s.8 s.18 s.20 s.22 s.32 s.36 s.42 s.52
KOUKUTUKSEN UUSI ULOTTUVUUS FEHMI VARLI Vornanen: REIKIÄ VERKOSSA ONKO RÄPYLÄLLÄ VÄLIÄ? ERÄMESSUT 2010 MERITAIMENSAFARI KALASTUSLAKIUUDISTUKSEN VALMISTELU ETENEE TÄKYRAKSIUISTELUN PERUSTEET, OSA 1
Kuva: Pasi Taponen
s. 06 _ Pääkirjoitus s. 34 _ Pörjen parila s. 46 _ Maan mainiot kalamiehet s. 50 _ Abon aarrearkku s. 56 _ Mikeyn perhokellari s. 58 _ Uutuudet 2010
MERITAIMENSAFARILLA HANGOSTA HAMINAAN
PÄÄTOIMITTAJA
Antti Zetterberg
S.34
JULKAISIJA
Krook Media Oy
TOIMITUS
Nahkahousuntie 5 00210 HELSINKI puh. (09) 7268 0180 fax: (09) 7268 0181 www.krookmedia.fi Ari Paataja Jerker Krook Jacob Roos
ULKOASU
Mikko Kempas
AVUSTAJAT
Janne Koivisto Tuomas Salusjärvi Joonas Salusjärvi
Janne Sullström Marko Sarrola Jouni Heimonen Jani Nieminen Hasse Härkönen Janne Holopainen Ossi Öhman Teemu Koski Hannes Kallioinen Mikey Sarelin Kari Lossi Jouni Salmi Pasi Taponen Anssi Lehtinen Jens Bursell Juha Ojaharju Timo Raimovaara
KANNEN KUVA
Ari Laine
PAINOPAIKKA
Reusner
ILMOITUSMYYNTI
Jerker Krook puh. 040-566 3035
jerker.krook@krookmedia.fi
SEURAAVA NUMERO PAINOS
30.000 kpl
Ilmestyy kesäkuussa
Jacob Roos puh. 040-553 2898
jacob.roos@krookmedia.fi
TILAAJAPALVELU
IO Kustantajapalvelut OY Puh. 03-42465340 tilaus@kustantajapalvelut.fi
HD Digitaalinen kaikuluotainteknologia huomaa yksittäiset kalat ja erottaa syöttikalat isommista lajeista erinomaisella tarkkuudella.
Sisäänrakennettu HD Digitaalinen kaikuluotain. Sisäänrakennettu GPS antenni. Sisäänrakennettu Navionics Kartta* Sisäänrakennettu kaapelien läpivienti. Pikajalka. Moottorivalvonta, NMEA2000.
Nopea irrottaa, erittäin kirkas näyttö, laaja katselukulma ja valmiit pikavalikot eri kalatusvesistöjä varten.
-SARJAN Kalakaikuluotaimet
... jäät koukkuun!
5" (127mm) LCD Näyttö
A50D
PARAS
PÄIVÄN
SAALIS
6,4" (163mm) LCD Näyttö
A70D
6,4" (144mm) LCD Näyttö
A57D
*Lisäominaisuuksia Navioncs Gold tai Platinum kartoilla.
Vahva kalastuskaveri täyteen pakattu uusilla ominaisuuksilla. Lisätietoja uudesta A-Sarjasta ja muista Raymarine tuotteista ja palveluista antaa:
kalamies.com
Tel: (+358) 19 33201, Fax: (+358) 19 3320 300
|
Kalastuslehti 1/10
5
Maaliskuun lopulla Helsingin rannoilta ei vielä vähään aikaan ollut asiaa vesille. Kuva: Antti Zetterberg
Jäätä, Jäätä, Jäätä
yri Häkämiehen kuuluisaa Venäjä-puhetta lainatakseni juuri muuta ei tänä talvena olekaan ollut näkyvissä. Saimme Suomeen pitkästä aikaa kunnon talven pitkine pakkasjaksoineen ja valtavan määrän lunta. Olen itse ollut asiasta todella innoissani kun on voinut keskittyä talvikalastukseen oikeanlaisessa ympäristössä ja vielä mennä kalapaikoille hiihtäen. Jotkut venekalastajat ovat puolileikillään sanoneet, että heillä ei ole mitään sitä vastaan jos vedet ovat auki koko vuoden. Onhan se tavallaan kivaa, jos ei tarvitse nostaa venettä ollenkaan. Mutta onkohan se loppupeleissä kuitenkaan kovinkaan nautittavaa vaihtaa raikkaan valkoiset talvet pimeään ja kosteaan harmauteen? Enpä usko. Kyllä suomalainen hieman pakkasta kestää, mutta pimeyttä on vaikeaa kenenkään sietää. Tällaisen talven jälkeen monella on varmasti hirveä polte vesille. Pilkkireikään tuijottelu on alkanut jo varmasti kyllästyttämään. Lukuisat keskustelut netin palstoilla käsittelevät jäätilannetta ja kaikesta on huomattavissa uuteen kauteen valmistautumisen into. Tämä on hienoa aikaa kaikki kiva vasta edessä! Nyt on hyvä aika tarkistaa vielä välineet ja veneen kunto, sillä sitten kun kausi todenteolla alkaa, ei ketään kiinnosta rassata rattaita tai miettiä veneen sähköongelmia.
j
Varokaa kaikki vesilläliikkujat talven aikana jäiden repimiä kelluvia romuja kuten tukkeja, laudankappaleita ja muovipäniköitä. Voi muuten tulla kauden avauksesta synkemmänpuoleinen. Itse ajoin vuonna 2005 kovan jäätalven jälkeen vedessä puoliksi kelluneeseen työmaapuomiin onneksi vähin vaurioin. Rattoisaa uutta kautta toivottaen,
Antti Zetterberg Ps. Koskaan ei voi liikaa muistuttaa kalastusluvista, pelastusliiveistä ja siitä, että pesiviä lintuja ei häiritä. Pps. Meidän piti alun perin julkaista tässä lehdessä Mikey Sarelinin kelluntarengaskalastusartikkeli, mutta jäätilanteen johdosta se julkaistaan ensi numerossa.
6
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
SHIMANO CI4 nauti keveydestä ja laadusta.
Shimano tuo avaruusajan teknologiaa kalastukseen! CI4-materiaalista valmistetut kelat ovat uskomattoman kevyitä. Rarenium CI4- ja Stradic CI4- keloissa se parantaa kalastamisen herkkyyttä koska ne ovat 25 % kevyempiä kuin samankokoinen normaalirakenteinen kela. Materiaalin keveys mahdollistaa myös monipuolisemmat ominaisuudet kuten Twinpower CI4 RA -kelan Tri-Drag -järjestelmän.
Stradic CI4 FGR
SR-luokan ominaisuuksilla varustettu Stradic CI4 on jopa 25 % kevyempi kuin normaali kela. Koot: 1000 ja 2500.
Twinpower CI4 RA
Ainutlaatuinen Tri-Drag -järjestelmä sisältää etu-, taka- ja taistelujarrun - samassa kelassa! Koot: 2500.
Rarenium CI4 FB
Rarenium CI4 4000 painaa vain 260g, saman verran kuin normaali 2500-kokoluokan kela. Koot: 2500 ja 4000.
Kampanjakauppiaat: Forssa: Kalastustarvike, Helsinki: Wobbleri, Schröder, Kalastin, Kalastus ja vapaa-aika, Häijää: Urheilutarvike, Hämeenlinna: ProFish, Imatra: Urheiluliike Kisa, Ivalo: Suutari-Seppo, Joensuu: Jokikone, Jyväskylä: ProFish, Järvenpää: Pekan Apaja, Karhula: Ase ja Erä, Kiiminki: Eräkontio, Kokkola: Kalastus ja erä, Kotka: Kymi Fishing Shop, Kuopio: Sam shing, Kuusankoski: KT-Sportcenter, Lappeenranta: Wild Sport, Urheilu-Koskimies, Maarianhamina: Jakt och Fiskebutiken, Mikkeli: Kala-Kalle, Nilsiä: Kesport Nilsiä, Nokia: Karismax, Oulu: Kalakaveri, Pori: Kalastustarvike Närvänen, Porvoo: Mikrokulma, Kallen sumppu, Raisio: Meri ja metsä, Rauma: Sissos, Rovaniemi: Karhunjälki, Salo: Urheilutarvike, Seinäjoki: Supersport, Tampere: Kalastusväline, Nippon verkko, Sportia-Pekka, Teuva: Jahtikaverit, Turku: Pyyntiväline, Uusikaupunki: Riskilä, Vaasa: Kurre, Vantaa: Fishline, Varkaus: Minnan vapa ja viehe, Ylivieska: Sportia
kalamies.com
Maahantuonti ja markkinointi: Normark Suomi Oy, PL 17, 41801 Korpilahti, email: info@normark., www.normark.
|
Kalastuslehti 1/10
7
????
8
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
Ison hauen vihdoin iskiessä tuskin haluat karkuuttaa sitä? Karkuuttamisen riski tosin kummittelee aina takaraivossa, mutta mikäli paneudut tämän artikkelin yksityiskohtiin sinut palkitaan karkuutuksien vähenemisellä. Vuosien testaamisen jälkeen haluan nyt esitellä koukutusmallin, joka nostaa jerkki- ja vaappukalastuksen tartutusvarmuuden uudelle tasolle.
Teksti ja kuvat Jens Bursell Käännös Mikey sarelin Kuvitus Carsten Madsen
KarKuutusongelma
Kalastuksellisesti huono päivä. Muutama kontakti, ehkä joku yksittäinen ylös asti saatu kala. Kun äkäisesti kamppaileva iso hauki, raskas kuha, tai kaunis meritaimen vihdoinkin suostuu iskemään, taisto päättyy karvaaseen karkuutukseen. Usein syynä on kalan onnistuessa käyttämään viehettä vipuvartena ja näin irrottamaan itsensä koukuista. Suurin osa kalamiehistä hyväksyy muutaman karkuutuksen laittaen ne epäonnen tai sattuman piikkiin. Karkuutusongelmaan on kuitenkin olemassa ratkaisu, joka minimoi epäonnen, sattuman ja huonon karman osuuden väsytyksessä. Vipuvarsiefekti ja huono koukutus lukeutuvat karkuutuksien yleisimpiin syihin. Tämän takia vieheet, joiden läpi siima juoksee vapaasti, ja jotka kulkevat pääsiimaa pitkin vapaasti ylöspäin kalan ravistellessa päätään irtautumisyrityksissään, ovat suosittuja meritaimenenkalastajien keskuudessa.
JerKeissä Ja isoissa vaapuissa suurin vipuvarsivaiKutus
Isot, kaksin tai kolmin kolmihaarakoukuin varustetut jerkit ja vaaput antavat suurimman vipuvarsivaikutuksen. Tämän lisäksi alkuperäiset koukut ovat usein huonossa terässä ja liian paksulankaisia. Muutamat valmistajat ovat yrittäneet markkinoida vaappuja ja jerkkejä, joiden läpi siima juoksee vapaasti. Silti vieheisiin, joissa on enemmän kuin yksi kolmihaarakoukku ei tähän mennessä ole löytynyt toimivaa ratkaisua. Tarvitaan nimittäin järjestelmä, joka vapauttaa kaikki koukut vieheestä ja jota voidaan käyttää kaikissa viehetyypeissä niin, ettei koko viehearsenaalia joudu uusimaan. Pari vuotta sitten olin repiä hiukseni murtaakseni koodin ja kehittääkseni menetelmän joka parantaisi tartutuksen ja eliminoisi vipuvarsivaikutuksen.
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
9
tavoitteena oli seuraavilla ominaisuuKsilla varustettu KouKutus:
1. Alkuperäiskoukutusta parempi tartuttavuus. 2. Koukkujen tulee pysyä paikoillaan heiton ja sisäänoton aikana, mutta irrota kalan iskiessä.
a.
b.
3. Vieheen tulee liukua vapaasti pääsiimaa pitkin ylöspäin sulkien pois vipuvarsivaikutuksen. 4. Koukutuksen koostumuksen tulee tehdä vieheen ulossylkemisen mahdollisimman vaikeaksi kalalle ennen koukkujen kiinnittymistä. 5. Kaikkien tavallisten kovien vieheiden käytön tulee olla mahdollista. Lisäksi vieheiden ja viehetyyppien vaihdon tulee olla helppoa eli se ei saa vaatia solmimista. 6. Koukkujen asennus ei saa vaikuttaa negatiivisesti heitto-ominaisuuksiin tai vieheen uintiin. 7. Rakenteen tulee olla joustava, kestävä, eikä se saa johtaa sotkuihin useammin kuin alkuperäiskoukutuskaan. Nyt, kahden vuoden kokeilujen ja käytännön kalastuksen jälkeen voin todeta seuraavan: Täydellisen koukutuksen ja koukkujen pysyvyyden saavuttamiseksi koukkuja ei voi asentaa kiinteästi vieheeseen. Vieheen tulee liukua vapaasti peruketta pitkin ja koukut tulee asentaa perukkeeseen.
pienempää KouKKua peliin
b.
a.
Koukutus irtoaa vapautusputkesta hauen iskiessä vieheeseen, joka liukuu ylös peruketta pitkin. Valokuvissa on asia havainnollistettu myös tavallisella uintilevyllisellä vaapulla.
Kehittämäni koukutusmetodin perusajatus on vieheen kiinnittäminen viehelukkoon (a), joka asennetaan liukuvaksi perukkeeseen tai pääsimaan. Koukut, joiden tulee mielellään olla pienempiä, ohutlankaisempia ja terävämpiä kuin alkuperäiset koukut, asennetaan erikseen vieheen alapuolelle vapaasti roikkumaan. Näin ollen ne ovat hyvin esillä mahdollistaen hyvän tartutuksen kalan iskiessä vieheeseen. Koska koukkuja ei ole asennettu kiinteästi vieheeseen ja koska vipuvarsivaikutusta ei ole, koukut ja peruke eivät altistu samalla paineelle kuin yleensä. Tästä johtuen koukkujen kokoa voi pienentää reippaasti samalla koukutusominaisuuksia parantaen ilman, että koukku- perukeyhdistelmän kestävyys kärsii. Tavallisesti monen jerkin ja vaapun muoto johtaa koukunkärkien "varjoon" jäämisen vieheen rungon suojaan, ellei käytetä tarpeeksi isoja ja laajakitaisia koukkuja.
10
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
30 580
M
16 570 * 22 320 * 27 200 * 27 280 *
Tästä ongelmasta päästään eroon käyttämällä koukutusta, jossa koukut roikkuvat vapaana vieheen alla. Itse käytän usein kuutoskoon koukkuja, esimerkiksi Owner ST BCX tai vaihtoehtoisesti Gamakatsu T13. Ja hyvin toimii.
täydellinen KouKutusetäisyys
Koukkujen kiinnitys perukkeeseen parantaa tartutusta ja vaikka koukut eivät jää heti kiinni hauen kitaan, hauen on vaikeampi sylkäistä niitä suustaan niiden liukuvuuden ansiosta.
Peruke koukkuineen kiinnitetään vieheen takapuoliskoon laukaisumekanismilla (b), siten että koukku roikkuu täydellisellä koukutusetäisyydellä vieheestä myös kelauksen pysäytyksen aikana. Tämä seikka vaati hieman hiomista ennen kuin se saatiin toimivaksi. Laukaisumekanisminhan ei tule laueta vahingossa, ei heitossa eikä edes voimakkaiden jerkkinykäisyjen aikana. Toisaalta sen tulee vapauttaa koukut heti kalan iskiessä. Helpoin ja sotkeutumattomin ratkaisu on leikarin (c) käyttö, joka painetaan pieneen putkeen (b) joka puolestaan asennetaan vieheen silmukkaan (d). Joissain vieheissä takasilmukka soveltuu parhaiten kun taas toisissa etusilmukka on paras ratkaisu vieheen uinnin kannalta. Vapautusputken tulee olla valmistettu joustavasta materiaalista kuten pehmeästä silikonista tai vastaavasta. Isoihin jerkkeihin ja vaappuihin olen käyttänyt karpinonginnassa käytettäviä "rig-sleevejä". Kyseinen viritys toimii siten, että se pysyy lukittuna heiton aikana mutta vapautuu kalan kanssa temmeltäessä.
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
11
näin se toimii
Koukutettu peruke kytketään vieheeseen leikarin avulla, joka puolestaan on kiinnitetty puruperukkeeseen. Leikarin ympärille kiinnitetyn, onginnassa käytettävän liukukohon stopparin avulla (e-f), koukkuperukkeen etäisyyttä vieheeseen voidaan säätää ja sen lisäksi takimmaisen koukun sijaintia voidaan siirtää taaksepäin mikäli kalat tyytyvät näykkimään vieheen perää. Kalan iskiessä peruke koukkuineen irtoaa putkesta, jolloin vavan antama paine siirtyy suoraan koukkuihin, niin että ne kiinnittyvät täydellisesti. Mikäli kala iskee isoon vieheeseen ilman että kou-
d.
b. e.
f. c.
kalastus. Vastaavissa tilanteissa voi yksinkertaisesti jättää kiinnittämättä leikarin (c) putkeen (b). Toisaalta, mikäli vain kalastat siten että viehe ui jatkuvasti, saat nätimmän ulkomuodon jättämällä vapautusputken ja leikarin kokonaan pois.
KouKKuperuKKeen materiaali Ja Koostumus
p.
j. i. k. l.
o. m.
n.
q.
r.
Kun vaihdat vieheen alkuperäiset koukut pienempiin, vieheen noste kasvaa. Tämä ei oikeastaan vaikuta vieheen uintiin, mutta siitä tulee pintauintisempi. Tämä koskee erityisesti hitaasti uppoavia vieheitä, joista voi tulla kelluvia ellei niitä painota. Helpointa on käyttää lyijyteippiä tai lyijylankaa. Teippi kiinnitetään vieheen selkään tai vatsaan. Teippaamalla lyijy vieheen selkään sen mahan vilauttelu lisääntyy. Vieheen alkuperäisen painotuksen säilytät kiertämällä lyijylankaa lenkkeihin, joissa vieheen alkuperäiset koukut roikkuivat. Varmista kiinnitys pikaliimalla. Säilytä aina yksi viehe alkuperäisellä koukutuksella, niin voit verrata vieheiden uppoamisnopeuksia.
12
Kalastuslehti 1/10
Painosäätöä
kut tarttuvat ja kala yrittää hylätä vieheen sylkemällä sen ulos kidastaan, liukuvat koukut johtavat siihen mitä karpinkalastajat kutsuvat "anti-eject-effectiksi". Kun kala sylkee vieheen suustaan, koukut jäävät sen kitaan tai jatkavat kulkuaan ulospäin kidasta viiveellä, koukunkärkien osoittaessa eteenpäin. Koukut asettuvat tällöin helpommin kalaan. Erilliseen perukkeeseen kiinnitetyt koukut helpottavat myös kalan irrottamista vähentäen siten niin kalastajan kuin kalankin vahingoittumisriskiä.
vähemmän sotKuJa
Kun vieheen sisäänotossa tehdään taukoja, esimerkiksi hitaasti uppoavalla jerkillä tai vaapulla kalastettaessa, koukkuperuke on ehdottomasti kiinnitettävä vapautusputkeen. Ellei näin toimita, koukkuperuke vajoaa liian pitkälle vieheen alle pysäytyksen aikana. Mikäli vieheen sisäänottoon ei sisällytetä taukoja, edellä mainittu manööveri on turha. Tartutus nimittäin paranee mikäli koukkuperukkeen annetaan roikkua vapaasti vieheen alla. Lisäksi näin toimiessa sotkujen määrä ei lisäänny, vaikka niin voisikin äkkiseltään uskoa. Esimerkkejä, jolloin koukkuperuketta ei kannata kiinnittää vieheen takapäähän on alkukesän nopeatempoinen kalastus, vetouistelu sekä poikki- tai alavirtaan tapahtuva virtavesien
Koukkuperukkeen koostumusta voi vaihdella olosuhteiden mukaan. Ylin osa (I), jota pitkin viehe liukuu viehelukon kautta (j) voidaan tehdä fluorocarbonista, hardmonosta, titaaniperukkeesta tai teräsvaijerista. Itse pidän hardmonoa parhaimpana vaihtoehtona. Se on suunnilleen yhtä läpinäkyvää kuin fluorocarbonkin, mutta kestää paremmin hauen hampaita ja on fluorocarbonia pehmeämpää työstettävää. Koukkuperuke liitetään pääsiimaan tavallisen leikarin avulla. Leikarin ja liukuvan viehelukon (j) väliin asennetaan iso ja pehmeä liukukohon stoppari (K), jottei peruke koukkuineen pääse liukumaan taaksepäin ja täten roikkumaan liian alhaalla vieheen alla kelaustauon aikana. Tämä tapahtuu vain mikäli perukkeen yläosa (I) on itse koukkuperuketta raskaampi (n), mikä riippuu materiaalin painosta ja perukkeen pituudesta (I). Kalan iskiessä stoppari mahdollistaa vieheen liukumisen siimaa pitkin ylös. Liukuvan viehelukon (j) toiselle puolelle kiinnitetään kumihelmi (l), ja sen perään teräsrengas (m), joka toimii stopparina vieheelle. Teräsrenkaaseen kiinnitetään itse koukkuperuke (n), joka sovelletaan vieheen koon mukaan. Esimerkiksi hauenkalastuksessa selviää 3-5 erikokoisella perukekokonaisuudella, jotka kattavat vieheet aina pienimmistä vaapuista isokokoisimpiin jerkkeihin. Jotta koukkuperukkeen vaihto toimisi mahdollisimman nopeasti, kätevin tapa kiinnittää se teräsrenkaaseen on iso perholukko. Hieman kömpelömpi vaihtoehto on viehelukon käyttäminen.
moniosainen KouKKuperuKe
Koukkuperukkeen (n) tulee parhaan mahdol-
|
kalamies.com
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
13
1.
2.
3.
4.
näin valmistat vapautusputKen 1. Työnnä rautalanganpätkä putken läpi siitä päästä, jossa on pienempi reikä. Pujota langalle leikari, jonka toinen silmukka on leikattu pois. 2. Työnnä rautalangan pääty takaisin putkeen. 3.
Vedä leikari putken sisälle pihtien avulla.
lisen joustavuuden ja pienimmän mahdollisen materiaalin väsymisen kannalta koostua useasta osasta. Moniosainen koukkuperuke mahdollistaa myös vahingoittuneiden koukkujen ja perukepätkien vaihdon ilman, että koko perukekokonaisuus on vaihdettava. Hauenkalastukseen olen kasannut koukkuperukkeen 40-50 paunan titaaniperukemateriaalista (p) ja teräsrenkaista (Q). Koukut asennetaan uistinrenkaiden avulla (r). Titaani on materiaalina kestävää ja sen avulla perukkeen osien pituus on helppo hienosäätää oikeaksi, koska titaaniperukkeeseen tehty verisolmu on liukumaton kiristettynä. Solmu siis jää siihen kohtaan, jossa teräsrengas pidetään solmua tehdessä. Koukkuperukkeen voi tietenkin tehdä myös fluorocarbonista, hardmonosta tai monisäikeisestä vaijerista, jolloin koukut kiinnitetään "not-a-knotin" avulla. Nämä vaihtoehdot ovat nopeampia valmistaa, mutta eivät kestä samaa määrää kaloja kuin titaani.
KouKutus vaapun uintilevyn Kautta
4. Kiinnitä uistinrengas leikarin silmukkaan. Vapautusputki on valmis. 5. Peruke "kiinnitetään" vapautusputkeen painamalla perukkeen leikari putken sisälle. 6. Kalan iskiessä viehe irtoaa koukkuperukkeesta ja liukuu ylös peruketta pitkin eliminoiden vipuvarsiefektin.
Tarvittava välineistö.
Mikäli koukutuksen asentaa uintilevyn ulkopuolelta, vaappu vetää sivulle. Kiinnitä vaappu ruuvipenkkiin, uintilevy ylöspäin osoittaen. Sahaa kapea lovi (G) uintilevyn keskipistettä myötäillen. Liimaa pätkä titaanivaijeria (h) viistoon uintilevyn ja loven yli. Laita liimaa vain loven toiselle puolelle. Kun koukkuperuke asennetaan, vaijerinpätkä työnnetään loven läpi ja vaijerin taakse, varmistaen perukkeen asennon heiton ja kalastuksen ajaksi. Kalan iskiessä peruke liukuu alas lovea pitkin ja vapautuu mahdollistaen vaapun liukumisen siimaa pitkin.
14
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
www.hipu.
HIPU-uistime tp kuhaa ja ahyytävät tehokkaasti kaikk venta. Jopa sä ynävät ja Teia petokaloja kuten hauk non lohet käy HIPU:t ovat e vät niihin aea, taimenta, hnaasti! dullisia, joten o Hinnat: S-sarj sta samalla pakki täyte a 8 ja muut en viettelyksi ä. mallit 6
HIPU:t löydät Tokmanneilta, Robin Hoodeilta, Säästöpörssistä ja Maximakasiineista seuraavilta paikkakunnilta: Iisalmi Forssa Hamina Hanko Extra Kuopio Heinola Kiuruvesi Hollola Kuhmo
Hyrylä Hyvinkää extra Hämeenkyrö Hämeenlinna TA Sotkamo Idea Park Suomussalmi Inkeroinen Joensuu Jukola, Oulu Järvenpää Kaijo, Oulu Kajaani Kodintukku
Kuopio Kodintukku Karhula työkalu Karjaa Extra Klaukkala Kotka Kouvola Kuninkaantie, Gammelby Kuusankoski Kylmäkoski Lappeenranta Laune Lentola, Kangasala Lieto
Länsikeskus Masku Mäntsälä Mänttä Nastola Orimattila Petikko Piispanristi, kaarina Pori Porvoo Raahe Riihimäki Suomenoja
Sysmä Tammisto Turenki Tuulos Uusikaupunki Vantaan Porttipuisto Kärkkäinen: Oulun, Lahden ja Ylivieskan myymälät.
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
15
Paremman tartutuksen ansiosta uusi koukutus mahdollistaa kalansaaliin paranemisen. Lisäksi se parantaa vieheen kestävyyttä, koska viehe on useimmiten väsytyksen aikana kalan suun ulkopuolella.
" MYÖS LUSIKKAUISTIMIEN JA PILKKIEN KÄYTTÄJÄN MAAILMAAN AVAUTUU UUSIA MAHDOLLISUUKSIA TÄMÄN KOUKUTUSTAVAN ANSIOSTA. OIKEASTAAN VAIN MIELIKUVITUS ON RAJANA.
KAIKILLE KALALAJEILLE SOPIVA
Tämä koukutustapa sopii erityisen hyvin isoihin vaappuihin ja jerkkeihin, mutta sillä on muitakin käyttöalueita. Isoissa pehmovieheissä kuten "kumiankoissa", käytetään usein lyijypainoon kiinteästi asennettua isoa sekä kömpelöä yksihaaraista koukkua. Näihin kumilörtsyihin saa paremman koukutuksen käyttämällä esittelemäni koukutustavan mahdollistamia pienikokoisia koukkuja. Lisäksi se pidentää pehmovieheen ikää, pehmovieheen useimmiten roikkuessa väsytyksen aikana hauen suun ulkopuolella. Useinhan jo pari haukea tuhoaa helposti parhaimmankin laadun omaavan kumiankan. Myös lusikkauistimien ja pilkkien käyttäjän maailmaan avautuu uusia mahdollisuuksia tämän koukutustavan ansiosta. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Kasvattamalla perukemateriaalin ja koukkujen kokoa olen pomminvarma, että tämä koukutustapa toimii lähes kaikessa kalastuksessa jopa suurten vesien tonnikalan kalastuksessa! Mutta se onkin jo toinen kertomus. Perinteiden rikkominen vaatii hieman uskoa. Mutta usko sanaani. Poistamalla kiinteät koukut vieheistäsi ja vaihtamalla ne esittelemääni koukutukseen saaliisi määrä tulee kasvamaan huomattavasti.
Poistettuasi alkuperäiset koukut, vievät ne vähemmän tilaa vieherasiassasi. Näin voit ottaa vesille enemmän vieheitä ilman, että koukut ovat jatkuvasti toisissaan kiinni. Lisäksi voit pitää vieheitä taskuissa, mikä on käytännöllistä esimerkiksi rannalta kalastettaessa. Kuvan yläosassa on pienempi rasia perukkeita varten.
16
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
Visioita tuleVaisuudelle
Tässä artikkelissa esitelty koukutustapa on vain jäävuoren huippu. Hienosäädön ja optimoinnin ovet on täten avattu. Liimaamalla tai upottamalla magneetti vieheeseen, pitämään koukkuperuke paikallaan saataisiin aikaiseksi viimeistellympi lopputulos.
Uudella koukutuksella vanhat kalapaikatkin tuntuvat hetken aikaa uusilta kun pitää päästä kokeilemaan kaikki viritykset.
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
17
asta loukkaantunut ja sanoi vielä näyttävänsä minkälainen kalamies hän on. Jälkeenpäin on arvioitu 24,17-kiloiseksi väitetyn hauen kuvaa ja moni on päätynyt arvioissaan noin 13 14 kilon haarukkaan, joka sekin on kyllä valtavan hieno kala, muttei kuitenkaan 24-kilon megaluokkaa.
17.6.1986
Tämän päivän muistaa moni ruotsalainen hauenpyytäjä. Lähes myyttisiin mittasuhteisiin paisunut pyyntitarina sekä kalan ympärillä velloneet huhut hakevat vertaistaan pohjoismaisen kalastuksen saralla. Fehmi kertoo: "Heittelimme kalakaverini kanssa Utö lusikkaa veneestä Södertäljen ulkopuolella Ulvsundissa Järnafjärdenillä suurhauet mielessä. Minulla nappasikin sitten oikein kunnolla ja taistelimme kalan kanssa noin 50 minuuttia. Kun näimme kalan, emme uskoneet silmiämme ja kaverini rupesi epäilemään nostokoukun kestävyyttä. Aikamme kalaa veivattuamme emme uskaltaneet ottaa sitä koukkuun sen ollessa täysissä voimissa. Kaverini otti veneen pohjalta vanhan tuolinjalan, jolla kolkkasi kalan puolipökerryksiin. Kun sitten kampesimme jättiä sisään, oli kalalla vielä niin paljon voimia, että se riuhtoi itsensä vapaaksi ja katosi noin kolmen metrin syvyyteen sekä uistin ja nostokoukku suussaan. Noin kahden tunnin etsiskelyn jälkeen onnistuimme sukeltamalla saamaan kalan ylös ja puntarille."
legenda muuttuu myytiKsi
Dokumentista ei kuitenkaan koskaan tullut mitään, sillä Fehmi itse oli jo aikaa sitten kuollut ja sukulaiset eivät suostuneet kommentoimaan kalastusasioita millään lailla. Ilmeisesti Fehmin tapaus on samanlainen ikuisuusprojekti Ruotsissa kuin Olof Palmen murha. Lopullista selvyyttä asiaan ei tunnu löytyvän. Mutta onko se itseasiassa edes tarpeenkaan? Fehmi Varlin myyttisyys säilynee ikuisesti. PS. Tässä jutussa olevat valokuvat ovat ainoita löytyneitä painokelpoisia. Ehkä sekin jo osaltaan lisää myyttisyyttä.
Tämä Fehmin itse kertoma tarina on kuitenkin vain yksi tarina hauesta. Toiset väittävät, että se on pyydetty verkolla ja Fehmin veljet ovat kuuleman mukaan kertoneet, että kala olisi löytynyt kuolleena kaislikosta. Verkkopyynnistä Börje Hermansson muistaa kuulleensa eräältä ammattikalastajalta, että hän olisi myynyt 17,3 kg painaneen hauen Fehmille, joka sitten oli ilmoittanut sen painaneen 26,57 kg. Kala myös katosi mystisesti kuvauksen jälkeen eikä sitä saatu enää jatkotutkimuksiin. Kuvassa oleva hauki voisi hyvinkin painaa tuon 17,3 kg ja tarinoitahan pystyy kuka tahansa sepittämään. Jos taas Fehmi olisi lukenut kansainväliset säännöt kalan hyväksymisestä ennätysrekisteriin, hän olisi huomannut, että kala pitää nostaa saman väsytyksen aikana suoraan sisään ja pohjaan tippunut kala lasketaan karanneeksi vaikka sen pystyisikin sieltä jälkikäteen nostamaan.
ruotsalaiset tutKivat asiaa tarKemmin
myÖs suomessa haamuKaloJa
Myös Suomen vanhassa suurkalarekisterissä oli monta kalaa, joiden saantitiedot olivat epävarmoja. Siksi rekisteri uudistettiinkin vuosituhannen vaihteessa 1900-luvun ja 2000-luvun rekisteriin. Rekisterien jakamisen kautta päästään varmasti vähitellen eroon 1900-luvun rekisteriä rasittavista "haamukaloista". Sieltä löytyy esimerkiksi sellaisia vonkaleita kuten Säkylän Pyhäjärvestä saatu 25,5-kiloinen hauki vuodelta 1905, 3,6 kilon ahven sotavuodelta 1941, 11,55 kilon lahna vuodelta 1912, 15,5 kilon made vuodelta 1910 ja 6,7 kilon harjus vuodelta 1956. Syynä uuden rekisterin perustamiseen on osittain voimassa olevien ennätystietojen epätarkkuus ja jopa virheellisyys sekä tietojen todenperäisyyden tarkistamisen mahdottomuus. On silti hyvä, että vanhat ennätysrekisterit säilytetään omana tärkeänä osanaan suomalaista kalastushistoriaa.
Jos saat suurKalan
Dokumentoi kala huolella. Pituus, paino, 10 suomun suomunäyte, kunnolliset valokuvat ja todistajat ovat avainasemassa. Ota talteen myös saantipaikka sekä vallitsevat sääolot. Mikäli pidät kalan, niin pakasta se mahdollisesti kokonaisena tai säilytä vain pelkkä pää. Lisää asiaa kalan dokumentoinnista Kalastus-lehden numerosta 2/09. Ennätysilmoituksen voi tehdä täällä: http://www.ahven.net/suomi/ennatys/ennatysilmoitus.php
suurKalasta voit antaa tiedot Kalastus-lehden ohella seuraaville: » Kalatalouden Keskusliitto (kaikki kala- ja rapulajit, kaikki pyyntitavat) » Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (kaikki kalalajit ja pyyntitavat) » Suomen Urheilukalastajain Liitto (kaikki kalalajit, vain vapavälineet) » Erä-lehti (ahven, hauki, kuha, lohi, siika ja taimen, kaikki pyyntitavat) » Metsästys ja Kalastus -lehti (yli 10 kilon hauki, vain vapavälineet, M&K Kymppikerho)
Ruotsalaiset haukimiehet olivat joitakin vuosia sitten aloittaneet hankkeen tehdä Fehmi Varlista dokumentin, sillä niin henkilöön kuin kaloihinkin liittyneet myytit eivät lakanneet kummittelemasta. Lisäksi nuoret kalamiehet löytävät googlaamalla kuvat Fehmin hauista aloitellessa harrastustaan, joten asia oli syytä selvittää.
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
19
" Yksi kerTaluonToinen kuolema haukikannassa ei kaada suunTaan Tai Toiseen. YriTin rauhoiTella Tuohduksissa olevaa YsTävääni, joka selväsTi suri kalaTiskiin ihmisTen pällisTelTäväksi Tuodun TapeTun vanhuksen kohTaloa.
mika vornanen
Reikiä veRkossa
alvi on vapakalastajalle tunnetusti tuskaista aikaa. Jäitä poltellessa on yleinen vastaus, jonka saa kysymykseen, miten menee. Lumen määrä, talven kylmyys ja pituus toivat melkoisia kertoimia menneelle talvelle ja varsinkin jäille, jotka eivät tuntuneet palavan mitenkään. Talven positiiviset asiat, jos niitä nyt olikaan, jäivät kyllä sellaisen jyrän alle, joka toi ajattelemisen aihetta taas kerran. Televisiossa esitetyt dokumentit kalastuksen joukkotuhoista liitettyinä omakohtaisiin talven tapahtumiin saivat esiin minussa ja muutamassa muussakin kalamiehessä piirteitä, jotka eivät olleet kaukana anarkiasta. Onneksi ne eivät kuitenkaan johtaneet harkitsemattomiin tekoihin. Tämä tarinan päähenkilö on ammattikalastaja kutsumanimeltään Ahne A (nimi muutettu). Ammattikalastajamme on kuulemma ansainnut kutsumanimensä, koska hän on nimensä veroinen sanan täydessä merkityksessä. Nämä kuullut ja kerrotut olivat kevättalveen asti minulle vain muiden kertomaa liioittelua sekä huhupuhetta kiistellystä persoonasta, mutta valitettavasti kevättalvella jouduin toteamaan kerrotun todeksi. Puhelimeni pärähti eräänä talvisena päivänä. Tuskin sain vastattua, kun täysin peittelemätöntä raivoa ja halveksuntaa sisältävä ääni kertoi minulle referaattina herra Ahneen papittaneen 122-senttisen hauen. No totta kai hän tekee niin, sanoin sillä sehän on miehen
T
ammatti ja elanto. Yksi kertaluontoinen kuolema haukikannassa ei kaada suuntaan tai toiseen. Yritin rauhoitella tuohduksissa olevaa ystävääni, joka selvästi suri kalatiskiin ihmisten pällisteltäväksi tuodun tapetun vanhuksen kohtaloa. Tilannetta mutkisti hiukan se tosiasia, että tuo suurhauki oli poistettu alueelta, jossa itse kalastamme hyvinkin paljon. Olimme myös tarjoutuneet maksamaan vapautettujen suurhaukien kilohinnan, jos kalastaja näin toimisi. Ikäväksemme näin ei ollut tapahtunut.. Päivät kuluivat ja viikonloppu lähestyi. Haukimamma sai päivittäin osakseen valtavaa hämmästelyä ja tietysti myös hiukan pelonsekaista kunnioitustakin, kun se kalapiikin avustamana kita auki hallitsi kalatiskin näkymää. Kukaan vaan ei ollut kiinnostunut sitä ostamaan ja valmistamaan siitä ruokaa. Voisikohan se johtua siitä, että kautta aikojen on ihmisille opetettu totuutena, että "iso hauki maistuu puulta"? Surullista, mutta totta on se, että tuon valtavan ja upean, kookkaan haukivanhuksen kohtaloksi tuli kuivua harmaaksi kalatiskin koristeena ja päätyä lopulta kokonaisena biojätteisiin kompostoitavaksi. Voi olla, että yllä kerrottu maistuu valitukselta ja tuntuu mitättömältä, mutta, ettei elämä käy yksitotiseksi, niin reilu viikko tuosta saimme lisämakua herra Ahneen toimintatavoista. Tällä kertaa vesistöä oli vähennetty yli 70 kilolla haukea, tosin "vain" 7 yksilön verran! Ylpeänä tämä suomalainen "ammattilai-
nen" raahasi ne myytäväksi, vaikkei ollut kulunut kahta viikkoa siitä, kun edellinen suurhauki oli mennyt kokonaisena roskiin. Voin myöntää että harkintakykyni oli todellisella koetuksella tuona hetkenä. Yritin arvailla syitä ja selittää joukkotuhoa kalastajan ammatilla ja kalojen verkkovaurioilla, koska eihän kukaan järkevä ihminen myy tai tuhoa omia siemenperunoitaan, varsinkin, jos niitä ei kukaan halua. Silmieni edessä tapahtuva oli täyttä hulluutta, kuin pahaa unta missä ei ollut mitään järkeä, enkä päässyt sitä näkemästä. Vielä, kun herra tuli kerskumaan saaliillaan, niin itsehillintäni joutui todelliselle koetukselle, mutta maltoin mieleni ja kysyin aivan asiallisesti miksi hän tappoi omia "siemenperunoitaan"? Kysymykseeni sain vastaukseksi vain hekottelua, joten kysyin vielä miksi hän ei vapauta suurhaukia, koska olisimme valmiit maksamaan kilohinnan vapautetusta suurhauesta? "Ne syö kaikki kuhat", oli vastaus. Pyysin tarkennusta kuulemaani, koska edellisellä viikolla hänen kertomansa mukaan merimetsot syövät kaikki kuhat, suurhauista ei silloin ollut puhettakaan. Yritin vielä kysyä, eikö voisi ajatella, että suurhauet voisi vapauttaa tuottamaan jatkuvuutta haukikantaan ja tuoda myyntiin niitä pienempiä ja halutumman kokoisia haukia? Vastaus jonka sain kuulla ja johon keskustelu päättyi, kaikuu vieläkin korvissani: "NE TEKEE REIKIÄ VERKKOIHIN."
20 20
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
Kalastuslehti 2.2009
|
kalamies.com
ONKO RÄPYLÄLLÄ VÄLIÄ?
Kelluntarenkaan hankittua voi räpy löistä helposti ajat mitä väliä, kunhan ella, että vain jotkut räpylä t on, mitä halvem sen parempi. Tiet malla saa, oa etsiessä netistä törmää vertailuih umpikantaisten rä in avo- ja pylöiden välillä, sekä myös kahluu kiinnitettäviin rä kenkien päälle pylöihin. Mielipid että ja subjektiivi on yhtä montaa ku sia tuntemuksia in on kirjoittajaa , niin puolesta ku in vastaan. Teksti MIKA
VORNANEN Kuvat ARI LAINE, MIKA VORNANEN
P
ieni kysely lajia harrastavien kavereiden parissa poiki loppukaudesta 2009 ajatuksen vertailuryhmän perustamisesta neljän rengaskalastajan kesken kauden jäljellä oleville sulille vesille. Idea tuntui toteutettavalta, joten ryhdyin toimeen varsin nopealla aikataululla, koska kausi alkoi väistämättä olla lopuillaan. Heti alkuun on syytä huomauttaa, että kyseessä ei ole millään tavalla vertailukelpoinen testi siitä mikä on paras räpylä. Oikeastaan emme edes tienneet mitä asioita vertailussa tulisi esille. Reilun kuukauden aikana kalastustunteja tuli paljon. Kelin ja meriveden heilahdellessa laidasta laitaan sekä veden kylmenemisen ansiosta olimme onnekkaita ja se näkyi myös huomioissa. Tekemämme vertailu antaakin siis vain osviittaa siihen minkä kaltaisia räpylöitä voisi vakavasti harkita kelluntarenkaan potkureiksi.
vat JetFinit(Scubapro), jollaiset olin myös itse aikoinani jonkun neuvomana halvalla hankkinut. Jokunen hajaääni käytettävistä räpylöistä tuli myös kengän päälle tulevista räpylöistä, mutta omien, sekä muutamien muiden kokemusten perusteella jätimme ne suosiolla pois.
KAUPPAKIERROS
Marraskuisena päivänä marssin sisään Helsingin Sukelluskeskukseen sekä Sea & Safetyyn, joissa esittämäni asia (lue ongelma) oli jo tiedostettu aiempien asiakkaiden muodossa. Jalan liike/asento sukellettaessa ei ole vertailukelpoinen istumiseen, joten hyvä sukellusräpylä ei välttämättä ole hyvä kelluntarenkaan liikuttamiseen, kuten saimme räpylävertailumme aikana totisesti huomata! Erittäin perusteellisten ja tyhjentävien opastuksien saattelemana sain käyttööni Mares sekä ScubaPro -räpyläperheistä tarvittavan määrän erilaisia ja eri hintaisia avokantaräpylöitä. Mukaan lukien omat räpylämme, oli käytössämme kymmenkunta erilaista paria ja empiirinen tutkimus valmis aloitettavaksi.
MITEN KOKEILTIIN?
MISTÄ LÖYTÄÄ HYVÄT RÄPYLÄT?
Helpoiten varmasti netistä, jos osaa ja tietää mitä etsiä. Parhaan tiedon uusimmista malleista, niiden ominaisuuksista ja hinnoista saa varmasti käymällä, ei soittamalla sukellusliikkeeseen. Rengaskalastusta jo jonkin verran harrastaneena selvitin kaveripiirissä muiden "alan miesten" käyttämiä merkkejä ja malleja. Selkeästi käytetyimmät merkit olivat Mares sekä ScubaPro, sekä netistä edullisesti hankitta-
Idea oli käyttää mahdollisimman montaa eri räpylää. Päiväksi otimme mukaan kolmea, tai neljää erilaista räpylää, joita käytimme siis todellisen kalastuksen ohessa pari kolme tuntia, jonka jälkeen vaihdoimme niitä keskenämme. Räpylöiden vaihtaessa kalastajaa, vaihtoi myös räpylöitä koskeva dokumentointipaperi haltijaa, edellisen käyttäjän kirjattua siihen ensin omat tuntemuksensa sekä huomionsa siitä, mitä räpylöistä oli mieleen jäänyt. Näin saimme kootuksi hyvin kattavan, sekä etukäteen varsin arvaamattoman datapaketin ominaisuuksista, sekä painoarvoista, mitkä olisivat ratkaisevia räpylän valinnassa. Voin väittää, ettei hinta enää ole se pääasia, kun seuraavan kerran olen valitsemassa itselleni räpylöitä.
RÄPYLÄN VÄRI
Kirkkaisiin väreihin törmätessä tulee varmasti miettineeksi onko värillisistä räpylöistä haittaa tai hyötyä? Väreistä voi olla hiukan hyötyä, esimerkiksi veden kirkkautta voi paremmin hahmottaa kirkkaita räpylöitä käyttäessä, mutta suurin ilo lienee kai se värien tuoma silmänilo. Haittaa väreistä ei ilmeisesti ole, koska meistä jokainen sai useita kaloja ja tärppejä aivan räpylöiden tuntumasta. Kalat eivät tunnu aristelevan räikeitäkään räpylöitä.
22
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
23
Kuvassa valmiina tositoimiin Mareksen räpylöitä vasemmalta oikealle Volo Power, Superchannel ja Quattro Excel.
ScubaPron tarjontaa vasemmalta oikealle Seawing Nova, Kinetix ja Twinjet Max.
SOPIVAN KOON VALINTA
ScubaPro Twinjet Maxien melaosa on halkaistu keskeltä tuomaan lisää notkeutta.
ScubaPro Seawing Novan notkistusratkaisu: keskelle tehty taivutusosa.
Räpylöiden koko määritellään kirjaimin. Omituista on se, että saman merkin L-koko voi olla toisessa mallissa erikokoinen, joten on syytä olla tarkkana. Vertailun aikana meille selvisi, että kengän koko on yksi tärkeimpiä asioita valintaa tehdessä. Kengän ollessa liian pieni, tai ahdas on varpaiden jäätyminen 4-asteisessa vedessä huomattavasti nopeampaa kuin väljässä lestissä. Räpylää hankkiessa olisi syytä olla mukana se varustus, jota tulee käyttämään vesillä ollessa. Useimmiten jalkapohjan pituus sekä ahdas varvastila olivat negatiivisina mainittuna. Itse käytän loppukaudesta kahluuhousun sukan alla urheilusukkaa, tilavaa neopreenisukkaa ja mummon kutomaa villasukkaa. Koon 41 jalalla päädyin L-kokoisiin räpylöihin.
RÄPYLÖIDEN PUKEMINEN
ten matkojen potkiminen ja niiden aikana kurssin pitäminen on ensimmäinen asia. Renkaan paikalla pitäminen ja kalastuksen aikana pyörittely jopa 180 astetta (ns. ankkatila), ovat kohta kaksi. Kolmantena tulee huomioitavaksi liikkuminen virtauksissa ja vastaisissa tuulissa, jotka ovat jokainen lähes jokapäiväisiä asioita, joihin kelluja törmää. Räpylöillä on eroa. Se oho-elämys jonka koin, kun ensikerran polskin joillain muilla kuin omilla mustilla, kumisilla, painavilla ja uppoavilla Turbo-räpylöillä, ei unohdu koskaan. Ero oli todella dramaattinen. Tuon reissun jälkeen en ole enää vetänyt vanhoja mustia jalkoihini.
MINKÄLAISIA NE SITTEN OLIVAT?
Scubapro Seawing Novan kantapääremmin lenkki, joka helpottaa räpylöiden pukemista.
Lämpiminä aikoina mukavissa olosuhteissa huolia ei esiinny, mutta kun kelit jäähtyvät, niin eroja myös räpylöiden pukemisen suhteen alkaa esiintyä. Scubapro Seawing Nova:n kantapääremmiä koristaa lenkki, joka todella helpottaa räpylöiden pukemista ja riisumista silloin, kun kalamies alkaa vaatetuksen sekä rasituksen vuoksi olla erittäin jäykkä. Mares on ratkaissut pukemis-/riisumisongelman avattavin pikasoljin, tosin kylmin sormin soljen avaaminen ei aina ollut helppoa. Samanlaista lenkkiä kuin ScubaPro:ssa on, saa myös Maresin räpylöihin jälkiasennuksena. Käyttökokemusten perusteella olen ehdottomasti tuollaisen lenkin kannalla.
KÄYTÄNTÖ
Pitkät, jäykät ja raskaat räpylät, kuten esim. omat ScubaPro JetFin:it, sekä Maresin Quattro Excel:it saivat heti tylyn tuomion. Ne eivät miellyttäneet ketään meistä. Ensin mainitut ovat raskaat, uppoavat, melkoisen jäykät ja ras-
Mareksen pikasolki helpottaa räpylän pukemista, kylmin sormin se on tosin hieman vaikeaa.
Useat liikkeellelähdöt sekä pitkien matkojen liikkuminen renkaalla ja räpylöillä vaativat räpylöiltä jo hiukan enemmän. Ensireissuilla eletään hetkiä, kun loistava harrastus joko syntyy tai kuolee. Huono räpylä ei ainakaan kannusta jatkamaan harrastusta! Potkiminen voidaan jakaa erilaisiin osiin. Kalapaikkojen välis-
Mares on kaventanut räpylää keskeltä saadakseen enemmän notkeutta.
24
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
Lämmitys mökille
TÄYDELLINEN NELITAHTIPERÄMOOTTORI KOKONAAN UUSI SUZUKI DF60
UUSI
Kauko-ohjattava lämpö
EVOLUUTIO Yhdellä pienellä toimella voi olla suuri vaikutus. Olemme koonneet useita nelitahtisen perämoottorin edistysaskeleita, joita olemme kehittäneet viimeisen vuosikymmenen aikana, ja tuloksena on kokonaan uusi DF60. EDISTYKSELLINEN Teknisesti kehittynyt 12-venttiilinen DOHC-moottori antaa DF60-malliin runsaasti voimaa, tehokkaan toiminnan ja erinomaisen polttoainetalouden. Koe vesillä liikkumisen riemu uudella tasolla. YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN Lean Burn -ohjausjärjestelmällä saadaan huippuluokan polttoainetalous. Lisäksi täysin uusi DF60 on teholuokkansa (60 hv) kompaktein ja kevein moottori: keveys vähentää polttoaineen kulutusta ja parantaa suorituskykyä.
Wallas 26CC
1475,-
Tehokas säteilylämpö
Zibro R 417 TC Cool Top
299,-
Kamin X
189,-
Kaikkea kesämökkeilyyn!
www.sunwind.fi
WWW.GLOBALSUZUKI.COM
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
25
Arska Laine ja testipäivän suurin hauki.
kaaseen. Yksikään näistä malleista ei jättänyt sanattomaksi, vaan päinvastoin, nuo kolme mallia saivat osakseen hyvin positiivista suitsutusta. Erikoista ulkonäköä yhdistää myös se, että kaikkien notkeutta on jotenkin parannettu joka taas näyttäisi sopivan rengasräpylän ominaisuudeksi. Volo power ja Seawing nova ovat notkistettu kengän edestä poikittaisella innovaatiolla, kun taas Twin Jet Maxien melaosa on halkaistu pitkittäin, eli räpylässä on tavallaan kaksiosainen mela. Ensitunne Mares Volo power -räpylöistä oli enemmän huvittava kuin uskottava, tuntui kuin jaloissa ei olisi ollut mitään mikä voisi siirtää minua menosuunnassa eteenpäin. Muistan jopa arvostelleeni keksinnöt "aika himmeleiksi" irrottuani rannasta, mutta maisema vaihtui huomattavasta vastatuulesta huolimatta eikä jaloissa tuntunut minkäänlaista rasitusta. Tuosta hetkestä eteenpäin kalastus renkaasta on ollut kaikkineen todellista nautintoa. Ainoa miinus minkä Volo powerit saivat, oli kengän ahtaus, koska testikappaleiden koko oli M, eivätkä muiden 42-44 kokoiset kaviot tuntuneet sopivan tuohon kokoon. ScubaPro:n Twin Jet Max:it ovat kaikilta osin mukavat ja kevytkäyttöiset räpylät joissa on riittävästi työntövoimaa sekä keveyttä nopeisiin paikalla käännöksiin sekä lähtöihin. Koekäyttö sai jonkun meistä jopa lausahtamaan: Jos tästä vielä räpylä paranee, se on pilalla. Tuskin ScubaPro Seawing Nova:t ovat pilalla, vaikka ovatkin hyvin erinäköiset kuin muut kokeilemamme. Varsin futuristisesta ulkonäöstä huolimatta ne haastavat kaikki muut mallit jokaisella osa-alueella. Käyttönautinto alkaa jo niitä pukiessa, eikä takaiskuja tule matkanteon, liikkeellelähtöjen tai paikalla pyörittelyjen aikana. Ne kuuluvat ehdottomasti kokeilemiemme räpylöiden parhaimmistoon, jotka mielestämme olivat ScubaPro Twin Jet Max, ScubaPro Seawing nova, Mares Superchannel sekä Mares Volo Power.
ovat raskaat, uppoavat, melkoisen jäykät ja raskaat käyttää kaikissa tilanteissa, kun taas Quattrot ovat pitkät ja todella jäykät ja siten todella painavan ja kömpelön oloiset varsinkin liikkeelle lähdettäessä. Tuota liikkeellelähtöä kun päivän mittaan tulee monen monta kertaa tehtyä. Kommentit kuten: painavat ja kömpelöt, raskaat potkia, sivutuulessa mahdottomat ohjata, vastatuulessa tappavat ihmisen, kertonevat mielipiteistä. Asia, mitä lajin uusi harrastaja ei kykene hahmottamaan, on kelien tuomat haasteet vs. omat jalkavoimat. Vertailimme räpylöitä myöhään syksyllä, kun päivät ovat kylmiä ja lyhyitä. Yleensä pyritään palaamaan rantaan mistä on lähdetty, mutta aina se ei onnistu, vaikkapa tuulien, tai kalakiiman vuoksi. 500 metriä on pitkä matka, kun takana on täysi päivä ja aikaa pimeän tuloon on vain muutama vartti vierailla vesillä. Siihen kun lisätään vaivaiselta kuulostava 6 m/s vastatuuli ja huonot räpylät, niin voi olla, että loppumatka tehdäänkin jalkaisin metsissä hortoillen, kamoja perässä raahaten. Tuossa on riittävä peruste hyvien räpylöiden hankinnalle. Perusräpylät, kuten vaikka Mares Superchannel, tai ScubaPro Kinetix saattavat yllättää monen rengaskalastajan ja sopia heidän tarpeisiin. Varsinkin Superchannel sai ryhmältä paljon kiitosta ja keräsi positiivisia kommentteja myös edullisuutensa vuoksi. Lähes kelluvat räpylät ovat sirot, mutta riittävän jäykät ja ovat täten hyvin ketterät. Matkaa Kinetixeillä teki ehkä hiukan nopeammin, varsinkin vastatuulessa, mutta sivutuulessa Superchannel oli aivan huippu kurssin pitämisessä. Räpylöitä voi myös modifioida. Käytössä raskaiksi havaitut vanhat Mares:it kokivat uudesti syntymisen, kun kokeilussa olleiden räpylöiden innoittama eräs ryhmämme jäsen päätti notkistaa omia räpylöitä puukkoa varovasti käyttäen. Tulos oli toivottuakin parempi ja jo kiertoon tuomitut räpylät nousivat ominaisuuksiltaan lähes parhaaseen A-ryhmään. Kun ottaa käsiinsä räpylät, jotka tuotekehittelyn tuloksena eivät enää muistutakaan totutun näköisiä räpylöitä, ne voivat helposti tulla hylätyksi ulkonäkönsä ja hintansa vuoksi. ScubaPro Seawing Nova ja Twin Jet Max, sekä Mares Volo power ovat kaikki mielenkiintoisia malleja, mutta ennen kaikkea ne ovat riskittömiä hankintoja potkureiksi kelluntaren-
summa summarum 1) Paras tulos saavutetaan menemällä liikkeeseen paikanpäälle, ellei
ole juuri samaa mallia sovittanut jo muualla.
2) On erittäin tärkeää, että jalalle on riittävästi tilaa, mutta jalassa hölskyvä räpylä ei vastaa enää tarkoitusta. Sukallisia kahluuhousuja käyttäessä ja niihin räpylöitä valitessa on syytä huomioida syyskelien vaatimat kerrastot.
3) Keskimittainen ja mieluummin notkeammasta päästä oleva räpylä on
hyvä valinta, varsinkin, jos reisien valmius päivän mittaiseen polskimiseen ei ole kovin kehittynyt.
4) Kelluvat tai lähes kelluvat räpylät keveyden ohella lisäävät käyttömukavuutta. Myös pukemista ja riisumista helpottavat yksityiskohdat nilkkaremmeissä ovat joskus jopa luksusta, joten ne voi hintoja ym. vertaillessa ottaa huomioon. 5) Kallein ei ehkä ole aina paras vaihtoehto, mutta hyvää ja halpaa tuskin sattuu samaan tuotteeseen, jos uutta räpylää on hankkimassa.
Artikkelissa kokeiltuja räpylöitä voit tiedustella seuraavista liikkeistä: Helsingin Sukelluskeskus Oy Kalevankatu 55 00180 Helsinki 045 130 0805 www.sukelluskeskus.fi Sea Safety Scandinavia Oy Mannerheimintie 17 00250 Helsinki 09-4544 600 www.seasafety.net
26
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
27
- unelma-ammatti vai unelma ammatista?
Kun eräs iso amerikkalainen päivälehti teki kyselyn miesten toiveammateista, niin ykkössijalla ei ollut lääkäri, arkeologi tai baseballammattilainen, vaan kalastusopas. Vahvoja tunteita siis liittyy kalastusoppaan toimenkuvaan, vaan mitä onkaan arki.
Teksti ja kuvat ari PaataJa
Tai ei välttämättä. Tätä ammattia voi harjoittaa myös siten, että ilmoittaa pyytävänsä vain meritaimenta, jolloin mitään muuta ei kalasteta ja kaudesta selviää muutamalla rasiallisella vieheitä. Seikka, että veneessä on erilaisia vieheitä vaatii tietysti sen, että mukana on niiden heittämiseen soveltuvia keloja ja vapoja - mielellään hieman keskiluokkaa parempaa laatua, jotta kellään asiakkaalla ei tule pettymyksiä välineiden suhteen. Niinpä vavoilla ja keloilla on täytetty kaikki mahdolliset loput vapaat säilytystilat veneessä
08.00 Ollaan jo tien päällä, vene perässä. Uudet eväät pakattuna.
vän keikka meni tavan mukaan hieman pitkäksi ja kotiin pääsi vasta klo 20.00, minkä jälkeen oli edessä enää eväslaukun purku, veneen puhdistus sekä seuraavan päivän välineiden valinta. Olen poikkeuksellisen hyvässä asemassa siinä, että saan kurvattua veneen kanssa kotipihalle ja pystyn tekemään kaikki askareet täällä, eikä minun pidä kantaa valtavaa määrää vieheitä, vapoja ym. kalastusvälineitä autosta veneeseen ja sieltä takaisin. Seikka, että veneessäni on jatkuvasti mukana uistinrasiat niin meritaimenen heittokalastukseen, hauen kalastukseen lusikoilla, isoilla kalajigeillä, suspijigeillä, henkareilla, jerkeillä, swimbaiteilla sekä vaapuilla, pari askia vertikaalijigejä, pari rasiallista toukkajigejä ahvenelle ja kuhalle, pari rasiallista A1-matojigejä kuhalle, kolme rasiallista kalajigejä mikä tekee yhteensä 25 rasiallista. Tämä on mahdollista oikeastaan vain siksi, että pystyn säilyttämään niitä veneen laatikoissa ja ottamaan tarpeen mukaan esille. Tällaista määrää uistimia ei kukaan viitsisi raahata päivittäin veneeseen, mutta koska palveluammattiin kuuluu tarjota asiakkaille heidän toiveidensa mukaista kalastusta, niin kaikkeen on varauduttava.
0
6.30 Herätys. Ei paha, ellei ota sitä huomioon että edellispäi-
Keli ei ole paha. Itse asiassa sisäsaaristossa toimivan oppaan vuodessa on vain muutama päivä, jolloin ei ole kenenkään edun mukaista lähJiginvaihto kannatti. Kuha nappasi Red Bug väriseen A1-matojigiin.
28
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
teä merelle. Opas kyllä tietää, milloin kannattaa merelle lähteä ja jos hän suosittelee reissun siirtämistä, niin silloin häntä kannattaa uskoa. Kohdekalaa on noissa olosuhteissa mahdotonta saada. Mutta liian kovan kelin määritelmäkin riippuu aivan siitä mitä ollaan pyytämässä. Alkusyksyn hauki esimerkiksi on yleensä villillä syönnillä todella kovassakin kelissä. Kovin asiakasreissulle osunut keli oli eräs syysmyrsky, tuulta 20 m/s. Liikuimme saariston suojassa, eikä turvallisuus ollut hetkeäkään uhattuna. Ikimuistoisen reissun kruunasi 10-kiloinen hauki.
" Tämä päIVä TaITaa mennä TeKnIIKKaharjoITTelun merKeIssä." on oppaan peruslohKaIsu Kun ensImmäIsTen haparoIVIen uITTolIIKKeIden TuloKsena eI KuKaan TunnusTa saaneensa TärppIä.
08.30 Perillä rannassa. Jokapäiväinen veneen laskuoperaatio edessä. Ennen aikojaan rantaan saapuneet asiakkaat tiedustelevat tarvitsenko apua, mihin kohteliaasti vastaan saavani veneen mainiosti yksin veteen. Ja näin todellakin on. Ainoat kommellukset mitä veneen kanssa on ikinä tullut, ovat sattuneet silloin kun tarjolla on liiaksi asti käsiä joiden liikkeitä ei osaa aavistaa. Jokapäiväiset rutiinit näyttävät ulkopuolisen silmissä juuri siltä, mistä siinä on kyse. Jos vitkuttelet veneen nostossa ja laskussa niin vuositasolla siihen kuluu hirveästi aikaa. 20 minuuttia per päivä extraa tekee sadan päivän vuosikeikoissa 33 tuntia. Ei sovi hosua, mutta homman on toimittava. Kymmenessä minuutissa jarruvalojen sammumisesta on veneen oltava valmiina kalareissua varten ja illalla sama toisinpäin. 09.30 Ensiheitot. Hyvin oli kuunneltu, ajattelen, kun ensimmäiset asiakkaiden omat heitot lentävät veteen. Jigikalastuksessa on jotain samaa kun perhokalastuksessa, jossa jo itse heitto tuo tyydytystä. Jigissä samaa tunnetta tuo se, että pystyy aistimaan sen herkän värähdyksen vavan päässä kun jigi kelausuiton päätteeksi tömähtää pohjaan. Oppaan ammatissa opettaminen on yksi vaikeimmista asioista. Ei ole suinkaan sama asia että osaa kalastaa ja opettaa vaikka molemmat on hallittava. Opettamisessa on omat ongelmansa ja monesti käy-
kin niin, että yksi kalastuspäivä ei kerta kaikkiaan riitä siihen, että asiakas oppii lajin vaativan motoriikan. Monesti oivallus on tullut asiakkaan suusta vasta viimeisellä tunnilla, näin etenkin kun on kyseessä vähemmän kalastanut asiakas. "Tämä päivä taitaa mennä tekniikkaharjoittelun merkeissä." on oppaan peruslohkaisu kun ensimmäisten haparoivien uittoliikkeiden tuloksena ei kukaan tunnusta saaneensa tärppiä. Todennäköisesti paikalla on kalaa, mutta se on jo niin häiriintynyttä, että matkaa jatketaan ja yritetään etsiä kunnon kalaparvi veneen alle.
10.00 Eikä mitään. Asiakkailla on aina suuret odotukset kun he lähtevät oppaan mukaan kalastamaan ja niin pitää ollakin. Eiväthän he ole turhasta maksaneet. Kaikki haluavat isoja kaloja ja paljon, vaikkakin oppaan pää-
AP24 VRF-hydrauliohjauspilotti
Ohjaa ilman peräsinkulma-anturia
12 V (SimNet)
Kuvio- ja syvyyden mukaan ohjaus SimNet/NMEA2000 yhteensopiva
12-24 V
kalamies.comwww.maritim.fi | Kalastuslehti 1/10
+358 (0)207 65180
29
Ensimmäinen ahven veti muilta suut suppuun....
" KIpparI on KIpparI ja hänTä on ToTelTaVa. InToa TäYnnä oleVIa asIaKKaITa eI Tahdo saada mIllään lopeTTamaan KalasTusTa. VaIKKa ahVenparVI on aIKaa sITTen hajonnuT ja sYönTI hIIpunuT, ehTI sIITä joKaInen saamaan useamman Kalan Ylös.
kopassa takoo ajatus siitä, että miksi kukaan ei koskaan tyydy siihen että saisi edes pari pientä. On siis pakko saada kalaa ja mielellään isoja. Kaikuluotain näyttää tarkasti karikon toisensa jälkeen ja opas tuntee asiakkaiden katseen niskassaan. Aika kuluu, kello tikittää, niska jäykistyy ja vene pyörii ympyrää kaloja etsien. Tässä ei auta olla tuppisuuna, tietävät oppaat, vaan nyt jutellaan asiakkaitten kanssa niitä näitä. Vielä ei sentään ole vakuuttelun aika että ensi viikolla sitten, tai viime viikolla kyllä söi, tai että aurinko on vähän turhan kirkas tänään. On se myönnettävä. Joskus on pysähdytty jollekin karikolle vain sen takia, että asiakkaat pääsevät heittämään. Heillä on hurja into kalastaa eivätkä he ole tulleet katsomaan luotaimen kuvaruutua, joka oppaalle ihme kyllä tuntuu antavan pienistäkin kivistä kummia kiksejä. Silloin on pysähdytty tekemään muutama koeheitto ja jos kala tärppää, on opas yhtä ihmeissään kun asiakaskin.
on aikaa sitten hajonnut ja syönti hiipunut, ehti siitä jokainen saamaan useamman kalan ylös. Kokemuksesta opas tietää että on etsittävä uusi parvi alle, mutta sitä ennen ajetaan rantaan kahvittelemaan. Mutta ei mihin rantaan tahansa, vaan sellaiseen missä on kauniit maisemat ja tyven. Rannalla vietetty lounashetki on eräs kalastuspäivän huippuhetkistä. Oppaan aamuksi tilaamat täytepatongit maistuvat ulkona syötynä taivaallisilta eikä kahvileipäkään ole koskaan ollut suussa sulavampi.
11.30 Hei täällä on jotain. "Jotain" osoittautuu hetken perästä ahveneksi, josta saaja on syystäkin ylpeä. Kalan saaminen hiljentää koko porukan. "Eikö teillä ole yhtään hauskaa vai miksi olette niin hiljaa"- opas veistelee ja katselee sivusilmällä kun yhdellä sun toisella vavan kärki tärähtelee sen merkiksi että ahvenet tavoittelevat jigiä. 12.00 Nyt mekin menemme syömään. Kippari on kippari ja häntä on toteltava. Intoa täynnä olevia asiakkaita ei tahdo saada millään lopettamaan kalastusta. Vaikka ahvenparvi
13.00 Etsintä jatkuu. Nyt asiakkaat ovat selvästi kärsivällisempiä, sillä he näkivät että vasta silloin kannattaa pysähtyä kalastamaan kun opas niin sanoo. Luottamus oppaan taitoihin on huipussaan, sillä jokainen on saanut jo kalaa ja reissu on pelastettu. Kalaa nousee lisää eräästä niemen kärjestä, mutta jos seuraava paikka on hiljaisempi. Seuraavalla paikalla joku tarkkaavaisempi olisi oppaan liikkeistä voinut päätellä jotain erityisempää olevan tekeillä, mutta nämä asiakkaat sitä tuskin huomasivat. Venettä vain vekslattiin yhden paikan päällä moneen kertaan ennen kuin ankkuri laskettiin varovaisesti veteen. Ahventa tulee heti ja oppaan kehotuksesta yhteen vapaan vaihdetaan Stormin sirppipyrstön tilalle A1-matojigi. "Kokeillaan onko siellä kuhia!" oli opas puolihuolimattomasti todennut. Hetken perästä "jes,jes" ja tyytyväisyys valtaa oppaan mielen, sillä äskeinen vapa on taipunut syvempään kuin kertaakaan ennen päivän aikana. Opas tietää jo mitä sieltä on tulossa ja siirtyy hakemaan haavia asiakkaan ihmetellessä kalan tasaisia voimakkaita pot-
30
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
Lounastauko kauniissa ympäristössä kruunaa kalareissun.
HAUKIMIEHET HUOMIO! AIDOT BOGAGRIPIT MEILTÄ 138,-
kuja. Kun toistakiloinen kuha nousee pintaan, on se jo saman tien haavissa ja saamamies hymy korvissa.
15.00 Nyt lähdetään. Hyvästä kalantulosta opaskin on innoissaan ja jäisi vielä mielellään asiakkaiden kanssa vesille lisää ahvenia ja kuhia onkimaan, mutta tietää että mitä myöhempään ollaan kalassa sitä raskaampi on seuraava päivä. Edessä olisi vielä saaliin perkaaminen rannassa, tehtävä joka kuuluu oppaan tehtäviin. Tätä ei moni ammatista haaveileva ehkä sisäistä, mutta veitsen käsittelytaito on parasta hioa huippuunsa. Jos tunaroit saaliin käsittelyn kanssa yhtään pidempään kun mitä on välttämätöntä, tuntuu se taas vuositasolla tunneissa. Tämä on monelle asiakkaalle päivän kolmas kohokohta. Yksi on kalan saaminen, toinen lounastauko ja kolmas tärkeä seikka on osoittaa kotiväelle että oma luolamies osaa yhä tehtävänsä ja kantaa saalista kotiin. Opas ojentaa valmiiksi pakatut saalispussit asiakkaille ja lämpimien kädenpuristusten ja kiitosten myötä heitetään jäähyväiset. 16.00 Valmis. Mitä näin aikaisin? Sitähän ehtisi vielä itse kalaan. Toisaalta paluumatkalla täytyy purkaa päivän aikana tulleet soittopyynnöt, sillä eihän sitä voi keskellä toisten kalastuspäivää alkaa höpöttämään omia työjuttuja. Ja ennen kun vene on taas siivottu, eväät järjestetty ja vastattu sähköpostiin jätettyihin tarjouspyyntöihin sekä lähetetty tulevien päivien asiakkaille lisäohjeita, on kello taas kerran paljon. Ei parempi se on ajaa vain kotiin, onneksi nuo ruokakaupat ovat nykyään niin myöhään auki. Tänään sitä ehtii nähdä iltauutisetkin. Auto kääntyy paluumatkalle ja mielen täyttää hyvä mutta raukea mieli. Ei sitä joka päivä työpaikalla pomo tule taputtamaan olalle ja sanomaan että olipa hieno päivä, teitpä työsi todella hyvin.
MAINOSTA KALASTUSLEHDESSÄ! Edullisia kauppapaikkoja
NX40 monitoiminavigaattori
Tarkka, huurtumaton 8,4" SunView värinäyttö Optiona tutka, AIS, kaiku, polttoainevalvonta, video
Kampanjahintaan 1490,kalamies.com
+358 (0)207 1/10 65180 31 | Kalastuslehti www.maritim.fi
kalastUs-leHti ja kalamies.COm VaHVasti mUkana RiiHimäen eRämessUilla 2010
messut järjestetään nyt 19. kerran riihimäen urheilupuistossa ja ajan kohta on 10.-13.6. luvassa on entistä enemmän kalastukseen liittyvää ohjelmaa ja joka päivä on ohjelmassa ainakin 30 esitystä ja luentoa.
Teksti anssi lehtinen Kuva ja uistin Janne kOiVistO
vieheenraKentamisen sm-Kilpailut 2010
Y
r
iihimäen Erämessut ajoittuvat juuri loppuneeseen kevään haukisesonkiin ja tänä vuonna ohjelma on painottunut hauen kalastuksen ympärille. Toki luvassa on myös muuta, mm. lohiguru Kari Lossin luento lohivaapun valinnasta ja virittämisestä, Ari Paatajan vinkit vertikaalijigauksesta.
hauKiFriiKeille tarJolla todella palJon
Tämän vuoden teema on siis pitkälti hauen kalastuksessa ja siitä on onkin tarjolla roimasti tietoa. Esiintyjinä ja luennoitsijoina on maamme kovimmat haukimiehet Rami Elorannan johdolla. Hän esiintyy joka päivä allasalueella ja neuvoo jerkkaamisen saloja. Lisäksi Rami pitää päivittäin luennon suurhauen kalastamisesta. Tuskin kukaan on tässä maassa saanut yhtä monta yli kympin kalaa kuin Rami, joten kannattaa todella pitää huoli, että mahtuu sisään luentosaliin. Ramin lisäksi luennoimassa on Teemu Koski jonka aiheena on hauen käyttäytyminen rannikolla. Myös jerkkien rakentajille on luvassa paneelikeskustelua ja paikalla keskustelemassa ovat Tomi "Toku" Kujala, Janne "Black Eye" Koivisto" ja Janne "Jio" Ovaska. Jerkkimestarit jatkavat keskustelua altaan ääressä ja heitä on mahdollisuus jututtaa kasvotusten ja kysellä vinkkejä jerkin valmistamiseen. Allasalueella esiintyy päivittäin myös Mikey Sarelin, joka johdattelee yleisön hauen perhostamisen saloihin ja kulkupelinä Mikeyllä on kelluntarengas, jonka käsittelystä ja varustamisesta perhostuskäyttöön on luvassa rutkasti tietoa.
Jigiä, KalanKäsittelyä, heitto-opastusta Ja vaiKKa mitä
ksi esimerkki suomalaisesta huippuosaamisesta on vieheiden rakentelu. Se on myös huomattu maailmalla jo kauan sitten. Pienvalmistajia Suomessa on todella paljon ja jo harrastetasolla osaaminen ja laatu on huippuluokkaa. Se kävi varsin selväksi jo kaksi vuotta sitten järjestetyssä vieheenrakentamisen SM-kilpailussa, tason yltäessä hyvin korkealle. En yllättyisi ollenkaan jos vieherintamalla "pyörä" keksittäisiin uudestaan ja se tapahtuisi juuri Suomessa, jopa jonkun pienvalmistajan ajatuksesta tai aloitteesta. Kilpailuun ovat tervetulleita kaikki vieheluokat, vaikka luokat on jaettu kahteen eli jerkkeihin ja muihin vieheisiin. Tuomaristossa etsitään omaperäisyyttä ja kiinnitetään huomiota uusiin ajatuksiin, vieheen perusasioita mm. uintia unohtamatta. Kaikki kilpailuun tulleet vieheet huutokaupataan ja huutokaupan tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä syöpälasten tukemiseen.
säännÖt
» » » » » » » » » » » »
Ohjelmasta löytyy myös Harri Hotin vinkkejä heittokalastukseen, Peter Lahden vinkit hauen jigikalastukseen ja rannikkovieheiden käyttöön, kalankäsittelyn saloihin opastaa Jaana Vetikko, joten ohjelmaa on siis luvassa todella paljon. RIIHIMÄEN ERÄMESSUT 10.-13.6.2010 Aukioloajat: torstai-lauantai klo 10-19 sunnuntai klo 10-18 www.eramessut.fi
Kilpailu on kaikille avoin, paitsi tuomariston edustajille. Kilpailija saa osallistua yhteen tai kahteen sarjaan, kuhunkin vain yhdellä kilpailuvieheellä. Kilpailuvieheen tulee olla itse tehty. Tämän tulee olla vieheen ensimmäinen kilpailu. Kilpailuun lähetetty viehe on lähettäjän omaisuutta,mutta kaikki kisaan lähetetyt vieheet tullaan huutokauppaamaan ja huutokaupan tuotto tullaan lahjoittamaan lyhentämättömänä syöpälasten tukemiseen. Huutokauppapaikkana toimii Kalamies.com sivusto. Kilpailuaika on 12.2.2010 - 8.5.2010 ja vieheen tulee olla perillä viimeistään 8.5.2010. Kilpailuvieheiden postitusosoite: Anssi Lehtinen, Toukolantie 14, 11130 Riihimäki.
32
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
ReimaRinkieRtäjästä
Viime talvi oli pitkästä aikaa oikein kunnon wanhan ajan talvi. uutisistakin kuuluisaa valkoisilla lakeuksilla etenemistä vaikeuttavaa "häirikkölunta" sekä jäänalaista kalastusta häiritsevää jäätä oli paikoitellen vesistöjen kantena enemmän kuin lääkäri määrää. eikä siinä vielä kaikki. hankalat jääolot aluksi vaikeuttivat ja lopulta estivät kokonaan silakan troolauksen ja sen vuoksi jopa jäin ensimmäistä kertaa ilman paistettuja silakoita kantaravintolassani. mutta jäiden lähdettyä tähän asiaan palataan uudelleen...
Kuva Jaana VetikkO
Rantakalaksi
yt kalavedet ovat vihdoin vapautuneet jääpeitteestään ja on aika ryhtyä hipelöimään heittokalastusvälineitä. Heti alkukevään ensimmäisten hauen virvelöinti- ja siian ongintareissujen jälkeen silakkaparvet alkavat veden lämmetessä siirtyä aavan meren talvehtimissyvänteistä kohti rannikon matalikoiden lisääntymisalueita. Ja silloin Pörjellä on ravitsemuksellista asiaa reimarinkiertäjiksikin kutsutuille silakoille. Veneen kaikuluotaimen näyttöruutuun ilmestyvät kevään ensimmäiset merkit silakkaparvesta kertovat, että on aika viritellä silakkaraksit toimintavalmiuteen. Silakan onkiminen on mukavaa ja leppoisaa toimintaa useimmiten kauniissa ja aurinkoisessa kevätsäässä. Ensimmäiset silakkakilot perkaan tai puhkaisen tavallisesti heti jo veneessä onkimisen yhteydessä, jotta rantaan tultaessa ei kuluisi enää turhaa ylimääräistä aikaa niiden käsittelyyn. Kevään ensimmäisiä silakoita nimittäin odottaa aina yhtä suurella innolla kuin pilkkikauden ensimmäisiä ahvenia. Savolaiset ovat omineet itselleen kunnian perinteiden rantakalan valmistamisen keksimisestä ja se heille suotakoon. Perinteinen rantakalahan tehdään muikuista, mutta kyllä Atlantin sillin Itämeren oman ekologisen rodun edustaja eli silakka sopii tähän samaan tarkoitukseen erinomaisesti. Yksinkertaistettuna rantakalaksi kutsutaan rantatulilla mielellään suuressa kattilassa pienellä liekillä ja miedolla lämmöllä pääasiassa muikuista, järvivedestä, runsaasta määrästä suolaa (rantakala ei saa olla tuimaa eli liian vähäsuolaista) sekä runsaasta määrästä voita valmistettua paksua keittoa, jota nautitaan lautasilta ruisleivän kera. Rantakalasta on olemassa lukemattomia variaatioita, joista yleisimmin em. aineosien lisäksi pataan voi viskata paitsi sipulia ja mausteita myös halutessaan perunaa. Ellei silakoita ole käsitelty jo veneessä, rantakalan valmistaminen aloitetaan maissa tällä toimenpiteellä: Silakat joko puhkotaan tai perataan. Silakoiden puhkominen tarkoittaa sitä, että poistetaan peukalonkynnellä napsauttamalla sormissa mahapuoli ylöspäin olevan kalan rintaevät, kidukset sekä suoli irti niin, että pää jää paikalleen. Jos ei jostain syystä halua syödä silakan herkullista päätä,
n
34
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
ReimaRinkieRtäjän Rantakala
2-3 henkilölle Ainekset (mitoitettu Trangia-tyyppisen retkikeittimen kattilalle, tilavuus 2 litraa): 300500 g puhkottuja tai perattuja pienikokoisia silakoita (pituus alle 15 cm) 500 g perunakuutioita 1 isohko sipuli (paino noin 150 g) hienoa merisuolaa 5-10 kokonaista maustepippuria 2 laakerinlehteä runsaasti tuoretta tilliä tai ruohosipulia kallionkolosta ruokalusikallinen voita vettä Perkaa tai puhko silakat. Voit halutessasi ripotella niiden päälle hienoa suolaa, jos pidät suolaisesta kalasta. Kuori perunat ja paloittele ne kuutioiksi, joiden sivun leveys on noin 20 mm. Pienet ja tasakokoiset kuutiot kypsyvät samanaikaisesti silakoiden kanssa. Keitä reilu puoli litraa vettä kiehuvaksi ja kaada perunakuutiot kattilaan. Vettä on sopivasti, kun sen pinta peittää perunat nippa nappa. Laita perunoiden päälle 1-2 teelusikallista suolaa, laakerinlehdet sekä pippurit. Mausteita ei välttämättä tarvita, jos haluat nauttia aidosta puhtaasta silakan mausta. Kun perunakuutiot alkavat pehmetä, lisää kattilaan silputtu sipuli ja lado silakat perunoiden päälle siten, ettei niiden väliin jää ylimääräistä tilaa. Lisää tarvittaessa sen verran vettä, että silakat juuri ja juuri peittyvät. Kun kattilan sisältö alkaa kiehua uudelleen, säädä Trangian polttimon liekkiä polttimon kansiosalla pienemmälle. Lisää rantakalan pinnalle reilu nokare ehtaa voita ja kourallinen tuoretta tilliä tai suoraan kallioluodon halkeamasta noukittua villiä ruohosipulia. Silakoiden liha kypsyy noin 10 minuutissa, mutta niiden selkäruotojen pehmeneminen keittimen spriikeittimen säästöliekin voimalla saattaa vaatia vajaan puoli tuntia. Kypsän silakan voi noukkia liemestä ja pureskella ilman, että selkäranka rutisee hampaissa häiritsevän oloisesti. Tarkista ennen tarjoilemista liemen suolaisuus ja lisää suolaa tarvittaessa. Annostele rantakalaa ruokailijoille lautasille tai halutessaan jokainen voi noukkia kalaa ja perunoita suoraan kattilasta, sillä rantakala, jos mikään, on kalareissulla ulkoilmassa valmistettavaa ja tarjoiltavaa "äijäruokaa", mutta silti yllättävän kevyttä purtavaa. Tarjoile rantakala ravintorasvalla voidellun ja juustolla päällystetyn ruisleivän kera. Juomaksi sopivat ennen ruokailua tuima ja kylmä "alkunapsu" sekä kuplivan raikas ja kevätpäivän viileä keskiolut tai kivennäisvesi.
" Retkikeittimellä kallioluodon suojassa valmistettu Rantakala on yksinkeRtaista ja maittavaa Retkievästä.
voi vaihtoehtoisesti perata silakat eli poistaa niistä pään ja suolen irti sormin vääntämällä tai saksien avulla. Lopuksi kalojen pinnalta pyyhitään veri ja lima pois talouspaperilla. Perattuja silakoita ei pidä huuhtoa vedellä, sillä niiden sisältämä hieno vesiliukoinen rasva ja makuaineet huuhtoutuvat samalla muuten pois. Juuri tämä käsittelyvaiheen ansiosta itse pyydetyt ja käsin peratut silakat ovat maukkaampia kuin troolilla pyydetyt ja koneellisesti peratut poloiset, jotka on lisäksi liotettu niiden huuhteluvedessä. Retkikeittimellä kallioluodon suojassa valmistettu rantakala on yksinkertaista ja maittavaa retkievästä. Se on helppo tehdä vaikka pitkän kevätpäivän puolivälin evästauon aikana iltapäivän kalansyöntiä odotellessa. Kalaisaa kevättä kaikille reimarinkiertäjille, Pörje
juomaehdotuksia Rantakalan kanssa ValkoViini
Hedelmäinen ja runsas argentiinalainen La Consulta Chardonnay on parhaimmillaan noin kaksivuotiaana ja säilyttää nautittavuutensa nelisen vuotta. Sopii mainiosti äyriäisten ja rasvaisten kalojen kumppaniksi. Monikäyttöinen myös buffet-pöydässä. Hinta 7,99 euroa.
snapsi
Etiketti jo kertoo, että tämä sopii rantakalan kyytipojaksi. Tarjoile kylmänä alkunapsuna. Hinta 14,28 euroa.
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
35
hangosta haminaan
olin lukenut markku Tiusasen kirjoittaman artikkelin nuorena miehenalkuna reissusta meritaimenen perässä hangosta Virolahdelle. ajat ovat muuttuneet paljon siitä. läänikohtainen viehelupa on ollut voimassa jo yli kymmenen vuotta ja sitä kautta keväisillä meritaimenapajilla kalastaminen on itsestäänselvyys. meritaimenkannat ovat toisaalta heikentyneet 90-luvulta, mutta viimeisinä vuosina saaliit ovat alkaneet vähitellen parantua. olin pyöritellyt ajatusta vastaavasta reissusta jo vuosia, mutta keväällä 2009 päätin toteuttaa reissun.
Teksti Pasi taPOnen Kuvat Pasi taPOnen, Christian lindBlOM
Reissun suurin kala kirjoittajan käsissä.
36
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
K
evät tuli Suomenlahdelle tänä vuonna myöhässä. Saaristomerellä oli saatu kalastaa avovedessä jo huhtikuun alusta, mutta Suomenlahden rantoja peitti jää huhtikuun puolenvälin yli. Olimme pistäneet kahden kalakaverini kanssa päivät lukkoon jo maaliskuun alussa. Lähtö tulisi tapahtumaan lauantaina 2.5. Hangosta ja kalareissu päättyisi 6.5. Haminaan. Mielenkiintoa lisäsi se, että suuri osa alueista oli meille aiemmin tuntemattomia.
Keli Kuin morsian
Lähtöpäivän aamu valkeni kauniina ja aurinkoisena ja venekalusto saatiin kuljetettua Hangon Itäsatamaan puoliltapäivin. Aurinko lämmitti viileää vettä ja tuuli puhalsi lounaasta 4 m/s, joten pakkasimme veneen nopeasti ja suuntasimme vesille. Aloitimme kalastuksen Gloskäristä, jossa vesi oli kristallinkirkasta ja aurinko oli lämmittänyt veden 6-asteiseksi. Kalapaikat vaihtuivat kauniissa kelissä, mutta havaintoa meritaimenista ei vaan kuulunut. Katsoin kartasta, että tällä tuulella Vindskärin etelälahdessa on takuulla lämmintä vettä ja lähestyessäni lahtea otin vielä varmuudeksi valokuvan lahdesta. Lahtea lähestyessä veden lämpötila nousi. 7, 7.5...Heittelyn lomassa huomasin, että Sakun uistimen perässä tuli varjo ja huusin että tiputa. Kala iski silakka-Truttaan tiputuksessa, mutta paljastui selkeästi alamittaiseksi. Nopean irrotuksen jälkeen veneen perästä kuului Krisun hihkaisu. Nyt on! Kala pisti heti alkuun hienot hyppysarjat ja totesimme yhteen ääneen, mittakala! Hyppyjen jälkeen meno rauhoittui nopeasti ja pian kala olikin haavin ulottuvilla. Kala paljastui pienemmäksi kuin luulimme. Mittaa taimenelle oli kertynyt vain 51 cm, vaikka se oli todella hyvässä kunnossa. Illan ruokakala oli saatu.
passiivisia KaloJa
Muita kaloja ei lahdesta saatu, joten siirryimme heittämään saaren eteläreunaa. Lounaistuuli oli painanut lämmintä vettä saaren itäkärkeen ja taimenet olivat myös paikalla. Laskimme yhteensä kolme taimenta jotka tyytyivät vain seurailemaan uistimiamme. Sama meininki jatkui Vindskärin pohjoispuolella olevan saaren reunassa, jossa kaksi pientä taimenta seuraili uistimiamme.
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
37
Saku kalastaa Långön etelärantaa.
Tammisaaren upeita mutta vähäkalaisia rantoja.
tila laski selillä yhdellä asteella. Heittämisen arvoiset paikat alkoivat harvenemaan.
ei Käy KateeKsi tammisaaren KalastaJia
Pullea ensimmäinen mittakala.
" Tunnelma olI KorKealla Kun lähesTYImme sTora faGerön eTeläreunaa.
Vindskäristä kaakkoon sijaitseva Storlandet näytti hyvältä kartalla, sinne siis. Saaren länsipuolella oli todella herkullisen näköistä rantaa kaloja ei vaan kuulunut. Ajelehdimme melkein saaren pohjoispäähän kun aivan tyhjästä parvi taimenia tuli seuraamaan uistimiamme. Ilmeisesti heikkotuulinen ja todella lämmin päivä oli passivoinut kalat. Jatkoimme matkaa itään päin ja Tvärminnen tasalla pintaveden lämpö-
Siirryttyämme Tammisaaren ulkosaaristoon paikat vähenivät vielä entisestään. Saarten rannat ovat karuja ja harvat heittämisen arvoiset lahdet ovat joko sotilasalueella tai kalastamista on rajoitettu Tammisaaren kansallispuiston järjestyssäännöillä. Pohjakasvillisuus oli myös alueella poikkeuksellisen limoittunutta joka oli yllätys Hangon eteläpuolen terveiden rakkolevärantojen jälkeen. Ajoimme tutulle ottipaikalle Träskön kivikkoiselle etelärannalle. Veden väri muuttui selkeästi ja leväkukinta oli täällä alkamassa. Illan viimeisinä tunteina heittelimme saaren herkullisen näköistä eteläreunaa ja palkinto oli enemmän kuin lähellä. Sakun uistinta seurasi parin kilon taimen, mutta kala kääntyi veneen vieressä kohti syvyyksiä. Oli aika siirtyä ensimmäiseksi yöksi kohti Jussarötä.
toinen päivä
Aurinkoinen aamu ja veden lämpötila oli laskenut yön aikana reilusti alle viiteen asteeseen. Ajoimme siirtymän ohi Bylandetin luonnonsuojelualueen ja aloitimme kalastuksen Själön lounaiskärjestä. Saariryhmän puolessa välissä veden lämpötilassa ei ollut mitään lämpenemisen merkkiä, joten yllätyin kun taimen nappasi vihaisesti tarjoamaani oliiviselkäiseen Rapala X-Rap -uistimeen. Kala paljastui nopeasti alamittaiseksi. Irrotin kalan nopeasti ja
38
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
Tyypillinen lämpiävä etelänsuuntainen kevättaimenlahti.
jatkoimme kalastusta. Yhä hienommat kalapaikat vaihtuivat uusiksi Inkoon ulkosaaristossa. Rönnen, Kalskärit, Tiftö ja Bålaskär oli heitetty, mutta kaloista ei ollut havaintoa. Långön eteläreunan hienoja luiskia kalastellessa totesimme, että ajankohta oli hieman aikainen näille paikoille. Vesi oli edelleen alle 5 astetta ja erittäin kirkasta. Oli aika siirtyä sisemmäs Stora Fagerön nokkaan.
samean veden Kautta KirKKauteen
teen vain väärästä suunnasta, joten lämpömittari näytti karua lukemaa: 4,1. Vesi oli kirkasta ja sopivaa turkoosiselkäiselle Rapala X-Rapille.
paKKia, paKKia
Matkalla sisälle pysähdyimme Gåsön eteläreunalla heittelemään, mutta ilman tulosta. Tunnelma oli korkealla kun lähestyimme Stora Fagerön eteläreunaa. Tuuli kävi rantaan lounaasta, aurinko paistoi eikä muita kalamiehiä näkynyt missään. Leväkukinta oli alueella voimakkaasti päällä, joten vesi oli heti reilun asteen lämpimämpää. Kalastimme koko eteläreunan tarkasti eri uistimilla ja osittain useampaan kertaan. Oli pakko todeta että varma paikka antoi nyt vesiperän, mutta onneksi seuraavaan paikkaan oli kova usko. Olin useampana syksynä kalastanut tällä alueella, mutta kevätkalastus on jäänyt harvemmaksi. Groplandetin lahti oli edelleen korkkaamatta keväällä, joten odotukset olivat kovat kun lahti avautui edessämme. Tuuli osui lah-
Ehdimme heittää jonkun aikaa tyhjää, kunnes aivan rantaviivasta iski kala vihaisesti vaappuuni. Muutama lyhyt syöksy ja hyppy paljastivat tämänkin kalan alamittaisesti. Kala sai vapautensa takaisin veneen laidan ulkopuolella. Tuuli oli noussut illaksi, joten väsyttelyn aikana vene oli valunut lähelle ottipaikkaa. Lyhyt heitto ja toinen kala oli heti kiinni. Kala jäi rimpuilemaan paikalleen ja samaan aikaa tuulenpuuska työnsi venettä kalan päälle. "PAKKIA, PAKKIA!", huusin, mutta se oli jo liian myöhäistä. Veneen pohja vain kopisi kun parin kilon taimen hakkasi vaappua irti suustaan. Vaappu nousi vedestä tyhjänä. Tämä kala ansaitsi vapautensa! Jatkoimme saman rannan kalastusta ja huomasin että kavereiden lusikat alkoivat vaihtua X-Rapeihin. Oli tuskin sattumaa, että molemmat kalat valitsivat katkonaisesti uitetun vaapun lusikan sijasta. Iltapaikaksi olimme valinneet Rövarlandetin kauniin kivikkorannan. Auringon jo laskiessa oli hieno päättää päivä ja siirtyä Upinniemen selän yli kohti seuraavaa majoituspaikkaa.
laaKeriongelmia Kolmantena päivänä
Hyvin nukutun yön jälkeen kolmas päivä valkeni pilvisenä ja tyynenä. Tämän päivän siirtymä oli ylivoimaisesti pisin, joten olimme sopineet että jätämme Porkkalan kärjen paikat heittämättä. Pysähdyimme Räfsön eteläreunalle, mutta tyynessä kelissä kalastaminen loppui nopeasti. Små Mickelskär oli pakko käydä matkalla heittämässä, mutta jälleen kerran ilman tulosta. Lähestyimme Bötön eteläreunaa. Tuuli oli hieman virinnyt aamuisesta ja nyt oli jo pinta selkeästi rikki. Vesi oli 5,2-asteista, joten usko paikkaan alkoi nousemaan. Kaverit tarjosivat lusikoita, mutta minulla oli edelleen kova usko turkoosiselkäiseen X-Rapiin. Heittoja oli jo takana kunnes jotain tapahtui. Tein viimeisen pysäytyksen kymmenen
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
39
Aamu Äggskärissä valkeni sumuisena ja tuulisena.
synkkiä pilviä. Kaloista emme olleet saaneet mitään havaintoja, vaikka alueelta oli saatu alkukaudesta todella hyvin kalaa. Taivaanranta täyttyi iltaruskon väreistä ajaessamme pettyneenä Äggskäriin yöksi.
" TaKana olluT Yö olI Todella TuulInen. Illalla lounaIsTuulI olI olluT 12 m/s, muTTa onneKsI TYYnTYI hIeman aamun aIKana. pääsImme VesIlle KelIolosuhTeIden TaKIa VasTa lähellä puolTapäIVää.
Kotivesillä nelJäntenä päivänä
metriä ennen venettä. Vapa oli kohtisuorassa siimaa kohti ja iso taimen iski vaappuuni niin kovalla voimalla, että avokelani IAR -aakeri petti ja kampi pyöri taaksepäin. Siimasoppa oli valmis. Kaunis reilusti yli kolmen kilon taimen tanssi kirkkaassa vedessä kuin akrobaatti valmistuen hyppyyn. Sain siimasopan puolalta pois samalla kun kala hyppäsi korkealle ilmaan lennättäen vaapun pois huulistaan. Kala ei ehtinyt edes laskeutua veteen ennen kuin voimasanat saattelivat kalan vapauteen täydellisen erävoiton ottaneena. Veneessä oli hiljaista.
espoon paiKat
rön rantaa kalasti kaksi venekuntaa ja yksi uisteli Kaparenin ulkopuolella. Sovimme, että kalastamme Kaparenin pohjoispään, jossa toivottavasti olisi lämpimämpää vettä. Vesi oli yli kuusiasteista, joten ei ollut yllätys, että Sakun tarjoama silakka-Trutta kelpasi taimenelle. Krisu ilmoitti myös kalasta veneen perästä. Kaksi kalaa oli samaan aikaan kiinni, mutta molemmat olivat reilusti alamittaisia. Kelasin uistimen nopeasti ylös ja selkeästi alamittainen kala tuli uistimen perässä. Irrotimme kalat varovasti ja jätimme alamittaisten parven rauhaan. Oli aika siirtyä Helsingin Merisatamaan tankkaamaan vene ja miehet.
sipoossa Keli nousee
Takana ollut yö oli todella tuulinen. Illalla lounaistuuli oli ollut 12 m/s, mutta onneksi tyyntyi hieman aamun aikana. Pääsimme vesille keliolosuhteiden takia vasta lähellä puoltapäivää. Meri oli edelleen kuoppainen ja vahvan sumupeiton alla. Iltapäiväksi oli luvattu onneksi hieman parempaa. Aikataulusta johtuen tiesimme, että joudumme jättämään monta ottipaikkaa väliin. Aloitimme kalastuksen Pellingin pääsaaren eteläreunasta ja ensimmäinen paikka kertoi karua kieltä edellisyön tuulisesta säästä. Veden lämpötila oli tippunut 2,6 asteeseen joten päivästä ei tulisi helppo. Lämpimän veden perässä eksyimme ajankohtaan nähden liian sisälle saaristoon. Veneen perästä kuului vastaiskun ääni. Laiskat potkut paljastivat vastapelurin nopeasti kutuun valmistautuvaksi ulkosaariston haueksi.
pois hauKialueelta
Laakeri oli totaalisesti rikki joten kela meni vaihtoon. Siirryimme samalla eteenpäin Hästön rannoille. Keli muuttui koko ajan paremmaksi tuulen noustessa ja auringon tullessa pois pilvien suojasta. Saku heitti luiskan kärkeen ja tunsi vaimean tärpin. Usean pudottamisen jälkeen uistin nousi vedestä seuraavaan heittoon, mutta uistinta seurannut 2-3 kg kala olisi tarvinnut vielä yhden. Kaksi hyvää kalaa oli menetetty, joten olisi aika ruveta keskittymään. Siirryimme Stora Brändön kivikkoisille rannoille, joilta tuloksena vain yhden passiivisena uistinta seuranneen alamittainen, joten siirtyminen oli edessä. Vaikka kyseessä oli arkipäivä niin pääkaupunkiseudun läheisyys näkyi. Stora Her-
Tankkauksen jälkeen oli taas aika siirtyä itse asiaan. Kello lähenteli jo neljää joten pikaisen karttapalaverin jälkeen päätimme aloittaa kalastuksen Mustan Hevosen etelärannalta. Ohitettuamme Villingin kävi selväksi, että keli oli muuttunut totaalisesti. Voimakas itätuuli oli vastassa matkalla Sipoon taimenpaikkoja. Ensimmäinen paikka antoi vesiperän joten siirryimme Kaunissaareen luoteiskärkeen tavoittelemaan tuulensuojassa majailevia taimenia. Pääkaupunkiseudun läheisyys näkyi paikalle saavuttuamme. Emme olleet jotka olivat samojen kalojen perässä. Paikat vaihtuivat kuten kelikin. Heitettyämme Kajholmenin, Pirttisaaren eteläreunan, Träskesholmenin ja Onaksen kärjen keli oli vaihtunut täysin tyynestä noin 6-8 m/s puuskittaiseen lounaistuuleen ja taivaalle oli kertynyt todella paljon
Siirryimme pois alueelta kohti Sandötä. Vesi oli edelleen kylmää, mutta tuuli oli painanut lahden perukalle hieman lämpimämpää vettä. Ehdin vilkaista lämpömittaria samalla kun pysäytin vaapun. Vavassa tuntui räjähtävä tärppi ja kala oli heti ilmassa. Tunnelma nousi kattoon veneessä hieman mollivoittoisen aamun jälkeen. Kala pisti hyvin hanttiin vaikka vesi oli viileää. Haavi heilahti ja kala oli heti irti, mutta onneksi haavin oikealla puolella. Mittaus osoitti eväkkään hieman laihaksi 60 cm ja 1,8 kg yksilöksi. Jatkoimme tahkomista lämpimän veden alueella ilman jatkotapahtumia. Maileja oli vielä edessä kohti seuraavaa majapaikka joten nostimme kytkintä. Pitkän siirtymän jälkeen kippari pysäytti veneen Kejvsalön eteläpuolella, jossa aloitimme kalastuksen Kyrkskärin eteläreunasta. Tuuli oli hie-
40
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
VENEENHOITOTUOTTEET NYT KÄTEVÄSTI NETISTÄ!
2-TAHTI PERÄMOOTTORIÖLJY TUOREVOITELU JA SEKOITUSBENSIINIMOOTTOREIHIN 2-TAHTI PERÄMOOTTO- 4-TAHTI PERÄMOOTTORIÖLJY SUORARUISKU- RIÖLJY SUORARUISKUTUSMOOTTOTUSMOOTREIHIN TOREIHIN
KORKEA VISKOSITEETTINEN VAIHTEISTOÖLJY
VAIHTEISTOÖLJYN PUMPPU & LETKU
PUHDISTAVA VENEKIILLOKE
HOMEEN POISTOAINE
PTEF KUOMUN KYLLÄSTEAINE
KUOMUNPUHDISTUS SPRAY
VAHVA PUHDISTUSSPRAY
NOKIVALUMIEN PUHDISTUSAINE
RUNGON JA VESIRAJAN TEHOPESU
KORROOSION POISTOKYNÄ
TÄSSÄ VAIN MUUTAMA ESIMERKKI! LAAJA VALIKOIMA LÖYTYY NETISTÄ!
LÄNSMAN PUMPPU TYHJENTÄÄ VENEESI
Täysin automaattinen aaltojen ja tuulen voimasta toimiva pilssipumppu.
www.hertziga.fi
man yltynyt ja venettä oli avoimella paikalla vaikeaa pitää oikealla etäisyydellä rannasta. öinen tuuli oli sekoittanut veden tasalämpöiseksi, joten jatkoimme kalastusta lämpömittaria seuraten.
TAImEN ISKEE ENSImmäISELLä hEIToLLA
Jonkin aikaa viskottuamme eteen avautui pieni lahti, jossa veden lämpötila nousi vajaalla asteella. Saku heitti turkoosiselkäisen Trutan lahden pohjukalle ja kala iski ensimmäiseen tiputukseen. Krisu oli heti ajan tasalla ja piti veneen pois lahdesta, jotta kala saataisiin väsyteltyä rauhassa. Kala ui syvällä ja arvuuttelimme kokoa. Muutaman syöksyn päästä kala näyttäytyi veneen vieressä ja paljastui odotettua pienemmäksi. Se haavittiin mittaukseen, joka osoitti 52 cm. Ruokakala oli jo kylmälaukussa, joten tämä kala sai vapautensa takaisin.
TUpLATärppI
sekunti kun Sakun uistimessa kiinni ollut kala hyppäsi ja Trutta lensi pitkässä kaaressa pois huulesta. Toinen kaloista oli karannut. Tämä ei ollut ensimmäinen parvi johon olemme törmänneet, joten Saku kelasi Trutan nopeasti ylös ja uusi heitto suuntautui samaan paikkaan Krisun väsytellessä kalaa. Trutta ei ehtinyt montaa metriä kun sitä taas vietiin. Hyvien taisteluiden jälkeen haavissa oli hieman ruuhkaa kun molemmat kalat nostettiin haaviin. Kalat oli samaa kokoluokkaa, joten molemmat irrotettiin varovasti haavissa ja palautettiin takaisin omaan elementtiinsä. Heitimme vielä muutaman heiton lahteen mutta loput kaloista olivat tajunneet poistua paikalta. Tapahtuma oli hyvin tyypillinen alkukevään meritaimenkalastukselle. Pieni nousu veden lämpötilassa ja hanat aukeavat. Veden lämpötila laski heti lahdesta poistuessamme, joten oli aika siirtyä eteenpäin.
KohTI TUNTEmAToNTA
Haavissa on ruuhkaa.
Nopeasti kaikkien kalamiesten kiinnostui pieneen lahteen joka oli saanut väsytyksen ajan olla rauhassa. Kolme uistinta lensi samanaikaisesti lahteen ja Sakun uistinta vietiin heti uudestaan. Siirryin veneen puikkoihin ettemme valuisi kalojen päälle ja samaan aikaan Krisu huusi. Nyt on! Tuplatärppi. Tätä ei tapahdu joka päivä. Väsytystä ehti kulua vain muutama
Maisema vaihtui kohti itään päin siirtyessä. Kivet rannalla vaihtuivat lohkareiksi kun ohitimme Lövön herkullisen etelärannan. Tästä eteenpäin alkoivat kalapaikat, joista ei ollut aikaisempaa kokemusta. Olimme kartalta katsoneet Långön eteläreunassa olevien lahtien näyttävän kalapaikoilta mutta paikalle saavuttuamme paikka näytti hieman karulta totuttuun verrattuna. Veden lämpötila oli kuitenkin pari astetta korkeampi kuin selällä joten
pysyimme suunnitelmassa. Jonkin aikaa kalastettuamme epäusko alkoi valtaamaan mielen. Olisi sittenkin pitänyt kalastaa Lövön etelälähti, mutta nyt oli jo myöhäistä. Kaunissaari kajasti horisontissa ja oli aika siirtyä kohti seuraavaa yöpymispaikkaa. Kuljetus mökille oli sovittu etukäteen ja saavuimme satamaan ajoissa. Loimutimme päivällä saadun kalan ja saunan jälkeen unta ei tarvinnut kauaa odotella.
VIIDES jA VIImEINEN päIVä
Keli oli harmaan tuulinen. Sadekuuro pyyhki ohitsemme kun pakkasimme venettä Kaunissaaren satamassa. Tästä päivästä tulisi haasteellinen. Lähdimme ajamaan kuoppaisessa myötätuukalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
41
Itäisen Suomenlahden upeita taimenkivikoita. Kuva Janne Koivisto.
"työt" Vehkaluodon kärjestä. Saku vaihtoi siiman päähän kilohaili-Trutan, joka sopi tähän keliin kuin nenä päähän. Pitkään sitä ei tarvinnut tarjota kun pudotuksessa tuntui varovainen pusu siiman päässä. Pari pudotusta lisää, mutta tärppiä ei kuulunut. Olikohan se kala? Samalla kun uistin nousi vedestä niin hopeinen kylki välähti jättäen kauniit pyörteet veden pintaan. Muutama manaus päälle ja paikkoheitto, mutta kala ei suostunut näyttäytymään uudestaan. Olimme pääsemässä jyvälle. Jatkoimme Vehkaluodon lounaisreunalla ja jokainen puristi vapaa aivan uudella asenteella. Paikka ei kuitenkaan antanut muita havaintoja kaloista. Saaret vaihtuivat nopeaan. Lättouri, Kuolioluoto, Lopaskari, Pässinpohja ja Rullouri oli kalastettu kun puhelin soi, että auto traile-
lessa kohti Ruotsinsalmea, onneksi Kuutsalo antoi hieman suojaa pahimmasta tuulesta Pitkäsaaren kärjessä. Vesi oli tuulen samentamaa ja kalapaikat eivät näyttäneet oikein taimenpaikoilta. Päätimme siirtyä Kuuttingin eteläreunaan. Tarkan kalastamisenkaan jälkeen kaloista ei ollut havaintoa joten siirryimme ulospäin saaristossa. Pakaskarin ohitettuamme alkoi epäusko vaivata. Haminan alueella saaristovyöhyke oli niin leveä, että olimme aivan hukassa. Olimme tottuneet kalastamaan uloimpien isojen puisten saarten eteläreunoja mutta täällä vastaavia saaria oli silmänkantamattomiin. Oli aika pitää pieni palaveri Vehkaluodossa.
TääLLä oN SITTENKIN ELämää
Evästauon jälkeen tuuli oli hieman tyyntynyt ja aloitimme
reineen olisi tunnin päästä Haminassa. Oli aika kalastaa reissun viimeinen paikka. Karttapalaverin jälkeen päätimme siirtyä kalastamaan Rakin Kotkan eteläreunaa. Paikalle päästyämme keli oli tyyntynyt lähes täysin ja aurinkokin pilkotti taivaanrannasta. Päätimme kalastaa koko eteläreunaa niin kauan kuin vain olisi aikaa. Heitto heiton jälkeen löysi paikkansa todella hienon näköisestä rannasta. Täällä olisi pakko olla taimenia! Eteemme avautui lahti, jonka perukalla kasvoi kaislikkoa mutta lahden edustalla oli houkuttelevan näköinen kivikko. Vedessä oli itäiselle Suomenlahdelle tyypillinen rusehtava
42
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
Koukuttavimmat kalajutut
Kelaa siimat parhaille kala-apajille ja nappaa vonkaleiden vonkaleet nyt!
Kalajahdissa Kalareissuja Vonkale koukussa Kalastus ja metsästys Kireitä Siimoja Hengenvaarallinen saalis Hummerimiehet Distant Shores
Olipa suosikkisi mikä tahansa, parhaat kalastusvinkit löydät:
Katso tarjousvaihtoehdot tilaussivuiltamme.
" AUTOMATKALLA KOTIIN KERTASIMME REISSUN TAPAHTUMIA JA PÄÄTIMME YHDESSÄ ETTÄ TÄMÄ TÄYTYY TEHDÄ UUDESTAAN.
sävy. Heitimme jokaisen heiton kivikon eteläreunaan, mutta ketään ei ollut paikalla.
KAKSI KoLmoSEN KALAA KIVIKoSSA
Saku heitti heiton kivikon suuntaisesti ja kelasi uistinta pudotellen kohti venettä. Heti kun uistin näkyi huomasimme, että uistimen perässä oli kaksi todella komeaa taimenta. Saku pudotti mutta taimenet kääntyivät uistimen perässä takaisin matalaan. Heitin siiman päässä olleen Rapala X-Rapin kalojen perään. Toisen pysäytyksen aikana tunsin varovaisen tärpin ja kalat nähneenä vastaisku lähti raivokkaana. Vavassa ei kuitenkaan tuntunut vastusta. Kivikossa majailleet noin kolmen kilon taimenet eivät selvästi olleet syöntipäällä. Jatkoimme vielä kalastusta vähän matkaa, mutta ranta muuttui ilmeettömäksi joten oli aika pistää pillit pussiin.
LoppUmIETTEITä
Matkalla kohti satamaa maisema vaihtui nopeaan ja mietin miten lähellä oli reissun kruunaus. Halu jatkaa kalastusta oli kova mutta kaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan. Laskin matkalla että olimme reissun aikana havaintoja reilusti yli 20 kalasta ja pienellä tuurilla veneessä olisi käynyt useampi hyvän kokoinen meritaimen. Unelmapäivänä tähän lukumäärään voisi päästä yhdessä päivässä, mutta täytyy olla tyytyväinen. Olosuhteet olivat loppupäivinä meitä vastaan ja kalapaikat olivat meille osin täysin uusia tai harvoin kalastettuja. Maisemat olivat vaihtuneet lyhyessä aikavälissä Hangon matalista hiekkarannoista Itäisen Suomenlahden karuihin ja kivikkoisiin rantoihin. Automatkalla kotiin kertasimme reissun tapahtumia ja päätimme yhdessä että tämä täytyy tehdä uudestaan.
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
43
KALASTUSLAKIUUDISTUKSEN
Valmistelu etenee
Kalastuslain uudistusta valmisteleva työryhmä on vuoden alussa jättänyt välimietinnön, jossa esitetään yhteenveto valmistelutyön edistymisestä. Lakiehdotuksen tulisi olla valmis kuluvan vuoden loppuun mennessä ja se on tarkoitus jättää eduskunnalle vuoden 2011 vaalien jälkeen.
Teksti ja kuvat Teemu KosKi
yt julkaistussa välimietinnössä on perehdytty kalakantojen ja eri kalastusmuotojen nykytilaan ja lain muutostarpeisiin; "Kalastuslain keskeisenä tehtävänä tulisi olla kalavarojen käytön ja hoidon järjestäminen niin, että kalavarojen hyödyntämisestä saataisiin yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja samalla turvattaisiin luonnonvarojen ekologinen." Periaatteena lause on hieno, mutta; "Kalataloudelliset konfliktit johtuvat yleensä ristiriidassa olevista arvoista, tiedoista tai intresseistä. ...Eri intressitahojen osallistuminen yhdessä päätöksentekoon on tärkeää
N
ristiriitojen välttämiseksi ja kestävän kalatalousjärjestelmän luomiseksi ja ylläpitämiseksi." Suomeksi teksti tarkoittaa, että kaloista tulee saada mahdollisimman suuri hyöty kalaston hyvää tilaa vaarantamatta ja keskustelu siitä, kenellä on oikeus a) päättää tämän rajallisen resurssin jakamisesta ja b) kerätä tuotto talteen, tulee olemaan kiivasta. Nykyisessä kalastuslaissa ongelmana on säätelyn monitasoisuus. Kalastusta ja samalla kalaveden hoitoa ohjaa viime kädessä vesialueen omistaja tai osakaskunnat, joten lopulliset päätökset tehdään hyvin pienissä yksi-
44
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
KALASTUSLAKIUUDISTUKSEN VALmISTELU ETENEE
köissä eikä päätöksenteossa aina huomioida kokonaisuutta. Vaikka vapaa-ajankalastajan näkövinkkelistä ei ole suurta eroa sillä, kuka säännökset sanelee, on varsinkin vaelluskalojen tulevaisuuden kannalta tärkeää, että säädöksiä tehdään koko vesistö ja kalojen elinkierto huomioiden. Tämä tarkoittaa kalastuslain § 1 mukaisen kalastuksen ohjaus- ja hoitovelvollisuuden siirtämistä kalastusoikeuden omistajalta kalastusalueille ja viranomaisille, minkä myötä hallintoyksiköiden koko kasvaisi, mikä mahdollistaa koko tietyn vesistön tai yhtenäisen kokonaisuuden tehokkaan säätelyn.
TApAUS KALAoppAAT
Kalaoppaiden ongelma, varsinkin merialueella, on kalavesien puute. Perustuslain omistajansuojaan vedoten opastetut kalaretket vaativat vesialueen omistajan luvan, jota pääsääntöisesti ei saa. Työryhmä on pyytänyt Turun Yliopiston erikoistutkija Pekka Länsinevaa selvittämään perustuslain perusoikeussäännösten suhdetta vesialueen omistajan määräämisoikeuteen, etenkin opastoiminnan asemaa silmälläpitäen. Selvityksessään Länsineva toteaa mm. "Kalastuslainsäädännön perustuslainmukaisuutta on ollut tapana arvioida melko perinneuskollisesti ja tulkintalinjoissa saattaa siten olla kumuloituneena mukana tietynlaisia agraariyhteiskunnan ajoilta periytyviä jäänteitä, jotka eivät välttämättä vastaa enää nykyajan todellisuutta ja tarpeita". Tällä Länsineva tarkoittaa että säädökset, joihin kalastuslaki vetoaa, ovat tehty jo ennen sotia, eivätkä olosuhteet tänä päivänä enää vastaa aiemman tulkintahetken tilannetta. Välimietinnöstä on luettavissa halu turvata kalaoppaiden toimintaedellytykset maassamme.
VApAA-AjANKALASTUSTA KoSKEVAT SääDöKSET
Uuden kalastuslain perusteina on kalakantojen hyvä tila ja monimuotoisuus. Toivottavasti lainsäätäjät ymmärtävät huolehtia että laki antaa mahdollisuudet vaelluskalojen koko elinkierron kattaville suojelutoimille ja valikoivalle kalastukselle. Ilman toimenpiteitä luonnonvarainen meritaimen on vaarassa kadota Suomesta. Lain yhtenä tehtävänä on mahdollistaa toimet, joilla vaelluskalojen elinkiertoa voidaan paremmin turvata.
koinen urakka edessään ja jos vauhti ei tästä kiihdy, uudistuksen aikataulu todennäköisesti venyy. Lopullisesta laista päättää kuitenkin Eduskunta, jonka kansa on valinnut. Tämä tulee pitää mielessä ensi kevään eduskuntavaaleissa, hallituspuolueilla kun tulee olemaan suuri valta uuden kalastuslain lopulliseen sanajärjestykseen. Työryhmän välimietintö ja muut julkaisut löytyvät maa ja metsätalousministeriön sivuilta osoitteesta http:// www.mmm.fi/fi/index/etusivu/kalastus_riista_porot/vapaa_ajankalastus/kalastuslainkokonaisuudistus.html
VALVoNTAA KoSKEVA VäLIUUDISTUS
Valvontajaosto on jo jättänyt ehdotuksen valvontaa koskevaksi väliuudistukseksi. Työssä mukana ollut Varsinais-Suomen ELY -keskuksen kalastusmestari Paavo Suominen kertoo: Uudistuksen myötä kalastuksenvalvojien lukumäärä tulee todennäköisesti pienenemään, koska valvojakortin saaminen edellyttää koulutusta. Toimivien kalastuksenvalvojien tietotaso taas lisääntyy ja valvonta muuttuu asiantuntevammaksi. Valvonnan määrään uudistuksella ei todennäköisesti ole merkittäviä vaikutuksia. Vaikka valvojien lukumäärä mahdollisesti pienenee, tulevat koulutuksen suorittavat valvojat, jotka ovat jo tähänkin saakka olleet aktiivisia, toimimaan entiseen tapaan tai jopa hieman tehokkaammin." Nyt jätetty ehdotus on vain väliaikainen ja tulee päivittymään kokonaisuudistuksen myötä. Yhä auki olevia kysymyksiä Suominen listaa; "Nyt on kyseessä nykyisten valvontasäädösten kiireellinen uudistus, joka ei merkitse suuria muutoksia nykykäytäntöön. Kalastuslain uudistamisprosessissa tullaan keskustelemaan siitä, kenelle varsinainen valvontavastuu tulisi kuulua. Tulisiko kalastusoikeuden haltijoilla olla lainkaan mahdollisuutta valvontatoimenpiteisiin ja sitä kautta julkisoikeudelliseen vallankäyttöön, vai tulisiko valvonta siirtää kokonaan koulutuksen saaneiden kalastuksenvalvojien tehtäväksi? Tulisiko valvontaa suorittaa enenevässä määrin viranomaisvoimin vai väliorganisaatioiden (nyk. kalastusalue) toimesta?
Vapaa-ajankalastusta koskevat kysymykset ovat vielä suurelta osin käsittelemättä. Lupajärjestelyjä, rajoituksia ja muita Kalastus-lehden numerossa 1/09 esiintuotuja kohtia työryhmä ei toistaiseksi ole käsitellyt lainkaan. Sillä onkin vielä mel-
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
45
Samin rantauttama suomu
Maan Mainiot kalaMiehet
TOKU - JerKKimaesTrO riihimäelTä
Mitä miehiä ollaan? Olen Tomi Kujala. Syntynyt vuonna -73 Hyvinkäällä, muuttanut Riihimäelle 2004. Intohimoinen kalamies, joka viihtyy vesillä kelillä kuin kelillä. Varhaisimmat kalastusmuistosi? Vantaanjoen rannalla ärrävikaisena ekaluokkalaisena faijan kanssa kalassa , Faija muistaa vieläkin naureskella kun tartutin Pocket Fishermanilla puikkarihauen ja huusin Faijalle "nyt täjppäs"...! Tuli paljon liikuttua faijan mukana Hyvinkään lähistön pikkulammilla ja järvillä. Kalastus ei alkuun ollut ihan niin kova juttu, että jaksaisi koko päivän kalastaa, joten velipojan kanssa tietenkin keksittiin kaikkea muuta omaa puuhaa kalastuksen ohessa. Veistettiin jousipyssyjä katajasta, uitiin ja temuttiin muuten vaan metsässä. Missä ja miten (mitä kaloja) mieluiten kalastelet? Tällä hetkellä hauen kalastus eteläisellä merialueella lähimpänä sydäntä. Kalastus pääosin jerkkivälinein. Haukikalastus siksi , kun itse teen jerkkejä ja niitähän täytyy koeuittaa raadin edessä. Lisäksi keväisin perinteinen uistelureissu Ahvenanmaalle viikoksi taimenen perään. Reissu painottuu taimenen uisteluun vaapuilla. Ollaan käyty isommalla porukalla jo vuodesta -97 Ahvenanmaalla. Kesällä satunnaisesti kuhan perässä uistellen merellä. Kalastuspäiviä kertyy vuodessa aika monta, jopa 50 päivää. Tuosta päästäänkin kalastuksen vaikutukseen perhe-elämään. Sanomista toki tulee silloin tällöin, jos peräkkäisinä viikonloppuina painelee vesille ja välillä viikollakin. Mutta täytyy sanoa , että mua on lykästänyt emäntäni "Piitsin" tavatessani. Tähän asti on ymmärrystä riittänyt tähän hulluuteen. Millaisilla välineillä kalastat? Jerkkivavat: Savagear Butch 6,6` / Strike Pro Contest 6,6´ / Esox Trigger II 6´ Vavoista sen verran , että olen hakenut mahdollisimman kevyttä ja jämäkkää keppiä, koska tulee heitettyä aika isoja kalikoita, esim 10" Manta ja omatekeleet, 200 mm jerkit. Kelat: Ambassadeur 5500CS Pro Rocketit jerkkien heittoon / suspit ja vaaput sekä kevyet
Teksti Ari LAine Kuvat Ari LAine jA Tomi KujALAn ArKisToT
46
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
Maan Mainiot kalaMiehet
jerkit Ambassadeur 5000C. Mukana kulkee 3 settiä heittovalmiina. Siima: Power Pro 0,36 mm / Strike Wire 0,36 mm Uistimet: Jerkit , paljon tulee heitettyä pienvalmistajien jerkkejä, kuten "Hilarius" ja "Jio", sekä luonnollisesti omatekeleet. Buster-jerkkejä on kertynyt useampi pakkiin, sekä Mantaa 8 ja 10- tuumaisena. Suspeja kulkee mukana pakillinen, mutta onnistumiset niillä olleet vähäisiä. Jotain vaappuja tulee myös heitettyä satunnaisesti. Bomber, Nilsu ja muutama Toni Sillanpään omavalmiste. Vinkkejäsi vähemmän kalastaneille: -värien valinta (olosuhteiden vaikutus?) -uittotekniikat -välineistä -saaliskalojen käsittelystä vinkkejä (c&r/vaiko pannulle?) Aloitteleville jerkkaajille voisin ainakin antaa vinkin, ettei hamstraa heti pakkeja täyteen. Keskity alkuun yhteen jerkkimalliin/valmistajaan, osta muutama väri ja opettele niiden uittaminen. Väreistä perussääntönä voisi pitää tummalla kelillä tummaa, ja kirkkaalla vaaleaa ja räikeää väriä. Poikkeuksia sääntöön luonnollisesti on. Sameassa vedessä voimakkaita kontrasteja ja räikeitä värejä. Kirkkaassa vedessä suht luomuvärejä. Perussettiä tulee viskottua ahkeraan. "Leppis", "PuMu-Kulta", "KePu", "Paskis", "Härö", josta hieman lisää myöhemmin. Uittotekniikkaa tulee muutettua hauen ottihalujen mukaan. Huonolla syönnillä saattavat pitkät pysäytykset tuottaa tulosta, kun taas nopeat jerkin syöksyt saattavat toisella kertaa laukaista syönnin. Välillä toimivat mantamaiset pitkät liu´ut, ja toisella kertaa taas pitää jerkin vilauttaa voimakkaasti mahaansa. Kalaa on tullut pelkällä kelauitolla sekä vapauitolla. Kelauitto minulla on seuraavanlaista : pari nopeaa kammenpyöräytystä, tauko, pari kolme kammenpyöräytystä, tauko, kammenpyöräytys ...jne. Monesti rikkonainen uitto tuottaa tulosta; kun tekee jotain odottamatonta kelauksen aikana tai muuttaa rytmiä kelauksen aikana. Vapauitto: Kevyttä naputtelua enimmäkseen, suosin hitaasti uppoavia jerkkejä. Kevyt napautus vavalla samalla kelaten löysät pois, jonka jälkeen tauko. Pari napautusta niin, että jerkki siksakkaa puolelta toiselle, tauko , jälleen kevyt napautus, tauko , parikolme kovempaa napautusta, tauko.. jne. Vapauitossakin tuo vauhdin vaihtelu ja uiton monipuolisuus saatta tuottaa tulosta. Jostain syystä kuitenkin suurimmat haukeni olen saanut hitaalla uitolla ja pitkillä pysäytyksillä.
Toku pajalla.
" Välillä toimiVat mantamaiset pitkät liu´ut, ja toisella kertaa taas pitää jerkin Vilauttaa Voimakkaasti mahaansa. kalaa on tullut pelkällä kelauitolla sekä Vapauitolla.
Ottaako vai eikö? Haukikalassa valikoiva kalastus. Joskus pannulle otetaan 2-3 kg hauki pihviaineksiksi. Taimenkalassa pannulle suurin osa, nippanappa mittakalat aina takaisin uimaan. Kuhaa tulee otettua pannulle vain sen verran kuin mitä syö. Ei täytetä pakkasta ja kalat valitaan mieluummin 45-50 cm väliltä, jos niitä tulee. Oma kalastustaktiikkasi: -vuodenaikojen/vuorokaudenaikojen vaihtelu -sää,vedenkorkeus,ilmanpaine (miten ottihaluihin vaikuttavat omien kokemustesi mukaan?) Mitä huonompi keli, sen paremmin tulee kalaa! (haukea) Kova tuuli ja vesisade ovat paras kalakeli. Vedenkorkeuden vaihtelusta ollaan huomattu ainakin se, että veden laskiessa päivän aikana, syönti on hiipunut .Veden noustessa taas olemme saaneet onnistumisia aivan matalasta. Mieluisimmat kalaruokasi? Haukipihvejä pekonilla höystettynä tulee tehtyä aika ajoin. Reseptin olen saanut "Haukikoiralta" eli Vornasen Mikalta. Savukala kuuluu myös herkkuihini. Ja muutenkin kalaa tulee syötyä aika lailla ja eri muodoissa. Uunikalaa , paistettua , keittoa... Tällä hetkellä minulla on purkitettua savumuikkua, joka on todella herkkua! Rakentelet itse myös "TOKU"-jerkkejä. Kerro lukijiolle hieman siitä miten homma sai alkunsa ja miten rakentaminen käytännössä tapahtuu. Vaappuja aloin rakentelemaan käytyäni Hyvinkäällä kansalaisopiston järjestämän vaapuntekokurssin vuosituhannen vaihteessa. Vaappuja tuli vuoltua taimenelle ja kuhalle, kunnes tutustuin hyvinkääläiseen jerkkimestariin Janne Ovaskaan. Hommasin Jannelta ensimmäiset jerkkini ja niinhän se lähti mopo käsistä saman tien. Ensimmäinen jerkkireissu antoi kalaa hyvin, suurimman ollessa tasan kasi. Eikä mennyt kauaakaan, kun sain ensimmäiset omatekoiset jerkkini valmiiksi. Ensimmäiset jerkit olivat hieman työläämpiä tehdä, kun ei ollut oikeita työkaluja rakenteluun, vaan kulmatkin pyöristelin puukolla ja hiomapaperilla. Aikani tuskailtuani aloin pikkuhiljaa hommaamaan parempia työkaluja ja homma helpottui kummasti.
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
47
Maan Mainiot kalaMiehet
Toku 200mm 150g sakemannipumu. Toku 200mm 150g ahven
Toku 125mm 60g Hr
Toku 200mm 150g turska.
Toku 160mm 90g karppi.
Toku 160mm Black Label
" itse pYrin maalaamaan suht selkeitä, Yksinkertaisia ja Voimakkaan kontrastin omaaVia jerkkejä.
rAKENTAmISESTA
Jerkin rakentaminen alkaa tietenkin aihion teosta. Suunnittelen muodon ensin ja teen sapluunan pahvista tai ohuesta vanerista. Sahaan aihion irti laudasta pistosahalla. Materiaaliksi käy oikeastaan mikä tahansa kova, ja hieman painavampi puu. Itse käytän tammea, koivua, doussieta ja milloin mitäkin mitä käsiini saan. Kun aihio on sahattu irti, seuraa hionta. Minulla on tasohiomakone, jolla saan reunat tasaiseksi ennen jyrsintää. Pyöristän reunat siis jyrsimellä ja hion aihion tämän jälkeen kauttaaltaan hiomapaperilla. Tämän jälkeen poraan silmukkaruuveille reiät ja ruuvaan ruuvit paikalleen osittain. Pohjalakkaan aihion tässä vaiheessa, jotta sen voi upottaa veteen sen imemättä vettä itseensä. Kokeilen painotuksen vedessä eli
kuinka paljon aihio tarvitsee lyijyä upotakseen. Upotan aihion mahaan lyijyä suunniteltuun paikkaan. Lyijyn paikan saa kätevästi katsottua teipin palalla tai kuminauhalla. Painot kiinnitetään aihioon ja koukut laitetaan paikalleen ja aihio upotetaan ämpäriin tai uittoaltaaseen. Kun oikea paikka lyijylle on löytynyt , poraan lyijylle sopivat reiät ja kittaan painojen reiät umpeen. Tämän jälkeen lakkaan ja maalaan aihion. Maalauksen jälkeen tietenkin pintalakat ja lopuksi silmukkaruuvien liimaus. Itse pyrin maalaamaan suht selkeitä, yksinkertaisia ja voimakkaan kontrastin omaavia jerkkejä. Esimerkkinä ja vinkkinä voin kertoa "Härö"-värin syntytarinan: Mietin räikeää jerkkiä ja värejä, jotka olivat toimineet hyvin hauelle. Maalaus lähti liikkeelle fluorikeltaisesta, jonka maalasin selästä puoleen väliin kylkeä.
Mahaa ja puoleen väliin kylkeä maalasin fluorioranssin. Tämän jälkeen mietin, että kylki kaipaa jotain lisuketta , joten maalasin siihen kuparisuomut. Selkään jäi fluorisininen , joka muuttui turkoosiksi keltaisen päällä. Mahaan maalasin punaisen ja "Härö" oli valmis. Yksi parhaista väreistä ainakin meidän veneessämme, monen aurinkoisen päivän pelastaja. Luontoa seuraamalla niinikään saa hyviä värivinkkejä. Tällä hetkellä jerkkejäni ei saa kalastustarvikeliikkeistä ja niitä tuleekin enemmän rakenneltua kavereille ja faijalle. Tekeleitäni voi tutkailla osoitteesta: http://www.elisanet.fi/tomi. kujala/ Kiitokset, Toku, syväluotaavasta haastattelusta ja lykkyä kevätkauteen.
48
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
Lämmitys mökille Lämmitys mökille
Kauko-ohjattava lämpö Kauko-ohjattava lämpö
Wallas 26CC Wallas 26CC
1475,1475,-
Tehokas säteilylämpö Tehokas säteilylämpö
Zibro R 417 TC Zibro R 417 TC Cool Top Cool Top
299,299,-
Kamin X Kamin X
189,189,-
Kaikkea kesämökkeilyyn! Kaikkea kesämökkeilyyn!
www.sunwind.fi www.sunwind.fi
VEToUISTELUNopEUDEN
Vinkkejä
hallintaan
V
TyöNNöN VähENTämINEN
poTKUrILLA VAIKUTTAmINEN
Kalamiehen veneen nopeusarvot eivät koskaan tahdo olla optimit, jollei venettä erikseen käyttötarkoitukseen optimoida. Sen lisäksi, että vene saisi aina siirtymillä olla nopeampi, se useimmiten uistelussa pyrkii olemaan turhankin nopea. Lisäksi koneessa olisi hyvä olla hieman enemmän kierroksia kuin alin tyhjäkäyntinopeus, jotta voitelu/jäähdytys/lataus/koneen lämpötila-arvot pysyisivät järkevinä.
aan millä sitä nopeutta hallita, jos menee tyhjäkäynnilläkin turhan lujaa. Vaihtoehtoinahan on joko vähentää venettä liikuttavaa työntöä tai lisätä kulkuvastusta. Kuulostaa helpolta vaan miten toteuttaa moinen?
Usein ajatellaan, että jos tinkii hieman huippunopeudesta ja vaihtaa potkurin nousultaan loivempaan niin tilanne on ratkaistu. Valitettavasti kyseinen ratkaisu toimii toivotusti kovin harvoin, jos silloinkaan. Ongelmana potkurilla tapahtuvassa nopeuden sääntelyssä on se, ettei liukuvan veneen potkuri toimi uistelunopeusalueella lähelläkään optimisti vaan luisto on varsin suurta. Jos esimerkiksi vene kulkee 30 kn ja kiertää silloin 6000 rpm ja kun kierrokset pudotetaan 1000 rpm tasoon, niin nopeus ei olekaan 5 kn vaan yleensä noin 2,5-3 kn eli potkurilla tapahtuu huomattavasti enemmän luistoa kuin liukunopeudessa. Jos uistelunopeutta yritetään korjata potkurilla niin optimipotkuriin verrattuna veneen suorituskyky ja taloudellisuus kärsii, lisäksi uisteluominaisuudet useimmiten heikkenevät entisestään. Heikkenemä johtuu siitä, että loivempi potkuri on alemmalle nopeudelle optimi eli sen luisto usein kasvaa vähemmän kuin jyrkemmän rusetin. Lisäksi varsin usein loivemmassa mallissa on enemmän lapapintaa ja sitäkin kautta alempi luisto. Potkurikokeilu päätyykin usein siihen että huippunopeus aleni, kulutus kasvoi ja uistelunopeus suureni. Liukuvan veneen pääkoneen potkuri tulee siis valita veneen suorituskyky ja taloudellisuus optimoiden. Potkuri valitaan kriteereinä veneen kuormansieto, huippunopeus ja taloudellisuus. Uistelunopeus säädetään muilla keinoin. Erillistä uistelukonetta käytettäessä on sen potkuri toki järkevää optimoida uistelunopeuksille.
UISTELUmooTTorIN ASENTAmINEN
Jarrulevy eli trollin plate, kuvassa jarrutusasennossa oleva EasyTroller.
Aiemmin uistelumoottori oli melko automaattinen ratkaisu, koska perinteiset isommat kaksitahtikoneet eivät soveltuneet oikein pidempään tyhjäkäynnillä tai sen tuntumassa ajamiseen. Ratkaisu on edelleen aivan mainio vaikka sen käyttö on nelitahtisten pääkoneiden myötä vähentynyt huomattavasti. Mukavuudenhalu saa ihmiset pyrkimään yhdellä koneella pärjäämiseen vaikka monet seikat puoltavat erillisen pikkukoneen käyttöä. Erillisen uistelumoottorin huonoja puolia ovat lisääntynyt paino perässä, tarve telineelle, (jollei veneen moottorikaivo ole niin leveä, että sen saa pääkoneen vierelle) ja ohjaus sekä muu hallinta toiselle koneelle. Lisäksi on etappiajon ja uistelun välillä vaihdettava konetta. Hyötyjäkin ratkaisusta on, varsinkin jos veneessä on toimiva etappikone, joka ei sovellu uisteluun niin apukoneratkaisu on huokea ja toimiva. Lisähyötynä on isomman ja kalliimman pääkoneen vähentynyt käyttö eli
50
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
Moni mieltää raksiuistelun vain lohikalojen pyyntiä varten, mutta raksi on myös tehokas esimerkiksi ahvenelle.
Viime vuosina ei ole voinut välttyä kuulematta sanaa raksiuistelu ja välillä tuntuu, että puhutaanko enää mistään muusta. Tosiasia on kuitenkin, että hyvin moni on katsellut raksien suurta valikoimaa kalastusliikkeissä ja onpahan varaston kulmaan saattanut päätyä pari pakkaustakin, mutta itse kokeilut ovat jääneet odottamaan. Onneksi nykypäivänä kynnys raksiuistelun aloittamiseen on madaltunut huomattavasti, kiitos kehittyneiden välineiden sekä tarvikkeiden. Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, että normaalin mökkiuistelijankin on helppoa kokeilla tätä hauskaa ja jännittävää kalastusmuotoa.
Teksti ja kuvat Timo RaimovaaRa
ässä numerossa on tarkoitus paneutua muutamiin perusseikkoihin, jotta raksikalastus olisi entistäkin helpompi aloittaa. Tulevissa numeroissa on tarkoitus hieman syventää tietoutta täkyraksikalastuksesta sekä paneutua niihin kuuluisiin "hienosäätöihin". Kuinka alkuun raksien kanssa? Yleisimmät kysymykset itse raksihuppujen hankkimisen jälkeen ovat, että kuinka näillä nyt sitten kalastetaan ja kuinka nämä oikein viritetään? On totta, että hieman useamman vuoden täkyrakseilla uistelleet kalastajat tekevät mitä ihmeellisimpiä viritelmiä rakseihinsa, mutta aluksi homma täytyy pitää simppelinä. Hyvin usein kuulee monien tuskailevan
T
raksien koukutuksien kanssa, jossa yritetään yhdistää kaksi koukkua raksihupun perään sopivalla etäisyydellä. Tähän saa helposti kulumaan illan jos toisenkin, mutta onneksi on saatavilla valmiina settejä, joissa kaksi koukkua on yhdistetty "pianolangan" tapaisella viritelmällä, jolloin riittää vain yhden solmun solmiminen etummaisen koukkuun. Nykyään myös suositaan yhä enemmän vain yksikoukkuista raksia, jonka virittäminen on luonnollisesti hyvin helppoa. Siiman pujotus raksihupun reikien läpi, solmu koukkuun ja koukku kiinni syöttikalan selkäevän taakse. Nyrkkisääntönä voidaan pitää koukun kiinnitystä syöttikalan selkäevän taakse, josta
on hyvä lähteä aina liikkeelle. Kun koukku on kiinnitetty selkäevän taakse, niin siimaa kiristetään vetämällä raksihupun edestä. Tämän jälkeen kala käyristyy ja käyryyden voimakkuus määrittelee syöttikalan pyörimisnopeuden. Mitä käyrempi kala on, sitä voimakkaampi pyörähtely ja päinvastoin. Ajan mittaan kokeilut saavat lisää jalansijaa ja jokainen voi tehdä omat havaintonsa. Raksiuistelun viehättävyys piileekin juuri siinä, että oman käden jälki näkyy tässä lajissa hyvin selvästi. Mitä normaali mökkikalastaja sitten konkreettisesti tarvitsee, jos hän haluaa aloittaa raksikalastuksen eikä tarkoitus ole levittää mieletöntä vapa-arsenaalia?
52
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
Ahnaana petokalana kuha käy myös hanakasti raksiin. Kannattaa kokeilla jo tällä kaudella jos ei muuten usko.
Paikallisesta kalastustarvikeliikkeestä saa ammattilaisen opastuksella kaiken tarvittavan, joka kiteytyy itse asiassa itseä miellyttäviin raksihuppuihin, kouralliseen lukkoleikareita, jotka estävät siiman pyörimisen sekä esimerkiksi tarvittavan määrän edellä mainittuja valmiita koukkuvirityksiä. Tässä vaiheessa korostan koukkujen merkitystä, joihin kannattaa ehdottomasti panostaa. Raksiuistelussa koukkujen osalta tapahtuu hävikkiä, joten laatu on kaiken A ja O. Eihän kukaan halua sen ensimmäisen "raksikalan" karkaavan huonon koukkuvalinnan johdosta. Tarvikevalintojen jälkeen on edessä lopullinen valinta, ennen kuin voidaan alkaa suunnittelemaan ensimmäistä raksireissua, että halutaanko uistella luontaisilla täkysyöteillä vai kokeilla äärimmäisen helppoja keinosyöttejä, joita saapui markkinoille muutama vuosi sitten. Luontainen syötti on aina luonnollinen, mutta tässä tapauksessa täytyy hieman suunnitella kylmäketjua ja syöttikaloja täytyy säilyttää pakastimessa sekä itse kalareissulla on mukaan varattava esimerkiksi kylmälaukku. Luontaisia syöttejä saa nykyään lähestulkoon kaikista kalastustarvikeliikkeistä. Mökkikalastajan on helppo onkia etukäteen muutama salakka, joita voi kokeilla siiman päässä. Todellista omavaraistaloutta, eikö vain? Keinosyöttejä puolustaa luonnollisesti niiden helppokäyttöisyys, sekä ne säilyvät kerrasta toiseen. Itsekin käytän mökillä paljon keinosyöttejä, koska ne ovat aina valmiina ja mitä tulee itse kalastukseen, niin ne pyytävät siinä missä luontainen syöttikin.
KEVäT oN rAKSIKALASTAjAN AIKAA
Raksihupun kiinnitys on yksinkertainen.
Raksiuistelijan perustyökalut. Näiden lisäksi tarvitaan vielä syöttikala tai keinosyötti.
Keväällä vesien ollessa vielä viileähköjä, on raksikalastus äärimmäisen tehokasta. Petokalat ovat vielä hidasliikkeisiä ja sopivan rauhallisesti pyörähtelevä täkyraksi koituu hyvin usein viimeiseksi suupalaksi. Itse viritän heti jäiden lähdettyä sähköperämoottorin valmiiksi ja sitten pikkuvene työnnetään vesille. Vaikka puolet vuodesta tuleekin uisteltua isommalla veneellä ison vapamäärän kanssa, niin olen todennut raksikalastuksen olevan äärimmäisen hauskaa esimerkiksi juuri pienessä vesistössä sähköperämoottorin avustuksella. Muutama vapa riittää vallan mainiosti, jolloin kaikkea on helppo hallita ja ottipaikan löydyttyä voidaan helposti kaartaa samoille alueille. Erityisesti vesistöissä, joissa tavataan taimenta, on hyvä pitää mielessä että taimenet löytyvät keväisin suhteellisen pieneltä alueelta. Vesi lämpiää nopeimmin rantojen tuntumasta, sekä lahtivesissä joten alkukeväästä nämä paikat on syytä merkitä karttaan huolella, jos tai-
menta mielii siiman päähän. Jos tavoitteena on järvilohi, niin silloin uistelu kannattaa painottaa selkävesille sekä syvänteiden reunoille. Taimenesta poiketen järvilohi ei tule mielellään aivan matalaan veteen, vaan on pikemminkin syvänteiden saalistaja. Kalat ovat hyvin usein viileän veden aikaan suhteellisen pinnassa, joten mitään suuria uistelupainoja ei tarvita. Sen verran raksin edessä on hyvä olla painoa, että lokit eivät pääse syöttiä nappamaan, koska nekin ovat rakseista äärimmäisen kiinnostuneita helpon suupalan toivossa. Muutaman kymmenen gramman uistelupainot ovat vakiovarustetta, joita on hyvä veneestä löytyä useampi kappale.
EI VAIN LohIKALoILLE
Raksiuistelu on erinäisistä syistä profiloitunut lohikalapainotteiseksi, mutta näin asia
ei suinkaan ole. Täkyraksilla kannattaa pyytää niin haukea, kuhaa kuin ahventakin. Erityisesti kuhalle raksi tuntuu maistuvan todella hyvin ja itse olen huomannut kuhan kalastuksessa keskikoon kasvaneen siirryttäessä käyttämään raksia. On ollut ilo havaita valtakunnallisesti viime vuosina, että kuhan täkyraksiuistelu on yleistynyt mukavasti ja keskustelua on alkanut heräämään asian tiimoilta. Se mikä puolustaa vahvasti kuhan täkyraksiuistelua on se tosiasia, että kuha tankkaa kesäiltaisin ahnaasti kalaparvien seassa ja silloin täkyraksi voi saada sen suurenkin yksilön haksahtamaan siiman päähän. Jos taas vesistö on kovin haukipainotteinen ja tavoitteena on saada siiman päähän näitä yksilöitä, niin voidaan käyttää syöttinä esimerkiksi isompaa särkeä. Tärkeää on myös
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
53
Täkyraksiin haksahtanut 3,5 kilon hopeakylki. Taimenet ja lohet ovat raksiuistelijalle mieluisinta saalista.
aloittelevan raksikalastaJan muistilista » » » » » » » »
Pidä raksit yksinkertaisina ja tuunaa niitä vasta sitten kun olet oppinut käyttämään niitä. Mitä käyrempi syöttikala, sitä voimakkaampi uinti ja päinvastoin. Panosta koukkuihin. Luontaiset syötit saat itse ongittua, mutta nykyisin saa myös keinosyöttejä. Käytä raksin edessä muutaman kymmenen gramman painoa, jotta se uppoaa sopivasti, eivätkä lokit pääse sitä nappaamaan. Kokeile raksia ennakkoluulottomasti myös kuhalle, ahvenelle ja hauelle lohikalojen sijaan. Täkyrakseille sopiva nopeusalue on 2,5-3,3 km/h (1,35-1,8 kn). Säilytä raksivalmistajan ohjeet ensimmäisille reissuille.
muistaa tukevien perukkeiden käyttö raksiviritelmän edellä, koska hauenhampaat eivät anna armoa.
Jopa ahventa Venekuntamme on havainnut viime vuosien aikana, vaikka emme ole mitenkään erityisesti tavoitelleet ahvenia täkyraksilla, niin raksi todellakin maistuu ahvenelle läpi kauden. Myös mielenkiintoista havaittavaa on ollut se, että lähes poikkeuksetta tuon 10-12 cm mittaisen salakan ahmaisee 300-600 gramman isohko ahven. Kannattaa siis laittaa korvan taakse, että muutama täkyraksi on hyvä virittää ensi kaudella ahvenenpyyntiin. Erityisesti vesistöissä, jossa tavataan pikkukalaa saalistavaa isompaa ahventa, voi täkyraksi juuri laukaista sen tarvittavan iskurefleksin.
vetonopeuden merkitys olennaisessa roolissa
Suurimpana erona täkyraksiuistelussa verrattuna perinteiseen esimerkiksi vaapuilla tapahtuvaan uisteluun, on nopeuden ratkaiseva rooli täkyraksikalastuksessa. Tällä en tarkoita, että nopeuden suhteen tarvitsisi hiuksia halkoa, mutta tietyt perussäännöt pätevät vahvasti. Useimmat ovat tottuneet, että monet vaaput eivät ole kovinkaan tarkkoja vauhdin suhteen, vaan vetouistelu voi tapahtua hyvinkin laajalla nopeusalueella. Täkyraksien osalta voidaan todeta toimivan nopeusalueen olevan 2,5-3,3 km/h (1,35-1,8 kn) akselilla, jota useimmat valmistajat suosittelevat. Tämä perustuu siihen, että kyseisellä nopeusalueella raksi pyörähtelee laiskan letkeästi, jonka on tarkoitus matkia vahingoittunutta
kalaa minkä on tieteellisestikin todettu laukaisevan petokalan iskurefleksin. Tähän pohjautuu vanha termi invaliidiraksi, joka aina silloin tällöin tulee esiin kirjallisuudessa. Aiemmin mainitulla koukun virittämisellä voidaan vaikuttaa suuresti siihen, että millainen uinti syöttikalaan saadaan. Mikäli tarkoitus on uistella hieman vauhdikkaammin, niin syöttikalaa ei tarvitse juurikaan käyristää. Jos rauhallinen uisteluvauhti istuu paremmin omaan tyyliin, voidaan kalaa käyristää sen mukaan.
elektroniikka on avuksi
Kaikuluotaimen sekä plotterin näytön avulla voidaan seurata veneen nopeutta ja pitää se esimerkiksi hyväksi havaitulla nopeusalueella. (lue myös Abon Aarrearkku tästä lehdestä veneen jarrupusseista) Näin voidaan myös
54
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
Autoglym Marine
Laadukasta veneenhoitoa
esimerkiksi hyväksi havaitulla nopeusalueella. (lue myös Abon Aarrearkku tästä lehdestä veneen jarrupusseista) Näin voidaan myös havaita helposti, jos vauhti pääsee liiaksi karkaamaan koska täkyraksin teho heikkenee selvästi, jos se alkaa pyöriä hurjan lailla. Näitä asioita luonnollisestikaan ei opi kuin kokeilun kautta, mutta nyrkkisäännöt ovat hyvä tiedostaa. Useimmiten täkyraksihuppujen pakkauksissa on selkeät ohjeet, miten valmistaja suosittelee kyseistä tuotetta käytettävän. Ja jos viritysohjeet ovat päässeet unohtumaan mielestä, niin pakkauksesta nekin löytyvät kätevästi.
TArKASTA SyöTTIKALAT USEIN
Lopuksi on hyvä vielä muistuttaa ennen kevään ensimmäisiä kokeiluja, että syöttikalat on aina hyvä tarkistaa kohtuullisin väliajoin. Mikäli syötti on revennyt tai kala on sitä haukannut, niin uusi syötti tilalle. Ajan mittaan suomut irtoavat syöttikalasta, jolloin sen pyytävyys huononee selvästi ja syötinvaihto pelastaa monesti päivän. Nautinnollisia hetkiä vesillä täkyraksien parissa ja ensi numerossa paneudumme "täkyraksien tuunauskouluun".
Lisää tuotteita veneen hoitoon ja lähin jälleenmyyjäsi osoitteessa: www.autoglym.fi
Valtuutettu maahantuoja
tuotteet · laitteet · palvelut · koulutus 36220 Kangasala, puh. 0424 Kalastuslehti 1/10 kalamies.com | 66 331
55
UUTUUDET 2010
TIEDUSTELUT OPM www.opm.fi, 09-2790460 | NORMARK www.normark.fi, 014-820711 | NORDIC SPORTS www.nordicsports.fi 05-8848400 | ELORANTA www.eloranta.fi, 017-2883044 | KALASTUSKOLMIO OY, 03-644 1222, www.kalastuskolmio.fi | GROSARI www.grosari.fi | TAMPEREEN KALASTUSVÄLINE, 03-2239417, www.tampereenkalastusvaline.fi
DAIWA COASTAL
Coastal on uutuusmalli joka vastaa erityisesti rannikkokalastajiemme tarpeisiin. Kela on varustettu ainoastaan CRBB-korroosiosuojatuilla kuulalaakereilla ja vastaavaa laakerointia ei tämän hintaluokan keloissa ole yleensä saatavilla. Ominaisuuksina mm. Super Metal alumiinirunko ja roottori ja täysin vesitiivis jarrumekanismi Valtakunnallinen kampanjahinta 159 euroa. (Suositus 199). Edustaja Eloranta.
DAIWA LEGALIS
Legalis on Daiwan huippu-uutuus keskiluokan avokeloihin ja kelasta löytyy ominaisuuksia, joita on aiemmin totuttu näkemään huomattavasti arvokkaammissa avokeloissa. Ominaisuuksina mm. Super Metal alumiinirunko ja roottori, 1 CRBB korroosiosuojattu kuulalaakeri + 3 RST-kuulalaakeria. Täysin vesitiivis jarrumekanismi. Valtakunnallinen kampanjahinta 99 euroa (Suositus 129) . Edustaja Eloranta.
DAIWA PLUTON 200SH & 200SHL
Jos haluaisimme lyhyesti kuvata Plutonia niin kutsuisimme sitä kaiketi kalavesien panssarivaunuksi jollainen tämä uutuuskela tosiasiassa on. Kokonaisuus on rakennettu erikoiskevyestä alumiiniseoksesta tarkkuusjyrsityn rungon ympärille, joka on täydennetty kaikilla Daiwan teknisillä herkuilla. Ominaisuudet:
» » » » » » »
VIEHE JAK RUOHO 8CM / 28G
Hinta n.12 eur värit: 4G, SI, VI, MU, PU, KM, 9 Edustaja Kalastuskolmio Oy.
Erikoiskevyestä alumiiniseoksesta tarkkuusjyrsitty runko 8 CRBB korroosiosuojattua kuulalaakeria Infinite Anti-reverse + Dual Antireverse kaksoistakasalpa Magforce-Z magneettiheittojarru Saatavilla sekä oikea- että vasenkätisenä Välitys 6,2 : 1 Suositushinta 499 euroa.
Edustaja Eloranta.
FURY SHAD 13 CM + 7G PAINO
Fury Shad on tehokas ja näppärä uutuus Drop Shot -kalastukseen. Eripituisella tapsilla saa vieheen juuri haluttuun syvyyteen. Kalastusmuotona erittäin tehokas. Hinta n.11 euroa. Edustaja Kalastuskolmio Oy.
58
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
UUTUUDET 2010
BALANCE-LIPPA 10 JA 14 G
Jokeen nousevalle lohelle ja taimenelle. 10 g malli on mm. Islannin käytetyin lohilippa ja sillä saa myös hyvin harjusta sekä taimenta. Hinta: 10g 5,90 euroa ja 14g 6,50 euroa Edustaja Kuusamon Uistin.
LIPPA-RÄSÄNEN 25 G
Samean veden erikoistyökalu kevättulvien samentamiin vesiin. Toimii myös hyvin luonnostaan sameissa vesissä. Hinta: 18g 9,50 euroa Edustaja Kuusamon Uistin.
KUUSAMO MUOVIKALALIPPA, 18 G
Alkuperäisestä 9 g versiosta tehty painavampi ja pidempiheittoinen malli. Suurempi lipan lehti aiheuttaa matalampaa värinää. Hauelle ja ahvenelle. Hinta: 50mm/13g 9,90 euroa. Edustaja Kuusamon Uistin.
NOSTOPIHDIT
HI-SEAS 100% FLUOROCARBON -PERUKESIIMA
Muovinen amerikkalainen kalannostin, jonka avulla kala saadaan varmasti ja turvallisesti ylös. Leukojen yhteen puristuvat päät ovat litteät ja muovia eivätkä täten vahingoita kalojen leukaluiden ohuita kudoksia. Kevyt, helppo pitää mukana, kelluu jos tippuu vahingossa veteen. Suositushinta 22 euroa. Edustaja Apajamatkat. www.apajamatkat.fi
Fluorocarbon on kestävämpää ja kovempaa kuin pehmeämpi nailon. Se on myös vedessä näkymättömämpää kuin monofiili ja metalliperuketta kevyempänä se ei haittaa niin paljon uistinten uintia. 23 m rulla ja saatavana 0,30-0,90 mm paksuisina. Hinnat alkaen 7,80 euroa. Edustaja Apajamatkat. www.apajamatkat.fi
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
59
UUTUUDET 2010
BOAT TECH UNIVERSAL -TAKILA
Umpialumiinipuomi, 600 x 22 mm ja ruostumaton teräsvaijeri 50 m valmiiksi puolattuna. Metrinäyttö. Pikakiinnitysalusta, alumiini / komposiitti vapateline. Suositushinta 189 euroa. Edustaja Nordic Sports.
SALMO TINY 3 CM
Uusi väri LB, saatavana uppoava ja kelluva. Suositushinta 7,40 euroa. Edustaja Nordic Sports.
SALMO SLIDER 5 & 6 CM
2 uutta kokoa, 10 eri väriä. Erityisesti ahvenen kalastukseen. Uudet koot saatavana uppoavana ja kelluvana. Suositushinta 9,80 euroa. Edustaja Nordic Sports.
SALMO SLIDER 10 & 12 CM
7 uutta väriä, suositushinta 10cm: 15,60 euroa, 12cm: 16,40 euroa. Edustaja Nordic Sports.
OPTIMA KEVLAR STEEL -PERUKEMATERIAALI
Rullassa 5 m, vetolujuus 20 kg. Helposti solmittavissa. Väri vihreä. Tiedustelut www.grosari.fi
SALMO HORNET -UUTUUSVÄRIT
6 uutuusväriä, suositushinnat 7,40 euroa - 8 euroa. Edustaja Nordic Sports.
60
Kalastuslehti 1/10
|
kalamies.com
UUTUUDET 2010
SHIMANO CASTING JOY XT HASPELIVAVAT
Edullinen ja laadukas haspelivapasarja. Pituudet 180 240 cm. Hinnat 19 28,5 euroa. Edustaja Normark
I-PILOT UISTELUJÄRJESTELMÄ
SHIMANO BAITRUNNER HASPELIT
Kelaongintaan tarkoitettu kelasarja. Tyypillinen käyttö pohjaonginta ja täkykalastus sekä talvella pilkkiminen. 2 kokoa, 2500 & 4000. Hinta 99 euroa. Edustaja Normark.
Minn Kotan uusin, upea lisävaruste on CoPilot-ohjausjärjestelmän lippulaiva, langaton i-Pilot -uistelujärjestelmä. Kun löydät kalapaikan, voit tallentaa sen yhdellä napin painalluksella - ja sen jälkeen pysyt siinä, mihin olet "taivasankkurisi" laskenut. i-Pilot pitää GPS-teknologian avulla venettäsi paikoillaan niin kauan kuin haluat. Voit myös ajaa toistuvasti hyvää uistelureittiä tai tallentaa parhaat paikat laitteen muistiin ja palata tarkalleen samalle kohdalle yhä uudestaan! i-Pilot on yhteensopiva PowerDrive V2- ja Terrova-mallien kanssa. Hinta 598 euroa, erilliset mallit PowerDriveen ja Terrovaan. Edustaja Normark.
.
SUFIX PERFORMANCE FUSE MONIKUITUSIIMA
Fuusiotekniikalla valmistetu monikuitusiima. Rullassa 135 m, paksuudet 0,10-0,23 mm. 2 väriä. Ovh hinta 22 euroa, kampanjahinta 19,95 euroa. Edustaja Normark.
HELL PUPPY 7"
Hell Houndin pikkuveli. Paino 91 g, pituus 18 cm (7"). Hinta 19,90 euroa. Edustaja Wobbleri Oy.
kalamies.com
|
Kalastuslehti 1/10
61
UUTUUDET 2009
"Tässä vuoden 2010 huippuuutuuksia, olkaa hyvät."
Kuusamon ottavat uutuudet NYT KAUPOISSA!
Räsänen 50/11 Helmi BL/R/Ye-S Räsänen osaa kalastaa ympäri vuoden! Pienemmillä malleilla yhytät kirjolohen talvella ja taimenen heti jäiden lähdettyä. Kesällä narrataan isoja ahvenia ja haukia. Todellinen moniottelija siis! Paavo-lippa 7g C Paavo Korpuan legendaarinen lippauistin vuosikymmenien takaa. Loistava lohikalaviehe, joka maistuu myös ahvenelle.Yleisön pyynnöstä taas saatavilla.
Professor 3 Onega 60/13 R/Ye-S Klassikko-Proffa lisättynä elävästi välkehtivä ja omaperäinen muotoilu. Uistin soveltuu erinomaisesti käsialauittoon, ja voitkin kalastaa sillä myös jerkkaus-tyylillä. Erikoisuutena ovaalin muotoinen reikä uistimen etuosassa - uistimen uintiliike vaihtelee.
Lätkä 70/14 BL/Li-S Kalaa jo 40 vuoden kokemuksella. Lätkä on lohen ja kuhan mieleen.Voit käyttää sitä kesällä monin eri kalastustavoin ja talvella pilkkinä. Kolme uutta väriä.
Oivalliset lisävarusteet kalapakkiin
nro 3 40kg nro 2 40kg nro 0 40kg nro 8 35kg nro 6 45kg nro 5 58kg
RST -perukkeet
RST -Tournamentlukkoleikari
KALAMIEHENekuvasto ja OPAS 2010
Kuusamon tuot
Huippukestävät RST -tarvikkeet Vaativan ja aktiivisen kalamiehen pientarvikkeita ovat ehdottomasti Kuusamon RST-tarvikkeet. Leikareissa ja lukoissa vetolujuus on ennenkuulumattoman luja. Useita kymmeniä kiloja kestävät leikarit, tournamentleikarit ja perukkeet edustavat maailman kärkeä.
Kalamiehen Opas 2010 ilmestynyt kauppoihin!
Kuusamo_O pas_149x211_2010_V2. indd 1 16.2.2010 10:44:42
Kuusamon Uistin Oy Kemijärventie 44-46 93600 Kuusamo
K U U S A M O N K O K O M A L L I S T O O S O I T T E E S S A W W W . K U U S A M O N U I S T I 63. F I N kalamies.com | Kalastuslehti 1/10
JAKELULISTA 2009
KALASTUSLIIKKEET ALAJÄRVI Kesport Hyöty-Puoti ENO Enon Erä Ja Urheilu ESPOO Prisma Iso Omena /Vapaa-Aika Prisma Olari/Vapaa-Aika Prisma Sello/Vapaa-Aika Sportworld Oy EVIJÄRVI Tmi Ilpon Katiska FORSSA Forssan Kalastustarvike Oy GODBY Firma Erik Mattsson Kb HAAPAVESI Kesport Haapavesi HÄIJÄÄ Häijään Urheilutarvike Ky HALIKKO Prisma Halikko/Vapaa-Aika HÄMEENLINNA Hämeen Akku Oy Prisma Hämeenlinna/VapaaAika Pro Fish Hämeenlinna Vene Ja Kone Kirstula Oy HAMINA Konepiste J & J Rajala Sirun Erä Oy Vimpa Island Fishing Tours HAMMARLAND Firma Hugo Andersson HARTOLA Kiuru-Sport Ky HEINOLA T:mi Heinolan Kontti HEINOLA KK Pienkonehuolto Siekkinen Oy HELSINKI Helsingin Venevaruste OyMarin Intersport Megastore Oy Stockmann Ab Prisma Kannelmäki/Vapaa-Aika Prisma Malmi / Vapaa-Aika HUITTINEN Kesport Huittinen HYLLYKALLIO Kalastustarvike Konnankoukku Prisma Hyllykallio/Talous-Urhe HYRYNSALMI Laatukeskus Heikura Ky HYVINKÄÄ Hyvinkään Moni-Tori Oy Prisma Hyvinkää/Vapaa-Aika Urheilu-Alho Oy IISALMI Kalastusväline Rutilus Oy Prisma Iisalmi/VaPaa-Aika ILOMANTSI Kesport Ilomantsi IMATRA Erä-Urheilu J.Miinin Oy Hietsun Venemoottorihuolto Ky Prisma Imatra/Vapaa-Aika Urheiluliike Kisa Oy IVALO Ivalon Auto Oy Suutari-Seppo JÄMSÄ Av-Ase Ja Erä Oy JÄMSÄNKOSKI Hietasen Muovi Oy JÄRVENPÄÄ Pekan Apaja Oy Prisma Järvenpää / Vapaa-Aika JOENSUU Ari Miettinen Oy Carlson Oy Joensuu Eräraate Oy Intersport Erä-Urheilu Itä-Suomen Retki Ja Pyörä Joensuun Kalastustaito Oy Jokikone Oy Koukku & Koho Ky Prisma Joensuu/Vapaa-Aika JOUTSA Kesport Slant JOUTSENO Joutsenon Pyörä Ja Urheiluliike JUANKOSKI Sepon Urheilu & Patruuna Oy JURVA Jurvan Ok/Rautaosasto JUUKA KesPort Juuka JUVA Juvan Rauta-Maatalous Oy Sportia Juva JYVÄSKYLÄ Intersport Jyväskylä Perhokolmio Oy Prisma Keljo/Vapaa-Aika Prisma Seppälä Vapaa-Aika Pro Fish Jyväskylä KAAVI Spar-Market Sisso Ky KAJAANI Intersport Kajaani Konemyynti Kainulainen Prisma Kajaani/Vapaa-Aika Veljekset Heiskanen Oy KANGASALA Prisma Kangasala/Vapaa-Aika KANGASNIEMI Puula-Sport Oy KANKAANPÄÄ Jope-Sport Oy Kesport Kankaanpää KANNUS Sport Team Kannus Oy KARKKILA Karkkilan Pyörä Ja Moottori Ky KARVOSKYLÄ Savenmaa Ky KEMI City Sport Oy Prisma Kemi/ Vapaa-Aika KEMIJÄRVI Urheilu-Sivakka Ky KEMINMAA Keminmaan Prisma Oy Tm-Kulma KEMIÖ Kone Wuorio KEMPELE Prisma Zeppelin/Vapaa-Aika KERAVA Prisma Kerava / Vapaa-Aika KESÄLAHTI S. Pöllänen Oy KEURUU Mikin Kone KIIMINKI Frontters KILPISJÄRVI Kilpishalli KIRKKONUMMI Jl-Kalastustarvike Prisma Kirkkonummi KITEE Kesport Kitee Koneveijarit Oy KIURUVESI Rapakkojoen Kauppa Ky KOKEMÄKI Sportia Kokemäki KOKKOLA Akku-Teho H. Wentin Ky Henry J Hagström Ab-Oy Intersport Kokkola Kokkolan Minimani Oy Prisma Kokkola/Vapaa-Aika KONNEVESI J.Varis Ky/Rautia KONTIOMÄKI Kainuun Tähti Oy KORSNÄS Oy Mr Motors Korsnäs Ab KOTKA Prisma Kotka/Vapaa-Aika KOUVOLA Nsf Nordic Sports Finland Oy KUHMO Kesport Kuhmo Kuhmon MaKasiini Pääkkönen & Piirainen Oy KUOPIO H. S. Pitkänen Oy Maken Pyydys Oy Oy Carlson Kuopio Prisma Kuopio/Vapaa-Aika Samfishing Oy Vml Sponsor Oy KUUSAA Varkjolan Tilan Matkailu Oy KUUSAMO Kuusamon Kalastustarvike Kuusamon Tärppi Oy Kuusamon Uistin Prisma Kuusamo / Vapaa-Aika Q-Sport KUUSANKOSKI Kt-Sportcenter Urheilu Jokinen KUUSISTO Venetalo Viherkoski Oy KUVANSI Kuvansin Autohuolto Ja Kuljetu KYMI Salakala Kotka Oy KYRÖSKOSKI Sportti-Poukkari Ky LAHTI Erä-Lindroos Oy Koukun Lohi Oy Prisma Lahti/Vap.-Aika LAMMI Sport Lammi T:mi LAPPEENRANTA Konevenesuni Oy Prisma Lappeenranta/Asum.VapaA Urheilu-Koskimies Oy LAPPFJÄRD Rautia Rosenbacks Butik Ab LAPUA Kesport Lapua LEPPÄVIRTA T:mi Tepin Kalastus LIEKSA Kesport Lieksa Lieksan Retkiaitta LIETO Liedon Erä Ja Urheilu Oy LOHJA Kehystystyöt Juha Vikholm Lohjan Kalastus Ja Retkeily Ky LOPPI Eräloppi Oy MÄNTTÄ Sportia Mänttä MÄNTYHARJU Mäntyharjun Kärkipyörä Oy MARIEHAMN Fiskarboden Jakt Och Fiskebutiken Ab Sunes Jakt Och Fritid MIKKELI Kala-Kalle Ay Oy Carlson Mikkeli Prisma Mikkeli/Vapaa-Aika Yön Lapset Ky/Koukkumaja MUONIO K.A. Kolström Oy MUURAME Ph-Erä/Erpema Oy NILSIÄ Kesport Nilsiä NOKIA Karismax Kalastustarvike Ky Nokian Pyörä Ky NUMMELA Prisma Nummela/Vapaa-Aika NUORGAM K-Rajamarket Suomenrinne Oy NURMES Kesport Nurmes Kone-Sola Ky Nurmeksen Jakamo Nevalainen Ky ORIVESI Oriveden Pyörä Oy Sportia Orivesi OULU Kalakaveri Limingantullin Prisma Oy Linnanmaan Prisma Oy Oulun Prisma Oy Tiura-Uistin Ky OUTOKUMPU Kesport Outokumpu PÄLKÄNE Pälkäneen Urheilu Ja Kalastus PALTAMO Paltamon Viihde Ja Vapaa-Aika PARIKKALA Urheilu-Jussi PARKANO Kesport Parkano PIEKSÄMÄKI Urheilu Tenhunen Ky PIELAVESI Altti R. Nousiainen Ky PIETARSAARI Intersport Pietarsaari Prisma Pietarsaari/VapaA-Aika Sportia Pietarsaari Wikro Systems Ab Oy PIHTIPUDAS Kesport Pihtipudas PIISPANRISTI Prisma Piispanristi/Vapaa-Aika POLVIJÄRVI Erä-Ankkuri Oy PORI Eräpori J. Sillankorva Kalastustarvike Närvänen Oy Kone-Ketola Oy Prisma Pori/Kodin K. Ja Vap-Ai PORVOO Kallen Sumppu Ky Porvoon Mikrokulma Oy PUDASJÄRVI Kesport Pudasjärvi PUUMALA Väri Ja Vapaa-Aika Tiusanen Oy PYHÄSALMI Pyhäjärven Rastikaupat Oy RAISIO Meri & Metsä / Bramare Oy Prisma Mylly Raisio/Vapaa-Aika RAUMA Prisma Rauma/Vapaa-Aika Sissos-Tuote Oy RIIHIMÄKI Kalakikka Oy Ok-Uistin Oy Prisma Riihimäki RISTIINA Ristiinan AmmattirealiRistiinan Vapari Oy ROVANIEMI City Sport Oy Ollin Erä Ja Kalastus Ky Roin Erävaruste Ky Rovaniemen Prisma Oy SAARIJÄRVI Akun Radio Kesport Saarijärvi SALLA Sportia Salla SALO Salon Urheilutarvike Oy SAVITAIPALE Savitaipaleen Urheilu Ky SAVONLINNA Intersport Savonlinna Oy Carlson Savonlinna Prisma Savonlinna/Vapaa-Aika Purtsimotors Ky Savonlinnan Erä-Urheilu Sgs Sportsgearservice Turusen Verkkoliike Oy SEINÄJOKI Interwell Oy Seinäjoki Seinäjoen Urheilukeskus Oy SIILINJÄRVI Kesport Siilinjärvi SIRKKA Levin Levi-Market SIUNTIO Pickala Port Oy SODANKYLÄ Sportia Sodankylä Väri Ja UrhEilu Simonen Oy SOMERO Someron Urheilu Ja VapaaSOTKAMO Intersport Sotkamo SUOLAHTI Matin Koukku Ky SUOMUSSALMI Ämmän Erä-Urheilu Oy SYSMÄ Urheilu-Valonen Ky TAMPERE Nippon Verkko Oy Prisma Tampere Prisma Tampere Prisma Tampere/Vapaa-Aika Prisma Tullintori Sportia Kaleva Sportia Tampere Tampereen Kalastusväline Oy Tmi Tammelan Kalastustarvike Urheilu-Tesoma Oy TERVO Vesannon Ok TORNIO Tatun Tarvike/Jouni Liiti Oy TUORILA Kapun Lohi Oy TURKU Oy Katiska Ab Prisma Tampereentie VapaaAika Turun Prisma Itäharju/Vapaa-Ai Turun Pyyntiväline Oy TUURI Veljekset Keskinen Oy UIMAHARJU Kone Ja Urheilu Kaukonen Ky UUSIKAARLEPYY Sport & Maskin Johan UUSIKAUPUNKI Riskilä Sportia City VÄÄKSY Finnish Lake Hotels Oy Vääksyn Konepiste Oy Vääksyn Säästökarit VAALA Ok-Koskiseutu / VAASA Prisma Vaasa/Vapaa-Aika Tb-Huolto T.Kosola Ky Urheiluliike Kurre VALKEAKOSKI Perämoottorihuolto Eronen Ky Sportia Valkeakoski Tmi Kurra Erätarviketukku VAMMALA Kesport Vammala Vammalan Villihinta Oy VANTAA Fishline Oy Hong Kong Suomi Oy Kunnon Kauppa Prisma Jumbo / Vapaa-Aika Prisma Tikkurila / Vapaa-Aika VARKAUS Minnan Vapa Ja Viehe Oy Carlson Varkaus Prisma Varkaus / Vapaa-Aika Varkauden Erä Ja Kalastus VIITASAARI Kesport Viitasaari VIROLAHTI J. Kuntsi Oy VIRRAT Virtain Moottorisaha Oy VUORENTAUSTA Merimetso Uistin YLIVIESKA Sportia Ylivieska YLÖJÄRVI Urheiluliike Ikiliikkujat Oy ÄÄNEKOIVISTO Kapeenkoski Oy ÄÄNEKOSKI Kapteenin Koukku Kesport Äänekoski Penan Apaja Weekend Store ÄHTÄRI Karilainen Oy Kesport Ähtäri
Suomalainen kaipaa luontoon
Kansainväliset Erämessut on metsästyksen ja kalastuksen ykkösmessut Suomessa. Tule tutustumaan maan laajimpaan valikoimaan uutuuksia, tekemään löytöjä ja viettämään antoisaa päivää harrastustesi parissa!
Näytteilleasettajien määrä ja laatu ovat vertaansa vailla tätä kokoonpanoa et näe missään muualla. Testaa uutuuksia ampumaradalla, kokeile jousiammuntaa ja harjoittele virtuaalisesti. Näytöksissä voit ihailla mm. metsästyskoiria.
Kalastus on erityisen näyttävästi esillä näytöksissä ja ohjelmissa, joissa esiintyvät maamme ehdottomat kärkinimet, mm. Rami Eloranta, Harri Hotti, Timo Koikkalainen, Peter Lahti, Jouko Niemivaara ja Ari Paataja.
Tutustu parhaimpiin retkeilyuutuuksiin ja tee hyviä hankintoja kesäkauden alkaessa. Messuilla on Suomen laajin telttanäyttely sekä makuupussimaailma. Täältä löydät kaiken tarvittavan lempiharrastukseesi!
Erämessuilla saat nauttia luontoharrastusten koko kirjosta. Viihdy Urheilupuiston rennossa tunnelmassa ja tutustu vaikka riista- ja kalaruokien tekemiseen Jaakko Kolmosen ja Jaana Vetikon opastuksella.
Käy katsomassa tuoreimmat ohjelmatiedot osoitteessa www.eramessut.fi
AV O I N N A : 10.-13.6. to-la klo 10-19, su 10-18 L I P U T: aikuiset 13 , lapset (7-15 v) 9 (kahden maksavan aikuisen mukana ilmaiseksi), ryhmälippu 9 , pysäköinti 5
EXAGE FA XAGE XAGE F GE E ä l hti Erä-lehti 4/2007 TESTIVOITTAJA
Testit on tehty.
EXAGE FA Erä-lehti 4/2007 TESTIVOITTAJA
ALIVIO FA Erä-lehti 4/2007 TESTIVOITTAJA
Valitse laatua.
NEXAVE 2500 FA Erä-lehti 5/2007 TESTIVOITTAJA
ASPIRE 2500 FA Erä-lehti 5/2007 TESTIVOITTAJA
ASPIRE RA 2500 Erä-lehti 5/2007 TESTIVOITTAJA
EXAGE AX S.T.C Minitele 180L Erä-lehti 9/2007 TESTIVOITTAJA
NEXAVE 2500 RB
SPEEDMASTER AX 180H -JIGI
Erä-lehti 13/2009 TESTIVOITTAJA
SPEEDMASTER AX 210MH DS - JIGI
EXAGE RB 2500
Erä-lehti 9/2009 TESTIVOITTAJA
Erä-lehti 14/2008 HYVÄ OSTOS
SAROS F 3000
Erä-lehti 14/2008 TESTIVOITTAJA
Erä-lehti 11/2009 TESTIVOITTAJA
HAE UUSI Shimano-kuvasto kauppiaaltasi!
Maahantuonti ja markkinointi: Normark Suomi Oy, PL 17, 41801 Korpilahti, email: info@normark., www.normark.
Lue lisää testituloksia: www.normark.fi/testimenestys