TEKNIIKKA
12. Tekoäly mullistaa potilasturvallisuuden
Robotiikka, virtuaalitodellisuus, etäläsnäolo, synteettiset biomateriaalit ja 3D-tulostus tuovat lähivuosina suuria mullistuksia potilasturvallisuuteen. Se suorastaan harppaa merkittävän askeleen parempaan suuntaan. Selvitimme potilasturvallisuuteen vaikuttavaa tekoälyä muun muassa GE Healthcare Finland Oy:stä, Adesante Oy:stä, VTT:ltä ja Newicon Oy:ltä.
17. Etäläsnäolo auttaa huoltomiehiä ja asentajia
Etäläsnäolohankkeessa on mukana yli kymmenen merkittävää organisaatiota, ja hanketta luotsaavan Sovelto Oy:n futurologi Risto Lintunen kertoo, että jatkossa esimerkiksi asiantuntija näkee neuvoja tarvitsevan asentajat kädet virtuaalisesti edessään, kuten tämä olisi paikan päällä.
LAINSÄÄDÄNTÖ
18. Taloyhtiöt ovat palveluntuottajia – turvallisuus on niiden vastuulla
Jokaisen taloyhtiön asukkaan olisi tiedettävä, millaisia vastuita ja velvollisuuksia on taloyhtiöiden hallituksilla, isännöitsijöillä sekä asukkailla itsellään muun muassa turvallisessa lukituksessa, avainten hallinnassa, kameravalvonnassa ja paljossa muussa. Suomen Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kaisu Terkki avaa asiaa ja antaa arvokkaita neuvoja.
22. Hyväksymistä edellyttävät turvasuojaustehtävät vaativat elinkeinoluvan
Varatuomari Vesa Ellonen ja oikeustieteiden tohtori Jyri Paasonen kertovat Oikeuden maailma -palstallaan muun muassa millaisten yritysten, yhteisöjen ja elinkeinonharjoittajien tulee jatkossa hankkia turvallisuusalan elinkeinolupa. Uudet määräykset astuvat voimaan 1.1.2019.
24. Turvallisuusammattilaiset lisääntyvät nyt monella toimialalla
Kiinteistöpalvelualan, ict-alan, isännöintialan, rakennusalan, siivousalan ja jopa kirjanpitoalan yritykset ovat kiireesti ryhtyneet palkkaamaan turvallisuusalan ammattilaisia ja vastaavia hoitajia. Syy on 1.1.2019 voimaan astuva lakisääteinen määräys, joka velvoittaa monia muitakin yrityksiä kuin perinteisiä turvallisuusyrityksiä. KeyConin turvallisuuskonsultti Mirva Viljakainen avaa asiaa.
26. NIS-direktiivi: uusi Euroopan laajuinen kyberturvallisuuslaki
Toukokuussa astui voimaan GDPR-asetuksen lisäksi EU:n uusi kyberturvallisuuslaki eli NIS-direktiivi. Se on jäänyt kuitenkin aivan liian vähälle huomiolle. Tieto Oyj:n tietoturvalainsäädännön ja vaatimustenmukaisuuden asiantuntija Gagla Salmensuu ja tietoturvaliiketoiminnan johtaja Markus Melin selvittävät, mistä NIS-direktiivissä on kyse ja keitä se koskee.
RISKIENHALLINTA
30. Uusi harjoitusvalvomo tehostaa turvallisuusosaamista
Rikosseuraamusalan koulutuskeskukseen avataan ensi keväänä ainutlaatuinen opetusvalvomo, jossa vankeinhoidon henkilökunta, rikosseuraamusalan opiskelijat sekä viranomaiset muistakin organisaatioista voivat harjoitella kameravalvonta-, paloilmoitin-, rikosilmoitin- ja päällekarkausjärjestelmien, sekä läpivalaisulaitteiden ja metalli-ilmaisinporttien käyttöä. Kerromme myös Rikosseuraamuslaitoksesta organisaationa ja miten sekä missä laitos toimii.
34. Uusi yksinkertainen ja kätevä Excel-pohjainen työkalu riskienhallinnan kehittämiseen
Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelija Kaisa Cullen on opinnäytetyössään kehittänyt kiitetyn Excel-pohjaisen riskienarviointityökalun, josta voisi olla hyötyä monille yrityksille. Cullen kehitti työkalun tutkiessaan monikansallisen it- ja liiketoimintakonsultointiyrityksen Suomen tytäryhtiön riskienhallintaa.
TURVAPALVELUT
36. Mitä markkinoilla tapahtuu?
Suomen toiseksi suurin turvapalveluyritys Avarn Security Oy ja kolmanneksi suurin turvapalveluyritys Prevent 360 Turvallisuuspalvelut Oy ilmoittivat lähes vuosi sitten tammikuussa yhdistyvänsä. Monien vaiheiden jälkeen yhdistyminen on nyt edennyt loppumetreille, ja yhdistyminen tulee vaikuttamaan merkittävästi Suomen turvallisuuspalveluiden markkinoihin.
KOLUMNI
39. ”Oh shit moment” – mistä on kyse?
Neste Oyj:n HSEQ-päällikkö Jari Stenius aloittaa lehtemme toisena kolumnistina. Tällä uudella #SafetyMoment -palstallaan hän pohtii todellisen ja syvällisen oivaltamisen hetkeä, sitä ”Oh shit moment” -hetkeä.
INNOVAATIOKATSAUS 2018
43. Älykkyys korostuu vuoden 2018 innovaatioissa
Olemme koonneet 30 innovaatiota sisältävän laajan katsauksen turvallisuuden eri osa-alueilta. Monissa innovaatiossa korostuu älykkyys ja helppokäyttöisyys.
UUSIA KIRJOJA
50. Uusia kirjoja 2018
Vuonna 2018 on ilmestynyt runsaasti kiinnostavia kirjoja. Esittelemme niistä kahdeksan. Kirjat peilaavat hurjamaineisen lähiön nuorisojoukkoa, huumeiden vastaista työtä, Venäjän nykytilaa, turvallisuusjärjestelmiin liittyviä näkökulmia, uhkakuvia, tiedustelun historiaa, vakoilua ja ulkomaan toimintojen turvallisuutta.
TAPASIMME
54. ”Panostamme voimakkaasti palveluliiketoiminnan kehittämiseen”
Hedengren on tänä vuonna täyttänyt 100 vuotta. Tapasimme konserniin kuuluvan Hedengren Security Oy:n toimitusjohtajan Willy Grönqvistin, joka kertoo, miten Hedengren on selvinnyt nousu- ja laskukausista vuosisadan, mitkä ovat olleet menestyksen avaimet ja mihin yritys aikoo jatkossa panostaa.
KASVUYRITYS
58. Hyvä kasvustrategia mahdollistaa
Professori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll on aloittanut elokuussa myös Tosibox Oy:n toimitusjohtajana. Tässä henkilökuvassa hän kertoo näkemyksiään kasvuyrittäjyydestä ja korostaa tavoitteiden, ihmisläheisyyden, esimerkillisyyden ja oman intohimonsa löytämistä – ja paljon muuta. Selvitimme myös, millaisista kokemuksista hänen ideansa ja strategiset näkemyksensä kumpuavat.
VAKIOT
3. Pääkirjoitus
6. Uutiset
49. TurvaMarkkinat
60. Yhdistykset
Kuvat oheisilta sivuilta, luulen että vain 4-5 kuvaa mahtuu tällä kertaa, jos mahtuu lisää, kerrotko…
Etäläsnäolo ja vr-lasit auttavat tulevaisuudessa huoltomiehiä ja asentajia huikeilla tavoilla. Sivu 17
Uusi Euroopan laajuinen kyberturvallisuuslaki eli NIS-direktiivi on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle. Sivu 26
Rikosseuraamusalan koulutuskeskukseen avataan ensi keväänä ainutlaatuinen opetusvalvomo. Sivu 30
Älykkyys korostuu vuoden 2018 innovaatioissa. Sivu 43 (valitse Teija joku mielestäsi hyvä kuva tähän katsauksesta)
Neste Oyj:n HSEQ-päällikkö Jari Stenius aloittaa lehtemme toisena kolumnistina. Sivu 39
Turvallisuus & Riskienhallinta -lehti on turvallisuuden ja riskienhallinnan johtava ammattijulkaisu, joka käsittelee laaja-alaisesti ajankohtaisia aiheita.
Lehden ensimmäinen numero on vuodelta 1985. Ensimmäisessä pääkirjoituksessa on osuvasti todettu, että kyseessä on ammattijulkaisu, jonka tavoitteena on olla mukana viemässä alan kehitystä eteenpäin ja välittää asiantuntijatasoista tietoa ammattilaisille sekä alasta kiinnostuneille.
Turvallisuus & Riskienhallinta -lehti perustettiin Finnsecurityn ja Suomen Lukkoseppäliikkeiden Liiton (nykyisin Turvaurakoitsijat) toimesta. Lehden avulla pyritään saattamaan alan järjestöjä, viranomaisia ja elinkeinoelämää lähemmäksi toisiaan sekä auttamaan alan kehittämistä.
Lehti on alan yhteinen julkaisukanava, jossa käydään asiantuntevaa keskustelua ja tuodaan esille avoimesti ajankohtaisia asioita. Sitä lehti on tehnyt jo lähes 40 vuoden ajan!
Turvallisuus & Riskienhallinta -lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Lisätietoa lehdestä:
www.turvallisuus.com