkokaupastamme!
-15%
Pyydä tarjous suuremmista eristä!
045 652 0000
SUORAAN MAAHANTUOJALTA
Uutuus!
SMS/MMS E-MAIL
hintaan! netto
Huippu Täysin näkymätön uutuus! inframustasalama! Suomenkielinen valikko!
GPRS
Tehokas infrapunasalama!
SMS/MMS
E-MAIL
Huippu 8MP uutuus!
GPRS
Scout Guard SG-550M
199,-
Uusi 8MP malli suositusta SG550MMS riistakamerasta. GPRS ei erillisiä lähettimiä - kaikki yhdessä! Valmiusaika maastossa jopa kuukausia. Videossa myös äänen tallennus. Erittäin helppo asennus. Langaton kaukosäädin. Värinäyttö.
Uovision UM565 8.0MP
Nyt erä! 339,50kpl
UWay U250B
Täysin näkymätön inframustasalama!
269,-
8MP kenno. GPRS-kamera. Suomenkielinen käyttövalikko. Kameran salama edustaa uutta inframusta-teknologiaa joka on ihmissilmälle huomaamaton. Kuvien lähetys toimii kaikilla suomalaisilla matkapuhelinliittymillä.
159,-
Erittäin korkealaatuinen 8 megapixelin kuva ja laadukas 630x480resoluution videotallennus. Erittäin nopea kuvaustoiminto. 2" TFT-näyttö. Korkeavalovoimainen näkymätön inframustasalama hämärä- ja pimeäkäyttöön. Ultra Night-kennolla paras tulos pimeäkäytössä Erittäin alhainen virrankulutus. Tukee SD/SDHC muistikortteja (max. 32Gb).
SYKSYN UUTUUDET!
VHF-puhelimet
Zodiac Team Pro Plus Wouxoun KG-679E
68 MHz VHF radiopuhelin 5W lähetysteholla. Pienikokoinen ja kevyt kannettava. Lujatekoinen, kestävä ja ous! täyttää IP65 sekä MIL STD Tarj 810F-luokitukset. Runsaasti toimintoja. Toimintataajuudet 66-88 MHz. Taustavalaistu LCD-näyttö 3 eri väriä. Virransäästötoiminto, puheensalaus, VOX, näppäinlukko, digitaalinen FM-radio, kohinansalpaaja.
HD-Koirakamera
Huippu-uutuus! Metsästäjän haaveena on päästä näkemään koiran riistatyöskentely videolla. Burrel CamDog HDTMteräväpiirtovideokamera tallentaa koirasi parhaat suoritukset riistatyöskentelyssä. Helppokäyttöinen suomenkieliset valikot.
HD-Asekamera
Burrel Target HDTM-asevideokamera kehitettiin suomalaisten metsästäjien toiveesta. Nyt parhaat jahtitilanteet eivät ole enää pelkkää puhetta ja voit katsoa hienoja videoita vielä vuosienkin päästä.
Norm. 329,-
249,-
129,-
359,-
129,-
Tarjo
249,-
us!449,-
Tarjo
199,-
us!299,-
Garmin Astro 320 ja DC40-panta
Tracker Classic+Intello
Tehopaketti sisältää vastaanottimen sekä teholähettimen. Maksimaalinen kantama. Mukana säilytyskotelo.
Tracker Exact / Exact Bird
Alk.
Garmin Astro 320 on uusi erittäin monipuolinen koira-GPS, jolla voit seurata tarkasti koirasi liikkeitä suoraan laitteen suurelta värinäytöltä. Garminin navigointi- ja maasto-ominaisuudet ovat tunnetusti parasta laatua. Nyt laillista käyttää myös Suomessa!
Ajaville koirille ja lintukoirille. Soveltuu niin pienille kuin suurille koirille. Seisonta-/haukkuhälyttimellä.
129,Beeper Locator DSL-400 Deluxe
479,-
NYT kaupanpäälle varustepaketti!
· pyöräpidike · kantolaukku · vyöklipsi
Tutkapanta lintukoirille. Tiedät, missä koirasi on, vaikka et sitä näkisikään. Pieni, kevyt ja vedenkestävä. Äänenvoimakkuuden ja hälytysäänen valinta.
Bellman Luolatutka
Täysin digitaalinen vastaanotin. Nuolet ilmoittavat suunnan ja numerot etäisyyden metreinä ja senttimetreinä. Toimintasäde 10cm-60m maaperästä riippuen.
us! 759,Tarjo
599,-
www.eratuote.fi
Katso lisää tuotteita ja tilaa kätevästi verkkokaupastamme! tai soita
Nyt pieni erä tällä hinnalla!
Hintoihin lisätään toimituskulut. Oikeudet muutoksiin pidätetään.
045 652 0000
Text och foto: Eerikki Rundgren
På vandring med Ek
Lär dig första hjälpen!
N
Att lägga ett tryckförband på ett blödande sår är en av de viktigaste första hjälpenfärdigheterna.
Vem som helst kan råka ut för en olycka trots säkerhetsåtgärder. Och även om man inte själv råkar ut för något, kan kunskaper i första hjälpen behövas när man träffar någon som är i behov av hjälp.
l När man är ute och vandrar ska man
vara medveten om eventuella riskfaktorer och kunna undvika situationer som kan leda till missöden, och i och med det förebygga att första hjälpen och räddningssituationer uppstår. Noggranna förberedelser, rätt utrustning, adekvat kondition samt kunskap om de egna gränserna är i nyckelställning för en säker vandring. Det är absolut nödvändigt att se till sina egna krafter. Det lönar sig att reservera tillräckligt med tid för vilo- och matpauser, eftersom människan blir irriterad och likgiltig när han är trött och hungrig. När benen tynger och blodsockret sjunker blir det tungt att röra sig, uppmärksamheten mattas av och olycksrisken ökar.
Kyla, högläge och kompression är första hjälpen vid en stukad vrist.
Drick och lätta på klädseln om du svettas
Det är skäl att komma ihåg att dricka tillräckligt när man rör på sig och att ersätta det salt som man svettats ut. Hård ansträngning tillsammans med soligt och varmt väder ökar förbrukningen av vätska. Riklig svettning orsakar stör-
Olycksrisken ökar väsentligt när man är trött och hungrig, därför lönar det sig att hålla vilooch matpauser i tid.
ningar i vätske- och elektrolytbalansen, vilket kan leda till en snabb minskning av prestationsförmågan. Du måste också lätta på klädseln när temperaturen stiger, innan du blivit genomblöt av svett. Huvudbonaden som skyddar mot solen ska man inte ta av sig oavsett hur varmt det blir. Om man inte minskar på ansträngningen tillräckligt tidigt, kan det tillsammans med vätskebristen orsaka muskelkramper och även värmeslag. Symptom på värmeslag som kräver sjukhusvård är förvirring, trötthet, kraftlöshet, huvudvärk, yrsel, illamående och kräkningar. Första hjälpen mot värmeslag är att kyla ner kroppen genom att minska på klädseln och att skölja med kallt vatten. Patienten måste också så snabbt som möjligt i skuggan.
Hygien förebygger skavsår
Olika skavsår och hudsår är några av de vanligaste problemen på långa vandringar. De orsakas ofta genom egen vårdslöshet och kunde undvikas med lite möda. Genom att sköta om fötternas och grenens hygien kan man undvika många problem. Under pauserna tar man av sig skorna och särskilt när
62 l Jägaren l 4 l 2012
Livräddande första hjälpen
1. Kontrollera status för den skadade eller insjuknade
Först tvättas en skavande fot ordentligt... ..och därefter lägger man på ett skavsårsplåster.
n Undersök om patienten är vid medvetande, reagerar han på tal och går han att väcka. Tilltala honom och ruska om patienten försiktigt. Utgå ifrån vad patienten berättar och vad du själv gör för iakttagelser. Ring direkt till larmnumret "112", om patienten är förvirrad, inte kan berätta vad som hänt eller är medvetslös. Ringa larmnumret även om du inte vet hur du skall agera.
2. Säkra patientens andning och blodcirkulation
det är varmt lönar det sig att tvätta fötterna också mitt på dagen. Om det trots allt uppstår ett skavsår, lönar det sig att så snabbt som möjligt att sköta om det. I foten utvecklas ett skavsår snabbt till en blåsa och i ljumsken till ett sår. De är smärtsamma och gör resan svårare och utsätter för ytterligare skador. En ovårdad blåsa eller ett skavsår kan infekteras och kräva ett besök hos läkare. Utöver blåsor och skavsår, lönar det sig att så snabbt som möjligt vårda även små sår som verkar ofarliga. Viktigast är att rengöra och skydda såret noggrant och framöver att övervaka för tecken på eventuell infektion. Om såret börjar svälla och vara sig bör man visa det för en läkare. säkra blodcirkulationen i hjärnan till exempel genom att lyfta patientens ben i högläge. Symptom på chock är snabb och svag puls och sval, senare kallsvettig hud. Chocken förvärras av smärta, därför bör patienten lugnas ner och behandlas så varsamt som möjligt. En människa i chock får inte äta eller dricka. Om patienten blir medvetslös, läggs denne i framstupa sidoläge. Se till att luftvägarna hålls fria. Anmäl alltid om en chockpatient till alarmcentralen. Det kan dock ta betydligt längre att få hjälp under en vandring än i staden. Därför är det viktigt att kunna påbörja de korrekta åtgärderna om man själv eller en vän råkar ut för en olycka. Det går inte att lära sig första hjälpen kunskaper enbart genom att läsa, utan man måste också öva. Det går bäst under ledning av en yrkesperson. l
n Kontrollera andningen på en medvetslös person genom att titta, lyssna och känna. Skapa fria luftvägar genom att böja huvudet bakåt. Genom att placera handryggen eller kinden mot patientens mun och näsa kan du känna luftströmmen. Öppna patientens mun och avlägsna vid behov främmande föremål som blockerar luftvägarna. När du konstaterat att patienten andas, vänd den medvetslöse i framstupa sidoläge. Lämna inte en medvetslös patient ensam.
3. Påbörja återupplivning
n Påbörja återupplivningen om du inte känner andningen. Placera handloven mitt på patientens bröstben och den andra handen ovanpå. Tryck med raka armar vinkelrätt neråt 30 gånger. Öppna luftvägarna igen. Kläm ihop patientens näsa med tummen och pekfingret och slut läpparna tätt omkring den sjukes mun. Gör två inblåsningar i patientens lungor. Fortsätt hjärt- och lungräddningen med rytmen 30 kompressioner och 2 inblåsningar. Sluta bara om patienten vaknar eller börjar andas, en professionell person ger tillstånd att sluta eller om du själv inte orkar längre.
Lär dig första hjälpen
Vårdslös hantering av kniv eller yxa kan i värsta fall leda till stora blödande sår. Risken ökar väsentligt när man är trött och hungrig, därför är vilo- och matpauser viktiga att hålla i tid. Stanna för en matpaus om ankomsten till den överenskomna lägerplatsen blir försenad, så är det säkrare att ta tag i lägersysslorna senare. Det viktiga i första hjälpen av stora sårskador är att snabbt stoppa blödningen. Tryck mot såret och lägg ett tryckförband eller annat lämpligt förband. Den skadade ska ligga ner med den blödande extremiteten i högläge. När situationen stabiliserats bör patienten så fort som möjligt föras till sjukhuset. En allvarlig skada kan leda till ett livsfarligt chocktillstånd. Eftersom chock utvecklas mycket snabbt, är det viktigt att hålla patienten varm och
Jägarna i första hjälpen-skola
n När man rör sig i naturen är det alltid möjligt att stöta på utomstående människor som behöver hjälp av någon anledning. Det är bara bra om en ensam jägare eller ett jaktsällskap kan bistå de utsatta och vid behov ge första hjälpen åt de skadade. Finlands Röda Kors ordnar olika första hjälpen-kurser som är öppna för alla, som pågår från några timmar till flera dagar. Jaktföreningar kan styra sina medlemmar att delta i någon färdig kurs eller beställa en kursledare från Röda Korset för att hålla en skräddarsydd kurs. Mer information om Finlands Röda Kors första hjälpen-kurser och kursschema på adressen www.punainenristi.fi.
Jägaren l 4 l 2012 l 63
FANTASTISKT JULI-ERBJUDANDE
Membranjaktställ i hög kvalitet nu under 100
kompromiSSa inte om kvalitet i någon priSklaSS!
Den nya JahtiJakt Jussa med AIR-TEX-membran är ett helt vind- och vattentätt samt välventilerande jaktställ med egenskaper som det inte snålats på Perfekta egenskaper för jakt
Mycket lätt struktur · Vind- och vattentätt som ventilerar väl · Alla sömmar tejpade · Ljudlöst och tåligt yttermaterial · Lätt och ventilerande nätfoder · Specialfoder i ärm- och benslut samt i jackans nedre del underlättar rörlighet och påklädning · Enhandsjusteringar · Gott om smarta fickor · Vindskyddande ståkrage med behaglig insida · Vindlist med tryckknappsstängning, skydd för dragkedjans stängare · JahtiJakt-drag gör det lättare att öppna dragkedjan med handskar på · Huvudsömmar i byxorna sydda med dubbel omlott · Förhöjd rygg i byxorna skyddar korsryggen · Formsydda armbågar och knän garanterar en utmärkt passform · -membran
Jämför pris och jämför egenskaper. Kvaliteten i de nya JahtiJakt Jussa-ställen kan upplevas i alla Erätukkus butiker runt om i landet. välkommen!
1. ventilerar 2. vattentät 3. vindtät
1. 2.
3.
AIR-TEX-membran och tejpade sömmar gör det nya Jussa-stället helt vind- och vattentätt samt väl ventilerande.
TI! EGRÄNSAT PAR B ller Erbjudandet gä bara under juli!
oBS! vecka 29. nS i Butikerna odukten fin pr
kt! BeStäll dire
er juli Superpris und gret la eller så länge räcker!
99
MED POST
90
(169,90)
mer: Beställningsnum ranställ memb iJakt Jussa grönt Jaht JJ0126V757
PÅ NÄTET
www.eratukku.fi
PÅ TELEFON
tel. 020 747 7000* (ma-pe 9-17)
med kupongen
*Samtalspriser inkl. moms 23 %: från fast telefon 8,28 cent/samtal + 6,85 cent/min, från mobiltelefon 8,28 cent/samtal + 16,56 cent/min.
JAhTIJAKT JUSSA CAMo
Du kan också få stället med camomönster till ett otroligt specialpris!
"Camomönster som kamouflerar utmärkt"
Jussa-stället med AIR-TEX-membran finns även med Erätukkus unika camomönster som kamouflerar mycket bra. Välj din färg och beställ direkt! Perfekta egenskaper för jakt
· Mycket lätt struktur
Ställets smarta fickor erbjuder generösa förvaringsutrymmen.
AIR-TEX-membran och tejpade sömmar säkerställer vattentätheten.
· Vind- och vattentätt som ventilerar väl · Alla sömmar tejpade · Ljudlöst och tåligt yttermaterial · Lätt och ventilerande nätfoder
-membran
T! HANDLA DIREK ränsat et finns ett beg D terna! parti av produk
kt! BeStäll dire
er juli Superpris und gret la eller så länge räcker!
· Specialfoder i ärm- och benslut samt i jackans nedre del underlättar rörlighet och påklädning · Enhandsjusteringar · Gott om smarta fickor · Vindskyddande ståkrage med behaglig insida · Vindlist med tryckknappsstängning, skydd för dragkedjans stängare · JahtiJakt-drag gör det lättare att öppna dragkedjan med handskar på · Huvudsömmar i byxorna sydda med dubbel omlott · Förhöjd rygg i byxorna skyddar korsryggen
oBS! vecka 29. nS i Butikerna produkten fin
129
I BUTIKERNA
90
(189,90)
mer: Beställningsnum täll camo membrans JahtiJakt Jussa 6V75C JJ012
· Formsydda armbågar och knän garanterar en utmärkt passform
runtom i Finland
ÅMINNE | JYVÄSKYLÄ | KAJANA | KUOPIO | VILLMANSTRAND | ULEÅBORG | BJÖRNEBORG | SEINÄJOKI | ROVANIEMI | TAMMERFORS | VANDA
01 2
Nytt Reedcamo membranställ
Du blir inte blöt i vassen
Vårt vasscamomönster som kamouflerar otroligt bra i vass och på stubbåker går nu att få som membranställ!
Stället är helt vind- och vattentätt och försett med AIR-TEX2 -membran så ventilerar det också bra. I detaljerna har det tagits hänsyn till alla krav som ställs av höstlig jaktmiljö. Beställ det nya stället direkt för den här säsongen.
NY H
ET 2
"Vasscamo ställ med AIR-TEX2 -membran"
Tejpade sömmar
Löstagbar justerbar huva
1. Ventilerar 2. Vattentät 3. Vindtät
1. 2.
3.
Ljudlöst material · Helt vind- och vattentätt tack vare AIR-TEX2 -membran · Mycket välventilerande tack vare AIR-TEX2 -membran · Tejpade sömmar · Löstagbar älgflugehuva · Ventilation med nätskydd i armhålor · Gott om funktionella fickor · Ventilerande nätfoder · Förhöjd rygg i byxan skyddar ryggen · Ventilering med nätskydd i byxans höft · Mångsidiga justeringsmöjligheter ·
Gott om funktionella fickor
Mångsidiga justeringsmöjligheter
Reedcamo keps med kamouflagenät Kamouflagenätet kamouflerar ansiktet effektivt.
asT -nyheTen end Topp
289
PÅ NÄTET
00
PÅ TELEFON
mer: JJ01B6V21C Beställningsnum
Casey MicroDry underställ Transporterar effektivt bort fukten från huden även under snabb rörelse. Materialet torkar också snabbt. ScenTech-behandling.
Cooger reedcamohanskar Unikt camomönster.
lagt 63,70 Värde samman
MED POST
www.eratukku.fi
tel. 020 747 7000* (ma-pe 9-17)
med kupongen
*Samtalspriser inkl. moms 23 %: från fast telefon 8,28 cent/samtal + 6,85 cent/min, från mobiltelefon 8,28 cent/samtal + 16,56 cent/min.
Komplettera kamouflageklädseln:
"Unikt vasscamomönster!"
Vindtät och vattenavvisande JahtiJakt softshelljacka med vasscamomönster. Insida av mjuk fleece. T-tröja i Microdry funktionsmaterial Transporterar fukt effektivt och torkar snabbt. Reedcamo-mönster.
Beställningsnummer: JJ5109V21C
29
Det funktionella Casey MicroDryunderstället transporterar fukt effektivt och torkar snabbt. ScenTechbehandlingen minskar människans lukt som djuren kan få vittring på.
oBs! ns produkTen fin . 33 från Vecka
Beställningsnummer: JJ0401V21C
990 7 19
90
Beställningsnummer: JJ4101P21C
990 1 13
90
Camokeps med unikt camomönster. Camotryckt nät maskerar ansiktet väl. En justerbar storlek.
Cooger camohandskar med unikt kamouflagemönster.
90
Beställningsnummer: JJ6102N21C
Beställningsnummer: JJ1103P21C
ArchieReedcamo för varm väderlek
Otrolig kamouflageförmåga
Efterlängtat: ett välventilerat specialställ för varm väderlek med reedcamo-mönster. Nu är den här - vi designade Archie reedcamo-stället till JahtiJakt-sortimentet.
Lätt anorakjacka utan foder · Myggnät som kan fästas i framkant på den fasta huvan, plats för en keps under · Myggnät med camotryck, maskerar ansiktet · Ficka för myggnät · Förhöjd krage · Två rejäla fickor fram · Snöråtdragning i fållen · Ärmslut med elastisk dragsko · Lätt att komma åt fickorna även med packning · Inga ställen som fastnar · Lätt anorakjacka utan foder · Byxlinning med resår och åtdragning · Byxor med sidofickor (2 st) som kan stängas med tryckknapp · Justering i benslut ·
"Specialställ för varm väderlek"
I BUTIKERNA
59
nu endasT
90
mer: JJ2107P21C Beställningsnum
runtom i Finland
ÅMINNE | JYVÄSKYLÄ | KAJANA | KUOPIO | VILLMANSTRAND | ULEÅBORG | BJÖRNEBORG | SEINÄJOKI | ROVANIEMI | TAMMERFORS | VANDA
Finlands populäraste jaktkängor
AIR-TEX2-membranet ger Premiumkängan en utmärkt vattentäthet. Den högklassiga sulans konstruktion gör den skön att gå i. Black-modellen lämpar sig också väl för yrkesbruk.
"Finns också i svart!"
Vridstyv fyrdubbel sulkonstruktion
Sulkonstruktionen med fyra lager ger god isolering mot kyla och är vridstyv men rullar ändå bra.
Vatten- och smutsavvisande ovanläder, äkta Thinsulate®-vadd: Tunt, varmt och lätt · Rätt lästkonstruktion för terrängbruk, snörningen ger stöd över hela foten · Tvättbar inläggssula behandlad mot lukt och bakterier · Äkta Vibram yttersula ·
129
ris till specialp
Nu till N JaktsäsoNge
90
mer: Brun 602PRE 9 Beställningsnum Svart JJ7104L99
Camoon!
Camomönstret gör att du smälter in i terrängen
Camomönstret suddar ut konturerna och djuret kan inte uppfatta vandraren. Även detaljer som skodon, handskar och till exempel maskering av ansiktet har stor betydelse för hur väl kamouflageklädsel fungerar
Utrustning för den osynlige:
Vattentätt och ventilerande AIR-TEX2 -membran· Unikt kamouflagemönster designat för finländsk natur · Tåligt Cordura som yttermaterial · SCENTECH antiluktteknik · Förstärkning i häl och tå · Vridstyv rullande sulkonstruktion · JahtiJakt-sula med bra grepp ·
PÅ NÄTET
99
produkteN fiN
90
19 13
90
mer: Beställningsnum JJ6102C75C
Camokeps med unikt camomönster. Camotryckt nät maskerar ansiktet väl. En justerbar storlek.
mer: JJ7101B75C Beställningsnum
oBs! a 33. Ns fråN Veck
90
Cooger camoummer: handskar med unikt Beställningsn JJ6301B75 kamouflagemönster.
PÅ TELEFON MED POST
www.eratukku.fi
tel. 020 747 7000* (ma-pe 9-17)
med kupongen
*Samtalspriser inkl. moms 23 %: från fast telefon 8,28 cent/samtal + 6,85 cent/min, från mobiltelefon 8,28 cent/samtal + 16,56 cent/min.
"Kamouflerar mycket bra!"
59
Nu eNdast
90
"Det populära vindskyddet till otroligt pris!"
Vattentätt JahtiJakt vindskydd med myggnät. Sats med stålstänger. Vattentätt material i botten. Storlek: 185x220x130 cm, vikt ca 3,1 kg.
139
Nu eNdast
90
oBs! Ns produkteN fiN . åN Vecka 29 fr
mer: Beställningsnum JJ8301F757
mer: Beställningsnum 244VX02 JJ9
Ett gömsle som är väger lite, är lätt att transportera och sätta upp gör det möjligt att jaga på öppna fält. Kamouflerar mycket bra. Luckorna är lätta att öppna, sikten är god. Mått monterad är 200 x 50 x 40 cm.
"Valet av klädsel gör skillnad!"
Traditionell stolryggsäck. Bred modell. Hållbart material, fickor för utrustning. Stadig aluminiumram.
Elegant hatt i skinn.
Beställningsnummer: JJ6118L888
29
90
Funktionellt Prounderställ i hög kvalitet. MicroDrymaterialet transporterar fukt mycket effektivt och torkar snabbt.
produk oBs! . åN Vecka 32 teN fiNNs fr
Beställningsnummer: JJ8404L759
2990
oBs! Ns produkteN fiN . 29 fråN Vecka
Värmande och mjukt Alton mellanställ i microfleece. Transporterar fukt effektivt, torkar snabbt.
produk oBs! . åN Vecka 31 teN fiNNs fr
Högklassig Hunter stolryggsäck med löstagbart regnskydd.
Hållbart patronbälte för patroner till hagelbössa kal. 12. Äkta läder.
Beställningsnummer: JJ6406L757
990 3 9
90
Beställningsnummer: JJ5101L757
24
90
Beställningsnummer: JJ5411Q757
29
90
Beställningsnummer: JJ8402A759
29
90
Elegant baskeps. En storlek, justerbar i nacken.
Beställningsnummer: JJ6127N757
Förbered dig på säsongen som börjar!
Flytande gåsbulvan i naturlig storlek. Gåsbulvaner i naturlig storlek för åker. Duvbulvan. Duvbulvan, skalbild. Innehåller 6 bilder. Andbulvaner i naturlig storlek.
6
90
mer: Beställningsnum JJ9201GX01
6
90
mer: Beställningsnum JJ9203GX01
2
90
mer: Beställningsnum JJ9208GX01
8
90
mer: Beställningsnum JJ9209GX01
1
90
mer: Beställningsnum JJ9205GX01
I BUTIKERNA
runtom i Finland
ÅMINNE | JYVÄSKYLÄ | KAJANA | KUOPIO | VILLMANSTRAND | ULEÅBORG | BJÖRNEBORG | SEINÄJOKI | ROVANIEMI | TAMMERFORS | VANDA
Den lättaste vägen till bågjakt
Börja jaga med båge med högklassiga bågvapen från Erätukku. JahtiJakt jaktbågar är precisionsvapen för jakt på allt vilt. Med bågarna följer på köpet all utrustning som behövs för bågen.
"Ett bra paket för nybörjaren!"
JahtiJakt 65 LBS compoundbåge är ett kraftigt verktyg för jägaren. Bågen lämpar sig för allt vilt och lämpar sig också bra för kvinnor och unga tack vare sin justerbara draglängd och styrka. 65 lbs styrka räcker också för jakt på storvilt. JahtiJakt 55 LBS är en högklassig compoundbåge till ett förmånligt pris. Vapnets styrka räcker för att fälla allt vilt som är tillåtet i Finland. Bågen är lätt att hantera och spänna. På köpet allt som behövs för att komma igång. Finns även för vänsterhänta.
· Magnesiumstock · Styrkan kan regleras 40-65 lbs. · Skyttens längd 165-195 cm · Bågens vikt 1,8 kg · Utgångshastighet 80 m/s · Vapnets längd 105 cm
JJ9303GX03 mer: högerhänt 4GX03 Beställningsnum vänsterhänt JJ930
produktEn fin obs! a 31. ns från vEck
149
90
prod
obs! 31. från vEcka uktEn finns
239
Releaser
t Ett komplEt t das bågpakEt En
00
"All nödvändig utrustning ingår!"
JahtiJakt 40 LBS recurvebåge är med sin enkla konstruktion ett lätt köp för den som börjar med bågskytte. Eftersom jakt med recurvebåge är mera krävande än med compoundbåge erbjuder vapnet verklig utmaning även för den mera erfarne.
Nocklägen
Värde 3,00
3 mer: JJ9305GX0 Beställningsnum
Optisk 3-pin sikte
Värde 34,90
JahtiJakt Hunting pilhylla Värde19,90
119
produktEn fin
90
3 mer: JJ9309GX0 Beställningsnum
Bakre sikte för sträng
Värde 6,00
Kolfiberpilar 12 st
Arvo 79,90
Arvo 39,90
obs! a 31. ns från vEck
Onödigt att gråta med fågeln i handen
obs! ns produktEn fin . 29 från vEcka
Med duvpipan i trä kan många olika fåglar imiteras. Genom att växla blåsteknik kan såväl duvans kuttrande som orrens läte åstadkommas.
1 mer: JJ9227GX0 Beställningsnum
PÅ NÄTET PÅ TELEFON
15
90
Gåspipan är ett En andpipa med krafverkligt effektivt tigt ljud för allmänt lockmedel. Genom bruk, fräst ur att lära sig olika gjuten akryl. slags kacklande, tuVarje pipa är tande och knarrande stämd och konläten blir föreställtrollerad för ningen verkligen rehand. alistisk! En mycket 8GX01 22 mer: JJ94134VX01 populär pipa! Beställningsnummer: JJ9 Beställningsnum
26
90
29
90
www.eratukku.fi
tel. 020 747 7000* (ma-pe 9-17)
MED POST
med kupongen
*Samtalspriser inkl. moms 23 %: från fast telefon 8,28 cent/samtal + 6,85 cent/min, från mobiltelefon 8,28 cent/samtal + 16,56 cent/min.
Åtelkameran Wildgame 4 Red med otrolig kvalitet för sitt pris klarar även tuffa miljöer tack vare att den är vattentät. En infrarödblixt med 12 meters räckvidd ger nattbilder med hög kvalitet. Kameran kan ta såväl stillbilder som spela in video.
Åtel- och viltkameror
En driftsäker åtelkamera med mångsidiga funktioner. Camomönster, rörelsedetektor med vid vinkel, väderbeständig konstruktion. Mycket bra bildkvalitet även i mörker. Osynlig infraröd strålning. 8 megapixel digital hög upplösning. (8 MP, 5 MP och 3 MP)
129
00
rEd WildgamE 4
90
89 mer: 6163765012 Beställningsnum
159
Beställningskupong
Ja, jag vill beställa
65 uovision uv5
En driftsäker åtelkamera med mångsidiga funktioner. Camomönster, rörelsedetektor med vid vinkel, väderbeständig konstruktion. Mycket bra bildkvalitet även i mörker. Osynlig infraröd strålning. Vidaresändning av bilder i mobilnätet. (8 MP, 5 MP och 3 MP) Integrerad 4-frekvens GSM-robot.
mer: ET1211 Beställningsnum
279
Expeditionskostnad läggs till beställningssumman. längd cm vikt kg
midjeomfång cm
565 uovision um
00
Erätukku betalar portot
mer: ET1210 Beställningsnum
Beställ alla produkter du vill ha samtidigt med denna kupong.
Erätukku betalar portot för beställningskupongen. Beställningar även per telefon 020 747 7000* (må-fr 9-17) och i vår webbutik www.eratukku.fi
Produkternas beställningsnummer finns i anslutning till priset i annonsen.
Ställ. Anteckna alltid längd, vikt och midjeomfång för den som ska ha stället Pris Antal Produktnamn Beställningsnummer
Erätukku
Kängor. Markera fotens längd på skorna
Beställningsnummer Produktnamn Antal Pris
Fotens längd (cm)
Kod 5013247 00003 SVARSFÖRSÄNDELSE
Övriga produkter.
Beställningsnummer Produktnamn Antal Pris
Beställ d
irekt:
www.eratu
(ma-pe 47 7000* tfn. 020 7 ost ngen per p med kupo
kku.fi
9-17)
Beställarens namn Postnummer och -ort E-post
Adress Telefonnummer Beställarens underskrift
vårdnadshavarens underskrift för personer under 18 år
Jägaren 4/2012
Jag ansluter mig samtidigt kostnadsfritt till Erätukku-klubben och får de senaste erbjudandena direkt i min e-post. (anteckna din e-postadress)
Expeditionsavgift tillkommer på beställningens pris. (I Finland 7,90 - 23,40 beroende på beställningens storlek och betalningssätt. Expeditionsavgift för vapenskåp 49,00)
I BUTIKERNA
runtom i Finland
ÅMINNE | JYVÄSKYLÄ | KAJANA | KUOPIO | VILLMANSTRAND | ULEÅBORG | BJÖRNEBORG | SEINÄJOKI | ROVANIEMI | TAMMERFORS | VANDA
Vetenskaplig viltkunskap
Viltforskningen blir en del av en stark forskningscentral för naturresurser
En reform av statens forskningsinstitutioner har redan länge varit föremål för begrundan men en lösning som täcker hela institutionsfältet har tillsvidare inte åstadkommits. I regeringsprogrammet antecknades en sammanföring av institutionerna till större helheter som ett mål. Inom kort väntas resultaten av en sakkunnigutredning av frågan bli klara. På tröskeln till våren gjorde jord- och skogsbruksministeriet ett eget drag och tillsatte en projektgrupp med uppgift att utarbeta en plan för inrättandet av en forskningscentral för naturresurser. Centralen planeras omfatta den nuvarande forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi (MTT), Skogsforskningsinstitutet (Metla) och vilt- och fiskeriforskningsinstitutet (VFFI). Centralen planeras inleda sin verksamhet senast 2016. Grunderna för reformen av forskningsinstitutionerna väger tungt. Statens direkta finansiering via budgeten minskar och konkurrensen om den externa finansieringen hårdnar. För den forskning som bedrivs kring naturresurserna behövs det i jämförelse med många andra forskningsområden en avsevärt tyngre infrastruktur vars upprätthållande börjar vara en oskälig börda för de nuvarande institutionerna. LYNETsammanslutningen mellan jord- och skogsbruksministeriets och miljöministeriets forskningsinstitut har fört samarbetet över institutsgränserna till en helt ny nivå. LYNET-samarbetet som inleddes 2010 fortsätter energiskt men för att klara av framtidens utmaningar behövs det även intensifierad kontakt mellan institutstrukturerna. Den traditionella uppdelningen av forskningsfältet i jordbruk, skogsbruk, jakt och fiskeri fungerar inte mera såsom tidigare. Vi närmar oss bekanta teman ur nya perspektiv. Rubriken för den nya strategin för jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde sammanfattar träffande förändringen i tänkesättet: "Föda och förnybara naturresurser bröd och välfärd ur en livskraftig natur". Problemen inom forskningen blir hela tiden allt mer komplexa och vid behandlingen av dem behövs det know how inom ett flertal vetenskaper. Biovetenskaperna ska länkas till ekonomi, samhällsvetenskaper och teknologisk forskning. För att förstå kontroverserna kring nyttjandet av naturresurser bör forskningen även gräva allt djupare i människosinnets djup. En större institutionshelhet möjliggör utveckling av kunnande som föregriper framtidens behov. Forskningsinstitutionerna har en viktig uppgift i gestaltandet av lägesbilder och skisserandet av de framtida utsikterna. Den av MTT, Metla och VFFI bildade centralen har kapacitet för produktion av en täckande bild av de förnybara naturresursernas reserver, nyttjande, förnyelse och tillstånd. De internationellt högkvalitativa uppföljningarna (som t.ex. skogstaxeringarna och inventeringen av viltbestånden, där jägarnas insats i den sistnämnda är central) upprätthåller ett värdefullt kunskaps- och know how-kapital. Dessa nationella skatter bör utnyttjas i högre grad än för närvarande. Sammanförandet av den vetskap som erhålls ur olika källor kan leda till nya idéer och t.o.m. skapa en grund för nya produkter och tjänster. Efterfrågan på viltforskning ser inte ut att stå inför någon nedgång. Emellanåt verkar det som om det här i riket skulle finnas viktiga frågor, ytterst viktiga och sedan jaktfrågor. Utöver de stora rovdjuren väcker t.ex. regleringen av älgstammen och hönsfågelbeståndens utveckling livlig diskussion och får även politisk uppmärksamhet. Det flyttande fågelviltets jaktbeskattning har även internationella dimensioner, vilket för forskningens del bäddar för särskilda behov. För viltforskningen medför de förändringar som finns inom synhåll säkert fler möjligheter än hot. Viltforskningens öde i den kommande strukturen för forskningsinstitutionerna beror på hur den kan svara på beslutsfattarnas, viltkoncernens, näringslivets och andra potentiella kunders behov. I framtiden kommer samarbetet och dialogen med jägarna och andra intressegrupper att framhävas mer än tidigare.
72 l Jägaren l 4 l 2012
Mikko Peltonen forskningsdirektör jord- och skogsbruksministeriet
Tutustu uudistuneen Retkitukku.fi -verkkokaupan laajaan valikoimaan!
Nämä ja paljon muita erikoistarjouksia helposti ja nopeasti
eTÄiSyySMiTTARi
Huipputarkka metsästäjän etäisyysmittari mittaa kohteet jopa metrin tarkkuudella aina 800m saakka. Scan-toiminto liikkuvan riistan tai muun kohteen reaaliaikaiseen mittaamiseen.
NeTTihiNTA
hAUKUNeSTOjÄRjeSTelMÄ
SUihKepANTA
Roiskevesitiivis haukunrajoitinpanta kaiken kokoisille koirille. Roiskevesitiivis, kevyt ja pienikokoinen. Sitruunan tuoksu tai tuoksuton.
/ kk tai alk. 12 ta 169 myymälähin
netti-/puh.
129
***
*
eTU 40 tilaajille
Helppo tapa rakentaa haukkuvapaa alue piha-alueelle yhdelle tai useammalle koiralle. Toimii ultraäänellä, joka aktivoituu kun järjestelmä tunnistaa haukkumisen.
NeTTihiNTA
ta 99 myymälähin
netti-/puh.
69
eTU
*
NeTTihiNTA
30 le tilaajil
myymälähin
netti-
69
*
30 eTUuh. tilaajille /p
ta 99
TrekLite
R
MONTANA exT-6
Laadukas kolmen vuodenajan ontelokuitumakuupussi. 0 +14 C°, ext -6 C°. Paino 1,6 kg, pituus 2,3 m.
NeTTihiNTA
myymälähin
49
netti-/puh.
*
SpRAy KOUlUTUSpANTA
Pehmeään ja luonnonmukaiseen kouluttamiseen. Voit kontrolloida koiraasi jopa 275m päähän. Turvallinen koiralle ja ihmiselle. Roiskevesitiivis.
NeTTihiNTA
NÄKyMÄTöN pihAvAhTi KOiRAlle
eTU
40 le tilaajil
ta 89
hAUdUTUSpATA 3,5 l
lUpAKOTelO
189
netti-/puh.
*
*** / kk tai alk. 12 ta 209 myymälähin
eTU
20 le tilaajil
Rajaa koirallesi jopa 1400m2 liikkuma-alue maahan upotettavalla johdolla. Isoille ja pienille koirille. Saatavana lisäpantoja useammalle koiralle. Laajenna lisälangalla liikkuma-alaa.
199
/ kk tai alk. 12 249 ymälähinta
my
netti-/puh.
NeTTihiNTA
*
***
eTU
50 le tilaajil
MURTAUTUMATTOMUUSTAKUU
NeTTihiNTA
myymälähin
59
netti-/puh.
*
NeTTihiNTA
eTU
40
tilaajille
ta 99
5
ShOKKihiN
*
SUOMi 4 -asekaappi
10
vuotta
MURTAUTUMATTOMUUSTAKUU
SUOMi 6 -asekaappi
10
vuotta
SUSpeNSiON
TA
Gerberin suosikkimalli. 11 monipuolista toimintoa. Luja kahvarakenne.
1k
5 4pl 2 4pl 9 7pl
*
Suomen aselain vaatimukset täyttävä asekaappi, jossa tilaa reilusti 3-4 aseelle. Mahdollisuus myös kahden pitkän aseen säilytykseen. Ylähyllyllä säilytystilaa patruunoiden ja muiden tarvikkeiden säilytykseen. Paino: tyhjänä n. 28 kg Mitat: K 1450 x L 300 x S 300 mm Väri: valkoinen
/asiakas
FUSe
Retkeilijän paras apuväline. Kevyt (170g) ja monipuolinen.
ShOKKihiN
TA
*
1k
/asiakas
119
netti-/puh. tila
MURTAUTUMATTOMUUSTAKUU
NeTTihiNTA
**
*** / kk tai alk. 10 ta 169 myymälähin
189
netti-/puh. tila
Suomen aselain vaatimukset täyttävä asekaappi 5-6 aseelle. Tilaa hyvin myös pitkien aseiden tai pistoolien säilytykseen. Tilavat ovilokerot tavaran säilytykseen. Pehmustettu pohja ja asetuki suojaavat aseita kolhuilta. Vahva kampalukitus Euro Lock-lukolla sekä 2 avainta. Murtovarma saranarakenne ja panssariovi. Mahdollisuus pultata seinään. NeTTihiNTA
**
eTU 50 ajille
*** / kk tai alk. 13 ta 249 myymälähin
eTU 60 ajille
Paino: tyhjänä n. 45 kg. Mitat: K 1490 x L 375 x S 350 mm Väri: valkoinen.
NeTTihiNTA
SKeleTOOl Cx
Monitoimityökalujen ykkönen. 9 eri toimintoa. Kevyt rakenne, hiilikuitukahva.
TA ShOKKihiN
*
SUOMi 8 -asekaappi
Tilava asekaappi 7-8 aseelle. Paino: tyhjänä n. 60 kg. Mitat: K 1490 x L 545 x S 350 mm. Muuten samat ominaisuudet kuin Suomi 6 -asekaapissa.
249
*
**
1k
/asiakas
10
vuotta
** / kk tai alk. 15 ta 349 myymälähin
netti-/puh.
eTU 100 le ajil
tila
TilAUKSeT www.retkitukku.fi tai pUheliMiTSe p. 040 828 1000 klo 9-17
hyödynnä Nopean tilaajan edut! (s.9)
Milla Niemi, Finlands Jägarförbunds ungdomsarbetsgrupp & Erkki Kiukas, Finlands viltcentral
Augusti blir lagom
Efter ett långt grunnande beslöt vi att spika lördagen den 18 augusti för temadagen. Genom att arrangera dagen samtidigt i hela landet får vi ökad synlighet i massmedia, vilket också hjälper allmänheten att hitta till den. Det är klart att detta datum helt enkelt inte kan passa alla, men en dag i augusti har många fördelar. På sensommaren har jaktsäsongen ännu inte gått upp i varv, snö och kyla kan inte sabotera arrangemangen och det finns inga skolavslutningar eller semestrar som konkurrerar om talkokrafterna. I mitten av augusti har skolorna börjat och livet börjar återgå till vardagsrutinerna samtidigt som det fortfarande är sommar och vi har lämpliga utomhusdagar kvar. Innan jaktsäsongen drar i gång är tiden således den rätta att samlas kring en temadag!
En jakthundspresentation är ett programnummer som
Anna Grenfors
Slå dig ihop med grannen
Som huvudscen för temadagen passar självfallet jaktföreningens stuga, förutsatt att det finns en sådan. Om inte så får ni grunna på om evenemanget kan arrangeras utomhus eller om det kan ordnas med till exempel byskolan som bas. Det är förstås inte förbjudet att slå ihop sina påsar med en grannförening som har en jaktstuga. Att förena sina krafter är hur som helst en bra idé: med ett större gäng är det både lättare och roligare att organisera ett program. Det är förstås bra att hålla i minnet att en flott lokal inte är någon garanti för en lyckad dag och att man inte behöver skapa en hel cirkus för temadagen. - Mycket kan åstadkommas med små medel och storleken på evenemanget är inte avgörande för att lyckas. Det kan räcka med korvgrillning över öppen eld för att skapa en trivsam dag, påpekar Kustula.
inte lämnar någon oberörd.
Ohoj alla jaktföreningar
- ställ upp och arrangera en härlig temadag för hela familjen!
Finlands Jägarförbund och Finlands viltcentral bjuder in alla jaktföreningar i landet till ett temadagstalko. Anta utmaningen och hälsa alla som bor inom din förenings verksamhetsområde välkomna till trivsam samvaro den soliga lördagen den 18 augusti.
l Finlands Jägarförbund och Finlands
viltcentral uppmanar alla jaktföreningar att arrangera en temadag. Det är första gången som vi ordnar en riksomfattande familjedag med målsättningen att få alla jaktföreningar i landet att presentera sin verksamhet och jakten som fritidsintresse för dem som bor inom föreningens område. Temadagen 74 l Jägaren l 4 l 2012 arrangeras i hela landet på lördagen innan andjaktspremiären, och det står varje deltagande förening fritt att komponera dagen som den själv önskar. Pekka Kustula i Jägarförbundets ungdomsarbetsgrupp har deltagit i planeringen av temadagen. Pekka som bor i Sodankylä är en veteran i jaktsammanhang och aktiv i föreningslivet. Han berättar att meningen med evenemanget är att väcka intresset för jakt inte bara hos ungdomar utan också i hela familjer. Temadagen ska också ge besökarna en möjlighet att lära känna jaktföreningen och dess medlemmar. - Det vore fint om gästerna fick kika in i jaktföreningen som en social miljö där alla är jämlikar med varandra utan några titlar från "det civila", förklarar Kustula.
Bara fantasin sätter gränser för programmet
Varje jaktförening som antar utmaningen bygger upp sin familjedag som den själv vill ha det. Förslag finns det mer än nog av: säkert finns det en inbiten jakthundsägare i föreningen som ställer upp och tar med sin jaktkamrat, till glädje för de minsta i familjerna. En medlem som sysslar med naturfotografering kan arrangera en lekfull tävling i identifiering av djur. Medan en medlem som orienterar kan berätta om kartans alla tecken. Alla program kräver självfallet inte specialkunskaper eller dito redskap eftersom vilken jagande vuxen som helst
kan visa juniorer hur man till exempel täljer till en egen korvpinne. Även om tyngdpunkten i evenemanget naturligt nog blir lagd på presentationen av föreningens verksamhet och jakten så uppmanar Kustula föreningarna att inte vara blyga när de kläcker programidéer. I synnerhet ungdomarna är ofta intresserade av tekniska mojänger, så varför inte presentera en viltkamera eller en hundpejl? - Ett förslag på skojigt program med action är att sätta ett pejlhalsband i fickan på en frivillig och skicka iväg honom eller henne på cykel och låta gästerna följa med hur "cykelhunden" rör sig, på en telefondisplay eller datorskärm, föreslår Kustula.
Kom ihåg att göra reklam!
Enbart omsorgsfull planering av arrangemangen är fortfarande ingen ga-
ranti för ett lyckat evenemang. Det behövs också besökare, vilket betyder att jägarna måste nå ut med information till potentiella besökare om tidpunkten för temadagen. Glöm inte den gamla hederliga djungeltelegrafen, men också affärernas anslagstavlor är en utmärkt informationskanal att utnyttja. På små orter är det också tänkbart med ett utskick som läggs i folks postlådor, förstås utan att glömma bort sommargästerna. Den bästa synligheten får vi förstås genom att engagera lokaltidningen i talkot. Föreslå att redaktören skriver en blänkare eller lägg in en annons i tidningen. Synlighet i massmedierna är utlovat också i större skala när Jägarförbundet och viltcentralen drar igång marknadsföringen på riksnivå. l
Familjedagen i ett nötskal
Vad: En temadag för familjer. Finlands Jägarförbund och Finlands viltcentral utmanar alla jaktföreningar att arrangera en familjedag. Var: Föreningens stuga, byskolan, kåtan... När: Lördagen den 18 augusti. Programförslag: Korvgrillning, jakthundsdemo, naturstig, luftgevärsskytte, uppsättning av saltstenar, recept på vilträtter... bara fantasin sätter gränser! Mera info: Läs anvisningarna på Jägarörbundets hemsida www.metsastajaliitto.fi/ haastepaiva eller på viltcentralens hemsida www.riista.fi. Anna Grenfors på Jägarförbundet och Jouni Tolvanen på viltcentralen svarar på frågor.
Tveka inte ställ upp!
Milla Niemi
Anmäl er och vinn!
Det är inte svårt att arrangera laser- eller luftgevärsskytte också för en större grupp utan att tumma på säkerheten.
n Du kommer väl ihåg att anmäla i god tid till verksamhetsledaren på din jaktvårdsförening att ni ställer upp. På det viset kan eventuella förfrågningar styras till rätt adress. Bland alla föreningar som antar utmaningen lottar vi ut priser som tack för att de ställde upp och arrangerade en temadag. Anmäl er till utlottningen efter familjejippot på adressen www.metsastajalaiitto.fi/haastepäiva. Vi lottar ut en viltkamera och annat användbart med viltanknytning.
Ibland är det bäst att satsa friskt och gå ut i skogen. Det går utmärkt att låta temadagens besökare delta i ett småskaligt viltvårdstalko.
Det är skojigt att tända en brasa och tälja en egen korvpinne, och på kuppen lär man sig nyttiga jägarkunskaper.
Jägaren l 4 l 2012 l 75
Anna Grenfors
Milla Niemi
Jyrki Pusenius, forskare, Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet
Vi hoppas på fler som använder elektroniskt älgobskort
Det elektroniska älgobskortet öppnar nya möjligheter att utveckla informationssystemet för älg. I framtiden kommer det här informationssystemet att kunna producera information medan älgjakten fortfarande pågår för att styra de återstående licenserna. Också rumsliga data med anknytning till jakten kan samlas in på ett alldeles nytt sätt. På Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet önskar vi att älgjägarna ska övergå till systemet med elektroniskt älgobskort och på så vis hjälpa oss att utveckla älginformationssystemet.
som returnerades fylldes i elektroniskt, men vi ser gärna att många fler jägare skulle övergå till systemet för att de potentiella fördelarna ska kunna realiseras. Erfarenheterna av systemet har varit goda. Innan årets älgjakt i höst finslipar vi systemet utifrån användarnas erfarenheter.
P
30.8. 6.9. 13.9. 20.9. 27.9. Institutets filialer Institutets filialer Institutets filialer Institutets filialer Institutets filialer
76 l Jägaren l 4 l 2012
Utbildning och stöd för nya användare
av älgbestånden visat sig bli tillförlitlig och ekonomiskt förmånlig i jämförelse med andra metoder. Till de största nackdelarna med systemet har hört att uppgifterna ska skrivas in för hand, vilket tar tid. Emellertid kan processen göras avsevärt snabbare om en betydande del av jägarna fyller i kortet på nätet och informationen går in direkt i VFFI:s databas. Det elektroniska älgobskortet togs i bruk i hela landet under älgjakten hösten 2011. Vart sjätte kort Det elektroniska älgobskortet är likadant som det gamla vanliga obskortet. Bägge korten är uppställda med punkterna i samma ordning. När du fyller i det elektroniska obskortet har du dessutom tillgång till detaljerade anvisningar för ifyllandet och eventuella problem. Under jaktsäsongen ger VFFI support för det elektroniska älgobskortet på kontorstid klockan 8-16, främst per mejl (sorkka@ rktl.fi) men vid behov även på telefon. Närmare anvisningar för inloggning till obskortssystemet och hur systemet fungerar finns på VFFI:s hemsida (rktl.fi > sähköiset palvelut). Länken finns bara på finska. Anvisningarna finns i en textversion som kan skrivas ut och
l Planeringsprocessen för älgavskjutningen är förlagd till början av året och förutsätter tillförlitlig och uppdaterad information om älgbestånden. Övervakningen av bestånden bygger i hög grad på de observationer som jägarna gör under älgjakten. Älgjaktlagen får av sin jaktvårdsförening ett älgobskort där jägarna skriver in sina observationer och fällningar samt övriga uppgifter som är viktiga för övervakningen av bestånden. På det här sättet har övervakningen
som video. Dessutom ordnar VFFI i augusti-september kurser i hur det elektroniska älgobskortet används för jaktvårdsföreningarnas kontaktpersoner och andra intresserade. Kurserna sker som videokonferenser på institutets filialer (Enare, Taivalkoski, Uleåborg, Joensuu, Laukaa, Jyväskylä, Saimen, Helsingfors, Åbo) fem torsdagar i rad börjande från torsdagen den 30 augusti kl 18-20. Institutet kan i begränsad omfattning arrangera kurser även i samarbete med viltcentralens regioner. Mera information om kurserna och tidtabellerna läggs ut på institutets hemsida i slutet av augusti. Det gamla obskortet av kartong kommer fortsättningsvis att användas och jägarna kan välja mellan det och det elektroniska kortet. Den som väljer det elektroniska obskortet ska för att undvika sammanblandning inte returnera kartongkortet. Däremot kan man med fördel ha med sig kartongkortet i terrängen för noteringar på plats. l
Kurserna för det elektroniska älgobskortet hålls på följande datum
För mera information om Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet kontakta: Jyrki Pusenius, älgforskare, tfn 020 575 1407, förnamn.efternamn@rktl.fi. Kitta Suhonen, utbildning och systemsupport, puh. 020 575 1251, förnamn.efternamn@rktl.fi.
Kurserna hålls torsdagar kl 18:00 20:00
VFFI ordnar kurserna enbart på följande adresser: ENARE: Saarikoskentie 8, 99870 ENARE ULEÅBORG: Rakentajantie 3, 90014 Uleåborgs universitet TAIVALKOSKI: Ohtaojantie 19, 93400 TAIVALKOSKI JOENSUU: Yliopistokatu 6, 80100 JOENSUU LAUKAA: Vilppulantie 415, 41341 LAUKAA JYVÄSKYLÄ: Survontie 9 / Technopolis, 40500 JYVÄSKYLÄ SAIMEN: Laasalantie 9, 58175 ENONKOSKI HELSINGFORS: Viksbågen 4, 00791 HELSINGFORS ÅBO: Östra Långgatan 3, 20520 ÅBO Mera info om kurserna på VFFI:s hemsida www.rktl.fi > sähköiset palvelut. Anmälningar till kurserna på adressen sorkka@rktl.fi
e n Metsäs tyksspertin laajoista valikoimista! HH o
PORTEISTA VAIN HHS !
Laadukas italialainen Breda rantautuu suomeen uudella mallistollaan hh-sporttien kautta, Altair on malliston kaasumäntätoiminen erittäin kevyt perus ½-auto haulikko jossa tärkeimmät ominaisuudet ja erinomainen laatu yhdityvät, Aseessa 3Kpl 50mm pitkiä supistajia,piippu 28", kal.12/76, Aseen paino n.2,7kg. Aseella on 3 vuoden takuu
BREDA ALTAIR FIELD PUU
920,-
Chiron on erittäin tasapainoinen ase, joka on suunniteltu ja tehty kovaan käyttöön, aseessa synteettinen tukki jossa kuminen poskipakka,erikoisteräksinen lukkorunko jossa teräksen lujuus mutta silti erittäin kevyt,aseen paino vain ,2,95kg ,Breda(Xanthos) inertial lukko,perän pudotus on säädettävissä 50mm,55mm tai 60mm:, kal.12/76,mukana 5Kpl 70mm pitkiä supistajia. Aseella on 3 vuoden takuu
BREDA CHIRON COMPOSITE
1150,-
FINN CLASSIC 412SK
899,-
finnclassicperheen täysivaltainen jäsen sinulle, joka haluat tutun ja luotettavan, suomalaiselle suunnitellun metsästysaseen, 412sK on järjestelmäase kuten 512. Voit varustaa sen sekä combi- että kaksoisluodikkopiipuilla.HH-Sport erikoismalli sisältää 3kpl MAXI 90 mm -supistajia. kal.12/76 paino 3.2kg, takuu 12kk, hinta sisältää pehmustetun asepussin ja kantohihnan.
TIKKA T3 LITE FLUED
hh-sportin kevyt erikoismalli jossa t3 LitEN ominaisuudet uritetulla flued piipulla. Uritettu piippu keventää asetta ja nopeuttaa piipun jäähtymistä. Aseessa 5ptr lipas, optilock jalusta, Burris E1 2-7x35 tähtäinkiikari, kiikarissa butler jousiläppäsuojat, tikka t3 asepussi, kantohihna ja 50kpl sako range harjoituspatruunoita
HH-SPORT ERIKOISMALLI
1090,-
7399,KRIEGHOFF OPTIMA DRILLINKI
Kevyt huippulaadukas sulavalinjainen saksalainen drillinki 125 vuoden kokemuksella,varastokaliperina 12/76-7x57r(supistukset 1/2 ja 3/4)teräsrunkoisena paino n.3.9kg ja Dural kevytmetallirunkoisena paino n.3.6kg, aseessa tehdasasennettu MAK kääntöjalka 30mm renkailla, luotipiipun kohdistus suoritettu tehtaalla Norma 9.7g/150gr fmj patruunoilla. teräsrunkoiseen malliin saatavana lisävarusteena kaksoisluodikko drillinkipiiput kaliperissa: 20/76-2x 9.3x74r(supistus 1/2)
8545,Kuten optima Drillinki mutta 2kpl kivääripiippuja ja yksi 20/76 haulippu, teräsrunkoinen, paino n.4.0kg varastossa kaliperi: 20/76-2x 9.3x74r(supistus 1/2). Aseessa tehdasasennettu MAK kääntöjalka 30mm renkailla, luotipiipujen kohdistus suoritettu tehtaalla Norma 18.5g/285gr oryx patruunoilla.saatava tilauksesta myös Big Game malleja kiväärikalipereissa 470N.E, 416N.E ja 500N.E, lisävarusteena saatavana Drillinkipiiput 12/76-7x57r(supistukset 1/2 ja ¾).
KRIEGHOFF OPTIMA KAKSOISLUODIKKO DRILLINKI
Laadukkaat asut ja jalkineet luonnossaliikkujalle!
SASTA WOLF GORE-TEX PUKU VIKING TROPHy VAELLUSSAAPPAAT
Aktiivimetsästäjän ja luonnossaliikkujan suosima klassikko. puku on täysin vedenpitävä ja hengittävä. päällinen pehmeää ja äänetöntä polyester-mikrokangasta, hengittävä verkkovuori. Saatavana myös Optifade Camo -kuvioisena. Metsästäjälle ja luonnossaliikkujalle hyviin jalkaan istuvat ja nilkasta tukevat vaellussaappaat, kantapäässä iskunvaimennus, pitävällä vaelluskengän pohjalla, sisältä polyester-kanvaasiseosta, päällisessä maximaaliset 58% luonnonkumia, koot: 38-48.
429,449,VIKING DEERHUNTER RETKEILy/VAELLUSKENKÄ
69,95
229,00
HÄRKILÄ BIG GAME GTX12 RETKEILy/VAELLUSKENKÄ
pitkävartinen kalvollinen metsästys- ja vaelluskenkä, Gore-tex kalvo ja uusittu pitävä Viking-pohja. Kenkä on leveällä lestillä, päällinen nahkaa, täysin vedenpitävät mutta hengittävät, takuu 1 vuosi. Miellyttävän pehmeä ja Joustava , se pitkä Big Game , Korkea 12" varsi, päällinen nupukki nahkaa, Gore-tex kalvo, härkilä ortho pohja, suojattu kärki ja kantapää, Väri tumman ruskea, takuu 12kk, koot: 40-48
SEELAND ALLROUND 18" KUMISAAPAS
Erinomaisesti istuva ja kovaa käyttöä kestävä kumisaapas (52% luonnonkumia), 18" varsi, seeland Diamond 4 mm neopreeni Vuori, MuD-Master pohja, Leveys normaali, väri tumman vihreä, Anatomisesti muotoiltu pohjallinen, takuu 12kk, Koot 39-47.
Paikannuksen uus i aika
PS Luotettava, turvallinen ja toimintavarma
mm. - DoGPS NET - DoGPS+ Chat - A-GPS - automaattinen GPRS-s euranta - lukuisat perusominaisu udet kuten haukkuhäly tys, haukku laskuri, matkalaskuri jne. - Android-pohjainen ohje lmisto - Java-pohjainen ohje lmisto
- vaihdettavat 1,2 V:n akut - vesitiivis - kahden vuoden taku u
189,00
59,90
Ultrapoint Koira-G
Edullinen ja
Ultrapo
Huippuominaisuuk sia
www.HHn
et.fi
- valonäy ttö ja me ääni ilmaisemas koiran suunnan - numeroitu säätök - selkeä ja toiminta haukunilmaisin - lyhyet ulkoiset an
Kestävää rad
Kotimainen Ultrap oint
- paristoineen vain - pariston kesto 800 - koko 28 38 cm ta
Lähetinpanta
ALAHÄRMÄ · IISALMI · KIIMINKI · NIVALA · RAAHE
www.hhsport.fi
www.ultrapoint.fi
Klaus Ekman
Jaktmässan i Riihimäki
40 år
E
78 l Jägaren l 4 l 2012
Jaktmässan i Riihimäki ordnades för första gången redan år 1972. Till en början med amatörkrafter, men senare i anslutning till Riihimäki Mässa. Under dessa 40 år har tillställningen etablerat sig som det ledande finska jaktevenemanget. Men snart måste förnyelsens tid komma. Besökarantalet sjunker sakta men säkert och "den gamla tidens trängsel" kunde man nu bevittna bara på lördagen. Annars var arrangemangen än en gång lyckade.
l Eftersom det är fråga om Finlands
största jaktevenemang, är diskussioner om vapen och vapenfrågor alltid på tapeten. Just på kvällen innan mässtarten inträffade skottdramat i Hyvinge. Detta satte givetvis sin prägel på diskussionerna under mässan, och medierna visade naturligtvis ett speciellt intresse för saken.
"Skärpningen av vapenlagen har nu kommit till sin ände"
Händelserna i Hyvinge gav än en gång upphov till en livlig diskussion om allsköns skärpningar av vapenlagen, men kanske politikerna nu tar sig an de verkliga problemen som undergräver vårt samhälle, såsom unga mäns illamående och utslagning, skolmobbning och andra sorgliga missförhål-
landen. Det har varit en enkel politisk lösning att plocka gratispoäng genom att skräna om skärpningar i vapenlagen. I debatten förekommer dessutom otroliga "sanningar" om finländarnas vapeninnehav. Politiker efter politiker hänvisar till den schweiziska "undersökningen om handeldvapen", i vilken det hävdades, att Finland är världens tredje mest vapentäta land baserad på uppgifter som är helt tagna ur luften. Trots att flera olika instanser, bland annat inrikesministeriet, korrigerat uppgifterna och påpekat det missvisande i "undersökningen", dyker den alltid upp igen. I Finland finns på hundra mänskor cirka 32 vapen, vilket är nästan exakt samma siffra som i till exempel Sverige eller Tyskland. Ordföranden för Finlands Polisorganisationers Förbund Yrjö Suhonen konstaterade i sin blogg efter tragedin i Hyvinge: "Problemen kan inte sopas bort genom att skärpa vapenlagen. Medel till våldsdåd finns och kommer alltid att finnas till hands." "Låt oss äntligen börja göra något för våra ungdomar. Problemen försvinner inte genom att älta om vapenlagen. Det har ingen inverkan på det kaos som stormar i unga mäns huvuden. För att få bukt med detta behövs andra åtgärder och experter".
Inte mycket nytt
Inom vildmarks- och speciellt jaktbranschen är det svårt att lansera nya produkter på marknaden, eftersom verksamheten så noggrant begränsas av lagstiftningen. Den föregående mässans "viltkameraboom" ser ut att ha avtagit, liksom den häftigaste hundpejlsboomen. Desto mer ordnades det olika fester på mässan. Jaktmässan firade alltså sitt 40-årsjubileum, Tracker Oy firade 35-års jubileum och Vapenaffär Markus Remes Oy 30-års jubileum... och visst hittar jägaren alltid något "absolut nödvändigt" att köpa på mässan. l
Finlands viltcentrals avdelning var för första gången inomhus, i sporthallen, och nyfikna var det ingen brist på. Cirka 1000 mässbesökare deltog i tävlingen i artkännedom.
Asko Hämäläinen och Petsafe...
Ari Alinen förevisade pilbågsnyheter och annan rekvisita för bågjakt.
UPM Bonvesta fanns också med på mässan. Leif Norrgård bjöd ut tomter till salu, men också jakträtter en ny landvinning alltså.
Sakos VD Raimo Karjalainen stod belåten framför sina världsmärken och var även i övrigt nöjd med mässans utbud.
Lafayette och Kaukomarkkinat var också synligt framme.
Hannu Lohi, Tracker Software Oy och Markus Salmenpohja, Tracker Oy firade Trackers 35-åriga bana.
Jägaren l 4 l 2012 l 79
Osuvat tarjouspaketit.
Howa-tarjouspaketti metsästäjälle
» » » » Howa 1500 Hogue luodikko kaliiperissa .308 Win tai 6,5x55 22" Leupold VX-I 3-9x40 DX tähtäinkiikari Leupold STD kiikarinjalusta ja renkaat Neverlost Classic asepussi
PAKETTITARJOUS
997
sh. 1227
Howa-luodikko ja tähtäinkiikari valopisteellä
» Howa 1500 Hogue kaliiperissa .308 Win tai 6,5x55 22" » Leupold VX-R 3-9x40 FireDot DX tähtäinkiikari valopisteellä » Leupold STD kiikarinjalusta ja renkaat
Howa .223 Green nyt lipaskehys + 5 partuunan irtolipas kaupan päälle!
» Howa 1500 Hogue .223 Rem 22" » vihreä tukki » Howa-lipaskehys
1259
sh. 1471
PAKETTITARJOUS
699
TARJOUS
» Howa 5 partuunan irtolipas Rajoitettu erä!
(Itse jälkiasennettavissa alle 5 minuutissa.)
maahantuoja:
Katso lähin jälleenmyyjäsi osoitteesta www.hjorth.fi.
Tarjoushinnat voimassa 30.9.2012 asti.
Vapenaffär Markus Remes Oy 30 år. Markus Remes har alla skäl att vara nöjd.
Jari Virtanen från Savotta bjöd in till bad. Ångan var tät även i tältbastun.
Mika Hjorth och Leopold...
80 l Jägaren l 4 l 2012
Huippulaatuiset metsästysjouset valmistettu USA:ssa
Huippulaatuiset PSE & Bear metsästysjouset
(ei koske jänteitä) Täydellinen paketti sisältää Tuote toimitetaan -Taljajousen laadukkailla varusteilla - Valmiiksi kasattu -Metsästysnuolet , taulukärjet - Säädettynä henkilökohtaisille mitoillesi -Metsästysleikkurit - Tähtäimet säädettynä ja ammuttuna. -Kovan jousilaukun - Lisäksi saat 6kk ILMAISEN puhelinneuvonnan -Laukaisulaitteen -Kuusiokolosarjan Jousi toimitetaan ILMAISEKSI lähimpään matkahuollon toimipaikkaan. -Jännevahan
Takuu 5 vuotta
PSE Rally
PSE Stinger
Bear Encounder
Bear Legion
Hinta vain 589 Euroa Hinta vain 629 Euroa Hinta vain 599 Euroa Hinta vain 685 Euroa
Tilaa ilmainen 2012 kuvastomme
VARIS 3 kpl HANHI FULL DECOY UUTUUS 15 Euroa 4 kpl 129Euroa -3kpl Ruokaileva -1 kpl Nukkuva
(Kanadan hanhet samat hinnat)
3-D Lierilakki 3-D Maastoverkot Kasvosuojalla 1,4m x 3,7m 24,90 34,90 Euroa 1,4m x 9m 59,90 Kasvosuoja 8 Euroa Metsähanhet maalle (Kanadan hanhet samat hinnat) 6 kpl 69,90 Euroa 12 kpl 134,90Euroa Metsähanhi kelluva 3 kpl 39,90 Euroa 6 kpl 69,90Euroa
16,90 Euroa
16,90 Euroa
7,90 Euroa
TUTUSTU TUOTTEISIIMME www.aa-metsastys.com
HUIPPUTARJOUS
Toimitus sisältää: Mangneetin 2kpl kyykysiä,säätimen,akun.
KYYHKYS MANGNEETTI
189,90 Euroa
Rajoitettu erä 54,90 Euroa SORSAT 3 UROSTA /9 NAARASTA KYYHKYS SETTI RIISTAHERNE sis. Painot,Narut+ Houkutuskuva säkin 24,90 Euroa 40kg Säkki / 17,90Euroa
Porin myymälä Harri Mäkinen
HUIPPUTEHOKAS
Rauman myymälä Jouni Tetri
AA-Production&Marketing
Pori myymälä arkisin 10-17 La 10-14 Puh.02-6375777 Rauma myymälä arkisin 11-18.30 La 10-14 Puh.02-8375777
Delgivning från jaktvårdsföreningarna
Eckerö, Föglö, Hammarland, Lemland och Sunds jaktvårdsföreningar har inom sina respektive behörighetsområden och med stöd av Jaktlagen (1985:31) för landskapet Åland 25 § beslutat att freda vitsvanshjort för jaktåret 2012. Styrelserna
Ändringar i jaktlagen och jaktförordningen
Avgifter för rådjur och älg
Vuxen älg: Älgkalv: Rådjur: Rådjurskid: 90 euro 30 euro ingen avgift ingen avgift
Landskapsregeringen har fastställt älg- och rådjursavgifterna för år 2012 enligt följande:
Den 1 augusti 2012 träder en ny jaktlag (ÅFS 2012/13) och en ny jaktförordning (ÅFS 2012/14) i kraft som innebär ett flertal förändringar. Ändringen i jaktlagen gör det tillåtet att vid jakt efter mårdhund, mink, räv och grävling använda stationär fast monterad belysning för att underlätta jakten, t.ex. vid åteljakt. Dessutom får ficklampa eller liknande användas när något av dessa djur ska avlivas i samband med jakt med ställande hund, grytjakt, eller när ett fångstredskap vittjas. Ändringarna i jaktförordningen är följande (ej fullständig): Jakttiden på grågås och kanadagås förlängs till den 31.12 vilket innebär att nuvarande jakttid är 15.8 31.12. För att förhindra allvarlig skada, för att trygga människors hälsa och säkerhet eller för att skydda odling i och i omedelbar anslutning till odlingen, får grågås och kanadagås jagas under tiden 15.7 14.8. Vid jakt på rådjur och vitsvanshjort tillåts nu även långsamt drivande hund. Tiden för jakt och jaktträning har gjorts enhetlig för långsamt drivande hund, kortdrivande hund, och stöthund och innebär nu att jaktträning tillåts från 1 september och jakt från 1 oktober. Jakttiden och jaktträningen för hundanvändning vid jakt efter räv, mårdhund, grävling och mink har ändrats till att tillåtas från 1 september sista februari. Dessutom har möjligheten att jaga dessa arter utökats till att med särskilt tillstånd av landskapsregeringen tillåtas från 1.3 till 15.4. Tiden för hundanvändning vid jakt på skogsmård har fastställts till 1 september sista februari. Hundanvändningen vid fågeljakt har närmare definierats till att omfatta tre kategorier hundar: hund som apporterar fågel (får användas 15.7 25.5), hund som markerar, stöter eller apporterar fågel (får användas 1.8 sista februari), och hund som markerar fågel genom att skälla (får användas 1.9 15.2). Slutligen har tabelluppställningen tekniskt ändrats för att göras mer överskådlig. För fullständiga versioner, vänligen besök jaktenhetens hemsida: www.regeringen.ax avdelningarna näringsavdelningen skogsbruksbyrån jakt - och viltvård lagstiftning RJ
Landskapsregeringen beslöt att även i år inte ta någon avgift för fällda rådjur. Däremot tas en avgift om 50 euro för varje enskild ansökans prövning (varje jaktlag). Dessutom kvarstår skyldigheten att lämna in uppgifter över fällda djur enligt de blanketter som sänds till jaktområdenas tillståndsinnehavare. Uppgifterna skall lämnas in senast 14 dagar efter jakttidens slut. Avgiften för fällda älgar betalas i efterhand på så sätt att jakträttsområdena senast 14 dagar efter jaktens utgång lämnar in resultatet från jakten på av landskapsregeringen utsänd blankett. Därefter skickas särskild faktura på basen av redovisningen. Om det under jakt fälls älg som inte kan användas som människoföda krävs, om det är en vuxen älg, ett veterinärintyg för att befrias från licensavgift och om det är en kalv ett bevittnat intyg från jaktledaren. Kan djuret inte tillvaratas som människoföda står landskapsregeringen för omkostnaderna för veterinärintyget mot redovisning. RJ
Jaktvårdsavgiften oförändrad
Landskapsregeringen beslöt fastställa jaktvårdsavgiften till 30 euro för det inkommande jaktåret. Jaktkortet skickas ut som vanligt i slutet av juli månad. RJ
Augustismällen 2012
Lördagen den 25 augusti anordnas jaktstigen "Augustismällen" i Bredmo skjutbana i Lemland. Start: kl. 09.00. Anmälan på plats. Glatt humör, vapenlicens, hagelgevär cal.12 och kulgevär (inkl. kulgevärsammunition, minst 10 stycken) medtages. Startavgift: 25 /person, lagavgift 10 /person. Hagelammunition ingår i startavgiften. Klasser: Dam, senior, junior samt 3-manna lag. Fina priser i alla klasser. Servering. Sunes Jakt och Fritid visar jaktvapen och tillbehör. Även i år: Jaktloppis! Har du gamla jaktprylar du vill bli av med? Kom och sälj det. Kontakta Kristina på tel. 0457-5957748. Välkomna! Arrangörer: Lumparlands & Lemlands jaktvårdsföreningar
EFTERSÖKSHUNDAR Taxar (vid eftersök på rådjur) Område Finström Finström Jomala Jomala Lemland Lumparland Mariehamn Sund Vårdö Område Finström Hammarland Hammarland Mariehamn Saltvik Område Västra Åland Västra Åland Västra Åland Östra Åland Östra Åland Norra Åland Norra Åland Namn Sundberg Åsmund Nordqvist Mervi Eriksson Bror och Katarina Mattsson Per-Anders Johansson Peter Lindgren Bengt-Olof Nordmyr Karl-Gustav Johansson Mikael Nordberg Stig-Göran Namn Berndtsson Cecilia och Kenneth Andersson Pia och Sture Lundberg Marléne och Bernt Norrdahl Kristian Carlsson Hasse, Mattsson Monika Namn Eriksson Erik Holmberg Håkan Nordlund Kent Nordqvist Hans Engström Jocke Svenblad Dan Svenblad Åke Telefon 42384, 0457-5244584 040-5294391 31279, 0400-784862 31959, 0400-723540 34328, 0400-762737 35589, 0457-3135589 040-7043355 0457-0525706 47710 Telefon 41760, 0457-3135381 0457-3613822 040-5498884, 040-5548950 22460, 0457-5603460 48584, 0457-5244394 Telefon 38339, 0457-5958039 32416, 040-5217266 36247, 040-5125940 050-0839311 040-9635119 41657, 0457-5243952 49968, 0457-5267367
Nya regler för älgskytteprovet
Från och med i sommar gäller nya regler för älgskytteprovet. I stora drag går provet nu ut på att skjuta ihop en sammanlagd poängsumma av 150 poäng. Provserierna skjuts genom att första skottet skjuts på stillastående älgfigur i början av rälsen, varefter älgen börjar löpa och skytten laddar om och skjuter ett uppföljningsskott i löp. Momentet upprepas sedan åt andra hållet. En serie innehåller tolv skott (tre delserier om fyra skott) och antalet serier för att uppnå 150 poäng är obegränsat. För varje tolvskotsserie uppbärs en betalning som utgör 5 euro och varje provserie ska intygas av skytteprovsledare på ett protokoll. Protokollet är personligt och skytten får ta hem det för att fortsätta samla poäng en annan dag eller på en annan skjutbana. När 150 poäng uppnåtts erhåller provtagaren intyg över avlagt älgskytteprov i utbyte mot protokollet. På detta sätt hoppas vi att skjutprovet ska bli roligare, mer verklighetstroget och framför allt innebära bättre träning inför jakten. Det fullständiga regelverket finns på jaktenhetens hemsida www.regeringen.ax avdelningarna näringsavdelningen skogsbruksbyrån jakt - och viltvård information RJ
Retrieverhundar (vid eftersök på rådjur)
Åldersbestämning av älg
Åldersbestämningen av höstens fällda älgar är nu klar. Vi fick in och åldersbestämde 68 av 100 fällda vuxna älgar vilket får anses vara godkänt. Dock skulle det vara av stort intresse att kunna åldersbestämma en ännu större andel eftersom det ger värdefull information om älgstamens sammansättning. Det är nu tredje året i rad som de fällda älgarna åldersbestäms och man kan se att medelåldern för de fällda tjurarna har sjunkit något och ligger nu på 3,8 år. Tydligare tecken på att vi har för unga älgar i skogarna får man när man ser att endast 6 av 42 åldersbestämda tjurar från höstens älgjakt har uppnått kapital ålder, dvs. över 6 år. Tyvärr tvärt emot vad vi vill se så förhoppningen är att jaktlagen i höst lägger en större del av avskjutningen på kalv och tilllämpar enhetliga avskjutningsmodeller på tjur för att få upp medelåldern i stammen. Medelåldern hos korna är stabil och ligger på 4,6 år. RJ 82 l Jägaren l 4 l 2012
Älghundar (endast älg)
KUNGÖRELSE ANGÅENDE ÄLGSKYTTEPROV 2012
Tillfällen att avlägga i 36 § jaktlagen för landskapet Åland avsett skjutprov för deltagande i älgjakt anordnas enligt följande: Vid skjutbanan i Brändö, Åva: Under tiden 4 augusti till och med den 8 september lördagar kl. 10.0014.00 samt tisdagar kl. 17.0020.00. Träning för älgskytteprovet kan även ske tisdagar 10 31 juli kl. 18.0020.00. Kontaktperson är Börje Strandvall (tfn 040 048 7438). Vid skjutbanan i Kumlinge, Enklinge: Under tiden 11 augusti till och med den 8 september lördagar kl. 10.0013.00 samt tisdagar kl. 17.0020.00. Älgbanan är öppen för träning tisdagar 31 juli 7 augusti kl. 18.1521.00. Träning på 50m älg med kaliber .22 tisdagar 10 24 juli kl. 18.1521.00. Kontaktpersoner är Jan Malmberg (tfn 040 545 9109 el. hem 018-55370), Mats Perämaa (tfn 0400-721168) och Gerhard Björk (tfn 018-55584). Vid skjutbanan i Föglö, Granboda: Alla lördagar från och med den 11 augusti till och med den 8 september kl. 10.0015.00. Samt tisdagen den 21 augusti och torsdagen den 6 september kl. 16.0020.00. Kontaktperson är Henning Malmlund (tfn 0457 078 1184)
Får Du redan tidningn
Jahti-Jakt?
JahtiJakt är Jägarförbundets medlemstidning, som Du får om Du hör till jägarnas eget förbund.
JÄSENLEHTI RFÖRBUND RY:N - FINLANDS JÄGA SÄSTÄJÄLIITTO SUOMEN MET
ND R.Y.
SÄ S
TÄ J Ä
Vid skjutbanan i Hammarland, Boda: Under tiden 1 augusti till och med den 8 september lördagar kl. 10.0014.00 samt onsdagar och torsdagar kl. 18.0020.00. Grupper minst 10 personer kan boka banan även andra tider för träning eller provskjutning. Kontaktperson är Håkan Holmberg (tfn 040 521 7266). Vid skjutbanan i Lemland, Haddnäs: Under tiden 28 juli till och med den 1 september lördagar kl. 10.0014.00 samt onsdagar kl. 18.0020.00. Under samma period är skjutbanan öppen för träning tisdagar kl. 18.0020.00. Grupper kan boka banan för träning på andra tider. Kontaktperson är Johan Grönroos (tfn 0457 342 1351 el. hem. 018-33680). Älgjaktlag eller grupper kan efter överenskommelse med ledaren för respektive skjutbana beredas tillfälle att under tiden 15 juni till och med den 30 september mot särskild avgift avlägga prov vid andra tider än här kungjorda. I SAMBAND MED PROVETS AVLÄGGANDE SKALL JAKTKORTSNUMMER SAMT GILTIGT TILLSTÅNDSBEVIS FÖR INNEHAV AV SKJUTVAPEN SOM BERÄTTIGAR TILL ATT BÄRA ETT SKJUTVAPEN SOM ÄR GODKÄNT VID JAKT EFTER ÄLG FÖRETES FÖR LEDAREN AV PROVET. I övrigt sker provet enligt av landskapsregeringen fastställda regler, vilka vid provtillfällena finns anslagna vid skjutbanorna. Skogsbruksbyråns enhet för jakt- och viltvård Vik. jaktförvaltare Roger Gustavsson
Amerikan lah Suomelle
HYLKIJÄILLÄ
G S JÄ LIITTO - FINLAND
Nro 3 2011
7,00
JÄSENLEHTI RFÖRBUND RY:N - FINLANDS JÄGA SÄSTÄJÄLIITTO SUOMEN MET
Nro 2 2012
8,00
AR FÖR BU
EN S UO M
T ME
Pyy menee n vanhaan vipuu
I MAAILMAN VOITTAJARUNO OLI ETIÄINEN
JAHTIA YMPÄR
ja
TSÄMIES
MA JAVA KIIK
ARISSA
ME SATAVUOTIAS
KUNGÖRELSE ANGÅENDE PRAKTISKT BÅGSKYTTEPROV 2012
Tillfällen att avlägga praktiskt skjutskicklighetsprov för bågjakt i enlighet med 11 § i landskapsförordningen om jakt (ÅFS 70/2006) anordnas enligt följande: Vid skjutbanan för bågjakt i Hammarland, Östanträsk: Den 20-22 juli är banan öppen för bågskytteprov kl. 18.0022.00. Kontaktperson är Roger Pettersson: e-post: roger.pettersson@aland.net (använd helst e-post) Tfn: 018- 33634 (kvällstid) Skjutbanans adress är Hammarlandsvägen 918. I SAMBAND MED DET PRAKTISKA PROVETS AVLÄGGANDE SKALL UPPVISAS INTYG ÖVER GODKÄND BÅGJÄGAREXAMEN FÖR LEDAREN AV PROVET. Provet sker enligt av landskapsregeringen fastställda regler, vilka vid provtillfällena finns anslagna vid skjutbanan. I samråd med landskapets jaktförvaltare kan av särskilda skäl beviljas möjlighet till avläggande av särskilt bågskytteprov utom ovan kungjorda tider. Detta kan t ex gälla prov för personer som inte har hemort på Åland. Ytterligare information finns på jakt- och viltenhetens hemsida: www.regeringen.ax avdelningarna näringsavdelningen skogsbruksbyrån jakt-och viltvård riktlinjer jakt med pil och båge. Skogsbruksbyråns enhet för jakt- och viltvård Vik. jaktförvaltare Roger Gustavsson
Jahti-Jakt utkommer nu fem gånger per år!
Som en ny medlemsförmån finns det tidningens femte nummer, om storvilt som tabloidformat i höst.
metsastajaliitto.fi
Jägaren l 4 l 2012 l 83
Jakten på statens marker
Skogsvildrenen
vår enda vildren
Skogsvildrenen, Rangifer tarandus fennicus, är den enda nulevande vilda representanten för rensläktet i vår ursprungliga fauna. Forststyrelsen har satt igång en preliminär undersökning för att klarlägga kunskaps- och åtgärdsbehovet för arten och de olika möjligheterna att realisera de här behoven. Enligt min erfarenhet är skogsvildrenen tämligen okänd i dagens Finland. Förr kallades arten på finska suomenpeura, finsk ren, och jag har hört åsikten att det skulle göra sig bättre som officiellt namn. Men å andra sidan är "skog" i skogsvildren väldigt träffande när vi jämför skogsvildrenen med de underarter som är anpassade till ett liv på fjällen. Till skillnad från tamrenen har skogsvildrenen bland annat en längre mule för att kunna nosa upp lav i djup snö, och längre ben, vilket även det är en anpassning till djup snö. På den eurasiska sidan kallas de olika underarterna av Rangifer tarandus renar medan de i Nordamerika kallas caribou. Över hela utbredningsområdet är tillståndet för de flesta vilda renpopulationer oroande. Detta beror bland annat på splittringen av renarnas livsmiljöer. När livsmiljöerna krymper ökar mötena med rovdjur. Efter hand som klimatet blir varmare ökar industrialiseringen av områdena i norr, vilket ytterligare förvärrar krisen för vildrenarna. Skogsvildrenen förökar sig långsamt eftersom kon föder en enda kalv per gång. Därför är skogsvildrenspopulationerna synnerligen känsliga för störningar. Vildrenarna och tamrenarna har också ett kulturellt och historiskt värde. Man kan säga att utan skogsvildrenens och tamrenens förfäder skulle det inte heller finnas några finländare. Det finska ordet peura förekommer i flera ortnamn och i urtiden byggdes byar och boningar vid renarnas årliga vandringsleder. Efter istiden följde människorna efter renarna upp till våra breddgrader. Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet har samlat in en stor mängd information om skogsvildrenen i vårt land, och forskningen fortsätter. Vi står som sagt inför ett antal obesvarade frågor och öppna åtgärdsbehov. En av de viktigaste frågorna gäller tillståndet för skogsvildrensbeståndet i Ryska Karelen. Renarna i Kajanaland och Karelen hör till samma population och de finska skogsvildrenarna är beroende av sina karelska artfränder. Antalet skogsvildrenar i Karelen, för att ta ett exempel, kan vi i detta nu bara gissa oss till.
Jenni Miettunen planerare, jakttjänster, Forststyrelsen
Beträffande sin bevarandestatus klassas skogsvildrenen som en nära hotad art. Den tas också upp i bilaga II i EU:s naturdirektiv. Finland bär ansvaret för alla skogsvildrenar i hela EU. Enligt VFFI finns det i Finland, det vill säga i hela EU, i detta nu knappt 2000 skogsvildrenar. Det har på flera olika håll uttryckts oro för artens tillstånd i Finland. Vid skötseln och skyddandet av skogsvildrenen är det avgörande viktigt med samarbete mellan olika organisationer och myndigheter både inom Finland och mellan Finland och Ryssland. Det är också nödvändigt att vi sprider uppdaterad information om arten utanför Finlands gränser. Vår finska caribou är en integrerad del av vår natur som liksom sin amerikanska kusin regelbundet vandrar sina leder efter årstiderna i flockar som kan räkna hundra huvuden och försöker bevara sina flera tusen år gamla traditioner i vår föränderliga värld.
84 l Jägaren l 4 l 2012
Kestää enemmän kuin luulet. Radiopuhelin ja akku ovat 100 % vesitiiviitä (IP 68), mikä tekee radiopuhelimesta erittäin luotettavan sateessa ja muissa kosteissa olosuhteissa. Uusinta tekniikkaa. Micro 5 tarjoaa kaikki toiminnot, esim. karhuhälytin, puheen kompressointi, salaus, pikavalinnat, ääniskannaus jne.
Suunniteltu sinua varten. Micro 5 on suunniteltu pohjoismaisiin olosuhteisiin ja niiden metsästysmarkkinoiden tarpeisiin.
Pienin virrankulutus. Micro 5 kuluttaa erittäin vähän virtaa, mikä mahdollistaa pitkän toimintaajan akun kompaktista koosta huolimatta. Yhdellä painalluksella. Micro 5 toimitetaan "Basic"-tilassa, joka on uskomattoman helppokäyttöinen. Ja yhdellä painalluksella Micro 5 muuttuu markkinoiden monipuolisimmaksi radiopuhelimeksi vieläkin tehokkaampaa viestintää varten.
Kestää kovaa käyttöä. Metsästysradiopuhelimen on kestettävä ankaria olosuhteita. Siksi olemme suojanneet Micro 5:n kokometalliseen koteloon.
JÄLLEENMYYNTI
HH-Sport: Alahärmä, Iisalmi, Nivala, Raahe, Budget Sport Espoo, Martinkylän Autopuhelin Espoo, Ilpon Katiska Evijärvi, Forssan Erä ja retkeily Forssa, Raimo Olkkonen Oy Haapajärvi, Erä +: Hamina, Kirkkonummi, Kuopio, Eräliike Hiidenkivi Helsinki, Varuste.net Helsinki, Digimesta Huittinen, Expert Vilponen Jalasjärvi, Telemaailma Joensuu, Juvan Rauta ja Maatalous Juva, Midare Jyväskylä Expert ASA Kankaanpää, Agripalvelu Koikkala, Juva, Kaustisen Konekeskus Kokkola, KT Sport Kouvola, Ase- ja Patruuna Kurikka, LSK Kodintekniikka Lahti, WildSport Lappeenranta, Rautia Rosenback Lapväärtti, Erä-Loppi Loppi, Lantbruk Ab Mariehamn, Ritkos Mäntsälä, Parkanon Expert Parkano, Greentrail Pieksämäki, Eräpori Pori, Porvoon Mikrokulma Porvoo, Budget Sport Raisio, Sissos Rauma, Eräkontti Oy Riihimäki, Ollin Erä ja Kalastus Rovaniemi, Gigantti Salo Salo, Wextra Seinäjoki, Neste Lohilahti Sulkava, Ekenäs Telehörnan Tammisaari, RXTX - Tuote Tampere, Vihanto Turku, Sähkö Niskanen Äänekoski, Kurre Erä ja Kalastus Vaasa.
www.radiopuhelimet.fi
www.kaukomarkkinat.com
maahantuonti:
Jägaren l 4 l 2012 l 85
With love from Hello and Friends. Photo: BlackFriday.se
Som jaktambassadör i världen
Den internationella jaktsektorn kräver koordinering
CIC arrangerade sin 59 generalförsamling den 8-11.2012 i Kapstaden i Sydafrika. Temat under dagarna var "Economics of Wildlife Conservation" ("Viltvårdens ekonomiska effekter"). Under sammankomsten hölls ett stort antal anföranden och föredrag av ledande experter inom jaktens och viltvårdens område. Även Finlands viltkoncern var representerad. Generalförsamlingen gav kommunikéer om behovet av ett koordineringsorgan för den internationella viltsektorn och om skadliga arter av främmande ursprung samt tog upp behovet av metoder för evaluering av viltets och jaktens ekonomiska värde.
n Generalsekreteraren för FN:s miljöprogram UNEP, Achim Steiner, konstaterade i sin videohälsning till generalförsamlingen att ett välskött och hållbart utnyttjat viltbestånd utgör en betydande ekonomisk potential som absolut ska presenteras för den stora allmänheten och beslutsfattarna. De facto bereder CIC som bäst ett omfattande projekt kring det här temat. Steiner konstaterade också att exempelvis jaktens positiva inverkan på lokala gemenskaper inom uländer är en sak som CIC bör främja aktivt och lyfta fram i den offentliga dialogen. sektorn ännu är under utveckling bättre leva upp till kraven i internationella skyddsavtal. Partnerskap torde i det första skedet uppstå mellan representanter för de viktigaste globala aktörerna, sekretariatet för biodiversitetskonventionen CBD, det internationella naturskyddsförbundet IUCN, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO och givetvis CIC.
Skadliga arter av främmande ursprung och viltvården
De skadliga arterna av främmande ursprung bedöms vara det näststörsta hotet på global nivå mot mångfalden i naturen. De orsakar även risker för människans hälsa och betydande ekonomiska skador på bl.a. jordbruket och skogbruket. Därför bereder EU för närvarande ett direktiv för arter av främmande ursprung. Under historiens gång har arter överförts från en plats till en annan också i jaktavsikter. Nuförtiden är dylika aktiviteter rätt fåtaliga och strängt kontrollerade på grund av de risker de medför. CIC:s ståndpunkt är därför att det är skäl att undvika utplantering av nya viltarter. En del av de "nykomlingar" som etablerat sig i Finland, t.ex. minken och mårdhunden, har visat sig vara ytterst skadliga för den ursprungliga faunan. Därför utgör begränsningen av spridningen och kontrollen över bestånden ifråga en viktig del av det praktiska naturskyddsarbetet, för vars del det i fortsättningen krävs allt mera nationellt och internationellt samarbete liksom även jägarnas deltagande. Enligt generalförsamlingen utgör täckande lagstiftning och samarbete mellan myndigheter centrala redskap vid bekämpandet av de olägenheter som främmande arter orsakar. Risken för att nya och samtidigt skadliga arter vandrar in finns ständigt på grund av att människans verksamhet fortlöpande skapar nya spridningsleder för dem. En snabb reaktion efter att de första individerna påträffats är avgörande för däggdjurs och fåglars del är det ofta en jägare som gör de första observationerna. Så här kan åtgärder vid behov vidtas för att bli kvitt den skadliga nykomlingen innan beståndet hunnit etablera sig. Ett bra exempel på en dylik internationell aktivitet är det LIFE+-projekt och med fortsättning som just nu är under beredning. Projektets syfte är att hindra mårdhunden från att sprida sig från vårt land till de skandinaviska länderna.
Ett samarbetsforum för viltvården föreslås
Runtom i världen finns det ett stort antal program, projekt och organisationer som arbetar med viltvård, men de är utspridda och har obetydliga resurser och saknar därtill koordinering. Dessutom är den positiva synligheten för viltsektorns del relativt obetydlig. För den skull får den neutrala kännedomen om främjandet av naturskyddet med hjälp av hållbar jakt i många sammanhang förargligt liten uppmärksamhet. Därför föreslog generalförsamlingen skapande av ett på frivillig grund fungerande samarbetsforum som får internationella aktörer med kopplingar till viltet att inleda aktiv interaktion. Detta samarbete, som är under utveckling, fick namnet "Collaborative Partnership on Wildlife Conservation" (Samarbetsforumet för viltvård). I samarbetsforumet får viltsektorn en "ljudförstärkare" för positiv framtoning av viltvården vid internationella skyddssammankomster. Avsikten är att forumet även ska fungera som kanal för utbyte av information, t.ex. för spridning av de bästa erfarenheterna vid viltvård i och för utnyttjande i olika delar av världen. Samtidigt kan länder där vilt- och viltvård-
Mikko Rautiainen, CIC/Forststyrelsen
Ytterligare info om generalförsamlingen: www.cic-wildlife.org
86 l Jägaren l 4 l 2012
VALMISTAUDU JAHTIIN..
Haulikoita uusia mm:
Stefano Fausti Albion Light 12/76 28", vaihtosup. ...............................1590,00 Stefano Fausti Albion, kal 12/76, 28" pääll.,vaihtosup........................1070,00 Stefano Fausti Volo de Luxe 12/76 EVS ....................................................1350,00 Stefano Fausti Elegant 20/76 vaihtosup..................................................1140,00 Stefano Fausti Style 20/76, 28", VS rinn.piipp. 1-liip. ...........................1710,00 Armed Super magnum 12/89 28" puoliautomaatti, vaihtos. ........... 440,00 Armed TS870 TM Magnum pumppu, 12/76, 22" tai 28" piippu ........ 390,00 Stefano Fausti Progress Inertia, 12/76, 5 x vaihtosup.........................1190,00
Omasta kontista
METSÄST YS
- opas parem
AMMUNNAN
piin riistalau
Uusittu painos Metsästysammunnan ABC 9,90
kauksiin
ABC
ABC
Suomen Mets ästäjäliitto Finlands Jäga rförbund ry
METSÄSTYSAMM UNNAN ABC
Metsästysseuran käsikirja 39,50
Linnulle! Ruger 96/22, kal 22 WMR. vipulukkoinen 22 WMR kivääri. Mukaan kiikarinjalat ja BSA DH3-9x40 kiikari. Nyt koko paketti ainoastaan ................................. 450,00
1
Kivääreitä mm:
Jahtikauden avajaiset Eräkontissa
Henry vipulukko Kal 22 Magnum, vipulukkokivääri, paketissa mukana jalat + BSA E 3-9x32 AO variaabeli-kiikarin kiikaritähtäin, erikoishintaan............................590,00 Marlin M1895G 45-70 + Bering Micro valopistetäht...................890,00 POISTO! Tikka T3 Hunter .308 win + BSA DH3-9x32 kiik............895,00 Toz 78-04 22LR, paketti sis.jalat, vaim.+ BSA E3-9x32 kiik. ..............330,00 Toz 78-16 raskaspiip.pak. sis ase+jalat+vaim. + 3-9x32 kiik ...395,00
lauantaina 4.8.-12. klo 9-15
FENIX RC10
HARJOITTELUUN ilma-aseita mm.
Saimme erän edullista/ laadukasta! Hämmerli Hunter Force 1000 kal 5,5mm + kiikari.................... VAIN 195,00
· Magnus Paul (Docter, Eka, Bresser) · Sako · Kartanokuva · Nordis (Lapua) · Kaukomarkkinat (Lafayette, Peltor) · Hjorth · Delotec (Fenix) · Gyttorp (Deerhunter ym.) · Garmin · Ultrapoint
Paikalla mm. seuraavat edustajat:
ladattava valaisin ym. uutuudet esittelyssä. Katso tarkemmin www.erakontti.fi
UUTUUS! Magtech AR N2 Extreme
kaasumäntätoimiset taittopiippuiset ilmakiväärit. Synteettinen, muotoiltu tukki. Sinistetty, kal 4,5 että 5,5mm. Magtech AR N2 Extreme 1300 kal 4,5mm ilmakivääri ......................... 399,00 Magtech AR N2 Extreme 1000 kal 5,5mm ilmakivääri ......................... 399,00 Magtech AR N2 1000 4,5mm kaasumäntä, UUTUUS! .......................... 255,00 Magtech AR N2 800 5,5mm kaasumäntä, UUTUUS!............................. 255,00
Kanu- loukku
199 (229)
mitat 201x120 cm
Vixen 1-6x24 30mm runkoputki, Duplex ristikko ......................... x .........................960,00 .. .. .. .... ... .... .. ... . .. .. .. ......................................... .... . .... ..... .... . ... Vixen 2,5-10x56 30mm runkoputki ......................................................795,00 ex ristikko.................... 1150,00 t . Vixen 5-20x50 30mm runkoputki, Duplex ristikko.................... 1 Vixen 2-8x32 1" runkoputki, Duplex ristikko ...................................375,00 Vixen 3-12x40 1" runkoputki, Duplex ristikko ................................395,00
UUTUUS! Japanilaiset Vixen tähtäinkiikarit
Bering Optics valopistetähtäimet
BE50002 Electro Multi dot reflex valopistetähtäin ...................................99,00 ................. ............. ... . . .... . .. . ................. ....... .... .... . .......... ... ........ ... .. BE52001 RBG Micro valopistetähtäin ......................................................... 145,00 ............................... .... ............ ... .. .. . .. . .. . ... BE50003 Reflex valopistetähtäin weaver kisk. ........................................ 125,00 ............................... ... ......... ..... .. BE51002 valopistetähtäin laserilla............................................................... 165,00 .................. ................ ... BE52002 Tubus perinteinen 1" valopistetähtäin .................................... 130,00
Duke, Jahti ja Conibear -pyyntiraudat Jalmarin laatikkorauta (minkille ja näädälle)
KYSY TUOTTEISTA KAUPPIAALTASI TAI SUORAAN MEILTÄ!
Varastossamme runsaasti käytettyjä metsästys ja urheiluaseita, soita ja tilaa lista, samalla saat v. 2012 tuotekuvastomme!!! Kysy tuotteistamme kauppiaaltasi tai meiltä tai vieraile sivuillamme www.asetalo.com.
59,90
Kotisivumme: www.asetalo.fi · E-mail: asetalo@asetalo.fi LIIKKEEMME AVOINNA MA-PE 9.00-17.00, LA 10.00-13.00 MAAHANTUONTI-, TUKKU-, POSTI- JA VÄHITTÄISMYYNTILIIKE
ok Verkk . www
24akhntti. er o
aupp
a
PL 32, 34801 VIRRAT. Puh. (03) 4755 371, fax (03) 4753 151
Eräkontti
Avoinna arkisin ma-to 10-17, pe 10-18
Eräkontti on Suomen Metsästäjäliiton ja sen piirien omistama yritys.
ERÄKONTTI, Kinturinkuja 4, 11120 Riihimäki,
p. 010 440 9410, www.erakontti.
Jakt på småvilt
Försäljningen av tillstånd för småviltsjakt fortsätter i augusti. Med tillstånd för hönsfågeljakt kan du jaga all småvilt. Du kan också skaffa förmånligare tillstånd för jakt på annat småvilt än hönsfåglar.
Försäljningen av tillstånd för hönsfågeljakt fortsätter: 21.8. Södra, Västra och Östra Finland 22.8. Posio, Salla, Savukoski, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kemijärvi 23.8. Nord-Österbotten och Kajanaland 24.8. Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Rovaniemi, Ranua, Simo, Tervola, Ylitornio 27.8. Enontekiö, Inari, Utsjoki (tillstånd för jakt på ripor) Försäljningen av tillstånd för jakt på annat småvilt än hönsfågel har pågått sedan 12.6. Försäljning Servicenummer 0203 44122 webbutik: www.villipohjola.fi/pika/nettikauppa Tillstånd för jakt på annat småvilt än hönsfågel kan även skaffas från automatnumren: 0600 829003 1 dygn 0600 829004 2 dygn 0600 829005 3 dygn Även ungdomstillstånd (innehåller hönsfågeljakten) kan skaffas från automatnumret 0600 829007
OM DU SKAFFAR ETT JAKTTILLSTÅND AV OSS GÖR DU EN INSATS FÖR NATUREN. LÄS MERA:
www.metsa.fi/jakt
www.metsa.fi/jakt
Monarch tarkkuutta kun tarvitset sitä eniten
Monarch E 1,1-4x24 ,
Nikonin uusi Monarch-kiikaritähtäin ratkaisevaan hetkeen näköpiirissä etkeen
Nikonin uusi, loistava kiikaritähtäin aloittaa metsästyskauden. Monarch E1,1-4x24 puna/viher-näkökentällä ja pienellä 1,1-kertaisella suurennuksella sopii parhaiten lyhyille ja keskipitkille ampumaetäisyyksille, esimerkiksi hirvenmetsästykseen.
Since 1917
Kiikaritähtäimen näkökenttä on laaja ja kirkas men jopa hämärässä ja sumussa. Optiikka on rässä Nikonin huippulaatua. Uusi Monarch nopeuttaa ppulaatua. ja helpottaa tähtäämistä lopun jätämme sinulle.
NIKON NORDIC AB Äyritie 8 B, 01510 Vantaa, Puh. 0207589570, www.nikon.fi
Viltcentralen informerar
Jakttider 1.8.2012-31.7.2013
VILTARTER Änder *1 Sjöfåglar *2 Guding Åda och unge Sothöna Grågås och sädgås Kanadagås Morkulla Orre Järpe Tjäder Dalripa Fjällripa Rapphöna OMRÅDE Hela landet Hela landet Hela landet Hela landet Hela landet Kontrollera jakttiden Hela landet Hela landet Kontrollera jakttiden Kontrollera jakttiden Kontrollera jakttiden Kontrollera jakttiden Kontrollera jakttiden Landskapena Österbotten, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Norra Österbotten. I övriga dellar av landet med av Finlands viltcentral med stöd av JL 10 § beviljad jaktlicens. Fasan Ringduva Skogshare och fälthare Vildkaninen Ekorre Europeisk bäver Kanadensisk bäver Bisamråtta Räv, mårdhund, mink, iller, i farm uppfödd fjällräv, grävling Mård Hermelin Lo Hela landet Hela landet Hela landet Hela landet Hela landet Med av Finlands viltcentral med stöd av JL 10 § beviljad jaktlicens. Hela landet Hela landet Hela landet JAKTTIDER 20.8. klo 12.00-31.12. 1.9.-31.12. 1.6.-31.12. 20.8. klo 12.00-31.12. 20.8. klo 12.00-31.12. Se www.riista.fi 20.8. klo 12.00-31.12. 20.8. klo 12.00-31.12. Se www.riista.fi Se www.riista.fi Se www.riista.fi Se www.riista.fi Se www.riista.fi 10.9.-31.10. Mufflon Älg Hela landet Med av Finlands viltcentral beviljad i JL 26 § avsedd jaktlicens för hjortdjur. Enontekis, Enare, Utsjoki, Muono Vikare Gråsäl Vildsvin VILTARTER Utter OMRÅDE Med av Finlands viltcentral beviljad i JL 41 § avsedd dispens. I JL 41 a § 3 mom. avsedd dispens kan beviljas: för fångst eller dödande av utter. Med av Finlands viltcentral beviljad i JL 10 § avsedd dispens. Med av Finlands viltcentral beviljad i JL 10 § avsedd dispens. Hela landet JAKTTIDER Se. www.riista.fi
Obs!
Se. www.riista.fi
1.9.-15.10., 16.4.-31.5. 16.4.-31.12. 1.6.-28.2. (Hona med ungar får inte dödas) 1.9.-30.11. 29.9.-31.12.
1.9.-20.9. ja 11.10.-30.11. 29.9.-31.1. 29.9.-31.1. 1.9.-31.1, 16.5-15.6. 1.9.-31.1. 20.8.-31.10. (Hona som åtföljs av under ett år gammal unge får ej dödas, ej heller yngre unge). 20.8.-31.10. (Hona som åtföljs av ungar få inte dödas, ej heler under ett år gammal unge). 1.1.-31.12. Se. www.riista.fi
10.9.-31.10. 1.9.-28.2. 10.8.-31.10. 1.9.-28.2. 1.9.-31.3. 1.12.-31.1. 20.8.-30.4. 20.8.-30.4. 1.10.-19.5. Hela jaktåret (Höna med ungar får inte dödas 1.5.-31.7.) 1.11.-31.3. 1.11.-31.3. 1.1.-31.12.
Vitsvans-, dovhjort Skogsvildren Rådjur, bock Get och killing Brunbjörn
Med av Finlands viltcentral beviljad i JL 26 § avsedd jaktlicens för hjortdjur. Med av Finlands viltcentral beviljad i JL 26 § avsedd jaktlicens för hjortdjur. Hela landet Hela landet Hela landet Hela landet I renskötselområdet, med stöd av statsrådets förordning (169/2011) om jaktlagen föreskrivna dispenser.
Förordningarna om begränsningarna av jakttiderna avges i augusti (gäss m.fl) och i början av september (skogshönsen så fort vilttriangelresultaten blivit klara). Kontrollera därför ALLTID jakttiderna på adressen www.riista.fi.
I övriga delar av landet kan i jaktlagens 41 a § 3 mom. avsedd dispens för fångst eller dödande av björn 20.8-31.10 (med undantag för björnhona som åtföljss av under ett år gammal unge) 20.8-31.10. I övriga delar av landet med av Finlands viltcentral beviljad i JL 41 § avsedd dispens 1.1-31.12. Varg Med av Finlands viltcentral beviljad i JL 41 § avsedd dispens. Därtill kan i jaktlagens 41 a § 3 mom. avsedd dispens beviljas för att fånga eller döda varg.
Hela landet Hela landet Med av Finlands viltcentral med stöd av i JL 41 § avsedd dispens. I JL 41 a § 3 mom. avsedd dispens kan beviljas: för fångst eller dödande av lo (med undantag förlohona som åtföljs av under ett år gammal unge).
Anmärkningar: *1) Gräsand, kricka, årta, bläsand, stjärtand, skedand, brunand, vigg och knipa. *2) Alfågel, stor- och småskrake. Obs! Användning av drivande hund i rådjursjakt är tillåten endast mellan 25.9.-31.1.
1.12.-28.2
Se. www.riista.fi
Kontrollera alla jakttider på adressen www.riista.fi innan du beger dig på jakt.
OBS!
Finlands viltcentral har bytt telefonnummer
Finlands viltcentral har övergått till gemensam telefonnumrering, där alla viltcentralens telefonnummer ändrades till att börja med prefixet 029 431. Numret till kundservicen är 029 431 2001, numret är i bruk vardagar kl. 915. De tidigare gsm-telefonnumren bibehålls vid sidan av de nya numren. De gamla trådanslutningarna tas ur bruk under sommaren. Att ringa till nummer som börjar med 029 431 kostar samma som ett normalt gsm-samtal eller lokalsamtalsavgift. Alla nya 029 431 -nummer är gsm-telefonnummer, så även textmeddelanden kan skickas till dessa. Du hittar de nya numren på sidan 96 och på adresse www.riista.fi.
Viltdagboken ska utvecklas häng med!
Viltkoncernen planerar en ny internettjänst för jägare där du enkelt kan skriva in dina observationer och viltet som du fällt. Tjänsten ska också ersätta dina olika anmälningar och formulär till jaktföreningar och myndigheter. Bland dem som har lämnat sina kontaktuppgifter lottar vi ut ett presentkort på 50 euro till nätaffären varuste.net.
Gå in på adressen bit.ly/riistapaivakirja och svara på enkäten!
Jägaren l 4 l 2012 l 89
Nyhetsmagasinet Hur mycket skador orsakar jägarna andra personer?
Ansvarsförsäkring
Jägarförsäkringens skadestatistik talar för sig själv. år 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 tot Annan jägare 15 16 8 7 10 6 11 73 st Annan person 0 0 0 0 0 0 (1) (1) st Privat olycksfallsförsäkring för 14 8 8 9 11 11 11 72 st jägare och funktionär Olycksfallsförsäkring för 4 1 1 0 2 2 2 12 st jakthund Sammanlagt 33 25 17 16 23 25 19 158 st
Skadorna som jägare har vållat annan person har klart minskat och till och med halverats jämfört med första halvan av 00-talet. Skadorna som jägare har vållat annan jägare var under de dystraste åren, dvs 2002 och 2003, sammanlagt 21 respektive 23 stycken. Skador som jägare har vållat annan person exempelvis bärplockare har enligt statistiken inte inträffat alls under åren 2005-2011, med undantag för en skada som inträffade 2011 vid vapenhantering hemma. Det är med andra ord fritt fram bege sig ut i bärskogen!
Jägarförsäkringen
Försäkrad är person som löst jaktkort. Ansvarsförsäkringen för jägare ersätter personskador som den försäkrade orsakar en annan person i samband med jakt, förutsatt att skadan orsakas med ett vapen som definieras i försäkringsvillkoren. Den privata olycksfallsförsäkringen för jägare ersätter olycksfallsskador som den försäkrade orsakar sig själv i samband med jakt. Försäkringen ersätter skadorna om ett skjutvapen gått av eller exploderat, och om en pilbåge gått sönder. Den privata olycksfallsförsäkringen för funktionär ersätter olycksfallsskador på person som fungerar som funktionär vid tävling och skjutövning samt vid förberedelse och underhåll som hänför sig till sådan. Olycksfallsförsäkringen för jakthund. Försäkrad är jakthund som ägs av person som inlöst giltigt jaktkort eller av familjemedlem som bor i samma hushåll med denne när hunden används vid organiserad storviltsassistans (SRVA) på uppdrag av polisen eller nödcentral. Jägarförsäkringen gäller även under tävlingar som arrangeras av en jägarorganisation. Försäkringsbrevet går mera detaljerat in på jägarförsäkringens villkor och begränsningar. Försäkringen utgör ett samarbete mellan Finlands viltcentral och försäkringsbolaget Tapio. Se viltcentralens hemsida www.riista.fi > Palvelut > Metsästäjävakuutus.
Bakom framgångarna för flera vilda djurarter i Asien, Afrika och Nordamerika ligger en jakt som på ett hållbart sätt har realiserats och produktifierats. I Afrika har det vilda djurlivet blivit mångfalt större i de länder där jakten avkastar ekonomisk nytta för ortsbefolkningen. Problemen framhävs däremot i sådana utvecklingsländer där skyddandet av naturen och djurlivet genomförs med totalitära fredningsåtgärder. Tjuvjaktens andel ökar i bland annat Kenya, där djurbestånden i tiotals nationalparker inte har kunnat utnyttjas jaktmässigt sedan 70-talet. På grund av de instabila socio-ekonomiska förhållandena ökar tjuvjakten och exempelvis fotograferingsturismen avkastar inte tillräckligt med välfärd för ortsborna och därmed inte heller resurser för ett tillräckligt skydd för de vilda djuren. Finland representerades vid generalförsamlingen av en grupp på tolv personer. Det finska inslaget på kongressprogrammet bestod av viltcentralens direktör Reijo Orava som höll ett föredrag med rubriken Moose management in Finland. Han gav en översikt över den nordiska jaktkulturen och underströk betydelsen av att förhindra samhälleliga konflikter i älghushållningen och att förbättra älgstammens struktur och avkastning. På kongressens möte för de nordiska deltagarna presenterade Christian Krogell och Arto Marjakangas Finlands initiativ att utvidga förvaltningsplanen för sädgås till en internationell Flyway-förvaltningsplan. På trofésidan auktoriserades mätningsmetoden för bäverskallar på förslag av den finska delegationens troféarbetsgrupp och infördes på CIC:s artlista. Insamlingen av åldersuppgifter från älgar och andra klövdjur vid mätning är nu avklubbad och vid utgången av 2015 ska den vara praxis vid alla troféutställningar enligt CIC. Mer om generalförsamlingen på: www.cic-wildlife.org
Uttaget av småvilt 2011
Uttaget av småvilt och antalet jägare som fällde småvilt 2011
Uttag, st Hardjur Skogshare 182300 Fälthare 71700 Pälsdjur Mårdhund 169800 Räv 52700 Mink 48600 Mård 25600 Grävling 12400 Bävrar 5100 Ekorre 4300 Bisam 3600 Hermelin 2000 Iller 300 Sjöfåglar Gräsand 258500 Kricka, årta 126200 Knipa 50300 Bläsand 33700 Alfågel 8600 Kanadagås 8500 Ejder 7100 Stjärtand 6300 Grågås 5500 Storskrake 4000 Sädgås 3600 Skedand 3500 Vigg 2500 Småskrake 900 Brunand 400 Övriga jaktbara fåglar Orre 242900 Ringduva 239800 Järpe 117400 Tjäder 73100 Ripa 61700 Fasan 43900 Morkulla 4100 Rapphöna 3500 Sothöna 700 Jägare som fällt arten Andelen jägare som fällt vilt av alla som jagat småvilt, % 27 15 18 10 9 5 2 2 1 1 1 under 1 31 18 10 7 1 2 under 1 2 1 1 1 1 1 under 1 under 1 37 13 23 20 7 3 1 under 1 under 1
56200 30400 37100 20500 17900 10500 5000 3300 1500 1000 1200 300 63900 37200 20100 14800 1700 3300 1000 3300 2500 1200 2700 1900 1100 400 200 75200 26500 46500 41800 13800 6000 2300 600 500
CIC:s generalförsamling:
Jakten och den ekonomiska nyttan positiva för viltarterna
Skyddet av viltet lyckas bäst när djurstammarna sköts och skyddas på ett sådant sätt att de bevaras jaktbara och producerar ekonomisk och annat nytta för lokalbefolkningen. Detta konstaterades på CIC:s (The International Council for Game and Wildlife Conservation) generalförsamling som arrangerades i Kapstaden i maj. Temat var viltskyddets ekonomiska effekter (Economics of Wildlife Conservation).
Ilkka Ala-Ajos
Mera information om jakten och avskjutningen finns på Vilt- och fiskeriforskningsinstitutets hemsida på adressen http://www.rktl.fi/tilastot/
90 l Jägaren l 4 l 2012
VFFI:s Forskningsdagar i Åbo 31.10.1.11.2012
Vid konfliktens kärna på spaning efter lösningsmodeller Djuren och människan. En helhet som inte alltid fungerar friktionsfritt. Vilka lösningsalternativ kan forskningen erbjuda för att mildra fisk- och viltkonflikterna? Det här ska vi diskutera på Forskningsdagarna i Åbo. Välkommen! Mera information på VFFI:s webbsida www.rktl.fi/tapahtumat
H AU L I KO N PAT RU U N AT
Laatu ja kokemus
Enligt en lag som trädde i kraft våren 2010 ska djurhållare registrera sig. Också platsen där djuren hålls ska registreras. Först ut var en förordning av jord- och skogsbruksministeriet om identifiering av fjäderfä och vissa andra fåglar. Enligt förordningen ska den som håller viltfåglar anmäla sig som djurhållare och även registrera platsen där djuren hålls. Du registrerar dig genom att gå in på Livsmedelssäkerhetsverket Eviras hemsida www.evira.fi Blanketter och anvisningar Djur införsel, utförsel, djurskydd, märkning och registrering Fjäderfä Där hittar du blanketterna: Registrering som fjäderfähållare Djurhållningsplatser för fjäderfä, registrerings- /ändringsanmälan Skicka in blanketterna till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där djurhållningen huvudsakligen finns. Antalet djur har ingen betydelse, även den som håller en enda fågel ska registrera sig. Om anmälaren har ett jordbruk ska anmälningen göras i den kommun där gården har sitt centrum. Blanketten ska vara undertecknad när den skickas in.
Uppfödare av fågelvilt ska registrera sig
Reijo Orava
Perinteiset lyijyhaulit: Waidmannsheil , Special ja Magnum. Lyijytön vaihtoehto: Steel Game.
Du som jagar fågel på havet: Lyssna på väderrapporten!
Ejderjägare i knipa i havsbandet
I början av juni gav gudingjakten sjöbevakningen ovanligt mycket att göra i Finska viken. I vattnen utanför Hangö och Raseborg fick sjöbevakningen vid fem olika tillfällen undsätta sammanlagt fjorton personer och åtta hundar som råkat i sjönöd på olika skär. Vid undsättningsoperationerna satte Gränsbevakningen in helikoptrar för sjöräddning och båtburna enheter. I västra Finska viken rådde det i början av ejdersäsongen varning för hård vind med vindstyrkor på 10-17 m/s i varierande riktning, med tre till fem meter höga vågor. De farliga situationerna och undsättningarna hade kunnat undvikas om jägarna hade lyssnat på väderrapporterna. På hösten är vädret mycket opålitligare än på försommaren, vilket betyder att det då är ännu viktigare att lyssna på väderrapporterna och även tro på dem. Med andra ord ska den som jagar åda med årets ungar och i synnerhet alfågeljägare ta väderrapporterna för havet på största allvar.
Gränsbevakningsväsendet
Norma Oryx Erinomainen tarkkuus Täydellinen laajeneminen 36 eri kaliiperia
I början av juni låg den här båten vattenfylld vid ett skär.
www.ukpallas.fi
Jägaren l 4 l 2012 l 91
Det händer i regionerna
Södra Tavastland
Den redan traditionella älgjakten för damer Ellit erätulella arrangeras i år på jaktföreningen Pohjois-Tammelan Metsästysseura Ry:s jaktmarker i Tammela kommun. Som vår stödjepunkt fungerar funkishotellet Maakunta mitt i Forssa. Jakten sker i huvudsak som drevjakt. Vi tar emot kring 18 deltagare på pass och kring 16 i drevkedjan. Du kan delta i drevkedjan även om du inte har tidigare erfarenhet av jakt. Inkvarteringen sker på kvällen fredagen den 19 oktober främst i två personers rum. Efter frukosten på lördagen åker vi med buss till jaktterrängen där det hålls en genomgång inför dagens jakt. Därefter inleds jakten och tidtabellen beror såklart på hur älgarna rör sig. Under pausen får vi ett mellanmål vid brasan. Jaktdagen avslutas med bastu och jaktsupé och tid för småprat om dagens upplevelser. Söndag morgon fortsätter jakten och avslutas med en gemensam lunch. Då kan du också anmäla dig till nästa års älgjakt Deltagaravgift: pass 295 e, drev 275 e I avgiften ingår: 2 jaktdagar på pass eller i drevkedjan, transporter under jakten, logi fre-sö i Forssa, kvällsvard fre, frukostar (2), bastu lö, jaktsupé lö, terrängmåltid, söndagslunch, vägkost i skogen samt försäkringar och moms. Bindande anmälningar senast 4.9.2012: till jaktsekreterare Mari Skogberg, puh. 050 3254 559, Kalamajantie 1250, 12750 Pilpala, info@elliteratulilla.fi
Ellit erätulilla älgjakt för damer 1921.10.2012 i Tammela
Jaktkursen Erämimmit på Metsäkartano i Rautavaara
För jaktintresserade kvinnor 1416.9.2012 Amälning och ytterligare info, tfn 040 839 6352, info@metsakartano.com www.metsakartano.com
Inskjutnings- och servicedag för vapen och riktmedel
Sö 12.8.2012 med början kl. 12 på Riikinneva skjutbana. - Tillfälle att få ditt eget vapnet inskjutet på 100 m (ta med ditt vapen, patroner och hörselskydd). - Vapen- och riktmedelsexperter, bl.a. Veijo Kärki, Yrjö Katainen och Suomen Asetekniikka ger personlig handledning och rådgivning. - På trapbanan handleder Risto Suurla samt Leppävirran Ampujat, unga och nybörjare är välkomna, eget vapen inte nödvändigt. - Möjlighet att provskjuta SRVA-övningen "anfallande björn". - Kaffe- och korvbuffé. På Riikinneva skjutbana i Leppävirta, skyltning från Varkaus-Sorsakoskivägen. Fritt inträde. Dagen arrangeras av Leppävirta-Varkaus jaktvårdsförening. Ytterligare info: Lauri Itkonen, tfn 050 407 8359 leppavirta-varkaus@rhy.riista.fi
Södra Savolax
Kurser för älgjaktledare 2012 Jaktvårdsförening Datum / kl. 18.00 Haukivuori/ 28.8. Virtasalmi Juva 29.8. Pieksämäki Enonkoski Punkaharju Ristiina/Anttola Savonlinna 30.8. 5.9. 6.9. 24.9. 26.9. Plats Haukivuoren Riistamiesten stuga Luoteis-Juvan Eräs stuga Nikkarila Grundskolans auditorium Fullmäktigesalen Hotelli Heimari Tanhuvaaran idrottsinstitut Adress Taulumäentie 494 51540 Kalvitsa Nääringintie 795, 51900 Juva Metsäopistontie 100, 76100 PIEKSÄMÄKI Kirkkotie 3, 58175 ENONKOSKI Kauppatie 20, 58500 PUNKAHARJU Laitialantie 190, 52330 HEIMARI Moinsalmentie 1042, 57230 NYSLOTT
Inskjutning av vapen
Kuopio jaktvårdsförening ordnar en möjlighet till inskjutning av vapen på Heinjoki skjutbana den 16.8.2012 kl. 17.00. Sakkunniga på plats är Veijo Kärki och Toivo Hakonen. Förfrågningar: Arto Huttunen tfn 044 367 2886 Karttulan jvf: ny verksamhetsledare Juha Hämynen, tfn 040 120 6996, karttula@rhy.riista.fi
Egentliga Finland
Salonejdens jvf fyller 50 å
Norra Savolax
Älgjaktledarkurser 2012
Vi inbjuder härmed våra medlemmar jämte fruar till Vuohensaari i Salo lördagen den 1.9.2012 kl. 16.0023.00 för att fira jubileet. På programmet älgsoppa, festtal, utdelning av förtjänsttecken, dans och gemytlig samvaro. Vid ankomsten till festen uppvisas jaktkortet. Klädsel lämplig för ett utomhusevenemang. Anmälan till din jaktförenings sekreterare eller (jägare som inte hör till någon förening) till verksamhetsledare Pasi Aaltola (aaltola.pasi@gmail.com) senast den 13.8. mennessä. Välkomna! Styrelsen för Salonnejdens jvf
Uppgifter om kurserna hittar du på adressen www.riista.fi i Norra Savolax Aktuellt-spalt och på riistawebben på adressen http://riistaweb.riista.fi med hjälp av sökfunktionen för uppgifter om evenemang.
Eftersökskurs i Pöytis
SRVA- och eftersökskurs
Tid 5.9.2012 kl 18.0021.00. Plats: Hotell Iso-Valkeinen Kuopio. Kursen är avsedd för jaktvårdsföreningarnas SRVA personer som fungerar antingen som kontaktpersoner eller i praktiska SRVA -uppgifter. Under kursen sker en genomgång av hur älg- och stora rovdjursincidenter ska skötas i praktiken. Som kursinstruktörer fungerar Finlands viltcentrals SRVA-ansvariga Reima Laaja, Finlands viltcentrals viltvårdskonsulent Ville Hokkanen, VAHI-överdomaren Markku Heikkinen och jaktkontaktpersonen vid polisinrättningen i Norra Savolax. Välkomna!
Program: Undersökning av olycksplatsen/ skottplatsen, spårningsdemonstration, avfångning, dragning av övningsspår mm. Torsdagen 23.8.2012 kl. 18:00 Kivimäentie 218, Pöytis Riihikoski jaktförenings jaktstuga Deltagaravgift 10,- inkluderar kaffe Anmälan till: teuvo.makela@pp2.inet.fi, Teuvo Mäkelä, 0400 525216 Kursen är finskspråkig Arrangör: Finlands viltcentral Egentliga Finland., Kenneldistriktets spårningsinstruktörer, Pöytisnejdens jvf och Riihikoski jaktförening.
92 l Jägaren l 4 l 2012
SUOMEN SUURIN INEN ILMA KOEAMMUNTA
Rajamäen ampumaradalla Laukaan Leppävedellä torstaina 2.8. klo 1420
Ampumaradantie 14, 41310 Leppävesi ·ei pääsymaksua · ei ammuntamaksua ·ota metsästyskortti mukaan ·Paikalla n. 30 esittelijää ·myyntiteltasta hyviä tarjouksia ·katso esittelijät niskanen.fi
1-os 290,2-os 370,(kuvassa) 2-os maxi 440,Kuljetus järjestyy!
Metsästäjän kauppa! niskanen.fi P. 0207 189 802
Lämpöeristetyt koirankopit
TMI R.Kivineva 06-4534 333 (tilaa ilmainen esite) Myös iltaisin ja viikonloppuisin www.koirankoppi.fi
Suomen suosituin eräreppu nyt uudistettuna!
Retki® FINLAND Classic Reppujakkara
E VO L U T I O N
METSÄSTYKSEEN
Uudet edulliset saksalaiset GECO laatupatruunat
Metsästäjät kaikkialla maailmassa luottavat korkealaatuisiin RWS-metsäst yspatruunoihin Luodit: Evolution - UNI - ID
VAHVISTETTU JA PEHMUSTETTU ISTUIN · TILAVAT TARVIKETASKUT ERGONOMINEN KANTOJÄRJESTELMÄ · PEHMUSTETTU LANTIOREMMI LÄMPÖERISTETTY TERMOSTASKU · VEDENPITÄVÄ POHJAMATERIAALI Suositushinta: 54,90 Jälleenmyyjät: Hyvinvarustetut retkeilyosastot kautta maan
www.ukpallas.fi
Retki Finland Oy www.retki.
Jägaren l 4 l 2012 l 93
Affärer
Konservatorer
Obs! Priset på radannonserna stiger. Under 2012 är priset 20 euro per rad.
Under rubriken Affärer publiceras enbart annonser om en spaltbredd (43 mm). Annonserna ska vara minst två och högst tio rader långa. På varje rad ryms det cirka 40 tecken inklusive mellanslag, men i den tryckta tidningen kan antalet rader variera av trycktekniska orsaker. Skriv med textade bokstäver. Undvik fax så slipper vi onödiga oklarheter. Under 2012 är priset 20 euro per rad. Minimistorleken för en annons är två rader. Annonserna faktureras när tidningen har utkommit. Annonsen publiceras inte om annonsören har obetalda fakturor som har förfallit. . Annonsmaterialet, med faktureringsadress, ska skickas till marja. kraufvelin@riista.fi eller Fantsvägen 13-14, 00890 Helsingfors. Redaktionens ansvar för eventuella fel är begränsat till priset för annonsen. Vi tar bara emot annonser som berör jakt och viltvård. Jägaren nummer 5/2012 utkommer den 10 september. Materialet för detta nummer ska vara redaktionen till handa senast den 27 juli. Pasi Ahopelto, 0400-567 078. www.lehonpaja.net. Markku Haapaniemi, Östermark. Tfn 0500-360 962. Naturvetenskapliga konservatorn Esa Kemppainen, Mattilantie 56, Janakkala. Tfn 050-563 0169. www.trofeet.fi Raimo lietsala, 35300 Orivesi. Ögon av glas material för uppstoppning. Tfn 03-334 4719, 040-558 4019, www.lietsala.net Taxidermy Art, Markku natri, Lappo. Tfn 06-438 8901, 0400-363 345. www.markkunatri.fi. Jari niskanen, Laukaa, tfn 0400-317 828, www.jariniskanen.net Kunskap och erfarenhet! Trofe Art Jarno Raiski, Ähtäri / Vasa, 040-581 9624, www.trofeart.tk T:mi Eläinkonservaattori Teemu salonen. www.elainkonservaattori.fi, Ingå. Tfn 050-563 7820. Särskilt fiskar men också övriga arbeten i branschen. studio Antti saraja Oy. Tfn 019-784 871 eller 0400-712 149. Jag preparerar fåglar, däggdjur. Också troféer. Pertti siipola, Kilinkuja 10, 70780 Kuopio. Tfn 017-361 1073, 0400-177 588. Eero suomus, Vichtis. Alla arbeten i branschen. Tfn 0400-788 636. suomen eläintäyttämö Österberg, Brännbergavägen 41, 01490 Vanda. Tfn 09-823 5757, 040-501 5166.
Kh vorstehvalpar, föräldrarna i avelsreg. www.haltijapuistonkennel.com, tfn 044-560 5339. Säljes valpar av amerikansk rävhund. Särskilt bra på lojakt! Överlåts vecka 26. Tfn 0440-121 079. Bretonvalpar av fina föräldrar. Tfn 0400-399 880. Bretonvalpar för jakt och utställningar, Ijo. Tfn 040-530 4798/Lea, 040-725 5625/Pena. Valpar av engelsk springer spaniel med ren engelsk brukshärstamning. Föräldrarna premierade på jaktprov. Tuomo Kotasaari, 0400-287 465.
Säljes
Säljes vildsvin suggor galttar o kulttingar farmen upphör alt ska bort tel 050 345 2700 Nät för hund, mink mm. Rautarantala Oy, tfn 09-876 5291. www.rautarantala.com. Fällor för mink, mårdhund, räv. Stadiga och funktionssäkra. Ring för mera info eller se www.granlunds.com. Granlunds Farmtillbehör, 06-764 1033. smårovdjursfällor: fotsnaror för räv, slagjärn för små rovdjur, även bäver. Tfn 0400-181498, Taisto Hietala, http://www.kesavaylan.net/ Funktionssäkra avgillringsmekanismer för Kanufällor och upphängningskrok för viltslakteriet. Tillverkade i rostfritt stål. Martes slagjärn för smårovdjur. www.ph-riista.fi, tfn 050-566 2691. Finn 412SK 890,- Marocchi 03 Field 950,Sabatti Falcon 650,- Browning Autum 1680,Beretta A300 990,- Benelli Premium 895,Armsan 612 synt 299,- Mossbetg m930 670,Lincoln Basic 695,- Remington 870 Exp. 480,Tikka T3 Hunt 830,- Tikka T3 Lite ss 890,Sako 85 Hunter 1390,- Remington 700SPS 590,Kahles 2,5-10x50 930,- Kahles 1,1-4x24 850,Meopta 3-12x56 820,- Meopro 4-12x50 395,Aimpoint 9000 380,- Burris 3-9x40 299,Ahti Huvila Oy, www.ahtihuvila.fi 63800 Soini, tfn 06-528 1203. 31 år rejäl vapenhandel! Mossber 12/76syn 360e,12/89 syn 440e Tikka T3, CZ, Yildiz, Baikal, Marlin Sasta Goredräkter, Chiruca vandr kängor, Ultrapoint GPS-pejlar, Garmin GPS. Anon Ase ja Tukku, Pudasjärvi, 08-821 337, 0400-384 118, 0400-384 518. Snabbt och pålitligt med post och buss! www.anonase.com Tikka T3 Forest 308Win paketspecial med Burris optik 3-9x40 ljuspunkt1290e. Testvinnare Howagevär från 699 e. Beretta, Finn 412, CZ och Benelli. Kikarspecial! Meopta R1r 3-12x56 4K 795e, Hawke 3-9x50 85e. Ylöjärven asetarvike, Rantakiventie 7, Ylöjärvi. Tfn 03-3484004, www.asetarvike.fi. Specialaffären på nätet för begagnade vapen: www.euroase.fi Vi säljer vapen och tillbehör, bilder på nätet. porinase.fi Tikka studsarpaket 48e/mån. www.sissos.fi valmet 412s-vapensystem. 12/76vs+243+Weaver K3-1 USA; 2x12/76; 2x30-06+Bushnell Waterproof 4x40, Bp 3400 e. Studsare Arisaka 308, bp 150e. Eller byte till bra fågelstudsare och/eller hagelg. Uleåborg. Tfn 040-735 8687. Säljes Tikka studsare M65 308 Win med Tasco kikarsikte. Bp 800 , tfn 0400-748 915. Studsare sako 3006, Bushnell kikarsikte, bp 500 . Tfn 050-352 2842. Laddnings-, skytte- och jakttillbehör, optik och hundpejlar till gott pris på nätet www.asetarvike.com, tfn 040-540 1182. Vapen + patroner + laddn grejer, skjutbaneutrustn och mycket mera. www.mattikauppi.fi , tfn 019-782 307. UnliMiTEd AMMO OY, UnA-Tungsten hagel som är 65 % tyngre än bly mm komponenter och laddningstillbehör för hagel. UnA-choketuber mm vapentillbehör. www.unlimitedammo.fi Effektiva Alfa eller Ultra-Alfa ljuddämpare för studsare från 130 euro, installering 65 euro. Stål eller alu stomme, inte svetsad. Diameter 50 mm, vikt från 210 g. Samt lätta teleskopiska modeller! www.ouluntyostokeskus.com. Japanska och medeltida svärd. Tfn 08-311 31 33, 040-508 58 33. Inhemska AU jet Z ljuddämparen. Supereffektiv, lätt och hållbar. För alla gevärskalibrer (22LR 0,50 MG). Asesepänliike Ase Ultra, Rahkeentie 6, 80100 Joensuu. Tfn/fax 013-227 234, 050-569 0499. Silentum och Noise Stopper ljuddämpare för studsare, kal 22LR-50BMG. Tillverkare: Suomen Jahtivaruste Ky, Hästöntie 432, 25500 Bjärnå. Tfn: 0400-842 196, www.jahtivaruste.fi.
Hundar
Karelska björnhundsvalpar för älg- och björnjägare. För avel godkänner jag bara tikar som premierats vid prov eller har VOI I premierad avkomma. R. Ikonen, tfn 013-881 985, 0500-279 777. Björnhundsvalpar för björn- och älgjägare. Björn skjutits för mor, far starka björnanlag. Drygt tio björnar fällda för avkomlingar. J.Kuusisto, 050-4152 700. Björnhundsvalpar av premierade föräldrar. Vuottajan Kennel, tfn 040-560 7943. Tikvalpar av norsk gråhund födda 24.4.2012, championföräldrar. Tfn 050-544 8702. Valpar av finsk stövare XXX Latukkakorven Leevi & Ibasab Reetta (släkt med XXX Jaana). Tfn 040-526 5453, Kennel Wood Grousen. 6 mån gammal tikvalp finsk stövare, far Mannikarin Lojo 57143/07A an. Tfn 045-638 9297. Valpar av rysk stövare, föräldrarna fin stamtavla. Korkatin kennel. Tfn 040-521 3520. labradorvalpar av championföräldrar: 044-5875 413, www.darkwaters.fi/pentueet.htm Hanvalpar av slh retriever f 24.4. 700 . Tfn 0400-842 998, koti.mbnet.fi/msaaren. Överlåtelsegamla drevervalpar efter championföräldrar. Mor ger goda egenskaper i arv. 0400-264 727. Beaglevalpar av drivande föräldrar. Födda 6.5. Chippade och besiktade. Tfn 050-552 5298, Raumo. Beaglevalpar, mera info tfn 050-352 3843. Patterdaleterrier tikvalp för smårovdjursjakt. Jaktgaranti! 050-561 0806, Legaatin kennel. Valpar av tysk jaktterrier födda vecka vecka 26-27. BCH föräldrar (bägge svensk import). Valparna säljs enbart till jägare, med 24 mån nöjdhetsgaranti. Liljendal, 0400-635516, efter kl 17.00. petri.korhonen@elisanet.fi Valpar av slh foxterrier. Överlåts i juli. Tfn 050-533 9821. slh foxterrier hanvalpar för jägare. Woodborne/ Eero Suomus, 0400-788 636. irländsksettervalpar jakt, f 14/4.2012. Tik Norrlandsguidens Miss Itch. Han Douedals Oz-zo. Tel 050-362 7618. Överlåtelsegamla pointervalpar efter brukshundsföräldrar. Bägge har provresultat. Tfn 040-207 797, Kauhajoki. strh taxvalpar födda 15.7. Föräldrarna grytchampion, mor driver dessutom fint. Miklan Kennel/Mikko Lappalainen, tfn 044-269 0866, Karttula(Kuopio). strh taxvalpar, grytjagande föräldrar. Mor BCH-L. Pekka Tyrkkö, tfn 0400- 773 141. Valpar av strh tax och strh vorsteh, 044-786 5521. Valpar av strh tax kan reserveras! Bägge föräldrarna grytchampion, mor även UCH. Föräldrarna mångsidiga jakthundar m gott lynne. Överlåts vecka 35, vet bes, reg, med valplåda. Tfn 040-702 8262 / hulikon.kennel@pp.inet.fi Kg taxvalpar av drivande föräldrar med topphärstamning. Födda v 15, tfn 040-831 7324. Kh vorstehvalpar av championföräldrar, www.Taka-Tapiolan.com, tfn 0400-333 210.
Observera
att vi inte tar emot annonser per telefon!
Organisationer och föreningar
Vill du ha en bra älghund? suomen Harmaahirvikoirajärjestö - Finska jämtoch gråhundklubben rf:s avelsrådgivare ger råd om bra valpkullar. Info om jämtvalpar ger Janne Romakkaniemi 050-365 9222 eller Jussi Kuittinen 050-3067 480 och om grå norska Pauli Äijälä tfn 050-3271 782 eller Marko Niemelä 045-1316 109. Som medlem i vår rasorganisation håller du dig ajour i älghundsfrågor. Ring Marja-Helena Ilvonen tfn 050-572 7010. Internet: http://www.shhj.info. Laikan passar för all slags jakt. För mera info kontakta Finska laikaklubben rf:s sekreterare Marjo Halonen tfn 040-764 0104. Se www.laikajarjesto.fi. Om du tänker skaffa en retriever för jakt, kontakta Finlands jaktretrieverorganisation rf. Valpförmedling tfn 0400-176 934 eller 03-515 3230. Medlemsärenden tfn 09-874 7230. Webbsajt: http://www.metsastysnoutajat.com Tänker du skaffa dig en tax? Kontakta suomen Mäyräkoiraliitto Finska Taxklubben rf för info och valpförmedling. Se www.mayrakoiraliitto.fi. För medlemskap mejla jasenasiat@mayrakoiraliitto.fi Finska spetsklubbens konsulenter hjälper dig välja valp. Finsk spets: Asko Ränkman 050-569 9221, Pekka Inkinen 040-832 2858. Karelsk björnhund: Jaana Oinas, jaana@kaamosmetsan.com, 0400-740 443, Johannes Lehtomäki, johannes. lehtomaki@mhy.fi, 040-450 0024. norrbottenspets: Soile Kattainen 050-327 4259. Eller ordf Uolevi Sirviö 044-296 8530. Fråga samtidigt om medlemsförmåner och bli medlem! Föreningens sajt: http://www.spj.fi. Om du tänker skaffa dig en setter eller pointer så kontakta först Hönshundssektionen rf:s avelskonsulenter. Pointer: avelskonsulent Jorma Korpela 044-511 2013, engelsk setter: Matti Juuti 040-505 6935/ me.juutit@kolumbus.fi, irländsk setter: Risto Kannisto 0400-544 030, Tapio Ranta 0400-870 788, gordonsetter: Mika Maliniemi 0400-139 041. Foxterriern är en prima jakthund. Valpförmedling: 040-706 6810. Medlemssekreteraren 040-734 6356. www.foxterrier.fi . Intresserad av tysk jaktterrier? Kontakta vår rasorganisation www.saksanmetsastysterrierit.org. På valplistan enbart kombinationer som fyller avelskriterierna. valpförmedling: Susanna Pasanen, tfn 045 274 0005. Medlemskap: Atte Laukkanen, tfn 040 193 3838.
låsbara vapenställningar som fästs på väggen. Tillverkade av stål. Svartmålade. Passar alla vapen. För 3 vapen 55 e, för 4 vapen 60 e, för 5 vapen 65 e, för 6 vapen 70 e + leveranskostnader. Tfn 06-834 5377, 040-547 0607, 050-594 9670. Nu finns den igen, Konttisen pikahihna. Passar både hagelgevär och studsare, självjusterande. Tfn 045-265 8137. vapenskåp, inhemskt, SIS 3492 cert. Mera info på www.corrosafe.fi På www.valiokoiravarusteet.fi hittar du hundkojor, hundgårdar, värmeelement, pejlar, skallbegränsare, gårdsalarm mm. Tfn 0500-176 596. Grytpejlar, www.deben.com, Terrier Finder modellerna Mk3 och lång räckvidd dvs long range till gott pris. Snabb leverans. Tfn 0400-820 492. deben grytpejlar Terrier Finder MK III samt long range. Slagjärnsfällor för mård / mink. Vapen och optik, kolla sortimentet! Titta också in på www.kimitojaktbod.fi. Tfn 0500-826 404 eller 02-423 804, fax 02-423 805. Säljes Tracker nya G 400/G 500 hundpejlar samt dessutom alla modeller av riktningsvisande Tracker och Pointer handpejlare. Snabb och pålitlig pejlservice. Reservdelar och batterier till alla modeller. Med Petsafe 900 m skolningshalsband säkerställer du att hunden är med då du återvänder från jakten. VHF-telefoner + tilläggsutrustning. larsmo Helcom, Nils Hellman, Åkervägen 9, 68570 LARSMO, tfn 0400-362 136, 06-7281 520. www.koiratutkat.fi Servar jaktradior, hundpejlar. RJAK, Pb 38, 44101 Äki. Tfn kvällar, v-slut 050-557 2000. vHF-telefoner förmånligt och pålitligt från affär i branschen. Batterier, antenner, monofoner mm. Peltor hörselskydd, nya och begagnade vapen. Metsästäjän erikoisliike Raimo Olkkonen Oy, Haapajärvi, tfn 08-761 831, 0400-296 517. www.raimoolkkonen.fi. VHF-telefoner, nyaste modellerna. Lafayette, Zodiac, Hunter, Rexon. Viltkameror. Hörselskydd. RitKos Oy, Mäntsälä. 0400-203 398, www.ritkos.fi. Jakttält, kaminer, nattkikare. Tfn 040-586 7152. www.haukka.fi vassklippare, även för sommarstugebruk. Betalar bra för beg motorklippare. Tfn 0500-652 241. www.kaislaleikkuri.net. Även kvällar och veckoslut. Kikarklackar till kombivapen. Med den nya modellen slipper du slösa tid på att ta loss och fästa. Skymmer varken sikte, mål eller terräng. Geväret är ständigt klart för alla former av skytte. Tfn 017-824 123 eller 040-527 4440, Kauko Hämäläinen, Kihmulankatu 11, 74130 Idensalmi. Tillbehör för knivtillverkning, www.brisa.fi , tfn 06-729 0431, 06-724 7815. MidWAY sUOMi OY Ca 100 000 produkter av över 300 tillverkare! Laddningsutrustning, kulor och hylsor. Kikarsikten, fältkikare, lasrar. Stativ, ringar och snabbfästen för kikare. Vapendelar och utrustning, bla kolvar, magasin. Tillbehör och verktyg för vapensmeder. Kulstöpningsverktyg, skytteutrustning mm. Telefonförsäljning vard 12-17, tfn 09-5122 933. Alla produkter och lagerläget på nätet. www.midwaysuomi.com Tak- och väggplåt direkt av tillverkaren. Även med tegelfigurer. lindab Oy, 43700 Kyyjärvi. Tfn 014-471 475, fax 014-471 523, 00-135 5937. lockpipor och vittringsmedel direkt från importören. Största sortimentet i landet. Gås and järpe älg hjort rådjur räv mårdhund mink kråka hök duva fasan björn varg mm. www.houkutuspillit.net. Tfn 0400-835 511. Motstånd för kallrökning, fungerar med 12 volt. Pris 35 e + leveranskostnader. Tfn 0400- 304 633. Inhemska burkförslutare direkt av tillverkaren. ERÄTAPiO OY, tfn 040-5858133, www.eratapio.fi Säljer en köttsåg KT 400. Pris 2200 . Enontekis. Tfn 040-707 9843. Puuru älgdragskivor, se demo på www.puuru.com. Tfn 044-368 1441. Köper och säljer, www.jahtihuuto.net Gräsandsungar för utplantering. Över tjugo års erfarenhet av anduppfödning. Tfn 0400-930 690 / 050-563 1165. Utfodrings-automat 200 l, tippbart tak 170 , koja för vaktjakt 200 . Tfn 0500-316 165. du vet vad du äter, men vad äter din hund? På Roinilan Tila gör vi hundfodret av egenproducerade råvaror, bland annat köttfärs med krossat ben, nötbrosk, inre organ, strupe, öron, knorrar mm. Klipp ut och ring för mera info: Roinilan Tila, Heikki Manninen, 0400 557 204. Säljes vildsvin, suggor galtar o kultingar. Farmen upphör, allt ska bort. Tel 050-345 2700.
94 l Jägaren l 4 l 2012
lappland: I Tanhua finns tomter i terrängen samt färdiga stugor. Medlemskap i jaktförening möjligt. Förfr tfn 0400-199 818. I sodankylä i Lappland finns tomter vid bäck och uppe på fjäll. Priser från 4000 e. Tfn 040-832 0190. I lappland mellan Pomokaira och Koitelaiskaira tomter vid älv. C 60 km norr om sodankylä. Priser från 4000 e. Tfn 0400-391 588. I Hattuvaara i ilomants en skogsfastighet c 75 ha med gammalt egnahemshus. Goda jaktmarker. Mera info 0400-796 107. En jaktstuga i Kemijärvi nära Pyhätunturi. Visningar och mera info 040-570 1300.
Jakt erbjuds
Toppenpopulära drevjakter i Polen, 3 jaktdagar, 4 nätter. Ring 0400-628 671. www.hanhijahdit.fi Jaga småvilt och storvilt i västra Lappland och på Ösel lohijarvenerakeskus.fi I Hauho finns fasanjakt och möjl till hunddressyr samt fasanförsäljning. Även andjakt. Fråga på inkv och måltider. auvo.kokkala@aina.net. Ulla och Auvo Kokkala, 050-588 9593 / 040-841 0999. Gås och allt storvilt EST/FIN, 050-520 6100, juhani. tuomaala@netikka.fi. Jaktresor ute i världen, Afrika, björn i Kanada och och Ryssland. Bästa resmålen. 0405515669 eller 0400220557. www. jahtimatkat.net www.kauniskarjala.com arrangerar ditt livs jaktresa! Förstklassiga jaktresor ute i världen! Drevjakt i Europa: vildsvin, kronhjort, rådjur. Afrika: fågel, savannvilt och Big-5. Argentina: fågel och storvilt. Kanada: björn. Samt mycket mer! Noga utvalda jaktmål till konkurrenskraftiga priser! B&R Hunting Oy, tfn 040-417 8807 eller 050-545 4865. www.brhunting.fi, info@brhunting.fi. Fasaner från dunungar till vuxna. Fasanjakter. Måltider och inkvartering. www.kalastuslomat.fi Upplev fantastiska jakter i Sverige, Polen och Tyskland! Gås, vildsvin, rådjur mm. www.hanhijahdit.fi/ 045-1261269. I Hauho finns fasanjakt och möjl till hundutbildning. Fasanförsäljning, andjakt. Fråga på inkv och måltider. Mejla auvo.kokkala@aina.net. Ulla och Auvo Kokkala, 050-588 9593 /040-841 0999. Björnjakt i Suomussalmi! Tfn 050-325 8966, www.erapalvelu.net Jakt och fiske över allt i världen sedan år 2000. VSD SAFARIS, www.vsdsafaris.fi, tfn 0400-888 875, hunt@vsdgroup.fi. Kwalata i Sydafrika, 18 antiloparter, Big-5. En upplevelse för livet! Upplevelseresor också för dem som inte jagar. www.finscoop.fi, info@finscoop.fi ERÄ-KORPINEN: Jakt- och fiskeresor, sommarsemestrar. www.erakorpinen.fi, tfn 040-555 1394. Utbilda din fågelhund i norra Sverige, i Arvidsjaur / Arjeplog. Hönssäsongen börjar redan 25.8. Jaktstugor i vacker sjönatur. Stora jaktmarker. Gott om fågel. Grupper om 3-5 pers. Inget krångel med arrangemangen! Boka din jaktresa nu! www.erataito.fi tfn +358 400 681877. Jaga skogshöns, and och fasan, www.metsastyspalvelut.com tfn 044-541 0437. Jaga storvilt och småvilt i västra Lappland och på Ösel, lohijarvenerakeskus.fi I Suomussalmi i Kajanaland boende för jägare några lediga veckor kvar. www.alassalmeneramokit.fi . 0400-300 552. Klövdjurs- och andjakt i Sagu.www.prohunting.fi /040-558 9012, pro.hunting@luukku.com Estland: drevjakt på vildsvin i fantastiska marker! Sverige: gåsjakt du inte glömmer! www.hanhijahdit.fi Andjaktspremiär i Lestijärvi. Jaga på egna eller förenings/statens marker. Inkv, frukost, eget fågelvatten. Gott om sjöfågel i trakten. Andjakt hela hösten. Också gott om höns. Förfr 045-1367477 eller vesihiisi.kimmo@gmail.com För både nybörjare och erfarna jägare:
gåsjakt i Sverige och Estland med/utan guide. Ring så spikar vi detaljerna. Tfn 040-541 4479, e-mail: scandinavianhunts@suomi24.fi Jakt- och naturturism i Hiidenportti i Sotkamo: www.eramatkailu.fi
Jägaren N:o 3/2012, 61. årgången. Jägaren är Finlands viltcentrals upplysningsblad, som sänds till alla som erlagt jaktvårdsavgift. Upplaga 18 547 (UK 2009). Jägaren utkommer sex gånger i året, nästa gång 10.9.2012. Tidningen svarar inte för texter och bilder som sänts till redaktionen utan avtal därom. Redaktion: Ansvarig chefredaktör:: Jari Pigg Chefredaktör: Klaus Ekman Redaktionsekreterare: Maria Nikunlaakso Layout: Ilkka Eskola Översättning: Berndt Zilliacus och Julia Westerberg Redaktionsråd: Jari Pigg (ordf) Klaus Ekman Ilkka Eskola (Hansaprint) Marko Mikkola Maria Nikunlaakso Marko Svensberg Petri Vartiainen (JSM) (Forststyrelsen) (VFFI) Redaktionens adress: Finlands viltcentral Fantsvägen 13-14 , 00890 Helsingfors tel. 029 431 2103, eller 029 431 2109 Adressändringar och jaktkortsärenden: Tfn 0303 9777 Tryckeri: Hansaprint 2012/Jäg12_04 Pärmfoto: Reijo Orava Medlem i Tidningarnas Förbund
Uthyres
En stuga i Kuhmo på statsmark. El och hundgård. Tfn 045-636 8096. Jakt- och naturturism i Hiidenportti i Sotkamo, www.eramatkailu.fi Stugor att hyra vid saunajärvi i Kuhmo. Fina möjligheter jaga, fiska, plocka bär. Tfn 0400-892 194. personal.inet.fi/yritys/saunajarvi/default.htm. Rimligt prissatt och prima inkvartering för grupper av alla storlekar. N Karelen området Elimo-Kitsi-Piilo, 60325 ha. Tfn 045-270 7440. Be om offert. www.taigamaja.fi. Stuga vid simojärvi i Ranua för 6 pers. Som gjort för fiske, bärplockning och fågeljakt. Tfn 0400-193 351. lestijärvi, jakt, fiske och invartering. www.lestipuu.fi tfn 040-506 0340. Jägare/fiskare. En stockstuga för 2-4 pers i salla vid stranden av Pyhäjärvi. Alla bekvämligheter. Nära till service, c 3 km till centrum. Kauko 0400-885 927. Kvalitetstid på höns- och småviltsjakt. Stora statsmarker. Stugor med bastu från 400 euro / vecka eller 60 euro / dygn. Lehkosen Lomamökit, Pello, 040 534 1896, www.lehkonen En stuga i Kuhmo vid statsmark. El och hundgård. Tfn 045-636 8096. KUUsAMO Stuga + licenser 0400-281 229 Jägare och fiskare! Ut i naturen! Fina stugor 50 km söder om Kuusamo på statsmarker (Etelä-Taivalkoski licensområde) och nära till Kuusamon Yhteismetsäs jaktmarker. Även en jaktstuga. Tfn 040 5003476. Boende för jägare och fiskare i västra Lappland, www.Lohijarvenerakeskus.fi, tfn 044-505 8855. Även grupper. Hönsjakt i svenska Tornedalen, lempeansuvanto. com, 050-491 5839. Jakt- och naturturism i Hiidenportti i Sotkamo, www.eramatkailu.fi Stugor i östra Kuhmo. Tfn 0500-253 563. Uthyres stuga för 4 pers i Ranua och Simojärvi. Tfn 0400-193 351.
Köpes
Vi köper fortlöpande alla slags vilthudar till konkurrenskraftiga priser. O. Mauranen, Tyyppäläntie 4 A 2, 40250 Jyväskylä. Tfn 0400-271 291. Vi köper skinn av mårdhund, räv mm samt älghorn. R. Pentinmäki, Jäpintie 344 C, 60800 Ilmajoki. Tfn 050-554 6852. Vi köper kräftor under hela säsongen. Kontant betalning och avhämtning i hela landet. Raputukku Järf, tfn 040-546 5995. Även pälshudar, tfn 0400-561 267.
Arbete utförs
Vi bereder skinn av pälsvilt. Kiikalan Raktur Oy, Juhani Ahola, Takamaantie 10, 25390 Kiikala. Tfn 02-728 7503. Vi bereder hudar av småvilt. nahkajalostamo M. salonen Ky, Röppääntie 3, 50670 Otava, tfn 010-387 3090. www.taljatukku.fi. Vapenreparationer, reservdelar. Apel kikarklackar. Asekorjaamo K. Götsch. Tfn 03-779 6268. http://koti.phnet.fi/gotsch. Aseseppä J. immonen. Kolvar och andra arbeten i branschen. Koivuniementie, Kuhmo, tfn 044-565 0257. Oulun Asepaja Ky. Alla reparations- och ändringsarbeten i vapenbranschen. Myyntimiehenkuja 6, 90420 Uleåborg. Tfn 08-311 6520, 0500-435 703. Valmet 212 nya kolvar. Vapenarbeten, ljuddämpare, vapen, patroner och tillbehör. Ase-ja optiikkahuolto, Vienankatu 14, 87100 Kajana. Tfn 08-613 0655, 040-535 4134. Kolvar och beg vapen: www.asehuolto.net. Hemsida: www.asejaoptiikkahuolto.net. suomen Asetekniikka. Vapensmedsaffären i Varkaus. Tfn 0400-528 098. Ylöjärven Asetarvike. Vi reparerar och servar vapen! Tfn 040-7188 170. Jag servar jaktradior, hundpejlar... RJAK, PB 38, 44101 ÄKI. Tfn 050-557 2000. Tracker och Pointer hundpejlservice, Parkanon Tv-El Huolto, Peltokuja 6, 39700 Parkano. Tfn 03-448 1296. Tracker och Pointer (ej GPS) hundpejlservice. lindholms Tv-service, Pb 1, 66601 Vörå. Besöksadress: Nygatan 1. Tfn 06-383 2980. Optifocus Oy, kikarservice samt service och reparationer på kikarsikten. www.optifocus.fi Hirsimäentie 21, Pl 12, 15101 Lahtis. Tfn 0400-150 356. www.optifocus.fi.
Övrigt
Kontanter, kontanter ! ! ! Behändigt genom att panta tex ditt gevär. Ring eller titta in. P-H Pantti, Lahtis 03-781 8350, Luottopantti, Joensuu 013-227 010. Titta in i vår affär 3.8 och vinn en Sakostudsare! www.sissos.fi
ISSN 0047-6986
Jaktkortsärenden och adressändringar
1. Gör flyttanmälan på posten eller magistraten Du kan lämna in din flyttanmälan till posten eller magistraten. Då uppdateras även jägarregistret automatiskt. Du kan göra adressändringen till posten och flyttanmälningen till magistraten i en och samma tjänst: a) med Postens webbtjänst på adressen muuttoilmoitus.fi (24 h/dygn). Tjänsten kräver identifiering med nätbankskod, chipförsett identitetskort eller Postens användarnamn. Den sistnämnda är avgiftsfri och finns på postkontoren. b) ring flyttelefonen på nummer 0295 535 535. Numret är avgiftsbelagt, liksom väntetiden i kö. Öppen måndag till fredag kl 8.00 till 16.15. Numret betjänar dig på både finska och svenska. c) med en flyttanmälningsblankett som finns på posten och magistraten. 2. Jägarens egna adressändringar till registret: En till posten lämnad flyttningsanmälan ändrar tidningen Jägarens eller Metsästäjäs adressuppgifter. Om en persons adress byts, men han/hon inte flyttar, görs ändringsanmälan direkt till jägarregistret. Såväl Jägaren eller Metsästäjä som jaktkortet distribueras utgående från uppgifterna i jägarregistret. Jaktkortet distribueras i den extra pärmen till Jägaren nr 4. Oklara fall i anslutning till jaktkortet: YAP Solutions Oy /Jägarregistret
Telefon 0303 9777
Samtalets pris är 0,0821 e + 0,320 e/min. Samtal från mobiltelefon: 0,190 e/min. Samtal från utlandet: av utländsk operator fastställt pris. Telefax 09-794 031, e-post: metsastaja.rekisteri@yap.fi 3. Anmälningar om ändrad jaktvårdsförening görs skriftligt till adressen: YAP Solutions Oy / Jägarregistret PB 243, 01511 VANDA Telefax 09-794 031 e-post: metsastaja.rekisteri@yap.fi
Jägaren l 4 l 2012 l 95